Δευτέρα, Ιανουάριος 18, 2021

Ρωσία:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άρχισαν τα όργανα - TRT: ''Η Ρωσία κινείται εχθρικά κατά της Τουρκίας!''

 

 

 

 

 

 

Άρχισαν τα όργανα - TRT: ''Η Ρωσία κινείται εχθρικά κατά της Τουρκίας!''

Newsroom Newsroom

Το σενάριο ρήξης Τουρκίας και Ρωσίας πλησιάζει συνεχώς στο σημείο μηδέν αφού ο Ερντογάν αποφάσισε ότι είναι πανίσχυρος

Ήταν αναμενόμενο και τώρα γίνεται όπως φαίνεται σιγά-σιγά πραγματικότητα. Μιλάμε για την αναμενόμενη σφοδρή ρήξη Μόσχας και Άγκυρας, σε επιβεβαίωση της ξαφνικής επίσκεψης του Λαβρώφ στην Αθήνα.

Αυτή τη φορά η προπαγάνδα των τουρκικών μέσων μαζικής ενημέρωσης άγγιξε την Μόσχα κανονικά και με τον νόμο χωρίς περιστροφές. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία επιδεικνύει μια σχετική αυτοσυγκράτηση και ουδετερότητα παντού (Λιβύη και στην επικράτεια του Καραμπάχ), το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT ανακοίνωσε ουσιαστικά ότι η Ρωσία κινείται εχθρικά κατά της Τουρκίας σε μια τεράστια περιοχή.

Αντιφάσεις προκύπτουν τακτικά μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας σε διάφορα θέματα. Ωστόσο, κάποια στιγμή η συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών παράδοξα, θα οδηγήσουν  και στην οριστική ρήξη.

Από την πλευρά της Μόσχας, η Άγκυρα είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της στην πορεία της ρωσικής επέκτασης στη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

Με τη σειρά της η Τουρκία ανησυχεί σοβαρά για την “επικοινωνία” της Ρωσίας με τους Κούρδους και αρνείται να αναγνωρίσει την Κριμαία ως Ρωσική επαρχία.

Ταυτόχρονα, οι δύο χώρες έχουν μάθει μέχρι τώρα, να επικοινωνούν μεταξύ τους και να τακτοποιούν τα αναδυόμενα ζητήματα σε δύο τύπους, σοβαρά και αμοιβαία αποδεκτά (συνεργασία).

Κάποτε, η Άγκυρα δεν επέτρεψε την εξουδετέρωση της αποκαλούμενης συριακής αντιπολίτευσης, η οποία προκάλεσε μεγάλη ζημιά στη Μόσχα.

Οι Ρώσοι επιτέθηκαν όμως πρόσφατα σε εγκαταστάσεις διύλισης πετρελαίου κοντά στην Jerablus (επαρχία Χαλεπίου) και κατέστρεψαν μια στρατιωτική βάση του συριακού εθνικού στρατού στο Idlib.

Έτσι, η Ρωσία κατέστησε σαφές στην Τουρκία ότι είναι δυσαρεστημένη με τη δραστηριότητά της στον Υπερκαύκασο, την οποία θεωρεί ότι αποτελεί περιοχή  των ζωτικών συμφερόντων της.

«Από πότε έγινε η Τουρκία υπερδύναμη; Οι προκλητικές δηλώσεις κατά της Ρωσίας μπορεί να γίνουν αντιληπτές από τη Μόσχα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό, τι επιθυμούν τα τουρκικά ΜΜΕ. Αν η Άγκυρα διαπράξει ένα σοβαρό λάθος, απλά μπορεί να πάψει να υπάρχει σε λίγες ώρες. Ο Ερντογάν πρέπει να είναι πιο προσεκτικός και να παρακολουθεί τις δηλώσεις του», αναφέρει Ρώσος ειδικός με διασύνδεση με το Κρεμλίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνοτουρκικά 04.11.2020 - 22:38 17

Οι στόχοι της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο: Σχέδιο αποκοπής της Κύπρου από την Ελλάδα

Ρώσοι αναλυτές σημειώνουν ότι, “δεδομένου ότι η Τουρκία έχει επέμβει στο έδαφος της Λιβύης και του Καραμπάχ, η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει να βοηθά ανοικτά τον στρατό του Χαφτάρ και την Αρμενία, και στην περίπτωση αυτή το Ερεβάν όχι μόνο  θα απελευθερώσει ξανά ολόκληρο το Καραμπάχ, αλλά μπορεί επίσης να καταλάβει και σημαντικό μέρος του εδάφους των Αζέρων ή ακόμα και της Τουρκίας”.

Υπενθυμίζουμε ότι η σχέση ή καλύτερα η λυκοφιλία Ερντογάν-Πούτιν αργά ή γρήγορα θα μετατραπεί σε σχέση μίσους, κυρίως διότι ο Τούρκος πρόεδρος εκτιμά ότι είναι πολύ ισχυρός και μπορεί να απειλεί τους πάντες.

Επισημαίνουμε επίσης ότι χθες η εθνική φρουρά των Ενόπλων Δυνάμεων του Κιργιστάν πραγματοποίησε τελετή παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως ιματισμό , ορεινό εξοπλισμό και στρατιωτικά οχήματα από την Τουρκία, κάτι που χτύπησε καμπάνα στην Μόσχα για τον παντουρκικό σχέδιο της Μόσχας.

Πενταπόσταγμα  5/11/2020

 

 

 

 

Το Ρωσικό ΥΠΕΞ ανέβασε εικόνα με την βύθιση του Οθωμανικού στόλου

Ανδρέας Μουντζουρούλιας

Στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα

Σε μία ανάρτηση με νόημα προχώρησε το Ρωσικό ΥΠΕΞ. Πριν από λίγο, ανέβασε εικόνα με την βύθιση του οθωμανικού Στόλου στο Ναυαρίνο!

Συγκεκριμένα αναφέρει η ανάρτηση

''Πριν από 193 χρόνια, Ρωσία, Γαλλία και Μ. Βρετανία πολέμησαν εναντίον του τουρκο-αιγυπτιακού στόλου στον κόλπο του Ναυαρίνο. Η νίκη κατά των Οθωμανών, ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Αφού η Οθωμανική Αυτοκρατορία αρνήθηκε να παραχωρήσει αυτονομία στην Ελλάδα, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, υπό την ηγεσία του Βρετανού Αντιναύαρχου Έντουαρντ Κόντινγκτον πλησίασε τον κόλπο του Ναβαρίνο, όπου αγκυροβόλησε ο τουρκο-αιγυπτιακός στόλος.

Ο τουρκο-αιγυπτιακός στόλος καταστράφηκε εντελώς. Είναι σημαντικό, ότι η ρωσική μοίρα εξαπέλυσε κύριο χτύπημα κατά του εχθρού και κατέστρεψε τα περισσότερα από τα πλοία του. Οι απώλειες του τουρκικού-αιγυπτιακού στόλου στη μάχη ξεπέρασαν τα 60 πλοία και σκοτώθηκαν περισσότερα από 7.000 άτομα. Οι σύμμαχοι δεν έχασαν ούτε ένα πλοίο.'', αναφέρει η ανάρτηση του Ρωσικού ΥΠΕΞ.''

Η σημερινή τοποθέτηση των Ρώσων είναι σημαντική, καθώς πριν λίγες ημέρες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα για τα 12 ν.μ. Σε ανάρτηση της στο Twitter η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα σημειώνει:  "Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 'ακρογωνιαίο λίθο' του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών". Και προσθέτει: "Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο".

Τι οδήγησε σε αυτή την ξαφνική ρωσική ευαισθητοποίηση για τα θέματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου;

Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την περιοχή είναι πάγιο, διότι το Αιγαίο αποτελεί την φυσική συνέχεια των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, άρα ελέγχει την πρόσβαση της Ρωσίας στις "θερμές θάλασσες".

Επιπλέον, η επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα στα τέλη του μηνός αποτελεί μια καλή ευκαιρία για ανοίγματα της Μόσχας προς την ελληνική πλευρά και μάλιστα στο συγκεκριμένο ζήτημα - επί του οποίου, υπογραμμίζουν ρωσικές πηγές, οι θέσεις των συμμάχων της Αθήνας είναι λιγότερο σαφείς και κατηγορηματικές.

Pentapostagma 20/10/2020

 

 

 

Ria Novosti: ''Οι ΗΠΑ θέλουν τον έλεγχο της Β. Ελλάδας''

Ανδρέας Μουντζουρούλιας

Σύγκρουση για τα Στενά & το Αιγαίο

Σφοδρή σύγκρουση έχουμε ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία για Ελλάδα και Κύπρο. Οι δύο υπερδυνάμεις κάνουν τα πάντα για να έχουν επιρροή στα δύο κράτη του Ελληνισμού, καθώς έτσι μπορούν να ελέγχουν μια ολόκληρη περιοχή που ξεκινάει από τα Στενά, μετέπειτα στο Αιγαίο και φθάνει μέχρι την Α. Μεσόγειο.

Πρόκειται μια διένεξη που όλα δείχνουν πως θα οδηγήσει σε πολύ θερμές καταστάσεις. ''Proxy war'' ή ο κλασσικός πόλεμος δια αντιπροσώπων των Μεγάλων Δυνάμεων. Μετά από μία μεγάλη περίοδο αδράνειας, ιδιαίτερα από την πλευρά της Ουάσινγκτον, το τελευταίο διάστημα, φαίνεται πως και οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ξαναμπούν δυναμικά με την παρουσία τους στην περιοχή της Α. Μεσόγείου.

''Πυρά'' Ria Novosti για την επίσκεψη Πομπέο

Eνοχλημένη και ανήσυχη είναι η Μόσχα με την επίσκεψη Πομπέο. Σύμφωνα με το Ria Novost και το Gazeta.ru, ''o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να μην έχει σχέσεις η την Ευρώπη με την Ρωσία.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας είναι αυξανόμενο. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τη ρωσική ενέργεια πρέπει να σταματήσει.''

Για την επίσκεψη στη Σούδα ακόμα τα Ρωσικά ΜΜΕ δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο, αλλά κυρίως επικεντρώθηκαν στα ενεργειακά και στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη.

Αυτά γράφουν οι Ρώσοι ως ένα πρώτο σχόλιο για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Στη βάση της Σούδας Πομπέο και Μητσοτάκης

Επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της βάσης της Σούδας πραγματοποιούν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο ξεναγούνται και ενημερώνονται από τους διοικητές των δύο βάσεων της αμερικανικής και της ελληνικής.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται κλειστή σύσκεψη με διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών στην Πτέρυγα Μάχης 115, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις συναντήσεις συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Τι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα

Aυτή την στιγμή λαμβάνει χώρα μια τεράστια σύγκρουση στην περιοχή. Οι ΗΠΑ θέλουν να ανακόψουν με κάθε τρόπο την επέλαση της Ρωσίας. Ήδη η Μόσχα έχει επιφέρει τα πρώτα πλήγματα στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ μέσω της προσέγγισης με την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν το Αιγαίο ή τμήμα του και να υπάρξει ρωσική δίοδος. Όμως πρόκειται για ένα μεγάλο ρίσκο από την Αθήνα. Τι θα κερδίσει η χώρα μας; Το ζήτημα είναι ότι δεν πρέπει να κλείσουμε πόρτες στη Μόσχα, αλλά να έχουμε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ας το καταλάβουν αυτό κάποιοι στο Μ. Μαξίμου.

Είναι γνωστό ότι όποιος ελέγχει το Αιγαίο ελέγχει ταυτόχρονα τρεις θαλάσσιες περιοχές και μια τεράστια έκταση.

Pentapostagma 29/9/2020

 

 

 

 

Εσπευσμένα στη Μόσχα ο γιος του Καντάφι

- Οργή Άγκυρας για Σάρατζ

Ανδρέας Μουντζουρούλιας

Καταιγιστικές εξελίξεις

Kαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη μετά την παραίτηση Σάραζ. Ήδη οι μεγάλες δυνάμεις προετοιμάζουν το έδαφος για την επόμενη μέρα και ''ψάχνουν'' τον άνθρωπο που θα ενώσει την Λιβύη.

Όπως φαίνεται ο Σάρατζ κατάλαβε πως ο Ερντογάν ήθελα απλά να τον χρησιμοποιήσει και αποφάσισε να δώσει ένα τέλος στα τουρκικά παιχνίδια.

Αυτή την στιγμή Γαλλία, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία επιδίδονται σε ένα ''μπρα ντε φερ'' για την Λιβύη, καθώς θέλουν να έχουν τον έλεγχο της χώρας και φυσικά των πετρελαιοπηγών.

Ο Χάφταρ είναι έτοιμος για διάλογο, αλλά υπό την προϋπόθεση να φύγουν οι Τούρκοι και οι τζιχαντιστές.

Μάλιστα σήμερα, ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, του οποίου οι δυνάμεις ελέγχουν την Ανατολική Λιβύη ανακοίνωσε την επανεκκίνηση της παραγωγής πετρελαίου στη χώρα, τερματίζοντας έτσι τον αποκλεισμό των εξαγωγικών εγκαταστάσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο.

H αποκάλυψη της Corriere della Sera

Σύμφωνα με πληροφορίες της Corriere della Sera, o γιος του νεκρού ηγέτη της Λιβύης Καντάφι, Saif al-Islam, επισκέφθηκε εσπευσμένα την Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με Ρώσους Αξιωματούχους.

Μάλιστα οι Ρώσοι έστειλαν αεροπλάνο στη Λιβύη για να τον μεταφέρουν στη Μόσχα. Οι Ιταλοί ρίχνουν και την ''βόμβα'' τους, καθώς αναφέρουν πως ο Πούτιν θα ήθελε να δει τον γιο του Καντάφι για πρόεδρο της Λιβύης!

Ανήσυχος ο Ερντογάν μετά την παραίτηση Σάρατζ

O Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία έχει αναστατωθεί από την είδηση ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του συμμάχου της, του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ-Σάρατζ, θέλει να παραιτηθεί τον ερχόμενο μήνα και πρόσθεσε πως η Άγκυρα μπορεί να διεξαγάγει την ερχόμενη εβδομάδα συνομιλίες με την κυβέρνηση του Σάρατζ σχετικά με το θέμα.

«Μια εξέλιξη όπως αυτή, το άκουσμα μιας τέτοιας είδησης, μας αναστάτωσε», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη προσθέτοντας πως τουρκικές αντιπροσωπείες μπορεί να διεξαγάγουν συνομιλίες με την κυβέρνηση του Σάρατζ την ερχόμενη εβδομάδα.

«Με τις συναντήσεις αυτές, με τη θέληση του Θεού, θα στρέψουμε το θέμα αυτό προς την κατεύθυνση που χρειάζεται να στραφεί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παραιτείται ο Σάρατζ

- Ο Μακρόν ετοιμάζει διάσκεψη για να διώξει τον Ερντογάν από την Λιβύη

https://www.youtube.com/watch?v=W83VILOyMF0

Pentapostagma 18/9/2020

 

 

 

 

Ρωσικό πολεμικό πλοίο παρέλαβε ο Χαφτάρ

- "Έτοιμο" να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στολίσκο

Newsroom Newsroom 13.09.2020 - 22:23

Οι Ρώσοι "φορτώνουν" τον Χαφτάρ με όπλα για να αυξήσουν το κόστος μιας επίθεσης στην Σύρτη για τους Τούρκους

Σε πολεμικό πυρετό βρίσκονται οι δυνάμεις της Ανατολικής πλευράς της Λιβύης ενόψει πιθανής τουρκικής επίθεσης.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης ενίσχυσε τις μονάδες μάχης του στο λιμάνι της Σύρτης, η οποία βρίσκεται 450 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, με 80 βαριά θωρακισμένα οχήματα.

Όπως είναι γνωστό, σχετικά πρόσφατα, ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν σε πολεμικά αεροδρόμια στη Λιβύη, παραδίδοντας όπλα στον στρατό του Χαφτάρ.

Το πιο σημαντικό ήταν η παρουσία ενός πολεμικού πλοίου ρωσικής κατασκευής, το οποίο εμφανίστηκε σε τοπικό λιμάνι και είναι στην διάθεση του στρατού του Χαφτάρ.

Το πολεμικό πλοίο του LNA πλέον έχει αράξει στο λιμάνι του Ras Lanuf από τις 5 Σεπτεμβρίου, ανέφεραν εκπρόσωποι της National Oil Corporation (NOC) της Λιβύης.

Πληροφορίες φέρουν τις δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού του LNA να παρέλαβαν ένα επισκευασμένο πολεμικό πλοίο από την Ρωσία, με τη βοήθεια του οποίου αναμένεται να αποκρούσουν τις πιθανές τουρκικές επιθέσεις στα ανοικτά της Λιβύης, αναφέρει το BulgarianMilitary.com.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, το πολεμικό πλοίο μεταφέρθηκε στα ανοικτά της Λιβύης εδώ και μερικές ημέρες, ενώ Ρώσοι τεχνικοί μετέβησαν για να το επισκευάσουν.

Μετά από αρκετές προσπάθειες το πολεμικό πλοίο, τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, σύμφωνα με τοπικές πηγές. Το κύριο πρόβλημα του ήταν ότι είχε πάθει ζημιά ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του και δεν λειτουργούσε σωστά.

Οι πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τον εξοπλισμό του εν λόγω πολεμικού πλοίου, αναφέρουν ότι είναι εξοπλισμένο με ρωσικούς πυραύλους, οι οποίοι παραμένουν σε επιχειρησιακό επίπεδο για να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Πρόκειται για ρωσικούς αντι-πλοϊκούς πυραύλους P15-Termit, οι οποίοι χρησιμοποιούνται εναντίον πλοίων.

Το σύστημα P15-Termit είναι ρωσικής κατασκευής, και εισήλθε σε χρήση την δεκαετία του ’60, έχοντας βεληνεκές 80 χλμ. (50 μίλια)  ενώ  χρησιμοποιείται από το πολεμικό ναυτικό αρκετών χωρών και θεωρείται αποτελεσματικό οπλικό σύστημα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ακόμη εάν η Ρωσία παρείχε πρόσθετα οπλικά συστήματα και πυραύλους σε αυτό το πλοίο του λιβυκού ΠΝ, και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Ένα πολεμικό πλοίο σύμφωνα με την ναυτική πρακτική, δεν πρόκειται να φέρει βέβαια την “Άνοιξη” για τις δυνάμεις του Χαφτάρ, αφού οι Τούρκοι έχουν στολίσκο με 5 πολεμικά πλοία στη περιοχή.

Ένα εξοπλισμένο πολεμικό πλοίο όμως, με διάφορα οπλικά συστήματα και αντι-πλοϊκούς πυραύλους, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στους νεο-οθωμανούς, αφού για παράδειγμα μπορεί να κτυπήσει μια από τις τουρκικές Φρεγάτες, προκαλώντας σοβαρές ζημιές,  “ψαλιδίζοντας” άσχημα ταυτόχρονα το γόητρο της Τουρκίας στην περιοχή.

Το κόστος που μπορούν να αντέξουν οι Λίβυοι δεν έχει όριο ή τουλάχιστον είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των Τούρκων, και αυτό θα κάνει τα τουρκικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια να είναι πάρα πολύ προσεκτικά  στο Κόλπο της Σύρτης. ο οποίος πιθανότατα αποκρύβει και άλλες παγίδες.

Σας υπενθυμίζουμε ότι τόσο οι δυνάμεις του Χαφτάρ όσο και οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας [GNA], οι οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία, προετοιμάζονται επί του παρόντος για να συγκρουστούν στην Σύρτη, η οποία είναι γνωστή για τα πλούσια αποθέματα πετρελαίου.

Ρωσία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία παραβιάζουν σαφώς το εμπάργκο του ΟΗΕ σχετικά με τις προμήθειες όπλων στη Λιβύη ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP), επικαλούμενο έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εποπτεία κυρώσεων του ΟΗΕ.

 

 

 

 

Βόμβα Ρωσίας αλλάζει τα δεδομένα:

Τάσσεται υπέρ 12ν.μ ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Ευκαιρία να προχωρήσει άμεσα η Ελλάδα στην επέκταση των χωρικών της υδάτων παντού στα 12 ν.μ

Θέση για την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια πήρε το Σάββατο η Ρωσία.

Η Ρωσία, δια της εκπρόσωπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η θέση της βασίζεται σε διεθνή νομικά πρότυπα που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το πλάτος της χωρικής του θάλασσας έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια.

Η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα. Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου επηρεάζονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα αντιμετωπίσουμε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση ανάλογα με την αξία της. Μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για αυτό».

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ

“Η επαναβεβαίωση, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, της καθαρής θέσης της Ρωσίας υπέρ της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης έως τα 12 ν.μ στη βάση της διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), αποτελεί κόλαφο για την Τουρκία και τις παράνομες περί casus belli απειλές της σε βάρος της Ελλάδας, ενώ αλλάζει θετικά τα δεδομένα ειδικά για το Αιγαίο και την περιοχή μας.

Η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει άμεσα τη θέση αυτή της Ρωσίας, η οποία δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επαναλαμβάνεται αυτή την ώρα και να προχωρήσει πάραυτα στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της παντού στα 12 ν.μ, υπό τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, όπου απαιτείται με τις κατάλληλες συμφωνίες και εγγυήσεις την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Η Ελλάδα, αντί να ακολουθεί μια πολιτική δορυφόρου στα δυτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, οφείλει γενικότερα να επιχειρήσει ένα γενναίο άνοιγμα συνεργασίας προς τη Ρωσία, εγκαταλείποντας μια αδικαιολόγητη νεοψυχροπολεμική πολιτική απέναντί της, στο πλαίσιο μιας πραγματικά πολυδιάστατης οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής, απόλυτα απαραίτητης για να ενισχύσει την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στη στεριά και στη θάλασσα.

Οι καιροί ου μενετοί.

Περαιτέρω καθυστερήσεις στην υλοποίηση αυτής της κατεύθυνσης αποτελούν, πλέον, πράξεις που υπονομεύουν ευθέως και συνειδητά τα εθνικά μας συμφέροντα, για να μην πω κάτι χειρότερο και μπορούν να επιφέρουν μεγάλες εθνικές περιπέτειες”.

ksipnistere.com 5/9/2020

 

 

 

 

Ρώσοι προς Άγκυρα:

"Έλληνες & Γάλλοι θα σας συντρίψουν

Newsroom Newsroom

Ολική σύρραξη στην Α.Μεσόγειο και συνασπισμός χωρών κατά της Τουρκίας

Το σενάριο ενός πολέμου μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ, (Ελλάδας και Τουρκίας), που περιγράφεται από αρκετά ΜΜΕ πρόσφατα, γίνεται όλο και πιο πραγματικό, αναφέρει ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο συγκεκριμένος λόγος είναι ότι αφορά έναν πιθανό πόλεμο στην Α.Μεσόγειο για τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μέσα σε αυτήν την συγκυρία, η Γαλλία, που είναι και αυτή χώρα του ΝΑΤΟ, απροσδόκητα αλλά με πολύ αποφασιστικότητα πήρε την πλευρά της Ελλάδας.

Η Γαλλία είναι πυρηνική δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ηγέτιδα χώρα της ΕΕ, ενώ η ισχύς πυρός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων είναι πολύ μεγάλη και κυρίως εξωφρενικά τρομακτική.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, “σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η τελευταία έχει ένα προφανές πλεονέκτημα λόγω του αριθμού των δυνάμεων της και μόνο.

Μια στρατιωτική παρέμβαση της Γαλλίας θα άλλαζε δραματικά την κατάσταση.

Οι χερσαίες γαλλικές δυνάμεις σε αυτό το σενάριο θα είχαν την μικρότερη επίδραση.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την μετακίνηση γαλλικών χερσαίων δυνάμεων στην Ελλάδα.Αυτό που έχει σημασία είναι η γαλλική πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό.

Όσον αφορά τον αριθμό των αμερικανικών μαχητικών F-16C / D που διαθέτει η Τουρκία ανέρχεται στα  235 αεροσκάφη ενώ η Ελλάδα διαθέτει 135.

Είναι αλήθεια επίσης ότι η ελληνική πλευρά διαθέτει 42 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage-2000, στα οποία η Γαλλία μπορεί να προσθέσει 156 δικά της παρόμοια αεροσκάφη.

Αυτό θα άλλαζε δραματικά την ισορροπία ισχύος στην Μεσόγειο. Επίσης η Γαλλία διαθέτει 105 μαχητικά τύπου Rafale-V / S, που ανήκουν στην γενιά 4+ μαχητικών αεροσκαφών.

Ακόμη και η μερική χρήση αυτού του δυναμικού θα άλλαζε άμεσα την εναέρια ισορροπία ισχύος έναντι της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι στη μοναδική πραγματική αεροπορική μάχη τον Οκτώβριο του 1996, ένα ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος Mirage-2000 κατέρριψε ένα τουρκικό F-16D, προκαλώντας άσχημους συνειρμούς στην Άγκυρα, πόσο μάλλον αν σε αυτά προστεθούν και αεροσκάφη “Rafal” που είναι προφανώς πολύ ανώτερα ποιοτικά από τα F-16.

Στο τομέα των υποβρυχίων τύπου 209, η Τουρκία διαθέτει 12 και η Ελλάδα 7, ωστόσο, το ελληνικό ΠΝ διαθέτει τέσσερα νεότερα υποβρύχια τύπου 214, τα οποία αποτελούν και "μεγάλο πονοκέφαλο" στην Άγκυρα.

Όσον αφορά τις φρεγάτες, η Τουρκία διαθέτει 22 και η Ελλάδα 13.

Είναι σαφές ότι σε μια πιθανή σύγκρουση αυτών των δύο χωρών, είναι αδύνατο να εμπλακούν όλες οι διαθέσιμες αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.

Εάν ο πόλεμος ήταν "αεροναυτικός", τότε η επίγεια αντιαεροπορική άμυνα των δύο χωρών θα είναι σε θέση να συνεισφέρει αποφασιστικά ειδικά σε αυτόν.

Οι Έλληνες είναι σε θέση να αναπτύξουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στα νησιά του Αιγαίου και έχουν ήδη αναπτύξει πυραύλους S-300P στην Κρήτη, προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα στην “προβληματική” από άποψης πιλότων τουρκική πολεμική αεροπορία.

Ωστόσο, οι Τούρκοι θεωρητικά μπορούν να μεταφέρουν πυραύλους S-400 στις μικρασιατικές ακτές. Το ερώτημα θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση, πόσους πυραύλους διαθέτουν οι τουρκικοί S-400.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν μόνο περίπου 120 πύραυλοι, δηλαδή λιγότεροι από όσα τα αεροσκάφη διαθέτουν  Ελλάδα και Γαλλία.

Η κατάσταση θα μετατρέπονταν σε ακόμα πιο περίπλοκη, εάν το θέατρο της Λιβύης... "ενώνονταν" με το μεσογειακό, ενώ η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της «αντιπολίτευσης» του LNA, και η Τουρκία υποστηρίζει ενεργά την κυβέρνηση του Σαράτζ.

Η χώρα που υποστηρίζει όμως σθεναρά τον LNA είναι η Αίγυπτος, η οποία στην πραγματικότητα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση "κρυφού  πολέμου" με την Τουρκία, και απέχει ένα βήμα από την άμεση εισβολή στη Λιβύη.

Κατά συνέπεια, το Κάιρο θα μπορούσε να συμπλεύσει στρατιωτικά με Παρίσι και Αθήνα.

Αν συνέβαινε αυτό το σενάριο με την Αίγυπτο και εμπλέκονταν οι Αιγύπτιοι εναντίον της Άγκυρας, τότε έως και 300 σύγχρονα μαχητικά (F-16, Mirages-2000, Rafal και MiG-29M2), καθώς και τρία υποβρύχια τύπου 209, 11 φρεγάτες και 30 ΤΠΚ, θα κτυπούσαν τις τουρκικές δυνάμεις από νότια.

Μετά από αυτό το σενάριο η ανωτερότητα της «τρόικας» θα γίνονταν συντριπτική.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν παράξενο για την Ελλάδα να μην επιχειρούσε να εκκαθαρίσει τις τουρκικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο πόλεμος για την Κύπρο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα ήταν σε αυτήν περίπτωση σχεδόν σίγουρος, και σε αυτό το σενάριο που περιγράφεται εδώ, η Ελλάδα θα είχε σχεδόν εγγυημένη την νίκη.

Ταυτόχρονα, η Κύπρος θα μετατρέπονταν σε ένα «αεροπλανοφόρο» για τον συνασπισμό αυτόν, επιτρέποντας στα ελληνικά , γαλλικά, αιγυπτιακά αεροσκάφη να διεισδύσουν βαθιά στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ταυτόχρονα, συριακά στρατεύματα και κουρδικές δυνάμεις, με τη «εναέρια βοήθεια» της ρωσικής αεροπορίας, θα ήταν σε θέση να εκδιώξουν ολοκληρωτικά τους Τούρκους από Idlib και Afrin στο συριακό έδαφος.

Κατά ειρωνικό τρόπο σε όλο αυτό το σκηνικό, από τους πέντε πιθανούς συμμετέχοντες, τρεις είναι μέλη του ΝΑΤΟ και οι άλλοι δύο είναι οι πιο δυτικοποιημένες χώρες στον αραβικό κόσμο", καταλήγει το ίδιο.

Πρόκειται  το επαναλαμβάνουμε για σενάριο το οποίο όπως φαίνεται πιθανόνατα να απεργάζονται κάποιοι σε Ανατολή και  δύση για να απαλλαγούν από τον “ενοχλητικά” προκλητικό Ερντογάν στην Μεσόγειο, τη στιγμή που ετοιμάζουν τα δικά τους ενεργειακά σχέδια στην Μεσόγειο με τα  τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που είναι από τα μεγαλύτερα του πλανήτη.

GALLERY

 

 

 

 

Συγκλονιστικό μήνυμα Μόσχας για Αγιά Σοφιά:

"Η μετατροπή της σε τζαμί θα ξεσηκώσει όλο τον χριστιανικό κόσμο"

Αγιά Σοφιά

Η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας εξυπηρετεί τις κυβερνητικές δυνάμεις

Συγκλονιστική ήταν και η αντίδραση της Μόσχας για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, καθώς διαμήνυσε πως η απόφαση του τουρκικού καθεστώτος θα ξεσηκώσει ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο.

Η Ρωσία ξεκαθάρισε πως η Αγιά Σοφιά δεν αποτελεί "εσωτερική υπόθεση" της Τουρκίας, αλλά ένα μέσο πιέσεων και πολιτικού κέρδους μέσω της ακραίας ισλαμοποίησης, καθώς όσο ή δημοτικότητα του Ερντογάν πέφτει, οι εκλογές πλησιάζουν.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Κονσταντίν Κόσατσεφ, εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να χρησιμοποιηθεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές αντιδράσεις σε όλο τον χριστιανικό κόσμο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι στην περίπτωση αυτή δεν είναι αποδεκτό το σκεπτικό ότι η τύχη των αρχιτεκτονικών μνημείων αποτελεί αυστηρά εσωτερική υπόθεση μιας χώρας.

Ο Κόσατσεφ υποστήριξε πως δεν βλέπει στην απόφαση αυτή κάποια επιδίωξη της Τουρκίας να προκαλέσει έξωθεν δυνάμεις, εκτιμώντας ότι υπερτερούν στην περίπτωση αυτή ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

«Δεν θα έβλεπα στην περίπτωση αυτή μια άμεση επιδίωξη (του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ) Ερντογάν να προβεί σε κάποια πρόκληση προς έξωθεν δυνάμεις, ακόμη και παρά τις ήδη συνεχείς προστριβές με την Ελλάδα στο εν λόγω ζήτημα: κάθε φορά, όταν στην Αγία Σοφία διάβαζαν αποσπάσματα από το Κοράνι, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αντιδρούσε. Υπερτερούν εδώ παρόλα αυτά θέματα εσωτερικής πολιτικής», εκτιμά ο Κόσατσεφ.

Κατά την άποψη του ο Ερντογάν προσπαθεί να κερδίζει πόντους στους οπαδούς της ισλαμικοποίησης της Τουρκίας «παίρνοντας ακόμη και την πρωτοβουλία από τους πιο συντηρητικούς του αντιπάλους».

«Δεν σταματούν και οι συζητήσεις για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας επίσης μπορεί να εξυπηρετεί τις κυβερνητικές δυνάμεις. Όλα αυτά είναι ερμηνείες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν ότι από εδώ και στο εξής θα χάσει το ουδέτερο στάτους του μουσείου ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο, που διατηρεί και χριστιανικά και μουσουλμανικά στοιχεία διακόσμησης, το οποίο επί πολλά χρόνια υπήρξε σύμβολο διαθρησκευτικής ειρήνης και όχι μόνο μέσα στην ίδια την Τουρκία», επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

«Και πιστεύω ότι η Άγκυρα πρέπει να φαίνεται τώρα στα μάτια όλου του κόσμου ως ο παραβάτης της διαθρησκευτικής ισορροπίας και θα χάσει το κύρος της ως ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας. Είναι πολύ λυπηρό ότι συνέβη αυτό», κατέληξε ο Κόσατσεφ.

Pentapostagma 11/7/2020

 

 

 

 

Οι Ρώσοι ανέλαβαν την υπεράσπιση της Σύρτης στην Λιβύη από τους Τούρκους:

Η Wagner μπήκε στην πόλη

Το ρωσικό εθελοντικό σώμα των μαχητών της Wagner, οχυρώνει την λιβυκή παραθαλάσσια πόλη της Σύρτης που είναι ταυτόχρονα και κέντρο εξαγωγών πετρελαίου κι οργανώνει την άμυνά της πόλης εν όψει της τουρκικής επίθεσης.

Σε δήλωσή προς την τηλεόραση της Τρίπολης «Al Ahrar»,  η γενικός διευθυντής της Εθνικής Αρχής Πετρελαίου της Λιβύης, που ελέγχεται από την κυβέρνηση Σάρατζ, Μουσταφά Σαναλάχαν, αποκάλυψε ότι εκατοντάδες Ρώσοι αναπτύχθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην Σύρτη και την οχυρώνουν, ενώ αποκάλυψε και κάτι άλλο: Οτι η μεγάλη πετρελαιοπηγή της Σεράρα καταλήφθηκε πριν από 25 ημέρες από στελέχη της Wagner,

Η οχύρωση της Σύρτης και η ανάληψη του ελέγχου των επιχειρήσεων από τους εμπειροπόλεμους εθελοντές της Wagner, είναι ίσως το σοβαρότερο εμπόδιο των τουρκικών δυνάμεων και των ισλαμιστών μισθοφόρων που έχει στείλει στην Λιβύη η Αγκυρα.

Ο Σαναλάχ προέτρεψε τις ρωσικές δυνάμεις «να εγκαταλείψουν την περιοχή αμέσως γιατί θα αιχμαλωτιστούν και θα δικαστούν για εγκλήματα σε βάρος του λαού της Λιβύης».

ksipnistere.com  8/7/2020

 

 

 

Ρωσικό "τόξο" στα Βαλκάνια:

Ειδική παραστρατιωτική δύναμη σε τρεις χώρες

ρωσικές Ειδικές ΔΥνάμεις

Κέντρα κατά της Ρωσίας σε Τίρανα, Σεράγεβο, Ποντγκόριτσα από τους Βρετανούς

Ενώ όλοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Λιβύη και στην επικείμενη μεγάλη σύγκρουση για τη Σύρτη,

η Μόσχα ετοιμάζει εκπλήξεις στο σουλτάνο Ερντογάν και τα σχέδια του στα Βαλκάνια, τα οποία είναι ο επόμενος στόχος του.

Σκοπός είναι η αναχαίτιση των “βρώμικων σχεδίων” της Άγκυρας για επέκταση στη Χερσόνησο αυτή με “ήπια δύναμη” (Τζαμιά, Ιμάμηδες κά) εδώ και χρόνια, και στην συνέχεια με την αποστολή “ειρηνευτικής δυνάμεως” όταν και όποτε ξεσπάσει μια πιθανή σύγκρουση με αφορμή την δημιουργία της αποκαλούμενης “Μεγάλης Αλβανίας” την οποία στηρίζει σθεναρά η Τουρκία και το ΑΚΡ.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ετοιμάζουν μια έκθεση με «αποδεικτικά στοιχεία», η οποία θα καταδεικνύει ότι η Ρωσία, με τη βοήθεια της Σερβίας, προετοιμάζει μια σειρά ενεργειών στα Βαλκάνια με στόχο την “υπονόμευση της σταθερότητας στην περιοχή”, αναφέρει το Balkanist.ru με αναφορά στη σερβική έκδοση Evening News.

Η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (ΟΒΑ) έχει ετοιμάσει μια έκθεση που αναφέρει ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες στη Σερβία διεξάγουν μυστικές στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες εκπαιδεύουν μια μεγάλη επίλεκτη παραστρατιωτική δύναμη με Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, την Δημοκρατία Σέρπσκα, αλλά και Σκοπιανούς εθνικιστές από τα Σκόπια.

Σύμφωνα με τη Βοσνιακή υπηρεσία πληροφοριών, αυτές οι ασκήσεις φέρεται να διήρκεσαν 15 ημέρες και διεξήχθησαν με την άδεια της ηγεσίας του κράτους και του στρατού της Σερβίας.

Οι εκπαιδευτές ήταν Ρώσοι στρατιωτικοί της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών (GRU), στους οποίους η Σερβία παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη μέσω της βάσης στο Νις.

Μια εμπιστευτική πηγή που επικαλείται η ιστοσελίδα Evening News ισχυρίζεται ότι η Βοσνιακή υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θέλει

”να προκαλέσει ταραχές στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη”,

η οποία θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και σε αυτό αντιτίθενται σθεναρά οι Σεβοβόσνιοι.

Σχολιάζοντας αυτήν την κατάσταση, ο Σέρβος πρώην αξιωματούχος και εμπειρογνώμονας ειδικός επί των πληροφοριών, Λιούμπαν Καράν, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η βοσνιακή υπηρεσία ελέγχεται από τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI-6.

«Η αποστολή δόθηκε από ψηλά και αφορά ενέργειες εναντίον της Σερβίας και της Δημοκρατίας Σέρπσκα (Σερβική οντότητα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης), ενώ η διερεύνηση της «τοξικής επιρροής της Ρωσίας» είναι απλώς μια επικάλυψη για αυτούς τους σκοπούς.

Το καθήκον της αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων εναπόκειται ακριβώς σε αυτή την αποστολή», δήλωσε ο Karan.

Ο Σέρβος επικεφαλής των Σερβοβόσνιων Μίλοραντ Ντόντικ, ανέφερε ότι στα Τίρανα, το Σεράγεβο και την Ποντγκόριτσα υπάρχουν κέντρα για την καταπολέμηση της Ρωσίας, που ελέγχονται από βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Επιπλέον, τα Σερβικά μέσα ενημέρωσης επισήμαναν παλαιότερη Βοσνιακή επιχείρηση πληροφοριών με την ονομασία Ushce, κατά τη διάρκεια της οποίας επιχειρήθηκε η υποκλοπή των τηλεφώνων του Ντόντικ και του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνδρου Βούτσιτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Βαλκάνια αποτελούν από καιρό μια πολύ προβληματική περιοχή και ταυτόχρονα μια ζώνη ειδικής επιρροής πολλών παγκόσμιων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και των Τούρκων που δραστηροποιούνται ενεργά εδώ και χρόνια.

Σε αυτήν την περιοχή πραγματοποιούνται οι περισσότερες από τις γεωπολιτικές διαδικασίες, ενώ οι παγκόσμιες δυνάμεις στα Βαλκάνια υπερασπίζονται τόσο τα προσωπικά τους συμφέροντα όσο και τα συμφέροντα ορισμένων χωρών-δορυφόρων τους.

Το σκηνικό αυτό μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα βόρεια σύνορα μας, μιας και η κατάσταση στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, των Σκοπίων και της Βοσνίας δεν έχει “σταθεροποιηθεί”, ενώ τα μίση και τα πάθη” σιγοκαίνε” από το 1999 μετά τον πόλεμο στη γνωστή πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία.

Η Τουρκία κατά κύριο λόγο θα προσπαθήσει να διεισδύσει σε Βουλγαρία, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο κάνοντας την “βρώμικη δουλειά” για τη δύση όπως φαίνεται, με κύριο σχέδιο την αλβανική επέκταση για τον έλεγχο της περιοχής.

Pentapostagma 7/7/2020

 

 

 

 

Οι Ορθόδοξοι Ρωσοι διαλύουν τους Μουσουλμάνους Τούρκους- Λιβύη:

Ρωσικά MiG-29 εξαφάνισαν τουρκική στρατιωτική φάλαγγα

Η τουρκική φάλαγγα κατευθυνόταν προς τη Σύρτη - Δείτε τα βίντεο

Τα MiG-29 έπιασαν "δουλειά" στη Λιβύη, καθώς πριν από λίγες ώρες, μαχητικά αεροσκάφη προκάλεσαν ένα ισχυρό πλήγμα σε φάλαγγα του τουρκικού στρατού, Σύριους μαχητές και δυνάμεις της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), που προσπάθησαν να εισβάλουν στη Σύρτη, μεταδίδουν ρωσικά και διεθνή ΜΜΕ.

Ρώσοι και Τούρκοι έχουν μπει στην τελική ευθεία για τη μεταξύ τους αναμέτρηση, καθώς οι εξελίξεις στη Λιβύη επιταχύνονται και η Άγκυρα πλήττει άμεσα τα συμφέροντα της Μόσχας, τόσο στη βορειοαφρικανική χώρα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η ρωσική υποστήριξη στον Χαφτάρ αφορά και επάνδρωση των δυνάμεών του με Σύριους μαχητές, καθώς η Wagner αυξάνει σημαντικά το ρυθμό πρόσληψης μισθοφόρων από τη Συρία, στον απόηχο της προώθησης των Τούρκων προς το προπύργιο του LNA.

Σύμφωνα με την πηγή, μιλάμε για σημαντικό αριθμό μαχητικών MiG-29 που είχαν εντοπιστεί στο έδαφος της Λιβύης πριν από λίγες μέρες, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα χειρίζονταν Ρώσοι, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουμε έντονη αλληλουχία πτήσεων από τις ρωσικές βάσεις της Συρίας στη Λιβύη.

Σε βίντεο που παρουσιάζεται, φαίνεται η τουρκική στρατιωτική φάλαγγα αποτελούμενη από δεκάδες οχήματα, που περιελάμβαναν αρκετές εκατοντάδες άτομα, να έχει ισοπεδωθεί από τη σφοδρή αεροπορική επίθεση.

Η στρατιωτική φάλαγγα καταστράφηκε ολοσχερώς από την αεροπορική επίθεση, διακόπτοντας έτσι την επιθετική επιχείρηση κατά θέσεων των δυνάμεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA).

Μιλάμε για πολλαπλές αεροπορικές επιθέσεις, όπως αποδεικνύεται από την πλήρη καταστροφή του εχθρικού εξοπλισμού σε μεγάλες αποστάσεις από το σημείο πυρός.

Ειδικοί που μελετούν τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία εκτιμούν πως τα "άγνωστα" μαχητικά ήταν MiG-29, υπόθεση που προκύπτει από το γεγονός ότι αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη σημαντικά υπερβαίνουν τις δυνατότητες των επιχειρησιακών συστημάτων αεροπορικής άμυνας της GNA.

Μεταξύ άλλων, πριν από λίγες μέρες, ο λογαριασμός Syrian Military Capabilities ανέφερε ότι ρωσικά μαχητικά MiG-29 που μεταφέρθηκαν στη Συρία πραγματοποιούν μυστηριώδεις πτήσεις προς τη Βόρεια Αφρική, προφανώς παρέχοντας αεροπορική υποστήριξη στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, αφού ο τελευταίος υπέστη μια σειρά από καταστροφικές ήττες, έχοντας χάσει δύο στρατιωτικές βάσεις και μεγάλο αριθμό όπλων.

MiG-29s destroyed a huge Turkish convoy of military and GNA forces

https://www.youtube.com/watch?v=bz7_BnbbA_U&feature=emb_logo

ksipnistere.com 7/6/2020

 

 

 

 

ΕΚΤΑΚΤΟ!

ΡΩΣΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΧΑΙΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ!

ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ!

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΡΩΣΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΧΑΙΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ! ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ!

Οι Ρώσοι ασφαλίζουν τα τερματικά του λιβυκού πετρελαίου του Χαφτάρ

σε Σύρτη και Βεγγάζη για να μην πάθουν ότι είχαν πάθει στη Συρία από τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία "πατάει" Λιβύη:

Φήμες για δημιουργία ρωσικής αεροναυτικής βάσης
Τουρκικό ΜΜΕ ανέφερε σήμερα ότι υπάρχουν έγκυρες αναφορές για ρωσικές ειδικές δυνάμεις που πάτησαν το πόδι τους στην Σύρτη τις τελευταίες ημέρες, για να διασφαλίσουν ότι οι πετρελαιοπηγές της Λιβύης θα ελέγχονται από τον LNA και την Μόσχα.

Ρώσοι μισθοφόροι που αποχώρησαν από την βάση Αλ Βατίγια λίγο πριν την είσοδο των στρατευμάτων της κυβέρνησης της Τρίπολης ευρίσκονται και αυτοί στην ίδια περιοχή.

Αυτήν την στιγμή οι δυνάμεις του GNA κατευθύνονται στην Σύρτη για να καταλάβουν τα τερματικά του λιβυκών πετρελαίων μετά την κατάληψη της πόλης Ταρχούνα και Μπάνι Βαλίντ.

Τα 4 μεγάλα πετρελαϊκά πεδία που βρίσκονται σε γραμμή 350 χιλιομέτρων μεταξύ Σύρτης και Βεγγάζης και βρίσκονται ακόμη υπό την κατοχή του Χαφτάρ και τώρα και των Ρώσων, ενώ αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα αυτό καθώς και φωτογραφίες.

Όποιος ελέγχει τα πετρέλαια ελέγχει και την Λιβύη και αυτό ακριβώς επιδιώκει ο Ερντογαν,

μόνο που ο Πούτιν δεν είναι άμαθος και τον πρόλαβε, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα,

"κόβοντας τα φτερά του".

Η παρέμβαση της Ρωσίας στη Λιβύη αυτήν την δεδομένη στιγμή ήταν επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε. Το πρόβλημα για τη Μόσχα όμως αφορά αποκλειστικά τον χειρισμό του Χαφτάρ, ο οποίος είναι δύσκολος σύμμαχος και δεν "υπακούει" στις εντολές της Μόσχας.

Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ και οι ΗΠΑ φέρονται να υποχωρούν από την περιοχή, ο Πούτιν προχωρά. Το θέμα είναι πόσο και πως θα συμπεριφερθούν οι φυλές της Λιβύης.

Εάν το σχέδιο των ΗΠΑ αφορά στην ενίσχυση των προσπαθειών της Τουρκίας στη Λιβύη για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επέκταση, τότε οι Ρώσοι έπραξαν πολύ ορθά και έλεγξαν τις πετρελαιοπηγές.

Oι Τούρκοι κατέλαβαν & την Bani Walid & πάνε προς Σύρτη! - Βίντεο & χάρτες
Η Τουρκία φέρεται να ανησυχεί όμως πολύ περισσότερο για τη ρωσική παρουσία στη Συρία, παρά τη στρατηγική σημασία της Λιβύης για την Άγκυρα.

Η αφρικανική διοίκηση των ΗΠΑ, AFRICOM, κατηγόρησε την Μόσχα για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Λιβύης, αγνοώντας παράλληλα τις ενέργειες της Άγκυρας. Σε δήλωση του, ο ανώτατος διοικητής της AFRICOM, στρατηγός Stephen Townsend, δήλωσε: «Όπως και στη Συρία, επεκτείνουν το αποτύπωμά τους στην Αφρική (οι Ρώσοι)».

Η παρουσία των ρωσικών μαχητικών MIG-29, τα οποία έχουν τρομερές επιθετικές δυνατότητες, στη Λιβύη αφορούν σαφώς τις πετρελαιοπηγές του Χαφτάρ.

Πολλές πηγές επίσης μιλούν για μερικές καθημερινές πτήσεις που φτάνουν στο αεροδρόμιο της Αλ Τζούφρα, μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό στις δυνάμεις του LNA.

Το ερώτημα που κρέμεται στα χείλη όλων είναι το εάν η Λιβύη πρόκειται να γίνει η νέα "Συρία".

Εκτιμάται πως ναι και μάλιστα πολύ σύντομα. Ταυτόχρονα όμως θα γίνει το "τουρκικό Βιετνάμ" όπου θα θαφτούν τα αλαζονικά νεο-οθωμανικά όνειρα του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν και της διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης Μουσουλμανική Αδελφότητα από την οποία λαμβάνει εντολές.

pentapostagma.gr 5/6/2020

 

 

 

Μήνυμα .

Η Ρωσία χρειάζεται την Ελληνο-ορθοδοξία , και θα την έχει.

Είναι μέρος του σχεδίου

«ΦΑΛΑΓΓΑ η Ελληνική Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται».

Εάν ΗΠΑ και Ρωσία ( Τράμπ – Πούτιν ) έχουν τις καλύτερες σχέσεις στην Ιστορία τους , ποιος είναι ο αντίπαλος ; Η απάντηση στο τέλος .
Όσο εσείς – αγαπητοί ,φίλες και φίλοι – μαθαίνετε πως να βάζετε τη Μάσκα και να πλένεται τα χέρια σας για να προστατευτείτε στη φαντασία σας από το νέο κορωναϊό , ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία η αδιανόητη 5η φάση του σχεδίου «ΦΑΛΑΓΓΑ η ελληνική Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται»
Είτε αρέσει στους ανθέλληνες , είτε όχι . Βλέπετε, τους ΦΥΛΑΚΕΣ δεν μπορούν να τους ελέγξουν , ούτε κατά διάνοια Έχουν ενεργοποιήσει σχέδιο και όραμα , πριν τα δικά τους .

Ένα σχέδιο (ενεργοποιήθηκε αρχές 2019 ) που θέτει την Ελλάδα ( ως δυναμική ) σε θέση ΗΓΕΤΗ στο παγκόσμιο στερέωμα . Μην ξεχνάτε την άποψή μας πως , μια ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχτεί μία Μεγάλη Ελλάδα.

Ένα σχέδιο που μεταχειρίζεται τις Ελληνικές Κυβερνήσεις ως πιόνια σε μια ΜΕΓΑΛΗ σκακιέρα .

Ένα σχέδιο , οι εμπνευστές του οποίου , ¨έχουν σκάσει στα γέλια ¨ με τις προσπάθειες ανθελλήνων και υποτακτικών ξένων προς τα ελληνικά συμφέροντα δυναμένων , να ακυρώσουν το σκοπό του.

Να ενθυμίσουμε τι περιλαμβάνει στις παράλληλες φάσεις του;

Στην 1η φάση. Τη μετατροπή της Ισταμπούλ ξανά σε Κωνσταντινούπολη και σε αυτόνομο κρατίδιο . Την είσοδο της , αρχικά στην ΕΕ και μέσω αυτής , στην Ελλάδα .

Στη 2η φάση . Πέραν της σταδιακής κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπών ( βρίσκεται σε εξέλιξη και κερδίζει συνεχώς έδαφος ) , έχει σκοπό - που έχει επιτευχθεί σχεδόν - να στηθεί μια ολέθρια παγίδα στον Ερντογάν στη Λιβύη .

Στην 3ης φάση . Η δημιουργία του 3ου πολεμικού μετώπου της Τουρκίας .Να συγκλίνουν τα συμφέροντα ώστε , οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ , της Αιγύπτου , της Λιβύης του Χάφταρ , της Κύπρου , ίσως και της Ελλάδας να καταλάβουν το « γεωπολιτικό ΣΤΡΑΤΗΓΕΊΟ» της Τουρκίας από το 1974 στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο , που δεν είναι άλλο από τα Κατεχόμενα της Κύπρου . Σκοπός , να λυθεί το Κυπριακό όπως επιθυμεί η ψυχή του Ελληνισμού. Εδώ υπάρχουν εξελίξεις που θα ¨σπάσουν την καρδιάς σας¨

Τούτο θα συμβεί μόλις ο Χάφταρ αναλάβει ΑΠΟΛΥΤΑ την εξουσία και διατεθεί το ενεργειακό δυναμικό της χώρας «που τελεί σε δυτικό εμπάργκο» .

Στην 4η φάση . Η ενσωμάτωση της «Βόρειας Ηπείρου » στην Ελλάδα ως ανάχωμα στο μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια . Αυτήν την κίνηση θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα , αντί να παραχωρήσει το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στα ΣΚΟΠΙΑ .

Στην 5η φάση . Στη φάση αυτή ΣΤΟΧΟΣ είναι η Τουρκία ( ήδη έπεσε μέσα στη ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΓΙΔΑ που στήθηκε ), η εγκαθίδρυση της Ρωσίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη με αντάλλαγμα να προστατέψει την Ελληνο-ορθοδοξία , (το γεωπολιτικό αυτό χαρτί δίνεται ήδη στη Ρωσία ) και άλλα , που δεν είναι του παρόντος να γνωστοποιηθούν .

Όσο λοιπόν οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο , τόσο οι ηγεμονικές αυτές χώρες θα βρίσκονται σε ¨πόλεμο¨ με τον εαυτό τους και τόσο , η ανατολή της Αυτοκρατορίας του Ελληνισμού θα ενοχλεί τους αποδέκτες του παρακάτω μηνύματος , εκτός ενός .

Συγνώμη εάν δεν το κατάλαβες , δε γίνεται πιο απλό !

Αποδέκτες του μηνύματος .

1-Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ

2- Μέλη της λέσχης Μπίλντερμπεργκ στην Ελλάδα

3- Μεγάλη ( των μασόνων ) Στοά της Ελλάδος

4- Πρεσβεία Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα

5- Μέλη της Αθηναϊκής Λέσχης

Μαντέψτε γιατί παραλείπονται όλοι οι υπόλοιποι.

Αθήνα 3η /5ου 2020

ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ( σε αναστολή ) Coordination Secretary

 

 

 

 

Τραμπ: Η Ρωσία στέλνει στις ΗΠΑ αεροσκάφος με ιατρικό εξοπλισμό

– Τηλεφωνική επικοινωνία με Πούτιν

Συμφώνησαν στο ότι πρέπει να αρχίσουν ξεχωριστά συνομιλίες με την Σαουδική Αραβία για τις τιμές του πετρελαίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ρωσία έστειλε στις ΗΠΑ αεροσκάφος που μεταφέρει ιατρικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.

«Έχουμε άριστες σχέσεις με πολλές χώρες. Η Κίνα μας έστειλε μερικά πράγματα…Η Ρωσία μας στέλνει ένα πολύ -πολύ μεγάλο αεροπλάνο… με ιατρικό εξοπλισμό. Είναι πολύ ευγενικό», δήλωσε ο Τραμπ κατά την διάρκεια ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε άλλες λεπτομέρειες.

«Άλλες χώρες μας έστειλαν κάποια πράγματα. Ήταν κάτι που εξέπληξε πράγματι ευχάριστα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Τραμπ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας που είχαν χθες συμφώνησαν ότι η παρούσα κατάσταση που επικρατεί με τις τιμές στις αγορές πετρελαίου δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Αναμφίβολα υπάρχει κατανόηση, ως προς το ότι οι σημερινές τιμές δεν είναι προς το συμφέρον των χωρών μας», ήταν η απάντηση του εκπρόσωπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε σε ποιο βαθμό ταυτίζονται οι απόψεις του Πούτιν και του Τραμπ στο ζήτημα που σχετίζεται με την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές πετρελαίου.

Ο ίδιος, ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στα μέτρα τα οποία ενδέχεται να ληφθούν σε σχέση με το ζήτημα αυτό από τις δύο χώρες, ενώ δεν απάντησε στο ερώτημα αν οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στο ότι πρέπει να αρχίσουν ξεχωριστά συνομιλίες με την Σαουδική Αραβία, χωρίς την οποία δεν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στις αγορές πετρελαίου.

Γενικά η συζήτηση των δύο ηγετών υπήρξε «αρκετά μεστή ως προς το περιεχόμενο» και εποικοδομητική, δήλωσε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στην χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία τους.
«Είχε διάρκεια από απόψεως χρόνου, και έγινε μια πολύ λεπτομερής ανταλλαγή ενημέρωσης για τα μέτρα τα οποία υιοθετούν τα κράτη μας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

Ο Τραμπ και ο Πούτιν κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, συμφώνησαν να αρχίσουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο, ενώ ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον πόλεμο των τιμών μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας ως «παράλογο».

NEWSBEAST.GR 31/3/2020

 

 

 

 

"Πόλεμος" Ρωσίας

- Δύσης εν μέσω Covid-19

- Μόσχα:

"Βοηθήσαμε την Ιταλία κι αυτή έστειλε πλοίο στην Κριμαία"

Η πανδημία κλιμακώνει την ένταση ανάμεσα σε ΝΑΤΟ-Ρωσία.

Έξαλλος είναι ο ρωσικός τύπος με την στάση της Ιταλίας, αφού το ιταλικό πολεμικό ναυτικό απέστειλε δυνάμεις κοντά στα ρωσικά σύνορα μέσω του ΝΑΤΟ, κάτι που βέβαια δεν εξηγείται με αυτόν τον τρόπο αφού η Ιταλία ανήκει στην συμμαχία και αυτό το γνωρίζει η Μόσχα.

Παρά τη δωρεάν βοήθεια του ρωσικού στον ιταλικό στρατό, σε σχέση με την ενεργό εξάπλωση του ιού COVID-19, η Ιταλία συνέχισε τις προκλητικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα ρωσικά θαλάσσια σύνορα, στέλνοντας ένα αεροσκάφος ΑΦΝΣ και ένα πολεμικό πλοίο κοντά στην Κριμαία, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος Boeing P-8A Poseidon απογειώθηκε από την ιταλική αεροπορική βάση και πέταξε κοντά στην περιοχή της Κριμαίας, ενώ ιταλικό πολεμικό πλοίο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ διενεργεί ναυτικές ασκήσεις κοντά στην ρωσική Χερσόνησο.

“Πρόκειται για ιταλική Φρεγάτα εφοδιασμένη με πυραύλους Κρουζ η οποία στάλθηκε στις ακτές της Κριμαίας και αντίθετα με τη βοήθεια που της παρείχε η Ρωσία, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να μην διακόψει οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση κοντά στα ρωσικά σύνορα”, τονίζουν οι Ρώσοι.

"Ενώ η Ρωσία δίνει εντελώς δωρεάν τη βοήθεια της σε Ιταλούς πολίτες που υποφέρουν περισσότερο από όλους από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, η Ιταλία επιδεικνύει τη στρατιωτική της δύναμη στη Ρωσία.

Προφανώς, αυτή η συμπεριφορά της Ιταλίας δεν θα περάσει απαρατήρητη, ειδικά επειδή αντί να στείλει μια Φρεγάτα με πυραύλους στην Κριμαία, η Ρώμη θα μπορούσε να αγοράσει όλο τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό με τα χρήματα που δαπανά, αλλά οι Ιταλοί θεώρησαν καλύτερο να δείξουν στη Ρωσία τη φανταστική τους δύναμη" σημειώνει Ρώσος αμυντικός αναλυτής.

Από την άλλη πλευρά η ιταλική εφημερίδα La Stampa επικαλούμενη μερίδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων της χώρας γράφει ότι το 80% της βοήθειας που έστειλε η Ρωσία αποδείχθηκε "εντελώς άχρηστη", κάτι που σίγουρα προκαλεί απορίες.

Συνεχίζοντας η ίδια τονίζει ότι η βοήθεια αυτή χρησιμοποιείται ως κάλυψη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να επεκτείνει τις δικές του πολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις.

“Από την αρχή, δεν υπήρχε ανθρωπιστικό στοιχείο σε αυτή την αποστολή. Η Μόσχα, όπως θα περίμενε κανείς, το αρνήθηκε, υπογραμμίζοντας την "καλή" φύση των προθέσεων της. Δυστυχώς, αυτά τα συναισθήματα έπεισαν και Ιταλούς πολιτικούς”, τονίζει η η La Stampa η οποία συνεχίζει αναφέροντας ότι “ο Ιταλός πρωθυπουργός συμφώνησε να λάβει βοήθεια από τη Ρωσία για να ευχαριστήσει τη Μόσχα και να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις”.

“Παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν ανήγγειλε την εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, είναι σαφές ότι ο πρωταρχικός στόχος του Κρεμλίνου είναι να εκμεταλλευτεί τη νέα κρίση για να αποκτήσει διπλωματικό πλεονέκτημα στη Δύση”, γράφει Ιταλός αναλυτής.

Αυτό σημαίνει ότι εν καιρώ άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να λάβουν προσφορές "βοήθειας", εκτιμά ο ίδιος.

Σενάριο ρήξης Ρωσίας-ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Μιλάμε για ένα σενάριο που θα προκαλέσει η κρίση από το COVID-19 στην Ευρώπη η οποία εξακολουθεί να επιδεινώνεται.

"Οι  ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι εταίροι είναι πολύ απασχολημένοι με τα εσωτερικά τους προβλήματα και δεν είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν την ανατολική πλευρά της Ευρώπης ενάντια στη Ρωσία.

Οι ικανότητες αντίδρασης του ΝΑΤΟ παραλύονται και η Δύση δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ακόμη και τη διπλωματική υποστήριξη στις χώρες της Βαλτικής.

Η Μόσχα το κατανοεί αυτό και το Κρεμλίνο αποφασίζει να δράσει με κινήσεις «καλής θέλησης» με την αποστολή 10-15 στρατιωτικών αεροσκαφών που περιέχουν «ανθρωπιστική» βοήθεια.

Μόνο που τα αεροσκάφη θα είναι γεμάτα με ανθρωπάκια με “πράσινες στολές” και θα καταλάβουν τη Λετονία και στη συνέχεια τις άλλες χώρες της Βαλτικής”, καταλήγει το σενάριο που απεργάζονται ήδη κάποιοι στο ΝΑΤΟ.

Η αποστολή βοήθειας της Ρωσίας στην Ιταλία προκάλεσε πολλά ερωτήματα στο ίδιο το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αντέδρασε όπως όφειλε ειδικά στην χώρα αυτή.

Η απουσία βοήθειας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ιταλία προκάλεσε δυσμενή σχόλια παντού. Μία χώρα της Ευρώπης δοκιμάζεται σκληρά και απουσιάζουν τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον, ενώ βοηθά η Μόσχα και το Πεκίνο, αυτό είναι η ουσία τίποτε άλλο.

Pentapostagma Enimerosis 31/3/2020

 

 

 

Ρωσία κατά ΗΠΑ:

«Απαντήστε γιατί έχετε δημιουργήσει εργαστήρια βιολογικού πολέμου κοντά στα σύνορά μας»!

Εντονος είναι ο προβληματισμός, η ανησυχία αλλά και σοβαρές οι καταγγελίες της Ρωσίας για τα εργαστήρια βιολογικού πολέμου που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και "βρίσκονται κοντά στα σύνορά της" την ώρα που εκείνη δίνει τη μάχη με τον κορωνοϊό, όπως αναφέρει πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.


Σύμφωνα με την πηγή του ρωσικού υπουργείου, Ρώσος αξιωματούχος αντέδρασε σε δηλώσεις από τις ΗΠΑ μέσω των οποίων κατηγόρησαν την Κίνα για την πανδημία COVID-19 και χειραγώγησαν τα δεδομένα σχετικά με τον ιό.

«Έχουμε ερωτήσεις για τις ΗΠΑ, θα ήταν ωραίο να ακούσουμε την αιτιολόγησή της για την τοποθέτηση τόσων πολλών εργαστηρίων βιολογικού πολέμου κοντά στη Ρωσία και την Κίνα, αντί να παίζουμε προπαγανδιστικά παιχνίδια με τον κορωνοϊό», δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις όσο στην τοποθεσία τους.

Παραδέχτηκε ότι η Ρωσία δεν είχε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ στην εμφάνιση του θανατηφόρου ιού, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά δήλωσε ότι η παγκοσμιοποίηση έκανε τη μετάδοση των ιογενών νόσων "θέμα ωρών".

«Έτσι, ο κατηγορηματικός τόνος των παρατηρήσεων που απευθύνονται στην Κίνα από την Ουάσινγκτον είναι απόλυτα διασκεδαστικός», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η πηγή του ιού δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί.

Η Κίνα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το μήνα, λέγοντας ότι το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ μπορεί να διοχέτευσε τον νέο κορωνοϊό στο Γουχάν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών αγώνων, τον Οκτώβριο του 2019.Sputnik
✔@SputnikIntRussia concerned by proximity of US bioweapon labs amid outbreak

- source https://sptnkne.ws/BRpV


Russia Concerned by Proximity of US Bioweapon Labs Amid Outbreak - Source

MOSCOW (Sputnik) - Russia is concerned by how close Pentagon-funded biological warfare labs are to its borders at the same time as it battles the coronavirus, a Foreign...sputniknews.comInside The US Government's Top-Secret Bioweapons Lab

https://www.youtube.com/watch?v=f1GnYs4LOc0&feature=emb_logo

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 29.3.20 Pronews

 

 

 

''Φωτιά'' & ''ατσάλι'':

Η Ρωσία δοκίμασε κρυφά βλήμα Crasnopol στη Συρία

- Mετέφερε δεκάδες πυροβόλα στο Ιντλίμπ με την απειλή της ισοπέδωσης

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι περιοχές που διεξάγονται κανονικές πολεμικές επιχειρήσεις όπως η Συρία και η Λιβύη, ότι αποτελούν τα καλύτερα “πεδία βολής”των αμυντικών βιομηχανιών χωρών όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Αυτό συνέβη και στην Συρία, όταν κατά την διάρκεια σκληρών μαχών στην συριακή επαρχία Idlib, μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλότουρκων ανταρτών, τα ρωσικά στρατεύματα έκαναν χρήση εξαιρετικά ασυνήθιστων όπλων, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Versia.

Αρχικά, τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι τα παλαιά σοβιετικά συστήματα πυροβολικού D-20 χρησιμοποιήθηκαν κατά των φιλότουρκων τρομοκρατών προκαλώντας πολλά θύματα από ένα νέο βλήμα πυροβολικού.

Ωστόσο, όπως έγινε σαφές αργότερα λόγω των φωτογραφιών που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο, τα παλιά πυροβόλα χρησιμοποιήθηκαν μόνο και μόνο για να εκτρέψουν την προσοχή, διότι από αυτά πυροδοτήθηκαν νέα βλήματα crasnopol με την βοήθεια λέιζερ, τα οποία μπορούσαν ανεξάρτητα να στοχεύουν σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα κατά την πτήση τους προς τον στόχο.

Αυτός ο τύπος βλήματος αναπτύχθηκε αρχικά από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης αλλά λόγω της διάλυσης της το σχέδιο εγκαταλείφθηκε προσωρινά.

Στην συνέχεια το όλο πλάνο αναπτύχθηκε ενεργά από Ρώσους επιστήμονες και είχε το αποτέλεσμα ενός πραγματικά εκπληκτικού βλήματος.

"Μέχρι σήμερα, δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές εχθροπραξίες και ο πόλεμος στη Συρία έγινε μια «πραγματική δοκιμασία μάχης» για το βλήμα αυτό", δηλώνει Ρώσος ειδικός.

Το crasnopol απέκτησε τις ιδιαίτερες ιδιότητές του λόγω ενός συνδυασμού δύο παραγόντων, της παρουσίας αεροδυναμικών στοιχείων στο βλήμα και ενός μικρού κινητήρα.

Αυτά τα δύο μαζί, επιτρέπουν στο βλήμα αυτό να αλλάζει την τροχιά της κίνησης του κατά την διάρκεια της πτήσης του προς τον στόχο, με την βοήθεια του λέιζερ.

"Χάρη σε αυτά επιτυγχάνεται απίστευτη ακρίβεια, χτυπώντας με “χειρουργικό τρόπο” για παράδειγμα, ακόμη μέσα από ένα παράθυρο ενός σπιτιού ή ακόμη ενός συγκεκριμένου αυτοκινήτου", τονίζει Ρώσος ειδικός.

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του Krasnopol είναι η συμβατότητα του τόσο με τα παλαιά συστήματα πυροβολικού (πυροβόλα  D-20) όσο και με τα νεότερα ( Msta-S, Msta-B).

Ταυτόχρονα, η τιμή ενός βλήματος Krasnopol ανέρχεται στα  35.000 δολάρια, η οποία είναι σημαντικά μικρότερη από τα ξένα ανάλογα βλήματα που κοστίζουν περισσότερα από $ 100.000 το ένα.

Την ίδια στιγμή τελεσίγραφο έδωσε η Ρωσία στην Τουρκία και στους φιλότουρκους μαχητές για τον  αυτοκινητόδρομο M-4 (Λατάκεια-Χαλέπι).

Οι Τούρκοι μετά το κάζο και τις απώλειες που έχουν καθημερινά σχεδόν, αποσύρουν τα  βαριά όπλα από την περιοχή της εθνικής οδού, προφανώς συνειδητοποιώντας ότι δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, και ετοιμάζονται για την επίθεση κατά του συριακού στρατού.

Με τη σειρά της, η Ρωσία «δεν μένει καθόλου αδρανής».

Ισχυρά πυροβόλα στάλθηκαν στην πρώτη γραμμή στο Idlib.

Πρόκειται για την μεταφορά  μεγάλου διαμετρήματος πυροβόλων (152-mm  2A65 Msta-B).

Το εύρος καταστροφής αυτών των ρωσικών όπλων φτάνει στα 30 χιλιόμετρα, γεγονός που θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό στην υπεράσπιση των τζιχαντιστών κατά τη διάρκεια των νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η επικράτεια που κατέχουν οι Τζιχαντιστές θα βρεθεί κάτω από τρομερά πυρά.

Η δύναμη του Msta-B είναι τέτοια που το αποτέλεσμα ενός άμεσου κτυπήματος βλήματος 152 mm σε τουρκικό τεθωρακισμένο όχημα Kirpi, ήταν να μείνει μόνο ένα μικρό κομμάτι...ως ενθύμιο.

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό πόσα πυροβόλα έχει μεταφέρει ο ρωσικός στρατός στο Idlib, ωστόσο, πληροφορίες μιλούν για 24, τα οποία θα μειώσουν τη χρήση ρωσικών αεροσκαφών, οι αποστολές των οποίων "κοστίζουν πολλά χρήματα”.

Ωστόσο, Ρώσοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η μεταφορά συστημάτων πυροβολικού στην περιοχή του Idlib να προκλήθηκε από την παρουσία τουρκικών συστημάτων αεράμυνας και ηλεκτρονικών συστημάτων πολέμου.

Έτσι, η Ρωσία θέλει να εξασφαλίσει την αεροπορία της χρησιμοποιώντας ένα φθηνότερο οπλικό σύστημα που είναι  αρκετά αποτελεσματικό, διαλύοντας τα όποια τουρκικά σχέδια κατάρριψης ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.

 

 

 

 

Ρωσία σώζει Ιταλία:

Το 10ο αεροσκάφος της ρωσικής Αεροπορίας με τόνους φαρμάκων, εξοπλισμό και

γιατρούς στο Μιλάνο!

Μήπως κάποιοι θα πρέπει να αρχίσουν να αναθεωρούν τις απόψεις τους για τη Ρωσία;
Juan
Η Ρωσία είναι -μαζί με την Κούβα- οι μόνες χώρες που προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στην Ιταλία (την ώρα που η ΕΕ νήπτει τας χείρας της) εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού, αφού εκτός από ιατρικό υλικό στέλνουν και εξειδικευμένο προσωπικό για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια.
Η συμβολή τους είναι τόσο σημαντική, που ήδη έχουν αρχίσει και φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα, με την εξάπλωση του ιού να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης.
Το δέκατο στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου IL-76 αναχώρησε σήμερα από το αεροδρόμιο Τσκαλόφσκι της Μόσχας με προορισμό την Ιταλία μεταφέροντας στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό στο πλαίσιο της βοήθειας που παρέχει η Ρωσία προς την Ιταλία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Μάλιστα αυτό είναι το 10ο αεροσκάφος με βοήθεια από τη Ρωσία, σε μόλις 2 μέρες καθώς η αποστολή βοήθειας ξεκίνησε μόλις χθες!
Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι για τη μεταφορά στρατιωτικού ιατρικού προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού στο αεροδρόμιο Τσκαλόφσκι χρησιμοποιήθηκαν εννέα αεροπλάνα IL-76, τα οποία έφθασαν στην Ιταλία σήμερα το πρωί και προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Πράτικα ντι Μάρε.
Τα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη μετέφεραν περίπου 100 στρατιωτικούς γιατρούς, ιολόγους και επιδημιολόγους, καθώς και δέκα διμοιρίες με νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικό ιατρικό εξοπλισμό.
Οι Ρώσοι γιατροί είναι από τους κορυφαίους στον κόσμο αφού κουβαλούν μεγάλη «κληρονομιά» και εμπειρία λόγω Σοβιετικής Ένωσης.
pronews Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 23.3.20

 

 

 

 

Ρωσικά ΜΜΕ:

''Η Ελλάδα μπλόκαρε απόφαση του ΝΑΤΟ & στηρίζει Μόσχα''

Πάρα πολύ θετικά εκλήφθηκε από το σύνολο του ρωσικού τύπου και πιθανότατα και του Κρεμλίνου, το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ.

Ως μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η Ελλάδα αντιτάχθηκε σθεναρά στην παύση των ρωσικών επιθέσεων εναντίον των ισλαμιστών τρομοκρατών στο Ιντλίμπ.

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Η  θέση της Ελλάδας βασίζεται στο γεγονός, ότι λόγω των ενεργειών της Άγκυρας, χιλιάδες μετανάστες μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της Τουρκίας, γεγονός που δημιούργησε πολύ σοβαρή ένταση και απειλή για την ασφάλεια και των ελληνικών συνόρων στην συνέχεια.

"Η Ελλάδα αποφάσισε να εμποδίσει τη δήλωση του ΝΑΤΟ σχετικά με την κατάσταση στο Ιντλίμπ, όπου η Βορειοατλαντική Συμμαχία αποφάσισε να στηρίξει την Τουρκία, μετά το θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών, ως αποτέλεσμα εναέριας επίθεσης της συριακής κυβέρνησης".

Πολλές χώρες της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, δεν συμφώνησαν άμεσα με τις απαιτήσεις της Ελλάδας.

Από αυτή την άποψη, η κυβέρνηση της Ελλάδος αποφάσισε να ενισχύσει την θέση της και την στάση της.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από τη λήψη απόφασης από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για τη Συρία, η Ρωσία θα συνεχίσει να τηρεί τη δική της πολιτική, παρέχοντας την Δαμασκό όλη την απαραίτητη βοήθεια, και εάν το ΝΑΤΟ επιχειρήσει να παρέμβει στην κατάσταση, τότε η όλη κατάσταση θα οδηγηθεί προφανώς σε ένα πολύ χειρότερο επίπεδο για το ΝΑΤΟ”, καταλήγει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως αποκάλυψε χθες πρώτο το Πενταπόσταγμα, μέσα σε λίγες μέρες, η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής έχει ανατραπεί πλήρως, ενώ πλέον τα ελληνικά συμφέροντα είναι ξεκάθαρο πως δεν συμπίπτουν με αυτά των δυτικών δυνάμεων, που τόσο σθεναρά υποστηρίζουν την Τουρκία.

Η Ελλάδα άσκησε βέτο στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο ΝΑΤΟ όπως αποφασίστηκε πριν λίγη ώρα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο αναπληρωτών Μόνιμων Αντιπροσώπων.

Η Ελλάδα προχώρησε σε αυτή την απόφαση καθώς ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία διαφωνούσαν στο να περιληφθεί αναφορά στο προσφυγικό.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες ώρες διαβουλεύσεων ανάμεσα στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των κρατών-μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σχετικά με την επίκληση του άρθρου 4 από την Άγκυρα, για διαβουλεύσεις, κύλησαν σε κλίμα απόλυτης κατανόησης, τουλάχιστον από τις Μεγάλες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Άγκυρα προσήλθε στη συζήτηση καταθέτοντας ένα ευρύ πακέτο αιτημάτων, επικεντρωμένο κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της αεράμυνας της, αλλά και, μεταξύ άλλων, της επιτήρησης του εναερίου χώρου της από τις αεροπορίες συμμαχικών χωρών.

Αποτελεί εντυπωσιακό στοιχείο το γεγονός ότι πλην των αντιπροσώπων της Ελλάδας, ουδείς από τους υπολοίπους έθεσε το θέμα της επί της αρχής παρουσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια επιχείρηση εκτός των συνόρων.

Η Τουρκία θα πληρώσει σύντομα τα έργα και τις ημέρες του Ερντογάν παντού και τότε ο “λογαριασμός” θα είναι πολύ βαρύς και μεγάλος για τον τουρκικό λαό.

Pentapostagma 29/2/2020

 

 

 

 

Προειδοποίηση

-σοκ από τον Ρώσο πρεσβευτή στην ΕΕ:

«Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα όπως έκαναν και με τους Κούρδους»

Προειδοποίηση-σοκ από τον Ρώσο πρεσβευτή στην ΕΕ: «Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα όπως έκαναν και με τους Κούρδους»
Σε μια προειδοποίηση κατά της... Ελλάδας ότι οι ΗΠΑ θα την εγκαταλείψουν όπως έκαναν και με τους Κούρδους , προχώρησε ο Ρώσος πρεσβευτής στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε στη δημοσιότητα το TASS.
«Προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικανοί θα τους εγκαταλείψουν» δήλωσε και μετά έριξε την "βόμβα".
«Μπορώ να προειδοποιήσω προσωπικά και τους Έλληνες γι αυτό, να σκεφτούν δηλαδή σοβαρά αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα», είπε ο Vladimir Chizhov, πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ.
Ο Ρώσος πρεσβευτής απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα των Κούρδων  «κτύπησε» το καμπανάκι, για την … Ελλάδα, λέγοντας πως οι Αμερικανοί μπορεί να μας εγκαταλείψουν όπως έκαναν και με τους Κούρδους.
Το  απόσπασμα της συνέντευξης κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος Πολιτισμών», όπου και έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Xαρακτηριστικά το ίδιο είχε επισημάνει και ο διευθυντής του pronews.gr Tάσος Γκουριώτης με σχετικό tweet
Οι δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή
Ερ. Η θέση της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη βορειοανατολική Συρία προφανώς συμπίπτει. Και οι δύο πλευρές ευνοούν την επίλυσή του μέσω διαλόγου. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με την ΕΕ για το θέμα αυτό;
V.Chizhov: «Αυτό είναι σωστό, πρέπει να λύσετε το πρόβλημα μέσω του διαλόγου. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση στη Δαμασκό ως εταίρους στις διαπραγματεύσεις αυτές και φυσικά την συμπεριλαμβάνουμε. Είμαστε έτοιμοι να μεσολαβήσουμε μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων και μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού.
Εν τω μεταξύ, εμείς προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικανοί τους θα εγκαταλείψουν. Και εδώ, στη Ρόδο, μπορώ να προειδοποιήσω προσωπικά τους Έλληνες γι ‘αυτό, να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα».
Ερ. Αφού μιλήσατε για τους Έλληνες. Στις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ.Πομπέο στην Αθήνα, τα δυο μέρη υπέγραψαν τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Πώς η Ελλάδα, ο παραδοσιακός εταίρος της Ρωσίας, εξηγεί μια τέτοια κίνηση;
V.Chizhov: «Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος, αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Φυσικά, θα πρέπει να ρωτήσετε την ελληνική πλευρά για τους λόγους για τους οποίους ελήφθη μια τέτοια απόφαση. Αλλά δεν αποκλείω ότι το έκαναν εν μέσω εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η απόφαση είναι καλά ζυγισμένη από την άποψη προοπτικής«.
https://www.pronews.gr  Αναρτήθηκε από EFENPRESS

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided