Σάββατο, Ιούνιος 23, 2018

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 6ος

 

 

 

 

 

 

 

Η ανακοίνωση του Eurogroup: Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας

 

Η ανακοίνωση του Eurogroup: Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας

Η ανακοίνωση του Eurogroup: Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας
Ενημερώθηκε: 22/06/18 - 08:32

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που υιοθέτησαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιλαμβάνονται αναλυτικά στην τελική δήλωση του Eurogroup, η οποία χαιρετίζει επίσης την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και περιγράφει το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Eurogroup επικροτούνται οι ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. «Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μια ισχυρότερη οικονομία που στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν» αναφέρει η δήλωση, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει και την ολοκλήρωση της στρατηγικής ανάπτυξης της Ελλάδας, η οποία «στοχεύει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το μέλλον, το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τη μετέπειτα ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της ΕΕ. «Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι αυτό συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060» σημειώνει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το Eurogroup υπενθυμίζει ότι «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος μειώνεται σταθερά».

Ως μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους η δήλωση του Eurogroup παραθέτει:

-την κατάργηση από το 2018 του step-up επιτοκίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος.

-τη χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω ξεχωριστού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνηθέντων επενδύσεων.

-την παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.

Επίσης, σημειώνεται ότι «βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος, το 2032 εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους», ενώ γίνεται αναφορά στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 για ένα «μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου». Αυτός ο μηχανισμός, θα περιέχει μέτρα όπως την «περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF», στο βαθμό που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, το Eurogroup επισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος». Αναφέρεται επίσης στη σύνδεση συγκεκριμένων δεσμεύσεων πολιτικής με την επιστροφή των SMPS και ANFAs, καθώς και την κατάργηση του επιτοκίου step up, χαιρετίζοντας παράλληλα «την πρόθεση της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές αρχές».

Εξάλλου, στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται αναφορά στις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και κατά του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καλώντας τους θεσμούς να παρακολουθούν την πορεία τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Αναφορικά με την τελευταία δόση που θα λάβει η Ελλάδα, το Eurogroup σημειώνει:

«Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ESM αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης και της τελευταίας δόσης του προγράμματος του ESM ύψους 15 δισ. ευρώ. Από το συνολικό αυτό ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης». Η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων θα γίνεται μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ σημειώνεται ότι «συνολικά, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος».

Τέλος, σχετικά με το ΔΝΤ, η δήλωση του Eurogroup αναφέρει ότι «η διοίκηση του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ESM και για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που δόθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη».

Συνεχίζοντας, επισημαίνεται ότι παρόλο που «δεν είναι πλέον δυνατή η ενεργοποίηση» του δικού του προγράμματος, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε «τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, παράλληλα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

 

 

 

 

 

 

Συμφωνία στο Eurogroup για το Ελληνικό χρέος

Συμφωνία στο Eurogroup για το Ελληνικό χρέος
Ενημερώθηκε: 22/06/18 - 01:38

Μετά από εννέα ώρες αγωνιώδους συνεδρίασης το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών η αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF συμφωνήθηκε να επιμηκυνθούν και να αποπληρωθούν μετά από 10 χρόνια, ζήτημα που είχε μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις.

Κατά τα άλλα -σύμφωνα πάντα με πηγές από τις Βρυξέλλες- η χώρα μας θα λάβει 15 δισεκατομμύρια ευρώ για την εκταμίευση της δόσης.

 

 

 

 

 

 

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018

Τὸ ΜΕΓΑΛΟ ἔγκλημα (ΣΚΑΝΔΑΛΟ) μὲ τὴν Eurobank καὶ τὰ ἀποθεματικὰ τῶν συντάξεών ΜΑΣ!!!

ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ ΠΟΤΕ, ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΜΑΥΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ…

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΛΟ «ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ ΑΡΙΘΜΟΣ» ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ….

Πριν από έξι περίπου χρόνια, στα τέλη του 2008, η κρίση απεκάλυψε ένα από τα πιο καλοστημένα κόλπα, την τέλεια απάτη.
Ίσως ο πιο ισχυρός άνδρας της Wall Street, ο Μπέρναρντ Μάντοφ, ουσιαστικά οδηγήθηκε στο να ομολογήσει το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο, που επί έτη λάβαινε χώρα στο γραφείο του: 65 δις δολάρια από υπεξαιρέσεις πελατών του.

Τα κρυφά e-mail για το σκάνδαλο Μάντοφ προς Μυωνί- Παπασταύρου και ΣΙΑΤὸ ΜΕΓΑΛΟ ἔγκλημα (ΣΚΑΝΔΑΛΟ) μὲ τὴν Eurobank καὶ τὰ ἀποθεματικὰ τῶν συντάξεών ΜΑΣ!!!1

Τα μεγαλύτερα ονόματα στην διαχείριση κεφαλαίων παγκοσμίως αφέθηκαν να παρασυρθούν από την απάτη του Mάντοφ.
Στα θύματα της γιγάντιας «πυραμίδας» περιλαμβάνονται μεγάλες τράπεζες, γνωστά hedge funds, φιλανθρωπικά ιδρύματα, συνταξιοδοτικά ταμεία και πλούσιοι ιδιώτες από όλο τον κόσμο. Πελάτες του μεγάλου απατεώνα ήταν μεταξύ άλλων, οι Nomura Holdings, BNP Paribas, HSBC, Royal Bank of Scotland, Natixis, και άλλα τραπεζικά μεγαθήρια.

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2008, και ενώ ο Μάντοφ έχει ήδη συλληφθεί από το FBI, η EFG INTERNATIONAL (Eurobank) εκδίδει ανακοίνωση, με την οποία υποστηρίζει ότι δεν έχει καμμία σχέση με την Bernard L. Madoff Investment Securities. Τα αμερικανικά δικαστήρια όμως, είχαν άλλη άποψη, καθώς με τις αποφάσεις τους απέδειξαν, ότι η EFG λειτουργούσε ως βραχίωνας του …Μάντοφ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Για να τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Η οικογένεια επενδυτών Φερέιρα καταθέτει αγωγή, κατά των EFG Capital και EFG Bank.
Γιατί; . Η ΕFG Capital International Corp. – ο επενδυτικός βραχίονας της ΕFG Bank στην Ελβετία – διατηρεί υποκατάστημα στο Miami.
H Fairfield Sentry Ltd. μάζευε κεφάλαια για λογαριασμό του Madoff από πελάτες της EFG Capital.
Η εν λόγω εταιρεία, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ήταν το μεγαλύτερο και πιο κερδοφόρο Hedge Fund της EFG. Aλλά οι επενδυτές δεν είχαν καμμία πληροφόρηση για το γεγονός, ότι η Fairfield Sentry Ltd.
Διεκπεραίωνε και όλες τις επενδυτικές αποφάσεις του Μάντοφ!!!!!!!!

Έτσι, 279 πελάτες της EFG CAPITAL, έχασαν πάνω από 46 εκατομμύρια δολάρια, όταν το σκάνδαλο Μάντοφ έσκασε. Μερικές από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε η ΕFG ήταν η παραβίαση του πιστωτικού καθήκοντος, βαριά αμέλεια, αδικαιολόγητο πλουτισμό και μια σειρά άλλων παραβιάσεων των νόμων στην πολιτεία της Florida.
Τελικά, οι αποφάσεις των αμερικανικών δικαστηρίων την ανάγκασαν να έρθει σε συμβιβασμό αποζημιώνοντας τους πελάτες της με 7,8 εκατομμύρια δολάρια.

Για πάμε τώρα στο «ζουμί» της υποθέσεως.
Ανάμεσα στα 46 πειστήρια της δικογραφίας, το υπ’ αριθμόν 20 περιέχει τα εσωτερικά, εμπιστευτικά e-mails των μεγαλοστελεχών της EFG, αλλά και του… Σάμπυ Μυωνί. Μην ξεχνάμε ότι η EFG το 2006 είχε εξαγοράσει την Capital Management Advisors.!!!!!!!!!!!!!!!

Στις 15 Δεκεμβρίου του 2008, και αφού ο Μάντοφ έχει συλληφθεί 4 μόλις ημέρες πρίν, στις 11 Δεκεμβρίου, ο κ. Jim Lee της EFG Bank, στέλνει e- mail σε συναδέλφους του, ανάμεσά του και ο Σάμπυ Μυωνίς, ως Διευθύνοντος Συμβούλου της Capital Management Advisors.

O κ. Λι λοιπόν, γράφει στους συναδέλφους του ότι «ο Μέιντοφ θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η ατομική βόμβα για τους κλάδους των hedge funds και διαχείρισης περιουσίας, ενώ η Lehman ήταν απλώς ένα τσουνάμι για τις τράπεζες και τις επενδυτικές τράπεζες. Αν και είναι παρήγορο να σημειώσω ότι οι ειδικοί του ομίλου μας, η CMA και η ομάδα του Μοζ Αφζάλ, η οποία επόπτευε την CMA από την EFG) δεν δέχθηκαν τα κεφάλαια του Μέιντοφ για λόγους δέουσας επιμέλειας και η διοίκηση της EFG είχε εκφράσει αμφιβολία για τον Μέιντοφ ήδη από το 2002, παρ’ όλα αυτά η απάτη του Μέιντοφ θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πελάτες μας». Ο κ. Λι καταλήγει «ελπίζω να είμαι 200% λάθος»!

Ο Σάμπυ Μυωνίς απαντάει λίγο μετά τα μεσάνυκτα, στις 16 Δεκεμβρίου, επισυνάπτοντας ένα άρθρο της εφημερίδας «The Wall Street Journal» και γράφοντας αινιγματικά και με αποσιωπητικά: «προς πληροφόρησή σου… Ακριβώς αυτό για το οποίο συζητούσαμε…». Λίγο αργότερα, την ίδια ημέρα, ο Σάμπυ Μυωνίς στέλνει e-mail σε όλα τα στελέχη της Capital Management Advisors εκείνη την περίοδο, δηλαδή στους κυρίους Άγγελο Μεταξά, Γιάννη Προκόπη και… Σταύρο Παπασταύρου,(ΝΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ….) καθώς και στους υπευθύνους επενδυτικών σχέσεων της CMA, Μatias Ringel και Alesandro Mauceri, επισυνάπτοντας το ίδιο άρθρο της «Wall Street Journal» χωρίς σχόλια. Τα άρθρο είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο, μεταφρασμένο στα ελληνικά: «Η βιομηχανία των Funds of Hedge Funds χρειαζόταν το σκάνδαλο Μάντοφ όπως, μία τρύπα στο κεφάλι», και περιγράφει την ζημιά που ενδέχεται να προκαλέσει στις εταιρείες διαχειρίσεως κεφαλαίων, το σκάνδαλο Μάντοφ.

Το ενδιαφέρον είναι, ότι ο κ. Jim Lee της EFG Bank εμφανίζεται στα πληροφοριακά δελτία της τράπεζας, να κατέχει την θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, τόσο στην Capital Management Advisors Νέας Υόρκης, όσο και στην Capital Management Advisors στο Λουξεμβούργο, αλλά και στην Capital Management Advisors Global Hedge. Όσο για τον κ. Παπασταύρου, που στο υπόμνημά του προς την Ειδική Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξετάσεως για την λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Μυωνίς υποστήριξε ότι ήταν απλά εξωτερικός δικηγόρος της εταιρείας, και όχι συνδιαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου, να πούμε τα εξης:
Σε ανακοίνωση της Capital Management Advisors Multi Hedge, αναφέρεται, ότι ο κ. Σταύρος Παπασταύρου στις 27 Απριλίου του 2007 παραιτήθηκε από Διευθυντής του Fund, και αντικαταστάθηκε από την KerI Wong.
Στην ετήσια έκθεση της EFG για το έτος 2007 όμως, βλέπουμε, ότι ο κ. Σταύρος Παπασταύρου είχε κρατήσει την θέση του ως αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλός στην Capital Management Advisors, στις Βερνούδες, την μητρική όλων των εταιρεών του Ομίλου του Σάμπυ Μυωνίς. (Η ΟΠΟΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ EUROBANK!!!!!!!!!!!!!)
Τα ερώτημα τώρα που προκύπτει είναι, πόσο βαθειά στην υπόθεση της διασυνδέσεως της EFG με την εταιρεία του Μάντοφ ήταν η CMA; Πόσο καλά γνώριζαν τα στελέχη της CMA, την σχέση που είχε το μεγαλύτερο Hedge Fund της EFG, η Fairfield Sentry Ltd, με την εταιρεία Bernard L. Madoff Investment Securities, στην οποία τροφοδοτούσε πελάτες της EFG, οι οποίοι έχασαν τεράστια ποσά, από την απάτη;

Η απάτη του Μάντοφ

Τὸ ΜΕΓΑΛΟ ἔγκλημα (ΣΚΑΝΔΑΛΟ) μὲ τὴν Eurobank καὶ τὰ ἀποθεματικὰ τῶν συντάξεών ΜΑΣ!!!2Στα τέλη του 2008, και ενώ η αμερικανική οικονομία προσπαθούσε να συνέλθει από την χρεοκοπία της Lehman Brothers, δέχεται ένα ακόμη χτύπημα.
Τότε ξεσπάει το σκάνδαλο του αιώνα, μια χρηματιστηριακή απάτη ύψους 50 δις δολλαρίων, που συγκλόνισε όχι μόνο τη Wall Street, αλλά και όλες τις χρηματαγορές παγκοσμίως.

Πρωταγωνιστής, ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ένας σύμβουλος επενδύσεων υπεράνω πάσης υποψίας. Ο Μπέρναρντ Μάντοφ, άλλοτε πρόεδρος την δεκαετία του 1980 της Εκτελεστικής Επιτροπής του χρηματιστηρίου εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Νasdaq, και με μία καρριέρα σχεδόν 50 χρόνων στις πλάτες του, στον χώρο των επενδύσεων.

Όπως αποκαλύφθηκε λοιπόν, ο ισχυρός άνδρας της Μadoff Ιnvestment ξεγελούσε τους πελάτες του χρησιμοποιώντας το «σχήμα Πόντσι», μια παραλλαγή της γνωστής πυραμίδας: υποσχόταν αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 10%, μόνο που στους επενδυτές μοίραζε τα κέρδη από το κεφάλαιο που του εμπιστεύονταν οι επόμενοι πελάτες του.
Όσο οι επενδυτές δεν ζητούσαν σε ρευστό τα λεφτά τους, το σύστημα λειτουργούσε άψογα. Ωστόσο, η χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε κάποιους από αυτούς στο γραφείο του Μπέρναρντ Μάντοφ. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον 70χρονο χρηματιστή. Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των επενδυτών, ο Μάντοφ έπρεπε να πληρώσει 7 δισ. δολάρια. Είχε όμως μόλις 200 εκατομμύρια. Και κάπου εκεί, μέσα στο Φθινόπωρο του 2008, το σκάνδαλο έσκασε. Ο άλλοτε «θρύλος» της Wall Street συνελήφθη από το FBI, και σήμερα βρίσκεται πίσω από τα σίδερα της φυλακής, αφού τιμωρήθηκε από την αμερικανική Δικαιοσύνη με την ανωτάτη ποινή φυλακίσεως των 150 ετών, για την οργάνωση μίας πυραμίδας, με την οποία εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους, αποσπώντας πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

πηγή    elatora  22/6/2018

 

 

 


Η Γερμανία κέρδισε 2,9 δισ. ευρώ από την κρίση στην Ελλάδα

Τα κέρδη προήλθαν κυρίως από τις αγορές των ομολόγων

Η Γερμανία κέρδισε 2,9 δισ. ευρώ από την κρίση στην Ελλάδα

Η Γερμανία είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τη βοήθεια δισεκατομμυρίων για τη διάσωση της Ελλάδας και έχει αποκομίσει, από το 2010, συνολικά περί τα 2,9 δισ. ευρώ από τους τόκους των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτό προκύπτει από απάντηση της γερμανικής / ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ερώτημα των Πρασίνων, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απάντηση αυτή, τα κέρδη προήλθαν κυρίως από τις αγορές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του «Προγράμματος Αγοράς Τίτλων» (SMP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία εισέρευσαν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα / Bundesbank και μεταφέρoνται στον γερμανικό / ομοσπονδιακό προϋπολογισμό από το 2010. Μέχρι το 2017 εισέρευσαν συνολικά κέρδη 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αγορές SMP στην Bundesbank, αναφέρεται στην απάντηση.

Δεδομένου ότι μόνο το 2013 και το 2014 τα κέρδη κατεβλήθησαν τα κέρδη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMS) και την Ελλάδα, παραμένει ένα υπόλοιπο κέρδους ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ στο οποίο προστίθενται 400 εκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια της κρατικής τράπεζας Kreditanstalt für Wiederaufbau / Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανασυγκρότηση (KfW).

Ο πράσινος εμπειρογνώμονας για θέματα προϋπολογισμού Ζβεν-Κρίστιαν Κίντλερ ζήτησε «ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεδομένων των κερδών αυτών. Σε αντίθεση με όλους τους δεξιούς μύθους, η Γερμανία κέρδισε σημαντικά από την κρίση στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να εξυγιαίνει τον γερμανικό προϋπολογισμό κυβέρνηση με ελληνικά κέρδη από τόκους».

NEWSBEAST.GR  21/6/2018

 

 

 

 

 

Δίωξη σε πρόεδρο ΤΕΙ που διόρισε σύζυγο και κόρη εισπράττοντας... «αέρα» 430.000 ευρώ

dikastirio_sfyri_aithousa

Φρόντισε να τις προσλάβει ως διοικητικούς υπαλλήλους στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Εισέπρατταν μισθούς χωρίς καν να πατούν το πόδι τους

Πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κατηγορείται ότι μετέτρεψε σε… οικογενειακή επιχείρηση το ίδρυμα, στο οποίο φρόντισε να προσληφθούν ως διοικητικοί υπάλληλοι η σύζυγος και η κόρη του.

Και δεν έφτανε μόνον αυτό. Επί πέντε χρόνια οι δύο γυναίκες φέρεται ότι ότι δεν πατούσαν καν το πόδι τους στις εργασίες τους, όμως εισέπρατταν κανονικά τους μισθούς τους.

Ποινικές διώξεις εναντίον τεσσάρων προσώπων

Ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, άσκησε ποινικές διώξεις τόσο σε βάρος του πρώην προέδρου, ο οποίος εξακολουθεί και υπηρετεί στη διοίκηση του ιδρύματος καθώς και σε βάρος της προϊσταμένης του τμήματος μισθοδοσίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Οι ποινικές διώξεις αφορούν τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών, σε βαθμό κακουργήματος.

Επίσης για ηθική αυτουργία στην απιστία κατηγορούνται οι δύο υπάλληλοι, μέλη της οικογένειας του πρώην προέδρου, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης εισέπραξαν το διάστημα 2012 – 2017 το ποσό των 430.000 ευρώ, που αποτελεί και τη ζημία σε βάρος του δημοσίου.

Πώς ξεκίνησε το «κουβάρι» της υπόθεσης

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται ύστερα από καταγγελίες και όλα ελέγχθηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, πόρισμα των οποίων διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα διαφθοράς και στα συμπεράσματα των επιθεωρητών βασίζεται η δίωξη του εισαγγελέα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πόρισμα περιλαμβάνονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι δύο συγγενείς του πρώην προέδρου του ΤΕΙ απουσίαζαν συστηματικά από τις θέσεις τους έχοντας άνωθεν κάλυψη, χτυπούσαν κάρτα εξ αποστάσεως, με τη βοήθεια συναδέλφων τους ή ακόμη και στελεχών του ιδρύματος.

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή. Για το ίδιο πρόσωπο πριν μήνες είχαν γίνει καταγγελίες ότι είχε διοριστεί γραμματέας του ΤΕΙ, ενώ ήταν πρόεδρος, απόφαση που εμφανίζεται να υπογράφει ο αναπληρωτής του, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα.

14/06/2018, 17:54 17

 

 

 

 

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018

Όλα τα κράτη χρεωμένα, αλλά τότε σε ποιον χρωστάμε;

Μπορούμε να καταλάβουμε ότι είναι αφύσικο;

Όλα τα κράτη χρεωμένα,
αλλά τότε σε ποιον χρωστάμε;
Μπορούμε να καταλάβουμε ότι είναι αφύσικο;

...Το ΔΝΤ έχει μόλις αναφέρει ότι το συνολικό παγκόσμιο χρέος είναι τώρα σε ένα εκπληκτικό ποσό 164 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ανέρχεται στο 225% του συνολικού παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ο αριθμός είναι τώρα τόσο αστρονομικά υψηλός ώστε να είναι αδύνατο να αποπληρωθεί και έτσι δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσουμε ακόμα. Στην πραγματικότητα, οι κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την εξόφληση του χρέους, επειδή γνωρίζουν ότι ο αριθμός τους έχει χάσει το νόημά τους ενάντια σε τέτοιες χαρτογραφικές διαστάσεις...." - Eirini Hatzidaki

Global Debt is Now an Insane $164 Trillion, but Who Exactly Do We Owe?

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

°F | °C
invalid location provided