Τρίτη, Ιούλιος 16, 2019

EΛΛΑΔΑ 12ος

 

 

 

 

 

 

 

Η Μακεδονία έτον και θα έν Ελληνικόν | Καρασαββίδης 2018

 

 

 

 

 

 

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018

Η Μακεδονία έτον και θα έν Ελληνικόν | Καρασαββίδης 2018


Η Μακεδονία έτον και θα έν Ελληνικόν | Καρασαββίδης 2018


https://www.youtube.com/watch?v=fXs5kK68d30
https://youtu.be/fXs5kK68d30?t=62

Η Μακεδονία έτον και θα έν’ Ελληνικόν
Ρεφρέν
’Σ σα αιώνας δοξασμένον και ’ς σον κόσμον ξακουστόν,
η Μακεδονία έτον και θα έν’ ελληνικόν.
με το αίμαν ποτισμένον έν' το χώμαν ιερόν,
η Μακεδονία έτον και θα έν' ελληνικόν
1
Ο Αλέξανδρον ο Μέγας τη Ελλάδας αρχηγόν
έσπειρεν ’ς σην οικουμένην δόξαν και πολιτισμόν
μαθητής τ' Αριστοτέλη εν τη Φίλιππα ο γιόν
Και σα δύσκολα τα χρόνια τ' Έλληνες ξαν θα ενών
2
Έλληνες όλ’ τραγωδούμε ζήτω η Μακεδονία,
είμες μακεδονομάχοι παίρνε άψημον τα' ψύα
ζούμ' για την ελευθερίαν, θα πατούμ' την προδοσίαν,
την τιμήν την ιστορίαν 'κι πουλούμ' εμείς καμμίαν
3
Με τον ήλιον τη Βεργίνας θα ανθίζ’ ο Ελληνισμόν,
θα νικούμ' την τυραννίαν το ψέμαν, τον φασισμόν
ζουμ’ με την ορθοδοξίαν πολεμούμ’ την αδικίαν
θέλουμε ’ς σην ’ειτονίαν φως, ειρήνην κ' ευλογίαν.

 

 

 

Λυκόσουρα

Η πρώτη πόλη που ιδρύθηκε στον πλανήτη

Posted by IGOR στο Δεκέμβριος 28, 2018


Η Λυκόσουρα ήταν αρχαία αρκαδική πόλη. Ιδρύθηκε από τον Λυκάονα πρώτο βασιλιά των Αρκάδων και γιο του Πελασγού και ήταν η πρωτεύουσα των Αρκάδων μέχρι ο Κλείτωρ να την μεταφέρει στον Κλείτορα. Θεωρούταν η ιερότερη και παλιότερη πόλη της Αρκαδίας, μάλιστα όπως αναφέρει ο Παυσανίας ήταν η πρώτη πόλη που είδε ο ήλιος, παλαιότερη όλων των πόλεων σε γη και νησιά, δηλαδή η πρώτη πόλη που ιδρύθηκε στον πλανήτη.

Φωτογραφία από: By Nefasdicere at Αγγλικά Βικιπαίδεια, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4909104

Σύμφωνα με τον Παυσανία, πριν τον Λυκάονα και την ίδρυση της Λυκόσουρας οι άνθρωποι ζούσαν στην ύπαιθρο και σε σπήλαια αφού ο πατέρας του Λυκάονα, Πελασγός, τους έμαθε να φτιάχνουν καλύβες και να φοράνε δέρματα ζώων ως ρούχα. Ήταν από τις αρκαδικές πόλεις που εποίκησαν την Μεγαλόπολη. Στην Λυκόσουρα υπήρχε ναός της Δέσποινας στον οποίο λατρεύονταν πολλοί θεοί και όχι ένας όπως συνηθιζόταν, και ομώνυμο άλσος, επίσης ιερό του Πανός και της Αθηνάς.

Σήμερα η αρχαία πόλη ανασκάπτεται και ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται 12 χιλιόμετρα από την Μεγαλόπολη. Έχουν βρεθεί το αρχαίο τείχος, το ιερό της Δέσποινας, λείψανα λουτρών και πολλών κτιρίων.

wikipedia

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Ορθοδοξία και εθνική ταυτότητα στην Ελλάδα

Απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά «Εκκλησία και Γένος εν αιχμαλωσία»

commons wikimedia

Στους έξι αιώνες της ξένης κατοχής, από το 1204 έως το 1821, παράλληλα με τη διαρκή αντίστασή του στα μέτωπα αδιάκοπων πολεμικών συγκρούσεων, στα όρη και τις θάλασσες, ο ελληνισμός θα διασωθεί ακουμπώντας στις μείζονες πνευματικές παρακαταθήκες του, κατ’ εξοχήν στην ορθόδοξη πίστη, τη γλώσσα, τη συνείδηση της ιστορικής του διαχρονίας και, τέλος, τη λαϊκή παράδοση (δημοτικό τραγούδι, παραμύθια και διηγήσεις κ.λπ.). Διότι ο ελληνικός κόσμος, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτόν, αντιμετωπίζει όχι μόνο μια διπλή κατοχή –την Τουρκοκρατία και τη Φραγκοκρατία–, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο πεδίο των διωγμών, της καταπίεσης, του οικονομικού εξανδραποδισμού, αλλά και μια διττή πνευματική απειλή. Η τουρκική κατοχή είναι ταυτοχρόνως και ένα διαρκές εγχείρημα επιβολής του ισλάμ, διά των εξισλαμισμών και του παιδομαζώματος, ενώ η φραγκική παρουσία δεν περιορίζεται στα κατεχόμενα εδάφη αλλά, μέσα από την οικονομική και πνευματική διείσδυση, επιχειρεί να μεταβάλει τον ελληνικό κόσμο σε θρησκευτικό-πνευματικό παράρτημα του καθολικισμού. Γι’ αυτό και η Εκκλησία, ως ο σημαντικότερος θεσμός του υπόδουλου γένους, είναι υποχρεωμένη να διεξάγει έναν αδιάκοπο «διμέτωπο» αγώνα για να διασφαλίσει την ελληνική ιδιοπροσωπία.

Στη Δύση, η καθολική θρησκεία αποτέλεσε για πολλούς αιώνες τον αντίπαλο της εθνικής συγκρότησης των ευρωπαϊκών λαών και ο διαφωτισμός θα στραφεί κατ’ εξοχήν εναντίον του Πάπα και της καθολικής Εκκλησίας. Αντιθέτως, η «μεταρρύθμι­ση» της θρησκείας συμβάδισε με την επέκταση των διαφωτιστικών ιδεών και του εθνικισμού· ο Τζων Λοκ, ένας από τους πρωτοπόρους του διαφωτισμού, ήταν βαθιά θρησκευόμενος ενώ, στη Γερμανία, μεγάλος αριθμός των φιλοσόφων του 18ου αιώνα είχαν χρηματίσει ιερείς και θεολόγοι. Στις καθολικές χώρες –Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία–, ο υπερεθνικός και, ενίοτε, «αντεθνικός» και αντιδραστικός ρόλος της καθολικής Εκκλησίας θα στρέψει τον «διαφωτισμό» σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτήν. Εξάλλου, η Αναγέννηση και ο διαφωτισμός θα διεκδικήσουν τη χρήση των εθνικών γλωσσών απέναντι στην κυριαρχία των λατινικών.

Η εποχή της ύστερης Αναγέννησης και των απαρχών του εθνοκρατικού διαφωτισμού δεν θα εδραιωθεί, στη συνείδηση της εποχής, με τον Καρτέσιο, τον Γαλιλαίο, τον Νεύτωνα και τον Λοκ, όπως πιστεύουν συχνά οι διανοούμενοι, αλλά μάλλον με τον σκληρότερο ευρωπαϊκό πόλεμο, τον «Τριακονταετή» (1618-1648):Καθολικοί και προτεστάντες θα αλληλοσπαράσσονται ανελέητα, με αποκορύφωμα τη σφαγή των Χουσιτών, στη μάχη του Λευκού Όρους, το 1620, μετά την οποία οι Τσέχοι θα επανέλθουν επί ποινή θανάτου στον καθολικισμό. Όταν ο Γαλιλαίος θα δημοσιεύσει τον Διάλογο σχετικά με τα δύο κύρια συστήματα του κόσμου, το Πτολεμαϊκό και το Κοπερνίκειο, το 1632, το έργο του θα σκεπαστεί από τον απόηχο της μάχης του Λύτσεν (16 Νοεμβρίου 1632) και τη σύγκρουση ανάμεσα στα ιερά τέρατα του πολέμου – τον Γουσταύο Αδόλφο και τον Βαλενστάιν. Το δε τέλος του Τριακονταετούς Πολέμου θα θεωρηθεί η απαρχή της σύγχρονης εποχής των εθνικών κρατών (συνθήκη Βεστφαλίας, 1648) και του Διαφωτισμού, πολύ περισσότερο από την έκδοση του Περί Μεθόδου Λόγου, το 1637.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με τη δυτική και μάλιστα την καθολική παράδοση, όπου η επιβεβαίωση της εθνικής ταυτότητας επετεύχθη, συχνά, μέσω της σύγκρουσης με την καθολική Εκκλησία, στην Ελλάδα, η εθνική ταυτότητα διαφυλάσσεται και συγκροτείται με την ουσιώδη συμβολή της ορθοδοξίας[1]. Ο Παναγιώτης Κονδύλης, ο οποίος ανήκει μάλλον στην αντικληρικαλική πτέρυγα των Ελλήνων στοχαστών, επισημαίνει τη διαφορά:

Ενώ δηλ. η Καθολική Εκκλησία –ο κύριος στόχος των Ευρωπαίων διαφωτιστών– κινείται ως δύναμη υπερεθνική στα όρια εθνικών κρατών, τα οποία όφειλαν την εθνική τους ομοιογένεια σε παράγοντες κοινωνικοπολιτικούς και γεωγραφικούς και όχι θρησκευτικούς, η Εκκλησία, η ορθόδοξη, λειτουργεί ακριβώς αντίστροφα: μέσα στην τεράστια και πο­λυεθνική περιοχή, όπου απλώνεται ο μητροπολιτικός και παροικιακός Ελληνισμός, αποτελεί, αντικειμενικά τουλάχιστον, δύναμη εθνικής συνοχής ενάντια σ’ έναν αλλόθρησκο κατακτητή. (…) Και οι Έλληνες διαφωτιστές βρίσκονται, λοιπόν, σε μια διελκυστίνδα. Γράφουν με πρόθεση μεταρρυθμιστική – αλλά γρά­φουν σε συνθήκες ουσιαστικής ιδεολογικής παντοδυναμίας της Εκκλησίας, η οποία, επιπλέον, εκπληρώνει (αντικειμενικά) λειτουργία εθνική[2].

Σε όλη τη μακρά περίοδο των έξι ή επτά αιώνων της κατοχής, τουλάχιστον μετά το 1204, η ορθοδοξία αποτελεί τον κατ’ εξοχήν φορέα διατήρησης και διαμόρφωσης της ελληνικής εθνικής συνείδησης, καθώς και των εκπαιδευτικών μηχανισμών, ακριβώς διότι η ελληνική ιδιοπροσωπία, κατέναντι των Λατίνων και κυρίως των Τούρκων, αναδεικνύεται, πρωταρχικώς, ως θρησκευτική. Τα εκατομμύρια των εξισλαμισθέντων Ελλήνων και ορθοδόξων της Μικράς Ασίας και των Βαλκανίων χάθηκαν οριστικά και μεταβλήθηκαν σταδιακώς σε «Τούρκους»[3]. Ο ρόλος λοιπόν της θρησκείας για τη συντήρηση της ιδιοπροσωπίας των υπόδουλων Ελλήνων υπήρξε αποφασιστικός· στις συνθήκες της μακραίωνης Κατοχής, ο ελληνισμός επιβίωσε διά της ορθοδοξίας.

Η Εκ­κλη­σί­α, ή­δη α­πό το 1204 –και πολύ περισσότερο μετά το 1453–, συνιστά, εκούσα ή άκουσα, το καθοριστικό ενοποιητικό και διαμορφωτικό στοιχείο της ελ­λη­νι­κής ταυ­τό­τη­τας, μέ­σω της ι­δε­ο­λο­γι­κής, γλωσ­σι­κής και διοι­κη­τι­κής ε­νο­ποί­η­σης των ορ­θο­δό­ξων, ως οιονεί συνέχεια του εξελληνισμένου Βυζαντίου των τελευταίων αιώνων. Ο Δημοσθένης Δα­νι­η­λί­δης, φα­να­τι­κός πο­λέ­μιος της εκ­κλη­σια­στι­κής ιε­ραρ­χί­ας, γρά­φει:

Οι κοινότητες, σκόρπιες και διαφοροποιημένες από τις γεωοικονομικές αντιθέσεις των ελ­λη­νι­κών χω­ρών, ή­σαν α­πό γε­νι­κό­τε­ρη ά­πο­ψη πυ­ρή­νες ζω­ντα­νοί, μα κι’ α­σύ­ντα­χτοι κ’ έτσι ευνο­ή­σα­νε υ­περ­βο­λι­κά την α­νά­πτυ­ξη του κοι­νω­νι­κού και πο­λι­τι­κού α­το­μι­κι­σμού και το­πι­κι­σμού των Νε­ο­ελ­λή­νων. (…) η Εκκλησί­α, που διατηρούσε μαζί με το δεσποτισμό της Ανατολής και κάτι α­πό την κρα­τι­κή πα­ρά­δο­ση της Ρώ­μης με την ορ­γά­νω­σή της, που σαν έ­να δί­χτυ τε­ρά­στιο πε­ριέ­σφιγ­γε ο­λό­κλη­ρη την αυ­το­κρα­το­ρί­α, έ­νω­νε τις κοι­νό­τη­τες ό­λες σ’ έ­να στέ­ρε­ο σύ­νο­λο και γέ­νη­κε φο­ρέ­ας κ’ εν­σαρ­κω­τής της ι­δέ­ας ε­νός ε­νιαί­ου πα­νελ­λή­νιου κρά­τους[4].

Παράλληλα, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους αιώνες της κατοχής, όταν η πνευματική ζωή του γένους επικεντρώνεται στη διατήρηση και την επιβεβαίωση της ιδιοπροσωπίας του, μέσα από την άμυνα εναντίον των εξισλαμισμών και της λατινικής διείσδυσης, γύρω από την Εκκλησία θα συγκεντρωθούν οι μεγαλύτερες πνευματικές μορφές του. Μελέτιος Πηγάς, Μητροφάνης Κριτόπουλος, Πατριάρχης Ιερεμίας Β΄, Δοσίθεος Ιεροσολύμων, Κύριλος Λούκαρις, και οι φιλόσοφοι Θεόφιλος Κορυδαλέας και Ευγένιος Βούλγαρις.

Διά της ορθοδοξίας θα αποκρουστεί ο κίνδυνος του εξισλαμισμού, θα επιβε­βαι­ωθεί η ιδιοπροσωπία του ελληνικού κόσμου έναντι των καθολικών, αλλά και των διαμαρτυρομένων, θα πραγματοποιηθούν σημαντικές επαφές με τον ορθόδοξο ανατολικό χώρο. Πατριάρχες όπως οι Ιερεμίας Β΄ Τρανός, Κύριλος Α΄ Λούκαρις, Κύριλλος Ε΄ Καράκαλος, θα προβούν σε μια συστηματική αντιπαράθεση με τον επιθετικό καθολικισμό, από τα τέλη του 16ου έως τον 18ο αι., θα έλθουν σε επαφή με τους διαμαρτυρομένους, διευκρινίζοντας σημεία επαφής και απόκλισης, τέλος, θα αναβαθμίσουν τις σχέσεις με τη ρωσική Εκκλησία, οριοθετώντας την ελληνική ιδιαιτερότητα έναντι των Οθωμανών, των Λατίνων και της Διαμαρτύρησης. Εξάλλου, στις ευρύτερες διαστάσεις της ορθοδοξίας, της οποίας ο χώρος δράσης άρχιζε από την Ουκρανία και τη Λιθουανία και έφτανε έως την Αίγυπτο, θα στηριχθεί και μια ελληνική οικουμενικότητα, την οποία συχνά παραγνωρίζει η νεώ­τερη ιστοριογραφία και η ιστορία των ιδεών. Οι Φαναριώτες, οι μεγαλέμποροι και οι καραβοκύρηδες θα έρθουν στο προσκήνιο αργότερα, από τα τέλη του 17ου αι., οι δε κοσμικοί λόγιοι μόλις στα τέλη του 18ου.

Τέλος, ο ίδιος ο δια-«φωτισμός» του ελληνικού λαού δεν εμφανίζεται –πρωτίστως– ως αντίθεση με την παράδοση, αλλά μάλλον ως εμβάθυνση και αποκάλυψή της, ενώ τα νεωτερικά και επήλυδα στοιχεία είτε συσσωματώνονται γύρω από τον πυρήνα αυτής της παραδόσεως είτε έρχονται σε μερική, μόνο, αντίθεση μαζί της, ιδιαίτερα μετά τα μέσα του 18ου αι.

[1] Μόνο όπου ο καθολικισμός θα ταυτιστεί με την εθνική ιδιοπροσωπία, όπως συνέβη στην Ιρ­λανδία, εκεί και θα διαδραματίσει ρόλο ανάλογο με την ορ­θο­δο­ξί­α στην Ελ­λά­δα.

[2] Παναγιώτης Κονδύλης, «Ο Ψαλίδας, ο Παμπλέκης και η θεία αποκάλυψη», στο Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός, Οι Φιλοσοφικές Ιδέες, εκδ. Θεμέλιο, Αθήνα 1988, σσ. 89-91.1.

[3] Προ­σφά­τως, οι ε­ξισ­λα­μι­σθέν­τες Σέρ­βοι της Βοσ­νί­ας ήλ­θαν σε με­τω­πι­κή και α­νε­λέ­η­τη σύγ­κρου­ση με τους ορ­θό­δο­ξους Σέρ­βους, ως δι­α­φο­ρε­τι­κό έ­θνος. Ό­σο για τους Κρο­ά­τες και τους Σέρ­βους, πα­ρό­τι μι­λούν την ί­δια γλώσ­σα, η θρη­σκευ­τι­κή δι­α­φο­ρο­ποί­η­ση, κα­θο­λι­κοί έναντι ορθοδόξων, άρκεσε για να τους μεταβάλει σε θανάσιμους εχθρούς.

[4] Δ. Δανιηλίδης, Η νεοελληνική κοινωνία και Οικονομία, Λιβάνης, 1985, σσ. 138-141.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ  27/12/2018

 

 

 

 

 

 

 

 

Αγιο Όρος – Η Περιήγηση ενός Αρχιτέκτονα

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς «βαθιά πιστός» και «θρησκευόμενος» για να επισκεφτεί το Άγιο Όρος.

DmitryVPetrenko via Getty Images

Το Άγιο Όρος φαντάζει πάντα μια πρόκληση για κάθε επισκέπτη – περιηγητή, καθώς η αρχιτεκτονική των Ιερών Μονών, η οργιώδης βλάστηση, η απομόνωση και η θρησκευτική κατάνυξη αποτελούν τα σημαντικότερα κίνητρα.

Το Άγιο Όρος στην χερσόνησο του όρους Άθω στην Χαλκιδική περιλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονέςμε ιστορία από το 972 μΧ. Από το 1988 συγκαταλέγονται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Μονή Ιβήρων. Αριστερά διακρίνεται η μαρμάρινη είσοδος. Στο βάθος ο Πύργος της Μονής που χρησίμευε ως το παρατηρητήριο και καταφύγιο των μοναχών σε περίπτωση επίθεσης πειρατών.

Η επίσκεψη - προσκύνημα στο Άγιο Όρος προϋποθέτει, κατ’ αρχήν την έκδοση σχετικού διαμονητήριου από την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους το οποίο επιτρέπει την είσοδο στο Άγιο Όρος μόνο για 4 ημέρες με την διαμονή κάθε βράδυ σε διαφορετική Μονή, την συνεννόηση μέσω e-mailsτης φιλοξενίας στα Μοναστήρια για την διαθεσιμότητα στις διανυκτερεύσεις αλλά και τον σχεδιασμό των μετακινήσεων εντός του Άγιου Όρους.

Η δική μας επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, μια αρκετά καλή περίοδο για περιηγήσεις και πεζοπορίες. Επιλέχτηκαν για την διαμονή μας Μονές στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου, με σχετική καθοδήγηση από τον σύμβουλο φίλο περιηγητή Σ.Κ. ο οποίος θα επισκεπτόταν το Άγιο Όρος 3η φορά.

Στην Χαλκιδική υπάρχουν 2 λιμάνια από τα οποία αποπλέουν σχετικά επιβατικά πλοία με επισκέπτες, το ένα από την Ουρανούπολη στην δυτική πλευρά της χερσονήσου και το δεύτερο από την Ιερισσό στην ανατολική πλευρά, από όπου και εκκινήσαμε. Η θαλάσσια πλεύση χάρισε ανεπανάληπτες εικόνες των Μοναστηριών τα οποία με φόντο το καταπράσινο τοπίο στέκουν αγέρωχα τόσα χρόνια ατενίζοντας το πέλαγος.

Μονή Ιβήρων

Η πρώτη Μονή που μας υποδέχτηκε με την αποβίβαση μας, ήταν η Ιερή Μονή Ιβήρων. Είναι 3η στην ιεραρχική αμετάβλητη τάξη των Αγιορείτικων Μονών σύμφωνα και με το έτος ίδρυσης της. Ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα ως Μονή του Κλήμεντος ενώ το 980 ο εξ Ιβηρίας (της σημερινής χώρας Γεωργίας), μοναχός Ιωάννης Τουρνίκιος με ομάδα Γεωργιανών - Ιβήρων- μοναχών εγκαταστάθηκαν στην Μονή Ιβήρων.

Η Μονή καταστράφηκε πολλές φορές από πειρατές, κυρίως από Φράγκους. Η ύπαρξη πειρατών είναι και ο κύριος λόγος που δημιούργησε αυτή την φρουριακή – οχυρωματική αρχιτεκτονική των Μονών στο Άγιο Όρος τόσο για όσες κτίστηκαν στα παράλια της χερσονήσου αλλά και όσες κτίστηκαν στην ενδοχώρα.

Η αρχική απλότητα της οχύρωση των Μονών εμφανίζεται με συμπαγή φρουριακά τείχη χωρίς ξηλόπηκτες εξωτερικές κατασκευές (αρχιτεκτονικές προεξοχές κελιών - σαχνισιά ή εξώστες) όπως διακρίνεται στα καταπληκτικά σκίτσα ή χαλκογραφίες του Ρώσου περιηγητή Βασίλειου Μπάρσκυ απεικονίζοντας την κατάσταση των Μονών το 1744.

Αργότερα με την εξαφάνιση των πειρατικών επιδρομών οι Μονές απέκτησαν και ‘’πρόσωπο’’ προς τα έξω, δημιουργώντας αρχιτεκτονικές προεξοχές πάνω στα λίθινα τείχη με ξύλινες ελαφριές κατασκευές (σαχνισιά και εξώστες) οι οποίες με τον έντονο χρωματισμό τους προσδίδουν έναν πιο ελαφρύ και άκρως ενδιαφέρον χαρακτήρα πάνω στις βαριές λίθινες ογκώδης κατασκευές των τειχών.

Η Μονή Ιβήρων – άποψη από την ακτή. Σε πρώτο πλάνο ο Αρσανάς της Μονής. Στο βάθος οι αρχιτεκτονικές προεξοχές των κελιών και τα τείχη της Μονής.

Η Μονή Ιβήρων σε υποδέχεται με το τετραώροφο κτίσμα της, τον Αρσανά ή αλλιώς το καραβοστάσι φύλαξης βαρκών και λοιπών αποθηκών της Μονής δίπλα στο κύμα. Σύμφωνα με 2 επιγραφές σε αυτόν κτίστηκε το 1625 , διατηρώντας ακόμα και σήμερα την εικόνα της αρχικής φάσης, χωρίς να έχει υποστεί σοβαρές μεταγενέστερες επεμβάσεις. Αυτό το μικρό οχυρό χρησίμευε για την αποθήκευση των βαρκών, του εν πλω μέσου επικοινωνίας των μοναχών με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και ως κατοικία του Αρσανάρη, του μοναχού που είχε αναλάβει αυτό το διακόνημα. Ανηφορίζοντας προς τον κύριο όγκο της Μονής η μαρμάρινη είσοδος με τα ορθογωνικά υποστυλώματα σε καλωσορίζει να εισέλθεις σε έναν διαφορετικό κόσμο ηρεμίας, γαλήνης, αγιοσύνης.

Μπαίνοντας στην καρδιά της μονής,στην εσωτερική αυλή όλα είναι «τακτοποιημένα» και κτισμένα για να εξυπηρετούν τον σκοπό τους. Στο κέντρο της αυλής βρίσκεται το Καθολικό της Μονής, ο ναός για όλους. Απέναντι βρίσκεται το μεγάλο κωδωνοστάσιο και στη συνέχεια η Τράπεζα από τη μία πλευρά και το κτίριο της Βιβλιοθήκης από την άλλη. Τα κτίρια της αυλής περιβάλλονται από τις πτέρυγες που σχηματίζουν σε κάτοψη τετράπλευρο σχήμα, όπου υπάρχουν τα κελιά των μοναχών, το σκευοφυλάκιο - εικονοφυλάκιο, το συνοδικό, διάφοροι βοηθητικοί χώροι αλλά και το Αρχονταρίκι, ο χώρος υποδοχής των επισκεπτών, εκεί που ο Αρχοντάρης μοναχός καλωσορίζει τους επισκέπτες και τους φιλεύει παγωμένο νερό, τσιπουράκι αλλά και εύγευστα λουκούμια. Σήμερα η Μονή Ιβήρων έχει 35 μοναχούς.

Μονή Ιβήρων. Άποψη της εσωτερικής αυλής. Δεξιά βρίσκεται το Καθολικό της Μονής, αριστερά το Κωδωνοστάσιο και στο κέντρο η εξαίρετης τέχνης μαρμάρινη Φιάλη – χώρος για τον αγιασμό των υδάτων. Στο βάθος η μαρμάρινη είσοδος της Μονής από την ακτή.

Ανάμεσα στο Καθολικό και στο ψηλό καμπαναριό βρίσκεται η εκπληκτικής τέχνης Φιάλη για τον αγιασμό των υδάτων, με την μαρμαροτεχνία να έχει μεγαλουργήσει στο δημιούργημα αυτό.

Ένας ευγενής ηλικιωμένος μοναχός του Μοναστηριού, μας υποδέχτηκε και μας ξεκλείδωσε την θύρα του Καθολικού της Μονής για να προσκυνήσουμε τις άγιες εικόνες και να θαυμάσουμε τις ανεκτίμητης αξίας αγιογραφίες – τοιχογραφίες του νάρθηκα του Καθολικού από το 1774, οι οποίες απεικονίζουν με προσωπικό εντυπωσιασμό, σοφούς και βασιλείς της αρχαιότητας. Η επίσκεψη μας συνεχίστηκε στα δύο παρεκκλήσια με τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Αρχαγγέλων. Εκεί φυλάσσονται τα λείψανα 165 αγίων και τμήματα από τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά την σταύρωση του Xριστού.

Το κεντρικό μαρμαροθετημένο δάπεδό - μωσαϊκό του Καθολικού είναι εξαιρετικής τέχνης και υψίστης λεπτομέρειας. Δεν είναι τυχαίο που ο καλλιτέχνης Νίκος Αλεξίου δανείστηκε το μοτίβο των δαπέδων αυτών για το εικαστικό του δημιούργημα με τίτλο «Ένα τέλος – Μια αρχή» το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας το 2007 αλλά και προβλήθηκε ως video projection στην όψη της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Κοτζιά της Αθήνας για τα 150 χρόνια από την ίδρυση της.

Μονή Ιβήρων. Δεξιά βρίσκεται το Καθολικό της Μονής και αριστερά το παρεκκλήσι της Παναγίας της Πορταΐτισσας. Στο βάθος της εσωτερική αυλής της Μονής βρίσκονται τα κελιά των Μοναχών.

Δίπλα στην παλιά είσοδο της Μονής αλλά και στο Καθολικό, βρίσκεται το παρεκκλήσι της Παναγίας της Πορταΐτισσας με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Σύμφωνα με την παράδοση και την εξιστόρηση του γέροντα, η εικόνα αυτή ανήκε σε οικογένεια της Νίκαιας της Μικράς Ασίας τον 8ο αιώνα. Κατά την διάρκεια της «εικονομαχίας» η οικογένεια αναγκάστηκε να ρίξει την εικόνα στην θάλασσα για να μην καταστραφεί από τους εικονομάχους. Επί 170 χρόνια η εικόνα ήταν χαμένη μέχρι το 1004. Τότε μοναχοί της Μονής Ιβήρων την βρήκαν να πλέει στην Θάλασσα, την μετέφεραν στην Μονή και την τοποθέτησαν στο ναό. Όμως η εικόνα κατ’ επανάληψη εξαφανιζόταν από αυτόν και βρισκόταν τοποθετημένη πάνω από την πύλη/πόρτα της Μονής.Έτσι πήρε η εικόνα της Παναγίας το όνομα «Πορταϊτισσα». Η εικόνα φέρει επίσης στο κάτω μέρος της σιαγόνας της Παναγίας μία ουλή από μαχαίρι πειρατή. Από την ουλή αυτή έρευσε αίμα, το οποίο πηγμένο διακρίνεται και σήμερα. Η παρουσία της εικόνας στη Μονή και στο Άγιο Όρος θεωρείται εγγύηση για την προστασία του Αγιορείτικου Μοναχισμού από τη Θεοτόκο. Λέγεται, μάλιστα, ότι εάν χαθεί η εικόνα από την θέση της, τότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την Δευτέρα Παρουσία.

Κελί Μυλοπόταμου

Αφήνοντας πίσω μας την Μονή Ιβήρων, εκκινήσαμε την περιήγηση μας κατά μήκος της ακτής. Έπειτα από 1 ώρα πεζοπορία φτάσαμε στο Κελί Μυλοπόταμου (κάθισμα Αγίου Ευσταθίου)το οποίο ανήκει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας και δημιουργήθηκε από τον Αθανάσιο τον Αθωνίτη το 972 σαν αναρρωτήριο για τους μοναχούς της Μονής.

Η περιοχή του Μυλοπόταμου εκτείνεται σε μικρή εξοχή στην βορειοανατολική πλευρά του Αγίου Όρους και σε κοντινή απόσταση από τη Μονή Ιβήρων. Αποψιλώθηκε από το πυκνό δάσος που την κατελάμβανε με σκοπό να οικοδομηθούν κελιά και Ναός προς τιμή του μεγαλομάρτυρα Ευσταθίου και φυτεύτηκε ένας υπέροχος αμπελώνας.

Η συνολική έκταση του Κελιού του Μυλοπόταμου. Στο βάθος ο Πύργος και σε πρώτο πλάνο το οινοποιείο και τα εξαιρετικά αμπέλια του Κελιού.

Ο βυζαντινός οχυρός Πύργος επιβάλλεται στο παραθαλάσσιο τοπίο πάνω σε απόκριμα βράχια. Αυτό το κατοικημένο μικρό οχυρό με τις διαδοχικές επεκτάσεις του έχει ακόμα και σήμερα ισχυρό οχυρό περίβολο. Ο Μυλοπόταμος είναι γνωστός για τους αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας και το κρασί που παράγει. Η προσπάθεια των μοναχών του Μυλοπόταμου είναι υποδειγματική και αξιέπαινη.

Η μανία των θαλάσσιων κυμάτων να χτυπούν τον βράχο του Μυλοπόταμου, ο μεσημεριανός ήλιος πάνω στο πέλαγος, η κλίμακα των αρχιτεκτονημάτων σε ανάμνηση των αντίστοιχων των βράχων του Κάπρι της Ιταλίας και σε συνδυασμό με τους μυρωδάτους αμπελώνες, μας υποχρέωσαν σε μια στάση για ένα ακόμα κέρασμα από τον Μοναχό του κελιού με θέα όλο το Αιγαίο.

Η στάση μας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο ομώνυμο σύγχρονο και τέλεια οργανωμένο οινοποιείο. Ακόμα θυμάμαι την μυρωδιά του μούστου που ζυμωνόταν στα βαρέλια.

Μονή Καρακάλλου

Συνεχίζοντας την πεζοπορία μας ανάμεσα από αιωνόβιες βελανιδιές και πλατάνια και έπειτα από 2 ώρες περιήγηση στο πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής με συνεχή ανηφόρα και με την διπλωματική αφοπλιστική πειθώ του συνοδοιπόρου Π.Π. επιβιβαστήκαμε σε ένα διερχόμενο mini-bus το οποίο μας μετέφερε στην Μονή Καρακάλλου. Η Μονή αυτή είναι 11η στην ιεραρχία των Αγιορείτικων Μονών και στέκει ως ένα μικρό ορθογώνιο καστρομονάστηρο στην άκρη ενός λόφου, καταμεσής του δάσους της ενδοχώρας.

Μονή Καρακάλλου. Δεξιά βρίσκεται ο εξαιρετικός Πύργος της Μονής. Στην περίμετρο των τειχών με τις ελαφριές ξύλινες κατασκευές σε προεξοχές, διακρίνονται τα κελιά των Μοναχών.

Η Μονή σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρέπει να κτίστηκε στα τέλη του 10ου αιώνα πιθανόν από τον μοναχό Νικόλαο Καρακάλλα. Το 13ο αι. η μονή, όπως και όλο το Άγιο Όρος, αρχίζει να παρακμάζει εξαιτίας των συχνών επιδρομών των Καταλανών πειρατών. Όμως στην συνέχεια περνάει μια περίοδο ακμής χάρη στις δωρεές Βυζαντινών Αυτοκρατόρων. Τον επόμενο αιώνα και τους τρεις αιώνες που ακολουθούν, χάρη στις δωρεές των Μολβαδών (Ρουμάνων) και Ιβήρων (Γεωργιανών) Ηγεμόνων, η Μονή βρίσκεται σε ανοδική πορεία φτάνοντας ακόμα και τους 500 μοναχούς.

Σήμερα η μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών, δόκιμων μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται στα 50 άτομα.

H Μονή κτίστηκε σύμφωνα με την αρχιτεκτονική των οχυρωματικών κάστρων του 16ου αιώνα και φέρει έναν υπέροχο οχυρό Πύργο με ‘’επάλξεις’’, ”ζεματίστρες” και ”καταχύστρες”. Ο Πύργος είναι από τους ωραιότερους του Αγίου Όρους μαζί με εκείνον της Μονής Δοχειαρίου. Ο πανύψηλος Πύργος χρησίμευε ως παρατηρητήριο της γύρω περιοχής, ειδικά προς την θάλασσα λόγω των συνεχών επιδρομών από πειρατές, θυμίζοντας τους αντίστοιχους Μανιάτικους Πύργους της Πελοποννήσου. Οι ”ζεματίστρες” και οι ”καταχύστρες’’ του Πύργου, σχεδόν πάνω από την κεντρική πύλη της Μονής, χρησίμευαν κατά την διάρκεια μιας πολιορκίας για να ρίχνουν οι μοναχοί ζεματιστό νερό ή λάδι προς τους επιδρομείς - εισβολείς. Επίσης οι δύο ειδών στέψεις του Πύργου, μαρτυρούν διαδοχικές επεκτάσεις αυτού σε ύψος.

Μονή Καρακάλλου. Στο κέντρο και δίπλα στην κεντρική πύλη της Μονής δεσπόζει ο εξαιρετικός Πύργος με την χαρακτηριστική σε προεξοχή ‘’ζεματίστρα’’ και ‘’καταχύστρα’’ που χρησίμευε για την άμυνα των μοναχών σε εχθρική πειρατική εισβολή.

Η εσωτερική αυλή της Μονής είναι αρκετά μικρή σε διαστάσεις σχετικά με την αντίστοιχη της Μονής Ιβήρων, με το Καθολικό στο κέντρο να δεσπόζει κατακόκκινο και επιβλητικό. Το Καθολικό είναι αφιερωμένο στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και κτίστηκε το 1563. Το 1710 προστέθηκε το κωδωνοστάσιο και τέσσερα χρόνια αργότερα ο εξωνάρθηκάς του. Λόγω της περιορισμένης έκτασης της εσωτερικής αυλής του μοναστηριού, η μονή Καρακάλλου δεν διαθέτει φιάλη (κρήνη για τον αγιασμό των υδάτων).

Περιμετρικά αναπτύσσονται οι πτέρυγες, δίνοντας έτσι στον περίβολο ένα τετράπλευρο, σε γενικές γραμμές, σχήμα. Οι κατώτερες στάθμες καταλαμβάνουν διάφορες βοηθητικές και παραγωγικές χρήσεις ενώ στις ανώτερες σε όροφο στάθμες βρίσκονται τα κελιά των μοναχών, το Αρχονταρίκι, διάφορα παρεκκλήσια αλλά και τα διαμερίσματα φιλοξενίας. Στον όροφο η προσπέλαση γίνεται από ημιυπαίθριους ξύλινους εξώστες – διαδρόμους.

Μονή Καρακάλλου. Η εσωτερική αυλή. Στο κέντρο διακρίνεται το κόκκινο Καθολικό και στο βάθος ο Πύργος - παρατηρητήριο της Μονής και δεξιά αυτού οι ημιυπαίθριοι ξύλινοι διάδρομοι. Ακριβώς από κάτω η κεντρική είσοδος – πύλη της Μονής. Δεξιά βρίσκεται το Αρχονταρίκι, ο χώρος υποδοχής των επισκεπτών με τις χαρακτηριστικές του καμάρες.

Με την είσοδό μας στην Μονή Καρακάλλου, κατευθυνθήκαμε στο Αρχονταρίκι για το ανάλογο κέρασμα και την τακτοποίηση μας στα υπέροχα ανακαινισμένα δωμάτια των επισκεπτών. Στις 16.00 παρακολουθήσαμε τον Εσπερινό στο Καθολικό της Μονής.

Με το τέλος του Εσπερινού, κατευθυνθήκαμε στην Τράπεζα – το εστιατόριο της Μονής, όπου πάνω στα αυθεντικά μοναστηριακά τραπέζια, μας προσφέρθηκε βραδινό φαγητό. Έπειτα από το δείπνο (στις 17.00) επιστρέψαμε στο Καθολικό. Εκεί μας περίμενε ο Βηματάρης με τα Άγια Λείψανα της Μονής στο Ιερό Βήμα για να τα προσκυνήσουμε εμείς οι επισκέπτες.

Στην συνέχεια υπήρχε ελεύθερη ώρα για συζητήσεις, μικρούς περιπάτους εκτός Μονής και χρόνος για αρχιτεκτονικά σκίτσα. Στις 19.30 ένας μοναχός, κτυπώντας ένα κουδούνι, μας κάλεσε όσοι είχαμε βγει εκτός τειχών της Μονής να εισέλθουμε εντός Μονής για να κλείσει / σφραγίσει την καστρόπορτα και να οδηγηθούμε προς ανάπαυση.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι Μονές του Αγίου Όρους ακολουθούν το Βυζαντινό ημερολόγιο και τις Βυζαντινές Ώρες, οι οποίες έχουν διαφορά 4,5 ώρες με τις δικές μας ώρες (δηλαδή ενώ εμείς νομίζαμε ότι η ώρα ήταν 16.00 την ώρα του Εσπερινού, οι μοναχοί είχαν ώρα 20.30). Έτσι όταν το ρολόι μας έδειχνε 19.30, η Μονή σήμανε 00.00 και η εξωτερική καστρόπορτα έκλεισε για το βράδυ.

Αργά την νύχτα (περίπου γύρω στις 03.00) οι Μοναχοί μας ξύπνησαν με ψαλμούς για να παραβρεθούμε στον Όρθρο στο Καθολικό της Μονής. Πολλοί θα παραξενεύονται με το άγριο της ώρας, όμως η κατάκλιση των επισκεπτών στις Μονές γίνεται αρκετά νωρίς (περίπου κατά τις 21.00) άρα υπάρχει αρκετός χρόνος για ξεκούραση.

Η Μονή διαθέτει ρεύμα μόνο από γεννήτριες και όχι την νύκτα. Για αυτό χρειάζεται να έχει ο καθένας από έναν φακό, για τις νυκτερινές ώρες.

Δεν υπάρχει όμως πιο μυσταγωγική και κατανυκτική ώρα και στιγμή από αυτή που βιώσαμε εκείνο το ξημέρωμα. Οι ήχοι της νύκτας με τα τριζόνια και τους γρύλλους να αντιμάχονται για τον επικρατέστερο ήχο, οι χαμηλής έντασης ψαλμωδίες μέσα από το Καθολικό και το αμυδρό φώς από το γλυκοχάραμα, μας χάρισαν από τις συγκλονιστικότερες στιγμές. Μέσα στο Καθολικό ο Όρθρος ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Ενισχυμένος ήχος δεν υπάρχει, οι σιωπηρές ψαλμωδίες ακούγονται μέσα από την φωνή και την ψυχή των μοναχών. Το Καθολικό δεν έχει παροχή ρεύματος, άρα το μόνο φώς που έφεγγε ήταν μόνο από τα λιγοστά κεράκια που τρεμόπαιζαν μέσα στην νύκτα. Όλα αυτά συνέθεσαν την απόλυτη κατάνυξη.

Με την απόλυση, κατευθυνθήκαμε στην Τράπεζα για γεύμα (στις 09.00 το πρωί για εμάς, εννοώντας 13.30 για τους Μοναχούς). Μετά το γεύμα αποχωρήσαμε από την Μονή Καρακάλλου με κατεύθυνση την επόμενη Μονή που θα μας φιλοξενούσε το βράδυ, με ενδιάμεση στάση στις Καρυές, την ‘’πρωτεύουσα’’ του Αγίου Όρους.

Καρυές

Στις Καρυές είναι η έδρα του Πρώτου. Εκεί διαμένουν και οι αντιπρόσωποι των 19 εκ των 20 μονών στα κτήρια, που ονομάζονται Κονάκια. Σε απόσταση 5 λεπτών από τις Καρυές βρίσκεται και η Σκήτη του Αγίου Ανδρέα.

Κεντρικός δρόμος των Καρυών. Στο βάθος και δεξιά βρίσκεται το Πρωτάτο με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας το «Άξιον Εστί».

Κεντρικός ναός των Καρυών είναι το Πρωτάτο, στο οποίο βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας το «Άξιον Εστί». Αξιόλογος ναός είναι επίσης η λεγόμενη «Μολυβοκκλησία», η οποία είναι παρεκκλήσιο της Κοιμήσεως Θεοτόκου του Χιλιανδαρινού κελίου.

Στις Καρυές υπάρχουν τα κτίρια του Διοικητηρίου, της Αστυνομίας, του Ιατρείου, του ταχυδρομείου, φούρνος, φαρμακείο και μαγαζιά με εκκλησιαστικά είδη.

Σκήτη του Αγίου Ανδρέα

Η Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, γνωστή ως Σεράϊ (το οποίο σημαίνει «ο Παράδεισος» στη Ρωσική γλώσσα) βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από τις Καρυές και ανήκει σήμερα στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Ονομάζεται Σκήτη γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό του Αγίου Όρους δεν ιδρύονται πια νέες Μονές πέραν από τις πρώτες 20 ιστορικές Μονές.

Η Κεντρική είσοδος της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα με τις έντονες μπαρόκ και ρώσικες αναφορές.

Το 1841, εγκαταστάθηκαν στην Σκήτη του Αγίου Ανδρέα Ρώσοι μοναχοί. Η προσπάθεια της Ρώσικης εκκλησίας να εδραιωθεί στο Άγιο όρος, κατέληξε στις αρχές του 20ου αι. να ζουν στην Σκήτη του Αγίου Ανδρέα 600 περίπου ρώσοι μοναχοί. Το συγκρότημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό τύπο των αγιορείτικων Μονών με ψηλά οικοδομήματα που βλέπουν σε μια εσωτερική αυλή ενώ στο κέντρο βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Ανδρέα ο οποίος ανοικοδομήθηκε στον εντυπωσιακό χρόνο των 58 χρόνων, σε διαφορετικό όμως στυλ από τα Καθολικά των λοιπών Μονών. Η διαφορά της συνολικής κατασκευής της Σκήτης με τις λοιπές Μονές είναι ολοφάνερη, καθώς δεν έχει τον οχυρωματικό χαρακτήρα του παρελθόντος λόγω της παύσης πια των πειρατειών – λεηλασιών και έτσι απουσιάζουν τελείως οι περίκλειστες βαριές τοιχοποιίες με τις εξωτερικές όψεις της Σκήτης να είναι γεμάτες παράθυρα που κοιτούν το απέραντο πράσινο του γειτονικού δάσους.

Ο ναός του Αγίου Ανδρέα ή αλλιώς το «Κυριακό» της Σκήτης, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων και είναι ο μεγαλύτερος ναός του Αγίου Όρους. Δυστυχώς την ώρα της επίσκεψης μας ο Ναός ήταν κλειδωμένος και δεν θαυμάσαμε τον εσωτερικό διάκοσμο αυτού.

Μέχρι το 1913, κατασκευάσθηκαν στο συγκρότημα με δωρεές ρώσων προσκυνητών διάφορα κτίρια και εργαστήρια όπως Νοσοκομείο, φαρμακείο, μηχανουργείο, ξυλουργείο, φωτογραφείο. κλπ. καθώς και η δυτική πτέρυγα για να στεγάσει την Βιβλιοθήκη της Μονής, η οποία όμως καταστράφηκε το 1958 από 3ήμερη πυρκαγιά.

Μετά την ρωσική επανάσταση του 1917 σταμάτησε η κυβερνητική χρηματοδότηση προς την Σκήτη αλλά και η εισροή των νέων μοναχών, με αποτέλεσμα η Σκήτη να αρχίσει να ερημώνει και να παρακμάζει. Το 1960, ζούσαν στη Σκήτη μόνο 5 μοναχοί ενώ το 1971 πέθανε και ο τελευταίος Ρώσος μοναχός. Σήμερα λειτουργεί εκεί, Εργαστήριο συντήρησης εικόνων, το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και το Εκκλησιαστικό Λύκειο της Αθωνιάδος Σχολής, δίνοντας έτσι μια νέα ζωή σε αυτούς τούς ξεχασμένους αλλά επιβλητικούς χώρους.

Μονή Βατοπεδίου

Η Μονή Βατοπεδίου είναι η 2η στην ιεραρχία τωνΑγιορείτικωνμονών. Βρίσκεται στη μέση της βορειανατολικής πλευράς της χερσονήσου του Άθω. Σύμφωνα με την ιστορία, η Μονή χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Μ. Κωνσταντίνο, το οποίο όμως καταστράφηκε από τον αυτοκράτορα Ιουλιανό τον Παραβάτη. Σύμφωνα πάντα με την ίδια παράδοση, ανοικοδομήθηκε από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο τον Μέγα, από ευγνωμοσύνη για τη «θαυματουργή διάσωση του γιου του Αρκάδιου ο οποίος, αφού έπεσε από το καράβι του στο αρχιπέλαγος, βγήκε στη στεριά γερός χάρη στην βοήθεια της Θεοτόκου η οποία τον μετέφερε δίπλα σε μια βάτο». Από την παράδοση αυτή προέρχεται και το όνομα της μονής «Βατοπαίδιον».

Μια άλλη θεωρία είναι ότι το όνομα «Βατοπέδι» προέρχεται από την παρουσία πλούσιας βλάστησης και ειδικά βάτων γύρω από τη Μονή, τα οποία υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Η εσωτερική αυλή της Μονής Βατοπεδίου, με την χαρακτηριστική πλακόστρωση επί του επικλινούς εδάφους της πλαγιάς του όρους Άθως. Αριστερά διακρίνεται το κωδωνοστάσιο του Καθολικού της Μονής.

Νεότερη παράδοση θέλει τη μονή αυτή να τη λεηλάτησαν Σαρακηνοί πειρατές μαζί με άλλα μοναστήρια το 862 μΧ. και να ξαναχτίζεται χάρη στη στήριξη τριών ευγενών που ήρθαν για να ζήσουν ως μοναχοί στο όρος Άθω από την Αδριανούπολη το 10ο αι.

Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύμφωνα με την απογραφή του 2012, έχει 104 μοναχούς και 12 δοκίμους. Στη μονή Βατοπεδίου ανήκει και η Σκήτη του Αγίου Ανδρέου, που κάποτε κατοικούνταν από εκατοντάδες Ρώσους μοναχούς, ενώ σήμερα κατοικείται από 20 περίπου Έλληνες μοναχούς.

Η κάτοψη της Μονής Βατοπεδίου είναι περίπου σχήματος τριγώνου και καλύπτει μια αρκετά μεγάλη έκταση τόσο ενός επίπεδου κομματιού του λόφου στην οποία βρίσκεται μεταξύ άλλων η Τράπεζα και το Καθολικό όσο και της επικλινής πλαγιάς του λόφου με τα κελιά και τα τείχη να ολοκληρώνουν τις άλλες δύο πλευρές του τριγώνου. Σε σχέση με την μικρή εσωτερική αυλή της Μονής Καρακάλλου, η αυλή της Μονής Βατοπεδίου είναι αρκετά μεγάλη, άνετη και φωτεινή, με την εντυπωσιακή πλακόστρωση ολόκληρης της επικλινής πλαγιάς. Επίσης είναι εντυπωσιακή η φροντίδα και η εργασία αναστήλωσης και συντήρησης των Μονών του Άγιου Όρους με την βοήθεια των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης (ειδικά το Γ’ και Δ’ ΚΠΣ), συγκριτικά με φωτογραφίες του παρελθόντος στις οποίες απεικονίζονται τα κτίρια που ρήμαζαν από την φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών.

Η αυλή του κατακόκκινου Καθολικού της Μονής Βατοπεδίου, με το χαρακτηριστικό ρολόι και την Φιάλη μπροστά από αυτό. Επίσης οι λευκές κατακόρυφες τέντες προστατεύουν τις πολύτιμες τοιχογραφίες / αγιογραφίες από την έντονο ηλιασμό. Ο μεγάλος τρούλος του Καθολικού καλύπτεται λόγω διαδικασίας συντήρησης.

Περιμετρικά της αυλής της Μονής Βατοπεδίου, αναπτύσσονται και εδώ οι πτέρυγες, δίνοντας στον περίβολο ένα τριγωνικό σε γενικές γραμμές σχήμα. Οι κατώτερες στάθμες ισογείου και α’ ορόφου καταλαμβάνουν διάφορες βοηθητικές και παραγωγικές χρήσεις ενώ στις ανώτερες στάθμες στους υπόλοιπους β’, γ’ και δ’ ορόφους βρίσκονται τα κελιά των μοναχών, το Αρχονταρίκι, διάφορα παρεκκλήσια αλλά και τα διαμερίσματα φιλοξενίας. Στους ορόφους των κελιών η προσπέλαση γίνεται από ημιυπαίθριους διαδρόμους με επάλληλες τοξωτές στοές (τα δοξάτα) με κεραμοπλαστικό διάκοσμο ανάμεσα στα τόξα.

Το κατακόκκινο Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ανοικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Οι τοιχογραφίες του είναι των αρχών του 1312, της λεγόμενης Μακεδονικής Σχολής. Το μαρμαροθετημένο δάπεδό του είναι εξαιρετικής τέχνης.

Η Μονή Βατοπεδίου διαθέτει συνολικά τριάντα τρία παρεκκλήσια. Τα δώδεκα βρίσκονται εκτός Μονής και τα υπόλοιπα στο κτιριακό της συγκρότημα. Πέντε από αυτά βρίσκονται ενσωματωμένα στο Καθολικό (Αγ. Δημητρίου, Αγ. Νικολάου, Παραμυθίας, Αγ. Αρχαγγέλων και Αγ. Τριάδος) και τρία στους αμυντικούς οχυρούς Πύργους της (Γενέσιον της Θεοτόκου, Μεταμορφώσεως και Τιμίου Προδρόμου).

Το Κωδωνοστάσιο μπροστά στο καθολικό χτίστηκε σύμφωνα με επιγραφή το 1427 και θεωρείται το αρχαιότερο καμπαναριό του Αγίου Όρους. Υπάρχει ρολόι, όπου οι ώρες σημαίνονται με μηχανισμό από μορφή μελαμψού ανθρώπου ίσως Μαυριτανού πειρατή που κρατά σφύρα και κτυπά κάθε ώρα.

Μέρος της επίπεδης εσωτερικής αυλής της Μονής Βατοπεδίου. Σε πρώτο πλάνο η Τράπεζα της Μονής ακριβώς απέναντι από το Καθολικό. Δεξιά διακρίνεται το Δοξάτο με τις επάλληλες ημιυπαίθριες τοξοστοιχίες με τον κεραμοπλαστικό διάκοσμο

Η Μονή έχει ως μέγα θησαύρισμα την Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου. Η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, διαιρεμένη σήμερα σε τρία τεμάχια, είναι το μοναδικό λείψανο ή κειμήλιο που σώζεται από την επίγεια ζωή της.

Στα χρόνια του αυτοκράτορα Αρκαδίου, υιού του Μέγα Θεοδοσίου, έγινε η μεταφορά της Τιμίας Ζώνης στην πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη. Την κατέθεσε σε μία υπέροχη λειψανοθήκη, την οποίαν ονόμασε «αγίαν σορόν». Η κατάθεση αυτή έγινε στις 31 Αυγούστου, ημερομηνία εορτής ακόμη και σήμερα σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Έπειτα από πολλές διαδρομές και πολέμους, ο αυτοκράτορας Ιωάννης ο Καντακουζηνός, δώρισε στη Μονή την Τιμία Ζώνη στην Μονή Βατοπεδίου.

Στη Μονή υπάρχουν επίσης τα τρία μοναδικά εντοίχια ψηφιδωτά του Αγίου Όρους από τη Βυζαντινή εποχή (10ος - 14ος αιώνας) αλλά και οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες της Μακεδονικής Σχολής (1312) που βρίσκονται στο Καθολικό της Μονής. Κατά την παράδοση, όλος ο ναός ήταν σκεπασμένος με ψηφιδωτά, αλλά καταστράφηκαν από πυρκαγιά και σώθηκαν μόνο όσα φαίνονται σήμερα. Πρόκειται για την παράσταση του Ευαγγελισμού, της Δεήσεως και του Αγίου Νικολάου.

Η εντυπωσιακή τοιχογραφία / αγιογραφία του εξωνάρθηκα της Μονής Βατοπεδίου, με τις εκπληκτικές διαστάσεις (περίπου 4 μέτρα πλάτος x 4 μέτρα ύψος) και της ιδιαιτερότητας της Βυζαντινής αυτής ζωγραφικής έξω από τα στενά όρια των καδραρισμένων μορφών που έχουμε συνηθίσει.

Σύμφωνα με την ξενάγηση των επισκεπτών που ακολούθησε τον Εσπερινό, στη Μονή βρίσκονται οκτώ καταπληκτικές εικόνες τηςΠαναγίας, όπως της Βηματάρισσας στο Ιερό Βήμα του Καθολικού της Μονής, της Αντιφωνήτριας σε τοιχογραφία στον χώρο του «μεσονυκτικού» του Καθολικού, της Παραμυθίας, της Παντάνασσας στο αριστερό και σκοτεινό προσκυνητάρι του Καθολικού, της Ελαιοβρύτισσας στο Δοχείο της Μονής (στο κτίριο που φυλάσσετε το λάδι), της Πυροβοληθείσας σε τοιχογραφία στο υπέρθυρο της εξωτερικής πύλης της Μονής, της Θεοδώρσκαγιας και της Εσφαγμένης στον νάρθηκα του παρεκκλησίου του Αγίου Δημητρίου. Κάθε μία εικόνα έχει και μια σημαντική και ενδιαφέρουσα ιστορία να εξιστορήσει.

Προσωπικά εντυπωσιάστηκα από την μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφία / αγιογραφία στα δεξιά του εξωνάρθηκα του Καθολικού, με διαστάσεις περίπου 4 μέτρα πλάτος x 4 μέτρα ύψος, για δύο λόγους. Πρώτον, λόγω του θέματος της Δευτέρας Παρουσίας «κρίνοντας ζώντας και νεκρούς», με απεικόνιση αφενός ακόμη και θαλάσσιων τεράτων και αφετέρου τον παράδεισο περιτειχισμένο με κόκκινα τείχη. Δεύτερον, λόγω των εντυπωσιακών διαστάσεων της ζωγραφικής αυτής, καθώς αποτελεί ιδιαίτερο παράδειγμα Βυζαντινής ζωγραφικής έξω από τα στενά όρια των «καδραρισμένων» μορφών που έχουμε συνηθίσει στους Βυζαντινούς Ναούς. Η απελευθέρωση του καλλιτέχνη σε ένα μεγάλο ταμπλό θυμίζει τοιχογραφίες του πρωτοαναγεννησιακού κινήματος σε μνημεία Ευρωπαϊκών πόλεων, όπως του Ντομένικο Γκιρλαντάιο στην Καπέλα Σιστίνα του Βατικανό, του Τζιότο στην βασιλική Santa Croce της Φλωρεντίας ή ακόμα του Τζόρτζο Βαζάρι στο Palazzo Vecchio της ίδιας πόλης.

Η καθημερινή ζωή στην Μονή Βατοπεδίου επανέλαβε το πρόγραμμα που είχαμε ζήσει στην Μονή Καρακάλλου. Μετά τις 19.30 το απόγευμα και εδώ η πύλη του Μοναστηριού σφράγισε για το βράδυ. Ακολούθησε ομιλία του μοναχού πατέρα Γερμανού για τα σύγχρονα άγχη μας. Με το πέρας αυτής, οδηγηθήκαμε προς κατάκλιση. Στις 01.30΄ πμ., ο εκκλησιαστικός σήμανε το πρώτο τάλαντο, στις 02.45΄ το δεύτερο τάλαντο και στις 03.00΄ το τρίτο. Η ακολουθία του όρθρου ξεκίνησε ως σημείο διαχωριστικό του σκότους της νυκτός και του φωτός που ετοιμαζόταν να ανατείλει τις επόμενες ώρες. Πάλι με την ίδια μυσταγωγική κατάνυξη σε πιο μεγάλη κλίμακα λόγω του διαφορετικού μεγέθους του Καθολικού, παρακολουθήσαμε την Θεία Λειτουργία.

Με το πέρας αυτής, περίπου κατά τις 8 το πρωί, κατευθυνθήκαμε προς την Τράπεζα, απέναντι από το Καθολικό για το γεύμα της ημέρας επειδή δεν ήταν μέρα νηστείας. Εάν ήταν μέρα νηστείας το γεύμα θα απουσίαζε.

Η Τράπεζα της Μονήςσε κάτοψη σχήματος σταυρού, διαθέτει εντυπωσιακά μονοκόμματα μαρμάρινα τραπέζια περίπου 10 ατόμων και κτιστούς πάγκους με χωρητικότητα χώρου πάνω από 200 άτομα.

Πρώτα στην Τράπεζα εισήρθε ο αντικαταστάτης του Ηγούμενου, καθώς ο ίδιος εκείνες τις ημέρες απουσίαζε, ακλούθησαν οι υπόλοιποι μοναχοί και τέλος εμείς οι επισκέπτες. Με το φαγητό ήδη σερβιρισμένο διαλέξαμε σε ποια θέση θα καθίσουμε και ξεκινήσαμε το γεύμα μας μετά από το άκουσμα μιας προσευχής. Ταυτόχρονα ένας αναγνώστης μοναχός διάβαζε αποσπάσματα από κείμενα.

Η Τράπεζα της Μονής Βατοπεδίου με τα εντυπωσιακά μαρμάρινα τραπέζια και τους κτιστούς πάγκους.

Το γεύμα (πρωινό για εμάς στις 09.00) περιελάμβανε λαχανικά, ελιές, ψητά ψάρια, φρούτα, το παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί και μοναστηριακό κρασί με γλυκό. Στην έξοδο μας από την Τράπεζα, πάλι με το ίδιο τελετουργικό σειράς εισόδου / εξόδου, ένας ιερέας ευλόγησε όλους τους εξερχόμενους και οι διακονητές σε στάση υπόκλισης ζητούσαν συγχώρεση για τυχόν λάθη και παραλείψεις στο γεύμα που μας είχαν ήδη προσφέρει.

Όπως μας εξήγησαν. οι Αγιορείτες μοναχοί δεν περιορίζονται μόνο στα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Ο κάθε μοναχός έχει το διακόνημά του. Για παράδειγμα ο Αρχοντάρης υποδέχεται τους νεοφερμένους προσκυνητές και τους τακτοποιήσει στα δωμάτια τους. Άλλοι μοναχοί ασχολούνται άλλες ασχολίες, επιμελούνται τα ζώα, φτιάχνουν ψωμί και ετοιμάζουν το φαγητό στο μαγειρείο. Ο εκκλησιάρχης ασχολείται με το ναό, ενώ άλλοι ασχολούνται με το πλέξιμο κομποσκοινιών, την αγιογραφία, την ξυλογλυπτική κ.λπ.

Μετά το γεύμα, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη μας στην Μονή Βατοπεδίου και αναχωρήσαμε για το λιμάνι της Δάφνης από το οποίο με την αγορά του αναλόγου εισιτηρίου επιβιβαστήκαμε στο καράβι της επιστροφής μέχρι το λιμάνι της Ουρανούπολης, εκτός πια συνόρων του Αγίου Όρους.

Η Μονή Ξενοφώντος με την χαρακτηριστική οχυρωματική τοιχοποιία και τα χρωματιστά κελιά. Εδώ ο Αρσανάς έχει ενσωματωθεί στα τείχη της Μονής. Πλάνο από το καράβι της επιστροφής.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς «βαθιά πιστός» και «θρησκευόμενος» για να επισκεφτεί το Άγιο Όρος. Το δέος της απομόνωσης, της γαλήνης, των αρχιτεκτονικών αναζητήσεων και της περισυλλογής που σου προσφέρει αυτό ο τόπος είναι ένα δυνατό κίνητρο για επανάληψη της επίσκεψης εκεί. Κάθε μοναστήρι είναι ένας πνευματικός θησαυρός και όχι μόνο ένα αρχιτεκτονικά όμορφο κτίριο.

Εξάλλου σύμφωνα με τον ντετερμινιστή διαφωτιστή φιλόσοφο Μπέντο ντε Σπινόζα (17ος αιώνας, θεώρημα 53 - Βιβλίο Γ’) «όταν η ψυχή επισκοπεί τον εαυτόν της και η δύναμη της ενέργειας που έχει, χαίρετε. Και τόσο περισσότερο χαίρεται, όσο σαφέστερα ξεχωρίζει τον εαυτόν της και την δύναμη της ενέργειας που έχει». Δανείζοντας την σκέψη του αυτή αλλά και του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη ενστερνίζομαι ότι «το ταξίδι και η εξομολόγηση (κι η δημιουργία είναι η ανώτερη και πιστότερη μορφή της εξομολόγησης)» . Αυτοί είναι και οι λόγοι που με ωθούν να ξαναεπισκεφτώ το Άγιο Όρος στο προσεχές μέλλον.

(# Αρχιτεκτονική, Άγιο Όρος, μοναστήρια, ταξίδι) 26/12/2018

 

Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018

ΑΡΧΟΝΤΕΣ και ΕΡΠΕΤΟΕΙΔΗ γιατί ΜΙΣΟΥΝ τους ΕΛΛΗΝΕΣ;

- ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΝΕΜΕΣΙΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ...


ΑΡΧΟΝΤΕΣ και ΕΡΠΕΤΟΕΙΔΗ γιατί ΜΙΣΟΥΝ τους ΕΛΛΗΝΕΣ

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Είναι οι Σκοτεινοί Άρχοντες και τα Ερπετοειδή, απλά παραμυθάκια για μικρά παιδιά;
Κάτι τέτοιο πιστευόταν, παλιά.
Όμως, τον Δεκέμβριο του 1945, μία ανακάλυψη στην Αίγυπτο τα ανέτρεψε όλα. Ειδικότερα μετά το 1947, όσοι γνώριζαν το μυστικό, πάγωσαν…

Όταν, το 1945, ο Γάλλος λόγιος Jean Doresse εντόπισε στην Αίγυπτο σπάνια Γνωστικά κείμενα, γνωστά ως Χειρόγραφα Ναγκ Χαμαντί, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το περιεχόμενο που γράφτηκε πριν από σχεδόν 1600 χρόνια ή και περισσότερο, θα μπορούσε να διασταυρωθεί μόλις δύο χρόνια αργότερα, στην περίπτωση του Rosswell

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ

Το υλικό του Nag Hammadi, που αν και είναι γραμμένο στα κοπτικά πιθανότατα αποτελεί μεταφράσεις από αρχαιότερα ελληνικά κείμενα, περιέχει αναφορές από εμπειρίες μυημένων οραματιστών.
Συμπεριλαμβάνονται συναντήσεις από πρώτο χέρι με ανόργανα όντα που ονομάζονται Άρχοντες (Archons). Σύμφωνα με την Γνωστική Διδασκαλία, οι οντότητες αυτές προέκυψαν στο αρχικό στάδιο του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος, πολύ πριν σχηματιστεί η Γη.
Οι Άρχοντες ζουν και κατοικούν στο ηλιακό σύστημα, στο «διάστημα του εξωγήινου βασιλείου», χωρίς αυτό να τους εμποδίζει να εισβάλλουν στη Γη.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η Γνωστική αντίληψη συμφωνεί πολύ στενά με την άποψη του Jacques Vallee, ο οποίος υποστηρίζει ότι εξωγήινοι και cyborgs πιθανότατα ανήκουν στο τοπικό πλανητικό σύστημα. Ο Vallee, επιπλέον, στο βιβλίο του «Αγγελιοφόροι της Απάτης» προτείνει ότι το «αίνιγμα» των UFO δεν είναι παρά ένα «σύστημα πνευματικού ελέγχου», ένα φαινόμενο που «συμπεριφέρεται σαν μια διαδικασία προετοιμασίας» για κάτι…
Οι Γνωστικοί έγραψαν ότι οι Άρχοντες μπορούν να επηρεάσουν το μυαλό μας με υποσυνείδητες τεχνικές. Κύρια τακτική τους είναι να προκαλούν ψυχικά σφάλματα (να στέλνουν «πνευματικούς ιούς», δηλαδή κάτι σαν να «φυτεύουν» ψευδείς ιδεολογίες, κυρίως θρησκευτικά δόγματα) και η προσομοίωση. Οι Άρχοντες είναι αρπακτικά, σε αντίθεση με ένα ευρύ φάσμα μη ανθρώπινων όντων και όντων από άλλες διαστάσεις -που είναι επίσης γνωστά στους Γνωστικούς-, όντα που όμως είναι καλοπροαίρετα ή ουδέτερα προς την ανθρωπότητα.
Περιγραφές για την φυσιογνωμία των Αρχόντων θα βρείτε σε πολλούς Γνωστικούς κώδικες. Δύο τύποι προσδιορίζονται με αρκετή σαφήνεια: α) το νεογνό ή εμβρυϊκός τύπος, και β) ο δρακονιακός  ή ερπετεοειδής τύπος. Προφανώς, αυτές οι περιγραφές ταιριάζουν με αυτό που στις μέρες μας ονομάζουμε Greys (Γκρίζοι) και Reptilians (Ερπετοειδή).

ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ψάχνοντας το υλικό των Γνωστικών, είναι αρκετά σοκαριστικό να ανακαλύπτει κανείς ότι οι αρχαίοι μάντεις εντόπιζαν και διερευνούσαν το πρόβλημα των ξένων εισβολέων κατά τη διάρκεια του πρώτου αιώνα, αλλά και σίγουρα πολύ πριν…
Αυτό που εκπλήσσει σχετικά με την Γνωστική θεωρία της Αρχόντων δεν είναι το κοσμολογικό υπόβαθρο (που εξηγεί την προέλευση αυτών των οντοτήτων και την εμπλοκή τους με την ανθρωπότητα). Είναι η ιδιαιτερότητα της πληροφορίας του πως λειτουργούν και του τι θέλουν οι Άρχοντες από εμάς…
Οι Γνωστικοί δίδασκαν ότι αυτές οι οντότητες μας ζηλεύουν και τρέφονται με το φόβο μας. Πάνω απ ‘όλα, προσπαθούν να μας κρατήσουν μακριά από τη διεκδίκηση του εξελισσόμενου «εσωτερικού φωτός», το φωτεινό δώρο της θείας νοημοσύνης μέσα μας.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι όσοι άνθρωποι ή λαοί έχουν εκ γενετής ή καταγωγής ή ακόμα και καταβολής στοιχεία «φωτός» μέσα τους, τότε αυτομάτως είναι και ο Νο 1 εχθρός των Αρχόντων. Πόσο μάλλον όταν εμείς, σαν Έλληνες, έχουμε επουράνια καταγωγή απόΌντα του Φωτός, ο Προμηθέας έφερε επιπλέον Φως μέσα μας, ζούμε σε έναν τόπο που ονομάζεται Ελ-λας (=Φως-Λάας = Λαός του Φωτός) ο οποίος σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους δέχεται την Φωτεινή Ενέργεια του Ήλιου Σείριου ! ! !
Αυτοί οι Άρχοντες έχουν πραγματικά φρικάρει μαζί μας! Ο Πόλεμος ανάμεσά μας είναι αιώνιος και κάθε φορά που οι περίοδοι στρέφονται υπέρ μας, γίνεται εντονότερος προκειμένου να μας εμποδίσουν να διεκδικήσουμε ή να μην χάσουμε αυτό που μας ανήκει… το Φως.

ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΤΡΙΞ

Κανείς, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι γνωστικές διδασκαλίες σχετικά με τους Άρχοντες, ή ό,τι απέμειναν από αυτές, έχουν όλες τις απαντήσεις σχετικά με τα ΑΤΙΑ και τους εξωγήινους. Αλλά, ένα πράγμα είναι σαφές: παρουσιάζουν μια συνεκτική και ολοκληρωμένη ανάλυση των εξωγήινων εισβολέων, καθώς και ειδικές πρακτικές για να αντισταθούμε. Τα συγκεκριμένα κείμενα είναι πολύ πιο πλήρη και εξελιγμένα από οποιαδήποτε άλλη θεωρία που έχει τεθεί υπό συζήτηση, ως σήμερα.
Τα Γνωστικά κείμενα χρησιμοποιούν μυθολογική γλώσσα για να περιγράψουν τα πραγματικά γεγονότα της προϊστορίας καθώς και τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις στην ανθρώπινη ψυχή. Σύμφωνα με τους αρχαίους μάντεις, οι Άρχοντες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο γενετικό μας γίγνεσθαι, αλλά μπορούν να προσποιηθούν μία ψεύτο-παρέμβαση. Λαμβάνοντας υπόψη τη σύγχυση της ανθρωπότητας στη σύγχρονη εποχή, μια φαλκιδευμένη παρέμβαση θα φαινόταν τόσο καλή όσο και η πραγματική. Αυτό χαρακτηρίζει την τακτική Αρχόντων: να μας οδηγούν να φανταστούμε αλλά και να πιστεύουμε πράγματα που δεν είναι αλήθεια. Δηλαδή να δεχτούμε μία προσομοίωση, μία εικονική πραγματικότητα, ένα matrix ως αληθινά.
Με αυτό τον τρόπο της εξαπάτησης, μας λένε οι Γνωστικοί, μπορούν οι Άρχοντες, τα Ερπετοειδή και οι Γκρίζοι να καταφέρουν και να αποκλίνουν το ανθρώπινο είδος από την αληθινή και σωστή πορεία της εξέλιξης που προβλέπεται.

ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΕ ΤΟ ΦΩΣ

Οι Γνωστικοί δίνουν μία μοναδική έμφαση στην Θεά Σοφία. Οι αρχαίοι μάντεις δίδαξαν ότι μέσα από μια ειδική σύνδεση με την Θεά -ή με την θηλυκή ενέργεια η οποία φαίνεται πως διεκδικεί την επιστροφή της– το είδος μας μπορεί να ξεπεράσει τους Άρχοντες και να εξασφαλίσει ένα ανθρώπινο μέλλον για το ίδιο και τον πλανήτη Γη.
Γι’ αυτό, λοιπόν, όσοι Έλληνες έχουμε απομείνει ενεργοί, με το φως να λάμπει μέσα μας, πρέπει να αφυπνίσουμε τους υπόλοιπους, να ανάψουμε το φως μέσα τους και να δουν, να αντιληφθούν, να κατανοήσουν…

 

 

 

Έτσι απαντάνε οι Έλληνες στους ΠΡΟΔΟΤΕΣ – Τραγούδησαν και χόρεψαν το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή» – Εικόνες δέους στη Θεσ/νίκη (ΒΙΝΤΕΟ)

1

Ο ελληνικός λαός δεν φιμώνεται και αποδεικνύει καθημερινά, αντίθετα με όσα πιστεύουν ορισμένοι, πως έχει έντονα μέσα του χαραγμένη την πατρίδα και διατηρεί ακέραια την εθνική του συνείδηση.

Έτσι λοιπόν στον αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μια ομάδα ανθρώπων χόρεψε τραγουδώντας τον ύμνο «Μακεδονία Ξακουστή». Το θέαμα μας γεμίζει υπερηφάνεια και συγκίνηση. Ακολουθεί το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=5w38yoNi8tw

21|12|2018 Patriot  13 views

 

 

 

 

 

20.12.18

ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ :

"ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ"

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ!!!

Γραφει : Ο Αθανάσιος Τσόκας
Μαθηματικός-Ερευνητής
Αγαπημένοι μου Φίλοι!!!
Η Ελλάδα μας και το Ορθόδοξο Έθνος μας δεν έχουν μέλλον, με ένα Αλέξη Τσίπρα, άθρησκο και Έθνομηδενιστή και με ένα Κυριάκο Μητσοτάκη, ακραιφνή Νεοφιλελεύθερο, που δίπλα του έχει το γνωστό σε όλους μας, κ. Τατσόπουλο!!!
Αλλά και οι υπόλοιποι Αρχηγοί των άλλων κομμάτων της Ελληνικής Βουλής, είναι κατώτεροι των περιστάσεων, αφού μέσα στις φλέβες τους, δεν ρέει η γνήσια Ρωμιοσύνη!!!
Συνεπώς από τα κόμματα εντός της Βουλής δεν υπάρχει καμία ελπίδα, για τη διάσωση της Ορθόδοξης Ελλάδας μας!!!.
Εάν πάμε τώρα στα γνήσια κινήματα και κόμματα της Ρωμιοσύνης που είναι εκτός της Βουλής, αυτά δυστυχώς είναι πολλά και διάσπαρτα!!!.
Έχουμε πληθώρα Εθνοσωτήρων, που ο καθένας από μόνος του πιστεύει ότι θα σώσει την Ελλάδα, για να επαληθευθεί έτσι η λαϊκή ρήση : " Πέντε Έλληνες, δέκα Καπεταναίοι!!!".
Αυτό όμως το "Διαίρει και Βασίλευε" των μικρών κομμάτων που βρίσκονται εκτός της Βουλής, βολεύει με το καλλίτερο τρόπο, το Πολιτικό κατεστημένο, που επιβιώνει επί τόσες και τόσες δεκαετίες!!!.
Φίλοι μου Αγαπημένοι!!!
Πόσοι Έλληνες θα εμπιστευθούν, όλα αυτά τα μικρά κόμματα της Ρωμιοσύνης, όταν ο Ελληνικός λαός, πλειστάκις και πολλάκις, έχει εξαπατηθεί από τους Πολιτικούς Ταγούς μας, με αποκορύφωμα τις τελευταίες πολιτικές εξαπατήσεις, από τους κ. κ Τσίπρα και Καμμένο?
Γιατί, όποιος καεί με το χυλό, φυσάει και το γιαούρτι!!!.
Και εάν δυστυχώς, τα πολιτικά πράγματα μείνουν ως έχουν, με τον Ελληνικό λαό απογοητευμένο και εξαπατημένο και μη εμπιστευόμενο κανένα Πολιτικό Σχηματισμό, η αποχή στις Βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μέσα στο 2019, θα ξεπεράσει το 50% του εκλογικού σώματος (όταν στις Εκλογές του 2015 είχε φθάσει στο 47%, παρά το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ : "Η ελπίδα έρχεται!!!").

Με αυτό τον τρόπο, στο Πολιτικό στερέωμα το πάνω χέρι θα το έχουν, οι κ.κ Μητσοτάκης και Τσίπρας και η πιθανότητα να συγκυβερνήσουν, θα βρίσκεται σε πολύ υψηλά ποσοστά!!!
Και τότε, αλοίμονο στην Ελλάδα μας και το Ορθόδοξο Έθνος μας, όταν η χώρα μας κυβερνιέται : Από τους κ.κ Μητσοτάκη, Τσίπρα και Τατσόπουλο!!!.
Αγαπημένοι μου Φίλοι!!!
Σήμερα οι μαθητές μας στα Σχολεία, δεν διαπαιδαγωγούνται με Ορθόδοξη Θρησκευτική συνείδηση (όπως το άρθρο 16 παράγραφος 2 του Συντάγματος μας, ορίζει). 
Σήμερα η Ελλάδα μας είναι ένα ξέφραγο αμπέλι (με ανοιχτά σύνορα), με αποτέλεσμα λόγω της μεταναστευτικής ροής προς τη χώρα μας, (που συνεχώς αυξάνει), σε μερικά χρόνια αυτή η ευλογημένη χώρα, θα έχει μετατραπεί σε μια Πολυπολιτισμική Κοινωνία, όπου οι γηγενείς Έλληνες θα αποτελούν μια θλιβερή μειονότητα!!!.
Σήμερα, Φίλοι μου, ο κίνδυνος εξαφάνισης της Ορθόδοξης Ελλάδας μας, είναι λίαν ορατός και ευδιάκριτος!!!.
Ως εκ τούτου, ο μοναδικός δρόμος σωτηρίας της Ελλάδας μας και του Ορθοδόξου Έθνους μας, είναι η Δημιουργία ενός ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ, στο οποίο (κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις) θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι απανταχού Ορθόδοξοι Έλληνες Πατριώτες, καθώς και όλες οι εξέχουσες Προσωπικότητες που διαθέτουν Ρωμαιϊκη καρδιά, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τον Απόδημο Ελληνισμό!!!
Τέλος σε αυτό το "ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ" (διάσωσης της Ορθόδοξης Ελλάδας μας), έχουν ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, να ενταχθούν όλες οι ηγεσίες των μικρών κομμάτων και κινημάτων Ρωμιοσύνης, για να μη παραμένουν έτσι διάσπαρτα, πράγμα που θα βολεύει μόνο το Πολιτικό Κατεστημένο!!!
Μέλος (απλό), αυτού του νέου ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ, θα μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε Έλληνας, κάτω από μία μοναδική αλλά σημαντική προϋπόθεση : Να κάνει δήλωση ενυπόγραφη ότι : Είναι Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός και ΑΠΟΚΗΡΥΤΤΕΙ ΤΟ ΜΑΣΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟ!!!
Χωρίς μια τέτοια δήλωση, ουδείς μπορεί να γίνει μέλος του εν λόγω ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ (όσα υψηλά αξιώματα κι' αν κατέχει και όση εξέχουσα Προσωπικότητα κι' αν είναι).
Έτσι τα μέλη αυτού του νέου ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ, θα είναι μόνο γνήσιοι Ορθόδοξη Χριστιανοί!!!.
Αυτή η υποχρεωτική δήλωση για όλους (δήλωση "φιλτράρισμα") γίνεται, για ένα και μοναδικό σκοπό : Να μην εισχωρήσουν στο νέο αυτό Πατριωτικό ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ, Μασόνοι και άτομα άλλων Αιρέσεων και Θρησκειών, όπως αυτό συνέβαινε και συμβαίνει σε όλα τα σημερινά κόμματα που είναι εντός και εκτός της Βουλής (αφού δεν είχαν ούτε έχουν αυτή τη δήλωση "φιλτράρισμα").
Το νέο αυτό ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΩΜΙΟΣΎΝΗΣ, διάσωσης της Ελλάδας και του Ορθόδοξου Έθνους μας, θα έχει άρωμα Καποδιστριακό και θα είναι μια Πολιτική παράταξη αλλιώτικη από τις άλλες Πολιτικές παρατάξεις, αφού ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΡΧΗΓΟ , καθότι θα διοικείται από μια ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, που θα έχει μέλη,όλα τα μέλη των ηγεσιών όλων των κομμάτων, που ενσωματώθηκαν με τη νέα Πολιτική παράταξη : ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ, καθώς και εξέχουσες Προσωπικότητες ολόκληρου του Ελληνισμού από το Εσωτερικό και το Εξωτερικό!!!.
Εάν το ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ θα γίνει ένας εκ των μελών της ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, που θα έχει προκύψει από κλήρωση, μεταξύ όλων των μελών!!!
Όλες οι αποφάσεις της Κυβέρνησης του ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ θα εγκρίνονται (με την αρχή της πλειοψηφίας) από τη ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, η οποία θα είναι το κυρίαρχο όργανο του ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ!!! (δηλαδή, ο Πρωθυπουργός θα εκτελεί κατά γράμμα τις αποφάσεις και τις εντολές της ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ).
Έτσι ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ, δεν μπορεί να γίνει φερέφωνο και μαριονέτα των ντόπιων και ξένων κέντρων αποφάσεων, αφού θα εκτελεί τις εντολές μόνο της ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ και εάν δεν υπακούσει θα ξηλώνεται από τη ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ και στη θέση του θα μπαίνει άλλο μέλος της επιτροπής, πάντα κατόπιν κληρώσεως!!!
Σήμερα ο Πρωθυπουργός, ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, έχει όλες τις εξουσίες πάνω του!!!. Όλοι τον προσκυνάνε!!!. 
Και τα ντόπια και ξένα κέντρα αποφάσεων, αφού είναι ΕΝΑΣ (και όχι πολλοί, όπως είναι μια ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ) καταφέρνουν να το κάνουν υποχείριο τους, υποτακτικό τους και μαριονέτα τους.
Τα αποτελέσματα, από τέτοιους υποτακτικούς και δουλικούς Πρωθυπουργούς, τα βλέπουμε σήμερα, με μια Ελλάδα να έχει μετατραπεί σε Φλόριντα της Μεσογείου με μεροκάματα πείνας , μία Ελλάδα αλυσοδεμένη Οικονομικά μέχρι το 2060 και βλέπουμε!!!
Η Πολιτική παράταξη : ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ,θα έχει και ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
Όποιος Έλληνας (εκτός από τη δήλωση αποκήρυξης του Μασονισμού και του κάθε φύσεως αποκρυφισμού), αποδεκτή και υπογράψει και την παρακάτω δέσμευση, αυτομάτως γίνεται μέλος της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ!!!
Η εν λόγω δέσμευση λέει τα εξής :
"Εμείς τα μέλη της ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ και τα μέλη ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της Πολιτικής παράταξης : ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ, όταν γίνουμε Κυβέρνηση, θα εφαρμόσουμε κατά γράμμα, τα όσα αναγράφονται στο Πολιτικό μας Πρόγραμμα.
Εάν κάτω υπό ομαλές συνθήκες, δεν εφαρμόσουμε συνολικά το πρόγραμμά μας ή συνεργαστούμε με μη Ορθόδοξα κόμματα, τότε δεχόμαστε εκ των προτέρων ότι εξαπατήσαμε τους Έλληνες ψηφοφόρους και τους δίνουμε το δικαίωμα, να μας πάνε στα Δικαστήρια, ζητώντας την καταδίκη μας (ως εξαπατηθέντες από εμάς, που παραδεχόμαστε ότι τους εξαπατήσαμε!!!), καθώς και τη δήμευση της περιουσίας μας (κινητής και ακίνητης)!!!"
Τέλος, μέλη της ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ θα είναι αυτοδικαίως, όλα τα μέλη των ηγεσιών των κομμάτων, που εντάχθηκαν στο ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ και έχουν υπογράψει και τη δήλωση και τη δέσμευση!!!. Επίσης μέλη της ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ είναι όλες οι εξέχουσες Προσωπικότητες (όλου του Ελληνισμού : και από το Εσωτερικό και από το Εξωτερικό) που έχουν υπογράψει και τη δήλωση και τη δέσμευση και τυγχάνουν της έγκρισης της πλειοψηφίας των μελών της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ!!!
Φίλοι μου Αγαπημένοι!!!
Εάν ένα τέτοιο κρυστάλλινο,δημοκρατικό,Πατριωτικό και γνησίως Ορθόδοξο ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ,που τα μέλη του αποκηρύττουν δημόσια το Μασονισμό και πάσης φύσεως αποκρυφισμό και υπογράφουν δέσμευση τους (που αν δεν κάνουν τα όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά,παραδέχονται την ενοχή τους), δεν τη ψηφίσουν όλοι οι Ορθόδοξοι Έλληνες μαζικά και καθολικά ώστε η πολιτική παράταξη : ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ να γίνει Κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές, τότε οι Έλληνες θα είναι άξιοι της μοίρας τους!!! και η όλη εκλογική συμπεριφορά τους, θα χρήζει μιας εις βάθος ψυχιατρικής ανάλυσης!!!
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΣΟΚΑΣ
Υ.Γ1 : Όλοι οι υποψήφιοι Βουλευτές της Πολιτικής παράταξης : ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ, θα υπογράψουν τη δήλωση ότι αποκηρύττουν Μασονισμό και πάσης φύσεως αποκρυφισμό, ώστε στο ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ να μην εισχωρήσει κανένας Μασόνος ή άλλος οπαδός άλλης αίρεσης ή άλλης Θρησκείας!!!. Το ίδιο θα ισχύει για τους εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς του ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ, όταν αυτή γίνει Κυβέρνηση ή κάθε άλλο στέλεχος, που καταλαμβάνει σημαντική Κυβερνητική θέση!!!.
Υ.Γ2 : Κανένα από τα σημερινά κόμματα ή κινήματα εντός και εκτός της Βουλής δεν περιέχει στο πολιτικό του πρόγραμμα και τις δύο αυτές βασικές αρχές (δηλαδή : τη δήλωση αποκήρυξης του Μασονισμού και πάσης φύσεως αποκρυφισμού και τη δέσμευση (με υπογραφές των μελών της ηγεσίας του κόμματος), ότι θα υλοποιήσουν όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες τους).
Μόνο τη δήλωση αποκήρυξης του Μασονισμού και πάσης φύσεως αποκρυφισμού την έχει στο πρόγραμμα της : Η πολιτική 
παρατάξη : ΚΟΙΝΩΝΙΑ και τη δέσμευση εκτέλεσης όλων των προεκλογικών εξαγγελιών την έχει το ΕΠΑΜ (Ενιαίο Παλαϊκό Μέτωπο)

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 20.12.18

 

 

 

 

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018

ΠΕΙΝΑΣ !!

ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ !!

ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2019

ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!!!!!!!!!!!!


ΠΕΙΝΑΣ !! ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ !! ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2019 ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!!!!!!!!!!!!

"ΑΡΗΣ ΚΟΜΠΡΑΣ"
*με πληροφορίες από: odysseiatv

 

 

 

 

 

Αυτά είναι τα πρώτα σχέδια της ελληνικής σημαίας

- Βρέθηκαν μέσα σε μια επιστολή Αμερικανού φιλέλληνα το 1824

Posted by IGOR στο Δεκέμβριος 17, 2018


Ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο φιλοξενείται στην έκθεση «Σελίδες Ταχυδρομημένης Ιστορίας», στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για σελίδες από την επιστολή ενός Αμερικανού φιλέλληνα το 1824 με τα στοιχεία J.J.L ο οποίος καταγράφει σημαντικές πληροφορίες για τη ελληνική επανάσταση και διασώζει τα πρώτα σχέδια και λάβαρα των αγωνιστών, ανάμεσα στα οποία και η πρώτη εικόνα της σημαίας του Ελληνικού Κράτους.

Όπως γνωρίζουμε από την ιστορία, η πρώτη απόφαση για τη μορφή της ελληνικής σημαίας, με την οποία καθιερώθηκαν το κυανό και το λευκό ως χρώματα της σημαίας ελήφθη το 1822 στην Α’ Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο, η οποία ψήφισε το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος. Τότε ανατέθηκε στο Εκτελεστικό Σώμα να προσδιορίσει τη μορφή της.

Η πιο διαδεδομένη θεωρία για το πλήθος των λωρίδων, είναι ότι συμβολίζουν τις συλλαβές της φράσης «ελευθερία ή θάνατος», οι πέντε κυανές τις συλλαβές «Ε-λευ-θε-ρί-α» και οι τέσσερις λευκές «ή θά-να-τος».

Στην επιστολή του 1824 περιλαμβάνεται ένα πρωτότυπο σχέδιο με την ελληνική σημαία η οποία μοιάζει με την σημερινή της όψη. Η σημαία της Ελλάδας περιέχει εννέα λωρίδες που αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», όπως παράλληλα και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία». Ο σταυρός συμβολίζει τον σταυρό του χριστιανισμού και της ορθόδοξης πίστης.

Η έκθεση που διοργανώνει το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης “Σελίδες Ταχυδρομημένης Ιστορίας” περιλαμβάνει ιστορικά τεκμήρια από τις συλλογές των Γιώργου Θωμαρέη και Αλέξη Παπαδόπουλου. Παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό επιστολές και φάκελοι αλληλογραφίας που ταχυδρομήθηκαν από το 1924 μέχρι το 1967, μέσα από τη μελέτη των οποίων προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για την ελληνική ιστορία. Πρόκειται για επιστολές του Καποδίστρια, του Φαβιέρου, του Εϋνάρδου, πρωταγωνιστών της ιστορίας, αλλά και απλών, καθημερινών ανθρώπων που διέσωσαν στοιχεία και πληροφορίες για την εποχή τους.

Εντύπωση προκαλεί η επιστολή του 1828 με την οποία ο Ιωάννης Καποδίστριας απευθύνεται προς τον φίλο του, Ελβετό φιλλέληνα Ιωάννη – Γαβριήλ Εϋνάρδο και τον ενημερώνει για τα προβλήματα με τον στρατό του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τους πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων. Η επιστολή είναι γραμμένη στα γαλλικά και φέρει την υπογραφή του.

Σελίδες από επιστολή του Ιωάννη Καποδίστρια το 1828 προς τον φίλο του, Ελβετό φιλλέληνα Ιωάννη – Γαβριήλ Εϋνάρδο.

Είναι γνωστό ότι όταν ο Καποδίστριας ήρθε σε ρήξη με τον Τσάρο και δεν ασκούσε πλέον τα καθήκοντα του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας, εγκαταστάθηκε στην Γενεύη προκειμένου να βοηθήσει την επανάσταση. Εκεί συναναστρεφόταν με τον γνωστό τραπεζίτη Εϋνάρδο και ενίσχυε με κάθε τρόπο τους επαναστατημένους Έλληνες κόντρα στο ευρωπαϊκό κατεστημένο της εποχής, που είχε φιλική στάση απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αργότερα στις 18 Ιανουαρίου 1828, μετά από απόφαση της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας, έφτασε στο Ναύπλιο για να αναλάβει πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Μια από τις συμφωνίες που έκανε ήταν με τους Γάλλους στους οποίους επέτρεψε να αποβιβαστούν στην Πελοπόννησο για να εκδιώξουν τα υπολείμματα του του τουρκο-αιγυπτιακού στρατού του Ιμπραήμ. Τότε ξεκίνησε η αποκαλούμενη Εκστρατεία του Μοριά (Expédition de Morée) με την συμμετοχή 13.000-15.000 γάλλων στρατιωτών υπό την αρχηγία του Νικολάου – Ιωσήφ Μαιζώνος.

Ένα ακόμα σπάνιο ντοκουμέντο της έκθεσης είναι η επιστολή ενός σκοτσέζου περιηγητή ο οποίος το 1841 εκφράζει τον θαυμασμό του για τους εβραίους της Θεσσαλονίκης. Η επιστολή είναι γραμμένη με την μέθοδο Cross writing (διασταυρούμενης επιστολής), στην οποία ο συντάκτης γράφει οριζόντια και στη συνέχεια κάθετα για λόγους οικονομίας.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η μέθοδος γραφής Cross Writing

Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται δυο επιστολές γραμμένες στις 8 Σεπτεμβρίου 1893 και 2 Απριλίου 1894, από εξέχοντα Έλληνα χριστιανό γιατρό, έναν εκ των επιφανών κατοίκων της Καβάλας, που αναφέρεται στην απειλή επιδημίας χολέρας στην πόλη, αλλά και σε επεισόδια ανάμεσα σε χριστιανούς και Εβραίους της πόλης.

Η απειλή επιδημίας χολέρας στην πόλη της Καβάλας το 1893 και 94.

Φάκελοι αλληλογραφίας που εστάλησαν στη Θεσσαλονίκη τις πρώτες ημέρες της απελευθέρωσης της πόλης, οι οποία επεστράφησαν στους αποδέκτες με την ένδειξη πως η Θεσσαλονίκη δεν βρίσκεται στην Τουρκία.

Φάκελοι αλληλογραφίας που ταχυδρομήθηκαν από την Κρήτη το 2ο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 1941 και επιστράφηκαν στον αποστολέα επειδή η επικοινωνία με την Ελλάδα είχε διακοπεί.

Απρίλιος 1941, η επικοινωνία της Κρήτης με την υπόλοιπη χώρα είχε κοπεί. Οι φάκελοι επεστράφησαν στους αποστολείς. Δεξιά φαίνεται και η ένδειξη «Ελληνική Λογοκρισία».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, στις 19:30, στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη-Πλ. Ιπποδρομίου). Στην έκθεση παρουσιάζονται επιστολές και φάκελοι αλληλογραφίας που ταχυδρομήθηκαν από το 1924 μέχρι το 1967, μέσα από τη μελέτη των οποίων προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για την ελληνική ιστορία.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2019 και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή: 8:00-14:00 & 18:00-21:00

mixanitouxronou

Διαδώστε το!

 

 

 

 

9.12.18

Τώρα πλέον το έχουν αντιληφθεί όλοι, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εσχάτη προδοσία

- Οι βουλευτές πρέπει να αποφασίσουν αν θα γραφτούν στην Ιστορία

ως Λεωνίδες ή ως Εφιάλτες....

Δεν φταίει ο Ζάεφ, η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τα όσα λέει για "μακεδονική" γλώσσα και έθνος
Ο στόχος της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτός που φαίνεται στο χάρτη, η "Εννιαία Μακεδονία" και τώρα πλέον το έχουν αντιληφθεί όλοι στην Ελλάδα πλην των εξωνυμένων


Του Σάββα Καλεντερίδη


Τελικά αυτή η χώρα δεν έχει σωτηρία. Εδώ και μήνες, και πριν υπογραφεί η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγαμε και γράφαμε ότι θα είναι
καταστροφικό για την Ελλάδα να αναγνωρίσει την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας και εθνικής ταυτότητας, και ότι κάτι τέτοιο, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική μας ενότητα, ακόμα και την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.
Κι αυτό γιατί με την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και εθνικής ταυτότητας για τους κατοίκους των Σκοπίων, δεν μπορεί η Ελλάδα να αρνηθεί στους Έλληνες πολίτες που μιλούν ένα αντίστοιχο γλωσσικό ιδίωμα ότι αυτό δεν είναι «μακεδονική» γλώσσα, ούτε να τους αρνηθεί ότι είναι «εθνικά Μακεδόνες», όπως δεκαετίες τώρα παλεύουν να αναγνωριστούν, χωρίς επιτυχία.
Τώρα λοιπόν, με την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στη Φλώρινα, την Πέλλα, την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Ημαθία και τη Δράμα, σε πρώτη φάση σε «φροντιστήρια». Σε δεύτερη φάση, όταν θα έχουν αναγνωριστεί ως «μακεδονική μειονότητα» μέσα στην Ελλάδα, θα απαιτήσουν τη διδασκαλία της μητρικής «μακεδονικής» γλώσσας στη δημόσια εκπαίδευση.
Αυτά ήταν προφανή πολύ πριν υπογραφεί η Συμφωνία, και αυτός είναι ο λόγος που εκφράσαμε επανειλημμένα και με κάθε δυνατό τρόπο τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις μας στην υπογραφή της.
Το τι μας έσυραν και με ποιους χαρακτηρισμούς μας έλουσαν οι υποστηρικτές της Συμφωνίας, δεν είναι ανάγκη να το αναφέρουμε εδώ. Όμως το γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να υπηρετείς την πατρίδα και να υπερασπίζεσαι τα εθνικά δίκαια και συμφέροντα στη σημερινή Ελλάδα. Γιατί εκείνοι των οποίων τα συμφέροντα αντιστρατεύεσαι είναι ανήθικοι, αμείλικτοι και αναιδέστατοι.
Πάμε τώρα στις δηλώσεις που έκανε ο Ζάεφ, απαντώντας σε βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO που ρωτούσαν τι θα γίνει με την υποτιθέμενη «μακεδονική» μειονότητα σε Βουλγαρία και Ελλάδα.
Ο… μετριοπαθής Ζόραν Ζάεφ τούς αράδιασε με υπερηφάνεια τα εξής για το τι αλλάζει με τη συμφωνία των Πρεσπών για τους «Μακεδόνες» στην Ελλάδα: «Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος και αυτό είναι θαυμάσιο. Ας αναρωτηθούμε τι κάνουμε γι’ αυτούς εδώ και 27 χρόνια. Ας είμαστε ειλικρινείς, κάναμε κάτι γι’ αυτούς; Η επίλυση αυτού του προβλήματος που είχαμε για 27 χρόνια, αυτό ήταν ένα βάρος στους ώμους μας».
Συνεχίζοντας, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είπε: «Τώρα έχουμε καλύτερες πιθανότητες, τώρα έχουμε ευκαιρίες για τα παιδιά στη Ελλάδα να μάθουν τη μακεδονική γλώσσα – μέχρι τώρα αυτό απαγορευόταν, ήταν ένα θέμα ταμπού. Η ελληνική γλώσσα ήδη διδάσκεται στη Μακεδονία. Έχουμε μια ευκαιρία να τους βοηθήσουμε αληθινά να απομακρύνουμε τα σύνορα».
Μετά τις δηλώσεις αυτές ξέσπασε σάλος στην Ελλάδα, λες και ο Ζάεφ είπε κάτι που δεν ήταν γνωστό.
Μα αυτό ακριβώς λέγαμε τόσον καιρό, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και εθνικής ταυτότητας θα χρησιμοποιηθεί από τους εν Ελλάδι σλαβόφωνους που επιδιώκουν εδώ και χρόνια την αναγνώριση γλώσσας και ταυτότητας.
«Δυστυχώς, στη συμφωνία με τα Σκόπια, που υπογράφει ο Έλληνας πρωθυπουργός την ώρα που διαβάζει ο αναγνώστης αυτές τις γραμμές, η Ελλάδα όχι μόνο δεν πήρε τίποτα, αλλά έδωσε τα πάντα.
»Τη στιγμή που δεν υπάρχει γεωγραφική Μακεδονία, γλώσσα και ταυτότητα, με την επαίσχυντη αυτή συμφωνία τα αναγνωρίζουμε, αποδυναμώνοντας την εθνική άμυνα και ασφάλεια της Ελλάδας στη Θράκη και δημιουργώντας προϋποθέσεις ακόμα και διαμελισμού της πατρίδας μας.
»Ιδού οι αποδείξεις. Καταρχάς, η Ελλάδα, προτού υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία, έπρεπε να αναζητήσει και να βρει την απάντηση στο εξής ερώτημα: Γιατί οι Σκοπιανοί, και όλοι εκείνοι που βρίσκονται από πίσω τους, επιμένουν σε κάτι που και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν τους ανήκει; Γιατί επιμένουν στο όνομα Μακεδονία, τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, τη στιγμή που γνωρίζουν ότι η περιοχή τους δεν είναι Μακεδονία, ότι η γλώσσα τους είναι η βουλγαρική και ότι οι ίδιοι είναι Σλαβοβούλγαροι;
»Η απάντηση είναι απλή. Γιατί θέλουν να διεκδικήσουν τις περιοχές που διεκδικούσαν στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, στις οποίες κατοικούσαν πληθυσμοί που μιλούσαν την ίδια γλώσσα μαζί τους. Πρόκειται για περιοχές των νομών Φλώρινας, Κοζάνης, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών και Δράμας, όπου υπάρχουν χωριά των οποίων οι κάτοικοι μιλούν τη γλώσσα που η ελληνική κυβέρνηση, με την υπογραφή της συμφωνίας, αναγνωρίζει ως “μακεδονική”»...
Αυτά λέγαμε την ημέρα που υπογραφόταν η κατάπτυστη συμφωνία.
Και στην κυριολεξία, «πριν αλέκτορα φωνήσαι», δηλαδή πριν καν κυρωθεί από την Ελλάδα η συμφωνία αυτή, έχουν αρχίσει ήδη οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις σε Φλώρινα και Πέλλα για τη δημιουργία φροντιστηρίων «μακεδονικής» γλώσσας, ενώ οι φωνές των ψευδομακεδόνων να αναγνωριστούν ως «εθνικά Μακεδόνες», έχουν αρχίσει να ηχούν πιο γλυκά στ’ αυτιά εκείνων που μέχρι χθες ούτε ήθελαν να ακούσουν κάτι τέτοιο.
Συνοψίζοντας, κρούομε για άλλη μια φορά των κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση και τα κόμματα και τους καλούμε να αναλογιστούν το μέγεθος της προδοσίας που θα διαπράξουν αν τελικά φέρουν προς ψήφιση και κύρωση αυτήν την κατάπτυστη συμφωνία.
Η λύση δεν είναι ο Νίμιτς, στον οποίον κατέφυγε η ελληνική κυβέρνηση για να συνετίσει τον Ζάεφ.
Όταν κυρωθεί η συμφωνία αυτή από την Ελλάδα, τέτοια προβλήματα θα αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση επί δεκαετίες και αιώνες, αφού δίνουμε τη σφραγίδα της Μακεδονίας σε ένα κράτος το οποίο θα διεκδικεί τη μακεδονική ιστορία και πολιτισμό. Όταν θα έχει γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τότε δεν θα υπάρχει πλέον κανένας τρόπος να σταματήσουμε την καταστροφή.
Ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα, και η λύση του προβλήματος πρέπει να επιδιωχθεί στην εξής βάση: Δεν υπάρχει γεωγραφική Μακεδονία, γλώσσα και εθνότητα.
Οποιαδήποτε άλλη λύση θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα και τον ελληνισμό γενικότερα, ενώ θα οδηγήσει σε αλλαγή της παγκόσμιας ιστορίας, αφού οι Σκοπιανοί ως κράτος με το όνομα Μακεδονία, που κατοικείται από «Μακεδόνες» που ομιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα, βήμα-βήμα θα διεκδικήσουν την «πατρότητα» της μακεδονικής ιστορίας και πολιτισμού.
Ας αναλογιστούν οι πολιτικοί αν με την υπογραφή και την ψήφο τους θέλουν να πάρουν μια θέση στις δέλτους της ιστορίας ως Λεωνίδες ή ως Εφιάλτες.

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 9.12.18

 

 

 

 

 

 

 

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ - ΓΕΜΙΖΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ...

Χανιά Παρών

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ - ΓΕΜΙΖΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ...

Και Άργος και Εδεσσα ΜΕΣΑ.... Μπράβο Έλληνες....
Ας δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε για την πατρίδα μας

ΑΘΗΝΑ - πλατεία Συντάγματος
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Λευκός Πύργος
Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - πλ. Περιβολάκια Κόρινθος & πλ Πλουμιστού Κιάτο
ΧΑΝΙΑ - πλατεία Δημοτικής Αγοράς....
ΑΡΓΟΣ - πλ. Αγίου Πέτρου, Δημαρχείο
ΕΔΕΣΣΑ - Πάρκο Μικρών Καταρρακτών
Ο χάρτης ενημερώνεται συνεχώς.... στείλτε μας την πόλη σας.....
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ !!!!

 

 

 

 

Τι σήμαινε το όνομα του Αχιλλέα;

Posted by IGOR στο Δεκέμβριος 6, 2018


Ο ισχυρότερος ήρωας των Αχαιών στην επική παράδοση φέρει όνομα, το οποίο έχει γνήσια μυκηναϊκή καταγωγή, αφού απαντάται στις μυκηναϊκές πινακίδες της Εποχής του Χαλκού ως όνομα καθημερινών ανθρώπων και στην Κνωσό και στην Πύλο (Αχιλλεύς, Αχιλλήει -ονομαστική και δοτική αντίστοιχα).

Παλιότερα υπήρχε μια τάση να συνδεθεί το όνομα με το πρώτο στοιχείο του ονόματος των ποταμών Αχελώος και Αχέρων, όπου η ρίζα αχ- θα συνδεόταν με την έννοια «ύδωρ, νερό» και ίσως να είχε και χθόνιες συνδηλώσεις.

Σήμερα η άποψη αυτή έχει γενικά εγκαταλειφθεί και οι περισσότεροι ειδικοί συνδέουν το όνομα με τη ρίζα της λέξης ἄχος (=πόνος, θλίψη, στενοχώρια, άγχος αγωνία, λύπη). Η σύνδεση αυτή είχε γίνει ήδη από την αρχαία εποχή και αναβίωσε χάρη σε τρεις σπουδαίους φιλολόγους της σύγχρονης εποχής, τους Kretschmer, Palmer και Nagy. Ο πρώτος θεωρεί ότι το όνομα σχηματίστηκε ως εξής (οι τύποι με αστερίσκο είναι υποθετικοί):

ἄχος > *ἀχίλος (όπως οργή > οργίλος) > Ἀχιλλεύς. Στην περίπτωση αυτή το όνομα θα σήμαινε «αυτός που έχει τάση για ἄχος» με το ἄχος να έχει μια από τις σημασίες που αναφέρονται παραπάνω. Ομοίως οργίλος = αυτός που έχει τάση για οργή.

Οι Palmer και Nagy θεωρούν ότι το όνομα είναι σύνθετο, ἄχος + λαwός (= στρατός), και σχηματίστηκε ως εξής:

ἀχι- (η μορφή που παίρνουν αντίστοιχα ουσιαστικά κατά τη σύνθεση. Πβ. κῦδος > κυδι-άνειρα / κάλλος > καλλι-άνασσα) > *Ἀχί-λαwος > Αχιλλεύς. Στην περίπτωση αυτή το όνομα θα ήταν υποκοριστικό. Πβ. Πατροκλέwης > Πάτροκλος, Εχέλαwος > Έχελος, Πενθίλαwος > Πένθιλος.

Ο διπλασιασμός του συμφώνου (εδώ -λλ-) είναι συχνός στα υποκοριστικά (π.χ. Χάριλλος < Χαρίλαος, Κλεόμμας < Κλεομένης), το ίδιο και η κατάληξη -εύς (Αλεξεύς < Αλέξανδρος).

Στην περίπτωση αυτή το όνομα θα σήμαινε «αυτός που προκαλεί ἄχος στον στρατό».

[Πηγές: G. Holland, "The name of Achilles", Glotta 71, 1993, 17-27, heterophoton, diadrastika]

arxaia-ellinika

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2018

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΙΘΑΝΟ ΕΧΘΡΟ!


"Παρμενίων 2018" || Στρατιωτική άσκηση στον Έβρο - HD

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΙΘΑΝΟ ΕΧΘΡΟ!

Η μεγάλη στρατιωτική άσκηση "Παρμενίων 2018" ολοκληρώθηκε στο ΠΒ "Αετός", στην #Αλεξανδρούπολη και ήταν σίγουρα η πιο δυναμική από ποτέ!

Το e-evros.gr ήταν εκεί, ενώ το βράδυ της Πέμπτης βρέθηκε και στα Λάβαρα όπου διεξήχθη η νυχτερινή άσκηση "ΤΑΜΣ - Βελισάριος".

Δείτε όλες τις πληροφορίες αλλά και φωτογραφίες εδώ: https://goo.gl/wqiSCV

https://www.youtube.com/watch?v=a0P_c2IgVow

 

 

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018

Η Ελλάδα τελειώνει στις 10 -11 Δεκεμβρίου!


Ὁ ΟΗΕ ἐσχεδίασε τὴν ὁλοκληρωτικὴ ἐξαφάνιση τῶν Εὐρωπαικῶν Ἐθνῶν καὶ καλεῖ τὶς κυβερνήσεις νὰ τὸ ὑπογράψουν στὸ Μαρόκο στὴν συνδιάσκεψη τοῦ Ο.Η.Ε μὲ τὸ Παγκόσμιο Σύμφωνο γιὰ τὴν Μετανάστευση.
-------------------------------------------------------------
Ἀπεφάσισαν λοιπὸν πὼς:
  • Ἡ Αὐστρία τῶν 10 ἑκατομμυρίων, μπορεῖ νὰ δεχθῇ
  • Ἡ Γαλλία τῶν 67 ἑκατομμυρίως, μπορεῖ νὰ δεχθῇ
  • Ἡ Γερμανία τῶν 70 ἑκατομμυρίων, μπορεῖ νὰ δεχθῇ
  • ἡ Ἑλλάς,
Με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς την γνώμη των λαών, χωρίς καν έγκριση από την βουλή. Αποφασίζουν οι κυβερνήσεις χωρίς τον λαό.


ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΟΙ ΑΚΡΑΙΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ/ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ 120.000.000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ;;;

ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΟ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:

ΕΚΑΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


------------------------------------------------------------
Το Παγκόσμιο Σύμφωνο έχει βρει απέναντί του αρκετές χώρες. Πρόσφατα η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία, ενώ αρκετές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Τσεχία, η Κροατία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, έχουν επίσης ανακοινώσει ότι δεν προτίθενται να συμμετέχουν στη συμφωνία, ενώ και οι ΗΠΑ αρνούνται να την υπογράψουν. Στη διάσκεψη δεν θα λάβουν μέρος οι ΗΠΑ, η Αυστρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, το Ισραήλ, η Ελβετία, η Ιταλία και η Αυστραλία.

-------------------------------------------------------------
Οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ είναι προγραμματισμένο να συγκεντρωθούν στο Μαρακές του Μαρόκου τη 10η και την 11η Δεκεμβρίου για να υπογράψουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την… «Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση» όπως έχουν «ντύσει» με όμορφα λόγια την περιγραφή του. .
Οι πολέμιοι της συμφωνίας υποστηρίζουν δικαίως ότι οι μη δεσμευτικοί, πολιτικοί στόχοι που διατυπώνονται στο κείμενο αυτό θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νομικά δεσμευτικές διατάξεις μακροπρόθεσμα.
Η Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα, η πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τόνισε ότι κατανοεί πως ορισμένες χώρες δεν είναι «έτοιμες» να κυρώσουν το Σύμφωνο, πρόσθεσε πάντως ότι ελπίζει να αλλάξουν γνώμη.
Φυσικά στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στηρίζουν όσο καμία άλλη την ανεξέλεγκτη μετανάστευση μέχρι σημείου «πνιγμού» για τις τοπικές κοινωνίες δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το στηρίξει ακόμη και αν μείνει μόνη της στον κόσμο.
Σχόλιο: Ἄν δὲν ξεσηκωθοῦμε ΤΩΡΑ, στὶς 12 Δεκεμβρίου ἴσως νὰ εἶναι πολὺ ἀργά...
Σχετικό ἄρθρο καὶ ΕΔΩ
ethnegersis

Δείτε επίσης σχετικά άρθρα και θα καταλάβετε ...

ΕΧΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ.

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided