Κυριακή, Οκτώβριος 20, 2019

Βουλή

 

 

 

 

 

 

 

Κατατέθηκαν οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

 

 

 

 

 

Βουλή: Κατατέθηκαν οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

18/09/2019

Κατατέθηκαν απόψε στη Βουλή για κύρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι συμβάσεις για την παραχώρηση τεσσάρων θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη για έρευνες υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», που παραχωρείται στην κοινοπραξία της ισπανικής Repsol Exploracion με τα Ελληνικά Πετρέλαια, το «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός κόλπος) όπου μοναδικός ανάδοχος είναι τα ΕΛΠΕ, και τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης που παραχωρούνται στην κοινοπραξία Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια.

Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, η κύρωση των συμβάσεων αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα καθώς προωθεί τη διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή του κλάδου στην ανάπτυξη της οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον, ισχυρά οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και σημαντικά δημόσια έσοδα για τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Τονίζεται ακόμη, ότι η κύρωση των συμβάσεων ενισχύει περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, σε συνέχεια πρωτοβουλιών για την κατασκευή αγωγών διέλευσης φυσικού αερίου (αγωγός ΤΑΡ) αλλά και για την υπογραφή αντίστοιχων συμβάσεων μίσθωσης για τις περιοχές «Κατάκολο», «Ιωάννινα» και «Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά) το 2014 και «Αιτωλοακαρνανία», «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», «’Αρτα – Πρέβεζα» και θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο το 2018.

Στην εισηγητική έκθεση επισημαίνονται τα οφέλη του Δημοσίου από τις έρευνες (έσοδα από τη φορολογία των εταιριών, ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών με τον περιφερειακό φόρο, θέσεις εργασίας, απόδειξη της εμπιστοσύνης σημαντικών επενδυτών προς τη χώρα μας, εισαγωγή τεχνογνωσίας). «Δεδομένου δε, ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων συνδέεται με το έδαφος για τον υποθαλάσσιο όπως η συγκεκριμένη περίπτωση, χώρο της επικρατείας, πρόκειται κατ’ ουσίαν για άσκηση εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου επί των πηγών υδρογονανθράκων» σημειώνεται.

Η ερευνητική περίοδος και για τις δύο περιοχές είναι 8 χρόνια και η περίοδος εκμετάλλευσης (στην περίπτωση που ανακαλυφθουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα), 25 χρόνια. Τα έσοδα του Δημοσίου σε περίπτωση ανακάλυψης υδρογονανθράκων, υπολογίζονται συνολικά σε 40 % του συνολικού οικονομικού οφέλους της επένδυσης, που προκύπτει ως εξής: 20 % φόρος εισοδήματος, συν 5 % περιφερειακός φόρος και το υπόλοιπα προκύπτει από την είσπραξη των δικαιωμάτων (royalties) τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθος της ανακάλυψης. Επιπλέον προβλέπονται στρεμματικές αποζημιώσεις, μπόνους υπογραφής, πρώτης παραγωγής, συμμετοχή των εταιριών στις δαπάνες για υποδομές και εκπαίδευση στελεχών του ΥΠΕΝ και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Οι συμβάσεις περιέχουν αυστηρά μέτρα περιβαλοντικής προστασίας και μείωσης των περιβαλλοντικών κινδύνων, τόσο κατά το ερευνητικό, όσο και το παραγωγικό στάδιο.
Πηγή

 

 

 

Βουλή: Εγκρίθηκε από την Επιτροπή το ν/σ για τα προσωπικά δεδομένα

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα. Στην επί της αρχής ψηφοφορία, υπέρ δήλωσαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, επιφυλάξεις εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25, ενώ κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, που έχει καταψηφίσει και τη σχετική οδηγία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα και μέχρι τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, αναμένει από τα κόμματα τις προτάσεις τους για νομοτεχνικές βελτιώσεις.

«Δεν είναι μόνο η βασική υποχρέωση της χώρας απέναντι στην ΕΕ, που προφανώς έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο ζήτημα στην εικόνα της χώρας. Δεν είναι μόνο οι προτάσεις για τα πρόστιμα. Δεν είναι μόνο η παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπάρχει κι ένα γεγονός που κάποια στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε. Είναι η ανάγκη πραγματικής προστασίας των προσωπικών δεδομένων» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή. «Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες και σήμερα δεν ικανοποιεί καμία ανάγκη προστασίας» πρόσθεσε.

O κ. Τσιάρας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι υπάρχει εντολή του πρωθυπουργού να κλείσουν εκκρεμότητες άμεσα και μέσα στο καλοκαίρι. Όπως σημείωσε, «πρέπει να τελειώσουμε πλέον με αυτή την εικόνα της διαπόμπευσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, να τελειώνουμε με εκκρεμότητες που αφορούν την πραγματική προστασία των προσωπικών δεδομένων και πρέπει να υπάρχει συμφωνία τουλάχιστον στα αυτονόητα». Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τα κόμματα να του παραδώσουν γραπτώς συγκεκριμένες προτάσεις εντός της ημέρας, για να υπάρχει χρόνος ώστε να ενσωματωθούν παρατηρήσεις.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που αφορά το σύνολο της κοινωνίας, την προστασία στον εργασιακό χώρο, την προστασία των ανηλίκων, είναι ένα νομοσχέδιο που ενσωματώνει το ενωσιακό στο εθνικό δίκαιο» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Διαφώνησαν για την κατεπείγουσα διαδικασία

Η Ελλάδα είναι υπό τη δαμόκλειο σπάθη της παραπομπής της στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθώς καθυστέρησε να ενσωματώσει την ενωσιακή νομοθεσία, αναφορικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Από τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο καταδίκης και την επιβολή μεγάλων προστίμων που τελικά θα τα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι, η κυβέρνηση ζήτησε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο της ΕΕ, και εκτός από το ζήτημα αξιοπιστίας και εικόνας της χώρας, που θα σηματοδοτούσε μια καταδικαστική απόφαση, υπάρχει και ζήτημα που αφορά τους φορολογούμενους, δεδομένου ότι ήδη έχουν υποβληθεί προτάσεις για την επιβολή εφάπαξ προστίμου, το οποίο θα είναι τουλάχιστον 1.300.000 ευρώ και ημερήσιας επιβολής προστίμου 5.287 ευρώ. Αν προχωρήσει το δικαστήριο και σε δεύτερο βαθμό, για κάθε μέρα παράβασης μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 22.169 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα τα οποία εξέθεσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, αιτιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, επισήμανε, εκ προοιμίου, ότι έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες επιβολής προστίμων στην Ελλάδα, η οποία έχει παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο επειδή καθυστέρησε να ενσωματώσει την Οδηγία 2016/680 σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις δημόσιες αρχές αρμόδιες για την πρόληψη, τη διερεύνηση, την ανίχνευση ή τη δίωξη ποινικών αδικημάτων ή την εκτέλεση ποινικών κυρώσεων και για την καθυστέρηση εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Ο κ. Χαρακόπουλος ζήτησε, πάντως, από τον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης να μεταφέρει στην κυβέρνηση ότι πρέπει να λαμβάνει μέριμνα για την έγκαιρη εναρμόνιση με την ενωσιακή νομοθεσία, ώστε να μην εισάγονται νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση του εισηγητή της πλειοψηφίας, Γιώργου Κότσιρα, που επισήμανε ότι η προστασία των εθνικών και οικονομικών συμφερόντων απαιτεί να προχωρήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς είναι αρκετά προχωρημένη η διαδικασία που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος με μεγάλα ποσά από τη μη ενσωμάτωση της ενωσιακής νομοθεσίας.

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναγνώρισε πως υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος καταδίκης της χώρας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, αλλά υπογράμμισε πως «υπήρχαν σοβαρότεροι λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους θα έπρεπε να συζητηθεί το νομοσχέδιο με διαδικασία κανονική, δεδομένου ότι η μεταφορά της Οδηγίας δημιουργεί πολλά προβλήματα και τα οποία οδήγησαν στη μη έγκυρη ψήφιση της ενσωμάτωσής της από την προηγούμενη κυβέρνηση». Ανέφερε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή είχε συγκροτηθεί από το 2016, αλλά το 2018 διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κρίσιμα διακυβεύματα και σταθμίσεις, δεν ήταν ώριμη προς εισαγωγή στη Βουλή η αρχική μορφή του σχεδίου νόμου. Γι' αυτό ζητήθηκε και από τα Ανώτατα Δικαστήρια να καταθέσουν τις προτάσεις τους, πράγμα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Τον δε Ιανουάριο του 2019, το ένα τρίτο των χωρών της ΕΕ δεν είχε ακόμη ανταποκριθεί στις ημερομηνίες που είχαν προβλεφθεί για την ενσωμάτωση. Ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, σε συνεννόηση άτυπη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε συμφωνήσει πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα εισαγόταν στη Βουλή μετά την ψήφιση των κωδίκων, αλλά «δυστυχώς η επίσπευση των εκλογών δεν επέτρεψε τη συζήτηση κι έτσι η σκυτάλη πέρασε στην κυβέρνηση της ΝΔ». Ο κ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε, επίσης, ότι υπάρχει βελτίωση του νομοσχεδίου σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, επέμεινε όμως πως το κείμενο θα μπορούσε να βελτιωθεί έτι περαιτέρω, αν συζητούνταν στη Βουλή με την κανονική διαδικασία. Ο ιδιος έδωσε και το στίγμα των διαθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην προστασία των δεδομένων των εργαζομένων». Είπε, επίσης, ότι στην πρώτη εκδοχή της αιτιολογικής έκθεσης του νομοσχεδίου, που έβγαλε στη διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης, «φαινόταν μια προτίμηση στο να διευκολυνθεί η λειτουργία της αγοράς» και συνεπώς με μια πιο άνετη συζήτηση θα μπορούσε να υπάρξει ένα ακόμη πιο βελτιωμένο κείμενο σε σχέση με αυτό που τελικά κατατέθηκε στη Βουλή.

Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για την καθυστέρηση μη ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο των κανόνων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, είπε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου. Τόνισε ότι ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων δεν είναι οδηγία, είναι άμεσα εφαρμόσιμος σε όλες τις χώρες της ΕΕ και γι' αυτό έχει επιβληθεί ουσιαστικά στην Ελλάδα το πρόστιμο των 5.500 ευρώ ημερησίως και υπάρχει μεγάλη ευθύνη διότι δεν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος. Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τη θέση του Κινήματος Αλλαγής, η κ. Γιαννακοπούλου έδωσε στίγμα προθέσεων λέγοντας ότι «αποτελεί στην ουσία μια άκριτη εφαρμογή σε μεγάλο βαθμό του γερμανικού μοντέλου, και γι' αυτό απαιτείται περισσότερος χρόνος συζήτησης».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, είπε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να έχει τίτλο την προστασία προσωπικών δεδομένων, όμως στην ουσία είναι «φακέλωμα προσωπικών δεδομένων» και με αυτή την έννοια το ΚΚΕ δε συμφωνεί με το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, διότι δεν επιτρέπει ουσιαστική συζήτηση και ενημέρωση τόσο στη Βουλή, όσο κυρίως μέσα στην κοινωνία.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, αναγνώρισε τον κίνδυνο από μια ενδεχόμενη καταδίκη της Ελλάδας, είπε όμως ότι είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα των προσωπικών δεδομένων κι επομένως είναι απαράδεκτη η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η ειδική αγορήτρια του Μέρα25, Φωτεινή Μπακαδήμα, επίσης διαφώνησε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η βουλευτής αναγνώρισε ότι μετά τη διαβούλευση αφαιρέθηκαν αρκετά γκρίζα σημεία σε σχέση με το αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου, αλλά παραμένουν και αρκετά θολά σημεία.

Το νομοσχέδιο εισάγει στην ελληνική έννομη τάξη ουσιαστικές ρυθμίσεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων του 2016 και την Οδηγία 2016/680 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμπληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του σημερινού τοπίου για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Αντικαθιστά το πλαίσιο του ν. 2472/1997, το οποίο κρίθηκε ότι αδυνατεί να προσφέρει σήμερα ένα ασφαλές κι αποτελεσματικό, αξιόπιστο περιβάλλον για την προστασία των προσωπικών δεδομένων από αθέμιτη και κακόβουλη επεξεργασία.

«Προσπαθούμε να ανοίξουμε έναν δρόμο για την ουσιαστική μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας σε ένα πιο ασφαλές και πιο σταθερό περιβάλλον που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει βήματα στην Κοινωνία της Πληροφορίας και στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, και τόνισε ότι «εισάγεται ένα πλαίσιο που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία, θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και θα επιτρέψει την απρόσκοπτη δραστηριότητα των έξυπνων νεοφυών επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες και στο διαδίκτυο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τις εκκρεμότητες με το παρελθόν και να περάσει στην επόμενη μέρα, ενισχύοντας ουσιαστικά την προστασία των φυσικών προσώπων και ειδικότερα των ανηλίκων, όσον αφορά το δικαίωμα προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Θέλει να θωρακιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να αποσαφηνίσει το πλαίσιο επεξεργασίας των δεδομένων τους από τους εργοδότες, θέλει να εναρμονίσει το εθνικό πλαίσιο για τα προσωπικά δεδομένα με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, πράγμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να υιοθετήσει τις βέλτιστες πρακτικές.

«Θέλουμε να προωθήσουμε τη διαφάνεια στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη λογοδοσία και να ισχυροποιήσουμε τον εποπτικό ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, βελτιώνοντας το λειτουργικό πλαίσιο στο οποίο θα ασκεί τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές της» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε ότι έχει ενσωματωθεί το μεγαλύτερο μέρος των παρατηρήσεων που έγιναν στη διαβούλευση και ότι πλέον ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

 

 

 

09/08/2019

Βουλή: Οι πιο επεισοδιακές αποχωρήσεις της δεκαετίας

H κρίση όξυνε τα πνεύματα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Βουλή: Οι πιο επεισοδιακές αποχωρήσεις της

Αν και είναι μόλις η δεύτερη αποχώρηση της αντιπολίτευσης με τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (η πρώτη έγινε στις 31 Ιουλίου για την άρση ασυλίας Πολάκη), δεν αποτελεί ξένη εικόνα για την πολιτική ζωή του τόπου, καθώς τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με την έλευση των μνημονίων, οι αποχωρήσεις και οι εντάσεις έρχονταν και παρέρχονταν.

Η HuffPost Greece θυμάται τις πιο επεισοδιακές αποχωρήσεις της δεκαετίας: από τη συζήτηση για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μέχρι την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

17/03/2010 Αποχώρηση ΝΔ

Τον Μάρτιο του 2010, λίγο πριν τη ψήφιση του πρώτου μνημονίου, η ΝΔ αποχώρησε από τη Βουλή και τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την επιλογή προϊσταμένων και διευθυντών στο δημόσιο τομέα. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και στα άρθρα κατά πλειοψηφία  απο ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Με αφορμή, μάλιστα, το επίμαχο νομοσχέδιο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκτρέπεται σε «ατραπούς κομματικής μισαλλοδοξίας»

30/08/10 Αποχώρηση ΝΔ

https://www.youtube.com/watch?v=yMqgv8lgA_I

Η πρώτη αντιπαράθεση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων για την υπόθεση του Βατοπεδίου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρεί από την αίθουσα της Βουλής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής καταφέρθηκε κατά της ΝΔ χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα εξαιρετικά δυσάρεστη για τον κοινοβουλευτισμό και επιζήμια «διότι η ΝΔ, ένα κοινοβουλευτικό κόμμα και μάλιστα αξιωματική αντιπολίτευση, για μία ακόμη φορά αποφάσισε να συνταχθεί με όσους απαξιώνουν συστηματικά το πολιτικό σύστημα και το κοινοβούλιο συλλήβδην και να τους προσφέρει επιχειρήματα».

 

2/9/10 Αποχώρηση ΝΔ

Δύο ημέρες μετά την αποχώρηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεση τους Βατοπεδίου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέρχεται με την ίδια τακτική και αυτήν τη φορά αποχωρεί από τη συνεδρίαση της αντίστοιχης κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων

 

17/11/10 Αποχώρηση ΝΔ ξανά για το Βατοπέδι

Βουλή: Οι πιο επεισοδιακές αποχωρήσεις της

Τον Νοέμβριο του 2010 η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που αποχώρησε ξανά, με αφορμή ξανά υπόθεση Βατοπεδίου. Καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως άκυρη και απόδειξη «σκευωρίας στην οποία δεν πρόκειται να συμπράξει», η ΝΔ αποχώρησε πριν από τη μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη πέντε πρώην υπουργών της στο ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Για κομματική εμπάθεια και πολιτικές διώξεις εναντίον τους έκαναν λόγο οι κ.κ. Ευ.Μπασιάκος, Αλ.Κοντός, Π.Δούκας, Γ.Βουλγαράκης και Θ.Ρουσόπουλος (ο τελευταίος με επιστολή του). Είχε προηγηθεί έντονη διαμάχη για την επιστολική ψήφο βουλευτών.

30/03/14 Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

https://www.youtube.com/watch?v=bPO7_wUM9wg

Αποχώρησε από τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

20/12/14 Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποχώρησαν από τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εισφορά σε γη και τις απαλλοτριώσεις καταγγέλλοντας τον εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τον ορυμαγδό των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί. Σημειώνεται πως συνολικά κατατέθηκαν 80 τροπολογίες στο νομοσχέδιο, ενώ και στο νομοσχέδιο της Δευτέρας για την υγεία έχουν κατατεθεί 52 τροπολογίες. Συνολικά δηλαδή 132 τροπολογίες σε δύο νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο για την εισφορά σε γη τελικά υπερψηφίστηκε με 42 τροπολογίες, βουλευτικές και υπουργικές.

28/06/15 Αποχώρηση ΝΔ λόγω Ζωής Κωνσταντοπούλου

https://www.youtube.com/watch?v=glYWatWue88

Η χώρα βρίσκεται λίγο πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διέκοψαν με τις φωνές τους τη συνεδρίαση, καθώς είδαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τότε Πρόεδρο της Βουλής, να ανεβαίνει και πάλι στην προεδρική έδρα, αφού είχε πάρει το λόγο ως βουλευτής λίγο πριν, κάτι που δεν επιτρέπει ο κανονισμός της βουλής σύμφωνα με το άρθρο 66.

Ο κ. Σαμαράς είπε για την πρόεδρο της Βουλής ”είναι πρόεδρος και όχι δικτάτορας”, στη συνέχεια διέκοψε την ομιλία του και αποχώρησε μαζί με τους βουλευτές του κόμματος του.

1/12/ 15 Αποχώρηση ΠΑΣΟΚ για τις βοσκήσιμες γαίες

https://www.youtube.com/watch?v=MRS6_o5ZNLU

Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τις βοσκήσιμες γαίες.

Όταν ο αντιπρόεδρος της βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση και αρχίζει η ψηφοφορία, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης πήρε το λόγο και διαμαρτυρήθηκε για την πληθώρα των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί. ”Δεν γίνουμε συμμέτοχοι και συνένοχοι στο έργο σας και αποχωρούμε” είπε ο κ. Τζελέπης.

Τον λόγο θέλησε να πάρει ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, ωστόσο ο κ.Βαρεμένος δεν του έδωσε το λόγο.

″Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί”, είπε σχολιάζοντας την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. ”Έχει βιώσει αυτή η αίθουσα πολύ χειρότερες στιγμές όσον αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία”, πρόσθεσε.

18/5/18 Αποχώρηση ΝΔ για την υπόθεση Novartis

https://www.youtube.com/watch?v=N9wLeA44nKs

Η ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και η επεισοδιακή αποχώρηση της Κ.Ο. του κόμματος από τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση και λήψη απόφασης επί του πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση “NOVARTIS”.

 

 

 

 

 

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

Προεδριο της Βουλής

Ομιλία του νέου Προέδρου του Κ

Παύλο,
Είμαι "συγκλονισμένος" από την ομιλία του αξιοτιμου κ. Τασούλα.
Αλλά είμαι περισσότερο συγκλονισμένος με τα όσα δηλώνουν καθημερινώς
οι υπουργοί της ΝΔ, Βαρβιτσιώτης, Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Γεωργιάδης, Βόριδης και εκείνο  το εξέχον πολιτικό φίδι ο Χατζηδάκης,  καθώς και οι δυο φιλοσκοπιανοί γ. Γραμματείς Μαυρωτάς και Σκάλκος. Ο τελευταίος στενός πολιτικός φίλος της αξιοτίμου κ. Ντόρας Μπακογιάννη.
ΟΛΟΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ "ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ".
Τι περίμεναν ΠΡΙΝ από τις εκλογές και πώς δεν έβλεπαν τον ενδοτισμό όσοι ψήφισαν ΝΔ;! Και τώρα που τον εισπράττουν ως ξεκάθαρη προδοσία τι σκοπευουν να κάνουν; Θα συνταχθούν πλέον με τον αξιότιμο κ. Μητσοτάκη που λέει ότι ναι μεν η "συμφωνία" είναι κακή στο σύνολό της, αλλά ΔΕΝ θα κάνω τίποτε για το σύνολο παρά μόνο για το 5% αυτής που είναι τα εμπορικά ζητήματα;!
Παύλο, η κατάσταση είναι δραματική όσο ποτέ άλλοτε.
Έφυγε ο προδότης και ήρθε αυτός που θα διατηρήσει την προδοσία;
Όλοι όσοι ψήφισαν ΝΔ πρέπει να τοποθετηθούν σε αυτό το δίλημμα και να απαντήσουν... Εάν δεν υπάρξει επανάσταση συνειδήσεων η "συμφωνία" θα παραμείνει και θα μας χωρίζει χάος τους υπερασπιστές της και τους πολέμιους αυτής.  Θα πρόκειται για εθνική τραγωδία αν επικρατήσει η προβοκατόρικη γραμμή Συρίγου και των σημερινών υπουργών που λένε, ότι δεν ακυρώνεται αυτή η διμερής συμφωνία. Σημειώνω ότι ΔΕΝ είναι καν διεθνής αφού ΔΕΝ είχε την αιγίδα του ΟΗΕ επί του συνόλου της, καθώς είχε  ΜΟΝΟ μια περιορισμένη αιγίδα -εντολή στον Νίμιτς ΜΟΝΟ για το ΟΝΟΜΑ και όχι για μια " Στρατηγική συμφωνία κλπ".
Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίες, και στην περίπτωση ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ.
Ο καθένας και οι ευθύνες του.
Ο Σεπτέμβρης θα σημάνει εξελίξεις...
ΠΟΤΕ η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν θα δεχθεί αυτή την προδοσία.
Ας διαβάσει ο αξιότιμος κ. Μητσοτάκης
την ΕΠΙΣΤΟΛΗ των 73 η
οποία απευθύνεται στον ίδιο, και η οποία από προχθές
ΚΑΤΕΤΕΘΕΙ στο Προεδριο της Βουλής.
Όπως γνωρίζεις συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν δώδεκα αδιαμφισβήτητοι λόγοι ΑΚΥΡΩΣΗΣ.
Κανείς πλέον δεν θα μπορεί να  πει στο μέλλον οτι δεν γνώριζε.

Εγκάρδια,

Γιώργος Ρωμανός
Συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 25/7/2019

 

 

 

 

 

Αλλάζουν όλα στη Βουλή:

Ανατροπή με τις εξεταστικές

– Αποκλειστική συνέντευξη Κώστα Τασούλα στο in.gr

O Κώστας Τασούλας λίγες ημέρες προτού εκλεγεί ως ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής μιλά στο in.gr για τα σχέδιό του για την αναβάθμιση του ελληνικού κοινοβουλίου. Τι θα κάνει με τις εξεταστικές επιτροπές, με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τις κακές συμπεριφορές των βουλευτών

Αλλάζουν όλα στη Βουλή: Ανατροπή με τις εξεταστικές – Αποκλειστική συνέντευξη Κώστα Τασούλα στο in.gr | in.gr
17 Ιουλίου 2019,

Λίγες ημέρες προτού αναλάβει το τρίτο ανώτερο θεσμικό αξίωμα της χώρας, ημέρα μάλιστα που θα συμπέσει και με την προηγουμένη των γενεθλίων του, ο Κώστας Τασούλας έδωσε στο in.gr μία συνέντευξη εφ΄όλη της ύλης για τους στόχους, τις επιδιώξεις και το έργο που θα διατελέσει ως ο νέος Πρόεδρος της Βουλής.

Η είδηση άλλωστε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Βουλής δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Κάθε άλλο, το όνομα του βουλευτή Ιωαννίνων είχε συζητηθεί πριν από τις εκλογές. Ο πιο πιθανός λόγος που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση αυτή ήταν η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, όμως, υπήρξαν κι άλλα στοιχεία. Ο κ. Τασούλας είναι παλαιός κοινοβουλευτικός άνδρας, χαίρει εκτιμήσεως και βουλευτών από άλλα κόμματα, είναι προσηνής, με εξαιρετική γνώση των κανονισμών της Βουλής

Αποφασισμένος να προχωρήσει στις θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου της μειοψηφίας, να επαναφέρει τους διακριτούς ρόλους εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, να αποκαταστήσει τον πολιτικό πολιτισμό, και να ενισχύσει το ρόλο του βουλευτή, ο προτεινόμενος Πρόεδρος της Βουλής φαίνεται αποφασισμένος να χαράξει μία διαφορετική πορεία από τον προκάτοχό του, διατηρώντας τις ισορροπίες στο Κοινοβούλιο.

Έχοντας δει τον ρόλο του βουλευτή να χάνεται και το Κοινοβούλιο να ευτελίζεται επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Τασούλας ελπίζει να βρει λύση για όλα τα προβλήματα που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση.

Νέος ποινικός κώδικας, ο ευτελισμός της Δημοκρατίας με τις κατεπείγουσες διαδικασίες, συνταγματική αναθεώρηση, εκλογικός νόμος.

Ολα αυτά είναι ζητήματα με τα οποία σύντομα ο 13ος Πρόεδρος της Βουλής και η νέα κυβέρνηση θα κληθούν να εξετάσουν και να λύσουν.

Πάντως, αν θα επέλεγα να κρατήσω ένα πράγμα από τη συνέντευξη με τον κ. Τασούλα, τότε αυτό θα ήταν αδιαμφισβήτητα η σιγουριά του αλλά και η επιθυμία του να μην μετατραπεί κι αυτή Βουλή σε μία ακόμη πολιτική αρένα.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο in.gr:

Κύριε Τασούλα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε εσάς για την θέση του Προέδρου της Βουλής. Αισθάνεστε δικαιωμένος έπειτα από έναν πλούσιο κοινοβουλευτικό βίο;

Η πολιτική δεν είναι σαν τον αθλητισμό, που μια πρωτιά δικαιώνει τις προσπάθειές σου, άρα μία Προεδρία της Βουλής δικαιώνει όσα έκανα στο παρελθόν ως βουλευτής. Είναι μία άλλη διαδικασία αρκετά πιο πολύπλοκη και εξαρτάται από τα κίνητρα που έχει κανείς. Η δική μου αντίληψη είναι ντεμοντέ.

Είναι πράγματα που αν τα πεις, κινδυνεύεις να μην σε πιστέψει κανείς λόγω της εντονότατης απαξίωσης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια για την πολιτική και τους πολιτικούς. Ωστόσο γι’ αυτόν τον έναν που μπορεί να με πιστέψει έχω να του πω πως θεωρώ καλοδεχούμενη κάθε θέση μάχης που μου δίνει τη δύναμη να είμαι πολύ πιο χρήσιμος.

Η Προεδρεία της Βουλής προφανώς είναι ένα θεσμικό αξίωμα σημαντικότατο. Ο ρόλος του Προέδρου της Βουλής έχει μία σπουδαία αποστολή και αυτή είναι να εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη διεξαγωγή των διεργασιών και να προοδεύει του αντιπροσωπευτικού σώματος του ελληνικού λαού.

Την αποστολή αυτή θα κληθώ να επωμιστώ εφ΄ όσον η Ολομέλεια με εκλέξει Πρόεδρο έπειτα από την πολύ τιμητική πρόταση που έκανε η Νέα Δημοκρατία.

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε σταματήσει να είναι διακριτός ο ρόλος της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Αυτό θα αλλάξει; Η απόφαση του πρωθυπουργού να μεταφέρει τις συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίου στο Μαξίμου, αυτό ακριβώς υπηρετεί;

Τα τελευταία χρόνια έγινε μία προσπάθεια η Βουλή να συνδεθεί με την κυβέρνηση. Αυτό είναι λάθος. Η Βουλή είναι μία ξεχωριστή λειτουργία, βάσει του Συντάγματος, και πρέπει να έχει μία δική της, αυτόνομη πορεία. Δεν αρκεί μόνο το πως εσύ φέρεσαι αλλά και πως οι άλλοι αντιλαμβάνονται την δική σου συμπεριφορά, συνεπώς είναι μία αμφίδρομη διαδικασία. Το γεγονός ότι από εδώ και πέρα το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει σε κυβερνητικά κτίρια σαφώς σημαίνει πως με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να διαχωρίσει την λειτουργία της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία.

Εμείς αυτό που θα κοιτάξουμε να κάνουμε πράξη, είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Δεν θέλουμε να γίνει η πλειοψηφία ένα σύστημα σκληρό το οποίο δεν σέβεται τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Θα προσπαθήσουμε δηλαδή να δείξουμε μία στάση η οποία περισσότερο ταιριάζει σε παραδόσεις -ας το πω έτσι τολμηρά- βρετανικού κοινοβουλίου και όχι ελληνικού κοινοβουλίου.

Την τελευταία τετραετία είδαμε μία σκληρή πλειοψηφική συμπεριφορά που αγνοούσε την μειοψηφία, αγνοούσε τους κανόνες της καλής νομοθέτησης. Πλέον, και ειδικά με τα νομοσχέδια που θα έρθουν το καλοκαίρι, δεν θα έχουμε ούτε κατεπείγοντα, ούτε σωρεία τροπολογιών. Όλα αυτά θα τα προσέξουμε, ώστε σιγά – σιγά να οικοδομήσουμε μία άλλη σχέση εμπιστοσύνης με τα κόμματα και ειδικά με την κοινωνία που μας παρακολουθεί.

Ο ευτελισμός του Κοινοβουλίου με τις κατεπείγουσες διαδικασίες και τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής ή τα πολυνομοσχέδια, που δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν οι βουλευτές, θα εκλείψουν;

Οι κατεπείγουσες διαδικασίας δεν θα εκλείψουν, αλλά όταν είναι κατεπείγουσες θα είναι κατεπείγουσες, δεν θα γίνεται προσχηματικά. Δεν θα βαφτίζουμε κατεπείγουσες τις δικές μας καθυστερήσεις.

Ξέρετε, η άλλη όψη του συχνού κατεπείγοντως είναι πως εσύ καθυστέρησες. Υπάρχουν τρόποι αυτά να αποφεύγονται και κατεπείγον να είναι όντως αυτό που προκύπτει από μία απρόβλεπτη και ξαφνική ανάγκη που δεν θα μπορούσες να την είχες προβλέψει. Δεν θα κάνουμε κατάχρηση αυτών των διαδικασιών.

Νέος Ποινικός Κώδικας. Ως νομικός πείτε μας τι πρέπει να αλλάξει μιας κι έχουν ήδη προκληθεί έντονες αντιδράσεις κυρίως ως προς την αποφυλάκιση ατόμων με πολυετείς καθείρξεις, όπως μελών τρομοκρατικών οργανώσεων;

Προφανώς θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις, ωστόσο η μεγάλη ζημιά έχει γίνει. Από τη στιγμή που ένας Ποινικός Nόμος δημοσιεύεται και αποκτά νομική υπόσταση, τότε όλες οι διατάξεις που είναι επιεικέστερες από τις μέχρι τότε ισχύουσες, αυτές εν τέλει υπερισχύουν ακόμη κι αν τις καταργήσεις μετά.

Ακόμη κι ένα δευτερόλεπτο να ισχύσει μία επιεικέστερη διάταξη, τότε αυτή υπερισχύει των προηγουμένων προβλέψεων. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η ζημιά έχει γίνει μόνο και μόνο επειδή δημοσιεύτηκε. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τρόποι δικονομικά να διορθωθούν τέτοιες ζημίες, αλλά και επί του ουσιαστικού περιεχομένου του δικονομικού νόμου. Κανείς δεν είχε αντίρρηση πως ο Ποινικός Κώδικας ήθελε εκσυγχρονισμό. Ωστόσο, δεν μπορεί μία κυβέρνηση τέσσερις μέρες πριν την λήξη της Βουλής να προχωρά σε ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα και να το προσπερνά σφυρίζοντας αδιάφορη. Ήταν μία απαράδεκτη τακτική, η οποία κατακρίθηκε από τους πάντες.

Θα αποκατασταθεί στη θητεία σας ο ρόλος του βουλευτή και ο πολιτικός πολιτισμός στη Βουλή, κάτι που είχε χαθεί την προηγούμενη τετραετία;

Το να αποκατασταθεί ο ρόλος του βουλευτή και ο πολιτικός πολιτισμός δεν είναι πράγματα που επιβάλλονται, όσο εμπνέονται. Εμείς θα κοιτάξουμε να αναβαθμίσουμε την λειτουργία του κοινοβουλίου με κάθε τρόπο. Ελπίζω ότι οι συνάδελφοι και των έξι κομμάτων να μετέχουν στην σύνθεση της νέας Βουλής. Από την κρίση η οικονομία βγήκε τραυματισμένη, επλήγη το κύρος της πολιτικής και το κοινοβούλιο στοχοποιήθηκε, άλλοτε δικαίως και άλλοτε αδίκως. Εμείς πρέπει να αποκαταστήσουμε το κύρος μας. Αυτή είναι δουλειά πρωτίστως του προεδρείου αλλά και όλων των συναδέλφων.

Οπότε να περιμένουμε να επανέλθει και το dress code;

Περισσότερη σημασία από το dress code έχει το attitude code. Τι να τον κάνω τον καλοντυμένο που υβρίζει ή που ωρύεται. Το ιδεώδες είναι ένας καλοντυμένος που είναι και ευπρεπής.

Ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητές σας ως Πρόεδρος της Βουλής;

Αμέσως μετά την συγκρότηση του Προεδρείου της Βουλής που θα αποτελείται από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση των 6 διαρκών επιτροπών από τις οποίες θα περνούν τα νομοσχέδια όταν έρθουν στην Ολομέλεια. Αυτό σημαίνει ότι προς το τέλος Ιουλίου θα είμαστε πανέτοιμοι ώστε να έρθουν τα πρώτα νομοσχέδια που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να περάσει.

Τι σκέφτεται να κάνει η Νέα Δημοκρατία με τις εξεταστικές επιτροπές; Υπάρχουν υποθέσεις όπως το εξάμηνο Τσίπρα – Βαρουφάκη, η Novartis, η ΔΕΗ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Βουλή είναι αναθεωρητική και ότι έχει καθήκον και υποχρέωση μέσα στο  Ά εξάμηνο να ολοκληρώσει την συνταγματική αναθεώρηση που έχει προταθεί από την προηγούμενη Βουλή.

Εμείς ως ΝΔ στην προηγούμενη Βουλή είχαμε προτείνει οι εξεταστικές επιτροπές να γίνονται και με πρόταση της αντιπολιτεύσεως, χωρίς να απαιτείται η πλειοψηφία των βουλευτών. Αυτή η πρόταση ψηφίστηκε και απομένει στην παρούσα Βουλή να ολοκληρωθεί και να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα.

Ετσι η εξεταστική επιτροπή δεν θα είναι προνόμιο μόνο για την πλειοψηφία, θα είναι και για την μειοψηφία, η οποία θα έχει δικαίωμα να ζητήσει μέχρι και δύο εξεταστικές επιτροπές.

Είναι μία μεγάλη καινοτομία την οποία δεν τόλμησε ποτέ καμία αναθεώρηση και κανένα κόμμα να προτείνει. Όσο για το ποιες εξεταστικές επιτροπές θα προτείνει η πλειοψηφία ή η αντιπολίτευση, αυτό θα το κρίνουν τα κόμματα. Εγώ βαδίζοντας προς το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, αρχίζω να τηρώ κάποιες αποστάσεις, χωρίς  να αποποιούμαι την ιδιότητά μου ως νεοδημοκράτης.

Πώς θα προχωρήσει η Βουλή από εδώ και πέρα όσον αφορά την Συνταγματική Αναθεώρηση;

Η Βουλή με απόφαση του Προέδρου συγκροτεί επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία παίρνει τις προτάσεις που έμειναν από την προηγούμενη Βουλή, τις επεξεργάζεται και αποφασίζει. Όσες ήρθαν με πάνω από 180 ψήφους μπορεί να τις περάσει με 151. Όσες ήρθαν κάτω από 180 ψήφους μπορεί να τις περάσει με απόλυτη πλειοψηφία.

Αυτό θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη φθινοπώρου γιατί θα πρέπει να έχουμε λύσει διάφορα θέματα, ένα από αυτά και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε συμφωνήσει με τεράστια πλειοψηφία η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας να μην προκαλεί την διάλυση της Βουλής, πράγμα το οποίο θα συμβάλει πολύ στην καθιέρωση πολιτικής σταθερότητας της Βουλής.

Ο εκλογικός νόμος είναι ένα αγκάθι που θα απασχολήσει την κυβέρνηση. Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί;

Όπως είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσουμε να ψηφίσουμε έναν νόμο ο οποίος θα είναι πλειοψηφικός, όχι τόσο έντονα πλειοψηφικός όσο ο ισχύον, αλλά τόσο όσο χρειάζεται ώστε να μην «παραγνωρίζεται» η ανάγκη μίας δικαιότερης εκπροσώπησης των κομμάτων.

Από εκεί και πέρα υπάρχει η απλή αναλογική που είναι ψηφισμένη και αφορά τις επόμενες εκλογές. Εμείς θα επιχειρήσουμε με κάθε θεσμικό τρόπο να αποτρέψουμε την εφαρμογή του νόμου της απλής αναλογικής γιατί με αυτόν τον νόμο η χώρα θα τιναχτεί στον αέρα και δεν θα κυβερνηθεί με τίποτε.

Γι΄ αυτό βοηθάμε με νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών όπως και στους δήμους που έχουν ήδη απλή αναλογική να ξεπεράσουν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες του αναποτελεσματικού συστήματος. Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτή την νάρκη με όποιο θεσμικό τρόπο μπορούμε.

Δείτε επίσης

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided