Σάββατο, Απρίλιος 10, 2021

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

 

Η στάση της Γερμανίας ήταν ιδιαίτερα ψυχρή σε σχέση με τον εορτασμό της 200ής επετείου μας.

 

 

 

 

 

 

Η στάση της Γερμανίας ήταν ιδιαίτερα ψυχρή σε

σχέση με τον εορτασμό της 200ής επετείου μας.

Η Γερμανία ουδέποτε, σε κρίσιμες καμπές της Ελληνικής Ιστορίας, υπήρξε σύμμαχος ή φίλα προσκείμενη της χώρας μας.

Εξαιρέσεις φωτεινές αποτελούν αρκετοί γερμανόφωνοι Φιλέλληνες, πολλοί από τους οποίους πολέμησαν στο πλάι των επαναστατημένων Ελλήνων κατά των Τούρκων το 1821. Εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα:

Οι Γερμανοί δεν ήταν φίλοι μας στα δύσκολα!

Να σημειώσουμε ότι το 1821 δεν υφίσταται Γερμανικό Ομοσπονδιακό κράτος.

Κι αν με τη σύσταση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους ένας Βαυαρός (Γερμανός ουσιαστικά), ο Otto von Wittelsbach (Όθων) ορίστηκε να βασιλεύσει των Ελλήνων, η θητεία του ήταν ατυχής και δεν τίμησε ούτε την καταγωγή του, ούτε τον ίδιο, που αν και διορισμένος, δεν κατάφερε να  απεγκλωβιστεί από τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των τότε Μεγάλων Δυνάμεων.

Η φιλικά (εταιρική πιο σωστά) σχέση Γερμανών και Τούρκων έχει μακρά ιστορική διαδρομή, που αρχίζει από την Συνθήκη Ειρήνης του 1761, μεταξύ του Βασιλείου της Πρωσσίας και της Υψηλής Πύλης, πρωτοστατούντων του Φρειδερίκου του Μεγάλου και του Σουλτάνου Μουσταφά του 3ου.

Η γερμανική πλευρά πάντα, στο πλαίσιο ανάδειξής της ως Μεγάλης Δύναμης παγκόσμιας εμβέλειας τον 19ο ως τα μέσα του 20ου αιώνα, θεωρούσε την Τουρκία ως συμπληρωματικό οικονομικό χώρο προς τον μείζονα ευρωπαϊκό.(Όπως και τώρα)

Επίσης η γερμανική στήριξη που έλαβε η Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά το 1871 έως το 1914, μεταφράστηκε σε γενναία οικονομική βοήθεια και παροχή άφθονου στρατιωτικού υλικού, ενώ ο αποδυναμωμένος Οθωμανικός Στρατός, εκπαιδεύθηκε υπό την επίβλεψη σημαινόντων Γερμανών Αξιωματικών, όπως οι Φον ντερ Γκολτς και  Λίμαν Φον Σάντερς.

Θα προσπεράσουμε το σκοτεινό ρόλο των Γερμανικών Τραπεζών και της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και θα πάμε στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η ναζιστική Γερμανία, επέτρεψε την ουδετερότητα του τουρκικού κράτους επ’ ωφελεία αμφοτέρων, καθώς ανθούσαν απρόσκοπτα οι διμερείς εμπορικές σχέσεις ιδίως ως το 1939.

Το Σύμφωνο Φιλίας εν μέσω Πολέμου το 1941, υπογραφέν εκ των Φραντς Φον Πάπεν και Σουκρού Σαράτσογλου επισημοποιεί τη σχέση των δύο χωρών...

Ας μην παραξενευόμαστε που η Γερμανία δεν συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια και αρκέστηκε στα τυπικά.

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, απέστειλε  ένα παγερό μήνυμα προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μέχρι εκεί.

Ο Πύργος του Ρήνου, στο Ντίσελντορφ μπορεί να ντύθηκε στα γαλανόλευκα, όμως η καγκελάριος προτίμησε να σιωπήσει πίσω από τη μάσκα της.

''Η ευημερία μας στην Ευρώπη είναι εφικτή μόνο με καλές σχέσεις με τους γείτονές μας και εκτός ΕΕ.

Και αυτό ισχύει κυρίως για την εταίρο στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, με την οποία οι σχέσεις είναι πολύπλευρες'' δήλωσε η Μέρκελ.

Ή για να λέμε την πραγματικότητα όπως καταγράφεται:  Ανήμερα της 25ης Μαρτίου η Μέρκελ στήριξε ξεκάθαρα την Τουρκία στη Σύνοδο Kορυφής, γεγονός που εκτίμησε και ο ίδιος ο  Ερντογάν!

Προτίμησε  λοιπόν να κάνει ανακοίνωση για τα 14 δις ευρώ εξαγωγές στην υπό χρεωκοπία Τουρκία και αυτά τα περισσότερα είναι σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Δεν θα πρέπει λοιπόν να μας αιφνιδιάζει το γεγονός ότι η  Μέρκελ ''ξέχασε'' την Ελλάδα και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Άλλωστε χρόνια τώρα κάθε μέρα προσπαθεί να…ξεχάσει την Ελλάδα...

ksipnistere 2/3/2021

 

 

 

 

''Σκύλιασαν''

οι Γερμανοί:

''Η Ελλάδα δημιουργεί άξονα κατά της Τουρκίας

-Η Αθήνα δεν επιθυμεί την ειρήνη στη Μεσόγειο!''

''Θανάσιμο'' μίσος κατά Ελλάδας

Ανδρέας Μουτζουρούλιας..

Έχουν ''σκυλιάσει'' οι Γερμανοί κατά της Ελλάδας. Επί καθημερινής βάσεως πλέον υιοθετούν την τουρκική ρητορική κατά της χώρας μας, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι μισούν τη πατρίδα μας!

Αρχικά είχαμε το άρθρο-σοκ των Γερμανών για την αγορά Rafale. Όπως είχε αποκαλύψει το Πενταπόσταγμα, το γερμανικό ΜΜΕ Tagesschau είχε αναφέρει τα εξής: ''Η Ελλάδα αισθάνεται ότι απειλείται από την Τουρκία και εξοπλίζεται συνεχώς. Η Αθήνα αποφάσισε να δαπανήσει 10 δισ. εκατομμύρια ευρώ, την στιγμή που η Ελλάδα πριν λίγα χρόνια βρισκόταν σε μνημόνια, ενώ τώρα ελέω πανδημίας και πάλι η Αθήνα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ενώ έχουν ένα βουνό χρέους, θέλουν όπλα. Οι Γάλλοι στηρίζουν ξεκάθαρα την Ελλάδα, ενώ ο πληθυσμός της, παρά τα προβλήματα, θέλει να ενισχυθούν οι ΕΔ'', αναφέρει το άρθρο

Την ''σκυτάλη'' των προκλήσεων πήρε τώρα η γερμανική Welt. Αυτή την φορά, ενοχλήθηκαν με το ''Philia Forum'' που διοργάνωσε το ΥΠΕΞ.  Στη συνάντηση που έλαβε χώρα χθες, συμμετείχαν συνολικά επτά χώρες, τρεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία) και τέσσερις Αραβικές (Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.)

Η Αθήνα είναι ιδαίτερα ικανοπιημένη με το αποτέλεσμα, καθώς στο ανακοινωθέν της πρώτης αυτής συνάντησης, έχει «σαφείς αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και την αποχή από απειλές ή χρήση βίας».

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό οι αναφορές αυτές φωτογραφίζουν καταδίκη της ως τώρα συμπεριφοράς και στάσης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδίως στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Αντίδραση Γερμανών  - Τι αναφέρει η Welt

''H Eλλάδα μαζί με άλλες χώρες συμμαχούν κατά της Τουρκίας!

Μπορεί αυτές οι χώρες να αποκάλεσαν ''Φόρουμ Φιλίας'' τη συνάντηση,  αλλά στην πραγματικότητα πήραν αποφάσεις εναντίον μίας χώρας, της Τουρκίας Με λίγα λόγια δημιουργείται μία συμμαχία ενάντια στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή'', αναφέρουν οι Γερμανοί.

Άρθρο που θα ''ζήλευε'' και το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ''Aναντολού''.

Πόσο χαμηλά θα πέσουν οι Γερμανοί;

ksipnistere 13/2/2021

 

 

 

 

Βερολίνο για κυρώσεις σε Τουρκία:

«Ποια Ελλάδα;

Μόνο η Κύπρος πίεζε»!

Στις Βρυξέλλες προσπάθησαν να βάλουν τους Τουρκοκύπριους από την

«πίσω πόρτα» στο φυσικό αέριο

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα FAZ, η πίεση της Κύπρου οδήγησε σε μια πιο σκληρή για την Τουρκία απόφαση της Συνόδου Κορυφής και

ουσιαστικά διαχωρίζοντάς

την από την Αθήνα που δείχνουν να ήταν πιο… δεκτική στις πιέσεις ενώ επίσης έγινε γνωστό ότι ομάδα χωρών ήθελε να βαλει από την “πίσω πόρτα” τoυς τουρκοκύπριους (επομένως την Άγκυρα) στο φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ!

Ειδικότερα η ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες αναφέρει πως η δήλωση σε σχέση με την Τουρκία, η οποία είχε επίσης τη μορφή συμπερασμάτων, είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ των κρατών που ήθελαν ήδη από τώρα να επιβληθούν κυρώσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου και την πλειοψηφία που τις θεωρεί αντιπαραγωγικές, δεδομένης της πρόσφατης προσέγγισης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Αναφέρει ότι ο Σαρλ Μισέλ, μίλησε για «διπλή προσέγγιση» που συνδυάζει αποφασιστικότητα και προθυμία για συνεργασία και ότι από την μια πλευρά, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προσφέρουν «μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας», η οποία αναφέρεται σε σημεία που υπήρχαν ήδη στη Συμφωνία του Μαρτίου του 2016 για το Μεταναστευτικό: Εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης, διευκολύνσεις στις θεωρήσεις, διάλογοι υψηλού επιπέδου και συνέχιση της συνεργασίας σε ζητήματα μετανάστευσης.

Προσθέτει, όπως αναφέρει το philenews, ότι δεν αναφέρεται η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η οποία τότε αναφερόταν και πως ο Αυστριακός Καγκελάριος  ζήτησε για άλλη μια φορά  τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά ήταν ο μόνος που διατύπωσε σχετικό αίτημα.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει, διατυπώνεται μία επιφύλαξη: Η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από «μονομερή μέτρα ή προκλήσεις» σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Διαφορετικά, η ΕΕ «θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις επιλογές που βρίσκονται στη διάθεσή της», προκειμένου «να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κρατών-μελών και της Ένωσης». Φυσικά, με αυτό νοούνται οι κυρώσεις. Η λέξη όμως δεν έπρεπε να εμφανίζεται στο κείμενο, κάτι που αποτελούσε ιδιαίτερα επιθυμία της Γερμανικής Προεδρίας, προστιθεται.

Πίσω από αυτήν, γράφει η εφημερίδα, υπήρχε η ανησυχία ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια υπερβολικά σκληρή διατύπωση ως δικαιολογία για να αναζωπυρώσει από πλευράς του τις εντάσεις. Αντ’ αυτού, γίνεται τώρα αναφορά σε δύο άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ, τα οποία επιτρέπουν την επιβολή κυρώσεων. Ποιές θα μπορούσαν να είναι οι κυρώσεις, δεν αναφέρεται. Στα τέλη Αυγούστου, όμως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Μπορέλ, είχε κατονομάσει μια σειρά επιλογών, οι οποίες κυμαίνονταν από τον αποκλεισμό και άλλων προσώπων και επιχειρήσεων από την είσοδο στην ΕΕ και πάγωμα των λογαριασμών τους, έως και στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις. Σε κλειστές συναντήσεις εξετάζονται μέτρα κατά του τουρκικού τουριστικού τομέα.

Συνολικά, το κείμενο έγινε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και υπό την πίεση της Κύπρου πιο αυστηρό σε διάφορα σημεία, αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι η Λευκωσία δεν ήταν όμως μόνη, υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ καλεί την Τουρκία να «τερματίσει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό σχετίζεται με τις δραστηριότητες ενός γεωτρητικού πλοίου και ενός σεισμικού πλοίου που επιχειρούν στα ανοικτά της νότιας ακτής του νησιού και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γράφει ότι η Άγκυρα δεν έχει μέχρι τώρα αποσύρει αυτά τα πλοία, ενώ η αποστολή τους θα διαρκέσει μέχρι το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να διαπραγματευτεί εποικοδομητικά για «λύση στο Κυπριακό» στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτές οι συνομιλίες, γράφει, αναμένεται να συνεχιστούν μετά την εκλογή του “Τ/Κ προέδρου” στις 11 Οκτωβρίου. Υπό την πίεση της Κύπρου, διαγράφηκε μια πρόταση η οποία αναφερόταν στην ανάγκη κατανομής των εσόδων από ενεργειακούς πόρους μεταξύ των τμημάτων της Κύπρου, προσθέτει η εφημερίδα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχεδιάζει να αξιολογήσει την κατάσταση το αργότερο τον Δεκέμβριο και να λάβει τις «κατάλληλες αποφάσεις» αναφέρει και σημειώνει ότι  αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αυτόματη επιβολή κυρώσεων, αλλά αποτελεί σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία: Δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να διορθωθεί η πολιτική της πορεία.

Οι επόμενες εβδομάδες πιθανότατα θα δείξουν προς τα πού θα οδηγήσουν οι «διερευνητικές συνομιλίες» με την Ελλάδα, οι οποίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, γράφει.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνει, θα επιχειρήσει, εκτός αυτού, να προωθήσει την ιδέα του για μια «Πολυμερή Διάσκεψη για το χώρο της Ανατολικής Μεσογείου», η οποία θα ασχοληθεί με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών, την ασφάλεια, την Ενέργεια, τη Μετανάστευση και την οικονομική συνεργασία.

Η Καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα, η εποικοδομητική ατζέντα να επιφέρει «και πάλι μία ανανεωμένη δυναμική διαπραγματεύσεων». «Επιτύχαμε συμφωνία μετά από προσπάθεια», δήλωσε μετά από εννέα ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ των αρχηγών κυβερνήσεων.

pronews.gr  Triklopodia 3/10/2020

 

 

 

 

Νέα ”βόμβα” των Γερμανών:

”Έλληνες & Τούρκοι βρείτε τα”

facebook sharing button
twitter sharing button
email sharing button
Στο πλευρό του Ερντογάν το Βερολίνο

Οι Γερμανοί είναι ξεκάθαροι στις τοποθετήσεις τους. Αμφισβητούν πλήρως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τον πιο επίσημο τρόπο πλέον!

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να συνομιλεί και να παραμείνει σε συνομιλίες με τις δύο πλευρές: Πρόκειται για μια περιοχή όπου «χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι εντάσεις» και για αυτό η κυβέρνηση προσπάθησε και θα συνεχίσει να προσπαθεί «να έρθουν σε απευθείας διάλογο η Ελλάδα και η Τουρκία και να διαβουλευθούν τα διαφιλονικούμενα θέματά τους άμεσα ο ένας με τον άλλον».

”Διαφιλονικούμενα θέματα”; Τι εννοεί η Γερμανία; Για άλλη μία φορά λοιπόν κάνει ένα απίστευτο δώρο στον Ρ. Τ. Ερντογάν λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες που θα μας οδηγήσουν στο ”γκριζάρισμα” του Αιγαίο.

Τι ανέφερε το Βερολίνο

Την «λύπη» της για την παράταση της τουρκικής NAVTEX εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση ενόψει και των αυριανών επισκέψεων του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Αθήνα και στην ‘Αγκυρα, τονίζοντας ότι «η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί στην παρούσα κατάσταση αποτελεί βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

«Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από την δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράταση της NAVTEX από την πλευρά της ‘Αγκυρας μέχρι τις 27 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο ανησυχεί για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή, ο κ. Μπούργκερ επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψη της τις εντάσεις και «ανησυχεί πολύ» ότι αυτές οι εντάσεις «επιβαρύνουν ήδη τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και ότι, εάν οι εντάσεις αυξηθούν, μια περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο βαριές συνέπειες (ενν. στις σχέσεις με την Ε.Ε.)».

Αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει ο κ. Μάας αύριο στην Αθήνα και στην ‘Αγκυρα, ο κ. Μπούργκερ σημείωσε ότι οι προσπάθειες του Βεερολίνου ήταν και παραμένουν αναγκαίες, καθώς, όπως είπε, «παραμένει από την σκοπιά μας απαραίτητος ένας απευθείας διάλογος και βήματα προς αποκλιμάκωση και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να βρεθεί λύση στην ένταση».

Ξεκάθαρα η στάση των Γερμανών!

pentapostagma.gr  Triklopodia 24/8/2020

 

 

 

 

Η ΠΑΣΑ αλήθεια για Γερμανία και Τουρκία

– Αυτό ζητά το Βερολίνο από την Ελλάδα

Άλλα περίμενε η Μέρκελ, άλλα πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα…

Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις ξεκινούν από σχεδόν 120 χρόνια πριν όταν οι Κεντρικές Δυνάμεις ξεκίνησαν να συνεργάζονται με την Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέχοντάς της όπλα αλλά και τεχνογνωσία.  Ο φορητός οπλισμός του τουρκικού πεζικού το 1897, παράγοντας που έκρινε εν μέρη και τον ελληνοτουρκικό πόλεμο (νίκη Τουρκίας), ήταν γερμανικός ενώ αργότερα, οι Τούρκοι έφεραν Γερμανούς αξιωματικούς για τα οχυρωματικά έργα που πραγματοποίησαν σε διάφορες περιοχές που κατείχαν.

Κατά την διάρκεια του Α’ Π.Π. Γερμανοί αξιωματικοί στάλθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για να βοηθήσουν σε θέματα εκπαίδευσης και επιτελικής σχεδίασης ενώ η συμμετοχή της Βουλγαρίας στον  πόλεμο έκανε εφικτή την λεγόμενη σιδηροδρομική σύνδεση Βερολίνου-Άγκυρας, την οποία τόσο επεδίωκε η γερμανική διοίκηση να επιτύχει. Τα πρώτα στρατόπεδα συγκέντρωσης με την σύγχρονη έννοια, ήταν δημιούργημα Γερμανού αξιωματικού που βρισκόταν στην Τουρκία γι’ αυτό τον σκοπό. Σε αυτά εξοντώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας, Αρμένιοι και Ασσύριοι.

Μετά το Β’ Π.Π. και την, παρεμπιπτόντως, μη συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτόν , η Γερμανία άρχισε να αποκτά και πάλι την βιομηχανική της ισχύ και να εξάγει παγκοσμίως τα προϊόντα της. Η συμμετοχή της δυτικής Γερμανίας στο ΝΑΤΟ καθώς επίσης και της Τουρκίας, συνέβαλε στην οικονομική συνεργασία των δύο σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Μετά την σύντομη ιστορική αναδρομή, φτάνουμε στο σήμερα στο οποίο η Γερμανία βλέπει στην Τουρκία έναν μεγάλο εξαγωγικό πελάτη  με 80 εκ. ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα στην ίδια την Γερμανία ζουν περί τα 5 εκ. Τούρκων μεταναστών. Η διαχρονική προσπάθεια της Γερμανίας να εντάξει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η προσπάθεια πρόσδεσης της Τουρκίας δια παντός στο δυτικό άρμα και περισσότερο στην γερμανική οικονομική εξάρτησή.

Η σημερινή τουρκική πολιτική και στρατιωτική ελίτ όμως δεν μπορεί να υπάρξει σε μία ειρηνική Ευρώπη αφού τα σχέδιά της προσβλέπουν στην επέκταση του Τουρκικού κράτους σχεδόν προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο Συριακός εμφύλιος και τα χρήματα που έλαβε η Άγκυρα από την Ε.Ε. ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να επεκταθεί η Τουρκία στα εδάφη της Συρίας και να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ασυλία που της έδιναμ η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αφού η Τουρκία γείτονα θεωρείται και είναι, σημαντικός πυλώνας της Δυτικής Συμμαχίας στην νοτιοανατολική πτέρυγα.

Το Βερολίνο απλά επιθυμούσε η Τουρκία να έχει άριστες εμπορικές σχέσεις μαζί του σε όλους τους τομείς και να παίζει τον ρόλο του υπάκουου παιδιού. Τα εδάφη της Συρίας και του Βορείου Ιράκ δεν απασχολούν ιδιαίτερα τη γερμανική πλευρά ενώ τυχόν προβλήματα με την Ελλάδα μπορούσαν να λυθούν, όπως πίστευαν και πιστεύουν οι Γερμανοί, ασκώντας πίεση στην πιο εύκολα ελεγχόμενη Ελλάδα είτε να υποχωρήσει είτε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους.

Οι κινήσεις της Τουρκίας κατά των Κούρδων, η ταυτόχρονη σχεδόν προσπάθεια να εισβάλουν ακόμα πιο βαθιά στο Βόρειο Ιράκ, οι πειρατικές ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία είναι μέλος της Ε.Ε. και φυσικά η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, άρχισαν να ενοχλούν παραδοσιακούς παίκτες της περιοχής, οι οποίοι δεν ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν την Τουρκία να αναβιώσει τις Οθωμανικές βλέψεις της στην περιοχή, φέρνοντας τον ακραίο ισλαμισμό στην πόρτα της Ευρώπης.

Η Τουρκία έχει ξεφύγει, όμως, από τον έλεγχο της Γερμανίας, βρίσκοντας τα απαραίτητα πατήματα εργαλειοποιώντας, μεταξύ άλλων, το μεταναστευτικό σε μέσο εκβίασης της Ευρώπης.

Το πολιτικό και οικονομικό βάρος της Γερμανίας από μόνο του, ήταν πολύ λίγο για να επιβάλει την γερμανική θέληση στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου ενώ η άμεση απειλή στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ορδές των παράνομων μεταναστών και η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, επέφερε πιέσεις των υπόλοιπων Ευρωπαίων προς την Γερμανία για να λάβει αντιτουρκική δράση.

Δυστυχώς για την Γερμανία, δεν βρισκόμαστε στο 1914 και αυτό που οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται πλέον είναι οι ψυχροί οικονομικοί όροι και η στρατιωτική ισχύς. Η Γερμανία ευελπιστούσε να ελέγξει οικονομικά την Τουρκία, ώστε να την κρατά σε κάποια όρια, αλλά αυτό δεν συμβαίνει καθώς η πολυδιάστατη τουρκική πολιτική βρήκε κεφάλαια από το Κατάρ, συνεργάστηκε με το Ιράν στο παρασκήνιο και άντλησε από την Ένωση αρκετά δις ευρώ με πρόσχημα το μεταναστευτικό. Η Γερμανία εξακολουθεί βέβαια να είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές αμυντικού υλικού στην Τουρκία, ωστόσο ακόμα και αυτός ο τομέας συνεργασίας πιέζεται αφού υπάρχουν κυρώσεις για την τουρκική επεκτατική πολιτική στη Βόρεια Συρία.

Μάλιστα, όταν τα πράγματα στην Λιβύη άρχισαν να επηρεάζουν τα γαλλικά, ιταλικά και Αιγυπτιακά συμφέροντα και τα ελληνικά, η προσπάθεια της Γερμανίας κατέληξε σε φιάσκο αφού οι Τούρκοι δε σταμάτησαν να προωθούν την ατζέντα τους στην περιοχή. Από εκείνο το σημείο και μετά η Τουρκία είναι έκθετη στα μεσογειακά μέλη της Ένωσης και η γερμανική επιρροή από μόνη της δεν θα συγκρατήσει τη γαλλική αντιτουρκική δράση.

Η επιθυμία της Γερμανίας για μία φιλοευρωπαϊκή Τουρκία η οποία θα μπορεί να ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση έπεσε στο κενό την στιγμή που το πρώτο τουρκικό γεωτρύπανο κατέπλευσε στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα τουρκικά UAVs έφθασαν στην Λιβύη. Η τουρκική προσπάθεια πειρατείας στην ελληνική ΑΟΖ, την στιγμή που οι Η.Π.Α. οδεύουν στις σημαντικότερες εκλογές της ιστορίας τους και η Γερμανία έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε., ήταν και η ταφόπλακα στην προσπάθεια του Βερολίνου να κρατήσει την Τουρκία υπό μερικό έστω έλεγχο.

Η τουρκική επιθετικότητα δεν θα σταματήσει εδώ αλλά θα συνεχιστεί. Αν η Γερμανία, εξακολουθεί να την στηρίζει, παρότι πια είναι ανεξέλεγκτη, τότε θα είναι έκθετη στο εσωτερικό της Ένωσης απέναντι σε πολλαπλά κράτη, βάζοντας βόμβα στα θεμέλιά της. Ως εκ τούτου θέλει να πείσει την Ελλάδα να ρίξει νερό στο κρασί της, κάτι που μέχρι στιγμής η Αθήνα αρνείται σθεναρά, επιμένοντας πως ο μόνος διάλογος με την Τουρκία θα γίνει για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

ksipnistere.com 31/7/2020

 

 

 

 

Κοινό μήνυμα Βερολίνου-Άγκυρας σε Αθήνα:

Καθίστε στο τραπέζι και παραχωρήστε τον εθνικό σας πλούτο

Κοινό μήνυμα Βερολίνου-Άγκυρας σε Αθήνα:

Καθίστε στο τραπέζι και παραχωρήστε τον εθνικό σας πλούτο

Το Βερολίνο χαρακτήρισε εμμέσως «εμπόδια» την Ελλάδα & την Κύπρο!

email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τελικά μόνο τυχαίες δεν ήταν οι χθεσινές δηλώσεις «ίσων αποστάσεων» της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, καθώς τα ίδια ακριβώς δήλωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Χάικο Μαας και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βερολίνο, καλώντας την Αθήνα να έρθει σε έναν «δίκαιο διάλογο», δηλαδή να μοιράσει τον εθνικό πλούτο της Ελλάδας.

Στη συνέντευξη τυπου ο κ. Μάας ανακοίνωσε ότι στόχος της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ, είναι να ξεπεραστούν τα «εμπόδια» που παρεμποδίζουν έναν ουσιαστικό διάλογο της ΕΕ με την Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ! >> https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/892845_koino-minyma-verolinoy-agkyras-se-athina-kathiste-sto-trapezi-kai

pronews

Κοινό μήνυμα Βερολίνου-Άγκυρας σε Αθήνα:

Καθίστε στο τραπέζι και παραχωρήστε τον εθνικό σας πλούτο

Το Βερολίνο χαρακτήρισε εμμέσως «εμπόδια» την Ελλάδα & την Κύπρο!

 

 

 

 

Οι Γερμανοί δίνουν ''ανάσες'' στον Ερντογάν:

Επένδυση -''μαμούθ'' βιομηχανικού κολοσσού στην Τουρκία

- Νέο ''χτύπημα'' κατά Ελλάδας

Την ίδια στιγμή το Βερολίνο ''εκβιάζει'' τις χώρες του νότου

Πραγματικά είναι εξοργιστική η πολιτική του Βερολίνου έστω και αν πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρεία όπως ο κολοσσός που ονομάζεται Bosch, ο οποίος αποφάσισε να επενδύσει εκατ. δολάρια στην Τουρκία των χιλίων προβλημάτων και όχι κάπου αλλού στην ΕΕ.

Η γερμανική εταιρεία Bosch αποφάσισε να επεκτείνει τις επενδύσεις της στην τουρκική βορειοδυτική επαρχία της Προύσας, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας της χώρας.

Η υπάρχουσα επένδυση της Bosch στην Τουρκία ύψους 1,24 δις. τουρκικών λιρών (180 εκατομμύρια δολάρια)

στην Προύσα θα αυξηθεί σε 1,74 δισεκατομμύρια λίρες (255 εκατομμύρια δολάρια)

με τον αριθμό των υπαλλήλων να φτάνουν τους 606 από 314.

Η εγκατάσταση αναμένεται να παράγει 900.000 αντλίες υψηλής πίεσης επόμενης γενιάς ανά έτος και

να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 85 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, ανακοίνωσε σε απάντησή του σε πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση, ότι η κυβέρνηση έχει εγκρίνει εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, το Κατάρ, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο ύψους 4,3 εκατ. Ευρώ κατά την περίοδο 1 Ιανουαρίου - 4 Φεβρουαρίου, ενδεικτικό της γερμανικής πολιτικής προς την Τουρκία.

Επίσης πάλι τον Φεβρουάριο  η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανίας αποφάσισε την εκταμίευση 32 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, για την αποτροπή των διακινητών προσφύγων. Μιλάμε για το μεγαλύτερο ανέκδοτο στην ΕΕ .

Τα χρήματα αυτά αφορούν την υποστήριξη της Τουρκίας στην αποκατάσταση της επιχειρησιακής ικανότητας της ακτοφυλακής της, την στιγμή που ετοιμάζεται νέο κύμα κατά της Ελλάδος το επόμενο διάστημα χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο.

Χθες το Bloomberg ανέφερε με ένα άρθρο-σταθμό, ότι το αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού, θα επιφέρει πιο ευνοϊκές προοπτικές για την Γερμανία, που είναι μια χώρα με μικρό χρέος, η οποία μπορεί να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της με σημαντικά ποσά επιδοτήσεων και να κυριαρχήσει στην ΕΕ.

Ένα τέτοιο πλεονέκτημα μπορεί να οδηγήσει στο γεγονός ότι μετά το τέλος της κρίσης, οι γερμανικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ξεκινήσουν μια επιθετική επέκταση η οποία δεν θα ωφελήσει καθόλου το «ευρωπαϊκό όνειρο».

Αυτό ήδη υλοποιούν οι Γερμανοί επενδύοντας σχεδόν μαζικά στην Τουρκία η οποία θα καταστεί για το Βερολίνο μια “δεύτερη Κίνα” από άποψη επενδύσεων.

Η υπόλοιπη Ευρώπη και ειδικά ο νότος θα συνεχίσουν να υποφέρουν μέχρι να διαλύσει τελείως η ΕΕ, η οποία δεν θα έχει λόγο ύπαρξης μετά την εθνικιστική πολιτική της Γερμανίας.

Δεν νομίζουμε ότι χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία κά θα επιτρέψουν την εξαγορά εταιρειών τους από γερμανικούς κολοσσούς, οι οποίοι ήδη κινούνται επιθετικά στο ευρωπαϊκό τοπίο.

Αυτή είναι η «φίλη» μας Γερμανία:.............

Pentapostagma 15/4/2020

 

 

 

 

H Γερμανία ενέκρινε 1,2 τρις. ευρώ στήριξη για

τη δική της οικονομία και 500 δισ. για όλες τις χώρες της ΕΕ

H Γερμανία ενέκρινε συνολικά 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ για

να αμβλύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην γερμανική οικονομία,

ενώ για την υπόλοιπη Ευρώπη, με τα 460 εκ. κατοίκους, θα διατεθούν μόλις 500 δις.

Κατά συνέπεια το κύριος βάρος των μέτρων ανοικοδόμησης θα το επωμιστούν τα εθνικά κράτη.

Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να προσφύγουν σε υπέρογκους δανεισμούς με αποτέλεσμα να αποκλίνουν ακόμα περισσότερο η μια από την άλλη.

Σε περίπτωση που Ρώμη και Μαδρίτη αυξήσουν κατά πολύ το δανεισμό τους, και θα το πράξουν, τότε θα πλησιάσουν τα ελληνικά επίπεδα χρέους.

Το πραγματικό μήνυμα των υπ. Οικονομικών είναι ότι εναποθέτουν την τύχη της Ευρώπης στα χέρια της ΕΚΤ, η οποία θα εξακολουθήσει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων πραγματοποιώντας την υπόσχεσή της πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για διάσωση του ευρώ».

greekmoney.gr 12/4/2020

 

 

 

Οι Γερμανοί ''σκύβουν'' το κεφάλι στον Ερντογάν:

Ενισχύουν με 32 εκατ. ευρώ την τουρκική ακτοφυλακή

- ''Χτύπημα'' κατά Ελλάδας

Πραγματικά είναι εξοργιστικό και συγχρόνως προκλητικό, να δίνει η γερμανική κυβέρνηση στην Τουρκία 32 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της τουρκικής ακτοφυλακή κατά της παράνομης εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα από το Αιγαίο, την στιγμή που οι Τούρκοι μας στέλνουν καθημερινά μετανάστες.

Η Γερμανία μεταφέρει διψήφιο νούμερο εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, με τα χρήματα να υποτίθεται ότι θα βοηθήσουν την τουρκική ακτοφυλακή, να σταματήσει τις ροές περισσότερων μεταναστών που επιθυμούν να εισέλθουν στην ΕΕ”, αναφέρουν γερμανικά αριστερά κόμματα.

Το θέμα προκάλεσε μεγάλη ένταση στην γερμανική βουλή από την αριστερά.

Η κίνηση της γερμανικής κυβέρνησης αποσκοπεί σε λιγότερους μετανάστες να φτάνουν στα ελληνικά νησιά και επομένως στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον.

Όπως προκύπτει από επιστολή του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών προς την Επιτροπή Προϋπολογισμών της Ομοσπονδιακής Βουλής, τα πρόσθετα χρήματα που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων για την αντικατάσταση των κινητήρων, την προμήθεια ανταλλακτικών και την εκπαίδευση Τούρκων λιμενικών.

Η επιστολή αναφέρει: «Η διάσωση ανθρώπινων ζωών και η βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή της Μεσογείου είναι εξίσου προς το κρατικό συμφέρον της Γερμανίας, όπως η πρόληψη του  ανεξέλεγκτου μεταναστευτικού κινήματος προς τη Γερμανία».

Η ανάγκη για χρήματα είναι απρόβλεπτη, καθώς καθορίστηκε πριν από το ταξίδι της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία στα τέλη Ιανουαρίου από εμπειρογνώμονες της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Η τουρκική ακτοφυλακή πρέπει να υποστηριχθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα”, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση "ειδικά ενόψει της καιρικής κατάστασης η οποία θα βελτιωθεί από την άνοιξη και μετά και τα μεταναστευτικά κύματα πιθανόν να αυξηθούν ξανά ", συνεχίζει η επιστολή.

Η Γερμανίδα πολιτικός Ulla Jelpke (που ανήκει στην αριστερά) επέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης.

Η βουλευτής της  Bundestag δήλωσε ότι η «πολεμική πολιτική της Τουρκίας από το βόρειο Ιράκ στη Συρία και στη Λιβύη δημιουργεί πάντα νέες αιτίες κρίσεων».


“Είναι λοιπόν λανθασμένο να στείλει η κυβέρνηση στην Άγκυρα πολλά εκατομμύρια ευρώ για να «αναβαθμίσει» την ακτοφυλακή της, έτσι ώστε η Τουρκία "να δράσει ως βίαιος παίκτης στα σύνορα της Ευρώπης", τόνισε η ίδια.

Η κατάσταση πολλών αιτούντων ασύλου στους υπερπλήρεις καταυλισμούς στα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι δραματική.

Περισσότεροι από 42.000 άνθρωποι παραμένουν μέσα και γύρω από τα στρατόπεδα  στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Κατά μέσο όρο, περισσότεροι από 100 νέοι μετανάστες μεταναστεύουν καθημερινά από την Τουρκία στην Ελλάδα. Αυτό είναι αποτέλεσμα στατιστικών στοιχείων από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR).

Η ουσία όμως για την τουρκική ακτοφυλακή και την βοήθεια από την Γερμανία είναι αλλού.

Σύμφωνα  με παλαιότερες πληροφορίες στο τουρκικό τύπο, το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Mizrak-U UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi), τοποθετήθηκε σε πολλά ταχύπλοα σκάφη κλάσης Κ της τουρκικής ακτοφυλακής, αποτελώντας τον μεγαλύτερο εφιάλτη για τα «εχθρικά πλοία» (στο Αιγαίο πέλαγος).

Η τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN η οποία κατασκευάζει το εν λόγω σύστημα αντιαρματικού πυραύλου, με βεληνεκές μάχης 8 χλμ, υλοποιεί το εν λόγω σχέδιο, το οποίο θα προσδώσει στα τουρκικά ταχύπλοα περιπολικά σκάφη (πιθανότατα κλάσης ONUK MRTP), δυνατότητες πραγματικά εξωπραγματικές για τα δεδομένα μια κλειστής θάλασσας όπως είναι π.χ το Αιγαίο πέλαγος.

Ο τουρκικής κατασκευής πύραυλος UMTAS είναι ένα πυραυλικό σύστημα τύπου «fire and forget ή fire and update», υπό την καθοδήγηση υπερύθρων ακτίνων, και είναι σε θέση να εγκλωβίσει στόχους σε απόσταση 8 χιλιομέτρων.

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί μάλιστα στην αυξανόμενη «πίεση» της Τουρκίας στο Αιγαίο, με πολλά πραγματικά και «φανταστικά» ναυτικά και αεροπορικά επεισόδια , και τους λαθρομετανάστες να παίζουν τον ρόλο του  "ανιχνευτή"   στο Αιγαίο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

πηγη  27/2/2020

 

 

 

 

Ζητάει & και τα ρέστα το Βερολίνο:

''Ντροπή στην Ελλάδα που αγγίζει τις ΜΚΟ''

Αποκαλύπτεται ο ύποπτος ρόλος της Γερμανίας στο μεταναστευτικό, καθώς φαίνεται πως το Βερολίνο ενοχλήθηκε για το νέο νόμο που αφορά της ΜΚΟ.

Το Βερολίνο κρατάει μία ανθελληνική στάση. Από την μία στηρίζει την Τουρκία και τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο και από την άλλη θέλει να γεμίσει η χώρα μας και με άλλους μετανάστες!

Eπικριτικά σχόλια προκαλούν στον γερμανικό τύπο οι εξαγγελίες της Αθήνας για έλεγχο στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό. 

Η αντιμετώπιση των ΜΚΟ στο προσφυγικό είναι ντροπή” επιγράφεται σχόλιο της συντηρητικής εφημερίδα Die Welt το οποίο, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: “Ο λόγος για τον οποίο δεν πέθαναν περισσότεροι άνθρωποι στο Αιγαίο τα προηγούμενα χρόνια ήταν η δουλειά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο πεδίο. Οι συνεργάτες τους έστηναν αντίσκηνα, μοίραζαν φαγητό, αγόραζαν ρουχισμό για μικρά παιδιά.

“Σε αυτούς τους ακτιβιστές εστιάζει τώρα η νέα συντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. (…) Εάν οι αρχές ήθελαν και μπορούσαν να ανταποκριθούν στα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα θα ήταν ανάξιο λόγου να μιλάμε γι αυτό. Αλλά με δεδομένη την αποτυχία της Ελλάδας η αντιμετώπιση εκείνων που βοηθούν είναι ντροπή. Είναι και ένα στημένο παιχνίδι. Με τον νέο νόμο οι αρχές θέλουν απλώς να ξεφορτωθούν τις ανεπιθύμητες ΜΚΟ”.


Για το ίδιο ζήτημα το Spiegel Online παρατηρεί: “Ήδη από το καλοκαίρι του 2017 η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί ΜΚΟ που εργάζονται για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα είχε διαμαρτυρηθεί επανειλλημμένως ότι αντιμετωπιζόταν ωσάν να ήταν αναπτυσσόμενη χώρα, που δεν είναι σε θέση να φροντίσει μόνη της τους πρόσφυγες.

“Επιπλέον, θα ήταν πιο αποτελεσματικός ένας κεντρικός σχεδιασμός. Αυτός ήταν και ένας λόγος για τον οποίο εφεξής τα χρήματα πήγαιναν απευθείας στο ελληνικό κράτος. Μετά από δυόμιση χρόνια είναι πλέον σαφές: παρά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, οι ελληνικές αρχές δεν εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες στους καταυλισμούς. Στη Σάμο δεν υπήρχαν ούτε τουαλέτες έξω από το επίσημο κέντρο υποδοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελικά μία ΜΚΟ έστησε χημικές τουαλέτες. Αλλά και την ιατρική φροντίδα αναλαμβάνουν, σε μεγάλο βαθμό, οι ΜΚΟ”.

'''Επεσαν οι μάσκες'' κανονικά για την Γερμανία. Όπως μπορείτε να δείτε στα εκτενή άρθρα τους, δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά για όσα βιώνουν οι Έλληνες στα νησιά, αλλά και στην ενδοχώρα λόγω μετανάστευσης.

«Big Brother» για ΜΚΟ

Η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει στο μικροσκόπιο τη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με την τροπολογία που ψηφίστηκε την Τρίτη από τη Βουλή.

Επί της ουσίας η ρύθμιση προβλέπει, για πρώτη φορά, την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές. «Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.


Ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι πιο ενδελεχής. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται».

Προβλέπεται να οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την στενή παρακολούθηση των ΜΚΟ.

Με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο. Άπαντες που θα εισέρχονται στις δομές θα χτυπάνε κάρτα. Εάν ένα μέλος - υπάλληλος ΜΚΟ παραβιάσει κάποια από τις αρχές μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αποβολή ολόκληρης της οργάνωσης. Θα υπάρξει Κώδικας Συμπεριφοράς που θα πρέπει να υπηρετούν όλοι.

Βέβαια η τροπολογία δεν υπεισέρχεται στα επουσιώδη: Δηλαδή δεν επιβάλλει την διενέργεια ελέγχου των πηγών χρηματοδότησης μίας ΜΚΟ, ούτε το έργο που παράγουν αυτές οι οργανώσεις. Ωστόσο πρόκειται για ένα βήμα στην κατεύθυνση του να μπει τάξη στο άναρχο τοπίο των Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο τομέα του μεταναστευτικού.

Καταγγελίες

Τόσο πρόσφατα, όσο και στα πρώτα χρόνια του μεγάλου μπαμ του μεταναστευτικού – από το 2015 δηλαδή- έχουν καταγραφεί πλείστα παραδείγματα ύποπτων κινήσεων από μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

  • Στα τέλη του 2015 και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, το γύρο του διαδικτύου έκαναν οι καταγγελίες για τη δράση της ΜΚΟ One Nation. Ειδικότερα σε βίντεο φαινόταν μέλη της οργάνωσης εν πλω, με φουσκωτό σκάφος, στο θαλάσσιο στενό στη Λέσβο μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και τουρκικών ακτών να υποδέχονται βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες και να τους καθοδηγούν στα αγγλικά πώς και σε ποιο μέρος της ακτής να κατευθυνθούν. Στη συνέχεια τους απευθύνουν τρεις φορές στα αραβικά τον ισλαμικό χαιρετισμό «Αλλάχου Άκμπαρ» (ο Θεός είναι μεγάλος) για να λάβουν ισάριθμες φορές την ανάλογη απάντηση.
  • Τον Ιανουάριο του 2016, πάλι στη Λέσβο, αστυνομικοί είχαν συλλάβει έναν Ισπανό, μέλος ΜΚΟ γιατί είχε εγκαταστήσει στο αυτοκίνητό του κεραία ραδιοσυχνοτήτων και άλλους σχετικούς εξοπλισμούς.
  • Τον ίδιο μήνα, είχαν συλληφθεί Ισπανοί και Δανοί μέλη των ΜΚΟ Proem–Aid και Team Humanity με την κατηγορία της διακίνησης. Παρόλα αυτά τον Μάιο του 2015 όλοι τους αθωώθηκαν από το εφετείο κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου.
  • Τον Μάρτιο του 2016, είχαν διατυπωθεί καταγγελίες – οι οποίες ερευνήθηκαν από την αστυνομία- ότι άτομα που συστηνόταν ως μέλη ΜΚΟ, παρότρυναν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν τα σύνορα από την Ειδομένη προς τη Βόρεια Μακεδονία.
  • Λίγες ημέρες νωρίτερα, μετανάστες είχαν πνιγεί σε χείμαρρο, στην προσπάθειά τους να περάσουν στη γειτονική χώρα.
  • Τον Αύγουστο του 2018 είχαν συλληφθεί 30 άτομα, μέλη της ΜΚΟ ERCI για την εμπλοκή τους σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που δρούσε τουλάχιστον από τα τέλη του 2015 στη Μυτιλήνη με στόχο τη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίο. Τα μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν σε  κλειστές - κρυπτογραφημένες ομάδες εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, λάμβαναν πληροφορίες και στοιχεία, εμπιστευτικού χαρακτήρα, για τις προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές. Ανάλογες πληροφορίες συνέλεγαν μέσω παράνομης παρακολούθησης των ασυρματικών επικοινωνιών από τη Frontex και το λιμενικό σώμα, καθώς και μέσω κατόπτευσης του θαλάσσιου χώρου με τη χρήση σύγχρονων μέσων, όπως διόπτρες.
  • Αξίζει να σημειωθεί πως η δράση των ΜΚΟ στα νησιά και όχι μόνο, έχει γίνει αντικείμενο δεκάδων ερωτήσεων προς τους αρμόδιους υπουργούς όλα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως οι κρατούντες δεν προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες. Το εάν η νέα ρύθμιση – Big Brother για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα φέρει αποτελέσματα, μένει να φανεί στην πράξη.

0 shares324  06.02.2020

 

 

 

 

 

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2019

Γερμανός ιστορικός:

«Η Ελλάδα έχει δίκιο για τις πολεμικές αποζημιώσεις

- Εφικτή η απαίτηση 60-70 δις ευρώ»

Ο Γερμανός ιστορικός Καρλ Χάιντς Ροτ χαρακτηρίζει δικαιολογημένες τις ελληνικές αξιώσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις, τoνίζοντας ότι στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει παραγραφή.
Μάλιστα κάνει την εκτίμηση πως αν η Ελλάδα μειώσει τις απαιτήσεις της και διεκδικήσει τις αποζημιώσεις από κοινού με άλλες χώρες τότε έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

«Οι Γερμανοί λεηλάτησαν συστηματικά και κατέστρεψαν υλικά την Ελλάδα
κατά την διάρκεια της κατοχής από τον Απρίλιο του 1941 έως τον Οκτώβριο
του 1944. Κατάσχεσαν τις συγκομιδές καπνού και έθεσαν τη βιομηχανία,
στο βαθμό που ήταν σημαντική για τη γερμανική αμυντική βιομηχανία, υπό
τον έλεγχό τους. Τα τρία τέταρτα του ελληνικού εμπορικού στόλου
κατασχέθηκαν ή καταστράφηκαν από τους Γερμανούς κατά την αποχώρησή
τους. Η λεγόμενη πολιτική της καμένης γης οδήγησε τελικά στην σχεδόν
ολοκληρωτική καταστροφή των υποδομών της ελληνικής οικονομίας»,
τονίζει ο Καρλ Χάιντς Ροτ, σε συνέντευξή του στην «Weser Kurier».
Αναφερόμενος στην «τεράστια δημογραφική καταστροφή», όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα της Βρέμης, λέει ότι «οι Γερμανοί σκότωσαν τουλάχιστον 330.000 αμάχους κατά τη διάρκεια της κατοχής, 140.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα, περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν είτε όντας όμηροι, είτε ως αντίποινα εναντίον του άμαχου πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές. 59.000 μέλη των εβραϊκών κοινοτήτων εκτοπίστηκαν».
Στο ερώτημα εάν η αξίωση του ελληνικού κοινοβουλίου να απαιτηθούν από την Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις ύψους 280 δισ. ευρώ είναι δικαιολογημένη, ο κ. Ροτ απαντά: «Ναι, τόσο πολιτικά όσο και από απόψεως διεθνούς δικαίου και μάλιστα χωρίς κανένα περιορισμό» και προσθέτει ότι για την Ελλάδα «είναι θέμα αρχής, δεν πρόκειται μόνο για τα χρήματα. Η (δε) Γερμανία οφείλει τις αποζημιώσεις και πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της οφειλής της».
Στο ερώτημα εάν έχουν παραγραφεί οι ελληνικές αξιώσεις μετά από 70 χρόνια απαντά αρνητικά, διότι «στο διεθνές δίκαιο, δεν υπάρχει παραγραφή» και τονίζει ότι «η γερμανική κυβέρνηση βλέπει μεν το θέμα διαφορετικά και θεωρεί το θέμα λήξαν νομικά και πολιτικά, όμως δεν έχει λήξει. Κατά τη δεκαετία του 1950 υπήρξαν ορισμένες διεθνείς συνθήκες, στις οποίες αναφέρεται ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας καταβάλλει μερικώς αποζημίωση, αλλά το ζήτημα πρέπει να αποσαφηνιστεί σε μια γενική διάσκεψη ή στα πλαίσια μιας συνθήκης ειρήνης.
Όταν το 1990 συνήφθη η de facto συνθήκη ειρήνης, δηλαδή η λεγόμενη "Συνθήκη 2+4", σε συνάρτηση με τη διαδικασία ενοποίησης της Γερμανίας, το θέμα των αποζημιώσεων εξαιρέθηκε. Παρ' όλα αυτά, η γερμανική κυβέρνηση λέει ότι με αυτή τη σύμβαση το θέμα αποζημιώσεων τελικά διευθετήθηκε. Μέχρι το 1990, λοιπόν, "παρηγοριά" και μετά το 1990 "όλα τελείωσαν". Αυτό δεν είναι όμως βάσιμο από απόψεως διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα δεν υπέγραψε αυτή τη σύμβαση και δεν καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, η Συνθήκη δεν ισχύει για την Ελλάδα».
Ο κ. Ροτ χαρακτηρίζει επίσης «ελεημοσύνη» τα καταβληθέντα στα επιζώντα θύματα 115 εκ. μάρκα, «ποσόν το οποίο αντιστοιχεί σε μόλις 300 μάρκα κατά κεφαλήν με σημερινούς υπολογισμούς», όπως λέει.
Το συνολικό ποσό των 280 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκτιμά το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο ότι οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα θεωρεί ότι βασίζεται σε διασωθέντα αρχεία, τα οποία έλεγξαν οι ίδιοι (ενν. το Ίδρυμα Κοινωνικής Ιστορίας) λεπτομερώς και «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα στοιχεία που συγκέντρωσε».
Το γεγονός ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του υπολογίζουν το ύψος της γερμανικής οφειλής σε 190 δισ. ευρώ αντί των 280 που το υπολογίζουν οι Έλληνες το εξηγεί ως εξής: «Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες ειδικοί υπολογίζουν τις πολεμικές αποζημιώσεις ως μη αποπληρωμένο δάνειο το οποίο τοκίζεται. Το ορθό για να βρούμε την σημερινή αξία της είναι να ξεκινήσουμε από τον πληθωρισμό. Γι' αυτό και ο δικός μας υπολογισμός είναι χαμηλότερος, αλλά ανέρχεται πάντως στα 190 δισ. ευρώ.»
Στο ερώτημα εάν είναι ρεαλιστικό να δοθεί ένα τέτοιο ποσόν στην Ελλάδα, ο κ. Ροτ απαντά αρνητικά, διότι και μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες «θα διεκδικούσαν ανάλογα τεράστια ποσά και το σύνολο θα ήταν γιγαντιαίο. Συνεπώς, το ποσό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να είναι εφικτό». Προτείνει, λοιπόν, την εξόφληση των αποζημιώσεων εντός 15-20 ετών με παράλληλη μείωση της οφειλής στο 1/3 , δηλαδή να καταβληθούν τελικά 60-70 δισ. ευρώ, ώστε να είναι εφικτή η αποπληρωμή τους.
Τέλος, για να έχει η Ελλάδα μια ρεαλιστική δυνατότητα να εισπράξει τις αποζημιώσεις θεωρεί ότι πρέπει «να συμπήξει κοινό μέτωπο με τις άλλες χώρες που έχουν ανάλογες αξιώσεις και να ασκήσουν από κοινού πολιτική πίεση, επειδή η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη μέχρι στιγμής να συζητήσει. Εάν οι πληγείσες χώρες ενεργήσουν με επιδεξιότητα, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θα πρέπει τελικά να υποχωρήσει από το κατηγορηματικό "όχι" της».
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 3:03 π.μ.

 

 

 

 

 

Η Γερμανία θέλει «κούρεμα» ιταλικών ομολόγων & καταθέσεων:

Η Ρώμη έτοιμη για έξοδο από το ευρώ με επιστροφή στην λιρέτα

***Όπως ήδη έχει ενημερώσει το pronews.gr η δημιουργία παράλληλου νομίσματος είναι στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης των δύο αντισυστημικών κομμάτων του Ματέο Σαλβίνι και του Λουίτζι Ντι Μάιο με την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει το δημόσιο.


Θεωρείται προπομπός επιστροφής σε εθνικό νόμισμα εάν αυτό θεωρηθεί ως συμφέρον για την Ιταλία.

***Στην κίνηση αυτή η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα διότι γνωρίζει την πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει σε κούρεμα ομολόγων και καταθέσεων (όπως αναφέρει η γερμανική DW) ακριβώς όπως είχε συμβεί και με την Ελλάδα η οποία και υπέκυψε και αποδέχτηκε τα επαχθή μνημόνια.

Μόνο που εδώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά.
Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί, το μέγεθός της δεν επιτρέπει «ταρζανιές» από τους Ευρωπαίους, οπότε πρωθείται η άμεση λύση του κουρέματος καταθέσεων και ομολόγων.

Άλλωστε οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν ήταν διαθέσιμοι να ξαναδανείσουν ούτε καν την Ελλάδα για αυτό και εικονικά την έβγαλαν το καλοκαίρι από τα μνημόνια.

Και λέμε εικονικά καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να επιτηρείται από τους δανειστές.

Σε περίπτωση κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία ο επικεφαλής του ινστιτούτου του Μονάχου Ifo, το οποίο αποτελεί το βασικό εργαλείο συμβουλευτικής οικονομικής πολιτικής της Α.Μέρκελ, Κλέμενς Φουστ θεωρεί πιθανό ένα κούρεμα χρέους. «Τα χρέη πρέπει να τα επωμιστούν οι Ιταλοί και όχι άλλοι Ευρωπαίοι».

Στα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ιταλικό χρέος, που αντιστοιχεί στο 132% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χρέη χώρας στον κόσμο.

Ο επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχο Ifo Κλεμενς Φουστ δηλώνει σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό DLF ότι ορθώς η Κομισιόν πρότεινε την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας.

Παράλληλα όμως ο γερμανός οικονομολόγος θεωρεί ότι σε περίπτωση που χρειαστεί το εγχείρημα διάσωσης της Ιταλίας θα ήταν υπερβολικά δύσκολο:
«Θα έπρεπε να τεθούν συγκεκριμένοι όροι ως αντάλλαγμα για τη στήριξη. Αυτό σημαίνει ότι η τρόικα, η οποία κάποτε πήγε στην Αθήνα θα πήγαινε τώρα στην Ρώμη.

Δεν μπορώ ωστόσο να φανταστώ τον Ματέο Σαλβίνι να αποδέχεται από τις Βρυξέλλες όρους σχετικά με το πως θα κάνει μεταρρυθμίσεις.

Η Ιταλία είναι too big to fail και ενδεχομένως και too big to save.
Η οικονομική επιβάρυνση θα ήταν τεράστια και είναι αμφίβολο αν οι φορολογούμενοι σε Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία θα συμφωνήσουν να διασώσουν μια κυβέρνηση που φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε».

Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo το κλειδί για να βγει η Ιταλία από την κρίση είναι η ανάπτυξη, η οποία όπως τονίζει δεν επιτυγχάνεται αυξάνοντας το χρέος, όπως προτίθεται να κάνει η ιταλική κυβέρνηση, αλλά δρομολογώντας οικονομικοπολιτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη δικαιοσύνη.

Κούρεμα χρέους ως εναλλακτική σε αποχώρηση από το ευρώ

Ο γερμανός οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης το ζητούμενο για την Ιταλία θα ήταν μια αποχώρηση από την ευρωζώνη:

«Η εναλλακτική θα ήταν ένα κούρεμα χρέους.
Για παράδειγμα οι κάτοχοι ιταλικών ομολόγων θα μπορούσαν ενδεχομένως να χάσουν μέρος της επένδυσής τους.
Έτσι τα ομόλογα στην κατοχή τους θα είχαν αντί για αξία 100 ευρώ, 80 ή και 70.

Πρόκειται βέβαια για ριψοκίνδυνη ενέργεια γιατί πολλές ιταλικές τράπεζες θα περιέλθουν σε δεινή θέση.

Κατά συνέπεια δεν αποκλείεται να χάσουν χρήματα και οι ιταλοί καταθέτες.

Ίσως όμως εν τέλει να είναι προτιμότερο αυτό, από το να κληθούν οι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών να πληρώσουν τα σπασμένα».

Ο γερμανός οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι η Ιταλία είναι κυρίαρχο κράτος και κανείς δεν μπορεί ασκήσει πιέσεις στη Ρώμη για να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Ούτε είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο, προσθέτει.

Θα πρέπει ωστόσο να γίνει σαφές στους Ιταλούς ότι τα χρέη της χώρας πρέπει να τα πληρώσουν οι ίδιοι και όχι άλλοι Ευρωπαίοι, καταλήγει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo.

Όμως επειδή ο Ματέο Σαλβίνι δεν ανέχεται να παίρνει εντολές από κανέναν και ειδικά από τις Βρυξέλλες, η ιταλική βουλή ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την εισαγωγή των λεγόμενων “mini-Βots”, ενός εργαλείου χρέους που θα στηρίζεται σε μελλοντικά φορολογικά έσοδα, θα αυξάνει βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα του ιταλικού κράτους και θα είναι αποδεκτό ως μέσο πληρωμής, με άλλα λόγια ένα παράλληλο νόμισμα -ιδέα που φέρνουν συχνά στο τραπέζι πολιτικοί της Λέγκας του Σαλβίνι, όπως ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας της Λέγκα, Κλαούντιο Μπόργκι, ένθερμος οπαδός των “mini -Bots”.

Αν διαδοθούν τα “mini-Bots” του Σαλβίνι στην ιταλική οικονομία κι αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα εταιρείες και πολίτες, τότε το ιταλικό κράτος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του νόμισμα.

Συν τω χρόνων τα νέα χαρτονομίσματα θα κυκλοφορούν στην αγορά σηματοδοτώντας την αρχή μιας εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

Συζητήσεις για τα “mini-bots” έγιναν στην Ιταλία πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2018, συμπεριλήφθηκαν και στο πρόγραμμα του συνασπισμού, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε καθώς οι ψηφοφόροι δεν έδειξαν ιδιαίτερη διάθεση για ένα Italexit.


«Μπορώ να φανταστώ γιατί τώρα επιστρέφουν τα “mini-Bots" , ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης κατά της Κομισιόν στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη Ρώμη για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», λέει ο οικονομολόγος του Storch Research Institute Τόμας Μάγιερ.


Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ιταλία αποτελεί το 11% της ευρωζώνης  που σημαίνει ότι το ευρώ σε περίπτωση εξόδου της χώρας, θα αντιμετωπίσει σοβαρά... υπαρξιακά προβλήματα και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

***Όπως ήδη έχει ενημερώσει το pronews.gr

***Στην κίνηση αυτή η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα διότι γνωρίζει την πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει σε κούρεμα ομολόγων και καταθέσεων

πηγη

 

 

 

 

 

Γερμανία:

Υποχρεωτικά από σήμερα ο σταυρός σε όλα τα δημόσια κτήρια της Βαυαρίας

23 Μαρτίου 2019
Υποχρεωτική είναι από σήμερα η παρουσία σταυρών στις εισόδους όλων των δημοσίων κτηρίων στη Βαυαρία καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος Kreuzpflicht (υποχρεωτικός ο σταυρός).

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου Μάρκους Σόντερ ο νόμος αυτός έχει στόχο την ενίσχυση της βαυαρικής ταυτότητας μετά την αύξηση του αριθμού των Μουσουλμάνων στην περιοχή.

Η Βαυαρία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης του 2015 όταν ένα μεγάλο ποσοστό του 1 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στη Γερμανία μπήκαν στη χώρα από το συγκεκριμένο κρατίδιο, με την εξέλιξη αυτή να ενισχύει το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

O ίδιος ο Σόντερ που έχει έναν σταυρό πάνω από το γραφείο του δήλωσε ότι «θέλουμε να στείλουμε ένα καθαρό σήμα ότι οι πολίτες θα πρέπει να θέλουν να τονίζουν την ταυτότητά τους».

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση από την εταιρεία Infratest το 56% των Βαυαρών τάσσεται υπέρ του συγκεκριμένου νόμου ενώ αντίθετο δηλώνει το 38%.

Οι περισσότερες θετικές απαντήσεις δόθηκαν από οπαδούς του AfD (77%) και του CSU (71%), του κόμματος το οποίο υπέστη τις μεγαλύτερες εκλογικέ απώλειες από την άνοδο των ακροδεξιών.

Αντίθετα διχασμένοι είναι οι Σοσιαλδημοκράτες με 52% να δηλώνουν υπέρ και 46% κατά ενώ οι περισσότερες αρνητικές απαντήσεις δόθηκαν από οπαδούς των Πρασίνων 74%.

 

 

06/03/2019

Οχι από Βέμπερ στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Αλλο ένα εμπόδιο στα σχέδια του Ερντογάν

Οχι από Βέμπερ στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή

EFE

Αντίθετος με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίστηκε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) κατά τη διάρκεια ομιλίας του, την Τετάρτη, σε γερμανούς συντηρητικούς στο Πασσάου της Βαυαρία.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.» τόνισε ο Γερμανός πολιτικός, προσθέτοντας έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στον Ταγίπ Ερντογάν, που επιθυμεί διακαώς την είσοδο της χώρας του στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Από τα πυρά του δεν γλίτωσαν ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, για τις οποίες είπε πως «δεν μπορούν να εκβιάζουν την Ευρώπη με επιπλέον δασμούς στα (σ.σ. εισαγόμενα) αυτοκίνητα», καθώς, όπως είπε, «είναι στα ίδια οικονομικά επίπεδα» με την Ε.Ε.

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019

Γερμανία η βασίλισσα της διαφθοράς που μας κουνά το δάχτυλο


Για να γίνει κανείς μέλος μίας εγκληματικής συμμορίας, όπως για παράδειγμα η Μαφία, θα πρέπει προηγουμένως να σκοτώσει κάποιον – έτσι ώστε να μην μπορεί ποτέ να την εγκαταλείψει προδίδοντας τους άλλους που τους δίνει αυτόματα το δικαίωμα του εκβιασμού.
Τον κανόνα αυτό τον γνωρίζουν πολύ καλύτερα από όλους εμάς οι φίλοι μας οι Γερμανοί – η επιτυχία των οποίων, είτε οικονομική σήμερα, είτε στρατιωτική στο παρελθόν, στηριζόταν ανέκαθεν στη διαφθορά, στις προδοσίες, στις ύπουλες πολιτικές όπως το μισθολογικό dumping ενάντια στους κανόνες της Ευρωζώνης και φυσικά στους προδότες.
Ούτε στην ποιότητα των προϊόντων τους, ούτε στην ισχύ της βιομηχανίας τους, ούτε σε θεμιτά μέσα – αλλά σε αθέμιτα, ενώ έχουμε τεκμηριώσει πολλές φορές πως πρόκειται για την πιο βρώμικη χώρα του πλανήτη, στην οποία οι κάθε είδους απάτες αποτελούν την καθημερινότητα της, ενώ η μεγαλύτερη της τράπεζα, η Deutsche Bank, αποκαλείται από την ίδια την αστυνομία ως εγκληματική συμμορία.

Εκτός αυτού θεωρείται ως η βασίλισσα της διαφθοράς, ενώ χρησιμοποιείται από την ιταλική μαφία ως ο ιδανικός τόπος ξεπλύματος μαύρου χρήματος – οπότε εύλογα υποθέτει κανείς πως η χώρα δεν θα έκανε κάτι διαφορετικό στην περίπτωση της Μακεδονίας. Ελπίζουμε μόνο να μην παρασύρονται οι Έλληνες από την κυβερνητική οπερέτα της παραίτησης του κ. Καμένου ή/και της ψήφου εμπιστοσύνης – η οποία λειτουργεί ως ένα προπέτασμα καπνού και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Περαιτέρω είναι γνωστό πως η Γερμανία, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της μετατροπής της Ελλάδας σε προτεκτοράτο της, έχει τοποθετήσει στο στόχαστρο τη ΔΕΗ – μία επιχείρηση που εκτός του ότι έχει πρόσβαση σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κυρίως της ελληνικής βιομηχανίας, επειδή από το κόστος της ενέργειας εξαρτάται η ανταγωνιστικότητα της.

ΠΗΓΗ

 

 

 

 

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ νέα Πρόεδρος του CDU

Με 517 ψήφους και ποσοστό 51,75% η ‘Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ αναδείχθηκε στον β’ γύρο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Ο Φρίντριχ Μερτς έλαβε 482 ψήφους και ποσοστό 48,2%.

Ψήφισαν 999 σύνεδροι, δεν υπήρχαν άκυρα και αποχές και για την εκλογή απαιτούνταν τουλάχιστον 500 ψήφοι.

Η 56χρονη επιτυχημένη πρώην πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ και νυν γενική γραμματέας του Κόμματος προοριζόταν κατά τα φαινόμενα «σιωπηρά» από την κ. Μέρκελ και για διάδοχός της στην καγκελαρία. Της καταλογίζουν υπερβάλλουσα εγγύτητα προς την καγκελάριο, αλλά η ίδια τόνιζε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν είναι μια άλλη μίνι-Μερκελ και πρόβαλε ως παράδειγμα την σκληρή της θέση στο προσφυγικό για να αποδείξει την διαφοροποίησή της. Τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης εισόδου στη Γερμανία όσων έχουν διαπράξει αξιόποινη πράξη σε χώρα του Σένγκεν και ζητά να γίνει συνέδριο την προσεχή άνοιξη για την επεξεργασία των γεγονότων του 2015, δηλαδή της μαζικής εισόδου προσφύγων στην Γερμανία. Δεν βλέπει την αναγκαιότητα νέων αλλά παραδέχεται την αδυναμία εφαρμογής υπαρχόντων νόμων στο προσφυγικό.

Η κ. Κάρενμπάουερ τάσσεται υπέρ ενός ένα μακροπρόθεσμου σχεδίου για τις συντάξεις και μάλιστα πριν τις εκλογές σε μια σειρά ανατολικογερμανικών κρατιδίων που θα γίνουν το 2019, όπου αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του ακροδεξιού AfD.

Στην προεκλογική της εκστρατεία τόνιζε ιδιαίτερα την 18χρονη κυβερνητική της θητεία στο Ζάαραλντ, τις εκλογικές μάχες που κέρδισε με ποσοστά πάνω από 40% και μάλιστα όταν έλαμπε δημοσκοπικά το άστρο του Μάρτιν Σουλτς, αλλά και την κομματική μεταρρύθμιση την οποία έχει δρομολογήσει. Πρόβαλε επίσης το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με πολλά θέματα και ότι έχει αναπτύξει ένα πυκνό δίκτυο σχέσεων με τις τοπικές οργανώσεις του CDU.

Και η κ. Κάρενμπαουερ είναι γενικώς υπέρ της Ευρώπης χωρίς να προτείνει κάτι διαφορετικό από την σημερινή ασκούμενη πολιτική. Επίσης, βλέπει την αντιπαράθεση με τους Πράσινους ως σημαντική πρόκληση, διότι το κόμμα αυτό ενισχύεται χάρη στην περιβαλλοντολογική του πολιτική σε βάρος του δικού της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Γερμανία: Εκλογή νέου προέδρου στο CDU-Σε κλίμα συγκίνησης η τελευταία ομιλία της Μέρκελ (video)

Μοιράσου το άρθρο: 7 Δεκεμβρίου 2018

 

 

 

01/11/2018

Γερμανία:

Ο υπουργός Υγείας σφυροκοπά την πολιτική που εφάρμοσε η Μέρκελ για το προσφυγικό

Euronews Videos

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν επανέρχεται στις επικρίσεις του για την πολιτική που εφαρμόζει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, ανεβάζοντας τον τόνο καθώς έχει αρχίσει την εκστρατεία του για να τη διαδεχθεί στην ηγεσία της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) τον Δεκέμβριο.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung που κυκλοφορεί σήμερα (Πέμπτη 1η/11), ο Σπαν κρίνει ότι η πολιτική που εφαρμόζεται έναντι των προσφύγων και η μετανάστευση είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που το κόμμα έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της βάσης του.

Αποκαλεί την πολιτική της Μέρκελ για την κρίση των προσφύγων «τον ελέφαντα στο δωμάτιο».

Ο 38χρονος Σπαν είναι το ένα από τα τρία στελέχη του CDU που έχουν εκφράσει ανοικτά την πρόθεσή τους να αναλάβουν την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριό του τον Δεκέμβριο, μετά την ανακοίνωση της καγκελαρίου αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα είναι υποψήφια, αλλά θα παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι το πέρας της τρέχουσας θητείας της, το 2021.

Ο Σπαν καλεί στο άρθρο του το CDU και το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία, τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), να αφήσουν πίσω τους τη σύγκρουσή τους όσον αφορά την απόφαση που είχε πάρει η Μέρκελ το 2015 να ανοίξει τα σύνορα και η χώρα να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Ταυτόχρονα, σημειώνει πως, παρά τις διαψεύσεις, το ζήτημα της μετανάστευσης παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρο. Η Γερμανία, γράφει, συνεχίζει να βιώνει «μη συντεταγμένη» μετανάστευση, ανθρώπων που είναι «στη συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες», και ανέρχονται κατ′ αυτόν σε περίπου 200.000 «ετησίως».

Ο Σπαν τονίζει πως οι υποσχέσεις περί προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αθετήθηκαν και η ανακατανομή και η ένταξη των προσφύγων δεν επιτεύχθηκαν.

O υπουργός Υγείας αρνείται πως σκοπός του είναι το CDU να κάνει στροφή στη δεξιά και διαβεβαιώνει πως αυτό που θέλει είναι να εφαρμόσει πολιτικές που βασίζονται στην κοινή λογική, τις γερμανικές αξίες και την ακεραιότητα.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

 

 

 

Εκλογές στην Έσση:

Βούλιαξε η Μέρκελ, θρίαμβος για τους Πράσινους

Οπαδοί των Πρασίνων

Οπαδοί των Πρασίνων AP

Δέκα μονάδες κάτω το CDU της Αγκελας Μέρκελ στις τοπικές εκλογές στην Εσση, σύμφωνα με τα exit polls.

Χρήστος Δεμέτης
28 Οκτωβρίου 2018 19:24

Πανωλεθρία για το CDU της Μέρκελ στις τοπικές εκλογές της Έσσης καταγράφουν τα exit polls.

Κατακόρυφη μείωση του ποσοστού του καταγράφει το CDU της Αγκελας Μέρκελ στις τοπικές εκλογές στην Εσση, σύμφωνα με τα exit polls.

Το κόμμα της Μέρκελ φτάνει μόλις στο 28%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο αποτέλεσμά του. Κατακόρυφη πτώση και για το SPD που συγκεντρώνει το 20% (πέφτει 10 μονάδες).

Μεγάλοι νικητές είναι οι Πράσινοι που ανεβαίνουν στο 19,5% καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 9 μονάδων, ενώ το ακροδεξιό AfD λαμβάνει το 12%, καταγράφοντας επίσης άνοδο σχεδόν 9 ποσοστιαίων μονάδων.

Οπαδοί των Πρασίνων Οπαδοί των Πρασίνων AP

Το FDP συγκεντρώνει το 7,5% και το αριστερό De Linke το 6,5%.

Η πιθανή συγκυβέρνηση

Από τις 110 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου, το CDU κερδίζει 33 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 23, όσες και οι Πράσινοι. Θα μπορούσε άρα να σχηματιστεί και πάλι κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, όπως μέχρι σήμερα ή κυβέρνηση συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο και τους περισσότερους αναλυτές, τα προβλήματα για την Καγκελάριο Μέρκελ θα ήταν πολύ μεγαλύτερα εάν το κόμμα της δεν καταφέρει να σχηματίσει τελικά κυβέρνηση στο κρατίδιο.

Οι αυξομειώσεις στα ποσοστά των κομμάτων:

Σημειώνεται ότι στο κρατίδιο της Έσσης βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η Φρανκφούρτη. Ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείτο από το κόμμα της Μέρκελ, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και τους Πράσινους.

Μετά την είσοδο της ακροδεξιάς του AfD στο κρατιδιακό κοινοβούλιο της Έσσης, το κόμμα με τις αντιμεταναστευτικές θέσεις εκπροσωπείται πλέον και στα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια αποσπώντας ψήφους από το CDU.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Μέρκελ

 

 

 

 

 

Δυσαρεστημένη η Μέρκελ με τον Ιβάνοφ για τη στάση του στο Σκοπιανό

Δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ - Παρέμβαση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Δυσαρεστημένη η Μέρκελ με τον Ιβάνοφ για τη στάση του στο Σκοπιανό

Την πλήρη στήριξη της στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας (Συμφωνία των Πρεσπών) και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι η έγκριση της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου, αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.

Ακόμη, τόνισε ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και να επιλέξουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πλήρη στήριξη της στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, όπως και στη Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, που υπέγραψαν οι δύο χώρες πέρυσι τον Αύγουστο, και στο πλαίσιο αυτό εξήρε το θάρρος που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών, Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ και Μπόικο Μπορίσοφ, για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επίσκεψη της Μέρκελ στα Σκόπια συμπίπτει με την εθνική επέτειο της χώρας του (Ημέρα της Ανεξαρτησίας) και σημείωσε ότι οι πολίτες της χώρας του θα «ανταποδώσουν» την επίσκεψη αυτή με ένα επιτυχές δημοψήφισμα, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια θα συναντηθεί και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι (το κόμμα αυτό επικρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών) όχι όμως και με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, γεγονός που υποδηλώνει τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας για την εναντίωση του κ. Ιβάνοφ στη συμφωνία για το ονοματολογικό και στις προσπάθειες υπονόμευσής της.

NEWSBEAST.GR 9/9/2018

 

 

 

 

Γερμανία: 9 τραυματίες από τις συγκρούσεις στο Κέμνιτς

Γερμανία: 9 τραυματίες από τις συγκρούσεις στο Κέμνιτς
Ενημερώθηκε: 02/09/18 - 12:06

Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν στο περιθώριο νέων αντίπαλων διαδηλώσεων στις οποίες μετείχαν περισσότεροι από 8.000 πολίτες χθες, Σάββατο στο Κέμνιτς της Γερμανίας. Η μία οργανώθηκε από την άκρα δεξιά που τάσσεται κατά των μεταναστών και η άλλη από αριστερά κινήματα.

Η πόλη αυτή της Σαξονίας στην πρώην Ανατολική Γερμανία αποτελεί εδώ και μια εβδομάδα το επίκεντρο της κινητοποίησης της γερμανικής ακροδεξιάς κατά ξένων, μετά τη δολοφονία ενός Γερμανού για την οποία ύποπτος είναι ένας αιτών άσυλο.

Οι δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς προβλήματα, παρουσία πολύ μεγάλης αστυνομικής δύναμης για να αποτραπεί τυχόν αντιπαράθεση μεταξύ των υποστηρικτών των δύο στρατοπέδων. Αλλά οι ταραχές σημειώθηκαν την ώρα που διαλύονταν οι συγκεντρώσεις, όταν οι πιο πρόθυμοι και από τις δύο πλευρές προσπάθησαν να πλησιάσουν οι μεν τους δε με σκοπό τη σύγκρουση.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επέμβασής της για να αποφευχθούν συγκρούσεις αναμεταξύ τους, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ.

Συνεργείο του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου MDR κατέθεσε μήνυση μετά την επίθεση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ. Ένα μέλος του συνεργείου τραυματίστηκε και ο εξοπλισμός του καταστράφηκε.

Στο περιθώριο των συγκεντρώσεων, σε μια συνοικία στην περιφέρεια του Κέμνιτς ένας 20χρονος Αφγανός ξυλοκοπήθηκε το βράδυ από ομάδα τεσσάρων ανδρών με καλυμμένα πρόσωπα. Ηταν ελαφρά τραυματισμένος, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σχεδόν 4.500 πολίτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση διαφόρων ακροδεξιών κινημάτων, κυρίως της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και του αντιισλαμικού Pegida που τάσσεται κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ.

Μερικοί φώναζαν "εμείς είμαστε ο λαός", επαναλαμβάνοντας το σύνθημα των διαδηλωτών κατά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας το φθινόπωρο του 1989 ή ακόμη "Μέρκελ ξεκουμπίσου!" υψώνοντας γερμανικές σημαίες. Άλλοι πραγματοποιούσαν πορεία κρατώντας μεγάλες φωτογραφίες θυμάτων επιθέσεων που διαπράχθηκαν, σύμφωνα με αυτούς, από αιτούντες άσυλο.

Παράλληλα, στην πρόσκληση ενώσεων και πολιτικών κομμάτων της αριστεράς ανταποκρίθηκαν περίπου 3.500 πολίτες, σύμφωνα με την αστυνομία, οι οποίοι απαντούσαν με το σύνθημα: "καρδιά αντί για μίσος".

Το "Κέμνιτς δεν είναι ούτε γκρίζο ούτε μαύρο", έγραφε μια τεράστια αφίσα κολλημένη κάτω από την επιβλητική προτομή του Καρλ Μαρξ που βρίσκεται μπροστά από το δημαρχείο. Το Κέμνιτς ονομαζόταν Καρλ-Μαρξ-Στατ κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου στη ΛΔΓ.

Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, εξέφρασε την υποστήριξή της σε αυτή την τελευταία διαδήλωση, την οποία θα διαδεχθεί αύριο, Δευτέρα, ροκ συναυλία κατά της ξενοφοβίας με το σύνθημα "Εμείς είμαστε πιο πολλοί".

https://www.youtube.com/watch?v=TwFK7LKCepY

"Η Γερμανία προκάλεσε αφάνταστο πόνο στην Ευρώπη. Αν ξανά άνθρωποι πραγματοποιήσουν πορεία σήμερα στους δρόμους κάνοντας τον ναζιστικό χαιρετισμό, το ιστορικό μας παρελθόν μάς αναγκάζει να υπερασπιστούμε με σθένος τη δημοκρατία", έγραψε στο Twitter.

Πριν από μία εβδομάδα, 800 οπαδοί της άκρας δεξιάς προέβησαν σε ένα "κυνήγι αλλοδαπών" στην πόλη, μετά την ανθρωποκτονία που έριξε λάδι στη φωτιά. Και την επόμενη, σε συγκρούσεις μεταξύ 2.000 και πλέον ακροδεξιών διαδηλωτών και σχεδόν 1.000 αντι-διαδηλωτών προσκείμενων στην άκρα αριστερά υπήρξαν αρκετοί τραυματίες.

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided