Τρίτη, Σεπτέμβριος 22, 2020

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 12ος

 

 

 

 

 

 

 

Το αρχαιότερο δάσος του κόσμου εντοπίστηκε στη Νέα Υόρκη

 

 

 

Το αρχαιότερο δάσος του κόσμου εντοπίστηκε στη Νέα Υόρκη

Ηλικίας 385 εκατομμυρίων ετών.

Το αρχαιότερο δάσος του κόσμου εντοπίστηκε στη Νέα

Micha Misiak / 500px via Getty Images

Ευρήματα από το αρχαιότερο δάσος του κόσμου, ηλικίας 385 εκατομμυρίων ετών εντοπίστηκαν, σε ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Biology.

Οι απολιθωμένες ρίζες ανήκαν σε δέντρα με ξύλο και φύλλα, παρόμοια με αυτά που βλέπουμε σήμερα, αναφέρει η μελέτη.

Αυτό το εύρημα έγινε στην περιοχή Κάιρο, περίπου 40 μίλια νότια του Αλμπάνι. Προηγουμένως, οι επιστήμονες πιστεύαν ότι ένα απολιθωμένο δάσος στην περιοχή Γκιμπόα της Νέας Υόρκης ήταν το παλαιότερο, αλλά αυτό που ανακαλύφθηκε τώρα εκτιμάται ότι είναι δύο ή τρία εκατομμύρια χρόνια μεγαλύτερο και δραματικά διαφορετικό.

Το αρχαιότερο δάσος του κόσμου εντοπίστηκε στη Νέα

Ενας άνθρωπος από το Μουσείο της Νέας Υόρκης ήταν ο πρώτος που είδε τις μεγάλες αυτές δομές, που έμοιαζαν με ρίζες, στο κάτω μέρος του λατομείου.

Ο Κρίστοφερ Μπέρι, εκ των συγγραφέων της μελέτης και παλαιοβοτανιστής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε στο CNN ότι ήταν λίγο σκεπτικός την πρώτη φορά που επισκέφθηκε το σημείο. Σκέφτηκε ότι ένα σύγχρονο δέντρο μπορεί να είχε αναπτυχθεί στο βράχο και στη συνέχεια είχε αφαιρεθεί.

Το αρχαιότερο δάσος του κόσμου εντοπίστηκε στη Νέα

Με μια πιο προσεκτική εξέταση του προφίλ του εδάφους, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν γρήγορα ότι έβλεπαν το αποτύπωμα ενός πολύτιμου, πολύ παλαιότερου δέντρου.

Η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι μια καταστροφική πλημμύρα «σκότωσε» τα περισσότερα δέντρα στο συγκεκριμένο δάσος και διατήρησε τις ρίζες τους  ως απολιθώματα. Μέχρι και απολιθώματα ψαριών βρέθηκαν κοντά στα μεγαλύτερα δέντρα.

Τι μας διδάσκει ένα αρχαίο δάσος

Η ανακάλυψη αυτή παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για μια από τις πιο μεγάλες μεταβατικές περιόδους του πλανήτη, ανάμεσα σε μια γη χωρίς δάση και μια γη που καλυπτόταν από δάση.

Το δάσος αυτό είναι περίπου 140 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από τους πρώτους δεινόσαυρους που εμφανίστηκαν στη γη. Τα παλαιότερα γνωστά έντομα ζούσαν περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια πριν, και μερικά εκατομμύρια χρόνια μετά τα πρώτα τετράποδα ζώα κατέκτησαν τη γη.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας της επονομαζόμενης Δεβόνιας περιόδου (περίπου 419 έως 359 εκατομμύρια χρόνια πριν) το δάσος αυτό στην πραγματικότητα βρισκόταν περίπου 30 μοίρες νότια από τον ισημερινό, ανάμεσα σε ένα εύκρατο και ξηρό κλίμα.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, οι επιστήμονες λένε ότι μια δραστική πτώση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα οδήγησε στην ψύξη της γης, η οποία μπορεί να είχε προκαλέσει μαζική εξαφάνιση ειδών.

Πηγή: CNN  23/12/2019

 

 

 

 

10 μέρη που δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου ότι υπάρχουν (pics)

2 Δεκεμβρίου 2019

Γνωρίζει χώρες, πολιτισμούς, διαφορετικές κοινωνίες και κυρίως, ανοίγει την πόρτα σε νέες εμπειρίες και ευκαιρίες

Μαζί με όλα τα παραπάνω όμως, ένας άνθρωπος που ταξιδεύει, καταφέρνει να δει μερικά από τα πιο περίεργα και όμορφα μέρη του κόσμου, με τα ίδια του τα μάτια. Παρακάτω λοιπόν, θα βρεις τα δέκα πιο όμορφα μέρη του κόσμου που αξίζει να επισκεφτείς έστω μια φορά στη ζωή σου.

Rainbow Mountains

Cenote Angelita

Kαταρράκτες Iguaza

Η γέφυρα του Falkirk

Η Άγνωστη «αερότρυπα» της Arizona

Το Baba Gurgur

Η ρόζ λίμνη της Retba

Το Son Doong Cave

To Catedral de Marmol

Τα ιστορικά μνημεία Mount Nemrut

5/12/2019

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided