Τετάρτη, Σεπτέμβριος 23, 2020

Βουλή

 

 

 

 

 

 

 

Κατατέθηκαν προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας Αθηνών - Σκοπίων

 

 

 

 

 

Βουλή:

Κατατέθηκαν προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας

Αθηνών - Σκοπίων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020, 23:17
Βουλή: Κατατέθηκαν προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας Αθηνών - Σκοπίων

Ένα μνημόνιο συνεργασίας

"για την Επιτάχυνση της Διαδικασίας

Ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση"

και ένα μνημόνιο κατανόησης "για την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία" μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας κατέθεσαν προς κύρωση στη Βουλή τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης αντίστοιχα.

Με το πρώτο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών, κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το ανωτέρω μνημόνιο συνεργασίας, που έχει υπογραφεί στα Σκόπια στις 2 Απριλίου 2019, σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, το μνημόνιο συνεργασίας θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση των διμερών σχέσεων, καθώς και στη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την περιοχή εν γένει, εντασσόμενο στο πλαίσιο της ελληνικής πολιτικής ενεργού προώθησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Με το δεύτερο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η ανωτέρω συμφωνία, που υπεγράφη στα Σκόπια στις 2 Απριλίου 2019, σχετικά με την ίδρυση συντονιστικής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία. Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι το μνημόνιο κατανόησης θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, καθώς και στη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, εντασσόμενο στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την εντατικοποίηση και τον εμπλουτισμό της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που υπεγράφη στις 02/04/2019 καθώς και της συμφωνίας των Πρεσπών της 17/06/2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Zougla 14/9/2020

 

 

 

 

 

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή για

τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού
07/09/20 - 17:26
Ενημερώθηκε: 07/09/20 - 17:36

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, για τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Η συζήτηση, που γίνεται σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, διεξάγεται έπειτα από πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ),

Φώφης Γεννηματά.

Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων

Συνεχής μετάδοση των προγραμμάτων διαδικτυακής τηλεόρασης της Βουλής των Ελλήνων

https://www.youtube.com/watch?v=uJTSKyXX1AQ

 

 

 

Βουλή: Στην Ολομέλεια προς ψήφιση οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τις ΑΟΖ

Πώς έχουν υποδείξει ότι θα ψηφίσουν τα κόμματα.

.

Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 11 το πρωί. Αναμένονται ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών των άλλων κομμάτων.

Όσον αφορά στη στάση της αντιπολίτευσης, θετική στάση στη συμφωνία με τη Ιταλία προανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ θα δηλώσει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο. «Ναι» με ορισμένες επιφυλάξεις λέει το Κίνημα Αλλαγής, αρνητική ψήφο και στις δύο συμφωνίες δίνουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται για την τελική στάση της στην ολομέλεια.

Οι τοποθετήσεις

Οι δύο συμφωνίες είναι αντίστοιχα επωφελείς και δίκαιες, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επεξεργασία και συζήτηση των δύο συμβάσεων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συγκρότησης μετώπου «εθνικής ομοψυχίας». «Στις δυσχερείς στιγμές, που η τουρκική παραβατική ύβρις δημιουργεί για τη χώρα, το απαραίτητο στοιχείο είναι η εθνική ομοψυχία. Αυτή θα επιφέρει τη νέμεση απέναντι στην τουρκική ύβρι» σημείωσε.

Για την ελληνοϊταλική συμφωνία, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου είπε ότι με αυτήν η ΝΔ αποδέχεται για πρώτη φορά την ανάγκη συμβιβασμών, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική. Για κενό στρατηγικής μίλησε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, Γ. Κατρούγκαλος. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν επιδίωξε, οι ελληνικές κόκκινες γραμμές, να γίνουν ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές, οι οποίες να προβλέπουν ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία. Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι το θετικό της συμφωνίας με το Κάιρο είναι ότι ”διεμβολίζει και αντιρροπεί” το σύμφωνο Ερντογάν-Σαράτζ, ωστόσο περιέχει ”σκοτεινά” στοιχεία όπως η οριοθέτηση στον 28ο μεσημβρινό, που, εάν δεν ενταχθούν σε ένα πλαίσιο συνολικής εθνικής στρατηγικής, μπορεί να υπονομεύσουν την προσπάθεια για λύσεις ενταγμένες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Επίσης ζήτησε να γνωστοποιηθεί η μεθοδολογία και οι αρχές που εφαρμόστηκαν και προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει παρών στην κύρωση της συμφωνίας Αθηνών-Καΐρου. Τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της κύρωσης των συμφωνιών και κάλεσε σε συνεννόηση σε επίπεδο ηγεσιών των κομμάτων. Σημείωσε ότι αν και η Ελλάδα υπερέχει σε διπλωματικό επίπεδο έναντι της Τουρκίας, η ηγεσία της γείτονος συνεχίζει να ”μαρκάρει” περιοχές μας για να δημιουργήσει τετελεσμένα. Ειδικότερα πάντως για τη συμφωνία με την Αίγυπτο είπε ότι, εάν δεν υπήρχε το σύμφωνο Τουρκίας-Τρίπολης δεν θα διανοούμασταν να πάμε σε μερική οριοθέτηση.

Κατά των δύο συμφωνιών τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος αναφέροντας ότι η ελληνοϊταλική συμφωνία δίνει μερική επήρεια στα διαπόντια νησιά και τις Στροφάδες και ότι δίνει στους Ιταλούς αλιείς τη γαρίδα και τα οστρακόδερμα ενώ στους Έλληνες το γαύρο και τη μαρίδα.. Όσο για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία είπε ότι είναι αποτέλεσμα απαράδεκτου συμβιβασμού, ο οποίος δεν εξηγεί γιατί δίνει μειωμένη επήρεια στην Κρήτη.

Από την Ελληνική Λύση, ο Α. Μυλωνάκης χαρακτήρισε κατάπτυστη την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ενώ για την ελληνοϊταλική συμφωνία είπε ότι δεν μας έδωσε τίποτα αλλά άνοιξε κερκόπορτα για μερική επήρεια των νήσων επί της ΑΟΖ.

Τέλος, η Σοφία Σακοράφα του ΜέΡΑ25 είπε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν εντάσσονται σε ένα εθνικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής αλλά αποτελούν αντιδράσεις σε κινήσεις της Τουρκίας. Επίσης επανέλαβε την ανάγκη σύγκλησης διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ, και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τις δύο συμφωνίες.

  • (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ) Newsroom HuffPost Greece 26/8/2020

 

 

 

 

Κατατέθηκαν προς κύρωση στη Βουλή οι συμφωνίες για

ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία

Την έναρξη της συζήτησης τη Δευτέρα για την κύρωσή τους ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

.

Eurokinissi.

Κατατέθηκαν προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών και η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών τους.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, η σχετική συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα, με χρονικό ορίζοντα την Τετάρτη να γίνει η συζήτησή τους στην Ολομέλεια.

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα χθες στο πλαίσιο της έκτακτης τηλεδιάσκεψης, κάνοντας λόγο απόλυτα νόμιμες και υποδειγματικες συμφωνίες και επανέλαβε ότι η Τουρκία από την πλευρά της παραβιάζει συστηματικά τους κανόνες διεθνούς δικαίου.

Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις και ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, με την Ελλάδα να παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο δίκαιο και στις αρχές καλής γειτονίες, όπως είπε.

H συμφωνίας με την Αίγυπτο έχει ήδη ψηφιστεί από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου έπειτα από την έγκριση που πήρε από την Επιτροπή Συνταγματικών και Νομικών Υποθέσεων της Αιγυπτιακής Βουλής.

  • (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ) Newsroom HuffPost Greece  21/8/2020

 

 

 

 

Πέρασε με 187 «ναι» το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις

«Όχι» ψήφισαν 101 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25

Πέρασε με 187 «ναι» το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του «κατά πλειοψηφία».

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής του νομοσχεδίου, και επί 288 ψηφισάντων, «ναι» ψήφισαν 187 βουλευτές από τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση, ενώ «όχι» ψήφισαν 101 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 12 βουλευτές μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδης οι οποίοι είχαν εκφράσει βασικές αντιρρήσεις για την ουσία του νομοσχεδίου.

Απουσίαζαν επίσης, έχοντας στείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ν. Κακλαμάνης και του ΣΥΡΙΖΑ 'Α. Βαγενά, Μιχαηλίδης, Παπαδόπουλος, Λάππας και Βαρεμένος, καθώς και οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 Βαρουφάκης, Λογιάδης και Αρσένης.

NEWSBEAST.GR 9/7/2020
Διαβάστε ακόμα

 

 

 

 

Βουλή: Σύγκρουση σε υψηλούς τόνους επί του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΒΟΥΛΗ, Διαδηλώσεις, Μητσοτάκης Κυριάκος, Τσίπρας Αλέξης

Των διατάξεων του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, καταλογίζοντας θράσος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την πλευρά του κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες για όσα τη βαραίνουν, όπως είπε.

Στη δευτερολογία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του έτους και δεν κατατέθηκε στη Βουλή νωρίτερα, μετά το αίτημα του ΚΚΕ να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο όταν επανέλθει η κανονικότητα. Καταλόγισε δε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ότι παραποιεί την πραγματικότητα, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «ύφεσης Μητσοτάκη», μίλησε για «ύφεση κορωνοϊού». Διερωτήθηκε, μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα αν «μετά θα λέτε για ανάκαμψη Μητσοτάκη».

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για τις συναθροίσεις, είπε ότι το ίδιο το Σύνταγμα δέχεται επί της αρχής πως το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση υπόκειται σε περιορισμό. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου ορίζει πώς μπορούν να γίνονται οι συναθροίσεις χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των υπολοίπων πολιτών. «Θέλω να μου υποδείξετε μία χώρα όπου να μην υπάρχει κάποιο αντίστοιχο πλαίσιο όρων διεξαγωγής δημόσιων συναθροίσεων» επεσήμανε τονίζοντας πως η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση.

Κατηγόρησε δε τον κ. Τσίπρα ότι «εσείς απαγορεύατε συναθροίσεις κατά το δοκούν όποτε σας βόλευε» και πρόσθεσε ότι «εναρμονιζόμαστε με τις επιταγές του Συντάγματος», ενώ παραδέχθηκε ότι «δεν είναι εύκολη αυτή η άσκηση». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «πρόθεσή μας είναι να έχουμε ένα λειτουργικό πλαίσιο» και τόνισε ότι «50 άτομα κλείνουν καθημερινά την Αθήνα όποτε το επιθυμούν». Διαβεβαίωσε εξάλλου πως «αν ο οργανωτής έχει κάνει τη δουλειά του δεν κινδυνεύει». «Λάβαμε υπόψη πλήρως τις παρατηρήσεις της επιστημονικής επιτροπής» συνέχισε.

Αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ και την επικεφαλής του, Φώφη Γεννηματά, χαρακτήρισε λεκτική υπερβολή ότι το νομοσχέδιο ξαναγράφτηκε με δημοκρατικό μελάνι, ενώ τόνισε πως σέβεται και τιμά ένα κόμμα που προσέρχεται σε διάλογο, επισημαίνοντας πως το Κίνημα Αλλαγής προσήλθε στη συζήτηση με διάθεση να βελτιώσει το νομοθέτημα. Καταλήγοντας, εξαπέλυσε πυρά του κατά κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως «κάνατε καριέρα λοιδορώντας τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα, μας κρεμάσατε στα μανταλάκια». «Είστε θρασύς, θρασύτατος, τώρα τη θυμηθήκατε τη μεταπολίτευση» είπε και τόνισε ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε τη μεταπολίτευση και σας επέτρεψε να έχετε τη διαδρομή που έχετε».

https://www.youtube.com/watch?v=vUr3bGqgxl0&feature=emb_logo

Λαμβάνοντας τον λόγο για τη σύντομη σε έκταση δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Ν.Δ., αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ότι χρεοκόπησαν τη χώρα. Καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι δεν ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες για όσα τη βαραίνουν.

Όπως είπε, υπάρχει ήδη ένα θεσμικό πλαίσιο που είναι εναρμονισμένο με το Σύνταγμα. Τόνισε ότι το Σύνταγμα προβλέπει δύο λόγους για τους οποίους μπορεί να περιορίζεται το δικαίωμα μιας συνάθροισης, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση αγνοεί πως ήδη υπάρχει πλαίσιο ρύθμισης.

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι προσθέτει και άλλους δύο λόγους για περιορισμό μιας συνάθροισης: «η μη γνωστοποίηση από τους διοργανωτές και η άρνηση να υπακούσουν στις εντολές της αστυνομίας, οι οποίες κάθε φορά υπόκειται στην υποκειμενική κρίση της πολιτικής της ηγεσίας. Αυτοί οι δύο λόγοι είναι πέρα έξω από το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος» επέμεινε.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι δεν μπαίνει στην ουσία της συζήτησης. «Μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε την ουσία των επιχειρημάτων» συνέχισε ενώ τόνισε ότι «τη μεταπολίτευση σε αυτόν τον τόπο την έφεραν οι αγώνες του ελληνικού λαού».

«Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που φύγαμε αφήνοντας γεμάτα τα δημόσια ταμεία» επεσήμανε τονίζοντας πως «δεν είμαστε εμείς αυτοί που δημιουργήσαμε τα μεγάλα σκάνδαλα». Είπε επίσης ότι οι πολίτες βρίσκουν διέξοδο στη Δημοκρατία για να υπερασπιστούν την κοινωνική συνοχή.

https://www.youtube.com/watch?v=3tyhfO3QtxA&feature=emb_logo

Στην τριτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ερμηνεία των πεπραγμένων της κάθε κυβέρνησης υπόκειται στην κρίση της ιστορίας, σημειώνοντας πως οι πολίτες επέλεξαν τη Ν.Δ. να κυβερνήσει τον τόπο. Ανέφερε επιπλέον ότι θα υπάρχει πολύς χρόνος προκειμένου να δώσει απαντήσεις ο κ. Τσίπρας για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι απόλυτα προστατευμένο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, ενώ στάθηκε στους βανδαλισμούς σε σημεία της Αθήνας, μέσα στην εβδομάδα.

«Επιχειρείτε μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία», που «καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε από τη Μεταπολίτευση», απάντησε από την ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρώτη τοποθέτησή του στη Βουλή.

Το βράδυ η ψήφιση του νομοσχεδίου

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 μ.μ.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν ζητήσει ονομαστικές ψηφοφορίες, ενώ ονομαστική ψηφοφορία ενδέχεται να ζητήσει και το ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή τροπολογία του για την «αστική ευθύνη του διοργανωτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

«Όχι» από τη Βουλή στην άρση ασυλίας 54 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Όχι» από τη Βουλή στην άρση ασυλίας 54 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η ολομέλεια της Βουλής με 207 ψήφους κατά, έναντι 11 υπέρ και ένα «παρόν», απέρριψε το εισαγγελικό αίτημα για άρση ασυλίας 54 εν ενεργεία βουλευτών - ανάμεσα τους ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και ο πρώην ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος - με τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της κατάχρησης εξουσίας για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν υπερήφανοι για τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ άφησαν αιχμές, για εσωτερικά προβλήματα και τακτικισμούς της ΝΔ, που είχαν ως αποτέλεσμα να συζητηθούν στη Βουλή οι άρσεις ασυλίας.

Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασσούλας όσο και ο προεδρεύων του Σώματος Χαράλαμπος Αθανασίου, επεσήμαναν ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία αλλά να τη θέσει στο αρχείο, καθώς το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και αφορά την ελεύθερη γνώμη, έκφραση και ψήφο του βουλευτή όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.

Την άποψη αυτή υιοθέτησαν όλα τα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης.

Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις επικριτικές αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά στο εθνικό αυτό θέμα, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Σπύρο Λιβανό να απαντά ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά στην πατρίδα του πρώην πρωθυπουργού.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος που πήρε πρώτος το λόγο, δήλωσε υπερήφανος για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και φαιδρή τη μήνυση για εσχάτη προδοσία και κατάχρηση εξουσίας», και τόνισε ότι παραβιάζει το Σύνταγμα.

«Όχι απλώς δεν αισθανόμαστε ότι πρέπει να απολογηθούμε για τη Συμφωνία αλλά αισθανόμαστε υπερήφανοι διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έλυσε μια διαφορά 10ετιών και αναβάθμισε το διπλωματικό κύρος της χώρας. Η διάταξη του Συντάγματος είναι σαφής. Η γνώμη και η ψήφος του βουλευτή δεν διώκεται ούτε εξετάζεται και ο εισαγγελέας στέλνει στη Βουλή δικογραφία μόνο υπόθεση που αφορά συκοφαντική δυσφήμηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

«Δεν είναι θέμα παραδεκτού αλλά θέματα νομιμότητας, από τη στιγμή που εστάλη από την εισαγγελία στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Η επιτροπή δεν εξετάζει τη βασιμότητα της μήνυσης», παρενέβη ο προεδρεύων του Σώματος Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Τόσο εγώ, όσο και οι συνάδελφοι που ψηφίσαμε τη Συμφωνία, πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον, υπακούοντας στη σταθερότητα και την ειρήνη στη περιοχή και είμαστε υπερήφανοι. Άλλωστε, όπως είπε ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, έθεσε ως θεμέλιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, την πιστή τήρηση της Συμφωνίας», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε:

«Περίμενα από τη κυβερνητική πλειοψηφία όχι μια δικολαβική συμπεριφορά αλλά μια πράξη σωφροσύνης για να φανεί η γελοιότητα αυτών που μας εγκαλούν».

Ο κ. Αθανασίου παρενέβη εκ νέου σημειώνοντας: «Ο πρωθυπουργός σέβεται τους θεσμούς και ως θεσμικός είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τους νόμους που ψήφισε η Βουλή και να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε ότι «η μήνυση κατά βουλευτών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, αναδεικνύει το μέγεθος της ανοησίας του ελληνικού εθνικισμού».

«Ενάμιση χρόνο μετά τη ψήφιση της, η Συμφωνία, που άλλαξε και αναδιαμόρφωσε το πεδίο σχέσεων στα Βαλκάνια αλλά και τις σχέσεις των δύο χωρών, αποτελεί τη κεντρική επιλογή, τον πυλώνα για την εξωτερική πολιτική της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Ταυτόχρονα, μίλησε για «πολιτική στροφή της ΝΔ από τον εθνολαϊκισμό στην αναγνώριση της προσφοράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και για «νομική αντίφαση της λόγω εσωτερικών ανισορροπιών που δεν μπορούν όμως να οδηγούν σε καταστρατήγηση του συντάγματος», όπως είπε.

«Είναι προφανές ότι ο βουλευτής έχει το δικαίωμα να ψηφίζει κατά συνείδηση δίχως το φόβο ποινικών διώξεων. Η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι κατά της άρσης ασυλίας των βουλευτών», αντέτεινε από τη πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η ΝΔ διαφώνησε και διαφωνεί με το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Είναι μια επιβλαβής συμφωνία, είναι υποχώρηση από τις κεκτημένες εθνικές κόκκινες γραμμές και δεν καταλάβαμε που ωφέλησε τον ελληνικό λαό. Η ΝΔ εξάντλησε όλα τα πολιτικά όπλα που είχε, ως και πρόταση δυσπιστίας στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, όμως, από τη στιγμή που ψηφίστηκε έπρεπε να εφαρμοστεί γιατί η χώρα έχει συνέχεια», τόνισε ο κ. Λιβανός και συνέχισε:

«Είμαστε κράτος δικαίου που τιμά την υπογραφή του και δεν αθετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του. Το Διεθνές Δίκαιο είναι ασπίδα για την Ελλάδα. Από τη στιγμή που ψηφίστηκε ήταν καθήκον μας να την εφαρμόσουμε, αλλά παρατηρούμε αυστηρά τη τήρηση της, προασπίζουμε τα εθνικά συμφέροντα μας και κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις».

«Όσοι ψαρεύουν με ανέξοδο λαϊκισμό δεν έχουν το μονοπώλιο αγάπης για τη πατρίδα. Η πατρίδα ανήκει σε όλους. Δεν είναι ώρα, με την απροκάλυπτη τουρκική επιθετικότητα, να κατασκευάζουμε εσωτερικούς εχθρούς. Είναι ώρα για σύνεση και ιστορικό καθήκον. Δεν επιτρέπεται η κερδοσκοπία στα εθνικά θέματα», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και κατέληξε:

«Καταδικάζουμε κάθε ακραία συμπεριφορά. Εμείς διαφωνούμε πολιτικά αλλά σεβόμαστε τις αποφάσεις της Βουλής. Θυμίζουμε ότι το 2013 με το ίδιο σκεπτικό αποφασίσαμε για τη ψήφιση των μνημονίων. Η υπόθεση, κρίνουμε ότι έπρεπε να τεθεί στο αρχείο. Δεν είναι δυνατόν η μετατροπή, εθνικών πολιτικών επιλογών σε αξιόποινες πράξεις. Κριτής των επιλογών τους είναι ο ελληνικός λαός».

Κόντρα για τον Αντώνη Σαμαρά

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μίλησε για άθλιο διχαστικό κλίμα που δημιουργήθηκε πριν αλλά και μετά τη ψήφιση της Συμφωνίας εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και για πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια επίθεση από ακραίες ομάδες Χρυσαυγιτών κατά της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης, έκανε λόγο για τακτικισμούς της τότε ηγεσίας της ΝΔ, που όπως είπε, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα Αντισύριζα μέτωπο και να επιβάλει τη δική της ατζέντα με απόψεις των πιο ακραίων.

«Ήταν μια γκρίζα εποχή ως προς τον ακραίο τακτικισμό που υπήρξε από πλευράς της τότε ηγεσίας της ΝΔ», είπε και κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι, επικρότησε τις ακραίες φωνές με μία ανιστόρητη ομιλία.

«Αμφισβήτησε ακόμα και το Βουκουρέστι και προχώρησε σε ακρότατες εκφράσεις. Αυτά ήταν ιστορία και πρέπει να τα δούμε. Επειδή υπάρχουν ενστάσεις περί σταθερότητας στη περιοχή να δούμε και κατά πόσο μετρά στις κρίσιμες συνθήκες, η σωστή ενέργεια του σημερινού πρωθυπουργού να θέσει στη πρώτη γραμμή της διεκδίκησης, την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και να συναινέσει στις ενταξιακές διαδικασίες της Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για εθνικισμό και ότι δεν ήταν πατριώτης. ‘Ήταν ο πρωθυπουργός που έσωσε την Ελλάδα, την κράτησε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στην Ευρωζώνη, είναι άδικο να αμφισβητεί κανείς της προσφορά του στη χώρα», σχολίασε ο προεδρεύων του Σώματος Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Ουδείς τα αμφισβήτησε αυτά και τιμούμε την άποψη που με παρρησία εκφράζει. Αλλά είναι και ο πολιτικός που επί 25 χρόνια δεν είχε απλώς άλλη άποψη αλλά την είχε εργαλειοποιήσει και επέφερε διχασμό και ομηρία της χώρας», αντέτεινε ο κ. Βούτσης.

«Θα το κρίνει η ιστορία αν επέφερε διχασμό», απάντησε ο κ. Αθανασίου. Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, απέρριψε τις κατηγορίες κατά του Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι ποτέ δεν ταυτίστηκε με ακραίες φωνές.

«Αδικηθήκαμε παραταξιακά. Η ΝΔ διαχρονικά στάθηκε με μετριοπάθεια στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού και του κράτους δικαίου. Δεν παρεκτράπει, δεν ταυτίστηκε με ακραίες δυνάμεις και λογικές. Να θυμίσω ότι το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υπηρετούσατε, συμπορεύτηκε με ακραίες λογικές κυρίως στο Δημοψήφισμα του 2015. Ας τα αφήσουμε όμως αυτά και ας κοιτάξουμε μπροστά στο μέλλον επουλώνοντας τις πληγές και όχι βγάζοντας τις προς τα έξω», επεσήμανε ο κ. Λιβανός.

«Σήμερα, δεν συζητάμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, και να θυμίσω ότι η ΝΔ είχε αντιρρήσεις και έφτασε μέχρι να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Αυτή η Συμφωνία όμως ισχύει, και είναι ο λόγος της Ελλάδος που αποδεικνύει ότι είναι συνεπής και υπέρ των διεθνών συμφωνιών. Στο βασικό ιστορικό πρόβλημα, το κύριο, το μέγιστο και ισχυρότερο επιχείρημα της Ελλάδος, είναι το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Πρόσθεσε δε, ότι «αυτή η μήνυση έπρεπε να μην έρθει στην Ολομέλεια αλλά να λυθεί στη Δικαιοσύνη».

«Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, πριν διαβιβάσει τις εγκλίσεις έπρεπε να κάνει στοιχειώδη έλεγχο με όλα τα νομικά επιχειρήματα που ακούστηκαν. Οι αποφάσεις των βουλευτών δεν λύνονται με μηνύσεις αλλά πολιτικά και με οριστικό κριτή τον ελληνικό λαό. Στο Σύνταγμα μας, οι βουλευτές έχουν απεριόριστο δικαίωμα έκφρασης γνώμης με μόνη εξαίρεση τη συκοφαντική δυσφήμιση», τόνισε ο κ. Τασσούλας.

Κ. Βελόπουλος: Εθνικό όχι νομικό η Συμφωνία Πρεσπών

«Αρχή της Ελληνικής Λύσης είναι ότι έρχεται στη Βουλή πρέπει να οδηγείται στη Δικαιοσύνη. Το θέμα για εμάς της Συμφωνίας είναι εθνικό και όχι νομικό», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ για «υπεκφυγές, τρυκ και δικαιολογίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ως κυβέρνηση εφαρμόζει απαρέγκλιτα», όπως είπε.

Σχολιάζοντας τις αναφορές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι αισθάνονται υπερήφανοι για τη Συμφωνία, ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι σε εθνικές νίκες και όχι σε συμβιβασμούς».

«Εβδομήντα δύο παραβιάσεις έκαναν τα Σκόπια από την υπογραφή της Συμφωνίας, υπάρχει ευκαιρία να καταγγείλει η ΝΔ την επαίσχυντη συμφωνία», πρόσθεσε.

Περήφανη για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωσε και η Σία Αναγνωστοπούλου, καθώς όπως είπε, η κυβέρνηση έλυσε ένα πρόβλημα 30 ετών που δεν τολμούσε καμία κυβέρνηση να λύσει.

Ακόμα, έκανε λόγο για προσπάθειες να χωριστούν σε πατριώτες και εθνομηδενιστές οι βουλευτές, και πρόσθεσε ότι «όλοι πρέπει να πάρουν θέση όταν καταγγέλλονται βουλευτές για εσχάτη προδοσία».

Περήφανη για τη Συμφωνία δήλωσε και η Άννα Βαγενά, τονίζοντας ότι τη κατηγορία για εσχάτη προδοσία θα την προσθέσει «με περηφάνια στο βιογραφικό της».

Όχι στην ποινικοποίηση πολιτικής ζωής από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, τόνισε ότι το κόμμα του, «σαφέστατα τάσσεται κατά της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής», προσθέτοντας ότι, «το λέει μια παράταξη που την είχε υποστεί και μάλιστα από κάποιους παρόντες σήμερα, οι οποίοι την περίοδο των μνημονίων δικαιολογούσαν αυτούς που μιλούσαν για εσχάτη προδοσία».

«Εμείς όχι μόνο δεν συμφωνούμε αλλά θεωρούμε αδιανόητη την όλη διαδικασία και καλούμε να κάνουν μια γενναία αυτοκριτική όσοι επέτρεψαν ανάλογες συμπεριφορές», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

«Η πολιτική επιλογή δεν μπορεί να ποινικοποιείται», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η άποψη της Φωτεινής Μπακαδήμα, από το ΜεΡΑ25.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 27/5/2020

H Ολομέλεια τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

H Ολομέλεια τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Με ενός λεπτού σιγή και με την ομόφωνη δήλωση «δεν ξεχνάμε», η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Όλα τα κόμματα αναφέρθηκαν στο χρέος της πολιτείας να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου που κράτησαν ψηλά και αναλλοίωτα, όπως τονίστηκε, τα ελληνικά ιδανικά, αλλά και να μείνει προσηλωμένη στον εθνικό στόχο για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Ο Α' αντιπρόεδρος της Ολομέλειας της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, εκ μέρους του Σώματος επεσήμανε ότι το επίσημο τουρκικό κράτος διαχρονικά τηρεί μια πάγια γραμμή άρνησης του εγκλήματος της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατατάσσοντας το στις παράπλευρες απώλειες και πρόσθεσε ότι στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει και σήμερα με απειλές και με Δούρειο Ίππο τους μετανάστες.

«Χρέος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και τη θυσία των Ελλήνων του Πόντου και από εκεί να αντλούμε δύναμη. Ας σταθούμε στο δράμα των ακριτών του Πόντου ως ένα άστρο φωτεινό σαν η πατρίδα της πατρίδας», κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.

«Ακόμα και σήμερα, η Τουρκία συνεχίζει να μην αναγνωρίζει το έγκλημα της Γενοκτονίας που είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 353.000 νεκρούς», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που μίλησε εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Η μνήμη τους παραμένει ζωντανή, όπως ζωντανός παραμένει και ο εθνικός μας στόχος για αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας. Το οφείλουμε στους αδερφούς μας που έχασαν τη ζωή τους, το οφείλουμε στους απογόνους τους, το οφείλουμε σε ολόκληρο τον Ελληνισμό. Το οφείλουμε και σε ολόκληρο τον κόσμο, που οφείλει να μην ξεχνά. Να μην ξεχνά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε:

«Χρέος και υποχρέωση της Πολιτείας είναι να θυμόμαστε και να τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του ελληνικού Πόντου, όχι μόνο αυτή τη μέρα, αλλά κάθε μέρα. Να προσπαθούμε για το αυτονόητο, να αναγνωριστεί η ποντιακή γενοκτονία όχι ως πνεύμα αντεκδίκησης, αλλά ως πνεύμα αναγνώρισης της αλήθειας».

Η βουλευτής της ΝΔ Παρασκευή Βρυζίδου, επεσήμανε ότι «ο ποντιακός πολιτισμός, υπήρξε το ανατολικό άκρο του ελληνισμού που διατήρησε αναλλοίωτο τον ελληνικό πολιτισμό και τη διάδοση του».

«Όλοι οι απόγονοι τους δεν σταματήσαμε να θρηνούμε και να αγωνιζόμαστε να κερδίσουμε την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας. Όταν τα φρικιαστικά εγκλήματα κατά της ίδιας ανθρωπότητας αποκαλύπτονται, δεν μπορεί να μην ζητάς συγγνώμη. Γιατί η ατιμωρησία των δραστών αφήνει περιθώρια για να συνεχίζουν ανενόχλητοι τα εγκλήματα τους», ανέφερε και κατέληξε:

«Στόχος και καθήκον μας πρέπει να είναι, μεθοδικά, μέσα από μια εθνική στρατηγική και πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, να αναγνωριστεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο η γενοκτονία των Ποντίων για να σταματήσει και η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Αυτή η εξέλιξη θα επιβεβαιώσει τον αγώνα μας, τον αγώνα και τις θυσίες των ελλήνων του πόντου».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πολιτιστικό αποτύπωμα των Ελλήνων του Πόντου στην Ελλάδα», και πρόσθεσε ότι «όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε και να τιμούμε την ιστορική μνήμη, γιατί είναι ένας αγώνας κυρίως για το μέλλον και όχι για το παρελθόν».

Παράλληλα, πρότεινε την άμεση συγκρότηση Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής, η οποία σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών θα χαράξει εθνική στρατηγική για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Θέλει γενναιότητα, για να αποδεχτούμε τις παραλείψεις μας, την ολιγωρία μας, την ενοχή για όλα όσα δεν έχουμε κάνει ακόμη ώστε να εγγραφεί η Γενοκτονία των Ποντίων στο ποινικό μητρώο της ανθρωπότητας», τόνισε από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου.

Όπως είπε η κ. Κεφαλίδου, «η ελληνική Πολιτεία οφείλει να χαράξει την εθνική πολιτική για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, τόνισε ότι το κόμμα του δεσμεύεται να σταθεί δίπλα στις προσπάθειες που κάνουν οι Έλληνες του Πόντου για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

«Πάντα θα θυμόμαστε και θα τιμούμε τους Πόντιους που έθεσαν ψηλά τα ιδανικά τους», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας, υπογράμμισε ότι «το φοβερό τεκμηριωμένο έγκλημα ενάντια στον χριστιανικό πληθυσμό δεν αλλοιώνεται, δεν παραγράφεται και δεν ξεχνιέται, εκτός και αν εμείς το ξεχάσουμε και δεν το μάθουμε στις επόμενες γενιές».

Η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Μαρία Αμπατζίδη, επεσήμανε ότι το κόμμα της στέκεται ενάντια σε κάθε εθνικιστική ρητορική μίσους, ενώ επεσήμανε ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας, γιατί, όπως είπε, η ατιμωρησία προετοιμάζει το έδαφος και για μελλοντικές γενοκτονίες.


Στη Βουλή το νομοσχέδιο για

την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου

Την Τρίτη ξεκινά η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (Α΄ 169), 4375/2016 (Α΄ 51), 4251/2014 (Α΄ 80) και άλλες διατάξεις».

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη.

Στο σχέδιο νόμου επιδιώκεται η βελτίωση των διαδικασιών για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής διεθνούς προστασίας. Μεταξύ άλλων -και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση- ενοποιείται η διαδικασία πλήρους καταγραφής των νεοαφιχθέντων προσώπων στην ελληνική επικράτεια, η οποία πλέον μπορεί να διεκπεραιώνεται και από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Παρέχεται η δυνατότητα σύστασης Μητρώου Εισηγητών - βοηθών χειριστών Ασύλου, που θα αποτελείται από νομικούς, οι οποίοι θα επιτελούν χρέη βοηθών εισηγητών στο έργο των χειριστών των αιτημάτων ασύλου προς διευκόλυνσή τους και προς επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Παράλληλα, προβλέπεται η σύντμηση των προθεσμιών εντός των οποίων πρέπει να εκδίδεται η απόφαση επί των προσφυγών αιτούντων άσυλο που έλαβαν απορριπτική απόφαση σε πρώτο βαθμό, ενώ αυτές των διαμενόντων στα νησιά εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Εξάλλου, εισάγεται η σύσταση του Μητρώου ελληνικών και ξένων ΜΚΟ.

Αρμόδια Αρχή για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων ορίζεται η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ωστόσο η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παραμένει αρμόδια για τη διασφάλιση της εκπροσώπησης των ασυνόδευτων ανήλικων από επίτροπο.

Περαιτέρω, προβλέπεται η εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής σε διάφορα στάδια των διαδικασιών με σκοπό την απλούστευσή τους, τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου εργασίας, την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και τη μείωση των δαπανών.

Επίσης, τροποποιείται σειρά διατάξεων με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και των υπηρεσιών του. Συγκεκριμένα, επικαιροπoιείται το νομοθετικό πλαίσιο για τις προϋποθέσεις έκδοσης golden visa, ενώ με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας των υπηρεσιών του υπουργείου, θεσπίζεται η υποχρέωση των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Μεταναστευτικής Πολιτικής και των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, καθώς και των αναπληρωτών τους, για υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

NEWSBEAST.GR 1/5/2020

Βουλή:

Θέατρο Μητσοτάκη-Τσίπρα στην

ευρω-κρατούμενη και

γερμανο-κρατούμενη Ελλάδα

Τραπεζών και διαπλοκής

μητσοτάκη
Η κυβέρνηση βουλιάζει και εξαθλιώνει τη χώρα-Ο ΣΥΡΙΖΑ “αντιπολιτεύεται” με λόγια του αέρα χωρίς εναλλακτική λύση

Μέτωπο των χωρών του Νότου για την επιβίωσή τους και την αμφισβήτηση του ευρώ και της Ε.Ε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι η χώρα θα ζήσει δραματικές καταστάσεις το επόμενο διάστημα. Η πολιτική, όμως και τα μέτρα που ακολουθεί και ανακοίνωσε στη Βουλή πέραν του ότι έχουν βαθύ ταξικό πρόσημο, δεν πρόκειται, ταυτόχρονα, να συγκρατήσουν τις τραγικές υφεσιακές εξελίξεις αλλά και θα οδηγήσουν σε παραγωγικό και κοινωνικό εφιάλτη.

Ένα πρόσθετο τσουνάμι ανεργίας, φτώχειας και εξαθλίωσης πρόκειται να γνωρίσει η χώρα τους επόμενους μήνες κάτω από τις πολιτικές επιλογές του Κ. Μητσοτάκη. Οι εργαζόμενοι με αναστολή, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν πρόκειται να επαναπροσληφθούν, θα παίρνουν στο εξής φιλοδώρημα 17,7 ευρώ την ημέρα όσο είναι σε αναστολή και το πολύ για 3 μήνες και μετά ταμείο ανεργίας. Όσοι από τους εργαζόμενους σε αναστολή επαναπροσληφθούν θα δουλεύουν και αυτοί εκ περιτροπής και το πολύ να επιδοτούνται με ένα ποσοστό από το κράτος και για άγνωστο αλλά μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή θα δουλεύουν με μισθούς πείνας για να ακολουθήσει ο καιάδας. Και αυτά για να μην αναφερθούμε στις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν τους προηγούμενους μήνες και σε όλους όσους είδαν να περικόπτονται επίσημα ή ανεπίσημα οι μισθοί τους. Με δύο λόγια ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας θα κατακλυστεί με ανέργους και “ανέργους υπό αναστολή” των 533 ευρώ το πολύ τον μήνα και μετά το χάος.

Και ενώ ο Κ. Μητσοτάκης δεν ανακοίνωσε κανένα αναπτυξιακό επενδυτικό σχέδιο και κανένα μέτρο παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, δεν είχε να αντιτάξει στην κυβερνητική πολιτική, παρά λόγια του αέρα.

Η μόνη ουσιαστικά κριτική του Αλ. Τσίπρα προς τον Κ. Μητσοτάκη ήταν ότι η κυβέρνηση του τελευταίου επιδότησε την ανεργία (800 ευρώ) και δεν επιδότησε την εργασία(!), πράγμα άλλωστε που ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε στη συνέχεια να πράξει με βάση τις μονομερείς φιλο-εργοδοτικές υποδείξεις  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Επιδότηση της εργασίας, όμως, σημαίνει απλά ότι το κράτος επιδοτεί τον εργοδότη, με δύο λόγια οι δημόσιοι πόροι και όχι η εργοδοσία,  θα “συμπληρώνουν” τον μισθό του εργαζόμενου χωρίς, καν, το ελληνικό δημόσιο να έχει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης και στη διοίκησή της χωρίς να υπάρχουν επενδυτικές δεσμεύσεις και με τα κέρδη της επιχείρησης να πηγαίνουν στις τσέπες της εργοδοσίας και των μετόχων.

Ο Αλ. Τσίπρας, όπως και ο Κ. Μητσοτάκης, δεν είπαν ούτε μια λέξη για το καθεστώς εξουθένωσης που επέβαλλε ο “πλούσιος” γερμανικός Βορράς στον Ευρωπαϊκό Νότο, στην ουσία την γερμανική οικονομική δικτατορία. Ο Αλ. Τσίπρας θυμήθηκε μόνο να παραπονεθεί γιατί δεν “φαγώθηκε”, ακόμα, το “αμφιλεγόμενο”και αμφισβητούμενο δημοσιονομικό μαξιλάρι των 20 δις, το οποίο, βεβαίως, θα σπεύσει ασμένως να “λεηλατήσει” οσονούπω η κυβέρνηση, πράγμα, όμως, που σημαίνει λεηλασία και κάθε ίχνους διαθέσιμων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα με συνέπεια την κατάρρευση της χώρας και την πιο γρήγορη είσοδο σε καθεστώς νέων μνημονίων.

Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ

Προοδευτικοί πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι αυτές τις κρίσιμες στιγμές η χώρα χρειάζεται μια ιδιαίτερα ενισχυμένη γραμμή επιχορηγήσεων και όχι δανείων από την Ε.Ε ή από τις αγορές, ως προϋπόθεση για να βγει από την παρούσα κρίση.

Η ενισχυμένη αυτή ροή κεφαλαίων προς τη χώρα μας ( και προς όλες τις χώρες του Νότου), η οποία μόνο από “εκτύπωση χρήματος” μπορεί να προκύψει, θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την εφαρμογή ενός προοδευτικού σχεδίου διεξόδου με τη στήριξη της παραγωγικής βάσης της χώρας και την ανασυγκρότησή της, με την ανάπτυξη παραγωγικών δημοσίων επενδύσεων, με την διατήρηση και διεύρυνση των θέσεων εργασίας και την ευρεία κοινωνική στήριξη και αναδιανομή πλούτου για την καταπολέμηση της φτώχειας και των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων.

Σήμερα η γερμανο-κρατούμενη Ε.Ε, οχυρωμένη πίσω από τις Συνθήκες που διέπουν το ευρωενωσιακό κατασκεύασμα, δεν δέχεται καμία συζήτηση για ενισχυμένη γραμμή επιχορηγήσεων προς τις χώρες του Νότου.

Η γερμανική ευρωζώνη απαγορεύει την εκτύπωση χρήματος, πράγμα που με απεριόριστο τρόπο κάνουν σήμερα η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία κ.λ.π κ.λ.π για να τονώσουν την οικονομία τους στη βάση, φυσικά, των πολιτικών που εφαρμόζουν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις τους.

Η Γερμανία, αντίθετα, έχει ξεκαθαρίσει ότι τα κεφάλαια που μπορούν να χορηγηθούν από τα κοινοτικά Ταμεία στις χώρες-μέλη θα είναι δάνεια και αυτά περιορισμένα και με αρκετή χρονική καθυστέρηση, ενώ θα χορηγηθούν υπό όρους εποπτείας, δηλαδή με Μνημόνια.

Για την Ελλάδα και ιδιαίτερα τις χώρες του Νότου δεν υπάρχει, κάτω από αυτές τις αφόρητες συνθήκες, άλλη επιλογή για την εφαρμογή ενός προοδευτικού σχεδίου εθνικής και οικονομικής διεξόδου και ανόρθωσης σαν αυτό που περιγράψαμε, εκτός  της εξόδου από την ευρωζώνη και την Ε.Ε, με την εφαρμογή παράλληλα μιας νέας πολυδιάστατης πολιτικής διεθνών, οικονομικών και εξωτερικών σχέσεων.

Τη ρεαλιστική και ανορθωτική αυτή προοδευτική πολιτική είχε προτείνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τον Ιούλιο του 2015 και κατηγορήθηκε για “ριφιφί στο Νομισματοκοπείο”.

Σήμερα “ριφιφί στα Νομισματοκοπεία τους“, για να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την αδόκιμη συκοφαντική γλώσσα, κάνουν όλες οι χώρες σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, πλην της γερμανικής ευρωζώνης, διότι η Γερμανία έχει την ευχέρεια να δαπανά το ασύλληπτο ποσό του 60% του ΑΕΠ της για την αντιμετώπιση της κρίσης, αφού μπορεί να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, επωφελούμενη από τη συνεχή καταλήστευση των πιο αδύναμων χωρών της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα (φυσικά και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου) χρειάζεται αυτήν την ώρα τόλμη και γενναίες αποφάσεις  για την απόκτηση  εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας, αντί της παράδοσής της στα χέρια του Βερολίνου και της συνέχισης της ιδιότυπης οικονομικής κατοχής που βιώνει και η οποία δεν της επιτρέπει κανένα μέλλον.

iskra - 30/04/2020

 

Εγκρίθηκε η σειρά τροποποιήσεων του Κανονισμού της Βουλής

Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Εγκρίθηκε η σειρά τροποποιήσεων του Κανονισμού της Βουλής

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, η πρόταση του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, για σειρά τροποποιήσεων του Κανονισμού της Βουλής.

Στο μεγαλύτερο μέρος τους οι αλλαγές αποτελούν αναγκαία εναρμόνιση με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 και εναρμόνιση με το νόμο για το επιτελικό κράτος - εφαρμογή των αρχών καλής νομοθέτησης.

Μικρό μέρος των τροποποιήσεων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αφορά στο Β Μέρος του Κανονισμού, εισάγει δηλαδή διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του κοινοβουλίου.

Οι αλλαγές

Ο εισηγητής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στις τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής, είπε ότι οι αλλαγές αυτές είναι σημαντικές και αναγκαίες, με θετικές προεκτάσεις στη βελτίωση του κοινοβουλίου και του πολιτικού συστήματος. Αναφερόμενος στις τροποποιήσεις, επισήμανε ότι πλέον:

  • Η εκλογή των Ανεξαρτήτων Αρχών μπορεί να γίνεται με πλειοψηφία 3/5, από τη Διάσκεψη των Προέδρων, αντί της εκλογής με ομοφωνία ή με πλειοψηφία 4/5. Στόχος της αλλαγής στο Σύνταγμα και της εναρμόνισης, σήμερα, του Κανονισμού, είναι να μην μένουν «ακέφαλες» οι Ανεξάρτητες Αρχές και να μην υπερβαίνουν τον «εύλογο χρόνο», μετά τη λήξη της θητείας τους, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με ΕΣΡ.
  • Σε εφαρμογή και της αντίστοιχης αλλαγής στο Σύνταγμα, θα είναι δυνατό να συστήνονται 2 εξεταστικές επιτροπές σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο και με πρωτοβουλία της μειοψηφίας.
  • Εξισώνεται στην παραγραφή αδικήματος, ο υπουργός με τον πολίτη.
  • Σε εναρμόνιση με τις βασικές αρχές καλής νομοθέτησης, όπως προβλέφθηκαν στο Ν. 4622/2019, κάθε σχέδιο νόμου θα πρέπει να συνοδεύεται με αιτιολογική έκθεση που προσδιορίζει με σαφήνεια το ρυθμιζόμενο πρόβλημα, θέτοντας σαφείς και οριοθετημένους χρονικά στόχους. Θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση συνεπειών που θα προεκτιμά τις επιπτώσεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας, από έκθεση διαβούλευσης, από έκθεση που θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα συνταγματικότητας και εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, από πίνακα καταργούμενων διατάξεων, από έκθεση εφαρμογής. Αντίστοιχες προβλέψεις εισάγονται, για τη διαδικασία επείγοντος και κατεπείγοντος ενός σχεδίου νόμου και για προτάσεις σχεδίων νόμων. Επίσης θα πρέπει να γίνεται προεκτίμηση, όχι μόνο του οικονομικού κόστους αλλά και των οικονομικών συνεπειών μιας νομοθετικής μεταβολής.

Νέα Δημοκρατία

«Η λειτουργία του κοινοβουλίου, αυτές τις δύσκολες ώρες, εγγυάται τη δύναμη μιας πειθαρχημένης δημοκρατίας, να προστατεύει τη δημόσια υγεία, την εθνική ασφάλεια, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της επιστροφής στην ομαλότητα και την απόλυτη εγγύησης αποκατάστασης του σεβασμού ατομικών ελευθεριών», ανέφερε επίσης ο εισηγητής της ΝΔ. Αναφέρθηκε όμως και στην αναθεώρηση του Συντάγματος σημειώνοντας πως «όταν ξεκίνησε, από 154 διαφωνίες στην προτείνουσα Βουλή, θεωρήθηκε ακρωτηριασμένη και απρόσφορη. Η 9η Αναθεωρητική Βουλή απέδειξε ότι όταν υπάρχει δημοκρατικός διάλογος, υψηλού επιστημονικού και πολιτικού επιπέδου, μπορεί να οδηγήσει σε εθνική συνεννόηση. Έτσι η παρούσα Βουλή πέτυχε, σε σύντομο διάστημα, να συμφωνήσει σε 9 συνταγματικές αλλαγές που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία του πολιτειακού και του πολιτικού συστήματος».

ΣΥΡΙΖΑ

«Ναι» στις προτάσεις τροποποίησης δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισηγητής του Κώστας Ζαχαριάδης επισήμανε, εκ προοιμίου, ότι «η λειτουργία του κοινοβουλίου, στις παρούσες συνθήκες, δίνει ένα ισχυρό σήμα, πως μια δημοκρατικά συντεταγμένη πολιτεία μπορεί να νικήσει λειτουργώντας χωρίς περιστολή δημοκρατικών διαδικασιών και δημοκρατικών δικαιωμάτων». Ο βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, σημειώνοντας ότι οι διαδικασίες εκεί, περιστέλλουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και βάλλουν ευθέως απέναντι στις ευρωπαϊκές αξίες. Ο κ. Ζαχαριάδης, αναφερόμενος στις τροποποιήσεις, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ, διότι στο μεγαλύτερο μέρος, αφορούν κανονιστική εναρμόνιση με την Αναθεώρηση του Συντάγματος και είναι λογικό και αυτονόητο ο Κανονισμός να εναρμονιστεί με το Σύνταγμα, «παρά τις όποιες διαφωνίες είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε επιμέρους ζητήματα της Αναθεώρησης, όπως η μεταβολή στις πλειοψηφίες για την εκλογή των Ανεξάρτητων Αρχών». «Υπέρ» δήλωσε και σχετικά με τις τροποποιήσεις του Β' Μέρους του Κανονισμού που αφορούν σε εσωτερικές διευθετήσεις και αναδιατάξεις στο προσωπικό.

Κίνημα Αλλαγής

«Ναι» στην πρόταση τροποποιήσεων του Κανονισμού δήλωσε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου. Επισήμανε ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη δρόμος, για να εμπεδωθεί η διάκριση των εξουσιών, στη λειτουργία του κοινοβουλίου. «Πολλές φορές η έννοια της καλής νομοθέτησης, μένει γράμμα κενό», είπε ο κ. Κεγκέρογλου και επισήμανε, επί παραδείγματι, ότι η πρόβλεψη του Συντάγματος, χωρίς αριθμητικό ή άλλο περιορισμό, για τις ΠΝΠ, έγινε στο παρελθόν εργαλείο που αξιοποιήθηκε. «Η απλόχερη πρόβλεψη του Συντάγματος και του Κανονισμού, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε κατάχρηση, με συνέπεια να απαξιώνονται θεσμοί που έχουν προβλεφθεί για θετικό αποτέλεσμα», είπε ο βουλευτής και ζήτησε ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ζήτησε επίσης τροπολογίες βουλευτικές, που έχουν έγκριση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να έχουν υποχρεωτικά έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

ΚΚΕ

«Παρών» δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και, ιδίως για τις αλλαγές σε εναρμόνιση με το Σύνταγμα, εξήγησε ότι το ΚΚΕ τοποθετείται κατ' αντιστοιχία, με τη θέση που είχε κατά την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Έτσι, ο κ. Λαμπρούλης δήλωσε την αντίθεσή του με την μειωμένη πλειοψηφία για τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών, με την εξαίρεση ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας από τη δυνατότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής με πρόταση 10 βουλευτών, με τη διατήρηση του νόμου ευθύνης υπουργών. «Κατά», δήλωσε ο βουλευτής και στην πρόταση εναρμόνισης του Κανονισμού, με το νόμο για το επιτελικό κράτος, διότι έχει συμπεριλάβει πρόβλεψη ότι «θα δυσκολέψει την κατάθεση προτάσεων νόμου και τροπολογιών από την αντιπολίτευση, ιδίως από τα μικρότερα κόμματα».

Ελληνική Λύση

«Ναι», επί της αρχής δήλωσε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου. Ωστόσο η βουλευτής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει, ειδικά για τις τροποποιήσεις που επιχειρούν εναρμόνιση με το νόμο για το επιτελικό κράτος, ότι είναι πιθανό να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην αντιπολίτευση για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας (προτάσεις νόμων, τροπολογίες). Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος διαμαρτυρήθηκε ότι το προεδρείο δεν μεταχειρίζεται τους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης με τον ίδιο τρόπο που μεταχειρίζεται τους βουλευτές άλλων κομμάτων. «Πολλές φορές γίνονται παρεμβάσεις, κατά τη διάρκεια των ομιλιών των βουλευτών μας, ή διακόπτονται. Είναι πολύ ακριβείς οι πρόεδροι της Βουλής στον χρόνο ομιλίας των βουλευτών μας. Οι Κανονισμοί καλώς υπάρχουν αλλά πρέπει να είναι ίδιοι για όλους και να έχουν όλοι την ίδια αντιμετώπιση», είπε ο κ. Βελόπουλος και έθεσε και ζήτημα με την αμφίεση βουλευτών άλλων κομμάτων εντός της ολομέλειας. «Βλέπω βουλευτές να έρχονται εδώ μέσα ντυμένοι, όπως θέλουν. Με σανδάλια, φουλάρια κ.λπ. Αν θέλουμε να μιλάμε για Κανονισμό της Βουλής, δεν πρέπει μόνο να λεγόμαστε σύζυγοι του Καίσαρος αλλά και να είμαστε», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

ΜέΡΑ 25

«Παρών» δήλωσε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα που δήλωσε ότι είναι απόλυτα κατανοητή η ανάγκη συμμόρφωσης του Κανονισμού της Βουλής με την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Αντίθετη δήλωσε με τη μειωμένη πλειοψηφία για την εκλογή Ανεξάρτητων Αρχών. Αν και ριζικά αντίθετο το ΜέΡΑ25 με το νόμο που είχε ψηφιστεί για το επιτελικό κράτος, ψηφίζει τις αλλαγές στον Κανονισμό για τις αρχές καλής νομοθέτησης «ειδικά, μετά τις διευκρινίσεις του προέδρου της Βουλής στα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τη συνδρομή της επιστημονικής υπηρεσίας ώστε να μπορούν και οι προτάσεις νόμων και οι βουλευτικές τροπολογίες να πληρούν τα κριτήρια, για να κατατεθούν».

NEWSBEAST.GR 9/4/2020

Εγκρίθηκαν από τη Βουλή τα μέτρα για τον κορονοϊό

«Παρών» από ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνικη Λύση, «κατά» το ΚΚΕ στις 3 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου

Εγκρίθηκαν από τη Βουλή τα μέτρα για τον κορονοϊό

Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισαν οι τρεις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού και την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημικής κρίσης.

«Ναι» ψήφισαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25. «Παρών» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση. «Κατά» ψήφισε το ΚΚΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ανέφερε ότι υπάρχει σχέδιο και ότι έρχεται στη συνέχεια η ώρα των κλαδικών πολιτικών σε τομείς, όπως ο τουρισμός.

Επισήμανε δε την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών που αναφέρει ότι οι τράπεζες, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, προσφέροντάς τους διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.

Τόνισε εξάλλου ότι, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ΕΕΤ, προτεραιότητα θα δοθεί σε εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα λόγω αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση.

«Μικρή η απόκλιση εσόδων τον Μάρτιο»

Ως προς το σκέλος των εσόδων, ο υπουργός είπε ότι το μήνα Μάρτιο η απόκλιση ήταν πολύ μικρή. «Πραγματικά ούτε και εμείς περιμέναμε να έχουμε τόσο μικρή απόκλιση. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δείχνουν πολύ μεγάλη υπευθυνότητα. Κι εμείς, από τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε με την ίδια υπευθυνότητα, με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα για να βγάλουμε τη χώρα από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφέρθηκε επίσης στην προστασία της πρώτης κατοικίας σημειώνοντας ότι «αυτό που πρέπει θα γίνει την κατάλληλη στιγμή» και η κυβέρνηση «έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πότε πρέπει να νομοθετήσει, με υπευθυνότητα και ευαισθησία και άρα την κατάλληλη χρονική στιγμή θα υπάρχουν απαντήσεις γι΄αυτό το ζήτημα».

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι «οποιοδήποτε υλικό, εξοπλισμός και αν χρειαστεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, όσες προσλήψεις και αν χρειαστεί, αυτές θα γίνουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το πρόβλημα αυτό αλλά και να δημιουργήσουμε μια παρακαταθήκη, για το μέλλον». Υπογράμμισε επίσης ότι όλες οι δομές δουλεύουν, εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς, τα κέντρα υγείας εργάζονται κανονικά, υπάρχει σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα που θα βοηθήσει αν υπάρξει μεγάλος φόρτος στα νοσοκομεία.

«Το σύστημα υγείας είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει μια δυσμενή φάση εξέλιξης του κορονοϊού, αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Τότε, όχι μόνο όλες οι μονάδες του δημόσιου τομέα, αλλά ο ιδιωτικός τομέας θα επιταχθεί, όπως προβλέπεται σε ΠΝΠ και το σύνολο των γιατρών, και αυτοί που δεν υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας, θα κληθούν να δώσουν τη μάχη όλοι μαζί», είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

NEWSBEAST.GR  2/4/2020

 

 

 

Βουλή: Αντίθετο το Κίνημα Αλλαγής με τον περιορισμό του προφορικού κοινοβουλευτικού ελέγχου

«Με την απόφαση αυτή προκαλείται σε μια ημέρα (κάθε Πέμπτη) πολυπρόσωπη παρουσία στον ίδιο χώρο»

Βουλή: Αντίθετο το Κίνημα Αλλαγής με τον περιορισμό του προφορικού κοινοβουλευτικού ελέγχου

Την αντίθεσή του με τον περιορισμό του προφορικού κοινοβουλευτικού ελέγχου διατυπώνει το Κίνημα Αλλαγής, δια του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλη Κεγκέρογλου και καταγγέλλει ότι η απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων, στην ουσία, ισοδυναμεί με κατάργηση της κοινοβουλευτικής αυτής διαδικασίας.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση φαίνεται ότι εκλαμβάνει τη συναινετική και υπεύθυνη στάση μας ως αδυναμία. Η κατάργηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από βουλευτές προς τους αντίστοιχους υπουργούς, απετράπη μεν στην Διάσκεψη Προέδρων αλλά ο έλεγχος περιορίστηκε, με απόφαση της πλειοψηφίας της, σε μια ημέρα μόνο ανά εβδομάδα, που μάλιστα ορίστηκε η ίδια και για το νομοθετικό έργο», αναφέρει ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Και επισημαίνει ότι «ο περιορισμός αυτός του δημοκρατικού δικαιώματος των βουλευτών προφανώς δεν έγινε λόγω κορονοϊού, αλλά με πρόφαση αυτόν, αφού με την απόφαση αυτή προκαλείται σε μια ημέρα (κάθε Πέμπτη) πολυπρόσωπη παρουσία στον ίδιο χώρο, αντίθετα με όσα εισηγείται η επιστημονική επιτροπή του ΕΟΔΥ, ενώ μένουν κενές έργου η Δευτέρα, η Τετάρτη και η Παρασκευή».

Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζει ότι «η σχετική απόφαση ελήφθη παρά τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγή, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να αφορά μόνο θέματα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και των υπηρεσιών».

NEWSBEAST.GR  19/3/2020

 

 

 

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Υπήρξαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Η τροπολογία με το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης της ΛΑΡΚΟ ψηφίστηκε σήμερα (12/2) στη Βουλή. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ με τις θετικές ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2019, την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και την παράταση της προθεσμίας κατάργησης υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων» (Α΄ 212) και άλλες διατάξεις». Αρνητική ψήφο έδωσε το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ «παρών» δήλωσε το ΜέΡΑ25. Με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης, αλλά τις αρνητικές ψήφους εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, πέρασε η τροπολογία με το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης της ΛΑΡΚΟ. Τέλος, υπερψηφίστηκε απ' την ολομέλεια της Βουλής, η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% τα διαγνωστικά ραδιοφάρμακα και οι υπηρεσίες ακτινοθεραπειών που διενεργούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, μεταξύ των οποίων οι καρκινοπαθείς.

Μέχρι σήμερα, τα ανωτέρω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονταν στους συντελεστές 24% και 13%. Στην ίδια τροπολογία είχε ενταχθεί η πρόσληψη 123 υπαλλήλων (ΠΕ) στο υπουργείο Οικονομικών, ο ορισμός σε 60 έτη (από 50) της διάρκειας των συμβάσεων παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και 10 περιφερειακών λιμένων, η παροχή στο ΤΑΙΠΕΔ του δικαιώματος σύναψης μίας ή περισσοτέρων συμβάσεων υπο-παραχώρησης συγκεκριμένων επιχειρησιακών μονάδων κ.ά.. Η συγκεκριμένη τροπολογία έλαβε τις θετικές ψήφους της ΝΔ, τις αρνητικές των ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωση «παρών».

NEWSBEAST.GR12/2/2020

 

 

 

Βουλή:

Κατατέθηκαν οι συμβάσεις για

έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

Κατατέθηκαν απόψε στη Βουλή για κύρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι συμβάσεις για την παραχώρηση τεσσάρων θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη για έρευνες υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», που παραχωρείται στην κοινοπραξία της ισπανικής Repsol Exploracion με τα Ελληνικά Πετρέλαια, το «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός κόλπος) όπου μοναδικός ανάδοχος είναι τα ΕΛΠΕ, και τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης που παραχωρούνται στην κοινοπραξία Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια.

Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, η κύρωση των συμβάσεων αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα καθώς προωθεί τη διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή του κλάδου στην ανάπτυξη της οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον, ισχυρά οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και σημαντικά δημόσια έσοδα για τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Τονίζεται ακόμη, ότι η κύρωση των συμβάσεων ενισχύει περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, σε συνέχεια πρωτοβουλιών για την κατασκευή αγωγών διέλευσης φυσικού αερίου (αγωγός ΤΑΡ) αλλά και για την υπογραφή αντίστοιχων συμβάσεων μίσθωσης για τις περιοχές «Κατάκολο», «Ιωάννινα» και «Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά) το 2014 και «Αιτωλοακαρνανία», «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», «’Αρτα – Πρέβεζα» και θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο το 2018.

Στην εισηγητική έκθεση επισημαίνονται τα οφέλη του Δημοσίου από τις έρευνες (έσοδα από τη φορολογία των εταιριών, ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών με τον περιφερειακό φόρο, θέσεις εργασίας, απόδειξη της εμπιστοσύνης σημαντικών επενδυτών προς τη χώρα μας, εισαγωγή τεχνογνωσίας). «Δεδομένου δε, ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων συνδέεται με το έδαφος για τον υποθαλάσσιο όπως η συγκεκριμένη περίπτωση, χώρο της επικρατείας, πρόκειται κατ’ ουσίαν για άσκηση εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου επί των πηγών υδρογονανθράκων» σημειώνεται.

Η ερευνητική περίοδος και για τις δύο περιοχές είναι 8 χρόνια και η περίοδος εκμετάλλευσης (στην περίπτωση που ανακαλυφθουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα), 25 χρόνια. Τα έσοδα του Δημοσίου σε περίπτωση ανακάλυψης υδρογονανθράκων, υπολογίζονται συνολικά σε 40 % του συνολικού οικονομικού οφέλους της επένδυσης, που προκύπτει ως εξής: 20 % φόρος εισοδήματος, συν 5 % περιφερειακός φόρος και το υπόλοιπα προκύπτει από την είσπραξη των δικαιωμάτων (royalties) τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθος της ανακάλυψης. Επιπλέον προβλέπονται στρεμματικές αποζημιώσεις, μπόνους υπογραφής, πρώτης παραγωγής, συμμετοχή των εταιριών στις δαπάνες για υποδομές και εκπαίδευση στελεχών του ΥΠΕΝ και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Οι συμβάσεις περιέχουν αυστηρά μέτρα περιβαλοντικής προστασίας και μείωσης των περιβαλλοντικών κινδύνων, τόσο κατά το ερευνητικό, όσο και το παραγωγικό στάδιο.
Πηγή 18/09/2019

 

 

 

Βουλή:

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή το ν/σ για τα προσωπικά δεδομένα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα. Στην επί της αρχής ψηφοφορία, υπέρ δήλωσαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, επιφυλάξεις εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25, ενώ κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, που έχει καταψηφίσει και τη σχετική οδηγία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα και μέχρι τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, αναμένει από τα κόμματα τις προτάσεις τους για νομοτεχνικές βελτιώσεις.

«Δεν είναι μόνο η βασική υποχρέωση της χώρας απέναντι στην ΕΕ, που προφανώς έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο ζήτημα στην εικόνα της χώρας. Δεν είναι μόνο οι προτάσεις για τα πρόστιμα. Δεν είναι μόνο η παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπάρχει κι ένα γεγονός που κάποια στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε. Είναι η ανάγκη πραγματικής προστασίας των προσωπικών δεδομένων» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή. «Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες και σήμερα δεν ικανοποιεί καμία ανάγκη προστασίας» πρόσθεσε.

O κ. Τσιάρας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι υπάρχει εντολή του πρωθυπουργού να κλείσουν εκκρεμότητες άμεσα και μέσα στο καλοκαίρι. Όπως σημείωσε, «πρέπει να τελειώσουμε πλέον με αυτή την εικόνα της διαπόμπευσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, να τελειώνουμε με εκκρεμότητες που αφορούν την πραγματική προστασία των προσωπικών δεδομένων και πρέπει να υπάρχει συμφωνία τουλάχιστον στα αυτονόητα». Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τα κόμματα να του παραδώσουν γραπτώς συγκεκριμένες προτάσεις εντός της ημέρας, για να υπάρχει χρόνος ώστε να ενσωματωθούν παρατηρήσεις.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που αφορά το σύνολο της κοινωνίας, την προστασία στον εργασιακό χώρο, την προστασία των ανηλίκων, είναι ένα νομοσχέδιο που ενσωματώνει το ενωσιακό στο εθνικό δίκαιο» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Διαφώνησαν για την κατεπείγουσα διαδικασία

Η Ελλάδα είναι υπό τη δαμόκλειο σπάθη της παραπομπής της στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθώς καθυστέρησε να ενσωματώσει την ενωσιακή νομοθεσία, αναφορικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Από τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο καταδίκης και την επιβολή μεγάλων προστίμων που τελικά θα τα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι, η κυβέρνηση ζήτησε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο της ΕΕ, και εκτός από το ζήτημα αξιοπιστίας και εικόνας της χώρας, που θα σηματοδοτούσε μια καταδικαστική απόφαση, υπάρχει και ζήτημα που αφορά τους φορολογούμενους, δεδομένου ότι ήδη έχουν υποβληθεί προτάσεις για την επιβολή εφάπαξ προστίμου, το οποίο θα είναι τουλάχιστον 1.300.000 ευρώ και ημερήσιας επιβολής προστίμου 5.287 ευρώ. Αν προχωρήσει το δικαστήριο και σε δεύτερο βαθμό, για κάθε μέρα παράβασης μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 22.169 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα τα οποία εξέθεσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, αιτιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, επισήμανε, εκ προοιμίου, ότι έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες επιβολής προστίμων στην Ελλάδα, η οποία έχει παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο επειδή καθυστέρησε να ενσωματώσει την Οδηγία 2016/680 σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις δημόσιες αρχές αρμόδιες για την πρόληψη, τη διερεύνηση, την ανίχνευση ή τη δίωξη ποινικών αδικημάτων ή την εκτέλεση ποινικών κυρώσεων και για την καθυστέρηση εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Ο κ. Χαρακόπουλος ζήτησε, πάντως, από τον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης να μεταφέρει στην κυβέρνηση ότι πρέπει να λαμβάνει μέριμνα για την έγκαιρη εναρμόνιση με την ενωσιακή νομοθεσία, ώστε να μην εισάγονται νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση του εισηγητή της πλειοψηφίας, Γιώργου Κότσιρα, που επισήμανε ότι η προστασία των εθνικών και οικονομικών συμφερόντων απαιτεί να προχωρήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς είναι αρκετά προχωρημένη η διαδικασία που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος με μεγάλα ποσά από τη μη ενσωμάτωση της ενωσιακής νομοθεσίας.

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναγνώρισε πως υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος καταδίκης της χώρας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, αλλά υπογράμμισε πως «υπήρχαν σοβαρότεροι λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους θα έπρεπε να συζητηθεί το νομοσχέδιο με διαδικασία κανονική, δεδομένου ότι η μεταφορά της Οδηγίας δημιουργεί πολλά προβλήματα και τα οποία οδήγησαν στη μη έγκυρη ψήφιση της ενσωμάτωσής της από την προηγούμενη κυβέρνηση». Ανέφερε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή είχε συγκροτηθεί από το 2016, αλλά το 2018 διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κρίσιμα διακυβεύματα και σταθμίσεις, δεν ήταν ώριμη προς εισαγωγή στη Βουλή η αρχική μορφή του σχεδίου νόμου. Γι' αυτό ζητήθηκε και από τα Ανώτατα Δικαστήρια να καταθέσουν τις προτάσεις τους, πράγμα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Τον δε Ιανουάριο του 2019, το ένα τρίτο των χωρών της ΕΕ δεν είχε ακόμη ανταποκριθεί στις ημερομηνίες που είχαν προβλεφθεί για την ενσωμάτωση. Ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, σε συνεννόηση άτυπη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε συμφωνήσει πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα εισαγόταν στη Βουλή μετά την ψήφιση των κωδίκων, αλλά «δυστυχώς η επίσπευση των εκλογών δεν επέτρεψε τη συζήτηση κι έτσι η σκυτάλη πέρασε στην κυβέρνηση της ΝΔ». Ο κ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε, επίσης, ότι υπάρχει βελτίωση του νομοσχεδίου σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, επέμεινε όμως πως το κείμενο θα μπορούσε να βελτιωθεί έτι περαιτέρω, αν συζητούνταν στη Βουλή με την κανονική διαδικασία. Ο ιδιος έδωσε και το στίγμα των διαθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην προστασία των δεδομένων των εργαζομένων». Είπε, επίσης, ότι στην πρώτη εκδοχή της αιτιολογικής έκθεσης του νομοσχεδίου, που έβγαλε στη διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης, «φαινόταν μια προτίμηση στο να διευκολυνθεί η λειτουργία της αγοράς» και συνεπώς με μια πιο άνετη συζήτηση θα μπορούσε να υπάρξει ένα ακόμη πιο βελτιωμένο κείμενο σε σχέση με αυτό που τελικά κατατέθηκε στη Βουλή.

Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για την καθυστέρηση μη ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο των κανόνων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, είπε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου. Τόνισε ότι ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων δεν είναι οδηγία, είναι άμεσα εφαρμόσιμος σε όλες τις χώρες της ΕΕ και γι' αυτό έχει επιβληθεί ουσιαστικά στην Ελλάδα το πρόστιμο των 5.500 ευρώ ημερησίως και υπάρχει μεγάλη ευθύνη διότι δεν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος. Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τη θέση του Κινήματος Αλλαγής, η κ. Γιαννακοπούλου έδωσε στίγμα προθέσεων λέγοντας ότι «αποτελεί στην ουσία μια άκριτη εφαρμογή σε μεγάλο βαθμό του γερμανικού μοντέλου, και γι' αυτό απαιτείται περισσότερος χρόνος συζήτησης».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, είπε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να έχει τίτλο την προστασία προσωπικών δεδομένων, όμως στην ουσία είναι «φακέλωμα προσωπικών δεδομένων» και με αυτή την έννοια το ΚΚΕ δε συμφωνεί με το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, διότι δεν επιτρέπει ουσιαστική συζήτηση και ενημέρωση τόσο στη Βουλή, όσο κυρίως μέσα στην κοινωνία.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, αναγνώρισε τον κίνδυνο από μια ενδεχόμενη καταδίκη της Ελλάδας, είπε όμως ότι είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα των προσωπικών δεδομένων κι επομένως είναι απαράδεκτη η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η ειδική αγορήτρια του Μέρα25, Φωτεινή Μπακαδήμα, επίσης διαφώνησε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η βουλευτής αναγνώρισε ότι μετά τη διαβούλευση αφαιρέθηκαν αρκετά γκρίζα σημεία σε σχέση με το αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου, αλλά παραμένουν και αρκετά θολά σημεία.

Το νομοσχέδιο εισάγει στην ελληνική έννομη τάξη ουσιαστικές ρυθμίσεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων του 2016 και την Οδηγία 2016/680 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμπληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του σημερινού τοπίου για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Αντικαθιστά το πλαίσιο του ν. 2472/1997, το οποίο κρίθηκε ότι αδυνατεί να προσφέρει σήμερα ένα ασφαλές κι αποτελεσματικό, αξιόπιστο περιβάλλον για την προστασία των προσωπικών δεδομένων από αθέμιτη και κακόβουλη επεξεργασία.

«Προσπαθούμε να ανοίξουμε έναν δρόμο για την ουσιαστική μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας σε ένα πιο ασφαλές και πιο σταθερό περιβάλλον που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει βήματα στην Κοινωνία της Πληροφορίας και στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, και τόνισε ότι «εισάγεται ένα πλαίσιο που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία, θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και θα επιτρέψει την απρόσκοπτη δραστηριότητα των έξυπνων νεοφυών επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες και στο διαδίκτυο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τις εκκρεμότητες με το παρελθόν και να περάσει στην επόμενη μέρα, ενισχύοντας ουσιαστικά την προστασία των φυσικών προσώπων και ειδικότερα των ανηλίκων, όσον αφορά το δικαίωμα προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Θέλει να θωρακιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να αποσαφηνίσει το πλαίσιο επεξεργασίας των δεδομένων τους από τους εργοδότες, θέλει να εναρμονίσει το εθνικό πλαίσιο για τα προσωπικά δεδομένα με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, πράγμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να υιοθετήσει τις βέλτιστες πρακτικές.

«Θέλουμε να προωθήσουμε τη διαφάνεια στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη λογοδοσία και να ισχυροποιήσουμε τον εποπτικό ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, βελτιώνοντας το λειτουργικό πλαίσιο στο οποίο θα ασκεί τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές της» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε ότι έχει ενσωματωθεί το μεγαλύτερο μέρος των παρατηρήσεων που έγιναν στη διαβούλευση και ότι πλέον ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ  Παρασκευή, 23 Αυγούστου

 

 

 

09/08/2019

Βουλή: Οι πιο επεισοδιακές αποχωρήσεις της δεκαετίας

H κρίση όξυνε τα πνεύματα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Βουλή: Οι πιο επεισοδιακές αποχωρήσεις της

Αν και είναι μόλις η δεύτερη αποχώρηση της αντιπολίτευσης με τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (η πρώτη έγινε στις 31 Ιουλίου για την άρση ασυλίας Πολάκη), δεν αποτελεί ξένη εικόνα για την πολιτική ζωή του τόπου, καθώς τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με την έλευση των μνημονίων, οι αποχωρήσεις και οι εντάσεις έρχονταν και παρέρχονταν.

Η HuffPost Greece θυμάται τις πιο επεισοδιακές αποχωρήσεις της δεκαετίας: από τη συζήτηση για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μέχρι την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

17/03/2010 Αποχώρηση ΝΔ

Τον Μάρτιο του 2010, λίγο πριν τη ψήφιση του πρώτου μνημονίου, η ΝΔ αποχώρησε από τη Βουλή και τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την επιλογή προϊσταμένων και διευθυντών στο δημόσιο τομέα. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και στα άρθρα κατά πλειοψηφία  απο ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Με αφορμή, μάλιστα, το επίμαχο νομοσχέδιο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκτρέπεται σε «ατραπούς κομματικής μισαλλοδοξίας»

30/08/10 Αποχώρηση ΝΔ

https://www.youtube.com/watch?v=yMqgv8lgA_I

Η πρώτη αντιπαράθεση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων για την υπόθεση του Βατοπεδίου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρεί από την αίθουσα της Βουλής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής καταφέρθηκε κατά της ΝΔ χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα εξαιρετικά δυσάρεστη για τον κοινοβουλευτισμό και επιζήμια «διότι η ΝΔ, ένα κοινοβουλευτικό κόμμα και μάλιστα αξιωματική αντιπολίτευση, για μία ακόμη φορά αποφάσισε να συνταχθεί με όσους απαξιώνουν συστηματικά το πολιτικό σύστημα και το κοινοβούλιο συλλήβδην και να τους προσφέρει επιχειρήματα».

2/9/10 Αποχώρηση ΝΔ

Δύο ημέρες μετά την αποχώρηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεση τους Βατοπεδίου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέρχεται με την ίδια τακτική και αυτήν τη φορά αποχωρεί από τη συνεδρίαση της αντίστοιχης κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων

17/11/10 Αποχώρηση ΝΔ ξανά για το Βατοπέδι

Βουλή: Οι πιο επεισοδιακές αποχωρήσεις της

Τον Νοέμβριο του 2010 η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που αποχώρησε ξανά, με αφορμή ξανά υπόθεση Βατοπεδίου.

Καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως άκυρη και απόδειξη

«σκευωρίας στην οποία δεν πρόκειται να συμπράξει»,

η ΝΔ αποχώρησε πριν από τη μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη πέντε πρώην υπουργών της στο ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

Για κομματική εμπάθεια και πολιτικές διώξεις εναντίον τους έκαναν λόγο οι κ.κ. Ευ.Μπασιάκος, Αλ.Κοντός, Π.Δούκας, Γ.Βουλγαράκης και Θ.Ρουσόπουλος (ο τελευταίος με επιστολή του).

Είχε προηγηθεί έντονη διαμάχη για την επιστολική ψήφο βουλευτών.

30/03/14 Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

https://www.youtube.com/watch?v=bPO7_wUM9wg

Αποχώρησε από τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

20/12/14 Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποχώρησαν από τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εισφορά σε γη και τις απαλλοτριώσεις καταγγέλλοντας τον εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τον ορυμαγδό των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί. Σημειώνεται πως συνολικά κατατέθηκαν 80 τροπολογίες στο νομοσχέδιο, ενώ και στο νομοσχέδιο της Δευτέρας για την υγεία έχουν κατατεθεί 52 τροπολογίες. Συνολικά δηλαδή 132 τροπολογίες σε δύο νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο για την εισφορά σε γη τελικά υπερψηφίστηκε με 42 τροπολογίες, βουλευτικές και υπουργικές.

28/06/15 Αποχώρηση ΝΔ λόγω Ζωής Κωνσταντοπούλου

https://www.youtube.com/watch?v=glYWatWue88

Η χώρα βρίσκεται λίγο πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διέκοψαν με τις φωνές τους τη συνεδρίαση, καθώς είδαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τότε Πρόεδρο της Βουλής, να ανεβαίνει και πάλι στην προεδρική έδρα, αφού είχε πάρει το λόγο ως βουλευτής λίγο πριν, κάτι που δεν επιτρέπει ο κανονισμός της βουλής σύμφωνα με το άρθρο 66.

Ο κ. Σαμαράς είπε για την πρόεδρο της Βουλής ”είναι πρόεδρος και όχι δικτάτορας”, στη συνέχεια διέκοψε την ομιλία του και αποχώρησε μαζί με τους βουλευτές του κόμματος του.

1/12/ 15 Αποχώρηση ΠΑΣΟΚ για τις βοσκήσιμες γαίες

https://www.youtube.com/watch?v=MRS6_o5ZNLU

Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τις βοσκήσιμες γαίες.

Όταν ο αντιπρόεδρος της βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση και αρχίζει η ψηφοφορία, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης πήρε το λόγο και διαμαρτυρήθηκε για την πληθώρα των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί. ”Δεν γίνουμε συμμέτοχοι και συνένοχοι στο έργο σας και αποχωρούμε” είπε ο κ. Τζελέπης.

Τον λόγο θέλησε να πάρει ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, ωστόσο ο κ.Βαρεμένος δεν του έδωσε το λόγο.

″Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί”, είπε σχολιάζοντας την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. ”Έχει βιώσει αυτή η αίθουσα πολύ χειρότερες στιγμές όσον αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία”, πρόσθεσε.

18/5/18 Αποχώρηση ΝΔ για την υπόθεση Novartis

https://www.youtube.com/watch?v=N9wLeA44nKs

Η ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και η επεισοδιακή αποχώρηση της Κ.Ο. του κόμματος από τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση και λήψη απόφασης επί του πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση “NOVARTIS”.

 

 

 

 

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

Προεδριο της Βουλής

Ομιλία του νέου Προέδρου του Κ

Παύλο,
Είμαι "συγκλονισμένος" από την ομιλία του αξιοτιμου κ. Τασούλα.
Αλλά είμαι περισσότερο συγκλονισμένος με τα όσα δηλώνουν καθημερινώς
οι υπουργοί της ΝΔ, Βαρβιτσιώτης, Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Γεωργιάδης, Βόριδης και εκείνο  το εξέχον πολιτικό φίδι ο Χατζηδάκης,  καθώς και οι δυο φιλοσκοπιανοί γ. Γραμματείς Μαυρωτάς και Σκάλκος. Ο τελευταίος στενός πολιτικός φίλος της αξιοτίμου κ. Ντόρας Μπακογιάννη.
ΟΛΟΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ "ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ".
Τι περίμεναν ΠΡΙΝ από τις εκλογές και πώς δεν έβλεπαν τον ενδοτισμό όσοι ψήφισαν ΝΔ;! Και τώρα που τον εισπράττουν ως ξεκάθαρη προδοσία τι σκοπευουν να κάνουν; Θα συνταχθούν πλέον με τον αξιότιμο κ. Μητσοτάκη που λέει ότι ναι μεν η "συμφωνία" είναι κακή στο σύνολό της, αλλά ΔΕΝ θα κάνω τίποτε για το σύνολο παρά μόνο για το 5% αυτής που είναι τα εμπορικά ζητήματα;!
Παύλο, η κατάσταση είναι δραματική όσο ποτέ άλλοτε.
Έφυγε ο προδότης και ήρθε αυτός που θα διατηρήσει την προδοσία;
Όλοι όσοι ψήφισαν ΝΔ πρέπει να τοποθετηθούν σε αυτό το δίλημμα και να απαντήσουν... Εάν δεν υπάρξει επανάσταση συνειδήσεων η "συμφωνία" θα παραμείνει και θα μας χωρίζει χάος τους υπερασπιστές της και τους πολέμιους αυτής.  Θα πρόκειται για εθνική τραγωδία αν επικρατήσει η προβοκατόρικη γραμμή Συρίγου και των σημερινών υπουργών που λένε, ότι δεν ακυρώνεται αυτή η διμερής συμφωνία. Σημειώνω ότι ΔΕΝ είναι καν διεθνής αφού ΔΕΝ είχε την αιγίδα του ΟΗΕ επί του συνόλου της, καθώς είχε  ΜΟΝΟ μια περιορισμένη αιγίδα -εντολή στον Νίμιτς ΜΟΝΟ για το ΟΝΟΜΑ και όχι για μια " Στρατηγική συμφωνία κλπ".
Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίες, και στην περίπτωση ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ.
Ο καθένας και οι ευθύνες του.
Ο Σεπτέμβρης θα σημάνει εξελίξεις...
ΠΟΤΕ η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν θα δεχθεί αυτή την προδοσία.
Ας διαβάσει ο αξιότιμος κ. Μητσοτάκης
την ΕΠΙΣΤΟΛΗ των 73 η
οποία απευθύνεται στον ίδιο, και η οποία από προχθές
ΚΑΤΕΤΕΘΕΙ στο Προεδριο της Βουλής.
Όπως γνωρίζεις συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν δώδεκα αδιαμφισβήτητοι λόγοι ΑΚΥΡΩΣΗΣ.
Κανείς πλέον δεν θα μπορεί να  πει στο μέλλον οτι δεν γνώριζε.

Εγκάρδια, Γιώργος Ρωμανός Συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 25/7/2019

 

 

 

 

Αλλάζουν όλα στη Βουλή:

Ανατροπή με τις εξεταστικές

– Αποκλειστική συνέντευξη Κώστα Τασούλα στο in.gr

O Κώστας Τασούλας λίγες ημέρες προτού εκλεγεί ως ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής μιλά στο in.gr για τα σχέδιό του για την αναβάθμιση του ελληνικού κοινοβουλίου. Τι θα κάνει με τις εξεταστικές επιτροπές, με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τις κακές συμπεριφορές των βουλευτών

Αλλάζουν όλα στη Βουλή: Ανατροπή με τις εξεταστικές – Αποκλειστική συνέντευξη Κώστα Τασούλα στο in.gr | in.gr
17 Ιουλίου 2019,

Λίγες ημέρες προτού αναλάβει το τρίτο ανώτερο θεσμικό αξίωμα της χώρας, ημέρα μάλιστα που θα συμπέσει και με την προηγουμένη των γενεθλίων του, ο Κώστας Τασούλας έδωσε στο in.gr μία συνέντευξη εφ΄όλη της ύλης για τους στόχους, τις επιδιώξεις και το έργο που θα διατελέσει ως ο νέος Πρόεδρος της Βουλής.

Η είδηση άλλωστε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Βουλής δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Κάθε άλλο, το όνομα του βουλευτή Ιωαννίνων είχε συζητηθεί πριν από τις εκλογές. Ο πιο πιθανός λόγος που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση αυτή ήταν η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, όμως, υπήρξαν κι άλλα στοιχεία. Ο κ. Τασούλας είναι παλαιός κοινοβουλευτικός άνδρας, χαίρει εκτιμήσεως και βουλευτών από άλλα κόμματα, είναι προσηνής, με εξαιρετική γνώση των κανονισμών της Βουλής

Αποφασισμένος να προχωρήσει στις θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου της μειοψηφίας, να επαναφέρει τους διακριτούς ρόλους εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, να αποκαταστήσει τον πολιτικό πολιτισμό, και να ενισχύσει το ρόλο του βουλευτή, ο προτεινόμενος Πρόεδρος της Βουλής φαίνεται αποφασισμένος να χαράξει μία διαφορετική πορεία από τον προκάτοχό του, διατηρώντας τις ισορροπίες στο Κοινοβούλιο.

Έχοντας δει τον ρόλο του βουλευτή να χάνεται και το Κοινοβούλιο να ευτελίζεται επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Τασούλας ελπίζει να βρει λύση για όλα τα προβλήματα που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση.

Νέος ποινικός κώδικας, ο ευτελισμός της Δημοκρατίας με τις κατεπείγουσες διαδικασίες, συνταγματική αναθεώρηση, εκλογικός νόμος.

Ολα αυτά είναι ζητήματα με τα οποία σύντομα ο 13ος Πρόεδρος της Βουλής και η νέα κυβέρνηση θα κληθούν να εξετάσουν και να λύσουν.

Πάντως, αν θα επέλεγα να κρατήσω ένα πράγμα από τη συνέντευξη με τον κ. Τασούλα, τότε αυτό θα ήταν αδιαμφισβήτητα η σιγουριά του αλλά και η επιθυμία του να μην μετατραπεί κι αυτή Βουλή σε μία ακόμη πολιτική αρένα.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο in.gr:

Κύριε Τασούλα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε εσάς για την θέση του Προέδρου της Βουλής. Αισθάνεστε δικαιωμένος έπειτα από έναν πλούσιο κοινοβουλευτικό βίο;

Η πολιτική δεν είναι σαν τον αθλητισμό, που μια πρωτιά δικαιώνει τις προσπάθειές σου, άρα μία Προεδρία της Βουλής δικαιώνει όσα έκανα στο παρελθόν ως βουλευτής. Είναι μία άλλη διαδικασία αρκετά πιο πολύπλοκη και εξαρτάται από τα κίνητρα που έχει κανείς. Η δική μου αντίληψη είναι ντεμοντέ.

Είναι πράγματα που αν τα πεις, κινδυνεύεις να μην σε πιστέψει κανείς λόγω της εντονότατης απαξίωσης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια για την πολιτική και τους πολιτικούς. Ωστόσο γι’ αυτόν τον έναν που μπορεί να με πιστέψει έχω να του πω πως θεωρώ καλοδεχούμενη κάθε θέση μάχης που μου δίνει τη δύναμη να είμαι πολύ πιο χρήσιμος.

Η Προεδρεία της Βουλής προφανώς είναι ένα θεσμικό αξίωμα σημαντικότατο. Ο ρόλος του Προέδρου της Βουλής έχει μία σπουδαία αποστολή και αυτή είναι να εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη διεξαγωγή των διεργασιών και να προοδεύει του αντιπροσωπευτικού σώματος του ελληνικού λαού.

Την αποστολή αυτή θα κληθώ να επωμιστώ εφ΄ όσον η Ολομέλεια με εκλέξει Πρόεδρο έπειτα από την πολύ τιμητική πρόταση που έκανε η Νέα Δημοκρατία.

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε σταματήσει να είναι διακριτός ο ρόλος της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Αυτό θα αλλάξει; Η απόφαση του πρωθυπουργού να μεταφέρει τις συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίου στο Μαξίμου, αυτό ακριβώς υπηρετεί;

Τα τελευταία χρόνια έγινε μία προσπάθεια η Βουλή να συνδεθεί με την κυβέρνηση. Αυτό είναι λάθος. Η Βουλή είναι μία ξεχωριστή λειτουργία, βάσει του Συντάγματος, και πρέπει να έχει μία δική της, αυτόνομη πορεία. Δεν αρκεί μόνο το πως εσύ φέρεσαι αλλά και πως οι άλλοι αντιλαμβάνονται την δική σου συμπεριφορά, συνεπώς είναι μία αμφίδρομη διαδικασία. Το γεγονός ότι από εδώ και πέρα το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει σε κυβερνητικά κτίρια σαφώς σημαίνει πως με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να διαχωρίσει την λειτουργία της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία.

Εμείς αυτό που θα κοιτάξουμε να κάνουμε πράξη, είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Δεν θέλουμε να γίνει η πλειοψηφία ένα σύστημα σκληρό το οποίο δεν σέβεται τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Θα προσπαθήσουμε δηλαδή να δείξουμε μία στάση η οποία περισσότερο ταιριάζει σε παραδόσεις -ας το πω έτσι τολμηρά- βρετανικού κοινοβουλίου και όχι ελληνικού κοινοβουλίου.

Την τελευταία τετραετία είδαμε μία σκληρή πλειοψηφική συμπεριφορά που αγνοούσε την μειοψηφία, αγνοούσε τους κανόνες της καλής νομοθέτησης. Πλέον, και ειδικά με τα νομοσχέδια που θα έρθουν το καλοκαίρι, δεν θα έχουμε ούτε κατεπείγοντα, ούτε σωρεία τροπολογιών. Όλα αυτά θα τα προσέξουμε, ώστε σιγά – σιγά να οικοδομήσουμε μία άλλη σχέση εμπιστοσύνης με τα κόμματα και ειδικά με την κοινωνία που μας παρακολουθεί.

Ο ευτελισμός του Κοινοβουλίου με τις κατεπείγουσες διαδικασίες και τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής ή τα πολυνομοσχέδια, που δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν οι βουλευτές, θα εκλείψουν;

Οι κατεπείγουσες διαδικασίας δεν θα εκλείψουν, αλλά όταν είναι κατεπείγουσες θα είναι κατεπείγουσες, δεν θα γίνεται προσχηματικά. Δεν θα βαφτίζουμε κατεπείγουσες τις δικές μας καθυστερήσεις.

Ξέρετε, η άλλη όψη του συχνού κατεπείγοντως είναι πως εσύ καθυστέρησες. Υπάρχουν τρόποι αυτά να αποφεύγονται και κατεπείγον να είναι όντως αυτό που προκύπτει από μία απρόβλεπτη και ξαφνική ανάγκη που δεν θα μπορούσες να την είχες προβλέψει. Δεν θα κάνουμε κατάχρηση αυτών των διαδικασιών.

Νέος Ποινικός Κώδικας. Ως νομικός πείτε μας τι πρέπει να αλλάξει μιας κι έχουν ήδη προκληθεί έντονες αντιδράσεις κυρίως ως προς την αποφυλάκιση ατόμων με πολυετείς καθείρξεις, όπως μελών τρομοκρατικών οργανώσεων;

Προφανώς θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις, ωστόσο η μεγάλη ζημιά έχει γίνει. Από τη στιγμή που ένας Ποινικός Nόμος δημοσιεύεται και αποκτά νομική υπόσταση, τότε όλες οι διατάξεις που είναι επιεικέστερες από τις μέχρι τότε ισχύουσες, αυτές εν τέλει υπερισχύουν ακόμη κι αν τις καταργήσεις μετά.

Ακόμη κι ένα δευτερόλεπτο να ισχύσει μία επιεικέστερη διάταξη, τότε αυτή υπερισχύει των προηγουμένων προβλέψεων. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η ζημιά έχει γίνει μόνο και μόνο επειδή δημοσιεύτηκε. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τρόποι δικονομικά να διορθωθούν τέτοιες ζημίες, αλλά και επί του ουσιαστικού περιεχομένου του δικονομικού νόμου. Κανείς δεν είχε αντίρρηση πως ο Ποινικός Κώδικας ήθελε εκσυγχρονισμό. Ωστόσο, δεν μπορεί μία κυβέρνηση τέσσερις μέρες πριν την λήξη της Βουλής να προχωρά σε ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα και να το προσπερνά σφυρίζοντας αδιάφορη. Ήταν μία απαράδεκτη τακτική, η οποία κατακρίθηκε από τους πάντες.

Θα αποκατασταθεί στη θητεία σας ο ρόλος του βουλευτή και ο πολιτικός πολιτισμός στη Βουλή, κάτι που είχε χαθεί την προηγούμενη τετραετία;

Το να αποκατασταθεί ο ρόλος του βουλευτή και ο πολιτικός πολιτισμός δεν είναι πράγματα που επιβάλλονται, όσο εμπνέονται. Εμείς θα κοιτάξουμε να αναβαθμίσουμε την λειτουργία του κοινοβουλίου με κάθε τρόπο. Ελπίζω ότι οι συνάδελφοι και των έξι κομμάτων να μετέχουν στην σύνθεση της νέας Βουλής. Από την κρίση η οικονομία βγήκε τραυματισμένη, επλήγη το κύρος της πολιτικής και το κοινοβούλιο στοχοποιήθηκε, άλλοτε δικαίως και άλλοτε αδίκως. Εμείς πρέπει να αποκαταστήσουμε το κύρος μας. Αυτή είναι δουλειά πρωτίστως του προεδρείου αλλά και όλων των συναδέλφων.

Οπότε να περιμένουμε να επανέλθει και το dress code;

Περισσότερη σημασία από το dress code έχει το attitude code. Τι να τον κάνω τον καλοντυμένο που υβρίζει ή που ωρύεται. Το ιδεώδες είναι ένας καλοντυμένος που είναι και ευπρεπής.

Ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητές σας ως Πρόεδρος της Βουλής;

Αμέσως μετά την συγκρότηση του Προεδρείου της Βουλής που θα αποτελείται από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση των 6 διαρκών επιτροπών από τις οποίες θα περνούν τα νομοσχέδια όταν έρθουν στην Ολομέλεια. Αυτό σημαίνει ότι προς το τέλος Ιουλίου θα είμαστε πανέτοιμοι ώστε να έρθουν τα πρώτα νομοσχέδια που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να περάσει.

Τι σκέφτεται να κάνει η Νέα Δημοκρατία με τις εξεταστικές επιτροπές; Υπάρχουν υποθέσεις όπως το εξάμηνο Τσίπρα – Βαρουφάκη, η Novartis, η ΔΕΗ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Βουλή είναι αναθεωρητική και ότι έχει καθήκον και υποχρέωση μέσα στο  Ά εξάμηνο να ολοκληρώσει την συνταγματική αναθεώρηση που έχει προταθεί από την προηγούμενη Βουλή.

Εμείς ως ΝΔ στην προηγούμενη Βουλή είχαμε προτείνει οι εξεταστικές επιτροπές να γίνονται και με πρόταση της αντιπολιτεύσεως, χωρίς να απαιτείται η πλειοψηφία των βουλευτών. Αυτή η πρόταση ψηφίστηκε και απομένει στην παρούσα Βουλή να ολοκληρωθεί και να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα.

Ετσι η εξεταστική επιτροπή δεν θα είναι προνόμιο μόνο για την πλειοψηφία, θα είναι και για την μειοψηφία, η οποία θα έχει δικαίωμα να ζητήσει μέχρι και δύο εξεταστικές επιτροπές.

Είναι μία μεγάλη καινοτομία την οποία δεν τόλμησε ποτέ καμία αναθεώρηση και κανένα κόμμα να προτείνει. Όσο για το ποιες εξεταστικές επιτροπές θα προτείνει η πλειοψηφία ή η αντιπολίτευση, αυτό θα το κρίνουν τα κόμματα. Εγώ βαδίζοντας προς το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, αρχίζω να τηρώ κάποιες αποστάσεις, χωρίς  να αποποιούμαι την ιδιότητά μου ως νεοδημοκράτης.

Πώς θα προχωρήσει η Βουλή από εδώ και πέρα όσον αφορά την Συνταγματική Αναθεώρηση;

Η Βουλή με απόφαση του Προέδρου συγκροτεί επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία παίρνει τις προτάσεις που έμειναν από την προηγούμενη Βουλή, τις επεξεργάζεται και αποφασίζει. Όσες ήρθαν με πάνω από 180 ψήφους μπορεί να τις περάσει με 151. Όσες ήρθαν κάτω από 180 ψήφους μπορεί να τις περάσει με απόλυτη πλειοψηφία.

Αυτό θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη φθινοπώρου γιατί θα πρέπει να έχουμε λύσει διάφορα θέματα, ένα από αυτά και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε συμφωνήσει με τεράστια πλειοψηφία η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας να μην προκαλεί την διάλυση της Βουλής, πράγμα το οποίο θα συμβάλει πολύ στην καθιέρωση πολιτικής σταθερότητας της Βουλής.

Ο εκλογικός νόμος είναι ένα αγκάθι που θα απασχολήσει την κυβέρνηση. Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί;

Όπως είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσουμε να ψηφίσουμε έναν νόμο ο οποίος θα είναι πλειοψηφικός, όχι τόσο έντονα πλειοψηφικός όσο ο ισχύον, αλλά τόσο όσο χρειάζεται ώστε να μην «παραγνωρίζεται» η ανάγκη μίας δικαιότερης εκπροσώπησης των κομμάτων.

Από εκεί και πέρα υπάρχει η απλή αναλογική που είναι ψηφισμένη και αφορά τις επόμενες εκλογές. Εμείς θα επιχειρήσουμε με κάθε θεσμικό τρόπο να αποτρέψουμε την εφαρμογή του νόμου της απλής αναλογικής γιατί με αυτόν τον νόμο η χώρα θα τιναχτεί στον αέρα και δεν θα κυβερνηθεί με τίποτε.

Γι΄ αυτό βοηθάμε με νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών όπως και στους δήμους που έχουν ήδη απλή αναλογική να ξεπεράσουν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες του αναποτελεσματικού συστήματος. Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτή την νάρκη με όποιο θεσμικό τρόπο μπορούμε.

Δείτε επίσης

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided