Τετάρτη, Ιούνιος 26, 2019

EΛΛΑΔΑ 11ος

Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ


Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018

Tο ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΘΕΜΑ που θα κρίνει την ύπαρξή μας και την συνέχεια μας ως λαό και ως έθνος ... "ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ"


Tο ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΘΕΜΑ που θα κρίνει την ύπαρξή μας και την συνέχεια μας ως λαό και ως έθνος ... "ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ"

Ακούστε τον κο Ρωμανό ,να δείτε τι μας ετοιμάζουν με το κατάπτυστο σύμφωνο του ΟΗΕ που θα υπογραφεί στο Μαρόκο στις 11 Δεκεμβρίου για την αθρόα μετανάστευση μιας και οι μάσκες έπεσαν και δεν έχουν επιχειρήματα πλέον περί ασύλου .

Και η δική μας κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για το ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΘΕΜΑ που θα κρίνει την ύπαρξή μας και την συνέχεια μας ως λαό και ως έθνος .....

Για 120 εκατομμύρια πληθυσμο΄μας υπολογίζουν έως το 2050 δηλαδή οι Ελληνες θα ήμαστε μια ισχνότατη μειοψηφία μέσα στη χώρα μας της τάξεως του 6% !!!!!!!!

ΘΑ ΤΗΝ ΦΟΡΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΜΠΟΥΡΓΚΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΟΥ .....

Ε.Σ


Κώστας Ουίλς - Costas Wills 25 11 2018 "ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ"

https://www.youtube.com/watch?v=6ehM_ci0Jl4&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3eE3RovLHG3F7Qg0Tj_z2UcvD_aylJcp8fw_htaSLK2iej5hEsprPWy_0

Δείτε επίσης:

Τις 10-11 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα υπογράψει την καταστροφή της Ελλάδας, χωρίς να έχει ρωτήσει κανέναν.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2018, ο Τσίπρας βάζει την ταφόπλακα της Ελλάδος στο Μαρόκο.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ..ΣΤΙΣ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 .

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 10-11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ!!!

Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Γράφει ο Ευάγγελος Καρακώστας, βουλευτής Βοιωτίας

Μπορεί τα κόμματα της ξενοκρατίας τα οποία συγκροτούν το Τυραννικό Καθεστώς που εξουσιάζει να επιχειρούν με διάφορα τεχνάσματα να φέρουν την πολιτική ατζέντα στα μέτρα τους αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη, τούτο όμως, ευτυχώς, φαίνεται πως δεν αποδίδει σε οτι αφορά την Ελληνική Νεολαία, μια Νεολαία η οποία ξεσηκώνεται ορμώμενη μονάχα από το Εθνικό Καθήκον!

Σειρά καταλήψεων σχολείων λοιπόν, χτυπά τις σχολικές μονάδες της χώρας και κυρίως εκείνες των νομών της Μακεδονίας. Σειρά καταλήψεων βεβαίως, υπό μορφήν μιας πανεθνικής “επιδημίας η οποία εξαπλώνεται σκορπίζοντας ενθουσιασμό σε όσους εξακολουθούν να πιστεύουν και να αγωνίζονται για τα ακατάλυτα Εθνικά Ιδανικά και ταυτόχρονα ανησυχία πασιφανή, απόγνωση και εν τέλει πανικό σε εκείνους οι οποίοι πλουτίζουν καταστρέφοντας την Ελλάδα, υπηρετώντας τις επιταγές ξένων κέντρων εξουσίας.

Οι καταλήψεις τούτες ωστόσο, κανένα κοινό δεν έχουν μ’ εκείνες που πολλάκις έχει βιώσει ο χώρος της παιδείας και της δημόσιας εκπαίδευσης. Τα κίνητρά τους δεν έχουν να κάνουν με την ρητορική και την προπαγάνδα που η αριστερά επί δεκαετίες καλλιέργησε επιχειρώντας να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στη νεολαία. Διότι τώρα η Νεολαία δεν διαμαρτύρεται κατά του υπουργού Παιδείας και των υπουργικών πολιτικών, ούτε κατηγορεί αδιακρίτως και αδίκως οποιονδήποτε, καθοδηγούμενη από άθλιους πολιτικάντηδες που στόχο έχουν την πρόκληση πολιτικής αναταραχής για να ωφελήσουν το ένα ή το άλλο κόμμα.

Η κυβέρνηση όπως ήταν αναμενόμενο, κινητοποίησε αμέσως τους μηχανισμούς της, στρατευμένους δημοσιογράφους και το κόκκινο παρακράτος, προκειμένου να τις απαξιώσει, να τις ευτελίσει και στο τέλος να τις καταστείλει. “Μικρές μειοψηφίες φασιστικών, ακροδεξιών και εθνικιστικών στοιχείων τις οργανώνουν”, δηλώνουν οι ελληνόφωνοι ερυθροί Χμερ του κόκκινου ολοκληρωτισμού. Αλλά η Ελληνική Νεολαία απάντησε στεντόρεια και περήφανα: “Για τη Μακεδονία”!

Δυστυχώς για την κυβέρνηση και ευτυχώς για την Πατρίδα, χιλιάδες Έλληνες μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εθνικής Ψυχής για ξεσηκωμό προς υπεράσπιση των βωμών και εστιών των Προγόνων τους, προς διαφύλαξη της εθνικής τους ταυτότητας και της τιτάνιας πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Ξεχύθηκαν στους δρόμους των πόλεων της Μακεδονίας καθιστώντας σαφές και ξεκάθαρο στις πολιτικές δυνάμεις της προδοσίας και του ξεπουλήματος πως η Μακεδονία είναι η Ψυχή μας, είναι ελληνική και θα παραμείνει ελληνική. Κι αυτό για την Ελληνική Νεολαία, είναι αδιαπραγμάτευτο!

Η εξέλιξη αυτή ταρακούνησε το Καθεστώς. Το Καθεστώς το οποίο επιχείρησε αρχικά να σπιλώσει και να συκοφαντήσει τον μαθητικό Εθνικό Αγώνα και τα κίνητρά του και αφού απέτυχε, επιδιώκει τώρα να τρομοκρατήσει την Ελληνική Νεολαία μέσω του μεταπολιτευτικού παρακράτους των κομμουνιστικών συμμοριών: αναρχικοί και μπολσεβίκοι στην Μακεδονία καθώς και η κυβερνητική συνιστώσα του Ρουβίκωνα στην Αττική, πάντοτε σε συνεννόηση με το Καθεστώς και βέβαια τους κομμουνιστές καθηγητές που δρώντας ως φαιδροί και κατάπτυστοι πράκτορες της Στάζι, απειλούν και στοχοποιούν μαθητές. Για του λόγου το αληθές, διαβάστε όσα τα ελεγχόμενα μέσα αποβλάκωσης διέρρευσαν αναφορικά με την παράνομη εισβολή του Ρουβίκωνα σε σχολείο στο Γέρακα, οι μαθητές του οποίου χαρακτηρίζονται φασίστες επειδή τραγούδησαν το “Μακεδονία Ξακουστή”: “οι καθηγητές του σχολείου διαβεβαίωσαν τα μέλη του Ρουβίκωνα πως γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την έχουν υπό έλεγχο”!

Η Χρυσή Αυγή, το μοναδικό Πολιτικό Κίνημα το οποίο κατήγγειλε το ξεπούλημα της Μακεδονίας τόσο στη βουλή όσο και στους δρόμους συμμετέχοντας σύσσωμο στα μεγαλειώδη παλλαϊκά συλλαλητήρια για την προάσπιση της Μακεδονικής Πατρίδας, χαιρετίζει τον Ξεσηκωμό της Ελληνικής Νεολαίας και στέκεται υπερήφανα στο πλευρό της.

Παρεμπιπτόντως, η πανούκλα των κομμουνιστών κομισαρίων που έχει εξαπλωθεί σε όλο το φάσμα της δημόσιας εκπαίδευσης επιχειρώντας τον αφελληνισμό των Ελληνόπουλων, καλούσε μέχρι χθες τη Νεολαία να ξεσηκωθεί. Και σήμερα η Ελληνική Νεολαία ξεσηκώθηκε!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

 

 

 

 

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018

Ημερολόγιο 2019 δημοτικού στο Ρέθυμνο.

Προετοιμάσει τους νεοραγιάδες για την ζωή στο νεοθωμανικό προτεκτοράτο που ετοιμάζουν.


Ημερολόγιο 2019 δημοτικού στο Ρέθυμνο. Προετοιμάσει τους νεοραγιάδες για την ζωή στο νεοθωμανικό προτεκτοράτο που ετοιμάζουν.

Πριν από λίγο ήρθε στα χέρια μου αυτό το ημερολόγιο.
Συγχαρητήρια την επόμενη φορά να ζητήσετε συγνώμη από τους Τούρκους που κάποιοι ξυπόλητοι γέροι του Μόρια λευτέρωσαν τα παιδιά σας.
Να φορέσετε τσαντόρ και στα τέσσερα ραγιάδες.
Αί σιχτίρια πια.
Πηγή: Ραχήλ Μακρή

 

 

 

 

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018

ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΧΟΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ


ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΑΕΤΟΣ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΑΕΤΟΣ ΝΑ ΠΕΤΑΞΗ ΠΑΛΙ ΨΗΛΑ, ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ)

ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΧΟΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ

Ὁ Ὀρθόδοξος λαὸς τῆς Ἀνατολῆς, ἀλλὰ ἰδιατέρως τῆς Ἑλλάδος ἔγινε στόχος ἀγρίας πρωτοφανοῦς ἐπιθέσεως. Ἐχθροὶ τῆς Ὀρθοδόξου πίστεως ὐλισταί, ἄπιστοι, ἄθεοι, ἀλλὰ καὶ αἱρετικοὶ παλαιότεροι καὶ νεώτεροι, ποικιλώνυμοι, πτερωτοὶ δράκοντες τῆς Ἀποκαλύψεως, βαρεῖς λύκοι καλυπτόμενοι μὲ τὴν δορὰν τοῦ προβάτου ἔχουν ἐπιδράμει στὸν δυστυχισμένο μας λαό. Οὐνῖται, Παπισταί, Ἐπισκοπιανοί, Πρεσβυτεριανοί, Πεντηκοστιανοί, Ἀβδεντισταὶ (Σαββατισταὶ) Πλημμούθιοι…, Χιλιασταὶ καὶ ὅλα τὰ εἴδη τῶν αἱρέσεων εὑρίσκονται καὶ δροῦν ἀνάμεσά μας.
Οἱ σκοτεινές δυνάμεις έχουν βραχυκυκλώση το ταλαίπωρον Έθνος μας και είναι σαν αετός στο κλουβί…. Εμπρός να σπάσουμε την φυλακήν αυτή και ο αετός να πετάξει πάλι ψηλά, πολύ ψηλά, μέχρι τα άστρα του ουρανού…..
Μᾶς ἔρχεται στὴν Ἑλλάδα ἐκτὸς τῶν ἄλλων κακῶν… ὁ παπισμός.
Ὁ παπισμὸς εἶνε θηρίον τῆς Ἀποκαλύψεως….Τί ἐστί παπισμός; Σύνολο αιρέσεων. Και φοβούμαι δυστυχώς, ότι θα δούμε στη Μητρόπολη [των Αθηνών], -εγώ δεν πηγαίνω στη Μητρόπολη-, θα δείτε την επίσημη εορτή της 25 Μαρτίου…, μπροστά-μπροστά, πρώτον …σαν κόκορα, με τα φτερά του τα κολωτά να στέκεται δίπλα στον πρωθυπουργό, δεν ξέρω ποιος θα είναι τότε, ένας καρδινάλιος. Από ώρα σε ώρα ετοιμάζουν να μας φέρουν καρδινάλιο, για να φορέσουμε κουστούμι!
Η Ελλάς τους μοιρίζει χωριατίλα και θέλουν να μας φορέσουν Ευρωπαϊκό κουστούμι!… Μα, χίλιες φορές με φουστανέλα, χωριάτες, με χωριάτικο κουστούμι και Ελλάδα στην καρδιά…

Θέλει η κυβέρνηση να μας αλλάξει την φορεσιά μας! Θέλει να μας φορέσει το κουστούμι που ονομάζεται ΕΟΚ. Να γίνουμε Ευρωπαίοι. Να μιλούμε όπως οι Ευρωπαίοι, να ζούμε όπως οι Ευρωπαϊοι, να διώχνουμε τις γυναίκες όπως οι Ευρωπαίοι, να κάνουμε τα όργια των Ευρωπαίων!…..Εμείς όμως θέλουμε να μείνουμε Ελληνες και μόνον Ελληνες, Ορθόδοξοι Χριστιανοί..

Ἀπό τὸ βιβλίο τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αὐγουστίνου Καντιώτου

«Κόρακες τοῦ Οἰκουμενισμοῦ ἐξέλθετε τῆς Κιβωτοῦ», ἐκδοσή 2016, σελ.4

augoustinos-kantiotis.gr

 

 

 

 

 

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018

Πώς κατεδαφίζουν την Ορθοδοξία από τον κρατικό «κορμό» - Την μετατρέπουν σε ΜΚΟ!


Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Μάλλον πολύ λίγοι αντιλήφθηκαν στην αρχή όταν άκουσαν την συμφωνία Ιερώνυμου-Τσίπρα το ότι έκρυβε από πίσω της την ουσιαστική εκρίζωση της Ορθοδοξίας από τον βίο του Ελληνισμού και την μετατροπή της σε ένα είδος χριστιανικής ΜΚΟ

Εάν πραγματοποιηθούν τα όσα ζήτησε ο πρωθυπουργός, μέσα σε λίγα χρόνια η Ορθοδοξία, στην γενέτειρά της (γιατί είναι ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και έτσι έχει μεταφερθεί και στα άλλα ορθόδοξα έθνη, όπως σε Ρωσία, Σερβία, Γεωργία, Βουλγαρία κ.λ.π), θα έχει μετατραπεί από δόγμα που οδηγεί τις τύχες ενός Έθνους, σε «Λέσχη Φίλων της Ορθοδοξίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας (ή πρόθεσης συμφωνίας) που έκανε με τον Α.Τσίπρα κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά αυτό που όλοι αναρωτιούνται είναι τι κρύβεται πίσω από την συμφωνία αυτή και αυτό είναι η μείωση των κληρικών και των εκκλησιών (ως λειτουργούσες) στην Ελλάδα τα επόμενα 10 με 15 χρόνια έως και κατά 30% όπως ήδη έχουμε θίξει στο pronews.gr!

Η συμφωνία αυτή βγάζει εκτός Δημοσίου τους κληρικούς και εκτός της τακτικής μισθοδοσίας του κράτους. Αυτά αντικαθίστανται με σχέση ιδιωτικού δικαίου και με... επιδοματική πολιτική από το κράτος για τις πληρωμές των κληρικών.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον οι κληρικοί ως «ιδιωτικοί υπάλληλοι» μπορούν ακόμα και να απολυθούν ή τέλος πάντων οι γηραιότεροι εξ'αυτών να συνταξιοδοτηθούν «πρόωρα» και φυσικά να μην αντικατασταθούν, ενώ τα επιδόματα-μισθοί τους να μειωθούν μετά από ένα τέταρτο και ένα πέμπτο μνημόνιο που η χώρα μπορεί εκ νέου να υπογράψει στο μέλλον, κάτι διόλου απίθανο.

Τότε οι δανειστές θα μας πουν «δεν φτάνουν τα λεφτά για να πληρώνετε τα επιδόματα-μισθούς των κληρικών. Ή μειώστε τους κληρικούς ή μειώστε τα επιδόματα».

Τότε είναι πολύ πιθανό να επιλεγεί η λύση της μείωσης των κληρικών ώστε οι εναπομείναντες να μπορούν να ζουν με τα χρήματα που έπαιρναν.

Αν μειωθεί ο αριθμός των κληρικών αυτό αυτομάτως σημαίνει πως οι λειτουργούσες εκκλησίες θα είναι αισθητά λιγότερες.

Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι η παρουσία της Ορθοδοξίας στην χώρα θα γίνει και αυτή αισθητά μειωμένη.

Αυτό με την σειρά του θα μειώσει το ήδη βαλλόμενο ορθόδοξο φρόνημα των γηγενών Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών που έχουν ασπαστεί την Ορθοδοξία αποδεχόμενοι τα ιερά και τα όσια του Ελληνισμου΄.

Σιγά σιγά η Ορθοδοξία απλώς θα... ξεχαστεί.

Το ενδιαφέρον είναι τι θα πάρει την θέση των εκκλησιών. Μα φυσικά τζαμιά, όπως επί τουρκοκρατίας που θα αντιστοιχούν στον μελλοντικό πραγματικό πληθυσμό της χώρας που θα είναι σύντομα τουλάχιστον κατά 25% μουσουλμανικός λόγω της ανεξέλεγκτης ροής αλλοδαπών στην χώρα και επειδή γεννούν με πολύ υψηλούς ρυθμούς.

Αυτό είναι κάτι που το θέλει και το προωθεί ο ξένος παράγοντας επειδή θέλει η Ελλάδα να μετατραπεί σε πολυπολιτισμική χώρα για να είναι πιο εύκολα ελέγξιμη και να αποκοπεί από την Ορθοδοξία η οποία εκτός του ότι αποτελεί και εθνικό συστατικό, δημιουργεί και ιδιαίτερους δεσμούς με άλλους ορθόδοξους λαούς και ο νοών νοείτω.

Αυτές είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες. Υπάρχουν όμως και οι άμεσες συνέπειες που θα γίνουν πραγματικότητα την επόμενη κιόλας ημέρα.

Τον προβληματισμό του για τη περίφημη συμφωνία Εκκλησίας-Κυβέρνησης εκφράζει σε άρθρο του στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο πρώην Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά και νυν Γενικός Γραμματέας του πολιτικού κόμματος ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, Τάκης Μπαλτάκος , που εξηγεί πολύ ικανοποιητικά ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτές.

«Οι μπάντες δεν θα παιανίζουν πια, οι στρατιώτες δεν θα παρουσιάζουν όπλα, οι τελετές θα τελειώνουν χωρίς το «Υπερμάχω» και το παριστάμενο κοινό, απονευρωμένο και πνευματικά απονεκρωμένο, θα παρακολουθεί ανήμπορο, ενώ ο Μητροπολίτης, αποκομμένος πια από τις κρατικές τελετές, θα παραμένει περίκλειστος στην Μητρόπολη του, απλό στέλεχος πλέον μιας αποδυναμωμένης ΜΚΟ που θα ονομάζεται, κατ’ ευφημισμον, ¨Εκκλησία της Ελλάδος¨.

Η εκκλησία, όμως, έχει ιστορία, η εκκλησία έχει παράδοση, βυζαντινή παράδοση, όχι παράδοση δυτική, ή σύνοδος τη Φερράρα απέτυχε, η εκκλησία εδώ είναι συνυφασμένη με το κράτος, επειδή το κράτος είναι ο λαός και η εκκλησία με τον λαό ταυτίζονται.

Δεν είναι μόνο ο μισθός των κληρικών το πρόβλημα. Είναι πρωτίστως αυτό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και κάτι άλλο. Το κύρος. Το κύρος που δίνει στους Μητροπολίτες η κρατική υπόσταση. Από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα το κύρος αυτό έμεινε αμείωτο. Γιατί πρέπει τώρα να εξοβελισθεί; Ποιός ο λόγος; Τι θα διαφέρει η εκκλησία του ουδετερόθρησκου κράτους από ΜΚΟ; Γιατί πρέπει να καγχάσουν και να θριαμβολογήσουν οι πλανεμένοι και οι αγνοούντες;

Αυτοί, ωστόσο, μπορούν να παραμένουν πιστοί στην πλάνη τους, οι αρχιερείς, όμως, που επιδιώκουν την συμφωνία με τους άθεους τι άραγε προσδοκούν;

Τον Σαούλ τον μετέστρεψε ο Κύριος, ουδείς άλλος…..»

Εδώ επιχειρείται κάτι επιπλέον από την εκρίζωση της Αληθινής Θρησκείας.

Με το Σκοπιανό επιχειρείται να αποκοπεί ο Ελληνισμός από το αρχαίο του μεγαλείο, το οποίο ένα πολύ μεγάλο μέρος το αποτελεί ο Μ.Αλέξανδρος, ο Φίλιππος, ο Αριστοτέλης και τα Ελληνιστικά Βασίλεια.

Τώρα με την εκρίζωση της Ορθοδοξίας επιχειρείται η αποκοπή από την ένδοξη μεσαιωνική Ελληνική Ιστορία και από το μεγαλείο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Όσο για την νεώτερη Ιστορία, επιχειρείται η υποχρεωτική «αλβανοποίηση» από διάφορους ανιστόρητους κύκλους, των Αγωνιστών του 1821 με το γνωστό επιχείρημα ότι οι Αρβανίτες είναι... Αλβανοί και άλλα τέτοια παράλογα, άρα αποκοπή ακόμα και από την νεώτερη Ιστορία.

Τι άλλο έχουμε; Χιλιάδες αλλοδαπούς να εισρέουν στην χώρα συνεπώς σε λίγα χρόνια σοβαρή δημογραφική και θρησκευτική αλλοίωση της Ελλάδας με σκοπό την δημιουργία ενός πολυφυλετικού, πολυθρησκευτικού «αχταρμά» του οποίου στο τέλος θα του έχουν κλέψει ολόκληρη την Ιστορία!

 

 

 

 

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ .


ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΨΗΦΙΖΕΙΣ .

Δημοκρατία θα είχες αν :

_Οι τρείς ανεξάρτητες Αρχές ,η Νομοθετική ,η Εκτελεστική και η Δικαστική ,ήταν πραγματικά Ανεξάρτητες
_Η χώρα δεν είχε παραδώσει την Εθνική της Κυριαρχία
_Δεν καταντούσε υποθηκευμένος "χώρος"
- Είχε νομισματική ανεξαρτησία και εθνικό νόμισμα που θα μπορούσε να το υποτιμήσει και να κάνει τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων σε αντίθεση με το ευρώ που υποτιμά το βιοτικό επίπεδο και τις ζωές των ανθρώπων .
-Δεν είχαν ξεπουληθεί τα πάντα ,μέσω ενός υπερταμείου που το χειρίζονται ξένοι
-Δεν είχαν εκδιωχθεί τα νιάτα από την πατρίδα
-Πλήρωνες φόρους στο κράτος και όχι χαράτσια σε μια Ανεξάρτητη ξενοδιοικούμενη Αρχή ,όπου ούτε ο ίδος ο ΥΠΟΙΚ δεν δικαιούται να ελέγξει και η οποία είναι τόσο "δημοκρατική " και τόσο "διαφανής" όπου δεν δίνει λόγο ΠΟΥΘΕΝΑ δηλαδή δεν υπόκειται σε ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ .
-Υπήρχε ΙΣΟΝΟΜΙΑ ,ΙΣΗΓΟΡΙΑ και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
-Είχες λόγο και λαμβάνονταν υπ ΄όψιν η ετυμηγορία σου ,η ΛΑΙΚΗ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ για την μη παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας ,της Εθνικότητας , της ψεύτικης Μακεδονικής γλώσσας και της πλαστογράφησης της ιστορίας σου όταν έκανες τα δύο μεγαλειώδη συλλαλητήρια αλλά και όσα ακολούθησαν .
-Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε ρόλο γλάστρας και μάλιστα ακριβοπληρωμένης .
-Η χώρα δεν καθίστατο έρμαιο του κάθε πλειοψηφούντος που για άλλα τον ψήφισες και ακριβώς τα αντίθετα έπραξε ,μόνο και μόνο επειδή γνωρίζει πως αρκεί να σου υφαρπάξει την ψήφο και να μην λογοδοτήσει ποτέ αλλά να εξασφαλίσει τέσσερα χρόνια εξουσίας που θα κάνει ό,τι γουστάρει και όχι ό,τι υποχρεούται από την ΛΑΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ .
Αν νομίζεις λοιπόν πως έχεις Δημοκρατία επειδή σου δίνουν (ακόμα ) στην κατεχόμενη χώρα μας το δικαίωμα να ψηφίζεις μόνο και μόνο για να έχουν νομότυπη κάλυψη στις ανομίες τους για τις οποίες φρόντισαν και φροντίζουν με τον Νόμο περί (μη) ευθύνης υπουργών ,είσαι βαθιά νυχτωμένος .
Με τα σημερινά δεδομένα ,θα πρέπει να ρίχνουμε ζάρια η να πηγαίνουμε στις καφετζούδες ή να μυρίζουμε τα δάχτυλα μας ,γιατί μετά το ταμείο΄της κάλπης ,τίποτα δεν σου εγγυάται πως επέλεξες πρόγραμμα μέσω του κόμματος που ψήφισες το οποίο και θα εφαρμόσει .
Αντιθέτως ,εδώ εκτός του να επιλέξεις πρόγραμμα ,θα πρέπει να έχεις και ....μαντικές ικανότητες ως προς το ποιός προτίθεται να το εφαρμόσει ή όχι .
Γιατί τακτικότατα το πρόγραμμα είναι μόνο για να σε δελεάσει και να σου αρπάξει την ψήφο αλλά όχι για να εφαρμοστεί ....
Με το υπάρχον σύστημα ,αρκεί να αρπάξουν την ψήφο σου με κάθε μέσον και μετά ....μη τον είδατε τον Παναγή ...
Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ .
Δεν έχουν Δημοκρατία στις αποικίες ,πόσο περισσότερο στις μπανανίες .
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά ,ολισθαίνουμε σε ακόμα χειρότερα μονοπάτια καθεστωτικού ολοκληρωτισμού .
Οποιος δεν είναι μαζί τους ,είναι εναντίον τους ,είναι "φασίστας " και κάθε άλλο κοσμητικό που δεν βάζει ανθρώπου νους .
Η δε συγκεκριμένη λέξη ,έχει γίνει καραμέλα .....
Οχι κύριοι δεν είναι φασίστες όσοι είναι εναντίον των πολιτικών της παράδοσης της χώρας ,της τυφλής υποτέλειας ,στους νεοναζί κατακτητές μας με το προσωπείο της ΕΕ.
Ξεχάσαμε ακόμα και να διαφωνούμε σε κόσμιο επίπεδο δημιουργικού διαλόγου και κολλάμε μια ταμπέλα κι όποιον πάρει ο ...χάρος !
Ποτέ άλλοτε από την μεταπολίτευση και έπειτα δεν είδαμε τέτοιο χαμηλό επίπεδο λόγου ,επιπέδου " ταμπέλας " και καφενέ ,ακόμα και μεταξύ πολιτικών αρχηγών .
Τέτοια σκοπούμενη πόλωση και τέτοια άνοδο των άκρων αλλά και των ακραίων χαρακτηρισμών ελλείψει επιχειρημάτων!
Βοήθεια μας ....

Ε.Σουραβλά

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΑ,

ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΓΟΝΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ,

ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΟΠΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΑ

Η κόπρος του Αυγεία συμβολίζει τη διαφθορά μιας κοινωνικής ή πολιτικής κατάστασης που για χρόνια πολλά μαστίζει έναν τόπο που δυσοσμεί απαίσια.

Είναι η αμαρτωλή περίοδος των τραπεζιτών – δυναστών σου,της ψευδοαριστεράς ,ψευδοδεξιάς των ψευτονεοφιλελεύθερων, ψευδοσοσιαλιστών,που ανήκουν όλοι στο ίδιο μαντρί,μια χρονική περίοδος κοινωνικής σκλαβιάς, πνευματικού σκότους, ανθρώπινης εκμετάλλευσης και ισοπέδωσης των κοινωνικών και των ηθικών αξιών.

Τα δύο ποτάμια Αλφειός και Πηνειός που χρησιμοποίησε ο Ηρακλής με το νερό τους να καθαρίσει τους στάβλους, συμβολίζουν την καθαρτική ιδιότητα του νερού.

Θα ξεπλύνουν τις πνευματικές και ψυχικές ακαθαρσίες αφυπνίζοντας τις ανθρώπινες συνειδήσεις.

Οι μάσκες και τα προσωπεία θα πέσουν και θα διαχωριστεί η ήρα από το στάρι.

Τα ιστορικά ψέματα και οι «κατασκευασμένες» θεωρίες θα καταρρεύσουν!

Πολλά «πιστεύω» μας θα μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αφού σίγουρα θα αλλάξουν πάρα πολλά.

Νικόλαος Β. Θ.

One thought on “ΕΛΛΗΝΑ ,ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΓΟΝΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ,ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΟΠΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΑ…”

 1. Takis says:

  Ναι ναι ραγια ήρθες η ώρα χαχαχα χαχαχα χαχαχα χαχαχα κοπρω λαός και μόνο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 

 

 

 

 

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ...!! Ο καθηγητής Ιστορίας στην Οξφόρδη Robin Lane Fox, ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ τους Έλληνες πολιτικούς για τη Μακεδονία


Ο καθηγητής Ιστορίας στην Οξφόρδη Robin Lane Fox, ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ τους Έλληνες πολιτικούς για τη Μακεδονία

«Η Μακεδονία είναι Ελληνική» ξεκαθαρίζει ο καθηγητής Robin Lane Fox, που θεωρείται από τους επιφανέστερους μελετητές της Αρχαίας Ιστορίας της Μακεδονίας.

«Η Μακεδονία είναι ένα ελληνόφωνο βασίλειο της Βορείου Ελλάδας, που κατοικείται από ανθρώπους που χρησιμοποιούν ελληνικά ονόματα, έχουν το ελληνικό ημερολόγιο τη λατρεία των αρχαίων Ελλήνων», εξηγεί ο Φοξ.

Μάλιστα, ο καθηγητής χαρακτήρισε εξωφρενικές τις αιτιάσεις των Σκοπίων. «Εκείνοι που ζουν στα Σκόπια και υποστηρίζουν ότι εκεί είναι η Μακεδονία, η πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι αμαθείς και εξωφρενικοί» , επισημαίνει, σημειώνοντας με νόημα:

«Είναι σαν να πει κανείς ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει τις ρίζες του στη Λευκορωσία κι ότι η Οξφόρφη ήταν το Μινσκ». Τι έχουν να πουν σε αυτό όσοι Έλληνες δηλώνουν ανοιχτοί σε σύνθετη ονομασία ή όσοι λένε ότι «δεν ξέρουν καμία χώρα που να λέγεται Σκόπια»; pentapostagma.gr

Δείτε το βίντεο:https://youtu.be/fa50mTjtbAs?t=59

 

 

 

 

Κλειστόν λόγω Εφορίας: Πώς έκλεισε το μποστάνι του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου

Ο διευθυντής του σχολικού συνεταιρισμού που έκλεισε λόγω Εφορίας, μιλά αποκλειστικά στη HuffPost Greece

Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου

Το 2017, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, έφτιαξαν ένα πολύ πετυχημένο μποστάνι, γεμάτο λαχανικά και λουλούδια. Ενα χρόνο αργότερα, τους χτύπησε την πόρτα η Εφορία και υποχρεώθηκαν να το κλείσουν.

«Όταν στις άλλες χώρες οι σχολικοί συνεταιρισμοί χρηματοδοτούνται, στην Ελλάδα, φορολογούνται» δήλωσε στη HuffPost Greece, o διευθυντής του σχολείου, Βασίλης Μισαηλίδης.

Αν δεν πληρωθεί το τέλος επιτηδεύματος 800 ευρώ που ζητάει η Εφορία, ο λαχανόκηπος θα μείνει ανάμνηση. 

«Πρέπει να βγει διυπουργική απόφαση που να καλύπτει τους σχολικούς συνεταιρισμούς», δηλώνει ο κύριος Μισαηλίδης, που δεν βλέπει άλλη λύση, μέχρι στιγμής, από το λουκέτο.

Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου

Πώς άρχισε η ιστορία;

Όλα άρχισαν όταν το σχολείο άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό, δημιουργώντας μάλιστα το δικό του ΑΦΜ, καθώς σύμφωνα με το νόμο που υπάρχει από το 1997, «όταν τα έσοδα του σχολικού συνεταιρισμού ξεπεράσουν το ποσό των 30.000 δραχμών (100 ευρώ), υποχρεούνται να καταθέσουν τα υπόλοιπα στην τράπεζα. Το περασμένο έτος ξεπέρασαν το ποσό αυτό και τα υπόλοιπα κατατέθηκαν στη τράπεζα όπως όριζε ο νόμος. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη για τους σχολικούς συνεταιρισμούς, αγνόησαν τη λέξη «σχολικός» και συμπεριφέρθηκαν σαν να είναι κανονική επιχείρηση.

«Προσπαθήσαμε να δείξουμε στα παιδιά να είναι έννομοι, αλλά υπήρχε η ερώτηση “γιατί έπρεπε να είμαστε νόμιμοι; Αν δεν δηλώναμε τα χρήματά μας όπως ορίζει ο νόμος δεν θα συνέβαινε όλο αυτό» αναφέρει ο διευθυντής. Με άλλα λόγια, το να είσαι νόμιμος στην Ελλάδα είναι κατάρα.

https://www.youtube.com/watch?v=81lezrOIYTc

Η πρώτη καμπάνα

«Όταν καταθέσαμε τη φορολογική μας δήλωση τον περασμένο Ιούλιο, το εκκαθαριστικό έγραφε τέλος επιτηδεύματος 135 ευρώ για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο» συνεχίζει ο κύριος Μισαηλίδης περιγράφοντας τον Γολγοθά που πέρασαν για να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για σχολική δραστηριότητα, χωρίς κάποια θετική εξέλιξη. «Τα έσοδά μας για το 2017 ήταν 260 ευρώ από τις δωρεές των μελών. Πληρώσαμε τα 135 ευρώ και αναμένονται και τα υπόλοιπα “χαράτσια” που συνολικά θα κυμανθούν από 500 έως 600 ευρώ», τονίζει. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, 45 μαθητές της Δ‘, της Ε’ και της ΣΤ′ Δημοτικού, αναμένεται να μην ασχοληθούν ξανά σύντομα με τη γεωργία.

Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου

Η προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ο πρόεδρος του σχολικού συμβουλίου είναι εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης και ήταν συμπαραστάτης των προσπαθειών του σχολείου, αλλά δεν κατάφερε να βρεί κάποια ουσιαστική λύση. Την προσπάθεια εύρεσης διυπουργικής απόφασης μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και Οικονομικών έκανε και η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Αικατερίνη Ιγγλέζη, καταθέτοντας πρόταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει άκαρπη.

https://www.youtube.com/watch?v=qK9nZqLsF7Y

Το αβέβαιο μέλλον

Τα βεβαιωμένα χρέη πρέπει να πληρωθούν, τονίζουν οι αρμόδιοι. Ο διευθυντής τονίζει πως η δικαίωση θα έρθει αν όχι μόνο δεν επιβαρυνθούν από το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, καθώς το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, αλλά και να αλλάξει η νομοθεσία για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που μόνο καλά στοιχεία επιφέρει στον εκάστοτε μαθητή που συμμετέχει.

«Ας κάνουμε την αρχή, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο εγγύς μέλλον», επισημαίνει. Διαφορετικά, θα αναγκαστούν να βγουν στην επαιτεία για να αποπληρώσουν ένα χρέος που ουσιαστικά δεν τους αναλογεί, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωσή τους.

Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου

Η ανακοίνωση

«Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να κλείσουμε τον Σχολικό Συνεταιρισμό του Δημ. Σχολείου Ολύνθου «Το Περιβόλι» διότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε οικονομικά στο «τέλος επιτηδεύματος» που μας επέβαλε η Εφορία!!

Δεν είμαστε έμποροι! δεν είμαστε εμπορική επιχείρηση! Είμαστε Σχολικός Συνεταιρισμός που προωθούμε την σχολική καινοτομία και επιχειρηματικότητα η οποία σε όλα τα δυτικά κράτη επιδοτείται, δυστυχώς στην χώρα μας φορολογείται.

Προσφέραμε στους  μαθητές μας την μάθηση της υπευθυνότητας, της δημοκρατικότητας, της αυτοβοήθειας, της αλληλεγγύης. Η δημοκρατία στην τάξη, ο καθένας προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Μαθαίνει το παιδί να ζει ομαδικά, να αναπτύσσεται, να έχει γνώμη, να λαμβάνει αποφάσεις, να υποτάσσεται στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, να παίρνει τα πρώτα μαθήματα ενός υπεύθυνου πολίτη. Πραγματικά, ένας μαθητής συνεταιριστής είναι ήδη ένας υπεύθυνος και συνειδητοποιημένος μικρός πολίτης του τόπου του.

Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου

Για την ιστορία

«Θελήσαμε να διδάξουμε την νομιμότητα και την συνεταιριστική αγωγή στους μαθητές μας και απογοητευτήκαμε. Η καταστατική και σύννομη λειτουργία του Σχολικού Συνεταιρισμού απαιτεί Τραπεζικό Λογαριασμό που για να εκδοθεί χρειάζεται ΑΦΜ. Εδώ το νομικό πλαίσιο του ΥΠΠΕΘ έρχεται σε αντίθεση με του Υπουργείου Οικονομικών! διότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τους Σχολικούς Συνεταιρισμούς. Το Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη μόνο την λέξη «Συνεταιρισμός»  σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011 έρχεται και επιβάλλει τέλος επιτηδεύματος 800 € στον «ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ»!! το οποίο έγινε γνωστό σε μας με την συμπλήρωση της Φορολογικής Δήλωσης του Συνεταιρισμού για το οικονομικό έτος 2017.

Παρακαλέσαμε για την άμεση νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ που θα επίλυε το πρόβλημα αλλά τίποτα!

Οι εντυπώσεις μας και οι αναμνήσεις μας είναι άριστες και προτείνουμε: Την οργανωτική στήριξη του θεσμού των σχολικών συνεταιρισμών και η θεσμική τους κατοχύρωση μέσα από την απλοποίηση του σημερινού νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, το οποίο είναι πολύ σύνθετο και απαιτεί μεγάλη, άσκοπη και ιδιαίτερα κουραστική γραφειοκρατική ενασχόληση από τα παιδιά, με τη δημιουργία ενός νέου πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού πλαισίου που θα λειτουργεί ενισχυτικά και όχι κατασταλτικά στην προσπάθεια για την εδραίωση των σχολικών συνεταιρισμών.

Ευχαριστούμε από καρδιάς ΟΛΟΥΣ αυτούς που στάθηκαν δίπλα μας και μας στήριξαν στο δύσκολο έργο μας.»

 

 

 

 

 

 

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018

Να φύγει Αυτός.! - ΚΙ ΟΧΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ.!


Να φύγει Αυτός.! - ΚΙ ΟΧΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ.!

ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΘΕ ΑΝΑΦΟΡΑ
ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ.!

Ουσιαστικά θέλουν να αφαιρέσουν από το Σύνταγμα της Ελλάδας κάθε τι το οποίο χαρακτηρίζει την ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ.

Ο ΑΘΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΥΤΕ ΔΙΑΒΑΣΕ, ΟΥΤΕ ΒΙΩΣΕ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΤΟ ΘΕΟ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΟΥΝΑΕΙ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΘΕΪΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ,

ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ,
(ΔΙΟΤΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ),
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΥΛΟΓΗΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ,
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ,
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ,
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ, ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΞΩΚΛΗΣΙΑ,
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΑΣΚΗΤΕΣ ΕΝ ΖΩΗ,
ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ,

Ε, ΟΧΙ .!

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ...!!!

ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΥΤΟΣ - ΚΙ ΟΧΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ.!

ΤΙ ΛΕΕΙ ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΧΥΣΑΝ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ;

ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ, ΔΙΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΜΟΝΟ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.!

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ:

1. ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

2. ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 3 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ Η ΦΡΑΣΗ: "Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη"

ΚΙ ΕΝΩ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΟΤΙ Η ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ, ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ
ΑΦΕΝΟΣ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΤΙ: "γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό"
ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ: "Ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας."

ΜΑ Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ ΗΔΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 13 ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: "Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός. Kάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. "

ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΡΗΚΕΥΣΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΡΩΤΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΜΕ ΜΙΑ ΤΟΥ ΦΡΑΣΗ: "ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν" (Κατά Μάρκον κεφ.8, στ.34)

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ:

3. ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΟΡΚΟΥ, ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ. ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΕΔΩ ΟΤΙ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΑΥΤΟΣ ΟΡΚΟΣ (ΑΡΘΡΟ 59), ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ: "στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας".

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ.!

ΑΡΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΥΤΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΣΧΕΔΙΑ,

ΑΛΛΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ.!

ΠΟΙΟΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: "'Οταν μου πειράξουν ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΟΥ, θα μιλήσω, θα'νεργήσω κι ό,τι θέλουν ας μου κάνουν.!

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: "Πρέπει να φυλάξετε την Πίστη σας και να τη στερεώσετε, διότι όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε ΠΡΩΤΑ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.!"

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: "Αν δεν αντιδράσουμε, θα σηκωθούν οι προγονοί μας από τους τάφους.!"


https://www.youtube.com/watch?v=tDYqzQjVvQc
https://www.youtube.com/watch?v=tDYqzQjVvQc

 

 

 

 

Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018

Η αρχαία ελληνική διατροφή και το μυστικό συστατικό της η Ζέα


Όλες οι χρήσεις και οι ιδιότητές της
Το αρχαιότερο δημητριακό και βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων. Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, Emmer και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel), ή την Σίκαλη, ή ακόμα και με το καλαμπόκι, μια και η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο ασπρόσιτος (ασπροσίτι) είναι το δημητριακό ζέα.

Με το δημητριακό Dinkel αντί για το κριθάρι, φτιάχνεται η ομώνυμη μπύρα, όμως το δημητριακό αυτό δεν είναι η ζέα (όπως αναφέρεται σε ορισμένες πηγές), διότι η Λατινική του ονομασία είναι Triticum spelta.

Ο Ηρόδοτος (5ος αι. π.κ.ε.) αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά από ζέα και περιφρονούσαν το σιτάρι και το κριθάρι. Ο θεόφραστος (4ος αι. π.κ.ε.) διακρίνει σαφώς τη ζέα από την όλυρα, χαρακτηρίζοντας την πρώτη ως το πλέον αποδοτικότερο μεταξύ πολλών άλλων δημητριακών. Σύμφωνα, με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα, η ζειά (όλυρα) είχε καλλιεργηθεί αποκλειστικά ως το μοναδικό δημητριακό από τους πρώτους Ρωμαίους στην αρχή της ιστορίας τους και αυτό αποδεικνύεται και από τη χρησιμοποίηση τους σε όλες τις θρησκευτικές τελετές τους.

Ο γιατρός Γαληνός (2ος αι. π.κ.ε.) αναφέρει την όλυρα ως το τρίτο σε θρεπτική αξία δημητριακό μετά το κριθάρι και το σιτάρι, ενώ όπως μας πληροφορεί ο Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.κ.ε.) στην εποχή του ήταν διαδεδομένη μια πανάρχαια συνήθεια των Ελλήνων και των Ρωμαίων: η μίξη χονδροαλεσμένων κόκκων ζέας και σιταριού, που λεγόταν “κρίμνον”, και το οποίο ήταν ένα παχύρρευστο θρεπτικό ρόφημα που ονομαζόταν “πολτός” (χυλός).

Μα ένα άσχημο παιχνίδι παίχτηκε ει βάρος των Ελλήνων και ας διαβάσουμε πόσο σωστά το αναλύει ο στρατηγός Γ. Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ. Περιγράφει ωραιότατα και πολύ σωστά, τον λόγο που είναι αδύνατον ο άνθρωπος που τρέφεται με σιτάρι, να ξεκολλήσει από τις εμφυτεύσεις που του περνάνε από την νηπιακή του ηλικία.

«Ζειά και γιατί φάρμακο σου πρέπει να είναι ή τροφή σου» Όμάδα επιστημόνων έφθασε εις τήν Θεσσαλονίκην, όπου εύρισκες τότε ανθρώπους άπό όλες τις φυλές. Ήρεύνησε προσεκτικά και έδημοσίευσε τό 1922 τό πρώτο σύγγραμμα διά τις ομάδες αίματος και τις ιδιαιτερότητες εκάστης. Οί Έλληνες είναι κατά πλειοψηφία “0″ ομάδος και οί υπόλοιποι “Α” ομάδος, οί Χάζαροι είναι “Β” ομάδος κ.λπ.

Αρχάς του 1923 στέλνουν εις τήν Θεσσαλονίκη ένα ζευγάρι ιατρών διά νά εξετάσει τήν διατροφήν τών Ελλήνων, επηρεασμένη άπό τόν Ιπποκράτη, ό όποιος έλεγε εις τους ασθενείς ”φάρμακο σου είναι ή τροφή σου”.

Άρα αυτοί έσκέφθησαν, έχει καθιερώσει εις τόν Έλληνα υγιεινή διατροφή, ποια είναι όμως ή βασική τροφή; Οί ερευνηταί κατέληξαν, σύντομα, ότι βασική τροφή τών Ελλήνων είναι τό ψωμί. Τό ψωμί όμως τών Ελλήνων ήταν από Ζειά και όχι άπό σιτάρι. Είς τά χημικά εργαστήρια συνέκριναν γρήγορα αλεύρι άπό Ζειά και Σιτάρι καί μέχρι τό 1926 διαπιστώνουν ότι: Είς τόν εγκέφαλο του ανθρώπου υπάρχει ένας αδένας μεγέθους διδράχμου τόν όποιον ονόμασαν “Αμυγδαλή” ή “Αμύγδαλα”.

Αυτός ό άδήν δημιουργεί τήν μνήμην καί τήν φαντασίαν είς τους ανθρώπους με 300 διαφορετικές πρωτεΐνες (Αμινοξέα). Αυτές οί πρωτεΐνες διά νά συνδεθούν μεταξύ των καί νά δημιουργήσουν τά συμπλέγματα της μνήμης καί νά διατηρηθούν αυτά είς τόν χρόνον, χρειάζονται μίαν δύναμιν, μίαν κόλλα, διά νά κολλήσουν. Αυτήν τήν κόλλα τήν προσφέρουν οί τροφές μας καί τήν ονομάζουμε πρωτεΐνη στηρίξεως, πού σημαίνει συγκόλλησις καί σταθεροποίησις τής μνήμης.

Τό ψωμί πού τρώμε άπό τό Σιτάρι έχει τελείως διαφορετικές πρωτεΐνες στηρίξεως άπό τό ψωμί άπό τη Ζειά. Εδώ ακριβώς έγκειται καί ή διαφορά τους. Είς τό Σιτάρι υπάρχει άφθονη ή γλουτένη. Ή γλουτένη είναι μία ισχυρή κόλλα καί χρησιμοποιείται ώς φυσική κόλλα ύπό τών ανθρώπων στην καθημερινή ζωή των. Ή γλουτένη όμως ώς πρωτείνη – στηρίξεως- (συγκόλλησις) τών πρωτεϊνών του εγκεφάλου διά τήν δημιουργίαν τής μνήμης είναι καλή μέν, διότι δημιουργεί ίσχυράν μνήμην, αλλά περιορισμένην, διότι συγκολλά περισσότερες πρωτεΐνες των απαιτουμένων και περιορίζει τό απόθεμα αυτών. Αποτέλεσμα είναι να περιορίζει την μνήμην εις πολύ λίγες εικόνες.

Έτσι καταστρέφει τήν φαντασίαν και τό δημιουργικό πνεύμα. Είναι δε εγκληματική, διότι έμμεσα καταστρέφει τήν ύγείαν και τό πνεύμα, τήν πρόοδον και τον πολιτισμόν του ανθρώπου. Ή γλουτένη του σιταριού καταστρέφει τήν ύγείαν, τό πνεύμα, τήν μεγαλοφυίαν, τον πολιτισμόν της άνθρωπότητος, διότι ώς ισχυρή κόλλα έπικολλάται εις τά τοιχώματα όλων τών αγγείων πού διέρχεται, πεπτικούς σωλήνες, έντερα, φλέβες, αρτηρίες κ.λπ. Ένεκα τούτου παρακωλύει τήν σωστήν πέψιν, κενώσεις και κυκλοφοριαν του αίματος, μέ τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις είς τήν ύγείαν.

Είς τόν εγκέφαλον ώς πρωτεΐνη στηρίξεως κολλά ισχυρά τις πρωτεΐνες τής μνήμης μέ αποτέλεσμα, ό,τι παραστάσεις και ιδέες έβίωσεν τό παιδί είς τήν ήλικίαν 3-7 ετών, όσο λανθασμένες καί άν είναι, όσο πιό δυνατές και ξεκάθαρες αποδείξεις περί πλάνης του και άν του παρουσιάσεις αργότερα, δεν πρόκειται ώς ενήλικας νά άπορρίψη τις αποθηκευμένες μνήμες και δοξασίες του περί θεού, πολιτικής, κ.λπ. Δι’ αυτό ακριβώς οί θρησκείες, οι Δικτάτορες, οι έξουσιασταί μας μέ διάφορα τεχνάσματα καί ωραία λόγια προσπαθούν νά ποδηγετήσουν τά παιδιά άπό μικρή ηλικία και έσοφίστηκαν τά κατηχητικά, τις πολιτικές νεολαίες.

Οί Δικτάτορες καί οί Τραπεζίτες είσήγαγον τήν πολιτικήν είς τά σχολεία μέ πρόφασιν, δήθεν, τήν προπαρασκευήν ενήμερων πολιτών, ενώ στην ουσία εκπαιδεύουν τυφλούς δούλους του τραπεζικού συστήματος. Όποιος από εσάς πιστεύει είς τήν ανεξάρτητον σκέψιν τών ανθρώπων, ας άγωνισθή διά τήν κατάργησιν του συνδικαλισμού είς όλα τά σχολεία, πλην πανεπιστημίων. Επομένως ή γλουτένη του σιταριού είναι καί ή τροχοπέδη τής εξελίξεως καί του πολιτισμού.

Ταυτοχρόνως, τροχοπεδεί και τήν έλευθέραν σκέψιν καί πνευματικήν άνοδον του άνθρωπου και τόν καθιστά δούλον του ιερατείου, του κατεστημένου, διότι αγωνίζεται και θυσιάζεται δια αξίες πού του ενέπνευσαν τά οργανωμένα συμφέροντα και όχι ή φύσις. Είναι όλοι οι αγώνες του εναντίον των φυσικών νόμων.

Αντίθετα ή πρωτεΐνη στηρίξεως της Ζειά (πληθυντικός Ζειαΐ) διασπάται από τά ένζυμα και αφομοιώνεται σάν καλή τροφή άπό τόν οργανισμό.

Αυτό τό χαρακτηριστικό της την κάνει πολύτιμη εις τόν ανθρώπινο οργανισμό. Διότι ενώ χρησιμεύει ώς πρωτεΐνη “στηρίξεως” (συγκόλλησις – σταθεροποίησις) εις τις πρωτείνες μνήμης του εγκεφάλου, δεν μπλοκάρει αυτόν, δέν δημιουργεί σταθερές και άναλοίωτες ενώσεις σάν βαρύδια στον έγκέφαλον, ώς ή γλουτένη του σιταριού, και αφήνει τόν εγκέφαλο νά λειτουργή ελεύθερα νά συλλαμβάνη, νά σκέπτεται νέες ιδέες, δοξασίες, νά δημιουργεί όνειρα, φαντασία, επιστήμη, κ.λπ.

Οί αρχαίοι Έλληνες τό εγνώριζαν πολύ καλά αυτό, δι’ αυτό εκτρέφοντο μόνο μέ Ζειά εγνώριζαν ότι ή Ζειά τρέφει τό πνεύμα. Αυτό μας τό λέει ό Αισχύλος εις τό ύμνον του προς τήν Δήμητρα: “Δήμητερ ή θρέψασα τήν έμήν φρένα είναι με άξιον τών σων μυστηρίων” (Αισχύλος)

Επίσης δέν φράσσει τά αγγεία πού διέρχεται, φλέβες, αρτηρίες, κ.λπ. Δέν παρουσιάζει τις πολλές ασθένειες πού παρουσιάζει ή γλουτένη. Έπί πλέον ή Ζειά περιέχει άφθονα βιταμίνη Ο και πολλά ιχνοστοιχεία πού χρειάζεται ό οργανισμός μας, συν τό άμινοξύ “Λυσίνη” τό πολυτιμωτατο συστατικον δια τόν οργανισμό μας, πού σήμερα οί άνθρωποι τό αγοράζουμε πανάκριβα ώς συμπλήρωμα τής διατροφής μας, ένώ θά τό είχαμε άπό τό ψωμί της Ζειάς δωρεάν.

Η Ζειά

*Βοηθάει στην άπορρόφησιν τών θρεπτικών συστατικών (ca, mg) κ.ά

* Καταστέλλει τις φλεγμονές πού χρονίζουν στον οργανισμό καίκαταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.

*Καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου (εμποδίζει τήν ανάπτυξιν και μετάστασιν του καρκίνου).

*Περιέχει τό βασικό αμινοξύ Λυσίνη (Lycin) πού ενισχύει τόανοσοποιητικό σύστημα και είναι τό βασικό στοιχείο στην βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.

Έκτος των ανωτέρω τά άρτοπαρασκευάσματα άπό αλεύρι Ζειάς είναι εύγεστα καί άσυγκρίτως νοστιμότερα άπό τά αντίστοιχα μέ αλεύρι σιταριού. Έάν δέ φάτε ψωμί ή μακαρόνια άπό Ζειά θά ερωτήσετε, τον κρέμασαν οι Έλληνες αυτόν που τους έστέρησε αυτήν τήν ασύγκριτη άπόλαυσιν; Θά πάρετε τήν άπάντησιν ότι, του στήνουν συνεχώς ανδριάντες σέ πλατείες, στην Βουλή, και δίδουν τό όνομα του στις λεωφόρους γιά νά μην τό ξεχάσουν ποτέ.Καί τότε θά διερωτηθήτε, τί φταίει; Νά φταίει άραγε ή μεγάλη πανουργία καί εμπειρία των κοσμοκρατόρων μόνον, ή μήπως ή δουλικότης των μωροφιλόδοξων και λοιπών οργανωμένων στις μυστικές εταιρείες των;

pentapostagma.gr

 

 

 

 

100 χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου:

5 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε

Στο πλευρό ποιών πολέμησε η Ελλάδα και κατά ποιων μεγάλων δυνάμεων της εποχής

wikimedia commons

Την 11η Νοεμβρίου 2018 εορτάζονται 100 χρόνια από τη λήξη του Α′ Παγκοσμίου Πολέμου που κόστισε τη ζωή σε περί τα 10εκατ. στρατιώτες και σε έως και 10εκατ αμάχους. Για τις παλαιότερες γενιές ήταν ο «Μεγάλος Πόλεμος» μέχρι να έρθει το ξέσπασμα του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου και να αιματοκυλήσει μια ακόμη γενιά

Με το πέρασμα των χρόνων, των δεκαετιών και πλέον ενός αιώνα, με τις γενιές εκείνων που πολέμησαν ή έζησαν τα γεγονότα του «Μεγάλου Πολέμου» να έχουν φύγει από τη ζωή και την ζωντανή μνήμη να χάνεται, αλλά και εξαιτίας της φρίκης του B’ Παγκοσμίου Πολέμου που ακολούθησε και σκέπασε ό,τι είχε προηγηθεί, ο Α′ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί για πολλούς, ένα κορυφαίο  ιστορικό γεγονός, για το οποίο όμως γνωρίζουν ελάχιστα.

Στις αρχές του έτους μάλιστα, σε έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια από τις χώρες πρωταγωνιστές του «Mεγάλου Πολέμου» που μέχρι σήμερα τιμά τη λήξη του με πολύ ξεχωριστό τρόπο κάθε χρόνο, διαπιστώθηκε πως η γενιά των Millennials δεν έχει ιδέα για τα γεγονότα της περιόδου. Άλλοι πιστεύουν πως ηγέτης της Βρετανίας κατά την Α Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ο Τσώρτσιλ και άλλοι πως ήταν η Θάτσερ ή πιστεύουν πως το Ηνωμένο Βασίλειο πολέμησε κατά των Γάλλων αντί κατά των Γερμανών.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τις γνώσεις των Millennials και στις ΗΠΑ σε σειρά ερευνών που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια και πολύ πιθανό και στην Ελλάδα.

Παραθέτουμε λοιπόν μερικά βασικά στοιχεία για τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο με αφορμή των επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του. Σημειώνεται πως οι αρκετά αριθμητικά στοιχεία παρουσιάζονται κατά προσέγγιση καθώς υπάρχουν ποικίλουν ανάλογα με την κάθε ιστορική μελέτη.

 • Περισσότερες από 70 εμπόλεμες χώρες

Ο αριθμός είναι συμβολικός αφού οι περισσότερες από τις χώρες αυτές δεν ήσαν ακόμη ανεξάρτητες, αλλά είτε ενταγμένες σε έξι αυτοκρατορίες ή αποικιακές δυνάμεις. Από τη μια πλευρά λοιπόν ήταν οι δυνάμεις της Αντάντ (Εγκάρδια Συμμαχία) δηλαδή: Βρετανική Αυτοκρατορία, Γαλλία, Ρωσική Αυτοκρατορία, Βασίλεια της Σερβίας,  της Ρουμανίας, του Μαυροβουνίου, της Ιταλίας, της Ελλάδας, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Δημοκρατία της Κίνας και οι αντιμαχόμενη πλευρά ήταν αυτή των Κεντρικών Δυνάμεων: Γερμανική Αυτοκρατορία, Αυστροουγγαρία, Βουλγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία. .

Βέβαια όλες οι χώρες δεν μπήκαν στον πόλεμο την ίδια χρονικά στιγμή.

Ο Μεγάλος Πόλεμος αφορά πληθυσμό 800 εκατομμυρίων, το ήμισυ του πληθυσμού της Γης εκείνη την εποχή.

Περί τις είκοσι χώρες θα κατορθώσουν να παραμείνουν ουδέτερες, οι περισσότερες στην Λατινική Αμερική και στην βόρεια Ευρώπη.

 • 70 εκατομμύρια στρατιώτες

Περί τα 20 εκατομμύρια άνθρωποι επιστρατεύονται από τις εμπόλεμες χώρες στις αρχές του πολέμου, αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς, για να φθάσει στα 70 εκατομμύρια για το σύνολο της διάρκειας του πολέμου.

Περισσότερα από 8 εκατομμύρια άνθρωποι κατατάσσονται στην Γαλλία, 13 εκατομμύρια στην Γερμανία, 9 εκατομμύρια στην Αυστροουγγαρία, 9 εκατομμύρια στην Μεγάλη Βρετανία (περιλαμβανομένων των αποικιών) 18 εκατομμύρια στην Ρωσία, 6 εκατομμύρια στην Ιταλία, 4 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι επιστρατεύονται στην βρετανική αυτοκρατορία - κυρίως στην Ινδία - και στις γαλλικές αποικίες της υποσαχάριας και της βόρειας Αφρικής (600.000 άνθρωποι).

 • 10 εκατομμύρια στρατιώτες νεκροί

Ο πόλεμος θα αφήσει πίσω του συνολικά 10 εκατομμύρια νεκρούς και 20 εκατομμύρια τραυματίες μεταξύ των στρατιωτών. Η κατανομή ανά χώρα είναι:

 • Ρωσία: 2 εκατομμύρια νεκροί (5 εκατομμύρια τραυματίες)

 • Γερμανία: 2 εκατομμύρια (4,2 εκατομμύρια)

 • Γαλλία: 1,4 εκατομμύριο (4,2 εκατομμύρια)

 • Αυστροουγγαρία: 1,4 εκατομμύριο (3,6 εκατομμύρια)

 • Μεγάλη Βρετανία και η αυτοκρατορία: 960.000 (2 εκατομμύρια)

 • Ιταλία: 600.000 (1 εκατομμύριο)

 • Οθωμανική Αυτοκρατορία: 800.000

Αναλογικά, ο μικρός σερβικός στρατός υφίσταται τις τρομακτικότερες απώλειες: 130.000 νεκροί και 135.000 τραυματίες, τα τρία τέταρτα των δυνάμεών του.

Στις εμβληματικές μάχες του Βερντέν και της Σομ, το 1916, θα σκοτωθούν, τραυματισθούν, εξαφανισθούν 770.000 και 1.200.000 άνθρωποι αντίστοιχα και από τις δύο πλευρές των εμπολέμων.

Ομως, αναλογικά, η έναρξη του πολέμου είναι η πλέον πολύνεκρη: 27.000 γάλλοι στρατιώτες θα σκοτωθούν στις 22 Αυγούστου 1914, που είναι η πλέον πολύνεκρη ημέρα σε ολόκληρη την ιστορία του γαλλικού στρατού.

Το 70% των νεκρών και των τραυματιών είναι θύματα του πυροβολικού και 5 έως 6 εκατομμύρια θα μείνουν ανάπηροι. Τα χημικά όπλα, που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1915 δεν θα προκαλέσουν παρά 20.000(!) θανάτους. Αλλά θα μείνουν βαθιά χαραγμένοι στην μνήμη.

 • Εκατομμύρια νεκροί άμαχοι

Ο πόλεμος κινήσεων στο ανατολικό μέτωπο, η έξοδος των πληθυσμών, οι λιμοί, στη συνέχεια ο εμφύλιος πόλεμος στην Ρωσία και οι μεταπολεμικές περιφερειακές συρράξεις προκάλεσαν 5 έως 10 εκατομμύρια νεκρούς μεταξύ του πληθυσμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων ιστορικών. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνεται 1,2 έως 1,5 εκατομμύριο Αρμενίων -ο αριθμός αμφισβητείται- στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 • Πρόσθετες πληροφορίες

 • 6 εκατομμύρια αιχμάλωτοι

 • 20 εκατομμύρια άμαχοι υπό καθεστώς κατοχής. Η γερμανική, αυστροουγγρική ή βουλγαρική κατοχή αφορά κυρίως το Βέλγιο, την Γαλλία, την Πολωνία και την Σερβία.

 • 10 εκατομμύρια πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 • 3 εκατομμύρια χήρες και 6 εκατομμύρια ορφανά.

 • 1,3 δισεκατομμύριο οβίδες εκτοξεύθηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου.

 • 10 δισεκατομμύρια επιστολές και δέματα ανάμεσα στους στρατιώτες του δυτικού μετώπου και των οικογενειών τους.

 • Το κόστος του πολέμου αντιπροσωπεύει 3 έως 4 φορές το ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών που θα βγουν ρημαγμένες από αυτόν.

Πηγές: ΑFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Express.co.uk  10/11/2018

 

 

 

 

 

 

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018

Ελλάδα χωρίς Ορθοδοξία; ~ πρωτοπρ. Γεώργιος Μεταλληνός


Ελλάδα χωρίς Ορθοδοξία;...
(Ορθοδοξία ή Ελληνισμός;)
Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός
Ομότιμος καθηγητής Θεολογικής Σχολής
Πανεπιστημίου Αθηνών
Κάθε δίλημμα σήμερα του τύπου «Ορθοδοξία ή Ελληνισμός» είναι όχι μόνο πλαστό, αλλά και εθνοκτόνο. Γιατί σημαίνει τάση επιστροφής στην ατέλειά μας, στην παλαιά αγωνιώδη αναζήτησή μας.
Ενώ για τον Ελληνισμό, που διασώζει την αυτοσυνειδησία του, το ζητούμενο ευρέθη. Είναι η Ορθοδοξία.
«Είδομεν το φως το αληθινόν ... εύρομεν πίστη αληθή! Εύρομεν την αλήθειαν».
Κάθε αποδέσμευση του Ελληνισμού από την Ορθοδοξία δεν συνιστά μόνο τραγικό διαμελισμό της υπάρξεώς μας, αλλά και καθαρό παραλογισμό...
Όπου χάνεται η Ορθοδοξία, χάνεται και ο Ελληνισμός!
Ιδού γιατί κάθε παρόμοια επιδίωξη συνιστά οπισθοδρόμηση και όχι πρόοδο.
Γιατί μετέχει στο «συντηρητισμό» των αιρέσεων, των «ελληνιστικών λήρων» κατά τον Μέγα Φώτιο. (λῆρος= λόγος εντυπωσιακός αλλά χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, παραλήρημα, φλυαρία, ανοησία)
Το τραγικότερο όμως, συνιστά, ιδιαίτερα σήμερα, απώλεια κάθε δυνάμεως αυτοπροστασίας, με απόληξη τον ραγιαδισμό και την υποδούλωση.
Το μόνο που έχει να προσφέρει ο σημερινός Ελληνισμός στον κόσμο είναι η Ορθόδοξη παράδοσή του.
Ο Ελληνισμός σώζεται εκεί κυριολεκτικά μέσα στην Εκκλησία. Εκεί σώζεται η γλώσσα και εθνική μας συνείδηση.
Γι' αυτό πολεμείται η Εκκλησία.
Για να αποσυνδεθεί τελείως ο Ελληνισμός από την Ορθοδοξία σε όλες τις δομές του εθνικού μας βίου.
Αυτός είναι ο λόγος και γι' αυτό θα αντιστεκόμαστε μέχρι θανάτου.
Το «Κρυφό Σχολειό» ήταν η ανεπίσημη φροντίδα της Εκκλησίας να διδάσκει τη γλώσσα και την ιστορία μας στα σκλαβόπουλα. Και έτσι σωθήκαμε με όλη την Ιστορική μας ύπαρξη.
Αν στην πολυώνυμη δουλεία μας δεν είχαμε την κιβωτό της Εκκλησίας, θα καταντούσαμε όλοι «χανουμάκια» των Τούρκων ή των Φράγκων.
Η Εκκλησία έσωσε τον τρόπο υπάρξεως μας, τον πολιτισμό και το φρόνημα μας.
Η Θεία Λειτουργία είναι η πηγή του πολιτισμού μας. «Άνω σχωμεν τάς καρδίας» και «αγαπήσωμεν αλλήλους».
Αυτός ο «σταυρός» είναι ο πολιτισμός μας.
Χωρίς «καθαρή καρδιά» δεν μπορούμε να πλησιάσουμε τον Θεό. Αυτά ζούμε στην Λειτουργία μας, αυτό το ήθος παράγει η ζωή μας στην Εκκλησία.
Μέσα σε αυτήν την κιβωτό, λοιπόν, θα σώσουμε την ελληνορθόδοξη ταυτότητά μας.
Τόσο λίγο όμως γίνεται αυτό συνείδηση σε πολλούς, ώστε σε στιγμές αυτοκριτικής να ανακαλείς στη μνήμη σου ένα λόγο του μικρασιάτη ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη, που γράφηκε μεν στα 1936, αλλά παραμένει επίκαιρος και σήμερα:
«Όσο προχωρεί ο καιρός και τα γεγονότα, ζω ολοένα με το εντονότερο συναίσθημα πως δεν είμαστε στην Ελλάδα, πως αυτό το κατασκεύασμα, που τόσοι σπουδαίοι και ποικίλοι απεικονίζουν καθημερινά, δεν είναι ο τόπος μας, αλλά ένας εφιάλτης, με ελάχιστα φωτεινά διαλείμματα, γεμάτα μια πολύ βαριά νοσταλγία.
Να νοσταλγείς τον τόπο σου ζώντας στον τόπο σου, τίποτα δεν είναι πιο πικρό».
Η επανεύρεση συνεπώς στην δύστροπη εποχή μας του ορθοδόξου πατερικού προτύπου, όπως ενσάρκωσαν και διέσωσαν όλοι οι άγιοι Πατέρες, είναι η μοναδική μας ελπίδα...


Ελλάδα χωρίς Ορθοδοξία;...
Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός
Ομότιμος καθηγητής Θεολογικής Σχολής
Πανεπιστημίου Αθηνών
logosfotos

 

 

 

 

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018

Παντού ΕΛΛΑΔΑ !!!

Τα ελληνικά αγάλματα που αποκαλύφθηκαν στην αρχαία Γέρασα


Τα ελληνικά αγάλματα που αποκαλύφθηκαν στην αρχαία Γέρασα


Μετά από χρόνια σχολαστικής δουλειάς, μια γαλλική αρχαιολογική ομάδα που ανασκάπτει τα ανατολικά λουτρά της ρωμαϊκής εποχής της ελληνικής πόλεως Γέρασα στην σημερινή Ιορδανία , αποκάλυψε αρκετά άθικτα γλυπτά από την ελληνορωμαϊκή περίοδο .
Η παρουσίαση των ευρημάτων που  Ανακαλύφθηκαν αγάλματα στην ελληνική πόλη Γέρασα της Κοίλης Συρίας (Ιορδανία)

Τα Μεγάλα Ανατολικά Λουτρά στην Γέρασα

Η Αφροδίτη του Μηνόφαντου,Μια εκδήλωση για την προβολή των γλυπτών πραγματοποιήθηκε πρόσφατα  στο Κέντρο Επισκεπτών αρχαίας πόλεως Γέρασα και προσέλκυσε μεγάλο αριθμό τοπικών και ξένων ενδιαφερομένων, μεταξύ των οποίων ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ιορδανία David Bartolloti και ο επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Γέρασα ( Jerash ) Ziyad Ghuneimat.

Στην ομιλία του, εξ ονόματος της υπουργού Τουρισμού Lina Annab, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Issa Gammoh, δήλωσε ότι πολλά έργα θα εφαρμοστούν τον επόμενο χρόνο για την προώθηση του τουρισμού στην Γέρασα ( Jerash), όπως η ανανέωση του Swam Souk στο πλαίσιο ενός σχεδίου σύνδεσης της σύγχρονης και το αρχαίας Γέρασα (Jerash), προσθέτοντας ότι σήμερα η πόλη  έχει περίπου 250 τουριστικές εγκαταστάσεις.

Τα αγάλματα που βρέθηκαν μαζί (27 από αυτά), σε μια πολύ μικρή περιοχή των Μεγάλων Ανατολικών Λουτρών, θα "εμπλουτίσουν τις επισκέψεις στην πόλη  Jerash και θα ενισχύσουν τη γνώση για τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Ιορδανίας για τους επισκέπτες, ιδιαίτερα για τους μαθητές", δήλωσε ο Gammoh στους Jordan Times στο περιθώριο της εκδήλωσης.

"Εργαζόμασταν από το 2016 μέχρι το 2018 με γερμανική, γαλλική και ιορδανική ομάδα και ήταν αδύνατη χωρίς βοήθεια από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας και το Ίδρυμα Gerda Henkel", δήλωσε ο καθηγητής Thomas Weber-Karyotakis, επικεφαλής της γαλλικής ομάδας στην αρχαία Γέρασα ( Jerash ).

Τα αγάλματα αντιπροσωπεύουν τη ελληνίδα θεά  Αφροδίτη, θεά του έρωτα και της αγάπης, και τον Δία, τον υπέρτατο θεό στο  Πάνθεον του Ολύμπιου , καθώς και τις ένθρονες Μούσες . Η κολοσσιαία μορφή της Αφροδίτης δημιουργήθηκε  από πεντελικό μάρμαρο από την περιοχή της Αθήνας, ενώ το γλυπτό του Δία ήταν φτιαγμένο από μάρμαρο από τη Βόρεια Ελλάδα, δήλωσε ο Weber-Karyotakis.
Τα Μεγάλα Ανατολικά Λουτρά στην Γέρασα

Ο Βέμπερ-Καρυωτάκης πρόσθεσε ότι το έργο της ομάδας, με επικεφαλής τον Γάλλο μελετητή Thomas Lepaon και τον εαυτό του, ήταν η συνέχεια της έρευνας που διεξήγαγε ο βετεράνος αρχαιολόγος Jacques Seigna, ο οποίος πέρασε δεκαετίες μελετώντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Γέρασα .
Τοπογραφικό σχέδιο των Μεγάλων Ανατολικών Λουτρών  της Γεράσας

Το άγαλμα της Αφροδίτης έχει μια ελληνική επιγραφή πέντε γραμμών στην πλίνθο, η οποία ανέφερε ότι το άγαλμα δωρίστηκε από έναν τοπικό ιερέα, τον Δημήτριο, σύμφωνα με τον Γερμανό εμπειρογνώμονα, ο οποίος σημείωσε ότι η επιγραφή υποδεικνύει επίσης την ασυνήθιστα ακριβή ημερομηνία αφιέρωσης  στις 20 του  Μαρτίου  του έτους 154 μ.Χ.
Πρόταση πλάγιας όψης των Μεγάλων Ανατολικών Λουτρών στην Γέρασα


Τα ονόματα των Μουσών στη ελληνική και αργότερα και στην ρωμαϊκή  μυθολογία είναι:

Κλειώ: Μούσα της ιστορίας. Σύμβολά της ήταν η σάλπιγγα, η κλεψύδρα και απεικονιζόταν με περγαμηνές και ένα δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι.

Καλλιόπη: Πρώτη απ’ όλες και πιο σεβαστή, προστάτιδα της επικής ποίησης, μούσα της ευγλωτίας. Απεικονίζεται συνήθως με χρυσό στεφάνι στο κεφάλι, κρατώντας πινάκιο και γραφίδα και συχνά με τα Ομηρικά έπη στα γόνατά της.

Πολύμνια: Αρχικά η μούσα που ενέπνεε τους ύμνους και τα τραγούδια προς τιμήν των θεών. Στις παραστάσεις τη βλέπουμε στοχαστική, με μακρύ μανδύα και πέπλο.

Τερψιχόρη: Μούσα της λυρικής ποίησης και του χορού. Συναντάται καθισμένη κρατώντας μια λύρα.

Ερατώ:   Μούσα του υμεναίου και της ερωτικής ποίησης με σύμβολό της τη λύρα

Ευτέρπη: Κόρη της μουσικής. Αργότερα ονομάστηκε μούσα της λυρικής ποίησης. Αρχικά ανήκε στην ακολουθία του Διονύσου. Σύμβολό της ήταν ο διπλός αυλός

Θάλεια: Μούσα της βουκολικής ποίησης και της κωμωδίας. Απεικονίζεται με στεφάνι κισσού και κρατώντας στο δεξί χέρι μάσκα θεάτρου και στο αριστερό μια ράβδο.

Μελπομένη: Μούσα της τραγωδίας. Απεικονίζεται πλάι στο Διόνυσο, φορώντας τραγική μάσκα ή κρατώντας την τραγική μάσκα στο ένα χέρι και ένα μαχαίρι στο άλλο.

Ουρανία: Μούσα της αστρονομίας και της αστρολογίας. Συνήθως συναντάται στις παραστάσεις κρατώντας στο δεξί χέρι διαβήτη και στο αριστερό μια ουράνια σφαίρα.
Η περιοχή των Μεγάλων Ανατολικών Λουτρών

Αυτό το μνημειακό συγκρότημα κολύμβησης - ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα σε ολόκληρη την Ανατολή - χτίστηκε το δεύτερο μισό του 2ου αι. μ.Χ. στην κοιλάδα του Χρυσόρροου ποταμού και στη συνέχεια διευρύνθηκε προς τα τέλη του αιώνα ή στην αρχή του επόμενου ακόλουθα κάτω από τους αυτοκράτορες Severin, ο μελετητής επεξεργάστηκε.
Πρόσθεσε ότι τα κατασκευαστικά έργα που έγιναν κατά την περίοδο των αυτοκρατόρων Σεβίρων  αφορούσαν κυρίως μια  αίθουσα με κίονες με εξέδρα , η οποία χτίστηκε "προσκολλημένη στο βόρειο τμήμα του αρχικού πυρήνα του συγκροτήματος κολύμβησης".
Η εξέδρα κατά την ανασκαφή


|Η εξέδρα μετά την ανασκαφή

Ο μελετητής είπε ότι αυτή η αίθουσα θυμίζει τις "αυτοκρατορικές αίθουσες" της Μικράς Ασίας, ήταν διακοσμημένη με γλυπτά σύμφωνα με πολλές βάσεις αγαλμάτων, τα περισσότερα από τα οποία έφεραν ελληνικές επιγραφές.
Οι στόχοι των τριών ανασκαφών ήταν να δημιουργήσουν αρχιτεκτονικές συνδέσεις μεταξύ του συγκροτήματος κολύμβησης και της σκαλωσιάς και να μάθουν περισσότερα για το σχέδιο γλυπτικής διακόσμησης, δήλωσε ο Weber -Karyotakis.
"Ένα σημαντικό μέλος της ομάδας ήταν ο Ιταλός εμπειρογνώμονας για την αποκατάσταση, ο Franco Sciorilli, ο οποίος πέρασε 24 χρόνια δουλεύοντας σε διάφορα έργα στην Ιορδανία και την περιοχή", δήλωσε ο Βέμπερ-Καρυωτάκης προσθέτοντας ότι αν και είναι ένας από τους λίγους ξένους εμπειρογνώμονες δεκαετίες εργασίας στην Ιορδανία, αισθάνεται σαν  πραγματικός  Ιορδανός ».


Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΡΑΣΑ


Ἀγάθηι Τύχηι . Ὑπὲρ σωτηρίας τοῦ κυρίου
Ἀυτοκράτωρος Δημήτριος Ἀσκληπιωδώρου
κατὰ δὲ υἱοθεσίαν τὴν Ἀφροδίτην σὺν τῇ βάσει κ(αὶ) κόνχῃ καὶ
βωμῷ σὺν ἑστίᾳ ἱερώμενος ἐφιλοτιμήσατο.

Στο κάτω μέρος μιας κολοσσιαίας ιστάμενης Αφροδίτης με επιγραφική αφιέρωση στα ελληνικά στην πρόσθια και δεξιά πλαϊνή πλίνθο, στη δεξιά πλευρά της ένας γυμνός Έρωτας που οδηγούσε ένα δελφίνι ,που κρατά ένα χταπόδι στο ράμφος του . Ένας Έλληνας κάτοικος της πόλεως ( καθήκοντος ιερατείας χωρίς ακρίβεια στη λατρεία κάποιου θεού ) Δημήτριος, γιος του Ασκληπιόδωρου, δωρίζει αυτό το άγαλμα για την ευημερία του αυτοκράτορα Αντωνίνου Πίου στις 20 Μαρτίου 154 μ.Χ., που βρέθηκε στις 7 Μαΐου 2016 στα Ανατολικά Λουτρά. Γέρασα (Jerash) , Αρχαιολογικό Μουσείο, (αρ. καταλόγου 4).Πολλά αγάλματα της θεάς δημιουργήθηκαν και κατά την ρωμαϊκή εποχή κύρια από Έλληνες γλύπτες .Σε  όλα αυτά τα αγάλματα μπορεί να εντοπιστεί το πρότυπό τους λίγο πολύ, απευθείας στην Αφροδίτη του Κνίδου που δημιούργησε ο Πραξιτέλης τον 4ο αιώνα π.Χ., ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση ήταν η πρώτη αρχαία απεικόνιση γυμνής  θηλυκής μορφής .Ἔτους ιϚσ’  =216  Ξανδικοῦ κ’ = 20 - Το σύστημα καταμέτρησης του έτους είναι σπάνιο, ξεκινά με δεκάδες, μεμονωμένες μονάδες και εκατοντάδες: Το πρώτο γράμμα σημαίνει 10, το δεύτερο 6 και το τρίτο 200. Το άγαλμα έτσι χρονολογείται από αυτή την επιγραφή στη 20η μέρα στη μακεδονική ημερολογιακή συνήθεια ο μήνας Ξανθικός (Ξανδικός) του έτους 216 στην εποχή της Γέρασα, ήτοι στις 20 Μαρτίου 154 μ.Χ. ,  βασιλεύει ο Αντωνίνος ο Ευσεβής


ΣΗΜΕΙΩΣΗ α : Ο Τίτος Φούλβος Αίλιος Αδριανός Αντωνίνος ( 19 Σεπτεμβρίου 86 - 7 Μαρτίου 161), γνωστός ως Αντωνίνος ο Ευσεβής (Antoninus Pius), ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 138 έως το 161. Ήταν θετός γιος και διάδοχος του ΑδριανούΚατάγονταν από αριστοκρατική και πλούσια οικογένεια. Ξεχώριζε για την ωραιότητα του, την ευγένεια, τη φιλοπονία, τη μόρφωση και την τιμιότητα. Διαδέχτηκε τον Αδριανό το 138, αφού διήλθε από όλη την κλίμακα της ρωμαϊκής ιεραρχίας και υιοθετήθηκε από αυτόν.
Στις αρχές της βασιλείας του κατέθεσε την τεράστια ατομική του περιουσία στο δημόσιο ταμείο. Διέγραψε φόρους, έκανε δωρεές σε πολίτες, μοίραζε άρτο και διοργάνωνε θεάματα, αλλά παρ' όλα αυτά τα οικονομικά του κράτους ήταν ανθηρότατα κατά τον θάνατό του. Στην Σύγκλητο συμπεριφερόταν σαν απλό μέλος της και ποτέ δεν έπαιρνε αποφάσεις χωρίς να συμβουλευτεί τους ηγέτες της. Περιέστειλε την αυστηρότητα του νόμου, θέσπισε ευεργετικές διατάξεις για τους δούλους, φρόντισε για την εκπαίδευση άπορων νέων και έδωσε σε διδασκάλους και φιλοσόφους προνόμια συγκλητικών. Φαίνεται ότι δεν ήταν αυστηρός με τους Χριστιανούς -τουλάχιστον όχι περισσότερο από άλλους αυτοκράτορες. Απέφευγε τους πολέμους κι επαναλάμβανε συνεχώς την ρήση του Σκιπίωνα "προτιμώ να σώσω ένα πολίτη παρά να σκοτώσω χίλιους εχθρούς". Αναγκάστηκε όμως σε μικροπολέμους για την καταστολή εξεγέρσεων στη Βρετανία, στην Μαυριτανία και στην Ιουδαία.
Ήταν ιδιαίτερα δίκαιος ως ηγεμόνας και η φήμη του είχε φθάσει μέχρι τις Ινδίες, όπου ηγεμόνες της περιοχής ζητούσαν την διαιτησία του σε διαφορές με τους Βακτριανούς και τους Υρκανούς. Η βασιλεία του θεωρείται μια από τις καλύτερες περιόδους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και όχι μόνο. Φαινόταν ότι είχε επιτευχθεί η ιδεώδης διακυβέρνηση. Θετός γιος και διάδοχος ήταν ο επίσης περίφημος Μάρκος Αυρήλιος. Απεβίωσε το 161 μ.Χ.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ β  : Το Μακεδονικό ημερολόγιο εφαρμόστηκε στην Εγγύς Ανατολή την εποχή των Σελευκιδών και ουσιαστικά ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου του 312 π.Χ., που ο Σέλευκος Α΄ Νικάτορας ανήλθε στο θρόνο της Βαβυλώνας. Σύμφωνα τότε με το νέο ημερολόγιο η αρχή του έτους ξεκινούσε από την 1η Οκτωβρίου και υιοθετήθηκε επίσημα από τη διοίκηση και τους Έλληνες εποίκους.

Οι 12 μήνες του Μακεδονικού ημερολογίου ήταν οι εξής:
1oς μήνας: Δίος, μήνας αφιερωμένος στον Ολύμπιο Δία
2ος μήνας: Απελλαίος, μήνας αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Στη διάρκεια αυτού το μήνα τελούνταν μια γιορτή όπου τα αγόρια, τα απελλαία, αφιερώνονταν στον Απόλλωνα.
3ος μήνας: Αυδυναίος, μήνας αφιερωμένος στον Άδη καθώς τελούνταν η γιορτή Αυδωναία.
4ος μήνας: Περίτιος, ο μήνας αυτός πήρε το όνομά του από την ετήσια γιορτή των Περιτίων.
5ος μήνας: Δύστρος, δεν έχει γίνει γνωστή η ετυμολογία αυτού του μήνα.
6ος μήνας: Ξανθικός, μήνας αφιερωμένος στον Απόλλωνα Ξάνθου που οι στρατιώτες τελούσαν τη γιορτή των Ξανθικών.
7ος μήνας: Αρτεμίσιος, ο μήνας ήταν αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη.
8ος μήνας: Δαίσιος, ο μήνας ήταν αφιερωμένος στο Διόνυσο Δαίσιο.
9ος μήνας: Πάνημος, άγνωστη παραμένει και η ετυμολογία αυτού του μήνα.
10ος μήνας: Λώος, ο μήνας πιθανότητα ήταν αφιερωμένος στον Δία Λώιο και τελούσαν τη γιορτή Λώια.
11ος μήνας: Γορπιαίος, μήνας αφιερωμένος στην Αθηνά Γοργωπία και τελούσαν τη γιορτή Γορπιαία.
12ος μήνας: Υπερβερεταίος, αυτόν το μήνα τελούσαν τη γιορτή των Υπερβερεταίων προς τιμή του Δία Υπερβερέτα
Φαίνεται πάντως πως το Μακεδονικό ημερολόγιο χρησιμοποιούνταν και από τις ελληνικές πόλεις αλλά και από τον ντόπιο πληθυσμό μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ. που αντικαταστήθηκε από το ρωμαϊκό

Η Αφροδίτη του Μηνόφαντου

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΑΓΑΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΑΣΑ
Το άγαλμα της θεάς που είδαμε πριν και βρέθηκε στην Γέρασα έγινε σύμφωνα με πρότυπο, άγαλμα της Αφροδίτης, το άνωθεν εικονιζόμενο, όπου και  αυτό  σύμφωνα με την επιγραφή που φέρει δημιουργήθηκε  μετά από ένα πρότυπο άλλου αγάλματος . Στο άγαλμα αυτό της Αφροδίτης  μπορεί κανείς να διαβάσει την επιγραφή   "ἀπὸ τῆc / ἐν Τρῳάδι / Ἀφροδίτηc / Μηνόφαντοc / ἐποίε" . Ο Μηνόφαντος ήταν Έλληνας γλύπτης, προφανώς του 1ου αιώνα π.Χ.και  Loewy υποθέτει ότι το άγαλμα βρισκόταν στην πόλη  Αλεξάνδρεια Τρωάς (Η Αλεξάνδρεια ήταν ελληνιστική πόλη που βρισκόταν στα παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι (λίγο νοτιότερα) από την Τένεδο )  την εποχή του Αντιγόνου και του Λυσίμαχου (314-284 π.Χ.).Η Αφροδίτη του Μηνόφαντου, όμως, παρουσιάζει περισσότερα ανθρώπινα χαρακτηριστικά από την Αφροδίτη του Κνίδου, με μια λεπτή σφοδρή έκφραση μακριά από την απελευθέρωση του Ολύμπιου μοντέλου του Πραξιτέλη.

H Γέρασα
Η Γέρασα ήταν σπουδαία αρχαία ελληνική πόλη στη Δεκάπολη της Κοίλης Συρίας. Βρισκόταν μεταξύ της Πέλλας και της Φιλαδέλφειας. Ήταν κτισμένη στις όχθες του ποταμού Χρυσορρόα (σημ. Barada).

Ο πλούτος της πόλης έμεινε στην ιστορία, ώστε να ονομάζεται "Πομπηία της Μέσης Ανατολής"[εκκρεμεί παραπομπή]. Ο ιστορικός των Ελληνιστικών χρόνων Πολύβιος παρομοιάζει με στρατόπεδο (δύο κύριες λεωφόροι που την χώριζαν σε σχήμα σταυρού, σε τετράγωνα, τερμάτιζαν σε πύλες. Η Αγορά βρισκόταν στην μια πλευρά του κυρίου δρόμου, αλλά ποτέ πάνω σε αυτόν. Στις πλευρές της είχε στοές και άλλα δημόσια κτήρια.

Η τέταρτη πλευρά της ήταν ανοικτή στον κύριο δρόμο. Οι δρόμοι είχαν ωραία πλακόστρωση κι αυστηρά πρόστιμα επιβάλλονταν για την ρύπανσή τους). Πράγματι η Γέρασα είχε δύο κάθετους, προς την κεντρική λεωφόρο δρόμους, οι οποίοι χώριζαν την πόλη σε 6 μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα. Η κεντρική λεωφόρος φέρει διπλή επιβλητική κορινθιακή κιονοστοιχία και ωραίο πλακόστρωτο που ακόμη σώζεται σε καλή κατάσταση.

Ο αρχαιολογικός χώρος της ελληνικής πόλεως Γέρασα σε σχέδιο του 1818

Αρχαίες ελληνικές επιγραφές από την πόλη, αλλά και φιλολογικές μαρτυρίες τόσο του Ιαμβίχου , ο και του Μεγάλου Ετυμολογικού, συνδέουν την ίδρυση των Γεράσων με τον Μεγάλο Αλέξανδρο, ή τον στρατηγό του, Περδίκκα, που εγκατέστησε εκεί παλαίμαχους Μακεδόνες στρατιώτες. Το γεγονός αυτό θα έλαβε χώρα κατά την άνοιξη του 331 π.Χ., όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έφυγε από την Αίγυπτο, διέτριψε στην Συρία και μετά κατευθύνθηκε για τη Μεσοποταμία. Το γεγονός αυτό συνδέεται με την επανάσταση των Σαμαρειτών οι οποίοι έκαψαν ζωντανό τον Μακεδόνα στρατηγό Ανδρόμαχο.
Ο Μακεδόνας βασιλιάς τους τιμώρησε ξανακτίζοντας τη Σαμάρεια ως ελληνική πόλη. Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η περιοχή περιήλθε στον Πτολεμαϊκό έλεγχο και με τη μάχη του Πανείου (198 π.Χ.) στους Σελευκίδες. Κατά την συνήθεια των Ελλήνων ηγεμόνων της Συρίας, η Γέρασα μετονομάστηκε στο εξής σε Αντιόχεια η επί Χρυσορρόη ποταμώ. Πιθανόν να την ξαναέκτισε ή ο Αντίοχος Γ' ο Μέγας μετά την μάχη του Πανείου, ή ο Αντίοχος Δ' Επιφανής που προήλασε ως την Αίγυπτο.ΔΕΙΤΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΔΩ


Με πληροφοριεσ από τους συντάκτες: Saeb Rawashdeh & Ahmed Bani Mustafa |  Jordan Times -Νοέμβριος 2018]
The Eastern Baths at Gerasa/Jerash
Preliminary Report on the 2016 Campaign
von Thomas Lepaon, Nizar Turshan, Thomas Weber-Karyotakis  by Jetzt Lesen
Lower part of the standing nude Aphrodite in colossal format, Type Aphrodite Troas [Cat.-no. 4]
Data: museum annotation. Photo: Ilya Shurygin.
Description: Museo Nazionale Romano. Palazzo Massimo alle Terme. English Edition. Edited by Adriano La Regina. Electa, 2005 (First Edition 1998), p. 82.

ellinondiktyo

 

 

 

 

Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018

ΑΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΑΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Είκοσι συν δύο πράγματα, που δεν θα έκαναν.

Δεν θα προχωρούσαν σε ένταξη της χώρας, στην τότε ΕΟΚ και μετέπειτα Ε.Ε. χωρίς διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Δεν θα διόριζαν στον δημόσιο τομέα χιλιάδες άχρηστους υπαλλήλους με αντάλλαγμα την "εξαγορά" της ψήφου.

Δεν θα "ερήμωναν" την επαρχία, αλλά θα έδιναν κίνητρα και επιπλέον παροχές, σε όποιον επέλεγε να ζήσει εκεί.

Δεν θα άφηναν τα "κοινοτικά πακέτα" να καταλήγουν σε λάθος χέρια η να χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο.

Δεν θα άνοιγαν τα σύνορα της χώρας, δίνοντας ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε καρυδιάς καρύδι.

Δεν θα παρότρυναν τον λαό να συμμετέχει στο βρώμικο παιχνίδι του χρηματιστηρίου.

Δεν θα μας έβαζαν στο ευρώ με πλαστά στοιχεία και χωρίς διεξαγωγή δημοψηφίσματος επίσης.

Δεν θα διοργάνωναν Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα και η κατάλληλη τεχνογνωσία.

Δεν θα επέτρεπαν την "άνευ όρων" χορήγηση τραπεζικών δανείων σε πολίτες.

Δεν θα άφηναν ατιμώρητο πολιτικό πρόσωπο που εμπλέκεται σε "σκάνδαλο", ούτε θα το "προστάτευαν" με την βουλευτική ασυλία.

Δεν θα δημιουργούσαν ένα πλασματικό έλλειμμα, με σκοπό να παραδώσουν τη χώρα στα χέρια των τοκογλύφων δανειστών.

Δεν θα υπέγραφαν ποτέ και με τίποτα, δανειακή σύμβαση, μέσω της οποίας εκχωρείται η Εθνική μας Κυριαρχία.

Δεν θα παραβίαζαν συστηματικά και κυρίως προκλητικά το σύνταγμα της χώρας.

Δεν θα προσπαθούσαν να σώσουν τις τράπεζες, τσακίζοντας τον λαό και αφήνοντας την πλουτοκρατία να οργιάζει.

Δεν θα ξεπουλούσαν δημόσιους οργανισμούς, αλλά θα φρόντιζαν για τον εκσυγχρονισμό τους και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών.

Δεν θα διέλυαν το κοινωνικό κράτος, αλλά θα μεριμνούσαν και θα εξασφάλιζαν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των πολιτών.

Δεν θα επέτρεπαν την αθρόα κ ανεξέλεγκτη εισβολή μεταναστών, ούτε θα "μοίραζαν" υπηκοότητες χωρίς αυστηρά κριτηρία.

Δεν θα άλλαζαν απόφαση δημοψηφίσματος, που οι ίδιοι απαίτησαν να διεξαχθεί.

Δεν θα προχωρούσαν σε πλειστηριαμούς κατοικίας, ανθρώπων που χτύπησε η "κρίση".

Δεν θα άνοιγαν ποτέ διάλογο, με κράτος που διεκδικεί Ελληνικό όνομα η έδαφος.

Συν δύο...

Δεν θα προσπαθούσαν να αλλάξουν την ιστορία μας, ούτε να καταργήσουν ήθη και έθιμα που γενιές ολόκληρες διατήρησαν.

Δεν θα απαξίωναν τη σημαία μας, ούτε θα προσέβαλαν όποιον τολμά με περηφάνια να την κρατά ψηλά.

Κι' όμως όλα τα παραπάνω (και πολλά ακόμη) συνέβησαν στα χρόνια της μεταπολίτευσης στη χώρα μας, αποδεικνύοντας πως ποτέ δεν λειτούργησαν ουσιαστικά οι νόμοι, οι αξίες και οι αρχές της Δημοκρατίας.
Κι' εφόσον κάποιος δέχεται πως έτσι είναι, γιατί συνεχίζει να ψηφίζει και να στηρίζει αυτό το σαθρό οικοδόμημα; γιατί δεν ψάχνει να βρεί πραγματικούς Έλληνες να κυβερνήσουν τη χώρα; ανθρώπους που θα υπηρετούν τον λαό και θα υπερασπίζονται την πατριδα, μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματος τους;

Γιατί καταντήσαμε έτσι η μήπως είμασταν πάντα έτσι; υποτακτικοί, άβουλοι και εξαρτημένοι από πολιτικούς απατεώνες;

Για σκεφτείτε το!!!

 

 

 

 

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018

Μέγα Αίσχος: Το τέλειο σαμποτάζ εφαρμόστηκε στην Ελλάδα... Δεκάδες εφευρέσεις εκλάπησαν από μυστικές υπηρεσίες για άλλα κράτη

Το πρώτο ραντάρ, οι μυστικές υπηρεσίες και ο Έλληνας εφευρέτης του Εκατοστομετρικό ραντάρ του Έλληνα καθηγητή Παύλου Σαντορίνη

Το 1942 εμφανίστηκε το ραντάρ, μία πρωτοποριακή εφεύρεση που ανέτρεψε τις ισορροπίες του Πολέμου, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ των Συμμαχικών Δυνάμεων. Το συγκεκριμένο ραντάρ έδινε τη δυνατότητα του εντοπισμού εχθρικών αεροσκαφών σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις και την τεχνογνωσία του διέθετε εκείνη την εποχή μόνο η Μ. Βρετανία. Αν και ευρέως «πατέρας» του θεωρείται ο Αγγλος Ρόμπερτ Ουάτσον Ουάτ, το Εκατοστομετρικό ραντάρ εφευρέθηκε λίγα χρόνια νωρίτερα, από τον Ελληνα Καθηγητή Φυσικής Παύλο Σαντορίνη.

Διαβάστε επίσης: Παύλος Σαντορίνης: Το εκατοστομετρικό ραντάρ - Μία μεγάλη Ελληνική εφεύρεση

Το 1969 οι Αγγλοι τίμησαν τον Σαντορίνη και καθυστερημένα παραδέχθηκαν ότι ανακάλυψαν το ραντάρ δύο χρόνια αργότερα από τον ίδιο. Αυτό που δεν αποκάλυψαν όμως, ήταν ότι το 1940 τους είχαν δοθεί τα σχέδια.

Ο επιστημονικός πόλεμος για την επικράτηση στους αιθέρες

Η ιστορία του ραντάρ, μοιάζει βγαλμένη από κατασκοπικές ταινίες. Εφευρέτες, μοιραίες γυναίκες και Μυστικές Υπηρεσίες έδωσαν μάχη πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για το ποιος θα αποκτήσει πρώτος την τεχνογνωσία που θα του έδινε ξεκάθαρη υπεροχή στους αιθέρες και συγκριτικό πλεονέκτημα στον πόλεμο. Από τις παραμονές ακόμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Βρετανία και Ναζιστική Γερμανία, ξεκίνησαν ένα αγώνα δρόμου, για το ποιος θα ανακαλύψει πρώτος τον τρόπο και το μέσο για να εντοπίζει από μακριά τις εναέριες εχθρικές δυνάμεις.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου και οι δύο πλευρές πειραματίζονταν μυστικά, ήδη από τα μέσα του ’30 με τα ραδιοκύματα. Πριν από την ανακάλυψη του ραντάρ μεγάλης ισχύος, η αεράμυνα χρησιμοποιούσε παρατηρητές με κυάλια και γιγαντιαία χωνιά με πρωτόγονα ακουστικά συστήματα, για την ανίχνευση των εχθρικών αεροσκαφών. Με το ξέσπασμα του πολέμου εμφανίστηκαν τα πρώτα ραντάρ.

Ήταν θεόρατα και αρχικά λειτουργούσαν με ηλεκτρομαγνητικά πεδία 5 μέτρων και 1 έως 1,5 μέτρου στη συνέχεια. Η εμβέλειά των πρωτόγονων αυτών ραντάρ έφτανε μόλις τα 10 χλμ. και λόγω του μεγέθους τους, αποτελούσαν εύκολη λεία για τα βομβαρδιστικά. Την ίδια στιγμή, το 1936, ο Σαντορίνης διενεργούσε στο Παλαιό Φάληρο πειράματα με το Ελληνικό εκατοστομετρικό ραντάρ, με πεδία μόλις των 5 και 10 εκατοστών, σε μία εκπληκτική εμβέλεια των 150 έως 200 χλμ.

Πηγή  6/11/2018

 

 

 

 

Τι σημαίνει το όνομα Όμηρος;

Posted by IGOR στο Νοέμβριος 4, 2018


Για τον ποιητή των δύο αρχαιότερων, σπουδαιότερων και ίσως ωραιότερων μνημείων του λόγου που διαθέτει η Ανθρωπότητα: της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας» δεν γνωρίζουμε τίποτα. Η παράδοση τον θέλει τυφλό ραψωδό στη Χίο ή στη Σμύρνη ή στη Σάμο, κ.λπ. (7 πόλεις ερίζουν περί αυτού).

Πιο εύλογη φαίνεται η άποψη πως τα Ομηρικά έπη δημιουργήθηκαν μέσα στο πλήρωμα του χρόνου με τρόπο «λαϊκό»· άρχισαν δηλαδή να σχηματίζονται την ίδια εποχή που συνέβησαν τα περιστατικά που περιγράφουν και, με συνεχείς συμπληρώσεις και προσθήκες από τους ραψωδούς, συναρμολογήθηκαν σε ενιαίες αφηγήσεις (ραψωδός:ράπτων ωδήν), ώσπου αργότερα, άλλοι ειδικοί λογοποιοί τα κατέγραψαν και, μετά από επίσημες εντολές-εξουσιοδοτήσεις, τα απεκατέστησαν στη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα. Γι’ αυτό και η εργασία αποκατάστασης στο τελευταίο της στάδιο έχει συνδεθεί με τα ονόματα των Λυκούργου, Σόλωνα, Πεισίστρατου και Ίππαρχου.

Πως όμως θα μπορούσε κάποιος να ετυμολογήσει το όνομα Όμηρος; ας πάμε να δούμε κάποιες εκδοχές.

Η έννοια του ονόματος Όμηρος χρησιμοποιείται για τους αιχμαλώτους. Στην αρχαιότητα, όμηρο αποκαλούσαν που είχε απαχθεί από εχθρικά στρατεύματα ή αντιπάλους. Γι’ αυτό πολλοί φιλόλογοι πιστεύουν ότι το όνομα Όμηρος προέρχεται από τις δύο λέξεις «Ομού» που σημαίνει «μαζί» και το επίθετο «ομός», που σημαίνει «ίδιος, όμοιος, κοινός», και από το ρήμα «αραρίρσκω» που σημαίνει «ενώνω, συνδέω, συνταιριάζω, συνομολογώ», ο «από κοινού συζευγμένος»,ο «εγγυητής συνομολόγησης», «διασφαλιστής συναρμογής», μιας και ο αιχμάλωτος συνήθιζε να δίνεται ως εγγύηση για την εκτέλεση μιας συμφωνίας ή συνθήκης.

Ειδικότερα όμως για τον μεγάλο ποιητή Όμηρο, λέγεται ότι το όνομά του προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων «Μη»+«Οράν» δηλαδή ο «Μη Ορών», ή αλλιώς «ο άνθρωπος που δεν βλέπει». Πράγματι, οι ιστορικές αναφορές λένε ότι ο Όμηρος ήταν τυφλός όταν έγραψε τα δύο μεγάλα Έπη της αρχαιότητας. Για την ετυμολογία τού ονόματος έχουν διατυπωθεί πολλές υποθέσεις και είχαν διαμορφωθεί στην αρχαιότητα αρκετοί μύθοι, αλλά η πιθανότερη εξήγηση είναι και η πιο απλή: η αναγωγή δηλαδή στο ίδιο το ουσ. όμηρος, που η αρχική σημασία του πρέπει να ήταν «αυτός που συνοδεύει, που εξαναγκάζεται να ακολουθήσει», οπότε συνδέεται με το οίμος «δρόμος» + την κατάληξη-ηρος.

Ο ιστορικός Έφορος ετυμολογούσε και αυτός το όνομα αυτό από το «μὴ ὁρᾶν». Άλλοι όμως από τους αρχαίους πίστευαν πως ο ποιητής πήρε το όνομα αυτό σαν παρατσούκλι, επειδή δόθηκε για όμηρος «ἔτι νήπιος ὢν Ὅμηρος ἔφη καὶ αὐτὸς βούλεσθαι ὁμηρεῖν» (Ψ/ Πλουτάρχ. βίος Ομήρου (Β) 2). Άλλη παράδοση πάλι λέει πως «φασί τινες αὐτὸν ὀνομασθῆναι Ὅμηρον διὰ τὸ τὸν πατέρα αὐτοῦ ὅμηρον δοθῆναι ὑπὸ Κυπρίων Πέρσαις» (Περί Ομήρου και Ησιόδου και του γένους και αγώνος αυτών).
Ο J. B. Vico δέχθηκε πως ο Όμηρος έγινε από το «ὁμοῦ-εὕρω» και ο R. Knight από το «ὁμαείρω». Ο Welcker από το «ὁμοῦ-ἄρειν» (δηλαδή συναρμολογώ τραγούδια). Και άλλοι- όπως είπαμε και παραπάνω- από το «ὁμοῦ»και «ἀραρίσκω».

Όποια και να είναι η πιθανή ετυμολόγηση του ονόματος του Ομήρου, το σίγουρο είναι πως στο έργο αυτού του μεγάλου Έλληνα υποκλίνεται όλη η ανθρωπότητα.

mythiki-anazitisi

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2018

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ..!!!!!!!


Ευτυχώς που υπάρχει και η Κύπρος μας και έτσι υπήρξαν καταδρομείς σε φετινή παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου που φώναξαν σύνθημα για τη Μακεδονία μας!

Λεμεσός, Κύπρος, 28.10.2018! ΨΗΛΑ, ΨΗΛΑ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΠΕΡΕ!ΖΗΤΩ Η ΚΥΠΡΟΣ, Η ΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ!


https://www.youtube.com/watch?v=NiEdMSybvqY

ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ Κ. ΣΑΒΒΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ https://www.facebook.com/savvas.styli... ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=NiEdMSybvqY

elena1111ful

 

 

 

 

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018

«Είμαι Έλληνας, Χριστιανός Ορθόδοξος και πατέρας και δεν ντρέπομαι καθόλου»

«Είμαι Έλληνας, Χριστιανός Ορθόδοξος και πατέρας και δεν ντρέπομαι καθόλου»

Ένα κείμενο καταπέλτης προς όλους εκείνους που έχουν χάσει τις ρίζες τους, την καταγωγή, την θρησκεία, και κάθε έννοια της πατρίδας

Του Νίκου Συρίγου

Την προηγούμενη φορά ήταν ο Φίλης. Τώρα είναι κάποιος Γαβρόγλου. Αύριο θα είναι άλλος. Δεν αλλάζει κάτι. Μόνο το μέλος αυτής της «συμμορίας» που αναλαμβάνει τον στόχο να ισοπεδώσει καθετί ελληνικό, με στόχο να παραδώσει τις επόμενες γενιές Ελλήνων χωρίς αντίσταση. Οι τύποι είναι σε αποστολή. Κι είναι πια κάτι περισσότερο από δεδομένο.

Σε μια χώρα που βουλιάζει, το μόνο που τους απασχολεί είναι να διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό, να γκρεμίσουν τους βασικούς πυλώνες που κρατάνε την Ελλάδα εδώ και αιώνες: Την Πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια. Λάθος. Την Πατρίδα μας, τη θρησκεία μας και την οικογένειά μας.

Κι επειδή αυτές οι γενιές ακόμη αντέχουν και αντιστέκονται, έβαλαν στόχο τις επόμενες. Δεν θέλουν, λέει, πια τα Ελληνόπουλα να σηκώνουν τη σημαία στα σχολεία και να τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο. Δεν θέλουν να κάνουν προσευχή. Και παλεύουν λυσσαλέα γι’αυτό.

Παλεύουν μόνο για αυτό. Να διαλύσουν ότι μας κρατάει όρθιους εδώ και αιώνες. Θέλουν οι επόμενες γενιές Ελλήνων να μην θεωρούν κάτι σοβαρό τη σημαία και τον Εθνικό Ύμνο. Να μην πιστεύουν πουθενά. Να θεωρούν ότι δεν είναι και καμιά σοβαρή αξία η οικογένεια. Όλα φλατ. Όλα οικόπεδο.

Κι αν μιλάς για αυτά και τα υπερασπίζεσαι θα σε πουν «φασίστα» ή γραφικό και θα σε βάλουν στο περιθώριο… Πριν καν πάρουν τα υπουργεία, πέρασαν το Νόμο, για να μπορεί ο Μάκης να παντρεύεται τον Λάκη και η Μαρία την Γεωργία. Το βάφτισαν πρόοδο. Και τώρα θα παλέψουν ώστε ο Λάκης να γίνει μάνα και η Γεωργία μπαμπάς. Κι ας είναι παρά φύσει. Είναι όμως… πρόοδος!

Ύστερα την «έπεσαν» στη θρησκεία. Προσπάθησαν και πέρυσι να καταργήσουν την προσευχή. Κι ας ήξεραν ότι καταπατούσαν το Σύνταγμα των Ελλήνων. Ναι αυτό που στο άρθρο 16 αναφέρει ότι:

«H Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

Έφαγαν τα μούτρα τους αλλά φέτος το προσπάθησαν ξανά. Όχι απλά επιμονή αλλά εμμονή! Πάθος. Το γιατί το καταλαβαίνετε πια ΟΛΟΙ. Ακόμη και οι πλέον… προοδευτικοί.

Αν μπορούσαν θα έβγαζαν εντελώς και τη σημαία από τα σχολεία. Επειδή δεν μπορούν καταργούν ουσιαστικά τον Εθνικό Ύμνο και την έπαρση της σημαίας. Ένα τελετουργικό που γίνεται μόλις μια φορά τον μήνα… Μια φορά τον μήνα! Αλλά τους ενοχλεί κι αυτό. Τους χαλάει τα σχέδια…

Αντί να πολεμούν για την πατρίδα και τον Έλληνα, πολεμούν την πατρίδα και τον Έλληνα…

Κανένας Γαβρόγλου δεν είναι το πρόβλημα, όπως δεν ήταν και ο Φίλης. Πιόνια είναι. Εντολές εκτελούν. Και ως πιόνια πρέπει να τους αντιμετωπίζεις.

Έλληνα και Ελληνίδα, Πατέρα και Μάνα, μόνο εσύ θα δώσεις την απάντηση. Και τη λύση. Μέσα στο σπίτι σου. Στη φαμίλια σου. Μίλα στα παιδιά σου. Αντιστάσου.

Σήκωσε τη σημαία, τραγούδα, ψάλλε τον Εθνικό Ύμνο, κάνε τον Σταυρό σου… Μην ντρέπεσαι για αυτά. Να ντρέπονται αυτοί που τα πολεμούν. Οι απάτριδες… Οι «τίποτα»…

Είμαι Έλληνας, Χριστιανός Ορθόδοξος και πατέρας. Κι είμαι περήφανος για αυτό… Και θα τα υπερασπιστώ μέχρι να κλείσω τα μάτια μου! Φαντάζομαι ότι τουλάχιστον αυτό το δικαίωμα μου το αναγνωρίζουν..

Αυτά που κάνετε εσείς οι δήθεν αριστεροί, οι δήθεν προοδευτικοί τα έκαναν μόνο οι Τούρκοι και οι Ναζί… Κι έχασαν. Όπως θα χάσετε κι εσείς…

 

 

 

 

 

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018

Μια ημέρα από τη ζωή ενός αρχαίου Αθηναίου


Μια ημέρα από τη ζωή ενός αρχαίου Αθηναίου
Στην Αθήνα η μέρα άρχιζε με την ανατολή του ήλιου. Στον Αθηναίο δεν άρεσε η τεμπελιά. Πλούσιος ή φτωχός, σηκωνόταν μόλις φώτιζε η μέρα. Η ζωή της Αθήνας ήταν έτσι ρυθμισμένη, που εκείνος που θα επέτρεπε στον εαυτό του να τεμπελιάσει τις πρώτες ώρες της μέρας δεν θα εβρισκε κανέναν στο σπίτι.
Όταν ο Ιπποκράτης ήθελε να περάσει από τον Σωκράτη να τον πάρει για να κάνουν μαζί μια επίσκεψη στον Πρωταγόρα, που είχε έρθει στην Αθήνα, πήγε στον Σωκράτη πριν από την ανατολή του ήλιου, κι όπως λέει ο Πλάτωνας "έκανε μεγάλη φασαρία χτυπώντας τη θύρα με ένα ραβδί".
Ο Σωκράτης κοιμόταν. Ο Ιπποκράτης τον σήκωσε απ' το κρεβάτι και επέμεινε να πάνε χωρίς καθυστέρηση. Αλλά ο φιλόσοφος του απάντησε: "Όχι, είναι πολύ νωρίς. Να πάμε όταν φέξει".
Μόλις φάνηκαν οι πρώτες ακτίνες του ήλιου κατευθύνθηκαν προς το σπίτι του Καλλία, όπου είχε καταλύσει ο Πρωταγόρας. Όταν όμως έφτασαν εκεί, βρήκαν το σπίτι γεμάτο καλεσμένους. Ο Πρωταγόρας έκανε περίπατο στη στοά μαζί με τον Καλλία και τους ακολουθούσε μια ομάδα ξένων, που είχαν έρθει από άλλες πόλεις, ακολουθώντας τα ίχνη του Πρωταγόρα. Στην άλλη άκρη της στοάς ένας άλλος σοφιστής, ο Πρόδικος, ήταν ακόμα ξαπλωμένος και σκεπασμένος με την κουβέρτα στο δωμάτιο, που είχε μετατραπεί σε κοιτώνα εξαιτίας των πολλών καλεσμένων, και συζητούσε κι αυτός για κάτι, αλλά ο Σωκράτης δεν κατάφερε να μάθει για ποιο πράγμα γινόταν λόγος γιατί ο Πρόδικος μιλούσε πάρα πολύ σιγανά.
Έτσι, λοιπόν, ο Αθηναίος έκανε τις επισκέψεις του την αυγή. Η πρωινή προετοιμασία των Αθηναίων δεν ήταν και τόσο πολύπλοκη. 'Έπλεναν μονάχα το πρόσωπο και τα χέρια, έπειτα ντύνονταν και έβγαιναν.

Ενδυμασία

Συνήθως πιστεύουν ότι οι Έλληνες ντύνονταν στα λευκά, αλλά αυτή η γνώμη είναι λαθεμένη. Το πλήθος στην Αθήνα παρουσίαζε μια εικόνα, που δεν έμοιαζε καθόλου με μια μονότονη πομπή λευκών μορφών. Η ενδυμασία ήταν κατασκευασμένη από υφάσματα με ζωηρά χρώματα, κάποτε μάλιστα από πολλά χρώματα (ειδικότερα η ενδυμασία των νέων) : πορφυρό, κόκκινο, πράσινο και γαλάζιο.
Στους άντρες δεν άρεσε το κίτρινο χρώμα, το θεωρούσαν καλό μόνο για τις γυναίκες. Τα λευκά ενδύματα στολίζονταν με μια λωρίδα χρωματιστή. Το κύριο αντικείμενο της αντρικής ενδυμασίας ήταν ο χιτώνας, που τον φορούσαν κατάσαρκα. Ο χιτώνας ήταν ένα κομμάτι πανί, με τρύπες για τα χέρια, που το έπιαναν στον έναν ώμο με πόρπη. Το μήκος του χιτώνα ποίκιλλε ανάλογα με την εποχή. Στην αρχή ήταν πολύ μακρύς, μα αργότερα άρχισαν να τον σφίγγουν στη μέση με ένα κορδόνι και έτσι έφτανε ως τα γόνατα. Κάποτε στο χιτώνα έβαζαν και μανίκια. Οι χιτώνες, που προορίζονταν για τους υπηρέτες, τους βιοτέχνες, τους στρατιώτες και τους δούλους είχαν μια τρύπα, μονάχα για το αριστερό χέρι, ο δεξιός ώμος έμενε ακάλυπτος. Πάνω από το χιτώνα οι Αθηναίοι φορούσαν ένα είδος μανδύα ή πελερίνα που το έλεγαν ιμάτιο. Τη μια άκρη του ιματίου την έσφιγγαν στο στήθος κάτω από την αριστερή μασχάλη, ενώ το υπόλοιπο το έριχναν στην πλάτη, πάνω από τον αριστερό ώμο, περνώντας το κάτω ή πάνω από το δεξί χέρι και ξαναπερνώντας το πάνω από τον αριστερό ώμο έτσι που η άλλη άκρη να κρέμεται στην πλάτη.
Ένα ιμάτιο για να θεωρείται σεμνό έπρεπε να καλύπτει τα γόνατα, αλλά να μη φτάνει ως τους αστράγαλους. Υπήρχε και ένας κοντός μανδύας, πιασμένος με μια πόρπη κάτω απ' το λαιμό και αφημένος να πέφτει ελεύθερα πάνω απ' τους ώμους και τις πλάτες. Αυτή η πελερίνα ονομαζόταν χλαμύδα και τη φορούσαν στον πόλεμο, στο κυνήγι και στα ταξίδια. Στην Αθήνα η χλαμύδα ήταν το συνηθισμένο ένδυμα της νεολαίας.

Το κεφάλι έμενε ακάλυπτο. Οι Έλληνες φορούσαν κάλυμμα μόνο όταν έβγαιναν έξω απ' την πόλη για να προστατεύουν το κεφάλι τους από τη ζέστη και τη Βροχή. Στους δρόμους της Αθήνας μπορούσε να συναντήσει κανείς με κάλυμμα μόνο ταξιδιώτες ή ανάπηρους. Κανένας δεν μπορούσε να φαντασθεί τον Πλάτωνα ή τον Δημοσθένη να διασχίζει την Αγορά με κάλυμμα στο κεφάλι. Υπήρχαν ορισμένα είδη καλύμματος λευκά ή καφέ. Ο πίλος ήταν ένα είδος καλύμματος από πίλημα με πολύ μικρούς γύρους ή και χωρίς γύρους και ο πέτασος ένα αληθινό καπέλο από πίλημα, ίσιο στην κορυφή, με μια κορδελίτσα. Η κορδελίτσα είχε σκοπό να σφίγγει καλά τον πέτασο κάτω από το σαγόνι ή να τον κρατάει όταν τον έβγαζαν και τον έριχναν πίσω στις πλάτες. Η κυνή ήταν ένα κάλυμμα χωρίς γύρους, δηλαδή ένας απλός στρογγυλός σκούφος, από δέρμα σκυλιού.

http://4.bp.blogspot.com/-5qE925CLhw4/Tdd-MgzTqMI/AAAAAAAAAWc/o0jlnRFyEtI/s1600/7160678.jpg

Κόμη

Οι Έλληνες είχαν πυκνά μαλλιά. Δεν έκοβαν τα μαλλιά τους πολύ κοντά. Τα έκοβαν έτσι που να καλύπτουν το κεφάλι, αλλά να μη φτάνουν ως τους ώμους. Μερικοί κομψευόμενοι νεανίες, σαν τον Αλκιβιάδη π.χ., είχανε μακριούς Βοστρύχους χτενισμένους με φροντίδα. Οι αθλητές, αντίθετα, έκοβαν τα μαλλιά τους πολύ κοντά. Εκτός απ' τους κομψευόμενους νέους, Βοστρύχους άφηναν και οι φιλόσοφοι, αυτό ήταν άλλωστε το διακριτικό τους γνώρισμα.

Υποδήματα

Στα πόδια οι Έλληνες φορούσαν σανδάλια, που τα 'δεναν με δερμάτινους ιμάντες, αλλά υπήρχαν κι άλλοι τύποι υποδημάτων, όπως μπότες, άρβυλα και σκαρπίνια. Τα υποδήματα τα κατασκεύαζαν από δέρμα λευκό, μαύρο ή ερυθρό και συχνά ήταν πολύ κομψά, κυρίως αυτά που φορούσε ο Αθηναίος όταν πήγαινε επίσκεψη ή ήταν καλεσμένος σε τραπέζι. Ακριβώς η υπόδηση ήταν το αντικείμενο όπου εκδηλωνόταν η φαντασία των κομψών Αθηναίων. Μας είναι γνωστοί μερικοί τύποι υποδημάτων που συνδέονται με το όνομα ορισμένων προσώπων. ΟΙ Αθηναίοι είχαν να λένε για τα "υποδήματα του Αλκιβιάδη", και για τα "άρβυλα του Ιπποκράτη". Γενικά τα υποδήματα γίνονταν από δέρμα, αλλά κάποτε τα έφτιαχναν κι από πίλημα, όπως τα καλύμματα της κεφαλής. Μερικοί κομψευόμενοι στόλιζαν τα υποδήματά τους με χρυσό και ασήμι. Τα μαύρα υποδήματα τα στίλβωναν με σφουγγάρι. Σχετικά με το στίλβωμα των υποδημάτων έφτασε ως εμάς το εξής διασκεδαστικό ανέκδοτο: ένας Αθηναίος συναντήθηκε στο δρόμο με έναν γνωστό του και παρατήρησε ότι τα υποδήματά του ήταν θαυμάσια στιλβωμένα. Απ' αυτό έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο φίλος του περνάει οικονομικές δυσκολίες και ήταν υποχρεωμένος να λουστρίζει μόνος του τα υποδήματά του, γιατί ένας δούλος δεν θα του τα λούστριζε ποτέ τόσο καλά. Στο σπίτι οι Αθηναίοι πάντα γυρνούσαν ξυπόλητοι. Οι δρόμοι όμως είχαν τέτοιες βρωμιές, που ήταν απόλυτη ανάγκη να προφυλάγει κανένας τα πόδια του. Άλλωστε αυτό ήταν και ζήτημα διάθεσης και συνήθειας. Οι ψημένοι άνθρωποι της παλιάς σχολής, όπως ο Σωκράτης ή ο Φωκίωνας, γυρνούσαν ξυπόλητοι και στους δρόμους. Ο Σωκράτης δεν φορούσε υποδήματα ούτε το χειμώνα. Η περιβολή των Αθηναίων συμπληρωνόταν με ένα δαχτυλίδι κι ένα ραβδί. Τα δαχτυλίδια με γλυφές χρησιμοποιούνταν και σαν κόσμημα και σαν σφραγίδα. Μερικοί φορούσαν μάλιστα πολλά δαχτυλίδια. Το ραβδί ήταν ένα εξάρτημα απόλυτα υποχρεωτικό, η τελευταία λέξη της κομψότητας, για να εκφραστούμε έτσι, που ολοκλήρωνε την εμφάνιση του Αθηναίου. Ούτε περνούσε από το μυαλό ενός σεβαστού πολίτη να βγει στο δρόμο χωρίς ραβδί. Έτσι ο Αθηναίος ήταν έτοιμος να βγει. Δεν του έμενε παρά το πρόγευμα. Το φαγητό τού έτρωγε πολύ λίγο χρόνο. Μερικά κομματάκια ψωμί βουτηγμένα σε κρασί, αυτό ήταν όλο κι όλο το πρωινό του φαγητό. Οποιαδήποτε κι αν ήταν τα ελαττώματά του, η λαιμαργία δεν περιλαμβανόταν σ' αυτά. Ύστερα απ' αυτό το πρόγευμα, ο Αθηναίος έβγαινε στην πόλη. Τον ακολουθούσαν δύο δούλοι: αυτοί θα μετέφεραν τα ψώνια ή θα πήγαιναν κάποια είδηση στο σπίτι ή σε κάποιον φίλο. Αν δεν ήταν πολύ πλούσιος, τον ακολουθούσε ένας δούλος. Κι αν δεν είχε τη δυνατότητα να διατηρεί έστω κι έναν δούλο, θα συμφωνούσε έναν αχθοφόρο στην αγορά, όπου πρώτα - πρώτα θα κατευθυνθεί.

Συμπεριφορά

Οι Αθηναίοι ήταν πολύ απαιτητικοί στα ζητήματα της καλής συμπεριφοράς. Δεν τους άρεσαν οι νευρικοί ή οι βιαστικοί και δεν υπέφεραν την υπεροψία. Την έπαρση, το αλαζονικό περπάτημα, οι Αθηναίοι τα κατέκριναν. μα δεν επαινούσαν και το βιαστικό περπάτημα. Δεν θεωρούνταν αξιοπρεπές για έναν άντρα να ρίχνει το βλέμμα του παντού, όπως δεν θεωρούνταν ωραίο να βαδίζει κανείς με τα μάτια χαμηλωμένα στη γη και με ύφος λυπημένο. Συνεπώς, είναι άπρεπο να βαδίζεις γρήγορα και να μιλάς δυνατά. Κατά τον Αριστοτέλη, ένας που σέβεται τον εαυτό του κινείται ήσυχα, μιλάει σιγανά κι ήρεμα. Ο Θεόφραστος χαρακτηρίζει έτσι τον ανάγωγο.

Η αγορά

Ο Αθηναίος θα περάσει από τις κιονοστοιχίες που στολίζονται με τα αγάλματα των επιφανών ανδρών της πόλης και θα φτάσει μπροστά στην αγορά τροφίμων. Στις ελληνικές πόλεις η αγορά δεν ήταν ένας τόπος αποκλειστικά για τους εμπόρους. Στην αγορά της Αθήνας Βρίσκονταν τα κύρια δημόσια καταστήματα: η Βουλή, τα δικαστήρια, οι ναοί, το αρχείο, καθώς και δενδροστοιχίες από πλατάνια και λεύκες. Οι αγρότες της Αττικής πάνε στην αγορά πριν ξημερώσει σαλαγώντας γίδια και κατσίκια, ή κουβαλώντας σ' ένα ξύλο στηριγμένο στον ώμο λαγούς και τσίχλες με τις φτερούγες γυρισμένες προς το ράμφος. Οι ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων που ήταν γύρω από την πόλη, έστελναν τα προϊόντα τους για ανταλλαγή. Από τον Πειραιά και το Φάληρο έφταναν ψαράδες. στα καλάθια τους έφερναν τόνο, από τον Εύξεινο Πόντο χέλια, που τα αγαπούσαν πάρα πολύ οι Αθηναίοι, και μπαρμπούνια από το Αρχιπέλαγος. Από τα μικρομάγαζα και τα μαγειρεία των πραματευτάδων σκορπάει στον καθαρό πρωινό αέρα το άρωμα των ώριμων φρούτων, η οσμή του θυμιάματος, η μυρωδιά από τα δέρματα, το τουρσί, την ώριμη μελιτζάνα, το πηγμένο αίμα, το κρασί, την πρασινάδα, κι απ' τις αρμάθες των ζεστών κουλουριών, που τραβούν τη ματιά των πεινασμένων αγοραστών. Ο θόρυβος σε ξεκουφαίνει. το πλήθος κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο Αριστοφάνης μάς παρουσιάζει μέσα σ' αυτό το πλήθος έναν αλλαντοπώλη που πουλάει ζεστά λουκάνικα με την τάβλα κρεμασμένη από το λαιμό και μερικούς "επόπτες" της αγοράς, τους ονομαζόμενους αγορανόμους, που παρακολουθούν αν τηρούν οι έμποροι τις διατάξεις του νόμου. Αυτοί φροντίζουν τα ψωμιά να είναι όσο χρειάζεται μακριά και να μην καταβρέχουν οι έμποροι τα ψάρια με νερό. Οι φτωχές γυναίκες ήρθαν με φύλλα για πίτες ή με στεφάνια από λουλούδια. Στο μέρος πάλι που πουλούν τα οπωρικά και τα λαχανικά μπορεί να δει κανείς τη μάνα του Ευριπίδη, που, όπως μας διαβεβαιώνει ο Αριστοφάνης, ήταν μια απλή λαχανοπώλισσά. Πουλούσε σουσάμι, κρεμμύδια, όσπρια και σύκα. Η αγορά είναι τακτοποιημένη με ένα ορισμένο σχέδιο. Για κάθε λογής προϊόντα είχαν καθορίσει ειδικούς χώρους. Ο αγοραστής ξέρει πού ακριβώς θα βρει ψωμί και ψάρια, τυρί σε πλεχτά καλαθάκια, λαχανικά και λάδι, ξέρει πού θα βρει να συμφωνήσει μια χορεύτρια ή μάγειρα για ένα συμπόσιο. Αν θέλει να συναντηθεί με τους φίλους του στην αγορά, θα τους πει με βεβαιότητα: "στο ιχθυοπωλείο" "στο τυροπωλείο" "στα σύκα". Οι πωλητές κι οι πραματευτάδες άπλωναν το εμπόρευμά τους στο ύπαιθρο ή σε μερικές παράγκες από κλαδιά ή καλάμια πλεχτά, που το απόγευμα τις χαλούσαν. Γύρω από την αγορά ήταν πολλά καταστήματα που κατείχαν ειδικά κουρείς, αρωματοπώλες, σαγματοποιοί και οινοπώλες. Πολύ κοντά σ' αυτά βρίσκονταν κάθε λογής εργαστήρια. Οι αργυραμοιβοί, που τους ονόμαζαν τραπεζίτες, στέκονταν στην αγορά μπροστά σε ένα ειδικό τραπέζι. Προς την πλευρά του Κολωνού συγκεντρώνονταν άνθρωποι ελεύθεροι που ασκούσαν διάφορα επαγγέλματα και ήθελαν να συμφωνήσουν για μερικές ώρες δουλειά, το περισσότερο για μια μέρα ή ως τη δύση του ήλιου. Αργότερα (αρχίζοντας από τον 5ο αιώνα) στις ελληνικές πόλεις οικοδομήθηκαν ειδικά κτίρια για αγορές. Τον καιρό του Περικλή υπήρχε στην Αθήνα μια αίθουσα για αλεύρι στον Πειραιά, ένα κτίριο όπου είχαν εκτεθειμένα δείγματα εμπορευμάτων. Η γυναίκα, αν ήταν πλούσια ή και απλώς εύπορη, δεν πήγαινε ποτέ στην αγορά ούτε έστελνε τις υπηρέτριές της. Όλα τα ψώνια τής τα έκανε ο άντρας. Συχνά μπορούσε να δει κανείς έναν στρατιώτη, πάνοπλο, να αγοράζει σαρδέλες ή σύκα. Δεν συναντήθηκε η Λυσιστράτη με μερικούς αξιωματικούς του ιππικού, που είχαν γεμίσει τις περικεφαλαίες τους με βραστά λαχανικά; Όπως είπαμε, στη ζωηρή αγορά της Αθήνας μπορούσαν να συναντηθούν κάθε λογής άνθρωποι, πλούσιοι και φτωχοί. Να ένας ανάπηρος, πελάτης του ρήτορα Λυσία που ζει με τη σύνταξη που του πληρώνει το κράτος. Γύρω του έχουν μαζευτεί μερικοί πλούσιοι νέοι. Τα καυστικά, τα δηκτικά του αστεία τούς διασκεδάζουν. Ένας χωριάτης κουβαλάει στην πλάτη ένα σακί, μέσα από το οποίο ακούονται να γρυλίζουν μερικά γουρουνάκια. τώρα παραμέρισε από το δρόμο για να περάσει ένας στρατηγός. Δαμαστές φιδιών συναγωνίζονται με τους ιδιοκτήτες άλλων εξημερωμένων ή άγριων ζώων. μια ομάδα εύθυμων θεατών πηγαίνουν από τους θαυματοποιούς και τους ταχυδακτυλουργούς σ' αυτόν που καταπίνει σπαθιά και αναμμένα ξύλα. Τα αγαλματάκια από οπτή γη (τερακότα) μας παρουσιάζουν ορισμένους συνηθισμένους τύπους των ελληνικών δρόμων: Ένας μάγειρας δούλος με ξυρισμένο κεφάλι κρατάει με το ένα χέρι ένα πινάκιο και με το άλλο βάζει κάτι στο στόμα. Άλλοι μάγειροι φορτώνουν από την αγορά κουνέλια και καλάθια με σταφύλια. Ένας χωριάτης κατέβηκε στην πόλη. Ο δρόμος είναι μακρύς, γεμάτος σκόνη, ο ήλιος καίει αλύπητα κι ο προβλεπτικός οδοιπόρος πήρε μαζί του ένα αγγείο με νερό. Τυλιγμένο με φροντίδα με τη χλαμύδα, ένα παιδάκι κάνει περίπατο κρατώντας το χέρι μιας γριάς και καμπούρας παραμάνας. Ένα κοριτσάκι βαδίζει μαζί με τη μητέρα του. σηκώνει το κεφάλι προς αυτήν και τη ρωτάει για όλα όσα βλέπει γύρω του. Για να μη χαθεί κρατιέται από την άκρη του ιματίου της μητέρας του. Πηγαίνοντας από τον ένα έμπορο στον άλλο, ο Αθηναίος διαλέγει τα τρόφιμα και τα στέλνει στην κατοικία του με το δούλο. Ο αέρας είναι γεμάτος από τις φωνές των πραματευτάδων που διαλαλούν τα εμπορεύματά τους: "άιντε στο ξίδι", "αγοράστε λάδι!", "ξεχάσατε να πάρετε κάρδαμο!", "νέε μου, ορκίζομαι στην Αφροδίτη πως η αγαπημένη σου στολισμένη με το στεφανάκι αυτό, θα γίνει ακόμα ομορφότερη!", "κρέας ψητό, μισός οβολός το κομμάτι!". Κάθε πράγμα και κάθε άνθρωπος έχουν τιμή. Σε μερικές συνοικίες μπορείς να βρεις ό,τι υπάρχει για πούλημα στην Αθήνα: "Σύκα, συκοφάντες, σταφύλια κι αχλάδια, γογγύλια, τριαντάφυλλα, εφευρέσεις, μούσμουλα και μήλα. Κοιλιά βραστή φρέσκο τυρί και μέλι, γλυκό, μπιζέλια και ψηφοδόχες, μύρτο, υάκινθο και μάρτυρες για δίκη". Όποιος επιθυμεί μπορεί να ντυθεί από το κεφάλι ως τα πόδια και μάλιστα εδώ, στην αγορά. Ο έμπορος των έτοιμων ενδυμάτων πουλάει για δώδεκα δραχμές (το πιο μικρό ασημένιο νόμισμα στην Αθήνα ήταν ο οβολός. Έξι οβολοί έκαναν μια δραχμή. Μια μνα είχε εκατό δραχμές. Εξήντα μνες κάναν ένα τάλαντο, που δεν ήταν πια νόμισμα αλλά μονάδα μέτρησης και υπολογισμού) το ιμάτιο και για οκτώ δραχμές ο υποδηματοπώλης προσφέρει κάθε χρώματος σανδάλια. Ο πιο ενδιαφέρων όμως κι ο πιο ελκυστικός τομέας της αγοράς ήταν τα ιχθυοπωλεία. Η αδυναμία των Αθηναίων ήταν το ψάρι, όχι το κρέας. Απ' όλους τους πραματευτάδες, οι πιο ανεξάρτητοι ήταν οι ιχθυοπώλες, για να μην πούμε οι πιο αυθάδεις. Ένας κωμωδιογράφος τους ονομάζει "ληστές", ένας άλλος "λωποδύτες της νύχτας"... Ζητούν για το εμπόρευμά τούς όσα θέλουν. Αν τους απαντήσεις ότι είναι πολύ ακριβά, ακούς να σου λένε κοφτά: "Αυτή είναι η τιμή, αν δεν σου αρέσει, δρόμο!". Δεν θα δίσταζαν να ζητήσουν ακόμα πιο μεγάλη Τιμή αν κατάφερναν να κρατήσουν τα ψάρια φρέσκα. Αλλά οι προνοητικοί αγορανόμοι δεν τους επιτρέπουν να τα Βρέξουν με νερό. Όταν όμως φοβάται μη του χαλάσει το ψάρι, ο ψαράς Βιάζεται να το πουλήσει και δεν ζητάει εξαιρετικά μεγάλη Τιμή. Μια μέρα ένας Αθηναίος ζαλίστηκε και λιποθύμησε στην αγορά. 'Ένας ιχθυοπώλης ήθελε να τον Βοηθήσει για να συνέλθει κι έχυσε απάνω του ένα αγγείο με νερό. Πράγματι ο διαβατής συνήλθε, αλλά όταν ο έμπορος άδειασε το αγγείο με το νερό, ράντισε όλους τους γειτόνους κι όλους όσοι Βρέθηκαν εκεί τυχαία. Οι αγορανόμοι που ήρθαν τρέχοντας διαπίστωσαν ότι και το δοχείο με τα ψάρια γέμισε ως τη μέση νερό και τα ψάρια ζωντάνεψαν κι άρχισαν να κουνούν τις ουρές τους. Αυτή τη φορά η παράβαση των νόμων είχε ελαφρυντικά και στους αγορανόμους δεν έμεινε τίποτε άλλο να κάνουν, παρά μόνο να τον διατάξουν να αδειάσει αμέσως το νερό από το δοχείο, πράγμα που έκανε. ο έμπορος είχε πετύχει άλλωστε το σκοπό του! Ο περαστικός που είχε λιποθυμήσει τα 'χε συμφωνήσει για δύο οβολούς! Για να πουλιέται όσο το δυνατόν πιο φρέσκο το ψάρι, ο ερχομός στην αγορά ενός κάρου φορτωμένου ψάρια γινόταν γνωστός στους Αθηναίους με το χτύπημα μιας ειδικής καμπάνας. Διηγούνται πως την ώρα που ένας μουσικός έπαιζε ορισμένα τραγούδια για μια ομάδα φίλων που είχαν συγκεντρωθεί στο σπίτι του, το οποίο Βρισκόταν κοντά στην αγορά, ακούστηκε ο ήχος της καμπάνας του ψαράδικου. .Όλοι οι φίλοι σηκώθηκαν ευθύς και τρέξαν για την αγορά, εκτός από ένα μισόκουφο γέρο. Ο μουσικός πλησίασε τον γέροντα τότε και του είπε: "Σε ευχαριστώ. Σε ευχαριστώ, είσαι ο μόνος άνθρωπος που τηρείς τους κανόνες της καλής συμπεριφοράς και δεν με εγκατέλειψες στο άκουσμα της καμπάνας". "Τι είναι;" του απάντησε ο γέρος. "Είπες ότι ακούστηκε η καμπάνα του ψαράδικου; Ευχαριστώ! Καλή αντάμωση". Κι έφυγε βιαστικός, ακολουθώντας τα ίχνη των άλλων. Τις πρώτες ώρες του πρωινού ο Αθηναίος λογάριαζε ότι δεν έπρεπε να λείψει από την αγορά. Αν δεν περίμενε ξένους, περιοριζόταν να αγοράσει τα συνηθισμένα τρόφιμα που ο δούλος τα πήγαινε στο σπίτι. Αν όμως είχε καλεσμένους τα πράγματα μπερδεύονταν. Τα ψάρια, το κρέας, τα λαχανικά έπρεπε να διαλεχτούν με ξεχωριστή φροντίδα.

Το φαγητό

Τώρα δεν του έμεινε πια παρά μόνο να συμφωνήσει μια χορεύτρια, αυλητές και ένα μάγειρα, έναν απ' αυτούς τους τεχνίτες που έμαθαν στις Συρακούσες την τέχνη της παρασκευής φαγητού. Τους μάγειρους μπορούσε να τους Βρει κανείς κάθε μέρα σε ένα ορισμένο μέρος της αγοράς. 'Έπαιζαν ρόλο αρκετά σημαντικό στη ζωή της πόλης, αν κρίνουμε από το πλήθος τις ειρωνείες που αφθονούν στις αρχαίες κωμωδίες. Ο τύπος του μάγειρα είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς της ελληνικής κωμωδίας. Τον παρουσιάζουν σαν ψεύτη, κλέφτη, φαγά και φαφλατά. Ο Ξενοφώντας ήταν αγανακτισμένος από το πλήθος των λεπτεπίλεπτων φαγητών που μαγείρευαν στον καιρό του, ο Πλάτωνας έδιωξε, χωρίς δισταγμό, από την Πολιτεία του όλους τους μαγείρους. Οι Σπαρτιάτες λογάριαζαν ίσως πως το λεπτό γούστο για το φαγητό οδηγεί στην εξασθένηση του κράτους, γι' αυτό δεν έπαιρναν παρά μόνο μάγειρους που μαγείρευαν τα πιο απλά φαγητά από κρέας, ενώ εκείνους που δοκίμαζαν να καθιερώσουν καινούργια φαγητά τούς έδιωχναν από την πόλη. Αφού τελείωνε όλες τις δουλειές, δηλαδή ανάμεσα στις 1011 το πρωί, ο Αθηναίος κατευθυνόταν σε μια από τις στοές που ήταν γύρω από την αγορά, όπου συναντιόταν με τους φίλους του.

Χαιρετισμοί

Όταν συναντιόντουσαν δυο γνωστοί χαιρετιόνταν με μια κίνηση του χεριού. Δεν ταίριαζε να υποκλιθείς, να προσκυνήσεις κάποιον, γιατί οι περήφανοι πολίτες της Αθήνας θα το θεωρούσαν αυτό υπόλειμμα του καιρού της τυραννίας. Οι Αθηναίοι έδιναν το χέρι μονάχα όταν ορκίζονταν ή στους επίσημους αποχωρισμούς. Ο συνηθισμένος χαιρετισμός ήταν "Χαίρε!", που συνοδευόταν ορισμένες φορές από μια παρατήρηση για τον καιρό. Είναι γνωστοί επίσης και άλλοι τύποι χαιρετισμών: "Υγίαινε!", "Τα ωφέλιμα εργάζου!", "Εργάζου και ευτύχει!".

Συζητήσεις

Μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, ο Αθηναίος μιλούσε με τους φίλους και τους γνωστούς για την πολιτική, σχολίαζε τα τελευταία νέα ή μπλεκόταν σε φιλοσοφικές συζητήσεις, αν είχε τέτοια κλίση. Συνήθως οι συναντήσεις και οι συζητήσεις γίνονταν στα αρωματοπωλεία και στα κουρεία. Και τα υποδηματοποιεία ήταν επίσης κατάλληλος χώρος για συναντήσεις, μια φορά μάλιστα ο Σωκράτης μπήκε σ' έναν τεχνίτη που έφτιαχνε χάμουρα για να τελειώσει μια συζήτηση. Η επίσκεψη στα καταστήματα είχε γίνει μια συνήθεια τόσο διαδεδομένη, που ο Δημοσθένης σ' ένα λόγο του κατηγορεί έναν Αθηναίο για "ακοινώνητο", γιατί "δεν μπαίνει ποτέ σε κουρεία, αρωματοπωλεία και άλλα καταστήματα". Ο προτιμούμενος τόπος συναντήσεων ήταν, αναμφισβήτητα, τα κουρεία. Ο Αθηναίος κουρέας μπορούσε να περηφανευτεί για την πλατιά και πολύπλευρη πείρα του. Οι άντρες, όπως και οι γυναίκες, έβαφαν τα μαλλιά τους ή για να τα κάνουν πιο ανοιχτά ή για να κρύψουν τη λευκότητά τους.

Κουρεία

Οι Αθηναίοι για να βοηθούν το μεγάλωμα των μαλλιών τα άλειφαν με λάδι ανακατεμένο με αρωματικές ουσίες. Τον 6ο αιώνα οι άντρες είχαν μακριούς βοστρύχους, αλλά μετά τη μάχη του Μαραθώνα άρχισαν να τους κόβουν πιο κοντούς. Αργότερα, μετά τον Αλέξανδρο το Μεγάλο, ξύριζαν τα μουστάκια και τα γένια. Οι Έλληνες δεν άφηναν ποτέ μουστάκι χωρίς γένια. Έπειτα ο κουρέας τούς περιποιόταν τα χέρια κι όταν τελείωνε έδινε στον πελάτη έναν καθρέφτη για να θαυμάσει τον εαυτό του, έτσι ακριβώς όπως κάνουν οι κουρείς στις μέρες μας. Τον καιρό που ο κουρέας έφτιαχνε τη ν κόμη ενός πελάτη, οι άλλοι περίμεναν τη σειρά τους φλυαρώντας για όλα. χάρη σ' αυτό τον τρόπο ζωής, οι κουρείς έγιναν εξαιρετικά κοινωνικοί. Ήταν κατατοπισμένοι για όλα τα νέα και τα κουτσομπολιά, που τα διέδιδαν και τα ερμήνευαν όπως ήθελαν. Δεν είναι παράξενο που είχαν τη φήμη ότι ήταν φλύαροι και αθυρόστομοι Ο πρώτος άνθρωπος που έφερε στην Αθήνα την είδηση της καταστροφής στη Σικελία ήταν ένας κουρέας από τον Πειραιά. Είχε μάθει τη θλιβερή είδηση από το δούλο ενός λιποτάκτη και χωρίς να αργήσει άφησε το κουρείο κι έτρεξε με μια ανάσα στην Αθήνα, από φόβο μην τον προλάβει κανένας άλλος. Στην πόλη, όπου δεν ήξεραν τίποτε, η είδηση προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Ο κόσμος περικύκλωσε τον κουρέα και άρχισε να τον ξεψαχνίζει, μα αυτός δεν ήξερε ούτε το όνομα εκείνου που του είχε ανακοινώσει το τραγικό νέο. Οι πολίτες αγανακτισμένοι άρχισαν να φωνάζουν: "0 ψεύτης στην ανάκριση!", "στα Βασανιστήρια!". Ο φουκαράς ο κουρέας είχε δεθεί κιόλας στον τροχό, όταν κατά καλή του τύχη έφτασαν κάμποσοι οπλίτες που είχαν γλιτώσει από το μακελειό και επιβεβαίωσαν την τρομερή αλήθεια. Αναστατωμένοι οι Αθηναίοι από τη φοβερή είδηση, σκόρπισαν στα σπίτια τους για να κλάψουν τους χαμένους τους συγγενείς και ξέχασαν τον κουρέα. Άφησαν δεμένο τον αγγελιοφόρο των κακών ειδήσεων. Τον θυμήθηκαν αργά τη νύχτα. Αλλά όταν ο δήμιος ήρθε να τον λύσει, η πρώτη ερώτηση που του έθεσε ο κουρέας ήταν αν υπήρχε, Καμιά είδηση για τον Νικία, κι αν είναι γνωστό πως πέθανε. Οι κουρείς ήταν ενήμεροι για όλα τα νέα και μιλούσαν για τα πάντα. "Πώς θέλετε να σας κουρέψω;", ρώτησε ο κουρέας το Βασιλιά της Μακεδονίας Αρχέλαο. "χωρίς πολλές κουβέντες", απάντησε ο Βασιλιάς.

Κοινωνικοί

Στους Έλληνες δεν άρεσε να σιωπούν. ήταν εξαιρετικά κοινωνικοί. Σ' ένα ελληνικό τραγούδι, όπου απαριθμούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανθρώπινη ευτυχία, μετά την υγεία, την ομορφιά και τον πλούτο ακολουθεί η φιλία. χωρίς τη φιλία δεν υπάρχει χαρά, γιατί η φιλία στολίζει τη ζωή. Φυσικά ο χαρακτήρας της φιλίας ποίκιλλε ανάλογα με την ηλικία και τις κλίσεις. Εκτός από την αληθινή φιλία, που τόσο ποθούσε ο Σωκράτης, στους Έλληνες άρεσε ανείπωτα να φλυαρούν για όλα τα μικροπράγματα. Γιατί, άλλωστε, μαζεύονταν στα κουρεία και στα αρωματοπωλεία; Αλλά και η φλυαρία είχε όρια, που τα καθόριζαν οι κανόνες καλής συμπεριφοράς. Όποιος ξεπερνούσε αυτά τα όρια έβγαζε τη φήμη ότι είναι αθυρόστομος κι ο κόσμος άρχιζε να τον κοροϊδεύει.

Στο σπίτι

Ο Αθηναίος αφού χορτάσει συζήτηση πηγαίνει στο σπίτι του για φαγητό. Τρώει ή κάτω από μια σκεπασμένη στοά ή στην εσωτερική αυλή, μαζί με την οικογένειά του. Μετά το φαγητό ξεκουράζεται ή ίσως διαβάζει. Στη Βιβλιοθήκη του βρίσκονται τα έπη του Ομήρου ο πάπυρος είναι παλιός και σκοροφαγωμένος καθώς και τα έργα των ξακουστών ποιητών. Κάθε χειρόγραφο φυλάγεται μέσα σ' ένα μετάλλινο σωλήνα με κάλυμμα. Σ' ένα ξεχωριστό ράφι βρίσκονται οι λόγοι των ρητόρων και των φιλοσόφων, καθώς και τα έργα των ιστορικών. Όλα έχουν αντιγραφεί με μεγάλη φροντίδα από τους αντιγραφείς. Έτσι, λοιπόν, αν θέλει να διαβάσει, ο Αθηναίος έχει από πού να διαλέξει. Μετά το φαγητό δεν κοιμάται. Γενικά ο ύπνος δεν κατέχει μεγάλη θέση στη ζωή του. Του αρέσει πάρα πολύ η ζωή σ' όλες τις εκδηλώσεις της και δεν χάνει με τον ύπνο περισσότερο χρόνο από ό,τι είναι απόλυτα απαραίτητο.

Γυμνάσια

Αφού ξεκουραστεί, ο Αθηναίος κατευθύνεται προς ένα από τα τρία μεγάλα δημόσια γυμνάσια των προαστίων της Αθήνας: το Λύκειο, την Ακαδημία, το Κυνοσάργες. Τα γυμνάσια ήταν μεγάλα, επιβλητικά, με σκιερούς διαδρόμους, με ευρείες στοές, λουτρά και άλλα διαμερίσματα προορισμένα γι, τον αθλητισμό, τις επιστημονικές απασχολήσεις και την ανάπαυση. Γενικά τα γυμνάσια αποτελούνταν: από το εφηβείο, μια αίθουσα προορισμένη για τις γυμναστικές ασκήσεις της νεολαίας. τα λουτρά, τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι επισκέπτες του γυμνασίου. τα αποδυτήρια, μια αίθουσα όπου οι παλαιστές άλειφαν το σώμα τους με λάδι, μι, άλλη αίθουσα όπου "πασπάλιζαν" το σώμα τους με λεπτή άμμο, για να μπορούν να πιάνονται εύκολα στη διάρκεια της πάλης. τους διαδρόμους, σκεπαστούς και ξεσκέπαστους για περίπατο και τρέξιμο. Οι λεγόμενες ξυστές (δηλαδή διάδρομοι στιλβωμένοι) ήταν κάτι διάδρομοι σκεπαστοί, πιο ψηλά στις πλευρές, που ήταν προορισμένοι για περιπάτους, ενώ το κεντρικό μέρος, που ήταν πιο χαμηλό, προοριζόταν για ασκήσεις όταν ο καιρός ήταν ακατάλληλος και το χειμώνα. Όλοι αυτοί οι χώροι περιβάλλονταν με στοές, με καθίσματα και εξέδρες, μερικές αίθουσες ημικυκλικές, σκεπαστές ή ξεσκέπαστες, όπου οι φιλόσοφοι και οι ρήτορες έκαναν μαθήματα και συζητήσεις. Ο Αθηναίος δεν μετείχε υποχρεωτικά στις αθλητικές ασκήσεις, αλλά παρακολουθούσε, σχολίαζε και χειροκροτούσε. Οι γεροντότεροι πολίτες δεν ξεχνούσαν, φυσικά, να διηγηθούν τι θαυμάσιοι αθλητές ήταν στα νιάτα τους και παραπονούνταν για την αδυναμία των σημερινών. Οι θεατές μαζεύονταν ομάδες - ομάδες και συζητούσαν διάφορα προβλήματα. Κάποιος σχεδιάζει κάτι με το ραβδί στον άμμο, εξηγώντας στους γύρω του μια πρωτότυπη ιδέα. Στο κέντρο μιας άλλης ομάδας ένα άτομο σιμό και άσχημο αναλύει με τόνο ειρωνικό τι είναι προτιμότερο: να είσαι ψεύτης από άγνοια ή να είσαι συνειδητός ψεύτης. Ο σιμός είναι ο Σωκράτης. Στην Ακαδημία ο Πλάτωνας εκθέτει, με νέα ύφος διαλεχτό, τις φιλοσοφικές του θεωρίες, μπροστά σ' ένα ακροατήριο από θαυμαστές και αντιπάλους κάθε ηλικίας. Στο Λύκειο, στο μέρος που λέγεται "Περίπατος", ένας άνθρωπος με μεγάλο κεφάλι και φανερή κλίση προς την κομψότητα, συζητεί σε μια γλώσσα όχι τόσο ωραία, μα πολύ καθαρή και εκφραστική, τις θεμελιακές αρχές της πολιτικής, της ηθικής, της ποίησης και της λογικής. Ο ομιλητής είναι ο Αριστοτέλης. Στο γυμνάσιο ο Αθηναίος περνάει μια ή δυο ώρες. Πριν από το γεύμα θέλει να λουστεί, γι' αυτό κατευθύνεται προς το λουτρό. Το λουτρό είναι ένα κτίριο πολύ σεμνό, ένα απλό δωμάτιο με ένα καζάνι για το νερό και πολλά αγγεία. Οι επισκέπτες αλείφονταν πρώτα σ' όλο το σώμα με ελαιόλαδο ανακατεμένο με αρωματικές ουσίες, έπειτα έξυναν το κορμί μ' έναν ειδικό ξύστη από ορείχαλκο (στλεγγίδα) και ξεπλένονταν με νερό. 'Έτσι τελείωνε το λουτρό κι ο Αθηναίος θα μπορούσε να ντυθεί και να φύγει, αν δεν είχε διάθεση να καθυστερήσει λιγάκι και να μιλήσει με τον άνθρωπο του λουτρού, που, όπως κι ο κουρέας, ήταν μια ζωντανή εφημερίδα και ο οποίος ήξερε συχνά για τους πελάτες του περισσότερα απ' ό,τι ήξεραν κι αυτοί οι ίδιοι για τον εαυτό τους.

Το γεύμα

Στο σπίτι όλα ήταν έτοιμα και δεν περίμεναν παρά την άφιξη των καλεσμένων. Τραπέζια, λεκάνες, μαξιλάρια, στεφάνια, τάπητες, ψωμιά, αρώματα, γυναίκες, ζαχαρωτά, πίτες, κουλούρια, χορεύτριες. Γλυκόψωμα και του Αρμόδιου τα τραγούδια. Στη διάρκεια του γεύματος ο οικοδεσπότης συνήθως είναι ξαπλωμένος σε κρεβάτι, ενώ η γυναίκα του κάθεται σε σκαμνί. Τα παιδιά εμφανίζονται στα επιδόρπια και στέκονται όρθια ή κάθονται, ανάλογα με την ηλικία τους και τις συνήθειες της οικογένειας. Αλλά σ' ένα τραπέζι με καλεσμένους τα μέλη της οικογένειας δεν παρουσιάζονται. παίρνουν μπρος μονάχα οι άντρες, γιατί η συζήτηση θα είναι ή φιλοσοφική, επομένως ακατανόητη για τις γυναίκες και τα παιδιά, ή καθαρά αντρική, επομένως ακατάλληλη για τα αυτιά των γυναικών. Στο "Συμπόσιο" του Πλάτωνα, η Διοτίμα, μια ξένη από τη Μαντίνεια, έγινε δεκτή μόνο στο κατώφλι της θύρας, απ' όπου σαν καλλιεργημένη γυναίκα που ήταν, μπορούσε να διακόπτει τις φαντασίες του Αριστοφάνη με τις ευφραδέστατες παρεμβάσεις της κι αυτό μονάχα γιατί στη χώρα της είχε το αξίωμα της μάντισσας. Όσο για τις συνηθισμένες καλεσμένες στα συμπόσια που παριστάνονται συχνά στα αγγεία, η θέση κι ο ρόλος τους είναι έξω από κάθε αμφιβολία. Οι γυναίκες αποζημιώνονται όμως στο γυναικωνίτη, όπου τα ζαχαρωμένα φρούτα και τα γλυκά των ζαχαροπλαστών της Κρήτης, της Σάμου και της Αθήνας τιμούνταν εξαιρετικά. Κάθε μαγείρισσα ετοίμαζε γλυκίσματα για τα Θεσμοφόρια και τις άλλες γιορτές, ενώ οι αξιοσέβαστες κυράδες τα κατανάλωναν σε μεγάλες ποσότητες με τη συντροφιά των γνωρίμων τους, που είχαν έρθει επίσκεψη στο σπίτι τους. Για τους Έλληνες ήταν αδιανόητο να φάνε μόνοι. Ο Πλούταρχος λέει ότι το να φάει κανείς μόνος του "δεν σημαίνει να γευματίσει, αλλά να γεμίσει το στομάχι του σαν τα ζώα". Γι' αυτό, εκτός της πρόσκλησης καλεσμένων, υπήρχαν διάφοροι τρόποι να φάει κανείς με συντροφιά: οργάνωναν συμπόσια στα οποία οι συνδαιτυμόνες συνέβαλαν εξίσου ή ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Αυτά τα συμπόσια γίνονταν σε νοικιασμένες αίθουσες ή στο σπίτι μιας εταίρας. Κάποτε κάθε συνδαιτυμόνας έφερνε το φαγητό του στο καλάθι. Τα προγράμματα του φαγητού δεν ήταν υπερβολικά. Σε μια κωμωδία λέγεται ότι ένα τραπέζι στην Αθήνα είναι πολύ ωραίο στην εμφάνιση, μα δεν χορταίνει ένα πεινασμένο στομάχι. Στους Διαλόγους του Πλάτωνα και του Ξενοφώντα οι συνδαιτυμόνες δεν συζητούν καθόλου για τα φαγητά. Το κλασικό ιδανικό της Αττικής απαιτούσε το φαγητό να προσφέρεται ωραία αλλά να μην είναι πολύ. Να είναι τόσο όσο χρειάζεται για να καταπραΰνει μια κανονική πείνα, γιατί το κύριο δεν ήταν το φαγητό αλλά η συντροφιά των συνδαιτυμόνων και οι συζητήσεις.

Φιλοξενία

Οι Έλληνες ήταν πολύ φιλόξενοι. Κάθε καλεσμένος μπορούσε να φέρει όποιον ήθελε. Αυτή η συνήθεια γέννησε μάλιστα μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων, στην οποία έδωσαν το περιφρονητικό παρατσούκλι "παράσιτα". Ο Πλούταρχος έγραψε ένα ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο στο πρόβλημα: ως ποιο Βαθμό μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς αυτό το δικαίωμα χωρίς να ξεπεράσει τα όρια της καλής συμπεριφοράς. Στο "Συμπόσιο" ο Πλάτωνας διηγείται ότι ο Αριστόδημος συνάντησε τον Σωκράτη με επίσημο ένδυμα και μαθαίνοντας ότι πηγαίνει στο τραπέζι του Αγάθωνα, αποφάσισε να τον συνοδεύσει αν και δεν ήταν καλεσμένος. Στο δρόμο ο Σωκράτης, απασχολημένος καθώς ήταν με ένα φιλοσοφικό πρόβλημα, Βράδυνε το βήμα του. Ο Αριστόδημος δεν παρατήρησε ότι ο φιλόσοφος έμεινε πίσω και μπήκε μόνος στο σπίτι του Αγάθωνα. Παρ' όλα αυτά δεν βρέθηκε σε δυσάρεστη θέση: οι θύρες ήταν διάπλατα ανοιχτές, και ένας δούλος τον οδήγησε αμέσως στην τραπεζαρία, όπου ο Αγάθωνας τον υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά, λέγοντάς του ότι ήθελε να τον καλέσει προσωπικά, μα δεν μπόρεσε να τον βρει. Μόλις οι προσκαλεσμένοι έμπαιναν στο σπίτι, οι δούλοι τούς έβγαζαν τα υποδήματα. Θεωρούνταν αταίριαστο να κυκλοφορεί κανείς μέσα στο σπίτι με τα πέδιλα με τα οποία βάδιζε στο δρόμο. Πριν καθίσουν οι καλεσμένοι στο τραπέζι, τους έπλεναν και τους αρωμάτιζαν τα πόδια. Μα ούτε κι ύστερα απ' αυτή τη διαδικασία ήταν ωραίο να ρίχνεται κανείς στο φαγητό. Προηγούμενα οι καλεσμένοι περιφέρονταν στα δωμάτια, θαύμαζαν τα έπιπλα και τα αντικείμενα διακόσμησης και επαινούσαν την καλαισθησία του νοικοκύρη. Οι Έλληνες έδιναν μεγάλη σημασία στους καλούς τρόπους. Αυτό ζητούσε η εθιμοτυπία. Η συνήθεια να τρώει κανείς ξαπλωμένος, αν και άγνωστη στην ομηρική εποχή, ήταν παρ' όλα αυτά πολύ παλιά, όπως αποδεικνύεται από τα ζωγραφισμένα αγγεία του 7ου αιώνα. Σε κάθε κρεβάτι κάθονταν δυο άνθρωποι. Ξαπλώνονταν ακουμπώντας με τον αριστερό αγκώνα σε μαξιλάρι, έτσι που το στήθος τους ήταν μισοσηκωμένο. Αφού καθόταν όλος ο κόσμος, οι υπηρέτες έχυναν νερό στους καλεσμένους τους για να πλύνουν τα χέρια τους. έπειτα έφερναν κάτι τραπεζάκια χαμηλά, πάνω στα οποία ήταν έγκαιρα τακτοποιημένα τα φαγητά. 'Έφερναν τόσα τραπεζάκια όσα κρεβάτια ήταν στην αίθουσα, δηλαδή σε κάθε τραπεζάκι έτρωγαν δύο άνθρωποι. Οι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν πιρούνια και μαχαίρια. Κουτάλια είχαν, αλλά προτιμούσαν να τα αντικαθιστούν με μια κόρα ψωμί. Το φαγητό το έπιαναν με τα χέρια. Τις μερίδες τις σέρβιραν ψιλοκομμένες για να πιάνονται εύκολα. Τα τραπεζομάντιλα και οι πετσέτες ήταν πράγματα άγνωστα. Οι αρχαίοι Έλληνες σκούπιζαν τα χέρια τους με ψίχα ψωμιού ή με ειδική κόλα που τη ζύμωναν με τα δάχτυλά τους και την έκαναν σφαιρίδια.

Το συμπόσιο

Στην Αθήνα ένα γεύμα δεν άρχιζε ποτέ με σούπα. Αν και οι σούπες θεωρούνταν υγιεινά και θρεπτικά φαγητά (το φαγητό που προτιμούσε ο Ηρακλής ήταν ζωμός από μπιζέλια), ήταν ταυτόχρονα "φαγητό των φτωχών" και γι' αυτό σ' ένα τραπέζι με καλεσμένους δεν ταίριαζε να προσφέρεις ζωμό. Στο πρώτο μέρος του γεύματος σέρβιραν χορταστικά φαγητά, και ειδικά ψάρια και πουλερικά: τη συνταγή για τις σάλτσες μάς τη μετέδωσε ο Αριστοφάνης: "... χύσε από πάνω σίλφιο, χύσε ξίδι, χύσε ακόμα λάδι, τρίψε τυρί, ρίξε από πάνω λίπη και σάλτσες ζεστές". Έτρωγαν σχετικά λίγο κρέας. Τα χορταρικά τα σέρβιραν με μια σάλτσα φτιαγμένη από λάδι, ξίδι και μέλι. Μερικά φαγητά των Ελλήνων μάς φαίνονται το λιγότερο παράξενα. Να ένα απόσπασμα του Αθήναιου στο οποίο περιγράφει το πρόγραμμα φαγητού ενός γεύματος: "Εμφανίστηκαν χέλια χοντρά και σχεδόν σκεπασμένα στο αλάτι, έπειτα ένα θαυμάσιο χέλι, από το οποίο δεν θα παραιτούνταν ούτε οι θεοί. 'Έφεραν ένα μεγάλο στομάχι ψαριού στρογγυλό σαν τον ουρανό. Όταν τελειώσαμε με το στομάχι του ψαριού, μας φέρανε κάτι πινάκια: το ένα είχε ένα κομμάτι σκυλόψαρο, το άλλο παχιά σουπιά, το τρίτο χταπόδι και πολύποδες ζεστούς". Σ' αυτό το μέρος του φαγητού δεν έπιναν κρασί. Οι Αθηναίοι προτιμούσαν να πιουν κρασί μετά το φαγητό. Άλλωστε το κρασί μπορούσε να αντικαταστήσει το φαγητό αν ήταν ανακατεμένο με κρίθινο αλεύρι και τριφτό τυρί. Αυτό το μείγμα ονομαζόταν κυκεώνας και ήταν το ποτό που προτιμούσαν οι Έλληνες. Οι δούλοι έφερναν ξανά νερό, οι συνδαιτυμόνες έπλεναν τα χέρια, έπειτα οι δούλοι σήκωναν τα κόκαλα και τα αποφάγια. Τώρα έφερναν άλλα τραπέζια φορτωμένα επιδόρπια και κρασιά. Άρχιζε το τραγούδι με τη συνοδεία αυλού, γέμιζαν τα κύπελλα κρασί με την ευχή "υγίαινε" και περνούσαν στο δεύτερο μέρος του γεύματος. Τα επιδόρπια ήταν νωποί και ξηροί καρποί, αλατισμένα αμύγδαλα, τυρί, σκόρδα, κρεμμύδια, γλυκές και αλμυρές πίτες, το καύχημα της Αττικής. Οι πίτες αυτές ήταν φτιαγμένες από μέλι, τυρί και λάδι. Ιδιαίτερη επιτυχία είχε το φαγητό που ονομαζόταν μυτλωτός, μια πίτα με τυρί ανακατεμένο με μέλι και σκόρδα. Αυτό το μέρος του γεύματος λεγόταν συμπόσιον. Τώρα έπιναν κρασί, "γλυκό και αρωματικό, που είχε τη μυρουδιά των λουλουδιών. Είναι ευχάριστο να πίνεις κρασί, το γάλα της Αφροδίτης", να συζητάς, να τραγουδάς, να διηγείσαι λογής-λογής περιστατικά, να ακούς μουσική, να παρακολουθείς τους χορούς. Οι Έλληνες δεν μπορούσαν να ακούν θλιβερές συζητήσεις στο τραπέζι. Ανάμεσα στις συνηθισμένες διασκεδάσεις των τραπεζιών ήταν και τα αινίγματα. Εκείνος που δεν ήξερε να απαντήσει τιμωρούνταν να πιει ένα κύπελλο κρασί. Να μερικά από τα αινίγματα αυτά: 1. Αν δεν μου πεις τίποτε, λες τ' όνομά μου. μα αν προφέρεις το όνομά μου ω θαύμα! Τότε δεν θα με μαντέψεις. (Η σιωπή). 2. Είμαι το σταχτόχρωμο παιδί ενός λαμπερού πατέρα. πουλί χωρίς φτερά υψώνομαι ως τους ουρανούς. μόλις γεννήθηκα και σκόρπισα αμέσως στον αέρα. (0 καπνός). 3. Όταν με κοιτάς σε κοιτώ και γω, μα δεν σε Βλέπω γιατί δεν έχω μάτια. όταν μιλάς, κοιτάζοντάς με, ανοίγω και γω το στόμα και κινώ τα χείλη, αλλά σιωπηλά, γιατί φωνή δεν έχω. (Ο καθρέφτης).

Μουσική-Χορός

Από τα πιο παλιά χρόνια η μουσική και ο χορός δεν έλειπαν από τα συμπόσια. Αργότερα (5ο-4ο αιώνα) για τη διασκέδαση των καλεσμένων συμφωνούσαν επαγγελματίες ηθοποιούς που ερμήνευαν σκηνές από τον Όμηρο αοιδούς, χορεύτριες, αυλητές. Τραγουδούσαν κι οι καλεσμένοι όλοι μαζί ή με τη σειρά. Ο Πλούταρχος μας λέει ότι το κλαδί της μυρτιάς περνούσε από χέρι σε χέρι. Αυτός που το έπαιρνε έπρεπε να τραγουδήσει παίζοντας λύρα, αν, βέβαια, ήταν σε θέση. Προς το τέλος του συμποσίου ο αριθμός των συνδαιτυμόνων που ήξεραν να τραγουδούν ήταν συνήθως μεγαλύτερος από ό,τι στην αρχή. Επίσης δεν υπήρχε συμπόσιο χωρίς κότταβο, ένα παιχνίδι που το έφεραν από τη Σικελία. Κάθε συνδαιτυμόνας άφηνε στο κύπελλο λίγο κρασί, το οποίο έχυνε σε καθορισμένο μέρος. Ενώ άδειαζε το κύπελλο έλεγε από μέσα του ή δυνατά το όνομα της γυναίκας που αγαπούσε. Ο ήχος του χυνόμενου υγρού λεπτότερος ή χοντρότερος καθώς και η ακριβής ή λιγότερο ακριβής επιτυχία του καθορισμένου στόχου, ήταν δείκτες αν το αγαπώμενο πρόσωπο συμμεριζόταν τα αισθήματά του. Κάποτε το κρασί το έχυναν στο δίσκο μιας ζυγαριάς, που έπρεπε να κατεβεί ως ένα ορισμένο σημείο ή να γκρεμίσει ένα σωρό αντικείμενα που ήταν στημένα από κάτω σε σχήμα πυραμίδας. Οι συνδαιτυμόνες εξέλεγαν έναν "πρόεδρο" του συμποσίου που επέβλεπε την τήρηση της τάξης. Αυτός αποφάσιζε πόσο κρασί θα πιουν και την ποιότητά του. Οι Έλληνες έπιναν με μέτρο. Να πιει κανείς κρασί χωρίς να το ανακατεύει με νερό, θεωρούνταν κατά τη γνώμη τους βάρβαρη συνήθεια. Μια κωμωδία λέει: Το πρώτο κροντήρι φέρνει υγεία, το δεύτερο ευχαρίστηση, το τρίτο ύπνο κι αφού το πιεις πρέπει να πας στο σπίτι σου. Το τέταρτο κροντήρι φέρνει αυθάδεια, το πέμπτο ουρλιαχτά, το έκτο φασαρία στους δρόμους, το έβδομο ένα μελανιασμένο μάτι, το όγδοο κλήση στο δικαστήριο. Ο Αριστοφάνης το λέει συγκεκριμένα: "Δεν είναι καλά να μπεκρουλιάζεις. μόλις πιεις πιο πολύ, μπαίνεις σε ξένες αυλές, ξυλοκοπάς και κάποιον. Ύστερα σαν συνέλθεις πληρώνεις τα σπασμένα". Ο Εύηνος ο Πάριος προσθέτει: "Για τον Βάκχο το καλύτερο μέτρο είναι η εγκράτεια ούτε πιο πολύ ούτε πιο λίγο. Αλλιώς μας οδηγεί στη μανία ή στη θλίψη". Παρ' όλα αυτά, οι συγγραφείς που αναφέραμε δεν τολμούν να παρουσιάσουν τους Έλληνες εγκρατείς στο ποτό. Δεν λέει τυχαία το ελληνικό ρητό: "Όποιος πίνει νερό δεν θα κάνει τίποτε σοφό". και για να αναγκάσουν τους πολύ διστακτικούς καλεσμένους να κατανικήσουν το δισταγμό τους υπάρχει ένα άλλο ρητό: "Πίνε ή φύγε". Το κρασί το ανακάτευαν σε αναλογία δύο μέρη νερό και ένα κρασί ή τρία μέρη νερό κι ένα κρασί. Το κρασί που ήταν ανακατεμένο με τρία μέρη νερό θεωρούνταν πολύ αδύνατο και το έλεγαν "ποτό για τα βατράχια". Παρά τα προληπτικά μέτρα που αναφέραμε, ο Αθηναίος όταν γύριζε από ένα συμπόσιο δεν μπορούσε να περηφανευτεί ότι είναι σε θέση να σταθεί γερά στα πόδια του κι ότι δεν έχει ανάγκη από συνοδεία. Τους καλεσμένους που δεν είχαν υπηρέτες για να τους κρατούν, τους οδηγούσαν συνήθως στο σπίτι τους με ένα φανάρι, γιατί το δείπνο άρχιζε μετά τη δύση του ήλιου και τέλειωνε όταν σκοτείνιαζε για καλά. Το καλοκαίρι το κρασί το ανακάτευαν με πάγο που έφερναν από τα βουνά και τον διατηρούσαν σε άχυρα και κουρέλια. Γι' αυτό το θέμα υπάρχει κι ένα ανέκδοτο: ένας συγγραφέας τραγωδίας ρώτησε την εταίρα με την οποία έτρωγε μαζί πώς τα καταφέρνει να κρατάει τόσο κρύο το κρασί. "Το τυλίγω με τους προλόγους σου", του απάντησε η εταίρα.

Οι Βιοτέχνες

Θα 'ταν απλοϊκό να πιστέψει κανείς ότι όλοι οι Αθηναίοι περνούσαν μια άνετη ζωή... Μέχρι τώρα έγινε λόγος μονάχα για τους ευκατάστατους. Εντελώς διαφορετική ήταν η κατάσταση των πολυάριθμων Αθηναίων βιοτεχνών. Βαδίζουν για να φτάσουν μια ώρα αρχύτερα στη δουλειά, να εργασθούν σκληρά ως τη δύση του ήλιου για να κερδίσουν το ψωμί της μέρας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ούτε καιρό ούτε χρήματα για να μπουν στο κουρείο. Αυτοί δεν παίρνουν μέρος ούτε στις φιλοσοφικές συζητήσεις που γίνονται στις στοές. Η τύχη τούς έγραψε να εργάζονται σκληρά κάθε μέρα, από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου. Τα παιδιά τους δεν τα διαπαιδαγωγούν παιδαγωγοί, τις γυναίκες τους δεν τις περιβάλλει η ευεργετική ησυχία του γυναικωνίτη. Βοηθούν το σύζυγο ή το γονιό στη σκληρή καθημερινή πάλη. Ο συναγωνισμός της φτηνής δουλειάς των δούλων έριχνε όλο πιο χαμηλά την τιμή των προϊόντων των ελεύθερων βιοτεχνών. Ακόμη πιο σκληρή ήταν η ζωή των απόρων, που ο αριθμός τους ήταν αρκετά μεγάλος στην Αθήνα.

Οι Φτωχοί

Η βασική τροφή των φτωχών ήταν το κριθάρι: ζωμός από κριθάρι, πίτες με κριθάλευρο και κρίθινα ψωμιά. Τους άρεσαν οι πηχτοί ζωμοί με μπιζέλια ή φακές, κι αγόραζαν φτηνά αλλαντικά. Ο Αριστοφάνης κατηγορεί τους αλλαντοποιούς ότι χρησιμοποιούν κρέας από σκυλί ή από γαϊδούρι, αλλά ας ελπίσουμε ότι ο ποιητής ήταν υπερβολικός. Το κρέας και το άσπρο ψωμί σπάνια εμφανίζονταν στο τραπέζι των φτωχών. Αντίθετα οι φτωχοί έτρωγαν πολλά αλατισμένα ψάρια φερμένα από τον Εύξεινο Πόντο. Έπιναν φτηνό κρασί νερωμένο, αλλά συνήθως έμεναν ευχαριστημένοι μονάχα με το νερό. Η Σπάρτη διέφερε εντελώς από την Αθήνα κι από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι Σπαρτιάτες τρέφονταν με πιο πρωτόγονες και πιο χοντρές τροφές, μ' έναν παχύ χυλό από μπιζέλια το ζωμό που ήταν το φαγητό που προτιμούσαν. "Μπορείς να φας μέλανα ζωμό" λέει ειρωνικά σ' ένα Σπαρτιάτη ένα πρόσωπο μιας χαμένης κωμωδίας του Αριστοφάνη. Διηγούνται πως ένας Συβαρίτης, που έτυχε σ' ένα σπαρτιατικό γεύμα, είπε: "Αληθινά οι Σπαρτιάτες είναι οι πιο γενναίοι άνθρωποι. Κάθε άλλος θα προτιμούσε χίλιες φορές να πεθάνει, παρά να ζήσει όπως αυτοί". "Τα συσσίτια των Σπαρτιατών αποτελούνταν από το μέλανα ζωμό", Βραστό χοιρινό κρέας, κρασί, πίτα γλυκιά και ψωμί από Βρώμη. τα δάχτυλα τα σκούπιζαν με τα ψίχουλα του ψωμιού. Αν θα πιστέψουμε τον Πλούταρχο, ήταν απαραίτητη μια ειδική αγωγή για να εκτιμήσει κανείς αυτό το ζωμό, που τόσο αγάπησαν οι Σπαρτιάτες. Ο Διόνυσος, ο τύραννος των Συρακουσών, αγόρασε ένα μάγειρα από τη Σπάρτη και του έδωσε εντολή να του παρασκευάσει το γνωστό φαγητό. Όμως δεν κατάφερε να καταπιεί ούτε την πρώτη κουταλιά και την έφτυσε. Τότε ο μάγειρας του είπε: "Για να δοκιμάσεις αυτό το φαγητό πρέπει να κάνεις σπαρτιατική γυμναστική και να κολυμπήσεις στον Ευρώτα". Επειδή η πλειοψηφία των Ελλήνων εκείνης της εποχής δεν έκανε κάτι τέτοιο, ο σπαρτιατικός ζωμός δεν είχε καμιά επιτυχία, εκτός από τη Σπάρτη βέβαια. Η καθημερινή ζωή των Αθηναίων πολιτών, η εύθυμη και γεμάτη χαρές για ορισμένους, η Βαριά και θλιβερή για τους άλλους, κυλούσε με την καθορισμένη τάξη, κάτω απ' τον ήρεμο ουρανό της Αττικής, μέχρι τότε που οι τρομερές θύελλες των πολέμων αναστάτωναν την πόλη.

Οι Πόλεμοι

Οι δρόμοι ερήμωναν. Στην Αγορά Βασίλευε ησυχία. Οι γυναίκες και τα παιδιά κρύβονταν από το φόβο στους γυναικωνίτες περιμένοντας θλιβερές ή χαρούμενες ειδήσεις. Κάτω απ' τις στέγες των στοών οι γέροι με τις κατάλευκες γενειάδες κλωθογύριζαν αναμνήσεις για τους αγώνες που έκαναν στα νιάτα τους, κριτικάροντας την τακτική των στρατηγών, και σκέφτονταν τι θα 'φερνε στα παιδιά τους ο καινούργιος πόλεμος: δόξα ή πρόωρο χαμό στα μακρινά πεδία των μαχών. Μα αν από μακριά οι πόλεμοι έρχονταν κοντά, αν ο εχθρός, συντρίβοντας τον αθηναϊκό στρατό, επέδραμε στην Αττική, η πόλη γνώριζε τότε τη δυστυχία, τα ερείπια, την πείνα και συχνά το μαζικό χαμό και την υποδούλωση των αγαπημένων.

Πηγή: ΚΟΛΟΜΠΟΒΑ Μ., ΟΖΕΡΕΤΣΚΑΙΑ Ε."Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα", Εκδόσεις Παπαδήμα, Αθήνα 1999.

Πηγή: anaskafi

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided