Πέμπτη, Σεπτέμβριος 20, 2018

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 9ος

 

 

 

 

 

 

 

Γιατί καίγονται για το Μακεδονικό…

 

 

 

 

 

 

Γιατί καίγονται για το Μακεδονικό…

Posted by Μέλια στο Σεπτεμβρίου 15, 2018

Χάρης Λεοντάρης

Το Μακεδονικό ζήτημα απασχολεί ευρέως τους Έλληνες και εδώ και στο εξωτερικό, ενώ τα εθνικά θέματα εδώ και χρόνια είχαν περιέλθει σε μία κατάσταση αφάνειας, σαν να είχαν λυθεί όλα. Φαίνεται ότι περισσότερο νοιάζονται για την εθνική μας υπόσταση οι ξένοι, φίλοι και εχθροί. Τούτο δείχνει ότι τα Βαλκάνια ξαναέρχονται στην ατζέντα των συμφερόντων των ισχυρών, όπως ακριβώς συνέβαινε, για διαφορετικούς βέβαια λόγους,τον 19ο αι. Και στις αρχές του εικοστού αιώνα με τον «μέγα ασθενή».

Τα δεδομένα τώρα στον βαλκανικό χώρο έχουν αλλάξει, αλλά λειτουργούν με τόσες αντιθέσεις που μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές και κρίσεις λίαν επικίνδυνες για τους λαούς. Και δυστυχώς για εμάς πάλι οι «σύμμαχοι» επιχειρούν να μας πείσουν ότι εμείς είμαστε το πρόβλημα, αφού δεν υποτασσόμαστε στη γραμμή τους!

Εκτιμώ πως ο κάθε Έλληνας θα μπορούσε να κατανοήσει εύκολα τα κίνητρα των ισχυρών φίλων μας για τη συγκεκριμένη λύση του Μακεδονικού, αν γνώριζε πώς αντιμετώπισαν τους Έλληνες σε δύο μεγάλες στιγμές της εθνικής μας πορείας. Αναφέρομαι στον καιρό της Ελληνικής Επανάστασης του ’21 και στον Μικρασιατικό πόλεμο 1919-22.

Η ιστορία αυτών των γεγονότων, μας δείχνει ότι οι ξένοι ως φίλοι ή ως σύμμαχοι ακολούθησαν μία στάση καθόλα συμφεροντολογική, χωρίς αρχές, αλλά και χωρίς σταθερά σημεία. Για παράδειγμα, καμία ευρωπαϊκή χώρα, αν και εχθρεύονταν την Οθωμανική αυτοκρατορία, δεν είδε αρχικά την Ελληνική Επανάσταση θετικά. Όταν όμως οι Έλληνες με τον αγώνα και τις θυσίες τους έδειξαν ότι δεν υπογράφουν την υποταγή τους, τότε όλοι οι δυνατοί της Ευρώπης άρχισαν να αλλάζουν θέση ώσπου και υπόγραψαν τη Συνθήκη του Λονδίνου (1830) για ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.

Ανάλογη συμπεριφορά βρίσκουμε και στον Μικρασιατικό πόλεμο. Ενώ υπόγραψαν τη Συνθήκη των Σεβρών και ζήτησαν από τον Βενιζέλο να αποβιβάσει στρατό στη Σμύρνη, αργότερα μας εγκατέλειψαν, γιατί έκριναν ότι απειλούνταν τα συμφέροντά τους από την πολιτική της νέας Κυβέρνησης των Αθηνών με τις τραγικές συνέπειες για ολόκληρο τον ελληνισμό.

Άρα και στο ζήτημα των Σκοπίων ας μην έχουμε καμία αυταπάτη ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι καίγονται για να επιβάλλουν το ξεπούλημα της Ελλάδας, επειδή έτσι σήμερα υπηρετούνται τα συμφέροντά τους. Έτσι εξηγούνται και τα τόσα επαινετικά λόγια και οι ύμνοι για το περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών και για τη στάση της Κυβέρνησής μας. Δε φαντάζονταν οι άνθρωποι ότι μία Κυβέρνηση «αριστερή» θα μετατρεπόταν τόσο εύκολα σε υπάλληλό τους.

Βεβαίως οι δυνατοί του κόσμου πάντα ακολουθούν την ίδια συμπεριφορά για την επιβολή των συμφερόντων μας. Αλλά το τραγικό δυστύχημα για την Ελλάδα είναι που καίγεται για την ολοκλήρωση της υποταγής ο κ. Τσίπρας και η παρέα του. Υποταγή, παράδοση και προσκύνημα είναι το τρίπτυχο «της αξιοπρέπειας και της αριστεροσύνης τους»!

Τα παραδίνουν όλα από μία διεθνιστική ιδεολογία, κατάλοιπο άλλων εποχών και προπαντός για να παραμείνουν λίγο ακόμα στην καρέκλα των προνομίων. Έτσι εξηγείται που στάζει μέλι το στόμα των ξένων για τον πρωθυπουργό μας, κι ας πίνει φαρμάκι ο Έλληνας βλέποντας να έρχεται μία μεγάλη εθνική ήττα. Αλήθεια, περίμενε ποτέ Έλληνας να ακούσει ακόμα και από τον Τραμπ τόσο ευνοϊκά σχόλια για την «έντιμη και περήφανη» εθνική μας παραχώρηση;

Ούτως εχόντων των πραγμάτων και ώσπου να μας αποχαιρετήσει ο Τσίπρας και ο συνέταιρός του, έχουμε καθήκον πατριωτικό για μία συλλογική οργάνωση και για ένα σταθερό και αγωνιστικό αντιστασιακό κίνημα για να σωθεί η ιστορία μας και η εθνική μας αξιοπρέπεια.

Πηγή: Πρωινός Λόγος

 

 

 

 

 

ΟΙ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΓΗΣ ΣΕ

«ΠΡΟΣΦΥΓΑΚΙΑ»,

ΣΤΗΝ ΒΟΙΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΠΟΙΕΣ; ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ!

Το είχαν εξαγγείλει σε «νεκρό» χρόνο οι «αλληλέγγυοι» Τσιπροκαμμένοι και σύμφωνα με πληροφορίες και «διαρροές», είναι έτοιμοι να το κάνουν πράξη!

Έτσι, ολοκληρώνονται οι διεργασίες μεταξύ των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής (Λαθρομετανάστευσης), Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να τακτοποιηθούν τα διαδικαστικά θέματα, προκειμένου να δοθούν –εννοείται δωρεάν!- εκτάσεις γης στη Βοιωτία και την Μακεδονία, σε 1.500 «προσφυγάκια»! Για αρχή, καθώς στην συνέχεια το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλα «τυχερά προσφυγάκια»!

Που θα βρει το ψευδοκράτος αυτές τις «ελεύθερες» εκτάσεις; Πρόκειται για τα κτήματα που χάνουν οι Έλληνες λόγω χρεών στο δημόσιο!

Έλληνες, αντισταθείτε τώρα στον αποικισμό της Πατρίδας μας, όσο υπάρχει ακόμα καιρός! «Αύριο», θα είναι πολύ αργά για δάκρυα!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

 

 

 

 

 

10/09/2018 07:34 EEST | Updated 1 ώρα πριν

Σ’ αναζητώ στην Σαλονίκη: Ματαίως...

Για τον Αλέξη Τσίπρα το στοίχημα της Θεσσαλονίκης ήταν τριπλό: Να πείσει το 80% περίπου των συμπολιτών μας που πιστεύουν ότι το τέλος του μνημονίου δεν σημαίνει τέλος της λιτότητας και ότι τίποτε δεν θα αλλάξει άμεσα στην ζωή τους, πως κάνουν λάθος. Να το κάνει (υποσχόμενος «παροχές» ή «μέτρα ελάφρυνσης») χωρίς να ξεπεράσει τα όρια, χωρίς να ερεθίσει τις αγορές και το Βερολίνο σε μια κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης για ένα θέμα ζωής και θανάτου, δηλαδή εκλογικής επιβίωσης: να μην κοπούν οι συντάξεις πριν τις επόμενες εκλογές. Και, τέλος, να αποδείξει πως, παρά την διαχειριστική και επικοινωνιακή ήττα στο Μάτι και παρά την πίεση του «Μακεδονικού», ο ίδιος παραμένει «ζωντανός και κλωτσάει», στο δρόμο για τις εκλογές που, όπως είπε, θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, εκτός εάν γίνουν νωρίτερα. Διατύπωση, που μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι μάλλον θα γίνουν νωρίτερα.

Αλλά αυτά ήταν πολιτικά στοιχήματα του πρωθυπουργού, του επιτελείου του, του κόμματός του. Η Φώφη Γεννηματά, αντίστοιχα, έχει σήμερα τα δικά της στοιχήματα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το άλλο Σαββατοκύριακο, τα δικά του. Σε μια εβδομάδα, το δράμα Θεσσαλονίκη θα έχει ρίξει αυλαία. Όσοι ενδιαφέρονται για τα πολιτικά στοιχήματα θα κάνουν τότε συγκρίσεις και αναλύσεις. Θα κάνουν «ταμείο». Στο μεταξύ, τα πιο ενδιαφέροντα- για εμάς τους υπόλοιπους- στοιχήματα, τα πραγματικά ερωτήματα, παραμένουν εκτός συζήτησης. Στην Θεσσαλονίκη- ή αλλού.

Τρία παραδείγματα, που προτείνω ως μέτρο για να κριθούν οι από Θεσσαλονίκης μονόλογοι των πολιτικών αρχηγών.

Θέμα 1ο: Όλοι συμφωνούν ότι μια χώρα που υπέστη την βαθύτερη ύφεση και την μεγαλύτερη απομείωση εισοδήματος που έχει υποστεί ποτέ χώρα του αναπτυγμένου κόσμου σε καιρό ειρήνης, μεγαλύτερη και από εκείνη των ΗΠΑ μετά το κραχ του 1929, πρέπει να κόψει δρόμο, να επιτύχει πολύ γρήγορα πολύ ψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Όχι μόνον για την ευημερία των κατοίκων της. Αλλά και για την επιβίωση της δημοκρατίας της.

Όλοι συμφωνούν, επίσης, ότι αυτό απαιτεί μια έκρηξη επενδύσεων. Και επειδή η εσωτερική απιταμίευση έχει σχεδόν μηδενιστεί, οι επενδύσεις δεν μπορεί παρά να είναι ξενες επενδύσεις. Όλοι μιλούν γιαυτές. Αλλά μιλούν σαν να προσεύχονται. Όχι σαν να σχεδιάζουν. Και, προπάντων, μιλούν σαν να αγνοούν ότι η Ελλάδα είχε πρόβλημα, τεράστιο πρόβλημα προσέλκυσης επενδύσεων και πριν την χτυπήσει ο κεραυνός της κρίσης, πολύ πριν βιώσει την ζωή εν μνημονίω.

Όλοι ξέρουμε τις αιτίες του κακού. Το πολυπλόκαμο, απρόβλεπτο και αδιαφανές, βραδυπορούν και διεφθαρμένο σύστημα δημόσιας διοίκησης. Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, που μπορεί να αποφυλακίσει έναν βαρυποινίτη με πλαστά δικαιολογητικά σε χρόνο ρεκόρ, αλλά χρειάζεται μια δεκαετία κατ ελάχιστο για να κρίνει μια αστική διαφορά, που αφορά μια επένδυση. Το δαιδαλώδες και κρυπτικό φορολογικό σύστημα που μπορεί να αλλάξει ανα πάσα στιγμή, πολλές φορές το χρόνο, συχνά με μια νυχτερινή τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο. Έχετε ακούσει ως τώρα, από την Θεσσαλονίκη των εγκαινίων ή από άλλο βήμα, ένα ολοκληρωμένο, συγκεκριμμένο και πειστικό σχέδιο να αλλάξουν όλα αυτά;

Θέμα 2ο: Η «ανάκτηση της εργασίας», όπως το διατύπωσε ο πρωθυπουργός, είναι ένας στόχος αυτονόητος σε μια χώρα όπου η ανεργία αποκλιμακώνεται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς και κινείται ακόμη κοντά στο 20%, παρά την αποδημία μισού εκατομμυρίου νέων υψηλής εκπαίδευσης. Μόνον που ο ίδιος ο όρος «ανάκτηση», ευνοεί την ψευδαίσθηση ότι για να λύσουμε το πρόβλημα αρκεί να επιστρέψουμε εκεί όπου βρισκόμασταν πριν το μνημόνιο.

Λάθος: Ακόμη και πριν το μνημόνιο, ακόμη και στις χρονιές με τον υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης, όπως το 2003-2004, η ελληνική οικονομία δημιουργούσε περίπου τις μισές θέσεις εργασίας από όσες αντιστοιχούσαν στον αριθμό των νέων που κάθε χρόνο περνούσαν από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Εξ ου και η πίεση για προσλήψεις στο δημόσιο, για θέσεις stage, για ετεροαπασχολούμενους συμβασιούχους καθαριότητας στους δήμους και όλα όσα αποτέλεσαν την ντροπή της δεκαετίας πριν το μνημόνιο. Να γυρισουμε εκεί, δεν έχει νόημα. Αλλά ακούσατε κάποιο συγκεκριμμένο σχέδιο, έναν οδικό χάρτη για κάπου αλλού;

Θέμα 3ο: Στο ερώτημα «γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε οκτώ χρόνια και πλήρωσε ένα πολλαπλάσιο τίμημα ύφεσης και ανεργίας απ ότι οι άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που χτυπήθηκαν από την κρίση;»- η απάντηση είναι πια σχεδόν ομόφωνη: Επειδή η Ελλάδα, αντίθετα από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο, ήταν η μόνη χώρα όπου οι βασικές πολιτικές δυνάμεις απέτυχαν να συναινέσουν έστω και στην απλή διαπίστωση της χρεοκοπίας, πολύ περισσότερο σε ένα ελάχιστο «εθνικό σχέδιο» αντιμετώπισης των συνεπειών της.

Η πολλή συναίνεση - το ξέρουμε όλοι - βλάπτει την πολιτική και, εν τέλει, την Δημοκρατία. Αλλά η μηδενική συναίνεση, αυτή η εντελώς δική μας, βαλκανική κουλτούρα πολιτικού ανταγωνισμού, ματαιώνει όλους τους ωραίους και γενναίους πολιτικούς λόγους περί του μέλλοντός μας.

Αν συμφωνήσουμε πως χρειαζόμαστε μια φορολογική μεταρρύθμιση που πρέπει να μείνει ανέγγιχτη σε βάθος δεκαετίας, μια εκ θεμελίων ανασύνταξη του Δημοσίου και μια γενναία μεταρύθμιση στην Δικαιοσύνη. Κι αν συμφωνήσουμε πως όλα αυτά πρέπει να γίνουν στην μακρά διάρκεια, χωρίς να υποκύψουν στις συντεχνιακές πιέσεις και εμπνέοντας εμπιστοσύνη στους πολίτες της χώρας πρώτα, στους υποψήφιους επενδυτές κατόπιν, πώς μπορεί να γίνει αυτό δίχως μια στοιχειώδη συνεννόηση, στα βασικά και θεμελιώδη, ανάμεσα στις «συστημικές» πολιτικές δυνάμεις;

 

 

 

 

 

 

Θεσσαλονίκη - ΔΕΘ 2018: Συνεχίζονται τα επεισόδια στην περιοχή του Λευκού Πύργου

Ενημερώθηκε: 08/09/18 - 22:20

Θεσσαλονίκη - ΔΕΘ 2018:  Στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου, μεταφέρθηκαν τα επεισόδια, καθώς ομάδες διαδηλωτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, που απαντούν κάνοντας χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου διακόπηκε και κατά διαστήματα ομάδες διαδηλωτών επιτίθενται εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Η ατμόσφαιρα στην περιοχή του κέντρου της πόλης παραμένει αποπνικτική, ενώ, μέχρι στιγμής, δεν έγινε γνωστό εάν έγιναν συλλήψεις ή προσαγωγές από την αστυνομία.

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων, αρκετές κλήσεις δέχτηκε το ΕΚΑΒ για συνδρομή σε περιστατικά στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης.

Τα ασθενοφόρα προσπαθούν να προσεγγίσουν αυτή τη στιγμή στην Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, ωστόσο, λόγω των επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ, αυτό δεν είναι εύκολο.

ΕΚΑΒ

Οι κλήσεις αφορούν λιποθυμικά επεισόδια, περιστατικά δύσπνοιας καθώς και κακώσεις κεφαλής.

Πολλοί πολίτες, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τη χρήση χημικών αναγκάστηκαν να μπουν σε κοντινά καφέ ή να απομακρυνθούν από το χώρο του συλλαλητηρίου.

ΕΚΑΒ

Στο μεταξύ, χωρίς εντάσεις και επεισόδια ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, ενώ ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, με πορεία, από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι το Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο και το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΑΑΣ, πρωτοβάθμια σωματεία, συλλογικότητες και αντιεξουσιαστές, ενώ ομάδα διαδηλωτών παραμένει κοντά στο ΑΠΘ, στο ύψος της πλατείας Σιντριβανίου.

 

 

 

 

 

 

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΟΛΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ! ΑΥΡΙΟ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ!

Κατεχόμενη πόλη (από τους Αμερικανούς γκάγκστερς και τα ντόπια τσιράκια τους!) θυμίζει σήμερα η Θεσσαλονίκη!

Με πράκτορες του FBI και της CIA, ελεύθερους σκοπευτές, ελικόπτερα, 67 διμοιρίες των ΜΑΤ, 7.000 αστυνομικούς και πλοίο του 6ου Στόλου με χιλιάδες ναύτες στο λιμάνι!

Προ ολίγου ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κατοχικού πρωθυπουργίσκου Τσίπρα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Προκειμένου να φτάσει εκεί ο λαομίσητος λακές του Τραμπ και της Μέρκελ, επιστρατεύτηκαν χιλιάδες αστυνομικοί κι αποκλείστηκαν όλοι οι δρόμοι!

Στις δηλώσεις ενώπιον των καμερών, το ανδρείκελο καλωσόρισε τον Αμερικανό αφέντη και είπε τα γνωστά παραμύθια του, για την -δήθεν!- έξοδο από τα μνημόνια και τη… «νέα εποχή» που –δήθεν!- αρχίζει για την Ελλάδα, αλλά και για τις «ιστορικές» σχέσεις (υποτέλειας!) με τους διεθνείς γκάνγκστερς.

Ας λέει ότι θέλει το κατοχικό ανδρείκελο, ας κάνει… επικύψεις (στα τέσσερα, στα τέσσερα!) στ’ αφεντικά του, κι ας υπογράφει όσες προδοτικές συμφωνίες μπορεί! Αύριο θα μιλήσει ο ελληνικός λαός και θα βροντοφωνάξει πως «τις υπογραφές τις βάζει ο λαός και όχι ο προδότης ο πρωθυπουργός»!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

 

 

 

 

 

Πολιτική σύγκρουση μετά τις αποκαλύψεις Wikileaks για μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα

mitsotakiskotzias0
03/09/2018, 19:32 Upd: 03/09/2018, 19:34 83

Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ο Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση «Βόρεια Μακεδονία», απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς χωρίς να πει λέξη για μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα - Όλο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το ΘΕΜΑ

Πολιτική σύγκρουση κορυφής αλλά και κεντρικό θέμα συζήτησης έγινε η αποκάλυψη εγγράφου των Wikileaks από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αποδέχτηκε όλο το πλαίσιο των απαιτήσεων που είχαν θέσει οι Σκοπιανοί από το 2008 που ζητούσαν εκτός των άλλων επιτακτικά την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας.

«Οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις» επισήμανε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε τη βαρυσήμαντη δέσμευσή του ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία».

«Η αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους «Βόρεια Μακεδονία» και οι κάτοικοί τους «Μακεδόνες» που μιλούν τη δήθεν "Μακεδονική" γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες», αναφέρει με γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας το δημοσίευμα στο ΘΕΜΑ της Κυριακής.

Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξέδωσε προσωπική ανακοίνωση  με την οποία προσπαθεί να επιτεθεί στη ΝΔ, αλλά εμμέσως επιβεβαιώνει ότι με τη συμφωνία την οποία ο ίδιος υπέγραψε στις Πρέσπες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναγνώρισε επίσημη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα όπως ζητούσαν οι Σκοπιανοί. Με φύλλο συκής μοιάζει το επιχείρημα του Νίκου Κοτζιά ότι «σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί».

Μπορεί ο κ. Κοτζιάς να υποστηρίζει αμήχανα ότι έκανε τους Σκοπιανούς να δεχθούν αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, όμως η πρακτική την οποία ακολουθούν όμως τις τελευταίες εβδομάδες οι Σκοπιανοί -όπως βεβαιώνεται από δηλώσεις των κυρίων Ζάεφ και Κοτζιά- αποκαλύπτει ότι μετά την συμφωνία των Πρεσπών αναφέρονται διαρκώς στη χώρα τους σαν Μακεδονία και επισημαίνουν πως η γλώσσα και η ταυτότητά τους είναι η μακεδονική. Τόσο μεγάλη ήταν η διπλωματική επιτυχία της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης...

Διαβάστε την ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά:

«Είναι γνωστό ότι ο κύριος Γκρούεφσκι δεν ήθελε οποιαδήποτε λύση του ονοματολογικού ζητήματος. Προκειμένου να κοροϊδεύει τον διεθνή παράγοντα παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά έναν συμβιβασμό. Ουδείς τον πίστευε. Εκτός, εκ των υστέρων, από τον κ. Μητσοτάκη.

Αυτή την παράσταση του κ. Γκρουέφσκι την επιβραβεύει με την σημερινή της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία.

Η οποία μάλιστα, μέσα στη βιασύνη της, παραβλέπει ότι σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί.

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ακόμα και σήμερα υιοθετεί τις απατηλές διαβεβαιώσεις του κυρίου Γκρούεφσκι δείχνει το πως συμπορεύεται με τον άνθρωπο που διεκδικούσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι σκοπιανός.

Στην πραγματικότητα, ο κύριος Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση «Βόρεια Μακεδονία» την οποία κατέθεσε στις καλύτερες στιγμές της η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε, όταν δεν προωθούσε νέτο-σκέτο το «Μακεδονία». Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διά της τότε υπουργού της, υποστήριζε ότι η καλύτερη λύση στο γνωστό πρόβλημα είναι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», την οποία πολλαπλώς απέρριπτε το 2007-09 ο Ν. Γκρούεφσκι. Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή. Δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την προσπάθεια εξαπάτησης του διεθνή παράγοντα που έκανε ο Ν. Γκρούεφσκι.

Φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Του σημειώνω: η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κων. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα».

Την απάντηση Κοτζιά σχολίασε ως εξής ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος:

Διαβάστε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα στο ΘΕΜΑ της Κυριακής με τίτλο «Εδώ και 10 χρόνια οι Σκοπιανοί ήθελαν «Βόρεια Μακεδονία», γλώσσα και εθνικότητα

Η κυβέρνηση Τσίπρα παραχώρησε στη FYROM όλα όσα ήθελαν οι Σκοπιανοί για τη γλώσσα, την ταυτότητα και το όνομα της χώρας τους, όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο της αμερικάνικης πρεσβείας στα Σκόπια με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως πλέον καθίσταται σαφές, όχι μόνο «δεν ταπεινώνει τους γείτονες», σύμφωνα με τη φρασεολογία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά απογυμνώνει τους χειρισμούς και την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης ότι πρόκειται για μια ισομερή συμφωνία που διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα.

Λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ ότι «η αμερικανική διπλωματία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην επίλυση της διαφοράς Ελλάδας - Μακεδονίας για το ονοματολογικό», το ντοκουμέντο που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ» επιβεβαιώνει όσους είχαν υπόνοιες ότι μετά την ενεργή εμπλοκή της Ουάσινγκτον η ελληνική κυβέρνηση σύρθηκε σε μια συμφωνία η οποία ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις των Σκοπιανών.

Σε τηλεγράφημα με τίτλο «Τι θέλουν οι Μακεδόνες για να λύσουν τη διαφορά της ονομασίας» και ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, η τότε πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς περιγράφει κωδικοποιημένες τις επιδιώξεις των Σκοπιανών και μεταφέρει στους συναδέλφους της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε με τους Νίκολα Γκρουέφσκι και Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο της FYROM.

«Η πρεσβεία στα Σκόπια εκτιμά ότι σχετικά με το περιεχόμενο μιας συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. η μακεδονική κυβέρνηση θα δεχόταν τελικά τους ακόλουθους όρους:

-Ονομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (σ.σ.: το αγγλικό κείμενο αναφέρει τη γειτονική χώρα ως «Northern» ή εναλλακτικά «North Macedonia»).

-Πεδίο εφαρμογής: Σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και διμερώς από οποιαδήποτε χώρα δεν θέλει να χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία. Η Μακεδονία θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα όταν αναφέρεται στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, μέσα ενημέρωσης κ.λπ.

-Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα μπορούσαν να ονομάζονται “μακεδονική”, κάτι που θα έπρεπε να γίνει με σιωπηρούς χειρισμούς, ίσως ως ένα συμπληρωματικό παράρτημα στο UNSCR, ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση. Εν κατακλείδι, η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική».

Tο εμπιστευτικό έγγραφο της Αμερικανίδας πρέσβειρας στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, στις 29 Ιουλίου 2008:
documento
Τότε σκόνταψαν στο δίδυμο Καραμανλής – Ντόρα

Αυτά ανέφερε πριν από δέκα χρόνια η τότε πρέσβειρα των ΗΠΑ στη FYROM μεταφέροντας τις κόκκινες γραμμές της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων προκειμένου να συναινέσουν στη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας… Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2008, η ελληνική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη είχε θέσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κινούμενη εντός της εθνικά αποδεκτής γραμμής που είχε τηρηθεί μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Οι Αμερικανοί ωστόσο θεωρούσαν ότι μπορούσαν να επιτύχουν άρση του αδιεξόδου πιέζοντας την ελληνική πλευρά. Και γι’ αυτό η Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς από κοινού με τον τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ έκαναν συνεχείς συναντήσεις και άτυπες επαφές με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών. Οπως προκύπτει από τα ιστορικά γεγονότα, η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε να συνθηκολογήσει.

Δέκα χρόνια μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου και μετά το προφητικό τηλεγράφημα Μιλοβάνοβιτς, η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο διολίσθησε στις θέσεις των Σκοπιανών, αλλά έχει και το πολιτικό θράσος να παρουσιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως δήθεν διπλωματική νίκη της Αθήνας...

Η άνευ όρων παράδοση των «χρήσιμων αριστερών»

Τι προβλέπει η συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία που συνομολόγησαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ μετά την ενεργή διαμεσολάβηση της Ουάσινγκτον και κυρίως του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ από κοινού με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στα Σκόπια Τζες Μπέιλι;

«1. Το επίσημο όνομα θα είναι ‘‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’’, το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι ‘‘Βόρεια Μακεδονία’’.

2. Η ιθαγένεια θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

3. Η επίσημη γλώσσα θα είναι η ‘‘μακεδονική γλώσσα’’ όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977 και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας».

Είναι ανατριχιαστικές οι ομοιότητες της τελικής συμφωνίας που υπεγράφη στις Πρέσπες στα 17 Ιουλίου με τις θέσεις που αποτελούσαν κόκκινες γραμμές για τους Σκοπιανούς εδώ και μία δεκαετία, όπως περιγράφονταν στο τηλεγράφημα της πρέσβειρας των ΗΠΑ Μιλοβάνοβιτς από τις 29 Ιουλίου του 2008.

Αποκαλύπτεται πως ό,τι ήθελαν οι Σκοπιανοί το κέρδισαν. Είτε στο θέμα του ονόματος, αλλά κυρίως στο ζήτημα της γλώσσας και της ταυτότητας που η ελληνική πλευρά πείστηκε να αναγνωρίσει ως μακεδονική. Και ενώ το 2008 ο ιέραξ Νίκολα Γκρουέφσκι δεχόταν τη σιωπηρή, υπόγεια αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας ως παράρτημα ενός εσωτερικού εγγράφου του ΟΗΕ που δεν θα χρειαζόταν ελληνική έγκριση, φτάσαμε στο 2018 που ο Νίκος Κοτζιάς και ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισαν επίσημα την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας ικανοποιώντας και τους πιο σκληρούς Σκοπιανούς εθνικιστές.

Ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ, έλεγε στην πρέσβειρα των ΗΠΑ το 2008 ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να υπογράψει επισήμως ότι αποδέχεται την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας για να δεχτεί να επικυρώσει την υιοθέτηση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία». Τελικά, το 2018, με τη Συμφωνία των Πρεσπών η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει κάτι πολύ περισσότερο από το δικαίωμα των γειτόνων -κατά την άποψη του Αλέξη Τσίπρα- να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες. Βάζει την υπογραφή της σε νομικά δεσμευτικό κείμενο ότι η εθνικότητα των Σκοπιανών είναι μακεδονική και η γλώσσα τους επίσης μακεδονική.

Το ντοκουμέντο αποκαλύπτει την επώδυνη διολίσθηση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με την οποία προφανώς ζημιώνονται τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Ολη αυτή η δήθεν προσπάθεια που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έκαναν επί μήνες, όπου παρίσταναν ότι διαπραγματεύονται σκληρά με τους γείτονες, ήταν ένα προκάλυμμα για να δεχτούν θέσεις που για τους Σκοπιανούς αποτελούσαν κόκκινη γραμμή ήδη από το 2008, όμως η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν τις αποδεχόταν!

Και ενώ κατηγορούν ως πατριδοκάπηλους όσους απορρίπτουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποδεικνύεται ότι συνθηκολόγησαν αφού μόνο ως εθνική υποχώρηση μπορεί να αξιολογηθεί μια συμφωνία που υπογράφεται στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που είχαν θέσει οι Σκοπιανοί εδώ και μία δεκαετία για να διευθετηθεί το ζήτημα του ονόματος.

Δεν μπορεί να μην επισημανθεί και η περιφρόνηση -ή έστω αδιαφορία- που επέδειξαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων. Αν μη τι άλλο, είναι αδύνατον να ταυτίζονται τα εθνικά συμφέροντα με τις κόκκινες γραμμές των Σκοπιανών.

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτονται οι συστηματικοί χειρισμοί των Ηνωμένων Πολιτειών που μεθόδευσαν την επίτευξη συμφωνίας επί μία δεκαετία, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Κοτζιά δέχτηκαν να ευθυγραμμιστούν με την Ουάσινγκτον, επιδιώκοντας απλώς να γίνουν αποδεκτοί ως η πρώτη αριστερή και παράλληλα αμερικανόφιλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Δεν είναι λίγο πράγμα να στηρίζεσαι στον θείο Σαμ για να επιβιώσεις πολιτικά ή έστω να ελπίζεις ότι θα ενισχυθείς από το κατεστημένο της Ουάσινγκτον για να επανέλθεις στην εξουσία έπειτα από μια πιθανή εκλογική ήττα... Αν μη τι άλλο, το να έχεις δώσει έμπρακτα διαπιστευτήρια υπέρ των αμερικανικών θέσεων και μάλιστα σε ένα θέμα για το οποίο η διοίκηση των ΗΠΑ εργάζεται συστηματικά επί μία δεκαετία, αφιονίζοντας τη ρωσική πλευρά που διαβλέπει προσπάθεια αλλαγής των γεωστρατηγικών ισορροπιών στα Βαλκάνια με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είναι κάτι για το οποίο ευλόγως μπορείς να αναμένεις ανταλλάγματα.

Ερωτήματα βαρύνουσας σημασίας

Το έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια από το 2008 προδιαγράφει μια πορεία που δεν ακολούθησε καμία ελληνική κυβέρνηση, ούτε καν ο συνεργάσιμος προς τους Αμερικανούς Γιώργος Παπανδρέου, μέχρι σήμερα, όπου βρέθηκαν οι «χρήσιμοι αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ. Από το κείμενο του τηλεγραφήματος προκύπτουν μια σειρά από ζητήματα βαρύνουσας σημασίας. Αποκαλύπτεται, μεταξύ άλλων, ότι:

■ Το όνομα που ικανοποιεί τις απαιτήσεις των Σκοπιανών είναι το Βόρεια Μακεδονία (με το Βόρεια με ή χωρίς παρενθέσεις).

■ Οι γείτονες δεν δέχονταν οποιαδήποτε αλλαγή σχετικά με την εθνικότητα και τη γλώσσα τους, αξιώνοντας τη διατήρηση του όρου «μακεδονική».

■ Αναζητούσαν τρόπους διαχείρισης της επισημοποίησης της μακεδονικής γλώσσας μέσω γραπτής επιβεβαίωσης από τον ΟΗΕ.

Με βάση όσα αναφέρονται στο τηλεγράφημα της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Σκόπια, προκύπτει ότι καμία ελληνική κυβέρνηση το 1977 ή άλλοτε δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Γι’ αυτό άλλωστε οι Σκοπιανοί εισηγούνταν να περάσει ο χαρακτηρισμός της γλώσσας τους ως μακεδονικής σε νέο κείμενο του ΟΗΕ που δεν θα απαιτούσε ελληνική έγκριση...

Αν, όπως αποκαλύπτεται από το αμερικανικό έγγραφο, οι βασικές θέσεις της γείτονος ως προς το όνομα, την εθνικότητα και τη γλώσσα παρέμειναν ακριβώς οι ίδιες, πού ακριβώς υποχώρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ; Πολύ περισσότερο που οι θέσεις των Σκοπιανών του 2008, που επικυρώθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ δέκα χρόνια αργότερα, είχαν διατυπωθεί από τον εθνικιστή Νίκολα Γκρουέφσκι. Παραδόξως, όλες οι αξιώσεις των σκληρών Σκοπιανών -που περιγράφονταν στις τρεις κόκκινες γραμμές- πέρασαν με πρωθυπουργό τον ήπιο σοσιαλιστή Ζόραν Ζάεφ, που βρήκε πρόθυμους συνομιλητές στην ελληνική πλευρά...
Με τα δεδομένα που προκύπτουν από το ρεπορτάζ, ουδείς δικαιούται να απορεί γιατί ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε «Μακεδόνας» την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι όταν η Συμφωνία των Πρεσπών τεθεί σε ισχύ «θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα»...


leaks-1 leaks-2 leaks-3 leaks-4 leaks-5

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided