Τετάρτη, Φεβρουάριος 26, 2020

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 3ος

 

 

 

 

 

 

Le Monde:

Το κλεμμένο κολοσσιαίο πιθάρι της Αμαθούντας που εκτίθεται στο Λούβρο!

 

 

 

 

 

Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019

Το κλεμμένο κολοσσιαίο πιθάρι της Αμαθούντας που εκτίθεται στο Λούβρο!


Μάρτιος 1865. Λίγο πριν το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας στην Κύπρο μία ομάδα αρχαιοκάπηλων, υπό τις οδηγίες του γάλλου αρχιτέκτονα Edmond Duthoit φόρτωναν σε ένα πλοίο το μοναδικής αξίας πιθάρι της Αμαθούντας. Έκτοτε, το κολοσσιαίο πιθάρι κοσμεί το Μουσείο του Λούβρου, θυμίζοντας την αρπαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Έλγιν. Αυτή είναι η ιστορία της κλοπής του...

Image result for πιθάρι λεμεσός
Το κολοσσιαίο πιθάρι

Δημιούργημα ίσως του 6ου αι. π.Χ., εξ ολοκλήρου, το κολοσσιαίο πιθάρι που κοσμούσε το βασίλειο της Αμαθούντας, θεωρείτο και θεωρείται ως σήμερα από τους αρχαιολόγους μοναδικό, τόσο λόγω του τρόπου κατασκευής του όσο και του μεγέθους του.

Το ύψος του είναι 1 μέτρο και 87 εκατοστά, η περιφέρειά του 3 μέτρα και 19 εκατοστά και ζυγίζει 1,4 τόνους. Έχει τέσσερα χερούλια διακοσμημένα με κεφάλι ταύρου και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε μια και μόνο μεγάλη πέτρα.

Amathus_Vase1809
Luigi Mayer, «Το κολοσσιαίο πιθάρι κοντά στη Λεμεσό της Κύπρου» (χαλκογραφία του 1809)
Το γιγαντιαίο πιθάρι είχε διακοσμητική χρήση αφού μαζί με ακόμα ένα κοσμούσαν την είσοδο του Ναού της Αφροδίτης στην ακρόπολη της Αμαθούντας. Τα κομμάτια του δεύτερου πίθου είναι ακόμα ορατά.
Amathus_Vase1865_00471
Το πιθάρι της Αμαθούντας λίγο πριν μετακινηθεί (χαλκογραφία του 1865)
Τον Μάρτιο του 1862, ο Γάλλος αρχιτέκτονας Edmond Duhmoit επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο στη Λεμεσό. Μετά την επίσκεψή του έγραψε στο ημερολόγιό του:
«Η τελευταία μας μέρα ήταν αφιερωμένη στην Αμαθούντα, το μόνο ιερό της Αφροδίτης που δεν είχαμε επισκεφθεί. Εκεί βρήκαμε δύο τεράστιους πέτρινους πίθους διαμέτρου 3.40 μέτρων. Δεν μπορούσα να υπολογίσω το ύψος γιατί ήταν θαμμένοι στο έδαφος και μόνο ένα μέτρο εξείχε, που ήταν καλυμμένο με παραστάσεις. Αν καταφέρω να τους βγάλω από εκεί και να τους μεταφέρω στη θάλασσα, θα είναι το μεγαλύτερό μου επίτευγμα. Θα αρχίσω να μελετώ τους τρόπους και τους μηχανισμούς που χρειάζονται για να πετύχει κάτι τέτοιο και να μεταφερθούν. Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη εντύπωση στο Λούβρο παρόλο που οι υπεύθυνοι εκεί δεν έχουν ποτέ ασχοληθεί με ανασκαφές, μάλλον τις απεχθάνονται και δημιουργούν δυσκολίες, αλλά θα έχουμε μαζέψει αρκετά για να γεμίσουμε μια μεγάλη αίθουσα».
Image result for πιθάρι λεμεσός λούβρο
Τρία χρόνια αργότερα ο Γάλλος αρχιτέκτονας τα είχε καταφέρει. Αφού εξασφάλισε σχετική «άδεια» από τις οθωμανικές αρχές ξεκίνησε τη διαδικασία μεταφοράς του στη Γαλλία. Χρειάστηκαν δεκαέξι ημέρες για να μετακινηθεί το γιγαντιαίο πιθάρι και μία γαλλική κυβερνητική φρεγάτα για να μεταφερθεί στη Γαλλία. Έκτοτε, κοσμεί το Μουσείο του Λούβρου.

πηγή: Κυπριακός Χρονογράφος
mythiki-anazitisi

 

 

 

29.3.19

Ο Άγιος Σισώης Προσκυνάει Την Σωρό Του Μεγάλου Αλεξάνδρου (4ος Αιώνας Μ.Χ.)

.
«Ορών ο μέγας εν ασκηταίς Σισώης ατάφου του βασιλέως Ελλήνων Αλεξάνδρου το σώμα του πάλαι λάμψαντος εν δόξη, φρίττει και το άστατον του καιρού και της δόξης τούτων προσκαίρων λυπηθείς, ιδού κλαίει, άι, άι, θάνατε τις δύναται φυγείν σε»;
Ο άγιος Σισώης αγιογραφείται ως γέροντας εμπρός στον ανοιχτό τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αντικρύζει τα οστά του Μακεδόνα βασιλιά και κλαίει. Συλλογίζεται τη ματαιότητα της ζωής και το αναπόφευκτο του θανάτου. Η αγιογραφία αποδίδεται στον Γεώργιο Φράγκο (1556).
Το 1783, στη Μονή Ξηροποτάμου στο Άγιον Όρος στην εικόνα του αγίου Σισώη, δίπλα από τον ανοιχτό τάφο υπάρχει η επιγραφή: «Ορών έφριξα βασιλέα τον μέγαν. Πώς σκωλήκων γέγονε βρώμα δυσώδες;»
Ο όσιος Σισώης έζησε τον 4ο αιώνα στη Θηβαΐδα της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την παράδοση, επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Μακεδόνα στρατηλάτη που ήταν στην περιοχή και βρέθηκε μπροστά στα οστά του.Ο βίος του οσίου γίνεται ευρύτερα γνωστός τον 14ο αιώνα, ενώ οι πρώτες εικονογραφικές μαρτυρίες για τη ζωή του εντοπίζονται στον 16ο αιώνα. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα του είναι αυτή όπου βρίσκεται στη Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων.

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 29.3.19

 

 

 

 

 

 

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019

Σαν σήμερα το 1930 οι Τούρκοι δίνουν στην Κωνσταντινούπολη το όνομα «Ιστανμπούλ»

Στις 28 Μαρτίου 1930 οι μογγόλοι αποφασίζουν οτι η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε... Ιστανμπούλ και Άνκαρα. Και δυστυχώς βρίσκονται και σήμερα πολλοί ελληνόφωνοι που τολμάνε να λένε την Πόλη ΜΑΣ με την τουρκική ονομασία!!!
Η πόλη ονομαζόταν από την ίδρυσή της το 658/7 π.Χ. έως και το 330 μ.Χ. Βυζάντιο. Το 196 μ.Χ και για σύντομο χρονικό διάστημα, έλαβε επίσης την ονομασία Augusta Antonina από τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο, προς τιμή του γιου του Αντωνίου. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄, στα εγκαίνιά της το 330, την μετονόμασε Nova Roma (ελλ. Νέα Ρώμη), όνομα που όμως δεν επικράτησε, καθώς η πόλη έγινε γρήγορα γνωστή ως Κωνσταντινούπολη (=πόλη του Κωνσταντίνου), από το όνομα του ιδρυτή της.
Όπως παραδίδει ο ιστορικός Σωκράτης, στην Εκκλησιαστική Ιστορία, η ονομασία Νέα Ρώμη κατοχυρώθηκε δια νόμου και φαίνεται πως απηχούσε ένα ρητορικό παραλληλισμό μεταξύ Ρώμης και Κωνσταντινούπολης. Άλλες ονομασίες που της αποδόθηκαν είναι «Βασιλεύουσα», «Βασιλίς των πόλεων», «Μεγαλόπολις» και «Επτάλοφος», ενώ αναφορά γίνεται και στο όνομα «Ανθούσα» [Florentia]. Κωνσταντινούπολη ηταν η επίσημη ονομασία μέχρι το 1923. Σημερα σε ολο τον κοσμο ονομαζεται Istanbul.
Η διεθνής ονομασία της πόλης σήμερα είναι Ιστάνμπουλ, όπως μετονομάστηκε επίσημα από την Τουρκική Δημοκρατία στις 28 Μαρτίου του 1930. Η ετυμολογία του όρου δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Περισσότερο αποδεκτή είναι η άποψη πως προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «εις την πόλη». Θεωρείται εξάλλου πιθανό πως με δεδομένα τη σπουδαιότητα και το μέγεθός της, οι κάτοικοί της την αποκαλούσαν απλά «Πόλη», όπως αποκαλείται συχνά μέχρι σήμερα από τους
Έλληνες. Η ονομασία Ιστάνμπουλ, μαζί με τις παραλλαγές Ιστινμπόλ [Istinbol] ή Ιστανμπόλ [Istanbol] χρησιμοποιήθηκαν κατά την περίοδο του σουλτανάτου των Σελτζούκων, καθώς και κατά την πρώιμη οθωμανική περίοδο, ενώ η προφορά της ονομασίας ως εις την πόλη [Istinboli] πιστοποιείται σύμφωνα με πηγές από τα τέλη του 14ου αιώνα. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο όρος Ισταμπούλ πηγάζει από τη λέξη Ισλαμπούλ [Islambul], δηλαδή πόλη του Ισλάμ, αν και αυτή η υπόθεση φαίνεται να προσκρούει στο γεγονός της χρήσης του ονόματος πριν ακόμα γίνει πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Το ελαφρά παραλλαγμένο όνομα Ισλαμπόλ [Islam-bol], που μεταφράζεται ως «εκεί που το Ισλάμ αφθονεί», φαίνεται πως δόθηκε στην πόλη από τον Μωάμεθ Β’ και συναντάται σε έγγραφα του 15ου αιώνα, καθώς και σε φιρμάνι του 1760/1 — που τελικά δεν εφαρμόστηκε — σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί επίσημο όνομα της πόλης. Η ονομασία Κωνσταντινούπολη [οθ. τουρκ. قسطنطينيه, Konstantiniyye] βρισκόταν σε παράλληλη χρήση, κυρίως σε επίσημα οθωμανικά έγγραφα, λογοτεχνικά έργα, αλλά και νομισματικές κοπές.
Ήταν σε χρήση περισσότερο σε κύκλους λογίων, ενώ στην καθημερινή επικοινωνία κυριαρχούσαν διάφορες παραλλαγές της ονομασίας Ιστανμπούλ. Υπάρχει μάλιστα και αμερικανικό τραγούδι που είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, σχετικό με τη διαμάχη, το «Istambul-Constantinopolis».
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 5:32 π.μ.

 

 

 

 

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019

Ούτε τουρκική

– ούτε Ρωσική

-ούτε φραγκολεβαντίνικη. η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μόνο ΟΡΘΟΔΟΞΗ και Ελληνική.

Το θέμα έκλεισε στον Ουρανό.


Φώτο από https://www.iefimerida.gr/

Να μην κουράζουμε, το θέμα έκλεισε ήδη ,απλώς το φέρνουν στην επικαιρότητα διότι εγγύς ο καιρός των μεγάλων γεγονότων στα ΣΤΕΝΑ και την Κωνσταντινούπολη.

Όποιος δεν θωρεί να πάει να κοιταχτεί.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Πριν τέσσερα χρόνια που έδειξε τις προθέσεις του ο σουλτάνος να μαγαρίζει τον παγκόσμιο πολιτισμικό πνευματικό τέμενος της Ορθοδοξίας, αρθρογραφίσαμε :

« μην τολμήσεις, γιατί θα ανοίξεις το καπάκι των γεωπολιτικών εξελίξεων και θα βγουν όλα τα ιστορικά φαντάσματα»

Όμως το άνοιξε και τώρα τον κυνηγούν οι ερινύες και οι ψυχές των από αιώνων σφαγιασθέντων Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών και των άλλων.

Όσο για τα γεγονότα τόσο τρέχουν που κανείς δεν τα φτάνει.

Χάθηκαν οι ισορροπίες και μαζί το μυαλό των ανθρώπων. « Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύο φορές μέσα στις τελευταίες ημέρες, απευθυνόμενος στο εκλογικό του ακροατήριο, τους έταξε ότι θα μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

«Ρωτούν “θα πληρώνουμε ακόμη εισιτήριο για την Αγιά Σοφιά;”. Οχι, θα κάνουμε δωρεάν την είσοδο, και όχι μόνο αυτό. Μετά τις εκλογές θα της δώσουμε το πραγματικό της όνομα. Τι σημαίνει αυτό; Θα δώσουμε στην Αγιά Σοφιά τον τίτλο τζαμιού, από μουσείο».

Και διεμήνυσε ότι η Πόλη δεν θα ξαναγίνει ποτέ Κωνσταντινούπολη: «Η Κωνσταντινούπολη δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι “Ισλάμ μπολ” (άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό».

https://www.iefimerida.gr/news/487954/freno-tis-unesco-ston-erntogan-prepei-na-mas-rotiseis-gia-na-kaneis-tin-agia-sofia-tzami

Αντιδρά η UNESCO και μέσω του ρωσικού Sputnik διαμηνύει:

« Συγκεκριμένα, πηγή της UNESCO μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι μια τέτοια απόφαση περί μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO και να εγκριθεί, για να προχωρήσει.

«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», είπε. «Εφόσον μία χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και θέλει να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή». Και πρόσθεσε: «Η UNESCO κάνει προετοιμασίες για το έργο της επιτροπής, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει επ’ ουδενί τις αποφάσεις της».

https://www.iefimerida.gr/news/487954/freno-tis-unesco-ston-erntogan-prepei-na-mas-rotiseis-gia-na-kaneis-tin-agia-sofia-tzami

Τελικά όταν τόσα χρόνια γράφαμε ότι η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ θα είναι το σημείο αναφοράς των παγκόσμιων εξελίξεων, η αρχή και το τέλος όλων των γεωπολιτικών λεωφόρων , πολλοί εσήκωναν τις πλάτες και χαμογελούσαν.

Αναρτήσαμε στα ΜΜΕ το γεγονός πριν χρόνια ότι ο προαύλειος χώρος της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑ από το 2015 μοσχομυρίζει θυμίαμα τα βράδια που γίνεται αντιληπτό σε πολλούς. Ένδειξη ότι οι ημέρες πλησίασαν και ο Ουρανός άνοιξε τις νέες σελίδες της ιστορίας για την Ρωμιοσύνη.

« η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ θα λειτουργηθεί Ορθόδοξα , θα βρεθεί και η μυστική Πύλη» έλεγε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ, όπως και τόσοι Πατέρες μας.

Μπορεί οι τούρκοι να παίζουν παιχνίδια και να έχουν καημούς ή ψύχωση, αλλά το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ δρομολογήθηκε γιαυτό και τόση αγωνία στα λεγόμενα τους.

ΣΤΩΜΕΝ καλώς αδελφοί

Η κατάφωρα αδικημένη από όλους πατρίδα μας θα σταθεί στο βάθρο του πνευματικού νικητή.

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ από μόνη της παράγει ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και ΗΘΟΣ για αυτό έρχονται και τα υπόλοιπα πολύ σύντομα.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

triklopodia

 

 

 

 

Ο πόλεμος των «Ουρανίων αλόγων»

27/03/2019

Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε μεταφέρει τον ελληνικό πολιτισμό στις εσχατιές της Ασίας. Στην κοιλάδα της Φεργκάνα, στο σημερινό Τατζικιστάν, είχε ιδρύσει την Αλεξάνδρεια Εσχάτη, στον ποταμό Ιαξάρτη (σημερινό Σιρ Νταριά) την οποία αποίκησε με Έλληνες.

Οι εκεί Έλληνες και ντόπιοι τελούσαν υπό το ελληνιστικό βασίλειο της Βακτρίας μέχρι το 160 π.Χ. περίπου, όταν βαρβαρικά φυλές κατέκτησαν τη γύρω περιοχή και τους απομόνωσαν. Οι Έλληνες τον 3ο αι. π.Χ. είχαν εκστρατεύσει μέχρι το κινεζικό Τουρκμενιστάν και την περιοχή του Γιουνάν. Το βασίλειο των Ελλήνων και των απογόνων τους στη Φεργκάνα ήταν γνωστό στους Κινέζους ως Νταγιουάν που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «μεγάλοι Ίωνες», δηλαδή Έλληνες.

Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας Εσχάτης (σημερινή Χουζάντ) διατηρούσαν σχέσεις με την Κίνα και στην περίοδο της αυτοκρατορίας των Χαν. Σύμφωνα με Κινέζο περιηγητή που είχε μεταβεί στο βασίλειο περί το 130 π.Χ. η χώρα των Νταγιουάν είχε πρωτεύουσα την Αλεξάνδρεια Εσχάτη, υψηλό πολιτισμό και στρατό 60.000 ανδρών.

Ο πόλεμος

Η σύγκρουση μεταξύ της Κίνας των Χαν (202 π.Χ. – 9 μ.Χ. & 25 μ.Χ. – 220 μ.Χ.) και του ελληνιστικού βασιλείου, σύμφωνα με την κινεζική παράδοση, προκλήθηκε από τη άρνηση των Ελλήνων να πουλήσουν στους Κινέζους πολεμικούς ίππους που διέθεταν για τις ανάγκες του στρατού του Κινέζου αυτοκράτορα.

Αυτό θεωρήθηκε μεγάλη προσβολή και ο αυτοκράτορας Γου διέταξε τον στρατηγό του Λι Γκουάνγκ Λι να εκστρατεύσει κατά των αλαζόνων Νταγιουάν, διαθέτοντάς του 6.000 ιππείς και 20.000 πεζούς στρατολογημένους από τα κατακάθια της κινεζικής κοινωνίας.

Το 104 π.Χ. η κινεζική στρατιά ξεκίνησε. Οι Κινέζοι ήταν υποχρεωμένοι να διασχίσουν το Σινγιάνγκ και την έρημο Τακλαμακάν υπολογίζοντας ότι θα προμηθεύονταν τα αναγκαία από τους τοπικούς φυλάρχους στις εκεί οάσεις. Ωστόσο οι τελευταίοι αποδείχθηκαν απρόθυμοι και οι Κινέζοι χρειάστηκε αρκετές φορές να πολεμήσουν, να κάψουν και να λεηλατήσουν.

Συνεχίζοντας την επίπονη πορεία τους οι Κινέζοι έφτασαν στα σύνορα των Νταγιουάν αλλά μέχρι τότε ο στρατός τους είχε υποστεί τρομακτική φθορά. Σαν να μην έφτανε αυτό οι Κινέζοι ηττήθηκαν κατά κράτος στη μάχη του Γιουκτσένγκ και κακήν – κακώς υποχώρησαν. Η κινεζική στρατιά καταστράφηκε ολοσχερώς.

Παρόλα αυτά ο αυτοκράτορας δεν απογοητεύτηκε. Το 102 π.Χ. συγκρότησε μια τεράστια στρατιά 60.000 πεζών και 30.000 ιππέων την οποία ακολουθούσαν 100.000 βοοειδή και 20.000 υποζύγια. Οι Κινέζοι, υπό τον στρατηγό Λι και πάλι, ακολούθησαν το ίδιο δρομολόγιο, αλλά αυτή τη φορά η ισχύς των δυνάμεών τους δεν άφηνε περιθώρια στους φυλάρχους. Έτσι πέρασαν χωρίς σοβαρά προβλήματα από το Σινγιάνγκ και την έρημο.

Η τεράστια κινεζική στρατιά έφτασε στην Αλεξάνδρεια Εσχάτη που οι Κινέζοι αποκαλούσαν Ερσί και την πολιόρκησαν. Οι αμυνόμενοι επιχείρησαν έξοδο αλλά αποκρούστηκαν. Η πολιορκία δεν εξελισσόταν ευχάριστα για τους Κινέζους, μέχρι που κατάφεραν να κόψουν την τροφοδοσία της πόλης με νερό.

Παρόλα αυτά μόνο ύστερα από 40 ημέρες άγριων τειχομαχιών οι Κινέζοι κατάφεραν να προκαλέσουν ρήγμα στο εξωτερικό τείχος και να εισέλθουν σε τμήμα της πόλης. Υποχωρώντας στο εσωτερικό τείχος μερίδα ευγενών ζήτησε συνθηκολόγηση υπό όρους.

Οι Κινέζοι, εξαντλημένοι και οι ίδιοι δέχτηκαν ζητώντας όμως το κεφάλι του βασιλιά της πόλης που στα κινεζικά κείμενα αναφέρεται ως Γουγκουά το οποίο οι προδότες ευγενείς του το παρέδωσαν. Επίσης ζήτησε την παράδοση 3.000 πολεμικών ίππων.

Αποχωρώντας, χωρίς να έχει εκπορθήσει την πόλη, ο Κινέζος στρατηγός Λι Γκουάνγκ Λι ενθρόνισε έναν εκ των ευγενών τους βασιλείου, τον αποκαλούμενο στα κινεζικά κείμενα Μικάι και αποχώρησε.

Από τους 90.000 άνδρες τους όμως μόνο 11.000 επέστρεψαν λόγω της φθοράς κατά την πολιορκία κυρίως, αφού στη δεύτερη εκστρατεία τους οι Κινέζοι είχαν μαζί τους τρόφιμα, τρόφιμα τους δόθηκαν και από τους Νταγιουάν, μετά την συνθήκη και δεν παρενοχλήθηκαν από τοπικούς φυλάρχους παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Ωστόσο η κινεζική εκστρατεία απέτυχε ουσιαστικά. Το 101 π.Χ. οι ευγενείς Νταγιουάν σκότωσαν τον βασιλιά Μικάι που θεωρήθηκε μαριονέτα των Κινέζων και ανέβασαν στο θρόνο τον αδερφό του νεκρού βασιλιά Γουγκουά. Οι Κινέζοι δεν αντέδρασαν και περιοριστήκαν να αποκαταστήσουν τις εμπορικές και διπλωματικές τους σχέσεις με το βασίλειο του Νταγιουάν. Ο πόλεμος των «ουράνιων αλόγων» έληξε με στρατηγική ήττα των Κινέζων.

ΠΗΓΗ

 

 

 

 

26.3.19

100 χρόνια από τη Γενοκτονία

– Άγνωστες πτυχές του εγκλήματος


Ο Μουσταφά Κεμάλ και ο Νουρετίν πασάς.

Δύο από τους κορυφαίους υπεύθυνους του εγκλήματος της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

του Σάββα Καλεντερίδη

Συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ, με βίζα που πήρε για τον εαυτό του και για τους συντρόφους του αξιωματικούς από τον Άγγλο στρατιωτικό επίτροπο που ήταν εγκατεστημένος στην Κωνσταντινούπολη, απέπλευσε με πλοιάριο από την Βασιλεύουσα για να αποβιβαστεί τις 19 Μαΐου στην μαρτυρική Αμισό και να αρχίσει από κει η τελευταία και πιο άγρια φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Και την ονομάζουμε «μαρτυρική», γιατί η Αμισός και η περιφέρειά της αποτέλεσε το επίκεντρο των σφαγών των Ελλήνων από τους Τούρκους ατάκτους και από τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς των Νεότουρκων ήδη από το 1914.

Όμως πριν προχωρήσουμε σε ένα εν πολλοίς άγνωστο θέμα, απλώς να σημειώσουμε και να υπογραμμίσουμε ότι οι Άγγλοι που έδωσαν βίζα στον Μουσταφά Κεμάλ να αποβιβαστεί με ένα στρατιωτικό απόσπασμα στην Αμισό, είναι οι ίδιοι Άγγλοι που λίγες μέρες πριν άναβαν το «πράσινο» φως στην Ελλάδα να αποβιβάσει στρατό στη Σμύρνη, την παρουσία του οποίου επικαλέστηκε ο Κεμάλ ως άλλοθι για να ξεκινήσει τον «απελευθερωτικό αγώνα» και να ζήσουμε όλα όσα ζήσαμε με την Μικρασιατική Καταστροφή και τον Ξεριζωμό.

Το παιχνίδι που παίχτηκε στη Μικρά Ασία από τους Άγγλους θυμίζει μια τουρκική παροιμία η οποία λέει «tavşana kaç, tazıya tut», που σημαίνει «λέει στο λαγό “φύγε” και στο λαγωνικό “πιάσ’ τον”»!

Και επειδή υπάρχει άλλη μια απάτη με τον Κεμάλ και τους κεμαλιστές, ήλθε η ώρα να την ξεσκεπάσουμε.

Διατείνονται ότι έκαναν αντιιμπεριαλιστικό αγώνα εναντίον των χωρών που είχαν καταλάβει την Ανατολία μετά την ήττα των Νεότουρκων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δηλαδή εναντίον της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, που αποβιβάστηκε στη Σμύρνη κατόπιν της στήριξης της Αγγλίας.

Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μουσταφά Κεμάλ συνεργάστηκε με τους Σοβιετικούς, τους Άγγλους, τους Γάλλους και τους Ιταλούς, δεν έριξε ούτε μία σφαίρα εναντίον τους, και εξασφάλισε τη στήριξη όλων των παραπάνω για να στραφεί εναντίον των «πραγματικών εχθρών».

Με τον τρόπο αυτόν κατόρθωσε να προετοιμαστεί κατάλληλα, να εξοπλιστεί με την βοήθεια όλων των συμμάχων του, και στη συνέχεια να πολεμήσει μόνο εναντίον των Ελλήνων και όσων Αρμενίων είχαν απομείνει από τη Γενοκτονία του 1915, ολοκληρώνοντας τη «μεγάλη αποστολή» που παρέλαβε από τους Νεότουρκους, που ήταν η «εκκαθάριση» της Ανατολίας από Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους.

Ένα μεγάλο ψέμα λοιπόν η αριστεροσύνη και ο αντιιμπεριαλισμός του Μουσταφά Κεμάλ και των ομοϊδεατών του, που τα επικαλούνται με κομπορρημοσύνη μέχρι σήμερα.

Μια συμμορία ήταν, μια ομάδα εγκληματιών που έπαιρναν δύναμη από τα εγκλήματά τους και πίστευαν στην «ανωτερότητα της τουρκικής φυλής».

Ήταν οι πρόδρομοι του Χίτλερ και των Ναζί.

Επίσης, αυτό που είναι άγνωστο στους περισσότερους μελετητές του Ποντιακού Ζητήματος και μας το έκανε γνωστό ο Τραπεζούντιος αγωνιστής της δημοκρατίας Ταμέρ Τσιλινγκίρ, είναι ότι ο Μουσταφά Κεμάλ, επειδή διαπίστωσε το μέγεθος της αντίστασης των Ελλήνων του Πόντου στην επιχείρηση εξολόθρευσής τους, που ξεκίνησε από τους Νεότουρκους το 1914, αποφάσισε τη σύσταση μιας νέας στρατιάς, της Κεντρικής Στρατιάς (Merkez Ordusu), με έδρα την Αμάσεια, για να πνίξει στο αίμα την αντίσταση των Ποντίων.

Ιδρύθηκε με απόφαση της «Εθνοσυνέλευσης του Μεγάλου Τουρκικού Έθνους» το 1920 και διαλύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1922, μετά την ίδρυση της 1ης και της 2ης Στρατιάς και αφού είχε ήδη εξαλειφθεί η «απειλή» που συνιστούσαν οι αντάρτες του Πόντου.

Επικεφαλής της ορίστηκε ο Νουρετίν πασάς, ο οποίος κατηγορήθηκε από ορισμένους δημοκράτες βουλευτές της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τα εγκλήματα που διέπραξε εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου.

Αποφασίστηκε η παραπομπή του σε δίκη, κάτι που αποφεύχθηκε μετά από προσωπική παρέμβαση του Μουσταφά Κεμάλ, γεγονός που αποδεικνύει την ενοχή και του ιδίου στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον Νουρετίν πασά εναντίον των Ελλήνων στον Πόντο.

Στη συνέχεια όχι μόνο απαλλάχθηκε, όχι μόνο δεν παραπέμφθηκε για τα εγκλήματά του, αλλά του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του διοικητή της 1ης Στρατιάς και του νομάρχη Σμύρνης, όταν ο τουρκικός στρατός μπήκε στην πόλη, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922.

Ήταν εκείνος που αποφάσισε την πυρπόληση της πόλης και το λιντσάρισμα του μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου.

Με άλλα λόγια, αφού τον αθώωσε ο Μουσταφά Κεμάλ για τα εγκλήματά του εναντίον των Ελλήνων του Πόντου, συνέχισε τα εγκλήματά του στη Σμύρνη και την Ιωνία, εναντίον των Αρμενίων και του ελληνισμού της περιοχής.

Μελετώντας τα τουρκικά αρχεία και το έργο ερευνητών όπως ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ, διαπιστώνει κανείς ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, πολύ έργο, για να αποκαλύψουμε τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Νεότουρκοι, ο Κεμάλ και οι κεμαλικοί εναντίον των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων παρατηρείται μια κινητικότητα σε επίπεδο πνευματικών αλλά και απλών ανθρώπων γύρω από το θέμα.

Έχουμε ευθύνη να κινητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία αλλά και τη διεθνή κοινότητα γύρω από αυτό το τεράστιο θέμα.

Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, να αποκαλύψουμε τα εγκλήματα, γιατί το «θηρίο» που γεννά γενοκτονίες είναι ζωντανό στο Αφρίν, στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, στα Κατεχόμενα, στο Αιγαίο, στη Θράκη…

Και το φως της αποκάλυψης είναι το μόνο «όπλο» που μπορεί να το σκοτώσει.

Καμίαν ’κ’ έν αργός, έλεγαν οι πρόγονοί μας.

http://www.pontos-news.gr/article/191871/100-hronia-apo-ti-genoktonia

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 26.3.19

 

 

 

 

 

24/03/2019

«Scotty», ο μεγαλύτερος τυραννόσαυρος που έχει βρεθεί ποτέ

Είναι επίσης ο γηραιότερος τυραννόσαυρος που έχει ανακαλυφθεί.

«Scotty», ο μεγαλύτερος τυραννόσαυρος που έχει βρεθεί

Amanda Kelley

Παλαιοντολόγοι του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα ανακοίνωσαν πως βρέθηκε ο μεγαλύτερος Τυραννόσαυρος Rex που έχει βρεθεί ποτέ στον κόσμο- ο οποίος, παράλληλα, είναι και ο μεγαλύτερος σκελετός δεινοσαύρου που έχει βρεθεί ποτέ στον Καναδά.

Ο 13 μέτρων «Scotty» έζησε στο προϊστορικό Σασκατσεουάν πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. «Είναι ο βασιλιάς (rex) των βασιλέων» είπε ο Σκοτ Πέρσονς, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου. «Υπάρχει σημαντική ποικιλία μεγεθών μεταξύ των τυραννοσαύρων. Κάποιοι ήταν πιο ισχνοί και ψηλοί, κάποιοι πιο στιβαροί. Ο Scotty ανήκει στους στιβαρούς» σημείωσε σχετικά.

Ο δεινόσαυρος πήρε το όνομά του από το μπουκάλι ουΐσκι που άνοιξε το βράδυ της ανακάλυψής του και εκτιμάται πως είχε βάρος πάνω από 8,8 τόνους, κάτι που τον καθιστά μεγαλύτερο από όλους τους άλλους σαρκοφάγους δεινοσαύρους. Ο σκελετός είχε ανακαλυφθεί αρχικά το 1991, ωστόσο η απομάκρυνση του σκληρού αμμόλιθου όπου ήταν κλεισμένα τα κόκαλα αποδείχτηκε δύσκολη διαδικασία- και οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα κατάφεραν να μελετήσουν τον δεινόσαυρο πλήρως «συναρμολογημένο».

Επίσης, είναι και ο γηραιότερος τυραννόσαυρος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, ηλικίας γύρω στα 30 έτη, ηλικία μεγάλη για το είδος, που είχε κατά κανόνα σύντομες και βίαιες ζωές: Ενδεικτικά, οι παλαιοντολόγοι διαπίστωσαν σπασμένα πλευρά, ένα μολυσμένο σαγόνι, και κάτι που φαίνεται ότι ήταν δάγκωμα από άλλον τυραννόσαυρο στην ουρά- τραύματα από μάχες μιας μακράς ζωής.

 

 

 

 

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019

H ΕΝΔΟΞΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΚΛΕΦΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΥ Κ ΚΥΡΜΕΛΗ
Α΄   Ἡ κλεφτουργιά  δεν γεννήθηκε μόνο στη νότια   Ἑλλάδα. Το  ἀντιστασιακό πνεῦμα τῶν αἰώνιων Ἑλλήνων δεν ἦταν δυνατόν να σβήσει με τον ἡρωικό θάνατο τοῦ τελευταίου μεγάλου Ἕλληνα αὐτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. ‘Ἀμέσως  ἄναψαν οἱ ψυχές τῶν πανελλήνων. Τά ψηλά βουνά γέμισαν κλέφτες κι ἀρματωλούς πού δεν μποροῦσαν ν’ἀντέξουν το βάρβαρο ἀσιάτη κατακτητή:
Θράκη, Μακεδονία, Ἤπειρος, Θεσσαλία, Ρούμελη και Μωριᾶς γέμισαν ἀπό   ψυχές  ἀδούλωτων παληκαριῶν πού πῆραν το δρόμο  τοῦ ὑπέρ πάντων ἀγώνα :την  προστασία τῶν συνελλήνων χριστιανῶν  τοῦ κάμπου και τη συνέχιση τῆς φωτιᾶς γιά την πραγμάτωση τοῦ «ΠΟΘΟΎΜΕΝΟΥ», την ἀπελευθέρωση και ἐπανάκτηση  τῆς πρωτεύουσας τοῦ Γένους, τῆς Κωνσταντινούπολης. Ἀγώνας πολυαίωνος, σκληρός, ἀπάνθρωπος, μά και ἠρωικός και ἔνδοξος, πάντα με το ποθούμενο στην ψυχή και στα χείλη. Αὐτός ἦταν ὁ αἰώνιος πόθος ὅλων τῶν Ἑλλήνων , μικρῶν και μεγάλων, νέων και γέρων με μπροστάρηδες τους κλέφτες κι ἀρματωλούς.  Πῶς ἦταν δυνατόν ἀπό τόν ὑπέρ πάντων αὐτόν ἀγώνα να  μείνει ἐκτός  ἡ Μακεδονία με τά ψηλότερα βουνά και τά ἀπόκρυφα κρυσφύγετα, τις ἀπάτητες κορφές τοῦ Ὀλύμπου και τῆς Ὄσσας, τῶν Πιερίων και τοῦ Χολομώντα.
Σήμερα, μέρα μεγάλη πού εἶναι, δεν θ’ἀπαντήσω στις ἀνίερες κι ἀνόσιες θέσεις ἀνώτατων και μετριώτερων κυβερνητικῶν ἀξιωματούχων, δῆθεν ἱστορικῶν και μάλιστα πανεπιστημιακῶν, δημοσιογραφικῶν πληρωμένων κονδυλοφόρων, πού λερώνουν  ὀνόματα και τόπους ἱερούς και δοξασμένους(Μακεδονία-Μακεδονομάχοι), Δεν ἀξίζει κάν ἡ ἀναφορά τῶν ὀνομάτων.Θά παραθέσω, ὅσα ὀνόματα βρῆκα ψάχνοντας πρόχειρα για την τιμήν τῆς σημερινῆς ἡμέρας, ἡρώων κι ἀγωνιστῶν ταῆς ἐλευθερίας ἀπό την Ἅλωση και μετά(1453). Ἔτσι, για ν’ἀκουστοῦν και να ἠχήσουν στις συγκινημένες ψυχές τῶν συνελλήνων μου. Να ἔχουν να λέν, σε χρόνους δίσεκτους πού ἔρχονται,  μέ καύχηση πώς ὁ τόπος αὐτός, ἡ Μακεδονία μας, εἶναι-ἦταν τόπος , γῆ ἀγίων και ἡρώων, ποτισμένος ὄχι με βουλγαρκά και σκοπιανά, ἀλλά με ἄλικα και καθαρά αἵματα  Ἑλλήνων-Μακεδόνων πού οἱ ρίζες τους φτάνουν πιο πίσω κι  ἀπ’ το μέγιστο τῶν  Ἑλλήνων Ἀλέξανδρο, το Φίλιππο, ἀλλά και τους μετέπειτα ρωμιούς   Μακεδόνες αὐτοκράτορές μας, τούς προπάππους πού περιγράφω σήμερα και τά θηρία τῶν  Μακεδονικῶν Ἀγώνων, μά κι κι  ἐκείνων  πού ματαίωσαν την παράδοση τῆς Μακεδονικῆς γῆς  στούς βόρειους ἁρπαγες.
ΝΑΙ΄ θα ἀρκοῦσε-γιά μᾶς τούς Σερραίους- το ὄνομα και μόνο τοῦ Ἐμμανουήλ Παπᾶ με τη γυναίκα του Φαίδρα και τά παιδιά του Ἀθανάσιο, Νικολάο και Ἰωάννη΄  ἔγιναν ὅλοι τους, μαζί με τά ἄμετρα πλούτη τους, ὁλοκαύτωμα θυσίας στον ἀγώνα τῆς ἐθνικῆς Παλλιγενεσίας. Ὅμως θα άναφέρω τά ὅσα ὀνόματα βρῆκα που σχεδόν ὅλοι μας  ἀγνοοῦμε. Ἔτσι ὀνομαστικά με λίγα λόγια γιά τούς πολύ ξακουστούς και μεγάλους, μά και τά ὀνόματα τῶν μικρότερων, για την ἐποχή και τά χρόνια τους  ὅμως  κι αὐτούς πολύ μεγάλους. Ν΄’ἀκουστοῦν ὡς μικρό μνημόσυνο τῶν ψυχῶν , τῶν ἀγώνων και τοῦ θανάτου τους, και για μάθημα ὅλων ἡμῶν τῶν νεώτερων πού ξεχνοῦμε, κι ἄλλων, μεταξύ μας πού, φεῦ, εἰρωνεύονται.
Β΄Ἐμμανουήλ Παπᾶς(1772-1821)
Ὁ ἄρχων τῶν Σερρῶν. Γεννήθηκε στη  Δοβίστα( σήμερα Ἐμμανουήλ Παπᾶς). Στίς Σέρρες ἐπεβλήθη με την  ἐργασία του ὡς ἔμπορος και μεγαλέμπορος. Ἐπεξέτεινε τις πολλές δραστηριότητές του στή Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινού
πολη και Βιέννη με βάση πάντα τίς Σέρρες. Ἡ ψυχή του δεν αἰχμαλωτίσθηκε ἀπό  τα ἄσωστα πλούτη, μά  ἀπό την ἀμέτρητη ἀγάπη προς την Ἑλλάδα. Ὑψηλός, εὐθυτενής, μεγαλόκαρδος καί φιλάνθρωπος. Μέλος και γενικός ταμίας ταῆς Φιλλικῆς Ἑταιρείας ἀπό το 1820. Χάριν αὐτῆς τῆς παθιασμένης ἀγάπης θυσίασε την οἰκογένειά του( 12 παιδια, 9+3 κορίτσια). Ἀρχηγός τῆς ἐπανάστασης στη Χαλκιδική( Πολύγυρος-Κασσάνδρα) με τη συνεργασία μοναχῶν τοῦ Ἁγίου Ὄρους. Ἀρχικά εἶχε ἐπιτυχίες, μά το ἀποσταλέν τουρκικό σῶμα σταρτοῦ ἔσβησε την ἐπανάσταση. ὁ Παπᾶς κατέφυγε στο Ἅγ. Ὄρος και ἀπό   ἐκεῖ με πλοῖο τοῦ ἄλλου θηρίου τῆς ἐπανάστασης τοῦ Θρακιώτη καπετάν Βισβίκη( θρῦλος ἡ γυναίκα του) πορευόμενος στην Ὕδρα ἀπέθανε ἀπό καρδιακή προσβολή.
2. Γερω-Καρατάσος
Άπό μιά περίφημη-αὐτός την ἔκανε  «ἐνδοξότατη» -  οἰκογένεια τῆς Βέροιας- χωριό Ξερολίβαδο, περιοχή Δοβρᾶ( 164-1830. Η οίκογένειά του ἔγινε ἀπ’αὐτόν οίκογένεια Καρατασαίων. Ὁ Κ. ἀπό μικρή ἡλικία άναδείχθηκε ἀξεπέραστος κλέφτης με δάσκαλό του τον περίφημο τότε καπετάνιο  καπετάν Ρομφέη, πού τον πάντρεψε με την καλλονή τῆς περιοχῆς παπαδοπούλα Μαρία. Ἐπί τριάντα χρόνια ὑπῆρξε ἐπίσημος ἀρματωλικός καπετάνιος τῆς περιοχῆς Βέροιας, Ἀξιοῦ και Ναούσης. Μαζί με τους μεγάλους συμπατριῶτες του καπετανέους Ζαφειράκη και Γάτσιο κι αύτόν ὡς ἀρχηστράτηγο κήρυξαν την ἐπανάσταση στη Νάουσα τον Ἀπρίλιο 1822μ πού άπέτυχε με φοβερές για τους Ναουσαίους και ὄχι μόνο συνέπειες.  Ἔκτοτε ἐφυγε και .ελαβε μέρος σε μεγάλες  μάχες στη Στερεά, στο Πέτα, στην Αλόνησι, Τρίκερι. Νίκησε τον Ἰμπραήμ. Μετά την ἀπελευθέρωση ἔγινε χιλιάρχος και ἔζησε στη Ναύπακτο και πέθανε το 1830
Σημείωση
Μύθος και θρῦλος ἔγινε ὁ μαρτυρικός θάνατος τῆς γυναίας του Μαρίας. Τά ἀπάνθρωπα βασανιστήρια τοῦ Τούρκου τοπάρχη πού  ἔκανε το πᾶν να την παρασύρει στις ἀναίσχυντες και ταυτόχρονα αἱμοδιψεῖς ἀπαιτήσεις του. Οἱ παληκαρίσιες συνεχεῖς ἀρνήσεις της προκάλεσαν τον φρκτό θάνατό της στο κέντρο τῆς Βέροιας:
«Οἱ τζελάτηδες με γέλια-
τα βυζιά κατατρυποῦν-
καί με τέσσερα τσιγγέλια-
στο πλατάνι την κρεμοῦν».
Εἶναι ὁ μέχρι σήμερα εὐλαβῶς διατηρούμενος ὡς προσκύνημα( ἀπαίσιος πλάτανος) στο κέντρο τῆς Βέροιας
3. Καπετάν Γάτσος(1871-1839)
Ἀρματωλός τοῦ Ὀλύμπου. Συνεργάτης τοῦ Καρατάσου και Ζαφειράκη στήν ἄτυχη ἐπανάσταση τῆς Νάουσας-Τελικά κατέφυγε στη Στερά και  συνεργάστηκε πολλές φορές με τον Καραϊσκάκη. Ἐπίσης με τον Γενναῖο Κωλοκοτρώνη-διακρίθηκε ὡς ἀπό τους γενναιότερους στή μάχη στα Δερβενάκια, πολέμησε στο Τρίκερι και τις Σποράδες. Ἀναμίχθηκε στις ἐμφύλιες διενέξεις τῶν καπετανέων,  με  συμφιλιωτικές πάντα διαθέσεις. Βοήθησε τον Ι. Καποδίστρια-Άποστρατεύθηκε ὡς συνταγματάρχης και πέθανε το 1839 στην Ἀταλάντη.
4. Καπετάν Ζαφειράκης( 1772-1822)( Θεοδοσίου το ἐπώνυμο)
Γεννήθηκε στη Νάουσα, ἀπό οἰκογένεια προκρίτων. Φυλακισμένος τοῦ Αλῆ πασᾶ δραπέτευσε. Συμμετέσχε στην ἐπανάσταση τῆς Νάουσας-τότε διέθεσε ὅλη του την περιουσία(!). Το 1820  σκότωσαν τον εἰκοςἀχρονο , βασανίσαντες ἀπάνθρωπα τη γυναίκα και τους συγγενεῖς του  οἱ Τοῦρκοι
5.Λαζαῖοι- Ἀπό τις ἐπιφανέστερες οἰκογένειες κλεπτῶν τῆς Μακεδονίας.Ἀμέτρητα τά κατoρθώματά τους, ἀνδρῶν και γυναικῶν-Ἐμβληματική μορφή, ἄρχων ὄχι μόνο τῆς μεγάλης οῖκογένειας μά και γενικός ἡγέτης τοῦ Ὀλύμπου ἡταν  γνωστός ὁ Τόλιος Λάζος Ἔξαρχος. Ὑπεράξια σε ἦθος και ἀγωνιστική ψυχή, ἀληθινή σπαρτιάτισσα ἡ γυναίκα του. Μεγάλοι και πιστοί συνεργάτες τοῦ θρυλικοῦ Παπαβλαχάβα. Η οἰκογένεια τῶν Λαζαίων τραγουδήθηκε ὐπέροχα ἀπό τη δημοτνική μοῦσα για πολλές δεκαετίες. Περπάτησαν και πολέμησαν σε ὅλη την Ἑλλάδα, ἀκόμη καί  σέ θαλασσινές συμπλοκές και «ναυμαχίες». Το αἷμα τους πότισε σχεδόν ὅλα τά ἑλληνικά χώματα. Φάνηκαν ὑπεράξιοι τῆς πατρίδας .
Δεν θα μοῦ φθάσει ὁ ἐδῶ χῶρος ἀλλά κι ὁ χρόνος, ἄν θα συνέχιζα  ἔτσι  ν’ ἀπαριθμῶ τη χορεία τῶν Μακεδόνων πολεμιστῶν και ἀντιστασικῶν μας ἡρώων. Ἁπλῶς θα ἀπαριθμήσω μόνο του ἑπόμενους, για μνημόσυνό τους και γιά μνήμη και μαθημα ἡμῶν τῶν σύγχρονων, φοβισμένων να ἐπιδείξουμε το πατριωτικό μας φρόνημα
1.Καπετάν Τόσκας, ἀπό τά Γρεβενά, με ἀπογόνους το ἴδιο κλέφτες κι ἀρματωλοί
«Ἐσεῖς πουλιά τῶν Γρεβενῶν κι ἀηδόνια τοῦ Μετσόβου
ἐσεῖς καλά τον  ξέρετε τόιν Τόσκαν καπετάνιο»
Ἡ δόξα τοῦ Τόσκα κορυφώθηκε στα χρόνια ταῆς δεκαετίας τοῦ 1770
2.Καπετάν Λιάκος-δοξάσθηκε κυρίως στα χρόνια τῆς δεκαετίας 1810-συνεργασθείς με τον Παπαβλαχάβα και ΝΙκοτσάρα ἐνεντίον τοῦ Ἀλῆ παςᾶ.
«Προσύνα Λιάκο τον παςᾶ, προσκύνα το Βεζύρη
-Ὅσ΄εἶν’ο  Λιάκος ζωντανός πασᾶ δεν προσκυνάει».
3. Καπετάν Λιόλιος(1773-1860)
Γεννήθηκε στο Ξερολίβαδο Βεροίας, συμπολεμιστής τοῦ γερω-Καρατάσου. Ἔδρασε στα βουνά τῆς Πίνδου-Ὄσσας-Ὀλύμπου. Το ὄνομά του ἐνέσπειρε το φόβο στους Τουρκαλβανούς τοῦ Ἀλῆ.
4. Καπετάν Ρομφέης, ἀπό την Κετερίνη. Ἔδρασε ἀπό το 1770-1810, κορυφαῖος καπετάνιος-ἡ δράση του ἔγινε σχολή κλεφτῶν
-«Ἐγώ Τούρκους δε σκιάζομαι, κονιάρους δε φοβοῦμαι
Τρεῖς μέρες κάνει πόλεμο και πέντε μορονύχτια»
5. Καπετάν Καζαβέρνης. Ἐδρασε παληκαρίσια τη δεκαετία 1800-1810. Πολέμησε και στα δικά μας μέρη.
«Ὁ Καζαβέρνης πολεμᾶ με δυό με τρεῖς χιλιάδες
Με  Σέρρες, μ’ὅλο τον καζά και με το ἕρμο Πράβι».
6. Καπετάν Λάπας. Γεννήθηκε στο Λιτόχωρο το 1730. Ἀπό τους πιο διάσημοιυς ὀπλαρχηγούς τῆς ἐποχῆς του.
7. Καπετάν Σῦρος, Ἀπό τά Σέρβια.
Ἀρχηγός μεγάλης οἰκογένειας κλεφτῶν κι ἀρματωλῶν τῆς περιοχῆς Βέροιας. Ἡ δράση του ἀπό 1750-1760. Τά δυό του παιδιά  ἔγοναν πρωτοπαλήκαρα τοῦ Νικοτσάρα.
«Ὁ Σῦρος ἀπ’τά Σέρβια, κι ὁ Νάννος ἀπ’τη Βέροια»»
8, Τζαχεῖλες-οἰκογένεια ἐπιφανῶν  καπεταναίων περιοχῆς Ὀλύμπου-περίφημος ὁ γεροΤζαχειλας, ἀπό τους σπουδαιότερος προμάχους ταῆς Νάουσας(1821)
9. Καπετάν Ἀλεξανδρῆς.
Ὀνομαστός καπετάνιος τοῦ Ὀλύμπου, σύγχρονος τοῦ Βλαχάβα και τοῦ Νικοτσάρα Πέρα ἀπό τον Ὄλυμπο, ἔλαβε μέρος και στον καταδρομικό στολίσκο με τον Βλαχάβα, Νικοτσάρα και ἄλλους καπεταναίους στις   Σποράδες.
10.Καπετάν Μπιζιώτης
Ἀμέτρητοι οἱ ἀρματωλοί και κλέφτες τῆς οἰκογένειας αὐτῆς-ἀπόλυτοι ἐχθροί τοῦ Ἀλῆ πασᾶ
10. Καπετάν Ζιάκας, μεγάλο ὄνομα, τραγουδισμένο στα Γρεβενά-ἔδρασε κατά  τη δεκαετία 11760-1770
11 Καπετάν Νικοτσάρας, ὁ ἀετός τοῦ Ὀλύμπου Ἀπό την Ἐλασσόνα.
Ἡ δράση του στην ἀκμή της κατά τά ἔτη 1788-92-Εκανε φρούριο τον Πλαταμόνα-φόβος και τρόμος τῶν Τούρκων . Ἀγαπημένος τοῦ Βλαχάβα-ἔλαβε ἐνεργό μέρος και στις θαλάσσιες ἐπιχειρήσεις τοῦ Βλαχάβα.-γύρισε ὅλη την Ἑλλάδα πολεμώντας-πολέμησε και στα μέρη μας(Ζίχνη και ἀλλοῦ)
12. Γιωργάκης Ὀλύμπιος, ὁ γνωστός τουρκοφάγος. Γεννήθηκε στο Βλαχολίβαδο τοῦ Ὀλύμπου ἀπό γνωστή και τιμημένη οἰκογένεια κλεφτῶν κι ἀρματωλῶν-μέλος ἐνεργό της Φιλικῆς Ἑταιρείας, ἔλαβε μέρος στην ἐπανάσταση τοῦ Ὑψηλάντη στη Μολδοβλαχία(Ἰαν 1821)-Πιστός μέχρι θανάτου τοῦ Ὑψηλάντη-Αὐτοκτόνησε  για να μην τον συλλάβουν οἱ Τοῦρκοι ἀνατινάξας τό κωδονοστάσιο τῆς Μονῆς Σέκου
13. Ἰωάννης Φαρμάκης, ὁ ἀσυμβίβαστος-Καταγόταν ἀπό την περιοχή Καλαμαριᾶς θες/νίκης, πέρα ἀπό τη σημερική. Ἀξιωματικός τοῦ Ρωσικοῦ στρατοῦ  μαζί με ἄλλους ἀργότερα ἥρωες τοῦ 1821( Ἀναγνωσταρᾶ, Περραιβοῦ κ.ἄ). Συμπολέμησε με τον Ὑψηλάντη και τον Γ. Ὀλύμπιο και βασανισθείς ἀπάνθρωπα θανατώθηκε στην Κωνσταντινούπολη(1821)
Ὁ προσεκτικός ἀναγνώστης θα παρατηρήσει πώς και στον τομέα αὐτό ὑπάρχει ἡ κόκκινη γραμμή τῆς  Ἱστορικῆς συνέχειας τοῦ τόπου μας. Αὐτό πρόν γνώση κάποιων δῆθεν ἱστορικῶν.
Τελειώνω, διότι «ἐπιλήψει με ο χρόνος και ὁ χῶρος διηγούμενον» τά περί τῶν Μακεδόνων κλεφταρματωλῶν « οἵτινες  ἐγενήθησαν ἰσχυροί ἐν
πολέμω και ἔκλιναν παρεμβολάς ἀλλοτρίων(ἐχθρῶν) . Ἄς εἶναι ἐλαφρύ το χῶμα πού τους σκεπάζει κι ὁ Θεός ἄς φέρνει τά ὀνόματά τους στη μνήμη Του.    Και τη δική μας, βέβαια.
20-3-2019

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 6:19 π.μ.

 

 

 

 

 

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019

Εκατοντάδες τοποθεσίες με κατοίκηση 70.000 χρόνων, τουλάχιστον, βρέθηκαν στα Γρεβενά,

στην Μακεδονία! Νεάντερνταλ κατοικούσαν σε υψόμετρα άνω των 1.700 μέτρων!


Εκατοντάδες τοποθεσίες με κατοίκηση 70.000 χρόνων, τουλάχιστον, βρέθηκαν στα Γρεβενά, στην Μακεδονία! Νεάντερνταλ κατοικούσαν σε υψόμετρα άνω των 1.700 μέτρων!


Η ραχοκοκκαλιά της Ελλάδος, η οροσειρά της Πίνδου στην δυτική Μακεδονία έχει μερικές από τις υψηλότερες κορυφές της Ελλάδος, όπως ο Σμόλικας (2.477 μ.), ο Γκούργκουλος, και το Μπογδάνι / Μπογκντάνι (πάνω από 2.200 μ.).
Αυτή η ορεινή περιοχή κατοικείται κυρίως από βλάχους, ένα πανάρχαιο ελληνικό φύλο, που μιλά παλαιοελληνικά-πελασγικά και διασώζει πανάρχαια ελληνικά έθιμα. Με κέντρο τους την Σαμαρίνα[1], και το όρος Γκούργκουλος[2] ή Γκούργκουλου[3].Αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές που διεξάγονται στην περιοχή της Σαμαρίνας από το 2002, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οδήγησαν στην ανακάλυψη εκατοντάδων τοποθεσιών σε μεγάλα υψόμετρα (άνω των 1.700 μ.), οι περισσότερες από τις οποίες έκρυβαν πολιτισμό της Μέσης Παλαιολιθικής, δηλ. 30.000-300.000 χρόνια πριν από σήμερα! Αν και η ακριβής χρονολόγησή τους δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ραδιομετρικά είναι χρονολογημένες περίπου 70.000 χρόνια πριν από σήμερα[4]. Βρέθηκαν πολυάριθμα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων είναι αιχμές (τύπου Levalloisian), λεπίδες, ξύστρες, κλπ.Το 2010 ερευνήθηκαν οι λίθινες πρώτες ύλες, που εκμεταλλεύθηκαν οι Νεάντερνταλ κάτοικοι αυτής της περιοχής της Πίνδου, για την κατασκευή των εργαλείων τους. Βρέθηκαν διάφορα είδη χαλαζία, κοινά πετρώματα από την Φούρκα έως τον Σαμαρινιώτικο και τον Βενέτικο ποταμό…
Το πιο σημαντικό κοίτασμα ευρέθη στην «σέλα» - σελί στην Κρήτη! - που σήμερα ονομάζεται «La Greklu» (δηλ. των Γραικών), όπου υπήρχαν επίσης σημαντικές τοποθεσίες της Μουστερίας περιόδου και της Εποχής του Χαλκού! Το πέρασμα αυτό, συνδέει την Δυτική Μακεδονία με την Ήπειρο και, κατά συνέπειαν, το Ιόνιο Πέλαγος με το Αιγαίο![5] Άρα ένας δρόμος 70.000 χρόνων, τουλάχιστον, που χρησιμοποιείτο πάντα, για να μετακινηθούν και να εμπορευθούν οι άνθρωποι, μεταξύ των δύο αυτών περιοχών!
Η ανακάλυψις εκτός από όλα τα παραπάνω είναι σημαντική, διότι σήμερα δεν είναι γνωστές τέτοιες αρχαιολογικές θέσεις, σε τέτοια υψόμετρα, τουλάχιστον στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Λίγες έχουν ανακαλυφθεί στα Βαλκάνια, αλλά σε λίγο χαμηλότερα υψόμετρα (1.500 μ.) στην Θράκη, στην δυτική βουλγαρική Ροδόπη[6].

ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ: N. Ευστρατίου, P. Biagi, D. E. Angelucci και R. Nisbet «Middle Palaeolithic chert exploitation in the Pindus Mountains of western Macedonia, Greece».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] Βλ. Wace και Thompson, 1913.

[2] Υπάρχει και στην Κρήτη όρος Γκίγκιλος, που μάλιστα θεωρείται «στοιχειωμένο» με παλαιότατους θρύλους. Λέει το τοπικό παραδοσιακό τραγούδι: «Στο Γκίγκιλο με στείλανε, όπου ’ναι οι δαιμόνοι!»!

[3] Βλ. Ευστρατίου et al., 2004 και 2006.

[4] Βλ. Hughes et al. 2006 και 2007.

[5] Βλ. Hammond 1967: 11.

[6] Βλ. Ivanova, 2006.

arxeion-politismou.gr

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019

Το παλαιότερο κτίριο στον κόσμο…


Το παλαιότερο κτίριο στον κόσμο...

Το 1924, το παλαιότερο ανάκτορο στον κόσμο ανακαλύφθηκε στην πόλη Ουρ της Μεσοποταμίας. Ο Βασιλιάς της περιοχής, ο θρυλικός Μεσανιπαδάς, όπως έγραφε μια αγγλική εφημερίδα, βασίλευε τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού.


Μεσανιπαδάς

Μάλιστα, η πόλη Ουρ ήταν ο τόπος όπου έζησε ο βιβλικός Αβραάμ και πολύ μετά από αυτόν, ο Βασιλιάς της Βαβυλώνας, Ναβουχοδονόσορ.

Το όνομα του Βασιλέα Μεσανιπαδά έγινε γνωστό στους αρχαιολόγους, όταν ανακάλυψαν ένα αρχαίο νόμισμα με την επιγραφή του, ενώ το ανάκτορό του, στην πόλη Ουρ, το έφεραν στο φως Αμερικανοί αρχαιολόγοι.


Τα ερείπια της Ουρ, με το Ζιγκουράτ να διακρίνεται στο βάθος
Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, το παλαιότερο κτίριο στον κόσμο ανήκε στον μυθικό Βασιλέα της Μεσοποταμίας, τον πρώτο ηγεμόνα της πρώτης δυναστείας της Ουρ, τον Μεσανιπαδά.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 21/03/1924…


Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 21/03/1924

strangepress.gr

 

 

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019

Κοκκύμελο: Ένα δέντρο που αφού ανθίσει, γίνεται… ποντιακή λύρα


Κοκκύμελο: Ένα δέντρο που αφού ανθίσει, γίνεται… ποντιακή λύρα

(Φωτ.: gardeningknowhow.com)

Μπορεί στην Ελλάδα να το λέμε δαμασκηνιά (καθώς το δέντρο εισήχθη από τη Δαμασκό της Συρίας), στον Πόντο όμως διατήρησε το αρχαϊκό του όνομα κοκκύμελον, με την αρχαιότερη μαρτυρία να προέρχεται από τον Αρχίλοχο: «Στέφανον είχον κοκκυμήλων και μίνθης». Όπως και να έχει, μόλις η άνοιξη κάνει το ποδαρικό της, μαζί με τα άλλα δέντρα ανθίζουν και τα κοκκύμελα – για να μας δώσουν περίπου στα μέσα ή τα τέλη καλοκαιριού τον καρπό τους, και να γίνουν λίγο αργότερα… κεμεντζέδες! Αυτή θα λέγαμε χαριτολογώντας πως είναι η φυσική εξέλιξη του συγκεκριμένου δέντρου. Και αυτό γιατί;

Το κοκκύμελο θεωρείται το καταλληλότερο ξύλο για την κατασκευή της ποντιακής λύρας αφού είναι σκληρό, και βγάζει δυνατό και γλυκό ήχο.

Οι παλαιοί κατασκευαστές λύρας έλεγαν πως «ό,τι δέντρο βγάζει φρούτο, γίνεται λύρα». Έτσι, ανάμεσα στα δέντρα (κούτσουρα) που έχουν την τιμή να γίνουν ποντιακές λύρες, βρίσκονται –πέρα από το κοκκύμελο– η καρυδιά, το σφεντάμι, η κορομηλιά, η μουριά κ.ά.


Λύρες από διάφορα είδη ξύλου (φωτ.: Β. Καρυοφυλλίδης)

Ένα από τα παραδοσιακά στιχάκια που συνοδεύει τους ήχους της κεμεντζέ και μαρτυρά ότι η λύρα θέλει να γίνεται από κοκκύμελο, είναι το παρακάτω:

Η λύρα μ' έν' κοκκύμελον, το τοξάρι μ’ ιτέαν,
κι ατού σ' άσπρον το μάγλοπο σ', έχω έναν δοντέαν.

Στον Πόντο συναντάμε πολλές ποικιλίες του δέντρου. Έχουμε αγουστοκοκκύμελο, αγράμπουλο (ποικιλία Κερασούντας), αγροκοκκύμελο, ασπροκοκκύμελο, ασπροκίτρινο, βραβουλίτσα ή γραουλίτσα, γαλάδα, γοδωνίτικο, κοκκύμελο μαύρο, κουτσούπι, πικρικοκκύμελο, πλουμιστοκοκκύμελο, σκυλοκοκκύμελο, σταμπόλι ή Πολίτικο, και Σταυροκοκκύμελο.

Με πληροφορίες από την Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού, pontos-news.gr.

 

 

 

 

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019

«Όταν σφάζουν χριστιανούς δεν μιλάτε!»

Δημοφιλής βουλευτής των Εργατικών (!) επιτίθεται στα media

Η Kate Hoey (Κέιτ Χόι), μέλος του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, που εκλέγεται στο Vauxhall του Λονδίνου, υποστηρίζει σθεναρά το Brexit και χαίρει εκτιμήσεως για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στον τόπο της. Είναι ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στονJeremy Corbyn για τη στροφή του προς την ΕΕ, καθώς είναι μια μακροχρόνια ευρωσκεπτικίστρια από αριστερά άποψη.

Η Hoey έγραψε στο tweeter:

"Χριστιανοί σφαγιάστηκαν στη Νιγηρία μια χώρα της Κοινοπολιτείας! Που είναι οι αναφορές των MSM;
Ο πρόσφατος αριθμός νεκρών των Χριστιανών στη Νιγηρία έφτασε στους 120 με τη σφαγή αυτής της εβδομάδας περισσότερων από 50 από Φουλάνι μουσουλμάνους στην πολιτεία Kaduna της Νιγηρίας, σύμφωνα με την Christian Post".
Παρόλο που όλοι οι αξιοπρεπείς άνθρωποι συμφωνούν ότι η τρομοκρατική επίθεση στο τζαμί στο Christchurch, ήταν μια θηριωδία, πολλοί συμφώνησαν με την Kate Hoey που εξέθεσε τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά που χρησιμοποιούν τα mainstreamμέσα ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλον τον κόσμο.
Ένας χρήστης του Twitter σχολίασε: "Συμφωνώ απόλυτα με τηνKate. Τα MSM (mainstream media) επηρεάζονται από κάποιες φρικαλεότητες αλλά όχι από άλλες".
Ένας άλλος επίσης παρατήρησε: "Φαίνεται ότι τα ΜΜΕ μας δεν τονίζουν αυτό που όλοι βλέπουμε να συμβαίνει. Επίτηδες παρουσιάζουν τα γεγονότα αυτά σαν να είναι μηδαμινής σημασίας. Όπως όταν τα μέσα ενημέρωσης παρουσίαζαν τα μέλη του ISIS, και αγνοούσαν τα θύματα των Γιαζίντι. Οι ειδήσεις μας είναι συχνά ηθικά διεφθαρμένες".
ΚΟπηγή
redskywarning

 

 

 

 

#ClimateStrike: Εκατομμύρια μαθητές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο

Τα παιδιά σε ενενήντα χώρες βγήκαν στους δρόμους για να μεταφέρουν ένα και μοναδικό μήνυμα: Ότι θα αλλάξουν τον κόσμο.

15/03/2019 15:02 EET | Updated 5 ώρες πριν

Στιγμιότυπα από την πορεία...

Remo Casilli / ReutersΣτιγμιότυπα από την πορεία των μαθητών στην Ιταλία.

«Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας. Την δανειζόμαστε από τα παιδιά μας». Με αυτή τη ρήση χιλιάδες νεαροί μαθητές και μαθήτριες σε τουλάχιστον 90 χώρες δεν πήγαν στο σχολείο την Παρασκευή 15 Μαρτίου προκειμένου να διαδηλώσουν για την κλιματική αλλαγή σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην ιστορία για το περιβάλλον. Στις δράσεις συμμετείχαν και μαθητές από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, και φυσικά και της Αθήνας.

Με κεντρικό σύνθημα «Ο πλανήτης που καταστρέφετε είναι ο κόσμος που κληρονομούμε» μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουν για την κλιματική αλλαγή και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Κρατώντας «πλακάτ» με συνθήματα όπως «Μια Γη, μία ευκαιρία» και «Σώστε τον πλανήτη» οι μαθητές και οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και κατέληξαν πάλι στο Σύνταγμα.

«Προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προστασία της ζωής για εμένα κι όχι μόνο προστασία της ζωής των δέντρων αλλά των ανθρώπων. Η αλλαγή του κλίματος ουσιαστικά θα μας οδηγήσει στην καταστροφή», τόνισε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 16χρονη Μαρία Παπαθεοδώρου από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Και προσέθεσε: «Είμαστε τώρα εδώ γιατί πρέπει να είμαστε, γιατί οι προηγούμενοι άργησαν και δεν μπορούμε να αργήσουμε κι εμείς, η καινούρια γενιά. Πρέπει να δράσουμε κι εμείς τώρα».

Εικόνες από την πορεία...

 

LOUISA GOULIAMAKI via Getty ImagesΕικόνες από την πορεία των μαθητών στην Αθήνα.

Εικόνες από την πορεία...

 

LOUISA GOULIAMAKI via Getty ImagesΕικόνες από την πορεία των μαθητών στην Αθήνα.

Εικόνες από την πορεία...

 

Anadolu Agency via Getty ImagesΕικόνες από την πορεία των μαθητών στην Αθήνα.

Εικόνες από την πορεία...

 

Costas Baltas / ReutersΕικόνες από την πορεία των μαθητών στην Αθήνα.

Εικόνες από την πορεία...

 

Costas Baltas / ReutersΕικόνες από την πορεία των μαθητών στην Αθήνα.

Εικόνες από την πορεία...

 

Costas Baltas / ReutersΕικόνες από την πορεία των μαθητών στην Αθήνα.

«Εμείς, οι νέοι άνθρωποι ανησυχούμε πολύ για το μέλλον μας. Η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή προκαλεί την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών και το περιβάλλον παγκοσμίως βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Οι νέοι αποτελούμε πάνω από τον μισό πληθυσμό της γης.

Η 16χρονη Τούνμπεργκ στη

TT News Agency / ReutersΗ 16χρονη Τούνμπεργκ στη Σουηδία.

Η γενιά μας μεγάλωσε με την κλιματική κρίση και θα πρέπει να ζήσουμε με αυτήν για το υπόλοιπο της ζωής μας. Παρ’ όλα αυτά, δεν μας συμπεριλαμβάνουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ούτε σε τοπικό ούτε σε διεθνές επίπεδο. Είμαστε το μέλλον της ανθρωπότητας, ένα μέλλον χωρίς φωνή. Δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την αδικία. Διεκδικούμε δικαιοσύνη για όλα τα θύματα της κλιματικής αλλαγής και ξεσηκωνόμαστε. Τώρα θα κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν. Στις 15 Μαρτίου διαμαρτυρόμαστε σε όλες τις ηπείρους. Άνθρωποι πέθαναν, πεθαίνουν και θα πεθάνουν αλλά εμείς μπορούμε και θα σταματήσουμε αυτή την τρέλα», αναφέρουν μαθητές σε επιστολή που έστειλαν στον Guardian.

Μαθητές διαδηλώνουν...

Mike Hutchings / ReutersΜαθητές διαδηλώνουν για το κλίμα στη νότια Αφρική.

Οι απεργίες στα σχολεία όλου του κόσμου ξεκίνησαν μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε τον Αύγουστο η 16χρονη Τούνμπεργκ να πραγματοποιεί καθημερινά καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας. Έκτοτε οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, με χιλιάδες μαθητές από συνολικά 51 χώρες - από την Ιαπωνία και τη Γερμανία, ως το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ- να έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.

«Πιστεύω ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο παράλογη είναι η κατάσταση. Βρισκόμαστε εν μέσω της χειρότερης κρίσης στην ανθρώπινη ιστορία και ουσιαστικά δεν γίνεται τίποτα για να αποτραπεί. Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουμε είναι η αρχή μεγάλων αλλαγών και είναι πολύ ελπιδοφόρο», δήλωσε η Τούνμπεργκ στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Τον Ιανουάριο στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός η κοπέλα ήταν εξίσου σκληρή απέναντι στην παγκόσμια οικονομική ελίτ: «Κάποιοι άνθρωποι, κάποιες εταιρείες, ιδιαίτερα κάποιοι που λαμβάνουν αποφάσεις γνωρίζουν ποιες ανεκτίμητες αξίες θυσιάζουν για να εξακολουθήσουν να κερδίζουν τεράστια ποσά χρημάτων, Και πιστεύω ότι πολλοί από εσάς που είστε εδώ σήμερα ανήκετε σε αυτή την ομάδα των ανθρώπων».

Βετεράνοι ακτιβιστές για το κλίμα έχουν εκπλαγεί από τα πόσα πολλά έχει επιτύχει το κίνημα αυτό σε τόσο μικρό διάστημα.

«Το κίνημα που ξεκίνησε η Γκρέτα είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα πράγματα (που έχω συναντήσει) στα 30 χρόνια που εργάζομαι πάνω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής (...) Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους νέους ανθρώπους που έρχονται στο προσκήνιο», δήλωσε ο Μπιλ ΜακΚίμπεν, ιδρυτής της παγκόσμιας περιβαλλοντικής οργάνωσης 350.org.

Το 2018 μια έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι απομένουν 12 χρόνια για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή -από τις πλημμύρες και τους καύσωνες ως τις ελλείψεις τροφίμων και τον μεγάλο αριθμό προσφύγων εξαιτίας των ακραίων φαινομένων.

Tώρα οι μαθητές από σχολεία όλου του κόσμου εξέδωσαν μια επιστολή στην οποία τονίζουν: «Θα αλλάξουμε την τύχη της ανθρωπότητας, είτε σας αρέσει είτε όχι».

Στην επιστολή αυτή που δημοσιεύθηκε στον Guardian οι μαθητές επισημαίνουν: «Ενωμένοι θα ξεσηκωθούμε στις 15 Μαρτίου και πολλές φορές στη συνέχεια μέχρι να πετύχουμε κλιματική δικαιοσύνη. Ζητάμε από όσους λαμβάνουν αποφάσεις παγκοσμίως να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λύσουν την κρίση αυτή. Μας απογοητεύσατε στο παρελθόν. Όμως η νεολαία αυτού του κόσμο έχει αρχίσει να κινείται και δεν θα ησυχάσουμε πια».

Στιγμιότυπα από μαθητές...

Leonhard Foeger / ReutersΣτιγμιότυπα από μαθητές στη Βιέννη.

Οι νέοι στους δρόμους...

Peter Nicholls / ReutersΟι νέοι στους δρόμους του Μπράιτον στη Βρετανία.

Μαθήτρια στο Λονδίνο...

Henry Nicholls / ReutersΜαθήτρια στο Λονδίνο μεταφέρει το μήνυμα για τη διάσωση της ανθρωπότητας.

Δυναμικές οι κινητοποιήσεις...

Eric Gaillard / ReutersΔυναμικές οι κινητοποιήσεις και στη Γαλλία.

Με πλακάτ στα χέρια οι...

Rafael Marchante / ReutersΜε πλακάτ στα χέρια οι μαθητές και στην Πορτογαλία.

Εικόνες από τη

Susana Vera / ReutersΕικόνες από τη Μαδρίτη.

Συνθήματα φώναξαν τα παιδιά...

Gonzalo Fuentes / ReutersΣυνθήματα φώναξαν τα παιδιά και στο Παρίσι.

Αντίστοιχες εικόνες...

Eric Gaillard / ReutersΑντίστοιχες εικόνες και στη Νίκαια της Γαλλίας.

Μαθητές στους δρόμους...

Adnan Abidi / ReutersΜαθητές στους δρόμους της Ινδίας.

«Προστατέψτε τον πλανήτη»,...

Gleb Garanich / Reuters«Προστατέψτε τον πλανήτη», είπαν οι μαθητές στην Ουκρανία.

 

 

 

 

 

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019

Ο Μέγας Αλέξανδρος στην έρημο του Ιορδάνη

– Ο τεραστίων διαστάσεων ανδριάντας του ήρωα στήθηκε από Έλληνα μοναχό


Στα βάθη της ερήμου του Ιορδάνη μερικά χιλιόμετρα μάλιστα από τον Ιορδάνη ποταμό, στέκεται αγέρωχο το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αποστολή έρημος Ιορδάνη Μαρία Γιαχνάκη

Ο ανδριάντας αυτός φτιάχτηκε από Έλληνα μοναχό τον Γέροντα Χρυσόστομο, ηγούμενο της Μονής Αγίου Γερασίμου, ο οποίος είχε την ιδέα και την ευθύνη του έργου.
“Η βάση χτίστηκε από χέρια αράβων εργατών υπό την καθοδήγηση του ίδιου του ηγούμενου για να στηθεί πάνω σε αυτή το άγαλμα που κατασκεύασε ο γλύπτης Μπαρδής Ιωάννης και θα τοποθετηθεί στην τελική του μορφή μπροστά από το εξίσου μεγάλο έργο του χάρτη της Μαδιβα που έχει ήδη κατασκευαστεί και τοποθετηθεί στο μοναστήρι” όπως λέει στο iellada.gr, ο Γέροντας Χρυσόστομος.
Η αγάπη για την Ελλάδα είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στην ψυχή του Έλληνα μοναχού που αν και από μικρό παιδί βρίσκεται στην έρημο, δεν έχει ποτε ξεχάσει την πατρίδα όπως τονίζει ο ίδιος.
“Πάντα με συγκινούσαν και με συγκινούν οι ήρωές μας, οι άνθρωποι που θυσιάζονται για την πατρίδα και θέλω όπου υπάρχει ελληνισμός ακόμη και στα βάθη της ερήμου να τιμούμε και να θυμόμαστε τους ήρωες και τους αγωνιστές μας. Ο Μέγα Αλέξανδρος δεν ήταν ένα τυχαίο πρόσωπο, τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, το όραμά του, οι αγώνες του, και τα δημιουργήματά του, τον έκαναν να είναι αυτός που είναι και θα πρέπει να τον θυμόμαστε και να παραδειγματιζόμαστε.
Όπως καταλαβαίνετε ένα τέτοιο μεγάλο έργο εδώ στην έρημο, βρήκε εχθρική αντιμετώπιση από τις αρμόδιες κυβερνήσεις, πήγαν να μας το βγάλουν παράνομο, δεν ήθελαν να μας δώσουν άδεια και παρόλο που το μέρος στο οποίο στήθηκε αν και είναι έρημος ανήκει στοι μοναστήρι μας, βρήκαμε πολλές αντιστάσεις.
Όμως δεν μας πτοεί κανείς, η Ελλάδα βρίσκεται παντού σήμερα και ειδικά εδώ στην έρημο, η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει πολύ δυνατά κι εγώ προσωπικά ότι κάνω και ότι δημιουργώ με την βοήθεια του Θεού είναι όλα προς Δόξαν Κυρίου και προς Δόξα της Πατρίδας μας”
Το άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου σε λίγο καιρό θα εγκαινιασθεί επίσημα και θα κληθούν και οι κυβερνήσεις Ισραήλ και Παλαιστίνης αλλά και Ιορδανίας να παραβρεθούν στα εγκαίνια για να τιμήσουν τον Μέγα Αλέξανδρο, σε μια περίοδο μάλιστα που, το θέμα, λόγω της ονομασίας των Σκοπίων, είναι στην καυτή επικαιρότητα και ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης η οποία έχει κάνει όπως φαίνεται πίσω στο θέμα του ονόματος.
Στο μοναστήρι αυτό, στο οποίο είναι ηγούμενος ο Γέροντας Χρυσόστομος, υπάρχει άλλος ένας Έλληνας Μοναχός από την Κύπρο , αλλά δεκάδες άραβες από φτωχές οικογένειες της Ιεριχού εργάζονται για το μοναστήρι του αγίου Γερασίμου το οποίο λόγω των δραστηριοτήτων του Γέροντα, είναι γωνστό σε όλο το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Η μονή αυτή είναι μια μία εκ τῶν παλαιοτέρων Μονών της Παλαιστίνης. Η Ιερὰ Μονὴ του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου, εκτίσθη το 455 απὸ τὸν ίδιον τὸν Άγιον Γεράσιμο.
Φωτογραφία από το αρχείο της Μονής
Ο Άγιος Γεράσιμος κατήγετο εκ των Μύρων της Λυκίας. Ὑπήρξε σπουδαία μορφὴ του μοναχισμού της Παλαιστίνης συνδυάζοντας τον αναχωρητικὸν με τον κοινοβιακὸν μοναχισμόν. Τὸ μοναστήρι είναι κτισμένο στην νοτιοανατολικὴ κοιλάδα της Ιεριχούς κοντά στο ακριβὲς σημείο του ποταμού Ιορδάνη, όπου βαπτίσθηκε ὁ Χριστός.

Φωτογραφικό υλικό Μαρία Γιαχνάκ

ΠΗΓΗ

 

 

 

 

 

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019

Μέγας Αλέξανδρος:

Ο βασιλιάς των συμβόλων


Ο γιος του Φιλίππου ήταν ένας άχρονος στρατηγός, αέναες οι μάχες του, απέρατη και υπερ- διαστατική η επικράτειά του και γι' αυτό το πρότυπό του μας συντροφεύει και σήμερα

Από τον
Παναγιώτη Λιάκο

Οταν έφτασε στην Ελαιούντα (σ.σ.: ο Αλέξανδρος), θυσίασε πάνω στον τάφο του Πρωτεσίλαου προς τιμήν εκείνου που αποφάσισε να πατήσει πρώτος το πόδι του στην Ασία, ανάμεσα στους Ελληνες που εκστράτευσαν στην Τροία, κάτω από τις διαταγές του Αγαμέμνονα. Ελπιζε να βοηθήσει η θυσία να είναι η δική του απόβαση πιο τυχερή από του Πρωτεσίλαου».

Αρριανός «Αλεξάνδρου Ανάβασις Α΄», κεφ. 11, στ. 25-29, Αθήνα: 1992, εκδόσεις Κάκτος, σελ. 65.

Ο Αλέξανδρος Φιλίππου, βασιλεύς των Ελλήνων, μαζί με οπλίτες απ’ όλο το έθνος (πλην Λακεδαιμονίων), εισβάλλει στην Ιστορία για να μείνει εκεί, άφθαρτο πρότυπο ανδρείας και αρετής. Η εγγραφή του ονόματός του στις συνειδήσεις των ανθρώπων ξεκινά με το Α. Ο Αλέξανδρος περνά στην Ασία για να διεκπεραιωθεί από εκεί στην Αθανασία.

Ο φιλόδοξος και ορμητικός νέος βασιλιάς είναι ένας βιρτουόζος χειριστής του υπερόπλου των συμβολισμών. Τα σύμβολα, οι σημασίες και ο αντίκτυπός τους στο λογιστικό, στο θυμοειδές και το επιθυμητικό μέρος της ψυχής των άλλων βοήθησαν τον Ελληνα αυτοκράτορα να κατασκευάσει τον προσωπικό του θρύλο.

Το ίδιο πρόσωπο, με μια χειρονομία, μετουσιώνεται σε ελληνικό αρχέτυπο. Η θυσία στον τάφο του Πρωτεσίλαου έστελνε σε όλους, φίλους και εχθρούς, το μήνυμα ότι ο Αλέξανδρος και οι οπλίτες του αναλαμβάνουν τη σκυτάλη που άφησαν στην αλωμένη Τροία οι Ελληνες υπό τον Αγαμέμνονα. Ο επικεφαλής της μυθικής προσπάθειας κατάλυσης της αυτοκρατορίας των Περσών, κατάκτησης του κόσμου και εκρηκτικής εξάπλωσης του Ελληνισμού, με το ωστικό κύμα της να φτάνει μέχρι τις ημέρες μας, δεν διαλεγόταν μόνο με το σήμερα. Κάθε πράξη του είχε την ορμή και την επιτάχυνση που έχουν τα σώματα που εκσφενδονίζονται από το παρελθόν προς το μέλλον. Κάθε σκέψη και σχεδιασμός του για το τώρα είχε ορίζοντα το αύριο και κάθε λογισμός περιελάμβανε νεκρούς κι αγέννητους σε ένα ενιαίο εθνικό σύνολο.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένας άχρονος στρατηγός, αέναες οι μάχες του, απέρατη και υπερδιαστατική η επικράτειά του. Ξεκίνησε την έφοδο στην Ασία θυσιάζοντας στον τάφο του Πρωτεσίλαου επειδή η ελληνική παράδοση ήταν ο πολυτιμότερος κι εγκυρότερος μυστικοσύμβουλός του. Κατά την παράδοση λοιπόν είχε δοθεί χρησμός ότι ο πρώτος από τον στρατό των Αχαιών που θα πατούσε το πόδι στην Τροία θα ήταν και ο πρώτος νεκρός του πολέμου. Ο Πρωτεσίλαος το γνώριζε μεν αλλά πρόθυμα αποβιβάστηκε πρώτος στις ακτές της Τροίας, διδάσκοντας τους άλλους, με το προσωπικό του παράδειγμα, τι σημαίνει η λέξη «καθήκον».

Ο Αλέξανδρος με τη θυσία στον τάφο του Πρωτεσίλαου και την -εύλογη κι ανθρώπινη- ευχή να μην έχει τη μοίρα του, πήρε μόνος του το δαχτυλίδι της διαδοχής των επικών πρωταγωνιστών του Τρωικού Πολέμου, το φόρεσε και συνέχισε την αποστολή από εκεί που την άφησαν οι καταστερισμένοι ήρωες της φυλής.

Ο γιος του Φιλίππου συνέχισε την ιεροτελεστία της αποδοχής της κληρονομιάς των Ελλήνων ταυτιζόμενος με τον Αχιλλέα και μακαρίζοντας τους τραγουδισμένους από τον Ομηρο προγόνους μας. Γράφει ο Αρριανός (Αλεξάνδρου Ανάβασις Α΄, κεφ. 11, στ. 38 - κεφ. 12, στ. 8): «Λένε ακόμα ότι πρώτος πάτησε αρματωμένος τη γη της Ασίας και ότι ίδρυσε βωμούς προς τιμήν του Αποβατηρίου Δία, της Αθηνάς και του Ηρακλή στο σημείο από όπου εγκατέλειψε την Ευρώπη και εκεί όπου πρωτοπάτησε στην Ασία. […]

Οταν έφτασε στην Τροία, θυσίασε στην Τρωαδίτισσα Αθηνά, αφιέρωσε την πανοπλία του στον ναό και την αντικατέστησε με τα ιερά όπλα που κρέμονταν εκεί από τον καιρό του Τρωικού Πολέμου. Λένε μάλιστα ότι οι υπασπιστές του τα μετέφεραν μπροστά του στις μάχες. Η φήμη λέει ακόμα ότι θυσίασε προς τιμήν του Πριάμου στον βωμό του Ερκείου Δία για να πάψει η οργή του να κατατρέχει το γένος του Νεοπτόλεμου στο οποίο ανήκε και ο ίδιος. [...] Αλλοι, πάλι, λένε ότι ο Αλέξανδρος στεφάνωσε τον τάφο του Αχιλλέα και ο Ηφαιστίων τον τάφο του Πατρόκλου. Και λέει ακόμα η φήμη ότι ο Αλέξανδρος μακάρισε τον Αχιλλέα που ευτύχησε να τον μνημονεύσει ο Ομηρος».

Ο Αλέξανδρος περνά από την Ευρώπη στην Ασία για να λύσει υπέρ των Ελλήνων διαφορές χιλιετιών και για να τραβήξει μια γραμμή που τέμνει τον δυτικό πολιτισμό πριν και μετά από εκείνον. Το πρότυπό του μας συντροφεύει και σήμερα και η σκέψη των έργων και των τρόπων του έλκει τους ανθρώπους σε σφαίρες υψηλότερες από εκείνες που έχουμε συνηθίσει να περνούμε τον χρόνο μας.

ΠΗΓΗ

 

 

 

 

Σάλος με την μεταφορά του «Δρομέα» στα Σκόπια - Κ.Βαρώτσος:

«Δεν θα πάει πουθενά

- Έχω οργιστεί με τα ψέματα του ΥΠ.ΠΟ»

«Θα ήθελα να καθησυχάσω τον κόσμο ότι ο Δρομέας δεν θα πάει πουθενά. Ήθελαν να μεταφέρουμε τον Δρομέα στα Σκόπια και να φέρουμε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» δήλωσε φανερά εκνευρισμένος ο δημιουργός του αγάλματος Κ.Βαρώτσος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Βαρώτσος είπε: «Κατ’ αρχήν θα ήθελα να καθησυχάσω τον κόσμο ότι ο δρομέας δεν θα πάει πουθενά. Θα μείνει εκεί. Έχω τα πνευματικά δικαιώματα του έργου ακόμα. Με κάλεσε στο υπουργείο για να μου μεταφέρει την ιδέα που έχει πέσει από την ίδια και άλλους ανθρώπους. Να μεταφέρουμε τον δρομέα στα Σκόπια και να φέρουμε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Ο εικαστικός μετέφερε εν συνεχεία την απάντηση που έδωσε στην κυρία Ζορμπά: «Της είπα, έχετε ζήσει την ιστορία του Δρομέα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σημεία αναφοράς. Το έργο το αγάπησαν οι Ελληνες, αυτό δεν το ξεριζώνεις για να το πας αλλού για δώρο».
Διευκρίνισε δε ότι ο ίδιος δεν θα έδινε ποτέ τέτοια άδεια, «γιατί έχω συνείδηση των τοποσήμων ενός τόπου και γιατί δουλεύεω πάνω σε αυτό, σε αυτές τις αξίες. Μπορεί πολιτικά μια τέτοια πρόταση να έχει ένα νόημα, αλλά καλλιτεχνικά είναι έγκλημα», συνέχισε.
Στο ερώτημα τι απάντησε ο κ. Βαρώτσος και αν υπήρχαν μάρτυρες στην κουβέντα τους είπε: «Της είπα ότι «μένω εμβρόντητος κυρία υπουργέ». Συζητήσαμε κάποια άλλα θέματα του χώρου. Δεν ήταν άλλος παρών στην συζήτηση. Όμως, αυτό που με σοκάρει είναι ότι αμφισβητήθηκε αν πήγα ή όχι. Ευτυχώς που ήταν εκεί πριν από μένα τα παιδιά που θα πάνε στην Μπιενάλε της Βενετίας».
Στο ερώτημα πως εξηγεί την διάψευση από την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, είπε: «Έχω πέσει από τα σύννεφα γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να το εξηγήσω. Με ξέρει πολύς κόσμος και ξέρουν ότι δεν είμαι τρελός. Αυτό προσβάλλει όλη την δική μου υπόσταση. Είναι ψέμα. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να το μαζέψει, γιατί εγώ είμαι εν ζωή. Αυτό το πράγμα δεν το ξεριζώνεις από εκεί για να το πας δώρο. Είναι σαν το κειμήλιο του παππού και της γιαγιάς. Εγώ δεν θα έδινα ποτέ τέτοια άδεια. Έχω συνείδηση της σημασίας των τοποσήμων. Καλλιτεχνικά αυτό είναι ένα πράγμα που είναι έμβλημα πως να το πω».
Ο Κώστας Βαρώτσος κλείνοντας είπε: «Έμεινα εμβρόντητος δυο φορές. Έμεινα εμβρόντητος με την πρόταση και μετά έμεινα εμβρόντητος με την διάψευση. Ρώτησα ποιοι είναι οι άλλοι που είχαν την ιδέα εκτός από την ίδια και μου είπε: «δεν μπορώ να σας πω». Έχω σοκαριστεί πολύ είμαι πολύ στενοχωρημένος. Εγώ προσπαθώ να κάνω τον καλλιτέχνη. Δεν είμαι πολιτικός».
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 12.3.19

 

 

 

 

 

 

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019

"Τουρκαλες" τραγουδούν ...Ποντιακά

"Τουρκαλες" τραγουδούν ...Ποντιακά, γιατί πολύ απλά είναι..εξισλαμισμένες Ελληνίδες.
Από κάτι τέτοια, καταλαβαίνουμε το μεγαλείο αλλά
και την τραγωδία των Εξισλαμισμένων Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

https://www.youtube.com/watch?v=DlppubRYlMo
https://youtu.be/DlppubRYlMo

yiorgosthalassis

 

 

 

 

Σάββατο, 9 Μαρτίου 2019

Stonehenge: Τα ελληνικά ευρήματα που έμειναν «κρυφά» από τον κόσμο (βίντεο)


Οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι δε σταματούν ποτέ την έρευνα, ειδικά όταν πρόκειται για μηνμεία και ανακαλύψεις που δε μπορούν να εξηγήσουν.

Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη επιβεβαιώνει την σχέση του μνημείου του Stonehedge με τους Μεσογειακούς ταξιδευτές, δηλαδή τους Μινωίτες, τους Μυκηναίους ή τους Μινύες.

Δύο σκελετοί που βρέθηκαν 3 χμ. από το μνημείο και εξετάσθηκαν από ειδικούς απεδείχθησαν Μεσογειακής προέλευσης, ενώ η ηλικία τους εκτιμήθηκε με την μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα στο 1.550 π.Χ..

Από την εξέταση των δοντιών τους με ισότοπα στροντίου και οξυγόνου, η κυρία Jane Evans του εργαστηρίου NIGL μας βεβαιώνει πως η περιοχή της ταφής τους διαφέρει από την περιοχή όπου πέρασαν την παιδική τους ηλικία, η οποία τοποθετείται στη Μεσόγειο.(ο ένας μάλιστα προκύπτει ότι ήταν 14χρονος γόνος πλούσιας οικογένειας και αυτό είναι μια σημαντική ένδειξη πως τέτοια μακρινά ταξίδια δεν περιορίζονταν σε ενήλικες και επαγγελματίες ταξιδευτές )

Είναι βεβαίως γνωστό ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν πολλοί λαοί από την Μεσόγειο, με επαρκείς γνώσεις ναυσιπλοΐας ώστε να κάνουν μακρινά ταξίδια (οι Φοίνικες εμφανίζονται κυρίως μεταξύ 1200-800 π.Χ.) και βέβαια ούτε οι Έλληνες της εποχής εκείνης περιορίζονταν στα σημερινά στενά όρια του Ελλαδικού γεωγραφικού χώρου.

Έτσι δίδεται απάντηση σε κάποιους οι οποίοι υπεστήριζαν πως τυχόν Μυκηναϊκά ίχνη στο Stonehedge μπορεί να μεταφέρθηκαν ή να χαράκτηκαν αργότερα εκεί και ότι δήθεν δεν αποτελούν απόδειξη για την κατασκευή του μνημείου από τους Έλληνες.

Οι χάνδρες από ήλεκτρον που βρέθηκαν στο σκελετό του 14χρονου, σε σχέση με τα ελλαδικά ευρήματα της Γερμανίας του 1300 π.Χ. από την ομάδα του Hans Peter Duerr, επιβεβαιώνουν τη μεγάλη εξάπλωση των Ελλήνων στην Ευρώπη για μια πολύ μεγάλη χρονική περίοδο. Έλληνες Μυκηναίοι έκαναν αποικίες στην Γερμανία, στην κοιλάδα του ποταμού Amper κοντά στο Μόναχο, τουλάχιστον από το 1560 π.Χ. –σύμφωνα με το ινστιτούτο Doemer- όπου βρέθηκαν επίσης χάνδρες από ήλεκτρο με χαραγμένη μάλιστα τη γραμμική γραφή Β ! (ανασκαφή από τον Manfred Moosauer, ερασιτέχνη αρχαιολόγο)

Σύμφωνα και με τον Βρετανό αρχαιολόγο Stanley Casson, οι Έλληνες είχαν εξερευνήσει τις Βρετανικές Νήσους από την 3η χιλιετηρίδα π.Χ, για την εξαγωγή κασσίτερου.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν από ευρήματα και επίσημες εκτιμήσεις ξένων μάλιστα επιστημόνων, ότι υπήρχαν Ελληνικές εμπορικές και πολιτισμικές δραστηριότητες σε χώρους πέραν του Αιγαίου, πολύ νωρίτερα από την εποχή που κάποιοι θέλησαν να μας κάνουν να πιστέψουμε, ότι οι Έλληνες ‘κατήλθαν΄από το Βορρά…

https://www.youtube.com/watch?v=RZPNsHmNmJs
pronews

 

 

 

 

Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019

Άρχισαν τα όργανα, απόρροια της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών


Άρχισαν τα όργανα, απόρροια της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών

Γράφει ο Θεοφάνης Θ. Γκατζής
Οικονομολόγος- Διεθνολόγος, αρθρογράφος
ΜSc Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού

Στις 27 Φεβρουαρίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Βεργίνατηλεόρασης μεταδόθηκε η είδηση ότι σε μερικά χωριά της Δυτικής Μακεδονίας (Ξινό Νερό και Μελίτη Φλώρινας) οι κάτοικοι παρατήρησαν καρφωμένα στις εξώπορτες των σπιτιών τους φυλλάδια που ανέγραφαν, στα σλάβικα και...

στα ελληνικά, "Αυτονομία της Μακεδονίας''. Αποστολέας ήταν το VMRO OBEDINETA που ήταν παλιά επαναστατική πολιτική οργάνωση των κομιτατζήδων που επεδίωκαν αρχικά την ανεξαρτησία της Μακεδονίας και τον εκσλαβισμό των κατοίκων της, ώστε να ενσωματωθούν μεταγενέστερα στη Βουλγαρία. Πολιτικοί απόγονοι αυτών είναι η σημερινή αντιπολίτευση των Σκοπίων, που ήταν στην εξουσία από το 2006 έως το 2016.

Επιβεβαιώνονται λοιπόν όλοι εκείνοι που θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι άκρως επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα καθότι, μεταξύ άλλων συνεπειών, αναζωπυρώνει και τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπιανών. Τέλος, επιβάλλεται όλοι οι Πιεριείς να λάβουμε μέρος στο συλλαλητήριο, για τη Μακεδονία, που διοργανώνει η Πατριωτική Νεολαία Κατερίνης την Κυριακή 10/3/19στις 17:30μμ στην πλατεία Ελευθερίας.


ΠΗΓΗ

 

 

 

 

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΑ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

06
Μαρ

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Στις 16 Μαΐου του 2019 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την παραίτηση όλων των Ευρωπαίων Επιτρόπων της διοίκησης Santer – κάτι που γίνεται μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί μυστικό, αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη απάτη στα χρονικά της ΕΕ.

Άρθρο

Εμείς οι Έλληνες κατηγορούμαστε (δυστυχώς επίσης από τον εαυτό μας, έχοντας πεισθεί πως είμαστε η μοναδική χώρα που διαπιστώνονται πολιτικά και άλλα σκάνδαλα) ως διεφθαρμένοι, φοροφυγάδες, με έμφυτη τάση προς τις απάτες κοκ. – χωρίς να γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε άλλα κράτη, όπως στη βασίλισσα της φοροδιαφυγής (Ολλανδία), στο άντρο της τραπεζικής διαφθοράς (Λουξεμβούργο) ή στην πρωταθλήτρια της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος (Γερμανία).

Τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο τις χώρες που αναφέραμε ως παράδειγμα αλλά, επίσης, την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση – στην οποία γίνονται μεγάλες προσπάθειες να ξεχαστεί το μνημειώδες σκάνδαλο απάτης και διαφθοράς που οδήγησε στη μαζική παραίτηση όλων των Επιτρόπων, ανδρών και γυναικών, είκοσι χρόνια πριν.

Ειδικότερα, όλα ξεκίνησαν το 1998, όπου «πύκνωσαν» οι ενδείξεις σχετικά με χρήματα που εξαφανίσθηκαν από τις διάφορες οργανώσεις της ΕΕ – γεγονός που ανάγκασε την Κομισιόν το Σεπτέμβρη του ιδίου έτους να δώσει εντολή έρευνας στη Δικαιοσύνη.

Λίγο αργότερα, το Δεκέμβρη, ένας ανώνυμος τότε υπάλληλος της ΕΕ (V. Buitenen), τον οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως «καταδότη», έστειλε έγραφα με επί πλέον υποθέσεις απάτης, σε έναν βουλευτή του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – με τελικό αποτέλεσμα να τεθεί σε διαθεσιμότητα, με την αιτιολογία της ανικανότητας!

Συνεχίζοντας, στις 17 Δεκεμβρίου το Ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε να απαλλάξει την Κομισιόν από τις ευθύνες της για τον προϋπολογισμό του 1998 – όπως στο παράδειγμα εταιρειών που η γενική συνέλευση των μετόχων τους, έχοντας ενδείξεις εξαπάτησης εκ μέρους των μελών του διοικητικού συμβουλίου, δεν τους απελάσει για τη συγκεκριμένη εταιρική χρήση πριν ερευνηθούν διεξοδικά τα λογιστικά βιβλία.

Στις 14 Ιανουαρίου τώρα του επομένου έτους, όταν έγιναν γνωστές επί πλέον υποθέσεις νεποτισμού (=παραχώρηση θέσεων σε συγγενείς και φίλους), κατατέθηκε μία πρόταση μομφής εκ μέρους του ΕΚ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) εναντίον της Κομισιόν – η οποία όμως δεν πλειοψήφησε.

Εν τούτοις, στα τέλη Ιανουαρίου το ΕΚ ανέθεσε σε μία ομάδα εμπειρογνωμόνων την έρευνα των καταγγελιών – αρνούμενο να εξαιρέσει τους και τις Επιτρόπους, όπως απαίτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. J. Santer.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 15 Μαρτίου, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων κατέθεσε την λεπτομερέστατη έκθεση της – σύμφωνα με την οποία υπήρξαν αμέτρητες «παρατυπίες».

Το χειρότερο όλων ήταν το πόρισμα της ομάδας, η οποία αποκάλεσε την Κομισιόν, αυτήν δηλαδή που κατηγόρησε την Ελλάδα για παραποιήσεις των προϋπολογισμών της, ως ένα σύστημα οργανωμένης ανευθυνότητας – γράφοντας πως ήταν δύσκολο να βρεθεί έστω και ένα μέλος της που να είχε την παραμικρή αίσθηση ευθύνης της θέσης του (σελίδα 144 στην πηγή που παραθέσαμε, «It is becoming difficult to find anyone who has even the slightest sense of responsibility»).

Αμέσως μετά, λόγω των τεράστιων πιέσεων που ασκήθηκαν, όλα τα μέλη της Κομισιόν παραιτήθηκαν – ενώ κατηγόρησαν με θράσος τους επικριτές τους ως αντί-ευρωπαϊστές, ακροδεξιούς, εθνικιστές, ακόμη και εξτρεμιστές! Ιδίως βέβαια τους επικριτικούς δημοσιογράφους που αναφέρθηκαν στις απάτες της Κομισιόν και τους οποίους τοποθέτησαν στο ακροδεξιό εξτρεμιστικό περιβάλλον.

Όσον αφορά τον υπάλληλο που κατέδωσε την Κομισιόν, χαρακτηρίσθηκε από την ίδια ως «θρησκευτικός ζηλωτής» – επειδή όταν απευθύνθηκε στην κοινή γνώμη, δήλωσε πως κατήγγειλε τις απάτες επειδή ήταν αντίθετες στη χριστιανική του συνείδηση.

Αυτή που κυρίως απεύθυνε τις κατηγορίες, προσπαθώντας να στιγματίσει τους επικριτές ως αντί-ευρωπαϊστές, ήταν η γαλλίδα επίτροπος κυρία Cresson – χωρίς αυτό να σημαίνει πως ήταν η μοναδική, όπως φάνηκε από αναφορές της γερμανικής τηλεόρασης.

Μεταξύ άλλων κατατέθηκε αγωγή αποζημίωσης εναντίον ενός δημοσιογράφου του Focus, ύψους 2 εκ. ΓΜ – επειδή είχε αναφερθεί στα τεράστια ποσά που εισέπρατταν τα μέλη της Κομισιόν από τις πολυεθνικές, λειτουργώντας ως λόμπι τους.

Χωρίς να επεκταθούμε σε λεπτομέρειες, πρόκειται για ένα γεγονός που δεν πρέπει να ξεχαστεί – ενώ κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί σήμερα με βεβαιότητα πως δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο, αφού είναι δεδομένο πως το συντριπτικό ποσοστό των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς επίσης της Κομισιόν, διατηρούν πολύ στενές σχέσεις με τα λόμπι των πολυεθνικών, προωθώντας νόμους που τις συμφέρουν.

Συμπερασματικά λοιπόν, δεν είναι η Ελλάδα το μοναδικό κράτος που διαπιστώνονται αυτού του είδους οι παρατυπίες, ενώ ενδεχομένως να είναι πολύ λιγότερες στη χώρα μας, σε σύγκριση με αυτά που συμβαίνουν αλλού – χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως τις δικαιολογούμε, αλλά ότι είναι αστείο να μας κατηγορούν για διαφθορά εκείνοι που την έχουν αναγάγει σε επιστήμη (ενώ όσον αφορά τις αμοιβές των Ευρωβουλευτών, έχουμε ήδη αναφερθεί).

Σε κάθε περίπτωση, το να μας δίνει συμβουλές ο κ. Barroso στη συνδιάσκεψη των Δελφών, ο οποίος μετά το τέλος της θητείας του στην Κομισιόν προσλήφθηκε από την Goldman Sachs, είναι μάλλον αστείο.

ΠΗΓΗ

oimos-athina

 

 

 

 

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019

Βρέθηκε τείχος 330.000 ετών - Ποιοι το έχτισαν - Γιατί το κρύβουν (φώτο)


Βρέθηκε τείχος 330.000 ετών - Ποιοι το έχτισαν - Γιατί το κρύβουν (φώτο)

Υπάρχει ένα εντυπωσιακό εύρημα που προκαλεί κάθε λογική, αλλά και αρκετούς επιστήμονες. Έχει γίνει γνωστό ως «Τείχος Kaimanawa» και βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Taupo μέσα στη Νέα Ζηλανδία.

Αυτό που ενδιαφέρει σχετικά με το «Τείχος Kaimanawa» είναι το γεγονός ότι προφανώς προηγείται της άκαμπτης άποψης της ακαδημαϊκής κοινότητας για τις προηγούμενες κατοικήσεις της χώρας.

Η Νέα Ζηλανδία είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτό ότι κατοικήθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία 800 χρόνια, ωστόσο, η αρχική-αρχική ανάλυση που έγινε σε αυτό το μυστηριώδες τείχος έδειξε ότι μπορεί να έχει ηλικία τουλάχιστον 2000 ετών. Επιπλέον, εμφανίζει με σαφήνεια το γεγονός ότι η κατασκευή χαίρει από ιδιότητες μίας χαμένης γνώσης στην τεχνολογία της πέτρας, παρόμοια με αμέτρητες κατασκευές ή/και σε ερείπια που έχουν βρεθεί σε όλο τον κόσμο.

Το αμφιλεγόμενο τείχος πρωτοήρθε στην δημοσιότητα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με μια δημοσίευση του Barry Brailsford στην εκπομπή New Zealand Listener, με τον τίτλο: «Μεγαλιθικό μυστήριο οι τεράστιες πέτρες στο δασικό πάρκο Kaimanawa. Στοιχεία για έναν αρχαίο πολιτισμό της Νέας Ζηλανδίας».

Εκεί αναφέρεται λεπτομερώς πώς η ανάλυση έδειξε ότι ο πέτρινος τοίχος είναι τουλάχιστον 2 χιλιετηρίδων και δημιουργήθηκε από προηγούμενους, άγνωστους άποικους στη Νέα Ζηλανδία. Τους αποκαλούσε «Waitaha» και δήλωσε ότι στη συνέχεια εξοντώθηκαν από τους Maoris, οι οποίοι έφτασαν πριν από 800 χρόνια.

Επιπλέον, ο Brailsford υποστηρίζει ότι το τείχος θα μπορούσε να «συνδέει» την Νέα Ζηλανδία με την Αίγυπτο, τη Νότια Αμερική και πολλούς άλλους αρχαίους πολιτισμούς. Συνεχίζοντας απαρίθμησε δώδεκα στοιχεία για να υποστηρίξει τις αξιώσεις του.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση, που μοιάζει με άγραφος κανόνας όπως ισχυρίζονται πολλοί εναλλακτικοί ερευνητές, είναι ότι διαφορετικά πεδία της ακαδημαϊκής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού μέσων ενημέρωσης, αρχαιολόγοι, γεωλόγοι και σχεδόν κάθε πολιτικό κόμμα, δεν προωθούν το θέμα, αλλά φαίνεται να το «θάβουν», οδηγώντας τον χώρο στην πλήρη απομόνωση από το κοινό.

Έτσι, εδώ και περίπου 30 χρόνια ενθαρρύνεται το συμπέρασμα ότι το τείχος δεν είναι παρά ένας απλός φυσικός σχηματισμός.


Σύμφωνα με το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η επίσημη γεωλογία, το τείχος είναι μια προεξοχή ενός μεγάλου ignimbrite, ενός φυσικού σχηματισμού που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 330.000 χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές αντιρρήσεις καθώς η πρόταση των γεωλόγων δεν είναι παρά μία θεωρία, μία εικασία που δεν μπορεί να ισχυροποιηθεί από άλλα παρόμοια παραδείγματα στην φύση. Καθώς, μέχρι στιγμής πουθενά δεν έχει βρεθεί παρόμοιος σχηματισμός όπως αυτός στην εικόνα:

Αντίθετα, εύκολα θυμίζει τειχοποιία που συναντούμε σε κυκλώπεια τείχη όπως στα Νησιά του Πάσχα, στο Sacsayhuaman, σε Μυκηναϊκά Τείχη και αλλού στον κόσμο.

Άραγε υπάρχει κάποιο μυστήριο γύρω από αυτή την υπόθεση; Υπάρχει κάτι που προσπαθούν οι επίσημες ακαδημαϊκές αρχές να κρύψουν; Κι αν ναι, τι φοβούνται να «αποκαλύψουν» στην ανθρωπότητα που δεν πρέπει να μάθει;

Μήπως το «Τείχος Kaimanawa» θα μπορούσε πραγματικά να έχει κατασκευαστεί από τον άνθρωπο πριν από 330.000 χρόνια; Και αν ναι, ποιοι μπορεί να είναι αυτοί που ζούσαν εκείνα τα χρόνια και μεγαλουργούσαν;


ΠΗΓΗ

 

 

 

Κυριακή, 3 Μαρτίου 2019

Ως προκαταβολή δώσατε τη Μακεδονία, πήρατε 99 χρόνια μνημόνια, κάνα

εκατομμύριο λαθρομετανάστες...και έχετε ακόμα να "λαμβάνετε"!


Ονειρεύεστε πετρέλαια και αέρια ε;
Φαντάζεστε ότι θα γίνετε πλούσιοι;
Ότι θα τα μοιραστούν μαζί σας!
Ότι θα γίνετε οι Νορβηγοί του νότου!
Μπράβο σας!
Τελικά, θα τους πληρώσετε και από πάνω για να τα πάρουν.
Ως προκαταβολή δώσατε τη Μακεδονία, πήρατε 99 χρόνια μνημόνια, κάνα εκατομμύριο λαθρομετανάστες...και έχετε ακόμα να "λαμβάνετε"!
Με το μισό Αιγαίο, την Πελοπόννησο, με την Στερεά και με τον Αργοσαρωνικό, θα κτίσετε την νέα Ελλάδα του 21ου αιώνα!
Θα γίνετε πλούσιοι!
Τι πλούσιοι, Κροίσοι!!

Γεράσιμος Γερολυμάτος

 

 

 

 

Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019

Η χώρα που έχει στάση μετρό «Ελλάδα», πλατεία «Αθήνα» και 600 δρόμους με ελληνικά ονόματα

Η ομορφιά της Ελλάδας δεν γνωρίζει σύνορα. Μια φράση που από πολλούς θα θεωρηθεί τόσο κλισέ, αλλά ενέχει μέσα της τόση αλήθεια. Ο ελληνικός πολιτισμός ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου και επιβεβαιώνει την οικουμενικότητά του.
Η ακτινοβολία της Ελλάδας φαίνεται ότι μάγεψε και τη Χιλή με την «καρδιά» της χώρας μας να χτυπάει στο Σαντιάγο και συγκεκριμένα στο σταθμό του μετρό που έχει πάρει το όνομα «Grecia».
Ο αφιερωμένος στην Ελλάδα σταθμός φιλοξενεί από το 2009 την πρώτη του συλλογή από αντίγραφα ελληνικών αρχαιοτήτων που δώρισε το υπουργείο Πολιτισμού για την επέτειο των 200 χρόνων ανεξαρτησίας της Χιλής.
Το εγχείρημα να φέρει το Σαντιάγο την τέχνη στο κέντρο της πόλης των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, που χρησιμοποιούν το μετρό καθημερινά για τις μετακινήσεις τους, ήταν πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Χιλής στην Ελλάδα και της ελληνικής πρεσβείας στη Χιλή, με τη στήριξη της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Σχέσεων του χιλιανού Υπουργείου Εξωτερικών και του Ιδρύματος Γαβριήλ και Μαρία Μουστάκης. Έτσι επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο ότι παρά τη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα και τη Χιλή οι δύο χώρες διατηρούν ισχυρούς δεσμούς, που θεμελιώνονται σε κοινές αξίες και αρχές.
Οι 22.000 επιβάτες που περνούν καθημερινά από το συγκεκριμένο σταθμό του μετρό έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν και να θαυμάσουν ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα του ελληνικού πολιτισμού: δεκαέξι εκμαγεία, 50 κιλών το καθένα, της δυτικής Ζωοφόρου του Παρθενώνα και μία μακέτα της Ακρόπολης. Τα πρωτότυπα τα συναντάει κανείς σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα και στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Η πρώτη δωρεά έγινε το 2009 και η δεύτερη έγινε το 2014 και αποτέλεσε μέρος της μόνιμης έκθεσης με τίτλο «Ένα μέτρο από την Ελλάδα». Στη δεύτερη δωρεά περιλαμβάνονται μία προτομή του Ομήρου, πορτραίτα αθλητών και θεατρικές μάσκες.
«Ο σκοπός αυτής της δεύτερης φάσης είναι η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού μαζικά, η δημιουργία μιας πλατφόρμας πολιτιστικής και τουριστικής προώθησης της Ελλάδας και ο εκπαιδευτικός -πολιτιστικός χαρακτήρας για τους Χιλιανούς, με τη μορφή του σταθμού "ανοιχτού μουσείου"» είχε δηλώσει ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Χιλής στην Αθήνα Μαρτίν Δονόσο.
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της Πολιτιστικής Εταιρείας Metro Arte, Χαβιέρ Πίντο είχε επισημάνει ότι η «έκθεση επιτρέπει στους επιβάτες να έρθουν λίγο πιο κοντά στον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό, που ήταν η κοιτίδα σπουδαίων αξιών, που σεβόμαστε μέχρι σήμερα, όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη».
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Πίντο το ενδιαφέρον της Χιλής για τον ελληνικό πολιτισμό εκφράζεται με διάφορους τρόπους, όπως με τις δραστηριότητες που διοργανώνονται από το Κέντρο Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Χιλής, το οποίο έχει μεταφράσει στα ισπανικά περισσότερα από 180 λογοτεχνικά έργα Βυζαντινής, Κλασικής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Ιστορίας, μεταξύ των οποίων έργα της Σαπφούς, των Ανακρέοντα, Καβάφη, Καζαντζάκη, Ελύτη και Ρίτσου
Στη Χιλή, πέραν της πρεσβείας, που είτε συνδιοργανώνει είτε θέτει υπό την αιγίδα της πολιτιστικές εκδηλώσεις υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, όπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ανάμεσα σε αυτούς είναι το Κέντρο Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Metropolitana του Σαντιάγο, το Ελληνο-χιλιανό Εμπορικό και Πολιτιστικό Επιμελητήριο, το Ίδρυμα Γαβριήλ και Μαρίας Μουστάκη, ο Σύλλογος Φίλων Ν. Καζαντζάκη και άλλα.
Η απόσταση της Αθήνας από το Σαντιάγο υπολογίζεται σε 12.546 χλμ
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Χιλή τιμά τη χώρα μας. Στο Σαντιάγο περισσότεροι από 600 δρόμοι έχουν ελληνικά ονόματα, εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και φιλοσοφία. Ο σταθμός του μετρό βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο «Ελλάδας», που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αρτηρίες της πρωτεύουσας της Χιλής. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η ροτόντα, η στρογγυλή πλατεία που φέρει το όνομα «Αθήνα», ενώ κοντά στο σταθμό του μετρό θα βρει κανείς την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πέτρου και Παύλου.
Ο πρώτος Έλληνας που έφτασε στη Χιλή το 1540 ήταν ο κρητικής καταγωγής Juan Martin de Candia. Μέχρι το 1565 μάλιστα είχαν φτάσει στη χώρα 21 Έλληνες και στα επόμενα χρόνια και αιώνες κατέφτασαν και άλλοι. Αλλά η σημαντική σε αριθμό μετανάστευση Ελλήνων ανάγεται μεταξύ 1880 και 1924, περίοδο διαδοχικών πολέμων στην περιοχή των Βαλκανίων και τη Μικρά Ασία. Η ένταξή τους μάλιστα στη χιλιανή κοινωνία έγινε με απόλυτη φυσικότητα, όπως λέει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών.
«Οι πικρές εμπειρίες της δικτατορίας που έζησαν διαδοχικά, πρώτα η Ελλάδα και μετά η Χιλή, έφεραν τους δύο λαούς πιο κοντά, μεταξύ άλλων και μέσα από τα ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης» διαβάζει κανείς στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.
www.newsbeast.gr

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 2/3/2019   5:09 π.μ.

 

 

 

 

Le Monde: Μια Ιταλίδα επανέφερε τα αρχαία ελληνικά στη μόδα

«Ο ρόλος του ήρωα» - το νέο βιβλίο της νεαρής νεοελληνίστριας από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Ανδρέα Μαρκολόνγκο, «έκανε και πάλι τα αρχαία ελληνικά της μόδας»,γράφει η γαλλική Le Monde.

Το άρθρο, με αφορμή τα επιτυχημένα βιβλία και την ενδιαφέρουσα ζωή της δημιουργού, αποτελεί ένα είδος ύμνου για τον κοσμοπολιτισμό των αρχαίων ελληνικών κειμένων. Η πλοκή του νέου βιβλίου της αφορά την «Αργοναυτική Εκστρατεία», τον Ιάσονα και την έννοια του αρχαίου «ήρωα».

Το βιβλίο της Ανδρέα

Μαρκoλόνγκο για τα αρχαία ελληνικά έλαβε διθυραμβικές κριτικές και έγινε best seller, πράγμα που εξηγεί γιατί ο διεθνής Τύπος την έχει επονομάσει «σύγχρονη Αθηνά», προσθέτει η γαλλική εφημερίδα.

Όπως γράφει η Le Monde, με την ιδιοφυή της γλώσσα η Ανδρέα Μαρκολολόνγκο δίνει εννιά καλούς λόγους για να αγαπήσουμε τα ελληνικά». Η νεαρή νεοελληνίστρια που «αναδύθηκε ξαφνικά: όχι από το κεφάλι του Δία αλλά από τις εκδόσεις Laterza», επιμένει ότι «η αρχαία σοφία μας ψιθυρίζει κάτι επείγον, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να ακούσουμε», «όχι για να μας διδάξει τις αρετές της μονομαχίας ή την «ευκτική», αλλά για να βοηθήσει, εμάς τους «μοντέρνους», να γνωρίσουμε καλύτερα ποιοί είμαστε».

Στο άρθρο περιγράφεται η ενδιαφέρουσα ζωή της: καθηγήτρια των ελληνικών, μετά συνεργάζεται με τον Ματέο Ρέντσι προσφέροντάς του «λίγο αφηγηματικό οξυγόνο» και μετά, το 2014, αφού νοιώθει ότι έδωσε ό,τι είχε να του δώσει - προς την εκπλήρωση της επιθυμίας της, φεύγει από μια Ευρώπη, που την έχει απογοητεύσει.

Ζει για κάποιο χρονικό διάστημα στο Σεράγεβο, όπου και γράφει το βιβλίο της για την ελληνική γλώσσα. Περιγράφει με δέος την παραμονή της σε μια πόλη που κατάφερε να «υπερβεί τόσο μίσος». «Μια πόλη θανάτου» που της έδωσε το μάθημα της ζωής. Κάπου στο ενδιάμεσο παρεμβάλλεται ο Καλβίνο: «κλασικό δεν είναι αυτό που έχει παλιώσει αλλά, ακριβώς, αυτό που αντέχει στο χρόνο».

Ανδρέα ΜαρκολόνγκοΙταλίαμόδααρχαία ΕλληνικάLe MondeHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
  • 1/3/2019

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided