στις Παρασκευή, Δεκεμβρίου 06, 2019
Τελευταία ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2019
Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι απαγόρευσε σε άλλο ένα σωστικό πλοίο μη κυβερνητικής οργάνωσης να ελλιμενιστεί στη χώρα, χρησιμοποιώντας το θέμα της μετανάστευσης για να ασκήσει πίεση στους δύο πολιτικούς αντιπάλους της ακροδεξιάς Λέγκας, οι οποίοι προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.
Ο Σαλβίνι με διάταγμά του απαγορεύει στο πλοίο Alan Kurdi της γερμανικής μκο Sea-Eye να μπει στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που ο Σαλβίνι προσπαθεί να εμποδίσει σκάφη μη κυβερνητικών οργανώσεων να αποβιβάσουν μετανάστες.
Στο Alan Kurdi επιβαίνουν 13 μετανάστες.
Ένα δεύτερο πλοίο, το Mare Jonio, παραμένει ακινητοποιημένο στα ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα. Το πλοίο είχε διασώσει περίπου 100 ανθρώπους στα ανοιχτά της Λιβύης την περασμένη Τετάρτη αλλά πλέον μόνο 34 απομένουν σ′ αυτό αφού η Ρώμη συμφώνησε τελικά να επιτρέψει να αποβιβαστούν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ασθενείς.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο απαγορεύει σε ένα πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Mission Lifeline που διέσωσε μετανάστες να προσεγγίσει στα ιταλικά χωρικά ύδατα, δήλωσαν σήμερα πηγές του υπουργείου.
Μια σειρά πλοίων ανθρωπιστικής διάσωσης προσπάθησαν σκληρά στη διάρκεια του περασμένου χρόνου να οδηγήσουν μετανάστες που διέσωσαν στη θάλασσα στις ιταλικές ακτές, καθώς ο Σαλβίνι, ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα, ακολουθεί σκληρή γραμμή. Διατηρεί τη στάση αυτή αν και η κυβέρνηση συνασπισμού η οποία περιλαμβάνει τη Λέγκα έχει εμπλακεί σε πολιτική κρίση.
Το πλοίο Eleonore μεταφέρει αυτή τη στιγμή 101 πρόσφυγες που διέσωσε στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Άξελ Στάιερ, επικεφαλής της Mission Lifeline, ο οποίος πρόσθεσε ότι τόσο οι ιταλικές όσο και οι μαλτέζικες αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν την αποβίβαση των μεταναστών στις χώρες τους.
Ο Στάιερ είπε πως οι επιβάτες δεν διατρέχουν κίνδυνο αυτή τη στιγμή, αλλά πρόσθεσε πως ο καπετάνιος του σκάφους θα κατευθυνθεί σε μία από τις δύο χώρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
«Αν το σκάφος συναντήσει θαλασσοταραχή, θα πάει σε ένα λιμάνι», είπε ο Στάιερ, προσθέτοντας πως μόνο η Ιταλία και η Μάλτα είναι πιθανοί προορισμοί λόγω της θέσης του πλοίου.
«Δεν εξαρτάται από τον κ. Σαλβίνι να αποφασίσει, αλλά από τον καπετάνιο», είπε.
Την περασμένη εβδομάδα η Μάλτα επέτρεψε την αποβίβαση 356 μεταναστών που μετέφερε το διασωστικό σκάφος Ocean Viking μετά τη συμφωνία έξι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μοιραστούν ανάμεσά τους τους αιτούντες άσυλο.
Επίσης την περασμένη εβδομάδα, πέντε χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να δεχθούν δεκάδες μετανάστες που παρέμεναν επί εβδομάδες πάνω σε ένα άλλο διασωστικό σκάφος, το Open Arms, μετά την άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να του επιτρέψει να δέσει, σε συμφωνία με την πολιτική των κλειστών λιμανιών που ακολουθεί.
Πηγή: www.newsit.gr
O χολιγουντιανός αστέρας Ρίτσαρντ Γκιρ έχει πολλάκις εκφράσει την αντίθεσή του με την πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης να εναντιώνεται στους μετανάστες και τους πρόσφυγες ενώ πρόσφατα μετέβη στη Λαμπεντούζα προκειμένου να υποστηρίξει το πλοίο Open Arms της ισπανικής ΜΚΟ Proactiva Open Arms που πρόσφατα διέσωσε 124 πρόσφυγες ανοιχτά της Σικελίας.
Ο διάσημος ηθοποιός μάλιστα δήλωσε πως η ιταλική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να σταματήσει να «δαιμονοποιεί ανθρώπους».
Ο ίδιος συνέκρινε τα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία με την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ και τη σκληρή στάση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να γυρνά την πλάτη του στους μετανάστες πραγματοποιώντας συχνά δηλώσεις εναντίον τους.
«Έχουμε τα δικά μας προβλήματα με πρόσφυγες που έρχονται από την Ονδούρα, το Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, το Μεξικό... Είναι πολύ παρόμοια με αυτά που περνάτε εδώ», σημείωσε ο Γκιρ χαρακτηριστικά κατηγορώντας πολιτικούς τόσο στην Ιταλία όσο και στις ΗΠΑ ότι δαιμονοποιούν τους μετανάστες.
«Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα παντού στον πλανήτη. Και θα σταματήσει αν πούμε να σταματήσει», συμπλήρωσε.
Φυσικά ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, δεν άργησε να απαντήσει.
«Ευχαριστούμε τον γενναιόδωρο εκατομμυριούχο που εκφράζει την ανησυχία του για τη μοίρα των μεταναστών. Μπορεί να πάρει όλους αυτούς τους ανθρώπους στη βίλα του ή στο ιδιωτικό του αεροπλάνο», είπε μέσα από δήλωσή του.
(Με πληροφορίες από BBC) 11/8/2019
Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ο Μάριο Ρέγκα Τσερτσιέλο, ένας 35χρονος αστυνομικός ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει από τον μήνα του μέλιτος, σκοτώθηκε με οκτώ μαχαιριές. Η δολοφονία σημειώθηκε κατά τη σύλληψη δύο νεαρών για κλοπή ενός σακιδίου πλάτης σε μια πλούσια συνοικία κοντά στο Βατικανό και δράστης ήταν ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων.
«Οι ύποπτοι φαίνονται στις κάμερες επιτήρησης της κυκλοφορίας, δεν θα μας ξεφύγουν. Προφανώς, δεν είναι Ιταλοί, τι έκπληξη!» έσπευσε να δηλώσει ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ζητώντας την επιβολή «ισόβιων καταναγκαστικών έργων» για «αυτούς τους μπάσταρδους».
Ιταλοί χρήστες των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης συνέχισαν στο ίδιο ύφος, ένα μέρος της πολιτικής τάξης άρχισε να σχολιάζει, ενώ τα ιταλικά ΜΜΕ περιέγραφαν τους υπόπτους ως καταγόμενους από το Μαγκρέμπ.
Η σύλληψη όμως των δύο νεαρών, εκ των οποίων ο ένας είναι και δολοφόνος του 35χρονου αστυνομικό έφερε στο φως μια πολύ άβολη αλήθεια για τον ρατσιστή Σαλβίνι: την πραγματική ταυτότητα τους.
Η οποία, όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ έφερε σε αμήχανη θέση τόσο τον ίδιο όσο και όλους εκείνους που επιδόθηκαν σε ένα ντελίριο ρατσιστικών σχολίων και δηλώσεων μίσους σε υποθέτοντας φυσικά πως ο δράστης ήταν μετανάστης.
Πρόκειται για δύο Αμερικανούς, 19 ετών, που διέμεναν σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο και είχαν βγάλει αεροπορικά εισιτήρια επιστροφής για το βράδυ της δολοφονίας.
Μάλιστα ο ένας εκ των δύο ομολόγησε την πράξη του.
Η δε υπόθεση αποδείχθηκε ακόμη πιο πολύπλοκη καθώς και το θύμα της κλοπής ήταν έμπορος ναρκωτικών που είχε πουλήσει στους δύο τουρίστες ταμπλέτες ασπιρίνη την οποία είχε παρουσιάσει ως κοκαΐνη.
Για να τον εκδικηθούν, οι δύο Αμερικανοί επέστρεψαν για να κλέψουν το σακίδιο πλάτης του ντίλερ και του έδωσαν ραντεβού για να του το επιστρέψουν έναντι 100 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τα ΜΜΕ.
Ο ντίλερ κατήγγειλε την κλοπή στους αστυνομικούς που εμφανίστηκαν στο σημείο του ραντεβού με πολιτικά. Η σύλληψη των δύο νεαρών οδήγησε τη δολοφονία του αστυνομικού.
Οι δύο Αμερικανοί τέθηκαν υπό κράτηση για ανθρωποκτονία και απόπειρα εκβιασμού.
Στο σημείο, πολίτες κατέθεταν σήμερα λουλούδια στη μνήμη του αστυνομικού ο οποίος θα ταφεί τη Δευτέρα στη γενέτειρά του, στους πρόποδες του Βεζούβιου, παρουσία πολλών εκπροσώπων του κράτους.
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Το Gregoretti διέσωσε 135 ανθρώπους από δύο λέμβους στα ανοιχτά της Μάλτας αργά το βράδυ της Πέμπτης αλλά αναμένει ακόμη εντολή για το πού θα τους μεταφέρει.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει σε ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, το Gregoretti, να αποβιβάσει τους μετανάστες που διέσωσε στη Μεσόγειο, απαιτώντας για άλλη μια φορά να συμφωνήσουν πρώτα οι ευρωπαϊκές χώρες για το πώς θα κατανεμηθούν οι άνθρωποι αυτοί.
Το Gregoretti διέσωσε 135 ανθρώπους από δύο λέμβους στα ανοιχτά της Μάλτας αργά το βράδυ της Πέμπτης αλλά αναμένει ακόμη εντολή για το πού θα τους μεταφέρει.
«Δεν θα δώσω καμία έγκριση να αποβιβαστούν μέχρι να δεσμευτεί η Ευρώπη να παραλάβει όλους τους μετανάστες που επιβαίνουν» στο σκάφος, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ηγέτης της Λέγκα και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.
Την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ 14 χωρών ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ένας «μηχανισμός αλληλεγγύης» για να κατανέμονται οι μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο. Προκάλεσε όμως την οργή του Σαλβίνι, όταν διευκρίνισε ότι θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να αποβιβάζονται πρώτα στην Ιταλία.
Οι μετανάστες που σώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή επέβαιναν σε δύο σαπιοκάραβα. Αρχικά τους είδαν και ενημέρωσαν τις αρχές Τυνήσιοι ψαράδες, ενώ κατόπιν τους εντόπισαν και Ιταλοί ψαράδες, τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από τη Μάλτα. Οι Ιταλοί είπαν ότι έμειναν επί 24 ώρες κοντά τους, για να τους βοηθήσουν και να τους καθησυχάσουν, εν αναμονή της άφιξης βοήθειας.
«Τους δώσαμε νερό, κρακεράκια… Ήμασταν σε μόνιμη επαφή με την ιταλική ακτοφυλακή. Η Μάλτα όμως δεν απάντησε ποτέ», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Κάρλο Τζαρατάνο, ο καπετάνιος του αλιευτικού που επέστρεψε το πρωί στο λιμάνι της Σκίακα, στη δυτική Σικελία.
Τελικά, ένα περιπολικό του ιταλικού λιμενικού έφτασε από τη Λαμπεντούζα για να τους σώσει και να τους μεταφέρει στο Gregoretti, όπου βρίσκονταν ήδη άλλοι μετανάστες που είχαν διασωθεί νωρίτερα.
Το βράδυ της Τετάρτης η ακτοφυλακή διέσωσε 77 ανθρώπους –οι μισοί ήταν γυναίκες και παιδιά– που είχαν αναχωρήσει τρεις ημέρες νωρίτερα από τη Λιβύη. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στη Λαμπεντούζα. Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη έφτασαν επίσης δύο πλοιάρια από την Τυνησία, στα οποία επέβαιναν 34 άνθρωποι – τα 12 ήταν παιδιά.
Την Πέμπτη, το λιμενικό της Μάλτας διέσωσε 76 μετανάστες από ένα πλοιάριο που έμπαζε νερά ενώ σήμερα η χώρα δέχτηκε άλλους 67 που επέβαιναν σε ένα σκάφος που αντιμετώπιζε προβλήματα.
«Αγνοώντας τα αιτήματα των χωρών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες», ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών
Η Γαλλία και η Γερμανία
δεν μπορούν να αποφασίζουν μόνες τους για τη μεταναστευτική πολιτική, «αγνοώντας τα αιτήματα των χωρών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες» στο πρόβλημα αυτό, όπως η Ιταλία και η Μάλτα, εκτιμά ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι σε μια επιστολή που απευθύνεται στον Γάλλο ομόλογό του, Κριστόφ Καστανέρ.
«Φτάνει πια με τις επιλογές που γίνονται αποκλειστικά στο Παρίσι και το Βερολίνο. Η Ιταλία δεν είναι πλέον διατεθειμένη να δέχεται όλους τους μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη», έγραψε σήμερα στο Facebook ο Σαλβίνι, συνοδεύοντας το μήνυμα αυτό με την επιστολή που έστειλε στον Καστανέρ. «Η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να αποφασίζουν για τη μεταναστευτική πολιτική αγνοώντας τα αιτήματα των χωρών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες, όπως εμείς και η Μάλτα», πρόσθεσε ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασαν την περασμένο Πέμπτη στο Ελσίνκι, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το θέμα του “μηχανισμού αλληλεγγύης” που έχει ως στόχο να μπει ένα τέλος στην οδύσσεια των πλοίων που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο και μετά δεν μπορούν να τους αποβιβάσουν.
Μια νέα συνεδρίαση θα γίνει αύριο Δευτέρα στο Παρίσι, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών από 15 χώρες. Ο Σαλβίνι δεν θα πάει στο ραντεβού αυτό, όπως ανέφεραν συνεργάτες του στο Γαλλικό Πρακτορείο, αλλά θα εκπροσωπηθεί από μια «τεχνική αντιπροσωπεία».
Στην επιστολή του προς τον Καστανέρ, ο Σαλβίνι αναφέρει ότι στο Ελσίνκι παρατήρησε ότι και άλλες χώρες εκφράζουν θέσεις παρόμοιες με της Ιταλίας, ιδίως σε ό,τι αφορά την απαρέγκλιτη εφαρμογή μιας μεταναστευτικής πολιτικής που θα έχει ως στόχο την προάσπιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν. «Πολλοί συνάδελφοι υποστήριξαν ότι είναι αναγκαίο να αναθεωρηθούν οι κανονισμοί της έρευνας και διάσωσης για να εμποδίσουμε καταχρήσεις που ευνοούν την παράτυπη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όπως παρατίθεται στο έγγραφο που προετοιμάσαμε μαζί με τη Μάλτα», τόνισε.
Την θρασύτατη απαίτηση ν’ ανοίξει η Ιταλία τα λιμάνια της για τα πλοία των (γερμανικών) ΜΚΟ που δήθεν «διασώζουν» τα «προσφυγάκια», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του 4ου Ράιχ, σε επιστολή του προς τον πατριώτη Σαλβίνι: «σας προτρέπω να αναθεωρήσετε τη στάση σας ως προς την άρνησή σας να ανοίξετε τα λιμάνια της Ιταλίας στα πλοία των ΜΚΟ». Μάλιστα, το θρασίμι του 4ου Ράιχ, επικαλέστηκε στην επιστολή του τις «κοινές χριστιανικές μας αξίες», για να διευκολύνει την ισλαμοποίηση της Ευρώπης!
Ωστόσο, πήρε πληρωμένη απάντηση από τον Ιταλό πατριώτη: «Αγαπητή γερμανική κυβέρνηση, δεν ξανανοίγω τα λιμάνια. Αν μη τι άλλο, θα φορτώσουμε τους μετανάστες σ’ ένα αυτοκίνητο και θα τους πάμε στη γερμανική πρεσβεία. Αν οποιοσδήποτε έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει την Ιταλία σαν σκουπιδότοπο όπου πετάει όλα τα προβλήματα που η Ευρώπη παριστάνει ότι δεν βλέπει, αυτό τέλειωσε. Κι αυτό ισχύει και για τους Γάλλους και για τους Ολλανδούς».
Δυστυχία σου Ελλάς, με τα τέκνα που γεννάς! Η γειτονική Ιταλία να έχει στο τιμόνι της έναν ΓΙΓΑΝΤΑ, κι εμείς τους νάνους Τσιπροκούληδες!
Ο Νταβίντ Σασόλι, νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ένας πρώην δημοσιογράφος που ξεκίνησε το 2009 νέα καριέρα ευρωβουλευτή με τα χρώματα της κεντροαριστεράς.
Ο 63χρονος Σασόλι ήταν ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών, της δεύτερης σε μέγεθος πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να διαδεχθεί έναν άλλο Ιταλό, τον Αντόνιο Ταγιάνι, άνθρωπο του περιβάλλοντος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Η εκλογή του επιτρέπει στην Ιταλία να διατηρήσει το ένα από τα τρία διευθυντικά πόστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και της Φεντερίκα Μογκερίνι από την θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Ο Νταβίντ Σασόλι γεννήθηκε το 1956 στην Φλωρεντία και μετά τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες άρχισε να συνεργάζεται με μικρές εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων.
Το 1992, προσελήφθη από την RAI και σύντομα γίνεται οικείο πρόσωπο στους Ιταλούς παρουσιάζοντας το βραδινό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης, της οποίας γίνεται παράλληλα υποδιευθυντής.
Ο έρωτας για την πολιτική έρχεται το 2009, όταν ο τότε δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι οργανώνει την ενοποίηση των δύο μεγάλων κομμάτων της αριστεράς και της κεντρο-αριστεράς για να γεννηθεί το Δημοκρατικό Κόμμα, σχέδιο στο οποίο συμμετέχει ο Σασόλι.
Υποψήφιος στις ευρωεκλογές, εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος με περισσότερες από 400.000 ψήφους, μία επιτυχία που τον απομακρύνει οριστικά από τις οθόνες της τηλεόρασης για να αφοσιωθεί στην πολιτική του καριέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Κόμματος στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, επιχειρεί είσοδο στην εθνική πολιτική σκηνή και παρουσιάζεται στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος για το πόστο του δημάρχου της Ρώμης το 2013, αλλά ηττάται από τον Ινιάτσιο Μαρίνο που θα εκλεγεί τελικά δήμαρχος.
Μετά τη αποτυχημένη αυτή απόπειρα, αφοσιώνεται οριστικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επανεκλέγεται το 2014, γίνεται αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και την Ευρω-μεσογειακή Πολιτική.
«Ως υπεύθυνος αυτής της πολιτικής, εκπροσώπησα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πλήθος ευκαιριών, αναπτύσσοντας διάλογο με τους θεσμούς χωρών της Μεσογείου και την Μέσης Ανατολής», γράφει στη σελίδα του στο Ιντερνετ.Διεκδικεί επίσης την πατρότητα της σημαντικότερης σιδηροδρομικής μεταρρύθμισης στην Ευρωπαϊκή Ενωση - της ευρωπαϊκής οδηγίας Sassoli-Dijksma- που υιοθετήθηκε το 2017 έπειτα από τριετείς δύσκολες διαπραγματεύσεις.
«Δε εγκατέλειψα πλήρως την καριέρα του δημοσιογράφου, συνεργάζομαι ενεργά με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά», λέει. Είναι ο συγγραφέας, μαζί με τον Φρανσέσκο Σαβέριο Ρομάνο ενός βιβλίου σχετικά με τα υπουργικά συμβούλια κατά την περίοδο της απαγωγής του Αλντο Μόρο την άνοιξη 1978.
«Εάν μου δώσετε την εμπιστοσύνη σας, θα αγωνισθούμε μαζί για ένα σύγχρονο Κοινοβούλιο, περισσότερο διαφανές, οικο-βιώσιμο, προσβάσιμο στους πολίτες», υποσχέθηκε ενώπιον των συναδέλφων του πριν από την έναρξη της σημερινής ψηφοφορίας.
«Τίποτε δεν είναι δυνατό χωρίς τους ανθρώπους, τίποτε δεν διαρκεί χωρίς τους θεσμούς», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη φράση του Ζαν Μονέ, ενός από τους πατέρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο Νταβίντ Σασόλι είναι παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού και ενός κοριτσιού.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δημιουργία παράλληλου νομίσματος είναι στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης των δύο αντισυστημικών κομμάτων του Ματέο Σαλβίνι και του Λουίτζι Ντι Μάιο με την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει το δημόσιο.
Θεωρείται προπομπός επιστροφής σε εθνικό νόμισμα εάν αυτό θεωρηθεί ως συμφέρον για την Ιταλία.
H ιταλική βουλή ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την εισαγωγή των λεγόμενων “mini-Βots”, ενός εργαλείου χρέους που θα στηρίζεται σε μελλοντικά φορολογικά έσοδα, θα αυξάνει βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα του ιταλικού κράτους και θα είναι αποδεκτό ως μέσο πληρωμής, με άλλα λόγια ένα παράλληλο νόμισμα -ιδέα που φέρνουν συχνά στο τραπέζι πολιτικοί της Λέγκας του Σαλβίνι, όπως ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας της Λέγκα, Κλαούντιο Μπόργκι, ένθερμος οπαδός των “mini -Bots”.
Αν διαδοθούν τα “mini-Bots” του Σαλβίνι στην ιταλική οικονομία κι αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα εταιρείες και πολίτες, τότε το ιταλικό κράτος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του νόμισμα.
Συν τω χρόνων τα νέα χαρτονομίσματα θα κυκλοφορούν στην αγορά σηματοδοτώντας την αρχή μιας εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη.
Συζητήσεις για τα “mini-bots” έγιναν στην Ιταλία πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2018, συμπεριλήφθηκαν και στο πρόγραμμα του συνασπισμού, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε καθώς οι ψηφοφόροι δεν έδειξαν ιδιαίτερη διάθεση για ένα Italexit. «Μπορώ να φανταστώ γιατί τώρα επιστρέφουν τα “mini-Bots» , ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης κατά της Κομισιόν στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη Ρώμη για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», λέει ο οικονομολόγος του Storch Research Institute Τόμας Μάγιερ.
Και όπως σημειώνει, εκεί που ο Γιάνης Βαρουφάκης απέτυχε με το παράλληλο νόμισμα που οραματιζόταν, προσκρούοντας στις αντιδράσεις των πιστωτών -Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ- η Ιταλία έχει ετοιμάσει ένα καλύτερο σχέδιο.
«Η Κομισιόν και πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ δεν θα ήθελα να φανταστούν μια έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Ο Σαλβίνι έχει σήμερα στα χέρια του καλύτερα χαρτιά απ’ ό,τι ο Βαρουφάκης το 2015», λέει, αναφερόμενος στο μέγεθος της ιταλικής οικονομίας -τρίτης μεγαλύτερης στην ευρωζώνη.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2018 η Λέγκα απέσπασε 17,4%, ποσοστό που κατάφερε να διπλασιάσει στις πρόσφατες ευρωεκλογές με 34,3%.
Ο Σαλβίνι θα μπορούσε να πιέσει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εν είδει δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Ιταλίας από τις Βρυξέλλες. Και η απειλή και μόνον ενός παράλληλου νομίσματος σε μια χώρα που έχει χρέος πάνω από 2,3 τρισ ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει μια αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης καθώς η ιταλική οικονομία αποτελεί το 11% της οικονομίας της ΕΕ.
Του
Η Λέγκα του Βορρά, του ιταλού Υπ.Εσωτερικών, Ματέο Σαλγίνι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους νικητές στις ευρωεκλογές της Κυριακής αφού κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ υψηλό ποσοστό ενισχύοντας τον ρόλο του στον μπλοκ των εθνικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων στους κόλπους της Ε.Ε. αλλά και τη θέση του στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας.
Συγκεντρώνοντας σχεδόν το 1/3 των ψήφων (32,42%) και με τη συμμετοχή στο 56%, η Λέγκα θα είναι ένα από τα εθνικά κόμματα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο κατέχοντας 28 έδρες. Σημειώνεται πως στις εθνικές εκλογές του 2018 είχε συγκεντρώσει περί το 12%.
Ο Σαλβίνι από επικεφαλής ενός περιφερειακού κόμματος στη Βόρεια Ιταλία αναδεικνύεται ως ο πιο σημαντικός πολιτικός στην Ιταλία, η προσωπικότητα του οποίου έχει αντίκτυπο και πέρα από τα σύνορα της χώρας. Μαζί με την Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία αναδεικνύεται σε ηγετική φυσιογνωμία του της συμμαχίας των εθνικιστικών και ευρωσκεπτικών κομμάτων τα οποία επιδιώκουν να περιορίσουν την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εθνικές πολιτικές.
Με έναν σταυρό στο χέρι και αυτο-ανακυρησσόμενος ως υπερασπιστής του ιουδαιοχριστιανικών παραδόσεων, ο Σαλβίνι τονίζει πως οι ομοϊδεάτες του σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία σημείωσαν επίσης μεγάλες νίκες.
Τι έβγαλαν οι κάλπες των 28 κρατών - Η νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, οι νικητές, οι χαμένοι και οι νέες δυνάμεις που ανεβαίνουν
«Δεν είναι μόνο η Λέγκα το πρώτο κόμμα στην Ιταλία και της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία και του Νάιτζελ Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο...Είναι σημάδια μιας Ευρώπης που αλλάζει».
Στο μεταξύ ο εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, μπορεί να ενισχύθηκε συγκεντρώνοντας ένα 16,94% (14 έδρες) \αλλά πλέον η διαφορά με τη Λέγκα είναι τέτοια που αλλάζει την ισορροπία μεταξύ των δύο.
Σημειώνεται πως ο Σαλβίνι είχε πει πριν τις Ευρωεκλογές πως εάν φέρει ένα δυνατό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές τότε θα πρέπει να αλλάξει η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.
Βέβαια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είπε: «Οι σύμμαχοί μας στην Κυβέρνηση είναι φίλοι μας και από αύριο πρέπει να επιστρέψουμε και να εργαστούμε με ηρεμία, ρίχνοντας τους τόνους».
Αυτό που έχε ενδιαφέρον να δούμε, όπως αναφέρει το Αssociated Press, είναι εάν και πώς ο Σαλβίνι θα αξιοποιήσει τη δυναμική που φαίνεται να έχει. Για παράδειγμα θα μπορούσε να ζητήσει ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου ή ακόμα και νέες εκλογές, ή απλά να χρησιμοποιήσει τη δύναμή που έχει πλέον για να επικεντρωθεί περισσότερο στους διακηρυγμένους βασικούς του πολιτικούς στόχους όπως η αντιμετώπιση της μετανάστευσης και η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή.
Ευρωεκλογές 2019: Τα αποτελέσματα και οι έδρες που κερδίζουν τα ελληνικά κόμματα
Ευρωεκλογές 2019: Ποιοι Έλληνες εκλέγονται ευρωβουλευτές
Στο μεταξύ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα κατάφερε να ξεπεράσει σε ποσοστά το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συγκεντρώνοντας σχεδόν 25% και δηλώνει πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ικανό να οδηγήσει σε αδιέξοδο την κυβέρνηση.
«Η πρόκληση είναι να δημιουργηθεί μια εναλλακτική λύση απέναντι στον Σαλβίνι ο οποίος αναμφίβολα βγήκε νικητής από αυτές τις εκλογές ως ο πραγματικός ηγέτης μιας επικίνδυνης κυβέρνησης» δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικολά Τζινγκαρέτι.
Λόγο για εκλογική αναμέτρηση «ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, στο παρελθόν και στο μέλλον», έκανε ο πατριώτης Σαλβίνι, για τις προσεχείς ευρωεκλογές. Προσθέτοντας ότι «η Λέγκα θα πρέπει να αναδειχθεί πρώτο κόμμα σε όλη την Ευρώπη», καθώς οι Ιταλοί «θα διαλέξουν ανάμεσα στην Ευρώπη του μέλλοντος και στο ισλαμικό κράτος». Τόνισε δε, ότι το σημαντικότερο επίτευγμά του ήταν η εκμηδένιση της λαθρομετανάστευσης, καθώς από την αρχή του χρόνου μειώθηκε κατά 90% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018! Αποδεικνύοντας στην πράξη, πως αν μια κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας –ακόμα κι αν έχει εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα- έχει τη θέληση, μπορεί να σταματήσει την λαθρομετανάστευση και μάλιστα αναίμακτα, χωρίς να βουλιάζει βάρκες με δυστυχείς!
Τέτοια πολιτική θα εφαρμόσει και στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή, όταν θα ξυπνήσει επιτέλους από τον λήθαργο η πλειοψηφία του ελληνικού λαού!
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 5:30 π.μ.
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 2.5.19
Η άνοδος της πατριωτικής Δεξιάς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα αποτελέσει το μεγάλο πολιτικό συμπέρασμα των ευρωεκλογών στην Ευρώπη.
Σε σύνολο 751 εδρών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εάν ενώνονταν σε όλη την Ευρώπη π.χ. από Lega στην Ιταλία, έως VOX στην Ισπανία, την Εναλλακτική για την Γερμανία AfD και από το κόμμα του Orban στην Ουγγαρία που είναι εθνικιστικό αλλά ενταγμένο στο Λαϊκό κόμμα έως τους εθνικιστές σε Ολλανδία, Αυστρία και βεβαίως στην Γαλλία την M. Le Pen θα συγκέντρωναν 173 έδρες.
Οι 173 έδρες αντιστοιχούν στο 23% των ευρωβουλευτών σε σύνολο 751.
Να σημειωθεί ότι περιλαμβάνονται π.χ. οι 27 ευρωβουλευτές του Salvini με την Lega στην Ιταλία, το εθνικό κόμμα της Le Pen 20 έδρες, το AfD στην Γερμανία 11 έδρες.
Οι εθνικιστές δεν παρουσιάζονται ενωμένοι, υπό την έννοια π.χ. ότι κατέρχονται ως διαφορετικοί σχηματισμοί.
Εάν ενωθούν όλα τα κόμματα που ασπάζονται τα εθνικά ιδεώδη οι εθνικιστές είναι δεύτερο κόμμα στην Ευρώπη με 173 έδρες, έναντι 180 εδρών του Λαϊκού Κόμματος και 149 εδρών των σοσιαλιστών.
Στις ευρωεκλογές η κεντροδεξιά θα υποστεί πίεση αλλά χωρίς να χάσει την πρωτοκαθεδρία.
Οι σοσιαλιστές θα υποστούν ισχυρή πίεση στα εκλογικά τους αποτελέσματα.Ο μεγάλος κερδισμένος με την μεγαλύτερη αύξηση θα είναι οι πατριώτες Δεξιοί.
Αρχικώς οι αγορές μετά τις ευρωεκλογές θα αντιδράσουν με προβληματισμό.
Οικονομία και αγορές θα επιβραδύνουν καθώς δεν έχουν κατανοήσει τον ρόλο των εθνικιστών.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι εθνικιστές θέλουν να διαλύσουν την ευρωζώνη και το ευρώ και να επανέλθουν στα εθνικά νομίσματα.
Οι σκληροί Δεξιοί είναι θιασώτες της υγιούς οικονομίας, των ισχυρών τραπεζών και των ακόμη ισχυρότερων επιχειρήσεων.
Σχεδόν κανένα εθνικιστικό κόμμα δεν θέλει την άμεση έξοδο από το ευρώ και όλα υποστηρίζουν την ελεύθερη αγορά με κανόνες.
Οι αγορές, οι επενδυτές επειδή ακόμη δεν έχουν σαφή εικόνα των σχεδίων των εθνικιστών και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα κρατήσουν συντηρητική στάση.
Εν τω μεταξύ ο μεγάλος προβληματισμός εστιάζεται στην Ιταλία και στα φαινόμενα επιβράδυνσης της οικονομίας.
Ο συνδυασμός άνοδος των εθνικιστών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και η Ιταλία με πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις συνολικά στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της ευρωζώνης για το 2019…ίσως ανακοπεί το επόμενο διάστημα η τάση βελτίωσης τόσο στα ομόλογα όσο και στο χρηματιστήριο.
Θα απαιτηθεί χρόνος ώστε οι αγορές να δουν πως θα κινηθούν οι εθνικιστές βουλευτές στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ώστε να διαμορφώσουν σαφή εικόνα.
Η γενική πεποίθηση πάντως είναι ότι οι εθνικιστές θα συμβάλλουν θετικά στην οικονομία της Ευρώπης καθώς οι βασικές τους στρατηγικές στηρίζονται σε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και επενδύσεις.
Σε κάθε περίπτωση ο αρχικός προβληματισμός θα εξελιχθεί στην πορεία σε θετική έκπληξη για τις αγορές η άνοδος των εθνικιστών.
Δεν θα κυριαρχήσει ο προστατευτισμός και όπου υπάρξουν στρατηγικές που οριοθετούνται από τα εθνικά συμφέροντα θα είναι μεμονωμένα φαινόμενα.
Κατηγορούσαν τον Πρόεδρο Trump στις ΗΠΑ ότι θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε επιβράδυνση και θα ασκηθούν πιέσεις στην Wall και αντί όλων αυτών παραμένουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κοντά στα ιστορικά υψηλά.
Η άνοδος των εθνικιστών θα βελτιώσει σημαντικά και την λειτουργία των γραφειοκρατών των Βρυξελλών που ενίοτε δεν υποστηρίζουν τα εθνικά συμφέροντα.
Δημοσκόπηση Ιταλία
Διευρύνει το προβάδισμά της η Lega έναντι του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S).
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, η Lega με ποσοστό 36,9% προηγείται του συγκυβερνώντος Κινήματος των Πέντε Αστέρων με διαφορά 14,6%.
Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, το κόμμα του Matteo Salvini καταγράφει άνοδο 1,2% ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων υποχωρεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 22,3%.
Στην τρίτη θέση με 18 ,7% το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα ενώ υποχωρεί στο 8,7% το Forza Italia του Silvio Berlusconi.
«Μεγάλη φιλία» δήλωσε ότι νιώθει για το ισπανικό κόμμα Vox η γαλλίδα Marine Le Pen, πρόεδρος του γαλλικού κόμματος National Rally.
Σε δηλώσεις της στην ισπανική εφημερίδα El Pais η γαλλίδα πολιτικός εξέφρασε τη στήριξη της στο Vox λέγοντας ότι «είναι ένα νέο κίνημα στην ισπανική πολιτική που δεν μπορεί κανείς πλέον να το παρακάμψει».
Ο ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez αναγκάστηκε να εξαγγείλει πρόωρες εθνικές εκλογές στις 28 Απριλίου, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης του να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019.
Το Vox, το οποίο αναμένεται να εισέλθει στη Βουλή για πρώτη φορά μετά την πολύχρονη δικτατορία του Franco, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσει, υπερασπίζεται την ισπανική ενότητα και αντιτίθεται στην απόσχιση της Καταλονίας ενώ έχει δηλώσει ότι τάσσετε υπέρ της κατασκευής τείχους ανάμεσα στο Μαρόκο και τους δύο ισπανικούς θύλακες στη Βόρεια Αφρική.
Το Ισπανικό εθνολαϊκιστικό κόμμα Vox αναμένεται να είναι η έκπληξη και ο μεγάλος νικητής στις ισπανικές εκλογές στις 28 Απριλίου καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου.
«Στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα πριν τις ισπανικές εκλογές την Κυριακή 28 Απριλίου ο πρόεδρος του λαϊκιστικού Vox, Santiago Abascal αρέσκεται να φωτογραφίζεται με τον αγαπημένο του ταυρομάχο Morante dela Puembla» σχολιάζει η γερμανική Deutsche Wella.
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 17.4.19
Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα καλώντας την κυβέρνηση να «αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων και να δοθεί στο θέμα διεθνής προσοχή». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος καταδίκασε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας λέγοντας ότι «η Ιταλία ξεγελάστηκε από τη διασπορά των Αρμενίων».
Το ψήφισμα συγκέντρωσε
382 θετικές ψήφους από όλα τα κόμματα,
καμία ψήφο ενάντια και 43 αποχές από το συντηρητικό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με χειροκρότημα στην αίθουσα συνεδριάσεων της βουλής.
Η κυβέρνηση – που δεν τοποθετήθηκε υπέρ ή κατά του ψηφίσματος – θεωρείται ότι θα δώσει συνέχεια στο ψήφισμα της βουλής που την καλεί να αναγνωρίσει την γενοκτονία, αλλά δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να το πράξει.
Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καταδίκασε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους το ψήφισμα της ιταλικής κάτω βουλής, τονίζοντας ότι η Ιταλία ξεγελάστηκε από τη διασπορά των Αρμενίων.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Δευτέρα τον Ιταλό πρεσβευτή στην Άγκυρα έπειτα από την κατάθεση του ψηφίσματος στο ιταλικό Κοινοβούλιο προκειμένου να του εκφράσει τη «λύπη» του.
Είκοσι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων εκείνων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Πάπας αναφέρθηκε το 2015 στα γεγονότα ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα».
Διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται έντονα τη χρήση του όρου γενοκτονία για τη μαζική εκδίωξη και δολοφονία έως και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας η Τουρκία είναι το διάδοχο κράτος.
Η Άγκυρα υποστηρίζει πως από 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι πέθαναν και πως (οι θάνατοι αυτοί) ήταν εν πολλοίς το αποτέλεσμα της αναταραχής στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν μπορούν να αποκληθούν γενοκτονία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο Ιταλίας-Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την διπλή επίθεση που εξαπέλυσε ο Μ.Σαλβίνι κατά της Αγκυρας, τονίζοντας πως η χώρα του Ρ.Τ.Ερντογάν δεν είναι ούτε θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ, ενώ ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων στο ιταλικό κοινοβούλιο!
Απόλυτος εμφανίστηκε ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σλαβίνι, στο ενδεχόμενο της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να σταματήσουν να χαρίζουν δισεκατομμύρια στην Άγκυρα (εννοώντας την οικονομική ενίσχυση για το προσφυγικό).
Η Τουρκία δεν είναι στην Ευρώπη και αυτό δεν θα γίνει ποτέ.
Πρέπει να ακυρωθούν όλες οι διαδικασίες και να σταματήσει η ένταξη της. Πρέπει σίγουρα να σταματήσει» τόνισε.
«Δεν είναι, και δεν θα γίνει ποτέ, τμήμα της Ευρώπης» έγραψε αμέσως και στο τουίτερ ο Μ.Σαλβίνι.
Λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό ξεκίνησε συζήτηση στο Κοινοβούλιο της Ιταλίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Αμέσως, το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα κάλεσε τον Ιταλό πρεσβευτή στην Τουρκία έπειτα από την πρόταση που κατατέθηκε στην ιταλική Βουλή από το κόμμα του Μ.Σαλβίνι, την Λέγκα, για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915-16 ως γενοκτονίας, μια ορολογία που απορρίπτεται με σφοδρότητα από την Αγκυρα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Η Τουρκία κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη Μάσιμο Γκαϊάνι προκειμένου να του εκφράσει τη «λύπη» της για την πρόταση αυτή και να ζητήσει διευκρινίσεις για τη θέση της Ιταλίας, μετέδωσε το Ansa επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με το Ansa, το Ιταλικό Κοινοβούλιο συζήτησε τη Δευτέρα (08/04) μια πρόταση που αποσκοπεί στο «να αναγνωριστεί επίσημα η γενοκτονία των Αρμενίων και να δοθεί διεθνής προσοχή».
Η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο Τετάρτη, ανέφερε η εφημερίδα La Repubblica.
Η χρήση του όρου «γενοκτονία» απορρίπτεται με σφοδρότητα από την Τουρκία και έτσι -σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, που επικαλούμενο διπλωματικές πηγές- ο Μάσιμο Γκαϊάνι κλήθηκε στην πρωτεύουσα, προκειμένου να του εκφραστεί η «λύπη» για την πρόταση αυτή και να του ζητηθούν διευκρινίσεις για τη θέση της Ιταλίας.
Η Άγκυρα υποστηρίζει πως από 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι πέθαναν και πως (οι θάνατοι αυτοί) ήταν εν πολλοίς το αποτέλεσμα της αναταραχής στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν μπορούν να αποκληθούν γενοκτονία.
Είκοσι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων εκείνων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Ο πατριώτης Σαλβίνι δεν αστειεύεται και κάνει πράξη τα λόγια του, γι’ αυτό τον αγαπά ο λαός του!
Έτσι, οι ιταλικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση πλοίου που ανήκει σε ΜΚΟ (Μπίζνες Καλά Οργανωμένες), που έπλεε στα ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα, κουβαλώντας 48 «προσφυγάκια», τα οποία μάζεψε από φουσκωτό σκάφος που έπλεε σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων βόρεια της Λιβύης. Βέβαια, η προπαγάνδα του αμερικανοκομμουνισταριού, λέει ότι το πλοίο… έσωζε τα «προσφυγάκια», αλλά η αλήθεια είναι ότι στην περιοχή βρισκόταν κι ένα σκάφος της λιβυκής ακτοφυλακής, όμως οι «αλληλέγγυοι» πρόλαβαν να επιβιβάσουν τα «προσφυγάκια» στο δικό τους πλοίο, για να μην επιστρέψουν πίσω στη Λιβύη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών: «η οικονομική αστυνομία προχωρά στην κατάσχεση του πλοίου Mare Jonio, για αυτό το συνοδεύουμε αυτή τη στιγμή στο λιμάνι της Λαμπεντούζα», ο δε Σαλβίνι σχολίασε ως εξής την δυναμική αυτή ενέργεια: «Τέλεια. Πλέον υπάρχει στην Ιταλία μια κυβέρνηση που υπερασπίζεται τα σύνορα και τηρεί τους νόμους, ιδίως όσον αφορά τους διακινητές ανθρώπων. Αν ένας πολίτης παραβιάσει δια της βίας ένα φράγμα της αστυνομίας ή των καραμπινιέρων, συλλαμβάνεται. Εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει».
Έτσι λειτουργούν τα σοβαρά κράτη που έχουν πατριώτες στο τιμόνι τους!
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 16.3.19