Τετάρτη, Ιούλιος 15, 2020

† Ο Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλος:

 

Ειδήσεις, Δ - Τ , Επιστολές - ανακοινώσεις & Βίντεο

 

 

 


Την Τετάρτη η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη Σιατίστης k.k  Παύλου

- Λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα

siati
14/01/2019

Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας σήμερα, Δευτέρα 14 Ιανουαρίου το μεσημέρι

Εκοιμήθη το βράδυ της Κυριακής ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, σε ηλικία 71 ετών.   Η είδηση του θανάτου του Μητροπολίτη σκόρπισε  θλίψη σε όλο το ποίμνιο του τόσο της  επαρχίας του  όσο και  Πανελλήνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης ήταν ιδιαίτερα επικοινωνιακός είχε στο ενεργητικό του  πλήθος ομιλιών και έπαιρνε θέση συχνά σε θρησκευτικά, κοινωνικά και εθνικά θέματα. Είχε  την ικανότητα να προσεγγίσει τους νέους ενώ σημαντικό ήταν και το φιλανθρωπικό του έργο στην ευρύτερη περιοχή στα 13 χρόνια παρά 2 μήνες ποιμαντορίας  του στην Ιερά Μητροπόλη Σισανίου και Σιατίστης.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κυρός Παύλος γεννήθηκε το 1947 στην Χαλκίδα. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1973 και Πρεσβύτερος το 1974 και υπηρέτησε ως Εφημέριος και Ιεροκήρυξ στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος τόσο στο Μαντούδι Ευβοίας, όσο και στη Χαλκίδα.

Το 1998 διορίσθηκε Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος και εν συνεχεία της Συνοδικής Επιτροπής Γάμου και Οικογενείας, των Συνοδικών Υποεπιτροπών των Ολυμπιακών Αγώνων, της χρηματοδοτήσεως των χριστιανικών οικογενειών της Θράκης για την απόκτηση τρίτου τέκνου και αυτής των Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης υπηρέτησε επί μία τριετία ως Διευθυντής Κατηχήσεως της Αποστολικής Διακονίας και Διευθυντής της Σχολής Κατηχητών και του Φροντιστηρίου Επιμορφώσεως Κατηχητών αυτής. Διετέλεσε παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την 4η Μαρτίου 2006 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης.

Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας σήμερα, Δευτέρα 14 Ιανουαρίου το μεσημέρι.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει αγρυπνία και νωρίς τα ξημερώματα το σκήνωμα του Μακαριστού Μητροπολίτη Παύλου θα μεταφερθεί στη Σιάτιστα συνοδεία απο τον Μητροπολίτη Χαλκίδας Χρυσόστομο, όπου το σκήνωμα του θα τεθεί και εκεί σε λαικό προσκύνημα.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Σισα-νίου και Σιατίστης κυρού Παύλου θα ψαλεί την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 12.00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

 

 

Μακαριστός Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος:

Ένα χρόνο μετά με ένα επίκαιρο μήνυμα


Μακάρι νά σᾶς φωτίσει ὁ Θεός αὐτή τήν ἔσχατη ὥρα."

" Σᾶς ἀπαντῶ λοιπόν εὐθέως.
Σήμερα πιστεύω ὅτι ἔχετε κάνει μεγάλο λάθος μέ αὐτή τή συμφωνία τῶν Πρεσπῶν.

Πιστεύω ὅτι εἶσθε σέ λάθος δρόμο.

Σᾶς τό φωνάζει ὅλος ὁ λαός.
Ἄν ὅμως τήν ψηφίσετε καί αὐτά πού φοβόμαστε ὅλοι ἐμεῖς, ἔλθουν στήν Πατρίδα μας, τότε θά σᾶς τό ποῦμε ξεκάθαρα ὅτι
ὑπογράψατε μιά συμφωνία προδοτική γιά τήν Πατρίδα.


Ἐμεῖς σᾶς προτείνουμε νά μοιραστεῖτε τήν εὐθύνη τῆς ἀπόφασης μέ τόν Λαό.

Σᾶς προτείνουμε Δημοψήφισμα, ἐδῶ καί τώρα.

Δέν εἶναι οἱ κάτοικοι τῆς γειτονικῆς Χώρας ὡριμότεροι τῶν Ἑλλήνων.

Ἀλλοιῶς ἐκφράζετε περιφρόνηση ἀπέναντι στό λαό.

Μακάρι νά σᾶς φωτίσει ὁ Θεός αὐτή τήν ἔσχατη ὥρα."

+ Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος

Αναρτήθηκε από Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020


Η τραγική ιστορία που έφερε κοντά τον μακαριστό μητροπολίτη Παύλο και

την «πριγκίπισσα των φτωχών»

Η τραγική ιστορία που έφερε κοντά τον μακαριστό μητροπολίτη Παύλο και την «πριγκίπισσα των φτωχών»
Ενημερώθηκε: 15/01/19

Σε λαϊκό προσκύνημα τίθεται σήμερα στην Αγία Παρασκευή Χαλκίδας το σκήνωμα του μακαριστού μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου ενώ θα ακολουθήσει ιερά αγρυπνία ως τα ξημερώματα της Τρίτης, οπότε θα μεταφερθεί με πομπή στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στη Σιάτιστα, όπου θα ψαλεί την Τετάρτη στις 12 η εξόδιος ακολουθία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Ο μακαριστός μητροπολίτης, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 71 ετών, χειροτονήθηκε διάκονος το 1973 και πρεσβύτερος το 1974, υπηρετώντας στη Μητρόπολη Χαλκίδος.

Ακόμα και πριν από την ενθρόνισή του στη Μητρόπολη Σιατίστης, τον Μάρτιο του 2006, η ποιμαντορία του χαρακτηρίστηκε από δυναμισμό, αγάπη, κατανόηση και βαθιά αφοσίωση στις πανανθρώπινες αξίες, ενώ έχαιρε του σεβασμού όχι μόνο των πιστών.

ΣΙΑΤ

Η διακονία του ήταν υποδειγματική, με τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, κοντά στους νέους, ενώ δεν δίσταζε να διαφωνήσει ακόμα και με ιεράρχες, όπως με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, για δηλώσεις του περί ομοφυλοφίλων. Πολέμησε, επίσης, κάθε ιδεολογία αντίθετη στις δημοκρατικές αξίες. Ηταν σθεναρά αντίθετος στη Συμφωνία των Πρεσπών, που τη χαρακτήριζε προδοτική, και στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στη γείτονα.

Λιγότερο γνωστή πτυχή της ζωής του ήταν η γνωριμία του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, όταν διακονούσε στη Λίμνη Ευβοίας. Ο μακαριστός συνόδευε τον 27χρονο πάσχοντα από κυστική ίνωση Γιάννη Καλυβιώτη σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Εκεί επισκέφθηκε τον νεαρό η πριγκίπισσα, με την οποία ανέπτυξε στενή σχέση όσο νοσηλευόταν. Εκεί γνωρίστηκε ο μακαριστός με την Νταϊάνα, την ημέρα που εκείνη έσπευσε στο νοσοκομείο μαθαίνοντας το τραγικό νέο ότι ο νεαρός κατέληξε.

Η υπόσχεση

Οπως είχε αποκαλύψει το 2012 ο ποιμενάρχης στην εκπομπή «Η άλλη όψη» και στον Μανώλη Κοττάκη, τότε κάποιος του είχε πει πως η πριγκιπισσα Νταϊάνα «το έκανε για να επιδειχθεί». Ωστόσο ο κ.κ. Παύλος του είχε απαντήσει: «Τόσον καιρό που πήγαινε δύο φορές την εβδομάδα και του έκανε παρέα, ποιος από εσάς το ήξερε;»

«Ηταν συγκινημένη για το παιδί, λυπήθηκε πάρα πολύ και αποφάσισε αυτό που δεν έκανε εν ζωή -του είχε υποσχεθεί «θα γίνεις καλά και θα πάμε μαζί στην πατρίδα σου»- να το κάνει στον θάνατό του» είχε αναφέρει ο αγαπητός δεσπότης στην ίδια συνέντευξη.

Η Νταϊάνα ήρθε στην Ελλάδα με αεροσκάφος της οικογένειας Λαιμού και είχε επισκεφθεί το σπίτι του νεαρού, συνοδευόμενη από τον μακαριστό Παύλο. Κατόπιν, την οδήγησε στην εκκλησία, όπου παρακολούθησε την εξόδιο ακολουθία. Αλλά η σχέση τους δεν σταμάτησε εκεί: «Η Νταϊάνα μάς βοήθησε και σε άλλες πλευρές μετά, γράφοντας ένα γράμμα για περιπτώσεις ασθενών. Η εξυπηρέτηση των νοσοκομείων της Αγγλίας ήταν ταχύτατη» είχε αποκαλύψει στην ίδια εκπομπή.

Πηγή: Espresso

 

 

 

 

Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης:

«Ο τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Εκκλησία είναι κομπλεξικός»

siatistis-pavlos

«Προεκλογικό πυροτέχνημα χαρακτηρίζει τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας» ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος

Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος μίλησε στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του «prlogos», για το θέμα του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας.

Ξεκίνησε από το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλες και τον πολιτισμένο τρόπο, όπως τον χαρακτήρισε που αντιμετωπίζεται η εκκλησία «Το Βέλγιο είναι μια ουδετερόθρησκη χώρα , επειδή αυτός είναι και ο στόχος της συνταγματικής αλλαγής» ανέφερε . «Το κράτος πληρώνει όλους τους ιερείς όλων των αναγνωρισμένων θρησκειών, στο μητροπολίτη παρέχει άδεια υπουργικού αυτοκινήτου, γιατί θεωρείται αξιόλογο αυτό που κάνει, στα βελγικά και ευρωπαϊκά σχολεία διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών υποχρεωτικά , αλλά το περιεχόμενο και τους καθηγητές τους ορίζει η μητρόπολη και η αντίστοιχη αναγνωρισμένη θρησκεία .Αυτό το κράτος έχει μεγάλο σεβασμό στην εκκλησία, ζητάει πολλές φορές την βοήθειά της» ανέφερε..

«Αναξιόπιστο το ελληνικό κράτος»

«Γιατί να εμπιστευτώ το κράτος το δικό μας; Πότε υπήρξε αξιόπιστο; Έγινε ένα θέμα για το ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας , το οποίο ιδρύθηκε εδώ και τρία χρόνια επί Σαμαρά. Δυστυχώς στην πατρίδα μας ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η εκκλησία είναι κομπλεξικός. Στο Βέλγιο είναι πολιτισμένοι, αναγνωρίζουν την ομάδα των ανθρώπων που πιστεύει και τους στηρίζει» τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι φιλόθρησκοι, αλλά πολιτισμένοι. «Εμείς εδώ προσπαθούμε κάθε κίνηση να την υπονομεύσουμε. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλά για 10.000 θέσεις εργασίας. Αυτοί οι κακοί παππάδες που τόσα χρόνια καταλαμβάνουν θέσεις, τώρα απελευθερώνονται.. Αυτή είναι μια ευθεία προσβολή στους ιερείς. Ποιον κοροϊδεύει;» ρώτησε.

«Αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, έρχεται στο τέλος μιας κυβερνητικής θητείας, είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. Μακάρι να μπορούμε να κουβεντιάσουμε κάποτε στα σοβαρά, όλα γίνονται επιπόλαια, βιαστικά χωρίς μελέτη. Την Παρασκευή που συνέρχεται η ιεραρχία θα συζητήσουμε. Δεν έχει η εκκλησία αντίρρηση, να συνεννοηθεί» τόνισε, αλλά δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε προεκλογικά παιχνίδια. «Εδώ και τρία χρόνια τι κάνουμε;; Ας το λύσουμε από την αρχή μιας κυβερνητικής θητείας, να έχουμε το χρόνο να μελετήσουμε και να καταλήξουμε»

«Η πληρωμή των ιερέων είναι εις ανταπόδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας»

«Υπάρχει μία επιφύλαξη το πόσο μπορώ να εμπιστευτώ το κράτος που δίνει αυτές τις υποσχέσεις και είναι διαχρονικά αναξιόπιστο, όταν μάλιστα διαπραγματεύομαι για 10.000 οικογένειες» ανέφερε λέγοντας ότι με τις συντάξεις, με την ιατρική περίθαλψη, υπάρχει θέμα και ο δρόμος είναι μακρύς για να χωρίσει το κράτος από την εκκλησία.

Αναφορά έκανε και στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, πριν αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας: «Δεν μας κάνετε χάρη» του είχε πει. «Η πληρωμή των ιερέων είναι εις ανταπόδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας που σε ποσοστό 96% έχει πάρει το ελληνικό κράτος» τόνισε διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις της εκκλησίας για την πληρωμή των ιερέων.«Εσείς δώστε μας να αποκαταστήσουμε τους ακτήμονες και εμείς την πληρωμή των ιερέων. Υπάρχει νομική δέσμευση» ,ανέφερε τονίζοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα απευθυνθούν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. «Δεν κάνει χάρη, ούτε είναι επίδομα ελεημοσύνης. Η αξιοποίηση της περιουσίας είναι για να διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς από κράτος και εκκλησία ανέφερε λέγοντας ότι τα πράγματα είναι μπερδεμένα.

Για την φιλοξενία πολυτέκνων σε χωριά του Βοΐου

Σε ερώτηση του Λύσανδρου Ρήγα για την φιλοξενία οικογενειών σε απομακρυσμένα χωριά του δήμου Βοΐου ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος ανέφερε: «Έχουμε τρία σπίτια έτοιμα και τρεις οικογένειες που είναι έτοιμες να εγκατασταθούν. Σήμερα δέχτηκα στο mail μου μια ακόμα ενημέρωση από μια ακόμα πολύτεκνη οικογένεια» που επιθυμεί να έρθει.

Για το θέμα φιλοξενίας μεταναστών στο Πόρτη: «Δεν θέλουμε κανέναν αλληλέγγυο»

Αντίθετος στην φιλοξενία μεταναστών στο στρατόπεδο Μιλτιάδη Πόρτη είναι ο Μητροπολίτης μιλώντας για λάθος διαχείριση του όλου θέματος με πρωταγωνιστή όχι τον άνθρωπο.«Είχα αντιδράσει από παλιά όταν ένας άλλος υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε ανάλογη σκέψη. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια χωματερή ανθρώπων. Το στρατόπεδο αυτό δεν έχει καμιά υποδομή, είναι μέσα στην πόλη. Κάποια παιδιά μέσα στα κάγκελα και κάποια έξω;» τόνισε.

Όταν ζητήθηκε από τον τότε υπουργό , τον κ. Κουρουμπλή, ανέφερε να φιλοξενήσουμε 40 παιδιά ασυνόδευτα παιδιά στον Πεντάλοφο, έβαλε μια προϋπόθεση. «Δεν θέλουμε κανέναν αλληλέγγυο, θα τα κάνουμε όλα μόνοι μας και δεν θα μας ελέγξετε». Δεν απαντήθηκε ποτέ η πρότασή του τόνισε ρωτώντας: «Τους ενδιαφέρει πραγματικά η αποκατάσταση, η στήριξη αυτών των ανθρώπων;»

«Η διαχείριση δεν έγινε σωστά με στόχο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι. Εμείς εδώ θα τους κάνουμε πιο ευτυχισμένους; Που έχουν πάει τα χρήματα που δόθηκαν;» ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι «Αλληλέγγυος δεν είναι αυτός που βοηθάει και πληρώνεται, αλληλέγγυοι είναι αυτοί που έρχονται καθημερινά στη Σιάτιστα και μαγειρεύουν εδώ και δέκα χρόνια χωρίς να πληρώνονται. Την πρόταση την κάναμε με αγάπη στα παιδιά. Να έρθουν τα παιδιά, αλλά κανείς από τους αλληλέγγυους. Τώρα πάλι έχει γίνει κάτι, γιατί στην πραγματικότητα άλλο είναι το ενδιαφέρον και όχι τα παιδιά» ολοκλήρωσε.

 

 

 

 

Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Τι είπε ο Χένρυ Κίσινγκερ για εμάς τους Έλληνες & οι «Έλληνες» εθνομηδενιστές του σήμερα

Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλος «.....αυτό το «έργο» υπηρετούν πιστά όλοι αυτοί οι εθνομηδενιστές του σήμερα..».
Ακούστε το συγκλονιστικό απόσπασμα της ομιλίας του Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος ήταν κύριος ομιλητής στην εόρτια εκδήλωση μουσικής και λόγου με τίτλο «Διπλός Ευαγγελισμός» της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας με την ευκαιρία της διπλής εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Εθνικής μας επετείου, που πραγματοποιήθηκε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βεροίας το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 στις 8 μ.μ.https://www.youtube.com/watch?v=Mcu7zS_w4bE
ΠΗΓΗ: Gerasimos Bekes,ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ.

 

 

 

11.8.16

O Σιατίστης Παύλος προς Τσίπρα: Ρατσισμός απέναντι στους χριστιανούς η αποποινικοποίηση της βλασφημίας

Posted by ssatsok

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡ. ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ
» Κ. Πρωθυπουργέ, ότι όταν κάποιος εκμεταλλεύεται την ανεκτικότητα των χριστιανών για να υβρίζει την πίστη τους, αυτός στερείται ήθους, δηλαδή είναι ανήθικος. Τέτοιοι είναι μερικοί, που σας εισηγήθηκαν να αποποινικοποιήσετε την βλασφημία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητρ. Σιατίστης σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα. Αναλυτικά:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι η δεύτερη φορά που απευθύνομαι σε σας και ζητώ την προσωπική σας τοποθέτηση. Στην πρώτη ανταποκριθήκατε θετικά και εσείς και το κόμμα σας, αποδοκιμάζοντας τις αθλιότητες του τότε βουλευτή σας στην Καστοριά.

Νοιώθω την ανάγκη να το πράξω και πάλι με αφορμή ένα θέμα που ήλθε στο φως της δημοσιότητος. Ακούστηκε ότι πρόθεση της Κυβέρνησής σας είναι η αποποινικοποίηση της βλασφημίας. Πρέπει από την αρχή να σας δηλώσω ότι ο Χριστός δεν έχει ανάγκη από καμμία νομική προστασία για την υπεράσπισή Του. Το έδειξε ο ίδιος όταν «λοιδορούμενος ουκ αντελοιδόρει και πάσχων ουκ ηπείλει».

Αλλά και ο νομοθέτης που νομοθέτησε ως ποινικό αδίκημα την κακόβουλη βλασφημία δεν είχε στόχο να υπερασπίσει τον Χριστό. Είχε στόχο όμως να υπερασπίσει την κοινωνική γαλήνη και την κοινωνική ευταξία, χρησιμοποιώντας τον νόμο πιο πολύ ως παιδαγωγικό μέσο για την καλλιέργεια πολιτισμένων ανθρωπίνων σχέσεων.

Υπάρχουν άνθρωποι που η πίστη και η αγάπη τους για το πρόσωπο του Χριστού είναι ανώτερη από τον σεβασμό ακόμη και απέναντι στους γονείς τους, οι οποίοι με τις πράξεις τους πολλές φορές ακυρώνουν τον σεβασμό στα πρόσωπά τους. Ενθυμούμαι ένα έφηβο ο οποίος μου απεκάλυψε ότι «αν δεν είχα γνωρίσει το Χριστό, θα είχα αυτοκτονήσει» εξ αιτίας της οικογενειακής του καταστάσεως.

Ο νόμος λοιπόν θέλησε να καλλιεργήσει τον σεβασμό των ανθρώπων μεταξύ τους, τον σεβασμό απέναντι στην πίστη των άλλων. Οι χριστιανοί, που πιστεύουμε στο Χριστό και στην αγάπη Του, πληγωνόμαστε όταν κάποιοι βλασφημούν το Πρόσωπό Του. Εδώ ο άνθρωπος αγανακτεί αν κάποιος υβρίζει τον πατέρα ή την μητέρα του και πολλές φορές αντιδρά βίαια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πολύ περισσότερο απέναντι στο Πρόσωπο του Χριστού, το Οποίο για τους πιστούς είναι αδιαπραγμάτευτο.

Βέβαια, διδαχθήκαμε από τον Χριστό να έχουμε υπομονή και να έχουμε ανοχή. Να είμαστε ανεκτικοί. Οι Άγιοι Απόστολοι μας είπαν για τον εαυτό τους: «λοιδορούμενοι, ευλογούμεν, διωκόμενοι ανεχόμεθα, βλασφημούμενοι παρακαλούμεν» και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς. Όμως θα συμφωνήσετε μαζί μου, κ. Πρωθυπουργέ, ότι όταν κάποιος εκμεταλλεύεται την ανεκτικότητα των χριστιανών για να υβρίζει την πίστη τους, αυτός στερείται ήθους, δηλαδή είναι ανήθικος. Τέτοιοι είναι μερικοί, που σας εισηγήθηκαν να αποποινικοποιήσετε την βλασφημία, για να μπορούν να βλασφημούν τα ιερά πρόσωπα και να ειρωνεύονται την πίστη των χριστιανών.

Γνωρίζετε επίσης ότι η ανεκτικότητα προϋποθέτει βαθειά πνευματική καλλιέργεια, η οποία ούτε αυτόματα αποκτάται, ουτε όλοι την διαθέτουν. Τι θα συστήσετε, λοιπόν, κ. Πρωθυπουργέ, στους ανθρώπους που δεν έχουν τόση ανεκτικότητα; Θα τους συστήσετε την αυτοδικία; Θα τους συστήσετε να υπερασπισθούν μόνοι τους την πίστη τους, ακόμη και με την βία; Βλέπετε, λοιπόν, ποια ήταν η πρόνοια του νόμου για την κακόβουλη βλασφημία; Η προστασία της ειρήνης και της κοινωνικής γαλήνης. Αλλά μια τέτοια συμπεριφορά δεν συνιστά και ένα ειδεχθή ρατσισμό απέναντι στους χριστιανούς; Μήπως επιδιώκετε να αναβιώσετε τους διωγμούς, έμμεσους ή άμεσους, εναντίον των πιστών; Αυτά μπορεί να είναι τα οράματα μιάς αριστερής κυβέρνησης; Αυτή είναι η δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου, τα οποία οραματίζεσθε και επαγγέλεσθε;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είσθε Πρωθυπουργός μιάς χώρας της οποίας οι Πολίτες από ανέκαθεν, σαν έκφραση και της φιλοσοφίας τους και του πολιτισμού τους, μάχονταν πρώτα «υπέρ βωμών και μετά υπέρ εστιών». Είναι αυτοί οι ίδιοι οι πολίτες, που όταν γνώρισαν τον Άγνωστο μέχρι τότε σε αυτούς Θεό, συνέχισαν με τον ίδιο τρόπο να μάχωνται πρώτα για του Χριστού την πίστη την Αγία και μετά για της Πατρίδος την ελευθερία. Αυτή είναι η ταυτότητα της χώρας της οποίας είσθε Πρωθυπουργός.

Εμείς οι χριστιανοί διδαχθήκαμε να είμεθα πράοι, ειρηνικοί, ταπεινοί, να ανεχώμεθα ακόμη και την αδικία, όταν όλα αυτά αφορούν εμάς. Όταν όμως το κινδυνεύον είναι η πίστη μας τότε γινόμαστε θηρία, στην δύναμη την πνευματική, όπως μας δίδαξε ο πράος και ειρηνικός Ιεράρχης της Καισάρειας, ο Μέγας Βασίλειος. Η διατάραξη, λοιπόν, της κοινωνικής ηρεμίας και γαλήνης εκ μέρους της Κυβερνήσεώς σας με την νομική στήριξη του λεκτικού κατ’ αρχήν διωγμού και της ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντι στους πιστούς, θα ήταν μια πράξη αφροσύνης.

Τότε ο νομοθέτης, όπως ήδη σας είπα, δεν είχε σκοπό να προστατεύσει το πρόσωπο του Χριστού, ίσως ούτε καν τους χριστιανούς, αλλά να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. Μια λοιπόν δική σας σήμερα απόφαση αποποινικοποίησης της βλασφημίας στρέφεται ευθέως κατά των χριστιανών, όπως φαίνεται και από τις διαθέσεις αυτών που σας το ζητούν. Θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε μια τέτοια πράξη αν είχατε προχωρήσει στην πνευματική καλλιέργεια του λαού, αν είχατε σμιλεύσει σε σωστά βάθρα την κοινωνική συνοχή, αν είχατε καλλιεργήσει τον πολιτισμό σε αυτό τον τόπο. Τότε μια τέτοια διάταξη θα ήταν περιττή. Όταν όμως ακόμη και Υπουργοί σας στερούνται τέτοιου πολιτισμού, τότε μια τέτοια διάταξη είναι ίσως αναγκαία. Η Πολιτεία δεν μπορεί να κάνει τον κόσμο παράδεισο, μπορεί όμως να τον αποτρέψει από το να γίνει κόλαση και σε αυτό μάλλον απέτυχε. Τουλάχιστον αυτό προσπαθήστε να διορθώσετε.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αλήθεια! δεν σας προβληματίζει ότι η Ευρώπη άρχισε να ζεί στον αστερισμό του τρόμου; Δεν καταλάβατε ότι αυτά που έχουν ήδη συμβεί είναι μόνον η αρχή; Ή ακόμη περισσότερο έχετε σκεφθεί τι θα συμβεί αν κάποιος βλασφημήσει τον Αλάχ; Εύχομαι να επιδείξετε ως Κυβέρνηση την ίδια ευαισθησία που επιδείξατε τότε ως Αντιπολιτευση.

Μετά τιμής αλλά και αναμονής

Ο Σισανίου και Σιατίστης ΠΑΥΛΟΣ

ΠΗΓΗ
Αναρτήθηκε από petaloudas petaloydas στις 11.8.16

 

 

 

Γράφτηκε από: Romfea.gr. Πέμπτη, 24 Δεκέμβριος 2015

Σιατίστης Παύλος: ''Επιχειρούμε να ανατρέψουμε την τάξη της φύσεως''

pavlos-1

Στην εκπομπή "ΑΥΤΟΨΙΕΣ" μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος για το Σύμφωνο Συμβίωσης των ομοφυλόφιλων.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε χαρακτηριστικά: ''Έχω την αίσθηση ότι επιχειρούμε να ανατρέψουμε την τάξη της φύσεως, διότι από τα πανάρχαια χρόνια βασικό κύτταρο της κοινωνίας θεωρέιτε η οικογένεια. Και η οικογένεια πάντοτε σε όλες τις νομοθεσίες ήταν η σχέση του άντρα και της γυναίκας μέσα στα πλαίσια της οποίας έρχονται τα παιδιά. Οπότε σήμερα ερχόμαστε να νομοθετήσουμε μια πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα οι κοινωνίες θεωρούσαν φυσιολογική σχέση.''

Σε άλλο σημείο ο κ. Παύλος υπογράμμισε: ''Δεν μπορεί μια επιλογή ενός ανθρώπου για τον τρόπο της ζωής του να αποτελέσει δημόσιο αγαθό που να τύχει νομικής προστασίας και ακόμη χειρότερα η εξίσωση αυτής της σχέσης με την οικογένεια.''

Δείτε παρακάτω την συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

ΑΥΤΟΨΙΕΣ 8 ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ FLASH ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ

 

 

 

Σιατίστης Παύλος για Φίλη: Εμείς δεν φοβόμαστε την αθεΐα σας, εσείς γιατί φοβάστε την πίστη μας; - Η Αριστερά και η σκουπιδοποίηση του ανθρώπου.

  • Δευτέρα, 25 Μάιος 2015 10:32
  • Από  desk agioritikovima
Σιατίστης Παύλος για Φίλη: Εμείς δεν φοβόμαστε την αθεΐα σας, εσείς γιατί φοβάστε την πίστη μας;-Η Αριστερά και η σκουπιδοποίηση του ανθρώπου
“ΔΕΥΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΧΘΩΜΕΝ εκ δευτέρου”

Του Μητροπολίτου Σισανίου & Σιατίστης Παύλου

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αναφερόμενος εις το αίτημα του κ. Φίλη περί χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας, εξ αφορμής της ελεύσεως του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας, σημείωσε το ενδεχόμενο κάποιοι να μετανοιώσουν για τις προτάσεις τους. Ο κ. Φίλης αναγνώρισε μεν ότι αυτή είναι μια μακρά πορεία, αλλά είπε ότι δεν μπορούμε να προσέλθουμε «εν μετανοία» στην συζήτηση αυτή.

Η πρώτη σκέψη είναι μήπως κάποιος στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βοηθήσει τον κ. Φίλη στα Ελληνικά του, γιατί άλλο είπε ο Μακαριώτατος και άλλο ο κ. κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Γιατί δεν κατάλαβε εκτός εάν συνειδητά διέστρεψε τον λόγο του Αρχιεπισκόπου. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν ζήτησε από κανένα να προσέλθει «εν μετανοία» σε ένα διάλογο, είπε όμως κάτι σημαντικό. Ότι κάνοντας κανείς βιαστικές ενέργειες μπορεί να το μετανοιώσει, κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είπε ο κ. Φίλης. Δεύτε λοιπόν και διαλεχθώμεν εκ νέου.
Είναι γνωστές οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας. Αυτό το θέμα ο Πρωθυπουργός το έχει αναθέσει στον Υπουργό Παιδείας και ο Υπουργός έχει δηλώσει ότι δεν είναι του παρόντος. Με την αναφορά του λοιπόν σε αυτό το θέμα άραγε στρέφεται εναντίον της Εκκλησίας ή κάνει αντιπολίτευση στον ι δ ι ο τον Πρωθυπουργό; Τα λέει για να ακούσει η Εκκλησία την δήλωσή του και να φοβηθεί, ή για να τα ακούσει ο Πρωθυπουργός και ίσως και ο Υπουργός της Παιδείας;
Ο κ. Φίλης έκανε αυτή τη δήλωση με αφορμή την έλευση του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας. Αλήθεια! Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Μήπως είναι μια σαφής απειλή απέναντι στην πίστη των πιστών; Μέγα το ατόπημα του κ. εκπροσώπου, αλλά και φθηνό σαν επιχείρημα.

Μήπως μας λέει: «προσέχτε καλά, γιατί θα έχετε συνέπειες;». Μήπως ενοχλήθηκε από την πίστη του λαού, από το πλήθος που προσήλθε και προσέρχεται για να προσκυνήσει το Ιερό Λείψανο; Μήπως επιχειρεί να καταστείλει την ευλάβεια του λαού με απειλές; Ξαναγυρίζει λοιπόν στον τόπο μας η Αριστερά στον Σταλινικό της μεσαίωνα των απειλών και των διωγμών;

Το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας είναι ένα όντως πολύ σοβαρό θέμα και δεν τιμά τους ανθρώπους της εξουσίας να το χρησιμοποιούν σαν απειλή. Οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας δομήθηκαν μέσα στην ζωή και την ιστορία, δομήθηκαν σε δύσκολες ώρες, δομήθηκαν όταν η Ορθοδοξη πίστη συνιστούσε το εθνικό σύνορο του Γένους και όχι μέσα σε κάποιο γραφείο πολιτικό. Το να χρησιμοποιείται ένα τέτοιο θέμα σαν απειλή αυτό ευτελίζει την σοβαρότητα του, αλλά και αυτούς που το μεταχειρίζονται με τόσο ευτελή τρόπο.
Πίστεψαν μήπως κάποιοι ότι εκτοξεύοντας μια τέτοια απειλή θα φοβίσουν τους ανθρώπους και θα καταστείλουν την ευλάβειά τους; Ή μήπως εάν επέλθει ο χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας δεν θα μπορεί να μεταφερθεί ένα Ιερό Λείψανο σε ένα νοσοκομείο για ενίσχυση και παρηγορία των ασθενών; Είμαστε εμείς που πρέπει να ρωτήσουμε σε ποιά χώρα τίθενται τέτοια εμπόδια; Μήπως κάποιοι ζούν σε άλλες εποχές; Σε πλείστα νοσοκομεία του εξωτερικού υπάρχουν παρεκκλήσια και η εκδήλωση της πίστης και η προσφυγή στη Θεία βοήθεια είναι ανεμπόδιστα.
Ο κ. Φίλης αναφερόμενος στο θέμα σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας παραβιάζει ανοικτές θύρες και από την πλευρά του κόμματος του και από την πλευρά της Εκκλησίας. Δεν κομίζει λοιπόν τίποτα καινούριο πέρα από μια επιπόλαια και επικίνδυνη στάση.

Αυτή την στιγμή η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη ώρα και το ζητούμενον είναι η ενότητα του λαού μας. Μόνον άφρονες και υπονομευτές της κυβερνητικής προσπάθειας μπορούν να διασπούν την ενότητα του λαού σε μια τέτοια κρίσιμη ώρα και να εκτοξεύουν απειλές κατά του μεγαλύτερου μέρους του. Μόνον άνθρωποι κατώτεροι των περιστάσεων μπορούν να βάλουν τις ιδεοληψίες τους πάνω από το μέλλον αυτού του τόπου. Ο λαός ψήφισε την παρούσα Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του και όχι για να αλλάξει την πίστη του.
Είναι δικαίωμα, αλλά και ευθύνη του καθενός και η πίστη και η απιστία. Κάποιος που δεν έχει την εμπειρία του Θεού είναι λογικό να δηλώνει άθεος. Κάποιος που δεν έχει διαπιστώσει την εμπειρία «των γυμνών οστέων που αναβλύζουν ιάματα» είναι λογικό να τα απορρίπτει. Από πότε όμως η άγνοια προσπαθεί να αμφισβητήσει την γνώση; Βουλευτής του ιδίου κόμματος δηλώνει πολύ καθαρά ότι γνωρίζει την θεραπευτική δύναμη των Ιερών Λειψάνων ως ιατρός!!! Καί βέβαια δεν είναι ο μ ο ν ο ς. Θα τον ειρωνευθείτε, γιατί δεν γνωρίζετε αυτά που γνωρίζει ο ίδιος; Θα αρχίσετε τις παλαιές «επιστημονικές» αποδείξεις; Εμείς δεν φοβόμαστε την αθεΐα σας, εσείς γιατί φοβάστε την πίστη μας;
Ξαφνικά λοιπόν η Ευρώπη που μας πνίγει, η Ευρώπη που μας πιέζει, η Ευρώπη που απειλεί να μας διώξει, η Ευρώπη που επιχειρεί να μας «σώσει» αφανίζοντας από την ανέχεια και την πείνα τον μισό πληθυσμό μας, έγινε λοιπόν τώρα το πρότυπο μας; Η Ευρώπη που βλέπει αδιάφορα τις εκατόμβες των ανθρώπων που πνίγονται στις θάλασσες ή που σφαγιάζονται στην ξηρά χωρίς καμμία θέληση επέμβασης, έγινε το πρότυπό μας ώστε να ισχυριζόμαστε εμετικά, ότι τάχα αυτό δεν συμβαίνει σε καμμία άλλη χώρα της Ευρώπης; Γιατί λοιπόν διαμαρτύρεσθε εναντίον της απανθρωπίας των μνημονίων; Τότε ας σκύψουμε το κεφάλι και ας μιμηθούμε αυτή τη στάση ζωής, όπου η απανθρωπία της πηγάζει από την αθεΐα της.

Τι εννοούσε άραγε ο Αρχιεπίσκοπος όταν προειδοποιούσε: «προσέξτε μήπως το μετανοιώσετε». Απειλούσε ο Αρχιεπίσκοπος; Δεν το συνηθίζει. Αντίθετα μας έχει όλους συνηθίσει να μην ομιλεί, αλλά όταν ομιλεί, ο λόγος του είναι καίριος. Κάτι λοιπόν ξέρει και ομιλεί. Να το ψάξουμε λίγο; Μήπως λοιπόν προειδοποιούσε ότι ένας τέτοιος χωρισμός σε αυτή την ώρα θα φανέρωνε όλη την γυμνότητα του κράτους και όλη την ανεπάρκεια της Πολιτείας, που τώρα όμορφα κρύβεται μέσα από την Εκκλησία; Γνωρίζετε πολύ καλά αυτή την γυμνότητα, που από αγάπη καλύπτει η Εκκλησία. Δεν σας απειλεί λοιπόν ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε σας καλεί σε μετάνοια, αλλά σας προειδοποιεί.
Αλήθεια! Τι πραγματικά επαγγέλεσθε για τον άνθρωπο και στον άνθρωπο; Τι έχετε να του προτείνετε σαν πρόταση ζωής; Γιά ποιο μέλλον τον ετοιμάζετε; Μήπως την σκουπιδοποίησή του; Δεν έχετε άλλωστε τίποτα διαφορετικό από την σκουπιδοποίηση του ανθρώπου, όσο υπάρχει ο θάνατος. Ο θάνατος για σας, σαν καταστροφή και σαν τέρμα ζωής. Ο θάνατος για μας, σαν πέρασμα.
Όταν διακονούσα στο Μαντούδι και έγινε η μεγάλη απεργία των μεταλλορύχων, μια απεργία που έγινε κυρίως για το καπρίτσιο ενός πολιτικού, συναντώ μια μέρα τον εκπρόσωπο της Αριστεράς στο Γραφείο της Κοινότητας. Τον ρωτώ λοιπόν γιατί ενδιαφέρεται για τους εργάτες. Τού εξηγώ ότι για μένα ο άνθρωπος έχει μοναδική αξία, γιατί για χάρη του, ο Θεός έγινε άνθρωπος και γι’ αυτό εγώ αγωνίζομαι. Εσύ λοιπόν γιατί είσαι εδώ; Τι είναι για σένα ο άνθρωπος χωρίς το Θεό; Ένα ωραίο ζώο; Έκπληκτος τον ακούω να μου απαντά: «Ναί!». Τότε τον ξαναρωτώ: «Δηλαδή εσύ εδώ αγωνίζεσαι για περισσότερο σανό!» Καί μου απαντά και πάλι: «Ναί»! Καί τότε του απάντησα: «Καλύτερος συνεργάτης του Κεφαλαίου από σένα, που υποτίθεται ότι το πολεμάς δεν υπάρχει. Εσύ του προσφέρεις την ιδεολογική κάλυψη, χαρακτηρίζοντας τον άνθρωπο σαν ζώο και το Κεφάλαιο τον αντιμετωπίζει στην πράξη και τον εκμεταλλεύεται σαν ζώο». Η Εκκλησία πιστεύει όχι στην σκουπιδοποίηση του ανθρώπου, αλλά στον δοξασμό και την θέωσή του, όπως μαρτυρεί το Ιερό Λείψανο της Αγίας Βαρβάρας, αλλά και οι πρόσφατοι Άγιοί μας.

Η Αριστερά του κ. Φίλη δυστυχώς έχει μείνει πολύ πίσω. Κάποιοι άλλοι Αριστεροί όμως κατάλαβαν ότι η Αριστερά δεν κινδυνεύει από την πίστη των πιστών, αλλά από τον εαυτό της. Σε μια τέτοια κρίσιμη ώρα για την Πατρίδα μας, από τους Πολιτικούς μας απαιτούμε το ολιγότερο, σοβαρότητα.

 

 


Φτάνει πια τόση υποκρισία

Του Σεβ. Μητροπολίτου Σιατίστης κ. Παύλου

Πριν από σαράντα περίπου χρόνια παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα ναρκωτικών μέσα σε σχολείο. Και τότε άρχισαν οι γεμάτες υποκρισία συσκέψεις και οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συζητήσεις, οι στρογγυλές και οι τετράγωνες τράπεζες, για να συζητήσουν και να μελετήσουν το γεγονός.

Δημοσιογράφοι, ειδικοί και ανειδίκευτοι να συζητούν και να προσπαθούν τάχα να διερευνήσουν το «φρικτό» γεγονός.

Ένιωσα τότε μια αηδία και μια αγανάκτηση μαζί για όλους που, ενώ ήταν οι κύριοι υπαίτιοι του γεγονότος παρίσταναν τους αθώους και ενώ ήταν οι περισσότεροι «προαγωγοί», τώρα επιχειρούσαν να κάνουν τους θεραπευτές.

Έγραψα λοιπόν και εγώ τότε σε τοπική εφημερίδα ένα κείμενο με μια σκληρή ειρωνεία. «Ώστε ανησυχήσατε! Μιλάτε σοβαρά! Μα τι άλλο κάνετε όλοι εσείς, ο καθένας από την πλευρά του, εδώ και μια δεκαετία από το να γκρεμίζετε όλα τα αναχώματα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εισβολή των ναρκωτικών στα σχολεία; Ειρωνευθήκατε όλες τις αξίες! Χλευάσατε την πίστη και την αρετή! Τώρα μπορείτε να είσθε υπερήφανοι. Πετύχατε τον στόχο σας. Τα ναρκωτικά μπήκαν επί τέλους στα σχολεία και από εδώ και πέρα θα γίνουν κυρίαρχο στοιχείο στην ζωή τους»!

Αυτά έγραφα τότε και λυπάμαι που ο χρόνος με δικαίωσε.

Την ίδια οργή αναμεμιγμένη με αηδία δοκίμασα αυτές τις ημέρες με αφορμή την αυτοκτονία-έγκλημα του νεαρού παιδιού από την Κρήτη, εκεί στα Γιάννενα.
Δημοσιογράφοι με ψεύτικο ύφος λύπης, λοιποί σχολιαστές που τάχα απορούσαν και προσπαθούσαν να καταλάβουν το γεγονός.
Σε μερικές μάλιστα ραδιοφωνικές εκπομπές που έτυχε να ακούσω ταξιδεύοντας, εκπομπές ελαφρού χαρακτήρα, ένα τάχα σοβαρό σχόλιο για το θλιβερό γεγονός, για να κάνουμε τάχα το καθήκον μας και αμέσως μετά επιστροφή στα χαζά και ευτράπελα και στα ελαφρά, αλλάζοντας θέμα.

Μάλιστα κάποιος πρωινός δημοσιογράφος σκέπτεται και διερωτάται «μήπως πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε παλαιότερες εποχές» που οι άνθρωποι ήταν πιο κοντά ο ένας στον άλλο;

Δεν μιλάει όμως για το ποιές ήταν αυτές οι εποχές και τι τις διαφοροποιούσε από τις σημερινές. Δεν εξηγεί ότι τότε λειτουργούσαν όλα αυτά που πολλοί από τους συναδέλφους τους τα ενέπαιξαν και τα ειρωνεύτηκαν.

Ξέχασε μήπως ότι όταν κάποιες έρευνες έδειχναν υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης προς την οικογένεια, την Εκκλησία η τον Στρατό τα δημοσιογραφικά σχόλια σημείωναν: «συντηρητική στροφή της Νεολαίας», χωρίς βέβαια να μας εξηγούν ποιά θα ήταν η προοδευτική στροφή της Νεολαίας. Αλλά αυτή την ζούμε σήμερα. Όλοι αυτοί που τάχα προβληματίζονται είναι εκείνοι που με το παράδειγμα τους, το λόγο τους και την γραφίδα τους μετέτρεψαν τις παλιές όμορφες παρέες και φιλίες των παιδιών και των νέων μας σε «συμμορίες» που σκοτώνουν.

Ευχήθηκε μάλιστα το συγκεκριμένο περιστατικό να γίνει σταθμός που θα μας κάνει να αλλάξουμε στάση και να μην το ξεχάσουμε μέχρι την επόμενη φορά που θα ξαναγίνει κάτι παρόμοιο.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τέτοιες ευχές; Πόσες φορές δεν ακούσαμε τα αρμόδια υπουργεία να λαμβάνουν μέτρα για να ξεχασθούν όλα αυτά έπειτα από λίγο; Πόσες φορές δεν ακούσαμε βαρύγδουπες δηλώσεις ειδικών χωρίς συνέχεια και χωρίς αποτέλεσμα;

Πόσες φορές ακούσαμε ότι «το μαχαίρι θα φθάσει μέχρι το κόκαλο», αλλά σχεδόν πάντα δεν αγγίξαμε καν το μαχαίρι; Φτάνουν πια τα λόγια το παχιά και τα μεγάλα!

Τα παιδιά μας χρειάζονται αλήθεια και αγάπη! Αλλά ποιός να τους την δώσει. Η Παιδεία που δεν ασχολείται πλέον με το πρόσωπο του μαθητή η της μαθήτριας, αλλά μόνο με το μυαλό τους έχοντάς τους μεταβάλλει από πρόσωπα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που τους φορτώνουν μόνο «δεδομένα»;

Τι είναι σήμερα το Λύκειο παρά εκείνο που φορτώνει το μυαλό του μαθητή μόνο με ύλη; Βλέπετε και ο νέος αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας θεώρησε ότι το μοναδικό πρόβλημα της Παιδείας είναι ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για να μην υστερήσει σε σχέση με τους προκατόχους του έσπευσε να κάνει και την δική του ψιλοαλλαγή.

Το ότι προΐσταται μιας Παιδείας που αγνοεί την προσωπικότητα του Παιδιού, μιας Παιδείας που έχει μετατραπεί από όπλον δικαιοσύνης σε όπλον θανάτου, μιας παιδείας που έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την αγωγή, αυτό δεν το πήρε είδηση;

Να δώσει αλήθεια και αγάπη η Οικογένεια! Ποιά οικογένεια; αυτή που βαθμοθηρεί; Αυτή που καλλιεργεί τον ανταγωνισμό των παιδιών; Αυτή η μάνα που απαγορεύει στην 18χρονη κόρη να πει στη συμμαθήτρια της, που αρρώστησε για δυό μέρες, την ύλη που έχασε, μήπως και εξαιτίας αυτού η άλλη αποτύχει στις εξετάσεις και επιτύχει η δική της;

Η οικογένεια που διαμαρτύρεται στον καθηγητή γιατί το παιδί έχει 18 και όχι 19 στο μάθημα, αλλά δεν ενδιαφέρεται για τον χαρακτήρα και την χαλασμένη προσωπικότητα του παιδιού της;

Η οικογένεια που βλέπει το παιδί της σαν ένα ωραίο ζωάκι και δεν διερωτήθηκε αν αυτό το παιδί έχει και ψυχή την οποία πρέπει να φροντίσει;

Η οικογένεια που πολλές φορές έχει στερήσει το χαμόγελο από το παιδί μέσα στο ίδιο της το σπίτι; Μήπως πολλές φορές και οι θύτες δεν είναι θύματα που γεννούν καινούρια θύματα με τη σειρά τους;

Να δώσει αλήθεια και αγάπη η κοινωνία! Ποιά κοινωνία; Αυτή που εξαρτώμενη από μια διεφθαρμένη εξουσία σαρκάζει την αρετή, που εμπαίζει τη δικαιοσύνη, που ειρωνεύεται το ήθος, που πολεμά την αξιοκρατία, που διδάσκει την κομπίνα, που διδάσκει και προβάλλει την βία;

Τα παιδιά μας εικόνες μας είναι, σε μας τους μεγάλους μαθήτευσαν, εμείς τα σαρκάζουμε αν δεν έχουν γίνει τόσο «προοδευτικά» ώστε ακόμη και να εκδίδονται.
Εμείς τους αφαιρέσαμε το μέτρο της αξίας τους για να τα εμπορευόμαστε πιο φτηνά στις περίεργες «αγορές μας».

Φτάνει λοιπόν όλη αυτή η υποκρισία! Αν σε κάτι ταρακουνηθήκαμε ας φροντίσουμε τα άλλα υποψήφια θύματα. Ας ξαναβάλουμε στο κέντρο της Οικογένειας, της Παιδείας, της Κοινωνίας, όλα αυτά που πετάξαμε σαν άχρηστα, όλα αυτά που στερήσαμε από τα παιδιά μας και ας σταματήσουμε να ψευτοκλαίμε πάνω από τους νωπούς τάφους τους.

Μια άλλη Παιδεία, μια άλλη Οικογένεια, μια άλλη Κοινωνία χρειάζονται τα παιδιά μας αν δεν θέλουμε να έχουμε και άλλα θύματα και ας μην ξεχνάμε ότι χρειάζεται να καταλάβουμε πρωτίστως την οντολογία και όχι μόνο την ψυχολογία των παιδιών μας.

Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015 19:18

 

 

 

 

Παρέμβαση – κόλαφος του Σιατίστης Παύλου: Κάνατε έμβλημα το έγκλημα και τώρα θρηνείτε πάνω από τα μνήματα των θυμάτων.

Posted by olympiada στο Μαρτίου 19, 2015

Πρίν ἀπό σαράντα περίπου χρόνια παρουσιάστηκε τό πρῶτο κροῦσμα ναρκωτικῶν μέσα σέ σχολεῖο. Καί τότε ἄρχισαν οἱ γεμᾶτες ὑποκρισία συσκέψεις καί οἱ τηλεοπτικές καί ραδιοφωνικές συζητήσεις, οἱ στρογγυλές καί οἱ τετράγωνες τράπεζες, γιά νά συζητήσουν καί νά μελετήσουν τό γεγονός.

Δημοσιογράφοι, εἰδικοί καί ἀνειδίκευτοι νά συζητοῦν καί νά προσπαθοῦν τάχα νά διερευνήσουν τό «φρικτό» γεγονός.

Ἔνιωσα τότε μιά ἀηδία καί μιά ἀγανάκτηση μαζί γιά ὅλους πού, ἐνῶ ἦταν οἱ κύριοι ὑπαίτιοι τοῦ γεγονότος παρίσταναν τούς ἀθώους καί ἐνῶ ἦταν οἱ περισσότεροι «προαγωγοί», τώρα ἐπιχειροῦσαν νά κάνουν τούς θεραπευτές.

Ἔγραψα λοιπόν καί ἐγώ τότε σέ τοπική ἐφημερίδα ἕνα κείμενο μέ μιά σκληρή εἰρωνία. «Ὥστε ἀνησυχήσατε! Μιλᾶτε σοβαρά! Μά τί ἄλλο κάνετε ὅλοι ἐσεῖς, ὁ καθένας ἀπό τήν πλευρά του, ἐδῶ καί μιά δεκαετία ἀπό τό νά γκρεμίζετε ὅλα τά ἀναχώματα πού θά μποροῦσαν νά ἐμποδίσουν τήν εἰσβολή τῶν ναρκωτικῶν στά σχολεῖα; Εἰρωνευθήκατε ὅλες τίς ἀξίες! Χλευάσατε τήν πίστη καί τήν ἀρετή! Τώρα μπορεῖτε νά εἶσθε ὑπερήφανοι. Πετύχατε τόν στόχο σας. Τά ναρκωτικά μπῆκαν ἐπί τέλους στά σχολεῖα καί ἀπό ἐδῶ καί πέρα θά γίνουν κυρίαρχο στοιχεῖο στήν ζωή τους»!

Αὐτά ἔγραφα τότε καί λυπᾶμαι πού ὁ χρόνος μέ δικαίωσε.

Τήν ἴδια ὀργή ἀναμεμιγμένη μέ ἀηδία δοκίμασα αὐτές τίς ἡμέρες μέ ἀφορμή τήν αὐτοκτονία-ἔγκλημα τοῦ νεαροῦ παιδιοῦ ἀπό τήν Κρήτη, ἐκεῖ στά Γιάννενα.

Δημοσιογράφοι μέ ψεύτικο ὕφος λύπης, λοιποί σχολιαστές πού τάχα ἀποροῦσαν καί προσπαθοῦσαν νά καταλάβουν τό γεγονός.

Σέ μερικές μάλιστα ραδιοφωνικές ἐκπομπές πού ἔτυχε νά ἀκούσω ταξιδεύοντας, ἐκπομπές ἐλαφροῦ χαρακτήρα, ἕνα τάχα σοβαρό σχόλιο γιά τό θλιβερό γεγονός, γιά νά κάνουμε τάχα τό καθῆκον μας καί ἀμέσως μετά ἐπιστροφή στά χαζά καί εὐτράπελα καί στά ἐλαφρά, ἀλλάζοντας θέμα.

Μάλιστα κάποιος πρωϊνός δημοσιογράφος σκέπτεται καί διερωτάται «μήπως πρέπει νά ξαναγυρίσουμε σέ παλαιότερες ἐποχές» πού οἱ ἄνθρωποι ἦταν πιο κοντά ὁ ἕνας στόν ἄλλο;

Δέν μιλάει ὅμως γιά τό ποιές ἦταν αὐτές οἱ ἐποχές καί τί τίς διαφοροποιοῦσε ἀπό τίς σημερινές. Δέν ἐξηγεῖ ὅτι τότε λειτουργοῦσαν ὅλα αὐτά πού πολλοί ἀπό τούς συναδέλφους τους τά ἐνέπαιξαν καί τά εἰρωνεύτηκαν.

Ξέχασε μήπως ὅτι ὅταν κάποιες ἔρευνες ἔδειχναν ὑψηλά ποσοστά ἐμπιστοσύνης πρός τήν οἰκογένεια, τήν Ἐκκλησία ἤ τόν Στρατό τά δημοσιογραφικά σχόλια σημείωναν: «συντηρητική στροφή τῆς Νεολαίας», χωρίς βέβαια νά μᾶς ἐξηγοῦν ποιά θά ἦταν ἡ προδευτική στροφή τῆς Νεολαίας.

Ἀλλά αὐτή τήν ζοῦμε σήμερα. Ὅλοι αὐτοί πού τάχα προβληματίζονται εἶναι ἐκεῖνοι πού μέ τό παράδειγμα τους, τό λόγο τους καί τήν γραφίδα τους μετέτρεψαν τίς παλιές ὄμορφες παρέες καί φιλίες τῶν παιδιῶν καί τῶν νέων μας σέ «συμμορίες» πού σκοτώνουν.

Εὐχήθηκε μάλιστα τό συγκεκριμένο περιστατικό νά γίνει σταθμός πού θά μᾶς κάνει νά ἀλλάξουμε στάση καί νά μήν τό ξεχάσουμε μέχρι τήν ἑπόμενη φορά πού θα ξαναγίνει κάτι παρόμοιο.

Πόσες φορές δέν ἔχουμε ἀκούσει τέτοιες εὐχές; Πόσες φορές δέν ἀκούσαμε τά ἁρμόδια ὑπουργεῖα νά λαμβάνουν μέτρα γιά νά ξεχασθοῦν ὅλα αὐτά ἔπειτα ἀπό λίγο; Πόσες φορές δέν ἀκούσαμε βαρύγδουπες δηλώσεις εἰδικῶν χωρίς συνέχεια καί χωρίς ἀποτέλεσμα;

Πόσες φορές ἀκούσαμε ὅτι «τό μαχαίρι θά φθάσει μέχρι τό κόκκαλο», ἀλλά σχεδόν πάντα δέν ἀγγίξαμε κἄν τό μαχαίρι; Φτάνουν πιά τά λόγια τό παχειά καί τά μεγάλα!

Τά παιδιά μας χρειάζονται ἀλήθεια καί ἀγάπη! Ἀλλά ποιός νά τούς τήν δώσει. Ἡ Παιδεία πού δέν ἀσχολεῖται πλέον μέ τό πρόσωπο τοῦ μαθητή ἤ τῆς μαθήτριας, ἀλλά μόνο μέ τό μυαλό τους ἔχοντάς τους μεταβάλλει ἀπό πρόσωπα σέ ἠλεκτρονικούς ὑπολογιστές πού τούς φορτώνουν μόνο «δεδομένα»;

Τί εἶναι σήμερα τό Λύκειο παρά ἐκεῖνο πού φορτώνει τό μυαλό τοῦ μαθητή μόνο μέ ὕλη; Βλέπετε καί ὁ νέος ἀναπληρωτής Ὑπουργός Παιδείας θεώρησε ὅτι τό μοναδικό πρόβλημα τῆς Παιδείας εἶναι ὁ τρόπος εἰσαγωγῆς στήν τριτοβάθμια ἐκπαίδευση καί γιά νά μήν ὑστερήσει σὲ σχέση μὲ τούς προκατόχους του ἔσπευσε νά κάνει καί τήν δική του ψιλοαλλαγή.

Τό ὅτι προῒσταται μιᾶς Παιδείας πού ἀγνοεῖ τήν προσωπικότητα τοῦ Παιδιοῦ, μιᾶς Παιδείας πού ἔχει μετατραπεῖ ἀπό ὅπλον δικαιοσύνης σέ ὅπλον θανάτου, μιᾶς παιδείας πού ἔχει πάρει ὁριστικό διαζύγιο ἀπό τήν ἀγωγή, αὐτό δέν τό πῆρε εἴδηση;

Νά δώσει ἀλήθεια καί ἀγάπη ἡ Οἰκογένεια! Ποιά οἰκογένεια; αὐτή πού βαθμοθηρεῖ; Αὐτή πού καλλιεργεῖ τόν ἀνταγωνισμό τῶν παιδιῶν;

Αὐτή ἡ μάνα πού ἀπαγορεύει στήν 18χρονη κόρη νά πεῖ στή συμμαθήτρια της, πού ἀρρώστησε γιά δυό μέρες, τήν ὕλη πού ἔχασε, μήπως καί ἐξαιτίας αὐτοῦ ἡ ἄλλη ἀποτύχει στίς ἐξετάσεις καί ἐπιτύχει ἡ δική της;

Ἡ οἰκογένεια πού διαμαρτύρεται στόν καθηγητή γιατί τό παιδί ἔχει 18 καί ὄχι 19 στό μάθημα, ἀλλά δέν ἐνδιαφέρεται γιά τόν χαρακτήρα καί τήν χαλασμένη προσωπικότητα τοῦ παιδιοῦ της;

Ἡ οἰκογένεια πού βλέπει τό παιδί της σάν ἕνα ὡραῖο ζωάκι καί δέν διερωτήθηκε ἄν αὐτό τό παιδί ἔχει καί ψυχή τήν ὁποία πρέπει νά φροντίσει;

Ἡ οἰκογένεια πού πολλές φορές ἔχει στερήσει τό χαμόγελο ἀπό τό παιδί μέσα στό ἴδιο της τό σπίτι; Μήπως πολλές φορές καί οἱ θῦτες δέν εἶναι θύματα πού γεννοῦν καινούρια θύματα μέ τή σειρά τους;

Νά δώσει ἀλήθεια καί ἀγάπη ἡ κοινωνία! Ποιά κοινωνία; Αὐτή πού ἐξαρτώμενη ἀπό μιά διεφθαρμένη ἐξουσία σαρκάζει τήν ἀρετή, πού ἐμπαίζει τή δικαιοσύνη, πού εἰρωνεύεται τό ἦθος, πού πολεμᾶ τήν ἀξιοκρατία, πού διδάσκει τήν κομπίνα, πού διδάσκει καί προβάλλει τήν βία;

Τά παιδιά μας εἰκόνες μας εἶναι, σέ μᾶς τούς μεγάλους μαθήτευσαν, ἐμεῖς τὰ σαρκάζουμε ἄν δέν ἔχουν γίνει τόσο «προδευτικὰ» ὥστε ἀκόμη καί νά ἐκδίδονται.

Ἐμεῖς τούς ἀφαιρέσαμε τό μέτρο τῆς ἀξίας τους γιά νά τά ἐμπορευόμαστε πιο φτηνά στίς περίεργες «ἀγορές μας».

Φτάνει λοιπόν ὅλη αὐτή ἡ ὑποκρισία! Ἄν σέ κάτι ταρακουνηθήκαμε ἄς φροντίσουμε τά ἄλλα ὑποψήφια θύματα. Ἄς ξαναβάλουμε στό κέντρο τῆς Οἰκογένειας, τῆς Παιδείας, τῆς Κοινωνίας, ὅλα αὐτά πού πετάξαμε σάν ἄχρηστα, ὅλα αὐτά πού στερήσαμε ἀπό τά παιδιά μας καί ἄς σταματήσουμε νά ψευτοκλαῖμε πάνω ἀπό τούς νωπούς τάφους τους.

Μιά ἄλλη Παιδεία, μιά ἄλλη Οἰκογένεια, μιά ἄλλη Κοινωνία χρειάζονται τά παιδιά μας ἄν δέν θέλουμε νά ἔχουμε καί ἄλλα θύματα καί ἄς μήν ξεχνᾶμε ὅτι χρειάζεται νά καταλάβουμε πρωτίστως τήν ὀντολογία καί ὄχι μόνο τήν ψυχολογία τῶν παιδιῶν μας.

Romfea.gr


« Στόχος να καλύψουμε κάθε ανάγκη των συμπολιτών μας » (Video)

Κυριακή, 26 Φεβρουάριος 2012
Συντάχθηκε απο τον/την Romfea.gr 23.11

«Προσπαθούμε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα των ανθρώπων, είτε αυτά είναι προβλήματα σίτισης, είτε με την αποστολή δεμάτων σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη, ενώ αυτές τις ημέρες θα εγκαινιάσουμε την ιματιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στο Siatistatvradio, ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος.

Κυριακή, 26 Φεβρουάριος 2012,   Συντάχθηκε απο τον/την Romfea.gr 23.11

Ροη ειδησεων

ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

 

 

Απειλές δέχτηκε ο θαρραλέος Μητροπολίτης που έγραψε

κατά της Χρυσής Αυγής!

Το άρθρο του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης για τα όσα έγιναν στο θέατρο Χυτήριο, έκανε πάταγο και φαίνεται ότι ενόχλησε πολλούς. Ειδικά τα όσα ανέφερε για τους Χρυσαυγίτες "πόνεσαν" πολύ. Και οδήγησαν στο απίστευτο: Ιεράρχης να δέχεται απειλές!!!

Λίγες ημέρες μετά τις επικριτικές θέσεις που εξέφρασε για τη δράση της Χρυσής Αυγής, ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.Παύλος δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του.Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Pheme.gr, ο άγνωστος δράστης αρχικώς τηλεφώνησε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου, στη Σιάτιστα, και απείλησε τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο με χυδαίες, ακατονόμαστες εκφράσεις.

"Πείτε του ότι θα έρθουμε εκεί και θα σας γαμ……"!

Αυτό τα λόγια άκουσε εμβρόντητος ο ιερέας του Μητροπολιτικού Ναού ο πατήρ-Στέφανος, και έντρομος έσπευσε να ενημερώσει τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, αρχιμανδρίτη κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο για την αήθη  τηλεφωνική απειλή.Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγο αργότερα  δέχθηκε τηλεφώνημα και ο πρωτοσύγκελλος κ. Εφραίμ.

Στο άκουσμα των ύβρεων ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης αντέδρασε με παροιμιώδη ψυχραιμία, ζητώντας να πληροφορηθεί το όνομα του ανθρώπου που απειλεί με ακατανόμαστες εκφράσεις τον Μητροπολίτη κ. Παύλο.

Όταν ο δράστης αρνήθηκε να πει το όνομα του, ο πρωτοσύγκελλος απάντησε λέγοντας του ότι η συζήτηση θεωρείται λήξασα, διότι "κύριε, όπως μας λέτε, είσαστε ένα ανύπαρκτο πρόσωπο"!Η θρασύτατη τηλεφωνική απειλή έχει θορυβήσει τους ιερείς της περιοχής. Μάλιστα, σε συνομιλία τους με τον Pheme.gr διατυπώνουν φόβους ότι  ανεγκέφαλοι είναι σε θέση να προβούν σε επαίσχυντες πράξεις εναντίον του Μητροπολίτη Σιατίστης ο οποίος φέρεται να  είπε: "Ας κοπιάσουν στον ναό του κυρίου και ας πράξουν ό,τι αγαπούν"!    On Alert Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος  19.10.2012

 

Ο Σιατίστης: «Η Χρυσή Αυγή προσβάλλει τον Χριστό»

 

 

 

 

 

Για πρώτη φορά Μητροπολίτης εξαπολύει δριμύτατη επίθεση στην Χρυσή Αυγή. Ο σεβασμιότατος Σιατίστης Παύλος δηλώνει, ότι η Χρυσή Αυγή προσβάλ...

Γιατί παντρευόμαστε;

Ομιλία Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου για το γάμο

Γιατί παντρευόμαστε;
Ομιλία Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου για το γάμο.
Αναζητώντας την μητέρα του ανθρώπου.

Αναρτήθηκε από στις 8.8.13

 

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. ΠΑΥΛΟΣ

Σεβ. Μητρ. Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. ΠΑΥΛΟΣ 2.flv

Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος μιλά για την οικογένεια και την εκπαίδευση στο katixitiko.gr.

κατά ToKatixitiko | πριν από 10 μήνες | 623 προβολές

Σεβ. Μητρ. Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος4.flv

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος μιλά για τηn οικογένεια και την παιδεία αποκλειστικά στο katixitiko.gr.

κατά ToKatixitiko | πριν από 9 μήνες | 1842 προβολές

Σεβ. Μητρ. Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος 2.flv

Ο Σεβ. Μητρ. Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος μιλά για την οικογένεια και την εκπαίδευση στο katixitiko.gr.

κατά ToKatixitiko | πριν από 9 μήνες | 1330 προβολές

Σεβ. Μητρ. Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος 9.flv

Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος μιλά για την οικογένεια και την εκπαίδευση στο katixitiko.gr.

κατά ToKatixitiko | πριν από 8 μήνες | 453 προβολές

ΣΙΣΑΝΙΟΥ & ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ κ.ΠΑΥΛΟΣ μέρος 2ο

''Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ'',ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

κατά antonis4371 | Πριν από 1 έτος | 251 προβολές

Σεβ. Μητρ. Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος 3.flv

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος μιλά για την οικογένειας και την εκπαίδευση στο katixitiko.gr

κατά ToKatixitiko | πριν από 9 μήνες | 1164 προβολές

Σεβ. Μητρ. Σισανίου και Σιατίσης κ.κ. Παύλος 5.flv

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος μιλά για την οικογένεια και την παιδεία στο katixitiko.gr

κατά ToKatixitiko | πριν από 9 μήνες | 795 προβολές

Σε. Μητρ. Σισανίου και Σιατίστης κ.κ Παύλος 8.flv

Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος μιλά για την οικογένεια και την εκπαίδευση στο katixitiko.gr.

κατά ToKatixitiko | πριν από 8 μήνες | 228 προβολές

ΣΕΒ ΣΙΣΑΝΙΟΥ 1

κατά 58phar | Πριν από 1 έτος | 803 προβολές

Μικρογραφία Μικρογραφία Μικρογραφία Μικρογραφία

σισανιου & σιατιστης

κατά xlampis | 7 βίντεο

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided