Κυριακή, Νοέμβριος 17, 2019

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 11ος

 

 

 

 

 

 

 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.!

 

 

 

 

 

 

 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑ

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.!

Γράφει ο Λύκαστρος :

Διαβάζω στο ηλεκτρονικό τύπο....." Πρώην πρέσβης Γερμανίας στην Ελλάδα : Οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν ποτέ αποζημιώσεις " .Αν αναρωτιέστε σε αυτή την χώρα γιατί 80 χρόνια τώρα δεν βρέθηκε ένα πολιτικός να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο;; Και πως να συμβεί άλλωστε όταν υπουργοί της κυβέρνησης "Εθνάρχου" Καραμανλή ήταν σύζυγοι της ιδιαιτέρας του γραφείου του επιτελάρχη των ΕΣ ΕΣ στην Θεσσαλονίκη Μαξ Μέρντεν...Δεν τα λέμε εμείς αλλά τα απόρρητα έγγραφα που έδωσε στην δημοσιότητα η CIA.. Εάν εσείς στην ΝΔούλα έχετε πρόβλημα με τον ιδρυτή σας να κάνετε διάβημα στον Αμερικανό πρέσβη τολμάτε;;
Με ρωτάνε πολλοί πως θα ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση. Διότι το τι συμβαίνει το έχουν καταλάβει πλέον πολλοί. Μην αγχώνεστε  όλα είναι σχεδιασμένα όταν τελειώσουν την δουλειά τους οι τραπεζίτες και αρπάξουν αυτά που θέλουν τότε θα τους δώσουν όλους στυγνά από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά δεν θα γλυτώσει κανείς και μετά θα μας φέρουν το νέο πολιτικό προσωπικό τους τεχνοκράτες που αυτοί θα ξέρουν να κυβερνούν και να διαχειρίζονται τα πάντα..υπομονή έρχονται. Όποιες και όσες ιδεολογίες λειτουργούν παρά φύσιν και ενάντια στους κανόνες της , είναι νομοτέλεια αργά ή γρήγορα να καταρρεύσουν..
Αυτό ήταν η αιτία πολλών εκ των ιδεολογιών που περάσανε από τον πλανήτη να εξαφανιστούν..Σήμερα ζούμε την μετεξέλιξη του καπιταλισμού όπου και αυτός λειτουργεί παρά φύσιν μια και οι κύριοι λειτουργοί αυτού του συστήματος παραβιάζουν αυτά που οι ίδιοι υπηρετούσαν.. Ο λόγος λίγο έως πολύ είναι πλέον εμφανής θα γίνουν οι εξουσιαστές και οι κυβερνήτες της παγκόσμιας οικονομίας και θα εγκαθιδρύσουν ένα νέο ιδιότυπο τραπεζικό σοβιετ όπου κανείς δεν θα πεινά κανείς δεν θα είναι δίχως στέγη κανείς δίχως δουλειά αλλά όποιος αντιδρά θα εξαφανίζεται όποιος δημιουργεί θα αφανίζεται όποιος σκέφτεται θα πεθαίνει.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι βαδίζει η ανθρωπότητα.Αν είναι αυτές οι μόνες δυνατότητες της, το ερώτημα είναι τί μπορεί να πράξουν τα μεμονωμένα άτομα; Τίποτε απολύτως........ Θα ελπίζουμε όμως πάντα να εμφανιστεί ένας νέος Ηρακλής, που θα κάνει τους δέκα η περισσότερους άθλους αυτή την φορά και θα μας απαλλάξει από τα δεινά, χαράζοντας μία νέα πορεία για την ανθρωπότητα..

 

 

 

 

100 χρόνια από τη γέννηση του Μιχαήλ Καλάσνικοφ,

Η Ρωσία γιορτάζει σήμερα τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο οποίος κατασκεύασε το 1948 το διάσημο αυτόματο πυροβόλο όπλο AK-47. Μέχρι σήμερα οι διεθνείς πωλήσεις ξεπερνούν τα 100 εκ. κομμάτια.

Στη Ρωσία ένας κατασκευαστής όπλων δεν έχει οπωσδήποτε κακή φήμη. Το αντίθετο μάλιστα. Με πλήθος εκδηλώσεις η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου τιμά σήμερα τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο οποίος κατασκεύασε λίγο μετά το τέλος του B΄ Παγκόσμιου Πολέμου το πυροβόλο ΑΚ-47, από το οποίο πουλήθηκαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια κομμάτια σ΄ όλο τον κόσμο.

Για το διάσημο όπλο υπάρχει ακόμα και τραγούδι, στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καλάσνικοφ, Καλάσνικοφ τι καταπληκτικό όπλο! Εδώ και μισό αιώνα διάσημο σ΄ όλο τον κόσμο. Ένα εξαιρετικό όπλο που υπηρετεί αξιόπιστα την πατρίδα».

Όπως έλεγε ο ίδιος ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, είχε την ιδέα για την κατασκευή ενός καλού και αποτελεσματικού πυροβόλου όπλου όταν πολεμούσε τους Γερμανούς το 1941: «Οι ρώσοι στρατιώτες διαμαρτύρονταν ότι τα όπλα, που τους έδιναν δεν ήταν καλά και έλεγαν άχρηστους τους κατασκευαστές. Τότε σκέφθηκα να δοκιμάσω την τύχη μου και να φτιάξω ένα δικό μου, αξιόπιστο όπλο».

«Δεν φταίει το όπλο μου, οι πολιτικοί δεν βρίσκουν ειρηνικά λύσεις»

Για πολλά χρόνια ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ εργάζονταν μακριά από τα μάτια της δημοσιότητας. Μόλις τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής τους έγινε ευρύτερα γνωστός στη Σοβιετική Ένωση, αλλά και το εξωτερικό.

Στις δημόσιες εμφανίσεις του απαντούσε συχνά στις κατηγορίες ότι έφτιαξε ένα όπλο από το οποίο εκατομμύρια έχουν χάσει τη ζωή τους: «Με ρωτάνε πως μπορώ και κοιμάμαι τα βράδια. Και απαντώ πάντα πως δεν φταίει το όπλο μου, αλλά οι πολιτικοί που δεν είναι σε θέση να βρουν ειρηνικά λύσεις. Εγώ δεν θέλω να υπάρχουν καθόλου όπλα στον κόσμο».

Δεν είναι ωστόσο λίγοι εκείνοι που δεν πίστεψαν τον Καλάσνικοφ, μιας και το διάσημο AK-47 εκτός από χρήματα του απέφερε αναγνώριση και διακρίσεις. Μεταξύ άλλων του τιμήθηκε με τα κορυφαία βραβεία «ήρωας της σοσιαλιστικής εργασίας» και «ήρωας της ρωσικής ομοσπονδίας» που απονέμονται για εξαιρετικά επιτεύγματα. Από το 2017, τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του, υπάρχει στο κέντρο της Μόσχας ανδριάντας που δείχνει τον Καλάσνικοφ με το πυροβόλο του στο χέρι.

Όλιβερ Σόος (ARD, Mόσχα)
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

dw

 

 

 

 

 

«Ξενοδοχείο η Ελλάς»:

Θα δώσουν διαμερίσματα σε

«ανήλικους ασυνόδευτους αλλοδαπούς»

μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου

Aνήλικοι- κατά δήλωσή τους...."Καλό ύπνο Έλληνες ραγιάδες"
Juan
Ενα μεγάλο «ξενοδοχείο για αλλοδαπούς» θα κάνουν την Ελλάδα αφού διαμερίσματα για ενοικίαση σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο αναζητά ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2019 για να φιλοξενήσει ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες και "πρόσφυγες" άνω των 16 ετών.
Έτσι δημιουργούν την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι μια «φιλόξενη χώρα» για αλλοδαπούς παράνομους μετανάστες ενώ είναι ήδη γνωστό πως έρχονται χιλιάδες «ανήλικοι» ετών... 30 από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Έως τη συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν την πρόταση τους σε σφραγισμένο φάκελο στα γραφεία του οργανισμού στην Αθήνα. Η μίσθωση των διαμερισμάτων που θα επιλεγούν θα έχει διάρκεια 5 μηνών ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο με τη λήξη της περιόδου αυτής, όλες οι σχετικές μισθώσεις εποπτευόμενων διαμερισμάτων να ανανεωθούν για 1 έτος.
Τα διαμερίσματα θα μισθωθούν από το Διεθνή Οργανισμός Μετανάστευσης αλλά η λειτουργία τους θα ανατεθεί σε φορείς οι οποίοι θα λειτουργούν υπό το γενικό συντονισμό της UNICEF αναλαμβάνοντας τη παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και υπηρεσίες για τη σταδιακή αυτονόμησή των ασυνόδευτων ανηλίκων. “Οι διαμένοντες στα διαμερίσματα αυτά θα είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, ηλικίας κάτω των 18 ετών, οι οποίοι φθάνουν στην Ελλάδα χωρίς να συνοδεύονται από πρόσωπα που ασκούν, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τη γονική τους μέριμνα ή την επιμέλειά τους ή χωρίς να συνοδεύονται από ενήλικο συγγενή που ασκεί στην πράξη τη φροντίδα τους και για όσο χρόνο η άσκηση των καθηκόντων αυτών δεν έχει ανατεθεί σε κάποιο άλλο πρόσωπο, σύμφωνα με το νόμο”, αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη.
Βασικός στόχος της λειτουργίας των “εποπτευόμενων διαμερισμάτων” είναι η υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων - άνω των 16 ετών- σε κατάλληλο πλαίσιο εξατομικευμένης φροντίδας και προστασίας, σύμφωνα με τις ικανότητες και δεξιότητες αυτών και λαμβάνοντας υπόψη τις αναπτυξιακές τους ανάγκες. Περαιτέρω, όπως επισημαίνεται, μέσω του συγκεκριμένου εναλλακτικού μοντέλου φιλοξενίας προωθείται η υποστήριξη και ενδυνάμωση των ασυνόδευτων εφήβων για τη μετάβαση στην ενηλικίωση, η χάραξη στόχων, η σταδιακή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία και στην αγορά εργασίας, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της δυνατότητας αυτοσυντήρησης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ενίσχυση της ικανότητας λήψης αποφάσεων και της ικανότητας των ανηλίκων να ανθίστανται στις δυσκολίες, να αναπτύσσουν την προσωπικότητα και τις ιδιαίτερες ικανότητές τους.
Προτεραιότητα στην επιλογή εποπτευόμενων διαμερισμάτων θα δοθεί στους παρακάτω δήμους:
α)Περιφέρεια Αττικής-Δήμοι:Αγίου Δημητρίου, Αγίας Παρασκευής, Αιγάλεω, Αλίμου, Αθηναίων, Χαλανδρίου, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, Φιλοθέης-Ψυχικού, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Χαϊδαρίου, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Παπάγου-Χολαργού, Περάματος, Περιστερίου, Πετρούπολης, Πειραιά, Βριλησσίων, Βύρωνα, Ζωγράφου.
β)Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Δήμοι: Αμπελόκηπων-Μενεμένης, Αλεξάνδρειας, Αλμωπίας, Αριστοτέλη, Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών, Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θέρμης, Θεσσαλονίκης
γ)Περιφέρεια Ηπείρου-Δήμοι: Ιωαννιτών, Δωδώνης.
Το κάθε διαμέρισμα πρέπει να έχει εμβαδό το ελάχιστο 70 m2 χώρων κύριας χρήσης (εξαιρουμένων των κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων, πλατύσκαλων, κοινόχρηστων διαδρόμων και μπαλκονιών) και θα πρέπει να διαθέτει τις απαραίτητες κτιριακές και λειτουργικές προδιαγραφές. Τα εποπτευόμενα διαμερίσματα που θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό της ημιαυτόνομης διαβίωσης, πρέπει να διαθέτουν κατ’ ελάχιστον τους παρακάτω χώρους: α) ανεξάρτητη είσοδο, β) κατ’ελάχιστον 2 υπνοδωμάτια με χώρο ικανό να φιλοξενούνται συνολικά 4 ασυνόδευτοι ανήλικοι (όχι περισσότεροι από 2 σε κάθε δωμάτιο), γ) κατάλληλο χώρο κουζίνας, δ) καθιστικό, τραπεζαρία ικανά για 4 άτομα, ε) σαλόνι, στ) ανεξάρτητο χώρο υγιεινής (WC/ντους/νιπτήρας), ζ) χώρο για πλυντήριο, η) χώρο για γραφεία ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που φιλοξενούνται στο διαμέρισμα
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναλαμβάνει όλα τα λειτουργικά έξοδα του διαμερίσματος, όπως την πληρωμή του ενοικίου, την πληρωμή των παγίων εξόδων (λογαριασμοί ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχετεύσεως, σύνδεσης στο Διαδίκτυο), τις κοινόχρηστες δαπάνες που βαρύνουν το διαμέρισμα (δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης κεντρικής ή και αυτόνομης θέρμανσης, λειτουργίας ανελκυστήρα κλπ.), τα πάγια έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του διαμερίσματος, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών, φθορών και βλαβών που προκαλούνται στο διαμέρισμα, στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του με υπαιτιότητα των διαμενόντων.

Αναρτήθηκε από EFENPRESS  8/11/2019   pronews

 

 

 

 

 

 

Ελληνιστικές επιρροές στην τέχνη της Άπω Ανατολής:

Η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου φτάνει μέχρι την Ιαπωνία

Του Κωνσταντίνου Κουρτίδη από την Ρήξη φ. 149

Διαβάζοντας τα ενδιαφέροντα άρθρα στο τελευταίο Άρδην για την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα ήθελα να προσθέσω εδώ μερικά πράγματα που δεν είναι ευρέως γνωστά για την επιρροή που άσκησε στην Ανατολή το ταξίδι του Μεγαλέξανδρου, ως ερασιτέχνης ιστοριοδίφης, χωρίς να θέλω να παραστήσω τον ιστορικό.

Θα ξεκινήσω από τον πύργο των Αέρηδων στην Πλάκα. Ο πύργος ονομάζεται Ωρολόγιο του Κυρρήστου επισήμως, γιατί η κατασκευή του αποδίδεται στον αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο. Η Κύρρος ήταν αρχαία ελληνιστική πόλη στην επαρχία Κυρρηστική της βορείου Συρίας που ιδρύθηκε πιθανότατα από τον Σέλευκο και πήρε το όνομά της από την ομώνυμη πόλη της Μακεδονίας. Βρισκόταν στον ποταμό Αφρίν που είναι παραπόταμος του Ορόντη. Το Ωρολόγιο του Κυρρήστου, ή πύργος των Αέρηδων αν προτιμάτε, είναι οκταγωνικού σχήματος και στις οκτώ μετόπες του υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις των οκτώ κύριων ανέμων. Στην μετόπη της βορεινής του πλευράς ο πύργος έχει ανάγλυφη απεικόνιση του Βορέα. Στο ένα του χέρι κρατάει ένα κοχύλι και στο άλλο του χέρι ένα ύφασμα, κάτι σαν σάκο ή κοντό μανδύα, που απεικονίζεται φουσκωμένος (στην εικόνα σχέδιο του Βορέα από τον πύργο των Αέρηδων από τον Φώτη Κόντογλου). Υπάρχουν πολλές απεικονίσεις του Βορέα στην αρχαιοελληνική τέχνη και θα μπορούσα σίγουρα να είχα ξεκινήσει από κάποια άλλη, απλά μου αρέσει ο πύργος των αέρηδων και τον βρίσκω ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και γι αυτό ξεκίνησα από εδώ. Δεν μπορώ να μην αναφέρω με αυτή την ευκαιρία ότι ο πύργος των Αέρηδων γλύτωσε από τον λόρδο Έλγιν που ήθελε να το σηκώσει γιατί εκείνη την περίοδο ήταν τεκές μεβλεβήδων δερβίσηδων και θεωρούνταν ιερός τόπος.

Θα μεταφερθώ τώρα σε ένα βουδιστικό ναό στο Νίκκό της Ιαπωνίας, όπου βρίσκεται ο βουδιστικός ναός Ταϊγιούιν. Στον ναό βρίσκεται ένα βαμμένο άγαλμα του θεού των ανέμων Φουτζίν (φωτογραφία). Το σώμα του θεού είναι πράσινο. Στα χέρια του κρατάει ένα μεγάλο σάκο γεμάτο ανέμους, του οποίου κλείνει την ανοιχτή άκρη με το ένα χέρι. Κατά την ιαπωνική παράδοση, όταν ανοίξει το σάκο, θυελλώδεις άνεμοι ελευθερώνονται. Στην λαϊκή παράδοση, αυτοί οι θυελλώδεις «ιεροί άνεμοι» («καμικάζε» στα Ιαπωνικά) βύθισαν τον στόλο του Κουμπλάϊ Χαν όταν προσπάθησε να εισβάλλει στην Ιαπωνία το 1281. Ο Φουτζίν αποτελεί ένα εικονογραφικό δίδυμο με το Ραϊτζίν, τον θεό των κεραυνών, που είναι συνήθως βαμμένος κόκκινος.

Ας δούμε τι λέει για την απεικόνιση του Φουτζίν ο Ιάπωνας ιστορικός Κατσούμι Τανάμπε: «Οι ιαπωνικές απεικονίσεις του θεού του ανέμου δεν ανήκουν σε ξεχωριστή παράδοση από τις Δυτικές αντίστοιχές τους αλλά μοιράζονται την ίδια προέλευση.… Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτών των απεικονίσεων του θεού του ανέμου της Άπω Ανατολής είναι ο σάκος των ανέμων που κρατάει ο θεός με τα δύο του χέρια, η προέλευση του οποίου μπορεί να ιχνευτεί στην εσάρπα  που κρατάει ο Βορέας …«. Μαζί του συμφωνεί και ο διαπρεπής Βρετανός κλασσικός αρχαιολόγος Τζών Μπόρντμαν: «Η εικονογραφία του Φουτζίν φαίνεται να έχει τις απαρχές της στις πολιτισμικές ανταλλαγές κατά μήκος του δρόμου του μεταξιού. Ξεκινώντας με την Ελληνιστική περίοδο που η Ελλάδα κατείχε μέρη της κεντρικής Ασίας και της Ινδίας, ο Έλληνας θεός του ανέμου Βορέας έγινε ο θεός Ουάρντο στην Ελληνοβουδιστική τέχνη, ακολούθως μια θεότητα του ανέμου στην Κίνα (σε τοιχογραφίες φρέσκο του λεκανοπεδίου Ταρίμ), και τελικά ο Ιaπωνικός θεός του ανέμου Φουτζίν.«. Mε αυτή την ευκαιρία, θα σημειώσω μια παρατήρησή μου από τα ταξίδια μου στην Κίνα. Ενώ στην ελληνική τέχνη, σε όλη της τη διαδρομή, κυρίαρχο ρόλο στις απεικονίσεις παίζει η ανθρώπινη μορφή, στην κινεζική κυρίαρχο ρόλο παίζει η απεικόνιση της φύσης.

Το λεκανοπέδιο Ταρίμ που αναφέρει ο Μπόρντμαν βρίσκεται στην βοριοδυτική Κίνα και σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό έρημος, αλλά σε παλαιότερες εποχές τμήματα του λεκανοπεδίου ήταν οάσεις με μεγάλο πληθυσμό. To 280 μ.Χ περίπου άλλαξε ρου ο ποταμός Ταρίμ, πράγμα που οδήγησε στην εγκατάλειψη τις ακμάζουσες πόλεις αυτών των οάσεων. Το ξηρό κλίμα συνετέλεσε στο να διατηρηθούν σε εξαιρετική κατάσταση διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα όπως υφάσματα και μούμιες. Ο Ουγγροβρετανός αρχαιολόγος Όρελ Στάϊν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ανέσκαψε στην αρχαία όαση Μιράν στο λεκανοπέδιο Ταρίμ τοιχογραφία φρέσκο που πιστεύεται ότι εικονίζει τον θεό Έρωτα. Τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται εκτενείς αρχαιολογικές έρευνες σε κάποια μέρη του λεκανοπεδίου. Ένα από τα εντυπωσιακότερα ευρήματα των ανασκαφών είναι το ύφασμα της Σαμπούλ (φωτογραφία) με κένταυρο (!) και πολεμιστή. Το ύφασμα βρέθηκε σε εκσκαφή στην τοποθεσία Σαμπούλ στο λεκανοπέδιο Ταρίμ το 1984. Είναι μάλλινο, με νήματα 24 διαφορετικών χρωμάτων, έχει 48 εκ. πλάτος και 2,30 μ ύψος, αλλά πιθανολογείται να αποτελούσε κομμάτι μεγαλύτερου υφάσματος που δεν σώθηκε. Η χρήση του ήταν σαν ταπετσαρία τοίχου. Αίσθηση προκαλεί στους ερευνητές η ύπαρξη απεικόνισης κενταύρου στο ύφασμα, γιατί ο κένταυρος είναι καθαρά ελληνικό μοτίβο. Η ύπαρξη του υφάσματος δείχνει επαφές μεταξύ των Ελληνιστικών βασιλείων της κεντρικής Ασίας και τις άκρες του κινεζικού κόσμου από τον 3οπ.Χ αιώνα. Εκτός από τον κένταυρο, έκπληξη προκαλεί και η εμφάνιση του πολεμιστή, που σώζεται δυστυχώς μέχρι τους ώμους μόνο. Αυτό γιατί είναι καθαρά ινδοευρωπαϊκών χαρακτηριστικών.

Ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νανκάϊ της Κίνας Γιάνγκ Γιουπίγκ αναφέρει: «Ο Γου των Χαν έστειλε τον Τσάνγκ Κιάν δύο φορές στα δυτικά. Στην πρώτη του αποστολή (το 139  ή  138  έως το 126  π.Χ.) διέσχισε τέσσερις περιοχές. Όταν επέστρεψε, η καλλιέργεια της αμπέλου εισήχθη για πρώτη φορά στην Κίνα. Το ελληνικό όνομα για την άμπελο, βότρυς (botrus) [σημ.: η λέξη βότρυς είναι στα ελληνικά στο πρωτότυπο] ίσως να μετεγράφη στα κινέζικα ως πουτάο». Ο αυτοκράτορας Γου των Χαν ήταν ο έβδομος αυτοκράτορας της δυναστείας των Χαν στην Κίνα, κυβερνώντας από το 141 π.Χ. έως το 87 π.Χ.

Ο Ιάπωνας Κατσούμι Τανάμπε αναφέρει ακόμη για τους Νίο, ή αλλιώς Κονγκορικίσσι που είναι προστάτες του Βούδα και σαν μπρατσωμένοι φρουροί στέκουν στις εισόδους πολλών βουδιστικών ναών στην ανατολική Ασία, «Αυτή η θεότητα είναι ο προστάτης και οδηγός του Βούδα. Η εικόνα του έχει σαν πρότυπο τον Ηρακλή. (…) Ο Γκανταριανός Μαϊπαράνι μεταμορφώθηκε στην κεντρική Ασία και την Κίνα και ακολούθως πέρασε στην Ιαπωνία, όπου άσκησε στυλιστικές επιρροές στα αγάλματα  των θεοτήτων προστασίας τα ομοιάζοντα με παλαιστές (Νίo.

Στην εικόνα παρατηρούμε το ταξίδι της χωροχρονικής εξέλιξης της εικονογραφικής απεικόνισης του Ηρακλή όπως ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Ιαπωνία μέσω Βακτριανής και Ινδίας: Ο Ηρακλής του Λύσσιπου (Ρωμαϊκό αντίγραφο) -> Ο Ηρακλής σε νόμισμα του Ελληνιστικού βασιλείου της Βακτριανής την περίοδο της βασιλείας του Δημητρίου του Α΄. Ο Δημήτριος Α΄ ο Ανίκητος, ήταν βασιλιάς της Βακτρίας και της Ινδίας 189-167 π.Χ. -> Ο προστάτης του Βούδα Βαϊπαράνι σε ελληνοβουδιστική τέχνη στην Γκαντάρα (το βασίλειο της Γκαντάρα βρισκόταν στο λεκανοπέδιο του Πεσαβάρ στο βορειοδυτικό τμήμα της Ινδικής χερσονήσου, στο σημερινό Πακιστάν) -> Ο Σουκονγκόζιν σε βουδιστικό ναό στην Ιαπωνία.

Πηγές: Katsumi Tanabe, «Alexander the Great, East-West cultural contacts from Greece to Japan», σελ. 21-23, NHK, 2003.

John Boardman, The Diffusion of Classical Art in Antiquity, Princeton University Press, 1994.

  1. Aurel Stein, Serindia.  Detailed  Report  of Explorations  in  Central  Asia  and Westernmost China, 5 τόμοι, Oxford: Clarendon Press, 1921.

Robert A. Jones, «Centaurs on the Silk Road: Recent Discoveries of Hellenistic Textiles in Western China», The Silk Road, τόμος 6, Nο 2, σελ. 23-32, 2009.

Yang Juping, «Alexander    the    Great    and    the    Emergence    of    the    Silk    Road»,  The Silk Road, τόμος 6, Nο 2, σελ. 15-23, 2009.

ΑΡΔΗΝ-ΡΗΞΗ

Post Views: 935  5/11/2019
, , , ,

 

 

 

 

 

Κρήτη: Κτίσματα μινωικού οικισμού έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

Αποτελέσματα της συστηματικής ανασκαφής στη νησίδα Χρυσή Λασιθίου

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019

Το κτήριο B2

Μεγάλες ποσότητες πορφύρας και κτίσματα ενός μινωικού οικισμού εντόπισαν οι ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου στα δυτικά της νησίδας Χρυσή, όπου στην παραλία σώζονται αρχαίες λαξευτές ιχθυοδεξαμενές.

Το πλήθος των σπασμένων οστρέων πορφύρας που βρέθηκαν στα δωμάτια των κατοικιών αποδεικνύουν μια πρωιμότατη για τη Μεσόγειο βιοτεχνική παραγωγή της πορφυρής βαφής, η οποία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων ανακτόρων της Κρήτης.

Ο θησαυρός των μετάλλων in situ

Ο οικισμός είχε μια ανθηρή οικονομία που δεν φαίνεται από τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, αλλά από τα εξαιρετικής ποιότητας αντικείμενα που βρέθηκαν στις κατοικίες.

Η νησίδα Χρυσή βρίσκεται νότια της Κρήτης, στη διοικητική Περιφέρεια Λασιθίου και ανήκει στο Δήμο Ιεράπετρας. Η επιφανειακή έρευνα που έγινε κατά το διάστημα 2008-2011, απέφερε ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας και κατοίκησης από την Εποχή του Χαλκού.

Το κτήριο B2 με το σύγχρονο φάρο στο κέντρο του

Το 2018 και το 2019 η συστηματική πλέον ανασκαφή στη Χρυσή υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της ΕΦΑ Λασιθίου, Χρύσας Σοφιανού, έφερε στο φως ένα μεγάλο κτήριο με πολλά δωμάτια, το Β2, το οποίο κατοικήθηκε χωρίς διακοπή στην Παλαιοανακτορική και Νεοανακτορική περίοδο, από τη Mεσομινωική IIB έως την Υστερομινωική IB περίοδο (1800-1500 περίπου π.Χ.).

Η Κρήτη από τη Χρυσή

Τα δωμάτια είχαν απλά αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως κτιστούς κάδους, πεζούλια, επιφάνειες εργασίας, εστίες και ένα κλιμακοστάσιο με λίθινες πλάκες. Η κεραμική αποτελεί τυπικό μίγμα από αγγεία πόσης, βρώσης, μαγειρικά και αποθηκευτικά, ενώ περισυλλέχθηκαν πολλά λίθινα εργαλεία. Εντύπωση προκάλεσε η έλλειψη στοιχείων βιοτεχνικής δραστηριότητας για την παραγωγή πορφύρας από όλο το κτίσμα, σε αντίθεση με τις άλλες ανασκαμμένες κατοικίες του οικισμού.

Χρυσές χάντρες

Παρά την απλή αρχιτεκτονική τους, δύο δωμάτια περιείχαν «θησαυρούς» από μέταλλα, γυαλί και ημιπολύτιμους λίθους. Ο πρώτος θησαυρός βρέθηκε το 2018 σε δωμάτιο που πιθανότατα χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος. Η απόθεση περιείχε δύο τμήματα από χάλκινα τάλαντα, μια μάζα από σκωρίες και κοσμήματα: ένα χρυσό δαχτυλίδι, ένα χρυσό βραχιόλι, 26 χρυσές χάντρες (δισκοειδείς, σφαιρικές και σε σχήμα πάπυρου), μια αργυρή χάντρα, 5 χάλκινες, σφενδόνη χάλκινου δαχτυλιδιού.

Χάλκινο τάλαντο

Μαζί με αυτά ήταν μεγάλος αριθμός από γυάλινες χάντρες διαφόρων σχημάτων, (39 σφαιρικές και 25 σε σχήμα πάπυρου), 4 από το λεγόμενο αιγυπτιακό μπλε, 20 από κορνεόλιο λίθο, 1 από αμέθυστο, 10 από λάπις, μια σφραγίδα από αχάτη με παράσταση πλοίου που η πρύμνη του έχει τη μορφή κεφαλής ζώου και ένα λίθινο περίαπτο με μορφή πιθήκου.

Χάντρες λάπις

Κατά τη συνέχιση της ανασκαφής το 2019, σε γωνία δωματίου του ίδιου κτηρίου, εντοπίστηκε ένας ακόμη θησαυρός με τάλαντα, ένα μεγάλο πριόνι και τρία αγγεία, όλα από χαλκό. Το συνολικό βάρος τους είναι 68 κιλά και μαζί με τα τμήματα του άλλου θησαυρού αποτελούν συνολικά περισσότερα από 2 τάλαντα.

Χάλκινο αγγείο

Πρόκειται για έναν μεγάλο θησαυρό μετάλλων, από τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί ως σήμερα στην Κρήτη. Ακόμη, μέσα σε αγγείο ήταν αποθηκευμένα κομμάτια ενός τάλαντου από κασσίτερο. Το τάλαντο από κασσίτερο θεωρείται σπάνιο εύρημα καθώς είναι το 2ο  της ΥΜ περιόδου που εντοπίζεται στην Κρήτη, το 1ο βρέθηκε στον οικισμό της νησίδας του Μόχλου.

Το χρυσό δαχτυλίδι

Τα προαναφερόμενα στοιχεία οδηγούν στην υπόθεση ότι οι κάτοικοι του μεγάλου κτηρίου Β2 στην ΥΜ περίοδο (1500 περίπου π.Χ.) ανήκαν σε ένα ανώτερο κοινωνικό επίπεδο και είχαν ένα διαφορετικό ρόλο στην κοινωνία της Χρυσής, μάλλον διοικητικό. Ασχολούνταν με τη διαχείριση της παραγωγής, την προώθηση των προϊόντων και το εμπόριο της πορφύρας, την εισαγωγή ή την κυκλοφορία μετάλλων.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.    2/11/2019

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided