Σάββατο, Σεπτέμβριος 26, 2020

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2ος

 

 

 

 

 

 

 

Στοιχεία σοκ για τις εκπομπές μεθανίου

 

Στοιχεία σοκ για τις εκπομπές μεθανίου

Μόλυνση της ατμόσφαιρας από στοίβα καμινάδας του εργοστασίου παραγωγής θέρμανσης

Μόλυνση της ατμόσφαιρας από στοίβα καμινάδας του εργοστασίου παραγωγής θέρμανσης AP

Οι ανθρωπογενείς εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα έχουν υποεκτιμηθεί σοβαρά έως τώρα κατά 25% έως 40%, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Το μεθάνιο ευθύνεται για την άνοδο της θερμοκρασίας και την κλιματική αλλαγή.

Το μεθάνιο αποτελεί ισχυρό «αέριο του θερμοκηπίου» που ενοχοποιείται, όπως και το διοξείδιο του άνθρακα, για την άνοδο της θερμοκρασίας και την κλιματική αλλαγή. Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα, που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, είχαν υποεκτιμηθεί σοβαρά μέχρι σήμερα, καθώς στην πραγματικότητα είναι 25% έως 40% μεγαλύτερες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωεπιστημών και Επιστήμης του Περιβάλλοντος, Βασίλι Πετρένκο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", υπολόγισαν ότι οι φυσικές εκπομπές μεθανίου είναι πολύ μικρότερες και οι ανθρωπογενείς είναι σημαντικά περισσότερες από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Το μεθάνιο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ανθρωπογενής παράγων της κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Σε σχέση με το τελευταίο, το μεθάνιο έχει σχετικά σύντομη ζωή, καθώς κατά μέσο όρο διαρκεί μόνο εννέα χρόνια στην ατμόσφαιρα, ενώ το διοξείδιο για περίπου ένα αιώνα. Αυτό καθιστά το μεθάνιο κατ' εξοχήν ιδανικό στόχο για περιορισμό των εκπομπών άνθρακα σε σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα διακρίνεται σε δύο κατηγορίες, με βάση την «υπογραφή» του άνθρακα-14 που περιέχει, ενός σπάνιου ραδιενεργού ισοτόπου. Αφενός, στο αρχαίο μεθάνιο που έχει ηλικία εκατομμυρίων ετών και βρίσκεται σε αρχαία αποθέματα υδρογονανθράκων και το οποίο δεν περιέχει πια άνθρακα-14, και αφετέρου στο «φρέσκο» μεθάνιο βιολογικής προέλευσης που παράγεται από φυτά και ζώα και το οποίο περιέχει άνθρακα-14. Το βιολογικό μεθάνιο εκπέμπεται από υδροβιότοπους, ορυζώνες, χωματερές, αγελάδες κ.α. Το μεθάνιο στα έγκατα της Γης εκπέμπεται είτε μέσω φυσικών γεωχημικών διαδικασιών, είτε λόγω εξόρυξης από τους ανθρώπους.

Οι συνολικές εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί περίπου κατά 150% κατά τους τελευταίους τρεις αιώνες. Έως τώρα ήταν δύσκολο να ξεχωρίσουν οι επιστήμονες την ακριβή πηγή προέλευσης αυτών των εκπομπών, δηλαδή το ποσοστό που πηγάζει από φυσικές διαδικασίες και εκείνο από βιολογικές. Κεντρικό ζητούμενο αποτελεί πόσο μεθάνιο εκπέμπεται από τη φύση και πόσο από τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές συνέλεξαν από τη Γροιλανδία πυρήνες πάγου με εγκλωβισμένο αέρα, που αποτελούν ένα είδος χρονοκάψουλας, η οποία επέτρεψε την ανάλυση του αέρα διαχρονικά, από τις αρχές του 18ου αιώνα (πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση) έως σήμερα. Παράλληλα, έλαβαν υπόψη τους παλαιότερα ανάλογα στοιχεία από την Ανταρκτική.

Οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα σε σημαντικές ποσότητες από τα μέσα του 19ου αιώνα. Μετρώντας τα επίπεδα του ισοτόπου άνθρακα-14 στον αέρα των τελευταίων αιώνων, οι ερευνητές βρήκαν ότι έως περίπου το 1870 σχεδόν όλο το μεθάνιο που είχε εκλυθεί στην ατμόσφαιρα ήταν βιολογικής προέλευσης. Όμως στη συνέχεια, λόγω κυρίως της αυξανόμενης εξόρυξης καυσίμων, το ανθρωπογενές μεθάνιο άρχισε να αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι φυσικές γεωλογικές εκπομπές μεθανίου κατά την περίοδο 1750-2013 ήσαν περίπου 1,6 έως 5,4 teragrams (τρισεκατομμύρια γραμμάρια) ετησίως, περίπου δέκα φορές μικρότερες από τις εκτιμήσεις που ενσωματώνονται στα σημερινά μοντέλα για τις συνολικές εκπομπές μεθανίου. Αυτό, τονίζουν, δείχνει ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές μεθανίου από τα ορυκτά καύσιμα υποεκτιμώνται κατά 38 έως 58 teragrams ετησίως, δηλαδή κατά 25% έως 40%.

Πηγή:

ΑΠΕ-ΜΠΕ  NEWS 247  20/2/2020


Αβορίγινες της Αυστραλίας:

«Το δάσος έχει ανάγκη να καεί»

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, πολύ πριν πατήσει πόδι Ευρωπαίου αποίκου στη γη τους, οι Αβορίγινες της Αυστραλίας έβαζαν προγραμματισμένα φωτιά στα εδάφη τους εφαρμόζοντας μία τεχνική διαχείρισης πυρκαγιών που είχε ως στόχο την καύση των καύσιμων υλικών που βρίσκονται στις δασώδεις εκτάσεις και προκαλούν ή τροφοδοτούν τις δασικές πυρκαγιές.

Φέτος, και καθώς οι ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές αφάνισαν τεράστιες εκτάσεις στην Αυστραλία, οι Αβορίγινες επέμεναν ότι η παραδοσιακή διαχείριση που ξέρουν να εφαρμόζουν στη γη τους θα είχε προλάβει ή τουλάχιστον θα είχε περιορίσει την καταστροφή.

Ο Τζέικομπ Μόρις, ένας 29χρονος ιθαγενής, έχει οργανώσει πέντε σεμινάρια για να διδάξει τους παραδοσιακούς τρόπους διαχείρισης της γης και πιστεύει ότι μεγάλο μέρος της οδύνης θα είχε αποφευχθεί με την εφαρμογή της χαμηλής έντασης, χαμηλού ύψους ελεγχόμενης φωτιάς που θα έκαιγε θάμνους και καύσιμη ύλη κατά την ψυχρή περίοδο του έτους (cool burning).

Οι αυτόχθονες Αυστραλοί χρησιμοποιούν τον τρόπο αυτόν για να αναζωογονήσουν τα εδάφη τους.

«Οταν ανάβουμε μία τέτοια φωτιά, περπατάμε μαζί της», δηλώνει ο Τζέικομπ Μόρις εξηγώντας ότι η κατάσταση της γης και η κατεύθυνση του ανέμου είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την επιχείρηση αυτή, διότι επηρεάζουν την ένταση της φωτιάς.

Συνήθως, η φωτιά είναι ελεγχόμενη και καίει για σύντομο χρονικό διάστημα, πράγμα που προλαβαίνει μελλοντικές πυρκαγιές ή τουλάχιστον επιβραδύνει τον ρυθμό επέκτασής τους, τονίζει ο Μόρις.

Οι ίδιες μέθοδοι εφαρμόζονται από τους αυτόχθονες πληθυσμούς σε όλον τον πλανήτη, λέει ο Τζόρνταν Πρόφιτ, αυτόχθων πυροσβέστης από το Γιούκον του Καναδά, ο οποίος βρέθηκε στην Αυστραλία στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής γνώσεων.

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Αυστραλίας και άλλοι οργανισμοί διαχείρισης γαιών έχουν αρχίσει να συμβουλεύονται φυλές αυτοχθόνων στην κατάρτιση των σχεδίων εφαρμογής μεθόδων προληπτικής καύσης και διαχείρισης εδαφών.

Ο Ντέιβιντ Μπόουμαν, καθηγητής της επιστήμης της Φωτιάς στο Πανεπιστήμιο της Τανζανίας, δηλώνει ότι η παραδοσιακή μέθοδος των αυτοχθόνων χρησιμοποιείται σε μικρές ιδιωτικές εκτάσεις, ενώ οι κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες πραγματοποιούσαν δικής τους σύλληψης επιχειρήσεις καύσης χαμηλής βλάστησης και καύσιμων υλικών σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Από την έναρξη της φετινής κρίσης στην Αυστραλία, πολλαπλασιάσθηκαν οι φωνές που ζητούσαν την ένταξη των παραδοσιακών μεθόδων των αυτοχθόνων στην πολιτική της πρόληψης των πυρκαγιών. Αλλά όλα αυτά έπρεπε να έχουν συμβεί νωρίτερα.

«Το δάσος έχει ανάγκη να καεί», λέει η Σάνον Φόστερ, θεματοφύλακας της γνώσης των προγόνων της φυλής της και λέκτορας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

«Μιλάμε για την έννοια της φροντίδας της γης, που είναι κεντρική σε ό,τι κάνουμε ως Αβορίγινες. Πρόκειται για το τι μπορούσε να δώσουμε πίσω στη γη, όχι μόνο τι μπορούμε να πάρουμε από αυτήν. Η γη είναι η μητέρα μας. Μας κρατάει ζωντανούς», εξηγεί, τονίζοντας ότι οι μέθοδοι ελεγχόμενων πυρκαγιών που χρησιμοποιείται από τις σημερινές αρχές με στόχο την προστασία ζωών και περιουσιών είναι «προφανώς αναποτελεσματική».

«Οι σύγχρονες ελεγχόμενες καύσεις καταστρέφουν τα πάντα. Είναι ένας αφελής τρόπος για να κάνει κάποιος διαχείριση πυρκαγιάς και χωρίς να ακούει τους αυτόχθονες που γνωρίζουν καλύτερα τη γη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πληροφορίες από το BBC  4/2/2020

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided