Δευτέρα, Ιανουάριος 21, 2019

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1ος

 

 

 

 

 

 

 

Κυριακή 20.01.2019 - Σύνταγμα 14:00: Ραντεβού με την Ιστορία! ΕΣΥ θα λείπεις;

 

 

 

 

 

Κυριακή 20.01.2019

- Σύνταγμα 14:00:

Ραντεβού με την Ιστορία!

ΕΣΥ θα λείπεις;

https://www.youtube.com/watch?v=zI2Pgu8_EE4

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 18.1.19

Αυτοί είναι οι 6 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση

-κουρελού των 100 ημερών

vouli_ar
Γιάννης Αντύπας  Νεφέλη Λυγερού   14/01/2019, 06:50 459

Κουντουρά, Κόκκαλης και Παπαχριστόπουλος στηρίζουν την κυβέρνηση

- Το ίδιο αναμένεται από τον Ζουράρι, την «καραμανλική» Παπακώστα και τον Δανέλλη από το Ποτάμι

- Τι ανταλλάγματα θα πάρουν

Ο Πάνος Καμμένος απέσυρε την στήριξή του στην κυβέρνηση εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της, με πρώτη πράξη την κύρωση της Συμφωνίας. Το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει την Τετάρτη το βράδυ αν και δεν αναμένονται εκπλήξεις. Ο πρωθυπουργός απέστειλε την επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του.

Ο Νίκος Βούτσης στη σημερινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων θα εισηγηθεί την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Τρίτη, αργά το μεσημέρι με ορίζοντα ολοκλήρωσης την Τετάρτη το βράδυ, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Από ό,τι φαίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση έξι βουλευτών που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Κι αυτό μετά από την παραδοχή του Νίκου Παππά στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός των 151 βουλευτών, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάει –όχι υποχρεωτικά άμεσα– σε εκλογές. Και ο ίδιος, άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει θέσει τον πήχη στις 151 ψήφους για την παροχή εμπιστοσύνης. Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης θα προχωρήσει «εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα απόλυτα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκαν ήδη η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλής ενώ το ίδιο αναμένεται και για την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη  Κατερίνα Παπακώστα και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που για λόγους σκοπιμότητας παραμένει ακόμα στους ΑΝΕΛ.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με δήλωσή του το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωσε ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί κάποιες ώρες νωρίτερα η υπουργός Τουρισμού η οποία με γραπτή δήλωσή της το πρωί της Δευτέρας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοίνωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση για να ακολουθήσει η διαγραφή της μέσω Twitter από τον Πάνο Καμμένο.

Ο Κώστας Ζουράρις είναι η πέμπτη προσθήκη, αν και αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση. Από τη μία στηρίζει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και καταψηφίζει την Συμφωνία των Πρεσπών. Από την άλλη για προσωπικούς και ιδεολογικούς λόγους δεν θέλει να καταψηφίσει «μία αριστερή κυβέρνηση». Ο ίδιος, μάλιστα, έχει ενημερώσει τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο συνεχίζουν να συμπλέουν και να διατηρούν άριστες σχέσεις.

Ο Σπύρος Δανέλλης είναι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο αναγκαίος 151ος. Προέρχεται από το Ποτάμι, αλλά εδώ και πολύ καιρό έχει ανοίξει πανιά με προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην χθεσινή εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που πήρε τον λόγο, στην αίθουσα εισήλθε ο πρωθυπουργός. Ο βουλευτής του Ποταμιού καταχειροκροτήθηκε τόσο πριν ξεκινήσει να μιλάει όσο και όταν είπε τα εξής: «Η στάση μου είναι αυτονόητη. Αυτά μου επιβάλλει η συνείδηση μου και η συνέπεια μου σε αυτά που διατύπωνα τα πέτρινα χρόνια του ‘92. Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας και την ιδιαιτέρως τιμητική πρόσκληση. Να σας συγχαρώ και για την επιλογή μιας εξαιρετικής ημέρας. Ουδέν τυχαίο στη ζωή τούτη».

Να θυμίσουμε ότι το Ποτάμι έχει θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας προκειμένου οι βουλευτές του να πουν «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Το κόμμα του, μάλιστα, του ζητά να καταψηφίσει την κυβέρνηση, αλλιώς θα διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Ο επικεφαλής του Ποταμιού μέσω twitter, γνωστοποίησε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται». Ο βουλευτής του Ποταμιού αντιθέτως, έχει ταχθεί ανοιχτά ακόμη και υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για συνεργασία της κεντροαριστεράς.

Παρ’ ότι είχε ακουστεί εντόνως και το όνομα του Γιάννη Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων, ο ίδιος διέψευσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρότι της έδωσε υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο! Τόνισε πως «πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών, εγώ καταψηφίζω τη Συμφωνία και δεν χρειάζεται καν να δω λεπτομέρειες. Έχω ενστάσεις για τον όρο Μακεδονία και το λέω ξεκάθαρα. Γι′ αυτό το λόγο ότι δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τις Πρέσπες. Δεν θα έπρεπε να κυρωθεί καν, πρέπει να πάμε σε εκλογές. Άλλωστε υπάρχουν δύο δημοκρατικοί τρόποι να μην περάσει η Συμφωνία: Να μην κυρωθεί η Συμφωνία από την Βουλή ή να πάμε άμεσα σε εκλογές. Θα είμαι, άρα, παρών στη Βουλή και δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης».

Οι 6 ΟΦΑ (όπου φυσάει ο άνεμος) της νέας πλειοψηφίας

Τη στήριξη βουλευτών από τους ΑΝ.ΕΛ. και το Ποτάμι θα χρειαστεί ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συγκεντρώσει τους 151 για την ψήφο εμπιστοσύνης. Και κάποιοι από αυτούς είναι πρόθυμοι να του τη δώσουν

Αλλοι οι 151 της ψήφου εμπιστοσύνης και άλλοι οι 151 των Πρεσπών. Οπως λέει και ο σοφός λαός, άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Οι πρόθυμοι βουλευτές για να παρατείνουν τον βίο της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν ο καθένας τη δική του ιστορία. Αλλος μικρότερη, άλλος μεγαλύτερη, αλλά οι περισσότεροι με ένα κύριο χαρακτηριστικό: την ευκολία με την οποία άλλαζαν στη ζωή τους τις… πολιτικές σχέσεις.

Πρωταθλητής αναδεικνύεται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος από τον «Ρήγα Φεραίο» πέρασε στο ΠΑΣΟΚ, στο ΔΗΚΚΙ, στη Ν.Δ., στους ΑΝ.ΕΛ. και τώρα έχει προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τον ακολουθεί κατά πόδας ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος ξεκίνησε από τον Συνασπισμό, έγινε δήμαρχος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, διορίστηκε στην Ευρωβουλή από τον Γιώργο Παπανδρέου, πέρασε στο Ποτάμι και τώρα μιλά για την ανάγκη συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος από το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού βρέθηκε να συμμαχεί με τον Στέλιο Παπαθεμελή στο Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο, πριν δημιουργήσει το κόμμα Πυρίκαυστος Ελλάδα, με το οποίο συνεργάστηκε με τους ΑΝ.ΕΛ. και εξελέγη βουλευτής το 2015.

Για να επιτευχθεί μια νέα πλειοψηφία, ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί να αποσπάσει τη στήριξη και της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία επισήμως είναι ανεξάρτητη μετά τη διαγραφή της από τη Ν.Δ.

Οι 151 της ψήφου εμπιστοσύνης:

Για την ακρίβεια, αν δεν διαψεύσει κάποιος τις πληροφορίες και αν τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις που θέτουν ορισμένοι, η πλειοψηφία που θα εξασφαλίσει ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να φτάσει στους 151 βουλευτές.

Η υφυπουργός ΠΡΟΠΟ, Κατερίνα Παπακώστα

Η Κατερίνα Παπακώστα φαίνεται να επιδίωξε τον χωρισμό από τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο να φτιάξει ένα νέο κόμμα. Λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η ένταξή της στο κυβερνητικό σχήμα είχε δημοσιεύσει στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα social media φωτογραφία από το μπαλκόνι του σπιτιού της με χαλαρή ενδυμασία και τη λεζάντα «Τηλεφωνώντας για τη Νέα Ελληνική Ορμή». Τελικά, μάλλον χτύπησε το τηλέφωνο από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυρία Παπακώστα το σήκωσε και με… την ορμή που είχε πάρει, πάνω στη φούρια λαϊκά, βρέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η υφυπουργός ΠΡΟΠΟ (Προστασίας του Πολίτη) ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία το 1990 ως υποψήφια δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας. Εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών το 2000, το 2004 και το 2007. Μετά από ένα διάλειμμα την περίοδο 2009-2012 κέρδισε μια θέση στη Βουλή στις διαδοχικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, με τον Αντώνη Σαμαρά να την τοποθετεί υφυπουργό Υγείας τον Ιούνιο του 2014.

Τον Ιανουάριο του 2015 έχασε τη μάχη στου σταυρού, αλλά στις πρόωρες εκλογές που ακολούθησαν με λίστα μπήκε στη Βουλή. Διαγράφτηκε στις 26 Οκτωβρίου του 2017 μετά από επίθεσή της στον Αδωνη Γεωργιάδη σε ομιλία της στη Βουλή για τα μάτια του… Πάνου Καμμένου! Ο οποίος στη συνέχεια έγινε η γέφυρά της με το Μέγαρο Μαξίμου και για... άλλες πολιτείες, όπως θα έχει αντιληφθεί πλέον ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.

Τότε έσπευσαν προς υπεράσπισή της κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. «Η καρατόμηση της Παπακώστα δεν είναι επίδειξη πυγμής Μητσοτάκη, αλλά νέα απόδειξη της ομηρίας της Ν.Δ. από τους ακροδεξιούς Γεωργιάδη - Βορίδη», υποστήριξε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η καρατόμηση της Κατερίνας Παπακώστα, άλλη μια ένδειξη της ομοψυχίας και της συνοχής στη δεξιά πολυκατοικία», πρόσθεσε ο Κώστας Ζαχαριάδης. Η παροιμία «όταν λένε καλά λόγια για σένα οι αντίπαλοί σου ψάξε να δεις τι λάθος έχεις κάνει» δεν έδειξε να την απασχολεί.

Αλλωστε, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πια οι αυριανοί της φίλοι. Στις 20 Ιουλίου του 2018 ίδρυσε τη Νέα Ελληνική Ορμή και έναν μήνα αργότερα, στις 29 Αυγούστου, εντάχθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Από τους ΑΝ.ΕΛ.

Η Ελενα Κουντουρά από το μόντελινγκ πέρασε στην πολιτική με τον αέρα που είχε από τις διεθνείς πίστες ομορφιάς. Εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Ν.Δ. το 2004, ενώ το 2007 και το 2009 ήταν πρώτη επιλαχούσα. Επανήλθε στη Βουλή όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραιτήθηκε το 2011 για να υπουργοποιηθεί στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Τον Φεβρουάριο του 2012 καταψήφισε το Μνημόνιο 2 και ο Αντώνης Σαμαράς τη διέγραψε. Εντάχθηκε στους ΑΝ.ΕΛ. με τους οποίους εκλέχτηκε βουλευτής στις δίδυμες εκλογές του 2012 και στις αναμετρήσεις του 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ιανουάριο του 2015 της ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Το ραντεβού του Θανάση Παπαχριστόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό ήταν η αιτία που οδήγησε στην πρόσφατη έκρηξη του Πάνου Καμένου και το γεγονός που ενεργοποίησε την αλληλουχία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Σε βιογραφικό του σημείωμα ως υποψήφιος των ΑΝ.ΕΛ. ξεκινούσε την αναφορά στην πολιτική του σταδιοδρομία με τη συμμετοχή του στην οργάνωση «Ρήγας Φερραίος», στην αντιδικτατορική του δράση και… μετά έφτανε στον διορισμό του τον Σεπτέμβριο του 2004 στη θέση του διοικητή του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας (από τον Κώστα Καραμανλή). Είχε προηγηθεί η ένταξή του στο ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80, στο ΔΗΚΚΙ και στη Ν.Δ. διαδοχικά τη δεκαετία του ’90.

Από την «Πυρίκαυστο Ελλάδα»

Από τον Μάη του ’68 που έζησε από κοντά ο Κώστας Ζουράρις διέγραψε μια μεγάλη πορεία: από το ΚΚΕ στο ΚΚΕ Εσωτερικού και από το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο (το οποίο ίδρυσε με τον Στέλιο Παπαθεμελή), βουλευτής με τους ΑΝ.ΕΛ., ως πρόεδρος του συνεργαζόμενου κόμματος Πυρίκαυστος Ελλάδα. Φανατικός πολέμιος της παραχώρησης του ονόματος «Μακεδονία» στη γειτονική χώρα, ο Κώστας Ζουράρις θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να συνεχίσει το έργο της! Με το ΚΚΕ εκτέθηκε σε ευρωεκλογές και εθνικές αναμετρήσεις και αποχώρησε το 2000 όταν πρότεινε να... αυτοδιαλυθεί! Συνέχισε την πολιτική του σταδιοδρομία ως υποψήφιος νομάρχης Λασιθίου το 2002 με τη Ν.Δ.! Πήρε θέση κατά της κατάργησης της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες και προκάλεσε σάλο όταν πρότεινε να περικυκλώσουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής τη Μαρία Ρεπούση για να αντιληφθεί την έννοια του συνωστισμού.

Μάρτυρας υπεράσπισης του Γιωτόπουλου

Στη δίκη της «17 Νοέμβρη» ήταν μάρτυρας υπεράσπισης των Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και συντόνισε τα βήματά του με τον Στέλιο Παπαθεμελή για να μη δοθεί το όνομα της Μακεδονίας. Προτού ιδρύσει το δικό του κόμμα συμμετείχε στη Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Βασίλης Κόκκαλης είναι γέννημα θρέμμα Λαρισαίος, ο οποίος ασχολήθηκε με τα κοινά ως στέλεχος της Ν.Δ. Εχει διατελέσει για μια δεκαετία δημοτικός σύμβουλος στη Λάρισα, εξελέγη πρόεδρος του ΙΝΚΑ το 2004 ενώ την περίοδο Καραμανλή ήταν πρόεδρος του ΕΦΕΤ (2006-2009) και του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς (2007-2009). Στη Βουλή εισήλθε με τους ΑΝ.ΕΛ. στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 και από τον Νοέμβριο του 2016 είναι υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από το Ποτάμι

Ο Σπύρος Δανέλλης εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής Ηρακλείου με τον Συνασπισμό την περίοδο 1996-2000. Το 2009 αποδέχτηκε την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου και συμμετείχε σε εκλόγιμη θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα είχε εκλεγεί δήμαρχος Χερσονήσου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ (2003-2009), ενώ όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του στις Βρυξέλλες εντάχθηκε στο Ποτάμι με το οποίο επέστρεψε στην ελληνική Βουλή. Την πολιτική του διαδρομή την ξεκίνησε με τη Σοσιαλιστική Πορεία (1976-1978) και τη συνέχισε με την Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ. 1978-1988), όταν και συμμετείχε στην ίδρυση του ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς το 1989.

Η «σπόντα» Τσίπρα για τις επανορθώσεις και η δήλωση της Μέρκελ για το Σκοπιανό

Όλα όσα είπαν οι δύο ηγέτες στις κοινές τους δηλώσεις

Η «σπόντα» Τσίπρα για τις επανορθώσεις και η δήλωση της Μέρκελ για το Σκοπιανό

Αναφορά στις γερμανικές επανορθώσεις έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με την Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει».

Ανακοίνωσε ακόμα πως η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Αλέξη Τσίπρα «που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, εκτιμώντας πως «με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια, γίνεται σαφές πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα προωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη». Ξεκαθάρισε ότι

«Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε ακατανόητα μέτρα»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την Άνγκελα Μέρκελ σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από την Ελλάδα της προηγούμενης επίσκεψής της, το 2014. «Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, με την οικονομία να παραπαίει, και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά. Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων, και καμιά ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης», ανέφερε.

«Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους», σημείωσε.

Όπως παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας, οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας δοκιμάστηκαν σκληρά στη διάρκεια της οκταετούς κρίσης, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία.

«Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας», τόνισε και εξήγησε: «Τα στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα σφράγισαν τον δημόσιο λόγο. Και παράλληλα, διανύσαμε μια σκληρή περίοδο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- αλλά και με την Γερμανία, με έντονες συγκρούσεις, εντατικές διαβουλεύσεις, δύσκολους συμβιβασμούς. Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε ότι τότε - όπως και σήμερα - μας χώριζαν και μας χωρίζουν σημαντικές διαφορές σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο».

Επισήμανε, όμως, ότι «μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτήν την μεγάλη δοκιμασία και τα στερεότυπα μεταξύ μας, και να βρούμε κοινό τόπο, διότι αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης» και δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος της Ευρώπης, γίνεται μέρος της λύσης.

«Έχουμε την θέληση, αλλά και τη δύναμη, να λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις, που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό ως απάντηση στις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας: «Όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν, μάλιστα, να διαδραματίσουν ενισχυμένο ρόλο στις επικείμενες ευρωεκλογές. Τονίζουμε λοιπόν, μαζί με την Καγκελάριο, ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην Ευρώπη σήμερα».

Όπως ανέφερε, συζήτησε με την Άνγκελα Μέρκελ για αυτούς τους κινδύνους και επεσήμανε το ρόλο που κατά τη γνώμη του παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές στη διόγκωση του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού, καθώς και την ανάγκη να απαντηθεί η πρόκληση αυτή με την οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη.

«Οι πολίτες αυτής της ηπείρου, σε όποια γωνιά της και αν ζουν, να ορθώσουν το δημοκρατικό ανάστημά τους ενάντια στις δυνάμεις εκείνες που, με νέο προσωπείο, προσπαθούν να γυρίσουν το ρολόι της Ιστορίας πίσω, στη σκοτεινή Ευρώπη του μίσους και του φόβου», σημείωσε.

Προσφυγικό

Ανέφερε ακόμα, σχετικά με το προσφυγικό, ότι «συμφωνήσαμε με την κ. Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος».

«Μιας πολιτικής που να συμπεριλαμβάνει πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με χώρες προέλευσης και διέλευσης", συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως μίλησε στη Γερμανίδα καγκελάριο για τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και τον ανθρωπισμό που επέδειξε στο προσφυγικό, παρά τις οικονομικές του δυσκολίες και, ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την Καγκελάριο για τον καθοριστικό ρόλο που επέδειξε η ίδια κατά την προσφυγική κρίση.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι συζήτησαν για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις - χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές», είπε.

https://www.youtube.com/watch?v=ZDiGuIDdL_w

Μέρκελ: Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια

«Πράγματι κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσα μας», δήλωσε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ.

«Γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις», αναγνώρισε η Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως αυτό δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης. Στάθηκε στο γεγονός ότι η ανεργία έχει μειωθεί και διεμήνυσε ότι «θα προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους».

«Έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλία στον τομέα των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό που δίνει τη δυνατότητα στη Γερμανία να είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ.

Για το προσφυγικό ανέφερε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης μεγάλα προβλήματα και «προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με την συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας», ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό.

Όσον αφορά στο ονοματολογικό, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Αλέξη Τσίπρα «που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ», εκτιμώντας πως «με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια, γίνεται σαφές πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα προωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη».

https://www.youtube.com/watch?v=XJk89SHx6CA

Τσίπρας: Όταν είσαι πρωθυπουργός εκπροσωπείς και όσους έχουν καταθέσεις και όσους δεν έχουν

«Εξηγήσεις» για τη στάση του απέναντι στην προηγούμενη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, όταν ο ίδιος ήταν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.«

Στήριζα τις διαδηλώσεις και τον πρώτο καιρό ως πρωθυπουργός. Στήριζα μια προοπτική ενός προγράμματος βιώσιμου, χωρίς τη βάσανο μιας λιτότητας που δεν θα έδινε ελπίδα και προοπτική», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Όταν είσαι πρωθυπουργός, εκπροσωπείς και αυτούς που διαδηλώνουν και αυτούς που φοβούνται τις διαδηλώσεις, αυτούς που φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους. Και αυτούς που δεν έχουν τίποτα να χάσουν αλλά και αυτούς που ενδεχομένως να έχουν κάποιες καταθέσεις στις τράπεζες από το υστέρημα μιας ζωής. Είσαι υποχρεωμένος, εκτός από το να διεκδικείς το δίκιο σου, να ακολουθείς τον δρόμο του ρεαλισμού και να αναζητάς την κοινή συνισταμένη».

Όπως σημείωσε, «αυτή είναι μια δύσκολη συνθήκη στην οποία βρίσκεται κάθε άνθρωπος όταν αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες».

«Καταφέραμε να βρούμε τον δρόμο εκείνο που θα υπερβεί την κρίση, δίνοντας την δυνατότητα σήμερα να λέμε ότι οι δυσκολίες είναι πίσω μας», ανέφερε ακόμα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συντάξεις

Σε ερώτηση σχετική με την εκφρασθείσα από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη θέση ότι υπήρξε μια συνδιαλλαγή γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε:

«Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το ονοματολογικό και το ζήτημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ούτως ή άλλως απαγορευτικό και πραγματικά με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο. Φυσικά και θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και φυσικά δεν πρόκειται να εμπλακώ σε διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θέλω απλά να προπαγανδίσω το τέλος αυτής της υπόθεσης, του ονοματολογικού. Πρόκειται να μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη, χωρίς να θέλω να δώσω μεγαλύτερη αξία στο ρόλο μου, όμως πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει, η λύση του ονοματολογικού, θα είναι προς όφελος της Β. Μακεδονίας, της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ε.Ε. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι' αυτό, και υπάρχουν και κάποιοι κανόνες. Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αυτό ισχύει γενικότερα, αλλά θα πρέπει όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά ζητήματα, να υπάρχει μια σωστή στάση. Θα θέσω την υπόθεση όπως την παρουσιάζω, αλλά δε νομίζω ότι θα μπορέσω να επηρεάσω τα πράγματα ή να αλλάξω την κατάσταση επειδή μίλησα ως πρόεδρος της Γερμανίας.

https://www.youtube.com/watch?v=KFpPVBbiVYg

Σωτηρέλης: Τι συμβαίνει αν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης

Ο Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών Ο Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών EUROKINISSI

"Αυτά που ακούγονται περί συνταγματικού εθίμου, ότι δηλαδή δεν είχαμε κυβερνήσεις ανοχής, δεν ευσταθούν. Μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε ούτε κυβερνήσεις συνεργασίας", ανέφερε στον News 24/7 στους 88,6 ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Το τι θα συμβεί σε περίπτωση που ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης εξήγησε ο Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού:

"Εφόσον ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αρκεί η πλειοψηφία των παρόντων όχι μικρότερη των 120. Αν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία 151+ συνεχίζει κανονικά η κυβέρνηση, αν λάβει την πλειοψηφία των παρόντων θα συνεχίσει ως κυβέρνηση ανοχής για να ολοκληρώσει το νομοθετικό του έργο και θα προχωρήσει σε εκλογές συντεταγμένα τη στιγμή που θα επιλέξει. Σε σχέση με τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια ισχύει ότι λογίζονται ως παρόντες εφόσον παρίστανται. Αυτά που ακούγονται περί συνταγματικού εθίμου, ότι δηλαδή δεν είχαμε κυβερνήσεις ανοχής, δεν ευσταθούν. Μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε ούτε κυβερνήσεις συνεργασίας".

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί η Συμφωνία των Πρεσπών (video)

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο, ενώ από την κυβέρνηση διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως είναι εφικτή η συγκέντρωση των 151 ψήφων, όχι μόνο στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και σε οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία.

Διαθέτουμε πλειοψηφία για τη Συμφωνία και για πρόταση δυσπιστίας, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν με δηλώσεις τους κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, καλώντας ταυτόχρονα την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Αν η ΝΔ θεωρεί ότι δεν έχουμε την πλειοψηφία να κυβερνήσουμε, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, μπορεί να κάνει πρόταση μομφής, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Νews 247.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ανάφερε πως «έχουμε την πλειοψηφία που θα εξασφαλίσει τη συνοχή και τη σταθερότητα της κυβέρνησης».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, κάλεσε τη ΝΔ να μην «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη».

«Η κυβέρνηση δεν απειλείται, θα συνεχίσει το έργο της μέχρι το τέλος, έχει την απόλυτη πλειοψηφία, δεν μιλάμε για κυβέρνηση ανοχής», σημείωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Μιλώντας τη Δευτέρα στην ΕΡΤ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος είπε πως «αν έχει το πολιτικό θάρρος ο κ. Μητσοτάκης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας».

«Το όψιμο διαζύγιο του με τον κ. Καμμένο και η αντιδικία, αν δεν τα βρουν στο μοίρασμα της πολικής οικοσκευής, δεν εξαγνίζει τον κ. Τσίπρα» ανέφερε ο διεθυντής του πολιτικού Γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας, μιλώντας στον ρ/φ ΣΚΑΙ 100,3.

Σχετικά με την καταψήφιση από το Κίνημα Αλλαγής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά σημείωσε ότι είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα κι αυτό είναι το μείζον, ενώ οι δευτερογενείς πολιτικές επιπτώσεις είναι μια άλλη συζήτηση, σημαντική μεν, αλλά δεν είναι το πρωτεύον. Εξηγώντας αυτή τη θέση, ο κ. Όθωνας ανέφερε ότι η χώρα πορεύθηκε από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά σε ένα πλαίσιο εθνικής γραμμής που μιλούσε για ονομασία «erga omnes», για κάθε χρήση στο εσωτερικό και το εξωτερικό των Σκοπίων χωρίς καμία εξαίρεση.

Ο Μανώλης Όθωνας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν κατάφερε να σύρει τα κόμματα στα τετελεσμένα που συμφώνησε και επιχειρεί να το κάνει με μεμονωμένους βουλευτές, «για να διαμορφώσει αυτήν την ιδιότυπη κοινοβουλευτική δεδηλωμένη, την οποία εγώ λίγο σκωπτικά ονομάζω δεδηλωμένη «double face». Δηλαδή, άλλοι 151 για κύρωση της συμφωνίας και άλλοι 151 για στήριξη της Κυβέρνησης», όπως είπε, αναγνωρίζοντας ότι τυπικά, πράγματι, ο συνταγματικός νομοθέτης δίνει τέτοια περιθώρια στην κοινοβουλευτική τάξη.

Με αφορμή τις πληροφορίες και εκτιμήσεις για τη τελική στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι στη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωση του κόμματος κάνει λόγο για ευφάνταστες υποθέσεις, καθώς «η αποσύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το «Μακεδονικό» δημιουργούν όντως πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους υποθέσεις. Καλό θα είναι όμως οι υποθέσεις αυτές να εδράζονται και σε πραγματικά δεδομένα».

Συγκεκριμένα, για το εάν το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση, η απάντηση είναι κατηγορηματική: «Όχι. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είμαστε στην αντιπολίτευση και αυτό δεν αλλάζει. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικό κράτος. Το Ποτάμι ήδη έχει ψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2018 και θα ξανακάνει το ίδιο αν κατατεθεί ανάλογη πρόταση. Η θέση μας, όπως διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Θεσσαλονίκη από τον επικεφαλής, είναι ξεκάθαρη: Αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές».

Στο έτερο ερώτημα, εάν το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η απάντηση είναι θετική. «Ναι. Το Ποτάμι από την ίδρυση του -το 2014- έχει ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας της πΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Η διαιώνιση του προβλήματος για δεκαετίες είναι επιζήμια για την Ελλάδα όπως μαρτυρά και η αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα «Μακεδονία» από 140 και πλέον κράτη. Ειδικά στη σημερινή συγκυρία υποστηρίζουμε την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, καθότι αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής. Για τους ίδιους λόγους είμαστε θετικοί στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πρέπει λοιπόν να κλείσουμε άμεσα τα μέτωπα στα βόρεια σύνορά μας και με τη συμπαράσταση των συμμάχων μας να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους εξ ανατολών. Αυτό είναι το συμφέρον της πατρίδας μας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«O κ. Καμμένος είναι συνένοχος με τον κ. Τσίπρα. Αν ήθελε ο κ. Καμμένος να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών θα είχε άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση από το περασμένο καλοκαίρι. Ο κ. Καμμένος έχει πει κάποια θετικά λόγια για μένα, λέμε και ένα γεια, αυτό δε σημαίνει ότι θα συνεργαστούμε κιόλας. Το διαζύγιο Τσίπρα -Καμμένου είναι θέμα χρόνου και όπως όλα δείχνουν θα έχουμε ένα δήθεν χωρισμό, αφού τα περισσότερα στελέχη των ΑΝΕΛ θα πάνε προς τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Για την ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι θα την υπερψηφίσει το κόμμα του, αν ο κ. Μητσοτάκης δηλώσει ότι «δεν θα δώσει το όνομα της Μακεδονίας, εφόσον το θέμα έρθει στην επόμενη κυβέρνηση και ο πρόεδρος της ΝΔ γίνει πρωθυπουργός».

Μ. Χρυσοβελώνη: H κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της

Να καταθέσουν όλοι με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον τις απόψεις τους θεσμικά και δημοκρατικά στα αρμόδια όργανα των κομμάτων, στη Βουλή και στην κοινωνία, ζητά η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Σε δελτίο Τύπου που αφορά σε θέσεις και διευκρινίσεις της υφυπουργού Εσωτερικών, η κυρία Χρυσοβελώνη σημειώνει πως έχει διαφορετική θέση από εκείνους «που σπεύδουν να πάρουν αρνητικές αποφάσεις, να καταγγείλουν και να συκοφαντήσουν χωρίς να μελετήσουν», καθώς και από εκείνους «που σπεύδουν να πάρουν θετικές αποφάσεις με τον ίδιο τρόπο».

Η κυρία Χρυσοβελώνη εκτιμά πως θα πρέπει να απομονώνονται όσοι «βιάζονται να λασπολογήσουν»: «Δεν χρειάζεται να διχάσουμε την κοινωνία, αλλά να την ενώσουμε, ακόμη και αν διαφωνούμε».

«H κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της, βρίσκεται στην πιο παραγωγική, δημιουργική και θετική της φάση» εκτιμά η υφυπ. Εσωτερικών.

Αναφορικά με την αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η κυρία Χρυσοβελώνη γνωστοποιεί πως δεν θα συμμετάσχει γιατί δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα: «Όταν προσκλήθηκα τηλεφωνικά δεν μου γνωστοποιήθηκε η ατζέντα και συνεπώς δεν θα έχω την δυνατότητα να συνεισφέρω θετικά, εκτιμώ ότι δεν έχουν προκύψει νέα δεδομένα που να επιτρέπουν την λήψη αποφάσεων και επίσης, θα βρίσκομαι στην επαρχία, σε προγραμματισμένη από καιρό υπηρεσιακή επίσκεψη, στο πλαίσιο προώθησης του νέου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την Ισότητα των Φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή».

Πηγές: ΕΡΤ1 [Γ. Φασουλάς], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

8.1.19

Λίγη ντροπή κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας!

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης

Ο ανώτατος άρχων είναι ευνουχισμένος από το Σύνταγμα και δεν μπορεί να ασκήσει πολιτική ή να παρέμβει στην κεντρική πολιτική σκηνή για να αλλάξει κάτι ή να επιβάλει την πολιτική του θέση. Μπορεί, όμως, να κάνει δύο πράγματα:
Είτε να μη λέει μεγαλοστομικές αερολογίες.
Είτε να παραιτηθεί αρνούμενος να γίνεται συνένοχος σε   εθνικά εγκλήματα.

Ο σημερινός πρόεδρος, δυστυχώς για τη χώρα, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες από το πρώτο και δεν έχει το ηθικό ανάστημα για το δεύτερο. Το αποτέλεσμα είναι επιζήμιο για την Ελλάδα.

Πρώτον γιατί αυτά που λέει δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και γίνεται ασόβαρος στα μάτια Ελλήνων και ξένων πολιτών και αξιωματούχων. Και δεύτερον, γιατί με τη διαρκή ανοχή και αποδοχή του στο ξεπούλημα των ελληνικών δικαιωμάτων σε επίπεδο εθνικής κυριαρχίας και στη διαρκή υποχωρητικότητα έναντι εξωτερικών απειλών, γίνεται όχι απλώς συνένοχος. Γίνεται παράδειγμα προς μίμηση για τους ασυνείδητους και άλλοθι για τους πολiτικούς εγκληματίες.
Χτες, ανήμερα των Φώτων, ο Πρόεδρος εκφώνησε λόγο από τη Σύρο, αντάξιο ενός Κανάρη, ενός Ρήγα και ενός Περικλή… Και ο αγέρας του Αιγαίου πήρε τα λόγια του και τα σκόρπισε εκεί που ανήκουν. Στους 5 ανέμους!

Την ώρα που η Τουρκία έχει εκδώσει NAVTEX, εγκλωβίζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, δηλαδή εισβάλλοντας παράνομα μέσα στην ελληνική ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες, οι ελληνικές υπηρεσίες κοιμούνται και ένα 24ωρο μετά την τουρκική πρόκληση δεν έχουν εκδώσει ανακοίνωση αντίρρησης και εναντίωσης, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το χαρτί να χρησιμοποιήσει η Άγκυρα την ελληνική σιωπή σαν αποδοχή και εγκατάλειψη εθνικής κυριαρχίας!

Γιατί επί χρόνια η Τουρκία εκδίδει NAVTEX και δεσμεύει εναέριους χώρους τις Παρασκευές; Γιατί ξέρει ότι οι ελληνικές δημοσιοϋπαλληλικές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την παρακολούθηση του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της χώρας, τις Παρασκευές το κλείνουν το μαγαζί και επανέρχονται στη δουλειά κανονικά μετά το Σαββατοκύριακο! Και τρέχουν εκ των υστέρων να μπαλώσουν στο ΝΑΤΟ και τους διεθνείς οργανισμούς τα αποτελέσματα της επιπολαιότητάς τους. Το έχουμε ζήσει επί χρόνια στις εφημερίδες!

Επ' αυτού, δηλαδή επί της τουρκικής επιθετικότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είναι αμφίβολο αν ήξερε για την πολύ σοβαρή τουρκική κίνηση, μας είπε το αμίμητο: Πως «όσο είμαστε αποφασισμένοι να ζήσουμε ειρηνικά, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τη βάση της ειρηνικής συνύπαρξης με το Διεθνές Δίκαιο, και αν χρειαστεί να την …επιβάλλουμε»! Να ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ την ειρηνική συνύπαρξη με το Διεθνές Δίκαιο! Να αρχίσουμε να πετάμε τόμους του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και στα κεφάλια των Τούρκων, μπας και μπει καμιά σελίδα του και έχουμε ειρήνη!

Και συνέχισε ο Πρόεδρος την επίθεσή του εναντίον του Κακού, προειδοποιώντας (!) ότι «ξέρουμε και να το υπερασπιζόμαστε και να το επιβάλουμε το Διεθνές Δίκαιο, πολλώ μάλλον όταν σήμερα έχουμε τη συμπαράσταση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς κοινότητος προς αυτή την κατεύθυνση»!

Ίσως κάποιος πρέπει να πει του Προέδρου ότι κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου τα Ίμια είναι αμφισβητούμενα από την Τουρκία και δεν τολμάει να ανέβει επάνω ούτε Έλληνας ψαράς, ενώ οι κυβερνήσεις- και αυτή- δεν μπορούν να επιβάλουν όχι το διεθνές δίκαιο, αλλά ούτε την εθνική κυριαρχία!

Ομοίως, καμιά κυβέρνηση ούτε κι αυτή- τολμάει να επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά ύδατα, που είναι δικαίωμα της χώρας κατά το διεθνές δίκαιο, αλλά ούτε και να κάνει έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στην ΑΟΖ της, που δεν τολμάει καν να οριοθετήσει!

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής κοινότητα όχι απλώς δεν στηρίζουν την Ελλάδα στα δικαιώματά της κατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά, αντίθετα, ανέχονται ευνοϊκά τη διαρκή τουρκική προκλητικότητα, όταν δεν την εξοπλίζουν κι όλας, όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ρωσία.

Και για να το κάνει ακόμα πιο λιανό σε εχθρούς και φίλους ο Πρόεδρος με την ευκαιρία των Θεοφανίων, έστειλε μήνυμα σε ΟΛΟΥΣ τους γείτονες ότι «είμαστε εδώ να ζήσουμε από κοινού ειρηνικά. Και σ αυτό εμείς οι Έλληνες είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας, γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση το τι μας στοίχισε στο παρελθόν η διχόνοια και ο διχασμός»!!

Να μας συμπαθά ο Πρόεδρος, αλλά εδώ η ανοχή μας στα φληναφήματά του τελειώνει. Γιατί η χώρα ζει τα τελευταία λίγα χρόνια τη μεγαλύτερη διχόνοια από εποχής χούντας, με αποκλειστικό υπεύθυνο την κυβέρνηση, που σπέρνει όχι απλώς συγκρούσεις μεταξύ των Ελλήνων, αλλά καλλιεργεί ένα καθημερινό κλίμα εμφύλιου σε όλα τα επίπεδα. Άλλοτε για να διχάσει προκειμένου να εισπράξει τις ψήφους από ένα κομμάτι των διχασμένων. Και άλλοτε γιατί πιστεύει ακράδαντα στο διχασμό σαν συστατικό της καθημερινότητας. Στα πλαίσια ενός τυφλού ιδεολογικού προσανατολισμού, που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα της ελληνικής μικροαστικής κοινωνίας.

Ακόμα και η ενότητα του πάνω από 70% των Ελλήνων που αντιτίθενται στην προδοτική συμφωνία των Πρεσπών βάλλεται από την κυβέρνηση και τα αμόρφωτα ή τυφλά παπαγαλάκια της, με βρισιές για φασίστες και εθνικιστές και με σαμποτάζ κάθε κίνησης που πολεμάει το συριζο-σκοπιανό έκτρωμα.

Και ποια είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας απέναντι σ αυτή την προσβολή της ενότητας του λαού, αλλά και απέναντι στην απεμπόληση δικαιωμάτων της χώρας και απέναντι στην παράδοση δικαιώματος διεκδικήσεων σε ένα άλλο κράτος, τα Σκόπια;

Τι έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να νουθετήσει την κυβέρνηση όταν η κυβέρνηση χωρίζει τους Έλληνες σε αντιμαχόμενες παρατάξεις κατά τα γούστα της, πετώντας λάσπη σε όσους δεν συμφωνούν μαζί της; Όχι στο μακεδονικό μόνο. Σε όλα τα θέματα.

Τι έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν η κυβέρνηση διαλύει ή απαξιώνει τη Δικαιοσύνη και τη χρησιμοποιεί σαν όργανο των δικών της διχαστικών πολιτικών;

Τι έχει κάνει ο Πρόεδρος όταν η κυβέρνηση ψηφίζει νόμους, που αντίκεινται στο Σύνταγμα και καταργούν την εθνική κυριαρχία ακόμα και σε επίπεδο ισχύος της κοινοβουλευτικής εξουσίας, όπως στη παραχώρηση της κρατικής περιουσίας για 99 χρόνια και στην απόλυτη ισχύ του υπουργού Οικονομικών να δρα ακόμα και χωρίς την πρότερη γνώμη του κοινοβουλίου;

Τι έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν η κυβέρνηση αποφασίζει ερήμην της αντιπολίτευσης για μείζονα εθνικά θέματα, όπως είναι το μακεδονικό, το αλβανικό, το κυπριακό, το θέμα της βορειοηπειρωτικής μειονότητας, τις σχέσεις με το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους, την Αίγυπτο, το Ιράν, τη Ρωσία, την Κίνα;

Δεν ξέρει ο Πρόεδρος ότι παγίως η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα αποφασίζονται μεν από τις κυβερνήσεις, αλλά ποτέ χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και σχεδόν πάντα με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης; Και τι κάνει επ’ αυτού; Χαζεύει μια κυβέρνηση μειοψηφίας που αποφασίζει γράφοντας την πλειοψηφία στα παλιά της τα παπούτσια;

Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι απλός θεατής στα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος της χώρας και του λαού. Με την ανοχή του και την αποχή του είναι συνένοχος. Και είναι συνένοχος και με την υποστήριξή που επιδεικνύει στην εμφυλιοπολεμική και αντιπατριωτική νοοτροπία της κυβέρνησης. Σε όλα τα επίπεδα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, αν και στήριξε κάθε έκτρωμα αυτής της κυβέρνησης σε αντισυνταγματικούς νόμους και υποχωρητικότητα, με αποκορύφωμα τη συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί να προσφέρει ακόμα πολλά στη χώρα. Παραιτούμενος. Θα απαλλάξει έτσι τη χώρα από ένα κακό υπόδειγμα για τους πολίτες που θέλουν να ζουν με το κεφάλι ψηλά. Και, ίσως έτσι απαλλάξει τον τόπο και από αυτούς που τον καταστρέφουν ως κυβέρνηση.

Πηγή: Λίμπεραλ, infognomonpolitics
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 8.1.19

Κ. Κατσίκης: Από τη στιγμή που θα φύγουμε «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη»

Κ. Κατσίκης: Από τη στιγμή που θα φύγουμε «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη»
Ενημερώθηκε: 07/01/19 - 12:50

Την ώρα που συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του πρωθυπυοργού υπό το βάρος της κρίσης στις σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο, νέα δεδομένα δημιουργούν οι σμερινές δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ, πιστού στον Π. Καμμένο, Κ. Κατσίκη.

Ο Κώστας Κατσίκης , μιλώντας στον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6» εξέφρασε την άποψη ότι όταν οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη».

«Από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών» υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Στην ερώτηση πότε θα φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο κ. Κατσίκης απάντησε ότι «εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα. Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε».

Σε επόμενη ερώτηση για το τι θα κάνει το κόμμα του Πάνου Καμμένου σε περίπτωση πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ ο κ. Κατσίκης απάντησε ότι «από τη στιγμή που φύγουμε τι νόημα έχει μια πρόταση δυσπιστίας από τη Βουλή;» προσθέτοντας ότι «οι ΑΝΕΛ δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση εντολοδόχοι της ΝΔ».

Ερωτηθείς για το πότε τοποθετεί χρονικά την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή ο βουλευτής των ΑΝΕΛ σχολίασε «έχει γίνει μια συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου - ευελπιστώ να τηρηθεί - ότι το θέμα αυτό να μην μας απασχολήσει μέχρι τον Μάρτιο».

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «σε περίπτωση που ο Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το Σκοπιανό δεν θα την δώσουμε».

Επέμεινε, τέλος, ότι ο αριθμός 151 για τους βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών «δεν θα βρεθεί - και ας γίνει σαφές στους ακροατές - γιατί ένας βουλευτής που αποτελεί τη συντριπτική μειοψηφία της ΚΟ των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία αλλά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Θεοχαρόπουλο, και τους βουλευτές του Ποταμιού». Υποστήριξε, δε, ότι «δεν τίθεται θέμα ερώτησης αν η Κουντουρά ή ο Ζουράρις θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχετε ακούσει καμία τέτοια δήλωση αυτών των βουλευτών; ».

Τι ισχύει με τη δεδηλωμένη;

Τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που καταρρεύσει η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Σε ανύποπτο χρόνο κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει «Δε χάνεται η δεδηλωμένη αν αποχωρήσει ο Καμμένος».

Κατά την προβαλλόμενη ερμηνεία από κυβερνητικά στελέχη η δεδηλωμένη κτάται μία μόνο φορά, μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, και αφού έχει προηγηθεί ο γύρος των διερευνητικών εντολών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν έχει αρμοδιότητα στο ενδιάμεσο να γνωμοδοτήσει για τη δεδηλωμένη.

Έτσι η κυβέρνηση δε χάνει τη δεδηλωμένη αν άρει την εμπιστοσύνη του προς αυτήν ο νυν κυβερνητικός εταίρος της ούτε καν αν καταψηφισθεί κάποιο νομοσχέδιο. Ο μόνος τρόπος απώλειας της δεδηλωμένης είναι – κατ’ αυτήν – η υποβολή δυσπιστίας προς την κυβέρνηση από την αντιπολίτευυση και η υπερψήφιση της πρότασης αυτής από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, όχι μόνο δεν πιστεύουν ότι απειλείται η δεδηλωμένη τους αυτή τη στιγμή, αλλά προεξοφλούν την εξασφάλισή της  δεδομένης της εκφρασμένης άποψης βουλευτών και κομμάτων. Ακόμη και από τους ΑΝΕΛ. Τρεις βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, η Ελενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις, έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να ρίξουν την κυβέρνηση.

Για να πετύχει η πρόταση δυσπιστίας, θα πρέπει σε όλους ανεξαιρέτως τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές, να προστεθούν και ο Πάνος Καμμένος, και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, που είναι υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, και ο Βασίλης Κόκαλης, που είναι υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης. Θα ακολουθήσουν και οι 3 βουλευτές τον Πάνο Καμμένο αν αποφασίσει και θέλει να ρίξει την κυβέρνηση; Αγνωστο. Αλλωστε επανειλημμένα ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση όσο και να διαφωνεί, να δηλώνει αποφασισμένος να παραιτηθεί και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Γι’ αυτό και στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να εγκριθεί το μίνιμουμ με 154 ψήφους και το μάξιμουμ με 170! Ωστόσω, ακόμη κι αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για πλειοψηφία βουλευτών, όχι κομμάτων.

Θυμίζουμε ενδεικτικά μια πρόσφατη δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος επικαλούμενος το παράδειγμα της Ισπανίας συμβούλεψε «να μάθουμε να ζούμε με κυβερνήσεις μειοψηφίας».

«Αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας, φεύγουμε από την κυβερνητική πλειοψηφία, δεν στηρίζουμε πλέον την κυβέρνηση» δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης στο ΘΕΜΑ 104,6

Την άποψη ότι οταν οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη» διατύπωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Κώστας Κατσίκης.

«Από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών» υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Στην ερώτηση πότε θα φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο κ. Κατσίκης απάντησε ότι «εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα. Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε».

Σε επόμενη ερώτηση για το τι θα κάνει το κόμμα του Πάνου Καμμένου σε περίπτωση πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ ο κ. Κατσίκης απάντησε ότι «από τη στιγμή που φύγουμε τι νόημα έχει μια πρόταση δυσπιστίας από τη Βουλή;» προσθέτοντας ότι «οι ΑΝΕΛ δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση εντολοδόχοι της ΝΔ».

Ερωτηθείς για το πότε τοποθετεί χρονικά την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή ο βουλευτής των ΑΝΕΛ σχολίασε «έχει γίνει μια συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου - ευελπιστώ να τηρηθεί - ότι το θέμα αυτό να μην μας απασχολήσει μέχρι τον Μάρτιο».

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «σε περίπτωση που ο Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το Σκοπιανό δεν θα την δώσουμε».

Επέμεινε, τέλος, ότι ο αριθμός 151 για τους βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών «δεν θα βρεθεί - και ας γίνει σαφές στους ακροατές - γιατί ένας βουλευτής που αποτελεί τη συντριπτική μειοψηφία της ΚΟ των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία αλλά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Θεοχαρόπουλο, και τους βουλευτές του Ποταμιού». Υποστήριξε, δε, ότι «δεν τίθεται θέμα ερώτησης αν η Κουντουρά ή ο Ζουράρις θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχετε ακούσει καμία τέτοια δήλωση αυτών των βουλευτών; ».
07/01/2019

ΑΝΕΛ: Ποιοί υπουργοί και βουλευτές παραιτούνται και ποιοί σιωπούν!

48 ώρες πριν αρχίσει στα Σκόπια η κοινοβουλευτική διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, στους ΑΝΕΛ επικρατεί θαλασσοταραχή! Ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος παίρνει το δρόμο για την έξοδο. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι;

Eurokinissi Από πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ

H φωτογραφία από την πλέον πρόσφατη συνεδρίαση της  ΑΝΕΛ μπορεί να κρατηθεί και ως ντοκουμέντο ιστορικής αξίας. Στην επόμενη, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν λιγότεροι καφέδες και πορτοκαλάδες...

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος φέρεται - με βάση τις τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά και τα μηνύματα που εξέπεμψε ο ίδιος δημόσια - αποφασισμένος να ζητήσει την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου τις παραιτήσεις των υπουργών του κόμματος από την κυβέρνηση.

ASSOCIATED PRESS Ο Πάνος Καμμένος, εδώ σε πανηγυρικό στιγμιότυπο πλάι στον Αλέξη Τσίπρα τη βραδιά των εκλογών του 2016, δεν «χωράει» στο προεκλογικό πλάνο του 2019...

Το μέγα ερώτημα είναι αυτή την ώρα, πώς θα αντιδράσουν υπουργοί και κομματικά στελέχη, καθώς το σκηνικό στο εσωτερικό του μικρότερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού μοιάζει όλο και περισσότερο με κινούμενη άμμο!

Και κάθε πρόβλεψη σχετικά με την έννοια της κομματικής πειθαρχίας, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ σχετική...Ιδιαίτερα μετά την επισημοποίηση του «διαζυγίου» που παίρνει ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος, δηλώνοντας ότι θα παραδώσει την έδρα του αφού πρώτα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί του παρόντος, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η εντολή για αποχώρηση από τις κυβερνητικές θέσεις θα αφορά και τα πολιτικά στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων που βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα - γεγονός που αναμένεται να δυσκολέψει τους χειρισμούς του Πάνου Καμμένου. Μάλιστα πολλοί υπουργοί των Ανεξάρτητων Ελλήνων λένε ότι, αν ο κύριος Καμμένος τους ζητήσει να παραιτηθούν, θα επιλέξουν να απευθυνθούν στον πρωθυπουργό και θα παραιτηθούν μόνο αν εκείνος τους το ζητήσει!

Φήμες (και όχι διασταυρωμένες πληροφορίες) αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει βάλει στο στόχαστρό του την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, καθώς του είπαν ότι αρχίζει να συγκλίνει προς θετική ψήφο στη συμφωνία των Πρεσπών. Πιθανότητα που θα ενισχυθεί σημαντικά, εφόσον προκύψει κάποια περαιτέρω διευκρινιστική δήλωση από την κυβέρνηση της πΓΔΜ.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι η ιδέα για αποχώρηση από τις θέσεις ευθύνης θα προκαλέσει την δυσφορία των στελεχών του κόμματος και θα κλονίσει όλο το κομματικό σύστημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ακόμη και η στάση των υπουργών δεν μπορεί διασφαλιστεί. Υπάρχουν υπουργοί που δεν έχουν μιλήσει καθόλου (Βασίλης Κόκκαλης) ή που έχουν αναφερθεί στην ανάγκη η παρούσα κυβέρνηση να ολοκληρώσει την θητεία της (Μαρίνα Χρυσοβελώνη) ή που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διεργασίες για νέα κόμματα στο χώρο της κεντροδεξιάς (Γιάννης Μαυραγάνης).

Eurokinissi

Εκ των προσώπων (εκτός βουλευτών) που συνεργάστηκαν με το κόμμα στο παρελθόν, ήδη έχει απομακρυνθεί οριστικά ο Τέρενς Κουίκ.

Για άπαντες, ωστόσο, ισχύει ένας παλαιός «χρυσός κανόνας» που συνδέεται με τις επικείμενες εθνικές εκλογές: η επανεκλογή είναι πολύ πιθανότερη εάν κάποιος βρίσκεται μέχρι τέλους σε θέση εξουσίας και είναι επίσης ευκολότερη (συνήθως) για όσους κατεβαίνουν στις εκλογές κάτω από την ομπρέλα ενός μεγάλου κόμματος.

06/01/2019

Ανένδοτος ο Καμμένος, σε αναζήτηση πλειοψηφίας η κυβέρνηση

Η ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις

Huffpost GR

Σε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων οδηγείται η χώρα. Με δεδομένη την αλλαγή του Συντάγματος και της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το κομβικό γεγονός που ενδεχομένως να πυροδοτήσει τις εξελίξεις, που θα φτάσουν ίσως και στην αλλαγή της πολιτικής πλειοψηφίας, είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων την Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ολοκληρώσει την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την παρούσα Βουλή, ανεξαρτήτως της πλειοψηφίας που θα την στηρίξει, καθώς για εκείνον προέχει το ζήτημα της πολιτικής αξιοπιστίας.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε tweet του κάνει λόγο για «αποστασία». Αφορμή για το σχόλιο φαίνεται να είναι συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στο ραδιόφωνο 247 στους 88,6 όπου είπε ότι ο υπουργός Άμυνας έπαψε να απειλεί με πτώση της κυβέρνησης όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον παρακολουθούσαν οι βουλευτές του κόμματός του. Η απάντηση του Π. Καμμένου ήταν η σύγκληση της ΚΟ για να δεσμεύσει τους βουλευτές του και η ανάρτηση «Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ. ΕΜΕΙΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟ». Ο «ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης» φέρεται να είναι ο Ν. Κοτζιάς. Και ο «ανένδοτος» του Π., Καμμένου προφανώς δεν θα γίνει από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης…

Έτσι κι αλλιώς Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος έχουν συζητήσει πολλές φορές το κυβερνητικό μέλλον με προοπτική την συμφωνία των Πρεσπών και έχει ωριμάσει η ιδέα ότι ο Π. Καμμένος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Μένει να συμφωνηθεί το πότε, το πώς και το πόσοι από τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα τον ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλ. Τσίπρας θα ήθελε να ψηφίσει η Βουλή την συμφωνία των Πρεσπών τον Μάρτιο. Αυτό διαβεβαιώνουν όλες οι πηγές του Μαξίμου σημειώνοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας θέλει να ολοκληρώσει το θετικό πακέτο κυβερνητικών μέτρων ψηφίζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, τις 120 δόσεις, την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα δύο πρώτα θα ψηφιστούν τον Γενάρη, αλλά τα άλλα δύο θα πρέπει να πάνε προς τα τέλη του Φλεβάρη.

Από την άλλη πλευρά κορυφαία στελέχη έχουν επισημάνει στον πρωθυπουργό ότι θα χρειαστεί και ένας πολιτικός χρόνος για την ανασυγκρότηση και του κόμματος και της κυβέρνησης, επομένως πρέπει να επιταχύνει την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και την απομάκρυνση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να σχηματίσουν «δύο πλειοψηφίες», μία για τις Πρέσπες και μία για τη νέα πολιτική πλειοψηφία που θα συνεχίσει την κυβερνητική πορεία.

Για τις Πρέσπες ο Αλ. Τσίπρας δεν πρόκειται να μπει σε λογικές διαπραγμάτευσης με κανέναν. Ούτε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να μιλήσει στη Βουλή και να ζητήσει από όλους να πάρουν καθαρή θέση, χωρίς όρους και μυστικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για την επόμενη ημέρα. Το μήνυμα αυτό αφορά πρωτίστως το Ποτάμι και την ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που θελήσουν να συνδέσουν την ψήφο τους στο Μακεδονικό με την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα.

Από εκεί και πέρα τα σενάρια αφορούν και την ΝΔ που μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής. Διότι είναι άλλη η «απάντηση» αν η πρόταση μομφής κατατεθεί μόλις εισέλθει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή για να κυρωθεί, και άλλη αν κατατεθεί μετά την κύρωση της συμφωνίας ή μετά την ψήφιση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Πάντως στο Μαξίμουν εκτιμούν ότι ακόμη και αν αποχωρήσει από την πλειοψηφία ο Π. Καμμένος, υπάρχουν οι 151 βουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση, αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής ο Αλ. Τσίπρας δεν θα την μετατρέψει σε πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης. Το μήνυμα του Μαξίμου στον Κ. Μητσοτάκη είναι: αν έχεις 151, έλα.

Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2019

Λύση Σκοπιανού με Αρχαιολογία και Εθνολογία


Το δήθεν δύσκολο «Σκοπιανό» πρόβλημα, το λύνουν οι ελληνικές επιγραφές και οι Μακεδόνες Ολυμπιονίκες όπως το σπαθί  του Μεγαλέξανδρου τον γόρδιο δεσμό.

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

Φωτο: Ο Μέγας Αλέξανδρος επιτίθεται κατά των Περσών!
Χρόνια τώρα, την χώρα μας ταλανίζει η απαράδεκτη στάση των Σκοπιανών, να παρουσιάζονται ως Μακεδόνες, χωρίς να έχουν  σχέση με τους Αρχαίους Μακεδόνες που ήταν Έλληνες. Eίναι απόγονοι Σλάβων που ήρθαν στην γύρω περιοχή τον 6ο αιώνα μ.Χ. χίλια χρόνια μετά τον Φίλιππο και τον Μεγαλέξανδρο και τα τελευταία εκατό χρόνια (1903-1912) παριστάνουν τους «Μακεδόνες» όπως και μετά (1946-49) επί Στάλιν και Τίτο και σήμερα με την στήριξη μεγάλων δυνάμεων. Και θα αναφέρω το λεχθέν ενός 90χρονου Μακεδόνα από την Φλώρινα: «Το άλυτο πρόβλημα με τους Σκοπιανούς, μόνο ο Μεγαλέξανδρος θα μπορούσε να το λύσει, όπως έλυσε με το σπαθί του τον γόρδιο δεσμό. Και σήμερα το σπαθί που μπορεί να λύσει το πρόβλημα είναι, η Ιστορία, η Εθνολογία, η γλώσσα,  οι Αρχαίοι  Ολυμπιακοί Αγώνες και η αρχαιολογία της Μακεδονίας με τις αρχαιότητες που έχουν ελληνική γραφή και όχι σλαβική. Έχουν κάτι από αυτά οι Σλαβοσκοπιανοί;»
Φωτο: Ο ολυμπιονίκης βασιλιάς των Μακεδόνων Φίλιππος
Και έχει απόλυτο δίκαιο. Έχουν καμία σχέση οι βορειογείτονες Σλάβοι με τους Μακεδόνες, στο όμαιμο, το ομόγλωσσο και το ομόθρησκο, τα χαρακτηριστικά που έχουν οι λαοί που συνθέτουν ένα Έθνος; Η αρχαία Μακεδονία, το ελληνικότατο φύλο των Μακεδόνων, δεν εμφανίστηκε ξαφνικά τον 7ο αιώνα π. Χ. με την ίδρυση του Βασιλείου των  Μακεδόνων, αλλά πάρα πολλά χρόνια πριν, που αγνοείται από πολλούς.
Οι Μακεδόνες υπήρξαν από τα σπουδαιότερα αρχαιοελληνικά φύλα, που με τις κατακτήσεις τους τον 4ο π.Χ. αιώνα, διέδωσαν στους λαούς της Ανατολής τον ελληνικό πολιτισμό. Και το μαρτυρούν αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης, ο Στράβων, ο Διόδωρος ο Σικελιώτης και ο ποιητής Ησίοδος,  που επιβεβαιώνουν περίτρανα την  καταγωγή των Μακεδόνων ως ενός αδιαμφισβήτητα ελληνικού φύλου.
Ο Ηρόδοτος και ο Πίνδαρος αναφέρουν ότι οι Μακεδνοί ήταν ένα από τα προγονικά φύλα των Δωριέων, που στη Δωρίδα θα συγχωνευθούν με άλλο δωρικό φύλο και θα σχηματίσουν τους ιστορικούς Δωριείς που πραγματοποίησαν  την ιστορική κάθοδο των Δωριέων και των Ηρακλειδών το 1100 π.Χ. Στα δωρικά φύλα ανήκαν και οι Σπαρτιάτες. Η πληθώρα των νομισμάτων πάνω στα οποία αναγράφονται τα ονόματα των μακεδόνων βασιλέων, στην ελληνική και φυσικά όχι στην σλαβική.
Φωτο: Νόμισμα του Φιλίππου
Φωτο: Νόμισμα Μακεδόνων
Φωτο: Επιγραφή μνημείου
Καλούνται οι Ζάεφ, Γκρούεφσκυ, Ντιμιτρώφ, κ.α. να μας πουν, σε τι γλώσσα είναι γραμμένα τα ονόματα του Φιλίππου και του Αλέξανδρου στα αρχαία νομίσματα και η επιγραφή στο μνημείο
Αν ανατρέξουμε στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητος, οι πάντες γνωρίζουν, ότι στους αγώνες ελάμβαναν μέρος μόνον οι Έλληνες το γένος και ουχί βάρβαροι. Ανέτρεξα στην ολυμπιακή ιστορία και βρήκα Μακεδόνες ολυμπιονίκες,  ιδού:
1) Αλέξανδρος Α΄ Βασιλεύς της Μακεδονίας,  ολυμπιονίκης στο δρόμο Σταδίου, στην 80η Ολυμπιάδα, το 460 π.Χ
2) Αρχέλαος Περδίκας, βασιλιάς της Μακεδονίας, στο αγώνισμα των τεθρίππων στην 93η Ολυμπιάδα το 408 π.Χ.
3) Φίλιππος Βασιλιάς της  Μακεδονίας, αναδείχθηκε τρεις φορές Ολυμπιονίκης. Στην 106η Ολυμπιάδα, το 356 π.Χ. έτρεξε με το άλογό του, στην 107η Ολυμπιάδα, το 352 π.Χ. με τα τέθριππά του, στην 108η Ολυμπιάδα, το 348 π.Χ., στη συνωρίδα.
4) Αντίγονος, Μακεδονία,  δυο φορές ολυμπιονίκης στο Στάδιο, στην 122η Ολυμπιάδα, το  292 π.Χ. και στην 123η Ολυμπιάδα το 288 π.Χ.
5) Σέλευκος, Μακεδονία, ολυμπιονίκης στο Στάδιο  στην 128η Ολυμπιάδα το 268 π.Χ.
6) Σιμύλος, Νεάπολις Μακεδονίας, ολυμπιονίκης στο Στάδιο  στην 133η Ολυμπιάδα το 248 π. Χ.
7) Κλίτων  ο Μακεδών Ολυμπιονίκης στο Στάδιο στην 113η Ολυμπιάδα, το 328 π.Χ.
8) Δαμασίας ο Αμφιλοχίτης  ολυμπιονίκης στο Στάδιο στην 115η Ολυμπιάδα, το 320 π.Χ.
9) Λάμπου ο Φιλίσσιος αναδείχθηκε  ολυμπιονίκης τεθρίππων στην 119η Ολυμπιάδα, το 304 π.Χ.   (υπάρχει και μια γυναίκα η Βελιστίχη).
Η πληθώρα των αποδείξεων δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η Μακεδονία ήτο και εξακολουθεί να είναι Ελληνική! Αρκεί να το αντιληφθούν οι  ψευτο-μακεντόνσκι και  κάποιοι  συμφεροντολόγοι πάτρωνες τους. Θα πρέπει επίσης  να ενθυμούνται το αμαρτωλό παρελθόν τους, ως συνεργάτες των Γερμανών Ναζί. Τότε που τους υποδέχτηκαν ως ελευθερωτές, κρατώντας τεράστιες φωτογραφίες του Χίτλερ, του βούλγαρου βασιλιά Βόρι και τον μεγάλο χάρτη της Μακεδονίας…
Αυτά, δεν τα ξέρουν, οι ένθερμοι ξένοι υποστηρικτές τους, και κυρίως οι εν Ελλάδι ψευτοπροοδευτικοί αναθεωρητές που είπαν: «μα είναι άνθρωποι, έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού… Αυτοπροσδιορίζονται Μακεδόνες!!!» Είναι τόσο αφελείς!! Είναι διεθνής πρακτική,  αυτοπροσδιορίζεσαι ως προς το θρήσκευμα, το οποίο επιλέγεις όχι ως προς την εθνικότητα. Όταν γεννιέσαι Γάλλος δεν αυτοπροσδιορίζεσαι σε Κινέζο, και όταν γεννιέσαι Σλάβος σε Μακεδόνα- Έλληνα!
*Δημοσιογράφος - Συγγραφέας
ΠΗΓΗ
1.1.19

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε λεφτά σε παιδιά για

τα κάλαντα και αυτά του τα έδωσαν πίσω γιατί «Πρόδωσε την Μακεδονία»!

Ενα περιστατικό που δείχνει την οργή των Ελλήνων Μακεδόνων για την συμφωνία παραχώρησης της Μακεδονίας στα Σκόπια από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σημειώθηκε στα Γρεβενά.
Μετά τη Θεία Λειτουργία για το νέο έτος και την κοπή της βασιλόπιτας της Ι.Μ. Γρεβενών στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας, παιδιά των κατηχητικών ομάδων του πνευματικού κέντρου της Μητρόπολης, κατά την αποχώρηση των πιστών τραγουδούσαν τα κάλαντα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.
Εξερχόμενος ο βουλευτής Γρεβενών Χρήστος Μπγιάλας, όπως και πολλοί άλλοι επίσημοι, έριξε στο κουτί- κουμπαρά των παιδιών, 5 ευρώ για την ενίσχυση τους.
Τότε ένα από τα παιδιά αντιδρώντας στη στάση του βουλευτή Γρεβενών στο θέμα της Μακεδονίας και την Συμφωνία των Πρεσπών, του επέστρεψε τα χρήματα λέγοντας του ότι δεν είναι επιθυμητά και ταυτόχρονα έδωσε το σύνθημα στα υπόλοιπα παιδιά να τραγουδήσουν το «Μακεδονία Ξακουστή»!
Οπως αναφέρει το greveniotis.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κρύψει τη αμηχανία του από τη στάση αυτή των παιδιών και το περιστατικό και λίγο αργότερα αποχώρησε λέγοντας πως... "κάποιοι τα καθοδηγούν και τα δηλητηριάζουν."
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 1.1.19

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided