Τρίτη, Σεπτέμβριος 24, 2019

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

Γερμανός ιστορικός: «Η Ελλάδα έχει δίκιο για τις πολεμικές αποζημιώσεις - Εφικτή η απαίτηση 60-70 δις ευρώ»

 

 

 

 

 

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2019

Γερμανός ιστορικός:

«Η Ελλάδα έχει δίκιο για τις πολεμικές αποζημιώσεις

- Εφικτή η απαίτηση 60-70 δις ευρώ»

Ο Γερμανός ιστορικός Καρλ Χάιντς Ροτ χαρακτηρίζει δικαιολογημένες τις ελληνικές αξιώσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις, τoνίζοντας ότι στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει παραγραφή.
Μάλιστα κάνει την εκτίμηση πως αν η Ελλάδα μειώσει τις απαιτήσεις της και διεκδικήσει τις αποζημιώσεις από κοινού με άλλες χώρες τότε έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

«Οι Γερμανοί λεηλάτησαν συστηματικά και κατέστρεψαν υλικά την Ελλάδα
κατά την διάρκεια της κατοχής από τον Απρίλιο του 1941 έως τον Οκτώβριο
του 1944. Κατάσχεσαν τις συγκομιδές καπνού και έθεσαν τη βιομηχανία,
στο βαθμό που ήταν σημαντική για τη γερμανική αμυντική βιομηχανία, υπό
τον έλεγχό τους. Τα τρία τέταρτα του ελληνικού εμπορικού στόλου
κατασχέθηκαν ή καταστράφηκαν από τους Γερμανούς κατά την αποχώρησή
τους. Η λεγόμενη πολιτική της καμένης γης οδήγησε τελικά στην σχεδόν
ολοκληρωτική καταστροφή των υποδομών της ελληνικής οικονομίας»,
τονίζει ο Καρλ Χάιντς Ροτ, σε συνέντευξή του στην «Weser Kurier».
Αναφερόμενος στην «τεράστια δημογραφική καταστροφή», όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα της Βρέμης, λέει ότι «οι Γερμανοί σκότωσαν τουλάχιστον 330.000 αμάχους κατά τη διάρκεια της κατοχής, 140.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα, περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν είτε όντας όμηροι, είτε ως αντίποινα εναντίον του άμαχου πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές. 59.000 μέλη των εβραϊκών κοινοτήτων εκτοπίστηκαν».
Στο ερώτημα εάν η αξίωση του ελληνικού κοινοβουλίου να απαιτηθούν από την Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις ύψους 280 δισ. ευρώ είναι δικαιολογημένη, ο κ. Ροτ απαντά: «Ναι, τόσο πολιτικά όσο και από απόψεως διεθνούς δικαίου και μάλιστα χωρίς κανένα περιορισμό» και προσθέτει ότι για την Ελλάδα «είναι θέμα αρχής, δεν πρόκειται μόνο για τα χρήματα. Η (δε) Γερμανία οφείλει τις αποζημιώσεις και πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της οφειλής της».
Στο ερώτημα εάν έχουν παραγραφεί οι ελληνικές αξιώσεις μετά από 70 χρόνια απαντά αρνητικά, διότι «στο διεθνές δίκαιο, δεν υπάρχει παραγραφή» και τονίζει ότι «η γερμανική κυβέρνηση βλέπει μεν το θέμα διαφορετικά και θεωρεί το θέμα λήξαν νομικά και πολιτικά, όμως δεν έχει λήξει. Κατά τη δεκαετία του 1950 υπήρξαν ορισμένες διεθνείς συνθήκες, στις οποίες αναφέρεται ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας καταβάλλει μερικώς αποζημίωση, αλλά το ζήτημα πρέπει να αποσαφηνιστεί σε μια γενική διάσκεψη ή στα πλαίσια μιας συνθήκης ειρήνης.
Όταν το 1990 συνήφθη η de facto συνθήκη ειρήνης, δηλαδή η λεγόμενη "Συνθήκη 2+4", σε συνάρτηση με τη διαδικασία ενοποίησης της Γερμανίας, το θέμα των αποζημιώσεων εξαιρέθηκε. Παρ' όλα αυτά, η γερμανική κυβέρνηση λέει ότι με αυτή τη σύμβαση το θέμα αποζημιώσεων τελικά διευθετήθηκε. Μέχρι το 1990, λοιπόν, "παρηγοριά" και μετά το 1990 "όλα τελείωσαν". Αυτό δεν είναι όμως βάσιμο από απόψεως διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα δεν υπέγραψε αυτή τη σύμβαση και δεν καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, η Συνθήκη δεν ισχύει για την Ελλάδα».
Ο κ. Ροτ χαρακτηρίζει επίσης «ελεημοσύνη» τα καταβληθέντα στα επιζώντα θύματα 115 εκ. μάρκα, «ποσόν το οποίο αντιστοιχεί σε μόλις 300 μάρκα κατά κεφαλήν με σημερινούς υπολογισμούς», όπως λέει.
Το συνολικό ποσό των 280 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκτιμά το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο ότι οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα θεωρεί ότι βασίζεται σε διασωθέντα αρχεία, τα οποία έλεγξαν οι ίδιοι (ενν. το Ίδρυμα Κοινωνικής Ιστορίας) λεπτομερώς και «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα στοιχεία που συγκέντρωσε».
Το γεγονός ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του υπολογίζουν το ύψος της γερμανικής οφειλής σε 190 δισ. ευρώ αντί των 280 που το υπολογίζουν οι Έλληνες το εξηγεί ως εξής: «Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες ειδικοί υπολογίζουν τις πολεμικές αποζημιώσεις ως μη αποπληρωμένο δάνειο το οποίο τοκίζεται. Το ορθό για να βρούμε την σημερινή αξία της είναι να ξεκινήσουμε από τον πληθωρισμό. Γι' αυτό και ο δικός μας υπολογισμός είναι χαμηλότερος, αλλά ανέρχεται πάντως στα 190 δισ. ευρώ.»
Στο ερώτημα εάν είναι ρεαλιστικό να δοθεί ένα τέτοιο ποσόν στην Ελλάδα, ο κ. Ροτ απαντά αρνητικά, διότι και μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες «θα διεκδικούσαν ανάλογα τεράστια ποσά και το σύνολο θα ήταν γιγαντιαίο. Συνεπώς, το ποσό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να είναι εφικτό». Προτείνει, λοιπόν, την εξόφληση των αποζημιώσεων εντός 15-20 ετών με παράλληλη μείωση της οφειλής στο 1/3 , δηλαδή να καταβληθούν τελικά 60-70 δισ. ευρώ, ώστε να είναι εφικτή η αποπληρωμή τους.
Τέλος, για να έχει η Ελλάδα μια ρεαλιστική δυνατότητα να εισπράξει τις αποζημιώσεις θεωρεί ότι πρέπει «να συμπήξει κοινό μέτωπο με τις άλλες χώρες που έχουν ανάλογες αξιώσεις και να ασκήσουν από κοινού πολιτική πίεση, επειδή η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη μέχρι στιγμής να συζητήσει. Εάν οι πληγείσες χώρες ενεργήσουν με επιδεξιότητα, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θα πρέπει τελικά να υποχωρήσει από το κατηγορηματικό "όχι" της».
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 3:03 π.μ.

 

 

 

 

 

Η Γερμανία θέλει «κούρεμα» ιταλικών ομολόγων & καταθέσεων:

Η Ρώμη έτοιμη για έξοδο από το ευρώ με επιστροφή στην λιρέτα

***Όπως ήδη έχει ενημερώσει το pronews.gr η δημιουργία παράλληλου νομίσματος είναι στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης των δύο αντισυστημικών κομμάτων του Ματέο Σαλβίνι και του Λουίτζι Ντι Μάιο με την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει το δημόσιο.


Θεωρείται προπομπός επιστροφής σε εθνικό νόμισμα εάν αυτό θεωρηθεί ως συμφέρον για την Ιταλία.

***Στην κίνηση αυτή η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα διότι γνωρίζει την πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει σε κούρεμα ομολόγων και καταθέσεων (όπως αναφέρει η γερμανική DW) ακριβώς όπως είχε συμβεί και με την Ελλάδα η οποία και υπέκυψε και αποδέχτηκε τα επαχθή μνημόνια.

Μόνο που εδώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά.
Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί, το μέγεθός της δεν επιτρέπει «ταρζανιές» από τους Ευρωπαίους, οπότε πρωθείται η άμεση λύση του κουρέματος καταθέσεων και ομολόγων.

Άλλωστε οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν ήταν διαθέσιμοι να ξαναδανείσουν ούτε καν την Ελλάδα για αυτό και εικονικά την έβγαλαν το καλοκαίρι από τα μνημόνια.

Και λέμε εικονικά καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να επιτηρείται από τους δανειστές.

Σε περίπτωση κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία ο επικεφαλής του ινστιτούτου του Μονάχου Ifo, το οποίο αποτελεί το βασικό εργαλείο συμβουλευτικής οικονομικής πολιτικής της Α.Μέρκελ, Κλέμενς Φουστ θεωρεί πιθανό ένα κούρεμα χρέους. «Τα χρέη πρέπει να τα επωμιστούν οι Ιταλοί και όχι άλλοι Ευρωπαίοι».

Στα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ιταλικό χρέος, που αντιστοιχεί στο 132% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χρέη χώρας στον κόσμο.

Ο επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχο Ifo Κλεμενς Φουστ δηλώνει σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό DLF ότι ορθώς η Κομισιόν πρότεινε την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας.

Παράλληλα όμως ο γερμανός οικονομολόγος θεωρεί ότι σε περίπτωση που χρειαστεί το εγχείρημα διάσωσης της Ιταλίας θα ήταν υπερβολικά δύσκολο:
«Θα έπρεπε να τεθούν συγκεκριμένοι όροι ως αντάλλαγμα για τη στήριξη. Αυτό σημαίνει ότι η τρόικα, η οποία κάποτε πήγε στην Αθήνα θα πήγαινε τώρα στην Ρώμη.

Δεν μπορώ ωστόσο να φανταστώ τον Ματέο Σαλβίνι να αποδέχεται από τις Βρυξέλλες όρους σχετικά με το πως θα κάνει μεταρρυθμίσεις.

Η Ιταλία είναι too big to fail και ενδεχομένως και too big to save.
Η οικονομική επιβάρυνση θα ήταν τεράστια και είναι αμφίβολο αν οι φορολογούμενοι σε Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία θα συμφωνήσουν να διασώσουν μια κυβέρνηση που φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε».

Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo το κλειδί για να βγει η Ιταλία από την κρίση είναι η ανάπτυξη, η οποία όπως τονίζει δεν επιτυγχάνεται αυξάνοντας το χρέος, όπως προτίθεται να κάνει η ιταλική κυβέρνηση, αλλά δρομολογώντας οικονομικοπολιτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη δικαιοσύνη.

Κούρεμα χρέους ως εναλλακτική σε αποχώρηση από το ευρώ

Ο γερμανός οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης το ζητούμενο για την Ιταλία θα ήταν μια αποχώρηση από την ευρωζώνη:

«Η εναλλακτική θα ήταν ένα κούρεμα χρέους.
Για παράδειγμα οι κάτοχοι ιταλικών ομολόγων θα μπορούσαν ενδεχομένως να χάσουν μέρος της επένδυσής τους.
Έτσι τα ομόλογα στην κατοχή τους θα είχαν αντί για αξία 100 ευρώ, 80 ή και 70.

Πρόκειται βέβαια για ριψοκίνδυνη ενέργεια γιατί πολλές ιταλικές τράπεζες θα περιέλθουν σε δεινή θέση.

Κατά συνέπεια δεν αποκλείεται να χάσουν χρήματα και οι ιταλοί καταθέτες.

Ίσως όμως εν τέλει να είναι προτιμότερο αυτό, από το να κληθούν οι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών να πληρώσουν τα σπασμένα».

Ο γερμανός οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι η Ιταλία είναι κυρίαρχο κράτος και κανείς δεν μπορεί ασκήσει πιέσεις στη Ρώμη για να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Ούτε είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο, προσθέτει.

Θα πρέπει ωστόσο να γίνει σαφές στους Ιταλούς ότι τα χρέη της χώρας πρέπει να τα πληρώσουν οι ίδιοι και όχι άλλοι Ευρωπαίοι, καταλήγει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo.

Όμως επειδή ο Ματέο Σαλβίνι δεν ανέχεται να παίρνει εντολές από κανέναν και ειδικά από τις Βρυξέλλες, η ιταλική βουλή ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την εισαγωγή των λεγόμενων “mini-Βots”, ενός εργαλείου χρέους που θα στηρίζεται σε μελλοντικά φορολογικά έσοδα, θα αυξάνει βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα του ιταλικού κράτους και θα είναι αποδεκτό ως μέσο πληρωμής, με άλλα λόγια ένα παράλληλο νόμισμα -ιδέα που φέρνουν συχνά στο τραπέζι πολιτικοί της Λέγκας του Σαλβίνι, όπως ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας της Λέγκα, Κλαούντιο Μπόργκι, ένθερμος οπαδός των “mini -Bots”.

Αν διαδοθούν τα “mini-Bots” του Σαλβίνι στην ιταλική οικονομία κι αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα εταιρείες και πολίτες, τότε το ιταλικό κράτος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του νόμισμα.

Συν τω χρόνων τα νέα χαρτονομίσματα θα κυκλοφορούν στην αγορά σηματοδοτώντας την αρχή μιας εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

Συζητήσεις για τα “mini-bots” έγιναν στην Ιταλία πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2018, συμπεριλήφθηκαν και στο πρόγραμμα του συνασπισμού, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε καθώς οι ψηφοφόροι δεν έδειξαν ιδιαίτερη διάθεση για ένα Italexit.


«Μπορώ να φανταστώ γιατί τώρα επιστρέφουν τα “mini-Bots" , ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης κατά της Κομισιόν στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη Ρώμη για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», λέει ο οικονομολόγος του Storch Research Institute Τόμας Μάγιερ.


Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ιταλία αποτελεί το 11% της ευρωζώνης  που σημαίνει ότι το ευρώ σε περίπτωση εξόδου της χώρας, θα αντιμετωπίσει σοβαρά... υπαρξιακά προβλήματα και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

***Όπως ήδη έχει ενημερώσει το pronews.gr

***Στην κίνηση αυτή η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα διότι γνωρίζει την πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει σε κούρεμα ομολόγων και καταθέσεων

πηγη

 

 

 

 

 

Γερμανία:

Υποχρεωτικά από σήμερα ο σταυρός σε όλα τα δημόσια κτήρια της Βαυαρίας

23 Μαρτίου 2019
Υποχρεωτική είναι από σήμερα η παρουσία σταυρών στις εισόδους όλων των δημοσίων κτηρίων στη Βαυαρία καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος Kreuzpflicht (υποχρεωτικός ο σταυρός).

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου Μάρκους Σόντερ ο νόμος αυτός έχει στόχο την ενίσχυση της βαυαρικής ταυτότητας μετά την αύξηση του αριθμού των Μουσουλμάνων στην περιοχή.

Η Βαυαρία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης του 2015 όταν ένα μεγάλο ποσοστό του 1 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στη Γερμανία μπήκαν στη χώρα από το συγκεκριμένο κρατίδιο, με την εξέλιξη αυτή να ενισχύει το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

O ίδιος ο Σόντερ που έχει έναν σταυρό πάνω από το γραφείο του δήλωσε ότι «θέλουμε να στείλουμε ένα καθαρό σήμα ότι οι πολίτες θα πρέπει να θέλουν να τονίζουν την ταυτότητά τους».

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση από την εταιρεία Infratest το 56% των Βαυαρών τάσσεται υπέρ του συγκεκριμένου νόμου ενώ αντίθετο δηλώνει το 38%.

Οι περισσότερες θετικές απαντήσεις δόθηκαν από οπαδούς του AfD (77%) και του CSU (71%), του κόμματος το οποίο υπέστη τις μεγαλύτερες εκλογικέ απώλειες από την άνοδο των ακροδεξιών.

Αντίθετα διχασμένοι είναι οι Σοσιαλδημοκράτες με 52% να δηλώνουν υπέρ και 46% κατά ενώ οι περισσότερες αρνητικές απαντήσεις δόθηκαν από οπαδούς των Πρασίνων 74%.

 

 

06/03/2019

Οχι από Βέμπερ στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Αλλο ένα εμπόδιο στα σχέδια του Ερντογάν

Οχι από Βέμπερ στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή

EFE

Αντίθετος με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίστηκε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) κατά τη διάρκεια ομιλίας του, την Τετάρτη, σε γερμανούς συντηρητικούς στο Πασσάου της Βαυαρία.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.» τόνισε ο Γερμανός πολιτικός, προσθέτοντας έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στον Ταγίπ Ερντογάν, που επιθυμεί διακαώς την είσοδο της χώρας του στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Από τα πυρά του δεν γλίτωσαν ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, για τις οποίες είπε πως «δεν μπορούν να εκβιάζουν την Ευρώπη με επιπλέον δασμούς στα (σ.σ. εισαγόμενα) αυτοκίνητα», καθώς, όπως είπε, «είναι στα ίδια οικονομικά επίπεδα» με την Ε.Ε.

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019

Γερμανία η βασίλισσα της διαφθοράς που μας κουνά το δάχτυλο


Για να γίνει κανείς μέλος μίας εγκληματικής συμμορίας, όπως για παράδειγμα η Μαφία, θα πρέπει προηγουμένως να σκοτώσει κάποιον – έτσι ώστε να μην μπορεί ποτέ να την εγκαταλείψει προδίδοντας τους άλλους που τους δίνει αυτόματα το δικαίωμα του εκβιασμού.
Τον κανόνα αυτό τον γνωρίζουν πολύ καλύτερα από όλους εμάς οι φίλοι μας οι Γερμανοί – η επιτυχία των οποίων, είτε οικονομική σήμερα, είτε στρατιωτική στο παρελθόν, στηριζόταν ανέκαθεν στη διαφθορά, στις προδοσίες, στις ύπουλες πολιτικές όπως το μισθολογικό dumping ενάντια στους κανόνες της Ευρωζώνης και φυσικά στους προδότες.
Ούτε στην ποιότητα των προϊόντων τους, ούτε στην ισχύ της βιομηχανίας τους, ούτε σε θεμιτά μέσα – αλλά σε αθέμιτα, ενώ έχουμε τεκμηριώσει πολλές φορές πως πρόκειται για την πιο βρώμικη χώρα του πλανήτη, στην οποία οι κάθε είδους απάτες αποτελούν την καθημερινότητα της, ενώ η μεγαλύτερη της τράπεζα, η Deutsche Bank, αποκαλείται από την ίδια την αστυνομία ως εγκληματική συμμορία.

Εκτός αυτού θεωρείται ως η βασίλισσα της διαφθοράς, ενώ χρησιμοποιείται από την ιταλική μαφία ως ο ιδανικός τόπος ξεπλύματος μαύρου χρήματος – οπότε εύλογα υποθέτει κανείς πως η χώρα δεν θα έκανε κάτι διαφορετικό στην περίπτωση της Μακεδονίας. Ελπίζουμε μόνο να μην παρασύρονται οι Έλληνες από την κυβερνητική οπερέτα της παραίτησης του κ. Καμένου ή/και της ψήφου εμπιστοσύνης – η οποία λειτουργεί ως ένα προπέτασμα καπνού και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Περαιτέρω είναι γνωστό πως η Γερμανία, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της μετατροπής της Ελλάδας σε προτεκτοράτο της, έχει τοποθετήσει στο στόχαστρο τη ΔΕΗ – μία επιχείρηση που εκτός του ότι έχει πρόσβαση σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κυρίως της ελληνικής βιομηχανίας, επειδή από το κόστος της ενέργειας εξαρτάται η ανταγωνιστικότητα της.

ΠΗΓΗ

 

 

 

 

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ νέα Πρόεδρος του CDU

Με 517 ψήφους και ποσοστό 51,75% η ‘Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ αναδείχθηκε στον β’ γύρο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Ο Φρίντριχ Μερτς έλαβε 482 ψήφους και ποσοστό 48,2%.

Ψήφισαν 999 σύνεδροι, δεν υπήρχαν άκυρα και αποχές και για την εκλογή απαιτούνταν τουλάχιστον 500 ψήφοι.

Η 56χρονη επιτυχημένη πρώην πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ και νυν γενική γραμματέας του Κόμματος προοριζόταν κατά τα φαινόμενα «σιωπηρά» από την κ. Μέρκελ και για διάδοχός της στην καγκελαρία. Της καταλογίζουν υπερβάλλουσα εγγύτητα προς την καγκελάριο, αλλά η ίδια τόνιζε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν είναι μια άλλη μίνι-Μερκελ και πρόβαλε ως παράδειγμα την σκληρή της θέση στο προσφυγικό για να αποδείξει την διαφοροποίησή της. Τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης εισόδου στη Γερμανία όσων έχουν διαπράξει αξιόποινη πράξη σε χώρα του Σένγκεν και ζητά να γίνει συνέδριο την προσεχή άνοιξη για την επεξεργασία των γεγονότων του 2015, δηλαδή της μαζικής εισόδου προσφύγων στην Γερμανία. Δεν βλέπει την αναγκαιότητα νέων αλλά παραδέχεται την αδυναμία εφαρμογής υπαρχόντων νόμων στο προσφυγικό.

Η κ. Κάρενμπάουερ τάσσεται υπέρ ενός ένα μακροπρόθεσμου σχεδίου για τις συντάξεις και μάλιστα πριν τις εκλογές σε μια σειρά ανατολικογερμανικών κρατιδίων που θα γίνουν το 2019, όπου αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του ακροδεξιού AfD.

Στην προεκλογική της εκστρατεία τόνιζε ιδιαίτερα την 18χρονη κυβερνητική της θητεία στο Ζάαραλντ, τις εκλογικές μάχες που κέρδισε με ποσοστά πάνω από 40% και μάλιστα όταν έλαμπε δημοσκοπικά το άστρο του Μάρτιν Σουλτς, αλλά και την κομματική μεταρρύθμιση την οποία έχει δρομολογήσει. Πρόβαλε επίσης το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με πολλά θέματα και ότι έχει αναπτύξει ένα πυκνό δίκτυο σχέσεων με τις τοπικές οργανώσεις του CDU.

Και η κ. Κάρενμπαουερ είναι γενικώς υπέρ της Ευρώπης χωρίς να προτείνει κάτι διαφορετικό από την σημερινή ασκούμενη πολιτική. Επίσης, βλέπει την αντιπαράθεση με τους Πράσινους ως σημαντική πρόκληση, διότι το κόμμα αυτό ενισχύεται χάρη στην περιβαλλοντολογική του πολιτική σε βάρος του δικού της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Γερμανία: Εκλογή νέου προέδρου στο CDU-Σε κλίμα συγκίνησης η τελευταία ομιλία της Μέρκελ (video)

Μοιράσου το άρθρο: 7 Δεκεμβρίου 2018

 

 

 

01/11/2018

Γερμανία:

Ο υπουργός Υγείας σφυροκοπά την πολιτική που εφάρμοσε η Μέρκελ για το προσφυγικό

Euronews Videos

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν επανέρχεται στις επικρίσεις του για την πολιτική που εφαρμόζει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, ανεβάζοντας τον τόνο καθώς έχει αρχίσει την εκστρατεία του για να τη διαδεχθεί στην ηγεσία της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) τον Δεκέμβριο.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung που κυκλοφορεί σήμερα (Πέμπτη 1η/11), ο Σπαν κρίνει ότι η πολιτική που εφαρμόζεται έναντι των προσφύγων και η μετανάστευση είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που το κόμμα έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της βάσης του.

Αποκαλεί την πολιτική της Μέρκελ για την κρίση των προσφύγων «τον ελέφαντα στο δωμάτιο».

Ο 38χρονος Σπαν είναι το ένα από τα τρία στελέχη του CDU που έχουν εκφράσει ανοικτά την πρόθεσή τους να αναλάβουν την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριό του τον Δεκέμβριο, μετά την ανακοίνωση της καγκελαρίου αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα είναι υποψήφια, αλλά θα παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι το πέρας της τρέχουσας θητείας της, το 2021.

Ο Σπαν καλεί στο άρθρο του το CDU και το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία, τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), να αφήσουν πίσω τους τη σύγκρουσή τους όσον αφορά την απόφαση που είχε πάρει η Μέρκελ το 2015 να ανοίξει τα σύνορα και η χώρα να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Ταυτόχρονα, σημειώνει πως, παρά τις διαψεύσεις, το ζήτημα της μετανάστευσης παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρο. Η Γερμανία, γράφει, συνεχίζει να βιώνει «μη συντεταγμένη» μετανάστευση, ανθρώπων που είναι «στη συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες», και ανέρχονται κατ′ αυτόν σε περίπου 200.000 «ετησίως».

Ο Σπαν τονίζει πως οι υποσχέσεις περί προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αθετήθηκαν και η ανακατανομή και η ένταξη των προσφύγων δεν επιτεύχθηκαν.

O υπουργός Υγείας αρνείται πως σκοπός του είναι το CDU να κάνει στροφή στη δεξιά και διαβεβαιώνει πως αυτό που θέλει είναι να εφαρμόσει πολιτικές που βασίζονται στην κοινή λογική, τις γερμανικές αξίες και την ακεραιότητα.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

 

 

 

Εκλογές στην Έσση:

Βούλιαξε η Μέρκελ, θρίαμβος για τους Πράσινους

Οπαδοί των Πρασίνων

Οπαδοί των Πρασίνων AP

Δέκα μονάδες κάτω το CDU της Αγκελας Μέρκελ στις τοπικές εκλογές στην Εσση, σύμφωνα με τα exit polls.

Χρήστος Δεμέτης
28 Οκτωβρίου 2018 19:24

Πανωλεθρία για το CDU της Μέρκελ στις τοπικές εκλογές της Έσσης καταγράφουν τα exit polls.

Κατακόρυφη μείωση του ποσοστού του καταγράφει το CDU της Αγκελας Μέρκελ στις τοπικές εκλογές στην Εσση, σύμφωνα με τα exit polls.

Το κόμμα της Μέρκελ φτάνει μόλις στο 28%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο αποτέλεσμά του. Κατακόρυφη πτώση και για το SPD που συγκεντρώνει το 20% (πέφτει 10 μονάδες).

Μεγάλοι νικητές είναι οι Πράσινοι που ανεβαίνουν στο 19,5% καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 9 μονάδων, ενώ το ακροδεξιό AfD λαμβάνει το 12%, καταγράφοντας επίσης άνοδο σχεδόν 9 ποσοστιαίων μονάδων.

Οπαδοί των Πρασίνων Οπαδοί των Πρασίνων AP

Το FDP συγκεντρώνει το 7,5% και το αριστερό De Linke το 6,5%.

Η πιθανή συγκυβέρνηση

Από τις 110 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου, το CDU κερδίζει 33 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 23, όσες και οι Πράσινοι. Θα μπορούσε άρα να σχηματιστεί και πάλι κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, όπως μέχρι σήμερα ή κυβέρνηση συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο και τους περισσότερους αναλυτές, τα προβλήματα για την Καγκελάριο Μέρκελ θα ήταν πολύ μεγαλύτερα εάν το κόμμα της δεν καταφέρει να σχηματίσει τελικά κυβέρνηση στο κρατίδιο.

Οι αυξομειώσεις στα ποσοστά των κομμάτων:

Σημειώνεται ότι στο κρατίδιο της Έσσης βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η Φρανκφούρτη. Ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείτο από το κόμμα της Μέρκελ, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και τους Πράσινους.

Μετά την είσοδο της ακροδεξιάς του AfD στο κρατιδιακό κοινοβούλιο της Έσσης, το κόμμα με τις αντιμεταναστευτικές θέσεις εκπροσωπείται πλέον και στα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια αποσπώντας ψήφους από το CDU.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Μέρκελ

 

 

 

 

 

Δυσαρεστημένη η Μέρκελ με τον Ιβάνοφ για τη στάση του στο Σκοπιανό

Δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ - Παρέμβαση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Δυσαρεστημένη η Μέρκελ με τον Ιβάνοφ για τη στάση του στο Σκοπιανό

Την πλήρη στήριξη της στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας (Συμφωνία των Πρεσπών) και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι η έγκριση της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου, αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.

Ακόμη, τόνισε ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και να επιλέξουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πλήρη στήριξη της στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, όπως και στη Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, που υπέγραψαν οι δύο χώρες πέρυσι τον Αύγουστο, και στο πλαίσιο αυτό εξήρε το θάρρος που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών, Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ και Μπόικο Μπορίσοφ, για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επίσκεψη της Μέρκελ στα Σκόπια συμπίπτει με την εθνική επέτειο της χώρας του (Ημέρα της Ανεξαρτησίας) και σημείωσε ότι οι πολίτες της χώρας του θα «ανταποδώσουν» την επίσκεψη αυτή με ένα επιτυχές δημοψήφισμα, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια θα συναντηθεί και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι (το κόμμα αυτό επικρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών) όχι όμως και με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, γεγονός που υποδηλώνει τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας για την εναντίωση του κ. Ιβάνοφ στη συμφωνία για το ονοματολογικό και στις προσπάθειες υπονόμευσής της.

NEWSBEAST.GR 9/9/2018

 

 

 

 

Γερμανία: 9 τραυματίες από τις συγκρούσεις στο Κέμνιτς

Γερμανία: 9 τραυματίες από τις συγκρούσεις στο Κέμνιτς
Ενημερώθηκε: 02/09/18 - 12:06

Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν στο περιθώριο νέων αντίπαλων διαδηλώσεων στις οποίες μετείχαν περισσότεροι από 8.000 πολίτες χθες, Σάββατο στο Κέμνιτς της Γερμανίας. Η μία οργανώθηκε από την άκρα δεξιά που τάσσεται κατά των μεταναστών και η άλλη από αριστερά κινήματα.

Η πόλη αυτή της Σαξονίας στην πρώην Ανατολική Γερμανία αποτελεί εδώ και μια εβδομάδα το επίκεντρο της κινητοποίησης της γερμανικής ακροδεξιάς κατά ξένων, μετά τη δολοφονία ενός Γερμανού για την οποία ύποπτος είναι ένας αιτών άσυλο.

Οι δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς προβλήματα, παρουσία πολύ μεγάλης αστυνομικής δύναμης για να αποτραπεί τυχόν αντιπαράθεση μεταξύ των υποστηρικτών των δύο στρατοπέδων. Αλλά οι ταραχές σημειώθηκαν την ώρα που διαλύονταν οι συγκεντρώσεις, όταν οι πιο πρόθυμοι και από τις δύο πλευρές προσπάθησαν να πλησιάσουν οι μεν τους δε με σκοπό τη σύγκρουση.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επέμβασής της για να αποφευχθούν συγκρούσεις αναμεταξύ τους, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ.

Συνεργείο του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου MDR κατέθεσε μήνυση μετά την επίθεση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ. Ένα μέλος του συνεργείου τραυματίστηκε και ο εξοπλισμός του καταστράφηκε.

Στο περιθώριο των συγκεντρώσεων, σε μια συνοικία στην περιφέρεια του Κέμνιτς ένας 20χρονος Αφγανός ξυλοκοπήθηκε το βράδυ από ομάδα τεσσάρων ανδρών με καλυμμένα πρόσωπα. Ηταν ελαφρά τραυματισμένος, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σχεδόν 4.500 πολίτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση διαφόρων ακροδεξιών κινημάτων, κυρίως της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και του αντιισλαμικού Pegida που τάσσεται κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ.

Μερικοί φώναζαν "εμείς είμαστε ο λαός", επαναλαμβάνοντας το σύνθημα των διαδηλωτών κατά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας το φθινόπωρο του 1989 ή ακόμη "Μέρκελ ξεκουμπίσου!" υψώνοντας γερμανικές σημαίες. Άλλοι πραγματοποιούσαν πορεία κρατώντας μεγάλες φωτογραφίες θυμάτων επιθέσεων που διαπράχθηκαν, σύμφωνα με αυτούς, από αιτούντες άσυλο.

Παράλληλα, στην πρόσκληση ενώσεων και πολιτικών κομμάτων της αριστεράς ανταποκρίθηκαν περίπου 3.500 πολίτες, σύμφωνα με την αστυνομία, οι οποίοι απαντούσαν με το σύνθημα: "καρδιά αντί για μίσος".

Το "Κέμνιτς δεν είναι ούτε γκρίζο ούτε μαύρο", έγραφε μια τεράστια αφίσα κολλημένη κάτω από την επιβλητική προτομή του Καρλ Μαρξ που βρίσκεται μπροστά από το δημαρχείο. Το Κέμνιτς ονομαζόταν Καρλ-Μαρξ-Στατ κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου στη ΛΔΓ.

Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, εξέφρασε την υποστήριξή της σε αυτή την τελευταία διαδήλωση, την οποία θα διαδεχθεί αύριο, Δευτέρα, ροκ συναυλία κατά της ξενοφοβίας με το σύνθημα "Εμείς είμαστε πιο πολλοί".

https://www.youtube.com/watch?v=TwFK7LKCepY

"Η Γερμανία προκάλεσε αφάνταστο πόνο στην Ευρώπη. Αν ξανά άνθρωποι πραγματοποιήσουν πορεία σήμερα στους δρόμους κάνοντας τον ναζιστικό χαιρετισμό, το ιστορικό μας παρελθόν μάς αναγκάζει να υπερασπιστούμε με σθένος τη δημοκρατία", έγραψε στο Twitter.

Πριν από μία εβδομάδα, 800 οπαδοί της άκρας δεξιάς προέβησαν σε ένα "κυνήγι αλλοδαπών" στην πόλη, μετά την ανθρωποκτονία που έριξε λάδι στη φωτιά. Και την επόμενη, σε συγκρούσεις μεταξύ 2.000 και πλέον ακροδεξιών διαδηλωτών και σχεδόν 1.000 αντι-διαδηλωτών προσκείμενων στην άκρα αριστερά υπήρξαν αρκετοί τραυματίες.

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided