Τρίτη, Ιούνιος 02, 2020

Υπουργείο Παιδείας

 

 

 

 

 

 

 

ΔΑΚΕ κατά Κεραμέως: Κατώτερη των περιστάσεων

ΔΑΚΕ κατά Κεραμέως:

Κατώτερη των περιστάσεων

ΔΑΚΕ κατά Κεραμέως: Κατώτερη των περιστάσεων

Σκληρή κριτική για το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία ασκεί στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η προσκείμενη στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας παράταξη των εκπαιδευτικών, χαρακτηρίζοντας την πολιτική ηγεσία «κατώτερη των περιστάσεων».

Η ΔΑΚΕ καταγγέλλει ως «ανακόλουθη» τη συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που «από τη μία αναγνωρίζει τη συμβολή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην διατήρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας κάτω από τις ομολογουμένως πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε και από την άλλη την απαξιώνει με την παντελή απουσία διαλόγου».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, «οι αντιφατικές αυτές συμπεριφορές που έχουν βαθύτατα αντιδημοκρατικό πρόσημο θα έχουν την απάντηση που τους αρμόζει από όλους  τους εκπαιδευτικούς» και απαιτεί «την άμεση απόσυρση του εν λόγω σχεδίου νόμου και την έναρξη ενός θεσμικού, σοβαρού και ουσιαστικού διαλόγου για όλα τα θέματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

«Ως εκπαιδευτικοί με ιδιαίτερη ανησυχία για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση πληροφορηθήκαμε κατόπιν εορτής το περιεχόμενο του νέου, μεγαλόπνοου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 22/04/2020 και στοχεύει, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου στην αναβάθμιση του σχολείου.

Αποτέλεσε επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας το «στήσιμο» μίας επικοινωνιακής, διαδικτυακής (που είναι και πολύ της μόδας!) τηλεδιάσκεψης με τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ στην οποία με μια 30 σελίδων παρουσίαση η Υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως και οι Υφυπουργοί κ.κ. Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλης Διγαλάκης, ανέλυσαν τα βασικά σημεία του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο ανέβηκε, αργότερα, για δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Τετάρτη 06/05/2020 στις 08:00.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έδειξε, για μια ακόμη φορά, το πώς αντιλαμβάνεται την άσκηση της πολιτικής, τόσο σε επίπεδο αρχών, προθέσεων όσο και συμπεριφοράς προς την εκπαιδευτική κοινότητα. Καταπατά κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου που αποτελεί θεμελιώδη λειτουργία μιας δημοκρατικής πολιτείας και με τα σχολεία κλειστά, εν μέσω πανδημίας, χωρίς κανέναν διάλογο με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, επιλέγει να αποκαλύψει τα σχέδιά της για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με μια συνέντευξη τύπου! Οποία ευαισθησία!

Ως Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταγγέλλουμε ως ανακόλουθη τη συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που από τη μία «αναγνωρίζει» τη συμβολή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην διατήρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας κάτω από τις ομολογουμένως πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε και από την άλλη την απαξιώνει με την παντελή απουσία διαλόγου. Οι αντιφατικές αυτές συμπεριφορές που έχουν βαθύτατα αντιδημοκρατικό πρόσημο θα έχουν την απάντηση που τους αρμόζει από όλους  τους εκπαιδευτικούς!

Απαιτούμε  την άμεση απόσυρση

του εν λόγω σχεδίου νόμου και την έναρξη ενός θεσμικού,

σοβαρού και ουσιαστικού διαλόγου για όλα τα θέματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Kontranews  25/4/2020

 

Ιστορική γκάφα της Κεραμέως :

Εδωσε άδεια για 3 τζαμιά σε Κω και Ρόδο

– Αλωνίζει η Τουρκία !

Αδεια λειτουργίας σε 3  στην Κω και στη Ρόδο έδωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση της αρμόδιας υπουργού  διαπιστώθηκε η.... νόμιμη λειτουργία των μουσουλμανικών χώρων λατρείας, «Ντεφτεντάρ Τζαμί» και «Χασάν Πασά Τζαμί» στην Κω καθώς και του «Τεμένους Ιμπραήμ Πασά» στη Ρόδο «διότι σύμφωνα με τα κατατεθειμένα έγγραφα και δικαιολογητικά τεκμαίρεται η ύπαρξη και η χρήση του ως χώρου λατρείας ήδη προ του 1955 μέχρι και σήμερα».
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον «Οργανισμό Διαχειρίσεως Κτημάτων Βακούφ Κω», ιδιοκτήτη όλων των μουσουλμανικών τεμενών και νεκροταφείων στη νήσο Κω, να εκφράσει δημοσίως τις ευχαριστίες του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την ικανοποίηση του αιτήματος του: «Με την διαπιστωτική πράξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που αποδεικνύει έμπρακτα και στηρίζει το Ισλάμ με την νομοθεσία που έχει εφαρμόσει, λάβαμε σήμερα την νόμιμη άδεια λειτουργίας των μουσουλμανικών χώρων λατρείας τόσο για το Τέμενος στο Πλατάνι όσο και για το Τέμενος Ντεφτερντάρ στην Πλατεία Ελευθερίας. Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δείχνει πόσο στηρίζει και είναι κοντά στην Μουσουλμανική κοινότητα του νησιού. Μετά και την αποκατάσταση των Τεμενών, θα τεθούν σε λειτουργία και τα δύο νόμιμα. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον Γ.Γραμματέα Θρησκευμάτων κ Καλαντζή Γιώργο και ιδιαίτερα την Υπουργό κα Νίκη Κεραμέως για την άμεση υλοποίηση και ολοκλήρωση των αδειών λειτουργίας για τα δύο Τεμένη».
Η σύσταση του «Οργανισμού Διαχειρίσεως Κτημάτων Βακούφ Κω» όπως και του «Οργανισμού Διαχειρίσεως Κτημάτων Βακούφ Ρόδου», ιδιοκτήτη όλων των μουσουλμανικών Τεμενών και Νεκροταφείων στη νήσο Ρόδου, έγινε με κυβερνητικό διάταγμα του Ιταλού κυβερνήτη των νήσων του Αιγαίου το 1929. Οι οργανισμοί αυτοί υφίστανται και μετά την προσάρτηση της Δωδεκανήσου στο Ελληνικό Κράτος τον Απρίλιο του 1947 και διοικούνται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο, που αποτελείται από μουσουλμάνους Ελληνες υπηκόους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παραθέτουν οι παραπάνω οργανισμοί, η οικοδόμηση και η ονομασία του μνημείου «Ντεφτεντάρ Τζαμί» αποδίδεται στην υπουργό Οικονομικών του σουλτάνου Ιμπραήμ Εφέντη, καθώς τον τίτλο του δεφτερδάρη (defterdar) κατείχαν ανώτατοι οικονομικοί αξιωματούχοι της οθωμανικής διοίκησης. Χρονολογικά, πιθανότατα, εντάσσεται στην ίδια εποχή με το τέμενος του Γαζή Χασάν Πασά. Κατ’ άλλη μαρτυρία, υπήρχε παράδοση ότι το τέμενος ήταν παλαιός χριστιανικός ναός που ετιμάτο στο όνομα της Αγίας Παρασκευής.
Το μνημείο «Χασάν Πασά Τζαμί» χτίστηκε το 1778, από τον Αλγερινό Γαζή Χασάν Πασά. Πρόκειται για ένα κτίριο με όμορφη και πεντακάθαρη αυλή στην οποία δεσπόζει μια αρχαία μαρμάρινη γούρνα την οποία χρησιμοποιούσαν για να αλέθουν σιτάρι. Στο σεισμό του 1933, ο Μιναρές υπέστη σοβαρές ζημιές που όμως οι Ιταλοί φρόντισαν ν’ αποκαταστήσουν. Οσο για το «Τζαμί Ιμπραήμ Πασά», το παλαιότερο τέμενος της Ρόδου, βρίσκεται στην πλατεία Πλάτωνος με τη μαρμάρινη επιγραφή στο τύμπανο της κεντρικής εισόδου του, να μας πληροφορεί ότι το έχτισε ο σουλτάνος Σουλεϊμάν το 1540 – 1541 μ.Χ.
Στο μεταξύ, η Κως και η Ρόδος έχουν μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας με την Αγκυρα να έχει ξεκινήσει, εκτός των άλλων προκλήσεων της, και προπαγάνδα περί δήθεν ύπαρξης «τουρκικής μειονότητας» στα νησιά αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη το διήμερο 10-11 Οκτωβρίου 2019 Διεθνές Συμπόσιο για τους «Τούρκους» σε Ρόδο και Κω από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των μουσουλμάνων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσου (ROISDER) με την υποστήριξη του πανεπιστημίου Yaşar.
Κύριος ομιλητής ήταν ο Δρ Mustafa Kaymakçı, πρόεδρος της ROİSDER, ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης FUEN Gösta Toft, ο δήμαρχος της Karşıyaka Cemil Tuğay Karşıyaka, ο καθηγητής Δρ. Mustafa İduğ (δήμαρχος στο Μπουρνόβα και ο Δρ. M. Cemali του Πανεπιστημίου της Σμύρνης αλλά και εκπρόσωποι από τις κοινότητες των μουσουλμάνων σε Ρόδο και Κω από την Ελλάδα. Ανάμεσα στα θέματα, που συζητήθηκαν ήταν η εκπαίδευση στην τουρκική γλώσσα, το πρόβλημα της θρησκείας και της λατρείας και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Οθωμανών Τούρκων, «το πρόβλημα του μίσους και της… καταπίεσης του ελληνικού κράτους» και τα ζητήματα των «τουρκο-μουσουλμανικών» ιδρυμάτων και των Βακουφίων.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu αναπαρήγαγε την τουρκική προπαγάνδα μέσω του άρθρου με τον τίτλο, «Η μουσουλμανική ιδιοκτησία των Τούρκων των Δωδεκανήσων εξαφανίζεται», στο οποίο αναπτυσσόταν ο ισχυρισμός ότι στη Δωδεκάνησο φιλοξενείται μία «τουρκική-μουσουλμανική» μειονότητα 6.000 ατόμων. Μιλώντας στο συμπόσιο, ο Mustafa Kaymakçı, σημείωσε ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε η αντίληψη ότι η περιοχή της Δυτικής Θράκης ήταν η μόνη περιοχή της χώρας όπου ζουν «Τούρκοι» ενώ στα ελληνικά νησιά της Ρόδου και της Κω, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αναγνωρίζονται ως «Τούρκοι» και μουσουλμάνοι. «Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές δεν αναγνωρίζουν την πολιτιστική ταυτότητα των Τούρκων που ζουν στα νησιά των Δωδεκανήσων, καθώς τα νησιά βρίσκονταν υπό ιταλική κατοχή όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923».

Από: protothema.gr πηγή πηγή στις Απριλίου 23, 2020

Άσε μας, να χαρείς, κα. Κεραμέως…

-ΚΑΜΙΑ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ!

Του Θανάση Κ.

Επειδή λέγονται διάφορες ανοησίες

– και περνάνε αδιαμαρτύρητα, και αναπάντητες

– επιτρέψτε μου κάποιες διευκρινίσεις για θέματα της επικαιρότητας…

* Πρώτον, οι λεγόμενες «ανεξάρτητες αρχές» ΔΕΝ είναι πάνω από το νόμο, τη Βουλή και το Σύνταγμα!
Είναι «ανεξάρτητες» με την έννοια του «αυτόβουλου» – ότι δηλαδή δεν είναι υποχρεωμένες να παίρνουν γραμμή ή να ταυτίζονται με καμία κρατική αρχή. ΌΧΙ με την έννοια ότι τα όργανα του κράτους οφείλουν να «πειθαρχούν» στις εκάστοτε αποφάσεις τους.
Είναι «ανεξάρτητες» να γνωμοδοτούν.

Όχι να νομοθετούν και να επιβάλουν τις θέσεις τους…
Δεν είναι καν Δικαστήρια, τις αποφάσεις των οποίων οφείλει να σέβεται η κρατική εξουσία.
Είναι «ανεξάρτητα γνωμοδοτικά όργανα»! Μέχρις εκεί. Τίποτε παραπάνω…
* Δεύτερον, οι αποφάσεις τους δεν είναι «πηγή δικαίου». Δεν είναι «θέσφατα» που οφείλουμε όλοι να αποδεχόμαστε αναντίρρητα. Εξ άλλου ακόμα και οι αποφάσεις των Δικαστηρίων μπορούν να αμφισβητηθούν με έφεση, με προσφυγή στον Άρειο Πάγο, ακόμα και με μελλοντική αναψηλάφηση της δίκης…
Δεν μπορεί οι αποφάσεις μιας Ανεξάρτητης αρχής που ΔΕΝ έχει επίσημο ρόλο στο Πολίτευμα, δεν ελέγχεται ούτε ελέγχει τις υπόλοιπες «εξουσίες» απλώς «γνωμοδοτεί», να έχουν τάχα μεγαλύτερο κύρος απ’ ότι οι αποφάσεις των Δικαστηρίων ή της Βουλής!
Αλλιώτικα είναι σαν να πιστεύουμε ότι οι Ανεξάρτητες αρχές ήλθαν να αντικαταστήσουν τη Δημοκρατία μας. Δηλαδή να την καταργήσουν!
Οπότε σημασία δεν θα είχε πια τι λένε οι πολίτες, τι ψηφίζει η Βουλή και τη κρίνουν τα δικαστήρια. Σημασία θα είχε πια τι λέει μια Ανεξάρτητη αρχή, που δεν λογοδοτεί σε κανένα…
Αυτό θα ισοδυναμούσε με άμεση και πλήρη κατάργηση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει (ευτυχώς!)
* Τρίτον, το τι λέει η «» είναι ενδιαφέρον μεν, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά σωστό. Ούτε υποχρεωτικά εφαρμόσιμο.
Στις δημοκρατίες αυτά τα αποφασίζει η Βουλή (Νομοθετική εξουσία) και τα Δικαστήρια (Δικαστική Εξουσία) – όχι οι ανεύθυνες «αρχές»…
Γι’ αυτό και από δημοκρατική χώρα σε δημοκρατική χώρα, υπάρχουν διαφορές στο πως καταλαβαίνουν την προστασία των «προσωπικών δεδομένων».
Για παράδειγμα, σε διάφορες χώρες οι τοπικές αρχές για την «προστασία προσωπικών δεδομένων» είχαν πάρει πριν δύο δεκαετίες διαφορετικές θέσεις για τη χρήση καμερών αστυνόμευσης σε δημόσιους χώρους. Αλλού την απέρριπταν, αλλού την ενέκριναν, θέτοντας κάποιες δικλείδες ασφαλείας – κι αυτές διαφορετικές από χώρα σε χώρα…
Τελικά οι κάμερες χρησιμοποιούνται πια παντού! Όχι γιατί συμφώνησαν οι «αρχές», αλλά γιατί κατάλαβαν τη χρησιμότητά τους οι πραγματικά αρμόδιοι. Τα νομοθετικά σώματα, δηλαδή οι Βουλές, των δημοκρατικών χωρών.
(Ας μη θυμηθούμε, τι βλακείες έλεγαν σχετικώς, οι αρμόδιες αρχές εδώ, πριν μερικά χρόνια ακόμα…)
* Τέταρτον, μετά την τελευταία απόφαση της εδώ Αρχής για τα «προσωπικά δεδομένα» βλέπουμε και το κατάντημα στο οποίο έχουμε περιέλθει.
Από τη μία πλευρά απαγορεύουμε να γράφεται το θρήσκευμα και η ιθαγένεια των μαθητών στο απολυτήριό τους, και από την άλλη επιτρέπουμε στα 15χρονά να δηλώνουν διαφορετικό… φύλλο από αυτό με το οποίο τα προίκισε η φύση – ή και να το αλλάζουν αργότερα κατά το δοκούν!
Δηλαδή απαγορεύουμε να γράφονται τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους και επιτρέπουμε να γράφονται ψεύτικα στοιχεία.
Τότε γιατί δεν καταργούμε γενικότερα τα στοιχεία ταυτότητας;
Δεν υπάρχει τίποτε το «προσωπικό» σε όλα αυτά:
Απαγορεύεται να αναγράφεται το  ακόμα κι όταν το θέλει ο ενδιαφερόμενος!
Απαγορεύεται να αναγράφεται η «ιθαγένεια-εθνότητα» ακόμα κι όταν το ζητάει ο ίδιος. Εδώ παραβιάζεται η προσωπική του θέληση.
Θα μπορούσαν όσοι δεν ήθελαν να αναγράφεται το θρήσκευμα ή η ιθαγένειά τους, να μη το γράφουν. Αλλά εδώ υποχρεώνονται και όσοι το θέλουν – δηλαδή η πλειονότητα – επίσης να μην το γράφουν!
Κι αυτό δεν είναι «διαφύλαξη» της ελευθερίας των προσωπικών δεδομένων.
Είναι καταπίεση της ελεύθερης έκφρασης των προσωπικών δεδομένων – και δη της πλειοψηφίας…
Δεν έχει καμία σχέση με την αποθάρρυνση των διακρίσεων.
Τι κολοσσιαία ανοησία είναι αυτή;
Όταν μια κοπέλα πάει στο σχολείο με μαντήλα ή με νικάμπ όλοι ξέρουν ότι είναι μουσουλμάνα. Εκείνη μόνη της το δηλώνει…
Όταν ένα αγόρι φοράει κίπα στο κεφάλι, όλοι γνωρίζουν ότι είναι Εβραίος.
Όταν ένα άλλο αγόρι το λένε Χασάν ή Αμπτουλαχ, όλοι γνωρίζουν ότι είναι μουσουλμάνος.
Όταν έναν αγόρι ή ένα κορίτσι φοράει σταυρό στο στήθος του όλοι ξέρουν πως είναι χριστιανός.
Το θρήσκευμα για όσους θέλουν να το δηλώσουν ΔΕΝ κρύβεται στο δημόσιο χώρο!
Ούτε πρέπει να κρύβεται!
Για όνομά του Θεού. Θα μας γυρίσουν στις…κατακόμβες!
Ρόλος του κράτους είναι να καλλιεργεί την ανοχή με επίγνωση της διαφορετικότητας. Όχι με απόκρυψη!
«Ανεκτικότητα» δεν είναι να ανέχεσαι τη διαφορετικότητα που… αγνοείς! Αλλά να αποδέχεσαι την διαφορετικότητα που γνωρίζεις…
Εδώ τι κάνουμε; Αποσιωπούμε τη διαφορετικότητα, για να καλλιεργήσουμε την… «ανοχή» προς τη διαφορετικότητα – που αγνοούμε;
Κάτι δεν πάει καλά, έτσι;
* Πέμπτον, ακούω διαφόρους άσχετους να αναρωτιούνται: Και τι χρησιμεύει τάχα το να δηλώνουν ταυτότητα-ιθαγένεια;
Να σας πω παλληκάρια, τι χρησιμεύει, γιατί μάλλον το αγνοείτε: Τα παιδιά των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης έχουν από χρόνια το προνόμιο να μπαίνουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια (της αρεσκείας τους) χωρίς εξετάσεις (ή με υποτυπώδεις εξετάσεις).
Το προνόμιο αυτό δεν έχει δοθεί σε Έλληνες μη μουσουλμάνους.
Δεν έχει δοθεί ούτε και σε μουσουλμάνους που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια.
Είναι μόνο για τα παιδιά της Ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης (για να μην πηγαίνουν κατευθείαν στην Τουρκία)…
Δεν το ξέρατε, έτσι; Το φαντάστηκα…
Αλλά για να ασκήσουν αυτό το προνόμιο, πρέπει κάπου να πιστοποιείται υπεύθυνα ότι είναι Έλληνες μουσουλμάνοι. Κι αυτό αναγραφόταν στα απολυτήριά τους (αφού είχε καταργηθεί η αναγραφή του θρησκεύματος στην ταυτότητά τους).
Τώρα αυτό δεν θα αναγράφεται πουθενά! Άρα τους καταργείτε το προνόμιο, έτσι; Το σκέφτηκε αυτό κανείς;
Το γνώριζε η πολυπράγμων αρχή «Προσωπικών δεδομένων», ότι αντί να προστατέψει τα «δικαιώματα κάθε μειονότητας», στην πραγματικότητα κατάργησε το προνόμιο μιας συγκεκριμένης μειονότητας;
Η υπουργός μας (για την οποία είπα και καλά λόγια προχθές) πήρε χαμπάρι τι έκανε;
* Έκτον, το παραπάνω ερώτημα αντιστρέφεται:
–Τι σας νοιάζει εσάς, αν ένα παιδί θέλει να αναγράφεται το πραγματικό του θρήσκευμα και η πραγματική του εθνότητα ως στοιχείο της ταυτότητάς του στο απολυτήριό του;
Εδώ αναγνωρίζετε το δικαίωμα στο 15χρονο να δηλώνει άλλο φύλλο από το πραγματικό – γιατί «έτσι θέλει»;
Όπως έχει δικαίωμα – υποτίθεται – ο 15χρονος να δηλώνει «κορίτσι» ενώ είναι αγόρι «γιατί έτσι θέλει», κατά μείζονα λόγο έχει δικαίωμα και ο νεαρός Χριστιανός ή Μουσουλμάνος ή Εβραίος να δηλώνει το πραγματικό θρήσκευμά του χωρίς, να σας δίνει λογαριασμό!
* Έβδομο: έχετε καταλάβει ότι εδώ και 18 χρόνια (από την ώρα που ήλθε το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες) δημιουργήθηκε – στην Ελλάδα μόνο – ένα πρόβλημα που δεν υπήρξε ποτέ πριν και που δεν υπάρχει πουθενά αλλού, δηλαδή ένα τεχνητό ΜΗ πρόβλημα;
Ειπώθηκε τότε – πέρασε μάλιστα και με ισχνή πλειοψηφία στον Άρειο Πάγο – ότι «δεν είναι συνταγματικό να αναγράφεται το θρήσκευμα, έστω και εθελοντικά – στα δημόσια έγγραφα! Γιατί «παραβιάζει», λέει, «τα προσωπικά δεδομένα» (αυτό το είχε αποφανθεί τότε, ο Άρειος Πάγος – όχι η «αρχή»).
Όμως, αν είναι έτσι, γιατί δεν το είχαν πάρει χαμπάρι ως τότε οι ανώτατοι δικαστές; (Αυτό τους ρώτησε – και απάντησε δεν πήρε – εκπρόσωπος της ομάδας που μειοψήφησε τότε στο Ανώτατο Δικαστήριο).
Επί δεκαετίες, όλοι οι αρεοπαγίτες είχαν στην τσέπη του ταυτότητα όπου αναγραφόταν το θρήσκευμά τους. Ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκαν; Ποτέ δεν το έθεσαν. Ξαφνικά το «ανακάλυψαν»! Κάτι δεν πάει καλά…
Και γιατί στις άλλες δημοκρατικές χώρες το θρήσκευμα αναγράφεται σε δημόσια έγγραφα, όπως στις φορολογικές δηλώσεις για παράδειγμα ή στις αιτήσεις για πρόσληψη στο στρατό, στην αστυνομία στο δημόσιο – ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα. Κανείς δεν έθεσε ποτέ πρόβλημα εκεί!
Τι καινούργιες…πατέντες «προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανακαλύπτουμε μόνον εδώ;
(Παρεμπιπτόντως το θρήσκευμα αναγράφεται σε δημόσια έγγραφα στο εξωτερικό, για να προστατεύσουν τα δικαιώματα μειονοτήτων. Ας πούμε, για να σέβονται τις θρησκευτικές τους εορτές, ή όταν θέλουν να προσλάβουν «ποσοστώσεις» από κάθε θρησκευτική ομάδα…)
* Όγδοον. Είμαστε χώρα, στην οποία κατά το Προοίμιο του Συντάγματός της «κυριαρχούσα θρησκεία» είναι ο Ορθοδοξία!
Αλλά οι κάτοικοί της… απαγορεύεται να το δηλώνουν!
Τρελό; Και λίγα λέτε…
Ή μήπως, αν πάψουν υποχρεωτικά να το δηλώνουν, τότε σε λίγο δεν θα μπορεί να αποδειχθεί ότι η Ορθοδοξία είναι «κυριαρχούσα» θρησκεία;
Οπότε θα θέσουν ζήτημα απάλειψης αυτούς του θεμελιακού-ιδρυτικού άρθρου από το Σύνταγμά μας;
Ερώτηση «ρητορική», έτσι…
* Ένατον, Πώς γίνεται η Αρχή Προσωπικών δεδομένων να προστατεύει αυτά που κανείς δεν της ζήτησε να προστατεύσει, ενώ αυτά που πρέπει να προστατεύει – τα πραγματικά προσωπικά μας δεδομένα – έχουν γίνει φέϊγ βολάν;
Τα έχουν οι τράπεζες, τα έχουν οι διαφημιστικές, τα έχει όποιος θέλει να προωθήσει ο,τιδήποτε, μόνο η… αρχή προσωπικών δεδομένων, δεν έχει πάρει χαμπάρι.
Η σε μια εν εξελίξει δικογραφία, όπου τα στοιχεία των εμπλεκομένων – μαρτύρων, κατηγορουμένων, εναγόντων και εναγομένων – πρέπει να είναι αυστηρώς απόρρητα. Όπως και οι καταθέσεις τους. Γιατί αφορούν σε πολύ λεπτής φύσεως προσωπικά δεδομένα. Κι όμως «κυκλοφορούν» παντού, στα μανταλάκια, στα ραδιόφωννα στο διαδίκτυο…
Η αρμόδια «Αρχή» ούτε έχει πάρει χαμπάρι, ούτε έχει κάνει το παραμικρό! Και βρήκε να ασχοληθεί με το… θρήσκευμα στα απολυτήρια Λυκείου!
Χωρίς να της το ζητήσει κανείς…
* Δέκατο, και την κα. Ύπουργό, τι την έπιασε ξαφνικά και είπε το φοβερό:
–Εγώ κατάργησα ό,τι δεν τόλμησε να καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Και τι θες τώρα; Να σου πούμε και μπράβο;
Για καλό μας το λες;
–Της περνάει από το μυαλό ότι δεν εκλέχθηκε για να κάνει… κόντρες «προοδευτικότητας» με το ΣΥΡΙΖΑ;
–Ότι αυτές είναι οι ανοησίες ΔΕΝ έχουν τίποτε το «προοδευτικό»;
–Ότι η κοινωνία δεν τα εκτιμάει όλα αυτά;
–Ότι όσοι την ψήφισαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα σιχαίνονται όλα αυτά;
Αλήθεια τι γίνεται; Κάποιοι προωθούν ζητήματα που δεν τα θέλει η κοινωνία, που δεν τα ζήτησε κανείς, που δεν εκφράζουν κανένα και που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα…
Και επιμένουν κι όλα!
Κάτι δεν πάει καθόλου καλά…
ΥΓ Δεν είναι που όλες οι αυτές οι «πολιτικώς ορθές προοδευτικάτζες» δεν λύνουν κανέναν πρόβλημα.
Είναι ότι η συστηματική και σταδιακή «άνωθεν επιβολή τους» δημιουργεί αληθινό πρόβλημα!
Για την ακρίβεια δημιουργεί πραγματικό κίνδυνο άλωσης και της Δημοκρατίας και της ταυτότητας του λαού.
Κάθε λαού.
Ιδιαίτερα, όμως, όσων δεν αντιστέκονται…

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 19/9/2019

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019

Παρεμβάσεις της νέας Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για

τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά

Η νέα Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είναι δικηγόρος στο επάγγελμα. Για το λόγο αυτό, πέραν της σημερινής ανάληψης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η γνώμη της για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά και συγκεκριμένα για τα νέα Προγράμματα Σπουδών, έχει βαρύνουσα σημασία.

Τον περασμένο Οκτώβριο του 2018 η Νίκη Κεραμέως παραχώρησεσυνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής με την ιδιότητα της Τομέαρχου Παιδείας της Ν.Δ. Ερωτηθείσα για την «κόντρα» που είχε τότε ξεσπάσει μεταξύ Γαβρόγλου και της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) απάντησε:
Όσο και αν προσπαθεί ο Υπουργός να παρουσιάσει την επικράτηση μιας διευρυμένης συναίνεσης επί των προτεινόμενων αλλαγών της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας, μετά λύπης διαπιστώνουμε διαρκείς συγκρούσεις και όξυνση των αντιπαραθέσεων. Η ύλη και η φιλοσοφία του Νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου έχουν κριθεί ως αντίθετα προς το Σύνταγμα και τους νόμους, με τις αποφάσεις 660/2018 και 926/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γονείς και εκπαιδευτικοί επιθυμούν τη συμμόρφωση του υπουργείου με τις δικαστικές αποφάσεις, κάτι που δε φαίνεται να πραγματοποιείται προς το παρόν. Θεωρώ ότι η πολύπαθη εκπαιδευτική πολιτική της χώρας μόνο ζημιωμένη βγαίνει από απειλές και αυταρχικές συμπεριφορές εκ μέρους των κυβερνώντων.

Αλλά και νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2018 όταν εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε τα «νέα Θρησκευτικά» Φίλη ως επικεφαλής του Τομέα Παιδείας η Νίκη Κεραμέως εξέδωσε Κοινή δήλωση τονίζοντας μεταξύ άλλων:«Νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η απόφαση του τέως Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, για ριζική αλλαγή στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο δημοτικό και το γυμνάσιο, είναι πολλαπλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Για άλλη μία φορά, το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί το πνεύμα και το γράμμα του υπέρτατου νόμου της χώρας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι οτιδήποτε άλλο παρά “κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας”»

Τέλος στις 27/02/2019 η Νίκη Κεραμέως και τα υπόλοιπα μέλη του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τα νέα βιβλία Θρησκευτικών ζητώντας στον σχεδιασμό που θα γίνει να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του ΣτΕ. Η ερώτηση δεν απαντήθηκε ποτέ από τον Κ. Γαβρόγλου. Το ακριβές περιεχόμενό της έχει ως εξής:
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
Θέμα: «Τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών»
Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2019
Κύριε Υπουργέ,
Σε πρόσφατη ραδιοφωνική σας συνέντευξη, σχετικά με τα νέα βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, αναφέρατε πως ο διάλογος με την Εκκλησία έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεστε στη διαδικασία προκήρυξης για τη συγγραφή των νέων εγχειριδίων.
Ωστόσο, οι αποφάσεις 660/2018 και 926/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματική την ύλη και τη φιλοσοφία του Νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά. Περαιτέρω, αναμένεται ακόμα μία δικαστική απόφαση για τις Υπουργικές Αποφάσεις που εσείς έχετε εκδώσει βάσει του Νέου Προγράμματος Σπουδών.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
Έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στον σχεδιασμό της ύλης και της φιλοσοφίας των προς συγγραφή νέων βιβλίων;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας
Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδας
Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς
Χρήστος Κέλλας, Λάρισας

thriskeftika

Δείτε επίσης:

Θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της για τα Θρησκευτικά;

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided