Τετάρτη, Μάιος 23, 2018

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2ος

 

 

 

 

 

 

 

Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά έως 800 ευρώ

Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά έως 800 ευρώ

Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά έως 800 ευρώ

Περίπου 200.000 συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν αναδρομικά έως και 800 ευρώ λόγω των περικοπών στις επικουρικές τους συντάξεις.

Οι μειώσεις οι οποίες κρίθηκαν παράνομες, φαίνονται στα ενημερωτικά σημειώματα δύο μηνών και αφορούν σε πρώτη φάση όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που είχαν άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ και με το άρθρο 96 του νόμου 4387/2016 αποφασίστηκε να γίνει επανυπολογισμός των επικουρικών και να μειωθούν τα ποσά που έπαιρναν μέχρι τον Ιούνιο του 2016 οι συνταξιούχοι.

Ο επανυπολογισμός όμως δεν έβγαλε τα επιθυμητά για το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑ αποτελέσματα γιατί απλά δεν αφαρμόστηκε έτσι όπως τον ψήφισαν, αναφέρει o «Ελεύθερος Τύπος».

Σε άλλες συντάξεις βγήκαν ακόμη και αυξήσεις έως 35 με 40 ευρώ, τις οποίες «αλλοίωσαν» με παράνομες μειώσεις, ενώ σε πολλές ακόμη (κυρίως του ΙΚΑ, του ΝΑΤ και άλλων επικουρικών ταμείων), έπεσε τσεκούρι έως 50% χωρίς κανένα στοιχείο αποδότικότητας.

Για περίπου 200.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και ΔΕΚΟ ο επανυπολογισμός επικουρικών έγινε δύο φορές μέσα σε δύο μήνες.

Τον Αύγουστο του 2016 «έβγαλε» αυξήσεις στα καθαρά ποσά, έως 35 και 40 ευρώ, και τον Σεπτέμβριο του 2016, το ΕΤΕΑ έκανε ξανά τον επανυπολογισμό και προκειμένου να σβήσει τις αυξήσεις στα καθαρά ποσά, επανέφερε τις παλιές μειώσεις που είχαν στις παλιές επικουρικές με το νόμο 3896/2011!

Με την επαναφορά αυτών των μειώσεων, τα καθαρά ποσά των νέων επικουρικών κατέβηκαν και οι αυξήσεις που τους έβγαλε ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου μηδενίστηκαν και το καθαρό ποσό, μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 ήταν μικρότερο μεν αλλά με παράνομη μείωση.

Επιστροφές

Οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους και μάλιστα αναδρομικά από τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο του 2016.

Τα ποσά των αναδρομικών φτάνουν στα 792 ευρώ μέχρι σήμερα. Όσο δεν αποκαθίστανται η παρανομία, τα αναδρομικά θα αυξάνονται και είναι βέβαιο ότι θα αποδοθούν γιατί πρόκειται για καραμπινάτη λαθροχειρία.

Ο φάκελος των περικοπών που είχαν στις επικουρικές τους 350.000 συνταξιούχοι συνολικά από όλα τα Ταμεία, που είχαν άθροισμα μικτών συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ, μοιραία ανοίγει ξανά όχι μόνον για όσους διαπιστωμένα έχουν παράνομες μειώσεις από το ν. 3986/2011 αλλά κυρίως για όσους είδαν μειώσεις 50% μέσω του επανυπολογισμού και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα χρόνια που πλήρωσαν εισφορές και οι αποδοχές τους.                                             9/2/2018

6.2.18

«50 εκ. ευρώ οι μίζες και 3 δισ. ευρώ η ζημία του Δημοσίου από το σκάνδαλο της Novartis» λένε οι εισαγγελείς (upd)

Στην Βουλή έφτασε το διαβιβαστικό των εισαγγελικών αρχών για την υπόθεση της Novartis κάνοντας λόγο για μίζες που φθάνουν τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ σε πολιτικά πρόσωπα.
Ποια πρόσωπα; Υποτίθεται ότι οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση, αξιολογώντας τα στοιχεία της δικογραφίας, «σκόνταψαν» πάνω στα ονόματα των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένου, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Άδ. Γεωργιάδη, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λυκουρέζου, Μάριου Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουμάνη.
Τονίζουμε το "υποτίθεται" αφού μέχρι αποδείξεως της ενοχής, δεν υπάρχουν ένοχοι.
Όλα ξεκίνησαν μετά την εμφάνιση τριών νέων μαρτύρων, οι οποίοι προσήλθαν οικειοθελώς στις Αρχές και κατήγγειλαν ότι πέντε πρώην υπουργοί ήταν αποδέκτες βαλιτσών με μαύρο χρήμα από τη φαρμακοβιομηχανία.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόκειται για δύο στελέχη της Novartis και έναν υψηλά ιστάμενο κρατικό αξιωματούχο στον χώρο της υγείας.
Oι εν λόγω μάρτυρες ελέγχονταν και οι ίδιοι για την υπόθεση Novartis και ως εκ τούτου ίσως θέλησαν να ανοίξουν τώρα το στόμα τους προκειμένου να ελαφρύνουν τη θέση τους.
Τον Νοέμβριο του 2017 και ενώ η έρευνα είναι σε εξέλιξη, κλιμάκιο εισαγγελέων με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη μεταβαίνει στις ΗΠΑ προς αναζήτηση στοιχείων για το σύστημα παράνομων πληρωμών κρατικών λειτουργών που καταγγέλλεται πως χρησιμοποιούσε η εταιρεία για την προώθηση προϊόντων της και την επικράτησή της στην αγορά.
Το κλιμάκιο των εισαγγελικών λειτουργών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, αναζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν στο «ελληνικό σκέλος» της υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες.
Με την έρευνα από τις ελληνικές Αρχές να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου συζητήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το πόρισμα της κυρίας Τουλουπάκη. Στη συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.
Τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για τις μίζες που υποτίθεεται ότι έφτασαν στα πολιτικά πρόσωπα, η εισαγγελική αρχή θεωρεί αξιόπιστες καθώς βρισκόταν όπως λέγεται πολύ κοντά στα επίδικα γεγονότα.
Συνολικά οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου είκοσι και σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο της μίζας, φέρεται να διακινήθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των εμβολίων.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις συνολικά στο κουβάρι με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, τα οποία εκτός των πολιτικών είναι πρώην γενικοί γραμματείς πρώην μέλη επιτροπών τιμών  φαρμάκων και σύμβουλοι η συνεργάτες υπουργών.
Η ζημία που εκτιμάται οτι προκλήθηκε στο Δημόσιο μόνο από την υπόθεση Novartis αγγίζει τα 3 δις ευρώ. Συνολικά, από την αγορά φαρμάκων φέρεται να αγγίζει το ιλλιγγιώδες ποσό των 23 δισ από το 2000 έως 2015.
Συνολικά έχουν καταθέσει περίπου 20 μάρτυρες. Περιγράφουν τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί προνομιακή τιμολόγηση, έγκριση ακόμα και καθυστέρηση έγκρισης φαρμάκων άλλων εταιριών. Πρώτα στη λίστα ήταν τα φάρμακα για περιπτώσεις καρκίνου.
Το μεγαλύτερο πάρτι γινόταν πριν την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Είναι χαρακτηριστικό οτι ενώ το 2000 η Ελλάδα δαπανούσε 0,1 έως 0,2 πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε για τα φάρμακα μέχρι το 2009-2010 το ποσοστό είχε διπλασιαστεί.
Η έρευνα συνεχίζεται και για άλλα πρόσωπα ανάμεσα τους και οι γιατροί. Αναμένονται τα αποτελέσματα από τράπεζες μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 6.2.18

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

°F | °C
invalid location provided