Δευτέρα, Δεκέμβριος 10, 2018

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 5ος

 

 

 

 

 

 

 

Μνημόνιο Τσίπρα χωρίς Έλεος έως το 2022!

 

 

 

 

 


Μνημόνιο Τσίπρα χωρίς Έλεος έως το 2022!

tsipras-maximou-1-700x466

Αυτό που ουσιαστικά τελειώνει στις 20 Αυγούστου δεν είναι το Μνημόνιο, όπως προαναγγέλλει εβδομάδες τώρα ο Αλέξης Τσίπρας και κυβερνητικά στελέχη αλλά η φθηνή χρηματοδότηση από τον ESM, καθώς το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στο οποίο οι δανειστές εξασφάλισαν την υπογραφή της κυβέρνησης, προβλέπει μέτρα και δεσμεύσεις που εκτείνονται έως και το 2022, δένοντας χειροπόδαρα την Ελλάδα.

Συντάξεις και αφορολόγητο είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα κοπούν, είτε από κοινού το 2019 είτε σταδιακά τη διετία 2019-20, αφαιρώντας περίπου 4 δισ. ευρώ από τις τσέπες συνταξιούχων και φορολογουμένων.

Μάλιστα, στη νεότερη συμφωνία το ΔΝΤ διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει τη μείωση του αφορολογήτου έως και τα 5.700 ευρώ εάν θεωρήσει ότι πρέπει οι περικοπές να ισχύσουν εμπροσθοβαρώς ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων χωρίς επιβλαβή για την ανάπτυξη μέτρα.

Τα περιβόητα αντίμετρα, παρότι έχουν προνομοθετηθεί, θα εφαρμοστούν μόνο κατόπιν της σύμφωνης γνώμης των δανειστών από το 2019, παρά το γεγονός ότι το Μνημόνιο τυπικά θα έχει ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Αύγουστο.

Δημόσιο

Μισθοί και προσλήψεις στο Δημόσιο θα παραμείνουν υπό αυστηρή επιτροπεία, οι δανειστές κάθε άλλο παρά θα αφήσουν στην τύχη της την επένδυση στο Ελληνικό (κλείσιμο της οικονομικής συμφωνίας τον Δεκέμβριο), οι μόνιμοι διευθυντές στο Δημόσιο θα τοποθετηθούν τον Οκτώβριο, Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το 2021, το 2019 θα πρέπει από αποκρατικοποιήσεις να μπουν στα ταμεία έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ. Κατά τα λοιπά, το Μνημόνιο τελειώνει τον Αύγουστο.

Οι νέες δεσμεύσεις φτάνουν έως και το 2022. Η κυβέρνηση μέσω του επικαιροποιημένου Μνημονίου έβαλε την υπογραφή της ότι έως και το 2022 το κονδύλι των μισθών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, δεν θα μεταβληθεί σε σχέση με το 2018. Αν υπάρχει ανάπτυξη, θα υπάρξουν κάποια περιθώρια. Αλλιώς, στον πάγο.

Στο μέτωπο των προσλήψεων συμβασιούχων, οι δανειστές παίρνουν επίσης τα μέτρα τους.

Εβαλαν την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι έως και το 2022 το πλήθος των συμβασιούχων θα παραμείνει στα επίπεδα του 2018. Φρένο σε προεκλογικό άνοιγμα θυρών στο Δημόσιο, με πηγές των δανειστών να τονίζουν την ανησυχία που απορρέει από τις διακηρύξεις της σημερινής κυβέρνησης για ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας στη λήψη αποφάσεων ενόψει αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.

Η προσπάθεια των δανειστών να θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους κάθε πιθανή παράμετρο εκτροχιασμού των δημοσιονομικών αγγίζει ακόμα και το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Απαιτείται νομοθεσία από την οποία θα απορρέει ότι «κανένα δημοσιονομικό ζήτημα δεν θα ανακύψει από την αξιολόγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τα έτη 2018, 2019 και 2020». Στον πάγο και αυτό.

Δικαστικές αποφάσεις

Πρόνοια υπάρχει και έναντι ενδεχόμενων δικαστικών αποφάσεων που θα επηρεάζουν τη δημοσιονομική πολιτική.

Αν υπάρξουν αποφάσεις οι οποίες θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις (συντάξεις, μισθοί, φόροι κ.λπ.), η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα παίρνει ισόποσα διορθωτικά μέτρα ώστε να προασπίσει τα πλεονάσματα.

Στο τραπεζικό τοπίο, επίσης οι δανειστές λαμβάνουν τα μέτρα τους. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι στην επιλογή των διοικήσεων και στον έλεγχο των συστημικών τραπεζών έως και το 2022, με ρήτρες αποστάσεων από πολιτικές παρεμβάσεις. Το Ταμείο αρχικά προβλεπόταν ότι θα «σβήσει» το 2020.

Την ίδια ώρα, βγαίνουν κόκκινες κάρτες στα κυβερνητικά οράματα δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε ότι η περιβόητη Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν θα αποδέχεται καταθέσεις από το Δημόσιο ούτε θα εμπλέκεται σε άμεση δανειοδότηση.

Μάλιστα, προβλέπεται ότι η τελική της μορφή και οι σχετικές διατάξεις νόμου θα εφαρμοστούν μόνο έπειτα από «ενδελεχή διαβούλευση και συμφωνία με τους θεσμούς προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργεί κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά και τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Στο περιβόητο «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης, άλλωστε, οι δανειστές τοποθετούνται ξεκάθαρα. Οπου είναι ασαφές, η κυβέρνηση θα πρέπει να το εξειδικεύσει με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής.

Η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» εκτιμούσε ότι το αναπτυξιακό σχέδιο Τσίπρα δεν θα πείσει τις αγορές, σημειώνοντας πως απευθύνεται πρωτίστως στην εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δανειστές, παρότι επιμένουν στην ανάγκη ανάληψης πλήρους ιδιοκτησίας των μεταμνημονιακών μεταρρυθμίσεων, έχουν στείλει τα μηνύματά τους: «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσουμε τους Ελληνες από την επιστροφή στις παλιές κακές συνήθειες. Πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε στο Politico ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο αποτελεί το πρώτο βήμα. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, όχι το τελευταίο. Στις πρώτες κιόλας γραμμές του σημειώνεται ότι «η επιτυχία της ανάκαμψης θα απαιτήσει τη διατηρήσιμη εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια».

Εργασιακά

Με έναν νόμο και μία εγκύκλιο θα τακτοποιηθούν οι βασικές εκκρεμότητες στα εργασιακά. Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο απαιτείται από την ελληνική πλευρά να φέρει νόμο για το ζήτημα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ενώ παράλληλα με εγκύκλιο ζητείται να τακτοποιηθεί η δημιουργία του μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας των συλλογικών συμβάσεων.

Ειδικότερα, για το σκέλος του ΟΜΕΔ, στον νόμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή θα πρέπει να ορίζεται ξεκάθαρα ότι θα παρέχεται στο εξής μία ακόμα ευκαιρία στα δύο μέρη (εργοδότες – εργαζόμενοι) να έρθουν σε συμφωνία μέσω της μεσολάβησης πριν φτάσουν στη διαιτησία.

Στην εγκύκλιο για την αντιπροσωπευτικότητα των συλλογικών συμβάσεων θα ορίζεται ότι κεντρική θέση στον μηχανισμό που θα δημιουργηθεί θα έχει το σύστημα Εργάνη. Επίσης, ειδικό ρόλο θα διαδραματίζουν και οι κοινωνικοί εταίροι με τα στοιχεία που θα παρέχουν για τις επιχειρήσεις ενός κλάδου.

Επίσης στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ζητείται ακόμη να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, όπως επίσης να γίνει καλύτερη διασύνδεση των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, ΚΕΑΟ) με εκείνες του υπουργείου Οικονομικών (ΑΑΔΕ, εφορίες).
Επίσης προβλέπονται και τα εξής:
– Εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας έως τέλος του 2018

– Εφαρμογή της μεταρρύθμισης στο σύστημα των επιδομάτων για τις μεταφορές

– Υιοθέτηση νέας νομοθεσίας για τη συγκεκριμενοποίηση του σχεδιασμού του επιδόματος στέγασης

– Ενταξη των οφειλών που βρίσκονται σε ρύθμιση στο ΚΕΑΟ (προαπαιτούμενο)

– Ολοκλήρωση του ελέγχου διασταύρωσης μεταξύ των ψηφιακών εγγραφών και των εγγράφων για καθεμία επανυπολογισθείσα σύνταξη με βάση τους ενιαίους κανόνες του νόμου Κατρούγκαλου (προαπαιτούμενο)

– Υπολογισμός και καταβολή όλων των κύριων συντάξεων, των οποίων αιτήθηκαν ασφαλισμένοι το 2016, αλλά και του 30% των κύριων συντάξεων από αιτήσεις του 2017

– Υπολογισμός και καταβολή 13.800 επικουρικών από 1/1/2015 και 31/12/2016

– Εκδοση της Υπουργικής Απόφασης με τις λεπτομέρειες για τη νέα μείωση του ΕΚΑΣ το 2019

28/5/2018

 

 

 

 

 

ΤΩΡΑ-Συνελήφθη υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράνομες προμήθειες και δωροδοκία σε offshore

Posted by netakias.com στο Μαΐου 24, 2018

olympia.gr

βουλη

Συνελήφθη σήμερα υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος  για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράνομες προμήθειες και δωροδοκία. Τα μετέφερε σε φορολογικούς παραδείσους!

Δείτε την αρχική δημοσίευση 52 επιπλέον λέξεις

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ η πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας

8235e39c500fe6d4

Το ΔΣ συνεδρίασε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τη ΓΕΝΟΠ: «Εργαζόμενοι και πολίτες δεν θα δεχθούν ιδιώτες εκμεταλλευτές του δημόσιου πλούτου»

Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΔΕΗ η απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας καθώς και η πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΔΕΗ για την προκήρυξη ανοιχτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώλησή τους.

Το ΔΣ συνεδρίασε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ κατά την έναρξη της συνεδρίασης εργαζόμενοι της ΔΕΗ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Συγκεκριμένα οι αποφάσεις του Δ.Σ. προβλέπουν:

-Την απόσχιση δύο κλάδων λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ που περιλαμβάνουν και το ανθρώπινο δυναμικό και τη σύσταση αντίστοιχα δύο εταιριών με την επωνυμία «ΜΕΛΙΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΛΙΓΝΙΤΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (13.200.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 4,00 Euro εκάστης) και «ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΛΙΓΝΙΤΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», (24.782.500 μετοχές αξίας 4,00 Euro εκάστης).

-Την έγκριση των λογιστικών καταστάσεων, των εκθέσεων διαπίστωσης της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων των Κλάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης, το σχέδιο απόσχισης, τα καταστατικά των δύο νέων εταιριών, την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου προς την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που θα συγκληθεί προκειμένου να εγκρίνει τις παραπάνω ενέργειες.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε το κείμενο και τους όρους της νέας τριετούς Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2018-2021 και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης για την υπογραφή της με τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε έξω από το υπουργείο Ενέργειας : «Εργαζόμενοι και πολίτες δεν θα δεχθούν ιδιώτες εκμεταλλευτές του δημόσιου πλούτου»

Δείτε βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=Hptda6JkBww
23/5/2018 -

Συνάντηση της ΓΕΝΟΠ με τον Σταθάκη

Οι εξελίξεις σε σχέση με τη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» και τον επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα σχετικά με τη λιγνιτική παραγωγή, το μέλλον των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ και την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο υπουργός ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και για την ομαλή προσαρμογή του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης στους διεθνείς περιβαλλοντικούς κανόνες.

Συζητήθηκε επίσης, ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός και η αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος που αυτός θα περιγράφει, με ορίζοντα το 2035. Ο κ. Σταθάκης συμφώνησε ότι οι διαδικασίες κατάρτισης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό και δεσμεύτηκε το σχέδιο να είναι έτοιμο στις αρχές του φθινοπώρου.

Τέλος, ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τα οφέλη που προκύπτουν για τη ΔΕΗ από την συμφωνία με τους Θεσμούς για τα ενεργειακά θέματα της τέταρτης αξιολόγησης, πρωτίστως από τη σταδιακή αποκλιμάκωση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ).

Και οι δύο πλευρές σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υιοθέτηση από το ΔΣ της ΔΕΗ, λίγη ώρα νωρίτερα, των όρων της νέας τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας.

23/05/2018, 18:24 21

 

 

 

 

 

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΓΕΙΑΣ

- Μέσω offshore ανέβαζαν τις τιμές των φαρμάκων και τις ενέκριναν με Υπουργικές Αποφάσεις

- ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ!

Posted by netakias.com στο Μαΐου 23, 2018

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ Η ΚΟΜΠΙΝΑ: Στο Διαγωνισμό εξαιρούσαν τα λειτουργικά κόστη από τα μηχανήματα που ήθελαν να προτιμήσουν, ώστε να φαίνονται πιο φθηνά από τον ανταγωνισμό! https://youtu.be/tb6g2A-VvT0?t=18m00s   *Πάνω από 85 δισ. ευρώ εκτιμά τη ζημια του Δημοσίου ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας *Πώς ανέβαζαν τις Τιμές των φαρμάκων με ίδρυση offshore εταιρειών *Μαρτυρία για Την Περίοδο 2013-2014: Υπουργοί Υγείας καθόριζαν αυθαίρετα τις τιμές των φαρμακων *τα σκάνδαλα με τις προμήθειες σε νοσοκομεία και κλινικές Βηματοδοτές, απινιδωτές, φίλτρα τεχνητού νεφρού, sten με υπερκοστολογήσεις που στην Κύπρο είχαν πολύ χαμηλότερες τιμές! ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ, ΣΚΑΝΔΑΛΑ,ΥΓΕΙΑ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΟΥΡΛΑΣ,ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ,ΒΟΥΛΗ,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,ΣΚΑΝΔΑΛΟ,ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ,ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ,NOVARTIS, ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ,ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ,ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ,Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos,Σαν σήμερα,Novartis,ΚΕΕΛΠΝΟ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ" data-image-description="

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ Η ΚΟΜΠΙΝΑ:

Στο Διαγωνισμό εξαιρούσαν τα λειτουργικά κόστη από τα μηχανήματα που ήθελαν να προτιμήσουν, ώστε να φαίνονται πιο φθηνά από τον ανταγωνισμό!

https://youtu.be/tb6g2A-VvT0?t=18m00s

https://www.youtube.com/watch?v=tb6g2A-VvT0

*Πάνω από 85 δισ. ευρώ εκτιμά τη ζημια του Δημοσίου ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας
*Πώς ανέβαζαν τις Τιμές των φαρμάκων με ίδρυση offshore εταιρειών
*Μαρτυρία για Την Περίοδο 2013-2014: Υπουργοί Υγείας καθόριζαν αυθαίρετα τις τιμές των φαρμακων
*τα σκάνδαλα με τις προμήθειες σε νοσοκομεία και κλινικές
Βηματοδοτές, απινιδωτές, φίλτρα τεχνητού νεφρού, sten με υπερκοστολογήσεις που στην Κύπρο είχαν πολύ χαμηλότερες τιμές!

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ, ΣΚΑΝΔΑΛΑ,ΥΓΕΙΑ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΟΥΡΛΑΣ,ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ,ΒΟΥΛΗ,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,ΣΚΑΝΔΑΛΟ,ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ,ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ,NOVARTIS, ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ,ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ,ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ,Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos,Σαν σήμερα,Novartis,ΚΕΕΛΠΝΟ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

" data-medium-file="https://olympiada.files.wordpress.com/2018/05/cf83cf84ceb1cf85cf81cebfcf83-ceb5cf85ceb1ceb3ceb3ceb5cebbceb1cf84cebfcf83.png?w=300" data-large-file="https://olympiada.files.wordpress.com/2018/05/cf83cf84ceb1cf85cf81cebfcf83-ceb5cf85ceb1ceb3ceb3ceb5cebbceb1cf84cebfcf83.png?w=1024" src="https://olympiada.files.wordpress.com/2018/05/cf83cf84ceb1cf85cf81cebfcf83-ceb5cf85ceb1ceb3ceb3ceb5cebbceb1cf84cebfcf83.png" alt="cf83cf84ceb1cf85cf81cebfcf83-ceb5cf85ceb1ceb3ceb3ceb5cebbceb1cf84cebfcf83" width="1351" height="800">

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ Η ΚΟΜΠΙΝΑ:

Στο Διαγωνισμό εξαιρούσαν τα λειτουργικά κόστη από τα μηχανήματα που ήθελαν να προτιμήσουν, ώστε να φαίνονται πιο φθηνά από τον ανταγωνισμό!

*Πάνω από 85 δισ. ευρώ εκτιμά τη ζημια του Δημοσίου ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας
*Πώς ανέβαζαν τις Τιμές των φαρμάκων με ίδρυση offshore εταιρειών
*Μαρτυρία για Την Περίοδο 2013-2014: Υπουργοί Υγείας καθόριζαν αυθαίρετα τις τιμές των φαρμακων
*τα σκάνδαλα με τις προμήθειες σε νοσοκομεία και κλινικές
Βηματοδοτές, απινιδωτές, φίλτρα τεχνητού νεφρού, sten με υπερκοστολογήσεις που στην Κύπρο είχαν πολύ χαμηλότερες τιμές!

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ, ΣΚΑΝΔΑΛΑ,ΥΓΕΙΑ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΟΥΡΛΑΣ,ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ,ΒΟΥΛΗ,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,ΣΚΑΝΔΑΛΟ,ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ,ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ,NOVARTIS, ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ,ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ,ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ,Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos,Σαν σήμερα,Novartis,ΚΕΕΛΠΝΟ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Διαδώστε το!  28/5/2018

 

 

 

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΤΑΕΙ ΕΞΩ ΤΟ Δ.Ν.Τ!

Η μεγάλη δικαιώση ενός αγώνα που έσωσε την Πατρίδα από την εθνική και οικονομική καταστροφή.

Posted by olympiada στο Μαΐου 20, 2018

Το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ με αποκλειστικό το αφιέρωμα αποκαλύπτει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φεύγει κακήν κακώς από την Ελλάδα πριν καν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα! Αυτή είναι η μεγάλη δικαίωση του Ολυμπία που από την πρώτη στιγμή το 2009 αποκάλυψε την βρώμικη μεθόδευση για την υπαγωγή της χώρας στις δαγκάνες του Δ.Ν.Τ και κήρυξε τον ανένδοτο αγώνα για να απελευθερωθεί η Ελλάδα από αυτά τα φονικά δεσμά, χωρίς εμφύλιο, χωρίς οικονομική αλλά κυρίως χωρίς εθνική καταστροφή η οποία ήταν κι αυτή στον ΟλεθρΙο σχεδιασμό του Παπανδρέου. Αλλά κυρίως, το 2015 είχαμε αποκαλύψει ότι η συμφωνία που επέτυχε η ελληνική κυβέρνηση ήταν στην ουσία η επάνοδος της χώρας στην ευρωπαΐκή ένωση και η απελευθέρωση της από τα δεσμά του διεθνούς νομισματικού ταμείου. Σήμερα φαίνεται ότι δικαιωνόμαστε. Με θυσίες που όμως αυτή την φορά έπιασαν τόπο.

“ Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα θα τερματιστεί χωρίς οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ” γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο με τίτλο «Ελληνική κρίση – Το ΔΝΤ πριν την έξοδο (από το πρόγραμμα)».

Αυτό διαφαίνεται έπειτα από συνεδρίαση της αποκαλούμενης ομάδας εργασίας του Eurogroup στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, στην οποία έλαβαν μέρος κορυφαία στελέχη των υπουργείων Οικονομικών των κρατών-μελών και εκπρόσωποι του ΔΝΤ γράφει το Spiegel και προσθέτει: «Το Ταμείο και η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ βλέπουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας με πολύ μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα απ’ ότι οι Ευρωπαίοι. Γι’ αυτό και, όπως πιστεύει το Ταμείο, η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερες ελαφρύνσεις του χρέους. Όπως αξίωσαν οι εκπρόσωποι του, σ’ αυτές θα έπρεπε να περιληφθούν και οι υποστηρικτικές πληρωμές του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM όπως και η διμερής δανειακή βοήθεια, που παρείχαν κράτη-μέλη στην Ελλάδα κατά την αρχή της κρίσης. Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν αυτή την πρόταση για νομικούς λόγους, καθότι, εάν έπρεπε να αποσβεστεί μέρος των διμερών δανείων, κάτι τέτοιο θα συνδεόταν με άμεσες επιβαρύνσεις για τους προϋπολογισμούς των εμπλεκόμενων χωρών. Ως τελευταία συνάντηση, κατά την οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία με το ΔΝΤ, θεωρείται αυτή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, όπως λέγεται από κύκλους των συμμετεχόντων, οι πιθανότητες δεν είναι και πολύ μεγάλες. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα με ποσό 1,6 δισεκ. ευρώ θα είχε ούτως ή άλλως περισσότερο συμβολική σημασία. Το πρόγραμμα εκπνέει τον Αύγουστο.

«Δεν υπάρχει πια σχεδόν καμία ελπίδα για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα» γράφει η Handelsblatt.

«Το ΔΝΤ θα έπρεπε κανονικά να συμμετέχει στη δανειακή βοήθεια για την Ελλάδα. Ωστόσο οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ έχουν διαφορές- και οι Έλληνες δεν έχουν επίσης πια καμία όρεξη» τονίζει η εφημερίδα.

Τον Αύγουστο το τρίτο αυτό πρόγραμμα εκπνέει και καθίσταται ολοένα και περισσότερο απίθανο να εμβάσει το ΔΝΤ μέχρι τότε χρήματα στην Αθήνα.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ακόμη διαπραγματεύονται σχετικά με την οικονομική συμμετοχή του Ταμείου. Το σημείο τριβής είναι το ερώτημα, κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι μακροπρόθεσμα σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της. Το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα, καθότι βλέπει περισσότερο απαισιόδοξα απ’ ότι η Ε.Ε. την οικονομική εξέλιξη της χώρας, εξ ου και θεωρεί αναγκαίες τις ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα. Οι αξιώσεις του Ταμείου είναι όμως για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, και ιδίως για τη Γερμανία, υπερβολικές. Εσχάτως, όπως λέγεται τόσο από κύκλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσο κι από το περιβάλλον του ΔΝΤ, έχει σημειωθεί πρόοδος στις επαφές των δύο πλευρών, ενώ κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Το Ταμείο ζητάει από τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίσουν ποιες ελαφρύνσεις χρέους σκοπεύουν να παράσχουν στους Έλληνες μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας. Ο χρόνος πιέζει. Καθότι το ΔΝΤ δεν θέλει να εμβάσει τα χρήματά του την τελευταία στιγμή, λίγο προτού λήξει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Στις Βρυξέλλες υπάρχει πάντως επιφυλακτικό κλίμα σε σχέση με το κατά πόσο είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας την ερχόμενη βδομάδα.

Κι ακόμη κι αν ΔΝΤ και κράτη-μέλη της Ευρωζώνης πετύχουν συνεννόηση, μπορεί τελικά το ΔΝΤ να μη δώσει τελικά τα χρήματα. Καθότι, όπως λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες, ούτε η Ελλάδα θέλει πλέον το δάνειο ύψους 1,6 δισεκ. ευρώ, γιατί τής είναι πολύ ακριβό, επειδή το ταμείο ζητά ένα αισθητά υψηλότερο επιτόκιο απ’ ότι ο μηχανισμός ESM. Άλλωστε , άμεση ανάγκη από χρήματα η Ελλάδα δεν έχει στην παρούσα φάση. Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους των μεταρρυθμίσεων, ο ESM σκοπεύει να της εμβάσει μια ακόμη τελευταία δόση ύψους έντεκα έως δώδεκα δισεκ. ευρώ.

Πάντως, ακόμη κι αν το Ταμείο δεν δώσει χρήματα, επισήμως φαίνεται πως συμμετέχει ακόμη στο ελληνικό πρόγραμμα, ελέχθη απ’ τις Βρυξέλλες. Κι αυτό είναι σημαντικό, ούτως ώστε να κερδηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των διεθνών επενδυτών και να διευκολυνθεί η επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές, καταλήγει το δημοσίευμα της Handelsblatt.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

 

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ για τα Μνημόνια στην Ελλάδα:

«Σας καταστρέψαμε άδικα

- Συγγνώμη, λάθος μας»


«Κλαίνε πάνω από το μνήμα» (με «κροκοδείλια δάκρυα», φυσικά) οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα και τον τρόπο που της συμπεριφέρθηκαν και κατέστρεψαν την όποια οικονομία της, αλλά μάλλον είναι πλέον αργά για δάκρυα, έστω «κροκοδείλια».


«H λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με τα μνημόνια ήταν υπερβολική και τα δύο πρώτα προγράμματα υποεκτίμησαν το κόστος της προσαρμογής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η λιτότητα ήταν υπερβολική και τα αποτελέσματά της πολύ δραστικά, απάντησε: «Ναι. Και το κύριο παράδειγμα είναι φυσικά η περίπτωση της Ελλάδας.

Κανένας θεσμός, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε η ΕΚΤ ούτε το ΔΝΤ θεώρησαν ποτέ πιθανό - και φυσικά δεν προγραμμάτισαν - μία πτώση 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Το πρώτο και τα δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας σχεδιάσθηκαν με μία πολύ πιο αισιόδοξη άποψη σχετικά με το κόστος της προσαρμογής. Επομένως, το πρόγραμμα προσαρμογής ήταν πράγματι πολύ σκληρό».

Tα αποτελέσμα αυτού του «λάθους», που ακολούθησε το έγκλημα Παπανδρέου για παραχώρηση δημοσιονομικής κυριαρχίας με το πρώτο Μνημόνιο, είναι 20 χαμένα χρόνια για την Ελλάδα.

Να θυμηθούμε το συγκλονιστικό άρθρο της «Ουάσιγκτον Ποστ» του περασμένου Απριλίου για τη νυν κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για την προοπτική επιστροφής της στα επίπεδα του 2007, το 2028-2030 (με απώλειες άνω των δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ σε ΑΕΠ μέχρι τότε):

«Η οικονομική κρίση της Ελλάδας, τελείωσε μόνο αν δεν ζεις εκεί.

Μπορεί η Ελλάδα να μην απειλεί με ντόμινο κατάρρευσης τις υπόλοιπες χώρες, ωστόσο οι κάτοικοι ζουν την χειρότερη κατάρρευση που έχει σημειωθεί σε πλούσια χώρα.

Ολοι οι άλλοι, με άλλα λόγια, μπορεί όλοι να έχουν προχωρήσει γιατί η Ελλάδα δεν απειλεί να ρίξει τα άλλα κομμάτια του ντόμινο της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο οι κάτοικοί της είναι κολλημένοι ακόμα στη χειρότερη κατάρρευση που έχει σημειωθεί σε πλούσια χώρα

Στην πραγματικότητα, αν οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι σωστές, ίσως χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια πριν η Ελλάδα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν το 2007. Και αυτό μόνο αν δεν υπάρξει άλλη ύφεση μέχρι τότε. Δύο χαμένες δεκαετίες, λοιπόν, είναι το βέλτιστο σενάριο για την Ελλάδα.

Οι αριθμοί τα λένε όλα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 26% στο κατά κεφαλήν εισόδημα από τα μέσα του 2007 ως τις αρχές του 2014.

Αυτό, όπως φαίνεται και στους πίνακες την έκανε συγκρίσιμη με τις μεγαλύτερες καταστροφές στην οικονομική ιστορία -ήταν λίγο καλύτερα από ότι στην οικονομική κατάρρευση του 1930 και λίγο χειρότερα από ότι στην οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής το 2000.

Η ελληνική οικονομία έχει αναπτυχθεί μόλις 2,8% (σε όρους προσαρμοσμένους στον πληθυσμό) στα τέσσερα χρόνια αυτού που υποτίθεται ότι είναι ανάκαμψη.

Για να σας δώσουμε μία ιδέα του πόσο απογοητευτικό είναι αυτό, η Αμερική της δεκαετίας του '30 αναπτύχθηκε 30,2% και η Αργεντινή του 2000 αναπτύχθηκε 26,9% τα πρώτα τέσσερα χρόνια μετά την κρίση.

Το αποτέλεσμα ήταν στο ανάλογο σημείο της ανάκαμψης τους οι ΗΠΑ να έχουν σχεδόν επιστρέψει εκεί που βρίσκονταν μετά το κραχ και η Αργεντινή να είναι στην πραγματικότητα 17,1% πλουσιότερη από ό,τι ήταν προ κρίσης. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι 23,5% φτωχότερη από ό,τι το 2007.

Γιατί ΗΠΑ και Αργεντινή ανέκαμψαν, αλλά η Ελλάδα όχι;

Υπάρχει ένας απλός λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ και η Αργεντινή ανέκαμψαν αλλά η Ελλάδα όχι. Και οι τρεις χώρες, είχαν τα νομίσματά τους, λιγότερο ή περισσότερο, συνδεδεμένα με κάτι άλλο. Οι ΗΠΑ με το χρυσό, η Αργεντινή με το δολάριο, η Ελλάδα με το ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο παραιτήθηκαν από τον έλεγχο των νομισματικών τους πολιτικών. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσαν πλέον να τυπώσουν χρήμα όταν οι οικονομίες τους το χρειάζονταν, επειδή έπρεπε πρώτα να ανησυχούν για να κρατήσουν το νόμισμα. Η αξία των νομισμάτων τους και όχι η κατάσταση της οικονομίας τους, τούς υπαγόρευαν τις κινήσεις τους.

Ετσι, αν τα πράγματα πήγαιναν στραβά, αν χρεώνονταν υπερβολικά τα νοικοκυριά, οι εταιρείες ή η κυβέρνηση δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσαν να κάνουν για να μετριάσουν τις επιπτώσεις. Τα νομίσματά τους όχι μόνο τους εμπόδισαν να μειώσουν τα επιτόκια όσο χρειαζόταν, αλλά και να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για να αποφύγουν την κατάρρευση

Το μόνο πράγμα που τους έμενε ήταν να μειώσουν μισθούς και να ελπίζουν ότι αυτό θα τους έκανε αρκετά ανταγωνιστικούς για να βγουν από την κρίση.

Το πρόβλημα όμως ήταν ότι τα χρέη των πολιτών τους δεν μειώνονταν, ενώ οι μισθοί τους την ίδια ώρα κόβονταν, οπότε, αυτό που θεωρούνταν καλό για την οικονομία τους κατέληγε ως κάτι πολύ κακό για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Ηταν ένας φαύλος κύκλος όπου οι περισσότερες περικοπές αμοιβών οδηγούν σε περισσότερες πτωχεύσεις και οι περισσότερες πτωχεύσεις σε περισσότερες περικοπές αμοιβών

Η μόνη διέξοδος που υπήρχε ήταν να αποσυνδέσει το νόμισμά της έτσι ώστε να δώσει στην οικονομία της τα κίνητρα που χρειαζόταν. Αν κοιτάξετε πίσω δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσετε πότε το έκαναν αυτό οι ΗΠΑ και η Αργεντινή: Όταν ξεκίνησαν η ανάκαμψή τους.

Τι γίνεται όμως με την Ελλάδα; Ακόμη δεν το έχει κάνει.

Και για αυτό η οικονομία της δεν ανέκαμψε, παρόλο που έχει σταματήσει να πέφτει. Είναι κολλημένη κάπου ανάμεσα στην ύφεση και στην ανάκαμψη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για την Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι πιθανότατα θα ήταν σε καλύτερα κατάσταση σήμερα αν είχε κηρύξει χρεοκοπία και είχε βγει από το ευρώ το 2009.

Ο άμεσος πόνος θα ήταν μεγάλος -η Ελλάδα εισάγει πολλά από τα τρόφιμά της.

Αλλά οι διακοπές στο Αιγαίο θα ήταν τόσο φθηνές που όλοι θα πήγαιναν εκεί και οι εξαγωγείς της χώρας θα γίνονταν σε μια νύχτα τόσο ανταγωνιστικοί, κάτι που θα τους επέτρεπε να επιστρέψουν στην ανάπτυξη πολύ πιο γρήγορα από ότι σήμερα.

Φυσικά αυτό δεν έγινε αυτό τότε ούτε δικαιολογείται να γίνει σήμερα. Και αυτό γιατί η Ελλάδα δεν έχει μια απλή ισοτιμία νομίσματος αλλά είναι σε μια νομισματική ένωση.

Και αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να αντικαταστήσεις ένα νόμισμα από ό,τι να κάνεις υποτίμηση.

Θα έπρεπε να αντικαταστήσει όλα τα χρήματα στις τράπεζες, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα έκλειναν μέχρι να γίνει αυτό, ενώ εν τω μεταξύ, ο πανικός που θα προκαλούνταν θα προκαλούσε ένα σπιράλ ύφεσης στην οικονομία.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η Ελλάδα δεν έφυγε από το ευρώ.

Το γεγονός ότι οι πολίτες της ακόμη αντιμετωπίζουν το ευρώ ως τον εγγυητή της οικονομικής επιτυχίας είναι ο άλλος λόγος. Κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει.

Αλλά κάτι δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με την ανάκαμψη.

Το ΔΝΤ εκτιμά με κάποια αισιοδοξία ότι το 2023 η Ελλάδα θα είναι 12,8% πιο φτωχή από ό,τι ήταν το 2007, γεγονός που σημαίνει ότι θα επιστρέψει στη κατάσταση που ήταν πριν την ύφεση περίπου το 2030 ή κάπου εκεί.

Έφτιαξαν μια έρημο και το αποκαλούν ανάκαμψη».

ellinilatris  16/5/2018

 

 

 

 

 

Υπάλληλοι τράπεζας «ξάφριζαν» επί 17 χρόνια αντικείμενα και χρήματα από θυρίδες

Ποινική δίωξη σε βάρος έξι εξηντάχρονων

Υπάλληλοι τράπεζας «ξάφριζαν» επί 17 χρόνια αντικείμενα και χρήματα από θυρίδες

Χρυσές λίρες, ρολόγια, χρυσαφικά αλλά και χρήματα έκλεβαν επί 17 ολόκληρα χρόνια από τραπεζικές θυρίδες έξι υπάλληλοι υποκαταστήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αποκομίζοντας μεγάλο οικονομικό όφελος.

Του ανταποκριτή μας από το thestival.gr στη Θεσσαλονίκη

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε έπειτα από πολύμηνη και ενδελεχή έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς σε βάρος έξι Ελλήνων ηλικίας 61 έως 64 ετών για υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι προαναφερόμενοι, εργαζόμενοι σε τραπεζικό υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη και εκμεταλλευόμενοι την πρόσβασή τους σε τραπεζικές θυρίδες, κατά τα έτη 1999 έως 2016, αφαίρεσαν χωρίς ίχνη παραβίασης της κλειδαριάς, από το εσωτερικό εννέα τραπεζικών θυρίδων, τις οποίες είχαν μισθώσει συνολικά 13 άτομα, πλήθος από χρυσές λίρες Αγγλίας, ρολόγια και χρυσαφικά συνολικής αξίας 2.676.500 ευρώ, το συνολικό χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ και των 3.196 δολαρίων Η.Π.Α..

NEWSBEAST.GR  15/5/2018

 

 

 

 

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν μειώσεις έως 200 ευρώ

2331062-735x459.jpg

Ο κ. Πετρόπουλος δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθούν όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις έως τον Αύγουστο, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις.

Τον Δεκέμβριο αναμένονται οι νέες περικοπές στις συντάξεις και αναμένεται να είναι σημαντικές.

Η μέση μείωση θα είναι το 18%. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα βγουν στη σύνταξη με μείον 30%. Μάλιστα δεν θα υφίσταται το πλαφόν τον 1.000 ευρώ, αφού και κάτω από αυτό το ποσό οι συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις.

Οι περικοπές θα επηρεάσουν συντάξεις σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Τι θα ισχύει για το Δημόσιο

Κατηγορία/έτη Σημερινή σύνταξη Νέα σύνταξη
ΠΕ Καθηγητής ΤΕΙ / 33 έτη 1.539 1.262
ΠΕ Διοικητικός υπάλληληος/ 15 έτη 536 488
ΠΕ Διοικητικός υπάλληληος/28 έτη 787 651
ΠΕ Διοικητικός υπάλληληος 30 έτη 688 617

Συντάξεις δημοσίου με επίδομα τέκνων ή συζύγου

Κατηγορία/έτη Σύνταξη μετά τον φόρο σήμερα Σύνταξη με επίδομα σήμερα Νέα σύνταξη
ΠΕ/35 985 1.020 878
ΠΕ/35 1.090 1.140 892
ΠΕ/32 953 1.003 809
ΤΕ/40 1.118 1.153 911
ΤΕ/36 1.060 1.095 869
ΤΕ/36 1.039 1.089 850
ΔΕ/34 988 1.023 807
ΔΕ/39 1.071 1.106 904
ΔΕ/35 1.005 1.040 838

Πώς διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις του ΙΚΑ

Συντάξιμος μισθός Ετη ασφάλισης Σημερινή σύνταξη Νέα σύνταξη
700 17 487 454
830 19 480 394
830 38 693 584
1.011 20 527 432
1.278 40 1.018 875
1.365 25 733 648
1.446 40 1.037 968
1.528 34 928 796
1.611 35 1.070 900

Παραδοχή Πετρόπουλου για τις περικοπές

Οι περικοπές στις συντάξεις, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019, αφορούν και εκείνες κάτω των 1.000 ευρώ, παραδέχθηκε ο Τάσος Πετρόπουλος.

Τον Οκτώβριο θα δουν πόσο θα μειωθούν και ότι θα τις βελτιώσουν, ανέφερε ακόμη. «Έχουμε μπροστά μας 7 μήνες για τις συντάξεις», είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Απασχόλησης στον ΣΚΑΪ.

«Η μείωση 18% στις συντάξεις εμπεριέχει και τα επιδόματα, δεν υπάρχει πρόσθετη περικοπή επιδομάτων, οι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 18%. Το 18% δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους, αφορά ένα 25% με 30%… Τον Οκτώβρη θα δούμε τις ακριβείς περικοπές στις συντάξεις», σημείωσε ακόμη και διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν συντάξεις που θα μειωθούν έως 200 ευρώ.

Έχουμε μπροστά μας 7 μήνες για να αποφασιστεί τι θα γίνει με τις συντάξεις. Το πλεόνασμα στην κοινωνική ασφάλιση θα ξεπερνά το 1 δισεκ. ευρώ και φέτος, οπότε θα έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να προσεγγίσουμε ορισμένες πλευρές των συνεπειών με έναν καλύτερο τρόπο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Κοινωνικής Απασχόλησης Τάσος Πετρόπουλος.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Απασχόλησης σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα κατατεθεί τέλη Νοεμβρίου και θα ψηφιστεί εντός του Δεκέμβρη. Εκεί θα κριθεί, τόνισε, τι ακριβώς θα συμβεί.
«900.000 καταβαλλόμενες συντάξεις θα μειωθούν έως και 18% σε σύνολο 2,9 εκατ. συντάξεων, όπως προκύπτει από το πρώτο δείγμα επανυπολογισμού των συντάξεων» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Απασχόλησης.

 

 

 

 

 

 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΕΓΓΡΑΦΟ με 45εκ σε μίζες από την Novartis! Ακίνητα, μετρητά και ράβδοι χρυσού σε πολιτικούς και…συζύγους

Posted by olympiada στο Μαΐου 12, 2018

olympia.gr

KontraNewsI (2).jpg

Μπορεί γιατ τους σταθμούς που ελέγχει η διαπλοκή ότι η υπόθεση Novartis «τελείωσε», ίσως για να το πιστέψουν οι ίδιοι, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τώρα ξεκινάει η έρευνα από την δικαιοσύνη

Δείτε την αρχική δημοσίευση 315 επιπλέον λέξεις

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Αυξήσεις από σήμερα για 198.349 συνταξιούχους

Τα αναδρομικά, που προκύπτουν για 23 μήνες, θα πιστωθούν το επόμενο διάστημα

Αυξήσεις από σήμερα για 198.349 συνταξιούχους

Αυξήσεις στις συντάξεις τους θα δουν από σήμερα Πέμπτη 3 Μαΐου περίπου 200.000 συνταξιούχοι λόγω της παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/2011 υπέρ του ΑΚΑΓΕ, στα καταβαλλόμενα ποσά των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΤΕΑΕΠ.

Ειδικότερα στα καταβαλλόμενα ποσά των επικουρικών συντάξεων θα υπολογίζεται πλέον η εισφορά αλληλεγγύης του νόμου 3986/2011. Η διόρθωση αυτή ενός λάθους που στερούσε σε χιλιάδες συνταξιούχους ποσά έως και 83 ευρώ από τις επικουρικές τους συντάξεις θα γίνει με τις πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Πέμπτη. Συνολικά, αυξήσεις στις συντάξεις τους θα δουν 198.349 συνταξιούχοι, δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με το ΕΤΕΑΕΠ, ο νέος τρόπος παρακράτησης, που οδηγεί σε αυξήσεις, αφορά συνταξιούχους του Δημοσίου (πρώην ΤΕΑΔΥ), των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), της Αγροτικής Τράπεζας (πρώην ΕΛΕΜ), Ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών (πρώην ΤΕΑΠΟΚΑ), Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ), χημικών (ΤΕΑΧ) και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (ΤΕΑΠΕΡΤ). Οπως δείχνουν τα τελικά στοιχεία του ΕΤΕΑΕΠ και της ΗΔΙΚΑ, το όφελος φτάνει έως και 20 ευρώ τον μήνα για 144.727 συνταξιούχους. Σε αυτούς ανήκουν συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι του πρώην ΤΕΑΔΥ, οι συνταξιούχοι Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ), όπως επίσης πρώην εργαζόμενοι σε ΟΤΕ, ΕΛΤΑ κ.ά., και το συνολικό κόστος για το Ταμείο εκτιμάται σε 1,52 εκατ. ευρώ.

Για 40.683 συνταξιούχους, πρώην εργαζομένους στη ΔΕΗ αλλά και συνταξιούχους Ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών (πρώην ΤΕΑΠΟΚΑ), η αύξηση κυμαίνεται από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα και το συνολικό κόστος για το Ταμείο εκτιμάται σε 1,090 εκατ. ευρώ.

Μεγαλύτερα ποσά αύξησης, από 40 έως 60 ευρώ τον μήνα, θα δουν 12.862 συνταξιούχοι, κυρίως πρώην τραπεζοϋπάλληλοι, όπως συνταξιούχοι της Αγροτικής (πρ. ΕΛΕΜ) κ.ά., ενώ υπάρχει και μια μικρή ομάδα συνταξιούχων (77 άτομα) για τους οποίους η αύξηση θα κυμανθεί από 60 έως 83 ευρώ τον μήνα.

Τα αναδρομικά, που προκύπτουν για 23 μήνες, θα πιστωθούν το επόμενο διάστημα απευθείας στους λογαριασμούς των συνταξιούχων.

NEWSBEAST.GR  7/5/2018

 

 

 

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

Συντάξεις: Πόσο θα αυξηθούν από τον Μάιο- Αναλυτικοί πίνακες με τα ποσά


Τέλος στις παράνομες παρακρατήσεις στις συντάξεις υπέρ...
ΑΚΑΓΕ. Από τον επόμενο μήνα, δηλαδη με την σύνταξη που θα πιστωθεί  από 27 Απριλίου έως 2 Μαϊου οι συνταξιούχοι θα δουν την διαφορά στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Παραπάνω από 200.000 συνταξιούχοι θα δουν «διόρθωση» στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της παρακράτησης υπέρ ΑΚΑΓΕ.

Τα επιπλέον ποσά θα φτάσουν ακόμα και στα 30 ευρώ ανά μήνα. Ενώ ταυτόχρονα κατά μέσω όρο  θα δουν αυξημένο το ποσό της Επικουρικής κατά 16 ευρώ.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχει κινητικότητα και στο επίπεδο της επιστροφής των των αναδρομικών. Οι συνταξιούχοι έχουν επί σχεδόν 2 χρόνια απώλειες που φτάνουν τα 58.000.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά από τις παράνομες κρατήσεις θα επιστραφούν. Όμως ακόμη το πότε και το πως δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου είπε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη πως γίνεται προσπάθεια η επιστροφή των αναδρομικών να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως καμία ταλαιπωρία  δεν θα υποστούν οι συνταξιούχοι καθώς η διαδικασία θα γίνει αυτόματα.

Το μόνο που απομένει να διευκρινιστεί είναι το εαν το ποσό θα δοθεί εφάπαξ ή σε δόσεις.

Αναρτήθηκε στις 10:57:00 π.μ.

 

 

 

 

 

Αποκάλυψη BILD: Αυτά τα λεφτά χρωστά η Ελλάδα και αυτά θέλει να «σβήσει» το ΔΝΤ!

kourema-750x430

Η γερμανική εφημερίδα Bild «ξαναχτύπησε» γράφοντας «Η Ελλάδα θα κοστίσει και πάλι δισεκατομμύρια ευρώ στους Γερμανούς φορολογούμενους», επισημαίνοντας ότι, το τρίτο πακέτο βοήθειας λήγει σε τέσσερις μήνες με το ελληνικό χρέος να παραμένει στα 330 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Το τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα (ύψους έως και 86 δισεκατομμύρια ευρώ) τελειώνει σε τέσσερις μήνες: Αλλά και με τον αυστηρό έλεγχο των δημοσιονομικών», αναφέρει το δημοσίευμα φρεσκάροντας τη μνήμη των αναγνωστών της σε ότι αφορά το ύψος του ελληνικού χρέους.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να επιτύχουν οι συνεχείς και επίπονες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Η χώρα πρέπει και θέλει να σταθεί και πάλι μόνη της Πρόβλημα: το ύψος του χρέους!», γράφει η «Bild» και συνεχίζει: «Αυτό υπολογίζεται ακόμη περίπου στα 330 δισεκατομμύρια ευρώ. Όλοι γνωρίζουν, επομένως, ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να χρειάζονται μεγάλη ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με την Bild που επικαλείται κύκλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο διεθνής οργανισμός θέλει το κούρεμα του ελληνικού χρέους που μπορεί να φθάσει έως και τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων.

«Αυτό προκαλεί αναταραχές στην ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag): η Επιτροπή Προϋπολογισμού θέτει το θέμα σήμερα στην ημερήσια διάταξη», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

«Το δίλημμα», σύμφωνα με το δημοσίευμα,«είναι ότι,η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαν υποσχεθεί στην Bundestag πριν από τρία χρόνια ότι το ΔΝΤ-ως ένας αυστηρός ελεγκτής – θα συμμετείχε στο πρόγραμμα στήριξης της Αθήνας. Ωστόσο,λίγο πριν το τέλος του προγράμματος, δεν το έχει πράξει ακόμη επισήμως. Προαπαιτούμενο για το ΔΝΤ είναι η μεγάλη ελάφρυνση του χρέους», συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.

25/4/2018

 

 

 

 

Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να προσκομίσουν χάρτινες αποδείξεις για τις δηλώσεις

Δείτε τη λίστα

Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να προσκομίσουν χάρτινες αποδείξεις για τις δηλώσεις

Ορισμένες ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, αλλά όχι και από την υποχρέωση να προσκομίσουν αποδείξεις και να συμπληρώσουν τους κωδικούς 049-050 του έντυπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Στους εν λόγω φορολογουμένους συγκαταλέγονται:

 • Οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
 • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
 • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
 • Οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
 • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
 • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
 • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
 • Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
 • Οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους.
 • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
 • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

Για τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 τα ελάχιστα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται το αφορολόγητο είναι τα ακόλουθα:

 • 10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
 • 15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
 • 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.
NEWSBEAST.GR   24/4/2018

 

 

 

Νέα βόμβα από το ΣτΕ για τις συντάξεις

ste_new

Δεύτερο πλήγμα στον νόμο Κατρούγκαλου ετοιμάζεται να επιφέρει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας – Μετά το ξήλωμα του ΕΦΚΑ, το ανώτατο δικαστήριο, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, θα χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό και το ψαλίδισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων

Η αντισυνταγματικότητα των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι το δεύτερο πλήγμα, μετά τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που αναμένεται να επιφέρει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας μέσα στο επόμενο διάστημα στον νόμο Κατρούγκαλου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, αφού αφαίρεσαν ήδη ως αντισυνταγματικό το κομμάτι του παζλ του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 που αναφέρεται στον ΕΦΚΑ, προχωρούν τώρα για να αφαιρέσουν -όπως όλα δείχνουν- το δεύτερο, που αφορά στο σκέλος των περικοπών των συντάξεων. Μέσα στις επόμενες διασκέψεις, κεκλεισμένων των θυρών, θα κριθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ το κεφάλαιο που αφορά τις περικοπές των συντάξεων, όπως και παρεμφερή θέματα.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από την απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ (σε διάσκεψη), καθώς προ διμήνου και ενώ είχαν ξεκινήσει οι διασκέψεις, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου είχε επισκεφθεί τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου και είχε ενημερωθεί ως προς την τύχη του νόμου Κατρούγκαλου μετά τις 30 και πλέον αιτήσεις ακυρώσεως που εκκρεμούν στο ΣτΕ. Φυσικά, η υπουργός Εργασίας από την επίσκεψη αυτή δεν μπορούσε να έχει την πλήρη εικόνα του τελικού αποτελέσματος της ψηφοφορίας των δικαστών. Η μείζων, 25μελής, Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου λίγα 24ωρα πριν από το Πάσχα έκρινε κατά την 6η διάσκεψή της, με αυξημένη πλειοψηφία, 17 υπέρ έναντι 8 κατά, ότι είναι αντισυνταγματική η ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων, υπαλλήλων του Δημοσίου, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αγροτών, στον ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, η Ολομέλεια με την ίδια πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ σύμφωνα με το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή στα επίπεδα του 26,95% επί του εισοδήματός τους. Την αντίθεσή τους παράλληλα εξέφρασαν οι σύμβουλοι Επικρατείας για τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1/1/2017.

Τελικά, οι δικαστές έκριναν ότι ο ΕΦΚΑ είναι αντίθετος στη συνταγματική αρχής της ισότητας. Στην πλειοψηφία των 17 μελών που τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του ΕΦΚΑ είναι και ο πρόεδρος του ΣτΕ. Στο μικροσκόπιο των επόμενων διασκέψεων της Ολομέλειας του ΣτΕ θα τεθεί το σκέλος εκείνο του νόμου 4387/2016 που αφορά τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Εδώ, το βασικό και ίσως αξεπέραστο ζήτημα για την κυβέρνηση είναι ότι για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων υπάρχουν πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (2287-2290/2015) που πολύ δύσκολα, έως και αδύνατον, μπορούν να παρακαμφθούν κατά τις επόμενες διασκέψεις.

Η Ολομέλεια, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα (άρθρο 22), τις διεθνείς συμβάσεις (ΕΣΔΑ, κ.λπ.), αλλά και τη νομοθεσία, έχει κρίνει με τις επίμαχες αποφάσεις της ότι πριν από την περικοπή ή την αναπροσαρμογή των συντάξεων πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί ειδική, εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη από την οποία να προκύπτει ότι τα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν (ψηφιστούν από τη Βουλή) είναι πρόσφορα και αναγκαία για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, όπως και ότι οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων δεν θα οδηγήσουν σε ανεπίτρεπτη παράβαση του πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση. Ωστόσο, η κυβέρνηση πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου καμία σχετική μελέτη δεν συνέταξε, ούτε φυσικά δημοσιοποίησε. Νομικά αγκάθια στο τομέα των συντάξεων που θα απασχολήσουν τους συμβούλους Επικρατείας στις επόμενες διασκέψεις είναι οι αναδρομικές από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των κύριων συντάξεων που έγιναν και ο τρόπος επανυπολογισμού τους επί των ήδη καταβαλλομένων, η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η μείωση των συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ.

Ο χάρτης των διασκέψεων

Η πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας έγινε τη 18η Δεκεμβρίου 2017. Εκεί δύο εκ των τριών εισηγητών στην υπόθεση του Ασφαλιστικού, οι σύμβουλοι Επικρατείας Γεώργιος Τσιμέκας και Αννα Καλογεροπούλου, ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους επί των συνταξιοδοτικών νομικών θεμάτων που τίθενται από τους 30 και πλέον προσφεύγοντες.
Στη δεύτερη διάσκεψη, που έγινε 28 Ιανουαρίου 2018, ο τρίτος εισηγητής Σπύρος Μαρκάτης ενημέρωσε για τα ζητήματα που τίθενται ως προς τον ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια ακολούθησαν άλλες 4 διασκέψεις: στις 14 Φεβρουαρίου και στις 23, 28 και 30 Μαρτίου. Στην τελευταία έγινε και η ψηφοφορία για τον ΕΦΚΑ, όπου κρίθηκε αντισυνταγματικός. Ηδη έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμη διασκέψεις της Ολομέλειας. Η μία για την τρέχουσα εβδομάδα και η άλλη στην εκπνοή του μήνα. Δεν αποκλείεται, όμως, αν κριθεί αναγκαίο, να υπάρξει και άλλη ή ακόμα και άλλες διασκέψεις. Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι.

katrougalos_mesa

Η κυβέρνηση σκέφτεται τώρα να μειώσει το χαράτσι του ΕΦΚΑ

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να βάλει «κόφτη» στα εισοδηματικά κλιμάκια των 30.000-40.000 ευρώ

Ελαφρύνσεις στο εξοντωτικό χαράτσι του ΕΦΚΑ με τη θέσπιση «κόφτη» επεξεργάζεται τώρα η κυβέρνηση μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές θεμελιώδεις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» στο φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας, σε διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή, παραμονή του Λαζάρου, οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ και 8 κατά έκριναν αντισυνταγματική:

α) Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

β) Την επιβολή εισφοράς με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Αιφνιδιασμένη η κυβέρνηση από την εξέλιξη προσπάθησε να κρύψει την ανησυχία της ότι η οριστική απόφαση του ΣτΕ, η οποία αναμένεται το καλοκαίρι, ενδεχομένως να κρίνει αντισυνταγματικές εν μέρει ή στο σύνολό τους και άλλες διατάξεις προκαλώντας δημοσιονομικό πονοκέφαλο και εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση. Την ίδια ώρα, παράγοντες των Βρυξελλών τόνιζαν ότι η κυβέρνηση έχει δείξει και με άλλες αποφάσεις του ΣτΕ ότι μπορεί να χειριστεί τέτοιου είδους προβλήματα.
Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου εμφανίστηκε να συμφωνεί με το σκεπτικό του ΣτΕ όσον αφορά την ανάγκη διόρθωσης του ύψους των εισφορών στις κατηγορίες ασφαλισμένων όπου έχουν επισημανθεί αδικίες και υπερβολές.

«Ηταν στην πολιτική στόχευσή μας από το 2019 να απομειώσουμε τις εισφορές στα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα, ανεξάρτητα από την απόφαση του ΣτΕ η οποία αναμένεται το καλοκαίρι. Η διόρθωση που επεξεργαζόμαστε θα αφορά το 5%-10% των μη μισθωτών, καθώς το 85% των επαγγελματιών καταβάλλει χαμηλότερες εισφορές σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς», διαμήνυσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος αναγνώριζε μεν, όπως και ο εμπνευστής του ασφαλιστικού νόμου Γιώργος Κατρούγκαλος, την υπέρμετρη επιβάρυνση των επαγγελματιών, χωρίς δε έως τώρα να έχουν προχωρήσει  σε ελαφρύνσεις.

To σχέδιο

Ποιο είναι όμως το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας; Τα σενάρια που εξετάζονται βασίζονται στη λογική ενός συντελεστή απομείωσης του ύψους της εισφοράς, στη θέσπιση δηλαδή «κόφτη» στα εισοδηματικά κλιμάκια που κυμαίνονται περίπου στις 30.000-40.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν ο «κόφτης» μπει στα 40.000 ευρώ, ακόμα κι αν ο ασφαλισμένος δηλώνει εισόδημα 70.320 (σήμερα το ανώτατο πλαφόν ασφαλιστέου εισοδήματος), θα καταβάλλει 900 ευρώ τον μήνα αντί για 1.580 σήμερα. Οι ελαφρύνσεις θα γίνουν με βάση τα εισοδηματικά κλιμάκια που θα οριστούν. Για παράδειγμα, μπορεί να οριστεί πλαφόν 200 ευρώ στις εισφορές για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 350 ευρώ για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, 500 ευρώ για εισόδημα έως 30.000 κ.λπ. (ακόμη όμως δεν έχουν καταλήξει). Κλειδί των αλλαγών που θα εφαρμοστούν από το 2019 θα είναι το διαθέσιμο εισόδημα. Δηλαδή το ύψος της παρακράτησης να είναι τέτοιο ώστε να μη μειώνεται δυσανάλογα το διαθέσιμο εισόδημα. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν είχε συζητηθεί ανάλογη πρόταση η οποία προέβλεπε ότι η παρακράτηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 55% του εισοδήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέσπιση πλαφόν στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα συμπαρασύρει και τις εισφορές των μισθωτών. Δηλαδή θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μειωθεί το ανώτατο πλαφόν ασφαλιστέου εισοδήματος των μισθωτών, που σήμερα είναι 5.862 ευρώ.

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική και την ίδια την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ, ταρακουνώντας τα θεμέλια του ενιαίου φορέα, ο οποίος έχει στηθεί με βάση ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων. Ο  κ. Πετρόπουλος δεν θεωρεί ότι απειλείται ο ΕΦΚΑ τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τη νομολογία, η διοικητική οργάνωση του κράτους δεν αποτελεί αντικείμενο της δικαιοδοσίας του ΣτΕ. «Διαφορετικά», προσθέτει, «το ανώτατο δικαστήριο θα πρέπει να έχει σκεφτεί πρώτα τι θα γίνει με τις συντάξεις. Πού θα βρουν τα Ταμεία χρήματα;  Θυμίζω ότι πολλά Ταμεία ήταν ελλειμματικά και έπαιρναν λεφτά από τον ΑΚΑΓΕ για να πληρώσουν τους συνταξιούχους». Για «γενναία απόφαση και ανάσταση των επιστημόνων»  έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των «Κινήματος της Γραβάτας» (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί), καθώς και οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες που είχαν προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο. Μάλιστα η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ φοβήθηκαν στάση πληρωμών και συμβούλευσαν τα μέλη τους να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους  εν αναμονή της δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ, το σκεπτικό της οποίας θα εξεταστεί προσεκτικά.

Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ δηλώνουν διάθεση να συμμετάσχουν στη διαδικασία προκειμένου αυτή τη φορά να γίνουν σωστές επιλογές και να προετοιμαστεί η Πολιτεία ώστε μόλις εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ να ελαφρυνθούν αμέσως οι υπέρογκες εισφορές. «Αν η Πολιτεία δεν εφαρμόσει αμέσως την απόφαση του ΣτΕ, θα τη διεκδικήσουμε εμείς δικαστικά», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Πρέπει να θεσμοθετηθεί πλαφόν στο σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ώστε το κράτος να μη δημεύει το εισόδημα των μηχανικών και των επιστημόνων της χώρας».

protothema.gr   16/4/2018

 

 

 

 

 

 

14.4.18

Χαλκίδα:

Προφυλακίστηκε τραπεζική υπάλληλος για υπεξαίρεση 5,5 εκατ. ευρώ

Για υπεξαίρεση 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, κατηγορείται τραπεζική υπάλληλος, η οποία κρίθηκε προφυλακιστέα με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, μετά τη δίωρη απολογία της. Η υπεξαίρεση αποκαλύφθηκε το 2014, σε υποκατάστημα τράπεζας, όπου εργαζόταν η κατηγορούμενη, στην πόλη της Χαλκίδας.
Σύμφωνα με το eviazoom.gr, στην απολογία της, η 42χρονη υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει κάτι για αυτή την υπόθεση, λέγοντας επίσης εκείνη την περίοδο (σ.σ. 2014) εντόπισε ένα τραπεζικό έλλειμα 80.000 ευρώ, κάτι που, όπως είπε, κατήγγειλε και η ίδια άμεσα στη δικαιοσύνη.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε βάρος της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, και μετά την απόφαση για προφυλάκιση αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές.
Συνάδελφοι της στην τράπεζα, δήλωσαν ότι έμειναν εμβρόντητοι όταν αποκαλύφθηκε η υπεξαίρεση, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος ήταν έμπιστη.
aftodioikisi.gr/
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 14.4.18

 

Ανατροπή στις συντάξεις!

Χιλιάδες συνταξιούχοι δικαιούνται αύξηση

– Ποιοι και πως μπορούν να πάρουν αναδρομικά χρήματα [πίνακες]

XRHMATA13-8

– Συντάξεις με σημαντικές αυξήσεις δικαιούνται δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι – Εγκύκλιος προβλέπει ότι τα χρήματα πρέπει να δοθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους – Με αίτηση στον ΕΦΚΑ οι συνταξιούχοι μπορούν να πετύχουν αύξηση 80% στα ποσά που λαμβάνουν – Μητέρες με ανήλικο, συνταξιούχοι με λίγα ένσημα και όσοι παίρνουν σύνταξη χηρείας θα πάρουν αναδρομικά – Δείτε αναλυτικά ποιοι δικαιούνται χρήματα και τα ποσά που θα λάβουν σε πίνακες

Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που πήραν συντάξεις πείνας θα δουν αύξηση ως και 80% με βάση εγκύκλιο των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. Με την εγκύκλιο 70.000 άτομα που αποχώρησαν από τη δουλειά είτε εκδόθηκε στο όνομά τους σύνταξη χηρείας από 1/7/2015 ως 12/5/2016 θα μπορέσουν να πάρουν περισσότερα χρήματα και μάλιστα αναδρομικά.

Με αίτηση στον ΑΦΚΑ θα πρέπει να ζητήσουν επανέκδοση της σύνταξης και να λάβουν αναδρομικά τα νέα αυξημένα ποσά. Εδώ όμως υπάρχει και μια βασική προϋπόθεση. Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να βρουν και να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν το παραπάνω διάστημα και στη συνέχεια να περιμένουν για να πάρουν τα νέα ποσά που θα προκύψουν από την επανέκδοση.

Ουσιαστικά με την εγκύκλιο επανέρχεται για τους παραπάνω συνταξιούχους το κατώτατο όριο των 245 ως 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης το οποίο δεν ίσχυσε για αυτούς και δίνει το δικαίωμα διεκδίκησης επανέκδοσης των συντάξεων. Με την εγκύκλιο ορίζεται ότι η έναρξη της νέας σύνταξης θα είναι με αναδρομικά από 13/5/2016.

Τρεις είναι οι κατηγορίες συνταξιούχων που ευνοούνται περισσότερο, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”:

Μητέρες που συνταξιοδοτήθηκαν με διατάξεις ανήλικου τέκνου

Ασφαλισμένοι με σύνταξη λόγο γήρατος και 4.500 ένσημα

Συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη θανόντος η οποία εκδόθηκε από 1/7/2015 ως 12/5/2016

Μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση για όσους είχαν και πέναλτι 10% καθώς δεν είχαν συμπληρώσει τα 67 έτη.

Τα ποσά που κερδίζουν οι συνταξιούχοι

Με μισθό 830 ευρώ

Έτη ασφάλισης Σύνταξη από 1/7/2015 ως 12/5/2016 Αύξηση
15 329 112
17 345 126
21 377 146
23 393 146
25 409 147
27 446 127

Με μισθό 1.000 ευρώ

Έτη ασφάλισης Σύνταξη από 1/7/2015 ως 12/5/2016 Αύξηση
15 353 108
17 374 119
21 414 138
23 434 137
25 455 136
27 505 106

Με μισθό 1.150 ευρώ

Έτη ασφάλισης Σύνταξη από 1/7/2015 ως 12/5/2016 Αύξηση
15 385 93
17 407 106
21 451 126
23 573 126
25 495 127
27 550 96

Με μισθό 1.300 ευρώ

Έτη ασφάλισης Σύνταξη από 1/7/2015 ως 12/5/2016 Αύξηση σε ευρώ
15 447 49
17 472 61
21 523 79
23 549 78
25 574 79
27 638 42
24.3.18

Μισό «ναι» από ΕΦΚΑ για επιστροφή αναδρομικών 800.000 συνταξιούχων

- Δείτε αναλυτικά (φωτό)

Αλλαγές έρχονται στα ποσά κύριων αλλά και επικουρικών συντάξεων με τον ΕΦΚΑ να λέει μισό «ναι» στα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις παράνομες μειώσεις που επιβάλλονται μετά την 1/6/2016.
Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτει σήμερα την πρώτη απάντηση που πήρε συνταξιούχος από τον ΕΦΚΑ στις 8 Μαρτίου 2018 για τις παράνομες μειώσεις.
Η αρμόδια υπηρεσία λέει ότι το αίτημα αφορά σε επανυπολογισμό των περικοπών του ν. 4093 με βάση το νέο και μικρότερο άθροισμα από κύρια και επικουρική και ενημερώνει ότι «σε απάντηση της αιτήσεώς σας, σας γνωρίζουμε ότι αναμένονται οδηγίες για τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος».
Η ουσία είναι στην παράγραφο που εμμέσως δείχνει ότι υφίσταται θέμα επιστροφών, καθώς αναφέρεται ότι: «επειδή το ζήτημα συνδέεται με τις μηχανογραφικές εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ και προϋποθέτει συντονισμό ενεργειών, αναμένονται οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να υπάρξει ενιαία και συνολική διαχείριση του θέματος. Εν αναμονή απάντησης, θα πρέπει να ενημερώνονται απευθείας οι συνταξιούχοι που υποβάλουν σχετική αίτηση».
Αν υπήρχε οποιοδήποτε θέμα περί μη επιστροφής αναδρομικών, τα ταμεία θα έβγαζαν εξαρχής αρνητική απάντηση, όπως κάνουν σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Η μη απόρριψη σημαίνει αποδοχή του αιτήματος και αυτό είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή των χρημάτων σε περίπου 800.000 συνταξιούχους που έχουν παράνομη μείωση είτε στην κύρια σύνταξη με το ν. 4093 είτε στην επικουρική με το ν. 3986.
Πλέον το υπουργείο Εργασίας αλλά και συνολικά η κυβέρνηση δεν μπορούν να αποφύγουν την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τις συντάξεις.
Ακόμη και αν «βάζουν» μπροστά την τρόικα, όπως έκανε η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου υποστηρίζοντας με δηλώσεις της ότι «δεν μπορούν να δοθούν αναδρομικά αν δεν συμφωνήσουν και οι δανειστές γιατί έχει να κάνει με τον ειδικό λογαριασμό ΑΚΑΓΕ των επικουρικών», αυτό δεν σημαίνει τίποτε γιατί εδώ δεν πρόκειται για διανομή επιδομάτων και μερισμάτων από τα… πλεονάσματα του προϋπολογισμού, ώστε να χρειαστεί άδεια της τρόικας.
Αντιθέτως, πρόκειται για πρόσθετες μειώσεις που επιβλήθηκαν σκόπιμα στις συντάξεις, πέραν των ποσοστών περικοπής κύριων και επικουρικών που προβλέπουν οι δυο νόμοι (4093 και 3986). Αυτές τις μειώσεις με… καπέλο ούτε τις ζήτησαν ούτε τις έθεσαν ποτέ οι δανειστές.
Τι ποσά φέρνουν τα αναδρομικά για κύριες και επικουρικές
Τα τελικά ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, ανάλογα με το αν έχουν παράνομη μείωση στην κύρια ή και στην επικουρική τους σύνταξη, είναι:
1. Από 192 ευρώ ως 954 ευρώ από την επιστροφή παράνομων κρατήσεων του νόμου 3986/2011 στα ποσά των επικουρικών συντάξεων που ήταν (μικτά) πάνω από 300 ευρώ.
2. Από 861 ως και 1.880 ευρώ από την επιστροφή των παράνομων μειώσεων που διαπιστώνονται σε κύριες συντάξεις από τη λάθος εφαρμογή των περικοπών του νόμου 4093/2012 στο άθροισμα συντάξεων που είναι πάνω από 1.000 ευρώ για το Δημόσιο ή πάνω από 1.300 ευρώ για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών.
Εξετάζονται ήδη δυο σενάρια επιστροφής στο υπουργείο Εργασίας:
Είτε με εφάπαξ πληρωμή μετά τον Ιούνιο, που είναι το επικρατέστερο.
Είτε με 12μηνη καταβολή και συμψηφιστικά με τις νομοθετημένες περικοπές συντάξεων ως 18% από την 1/1/2019.
Το κόστος των αναδρομικών έχει υπολογιστεί μέχρι τώρα (21 μήνες αφότου υφίσταται η παράνομη μείωση) σε 57 εκατ. ευρώ μόνο για τις επιστροφές στις επικουρικές. Κάθε μήνα προστίθενται άλλα 3 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι αν δοθούν μετά τον Ιούνιο, θα προσεγγίζουν τα 67 εκατ. ευρώ.
Για τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων το κόστος είναι σχεδόν διπλάσιο, δηλαδή πάνω από 110 εκατ. ευρώ, μέχρι τώρα, που σημαίνει ότι και εδώ για κάθε μήνα που περνά ο λογαριασμός μεγαλώνει.
Ποιοι, πώς και πόσα αναδρομικά δικαιούνται από τις παράνομες μειώσεις στις κύριες συντάξεις
Επιστροφές από τις παράνομες κρατήσεις στις κύριες συντάξεις θα έχουν συνταξιούχοι του Δημοσίου, με άθροισμα άνω των 1.000 ευρώ (αν έχουν κύρια σύνταξη και μέρισμα) ή άνω των 1.300 ευρώ αν παίρνουν και επικουρική, ενώ οι υπόλοιποι συνταξιούχοι (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ και ΟΑΕΕ) δικαιούνται αναδρομικά με άθροισμα σύνταξης (κύρια και επικουρική) άνω των 1.300 ευρώ.
Τα ταμεία επιβάλλουν τις μειώσεις του ν. 4093 όχι στο νέο άθροισμα συντάξεων αλλά στο παλιό, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις μειώσεις επικουρικών σε όσους είχαν άθροισμα άνω των 1.300 ευρώ ούτε τις μειώσεις μερισμάτων σε συνταξιούχους Δημοσίου που είχαν άθροισμα (σύνταξης και μερίσματος) πάνω από 1.000 ευρώ.
Αυτές οι μειώσεις ισχύουν από 1/6/2016. Το άθροισμα από τότε είναι μικρότερο, αλλά οι περικοπές επιβάλλονται επί του παλιού αθροίσματος.
Για να διαπιστώσουν αν και πόσα έχουν λαμβάνειν αναδρομικά, θα πρέπει να εξετάσουν αν το παλιό άθροισμα, μετά την αφαίρεση της ΕΑΣ και των κρατήσεων από τους νόμους 4024 και 4051, ήταν πάνω από 1.000 ευρώ, 1.500 ευρώ ή πάνω από 2.000 ευρώ, ενώ το νέο άθροισμα, λόγω μείωσης της επικουρικής ή και του μερίσματος, είναι κάτω των 1.000 ευρώ, 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις δικαιούνται πίσω ένα 5% της κύριας σύνταξης.
Παραδείγματα
1. Συνταξιούχος ΙΚΑ με παλιό άθροισμα 1.514 ευρώ και με νέο άθροισμα (μετά το νόμο Κατρούγκαλου) στα 1.324 ευρώ παίρνει αναδρομικά γιατί στο παλιό ποσό είχε μείωση 10% στην κύρια σύνταξη με το ν. 4093, ενώ με το νέο άθροισμα, που είναι 1.324 ευρώ (δηλαδή κάτω από 1.500 ευρώ), η μείωση που του αναλογεί στην κύρια είναι 5%. Επειδή όμως το ΙΚΑ και η ΗΔΙΚΑ υπολογίζουν παρανόμως τη μείωση βάσει του παλιού αθροίσματος, ο συνταξιούχος έχει περικοπή 114 ευρώ στην κύρια ενώ θα έπρεπε να είναι 57 ευρώ. Τα αναδρομικά που δικαιούται και πρέπει να πάρει είναι 1.197 ευρώ.
2. Συνταξιούχος Δημοσίου με παλιό άθροισμα από κύρια, επικουρική και μέρισμα 2.320 ευρώ είχε μείωση 15% από το ν. 4093, δηλαδή περικοπή 228 ευρώ στην κύρια σύνταξη. Με το νέο άθροισμα όμως στα 1.992 ευρώ (λόγω μικρότερης επικουρικής και μερίσματος μετά το ν. Κατρούγκαλου) του επιβάλλεται η ίδια μείωση (228 ευρώ) ενώ θα έπρεπε να είναι 10%, δηλαδή 152 ευρώ. Δικαιούται αναδρομικά του ν. 4093 για 21 μήνες, που είναι 1.444 ευρώ.
3. Δεν δικαιούνται αναδρομικά συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν μεν μικρότερο άθροισμα από κύρια και επικουρική σήμερα, απ’ ό,τι τον Μάιο του 2016, πλην όμως είναι μέσα στην ίδια κλίμακα των μειώσεων του ν. 4093/2012, δηλαδή και πριν και μετά, το άθροισμά τους είναι μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ ή μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ ή πάνω από 2.000 ευρώ.
Ποιοι παίρνουν και πόσα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις
Τα αναδρομικά αφορούν, όπως πρώτος αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος», περίπου 200.000 συνταξιούχους με επικουρική από Δημόσιο (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ), από επικουρικά των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ) και από επικουρικά ταμεία τραπεζών (ΕΛΕΜ-ΑΤΕ, πρώην Πίστεως και Εμπορικής).
Η παρανομία είναι ότι βάζουν τις παλιές και μεγαλύτερες μειώσεις του νόμου 3986/2011 στα νέα και μικρότερα ποσά επικουρικών που κόπηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου από τον Ιούνιο του 2016 και μετά. Θα έπρεπε η μείωση του ν. 3986 να είναι μικρότερη, σε επικουρικές που μειώθηκαν μεν αλλά είναι πάνω από 300 ευρώ, ενώ σε όσες επικουρικές έπεσαν κάτω από τα 300 ευρώ δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία μείωση του ν. 3986.
Παρά ταύτα συμβαίνει το αντίθετο και μένουν οι παλιές μειώσεις που είναι παράνομες γιατί επιβάλλονται σε ανύπαρκτα ποσά! Οι επικουρικές του ΙΚΑ δεν έχουν αναδρομικά γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου επέβαλε πολύ μεγαλύτερες περικοπές απ’ ό,τι στις επικουρικές άλλων ταμείων. Ως εκ τούτου, δεν χρειάστηκε να προβούν και σε παράνομες μειώσεις για να βγουν τα λεφτά που ζητούσε η τρόικα από το ψαλίδι στις επικουρικές.
pronews
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 24.3.18
Δευτέρα 19/03/2018 - 10:40

Ποιοι, πότε και πώς παίρνουν αναδρομικά στις συντάξεις

Ποιοι, πότε και πώς παίρνουν τα αναδρομικά στις συντάξεις

Έρχονται τα αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για περισσότερους από 800.000 συνταξιούχους. Τα τελικά ποσά που δικαιούνται ανάλογα με το αν έχουν παράνομη μείωση στην κύρια ή και στην επικουρική τους σύνταξη είναι:

Από 192 ευρώ έως 954 ευρώ από την επιστροφή των παράνομων κρατήσεων νόμου 3986/2011 στα ποσά των επικουρικών συντάξεων που ήταν (μικτά) πάνω από 300 ευρώ.

Από 861 ως και 1.880 ευρώ από την επιστροφή των παράνομων μειώσεων που διαπιστώνονται σε κύριες συντάξεις από τη λάθος εφαρμογή των περικοπών του νόμου 4093/2012 στο άθροισμα των συντάξεων που είναι πάνω από 1.000 ευρώ.

Εξετάζονται ήδη δύο σενάρια επιστροφής στο υπουργείο Εργασίας:

Είτε με εφάπαξ πληρωμή προς το τέλος του χρόνου.

Είτε με 12μηνη καταβολή και συμψηφιστικά με τις νομοθετημένες περικοπές συντάξεων ως 18% από την 1/1/2019.

Πρώτα όμως θα πρέπει να αποτυπωθεί το κόστος και αυτό δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Πάντως δύο σενάρια εξετάζονται για τα αναδρομικά και περιλαμβάνουν:

Να επιστραφούν εφάπαξ τα αναδρομικά από 1/6/2018 και μετά.

Να δοθούν τα αναδρομικά σε 12 δόσεις ή περισσότερους μήνες και να συμψηφιστούν με τις νέες περικοπές συντάξεων του 2019 που θα τρέξουν από το Δεκέμβριο του 2018 με ποσοστό έως 18%.

Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά

Συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ, των Τραπεζών, του ΝΑΤ και του ΟΑΕΕ θα έχουν επιστροφές κατά κύριο λόγο από τις παράνομες κρατήσεις, στις κύριες συντάξεις, γιατί τα Ταμεία τους, όπως φαίνεται σε δεκάδες ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων επιβάλλουν τις μειώσεις του ν. 4093 όχι στο νέο άθροισμα συντάξεων που έχουν μετά τη μείωση των επικουρικών αλλά στο παλιό άθροισμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζουν οι κλίμακες των περικοπών και οι συνταξιούχοι να πληρώνουν τα διπλάσια.

Για παράδειγμα σε άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 1.600 ευρώ εκ των οποίων 1.250 ευρώ η κύρια και 350 η επικουρική ο νόμος 4093 προβλέπει μείωση 10% στο ποσό της κύριας και ο συνταξιούχος είχε περικοπή 125 ευρώ στην κύρια σύνταξη. Από Ιούνιο 2016 όμως η επικουρική μειώθηκε στα 200 ευρώ το νέο άθροισμα έγινε 1.450 ευρώ και ο νόμος προβλέπει μείωση 5% στην κύρια σηλαδή η περικοπή από τα 125 ευρώ να πέσει στα 62,5 ευρώ. Δεν έγινε αυτό όμως γιατί το τα Ταμεία υπολογίζουν ακόμη το παλιό άθροισμα (1.600 ευρώ) και σκοπίμως επιβάλλουν διπλάσια μείωση στην κύρια σύνταξη.

Αυτά τα 62,5 ευρώ της επιπλέον μείωσης δικαιούνται τώρα αναδρομικά για 21 μήνες και συνολικά ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα λάβει 1.312 ευρώ.

Τα αναδρομικά στις επικουρικές αφορούν περίπου 200.000 συνταξιούχους με επικουρική από το Δημόσιο (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ) από επικουρικά των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ) και από επικουρικά Ταμεία τραπεζών (ΕΛΕΜ-ΑΤΕ, πρώην Πίστεως λαο Εμπορικής)

Δευτέρα 19/03/2018 - 10:40

ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ:

ΕΜΜΙΣΘΟΣ ΤΗΣ NOVARTIS ΥΠΗΡΞΕ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ!

E82F85A8-8AB6-4B75-BFE7-A607741D9F84

ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ!

Το σχέδιο της σύμβασης παροχής υπηρεσιών που φέρεται πως έχει υπογράψει ο Γιάννης Στουρνάρας με τη Novartis προκειμένου να παρέχει έμμισθες υπηρεσίες συμβούλου στη φαρμακευτική εταιρία αποκαλύπτει το Documento.

Το σχέδιο σύμβασης που πιστοποιεί ότι ο κ. Στουρνάρας υπήρξε έμμισθος σύμβουλος της Novartis παραδόθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς την Τρίτη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Στουρνάρας είχε υπογράψει την έμμισθη σύμβαση με τη ελβετική φαρμακοβιομηχανία, την περίοδο που κατείχε το θεσμικό αξίωμα του προέδρου του ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Γιάννης Στουρνάρας έλαβε 4.000 ευρώ μεικτά από τη Novartis για να παρουσιάσει σε μία κλειστού τύπου διαδικασία την τότε οικονομική κατάσταση στην ελληνική αγορά και τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις.

F2601D5D-36EF-411A-81BD-FBE81684F3A0

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Posted by olympiada στο Μαρτίου 14, 2018      Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

 

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018

Η Ελλάδα δεν τυπώνει το ευρώ αλλά το δανείζεται 3,45% ακριβότερα από την Γερμάνια.


Η Ελλάδα δεν τυπώνει το ευρώ αλλά το δανείζεται 3,45% ακριβότερα από την Γερμάνια.

Λίγοι από τους συμπολίτες μας έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν τυπώνει πλέον το Νόμισμα της άλλα το δανείζεται από τις αγορές κι ότι αυτά τα δανεικά ευρώ τα πληρώνει πάρα πολύ ακριβά!

Σήμερα για παράδειγμα, τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης της αγοράς ομολόγων -με τα οποία δανειζόμαστε το ευρώ- η απόδοση του 10ετους ομολόγου δανεισμού της χώρας ήταν στο 4,06% από 4,30% που είχε κλείσει χθες.
Ωστόσο στη συνέχεια η απόδοση αυξήθηκε εκ νέου στο 4,20% ενώ έκλεισε τελικάστο 4,12%.
Να σημειωθεί ότι η διαφορά έναντι του αντίστοιχου γερμανικού επιτοκίου (με το οποίο η Γερμάνια δανείζεται το ευρώ) κυμαίνονταν χθες στο 3,45%.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δανείζεται το ευρώ 3,45% ακριβότερα από την Γερμάνια που το δανείζεται με το -συμβολικό σχεδόν- 0,67%
Ενώ η Ελλάδα δανείζεται για να χρησιμοποιεί το ευρω με 4,12% στις άλλες χώρες του ευρώ έχουμε τα εξής επιτόκια σύμφωνα με την naftemporiki.gr :

Η Γαλλία δανείζεται το ευρώ με 0,91%
Το Βέλγιο με 0,94%
Η Ιρλανδία με 1,04%
Η Ισπανία με 1,42%
Η Πορτογαλία με 1,81%
Η Ολλανδία με 0,71%
Ενώ η «προβληματική» Ιταλία με 2,01%

Αυτό το ακριβό ευρώ με το οποίο χρηματοδοτείται η Ελλάδα, διοχετεύεται σαν το δηλητήριο -αργά και μεθοδικά- στην Ελληνική αγορά από τις φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τράπεζες, προκαλώντας αλυσιδωτές αυξήσεις και ακρίβεια παντού.
Αυτά τα επιτοκια δανεισμού προστίθενται στα επιτοκια με τα οποία αποπληρώνουν τα δάνεια τους οι δύσμοιροι Έλληνες δανειολήπτες κάθε είδους δανείου.
Έτσι οδηγούνται μεθοδικά βάση του ευρωπαϊκού σχεδιασμού στην χρεοκοπία, σε κοκκίνισμα των δανείων τους και είτε σε δήμευση των περιουσιών τους από το δημόσιο, είτε πλειστηριασμό και ρευστοποίηση από την τράπεζα.
Για να μπορεί η χώρα να χρησιμοποιεί το ευρώ πρέπει πληρώσει τους παράλογους τόκους που επιβάλουν οι αγορές που ελέγχονται από τους ξένους και καθοδηγούνται από του Οίκους αξιολόγησης. Για να συγκεντρωθούν τα έξοδα των τόκων το Δημόσιο εκτός από κατασχέσεις προχωρά σε υπερφορολόγηση των πάντων, σε λιτότητα και σε πολιτικές στραγγαλισμού κάθε έννοιας επιχειρηματικότητας της οικονομικής ζωής.
Γι αυτό τον λόγο η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα ειναι μη βιώσιμη
και γι αυτό οι ξένες επιχειρήσεις δεν έρχονται ή κλείνουν η μια πίσω από την άλλη και φεύγουν.
Τέλος ειναι προφανέςότι με τέτοια διάφορα στο επιτόκιο δανεισμού με ένα απλό πολλαπλασιασμό προκύπτει ότι σε μια δεκαετία θα έχουμε 34,5% περισσότερο χρεος από την Γερμανία .
Για αυτό τον λόγο βρεθήκαμε εξωφρενικά υπέρ χρεωμένοι και οδηγηθήκαμε στην χρεοκοπία και το πρώτο Μνημόνιο του 2010 επί ΓΑΠ, ακριβώς οκτώ χρόνια από την υιοθέτηση του ευρώ.
Γι αυτό τον λόγο παρά την διαγραφή του χρέους του Δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικρομολογιούχους αξίας 100 δις με το PSI, το χρεος μας αυξήθηκε εκ νέου σε σημείο που να λέει το ΔΝΤ ότι ειναι μη βιώσιμο.
Γι αυτό τον λόγο ακομη και αν διαγράφει όλο το χρεος, θα ξανά δημιουργηθεί νέο καθώς με χρεος χρηματοδοτείται η Ελληνική οικονομία στο ευρώ.
Γι αυτό το λόγο αν έρθει η έξοδος από το Μνημόνιο το επόμενο Αύγουστο και ξεκινήσει η χρηματοδότηση από την αγορά, θα ξεκινήσει και αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη χρεοκοπία.
Γι αυτό τον λόγο η παραμονή στο ευρώ ειναι μη βιώσιμη.
Γι αυτό τον λόγο οι ευρωπαϊστές και οι εμμονικοί με το ευρώ πολιτικοί ειναι εντελώς ανεύθυνοι και υπόλογοι έναντι της ελληνικής ιστορίας που τους καταγράφει.

papaioannou-j.gr

Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά αύξηση συντάξεων από 44 έως 507 ευρώ τον μήνα

me-kritiria-i-koinoniki-syntaxi.jpg

 

Αύξηση συντάξεων που ξεκινά από 44 ευρώ τον μήνα και φτάνει μέχρι 507 ευρώ τον μήνα έχει επιδικάσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους αποστράτους, κρίνοντας παράνομη την επιβολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στα ποσά κύριων συντάξεων ή στο άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ.

Η απόφαση δεν εφαρμόζεται όμως από την κυβέρνηση, αλλά οι απόστρατοι έχουν κάθε νόμιμο (και ηθικό) δικαίωμα να ζητήσουν με αίτηση τη διαγραφή των μειώσεων της ΕΑΣ που θα επιφέρει σχεδόν ισόποση αύξηση συντάξεων.

Αναδρομικά δικαιούνται μόνον όσοι είχαν προσφύγει και δικαιώθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όσοι δεν προσέφυγαν δεν δικαιούνται αναδρομικά, παρά μόνον τη διακοπή της κράτησης ΕΑΣ από τον Απρίλιο του 2017 που δημοσιεύτηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αν όμως θέλουν να τα σιγουρέψουν καλό είναι να κάνουν και μια αίτηση, ώστε να έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα αναδρομικών από τη διακοπή των μειώσεων της ΕΑΣ μετά την ημερομηνία της αίτησής τους.

Σύμφωνα με την απόφαση, αλλά και με τις αιτήσεις που πρέπει να υποβάλουν οι απόστρατοι, από την κατάργηση της ΕΑΣ επέρχονται τα ακόλουθα αποτελέσματα:

1. Αύξηση σύνταξης 44 ευρώ τον μήνα σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη 1.450 ευρώ. Στην πράξη, πρέπει να ακυρωθεί η μείωση της ΕΑΣ και να μείνουν οι άλλες μειώσεις των νόμων 4024, 4053 και 4093 καθώς και η εισφορά 6% για ασθένεια. Έτσι λοιπόν ένας απόστρατος των 1.450 ευρώ μικτά παίρνει σήμερα χωρίς την κατάργηση της ΕΑΣ 1.212 ευρώ προ φόρου. Με την κατάργηση της ΕΑΣ, οι μηνιαίες του αποδοχές προ φόρου διαμορφώνονται στα 1.253 ευρώ.

2. Αύξηση σύνταξης 109 ευρώ τον μήνα σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη 1.820 ευρώ. Στην πράξη, ένας απόστρατος των 1.820 ευρώ μικτά παίρνει σήμερα χωρίς την κατάργηση της ΕΑΣ 1.340 ευρώ προ φόρου. Με την κατάργηση της ΕΑΣ, και μετά τις μειώσεις των νόμων 4024, 4051, 4093 και την εισφορά ασθενείας 6%, οι μηνιαίες του αποδοχές προ φόρου, διαμορφώνονται στα 1.442 ευρώ.

3. Αύξηση σύνταξης 120 ευρώ τον μήνα σε όσους λαμβάνουν αρχική μικτή κύρια σύνταξη 2.000 ευρώ. Στην πράξη, ένας απόστρατος των 2.000 ευρώ μικτά παίρνει σήμερα χωρίς την κατάργηση της ΕΑΣ 1.431 ευρώ προ φόρου. Με την κατάργηση της ΕΑΣ, και μετά τις μειώσεις των νόμων 4024, 4051, 4093 και την εισφορά ασθενείας 6%, οι μηνιαίες του αποδοχές προ φόρου διαμορφώνονται στα 1.543 ευρώ.

4. Αύξηση σύνταξης έως 380 ευρώ τον μήνα σε όσους λαμβάνουν αρχική μικτή κύρια σύνταξη από 2.000 ευρώ έως 3.170 ευρώ. Στην πράξη, ένας απόστρατος των 3.170 ευρώ μικτά παίρνει σήμερα χωρίς την κατάργηση της ΕΑΣ 1.862 ευρώ προ φόρου. Με την κατάργηση της ΕΑΣ και μετά τις μειώσεις των νόμων 4024, 4051, 4093 και την εισφορά ασθενείας 6%, οι μηνιαίες του αποδοχές προ φόρου διαμορφώνονται στα 2.220 ευρώ.

5. Αύξηση σύνταξης από 380 έως 507 ευρώ τον μήνα σε όσους λαμβάνουν αρχική μικτή κύρια σύνταξη από 3.170 ευρώ έως 3.620 ευρώ. Στην πράξη, ένας απόστρατος των 3.620 ευρώ μικτά παίρνει σήμερα χωρίς την κατάργηση της ΕΑΣ 2.045 ευρώ προ φόρου. Με την κατάργηση της ΕΑΣ και μετά τις μειώσεις των νόμων 4024, 4051, 4093 και την εισφορά ασθενείας 6%, οι μηνιαίες του αποδοχές προ φόρου διαμορφώνονται στα 2.521 ευρώ.

Ποιοι πρέπει να κάνουν και δεύτερη αίτηση για παράνομες μειώσεις

Παράνομες περικοπές στις κύριες έχουν οι απόστρατοι και από το άθροισμα συντάξεων που χρησιμοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να καθορίζει την κλίμακα των μειώσεων από 5% ως 20% βάσει νόμου 4093/2012.

Τα Ταμεία των αποστράτων έχουν μειώσει μεν τις μερισματικές τους συντάξεις, αλλά το νέο και μικρότερο άθροισμα με την κύρια σύνταξή τους δεν έχει περαστεί επισήμως και το ΓΛΚ δίνει το παλιό άθροισμα για τις περικοπές που κάνει η ΗΔΙΚΑΣ.

Ο τρόπος για να διεκδικήσουν πίσω οι συνταξιούχοι τυχόν παράνομες μειώσεις που επιβάλλονται με υψηλότερους συντελεστές (π.χ. 10% αντί 5% ή 15% αντί 10%) σε μικρότερο άθροισμα συντάξεων είναι με αίτηση στο Γενικό Λογιστήριο ώστε να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου και να κατοχυρώσουν την επιστροφή (όποτε γίνει), αλλά κυρίως για να αποφύγουν την παραγραφή της αξίωσής τους, αν δεν κάνουν αίτηση.

Εντός δύο ετών κλειδώνει το δικαίωμα επιστροφών από ΕΑΣ και παράνομες μειώσεις

Η παραγραφή αξίωσης για επιστροφή χρημάτων έρχεται σε δύο χρόνια. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις άμεσα και κυρίως η αίτηση για τη διακοπή της κράτησης ΕΑΣ που το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ως παράνομη και ζήτησε να σταματήσει να επιβάλλεται από τον Απρίλιο του 2017 και μετά. Όσοι λοιπόν κάνουν αίτηση σήμερα κλειδώνουν αναδρομικά από την κατάργηση της ΕΑΣ από σήμερα και μέχρι να διακοπεί η κράτηση από τη σύνταξή τους. Αν διακοπεί τον Αύγουστο του 2018, τα αναδρομικά τους θα είναι από Μάρτιο μέχρι και Αύγουστο, δηλαδή 6 μηνών. Αν η αίτηση γίνει τον Δεκέμβριο του 2018, είναι πιθανό να μην πάρουν τίποτε γιατί τότε θα πληρωθούν τις νέες συντάξεις που θα έχουν μειώσεις ως 18% με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου.

Ποιοι κάνουν αίτηση και ποιοι όχι

Δεν υποβάλλουν καμία αίτηση:

-Όσοι έχουν μία κύρια σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ.

-Όσοι έχουν μία ή άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ.

Κάνουν αίτηση:

-Όσοι έχουν άθροισμα κύριας σύνταξης και μερίσματος πάνω από 1.000 ευρώ και είχαν μείωση στο μέρισμα πρέπει να κάνουν αίτηση γιατί μπορεί λόγω της μείωσης του μερίσματος το νέο άθροισμα να είναι κάτω από 1.000 ευρώ και παρά ταύτα να υπόκεινται σε μείωση ν. 4093 με 5% για άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ. Στην αίτηση θα πρέπει να ζητήσουν ανάλυση των ποσών που λαμβάνουν και ανάλυση των μειώσεων ν. 4093/2012 επί της κύριας σύνταξης.

-Χήρες αποστράτων που έχουν άθροισμα συντάξεων από κύρια σύνταξη θανόντος, δική τους σύνταξη, μέρισμα ή και επικουρική άνω των 1.000 ευρώ. Οι αιτήσεις είναι δύο: Μία προς το Γενικό Λογιστήριο για υπολογισμό της μείωσης ν. 4093 στην κύρια σύνταξη όπου θα ζητούν να τους κοινοποιηθεί το πραγματικό άθροισμα συντάξεων που λαμβάνουν. Η δεύτερη αίτηση πρέπει να γίνει είτε στο Γενικό Λογιστήριο, αν έχουν δική τους σύνταξη από το Δημόσιο, είτε στον ΕΦΚΑ, αν έχουν δική τους σύνταξη από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ ή άλλον εκτός Δημοσίου φορέα.

Στη δεύτερη αίτηση (σε περίπτωση που έχουν δική τους σύνταξη) ζητούν να αποτυπωθεί η μείωση του ν. 4093 στην κύρια σύνταξή τους, με βάση το νέο άθροισμα συντάξεων που λαμβάνουν (π.χ. σύνταξη γήρατος, σύνταξη χηρείας θανόντος στρατιωτικού, μέρισμα από ταμεία στρατιωτικών ή και τυχόν μερίσματα από Δημόσιο).

Τι λέει η απόφαση για την κατάργηση της ΕΑΣ.

Με την υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκε αντισυνταγματική η παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.), η οποία επιβλήθηκε βάσει του ν. 3865/2010 από 1.8.2010 στις συντάξεις του Δημοσίου από τα 1.400,01 ευρώ και άνω (σε ποσοστά από 3% έως 14%, ανάλογα με τη σύνταξη που έχει κανονισθεί στον κάθε συνταξιούχο). Πιλοτικές δίκες διεξήχθησαν και για τις λοιπές μειώσεις που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις του Δημοσίου, επί των οποίων δεν έχουν ακόμα εκδοθεί αποφάσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση και με τη γνώμη των νομικών οι συνταξιούχοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

α. Σε όσους έχουν ασκήσει ένσταση ή αγωγή έως την 7.2.2017 ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δικαιούνται αναδρομικά, αφού εκδικαστούν οι διεκδικήσεις από τα αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

β. Σε όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγή ή ένσταση έως την 7.2.2017 και δεν δικαιούνται αναδρομικά, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δικαιούνται, όμως, να ζητήσουν την παύση της παρακράτησης της Ε.Α.Σ. από την 8.2.2017 και εφεξής. Ωστόσο, καθώς δεν διαφαίνεται ότι θα αποφασισθεί άμεσα η παύση της παρακράτησης, θα χρειαστεί:

1. Είτε να υποβληθεί στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την παύση της παρακράτησης εφεξής της Ε.Α.Σ. και ακολούθως, εντός εξήντα ημερών από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης ή μετά την παρέλευση τριμήνου από την ημερομηνία κατάθεσης της σχετικής αίτησης, να ασκηθεί ένσταση ενώπιον του Α’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η σχετική αίτηση μπορεί να επικυρωθεί για το γνήσιο της υπογραφής και να σταλεί συστημένη με ΕΛΤΑ.

2. Είτε να ασκηθεί αγωγή μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, προκειμένου να διασφαλιστεί η μη παραγραφή των σχετικών αξιώσεων.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

4.3.18

Ζευγάρι πολιτικών με μισθό 11.000 ευρώ έπαιρνε και επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ

Μια νέα αποκάλυψη για το επίδομα ενοικίου που έπαιρναν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί της κυβέρνησης, έρχεται να ταράξει τα νερά. Ο λόγος για ένα ακόμη ζευγάρι, μετά από αυτό των Ράνιας Αντωνοπούλου και Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Ν.Παρασκευόπουλο, ο οποίος έχει τοποθετηθεί και στην Προανακριτική Eπιτροπή για τη Novartis, και τη σύζυγό του, Ιφιγένεια Καμτσίδου, η οποία είναι πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του voria.gr, το ζεύγος των Θεσσαλονικιών εισέπραττε επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ μηνιαίως, κάνοντας χρήση διάταξης την οποία είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ο κ. Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε χθες ότι συγκαταλέγεται σε εκείνους που, ως εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, έχουν λάβει το επίδομα ενοικίου. Εκείνο, όμως, που επιμελώς απέφυγε να υπενθυμίσει είναι ότι την ίδια περίοδο που εκείνος ήταν υπουργός, η σύζυγός του λάμβανε και αυτή έναν επαρκώς αξιοσέβαστο μισθό από το κράτος, διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ.

Το ζεύγος Παρασκευόπουλου – Καμτσίδου εισέπραττε από το ελληνικό δημόσιο κοντά στα 11.000 ευρώ μηνιαίως, ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, ο τέως υπουργός αιτήθηκε και ελάμβανε και το μηνιαίο επίδομα ενοικίου των 1.000 ευρώ.

Και μπορεί να μην τίθεται θέμα νομιμότητας, αφού έκαναν χρήση συγκεκριμένης διάταξης, όμως, όπως και στην περίπτωση των Αντωνοπούλου – Παπαδημητρίου, υπάρχει ηθικό ζήτημα.

Ο κ. Παρασκευόπουλος διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ως εξωκοινοβουλευτικός. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 έγινε και βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης. Η σύζυγός του κ. Καμτσίδου, επίσης πανεπιστημιακός (αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ) διορίστηκε πρόεδρος στο ΕΚΔΔΑ τον Μάιο του 2015, οπότε διέμενε κι αυτή στην Αθήνα.

«Όπως όλοι, έτσι το έπαιρνα κι εγώ» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, δηλώνοντας ότι έκανε χρήση του νόμου για το ζήτημα αυτό. Προσέθεσε, δε, κατόπιν εορτής, ότι θα ήταν φρόνιμο να αλλάξει η νομοθεσία και να μπουν εισοδηματικά κριτήρια για όσους λαμβάνουν το επίδομα ενοικίου. Απέφυγε, βεβαίως, να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια και εάν κάποιος με μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα άνω των 10.000 (πέραν των τυχόν λοιπών εισοδημάτων) θα πρέπει να περιλαμβάνεται στους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου.

Το θέμα του επιδόματος ενοικίου του κ. Παρασκευόπουλου είχε απασχολήσει τον Τύπο τον Μάιο του 2016 όταν είχε δημοσιευτεί στο «Βήμα» ότι ο υπουργός είχε εισπράξει ποσόν 7.000 ευρώ ως δαπάνη ενοικίου.

Τότε ο κ. Παρασκευόπουλος είχε εκδώσει γραπτή ανακοίνωση αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «το αναφερόμενο στα δημοσιεύματα ποσό αποτελεί αναδρομική καταβολή δαπανών διαμονής εκτός τόπου κατοικίας ενός επταμήνου κι όχι, φυσικά, μηνιαίο ενοίκιο οικίας, όπως αφήνεται να εννοηθεί. Το συγκεκριμένο επίδομα προβλέπεται νομοθετικά για τους βουλευτές όλων των κομμάτων και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που εκλέγονται ή κατοικούν στην περιφέρεια».

Βεβαίως και σε εκείνη την ανακοίνωση δεν γινόταν καμία αναφορά στα επιπλέον 3.750 ευρώ τα οποία λάμβανε ως πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ η σύζυγός του.

Ποια είναι η κ. Καμτσίδου

Η Ιφιγένεια Καμτσίδου είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα του κλάδου Δημοσίου Δικαίου με ειδικότερη κατεύθυνση « Γενική θεωρία του Δικαίου » του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου ParisX– Nanterre και έχει αναγορευτεί διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου (Πανεπιστήμιο ParisX– Nanterre). Είναι αν. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και δικηγόρος, ενώ έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Μονπελιέ (Γαλλία) και της Μεσίνα (Ιταλία).

Διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο, Συνταγματικές Ελευθερίες, Συγκριτικό Συνταγματικό Δίκαιο, Πολιτειολογία και Δίκαιο, Φύλο, Ισότητα σε προπτυχιακό επίπεδο και Συνταγματικό Δίκαιο σε μεταπτυχιακό επίπεδο.Τα έτη 2012 και 2013 ήταν μέλος της Επιτροπής των Εισαγωγικών Εξετάσεων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ενώ από το 2013 είναι Αξιολογήτρια των ερευνητικών προτάσεων του Ιταλικού Υπουργείου Παιδείας, Πανεπιστημίου και Έρευνας (Ministero dell’Istruzione dell’Università e della Ricerca–MIUR), με ανάθεση της αξιολόγησης της ερευνητικής πρότασης με θέμα IslamicConstitutionalism (αρ. πρωτ. 2012FEHTTC/2012).

Είχε τοποθετηθεί πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ από τον Γ. Κατρούγκαλο προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων για ρουσφετολογικές προσλήψεις, λόγω της σχέσης της με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 4.3.18

 

 

 


Μίζες 370.000 ευρώ σε βαλίτσες για έργα της Αττικό Μετρό

mmm-metro-mesa-apergia-620x420.jpg

Μίζες που αγγίζουν συνολικά το ποσό των 370.000 ευρώ, φέρονται να δόθηκαν την περίοδο 2003-2007 για έργα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Τα χρήματα σύμφωνα με στοιχεία που έφτασαν στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς από την εισαγγελία της Φρανκφούρτης, δόθηκαν σε μετρητά μέσα σε βαλίτσες, σε κρατικούς αξιωματούχους, ενώ σε κάθε έργο υπολογιζόταν ένα ποσοστό από 5 έως 7% επιπλέον της αξίας του, προκειμένου να δωροδοκούνται πολιτικά κόμματα.

Τα «δώρα», βάσει των στοιχείων, δίνονταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn International (DBI), η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος μαζί με την Thales -που εμπλέκεται και στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου-, την Lahmeyer και την ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Η γερμανική εταιρεία που είχε αναλάβει από το 2003-2007 τρία έργα στη χώρα μας, φέρεται να είχε αναθέσει το μοίρασμα της μίζας στην Ελλάδα, σε πρόσωπο που κατονομάζεται με κωδική ονομασία σε κατάθεση που έδωσε στη Γερμανία διευθυντικό στέλεχος της DBI.

Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, το εν λόγω στέλεχος σε κάθε έργο είχαν «τιμολογήσει» ποσοστό 5 με 7% επί της μίζας για τα πολιτικά κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία κατά την ελεγχόμενη περίοδο.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η Εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος δύο προσώπων , εκπροσώπων των εμπλεκομένων εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ, οι οποίοι είναι επίσης κατηγορούμενοι από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided