Δευτέρα, Ιανουάριος 21, 2019

Σκόπια

 

 

 

 

 

 

 

Εμπλοκή στην Συμφωνία των Πρεσπών: Ανησυχούν στην κυβέρνηση για τη νομιμότητα της ρηματικής διακοίνωσης ελέω... Ιβανόφ

 

 

 

 

 

18.1.19

Εμπλοκή στην Συμφωνία των Πρεσπών:

Ανησυχούν στην κυβέρνηση για τη νομιμότητα της ρηματικής διακοίνωσης ελέω... Ιβανόφ

Υπάρχει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση διότι ναι μεν έλαβε την ρηματική διακοίνωση από την Βουλή των Σκοπίων αλλά δεν επαρκεί διότι τα έγγραφα δεν έχουν υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας Γ. Ιβανόφ.
Αυτό σημαίνει ότι τα έγγραφα δεν έχουν ακόμα πραγματική ισχύ.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Δημοκρατία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει αίτημα στο ΝΑΤΟ να καθυστερήσει η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων μέχρι να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
Στο Μαξίμου, αρχικά βιαζόντουσαν να περάσουν τη συμφωνία με fast track διαδικασίες, ενώ μόλις χθες διέρρευσαν ότι δεν θέλουν να γίνουν οι διαδικασίες βιαστικά.
Για όσους γνωρίζουν ο σκοπός εξαρχής ήταν όλα να γίνουν άμεσα και το ξαφνικό κατέβασμα «ταχύτητας» σίγουρα σημαίνει ότι κάτι δεν πάει όπως το σχεδίαζε η κυβέρνηση.
Το επίμαχο σκοπιανό ΦΕΚ δημοσιεύτηκε με την υπογραφή του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι. Το νόμο αυτό είχε ψηφίσει και μάλιστα δύο φορές (τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο) το Κοινοβούλιο της χώρας, όμως ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αρνείται να υπογράψει
«Αντισυνταγματικό» χαρακτήρισε την Τρίτη το ΦΕΚ ο, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο Ιβάνοφ υποστηρίζει ότι το επίμαχο ΦΕΚ θα πρέπει να φέρει την υπογραφή του ιδίου, ώστε οι τροπολογίες να γίνουν νόμος του κράτους, και ότι δεν επαρκεί η υπογραφή του Τζαφέρι.
Παράλληλα, ο Σκοπιανός πρόεδρος κατηγόρησε τα συγκυβερνώντα κόμμα Σοσιλαδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI) του Αλί Αχμέτι ότι φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την «αντισυνταγματική αυτή πράξη»
Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής και του SDSM, τα οποία σημείωσαν ότι αυτός που παραβίασε το Σύνταγμα ήταν ο Ιβάνοφ, αρνούμενος να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα για τους δύο παραπάνω νόμους.
Ο πρόεδρος της Βουλής και το κυβερνών κόμμα του Ζόραν Ζάεφ επισήμαναν ακόμη ότι η δημοσίευση των δύο νόμων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, είναι καθόλα νόμιμη και σύμφωνη με τις προβλέψεις του Συντάγματος.
Η συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί σε ισχύ εάν ψηφιστεί και από την ελληνική Βουλή, ενώ θα ακολουθήσει το Πρωτόκολλο προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Όμως στην κυβέρνηση δεν είναι πλέον σίγουροι ότι όντως το έγγραφο που έλαβαν είναι νόμιμο, διότι δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μην υπογράφει τα διατάγματα μιας κυβέρνησης ο πρόεδρος της χώρας.
pronews
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 18.1.19

 

 

 

 

 

Κατερίνα Κολόζοβα:

"Οι συμπατριώτες μας μάς αποκαλούν προδότες"

Στιγμιότυπο από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών Στιγμιότυπο από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών AP

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο UACS των Σκοπίων Κατερίνα Κολόζοβα εκμυστηρεύεται στο news24/7 ότι και στη χώρα της οι υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών αντιμετωπίζονται ως προδότες.

Νίκος Γιαννόπουλος
15 Ιανουαρίου 2019

Η Κατερίνα Κολόζοβα, καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Κοινωνικής Θεωρίας και Σπουδών Φύλου στο Πανεπιστήμιο UACS των Σκοπίων και διευθύντρια στο Ινστιτούτο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών της γειτονικής χώρας μιλά στο news24/7 για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αποκαλύπτει ότι, όπως και στην Ελλάδα έτσι και στην ΠΓΔΜ, οι άνθρωποι που τοποθετούνται υπέρ της αντιμετωπίζουν λεκτικό bullying και την κατηγορία της προδοσίας. Τι λέει για τις δυσκολίες να αποδεχθούν τις αλλαγές στο σύνταγμα και στο όνομα οι συμπατριώτες της αλλά και για τους Τσίπρα-Ζάεφ.

H Συμφωνία των Πρεσπών πυροδότησε κυβερνητική κρίση στην Αθήνα. Σας φοβίζει αυτό;

"Πρέπει να σας πω ότι τίποτα δεν με φοβίζει πλέον. Ενηλικιώθηκα σε μία εποχή κατά την οποία η προηγούμενη χώρα μου, η Ενωμένη Γιουγκοσλαβία, βυθιζόταν στη βία και την αιματοχυσία ενώ έβλεπα παράλληλα να αναδύεται η νέα μου πατρίδα περιβαλλόμενη όμως από άρνηση για την ίδια της της την ύπαρξη από την πλειοψηφία των γειτονικών χωρών. Η άρνηση της ταυτότητας είναι μία άρνηση της ύπαρξης-αν κάποιος πρέπει να προσποιείται ότι υπάρχει σαν άλλος παρά την ταυτότητα με την οποία γεννήθηκε ή επιλέγει για τον εαυτό του υπάρχει πρόβλημα.

Ετσι, η ανωμαλία, η προσωρινότητα -και κατά συνέπεια η σιωπηρή αστάθεια- έχουν γίνει η νέα κανονικότητα για τους Μακεδόνες (όχι για τους Ελληνες Μακεδόνες αλλά για τους σλαβόφωνους Μακεδόνες της γειτονικής χώρας που βρίσκεται στα βόρεια σύνορά σας). Για τους λόγους αυτούς, θέλω να δω τη Συμφωνία να περνάει και από το ελληνικό κοινοβούλιο, για τους λόγους που εγγυώνται την επιβίωση της δικής μου χώρας και της ταυτότητας των συμπατριωτών μου και της δικής μου. Επίσης, προς όφελος όλων μας στην περιοχή, προς όφελος μίας υγιούς και παραγωγικής συνεργασίας, προς όφελος της ισχύος της περιοχής. Εμείς, ως γείτονες, πρέπει να συμφιλιωθούμε και να μάθουμε πως να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον".

Ας κάνουμε την υπόθεση ότι η Συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Εν συνεχεία θα είναι βιώσιμη; Θα εφαρμοστεί στην πράξη;

"Δεν βλέπω το λόγο γιατί όχι. Ο καθένας δεσμεύεται από τη συμφωνία, τα έγγραφα και τις ενέργειες που προκύπτουν από αυτήν (διαφορετικές επιτροπές θα καταλήξουν σε συμφωνίες για διάφορα θέματα, ξεκινώντας από την εκπαίδευση και τελειώνοντας με την οικονομία και το εμπόριο). Φυσικά και έχω την πεποίθηση ότι θα εφαρμοστεί στην πράξη. Ωστόσο, αυτό που εύχομαι ακόμη περισσότερο είναι να επιτρέψουμε έναν "κομμουνισμό της γλώσσας", όπως λέει ο φίλος μου, ο Ακης Γαβριηλίδης και να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν πιο αυθόρμητα στην καθημερινή ζωή, με λιγότερη αμοιβαία καχυποψία, πιο χαλαρά και λιγότερη "πολιτική της γλώσσας" από τα δύο κράτη και τους πολίτες τους. Με λιγότερο πανικό και λιγότερη παράνοια".

Πόσο δύσκολο ήταν για τους πολίτες της χώρας σας να δεχθούν αλλαγές όπως αυτές του ονόματος και των άρθρων του Συντάγματος;

"Ηταν πολύ δύσκολο. Βιώθηκε ως βία που επιβλήθηκε από το εξωτερικό, ταπείνωση και εν τέλει τραύμα. Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο επίπονο να υπερασπιστούν τη Συμφωνία άνθρωποι όπως εγώ που βρίσκουν περισσότερο λογικούς και λιγότερο συναισθηματικούς λόγους για να το κάνουν. Συνεπώς γι' αυτό το λόγο η πλειοψηφία των Μακεδόνων μας αποκαλούν προδότες και μισητούς".

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η Συμφωνία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στους εθνικιστικούς κύκλους των δύο χωρών;

"Εχω την εντύπωση ότι η συμφωνία είναι μάλλον...εκλεπτυσμένη αν δεν διαβαστεί από την πλευρά που λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητά της και την πολυεπίπεδη φύση της αλλά από την οπτική των συναισθημάτων (της εθνικής υπερηφάνειας) και της θυματοποίησης (ξέρω ότι όλοι στα Βαλκάνια υποφέρουμε από αυτό το σύνδρομο). Οι αντιδράσεις είναι άμεσες και δεν θεωρούνται αληθινές. Επίσης, έχει να κάνει με την προοπτική μίας απόλυτης και πολυετούς αλήθειας-κανείς δεν είναι πρόθυμος να αποδεχθεί ότι η αλήθεια είναι σχετική, έννοια που είναι διαπραγματεύσιμη.

Το τελευταίο είναι το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα εξακολουθούν να είναι προσκολλημένα στον αντικειμενισμό του 19ου αιώνα. Στην ιδέα δηλαδή ότι μπορούν να κατέχουν ή να έχουν πρόσβαση σε μία απόλυτη αλήθεια (που είναι η τέλεια αντανάκλαση του πραγματικού), είναι κάτι που πιστεύουν στα σοβαρά. Τέτοια προφίλ ακαδημαϊκών και διανοούμενων "προστατεύουν" τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές μας επιστήμες και ως εκ τούτου, έχουμε την υπερβολική "επιστημονική αξιοποίηση" των εθνικιστικών, μεγαλομανών φαντασμάτων μας".

Ποιες είναι οι προοπτικές των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας;

"Πιστεύω ότι είναι δυνατή η ειλικρινής φιλία, η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ γειτόνων".

Οι πολίτες της χώρας σας είναι περισσότερο προσανατολισμένοι στη Δύση ή στη Ρωσία;

"Είμαστε εδώ και δεκαετίες μία φιλοευρωπαϊκή χώρα. Μεταξύ όμως του μακεδονικού πληθυσμού η στήριξη αυτή μειώθηκε δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια, και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Αντίθετα, το ποσοστό της στήριξης της αλβανικής μειονότητας προς τη Δύση είναι ακόμη πολύ υψηλό. Οι Μακεδόνες τείνουν να είναι όλο και λιγότερο υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλο και περισσότερο υπέρ της Ρωσίας. Πιστεύω ότι σ' αυτό- πέρα από την απογοήτευση για την καθυστέρηση της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση- διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η ορθόδοξη σλαβική συγγένεια".

Αξίζουν οι κύριοι Ζάεφ και Τσίπρας το βραβείο Νόμπελ για τις προσπάθειές τους; Εχει παρθεί ήδη σχετική πρωτοβουλία γι' αυτό...

"Ναι, το αξίζουν. Πιστεύω ότι μπόρεσαν να φέρουν μία win-win λύση σε μία διαμάχη που μόλις πριν από έναν χρόνο έμοιαζε σχεδόν αδύνατον να επιλυθεί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

 

 

ΠΓΔΜ:

Επικυρώθηκε η αλλαγή του Συντάγματος

-Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ (video)

11 Ιανουαρίου 2019

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούσαν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατία της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Με ανάρτησή του στο twitter ο Ζάεφ συγχαίρει όλους τους πολίτες και όλους τους βουλευτές για την ανάληψη ευθύνης με την οποία η χώρα ανοίγει τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ευχαριστεί τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για την επικοινωνία που είχε μαζί του μεταφέροντας τα συγχαρητήρια του για την «ιστορική απόφαση».

«Αποδείξαμε ότι τα θαύματα είναι πιθανά. Αποδείξαμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Δημητρόφ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στις 10 το βράδυ έχει προγραμματιστεί διάγγελμα του Ζόραν Ζάεφ.

Ανταπόκριση, Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

Σχετικές ειδήσεις:

Μοιράσου το άρθρο:

 

 

 

 

Πλήρης επιβεβαίωση του Ολυμπία.

Ο Ζάεφ δεν μπορεί να ικανοποιήσει και τους Σκοπιανούς και τους αλβανούς των Σκοπίων

Posted by olympiada στο Ιανουαρίου 10, 2019

Η συμφωνία των Πρεσπών είχε ικανοποίηση τους Σλάβους αφού προέβλεπε «μακεδονική» ιθαγένεια.

Είχαμε γράψει όμως εδώ και ένα μήνα ότι οι αλβανοί δεν πρόκειται να το δεχτούν αυτό.

Εάν όμως ο σκοπιανός πρωθυπουργός υποχωρήσει απέναντι στις αλβανικές απαιτήσεις, τότε ακυρώνει τον έναν όρο που είχε δεχτεί από τους βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος οι οποίοι είχαν προσχωρήσει στην κυβερνητική πλειοψηφία για να περάσουν οι τροπολογίες.

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, η σημερινή συνεδρίαση στα Σκόπια αναβλήθηκε μετά την απαίτηση αλβανικού κόμματος να μην υπάρχει η λέξη «μακεδονική» στην ιθαγένεια.

Διαδώστε το!

 

 

 

Συνεχίζεται το τσίρκο στα Σκόπια.

Γυναίκα βουλευτής ζήτησε υπουργείο για να υπερψηφίσει την συμφωνία!

Posted by olympiada στο Ιανουαρίου 10, 2019

Σκόπια.

Γυναίκα βουλευτής που αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού προσπάθησε να διαπραγματευθεί με υπουργική θέση, την ψήφο της, για τις συνταγματικές αλλαγές.

«Καταλαβαίνω να μην ψηφίσετε επικαλούμενοι εθνικά κίνητρα, αλλά όχι για λόγους προβολής και συμφέροντος», ανέφεραν πηγές του κυβερνώντος κόμματος που δήλωσαν την απογοήτευσή τους «καθώς ορισμένοι βουλευτές προσπαθούν να έχουν πολιτικό ή προσωπικό κέρδος σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τη χώρα μας».

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η βουλευτής προσπάθησε να πάρει την υπουργική θέση στην Οικολογία, όπου η κυβέρνηση δέχεται τεράστια δημόσια κριτική, λόγω του νέφους στην πόλη των Σκοπίων.

Το δημοσίευμα του σκοπιανού Εξπρές, σημειώνει ότι στην  υπουργική αυτή θέση είναι βουλευτής του αλβανικού κόμματος DUI, αλλά το αλβανικό αυτό κόμμα ζητάει να μετακινηθεί ο υπουργός του σε άλλο ζωτικό υπουργείο, ίσως στο υπουργείο Εσωτερικών για να ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές.

Το κυβερνών SDSM  είναι έτοιμο να παραδώσει «υπουργικές καρέκλες» προκειμένου να περάσουν στο κοινοβούλιο οι συνταγματικές αλλαγές, γράφει το δημοσίευμα.

expres.mk, lider.com.mk,

The Hellenic Information Team

Διαδώστε το!

 

 

 

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2019

Κρίσιμη η Αυριανή ψηφοφορία στη Σκοπιανή Βουλή


Την Τετάρτη 9η Ιανουαρίου) το μεσημέρι προγραμματίζεται να αρχίσει η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων επί των τεσσάρων τελικών τροπολογιών άρθρων του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και ορισμένων ακόμη τροπολογιών επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, οι οποίες εγκρίθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οι τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών

Στις τροπολογίες επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της χώρας, η συζήτηση για την καθεμιά από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις ημέρες…

Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας από την συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα, ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο, δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (BESA, Συμμαχία για τους Αλβανούς), τα οποία διαθέτουν συνολικά τέσσερις βουλευτές, ζητούν να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα διατάξεις σχετικά με την βελτίωση των δικαιωμάτων των Αλβανών της πΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Εκπροσωπούνται δε απο την «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Ζόραν Ζάεφ και των αρχηγών των δύο αυτών αλβανικών κομμάτων (Μπιλάλ Κασάμι, Ζιγιάντιν Σέλα).

veteranos.gr

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ καλεί τους βουλευτές να απορρίψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία «ενεργεί αντίθετα με τη βούληση του λαού», υποστηρίζει ο Γκιόργκι Ιβάνοφ

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ καλεί τους βουλευτές να απορρίψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά τη σημερινή ετήσια ομιλία του στη Βουλή της χώρας, κάλεσε τους βουλευτές των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό «να αντλήσουν δυνάμεις και να απορρίψουν τη Συμφωνία».

«Ελπίζω ακόμα ότι αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αντλήσει δυνάμεις, θα ακούσει τη φωνή του λαού και θα απορρίψει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις τροπολογίες για αλλαγή του Συντάγματος» είπε ο Ιβάνοφ από το βήμα του Κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ επανέλαβε την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών και ισχυρίστηκε ότι αυτή «βάζει τέλος στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας", όπως την γνωρίζουμε».

«Όταν είστε έτοιμοι να επιλύσετε ένα ζήτημα με οποιαδήποτε τίμημα, τότε το τίμημα αυτό γίνεται δυσβάσταχτο. Το τίμημα για την επίλυση του μακεδονικού ζητήματος με αυτόν τον τρόπο είναι η νομική και ιστορική διαγραφή του λαού της Μακεδονίας» πρόσθεσε ο Ιβάνοφ.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών ετοιμάστηκε χωρίς εθνική συναίνεση και χωρίς τη συγκατάθεσή του ίδιου, ως Προέδρου της χώρας.

Υποστήριξε, επίσης, ότι «στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου η σιωπηρή πλειοψηφία των πολιτών, διά της αποχής, έλαβαν την ηχηρή απόφαση ότι κανείς δεν διαθέτει τη λαϊκή εντολή να αλλάξει το Σύνταγμα με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να διαπραγματεύεται για θέματα ταυτότητας».

Κατηγόρησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ότι «όχι μόνο δεν σέβεται, αλλά και ενεργεί αντίθετα με τη βούληση του λαού».

«Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζεται ο μακεδονικός λαός, ότι προστατεύεται η μακεδονική γλώσσα, ότι ενισχύεται η μακεδονική ταυτότητα. Η επίσημη Αθήνα διέψευσε όλες τις δηλώσεις της κυβέρνησής μας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας σε πολλές περιπτώσεις υπογράμμισε ότι η Συμφωνία δεν αναγνωρίζει μακεδονικό λαό και μακεδονική ταυτότητα. Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επιβεβαίωσε ότι δεν θα αποδεχθεί αυθαίρετη ερμηνεία της Συμφωνίας», ανέφερε ακόμη ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Η σημερινή, ετήσια ομιλία του Γκιόργκι Ιβάνοφ στη Βουλή με την ιδιότητα του Προέδρου της χώρας ήταν η τελευταία του, καθώς η θητεία του λήγει τον ερχόμενο Μάιο και ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα να είναι και πάλι υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της χώρας, καθώς διανύει ήδη δύο θητείες.

Την ομιλία αυτή του Γκιόργκι Ιβάνοφ στη Βουλή χειροκρότησαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE (από το οποίο προέρχεται ο ίδιος), ενώ οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, την αποδοκίμασαν.

NEWSBEAST.GR  28/12/2018

 

 

 

Συνεχίζεται το χάος στα Σκόπια:

Διαδηλωτές κλείνουν τον δρόμο προς την Οχρίδα.

Φόβοι μήπως συμπέσουν με τους αλβανούς διαδηλωτές.

Posted by olympiada στο Δεκέμβριος 22, 2018

Μέλη της οργάνωσης «Μακεντόνιγια Μπλοκίρα» που αντιδρούν στις αλλαγές  που προωθεί η κυβέρνηση στο Σύνταγμα του κράτους και στη μετονομασία  του σε ‘Βόρεια Μακεδονία» ανακοίνωσαν ότι αύριο, 23 Δεκεμβρίου, θα κλείσουν το δρόμο Κίτσεβο –Οχρίδα.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο των Σκοπίων, MakFax, ο δρόμος θα κλείσει από το μεσημέρι στις μία έως τις τρεις.

«Η ‘Μακεντόνιγια Μπλοκίρα’ αυτές τις στιγμές που διέρχεται η χώρα καλεί όλες τις εθνικές και πατριωτικές δυνάμεις ενωμένοι να πολεμήσουμε τις συνταγματικές αλλαγές που προωθούνται για να διαγράψουν για πάντα το όνομα ‘Μακεδονία’ από τη χώρα.

»Καλούμε τον Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι να μην προκαλέσουν με επέμβαση της αστυνομίας στην τοποθέτηση από εμάς οδοφράγματος στο δρόμο από Κίτσεβο προς Οχρίδα, γιατί τα πράγματα θα μπορούσαν εύκολα να τεθούν εκτός ελέγχου», σημειώνει η οργάνωση.

Οι διαδηλωτές προσθέτουν ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχισθούν μέχρι να σταματήσει η διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος και να ανακοινωθούν νέες εκλογές που θα γίνουν χωρίς τον Ζόραν Ζάεφ ως πρωθυπουργό.

The Hellenic Information Team

Διαδώστε το!

 

 

 

 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:

Πονηρή τροπολογία υπέβαλαν οι βουλευτές που στήριξαν την αναθεώρηση στα

Σκόπια, για να περάσουν την ψευδομακεδονική εθνότητα από την πίσω πόρτα!

Posted by olympiada στο Δεκέμβριος 18, 2018

Δεκέμβριος 18, 2018.19:34
Η ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος VMRO–DPMNE, στο πλαίσιο των συνταγματικών τροποποιήσεων, κατέθεσε μια τροπολογία σχετικά με το άρθρο που αφορά την εθνικότητα. Μιλάμε δηλαδή για τους βουλευτές που αποχώρησαν από το ακροδεξιό μόρφωμα, και στήριξαν τις συνταγματικές αλλαγές με αποτέλεσμα να συμπληρωθούν οι 80 ψήφοι!
Όπως διευκρίνισαν, η τροπολογία υποβάλλεται προκειμένου να γίνει σαφής διάκριση μεταξύ της ιθαγένειας  και της εθνικότητας. Δηλαδή η τροπολογία αυτή συνιστά βάναυση παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών! Σύμφωνα με το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων, η ανεξάρτητη ομάδα του VMRO–DPMNE προτείνει στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του συντάγματος μετά τη λέξη «Μακεδονία» [που αναφέρει την αλλαγή σε ‘Βόρεια Μακεδονία’ της ‘Μακεδονίας’] να προστεθούν οι λέξεις «με την  οποία δεν καθορίζεται η εθνικότητα των πολιτών».
Η τροπολογία προτείνεται, όπως διευκρινίσουν,  ώστε να γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ της ιθαγένειας και της εθνικότητας όλων των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

«Η τροπολογία αυτή δείχνει ότι δεν θα είμαστε όλοι ‘Βορειομακεδόνες’, αλλά θα είμαστε ‘Μακεδόνες’, όπως και οι άλλοι πολίτες θα είναι Αλβανοί, Βλάχοι, Σέρβοι, Ρομά, Βόσνιοι, Τούρκοι και άλλοι».

Το κείμενο υπογράφεται  από την Ελιζαμπέτα Καντσέσκα Μιλέφσκα, Νόλα Ισμαϊλόφσκα Στάροβα, Βλαντάνκα Αβιρόβιτς, Εμιλίγια Αλεξαντρόβα  και Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς. Ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μοχάμεντ Ζεκίρι  υπέβαλε μια παρόμοια τροπολογία, σύμφωνα με την tv21.tv.

The Hellenic Information Team

Διαδώστε το!

 

 

 

Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2018

Πρώην πρωθυπουργός Σκοπίων

- Η Μακεδονία είναι Ελληνική


Πρώην πρωθυπουργός Σκοπίων - Η Μακεδονία είναι Ελληνική
Κοινοποιήστε το βίντεο να το δούνε και όσοι δεν το έχουνε δει για να καταλάβουμε τι γίνεται.

 

 

 

 

Εγκρίθηκαν τα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος της ΠΓΔΜ από την αρμόδια επιτροπή

Τα επόμενα βήματα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Εγκρίθηκαν τα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος της ΠΓΔΜ από την αρμόδια επιτροπή

H Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε πριν από λίγο το τέταρτο και τελευταίο σχέδιο τροπολογίας του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τις προηγούμενες ημέρες, η κοινοβουλευτική αυτή Επιτροπή ενέκρινε, με πλειοψηφία, και τις άλλες τρεις τροπολογίες του Συντάγματος.

Υπέρ των σχεδίων των τροπολογιών του Συντάγματος τάχθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ κατά οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Το επόμενο διάστημα και πιο συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος. Για την έγκριση τους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120), την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα.

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.

NEWSBEAST.GR  11/11/2018

 

 

 

 

 

 

Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018

Εμπαίζει τους Έλληνες ο Ζάεφ με την αναθεώρηση


Γράφει ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου
Με την δημοσίευση του περιεχομένου των τροπολογιών του Συντάγματος στις 2 Νοεμβρίου, που εισηγήθηκε η κυβέρνηση Ζάεφ, αποκαλύφθηκε σ’ όλο του το «μεγαλείο» (την φρίκη δηλαδή) ο κίβδηλος «Μακεδονισμός» που επιβιώνει και νομιμοποιείται στον Συνταγματικό Χάρτη της γειτονικής χώρας μετά την Συμφωνία των Πρεσπών. Θυμίζουμε ότι αυτό συνέβη με τη δοθείσα συναίνεση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, ερήμην βέβαια του ελληνικού λαού και με δεδομένη την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του.
Οι Σκοπιανοί λοιπόν, μας εισάγουν στο μέλλον, δείχνοντάς μας πως θα νιώθουμε σύντομα, όταν στον ΟΗΕ και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, θα κυκλοφορούν πλέον οι επίσημοι ως εκπρόσωποι όχι της FYROM (ΠΓΜΔ) αλλά της μόνης παγκοσμίως «Μακεδονίας» (κράτους). Το επίθετο της οποίας βέβαια, το «Βόρεια», για λόγους απλούστευσης ή κεκτημένης ταχύτητας, ελάχιστη σημασία θα έχει, και αργά ή γρήγορα θα εξαλειφθεί. Και αυτό γιατί ο λαός της, η ιθαγένεια, η εθνότητά του και η γλώσσα θα ονομάζονται «Μακεδόνες» και «Μακεδονική». Δηλαδή πλήρες πακέτο!
Έτσι λοιπόν, όπως κατοχυρώνει, βεβαίως, ουσιαστικά υπέρ των Σκοπίων το Άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κάθε πλευρά (Σκόπια-Ελλάδα) θα δίνει το δικό της νόημα στους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» και άρα (Άρθρο 7 §3) οι Σκοπιανοί θα εννοούν έτσι την επικράτεια, τη γλώσσα, τον πληθυσμό και τα χαρακτηριστικά τους. Συνεπώς με τις ίδιες λέξεις, με τους ίδιους όρους, θα ονομάζονται δύο διαφορετικά πράγματα: δύο επικράτειες (τα Σκόπια και η ελληνική Μακεδονία), δύο ξεχωριστοί λαοί (οι Σλάβοι, Αλβανοί και άλλοι των Σκοπίων και οι Μακεδόνες Έλληνες), δύο διακριτές γλώσσες (η σλαβική-βουλγαρική-σερβική και η ελληνική, δηλαδή η γλώσσα των Ελλήνων της ελληνικής Μακεδονίας).
Και μάλιστα με την τεράστια διαφορά, ότι εκείνοι θα διακινούν παγκοσμίως το κρατικό τους όνομα (Βόρεια) Μακεδονία, λέγοντας ότι είναι οι μόνοι «Μακεδόνες» και μιλούν την μόνη «μακεδονική» γλώσσα. Εμείς θα χρησιμοποιούμε κυρίως εντός Ελλάδας τους αντίστοιχους δικούς μας όρους (που τους έχουμε κατοχυρώσει εδώ και 2.900 χρόνια!), προσπαθώντας μέσω του τουρισμού ή των πολιτιστικών ανταλλαγών και της αρχαιολογίας να πείσουμε τη Διεθνή Κοινότητα ότι περίπου για τρεις χιλιετίες, μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, οι όροι αυτοί είναι δικοί μας, αυθεντικά ελληνικοί (και γλωσσικά και ετυμολογικά!).

Λένε τα αυτονόητα

Οι υπόλοιπες δεσμεύσεις που εμφανίζουν στις τροπολογίες του Συντάγματός τους οι Σκοπιανοί, δηλαδή για μη αλλαγή συνόρων, για αποδοχή της κυριαρχίας και της πολιτικής ανεξαρτησίας και μη ανάμειξης στα εσωτερικά ζητήματα, για μη απειλή ή χρήση βίας κατά των γειτονικών τους κρατών (δηλαδή και της Ελλάδος), είναι όλες ήδη υπαρκτές και αυτονόητες υποχρεώσεις τους:
  • Τόσο ως κράτους-μέλους του ΟΗΕ και άλλων Διεθνών Οργανισμών (και βέβαια για να μπουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ),
  • Όσο και λόγω των δεσμεύσεων που ανέλαβαν ειδικά απέναντι στην Ελλάδα με την Ενδιάμεση Συμφωνία (Ελλάδα-Σκοπίων) του 1995, την οποία βέβαια πολλαπλά παραβίασαν. Συνέχισαν την κρατική τους αλυτρωτική προπαγάνδα, συνέχισαν να την διδάσκουν στο εκπαιδευτικό τους σύστημα και να την διαδίδουν διεθνώς, ιδίως μέσω της διασποράς τους.
Συνεπώς, αυτά που δήθεν αποτελούν την προστιθέμενη αξία της Συμφωνία των Πρεσπών υπέρ της Ελλάδος, αποδεικνύονται ήδη κεκτημένα και αυτονόητα. Το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» δεν σημαίνει σχεδόν τίποτα ουσιαστικά θετικό για την Ελλάδα, γιατί άλλο κράτος Μακεδονία δεν υπάρχει παγκοσμίως και γιατί είναι βέβαιο ότι σε μερικά χρόνια θα ατονήσει, τουλάχιστον στις συνήθεις συναλλαγές, ελλείψει κράτους Νότιας ή άλλης Μακεδονίας! Και επιπλέον γιατί αυτοί, ως λαός και ως πολίτες, θα προβάλλονται ως οι μόνοι παγκοσμίως «Μακεδόνες».

Ανάγκη συμφιλίωσης;

Άλλωστε συνεχίζουν να διευκρινίζουν, σε κάθε μία από τις τροπολογίες, ότι αυτές γίνονται «για να καταστεί δυνατή η ένταξη της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ». Άρα αυτό μόνον τους καίει και το τονίζουν επαναληπτικά και κυνικά, χωρίς καν να αναφέρουν ως λόγο, την ανάγκη της συμφιλίωσης και καλής γειτονίας με την Ελλάδα.
Μιλούν βέβαια για «στρατηγική σχέση» με τη χώρα μας, εννοώντας βέβαια ότι αυτοί μόνο έχουν να πάρουν: τεχνολογία, επενδύσεις, επιστήμη, πολιτισμό, ασφάλεια, και τόσα άλλα που αναίτια, κομπλεξικά, ιδεοληπτικά και απλόχερα, τους δίνει μονομερώς η Συμφωνία των Πρεσπών, στα Άρθρα 9 έως 18! Χωρίς εμείς βεβαίως να έχουμε λαμβάνειν οτιδήποτε από τους Σκοπιανούς, γιατί ό,τι έχουν, είναι σαφώς υποδεέστερο από τα δικά μας μεγέθη!
Επίσης, συνεχίζουν στο προοίμιο του Συντάγματος να προβάλλουν την ιδρυτική τους πράξη (Διακήρυξη ASNOM 1944 προς τον «μακεδονικό λαό») όπου προσθέτουν και τη Συμφωνία της Αχρίδας (2001) που τους επέβαλαν με το αντάρτικό τους οι Αλβανοί και οι Αμερικανοί με την μεσολάβηση του υπουργού Εξωτερικών τους τότε Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Εμάς δεν μας αφορά καθόλου αυτό.
Τα Άρθρα 3 και 49, όπως είπαμε, επαναλαμβάνουν υποχρεώσεις τους που ήδη υπάρχουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία 1995, που μάλιστα δεν ετήρησαν, τουλάχιστον στην προπαγάνδα τους και στις διεθνείς διμερείς αναγνωρίσεις που προώθησαν. Και βέβαια στο Άρθρο 36 για τις συντάξεις των «αγωνιστών» των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων τους (δηλαδή και το αντάρτικο κατά της Ελλάδας 1944-1949) βρίσκουν αφορμή (με πρόσχημα την «ιστορική πτυχή») να διατηρήσουν τις αναφορές τους στην ξεχωριστή ταυτότητα του «μακεδονικού λαού» και της «μακεδονικής κρατικής υπόστασής» τους (δηλαδή ως πρώην Ομόσπονδης Δημοκρατίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας). Δηλαδή δίνουν συντάξεις και τιμούν αυτούς που ενόπλως αγωνίσθηκαν για να αποσπάσουν τα εδάφη της ελληνικής Μακεδονίας από τη χώρα μας και να τα εντάξουν στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Στο δε Άρθρο 49, συνεχίζουν τα Σκόπια, στο υποτίθεται αναθεωρημένο Σύνταγμά τους, «να μεριμνούν για την κατάσταση και τα δικαιώματα των μελών του μακεδονικού λαού στις γειτονικές χώρες» (δηλαδή Ελλάδα, Βουλγαρία). Και βέβαια δεν εννοούν τους δικούς τους υπηκόους, γιατί αυτοί αναφέρονται ως άλλη κατηγορία! Άρα, παραμένει η θεωρία περί «μακεδονικών» μειονοτήτων που ζουν στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία.

Άνθρακες ο θησαυρός

Επίσης, πως άραγε θα «καλλιεργήσουν την πολιτιστική κληρονομικά του ‘μακεδονικού’ λαού» στις γειτονικές χώρες; Προφανώς με επεμβάσεις ποικίλες και μέσω διεθνούς πίεσης! Ευτυχώς που στην Ελλάδα αυτοί μετριούνται σε μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες. Άρα συνεχίζουν να διεκδικούν τις ανύπαρκτες μειονότητες στην Ελλάδα και Βουλγαρία).
Συνεπώς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτά που η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά πήρε ελάχιστα για να δώσει: α) ως σύνθετο το όνομα της Μακεδονίας, β) την ιθαγένεια, γ) την εθνότητα, δ) τη γλώσσα. Όλα μακεδονικά, δηλαδή ελληνικά για 2.900 χρόνια. Έτσι λοιπόν «άνθρακες ο θησαυρός» η Συμφωνία των Πρεσπών.
Η συνταγματική αναθεώρηση των Σκοπίων το απέδειξε περίτρανα, αποκαλύπτοντας το ανισοζύγιο και τις ανιστόρητες και παράνομες εκχωρήσεις γνήσιων ελληνικών όρων και ελληνικού-μακεδονικού πολιτισμού, δηλαδή τρισχιλιετούς κεκτημένου του έθνους και της χώρας μας. Οι ευθύνες των κυβερνώντων που διέπραξαν τα ατοπήματα αυτά είναι ιστορικές και απαράγραπτες. Και ο ελληνικός λαός, μέσω εκλογών ή και δημοψηφίσματος, πρέπει να τις αποδώσει, υπερασπιζόμενος την εθνική μας κληρονομιά, τα συμφέροντα του ελληνικού Κράτους και ανατρέποντας την επονείδιστη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ήδη, λοιπόν, και οι δύο προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στην απαράδεκτη αυτή Συμφωνία στο Άρθρο 2 § 4.β, (δηλαδή το δημοψήφισμα στα Σκόπια και η συνταγματική αναθεώρηση) δεν έχουν εκπληρωθεί από την γειτονική χώρα. Συνεπώς, η Ελλάδα δικαιούται να καταγγείλει την Συμφωνία των Πρεσπών και να μην επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μία διαφορετική πατριωτική Κυβέρνηση να επιδιώξει, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, την σύνοψη μίας νέας δίκαιης συμφωνίας που θα διασφαλίζει την ελληνική ιδιοκτησία στο μακεδονικό μας κεκτημένο των 2.900 ετών, που επιτεύχθηκε με πολλούς αγώνες, θυσίες και αίμα.
slpress.gr
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 9:23 π.μ.

 

 

 

 

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ η Συμφωνία των Πρεσπών

Ευθεία παραβίαση από τον Ζόραν Ζάεφ

«Προστατεύω τη μακεδονική ταυτότητα» |

Posted by netakias.com στο Νοέμβριος 8, 2018

Σχετικά

Διάγγελμα Ζάεφ στον λαό των Σκοπίων: Ιστορική λύση η συμφωνία - ΒΙΝΤΕΟ

Ότι προστατεύει τη μακεδονική ταυτότητα με τη Συνταγματική Αναθεώρηση υποστήριξε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά προκλητικός απέναντι στην Ελλάδα, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι είμαστε Μακεδόνες» διατείνεται ο Ζάεφ προς βουλευτή που τον ρωτά αν πλέον θα ονομάζεται «Βορειομακεδόνας».

Από το άρθρο 49 όπου σημειώνεται ότι: «Η Δημοκρατία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού σε γειτονικές χώρες» απαλείφεται ο όρος «γειτονικές χώρες» ενώ παραμένει η αναφορά «του μακεδονικού λαού». Επίσης, στο αμφιλεγόμενο άρθρο 36 που απονέμει ειδικά δικαιώματα σε όσους πολέμησαν για την ξεχωριστή ταυτότητα του μακεδονικού λαού.

«Η ελληνική πλευρά καταλαβαίνει, είναι σαφές ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις αλλά έτσι είναι η δημοκρατία και αυτό είναι εντάξει. Αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο αντιφασιστικός πόλεμος δημιούργησε τη Βόρεια Μακεδονία – δημιούργησε τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και αποτελεί ιστορικό κομμάτι» είπε επίσης ο Ζάεφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Зоран Заев,ΖΟΡΑΝ ΖΑΕΦ,ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ,ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ,ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ,ΣΚΟΠΙΑ,ΣΚΟΠΙΑΝΟ,FYROM,ΠΓΔΜ,ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ,

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

 

ΠΓΔΜ: Αίτημα για αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας του Γκρούεφσκι

05s16gruev1-thumb-large--2-thumb-large
07/11/2018, 22:22

Επιτροπή της Βουλής της ΠΓΔΜ έκανε δεκτή την εισήγηση δικαστηρίου των Σκοπίων για αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας του πρώην πρωθυπουργού

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή για θέματα Κανονισμού της Βουλής και Βουλευτικής Ιδιότητας έκανε σήμερα αποδεκτή, με πλειοψηφία, την εισήγηση δικαστηρίου των Σκοπίων για αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, για την υπόθεση αγοράς πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος, αξίας 600.000 ευρώ, από το Δημόσιο της ΠΓΔΜ, την περίοδο που αυτός ήταν πρωθυπουργός της χώρας.

Στη συνέχεια η διαδικασία περνά στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία θα πρέπει να λάβει την απόφαση σχετικά με την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας από τον Γκρούεφσκι με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Ωστόσο, οι πιθανότητες να απωλέσει ο Νίκολα Γκρούεφσκι την βουλευτική του ιδιότητα είναι ελάχιστες, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να στηριχθεί μόνο από τους 72 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης, όχι όμως και από τους 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν πρόσφατα υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν το αίτημα για στέρηση της βουλευτικής ιδιότητας του πρώην πρωθυπουργού της χώρας.

Εν τω μεταξύ, το Δικαστικό Συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει τις επόμενες ημέρες το αίτημα του Νίκολα Γκρούεφσκι για αναστολή εκτέλεσης της ποινής που του έχει επιβληθεί και έτσι αυτός δεν οφείλει να παρουσιαστεί μέχρι αύριο 8 Νοεμβρίου στις φυλακές των Σκοπίων, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.

 

 

 

 

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018

Αποκάλυψη:

Οι Σκοπιανοί ενισχύουν τον αλυτρωτισμό & τροποποιούν την Συμφωνία των Πρεσπών

– Στόχος η ανεξάρτητη Μακεδονία με έξοδο στο Αιγαίο (Βίντεο)


Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας με την Συμφωνία των Πρεσπών. Ανοίγουμε από το πουθενά ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στην περιοχή, ακόμα και διαμελισμό;

Δεν θα λέγαμε ότι είναι υπερβολική αυτή η παρατήρηση, καθώς ολόκληρη η Δύση, ΜΜΕ, κράτη και ιστορικοί, αρχίζουν να πετάνε βόμβες για το μέλλον της περιοχής.
Σκοπός και στόχος η αλλαγή των συνόρων. Έλεγχος των αγωγών και να βγει πάση θυσία η Ρωσία από τα Βαλκάνια.

Mην ξεχνάμε επίσης, πως Σκόπια και Ελλάδα δημιούργησαν κοινή επιτροπή για την διερεύνηση όλων των ιστορικών, αρχαιολογικών και πολιτιστικών θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες.

H συγκρότηση της επιτροπής προβλέπεται στο άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόεδρος της επταμελούς ελληνικής ομάδας, ορίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

Πρόκειται για τα «απόνερα» της περιβόητης συμφωνίας των Πρεσπών, τις προεκτάσεις της οποίας ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει ως κοινωνία, και αποτελεί το αλυτρωτικό δημιούργημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μιλάμε για τεράστιες αγεφύρωτες διαφορές στην ιστορία, την θρησκεία και τον πολιτισμό, ανάμεσα σε απογόνους των Κομιτατζήδων και Έλληνες, και αφορούν κυρίως ζητήματα που ανάγονται στις αρχές του 1900, αλλά και πίσω από την αρχαιότητα, τότε που δεν υπήρχε δείγμα Σκοπιανών στα Βαλκάνια.

Με λίγα λόγια η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κρεσέντο εθνικής ανυποληψίας, ετοιμάζεται να καθίσει στο σκαμνί για να συζητήσει τι ακριβώς με τους Σκοπιανούς;

Μήπως ότι εδώ και τόσα χρόνια οι «γείτονες» προσπαθούν με το πιο ανέντιμο και εξευτελιστικό τρόπο να οικειοποιηθούν μια τεράστια ιστορία και πολιτισμό της μοναδικής ελληνικής Μακεδονίας και του Μέγα Αλέξανδρου, τον οποίο παρουσιάζουν ως προπάτορα τους χωρίς να «κοκκινίζουν»;

Υπάρχουν όμως εκτιμήσεις για την σημερινή στάση, που αφορά σχέδιο «σκοτεινών κέντρων” που ανάγονται από την εποχή του εμφυλίου πολέμου και πιο πίσω ακόμη.

Με αυτές τις συζητήσεις κάποιοι φέρνουν σκόπιμα ξανά στην επιφάνεια, σχέδιο που αφορούσε τη σοσιαλιστική «φεντεραλιστική» αυτονόμηση της ελληνικής Μακεδονίας και την ένταξή της σε μία ευρύτερη βαλκανική ομοσπονδία, σύμφωνα με την επίσημη ιστοριογραφία των Σκοπίων, με τις απαρχές διαμόρφωσης ξεχωριστής σλαβικής μακεδονικής συνείδησης.

Σκοπός η δημιουργία εθνικής σλαβομακεδονικής συνείδησης στους πληθυσμούς της ελληνικής Μακεδονίας, και η στρατολόγησή τους για τη δημιουργία μιας ενιαίας ανεξάρτητης Μακεδονίας την οποία ο Τίτο ήθελε όσο τίποτα για να βγει στο Αιγαίο, ενώ τα ίδια σχέδια είχαν και οι Βούλγαροι.

Έδιναν δηλαδή στους Έλληνες κομουνιστές το όνειρο μιας ανεξάρτητης Μακεδονίας στο πλαίσιο μιας βαλκανικής κομμουνιστικής ομοσπονδίας, για να την αποσπάσουν από το ελληνικό κράτος για τα δικά τους σχέδια.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ιωαννίδης, στις 12 Ιουλίου 1943, υπογράφει στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας,
με τον αντιπρόσωπο του ΚΚΒ Δασκάλωφ, συμφωνία για κοινή προσπάθεια των δύο πλευρών για να αποσπασθεί η Μακεδονία από την Ελλάδα και να ενταχθεί στη ΒΚΟ.

Από την άλλη η κομμουνιστική “Μακεδόνικη ταξιαρχία” που συγκροτείται στο τέλος του 1943, με συμμετοχή 850 Ελλήνων θέλει να προσαρτήσει την Ελληνική Μακεδονία στη Γιουγκοσλαβία.

Πρόκειται δηλαδή για συνομοτικές και άκρως αντεθνικές παλιές ιστορίες οι οποίες έχουν μετατραπεί εν έτει 2018, σε ιστορία και μάλιστα επίσημη από τους Σκοπιανούς, και την οποία θα καθίσουμε ως Έλληνες να συζητήσουμε;

Σε παρόμοια περίπτωση που είχαμε με την Τουρκία είχαμε δημιουργήσει κοινή ελληνοτουρκική επιτροπή για την ιστορία, θα θυμίσουμε ότι κάποιοι «Έλληνες» ιστορικοί έγραφαν στα βιβλία μας μετά περί «συνωστισμού» χιλιάδων Ελλήνων Μικρασιατών στην προκυμαία της Σμύρνης το 1922, για να μην «τραυματιστεί¨ ο εγωισμός των Τούρκων.

Κάτι ανάλογο ενδεχομένως να επιχειρηθεί και εδώ από αυτήν την κοινή ελληνοσκοπιανή επιτροπή, αποστολή της οποίας θα είναι πιθανόν στο τέλος, η αλλοίωση της πανάρχαιας ελληνικής ιστορίας ελέω «οδηγιών» της νέας τάξης πραγμάτων.

Η αποκάλυψη:

Οι 4 τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ , επαναφέρουν τον σκληρό πυρήνα του Μακεδονισμού, από την πίσω πόρτα και ταυτόχρονα εισάγουν τον αλυτρωτισμό με ακόμη πιο ευέλικτο τρόπο, είπε στον 98.4 , ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Άγγελος Συρίγος , μιλώντας στον 98.4. Μάλιστα παρουσιάζοντας το Κείμενο διακηρύξεως της Αντιφασιστικής Συνέλευσης του 1944 που παραμένει στο Σύνταγμα, αποκαλύπτει εκεί στοιχεία του αλυτρωτισμού.

Ο Άγγελος Συρίγος, εξηγεί ακόμη πως στη Βουλή της γειτονικής χώρας με τροπολογία, παραποιούν μονομερώς ακόμη και με διάταξη το χρονοδιάγραμμα ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών , που κατά την πλευρά τους θα τεθεί σε ισχύ μετά την είσοδο τους στο ΝΑΤΟ!

Το κείμενο της διακηρύξεως της Αντιφασιστικής Συνέλευσης αναφέρει μεταξύ άλλων ρητώς τα ακόλουθα:

Λαέ της Μακεδονίας,

Λόγω των προδότων και των αποστατών, το μοιραίο έτος του 1912 σας βρήκε διχασμένους, ματωμένους και αποδιοργανωμένους, και η γη σας χωρίστηκε μεταξύ των ιμπεριαλιστών εισβολέων. Αυτή η επαίσχυντη κατάτμηση της Μακεδονίας επιβεβαιώθηκε το 1919 και εσείς συνεχίσατε να είστε υπό τον ζυγό της καταπίεσης…

Εν όψει των αιώνιων ιδεωδών του λαού της Μακεδονίας, το πρώτο Μακεδονικό Εθνικό Συμβούλιο διακηρύσσει σε ολόκληρο τον κόσμο την δίκαιη και αποφασιστική του φιλοδοξία για την ένωση όλου του μακεδονικού λαού, με βάση την αρχή που βασίζεται στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Αυτό θα θέσει τέλος στην καταπίεση του λαού της Μακεδονίας σε όλα τα τμήματα και θα προσφέρει τις προϋποθέσεις για γνήσια αλληλεγγύη και ειρήνη στους Βαλκανικούς λαούς…

Μακεδόνες υπό τη Βουλγαρία και την Ελλάδα,

Η ενοποίηση ολόκληρου του λαού της Μακεδονίας εξαρτάται από τη συμμετοχή της στο γιγαντιαίο αντιφασιστικό μέτωπο. Μόνο με την καταπολέμηση του άθλιου φασίστα κατακτητή θα αποκτήσετε το δικαίωμά για αυτοδιάθεση και ένωση ολόκληρου του μακεδονικού λαού στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο, η οποία έχει γίνει μια ελεύθερη κοινότητα χειραφετημένων και ίσων λαών.

Είθε ο αγώνας του Μακεδονικού Πεδεμοντίου* να σας υποκινήσει να δώσετε ακόμα σκληρότερη μάχη ενάντια στους φασιστές καταπιεστές! Είθε η πορεία αυτού του τμήματος της Μακεδονίας να γίνει το μονοπάτι σας, αφού είναι το μόνο που οδηγεί στην ελευθερία και την ενοποίηση ολόκληρου του μακεδονικού έθνους!

Είθε η συμμετοχή της στον γενικό αντιφασιστικό αγώνα να δώσει ζωή της αρχές που διακηρύχτηκαν από το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο της Μακεδονίας και να σβήσει τα σύνορα που σηκώθηκαν διαιρώντας αδερφό από αδελφό, Μακεδόνα από Μακεδόνα.

*όπως στην Ιταλία το βασίλειο του Πεδεμοντίου ένωσε ολόκληρη την Ιταλία

Ακούστε το ηχητικό:

https://youtu.be/KoehsDngecQ

https://www.youtube.com/watch?v=KoehsDngecQ
ΠΗΓΗ  5/11/2018

 

 

 

Έρευνα σε βάρος του Ιβάνοφ για την άρνησή του να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η σχετική προκαταρκτική έρευνα της εισαγγελίας ξεκίνησε με αφορμή δύο ανώνυμες καταγγελίες

Έρευνα σε βάρος του Ιβάνοφ για την άρνησή του να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

H εισαγγελία Πρωτοδικών των Σκοπίων, ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με την μη υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, των προεδρικών διαταγμάτων δύο νόμων: του νόμου για τη χρήση των γλωσσών και του νόμου κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η σχετική προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή δύο ανώνυμες καταγγελίες που έφθασαν στην εισαγγελία.

Ο νόμος για τις γλώσσες, που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, ψηφίστηκε δύο φορές, όπως και ο νόμος κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνείται να τους υπογράψει, αν και υποχρεούται σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.

Η μη υπογραφή των δύο διαταγμάτων από την μεριά του Προέδρου της χώρας, δεν έχει επιτρέψει τη δημοσίευση των δύο παραπάνω νόμων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ.

Η εισαγγελία, για την προκαταρκτική αυτή έρευνα που διεξάγει, έχει ζητήσει στοιχεία και πληροφορίες από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και από το γραφείο του Προέδρου της χώρας, σχετικά με το πότε έχουν ψηφιστεί οι νόμοι αυτοί από το νομοθετικό σώμα, και για ποιους λόγους δεν έχουν υπογραφεί ακόμη από την πλευρά του Προέδρου.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ, καθώς και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ διανύει τη δεύτερη και τελευταία πενταετή θητεία του στο αξίωμα του Προέδρου της ΠΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019.

NEWSBEAST.GR  30/10/2018

 

 

 

 

 

Γκρούεφσκι: Στη φυλακή ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ

Ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι σε παλιότερη επίσκεψή του στην Ελλάδα
Ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι σε παλιότερη επίσκεψή του στην Ελλάδα EUROKINISSI

Ως τις αρχές Νοέμβρη οφείλει ο άλλοτε κραταιός του VMRO να επιστρέψει στις φυλακές της χώρας, προκειμένου να εκτίσει την ποινή του.

news247 26 Οκτωβρίου 2018 17:12
Adtech Ad

Προθεσμία 13 ημερών δίνουν οι δικαστικές αρχές στον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να επιστρέψει στη φυλακή. Ο πρώην Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, οφείλει σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "ΜΙΑ", να προσέλθει ως τις 8 Νοεμβρίου στις φυλακές για να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών για την υπόθεση αγοράς πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το δημόσιο της πΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκρούεφσκι είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε φυλάκιση δύο ετών για την συγκεκριμένη υπόθεση, μία ποινή που διατηρήθηκε και μετά την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο Σκοπίων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του περιοδικού “FOKUS”,την περασμένη εβδομάδα ο Γκρούεφσκι προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την επανεξέταση της δικαστικής απόφασης και την αναβολή της εκτέλεσης της ποινής φυλάκισης που του έχει επιβληθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό

 

 

 

 

22/10/2018

«Τέλη Μαΐου θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση», λέει ο πρόεδρος της σκοπιανής Βουλής

ROBERT ATANASOVSKI via Getty Images

Μετά την πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και τους 80 βουλευτές που υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση, η συνταγματική αναθεώρηση της χώρας έχει μπει στις ράγες, ωστόσο δεν πρόκειται για μια ανέφελη ή σύντομη πορεία.

Ο πρόεδρος της Βουλής της γειτονικής χώρας, Ταλάτ Ξαφέρι, δήλωσε ότι αυτή η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου, όταν η χώρα θα αλλάξει το όνομά της σε ”Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ibna.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι αναμένει μεγαλύτερη βουλευτική πλειοψηφία στην τελική διαδικασία οριστικοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Περισσότεροι βουλευτές είναι πρόθυμοι να ενωθούν μαζί μας και για άλλη μια φορά θα ήθελα να απευθύνω έκκληση για μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς. Θα ήθελα να καθίσουμε μαζί και να ορίσουμε αυτές τις συνταγματικές τροπολογίες και στη συνέχεια να στηρίξουμε αυτή τη σημαντική διαδικασία η οποία τελικά θα προσφέρει σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη », δήλωσε ο Ζάεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία πρέπει να επισπευσθεί.

Εν τω μεταξύ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO αντιδρά, συνεχίζοντας να καταγγέλλει ότι ο Ζάεφ εξασφάλισε την έγκριση της συμφωνίας μέσω εκβιασμών και απειλών. «Έδειξε πώς χρησιμοποίησε διαφθορά, απειλές και εκβιασμούς για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για παραβίαση του νόμου και το πιο σημαντικό είναι ότι ενήργησε ενάντια στη βούληση των πολιτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του VMRO.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής του VMRO, Αντόνιο Μιλόσοσκι που κάνει λόγο για αντισυνταγματικές πράξεις που συντελέστηκαν και παρασκηνιακές διαφωνίες, «καρφώνοντας» τους 7 «αντάρτες» βουλευτές του κόμματος. Σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει:«Τα δραματικά γεγονότα στο κοινοβούλιο και οι αντισυνταγματικές πράξεις, καταδεικνύουν σαφώς ποιοι συμμορφώνονται με τη βούληση του λαού και ποιοι προτιμούν τις παρασκηνιακές συμφωνίες και συμπαιγνίες».

Yπό φρούρηση οι «αντάρτες»

Μέτρα προστασίας για τους 80 βουλευτές - κυβέρνησης και αντιπολίτευσης - που υπερψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Όλιβερ Σπασόφσκι, μετά από καταγγελίες για απειλές εναντίον των βουλευτών και των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, τα μέτρα φρούρησης θα ισχύουν όσο συντρέχει λόγος κινδύνου.

Παράλληλα, ο Σπασόφσκι ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας ώστε να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι κατηγορίες στελεχών του VMRO περί χρηματισμού των 8 βουλευτών του κόμματος που ψήφισαν υπέρ της πρότασης Ζάεφ.

 

 

 

 

 

21.10.18

Φασιστικές μεθοδεύσεις στη βουλή των Σκοπίων

Γράφει :
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου
Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 στη 1μμ είχε προγραμματιστεί στη βουλή των Σκοπίων η συζήτηση για την αλλαγή του ονόματος της χώρας βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών.
Τι και αν το δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου ουσιαστικά ακυρώθηκε λόγω της τεράστιας αποχής που σημειώθηκε; Οι μεγάλοι και ισχυροί έκαναν τον δικό τους λογαριασμό και έπρεπε πάση θυσία η συμφωνία να προχωρήσει.
Από τη 1μμ λοιπόν ξεκίνησε μία διαδικασία στο σκοπιανό κοινοβούλιο, η οποία έμελλε να τελειώσει τα μεσάνυχτα. Τι διαδραματίστηκε όλες αυτές τις ώρες; Διαδικτυακοί ιστότοποι – μη κυβερνητικοί – περιέγραψαν το κλίμα και την ένταση που δημιουργήθηκε.
Συγκεκριμένα έγραψαν:
«από το μεσημέρι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με πλήρη εξοπλισμό έχουν κυκλώσει το κοινοβούλιο».
«ασκείται μία άνευ προηγουμένου πίεση στους βουλευτές του VMRO-DPMNE. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην Βόρειο Κορέα. Ο Ζάεφ δίνει μεγάλες υποσχέσεις σε βουλευτές για να στηρίξουν την συμφωνία των Πρεσπών, όμως είναι πολύ αμφίβολο εάν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών» (εδώ).
Λίγο αργότερα: «οι πιέσεις στους βουλευτές του VMRO-DPMNE είναι άνευ προηγουμένου, έκλεισαν βουλευτές της αντιπολίτευσης σε γραφείο και ακούγονται οι κραυγές του ενός από αυτούς!!», «πλήθος αστυνομικών στο κοινοβούλιο», «ασκούνται έντονες πιέσεις σε βουλευτές του VMRO. Κάποιοι μιλούν για πρακτικές πραξικοπήματος», «αυτή τη στιγμή ο Ζάεφ έχει συγκεντρώσει 75 βουλευτές».
Φασιστικές μεθοδεύσεις στη βουλή των Σκοπίων 308128 photo
Σε μία ιστοσελίδα αναφέρθηκε το εξής: «Ο Αμερικανός πρέσβης Jess Bailey με τον Ζόραν Ζάεφ (πρωθυπουργό) και τον Αλί Αχμέτι (πρόεδρο του μεγαλύτερου Αλβανικού κόμματος των Σκοπίων) βρίσκονται στο γραφείο του προέδρου του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι» (εδώ).
Κάποιοι σκοπιανοί γράφουν στο διαδίκτυο: «όσο και να προσπαθήσει ο Ζάεφ δεν θα τα καταφέρει».
Άλλος δημοσιογράφος γράφει: «χάος στο κοινοβούλιο. Άλλοι κλαίνε, άλλοι κρύβονται στα γραφεία. Τέσσερεις βουλευτές είναι κλεισμένοι σε ένα γραφείο και πιέζονται από κυβερνητικούς παράγοντες. Aστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται γύρω από τo κοινοβούλιο με πλήρη εξοπλισμό, γεγονός που δημιουργεί φόβο για πιθανή άσκηση βίας» (εδώ).
Το αποτέλεσμα αυτών των «Δημοκρατικών διαδικασιών»; Βρέθηκαν 80 βουλευτές να υπερψηφίσουν την αλλαγή του ονόματος (εδώ).
Με το αζημίωτο φυσικά, απ’ ότι λένε οι κακιές γλώσσες…
Μετά από όλα αυτά, ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μικόσκι στην συνέντευξη τύπου που έδωσε χαρακτήρισε έγκλημα την υπερψήφιση της αλλαγής του ονόματος των Σκοπίων από μέρος των βουλευτών του κόμματός του. Ανέφερε ότι οι βουλευτές αυτοί απειλήθηκαν και εκβιάστηκαν μέσω των διώξεων που τους είχαν ασκηθεί, όπως επίσης ότι τους προσφέρθηκαν χρήματα (εδώ).
Οκτώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων, οι επτά από αυτούς ανήκαν στο VMRO-DPMNE. Το κόμμα τους διέγραψε και έδωσε στην δημοσιότητα τα ονόματά τους που είναι τα ακόλουθα: Ελιζαμπέτα Κάντσεφσκα – Μίλεσκα, Σάσο Βασίλιεφσκι, Κρστο Μούκοσκι, Λιούμπεν Αρναούντοφ, Εμίλια Αλεξάντροβα, Νόλα Ισμαήλοβα – Σταρόβα και Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς (η 8η είναι η Βλάντανκα Αβίροβιτς). Επίσης ο Κρίστιαν Μικόσκι σε αυτή την συνέντευξη τύπου αποκάλεσε διεφθαρμένη την ηγεσία του κράτους των Σκοπίων και εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που έγινε στο κοινοβούλιο θα είναι η αρχή του τέλους για τον Ζάεφ. Τέλος κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στην παρούσα κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε εγκληματική και προέβλεψε ότι ο λαός θα την τιμωρήσει σκληρά.
Φασιστικές μεθοδεύσεις στη βουλή των Σκοπίων 308129 photo
Ήδη οι 8 βουλευτές που υπερψήφισαν την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων, βρίσκονται σε περιορισμό και συνεχή αστυνομική προστασία. Πολίτες των Σκοπίων χαρακτηρίζουν τους βουλευτές αυτούς προδότες, όπως επίσης τους επιτίθενται και με άλλους προσβλητικούς και ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς (εδώ).
Αυτές οι πολύ σοβαρές εξελίξεις στο γειτονικό σλαβικό κρατίδιο. Με μία επιφύλαξη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μιας και ο αριθμός των 80 βουλευτών μπορεί να μην επαρκεί βάσει του Σκοπιανού συντάγματος. Από την Παρασκευή σκοπιανά μέσα μετέδιδαν ότι απαιτούνται 81 βουλευτές (εδώ).
Όπως και να έχει πάντως όλα δείχνουν ότι το παιχνίδι εξελίσσεται πολύ σκληρό.
Να επαναλάβω ότι από πολλούς στα Σκόπια θεωρείται ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης παραχώρησαν την ψήφο τους με το αζημίωτο, μάλιστα σε ορισμένα σχόλια σε σκοπιανά μη κυβερνητικά sites έχουν αναρτηθεί μακάβριες εικόνες με απαγχονισμένους ανθρώπους…
Και για να γυρίσουμε στα δικά μας, από το βράδυ της Παρασκευής σε ελληνικούς ιστότοπους αναφέρεται συνεχώς το όνομα του κ. Πάνου Καμμένου. Τι έχει να πει τώρα ο κ. Καμμένος χωρίς την στήριξη του οποίου δεν θα ήταν δυνατόν να παραδοθεί το ιερό όνομα της Μακεδονίας; Με ποιό δικαίωμα κάποιος βάζει πλάτη, προκειμένου να ξεπουληθούν τρεις χιλιάδες χρόνια ελληνικής ιστορίας; Με αυτά που γίνονται θα σηκωθεί ο Παύλος Μελάς από τον τάφο του, μόνο που αυτή την φορά δεν θα κυνηγάει κομιτατζήδες, αλλά Έλληνες πολιτικούς!
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στο Πισοδέρι στις 17 Ιουνίου 2018 τη στιγμή κατά την οποία στις Πρέσπες παραδίδονταν το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Ήταν αυτός που βιντεοσκόπησε με το κινητό του τον αιμόφυρτο διαδηλωτή ο οποίος τυλιγμένος με την αιματοβαμμένη σημαία των Μακεδονικών Συνταγμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε viral και ευαισθητοποίησε την Ελληνική και Διεθνή κοινή γνώμη. Έχει δημιουργήσει ομάδα στο Facebook με τίτλο «Πισοδέρι 2018 Επιτροπή Αγώνα».
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 21.10.18

 

 

 

 

 

 

ΕΑΛΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΖΑΕΦ, ΑΡΓΗΣΕ ΑΛΛΑ ΒΡΗΚΕ ΤΟΥΣ 80 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ!

Άργησε αλλά βρήκε τους επιπλέον βουλευτές που έψαχνε ο Ζάεφ!

Η συνεδρίαση στη Βουλή ξεκίνησε στις 23.20′ και τελείωσε προ ολίγου με ψηφοφορία, κατά την οποία 80 βουλευτές (ακριβώς όσοι χρειάζονταν!) ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών για την αλλαγή του ονόματος σε «Βόρεια Μακεδονία», δηλαδή υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών!

Νωρίτερα είχαν γίνει καταγγελίες χρηματισμού βουλευτών του VMRO, για τις οποίες ο αρχηγός του, είχε δηλώσει πως αποκρούστηκαν και διαψεύστηκε.

Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα ψηφοφορίες, το προσεχές χρονικό διάστημα, αλλά εφόσον εξασφαλίστηκε η πλειοψηφία των 80 στην πρώτη, είναι πλέον τυπική διαδικασία!

Να σημειωθεί, ότι τις καταγγελίες του VMRO για απόπειρες χρηματισμού των βουλευτών του, έσπευσε να υιοθετήσει ο… Καμμένος, ο οποίος τώρα που τέθηκε εκ νέου σε κίνηση η Συμφωνία των Πρεσπών, βρίσκεται εκτεθειμένος…

(ΥΓ): Εκτεθειμένα ομοίως, είναι και κάποια «ακροδεξιά» παπαγαλάκια, που μέχρι πριν από λίγο μετέδιδαν ΨΕΥΔΕΙΣ πληροφορίες από τα Σκόπια, για να καθησυχάσουν το ελληνικό κοινό. Βρείτε τις τελευταίες ΨΕΥΔΕΙΣ αναρτήσεις τους (ακόμα και υποτιθέμενη… ζωντανή σύνδεση με το κοινοβούλιο των Σκοπίων, στην οποία έλεγαν πως δεν θα γίνει ψηφοφορία!!!), πριν προλάβουν και τις κατεβάσουν και κράξτε τους ανελέητα!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

Biljana Vankovska: O Zaev κάνει πραξικόπημα και θα δικαστεί γι’ αυτό

Posted by olympiada στο Οκτώβριος 19, 2018

Για πραξικόπημα σε εξέλιξη έκανε λόγο η ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, και κατηγορεί ευθέως τον Ζάεφ ως ηθικό αυτουργό που θα πληρώσει τις συνέπειες όπως χαρακτηριστικά είπε.

Διαδώστε το!

17.10.18

ΕΚΤΑΚΤΟ - Σκόπια:

Τέλος η Συμφωνία των Πρεσπών

- Δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία ο Ζ.Ζάεφ στη Βουλή... (για την ώρα)

Τέλος η συμφωνία των Πρεσπών μετά την απόφαση των βουλευτών του VMRO-DPMNE να αποχωρήσουν μαζικά από τη συζήτηση που διεξάγεται για τρίτη μέρα στη Βουλή. Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση των Σκοπίων αναφέρει ότι οι βουλευτές εγκαταλείπουν τη συζήτηση και λένε «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές ενώ καλούν τον Ζ.Ζάεφ να προκηρύξει εκλογές.
Επιβεβαιώνονται έτσι όλες οι πληροφορίες πως η "καρατόμηση" Ν.Κοτζιά είχε άμεση σχέση με το "ναυάγιο" της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ηταν πλέον βαρίδι για την Κυβέρνηση καθώς την παρέσυρε σε μια συμφωνία χωρίς κανένα όφελος για τη χώρα.
Πλέον η προσπάθεια του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να βρει 80 ψήφους για να περάσει τον σκόπελο της πρώτης ψηφοφορίας πέφτει στο «κενό» και τα Σκόπια είναι μια "ανάσα" από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
«Η κοινοβουλευτική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές για τη Συμφωνία των Πρεσπών που έχει απορριφθεί από το λαό με το δημοψήφισμα», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο συνασπισμός «Για Καλύτερη Μακεδονία».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι, πριν γίνει γνωστή η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το VMRO αποκάλεσε την συμφωνία των Πρεσπών «πολιτικά νεκρή».
Κάλεσε επίσης τον κ. Ζάεφ να αποδεχτεί την ήττα του και να θέσει τέλος στην συμφωνία με την Αθήνα.
Οι βουλευτές κάλεσαν τους συναδέλφους τους από την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνουν το ίδιο και να προκηρύξουν εκλογές, όπως μεταδίδει η σκοπιανή ιστοσελίδα mkd.
«Δεν υπάρχει ανάγκη για συνταγματικές αλλαγές»
Σύμφωνα με τους βουλευτές του VMRO-DPMNE, δεν υπάρχει ανάγκη για συζήτηση σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές και τη συμφωνία των Πρεσπών και κάλεσαν τους βουλευτές της πλειοψηφίας να μην προχωρήσουν στην ψηφοφορία.
Αξιοσημείωτο είναι πως το VMRO αποχώρησε από την ψηφοφορία μία ημέρα μετά τη νέα παρέμβαση των ΗΠΑ για το Σκοπιανό και την επιστολή του Αμερικανού του υφυπουργού Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ προς τον επικεφαλής Χρίστιαν Μιτσκόσκι.
Ο Μιτσόσκι σε σημερινή του απάντηση τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά υπογράμμισε πως αυτό θα γίνει με υπερήφανο και αξιοπρεπές τρόπο.
Ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία (80 από 120 βουλευτές) προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από τη βουλή της ΠΓΔΜ.
Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ "ναυαγεί" αφού ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δεν έχει κατορθώσει ακόμα να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων στην Βουλή για να περάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει τις 80 έδρες ο κ. Ζάεφ έχει καταστήσει σαφές πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Η εικόνα πιθανής αποχώρησης του VMRO έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από το απόγευμα της Τρίτης, όταν πολλοί βουλευτές της παράταξης απέσυραν το αίτημά τους να μιλήσουν κατά την συζήτηση για το Σύνταγμα, μετά την άρνηση του προεδρείου να δώσει το βήμα στον αρχηγό τους Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
pronews
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 17.10.18

Σκόπια: Θρίλερ ως την Τρίτη, με καταγγελίες για απειλές κατά «ανυπάκουων» βουλευτών

  • Newsroom HuffPost Greece   11/10/2018

Anadolu Agency via Getty Images

Ενώ στην Ελλάδα ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, εκφράζει σε Αμερικανούς υπουργούς την πεποίθησή του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα περάσει στην ΠΓΔΜ -προτείνοντας μάλιστα εναλλακτικά σχέδια, που προκάλεσαν αμηχανία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- , στην ΠΓΔΜ είναι στοχοπροσηλωμένοι στον αγώνα δρόμου που έχει ξεκινήσει ο Ζάεφ προκειμένου βρει 80 πρόθυμους βουλευτές να τον στηρίξουν στην ψηφοφορία. Την Τρίτη είναι το deadline που έχει ο πρωθυπουργός για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών (80/120) που θα στηρίξουν την συνταγματική αναθεώρηση που απαιτείται ώστε να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών και να έρθει έπειτα προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, η Τρίτη 16 Οκτωβρίου θεωρείται από τα σκοπιανά μέσα η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας στη σκοπιανή Βουλή, για να ξεκινήσει η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών.

 

Αλβανικό κανάλι: Βρέθηκαν οι 11 βουλευτές που έλειπαν

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αλβανόφωνου καναλιού ALSAT-M, 11 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DMPNE είναι έτοιμοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος και δεδομένου ότι ο Ζάεφ έχει στο πλευρό του 69 βουλευτές, με την προσθήκη των 11, ο δρόμος είναι ανοιχτός για να προχωρήσουν οι αλλαγές.

Ωστόσο, το VMRO διέψευσε κατηγορηματικά το ρεπορτάζ, με τον εκπρόσωπο του κόμματος να δηλώνει: «Δεν υπάρχει περίπτωση κανένας βουλευτής μας να ψηφίσει αντίθετα στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Η θέση του VMRO απέναντι στη συμφωνία με την Ελλάδα είναι ξεκάθαρη και οι βουλευτές έχουν δηλώσει πως θα σεβαστούν την λαϊκή βούληση».

 

Καταγγελίες για απειλές σε «ανυπάκουους» βουλευτές

Ο Υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Όλιβερ Σπασόβσκι προχώρησε την Πέμπτη σε βαριές καταγγελίες, υποστηρίζοντας πως βουλευτές της αντιπολίτευσης που είναι θετικά διακείμενοι προς τη συμφωνία, δέχονται απειλές για τη ζωή τους. «Κανένας στη Μακεδονία δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί ζωές πολιτών και βουλευτών. Οι βουλευτές πρέπει να είναι σε θέση να ασκούν τη συνταγματική τους υποχρέωση, να εκπροσωπούν τους πολίτες και να αποφασίζουν ελεύθερα» υπογράμμισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Balkan Insight.

Προσθέτοντας ότι οι απειλές εκφράζονται άλλοτε δημοσίως σε άλλοτε μέσω μηνυμάτων στους λογαριασμούς βουλευτών στα κοινωνικά δίκτυα, ο Σπάσοβσκι δήλωσε ότι το υπουργείο θα πράξει ό,τι μπορεί για  να «αποτρέψει τις απειλές και πιθανή παρεμπόδιση της του κοινοβουλευτικού έργου».

Παρόλο που κανένας από τους 48 βουλευτές του VMRO και των συμμάχων του δεν έχει καταγγείλει δημοσίως τέτοιου τύπου απειλές, πηγή από το κόμμα δήλωσε στο σερβικό BIRN την Τετάρτη ότι είχε βουλευτές του VMRO του έχουν δείξει απειλητικά μηνύματα που έχουν δεχτεί. «Στα sms δεν αναφέρονται μόνο απειλές για τη ζωή των βουλευτών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρουν και τις οικογένειές τους ... Έχουν σταλεί από άγνωστους αριθμούς, οπότε δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ποιος θα μπορούσε να είναι πίσω τους» ανέφερε η πηγή.

Ο ίδιος άνθρωπος δήλωσε ότι οι απειλές απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε βουλευτές οι οποίοι είναι «ύποπτοι» για ενδεχόμενη ανυπακοή απέναντι  στη γραμμή του VMRO.

 

Ευρωπαϊκή πίεση στην αντιπολίτευση

Την Τετάρτη, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ, MIA, ανέφερε σε ρεπορτάζ του ότι ανώνυμη πηγή από το ΕΛΚ δήλωσε ότι η συμπεριφορά του VMRO έχει εξαγριώσει αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οποίοι εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο αποπομπής του σκοπιανού κόμματος από τις βάσεις του.

Σύμφωνα με την πηγή, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, είχε την Κυριακή τηλεφωνική συνομιλία με τον ηγέτη του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, προειδοποιώντας τον ότι εάν το κόμμα του εμποδίσει μια δημοκρατική κοινοβουλευτική συζήτηση για την έγκριση της συμφωνίας, «θα φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες».

Σε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν δήλωσε ενήμερος για τις απειλές που αναφέρθηκαν. «Υπάρχουν αναφορές για απειλές εναντίον όσων θέλουν να εγκαταλείψουν τη γραμμή του VMRO και να υποστηρίξουν την κυβέρνηση. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο για ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι είναι ένα φιλοευρωπαϊκό, δημοκρατικό κόμμα».

Ο βουλευτής του VMRO και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες περί απειλών. Απαντώντας μέσω twitter στη συνέντευξη του Χαν, ανέφερε ειρωνικά ότι τον ίδιο τον απειλεί η γιαγιά του... «Κύριε Χαν, εάν υποστηρίξω το αποτυχημένο δημοψήφισμα και την αντισυνταγματική συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος, η γιαγιά μου με απείλησε λέγοντάς μου ότι θα με αποκεφαλίσει. Παρακαλώ, στείλτε μου κάποιο θεσμικό όργανο της ΕΕ για να την καταγγείλω»...

(Με πληροφορίες από Balkan Insight, MIA, Der Standard)

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Μάχη Ζάεφ- αντιπολίτευσης και στο βάθος εκλογές

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Στα “χαρακώματα” κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Ενημερώθηκε: 04/10/18 - 20:46

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την έκβαση του δημοψηφίσματος, σχετικά με τη συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε εκ νέου σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, να κάνει σεβαστή την απόφαση του 91,5% των ψηφοφόρων που ενέκριναν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα και να συναινέσει στην τροποποίηση του Συντάγματος. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, η έσχατη λύση είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τις οποίες προσδιόρισε για τα τέλη Νοεμβρίου.

Ωστόσο, το VMRO-DPMNE εκτίμησε χθες το βράδυ ότι το δημοψήφισμα, λόγω της μεγάλης αποχής που σημειώθηκε, έχει αποτύχει και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «νεκρή». Τόνισε, δε, ότι κανένας από τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα συναινέσει στην τροποποίηση του Συντάγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Όσоν αφορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το VMRO-DPMNE ζήτησε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, τον ορισμό νέου Γενικού Εισαγγελία της χώρας, ο οποίος θα προταθεί από την αντιπολίτευση, και τον σχηματισμό εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν παρατυπίες που, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, σημειώθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Ζάεφ απέρριψε αυτούς τους όρους που θέτει το VMRO-DPMNE σχετικά με τη συμμετοχή του σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και πρόσθεσε ότι σε περίπου μία εβδομάδα δηλαδή μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα γίνει γνωστό εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την αλλαγή του Συντάγματος από την παρούσα σύνθεση της Βουλής ή εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση του κ. Ζάεφ δεν διαθέτει. Τα κόμματα που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ και τα αλβανικά κόμματα) διαθέτουν περίπου 72 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο των εδρών του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση Ζάεφ χρειάζεται τη στήριξη περίπου οκτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 (80 βουλευτές). Ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, διαθέτει 48 βουλευτές

 

 

 

 

 

 

02/10/2018 11:14

Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ΕΕ και ΝΑΤΟ: 4 «κακά» νέα και ένα αδιέξοδο

Ρεβέκκα Παιδή Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Bloomberg via Getty Images

Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καλωσόρισαν με θέρμη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Πράγματι το «ΝΑΙ» υπερίσχυε με σημαντικό ποσοστό και αυτό θεωρήθηκε λόγος πανηγυρισμού. Μόνο που στην πραγματικότητα κέρδισε η αποδοκιμασία της συμφωνίας, αν αθροίσει κάποιος το ποσοστό όσων δε προσήλθαν στις κάλπες ακολουθώντας τη γραμμή για μποϋκοτάζ στο δημοψήφισμα και εκείνους που ψήφισαν «ΟΧΙ». Η πλειοψηφία των πολιτών της ΠΓΔΜ δεν προσήλθε στις κάλπες. Ακόμη και αν κάποιος δεχθεί το επιχείρημα ότι σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος βρίσκεται στο εξωτερικό, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι διέθετε το δικαίωμα της εξ αποστάσεως ψήφου. Έτσι, οι πολίτες της ΠΓΔΜ γύρισαν την πλάτη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ας θυμηθούμε ότι έτσι όπως είχε διατυπωθεί η ερώτηση του δημοψηφίσματος αφορούσε την αποδοχή της ονομασίας, προκειμένου η γειτονική χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, όμως, ακολουθούν τη στρατηγική των “alternative facts. Επιλέγουν την μισή αλήθεια. Αποφεύγουν τα «κακά» νέα. Πλήττουν, όμως, την αξιοπιστία τους και την προοπτική για μια ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος της ΠΓΔΜ.

Ένα πρώτο «κακό» νέο για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναιότι η καμπάνια παραπληροφόρησης ως προς τα οφέλη από την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, υπερίσχυσε της γοητείας της ένταξης στις ευρωατλαντικές δομές. Με τον λαϊκισμό και το πρότυπο της «ανελεύθερης Δημοκρατίας» των Ούγγρων και των Πολωνών να κερδίζει έδαφος και επιπλέον έχοντας μπροστά της τις Ευρωεκλογές, η ΕΕ θα πρέπει να προβληματιστεί με την αδυναμία της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις καμπάνιες παραπληροφόρησης είτε αυτές πραγματοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε στην Ουκρανία και τη Γεωργία, είτε στα Βαλκάνια.

Ένα δεύτερο «κακό» νέο για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι ότιτο 2018 δεν είναι 1990. Η προοπτική της ένταξης δεν συγκίνησε τους πολίτες της ΠΓΔΜ. Συχνά η ΕΕ υποπίπτει στο σφάλμα να πιστεύει ότι η ισχύς της γοητείας της παραμένει αμείωτη και ότι οι αξίες της και ακόμη περισσότερο το «ταμείο» της είναι ικανά να θέλξουν κάθε κράτος να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ενώ, όμως, η ΕΕ συνεχίζει να αποτελεί ένα ασύλληπτο ιστορικό επίτευγμα και η αξία της για τα κράτη μέλη αλλά και για το διεθνές σύστημα είναι αδιαμφισβήτητη, ο κόσμος έχει αλλάξει. Η τάξη την οποία η ΕΕ υπερασπίζεται, απειλείται, αν δεν ανατρέπεται και τα κράτη διαθέτουν και άλλες επιλογές, όπως η Ρωσία ή η Κίνα, που φαίνονται, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, πιο επωφελείς. Συνεπώς, η ΕΕ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τον ανταγωνισμό. Το 1990 η ένταξη για τα κράτη της κεντροανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων ήταν μονόδρομος. Σήμερα φαίνεται ότι μπορεί και να μην είναι.

Ένα τρίτο «κακό» νέο είναι ότι δεν μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους στους λαούς, ακόμη και όταν αυτοί πιέζονται οικονομικά. Πέραν των δύο κυβερνήσεων που προώθησαν τη συμφωνία, οι μόνοι ικανοποιημένοι από αυτή ήταν ξένες κυβερνήσεις και αξιωματούχοι. Αποδείχθηκε ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ δεν αποδέχονται τη συμφωνία, όπως επίσης και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν είναι ευχαριστημένη με αυτή. Η συμφωνία των Πρεσπών αναμενόταν και αναμένεται να φέρει εκλογικές αναταράξεις και να επηρεάσει και τις δύο χώρες. Έτσι, πέρα από τη συναίνεση των κυβερνήσεων, τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ πρέπει να μάθουν να δίνουν σημασία και στη συγκατάθεση των πολιτών.

Το τέταρτο «κακό» νέο είναι ότι δεν εθελοτυφλούν μόνο σήμερα, απέφευγαν να δουν την πραγματικότητα για δεκαετίες. Η αλήθεια είναι ότι ο εθνικισμός είναι πραγματικό και τεράστιο πρόβλημα για τη γειτονική χώρα. Για χρόνια στις διπλωματικές καλένδες, αλλά και στη βιβλιογραφία η Ελληνική πλευρά κατηγορείται ως αδιάλλακτη. Είδαμε, όμως, ότι και όταν η Ελλάδα διολίσθησε από τις πάγιες θέσεις της και έκανε παραχωρήσεις προκειμένου να ανοίξει για τη γειτονική χώρα τον δρόμο προς τις ευρωατλαντικές δομές, η συμφωνία δεν έγινε αποδεκτή από τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Βεβαίως, η προοπτική της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές είναι σημαντική και επιπλέον θετική και για τη χώρα μας. Χωρίς αμφιβολία, η σημερινή αντίδραση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ήταν μονόδρομος. Θα συνεχίσουν όμως να εθελοτυφλούν τώρα που οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα και πυκνές θα είναι και πολύπλοκες; Θα ακολουθήσουν τον Ζάεφ στην προσπάθεια του να περάσει το ισχνό «ΝΑΙ» από το κοινοβούλιο; Πώς θα αντιμετωπίσουν τον εθνικισμό των γειτόνων μας, αλλά και τις καμπάνιες παραπληροφόρησης; Ένα είναι σίγουρο: θα πρέπει να δώσουν περισσότερη σημασία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να αναλύσουν τις λάθος εκτιμήσεις τους χωρίς να βιάζονται. Γιατί οι λάθος εκτιμήσεις, η βιασύνη και το κατασκευασμένο “momentum” για λύση φαίνεται να οδηγούν σε αδιέξοδο.

 

 

 

 

 

 

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει πια

- Την ακύρωσαν στην πράξη οι Σκοπιανοί


Με 34% συμμετοχή στο σκοπιανό δημοψήφισμα, όσο κι αν αυτό είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα, πρακτικά έχει απωλέσει την πολιτική νομιμοποίησή του, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ υπέστη βαθύ πλήγμα όσον αφορά το ειδικό του βάρος.

Του Στρατή Μαζίδη

Οι Σκοπιανοί επί της ουσίας απέρριψαν τα δώρα που τους προσφέρθηκαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών και συνεπώς η ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα λόγο να επιμένει σε αυτή, αν της έχει απομείνει ελάχιστη αξιοπρέπεια.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει πια. Αρκεί εμείς να το αναδείξουμε. Η Μακεδονία έστω και μέσω των Σκοπιανών, μπορεί και πρέπει να σωθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι πλέον εκτεθειμένη στο εσωτερικό με τις επιλογές και την επιμονή της.


freepen.gr

Δείτε επίσης:

Oι κάλπες στα Σκόπια: Χαμηλή συμμετοχή, αβέβαιες εξελίξεις

 

 

 

ΠΓΔΜ: Το προφίλ της χώρας που φιλοδοξεί να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Η Κεντρική πλατεία των Σκοπίων

Η Κεντρική πλατεία των Σκοπίων AP

Πόσο πληθυσμό έχει και πόση έκταση; Με τι ασχολούνται οι κάτοικοι της; Πως διοικείται και ποιά είναι η ιστορία της; Ας γνωρίσουμε βασικά στοιχεία μιας χώρας με αρκετές ιδιαιτερότητες.

news247 29 Σεπτεμβρίου 2018 17:26

Με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μετά το δημοψίφισμα της Κυριακής, ο βόρειος γείτονας μας, η πΓΔΜ φιλοδοξεί να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να ενταχτεί σε δύο από τους πιο ισχυρούς θεσμούς παγκοσμίως δηλαδή στο NATO αλλά και στην ΕΕ. Ποιο είναι όμως το προφίλ της πΓΔΜ; Πόσο πληθυσμό έχει και πόση έκταση; Με τι ασχολούνται οι κάτοικοι της; Πως διοικείται και ποιά είναι η ιστορία της; Ας γνωρίσουμε βασικά στοιχεία μιας χώρας με αρκετές ιδιαιτερότητες.

Η έκταση, ο πληθυσμός και οι μειονότητες

Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας βρίσκεται στα κεντρικά Βαλκάνια και καταλαμβάνει συνολική έκταση 25.333 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Χώρα περίκλειστη, συνορεύει με το Κόσοβο στα βορειοδυτικά, τη Σερβία στα βόρεια, τη Βουλγαρία στα ανατολικά, την Ελλάδα στα νότια και την Αλβανία στα δυτικά. Αποτελεί περίπου το βορειοδυτικό τρίτο της μεγαλύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, που περιλαμβάνει επίσης τα γειτονικά τμήματα της βόρειας Ελλάδας και μικρότερα τμήματα της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας και της νοτιοανατολικής Αλβανίας. Η γεωγραφία της χώρας καθορίζεται πρωτίστως από βουνά, κοιλάδες και ποτάμια.

H σημαία της πΓΔΜ και στα δεξιά ένα σύνθημα που γράφει
H σημαία της πΓΔΜ και στα δεξιά ένα σύνθημα που γράφει "Για μια ευρωπαϊκή Μακεδονία" AP

Στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη Σκόπια ζει περίπου το ένα τέταρτο των 2,06 εκατομμυρίων κατοίκων. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σλαβομακεδόνες, ένας νότιος Σλαβικός λαός. Οι Αλβανοί αποτελούν μια σημαντική μειονότητα, περίπου 25% του πληθυσμού της χώρας, ακολουθούμενοι από τους Τούρκους, Σέρβους, Ρομά και άλλες μικρότερες μειονότητες.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή (2002), ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ήταν 2.022.547 άτομα, των οποίων η εθνικότητα κατανέμεται ως εξής: 1.297.981 ή το 64% είναι Σλαβομακεδόνες, 509.083 ή 25,2% είναι Αλβανοί, 77.959 ή 3,9 % είναι Τούρκοι, 53.879 ή 2,7% είναι Ρομά, 35.939 ή 1,8% είναι Σέρβοι, 17.018 ή 0,8% είναι Βόσνιοι, 9.695 ή 0,5% είναι Βλάχοι και οι υπόλοιποι 20.993 δεν ανήκουν σε καμία από τις προηγούμενες κατηγορίες.

Αυτές οι μειονότητες είναι οι μόνες που αναγνωρίζονται από το κράτος και αναφέρονται σε αυτή τη σειρά στο προοίμιο του Συντάγματος, που ορίζει επίσης ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και ότι το κράτος προστατεύει και προωθεί τον πολιτισμό όλων των κοινοτήτων.

Το πολίτευμα και η οργάνωση των εξουσιών

Η πΓΔΜ είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, η πολιτική οργάνωση της οποίας ορίζεται από το Σύνταγμα της πΓΔΜ που συντάχθηκε το 1991. Το σύνταγμα εγγυάται το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Καθιερώνει τα θεμελιώδη δικαιώματα, ανάμεσα στα οποία η ελευθερία της έκφρασης, η καθολική ψήφος, ο πολιτικός πλουραλισμός και η ελευθερία του επιχειρείν.

Το σύνταγμα του 1991 αναθέτει τη νομοθετική εξουσία στο Κοινοβούλιο, που αποτελείται από ένα σώμα, τη Συνέλευση της πΓΔΜ. Τα 123 μέλη της εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία κάθε τέσσερα χρόνια. Το κοινοβούλιο ψηφίζει τους νόμους, εκλέγει τα μέλη της κυβέρνησης, ψηφίζει τον κρατικό προϋπολογισμό, επικυρώνει τις διεθνείς συνθήκες, ορίζει και ανακαλεί τους δικαστές και κηρύσσει πόλεμο. Κάθε μέλος της Συνέλευσης μπορεί να προτείνει νόμους, όπως και κάθε άτομο εφοδιασμένο με μία αίτηση με τουλάχιστον 10.000 υπογραφές εκλογέων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στα νομοσχέδια· όταν κάνει χρήση του, ο νόμος εισάγεται για δεύτερη φορά στη Συνέλευση και υιοθετείται οριστικά αν πάρει τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ψήφων. Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης εκλέγεται από τουλάχιστον 61 μέλη του Κοινοβουλίου. Αντικαθιστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Η εκτελεστική εξουσία βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια με άμεση καθολική ψηφοφορία· μπορεί να ασκήσει έως δύο θητείες. Ο Πρόεδρος διαπραγματεύεται τις διεθνείς συμφωνίες, ορίζει τους πρέσβεις, δέχεται τους ξένους διπλωμάτες, ορίζει διάφορους αξιωματούχους της Δημοκρατίας, όπως τους δύο δικαστές του συνταγματικού δικαστηρίου, είναι ο ανώτατος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και εκπροσωπεί το κράτος στο εσωτερικό και το εξωτερικό.Η κυβέρνηση μπορεί να προτείνει νόμους και προϋπολογισμούς, είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση των νόμων, αποφασίζει την αναγνώριση των ξένων κρατών και προτείνει τους πρέσβεις.

Η δικαστική εξουσία ασκείται από δικαστές που εκλέγονται από τη Συνέλευση χωρίς χρονικό περιορισμό. Η χώρα αριθμεί 27 αστικά δικαστήρια, τρία εφετεία και ένα ανώτατο δικαστήριο. Το σύνταγμα απαγορεύει τη σύσταση έκτακτων δικαστηρίων. Τέλος, το συνταγματικό δικαστήριο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των πράξεων του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης με το Σύνταγμα. Το δίκαιο της χώρας ανήκει στην παράδοση του αστικού-ρωμαϊκού δικαίου.

Το εισόδημα του πληθυσμού

Το μέσο καθαρό εισόδημα στην πΓΔΜ είχε ύψος 330 ευρώ το μήνα το 2010,αριθμός σημαντικά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά κοντά στο βουλγαρικό, 342 ευρώ,και ίδιο με το σερβικό, 329 ευρώ.

Υπάρχουν σημαντικές μισθολογικές διαφορές ανάλογα με την ασκούμενη δραστηριότητα: η γεωργία, η βιομηχανία και οι κατασκευές είναι δραστηριότητες λιγότερο προσοδοφόρες, καθώς προσφέρουν περίπου 20% λιγότερο από το μέσο μισθό. Αντιθέτως, η εξόρυξη μετάλλων, ο δημόσιος τομέας και οι μεταφορές προσφέρουν 20% περισσότερο και ο τομέας της χρηματοοικονομίας είναι ο πλέον προσοδοφόρος, με μισθούς σχεδόν δύο φορές υψηλότερους του μέσου όρου. Ο τομέας της ενέργειας είναι επίσης προσοδοφόρος, καθώς προσφέρει 43% περισσότερο από το μέσο μισθό.

Οι εργοδότες όφειλαν να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους τουλάχιστον το 65% του εθνικού μέσου μισθού μέχρι το 2012, οπότε θεσπίστηκε ελάχιστος μισθός ύψους 130 ευρώ το μήνα. Το μέτρο ευνοεί περίπου 65.000 εργαζόμενους, που λάμβαναν χαμηλότερο μισθό πριν την έναρξη ισχύος του νόμου. Το 2008, το 28,7% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας,[44] ποσοστό που συνεχώς αυξάνεται μετά την ανεξαρτησία της χώρας. Η φτώχεια επηρεάζει κυρίως τις αγροτικές περιοχές και τις πολυμελείς οικογένειες με ένα ή περισσότερα μέλη άνεργα ή με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Η ανεργία είναι ουσιαστικά αστικό φαινόμενο και η αγροτική φτώχεια συνδέεται περισσότερο με χαμηλά εισοδήματα παρά με έλλειψη εργασίας. Ενώ οι φτωχοί αυξάνονται, οι ανώτερες τάξεις πλουτίζουν γρήγορα και η χώρα είχε δείκτη Gini 43,2 το 2009, που την τοποθετεί στην τεσσαρακοστή όγδοη θέση στον κόσμο και δεύτερη στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία όσον αφορά την ανισότητα των εισοδημάτων ανάμεσα στον πληθυσμό.[261] Επίσης είναι η ευρωπαϊκή χώρα (εκτός της ΚΑΚ) όπου το 2009 οι τιμές των διατροφικών προϊόντων ήταν οι πιο χαμηλές: δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 52% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2007, ο δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης της χώρας ήταν 0,817, πράγμα που την τοποθετεί εβδομηκοστή δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη. O δείκτης βρίσκεται σε συνεχή ανοδική τροχιά και αυξήθηκε κατά 0,30 μονάδες ανάμεσα στο 2000 και το 2007.

Η ιστορία

Η ιστορία της χώρας ανάγεται στην αρχαιότητα, αρχίζοντας με το βασίλειο της Παιονίας, κράτος Θρακικό. Στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. η περιοχή ενσωματώθηκε στην Περσική Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών και στη συνέχεια καταλήφθηκε από το Ελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας τον 4ο αιώνα π.Χ. Οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την περιοχή τον 2ο αιώνα π.Χ. και την ενέταξαν στην πολύ μεγαλύτερη επαρχία της Μακεδονίας, που παρέμεινε τμήμα της Βυζαντινής (Ανατολικής Ρωμαϊκής) Αυτοκρατορίας και δέχθηκε συχνές επιδρομές και εποικισμούς Σλαβικών λαών, που άρχισαν τον 6ο αιώνα μ.Χ. Μετά από αιώνες αντιπαράθεσης μεταξύ Βυζαντινής και Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας πέρασε σταδιακά στην Οθωμανική κυριαρχία από τον 14ο αιώνα. Η ιδέα της ύπαρξης χωριστού σλαβομακεδονικού έθνους γεννήθηκε αρχικά σε έναν μικρό κύκλο διανοουμένων Σλάβων της Μακεδονίας στο μεταίχμιο 19ου και 20ου αιώνα. Με τους Βαλκανικούς πολέμους, η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας διανεμήθηκε μεταξύ Βουλγαρίας, Σερβίας και Ελλάδας,[10] αλλά ο σλαβομακεδονικός εθνικισμός υποστηρίχθηκε από τα κομμουνιστικά κόμματα της περιοχής κατά το Μεσοπόλεμο και η διάδοσή του ευνοήθηκε από τα προβλήματα που δημιούργησε η γιουγκοσλαβική διοίκηση.[11] Κατά το Β΄ Παγκόσμιο, στην κατεχόμενη Μακεδονία του Βαρδάρη αναπτύχθηκε ένα αντιφασιστικό αντάρτικο, που μετά τον πόλεμο οδήγησε στην ίδρυση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως ομόσπονδης δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Το 1991, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία έγινε ανεξάρτητο κράτος με τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

 

 

 

 

 

27/09/2018 18:12

Ο Ιβάνοφ ζητά από του πολίτες της πΓΔΜ να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα

TIMOTHY A. CLARY via Getty Images

Ενώ το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη γειτονική πΓΔΜ πλησιάζει (την Κυριακή), νέα παρέμβαση του προέδρου της χώρας έρχεται να πυροδοτήσει ακόμη την ήδη τεταμένη εσωτερική κατάσταση.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ έχει ήδη δηλώσει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, ενώ σήμερα κάλεσε τους συμπολίτες του να κάνουν και εκείνοι το ίδιο.

Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χαρακτήρισε μάλιστα το δημοψήφισμα «ιστορική αυτοκτονία».

«Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε ο Ιβάνοφ κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε.

Η απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο Ιβάνοφ, που πρόσκειται στην εθνικιστική δεξιά, είναι γνωστή. Όμως, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, απευθύνθηκε στους ηγέτες όλου του κόσμου για να υποστηρίξει ότι το «ναι» στο δημοψήφισμα θα μετέτρεπε τη χώρα του σε «ημι-κυρίαρχο» κράτος με «αποσαθρωμένο το δικαίωμα αυτοδιάθεσης». Αντιθέτως, αν αποτύχει το δημοψήφισμα, «θα δημιουργηθούν άλλες δυνατότητες συζήτησης», διαβεβαίωσε.

«Για να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη, ρεαλιστική συμφωνία» (...) «πρέπει να συζητήσουμε, όχι να επιβάλουμε δια της βίας, χρειάζεται αμοιβαίος σεβασμός και όχι περιφρόνηση», πρόσθεσε.

Η συμφωνία αυτή «μας φέρνει σε κατάσταση τετελεσμένου γεγονότος: μας λέει ότι είμαστε πιο μικροί και πιο αδύναμοι και ότι πρέπει επομένως να δεχτούμε τη συμφωνία που θέλησε η Αθήνα», υπογράμμισε.

Ο Ιβάνοφ κατηγόρησε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη ότι αποδέχτηκαν πριν από χρόνια «να παρέμβουν στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του μακεδονικού λαού» πιέζοντας για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το όνομα της χώρας του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

 

 

 

23/09/2018 15:30 EEST

Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ θα απέχει από το δημοψήφισμα της πΓΔΜ

Ognen Teofilovski / Reuters

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ γνωστοποίησε σήμερα την απόφασή του να απέχει από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη χώρα, στις 30 Σεπτεμβρίου, σχετικά με την επίλυση του θέματος του ονόματος.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

«Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχτώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης. Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτό δεν θα προσέλθω να ψηφίσω» ανέφερε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, τις ημέρες αυτές βρίσκεται στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο επίσης αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ για «συνθηκολόγηση».

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ διανύει τη δεύτερη θητεία του στο αξίωμα του Προέδρου της πΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019.

 

 

 

8.9.18

Ζάεφ: Ελληνικά προϊόντα είτε “Made in Macedonia”, είτε “Made in Greece

Για γέλια ή για κλάματα;

Efenpress: Αν τελικά συρθούμε στην αποδοχή της ονομασίας, η διαφορά μπορεί να γίνει με το "Κ" !
Δηλαδή MAKEDONIA   για τα Ελληνικά προϊόντα και με Ελληνική σημαία και  MACEDONIA για τα Σκοπιανά. Λέμε ΑΝ τελικά συρθούμε ως εκεί...
____________________________
Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν στη διάθεσή τους μια περίοδο τριών ετών για να αποφασίσουν εάν θα δηλώνουν τα προϊόντα τους ως «Made in Macedonia» ή «Made in Greece», γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο
Στη συμφωνία, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στο Οικονομικό Επιμελητήριο της ‘Μακεδονίας’, έχει καθορισθεί το δικαίωμα της μη αποκλειστικότητας σχετικά με αυτό το ζήτημα. Εάν δεν συμφωνήσουμε και δεν συμφωνούμε σε αυτό το θέμα, δεν σημαίνει ότι η Συμφωνία είναι άκυρη.
Σύμφωνα με τον Ζάεφ, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα εάν το «made in Macedonia» αναφέρεται στην περιοχή της Μακεδονίας ή στη ‘Μακεδονία’ μας , ως κράτος. «Δεν φιλοδοξούν να πάρουν το δικαίωμά μας. Ο απώτερος στόχος είναι μέσα σε τρία χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών, οι Έλληνες παραγωγοί θα αποφασίσουν εάν θέλουν να χρησιμοποιούν το «made in Macedonia» και εδώ έχουμε συμφωνήσει στο μη αποκλεισμό του δικαιώματος τους.
Εμείς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, εάν το «made in Macedonia» αναφέρεται για την περιοχή της Μακεδονίας ή για την ‘Μακεδονία’ μας ως κράτος. Εντούτοις, έχει προβλεφθεί μια περίοδος τριών ετών για να δώσει στις (ελληνικές) επιχειρήσεις την ευκαιρία να πάρουν την απόφασή τους.
Δηλαδή, να αποφασίσουν για τα προϊόντα τους εάν θα έχουν το «made in Macedonia» που είναι αμφισβητήσιμο για αυτά, διότι αποκλείει το «Made in Greece», εξήγησε ο Ζάεφ. Οι Έλληνες παραγωγοί θα αποφασίσουν μόνοι τους, αλλά αυτό θα συμφωνηθεί με τη συγκατάθεση της ‘μακεδονικής’ πλευράς.
«Θα αποφασίσουν μόνοι τους, αλλά θα λάβουν τη συγκατάθεσή μας, φυσικά. Μέχρι τότε κανείς δεν έχει το δικαίωμά μας. Εάν δεν συμφωνήσουμε και δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό το θέμα, δεν σημαίνει ότι η Συμφωνία είναι άκυρη.
»Εμείς έχουμε παραμείνει ως προέλευση στο «made in Macedonia» ή «παρήχθη στη ‘Μακεδονία’», αλλά πιστεύω ότι ήταν σημαντικό να τους δώσουμε την ευκαιρία για μια περίοδο τριών ετών σε ορισμένους παραγωγούς στην Ελλάδα να επιλέξουν την αλλαγή του «Made in» είπε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 8.9.18

 

 

 

 

 

ΛΙΤΙΚΗ

21/07/2018 16:01 EEST

Ιθαγένεια και εθνότητα.

Καθηγητές

εξηγούν τους δύο όρους που «διχάζουν» στη Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό

Εξηγούν όμως και τι συμβαίνει με την αναγνώριση της «μακεδονικής» γλώσσας

Harvepino via Getty Images

Ιθαγένεια και εθνότητα είναι δυο λέξεις που διχάζουν στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως επίσης και το θέμα της ”μακεδονικής” γλώσσας.

Με ποιά επιχειρήματα; Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεωνζήτησε τη γνώμη έγκριτων καθηγητών πανεπιστημίου, του Πέτρου Λιάκουρα καθηγητή, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, του ’Αγγελου Συρίγου, αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο και του Χάρη Παμπούκη, καθηγητή, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πέτρος Λιάκουρας

Αυτό που αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο είναι μόνο η ιθαγένεια δηλαδή «nationality». Δεν μπορεί ένα κράτος να πει σε ένα άλλο κράτος «σου αναγνωρίζω την εθνότητα». Η εθνότητα είναι υποκειμενικό στοιχείο που μπορεί να προσδιορίσει ο κάθε πολίτης και η ομάδα στην οποία ανήκει.

Αυτό το οποίο ενδιαφέρει λοιπόν το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι η εθνότητα αλλά μόνον η υπηκοότητα. Και γι’ αυτό το μόνο έγγραφο ταυτότητας το οποίο έχει κάθε πολίτης όταν βγαίνει από τη χώρα του είναι το διαβατήριο, όπου δεν αναγράφεται παρά μόνο η ιθαγένεια.

Η «μακεδονική» γλώσσα εφόσον έχει αναγνωριστεί ως «μακεδονική» και καταχωρηθεί και διεθνώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Δεν είναι μία αναγνώριση η οποία είναι συστατική αναγνώριση από την πλευρά της Ελλάδος αλλά είναι διαπιστωτική την οποία θα μπορούσε να την πει οποιοδήποτε άλλο κράτος.

’Αγγελος Συρίγος

Είναι πολύ σημαντικό το θέμα της Ιθαγένειας διότι εν πολλοίς ακυρώνει το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. Αν ο επιθετικός προσδιορισμός καταλήγει να είναι «μακεδονικός», ουσιαστικά δεν πετύχαμε το erga omnes το οποίο θέλουμε. Αυτή είναι η ουσία.

Η γλώσσα είναι δευτερεύουσα σε σχέση με το μείζον που είναι η εθνότητα. Ιθαγένεια και εθνότητα είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα αλλά στα αγγλικά «nationality» χρησιμοποιείται ο ίδιος όρος και για τα δύο και για την ιθαγένεια και για την εθνότητα. Και εκεί έχουμε πρόβλημα.

Χάρης Παμπούκης

Αυτή η σύγχυση στο μέτρο που μπερδεύει, εκουσίως ή ακουσίως, το θέμα της ιθαγένειας με την εθνότητα είναι αδικαιολόγητη και για τον λόγο ότι επιστημονικώς δεν προκύπτει αυτό. Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα στ′ αλήθεια. Η συμφωνία αυτή δεν ασχολήθηκε με θέματα εθνότητας, ούτε αναγνώριση, ούτε μη αναγνώριση. Ό,τι υπήρχε πριν υπάρχει και μετά. Αυτά είναι όσον αφορά στα επιστημονικά πορίσματα που είναι αναντίρρητα.

Αλλά δεν υπάρχει κανένα θέμα, ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει τις δικές του πολιτικές απόψεις και τη δική του αποτίμηση όσον αφορά στο εθνικό συμφέρον.

 

 

 

 

Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018

Αν τα Σκόπια ήταν έθνος

Ν. Λυγερός

Αν τα Σκόπια ήταν έθνος, τότε θα μιλούσαμε για εθνικό αγώνα.
Όμως είναι μόνο η πρωτεύουσα ενός ιδεολογικού κράτους. Στην πραγματικότητα η FYROM είναι μια μικρή Γιουγκοσλαβική Ένωση, πιο μικρή από τη μεγάλη, η οποία ήταν μια μικρή Σοβιετική Ένωση.
Η Σοβιετική Ένωση διαμελίστηκε,
η Γιουγκοσλαβική Ένωση διαμελίστηκε, το υπόλοιπό της διαμελίστηκε και η Σερβία χώρισε με το Μαυροβούνιο κι έχει προβλήματα με το Κοσσυφοπέδιο.
Αυτή είναι η εκδίκηση που παίρνουν τα έθνη που καταπατήθηκαν από αυταρχικά καθεστώτα για δεκαετίες.
Τώρα ήρθε η σειρά της FYROM που αποτελείται από Σκοπιανούς,
Αλβανούς,
Σέρβους,
Βούλγαρους,
Τούρκους και
Έλληνες.
Οι εσωτερικές τριβές είναι όλο και πιο μεγάλες, διότι όλοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για ένα μείγμα που δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει ένα melting pot επειδή αυτές οι εθνότητες είναι ανθεκτικές. Η μεταμοντέρνα σταλινική προσπάθεια να επιλύσει ένα πρόβλημα με ιδεολογικό τρόπο δεν μπορεί να έχει μέλλον για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν σέβεται τους λαούς και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον σκοπιανό για να πληγώσει τον ελληνικό.
Μόνο που ο Ελληνισμός είναι ανθεκτικός και αντέχει και τις ιδεολογικές επιθέσεις, διότι ήταν πάντα ελεύθερος στο πνεύμα.

lygeros.org   21/7/2018

 

 

 

 

«Σκόπια και Αθήνα έδειξαν ότι δύσκολα θέματα είναι επιλύσιμα με τόλμη και αντοχή»

Δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας για τη συμφωνία των Πρεσπών

«Σκόπια και Αθήνα έδειξαν ότι δύσκολα θέματα είναι επιλύσιμα με τόλμη και αντοχή»

«Η κύρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών είναι αποφασιστικής σημασίας ζήτημα για την περαιτέρω ευρωατλαντική προσέγγιση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» τονίζει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Ροθ ενόψει του προγραμματισμένου του ταξιδιού σε Τίρανα και Σκόπια την Κυριακή 22 Ιουλίου.

«Σκόπια και Αθήνα κατέδειξαν με υποδειγματικό τρόπο ότι ακόμη και δύσκολα θέματα είναι επιλύσιμα, με τόλμη, αντοχή και ετοιμότητα για συμβιβασμό. Η λύση στο επίμαχο ζήτημα της ονομασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περαιτέρω πορεία προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η κυβέρνηση στα Σκόπια πρέπει να προχωρήσει θαρραλέα στην εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων καίριας σημασίας» τονίζει ο Γερμανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Προσθέτει μάλιστα ότι «και στα Τίρανα επίσης, έχουν δρομολογηθεί επιτυχώς σημαντικά μεταρρυθμιστικά σχέδια, τα οποία πρέπει να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα. Η διαδικασία Vetting, που υποβάλλει δικαστές και εισαγγελείς σε συστηματικό έλεγχο, είναι παραδειγματική για μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Οι μεταρρυθμίσεις δείχνουν ότι και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την προσέγγισή τους στην ΕΕ».

NEWSBEAST.GR  20/7/2018

 

 

 

 

 

EKTAKTO-

ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ:

Ο ΖΑΕΦ ΕΘΕΣΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ «ΒΟΡΕΙΑ»

- ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

tora-eksofilo

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ, χωρίς τη συμμετοχή του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Ζόραν Ζάεφ, επιτέθηκε στον Χρίστιαν Μίτσκοσκι για την αποχώρησή του από τη σύσκεψη, ενώ «φωτογράφισε» το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου.

«Σήμερα συζητήσαμε με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και τους ενημερώσαμε για την πιθανή διατύπωση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος. Αυτό θα κινείται στο εξής πλαίσιο “Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με τη στήριξη της συμφωνίας μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας;”», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

«Ολοι εμείς, που παραμείναμε ως το τέλος της συνάντησης, είμαστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μαζί, στηρίζουμε την επιτυχία του δημοψηφίσματος, στο οποίο θα αποφασίσουν οι πολίτες».

Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPNE, αποχώρησε από τη σύσκεψη σχεδόν μία ώρα μετά την έναρξή της.

Η ένστασή του ήταν το γεγονός ότι επρόκειτο για διευρυμένη συνάντηση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που έχουν τουλάχιστον δύο βουλευτές.

Γι αυτό, ο Μίτσκοσκι ζήτησε από τον Ζάεφ να κάνει νέα σύσκεψη, στην παραδοσιακή μορφή της, με τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας.

«Αν ο Μίτσκοσκι είναι υπέρ του ΝΑΤΟ της ΕΕ και του μέλλοντος της χώρας, έπρεπε να παραμείνει στη συνάντηση και να λάβει αποφάσεις. Τι δεν θέλει να πει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, που είναι έτοιμος να το πει σε μία σύσκεψη με λιγότερους μετέχοντες;», είπε στις δηλώσεις του ο Ζάεφ.

Πάντως, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε νέα σύσκεψη, για το μεσημέρι της Πέμπτης, μικρότερης έκτασης, στην οποία «ο Μίτσοσκι θα έχει μία ακόμη ευκαιρία να πει είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αν οι πολίτες είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο Ζάεφ.

Μπάχαλο στα Σκόπια: Διαφωνίες επί διαφωνιών για το δημοψήφισμα
Ως εμπόδιο στον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το νέο όνομα της χώρας λειτουργούν οι διαφωνίες ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση για την εκλογή των νέων μελών της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής (SEC), υποστηρίζει το πρακτορείο Ibna.

«Περιμένω να καθοριστεί το θέμα του δημοψηφίσματος, δηλαδή η ημερομηνία, το πως θα διατυπωθεί το ερώτημα, ο χαρακτήρας του και η Κρατική Εκλογική Επιτροπή που θα το αναλάβει, όπως και ότι άλλο σχετίζεται με αυτό. Περιμένω όλοι μας να επιδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και πως όλοι μας επιθυμούμε να προσφέρουμε ένα μέλλον στη Μακεδονία και στους πολίτες της» σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ

Ο Ζάεφ πρόσθεσε πως, «πρέπει να διορίσουμε τα μέλη της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής μετά και τις παραιτήσεις των προηγούμενων.

Οι αρχηγοί των κομμάτων ανακοίνωσαν ότι υπήρξε συμφωνία κατά την προηγούμενη συνάντηση και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί. Η χώρα δεν διαθέτει Εκλογική Επιτροπή από τα τέλη 2017 και πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτό».

Με δεδομένο τις καθυστερήσεις στο δημοψήφισμα, η κυβέρνηση πάντως ενέκρινε τροποποιήσεις προτείνοντας την εκλογή των μελών της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής με απλή πλειοψηφία 61 ψήφων στο Κοινοβούλιο και όχι με ειδική πλειοψηφία 81 ψήφων.

«Η ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία δεν θα πρέπει να αποτελεί μηχανισμό παρεμπόδισης της λειτουργίας βασικών θεσμών της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης προσθέτοντας πως «ήρθε η ώρα να δείξει η αντιπολίτευση εάν υποστηρίζει τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Από την πλευρά του το VMRO-DPMNE θεωρεί εξωφρενική την εκλογή της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης.

19|07|2018 00:16   /koukos   /123 views

 

 

 

 

Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ μηνύει για εσχάτη προδοσία τον Ζάεφ

Στην αντεπίθεση το VMRO-DPMNE

Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ μηνύει για εσχάτη προδοσία τον Ζάεφ

Μηνύσεις για εσχάτη προδοσία κατά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και του προέδρου του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι  υπέβαλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

«Το VMRO-DPMNE υπέβαλε μηνύσεις στο γραφείο του εισαγγελέα για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, του Νίκολα Ντιμιτρόφ, του Ταλάτ Τζαφέρι και επίσης όλων των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ αυτής της ταπείνωσης, της αντισυνταγματικής και παράνομης συμφωνίας που υπεγράφη με την Ελλάδα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA.

Clipboard01

Νωρίτερα σήμερα το κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε για δεύτερη φορά τη συμφωνία των Πρεσπών, που επέστρεψε στο κοινοβούλιο μετά την άρνηση του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Κατόπιν της επικύρωσης η συμφωνία θα αποσταλεί και πάλι στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

NEWSBEAST.GR   17/7/218

 

 

 

 

Σκασμός παραχαράκτη.

Posted by olympiada στο Ιουλίου 12, 2018

Με την υπογραφή σου στις Πρέσπες αποδέχτηκες ότι διοικείς ένα κράτος παραχαρακτών της ιστορίας. Υπέγραψες φαρδιά πλατιά ότι δεν έχετε καμμία σχέση με την ιστορική Μακεδονία, την Αρχαία Μακεδονία δηλαδή την Ελληνική Μακεδονία.

Όταν λοιπόν στήνατε μεγαλεξανδρους και βαφτίζατε αεροδρόμια, εξαπατούσατε τον λαό σας και την διεθνή κοινότητα. Επιχειρήσατε να κλέψετε την ιστορία και τώρα απλά το παραδέχεστε. Είστε ένα κράτος – παραχαράκτης και το χειρότερο, ντρέπεστε γι αυτό που πραγματικά είστε.

Η ομολογία σας ήταν και το θετικό της συμφωνίας των Πρεσπών. Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε εάν θα το ομολογήσει και ο λαός σας μέσω του δημοψηφίσματος.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Ζάεφ από Λονδίνο:

Αρχές του 2019 η Ελλάδα θα ψηφίσει την συμφωνία μας

Η ελληνική Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών στις αρχές του 2019, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ στο Λονδίνο
Ενημερώθηκε: 10/07/18 - 22:23

Η ελληνική Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών στις αρχές του 2019, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ στο Λονδίνο, για τα επόμενα βήματα.

«Τα πάντα θα έχουν τελειώσει έως τις 15 Ιανουαρίου, έτσι ώστε στη συνέχεια η ελληνική βουλή να επικυρώσει τη συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ ανέφερε ως πιθανότερες ημερομηνίες τις 23 Σεπτεμβρίου, 30 Σεπτεμβρίου ή 7 Οκτωβρίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι επιτυχές.

Η ημερομηνία, το ερώτημα και ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία θα αποφασιστεί από την ολομέλεια του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, σημείωσε ο πρωθυπουργός της χώρας. Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα θα περιλαμβάνει την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά θα αφορά τη συμφωνία με την Ελλάδα, διευκρίνισε ο Ζάεφ.

Επειτα από το δημοψήφισμα, θα χρειαστούν από 90 έως 110 ημέρες για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών, δήλωσε ακόμη.

Οι ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων υπογράμμισαν ομόφωνα στη Σύνοδο του Λονδίνου πως η συμφωνία των Πρεσπών και το θάρρος που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας αποτελούν μοντέλο για την επίλυση των πιο πολύπλοκων διμερών θεμάτων και πως θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλη υποστήριξη για την εφαρμογή της συμφωνίας, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Ικανοποιητικές για τους πολίτες οι λύσεις μας

Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιλέξαμε λύσεις, οι οποίες θα είναι ικανοποιητικές για τους πολίτες και για τις κοινωνίες μας, και όχι για εμάς τους ίδιους και τα πολιτικά μας κόμματα, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ και υπογράμμισε στην Σύνοδο ότι η συμφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ και της Ελλάδος, στην πραγματικότητα, είναι η καλύτερη συμβολή στην νέα πρότυπα συμπεριφοράς και τη δημιουργία νέων σχέσεων φιλίας και σχέσεων μεταξύ κρατών και πολιτικών.

Επεσήμανε, ότι με τη συμφωνία αυτή έληξε μια μακρόχρονη διαφορά η οποία είχε υψώσει ένα τοίχο και παρεμπόδιζε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ γειτόνων, και δημιουργούσε αβεβαιότητα για το μέλλον μας.

Τόνισε ότι ο ίδιος , ο πρωθυπουργός Τσίπρας , οι υπουργοί Εξωτερικών Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, και τα μέλη των κυβερνήσεων των δύο χωρών, μαζί με τους συνεργάτες τους και με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξη κοινών φίλων που έχουν στρατηγική θέση , έκαναν τα αποφασιστικά βήματα για την επίλυση αυτού του ζητήματος, το οποίο είναι αξιοπρεπές και αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

Τα Βαλκάνια μπορούν, τα Βαλκάνια είναι η νέα ελπίδα της Ευρώπης, τα Βαλκάνια είναι η Ευρώπη, ανέφερε ο Ζάεφ τονίζοντας πως σήμερα μπορούμε ελεύθερα να πούμε ότι αυτό είναι απολύτως σωστό . «Αντί για διαφορές και διαιρέσεις, προτάσσουμε τα κοινά συμφέροντα και τις αξίες που μας ενώνουν . Οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν η κοινή μας προτεραιότητα και ο στρατηγικός στόχος και προχωράμε ακολουθώντας τις φιλοδοξίες μας για ενσωμάτωση στην ΕΕ», δήλωσε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ προέτρεψε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενωθούν γύρω από την περιφερειακή συνεργασία έχοντας υπόψη ότι η ιστορία είναι μεν ένα σημαντικό μέρος της ταυτότητάς μας, αλλά ποτέ δεν μπορεί να πάρει τη θέση του μέλλοντός μας.

 

 

 

 

 

 

Ανακάλυψε και 4η «Μακεδονία» ο Ζ.Ζάεφ:

«Και η Αλβανία έχει Μακεδονία»!

- Κακοποιούν τον Ελληνισμό και την ιστορία

κ. Ζάεφ, εσύ μπορείς να...τις εκατοστήσεις τις "μακεδονίες" αλλά ο φίλος σου, ο Αλέξης, δεν θα εκατοστήσει τις μέρες του στη "κυβέρνηση". Juan
Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, στην πρώτη του εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση μίλησε για τα επόμενα βήματα και τις δυσκολίες μετά την συμφωνία στις Πρέσπες.

Ο Ζόραν Ζάεφ άνοιξε τα χαρτιά του αλλά το σημαντικότερο και κάτι ου πέρασε στα «ψιλά» ήταν ότι έβαλε και την Αλβανία στο «παιχνίδι» του μακεδονικού.
Έτσι σε μια αποστροφή του λόγου για την έννοια του erga omnes ανέφερε ότι υπάρχει και 4η «Μακεδονία» η δυτική που ανήκει στην Αλβανία.
Χαρακτηριστικά είπε: «Το erga omnes ήταν το θέμα. Επειδή το πιο επώδυνο θέμα στη συμφωνία είναι η εσωτερική χρήση του ονόματος και η ανάγκη να αλλάξει στο Σύνταγμα. Είναι επώδυνο ζήτημα. Ραγίζει την καρδιά.
Την δική μου και του λαού μου. Αλλά δίνει μεγάλη προοπτική για τους πολίτες μας. Δημιουργούμε έναν καινούργιο φίλο, τον νότιο γείτονά μας με τον οποίο πρέπει να αναπτύξουμε τεράστια φιλία. Ανοίγει προοπτική για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Είναι γεγονός από την ιστορική περιοχή της Μακεδονίας εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα. Υπάρχει και νότιο τμήμα που είναι η περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα. Υπάρχει και ένα τμήμα στην Βουλγαρία, που είναι το ανατολικό και υπάρχει κι ένα τμήμα στην Αλβανία που είναι το δυτικό. Αυτό είναι γεγονός.»
Γιατί όμως ψεύδεται ασυστόλως και εν γνώσει του;
Όσο αφορά το Σκοπιανό με βάση πολλά συγκεντρωμένα, χρήσιμα και λεπτομεριακά στοιχεία το βασικό πρόβλημα του σκοπιανού είναι:
το «Μακεδονικό ιδεολόγημα» με κύρια έκφρασή του ότι:
«η Μακεδονία είναι τριχοτομημένη», αν και πλέον θέλει να κάνει λόγο για 4 τμήματα.
Ο εδαφικός προσδιορισμός της Μακεδονίας, μέσα   στον ιστορικό χρόνο, είναι ασαφής και δημιουργεί δυσδιάκριτα προβλήματα.
Η εδαφική προσέγγιση δυσκολεύει την κατανόηση.
Η προσέγγιση πρέπει να ξεκινάει από την Εθνότητα.
Οι Μακεδόνες είναι Ελληνικό φύλο και δεν υπάρχει Μακεδονική Εθνότητα.
Ο τόπος δεν μπορεί να ονομάσει την εθνότητα του εποίκου.
Η εθνότητα του κατοίκου ονομάζει τον τόπο, το κράτος και τη χώρα του...
Με αυτά κατά νου και έχοντας υπόψη ότι συγκυβερνά ο Ζάεφ με το αλβανικό κόμμα θέλει να ορίσει την εθνότητα μέσω γεωγραφίας ώστε οι Αλβανοί να μετονομαστούν και αυτοί σε Μακεδόνες.
Και εν συνεχεία να θέσουν από κοινού αλυτρωτικά ζητήματα στις «υπόλοιπες Μακεδονίες».
πηγη: Pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 7.7.18

 

 

 

 


Η συμφωνία των Πρεσπών φέρνει υστερία και... «εμφύλιο» στα Σκόπια!

Η συμφωνία των Πρεσπών φέρνει υστερία και... «εμφύλιο» στα Σκόπια!
Ενημερώθηκε: 06/07/18 - 23:30

Η κατάσταση στα Σκόπια μυρίζει... μπαρούτι με τον Γκιόργκι Ιβάνοφ να αποκαλεί τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ ψεύτη και να επιμένει πως δεν πρόκειται να στηρίξει την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων στις Πρέσπες!

Το  Γραφείο Τύπου του  Προέδρου της πΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ,εξέδωσε πριν λίγο, ανακοίνωση  σχετικά με την συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ στην ΕΡΤ.

Ο Ιβανόφ με τρόπο κατηγορηματικό λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών: “Ο Πρόεδρος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”,  Γκιόργκε Ιβάνοφ, διαψεύδει με τον πιο έντονο τρόπο τα ψέματα που ειπώθηκαν από τον Πρωθυπουργό της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, κ. Ζόραν Ζάεφ, στην συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση ΕΡΤ ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ θα στηρίξει τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ, με τις μεταβαλλόμενες, αντιφατικές και συγκεχυμένες θέσεις του, συνεχίζει να λέει ψέματα και να χειραγωγεί, όχι μόνον τη “μακεδονική”, αλλά και την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της ένταξης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να γίνει αποδεκτή μία επιζήμια Συμφωνία, με απρόβλεπτες συνέπειες για το “μακεδονικό” κράτος και τον “μακεδονικό” λαό.

Ο Πρόεδρος της “Μακεδονίας” δεν αποδέχεται Συμφωνία που είναι εις βάρος της “μακεδονικής” εθνικής ταυτότητας και εις βάρος των συμφερόντων της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Η θέση του Προέδρου Ιβάνοφ είναι αμετάβλητη και δεν πρόκειται να αμφιταλαντευτεί υπό οποιεσδήποτε πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές”.

Κύμα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Ζάεφ στην ΕΡΤ

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Βλάντο Μισάηλοφσκι, με σημερινές δηλώσεις του επιτέθηκε με σφοδρό τρόπο στον Ζάεφ για  την συνέντευξή του , στην ΕΡΤ.

Οι δηλώσεις που ήρθαν να προστεθούν στην δήλωση Ιβανόφ:

“Ο Ζόραν Ζάεφ ταπείνωσε ξανά τον “μακεδονικό” λαό και τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Ο Ζόραν Ζάεφ, χθες, σε ξένη τηλεόραση, αποκάλυψε τα ερωτήματα που αποφάσισε να θέσει στο δημοψήφισμα, στο οποίο οι “Μακεδόνες” πολίτες θα πρέπει να τοποθετηθούν για το μέλλον τους. Αυτό δεν το έπραξε ούτε στην “μακεδονική” δημόσια τηλεόραση, ούτε σε κάποιο άλλο εθνικής εμβέλειας “μακεδονικό” ΜΜΕ, αλλά στην ελληνική δημόσια τηλεόραση.

Ο Ζόραν Ζάεφ, δίχως να διαβουλευθεί με τον Πρόεδρο της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” ή με το VMRO-DPMNE, ως αξιωματική αντιπολίτευση, έσπευσε να ενημερώσει την ελληνική κοινή γνώμη σχετικά με λεπτομέρειες από το δημοψήφισμα, στο οποίο θα ψηφίσει ο “μακεδονικός” λαός. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι για τον Ζάεφ δεν είναι σημαντική ούτε η εθνική συναίνεση γύρω από τόσο ουσιαστικά θέματα, ούτε τι σκέφτονται οι πολίτες της χώρας. Για τον Ζόραν Ζάεφ σημαντικό είναι μόνο να εκπληρώσει αυτό που υποσχέθηκε, ανεξάρτητα από το τίμημα που πληρώνουμε όλοι, συμπεριλαμβανομένων των επόμενων γενεών. Και είναι ακόμα πιο τραγικό το ότι ο Ζάεφ καθησύχαζε την ελληνική κοινή γνώμη, ανακοινώνοντας την χειραγώγηση που επινόησε, δηλαδή την σύνδεση της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την πλήρη αφαίρεση της φυσιογνωμίας του “μακεδονικού” λαού. Η αλήθεια είναι ότι κανείς στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν ζητά την αλλαγή της φυσιογνωμίας του “μακεδονικού” λαού. Κανείς δεν ζητά τη απαλοιφή της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της “μακεδονικής” ταυτότητας. Κανείς δεν απαιτεί την αποποίηση της “μακεδονικής” ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού. Ποτέ κανείς δεν έχει ζητήσει να τεθεί υποσημείωση στην γλώσσα ή επεξήγηση στην εθνικότητα.

Ο Ζόραν Ζαέφ συνιστά ντροπή για το “μακεδονικό λαό” και δεν έχει καμία νομιμότητα να είναι Πρωθυπουργός της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Τι είδους Πρωθυπουργός είναι αυτός, που φοβάται να προφέρει το όνομα της χώρας της οποίας ηγείται; Ο Ζόραν Ζάεφ χθες παραιτήθηκε και δημόσια από τους “Μακεδόνες” στην “Αιγαιατική Μακεδονία”, αποκαλώντας τους ελληνιστικούς Μακεδόνες και επιβεβαιώνοντας τις διαφορές ταυτότητας με όλους τους συμπατριώτες μας που ζουν εκτός συνόρων. Ο Ζόραν Ζάεφ χθες μετονόμασε την “Σόλουν” σε Θεσσαλονίκη. Ξέχασε τα μακεδονικά τοπωνύμια, ενώ η συμφωνία δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ. Οι Σέρβοι ή οι Βούλγαροι έχουν το δικαίωμα να αποκαλούν την Θεσσαλονίκη “Σόλουν”, ενώ ο Ζάεφ αφαιρεί αυτό το δικαίωμα από τους “Μακεδόνες”.

Είναι λυπηρό ότι ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί περισσότερο να απευθυνθεί στον Καμμένο και τους άλλους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες, απ’ ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει εγχώρια συναίνεση για θέματα υψίστου κρατικού και εθνικού συμφέροντος. Είναι απογοητευτικό το ότι ο Ζάεφ ανησυχεί περισσότερο για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και φυσικά για τα οφέλη που θα αποκομίσει ο ελληνικός λαός, απ’ ότι για τις ζημίες που θα προκαλέσει εδώ στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Η “Μακεδονία” δεν χρειάζεται τέτοιον Πρωθυπουργό! Γι’ αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να ενωθούν μαζί μας την Κυριακή, στην πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώνουμε στη Στρούμιτσα, στις 13:00 (τοπική ώρα), στο δημοτικό πάρκο της πόλης. Η “Μακεδονία” θα νικήσει!”

Πηγή: Militaire.gr

 

 

 


Ο πρόεδρος Ιβάνοφ χαρακτηρίζει προδότη τον Ζαέφ και προδοτική τη συμφωνία

Posted by olympiada στο Ιουλίου 6, 2018

«Ο Μακεδόνας Πρόεδρος δεν αποδέχεται τη συμφωνία εις βάρος της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας και εις βάρος των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας»

Αυτά λέει ανακοίνωση του Ιβάνοφ, ο οποίος κατηγορεί τον σκοπιανό πρωθυπουργό ότι υπέγραψε μια βλαπτική συμφωνία με όμικρον υπολογιστές συνέπειες για τη χώρα του, το λαό, ενώ χαρακτηρίζει ψεύτικο και παραπλανητικό το επιχείρημα περί συμμετοχής των Σκοπίων στο νατο και την ευρωπαΐκή ένωση. Μάλιστα, ο Ιβάνοφ αφήνει σοβαρά υπονοούμενα για τον Ζαέφ κάνοντας λόγο για χειραγώγηση του σκοπιανού και απόκρυψη στοιχείων του ελληνικού δικαίου.

Διαδώστε το!

 

 

 

 


Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ μηνύει για εσχάτη προδοσία τον Ζάεφ

Στην αντεπίθεση το VMRO-DPMNE

Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ μηνύει για εσχάτη προδοσία τον Ζάεφ

Μηνύσεις για

εσχάτη προδοσία

κατά του

πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ,

του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και του προέδρου του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι

υπέβαλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

«Το VMRO-DPMNE υπέβαλε μηνύσεις στο γραφείο του εισαγγελέα για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, του Νίκολα Ντιμιτρόφ, του Ταλάτ Τζαφέρι και επίσης όλων των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ αυτής της ταπείνωσης, της αντισυνταγματικής και παράνομης συμφωνίας που υπεγράφη με την Ελλάδα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA.

Clipboard01

Νωρίτερα σήμερα το κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε για δεύτερη φορά τη συμφωνία των Πρεσπών, που επέστρεψε στο κοινοβούλιο μετά την άρνηση του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Κατόπιν της επικύρωσης η συμφωνία θα αποσταλεί και πάλι στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR 5/7/2018

 

 

 

 

 

 

Άναψε φωτιές ο Ζάεφ με αναφορές στον «μακεδονικό» στρατό

Τι απαντούν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών

Άναψε φωτιές ο Ζάεφ με αναφορές στον «μακεδονικό» στρατό

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε σημερινή αναφορά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στον στρατό της γειτονικής χώρας ως «μακεδονικό στρατό».

Ο Ζάεφ, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, παρέστη σήμερα σε τελετή για την υποδοχή 125 πολιτών της χώρας που εντάχθηκαν στον στρατό ως επαγγελματίες οπλίτες.

«Θα ακολουθήσουν μεταρρυθμίσεις στον στρατό που θα γίνουν αισθητές πολύ σύντομα. Είστε φορείς αυτών των αλλαγών, με το νεανικό πνεύμα και τον επαγγελματισμό και την υπερηφάνεια ως στρατιώτες του στρατού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και του ΝΑΤΟ», είπε μεταξύ άλλων στους στρατιώτες ο Ζάεφ.

Αναφορικά με τη δήλωση περί «μακεδονικού» στρατού, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επεσήμαναν ότι η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Και τούτο διότι, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση «στρατός της Βόρειας Μακεδονίας».

https://www.youtube.com/watch?v=FSftcSHVjKQ

NEWSBEAST.GR    4/7/2018

 

 

 

 

 

Σκόπια: Ο Ζάεφ δρομολογεί δημοψήφισμα... άρον άρον!

Σκόπια: Ο Ζάεφ δρομολογεί δημοψήφισμα... άρον άρον!
Ενημερώθηκε: 03/07/18 - 23:54

Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ με διαδικασίες εξπρές δρομολογεί ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Οπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Ζάεφ έχει προγραμματίσει το δημοψήφισμα για την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την Telegrafi οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ (11 και 12 Ιουλίου) όπου τα Σκόπια θα πάρουν πρόσκληση ένταξης.

Σύμφωνα με τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμίες, από την ανακοίνωση μέχρι το δημοψήφισμα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον δύο μήνες αλλά όχι πάνω από τρεις.

Στόχος του είναι να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ το 2019.

Κατά τις ίδιες πηγές η Βουλή θα αποφανθεί το πότε θα προκηρυχθεί το δημοψήφισμα αλλά και το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες.

Ενοχλημένος από την στάση της ΕΕ

Πάντως, ο σκοπιανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, έσπευσε να εκφράσει δημοσίως την ενόχλησή του για την στάση της ΕΕ.

«Για να είμαι ειλικρινής αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά εντάξει, αρκετά δίκαιο» είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ΕΕ, παρά τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων άμεσα, αλλά υπό όρους και μελλοντικά.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, το χαρακτήρισε «σπαρακτική διαδικασία» και πρόσθεσε πως θα ήταν καλό να υπάρχουν «πιο ακριβείς προτάσεις που θα ενθάρρυναν περισσότερο τους πολίτες μας, ενόψει και του δημοψηφίσματος».

«Αυτό που θέλει η Ευρώπη, είναι η αναζήτηση λύσεων στις διμερείς διαφωνίες. Είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, θέλουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε τονίζοντας ότι μερικές φορές κράτη που είναι εκτός ΕΕ πιστεύουν περισσότερο στις αξίες της Ευρώπης από ό,τι κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τέλος, εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση της χώρας του, αλλά και πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, θα ευθυγραμμιστούν με τη λαϊκή βούληση.

«Αν ο κ. Ιβανόφ δεν υπακούσει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αποπομπής, αλλά δεν θέλω καν να σκεφτώ προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

 

 

 

 

 

 

 

Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018

Τα Σκόπια δεν ήσαν ποτέ Μακεδονία!

Οι δύο χάρτες που μπορούν να πείσουν και τους πιο δύσπιστους


Τα Σκόπια δεν ήσαν ποτέ Μακεδονία!

Οι δύο χάρτες που μπορούν να πείσουν και τους πιο δύσπιστους

Από τον Σαράντο Ι. Καργάκο

Μετά τόν Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στήν αἱματόβρεχτη Μέση Ἀνατολή, σχηματίστηκε ἕνα κράτος ὑπό τήν ἐποπτεία τῶν Ἄγγλων καί τήν Κοινωνία τῶν Ἐθνῶν (Κ&F), πού ὀνομάστηκε Ὑπεριορδανία (Transjordania). Ἐπρόκειτο γιά τήν ἀρχαία Περσία. Πρωτεύουσα τοῦ κράτους αὐτοῦ τό Ἀμάν, ἡ κάποτε ἑλληνική Φιλαδέλφεια. Ὡστόσο, δέν βρέθηκε κανείς, τότε καί μετά, νά ὀνομάσει τούς κατοίκους τοῦ μικροῦ κρατιδίου Ὑπεριορδανούς. Ὅλοι, ἐκτός ἀπό Ἄραβες, τούς ἔλεγαν Ἰορδανούς καί ὑπό τό ὄνομα Ἰορδανία, ὡς ἐπίσημο πλέον, εἶναι γνωστή ἀνά τή γῆ. Πρίν ἀπό τήν μπολσεβικική ἐπανάσταση, ὅλος σχεδόν ὁ Καύκασος, πλήν συγκεκριμένων περιοχῶν, λεγόταν Ὑπερκαυκασία. Οἱ μπολσεβίκοι μάλιστα, μετά τήν ἐπικράτηση, σχημάτισαν ἐκεῖ τήν Ὑπερκαυκασιανή Δημοκρατία. Ἀλλά, παρά τήν ἐπισημότητα αὐτή, οἱ ἐκεῖ κάτοικοι διεθνῶς δέν ἔγιναν ποτέ γνωστοί σάν Ὑπερκαυκάσιοι. Στήν Ἀφρική ὑπάρχει κράτος πού φέρει τήν ὀνομασία Ἄνω Βόλτα.

Πρόκειται γιά τήν πρώην γαλλική ἀποικία Μπουρκίνα Φάσο, πού εἶχε πρωτεύουσα τήν εὐπρόφερτη πόλη Οὐαγκαντουγκού. Ἀπ’ ὅ,τι ἔχω ὑπ’ ὄψιν μου, κανείς ἀνά τή γῆ δέν χρησιμοποιεῖ τόν ὅρο Ἄνω-Βολτιανοί. Τό τί θέλω νά πῶ ὁ νοήμων ἀναγνώστης τό συλλαμβάνει στό λεπτό. Ἄν ἀναγνωρίσουμε κι ἐμεῖς τούς Σκοπιανούς σάν Μακεδόνες, ὑπό τό κάλυμμα κάποιου λεκτικοῦ φερετζέ, ὅπως τό Transjordania,τελικά μέ ἕνα ἐλαφρό φύσημα κάποιας πολιτικῆς ἀναταραχῆς θά μείνει στούς Σκοπιανούς τό ὄνομα Μακεδονία καί σέ μᾶς θά ἀπομείνει τό στίγμα ὅτι, ἐφαρμόζοντας τάχα μεγαλοϊδεατική πολιτική, κατακτήσαμε (τό γράφει σχολικό μας βιβλίο) τίς ἀρχαῖες κοιτίδες καί τά ἐδάφη τῆς πραγματικῆς Μακεδονίας. Μοιραῖα καί ὡς ἱστορική καί πολιτιστική παρουσία, ἡ Μακεδονία θά ἀφελληνισθεῖ. Πάμπολλοι ἀρχαιολόγοι μας καί ἐπίσημοι ἱστορικοί ἀναφέρουν τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας μέ ἕναν τρόπο ψυχρό σάν νά ὁμιλοῦν γιά κάποια ἰνδιάνικη φυλή.
Σέ διεθνῆ συνέδρια ἀκοῦνε σκοπιανόφρονες συναδέλφους τους νά ὀνομάζουν τά Σκόπια Μακεδονία καί δέν τολμοῦν νά ἀντιδράσουν, φοβούμενοι μήπως τούς ποῦν ἐθνικιστές ἤ κυρίως μήπως δέν τούς καλέσουν στό ἑξῆς στά διεθνῆ ἐπιστημονικά συνέδρια, ὅπου γίνονται σπουδαῖες ἀνακοινώσεις, ὅπως, γιά παράδειγμα, πόσα «δέ» καί πόσα «καί» χρησιμοποιεῖ ὁ Ἰωάννης τῶν Εὐαγγελίων καί πόσα ὁ Ἰωάννης τῆς Ἀποκαλύψεως καί ἔτσι, λόγω ἀριθμητικῆς διαφορᾶς, νά ἀποδειχθεῖ ὅτι εἶναι τό ἴδιο πρόσωπο πού ἔγραψε τά δύο ἱερά βιβλία. Ἀλλά τά ἴδια καί χειρότερα ὑφίσταται καί ὁ γερο-Ὅμηρος.

Δυστυχῶς, μετά ἀπό μιά ἔξαρση τόν πρῶτο καιρό, ὁ ἐπιστημονικός καί εὐρύτερα ὁ πνευματικός κόσμος μας ἔχει βουλιάξει ἕνα μέτρο πιό κάτω ἀπό τήν ἀποστολή του. Κάποιοι συγγραφεῖς μοῦ λένε ὅτι φοβοῦνται νά ἐκφραστοῦν μήπως καί τούς ποῦν... ἐθνικιστές. Οἱ Τοῦρκοι, οἱ Σκοπιανοί, οἱ Ἀλβανοί δικαιοῦνται νά κάνουν ἐθνικισμό, νά διεκδικοῦν μέρος τῆς ἑλληνικῆς ἱστορίας καί τῆς ἑλληνικῆς ἐπικράτειας καί μόνον ἐμεῖς δέν ἔχουμε δικαίωμα νά μιλήσουμε γιά τά ἐθνικά μας δικαιώματα, ὑπό τό κράτος μιᾶς ἐκφοβιστικῆς Γκεστάπο, πού κυριαρχεῖ σέ πολλά κανάλια, στόν Τύπο καί στό διαδίκτυο. Μετά τά θριαμβικά συλλαλητήρια, γιά λίγο ἐσιώπησαν. Τώρα ἐπανέρχονται μέ τή μάσκα τοῦ ρεαλιστῆ. « Καί τί ἔγινε, ἄν τά Σκόπια ὀνομασθοῦν Μακεδονία; Θά ἔχουμε καλύτερη ἐπικοινωνία καί περισσότερα τουριστικά ὀφέλη». Ὡραῖος ρεαλισμός! Μέ τήν ἀτελῆ ἐνδιάμεση συμφωνία, περισσότερα κέρδη εἶχαν οἱ Σκοπιανοί, πού ἀπορρόφησαν μεγάλο μέρος ἑλληνικῶν ἐπιχειρήσεων καί μάδησαν τοῦ κόσμου τά λεφτά τά καζῖνα τους καί ή διακίνηση ναρκωτικῶν.

Ἔχω ἄπειρες φορές καί μέ τά βιβλία μου «Τό ἀγκάθι τῶν Σκοπίων» καί «Ἡ ἑλληνικότητα τῆς Μακεδονίας» ἀναφερθεῖ στό γεωγραφικό στίγμα τῆς Μακεδονίας ἀλλά καί τῆς περιοχῆς τῶν Σκοπίων. Δέν θά ἤθελα νά ἐπανέλθω σ’ αὐτό. Ἀλλά πρό καιροῦ ἔλαβα ἀπό τόν ὁμότιμο καθηγητή τῆς Βυζαντινῆς Ἀρχαιολογίας κ. Σωτ. Καδᾶ δύο φωτοτυπίες ἀθωνικῶν χαρτῶν καί χειρογράφων (οἱ φωτοτυπίες ἀπό τίς ἐκδόσεις Μίλητος), ὅπου στό ἕνα χειρόγραφο εἰκονίζεται ὁ χάρτης τῆς Δακίας ἤ Ἄνω Μοισίας, ἐντός τοῦ ὁποίου περιλαμβάνεται καί ἡ πόλη Σκοῦποι (τά νῦν Σκόπια). Πρόκειται γιά χειρόγραφο πού ἀπόκειται στή Μονή Βατοπεδίου (655, φφ.39β-40ο) καί χρονολογεῖται ἀπό τά τέλη τοῦ 13ου μέχρι τίς ἀρχές τοῦ 14ου αἰῶνα. Προφανῶς, πρόκειται γιά μεταγραφή ἀπό τή γεωγραφία τοῦ Κλαύδιου Πτολεμαίου. Ὁ ἄλλος χειρόγραφος χάρτης τῆς ἴδιας περίπου ἐποχῆς (ἀπόκειται καί αὐτός στή Μονή Βατοπεδίου, 655, φ. 40β) περιέχει τόν χάρτη τῆς Μακεδονίας καί ἐντός αὐτῆς ὅλα τά πολίσματα καί τίς πόλεις τῆς περιοχῆς. Ὅμως, ὁ χάρτης ἐκτείνεται καί σέ ἄλλες ἑλληνικές περιοχές καί φθάνει μέχρι τήν Κρήτη. Ὅπως μοῦ σημειώνει ὁ κ. Σωτ.Καδᾶς, σχετικά μέ τήν πόλη Σκοῦποι ( Σκόπια), «δέν ὑπάρχει πουθενά στή Μακεδονία ἡ παραπάνω πόλη». Δίνουμε πρός δημοσίευση τούς χάρτες αὐτούς γιά νά ἔχουν καί οἱ ἀναγνῶστες μας γνώση καί εὐελπιστῶ καί οἱ πλέον δύσπιστοι νά πειστοῦν ὅτι τά Σκόπια δέν ἦταν ποτέ Μακεδονία.

dimokratianews.gr

 

 

 

 


Επιμένει ο Ιβάνοφ:

Δεν υπογράφω τη συμφωνία με την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ AP

Με επιστολή του στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει "καμία συμφωνία που συνεπάγεται αλλαγή ονόματος και Συντάγματος".

Παντελής Πετράκης
26 Ιουνίου 2018 12:09

"Βέτο" στην συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, την οποία το κοινοβούλιο της πΓΔΜ είχε υπερψηφίσει, ασκεί ο πρόεδρος της γείτονος, Γκεόργκι Ιβάνοφ, όπως ανακοίνωσε με σημερινή του επιστολή στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, "πάντα δρω με υπευθυνότητα και εκτελώ τα καθήκοντά μου στη βάση και εντός των πλαισίων του Συντάγματος και σύμφωνα με τους νόμους και τα συμφέροντα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»".

"Eπομένως", συνεχίζει ο Ιβάνοφ, "αποφάσισα να μην υπογράψω την συμφωνία [...] που υιοθέτησε το κοινοβούλιο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», στις 20 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει, εξηγώντας του λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, "Δεν δέχομαι αλλαγή στο Σύνταγμα με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος. Δεν δέχομαι ιδέες και προτάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την Μακεδονική εθνική ταυτότητα, το μακεδονικό έθνος, την μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης". Όπως υπογραμμίζει, ακολουθεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για τις οποίες τον εξέλεξαν πρόεδρο οι πολίτες της χώρας του.

Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, η συμφωνία δεν έχει συνταγματική βάση και φέρνει την πΓΔΜ "σε θέση υποταγής και εξάρτησης από μια άλλη χώρα, τη Δημοκρατία της Ελλάδας". Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της γείτονος, "Κάθε πολίτης που φέρνει την «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε θέση υποταγής ή εξάρτησης από άλλη χώρα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών.

"Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες στην βάση του ποινικού κώδικα" καταλήγει ο Ιβάνοφ.

Επιμένει ο Ιβάνοφ: Δεν υπογράφω τη συμφωνία με την Ελλάδα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό

 

 

 

 

 

 

Ζάεφ: Αν αποτύχει το δημοψήφισμα για τη συμφωνία θα παραιτηθώ

«Ο Νίκος Κοτζιάς έχει τηλεφωνήματα κάθε μέρα σαν να ασκεί πιέσεις για τη δική του χώρα»

Ζάεφ: Αν αποτύχει το δημοψήφισμα για τη συμφωνία θα παραιτηθώ

«Ναι θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα στη "Μακεδονία"» δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ αναφερόμενος στη συμφωνία για το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο κ. Ζάεφ ωστόσο δήλωσε ότι περιμένει ένα ποσοστό 75% με 85%, υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV.

Όπως είπε, οι πολίτες δεν έχουν να επιλέξουν κάτι άλλο, δεν έχουν άλλη εναλλακτική. «Πρέπει απλώς να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν τη "Μακεδονία" ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος, είπε όπως ότι θα σχετίζεται με την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως και με το ονοματολογικό.

Ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι στις 12 Ιουλίου η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα ακολουθήσει μια περίοδος τριών έως πέντε μηνών εξονυγχιστικής εξέτασης της υποψηφιότητας. Μετά από αυτή τη διαδικασία, εξήγησε, θα αποσταλεί πρόσκληση επικύρωσης από τα κράτη μέλη της συμμαχίας.

Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι οι νομικές υπηρεσίες του κράτους εργάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπογράψει ο Πρόεδρος της χώρας, Ιβανόφ, την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή της χώρας.

Ο ίδιος είπε ότι είναι σημαντικό τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να διαβιβάσουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στη χώρα του.

Αναφερόμενος στη θέση της Γαλλίας που αντιδρά στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ είπε ότι: «Πολλές χώρες ενθαρρύνουν τη Γαλλία να πάρει μια θετική απόφαση, πιθανόν η θέση της Γαλλίας να οφείλεται σε κάποιες διαφορές στο εσωτερικό της χώρας».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει τηλεφωνήματα κάθε μέρα σαν να ασκεί πιέσεις για τη δική του χώρα».

NEWSBEAST.GR  26/6/2018

 

 

 

 

 

22.6.18

Δείτε σε βίντεο τον Ντιμιτρόφ να δηλώνει ότι οι Σκοπιανοί «είμαστε Σλάβοι» (βίντεο)

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης σε σκοπιανό τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων δήλωσε ευθέως ότι «είμαστε Σλάβοι», επιβεβαιώνοντας το γράμμα της συμφωνίας με την Ελλάδα και διαψεύδοντας όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις στην Ελλάδα, ότι δήθεν η χώρα μας αναγνώρισε «μακεδονικό έθνος».
Στην ερώτηση «πότε ξεκινά η “μακεδονική” ιστορία»,
ο Νίκολα Ντιμιτρόφ
απάντησε ότι αυτό είναι θέμα των ιστορικών και ότι ο ίδιος είναι νομικός.
«Όμως, ως πολίτης γνωρίζω ότι η γλώσσα μου είναι μία από τις νοτιοσλαβικές γλώσσες, ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας… νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια (σ.σ. του εξαρχαϊσμού) πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε.
Δείτε το βίντεο όπως το παρουσίασε και το υποτίτλισε η ΕΤ3:
https://www.youtube.com/watch?v=WRjJnWgf75c

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 22.6.18

 

 

 

 

 

 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:

Με μίζες (και από Ελλάδα) κρατά ο Zaev τον Gruevski!

Posted by olympiada στο Ιουνίου 21, 2018

Ο Γκρούεφσκι, ο διεφθαρμένος πρωθυπουργός που έκτιζε Μεγαλέξανδρους στα Σκόπια, έχει σωπάσει εντελώς. Ποιος θα περίμενε ότι ο άνθρωπος που έστησε όλο το «μακεδονικό» παραμύθι, θα έμενε σιωπηλός μπροστά στις εξελίξεις, ενώ το κόμμα του έχει σηκώσει αντάρτικο. Και όμως η σιωπή του Γκρουέφσκι έχει εξήγηση. Που δεν είναι άλλη από ατράνταχτα στοιχεία για χρηματισμό που διαθέτει το κυβερνών κόμμα. Γι’ αυτό και η σιωπή του Γκρουέφσκι μπροστά από τις ραγδαίες εξελίξεις αναφορικά στην σχέσεις με την Ελλάδα. Ο Ζαέφ λοιπόν εκμεταλλεύεται τα στοιχεία που έχει στα χέρια του, έχοντας επιδιώξει και πετύχει ήδη πρωτόδικη καταδίκη δύο ετών για άλλη υπόθεση διαφθοράς, ούτως ώστε να κρατά τον Γκρούεφσκι όμηρο και να εκβιάζει την σιωπή του.

Το εξοργιστικό είναι όμως ότι κάποιες από αυτές τις μίζες δόθηκαν από έλληνες επιχειρηματίες. Ναι, την ώρα που ο Γκρούεφσκι έκανε την πρωτοφανή παραχάραξη της ιστορίας της βάρος της Ελλάδας, κάποιοι ελληνόφωνοι τον χρυσοπλήρωναν και έκαναν δουλειές μαζί του. Να σημειωθεί ότι ο Ζαέφ έχει τουλάχιστον δύο υποθέσεις χρηματισμού από έλληνες μεταξύ των σκανδάλων Γκρούεφσκι. Που συνοδεύονται με οπτικοακουστικό υλικό και μαρτυρία κορυφαίου πρώην αξιωματούχου.

Αυτό εξηγεί γιατί ο Γκρούεφσκι έχει πιει το αμίλητο νερό.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ & ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ & ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκεοργκιέφσκι ξεφτιλίζει την ψεύτικη προπαγάνδα των Σκοπιανών και αναρρωτιέται γιατί προσπαθούν να μεταλλάξουν το σλαβικό τους έθνος και να το παρουσιάσουν ως Μακεδονικό...

Αυτά να τα βλέπουν οι Τσίπρας, Κοτζιάς και Παυλόπουλος.
https://www.youtube.com/watch?v=haM_U8YC00I
21/6/2018

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided