Πέμπτη, Σεπτέμβριος 20, 2018

Σκόπια

 

 

 

 

 

 

 

Ζάεφ: Ελληνικά προϊόντα είτε “Made in Macedonia”, είτε “Made in Greece

 

 

 

 

 

8.9.18

Ζάεφ: Ελληνικά προϊόντα είτε “Made in Macedonia”, είτε “Made in Greece

Για γέλια ή για κλάματα;

Efenpress: Αν τελικά συρθούμε στην αποδοχή της ονομασίας, η διαφορά μπορεί να γίνει με το "Κ" !
Δηλαδή MAKEDONIA   για τα Ελληνικά προϊόντα και με Ελληνική σημαία και  MACEDONIA για τα Σκοπιανά. Λέμε ΑΝ τελικά συρθούμε ως εκεί...
____________________________
Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν στη διάθεσή τους μια περίοδο τριών ετών για να αποφασίσουν εάν θα δηλώνουν τα προϊόντα τους ως «Made in Macedonia» ή «Made in Greece», γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο
Στη συμφωνία, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στο Οικονομικό Επιμελητήριο της ‘Μακεδονίας’, έχει καθορισθεί το δικαίωμα της μη αποκλειστικότητας σχετικά με αυτό το ζήτημα. Εάν δεν συμφωνήσουμε και δεν συμφωνούμε σε αυτό το θέμα, δεν σημαίνει ότι η Συμφωνία είναι άκυρη.
Σύμφωνα με τον Ζάεφ, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα εάν το «made in Macedonia» αναφέρεται στην περιοχή της Μακεδονίας ή στη ‘Μακεδονία’ μας , ως κράτος. «Δεν φιλοδοξούν να πάρουν το δικαίωμά μας. Ο απώτερος στόχος είναι μέσα σε τρία χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών, οι Έλληνες παραγωγοί θα αποφασίσουν εάν θέλουν να χρησιμοποιούν το «made in Macedonia» και εδώ έχουμε συμφωνήσει στο μη αποκλεισμό του δικαιώματος τους.
Εμείς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, εάν το «made in Macedonia» αναφέρεται για την περιοχή της Μακεδονίας ή για την ‘Μακεδονία’ μας ως κράτος. Εντούτοις, έχει προβλεφθεί μια περίοδος τριών ετών για να δώσει στις (ελληνικές) επιχειρήσεις την ευκαιρία να πάρουν την απόφασή τους.
Δηλαδή, να αποφασίσουν για τα προϊόντα τους εάν θα έχουν το «made in Macedonia» που είναι αμφισβητήσιμο για αυτά, διότι αποκλείει το «Made in Greece», εξήγησε ο Ζάεφ. Οι Έλληνες παραγωγοί θα αποφασίσουν μόνοι τους, αλλά αυτό θα συμφωνηθεί με τη συγκατάθεση της ‘μακεδονικής’ πλευράς.
«Θα αποφασίσουν μόνοι τους, αλλά θα λάβουν τη συγκατάθεσή μας, φυσικά. Μέχρι τότε κανείς δεν έχει το δικαίωμά μας. Εάν δεν συμφωνήσουμε και δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό το θέμα, δεν σημαίνει ότι η Συμφωνία είναι άκυρη.
»Εμείς έχουμε παραμείνει ως προέλευση στο «made in Macedonia» ή «παρήχθη στη ‘Μακεδονία’», αλλά πιστεύω ότι ήταν σημαντικό να τους δώσουμε την ευκαιρία για μια περίοδο τριών ετών σε ορισμένους παραγωγούς στην Ελλάδα να επιλέξουν την αλλαγή του «Made in» είπε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 8.9.18

 

 

 

 

 

ΛΙΤΙΚΗ

21/07/2018 16:01 EEST

Ιθαγένεια και εθνότητα.

Καθηγητές

εξηγούν τους δύο όρους που «διχάζουν» στη Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό

Εξηγούν όμως και τι συμβαίνει με την αναγνώριση της «μακεδονικής» γλώσσας

Harvepino via Getty Images

Ιθαγένεια και εθνότητα είναι δυο λέξεις που διχάζουν στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως επίσης και το θέμα της ”μακεδονικής” γλώσσας.

Με ποιά επιχειρήματα; Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεωνζήτησε τη γνώμη έγκριτων καθηγητών πανεπιστημίου, του Πέτρου Λιάκουρα καθηγητή, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, του ’Αγγελου Συρίγου, αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο και του Χάρη Παμπούκη, καθηγητή, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πέτρος Λιάκουρας

Αυτό που αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο είναι μόνο η ιθαγένεια δηλαδή «nationality». Δεν μπορεί ένα κράτος να πει σε ένα άλλο κράτος «σου αναγνωρίζω την εθνότητα». Η εθνότητα είναι υποκειμενικό στοιχείο που μπορεί να προσδιορίσει ο κάθε πολίτης και η ομάδα στην οποία ανήκει.

Αυτό το οποίο ενδιαφέρει λοιπόν το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι η εθνότητα αλλά μόνον η υπηκοότητα. Και γι’ αυτό το μόνο έγγραφο ταυτότητας το οποίο έχει κάθε πολίτης όταν βγαίνει από τη χώρα του είναι το διαβατήριο, όπου δεν αναγράφεται παρά μόνο η ιθαγένεια.

Η «μακεδονική» γλώσσα εφόσον έχει αναγνωριστεί ως «μακεδονική» και καταχωρηθεί και διεθνώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Δεν είναι μία αναγνώριση η οποία είναι συστατική αναγνώριση από την πλευρά της Ελλάδος αλλά είναι διαπιστωτική την οποία θα μπορούσε να την πει οποιοδήποτε άλλο κράτος.

’Αγγελος Συρίγος

Είναι πολύ σημαντικό το θέμα της Ιθαγένειας διότι εν πολλοίς ακυρώνει το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. Αν ο επιθετικός προσδιορισμός καταλήγει να είναι «μακεδονικός», ουσιαστικά δεν πετύχαμε το erga omnes το οποίο θέλουμε. Αυτή είναι η ουσία.

Η γλώσσα είναι δευτερεύουσα σε σχέση με το μείζον που είναι η εθνότητα. Ιθαγένεια και εθνότητα είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα αλλά στα αγγλικά «nationality» χρησιμοποιείται ο ίδιος όρος και για τα δύο και για την ιθαγένεια και για την εθνότητα. Και εκεί έχουμε πρόβλημα.

Χάρης Παμπούκης

Αυτή η σύγχυση στο μέτρο που μπερδεύει, εκουσίως ή ακουσίως, το θέμα της ιθαγένειας με την εθνότητα είναι αδικαιολόγητη και για τον λόγο ότι επιστημονικώς δεν προκύπτει αυτό. Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα στ′ αλήθεια. Η συμφωνία αυτή δεν ασχολήθηκε με θέματα εθνότητας, ούτε αναγνώριση, ούτε μη αναγνώριση. Ό,τι υπήρχε πριν υπάρχει και μετά. Αυτά είναι όσον αφορά στα επιστημονικά πορίσματα που είναι αναντίρρητα.

Αλλά δεν υπάρχει κανένα θέμα, ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει τις δικές του πολιτικές απόψεις και τη δική του αποτίμηση όσον αφορά στο εθνικό συμφέρον.

 

 

 

 

Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018

Αν τα Σκόπια ήταν έθνος

Ν. Λυγερός

Αν τα Σκόπια ήταν έθνος, τότε θα μιλούσαμε για εθνικό αγώνα.
Όμως είναι μόνο η πρωτεύουσα ενός ιδεολογικού κράτους. Στην πραγματικότητα η FYROM είναι μια μικρή Γιουγκοσλαβική Ένωση, πιο μικρή από τη μεγάλη, η οποία ήταν μια μικρή Σοβιετική Ένωση.
Η Σοβιετική Ένωση διαμελίστηκε,
η Γιουγκοσλαβική Ένωση διαμελίστηκε, το υπόλοιπό της διαμελίστηκε και η Σερβία χώρισε με το Μαυροβούνιο κι έχει προβλήματα με το Κοσσυφοπέδιο.
Αυτή είναι η εκδίκηση που παίρνουν τα έθνη που καταπατήθηκαν από αυταρχικά καθεστώτα για δεκαετίες.
Τώρα ήρθε η σειρά της FYROM που αποτελείται από Σκοπιανούς,
Αλβανούς,
Σέρβους,
Βούλγαρους,
Τούρκους και
Έλληνες.
Οι εσωτερικές τριβές είναι όλο και πιο μεγάλες, διότι όλοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για ένα μείγμα που δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει ένα melting pot επειδή αυτές οι εθνότητες είναι ανθεκτικές. Η μεταμοντέρνα σταλινική προσπάθεια να επιλύσει ένα πρόβλημα με ιδεολογικό τρόπο δεν μπορεί να έχει μέλλον για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν σέβεται τους λαούς και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον σκοπιανό για να πληγώσει τον ελληνικό.
Μόνο που ο Ελληνισμός είναι ανθεκτικός και αντέχει και τις ιδεολογικές επιθέσεις, διότι ήταν πάντα ελεύθερος στο πνεύμα.

lygeros.org   21/7/2018

 

 

 

 

«Σκόπια και Αθήνα έδειξαν ότι δύσκολα θέματα είναι επιλύσιμα με τόλμη και αντοχή»

Δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας για τη συμφωνία των Πρεσπών

«Σκόπια και Αθήνα έδειξαν ότι δύσκολα θέματα είναι επιλύσιμα με τόλμη και αντοχή»

«Η κύρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών είναι αποφασιστικής σημασίας ζήτημα για την περαιτέρω ευρωατλαντική προσέγγιση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» τονίζει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Ροθ ενόψει του προγραμματισμένου του ταξιδιού σε Τίρανα και Σκόπια την Κυριακή 22 Ιουλίου.

«Σκόπια και Αθήνα κατέδειξαν με υποδειγματικό τρόπο ότι ακόμη και δύσκολα θέματα είναι επιλύσιμα, με τόλμη, αντοχή και ετοιμότητα για συμβιβασμό. Η λύση στο επίμαχο ζήτημα της ονομασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περαιτέρω πορεία προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η κυβέρνηση στα Σκόπια πρέπει να προχωρήσει θαρραλέα στην εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων καίριας σημασίας» τονίζει ο Γερμανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Προσθέτει μάλιστα ότι «και στα Τίρανα επίσης, έχουν δρομολογηθεί επιτυχώς σημαντικά μεταρρυθμιστικά σχέδια, τα οποία πρέπει να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα. Η διαδικασία Vetting, που υποβάλλει δικαστές και εισαγγελείς σε συστηματικό έλεγχο, είναι παραδειγματική για μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Οι μεταρρυθμίσεις δείχνουν ότι και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την προσέγγισή τους στην ΕΕ».

NEWSBEAST.GR  20/7/2018

 

 

 

 

 

EKTAKTO-

ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ:

Ο ΖΑΕΦ ΕΘΕΣΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ «ΒΟΡΕΙΑ»

- ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

tora-eksofilo

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ, χωρίς τη συμμετοχή του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Ζόραν Ζάεφ, επιτέθηκε στον Χρίστιαν Μίτσκοσκι για την αποχώρησή του από τη σύσκεψη, ενώ «φωτογράφισε» το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου.

«Σήμερα συζητήσαμε με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και τους ενημερώσαμε για την πιθανή διατύπωση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος. Αυτό θα κινείται στο εξής πλαίσιο “Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με τη στήριξη της συμφωνίας μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας;”», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

«Ολοι εμείς, που παραμείναμε ως το τέλος της συνάντησης, είμαστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μαζί, στηρίζουμε την επιτυχία του δημοψηφίσματος, στο οποίο θα αποφασίσουν οι πολίτες».

Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPNE, αποχώρησε από τη σύσκεψη σχεδόν μία ώρα μετά την έναρξή της.

Η ένστασή του ήταν το γεγονός ότι επρόκειτο για διευρυμένη συνάντηση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που έχουν τουλάχιστον δύο βουλευτές.

Γι αυτό, ο Μίτσκοσκι ζήτησε από τον Ζάεφ να κάνει νέα σύσκεψη, στην παραδοσιακή μορφή της, με τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας.

«Αν ο Μίτσκοσκι είναι υπέρ του ΝΑΤΟ της ΕΕ και του μέλλοντος της χώρας, έπρεπε να παραμείνει στη συνάντηση και να λάβει αποφάσεις. Τι δεν θέλει να πει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, που είναι έτοιμος να το πει σε μία σύσκεψη με λιγότερους μετέχοντες;», είπε στις δηλώσεις του ο Ζάεφ.

Πάντως, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε νέα σύσκεψη, για το μεσημέρι της Πέμπτης, μικρότερης έκτασης, στην οποία «ο Μίτσοσκι θα έχει μία ακόμη ευκαιρία να πει είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αν οι πολίτες είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο Ζάεφ.

Μπάχαλο στα Σκόπια: Διαφωνίες επί διαφωνιών για το δημοψήφισμα
Ως εμπόδιο στον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το νέο όνομα της χώρας λειτουργούν οι διαφωνίες ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση για την εκλογή των νέων μελών της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής (SEC), υποστηρίζει το πρακτορείο Ibna.

«Περιμένω να καθοριστεί το θέμα του δημοψηφίσματος, δηλαδή η ημερομηνία, το πως θα διατυπωθεί το ερώτημα, ο χαρακτήρας του και η Κρατική Εκλογική Επιτροπή που θα το αναλάβει, όπως και ότι άλλο σχετίζεται με αυτό. Περιμένω όλοι μας να επιδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και πως όλοι μας επιθυμούμε να προσφέρουμε ένα μέλλον στη Μακεδονία και στους πολίτες της» σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ

Ο Ζάεφ πρόσθεσε πως, «πρέπει να διορίσουμε τα μέλη της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής μετά και τις παραιτήσεις των προηγούμενων.

Οι αρχηγοί των κομμάτων ανακοίνωσαν ότι υπήρξε συμφωνία κατά την προηγούμενη συνάντηση και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί. Η χώρα δεν διαθέτει Εκλογική Επιτροπή από τα τέλη 2017 και πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτό».

Με δεδομένο τις καθυστερήσεις στο δημοψήφισμα, η κυβέρνηση πάντως ενέκρινε τροποποιήσεις προτείνοντας την εκλογή των μελών της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής με απλή πλειοψηφία 61 ψήφων στο Κοινοβούλιο και όχι με ειδική πλειοψηφία 81 ψήφων.

«Η ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία δεν θα πρέπει να αποτελεί μηχανισμό παρεμπόδισης της λειτουργίας βασικών θεσμών της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης προσθέτοντας πως «ήρθε η ώρα να δείξει η αντιπολίτευση εάν υποστηρίζει τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Από την πλευρά του το VMRO-DPMNE θεωρεί εξωφρενική την εκλογή της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης.

19|07|2018 00:16   /koukos   /123 views

 

 

 

 

Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ μηνύει για εσχάτη προδοσία τον Ζάεφ

Στην αντεπίθεση το VMRO-DPMNE

Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ μηνύει για εσχάτη προδοσία τον Ζάεφ

Μηνύσεις για εσχάτη προδοσία κατά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και του προέδρου του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι  υπέβαλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

«Το VMRO-DPMNE υπέβαλε μηνύσεις στο γραφείο του εισαγγελέα για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, του Νίκολα Ντιμιτρόφ, του Ταλάτ Τζαφέρι και επίσης όλων των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ αυτής της ταπείνωσης, της αντισυνταγματικής και παράνομης συμφωνίας που υπεγράφη με την Ελλάδα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA.

Clipboard01

Νωρίτερα σήμερα το κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε για δεύτερη φορά τη συμφωνία των Πρεσπών, που επέστρεψε στο κοινοβούλιο μετά την άρνηση του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Κατόπιν της επικύρωσης η συμφωνία θα αποσταλεί και πάλι στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

NEWSBEAST.GR   17/7/218

 

 

 

 

Σκασμός παραχαράκτη.

Posted by olympiada στο Ιουλίου 12, 2018

Με την υπογραφή σου στις Πρέσπες αποδέχτηκες ότι διοικείς ένα κράτος παραχαρακτών της ιστορίας. Υπέγραψες φαρδιά πλατιά ότι δεν έχετε καμμία σχέση με την ιστορική Μακεδονία, την Αρχαία Μακεδονία δηλαδή την Ελληνική Μακεδονία.

Όταν λοιπόν στήνατε μεγαλεξανδρους και βαφτίζατε αεροδρόμια, εξαπατούσατε τον λαό σας και την διεθνή κοινότητα. Επιχειρήσατε να κλέψετε την ιστορία και τώρα απλά το παραδέχεστε. Είστε ένα κράτος – παραχαράκτης και το χειρότερο, ντρέπεστε γι αυτό που πραγματικά είστε.

Η ομολογία σας ήταν και το θετικό της συμφωνίας των Πρεσπών. Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε εάν θα το ομολογήσει και ο λαός σας μέσω του δημοψηφίσματος.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Ζάεφ από Λονδίνο:

Αρχές του 2019 η Ελλάδα θα ψηφίσει την συμφωνία μας

Η ελληνική Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών στις αρχές του 2019, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ στο Λονδίνο
Ενημερώθηκε: 10/07/18 - 22:23

Η ελληνική Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών στις αρχές του 2019, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ στο Λονδίνο, για τα επόμενα βήματα.

«Τα πάντα θα έχουν τελειώσει έως τις 15 Ιανουαρίου, έτσι ώστε στη συνέχεια η ελληνική βουλή να επικυρώσει τη συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ ανέφερε ως πιθανότερες ημερομηνίες τις 23 Σεπτεμβρίου, 30 Σεπτεμβρίου ή 7 Οκτωβρίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι επιτυχές.

Η ημερομηνία, το ερώτημα και ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία θα αποφασιστεί από την ολομέλεια του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, σημείωσε ο πρωθυπουργός της χώρας. Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα θα περιλαμβάνει την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά θα αφορά τη συμφωνία με την Ελλάδα, διευκρίνισε ο Ζάεφ.

Επειτα από το δημοψήφισμα, θα χρειαστούν από 90 έως 110 ημέρες για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών, δήλωσε ακόμη.

Οι ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων υπογράμμισαν ομόφωνα στη Σύνοδο του Λονδίνου πως η συμφωνία των Πρεσπών και το θάρρος που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας αποτελούν μοντέλο για την επίλυση των πιο πολύπλοκων διμερών θεμάτων και πως θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλη υποστήριξη για την εφαρμογή της συμφωνίας, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Ικανοποιητικές για τους πολίτες οι λύσεις μας

Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιλέξαμε λύσεις, οι οποίες θα είναι ικανοποιητικές για τους πολίτες και για τις κοινωνίες μας, και όχι για εμάς τους ίδιους και τα πολιτικά μας κόμματα, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ και υπογράμμισε στην Σύνοδο ότι η συμφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ και της Ελλάδος, στην πραγματικότητα, είναι η καλύτερη συμβολή στην νέα πρότυπα συμπεριφοράς και τη δημιουργία νέων σχέσεων φιλίας και σχέσεων μεταξύ κρατών και πολιτικών.

Επεσήμανε, ότι με τη συμφωνία αυτή έληξε μια μακρόχρονη διαφορά η οποία είχε υψώσει ένα τοίχο και παρεμπόδιζε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ γειτόνων, και δημιουργούσε αβεβαιότητα για το μέλλον μας.

Τόνισε ότι ο ίδιος , ο πρωθυπουργός Τσίπρας , οι υπουργοί Εξωτερικών Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, και τα μέλη των κυβερνήσεων των δύο χωρών, μαζί με τους συνεργάτες τους και με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξη κοινών φίλων που έχουν στρατηγική θέση , έκαναν τα αποφασιστικά βήματα για την επίλυση αυτού του ζητήματος, το οποίο είναι αξιοπρεπές και αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

Τα Βαλκάνια μπορούν, τα Βαλκάνια είναι η νέα ελπίδα της Ευρώπης, τα Βαλκάνια είναι η Ευρώπη, ανέφερε ο Ζάεφ τονίζοντας πως σήμερα μπορούμε ελεύθερα να πούμε ότι αυτό είναι απολύτως σωστό . «Αντί για διαφορές και διαιρέσεις, προτάσσουμε τα κοινά συμφέροντα και τις αξίες που μας ενώνουν . Οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν η κοινή μας προτεραιότητα και ο στρατηγικός στόχος και προχωράμε ακολουθώντας τις φιλοδοξίες μας για ενσωμάτωση στην ΕΕ», δήλωσε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ προέτρεψε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενωθούν γύρω από την περιφερειακή συνεργασία έχοντας υπόψη ότι η ιστορία είναι μεν ένα σημαντικό μέρος της ταυτότητάς μας, αλλά ποτέ δεν μπορεί να πάρει τη θέση του μέλλοντός μας.

 

 

 

 

 

 

Ανακάλυψε και 4η «Μακεδονία» ο Ζ.Ζάεφ:

«Και η Αλβανία έχει Μακεδονία»!

- Κακοποιούν τον Ελληνισμό και την ιστορία

κ. Ζάεφ, εσύ μπορείς να...τις εκατοστήσεις τις "μακεδονίες" αλλά ο φίλος σου, ο Αλέξης, δεν θα εκατοστήσει τις μέρες του στη "κυβέρνηση". Juan
Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, στην πρώτη του εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση μίλησε για τα επόμενα βήματα και τις δυσκολίες μετά την συμφωνία στις Πρέσπες.

Ο Ζόραν Ζάεφ άνοιξε τα χαρτιά του αλλά το σημαντικότερο και κάτι ου πέρασε στα «ψιλά» ήταν ότι έβαλε και την Αλβανία στο «παιχνίδι» του μακεδονικού.
Έτσι σε μια αποστροφή του λόγου για την έννοια του erga omnes ανέφερε ότι υπάρχει και 4η «Μακεδονία» η δυτική που ανήκει στην Αλβανία.
Χαρακτηριστικά είπε: «Το erga omnes ήταν το θέμα. Επειδή το πιο επώδυνο θέμα στη συμφωνία είναι η εσωτερική χρήση του ονόματος και η ανάγκη να αλλάξει στο Σύνταγμα. Είναι επώδυνο ζήτημα. Ραγίζει την καρδιά.
Την δική μου και του λαού μου. Αλλά δίνει μεγάλη προοπτική για τους πολίτες μας. Δημιουργούμε έναν καινούργιο φίλο, τον νότιο γείτονά μας με τον οποίο πρέπει να αναπτύξουμε τεράστια φιλία. Ανοίγει προοπτική για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Είναι γεγονός από την ιστορική περιοχή της Μακεδονίας εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα. Υπάρχει και νότιο τμήμα που είναι η περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα. Υπάρχει και ένα τμήμα στην Βουλγαρία, που είναι το ανατολικό και υπάρχει κι ένα τμήμα στην Αλβανία που είναι το δυτικό. Αυτό είναι γεγονός.»
Γιατί όμως ψεύδεται ασυστόλως και εν γνώσει του;
Όσο αφορά το Σκοπιανό με βάση πολλά συγκεντρωμένα, χρήσιμα και λεπτομεριακά στοιχεία το βασικό πρόβλημα του σκοπιανού είναι:
το «Μακεδονικό ιδεολόγημα» με κύρια έκφρασή του ότι:
«η Μακεδονία είναι τριχοτομημένη», αν και πλέον θέλει να κάνει λόγο για 4 τμήματα.
Ο εδαφικός προσδιορισμός της Μακεδονίας, μέσα   στον ιστορικό χρόνο, είναι ασαφής και δημιουργεί δυσδιάκριτα προβλήματα.
Η εδαφική προσέγγιση δυσκολεύει την κατανόηση.
Η προσέγγιση πρέπει να ξεκινάει από την Εθνότητα.
Οι Μακεδόνες είναι Ελληνικό φύλο και δεν υπάρχει Μακεδονική Εθνότητα.
Ο τόπος δεν μπορεί να ονομάσει την εθνότητα του εποίκου.
Η εθνότητα του κατοίκου ονομάζει τον τόπο, το κράτος και τη χώρα του...
Με αυτά κατά νου και έχοντας υπόψη ότι συγκυβερνά ο Ζάεφ με το αλβανικό κόμμα θέλει να ορίσει την εθνότητα μέσω γεωγραφίας ώστε οι Αλβανοί να μετονομαστούν και αυτοί σε Μακεδόνες.
Και εν συνεχεία να θέσουν από κοινού αλυτρωτικά ζητήματα στις «υπόλοιπες Μακεδονίες».
πηγη: Pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 7.7.18

 

 

 

 


Η συμφωνία των Πρεσπών φέρνει υστερία και... «εμφύλιο» στα Σκόπια!

Η συμφωνία των Πρεσπών φέρνει υστερία και... «εμφύλιο» στα Σκόπια!
Ενημερώθηκε: 06/07/18 - 23:30

Η κατάσταση στα Σκόπια μυρίζει... μπαρούτι με τον Γκιόργκι Ιβάνοφ να αποκαλεί τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ ψεύτη και να επιμένει πως δεν πρόκειται να στηρίξει την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων στις Πρέσπες!

Το  Γραφείο Τύπου του  Προέδρου της πΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ,εξέδωσε πριν λίγο, ανακοίνωση  σχετικά με την συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ στην ΕΡΤ.

Ο Ιβανόφ με τρόπο κατηγορηματικό λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών: “Ο Πρόεδρος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”,  Γκιόργκε Ιβάνοφ, διαψεύδει με τον πιο έντονο τρόπο τα ψέματα που ειπώθηκαν από τον Πρωθυπουργό της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, κ. Ζόραν Ζάεφ, στην συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση ΕΡΤ ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ θα στηρίξει τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ, με τις μεταβαλλόμενες, αντιφατικές και συγκεχυμένες θέσεις του, συνεχίζει να λέει ψέματα και να χειραγωγεί, όχι μόνον τη “μακεδονική”, αλλά και την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της ένταξης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να γίνει αποδεκτή μία επιζήμια Συμφωνία, με απρόβλεπτες συνέπειες για το “μακεδονικό” κράτος και τον “μακεδονικό” λαό.

Ο Πρόεδρος της “Μακεδονίας” δεν αποδέχεται Συμφωνία που είναι εις βάρος της “μακεδονικής” εθνικής ταυτότητας και εις βάρος των συμφερόντων της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Η θέση του Προέδρου Ιβάνοφ είναι αμετάβλητη και δεν πρόκειται να αμφιταλαντευτεί υπό οποιεσδήποτε πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές”.

Κύμα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Ζάεφ στην ΕΡΤ

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Βλάντο Μισάηλοφσκι, με σημερινές δηλώσεις του επιτέθηκε με σφοδρό τρόπο στον Ζάεφ για  την συνέντευξή του , στην ΕΡΤ.

Οι δηλώσεις που ήρθαν να προστεθούν στην δήλωση Ιβανόφ:

“Ο Ζόραν Ζάεφ ταπείνωσε ξανά τον “μακεδονικό” λαό και τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Ο Ζόραν Ζάεφ, χθες, σε ξένη τηλεόραση, αποκάλυψε τα ερωτήματα που αποφάσισε να θέσει στο δημοψήφισμα, στο οποίο οι “Μακεδόνες” πολίτες θα πρέπει να τοποθετηθούν για το μέλλον τους. Αυτό δεν το έπραξε ούτε στην “μακεδονική” δημόσια τηλεόραση, ούτε σε κάποιο άλλο εθνικής εμβέλειας “μακεδονικό” ΜΜΕ, αλλά στην ελληνική δημόσια τηλεόραση.

Ο Ζόραν Ζάεφ, δίχως να διαβουλευθεί με τον Πρόεδρο της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” ή με το VMRO-DPMNE, ως αξιωματική αντιπολίτευση, έσπευσε να ενημερώσει την ελληνική κοινή γνώμη σχετικά με λεπτομέρειες από το δημοψήφισμα, στο οποίο θα ψηφίσει ο “μακεδονικός” λαός. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι για τον Ζάεφ δεν είναι σημαντική ούτε η εθνική συναίνεση γύρω από τόσο ουσιαστικά θέματα, ούτε τι σκέφτονται οι πολίτες της χώρας. Για τον Ζόραν Ζάεφ σημαντικό είναι μόνο να εκπληρώσει αυτό που υποσχέθηκε, ανεξάρτητα από το τίμημα που πληρώνουμε όλοι, συμπεριλαμβανομένων των επόμενων γενεών. Και είναι ακόμα πιο τραγικό το ότι ο Ζάεφ καθησύχαζε την ελληνική κοινή γνώμη, ανακοινώνοντας την χειραγώγηση που επινόησε, δηλαδή την σύνδεση της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την πλήρη αφαίρεση της φυσιογνωμίας του “μακεδονικού” λαού. Η αλήθεια είναι ότι κανείς στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν ζητά την αλλαγή της φυσιογνωμίας του “μακεδονικού” λαού. Κανείς δεν ζητά τη απαλοιφή της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της “μακεδονικής” ταυτότητας. Κανείς δεν απαιτεί την αποποίηση της “μακεδονικής” ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού. Ποτέ κανείς δεν έχει ζητήσει να τεθεί υποσημείωση στην γλώσσα ή επεξήγηση στην εθνικότητα.

Ο Ζόραν Ζαέφ συνιστά ντροπή για το “μακεδονικό λαό” και δεν έχει καμία νομιμότητα να είναι Πρωθυπουργός της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Τι είδους Πρωθυπουργός είναι αυτός, που φοβάται να προφέρει το όνομα της χώρας της οποίας ηγείται; Ο Ζόραν Ζάεφ χθες παραιτήθηκε και δημόσια από τους “Μακεδόνες” στην “Αιγαιατική Μακεδονία”, αποκαλώντας τους ελληνιστικούς Μακεδόνες και επιβεβαιώνοντας τις διαφορές ταυτότητας με όλους τους συμπατριώτες μας που ζουν εκτός συνόρων. Ο Ζόραν Ζάεφ χθες μετονόμασε την “Σόλουν” σε Θεσσαλονίκη. Ξέχασε τα μακεδονικά τοπωνύμια, ενώ η συμφωνία δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ. Οι Σέρβοι ή οι Βούλγαροι έχουν το δικαίωμα να αποκαλούν την Θεσσαλονίκη “Σόλουν”, ενώ ο Ζάεφ αφαιρεί αυτό το δικαίωμα από τους “Μακεδόνες”.

Είναι λυπηρό ότι ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί περισσότερο να απευθυνθεί στον Καμμένο και τους άλλους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες, απ’ ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει εγχώρια συναίνεση για θέματα υψίστου κρατικού και εθνικού συμφέροντος. Είναι απογοητευτικό το ότι ο Ζάεφ ανησυχεί περισσότερο για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και φυσικά για τα οφέλη που θα αποκομίσει ο ελληνικός λαός, απ’ ότι για τις ζημίες που θα προκαλέσει εδώ στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Η “Μακεδονία” δεν χρειάζεται τέτοιον Πρωθυπουργό! Γι’ αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να ενωθούν μαζί μας την Κυριακή, στην πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώνουμε στη Στρούμιτσα, στις 13:00 (τοπική ώρα), στο δημοτικό πάρκο της πόλης. Η “Μακεδονία” θα νικήσει!”

Πηγή: Militaire.gr

 

 

 


Ο πρόεδρος Ιβάνοφ χαρακτηρίζει προδότη τον Ζαέφ και προδοτική τη συμφωνία

Posted by olympiada στο Ιουλίου 6, 2018

«Ο Μακεδόνας Πρόεδρος δεν αποδέχεται τη συμφωνία εις βάρος της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας και εις βάρος των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας»

Αυτά λέει ανακοίνωση του Ιβάνοφ, ο οποίος κατηγορεί τον σκοπιανό πρωθυπουργό ότι υπέγραψε μια βλαπτική συμφωνία με όμικρον υπολογιστές συνέπειες για τη χώρα του, το λαό, ενώ χαρακτηρίζει ψεύτικο και παραπλανητικό το επιχείρημα περί συμμετοχής των Σκοπίων στο νατο και την ευρωπαΐκή ένωση. Μάλιστα, ο Ιβάνοφ αφήνει σοβαρά υπονοούμενα για τον Ζαέφ κάνοντας λόγο για χειραγώγηση του σκοπιανού και απόκρυψη στοιχείων του ελληνικού δικαίου.

Διαδώστε το!

 

 

 

 


Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ μηνύει για εσχάτη προδοσία τον Ζάεφ

Στην αντεπίθεση το VMRO-DPMNE

Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ μηνύει για εσχάτη προδοσία τον Ζάεφ

Μηνύσεις για

εσχάτη προδοσία

κατά του

πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ,

του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και του προέδρου του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι

υπέβαλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

«Το VMRO-DPMNE υπέβαλε μηνύσεις στο γραφείο του εισαγγελέα για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, του Νίκολα Ντιμιτρόφ, του Ταλάτ Τζαφέρι και επίσης όλων των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ αυτής της ταπείνωσης, της αντισυνταγματικής και παράνομης συμφωνίας που υπεγράφη με την Ελλάδα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA.

Clipboard01

Νωρίτερα σήμερα το κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε για δεύτερη φορά τη συμφωνία των Πρεσπών, που επέστρεψε στο κοινοβούλιο μετά την άρνηση του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Κατόπιν της επικύρωσης η συμφωνία θα αποσταλεί και πάλι στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR 5/7/2018

 

 

 

 

 

 

Άναψε φωτιές ο Ζάεφ με αναφορές στον «μακεδονικό» στρατό

Τι απαντούν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών

Άναψε φωτιές ο Ζάεφ με αναφορές στον «μακεδονικό» στρατό

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε σημερινή αναφορά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στον στρατό της γειτονικής χώρας ως «μακεδονικό στρατό».

Ο Ζάεφ, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, παρέστη σήμερα σε τελετή για την υποδοχή 125 πολιτών της χώρας που εντάχθηκαν στον στρατό ως επαγγελματίες οπλίτες.

«Θα ακολουθήσουν μεταρρυθμίσεις στον στρατό που θα γίνουν αισθητές πολύ σύντομα. Είστε φορείς αυτών των αλλαγών, με το νεανικό πνεύμα και τον επαγγελματισμό και την υπερηφάνεια ως στρατιώτες του στρατού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και του ΝΑΤΟ», είπε μεταξύ άλλων στους στρατιώτες ο Ζάεφ.

Αναφορικά με τη δήλωση περί «μακεδονικού» στρατού, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επεσήμαναν ότι η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Και τούτο διότι, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση «στρατός της Βόρειας Μακεδονίας».

https://www.youtube.com/watch?v=FSftcSHVjKQ

NEWSBEAST.GR    4/7/2018

 

 

 

 

 

Σκόπια: Ο Ζάεφ δρομολογεί δημοψήφισμα... άρον άρον!

Σκόπια: Ο Ζάεφ δρομολογεί δημοψήφισμα... άρον άρον!
Ενημερώθηκε: 03/07/18 - 23:54

Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ με διαδικασίες εξπρές δρομολογεί ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Οπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Ζάεφ έχει προγραμματίσει το δημοψήφισμα για την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την Telegrafi οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ (11 και 12 Ιουλίου) όπου τα Σκόπια θα πάρουν πρόσκληση ένταξης.

Σύμφωνα με τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμίες, από την ανακοίνωση μέχρι το δημοψήφισμα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον δύο μήνες αλλά όχι πάνω από τρεις.

Στόχος του είναι να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ το 2019.

Κατά τις ίδιες πηγές η Βουλή θα αποφανθεί το πότε θα προκηρυχθεί το δημοψήφισμα αλλά και το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες.

Ενοχλημένος από την στάση της ΕΕ

Πάντως, ο σκοπιανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, έσπευσε να εκφράσει δημοσίως την ενόχλησή του για την στάση της ΕΕ.

«Για να είμαι ειλικρινής αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά εντάξει, αρκετά δίκαιο» είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ΕΕ, παρά τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων άμεσα, αλλά υπό όρους και μελλοντικά.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, το χαρακτήρισε «σπαρακτική διαδικασία» και πρόσθεσε πως θα ήταν καλό να υπάρχουν «πιο ακριβείς προτάσεις που θα ενθάρρυναν περισσότερο τους πολίτες μας, ενόψει και του δημοψηφίσματος».

«Αυτό που θέλει η Ευρώπη, είναι η αναζήτηση λύσεων στις διμερείς διαφωνίες. Είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, θέλουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε τονίζοντας ότι μερικές φορές κράτη που είναι εκτός ΕΕ πιστεύουν περισσότερο στις αξίες της Ευρώπης από ό,τι κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τέλος, εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση της χώρας του, αλλά και πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, θα ευθυγραμμιστούν με τη λαϊκή βούληση.

«Αν ο κ. Ιβανόφ δεν υπακούσει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αποπομπής, αλλά δεν θέλω καν να σκεφτώ προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

 

 

 

 

 

 

 

Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018

Τα Σκόπια δεν ήσαν ποτέ Μακεδονία!

Οι δύο χάρτες που μπορούν να πείσουν και τους πιο δύσπιστους


Τα Σκόπια δεν ήσαν ποτέ Μακεδονία!

Οι δύο χάρτες που μπορούν να πείσουν και τους πιο δύσπιστους

Από τον Σαράντο Ι. Καργάκο

Μετά τόν Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στήν αἱματόβρεχτη Μέση Ἀνατολή, σχηματίστηκε ἕνα κράτος ὑπό τήν ἐποπτεία τῶν Ἄγγλων καί τήν Κοινωνία τῶν Ἐθνῶν (Κ&F), πού ὀνομάστηκε Ὑπεριορδανία (Transjordania). Ἐπρόκειτο γιά τήν ἀρχαία Περσία. Πρωτεύουσα τοῦ κράτους αὐτοῦ τό Ἀμάν, ἡ κάποτε ἑλληνική Φιλαδέλφεια. Ὡστόσο, δέν βρέθηκε κανείς, τότε καί μετά, νά ὀνομάσει τούς κατοίκους τοῦ μικροῦ κρατιδίου Ὑπεριορδανούς. Ὅλοι, ἐκτός ἀπό Ἄραβες, τούς ἔλεγαν Ἰορδανούς καί ὑπό τό ὄνομα Ἰορδανία, ὡς ἐπίσημο πλέον, εἶναι γνωστή ἀνά τή γῆ. Πρίν ἀπό τήν μπολσεβικική ἐπανάσταση, ὅλος σχεδόν ὁ Καύκασος, πλήν συγκεκριμένων περιοχῶν, λεγόταν Ὑπερκαυκασία. Οἱ μπολσεβίκοι μάλιστα, μετά τήν ἐπικράτηση, σχημάτισαν ἐκεῖ τήν Ὑπερκαυκασιανή Δημοκρατία. Ἀλλά, παρά τήν ἐπισημότητα αὐτή, οἱ ἐκεῖ κάτοικοι διεθνῶς δέν ἔγιναν ποτέ γνωστοί σάν Ὑπερκαυκάσιοι. Στήν Ἀφρική ὑπάρχει κράτος πού φέρει τήν ὀνομασία Ἄνω Βόλτα.

Πρόκειται γιά τήν πρώην γαλλική ἀποικία Μπουρκίνα Φάσο, πού εἶχε πρωτεύουσα τήν εὐπρόφερτη πόλη Οὐαγκαντουγκού. Ἀπ’ ὅ,τι ἔχω ὑπ’ ὄψιν μου, κανείς ἀνά τή γῆ δέν χρησιμοποιεῖ τόν ὅρο Ἄνω-Βολτιανοί. Τό τί θέλω νά πῶ ὁ νοήμων ἀναγνώστης τό συλλαμβάνει στό λεπτό. Ἄν ἀναγνωρίσουμε κι ἐμεῖς τούς Σκοπιανούς σάν Μακεδόνες, ὑπό τό κάλυμμα κάποιου λεκτικοῦ φερετζέ, ὅπως τό Transjordania,τελικά μέ ἕνα ἐλαφρό φύσημα κάποιας πολιτικῆς ἀναταραχῆς θά μείνει στούς Σκοπιανούς τό ὄνομα Μακεδονία καί σέ μᾶς θά ἀπομείνει τό στίγμα ὅτι, ἐφαρμόζοντας τάχα μεγαλοϊδεατική πολιτική, κατακτήσαμε (τό γράφει σχολικό μας βιβλίο) τίς ἀρχαῖες κοιτίδες καί τά ἐδάφη τῆς πραγματικῆς Μακεδονίας. Μοιραῖα καί ὡς ἱστορική καί πολιτιστική παρουσία, ἡ Μακεδονία θά ἀφελληνισθεῖ. Πάμπολλοι ἀρχαιολόγοι μας καί ἐπίσημοι ἱστορικοί ἀναφέρουν τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας μέ ἕναν τρόπο ψυχρό σάν νά ὁμιλοῦν γιά κάποια ἰνδιάνικη φυλή.
Σέ διεθνῆ συνέδρια ἀκοῦνε σκοπιανόφρονες συναδέλφους τους νά ὀνομάζουν τά Σκόπια Μακεδονία καί δέν τολμοῦν νά ἀντιδράσουν, φοβούμενοι μήπως τούς ποῦν ἐθνικιστές ἤ κυρίως μήπως δέν τούς καλέσουν στό ἑξῆς στά διεθνῆ ἐπιστημονικά συνέδρια, ὅπου γίνονται σπουδαῖες ἀνακοινώσεις, ὅπως, γιά παράδειγμα, πόσα «δέ» καί πόσα «καί» χρησιμοποιεῖ ὁ Ἰωάννης τῶν Εὐαγγελίων καί πόσα ὁ Ἰωάννης τῆς Ἀποκαλύψεως καί ἔτσι, λόγω ἀριθμητικῆς διαφορᾶς, νά ἀποδειχθεῖ ὅτι εἶναι τό ἴδιο πρόσωπο πού ἔγραψε τά δύο ἱερά βιβλία. Ἀλλά τά ἴδια καί χειρότερα ὑφίσταται καί ὁ γερο-Ὅμηρος.

Δυστυχῶς, μετά ἀπό μιά ἔξαρση τόν πρῶτο καιρό, ὁ ἐπιστημονικός καί εὐρύτερα ὁ πνευματικός κόσμος μας ἔχει βουλιάξει ἕνα μέτρο πιό κάτω ἀπό τήν ἀποστολή του. Κάποιοι συγγραφεῖς μοῦ λένε ὅτι φοβοῦνται νά ἐκφραστοῦν μήπως καί τούς ποῦν... ἐθνικιστές. Οἱ Τοῦρκοι, οἱ Σκοπιανοί, οἱ Ἀλβανοί δικαιοῦνται νά κάνουν ἐθνικισμό, νά διεκδικοῦν μέρος τῆς ἑλληνικῆς ἱστορίας καί τῆς ἑλληνικῆς ἐπικράτειας καί μόνον ἐμεῖς δέν ἔχουμε δικαίωμα νά μιλήσουμε γιά τά ἐθνικά μας δικαιώματα, ὑπό τό κράτος μιᾶς ἐκφοβιστικῆς Γκεστάπο, πού κυριαρχεῖ σέ πολλά κανάλια, στόν Τύπο καί στό διαδίκτυο. Μετά τά θριαμβικά συλλαλητήρια, γιά λίγο ἐσιώπησαν. Τώρα ἐπανέρχονται μέ τή μάσκα τοῦ ρεαλιστῆ. « Καί τί ἔγινε, ἄν τά Σκόπια ὀνομασθοῦν Μακεδονία; Θά ἔχουμε καλύτερη ἐπικοινωνία καί περισσότερα τουριστικά ὀφέλη». Ὡραῖος ρεαλισμός! Μέ τήν ἀτελῆ ἐνδιάμεση συμφωνία, περισσότερα κέρδη εἶχαν οἱ Σκοπιανοί, πού ἀπορρόφησαν μεγάλο μέρος ἑλληνικῶν ἐπιχειρήσεων καί μάδησαν τοῦ κόσμου τά λεφτά τά καζῖνα τους καί ή διακίνηση ναρκωτικῶν.

Ἔχω ἄπειρες φορές καί μέ τά βιβλία μου «Τό ἀγκάθι τῶν Σκοπίων» καί «Ἡ ἑλληνικότητα τῆς Μακεδονίας» ἀναφερθεῖ στό γεωγραφικό στίγμα τῆς Μακεδονίας ἀλλά καί τῆς περιοχῆς τῶν Σκοπίων. Δέν θά ἤθελα νά ἐπανέλθω σ’ αὐτό. Ἀλλά πρό καιροῦ ἔλαβα ἀπό τόν ὁμότιμο καθηγητή τῆς Βυζαντινῆς Ἀρχαιολογίας κ. Σωτ. Καδᾶ δύο φωτοτυπίες ἀθωνικῶν χαρτῶν καί χειρογράφων (οἱ φωτοτυπίες ἀπό τίς ἐκδόσεις Μίλητος), ὅπου στό ἕνα χειρόγραφο εἰκονίζεται ὁ χάρτης τῆς Δακίας ἤ Ἄνω Μοισίας, ἐντός τοῦ ὁποίου περιλαμβάνεται καί ἡ πόλη Σκοῦποι (τά νῦν Σκόπια). Πρόκειται γιά χειρόγραφο πού ἀπόκειται στή Μονή Βατοπεδίου (655, φφ.39β-40ο) καί χρονολογεῖται ἀπό τά τέλη τοῦ 13ου μέχρι τίς ἀρχές τοῦ 14ου αἰῶνα. Προφανῶς, πρόκειται γιά μεταγραφή ἀπό τή γεωγραφία τοῦ Κλαύδιου Πτολεμαίου. Ὁ ἄλλος χειρόγραφος χάρτης τῆς ἴδιας περίπου ἐποχῆς (ἀπόκειται καί αὐτός στή Μονή Βατοπεδίου, 655, φ. 40β) περιέχει τόν χάρτη τῆς Μακεδονίας καί ἐντός αὐτῆς ὅλα τά πολίσματα καί τίς πόλεις τῆς περιοχῆς. Ὅμως, ὁ χάρτης ἐκτείνεται καί σέ ἄλλες ἑλληνικές περιοχές καί φθάνει μέχρι τήν Κρήτη. Ὅπως μοῦ σημειώνει ὁ κ. Σωτ.Καδᾶς, σχετικά μέ τήν πόλη Σκοῦποι ( Σκόπια), «δέν ὑπάρχει πουθενά στή Μακεδονία ἡ παραπάνω πόλη». Δίνουμε πρός δημοσίευση τούς χάρτες αὐτούς γιά νά ἔχουν καί οἱ ἀναγνῶστες μας γνώση καί εὐελπιστῶ καί οἱ πλέον δύσπιστοι νά πειστοῦν ὅτι τά Σκόπια δέν ἦταν ποτέ Μακεδονία.

dimokratianews.gr

 

 

 

 


Επιμένει ο Ιβάνοφ:

Δεν υπογράφω τη συμφωνία με την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ AP

Με επιστολή του στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει "καμία συμφωνία που συνεπάγεται αλλαγή ονόματος και Συντάγματος".

Παντελής Πετράκης
26 Ιουνίου 2018 12:09

"Βέτο" στην συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, την οποία το κοινοβούλιο της πΓΔΜ είχε υπερψηφίσει, ασκεί ο πρόεδρος της γείτονος, Γκεόργκι Ιβάνοφ, όπως ανακοίνωσε με σημερινή του επιστολή στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, "πάντα δρω με υπευθυνότητα και εκτελώ τα καθήκοντά μου στη βάση και εντός των πλαισίων του Συντάγματος και σύμφωνα με τους νόμους και τα συμφέροντα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»".

"Eπομένως", συνεχίζει ο Ιβάνοφ, "αποφάσισα να μην υπογράψω την συμφωνία [...] που υιοθέτησε το κοινοβούλιο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», στις 20 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει, εξηγώντας του λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, "Δεν δέχομαι αλλαγή στο Σύνταγμα με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος. Δεν δέχομαι ιδέες και προτάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την Μακεδονική εθνική ταυτότητα, το μακεδονικό έθνος, την μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης". Όπως υπογραμμίζει, ακολουθεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για τις οποίες τον εξέλεξαν πρόεδρο οι πολίτες της χώρας του.

Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, η συμφωνία δεν έχει συνταγματική βάση και φέρνει την πΓΔΜ "σε θέση υποταγής και εξάρτησης από μια άλλη χώρα, τη Δημοκρατία της Ελλάδας". Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της γείτονος, "Κάθε πολίτης που φέρνει την «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε θέση υποταγής ή εξάρτησης από άλλη χώρα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών.

"Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες στην βάση του ποινικού κώδικα" καταλήγει ο Ιβάνοφ.

Επιμένει ο Ιβάνοφ: Δεν υπογράφω τη συμφωνία με την Ελλάδα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό

 

 

 

 

 

 

Ζάεφ: Αν αποτύχει το δημοψήφισμα για τη συμφωνία θα παραιτηθώ

«Ο Νίκος Κοτζιάς έχει τηλεφωνήματα κάθε μέρα σαν να ασκεί πιέσεις για τη δική του χώρα»

Ζάεφ: Αν αποτύχει το δημοψήφισμα για τη συμφωνία θα παραιτηθώ

«Ναι θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα στη "Μακεδονία"» δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ αναφερόμενος στη συμφωνία για το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο κ. Ζάεφ ωστόσο δήλωσε ότι περιμένει ένα ποσοστό 75% με 85%, υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV.

Όπως είπε, οι πολίτες δεν έχουν να επιλέξουν κάτι άλλο, δεν έχουν άλλη εναλλακτική. «Πρέπει απλώς να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν τη "Μακεδονία" ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος, είπε όπως ότι θα σχετίζεται με την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως και με το ονοματολογικό.

Ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι στις 12 Ιουλίου η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα ακολουθήσει μια περίοδος τριών έως πέντε μηνών εξονυγχιστικής εξέτασης της υποψηφιότητας. Μετά από αυτή τη διαδικασία, εξήγησε, θα αποσταλεί πρόσκληση επικύρωσης από τα κράτη μέλη της συμμαχίας.

Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι οι νομικές υπηρεσίες του κράτους εργάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπογράψει ο Πρόεδρος της χώρας, Ιβανόφ, την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή της χώρας.

Ο ίδιος είπε ότι είναι σημαντικό τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να διαβιβάσουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στη χώρα του.

Αναφερόμενος στη θέση της Γαλλίας που αντιδρά στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ είπε ότι: «Πολλές χώρες ενθαρρύνουν τη Γαλλία να πάρει μια θετική απόφαση, πιθανόν η θέση της Γαλλίας να οφείλεται σε κάποιες διαφορές στο εσωτερικό της χώρας».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει τηλεφωνήματα κάθε μέρα σαν να ασκεί πιέσεις για τη δική του χώρα».

NEWSBEAST.GR  26/6/2018

 

 

 

 

 

22.6.18

Δείτε σε βίντεο τον Ντιμιτρόφ να δηλώνει ότι οι Σκοπιανοί «είμαστε Σλάβοι» (βίντεο)

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης σε σκοπιανό τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων δήλωσε ευθέως ότι «είμαστε Σλάβοι», επιβεβαιώνοντας το γράμμα της συμφωνίας με την Ελλάδα και διαψεύδοντας όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις στην Ελλάδα, ότι δήθεν η χώρα μας αναγνώρισε «μακεδονικό έθνος».
Στην ερώτηση «πότε ξεκινά η “μακεδονική” ιστορία»,
ο Νίκολα Ντιμιτρόφ
απάντησε ότι αυτό είναι θέμα των ιστορικών και ότι ο ίδιος είναι νομικός.
«Όμως, ως πολίτης γνωρίζω ότι η γλώσσα μου είναι μία από τις νοτιοσλαβικές γλώσσες, ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας… νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια (σ.σ. του εξαρχαϊσμού) πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε.
Δείτε το βίντεο όπως το παρουσίασε και το υποτίτλισε η ΕΤ3:
https://www.youtube.com/watch?v=WRjJnWgf75c

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 22.6.18

 

 

 

 

 

 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:

Με μίζες (και από Ελλάδα) κρατά ο Zaev τον Gruevski!

Posted by olympiada στο Ιουνίου 21, 2018

Ο Γκρούεφσκι, ο διεφθαρμένος πρωθυπουργός που έκτιζε Μεγαλέξανδρους στα Σκόπια, έχει σωπάσει εντελώς. Ποιος θα περίμενε ότι ο άνθρωπος που έστησε όλο το «μακεδονικό» παραμύθι, θα έμενε σιωπηλός μπροστά στις εξελίξεις, ενώ το κόμμα του έχει σηκώσει αντάρτικο. Και όμως η σιωπή του Γκρουέφσκι έχει εξήγηση. Που δεν είναι άλλη από ατράνταχτα στοιχεία για χρηματισμό που διαθέτει το κυβερνών κόμμα. Γι’ αυτό και η σιωπή του Γκρουέφσκι μπροστά από τις ραγδαίες εξελίξεις αναφορικά στην σχέσεις με την Ελλάδα. Ο Ζαέφ λοιπόν εκμεταλλεύεται τα στοιχεία που έχει στα χέρια του, έχοντας επιδιώξει και πετύχει ήδη πρωτόδικη καταδίκη δύο ετών για άλλη υπόθεση διαφθοράς, ούτως ώστε να κρατά τον Γκρούεφσκι όμηρο και να εκβιάζει την σιωπή του.

Το εξοργιστικό είναι όμως ότι κάποιες από αυτές τις μίζες δόθηκαν από έλληνες επιχειρηματίες. Ναι, την ώρα που ο Γκρούεφσκι έκανε την πρωτοφανή παραχάραξη της ιστορίας της βάρος της Ελλάδας, κάποιοι ελληνόφωνοι τον χρυσοπλήρωναν και έκαναν δουλειές μαζί του. Να σημειωθεί ότι ο Ζαέφ έχει τουλάχιστον δύο υποθέσεις χρηματισμού από έλληνες μεταξύ των σκανδάλων Γκρούεφσκι. Που συνοδεύονται με οπτικοακουστικό υλικό και μαρτυρία κορυφαίου πρώην αξιωματούχου.

Αυτό εξηγεί γιατί ο Γκρούεφσκι έχει πιει το αμίλητο νερό.

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ & ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ & ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκεοργκιέφσκι ξεφτιλίζει την ψεύτικη προπαγάνδα των Σκοπιανών και αναρρωτιέται γιατί προσπαθούν να μεταλλάξουν το σλαβικό τους έθνος και να το παρουσιάσουν ως Μακεδονικό...

Αυτά να τα βλέπουν οι Τσίπρας, Κοτζιάς και Παυλόπουλος.
https://www.youtube.com/watch?v=haM_U8YC00I
21/6/2018

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided