Σάββατο, Ιανουάριος 25, 2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1ος

 

 

 

Δεν μπορεί να ορκιστεί με πολιτικό όρκο η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας

 

Δεν μπορεί να ορκιστεί με πολιτικό όρκο η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας


Η ίδια στην ορκωμοσία της όταν ανέλαβε πρόεδρος του ΣτΕ είχε ορκιστεί με πολιτικό όρκο και φαίνεται ότι το ίδιο θα επιθυμούσε και τώρα. Άλλωστε ήταν από εκείνους που είχαν συνταχθεί σθεναρά με το κίνημα κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Ωστόσο με βάση το Σύνταγμα η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να ορκιστεί με πολιτικό όρκο, καθώς το άρθρο 33 ορίζει ρητά:

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Bουλής τον ακόλουθο όρκο: “Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Eλληνικού Λαού”.

Γρήγορα να αλλάξετε το ΣΥΝΤΑΓΜΑ... να το προσαρμόσετε στην... κυρία...


Πάρτε της και τα μέτρα, για να μην είναι αταίριαστο με  το ύψος, τα κιλά της, την περίμετρο της μέσης και του στήθους της...

Κάντε το να σέρνεται σαν... νυφικό θέλετε... σαν κάπα, θέλετε... σαν δαντέλα σε ολόχρυση τιάρα, θέλετε...

Έτσι κι αλλιώς το ΣΥΝΤΑΓΜΑ, όλα αυτά τα χρόνια, το έχετε ξεχειλώσει σαν χεσμένο βρακί... κάντε το και σαν ... σερβιέτα σε  έμμηνο ρήση, κι ας έχει περάσει κλιμακτήριο...

ΘΕΕ ΜΟΥ, ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ;;;

ΤΙ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ... "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ" ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ;;;


Καλλιόπη ΣουφλήΕίναι η 8η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από την μεταπολίτευση και 13η από συστάσεως Ελληνικού κράτους.

Στις 13 Μαρτίου – ημέρα Παρασκευή – η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, θα ορκιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής και στις 14 Μαρτίου θα αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντα της “πρώτης πολίτη” της χώρας στο ύπατο αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Γράφει ο Σωκράτης Λαδόπουλος

Πρόκειται για ιστορική στιγμή καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα καταλαμβάνει το αξίωμα της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι στην προσωπικότητά της εκφράζεται μια νέα εποχή ισότητας και μια ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, έστω κι αν τα κόμματα που την υπερψήφισαν είχαν διαφορετικό σκεπτικό.

Πολιτικός ή Θρησκευτικός όρκος;

Ένα θέμα όμως το οποίο απασχολεί ήδη τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας, είναι ο τρόπος με τον οποίο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ορκιστεί την ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά της.

Η ίδια στην ορκωμοσία της όταν ανέλαβε πρόεδρος του ΣτΕ είχε ορκιστεί με πολιτικό όρκο και φαίνεται ότι το ίδιο θα επιθυμούσε και τώρα. Άλλωστε ήταν από εκείνους που είχαν συνταχθεί σθεναρά με το κίνημα κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Ωστόσο με βάση το Σύνταγμα η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να ορκιστεί με πολιτικό όρκο, καθώς το άρθρο 33 ορίζει ρητά:

“1. O εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που έληξε η θητεία του απερχόμενου Προέδρου και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις από την επομένη της εκλογής του.

2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Bουλής τον ακόλουθο όρκο: “Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Eλληνικού Λαού”.

3. Νόμος ορίζει τη χορηγία που καταβάλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη λειτουργία των υπηρεσιών που οργανώνονται για την εκτέλεση των καθηκόντων του”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης είχε προτείνει τη δυνατότητα του πολιτικού όρκου για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε αφού δεν συγκέντρωσε 180 ψήφους.

Γκρίνιες στην ΝΔ

Από τους βασικότερους λόγους που κάποια στελέχη της ΝΔ διαφωνούσαν με την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου ήταν το θέμα του πολιτικού όρκου, καθώς θεωρούσαν ότι δεν συνάδει με τις αντιλήψεις και τις αρχές που εκφράζονται στην Νέα Δημοκρατία.

Στο ίδιο κλίμα και η Ελληνική Λύση – η οποία δεν στήριξε την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου – με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Βελόπουλο να σπεύδει μετά την ψηφοφορία να δηλώσει : “Σεβόμαστε τον θεσμό, της ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο της και μία παράκληση: Όταν και εφ’ όσον ορκιστεί να ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο”.

261 ψήφοι υπερ της Σακελλαρόπουλου

Η νέα ΠτΔ εκλέχθηκε με 261 ψήφους, Επί 294 παρόντων βουλευτών, και μετά από φανερή ονομαστική ψηφοφορία, η κα Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ (157), του ΣΥΡΙΖΑ (82) και του Κινήματος Αλλαγής (22) ενώ “παρών” δήλωσαν 33 βουλευτές του ΚΚΕ (15), της Ελληνικής Λύσης (10) και του ΜέΡΑ (8).

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές: Α. Σαμαράς (ΝΔ), Τρ. Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), Αλ. Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ. Αδάμου (ΜέΡΑ25).

Ειδικότερα ο Α. Σαμαράς βρισκόταν στις ΗΠΑ, ενώ ο Τρ. Αλεξιάδης και ο Ν. Συρμαλένιος ήταν ασθενείς και έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι εάν παρίσταντο θα ψήφιζαν την κα Σακελλαροπούλου, ενώ η κα Αδάμου ότι θα ψήφιζε “παρών”.

Δεν έστειλαν επιστολή οι κ. Μεϊκόπουλος και Ζουράρις. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ο μεν πρώτος δεν πρόλαβε να προσέλθει στη Βουλή λόγω βλάβης του αυτοκινήτου του, ο δε δεύτερος δεν μπορούσε να μετακινηθεί από τη Θεσσαλονίκη για λόγους υγείας.

Μητσοτάκης: “Συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή”

Ικανοποιημένος για το γεγονός ότι “η εθνική αντιπροσωπεία εξέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μία σπουδαία νομικό και μία προσωπικότητα που ενώνει όλους τους Έλληνες” εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά το πέρας της ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή.

“Η νέα Ελλάδα μπαίνει σε μία νέα εποχή. Άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον” ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία “συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή” και “επιβεβαιώνει ότι στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε για μια Ελλάδα που μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου”.


Πηγή

 

 

 

 

 

Οργή στο Βόρειο Αιγαίο για το μεταναστευτικό:

Θέλουμε πίσω τα νησιά μας!

Οργή στο Βόρειο Αιγαίο για το μεταναστευτικό: Θέλουμε πίσω τα νησιά μας!

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Λέσβου πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μυτιλήνη για τις επιπτώσεις από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Βασικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας».

Στο μεταξύ αύριο Πέμπτη 23/1 θα βρίσκονται στην Αθήνα ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου και όλοι οι δήμαρχοι των νησιών σε μια προσπάθεια να επιδόσουν το ψήφισμα της σημερινής κινητοποίησης στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στη Βουλή και στα υπουργεία Εσωτερικών και Μετανάστευσης.

Ας σημειωθεί ότι η σημερινή κινητοποίηση συνεχίζεται και αύριο με κλείσιμο των δήμων αλλά και απεργία που έχουν κηρύξει πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης του οποίου τα μέλη θα απέχουν από τα καθήκοντα τους.

Οργή στο Βόρειο Αιγαίο για το μεταναστευτικό: Θέλουμε πίσω τα νησιά μας!

Ενημερώθηκε: 22/01/20

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

Στήν τελική εὐθεία τοῦ ἀφανισμοῦ μας...

Καί ἀφοῦ ἔλαβαν τό μήνυμα ξεκίνησαν πρῶτοι οἱ πιό ...προβλέψιμοι :

Ξεκίνησαν σιγά-σιγά,διά τοῦ Συμβούλου τοῦ Κούλη :


Θάνος Ντόκος, ἀκαδημαϊκός καί ἀναπληρωτής σύμβουλος ἐθνικῆς ἀσφαλείας τῆς κυβερνήσεως Μητσοτάκη :

« Ἀκόμη καί ἰδέες περί συνεκμετάλλευσης (kazan-kazan) μποροῦν νά συζητηθοῦν»

Λέει,ὁ Σύμβουλος,γιά τήν Ἐθνική Ἀσφάλεια ,τοῦ Κούλη πού :

έχει διατελέσει διευθυντής Ερευνών και γενικός διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) την περίοδο 1999-2019.

ΕΛΙΑΜΕΠ ἔ ; ΕΔΩ,ΕΔΩ,ΕΔΩ

Πρίν τό ΕΛΙΑΜΕΠ; Μᾶς προέκυψε μαζύ μέ τόν Σημίτη :

Από το Μάρτιο 1996 έως τον Οκτώβριο 1998 εργάστηκε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Στρατηγικών Μελετών, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο διάστημα 1998-99 ως Σύμβουλος σε θέματα ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών.(ἐδῶ)

Βρέ κάτι πόστα πού πιάνει ὁ Ντόκος ! Ὁ Σύμβουλος τοῦ Σημίτη,πού πῆγε στό ΕΛΙΑΜΕΠ καί μετά ἔγινε καί πάλι Σύμβουλος,τοῦ Κούλη,πλέον...

Προχθές μᾶς ἦρθαν οἱ Κύπριοι,πιστοί στόν «χορό» τῆς ...συνεκμεταλλεύσεως. Τό κομμουνιστικό ΑΚΕΛ πρωταγωνιστής,φυσικά...


ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΡΟΔΟΤΕΣ,

ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΔΟΤΕΣ! Γ.Γ. ΑΚΕΛ:

ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΓΙΑ

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN TÜRK, λοιπόν, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού

«Εξ όσων γνωρίζουμε δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο α αποκλεισμός είναι μια αρνητική εξέλιξη επειδή θα δημιουργήσει ένταση μεταξύ των χωρών της περιοχής και θα είναι μια διαρκής πηγή αστάθειας και ανασφάλειας. Για εμάς είναι ζωτικής σημασίας να συμπεριλάβουμε την Τουρκία στις συζητήσεις για το φυσικό αέριο μαζί με τις άλλες χώρες της περιοχής. Ωστόσο, για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες διαλόγου για συμπερίληψη της Τουρκίας, είναι σημαντικό πρώτα να λύσουμε πρώτα το Κυπριακό και να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και Τουρκίας-Ισραήλ…».

Καί σήμερα ὁ Κούλης :

Έκκληση Κ.Μητσοτάκη προς Αγκυρα για συνεκμετάλλευση Αιγαίου:

«Ελάτε «να τα βρούμε» σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ»


Καί κῦττα νά δῇς πῶς καταλήγουμε ἐκεῖ πού ἀρχίσαμε.Στά ἀμερικανάκια ντέ ! Στίς ΗΠΑ τοῦ ...ἀγαπημένου τῶν ἑβραίων,Τράμπ. Στούς παγκόσμιους οἰκονομικούς κολοσσούς,τούς πρεσβευτές τοῦ πολυπολιτισμοῦ καί κοσμοπολιτισμοῦ ...

Ξαφνικά ξεπουλά και φεύγει από την Ελλάδα ο τουρκικός όμιλος Dogus

Τις προηγούμενες ημέρες το αμερικανικό fund CVC Capital Partners απέκτησε από την τουρκική Dogus, τις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Γουβιών στην Κέρκυρα και Λευκάδας, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί εξαγορές στον τομέα υγείας, καθώς η CVC απέκτησε συμμετοχή στα νοσοκομεία Υγεία, Metropolitan, Ιασώ General, Μητέρα και Λητώ. Πληροφορίες της αγοράς, λένε ότι το γαϊτανάκι εξαγορών από τους Αμερικάνους θα συνεχιστεί και σε άλλους ανερχόμενους τομείς της οικονομίας.

Ο αμερικανικός τραπεζικός γίγαντας, Citicorp , ίδρυσε επενδυτικό σκέλος το 1968 για να επικεντρωθεί στις επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων . Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Citicorp Venture Capital, τότε υπό την ηγεσία του προέδρου William T. Comfort , εξακολούθησε να επενδύει σε επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου, αλλά επεκτάθηκε και στην αναδυόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα εξαγοράς . Η CVC Capital Partners ιδρύθηκε το 1981 ως το ευρωπαϊκό βραχίονα της Capital Venture Capital της Citicorp.


Η CVC Capital Partners,με έδρα το Λουξεμβούργο, είναι μια κορυφαία εταιρία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με εγγυημένες δεσμεύσεις ύψους περίπου 111 δισ. Δολαρίων ΗΠΑ από τότε που ξεκίνησε η ανάληψη ευρωπαϊκών και ασιατικών κεφαλαίων ιδιωτικών κεφαλαίων, πιστώσεων και ανάπτυξης. Συνολικά, ο όμιλος CVC διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 70 δισ. Δολαρίων ΗΠΑ. Από το 1981, η CVC έχει ολοκληρώσει πάνω από 300 επενδύσεις σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών και χωρών. Η CVC ιδρύθηκε το 1981 και σήμερα απασχολεί πάνω από 400 εργαζόμενους σε όλο το δίκτυο 24 γραφείων σε όλη την Ευρώπη , την Ασία και την Αμερική (ἐδῶ)

Ο István Szőke, Διευθύνων Σύμβουλος της CVC Capital Partners, δήλωσε: "Ως η πρώτη μας επένδυση στον κλάδο, έχουμε προσελκύσει τον D-Marin, δεδομένου ότι είναι ένας γεωγραφικά διαφοροποιημένος φορέας εκμετάλλευσης καλών επενδύσεων premium μαρίνων στη Μεσόγειο και τα ΗΑΕ. Το παγκόσμιο δίκτυο και η εμπειρία της CVC σε αναπτυσσόμενες εταιρείες παγκοσμίως, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε την κορυφαία παγκόσμια εταιρεία εκμετάλλευσης πριμοδότησης μαρίνας μέσω της οργανικής ανάπτυξης και των εξαγορών. "


Ο Burak Baykan, Διευθύνων Σύμβουλος της D-Marin, δήλωσε:
"Είμαι περήφανος για την επιτυχία που επιτέλεσε μέχρι σήμερα ο D-Marin. Εργαζόμενοι με τον όμιλο Doğuş έχουμε δημιουργήσει ένα στέρεο θεμέλιο, στο οποίο θα σχεδιάσουμε τώρα μια παγκόσμια ομάδα "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη της CVC, ενός κορυφαίου παγκόσμιου επενδυτή, για να επεκτείνουμε τη D-Marin διεθνώς και να μεταφέρουμε την εταιρεία στο επόμενο επίπεδο".
(ἐδῶ)

Τό πρόσωπο τῆς συγχρόνου Ἑλλάδος  ! Πῶς λοιπόν νά μήν νοιώθουμε «ὑπερήφανοι», ὡς Ἕλληνες,μέ τέτοιους πολιτικούς πού πασχίζουν γιά τό ...καλό τῆς χώρας μας ; Ξεχειλίζουμε «ὑπερηφάνεια» ! ! !


ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ,ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ  Τ Ι Π Ο Τ Α  ΠΟΥ ΝΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ...ΕΛΛΑΔΑ ! ! !


Αναρτήθηκε από στις  22/1/2020

 

 

 

Έσκασε τώρα!

Η επιβεβαίωση!

Τι συνδέει τον Γιάννη Λαγό με τον στρατάρχη Χαφτάρ.

lagos-proklitikotita-tourkias

Η Ελληνική κυβέρνηση με τεράστια καθυστέρηση (που ίσως αποβεί μοιραία για τα Εθνικά μας συμφέροντα) ουσιαστικά πλησιάζει σε αυτά που η ΕΛΑΣΥΝ λέει εδώ και 1,5 μήνα μέσω του Προέδρου της Γιάννη Λαγού.

Η μοναδική επιλογή που έχουμε σαν Ελλάδα είναι η στήριξη του Χαφτάρ που αποτελεί το σοβαρότερο όπλο απέναντι στην Τουρκία. Μια στήριξη που έπρεπε ήδη να είχαμε εκδηλώσει έμπρακτα κόβοντας κάθε επικοινωνία μεταφοράς υλικού και τζιχαντιστών από την Τουρκία πρός τη Λιβύη και οχι με λόγια του αέρα σαν τις σημερινές δηλώσεις του μασόνου Δένδια.

Εάν ο Χαφτάρ δεν στηριχτεί ΑΜΕΣΑ και ΕΜΠΡΑΚΤΑ τότε ίσως υποκύψει στις τεράστιες πιέσεις που θα δεχτεί από την παγκόσμια υπερκυβέρνηση την Κυριακή και τότε σίγουρα ΔΕΝ θα είναι αυτός υπόλογος αλλά όλες αυτές οι κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) που έπρεπε (για το δικό τους συμφέρον) να τον στηρίξουν και ΔΕΝ το έκαναν στην πράξη αλλά σε… δηλώσεις!

Πριν την συσκεψη του Βερολίνου η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει, εστω και μονομερώς, να αναγνωρίσει τον Ηγέτη Χαφτάρ σαν τον νόμιμο Κυβερνήτη της Λιβύης ώστε να του δώσει την απαραίτητη διπλωματική ισχύ που χρειάζεται για την στημένη διαπραγμάτευση της Κυριακής.

Υ.Γ. Όταν εμείς στην ΕΛΑΣΥΝ γράφαμε αυτές τις θέσεις πριν από 1,5 μήνα οι υπόλοιποι του “Πατριωτικού χώρου” είτε σιωπούσαν είτε ακόμα χειρότερα ειρωνεύονταν τον στρατάρχη Χαφτάρ και τον φιλέλληνα Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης, Φάρατζ. Τώρα τρέχουν αγωνιωδώς να πουν μια καλή κουβέντα για να μην φανεί εντελώς η ρηχή τους σκέψη στα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας.

ellasyn

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ. ΛΑΓΟΥ – Ε.ΛΑ.ΣΥΝ. : ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ ΦΑΡΑΤΖ ΕΛ ΜΑΧΝΤΑΟΥΙ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ https://elasyn.com/2019/12/09/anoixti-epistoli-livio-navarxo/ … μέσω @ethnikisinidisi

 

Βίντεο - Γ. Λαγός (Ε.ΛΑ.ΣΥΝ.) : Μεγάλη μας χαρά να βυθίσουμε μαζί με την Λιβύη τα τουρκικά πλοία https://elasyn.com/2019/12/10/giannis-lagos-na-vithisoume-ta-tourkika-ploia/ … μέσω @ethnikisinidisi

 

Η γελοία κυβέρνηση της Ν.Δ. επιτρέπει στους τουρκους μέσω του Ελληνικού FIR να τροφοδοτούν με όπλα τους Λίβυους εχθρούς μας. Αυτό λέγεται εσχάτη προδοσία.Ας ξυπνήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ!Πάντα εφιάλτες

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Ιωάννης Λαγός

Η γελοία κυβέρνηση της Ν.Δ. επιτρέπει στους τουρκους μέσω του Ελληνικού FIR να τροφοδοτούν με όπλα τους Λίβυους εχθρούς μας. Αυτό λέγεται εσχάτη προδοσία.Ας ξυπνήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ!Πάντα εφιάλτες

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Ιωάννης Λαγός

Γ.Λαγός προς Λίβυους Ηγέτες Χαφτάρ και Φάρατς: Σας προσκαλώ στην Ευρωβουλή! https://elasyn.com/2020/01/02/lagos-xaftar-faratz-evrovouli/ … μέσω @ethnikisinidisi

 

Παρέμβαση Γ. Λαγού για την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη από την Τουρκία https://elasyn.com/2020/01/07/lagos-empargo-oplon-tourkia-livii/ … μέσω @ethnikisinidisi

 

«Την αποκλειστική ευθύνη για τις απόψεις που δηλώνονται φέρει ο Ευρωβουλευτής. Οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

https://www.youtube.com/watch?v=l4vFqsApdmA&feature=emb_logo

 

 

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΑΥΤΗ ΠΟΥ

"ΔΙΚΑΣΕ"

ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα καλά μελετημένο έγκλημα.

Για να επιτευχθεί χρειάστηκαν πολλοί άνθρωποι.

Άλλοι έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο κι άλλοι ήταν οι κομπάρσοι της υπόθεσης.

Όλοι όμως έκαναν καλά την δουλειά τους.

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2018 εκδικάστηκε στην αυξημένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών που κατέθεσαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις

(μεταξύ αυτών και η ΠΟΠΣΜ της οποίας ήμουν Πρόεδρος).

Πρόεδρος του ΣτΕ ήταν η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Από την στιγμή που ανέβηκε στην Έδρα ήταν ολοφάνερο ότι αντιμετώπιζε το μείζον εθνικό ζήτημα ως μια υπόθεση ρουτίνας. Στους δικηγόρους μας έδωσε τον "άπλετο" χρόνο των 10 λεπτών για να στηρίξουν τα δίκαια της Μακεδονίας. Μολονότι ο χρόνος της αγόρευσης των δικηγόρων μας ήταν περιορισμένος η κα Σακελλαροπούλου τους διέκοπτε συνεχώς ΑΝΤΙΔΙΚΟΝΟΜΙΚΑ (δεν γίνεται διάλογος κατά τη διάρκεια της αγόρευσης). Στην προσπάθεια των νομικών μας να εξηγήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης και την παρουσίαση των υπαρχόντων επιπτώσεων  της προδοτικής συμφωνίας έγινε αναφορά στην ίδρυση ΤΡΙΤΟΥ Σωματείου στην Μακεδονία με την επωνυμία ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΦ.  Η κα Σακελλαροπούλου διέκοψε και πάλι την αγόρευση λέγοντας με περίσσεια ειρωνεία "
...είναι ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν".

Ανέχθηκε και ενθάρρυνε την εισηγήτρια Αικατερίνη Χριστοφορίδου να καταργήσει την διαδικασία του ΣτΕ στο ακροατήριο, επιτρέποντάς της να απαγγέλει ΨΥΘΙΡΙΣΤΑ την εισήγησή της, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες/φωνασκίες του ακροατηρίου. Έτσι η εισήγηση του ΣτΕ απεκρύβη από τον λαό διότι δεν κρατούνται πρακτικά.

Όταν οι συνήγοροι του Υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξαν ΔΗΜΟΣΙΑ στην αγόρευσή τους ότι η Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 ΔΕΝ καθόρισε τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Γιουγκοσλαβίας κι ότι αυτό έρχεται να το πράξει η Συμφωνία των Πρεσπών, ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΝΟΧΛΗΣΗ προκάλεσε στην "ακριβοδίκαιη" Πρόεδρο του ΣτΕ. Η παραποίηση της Ιστορικής αλήθειας έδειξε να μην ενοχλεί την κα Σακελλαροπούλου.

Κλείνοντας την διαδικασία μας ανακοίνωσε ότι έχουμε διορία μέχρι την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 15:00 να προσκομίσουμε συμπληρωματική δικογραφία. Για τα "μάτια του κόσμου" ανακοίνωσε και τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα συνεδρίαζε η Ολομέλεια για να σταθμίσει όλα τα στοιχεία που προσκομίστηκαν. Πράγματι στην εκπνοή της προθεσμίας καταθέσαμε επιπλέον 600 σελίδες
(τις φωτοτυπήσαμε επί 31 φορές, όσοι και οι Σύμβουλοι της Ολομέλειας) για να ενσωματωθούν στο φάκελλο της αίτησης ακύρωσης της προδοσίας της Μακεδονίας. Μέσα σε αυτές τις σελίδες συμπεριλήφθηκε το στοιχείο που ξεπερνούσε το θέμα της κυβερνητικής πράξης...ήταν η απόφαση του Γαλλικού ΣτΕ που λέει ότι στο Ενωσιακό Δίκαιο
ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ κι ότι ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠ¨Ο ΤΟ ΣτΕ. Η επίκληση της "κυβερνητικής πράξης" αποτελεί κατάλοιπο ολοκληρωτικών καθεστώτων και τριτοκοσμικών χωρών.
Η κα Σακελλαροπούλου ΟΥΔΕΜΙΑ σημασία έδωσε όμως...

Σε 22 ώρες βγήκε η απόφαση...
ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
"ΤΟ ΣτΕ ΔΕΝ ΕΚΔΙΚΑΖΕΙ θέματα Εξωτερικής Πολιτικής".
Κάποιο "πουλάκι" που γνώριζε πρόσωπα στο ΣτΕ μας είχε πει ότι αν είχαμε τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το μέρος μας θα είχε αίσιο τέλος η δίκη...όπως φάνηκε ούτε κι αυτός ήταν μαζί μας. Ωστόσο βρέθηκε ΕΝΑΣ δικαστής που βροντοφώναξε ότι Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ...ο κ.Ποταμιάς...που ψήφισε υπέρ της ακύρωσης της προδοσίας της Μακεδονίας.
Γι αυτό μπορούμε να λέμε ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΕΣ...!

Άραγε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το 1992 αντιμετώπισαν το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ως "θέμα Εξωτερικής Πολιτικής"; Ή ως ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ;

Άραγε αν ο Κοτζιάς υπέγραφε με τους Τούρκους να παραχωρηθεί το Αιγαίο θα μπορούσε να το πράξει ΕΛΕΥΘΕΡΑ; Αφού δεν υπάρχει Συνταγματικό Δικαστήριο ΠΟΙΟ δικαστήριο ΟΦΕΙΛΕΙ να ελέγξει την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας από κάποιον υπουργό Εξωτερικών; ΚΑΝΕΝΑ;

Για πρώτη φορά στα χρονικά του ΣτΕ βγήκε απόφαση σε 22 ώρες και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό ΕΘΝΙΚΟ θέμα.

Δυστυχώς ως Παμμακεδονικές Ενώσεις δεν καταθέσαμε
ΑΓΩΓΗ ΚΑΚΟΔΙΚΙΑΣ...

Αν το είχαμε πράξει, σήμερα δεν θα ντρεπόμασταν σήμερα που
η κα Σακελλαροπούλου προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας...

Ο Μητσοτάκης με αυτήν την επιλογή συνεχίζει να ΦΤΥΝΕΙ τους Μακεδόνες... συνεχίζει να ΑΠΩΘΕΙ όσους σκέφτονται πατριωτικά.

Γεώργιος Ευθ. Τάτσιος
τ.Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων
"ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ"

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις  16/1/2020

Οι Εθνοκτόνοι

Ακόμη και αν δεν είναι Έλληνας κανείς, ακόμη και αν δεν αγαπάει την πατρίδα του, είναι αδύνατον να μην θλίβεται και να μην εξοργίζεται με τα εγκλήματα των κυβερνήσεων της – μέσω των οποίων κατάφεραν αφενός μεν να χρεοκοπήσουν μία πλούσια, πολλαπλά προικισμένη χώρα, ενοχοποιώντας ανερυθρίαστα τους Πολίτες της που έχουν δυστυχώς πεισθεί πως η ευθύνη είναι δική τους, αφετέρου να τοποθετήσουν τα θεμέλια για τον εξαφανισμό της ως Έθνος.

Δυστυχώς δε, επιβεβαιώνεται πως καμία χώρα δεν καταστρέφεται από εξωτερικούς κινδύνους, αλλά από το εσωτερικό της – από τις ενδοτικές πέμπτες φάλαγγες που την αποδυναμώνουν σταδιακά απομυζώντας τα πάντα, έως ότου κάποιος εχθρός της αναλάβει τα υπόλοιπα. Έτσι σήμερα η Ελλάδα κατάντησε να είναι υπό την οικονομική κατοχή της Γερμανίας
με μνημόνια στο διηνεκές
και υπό τη στρατιωτική κατοχή των Η.Π.Α. – οπότε, εάν θελήσει είτε η μία δύναμη, είτε η άλλη να «εξευμενίσει» την Τουρκία για οποιονδήποτε λόγο, η Ελλάδα θα σκλαβωθεί ξανά, μόλις 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση της από 400 χρόνια δουλείας.

Ακούγοντας κανείς τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, κυριολεκτικά απογοητεύεται – αφού δεν είναι δυνατόν να προτείνει ξανά ως πρόεδρο έναν από τους πολλούς Εθνοκτόνους της πατρίδας μας, όπως το σημερινό (άρθρο) που δεν υπέγραψε μόνο τα μνημόνια, αλλά και την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια.

Ακόμη χειρότερα, δεν μπορεί να αναφέρεται στην καθυστέρηση της αναβάθμισης των F16 – όταν γνωρίζει πολύ καλά πως κινδυνεύει η Ελλάδα σήμερα από την Τουρκία, η οποία αναζητάει ευκαιρία για να δημιουργήσει κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, εάν όχι έναν συμβατικό πόλεμο. Πόσο μάλλον όταν διεξάγει ήδη έναν υβριδικό, μεταναστευτικό πόλεμο εναντίον μας – δρομολογώντας το βίαιο εποικισμό μας.

Από την άλλη πλευρά ο άλλος απογοητευτικός πολιτικός,
ο κ. Μητσοτάκης,
ο οποίος στο θέμα του μεταναστευτικού προσπαθεί να εφεύρει ξανά τον τροχό, όπως δυστυχώς η πλειοψηφία των κομμάτων της χώρας μας ανέκαθεν, όταν ο καθένας μας γνωρίζει πως η
νούμερο ένα λύση είναι το κλείσιμο των ΜΚΟ,
προτείνει την αγορά των F35 – παρά το ότι δεν υπάρχει κανένας που να πιστεύει πως (α) η Ελλάδα έχει τα χρήματα για να αγοράσει τόσο πανάκριβα αεροπλάνα και ότι (β) τα χρειάζεται.

Oμάδα ΖΕΥΣ της πολεμικής αεροπορίας
Ασφαλώς η Ελλάδα δεν χρειάζεται αεροπλάνα για μεγάλες αποστάσεις, όπως τα F35, αφού δεν είναι επιθετική χώρα – αλλά το μόνο που θέλει είναι η προστασία της απέναντι στην προκλητική Τουρκία. Στα πλαίσια αυτά, τα αναβαθμισμένα F16 και ειδικά τα Mirage, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πετούν χαμηλά αποφεύγοντας τα ραντάρ, είναι ότι καλύτερο – ενώ αυτό που μας λείπει είναι τα ανταλλακτικά και για τους δύο τύπους, λόγω της έλλειψης των οποίων ένας σημαντικός αριθμός τους έχει καθηλωθεί (για να μην αναφέρουμε τον «κανιβαλισμό», με την έννοια πως για να πετούν κάποια έχουν αφαιρεθεί ανταλλακτικά από ορισμένα άλλα).

Γιατί συνέβη αυτό; Απλούστατα, επειδή οι Εθνοκτόνοι
(πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας συνεννοούνται απόλυτα μεταξύ τους – μπροστά παίζουν θέατρο)
δεν εξαίρεσαν τις αμυντικές μας δαπάνες από τη λιτότητα των μνημονίων, όπως η Τουρκία το 2001 που χρεοκόπησε – με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στη σημερινή, άθλια θέση. Αντί δε να αυξήσουμε αμέσως τις εξοπλιστικές μας δαπάνες «λελογισμένα», αναβαθμίζοντας τα F16, επιδιορθώνοντας τα Mirage και αγοράζοντας drones με στόχο την τοποθέτηση τους σε όλα μας τα νησιά που αποτελούν τη νούμερο ένα προστασία μας λειτουργώντας ως αεροπλανοφόρα, με πολύ λιγότερα χρήματα από ότι τα F35,
επιλέγουμε το ακριβώς αντίθετο – απλά και μόνο για να δώσουμε ακόμη περισσότερη
«γη και ύδωρ» στις Η.Π.Α., παρά το ότι τους έχουμε παραχωρήσει ήδη τα πάντα.

Στρατιωτικές βάσεις δηλαδή σε ολόκληρη την Ελλάδα, από τις οποίες έχουν τη δυνατότητα οι Αμερικανοί να κάνουν τα πάντα στη Μέση Ανατολή – με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ήδη στο στόχαστρο χωρών όπως το Ιράν, ειδικά μετά τη συμφωνία μας με το Ισραήλ. Εν προκειμένω, ασφαλώς ήταν μία περισσότερο αμυντική και λιγότερο ενεργειακή συμφωνία – αφού ο East Med δύσκολα θα κατασκευασθεί, λόγω του ότι είναι οικονομικά ασύμφορος.

Με δεδομένη όμως τη θέση του Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να επέμβει σε περίπτωση σύγκρουσης μας με την Τουρκία, καθώς επίσης τη μη συνυπογραφή της συμφωνίας από την Αίγυπτο και την Ιταλία, εύλογα αναρωτηθήκαμε εάν χρησιμοποιούμαστε ξανά ως χρήσιμοι ηλίθιοι (ανάλυση) – εξυπηρετώντας τα συμφέροντα άλλων.

Κάτι ανάλογο άλλωστε συμβαίνει και στην υπόλοιπη ενεργειακή μας πολιτική, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την
πρόωρη αποχώρηση μας από το λιγνίτη
– η ίδια κυβέρνηση που το 2013 είχε συμφωνήσει με τη ρήτρα ρύπων
(δεν την έχει υπογράψει ούτε η Πολωνία, ούτε η Βουλγαρία παρά το ότι είναι χώρες της ΕΕ),
η οποία κόστισε στη ΔΕΗ 1,6 δις € και την έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ποιός ωφελείται από τη ρήτρα αυτή; Για παράδειγμα η Δανία, την πράσινη ενέργεια της οποίας επιδοτεί η χρεοκοπημένη Ελλάδα με τη ρήτρα ρύπων, η Γερμανία που παράγει ανεμογεννήτριες κλπ. – καθώς επίσης οι εγχώριοι επιχειρηματίες με τα αιολικά πάρκα.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε εδώ πως η ΔΕΗ, αν και ήταν η πρώτη που ξεκίνησε τις ΑΠΕ, σταμάτησε από κάποια στιγμή να επενδύει – προφανώς προς όφελος της εγχώριας ελίτ, η οποία επί πλέον επιδοτούνταν αγοράζοντας ηλεκτρική ενέργεια από τη ΔΕΗ, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το κόστος της (πηγή). Παρά το ότι δε θα μπορούσε να επενδύσει στην πιο πράσινη ενέργεια που υπάρχει, στα υδροηλεκτρικά, πάντοτε εμποδιζόταν – χωρίς να εξαιρείται η σημερινή κυβέρνηση που προωθεί ιδιώτες στην παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, ενώ ταυτόχρονα θέλει να ξεπουλήσει την εξαιρετικά κερδοφόρα ΔΕΠΑ, καθώς επίσης τα πλέον πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ: τα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Ποιός δρομολογεί το νέο έγκλημα; Μία ακόμη αδίστακτη κυβέρνηση μας, η οποία δεν διαφέρει καθόλου από τις προηγούμενες. Ειδικά ο κ. Χατζηδάκης, ο εκτελεστής και εκκαθαριστής της Ελλάδας, ο οποίος
δεν θα αφήσει τίποτα που να μην ξεπουλήσει
– έχοντας βάλει στο στόχαστρο επί πλέον τα κερδοφόρα ΕΛΠΕ, το επίσης κερδοφόρο Ε. Βενιζέλος, τα υπόλοιπα λιμάνια μας κοκ.

Εγκλήματα επί εγκλημάτων δηλαδή από τους συνήθεις Εθνοκτόνους – από τις κυβερνήσεις μας που επικαλούνται μεταξύ άλλων τη
δήθεν κλιματική αλλαγή,
την «πράσινη απάτη» καλύτερα (ανάλυση) για τις αποφάσεις τους, θεωρώντας ηλίθιους τους Έλληνες. Άτομα τόσο ανόητα ώστε να μην γνωρίζουν πως

(α) πριν από μερικά χρόνια επικρατούσε η άποψη περί έλευσης μίας εποχής παγετώνων, ενώ σήμερα το ακριβώς αντίθετο –
η υπερθέρμανση του πλανήτη,

(β) η Κίνα κατασκευάζει στη Σερβία εργοστάσιο παραγωγής λιγνίτη, ενώ καμία από τις γειτονικές μας χώρες δεν πληρώνει ρήτρα ρύπων,

(γ) η Ελλάδα είναι τόσο μικρή, ώστε να είναι πολύ κάτω του 1% η συμβολή της στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα –
όταν η Κίνα συμβάλει με 27% και οι Η.Π.Α. με άνω του 15% ενώ δεν έχουν υπογράψει για ρήτρες ρύπων,

(δ) η Γερμανία δήλωσε πως θα σταματήσει τη χρήση λιγνίτη το 2038, όταν δηλαδή τελειώσουν τα αποθέματα της ενώ εμείς θα τα αχρηστεύσουμε κοκ.

Ολοκληρώνοντας, ακόμη και αν δεν είναι Έλληνας κανείς, ακόμη και αν δεν αγαπάει την πατρίδα του, είναι αδύνατον να μην θλίβεται και να μην εξοργίζεται με όλα αυτά τα εγκλήματα των κυβερνήσεων της, με αφετηρία το 1981 – μέσω των οποίων κατάφεραν αφενός μεν να χρεοκοπήσουν μία εξαιρετικά πλούσια, πολλαπλά προικισμένη χώρα, ενοχοποιώντας ανερυθρίαστα τους Πολίτες της που έχουν δυστυχώς πεισθεί πως η ευθύνη είναι δική τους, αφετέρου να τοποθετήσουν τα θεμέλια για τον εξαφανισμό της ως Έθνος, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής.

Δυστυχώς δε, επιβεβαιώνεται πως καμία χώρα δεν καταστρέφεται από εξωτερικούς κινδύνους, αλλά από το εσωτερικό της – από τις ενδοτικές
πέμπτες φάλαγγες
που την αποδυναμώνουν σταδιακά απομυζώντας τα πάντα, έως ότου κάποιος εχθρός της αναλάβει τα υπόλοιπα. Έτσι σήμερα η Ελλάδα κατάντησε να είναι υπό την οικονομική κατοχή της Γερμανίας με μνημόνια στο διηνεκές και υπό τη στρατιωτική κατοχή των Η.Π.Α. – οπότε, εάν θελήσει είτε η μία δύναμη, είτε η άλλη να «εξευμενίσει» την Τουρκία για οποιονδήποτε λόγο, η Ελλάδα θα σκλαβωθεί ξανά, μόλις 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση της από 400 χρόνια δουλείας.
Αναρτήθηκε από στις 14.1.20 analyst.gr

 

 

 

Γ. Λαγός :

Ξεμπροστιάζεται η Ευρωβουλή,

αρνείται να απαντήσει σχετικά με τη χρηματοδότηση των ισλαμιστών στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)Προ ολίγων εβδομάδων, ο επικεφαλής της ΕΛΑΣΥΝ και ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Ιωάννης Λαγός, κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν με τίτλο “Προκλητική και απαράδεκτη χρηματοδότηση της ισλαμοποίησης της Ελλάδας από την Κομισιόν” σχετικά με το πρόγραμμα HELIOS, με το οποίο, ...

ενισχύονται οικονομικά οι λαθρομετανάστες που εισέρχονται εντός της ελληνικής επικράτειας με κονδύλια προερχόμενα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), την Ελληνική Κυβέρνηση και την Κομισιόν.

Το ακριβές κείμενο της ερώτησης ανέφερε τα εξής:

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα HELIOS, για την οικονομική ενίσχυση των λαθρομεταναστών που καθημερινά εισβάλλουν στην Ελλάδα, με σκοπό την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με το πρόγραμμα αυτό, ένας δικαιούχος λαμβάνει 440 ευρώ βοήθημα και 162 ευρώ μηνιαίο επίδομα ενοικίου. Μία οικογένεια 2 ατόμων λαμβάνει βοήθημα 830 ευρώ και μηνιαίο επίδομα ενοικίου 309 ευρώ. Οι τριμελείς οικογένειες ενισχύονται με 980 ευρώ και 396 ευρώ κάθε μήνα για την πληρωμή του ενοικίου. Για οικογένειες 4 με 5 μελών τα αντίστοιχα ποσά είναι 1.172 ευρώ και 504 ευρώ. Την ίδια στιγμή οι συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών είναι άθλιες αφού το 31,8 % των Ελλήνων είναι αντιμέτωποι με την απόλυτη φτώχεια και το 40% ξοδεύει άνω του 50% των μηνιαίων εισοδημάτων του για ενοίκιο.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Με ποιο σκεπτικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξοδεύει τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών για να ενισχύσει τους λαθρομετανάστες και με ποιο δικαίωμα ισλαμοποιεί την Ευρώπη;
Δεν είναι ρατσιστικό και προκλητικό απέναντι στους ληστρικά φορολογούμενους Έλληνες το να καρπώνονται παχυλά επιδόματα όσοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα αποσκοπώντας στο να ζουν παρασιτικά;
Η ερώτηση αυτή δεν απαντήθηκε ποτέ από την Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι το θέμα της ενέπιπτε πλήρως στην δικαιοδοσία της, γιατί σύμφωνα με κάποια ηλεκτρονική επιστολή που εστάλη στον Γιάννη Λαγό “χρησιμοποιήθηκε αχρείαστα προσβλητική γλώσσα”, ενώ του ζητήθηκε να αφαιρέσει και τις φράσεις “ρατσιστικό απέναντι στους φορολογούμενους Έλληνες” και “αποσκοπώντας στο να ζουν παρασιτικά”. Το ότι είναι όντως ρατσιστική αυτή η τακτική απέναντι στους σκληρά φορολογούμενους Έλληνες και το ότι όντως οι λαθρομετανάστες αποσκοπούν στο να ζουν παρασιτικά, φαίνεται ότι ουδόλως ενδιαφέρει την Κομισιόν, η οποία έψαξε να βρει μια κάποια προσχηματική δικαιολογία για να αποφύγει να απαντήσει στην αιχμηρή ερώτηση η οποία αφορά στα πεπραγμένα της.

Δείτε το βίντεο:

Ξεμπροστιάζεται η Ευρωβουλή:Αρνείται να απαντήσει σχετικά με τη χρηματοδότηση ισλαμιστών στην Ελλάδα

https://www.youtube.com/watch?v=YIrZ5W5L4Uc&feature=emb_logo
Την αποκλειστική ευθύνη για τις απόψεις που δηλώνονται φέρει ο Ευρωβουλευτής. Οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

 

 

Αυτός είναι ο νέος εκλογικός νόμος

- Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση

Αυτός είναι ο νέος εκλογικός νόμος - Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός τα... έσπασε, ουσιαστικά, σήμερα στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, για το θέμα του νέου εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση προχωρά κανονικά τις διαδικασίες για την ψήφισή του.

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος εκλογικός νόμος θα πάει στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου, προτού ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναχωρήσει για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ήδη ο νέος εκλογικός νόμος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από το opengov.gr το βράδυ της Παρασκευής.

Δείτε ΕΔΩ την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου.

Δείτε ΕΔΩ το ολόκληρο το σχέδιο νόμου.

Όπως είναι γνωστό, ο εκλογικός νόμος περιλαμβάνει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα με ανώτατο όριο τις 50 έδρες. Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25%, και μετά για κάθε μισή μονάδα επιπλέον θα αυξάνεται το μπόνους κατά μία έδρα. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι να εκλέγεται μονοκομματική κυβέρνηση όταν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό που θα πλησιάζει το 40% των ψήφων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, τίθεται από σήμερα 10.1.2020 σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο: «Εκλογή Βουλευτών».

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγει νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή της Εθνικής Αντιπροσωπείας, βασικό γνώρισμα του οποίου είναι η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα.

Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός και οικονομικός εταίρος, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρου νομοθετήματος.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 13.1.2020 και ώρα 12:00 μ.μ..

Ποιες είναι οι τροποποιήσεις

Άρθρο 01 – Τροποποίηση άρθρου 99 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57)

Οι παράγραφοι 2 έως 4 του άρθρου 99 του π.δ. 26/2012 αντικαθίστανται με παραγράφους, ως εξής:

«2. Ο αριθμός των εδρών που κατανέμονται στα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών σύμφωνα με τη παράγραφο 1 του παρόντος ορίζεται ως εξής:

α) Εφόσον το αυτοτελές κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας έχει λάβει ποσοστό μικρότερο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των εγκύρων ψηφοδελτίων, το σύνολο των εδρών κατανέμεται μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 3.

β) Εφόσον το αυτοτελές κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των εγκύρων ψηφοδελτίων, διακόσιες ογδόντα (280) έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 3. Ο αριθμός των διακοσίων ογδόντα εδρών μειώνεται κατά μια έδρα και μέχρι ανώτατου αριθμού μείωσης τις τριάντα (30) έδρες για κάθε μισό τοις εκατό (0,5%) πλέον του εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) που έχει συγκεντρώσει το αυτοτελές κόμμα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

Η διάταξη του ανωτέρω εδαφίου εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν. Εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που αποτελούν το συνασπισμό είναι μικρότερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων τότε η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται για το αυτοτελές κόμμα.

3. Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον συνολικό αριθμό των εδρών που κατανέμονται στα κόμματα που δικαιούνται έδρα σύμφωνα με τον υπολογισμό της παραγράφου 2 του παρόντος. Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης. Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού των εδρών που έχει υπολογιστεί από την παραγράφου 2 του παρόντος , τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.

4.α. Στο αυτοτελές κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας, παραχωρούνται, επιπλέον των εδρών που λαμβάνει, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, οι υπόλοιπες έδρες και μέχρι της συμπλήρωσης του αριθμού των τριακοσίων εδρών, οι οποίες προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν παραμείνει αδιάθετες έδρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται από τις διατάξεις των παραγράφων 4 έως 8 του άρθρου 100. Η επιπλέον παραχώρηση γίνεται, επίσης, σε συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν. Σε διαφορετική περίπτωση η επιπλέον παραχώρηση, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2, γίνεται στο αυτοτελές κόμμα που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

β. Το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, σε συμβούλιο, κατά την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών, αποφαίνεται, αμετακλήτως, για το χαρακτήρα κάθε κόμματος, ως αυτοτελούς ή ως συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων. Η κρίση του διαμορφώνεται, χωρίς δικονομικούς περιορισμούς, από τα υπάρχοντα στοιχεία, τα οποία μπορούν να συμπληρωθούν με υπόμνημα των κομμάτων και των υποψηφίων.

5. Αν ένας εκλογικός σχηματισμός δικαιούται, κατ’ εξαίρεση, σύμφωνα με τις παραγράφους 2, 3α και 4 του παρόντος άρθρου και τις παραγράφους 1, 2 και 3 του άρθρου 100, περισσότερες έδρες από όσες του αναλογούν κατά την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, ο συνολικός αριθμός τους αναπροσαρμόζεται, προκειμένου να λάβει τελικά τις έδρες που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 100. Στην περίπτωση αυτή μειώνεται αντίστοιχα ο αριθμός των εδρών που καταλαμβάνει ο πρώτος κατά σειρά σε έγκυρα ψηφοδέλτια εκλογικός σχηματισμός.»

Άρθρο 02 – Τροποποίηση άρθρου 100 π.δ. 26/2012 (Α’ 57)

Οι παράγραφοι 6 έως 8 του άρθρου 100 του π.δ. 26/2012 αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«6. Για την κατανομή τυχόν αδιάθετων εδρών υπολογίζεται η διαφορά των εδρών που έχουν διατεθεί, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου, από τις έδρες που δικαιούται, σύμφωνα με τις παραγράφους 3, 4α και 5 του άρθρου 99. Στη συνέχεια υπολογίζονται τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων των εκλογικών σχηματισμών σε κάθε εκλογική περιφέρεια εκτός από τις μονοεδρικές. Το υπόλοιπο αυτό είναι η διαφορά του γινομένου των εδρών που κατέλαβαν οι παραπάνω σχηματισμοί στην εκλογική περιφέρεια επί το εκλογικό της μέτρο από το σύνολο των ψήφων που έλαβαν στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

7. Τυχόν αδιάθετες έδρες διεδρικών και τριεδρικών εκλογικών περιφερειών διατίθενται, κατά σειρά και ανά μία, στον εκλογικό σχηματισμό που εμφανίζει σε καθεμία από αυτές τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα.

Εάν σε κάποιο εκλογικό σχηματισμό διατεθούν συνολικά περισσότερες έδρες από όσες δικαιούται, σύμφωνα με τις παραγράφους 3, 4α και 5 του άρθρου 99, οι πλεονάζουσες αφαιρούνται, ανά μια, από τις τριεδρικές περιφέρειες και αν υπάρξει ανάγκη από τις διεδρικές, στις οποίες εμφανίζει τα μικρότερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα.

8. Οι εκλογικές περιφέρειες που εξακολουθούν να έχουν αδιάθετες έδρες διατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά, με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα του εκλογικού σχηματισμού με το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια που δικαιούται έδρα σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 99. Στον εκλογικό σχηματισμό που έχει το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια παραχωρείται ανά μία έδρα από καθεμία από αυτές τις εκλογικές περιφέρειες και ως τη συμπλήρωση του αριθμού των εδρών που ο εκλογικός σχηματισμός δικαιούται, σύμφωνα με τις παραγράφους 3, 4α και 5 του άρθρου 99. Αν πάλι παραμείνουν αδιάθετες έδρες, η διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται διαδοχικά για όλους τους εκλογικούς σχηματισμούς που συμμετέχουν σε αυτή, αρχίζοντας από όποιον συγκέντρωσε το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων σε όλη την επικράτεια προς αυτόν με τον αμέσως μεγαλύτερο».

PressRoom  10/1/2020

Απολογισμός της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Η ατζέντα του Ντόναλτ Τραμπ και η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Απολογισμός της επίσκεψης Μητσοτάκη στις

Η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκοεπισφράγισε την ανοδική πορεία των ελληνο-αμερικανικών διμερών σχέσεων, αλλά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για προεδρική στήριξη στη διαμάχη με την Τουρκία για το μνημόνιο της Λιβύης.

Ένας απολογισμός της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ παραπέμπει στην ανάλυση της ατζέντας και σε επισημάνσεις, που ερμηνεύουν τα σημεία των συνομιλιών.

Η ατζέντα του Ντόναλτ Τραμπ, επικεντρώθηκε στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, στo πλαίσιο της ανανεωμένης αμυντικής συμφωνίας, των εξοπλισμών, των ενεργειακών σχεδιασμών στην ανατολική Μεσόγειο, και των επενδύσεων. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα σύμμαχός τους στην περιφέρεια και παρέχουν στήριξη στον αμυντικό και ενεργειακό τομέα για να μπορέσουν να ελέγξουν τις διεισδύσεις της Ρωσίας και της Κίνας. Οι αναφορές για την προοπτική αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35, πρωτίστως αποτελούν επικερδής συμφωνία για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα με τη συμφωνία για την κατασκευή τουEastMed της Αθήνας και τον αγωγό TAP, φέρει τα εχέγγυα για να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, με στόχο τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ΕΕ. Η Ουάσινγκτον επιδιώκει την μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο και αντιλαμβάνεται την Ελλάδα και ως χώρα εισαγωγής αμερικάνικου LNG(τερματικός σταθμός Αλεξανδρούπολη). Οι επενδύσεις αμερικάνικων εταιριών θεωρούνται μια ακόμα σημαντική παράμετρο για τους αμερικανούς, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει σημαντική οικονομική βελτίωση.

Η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη εστιάστηκε στην ανάδειξη της ελληνο-τουρκικής αντιπαράθεσης στη Λιβύης, που δεν αφορά τις ΗΠΑ και λιγότερο στις διαστάσεις της ελληνό- αμερικανική στρατηγική συνεργασίας. Το γεγονός ότι ο έλληνας πρωθυπουργός διέκοψε τον Ντόναλτ Τραμπ και αναφέρθηκε στη Τουρκία, τονίζοντας, πως η συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», αποτελεί μια δυναμική επικοινωνιακή παρέμβαση με ισχυρούς συμβολισμούς, μόνο για το ελληνικό ακροατήριο. Ωστόσο, η ουσία είναι ότι η ελληνική πλευρα, δεν κατάφερε να αποσπάσει αυτό που ήθελε, δηλαδή την αμερικανική στήριξη στην ελληνό-τουρκική αντιπαράθεση.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο δεν διαφοροποιείται από τις προηγούμενες των ελλήνων ηγετών και παραπέμπει στα ακόλουθα συμπεράσματα:

(α) Η παραδοσιακή αντιμετώπιση δεν έχει αλλάξει, η εκάστοτε κυβέρνηση αναφέρεται σε επιτυχία της επίσκεψης και η αντιπολίτευση τη χαρακτηρίζει φιάσκο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αποτέλεσε εξαίρεση του κανόνα, καθώς ακολούθησε ένα προσωποκεντρικό μοντέλο διπλωματίας, επισκεπτόμενος παράλληλα, ομογένεια, κογκρέσο. Φορείς, που εμφανίζονται ότι επηρεάζουν την άσκηση της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής. Λανθασμένη αντίληψη καθώς αυτή διαμορφώνεται αποκλειστικά από τον εκάστοτε ένοικο του Λευκού Οίκου.

(β) Η ελληνική ατζέντα έπρεπε να επικεντρωθεί στις ελληνό-αμερικανικές σχέσεις. Τους αμερικανούς δεν τους ενδιαφέρει η ελληνό-τουρκική αντιπαράθεση, αποτελεί θέμα των διμερών σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας. Η Τουρκία παραμένει σημαντική χώρα για τις ΗΠΑ και η προσέγγισή τους δεν αλλάζει, παρά τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

(γ) Η θέση της Ελλάδας στο ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό, πρέπει να τονίζεται με σαφής όρους και έννοιες, ώστε να γίνονται συγκεκριμένα και ιδιαίτερα ευκρινή τα ελληνικά συμφέροντα.

(δ) Η επόμενη μέρα της συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκρατημένη αισιοδοξία από την κυβέρνηση. Το καλό κλίμα που επικράτησε στο Λευκό Οίκο και η επικοινωνιακή άνεση του έλληνα πρωθυπουργού, δεν αλλάζει την αμερικάνικη αντιμετώπιση προς την Τουρκία.

(ε) Οι κομματικές έριδες για το αποτέλεσμα της επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αναδεικνύουν για ακόμη μια φορά το έλλειμμα κοινής εθνικής στρατηγικής και ομοψυχίας.

(ζ) Η επίσκεψη θεωρείται επιτυχημένη στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδας και αυτό δεν μπορεί να υποβαθμιστεί.

09/01/2020  EET | Updated


Σημαντικές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου για τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Σημαντικές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με μέλη των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό που αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι ότι οι συναντήσεις αυτές αποτυπώνουν αφενός την ανάδειξη της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχής μείζονος στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ και τη σημασία που αποδίδει το Καπιτώλιο στην Ελλάδα και την Κύπρο, και αφετέρου τη θετική συγκυρία

Σημαντικές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην

στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε αρχικά με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχ

έσεων της Γερουσίας. Πρόκειται για μία Επιτροπή που ασκεί σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και στελεχώνεται από εξέχοντες, πολύπειρους γερουσιαστές που έχουν ηγετικό ρόλο στα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. Μέλη της Επιτροπής, κυρίως ο ανώτερος Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ πρωτοστάτησαν στην προώθηση και υπερψήφιση του East Med Act τον Δεκέμβριο.

HuffPost Greece

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ρεπουμπλικάνος Τζέιμς Ριτς, ο κ. Μενέντεζ αλλά και άλλοι γερουσιαστές και όπως σημειώνουν γνώστες της αμερικανικής πολιτικής, είναι σπάνιο ένας ξένος ηγέτης να γίνεται δεκτός από τόσα πολλά μέλη της εν λόγω Επιτροπής.

Ιδιαίτερη σημασία από την κυβέρνηση αποδίδεται στο γεγονός ότι τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την προοπτική της «επιστροφής» της ως ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή των Βαλκανίων και ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημαντικές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην

HuffPost Greece

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι και με τους επικεφαλής τόσο των Δημοκρατικών που έχουν και την πλειοψηφία στη Βουλή, κ. Χόγιερ όσο και των Ρεπουμπλικάνων, κ. Μακάρθι.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το κυβερνητικό επιτελείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, οι οποίες τείνουν να αποσταθεροποιήσουν την εύθραυστη ούτως ή άλλως ισορροπία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα. Ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου για το «μνημόνιο» που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, το οποίο αγνοεί τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

Σημαντικές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην

HuffPost Greece

Επίσης τόνισε την συνεργασία της Ελλάδος με το Ισραήλ και την Κύπρο για την υλοποίηση του αγωγού EastMed, ο οποίος, όπως σημείωσε, αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν.

Παράλληλα ανέδειξε το σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδος για την περιφερειακή σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της και τη σταθερή, σημαντική συμβολή της χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου για τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού όπου υφίσταται, επίσης, αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά, ενώ τόνισε τη σταθερή θέση της Ελλάδας για τα Βαλκάνια, ότι το μέλλον των κρατών της περιοχής είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη συμμετοχή τους στις ευρωατλαντικές δομές και υπογράμμισε τις ελληνικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημαντικές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην

HuffPost Greece

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα με την απλοποίηση των διαδικασιών, που καθιστούν την Ελλάδα προνομιακό χώρο προσέλκυσης αμερικανών επενδυτών σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς.

Πριν την συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ, είναι χαρά μου να σας βλέπω ξανά. Γνωριζόμαστε εδώ και πολύ καιρό. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον ως νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Ελλάδας -έξι μήνες από την ημέρα που ανέλαβα την Πρωθυπουργία της χώρας.

Έρχομαι σε μία χρονική στιγμή που η σχέση ανάμεσα στις δύο σπουδαίες χώρες μας κινείται από το καλό στο καλύτερο. Προσδίδουμε ξεχωριστή αξία σε αυτή τη σχέση. Είναι μία σχέση με μεγάλο στρατηγικό βάθος η οποία απολαμβάνει διακομματικής υποστήριξης στο Κογκρέσο, και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Σε μία περίοδο μεγάλων αναταραχών στην περιοχή μας, μπορείτε πάντα να βασίζεστε στην Ελλάδα ως σταθερό και αξιόπιστο εταίρο.

Είμαστε, πράγματι, δύο πολύχρονες δημοκρατίες και καθώς η Ελλάδα θα γιορτάζει, το 2021, τη συμπλήρωση 200 ετών από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, που εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από τους ιδρυτές των ΗΠΑ, θα είναι μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία, κυρία Πρόεδρε, να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωση στις κοινές αξίες που ενώνουν τους δύο σπουδαίους λαούς μας. Σας ευχαριστώ και πάλι για την πολύ θερμή υποδοχή σας».

«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουμε την ισχυρή εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας», έγραψε στο Twitter η κ. Πελόζι.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ από την πλευρά του ανέβασε φωτογραφίες από την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό με τα ακόλουθα σχόλια:

«Χαίρομαι που υποδέχομαι τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στο Καπιτώλιο σήμερα ώστε να συζητήσουμε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να επαναβεβαιώσουμε την κοινή προσήλωσή μας στην δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να δώσουμε στην Κυριάκο Μητσοτάκη ένα κορνιζαρισμένο αντίτυπο του Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act που θα ενισχύσει τις κοινές προσπάθειές μας να προωθήσουμε την ειρήνη την ευημερία και την ασφάλεια».

 

 

 

 

 

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη

– Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η συνάντηση των δυο ηγετών διήρκεσε περίπου 90 λεπτά ενώ από λεπτό σε λεπτό αναμένεται ο Έλληνας πρωθυπουργός να κάνει δηλώσεις.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.
Λίγο αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Πρόεδρος είχαν διμερή συνάντηση και στη συνέχεια ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς ήταν παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.
Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ.
Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο και η υπογραφή του από τον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.
https://www.newsbeast.gr/
https://www.youtube.com/watch?v=ZLZj_c6NrVc&feature=emb_logo

Newsbeast.gr - Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ

Αναρτήθηκε από EFENPRESS 8/1/2020

Όλα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη

Όλα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη

Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνεται ότι η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκησε περίπου μισή ώρα.

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν η περαιτέρω διεύρυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδας εκτός από την αναβάθμιση των F-16 να προχωρήσει και στην αγορά των F -35, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 21.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

«Η Αθήνα αναμένει την υποστήριξή σας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στον οποίο η Ουάσινγκτον μπορεί να βασίζεται», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση ενώ τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

«Έχουμε εκπληκτικές σχέσεις. Είστε ένα έθνος που έχει κάνει μια τεράστια οικονομική επιστροφή. Θα συζητήσουμε και είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», είπε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα γεωπολιτικά είπε ότι «στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει παρά πολύ, ιδιαιτέρως στο ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει και πως η νέα κυβέρνηση μείωσε φόρους.

«Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά», πρόσθεσε ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ τη στήριξη του ώστε να έρθουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία ώστε οι άνθρωποι να νιώσουν τη διαφορά», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών F-35 ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται αλλά θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα.

Τραμπ: Στενότερες από ποτέ οι σχέσεις με την Ελλάδα

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

«Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ.

Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, o Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν. Μεταξύ άλλων είπε ότι η πολιτική του κατευνασμού επί Ομπάμα δεν φάνηκε να λειτουργεί.

«Είχαμε επίθεση πρόσφατα, ανθρώπους να τραυματίζονται και ένα νεκρό. Αυτό ήταν έργο του στρατηγού Σουλεϊμανί. Σώσαμε πολλές ζωές με την επέμβαση στη Βαγδάτη», δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας τον Σουλεϊμανί «τέρας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον αποκάλεσε «μάρτυρα», είπε ότι ο καθένας έχει την άποψη του. «Διαφωνώ μαζί του αλλά πρέπει να λάβει υπόψη την κοινή γνώμη της χώρας του», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κράτησαν 20 λεπτά, ακολούθησε τετ α τετ των δυο ηγετών και ακολούθως διευρυμένη σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών.

Κ. Μητσοτάκης: Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο ανέφερε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του Προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Επιπλέον είπε τα εξής: «Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2020, 00:09

Καρέ καρέ η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο [εικόνες]

7 Ιανουαριου 2020 | 22:28

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφθασε στον Λευκό Οίκο λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

Το πρωθυπουργικό ζεύγος υποδέχθηκαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του, Μελάνια. Ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ.

Μοιράσου το άρθρο μέσω:

Ο Μητσοτάκης κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα

Ο Μητσοτάκης κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτή την τοποθέτηση μετά την κατ' ιδίαν συζήτησή του με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης στην οποία τον συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και εύχομαι κάθε καλή τύχη στις προσπάθειές σας. Τους τελευταίους έξι μήνες -μάλιστα σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες από την εκλογή μας στις 7 Ιουλίου 2019- έχουμε μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία.

Πιστεύω έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας. Επίσης χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ».

Το θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων

Νωρίτερα, μιλώντας στην εκδήλωση στη δεξαμενή σκέψης "Atlantic Council", ο κ. Μητσοτάκης έδειξε καθαρά προς την οδό της προσέλκυσης περισσότερων αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα. Παράλληλα, τόνισε ότι το κομβικό σημείο της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σταθεί στο πλευρό της χώρας σε αυτό το μείζον ζήτημα.

"Οι πολίτες, με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου,  μας έδωσαν εντολή να αλλάξουμε τη χώρα, να αφήσουμε πίσω την κρίση και να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. Έχουμε ισχυρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Είναι μεγάλο αβαντάζ για εμάς να λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις. Ψηφίσαμε πολλά νομοσχέδια. Αποπληρώσαμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Χαμηλώνουμε τους φόρους. Υπάρχει μία γενική αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή για νέες δουλειές. Είμαι ικανοποιημένος με όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ πραγματοποιούνται σε μία εποχή που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στην καλύτερη φάση τους, φέρνοντας ως αιχμή στην ατζέντα των συζητήσεων την αμυντική συνεργασία, την οικονομία, την ενέργεια, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή.

"Με τον πρόεδρο Τραμπ θα έχουμε τη δυνατότητα να επαναβεβαιώσουμε τη στρατηγική σχέση μας", είπε και εστιάζοντας στα της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε προς την αλλαγή του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

"Το 3,5% ήταν μία συμφωνία όταν υπήρχε ανησυχία για τη σταθερότητα. Ήταν απαραίτητο όταν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη…Υπήρχε ανησυχία ότι αν δώσουμε χώρο θα γίνουν και πάλι όσα οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια στην κρίση. Πρέπει να αλλάξουμε το 3,5%, ξεκινώντας από το 2021. Είχα πει ότι δε θα το φέρω στο προσκήνιο από την πρώτη στιγμή, καθώς χρειαζόμουν χρόνο να χτίσω αξιοπιστία. Θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις με τους εταίρους. Θα έχουμε τη στήριξη του ΔΝΤ, που έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης.  Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το χώρο που θα μας δοθεί για περαιτέρω μειώσεις φόρων. Ένα 20% σε κινήσεις για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

ThePressRoom 7/1/2020

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ:

Σκοπός η ανάδειξη της Ελλάδας ως βασικού παράγοντα σταθερότητας της περιοχής

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Σκοπός η ανάδειξη της Ελλάδας ως βασικού παράγοντα σταθερότητας της περιοχής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει από σήμερα Κυριακή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου θα έχει ένα εξαιρετικά γεμάτο πρόγραμμα μέχρι την Τετάρτη.

Το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ) θα αφιχθεί στο Τάρπον Σπρινκς της Φλόριντα όπου θα έχει επαφές με την ελληνική ομογένεια και αύριο (Δευτέρα) θα συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανείων.

Δεύτερος σταθμός του πρωθυπουργού είναι η Ουάσιγκτον, όπου την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ενώ επίσης θα έχει ένα εξαιρετικά γεμάτο διήμερο πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων.

Σκοπός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι η ανάδειξη της Ελλάδας, ως του βασικού παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ως του κέντρου της περιοχής και ως του πλέον αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ.

Ήδη, προσθέτουν, οι κινήσεις που έχουν γίνει σε πολλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες έχουν «στρώσει το χαλί» για την εμβάθυνση αυτής της σχέσης, η οποία θα επισφραγιστεί στη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός. Σε αυτό βοηθούν και οι οικονομικές εξελίξεις, αφού η Ελλάδα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζουν οι πηγές, δίνει την εικόνα μιας χώρας που έχει αφήσει πίσω της την κρίση, έχει σταθερή και σύγχρονη ηγεσία προσανατολισμένη στη Δύση και αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Αναφέρουν επίσης ότι βοηθάει και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά τις ΗΠΑ και τον γνωρίζουν καλά επίσης στις δομές εξουσίας. «Απόφοιτος του Harvard, με διαχρονικές σχέσεις με Αμερικανούς από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας καθώς και από τον ακαδημαϊκό τομέα, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ξέρει πώς να μιλήσει και σε ποιους. Επίσης ως αρχηγός της ΝΔ έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τις ΗΠΑ», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Επισημαίνουν επιπλέον ότι η αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ εκφράζεται ήδη με σειρά ενεργειών και δηλώσεων από την πλευρά τόσο του State Department, όσο και ισχυρών παραγόντων του αμερικανικού κατεστημένου, παρά τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται κατά καιρούς από τις δηλώσεις του Προέδρου Τράμπ.

Στην κυβέρνηση λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Τουρκία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, ανοίγοντας συνεχώς νέα μέτωπα, σε αντίθεση πολλές φορές με τα συμφέροντα της Δύσης, γεγονός που καταγράφεται συχνά και σε δηλώσεις σημαντικών Αμερικανών παραγόντων.

Συγκεκριμένα: Στον αμυντικό τομέα, υπεγράφη τον Οκτώβριο στην Αθήνα η νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ από τον Νίκο Δένδια και τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Πρόκειται για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCΑ), το οποίο έχει επιταχύνει σημαντικά τον βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας-Ουάσινγκτον, αναβαθμίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας. Να σημειωθεί επίσης ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, έχει αναπτύξει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς. Οι καλές σχέσεις θα εκφραστούν και με το δείπνο που οργανώνουν οι κκ Πένς και Πομπέο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, με προσκεκλημένους περίπου 300 σημαντικούς παράγοντες των ΗΠΑ, από τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται επίσης η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με τις HΠΑ, μέσω και της αναβάθμισης των F16, ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί και η προοπτική αγοράς F35, καθώς και η συμπαραγωγή drones.

Σε αντίθεση με την Τουρκία, που λειτουργεί ως παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, η στήριξη της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας, εκφράζεται -αναφέρουν οι πηγές- και από τις δηλώσεις που γίνονται από τους παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουν ότι το State Department μετά την «συμφωνία» Τουρκίας- Λιβύης είχε δηλώσει ότι «η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική».

Επ' αυτού ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με αφορμή την τοποθέτησή του για το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των ελληνικών θέσεων στην προσέγγιση που αφορά γενικότερα στα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών.

«Η νομική άποψη των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρηπίδες διαφέρουν από τη νομική μας ανάλυση και από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά το καθεστώς των νησιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, προσθέτοντας πως «τα κατοικημένα νησιά ως αντικείμενα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη».

Στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ελλάδας ως βασικού εταίρου των ΗΠΑ, από το Μέγαρο Μαξίμου προσθέτουν πως είναι σημαντική και η αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ που αποτελεί επίσης σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Σημειώνουν επιπρόσθετα ότι ο ενισχυμένος ρόλος της Ελλάδας, ως δύναμη σταθερότητας εκφράζεται και στον ενεργειακό τομέα, αφού η χώρα μας αποτελεί πλέον μέρος και του ενεργειακού σχεδιασμού των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά υπενθυμίζουν ότι λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στην Αθήνα, ψηφίστηκε στις ΗΠΑ η EastMed Act, η οποία αποτελεί πλέον νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και αφορά στην εταιρική σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είναι ένας νόμος που προστατεύει ουσιαστικά τη μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη. Με την ενσωμάτωση της EastMed Act στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο αγωγός EastMed, θεωρείται πλέον και με την αμερικανική σφραγίδα ως ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Δύσης», αναφέρουν.

Επισημαίνουν δε ότι στο νομοσχέδιο που πέρασε από το Κογκρέσο συμπεριλαμβάνονται διατάξεις στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου και διατάξεις κατά της Τουρκίας, σχετικές με το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και των ρωσικών συστημάτων S-400. Οι διατάξεις στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου αφορούν στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, στην ίδρυση ενεργειακού κέντρου συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στο Ισραήλ και των υπόλοιπων χωρών που θα αναμειχθούν στον EastMed και στην παρακολούθηση των επικίνδυνων και κακόβουλων δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι προεδρικές ενστάσεις που διατυπώθηκαν έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα δικαιοδοσίας και διάκρισης των εξουσιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επιβάλλει πολιτικές σε ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικά δικό του δικαίωμα», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνουν επίσης πως η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ, προβλέπει τη χρήση μέρους των υποδομών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά θα χρησιμοποιηθεί και για τις εισαγωγές υγροποιημένου αμερικανικού φυσικού αερίου μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το γεγονός αυτό, τονίζουν, συμβάλει επίσης στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Οι εταιρίες Gastrade και Gaslog, έχουν ήδη δρομολογήσει την λειτουργία πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον θα έχει και σημαντική οικονομική διάσταση. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση την Τετάρτη με επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν ήδη την Ελλάδα με άλλο μάτι κι εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τη χώρα, ενώ κάποιοι (όπως η Blackstone) έχουν ήδη ξεκινήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Σημαντικά θετικά μηνύματα εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα προκύψουν και από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σημαντικό μέρος του προγράμματος του πρωθυπουργού αφορά στις επαφές του με την ομογένεια. Το Tarpon Springs της Φλόριντα είναι μια πόλη που δημιουργήθηκε από Έλληνες, κυρίως από την Κάλυμνο και τα Δωδεκάνησα. Στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων, όπου θα είναι παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη θα είναι επίσης παρών ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος θα μιλήσουν σε εκδήλωση της ομογένειας, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται έχοντας ικανοποιήσει ένα αίτημα δεκαετιών που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι το Tarpon Springs, είχε επισκεφθεί, σχεδόν ένα αιώνα νωρίτερα, στις 30 Ιανουαρίου 1922, ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ThePressRoom  6/1/2020

 

 

 

 

 

 


Ὁ Σαρτζετάκης ἐξηγεῖ γιατί δέν πρέπει νά πᾶμε Χάγη.

"Καίει" Σημίτη, προειδοποιεί Μητσοτάκη!


Εἶχα δημοσίως καὶ ἐπανειλημμένως τονίσει, μὲ πόση ἀφέλεια εἴχαμε πέσει καὶ προηγουμένως, ἤδη κατὰ τὴν ἐπίσημη ἐπίσκεψι τοῦ ῞Ελληνος Πρωθυπουργοῦ στὶς Η.Π.Α. τὸ 1996, εἰς τὴν καλοστημένη παγίδα ἀποδοχῆς διευθετήσεως τῆς ἑλληνοτουρκικῆς διενέξεως γιὰ τὴν βραχονησῖδα Λίμνια (῎Ιμια) ἀπὸ τὸ Διεθνὲς Δικαστήριον τῆς Χάγης.

Τὸ ἴδιο ὀλίσθημα ἐπαναλάβαμε μὲ τὴν συνυπογραφὴ τῶν συμπερασμάτων τοῦ ἀνωτέρω Εὐρωπαϊκοῦ Συμβουλίου τοῦ Ἑλσίνκι τῆς 10.12.1999, αὐτὴ τὴν φορὰ στὸ ἀόριστο πλαίσιο ὅλων τῶν διενέξεών μας μὲ τὴν Τουρκία «γιὰ ἐκκρεμοῦσες συνοριακὲς διαφορὲς καὶ ἄλλα σχετικὰ θέματα», δηλαδὴ διευρύναμε ἀορίστως τὶς ζημιογόνες γιὰ τὰ ἐθνικά μας συμφέροντα, ὅπως θὰ καταδειχθῇ, συνέπειές του.Τά ἐπιχειρήματα ἐναντίον τοῦ Ἑλσίνκι 2 καί τῆς προσφυγῆς στό Διεθνές Δικαστήριο

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τήν Κυριακή, σέ συνέντευξή του, τόν ὁδικό χάρτη διά τοῦ ὁποίου ἡ Ἑλλάς μπορεῖ νά καταλήξει νά προσφύγει στήν Χάγη γιά τήν ἐπίλυση τῶν διαφορῶν της μέ τήν Τουρκία: Μέτρα Οἰκοδομήσεως Ἐμπιστοσύνης. Διερευνητικές ἐπαφές. Πολιτικός Διάλογος μεταξύ Πρωθυπουργῶν. Χάγη.

Ἄν καί ὁ Τοῦρκος Πρόεδρος Ἐρντογάν ἔδειξε στήν συνέντευξή του στόν «Σκάι» τό 2017 πώς δέν πιστεύει στό διάλογο γιατί ποτέ δέν προχώρησαν οἱ διαπραγματεύσεις στά εἴκοσι χρόνια τῆς ἡγεμονίας του, ἔχει ἐνδιαφέρον πῶς αὐτός ὁ ὁδικός χάρτης Μητσοτάκη παραπέμπει σέ ἕνα Ἑλσίνκι


2. Τίς τελευταῖες ἡμέρες, μέ ἀφορμή τήν προεδρική ἐκλογή, συνεργάτες τοῦ Πρωθυπουργοῦ διοχετεύουν στόν Τύπο τήν ἐκτίμηση, πώς ὁ κ. Μητσοτάκης πρέπει νά προχωρήσει τολμηρά ὅπως ὁ Ἀνδρέας Παπανδρέου «μέ τήν ρηξικέλευθη ἐπιλογή Σαρτζετάκη τό 1985».

Πράγματι. Ἦταν ρηξικέλευθη ἡ ἐπιλογή τοῦ κ. Σαρτζετάκη. Ὅπως καί οἱ ἀπόψεις του.

Ἡ «Ἑστία» θεωρεῖ ἐπίκαιρο ἕνα ἄρθρο πού ἔγραψε γιά τήν Χάγη στήν ἱστοσελίδα του τό 2006 ὁ πρώην Πρόεδρος.

Τήν ἐπαύριο τῆς ἀπωλείας τοῦ ἡρωικοῦ σμηναγοῦ Ἠλιάκη.

Γι’ αὐτό καί σήμερα τό ἀναδημοσιεύουμε.

Ἦταν ἡ ἐποχή πού ἡ Τουρκία κοιτοῦσε πρός τήν Εὐρώπη.

Σκεφθεῖτε σήμερα.

Ὅλο τό ἐνδιαφέρον ἄρθρο τοῦ κ. Χρήστου Σαρτζετάκη ἔχει ὡς ἑξῆς:

Στὴ μνήμη
Τοῦ Σμηναγοῦ Κωστῆ Ἠλιάκη

1.- Μὲ ἀφορμὴ τὸ πρόσφατον ἐπεισόδιον συγκρούσεως δὺο μαχητικῶν ἀεροπλάνων τῆς πολεμικῆς ἀεροπορίας, ἑλληνικοῦ καὶ τουρκικοῦ, ὑπεράνω τοῦ Αἰγαίου σὲ περιοχὴ νοτίως τῆς Καρπάθου, μὲ ἀποτέλεσμα τὴν κατάρριψιν ἀμφοτέρων, ἀλλὰ τὴν ἀπώλεια μόνον τοῦ Ἕλληνος σμηναγοῦ Κωστῆ Ἠλιάκη, ἀνεζωπυρώθη ἡ συζήτησις γιὰ τὸ σκόπιμο ἢ μὴ τῆς ἐπιλύσεως τῶν Ἑλληνοτουρκικῶν διενέξεων μὲ προσφυγὴ στὸ Διεθνὲς Δικαστήριο τῆς Χάγης.
Φρονῶ, ὅτι μὲ τὴν ἀνάμειξι τοῦ Δικαστηρίου αὐτοῦ ὁδηγούμεθα σὲ ἐπιζήμια γιὰ τὰ ἐθνικά μας συμφέροντα αὐτοπαγίδευσι.

Καὶ ἐξηγοῦμαι:

2.- Ἤδη μὲ τὴν ὑπογραφὴ καὶ ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα τοῦ κειμένου Συμπερασμάτων τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Συμβουλίου τοῦ Ἑλσίνκι τῆς 10.12.1999 ἀποδεχθήκαμε (Σημεῖα 4, 9 καὶ 12 τῶν Συμπερασμάτων) τὴν ὕπαρξι ἐκκρεμῶν συνοριακῶν διαφορῶν καὶ ἄλλων σχετικῶν θεμάτων μὲ τὴν Τουρκία, τὰ ὁποῖα καὶ δεσμευθήκαμε νὰ ἐπιλύσουμε μὲ διαπραγματεύσεις μὲ αὐτήν, σὲ περίπτωσι δὲ ἀποτυχίας τῶν διαπραγματεύσεων ἀποδεχθήκαμε τὴν προώθησι, ἀκόμη καὶ μὲ πρωτοβουλία μόνου τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Συμβουλίου, ἐπιλύσεως τῶν ἐν λόγῳ διενέξεων ἀπὸ τὸ Διεθνὲς Δικαστήριο τῆς Χάγης.

Εἶναι ἡ θλιβερὴ ἱστορία ἀπιστεύτου ἐνδοτικότητος στὶς τουρκικὲς ἐπιδιώξεις καὶ ἀφρόνου ἀπεμπολήσεως στοιχειωδῶν ἐθνικῶν μας συμφερόντων. Ἡ ἐθνική μας αὐτὴ συνθηκολόγησι συνετελέσθη σὲ τρία ἐπίπεδα:

1ον) μὲ τὴν ἀναβάθμισι τῆς Τουρκίας σὲ ὑποψήφια γιὰ ἔνταξι στὴν Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωσι χώρα∙

2ον) μὲ τὴν ἐγκατάλειψι παγίων θέσεων τῆς ἐξωτερικῆς μας πολιτικῆς, καὶ συγκεκριμένως μὲ τὴν ἐκ μέρους μας ἀποδοχή, ὅτι ἐκκρεμοῦν συνοριακὲς διαφορές μας καὶ ἄλλα σχετικὰ θέματα μὲ τὴν Τουρκία καὶ τὴν δέσμευσί μας νὰ προέλθουμε γιὰ τὴν ἐπίλυσί τους σὲ διαπραγματεύσεις μὲ αὐτήν∙ καὶ

3ον) μὲ τὴν αὐτοπαγίδευσί μας νὰ ἀναθέσουμε, σὲ περίπτωσι ἀποτυχίας τῶν διμερῶν διαπραγματεύσεων, τὴν ἐπίλυσι ὅλων αὐτῶν τῶν διαφορῶν γιὰ «συνοριακὲς διαφορὲς καὶ ἄλλα σχετικὰ θέματα» στὸ Διεθνὲς Δικαστήριο τῆς Χάγης, λύσις ἄκρως ἐπικίνδυνη καὶ καταστροφικὴ γιὰ τὰ ἐθνικά μας συμφέροντα.

Πράγματι:

(A) Τότε ἐκρίνετο ἀπὸ τὸ Εὐρωπαϊκὸ Συμβούλιον ἡ ὑποψηφιότης, μεταξὺ ἄλλων κρατῶν καὶ τῆς Τουρκίας πρὸς ἔνταξι στὴν Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωσι. Τὴν ἔνταξι αὐτή, καίτοι δὲν συνέτρεχε καμμιὰ ἀπὸ τὶς σχετικῶς ἀξιούμενες ἀπὸ τὰ ἰσχύοντα κείμενα τῶν συνθηκῶν κλπ., ποὺ διέπουν τὴν ζωὴ τῆς Εὐρωπαϊκῆς ῾Ενώσεως, προϋποθέσεις, ἐπιθυμοῦσαν διακαῶς οἱ Εὐρωπαῖοι ἑταῖροι μας, κυρίως οἱ ἐξ αὐτῶν «μεγάλοι», γιὰ καθαρὰ οἰκονομικοὺς λόγους, πρὸς ἐκμετάλλευσι τῆς ἀγορᾶς τῆς γειτονικῆς μας χώρας τῶν 70 περίπου ἑκατομμυρίων κατοίκων.

Ἀλλὰ καὶ οἱ Η.Π.Α., στὸ πλαίσιο κυρίως προστατευτικῆς ὑπὲρ τῆς Τουρκίας μερίμνης των.

Ἀντιθέτως ἡ Ἑλλὰς δὲν εἶχε λόγους νὰ ἐπιθυμῇ τὴν ἔνταξι αὐτή, καὶ μόνο μὲ τὴν σκέψι, ὅτι μὲ τὴν βασικὴν ἐλευθερία διακινήσεως καὶ ἐγκαταστάσεως, ποὺ διέπει τὴν ζωὴ τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως, μὲ τὴν εἰσδοχὴ σ’ αὐτὴν τῆς Τουρκίας ἡ χώρα μας θὰ κατακλυσθῇ ἀπὸ ἑκατομμύρια Τούρκων, ἀναζητούντων τύχην καλλιτέραν ἀπὸ αὐτὴν στὴ χώρα των, ἴσως καὶ περισσότερα τῶν κατοικούντων Ἑλλήνων, ὥστε ἡ Ἑλλὰς κυριολεκτικῶς νὰ ἁλωθῇ καὶ νὰ ξαναγίνῃ, εἰρηνικῶς αὐτὴ τὴν φορά, Τουρκική.


Καὶ φυσικὰ εἴχαμε θεσμικῶς, μὲ τὴν ἀξιουμένη ὁμοφωνία γιὰ τὴν σχετικὴ ἀπόφασι, τὴν δυνατότητα νὰ παρακωλύσουμε τὴν ἔνταξι τῆς Τουρκίας καὶ μὲ μόνη τὴν ἐπίκλησι τῆς κατ’ ἐξακολούθησι παραβιάσεως ἀπὸ αὐτὴν τῶν κανόνων τοῦ Διεθνοῦς Δικαίου ἀπὸ δεκαετίες ἤδη καὶ καθημερινῶς.Συγκεκριμένως μὲ τὴν ἐπίκλησι, ὅτι οἱ Τοῦρκοι παραβιάζουν συστηματικῶς τὴν ἐθνική μας κυριαρχία καὶ παραβαίνουν διεθνεῖς κανόνες ἐναερίου κυκλοφορίας∙ καθιερώνουν γκρίζες ζῶνες σὲ ἑλληνικὲς νησῖδες τοῦ Αἰγαίου, διεκδικοῦντες μὲ τὸν τρόπον αὐτὸν εὐθέως ἑλληνικά μας ἐδάφη∙ συμπεριφέρονται κραυγαλέως ἀντίθετα πρὸς τοὺς κανόνες τοῦ Διεθνοῦς Δικαίου ἔναντι τῆς Ἑλληνικῆς μειονότητος, ὅσης ἀπέμεινεν ἀκόμη στὴν χώρα τους ὕστερα ἀπὸ συστηματικὲς διώξεις δεκαετιῶν, κλπ., κλπ.∙ ἐκτὸς τοῦ ὅτι, περαιτέρω, ἐμμένουν στὴν ἐγκληματικὴ ἀπὸ ἀπόψεως Διεθνοῦς Δικαίου στρατιωτικὴ κατοχὴ τοῦ 40% περίπου τοῦ ἐδάφους τῆς ἀνεξαρτήτου Κυπριακῆς Δημοκρατίας.


Καὶ μάλιστα εἴχαμε τὴν εὐκαιρία, ἀφοῦ τόσο πολὺ ἐπιθυμοῦσαν οἱ Εὐρωπαῖοι ἑταῖροι μας τὴν ἔνταξι τῆς Τουρκίας, νὰ τοὺς ἐξωθήσουμε, ἐπισείοντες τὴν ἄρνησί μας σὲ ἀντίθετη περίπτωσι, ὅπως πειθαναγκάσουν τὴν Τουρκία νὰ συμμορφωθῇ, ἐπὶ τέλους ὄχι πρὸς ἰδικές μας ἐπιθυμίες, ἀλλὰ πρὸς τὰ ἐπανειλημμένα ψηφίσματα καὶ ἀποφάσεις τοῦ Συμβουλίου Ἀσφαλείας καὶ ἄλλων ὀργάνων τοῦ Ο.Η.Ε., ὡς καὶ τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Κοινοβουλίου, περὶ ἀποχωρήσεώς της ἀπὸ τὴν κατεχομένη Κύπρο, καθὼς καὶ νὰ παύσῃ τὴν καθημερινὴ ἄνομη καὶ ἀντίθετη πρὸς τὸ Διεθνὲς Δίκαιο ἔναντι τῆς χώρας μας συμπεριφορά της.


Ἀτμομηχανή γιά τήν εἴσοδο τῆς Τουρκίας στήν ΕΕ

Παρὰ ταῦτα ἐμεῖς τίποτε ἀπὸ τὰ ἐθνικῶς αὐτὰ ἐπιβαλλόμενα δὲν ἐπράξαμε.

Ἀντιθέτως, ἀφοῦ ἐπισήμως, διὰ στόματος τοῦ ῾Υπουργοῦ μας ᾽Εξωτερικῶν, εἴχαμε προαναγγείλει, ὅτι θὰ γίνουμε, χωρὶς νὰ ζητᾶμε τίποτε καὶ χωρὶς ὅρους, ἡ ἀτμομηχανὴ γιὰ τὴν εἴσοδο τῆς Τουρκίας εἰς τὴν Εὐρωπαϊκὴν ῞Ενωσιν, συντελέσαμε ὄντως μὲ τὴν ἀξιουμένη ὁμόφωνη ἀπόφασι τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Συμβουλίου, χάρις εἰς τὴν ἰδική μας συνεργασία καὶ ὑπογραφή, στὴν ἀναβάθμισι τῆς Τουρκίας στὴν κατηγορία τῶν ὑποψηφίων εἰς τὴν Εὐρωπαϊκὴν ῞Ενωσιν χωρῶν.

(B) Τότε ἐπίσης μὲ τὸ ἀνωτέρω ΣΗΜΕΙΟΝ 4 τῶν Συμπερασμάτων του τὸ ἐν λόγῳ Εὐρωπαϊκὸ Συμβούλιο προέτρεψε τὰ ὑποψήφια γιὰ ἔνταξι στὴν Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωσι κράτη, μεταξὺ τῶν ὁποίων καὶ ἡ Τουρκία, ὅπως ἐπιλύσουν «ὅλες τὶς ἐκκρεμοῦσες συνοριακὲς διαφορὲς καὶ ἄλλα σχετικὰ θέματα» (ἐδάφιον 4).

Πρέπει νὰ σημειωθῇ, ὅτι τὸ Σημεῖον αὐτὸ 4 τῶν Συμπερασμάτων τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Συμβουλίου ἀφοροῦσε ἀποκλειστικῶς καὶ μόνον στὶς Ἑλληνοτουρκικὲς σχέσεις, διότι κανένα ἄλλο ἀπὸ τὰ ὑποψήφια πρὸς ἔνταξι στὴν Εὐρωπαϊκὴν Ἕνωσιν κράτη δὲν εἶχε, οὔτε ἔχει προβλήματα μὲ τοὺς γείτονές του.

Σὲ κάθε δὲ περίπτωσιν ὠφείλαμε νὰ ἐπιφυλαχθοῦμε στὸ προκείμενο, ἀποκλείοντες γιὰ τὶς ἑλληνοτουρκικὲς σχέσεις τὴν ρήτρα «ἐκκρεμουσῶν συνοριακῶν διαφορῶν καὶ ἄλλων σχετικῶν θεμάτων», πρᾶγμα, ποὺ μὲ περίσσεια ἀφροσύνης δὲν ἐπράξαμε.

Καὶ ἔτσι μὲ τὴν ἰδικήν μας συνυπογραφὴν τῶν ἐν λόγῳ Συμπερασμάτων ἡ ῾Ελλὰς ἐνυπογράφως ἀνεγνώρισε, ὅτι εἰς τὶς σχέσεις μας μὲ τὴν Τουρκία «ἐκκρεμοῦν συνοριακὲς διαφορὲς καὶ ἄλλα σχετικὰ θέματα».

Δηλαδή, ΠΡΩΤΟΝ, ἀποδεχθήκαμε ἀμφισβήτησι καὶ αὐτῶν τῶν ἐθνικῶν μας συνόρων!
Καὶ ἀκόμη ἀποδεχθήκαμε ἐκκρεμότητα καὶ ἄλλων σχετικῶν θεμάτων, ὅταν ἦτο καὶ εἶναι γνωστόν, ὅτι ἡ Τουρκία θεωρεῖ ἤδη ὡς τοιαῦτα –στὸ μέλλον πιθανὸν νὰ προσθέσῃ καὶ ἄλλα!– καὶ ἐπιδιώκει ἀφ’ ἑνὸς τὴν ἀναγνώρισι τουρκικῆς μειονότητος στὴν Θράκη μας καὶ ἀφ’ ἑτέρου τὴν ἀποστρατικοποίησι τῶν νησιῶν μας τοῦ ἀνατολικοῦ Αἰγαίου.


Ἐπιδιώξεις ἐθνικῶς ἀπαράδεκτες γιὰ τὴν Ἑλλάδα, ἀφοῦ μὲ τὴν πρώτη μέν, σκοπεῖται ἀνατροπὴ καὶ ἐπὶ τοῦ σημείου αὐτοῦ τῆς συνθήκης τῆς Λωζάννης, μὲ τὴν ὁποίαν ἡ Ἑλλάς, καίτοι ἡττημένη, ἀνεγνώρισεν ἔναντι τῆς νικητρίας τότε Τουρκίας τὴν ὕπαρξι μόνον μουσουλμανικῆς, ὄχι δὲ τουρκικῆς μειονότητος, διότι οἱ ἀπομείναντες εἰς τὴν ῾Ελλάδα μουσουλμάνοι δὲν εἶναι ἀναγκαίως καὶ Τοῦρκοι, ἀλλὰ συμπεριλαμβάνουν εἰς ὑψηλὰ ποσοστὰ καὶ Πομάκους (ἐκ τοῦ ἀρχαίου θρακικοῦ φύλου τῶν ᾽Αγριάνων, συμπολεμιστῶν τοῦ Μεγάλου ᾽Αλεξάνδρου) καὶ ἀθιγγάνους, μὲ ἀπώτερο στόχο τὴν δρομολόγησι ἀξιώσεως τουρκικῆς συγκυριαρχίας στὴν Θράκη μας.

Μὲ τὴν δεύτερη δέ, σκοπεῖται νὰ μείνουν ἀπροστάτευτα τὰ νησιά μας, γιὰ νά γίνουν εὐκολώτερη λεία στὴν ἐπεκτατικὴ βουλιμία τῶν Τούρκων, τὴν ὁποία καὶ δὲν ἀποκρύπτουν αὐτοί, ἀφοῦ πρὸς ἱκανοποίησί της καὶ συνεκρότησαν ἀπὸ πολλῶν ἤδη ἐτῶν στὴν ἀπέναντι καὶ ἐγγύτατα τῶν νησιῶν μας Μικρασιατικὴ ἀκτὴ, τὴν ἀποκαλουμένη ἀπὸ τοὺς ἴδιους Στρατιὰ τοῦ Αἰγαίου, ποὺ συνεπικουρεῖται καὶ ἀπὸ ἑκατοντάδες ἀποβατικὰ σκάφη.


Ρήτρα περί «ἐπιλύσεως»

Καί, ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ἐπὶ πλέον τῶν ἀνωτέρω, μὲ τὴν ρήτρα περὶ «ἐπιλύσεως» δεσμευθήκαμε νὰ προέλθουμε σὲ διαπραγματεύσεις μὲ τὴν Τουρκία ἐπὶ τῶν ἐν λόγῳ «ἐκκρεμουσῶν συνοριακῶν διαφορῶν καὶ ἄλλων σχετικῶν θεμάτων». Δηλαδὴ συμφωνήσαμε νὰ ἐπανασυζητήσουμε μὲ τὴν Τουρκία καὶ αὐτὰ τὰ μὲ διεθνεῖς συνθῆκες καθωρισμένα σύνορά μας!

(Γ) Τότε, τέλος, μὲ τὸ ἴδιο ΣΗΜΕΙΟΝ 4 τῶν Συμπερασμάτων τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Συμβουλίου αὐτοπαγιδευθήκαμε, μὲ τὸ νὰ ἀποδεχθοῦμε τὴν προτροπή του πρὸς τὰ ὑποψήφια γιὰ ἔνταξι στὴν Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωσι κράτη, μεταξὺ τῶν ὁποίων καὶ ἡ Τουρκία, ὅπως, σὲ περίπτωσι ἀποτυχίας τῶν διαπραγματεύσεων, «μέσα σὲ λογικὸ χρονικὸ διάστημα», θέσουν τὶς ἐκκρεμοῦσες διαφορὲς στὸ Διεθνὲς Δικαστήριο» (ἐδάφιον 5), τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Συμβουλίου ἐπιφυλαχθέντος, ὅπως «ἀνασκοπήσῃ τὴν κατάστασι σὲ σχέσι μὲ αὐτὲς τὶς διαφορές, εἰδικὰ ὅσον ἀφορᾷ τὶς ἐπιπτώσεις ἐπὶ τῆς ἐνταξιακῆς διαδικασίας καὶ προκειμένου νὰ προωθήσῃ τὴν διευθέτησί τους μέχρι τοῦ Διεθνοῦς Δικαστηρίου, τὸ ἀργότερον ὥς τὸ τέλος τοῦ 2004» (ἐδάφιον 6).

Εἶναι λυπηρῶς ἀξιοσημείωτο, ὅτι ἡ «ὑποχρέωσις» ἀναθέσεως τῶν ἐκκρεμουσῶν διαφορῶν στὸ Διεθνὲς Δικαστήριο, κατὰ τοὺς ἐν λόγῳ ὁρισμούς, βαρύνει μόνον τὰ «ὑποψήφια κράτη», ἑπομένως εἰς τὴν περίπτωσί μας μόνον τὴν Τουρκία, χωρὶς δηλαδὴ καὶ ἰδική μας εὐχέρεια, ὅπως, ἀδρανούσης ἢ δυστροπούσης εἰς αὐτὸ τῆς Τουρκίας, μὲ πρωτοβουλία μας συντρεχούσης νομίμου περιπτώσεως ἐπιληφθῇ τὸ Διεθνὲς Δικαστήριο.

Ἐνῷ, ἐὰν διετυποῦτο τοὐλάχιστον τοιαύτη εὐχέρεια καὶ διὰ τὴν Ἑλλάδα, θὰ ἠμπορούσαμε νὰ σύρουμε τὴν Τουρκία στὸ Διεθνὲς Δικαστήριο γιὰ τὶς ἄνομες εἰς βάρος μας παραβάσεις της τοῦ Διεθνοῦς Δικαίου, πρᾶγμα, ποὺ δὲν ἠμποροῦμε νὰ κάνουμε τώρα, ἀφοῦ ἡ Τουρκία δὲν ἔχει ἀναγνωρίσει τὴν ἁρμοδιότητα τοῦ Διεθνοῦς Δικαστηρίου καὶ κάθε ὑπαγωγὴ ὑποθέσεώς της σ’ αὐτὸ ἀπαιτεῖ προηγουμένως τὴν ὑπογραφὴ συνυποσχετικοῦ, στὴν ὁποία βεβαίως ἡ Τουρκία γιὰ τὴν κρίσιν ἀνομημάτων της δὲν πρόκειται νὰ προέλθῃ. Ἔτσι καὶ ἀπὸ τῆς πλευρᾶς αὐτῆς ἀφωπλισθήκαμε.

Ἡ σχετικὴ πρωτοβουλία λοιπὸν προσφυγῆς στὸ Διεθνὲς Δικαστήριο, ἀγνοηθείσης τῆς Ἑλλάδος, ἀνετέθη εἰς τὴν Τουρκίαν. Καὶ μάλιστα ὄχι μόνον εἰς αὐτήν.

Διότι, μὲ τὴν ἀνωτέρω συνυπογραφὴν ἀνεγνωρίσαμε στὸ Εὐρωπαϊκὸ Συμβούλιο τὴν δυνατότητα νὰ παραπέμπῃ ἑλληνοτουρκικὲς διενέξεις στὸ Διεθνὲς Δικαστήριο τῆς Χάγης ἀκόμη καὶ ὅταν αὐτὸ στὴ συγκεκριμένη περίπτωσι ἐμεῖς δὲν τὸ θέλουμε!

Πλήρης λοιπὸν ἀπεμπόλησι τῆς ἐθνικῆς μας κυριαρχίας, ἰδιαιτέρως δὲ ἐπικίνδυνη.

Ἀφοῦ, ἐὰν μᾶς ἀπέμενε κάποια δυνατότης νὰ ἀντιταχθοῦμε εἰς τὴν ὑπὸ τῆς Τουρκίας προσφυγὴν εἰς τὸ Διεθνὲς Δικαστήριον γιὰ συγκεκριμένο θέμα, ὡς ἀπαραδέκτως φερόμενον, διότι ἀνάγεται εἰς ἀπρόσβλητα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εἶναι ὁλοφάνερον, ὅτι τὴν ἴδια ἀντίδρασί μας θὰ εἶναι ἐξαιρετικὰ δύσκολο νὰ τὴν προβάλουμε καὶ ἔναντι τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Συμβουλίου, δηλαδὴ θεσμικῶς ἔναντι ὁλοκλήρου τῆς Εὐρώπης.

Καλοστημένη παγίδα

Εἶχα δημοσίως καὶ ἐπανειλημμένως τονίσει, μὲ πόση ἀφέλεια εἴχαμε πέσει καὶ προηγουμένως, ἤδη κατὰ τὴν ἐπίσημη ἐπίσκεψι τοῦ ῞Ελληνος Πρωθυπουργοῦ στὶς Η.Π.Α. τὸ 1996, εἰς τὴν καλοστημένη παγίδα ἀποδοχῆς διευθετήσεως τῆς ἑλληνοτουρκικῆς διενέξεως γιὰ τὴν βραχονησῖδα Λίμνια (῎Ιμια) ἀπὸ τὸ Διεθνὲς Δικαστήριον τῆς Χάγης.

Τὸ ἴδιο ὀλίσθημα ἐπαναλάβαμε μὲ τὴν συνυπογραφὴ τῶν συμπερασμάτων τοῦ ἀνωτέρω Εὐρωπαϊκοῦ Συμβουλίου τοῦ Ἑλσίνκι τῆς 10.12.1999, αὐτὴ τὴν φορὰ στὸ ἀόριστο πλαίσιο ὅλων τῶν διενέξεών μας μὲ τὴν Τουρκία «γιὰ ἐκκρεμοῦσες συνοριακὲς διαφορὲς καὶ ἄλλα σχετικὰ θέματα», δηλαδὴ διευρύναμε ἀορίστως τὶς ζημιογόνες γιὰ τὰ ἐθνικά μας συμφέροντα, ὅπως θὰ καταδειχθῇ, συνέπειές του.


3.- Ἀλλὰ ἡ προκειμένη εὐθεῖα ἀπεμπόλησις ζωτικῶν ἐθνικῶν μας συμφερόντων εἶχεν ἀρχίσει ἐνωρίτερον, ἤδη μὲ τὸ κοινὸν Ἑλληνοτουρκικὸν ἀνακοινωθὲν τῆς Μαδρίτης τῆς 8ης Ἰουλίου 1997.


Πράγματι:
Τὴν ἐπὶ δεκαετίες θέσι μας, ὅτι δὲν ἔχουμε μὲ τὴν Τουρκίαν ἄλλη διαφορὰν ἀπὸ ἐκείνην τῆς ὁριοθετήσεως τῆς ὑφαλοκρηπῖδος τῶν νησιῶν μας τοῦ ἀνατολικοῦ Αἰγαίου, τὴν ἔχουμε ἐνυπογράφως ἐγκαταλείψει μὲ τὸ ἐν λόγῳ σύμφωνόν μας μὲ τὴν Τουρκία.

Διότι μὲ αὐτὸ ἀνεγνωρίσαμε, χωρὶς νὰ ὑπάρχει κανένας ἀπολύτως λόγος, ὅτι ἡ Τουρκία ἔχει νόμιμα ζωτικὰ συμφέροντα καὶ ἐνδιαφέροντα στὸ Αἰγαῖο∙ καὶ ἀκόμη παραιτηθήκαμε ἀπὸ κάθε μονομερῆ, χωρὶς τὴν ἰδική της συγκατάθεσι, ἐνέργεια στὸ Αἰγαῖο!Συγκεκριμένως, ὅπως καὶ κατὰ τὸ παρελθὸν δημοσίως ἔχω ἐπισημάνει, μὲ τὸ 4ο σημεῖο τοῦ κοινοῦ ἀνακοινωθέντος τῆς Μαδρίτης τῆς 8ης ᾽Ιουλίου 1997, ῾Ελλὰς καὶ Τουρκία δεσμευθήκαμε ἀμοιβαίως σὲ «σεβασμὸ στὰ νόμιμα ζωτικὰ συμφέροντα καὶ ἐνδιαφέροντα τῆς κάθε χώρας στὸ Αἰγαῖο, τὰ ὁποῖα ἔχουν μεγάλη σημασία γιὰ τὴν ἀσφάλεια καὶ τὴν ἐθνικὴ κυριαρχία τους».

᾽Αλλὰ οἱ πάντες γνωρίζουν, ὅτι καὶ στὸ Διεθνὲς Δίκαιο ὅταν τὰ «συμφέροντα καὶ ἐνδιαφέροντα» ἑνὸς κράτους εἶναι «νόμιμα», ὀνομάζονται «δικαιώματα» καὶ ἀσκοῦνται ὡς τοιαῦτα, ἀνεξαρτήτως ἐὰν ἔχουν ἢ ὄχι «μεγάλη σημασία γιὰ τὴν ἀσφάλεια καὶ τὴν ἐθνική του κυριαρχία».

῾Η ἐπιλεγεῖσα ἑπομένως τότε διατύπωσις, σὲ συνδυασμὸ μάλιστα μὲ τὸν ὅρο «ζωτικά», ποὺ ἐνθυμίζει τὴν ἀξίωσι τῆς χιτλερικῆς Γερμανίας γιὰ «ζωτικὸ χῶρο», μόνον τὴν κερκόπορτα τῆς τουρκικῆς ἐπεκτατικῆς βουλιμίας ἄνοιξε, νομίμως πλέον!

Ἀφοῦ ἠμπορεῖ ἀνέτως νὰ ἑρμηνευθῇ ὡς ἔμμεσος καὶ γιὰ πρώτη φορὰ ἀπὸ τὴν ῾Ελλάδα ἀναγνώρισις δικαιωμάτων τῆς Τουρκίας εἰς τὸ Αἰγαῖο, ἐνῷ τέτοια δικαιώματά της κατὰ τὸ Διεθνὲς δίκαιο καὶ τὶς ἰσχύουσες διεθνεῖς συνθῆκες δὲν ὑπάρχουν.


Τὸ τελευταῖο ὅμως αὐτὸ νομικὸ γιὰ τὶς τουρκικὲς ἐπιδιώξεις πρόσκομμα ἔχει ἀναιρεθῇ πλέον μὲ τὴν ἄφρονα, ὡς ἀνωτέρω, συνυπογραφήν μας, σύμφωνα μὲ τὴν ἄλλη ἀρχὴ τοῦ Διεθνοῦς Δικαίου, κατὰ τὴν ὁποία καὶ ἁπλᾶ «συμφέροντα» ἢ «ἐνδιαφέροντα», δηλαδὴ καὶ προτοῦ αὐτὰ νὰ καταστοῦν «δικαιώματα», ἠμποροῦν νὰ ἀποτελέσουν ἀντικείμενο συμβατικῆς μεταξὺ τῶν κρατῶν δεσμεύσεως.

Νὰ λοιπὸν πῶς μὲ περίσσεια ἐπιπολαιότητος καὶ ἀφροσύνης δεσμευθήκαμε.

Περί μονομερῶν ἐνεργειῶν


Μὲ τὸ 5ο πάλι σημεῖο τοῦ ἰδίου ἀνακοινωθέντος, μὲ τὸ ὁποῖο συνεφωνήθη ἐπίσης τότε «δέσμευσι ἀποφυγῆς μονομερῶν ἐνεργειῶν στὴ βάσι τοῦ ἀμοιβαίου σεβασμοῦ καὶ τῆς ἐπιθυμίας, ὥστε νὰ ἀποτραποῦν συγκρούσεις ὀφειλόμενες σὲ παρεξήγησι», ἀπεκλείσαμε τὴν δυνατότητα νὰ μεριμνοῦμε μόνοι μας, χωρὶς τὴν ἄδεια τῆς Τουρκίας, ἀκόμη καὶ γιὰ ζητήματα οἰκονομικῆς ἐκμεταλλεύσεως μέσα στὰ ὅρια τῆς Ἑλληνικῆς ἐπικρατείας (π.χ. γεωτρήσεις στὰ χωρικά μας ὕδατα) ἢ καὶ γιὰ θέματα ἐθνικῆς μας κυριαρχίας!

Ἔτσι ὑπενομεύσαμε καὶ αὐτὴν τὴν δυνατότητα, ποὺ τὸ Διεθνὲς Δίκαιον τῆς θαλάσσης μᾶς δίδει, τῆς ἐπεκτάσεως μὲ μονομερῆ μας δήλωσι τῆς αἰγιαλίτιδος ζώνης μας (χωρικῶν ὑδάτων) στὰ δώδεκα μίλια, ἀφοῦ τέτοιο ἐνδεχόμενο ἔσπευσε ἡ Τουρκία νὰ ἀναγάγῃ σὲ «αἰτία πολέμου» (casus belli), ἐμεῖς δὲ ὑποκείμεθα πλέον στὴν ἀνωτέρω δέσμευσι νὰ ἀποτρέπουμε τὶς συγκρούσεις!


Καὶ νὰ σημειωθῇ, ὅτι ἡ ἐπέκτασι τῶν χωρικῶν μας ὑδάτων στὰ δώδεκα μίλια θὰ κατέλυε νομικῶς ἀρκετὲς τουρκικὲς ἀμφισβητήσεις.

Ἑπομένως, μόνον ἀφρόνως μέχρι σήμερα, μὲ βλάβη τῶν ἐθνικῶν μας συμφερόντων δὲν προήλθαμε σ’ αὐτήν, καὶ μάλιστα ἔκτοτε, ἀπὸ τὴν θλιβερὴ ἐκείνη συμφωνία τῆς Μαδρίτης, ἐπαύσαμε ἀκόμη καὶ τὴν ἁπλῆ ἀναφορὰ τοῦ ἐνδεχομένου ἐπεκτάσεως τῶν χωρικῶν μας ὑδάτων σύμφωνα μὲ τοὺς κανόνες τοῦ Διεθνοῦς Δικαίου τῆς Θαλάσσης !…


4.- Τώρα τὸ μνημονευθὲν ὑπεράνω τῆς θαλασσίας περιοχῆς Καρπάθου ἐπεισόδιο ἑλληνοτουρκικῆς ἀεροπορικῆς συγκρούσεως, τὸ ὁποῖο, ἐκτὸς ἄλλων, ἐστοίχισε τὴν ζωὴ σὲ ἕνα σμηναγό μας, ἀπέδειξε κατὰ τρόπον ψηλαφητῶς τραγικόν, ὅτι ἡ πολιτική μας θωπειῶν, ἐνδοτικότητος καὶ ὑποχωρήσεων ἔναντι τῆς Τουρκίας τίποτε δὲν ἀποδίδει, ἀντιθέτως μάλιστα γιγαντώνει τὴν εἰς βάρος μας προκλητικότητα καὶ ἐπιθετικότητά της.

Λογικῶς ἑπομένως θὰ ἔπρεπε τὸ ἐν λόγῳ ἐπεισόδιο νὰ νουθετήσῃ τοὺς πάντες καὶ νὰ σημάνῃ τὴν κοινὴ ἐπὶ τέλους παραδοχή, ὅτι ἐπιβάλλεται μεταβολὴ ἄρδην τῆς στάσεώς μας ἔναντι τῆς Τουρκίας μὲ ὁλοσχερῆ ἐγκατάλειψιν ὅλων τῶν, ὡς ἀνωτέρω, χειρονομιῶν μας ἐνδοτικότητος καὶ ἀφρόνου συνθηκολογήσεως.

Αὐτοενοχοποίησις

Ὅμως, κατὰ πρωτοφανῶς παράδοξο τρόπο, παριστάμεθα μάρτυρες τοῦ ἀντιθέτου ἀκριβῶς φαινομένου!

Μὲ ἀφορμὴ τὸ ἀνωτέρω ἐπεισόδιον ἄρχισε νὰ καταβάλλεται ἐργώδης προσπάθεια αὐτοενοχοποιήσεώς μας, ὄχι, ὅπως θὰ ἔπρεπε, γιὰ τὴν χαραχθεῖσα κυρίως μὲ τὰ Συμπεράσματα τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Συμβουλίου τοῦ Ἑλσίνκι τῆς 10.12.1999 ὀλεθρία πολιτικὴν ἐνδοτισμοῦ καὶ ὑποχωρήσεών μας, ἀλλά, ἀντιθέτως, διότι περίπου ἀθετήσαμε καὶ δὲν ἀνεπτύξαμε περαιτέρω τὴν πολιτικὴν αὐτὴν ἐθνικῆς συνθηκολογήσεως!

Ἔφθασαν μάλιστα μέχρι σημείου νὰ χλευάζουν ὡς «μὴ σοβαρὴ» τὴν ἐθνική μας θέσι δεκαετιῶν, ὑπὸ ὅλες τὶς Κυβερνήσεις, ὅτι τὸ μόνο πρόβλημά μας μὲ τὴν Τουρκίαν εἶναι αὐτὸ τῆς ὁριοθετήσεως τῆς ὑφαλοκρηπῖδος τῶν νησιῶν μας τοῦ ἀνατολικοῦ Αἰγαίου, καίτοι ἡ πολιτικὴ αὐτὴ ἦτο καὶ εἶναι ἡ μόνη ἐθνικῶς ἀξιοπρεπὴς καὶ ἐπιβεβλημένη!

Καὶ τὴν χλευάζουν τώρα ἀκόμη καὶ ἐκεῖνοι, ἐπὶ τῶν ἡμερῶν τῶν ὁποίων ὡς ὑπευθύνων ἡγετῶν ἠκολουθήθη ἡ πολιτικὴ αὐτή!


Καὶ ὅλη ἡ ἐκστρατεία αὐτὴ αὐτοενοχοποιήσεως ἀναπτύσσεται μὲ κύρια ἐπῳδό, ἰδίως ἀπὸ διάφορα Μ.Μ.Ε., ἐφημερίδες καὶ ραδιοτηλεοπτικοὺς διαύλους, ὅτι ἐπιβάλλεται ἡ ἐγκατάλειψι τῆς ἀκολουθουμένης ἐπὶ τῶν ἑλληνοτουρκικῶν σχέσεων δῆθεν ἀνενδότου καὶ ἀδιεξόδου ἐξωτερικῆς μας πολιτικῆς, μὲ ἐπικέντρωσι στὴν ἀνάγκη παραπομπῆς τῶν ὅλων ἐνώπιον τοῦ Διεθνοῦς Δικαστηρίου τῆς Χάγης.

Φυσικὰ ἠκολουθήθη καὶ στὴν περίπτωσιν ἡ δοκιμασμένη πρακτικὴ τῶν ὁλοκληρωτικῶν καθεστώτων, τοῦ ἀποκλεισμοῦ δηλαδὴ ἀπὸ τὴν σχετικὴ δημοσιότητα κάθε μὴ ἀρεστῆς ἀντιπάλου γνώμης, ὅταν συνέβαινεν ἡ ἐπιχειρηματολογία της νὰ εἶναι πειστικωτάτη καὶ ἀκαταμάχητος. Προφανῶς, γιὰ νὰ μὴ χαλάσῃ ἡ σούπα τῆς ἐπιδιωκομένης ἁμαρτωλῆς ποδηγετήσεως τῆς ἀνυποψιάστου κοινῆς γνώμης τῶν Ἑλλήνων.


Ἀδιανόητη πρότασις

Μάλιστα ὁ σχετικὸς ζῆλος ἔφθασε μέχρι προτάσεως ἀδιανοήτου: νὰ στέρξουμε, ὅπως στὶς ἐπιλυτέες ἀπὸ τὸ Διεθνὲς Δικαστήριο τῆς Χάγης διαφορές μας μὲ τὴν Τουρκία συμπεριληφθοῦν καὶ τὰ «χωρικὰ ὕδατα καὶ ἡ ἔκτασί τους», καθὼς καὶ ἡ «ἀποστρατικοποίησι τῶν νησιῶν» μας, ἀορίστως, χωρὶς νὰ διευκρινίζεται, ἐὰν πρόκειται γιὰ ὅλα τὰ νησιά μας ἢ μόνον γιὰ τὰ ἔναντι τῶν Μικρασιατικῶν ἀκτῶν (τοῦ ἀνατολικοῦ Αἰγαίου).

Καὶ εἶναι ἡ πρότασις αὐτὴ ἀδιανόητος, διότι ἡ μὲν ἔκτασι τῶν χωρικῶν ὑδάτων ὁρίζεται ἀπὸ τὶς διεθνεῖς συνθῆκες καὶ τὰ διεθνῆ νόμιμα καὶ δὲν ἠμπορεῖ νὰ ἀποτελέσῃ ἀντικείμενο δικαστικοῦ καθορισμοῦ, ἀφοῦ κάτι τέτοιο θὰ διήνοιγε τὸ ἀνεπίτρεπτον ἐνδεχόμενον ἀνακαθορισμοῦ τους, δηλαδὴ τῆς καταργήσεως ὑφισταμένων κανόνων μὲ δικαστικὴν ἀπόφασιν (!)∙ ἡ δὲ ἀποστρατικοποίησις τῶν νήσων ἀποτελεῖ θέμα καθαρώτατα πολιτικό, συνδεόμενο ἀμέσως πρὸς τὴν ἐθνικὴν ἀσφάλεια τῆς χώρας καὶ τὴν ἐθνική μας κυριαρχία καὶ ἑπομένως χωρὶς τὴν ἄφρονα ἀπεμπόλησι αὐτῶν σὲ καμμία περίπτωσι δὲν ἠμπορεῖ καὶ αὐτὴ νὰ καταστῇ ἀντικείμενο κρίσεως τοῦ Διεθνοῦς Δικαστηρίου.


Ὅμως, ὄχι μόνον γιὰ τὰ σοβαρώτατα αὐτά, ἀλλὰ καὶ ἡ συνολικὴ δέσμευσί μας, ἤδη μὲ τὴν συνυπογραφὴ καὶ ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα τῶν Συμπερασμάτων τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Συμβουλίου τοῦ Ἑλσίνκι τῆς 10.12.1999, περὶ ὑποβολῆς τῶν Ἑλληνοτουρκικῶν διενέξεων στὸ Διεθνὲς Δικαστήριο τῆς Χάγης, οὐσιαστικῶς ἀποτελεῖ σαφῶς ἐπικίνδυνη καὶ ἐθνικῶς ἐπιζήμια αὐτοπαγίδευσί μας.

Καὶ ἰδοὺ διατί:

5.- Ἐν πρώτοις, τὸ Διεθνὲς Δικαστήριον τῆς Χάγης στερεῖται ἐν προκειμένῳ πάσης δικαιοδοσίας! Καὶ δὲν ἀποκλείεται, ἑπομένως, νὰ κηρύξῃ τὴν θεσμική του ἀναρμοδιότητα, ὁπότε τὸ ἀδιέξοδο θὰ εἶναι πλῆρες.
Καὶ στερεῖται δικαιοδοσίας, διότι, κατὰ τὸ ἄρθρον 36 § 3 τοῦ Καταστατικοῦ τῶν ῾Ηνωμένων ᾽Εθνῶν καὶ τὸ ἄρθρον ἐπίσης 36 τοῦ Καταστατικοῦ τοῦ Διεθνοῦς Δικαστηρίου, αὐτὸ ἐπιλαμβάνεται τῆς ἐπιλύσεως μόνον «νομικῶν» διαφορῶν.


῎Ηδη δὲ ἀπὸ τῶν συνθηκῶν τοῦ Λοκάρνο (1926) ὡς νομικὴ διαφορὰ θεωρεῖται καὶ νοεῖται μόνον «ἡ ἀμοιβαία ἀμφισβήτησις νομίμου δικαιώματος». Εἰς τὴν περίπτωσι ὅμως τῶν ἑλληνο-τουρκικῶν διενέξεων οὔτε ἡ ῾Ελλὰς ἀμφισβητεῖ «νόμιμο δικαίωμα τῆς Τουρκίας», ἀφοῦ κανένα νόμιμο δικαίωμα ἐπὶ ἑλληνικῶν ἐδαφῶν δὲν προβάλλει ἡ Τουρκία (ποὺ νὰ ἀμφισβητῇ ἡ ῾Ελλάς)· ἀλλὰ οὔτε καὶ ἡ Τουρκία ἀμφισβητεῖ τὰ ὑπὸ τῆς ῾Ελλάδος προβαλλόμενα «νόμιμα δικαίωματά» της.

Π.χ. στὴν περίπτωσι τῆς βραχονησῖδος Ἴμια, οὔτε προβάλλει ἡ Τουρκία νόμιμο δικαίωμα, ποὺ νὰ ἀμφισβητῇ ἡ Ἑλλάς, ἀλλὰ οὔτε καὶ ἀμφισβητεῖ τὸ ὑπὸ τῆς Ἑλλάδος προβαλλόμενο «νόμιμο δικαίωμά» της, τὸ βασιζόμενο ἐπὶ τῶν διεθνῶν συνθηκῶν εἰρήνης καὶ ἐνσωματώσεως τῆς Δωδεκανήσου (1947) ἐν συνδυασμῷ πρὸς τὴν ᾽Ιταλο-τουρκικὴν τοῦ 1932∙ ἀφοῦ ἡ Τουρκία ἀντιπαρέρχεται τὶς διεθνεῖς αὐτὲς συνθῆκες, ὑποστηρίζουσα μάλιστα διὰ τὴν χρονικῶς δευτέραν, τοῦ 1947, ὅτι δὲν τὴν δεσμεύει, διότι δὲν ἦτο συμβαλλομένη καὶ ἡ ἰδία εἰς αὐτήν, καὶ προτείνει ἁπλῶς «ἀνασυζήτησιν» τοῦ ὅλου «προβλήματος» τοῦ Αἰγαίου, μὲ τὴν διεκδίκησι ἑκατοντάδων βραχονησίδων, ποὺ τὶς ἐντάσσει σὲ «γκρίζες ζῶνες», δηλαδὴ ἀμφισβητεῖ εὐθέως ὁλόκληρον τὸ ὑφιστάμενον νομικὸν καθεστὼς τοῦ Αἰγαίου!


Μὲ καμμιὰ ἑπομένως λογικὴ δὲν πρόκειται «ἀμοιβαία ἀμφισβήτησις νομίμου δικαιώματος», ὁπότε καὶ μόνον θὰ εἴχαμε «νομικὴ διαφορά», ἐπιλυτέα ἀπὸ τὸ Διεθνὲς Δικαστήριο. ῎Αλλωστε, μὲ τὴν ἀνωτέρω ἐπίσημη τοποθέτησι τῆς Τουρκίας ἐπὶ τοῦ θέματος ἐπισημαίνεται ἐντονώτατα ὁ πολιτικὸς καθαρῶς χαρακτὴρ τῆς διενέξεως.


Ακόμη, ἡ ὑπαγωγὴ μιᾶς νομικῆς διαφορᾶς εἰς τὸ Διεθνὲς Δικαστήριο ἐνέχει ἀπὸ μόνη της τὴν ἀναγνώρισι ἀμοιβαίως ἀπὸ τὸ κάθε μέρος, ὅτι τὸ ἄλλο μέρος ἀμφισβητεῖ τὸ νόμιμο δικαίωμά του.


῎Ετσι, μὲ δεδομένον, ὅτι στὶς ἴδιες, ὡς ἀνωτέρω, συνθῆκες θεμελιοῦται ἡ ἐθνική μας κυριαρχία ἐπὶ ὁλοκλήρου τῆς Δωδεκανήσου, μὲ τὸ νὰ δεχθοῦμε τὴν δικαιοδοσία τοῦ Διεθνοῦς Δικαστηρίου π.χ. γιὰ τὴν βραχονησῖδα Λίμνια (῎Ιμια), εἶναι σὰν νὰ ἀποδεχόμαστε τὴν ἀμφισβήτησι ἀπὸ τὴν Τουρκία τῆς ἐθνικῆς μας κυριαρχίας ἐπὶ ὁλοκλήρου τοῦ Δωδεκανησιακοῦ νησιωτικοῦ συμπλέγματος! Καὶ ἂς μὴ
ξεχνᾶμε σχετικῶς, ὅτι οἱ Τοῦρκοι δὲν παραλείπουν, νὰ ἐπαναλαμβάνουν, ὅτι κακῶς ἠνέχθησαν τὴν ἐνσωμάτωσι τῆς Δωδεκανήσου εἰς τὴν μητέρα Ἑλλάδα.


Δὲν ἀποκλείεται ἑπομένως καθόλου νὰ προβάλουν καὶ τὴν ἐπιβουλή τους αὐτὴ ὡς «ἐκκρεμοῦσα» μαζί μας «συνοριακὴ διαφορά» τους ἢ ὡς «ἄλλο σχετικὸ θέμα».


6.- Μὲ τὴν αὐτοδέσμευσί μας γιὰ τὸ Διεθνὲς Δικαστήριο, ἐγκατελείψαμε, προκειμένου νὰ καθιδρυθῇ ἡ ἁρμοδιότης του, τὴν ἐπίκλησι τοῦ πολιτικοῦ χαρακτῆρος τῶν ἑλληνο-τουρκικῶν διενέξεων. Ἔτσι ὅμως ἀπωλέσαμε τὴν δυνατότητα, νὰ ἐπισημαίνουμε διαρκῶς, ὅτι ἡ Τουρκία μὲ τὶς ἀξιώσεις της ἀντιστρατεύεται τὴν ὑφισταμένην κατάστασιν (τὸ «status quo») τῆς περιοχῆς, πρᾶγμα τὸ ὁποῖον καὶ τὴν περιάγει σὲ δυσμενεστάτη θέσι, διότι καὶ ὁ Χάρτης τῶν ῾Ηνωμένων ᾽Εθνῶν καὶ ὅλες οἱ ἔκτοτε διεθνεῖς συνθῆκες, ποὺ θεσπίζουν τὸ ἀπαραβίαστον τῶν ὑφισταμένων συνόρων, ρητῶς ἀπαγορεύουν. ῾

Οπότε μὲ τέτοια σταθερῶς τηρουμένη ἰδική μας πολιτικὴ καὶ δὲν θὰ ἀπομένῃ εἰς τὴν Τουρκία, ἐὰν θελήσῃ νὰ ἐμμείνῃ στὶς ἀξιώσεις της σὲ βάρος μας, ἄλλη ὁδὸς ἀπὸ τὸν πόλεμον. Τὸν ὁποῖον καὶ βεβαίως διὰ πολλοὺς λόγους δὲν θὰ ἀποτολμήσῃ.


Ἄμεσος κίνδυνος


7.- Κυρίως ὅμως ἀναδύεται ὁ ἄμεσος κίνδυνος τὸ Διεθνὲς Δικαστήριο νὰ ἐκφέρῃ, ἐν ὄψει τῆς ἀληθινῆς φύσεως τῶν διαφορῶν, πολιτικὴ κρίσι, δηλαδὴ κρίσι σκοπιμότητος, ποὺ ἀπὸ ἄλλους θὰ ὑπαγορευθῇ.

Τὸ πρᾶγμα εἶναι ἁπλό. Ἀφοῦ οἱ διενέξεις μας μὲ τὴν Τουρκία ἔχουν, ὅπως ἐξετέθη, πολιτικὸν ἀποκλειστικῶς χαρακτῆρα, πολιτικὴ ἀναμένεται νὰ εἶναι καὶ ἡ ἐτυμηγορία τοῦ Διεθνοῦς Δικαστηρίου, ἐὰν αὐτὸ ἐπιληφθῇ κατ’ οὐσίαν τῆς ἐκδικάσεώς των καὶ δὲν κηρύξῃ τὴν ἀναρμοδιότητά του. Ἀλλὰ οἱ ἐντεῦθεν κίνδυνοι εἰς βάρος τῶν ἐθνικῶν μας συμφερόντων πελώριοι.

Καὶ ἰδοὺ διατί:
Ἐτυμηγορία πολιτικὴ ὑπὸ τοῦ Διεθνοῦς Δικαστηρίου μόνον κατὰ τὶς ὑπαγορεύσεις τῶν ἰσχυρῶν καὶ ἐπιβούλων θὰ ἐκδοθῇ. Δηλαδή, μόνον εὐνοϊκὴ γιὰ τὰ ἐθνικὰ ἑλληνικά μας συμφέροντα δὲν πρόκειται νὰ εἶναι!

Καὶ τὸ πρᾶγμα ἔχει τὴν ἐξήγησίν του. Πῶς εἶναι δυνατόν, νὰ ἐμπιστευθῇ οἱοσδήποτε ἐχέφρων ἄνθρωπος τὴν ἐπίλυσιν πολιτικῆς διενέξεως, καὶ μάλιστα μεταξὺ Κρατῶν, εἰς τοὺς συγκροτοῦντας τὸ Διεθνὲς Δικαστήριον τῆς Χάγης, δηλαδὴ εἰς τὰ 15 μέλη του; Συγκεκριμένως, μὲ ποιὲς ἐγγυήσεις ἀμερο-ληψίας; ῞

Οταν εἶναι δεδομένον, -καὶ ὅσοι ἔχομεν ἀσκήσει δικαστικὰ καθήκοντα ἐκ πικρᾶς προσωπικῆς ἐμπειρίας γνωρίζομεν-, ὅτι ἡ εὔορκος ἐπιτέλεσις τοῦ καθήκοντος, ὀδυνηρὰ καθ᾽ ἑαυτήν, εἶναι ἐξόχως ἐπικίνδυνος, ὅταν πρόκειται περὶ ὑποθέσεων, οἱ ὁποῖες ἔστω καὶ ἐμμέσως ἔχουν πολιτικὸν χαρακτῆρα, μὲ ἐπικινδυνότητα ἐξικνουμένην πολλὲς φορὲς μέχρι καὶ ἀπειλῶν θανατώσεως (τοῦ δικάζοντος ἢ καὶ μελῶν τῆς οἰκογενείας του);῞

Οταν λοιπὸν θέλει ἀσυμβίβαστη γενναιοφροσύνη καὶ ἀπροσμέτρητη ψυχικὴ ἀντοχὴ ἡ σωστὴ ἄσκησις τοῦ δικαστικοῦ καθήκοντος, ἀκόμη καὶ ὅταν πρόκειται περὶ ἐφαρμογῆς τῶν κειμένων νόμων εἰς τὸ πλαίσιον τῆς ἐσωτερικῆς δικαιοδοσίας ἑνὸς Κράτους, δηλαδὴ χωρὶς νὰ εἶναι κἂν ἐριστὰ δικαιώματα ἢ συμφέροντα αὐτοῦ· ἀντιλαμβάνεται ὁ καθένας τὸ πόσον ἀπείρως δυσκολώτερα γίνονται τὰ πράγματα γιὰ τοὺς δικάζοντες, ὅταν ἐπιζητεῖται δικαστικὴ ἐπίλυσις διενέξεων πολιτικῆς φύσεως μεταξὺ κρατῶν.

Διότι τότε ὁ καταναγκασμός, ἀπὸ Κράτη πλέον ἀσκούμενος, εἶναι ἀφόρητος καὶ ἔτσι ἰδιαιτέρως ἀποτελεσματικός.

Καὶ βεβαίως τὰ Κράτη οὔτε θὰ διστάσουν εἰς τὴν ἄσκησίν του, πρὸς ἐκμαίευσιν ὑπηρετούσης ἄνομα συμφέροντά των ἀποφάσεως, τοὐλάχιστον ὅσα δὲν διστάζουν καὶ τοὺς κανόνες τοῦ Διεθνοῦς Δικαίου συνεχῶς νὰ παραβιάζουν ἢ καὶ τὶς διεθνεῖς συνθῆκες ἀσυστόλως νὰ ἀθετοῦν.

Καὶ ἐν προκειμένῳ δὲν εἶναι μόνον ἡ «ἀντίδικός» μας Τουρκία, εἶναι ἐνδιαφερόμενοι καὶ ἄλλοι μὲ διαπλεκόμενα μὲ αὐτὴν συμφέροντα, μεγάλοι καὶ ἰσχυροὶ τοῦ παγκοσμίου πανθέου τῶν διεθνῶς ἀνομούντων.

Αὐταπατώμεθα λοιπόν, ἐὰν ἀναμένωμεν ἀπὸ τὸ Διεθνὲς Δικαστήριον ἀκεραιότητα κρίσεως καὶ Δικαιοσύνην ἐπὶ τῶν πολιτικῶν μας διενέξεων μὲ τὴν Τουρκία. Γιατὶ ἐθελοτυφλοῦμε καὶ δὲν ἀτενίζουμε κατάματα τὴν κρατοῦσα σὲ οἰκουμενικὴ κλίμακα διαπολιτειακὴ πολιτικὴ πρακτική; Γιατὶ δὲν συνετιζόμεθα ἀπὸ τὴν 30ετῆ καὶ πλέον τραγῳδία τῶν Κυπρίων ἀδελφῶν μας;

Ὀδυνηρά παραδείγματα

Μὲ αὐτὰ δὲν ἐκφέρεται βεβαίως ἀπαξιωτικὴ κρίσις γιὰ τὴν ὕπαρξι καὶ τὴν ἀποστολὴ Διεθνῶν Δικαστηρίων. Κάθε ἄλλο.

Διότι, ὅταν πρόκειται περὶ τῆς θεσμικῆς ἀποστολῆς των, ὅταν δηλαδὴ καλοῦνται νὰ ἀποφανθοῦν ἐπὶ νομικῶν διαφορῶν, τότε ὁ περιορισμός των εἰς τὴν ἐφαρμογὴν κανόνων δικαίου (τοῦ Διεθνοῦς Δικαίου ἢ διεθνῶν συνθηκῶν), λόγῳ ἀκριβῶς τοῦ μονοσημάντου αὐτῶν, περιορίζει εἰς τὸ ἐλάχιστον καὶ τὰ ἐνδεχόμενα αὐθαιρεσίας, ἑπομένως καὶ καταναγκασμοῦ πρὸς διάπραξιν αὐτῆς.

Ἄν καὶ ἐπὶ τοιούτων διαφορῶν δὲν λείπουν ὀδυνηρὰ ἀντίθετα παραδείγματα. Δηλαδὴ ἀποφάσεων ἀπροσδοκήτων, ποὺ δὲν ἐφαρμόζουν εἰς τὴν πραγματικότητα κανόνες δικαίου, ἀλλὰ ὑπηρετοῦν πειθηνίως πολιτικές, ἐπὶ τοῦ διεθνοῦς πεδίου, σκοπιμότητες.

Ἁπλῶς ἂς θυμηθοῦμε σχετικῶς ἐμεῖς οἱ ῞Ελληνες τὸ προηγούμενο τῆς προσφυγῆς μας εἰς τὸ Διεθνὲς Δικαστήριο τῆς Χάγης, ὅταν ἡ Τουρκία τὸ 1976 ἐπεχείρησε γεωλογικὲς ἔρευνες εἰς τὴν περιοχὴ τῆς ὑφαλοκρηπῖδος τῆς Ἑλλάδος.

Τότε τὸ Διεθνὲς Δικαστήριο, μὲ «διαταγή» του μὲν τῆς 11ης Σεπτεμβρίου 1976 ἀπέρριψε τὸ αἴτημά μας γιὰ προσωρινὰ μέτρα, μὲ τὸ αἰτιολογικό, ὅτι δὲν πάθαμε «ἀνεπανόρθωτη βλάβη» καὶ σὲ περίπτωσι ζημίας μας θὰ ἔχουμε δικαίωμα ἐπανορθώσεώς της (!)· μὲ τὴν ἀπόφασί του δὲ τῆς 19ης Δεκεμβρίου 1978 κηρύχθηκε ἀναρμόδιο, νὰ κρίνῃ ἐπὶ τῆς οὐσίας τῆς διαφορᾶς!…


8.- Αὐτὴ εἶναι ἡ ἐθνική μας ἐμπειρία ἀπὸ τὴν δικαιοδοτικὴ δραστηριότητα τοῦ
Διεθνοῦς Δικαστηρίου τῆς Χάγης, καὶ μάλιστα ἐπὶ νομικῆς τότε ἑλληνο-τουρκικῆς διαφορᾶς.

Ἀντιλαμβάνονται λοιπὸν ὅσοι δὲν ἐθελοτυφλοῦν, τὶ μᾶς ἐπιφυλάσσει ἡ κρίσις τοῦ Δικαστηρίου αὐτοῦ ἐπὶ τῶν ἀκραιφνῶς μόνον πολιτικοῦ χαρακτῆρος διενέξεών μας μὲ τὴν Τουρκία, κρίσις ἡ ὁποία ἐν τούτοις μὲ τόσον θόρυβον ἐπιζητεῖται. Καὶ ἐπὶ τέλους, ἂς ἀναλογισθοῦμε ἀκόμη, γιατὶ τὴν πρότασιν αὐτὴν μὲ τόσον ἐνθουσιασμὸν ὑπεδέχθη, μόλις ἐξεδηλώθη στὴν ἐθελοτυφλουμένην χώραν μας, καὶ σταθερῶς ἐπικροτεῖ σύσσωμος ὁ Τουρκικὸς τύπος. Ὄχι φυσικὰ γιὰ τὸ καλό μας…

Τό συμπέρασμα


Ἐν ὄψει ὅλων τῶν προεκτεθέντων προβάλλει ὁλοφάνερο τὸ συμπέρασμα:
ἡ ἀνάδειξις τοῦ Διεθνοῦς Δικαστηρίου τῆς Χάγης
σὲ τελικὸ κριτὴ τῶν πολιτικῶν μὲ τὴν Τουρκία διαφορῶν μας εἶναι σαφῶς ἐπικίνδυνη καὶ θὰ ἀποβῇ βλαπτικὴ γιὰ τὰ ἐθνικά μας συμφέροντα.

Πηγή  2/1/2020

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided