Δευτέρα, Δεκέμβριος 10, 2018

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 12ος

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ! ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕ, τον Σκοπιανό Ζάεφ να μιλάει για Μακεδόνες του Αιγαίου;

 

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ!

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕ, τον Σκοπιανό Ζάεφ να μιλάει για Μακεδόνες του Αιγαίου;


ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ! ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕ, τον Σκοπιανό Ζάεφ να μιλάει για Μακεδόνες του Αιγαίου;

Από τον Νάσο Τσαγκανέλη.

Αν όσα αποκαλύπτει ο Ζάεφ είναι αλήθεια
και η αντιπολίτευση σωπαίνει,
συμπράττει σε Εθνικό έγκλημα
που μπορούσε να αποτρέψει…

Ο ελληνισμός ΕΧΕΙ Εθνικό φιλότιμο. Ποτέ, δεν το χάνει.
Κόβει αποδείξεις νύχτα-μέρα. Παλικαρίσιες.
Και όταν χρειαστεί, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ αυτός. Κανένας, άλλος. Ευτυχώς!

Η σημερινοί “από πάνω” δεν πολύ – σκοτίζονται. Το “αριστερούλι Ευαγγελιάκι” που απαγορεύει σχέσεις τα »διαβόητα εθνίκια», κάποιου γραφικού Καρανίκα…

Επομένως, η αντιπολίτευση είναι το μεγάλο – ανησυχητικό – ερώτημα.
ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕ, τις προσβολές του Αλβανού Ράμα; Το τσιράκι του Σόρο…

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕ, τον Σκοπιανό Ζάεφ να λέει κατάμουτρα στον ελληνισμό… ότι η αριστερούλα Αθήνα έχει υπογράψει να διδάσκεται η Σλαβική γλώσσα (σαν Μακεδονική) στην Ελλάδα;

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕ, τον Ζάεφ (τριπλό τσιράκι ΝΑΤΟ, ΡΑΪΧ, ΣΟΡΟΣ) να μιλάει για Μακεδόνες του Αιγαίου; Στα ίσα και πρόστυχα για υπαρκτή Σλαβική Μακεδονία μέσα στην Ελλάδα. Με έγκριση της Ελλάδας.

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕ, Ερντογάν που το μόνο που δεν έχει πει… ότι δεν έχει έτοιμους θαλάμους τύπου Άουσβιτς για Έλληνες και Κυπρίους…

Ακούει η αντιπολίτευση, και νομίζει ότι την κρύβει η σιωπή. Η τσιμουδιά ντροπής… Η μούγγα, ΟΜΙΛΟΥΣΑΣ ΔΕΙΛΕΙΑΣ!

Μας γδύνουν και τα γιουσουφάκια… Όλο και κάτι απαιτούν. Όλο και κάτι παίρνουν. Και θα παίρνουν…

Πίσω τους, μεγάλες πλάτες. Αυτές, που οι εδώ τις απειλούσαν να χορεύουν με νταούλια και βιολιά σαν αναστενάρηδες…

Η ευθύνη σημαδεύει με ΚΕΡΑΥΝΟ στο χέρι (αλά Δίας) την αξιωματική αντιπολίτευση. Που σωπαίνει. Που ακούει μουσική δωματίου. ΑΝΤΙ να ακούει Ζάεφ, ακούει σαλιάρηδες. Γλείφτες με πτυχία…

Πρώτη παράλειψη καθήκοντος. ΠΟΥ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ! Δεν έχει υποχρεώσει ακόμη την λιπόθυμη αριστερούλα να δώσει στο έθνος τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου. Εκεί που ακούστηκαν από υπουργούς οι χρηματισμοί Σόρου στην Κυβέρνηση και στον Υπουργό Εξωτερικών.

Δεύτερη παράλειψη καθήκοντος. ΠΟΥ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ! Δεν στήνει στον τοίχο τους υπογράφοντες, του εθνικού όνειδος των Πρεσπών. Δεν τους υποχρεώνουν να αποκαλύψουν, υπάρχουν ή δεν υπάρχουν κι άλλες αντ’ εθνικές υπογραφές; Όπως, δημόσια υποστηρίζει ο Ζάεφ…

Και τρίτη παράλειψη καθήκοντος. ΠΟΥ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ! Δεν έχει βγει μπροστά ακόμα και στο ανατριχιαστικό άκουσμα ότι υπάρχει στο κουρελόχαρτο τις λίμνης “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ” (!!!).

Τι έχουμε εδώ, πονηροί πολιτικάντηδες; Αυτός δεν είναι αλυτρωτισμός. Είναι ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΞΕΝΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ. Με Ελληνική έγκριση. Αν είναι έτσι…

Αν τελικά λέει αλήθεια ο Ζάεφ. Το ειδικό δικαστήριο, ας το καταλάβουν όλοι… ΕΡΧΕΤΑΙ! Ίσως, και για την αντιπολίτευση.

Γιατί αν γνωρίζει το εθνικό έγκλημα χρέος της είναι να το αποτρέψει. ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ;

nasostsaganelis.gr

 

 

 

Σαν σήμερα το 532 μ.Χ. χτίζεται ο ναός της Αγίας Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη

Posted by kalinda στο Δεκέμβριος 9, 2018

207008EE-3305-43B3-BBB1-64CEA246D3C0

Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που χτυπάει στα μάτια του επισκέπτη, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα. Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. όταν ονόμασε τη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου του 360.

Κατά την εποχή του Αρκαδίου, το 404, η πρώτη Αγιά Σοφιά πυρπολείται και θα κτιστεί και πάλι από τον Θεοδόσιο Β’. Τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα στις 10 Οκτωβρίου του 415, ωστόσο ο ναός θα πυρποληθεί και πάλι το 532, κατά τη Στάση του Νίκα. Έτσι, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α’ αποφασίζει να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή, στον ίδιο χώρο, αλλά πολύ πιο επιβλητική, για να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα. Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπή ναού θα μπουν στις 23 Φεβρουαρίου του 532, με σχέδια που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος Τραλλιανός και Ισίδωρο ο Μιλήσιος.

Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου εργάστηκαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ ξοδεύτηκαν 320.000 λίρες (περίπου 120.000.000 ευρώ). Από κάθε σημείο όπου υπήρχε Ελληνισμός, έγινε προσφορά: Τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο. Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο, για τη διακόσμηση του εσωτερικού.

Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό, που βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφωνεί: «Δόξα των Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών».

Για χίλια και πλέον χρόνια (537-1453), η Αγία Σοφία θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες.

Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου του 1453. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ’ Δραγάτης, αφότου προσευχήθηκε μαζί με το λαό και ζήτησε συγνώμη για λάθη που πιθανόν έκανε, έφυγε για τα τείχη, όπου έπεσε μαχόμενος. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί και με την επανάσταση του Κεμάλ Ατατούρκ έγινε μουσείο.

https://www.youtube.com/watch?v=BPEar4-NmKU

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 

 

 

Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός

Posted by IGOR στο Δεκέμβριος 9, 2018


Η εποχή του χαλκού: Η Μυκηναϊκή θρησκεία και τέχνη -Ιστορία α’ γυμνασίου:

https://www.calameo.com/books/003801724508aa006c7cb

https://www.youtube.com/watch?v=NFHoQRNudGw

https://www.youtube.com/watch?v=M2xzLgOSqKc

e-rodotus

Διαδώστε το!

 

 

 

 

 


Το όραμα που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα της

Ελλάδας στο εξωτερικό

Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης

Το όραμα που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό

Γράφειη Μαργαρίτα Τζαγκαράκη   9/12/2018

Πώς μπορεί η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης; Ποια τα οφέλη για την ελληνική οικονομία από μία τέτοια προοπτική και κυρίως ποια τα εθνικά και τα πολιτισμικά οφέλη για την σύγχρονη Ελλάδα; Το όραμά του να γίνει η Ελλάδα διεθνής πόλος έλξης εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτών αναλύει ο κ. Σοφοκλής Ξυνής, πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου ΞΥΝΗ στο βιβλίο του «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης».

Ο συγγραφέας κατάφερε μετά από συστηματική μελέτη να συγκεντρώσει όλα τα στατιστικά στοιχεία από χώρες που επενδύουν στην εκπαίδευση και στην υποδοχή αλλοδαπών φοιτητών, όπως η Ολλανδία και η Αυστραλία, καταδεικνύοντας πως το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας στην εκπαίδευση θα έχει καταλυτικά θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και στην πολιτιστική διπλωματία της χώρας μας.

«Να γίνει η Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, δηλαδή να έρθουν αλλοδαποί φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια, στα δημόσια ΤΕΙ και στα ιδιωτικά κολέγια. Με απλά λόγια να ανοίξει η Ελλάδα τα σύνορα στην εκπαίδευση για αλλοδαπούς φοιτητές» λέει στο newsbeast.gr ο κ. Σοφοκλής Ξυνής και συνεχίζει: «Αυτό το παλεύουμε γύρω στα 35 χρόνια. Φωνάζουμε, διαμαρτυρόμαστε, κάνουμε παρουσιάσεις σε πολιτικούς, σε πρωθυπουργούς, όπως τους Γ. Παπανδρέου, Κώστα Καραμανλή και Κώστα Σημίτη. Στο δρόμο κάποιοι φράκαραν, κάποιοι έβαζαν τρικλοποδιές στη θετική άποψη όλων των πρωθυπουργών».

Ο κ. Ξυνής επισημαίνει πως το θέμα τη προσέλκυσης ξένων φοιτητών αφορά τόσο τα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ όσο και τα ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ τα οποία μέσω ειδικών προγραμμάτων θα μπορούν να υποδέχονται αλλοδαπούς φοιτητές κάτι που θα τονώσει τόσο την εθνική οικονομία όσο και το κύρος της χώρας. Η υποδοχή ξένων φοιτητών θα βοηθήσει πρώτον τα ίδια τα ιδρύματα, αλλά έχει παράλληλες ωφέλειες στην κατανάλωση, στον τουρισμό, στην αγορά ακινήτων, στην περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και στο πολιτιστικό κύρος της χώρας» σημειώνει.

«Το θεσμικό πλαίσιο για να έρθουν στην Ελλάδα αλλοδαποί φοιτητές υπάρχει από το 2000. Ξεκίνησε να φτιάχνεται επί τριών υπουργών, ξεκίνησε με μία τριπλή υπουργική απόφαση, επί υπουργίας Γιώργου Ρωμαίου (υπ. Δημόσιας Τάξης), Γιώργου Παπανδρέου (υπ. Παιδείας) και Θεόδωρου Πάγκαλου (υπ. Εξωτερικών). Τι προβλέπει; Πρώτον να δίνει βίζα ο Έλληνας πρέσβης που είναι στη χώρα αυτών που έρχονται να σπουδάσουν στην Ελλάδα και δεύτερον να δώσει άδεια παραμονής η Νομαρχία. Και αυτό το θέμα είναι θεσμοθετημένο αλλά δεν το υποστηρίζει καμία κυβέρνηση».

«Άγνωστο» λέει ο κ. Ξυνής στο ερώτημα γιατί δεν προχωράει μία τέτοια προοπτική.

«Η υπόθεση η δική μου είναι ότι ίσως κωλυσιεργείται από δυνάμεις που δεν θέλουν αυτή την ανάπτυξη ακόμα κι όταν οι πολιτικοί έχουν δώσει το πράσινο φως».

Πόσο καλό θα μπορούσε να κάνει στην Ελλάδα η εισροή αλλοδαπών φοιτητών κι ενώ η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ένας από τους σημαντικότερους «εξαγωγείς» φοιτητών;

«Το βασικό είναι η εισροή χρήματος από το εξωτερικό. Ζωντανό χρήμα, όχι των φορολογουμένων, χρήμα που θα έρθει στην Ελλάδα κατευθείαν. Διότι οι φοιτητές που θα έρθουν εδώ θα πληρώνουν δίδακτρα, διαμονή, σίτιση, φαγητό, διασκέδαση, τουρισμός. Είναι τεράστια τα οικονομικά οφέλα. Και φυσικά τα εθνικά οφέλη. Δημιουργούμε πρεσβευτές. Ας λάβουμε υπόψιν ότι όσοι πολιτικοί σπούδασαν στο εξωτερικό επηρεάστηκαν από τις χώρες που σπούδασαν. Σπούδασαν στην Αμερική συνδέθηκαν με την Αμερική, σπούδασαν στη Γαλλία το ίδιο, στη Γερμανία το ίδιο. Οπότε και οι φοιτητές που θα σπουδάσουν στην Ελλάδα θα επηρεαστούν από την Ελλάδα, από τα εθνικά μας θέματα, τα πολιτιστικά μας θέματα. Θα τα γνωρίσουν από πρώτο χέρι κι όταν πάνε στο εξωτερικό το κέρδος θα είναι τεράστιο για την χώρα μας. Αυτοί θα είναι οι συνδετικοί κρίκοι επιχειρηματικών σχέσεων πατριωτών τους, των Κινέζων για παράδειγμα αν πάνε στην Κίνα, με αντίστοιχους Έλληνες» λέει και συνεχίζει:

«Τα ΤΕΙ της επαρχίας θα ωφεληθούν από τα επιπλέον δίδακτρα, θα γεμίσουν τάξεις που τώρα είναι άδειες. Τα τελευταία χρόνια που η Ολλανδία μπήκε στο ρυθμό αυτό έχει δισ. έσοδα ενώ μεγάλα και σημαντικά είναι και τα εθνικά της οφέλη».

Τον ρωτάμε αν μπορούν τα ελληνικά πανεπιστήμια να προσελκύσουν φοιτητές και απαντάει:

«Εάν τα δημόσια πανεπιστήμια δεν έχουν τις προϋποθέσεις είναι άξια της τύχης τους και της τύχης μας ως χώρα. Από την στιγμή που οι αλλοδαποί φοιτητές θα πληρώνουν δίδακτρα, τα πανεπιστήμια θα έχουν κέρδος για να κάνουν τις όποιες δομές χρειάζονται. Να νοικιάσουν κτίριο με αίθουσες, να προσλάβουν καθηγητές. Δεν θα μπαίνει μέσα το Δημόσιο. Θα έρχονται στην Ελλάδα με πιο φτηνά δίδακτρα από ότι στην Αγγλία. Γιατί να μην έρθουν; Γιατί πάνε στην Κύπρο; Στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου φοιτούν χιλιάδες αλλοδαποί. Φοιτούν 12.000 Έλληνες, δεν είναι αλλοδαποί οι Έλληνες στην Κύπρο; Δεν δίνουν εκεί τα λεφτά τους; Οφείλουν τα δημόσια πανεπιστήμια να ανοίξουν τα φτερά τους, γιατί έχουμε καλά πανεπιστήμια. Είναι θέμα ώθησης του κράτους. Είναι αξιοθρήνητη η οποία αδράνεια και η όποια καθυστέρηση. Αυτή η εσωστρέφεια είναι καταστροφική για την Ελλάδα. Θα πάθει ζημιά η Ελλάδα αν ανοίξει τα σύνορα; Εδώ έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ξένους και κινδυνεύουμε, θα κινδυνεύσουμε από τους αλλοδαπούς φοιτητές; Θέλει πολιτική βούληση» διαπιστώνει ο κ. Ξυνής.

Θα σας πω και κάτι άλλο. Όταν ψηφιζόταν ο νόμος για την είσοδο και παρανομή των αλλοδαπών στην Ελλάδα, το 2001, βλέπω τον Φώτη Κουβέλη στη Βουλή και μου λέει "κ. Ξυνή ψηφίστηκε ομόφωνα από όλη τη Βουλή". Δεν είναι θέμα πολιτικών, αριστερών ή δεξιών. Έχουν γίνει προσπάθειες αλλά κάποιοι φρενάρουν όλη αυτήν την εξέλιξη. Έχουμε χάσει την ευκαιρία εδώ και 30 χρόνια ας το κάνουν τώρα. Στην Ελλάδα υπάρχει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, υπάρχουν καθηγητές υψηλού επιπέδου. Στην Αμερική υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες καθηγητές ΑΕΙ και διαπρέπουν. Η Ελλάδα εκτρέφει καθηγητές υψηλού επιπέδου».

«Ξέρετε τι λέω εγώ; Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Κι αν δανειστούμε την ρήση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή "Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;" εγώ θα πω ότι το ερώτημα είναι ποιος βάζει φρένο σε αυτή την ευκαιρία, την προοπτική».

 

 

 

 

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018

«Ξαναθάβεται» λόγω κόστους ο Ναός της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη


Στην απόφασή της να ακολουθήσει τη διαδικασία κατάχωσης για τον Ναό της Αφροδίτης, το σημαντικό υστεροαρχαϊκό οικοδόμημα που έχει βγει στο φως μεταξύ δύο πολυκατοικιών στην πλατεία Αντιγονιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επιμένει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Ναός της Αφροδίτης χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. με αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα είναι εξάστυλος. Το συνολικό του ύψος εκτιμάται πως ξεπερνούσε τα 10 μέτρα (το ύψος των κιόνων που βρέθηκαν ήταν περίπου επτά μέτρα), ενώ ο ναός εκτείνεται προς τα δυτικά, κάτω από την άσφαλτο της οδού Καραολή και Δημητρίου μέχρι και το συντριβάνι της πλατείας Αντιγονιδών.

Ο προϊστάμενος της Εφορείας, Σταύρος Λιούτας, απορρίπτει ως εξαιρετικά κοστοβόρα ενδεχόμενη προσπάθεια in situ ανάδειξης του ναού, μέρη του οποίου - αγάλματα, όπως και οι κίονες που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή - εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

«Η κατάχωση είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης του ναού. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, όπως να σκαφτεί ο δρόμος κάτω από την πλατεία. Είναι πολύ μεγαλόπνοο και κοστοβόρο ένα τέτοιο σχέδιο. Τα μέλη του ναού είναι στο αρχαιολογικό μουσείο, δεν μπορούμε να τα μεταφέρουμε στον φυσικό χώρο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λιούτας.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως η ανάδειξη του μνημείου στον χώρο θα γίνει με οπτικό υλικό, πινακίδες, αναπαραστάσεις και κείμενα. Πρόσφατα τοποθετήθηκε επιγραφή με πληροφορίες για τον ναό, ενώ ο χώρος καθαρίστηκε από χόρτα και σκουπίδια που πετούν περαστικοί.

«Ξαναθάβεται» λόγω κόστους ο Ναός της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη

«Ξαναθάβεται» λόγω κόστους ο Ναός της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη

Σε  επικοινωνία που είχε με τη Voria.gr ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σκιαδαρέσης, διευκρινίστηκε πως η κατάχωση του ναού θα είναι μερική και προσωρινή, μέχρι να ξεκαθαριστεί εάν και με ποιον τρόπο μπορεί αυτός να αναδειχθεί.

Στα δικαστήρια ΥΠΠΟ - ιδιοκτήτες οικοπέδου

Για να υλοποιηθεί το σχέδιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, πρέπει να φθάσει στο τέλος της η δικαστική διαμάχη για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται το ανατολικό μέρος της κρηπίδας του Ναού, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια κατεδάφισης οικοδομής το 2000 (η ύπαρξη του ναού ήταν γνωστή από το 1936, όταν και κατασκευάστηκε η προαναφερθείσα οικοδομή).

Το τελευταίο επεισόδιο της χρόνιας διένεξης για το θέμα παίχτηκε σε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, όπου πριν από περίπου ένα μήνα εκδικάστηκε προσφυγή των ιδιοκτητών του οικοπέδου επί της τιμής μονάδος.

«Ξαναθάβεται» λόγω κόστους ο Ναός της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη

Το υπουργείο Πολιτισμού δίνει 778.000 ευρώ για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου (3.150 ανά τμ επί συνόλου 247 τμ), ενώ οι ιδιοκτήτες ζητούν περίπου το διπλάσιο ποσό, καθώς και αποζημίωση για απολεσθέντα κέρδη λόγω της αδυναμίας χρήσης του τα τελευταία 18 χρόνια.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει βγει ακόμη και, εφόσον δεν ικανοποιεί τους ιδιοκτήτες, το πιθανότερο είναι να υπάρξει έφεση.

Να σημειωθεί πως η απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων για κατάχωση του οικοπέδου έχει προκαλέσει αντιδράσεις από συλλόγους, οι οποίοι ζητούν την ανάδειξη του μνημείου.

Από τη Μηχανιώνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ο Ναός της Αφροδίτης χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. με αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα είναι εξάστυλος. Το συνολικό του ύψος εκτιμάται πως ξεπερνούσε τα 10 μέτρα (το ύψος των κιόνων που βρέθηκαν ήταν περίπου επτά μέτρα), ενώ ο ναός εκτείνεται προς τα δυτικά, κάτω από την άσφαλτο της οδού Καραολή και Δημητρίου μέχρι και το συντριβάνι της πλατείας Αντιγονιδών.

Ο Ναός είχε κατασκευαστεί αρχικώς στην Αινεία, την πόλη που ίδρυσε ο Αινείας, εκεί που βρίσκεται σήμερα η Μηχανιώνα, και μεταφέρθηκε στο σημείο των ρωμαϊκών Ιερών (σημερινή Αντιγονιδών) κατά τα μέσα του 1ου αιώνα αιώνα μ.Χ., επί Ιουλίου Καίσαρα, λειτουργώντας ως χώρος λατρείας των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, του Δία Αιγιόχου και της Θεάς Ρώμης, όπως προκύπτει από τα τέσσερα αγάλματα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.
Τα αγάλματα, όπως και οι κίονες που βρέθηκαν εκτίθενται σήμερα σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης.
Φωτογραφίες: templeofvenus.gr
anaskafi

 

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018

Παντού Ελλάδα! Μόνο στην Ελλάδα, η Ελλάδα διώκεται....


Γεράσιμος Γερολυμάτος

Παντού Ελλάδα! Μόνο στην Ελλάδα, η Ελλάδα διώκεται....

Στην είσοδο του λιμανιού της Μασσαλίας υπάρχει μια μεγάλη μεταλλική πλάκα που αναφέρει:

"Εδώ, περίπου το 600 π.Χ., έφτασαν Έλληνες ναυτικοί από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας. Ίδρυσαν τη Μασσαλία από όπου ο πολιτισμός έλαμψε στη Δύση

 

 

 

 

 

Ο βυζαντινός πύργος της Γαλάτιστας

Posted by IGOR στο Δεκέμβριος 5, 2018


Αναμφισβήτητο σύμβολο της Γαλάτιστας στο Δήμο Πολυγύρου αποτελεί ο βυζαντινός Πύργος της. Χτισμένος σε ύψωμα που παλαιότερα περιβάλλονταν από πυκνά, ψηλά έλατα ο Πύργος της Γαλάτιστας χρονολογείται από την ενετική εποχή.

Μοιάζει με άλλους πύργους της ευρύτερης περιοχής όπως των Βρασνών, του Αγίου Βασιλείου Λαγκαδά, της Μονής Ρίλας στη Βουλγαρία κ.ά. Θα τον δείτε σε λογότυπους φορέων, συλλόγων και επιχειρήσεων καθώς είναι η πρώτη απάντηση που θα λάβετε κάτοικος ρωτώντας κάποιον ντόπιο για τη Γαλάτιστα.

Επιβλητικός, στενός, με εσοχές στα εξωτερικά τείχη του και μικρές κάθετες σχισμές για παράθυρα ο Πύργος της Γαλάτιστας είναι προφανές ότι αποτελούσε ένα φρούριο – παρατηρητήριο που επικοινωνούσε με την πεδιάδα και τα χωριά της ενώ είναι πιθανή η χρήση του και ως φυλακή.

Είναι φτιαγμένος από γερή πέτρα και πηλό (το λεγόμενο κουράνι ή κουρασάνι) για αυτό και έχει σκούρο καφέ χρώμα. Όταν υπήρχε ακόμη δάσος γύρω του λένε ότι μόνο από μακρυά μπορούσε κανείς να τον εντοπίσει!

Οι ιστορίες και οι εικασίες γύρω από τον Πύργο είναι πολλές και με το πέρασμα του χρόνου έχουν αποκτήσει την υπόσταση μύθου. Λένε ότι στον Πύργο ζούσε η βασίλισσα Γαλάτεια που κατά μία εκδοχή έδωσε και το όνομά της στη Γαλάτιστα και ότι επικοινωνούσε με υπόγεια σήραγγα με την περιοχή της Αγίας Παρασκευής στην πεδιάδα.

Το σίγουρο είναι ότι μέσα ή δίπλα από τον Πύργο περνούσε ένα ρέμα σημαντικής ορμής γεγονός που αποδεικνύεται από τον νερόμυλο που διασώζεται ακριβώς κάτω από τον Πύργο.
galatista

https://www.youtube.com/watch?v=94GIWjDLN3M

Διαδώστε το!

 

 

 

 

«Μυκήνες:

Ο μυθικός κόσμος του Αγαμέμνονα»

Posted by IGOR στο Δεκέμβριος 3, 2018


Την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018, στην Καρλσρούη της Γερμανίας, παρουσία της Γραμματέως του Κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης κ. Petra Olschowski, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος δρ. Μαρίας Βλαζάκη, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Μυκήνες: Ο μυθικός Κόσμος του Αγαμέμνονα», η οποία συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Κρατικό Μουσείο της Βάδης.

Η έκθεση, η οποία απλώνεται σε περίπου 1000τμ, περιλαμβάνει πάνω από 400 απαράμιλλης ομορφιάς και επιστημονικής σημασίας αρχαιότητες, προερχόμενες από δώδεκα Εφορείες Αρχαιοτήτων (Χανίων, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδος, Αργολίδας, Αθηνών, Βοιωτίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Πιερίας) και δύο Δημόσια Μουσεία (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Τα εκθέματα είναι αποτέλεσμα συστηματικών ανασκαφών ανά την Ελληνική επικράτεια οι οποίες διενεργήθηκαν από τον 19ου αιώνα (Ταφικός Κύκλος Α Μυκηνών) έως και τις μέρες μας (η έρευνα του αποκαλούμενου λακκοειδή τάφου του «Γρύπα – Πολεμιστή», μόλις το 2015), ενώ επιδιώχθηκε η παρουσία συνόλων και όχι μεμονωμένων αντικειμένων. Οι αρχαιότητες επιχειρούν να φωτίσουν την καθημερινή ζωή των Μυκηναίων, τη διοικητική οργάνωση των μυκηναϊκών βασιλείων, την ταφική αρχιτεκτονική και τα έθιμα ταφής και τελικά την κατάρρευση του ανακτορικού συστήματος και τη διάσπαση της οικονομικής και πολιτικής «ενότητας» του μυκηναϊκού κόσμου. Ταυτόχρονα, δόθηκε έμφαση και στην αφήγηση της ιστορίας των ανασκαφικών ερευνών.

Για την καλύτερη κατανόηση της έκθεσης έχει «επιστρατευθεί» άφθονο εποπτικό υλικό, βιντεοπροβολές και πολυμέσα, έχει πραγματοποιηθεί αναπαράσταση με τη χρήση παλαιού γύψινου αντιγράφου της Πύλης των Λεόντων στις Μυκήνες από το Μουσείο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, καθώς και αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος, της Αίθουσας του Θρόνου του μυκηναϊκού ανακτόρου, ενώ έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και εφαρμογές στο διαδίκτυο.

Από τα αριστουργήματα της έκθεσης ξεχωρίζουν μία χρυσή νεκρική προσωπίδα και μία επιτύμβια στήλη από τον Ταφικό Κύκλο Α΄των Μυκηνών, χρυσά δακτυλίδια και ένας σφραγιδόλιθος από αχάτη από τον τάφο του «Γρύπα – Πολεμιστή στην Πύλο, ένα χάλκινο «στέμμα» με επίστεψη χρυσού άνθους και συνθέσεις τοιχογραφιών από τη Μεσσηνία, η μικρογραφική τοιχογραφία πομπής γυναικών από τη Θήβα, ένα ταυρόσχημο ρυτό από τη Μαγνησία, καθώς και ταφές πολεμιστών από τα Χανιά, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία.

Για τη διαμόρφωση του μουσειολογικού σκεπτικού, τον έλεγχο επιτοίχιων κειμένων και υποτίτλων, καθώς και για την ασφαλή μεταφορά αρχαιοτήτων στη Γερμανία συγκροτήθηκαν ήδη από το 2016 επιστημονική επιτροπή και ομάδα εργασίας από στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Εξειδικευμένο προσωπικό βοήθησε αποτελεσματικά στην τεκμηρίωση και συντήρηση των ευρημάτων, συνόδευσε και εγκατέστησε τις αρχαιότητες στη Γερμανία, συνεργαζόμενο αρμονικά με τους Γερμανούς συναδέλφους.

Ο κατάλογος της έκθεσης με κείμενα έγκριτων αρχαιολόγων, λήμματα γραμμένα από τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και πλούσια εικονογράφηση θα αποτελέσει βασικό εγχειρίδιο αναφοράς για τη μυκηναϊκή αρχαιολογία στον γερμανόφωνο κόσμο.

Σημειώνεται ότι η έκθεση πραγματοποιείται υλοποιώντας τα υπογραφέντα το 2014 και 2016 κείμενα συνεργασίας του Κρατικού Μουσείου της Βάδης και του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφού το Μουσείο επέστρεψε στην Ελλάδα δύο πολύ σημαντικές κυκλαδικές αρχαιότητες, διαφοροποίησε την πολιτική του, υιοθέτησε τις βασικές αρχές δεοντολογίας του ICOM (2014) και παρουσίασε το 2017, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, έκθεση με θέμα την Arte Nouvaeu στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιείται Διεθνές Συμπόσιο με θέμα τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων εγνωσμένου κύρους και διεθνούς εμβέλειας (από 1 έως 3 Δεκεμβρίου). Επίσης, το Σάββατο (1 Δεκεμβρίου) οργανώθηκε στη Χαϊδελβέργη και στρογγυλή τράπεζα για το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γερμανών εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης «Stolen Past – Lost Future», με τη συνεργασία του Μουσείου της Βάδης και του ΥΠ.ΠΟ.Α, η οποία φιλοξενείται ήδη από τις 12 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

Διαδώστε το!

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2018

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η Βοσνιακή Πυραμίδα του Ήλιου είναι τουλάχιστον 32.000 ετών


Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η Πυραμίδα της Βοσνίας κοντά στο Visoko, στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, έχει ηλικία περίπου 32.000 χρόνια και είναι μια δομή κατασκευασμένη από κάποιους, και όχι ένας λόφος, όπως επιβεβαίωσαν «οι σκεπτικιστές» η αλλιως τσιράκια του συστήματος.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς δοκιμών χρονολογικής ηλικίας που πραγματοποιήθηκαν στο υλικό που πάρθηκε σε μια από τις εισόδους στις σήραγγες της πυραμίδας.
Οι νέες ανακαλύψεις έγιναν από μέλη του Αρχαιολογικό Ίδρυμα : «η Βοσνιακή Πυραμίδα του Ήλιου », ενώ διερευνά νέες εισόδους σε σήραγγες στο πάρκο «Ravne 2» οπού βρίσκεται η εν λόγο πυραμίδα .
Αυτός που ανακάλυψε το πυραμιδικό συγκρότημα, συγγραφέας και ερευνητής, ο Δρ Semir Osmanagić μίλησε για τα τελευταία αποτελέσματα:
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξέτασης των σταλαγμιτών που βρέθηκαν στις νέες σήραγγες, ανακαλύψαμε ότι είναι ηλικίας 26.200 ετών. Σημαίνει ότι αυτές οι είσοδοί και οι σήραγγες, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν παραμείνει κρυμμένες, και βυθισμένες στην περιοχή.
"Όταν προσθέτουμε τον απαραίτητο χρόνο για τη δημιουργία σταλαγμιτών φθάνουμε περίπου στα 32.000 χρόνια.Αυτή είναι η ηλικία της Βοσνιακής Πυραμίδας του Ήλιου, και οι υπόγειες σήραγγες του Ravne, και όλες αποτελούν μέρος του ίδιου πολιτισμού", κατέληξε ο δρ. Semir Osmanagić.
Σύμφωνα με πολλούς συγγραφείς, το Βοσνιακό Πυραμιδικό Συγκρότημα χτίστηκε πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια από ένα μυστηριώδες λαό κοντά στο Σεράγεβο, πρωτεύουσα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
Οι δομές ανακαλύφθηκαν το 2015, όταν ο δρ. Semir Osmanagić ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει κάτω από τους λόφους της Visoko, ένα συγκρότημα πυραμίδων,που εκτός ότι είναι το μεγαλύτερο στη Γη, έχει ένα δίκτυο με υπόγειες σήραγγες.
Ο Δρ Osmanagic όχι μόνο ισχυρίζεται ότι έχει ανακαλύψει τέσσερις πυραμίδες, αλλά, όπως πολλοί άλλοι ερευνητές, είναι πεπεισμένος ότι αυτές οι πυραμίδες είναι απο έναν χαμένο πολιτισμό.
Και λέει ότι οι αιγυπτιακές και οι πυραμίδες στην Αμερική είναι έργο των ίδιων ανθρώπων που έχτισαν τις τέσσερις πυραμίδες στη Βοσνία και ότι αυτό θα μπορούσε να είναι, κατά τα λεγόμενά του, «η μητέρα όλων των πυραμίδων».
https://www.youtube.com/watch?v=jGPDzi161R0

https://youtu.be/jGPDzi161R0

ΠΗΓΗ

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided