Τετάρτη, Νοέμβριος 20, 2019

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5ος

ΝΤΡΟΠΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ...!! Ανοίγουν πρεσβεία τα Σκόπια με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»...

 

 

 

 

 

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019

ΝΤΡΟΠΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ...!!

Ανοίγουν πρεσβεία τα Σκόπια με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»...

Στην αναβάθμιση της διπλωματικής και προξενικής Αρχής σε Ελλάδα και Σκόπια, προχώρησαν τα υπουργείο Εξωτερικών των δύο χωρών.

Τα Σκόπια ανοίγουν σύντομα επισήμως την πρεσβεία της στην Αθήνα, καθώς το Γραφείο Συνδέσμου που υπήρχε ως σήμερα αναβαθμίζεται, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, σε πρεσβεία. Αντίστοιχα το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια μετατρέπεται σε πρεσβεία.

Αναλυτικά το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων -που αποκαλεί στα Σκόπια με το προδοτικό «Βόρεια Μακεδονία» αναφέρει:

«Τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, δυνάμει του άρθρου 10 της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών, προχώρησαν σήμερα σε ανταλλαγή Ρηματικών Διακοινώσεων για την αναβάθμιση του γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια σε πρεσβεία, του γραφείου Προξενικών Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων Μοναστηρίου σε γενικό προξενείο και, αντιστοίχως, για την αναβάθμιση του γραφείου Συνδέσμου της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα σε πρεσβεία και του γραφείου Προξενικών Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης σε γενικό προξενείο.»

ΠΗΓΗ

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019

Δείτε πως ήταν η Κωνσταντινούπολη πριν την Άλωση

Μέσα από αναπαραστάσεις αρχαιολόγων, αποτυπώνεται η αίγλη της Βασιλεύουσας πριν πέσει στα χέρια των Οθωμανών, ενώ μεταξύ των απεικονίσεων ξεπροβάλλουν η Αγία Σοφία καθώς και εμβληματικά μνημεία της εποχής.Εντυπωσιακές εικόνες της Κωνσταντινούπολης πριν την Άλωση τον Μάϊο του 1453 που έμελλε να αλλάξει ριζικά την όψη της πόλης, φέρνει στην δημοσιότητα το τουρκικό μέσο, Κarar.


Μέσα από αναπαραστάσεις αρχαιολόγων, αποτυπώνεται η αίγλη της Βασιλεύουσας πριν πέσει στα χέρια των Οθωμανών, ενώ μεταξύ των απεικονίσεων ξεπροβάλλουν η Αγία Σοφία καθώς και εμβληματικά μνημεία της εποχής.


Όπως είναι ευρέως γνωστό, η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’.


Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο), ενώ ταυτόχρονα σήμανε και το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.karar
karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar karar kararΠηγή

 

 

 

 

 

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019

Καταρχήν να επισημάνουμε ότι , ότι και αν γίνεται απο το 2010 και μετέπειτα είναι παρανόμο.

Είτε εκλόγές είναι αυτό , είτε δημοψήφισμα , είτε επικυρωση νόμων κτλ.

Καταρχήν να επισημάνουμε ότι , ότι και αν γίνεται απο το 2010 και μετέπειτα είναι παρανόμο.

Είτε εκλoγές είναι αυτό , είτε δημοψήφισμα , είτε επικύρωση νόμων κτλ.

Για το μυστήριο του δημοψηφίσματος και το πώς το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ , θα μας λύσει την απορία , το παρακατω κείμενο.

Όλα ήταν προσυμφωνημένα απο την 4μηνη παράταση στις 20 Φεβρουαρίου 2015.

Η παρακάτω επιστολή που εστάλη στον Γιούνγκερ 2 εβδομάδες πρίν το δημοψήφισμα, αποδεικνύει ότι όλα αυτα τα θέατρα που έπαιζε 5-6 μήνες , με τις σκληρές 17ωρες διαπραγματεύσεις , με τις μάχες και τους δηθεν αγώνες που έδινε , ήταν ένα παραμύθι καλοστημένο και καλογραμμένο για να κοιμήσει και τα πιο ατίθασα παιδιά.


Παρακάτω η επιστολή με το ανάλογο σχόλιο.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε Συνημμένα θα βρείτε μία κατανοητή πρόταση εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Αυτή είναι το σύνολο των μεταρρυθμίσεων και των νομοθετικών εργασιών που η Ελληνική Κυβέρνηση θα προβεί και θα εφαρμόσει σύμφωνα με τους όρους τις 20 Φεβρουαρίου 2015, προέκτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης.


Επιπρόσθετα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα των Θεσμών, για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών για την περίοδο 2015- 2016, είναι απόλυτη και ολοκληρωμένη.


Πιο συγκεκριμένα,η αξιολόγηση από τους θεσμούς, ήταν πως τα κατάλληλα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να αποδίδουν σε οικονομικούς στόχους της τάξης του 1% του ΑΕΠ για το 2015,2% του ΑΕΠ για το 2016 , επομένως τα σχετικά μέτρα θα πρέπει να φθάνουν το 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,5% του ΑΕΠ για το 2016.


Οι προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέπουν αύξηση στα δημόσια έσοδα μόνον από τα σχετικά μέτρα του 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,87% του ΑΕΠ για το 2016.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία και απέναντι σε αυτά, είναι φανερό ότι δεν θα υπάρξουν οικονομικά ατοπήματα και οι υπαγορευμένοι όροι έχουν ξεπεραστεί.

Πηγή attikanea

 

 

 

 

 

Η Αθήνα ζητά από την Άγκυρα αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η Αθήνα ζητά από την Άγκυρα αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων MOTIONTEAM

Σκληρή απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στους ανιστόρητους ισχυρισμούς της Τουρκίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Την καλεί να αναγνωρίσει τα γεγονότα ως έχουν.

news247 22 Μαΐου 2019

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας που ούτε λίγο ούτε πολύ όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων αλλά ζητά και αποζημίωση.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας.

Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.

Αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον.

Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας - και ιδίως της γείτονος Τουρκίας - να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθειές πληγές που άφησαν πίσω.»

Η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια προκλητική ανακοίνωση με αφορμή δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών για την 19η Μαΐου (η οποία έχει αναγνωριστεί από την Αθήνα ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων»), στην οποία έκανε λόγο για διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων για πολιτικά κίνητρα, ενώ επεσήμανε και την υποχρέωση της Αθήνας «να καταβάλλει αποζημιώσεις προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης».

«Η 19η Μαΐου του 1919 σηματοδοτεί την έναρξη του εθνικού αγώνα για την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας και γιορτάζεται με υπερηφάνεια στην Τουρκία και το εξωτερικό» σημειώνει, μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. «Οι δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα για πολιτικά κίνητρα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» προσθέτει.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, μάλιστα, κάνει λόγο για «ανυπόστατους ισχυρισμούς» και ότι «η ευθύνη για τις ακρότητες που διαπράχθηκαν, βαραίνει τον ελληνικό στρατό, ο οποίος παραβίασε τους κανόνες του πολέμου, εισβάλλοντας στην Ανατολία». «Αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί που στοχεύουν την ιστορία, δεν έχουν καμία λογική, καμία συνοχή. Αυτή η ρητορική είναι ασύμβατη με την επιδίωξη ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων» συμπληρώνει.

 

 

 

 

 

Τρίτη, 21 Μαΐου 2019

«Κεφαλικός φόρος» και διώξεις για τους Χριστιανούς που ζουν στους Αγίους Τόπους

«Κεφαλικός φόρος» και διώξεις για τους Χριστιανούς που ζουν στους Αγίους Τόπους

Στους Αγίους Τόπους, στα μέρη που πρωτοπερπάτησε ο Ιησούς Χριστός, πληθαίνουν τα κρούσματα εναντίον των Χριστιανών και ο πληθυσμός τους μειώνεται δραματικά.

Κυρίως στα παλαιστινιακά εδάφη το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αρκετά περιστατικά βανδαλισμών σε εκκλησίες, με γκράφιτι και λεηλασίες αλλά και προπηλακισμοί πιστών.

Προσφάτως, οι Χριστιανοί κάτοικοι της πόλης Τζίφνα, στα περίχωρα της Ραμάλα, δέχθηκαν επίθεση από εξτρεμιστές της Φατάχ.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο Facebook, οι χριστιανοί κάτοικοι της Τζίφνα διαμαρτύρονται για καταστροφές και απειλές εναντίον τους και τονίζουν ότι δεν αισθάνονται καθόλου ασφαλείς.

Ζητούν μάλιστα, από την Παλαιστινιακή Αρχή να παρέμβει και να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους. Υποχρεώνονται μάλιστα να πληρώνουν τον κεφαλικό φόρο «Jizyah» προκειμένου να απολαμβάνουν την προστασία των αρχών».
Το Jizyah είναι ένας ετήσιος κατά κεφαλήν φόρος επιβαλλόμενος από τον ισλαμικό νόμο για τους μη μουσουλμάνους που κατοικούν σε μουσουλμανικές εκτάσεις. Ο φόρος είναι ένα τέλος για την «προστασία» που παρέχεται από τον μουσουλμανικό κυβερνήτη σε μη μουσουλμάνους.

Το μουσουλμανικό-χριστιανικό συμβούλιο στην Ιερουσαλήμ δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνα που δείχνει ότι ο χριστιανικός πληθυσμός στα Π.Ε. αποτελεί μόνο το 1% του γενικού πληθυσμού. Δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί εγκατέλειψαν την περιοχή για άλλα μέρη του κόσμου μετά από θρησκευτικές διώξεις που αντιμετώπισαν συμπεριλαμβανομένης της δήμευσης χριστιανικής γης και της επίθεσης στις νεαρές χριστιανικές γυναίκες.

Η πάλαι ποτέ μεγάλη κοινότητα, αριθμεί σήμερα μόλις 45.000 Χριστιανούς με 4.000 κατοίκους στην Ιερουσαλήμ και μόνο 1.000 που ζουν στη Γάζα.

Κατά τη εποχή της δημιουργίας του Ισραηλινού κράτους το 1948, εκτιμάται ότι οι Χριστιανοί της Παλαιστίνης αριθμούσαν περίπου 350,000, η πλειοψηφία των οποίων ανήκε στο Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.

Εκείνο το καιρό, οι Χριστιανοί ήταν σχεδόν το 20% του συνολικού πληθυσμού.

Ο Χριστιανικός πληθυσμός της Βηθλεέμ, που ήταν 95% του συνολικού πληθυσμού, έχει σήμερα φθίνει σε περίπου το 15 τοις εκατό. Στην Ιερουσαλήμ πάνω από το 50% των Χριστιανών έχασαν τα σπίτια τους κατά την εισβολή του Ισραηλινού στρατού.

Ακόμη και σήμερα, οι Ισραηλινές αρχές αρνούνται την πρόσβαση σε Χριστιανικούς ιερούς τόπους, εμποδίζουν τις επισκευές που απαιτούνται για τη διατήρηση ιστορικών ιερών χώρων, και πραγματοποιούν σωματικές επιθέσεις εναντίον Χριστιανών θρησκευτικών ηγετών.

Σήμερα πιστεύεται ότι ο αριθμός των Χριστιανών στην κατεχόμενη Παλαιστίνη μαζί με το Ισραήλ αριθμούν περίπου 175,000, μόλις πάνω από το 2% του συνολικού πληθυσμού, και ο αριθμός τους συνεχίζει να μειώνεται ραγδαία. Αυτή η συρρίκνωση οφείλεται στη μαζική μετανάστευση. Από τους Παλαιστίνιους Χριστιανούς που έχουν παραμείνει στην περιοχή, οι περισσότεροι ζουν στο Λίβανο.

orthodoxianewsagency.gr

 

 

 

 

Σάββατο, 18 Μαΐου 2019

Άγγιγμα ψυχής η δράση των Ποντίων Τορόντο για

τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (βίντεο)

Οι Πόντιοι του Καναδά διατηρούν ακέραιη την ιστορική μνήμη και προβάλλουν το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» ως ένδειξη φόρου τιμής στα 353.000 θύματα πραγματοποίησε την Πέμπτη (16/5) μια συμβολική και άκρως συγκινητική δράση στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δεκάδες κεριά από άτομα κάθε ηλικίας του σωματείου σχημάτισαν τον αριθμό 353.000.

Με πρόσωπα θλιμμένα, τα μέλη της Αδελφότητας προσήλθαν στο μνημείο όταν ο ήλιος είχε δύσει και κατάφεραν να σχηματίσουν τον αριθμό 353.000 με μεγάλα κεριά. Αφού τα άναψαν, κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Μετά πραγματοποιήθηκε λαμπαδηφορία σε δρόμους γύρω από το μνημείο.

Για το Σάββατο (18/5), στις 19:30, έχει προγραμματιστεί μια θεατρική παράσταση με τίτλο Δικαίωση στη μνήμη, η οποία ζωντανεύει τον πόνο και τις κακουχίες που υπέστησαν οι Πόντιοι κατά τον ξεριζωμό τους. Η παράσταση θα δοθεί στο Οntario Science Centre (770 Don Mills Rd, North York).

pontos-news.gr

Φωτ.: Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»

 

 

 

 

 

 

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019

Καππαδόκες έχουν ανοίξει πάνω από 25 εκκλησίες, κλειστές από το 1924

Η καρδιά του ελληνισμού και της ορθοδοξίας συνεχίζει να χτυπά στα εδάφη της Καππαδοκίας από τα πανάρχαια χρόνια.
Σε αυτή τη γη μεγαλούργησαν μεταξύ άλλων ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος.
Με τη Συνθήκη της Λωζάννης (1924), το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων από την Καππαδοκία κατέφυγε στην Ελλάδα, αν και οι πρώτοι πρόσφυγες είχαν περάσει τα σύνορα από το 1922, αμέσως μετά την καταστροφή της Σμύρνης.
Ερχόμενοι στην Ελλάδα, παρέμειναν (αναγκαστικά) για μεγάλο διάστημα στον Πειραιά.
Έπειτα διασκορπίστηκαν κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη, στον νομό Ηρακλείου, υπάρχουν σήμερα 16 χωριά Καππαδοκών. Επίσης, στην Κέρκυρα, την Καλαμάτα, τη Χίο, τη Νάξο βρίσκουμε σήμερα, μεταξύ άλλων, οργανωμένες κοινότητες Καππαδοκών.
Σωματεία αρχίζουν να ιδρύονται το 1924 στην Αθήνα και συγκεκριμένα από τα πρώτα ήταν αυτό της Νέας Σινασού στον Πειραιά.
Διόλου τυχαίο, καθώς η Σινασός αποκαλούνταν η «Αθήνα της Καππαδοκίας», αποτελούμενη από αστικό και πλούσιο πληθυσμό, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα χωριά της Καππαδοκίας.
Βρισκόταν σε μεγάλη ακμή και οι μαθητές μάθαιναν τα ελληνικά από τους δασκάλους που έρχονταν γι’ αυτό τον σκοπό από την Ελλάδα.

«Κινητή Βασιλειάδα»

Σε πάνω από 400.000 υπολογίζονται σήμερα τα μέλη των καππαδοκικών ενώσεων στην Ελλάδα, όπως αναφέρει στην Ορθόδοξη Αλήθεια ο κ. Θεοφάνης Ισαακίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων –και με καταγωγή από την Καππαδοκία–, η οποία ιδρύθηκε το 2008 και σήμερα αριθμεί 53 μέλη-σωματεία.
Η Ένωση δραστηριοποιείται συγχρόνως και στο πεδίο του ανθρωπιστικού έργου.
Με πρωτοβουλία του κ. Ισαακίδη έχει δημιουργηθεί μια ομάδα από 30 γιατρούς (Καππαδόκες στην καταγωγή) η οποία έχει εξετάσει τα τελευταία πέντε χρόνια πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών σε απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας.
Η μονάδα αυτή έχει ονομασθεί «Κινητή Βασιλειάδα» προς τιμήν του έργου και της προσφοράς του Αγίου Βασιλείου στην Καισάρεια.


(Φωτ.: Facebook / Ένωση Καππαδοκών Μικρασιατών Κρήτης)

Έχουν απομείνει σήμερα μικρές εστίες ελληνισμού στα χωριά της Καππαδοκίας;
Υπάρχουν, βέβαια, αλλά προσπαθούμε να πλησιάζουμε πολύ διακριτικά όσους έχουν απομείνει εκεί, κάποιες μεμονωμένες οικογένειες οι οποίες γνωρίζουν ότι είναι απόγονοι χριστιανών ορθοδόξων.
Πριν από έξι χρόνια είχαμε κάνει μια επιτόπια έρευνα σε κάποια χωριά όπου δεν μιλάνε τα ελληνικά αλλά μόνο την τουρκική γλώσσα.
Πολλές γυναίκες που είχαν απομείνει εκεί παντρεύτηκαν μουσουλμάνους και τα ονόματά τους είναι εκτουρκισμένα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μπορούσαν να ασκήσουν τα θρησκευτικά καθήκοντά τους.

Όταν επισκέφθηκα το χωριό Χαλβάντερε, άκουσα μια ιστορία σχετικά με μια γυναίκα η οποία παρέμεινε στην Καππαδοκία, παντρεύτηκε Τούρκο και έκανε τέσσερα παιδιά.
Η γυναίκα αυτή διατηρούσε κρυφά ένα τετράδιο στο οποίο από τη μια πλευρά έγραφε τα ονόματα των παιδιών της στα τουρκικά και από την άλλη έγραφε τα ελληνικά ονόματα που τους είχε δώσει η μητέρα τους. Θυμάμαι ακόμη με συγκίνηση που επισκεφθήκαμε τη Μαλακοπή το 2005 με τον Πατριάρχη και λειτουργήσαμε στην Εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων.

Με πλησίασε μια Τουρκάλα, κρατώντας ένα παιδί στην αγκαλιά της, και μας είπε συγκινημένη στα τουρκικά: «Η γιαγιά μου ήταν Ελληνίδα!».

Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις απογόνων Ελλήνων της Καππαδοκίας, οι οποίοι σήμερα θεωρούνται και ζουν κανονικά ως Τούρκοι πολίτες.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι είναι σήμερα οι εναπομείναντες απόγονοι των ορθόδοξων Ελλήνων της Καππαδοκίας.

Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι ορθόδοξες εκκλησίες της Καππαδοκίας;
Σύμφωνα με μελέτη του Πατριαρχείου, οι εκκλησίες προσδιορίζονται σε 1.600.
Όποιες εκκλησίες μετετράπησαν σε εκκλησιές-τζαμιά έχουν συντηρηθεί και παρουσιάζουν μια καλή εικόνα.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι σε μερικές από αυτές έχουν διατηρήσει κάποια στοιχεία, όχι από διάθεση σεβασμού, αλλά μόνο και μόνο από αισθητικής άποψης.
Δεν μπορούσαν με κανέναν τρόπο οι Τούρκοι να κατασκευάσουν κομψοτεχνήματα όπως εκείνα που έκαναν οι Έλληνες τεχνίτες.
Για παραδειγμα, έχουν κρατήσει το ξυλόγλυπτο τέμπλο στον Άγιο Γρηγόριο στην Καρβάλη, που είναι δώρο του τσάρου της Ρωσίας Νικόλαου Α΄, όπως και τον άμβωνα στην ίδια εκκλησία.
Άλλο παράδειγμα είναι οι Ταξιάρχες στη Μαλακοπή, όπου και εκεί έχουν κρατήσει το τέμπλο και τον άμβωνα, χωρίς, φυσικά, την παρουσία εικόνων.

Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στο Φερτέκι, ένα χωριό έξω από τη Νίγδη, όπου εκεί έχουν μετατρέψει τον ναό των Ταξιαρχών σε τζαμί, κρατώντας όλες τις αγιογραφίες του Ιερού.
Αυτές είναι σκεπασμένες με σεντόνι, ώστε να μην προκαλούν τον μουσουλμάνο που πάει να προσευχηθεί.
Όταν επισκέπτεσαι τον ναό αυτό, σε παίρνει από το χέρι ο ιμάμης και σε ξεναγεί.
Συγχρόνως, σου εξηγεί ότι αυτές οι αγιογραφίες «είναι δικές σας».
Σηκώνει το σεντόνι και εμείς οι Έλληνες βλέπουμε τον Παντοκράτορα, την Παναγία, τους αγγέλους κ.ά.
Δεν έχει γίνει καμία καταστροφή στις αγιογραφίες του Ιερού.

Με ποια αφορμή ανοίγουν κάποιες από αυτές τις εκκλησίες για τους Έλληνες πιστούς;

Για να τελεστεί μια θεία λειτουργία ή κάποια άλλη εκδήλωση θρησκευτικού χαρακτήρα, θα πρέπει να δώσουν άδεια τρία υπουργεία.
Το θετικό είναι ότι τα τελευταία επτά χρόνια καταφέραμε να λειτουργήσουμε σε αρκετές εκκλησίες οι οποίες παρέμεναν κλειστές από το 1924!
Ανοίξαμε πάνω από 25 ναούς.
Είναι πολύ συγκινητικό να πηγαίνεις σε μια εκκλησία και να λειτουργείς έστω και χωρίς να έχει γίνει συντήρηση.
Απλώς, προηγείται καθαρισμός και φροντίδα του χώρου, πείθοντας τους ντόπιους να συμβάλλουν σε κάποιες στοιχειώδεις βελτιώσεις.

Οι εκκλησίες αυτές από μόνες τους συντηρήθηκαν ενάντια στη μοίρα της φθοράς, όπως λέει και ο Σεφέρης.

Η Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Σινασό είναι η μοναδική εκκλησία για την οποία έχει άδεια το Ορθόδοξο Πατριαρχείο και τη λειτουργούμε όποτε εμείς θέλουμε.
Μάλιστα, επιτρέπεται στους πιστούς που την επισκέπτονται να κάνουν και Ανάσταση εκεί!
Στη δε Καρβάλη τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου ακόμη και περιφορά Επιταφίου!
Όσο για την εκκλησία στο Μιστί, εκεί δεν δόθηκε άδεια, με την επίσημη δικαιολογία από τις Αρχές ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακαίνισης από τον εργολάβο.

Ναι μεν όλα αυτά είναι θετικά γεγονότα, αλλά από ελληνικής πλευράς ποιες ενέργειες έχουν γίνει;
Τα τελευταία οκτώ χρόνια προσπαθούμε οργανωμένα παρά τις οικονομικές δυσκολίες να πηγαίνουν επί τόπου άτομα με ειδικές γνώσεις.
Έτσι, λοιπόν, επισκεφθήκαμε μαζί με την κ. Λίνα Μενδώνη από το υπουργείο Πολιτισμού το χωριό Μιστί, με σκοπό τη συντήρηση της εκκλησίας του Αγίου Βλασίου με τους 10 τρούλους.
Οι εργασίες ανακατασκευής της εκκλησίας σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί και, ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, έχει πάρει άλλα 100 χρόνια ζωής.
Έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή συντήρηση και τώρα προσπαθούμε να πάρουμε ένα σχετικό κονδύλι για τη βελτίωση των αγιογραφιών.Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στη Μαλακοπή Καππαδοκίας

Παρόμοιες εργασίες συντήρησης έγιναν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Πόρο, τόπο καταγωγής της γνωστής οικογένειας Μποδοσάκη.
Επισκέπτομαι την περιοχή τρεις φορές το χρόνο και έρχομαι σε επαφή με τις τοπικές Αρχές.
Σκοπός μας είναι να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι αυτά τα μνημεία πρέπει να συντηρηθούν, επειδή είναι παγκόσμια κληρονομιά, ανήκουν σε όλο τον κόσμο.

Πράγμα που δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει κατανοητό και να τηρηθεί απαρέγκλιτα στην πράξη.
Σίγουρα, έτσι είναι η πραγματικότητα.
Όλα τα βλέπουν με βάση το κέρδος.
Εάν βλέπουν ότι θα τους αποφέρει οφέλη, θα προχωρήσουν στην αποκατάσταση ενός μνημείου.
Υπάρχουν και περιοχές τις οποίες επισκέπτεται πολύ κόσμος από την Ελλάδα.
Αυτοί δίνουν χρήματα στις τοπικές Αρχές για να γίνει καθαρισμός και άλλες εργασίες.
Όταν όμως τελειώνει η επίσκεψη και φεύγουν, τότε όλα εγκαταλείπονται στην τύχη τους και ρημάζουν, καταστρέφονται με το πέρασμα του χρόνου.

Δεν μπορείς να περιμένεις από έναν λαό που δεν είναι μορφωμένος να σεβαστεί την ιστορική και συναισθηματική αξία που έχει ένας ναός για εμάς τους Έλληνες.

Δεν μπορείς να τους πείσεις ότι ο σκοπός είναι καθαρά ηθικός και συναισθηματικός, λόγω της ιστορίας των παππούδων σου!
Ο ισχυρός δεσμός που είχαν κλήρος και λαός και η άρρηκτη σχέση με έθιμα και συνήθειες.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δραστηριότητες με θρησκευτικό χαρακτήρα των Καππαδοκών;

Όταν μιλάμε για Καππαδοκία, το μυαλό όλων πηγαίνει στην ορθοδοξία.
Χαρακτηρίζεται δε ως η «αγιοτόπος Καππαδοκία».
Υπήρχε ένα βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα που συμβάδιζε με όλες τις συνήθειες και την καθημερινότητα των κατοίκων εκεί. Υπήρχε ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα σε κλήρο και λαό.
Η ζωή τους ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τα έθιμα και τις συνήθειες αυτές τις οποίες διατήρησαν όταν ήρθαν στη μητέρα πατρίδα.
Τέτοιο είναι και το έθιμο του Αγίου Βασιλείου, το οποίο διατηρείται ακόμη και σήμερα σε όλα τα χωριά που βρίσκονται στην περιοχή των Φαράσων, γενέτειρα του Αγίου Αρσενίου και του Αγίου Παϊσίου του Νεότερου, και ονομάζεται «αγιοβασιλειάτικος χορός».

Όταν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, Βυζαντινός αυτοκράτορας, θέλησε να κάψει τα χωριά της περιοχής, τον υποδέχθηκε ο Μέγας Βασίλειος με την ιδιότητα του επισκόπου.
Ήταν τέτοιες η ακτινοβολία του Βασιλείου και η δύναμη του λόγου του, ώστε θαμπώθηκε ο Ιουλιανός και εγκατέλειψε τα σχέδιά του.
Ζήτησε μόνο να του δώσουν ένα μεγάλο ποσό ως λύτρα.
Πάνω σε αυτό το γεγονός στηρίζεται η ιστορία της βασιλόπιτας, σύμφωνα με την οποία ζητά ο Άγιος από όλες τις οικογένειες να δώσουν τα τιμαλφή τους στον Ιουλιανό, ώστε να μην κάψει τα χωριά.
Όταν όμως έμαθαν ότι ο Ιουλιανός είχε σκοτωθεί στη μάχη, ο Άγιος Βασίλειος αποφάσισε να επιστρέψει τα τιμαλφή.
Επειδή όμως δεν ήξερε σε ποιον ανήκαν, είπε στις γυναίκες να φτιάξουν μικρές πίτες, όπου εκεί έβαλε όλα τα τιμαλφή και τα μοίρασε στον κόσμο μετά τη θεία λειτουργία.
Κάθε οικογένεια –σύμφωνα με την παράδοση– ανοίγοντας το ψωμάκι, έβρισκε αυτό που είχε δώσει!

Ένα άλλο έθιμο σχετίζεται με τους Προκοπιείς, τους καταγόμενους από το Προκόπι, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί σήμερα στη Χαλκίδα.
Έχουν μεταφέρει εκεί το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου όπως και τις λατρευτικές συνήθειες.
Αλλά και οι προερχόμενοι από το Μιστί έχουν μεταφέρει τα δικά τους έθιμα στην Αλεξανδρούπολη.
Στο Μιστί βρίσκεται η εκκλησία με τους 10 τρούλους, η μεγαλύτερη εκκλησία της Ανατολής, της οποίας η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε φέτος.
Στη Νέα Καρβάλη, όπου βρίσκεται και το σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου, τηρείται το έθιμο με τα σάγια.
Ανάβουν φωτιές από το προηγούμενο βράδυ, τραγουδάνε και χορεύουν.

Πηγή: «Ορθόδοξη Αλήθεια»
https://www.youtube.com/watch?v=kJLYuCW0D2o
pontos-news.gr

 

 

 

 

 

 

17 Μαΐου 2019

Η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από μια μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο

Η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από μια μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο

Την Κυριακή 19 Μαΐου (ώρα 20:30) η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση μνήμης και τιμής στα θύματα που άφησε πίσω της η Γενοκτονία των Ποντίων. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη της δεύτερης και σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας, διοργανώνεται μια παράσταση που θα έχει τίτλο «Πόντος: Σταύρωση και Μνήμη».

Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών και η ΠΟΕ, μέσω αυτής της εκδήλωσης στο Ηρώδειο, στέλνουν μήνυμα ενότητας σε όλους τους Ποντίους.

Για της ανάγκες της παράστασης τις δυνάμεις τους ενώνουν πολλοί μουσικοί και καλλιτέχνες, οι οποίοι και θα μαγέψουν από σκηνής το κατάμεστο Ηρώδειο (τα δωρεάν δελτία εισόδου που διατίθενταν μέσω της ticketmaster.gr έχουν πλέον εξαντληθεί). Συμμετέχουν: Γιώργος Νταλάρας, Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, Έλενα Κελεσίδου, Μελίνα Ασλανίδου, Ελένη Ουζουνίδου, Χάικ Γιαζιτζιάν, Σαρίνα Κρος, Πέλα Νικολαΐδη και Χρήστος Καλιοντζίδης, χορωδία και ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων αλλά και το χορευτικό συγκρότημα «Έκνευσις».


Έξω από το Ηρώδειο θα έχουν στηθεί μεγάλες γιγαντοοθόνες, οι οποίες θα μεταδίδουν την εκδήλωση για όλους όσοι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν δελτίο εισόδου. Την παρουσίαση έχει αναλάβει η Πόπη Τσαπανίδου, ενώ αφηγητής θα είναι ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Χορηγός επικοινωνίας: pontos-news.gr.

 

 

 

 

 

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019

Πώς η Αγιά Σοφιά άντεξε 64 σεισμούς μέχρι 7,4 Ρίχτερ

Πώς η Αγιά Σοφιά άντεξε 64 σεισμούς μέχρι 7,4 Ρίχτερ

Ποιο είναι το μυστικό για τον τρόπο που χτίστηκε η Αγία Σοφία, αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, που στέκει αγέρωχο στο πέρασμα των αιώνων; Σείεται αλλά δεν καταρρέει. Και αν γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 7,5 ρίχτερ η Αγία Σοφία ίσως να είναι το μοναδικό κτίριο το οποίο θα μείνει όρθιο στην Κωνσταντινούπολη.

Η πολυετής επιστημονική έρευνα, έδειξε ότι το υλικό υποδομής που χρησιμοποιήθηκε στον τρούλο της Αγίας Σοφίας είναι κατά 97% παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στα ιστορικά κτίρια της Ρόδου και περιέχει ένα συστατικό που αντέχει στη φωτιά και εξελίχθηκε στην Ανατολή.

Αυτό το οικοδομικό υλικό, ένα είδος πυρίμαχου τούβλου, είναι όμως δώδεκα φορές πιο ελαφρύ από το κανονικό τούβλο και αντέχει στην ένταση που προκαλεί ο σεισμός. Η Αγία Σοφία άντεξε 64 σεισμούς μέχρι 7,4 Ρίχτερ.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η λάσπη που χρησιμοποιήθηκε αποτελείτο από ημιαποκρυσταλλοποιημένο υλικό το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά την ενέργεια του σεισμού: «Πριν ακόμη και από τον σεισμό του 1999, είχαμε βεβαιωθεί ότι η σύνθεση και η ιδιοσυστασία του υλικού που χρησιμοποιήθηκε μπορούσε να αντέξει σε έναν μεγάλο σεισμό» βεβαίωσε η καθηγήτρια του ΕΜΠ κυρία Τόνια Μωροπούλου, η οποία συμμετείχε στην επιστημονική έρευνα.

Λέγεται ότι ο ασβέστης ζυμώθηκε με λάδι αντί για νερό.

Ο σχεδιασμός του τρούλου από τοιχοποιία κι ο έξυπνος τρόπος στήριξής του σε τέσσερα τόξα αλλά και τον τρόπο που μοιράζονται τα φορτία και τις συνδέσεις, αποτελούν ένα θαύμα μηχανικής.

Τέσσερις τεράστιοι πεσσοί, (κτιστοί τετράγωνοι στύλοι) που απέχουν μεταξύ τους ο ένας από τον άλλο 30 μ., στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα πάνω στα οποία εδράζεται ο τρούλος, με διάμετρο 31 μέτρων.

Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του. Ο σύγχρονος ιστορικός Προκόπιος λέει: …δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κομμάτι ουρανού που κρέμεται στη γη.

ΠΗΓΗ

«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ στην ανάδειξη του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019, 15:02
«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ στην ανάδειξη του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας

Μια σημαντική μελέτη για το ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μέγας Αλέξανδρος, πήρε την Τρίτη 14 Μαΐου 2019  το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τη μελέτη συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Μνημειακού Προπύλου και του Κτηρίου Ι, δυο σημαντικών κτηρίων που ανήκαν στο τεράστιο οικοδομικό συγκρότημα του ανακτόρου, το οποίο είχε έκταση περίπου 56 στρέμματα. Σημειώνεται ότι το 2016 είχε εγκριθεί η προμελέτη για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας.

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, το ανάκτορο ουσιαστικά σώζεται μόνο στις θεμελιώσεις, καθώς η ανωδομή του εξαφανίστηκε κατά τους βυζαντινούς και μετέπειτα χρόνους με την τεράστια αρπαγή λίθων που συντελέστηκε. Χαρακτηρίζεται από τεράστια κλίμακα, αλλά και θεατρικότητα λόγω του ότι ήταν χτισμένο σε διαδοχικά επίπεδα (άνδηρα). Η εικόνα αυτή δεν είναι σήμερα διακριτή, ωστόσο η υλοποίηση της μελέτης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας (η οποία είναι ενταγμένη σε ΕΣΠΑ) υπόσχεται να την αλλάξει. Το διάσπαρτο αρχαίο υλικό καταγράφηκε ώστε να αξιοποιηθεί στις εργασίες αναστήλωσης, ενώ μεταξύ των στόχων της μελέτης είναι να κατανοηθεί η κάτοψη του μνημείου, να γίνει προβολή των ανδήρων, της θεατρικότητας και της μνημειακότητας του ανακτόρου και να επισημανθεί διακριτικά η τρίτη διάσταση, η οποία θα αποδοθεί με την αποκατάσταση τεσσάρων κιόνων στο περιστύλιο της αυλής του Κτηρίου Ι και τριών ακόμα στη στοά του Προπύλου. Κάθε νέα επέμβαση θα είναι απόλυτα αναστρέψιμη, ενώ δίνεται έμφαση στην προσβασιμότητα και στα ΑμεΑ.

ADVERTISINGΤον ήπιο τρόπο της αποκατάστασης αυτού του τμήματος του ανακτόρου εξήραν μέλη του ΚΑΣ, που τόνισαν τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη γνωμοδότηση «για την ανάδειξη και μερική, με πολύ σύνεση, αναστήλωση του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας, του μεγαλύτερου στη Μακεδονία». Ένα μνημείο που «είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε τρόπους να αναδείξουμε» λόγω της αρχιτεκτονικής του σύλληψς, αλλά και της άυλης αξίας που φέρει σε σχέση με τη Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Το Ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας, πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας, ήταν η καρδιά του βασιλείου των Μακεδόνων. Χτισμένο σε εξαίρετη θέση με ιδανικό νότιο προσανατολισμό και θέα στη μακεδονική πεδιάδα, ήταν η έδρα της βασιλικής εξουσίας του μακεδονικού κράτους. Τα ανεξάρτητα κτήρια από τα οποία αποτελούνταν επικοινωνούσαν μεταξύ τους με στοές, διαδρόμους και κλιμακοστάσια. Τα κτήρια υψώνονταν σε κλιμακούμενα άνδηρα, που δημιουργήθηκαν με επιχώσεις, ισοπεδώσεις του ασβεστολιθικού βράχου και με τη βοήθεια αναλημματικών τοίχων. Η πρόσβαση γινόταν από το Πρόπυλο, που πλαισιωνόταν από δύο δωρικές κιονοστοιχίες στα Ανατολικά και στα Δυτικά, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε δυο κτήρια, στο Κτήριο Ι (στα ανατολικά) και στο Κτήριο ΙΙ. Τα δύο αυτά κτήρια ήταν τα πλέον επίσημα του ανακτόρου. Από την έρευνα που προηγήθηκε της μελέτης, ανιχνεύτηκαν στην περιοχή της επέμβασης, μεταξύ άλλων, οικοδομικές φάσεις που χρονολογούνται στα μέσα του 4ου αι. π. Χ., δηλαδή επί Φιλίππου Β', καθώς και στο α' μισό του 3ου αι. π. Χ., επί Αντιγόνου Γονατά, ο οποίος έκανε εμβληματικές επεμβάσεις (π.χ. αψιδωτές κατασκευές και εξέδρες) με συμβολικό χαρακτήρα, καθώς και άλλες, πιθανότατα μετά από κάποια φυσική καταστροφή.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019, 15:07

Τρίτη, 14 Μαΐου 2019

Σέρρα - ο χορός της φωτιάς

Σέρρα - ο χορός της φωτιάς

Σέρρα, ο πολεμικός χορός των Ποντίων. Ο χορός αυτός διασώθηκε από τους Πόντιους και χορεύεται με όπλα απεικονίζοντας την προσπάθεια του πληγωμένου να κρατηθεί στη ζωή και να νικήσει. Το σώμα λυγίζει, σχεδόν αγγίζει την γη και ξαφνικά ο χορευτής παίρνει δύναμη, ορθώνεται και με το κεφάλι περήφανο βλέπει ψηλά.

https://www.youtube.com/watch?v=Idk16csJUvA
https://www.youtube.com/watch?v=Idk16csJUvA

 

 

 

 

 

Η παρέλαση για τη συντριβή του ναζισμού είχε και... Γκορμπατσόφ

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιθεωρεί την παρέλαση

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιθεωρεί την παρέλαση AP

Στην 74η επέτειο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης του κόκκινου στρατού ένας φίλος από τα παλιά έκανε την εμφάνισή του στη μεγαλειώδη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Δείτε τα πλάνα της επιστροφής Γκορμπατσόφ.

news247 09 Μαΐου 2019 17:07

Με μεγαλοπρεπή στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας εορτάσθηκε η 74η επέτειος της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας την Πέμπτη.

Στην παρέλαση συμμετείχαν 13.000 στρατιωτικοί ενώ παρουσιάσθηκαν 130 διαφορετικών ειδών σύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Υπό τους ήχους του τραγουδιού «Ιερός Πόλεμος», οι σημαιοφόροι του τάγματος απόδοσης τιμών Πρεομπραζένσκι μετέφεραν στην Κόκκινη Πλατεία τη ρωσική σημαία και τη θρυλική Σημαία της Νίκης, τη σημαία δηλαδή που ύψωσαν στο Ραϊχσταγκ οι μαχητές της 150ης μεραρχίας του Κόκκινου Στρατού τον Μάιο του 1945.

Τα σύμβολα της Ρωσίας και της Νίκης επί του φασισμού παρουσιάσθηκαν ενώπιον της εξέδρας των επισήμων πριν από την έναρξη της παρέλασης. Παρόντες στην κεντρική εξέδρα των επισήμων ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, βετεράνοι του πολέμου και προσκεκλημένοι.

Την παρέλαση υποδέχθηκε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου, ενώ το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης είχε ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς στρατηγός Όλεγκ Σαλιουκόφ. Εφέτος ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου και ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς Όλεγκ Σαλιουκόφ επιθεώρησαν την παρέλαση επιβαίνοντας στις νέες ανοιχτές ρωσικές λιμουζίνες Aurus.

O Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
O Μιχαήλ Γκορμπατσόφ AP

Εν τω μεταξύ, τη μεγαλειώδη παρέλαση παρακολούθησε και ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Μετά το τέλος της παρέλασης ο Γκορμπατσόφ κατέβηκε με δυσκολία και υποβασταζόμενος από το βοηθό του από την εξέδρα. Ωστόσο, όταν του πρότειναν να καθίσει σε αναπηρικό καροτσάκι αρνήθηκε.

https://www.youtube.com/watch?v=dFv3yuF7Ac4

Παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» στη Μόσχα

Οπλικά συστήματα και στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία.

Παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» στη
ASSOCIATED PRESS

Την «Ημέρα της Νίκης» στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο γιορτάζει η Ρωσία, με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Η 9η Μαΐου είναι μια από τις μεγαλύτερες εθνικές γιορτές στη χώρα, σηματοδοτώντας τη νίκη επί της Ναζιστικής Γερμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- και, παραδοσιακά, επιδεικνύεται η στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας, με επιδείξεις προηγμένων οπλικών συστημάτων, μεγάλων στρατιωτικών σχηματισμών κ.α.

Πηγή:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 

Κυριακή, 5 Μαΐου 2019

Φοβερή ομολογία της παράνομης δράσης των ΜΚΟ στη Λέσβο.

Πως μαθαίνουν τους λαθρομετανάστες να λένε ψέμματα. ΒΙΝΤΕΟ

Είμαστε βέβαιο ότι δεν θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα... Όλα αυτά αν δεν τα ξέρατε τα υποψιαζόσασταν... Δείτε το βίντεοhttps://www.youtube.com/watch?v=ApmlzC97Tec
ΠΗΓΗ

 

 

 

Σπουδαία ανακάλυψη αρχαίας νεκρόπολης του Παλαιού Βασιλείου στην Αίγυπτο

Δείτε φωτογραφίες από την ανασκαφή στην Γκίζα

Σπουδαία ανακάλυψη αρχαίας νεκρόπολης του Παλαιού Βασιλείου στην Αίγυπτο

Αψηφώντας τον καύσωνα που πλήττει την Αίγυπτο, ντόπιοι και ξένοι δημοσιογράφοι συνέρρευσαν σήμερα στην Γκίζα, όπου ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ Ελ Ενάνι ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας νεκρόπολης του Παλαιού Βασιλείου, ηλικίας περίπου 4.500 ετών.

Ο υπουργός τόνισε ότι η παρουσίαση των πρόσφατων ανακαλύψεων αλλά και των αρχαιολογικών έργων του υπουργείου δεν έχει μόνο επιστημονική αξία αλλά είναι και μια καλή προβολή της Αιγύπτου αφού ο κόσμος μπορεί να δει έτσι την πραγματική εικόνα και τον πολιτισμό της, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Σύμφωνα με τον Μουστάφα Ουαζίρι, τον γενικό γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και διευθυντή της ομάδας της Αιγυπτιακής Αρχαιολογικής Αποστολής που έκανε την ανακάλυψη, βρέθηκαν πολλοί τάφοι. Ο παλαιότερος ανήκει σε μια οικογένεια που ζούσε την εποχή της πέμπτης δυναστείας (περί το 2.500 π.Χ.). Ορισμένες επιγραφές και σχέδια έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Μέσα βρέθηκαν επίσης διάφορα αντικείμενα και το σημαντικότερο από αυτά θεωρείται το άγαλμα από ασβεστόλιθο του ενός από τους ιδιοκτήτες του τάφου, της συζύγου του και του γιου τους.

Ο τάφος ανήκε σε δύο αξιωματούχους, τον Μπενουί-Κα, που έφερε επτά τίτλους (μεταξύ των οποίων εκείνους του ιερέα και δικαστή) και τον Νούι, τον επιτηρητή των νέων οικισμών και «εξαγνιστή» του φαραώ Χεφρήνου.

Ο Ασράφ Μόχι, ο γενικός διευθυντής του Οροπεδίου της Γκίζας, εξήγησε ότι η νεκρόπολη ξαναχρησιμοποιήθηκε κατά την Ύστερη Περίοδο (μετά τον 8ο π.Χ. αιώνα). Για τον λόγο αυτό, έχουν βρεθεί πολλές ξύλινες, ζωγραφισμένες και διακοσμημένες σαρκοφάγοι εκείνης της εποχής, ορισμένες εκ των οποίων φέρουν επιγραφές σε ιερογλυφική γραφή.

Το παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, ο οποίος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την ανακάλυψη, επισημαίνοντας ότι η νεκρόπολη αυτή γειτονεύει με εκείνη όπου είχαν ενταφιαστεί οι κατασκευαστές των μεγάλων πυραμίδων της Γκίζας, μια τοποθεσία που ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντική. «Η ανακάλυψη της νεκρόπολης των κατασκευαστών των πυραμίδων δείχνει σε όλον τον κόσμο ότι οι πυραμίδες δεν χτίστηκαν από σκλάβους αλλά ότι οι οικοδόμοι τους έφτιαξαν και τους δικούς τους τάφους, δίπλα σε εκείνους των βασιλέων», τόνισε.

5/5/2019

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided