Τρίτη, Ιανουάριος 26, 2021

Παμμακεδονικές Ενώσεις

 

 

 

 

 

 

 

Σφοδρή επίθεση Παμμακεδονικής ΗΠΑ και Καναδά κατά Κ. Μητσοτάκη για Σκοπιανό: «Οι Έλληνες νιώθουν προδομένοι ξανά»

 

 

 

 

Σφοδρή επίθεση Παμμακεδονικής ΗΠΑ και Καναδά κατά

Κ. Μητσοτάκη για Σκοπιανό:

«Οι Έλληνες νιώθουν προδομένοι ξανά»

«Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη  -Με ποιον τρόπο θα διαπραγματευτείτε Αιγαίο και εθνικά θέματα;»

Δύο ημέρες μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν ζάεφ και τα θερμά λόγια του τελευταίου για  του Έλληνα πρωθυπουργό «Kυριάκο σε ευχαριστώ, έδωσες μάχες για εμάς και τις Πρέσπες», η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ και Καναδά εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση με πυρά κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Διαβάστε την σκληρή ανακοίνωση της Παμμακεδονικής Ένωσης:

«O πρωταγωνιστής της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών Ζόραν Ζάεφ έτυχε θερμής υποδοχής από την Κυβέρνηση στην Αθήνα.

Ο άνθρωπος, τον οποίο στελέχη της ΝΔ υποδυόμενοι τους Μακεδονομάχους, κατακεραύνωναν καθόλη την ατιμωτική διαπραγμάτευση της Κυβερνησης Συριζανελ με τους Σκοπιανούς, τώρα μένουν σιωπηρά.

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων, και λέμε Σκοπίων καθώς για εμας τους αληθινούς Μακεδόνες, καμία συμφωνία δεν μπορεί να γίνει σεβαστή και καμία «Βόρεια Μακεδονία» δεν υπάρχει, εξέθεσε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με τα όσα είπε στην συνέντευξη του σε Ελληνικό ΜΜΕ.

Ο κ. Ζάεφ ευχαρίστησε ανοιχτά τον Ελληνα Πρωθυπουργό για τις άοκνες και διαρκείς προσπάθειες στήριξης της ενταξιακής προσπάθειας των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ λέγοντας χαρακτηριστικά

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάχες για εμάς”. Το ερώτημα που απευθύνουμε προς τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό:

Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος, εσείς που έχετε αρνηθεί να συναντήσετε τους εκπροσώπους των Παμμακεδονικών και που σέβεστε την απαράδεκτη όπως εσείς χαρακτηρίσατε παλαιότερα,

Συμφωνία των Πρεσπών, πράγματι καταβάλλατε προσπαθειες στήριξης και προώθησης της Κυβέρνησης των Σκοπίων; Ο κ. Ζάεφ ψεύδεται οπότε και έχετε χρέος να τον διαψεύσετε κατηγορηματικά ή λέει αλήθειες που απλά αποδεικνύουν τον ρόλο και της σημερινής Κυβέρνησης;

Πότε επιτέλους θα δώσετε μάχες όχι για τους γείτονες αλλά για τους Έλληνες και την Μακεδονία μας;

Ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά δήλωνε ότι όταν γίνει Κυβέρνηση η ΝΔ, θα χρησιμοποιήσει το βέτο ως μέσο πίεσης προς τα Σκόπια στην ενταξιακή τους πορεία και θα δώσει μάχη για το ζήτημα της γλώσας και της εθνότητας. Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν είδαμε να υλοποιοείται.

Πού είναι άραγε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έκαναν πως ήταν στα κάγκελα μαζί με τον Ελληνικό λαό στον αγώνα με τα Συλλαλητήρια και τώρα είναι εξαφανισμένα ώστε να μην χάσουν την θεσούλα τους;

Που είναι όλοι όσοι χρησιμοποίησαν την οργή των Ελλήνων για δικό τους εκλογικό όφελος; Ο Ελληνικός λαός νοιώθει οτι προδόθηκε και πλέον στο μυαλό της πλειοψηφίας των Ελλήνων κυριαρχεί η σκέψη ότι η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση ήταν σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση των Συριζανελ! Ολοι εμείς που βάζουμε την πατρίδα πάνω από κόμματα, τρώγαμε τα χημικά της αριστερής δημοκρατίας και την ίδια στιγμή εσείς κύριοι της Κυβέρνησης κλείνατε το μάτι πονηρά στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά!

Κύριοι Πολιτικοί, οι Ελληνες βλέπουν και καταλαβαίνουν περισσότερα από όσα θα θέλατε! Εμείς ως οι Μακεδόνες της Αμερικής παραμένουμε πιστοί στις θέσεις μας, σε αντίθεση ως φαίνεται με εσας κύριοι της Κυβέρνησης! Για εμάς δεν υπάρχει Βόρεια Μακεδονία, αλλά μόνο μία χώρα Βόρεια της Μακεδονίας μας, της μιας και Ελληνικής Μακεδονίας.

Κύριε Μητσοτάκη, οι Έλληνες νοιώθουν προδομένοι για ακόμη μία φορά, ενώ την ίδια ώρα το ερώτημα είναι βασανιστικό!

Με τον τρόπο που χειριστήκατε το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών χάσαμε πλήρως την εμπιστοσύνη!

Γίναμε μάρτυρες των χειρισμών και στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας και διερωτώμαστε: Με τον ίδιο τρόπο άραγε θα διαπραγματευθείτε και για το Αιγαίο και τα άλλα εθνικά μας θέματα;

Επιπροσθέτως, την ώρα που τα αδέλφια μας στην Βόρειο Ηπειρο δέχονται πιέσεις και εκβιασμούς στο ζήτημα των περιουσιών, ο Αλβανός Πρωθυπουργός Εντυ Ράμα γίνεται επίσης δεκτός μετά βαϊων και κλάδων στην Αθήνα!

Και μία σύσταση σε εκπροσώπους των ΜΜΕ της χώρας, σταματήστε να μιλάτε για Βόρειες, Νότιες και Μεσαίες Μακεδονίες!

Για το Ύπατο Συμβούλιο της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Φιλιππίδης

Ο Γενικός Γραμματέας Πέτρος Χαριτόπουλος

O Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων Δημήτρης Χατζής

ksipniste re  19/9/2020

 

 

 

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ...!!!

Τα Σκόπια αιτήθηκαν την κατάργηση του βασικού όρου των Πρεσπών:

Να αποκαλούνται «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία»

simfonia-prespon
Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν κατάπτυστη εν τη γενέση της καθώς ήδη όπως ήταν παρέδιδε τα ιστορικά και κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, αλλά εν τέλει ούτε καν αυτή δεν...πρόκειται να τηρηθεί καθώς οι Σκοπιανοί δεν αρκούνται στη χρήση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» και προσπαθούν να αναγκάσουν την Ελλάδα να δεχθεί να τους αποκαλεί «Μακεδονία», χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό.

Οι προδότες

Φυσικά αργότερα θα ισχυριστούν πως εν τέλει τους ανήκει μέρος της ελληνικής Ιστορίας και άρα έχουν «ιστορικά δικαιώματα» στην ελληνική Μακεδονία (όρος που έγινε επίκαιρος)

Όμως ακόμη και η προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών καταρρέει, λόγω της αδιαλλαξίας και του μαξιμαλισμού των Σκοπιανών που δεν αρκούνται στη χρήση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» αλλά προσπαθούν να δημιουργήσουν κερκόπορτα για να αναγκάσουν την Ελλάδα να δεχθεί να τους αποκαλεί «Μακεδονία» νέτο σκέτο!

Το επεισόδιο έγινε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών για την σύνταξη του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2020.

«Όσον αφορά στην υπογραφή και υλοποίηση του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2020 με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Αξιωματικός Σύνδεσμος Σκοπίων, ανέφερε την αιφνίδια αλλαγή στάσης της εν λόγω χώρας και συγκεκριμένα ότι επιδιώκει τη χρήση του ακρωνυμίου MKD αντί του RNM» αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο του ΓΕΕΘΑ.

«Στο Action Plan 2019 με τη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο υπεγράφη έναντι ΠΣΣ 2019, καθώς και σε όλες τις συναφείς δράσεις, χρησιμοποιήθηκε η σύντμηση RNM (δηλαδή Republic of North Macedonia) με τη συναίνεση της εν λόγω χώρας» αναφέρεται στο έγγραφο του ΓΕΕΘΑ.

Όπως επισημαίνεται στο σημείωμα που είναι διαβαθμισμένο ως εμπιστευτικό, η άποψη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είναι «να μην υπογραφεί το ΠΣΣ 20 με τη σύντμηση MKD» και «να επιδιωχθεί να γίνει χρήση των ονομάτων των χωρών ολογράφως (Greece - Republic of North Macedonia ή North Macedonia) προκειμένου να ξεπεραστεί το ζήτημα των συντμήσεων και να υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό το ΠΣΣ 2020 Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και να υλοποιηθούν οι δράσεις του».
Ο Δημήτρης Γιαννακάκης, πρεσβευτής της Ελλάδας στα Σκόπια, με τηλεγράφημά του από 19ης Ιουνίου 2020 το οποίο διαβαθμίστηκε ως εμπιστευτικό και επείγον, τονίζει ότι το κείμενο για το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης επί σχεδόν ένα χρόνο (πρόκειται για την 5η εκδοχή του) και είχε γίνει αποδεκτό από το ΓΕΕΘΑ, το οποίο του είχε δώσει οδηγία να το υπογράψει».

EGRAFO--6

EGRAFO--3

Οι προδότες

simfonia-prespon
Ενημερώνοντας τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για τις απαιτήσεις των Σκοπιανών, ο πρέσβυς Γιαννακάκης σημειώνει ότι οι Σκοπιανοί συνομιλητές του Έλληνα αξιωματικού που χειριζόταν τις διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας είπαν «προφορικά ότι θέλουν κάτι τεχνικές αλλαγές ήσσονος σημασίας και αντικατάσταση του RNM από MKD.
Ακολούθως έλαβε το email το οποίο καταγράφει το αίτημα για αλλαγή, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις».

protothema.gr στις Ιουνίου 30, 2020 πηγή  πηγή 

 

Η Σατανομύγα βουλευτίνα Πέρκα θέλει να γκρεμίσει το μνημείο στο Πισοδέρι...


Προ ημερών τοποθετήθηκε μαρμάρινο μνημείο από την ομάδα «Μακεδόνες Δραμινοί» στο Πισοδέρι Φλώρινας, ως ανάμνηση της διαδήλωσης κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου του 2018....
Σύμφωνα με την ομάδα η πρωτοβουλία τους έχει και τη νομιμοποίηση τόσο από τον Δήμο Πρεσπών όσο και από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πισοδερίου, με τον δήμαρχο Παναγιώτη Πασχαλίδη να αναφέρει πως «εφόσον συμφώνησε ο πρόεδρος και εμείς δώσαμε την άδεια για το χώρο»Όμως το μνημείο ενόχλησε την κ. Πέρκα, διότι όπως λέει είναι “μνημείο μισαλλοδοξίας και σκοταδισμού”, παραβλέποντας το ¨σκοτάδι” που έχει στον εγκέφαλό της.

Η εν λόγω κυρία είναι και σύντροφος του ισχυρού άνδρα της Κουμουνδούρου πρώην Υπουργού κ. Βίτσα, ενώ η ίδια πριν εκλεγεί βουλευτής ήταν και Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και αργότερα συντονίστρια για την επένδυση στο Ελληνικό.

Με επιστολή που απέστειλε λοιπόν στον Δήμαρχο Πρεσπών και στον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Πισωδερίου ζητά να αφαιρεθεί το μνημείο, προφανώς για να μη θυμίζει τη μεγάλη προδοσία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Αναλυτικά στην επιστολή της γράφει :

“Δήμαρχο Πρεσπών, κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πρεσπών

Πρόεδρο Τ.Κ Πισοδερίου, κ. Μούσια Θωμά

Κοινοποίηση: MME

Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδρε της Τ.Κ. Πισοδερίου,

Με λύπη μου έμαθα την απόφασή σας να αδειοδοτήσετε την τοποθέτηση μνημείου ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών σε χώρο της κοινότητας Πισοδερίου. Ανεξάρτητα με την άποψη του οποιουδήποτε η εν λόγω συμφωνία έχει γίνει παραδεκτή από δυο διαδοχικές κυβερνήσεις – τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που την πέτυχε και της ΝΔ που εκ των υστέρων την υιοθετεί- και έχει εγκωμιαστεί από την παγκόσμια κοινότητα. Είναι εμφανές πως την περίοδο που είναι αναγκαία η μέγιστη ενότητα, το μνημείο αυτό έρχεται να διχάσει τον ελληνικό λαό και να υποδαυλίσει εθνικισμούς.

Η δικαιολογία ότι είναι μνημείο δήθεν αγώνα, από συλλογικότητα της Δράμας,.  είναι επιεικώς απαράδεκτη. Αλλοίμονο εάν κάθε συλλογικότητα δημιουργούσε ένα μνημείο για κάθε της κινητοποίηση. Τότε η Ελλάδα θα ήταν γεμάτη μνημεία. Και ανάμεσά τους δυστυχώς όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση και μνημεία μισαλλοδοξίας και σκοταδισμού. Άλλωστε οι κάτοικοι του νομού μας έχουν και το νου και τη γνώση να αναγνωρίζουν τι πρέπει να τιμηθεί και δεν χρειάζονται τέτοιες υποδείξεις και ενέργειες από συλλογικότητες άλλων περιοχών.

Παρακαλώ για την ανάκληση της απόφασης προς το συμφέρον της ομοψυχίας και σας γνωρίζω πως σε αντίθετη περίπτωση θα χρησιμοποιήσω όλα τα νόμιμα μέσα ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ηρεμία και η ενότητα στην περιοχή μας.

Με εκτίμηση

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας

Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα”Το λέει και το όνομα σου (Πέρκα) μυαλό ψαριού έχεις!

στις Ιουνίου 22, 2020 πηγή πηγή Πηγή

 

 

 

 

Ο.Υ.Α. ΑΡΚΕΤΑ !

Συνέδριο Πατριωτικών κομμάτων και κινημάτων το Σεπτέμβριο .

Ήρθε η ώρα !

facebook sharing button
twitter sharing button
email sharing button

Δε χρειάζεται να σου πω το γιατί ; Το ξέρεις , το νιώθεις το καταλαβαίνεις . Πάντα βαθιά μέσα σου ΤΟΥΤΟ περίμενες

Δε σε ξέρω μα , σε γνωρίζω από την απαρχή του Ελληνισμού , δεν έχουμε συμφωνήσει τίποτα , μα περιέργως κάνουμε τις ίδιες κινήσεις την πλέον κατάλληλη ώρα .

Με απόφαση του Διοικητή της ΟΜΑΔΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ δρομολογείται η συνεύρεση ΟΛΩΝ των Πατριωτικών δυνάμεων είτε πρόκειται για άτομα , είτε για κόμματα , κινήματα και ομάδες .

Ωστόσο , η ταυτότητα των μελών της Ομάδας θα συνεχίσει να παραμένει μυστική .Κανείς εξ ημών δε θα παρίσταται στην 3μερη αυτή συνεύρεση ούτε πρόκειται να αξιώσει τίποτα από αυτήν .

Η Αποστολή μας είναι πέρα και πάνω απ όλα αυτά !

Στη συνεύρεση αυτή δε θα υπάρχουν Αρχηγοί , δε να υπάρχουν πρωτοπόροι ούτε διεκδικητές . Θα υπάρχει μόνο η ζωτικής πλέον σημασίας ανάγκη να κατατεθεί ΕΠΙΣΗΜΑ η καθαρή και Ειλικρινής Αγάπη για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό στην πλέον μεγαλύτερη συγκέντρωσή της .Μια αγάπη δυνατότερη και ανώτερη από κάθε προσωπικό ή ομαδικό συμφέρον και επιδίωξη.

Αυτή είναι και η συνταγή που υλοποιεί την ανάγκη να επισημοποιηθεί το ΠΛΑΙΣΙΟ δράσης .

Καλή δύναμη σ όλους .

Υ.γ 1-ΑΝAΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ για να επισπευσθούν οι διαδικασίες , να πέσουν όλες οι μάσκες , να φανεί η αδυναμία τους , να αποκαλυφθούν οι προδοσίες και οι μεθοδεύσεις σε βάρος της χώρας . Ενεργό θα παραμείνει μόνον ,το «Συμβούλιο Εσωτερικής Ασφάλειας και Γεωπολιτικής Στρατηγικής »( I.S.C.S.C )

Υγ 2- Ωστόσο , οποιαδήποτε δράση που θα υποσκάψει ή θα θέλει να ακυρώσει αυτή τη μάζωξη , θα καταπνίγεται εν τη γένεσή της .

Εν Αθήναι σήμερα 4η Ιουνίου 2020 ο Ά Υποδιοικητής της

ΟΜΑΔΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ

 

 

 

 

Μακεδονία: Εμείς δεν υπογράψαμε, δεν ψηφίσαμε , δεν συμφωνήσαμε !
Θ. Μαλκίδης

Μακεδονία: Εμείς δεν υπογράψαμε !


Για όσους πίστεψαν ότι οι κυβερνώντες θα ακυρώσουν την κλοπή της Μακεδονίας και θα αποκαταστήσουν την Ύβρη των προηγούμενων,  πριν από λίγες ώρες με τις ψήφους και της ΝΔ απορρίφθηκε η άρση ασυλίας των 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη <<Συμφωνία των Πρεσπών>>, μετά από  εισαγγελικό αίτημα το στάλθηκε στη Βουλή και μετά από αναφορά πολίτη εναντίον όλων των επανεκλεγέντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν υπερψηφίσει τη <<Συμφωνία>>.

Η χυδαία πράξη  της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης κυβέρνησης και των δήθεν κομμάτων, εντός και εκτός Βουλής,  για τη <<Συμφωνία>> με τα Σκόπια, δεν εκφράζει τον Ελληνικό λαό.
Θυμίζουμε ότι στις   22 Ιουλίου του 1943 πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες βρέθηκαν στο Σύνταγμα για να μην αφεθεί η Μακεδονία και η Θράκη στους φασίστες Ναζί κατακτητές και τους συνεργάτες τους  κομιτατζήδες. Αυτό είναι και το σημερινό μήνυμα. Το 1943, όταν οι Γερμανοί Ναζί ήθελαν να δώσουν την πατρίδα μας,  τη Μακεδονία και τη Θράκη, 30 Έλληνες και Ελληνίδες δολοφονήθηκαν για να μην παραχωρηθεί η Μακεδονία. Και εμείς θα σιωπήσουμε;
Σε αυτόν εδώ τον τόπο που οι θύτες ακόμα μας προκαλούν, εμείς τα θύματα δεν πρέπει να σιωπούμε. Γιατί αν σιωπήσουμε εμείς, θα βγούνε από τους τάφους οι νεκροί για να φωνάξουν για τη Μακεδονία.

Κανείς μα κανείς δεν πρέπει να σταματήσει αυτόν τον αγώνα που είναι δίκαιος. Ούτε μια στιγμή δεν πρέπει να σταματήσουμε. Το απαιτούν οι νεκροί  μας.
Αυτοί που είμαστε εδώ, είμαστε η ζωντανή Ελλάδα. Είμαστε μια Ελλάδα που βγαίνει από τις στάχτες της. Είμαστε ένας Ελληνισμός που δε φοβάται. Και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα για όλους και για όλες.
Ζούμε δύσκολες στιγμές, πολλές φορές βρεθήκαμε σε αντίστοιχες. Υπάρχουμε  όμως εμείς και μπορούμε να δώσουμε έναν  δίκαιο αγώνα, απέναντι σε μια αμόρφωτη, απαίδευτη και οκνηρή πολιτική ηγεσία, εντός και εκτός βουλής. Αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε σε όλη την Ελλάδα, την κάνουμε γιατί έχουμε έναν σκοπό. Πρέπει να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας και, όπως μας την παρέδωσαν οι γονείς μας, να την παραδώσουμε στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας.
Πολλοί μας λένε ότι ο αγώνας είναι μάταιος, ότι δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα, ότι δε θα γίνει τίποτα.
Αν ξεκινούσαν έτσι οι Έλληνες ούτε την Επανάσταση, ούτε τον Μακεδονικό Αγώνα θα δημιουργούσαν,  ούτε θα απελευθέρωναν τόσους τόπους. Γι’ αυτό δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι να ακυρωθεί η "συμφωνία".
Η Γη της Αντίστασης, ο Ελληνισμός του 1821, η Μακεδονία του Παύλου Μελά και του Καπετάν Άγρα, οι σφαγιασθέντες της Γενοκτονίας στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στη Θράκη, στην Καππαδοκία, οι  άταφοι ήρωες του έπους του 1940, τα θύματα των σφαγών των Γερμανών στην κατοχή, οι πεσόντες ενάντια στους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο το 1974,  μας δείχνουν την οδό της αντίστασης, της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού.
Ο Ελληνικός λαός  δεν υπέγραψε τίποτα. Συνεχίζουμε !

Μαλκίδης-Συλλαλητήριο Βέροιας 22.1.19


https://www.youtube.com/watch?v=vJDozlSzxog
Αναρτήθηκε από στις 30/5/2020

 

 

 

 

Συμφωνία των Πρεσπών

– Η Βουλγαρία στο πλευρό των Ελλήνων

– Οι Έλληνες πολιτικοί ακούνε;….Η Σόφια στήνει στα τρία μέτρα και “εκτελεί” την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών ενώ οι πολιτικοί της Ελλάδας μένουν αδρανείς...

Μην ξεχνάμε όλους αυτούς που βοήθησαν στο ξεπούλημα της Μακεδονίας με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Πολλοί από αυτούς είχαν το θράσος να υπερηφανεύονται για την Συμφωνία αλλά δεν έλεγαν στους Έλληνες το τι έδωσαν στους Σκοπιανούς και τελικά ποιος βγήκε κερδισμένος.Δεν είπαν ότι συντέλεσαν στο ξεπούλημα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και ότι αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας.
Τώρα η Βουλγαρία έρχεται και ξηλώνει την προδοτική συμφωνία, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν μια κατασκευασμένη γλώσσα η οποία είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Ωστόσο σύμφωνα με την ενημερωτική πύλη mkd.mk, η Σόφια ζητάει από τα Σκόπια:

1ον. Να σταματήσει κάθε αναφορά σε ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στο έδαφος της Βουλγαρίας.
2ον. Να μην αποκαλεί τη γλώσσα της χώρας «μακεδονική» αλλά να χρησιμοποιεί τον όρο: «επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας».
3ον. Να συνεχίσει τις εργασίες της η κοινή επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα, που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος λόγω διαφωνιών στην εθνική καταγωγής του … Γκότσε Ντέλτσεφ.
4ον. Απόλυτη τήρηση της Συμφωνία των Πρεσπών και της Συμφωνίας Φιλίας και Καλής Γειτονίας που έχει υπογράψει με τη Βουλγαρία.
Δείτε το δημοσίευμα:
Ωστόσο τα Σκόπια σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμίτροφ, δεν πήρε και πολύ θερμά την κίνηση της Βουλγαρίας να υπερασπιστεί την Ελλάδα και να στήσει στον τοίχο την Συμφωνία των Πρεσπών.

 

 


Η Μακεδονία και η Συμφωνία των Πρεσπών….

Toυ Ιωάννης Μ. Ασλανίδης- Αντγος ε.α. Επίτιμος Δκτής της Σ.Σ.Ε.

«Αλλοίμονο στους λαούς που λησμονούν την Ιστορία τους, χάνονται από το πρόσωπο της Γης»

-Για εμάς τους Έλληνες αυτή η αρχή που αποτελεί πανάρχαιο αξίωμα, έχει μεγάλη σημασία.
Η Ελληνική Ιστορία αρχίζει από τα βάθη των αιώνων (5200 π.Χ), όσα η αρχαιολογική σκαπάνη μέχρι σήμερα, έφερε στο φως της δημοσιότητας, όπου πιστεύουμε θα προστεθούν και άλλοι αιώνες αργότερα και ακόμη αγγίζει την Μυθολογία μας και χάνεται μέσα στα βάθη αυτής.
-Το θέμα της Μακεδονίας δεν είναι σημερινό, είναι μια άλλης μορφής, συνέχεια του Μακεδονικού ζητήματος.
Σήμερα όμως, πήρε δραματικές εξελίξεις εις βάρος της χώρας μας, με την ανέλπιστη και απαράδεκτη απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, ετσιθελικά και χωρίς την έγκριση του Ελληνικού λαού και παρά τις διαμαρτυρίες αυτού, να υπογράψει την αμαρτωλή συμφωνία των Πρεσπών.
Παραχωρώντας το όνομα «Μακεδονία» σε μια περιοχή που από αρχαιοτάτων χρόνων, μέχρι το 1944, είχε άλλες ονομασίες
Δαρδανία,
Βαρτράσκα κλπ, την αποδοχή της παρεφθαρμένης Βουλγαρικής-Σλαβικής γλώσσας των Σκοπίων ως «Μακεδονική γλώσσα» και την αποδοχή των Σλάβων και Αλβανών του Κράτους των Σκοπίων, ότι ανήκουν στο ανύπαρκτο «Μακεδονικό Έθνος».
Αυτό!
πιστεύω δεν πρόκειται να το συγχωρήσει ποτέ ο Σκεπτόμενος και γνωρίζων στοιχειωδώς την Ιστορία του, Έλληνας Πολίτης.
-Σε προηγούμενα κείμενά μας αναφερθήκαμε, στην σχέση της Μακεδονίας μας, με την Μητέρα Ελλάδα ιστορικά και ακόμη και προϊστορικά, σήμερα θ’ ασχοληθούμε με την Ελληνική Μυθολογία σχετικά με την Μακεδονία, όπως και για τα λοιπά εδαφικά διαμερίσματα της Ελλάδος και για την Συμφωνία των Πρεσπών.
-Οι Μακεδόνες, κατά την Ελληνική Μυθολογία, ανήκουν στους Περιφερειακούς Ελληνικούς λαούς.
Υπάρχει επ’ αυτού η πραγματεία του Ησιόδου, για την Μυθολογική Περίοδο περί Μακεδόνων και Μακεδονίας, προ της Ιστορικά αναφερόμενης από τον Ηρόδοτο, γνωστής αφίξεως των Τημενίδων εξ Άργους στην Μακεδονία.
-Σύμφωνα πάντα με τον Ησίοδο, ο οποίος συνέταξε και το δένδρο των Επωνύμων προγόνων των Βασιλέων της Μακεδονίας, ο Δευκαλίων, βασιλεύς της Θεσσαλίας, και η σύζυγός του Πύρρα, ήταν οι μόνοι άνθρωποι που επέζησαν από τον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνος και αναδημιούργησαν την ανθρωπότητα.
Εκτός από τους ανθρώπους που εδημιούργησαν, σύμφωνα με τις οδηγίες του Θεού, κατ’ άλλους του Μαντείου των Δελφών, πετώντας πέτρες ο Δευκαλίων και η Πύρρα (άρρενες και θύλεις), εγέννησαν και δύο παιδιά, τον ΕΛΛΗΝΑ και την ΘΥΙΑ ή ΠΑΝΔΩΡΑ.
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ με την σειρά του έκαμε τρεις υιούς, τον ΔΩΡΟ, τον ΞΟΥΘΟ και τον ΑΙΟΛΟ.
Αυτοί εκπροσωπούσαν τρεις ξεχωριστές ομάδες διαλέκτων της Ελληνικής γλώσσας, την Δωρική, την Ιωνική και την Αιολική αντίστοιχα.
Επίσης!
η ΘΥΙΑ ή ΠΑΝΔΩΡΑ που συνέλαβε με τον κεραύνειο ΔΙΑ, απέκτησε και αυτή τρεις υιούς, τον ΜΑΚΕΔΟΝΑ ή ΜΑΚΕΔΝΟ, τον ΜΑΓΝΗΤΑ και τον ΓΡΑΙΚΟ, οι οποίοι κατοικούσαν γύρω από τον Όλυμπο και τα Πιέρια όρη.
-Επομένως ο αρματομάχος Μακεδών, σύμφωνα πάντα με την Ελληνική Μυθολογία, ήταν υιός της ανωτάτης Ελληνικής θεότητος του ΔΙΑ και πρώτος ξάδελφος των υιών του Έλληνα.
Ακόμη και ο τόπος μετοίκησης του συνδέεται άμεσα με τον ΔΙΑ, διότι στο όρος Όλυμπος υπάρχει ο παλαιότερος Ιερός τόπος, κάτω από το πανύψηλο βουνό, το οποίο ονομάζετο ΔΙΟΝ προς τιμήν του ΔΙΑ.
Άρα!
σύμφωνα με τον Ησίοδο, γενάρχης των Μακεδόνων, ήταν ο Μακεδών ή Μακεδνός.
-Τώρα!
πώς το συνονθύλευμα των Σκοπίων, έγινε Μακεδονικό Κράτος, με γλώσσα Μακεδονική και εθνότητα Μακεδονική;
Μόνον!
ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος μπορεί να μας το εξηγήσει!!!
-Η «Συμφωνία των Πρεσπών» που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018, χωρίς την συγκατάθεση του Ελληνικού λαού, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή, από τους Σκεπτόμενους Έλληνες της Ελλάδος και παγκοσμίως.
-Η «Συμφωνία των Πρεσπών» αποτελεί διαστρέβλωση και βανδαλισμό της επιστήμης της Ιστορίας, αφού επιχειρείται να εξαλείψει με πλαστογραφία ένα τεράστιο κεφάλαιο αυτής·
«η ιστορία της μιας και μοναδικής Ελληνικής Μακεδονίας».
-Η «Συμφωνία των Πρεσπών» προσπαθεί να διαγράψει, από την συλλογική μνήμη των λαών της Γης, τα άυλα στοιχεία του πολιτισμού και της Ιστορίας της Μακεδονίας μας.
-Η «Συμφωνία των Πρεσπών» αποτελεί ένα πρωτοφανές, παγκόσμιο εθνικό ανοσιούργημα, διότι! από το πουθενά δημιουργεί μια πλαστή χώρα, ένα πλαστό Έθνος και μια πλαστή γλώσσα, με κλεμμένα υλικά, του Ελληνικού λαού.
-Η «Συμφωνία των Πρεσπών» είναι μια αντεθνική και επικίνδυνη ήττα των Ελλήνων και μάλιστα χωρίς πόλεμο.
Όχι μόνο δεν λύνει ζητήματα, αλλά θα δημιουργήσει στον χρόνο νέα, τα οποία ήδη άρχισαν.
Πέρα από την πυροδότηση του επεκτατισμού των Σκοπίων με κίνδυνο την αποσταθεροποίηση της περιοχής στο μέλλον.
-Η «Συνθήκη των Πρεσπών» τέλος, αποτελεί ένα οικονομικό και επιχειρηματικό εφιάλτη για τις τοπικές επιχειρήσεις της Μακεδονίας
.
-Τέλος! πρέπει να γνωρίζουν, οι επίδοξοι προπαγανδιστές των Σκοπίων ανά τον κόσμο ότι! Μπορεί ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος, για προσωπικούς του λόγους, να υπέγραψε το αμαρτωλό «Σύμφωνο των Πρεσπών», ερήμην του Ελληνικού Λαού, αλλά θα έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με τον ανά τον κόσμο Ελληνικο-Μακεδονικό λαό, που εμπνέεται από τις μεγάλες ώρες της Ιστορίας του και από τις μοναδικές προς την ανθρωπότητα εξαίσιες υπηρεσίες του.

Αναρτήθηκε από Στίλπων ο Μεγαρεύς στις11/4/2020

 

 

 

Εμείς οι Μακεδόνες. Αυτοί οι Σκοπιανοί.

,

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 3/4/ 2020.

Εν μέσω κρίσης του κορωνοϊού, στις 17 Μαρτίου, το

Ισπανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης

των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ήταν η τελευταία εκκρεμής διατύπωση για τη Συμμαχία. Από τις 27 Μαρτίου, τα Σκόπια έγιναν 

επισήμως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Η ντροπή για τον ακρωτηριασμό της ελληνικής ταυτότητας βαρύνει όσους τον διέπραξαν, τον αποδέχθηκαν, και όσους παρόλο που επί 35 χρόνια μας έλεγαν «Εμείς οι Μακεδόνες», τελικά το γύρισαν στο «Αυτοί οι Μακεδόνες». Υποτίθεται ότι θα πρέπει τώρα να υποδέχονται Μακεδόνες αξιωματούχοι τους ομολόγους τους «Μακεδόνες»! Ασφαλώς και αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτό. Σκοπιανούς του λέγαμε επί Ενδιάμεσης Συμφωνίας, έτσι θα τους αποκαλούμε και τώρα.

Θλίψη και οργή για την σπουδή, προκάλεσε και η βεβιασμένη επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών του κ. Δένδια, λίγα μόλις λεπτά(!) μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ:

«Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του ΝΑΤΟ».

Είχαν πάθει οξεία «μακεδονίτιδα» οι Σκοπιανοί τόσα χρόνια και χρησιμοποιούσαν τον όρο με κάθε ευκαιρία. Τώρα, κόλλησαν «βορειομακεδονίτιδα» πολλοί Έλληνες και αρέσκονται στην χρήση του.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε το πρωτόκολλο στις 9 Φεβρουαρίου 2019. Τότε, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Κουμουτσκάκος (υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων) διαφωνούσαν, καταψήφιζαν και έλεγαν ότι

«η Συμφωνία έχει βαριά ελλειμματική νομιμοποίηση».

Τίποτα δεν μεσολάβησε όμως για να ανατραπεί αυτό το έλλειμμα. Ούτε σε 10, ούτε σε 100 χρόνια.

Παραδείγματα. Υπάρχει ένα κράτος με το όνομα «Δημοκρατία της Κίνας». Υπάρχει ένα δεύτερο κράτος με το όνομα «Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας». Το πρώτο, όλοι μας το λέμε «Ταϊβάν». Το δεύτερο το λέμε «Κίνα». Μάλιστα, μέχρι το 1971 η πρώτη κατείχε τη μόνιμη θέση στο ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ έκτοτε την κατέχει η δεύτερη. Έχασε τη θέση, έχασε και το όνομα!

Στις 28 Μαρτίου συμπληρώθηκαν ακριβώς 90 χρόνια από τότε που η Τουρκία ανακοίνωσε τη μετονομασία της Κωνσταντινούπολης σε Ιστανμπούλ (1930). Εμείς δεν το αλλάξαμε. Την επομένη, 29 Μαρτίου, συμπληρώθηκαν ακριβώς 150 χρόνια από τη γέννηση του Παύλου Μελά (1870). Δεν ξεχνάμε ούτε τον Μακεδονικό Αγώνα, ούτε το όνομά μας. Μακεδόνες είμαστε εμείς. Όπως οι Κινέζοι δεν μπορούν να γίνουν Σκανδιναβοί, έτσι και οι Σλάβοι δεν μπορούν να γίνουν Μακεδόνες.

Υποβαθμίζουμε τον όρο «βορειοελλαδίτης», ο οποίος κρύβει μία εθελούσια αποφυγή. Ενθαρρύνεται η χρήση των όρων Μακεδόνας, Θραξ και Ηπειρώτης, όπως λέμε Κρητικός ή Πελοποννήσιος και όχι νοτιοελλαδίτης.

Κλείνω με την αντιγραφή ενός εμβατηρίου, όπου στο εξώφυλλο γράφει: «Πωλείται αντί δραχμής προς όφελος του Μακεδονικού Συλλόγου, Εν Αθήναις 1904».

Δὲν θὰ τὴν πάρουν ! ὢ ποτέ ! τὴν γῆν τοῦ Ἀλεξάνδρου,
τοῦ γόνου τοῦ περικλεοῦς τῆς χώρας τῆς εὐάνδρου,
τὴν γῆν τοῦ φιλοσόφου μας, τοῦ πνεύματος κοιτίδα
τὴν τοῦ Ἀριστοτέλους μας πανένδοξον πατρίδα.

Δὲν τὴν πτωοῦσιν οἱ κρωγμοὶ ἁρπακτικῶν κοράκων,
δὲν τὴν γελοῦν θωπεύματα ὑποκριτῶν κολάκων,
τὴν γῆν μας δὲν θ᾿ ἁρπάσωσιν ἀπλήστου ἄρκτου σκλάβοι !…
Δὲν θὰ τὴν πάρουν Βούλγαροι ! δὲν θὰ τὴν πάρουν Σλαῦοι !…

Ποίησις Μακεδόνος
Μουσικὴ Κερκυραίου

Το πώς αποδέχονται ορισμένοι Έλληνες οι απόγονοι των Βουλγάρων να ονομάζονται «Μακεδόνες», ας το σκεφτούν οι ίδιοι.

Πηγή: Αντίβαρο 3/4/2020

.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ:

2.400 χρόνια ιστορίας, 30 χρόνια βαλκανικού μπάχαλου…


Η 27η Μαρτίου 2020 μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιστορική ημέρα,
κι επιστέγασμα της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών,
Αλέξη Τσίπρα – Ζόραν Ζάεφ…
Είναι η ημέρα που το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, με επικεφαλής τον Κερκυραίο πολιτικό, Νίκο Δένδια της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινώνει κάτι, που ξενίζει τους πάλαι ποτέ «Μακεδονομάχους» της Νέας Δημοκρατίας : «Συγχαίρουμε την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του ΝΑΤΟ και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της συμμαχίας». Πρόκειται για την απαρχή μίας νέας πολιτικής κι ιστορικής διαδικασίας, που αφήνει πίσω της, διαμαρτυρίες, συλλαλητήρια, πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις, με αποκορύφωμα τον Ιούνιο του 2018, όταν υπογράφτηκε η συμφωνία των Πρεσπών μετά από διαβουλεύσεις ετών, εύθραυστες συναινέσεις και μεγάλες συγκρούσεις μέσα στα ελληνικά κόμματα και την κοινωνία, δραματικό παρασκήνιο, το οποίο περιλαμβάνει εγχώριους και ξένους παράγοντες, που κατά καιρούς άσκησαν και βέτο. Η υπόθεση αυτή στην οποία ορισμένα στελέχη της ΝΔ ξέφυγαν από την έννοια της πολιτικής αντιπαράθεσης κι έδωσαν δραματικό τόνο, ξεχάστηκε βεβαίως μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων, που αφορούν στον Κορωνοϊό. Η προεκλογική θέση της ΝΔ, που φαίνεται πως απέχει χιλιομετρικές αποστάσεις από τη μετεκλογική, πέρασε στα ψιλά, μέσα στην γενικότερη παγκόσμια κρίση ως θύμα του κορωνοϊού αλλά και του γεγονότος ότι τα περισσότερα και πιο σημαντικά μέσα ενημέρωσης ελέγχονται κατά το μάλλον ή ήττον από την τωρινή κυβέρνηση. Έτσι, οι προεκλογικές κορώνες της Νέας Δημοκρατίας πήγαν περίπατο και το καλωσόρισμα στο ΝΑΤΟ ήταν μετά βαΐων και κλάδων, εμπαίζοντας, όπως λένε οι γνωρίζοντες, ουσιαστικά και μεγάλο κομμάτι της Ομογένειας, αφού καμία κίνηση δεν έγινε για να εμποδιστεί η παρουσία της Βόρειας (πια) Μακεδονίας, στη Βορειατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), στην οποία η Ελλάδα είναι μέλος από το 1952.


Νέος γεωπολιτικός χάρτης με συνέπειες στην καθημερινότητα των ανθρώπων
Τα όσα συνέβησαν μέχρι να φτάσουμε στην ιστορική συμφωνία των Πρεσπών άλλαξαν τον κομματικό και κυβερνητικό χάρτη της χώρας, έγιναν αφορμή για δημόσιες και παρασκηνιακές αντιπαραθέσεις, τραυματισμούς, προπηλακισμούς, κόντρες με την Εκκλησία και έθεσαν μία σειρά από πολιτικά κι οικονομικά ζητήματα, τόσο σε ό, τι αφορά στην ελληνική κοινωνία, ακόμη και φιλοσοφικά.
Τα επιχειρήματα κι από τις δυο πλευρές ισχυρά και συνδεδεμένα κατεξοχήν και με τις διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις με αφορμή το Μακεδονικό δημιούργησαν κι έριξαν ελληνικά κόμματα στον Καιάδα, έφεραν στο προσκήνιο νέα πολιτικά πρόσωπα, πέταξαν άλλα γνώριμα εκτός κοινοβουλευτικού τερέν, καλλιέργησαν υπέρμετρες προσδοκίες σε Έλληνες και Σκοπιανούς και ομογενείς αλλά κυρίως διαμόρφωσαν ένα νέο γεωπολιτικό χάρτη, που θα έχει συνέπειες και στην καθημερινότητα των ανθρώπων.


Η συναίνεση
Η επόμενη μέρα, λοιπόν, βρίσκει τη δεξιά πτέρυγα της Βουλής ν’αφήνει κατά μέρος την προηγούμενη προεκλογική ρητορεία και να συναινεί στην ένταξη των Σκοπίων ή πλέον Βόρειας Μακεδονίας, στο ΝΑΤΟ. Συντηρητικά στελέχη της ΝΔ θεωρούν πως «εκεί που έφτασαν τα πράγματα δεν είχαμε άλλη επιλογή», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη ΝΔ για «υποκρισία» και «διγλωσσία», με μοναδικό στόχο να κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και μιλά για «ιστορική δικαίωση». Το ΚΚΕ έτσι κι αλλιώς διαφωνεί με οποιαδήποτε αυξημένη επιρροή του ΝΑΤΟ στην περιοχή, θεωρώντας ότι ανοίγει πληγές σε μία περιοχή, που ούτως ή άλλως είναι πολιτικά εύφλεκτη.
Ράνια Σβίγκου, ΣΥΡΙΖΑ
Η Ράνια Σβίγκου, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε σκωπτικά στο twitter την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επί Δένδια υπενθυμίζοντας τη δήλωση του νυν πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 8 Φλεβάρη του 2019. «Καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο ένταξης, γιατί είναι η τελική πράξη, μίας εθνικά επιζήμιας συμφωνίας. Και μάλιστα μέσα από μία διαδικασία, που ευτελίζει με πρωτοφανή τρόπο τα κοινοβουλευτικά μας ήθη κι αφήνει την κυβέρνηση εθνικά απαξιωμένη».

Γιώργος Κατρούγκαλος στο Spotlightpost:
Σε δήλωσή του στο «Spotlightpost.com», ο τέως υπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Νομικής και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής, αφότου ήδη είχε υπογραφεί η συμφωνία, αναφέρει: «Τα πρόσφατα συγχαρητήρια του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Βόρεια Μακεδονία, για την εισδοχή της στο ΝΑΤΟ, ισοδυναμούν με μία διπλή ομολογία της Νέας Δημοκρατίας: Πάνω από όλα, συνιστούν αναγνώριση του ιστορικού ρόλου της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη σταθεροποίηση όλης της περιοχής των Βαλκανίων. Αναδεικνύουν, όμως, και την υποκρισία της δημαγωγίας του κόμματος αυτού σ’ όλη την προεκλογική περίοδο, για την οποία είναι υπόλογος κι έναντι του λαού και της ιστορίας».


Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο Spotlightpost:
Μία άλλη πτυχή αναδεικνύει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, πρώην αν. υπουργός Εξωτερικών και τομεάρχης Εξωτερικών κι Άμυνας του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα και με την τελευταία εξέλιξη έχασε όποιο όπλο της είχε απομείνει, επισημαίνοντας ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν έκανε ούτε τα ελάχιστα για ν΄ αξιοποιηθούν τα θετικά σημεία της συμφωνίας και να βελτιωθούν τα σκοτεινά ενώ προειδοποιεί και για τα όσα συμβαίνουν με την αλβανική πλευρά: «Η Ελλάδα έκανε λάθος εκτίμηση κι επιλογή με την υπογραφή, την κύρωση και την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Μετά απ΄ αυτήν την επιλογή η ένταξη της Βόρειας (πια) Μακεδονίας δρομολογήθηκε αμέσως, χωρίς η χώρα μας να μπορεί σε κάθε περίπτωση να τη σταματήσει. Διαφορετικά, όμως, είχαν τα πράγματα με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής με την ΕΕ. Εδώ τα περιθώρια ήταν πολλά. Έμειναν, όμως, απλές δυνατότητες. Παρά την κυβερνητική αλλαγή, η χώρα μας εγκατέλειψε τις προσπάθειες, όχι μόνο να πετύχει την πλήρη έστω, εφαρμογή της συνθήκης από τους γείτονες αλλά και την ερμηνεία, προς το συμφέρον της χώρας μας, σημείων της συμφωνίας, που είναι σκοτεινά. Ταυτοχρόνως η χώρα έκανε και το μεγάλο σφάλμα να πιέζει και για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας. Να θεωρεί κι η Ελλάδα ως ενταξιακή – ζεύγος την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία και να προωθεί την πολιτική μη διάσπασης του ζεύγους!!! Κι ας μην υπάρχει διμερές θέμα μας με την Αλβανία, που να μην έχει παρουσιάσει ο Ράμα το χειρότερο πρόσωπό του. Κρίμα! Τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Δίνουμε τα πάντα στους γείτονές μας χωρίς να κερδίζουμε ούτε καν τον σεβασμό τους».


Κυριάκος Βελόπουλος, Ελληνική Λύση:
Στις 28Μαρτίου 2020 η «Ελληνική Λύση»-Κυριάκος Βελόπουλος, που κέρδισε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, στα δεξιά της ΝΔ, έχοντας θέσει δυο βασικά πολιτικά ζητήματα στην προεκλογική της ατζέντα το προσφυγικό και το μακεδονικό κατακεραυνώνει τη ΝΔ, από τα δεξιά της: «Η συγχαρητήρια ανακοίνωση του κ. Δένδια προς τα Σκόπια, όπου τα αποκάλεσε δυστυχώς με το ψευδεπίγραφο «Βόρεια Μακεδονία», δείχνει και την γενικότερη κυβερνητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας: Αρχικά εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια. Έπειτα μίλησε για «επαίσχυντη» συμφωνία, και τελικά συρόμενη πίσω από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, καλωσόρισε τα Σκόπια ως «Βόρεια Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ, οδηγώντας τη χώρα μας στον απόλυτο εθνικό ξεπεσμό. Μπορεί για τη Νέα Δημοκρατία «το κράτος να έχει συνέχεια», για την Ελληνική Λύση, όμως, το κράτος έχει αξιοπρέπεια- κι αυτή καταπατήθηκε από την ανακοίνωση της Κυβέρνησης».

Η πίεση του Μακεδονικού
Το Μακεδονικό ζήτημα είναι αλήθεια πως διαχρονικά δημιούργησε τεράστια πίεση σε πρωθυπουργούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους, βουλευτές και διπλωμάτες κι εξακολουθεί μέχρι σήμερα. Το θέμα έγινε αφορμή για μεγάλες διαφοροποιήσεις και μέσα στην Ομογένεια. Σε κάθε περίπτωση η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης είχε αποστείλει επιστολή με ημερομηνία 1/6/2018 προς τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα αλλά και άλλους πολιτειακούς παράγοντες εκφράζοντας τη δυσφορία της για το ονοματολογικό. Η σημασία του ονόματος υπεραξιολογήθηκε ή υπονοηματοδοτήθηκε ανάλογα με τα βιώματα και τις προσλαμβάνουσες των ίδιων των πολιτικών όντων, που κλήθηκαν ν΄ αποφασίσουν, αλλά και τις γνώσεις και τους συμβούλους, που είχαν πάνω στο θέμα.

Οι δυσκολίες της ψύχραιμης προσέγγισης και ο ξένος παράγοντας
Η ψύχραιμη προσέγγιση, συχνά κι από τις δυο πλευρές, ήταν δύσκολη και σκόνταφτε, σε διαφορετικές εμπειρίες, αντιλήψεις, ανάγνωση της διεθνούς σκακιέρας, διαφορετικών οικονομικών συμφερόντων. Βεβαίως, υπήρξαν και ξένοι παράγοντες, μικροί και μεγάλοι, που ήθελαν να έχουν λόγο και παρέμβαση στα Βαλκάνια, από την πλευρά της Μεσογείου και της Ρωσίας ως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.


Οι 2 βασικές προσεγγίσεις
Ανεξαρτήτως του ονοματολογικού οι δυο βασικές πολιτικές προσεγγίσεις, που κρίθηκαν, εν προκειμένω ήταν οι εξής:
1.Ένταξη των Σκοπίων κι αναγνώριση με όνομα ή παράγωγό του, αρκεί να υπάρξουν εγγυήσεις για τα σύνορα, ώστε μακροπρόθεσμα ν΄ αναπτυχθεί το κρατίδιο ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και ειρήνη στα Βαλκάνια, νέες αγορές και σφαίρα επιρροής της Δύσης.
2.Μη ένταξη των Σκοπίων, διότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, που είναι δύσκολο να καλυφθεί, έντονη διαφθορά, το ονοματολογικό δημιουργεί δυνατότητες ανάφλεξης στα Βαλκάνια και αυξανόμενη επιρροή ξένων παραγόντων, που μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα.


Ο θρίαμβος της προπαγάνδας
Σε ό, τι αφορά στο Μακεδονικό ζήτημα, πρόκειται για τον θρίαμβο της προπαγάνδας, έναντι των πραγματικών ειδήσεων, σε καιρό, που τα fake news ήταν λιγότερο ορατά στον δημοσιογραφικό ορίζοντα. Τα εσωτερικά προβλήματα της γείτονος χώρας παραμένουν, αν κι υπάρχουν βελτιώσεις από τον καιρό, που ιδρύθηκε το συγκεκριμένο κρατίδιο. Σε κάθε περίπτωση ενώ υπήρξαν κι Έλληνες πολιτικοί, που ήθελαν να προχωρήσουν τα πράγματα, σκόνταφταν στην αδυναμία των Σκοπίων και νυν Βόρειας Μακεδονίας να εξελιχθούν πολιτικά και κοινωνικά ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες.


Προβλήματα και προοπτικές από τυχόν Συμφωνία των Πρεσπών
Το διπλωματικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο είχε να κινηθεί το 2015, ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, ήταν ότι ήδη από το 2008, είχε συμφωνηθεί επί ΝΔ/Κώστα Καραμανλή να υπάρξει σύνθετη ονομασία στα Σκόπια, ενόσω ο Άδωνις Γεωργιάδης, από την πλευρά του ΛΑΟΣ κατακεραύνωνε τηλεοπτικά τη ΝΔ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό κι ανιψιό του ιδρυτή του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε απέναντί του περίπου 140 χώρες, εκ των οποίων οι πλέον ισχυρές οικονομικά, είχαν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με τον όρο «Μακεδονία» σκέτο. Η Ελλάδα είχε καταδικαστεί σε δικαστήριο της Χάγης, γιατί δεν τηρεί τους όρους, που προέβλεπε η ενδιάμεση συμφωνία. Εν ολίγοις, ακόμη και διπλωμάτες έβλεπαν ότι η Ελλάδα πρέπει να βιαστεί, αν δεν θέλει να κάψει την όποια διαπραγματευτική της δύναμη. Κι ενώ η Γερμανία ήθελε άρον – άρον ένταξη, η Γαλλία για δικούς της λόγους πάλι, η οποία άσκησε βέτο, δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων και να πάμε σε διεύρυνση, θεωρώντας ότι είναι μία χώρα, η οποία έχει σημαντικό έλλειμμα πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό.


Λίγο πριν κλείσει η συμφωνία
Από τον Γενάρη του 2019, που διαφαίνεται πως υπάρχει πεδίο για να κλείσει συμφωνία με τα Σκόπια οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ζουν αντίστοιχο εφιάλτη, με αυτόν που έζησαν, πολιτικοί προηγούμενων ετών, που υπερψήφισαν μνημόνια. Διαδηλώσεις έξω από τα σπίτια βουλευτών, απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα, κατά των ιδίων και των οικογενειών τους, εκδιώξεις, αφίσες που να τους στοχοποιούν, βρισίδια, απειλές ακόμη και κατά των παιδιών τους. Η δράση ακροδεξιών ομάδων με τη στήριξη άθελά τους και πολιτών, που θεωρούσαν ότι θίγεται το πατριωτικό τους συναίσθημα κορυφώθηκε.


Η Κουντουρά και ο Καμμένος,
ο δημόσιος λόγος των υπολοίπων και το παρασκήνιο
Η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, παίρνει πολιτικό διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο από τους ΑΝΕΛ και συμπορεύεται με Αλέξη Τσίπρα. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει στις 24 Ιανουαρίου 2019: «Οφείλω να είμαι ειλικρινής αλλά και σαφής. Αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Γι΄ αυτό όλα κρίνονται τώρα. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι μετά. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού». «Η ΝΔ παίρνει θέση στην πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: καταψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών», έγραφε στο τουιτάρισμά του. Παρασκηνιακά ωστόσο, υπάρχει έντονη φημολογία πως και περιορισμένος αριθμός στελεχών της ΝΔ, που θεωρούν πως η συμφωνία είναι καλή, αλλά δεν τολμούν να βγουν να το πουν προς τα έξω.


Ο Τίτο και το Κίνημα των Αδεσμεύτων
Το κρατίδιο της Βόρειας Μακεδονίας με σημερινούς όρους ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ή «Βαρντάσκα» από τον ποταμό Βαρδάρη (Αξιό), όπως λεγόταν προτού μετονομαστεί, ενόσω η Γιουγκοσλαβία ήταν ενωμένη, χτίστηκε, κατά τους γνωρίζοντες, με μεγάλη μαεστρία από τον ηγέτη των Γιουγκοσλάβων, Γιόσιπ Μπροζ, αρχηγό των Παρτιζάνων, Τίτο.


Ο στρατάρχης Τίτο ήταν, εκ των εμπνευστών του Κινήματος των Αδεσμεύτων Χωρών, το οποίο ιδρύθηκε το 1961 στο Βελιγράδι.
Ένα Κίνημα, το οποίο δεν ήθελαν πρωτίστως η Σοβιετική Ένωση και σε δεύτερο χρόνο, οι ΗΠΑ κι η Γερμανία κι η Αγγλία για άλλους λόγους.
Σ΄ αυτό το Κίνημα συμμετείχε η Κύπρος με τον Μακάριο κι ήταν ο λεγόμενος «Σοσιαλισμός της Αγοράς».
Υπήρχε δηλαδή κρατική οικονομία κι εποπτεία, η οποία, όμως άφηνε περιθώριο, για μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.


Ο Τίτο βρέθηκε πολλές φορές μόνος του, απομακρύνθηκε από τα έργα και τις ημέρες Στάλιν, και η Γιουγκοσλαβία γεύτηκε και πλήρωσε το όραμά του, με βομβαρδισμούς, να μην θέλει ξένη κηδεμονία στη χώρα του. Λατρεύτηκε και μισήθηκε στη χώρα του, όσο λίγοι ηγέτες. Κάποιοι τον κατηγόρησαν γι’ αυταρχισμό, εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων. Ουσιαστικά θα λέγαμε πως ο Τίτο, ακολούθησε το «σουηδικό μοντέλο» σε σοσιαλιστική βάση. Υπήρχε ο κεντρικός σχεδιασμός αλλά η κοινωνία ήταν πιο ανοιχτή, υπήρχε μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τα σύνορα δεν ήταν κλειστά κι υπήρχε τουρισμός. Το μοντέλο του Τίτο δούλεψε στην πραγματικότητα, δίνοντας μία εναλλακτική λύση απέναντι στη γραφειοκρατία και τη νομενκλατούρα του Κρεμλίνου αφήνοντας περισσότερες προσωπικές ελευθερίες αλλά η πολυετής θητεία του στα δρώμενα επικρίθηκε.


Η Γιουγκοσλαβία ως ενιαίο σύνολο διαφορετικών κρατιδίων, παρότι είχε ορισμένα προβλήματα κι ελλείψεις, ήταν εντελώς διαφορετική από την γειτονική Αλβανία. Είχε ανεπτυγμένη οικονομία, γεωργική και βιομηχανική και τουρισμό κρατούσε αποστάσεις από τον ηγεμονισμό της Ρωσίας, κατείχε σημαντικό ορυκτό πλούτο, γεγονός που διάφορους ξένους μνηστήρες ενοχλούσε. Σε μία εποχή πενίας, οι Γιουγκοσλάβοι με τα όποια προβλήματα, είχαν αξιόλογα Πανεπιστήμια, πολύ οργανωμένες ιαματικές λουτροπόλεις, βαρέα μέταλλα, όπως το ουράνιο και ευγενή μέταλλα, όπως το ασήμι, δυνατότητες και αξιόλογη παραγωγή αυτοκινήτων, υπολογιστών κ.ά. Βεβαίως, λόγω και του ανάγλυφου, δεν ήταν παντού ανεπτυγμένη το ίδιο. Οι διαφορές ήταν και εδαφικές και θρησκευτικές, παρότι εκείνη την περίοδο, το θρήσκευμα έπαιζε περιορισμένο ρόλο. Ας μην ξεχνάμε ότι στα Σκόπια, όπως και σε άλλα μέρη του ανατολικού μπλοκ, εκτός από τους υπάρχοντες Έλληνες κατοίκους, βρήκαν καταφύγιο κι Έλληνες σοσιαλιστές ή κομμουνιστές.


Η ανεξαρτητοποίηση της Γιουγκοσλαβίας
Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας κι ο εμφύλιος, που ακολούθησε, δημιούργησαν μία μεγάλη αναταραχή στα Βαλκάνια. Σλοβενία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σκόπια και Σερβία, βρέθηκαν σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Το παρασκήνιο θέλει να γίνεται πραγματικά πόλεμος κάτω από το τραπέζι, με τη Γερμανία, όπως υποστηρίζουν σερβικές πηγές, να επιχειρεί ν΄ αποκομίσει σε πρώτη φάση γεωπολιτικά οφέλη από Σλοβενία – Κροατία και σε δεύτερο χρόνο να προσδέσει στο άρμα της και τα Σκόπια. Η Σερβία βρίσκεται προ μιας δυσάρεστης έκπληξης: Οι θρησκευτικές διαφορές είναι η αρχή του ξηλώματος μίας σοσιαλιστικής χώρας, η οποία έκανε το λάθος να θέλει την ανεξαρτησία της. Η Γερμανία θέλει άρον – άρον να προλάβει διείσδυση των Ρώσων, σε χώρες, που τις θεωρούν φυσικές και παραδοσιακές συμμάχους τους. Η μιντιακή προπαγάνδα κορυφώνεται κι οι Έλληνες δημοσιογράφοι βρίσκονται για πρώτη φορά στην δυσάρεστη θέση να βλέπουν ότι ορισμένοι ξένοι συνάδελφοί τους κάνουν το άσπρο- μαύρο, προκειμένου να στηρίξουν την πολιτική της χώρας τους. Η Σερβία πληρώνει από την πλευρά τα λάθη του εθνικισμού και του ηγεμονισμού της. Ηγέτες της βρίσκονται στο σκαμνί στη συνέχεια για εγκλήματα πολέμου και μένει ακέφαλη.

Η επόμενη ημέρα, πάλι, βρίσκει τα Σκόπια ως κράτος ένα πολύχρωμο παζλ με Σέρβους, Βούλγαρους, Τούρκους κι Έλληνες κατεξοχήν πολιτικούς πρόσφυγες ενώ κατά άλλους ο Τίτο έχει, ήδη, προλάβει να χτίσει ένα τεχνητό λεξιλόγιο. Το θέμα της γλώσσας πολλάκις θα είναι αντικείμενο πολιτικών έριδων. Στις 17/9/1991 μετά από δημοψήφισμα έχουμε την ανεξαρτητοποίηση της τότε «ομόσπονδης Δημοκρατίας της Μακεδονίας», όπως ήταν το όνομά της όσο ήταν ενωμένη ως κρατίδιο της Γιουγκοσλαβίας. Η εικόνα στα Σκόπια δεν είναι παντού ίδια. Υπάρχει βαριά γραφειοκρατία, περιοχές, που είναι ανεπτυγμένες, όπως είναι η Οχρίδα, που παραμένει επίκεντρο τουρισμού ακόμη και για κομματικούς αξιωματούχους. Οι Σκοπιανοί είχαν μεγάλα προβλήματα εσωτερικά και η αλβανική πλευρά μεγάλη όρεξη κι επιδιώξεις. Η Ελλάδα όφειλε να πάρει τις αποφάσεις της. Το ονοματολογικό, αφού η Ελλάδα έχει ιστορικό πλεονέκτημα στη Μακεδονία, θα είναι ένα θέμα, που θα ταλανίζει σταθερά την ελληνική κοινωνία και θα δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου, με τους μεν να καταγγέλλουν τους δε για «εθνικισμό» και «προδοσία» ή αντίθετα για «πατριδοκαπηλία». Το Μακεδονικό κάνει μονίμως τζιζζζ κι είναι το θέμα, που πριν και μετά τα μνημόνια ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις.


Το Μακεδονικό Ζήτημα
Το «Μακεδονικό Ζήτημα», όπως είθισται να λέγεται έχει πάρα πολλές πτυχές και θα χρειαζόταν τόμοι επί τόμων, για να το αναλύσουμε. Εμπεριέχει σειρά ιστορικών λαθών από την πλευρά της Ελλάδας με στοχοποίηση συγκεκριμένων ανθρώπων, που ήταν δίγλωσσοι, όπως συμβαίνει συχνά σε ακριτικές περιοχές. Η απόσταση της Ελλάδας από τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, εξαιτίας των κλειστών συνόρων, κόστισε πολύ και για πολλά χρόνια. Η προσπάθεια οικειοποίησης της ελληνικής ιστορίας από τους Σκοπιανούς γείτονές μας, είτε για να εξυπηρετήσουν δικές τους αλυτρωτικές φιλοδοξίες, με στόχο την κάθοδο στη θάλασσα της Θεσσαλονίκης είτε για να χτίσουν εθνική ταυτότητα και συνείδηση φοβούμενοι άλλους εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς. είχε ως αποτέλεσμα να οικειοποιηθούν επί πολλά χρόνια την ιστορία των Μακεδόνων, ψάχνοντας πρόγονο-ήρωα στο πρόσωπο του Μέγα Αλεξάνδρου. Παραμέρισαν ουσιαστικά όλα τα ιστορικά γεγονότα και τα αρχαιολογικά ευρήματα, που μιλούν για κάθοδο των Σλάβων στα Βαλκάνια, πολύ μετά τη γέννηση του Μέγα Αλέξανδρου, οποίος είδε το φως της ζωής, περί το 356 π.Χ. στην αρχαία Πέλλα, από μάνα Ηπειρώτισσα τη Μυρτάλη /Ολυμπιάδα κι από τον Φίλιππο τον Β΄ τον Μακεδόνα. Βεβαίως, η Ελλάδα διέπραξε το σημαντικό ολίσθημα να μην έχει εξηγήσει ποτέ στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας αλλά και στους ομογενείς, κάτι, που ήταν επί πολλά χρόνια γνωστό στους πανεπιστημιακούς κύκλους: Ό, τι η Μακεδονία ως γεωγραφικός χώρος έχει αλλάξει επανειλημμένα όρια από τον καιρό, που ο Μέγας Αλέξανδρος έφτιαξε μία χαώδη αυτοκρατορία.


Τα τετελεσμένα από τη δικτατορία Μεταξά και τον εμφύλιο
Παλινωδίες, προκαταλήψεις, ιδεοληψίες, επιστημονικές διαφορές, ιδεολογικές διαφορές, εμμονές θρησκευτικές, κυνήγι μαγισσών, ισχυρά οικονομικά διεθνή συμφέροντα κι εγχώρια οικονομικά μικροσυμφέροντα καθόρισαν την εξέλιξη του Μακεδονικού ζητήματος, δημιουργώντας ένα περίεργο παζλ, που ο απλός πολίτης στάθηκε δύσκολο να κατανοήσει. Το παρασκήνιο λέει πως σε Έλληνα πρωθυπουργό κατά το παρελθόν, το πρώτο θέμα που έθεσαν Γερμανοί, μόλις ανέλαβε την εξουσία, ήταν να λύσει το Μακεδονικό. Το Μακεδονικό Ζήτημα έχει πάρα πολλές πτυχές. Συνδέεται διαχρονικά με την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την ενοποίηση της Ελλάδας με την αντικομμουνιστική υστερία, που καλλιεργήθηκε κι ώθησε ενίοτε κι Έλληνες να βρεθούν σε χώρες της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης. Οι κακές γλώσσες υποθέτουν ότι ο Τίτο είχε στο μυαλό του δυο κύρια σενάρια: Επεδίωκε να «τσιμπήσει» μακροπρόθεσμα εδάφη, από την Ελλάδα ή να εδραιώσει ένα κρατίδιο, το οποίο πολλοί μνηστήρες, το είχαν στο μάτι, προσβλέποντας σε πολλαπλή επιρροή στα Βαλκάνια.


Το πακέτο Πινέιρο κι ο Αντώνης Σαμαράς
Πολλά ονόματα θα πέσουν την τελευταία τριακονταετία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά θα σκοντάφτουν πότε στην άρνηση της ελληνικής πλευράς, πότε στην πλευρά του Προέδρου της γείτονος, Γκλιγκόροφ, μέχρι να καταλήξουμε στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Μιλώντας από απόσταση ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ήταν ιστορικό λάθος της Ελλάδας, να μη δεχτεί το «πακέτο Πινέιρο», δηλαδή τις προτάσεις του Πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών, που ήθελε ο Κώστας Μητσοτάκης και το χρεώνουν στον Αντώνη Σαμαρά. Κύκλοι, όμως, από τη Νέα Δημοκρατία εξηγούν πως ο Αντώνης Σαμαράς, ως υπουργός Εξωτερικών, τότε δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να υπακούσει στην διπλωματική γραμμή, που χαράχτηκε στα συμβούλια αρχηγών. Η δήλωσή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου «Το όνομά μας είναι η ψυχή μας», έμεινε στην ιστορία. Σε επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, τον Απρίλιο του 1992, έγραφε: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαι ανυποχώρητος σε ό, τι αφορά στην πρόσκληση των Σκοπίων…». Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν πως είχε προηγηθεί ένα κορυφαίο ιστορικό λάθος από την πλευρά της Ελλάδας γύρω στο 1977, όταν αποδέχτηκε τότε τη «μακεδονική γλώσσα», ενώ άλλοι μιλούν για ιστορικά λάθη, που έγιναν επί δεκαετίες, όταν η Ελλάδα μετρώντας τις πληγές από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο που ακολούθησε άφησε στον Τίτο τη διακριτική ευχέρεια να μετονομάσει την περιοχή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», εντός της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, δημιουργώντας κεκτημένο.


Παλινωδίες και μπρος πίσω
Πηγές από τη ΝΔ εξηγούν πως μία πρώτη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. είχε γίνει ήδη νωρίτερα, πριν το Συμβούλιο Αρχηγών κι η χώρα είχε βγει κερδισμένη στα μέσα Δεκεμβρίου του 1991. Λένε πως ο Αντώνης Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών έλαβε εντολή μετά τα δυο συμβούλια Αρχηγών της Ελλάδας, τον Γενάρη και τον Απρίλη του ΄92, να μην γίνει δεκτός ο όρος «Μακεδονία» ή παράγωγά του, ως προς την ονομασία. Στο πρώτο συμβούλιο, όπως λένε, μάλιστα ήταν ομόφωνη και διακομματική η συναίνεση, με αρχηγό από πλευράς Συνασπισμού, τη Μαρία Δαμανάκη. Λίγο αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς απομακρύνεται από τον Κώστα Μητσοτάκη και το επόμενο διάστημα με αφορμή στο θέμα του ΟΤΕ, δημιουργεί την Πολιτική Άνοιξη. Η αδιαλλαξία των Σκοπίων δεν δημιουργεί το ευνοϊκότερο κλίμα. Καταφέρνουν όμως να αναγνωριστούν ως κρατίδιο από τον ΟΗΕ τον Απρίλιο του 1993. Στα μέσα Φλεβάρη του ’94 εξαιτίας της κατάστασης και με το ζήτημα της σημαίας η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου επιβάλλει εμπάργκο, στη γείτονα. Τελικά, κατόπιν πρωτοβουλιών των ΗΠΑ, που ήθελαν να τελειώνουν με το ζήτημα αυτό στις 4/9/1995 προχωρεί ο διάλογος για την Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία υπογράφεται στη Νέα Υόρκη στις 13/9/1995 μεταξύ Παπούλια κι Τσερβένκοφσκι. Με την ενδιάμεση συμφωνία οικοδομούνται μέτρα εμπιστοσύνης κι αναγνωρίζεται η μονιμότητα των συνόρων και η εδαφική κυριαρχία.


Αχνό φως για συμφωνία φαίνεται για δεύτερη φορά, μετά την διακυβέρνηση Κώστα Μητσοτάκη, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι είναι το 2002 κοντά σε συμφωνία για το όνομα «Άνω Μακεδονία», παρότι υπάρχουν στελέχη, που διαφωνούν. Αντιδράσεις υπάρχουν αλλά η τότε εξέγερση των Αλβανών, στην περιοχή αλλά και κάποιες δυστοκίες των γειτόνων μας, παραπέμπουν πάλι το θέμα για το μέλλον. Ουσιαστικά, παρά τις αντιδράσεις μέσα στο κόμμα του, ο Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκει να δώσει λύση. Είναι ο δεύτερος πολιτικός μετά τον Κώστα Μητσοτάκη, ο οποίος επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα. Η εξωτερική πολιτική, που εφαρμόζει ο Γιώργος Α. Παπανδρέου έχει άλλα χαρακτηριστικά από τη λογική του Ανδρέα, προσπερνώντας εθνικιστικές αλλά και πατριωτικές κορώνες, που υπάρχουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ, είτε από παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είτε από παλαιούς πολιτικούς, που προέρχονται από την πάλαι ποτέ Ένωση Κέντρου.


Ο Νίμιτς κι ο Κοτζιάς
Αναμφίβολα κεντρικός πρωταγωνιστής στο διπλωματικό παιχνίδι επί ΣΥΡΙΖΑ κι αρχιτέκτονας της συμφωνίας των Πρεσπών αναδεικνύεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κι υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, καθώς οι προηγούμενες προσπάθειες του Αμερικανοεβραίου, διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς πέφτουν στο κενό. Ο επικεφαλής της ομάδας «ΠΡΑΤΤΩ», από το 2012 συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ κι εκλέγονται εκείνος με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και δυο μέλη του «ΠΡΑΤΤΩ», ο μετέπειτα υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κοτζιάς και η βουλευτής της Α΄Πειραιά, Γεωργία Γεννιά. Εξαίρετος γνώστης της ελληνικής διπλωματίας αλλά ιδιόμορφος ως προσωπικότητα, γίνεται κόκκινο πανί, για αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει το Μακεδονικό ζήτημα για τους Έλληνες πολίτες ούτε έχει βγει να εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία τι συμβαίνει και ποια είναι τα θετικά της συμφωνίας.


Η απάντηση «δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος», σε ανθρώπους που εκλέγονται με σταυρό έχει αρχίσει να δημιουργεί ζητήματα. Οι «53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τον στηρίζουν, αν και δεν ανήκει στην ομάδα τους, όμως ακόμη κι υψηλόβαθμα στελέχη αρχίζουν να δυσανασχετούν μαζί του, διότι θεωρούν ότι έχει σχεδόν αυτονομηθεί και λειτουργεί έξω από κάθε λογική συλλογικότητας. Η κόντρα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο από διάφορα θέματα είναι υπαρκτή αλλά πλέον παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις με αφορμή το ονοματολογικό της Μακεδονίας. Απίστευτες αλληλοκατηγορίες εκτοξεύονται κι αρχικά βγαίνει από το κάδρο ο καθηγητής Νίκος Κοτζιάς και στη συνέχεια κι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. Το πολιτικό προξενιό με τον Αλέξη Τσίπρα, που ισχύει από τον Γενάρη του 2015 χαλάει. Κι ενώ ο Νίκος Κοτζιάς, αν και μη υπουργός, υφίσταται ως προσωπικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πια απόσταση, η οποία μεγαλώνει την περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών.


Το τέλος των ΑΝΕΛ
Στελέχη από τη ΝΔ, καταλογίζουν μέχρι σήμερα στον Πάνο Καμμένο, ότι εάν το επιθυμούσε θα μπορούσε να ρίξει τον Αλέξη Τσίπρα, όταν τέθηκε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή αλλά δεν το έπραξε.
Η συμφωνία των Πρεσπών θα σημάνει την αρχή του τέλους για τους ΑΝΕΛ.
Αρχικά ο Θεσσαλονικιός βουλευτής, Γιώργος Λαζαρίδης ανεξαρτητοποιείται και στην πορεία καταλήγει στη ΝΔ.
Η Έλενα Κουντουρά,
ο Τέρενς Κουίκ,
ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος,
ο Βασίλης Κόκκαλης παίρνουν τον δρόμο για τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Πάνος Καμμένος θα πάρει κοντά του τον βουλευτή,
Αριστείδη Φωκά από την Ένωση Κεντρώων.
Αν και το Ποτάμι, παίρνει θέση υπέρ της συμφωνίας, ο Γιώργος Αμυράς εξαιτίας του Μακεδονικού μετακομίζει σταδιακά πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία ενώ ο Σπύρος Δανέλλης στον ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.
ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων πλέον είναι σε πορεία διάλυσης.
Η κατηφόρα σταματά στις ευρωεκλογές.


Δήλωση πολιτικού -διατηρεί την ανωνυμία του- στο Spotlightpost για το πως το Μαξίμου δεν αντιλαμβανόταν:
«Υπήρξε μία στρεβλή άποψη απ΄ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι όλο αυτό το ανακινούν ακροδεξιοί.
Όμως, υπήρχαν κι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι οποίοι συνδέονταν με εθνικοτοπικούς συλλόγους, Ποντίων, Θρακιωτών, Μικρασιατών κ.ά. οι οποίοι είχαν μεγάλη επιρροή στις τοπικές κοινωνίες και δεν ήθελαν συναισθηματικά, ν΄ ακούν για τη συμφωνία.
Το όνομα ήταν casus belli, παρότι η ελληνική πολιτική σκηνή, προτού αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε καταλήξει ήδη από το 2008, επί Νέας Δημοκρατίας ότι δέχεται τη σύνθετη ονομασία», μας ανέφερε πολιτική πηγή.
«Ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του Μαξίμου δεν αντιλαμβάνονταν τι σημαίνει για τον λαό της Μακεδονίας το ζήτημα.
Θεωρούσαν ότι όλα έβαιναν καλώς κι είχαν πείσει και τον Αλέξη Τσίπρα ότι ο κόσμος θέλει τη συμφωνία.
Παρότι η συμφωνία ήταν θετική για τη χώρα, εμείς όπου πηγαίναμε, βλέπαμε τον κόσμο να είναι στενοχωρημένος, να μη μπορεί να δεχτεί το όνομα της γείτονος και σε πολλές περιπτώσεις να είναι εξοργισμένος.
Αυτό ορισμένοι παράγοντες στο Μαξίμου, επειδή δεν είχαν βιωματική επαφή με την περιοχή δεν το κατάλαβαν ποτέ», μας ανέφερε άλλη πηγή.


Τα συλλαλητήρια
Λάδι στη φωτιά θα ρίξει η τοποθέτηση Μίκη Θεοδωράκη στο μεγάλο συλλαλητήριο, που διοργανώνεται στην πλατεία Συντάγματος, στις 4/2/2019: «Καλοί μου Έλληνες… Αδέρφιά μου, φασίστες, ρατσιστές, τρομοκράτες, ρατσιστές, αναρχικοί, τραμπούκοι… Θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκιά τους οι αριστεριστές, μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου, για να μ΄ εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ, για να μη σου μιλήσω με λόγια σταράτα, πατριωτικά, φλογερά και ασυμβίβαστα, όπως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή κι όπως εσύ με δίδαξες κυρίαρχε ελληνικέ λαέ…».
Κεντροαριστεροί ψηφοφόροι θα τα χάσουν με αυτήν του την τοποθέτηση, καθώς βάζει για πρώτη φορά και την Άκρα Δεξιά στο κάδρο ενώ ο δικαστικός αγώνας Φύσσα είναι σε εξέλιξη, τοποθετώντας ουσιαστικά πατριώτες και ακροδεξιούς στην ίδια πλευρά.


Άνθρωποι με περικεφαλαίες βγαίνουν στον δρόμο και κόσμος, που συναισθηματικά δρα βγαίνει έξω να υπερασπιστεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Η απόλυτη πολιτική εκμετάλλευση γίνεται από την Χρυσή Αυγή, η οποία ωστόσο δεν καταφέρνει να περάσει τον πήχη των εκλογών.


Η σκληρή γραμμή της ΝΔ, για δήθεν καταστροφή και προδοσία στο Μακεδονικό, που εκφράζεται από αρκετά στελέχη της συνήθως ανοιχτά, καταφέρνει να επιστρέψει εκλογικό σώμα στη ΝΔ και να μεταφέρει και ψηφοφόρους από το κέντρο.
Η Νέα Δημοκρατία βγαίνει πολιτικά ενισχυμένη και κυρίαρχη του παιχνιδιού, σε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος στη Βόρεια Ελλάδα.


Τα απόνερα στη Συμφωνία Κοτζιά – Δημητρόφ
Ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ, κάποιες πηγές αναφέρουν πως ενώ υπήρχε η βούληση, δεν γνώριζαν ως την τελευταία στιγμή αν θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Ο Πάνος Καμμένος κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι ενώ άλλα είχαν συμφωνήσει στο Μακεδονικό, προχώρησε με τον Κοτζιά, σε μία συμφωνία, που ο ίδιος δεν ενέκρινε.
Ως το τέλος των διαπραγματεύσεων, το ονοματολογικό θα παίζει τον σπουδαιότερο και καθοριστικότερο ρόλο.
Η αντίπερα όχθη των Σκοπιανών δεν θέλει τον όρο «Σλαβομακεδονία», γιατί αντιδρούν οι Αλβανοί της χώρας.
Έτσι, προς το τέλος αυτής της διαδικασίας ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε αποδεκτή ακόμη κι η αλλαγή συνταγματικών διατάξεων της γείτονας, που ήταν πράγματι μία μεγάλη ελληνική επιτυχία, το όνομα της γείτονος, έγινε θρυαλλίδα εξελίξεων στο πολιτικό σύστημα της χώρα μας.
Εξελίξεων, που δεν δημιούργησαν προϋποθέσεις για να υπάρξει επαναπατρισμός των Ελλήνων, που ζουν στα Σκόπια ως πολιτικοί πρόσφυγες.
Μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών στις 17/6/2018 η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και των Σκοπίων θα έχει ν΄ αντιμετωπίσει την αδιαλλαξία ορισμένων, κυρίως από το κόμμα VMR.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προς το τέλος της διαδικασίας ήταν τρία ονόματα:
Νέα Μακεδονία,
Βόρεια Μακεδονία,
Νόβα Μακεδονία.
Το Σλαβομακεδονία είχε απορριφθεί αρκετά νωρίτερα.
Εκτός από το θέμα των συμβόλων, που η Ελλάδα ήταν κάθετα αντίθετη στη χρήση τους και ζήτησε να ξηλωθούν, οι Έλληνες δεν ήθελαν και το όνομα Δημοκρατία του….
Ας μην ξεχνάμε ότι οι γείτονές μας είχαν για σημαία τους , τον Ήλιο της Βεργίνας , αεροδρόμιο που παρέπεμπε στον Μέγα Αλέξανδρο αλλά και αγάλματα. Στην Ελλάδα, ο Μακεδόνας πολιτικός Στέλιος Παπαθεμελής, πάλαι ποτέ στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πλέον πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης λίγο προτού υπογραφεί η συμφωνία Τσίπρα του στέλνει ανοιχτή επιστολή με την οποία τονίζει ότι προτού στεγνώσει το μελάνι οι βόρειοι γείτονές μας θα ονομάζονται «Μακεδονία».
Γι΄ άλλους λόγους τους οποίους πλήρωσε και πολύ ακριβά διαχρονικά, θ΄ αντιδράσει το ΚΚΕ.
Θεωρεί ότι το ονοματολογικό δεν έχει τόσο σημασία, όσο η αποτελεσματική διατήρηση των συνόρων.
Οι κύριες αντιρρήσεις του αφορούν δυο σημεία, το ένα αφορά στην αυξανόμενη επίδραση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, κι οι συζητήσεις και το αποτέλεσμα της Συμφωνίας των δυο χωρών, δεν είναι αποτέλεσμα της δικής τους βούλησης αλλά τρίτων χωρών, ενώ βλέπει όρους, οι οποίοι είναι ασαφείς κι ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα και στο μέλλον.


Η χρονική συγκυρία μεταξύ Τσίπρα – Ζάεφ
«Η ελληνική κοινωνία μπορεί να μην ήταν έτοιμη αλλά ήταν μία καλή συγκυρία, παρά το γεγονός ότι είχαμε διαρκώς την πίεση της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και σε θέματα, που είχε ίδια συμφωνήσει πριν από εμάς, να διαφωνεί.
Στην πολιτική και στη διπλωματία, όμως, πρέπει ν’ αξιοποιείς τις ευκαιρίες, όταν σου δίνονται.
Ο Αλέξης Τσίπρας μπορούσε να συνεννοηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ και κατάφερε να έρθει σε μία συμφωνία, η οποία, αν δεν υπήρχε, σήμερα η προκλητικότητα της Τουρκίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο αισθητή.
Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι αντιδράσεις πολιτών υπήρχαν κι από τις δυο πλευρές.
Το πρόβλημα ήταν ότι ο κόσμος δεν κατάλαβε τι πετύχαμε μ΄ αυτήν την συμφωνία.
Πανελλαδικά υπήρξε μία πτώση κοντά στο 3% και στην Μακεδονία έφτασε έως 10%», μας ανέφερε στέλεχος από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Άλλες πηγές, ωστόσο, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σημαντικό πολιτικό έδαφος στη Μακεδονία, καθώς υπήρχαν περιοχές, στις οποίες έφτασε και 15 μονάδες ποσοστιαία κάτω.
Βουλευτές βρίσκονταν σε δύσκολη θέση ακόμη και να κυκλοφορήσουν, όχι να κάνουν προεκλογικό αγώνα.


Τα συγχαρητήρια για την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ!
Μετά τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, οπότε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, όπως τον κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε διαδοχικά κι επανειλημμένα τοποθετήσεις μετρώντας τις αντιδράσεις και περνώντας από την χαλαρή γραμμή στην πολύ σκληρή γραμμή στο Μακεδονικό ακολουθώντας τον αντιπρόεδρό του, Άδωνη Γεωργιάδη, η ψαλίδα κλείνει σταδιακά.
Τις επόμενες ημέρες αρχίζουν οι πιο χαλαρές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ, όπως του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Καβαλιώτη πολιτικού, Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Η υπόθεση του «Μακεδονικό Ζητήματος» τον Μάρτιο του 2020 λήγει με ένθερμο συγχαρητήριο τηλεγράφημα από πλευράς του Νίκου Δένδια για την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Οι μεγάλες δυνάμεις κι οι επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια θέλουν τη συμφωνία.
Μία νέα πολιτική εποχή ήδη έχει ξεκινήσει…


Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η Συμφωνία των Πρεσπών βλάπτει σοβαρά τα εθνικά μας συμφέροντα και παραχωρεί το όνομα, την ιστορία και την κληρονομιά της Μακεδονίας σε ένα πολυεθνικό κράτος. Με τη Συμφωνία νομιμοποιείται το κατασκευασμένο «μακεδονικό» έθνος που δημιουργήθηκε από τον κομμουνιστή δικτάτορα Τίτο το 1944.

Σήμερα η Συμφωνία λειτουργεί μονομερώς υπέρ των βορείων γειτόνων μας:

Χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός οι υποστηρικτές της Συμφωνίας παραχώρησαν «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» εθνότητα σε ένα κράτος που αποτελείται από Βουλγάρους, Σέρβους, Έλληνες, Βοσνίους, Τούρκους, Αλβανούς, ψευδομακεδόνες, Ρομά κ.ά.

Οι ηγέτες των Σκοπίων κάνουν δώρο σε ξένους επισήμους «μακεδονικά» κρασιά.

Τα νέα διαβατήρια που θα εκδοθούν θα αναφέρουν ως επίσημο όνομα το: Δημοκρατία της Μακεδονίας (όχι Βόρειας).

Η Ακαδημία Επιστημών των Σκοπίων εκδίδει μελέτες για τη «Μακεδονική» γλώσσα.

Οι ιστορικοί των Σκοπίων και της Βουλγαρίας διαπραγματεύονται για την καταγωγή των Θεσσαλονικέων ιεραποστόλων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι όμως ήσαν Έλληνες.

Η μεικτή Επιστημονική Επιτροπή για τα σχολικά βιβλία και τα ιστορικά μνημεία δεν μάς έχει πει τί έχει επιτύχει μέχρι τώρα. Πάντως τα σχολικά βιβλία των Σκοπίων διατηρούν τις εθνικιστικές αναφορές εις βάρος της Ελληνικής Ιστορίας.

Η τουρκική επιρροή είναι παρούσα και ισχυρή στο γειτονικό μας κράτος. Απέτυχε και αυτός ο στόχος των σχεδιαστών της Συμφωνίας.

Η Ελλάς εμφανίσθηκε να υποχωρεί έναντι ενός μικρού κράτους και αποθρασύνθηκαν οι ισχυρότεροι γείτονές μας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών απέτυχε. Πρέπει να βρούμε τρόπο να αποδεσμευθούμε από αυτήν, χωρίς όμως να χρεωθούμε εμείς το διπλωματικό κόστος, όπως ορθώς ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς στο Συνέδριο της ΝΔ του Δεκεμβρίου 2019.

Ορισμένοι διαδίδουν ότι πρόκειται για ένα παλιόχαρτο και ότι μπορούμε να το σχίσουμε όποτε θέλουμε. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι Διεθνείς Συμφωνίες διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο μόνον οι ειδικοί γνωρίζουν και μπορούν να το ερμηνεύσουν. Αν μονομερώς η Ελλάς αποχωρήσει από τη Συμφωνία, τότε 180 χώρες ανά την Υφήλιο και ο ίδιος ο ΟΗΕ νομιμοποιούνται να χρησιμοποιούν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το «ΠΓΔΜ» δεν υπάρχει. Το προέβλεπε η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία καταργήθηκε.

Πιστεύω ότι η καλύτερη λύση είναι να συγκεντρώνει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών όλα τα στοιχεία για τις παρασπονδίες εκ μέρους των Σκοπίων και, όταν συγκεντρώσει ικανό αριθμό στοιχείων, να τα καταθέσει ενώπιον Διεθνούς Δικαστηρίου. Να καταγγείλουμε τη Συμφωνία νομότυπα και όταν θα έχουμε σοβαρές αποδείξεις. Δόξα τω Θεώ οι βόρειοι γείτονες μάς παρέχουν πολλές αφορμές για καταγγελία.

Με σοβαρότητα και με γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος να απαγκιστρωθούμε από μία κακή συμφωνία.

02 Μαρ 2020 /By Kωνσταντίνος Χολέβας /

 

Δείτε σαν σήμερα          
τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν συμβή 26 Ιανουαρίου, στον  21ο αιώνα
Eμβόλιο Μόλυνσης (όχι πρωθυπουργών) …             Δωδεκάμισι Χιλιάδες Ισραηλινοί προσβλήθηκαν από τον Κορωνοϊό μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer
Συναγερμός σε γηροκομείο στο Μαρούσι:             Βρέθηκαν κρούσματα κορονοϊού
«Βόμβα» από Ην.Βασίλειο:             «Όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους»
55-Αμερικανοί, 29-Νορβηγοί             έχουν πεθάνει μετά από εμβολιασμό. Γίνεται έρευνα
image Δείτε σαν σήμερα
image Eμβόλιο Μόλυνσης (όχι πρωθυπουργών) …
image Συναγερμός σε γηροκομείο στο Μαρούσι:
image «Βόμβα» από Ην.Βασίλειο:
image 55-Αμερικανοί, 29-Νορβηγοί

Αθλητικά

Top Headline

Αθλητισμός 1ος

Αθλητισμός 1ος

            Κύπελλο Αγγλίας: Στο τέλος η Τότεναμ, 4-1 τη Γουίκομπ

Read More...

Αθλητισμός 12ος

Αθλητισμός 12ος

Στην παράταση η ΤΣΣΚΑ, 91-87 την Αρμάνι

Read More...

Αθλητισμός 11ος

 Αθλητισμός 11ος

              Στεφανί Φραπάρ: Γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα διαιτητής που θα σφυρίξει στο Champions League

Read More...

Μηχανοκίνηση

Top Headline

Bugatti

Bugatti

              Πού παραδόθηκε η πρώτη Bugatti Chiron Pur Sport;

Read More...

Frank Stephenson

Frank Stephenson

              Ο μεγαλύτερος σχεδιαστής αυτοκινήτου μιλάει για το πάθος του... τις μοτοσικλέτες!

Read More...

Rally Dakar

Rally Dakar

            Dakar 2021 SS6: Νίκη για τον Sainz, σπασμένη ανάρτηση για τον Loeb

Read More...

Πολιτική

Top Headline

ΣΑΜΑΡΑΣ

ΣΑΜΑΡΑΣ

              Μόνοι τους ξεμπροστιάζονται!

Read More...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1ος

		ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1οςΤΕΡΜΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ή Ηλίθιοι... Διπλωματικοί κύκλοι διαρρέουν για 62ο γύρο στην Αθήνα... ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΙ...;;;

Read More...

Κυβέρνηση

Κυβέρνηση

ΣΟΚ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - "Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΩΝ! Ντοκουμέντα

Read More...

Πολιτισμός

Top Headline

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1ος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1ος

              Το Ισραήλ ανοίγει το παλάτι - πίστα χορού του Ηρώδη για το κοινό

Read More...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 12ος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 12ος

            Φ.Νίτσε: «Δεν έχει πολεμηθεί κανείς λαός όσο οι Έλληνες»

Read More...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 11ος

		ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 11ος

              Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Read More...

Κόσμος

Top Headline

Ινδία

Ινδία

      Ινδός στρατηγός : ”To Iνδικό ναυτικό να έρθει άμεσα στο Αιγαίο για ασκήσεις-Η Τουρκία πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα” – Βίντεο

Read More...

ΗΠΑ

		ΗΠΑ

  Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton κατέθεσε αγωγή στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τ.Μπάιντεν επειδή με απόφαση του «πάγωσε» τις απελάσεις...

Read More...

Ντόναλτ Τραμπ

Ντόναλτ Τραμπ

    «Κλείνει το μάτι» στα σενάρια για νέο κόμμα: «Κάτι θα κάνουμε, αλλά όχι ακόμα»

Read More...

Ελλάδα

Top Headline

EΛΛΑΔΑ 1ος

		EΛΛΑΔΑ 1ος

            Η Συνθήκη της Λωζάννης και η αποστρατικοποίηση των νήσων

Read More...

EΛΛΑΔΑ 12ος

		EΛΛΑΔΑ 12ος

              Η Ελλάδα μεγαλώνει από το Ιόνιο Πέλαγος - Με ''σφραγίδα'' του ΣτΕ στα 12 μίλια τα χωρικά ύδατα

Read More...

EΛΛΑΔΑ 11ος

EΛΛΑΔΑ 11ος

              Τεχνητή μείωση του πληθυσμού της Γης συνυπέγραψαν Έλληνες επιστήμονες

Read More...

Οικονομία

Top Headline

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1ος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1ος

              ΣτΕ: Συζήτηση αιτήσεων συνταξιούχων - Τι είπε το δημόσιο για να μην πληρώσει

Read More...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 12ος

		ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 12ος

            Νέα λίστα Πέτσα: Η κυβέρνηση δίνει 18,5 εκατομμύρια ευρώ σε ΜΜΕ για να «πείσουν» τους πολίτες να εμβολιαστούν!

Read More...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 11ος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 11ος

...

Read More...

Περιβάλλον

Top Headline

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1ος

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1ος

              Γαλλία: Το 2020 ήταν η θερμότερη χρονιά από το 1900

Read More...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 12ος

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 12ος

            Ο ποταμός που έδωσε το όνομά του σε έναν από τους διασημότερους ελληνικούς χορούς

Read More...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 11ος

		ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 11ος

              Επτά Πηγές: Το τούνελ που σε οδηγεί σε έναν μικρό παράδεισο

Read More...

Παράξενα

Top Headline

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 1ος

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 1ος

            Η νέα διώροφη γέφυρα από γυαλί στην Κίνα προκαλεί τρόμο (βίντεο)

Read More...

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 12ος

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 12ος

              Γιατί οι πόρτες στις δημόσιες τουαλέτες δεν φτάνουν μέχρι το πάτωμα;

Read More...

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 11ος

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 11ος

              11 μυθικοί θησαυροί που δεν έχουν βρεθεί ακόμη

Read More...

Τοπικά Νέα - Περιφέρεια

Top Headline

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

              5η, 4η, 3η, 2η,1η, Πρόσκληση

Read More...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

                59η, 58η, 57η, 56η, 55η, 54η, 53η, 52η, 51η, 50η, 49η, 48η, 47η, 46η, Πρόσκληση

Read More...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

		Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

           
45η, 44η, 43η, 42η, 41η, 40η, 39η, 38η, 37η, 36η, 35η, 34η, 33η, 32η, 31η, 30η, 29η, 28η, 27η, 26η, 25η, 24η, 23η, Πρόσκληση

Read More...

Τοπικά Νέα - Νομοί

Top Headline

Δήμος Κοζάνης

Δήμος Κοζάνης

            O Δήμος μας η Κοζάνη

Read More...

Ε .info@koultoura.com

              Ε Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript...

Read More...

ΔΕΣΚΑΤΗ

ΔΕΣΚΑΤΗ

              Ο Δημος μας

Read More...

Νέα - Αστ. Δελτίο

Top Headline

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/01/2021

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ   22/01/2021

                  Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία

Read More...

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/12/2020

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ  31/12/2020

                  Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία

Read More...

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/11/2020

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/11/2020

                  Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία

Read More...

Νέα - Διάφορα

Top Headline

Μόρφου Νεόφυτος:

Μόρφου Νεόφυτος:

            Σε ένα μηνά δεν θα την λέμε υπερδύναμη…

Read More...

ΟΧΙ στον Eποικισμο - ΟΧΙ στη ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΗ - ΟΧΙ στo ΕΜΒΟΛΙΟ

ΟΧΙ στον Eποικισμο - ΟΧΙ στη ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΗ - ΟΧΙ στo ΕΜΒΟΛΙΟ

              25 Ιανουαρίου 2019: ημέρα αποφράς 145+8 υπέγραψαν το τέλος της Μακεδονίας...

Read More...

ΕΡΑΤΥΡΑ - 2021

 ΕΡΑΤΥΡΑ - 2021

Η Ιερά Μονή ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Read More...

Νέα - Συνδικαλιστικά

Top Headline

Ι.Μάζης:

Ι.Μάζης:

              “Η αποκαθήλωση του Ερντογάν” Ιωάννης Μάζης

Read More...

Νίκος Αντωνιάδης

Νίκος Αντωνιάδης

            Η ΦΡΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΨΙΑΣ , ΚΑΙ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΨΕΥΔΟΠΑΝΔΗΜΙΑΣ…

Read More...

Νίκος Αντωνιάδης

Νίκος Αντωνιάδης

              ΚΥΡΙΑΚΟ, Δ Ε Ν ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΛΙΘΙΟΙ !!! Βγάλε μία μέρα, αν είσαι μάγκας, τα πρόστιμα και σταμάτησε μία μέρα την τρομοκρατία και τους...

Read More...

Νέα - Πολιτικά

Top Headline

Γ. Τράγκας:

Γ. Τράγκας:

    Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συντηρεί τη φοβία και τον πανικό του πληθυσμού, προκειμένου να αποφεύγει κύματα αντιδράσεων για την ανεργία...

Read More...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

            ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΔΕΝΔΙΑ

Read More...

Της Κύρας Αδάμ

Της Κύρας Αδάμ

              Η κυβέρνηση στέλνει την εθνική κυριαρχία στον διαπραγματευτή Τούρκο Προκρούστη

Read More...

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided