Σάββατο, Μάιος 25, 2019

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 10ος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η μεγαλειώδης σκηνή του αρχαίου θεάτρου των Συρακουσών - Δείτε βίντεο σε τρισδιάστατη αναπαράσταση

 

 

 

 

 

 

 

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018

Η μεγαλειώδης σκηνή του αρχαίου θεάτρου των Συρακουσών

- Δείτε βίντεο σε τρισδιάστατη αναπαράσταση


Το Αρχαίο θέατρο των Συρακουσών ήταν ένα από τα μεγαλύτερα Ελληνικά θέατρα της αρχαιότητας. Συγκεκριμένα ήταν το τρίτο σε μέγεθος μετά από της Μιλήτου και της Μεγαλόπολης.

Κτίσθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ., επί βασιλείας Ιέρωνος του Α΄, (478 - 466 π.Χ.), από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Δημοκόπο τον Μύριλλο, με λάξευση της νότιας πλευράς του Τεμενίτη λόφου που βρίσκεται βόρεια του μυχού του λιμένα των Συρακουσών. Σημειώνεται ότι στη θέση του υπήρχε από το 550 π.Χ. παλαιότερο πρόχειρο θέατρο που αντικαταστάθηκε από το νέο αυτό του Δημοκόπου.

Η αρχική λάξευση του βράχου είχε τραπεζοειδές σχήμα. Στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. επί άρχοντος Τιμολέοντος διασκευάστηκε και απέκτησε το τελικό ημικυκλικό σχήμα, όπως διασώζεται σήμερα.

Η διάμετρός του είναι 150 μ. επί του οποίου και ξεχωρίζουν 59 καλώς διατηρημένες σειρές εδωλίων από τις οποίες οι 11 χαμηλότερες καλύπτονταν παλαιότερα από μάρμαρο. Το όλο κοίλο του θεάτρου χωρίζονταν σε εννέα κερκίδες, που κάθε μία έφερε ιδιαίτερη ονομασία. Πέντε ονομασίες εξ αυτών έχουν διασωθεί, χαραγμένες σε βράχο, που είναι: Ζευς, Ηρακλής, Ιέρων Β΄, Φιλιστίς, και Νηρίς.

https://youtu.be/SfqXWAidD40


https://www.youtube.com/watch?v=SfqXWAidD40
ΠΗΓΗ

 

 

 

 

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018

Η ΧΑΜΕΝΗ ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ (ΜΕΡΟΣ Α’) ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ & ΚΟΡΗΣ


Η ΧΑΜΕΝΗ ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ-ΚΑΛΕΣΜΕΝΗ Η ΦΥΣΙΚΟΣ & ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΚΟΣΜΑΔΑΚΗ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ

Τό ὄμορφο χωριό, πού βρίσκεται στό γεωγραφικό κέντρο τῆς Κρήτης σέ ὑψόμετρο 530μ. ὑπάγεται στόν Δῆμο Ἁγίας Βαρβάρας καί ὀνομάζεται σήμερα Ἅγιος Θωμᾶς, ζῆ καί ὑπάρχει ἐπάνω σ' ἕνα ἀπό τούς σημαντικώτερους καί ἴσως τόν σημαντικώτερο ἀρχαῖο ἱερό τόπο λατρείας τῶν Χθονίων θεοτήτων. Τά ἐρείπια αὐτοῦ τοῦ ἱεροῦ χῶρου, ἄν καί ξεχασμένα καί ἀγνοημένα, μαρτυροῦν καί φανερώνουν τήν σπουδαιότητά του. Οἱ ἐγκαταστάσεις τῆς ἀρχαίας λατρείας καταλαμβάνουν μεγάλη ἔκταση. Ἕνα σημαντικό τελετουργικό σημεῖο θά πρέπει νά βρισκόταν ἐκεῖ πού σήμερα ὑπάρχει ὁ ναός τῆς Παναγίας τῆς Σπηλιώτισσας, πού εἶναι ἕνας μεγάλος λοξευτός σέ βράχο, τάφος πού βρίσκεται δίπλα ἀκριβῶς ἀπό τό ἀρχαῖο ἱερό ὅπου μιά ἀρχαία ἐπιγραφή, πού διεσώθη, φανερώνει ὅτι ἐκεῖ ἦταν ἱερό ἀφιερωμένο στίς Θεές Δήμητρα και Περσεφόνη.


https://youtu.be/B9ld4qBLI3s

Τα γυρίσματα έγιναν αρχές της άνοιξης και το καλοκαίρι του 2018 στο χωριό Άγιος Θωμάς, στην πατέλα του Πρινιά στο Ηράκλειο της Κρήτης και στον Ιππικό Όμιλο Ηρακλείου. Για αυτήν την παραγωγή ευχαριστούμε την ερευνήτρια Μαρίνα Κρανιωτάκη που υπήρξε η ψυχή της περιπέτειας
αυτής, την Άννα Μπαστάκη που μεγαλόψυχα μας διέθεσε τους χώρους του Ιππικού Ομίλου Ηρακλείου, τους χορευτές και ηθοποιούς του Μινωικού Δρώμενου που γίνεται στον Ιππικό, την ηθοποιό Γεωργία Μουλαγιαννίου, τους κατοίκους του Αγίου Θωμά για την φιλοξενία, τον φίλο και συνεργάτη Σωτήρη Βισάλτη που μας βοήθησε σε ένα μέρος των γραφικών, τον Θεολόγο Κωνσταντίνο Κόττη και τον αρχαιοαστρονόμο Αθανάσιο Φουρλή για τις υποδείξεις τους καθώς και όλους τους φίλους και υποστηρικτές του Ναυσίνοου.


ΕΡΕΥΝΑ,ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΤΑΚΗΣ ΤΑΦ

http://nausinous.com


https://www.youtube.com/watch?v=B9ld4qBLI3s
©www.visaltis.net

 

 

 


Μπαράζ μετασεισμών στη Ζάκυνθο

Τέσσερις σεισμικές δονήσεις σε διάστημα μικρότερο των 45 λεπτών

Μπαράζ μετασεισμών στη Ζάκυνθο

Τέσσερις μετασεισμοί μέσα σε λιγότερα από 45 λεπτά έγιναν αισθητοί στη Ζάκυνθο το απόγευμα της Δευτέρας, μετά τα 6,6 Ρίχτερ που συγκλόνισαν το Ιόνιο την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 17:01 και ήταν έντασης 4,3 Ρίχτερ. Ακολούθησαν τρεις ελαφρώς ασθενέστερες δονήσεις στις 17:14 (3,6 Ρίχτερ), στις 17:18 (3,8 Ρίχτερ) και στις 17:45 (3,9 Ρίχτερ).

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης δήλωσε την επομένη του μεγάλου σεισμού ότι θα πρέπει να περιμένουμε έναν ισχυρό μετασεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ. «Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν γίνει. Ο σεισμός θα γίνει τις επόμενες μέρες και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το newsbeast.gr παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσει για όλα τα νεότερα.

Εδώ μπορείτε να δείτε όλους τους σημαντικούς σεισμούς στον ελληνικό χώρο, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR

 

 

 

 

 

 

«Χορεύει» για δεύτερη μέρα η Ζάκυνθος:

Δύο νέοι ισχυροί μετασεισμοί 4,5 και 4,2 Ρίχτερ

27 Οκτωβρίου 2018

Δεκάδες οι μικρότερες δονήσεις  – Με το φόβο ισχυρού μετασεισμού άνω των 5 ρίχτερ ζουν οι κάτοικοι – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Νέοι μετασεισμοί σημειώθηκαν στην περιοχή νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στις 2:51 το βράδυ, σημειώθηκε σεισμός 4,2 Ρίχτερ, στο θαλάσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 78 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 60 χιλιόμετρα.

«Είχαμε μία σχετικά ήσυχη νύχτα, φαίνεται ότι ομαλοποιείται η κατάσταση. Γύρω στις 11.00 το βράδυ είχαμε έναν μετασεισμό , κοιμήθηκαν ήσυχοι οι Ζακυνθινοί», δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 και τους Βασίλη Γούλα και Ελένη Γκρήγκοβιτς  ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζακύνθου Νίκος Τσίπηρας.

«Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές σε εμπορεύματα.  Θα έπρεπε να υπάρξει μία στήριξη  σε αυτούς που έχει γίνει ζημιά. Οι τουρίστες ανησύχησαν πάρα πολύ, ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Με κουβέρτες την έβγαλαν στις πισίνες και τις ξαπλώστρες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπηρας τονίζοντας ότι «όπου αλλού στην Ελλάδα γινόταν ,θα είχαμε θύματα. Οι ζημιές ήταν ελάχιστες».

Μπαράζ μετασεισμών στο Ιόνιο

Την ίδια στιγμή που η γη στην περιοχή του Ιονίου «χορεύει» στον ρυθμό του Εγκέλαδου, με δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις μετά την εκδήλωση του βασικού φαινομένου, οι προβλέψεις των σεισμολόγων για μετασεισμό μεγάλης ισχύος, ίσως και 5,5 ή και παραπάνω Ρίχτερ το αμέσως επόμενο διάστημα, έχουν προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους της Ζακύνθου. Η νύχτα αναμένεται πολύ δύσκολη για την περιοχή, καθώς η γη τρέμει συνεχώς κάτω από τα πόδια των ανθρώπων, ενώ η αίσθηση των 6,6 Ρίχτερ είναι ακόμη νωπή στις μνήμες των κατοίκων.

Τις τελευταίες ώρες το φαινόμενο εξελίσσεται με μπαράζ σεισμικών δονήσεων, μεγαλύτερη των οποίων ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ περίπου στις 19:15, ενώ 30 λεπτά μετά ακολούθησε ένας ακόμη μετασεισμός που έγινε αισθητός, μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Νωρίτερα, είχε καταγραφεί σεισμός 4,9 Ρίχτερ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος μέχρι αυτή τη στιγμή.

Δεκάδες μετασεισμοί

Από την ώρα του σεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι πίνακες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τιου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο εξ αυτών να φτάνει στα 4,9 Ρίχτερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγο νωρίτερα, στις 15:41, καταγράφηκε δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

zak04

Από την κύρια δόνηση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ένα μίνι τσουνάμι 20 εκατοστών, αλλά ευτυχώς δεν υπήρκαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Άγιος Κήρυκος έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικρές ζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

zak02

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Νωρίτερα, οι σεισμολόγοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού στη Ζάκυνθο. Προέβλεπαν μάλιστα ότι ο «χορός» των Ρίχτερ θα συνεχιστεί, δηλώνοντας ότι αναμένουν έναν ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους από 5,5 έως και 6 Ρίχτερ, προκειμένου να «εκτονωθεί» η ένταση του σεισμικού φαινομένου.

Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αμέσως μετά τον σφοδρό σεισμό που σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου, κλιμάκια επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή. Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων σεΖάκυνθο, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας.

zak03

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκαςγια τον σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Ζάκυνθο.

«Είχαμε ένα μεγάλο γεγονός, από τα μεγαλύτερα που είχαμε στον Ελλαδικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Έγινε αισθητός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια» ανέφερε. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σημείωσε ότι «οι επιπτώσεις είναι πάρα πολύ μικρές, γιατί έχουμε να κάνουμε με έναν οικιστικό ιστό θωρακισμένο».

«Αν υπάρξει μετασεισμός, θα είναι ο μεγαλύτερος 5,6. Τον θέλουμε αυτόν το σεισμό, καθώς έτσι θα κλείσει η σεισμική διέγερση» ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας. Όπως είπε, «φαίνεται να έχουμε μια μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα, που απομακρύνει το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό».

Ακούστε τη συνέντευξη

Από τον σεισμό, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, «υπήρξε ένα τσουνάμι των 15-20 πόντων σε Κατάκολο, Κυπαρισία και ακτές της Ιταλίας».

Την εκτίμηση ότι κατά πάσα πιθανότατα ο σεισμός στη Ζάκυνθο ήταν ο κύριος, έκανε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 και στον Μάκη Πολλάτο, στην εκπομπή  «Πρωινή Φρουρά»,  «πρέπει να γίνει σεισμός κοντά στα 5,8 – 5,9 Ρίχτερ. Ο σεισμός καλό θα ήταν να γίνει τις επόμενες μέρες, ιδανικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί και να εκδηλωθεί μέσα στον επόμενο μήνα».

Ο Άκης Τσελέντης θέλησε να τονίσει και να συμβουλεύσει τους πολίτες για το πώς είναι φρόνιμο να ενεργήσουν από τούδε και στο εξής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα αντικείμενα που τοποθετούν στο εσωτερικό του σπιτιού, έτσι ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί, εφόσον μέχρι στιγμής τα σπίτια έχουν περάσει το «τεστ».

Ακούστε τη συνέντευξη


Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων, εξ αιτίας του ισχυρού σεισμού στη Ζάκυνθο, άφησε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στο Ράδιο Γάμμα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι αν ένα κοντινό ρήγμα επρόκειτο να δώσεις σεισμό σε λίγους μήνες, αυτό είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί νωρίτερα και να δώσει κάποιο μεγάλη δόνηση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής, το τελικό μέγεθος της δόνησης ήταν 6,8 Ρίχτερ, παρά τις πρώτες καταγραφές για 6,4 Ρίχτερ.

Για τον επόμενο μήνα, όπως είπε ο κ. Παπαζάχος, αναμένεται να σημειωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξεως των 6,2-6,3 Ρίχτερ. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά για κτίρια τα οποία έχουν παρουσιάσει ζημιές και ρωγμές από τον κύριο σεισμό των 6,8 Ρίχτερ, στη Ζάκυνθο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

zak01

Δυο μετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι δέκα πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 44 χλμ Ν-ΝΔ της Ζακύνθου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας. Ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες. Κάτι που συνήθως γίνεται, όπως είπε, στους σεισμούς του Ιονίου.

Περιοχή υψηλής σεισμικότητας χαρακτήρισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης, την Ζάκυνθο, αλλά και γενικότερα τα Επτάνησα, μετά τη νέα σεισμική δόμηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ζακύνθου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σκορδίλης, συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία με ισχυρότερο μετασεισμό στις 2:09, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. «Το 1997, περίπου 20 χιλιόμετρα πιο βορειοδυτικά από το σημερινό επίκεντρο, είχαμε σεισμό μεγέθους 6,6 ενώ την ίδια χρονιά σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 6 βαθμών στα νησιά Στροφάδες» υπενθύμισε ο κ. Σκορδίλης.

 

 

 

 

 

Σεισμός στη Ζάκυνθο: "Η γη θα τρέμει για δυο βδομάδες" - Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους

Ισχυρός σεισμός 6,6 ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο ανοικτα της Ζακύνθου τα ξημερώματα, Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Ισχυρός σεισμός 6,6 ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο ανοικτα της Ζακύνθου τα ξημερώματα, Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 EUROKINISSI

Η έντονη μετασεισμική ακολουθία, αλλά και η ένταση του σεισμού στο Ιόνιο κάνει τους σεισμολόγους επιφυλακτικούς, αναφορικά με την "ενεργοποίηση" ενός ντόμινο σεισμικών δονήσεων.

news247 26 Οκτωβρίου 2018 22:00

Βέβαιος πως ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Ζάκυνθο είναι ο κύριος σεισμός εμφανίστηκε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Άκης Τσελέντης.

Ισχυρός σεισμός 6,6 ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο ανοικτα της Ζακύνθου Ισχυρός σεισμός 6,6 ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο ανοικτα της Ζακύνθου EUROKINISSI

Προειδοποίησε ωστόσο για έντονη μετασεισμική ακολουθία που μπορεί να διαρκέσει και δύο εβδομάδες χαρακτηρίζοντας του μετασεισμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής "φυσιολογικούς" ,ενώ τόνισε πως ο ίδιος περιμένει και έναν μετασεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ.

Ακόμη, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις υποδομές του νησιού λέγοντας "πως το νησί άντεξε" λέγοντας πως οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν δεν είναι σοβαρές.

Φόβοι για φαινόμενο "ντόμινο"

Από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, σχετικά με τον σεισμό στη Ζάκυνθο επεσήμανε ότι "η μετασεισμική ακολουθία είναι πολύ έντονη όπως είναι και φυσιολογικό γιατί ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Ο μεγάλος μετασεισμός είναι 5,2 αλλά μπορεί να γίνει και μεγαλύτερος που μπορεί να φθάσει το 6.0 αλλά και το 6.2. Και οι κάτοικοι και οι Αρχές να είμαστε σε εγρήγορση και προετοιμασμένοι για το φαινόμενο που είναι ανοιχτό ενδεχόμενο".

Αυτός ο σεισμός έχει βασικές προϋποθέσεις για ντόμινο. Μπορεί σε έναν μήνα, σε δύο, σε τρεις μήνες

Όσον αφορά στον φόβο για ντόμινο ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε: "Αυτός ο σεισμός έχει βασικές προϋποθέσεις γι' αυτό το φαινόμενο, είναι επιφανειακός και έχει σημαντικό μέγεθος που το τελικό μέγεθος φθάνει το 6,6. Δυνητικά υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο και θα πρέπει να το έχουμε κατά νου, μπορεί σε έναν μήνα, σε δύο, σε τρεις μήνες".

Η στιγμή που ο σεισμός χτυπά τη Ζάκυνθο Η στιγμή που ο σεισμός χτυπά τη Ζάκυνθο

Ερωτώμενος σε ποιες περιοχές της Ελλάδας "κοιμάται" ο "Εγκέλαδος" ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι είναι δύσκολο ερώτημα. "Τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλούς σεισμούς σε θαλάσσιο χώρο σε νησιωτικές περιοχές. Βλέπω καθυστέρηση εδώ και αρκετά χρόνια στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας και αυτό είναι στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε στον σχεδιασμό της αντισεισμικής προστασίας".

video

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σεισμός, σεισμός τώρα

SHARE:

 

 

 

 

 

Αναδυόμενος ναός φάντασμα 400 ετών!

Posted by IGOR στο Οκτώβριος 24, 2018


Είναι αναμφίβολα ο πιο παράξενος ναός του κόσμου και περιμένει στωικά την επόμενη ξηρασία για να μπορέσει να αναδυθεί στο φως της μέρας.

Ένας ναός – φάντασμα ετών 400 αναδύεται, κάθε φορά που η στάθμη του νερού του ποταμού Grijalva, στη νότια πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού, είναι πολύ χαμηλή λόγω της έντονης ξηρασίας.

Μάλιστα, ψαράδες της περιοχής σχολιάζουν, πως όταν η στάθμη του νερού χαμηλώνει δραματικά, οι επισκέπτες μπορούν και να περπατήσουν με ασφάλεια μέσα στην εκκλησία.

Ο ναός αναδύθηκε για πρώτη φορά το 2002 και ύστερα ξανά το 2015, προκαλώντας έκπληξη όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς το θέαμα που προσφέρει είναι σίγουρα μοναδικό.

Το καμπαναριό υψώνεται εγκαταλελειμμένο από μνήμες 48 ολόκληρα μέτρα πάνω από το έδαφος παραδίδοντας μαθήματα ιστορίας αλλά και οικολογίας…

Λόγος της εμφάνισης του ναού, δεν είναι άλλος από την ξηρασία, η οποία μάλιστα την τελευταία φορά προκάλεσε την πτώση της στάθμης του ποταμού Grijalva μέχρι και είκοσι πέντε μέτρα.

Ο ναός λέγεται ότι κατασκευάστηκε από μια ομάδα μοναχών που κατέφθασαν στην περιοχή περίπου στα μέσα του 16ου αιώνα.

Ωστόσο, εγκαταλείφθηκε, όμως, πλήρως μεταξύ του 1773 και 1776, εξαιτίας των μαζικών επιδημιών που έπληξαν την περιοχή εκείνο το διάστημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του αρχιτέκτονα Carlos Navarete ο οποίος μελέτησε σε βάθος το ίδιο το οικοδόμημα και την ιστορία του. Οι επιδημίες αποτελούσαν συχνό φαινόμενο στην Αμερική από τα τέλη του 15ου αιώνα όταν εξερευνητές, άποικοι και έμποροι μετέφεραν από τα εδάφη της Ευρώπης στο Νέο Κόσμο, άγνωστα μέχρι τότε, βακτήρια και ιούς.

Το 1966, οπότε και ολοκληρώθηκε το κοντινό φράγμα, ο ναός πλημμύρισε και το νερό τον σκέπασε ολοκληρωτικά για τα επόμενα σαράντα χρόνια.

dogma

Διαδώστε το!

 

 

 

23/10/2018

Το αρχαιότερο ακέραιο ναυάγιο του κόσμου είναι αρχαιοελληνικό και βρέθηκε στη Μαύρη Θάλασσα

Werner Forman via Getty Images

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτό που θεωρείται πως είναι το αρχαιότερο ακέραιο ναυάγιο του κόσμου, στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, όπου εκτιμάται πως κείτεται εδώ και πάνω από 2.400 χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, το 23 μέτρων σκάφος θεωρείται ότι είναι αρχαιοελληνικό και ανακαλύφθηκε με το κατάρτι, το πηδάλιο και τις θέσεις των κωπηλατών όλα παρόντα και στις θέσεις τους, σε βάθος λίγο μεγαλύτερο του ενός μιλίου (1.600 μέτρων) κάτω από την επιφάνεια. Ήταν η έλλειψη οξυγόνου στο μεγάλο αυτό βάθος που συνέβαλε στη διατήρησή του σε τόσο καλή κατάσταση.

«Ένα πλοίο που επιβιώνει ακέραιο από την κλασική αρχαιότητα,, σε βάθος περίπου 2 χλμ νερού, είναι κάτι που δεν θα θεωρούσα ποτέ δυνατό» είπε ο καθηγητής Τζον Άνταμς, επικεφαλής ερευνητής του Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP) για τη Μαύρη Θάλασσα, της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη. «Αυτό θα αλλάξει όσα γνωρίζουμε για τη ναυπήγηση και τους θαλασσοπόρους του αρχαίου κόσμου».

Το σκάφος θεωρείται πως ήταν ένα εμπορικό πλοίο τύπου που μέχρι τώρα βρισκόταν μόνο ως απεικόνιση σε αρχαία ελληνικά αγγεία, όπως αυτό στο Βρετανικό Μουσείο όπου απεικονίζεται ο Οδυσσέας δεμένος στο κατάρτι (γνωστό ως «Βάζο των Σειρήνων»- Siren Vase).

Οι ερευνητές ανέφεραν πως σκοπεύουν να αφήσουν το ναυάγιο εκεί που βρίσκεται, αλλά πρόσθεσαν πως ένα μικρό κομμάτι έχει χρονολογηθεί από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, υπογραμμίζοντας πως επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για το αρχαιότερο ακέραιο ναυάγιο που έχει βρεθεί στον κόσμο. Τα πλήρη δεδομένα θα δημοσιοποιηθούν στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης του Black Sea MΑΡστο Λονδίνο.

«Έχουμε ολόκληρο το σκάφος, με τα κατάρτια να στέκονται ακόμα, με τα πηδάλια στη θέση τους. Είναι ένα απίστευτο εύρημα, το πρώτο του είδους του που έχει βρεθεί ποτέ» είπε ο Κρουμ Μπατσάροφ, που εργάστηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Sky News. «Έχουμε ακόμα και τις κουλούρες σκοινιών, όπως τις άφησε ο λοστρόμος στην πρύμνη ενώ το πλοίο βυθιζόταν. Είναι μοναδικό».

https://www.youtube.com/watch?v=TG-jVUWpNO4

Όπως αναφέρουν οι The Times, ο Άνταμς τόνισε πως το πλοίο πιθανότατα θα χρησιμοποιούνταν κυρίως για εμπόριο, αλλά δεν αποκλείεται και για επιδρομές σε παραθαλάσσιες κοινότητες της Μαύρης Θάλασσας. Πιθανότατα είχε ως βάση κάποια από τις αρχαίες ελληνικές αποικίες στις ακτές της σημερινής Βουλγαρίας- ενώ δεν είναι γνωστό εάν μετέφερε κάποιο φορτίο. Σύμφωνα με τον ερευνητή, η θέση όπου βρέθηκε, 80 χλμ στα ανοιχτά, δείχνει πως οι αρχαίοι θαλασσοπόροι δεν περιορίζονταν στο να κινούνται κοντά στις ακτές, από λιμάνι σε λιμάνι, μα ξανοίγονταν στην ανοιχτή θάλασσα.

Το ναυάγιο ήταν μεταξύ 67 ναυαγίων που βρέθηκαν από τη διεθνή ομάδα θαλάσσιων αρχαιολόγων, επιστημόνων και άλλων ειδικών, που εξερευνούν τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων των αλλαγών στη στάθμη της θάλασσας κατά την προϊστορική περίοδο. Μεταξύ των ευρημάτων βρίσκονται ένας στόλος Κοζάκων επιδρομέων του 17ου αιώνα, ρωμαϊκά εμπορικά πλοία, βυζαντινά ναυάγια 1.200 ετών κ.α.

Σημειώνεται πως και το αρχαιότερο (εν γένει) ναυάγιο στον κόσμο είναι επίσης ελληνικό: Πρόκειται για το ναυάγιο στο νησί Δοκός, που ανακαλύφθηκε το 1975 και χρονολογείται γύρω στο 2500 πΧ- στην Πρωτοελλαδική Περίοδο. Ίχνη από το πλοίο δεν έχουν διασωθεί, ωστόσο έχουν ανασυρθεί αγγεία και όστρακα, καθώς και μυλόπετρες, λεπίδες οψιανού από τη Μήλο κ.α.

24/10/2018

 

 

 

 

 

Βύλιζα: ένα υπόδειγμα πολιτισμικής διαχείρισης στα Τζουμέρκα

Ένα υπόδειγμα (case study) πολιτισμικής διαχείρισης στην καρδιά των Τζουμέρκων.

Το μοναστήρι της Βύλιζας

Πέτρινο μοναστήρι, σε υψόμετρο χίλια 1000 μέτρα, μέσα στους δασωμένους όγκους των Τζουμερκιώτικων βουνών. Κτισμένο σ’ ένα «σιάδι», ένα ίσιωμα σαν φυσική πλατεία στο χείλος του γκρεμού, και από κάτω, απ’ το φαράγγι, έρχεται το βουητό από τρία ποτάμια, όπως κυλάνε ξέχωρα μέχρι να ενωθούν στην κοίτη του Αράχθου.

Το αυτοκίνητο σταματά στο Ματσούκι, ένα από τα μεγάλα βλαχόφωνα χωριά της νότιας Πίνδου- λίγο πριν τα πρώτα σπίτια, στα αριστερά του δρόμου ξεκινάει το μονοπάτι, ενάμιση χιλιόμετρο μέχρι την Ιερά Μονή της Βύλιζας. Αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, από το έμπα του μονοπατιού φαινόταν να αστραφτοκοπάει. «Κάστρο Βύλιζα» ονοματίζει την μεταβυζαντινή Μονή μια τοπική λαϊκή ρήση- και υπάρχουν αλήθεια πολεμίστρες στα «τείχη» της και, ακόμα, ιστορίες (παραμυθίες της παράδοσης) για επαναστατημένους κλέφτες που βρίσκαν καταφύγιο εκεί στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας.

Δεν είναι όμως η αρχιτεκτονική της, ούτε το κάδρο του τοπίου ή οι θρύλοι που καθιστούν την Βύλιζα τόσο αξιοπρόσεκτη, σπάνια ή μοναδική. Σ’ αυτό το απομακρυσμένο, άλλοτε εξαιρετικά δυσπρόσιτο μοναστήρι, δεν βρέθηκαν λείψανα αγίων αλλά απομεινάρια και σπαράγματα μιας πλούσιας βιβλιοθήκης- 14 χειρόγραφα της Βύλιζας φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Και στο μουσείο του Ματσουκίου, ο επισκέπτης μάλλον αιφνιδιάζεται ευχάριστα- σε ένα χωριό μες στα έλατα, σε μια αίθουσα περιτριγυρισμένη από πέτρινα σπίτια,εκτίθενται 58 μεταβυζαντινές εικόνες από τον 15ο αι. και δώθε, έργα σπουδαίων ζωγράφων της Κρητικής και Επτανησιακής Σχολής, αλλά και ανώνυμων, λαϊκών αγιογράφων της Ηπείρου.

Το ίδιο το μοναστήρι είναι άδειο από καλογέρους αλλά ανοιχτό, φιλόξενο σε προσκυνητές και επισκέπτες- ο ξενώνας του είναι καταπληκτικός. Δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα, τόσο φροντισμένα. Το μοναστήρι από τότε που ερήμωσε από καλογέρους στα τέλη του 19ου αι, το κρατούσαν ανοιχτό βοσκοί, τους το παραχωρούσε η κοινότητα για να μην εγκαταλειφθεί τελείως. Τα κελιά του όμως είχαν γίνει στάβλοι, γκρεμίζονταν απ’ τον χρόνο. Οι αγιογραφίες είχαν σκεπαστεί από την αιθάλη των κεριών απανωτών αιώνων, τα χειρόγραφα είχαν καταντήσει προσανάμματα των καντηλιών.

HuffPost Gr

Περπατάμε στο μονοπάτι προς το μοναστήρι μαζί με μια παρέα Ματσουκιωτών, μέλη της Επιτροπής της Βύλιζας- «Άγιοι Πατέρες» είναι το παρατσούκλι τους στο χωριό. Ακριβοδίκαιο προσωνύμιο: αυτοί οι άνθρωποι πρωτοστάτησαν ώστε, με τη συνδρομή των συγχωριανών τους, να αποτελεί σήμερα η Βύλιζα ένα υπόδειγμα πολιτισμικής διαχείρισης. Μόνο για την πλακόστρωση του παλιού, χωμάτινου μονοπατιού, με το χάος να καραδοκεί στην άκρια του, κατατέθηκε- διπλή προσφορά, στην Παναγιά και την ιστορία του τόπου τους- μεγάλος ανθρώπινος κάματος. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήτανε περιπέτεια να φτάσεις στη Βύλιζα, τώρα είναι πεζοπορική εκδρομή.

Στο πλάτωμα του μοναστηριού, άνεμος και ουρανός πανταχόθεν- θείο αγνανταριό. Η εσωτερική αυλή του, αίθριος τόπος από τον χρόνο απόρθητος. Περιμετρικά της, τα κελιά και η τράπεζα των μοναχών, στον πάνω όροφο το αρχονταρίκι (ή οντάς) και το «χειμωνιάτικο» δωμάτιο με το τζάκι. Ο ναός συντηρημένος μέσα κι έξω, ολοπέτρινος, λάμπει καθάριος- επτάκαμάρες μπροστά και η κορυφογραμμή της Κακαρδίτσας στα 2.400 μέτρα, φόντο του.

HuffPost Gr Το αρχονταρίκι

«Για να ’χεις ένα τέτοιο μοναστήρι εδώ πάνω, χρειάζεσαι χρήματα. Ο θησαυρός των εικόνων και των βιβλίων του μοναστηριού δεν εμφανίζεται στα βουνά χωρίς την παρουσία των εμπόρων», λέει ο Χρήστος Μεράντζας, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου διδάσκει ιστορία των πολιτισμών. Τζουμερκιώτης στην καταγωγή και συγγραφέας του βραβευμένου από το ΕΜΠ βιβλίου «Οι πολιτισμικές συνιστώσες του “τόπου της αγιότητας”_ Η συλλογή εικόνων της Μονής Βύλιζας Ματσουκίου», ο Χ. Μεράντζας έχει πολυδιάστατα προσφέρει στην επιστημονική έρευνα για το μοναστήρι και τον τόπο. «Θα μπορούσα να φυτέψω δέκα δέντρα, ή να γίνω αγρότης- αλλά ο καθένας με τα εργαλεία του... Προσπαθούμε να φωτίσουμε ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας αυτής της περιοχής- ψηφιοποιήσαμε την Βύλιζα, δημιουργήσαμε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, οργανώσαμε θερινό σχολείο και επιστημονικό συνέδριο. Δεν πρέπει, όμως, η Βύλιζα να γίνει μια τρισδιάστατη μοντελοποίηση για να την βλέπουμε από μακριά, πρέπει να είναι μια βιωμένη σχέση».

«Δεν θα ήθελα ποτέ να δω την Βύλιζα αποσυνδεδεμένη από αυτό που ήταν, μακάρι να μπορούσε να επαναλειτουργήσει και ως μοναστήρι», συνεχίζει ο ίδιος. «Είναι τόπος αγιότητας- δεν είναι ο πολιτισμός απεξαρτημένος απ’ το θείο. Αλλά ο καλόγερος να είναι ανοιχτό πνεύμα, σαν τον παπά του χωριού- μην το κλειδώσει το μοναστήρι και το αποκόψει. Η Βύλιζα πρέπει να παραμείνει στα χέρια της κοινότητας, γιατί αυτοί οι άνθρωποι την διαχείρισή της μονής την αντιλαμβάνονται βιωματικά, είναι κομμάτι της ψυχής τους η Βύλιζα κι αυτός ο τόπος».

Μονοπάτι. Τα 102 σκαλιά της Μεγάλης Πλάκας (Πλοάτσια Μάρε)

Αυτός ο τόπος είναι το Ματσούκι, το Συρράκο, οι Καλαρρύτες;

Ναι. Κι αν θες να καταλάβεις την ιστορία αυτών των ορεινών οικισμών πρέπει να έχει πάντα στο μυαλό σου δυο βασικές παραμέτρους: την κτηνοτροφία και το μαλλί.

Και κατ’ επέκταση το εμπόριο αυτών;

Ακριβώς. Επειδή υπήρχε διαθέσιμη πρώτη ύλη σε μεγάλες ποσότητες- μαλλί, δέρματα, βούτυρο, τυρί- οι άνθρωποι, οικογένεις ολόκληρες από αυτά τα χωριά, μετανάστευσαν, άνοιξαν εμπορικούς οίκους και διοχέτευαν αυτά τα προϊόντα στην απέναντι ακτή του Ιονίου, στην Ιταλία. Όλα αυτά τα θρησκευτικά έργα τέχνης αγοράστηκαν στα Επτάνησα, αρκετά βιβλία είναι τυπωμένα στην Βενετία. Ήρθαν με τα μουλάρια μέσα απ’ τα βουνά εδώ πάνω, ως δωρεά των ανθρώπων προς το μοναστήρι- για τη σωτηρία των ψυχών τους.

Σκληρή η ζωή τότε, ειδικά σε μέρη σαν τα Τζουμέρκα...

Από τη σκοπιά της δικής μας, σημερινής ζωής δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πόση τραγική στέρηση υπήρχε στο παρελθόν. Η ζωή στα βουνά ήταν πάρα πολύ σκληρή- μέχρι πριν μερικά χρόνια μαστίζονταν από ασθένειες, χολέρα, τύφο. Οι ληστές σε ρήμαζαν. Και επειδή δεν υπήρχε ελπίδα σε τίποτα, μόνη σωτηρία- και τόπος ασφάλειας- ήταν η Εκκλησία. Η Εκκλησία λειτουργούσε ως αντίβαρο στη δυσανεξία της ζωής.

«Ο 16ος αι. ήταν ειρηνικός, μια περίοδος σχετικής ευημερίας. Από τον 17ο αι. η φορολογία γίνεται δυσβάστακτη και πολλοί προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στα βουνά. Οι κάτοικοι των χωριών σ’ αυτή την περιοχή των Τζουμέρκων αντιπροσώπευαν επακριβώς την περιγραφή του Λιούμπομιρ Στογιάνοβιτς για τον «ορθόδοξο Βαλκάνιο έμπορο- “κατακτητή” που ζει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κάνει εμπόριο, κρατά τον πλούτο στα χέρια του και μπορεί να συντηρεί τη γλώσσα και την πίστη του, την ταυτότητα του τελικά, μέσα από την Εκκλησία».

Η εσωτερική αυλή της Μονής και το μπαλκόνι του οντά (αρχονταρίκι).

Πότε τοποθετείς την ίδρυση του μοναστηριού;

Αν κρίνουμε από την τεχνοτροπία των τοιχογραφιών του νάρθηκα, περίπου στα τέλη του 17ου αι., 1680- 1690. Στο παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου η ζωγραφική είναι του 1737. Πιθανότατα προϋπήρχε ασκητική παράδοση, ερημίτες που μόναζαν σε σπηλιές των βράχων, αν κρίνουμε από απομεινάρια ξύλινων παραπηγμάτων που έχουν βρεθεί.

Σήμερα;

Σήμερα κυριαρχεί η Ελλάδα του lifestyle- τα πλήθη των τουριστών, παντού, θέλουν να καταναλώσουν, θέλουν ατραξιόν και events. Ευτυχώς στη Βύλιζα η αναστήλωση έχει γίνει πολύ σωστά από τους Ματσουκιώτες- δεν σου επιτρέπει και ο τόπος να την κάνεις Ντίσνεϋλαντ.

«Δεν θέλαμε να αλλοιώσουμε την Βύλιζα. Τσιμεντένιες, μεταγενέστερες καμάρες (του ’70) τις γκρεμίσαμε και τις κτίσαμε ξανά πέτρινες», λέει ο Θανάσης Μακρής, ψυχή και κινητήριος μοχλός της αναστήλωσης της Βύλιζας. «Συνολικά έχουν κτιστεί επτά χιλιάδες τετραγωνικά πλάκα και όλη η σκεπή, 600 τετραγωνικά μέτρα, έχει αντικατασταθεί με καστανιά από το Άγιο Όρος. Έχει γίνει στερέωση περιμετρικά και πολλά έργα που δεν τα βλέπεις. Και δεν φαίνεται πουθενά τσιμέντο, προσέξαμε πάρα πολύ».

HuffPost Gr Ένθρονος Χριστός, δεσποτική εικόνα από το τέμπλο του ναού, σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Μεταβυζαντινών Εικόνων στο Ματσούκι. Ζωγράφος ο Γεώργιος Νομικός, 1705

HuffPost Gr Παναγία Γλυκοφιλούσα, τέλη 15ου αιώνα

Φαίνεται όντως υποδειγματική η αναστήλωση. Πότε ξεκίνησε;

Το ’81. Αφορμή ήταν τα κελιά- με το σεισμό του ’67 έπαθε ζημιές το μοναστήρι. Τα κελιά ήταν θολωτά, χαμηλοτάβανα- όταν ήμουν δάσκαλος στους Καλαρρύτες και είδα που τα γκρέμιζαν μου κακοφάνηκε τόσο πολύ που μάλωσα με τον,τότε, παπά του χωριού. «Καλά ρε παπά», του λέω... «Δε μπορούσαν να αναστηλωθούν; Έπρεπε να τα γκρεμίσετε;». Εκνευρίστηκε, «αναλαμβάνεις εσύ;» μου απάντησε. «Ναι, αναλαμβάνω», του είπα. «Γιατί; Με φοβερίζεις;». Αλλά δεν μπορούσα να αναλάβω μόνος μου ένα τέτοιο έργο, ήθελα να σχηματιστεί μια ομάδα ανθρώπων που να μπορούμε να συνεργαστούμε. Κι έτσι ξεκίνησε η Επιτροπή την αναστήλωση του μοναστηριού, 37 χρόνια πριν. Βοήθησε πολύ όλο το χωριό, η Αρχαιολογία, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Μητρόπολη Άρτας.

Ο ζωγραφικός διάκοσμος της Μονής είναι πλέον συντηρημένος, παραστάσεις και μορφές, αρκετές εκ των οποίων κοσμικού χαρακτήρα άρα και διαφωτιστικές για τη ζωή εκείνων των χρόνων, φαίνονται ολοζώντανες, καθηλωτικές- καθεμιά τους ένα ταξίδι στον χρόνο. Το μοναστήρι είναι ένας περιτειχισμένος μικρόκοσμος γαλήνης και πολιτισμού. Όποιος όμως επισκεφθεί τη Βύλιζα δεν πρέπει να φύγει χωρίς να δει τον μικρό θησαυρό του μουσείου της στο Ματσούκι. Αμέσως αισθάνεσαι πως πολλά από τα εκθέματά του θα μπορούσαν να εκτίθενται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Σε μια ευρύτερη περιοχή που μαστίζεται από αρχαιοκαπηλία η συντήρηση και η φύλαξη των ιερών εικόνων και των χειρογράφων της Βύλιζας ήταν επιβεβλημένη.

«Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν εικόνες του 15ου και 16ου αι., οριακά μεταβυζαντινές», μου λέει ο Θανάσης Μακρής. «Υπάρχουν εικόνες από μεγάλους αγιογραφικούς οίκους, κυρίως της Κρητικής Σχολής».

Ο πύρινος ποταμός με τον βύθιο δράκοντα. Παράσταση στο καθολικό της Μονής

Τα βιβλία;

Το παλαιότερο χειρόγραφο χρονολογείται περίπου στο 1350- έχει γραφτεί στη Μονή Ιβήρων, 1.100 σελίδες τόμος. Είναι πατερικό βιβλίο αλλά περιέχει και φιλοσοφικά κείμενα, μοναδικά κατά την εκτίμηση των ειδικών που τα έχουν μελετήσει. Απόρησαν οι ερευνητές πως ένα τόσο μικρό μοναστηράκι είχε μια τόσο πλούσια βιβλιοθήκη- και ποιοι καλόγεροι εδώ πάνω μπορούσαν να διαβάσουν δυσνόητα έργα φιλοσόφων...

Μετά την επίσκεψη στη Βύλιζα, στην Αθήνα πλέον, διαβάζω τα δύο εξαιρετικά βιβλία του Δημήτριου Καλούσιου για την Ιερά Μονή της Βύλιζας και τα χειρόγραφά της. Στις σελίδες τους, πολλές σημειώσεις των μοναχών και ιερέων που έζησαν στο μοναστήρι. Ο Δ. Καλούσιος εντρύφησε πραγματικά σε αυτά τα δυσανάγνωστα γραπτά και διέσωσε πολύτιμα θραύσματα ενός συναρπαστικού χρονογραφήματος αιώνων. Πολλά σημεία των ενθυμήσεων εκείνων των παλιών ανθρώπων είναι πολύ ενδιαφέροντα, μπορεί και συγκινητικά.

Περγαμηνά φύλλα. Χειρόγραφο από το Μουσείο Μεταβυζαντινών Εικόνων στο Ματσούκι

Ο ανελεήμων Χάρος. Εμφανείς οι δυτικές επιδράσεις: μία memento mori, κοσμική παράσταση, σε έναν ορθόδοξο ναό

Παραθέτω τα εξής:

1817. Γενάρης, φλεβάρης καλοκαίρι. Μάρτης, απρίλης, χειμώνας κακός... έως -17. Κάθε μέρα χιόνι και πάγος αψύς... εψόφησαν πράματα πολλά, γελάδια και καματερά. Και ακρίβεια φοβερή που ποτέ δεν ξανάγινε.. ο κόσμος από την πείνα και από τα λάχανα, επρασίνησαν τα μάτια τους και αρτήθηκαν...

Κι εγώ, ελάχιστος, Δημήτριος Πρωτόπαπας και πνευματικός, γράφω εις θύμιση.

1821. ιουλίου 9 ημέρα σάβατο εχαλασαν ε καλαριτες κ(αι) το συρακου απο τους τουρκους.

1832. γήνηκε φτήνια εις όλον τον κόσμον... κε εχόρτασαν ο κόσμος ούλος κε πλούσηει κε φτοχή.

Πατερικό χειρόγραφο, 14ος αι

 

 

 

 

 

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018

Οι πόλεις του Μ. Αλεξάνδρου στην Ιορδανία και την Συρία

Οι πόλεις του Μ. Αλεξάνδρου στην Ιορδανία και την Συρία – Δρ. Ποτίτσα Γρηγοράκου

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την σειρά διαλέξεων:

«ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Η εδραίωση του Ελληνισμού στην Ανατολή από τον Μέγα Στρατηλάτη».

Β΄ μέρος «ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ»

Ομιλήτρια Δρ. ΠΟΤΙΤΣΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ, Ιστορικός, ερευνήτρια του Ελληνιστικού πολιτισμού της Ανατολής.


https://www.youtube.com/watch?v=cKwrSxcHYLs

https://www.youtube.com/watch?v=cKwrSxcHYLs

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημαντικά ευρήματα μεταθέτουν το χρόνο έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Τα αρχαιολογικά ευρήματα οδηγούν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι έγινε μερικές δεκαετίες πιο πρόσφατα

Σημαντικά ευρήματα μεταθέτουν το χρόνο έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Ξύλο ελιάς που βρέθηκε στις ανασκαφές οι οποίες συνεχίστηκαν και φέτος στον προϊστορικό οικισμό στη θέση «Κοίμηση Θηρασίας», που χρονολογείται στην Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού, όταν η Θηρασία ήταν ακόμα ενωμένη με τη Θήρα, δίνει μια χρονολόγηση που μεταφέρει την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης μερικές δεκαετίες πιο μετά από ό,τι εκτιμούσαν οι υποστηρικτές της υψηλής χρονολόγησης.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ως προς τα φετινά αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν στον οικισμό ο οποίος «καταλαμβάνει την κορυφή και τα ανώτερα πρανή επιβλητικού λόφου στο νότιο άκρο της σημερινής Θηρασίας, στο φρύδι της προεκρηξιακής καλδέρας», αναφέρει:

«Σημαντική επιτυχία της έρευνας στη Θηρασία είναι η ανεύρεση και χρονολόγηση ξύλου ελιάς από την τελευταία στρωματογραφική φάση πριν την έκρηξη. Η ραδιοχρονολόγηση και δενδροχρονολόγηση από τους R. Hodgins και Ch. Pearson (Πανεπιστήμιο Αριζόνας, Τucson) υποδεικνύει με την εφαρμογή μιας νέας καμπύλης βαθμονόμησης την απόλυτη χρονολόγηση του ξύλου της Θηρασίας στον πρώιμο 16ο αι. π.Χ. και κατά συνέπεια μία χρονολόγηση της μινωικής έκρηξης μερικές δεκαετίες μετά από ό,τι οι υποστηρικτές της υψηλής χρονολόγησης θεωρούσαν έως τώρα».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εντυπωσιακά όμως είναι και τα υπόλοιπα ευρήματα της φετινής έρευνας, οι ανασκαφικές τομές της οποίας διανοίχθηκαν «στη νότια πλευρά του λόφου της Κοίμησης, στην ίδια ισοϋψή με άλλα κτίρια του οικισμού που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες περιόδους, δηλαδή το μεγάλο ελλειψοειδές κτίσμα και τις μικρότερες κατασκευές, φωλιασμένες με μεγάλη ευρηματικότητα στον μυχό των ηφαιστειακών βράχων». Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «η ανασκαφική έρευνα επικεντρώθηκε σε σημείο όπου κατά την γεωφυσική έρευνα είχαν εντοπιστεί πιθανά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα εγκιβωτισμένα στα στρώματα της μινωικής έκρηξης. Πράγματι από την πρώτη ώρα της ανασκαφής μέσα στην τέφρα και την ελαφρόπετρα φάνηκαν ισχυρότατοι τοίχοι, ευθύγραμμοι, επιμελημένης κατασκευής εκ των οποίων ο ένας ήταν μήκους περίπου 7 μέτρων».

«Ο σημαντικότερος ανεσκαμμένος χώρος», συνεχίζει η ανακοίνωση, «κατέβαινε ανασκαφικά σε βάθος δύο μέτρων και με την εύρεση θρανίου που διατρέχει όλο το μήκος του νότιου τοίχου έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τη χρήση του χώρου. Η γενική όψη της κατασκευής αυτής και των ευρημάτων της είναι σημαντικά διαφορετική από τις γνωστές έως τώρα του οικισμού. Οι μεγάλοι ευθύγραμμοι τοίχοι και η σχετικά έντονη παρουσία της μεσοκυκλαδικής κεραμικής σε αδιατάρακτα στρώματα υποδεικνύουν ότι πιθανότατα βρισκόμαστε σε ευρύ μεσοκυκλαδικό ορίζοντα (2000-1700 π.Χ. περίπου), που ίσως ενσωματώνει προγενέστερες ισχυρές κατασκευές της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου. Ακόμη είναι νωρίς για εικασίες ως προς τον χαρακτήρα των τοίχων, αν αποτελούσαν δηλαδή τμήμα αμυντικού περιβόλου ή τμήμα οικιών», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι στη φετινή έρευνα διασαφηνίστηκαν τα στρώματα και τα δάπεδα σε άνδηρο στο κέντρο περίπου ανασκαμμένου οικισμού, γεγονός που φέρει τη Θηρασία, ενωμένη με τη Θήρα την περίοδο μελέτης, χρονολογικά και οικιστικά να στους αντίστοιχους αιγαιακούς οικισμούς, όπως κυρίως του Ακρωτηρίου αλλά και του Σκάρκου Ίου, καθώς και του Δασκαλειού Κέρου.

Η ανασκαφή διεξάγεται υπό την ευθύνη των Κ. Σμπόνια (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Ι. Τζαχίλη (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Μ. Ευσταθίου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων), με τη συνεργασία διεπιστημονικής ομάδας ερευνητών και την υποστήριξη του Δήμου Θήρας, του INSTAP και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

NEWSBEAST.GR 19/10/2018

 

 

 

 

 

 

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018

Μοναδικό αγαλματίδιο του Αρποκράτη, θεού των Αιγυπτιωτών Ελλήνων βρέθηκε στην… αρχαία ελληνική πόλη Δία, στην Κριμαία!

Αποικία Ελλήνων στον βόρειο Πόντο, τουλάχιστον από τον 6ο αι. π.Χ. αποδεικνύει σχέσεις Ελλήνων της Αιγύπτου, με τον βόρειο Πόντο!


Μοναδικό αγαλματίδιο του Αρποκράτη, θεού των Αιγυπτιωτών Ελλήνων βρέθηκε στην… αρχαία ελληνική πόλη Δία, στην Κριμαία! Αποικία Ελλήνων στον βόρειο Πόντο, τουλάχιστον από τον 6ο αι. π.Χ. αποδεικνύει σχέσεις Ελλήνων της Αιγύπτου, με τον βόρειο Πόντο!


Η ακρόπολις της αρχαίας ελληνικής πόλεως Δία,
μετέπειτα Τυριτάκη, στην Κριμαία!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βλ. Γ. Λεκάκη "Αγία Πετρούπολη και Κωνσταντινούπολη".

arxeion-politismou.gr

 

 

 

 

Στο φως η Νότια Παλαίστρα στην Ερέτρια 101 χρόνια μετά τον πρώτο εντοπισμό της

20193439
17/10/2018, 12:19

Πρόκειται για δημόσιο κτήριο που ήταν σε χρήση για γυμνικούς σκοπούς, το οποίο αποκαλύφτηκε το 1917 - Η  τοιχοποιία και το κεραμικό υλικό υποδηλώνουν μια χρονολόγηση στην κλασική εποχή,  πριν από τις αρχές του 4ου αι. π.Χ

Εκατόν ένα χρόνια μετά τον πρώτο εντοπισμό της, η αρχαιολογική σκαπάνη επανήλθε στη Νότια Παλαίστρα στην Ερέτρια.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από τις 23 Αυγούστου έως και τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα (ΕΑΣ) διεξήγαγε ανασκαφές στη Νότια Παλαίστρα της Ερέτριας, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Καρλ Ρέμπερ (Karl Reber), διευθυντή της ΕΑΣ, καθώς και των μελών της ΕΑΣ, Geoffroy Luisoni και Guy Ackermann, και υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και συγκεκριμένα της διευθύντριας, Αγγελικής Σίμωσι, και του αρχαιολόγου, Κώστα Μπουκάρα.

«Πρόκειται για δημόσιο κτήριο που ήταν σε χρήση για γυμνικούς σκοπούς, το οποίο αποκαλύφτηκε το 1917 από τον Έλληνα αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη. Οι έρευνες στο μνημείο συνέχισαν, λοιπόν, 101 χρόνια μετά την πρώτη ανασκαφή», αναφέρει το ΥΠΠΟΑ για τις νέες ανασκαφές στη Νότια Παλαίστρα, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική συνοικία της αρχαίας Ερέτριας, κοντά στο Ιερό της Ίσιδος και τις οχυρώσεις της πόλης.

Όπως πληροφορεί το ΥΠΠΟΑ, το κτήριο «αποτελείται από μια μεγάλη τετράγωνης κάτοψης αυλή, πλάτους περίπου 22 μ., η οποία περιβάλλεται στα δυτικά και τα νότια από στοά που σχηματίζει γωνία, ενώ στα βόρεια από μεγάλη εξέδρα με εσωτερική κιονοστοιχία. Η ανατολική πλευρά απαρτίζεται από σειρά δωματίων άγνωστης προς το παρόν χρήσης, ενώ στη βορειοδυτική γωνία του κτίσματος εντοπίστηκε ιερό της Ειλείθυιας».
20193438

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «δεν σώθηκαν ευρήματα από τις ανασκαφές των αρχών του 20ού αιώνα. Το 2018, η ΕΑΣ πραγματοποίησε 13 διερευνητικές τομές με στόχο τον εντοπισμό υλικού που θα μπορούσε να διευκρινίσει περαιτέρω τη χρονολόγηση των οικοδομικών φάσεων του μνημείου. Το κύριο επιστημονικό πόρισμα των ανασκαφών του 2018 είναι η αποκάλυψη ενός χώρου ορθογώνιας κάτοψης, διαστάσεων 23 × 31 μ., που πιθανώς περιβάλλεται από τρεις στοές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, η τοιχοποιία και το κεραμικό υλικό που σχετίζεται με αυτόν το χώρο υποδηλώνουν μια χρονολόγηση στην κλασική εποχή, αναμφίβολα πριν από τις αρχές του 4ου αι. π.Χ. «Φαίνεται πως δεν πρόκειται για οικία ούτε για χώρο εργαστηρίου, ούτε ακόμη για ιερό. Η επανάχρηση πολλών τοίχων του χώρου και η ύπαρξη μεγάλης αυλής κατά την επόμενη φάση, τον 4ο αι. π.Χ., υποδηλώνουν πως ο χώρος ήταν από την αρχή σε χρήση ως παλαίστρα για την αθλητική επιμόρφωση των νέων Ερετριέων», συμπληρώνει το ΥΠΠΟΑ, τονίζοντας ότι «κατά την πρώτη της φάση, η Νότια Παλαίστρα αποτελεί σημαντική μαρτυρία της εξέλιξης των μνημείων με αθλητική χρήση της κλασικής εποχής, καθώς οι έως τώρα γνωστές παλαίστρες αυτής της εποχής παραμένουν ελάχιστες».

Τέλος, ως προς «το χώρο ορθογώνιας κάτοψης ο οποίος σύμφωνα με τις επιγραφές ήταν αφιερωμένος στη λατρεία της Ειλείθυιας, της προστάτιδας της γέννας και των παιδιών», που είχε φέρει στο φως στα βορειοδυτικά της Παλαίστρας ο Κ. Κουρουνιώτης, οι δύο τομές που πραγματοποιήθηκαν αποκάλυψαν ένα πηγάδι και έναν βόθρο θεμελίωσης όπου ανακαλύφθηκαν περίπου εκατό μικκύλες κοτύλες, οι οποίες χρονολογούνται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου ή στις αρχές του 3ου αι. π.Χ.

20193440

 

 

 

 

 

Το «τερμάτισε» ο Α.Τσίπρας:

«Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική»!

– Κάποιος να του μάθει Ιστορία, επιτέλους…

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τρίπας πιστεύει πως η σύγχρονη Μακεδονία δεν είναι ελληνική, δεν είναι «ενιαία» ως ελληνικό εθνικό αφήγημα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ότι η ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας, τελειώνει στην αρχαιότητα!

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ και η δήλωση αυτή εξηγεί πώς αναγνώρισε η κυβέρνησή του την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας στο σλαβικό ιδίωμα που ομιλούν οι σλαβόφωνοι κάτοικοι των Σκοπίων (οι λοιποί μιλούν αλβανικά), αλλά και την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας στους σλαβόφωνους, τους αλβανόφωνους, τους αθίγγανους, τους τουρκόφωνους κλπ. κατοίκους του κρατικού μορφώματος που προέκυψε από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Στην συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Τάσου Παππά για το «αν η Μακεδονία είναι ελληνική» απάντησε ότι: «Μια που το θέσατε, θα έλεγα ότι δεν συμφωνώ με αυτό το σύνθημα. Θα έλεγα ότι η φράση που θα ήταν πολιτικά ορθή με την οποία θα συμφωνούσα είναι ότι η αρχαία ελληνική Μακεδονία, η ιστορία της, είναι μία, ενιαία και είναι ελληνική» (στο βίντεο, περίπου από το 01:50:55 και έπειτα).

Αρα κατά τον «πολιτικά ορθό» Α.Τσίπρα, «Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική».

Είναι πραγματικά ευχής έργον το ότι δεν συμφώνησε να εκχωρήσει και έδαφος, με αυτή την λογική, αλλά ας περιμένουμε να ολοκληρώσει την θητεία του γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες.

Αλλωστε ποιος φανταζόταν πέρσι τέτοια εποχή, ότι Ελληνας πρωθυπουργός θα αναγνώριζε στους Σκοπιανούς «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα.

Ιδού το σχετικό βίντεο:

VIDEO,

Η κυβέρνηση στα πλαίσια της συμφωνίας των Πρεσπών όρισε μια επιτροπή επτά μελών για να εξετάσει υποτίθεται τον αλυτρωτισμό στα σχολικά βιβλία των Σκοπίων ανάμεσά τους και η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, η οποία με πρόσφατες δηλώσεις της είχε αμφισβητήσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας λέγοντας πως «είναι φαντασίωση ότι η Μακεδονία ήταν πάντα ελληνική».

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ δήλωσε στις 19/9/2018:

«Ανεχόμαστε χίλια μύρια όσα στο όνομα της τρομερής πατρίδας και μιας, ας το πούμε φαντασίωσης, που μας λέει ότι η Μακεδονία ήταν πάντα ελληνική και θα παραμείνει ελληνική».

VIDEO,

Πριν λίγο στο υπουργικό συμβούλιο ο Α.Τσίπρας ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι «δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το “ονοματολογικό”».

Με τον χαρακτηρισμό «ονοματολογικό» (sic) εννοούν την εκχώρηση των ιστορικών και εδαφικών δικαιωμάτων του ελληνικού Εθνους (ιστορία της Μακεδονίας) στην αρχαία και την σύγχρονη εποχή, σε μια ομάδα Σλάβων και Αλβανών που αφίχθηκαν στην περιοχή 1000 χρόνια μετά από τους Ελληνες Μακεδόνες…

pronews.gr

 

 

 

 

 

 

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018

Τα χωριά που κάψαν οι Γερμανοί με τους ντόπιους συνεργάτες τους

Μέσω "Γιώργος Ζαχαράκης"

1170 ήταν τα χωριά που έκαψαν σε όλη την επικράτεια, όπως φαίνονται στον παρακάνω χάρτη, με τις κόκκινες κουκκίδες.
Αν σας φαίνονται πολλά, να πούμε ότι ο χάρτης έχει ελλείψεις.
Για αυτό εξακολουθεί και συμπληρώνεται. Ο λόγος;
Την περίοδο μετά την απελευθέρωση, τη χώρα κυβέρνησαν αυτοί που στηρίχθηκαν στους ντόπιους συνεργάτες των Γερμανών.
Κάθε πράξη αντίστασης, κάθε θυσία, ήταν... διαβατήριο για να μπει κάποιος στ περιθώριο, στην εξορία, στην εκτέλεση...- Οι Γερμανοί εφάρμοσαν ένα προμελετημένο σχέδιο προκειμένου να κάμψουν το ηθικό του ελληνικού πληθυσμού (κάτι που βέβαια δεν κατάφεραν): την θεωρία των αντιποίνων, με βάση την οποία για κάθε απώλεια δικών τους σε μια μάχη ή σε ενέδρα των ανταρτών πυρπολούσαν τα πλησιέστερα χωριά.

Οι ψυχροί αριθμοί είναι ανίκανοι να δείξουν τη φρίκη, βοηθούσης όμως της φαντασίας, και με την ανθρώπινη ευαισθησία, οι αριθμοί συντελούν στο να προσπαθήσουμε να συλλάβουμε ίσως το μέγεθος του ολέθρου:
Δήμος Αγίου Δημητρίου νομού Ιωαννίνων, Μουσιωτίτσα. 25 Ιουλίου 1943, 153 νεκροί (άντρες και γυναικόπαιδα, με ανείπωτα βασανιστήρια).

Δήμος Αγριάς νομού Μαγνησίας, Δράκεια. 18 Δεκεμβρίου 1943, 118 νεκροί ( όλοι οι άντρες του χωριού, εκτελεσμένοι με πυροβολισμό εξ επαφής πίσω στο κεφάλι).

Δήμος Νέας Αγχιάλου, νομού Μαγνησίας. Τον Απρίλιο του 1943, οι Ιταλοί με διαταγή του διοικητή (κομαντάντ) Βόλου, πυρπολούν ολοσχερώς το χωριό, καταστρέφοντας ακόμη και το εξατάξιο δημοτικό σχολείο που ήταν δωρεά του Συγγρού από το 1910. Από τα 700 σπίτια του χωριού, τα 650 έγιναν στάχτη.

Δήμος Αετού, νομού Μεσσηνίας. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1943, δυο γερμανικές διμοιρίες πυρπολούν τον Αετό και εκτελούν 700 άοπλους αγρότες.

Δήμος Αιγίου, νομού Αχαΐας, Φτέρη. Το Δεκέμβριο του 1943, οι Γερμανοί καίνε ολοσχερώς το χωριό, και εξοντώνουν τον ανδρικό πληθυσμό.

Δήμος Αμφίπολης νομού Σερρών, Νέα Κερδύλλια. Στις 17 Οκτωβρίου 1941, οι Γερμανοί επιλέγουν δυο τόπους θυσίας, και μακελεύουν άντρες και κάπως μεγαλωμένα παιδιά. Στη συνέχεια, αφήνουν τους γέρους να θάψουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, καπνίζοντας ένα τσιγάρο… Απολογισμός: 250 νεκροί.

Δήμος Άμφισσας νομού Φωκίδας, Προσήλιο και Αγία Ευθυμία. Στις 26 Οκτωβρίου 1942, το χωριό Προσήλιο (Σεγδίτσα) υφίσταται ξεριζωμό και ολοκαύτωμα. Το χωριό Αγία Ευθυμία έγινε λαμπάδα τη Μεγάλη Παρασκευή του 1943, με συνολικό αριθμό νεκρών κατά τη διάρκεια της Κατοχής 120.

Δήμος Ανατολικού Σελίνου νομού Χανίων, Σούγια. Μονή, Λιβαδάς και Κουστογέρακο, τρία χωριά αληθινές αετοφωλιές σε μια κακοτράχαλη πλαγιά της Μαδάρας, λόγω της σκληρής αντίστασης που προβάλλουν, σφαγιάζονται και κατακαίγονται.

Δήμος Ανωγείων νομού Ρεθύμνου, Ανώγεια. Επί 24 ημέρες, από τις 13 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 1944, οι Γερμανοί λεηλατούσαν, έσφαζαν, έκαιγαν. Σημειωτέον ότι τα Ανώγεια υπέστησαν δυο ολοκαυτώματα από τους Τούρκους, το 1822 και το 1867.

Δήμος Βερμίου νομού Κοζάνης, Μεσόβουνο και Πύργοι. Στις 27 Απριλίου 1944, Γερμανικά Ες-Ες με Ιταλούς και επίορκους Έλληνες δωσίλογους, εισβάλλουν στο Μεσόβουνο (στο οποίο είχαν εισβάλλει ξανά στις 23 Οκτωβρίου 1943, μακελεύοντας 157 άντρες) και βιάζουν, σφάζουν, καίνε 520 ανθρώπους, απαγορεύοντας ακόμη και την ταφή των πτωμάτων.

Δήμος Βιάννου νομού Ηρακλείου, Άγιος Βασίλειος, Αμιρά, Άνω Βιάννος, Βάχος, Έμπαρος, Καλάμι, Κάτω Βιάννος,Κάτω Σύμη, Κεφαλοβρύσι, Πεύκος, Συκολόγος, Χονδρός. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 οι Γερμανοί λεηλατούν όλα αυτά τα χωριά και εκτελούν 461 Έλληνες πατριώτες. Σημειώνονται ασύλληπτες θηριωδίες, όπως ξεκοιλιασμοί εγκύων γυναικών.

Δήμος Βουκολίων νομού Χανίων, Κακόπετρος. Οι Γερμανοί όλη τη διάρκεια της Κατοχής με αποκορύφωμα τις 28 Αυγούστου 1944, βασανίζουν, δολοφονούν, καταστρέφουν.

Δήμος Γαλαξιδίου νομού Φωκίδας, Βουνιχώρα. Στις 10 Απριλίου 1943, υφίσταται γενικό ολοκαύτωμα, με μαρτύρια και εκτέλεση κατοίκων.

Δήμος Γραβιάς νομού Φωκίδος, Καλοσκοπή. Το Πάσχα και τον Αύγουστο του 1944, ολοκαύτωμα και εκτελέσεις.

Δήμος Διστόμου νομού Βοιωτίας, Δίστομο. Στις 10 Ιουνίου 1944 πρωί-πρωί, οι Γερμανοί μεταμφιεσμένοι σε μαυραγορίτες, εισβάλλουν πυροβολώντας αδιάκριτα ζώα, παιδιά και ενήλικες. Συλλαμβάνουν 12 παλικάρια που θερίζανε τα χωράφια τους. Ρωτάνε τον παπά του χωριού και τον πρόεδρο αν υπάρχουν αντάρτες κρυμμένοι στο χωριό, και παίρνουν αρνητική απάντηση. Ζητούν τρόφιμα και οι Διστομίτες τους φέρνουν ό,τι καλύτερο έχουν, με ελπίδα να απελευθερωθούν τα παλικάρια. Σε λίγο οι Γερμανοί ξεκινούν για το Στείρι. Πέφτουν σε ενέδρα που είχαν στήσει οι αντάρτες, γίνεται μάχη, και σκοτώνονται αρκετοί Γερμανοί. Επιστρέφουν στο Δίστομο, όπου ξεκινούν μια άνευ προηγουμένου σφαγή. Εξαφανίζουν κάθε ίχνος ζωής, αφού αποκεφαλίσουν τον παπά, λογχίσουν μωρά στις κούνιες τους, βιάσουν γυναίκες και κόψουν τους μαστούς τους. 218 άμαχοι νεκροί μέσα σε δυο ώρες.

Δήμος Δοξάτου νομού Δράμας, Δοξάτο. Αφού υπέστη καθολική σφαγή από τους Βούλγαρους στις 30 Ιουνίου 1913, υφίσταται και από τους Γερμανούς ολοκαύτωμα. Η πόλη της Δράμας στις 29 Σεπτεμβρίου 1941 υφίσταται μαζική σφαγή. Επίσης και το χωριό Χωριστή (πρώην Τσατάλτζα).

Δήμος Ελείου Προνών νομού Κεφαλληνίας, Αγρίνια. Στις 10 Ιουνίου 1944 οι Γερμανοί εκτελούν και κατακαίουν.

Δήμος Ζαρού νομού Ηρακλείου, Βορίζια. Αύγουστος του 1943 μαζικό ολοκαύτωμα και ισοπέδωση.

Δήμος Θεραπνών νομού Λακωνίας, Άγιοι Ανάργυροι, Ζούπαινα. 5 Ιουνίου 1044, σφαγή και ολοκαύτωμα.

Δήμος Ιεράπετρας νομού Λασιθίου, Ρίζα, Γδόχια, Μουρνιές, Μύθοι, Μύρτος. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, οι Γερμανοί κηρύσσουν όλη την περιοχή «νεκρή ζώνη» με γενικό αφανισμό. Αναφέρεται κι εκεί ξεκοίλιασμα εγκύου γυναικός.

Δήμος Καλαβρύτων νομού Αχαΐας, Καλάβρυτα, Ρογοί, Κερπινή, Άνω και κάτω Ζαχλωρού, Σκεπαστό, Πριόλιθος, Ι. Μ. Αγίας Λαύρας, Ι. Μ. Μεγάλου Σπηλαίου. 13 Δεκεμβρίου 1943, μνημειώδης θηριωδία με γενική σφαγή και ολοκαύτωμα.

Δήμος Καντάνου νομού Χανίων, Κάντανος, Φλώρια. 3 Ιουνίου 1941 η Κάντανος ισοπεδώνεται «για να μην οικοδομηθεί ξανά ποτέ»!

Δήμος Κάρλας νομού Μαγνησίας, Ριζόμυλος, Κερασιά. Κανονιοβολήθηκαν και εξολοθρεύτηκαν.

Δήμος Κεντρικού Ζαγορίου νομού Ιωαννίνων, Ασπράγγελοι, Ελάτη, Μανασής, Καλουτάς, Μεσοβούνι. Ολοσχερές ολοκαύτωμα.

Δήμος Κλεισούρας νομού Καστοριάς: στις 5 Απριλίου 1944 ανθρωποσφαγή 280 μαρτύρων και πυρπόληση.

Κοινότητα Κομμένου νομού Άρτας. 16 Αυγούστου 1943, γενική σφαγή πληθυσμού με βασανισμούς και ολοκαύτωμα, νεκροί 317 γέροι, νέοι, βρέφη. Ξεκληρισμοί ολόκληρων οικογενειών.

Δήμος Κουρητών νομού Ρεθύμνου, Λοχριά. Από τον δεκαπενταύγουστο του 1943 αρχίζουν σφαγές, με αποτέλεσμα βιβλική καταστροφή.

Δήμος Κρουσώνα νομού Ηρακλείου, Σάρχος. Αφανισμός.

Δήμος Λάμπης νομού Ρεθύμνου, Σακτούρια και Κρύα Βρύση. Ομοίως.

Δήμος Λεβιδίου νομού Αρκαδίας, Βλαχέρνα. 19 Ιουλίου 1944, ολοκαύτωμα.

Κοινότητα Λεχόβου νομού Φλώρινας, Λέχοβο πυρπολημένο και λεηλατημένο ολοσχερώς.

Δήμος Λιδωρικίου νομού Φωκίδας, Λιδωρίκι στις 29 Αυγούστου 1944 ολοκαύτωμα.

Δήμος Μουσούρων νομού Χανίων, Σκινές. Το καλοκαίρι του 1941, δαντική κόλαση.

Δήμος Μηθύμνης νομού Χανίων, Μαλάθυρος. Στις 28 Αυγούστου 1944, μαζική εκτέλεση 60 πατριωτών.

Δήμος Νίκαιας νομού Αττικής. Στις 17 Αυγούστου 1944 το Μπλόκο της Κοκκινιάς, όπου οι Γερμανοί με Έλληνες δωσίλογους «γερμανοτσολιάδες» κάνουν βασανισμούς και μαζικές εκτελέσεις.

Δήμος Παραμυθιάς νομού Θεσπρωτίας: στις 27 Σεπτεμβρίου 1943 οι Γερμανοί με τη βοήθεια των Τσάμηδων εκτελούν 49 προκρίτους.

Δήμος Παρνασσού νομού Φωκίδας, Επτάλοφος (ή πάνω Αγόριανη), και Λιλαία. 8 Οκτωβρίου 1943, ολοκαύτωμα.

Δήμος Περάματος νομού Ιωαννίνων, Λιγκιάδες. Στις 3 Οκτώβρη 1943, ανελέητη εξόντωση του γενικού πληθυσμού.

Δήμος Περάσματος νομού Φλώρινας, Δροσοπηγή (πρώην Μπελκαμένη). Στις 4 Απριλίου 1944, ολοκαύτωμα.

Δήμος Ποταμιάς νομού Λάρισας, Δομένικο. Στις 16 Φεβρουαρίου 1943, οι Ιταλοί προσπαθώντας να εκδικηθούν την ήττα τους από τον ελληνικό στρατό στα βουνά της Αλβανίας, εκτελούν μαζικά αόπλους και κάνουν ολοκαύτωμα.

Δήμος Σερβίων νομού Κοζάνης, Σέρβια. Οκτώβρης του 1944, ολοκληρωτικό ολοκαύτωμα.

Δήμος Συβρίτου νομού Ρεθύμνου, Άνω Μέρος, Γερακάρι, Βρύσες Αμαρίου. 22 Αυγούστου 1944, ολοκαύτωμα. Και τα εξής χωριά του Κέντρους: Βρύσες, Καρδάκι, Σμιλές, Γουργούθι.

Δήμος Τριταίας νομού Αχαΐας, Ερυμάνθεια: 27 Ιουλίου 1943, καθολικό ολοκαύτωμα.

Κοινότητα Τσαριτσάνης νομού Λάρισας: 20 Αυγούστου 1944, ομοίως.

Δήμος Τυλίσου νομού Ηρακλείου, Δαμάστα: 21 Αυγούστου 1944, μαζική εκτέλεση 30 επίλεκτων παλικαριών.
Δήμος Τυμπακίου νομού Ηρακλείου, Τυμπάκι, Καμάρες, Μαγαρικάρι: ολοσχερής καταστροφή την περίοδο 1941-1944.
Κοινότητα Τυμφρηστού νομού Φθιώτιδας: 30 Οκτωβρίου με 11 Νοεμβρίου 1943, τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής εξαπολύουν εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή, με οικτρούς βασανισμούς, εκτελέσεις, πυρπόληση.
Δήμος Υπάτης νομού Φθιώτιδας: στις 17 Ιουνίου 1944, οι Γερμανοί μετατρέπουν την όμορφη Υπάτη σε ερείπια που καπνίζουν, αφού εκτελέσουν αλύπητα τον πληθυσμό.
Δήμος Χορτιάτη νομού Θεσσαλονίκης: στις 2 Σεπτεμβρίου 1044, Γερμανοί και ταγματασφαλίτες εισβάλλουν στον μαρτυρικό Χορτιάτη και βιάζουν, βασανίζουν, δολοφονούν 149 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και αβάπτιστα βρέφη. Στη συνέχεια βάζουν φωτιά.
Κατάλογος με τα επίσημα αναγνωρισμένα μαρτυρικά χωριά και πόλεις.
Κρήτη Άγιος Βασίλειος Βιάννου
Αμιράς Ηρακλείου
Άνω Βιάννος Ηρακλείου
Άνω Μέρος Ρεθύμνου
Ανώγεια Ρεθύμνου
Βαχός Ηρακλείου
Βορίζια Ηρακλείου
Βρύσες Αμαρίου Ρεθύμνου
Γδόχια Λασιθίου
Γερακάρι Ρεθύμνου
Δαμάστα Ηρακλείου
Έμπαρος Ηρακλείου
Κακόπετρος Χανίων
Καλάμι Ηρακλείου
Καλή Συκιά Ρεθύμνου
Καμάρες Ηρακλείου
Κάνδανος Χανίων
Κάτω Βιάννος Ηρακλείου
Κάτω Σύμη Ηρακλείου
Κεφαλοβρύσι Ηρακλείου
Κοξαρέ Ρεθύμνου
Κρύα Βρύση Ρεθύμνου
Λόχρια Ρεθύμνου
Μαλάθυρος Χανίων
Μαγαρικάρι Ηρακλείου
Μουρνιές Λασιθίου
Μύρτος Λασιθίου
Πεύκος Ηρακλείου
Ρίζα Λασιθίου
Σαχτούρια Ρεθύμνου
Σάρχος Ηρακλείου
Σκινέ Χανίων
Σούγια Χανίων
Συκολόγος Ηρακλείου
Τυμπάκι Ηρακλείου
Χόνδρος Ηρακλείου

Ήπειρος και Επτάνησα Αηδονοχώρι Ιωαννίνων
Αργίνια Κεφαλονιάς
Ασπράγγελοι Ιωαννίνων
Γρεβενίτι Ιωαννίνων
Δόλιανη Ιωαννίνων
Ελάτη Ιωαννίνων
Καβαλλάρι Ιωαννίνων
Καλουτάς Ιωαννίνων
Καταρράκτης Άρτας
Κομμένο Άρτας
Καταρράκτης Ιωαννίνων
Λιγκιάδες Ιωαννίνων
Μακρίνο Ιωαννίνων
Μανασσής Ιωαννίνων
Μεσοβούνι Ιωαννίνων
Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων
Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων
Παραμυθιά Θεσπρωτίας
Ροδάκινο Άρτας
Τρίστενο Ιωαννίνων
Φλαμπουράρι Ιωαννίνων

Στερεά Ελλάδα Αγία Ευθυμία Φωκίδας
Βουνιχώρα Φωκίδας
Δίστομο Βοιωτίας
Επτάλοφος Φωκίδας
Καλάμι Βοιωτίας
Καλοσκοπή Φωκίδας
Λιδωρίκι Φωκίδας
Λιλαία Φωκίδας
Μαυρολιθάρι Φωκίδας
Νίκαια Αττικής
Προσήλιο Φωκίδας
Τυμφρηστός Φθιώτιδας
Υπάτη Φθιώτιδας

Μακεδονία Αμπελόφυτο Κιλκίς
Δοξάτο Δράμας
Δράμα
Δροσοπηγή Φλώρινας
Ελευθεροχώρι Πέλλας
Θεσσαλονίκη
Καταφύγιο Κοζάνης
Κλεισούρα Καστοριάς
Κλειστό Κιλκίς
Κορμίστα Σερρών
Κυδωνιά Κιλκίς
Κύργια Δράμας
Κωσταράζι Καστοριάς
Λέχοβο Φλώρινας
Μεσόβουνο Κοζάνης
Νέα Κερδύλια Σερρών
Προσοτσάνη Δράμας
Πύργοι Κοζάνης
Σέρβια Κοζάνης
Σιδηρόνερο Δράμας
Τρία Έλατα Πέλλας
Χορτιάτης Θεσσαλονίκης
Χωριστή Δράμας

Πελοπόννησος Άγιοι Ανάργυροι Λακωνίας
Αετός Μεσσηνίας
Βλαχέρνα Αρκαδίας
Ερυμάνθεια Αχαΐας
Καλάβρυτα
Κερπινή Αχαΐας
Λίμνες Αργολίδας
Πτέρη Αχαΐας
Ρογοί Αχαΐας

Θεσσαλία Δομένικο Λάρισας
Τσαρίτσανη Λάρισας
Κερασιά Μαγνησίας
Κουτσούφλιανη Τρικάλων
Νέα Αγχίαλος Μαγνησίας
Ριζόμυλος Μαγνησίας
Δράκεια Μαγνησίας

ethniki-antistasi

 

 

 

 

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει..

Συγχαρητήρια Σόρος στον Αλέξη Τσίπρα


Έτσι για να μην  ΞΕΧΝΑΜΕ...

Με άρθρο του στους New York Times, ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος κ. Τζώρτζ Σόρος συγχαίρει τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την συμφωνία του να δοθεί το όνομα της Μακεδονίας στο κράτος, την εθνικότητα και την γλώσσα των Σκοπιανών.

Ο κ. Σόρος υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του. Από αυτή την άποψη, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη του επενδυτή που έβγαλε αμύθητη περιουσία επιτιθέμενος σε εθνικές οικονομίες και σε νομίσματα – Του παγκόσμιου παράγοντα που χρηματοδοτεί την μετακίνηση των λαθρομεταναστών και την μόνιμη εγκατάστασή τους από τις κατεστραμμένες χώρες τους στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Η δημόσια στήριξη του κ. Σόρος προς τον κ. Τσίπρα είναι ένα σήμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Εκπέμπεται με την ίδια καθαρότητα όπως και όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα το 2010, πήγε και συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή και βγήκε με δηλώσεις στήριξης εκ μέρους του τότε προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα. Όπως και στην επιβολή του Μνημονίου, έτσι και στην εκχώρηση της Μακεδονίας, ο κ. Σόρος είναι εδώ για να υποστηρίξει τους ανθρώπους του.

«Η με μεγάλο κόπο εξασφαλισμένη συμφωνία για την Μακεδονία μπορεί ακόμα να υποσκαφθεί», προειδοποιεί στο άρθρο του. Το μήνυμά του ακούγεται σε όσους αντιτίθενται στην «συμφωνία για την Μακεδονία» («agreement on Macedonia») – πολίτες και πολιτικούς. Όσοι αντιπαλαιύουν την ρύθμιση που υπέγραψε ο κ. Κοτζιάς θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα έχουν τον κύριο Σόρος και τους Έλληνες φίλους του απέναντι…

Στο άρθρο του, ο κ. Σόρος αποκαλεί τα Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία», ένα όνομα που ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα ή την διεθνή κοινότητα γι αυτά.

Αναφέρεται σε «παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο» και όχι σε εισβολή και κατοχή.

Κι αυτός για «Βαλκανική Οικονομική Ένωση»

Σε συνέχεια της «Νέας Εποχής» και του «Ευρωπαϊκού Βαλκανικού Χώρου» με κορμό την «Βόρεια Μακεδονία», όπως ανέλυσε ο κ. Τσίπρας, έρχεται τώρα και ο υποστηρικτής του κ. Σόρος να μας προτείνει: «Μια θαρραλέα περιφερειακή πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας Βαλκανικής Οικονομικής Ένωσης με πρότυπο τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δεν χρειάζεται να κολλάμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα που κάποιοι μεγάλοι και ισχυροί υποστηρίζουν τους ηγέτες μας για το επόμενο βήμα: κάτι σαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίπλα σ’ αυτήν. «Ακόμα και μια άτυπη ένωση θα δημιουργούσε χειροπιαστά οφέλη στους εκτιμώμενα 18 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής, καθώς και για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα διευκόλυνε την ενσωμάτωση των κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η ένωση δεν είναι επιβολή. Είναι επιλογή». Γράφει παρακάτω ο κ. Σόρος. «Τώρα (οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων» πρέπει να συνεχίσουν και να δημιουργήσουν μια ενιαία αγορά».

Κάνει μεγάλη εντύπωση η διατύπωσή του σχετικά με την «επιλογή (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να μην δεχθεί κάθε κράτος ξεχωριστά, αλλά να τα δεχθεί ως μονάδα που θα μπορούσε να είναι περισσότερο ευθυγραμισμένη με τους Ευρωπαϊκούς νόμους και τα πρότυπα σε σχέση με μερικά υφιστάμενα μέλη της. Αυτή η ένωση θα βοηθούσε να αποφευχθούν περιφερειακές εχθρότητες».

«Η επίλυση της διαφοράς της Μακεδονίας με την Ελλάδα παρουσιάζεται ως μια ιστορική ευκαιρία», μας λέει ο κ. Σόρος. «Μαζί η Ευρώπη (περιλαμβανομένης της Βρετανίας) και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανάγκη να καταστούν ενθουσιώδεις υποστηρικτές αυτής της οικονομικής ένωσης στα Βαλκάνια. Αυτή η ένωση δεν θα ήταν η ανασύσταση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Θα ήταν μια χαλαρή ένωση κρατών ενωμένων από το διεθνές εμπόριο και την μετακίνηση των ανθρώπων και αγαθών, σύμφωνα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αρχική της περίοδο».

«Είπα και ελάλησα»

Ο κύριος Σόρος καταλήγει σε όποιον ακούει: «Οι συνέπειες ενδεχόμενης απραξίας θα είναι βαριές»…

Πηγή: aristeia.online

*πρώτη δημοσίευση 19 Ιουνίου 2018.

 

 

 

 

 

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018

Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες Έχτιζαν Θολωτούς «Τάφους» !!! Τι Μυστικό Γνώριζαν !!!Οι «γεωακτίνες» είναι ένα σχετικά άγνωστο φαινόμενο της γης που φαίνεται να γνώριζαν οι αρχαίοι πολιτισμοί αλλά στην πορεία της ιστορίας ξεχάστηκε.

Η γη, όπως και άλλοι πλανήτες είναι έμβιοι οργανισμοί, δηλαδή παράγουν ενέργεια.

Η ενέργεια αυτή είναι υπεύθυνη για λειτουργίες του πλανήτη όπως η βλάστηση, η παραγωγή ορυκτών, κ.α.

Η ενέργεια της γης ταξιδεύει μέσω υπόγειων ακτίνων στο εσωτερικό του φλοιού σε ολόκληρο τον πλανήτη, διαρκώς.
Αυτή η ροή ενέργειας είναι ευεργετική για τους ζώντες οργανισμούς αλλά μερικές φορές μπορεί να καταστεί επιβλαβής.
Όταν οι λεγόμενες «γεωακτίνες» συναντούν υπόγεια ρεύματα υδάτων, συγκεντρώσεις ορυκτών, τεκτονικά ρήγματα και υπόγειες κοιλότητες, τότε αλλάζει το μήκος κύματος τους, παραμορφώνεται και μπορεί να βλάψει τους οργανισμούς. Συγκεκριμένα, όταν μία γεωακτίνα περνά από υπόγεια ύδατα με χαμηλή ταχύτητα ροής, φορτίζεται με τέτοιο τρόπο που παράγει θετικά ιόντα. Μέσω της όσμωσης, τα θετικά ιόντα που περνούν από το εσωτερικό της γης στην επιφάνεια προκαλούν πεδία επιβλαβούς ενέργειας.
Σε τέτοια πεδία συνήθως δεν φυτρώνει βλάστηση ενώ όσα δέντρα μπορεί να προϋπήρχαν στην περιοχή λυγίζουν. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές αρρωσταίνουν και τα ζώα τις αποφεύγουν από ένστικτο.
Τα άλογα συνήθως παθαίνουν κράμπες και οι αγελάδες δυσκολεύονται να παράξουν γάλα. Κάποια ζώα όπως η γάτα και οι μέλισσες προτιμούν γεωπαθογόνες ζώνες.
Τα μυρμήγκια προτιμούν να δημιουργούν φωλιές ακριβώς επάνω σε τέτοιες ζώνες. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που είχαν εντοπίσει τις γεωακτίνες με την χρήση ραβδοσκοπίας. Είχαν ανακαλύψει πως η αρνητική ενέργεια των γεωακτίνων μπορούσε να εξουδετερωθεί με την κατασκευή πυραμιδοειδών ή θολωτών κτισμάτων επάνω στο συγκεκριμένο πεδίο.
Οι θολωτοί τάφοι των Μυκηνών και η πυραμίδα του Ελληνικού αποτελούν γνωστά παραδείγματα. Μάλιστα, οι Έλληνες συνήθιζαν να κτίζουν νεκροταφεία επάνω σε γεωπαθητικά πεδία καθώς ήταν χώρος που έμενε ανεκμετάλλευτος.
Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες έχτιζαν θολωτούς "τάφους" - Τι μυστικό γνώριζαν
Θολωτός τάφος. Η αρνητική ενέργεια των γεωακτίνων μπορούσε να εξουδετερωθεί με την κατασκευή πυραμιδοειδών ή θολωτών κτισμάτων επάνω στο συγκεκριμένο πεδίο.
Οι Κινέζοι τιμωρούσαν όσους έχτιζαν κατοικίες επάνω σε γεωπαθητικά πεδία και ονόμαζαν τις γεωακτίνες «γραμμές του δράκου». Άλλοι λαοί τις ονόμαζαν «μαύρα ρεύματα», «πράσινες αρνητικές ακτίνες» και «γραμμές λέι».
Έχει βρεθεί ότι το Γούντχεντζ, γειτονικά του Στόουνχετζ, είναι κτισμένο ακριβώς πάνω σε διασταυρώσεις υπόγειων ρευμάτων ύδατος, σε κομβικό σημείο. Αιγύπτιοι, Εβραίοι, Δρυίδες, Πέρσες, Ινδιάνοι, Ινδοί και Ρωμαίοι επίσης χρησιμοποιούσαν την μέθοδο της ραβδοσκοπίας είτε για να εντοπίζουν νερό, ορυκτά πλούτη ή γεωακτίνες. Η βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα είχε πάντα δίπλα της ραβδοσκόπους που έψαχναν για χρυσό.

Τα πειράματα του φον Πολ και η συσχέτιση με τον καρκίνο

Ο Γκούσταβ Φράιχερ φον Πολ ήταν Γερμανός επιστήμονας και γνωστός ραβδοσκόπος της στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1929 διεξήγαγε έρευνα για να διαπιστώσει πόσο βλαβερές ήταν μερικές γεωακτίνες που περνούσαν κάτω από πόλεις και κατά πόσο σχετίζονταν με τον θάνατο των κατοίκων από καρκίνο.
Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες έχτιζαν θολωτούς "τάφους" - Τι μυστικό γνώριζαν
Ο φον Πολ επισκέφθηκε την βαυαρική πόλη Βίλσμπιμπουργκ και με την μέθοδο της ραβδοσκοπίας εντόπισε όλα τα σημεία από τα οποία περνούσαν επιβλαβείς γεωακτίνες.
Στην συνέχεια σχεδίασε χάρτη της πόλης με τις αντίστοιχες γεωακτίνες. Για την έρευνα, ο φον Πολ δεν ήξερε την πόλη και δεν είχε πρόσβαση σε κανέναν κάτοικο που θα μπορούσε να του επηρεάσει τα αποτελέσματα.
Έγινε με την βοήθεια δημοτικών υπαλλήλων και της αστυνομίας.
Κατόπιν έγινε σύγκριση του χάρτη με στοιχεία 54 κατοίκων που είχαν πεθάνει από καρκίνο.
Ο φον Πολ ανακάλυψε πως και οι 54 πολίτες κοιμόντουσαν ακριβώς πάνω από βλαβερές γεωακτίνες. Τα στοιχεία προέρχονταν από τα αρχεία της πόλης. Διεξήγαγε όμοια πειράματα και σε άλλες πόλεις με παρόμοια ευρήματα.
Επέστρεψε στην πόλη Βίλσμπιμπουργκ και ανακάλυψε πως και άλλοι 11 κάτοικοι που κοιμόντουσαν ακριβώς πάνω από βλαβερές γεωακτίνες είχαν, εντωμεταξύ, πεθάνει από καρκίνο.
Αργότερα παρουσίασε την εργασία του στην Κεντρική Επιτροπή Έρευνας για τον Καρκίνο στο Βερολίνο και στο Ιατρικό Κέντρου Μονάχου. Είχε επινοήσει μία διαβάθμιση από το 1 έως το 16 για να μετράει πόσο βλαβερή είναι μία γεωακτίνα.
Συμπέρανε πως γεωακτίνες με ισχύ άνω των 9 ήταν καρκινογόνες. Τα ευρήματά του κρίθηκαν ικανοποιητικά και δημοσιεύτηκαν ενώ πολλοί ερευνητές άρχισαν και τις δικές τους μελέτες με παρόμοια ευρήματα. Ο φον Πολ θεωρεί πως το 2,5% της επιφάνειας της Γης εκπέμπει επιβλαβή ακτινοβολία.
Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο Κοιμάστε σε Ασφαλές Μέρος; του Rolf Gordon από τις εκδόσεις Κοροντζή.pisoapothnkoyrtina

 

 

Πώς ο Κολόμβος «έχασε» την ονομασία της Αμερικής από τον Αμέριγκο Βεσπούτσι

  • Newsroom HuffPost Greece  11/10/2018 13:06

DEA PICTURE LIBRARY via Getty Images

Όλοι γνωρίζουν για το ιστορικό ταξίδι του Χριστόφορου Κολόμβου το 1492, που είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη της Αμερικής από τους Ευρωπαίους- και παράλληλα γνωρίζουν πως ο Νέος Κόσμος δεν πήρε το όνομά του από αυτόν, αλλά από τον Ιταλό εξερευνητή Αμέριγκο Βεσπούτσι. Ο λόγος, όπως είναι αρκετά γνωστό, είναι πως ο Κολόμβος επέμενε μέχρι το τέλος της ζωής του ότι αυτό που είχε ανακαλύψει ήταν οι δυτικές ακτές της Ασίας, τη στιγμή που ο Βεσπούτσι ήταν ένας από τους πρώτους- αν όχι ο πρώτος- εξερευνητής που είπε πως επρόκειτο για μια εντελώς νέα ήπειρο.

Όπως εξηγεί στο Live Science o Ματ Κρόφορντ, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Kent State στο Οχάιο, αυτό που ενδιέφερε τους Ευρωπαίους τότε ήταν ένας νέος δρόμος προς την Ινδία, καθώς τις κλασικές οδούς πρόσβασης μπλόκαρε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στην αρχή ο Κολόμβος απευθύνθηκε στην Πορτογαλία, η οποία απέρριψε την πρότασή του, καθώς θεωρήθηκε (δικαίως) ότι είχε υπολογίσει λάθος την απόσταση μεταξύ Ευρώπης και Ινδίας, και μετά μετά απευθύνθηκε στην Ισπανία, κάνοντας μεγάλες υποσχέσεις (και λαμβάνοντας επίσης μεγάλες εάν πετύχαινε). Η ιστορία είναι σε γενικές γραμμές γνωστή: Ο Κολόμβος έφτασε στην Αμερική, για την οποία όμως, στα τέσσερα ταξίδια του, επέμενε πως είναι η Ασία, ενώ ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα κέρδιζε την «κούρσα» για την Ινδία (1497-1499), με αποτέλεσμα ο Κολόμβος να βρεθεί στη δυσμένεια του ισπανικού στέμματος.

 

DEA / G. DAGLI ORTI via Getty Images

 

Το 1493 ο Κολόμβος έγραψε μια επιστολή σε έναν από τους υποστηρικτές του, τον Λουΐς ντε Σαντάνγκελ, όπου μιλούσε για τις ανακαλύψεις του. Το γράμμα αυτό επανατυπώθηκε και διαβάστηκε από πολλούς, ωστόσο ήταν τα γράμματα του Βεσπούτσι (1459-1512) που αποδείχτηκαν πολύ πιο δημοφιλή: Ο Βεσπούτσι, που ταξίδεψε υπό την πορτογαλική σημαία, πήγε για πρώτη φορά στον Νέο Κόσμο το 1499, και αντιλήφθηκε πως δεν επρόκειτο για την Ασία, αλλά για άλλη ήπειρο (ωστόσο αρκετοί ερευνητές λένε πως ενδεχομένως μεταγενέστεροι μελετητές να είδαν περισσότερα στις επιστολές από ό,τι αυτός εννοούσε πραγματικά- πχ χρησιμοποιεί όρο που χρησιμοποιείται για την «ήπειρο», μα χρησιμοποιείται και για την «ενδοχώρα»).

 

Print Collector via Getty Images

 

Όπως και να έχει, τα γράμματά του για τον Νέο Κόσμο στον πάτρονά του, Λορέντζο ντε Μέντιτσι, έγιναν τρομερά δημοφιλή ανά την Ευρώπη, βοηθώντας το ευρύ κοινό να μάθει για τον Νέο Κόσμο. Ο Βεσπούτσι παρουσίαζε με ιδιαίτερη έμφαση τις σεξουαλικές και διατροφικές συνήθειες των ιθαγενών, καθώς και τις δικές του επιστημονικές παρατηρήσεις, όπως σημείωνε σε μελέτη της το 2006 η Κριστίν Τζόνσον, ιστορικός του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, το 2006.

Οι επιστολές αυτές, με τη σειρά τους, επηρέασαν έναν διάσημο χαρτογράφο, τον Μάρτιν Βαλντσεμίλερ, ο οποίος δημιούργησε τον πρώτο χάρτη όπου χρησιμοποιείται το όνομα «Αμερική»- ωστόσο, όπως σημειώνει ο Κρόφορντ, το όνομα ήταν γραμμένο κοντά στη Βραζιλία, οπότε ο Βαλντσεμίλερ δεν κατονόμαζε ολόκληρη την περιοχή «Αμερική».

 

Tom Williams via Getty Images

 

Όσον αφορά τώρα στο γιατί η ήπειρος ονομάστηκε «Αμερική» και όχι «Αμέριγκο», σε εισαγωγικό κείμενο σε φυλλάδιο που ο χαρτογράφος έγραψε για τον χάρτη αναφέρεται πως «όπως η Ευρώπη και η Ασία έλαβαν τα ονόματά τους από γυναίκες, δεν βλέπω λόγο κάποιος να έχει αντίρρηση στο να ονομαστεί αυτό το μέρος Αμέριγκε, δηλαδή γη του Αμέριγκο, ή Αμερική, από τον Αμέριγκο, που τον ανακάλυψε, έναν άνδρα μεγάλων ικανοτήτων».

Στο μεταξύ, η Πορτογραλία είχε ήδη ονομάσει τη Βραζιλία «Ilha de Vera Cruz», δηλαδή «Νησί του Τιμίου Σταυρού», αλλά ειναι πολύ πιθανόν ο Βαλντσεμίλερ να μην το γνώριζε τότε. Επίσης, σε μεταγενέστερους χάρτες το 1513 και το 1516, ο Βαλντσεμίλερ σταματά να χρησιμοποιεί το όνομα «Αμερική» και επιλέγει τα «Terra Incognita» και «Terra Nova», πιθανότατα επειδή συνειδητοποίησε ότι ήταν ο Κολόμβος και όχι ο Βεσπούτσι που είχε ανακαλύψει τον Νέο Κόσμο, σύμφωνα με τον Κρόφορντ. Ωστόσο, ήταν ήδη αργά, καθώς άλλοι χαρτογράφοι τον είχαν αντιγράψει και το όνομα είχε εξαπλωθεί: Το όνομα Αμερική είχε καθιερωθεί ως τα τέλη του 16ου αιώνα.

 

 

 

 

 

 

 

Αλεξάνδρεια Εσχάτη: Η άγνωστη ελληνιστική πόλη στο τέλος της πολιτισμένης οικουμένης

Posted by IGOR στο Οκτώβριος 10, 2018


Η Αλεξάνδρεια Εσχάτη (Alexandria Ultima ή Alexandria Eskhata), ήταν ελληνιστική πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, τον Αύγουστο του 329 π.Χ. ως έδρα για το βορειότερο μακεδονικό στρατόπεδό του στην Κεντρική Ασία. Η Αλεξάνδρεια Εσχάτη κατασκευάστηκε στο νοτιοδυτικό τμήμα της κοιλάδας Φεργκάνα, (Fergana Valley) στη νότια όχθη του ποταμού Ιαξάρτη (Syr Darya), στη θέση της πόλης σημερινής Xουτζάντ (Khujand), που βρίσκεται στο Τατζικιστάν.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, έχτισε ένα τείχος μήκους έξι χιλιομέτρων (6 Km), γύρω από την πόλη, που σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, ολοκληρώθηκε μόνο σε περίπου είκοσι (20) ημέρες. Αφού ο Αλέξανδρος διέσχισε την οροσειρά του Ινδικού Καυκάσου, έφτασε στη Σογδιανή και στην πόλη Μαρακάντα (σημερινή Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν). Από εκεί συνέχισε βορειοανατολικά και, όταν έφτασε στον Ιαξάρτη ποταμό, αμυντικοί λόγοι τον ανάγκασαν να ιδρύσει μια πόλη, το 329 π.Χ., την οποία εποίκισε με ντόπιους και Έλληνες μισθοφόρους που είχε μαζί του. Είναι πολύ πιθανό μετά το θάνατό του η πόλη να άλλαξε όνομα από τον επόμενο κυρίαρχο της, τον Σέλευκο το Νικάτορα.

Όπως και στις άλλες ελληνικές πόλεις, με παρόμοια χαρακτηριστικά (δηλαδή: ελληνιστικό φυλάκιο στην Κεντρική Ασία), που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, εγκαταστάθηκαν βετεράνοι (συνταξιούχοι ή τραυματίες) του Μακεδονικού Στρατού. Η Αλεξάνδρεια η Εσχάτη βρισκόταν περίπου τρακόσια χιλιόμετρα (300 Km) βόρεια της πόλης Αλεξάνδρεια η επί του Ώξου της Βακτρίας ή Βακτριανής, μέσα σε εδάφη της Σογδιανής και οι κάτοικοι της πόλης είχαν να αντιπαρέλθουν αρκετές αψιμαχίες με τον υπόλοιπο τοπικό πληθυσμό.

Μετά το 250 π.Χ., η πόλη πιθανότατα παραμένει σε επαφή με το Ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής, ειδικότερα όταν ο βασιλιάς Ευθύδημος Α΄ της Βακτρίας επεκτείνει τον έλεγχο του στη Σογδιανή.

Η πόλη της Αλεξάνδρειας της Εσχάτης βρίσκεται επίσης περίπου τετρακόσια χιλιόμετρα (400 Km) δυτικά του Λεκανοπέδιου Ταρίμ, σήμερα περιοχή της Σιντσιάνγκ (Xinjiang) στην Κίνα, όπου εδράζεται η περιοχή καταγωγής της λευκής ινδοευρωπαϊκής νομαδικης φυλής Γιουέζχι (Yuezhi ή Rouzhi).Υπάρχουν ενδείξεις ότι ελληνικές αποστολές από την Αλεξάνδρεια Εσχάτη, οδηγήθηκαν ως το Κασγκάρ (Kashgar), στην περιοχή της Σιντσιάνγκ (Xinjiang).

Σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό Στράβωνα, οι Έλληνες «είχαν επεκτείνει την αυτοκρατορία τους, ακόμη και πιο πέρα από τους Σήρες (Seres) και τους Φρύνες (Phryni)», πρόκειται για τις πρώτες γνωστές – ιστορικά καταγεγραμμένες – εμπορικές ή άλλες επαφές μεταξύ της Κίνας και της Δύσης, τουλάχιστον από την περίοδο γύρω στο 200 π.Χ.

Οι απόγονοι των Ελλήνων στην Φεργκάνα μπορεί να είναι οι αναφερόμενοι ως Μεγάλοι Ίωνες (Dayuan ή Ta-Yuan), που προσδιορίζεται στην κινεζική ιστορική καταγραφή για τη Δυναστεία Χαν, αρχής γενομένης με τις πρεσβείες του Τζανγκ Τσιάν (Zhang Qian), περίπου το 130 π.Χ. Πρόκειται για τους πρωταγωνιστές της πρώτης μεγάλης αλληλεπίδρασης μεταξύ της αστικοποίησης του ευρωπαϊκού και του κινέζικου πολιτισμού, η οποία οδήγησε στο άνοιγμα του εμπορικού δρόμου, που είναι γνωστός ως Δρόμος του Μεταξιού, από τον 1ο αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με την «Ιστορία Μεγάλου Αλεξάνδρου», που έγραψε ο Ρωμαίος συγγραφέας Κουίντος Κούρτιος Ρούφος, οι απόγονοι των Μακεδόνων βετεράνων στρατιωτών διατηρούσαν ακόμα στοιχεία του ελληνιστικού πολιτισμού τους κατά τη στιγμή της γραφής του, γύρω στο 30 π.Χ.

Η Αλεξάνδρεια Εσχάτη δεν είναι η τελευταία πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Είναι όμως η πιο βορεινή. Οι περισσότεροι ιστορικοί δέχονται ότι ιδρύθηκε στη νότια όχθη του Ιαξάρτη (Syr Daria), εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η πόλη Khujand του Τατζικιστάν.

Ο Ιαξάρτης ποταμός ήταν το βόρειο σύνορο της επικράτειας του Αλεξάνδρου. Πέρα από το ποτάμι ήταν οι νομάδες Σκύθες. Ο Αλέξανδρος τους είχε νικήσει αλλά δεν προχώρησε στην περιοχή τους. Και οι Σκύθες κρατούσαν στάση επιφυλακτική. Η Αλεξάνδρεια Εσχάτη, μας λένε οι ιστορικές πηγές, είχε περίμετρο 6 χιλιόμετρα. Το περιμετρικό τείχος χτίστηκε σε… 20 μόλις μέρες και ήταν πλινθοδομή! Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι Σκύθες, βλέποντας ότι οι Έλληνες δημιουργούσαν ολόκληρη πόλη, και μάλιστα οχυρή, ακριβώς στα σύνορα, προσπάθησαν να συγκεντρώσουν στρατό για να εμποδίσουν τα έργα, αλλά η εξαιρετική ταχύτητα με την οποία πραγματοποίηθηκε η ανοικοδόμηση, δεν άφησε περιθώριο επέμβασης…

Η πόλη αυτή, στην οποία ο Αλέξανδρος εκτός από φρουρά είχε εγκαταστήσει παλαίμαχους και τραυματίες, έμεινε ελληνική για 500 χρόνια!… Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο Ηφαιστίων ήταν ειδικός ή είχε με τα χρόνια αποκτήσει εμπειρία σε θέματα επιμελητείας.

Ο Αλέξανδρος ίδρυσε σύμφωνα με τον Πλούταρχο 70 πόλεις και έβαλε τις βάσεις για την δημιουργία του Ελληνιστικού κόσμου αλλά και του Ελληνοβακτριανού και του Ελληνοϊνδικού που θα κυριαρχήσουν στην Ασία για πολλούς αιώνες. Οι πόλεις αυτές ήταν κέντρα οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας με μεγάλη σχέση με το εμπόριο τη βιοτεχνία αλλά και τη γεωργία.

Στην κεντρική Ασία πριν την Ελληνική κατάκτηση υπήρχαν μικρές αγροτικές κοινότητες, αλλά μετά την έλευση των Ελλήνων αρχίζουν να δημιουργούνται πόλεις, οι οποίες ως αποτέλεσμα της τακτικής των Μακεδόνων Βασιλέων να ελέγξουν αποτελεσματικότερα τις αχανείς αλλά και αναξιοποίητες εκείνες εκτάσεις, αρχικά είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αργότερα πνευματικά κέντρα πολιτισμού.

Ο επικεφαλής της Ελληνιστικής πόλης είναι ο Επιστάτης που συνήθως διορίζονταν από το Βασιλιά και ήταν και στρατιωτικός και πολιτικός αρχηγός της πόλης. Η δομή και τα θέσμια των νέων πόλεων έμοιαζαν με αυτά των πόλεων της κλασικής εποχής αλλά παράλληλα τα τοπικά ήθη και έθιμα είχαν και αυτά τη θέση τους. Οι πολίτες των πόλεων κατείχαν τα πολιτικά και στρατιωτικά αξιώματα, είχαν πλήρη πολιτικά δικαιώματα και κατείχαν εκτάσεις γης που τους είχε παραχωρήσει ο Βασιλιάς.

Ένα βασικό στοιχείο που ξεχώριζε τις νέες πόλεις που συνεχώς αναπτύσσονταν, από τις αγροτικές κοινότητες ήταν η ανάπτυξη της βιοτεχνίας που με τον πλούτο που παρήγαγε ενδυνάμωνε συνεχώς τις ελληνιστικές πόλεις. Το χτίσιμο πόλεων και στρατιωτικών οικισμών βέβαια εξυπηρετούσε πρωτίστως στρατιωτικούς σκοπούς και δευτερευόντως οικονομικούς. Μια ματιά στη γεωγραφική θέση των πόλεων αυτών θα μας πείσει για του λόγου το αληθές.

Οι πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια Εσχάτη ήταν χτισμένες σε θέσεις ιδιαίτερα σημαντικές για το εμπόριο αλλά και για τον αποτελεσματικό έλεγχο των περιοχών αυτών. Η αντίσταση που αντιμετώπισε ο Αλέξανδρος στη Βακτριανή και τη Σογδιανή υπαγόρευσε τη δημιουργία πόλεων και στρατιωτικών οικισμών σε απόσταση μιας ημέρας η μια από την άλλη έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος αλλά και η άμυνα από αιφνιδιαστικές επιδρομές πράγμα τόσο σύνηθες άλλωστε στους ηρωικούς κατοίκους εκείνων των ανυπότακτων περιοχών.

Πάντα υπάρχει η διάσταση των απόψεων των ερευνητών αν οι πόλεις αυτές ήταν πραγματικές πόλεις οι στρατιωτικοί οικισμοί- Φρούρια. Ο Τσερικόβερ γράφει πως κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής εποχής ιδρύθηκαν 176 πόλεις από τις οποίες αμφισβητούνται οι 23, ενώ ο Ταρν πιστεύει ότι οι περισσότερες δεν ήταν κάτι παραπάνω από απλά φρούρια.

Οι Ελληνιστικές πόλεις οργανωτικά μοιάζουν με τις πόλεις της κλασικής εποχής αλλά βέβαια δεν είναι πλέον οι ανεξάρτητες πόλεις κράτη με τη δική τους εσωτερική και εξωτερική πολιτική, καθώς ανήκουν στα μεγάλα κράτη των διαδόχων του Αλεξάνδρου. Έχουν όμως Βουλή, Δήμο, διαίρεση πολιτών σε φυλές αλλά και μικτό πληθυσμό καθώς αυτή την εποχή μάλλον αρχίζει μια στενότερη επαφή των Ελλήνων με τους λαούς της Ανατολής.

Ο Αππιανός πιστεύει πως ο Σέλευκος ίδρυσε 55 πόλεις, αριθμός που είναι πολύ κοντά στον αριθμό 70 που παραθέτει ο Πλούταρχος για τις πόλεις που ίδρυσε ο Μ. Αλέξανδρος. Βέβαια οι διάδοχοι του Αλεξάνδρου μπορεί φαινομενικά να συνέχιζαν το έργο του αλλά αυτοί στηρίζονταν κυρίως στους Έλληνες και λιγότερο στους ντόπιους. Οι πόλεις που αναφέραμε είχαν κυρίως ελληνικό πληθυσμό, ελληνικά θέσμια και ελληνικές συνήθειες.

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος

Κοντά στο Ασχαμπάντ (πρωτεύουσα της Τουρκμενίας, Τουρκμενιστάν) ανακαλύφθηκε η αρχαία Νύσα και η Νέα Νύσα. Η νέα Νύσα ήταν πόλη ενώ η αρχαία Νύσα ήταν φρούριο. Η διάρθρωση της πόλης ήταν: ακρόπολη, κυρίως πόλη, αγροτική περιφέρεια. Υπάρχουν τείχη και πύργοι στις γωνίες και στην ακρόπολη κατοικεί ο Κυβερνήτης, υπάρχει οπλοστάσιο και στρατώνες.

Στη Βακτριανή κοντά στον ποταμό Καφιρνιγκάν βρίσκεται ο κωμόπολη Κέη-Κοπάτ-Σαχ. Εκεί βρέθηκε Ελληνιστική πόλη σε ορθογώνιο σχήμα, τείχη, και πύργους 12 -13 μ. που εξέχουν 6 μέτρα από το τείχος με καθαρή ελληνική επίδραση.

Οι πόλεις των Ελλήνων στην ανατολή ήταν πολύ περισσότερες από ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος που δεν έχει μελετήσει επισταμένα την ιστορία της εποχής. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης είπε πως θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 5.000 γι αυτή την εποχή που ο Ελληνισμός της Ανατολής μεσουρανούσε και μεταλαμπάδευε τον ελληνικό πολιτισμό και τρόπο ζωής στη Μέση Ανατολή, στην κεντρική Ασία και στην Ινδία.

Ας ελπίσουμε η εποποιία αυτή του Ελληνισμού να πάρει τη θέση που της αξίζει στην ελληνική ιστορία γεμίζοντας περηφάνια και νοσταλγία τους ερευνητές και μελετητές της ελληνιστικής εποχής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ ΠΟΙΗΜΑ : «Aλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων—»

Μπορούμε κάλλιστα να φαντασθούμε
πως θ’ αδιαφόρησαν παντάπασι στην Σπάρτη
για την επιγραφήν αυτή. «Πλην Λακεδαιμονίων»,
μα φυσικά. Δεν ήσαν οι Σπαρτιάται
για να τους οδηγούν και για να τους προστάζουν
σαν πολυτίμους υπηρέτας. Άλλωστε
μια πανελλήνια εκστρατεία χωρίς
Σπαρτιάτη βασιλέα γι’ αρχηγό
δεν θα τους φαίνονταν πολλής περιωπής.
A βεβαιότατα «πλην Λακεδαιμονίων».
Είναι κι αυτή μια στάσις. Νοιώθεται.
Έτσι, πλην Λακεδαιμονίων στον Γρανικό·
και στην Ισσό μετά· και στην τελειωτική
την μάχη, όπου εσαρώθη ο φοβερός στρατός
που στ’ Άρβηλα συγκέντρωσαν οι Πέρσαι:
που απ’ τ’ Άρβηλα ξεκίνησε για νίκην, κ’ εσαρώθη.
Κι απ’ την θαυμάσια πανελλήνιαν εκστρατεία,
την νικηφόρα, την περίλαμπρη,
την περιλάλητη, την δοξασμένη
ως άλλη δεν δοξάσθηκε καμιά,
την απαράμιλλη: βγήκαμ’ εμείς·
ελληνικός καινούριος κόσμος, μέγας.
Εμείς· οι Aλεξανδρείς, οι Aντιοχείς,
οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι
επίλοιποι Έλληνες Aιγύπτου και Συρίας,
κ’ οι εν Μηδία, κ’ οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι.
Με τες εκτεταμένες επικράτειες,
με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών.
Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά
ώς μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ώς τους Ινδούς.
Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΒΙΒΛΙΟ «ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΥΧΗΣ Ή ΑΡΕΤΗΣ»:
«Αν εξέταζες την παιδεία, που επέβαλε ο Αλέξανδρος, θα έβλεπες ότι έμαθε στους Υρκανούς να παντρεύονται και στους Αραχώσιους να καλλιεργούν τη γη, πως έπεισε τους Σογδιανούς να τρέφουν τους γονείς τους και να μην τους σκοτώνουν, τους Πέρσες να σέβονται τις μητέρες τους, αλλά να μην τις παντρεύονται. Ω η θαυμαστή εκείνη φιλοσοφία του, μέσω της οποίας οι Ινδοί προσκυνούν τους ελληνικούς θεούς, κι οι Σκύθες θάβουν τους νεκρούς και δεν τους τρώνε… Πιο ευτυχισμένοι, λοιπόν, είναι αυτοί που υποτάχθηκαν στον Αλέξανδρο από εκείνους που ξέφυγαν την εξουσία του, γιατί αυτών την άθλια ζωή κανείς δεν τη σταμάτησε, ενώ τους άλλους ο νικητής τους να ζουν ευτυχισμένοι τούς ανάγκασε».

Πηγή : https://el.m.wikipedia.org/wiki/Αλεξάνδρεια_η_Εσχάτη
https://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/414005/poses-poleis-ehtise-o-megas-alexandros
http://xenikos.blogspot.com/2014/07/18.html
http://e-periskopisi.gr/2017/04/οι-πόλεις-των-μακεδόνων-στην-ανατολή/
http://www.kavafis.gr/poems/content.asp?id=71&cat=1
https://www.politeianet.gr/books/9789603980261-ploutarchos-sugchronoi-orizontes-peri-tis-alexandrou-tuchis-i-aretis-194593

greekhistoryandprehistory

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ:

Ο ΣΩΣΤΟΣ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ Ή ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ «ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ»

Μια θαρραλέα και ιστορική απόφαση (λαμβάνοντας υπόψη το «αντιρατσιστικό» κλίμα της… πολιτικής ορθότητας, που έχει επιβληθεί στην χώρα…), έλαβε σήμερα η ΕΛΜΕ Λέσβου.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από σχετική εισήγηση του Αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ Απόστολου Βαρελτζή, η πλειοψηφία (τέσσερις στους επτά) του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ, αποφάσισε ότι η σωστή λέξη για όποιον αλλοδαπό εισέρχεται ή παραμένει παράνομα στην χώρα είναι «λαθρομετανάστης», η δε χρήση της συγκεκριμένης λέξης συνίσταται ανεπιφύλακτα προς χρήση στους εκπαιδευτικούς του πολύπαθου νησιού.

Βέβαια, υπάρχει και το γνωστό έγγραφο του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζητήθηκε η εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου «να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού», αλλά είναι «κενό γράμμα», γιατί δεν ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίσθημα!

(ΥΓ): Γιατί άραγε δεν εξαλείφει και τις λέξεις «λαθρεπιβάτης», «λαθροκυνηγός» και άλλες πολλές παρόμοιες, το προοδευτικαριό; Αυτοί δεν είναι μειωτικοί για την προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμοί»;

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

 

 

 

 

 

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018

Η ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΕΛΙΤ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ:

ΠAIΔEΡΑΣΤIΑ,

ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ,

ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ !!! (2)


Η ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΕΛΙΤ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: ΠAIΔEΡΑΣΤIΑ, ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ !

ΤΑ ΣΑΤΑΝΟΛΑΤΡΙΚΑ ΠAIΔΟΦΙΛIΚA ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ (ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΥΨΗΛΑ ΙΣΤΑΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ) ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ, ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ, ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ, ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ. ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΙΛΗ ΜΑΣ ΦΡΑΣΗ: ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ! ΚΑΙ ΟΜΩΣ!
ΕΥΤΥΧΩΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΟΔΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ, ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ!

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΕΒΙΝ ΑΝΕΤ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ, ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

ΗΤΑΝ ΙΕΡΕΑΣ ΑΛΛΑ Η ΕΡΕΥΝΑ, ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ. Ο ΚΕΒΙΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ, ΟΤΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΙΩΝΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60000 ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΣΕ ΙΝΔΙΑΝΙΚΑ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΟΙΚΟΥΣΕ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ, Η ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟ.

ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΒΡΗΚΑΝ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ ΜΕ ΣΚΕΛΕΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΤΟ 2008 ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ, ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ.

Ο ΚΕΒΙΝ ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΕΚΕΙ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΑΣΑΝ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ ΑΠΟ ΣΑΤΑΝΙΣΤΙΚΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ. ΕΝΩ ΣΥΝΕΛΕΓΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΛΑΣΑΝ ΤΟ 2011. ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, ΤΟ 2010 Ο ΚΕΒΙΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ, ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΑΝ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (ITCCS. Org). ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΖΟΥΝ ΥΨΗΛΑ ΙΣΤΑΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΕΒΙΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ, ΟΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ. ΔΥΟ ΟΛΛΑΝΔΕΖΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΣΑΤΑΝΙΣΤΩΝ ΕΠΙΖΗΣΑΣΕΣ ΑΠΟ ΣΑΤΑΝΙΣΤΙΚΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΑ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ, ΟΤΙ ΤΙΣ ΠΗΓΑΝ ΣΕ ΚΑΣΤΡΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΙΔΑΝ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΦΙΛΙΠΠΟ, ΤΟ ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.

Κεβιν Ανετ: Διακίνηση, βασανισμοί, δολοφονίες παιδιών απο σατανικά κυκλώματα!


https://youtu.be/PUZh_hJT6Uc

Ο 9ος ΚΥΚΛΟΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΑΤΑΝΙΣΤΩΝ, ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΕ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΑ, Π.Χ. ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΕΝΑΡΦΕΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ. ΣΤΑ EVENTS, ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΒIAΖOΥΝ, ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ. ΤΟΥΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΛΑΙΜΟ, ΤΟΥΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΤΟΥΣ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.

ΕΠΙΣΗΣ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΚΥΝΗΓΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΦΗΒΟΥΣ ΑΠΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ, ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΓΥΜΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΜΕ ΟΠΛΑ. ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΚΑΙ ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΤΡΟΠΑΙΑ.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΕΒΙΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΣΑΤΑΝΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2014 ΣΤΟΝ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΕΠΑΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ. Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΔΙΩΞΗ, ΓΙΑΤΙ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΝΟΜΙΑΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΤΑ.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΚΕΒΙΝ ΕΔΩΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΤΕΡΠΟΛ ΚΑΙ ΤΟ 2014 ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 1000 ΑΤΟΜΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ 30 ΠΑΙΔΙΑ, ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΝ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙΑ.

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ: ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (ITCCS. Org) ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ. Ο ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ, Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ Ο ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ. ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ! ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑΣ ΕΞΕΔΟΣΕ ΝΟΤΑΜ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΛΕΓΟΝΤΑΣ, ΟΤΙ ΘΑ ΕΞΕΔΙΔΕ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΤΖ. ΡΑΤΣΙΝΓΚΕΡ, ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΤΑΝ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΝΥΝ ΠΑΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ, ΟΤΙ ΔΙΑΚΙΝΟΥΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙ, ΟΤΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΣΑΤΑΝΙΣΤΙΚΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΟΥ 9ου ΚΥΚΛΟΥ! (ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΥΜΕ, ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Κ@ΛΟΣ ΚΑΙ ΒΡΑΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΑΤΑΝΑ!)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠAIΔΕΡAΣΤIAΣ, ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΜΜΕ ΑΦΗΣΑΝ, ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ, ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΕΝΩ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ! ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΙΣ 27/4/14, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ ΠΑΠΩΝ, Ο ΠΑΠΑΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΛΕΙΨΕ, ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΟ ΘΕΟ, ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕΙ, ΔΗΛ. ΣΤΟΝ ΕΩΣΦΟΡΟ!

Προσεύχεται στο Διάβολο ο Πάπας Φραγκίσκος


https://youtu.be/_ZBedy5_WT4

ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΑΝ ΛΟΡΕΝΤΖΟ ΤΩΝ ΙΗΣΟΥΙΤΩΝ ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ. ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΘΕ 23 ΚΑΙ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΘΥΣΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

SNUFF FILM: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΙΑ ΦΙΛΜ, ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΑΝΕ.

ΠΩΣ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ: ΔΡΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΟΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΄Η ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΜΠΟΡΕΙ, ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΄Η ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ, ΟΤΙ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 25 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΤΟΜΑ. ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΠΩΣ Η JP MORGAN ΄Η Η HSBC. ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (ΟΙ ΝΤΡΑΓΚΕΝΤΑ), ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΘΥΣΙΕΣ Ή ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΥΝΗΓΙ.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΖΗΣΑΝ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΤΙΣ ΣΑΤΑΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΚΑΠΟΙΑ ΘΥΜΑΤΑ:

Μαρτυρία ιλουμινάτας που μεγάλωσε σε σατανική κάλτα


https://youtu.be/-bmiBjrk_q8

Α) ΓΥΝΑΙΚΑ, ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΣΕ ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΚΑΛΤΑ ΛΕΕΙ, ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (ΚΙΝΟΥΣΕ ΤΗΛΕΠΑΘΗΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΒΙΑΙΩΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ) ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕ! ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΜΩΣ, ΑΠΟ 4 ΕΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΒIAΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΡΕΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΑΤΑΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ «ΚΟΙΝΩΝΟΥΣΕ» ΜΕ ΑΙΜΑ, ΣΠEΡMΑ, OΥΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΧΗΡΑ. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

1) ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΣΑΤΑΝΙΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ, ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

2) ΟΙ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΣΕ ΒΟΥΝΑ, ΟΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ.

3) ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ, ΩΣ ΕΞΗΣ: ΤΟΥΣ ΝΑΡΚΩΝΟΥΝ, ΤΟΥΣ ΜΟΥΔΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΣΚΙΖΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΡΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΥΠΟΓΑΣΤΡΙΟ. ΜΕΤΑ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ.

4) ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΩΣ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΩΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΓΝΟ ΑΙΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ.

5) ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΓΚΥΟΥΣ,ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΥΝ Ή ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΓΚΥΕΣ.

6) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ.

7) ΟΠΟΙΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ, ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΤΑΝΙΣΜΟ ΤΟΝ ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΑΤΑΝΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΤΟΕΣ, ΟΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ.

Β) Η ΑΝΕΚΕ ΛΟΥΚΑΣ, ΕΠΙΖΗΣΑΣΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΠAIΔOΦΙΛIAΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ:

Ήμουν σκλάβα του σεξ για την Ελίτ της Ευρώπης από τα 6 μου χρόνια


https://youtu.be/3y6MkzcjvVg

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ. ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΤΩΝ 6 ΧΡΟΝΩΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΣΕ ΔΙΚΤΥΟ ΠAIΔOΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΓΙΝΕ ΣΚΛΑΒΑ ΤΟΥ ΣEΞ! ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑAIΔOΦΙΛΙΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΒΕΛΓΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΩ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΗΤΑΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΙΤ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΒΛΕΠΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ VIP’S, ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΗΓΑΝ ΣΕ OΡΓIO ΣΕ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΕ ΣAΔOΜΑΖΟΧΙΣΤΙΚΟ ΣΟΟΥ. (ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣEΞOΥΑΛΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΕΝΩ ΜΕΡΙΚΟΙ «ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΕΣ» ΑΡΕΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ! )
ΤΟΛΜΗΣΕ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ, ΟΤΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΛΟΙ ΦΥΛΑΚΗ, ΟΠΟΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΑΝ ΣΤΟ ΚΕΛΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΕΝΑ ΦΡΕΣΚΟ ΠΤΩΜΑ ΑΠΕΙΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ, ΟΤΙ ΑΝ ΜΙΛΗΣΕΙ ΘΑ ΤΗ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ.

ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ 10 ΧΡΟΝΩΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΗ ΔΩΡΙΣΕ, ΩΣ ΣEΞOΥΑΛIΚO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟΝ 20ΑΧΡΟΝΟ ΓΙΟ ΤΟΥ. ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΖΗΣΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΤΗΝ «ΑΓΑΠΗ», ΤΗ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΛΑ ΜΑΖΙ. ΑΦΟΥ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ, ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΠΙΑ ΑΧΡΗΣΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗ ΣΚΟΤΩΝΑΝ. ΤΗΝ ΕΔΕΣΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ (ΠΟΥ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ) ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΣΒΗΝΑΝ ΤΣΙΓΑΡΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΟΡΜΙ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΣ ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕΤΑ, ΩΣΤΕ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΥΚΟΛΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠOΡNEIΑΣ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ. ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗΣΑΝ, ΩΣΤΕ, ΝΑ ΣΙΩΠΗΣΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΙΛΗΣΕ!

ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΩ ΓΙΑ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΕ ΟΛΛΑΝΔΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΠΛΕΞΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΛΛΟΥΜΙΝΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΑΦΕΝΟΣ, ΟΤΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΑΦΕΤΕΡΟΥ, ΟΤΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ, ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΑΙΔΙΑ:

Πρώην ιλουμινάτι τραπεζικός τα λέει όλα!


https://youtu.be/7tQ3KJMMgvs

Ο Ολλανδος πρώην τραπεζικός τα λέει όλα!


https://youtu.be/K0JLVLuMMdU

Ο ΡΟΝΑΛΝΤ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤ ΔΟΥΛΕΥΕ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΛΛΟΥΜΙΝΑΤΙ. ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΙΩΝ, ΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΩΣΦΟΡΟΥ, ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΤΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΝΟΥ (MK ULTRA), ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΤ ΤΟΝ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ. ΕΚΕΙ ΓΙΝΟΤΑΝ «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» ΜΕ ΓΥΜΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΠΟΤΑ ΚΛΠ. ΟΠΩΣ ΣΤΟ «ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ».

ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΑΘΕΟΣ, ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΕ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΒΟΛΟΣ. ΤΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗΚΑΝ ΑΠΛΩΣ ΤΡΕΛΑ. ΜΕΤΑ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΑΝ, ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ. (ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΑΓΝΑ, ΑΘΩΑ, ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ –ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΑΓΟΡΙΑ- ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ, ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ –ΑΙΜΑ ΑΘΩΩΝ Ή ΠΑΡΘΕΝΩΝ). ΕΚΕΙΝΟΣ ΟΜΩΣ, ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ, ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΑ.
Ο ΡΟΝΑΛΤ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΜΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ, ΟΤΙ ΟΙ ΙΛΛΟΥΜΙΝΑΤΙ ΤΗΡΟΥΝ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΩΝ «ΣΟΦΩΝ» ΤΗΣ ΣΙΩΝ. ΤΕΛΙΚΑ ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΡΧΙΣΕ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΗ ΒΙΒΛΟ ΚΑΙ ΞΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ.

(ΣΤΟ 1.31 ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΚΟ ΤΟΥ GIUSTRA ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠAIΔOΦΙΛΙΚO ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΗΣ)

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΛΟΓΟ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΟΜΕΡΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ ΤΟΛΜΟΥΝ, ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΚΙΝΗΣΟΥΝ ΕΝΩ Ο ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ! ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΑΥΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΑΠΛΩΣ, ΝΑ ΔΩΣΩ ΤΟ ΕΝΑΥΣΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ, ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ ΕΧΩ ΦΟΡΤΙΣΤΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΟΛΥ ΥΛΙΚΟ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΤΙΜΩ, ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΩ ΓΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ.

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΜΩΣ, ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ:

1) ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ, ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΤΠ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΕΩΣΦΟΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΜΜΕΧΟΥΝ ΣΕ ΣΑΤΑΝΙΣΤΙΚΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΑ.

2) ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΗΔΗ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ (ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ) ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ, ΝΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ.

3) ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΟΜΩΣ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΙΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΧΕΣ, ΘΑ ΔΩΣΕΙ Ο Γ’ ΠΠ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ.

4) ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΑΙΜΟΝΙΚΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΝΑ ΔΟΥΜΕ «ΚΑΙΝΗ ΚΤΙΣΗ» ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΛΑΜΠΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.

ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ, ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ, ΠΟΥ ΤΡΙΓΥΡΝΑΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ: ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ (ΣΑΜΑΡΑ, ΤΣΙΠΡΑ), ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΝ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤOΥΧΟΥΣ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΡΟΦΗ 180ο ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.

Η ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ, ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΛΑ ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ! ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΟΜΩΣ, ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ, ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΡΟΥΝ ΜΕΤ’ ΕΠΙΤΑΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ, ΟΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΑΤΑΝΙΣΤΙΚΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ Π.Χ., ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ! ΟΚ! ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ! ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ, ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ! ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΟΜΩΣ: ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΔΥΟ ΑΥΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ;;;;;;;;


ΑΝΝΑ ΠΑΓΚΡΑΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΜΙΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ


triklopodia


Δείτε επίσης:


Η ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΕΛΙΤ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: ΠΑΙΔEΡΑΣΤIΑ, ΣΑΤΑΝIΣΜOΣ, ΑΝΘΡΩΠOΘΥΣIΕΣ!!! (1)

 

 

 

 

 

Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2018

Στην μακεδονική πόλη Γέρασα, των "γερασμένων" στρατιωτών του Μ. Αλεξάνδρου,

στην Ιορδανία, ευρέθη αρχαίος "μαγικός" κύλινδρος με ελληνικά γράμματα!


Στην μακεδονική πόλη Γέρασα, των "γερασμένων" στρατιωτών του Μ. Αλεξάνδρου, στην Ιορδανία, ευρέθη αρχαίος "μαγικός" κύλινδρος με ελληνικά γράμματα!
arxeion-politismou.gr

 

 

 

 

 

Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2018

Μνημόνια: ἡ μετατροπή τῆς Ἑλλάδας σέ χρεοδουλοπαροικία Β’


Μνημόνια: ἡ μετατροπή τῆς Ἑλλάδας σέ χρεοδουλοπαροικία Β
Λίγο πριν το Β’ Μνημόνιο
Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται στην χώρα μας καθώς αυτή οδεύει σε ένα σκοτεινό τούνελ από τότε που η πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση, χωρίς προβληματισμό, χωρίς να αναζητήσει εναλλακτικές, χωρίς να ενημερώσει τον λαό και να καταφύγει σε δημοψήφισμα –σαν να μισούσε και ήθελε να εκδικηθεί τον Ελληνισμό- υπέγραψε το Α’ Μνημόνιο με την επακόλουθη 1η Δανειακή Σύμβαση των 110 δις ευρώ.
Όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας [1], πρωταρχικός στόχος των κεφαλαίων διάσωσης (bail out funds) των 110 δις ευρώ ήταν η διάσωση των Γαλλό-Γερμανικών τραπεζών και η αποφυγή διάχυσης της κρίσης από την Ελλάδα. Άλλωστε σύμφωνα με την Συνθήκη του Μάαστριχτ, που υπέγραψαν οι Έλληνες βουλευτές το 1992, τις ζημιές των τραπεζών επωμίζονται τα κράτη στα οποία έχουν έδρα οι τράπεζες που έχουν υποστεί χρεοκοπία [2].
Το Α’ Μνημόνιο λοιπόν με την 1η Σ.Δ.Δ. (Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης) απέτυχε, η σωτηρία που ευαγγελίστηκαν οι πολιτικοί μας ναυάγησε και ενώ λάβαμε 110 δις ευρώ δάνεια (υποτίθεται για διάσωση και ανάπτυξη) αντί το δημόσιο εξωτερικό χρέος να μειωθεί δραστικά… επαυξήθηκε δραματικά. Εν μέσω αυστηρής λιτότητας, σχεδόν μηδενισμού των δημοσίων επενδύσεων, ασύλληπτης φορολόγησης κλπ το δημόσιο εξωτερικό χρέος από 262,3 δις ευρώ το 2008 και 298,8 δις ευρώ το 2009 εκτοξεύθηκε στα 368 δις [3] ευρώ το 2011 (χρέος Γενικής Κυβέρνησης 356 δις ευρώ) [4].
Οι δανειστές σε.. κρίση ειλικρινείας επιβεβαιώνουν τα διατρέξαντα
Κι ενώ ο ελληνικός λαός υπόκειται σε μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα από τα συστημικά μ.μ.ε. και οι κυβερνώντες κρύβουν την αλήθεια σχετικά με τα μνημόνια και τις συνημμένες δανειακές συμβάσεις κάποιοι εκ των ευρωπαίων δανειστών μας λένε κάποιες αλήθειες οι οποίες βέβαια εξαφανίζονται από την δημοσιότητα.
Ο ευρωπαίος επίτροπος Olli Rehn [5] σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή να εξηγήσει γιατί δεν έγινε κούρεμα του χρέους το 2010 ώστε να αποφύγει η Ελλάδα το μνημόνιο και στο: ‘’αν επιμένει στην εφαρμογή αυτή της συνταγής’’ και αν: ‘’πιστεύει ότι μπορούν αυτά τα μέτρα να βγάλουν την Ελλάδα από την οικονομική κρίση’’ απάντησε κυνικά:
’Το 2010 δεν έγινε αναδιάρθρωση (κούρεμα) του ελληνικού χρέους, για να μη μεταδοθεί η οικονομική κρίση στα άλλα κράτη μέλη και στις ευρωπαϊκές τράπεζες…’’
Και συνέχισε:
‘’Στο ξεκίνημα της κρίσης, την άνοιξη του 2010, και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα είχαμε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης, τόσο σε άλλα κράτη μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη. Άρα, ήταν λογικό να αγοράσουμε χρόνο και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε με κανονικό τρόπο…’’ [6]
Αλλά και ο πρώην πρόεδρος του EuroGroup ολλανδός Γερούν Ντάϊσελμπλουμ απαντώντας [7] σε ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών σημείωσε:
‘’Τα πρώτα χρόνια έγιναν λάθη και στα πρώτα προγράμματα αυτοσχεδιάσαμε. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις τράπεζες ήταν δαπανηρός και μη αποτελεσματικός. Είναι αλήθεια ότι στόχος ήταν να σωθούν οι επενδυτές εκτός Ελλάδας και γι’ αυτό είμαι υπέρ των κανόνων για το bail-in, έτσι ώστε να μην διασωθούν επενδυτές με χρήματα φορολογουμένων’’.
Σε αντίστοιχη περίπτωση πάλι, ο πρώην Επικεφαλής του EuroGroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και σε ερώτηση πάλι Έλληνα ευρωβουλευτή ερωτώμενος για την αντιμετώπιση της τραπεζικής και δημοσιονομικής κρίσης απάντησε [8]:
‘’Είχαμε τραπεζική κρίση, δημοσιονομική κρίση και χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα χρήματα του φορολογούμενου, με λάθος τρόπο κατά την γνώμη μου, για να σώσουμε τις τράπεζες και ο κόσμος που επέκρινε τα πρώτα χρόνια λέγοντας πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχει κάποιο δίκαιο’’.
Πρόκειται για τον ίδιο ο οποίος… ξέχασε να ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς λαούς ότι το EuroGroup που καθορίζει την οικονομική πολιτική εντός της Ευρωζώνης είναι άτυπος θεσμός και δεν τηρούνται ούτε καν πρακτικά. Είναι ο ίδιος ο οποίος κυνικά δήλωσε πως μετά την επεισοδιακή σύνοδο του EuroGroup στην Ρήγα της Λετονίας (2015) ζήτησε την απομάκρυνση του τότε Υπ. Οικονομικών παραβιάζοντας κάθε δημοκρατική αρχή νόμιμα εκλεγμένου αντιπροσώπου [9]. Είναι ο ίδιος ο οποίος είχε το θράσος να υποστηρίξει πως: ‘’οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξοδεύουν τα χρήματά τους σε ούζο και γυναίκες’’ [10].
****
Η ιστορία βοά από το παρελθόν…
Το Β’ Μνημόνιο, το P.S.I. και η 2η Δανειακή Σύμβαση
Από τον Φεβρουάριο του 2011 η Τρόικα άρχισε να ζητά πρόσθετα μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών. Με άλλα λόγια αποδέχτηκε την αναποτελεσματικότητα του Α’ Μνημονίου το οποίο απλά διέσωσε τις Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες. Στις 26 Οκτωβρίου 2011, στη Σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών οι… αλληλέγγυοι εταίροι μας αποφάσισαν να επιβληθεί νέο πρόγραμμα στην Ελλάδα το οποίο περιλάμβανε πρόσθετα δάνεια ύψους 130 δις ευρώ. Προτάθηκε η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων του ιδιωτικού τομέα σε ‘’κούρεμα’’ της ονομαστικής τους αξίας σε ποσοστό άνω του 68%. Εξού και η ονομασία ‘’Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα’’ ή P.S.I. (Private Sector Involvement)  (σημ.: δηλαδή οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα δέχονταν να πάρουν νέα ομόλογα πολύ μικρότερης αξίας σε σχέση με αυτά που είχαν, θα το έκαναν αυτό υπό την προοπτική αυτά που είχαν να μην αποπληρωθούν αλλά και κάποιων επιπλέον κινήτρων). Τελικά τα νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είχαν ονομαστική αξία ίση με το 31,5% της ονομαστικής αξίας των ανταλλασσόμενων παλαιών ομολόγων [11].
Στις 9 Μαρτίου 2012 η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ολοκληρώθηκε. Το συνολικό ποσό του χρέους μειώθηκε κατά 106 δις ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012 σε σχέση με το ύψος πριν την ανταλλαγή. Η εν λόγω μείωση δεν επηρέασε το δημόσιο εξωτερικό χρέος καθώς συμφωνήθηκε η χορήγηση νέου δανείου ύψους 130 δις ευρώ το οποίο συμπεριλάμβανε και ένα αρχικό κονδύλι ύψους 48 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών [12].
Επομένως και η συμφωνία αυτή σχεδιάστηκε για την προστασία του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ελαχιστοποίηση των δικών του απωλειών. Άλλωστε στις διαπραγματεύσεις του χειμώνα του 2012 πρωταγωνίστησαν στελέχη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου και ο τότε διευθύνων σύμβουλος του, τέως τραπεζίτης Τσάρλς Νταλάρα.
Γενική Κυβέρνηση
Q1 2010
Q4 2014
Μακροπρόθεσμοι Τίτλοι Χρέους


Χρεόγραφα
200.006
36.109
Δάνεια
12.915
226.784
Στον ανωτέρω πίνακα: το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος σε δισεκατομμύρια ευρώ-σε αγοραία αξία- κατά την λήξη της περιόδου αναφοράς. Παρατηρείστε την αλλαγή του προφίλ του χρέους από ομόλογα το 2010 σε δάνεια το 2014 με εφαρμοστέο δίκαιο το Αγγλικό που αποτελεί ταφόπλακα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Πηγή: Ε.ΕΠ.ΑΛ.Δ.Χ. σελ.37, Τράπεζα της Ελλάδος
Τι σήμαινε στην πράξη το P.S.I.;
-Με την ψήφιση δυο νόμων από την Βουλή τα αποθεματικά εκατοντάδων δημοσίων οργανισμών υπέστησαν απώλειες συνολικού ύψους 16,2 δις ευρώ. Οι μεγαλύτερες απώλειες επιβλήθηκαν στα συνταξιοδοτικά ταμεία συνολικού ύψους 14,5 δις ευρώ (από τα 21 δις των συνολικών αποθεματικών τους). Αυτές οι απώλειες δεν μείωσαν το δημόσιο χρέος αφού το κράτος θα έπρεπε να δανειστεί εκ νέου για να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
-Περισσότερες από 15.000 οικογένειες μικροομολογιούχων έχασαν όλες τις οικονομίες τους, οικονομίες μιας ζωής αφού εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος και αγόρασαν κρατικά ομόλογα δεδομένου ότι εδώ και δεκαετίες προωθούνταν σαν μορφή αποταμίευσης μηδενικού κινδύνου. Δεκάδες αυτοκτονίες καταγράφηκαν εξαιτίας των ανωτέρω γεγονότων [13].
Η αδικία είναι προφανής αφού το P.S.I. που υπέγραψε η δεύτερη μνημονιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να αποζημιώσει τους μικρο-ομολογιούχους, ενώ ταυτόχρονα πρόσφερε πλήρη αποζημίωση στις ελληνικές τράπεζες και δελεαστικές ρήτρες (sweeteners) στις ξένες.
-Σειρά τιμωρητικών όρων -που επέβαλλαν οι δανειστές και υπέγραψαν ως εντολοδότες οι πολιτικοί- με σοβαρότατες κοινωνικές επιπτώσεις άρχισαν να εφαρμόζονται βαθαίνοντας την οικονομική ύφεση και καταστρέφοντας την ελληνική οικονομία. Περικοπές μισθών, ιδιωτικοποιήσεις έναντι αστείων τιμημάτων, κατάργηση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων, απολύσεις χωρίς την προβλεπόμενη προστασία από το νόμο και τόσα άλλα εφαρμόστηκαν επιμελώς από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.
-Τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν διέπονταν από το Αγγλικό δίκαιο το οποίο καθιστά πολύ δυσκολότερη την αναδιάρθρωσή τους με μονομερή απόφαση της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια το Αγγλικό δίκαιο είναι το δίκαιο του δανειστή και οι υποθέσεις εκδικάζονται σε δικαστήρια του εξωτερικού. Αυτό αποτέλεσε και αποτελεί ευθεία υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Στον παρακάτω πίνακα: τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και οι προβλέψεις. Προφανώς μέχρι να συμπληρωθούν τα 50 δις αποκρατικοποιήσεων (B’ και Γ’ Μνημόνια) συν 25 δις με το πολυνομοσχέδιο [14] που αποδέχτηκε η νυν μνημονιακή συγκυβέρνηση θα πρέπει να ξεπουληθούν τα πάντα στην πατρίδα μας Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ [15], https://leonidasvatikiotis.wordpress.com/

P.S.I. ή αλλιώς η μπλόφα της… 2ης σωτηρίας της Ελλάδας
Η 2η Δανειακή Σύμβαση της τρόϊκα των 130 δις ευρώ αποτέλεσε το Β’ Μνημόνιο πιο επαχθές από το Α’ της 10ης Μαΐου 2010.
-Οι όροι του Β’ Μνημονίου και οι συνθήκες ανταλλαγής των ομολόγων οδήγησαν σε υποθήκευση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας στους διεθνείς δανειστές έως το 2042 [16]. Με το Γ’ Μνημόνιο και τα νέα δάνεια η υποθήκευση επεκτάθηκε έως το 2060.
-Το δημόσιο εξωτερικό χρέος αντί να μειωθεί αυξήθηκε. Προσωρινά μειώθηκε κατά 107 δις (haircut) και εν συνεχεία αυξήθηκε με τα νέα ομόλογα της ανταλλαγής (bond swap) ύψους 62 δις ευρώ συν το δάνειο των 130 δις ευρώ της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. άρα 192 δις ευρώ. Λίγες ημέρες μετά οι Financial Times (Μάρτιος 2012) έγραφαν ότι το Δ.Ν.Τ. προφητεύει μια αποτυχία του εν λόγω προγράμματος και ότι θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα (ήτοι από 130 δις ευρώ απαιτούνταν 174 δις ευρώ[17].
-Οι νέες ομολογίες που έλαβαν οι ιδιώτες επενδυτές διέπονται από το Αγγλικό δίκαιο και έχουν κλιμακωτή αύξηση του επιτοκίου: 2% μέχρι το 2015, 3% μέχρι το 2020, 3,65% μόνο για το 2021 και έκτοτε 4,3% μέχρι το 2042. Σκεφτείτε το ποσό των τόκων που θα πρέπει να καταβάλλει το ελληνικό κράτος μετά το 2021 δεδομένου ότι το επιτόκιο διπλασιάζεται.
-Παράλληλα οι εκτιμήσεις του Δ.Ν.Τ. απέτυχαν να προβλέψουν την βαθιά ύφεση στην ελληνική οικονομία έχοντας επιλέξει την νεοφιλελεύθερη πολιτική της βίαιας ‘’εσωτερικής υποτίμησης’’. Ενώ το ΔΝΤ προέβλεπε μείωση του ΑΕΠ στο -3,3% το 2011, το ΑΕΠ μειώθηκε στο -7%. Επίπεδο ρεκόρ στην ιστορία της χώρας μας, πλην της κατοχής του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Εξαθλίωση, ανεργία, φτώχεια είναι τα αποτελέσματα.
-Η τρόικα ανέμενε μετά την υπογραφή του Β’ Μνημονίου αποκρατικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και εισπράξεις 50 δις ευρώ. Δεν… αντιλαμβάνονταν ότι οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών είχαν χάσει το 90% της αξίας τους και ιδιώτης μεγάλο-επενδυτής  θα μπορούσε να τις αγοράσει όλες με 20 δις ευρώ. Τα επόμενα χρόνια (έως και σήμερα 2018) θα ακολουθήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας –μέσο ΤΑΙΠΕΔ- με αστεία τιμήματα και ελάχιστες εισπράξεις οι οποίες πήγαιναν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.
-Ενώ το κούρεμα του χρέους προωθήθηκε προπαγανδιστικά από την τότε μνημονιακή κυβέρνηση ως μεγάλη επιτυχία δεν έχει καμία σχέση με το ‘’haircut’’ άλλων χωρών όπως π.χ. της Αργεντινής. Η Αργεντινή ως κυρίαρχο κράτος διέγραψε μονομερώς το χρέος της κατά 70%, αποδέσμευσε το εθνικό της νόμισμα (το peso) από το δολάριο, ακολούθησε η υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του peso άρα τονώθηκαν οι εξαγωγές της και διέκοψε κάθε συνεργασία με το Δ.Ν.Τ [18]. Η αύξηση του ΑΕΠ  της ήταν αρχικά 8% ετησίως και συσωρευτικά άνω του 60%. Το ΑΕΠ της Ελλάδας από το 2010 όχι μόνον αυξήθηκε αλλά μειώθηκε δραματικά κατά 27% συσωρευτικά (2017).
-Οι κυβερνώντες ποτέ δεν ενημέρωσαν τον ελληνικό λαό για το τι ακριβώς ήταν το P.S.I. και το ίδιο έπραξαν τα προπαγανδιστικά μέσα ενημέρωσης της ολιγαρχίας ή αλλιώς ‘’τρόικας εσωτερικού’’. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη στα χρηματοπιστωτικά χρονικά αναδιάρθρωση δημοσίου χρέους μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας. Η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. και οι κυβερνώντες δια της περιπλοκότητας των μηχανισμών του 2ου πακέτου ‘’διάσωσης’’ έκρυψαν από την κοινή θέα των πολιτών την μετατροπή της χώρας σε χρεο-δουλοπαροικία εσαεί.
Η ταφόπλακα του P.S.I. στην ελληνική οικονομία
Αν ο τότε υπουργός οικονομικών φρόντιζε να μην υπογραφεί το P.S.I. και η νέα δανειακή σύμβαση η Ελλάδα θα είχε ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα [19] και θα μπορούσε να δράσει μονομερώς:
-θα μπορούσε να προβεί σε αναβολή πληρωμών
-να μετατρέψει ολόκληρο το χρέος της σε δραχμές και στη συνέχεια να το πληρώσει στο δικό της νόμισμα
-επομένως η υποτίμηση που θα επέρχετο δεν θα επιβάρυνε μόνον το ελληνικό κράτος αλλά και τους δανειστές ενώ παράλληλα το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος θα μειωνόταν πληθωριστικά.
Ο πρώτος μοιραίος πρωθυπουργός –μετά και τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού και πριν υπογραφεί η θανατική καταδίκη του Β’ μνημονίου και του P.S.I.- θέλησε να καταφύγει σε δημοψήφισμα (Οκτώβριος 2011). Όμως ο τότε αντιπρόεδρος και υπουργός οικονομικών της μνημονιακής κυβέρνησης τάσσεται κατά του δημοψηφίσματος [20] και στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί υπό την καθοδήγηση τεχνοκράτη πρωθυπουργού θα διατηρήσει την θέση του. Ο εν λόγω:
-υπέγραψε την υπαγωγή των ομολόγων της χώρας στο αγγλικό δίκαιο με αποτέλεσμα την απαγόρευση μετατροπής του εξωτερικού χρέους σε εθνικό νόμισμα ενώ υποθηκεύτηκε η δημόσια περιουσία της πατρίδος μας.
****
Σβήνοντας την ελπίδα – καταργώντας την δημοκρατία
Βρισκόμαστε στην άνοιξη του 2011. Ήδη η αποτυχία του Α’ μνημονίου είναι εμφανής και μπαίνει στα σκαριά το Β’ μνημόνιο. Οι Έλληνες πολίτες -μετά το μούδιασμα και τον αιφνιδιασμό από την υπογραφή του Ά μνημονίου και τις απίστευτες ύβρεις της κυβέρνησης: ‘’κυβερνώ έναν διεφθαρμένο λαό’’ (δήλωνε ο τότε μοιραίος πρωθυπουργός), ‘’μαζί τα φάγαμε’’, ‘’τεμπέληδες του νότου’’, ‘’φοροφυγάδες’’ κλπ. (κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων της τότε κυβέρνησης) κλπ. προς τον ελληνικό λαό με την τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού να δίνουν το ίδιο ρεσιτάλ,- ανασκουμπώνονται.
Έλληνες πολίτες επιλέγουν εναλλακτική μορφή πληροφόρησης από sites και blogs, αντιλαμβάνονται ποια τι σημαίνει: Μνημόνιο, γίνονται κοινωνοί επιστημονικών μελετών, άρθρων κλπ που αποκαλύπτουν το μέγεθος της προδοσίας από τους κυβερνώντες και βγαίνουν στους δρόμους.
Με την ύφεση να έχει κτυπήσει την ελληνική κοινωνία, την ανεργία να κορυφώνεται, την κατάργηση δικαιωμάτων εργασιακών και λοιπών να παίρνει μορφή χιονοστιβάδας ο λαός βγαίνει στις πλατείες και ξεκινά αυθόρμητα η καθημερινή κατάληψη της πλατείας Συντάγματος.
Οι μια-δυο χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώνονταν κάθε βράδυ σύντομα πολλαπλασιάστηκαν. Βασικό χαρακτηριστικό των πολιτών ο οργανωμένος πλουραλιστικός διάλογος. Τα κομματικά τείχη μπαίνουν κατά μέρος ενώ οργανώνονται σε διάφορα σημεία ομιλίες. Κάθε ομιλητής δεν επιτρέπεται να μιλήσει περισσότερο από 3 λεπτά ενώ τα θέματα συζήτησης ποικίλουν. Η Πλατεία Συντάγματος θυμίζει την Αρχαία Αγορά ενώ πολλοί ειδικοί οικονομολόγοι, νομικοί κλπ δίνουν το επιστημονικό τους στίγμα. Λίγα μέτρα απέναντι, εντός της Βουλής, οι ασύνετοι και άφρονες πολιτικοί ψηφίζουν το ένα ‘’τοξικό’’ νομοσχέδιο μετά το άλλο επικυρώνοντας την εθνική μας ταπείνωση και την δημιουργία και εγκαθίδρυσης μόνιμης χρεοδουλοπαροικίας [21].
Τα συστημικά μέσα προπαγάνδας υπό την καθοδήγηση της ολιγαρχίας και της μνημονιακής κυβέρνησης κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να ‘’καπελώσουν’’ τις διαδηλώσεις των οργισμένων πολιτών. Στα κανάλια εμφανίζονται δήθεν εκπρόσωποι των πολιτών –ποιος τους όρισε άραγε;– που είτε έχουν συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα, είτε –άλλοι- καταλήγουν ότι εκπροσωπούν ΜΚΟ είτε –άλλοι- μιλούν για κίνημα υπέρ των λαών με παγκόσμια προοπτική κλπ εκτός πραγματικότητας.
Οι μνημονιακές κυβερνήσεις, η τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού, το ‘’σύστημα’’ –με μια λέξη- τρέμει την αντίδραση και την δίκαιη αγανάκτηση του απλού Έλληνα πολίτη που προδίδεται, υβρίζεται και καταπατείται κάθε δικαίωμά του βάσει του Ελληνικού Συντάγματος.
Η διαδήλωση αυτή, η αντίσταση του λαού κράτησε περισσότερους από τρείς μήνες. Ένα βράδυ, τέλη Ιουνίου 2011, πέντε χιλιάδες αστυνομικοί των δυνάμεων καταστολής χρησιμοποιώντας αδίστακτα δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, τις μηχανοκίνητες ‘’αύρες’’ με τα κανόνια νερού και ανεξήγητη εμπαθή βία μετατρέπουν την πλατεία Συντάγματος σε καθημαγμένο τοπίο [22].
Ανταποκριτές ξένων δικτύων (π.χ. Russia Today [23]) μένουν άφωνοι με την κρατική βία, ενώ το κέντρο των Αθηνών επί ημέρες μύριζε χημικά. Η δημοκρατία καταργήθηκε και στην πράξη. Κανείς δεν λογοδότησε και κανένας από τους αστυνομικούς των δυνάμεων καταστολής που εμφανέστατα τελούσαν βαρύτατα αδικήματα (απρόκλητη βία, κλωτσιές και μπουνιές σε συνταξιούχους & γυναίκες, ψέκασμα διαδηλωτών με χημικά κατά πρόσωπο  κλπ) τα οποία κατεγράφησαν σε βίντεο και σε κάμερες δεν διώχθηκε. Τα συστημικά μέσα προπαγάνδας ποτέ δεν μας ενημέρωσαν για την δίωξη έστω και ενός υπεύθυνου αστυνομικού των δυνάμεων καταστολής όλα αυτά τα 8 μνημονιακά χρόνια.
Την ίδια βία θα αντιμετωπίσουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες, που θα διαδηλώσουν εκείνο το βράδυ της αλησμόνητης 13ης Φεβρουαρίου 2012 όταν υπερψηφίστηκε από την Βουλή η υπέρογκη δανειακή σύμβαση των 130 δις ευρώ του Β’ Μνημονίου και το P.S.I. Το αισθητήριο του Έλληνα για το τι προδοτικό ψήφιζαν εντός Βουλής οι πολιτικοί δεν λάθεψε. Τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε τις τραγικές συνέπειες σε όλο το φάσμα ενώ οι αντιπρόσωποι του λαού τις μεταβίβασαν και στις επόμενες γενιές, αν αυτές υπάρξουν.
Ωστόσο, το Πάνθεον της αντίστασης του Έλληνα στην προδοσία των κυβερνώντων είχε ήδη ξεκινήσει. Έλληνες πολίτες θα αντιδράσουν: στην επιβολή μνημονιακών μέτρων, δήθεν επενδύσεων σε πολυεθνικές (Eldorado gold κλπ), στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κλπ), στο ξεπούλημα υποδομών σε ολιγάρχες (συλλογή σκουπιδιών, διόδια κλπ) τέλος και πάνω απ’ όλα στην παραχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας όπως αυτή υπογράφτηκε στα μνημόνια και στην απεμπόληση των εθνικών μας δικαίων.
Στο Πάνθεον αυτό οι πολίτες του Οβρεόκαστρου στην Κερατέα, των Σκουριών στη Χαλκιδική, των συνταξιούχων και μισθωτών στο Σύνταγμα και λοιπές πλατείες της επικράτειας, των αντιδρώντων στα διόδια κλπ. και εσχάτως στο Πισοδέρι του Δήμου Πρεσπών της Φλώρινας -όπου Έλληνες πολίτες από όλη την Ελλάδα αντιστάθηκαν στην προδοτική συμφωνία με τα Σκόπια και διατράνωσαν το παγκοσμίως γνωστό και αιώνια υποστατικό ότι: Η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελλάδα- έχουν την δική τους θέση διεκδικώντας μια Ελλάδα ελεύθερη, δημιουργική και υπερήφανη.
***
Αριστοτέλης (384 π.Χ.- 322 π.Χ.)
Η ιστορία βοά από το παρελθόν αλλά επιμένουμε να μην ακούμε…
Η κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος –όπως και τα περισσότερα κράτη- τρέμει τους οίκους αξιολόγησης οι οποίοι με μια μόνον ανακοίνωση μπορούν να εκτινάξουν τα επιτόκια στον ‘’ουρανό’’ αλλά και τις αγορές οι οποίες τους δανείζουν το χρήμα (αμφότεροι αλληλοσυνδέονται) δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει δικό της νόμισμα, ούτε μπορεί να εκδώσει κάποια ποσότητα χρήματος. Η νομισματική πολιτική της χώρας μας ελέγχεται πλήρως από την Ε.Κ.Τ.
Ποιος άφρων κάλαμος πολιτικού τόλμησε και υπέγραψε αυτή την εσαεί δουλεία χρέους μέσω συμφωνιών με την Ε.Ε. και λοιπούς θεσμούς;
Ο μέγας Σταγειρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης προειδοποιούσε:  ‘’Πάντων δεινών τόκος εστίν’’ (όλων των κακών αιτία είναι ο τόκος) ενώ σημείωνε πως η χρηματιστική αποτελείται από την καπηλεία [24] και την τοκογλυφία. Ο δια των χρημάτων μεταβολής αποκτηθείς πλούτος διαφέρει από τον φυσικό πλούτο της οικίας, διότι αυτός έχει όρια ενώ η χρηματιστική δεν έχει όρια στην επιδίωξη του σκοπού της που είναι η μεγιστοποίηση του πλούτου.
Κατά την Αριστοτελική σκέψη η επιδίωξη του απεριόριστου πλουτισμού αντίκειται προς την φύση διότι ο φυσικός προορισμός, λόγου χάρη του στρατηγού ή του ιατρού δεν είναι η επίτευξη του κέρδους αλλά η νίκη και η υγεία αντιστοίχως. Ο τόκος –από την άλλη- πολλαπλασιάζεται, είναι γέννημα χρημάτων από χρήματα και συνεπώς ο πιο αφύσικος τρόπος απόκτησης πλούτου [25].
Να λοιπόν που οι πολιτικοί μας –για λόγους που εκείνοι ξέρουν- παρέδωσαν έναν ολόκληρο λαό στο έλεος αδίστακτων και κυνικών δανειστών κι ενώ ο λαός αντιδράει εκείνοι επιμένουν στον αδιέξοδο δρόμο να μας βγάλουν από την κρίση υπογράφοντας νέα πιο επαχθή δάνεια για να αποπληρώσουμε τα παλαιότερα. Κατάφεραν και ύψωσαν ένα τεράστιο χρέος του οποίου μόνον οι τόκοι ετησίως να καταβάλλονται αποστερούν από την ελληνική οικονομία μέχρι και την τελευταία ρανίδα χρήματος για: επενδύσεις, δημόσιες δαπάνες, κοινωνική πολιτική κλπ.
Οι αλληλέγγυοι εταίροι μας, οι αγορές και οι μεγαλοτραπεζίτες χρεώνουν επιτόκια διπλάσια και τριπλάσια από ότι σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα το εξωτερικό χρέος να αυξάνεται με αύξοντα ρυθμό σε σχέση με το ΑΕΠ  –που ούτε καν αυξάνεται- αλλά μειώνεται. Με λίγα λόγια χρεώνουν επιτόκια και τεράστιες δόσεις δανείων ήτοι αέρα κοπανιστό (δεδομένου ότι η ΕΚΤ ‘’τυπώνει’’ χρήμα ηλεκτρονικά κι εμείς ως Ελλάδα δεν έχουμε ούτε Κεντρική Τράπεζα που να εκδίδει νόμισμα, πολύ περισσότερο το δικό μας νόμισμα [26]) και λαμβάνουν πίσω το αίμα της Ελλάδας υποστατικά ήτοι: φορολογικά έσοδα (ένφια, άμεσοι και έμμεσοι φόροι κλπ), ακίνητα, δημόσιες επιχειρήσεις, ορυκτό πλούτο, νησίδες, αιγιαλούς, πολιτιστικά και αρχαία μνημεία όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Έχει ήδη πραγματωθεί η υποθήκευση των υπολοίπων παγίων για μελλοντική εκμετάλλευση ενώ πραγματώθηκε και ο διωγμός της νέας γενιάς (πάνω από 700.000 νέοι και μεσήλικες) που εξαναγκάζεται σε μετανάστευση ώστε να μην υπάρξει… άλλη γενιά [27] Ελλήνων στην Ελλάδα!
Ξενοφών (430 π.Χ.- 355 π.Χ.)
Και ο Ξενοφώντας [28] μαθητής του Σωκράτη έρχεται να μας αποκαλύψει κι αυτός τις παραμέτρους του εγκλήματος:
‘’Οι τεμπέληδες δεν μπορούν, όπως στις άλλες εργασίες, να προφασιστούν ότι δεν γνωρίζουν να κάνουν τη δουλειά, διότι αφενός είναι η πιο εύκολη και αφετέρου μπορείς να επιβλέπεις εάν κάποιος εργάζεται ή κάθεται. Η τεμπελιά στην γεωργία αποκαλύπτει μια ψυχή κακή’’. Πως μπορεί να ζει κανείς χωρίς τα απαραίτητα, διερωτάται ο Ξενοφών, ανταπαντώντας ότι κανείς δεν μπορεί να πείσει γι’ αυτό ούτε τον εαυτό του. Και σχολιάζει ο οικονομολόγος κ. Σπύρος Λαβδιώτης: πλην των Ελλήνων πολιτικών που πίστεψαν ότι στον δρόμο προς τον Άδη θα τα καταφέρουν να σταματήσουν προ των πυλών για να τους απαντήσει από το παρελθόν ο Ξενοφών ότι:
‘’Αυτός που δεν κατέχει άλλη επικερδή τέχνη και δεν θέλει να καλλιεργήσει τη γη, προτίθεται προφανώς να ζήσει κλέβοντας, αρπάζοντας, ζητιανεύοντας ή είναι τελείως τρελός [29]’’.

Αντώνης Καλόγηρος

Εκπαιδευτικός-οικονομολόγος


[1] Βλέπε: Μνημόνια, η μετατροπή της Ελλάδας σε χρεοδουλοπαροικία Α’ εδώ https://enromiosini.gr/
[2] ‘’Μάαστριχτ και τα παρεπόμενα’’, Σπύρος Λαβδιώτης, άρθρο, 8.2.2018 – από την παρουσίαση του βιβλίου: ‘’Η Συνθήκη του Μάαστριχτ’’ του Μ.Βολουδάκη
[3] Διαφορά 12 δις επιπλέον από τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ. Το χρέος 368 δις το 2011 δίνει σε αυτή την διάσταση ο Σπύρος Λαβδιώτης στο άρθρο του ‘’Το χρονικό της Ελληνικής Χρεοκοπίας’’ (12.11.2017, Αθήνα) υιοθετώντας στοιχεία των Προϋπολογισμών του Κράτους για τα δημοσιονομικά έτη 2011, 2012 και 2013 από το Υπ.Οικονομικών.
[4] ΟΔΔΗΧ, Υπ.Οικονομικών, Eurostat βλέπε: http://www.pdma.gr/el/2012-02-24-17-16-31
[5] O Olli Rehn διετέλεσε Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις και το Ευρώ την περίοδο 9.2.2010 έως 1.7.2014.
[6] Οι απαντήσεις του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή είναι δημοσιευμένες στον ηλεκτρονικό τύπο την 14.1.2014.
[7] Οι απαντήσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ δόθηκαν προς τους ευρωβουλευτές Δ.Παπαδημούλη και Νότη Μαριά από το βήμα της Ευρωβουλής. Οι δηλώσεις στον ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύτηκαν την 7.12.2017 ενώ εύστοχα ενημερωτικό site σχολιάζει: ‘’Ακόμα μία επιβεβαίωση της φαιδρότητας που χαρακτηρίζει τον ίδιο, αλλά και συνολικά το πνεύμα της μνημονιακής διάσωσης της ελληνικής οικονομίας κατέθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου…’’, για περισσότερα https://www.thepressproject.gr/article/120850/Ntaiselmploum-Omologia-enoxis-gia-ti-sotiria-ton-ksenon-ependuton-stis-ellinikes-plates
[8] Οι απαντήσεις του Γερούν Ντάϊσελμπλουμ δόθηκαν προς τον Ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή από το βήμα της Ευρωβουλής την 9.11.2017. Οι δηλώσεις δημοσιεύτηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο. Ενδεικτικά βλέπε: https://www.thepressproject.gr/article/119466/Ntaiselmploum-Xrisimopoiisame-polla-xrimata-me-lathos-tropo-gia-na-sothoun-oi-trapezes
[9] Η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ομιλία του και συνέντευξη σε κοινό στο London School of Economics την 11.1.2018: ‘’Μετά από την Σύνοδο τηλεφώνησα στον Αλέξη Τσίπρα και του εξήγησα πώς είχε η κατάσταση μεταξύ των υπουργών και του υπουργού του, ότι δεν έβλεπα πώς μπορούσα να περάσω μια συμφωνία και να πετύχω έναν συμβιβασμό. Και του ζήτησα αν μπορούσε να κοιτάξει αυτό το θέμα, και το κοίταξε’’. Βλέπε ενδεικτικά τις σχετικές δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό τύπο: https://www.protothema.gr/economy/article/750104/daiselbloum-eho-ena-boukali-ouzo-otan-teleiosei-to-elliniko-programma-tha-to-adeiaso/
[10] Πρόκειται για ασύλληπτο θράσος από κάποιον που ξέρει πολύ καλά πως οι Έλληνες φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με εκατοντάδες δις ευρώ δανείων προκειμένου να διασωθούν οι Γαλλικές, Γερμανικές, Ολλανδικές και λοιπές τράπεζες με το Α’ και Β’ μνημόνιο. Οι σχετικές δηλώσεις δημοσιεύτηκαν στον τύπο την 21.3.2017 ενώ το επίμαχο απόσπασμα της απάντησης του Γερούν Ντάισελμπλούμ που δέχτηκε σφοδρότατες διαμαρτυρίες εντός ευρω-κοινοβουλίου για την τοποθέτησή του έχει ως εξής: ‘’Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια’’. Βλέπε ενδεικτικά σχετικές δημοσιεύσεις: https://www.protothema.gr/world/article/664530/orgi-gia-ti-dilosi-daiselbloum-oi-hores-tou-notou-xodeuan-hrimata-se-alkool-kai-gunaikes/
[11] ‘’P.S.I.: Η μεγάλη ‘’μπλόφα’’ της σωτηρίας της Ελλάδας από την χρεοκοπία’’, Σπύρος Λαβδιώτης, (άρθρο) Αθήνα, 22.3.2012, https://spiros26.wordpress.com/
[12] Έκθεση Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, Ιούνιος 2015. Στο εξής: (Ε.ΕΠ.ΑΛ.Δ.Χ.)
[13] ‘’Μικρο-ομολογιούχοι: οι άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό δημόσιο και καταστράφηκαν’’, Μπελεγρίνης Γ. (2014), Huffingtonpost gr, Ε.ΕΠ.ΑΛ.Δ.Χ
[14] ‘’Πολυνομοσχέδιο διαιώνισης της μνημονιακής φτώχειας και υποτέλειας’’, Λεωνίδας Βατικιώτης, 10.6.2018 https://leonidasvatikiotis.wordpress.com/
[15] Βλέπε και τις ενδιάμεσες εκθέσεις και απολογισμούς του ΤΑΙΠΕΔ: https://www.hradf.com/storage/files/uploads/2017-q1-gr.pdf και https://www.hradf.com/storage/files/uploads/financial-statements-30-06-17.pdf
[16] ‘’P.S.I.: Η μεγάλη ‘’μπλόφα’’ της σωτηρίας της Ελλάδας από την χρεοκοπία’’, Σπύρος Λαβδιώτης, (άρθρο) Αθήνα, 22.3.2012 & ‘’Ο ένοχος της χρεοκοπίας’’, Βασίλης Βιλιάρδος (άρθρο) Αθήνα, 26.11.2016 https://analyst.gr/2016/11/26/o-enoxos-tis-xreokopias/
[17] ‘’P.S.I.: Η μεγάλη ‘’μπλόφα’’ της σωτηρίας της Ελλάδας από την χρεοκοπία’’, Σπύρος Λαβδιώτης, (άρθρο) Αθήνα, 22.3.2012 & Financial Times, ‘’Is the IMF already assuming Greek Failure?’’. Στην τριμηνιαία έκθεση του Μαρτίου 2012 (IMF Country Report No 12/57) το IMF αναθεωρεί το νέο πακέτο διάσωσης των 130 δις ευρώ στα 174 δις ευρώ.
[18] Βλέπε υποσημείωση 11.
[19] ‘’Ο ένοχος της χρεοκοπίας’’, Βασίλης Βιλιάρδος, 26.11.2016, https://analyst.gr/2016/11/26/o-enoxos-tis-xreokopias/
[21] Βλέπε σχετικές αναφορές και στο: ‘’Ανίκητοι Ηττημένοι’’, Γιάνης Βαρουφάκης, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2017
[22] Οι περιγραφές των συγκλονιστικών γεγονότων κατεγράφησαν στον ηλεκτρονικό τύπο στις: 28-29 Ιουνίου 2011. Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε κάποια βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?time_continue=102&v=8ntbKJlDgxk και εδώ: https://www.youtube.com/watch?time_continue=128&v=wj1jX0mFtLc και να μελετήσετε, πάλι ενδεικτικά : https://m.naftemporiki.gr/story/331201/pnigike-sta-ximika-to-suntagma και https://left.gr/news/28-29-ioynioy-2011-oi-imeres-poy-dakryse-i-dimokratia-vinteo
[23] Βλέπε βίντεο του Russia Today https://www.youtube.com/watch?v=CoWj-6NR4O0
[24] Το καπηλικό συνιστά το μικρεμπόριο ή λιανικό εμπόριο χρειωδών ειδών, τρόφιμα και ποτά, όπου ο μεσάζων καρπούται αθέμιτο κέρδος (αισχροκέρδεια). Πολιτικά (Αριστοτέλη), τόμος Πρώτος (η υποσημείωση από το πόνημα του Σπύρου Λαβδιώτη σελ.272, βλέπε υποσημείωση 25)
[25] ‘’Η εποχή του Ανατοκισμού’’, Μια φιλοσοφική προσέγγιση του χρήματος και της οικονομίας, Σπύρος Λαβδιώτης, Εκδόσεις Έσοπτρον, Αθήνα 2012
[26] Σύμφωνα με την Συνθήκη του Μάαστριχτ που κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή την 29η Ιουλίου 1992 θεσμοθετήθηκε η ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών, που αργότερα υπήχθησαν στην Ε.Κ.Τ. και απαγορεύτηκε η νομισματοποίηση του δημοσίου χρέους από τις εθνικές κυβερνήσεις. Δηλαδή, και με τις Συνθήκες που ακολούθησαν όπως Άμστερνταμ (1997) και Λισσαβόνας (2007) παραχωρήθηκε αρχικά η Νομισματική πολιτική, ουσιαστικά το ‘’αίμα’’ της οικονομίας από τις εθνικές κυβερνήσεις σε κέντρα άσχετα και ανεξάρτητα από αυτές. Εν μέσο θέρους οι βουλευτές ψήφισαν (την 29.7.1992) την Συνθήκη του Μάαστριχτ χωρίς να τους παραδοθεί το κείμενο της Συνθήκης και χωρίς να γνωρίζουν τι ψηφίζουν. Βλέπε αναλυτικά: ‘’Μάαστριχτ και τα παρεπόμενα’’, Σπύρος Λαβδιώτης, άρθρο, 8.2.2018
[27] Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα το 2070 θα έχει 7 εκατ. κατοίκους όσους και το 1947 περιλαμβανομένων μεταναστών, προσφύγων κλπ.
[28] Βλέπε υποσημείωση 25, ειδικότερα την ενότητα: Αρχαία Σκέψη
[29] Ας σκεφτούμε πόσοι από τους κυβερνώντες μας έχουν καταξιωθεί επαγγελματικά ή είναι πολιτικοί… καριέρας. Επίσης ας σκεφτούμε τα επαγγέλματα και τα χρόνια εργασίας που έχουν (αν έχουν) οι τελευταίοι (από το 1993 και μετά) πρωθυπουργοί της Ελλάδας καθώς και οι επίδοξοι.

Πηγή: Ενωμένη Ρωμιοσύνη

 

 

 

 

Πότε συναντήσαμε για πρώτη φορά τους Τούρκους

Posted by IGOR στο Οκτώβριος 4, 2018


Η απαρχή των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, όταν οι Τούρκοι δεν ήταν μουσουλμάνοι. Το πρώτο ουσιαστικά Τουρκικό κράτος στην ιστορία ήταν το Χανάτο (βασίλειο) των Γαλάζιων ή Ουράνιων Τούρκων, το οποίο ιδρύθηκε τον 6ο μ.Χ αιώνα από τον χαν (βασιλιά, ηγεμόνα) Μπουμίν.

Η επικράτειά του απλωνόταν από τις ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, μέχρι την βόρειο Κίνα, περιλαμβάνοντας σχεδόν ολόκληρη την κεντρική Ασία. Πολιτιστικά, οι Τούρκοι εκείνης της περιόδου διέφεραν πολύ από τους μελλοντικούς απογόνους τους, Σελτζούκους και Οθωμανούς.

Βρίσκονταν πιο κοντά προς τους Μογγόλους, εξ’ ού και η χρήση των όρων «χαν» και «Χανάτο». Οι Γαλάζιοι Τούρκοι ήταν παγανιστές και όχι μουσουλμάνοι. Εξάλλου, όταν ιδρυόταν το Χανάτο τους, ο προφήτης Μωάμεθ δεν είχε ακόμα γεννηθεί.

Θρησκεία των Γαλάζιων Τούρκων ήταν ο Τενγκρισμός, μια κεντροασιατική λατρεία στην οποία κυρίαρχη θέση κατείχε ο «Αιώνιος Γαλάζιος Ουρανός». Σε αυτόν άλλωστε οφείλεται και το εθνικό προσωνύμιο τους.

Εδραιώνοντας την κυριαρχία τους, οι Γαλάζιοι Τούρκοι απέκτησαν τον έλεγχο του εμπορίου μεταξιού, το οποίο τότε διακινούνταν μέσω της κεντρικής Ασίας προς την Περσία. Από εκεί στην συνέχεια διοχετευόταν στην Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο. Οι Πέρσες όμως τηρούσαν εχθρική στάση απέναντι στους Γαλάζιους Τούρκους και δεν τους επέτρεπαν την διακίνηση μέσω των εδαφών τους. Με τον τρόπο αυτό το εμπόριο μεταξιού είχε ουσιαστικά διακοπεί.

Οι Πέρσες απέρριπταν συνεχώς κάθε πρόταση του Χανάτου για φιλία και συνεργασία, επιδιώκοντας ξεκάθαρα τον πόλεμο. Οι Τούρκοι τότε κατάλαβαν ότι έπρεπε να βρουν έναν νέο εμπορικό εταίρο και σύμμαχο εναντίον των Περσών. Και τον βρήκαν. Ήταν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Ο χαν των Γαλάζιων Τούρκων, Διζάβουλος (Ντιζαμπούλ ή Ιστεμί, στα Τουρκικά), ήταν ένας ικανός διπλωμάτης. Γνώριζε πολύ καλά ότι οι Βυζαντινοί είχαν ανέκαθεν άσχημες σχέσεις με τους Πέρσες. Έτσι λοιπόν, αποφάσισε να στείλει πρεσβεία στον αυτοκράτορα Ιουστίνο Β΄, ακολουθώντας το ρητό «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Επικεφαλής της διπλωματικής αυτής αποστολής τοποθετήθηκε ένας Σογδιανός (Ιρανός) αξιωματούχος, ο Μανιάχ. Σκοπός του ήταν η σύναψη εμπορικής συνεργασίας και συμμαχίας με τους Βυζαντινούς εναντίον των Περσών.

Όταν ο Μανιάχ και οι υπόλοιποι Τούρκοι πρεσβευτές έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη, το 568 μ.Χ, παρουσιάστηκαν ενώπιον του Ιουστίνου, στον οποίο παρέδωσαν επιστολή του ηγεμόνα τους, Διζάβουλου. Επίσης, προσέφεραν στον αυτοκράτορα ως δώρο μεγάλες ποσότητες μεταξιού, εξαιρετικά υψηλής αξίας και ποιότητας. Ο Ιουστίνος ήταν πολύ εγκάρδιος απέναντι στους ξένους πρεσβευτές. Αφού διάβασε με την βοήθεια διερμηνέων την επιστολή του Διζάβουλου, άρχισε να κάνει διάφορες ερωτήσεις στον Μανιάχ και τα μέλη της αποστολής του.

Ο αυτοκράτορας ήθελε να μάθει όσες περισσότερες πληροφορίες γινόταν για το Τουρκικό Χανάτο, το σύστημα διακυβέρνησής του και τον αριθμό των εθνών που είχε υποτάξει. Απώτερος σκοπός του ήταν να διαπιστώσει την πραγματική ισχύ του κράτους που διοικούσε ο Διζάβουλος. Αφού απάντησαν στις ερωτήσεις του Ιουστίνου, οι Τούρκοι πρεσβευτές τον παρακάλεσαν να δεχτεί την συμμαχία τους. Τον διαβεβαίωσαν ότι ο στρατός του Διζάβουλου θα ήταν έτοιμος να χτυπήσει τους εχθρούς της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας οπουδήποτε κι αν αυτοί εμφανίζονταν.

Έπαιρναν μάλιστα όρκους, υψώνοντας τα χέρια τους και λέγοντας: «Καταραμένοι να είμαστε κι εμείς και ο Διζάβουλος και όλο μας το έθνος, αν οι υποσχέσεις μας είναι ψεύτικες». Ο Ιουστίνος προχώρησε τελικά στην σύναψη συμφώνου φιλίας με τους Τούρκους, έχοντας πειστεί πως το πλούσιο και ισχυρό κράτος τους θα αποτελούσε έναν υπολογίσιμο σύμμαχο εναντίον των Περσών.

Για να επισφραγίσει την συνθήκη του με τον Διζάβουλο, ο Βυζαντινός αυτοκράτορας αποφάσισε να στείλει κι αυτός με την σειρά του πρεσβεία στο Χανάτο. Επικεφαλής της αποστολής αυτής ορίστηκε ο κόμης της Ανατολής, Ζήμαρχος ο Κιλίκιος, ο οποίος θα συνοδευόταν από τον Μανιάχ. Οι Βυζαντινοί πρεσβευτές αναγκάστηκαν να περάσουν τον Καύκασο και να προχωρήσουν κατά μήκος της βόρειας ακτής της Κασπίας Θάλασσας, προκειμένου να αποφύγουν τα Περσικά εδάφη. Προορισμός του Ζήμαρχου ήταν η έδρα του Διζάβουλου, η οποία βρισκόταν πιθανότατα στους δυτικούς πρόποδες της οροσειράς Παμίρ, σε μια τοποθεσία που ονομαζόταν «Χρυσό Όρος».

Μετά από ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, τα μέλη της Βυζαντινής αποστολής έφτασαν επιτέλους στα εδάφη του Χανάτου. Μόλις αφίππευσαν, τους πλησίασαν αμέσως κάποιοι Τούρκοι για να τους πουλήσουν σίδηρο, θέλοντας έτσι να δείξουν ότι η χώρα τους παρήγε σε μεγάλες ποσότητες το απαραίτητο για την κατασκευή όπλων μέταλλο.

Στην συνέχεια, εμφανίστηκαν κάποιοι σαμάνοι (μάγοι – γιατροί), για να εξορκίσουν τα κακά πνεύματα από τα μέλη της αποστολής. Αφού συγκέντρωσαν τις αποσκευές των Βυζαντινών σε έναν σωρό, άρχισαν να χορεύουν γύρω από αυτόν κρατώντας θυμιάματα και σύντομα περιήλθαν σε κατάσταση έκστασης. Έψελναν με μανία διάφορα ξόρκια και έκαναν με τα χέρια τους επιθετικές κινήσεις στον αέρα, σαν να διώχνουν μακριά τα αόρατα κακά πνεύματα. Την ίδια στιγμή, δύο άλλοι σαμάνοι χτυπούσαν ρυθμικά ένα τύμπανο και ένα καμπανάκι, πάνω από τον σωρό των αποσκευών. Η τελετή εξαγνισμού ολοκληρώθηκε όταν ο Ζήμαρχος πέρασε ανάμεσα από δύο αναμμένες φωτιές, μετά από υπόδειξη των μάγων – γιατρών.

Ύστερα απ’ αυτά, οι Βυζαντινοί πρεσβευτές προχώρησν στο στρατόπεδο του Διζάβουλου και οδηγήθηκαν αμέσως στην σκηνή του, η οποία ήταν διακοσμημένη με πολύχρωμα μεταξωτά υφάσματα. Ο Τούρκος χαν καθόταν σε έναν χρυσό θρόνο με δυο ρόδες, που μπορούσε να μετατραπεί σε μικρή άμαξα, με την προσθήκη ενός αλόγου έλξης. Ο Ζήμαρχος τοποθέτησε τα δώρα που είχε φέρει μπροστά στα πόδια του Διζάβουλου και οι δύο άνδρες αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις. Ακολούθησε ένα πλουσιοπάροχο γεύμα, κατά την διάρκεια του οποίου καταναλώθηκαν μεγάλες ποσότητες κρασιού φτιαγμένου από ρύζι.

Όσο παρέμεινε στην Τουρκική επικράτεια, ο Ζήμαρχος δεν συζήτησε κάποιο σοβαρό ζήτημα με τον Διζάβουλο. Η επίσκεψή του εξάλλου είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα και αποσκοπούσε στην παγίωση της συμμαχίας ανάμεσα στα δύο κράτη. Το σίγουρο πάντως ήταν ότι οι Βυζαντινοί είχαν κερδίσει την εμπιστοσύνη του χαν. Μάλιστα, ο Ζήμαρχος και μερικά μέλη της αποστολής του, ακολούθησαν τον Διζάβουλο σε μια πολεμική επιχείρηση εναντίον των Περσών. Δεν ενεπλάκησαν όμως σε κάποια μάχη. Ο Τούρκος ηγεμόνας τους έστειλε πίσω στην πατρίδα τους, αφού προηγουμένως τους φόρτωσε με δώρα. Στον δε Ζήμαρχο χάρισε μια σκλάβα ως προσωπική του υπηρέτρια. Την Βυζαντινή αποστολή θα ακολουθούσαν και κάποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι, οι οποίοι θα υπηρετούσαν ως πρέσβεις στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφωνία του 568 μ.Χ αποτέλεσε την πρώτη ουσιαστικά διπλωματική επαφή ανάμεσα στον Ελληνικό και τον Τουρκικό κόσμο.

Μέσα στα επόμενα 1450 χρόνια η σχέση αυτή θα περάσει από πάρα πολλές φάσεις και μεταμορφώσεις, για να καταλήξει τελικά στα γνωστά δυσεπίλυτα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα ανάμεσα στις δύο πλευρές.————————————————————————————–

Ιωάννης Παγουλάτος -Νομικός, Δημοσιογράφος    huffingtonpost constantinoupoli

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

2.10.18

Κρις Σπύρου για «μαϊμού» δημοψήφισμα Σκοπίων:

«Μολών Λαβέ - Kτίζω τα θεμέλια της νέας αντίστασης των Ελλήνων»

«Εάν και όταν ο Μάθιου Νίμιτς, φέρει πρόταση στα Ηνωμένα Έθνη, με όποια αιτιολογία, να αναγνωριστεί η ψευδο-αυτό-ονομασθείσα το 1991 «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», ή με οποιαδήποτε άλλη ονομασία που θα εμπεριέχει την ελληνική λέξη «Μακεδονία», υπόσχομαι εν ονόματι της σημαντικής πλειονότητας της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, ότι θα παραταχθούμε οργανωμένοι με πολιτική αντίσταση στα Ηνωμένα Έθνη, ανώτερη και από αυτή του 1993».
Αυτό επεσήμανε σήμερα ο διακεκριμένος ομογενής και πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών στην Αθήνα σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων .
Ο πρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών του Νιού Χάμσαιρ χαρακτήρισε "μαϊμού» το δημοψήφισμαπου διενεργήθηκε την Κυριακή στα Σκόπια. Τόνισε ότι είναι ανάγκη μετά και τις τελευταίες εξελίξεις για μια νέα αντίσταση από την ομογένεια και ότι την ερχόμενη Παρασκευή αναχωρεί για τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα έχει συναντήσεις με τους Έλληνες της ξενιτιάς, που επιβάλλουν οι καταστάσεις.
Στον κύριο Ζάεφ, στέλνουμε το μήνυμα από την Κοινότητα των Ελλήνων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για το όνομα «Μακεδονία»: «Μολών Λαβέ!»
Διαβάστε τις δηλώσεις του κ. Κρις Σπύρου
Το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην «Δημοκρατία των Σκοπίων», στην ψευδο-αυτό-ονομασθείσα το 1991 ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018, ήταν ένα ύπουλα κατασκευασμένο πολιτικό ψεύδος. Ένα δημοψήφισμα μαϊμού.
Σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του κυρίου Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργού της «Δημοκρατίας των Σκοπίων», το δημοψήφισμα που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στο κράτος του, είχε κάποια σχέση με την πρόσφατη «Συμφωνία» που έγινε μεταξύ του αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, και με το κράτος το οποίο, η αποκαλούμενη «Συμφωνία των Πρεσπών», αναφέρει ως το «Δεύτερο Μέρος».
Στο δημοψήφισμα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, ο Ζόραν Ζάεφ, ζητούσε από τον λαό της «Δημοκρατίας των Σκοπίων», να απαντήσει στην ερώτηση:
«Είστε υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι την Συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας;»
Ποια «Δημοκρατία της Μακεδονίας», έχει συνάψει «Συμφωνία» με την «Δημοκρατία της Ελλάδας»;
Πότε, και που, έγινε αυτή η Συμφωνία, μεταξύ της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», και της «Δημοκρατίας της Ελλάδας»;
Η οποία, αν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων την αποδεχόταν, θα ενέτασσε την πρώην Γιουγκοσλαβική Διοικητική Περιφέρεια, την ψευδο-αυτό-ονομασθείσα το 1991, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ;
Στην «Συμφωνία των Πρεσπών», δεν αναγράφεται πουθενά, ονομασία κράτους, «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ούτε αναγράφεται η φράση, «συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, και της Δημοκρατίας της Ελλάδας».
Μήπως υπάρχει κάποια άλλη «Συμφωνία» που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, η οποία έχει υπογραφεί, μεταξύ της «Δημοκρατίας της Ελλάδας», και της ψευδο-αυτό-ονομασθείσας το 1991, «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»;
Την οποία εάν ο λαός της «Δημοκρατίας των Σκοπίων» θα αποδεχόταν με την ψήφο του, την περασμένη Κυριακή, θα είχε ψευτο-εντάξει την «Δημοκρατία των Σκοπίων» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ;
Το «Προοίμιο» της «Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρει με σαφήνεια, τα δύο συμβαλλόμενα κράτη που διαπραγματεύτηκαν, και υπέγραψαν, την «Συμφωνία». Τα δύο κράτη που η «Συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρει ότι έχουν συνυπογράψει, είναι:
«Το πρώτο μέρος, η Ελληνική Δημοκρατία (το «Πρώτο Μέρος») και το δεύτερο μέρος, που έγινε δεκτό στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών 47/225 της 8ης Απριλίου 1993 (το «Δεύτερο Μέρος»), αναφερόμενα από κοινού ως «τα Μέρη».»
Η «Συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρει επίσης, ότι τα δύο άτομα που συνυπέγραψαν την «Συμφωνία», είναι ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ. Και ότι «παρέστη ως μάρτυρας σύμφωνα με τις αποφάσεις 817 (1993) και 845 (1993) ο Matthew Nimetz.»
Ο Νίκος Κοτζιάς υπέγραψε την «Συμφωνία» ως «ο Εκπρόσωπος» του «Πρώτου Μέρους», («Ελληνική Δημοκρατία»). Και ο Νικολά Ντιμιτρόφ, την υπέγραψε, ως «ο Εκπρόσωπος» του «Δεύτερου Μέρους», («που έγινε δεκτό στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών 47/225 της 8ης Απριλίου 1993»).»
Η «Συμφωνία των Πρεσπών» είναι σαφής για την ονομασία του κράτους που αποκαλείται «το Πρώτο Μέρος». Είναι η «Ελληνική Δημοκρατία». Η «Συμφωνία των Πρεσπών» όμως, δεν αναφέρει την ονομασία του κράτους που στην «Συμφωνία» αποκαλείται ως «το Δεύτερο Μέρος». Γιατί;
Ποιο είναι το κράτος που η «Συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρει ως «το Δεύτερο Μέρος»; Πως ονομάζεται; Ονομάζεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας»; Εάν ονομάζεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τότε γιατί ο Νικολά Ντιμιτρόφ, δεν υπέγραψε την «Συμφωνία των Πρεσπών», ως «ο Εκπρόσωπος» της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», και την συνυπέγραψε ως «ο Εκπρόσωπος» του «Δεύτερου Μέρους»;
Και εάν το «Δεύτερο Μέρος», είναι το κράτος «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τότε γιατί το «Προοίμιο» της «Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρει ότι τα κράτη που συνέβαλλαν στην «Συμφωνία», είναι η «Ελληνική Δημοκρατία» («το Πρώτο Μέρος») και «το Δεύτερο Μέρος», «που έγινε δεκτό στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών 47/225 της 8ης Απριλίου 1993»; Και όχι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;
Το «Προοίμιο» της «Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρει το εν λόγω κράτος, ως «το Δεύτερο Μέρος», διότι, στις 8 Απριλίου 1993, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δεν αναγνώρισε την τότε αποσχισθείσα από την Γιουγκοσλαβία Διοικητική Περιφέρεια, την «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας», με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στις 8 Απριλίου 1993, αναγνώρισε την ψευδο-αυτό-ονομασθείσα το 1991, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ως ανεξάρτητο κράτος, και ενέταξε το κράτος αυτό στα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς ονομασία. Χωρίς όνομα. Αυτό είναι το κράτος που η «Συμφωνία των Πρεσπών» περιγράφει ως «το Δεύτερο Μέρος».
Στις δημόσιες δηλώσεις τους, οι πολιτικοί ηγέτες της «Δημοκρατίας των Σκοπίων», αναφέρουν ότι τις διαπραγματεύσεις για την «Συμφωνία των Πρεσπών», τις έκανε ο Υπουργός των Εξωτερικών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», Νικολά Ντιμιτρόφ.
Εάν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος, αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη, με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», και έχει Υπουργό των Εξωτερικών, με το όνομα Νικολά Ντιμιτρόφ, τότε γιατί ο κύριος Νικολά Ντιμιτρόφ, δεν υπέγραψε την «Συμφωνία των Πρεσπών», ως ο Υπουργός των Εξωτερικών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»; Αλλά την συνυπέγραψε ως «ο Εκπρόσωπος» του «Δεύτερου Μέρους»;
Μαϊμού κράτος είναι η ψευδο-αυτό-ονομασθείσα το 1991, «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Μαϊμού δημοψήφισμα διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, στην «Δημοκρατία των Σκοπίων».
Μαϊμού ερώτηση έκανε ο Ζόραν Ζάεφ στον λαό της «Δημοκρατίας των Σκοπίων» στις 30 Σεπτεμβρίου 2018.
Και μαϊμού αποτέλεσμα παρήγαγε το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018.
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, μια για πάντα!
Δεν υπήρξε ποτέ, και δεν υπάρχει σήμερα, ανεξάρτητο κράτος, αναγνωρισμένο, και ενταγμένο ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών, με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ή με ονομασία, η οποία εμπεριέχει την ελληνική λέξη «Μακεδονία». Σε οποιαδήποτε μορφή. Δεν υπάρχει ούτε ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ούτε ως Δημοκρατία της Νότιας Μακεδονίας. Ούτε ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – FYROM». Ούτε ως «προσωρινή» «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – FYROM». Και ούτε με ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – FYROM», με ρήτρα μηνιαίας ανανέωσης της ονομασίας. Δεν υπάρχει κανένα!
Σήμερα, τα Ηνωμένα Έθνη, απαρτίζονται από 193 ανεξάρτητα κράτη. Κανένα από τα 193 ανεξάρτητα κράτη, που απαρτίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, δεν έχει την ελληνική λέξη «Μακεδονία» στην ονομασία του, σε οποιαδήποτε μορφή. Κανένα.
Η τότε αποσχισθείσα από την Γιουγκοσλαβία «Δημοκρατία των Σκοπίων», η ψευδο-αυτό-ονομασθείσα το 1991 ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», έκανε αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη, στις 22 Ιανουαρίου 1993, να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος, με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Μετά από μακρόχρονες διαβουλεύσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το κατεξοχήν υπεύθυνο για την αναγνώριση νέων κρατών μελών στα Ηνωμένα Έθνη, στις 7 Απριλίου 1993, ψήφισε ομόφωνα να απορρίψει την αίτηση της ψευδο-αυτό-ονομασθείσας το 1991 «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ως ανεξάρτητο κράτος, με ονομασία που εμπεριείχε τη λέξη «Μακεδονία». Και ψήφισε ομόφωνα να προτείνει την ένταξη της «Δημοκρατίας των Σκοπίων» στα Ηνωμένα Έθνη, ως ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ονομασία. Χωρίς όνομα.
Παρέπεμψε δε, την επίλυση της διαφοράς που είχε προκύψει για το όνομα του νέου κράτους, στην «Επιτροπή Συντονισμού του Διεθνούς Συνεδρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία». Στην οποία, συμπροέδρευε ο τότε πρώην Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Σάιρους Βανς.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με την «Απόφαση 47/225 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 8ης Απριλίου 1993», απόφαση, η οποία αναφέρεται στο «Προοίμιο» της «Συμφωνίας των Πρεσπών», αναγνώρισε την «Δημοκρατία των Σκοπίων», ως ανεξάρτητο κράτος, και μέλος των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς ονομασία. Χωρίς όνομα.
Ορίστε πως δημιουργήθηκε το κράτος που περιγράφεται στο «Προοίμιο» της «Συμφωνίας των Πρεσπών» ως το «Δεύτερο Μέρος».
Συγκεκριμένα, η «Απόφαση 47/225 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 8ης Απριλίου 1993» αναφέρει:
«Έγκριση συμμετοχής στα Ηνωμένα Έθνη κράτους του οποίου η αίτηση εμπεριέχεται στο έγγραφο Α/47/876-S/25147
Η Γενική Συνέλευση,
Έχοντας λάβει τις συστάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 7 Απριλίου 1993 ότι το Κράτος του οποίου η αίτηση εμπεριέχεται στο έγγραφο Α/47/876-S/25147 θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών,
Έχοντας εξετάσει την αίτηση που εμπεριέχεται στο έγγραφο Α/47/876-S/25147,
Αποφασίζει να γίνει αποδεκτό ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών το Κράτος του οποίου η αίτηση εμπεριέχεται στο έγγραφο Α/47/876-S/25147, αυτό το Κράτος να αναφέρεται για κάθε σκοπό εντός των Ηνωμένων Εθνών ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», εν αναμονή της διευθέτησης της διαφοράς που έχει προκύψει γύρω από το όνομα του συγκεκριμένου κράτους.»
Από τις 8 Απριλίου 1993, έως και σήμερα, 25 χρόνια μετά, οι εκπρόσωποι της «Επιτροπής Συντονισμού του Διεθνούς Συνεδρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία», ο Σάιρους Βανς, από το 1993 έως το 1999, και ο Μάθιου Νίμιτς από το 1999 έως και σήμερα, κάνουν προσπάθειες να διευθετήσουν «την διαφορά που είχε προκύψει γύρω από το όνομα του συγκεκριμένου κράτους.»
Η «Δημοκρατία των Σκοπίων», η ψευδο-αυτό-ονομασθείσα το 1991 ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», παραμένει χωρίς ονομασία, χωρίς όνομα, έως και σήμερα. 25 χρόνια αργότερα.
Ιδού και η αιτία που προκάλεσε να υπογραφεί η «Συμφωνία των Πρεσπών» από τους πολιτικούς ηγέτες της «Δημοκρατίας των Σκοπίων» και του αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.
Είναι ξεκάθαρο. Η «Συμφωνία των Πρεσπών», έχει έναν, και μόνο έναν, σκοπό. Να δώσει στο ψευδο–σλαβο-μακεδονικό κρατικό μόρφωμα, στην «Δημοκρατία των Σκοπίων», στην ψευδο-αυτό-ονομασθείσα, το 1991, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κρατική ονομασία, με το όνομα «Μακεδονία». Και να δώσει στους κατοίκους της ψευδο-αυτό-ονομασθείσας το 1991 «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η οποία εντάχθηκε στα Ηνωμένα Έθνη το 1993, χωρίς όνομα, «Μακεδονική» εθνική ταυτότητα.
Το 1992-1993, η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, οργανώθηκε σε σφοδρή αντίθεση, στην αναγνώριση της τότε αποσχισθείσας από την Γιουγκοσλαβία, «Δημοκρατίας των Σκοπίων», της ψευδο-αυτό-ονομασθείσας το 1991 «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ως ανεξάρτητο κράτος αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη, με ονομασία, η οποία θα εμπεριείχε την ελληνική λέξη «Μακεδονία». Σε οποιαδήποτε μορφή.
Στις 2 Οκτωβρίου 1992, ο τότε υποψήφιος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο Κυβερνήτης της Πολιτείας του Άρκανσω, Μπιλ Κλίντον, σε δημόσια δήλωση που έκανε προς την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, έδωσε την υπόσχεση, ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα αναγνωρίσει την αποσχισθείσα Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, με ονομασία που θα εμπεριέχει την ελληνική λέξη «Μακεδονία».
Στις 5 Νοεμβρίου 1992, ο Μπιλ Κλίντον εξελέγη ο 42ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την «Απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας της 7ης Απριλίου 1993». Απόφαση, η οποία αναφέρεται στην «Συμφωνία των Πρεσπών», ψήφισε ομόφωνα, να προτείνει στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την αναγνώριση, της ψευδο-αυτό- ονομασθείσας «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ως νέο ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ονομασία. Χωρίς όνομα.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις 7 Απριλίου 1993, η κυβέρνηση του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, με το δικαίωμα άσκησης βέτο, εξασφάλισε να μην αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος η αποσχισθείσα από την Γιουγκοσλαβία «Δημοκρατία των Σκοπίων», με ονομασία που θα εμπεριείχε την ελληνική λέξη «Μακεδονία». Κρατώντας πλήρως την υπόσχεσή του προς την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.
Στις 9 Απριλίου του 1993, μια μέρα μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να επικυρώσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ξεκίνησε ένας αναληθής μύθος, για την δήθεν ύπαρξη ανεξάρτητου κράτους, με ονομασία η οποία εμπεριέχει την λέξη «Μακεδονία». Μύθος, που προωθείται με έντονο πείσμα, ακόμη και σήμερα.
Πως ξεκίνησε αυτός ο αναληθής μύθος;
Μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, της 8ης Απριλίου 1993, να εντάξει, ως ανεξάρτητο κράτος και μέλος των Ηνωμένων Εθνών, την ψευδο-αυτό- ονομασθείσα το 1991 «Δημοκρατία της Μακεδονίας», χωρίς όνομα, ο τότε Πρόεδρος της ψευδο-αυτό- ονομασθείσας Δημοκρατίας, Κίρο Γκλιγκόροφ, ανακοίνωσε, ψευδώς στον λαό του, ότι η αποσχισθείσα από την Γιουγκοσλαβία Δημοκρατία του, αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία, «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ο Κίρο Γκλιγκόροφ, ξεκίνησε να εκδίδει, ταυτότητες «Μακεδόνων πολιτών». Πιστοποιητικά και διαβατήρια, με την σφραγίδα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Και να ζητά αναγνώριση, και διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη, υπογράφοντας με την ψευδή ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Γεγονός που οι πολιτικοί ηγέτες της «Δημοκρατίας των Σκοπίων», δεν έχουν πάψει να πράττουν έως και σήμερα.
Ταυτόχρονα, για προσωπικούς πολιτικούς λόγους, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε, επίσης ανακριβώς, ότι η ψευδο-αυτό-ονομασθείσα το 1991 «Δημοκρατία της Μακεδονίας», είχε ενταχθεί στα Ηνωμένα Έθνη, ως ανεξάρτητο κράτος, με την «προσωρινή» ονομασία, «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – FYROM». Έτσι ο μύθος της ύπαρξης κράτους με ονομασία, η οποία εμπεριέχει την λέξη «Μακεδονία», εμπλουτίστηκε, με περισσότερα ψεύδη. Και σήμερα, βιώνουμε όλοι, τα αποτελέσματα του ψευδο-Μακεδονικού μύθου που ξεκίνησε το 1993.
Ο Μάθιου Νίμιτς, έχει την δυνατότητα, χωρίς την «Συμφωνία των Πρεσπών», να λάβει από την πολιτική ηγεσία της ψευδο-αυτό-ονομασθείσας το 1991 «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αίτηση αναγνώρισης προς τα Ηνωμένα Έθνη, με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Ή με οποιαδήποτε άλλη ονομασία που θα εμπεριέχει την λέξη «Μακεδονία».
Εάν και όταν ο Μάθιου Νίμιτς, φέρει πρόταση στα Ηνωμένα Έθνη, με όποια αιτιολογία, να αναγνωριστεί η ψευδο-αυτό-ονομασθείσα το 1991 «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», ή με οποιαδήποτε άλλη ονομασία που θα εμπεριέχει την ελληνική λέξη «Μακεδονία», υπόσχομαι εν ονόματι της σημαντικής πλειονότητας της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, ότι θα παραταχθούμε οργανωμένοι με πολιτική αντίσταση στα Ηνωμένα Έθνη, ανώτερη και από αυτή του 1993.
Ήδη έχω αρχίσει να κτίζω τα θεμέλια της νέας αντίστασης, της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Και φεύγω την ερχόμενη Παρασκευή για τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενισχύσω τα θεμέλια του νέου ξεσηκωμού, των Ελλήνων της ξενιτιάς, που επιβάλλουν οι καταστάσεις.
Στον κύριο Ζάεφ, στέλνουμε το μήνυμα από την Κοινότητα των Ελλήνων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για το όνομα «Μακεδονία».
Μολών Λαβέ!
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 2.10.18

 

 

 

 

 

 

Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018

Αριστοτέλης:

Tο Ελληνικό γένος θα μπορούσε να κυριαρχήσει, αν ήταν πολιτικά ενωμένο...

Αριστοτέλης: Tο Ελληνικό γένος θα μπορούσε να κυριαρχήσει, αν ήταν πολιτικά ενωμένο...

Ο Αριστοτέλης, o μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος, γεννήθηκε το 384 π.Χ. στην αρχαία πόλη των Σταγείρων και πέθανε το 322 π.Χ. Οι φιλοσοφικές του σκέψεις και ιδέες έχουν μεγάλη επίδραση στην ανθρωπότητα, την εκπαίδευση και τον σύγχρονο δυτικό τρόπο σκέψης. Ο Αριστοτέλης θεωρείται ο δημιουργός της λογικής σκέψης.

Ο Αριστοτέλης έμεινε νωρίς ορφανός από πατέρα και μητέρα και την κηδεμονία του ανέλαβε ο φίλος του πατέρα του, Πρόξενος, που ήταν εγκαταστημένος στον Αταρνέα της μικρασιατικής Αιολίδας, απέναντι από τη Λέσβο. Ο Πρόξενος, φρόντισε τον Αριστοτέλη σαν δικό του παιδί και τον έστειλε στην Αθήνα σε ηλικία 17 ετών για να γίνει μαθητής του Πλάτωνα. Ο Αριστοτέλης ήταν μαθητής στην σχολή του Πλάτωνα για 20 χρόνια. Μετά τον θάνατό του Πλάτωνα ο Αριστοτέλης εγκατέλειψε την Αθήνα και εγκαταστάθηκε στην Άσσο, που ήταν πόλη στα μικρασιατικά παράλια, απέναντι από τη Λέσβο. Στην Άσσο ο Αριστοτέλης δίδαξε τρία χρόνια.
Το 345 π.Χ. ο Αριστοτέλης, ακολουθώντας τη συμβουλή του μαθητή του Θεόφραστου, πέρασε απέναντι στη Λέσβο και εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη, όπου έμεινε και δίδαξε μέχρι το 342 π.Χ. Στο μεταξύ είχε παντρευτεί την ανιψιά και θετή κόρη του Ερμία, την Πυθιάδα, από την οποία απέκτησε κόρη, που πήρε το όνομα της μητέρας της. Μετά το θάνατο της πρώτης του συζύγου ο Αριστοτέλης συνδέθηκε αργότερα στην Αθήνα με τη Σταγειρίτισσα Ερπυλλίδα, από την οποία απέκτησε ένα γιο, το Νικόμαχο.
Το 342 π.Χ. τον προσκάλεσε ο Φίλιππος στη Μακεδονία, για να αναλάβει τη διαπαιδαγώγηση του γιου του Αλέξανδρου, που ήταν τότε μόλις 13 χρονών. Ο Αριστοτέλης άρχισε με προθυμία το έργο της αγωγής του νεαρού διαδόχου. Φρόντισε να του μεταδώσει το πανελλήνιο πνεύμα και χρησιμοποίησε ως εκπαιδευτικό όργανο τα ομηρικά έπη. Η εκπαίδευση του Αλέξανδρου γινόταν άλλοτε στην Πέλλα και άλλοτε στη Μίεζα, μια κωμόπολη της οποίας τα ερείπια έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και βρισκόταν στους πρόποδες του βουνού πάνω στο οποίο είναι χτισμένη η σημερινή Νάουσα.
Το 335 π.Χ. ιδρύει στην Αθήνα την σχολή του. Για να εγκαταστήσει τη σχολή του διάλεξε το Γυμνάσιο, που λεγόταν και Λύκειο και επικεντρωνόταν στη μελέτη των φυσικών επιστημών. Με χρήματα που του έδωσε άφθονα ο Αλέξανδρος, ο Αριστοτέλης έχτισε μεγαλόπρεπα οικήματα και στοές, που ονομάζονταν «περίπατοι». Ίσως γι’ αυτό η σχολή του ονομάστηκε Περιπατητική και οι μαθητές του περιπατητικοί φιλόσοφοι. Η οργάνωση της σχολής είχε γίνει κατά τα πρότυπα της Πλατωνικής Ακαδημίας και οι Φιλοσοφικές σπουδές της βασίστηκαν σε δοκιμές και πειράματα για να αποδειχτούν διάφορα φαινόμενα της φύσης.
Το 323 π.Χ. με την είδηση του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου οι οπαδοί του αντιμακεδονικού κόμματος νόμισαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να εκδικηθούν τους Μακεδόνες στο πρόσωπο του Αριστοτέλη. Το ιερατείο, με εκπρόσωπό του τον ιεροφάντη της Ελευσίνιας Δήμητρας, Ευρυμέδοντα, και η σχολή του Ισοκράτη με το Δημόφιλο, κατηγόρησαν τον Αριστοτέλη για ασέβεια. Ο Αριστοτέλης όμως, επειδή κατάλαβε τα πραγματικά κίνητρα και τις αληθινές προθέσεις των μηνυτών του, έφυγε για τη Χαλκίδα, προτού γίνει η δίκη του. Εκεί έμεινε στο σπίτι που είχε από τη μητέρα του, μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του την Ερπυλλίδα και με τα δύο του παιδιά, το Νικόμαχο και την Πυθιάδα.
Ο Αριστοτέλης απεβίωσε μεταξύ πρώτης και εικοστής δευτέρας Οκτωβρίου του έτους 322 π.Χ. στη Χαλκίδα από στομαχικό νόσημα, μέσα σε θλίψη και μελαγχολία. Το σώμα του μεταφέρθηκε στα Στάγειρα, όπου θάφτηκε με εξαιρετικές τιμές. Οι συμπολίτες του τον ανακήρυξαν «οικιστή» της πόλης και έχτισαν βωμό πάνω στον τάφο του. Στη μνήμη του καθιέρωσαν γιορτή, τα «Αριστοτέλεια», και ονόμασαν έναν από τους μήνες «Αριστοτέλειο». Η πλατεία όπου θάφτηκε ορίστηκε ως τόπος των συνεδρίων της βουλής.
Φεύγοντας από την Αθήνα είχε ορίσει διευθυντή της σχολής το μαθητή του Θεόφραστο, που τον έκρινε ως τον πιο κατάλληλο. Έτσι η σχολή του Αριστοτέλη εξακολούθησε να ακτινοβολεί και μετά το θάνατο του μεγάλου δασκάλου. Ο Αριστοτέλης θεωρούσε πως η ανθρώπινη νοημοσύνη είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσει ο άνθρωπος στην αλήθεια και αυτό φρόντιζε να μεταφέρει στους μαθητές του.
Σταγόνες φιλοσοφίας του Αριστοτέλη
«Ο καλός μαθητής είναι αυτός που μπορεί να ξεπεράσει τον δάσκαλο.»
«Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους φίλους μας, όπως θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν.»
«Όλοι οι άνθρωποι από τη φύση τους επιθυμούν την γνώση.»
«Πρέπει η τέχνη να χρησιμοποιεί όργανα και η ψυχή το σώμα.»
«Η ομορφιά είναι η καλύτερη συστατική επιστολή.»
«Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας.»
«Η φτώχεια είναι έλλειψη πολλών πραγμάτων και η απληστία όλων.»
«Τίποτα απ’όσα είναι δοσμένα από τη φύση δεν είναι χωρίς τάξη.»
«Η φιλία ή η αγάπη είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα.»
«Η μοχθηρία και η αδικία υπάρχουν από πρόθεση και όχι τυχαία ή κατά λάθος.»
«Περισσότερο αγαπούν οι ευεργέτες τους ευεργετούμενους παρά οι ευεργετούμενοι τους ευεργέτες.»
«Όπως το σώμα, όταν στερηθεί της ψυχής πεθαίνει, έτσι και η πόλη, όταν δεν υπάρχουν νόμοι, καταλύεται.»
«Το Ελληνικό γένος ζει ελεύθερα και διοικείται άριστα και θα μπορούσε να κυριαρχήσει, αν ήταν πολιτικά ενωμένο.»
«Όλες οι ανθρώπινες πράξεις έχουν ως αίτιο ένα από τα εξής επτά: τύχη, φύση, παρόρμηση, συνήθεια, λογική, πάθος, πόθο.»
«Η φτώχεια είναι ο γονιός της επανάστασης και του εγκλήματος.»

dinfo.gr

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided