Τετάρτη, Νοέμβριος 20, 2019

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 7ος

 

 

 

 

 

 

 

Απαγορεύεται η κριτική σε τραπεζικά συμφέροντα

 

 

 

 

 

30 Ιουλίου 2019

Απαγορεύεται η κριτική σε τραπεζικά συμφέροντα

Απαγορεύεται η κριτική σε τραπεζικά συμφέροντα

Ευνόητα ερωτήματα που έκανε ο Νάιτζελ Φαράζ για την δράση του χρηματιστηριακού κερδοσκόπου Γιωργάκη Σόρο χαρακτηρίζονται πλέον ως ρατσισμός από τον “έγκριτο” Γκάρντιαν.

https://www.youtube.com/watch?v=blJ9b9sHoVM

 

 

 

 

 

Προς πλήρη άρση τα Capital Controls τον Σεπτέμβριο

  • 26 Ιούλιος, 2019
shutterstock748461142.jpg

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η επιτυχής έξοδος της χώρας την περασμένη εβδομάδα στις αγορές, η αύξηση των καταθέσεων που επέστρεψαν στα επίπεδα του 2014, η απεξάρτηση των τραπεζών από τον δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, αλλά και η μείωση του πολιτικού κινδύνου με την ανάδειξη σταθερής κυβέρνησης, με ορίζοντα τετραετίας, βελτιώνουν τις συνθήκες ρευστότητας και φαίνεται να επιτρέπουν στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να εισηγηθεί για την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (Capital Controls).

Αρχές Σεπτέμβρη η άρση των capital controls

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πλήρης άρση των capital controls δρομολογείται για τις αρχές του φθινοπώρου και συγκεκριμένα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όταν ληφθεί η απόφαση αυτή και εφαρμοστεί η πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, θα αυξηθεί σταδιακά η ρευστότητα στην αγορά, θα είναι δυνατή η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, οι αγορές σε ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα χωρίς κανένα όριο, η πραγματοποίηση επενδύσεων εκτός Ελλάδος και θα μειωθεί το κόστος αλλά και η γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία υποβάλλονταν οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν εισαγωγές προϊόντων ή πρώτων υλών.

Αιτία λουκέτων και ανέργων τα Capital Controls

Σημειώνεται ότι με τα capital controls, οι εξαγωγές μειώθηκαν από 26,2 δισ. ευρώ σε 21,9 δισ. και οι εισαγωγές από 47,1 σε 36,4 δισ. ευρώ σε μια διετία, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα το υπέστησαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είχαμε έξαρση λουκέτων με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ οι τράπεζες έχασαν περί τα 40 δισ. από την αξία τους.

 

 

 

16.7.19

Αναδρομικά 620 ευρώ σε συνταξιούχους - Ποιοι θα τα πάρουν άμεσα

Αναδρομικά που ισοδυναμούν με την επιστροφή 3 μηνιαίων επικουρικών συντάξεων και έως 6 μηνιαίων κύριων συντάξεων φέρνει για 1,5 εκατ. συνταξιούχους η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στις επικουρικές, περίπου 500.000 ως 600.000 συνταξιούχοι θα λάβουν κατά μέσο όρο 620 ευρώ αναδρομικά για ένα έτος, ποσό που ισοδυναμεί με 3 συντάξεις των 200 ευρώ. Αν μπουν και τα «Δώρα» θα πάρουν 2 επιπλέον συντάξεις από αναδρομικά.

Στις κύριες συντάξεις, περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι βγαίνει να παίρνουν αναδρομικά για ένα 10μηνο ως 7.300 ευρώ, μαζί με το Δώρο, ποσό που ισοδυναμεί με επιστροφή 6 μηνιαίων συντάξεων των 1.200 ευρώ. Αν δεν επιστραφεί το Δώρο, που επίσης κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργησή του, τότε το 10μηνο των αναδρομικών θα έχει επιστροφή 4 ως 5 μηνιαίων συντάξεων.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η νέα απόφαση του ΣτΕ θα ξεκλειδώσει την επιστροφή των ποσών αλλά με ελάχιστα περιθώρια για αναδρομικά πέραν των 10 μηνών, πλην ενδεχομένως όσων έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Η απόφαση κρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνταγματικό το νόμο «Κατρούγκαλου» στον επανυπολογισμό των συντάξεων, αντισυνταγματικό στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ θέτει ζήτημα αλλαγών και βελτιώσεων στα ποσοστά υπολογισμού των νέων συντάξεων.

Οι πληροφορίες λένε ότι θα γίνει γνωστή πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Για τα αναδρομικά που είναι το πιο καίριο ζήτημα, φαίνεται ότι όλοι οι συνταξιούχοι (ανεξάρτητα από το αν έχουν προβεί σε δικαστικές προσφυγές) κερδίζουν επιστροφές τουλάχιστον ενός 10μήνου, και θα εξαρτηθεί από τη διατύπωση της απόφασης αν έχουν ελπίδες και για αναδρομικά πέραν του 10μήνου όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 16.7.19

 

 

 

 

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2019

Η Πολωνία απαλλάσσει τους νέους από τον φόρο εισοδήματος.

"Εδώ ύπνος του δικαίου.."

Η Πολωνία απαλλάσσει τους νέους από τον φόρο εισοδήματος

Η Πολωνική Βουλή ενέκρινε νόμο που θα απαλλάξει τους περισσότερους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 26 ετών από τον φόρο εισοδήματος, καθώς η χώρα επιδιώκει να περιορίσει τη ροή των νέων της σε άλλα κράτη της ΕΕ, που αναζητούν καλύτερες θέσεις εργασίας.

Η Κάτω Βουλή της Πολωνίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τον νέο νόμο που έφερε προς ψήφιση το κυβερνών συντηρητικό κόμμα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του France 24. Η έγκριση του νόμου από την Άνω Βουλή και η υπογραφή του από τον Πρόεδρο αναμένεται να γίνει σύντομα.

Ο νόμος, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, θα απαλλάξει περίπου 2 εκατομμύρια νέους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 26 ετών από τον φόρο εισοδήματος, που είναι 18%, αρκεί τα ακαθάριστα ετήσια εισοδήματά τους να μην υπερβαίνουν τα 85.500 ζλότι (20.000 ευρώ). Το μέσο ετήσιο εισόδημα στην Πολωνία (προ φόρων) είναι περίπου 60.000 ζλότι.

Η Πολωνία εδώ και πολύ καιρό υποφέρει από την φυγή εξειδικευμένων εργατών σε άλλα κράτη της ΕΕ, όπου αναζητούν καλύτερες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα εντείνεται και το δημογραφικό.

Το μέτρο αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης. Το κόμμα κέρδισε τις ευρωεκλογές ενώ υπάρχουν και οι βουλευτικές εκλογές στα τέλη του τρέχοντος έτους.

CosmoStatus

 

 

Την Τετάρτη επίδομα 250 ευρώ σε συνταξιούχους- Ποιοι το δικαιούνται

  • 10 Ιούλιος, 2019
900_b3a8d98fc5e7acdc657cec27f63ec6ae.jpg

Αύριο, Τετάρτη, 10 Ιουλίου θα καταβληθεί ολόκληρο το επίδομα αεροθεραπείας των 250 ευρώ για τη θερινή περίοδο 2019 στους δικαιούχους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ, όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Tο επίδομα θα καταβληθεί:

-Στους δικαιούχους συνταξιούχους

-Στους συνταξιούχους οι οποίοι σύμφωνα με γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ετών 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019 κρίθηκαν ότι έχουν ανάγκη του επιδόματος αυτού.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Το επίδομα είναι απαλλαγμένο από κάθε κράτηση ή φόρο. Όσοι κρίθηκαν δικαιούχοι του επιδόματος αεροθεραπείας και για οποιοδήποτε λόγο το επίδομα αυτό δεν καταβληθεί την ανωτέρω ημερομηνία, μπορούν να ζητήσουν την καταβολή της παροχής αυτής, με αίτηση που θα υποβληθεί στο Ε΄ Τμήμα της Δ/νσης Εισοδηματικής Πολιτικής του Γ.Λ.Κ. ή στη Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων Δημοσίου Τομέα του Ε.Φ.Κ.Α., κατά περίπτωση, το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου του 2019.

Οι εξαιρέσεις

Δεν δικαιούνται να λάβουν το επίδομα αεροθεραπείας:

α) οι ανάπηροι οι οποίοι έλαβαν ή δικαιούνται να λάβουν επίδομα αεροθεραπείας και από άλλη πηγή (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, π.χ. πρώην ΙΚΑ, Κοινωφελείς Οργανισμούς κ.λ.π.),

β) οι ανάπηροι που δικαιούνται λουτροθεραπεία το έτος 2019 από τη Διεύθυνση Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων και Αναπήρων Πολέμου (ΔΕΠΑΘΑ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,

γ) οι νέοι συνταξιούχοι που η σύνταξή τους είναι πληρωτέα μετά την 30.09.2019 ή που η διαταγή εγγραφής τους στα Μητρώα των συνταξιούχων θα εκδοθεί μετά την 31 Οκτωβρίου του 2019 (παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4605/1966).

Αλλάζουν από σήμερα οι χρεώσεις των ATM – Δείτε τι ισχύει για κάθε τράπεζα

  • 2 Ιούλιος, 2019
katatheseis-katasxesi-580x385_0.jpg

Νέες χρεώσεις θα ισχύουν στα μηχανήματα ΑΤΜ των τραπεζών από σήμερα 1η Ιουλίου.

Ο νέος κανονισμός λοιπόν για τις χρεώσεις από τα ATM, προβλέπει την εξομοίωση των προμηθειών τόσο στο εξωτερικό μίας χώρας όσο και στο εσωτερικό.

Επομένως, από σήμερα, Δευτέρ,α το ΑΤΜ δεν θα αναγνωρίζει την «εντοπιότητα» της χρεωστικής ή της πιστωτικής κάρτας με αποτέλεσμα, ο Έλληνας πελάτης της τράπεζας να πληρώνει τις ίδιες προμήθειες με κάποιον τουρίστα. Οι νέες χρεώσεις θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου στην πλειονότητα των τραπεζών, ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς θα ξεκινήσουν από τις 22 Ιουλίου.

Συνεπώς.

  1. Αν είστε χρήστης χρεωστικής Ελληνικής κάρτας και κάνετε ανάληψη μετρητών από άλλη τράπεζα και όχι τη δική σας.
  2. Αν είστε χρήστης κάρτας αλλοδαπής και κάνετε ανάληψη από ΑΤΜ στην Ελλάδα,να ξέρετε ότι πλέον θα επιβαρύνεστε! Από τη σύγκριση των στοιχείων, η Εθνική τράπεζα εμφανίζεται να έχει τις μικρότερες χρεώσεις.

Αναλυτικές χρεώσεις ανά τράπεζα

Alpha Bank

Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη έως 150 ευρώ: 1,50 ευρώ, από 160 έως 250 ευρώ: 1,60 ευρώ, άνω των 250 ευρώ: 1,65 ευρώ. Αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης 1% επί του ποσού της ανάληψης με ελάχιστο τα 4,40 ευρώ ανά συναλλαγή

Eurobank

Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη 1,60 ευρώ ανεξαρτήτως ποσού, αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης 1,05% επί του ποσού της ανάληψης.

Εθνική Τράπεζα

Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη έως 150 ευρώ: 1,30 ευρώ, από 160 έως 250 ευρώ: 1,40 ευρώ, άνω των 250 ευρώ: 1,60 ευρώ, αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης 1% επί του ποσού της ανάληψης με ελάχιστο τα 3 ευρώ και μέγιστο τα 5 ευρώ ανά συναλλαγή

Τράπεζα Πειραιώς

Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη έως 250 ευρώ: 1,40 ευρώ, άνω των 250 ευρώ: 2,20 ευρώ, αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης έξοδα 4 ευρώ ανά συναλλαγή πλέον 2% επί του ποσού της ανάληψης με ελάχιστο το 1 ευρώ και μέγιστο τα 30 ευρώ ανά συναλλαγή.

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided