Σάββατο, Σεπτέμβριος 26, 2020

EΛΛΑΔΑ 1ος

 

 

 

 

 

 

 

Συμφωνία των Πρεσπών, ένας χρόνος μετά την κύρωση. Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕ! Ω τι ύβρις!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


Η ιστορία του ψωμιού ξεκινάει πριν από 30.000 χρόνια στην Ευρώπη. Το πρώτο ψωμί που φτιάχτηκε πιθανόν να ήταν μια εκδοχή πάστας σιτηρών, φτιαγμένης από καβουρδισμένους και αλεσμένους κόκκους δημητριακών και νερό, και μπορεί να προέκυψε τυχαία κατά το μαγείρεμα ή και σκόπιμα μετά από πειραματισμό με αλεύρι ολικής αλέσεως και νερό. Το πιο πιθανό είναι να ήταν άζυμο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα δημητριακά ήταν μια από τις πολλές πηγές τροφίμων, καθώς η δίαιτα των Ευρωπαίων βασιζόταν κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Τα δημητριακά και το ψωμί έγιναν βασική τροφή στη Νεολιθική εποχή, περίπου 10.000 χρόνια πριν, όταν το σιτάρι και το κριθάρι ήταν ανάμεσα στα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν.

Η καλλιέργειά τους εξαπλώθηκε από τη Νοτιοδυτική Ασία στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική και την Ινδική χερσόνησο και έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να γίνουν αγρότες και όχι κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες.
Η εμφάνιση του ψωμιού με προζύμι τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα πάλι σε προϊστορικούς χρόνους, όμως οι πρώτες μαρτυρίες εντοπίζονται στην αρχαία Αίγυπτο. Στην αρχαιότητα, η ιδέα ενός αυτοτελούς φούρνου που θα μπορούσε να προθερμανθεί, έχοντας μια πόρτα για πρόσβαση, φαίνεται να ήταν ελληνική.
Στην αρχαία Ελλάδα το ψωμί ήταν κριθαρένιο. Ο Σόλων είχε δηλώσει πως το σταρένιο ψωμί θα μπορούσε να ψηθεί μόνο σε μέρες γιορτής. Τον 5ο αι. π.Χ. μπορούσε κανείς να αγοράσει ψωμί στην Αθήνα από αρτοποιείο, ενώ στη Ρώμη, οι Έλληνες αρτοποιοί έκαναν την εμφάνισή τους τον 2ο αι. π.Χ., όταν η Μικρά Ασία πέρασε στη Ρωμαϊκή κυριαρχία. Η σημασία του ψωμιού στη διατροφή αντανακλάται και από το όνομα του υπόλοιπου γεύματος: ὄψον , δηλαδή συνοδεία ψωμιού, όποια κι αν ήταν αυτή.
Στο Μεσαίωνα, στην Ευρώπη, το ψωμί αποτελούσε όχι μόνο βασική τροφή, αλλά και μέρους του σερβίτσιου. Πιο συγκεκριμένα, ένα κομάτι μπαγιάτικο ψωμί χρησιμοποιούταν σαν απορροφητικό πιάτο, που κατά την ολοκλήρωση του γεύματος μπορούσε να φαγωθεί, να δοθεί στους φτωχούς ή να ταϊστεί στα σκυλιά. Μόλις τον 15ο αι. άρχισε να αντικαθίσται από ξύλινες πιατέλες.
Για πολλές γενιές το άσπρο ψωμί προτιμούνταν από τους πλούσιους, ενώ οι φτωχοί έτρωγαν μαύρο (ολικής αλέσεως) ψωμί. Όμως, στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες τα πράγματα αντιστράφηκαν στα τέλη του 20ου αι., με το ψωμί ολικής αλέσεως να προτιμάται, εξαιτίας της υψηλής διατροφικής του αξίας, σε αντίθεση με το άσπρο που συνδέθηκε με άγνοια για τη διατροφή.
Στη σύγχρονη εποχή, η βιομηχανοποίηση του ψησίματος του ψωμιού αποτέλεσε ένα καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου. Ο Otto Frederick Rohwedder θεωρείται ο πατέρας του ψωμιού σε φέτες (1912), ο οποίος κατάφερε το 1928 να εφεύρει μια μηχανή που τεμάχιζε και τύλιγε το ψωμί σε συσκευασία.
Μια άλλη σημαντική αλλαγή συνέβη το 1961, με την ανάπτυξη της μεθόδου Chorleywood, που χρησιμοποιούσε την έντονη μηχανική επεξεργασία της ζύμης για να μειώσει δραματικά την περίοδο της ζύμωσης και τον χρόνο που απαιτείται για να παραχθεί μια φραντζόλα, σε βάρος όμως της γεύσης και της θρεπτικής αξίας. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται πλέον ευρέως σε μεγάλα εργοστάσια παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα
Οι Έλληνες ναυτικοί και έμποροι έφεραν το αιγυπτιακό αλεύρι στην Ελλάδα, όπου άρχισε και το ψήσιμο του ψωμιού. Περισσότερο δημοφιλές ήταν το λευκό ψωμί και μεταξύ των πόλεων υπήρχε πολύ έντονος ανταγωνισμός για το καλύτερο ψωμί. Η Αθήνα «καμάρωνε» για τον Θεάριο, τον καλύτερο αρτοποιό της, το όνομα του οποίου βρισκόταν στα γραπτά πολλών συγγραφέων.
Αρτοποιεία εμφανίστηκαν κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. Ανάμεσα στις πολλές ποιότητες ψωμιού που παρασκευάζονταν στην αρχαία Ελλάδα ήταν ο ζυμίτης, από αλεύρι, νερό και προζύμι, ο άζυμος, από αλεύρι και νερό, ο σιμιγδαλίτης, από λεπτότατο αλεύρι προερχόμενο από καλής ποιότητας σιτάρι κλπ.
Από αρχαία κείμενα προκύπτει ότι οι Έλληνες προσέφεραν άρτους στους θεούς, στους οποίους ονόμαζαν θειαγόνους άρτους. Στο ναό της Δήμητρας στην Ελευσίνα, κατά την εορτή των θεσμοφορίων, προσφερόταν στη θεά μεγάλος άρτος από τον οποίο η συγκεκριμένη γιορτή ονομαζόταν μεγαλάρτια.
Στο γερμανικό Μουσείο Ψωμιού που λειτουργεί στην πόλη Ουλμ, τα ωραιότερα εκθέματα είναι τέσσερα ελληνικά ειδώλια του 5ου αιώνα π.Χ., προερχόμενα από τη Βοιωτία, με γυναικείες μορφές. Στα ειδώλια εικονίζεται το άλεσμα του σταριού σε γουδί, το πλάσιμο της ζύμης, το ψήσιμο του ψωμιού και οι άρτοι έτοιμοι προς πώληση και βρώση.
Να σημειωθεί ότι οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να βάζουν θαλασσινό αλάτι στο ψωμί για νοστιμιά.
Στη θρησκεία
Στην Καινή Διαθήκη περιγράφεται το θαύμα που έκανε ο Ιησούς Χριστός, που με πέντε άρτους και δύο ψάρια χόρτασε πέντε χιλιάδες ανθρώπους. Επίσης ο Χριστός παρομοίαζε τον εαυτό του στους μαθητές του σαν άρτο τον οποίον όποιος τρώει θα έχει ζωή αιώνια.
Στο Μυστικό δείπνο ο Ιησούς ευλόγησε ένα ψωμί, το έκοψε σε κομμάτια και είπε: «Λάβετε, φάγετε, αυτό είναι το σώμα μου». Μετά ευλόγησε το κρασί και έδωσε το ποτήρι του σε όλους και είπε: «Πιείτε από αυτό όλοι, αυτό είναι το αίμα μου».
Στην προσευχή που έδωσε ο ίδιος ο Χριστός, υπάρχει αίτημα για τον άρτον τον επιούσιον.
Στην εκκλησία, χωρίς άρτο, δεν είναι δυνατόν να τελεσθεί θεία λειτουργία. Ο άρτος πρέπει να είναι καλά ζυμωμένος και να έχει την σφραγίδα του σταυρού και την επιγραφή ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ.
Ένα μέρος του άρτου χρησιμοποιείται από τον ιερέα για την ετοιμασία της Θείας Κοινωνίας (σε ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου), και το υπόλοιπο κόβεται σε μικρά κομμάτια, τα αντίδωρα και μοιράζεται στους πιστούς στο τέλος της Θείας Λειτουργίας.
Η ευλάβεια των ανθρώπων απέναντι στο ψωμί που ποτέ δεν πετούν, δείχνει τη σημασία του στη διαβίωση αλλά και στη θρησκευτική ζωή.
Από το: tilestwra.com

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις  3/1/2020

Συμφωνία των Πρεσπών, ένας χρόνος μετά την κύρωση.

Η ΕΛΛΑΔΑ,

ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕ!

Ω τι ύβρις!Μία παροδική και επίπλαστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αναγνώρισε σε τρίτους το δικαίωμα να ονομάζονται «Μακεδόνες»!

Ω τι ύβρις! Δέχθηκε ότι μιλούν «μακεδονική».
Μας κόψανε το πόδι, σφαδάζουμε από τον πόνο και έρχονται να μας πουν: «μην φωνάζεις, μην πονάς. Είσαι εθνικιστής αν πονάς»!
Τα 140 Συλλαλητήρια δεν τους πτόησαν.

Όχι... δεν τους πτόησαν τα συλλαλητήρια...
Ούτε θα τους πτοήσουν...  άλλωστε έχουν μέσα σ' αυτά "τους ανθρώπους τους"... τους "μπατριώτες" και τις "μπατριώτισσες", για να τα ελέγχουν...

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΕ...

Η ΘΡΑΚΗ, ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΕ...

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ...

ΕΠΟΝΤΑΙ ΗΠΕΙΡΟΣ... ΚΡΗΤΗ... ΙΟΝΙΟ...

Η ΕΛΛΑΔΑ, ΧΑΝΕΤΑΙ, ΚΙ ΕΜΕΙΣ, ΤΣΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΝΕΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ... ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ.


Καλλιόπη Σουφλή
Η 25η Ιανουαρίου 2019 θα μείνει στην Ιστορία ως αποφράδα ημέρα. Η Ελλάδα ακρωτηριάστηκε.
Όχι εδαφικά, αλλά ταυτοτικά. Η εθνική συνείδηση δεν λένε (και ορθά) ότι είναι υπόθεση πολιτισμού και όχι γενετική; Ε αυτό ακριβώς ακρωτηριάστηκε.
Ο ελληνισμός συμπεριλαμβάνει εντός του πολλές ιδιαίτερες ταυτότητες, Κάθε ελληνικός τόπος έχει την ιστορία του, τις ελάσσονες διαφορές του με τους άλλους. Δεν τους απαριθμώ. Όλοι τους γνωρίζουμε. Όταν ένας κινδυνεύει, άνθρωποι από όλους τους άλλους τόπους προστρέχουν για την υπεράσπισή του.
Ο Παύλος Μελάς, συνώνυμο της λέξης Μακεδονομάχος, δεν είχε σχέση με τη Μακεδονία. Μαζί του και πολλοί άλλοι. Όπως πριν καιρό στην Ελλαδική επαρχία, προσέτρεχαν όλοι στο χωράφι του ενός να βοηθήσουν, και μετά πάλι όλοι μαζί στο χωράφι του άλλου και ούτω καθ’ εξής.

Όπως τους πρώτους αιώνες οι Χριστιανοί. «Αυτοί είναι τρελοί» έλεγαν όσοι τους παρατηρούσαν. Αρρωσταίνει ένας και τρέχουν όλοι οι άλλοι από πολύ μακρυνούς τόπους να τους βοηθήσουν, μέχρι να αναρρώσουν.
Γεννιέται ένας άνθρωπος. Βαφτίζεται. Από τότε φοράει συνεχώς, μέρα-νύχτα, τον Σταυρό του. Μετά από δεκαετίες, έρχεται κάποιος και του τον παίρνει. Τον φοράει εκείνος πια. Τέτοιου είδους απώλεια ταυτότητας νιώθουμε.
Μία παροδική και επίπλαστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αναγνώρισε σε τρίτους το δικαίωμα να ονομάζονται «Μακεδόνες»! Ω τι ύβρις! Δέχθηκε ότι μιλούν «μακεδονική».
Μας κόψανε το πόδι, σφαδάζουμε από τον πόνο και έρχονται να μας πουν: «μην φωνάζεις, μην πονάς. Είσαι εθνικιστής αν πονάς»!
Τα 140 Συλλαλητήρια δεν τους πτόησαν.

Συνθέτω δύο παλαιότερα κείμενα, και παραθέτω εμβόλιμα ένα καινούργιο, ως αποτίμηση της Συμφωνίας ένα χρόνο μετά.


1. Η Συμφωνία αυτή

(απόσπασμα από επιστολή στους βουλευτές):
Πρώτον, δεν λύνει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Πόσο μάλλον, δεν το λύνει erga omnes.
Ενώ προβλέπει ότι το κράτος θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία», εν τούτοις:
 1. Η ιθαγένεια θα είναι σκέτο «μακεδονική» (αφορά σε όλους τους πολίτες της χώρας). Η ιθαγένεια δημιουργεί ταυτότητα, άρα αναγνωρίζει εθνότητα. Θα μπορούσε κανείς να το αμφισβητήσει (έστω και χωρίς να πείθει εντελώς) μόνο εάν η ιθαγένεια ήταν απλώς «κάτοικος της Βορείου Μακεδονίας»
 2. Η γλώσσα θα ονομάζεται σκέτο «μακεδονική»
 3. Τα διεθνή σύμβολα θα είναι MK και MKD, δηλαδή σκέτο «Μακεδονία»
 4. Τα εμπορεύματά τους θα είναι σκέτο «μακεδονικά». Όσα ελληνικά προϊόντα χρησιμοποιούν σήμερα την ίδια ονομασία προοέλευσης, θα πρέπει να κάνουν αίτηση για να το διατηρήσουν εάν εγκριθεί από κοινή εμπορική επιτροπή.
 5. Το επίθετο «μακεδονικός/η/ο» όσον αφορά σε πρόσωπα, αντικείμενα, αφηρημένες έννοιες, θα μονοπωλείται από τα Σκόπια, δεδομένου ότι αυτοί θα το έχουν στο όνομα του κράτους.
 6. Παραμένει στο άρθρο 36 του Συντάγματος των Σκοπίων μετά τις τροποποιήσεις που έκαναν ή προτίθενται να κάνουν η αναφορά σε «μακεδονικό κράτος» χωρίς τον προσδιορισμό «βόρειο».
 7. Η ασυμμετρία ότι για εκείνους το «Μακεδονία» θα είναι μέρος ονόματος μίας πολιτικής οντότητας με διεθνή εκπροσώπηση, υποκείμενο στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς σχέσεις, ενώ για την Ελλάδα θα είναι –στην καλύτερη περίπτωση- όνομα μίας εσωτερικής περιφέρειας, άρα μόνο εσωτερικής χρήσης, παράγει όλες τις παραπάνω προβληματικές επιφυλάξεις, με αποτέλεσμα όχι απλώς να μην λύνει το Μακεδονικό ζήτημα, αλλά να το διαιωνίζει και να το δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο, εις βάρος μάλιστα των εθνικών μας συμφερόντων.
Δεύτερον, θέτει τις βάσεις για αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας» στην Μακεδονία
 1. Η πρώτη «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» των υποτιθέμενων «εθνικά Μακεδόνων» ιδρύθηκε στην Φλώρινα τον Ιανουάριο του 1990, δηλαδή 21 ολόκληρους μήνες ΠΡΙΝ τον Σεπτέμβριο του 1991 όταν η πΓΔΜ αποσχίστηκε από την Γιουγκοσλαβία και αιτήθηκε διεθνούς αναγνώρισης. Δεν είναι καινούργιο, ούτε πρόκειται να σταματήσει.
 2. Η υποτιθέμενη επιτυχία της Συμφωνίας ήταν το άρθρο 7 όπου διαχωρίζεται η έννοια της Μακεδονίας. Κανείς δεν διάβασε προσεκτικά την παράγραφο 5 που λέει τα εξής: «Τίποτα στην παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή να αλλοιώσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους.». Δηλαδή δεν μπορεί η Ελλάδα να επηρεάσει την χρήση του όρου «Μακεδονία» από τους Σκοπιανούς.
 3. Μετά τις πρόσφατες Συνταγματικές τροποποιήσεις στα Σκόπια στο άρθρο 36 παραμένει η αναφορά σε «Μακεδόνες», που δεν είναι πολίτες της χώρας, αλλά «κατοικούν στο εξωτερικό». Η αναφορά σ’ αυτούς, ως σκέτο «Μακεδόνες» αφ’ ενός αναγνωρίζει «εθνότητα Μακεδόνων», η οποία χρήζει φροντίδας και προστασίας από το «μακεδονικό κράτος» (είναι το ίδιο άρθρο με αυτό που αυτή η έκφραση παραμένει αναλλοίωτη, αφ’ ετέρου εγγυάται τα δικαιώματα όσων «εκδιώχθηκαν ή κυνηγήθηκαν από μακεδονικούς εθνοαπελευθερωτικούς αγώνες». Ο μοναδικός τέτοιος αγώνας, σύμφωνα με το σκεπτικό τους, ήταν ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος. Θέτει λοιπόν η Συμφωνία τις βάσεις πίεσης προς την Ελλάδα να παύσει να «εκδιώκει» τους «εθνικά Μακεδόνες» στο έδαφός της, δηλαδή όσους σλαβόφωνους ζουν στην Ελλάδα.
 4. Μετά τις πρόσφατες Συνταγματικές τροποποιήσεις στα Σκόπια, στο Προοίμιο παραμένει η αναφορά στην διακήρυξη της ΑΣΝΟΜ το 1944 (Αντιφασιστική Διάσκεψη για την Εθνική Απευθέρωση της Μακεδονίας). Στην διακήρυξη αυτή προβλέπεται ρητά ο στόχος «Ένωσης των Μακεδόνων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της «Μακεδονίας» σε ένα κράτος».
 5. Η έμμεση, αλλά σαφής, αναγνώριση «μακεδονικής εθνικής συνείδησης» γίνεται από την Ελλάδα για πρώτη φορά στην Ιστορία:
 • σε χάρτη κανενός περιηγητή του 19ου αιώνα δεν αναφέρονται «εθνικά Μακεδόνες»,
 • σε καμία Οθωμανική απογραφή δεν αναφέρονται «εθνικά Μακεδόνες»,
 • στην απογραφή του 1921 στην Γιουγκοσλαβία δεν αναφέρθηκε κανένας «Μακεδόνας» και καμία χρήση «μακεδονικής γλώσσας»,
 • Έλληνας υπουργός εξωτερικών αναγνώρισε τους Σλαβόφωνους της Μακεδονίας ως «βουλγαρική μειονότητα» στο Πρωτόκολλο Πολίτη-Καλφώφ το 1924. Το Πρωτόκολλο δεν κυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 1925, άρα δεν εγκρίθηκε η αναγνώριση.
 • Έλληνας υπουργός εξωτερικών αναγνώρισε τους Σλαβόφωνους της Μακεδονίας ως «σερβική μειονότητα» το 1926. Η συμφωνία της κυβέρνησης Θ. Παγκάλου δεν κυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 1927, άρα δεν εγκρίθηκε η αναγνώριση.
 • Ερώτημα για αναγνώρισή τους ως «μακεδονική εθνότητα» δεν έθεσε ποτέ κανείς νωρίτερα, διότι δεν υφίσταται τέτοια εθνότητα.
 • Με τη Συμφωνία των Πρεσπών γίνεται έμμεση αναγνώριση όσων απέμειναν στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο ως «εθνικά Μακεδόνες». Απομένει η απόρριψη κύρωσης της συμφωνίας αυτής από το ελληνικό Κοινοβούλιο για τρίτη φορά.
Τρίτον, δεν είναι απλώς μία «συμφωνία για το όνομα» (άρθρο 1), αλλά μία πολύ γενικότερη συμφωνία κατά την οποία η Ελλάδα παραχωρεί την εμπειρία και τεχνογνωσία της σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Δείτε τα άρθρα 9-18.
Πρόκειται για μία εθνικά απαράδεκτη Συμφωνία, η οποία υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα των Ελλήνων, η οποία επιβραβεύει και ενθαρρύνει έναν επιθετικό εθνικισμό εναντίον μας.
Ο αλυτρωτισμός είναι δομικό στοιχείο του κράτους αυτού. Δεν νοείται χωρίς αλυτρωτισμό.
Αν αυτοί είναι Μακεδόνες, τότε εμείς τι είμαστε;

2. Τι έγινε τον χρόνο που μεσολάβησε

Δύο ώρες μετά την κύρωση στη Βουλή, το ίδιο βράδυ, 25 Ιανουαρίου 2019 υπεγράφη και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στις 8 Φεβρουαρίου 2019, η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Εσπεσυμένα ακολούθησαν η Αλβανία (14.2) και αμέσως η Βουλγαρία (20.2). Όλοι οι γείτονες δηλαδή, τα πιθανά εμπόδια. Μέχρι σήμερα, έχει εγκριθεί από 28 εκ των 29 χωρών. Απομένει μόνο η Ισπανία. Κάτι που δεν έχει επισημανθεί δεόντως είναι ότι η κυβέρνηση Ζάεφ έχει ήδη παραιτηθεί και έχουν προκυρηχθεί εκλογές για τις 12 Απριλίου, όπου είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει το VMRO. Το στοίχημα για το ΝΑΤΟ είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν τις εκλογές των Σκοπίων.
Στις 18 Οκτωβρίου, η Γαλλία έθεσε βέτο στην έναρξη της διαδικασίας για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την αντίθετη υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη από τη Βουλή στις 24.1.2019. Έλεγε τότε
«Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα.

Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».


Στην ίδια ομιλία έλεγε ότι η Συμφωνία έχει ήδη παραβιαστεί, διότι δεν έχει σταλθεί το αναθεωρημένο Σύνταγμα των Σκοπίων στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ιδού τι έλεγε
«Γιατί δεν έχει κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο; Μα απλούστατα διότι δεν υφίσταται ακόμα γιατί δεν έχει τεθεί σε ισχύ.

Οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας. Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα. Αλλά μόνο -προσέξτε- αφού πρώτα η Ελλάδα κυρώσει εκτός από την Συνθήκη και το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Με άλλα λόγια, οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται εδώ και τώρα, ενώ οι Σκοπιανές αναμένονται «αλλού και κάποτε».
Σημειώνω ότι μέχρι σήμερα, 24 Ιανουαρίου 2020, ακόμα δεν έχει έρθει το αναθεωρημένο Σύνταγμα.
Επειδή, ακριβώς όπως το είπε ο κ. Μητοστάκης πέρυσι τέτοια μέρα, έχει παραβιαστεί ήδη η Συμφωνία των Πρεσπών, κατά την οποία πρώτα αλλάζει το Σύνταγμά τους και μετά έρχεται προς κύρωση.
Αυτό που συνέβη στα Σκόπια όμως ήταν το εξής παράλογο
Ψήφισαν ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν, και ψήφισαν ότι η αναθεώρηση θα ισχύσει μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ (σε ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας), χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο κείμενο.
Ιδού να τα λέει ο κ. Άγγελος Συρίγος στις 18 Ιουνίου 2019, τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές, σε ραδιοφωνική συνέντευξη
Ακόμη και σήμερα (18.6.2019) αγνοούμε αν οι Σκοπιανοί έχουν αλλάξει το Σύνταγμά τους και ιδίως το προοίμιο του Συντάγματος. Αν εμφανιστεί ένα Προοίμιο του Συντάγματος το οποίο μιλάει διαρκώς για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αντιλαμβάνεστε ότι αποκτούμε έρεισμα διότι έχουμε να πούμε και διεθνώς ότι «ορίστε, τους πιάσαμε να κλέ... τους πιάσαμε με το κατσίκι στην πλάτη. Μπορούμε δηλαδή να ζητήσουμε πράγματα»
Το θέμα λοιπόν είναι ότι ακόμα δεν έχουμε μάθει το νέο Σύνταγμα, το VMRO έρχεται, η ένταξη στο ΝΑΤΟ προχωράει και, πιθανώς, θα ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές, το βέτο στην ΕΕ απεμπολήθηκε πριν καν χρησιμοποιηθεί, και η Γαλλία που το έθεσε, το έθεσε για άλλους λόγους ζητώντας πράγματα για τον εαυτό της, τα οποία ενδεχομένως τα πάρει και προχωρήσει.
Στο μεταξύ, έχουν γίνει και τα εξής
 • Εντός Ελλάδος, όλα τα ΜΜΕ και όλοι (σχεδόν) οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τον όρο «Βόρεια Μακεδονία».
 • Στα Σκόπια, ενώ αρχικά πράγματι χρησιμοποιούσαν τον όρο «Βόρεια Μακεδονία», σταδιακά τον ξέχασαν. Σήμερα πλέον, όλα τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν τον όρο σκέτο Μακεδονία. Από την ίωση του «μακεδονισμού» δεν απαλλάχθηκαν. Με ρυθμό μίας αναφοράς ανά παράγραφο, συνεχίζουν το «Μακεδονία» και «Μακεδονία».
 • Μέχρι και ο ίδιος ο Ζάεφ, έπαψε να χρησιμοποιεί τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» και χρησιμοποιεί το σκέτο «Μακεδονία». (Πηγή). Ο Ζάεφ, αλλά και ο αρχηγός του VMRO μίλησαν τον Νοέμβριο του 2019 σε συνέδριο με τον τίτλο «Μακεδονία 2025». Σκέτο. (Φωτογραφίες). Ο λαός σε κάθε ευκαιρία φωνάζει «ποτέ Βόρεια, σκέτο Μακεδονία». (πρόσφατη πηγή από 19.1.2020)
 • Ταυτόχρονα, η χρήση του απαγορευμένου, βάσει της Συμφωνίας, συμβόλου του Ήλιου της Βεργίας, δίνει και παίρνει. Εδώ τέσσερις φωτογραφίες μόνο από την περασμένη εβδομάδα μόνο.

https://denesen.mk/foto-makedonsko-ime-nema-da-zagine-pred-vodici-vo-belica-izgrea-sonceto-od-kutlesh


https://lider.com.mk/makedonija/foto-vladikata-pimen-se-pokloni-na-znameto-od-kutlesh/
Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε πολύ εύκολα, με την άνοδο του VMRO στην εξουσία, αφ’ ενός θα ξεσαλώσουν όπως και πριν και θα βλέπουμε και χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας» με ελληνικά εδάφη, χωρίς να (θέλουμε να) κάνουμε τίποτα ως κράτος, αφ’ ετέρου η Συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να σταματήσει ή ακόμα και να αντιστραφεί.

3. Πώς αντιμετωπίζουμε τις αναφορές σε «Βόρεια Μακεδονία» και «βόρεια Ελλάδα»

Δεν χρησιμοποιούμε πότε τον όρο Βόρεια Μακεδονία, ούτε όταν μιλάμε με ξένους. Το πολύ να το πάμε σε χαλαρό ύφος “Βορείως της Μακεδονίας” (North of Macedonia). Με το χιούμορ περνάει η θέση πολύ ωραία.
Ακόμη και γραπτώς. Πώς θα καταλάβει ο άλλος τη θέση μας αλλιώς;
Εναλλακτικά: το κράτος των Σκοπίων. (Στη διπλωματική γλώσσα είθισται να αναφέρεται η πρωτεύουσα ως το κέντρο μιας χώρας).
Προσθέτουμε πάντα ότι για μας τους Έλληνες η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι πάντα μέρος της ταυτότητας και της Ιστορίας μας και ποτέ δεν πρόκειται να αποδεχθούμε να τους ονομάσουμε “Μακεδόνες”, ακριβώς επειδή Μακεδόνες είμαστε εμείς.
Όχι στην εθνικότητα (ethnicity), αλλά ως τμήμα της ελληνικής εθνικότητας.
Τμήμα διαχρονικά.
Ποτέ δεν έπαψε να είναι.
Αν είναι αυτοί Μακεδόνες, εμείς τι είμαστε;
“Μακεδονική εθνότητα” δεν υπάρχει.
Είναι εφεύρημα.
Οι παππούδες τους πριν 100 χρόνια ήταν Βούλγαροι κατά κύριο λόγο.
Εξ ου και παίρνουν σωρηδόν βουλγαρικό διαβατήριο ένας ένας τώρα.
Δεν χρησιμοποιούμε τον όρο “βόρεια Ελλάδα”.
Δεν αποδεχόμαστε να γίνουμε “βόρεια περιοχή“, ούτε “πληθυσμός της βόρειας περιοχής“, όπως λέει το άρθρο 7(2) και 7(4).
Ονομάζουμε τη Μακεδονία Μακεδονία, την Θράκη Θράκη και την Ήπειρο Ήπειρο.
Οπως λέμε και την Κρήτη Κρήτη και όχι νότια Ελλάδα.
Όπως λέμε τα νησιά νησιά και όχι Ανατολική Ελλάδα.
Είναι ύπουλος ο όρος “βόρεια Ελλάδα” για να αποφεύγεται το Μακεδονία για τη Μακεδονία.
Αν το ζήτημα αφορά τους αρχαίους (όπως πχ η σελίδα με την διπλή υπηκοότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) λέμε τα προφανή: το όνομα Μακεδόνας είναι ελληνικό, τα ονόματα Αλέξανδρος και Φίλιππος είναι ελληνικά, μιλούσαν ελληνικά, είχαν τα ελληνικά ήθη και έθιμα και τους Έλληνες Θεούς, ο Μ. Αλέξανδρος ονομάστηκε “στρατηγός των Ελλήνων” (πλην Λακεδαιμονίων) πριν την εκστρατεία του.
Αντίθετα, αυτοί είναι Σλάβοι, κατέβηκαν στα Βαλκάνια τον 7ο αιώνα μ.Χ. Δηλαδή 1000 χρόνια μετά την ακμή της Μακεδονίας, η οποία ήταν απλώς ένα μέρος του ελληνικού κόσμου όπως η Αθήνα, η Σπάρτη, η Κόρινθος, η Θήβα και τόσα άλλα.
Επίσης:

το 1910 σε απογραφή των Οθωμανών “Μακεδόνες” δεν βρέθηκαν.

Το 1913 στο Βουκουρέστι δεν βρέθηκαν. (Οι παππούδες τους πολεμούσαν με τους Βούλγαρους).

Το 1914 και το 1918 στο National Geographic και στις φυλές της Ευρώπης δεν βρέθηκαν.

Το 1918 φτιάχτηκε το Βασίλειο Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Χωρίς “Μακεδόνες”.

Το 1921 στην απογραφή της (μετέπειτα ονομαζομένης) Γιουγκοσλαβίας, ούτε ένας “Μακεδόνας” δεν βρέθηκε, ούτε μια αναφορά σε “μακεδονική”. [όλες οι αποδείξεις εδώ ]
Τα έθνη δεν φτιάχνονται στα εργαστήρια. Ούτε μέσα σε 70 χρόνια.


Υγ. Συμπληρώνω: το ελληνικό κράτος έχει υποχρέωση στα επίσημα έγγραφά του να αποκαλεί την χώρα “Βόρεια Μακεδονία”.
Ως εκεί όμως.
Κανένας άλλος.
Ούτε ΜΜΕ, ούτε πολίτης, ούτε κανείς.
Εκτός των άλλων, προβλέπεται και από το άρθρο 7 (5).
Τους αποκαλούμε όπως γουστάρουμε.
Τέλος.
Όποιος τους αποκαλεί “Βόρεια Μακεδονία”, πχ τα ΜΜΕ, το κάνει επειδή θέλει, όχι επειδή υποχρεώνεται.
Μπορεί να θέλουν από αδιαφορία ή από έλλειψη φρονήματος.
Πάντως θέλουν.
Τόσα χρόνια τους αποκαλούσαν Σκόπια ενώ στον ΟΗΕ ήταν ΠΓΔΜ.
Σκόπια και πάλι Σκόπια για μας.

Ο ελληνικός λαός δεν υπέγραψε.
Δεν παραχωρεί το όνομά του.

Περισσότερα για το θέμα στο ηλεκτρονικό μου βιβλίο: Μακεδονία. Αντίβαρο στην Ηττοπάθεια
ΥΓ. Η εικόνα του τίτλου απεικονίζει την τριήμερη μάχη του Κιλκίς - Λαχανά στις 19-21 Ιουνίου 1913, την μεγαλύτερη μάχη του ελληνικού στρατού με 8800 νεκρούς στρατιώτες, η οποία απετέλεσε κομβικό σημείο στην επικράτηση εναντίον των Βουλγάρων στη Μακεδονία.
Προσέξτε ότι ο στρατιώτης που κρατάει την ελληνική σημαία έχει χτυπηθεί και ετοιμάζεται να πέσει.
Οι γύρω του προστρέχουν δίπλα του, ώστε να μην την αφήσουν να πέσει στο έδαφος, αλλά να την κρατήσουν ψηλά για τους υπόλοιπους να την βλέπουν από μακρυά και να διατηρείται το ηθικό τους.
ΥΓ2. Σημειώνω ότι σήμερα, 24 Ιανουαρίου, γιορτάζει η Εκκλησία μας τον Όσιο Μακεδόνιο!


............................................................

Ας μιλήσουν οι εικόνες ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ.


Καλλιόπη ΣουφλήΠηγή Αναρτήθηκε από στις  25/1/2020

 

 

 

 


Το σπίτι που γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης ... (φωτογραφίες)Σε υψόμετρο 1200 μ., πάνω από τις χαράδρες του Μαινάλου στέκει αγέρωχο και περήφανο στον χρόνο, το ένδοξο Λιμποβίσι.....
Ένα χωριό με όλα κι όλα 5 σπίτια και όλα τους εγκαταλελειμμένα.

Όμως, είναι ένα χωριό με ένδοξη ιστορία, ένας τόπος που γέννησε ήρωες. Άλλωστε, εκεί γεννήθηκε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Και μόνο τυχαίο δεν είναι πως όποιος φτάνει στο Λιμπβίσι της Αρκαδίας, νιώθει αμέσως ένα απέραντο δέος.
Και είναι έτοιμος να ταξιδέψει στον χρόνο και στην ιστορία, μέσα από τις αναμνήσεις του μέρους.
Και οι περισσότερες βρίσκονται στο σπίτι των Κολοκοτροναίων, περιμένοντας τον επισκέπτη για να τον πλημμυρίσουν με γνώσεις και περηφάνια.
Το πατρικό του Κολοκοτρώνη έχει ανακατασκευαστεί και είναι γεμάτο με κειμήλια, καθώς λειτουργεί ως μουσείο της οικογένειας και του αγώνα των Ελλήνων το 1821.
Το αναστηλωμένο κτίριο είναι κτισμένο δίπλα στο παλιό πατρικό σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και είναι αντίγραφο παραδοσιακού Κολοκοτρωνέικου σπιτιού.
Ο χώρος γύρω έχει εξωραϊστεί, ενώ έχει αναστηλωθεί και η εκκλησία του Άη – Γιάννη, που αποτέλεσε πνευματικό καταφύγιο του
«Γέρου του Μωριά». Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν πηγές.
Το Λιμποβίσι απέχει 30 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου δίνει γη και ύδωρ στους μετανάστες

– Απίστευτες παροχές για (παράνομους) ασυνόδευτους

ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ..

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΥΣ.

ΣΙΩΠΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!

Από τον ερχόμενο Μάρτιο ανήλικοι ασυνόδευτοι άνω των 16 ετών θα μπορούν να… σουλατσάρουν ελεύθερα στις πόλεις της χώρας μας και να διαμένουν σε διαμερίσματα, απολαμβάνοντας παροχές που πολλοί Έλληνες θα δουν μόνο στα όνειρά τους.

Μάλιστα, οι έφηβοι αλλοδαποί θα παίρνουν σε τακτική βάση οικονομικό βοήθημα με μετρητά ή προπληρωμένη κάρτα και έτσι θα μπορούν με άνεση να απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους χωρίς το άγχος της επιβίωσης, που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Διαβάζοντας κανείς, πάντως, την απόφαση της κ. Μιχαηλίδου στην οποία αναφέρονται όλα όσα θα απολαμβάνουν στη χώρα μας οι ασυνόδευτοι μετανάστες, διαπιστώνει ότι όχι μόνο οι Έλληνες πολίτες δεν έτυχαν ποτέ τέτοιας ευνοϊκής μεταχείρισης από το κράτος, αλλά θα πληρώσουν και από την τσέπη τους τα διαμερίσματα αυτά. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, ότι στο τέλος δεν θα μας ζητήσουν να τους φιλοξενήσουμε και στα σπίτια μας.


Στην τέχνη της διάλυσης και του αφανισμού του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, και των ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΩΝ, αυτή η πολιτική του ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ  ΤΟΥ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΤΟ ΦΕΚ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΕΙΣΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ.

ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΚΑΝΕ ΟΥΤΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΕΤΟΙΕΣ ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΕΣ, ΤΟΣΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΣΑΔΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ ΚΑΙ ΨΥΧΕΣ... ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΑ ΚΤΗΝΗ...

Κι ο λαός, αντί να ξεσηκωθεί, αντί να ξεσηκωθούν οι ... "προστάτες του Συντάγματος" οι εισαγγελείς, ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΣΙΩΠΗ ΘΑΝΑΤΟΥ...
Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΑΣ.

Καλλιόπη Σουφλή

Υ.Γ.1. ΕΛΛΗΝΕΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.

Υ.Γ.2. ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΑΝΕΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΓΕΝΝΟΥΣΑΝ ΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ.
ΑΛΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ.

Υ.Γ. ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΑ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ, ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΦΑΧΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΚΤΗΝΗ.

Υ.Γ.4. Δεν έχω άλλο τρόπο αφύπνισης όλων σας, από το να αναρτώ τα γεγονότα και να αφυπνίζω την ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ με τις εικόνες.


Μετανάστες

Κάθε όριο προκλητικότητας απέναντι στα εκατομμύρια των Ελλήνων, που εδώ και χρόνια υπομένουν αγόγγυστα τις ισλαμικές ορδές, οι οποίες φτάνουν με αμείωτη ένταση στην πατρίδα τους, ξεπέρασε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μένοντας μακριά από το πρόβλημα και υπό τη ζεστασιά του γραφείου της στο κέντρο της Αθήνας, φαίνεται ότι αδιαφορεί για τον Γολγοθά των τοπικών κοινωνιών, που υποφέρουν από τον υπερπληθυσμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών στα παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου και φέρνει στις τοπικές κοινωνίες έναν νέο βραχνά και εστία ανησυχίας.Σύμφωνα με την απόφασή της, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 31 Δεκεμβρίου 2019, από τον ερχόμενο Μάρτιο ανήλικοι ασυνόδευτοι άνω των 16 ετών θα μπορούν να… σουλατσάρουν ελεύθερα στις πόλεις της χώρας μας και να διαμένουν σε διαμερίσματα, απολαμβάνοντας παροχές που πολλοί Έλληνες θα δουν μόνο στα όνειρά τους. Μάλιστα, οι έφηβοι αλλοδαποί θα παίρνουν σε τακτική βάση οικονομικό βοήθημα με μετρητά ή προπληρωμένη κάρτα και έτσι θα μπορούν με άνεση να απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους χωρίς το άγχος της επιβίωσης, που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.


Η εξωκοινοβουλευτική υπουργός, την οποία δεν νομιμοποίησε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, όχι μόνο πήρε αυτή την άκρως προκλητική απόφαση, αλλά προχώρησε και σε μια άλλη πονηρή κίνηση, καθώς, θέλοντας, προφανώς, να μην προκαλέσει αντιδράσεις, πέρασε στα «μουλωχτά» το ΦΕΚ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.Σύμφωνα, λοιπόν, με την υπουργική απόφαση, σε κάθε εποπτευόμενο διαμέρισμα θα φιλοξενούνται έως τέσσερις ανήλικοι, από δύο σε κάθε δωμάτιο.

Ανάμεσα στις παροχές που θα απολαμβάνουν οι αλλοδαποί έφηβοι είναι: οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, η απεριόριστη σύνδεση στο διαδίκτυο, η επαρκής επίπλωση, ο πλήρης εξοπλισμός κουζίνας, όλες οι απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές νοικοκυριού, όπως πλυντήριο ρούχων, ψυγείο, τηλεόραση, ηλεκτρική κουζίνα, απορροφητήρα, καθώς και μικρότερες οικιακές συσκευές, όπως βραστήρα νερού.Τη λειτουργία των διαμερισμάτων μπορούν να αναλάβουν εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, διεθνείς οργανισμοί, με έδρα ή παράρτημα στην Ελλάδα καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.Ο κάθε φορέας μπορεί να λειτουργεί ένα ή περισσότερα εποπτευόμενα διαμερίσματα και θα αναλαμβάνει όλα τα λειτουργικά έξοδα του κάθε σπιτιού, όπως την πληρωμή του ενοικίου και των πάγιων εξόδων, τις κοινόχρηστες δαπάνες που βαρύνουν το διαμέρισμα, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών, φθορών και βλαβών που προκαλούνται στο διαμέρισμα, στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του.


Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρεχόμενης φιλοξενίας στα διαμερίσματα αυτά οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα λαμβάνουν, εκτός από νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης καθώς και πρόσβαση σε ψυχαγωγικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης, θα τους παρέχεται και πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας καθώς και σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, με βάση τα προσόντα και τις επιθυμίες του κάθε ανηλίκου.Ο κάθε αλλοδαπός θα εκπροσωπείται από έναν επίτροπο, που θα διορίζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα και ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την πρόσβαση των εφήβων στην εκπαίδευση καθώς και για την ένταξή τους στην εκάστοτε τοπική κοινότητα. Εκτός αυτού, θα υπάρχουν και υπηρεσίες συνοδείας και μεταφοράς σε υπηρεσίες, όπου απαιτείται.

Δόμνα Μιχαηλίδου
Με την ενηλικίωσή τους ολοκληρώνεται η παρεχόμενη φιλοξενία στα διαμερίσματα, ενώ η διαδικασία προετοιμασίας της αποχώρησής τους ξεκινάει ένα τουλάχιστον τετράμηνο νωρίτερα.


Αφού αξιολογείται το επίπεδο αυτονόμησης του ασυνόδευτου ανηλίκου, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η παρακολούθηση τυπικής εκπαίδευσης ή προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης, η τρέχουσα ένταξη του φιλοξενούμενου στην αγορά εργασίας ή οι προοπτικές ανεύρεσης εργασίας σε εύλογο χρονικό διάστημα, η ύπαρξη υποστηρικτικού πλαισίου στην κοινότητα, παραδίδεται στον νεαρό ενήλικο ο φάκελος με όλα τα πρωτότυπα έγγραφα που αφορούν την υγεία του, το νομικό του καθεστώς και την εκπαίδευσή του.

Προκλητική μεταχείριση

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική υπουργική απόφαση, σκοπός όλων των ανωτέρω είναι, μεταξύ άλλων, «η υποστήριξη και η ενδυνάμωση των ασυνόδευτων εφήβων για τη μετάβαση στην ενηλικίωση, η χάραξη στόχων, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της δυνατότητας αυτοσυντήρησης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ενίσχυση της ικανότητας λήψης αποφάσεων και της ικανότητας των ανηλίκων να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους».


Διαβάζοντας κανείς, πάντως, την απόφαση της κ. Μιχαηλίδου στην οποία αναφέρονται όλα όσα θα απολαμβάνουν στη χώρα μας οι ασυνόδευτοι μετανάστες, διαπιστώνει ότι όχι μόνο οι Έλληνες πολίτες δεν έτυχαν ποτέ τέτοιας ευνοϊκής μεταχείρισης από το κράτος, αλλά θα πληρώσουν και από την τσέπη τους τα διαμερίσματα αυτά. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, ότι στο τέλος δεν θα μας ζητήσουν να τους φιλοξενήσουμε και στα σπίτια μας.


Και αναρωτιέται κανείς ποια τελικά είναι η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης;

Τέτοια ΦΕΚ σαν και αυτό της κ. Μιχαηλίδου δεν τόλμησε να περάσει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.Επιπλέον να θυμίσουμε ότι η ευειδής κ. Μιχαηλίδου, όποτε ανοίγει το στόμα της εκτοξεύει κοτσάνες με πιο χαρακτηριστική εκείνο που είχε πει την 28η Οκτωβρίου παραλληλίζοντας τον αγώνα για την πατρίδα με τον εθελοντισμό…


Δείτε το ΦΕΚ εδώ.

Πηγή

Υπουργική Απόφαση Δ11/οικ.60207/2717/2019 - ΦΕΚ 4924/Β/31-12-2019

Ημιαυτόνομη διαβίωση ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας άνω των 16 ετών σε εποπτευόμενα διαμερίσματα.

Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Δ11/οικ.60207/2717/2019

ΦΕΚ 4924/Β/31-12-2019

Ημιαυτόνομη διαβίωση ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας άνω των 16 ετών σε εποπτευόμενα διαμερίσματα.


Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Έχοντας υπόψη:

1. Τον ν. 4540/2018 (91, τ. Α΄) «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία (αναδιατύπωση, L 180/96/29.6.2013) και άλλες διατάξεις - Τροποποίηση του ν. 4251/2014 (Α’ 80) για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/66/ΕΕ της 15ης Μαΐου 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης - Τροποποίηση διαδικασιών ασύλου και άλλες διατάξεις» και ιδίως το άρθρο 22.
2. Τα άρθρα 1589 έως 1654 του Αστικού Κώδικα, όπως αυτά ισχύουν.

3. Τον ν. 2101/1992 (192, τ. Α΄) «Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού».
4. Τον ν. 2447/1996 (278, τ. Α΄) «Κύρωση ως Κώδικα του σχεδίου νόμου Υιοθεσία, επιτροπεία και αναδοχή ανηλίκου, δικαστική συμπαράσταση, δικαστική επιμέλεια ξένων υποθέσεων και συναφείς ουσιαστικές, δικονομικές και μεταβατικές διατάξεις».
5. Τον ν. 2646/1998 (236, τ. Α΄) «Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις».
6. Τον ν. 4251/2014 (80, τ. Α΄) «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
7. Τον ν. 4375/2016 (51, τ. Α΄) «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)»
(L 180/29.6.2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις.

8. Τον ν. 4445/2016 (236, τ.Α’) «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, ρυθμίσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη και εφαρμοστικές διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) και άλλες διατάξεις».
9. Τον ν. 4554/2018 (130, τ. Α΄) «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις», όπως αυτός ισχύει.
10. Το άρθρο 85 παρ. 3 του ν. 4611/2019 (73, τ. Α΄) «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις.».
11. Τον ν. 4636/2019 (168, τ. Α’ και Διορθώσεις σφαλμάτων 173, τ. Α’) «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις».
12. Το π.δ. 63/2005 (98, τ. Α΄) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα».
13. Το π.δ. 22/2006 (18, τ. Α΄), «Οργανισμός του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.)», όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει.
14. Το π.δ. 131/2006 (143, τ. Α΄) «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2003/86/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης», όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει.
15. Το άρθρο 19 παρ. 1 του π.δ. 220/2007 (251, τ. Α΄) «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2003/9/ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιανουαρίου 2003, σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη», όπως αυτό ισχύει.
16. Το π.δ. 134/2017 (168, τ. Α΄) «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
17. Το π.δ. 81/2019 (119, τ. Α’) «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων».
18. Το π.δ. 83/2019 (121, τ. Α’) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
19. Το π.δ. 84/2019 (123, τ. Α΄) «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων».
20. Την 49540/17.5.2011 (877, τ. Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα: «Συντονισμός δράσεων και υπηρεσιών παιδικής προστασίας».
21. Την Υ2/9.7.2019 (2901, τ. Β΄) απόφαση του Πρωθυπουργού «Σύσταση θέσεων Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργών».
22. Την 33168/Δ1.11369 (3053, τ. Β’) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου.».
23. Την Δ11/οικ.26943/1073/12.6.2019 (2474, τ. Β΄) απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα: «Μητρώο Ασυνόδευτων Ανηλίκων».
24. Την Δ11/26945/1074/12.6.2019 (2399, τ. Β’ και Διορθώσεις σφαλμάτων 3211, τ. Β΄) απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα: «Μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων».
25. Την Δ11/28303/1153/21.6.2019 (2558, τ.Β΄) κοινή απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, με θέμα: «Καθορισμός απαιτούμενων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που πρέπει να πληρούνται για την επιλογή ενός προσώπου ως επαγγελματία επιτρόπου, τα κωλύματα, καθορισμός αριθμού ασυνόδευτων ανηλίκων ανά επαγγελματία επίτροπο, τεχνικές λεπτομέρειες εκπαίδευσης, διαρκούς επιμόρφωσής τους, καθώς και της τακτικής αξιολόγησής τους, είδος, όροι, περιεχόμενο της σύμβασης, αμοιβή τους και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια».
26. Την Δ11/28304/1153/21.6.2019 κοινή απόφαση (2725, τ. Β΄) της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, με θέμα: «Μητρώο Επαγγελματιών Επιτρόπων».

27. Την Δ11/28925/1169/03.7.2019 (2890, τ. Β΄) απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα «Έγκριση κανονισμού λειτουργίας Εποπτικού Συμβουλίου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, του άρθρου 19 του ν. 4554/2018 (130/τ.Α ).».
28. Την με αρ. πρωτ. 59395/5140/19-12-2019 «Εισήγηση της Προϊσταμένης της Γενικής Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών σύμφωνα με την παρ. 5 (ε) του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 10 του ν.4337/2015 (Α΄ 129)», σύμφωνα με την οποία δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
29. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
30. Την ανάγκη θέσπισης πλαισίου για τη λειτουργία εποπτευόμενων διαμερισμάτων στέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας άνω των 16 ετών, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Ορισμοί

Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου:

α) «Ανήλικος» είναι ο πολίτης τρίτης χώρας ή ο ανιθαγενής ηλικίας κάτω των 18 ετών.

β) «Ασυνόδευτος ανήλικος» είναι ο ανήλικος, ο οποίος φθάνει στην Ελλάδα χωρίς να συνοδεύεται από πρόσωπο που ασκεί, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, τη γονική του μέριμνα ή την επιμέλειά του ή από ενήλικο συγγενή που ασκεί στην πράξη τη φροντίδα του και για όσο χρόνο η άσκηση των καθηκόντων αυτών δεν έχει ανατεθεί σε κάποιο άλλο πρόσωπο, σύμφωνα με το νόμο. Στον ορισμό αυτό περιλαμβάνεται και ο ανήλικος που παύει να συνοδεύεται μετά την είσοδό του στην Ελλάδα.

γ) «Χωρισμένος από την οικογένειά του ανήλικος ή χωρισμένος ανήλικος» είναι ο ανήλικος, ο οποίος φθάνει στην Ελλάδα, χωρίς να συνοδεύεται από πρόσωπο που ασκεί τη γονική του μέριμνα ή επιμέλεια, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία ή από άλλο πρόσωπο στο οποίο αυτή έχει ανατεθεί σύμφωνα με το νόμο, αλλά συνοδεύεται από ενήλικο συγγενή που ασκεί στην πράξη τη φροντίδα του. Ο ανήλικος της παρούσας περίπτωσης υπάγεται στην έννοια του ασυνόδευτου ανηλίκου της περ. β του παρόντος.

δ) «Επίτροπος ασυνόδευτου ανηλίκου» ή «Επίτροπος» είναι το φυσικό πρόσωπο που διορίζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, προκειμένου να εκπροσωπεί τον ανήλικο καθώς και να μεριμνά για την ευημερία του και τη διασφάλιση ενός επαρκούς επιπέδου διαβίωσης, για τη σωματική, ψυχική, διανοητική, ηθική και κοινωνική του ανάπτυξη, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη το βέλτιστο συμφέρον του. Αν δεν βρίσκεται κατάλληλο φυσικό πρόσωπο στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον του ανηλίκου για να διοριστεί επίτροπος, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 1592 ΑΚ, η επιτροπεία του ανατίθεται σε επαγγελματία επίτροπο που υποδεικνύει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.).

ε) «Eποπτευόμενο διαμέρισμα» κατά την έννοια του άρθρου 22 παρ. 3 στοιχ. ζ του ν. 4540/2018, είναι κάθε διαμέρισμα που χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έκτο (16) έτος της ηλικίας τους σε πλαίσιο παροχής υπηρεσιών και φροντίδας που στοχεύει στη σταδιακή αυτονόμησή τους. Το εποπτευόμενο διαμέρισμα εμπίπτει στον ορισμό του κέντρου φιλοξενίας, κατά την έννοια του άρθρου 2 περ. ι του ν. 4540/2018.

στ) «Ημιαυτόνομη διαβίωση» είναι το πλαίσιο φιλοξενίας και φροντίδας ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας 16 ετών και άνω σε εποπτευόμενα διαμερίσματα.

ζ) «Μονάδα εποπτευόμενων διαμερισμάτων» είναι ένα σύνολο τουλάχιστον τριών (3) και κατά μέγιστο πέντε (5) εποπτευόμενων διαμερισμάτων που λειτουργούν σε γεωγραφική εγγύτητα, από την ίδια «ομάδα υποστήριξης» του εκάστοτε φορέα λειτουργίας.
η) «Φορέας λειτουργίας» είναι οποιοσδήποτε φορέας, κατά την έννοια του άρθρου 3 της παρούσας, που αναλαμβάνει την οργάνωση και λειτουργία εποπτευόμενων διαμερισμάτων.Άρθρο 2

Βασικές Αρχές, Σκοπός και Στόχοι

Βασικός σκοπός της λειτουργίας των εποπτευόμενων διαμερισμάτων είναι η υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας άνω των 16 ετών, σε κατάλληλο πλαίσιο εξατομικευμένης φροντίδας και προστασίας, σύμφωνα με τις ικανότητες και δεξιότητες αυτών και λαμβάνοντας υπόψη τις αναπτυξιακές τους ανάγκες.

Ειδικότερα, σκοπός της διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων στα εποπτευόμενα διαμερίσματα είναι η ασφαλής στέγαση, η κάλυψη των βασικών αναγκών και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών με γνώμονα την προστασία, την κοινωνική ένταξη και τη σταδιακή αυτονόμησή τους. Μέσω της ημιαυτόνομης διαβίωσης προωθείται η υποστήριξη και ενδυνάμωση των ασυνόδευτων εφήβων για τη μετάβαση στην ενηλικίωση, η χάραξη στόχων, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της δυνατότητας αυτοσυντήρησης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ενίσχυση της ικανότητας λήψης αποφάσεων και της ικανότητας των ανηλίκων να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους.
Άρθρο 3

Φορείς Λειτουργίας

Φορείς λειτουργίας εποπτευόμενων διαμερισμάτων δύναται να είναι:
α. Εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές
β. Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας
γ. Διεθνείς Οργανισμοί, που έχουν έδρα ή παράρτημα στην Ελλάδα
δ. Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 2646/1998 (Α΄ 245), συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.Άρθρο 4

Εγγραφή και Ενημέρωση του Μητρώου Κέντρων Φιλοξενίας
1. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) τηρεί Μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (2399, τ. Β’ και Διορθώσεις σφαλμάτων 3211, τ.
Β΄).
2. Τα εποπτευόμενα διαμερίσματα εγγράφονται υποχρεωτικά στο Μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας που τηρεί το Ε.Κ.Κ.Α.
3. Η εγγραφή στο Μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας αποτελεί προϋπόθεση για την τοποθέτηση ασυνόδευτων ανηλίκων στο εκάστοτε εποπτευόμενο διαμέρισμα που λειτουργεί ένας φορέας λειτουργίας.
4. Οι φορείς λειτουργίας ενημερώνουν κατά τις κείμενες διατάξεις την αρμόδια Διεύθυνση του Ε.Κ.Κ.Α. για κάθε μεταβολή που αφορά στα τηρούμενα στοιχεία του Μητρώου Κέντρων Φιλοξενίας.
Άρθρο 5

Οργάνωση και λειτουργία εποπτευόμενων διαμερισμάτων

1. Ο κάθε φορέας λειτουργίας μπορεί να λειτουργεί ένα ή περισσότερα εποπτευόμενα διαμερίσματα. Το εποπτευόμενο διαμέρισμα είναι δυνατό να μισθώνεται, να παραχωρείται προς χρήση ή να ανήκει κατά κυριότητα στον φορέα λειτουργίας.

2. Ο φορέας λειτουργίας εξασφαλίζει την εγγύτητα μεταξύ των διαμερισμάτων που απαρτίζουν μια Μονάδα. Τα εποπτευόμενα διαμερίσματα βρίσκονται σε οικιστικές περιοχές, κατά προτίμηση εντός πόλεων, κοντά σε σημεία με ευκολία πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε σχολική μονάδα, σε κέντρο υγείας και σε κέντρα ημέρας με πολλαπλές βασικές υπηρεσίες.

3. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία περισσότερων των τριών (3) εποπτευόμενων διαμερισμάτων επί του ιδίου συγκροτήματος διηρημένων οριζόντιων ιδιοκτησιών (πολυκατοικία) ή επί του ιδίου συγκροτήματος κάθετων ιδιοκτησιών (περισσότερες πολυκατοικίες εντός του ακινήτου). Σε περίπτωση που ένα συγκρότημα διηρημένων οριζόντιων κατοικιών (πολυκατοικία) απαρτίζεται συνολικά από τρεις (3) οριζόντιες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα), δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν όλες ως εποπτευόμενα διαμερίσματα. Υπόγειες ή ημιυπόγειες κατοικίες (διαμερίσματα) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εποπτευόμενα διαμερίσματα για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων.

4. Τα εποπτευόμενα διαμερίσματα λειτουργούν βάσει Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, ο οποίος εκπονείται από τον κάθε φορέα λειτουργίας και υποβάλλεται στο Ε.Κ.Κ.Α., σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

5. Ο Εσωτερικός Κανονισμός λειτουργίας περιλαμβάνει όλα τα επιμέρους θέματα αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία των εποπτευόμενων διαμερισμάτων, ιδίως:

α. Τις γενικές αρχές λειτουργίας των εποπτευόμενων διαμερισμάτων.

β. Το απασχολούμενο προσωπικό, τις διαδικασίες επιλογής προσωπικού και τα ελάχιστα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα της κάθε ειδικότητας.

γ. Τις διαδικασίες διοικητικής και οικονομικής οργάνωσης του πλαισίου της ημιαυτόνομης διαβίωσης.

δ. Την εσωτερική οργάνωση, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του προσωπικού και των εθελοντών.

ε. Τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθώς και τη μεθοδολογία οργάνωσης της παροχής αυτών των υπηρεσιών.

στ. Τη διασύνδεση των φιλοξενούμενων με τρίτους φορείς ή υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών, κοινωνικής προστασίας και ένταξης.

ζ. Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των φιλοξενούμενων.

η. Το περιεχόμενο και τις διαδικασίες τήρησης αρχείου φιλοξενούμενων (σε έντυπη ή και σε ηλεκτρονική μορφή) και των ατομικών φακέλων των φιλοξενουμένων.

θ. Τις διαδικασίες υλοποίησης της παρεχόμενης φιλοξενίας, ήτοι τις διαδικασίες εισαγωγής και ένταξης, διαμονής και ολοκλήρωσης της παρεχόμενης φιλοξενίας ή εξόδου από το εποπτευόμενο διαμέρισμα για οποιονδήποτε λόγο.

ι. Τις διαδικασίες διαχείρισης περιστατικών παραβίασης των όρων φιλοξενίας.
ια. Τα πρότυπα, έντυπα και δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ορθή διεκπεραίωση των ως άνω διαδικασιών και την εύρυθμη λειτουργία και οργάνωση των διαμερισμάτων, όπως το Ατομικό Σχέδιο Δράσης που τηρείται για κάθε φιλοξενούμενο, το Συμφωνητικό Φιλοξενίας, το Έντυπο παραπόνων κ.ο.κ.


ιβ. Τον Κώδικα Δεοντολογίας του προσωπικού και την Πολιτική Παιδικής Προστασίας του φορέα λειτουργίας.

6. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας πρέπει να είναι σύμφωνος με τα οριζόμενα στις «Ελάχιστες Προδιαγραφές και Πρότυποι Κανόνες Λειτουργίας Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων για Ασυνόδευτους Ανηλίκους άνω των 16 ετών», οι οποίες προσαρτώνται ως παράρτημα στην παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής (εφεξής «Παράρτημα»).Άρθρο 6

Δυναμικότητα εποπτευόμενου διαμερίσματος

1. Κάθε εποπτευόμενο διαμέρισμα δεν μπορεί να φιλοξενεί περισσότερους από τέσσερις
(4) ασυνόδευτους ανήλικους. Σε κάθε δωμάτιο δεν φιλοξενούνται περισσότεροι από δύο
(2) ασυνόδευτοι ανήλικοι.

2. Τα ασυνόδευτα αγόρια διαβιούν σε διαφορετικά διαμερίσματα από τα ασυνόδευτα κορίτσια. Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων διαφορετικού φύλου, όταν αυτό προκρίνεται για την προάσπιση του βέλτιστου συμφέροντός τους, όπως, ενδεικτικά, στην περίπτωση ασυνόδευτων ανηλίκων που είναι αδέρφια.Άρθρο 7

Γενικές Κτιριακές Προδιαγραφές

1. Για τη λειτουργία των εποπτευόμενων διαμερισμάτων πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω κτιριακές προδιαγραφές:

α. Νομιμότητα κτιρίου:
Να εφαρμόζονται οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012, Α΄79) ή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 1577/1985, Α΄ 210) για τα παλαιότερα κτίρια, όπως αυτός τροποποιήθηκε μέχρι την αντικατάστασή του.

β. Πυρασφάλεια:
Να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στον ισχύοντα «Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων».

γ. Φυσικός φωτισμός και αερισμός:

i) Να πληρούνται οι κατά τη σχετική νομοθεσία προδιαγραφές επαρκούς φυσικού/τεχνικού φωτισμού και αερισμού.

ii) Απαιτείται η ύπαρξη κατάλληλου απορροφητικού συστήματος για την απαγωγή αερίων και οσμών που παράγονται κατά την παρασκευή φαγητών.

δ. Θέρμανση ? κλιματισμός:
Σε περίπτωση απουσίας συστήματος κεντρικής θέρμανσης ή κλιματισμού, να εξασφαλίζεται εναλλακτικά άλλος τρόπος ασφαλούς θέρμανσης και κλιματισμού του διαμερίσματος.

ε. Κανόνες Υγιεινής:
Να πληρούνται οι υγειονομικές προδιαγραφές όπως αυτές προκύπτουν από τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και ειδικότερα:

i) να υπάρχει επαρκής παροχή νερού κατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (εξαιρούνται γεωγραφικές περιοχές όπου το δίκτυο παροχής νερού δε διαθέτει πόσιμο νερό),

ii) να υπάρχει σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο ή σε άλλη περίπτωση τα υγρά απόβλητα να απομακρύνονται με υγιεινό και περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία, ώστε να μην αποτελούν πηγή ρύπανσης, άμεσα ή έμμεσα,

iii) να γίνεται συλλογή και αποκομιδή απορριμμάτων με τις μεθόδους και τα μέσα που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία,

iv) να εφαρμόζεται πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων,

v) να εφαρμόζεται πρόγραμμα μυοκτονίας- εντομοκτονίας, τόσο στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας όσο και εσωτερικά σε κάθε εποπτευόμενο διαμέρισμα.


2. Το εποπτευόμενο διαμέρισμα πρέπει να διαθέτει επαρκή σημεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (πρίζες) σε όλους τους χώρους του και να διαθέτει σύστημα θέρμανσης του νερού (πχ. ηλιακό ή ηλεκτρικό θερμοσίφωνα).

3. Το εποπτευόμενο διαμέρισμα, πέραν των υπνοδωματίων, πρέπει να διαθέτει κατάλληλο χώρο για την παρασκευή των γευμάτων (κουζίνα), χώρο καθιστικού (τραπεζαρία), ο οποίος να επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των φιλοξενούμενων καθώς και ανεξάρτητο χώρο υγιεινής (WC/ντους/νιπτήρας).Άρθρο 8

Υλικοτεχνικός Εξοπλισμός

Τα διαμερίσματα πρέπει να διαθέτουν κατ΄ ελάχιστον την παρακάτω υλικοτεχνική υποδομή:

α) Επαρκή επίπλωση (κρεβάτια, ντουλάπες, μικρά ατομικά έπιπλα με δυνατότητα ασφαλούς αποθήκευσης, όπου αυτή δεν παρέχεται διαφορετικά, γραφεία μελέτης) για την κάλυψη των αναγκών των ασυνόδευτων ανήλικων.

β) Οτιδήποτε άλλο απαιτεί η λειτουργία ενός μέσου νοικοκυριού, όπως ενδεικτικά: κουρτίνες, καρέκλες, καναπέ/καναπέδες, τραπεζαρία για λήψη γευμάτων, μοκέτες, καθρέπτες, οικιακά σκεύη και εξοπλισμό κουζίνας π.χ. μαχαιροπίρουνα, πιάτα, ποτήρια.

γ) Ηλεκτρικές συσκευές νοικοκυριού, όπως πλυντήριο ρούχων, ψυγείο, τηλεόραση, ηλεκτρική κουζίνα, απορροφητήρα καθώς και «μικρές» οικιακές συσκευές, όπως βραστήρα νερού κ.ο.κ.

δ) Κατ’ ελάχιστον δύο (2) σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για την κάλυψη των αναγκών των φιλοξενούμενων.

ε) Κατάλληλο εξοπλισμό για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

στ) Εξοπλισμένο κουτί πρώτων βοηθειών, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον: αυτοκόλλητα επιθέματα, αποστειρωμένα γάντια, ελαστικούς επιδέσμους, γάζες απλές και αποστειρωμένες, κολλητική ταινία, αυτοκόλλητες γάζες σε διάφορα μεγέθη, αντισηπτικό υγρό, θερμόμετρο, παυσίπονα, οινόπνευμα, αντισταμινική αλοιφή, αντιπυρετικά, ιώδιο, βαμβάκι, χάπια αντιόξινα, αλοιφή για εγκαύματα.Άρθρο 9

Παροχές και Υπηρεσίες Φιλοξενίας

1. Καθόλη τη διάρκεια της παρεχόμενης φιλοξενίας σε εποπτευόμενο διαμέρισμα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι λαμβάνουν τις υπηρεσίες και τις παροχές που είναι απαραίτητες για την καθημερινή διαβίωση, τη φροντίδα και τη σταδιακή αυτονόμησή τους και οι οποίες περιλαμβάνουν, κατ’ ελάχιστον τα εξής:

α. Στους φιλοξενούμενους παρέχονται από τον φορέα λειτουργίας υπηρεσίες στέγασης, υλικές παροχές, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης καθώς και συνδρομή στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας κατά τις κείμενες διατάξεις, σε συνεργασία με τον Επίτροπο του κάθε ανηλίκου και λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές ανάγκες, τις επιθυμίες και τα χαρακτηριστικά του.

β. Το προσωπικό του εποπτευόμενου διαμερίσματος εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των φιλοξενουμένων σε υπηρεσίες υγείας, φαρμακευτική περίθαλψη, διερμηνεία, νομική συμβουλευτική και συνδρομή, καθώς και σε άλλες υπηρεσίες που παρέχονται από τον ίδιο το φορέα λειτουργίας ή τρίτους, όπως ψυχαγωγικές ή αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση κ.ο.κ. Παρέχονται επίσης υπηρεσίες συνοδείας και μεταφοράς σε υπηρεσίες, όπου απαιτείται.

γ. Ο φορέας λειτουργίας αναλαμβάνει όλα τα λειτουργικά έξοδα του διαμερίσματος, όπως την πληρωμή του ενοικίου, την πληρωμή των παγίων εξόδων (λογαριασμοί ηλεκτροδότησης και ύδρευσης και αποχετεύσεως, σύνδεσης στο Διαδίκτυο), τις κοινόχρηστες δαπάνες που βαρύνουν το διαμέρισμα (δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης κεντρικής ή και αυτόνομης θερμάνσεως, λειτουργίας ανελκυστήρα κ.λπ.), τα πάγια έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του διαμερίσματος, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών, φθορών και βλαβών που προκαλούνται στο διαμέρισμα, στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του.

δ. Ο κάθε φιλοξενούμενος λαμβάνει σε τακτική βάση οικονομική ενίσχυση (με τη μορφή προπληρωμένης κάρτας ή μετρητών) για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής του. Το ύψος του οικονομικού βοηθήματος είναι ενιαίο μεταξύ όλων των φορέων λειτουργίας εποπτευόμενων διαμερισμάτων και καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 24 Α παρ. 2 του ν. 4540/2018. Οι λεπτομέρειες καταβολής, παρακολούθησης και αξιολόγησης της χρήσης του οικονομικού βοηθήματος ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του φορέα λειτουργίας.

ε. Το προσωπικό του εποπτευόμενου διαμερίσματος, σε συνεργασία με τον Επίτροπο, παρέχει παρακολούθηση, καθοδήγηση και υποστήριξη στους φιλοξενούμενους επί θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων, όπως τη μέριμνα για τη διατήρηση της προσωπικής ασφάλειας, την πραγματοποίηση αγορών για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών διαβίωσης, την εξασφάλιση της ατομικής υγιεινής και της καθαριότητας του χώρου, τον σχεδιασμό και την τήρηση του ατομικού προϋπολογισμού, την προετοιμασία γευμάτων κ.ο.κ.

στ. Το προσωπικό του εποπτευόμενου διαμερίσματος, σε συνεργασία με τον Επίτροπο και λαμβάνοντας υπόψη τις δεξιότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε φιλοξενούμενου, σχεδιάζει και προωθεί την ένταξή του στην τοπική κοινότητα, ιδίως μέσω της διεύρυνσης των κοινωνικών του δικτύων και της συμμετοχής του σε δραστηριότητες, τοπικές ενώσεις και συλλόγους.

ζ. Το προσωπικό του διαμερίσματος, σε συνεργασία με τον Επίτροπο του κάθε ανηλίκου, αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πρόσβαση των φιλοξενούμενων στην εκπαίδευση, ήτοι για την εγγραφή τους στην τυπική ή μη τυπική εκπαίδευση ή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης (π.χ. επαγγελματικές σχολές μαθητείας), λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις επιθυμίες, τις κλίσεις, τα προσόντα και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο του κάθε ανηλίκου. Λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την πρόσβαση των φιλοξενούμενων σε υποστηρικτική διδασκαλία, λαμβάνοντας υπόψη τις τυχόν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε εξατομικευμένη βάση.

η. Το προσωπικό του εποπτευόμενου διαμερίσματος επιλαμβάνεται άμεσα σε περιπτώσεις επειγόντων ή εκτάκτων περιστατικών που αφορούν το διαμέρισμα ή τους φιλοξενούμενους ανηλίκους και ενημερώνει τον αρμόδιο Επίτροπο ή τους Επιτρόπους αμελλητί, κατά τρόπο που ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.

2. Όλες οι επιμέρους ενέργειες και υπηρεσίες παροχής φροντίδας και υλοποίησης του σκοπού της ημιαυτόνομης διαβίωσης καταγράφονται στο Ατομικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο καταρτίζεται από τον Κοινωνικό Λειτουργό, βάσει των αναγκών και των δεξιοτήτων του κάθε ανηλίκου, σε συνεργασία με τον Επίτροπο, λαμβάνοντας υπόψη το πολιτισμικό υπόβαθρο του ανηλίκου και τις επιθυμίες του και διασφαλίζοντας την ενεργή συμμετοχή του. Στόχος του Ατομικού Σχεδίου Δράσης είναι ο προσδιορισμός των τομέων παρέμβασης, ο σχεδιασμός των απαραίτητων ενεργειών, η αποτύπωση της προόδου του κάθε ανηλίκου και η εξεύρεση λύσεων σε περιπτώσεις που έχουν ανακύψει προβλήματα κατά τη διαμονή του ανηλίκου στο διαμέρισμα, στο σχολείο ή στις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει.

3. Το προσωπικό που απασχολείται σε εποπτευόμενα διαμερίσματα οφείλει να διατηρεί διαρκή συνεργασία με τον κάθε Επίτροπο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συνολική ευημερία του ανηλίκου/ των ανηλίκων υπό επιτροπεία και, ως εκ τούτου, διατηρεί την επίβλεψη και την εποπτεία της τήρησης και επαναξιολόγησης του κάθε Ατομικού Σχεδίου Δράσης και επικουρεί, όπου απαιτείται, το προσωπικό του διαμερίσματος για την εκτέλεση όλων των επιμέρους ενεργειών προς το βέλτιστο συμφέρον των ανηλίκου. Για το λόγο αυτό, το προσωπικό του εποπτευόμενου διαμερίσματος διευκολύνει με κάθε τρόπο την επικοινωνία και πρόσβαση των Επιτρόπων στους αντίστοιχους φιλοξενούμενους υπό επιτροπεία.

4. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες καθώς και ο τρόπος παροχής αυτών περιγράφονται ενδελεχώς στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του κάθε φορέα, σε συμφωνία με τις αρχές και διατυπώσεις που περιγράφονται στο Παράρτημα της παρούσης.Άρθρο 10

Στελέχωση ομάδας υποστήριξης

1. Κάθε εποπτευόμενο διαμέρισμα υποστηρίζεται από «ομάδα υποστήριξης» που περιλαμβάνει- κατ’ ελάχιστον, τις ειδικότητες του Συντονιστή, του Κοινωνικού Λειτουργού και του Φροντιστή. Σε περίπτωση λειτουργίας Μονάδας εποπτευόμενων διαμερισμάτων, οι υπηρεσίες παρέχονται από την ίδια «ομάδα υποστήριξης».

2. To ωράριο και ο τρόπος απασχόλησης (βάρδιες) του προσωπικού που απασχολείται στην ομάδα υποστήριξης είναι συνυφασμένο με τις ανάγκες και το ατομικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων των παιδιών, τις παρεχόμενες υπηρεσίες (εντός ή εκτός του διαμερίσματος) καθώς και τη διεκπεραίωση διοικητικών ή άλλων καθηκόντων (π.χ. συναντήσεις με φορείς ή με τους επιτρόπους ή εκπροσώπους των ανηλίκων, κατά την κείμενη νομοθεσία). Είναι δυνατή η νυχτερινή εποπτεία των διαμερισμάτων από μέλη της ομάδας υποστήριξης (Κοινωνικός λειτουργός και Φροντιστής) ανάλογα με τις ανάγκες των φιλοξενούμενων. Δεν προβλέπεται διανυκτέρευση του προσωπικού στα εποπτευόμενα διαμερίσματα, εκτός από ειδικώς αιτιολογημένες περιπτώσεις και μόνο για περιορισμένη χρονική περίοδο.

3. Η ομάδα υποστήριξης πραγματοποιεί ομαδικές συναντήσεις σε τακτική βάση, η οποία ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, με σκοπό τον συντονισμό, την ενημέρωση σε ζητήματα που αφορούν τους φιλοξενούμενους και τη συνεργασία του προσωπικού με τον Επίτροπο για τον χειρισμό και την αντιμετώπιση συμβάντων που προκύπτουν. Πέραν των τακτικών συναντήσεων, καλούνται έκτακτες συναντήσεις, όταν κρίνεται απαραίτητο και ανάλογα με τις ανακύπτουσες ανάγκες.

4. Ο φορέας λειτουργίας δύναται να απασχολεί προσωπικό και άλλων ειδικοτήτων, ιδίως, ενδεικτικά, νομικό σύμβουλο/δικηγόρο, διερμηνέα/διερμηνείς, παιδαγωγό, νοσηλευτή, διοικητικό ή οικονομικό προσωπικό, υπεύθυνο διαχείρισης έργου, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις ανάγκες του εκάστοτε προγράμματος υλοποίησης πλαισίου ημιαυτόνομης διαβίωσης ή των φιλοξενουμένων. Σε κάθε περίπτωση, ο φορέας λειτουργίας πρέπει να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη κι έγκαιρη πρόσβαση των φιλοξενουμένων στις σχετικές υπηρεσίες, ιδίως αυτές που αναφέρονται στο άρθρο 9 της παρούσης.

5. Το προσωπικό του εποπτευόμενου διαμερίσματος κάνει χρήση τυποποιημένων καθηκοντολογίων, όπως προβλέπεται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.

6. Τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του προσωπικού καθώς και οι βασικές διαδικασίες επιλογής προσωπικού εξειδικεύονται στον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του κάθε φορέα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Παράρτημα της παρούσης.Άρθρο 11

Κριτήρια επιλογής για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων σε εποπτευόμενα διαμερίσματα

Ο κάθε ασυνόδευτος ανήλικος πρέπει να πληροί σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια κατά την παραπομπή:

α. Να έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του.

β. Να έχει καταγραφεί από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή την Ελληνική Αστυνομία ή τις αρμόδιες αρχές παραλαβής και εξέτασης αίτησης διεθνούς προστασίας κατά την κείμενη νομοθεσία.

γ. Να διαθέτει ικανότητα αυτοσυντήρησης, αυτοεξυπηρέτησης και ανάληψης περαιτέρω ευθυνών.

δ. Να μην πάσχει από ενεργό ψυχιατρικό νόσημα, εξαιτίας του οποίου μπορεί να θέσει εαυτόν ή άλλα πρόσωπα σε κίνδυνο κατά της ζωής, ασφάλειας ή σωματικής ακεραιότητας κοκ.

ε. Να μην κάνει χρήση παράνομων ψυχοδραστικών ή άλλων τοξικών ουσιών (όπως ενδεικτικά, ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ κλπ.)

στ. Να συμφωνεί με τη μετακίνησή του στο πλαίσιο της ημιαυτόνομης διαβίωσης.Άρθρο 12

Παραπομπή και τοποθέτηση ασυνόδευτων ανηλίκων σε εποπτευόμενα διαμερίσματα

1. Αρμόδια Αρχή για τη διαχείριση των αιτημάτων και παραπομπών στέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε εποπτευόμενα διαμερίσματα είναι η Διεύθυνση Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Ε.Κ.Κ.Α.

2. Φορείς παραπομπής για τη φιλοξενία σε εποπτευόμενα διαμερίσματα μπορούν να είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες υποδοχής, στέγασης, φιλοξενίας ή κοινωνικής φροντίδας, κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 2646/1998 (Α΄ 245), όπως ισχύει, καθώς και διεθνείς οργανισμοί, που έχουν έδρα ή παράρτημα στην Ελλάδα και λειτουργούν Κέντρα Φιλοξενίας ή χώρους προσωρινής τοποθέτησης όπως ενδεικτικά ξενοδοχεία ή άλλες εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη του Επιτρόπου, καθώς και ο ίδιος ο Επίτροπος, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσης.

3. Οι φορείς παραπομπής, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του άρθρου 11 της παρούσης, αποστέλλουν στο Ε.Κ.Κ.Α. το ενιαίο έντυπο παραπομπής για φιλοξενία σε εποπτευόμενα διαμερίσματα και αξιολόγησης του βέλτιστου συμφέροντος, αφού λάβουν τη σύμφωνη γνώμη του Επιτρόπου. Πριν την αποστολή του εντύπου, με μέριμνα του φορέα παραπομπής ή/και του Επιτρόπου, εξασφαλίζεται η πλήρης ενημέρωση του ασυνόδευτου ανηλίκου για το πλαίσιο και το σκοπό της ημιαυτόνομης διαβίωσης καθώς και η συμφωνία του για τη μετακίνησή του, κατά τις διατάξεις του άρθρου 11 της παρούσης.

4. Το Ε.Κ.Κ.Α. εξετάζει τα υποβληθέντα στοιχεία της παραπομπής, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια του άρθρου 11. Κατά τη διαδικασία αυτή το Ε.Κ.Κ.Α. μπορεί να αναζητά από τους φορείς παραπομπής συμπληρωματικά στοιχεία ή έγγραφα σχετικά με την κατάσταση του ανηλίκου (π.χ. πιστοποιητικά σχετικά με την εκπαίδευση ή την υγεία κλπ.). To E.K.K.A., λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα διαθεσιμότητα κλινών υποδεικνύει τον φορέα λειτουργίας, ο οποίος οφείλει μέσα σε δέκα εργάσιμες (10) ημέρες από την υπόδειξή του να έρθει σε επαφή με το αρμόδιο προσωπικό του φορέα παραπομπής καθώς και με τον ανήλικο (διά ζώσης ή με κάθε πρόσφορο μέσο), ώστε να τον ενημερώσει για το πλαίσιο της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, όπως, ενδεικτικά, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των φιλοξενούμενων, τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας κοκ.

5. Ο φορέας λειτουργίας μπορεί να εκφράσει εγγράφως στο Ε.Κ.Κ.Α. την αιτιολογημένη αντίρρησή του ως προς την πλήρωση των κριτηρίων επιλογής του άρθρου 11 της παρούσης κι εντός της ανωτέρω δεκαήμερης προθεσμίας. Το Ε.Κ.Κ.Α. λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία και τις υποβληθείσες αντιρρήσεις και κατόπιν διαβούλευσης με τον Επίτροπο αποφαίνεται επί της ένταξης του ανηλίκου στο πλαίσιο της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης. Σε περίπτωση που αποφαίνεται θετικά, το αρμόδιο τμήμα του Ε.Κ.Κ.Α. εκδίδει έγγραφο πρότασης τοποθέτησης και συνοδείας του ανηλίκου στο εποπτευόμενο διαμέρισμα, το οποίο κοινοποιείται στον Επίτροπο του ανηλίκου. Εφόσον ο Επίτροπος συμφωνεί με την πρόταση, το Ε.Κ.Κ.Α. τη διαβιβάζει στο Εποπτικό Συμβούλιο και εν συνεχεία στον αρμόδιο Εισαγγελέα, για τη λήψη των σχετικών αδειών κατά τις κείμενες διατάξεις. Μετά τη λήψη των αδειών, το Ε.Κ.Κ.Α. κοινοποιεί στους φορείς παραπομπής, λειτουργίας και συνοδείας καθώς και στον Επίτροπο του ανηλίκου την απόφαση τοποθέτησης και συνοδείας. Σε περίπτωση που ο Επίτροπος δε συμφωνεί με την πρόταση τοποθέτησης, διατυπώνει αιτιολογημένα τις αντιρρήσεις του στη Δ/νση Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Ε.Κ.Κ.Α. Το Ε.Κ.Κ.Α. μπορεί να προτείνει την τοποθέτηση του ανηλίκου σε άλλο εποπτευόμενο διαμέρισμα, λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση βέλτιστου συμφέροντος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υπόθεσης. Αν παρόλα αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ως προς το κατάλληλο εποπτευόμενο διαμέρισμα, αποφαίνεται το Εποπτικό Συμβούλιο.

6. Πριν από την εισαγωγή του ασυνόδευτου ανηλίκου σε εποπτευόμενο διαμέρισμα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, κατά την κείμενη νομοθεσία.

7. Ο φορέας συνοδείας σε συνεννόηση με τον φορέα παραπομπής αναλαμβάνει την παραλαβή συνοδεία (μεταφορά) και παράδοση του ασυνόδευτου ανηλίκου καθώς και του πλήρους φακέλου του, ο οποίος και εγχειρίζεται σε πρόσωπο της ομάδας υποστήριξης (κατά προτίμηση στο Συντονιστή ή στον Κοινωνικό Λειτουργό), κατά την υποδοχή του ασυνόδευτου ανηλίκου στο διαμέρισμα, και περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, τα εξής:

α) Απόφαση τοποθέτησης και συνοδείας

β) Πρακτικό παράδοσης – παραλαβής

γ) Αντίγραφο εισαγγελικής πράξης ορισμού Επιτρόπου

δ) Ιατρικός φάκελος του ανηλίκου

ε) Πλήρης φάκελος εγγράφων που έχει συλλέξει ή έχει στη διάθεσή του ο φορέας παραπομπής για τον ασυνόδευτο ανήλικο, όπως αντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου, δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, αντίγραφο άδειας διαμονής, υπηρεσιακό σημείωμα της Ελληνικής Αστυνομίας κ.ο.κ.

στ) Κοινωνικό Ιστορικό που τηρείτο από το φορέα παραπομπής και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο έχει εκπονηθεί για τον ασυνόδευτο ανήλικο σε σχέση με την ψυχοκοινωνική, εκπαιδευτική ή άλλη κατάστασή του.

8. Τα έντυπα και εργαλεία που εκδίδονται και χρησιμοποιούνται για την πλήρωση ή διεκπεπραίωση των ενεργειών του παρόντος άρθρου, εκπονούνται από τη Διεύθυνσης Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Ε.Κ.Κ.Α. και εγκρίνονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Κ.Α.Άρθρο 13

Διαδικασία υποδοχής φιλοξενούμενου στο εποπτευόμενο διαμέρισμα


1. Η ομάδα υποστήριξης επεξεργάζεται έγκαιρα όλες τις πληροφορίες που της έχουν κοινοποιηθεί από τον φορέα παραπομπής, τον Επίτροπο του ασυνόδευτου ανηλίκου και το Ε.Κ.Κ.Α. Λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την παρουσία και του Επιτρόπου του νέου φιλοξενούμενου κατά τη διαδικασία υποδοχής. Ο ασυνόδευτος ανήλικος ξεναγείται στο διαμέρισμα κι ενημερώνεται ενδελεχώς και σε γλώσσα που κατανοεί για τους κανόνες φιλοξενίας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, τον σκοπό και τους στόχους των υπηρεσιών που προσφέρει το συγκεκριμένο πλαίσιο φιλοξενίας και ο φιλοξενούμενος υπογράφει το Συμφωνητικό Φιλοξενίας.

2. Η ομάδα υποστήριξης εγχειρίζει φάκελο υποδοχής στο νέο φιλοξενούμενο που - κατ’ ελάχιστον - περιλαμβάνει, τα παρακάτω έντυπα στην ελληνική ή σε γλώσσα που κατανοεί ο ανήλικος, σε περίπτωση που δε γνωρίζει την ελληνική:

α. Επιστολή καλωσορίσματος

β. Λίστα με τηλέφωνα επείγουσας ανάγκης και επικοινωνίας με την ομάδα υποστήριξης

γ. Χάρτη της περιοχής διαμονής

δ. Οδηγίες χρήσης οικιακών συσκευών

ε. Οδηγίες χρήσης και παρακολούθησης της χρήσης του οικονομικού βοηθήματος

στ. Έντυπο με χρήσιμες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής όπου στεγάζεται το διαμέρισμα καθώς και για τη διευκόλυνση της διαμονής στην πόλη

ζ. Έντυπο υποβολής παραπόνων

η. Συμφωνητικό Φιλοξενίας, το οποίο περιλαμβάνει τους κανόνες διαμονής και συμβίωσης των φιλοξενούμενων.

3. Παρέχεται στον ανήλικο πακέτο με βασικά είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής (όπως, ενδεικτικά, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, σαπούνι, σφουγγάρι, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, τρόφιμα συσκευασμένα μακράς διάρκειας, είδη καθαριότητας, κάρτα απεριορίστων διαδρομών ή δέσμη εισιτηρίων κ.α.).

4. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εισαγωγής του φιλοξενούμενου στο διαμέρισμα, ο Συντονιστής ενημερώνει σχετικώς το Ε.Κ.Κ.Α., για τους σκοπούς της τήρησης των Μητρώων Ασυνόδευτων Ανηλίκων και Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κατά την κείμενη νομοθεσία.
Άρθρο 14

Διαμονή και διαδικασίες παροχής φροντίδας και υπηρεσιών

1. Κατά το συντομότερο δυνατό χρόνο μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών υποδοχής, το προσωπικό του διαμερίσματος, κατά προτίμηση σε συνεργασία με τον Επίτροπο, ενημερώνει τον ανήλικο για την πρόσβαση στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Ατομικού Σχεδίου Δράσης, για το σχεδιασμό του εβδομαδιαίου προγραμματισμού (ατομικών δραστηριοτήτων και καθαριότητας), για τη διαχείριση του ατομικού προϋπολογισμού και τον τρόπο παρακολούθησης της χρήσης του οικονομικού βοηθήματος, όπως ορίζεται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας. Η ομάδα υποστήριξης επεξηγεί αναλυτικά και σε απλή γλώσσα στον ασυνόδευτο ανήλικο τα σχετικά με το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του κάθε μέλους της και των εθελοντών, εάν υπάρχουν.

2. Ο Κοινωνικός Λειτουργός λαμβάνει το κοινωνικό ιστορικό του φιλοξενούμενου, συνεκτιμώντας τα έγγραφα του ατομικού φακέλου και το τυχόν κοινωνικό ιστορικό που έχει υποβληθεί από τον προηγούμενο φορέα παροχής υπηρεσιών, κοινωνικής φροντίδας ή στέγασης. Παράλληλα, ο Κοινωνικός λειτουργός στοχεύει στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τον νεοαφιχθέντα φιλοξενούμενο, καθώς και στην επεξήγηση της διάκρισης των ρόλων Κοινωνικού Λειτουργού και Επιτρόπου.

3. Ο Κοινωνικός Λειτουργός προχωρά στην κατάρτιση Ατομικού Σχεδίου Δράσης για το σύνολο του προβλεπόμενου χρόνου διαμονής, σε συνεργασία με τον ασυνόδευτο ανήλικο και τον Επίτροπό του. Στο Ατομικό Σχέδιο Δράσης πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά οι ανάγκες του ασυνόδευτου ανηλίκου καθώς και η προτεραιοποίηση αυτών, ο προγραμματισμός και ο τρόπος υλοποίησης των προβλεπόμενων δράσεων ή υπηρεσιών καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα συναντήσεων του ασυνόδευτου ανηλίκου με τα διάφορα μέλη του προσωπικού, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις ανάγκες και το βαθμό αυτονόμησής του. Το Ατομικό Σχέδιο Δράσης διαμορφώνεται και επαναξιολογείται από τον Κοινωνικό λειτουργό σε συνεργασία με τον Επίτροπο καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του φιλοξενούμενου στο εποπτευόμενο διαμέρισμα, σύμφωνα με τις αρχές και διαδικασίες που ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του κάθε φορέα και στη βάση των διατυπώσεων του Παραρτήματος και αναπόσπαστου μέρους της παρούσης.

4. Η ομάδα υποστήριξης προχωρά στην υλοποίηση του σχετικού προγράμματος δράσεων ή παροχής υπηρεσιών, σε διαρκή συνεργασία με τον Επίτροπο του κάθε ασυνόδευτου ανηλίκου. Οι υπηρεσίες ή ενέργειες αφορούν ιδίως στους παρακάτω τομείς και κύκλους παρέμβασης και παροχής υπηρεσιών και φροντίδας:

α. Κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης

β. Προσωπική ασφάλεια και επίλυση διαφορών

γ. Ανάπτυξη δεξιοτήτων

δ. Ψυχοκοινωνική στήριξη και παραπομπή

ε. Νομική συνδρομή και συμβουλευτική

στ. Εντοπισμός και επικοινωνία με την οικογένεια του ανηλίκου

ζ. Κατάσταση υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

η. Εκπαίδευση, ψυχαγωγία και επαγγελματική κατάρτιση

θ. Πρόσβαση στην εργασία

ι. Επαφή με την τοπική κοινότητα και προώθηση της ένταξης

5. Η ομάδα υποστήριξης διενεργεί τακτικές συναντήσεις με τους φιλοξενούμενους σε ομαδική ή ατομική βάση, παρουσία και του Επιτρόπου ή των Επιτρόπων, όπου κρίνεται σκόπιμο, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα, ανάγκες και προκλήσεις της από κοινού διαβίωσης. Επίσης, σε τακτική ή έκτακτη βάση διενεργούνται συναντήσεις του προσωπικού εποπτευόμενου διαμερίσματος με τους διορισμένους Επιτρόπους, με στόχο την ενημέρωση αμφοτέρων για την πορεία αυτονόμησης του ασυνόδευτου ανηλίκου και για την επίλυση τυχόν ζητημάτων που ανακύπτουν. Οι σχετικές λεπτομέρειες καθορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του κάθε φορέα.Άρθρο 15

Ατομικός φάκελος και τήρηση αρχείου

Για το σκοπό της εποπτείας, συντονισμού και εύρυθμης λειτουργίας των εποπτευομένων διαμερισμάτων, καθώς και τη διασφάλιση της παροχής των κατάλληλων υπηρεσιών προς τους ασυνόδευτους ανηλίκους, όπως αυτές που περιγράφονται στο άρθρο 9 της παρούσης, ο φορέας λειτουργίας τηρεί σε ασφαλές περιβάλλον, με την επιφύλαξη των ειδικότερων προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία, ατομικό φάκελο του κάθε φιλοξενούμενου. Ο φάκελος τηρείται με ευθύνη του Κοινωνικού Λειτουργού, υπό την εποπτεία και υποστήριξη του Συντονιστή και περιλαμβάνει, ιδίως, τα εξής:

α. Πίνακα βασικών στοιχείων του κάθε φιλοξενούμενου

β. Βασικά προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας του επαγγελματία Επιτρόπου και αντίγραφο της σχετικής εισαγγελικής πράξης διορισμού

γ. Ενιαίο έντυπο παραπομπής

δ. Έντυπο τοποθέτησης και συνοδείας (Ε.Κ.Κ.Α.)

ε. Πρακτικό Παράδοσης – Παραλαβής ασυνόδευτου ανηλίκου

στ. Συμφωνητικό Φιλοξενίας, υπογεγγραμμένο από τον φιλοξενούμενο

ζ. Ατομικό Σχέδιο Δράσης

η. Έντυπο Αξιολόγησης Βέλτιστου Συμφέροντος (συμπληρωμένο από τον Επίτροπο)

θ. Εργαλεία παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών (πλήρες κοινωνικό ιστορικό κτλ.).

ι. Έντυπα καταγραφής παρεχόμενων υπηρεσιών (επαφές - συναντήσεις, παραπομπές κτλ.)

ια. Ιατρικός φάκελος

ιβ. Έγγραφα που αφορούν την εκπαίδευση

ιγ. Αντίγραφα επισήμων εγγράφων των ελληνικών αρχών, ιδίως της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, της Υπηρεσίας Ασύλου, ή της Ελληνικής Αστυνομίας, που αφορούν στον ανήλικο (δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, άδεια διαμονής, υπηρεσιακό σημείωμα της Ελληνικής Αστυνομίας κ.ο.κ.)

ιδ. Λοιπά έντυπα και εργαλεία που αφορούν στον ανήλικο.

2. Η τήρηση των ατομικών φακέλων και κάθε άλλου σχετικού εγγράφου γίνεται με σεβασμό στις αρχές της ακρίβειας, της ασφάλειας, της εμπιστευτικότητας, κατά την κείμενη νομοθεσία περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

3. Είναι δυνατό ορισμένα από τα ανωτέρω πρωτότυπα έγγραφα ή αντίγραφα αυτών (όπως, ενδεικτικά, το έγγραφο απόδοσης Π.Α.Α.Υ.Π.Α. ή ΑΜΚΑ και έγγραφα που αφορούν την κατάσταση της υγείας των φιλοξενούμενων) να τηρούνται και στο ίδιο το εποπτευόμενο διαμέρισμα σε ειδικώς φυλασσόμενο χώρο, προκειμένου να είναι άμεσα προσβάσιμα στην ομάδα υποστήριξης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

4. Ο Επίτροπος του κάθε φιλοξενούμενου έχει δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης στον ατομικό του φάκελο και σε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αφορά τον ανήλικο και τηρείται από το προσωπικό του διαμερίσματος ή το φορέα λειτουργίας.Άρθρο 16

Μηχανισμοί υποβολής παραπόνων

Οι φορείς λειτουργίας εκπονούν μηχανισμό υποβολής, διαχείρισης και παρακολούθησης παραπόνων, όπως προβλέπεται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας τους. Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει, κατ’ ελάχιστο, να προβλέπει την ύπαρξη εντύπου (φόρμα υποβολής παραπόνων), το οποίο δίνεται στους φιλοξενούμενους κατά την εισαγωγή τους στο διαμέρισμα, εξηγώντας τους, παράλληλα, σε απλή γλώσσα τον τρόπο σύνταξης και υποβολής της φόρμας, με σεβασμό στην αρχή της εμπιστευτικότητας. Οι φορείς λειτουργίας πρέπει, καθ’ όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας του ασυνόδευτου ανηλίκου, να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στο μηχανισμό παραπόνων. Οι φορείς λειτουργίας δύνανται να θεσπίζουν και άλλα μέσα υποβολής παραπόνων, ιδίως μέσω της χρήσης του διαδικτύου ή της σύγχρονης τεχνολογίας.Άρθρο 17

Ολοκλήρωση της παρεχόμενης φιλοξενίας

1. Η ολοκλήρωση της παρεχόμενης φιλοξενίας λαμβάνει χώρα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α. Ενηλικίωση:
Η διαδικασία της προετοιμασίας αποχώρησης ξεκινάει ένα τουλάχιστον τετράμηνο πριν την ενηλικίωση του φιλοξενουμένου και διατυπώνεται στο Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Κατά το πρώτο διάστημα, ο Κοινωνικός Λειτουργός, σε συνεργασία με τον ίδιο τον ανήλικο και τον Επίτροπό του και υπό την επίβλεψη του Συντονιστή, αξιολογεί το επίπεδο αυτονόμησης του ασυνόδευτου ανηλίκου, διεξάγοντας ομαδικές και ατομικές συναντήσεις και συντάσσοντας έκθεση αξιολόγησης. Κατά την αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η παρακολούθηση τυπικής εκπαίδευσης ή προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης, η τρέχουσα ένταξη του φιλοξενούμενου στην αγορά εργασίας ή οι προοπτικές ανεύρεσης εργασίας σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, η ύπαρξη υποστηρικτικού πλαισίου στην κοινότητα (π.χ. φίλοι, ευρύτερο οικογενειακό δίκτυο, ισχυροί δεσμοί με μέλη της προσφυγικής/ μεταναστευτικής κοινότητας ή της κοινότητας υποδοχής). Σε περίπτωση που είναι δυνατή η παραπομπή του προς αποχώρηση φιλοξενούμενου σε φορέα παροχής στέγασης για ενήλικες, ο Κοινωνικός Λειτουργός αποστέλλει το σχετικό έντυπο παραπομπής στον αντίστοιχο φορέα στέγασης ή στο φορέα διαχείρισης θέσεων στέγασης. Ο νεαρός ενήλικος ενημερώνεται, ακολούθως, για την έκβαση του αιτήματος. O Κοινωνικός Λειτουργός παραδίδει φάκελο στο νεαρό ενήλικο κατά την αποχώρησή του, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα πρωτότυπα έγγραφα που αφορούν την υγεία του (αποτελέσματα εξετάσεων, βιβλιάρια υγείας, γνωματεύσεις, κ.λπ.), το νομικό του καθεστώς (π.χ. έγγραφα σχετικά με τη διαδικασία χορήγηση διεθνούς προστασίας ή άδεια διαμονής), την εκπαίδευση (π.χ. έλεγχοι προόδου, απολυτήριο κ.λπ.), καθώς και οποιοδήποτε έγγραφο φυλάσσεται στα γραφεία του φορέα λειτουργίας ή στο διαμέρισμα και αφορά τον φιλοξενούμενο.

β. Αλλαγή πλαισίου φιλοξενίας: Σε περίπτωση που ο Κοινωνικός Λειτουργός ή ο Επίτροπος κρίνουν ότι δεν είναι στο βέλτιστο συμφέρον του ασυνόδευτου ανηλίκου η συνέχιση της φιλοξενίας του στο συγκεκριμένο εποπτευόμενο διαμέρισμα ή στο πλαίσιο ημιαυτόνομης διαβίωσης, ο Κοινωνικός Λειτουργός, σε συνεργασία με τον Επίτροπο, αποστέλλει στο Ε.Κ.Κ.Α. πλήρως αιτιολογημένο αίτημα μεταφοράς του ανηλίκου. Το Ε.Κ.Κ.Α. μπορεί να τοποθετήσει τον ασυνόδευτο ανήλικο σε άλλο εποπτευόμενο διαμέρισμα ή σε άλλη μορφή φιλοξενίας, λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση βέλτιστου συμφέροντος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υπόθεσης, εφόσον έχουν ληφθεί οι σχετικές άδειες περί διακοπής της παρεχόμενης φιλοξενίας από τον αρμόδιο Εισαγγελέα και το Εποπτικό Συμβούλιο.

γ. Διακοπή της φιλοξενίας λόγω εξαφάνισης ή αιφνίδιας αποχώρησης: Σε περίπτωση αιφνίδιας αποχώρησης ασυνόδευτου ανηλίκου από το διαμέρισμα ή εξαφάνισης, η ομάδα υποστήριξης προβαίνει άμεσα στις νόμιμες ενέργειες για δήλωση της εξαφάνισης στις αρμόδιες κρατικές αρχές (Αστυνομία) και ενημερώνει το Ε.Κ.Κ.Α. και τον Επίτροπο του ασυνόδευτου ανηλίκου μέσα σε 24 ώρες από τότε που έλαβε χώρα η άτυπη φυγή.

2. Οι ανωτέρω περιπτώσεις και οι ακολουθούμενες ανά περίπτωση διαδικασίες περιγράφονται λεπτομερώς στον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του κάθε φορέα λειτουργίας, σε συμφωνία με τα οριζόμενα στο Παράρτημα της παρούσης.


Άρθρο 18
Εποπτεύοντες Φορείς

Η Διεύθυνση Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Ε.Κ.Κ.Α. είναι αρμόδια για τον έλεγχο της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου προδιαγραφών λειτουργίας των εποπτευόμενων διαμερισμάτων, το οποίο, κατά τα ρυθμιζόμενα στην παρούσα απόφαση και τις κείμενες διατάξεις. Ειδικότερα, η ως άνω Διεύθυνση του Ε.Κ.Κ.Α. είναι αρμόδια για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχονται από τους φορείς λειτουργίας στα εποπτευόμενα διαμερίσματα, καθώς και για τη μέριμνα της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, μέσω της συστηματικής διερεύνησης των δυσκολιών που παρουσιάζονται και την παροχή διαρκούς εκπαίδευσης και υποστήριξης του προσωπικού των εποπτευόμενων διαμερισμάτων.

Άρθρο 19 Παράρτημα

Οι ρυθμίσεις της παρούσας εξειδικεύονται περαιτέρω στο Παράρτημα «Ελάχιστες Προδιαγραφές και Πρότυποι Κανόνες Λειτουργίας Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων για Ασυνόδευτους Ανηλίκους άνω των 16 ετών», το οποίο προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής («Παράρτημα»).
Άρθρο 20

Τελικές Διατάξεις
Οι φορείς του άρθρου 3 της παρούσης που λειτουργούν εποπτευόμενα διαμερίσματα κατά την έναρξη ισχύος της παρούσης συμμορφώνονται με τις διατάξεις αυτής εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος της.
Άρθρο 21

Έναρξη Ισχύος
Η έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης ξεκινά με την έναρξη ισχύος των διατάξεων του Γ’ Μέρους του ν.
4554/2018,
ήτοι την 1η Μαρτίου 2020.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αθήνα, 20  Δεκεμβρίου 2019


Δείτε το ΦΕΚ εδώ.

 


“Σας σφάζουν μπροστά στα μάτια του Πλανήτη”.

Ανοιχτή Επιστολή στους Έλληνες

Του Peter Koenig, πρώην στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας από τον Καναδά.

Το κείμενο του Peter Koenig, είναι κάτι παραπάνω από μια επιστολή.
Αποτελεί ένα μανιφέστο απελευθέρωσης της χώρας.
Ένα πραγματικό «Θούριο» αλλά και ένα δριμύ «κατηγορώ» ενάντια στο τυραννικό πλέγμα των πιστωτών και ενάντια στην
υπόδουλη πολιτική τάξη της χώρας.

Τ.Δ«Σας σφάζουν μπροστά στα μάτια του Πλανήτη και κανείς δεν λέει κουβέντα. Πρώτα από όλα η ελίτ της Ελλάδας. Και η κυβέρνησή σας. Λίγοι, αλλά πολλοί λίγοι, επιτρέπουν την σφαγή γιατί δεν τους αφορά. Έχουν τυφλωθεί από την απατηλή λάμψη του ευρώ και τη συμμετοχή στην προνομιούχα τάξη των ευγενών Ευρωπαίων.

Λαέ της Ελλάδας! – Ξυπνήστε.
Πάρτε τα πράγματα στα χέρια σας. Μην πιστεύετε τους πολιτικούς σας, τα μίντια σας!
Αποχωρήστε από αυτήν την εγκληματική οργάνωση που αποκαλείται Ευρωπαϊκή Ένωση
και από αυτό το απατεωνίστικο δυτικό νομισματικό σύστημα που σας πνίγει μέχρι θανάτου.
Πάρτε πίσω την κυριαρχία σας, το νόμισμά σας.
Παύτε να πληρώνετε το χρέος σας- η δύση δεν μπορεί να κάνει τίποτα ενάντια σε αυτό.
Δεν μπορεί να κάνει, αν λειτουργείτε τη χώρα σας με τις δικές σας δημόσιες τράπεζες και το δικό σας χρήμα, βαθμιαία αλλά με βεβαιότητα ανοικοδομώντας μια κατεστραμμένη οικονομία.
Η εκπλήρωση του χρέους είναι διαπραγματεύσιμη.
Τα παραδείγματα αφθονούν σε όλο τον κόσμο.
Η Αργεντινή είναι ένα από τα πιο πρόσφατα.
Ακόμη κι η Γερμανία επαναδιαπραγματεύθηκε το διεθνές της χρέος το 1952 με τη Συμφωνία του Λονδίνου για το εξωτερικό γερμανικό χρέος.

Λαέ της Ελλάδας, αφυπνιστείτε για το τι συμβαίνει.
ΜΗ ΔΕΧΤΗΤΕ αυτό που η κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες και η τρόικα κάνουν σε ΣΑΣ και στη χώρα ΣΑΣ.

Απεναντίας ζητήστε το GREXIT ως μια εντελώς νομιμοποιημένη συνέχεια στη ΔΙΚΗ ΣΑΣ θριαμβευτική ψήφο για το όχι σε νέα προγράμματα «διάσωσης» μέσα από την λιτότητα που επιβάλλει η τρόικα.
Εάν το κάνετε, γρήγορα θα δείτε το φως στο τέλος του τούνελ – ένα φως που έχει κρυφτεί για πάρα πολύ καιρό από την Γερμανία και τους γκάνγκστερ της τρόικα και την δική σας κυβέρνηση.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών WolfgangSchauble
προσπαθεί ακόμα να μπλοφάρει τους Έλληνες και να εντυπωσιάσει τον υπόλοιπο κόσμο
απειλώντας την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ.
Κάθε υγιής κυβέρνηση θα μετέτρεπε αυτή την απειλή σε δική της πρωτοβουλία και θα εγκατέλειπε το απολιθωμένο τέρας που καλείτε Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με το ψευδές και απατηλό κοινό νόμισμα που καλείτε ευρώ. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα, στην Ελλάδα βασιλεύει η νοσηρότητα.

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην νοσηρότητα της τρόικα με νοσηρή υποτέλεια συγκεκριμένα με πλήρη συμμόρφωση – για την καταστροφή εκατομμυρίων αποστερημένων και σκλαβωμένων συμπατριωτών της.
Κανείς δεν κραυγάζει, κανείς δεν φωνάζει, κανείς δεν επαναστατεί, κανείς δεν παίρνει τους δρόμους, κανείς δεν μπλοκάρει τους δρόμους, τις γέφυρες, τους σιδηροδρόμους για μέρες ή και βδομάδες, κανείς δεν εμποδίζει το συνεχιζόμενο εμπόριο των ξένων επιχειρηματιών με ότι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία της ΔΙΚΗ ΣΑΣ χώρας.
Κανείς.
Αυτό δεν είναι για να κατηγορήσουμε τον έλληνα που έχει να παλέψει για την στοιχειώδη επιβίωση, που έχει να βρει τρόπους για να θρέψει τα παιδιά και τις οικογένειες, αλλά το «κατηγορώ» απευθύνεται στη συμμορία του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα και σε όλη την αφρόκρεμα της Ελλάδας, στα μίντια και στους βουλευτές που απλώς παρακολουθούν τον τρόμο – αλλά στέκονται παράμερα.
Καμία δράση.
Βλέποντας την Ελλάδα – τη ΔΙΚΗ ΣΑΣ χώρα, Λαέ της Ελλάδας!
– να αιμορραγεί μέχρι θανάτου.
Χρειάζεται αφύπνιση, το πρόβλημα δεν είναι για χρέη και διασώσεις.
Εάν σας λένε ότι η «κρίση χρέους» της Ευρώπης είναι λάθος της Ελλάδας και ότι μια νέα κρίση κυοφορείται εξαρτώμενη από το πόσο καλά η Ελλάδα θα συμμορφωθεί με τους κανόνες της επόμενης διάσωσης – είναι ένα εξωφρενικό ψέμα.
Αυτή την κρίση μηχανεύτηκαν η ίδια η ευρωπαϊκή ολιγαρχία, οι διάφορες «GoldmanSachs» που καθοδηγούνται από την Αμερικάνική Κεντρική Τράπεζα, που διαχειρίζονται την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του MarioDraghi, ενός πρώην στελέχους της GoldmanSachs- αυτοί ντεφάκτο διαχειρίζονται την ευρωπαϊκή οικονομία.
Γιατί θέλουν την Ελλάδα κάτω από τις μπότες τους;
Επειδή θέλουν μια υποτελή Ελλάδα.
Γιατί η Ελλάδα είναι σε μια εξαιρετικά στρατηγική γεωγραφική περιοχή στο σταυροδρόμι δύσης και ανατολής.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ.
Ίσως η δεύτερη πιο σπουδαία χώρα του ΝΑΤΟ, μετά την Τουρκία λόγω της στρατηγικής της θέσης.
Δεν θέλουν η Ελλάδα να κυβερνάται από μια αριστερή κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αριστερά.
Είναι τόσο νεοφιλελεύθεροι όσο φαίνονται.
Οι κυρίαρχοι του πλανήτη θέλουν αλλαγή καθεστώτος – την καλή παλιά αλλαγή καθεστώτος που απειλεί όσους δεν γονατίζουν μπροστά στους κανόνες της δύσης.
Ακριβώς τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει προς τα πίσω για να ευχαριστήσει τους κυρίους του χρήματος και να αφήσει το λαό της Ελλάδας να ταπεινώνεται και να κατακρημνίζεται σε βαθμό αθλιότητας.
Αυτό που επιδιώκει η Ουάσιγκτον και οι μαριονέτες των Βρυξελλών είναι μια Ελλάδα που συμμορφώνεται, που ποτέ δεν θα αμφισβητήσει το ρόλο της στο ΝΑΤΟ, ποτέ δεν θα αμφισβητήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποτέ δεν θα αμφισβητήσει τις δεσμεύσεις στο ευρώ και ποτέ δεν θα αμφισβητήσει τη διείσδυση των ΗΠΑ στη Μεσόγειο πλούσια σε υποθαλάσσιους υδρογονάνθρακες και ορυκτά.
Το ίδιο ισχύει, με την ευκαιρία, επίσης με την Ιταλία και την Ισπανία, επίσης παράλιες χώρες της Μεσογείου.
Οι κυβερνήσεις τους ήδη με εξωτερική παρέμβαση (ΗΠΑ,Ε.Ε.) έχουν μεταμορφωθεί σε δεξιά, νεοφιλελεύθερα, συμμορφωμένα ανδρείκελα.
Η αδράνεια της ελληνικής ολιγαρχίας και της κυβέρνησης είναι ασυγχώρητες.
Αυτό είναι σύνδρομο της Στοκχόλμης στα χειρότερά του.
Υποταχτικοί στο δήμιο μέχρι να χωριστούν από το θάνατο.
Κι ο θάνατος υπό την μορφή της ολικής καταστροφής, της ολικής λεηλασίας, της ολικής σκλαβιάς δεν είναι μακριά.
Λαέ της Ελλάδας, θέλετε να συνεχίσετε αυτόν τον δρόμο της υποδούλωσης από μια αρπακτική αυτοκρατορία που τελικά ελέγχει κάθε κίνηση που κάνετε;
Ή θέλετε να ανακτήσετε την κυριαρχία σας, το νόμισμά σας και να είστε αποδεσμευμένοι από τις υπαγορεύσεις των Βρυξελλών και να ξεκινήσετε από την αρχή, όπως ο ευγενής και σοφός ελληνικός λαός που έφερε την Δημοκρατία στον κόσμο περίπου 2500 χρόνια πριν;
Σίγουρα η Ελλάδα έχει ακόμα οραματιστές και την σοφία να ξαναφτιάξει την Δημοκρατία.
Θυμηθείτε, ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφική μας θέση – το μέλλον είναι αναμφισβήτητα στην Ανατολή.
Ζήτω η Ελλάδα!
Ζήτω ο ελληνικός λαός!
(Από το κείμενο έχουν παραλειφθεί τμήματα τα οποία ενημερώνουν τους ξένους αναγνώστες για τις εξελίξεις στην Ελλάδα από το 2009 μέχρι σήμερα, που μας είναι εντελώς γνωστές).

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided