Τετάρτη, Απρίλιος 01, 2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 3ος

 

 

 

Κορονοϊός: Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τους μισθούς των βουλευτών

 

 

 

 

 

Κορονοϊός: Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τους μισθούς των βουλευτών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους «γαλάζιους» πολιτικούς να δώσουν χρήματα για τη μάχη κατά του Covid- 19

Κορονοϊός: Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τους μισθούς των βουλευτών

Σε κόντρα εξελίχθηκε το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης να δώσουν το 50% του μισθού τους στη μάχη για τον κορονοϊό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει ως υποχρεωτική και όχι προαιρετική τη μείωση βουλευτικών μισθών, αλλά και των αποδοχών όλων των κρατικών αξιωματούχων.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας όπου ανέφερε ότι πρόκειται για «μία κίνηση συμβολική, με ρόλο παραδειγματικό, όταν γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης. Αυτό είναι το μήνυμα που οφείλουμε να στείλουμε στους πολίτες. Μια κίνηση συμβολική, με ρόλο παραδειγματικό, όταν γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Υποχρεωτική μείωση μισθών σε βουλευτές και κρατικούς αξιωματούχους για 3 μήνες

Υποχρεωτική και όχι προαιρετική μείωση βουλευτικών μισθών, αλλά και των αποδοχών όλων των κρατικών αξιωματούχων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια της ανακοίνωσης νέων μέτρων της κυβέρνησης.

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει τους βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς του να καταθέσουν προαιρετικά για δύο 2μήνες το 50% της αποζημίωσής τους στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν μπορεί προφανώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, εμπεριέχει ωστόσο έναν ισχυρό συμβολισμό», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία επισημαίνεται ωστόσο: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε προς τη Σύνοδο των Προέδρων της Βουλής, είναι το μέτρο να αφορά όλους τους βουλευτές υποχρεωτικά, με πρωτοβουλία και απόφαση της Βουλής και μάλιστα για διάρκεια τριών μηνών».

«Υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά διότι και οι εργαζόμενοι που με απόφαση της κυβέρνησης χάνουν το ήμισυ του μισθού τους, υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά το χάνουν», σχολιάζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «η συνεισφορά αυτή να επεκταθεί και στους ευρωβουλευτές και σε όσους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις (ΓΓ, ειδικούς ΓΓ, προέδρους οργανισμών, διοικήσεις ΔΕΚΟ κ.λπ.), καθώς στα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα» και «να συνοδευτεί φυσικά από κατάργηση των κατάπτυστων αποφάσεων Διοικητικών Συμβουλίων που διόρισε η κυβέρνηση της ΝΔ στις ΔΕΚΟ, που εν μέσω της πανδημίας αποφάσισαν να διπλασιάσουν τις απολαβές τους».

NEWSBEAST.GR  30/3/2020

 

 

 

 

 

Η χρηματοδότηση που θα λάβουν τα πολιτικά κόμματα εντός του 2020

Παραμονή της εθνικής επετείου δημοσιεύτηκε το σχετικό Φ.Ε.Κ. με τα αναλυτικά ποσά για κάθε πολιτικό σχηματισμό

Η χρηματοδότηση που θα λάβουν τα πολιτικά κόμματα εντός του 2020

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 13.500.000 ευρώ ακριβώς θα μοιραστούν το τρέχον έτος τα κόμματα που βρίσκονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και αυτά που στις τελευταίες εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού ή στις ευρωεκλογές του Μαΐου έλαβαν ποσοστό άνω του 1,5%, όπως για παράδειγμα η «Πλεύση Ελευθερίας» της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως παραμονή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου (ΦΕΚ Β' 1024/24.03.2020) και αφορά τόσο τα χρήματα που θα δοθούν ως τακτική κρατική χρηματοδότηση όσο και ως χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους το 2020. Τα περισσότερα λαμβάνει το κυβερνών κόμμα ως η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη. Η Νέα Δημοκρατία θα βάλει στα ταμεία της συνολικά 5.075.783 ευρώ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 4.097.294 ευρώ. Καθόλου άσχημα...

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και για τον λαϊκό σύνδεσμο της Χρυσής Αυγής. Το συγκεκριμένο κόμμα αναφέρεται ότι θα λάβει 234.375,00 ευρώ ως τακτική κρατική χρηματοδότηση συν άλλα 46.875 ευρώ για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους, σύνολο 281.250 ευρώ. Εν τη... παλάμη όμως θα τα πάρει μονάχα στην περίπτωση που το δικαστήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη αποφασίσει ότι δεν πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Εάν όντως αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα πάρει αυτά τα χρήματα συν άλλα... 8.319.382 ευρώ που έχουν δεσμευτεί από την ετήσια χρηματοδότηση των τελευταίων επτά ετών. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν η έδρα αποφασίσει ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, επιστρέφονται όλα στο κράτος.

Αναλυτικότερα, το ποσό που λαμβάνει φέτος κάθε κόμμα ως τακτική κρατική χρηματοδότηση έχει ως εξής:

 1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 4.229.819,42 ευρώ
 2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: 3.414.412,36 ευρώ
 3. ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.), Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (Ε.Δ.Ε.Μ.): 1.121.112,58 ευρώ
 4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: 847.320,35 ευρώ
 5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: 690.791,15 ευρώ
 6. ΜέΡΑ25: 571.544,14 ευρώ
 7. ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 234.375 ευρώ
 8. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: 70.312,50 ευρώ
 9. ΠΟΤΑΜΙ 70.312,50 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ 11.250.000 ευρώ

Το επιπλέον ποσό που λαμβάνει φέτος κάθε κόμμα ως κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους έχει ως εξής:

 1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 845.963,89 ευρώ
 2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: 682.882,48 ευρώ
 3. ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.), Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (Ε.Δ.Ε.Μ.): 224.222,52 ευρώ
 4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: 169.464,06 ευρώ
 5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: 138.158,23 ευρώ
 6. ΜέΡΑ25: 114.308,82 ευρώ
 7. ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 46.875 ευρώ
 8. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: 14.062,50 ευρώ
 9. ΠΟΤΑΜΙ: 14.062,50 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: 2.250.000 ευρώ

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα τα δώσει στο ΕΚΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του «Ποταμιού» κ. Σταύρος Θεοδωράκης από τον Νοέμβριο του 2019 που αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του κόμματός του, ξεκαθάρισε ότι η ετήσια κρατική χρηματοδότηση που δικαιούται, θα πηγαίνει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό τη δέσμευση πως τα χρήματα θα διατίθενται για υποτροφίες και προγράμματα ώστε να περιοριστεί η φυγή των νέων επιστημόνων προς το εξωτερικών.

Τέλος, για την ιστορία, και εάν τυχόν έχετε απορία για το ποιοι λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση και πως γίνεται η μοιρασιά, όλα τα προβλέπει ο νόμος 3023 του 2002 (ΦΕΚ 146Α). Στο άρθρο 1, παράγραφο στ' επισημαίνεται πως δικαιούχοι είναι:

στα) Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων με αντιπροσώπους εκλεγμένους στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές από τους συνδυασμούς του ίδιου κόμματος ή συνασπισμού.

στβ) Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, τα οποία στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές είχαν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς, τουλάχιστον στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκεντρώσει αριθμό ψήφων, τουλάχιστον, ίσο με το ένα κόμμα πέντε τοις εκατό (1.5%) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.

στγ) Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, που έχουν εκλέξει αντιπροσώπους στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

στδ) Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, τα οποία στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκέντρωσαν αριθμό ψήφων, τουλάχιστον, ίσο με το ένα κόμμα πέντε τοις εκατό (1,5%) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ με τη φετινή κρατική χρηματοδότηση εδώ

NEWSBEAST.GR  26/3/2020

 

 

 

 

Μηνύματα πολιτικών αρχηγών για την 25η Μαρτίου

Τα μηνύματα για την εθνική επέτειο.

.

Το 1821 υπήρξε πάντοτε πηγή έμπνευσης στους αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του με αφορμή την εθνική επέτειο, ενώ αναφερόμενος στην τελευταία τουρκική πρόκληση υπογραμμίζει ότι «οι Έλληνίδες και οι Έλληνες θα σταθούμε ενωμένοι στην προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά το μήνυμά του υπογραμμίζοντας ότι έναν χρόνο πριν από τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση, η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες προκλήσεις: Η επέλαση του κορονοϊού στη δημόσια υγεία, οι οικονομικές επιπτώσεις που θα φέρει η πανδημία, οι αναταράξεις στην Ε.Ε. που ακόμη δεν λέει να καταλάβει ότι οικοδομήθηκε στην αρχή της αλληλεγγύης, αλλά και η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα εν μέσω της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης.

Αναφερόμενος στην μονομερή κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία, σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, λέει απερίφραστα ότι «Πρόκειται για μια απαράδεκτη κλιμάκωση της έντασης» και προσθέτει: «Η Ελλάδα πλέον έχει κάθε λόγο να ασκήσει τα δικαιώματά της για την κατάθεση συντεταγμένων. Ωστόσο, όποτε και αν το πράξει, θα πρέπει πρώτα να έχει δοθεί ένα αυστηρό μήνυμα από την Ευρώπη, ότι μονομερείς ενέργειες όπως αυτή, οδηγούν σε κυρώσεις. Και η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι διάλογος χωρίς σεβασμό δεν μπορεί να υπάρξει. Ότι τα επικίνδυνα παιχνίδια δεν θα πετύχουν. Και ότι οι Έλληνίδες και οι Έλληνες θα σταθούμε ενωμένοι στην προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Ευτυχώς, την ίδια προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζουμε πια στα βόρεια σύνορά μας, χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Και χθες, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - μαζί και η Ελλάδα - άναψαν πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία  για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μια περιοχή, που μόλις πριν λίγα χρόνια βυθιζόταν στις κρίσεις, σήμερα αλλάζει κεφάλαιο, αποκτά σαφή ευρωπαϊκή προοπτική  και κάνει βήματα προς τη σταθερότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι ώρα για φανταχτερούς εορτασμούς, μα για διασφάλιση της υγείας και ευημερίας

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «πέρα από τις εξωτερικές προκλήσεις,  η μεγάλη πρόκληση των καιρών μας  είναι η αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού» και προσθέτει: «Ένα μέτωπο ζωής είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Για την υγεία όλων, και για την κοινωνική συνοχή. Για να μη μείνει κανένας αβοήθητος, ιδιαίτερα από τις κοινωνικά πιο ευάλωτες ομάδες. Για να μην επιστρέψουμε στις άδικες πολιτικές  που οδήγησαν στην πρόσφατη οδυνηρή οικονομική κρίση. Για να μην ξαναγίνει η Πολιτεία εχθρός των πολλών. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μάχη στην Ευρώπη  για να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, απέναντι στις  νεοφιλελεύθερες συνταγές. Να σταθεί δίπλα σε χώρες που ζητάνε μια νέα Ευρώπη ανάπτυξης και κοινωνικής μέριμνας. Ενώ στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, πρέπει να καταλάβουν  πως οφείλουμε να αλλάξουμε πολλά, αν θέλουμε η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη και ισχυρή.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Το 21 υπήρξε πάντoτε πηγή έμπνευσης στους αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη. Μας διδάσκει ότι ένας μικρός λαός, όταν είναι ενωμένος και δεν είναι προβλέψιμος και πειθήνιος, κερδίζει αυτά που δικαιούται. Μας θυμίζει, τέλος, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα μας, αλλά και οι αξίες μας. Και ότι το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.

Χρόνια πολλά και καλή δύναμη σε όλους και σε όλες!»

Γεννηματά: Να διασφαλίσουμε τα αδιαπραγμάτευτα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζει σε δήλωσή της πως «Το 21 μας εμπνέει, μας διδάσκει, μας δείχνει το δρόμο στο αγώνα: Για τη ζωή, την ελευθερία, την ανεξαρτησία. Για να προστατεύσουμε τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα.

Να διασφαλίσουμε τα αδιαπραγμάτευτα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις».

Η κ. Γεννηματά τονίζει ακόμη ότι η επέτειος της Απελευθέρωσης «μας δίνει δύναμη στο σημερινό αγώνα κατά της πανδημίας, για την προστασία της δημόσιας υγείας, για να πάμε ξανά τη ζωή μας μπροστά».

Καταλήγει επισημαίνοντας την ανάγκη ενότητας για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.

«Ενωμένοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Η ενότητα και η ομοψυχία δεν είναι δρόμος, είναι μονόδρομος. Η διχόνοια δεν έχει θέση πια», καταλήγει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

To Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωσή του ζητάει από τη κυβέρνηση να δίνει καθημερινά πλήρη ενημέρωση για την πορεία του επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής και τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που αφορούν στη ενίσχυση του ΕΣΥ καθώς, όπως αναφέρει «ιδιαίτερα γι′ αυτό όμως μέχρι σήμερα ακούμε γενικότητες και δηλώσεις που δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση».

«Στην καθημερινή ενημέρωση από το Κυβερνητικό επιτελείο είναι ανάγκη να υπάρχει ημερήσιο δελτίο διαθεσιμότητας κρεβατιών ΜΕΘ. Και τακτική ενημέρωση για τα άδεια κρεβάτια που προορίζονται για κορωνοιό, αναλυτικά, τουλάχιστον ανά Υγειονομική Περιφέρεια», προσθέτει και απευθύνει στην κυβέρνηση τα εξής ερωτήματα:

Πόσα είναι σήμερα τα διαθέσιμα για κορονοϊό κρεβάτια ΜΕΘ;

Πως προχωράει η μετατροπή σε ΜΕΘ, ΜΑΦ όλων των διαθέσιμων χώρων με εξοπλισμό (μόνιτορ και αναπνευστήρες);

Που έχουν διατεθεί οι αναπνευστήρες που αγοράζονται ή δωρίζονται; Ανά Νοσοκομείο και Περιφέρεια.

Σε ποια Νοσοκομεία έχουν τοποθετηθεί οι νεοπροσληφθέντες γιατροί και νοσηλευτές, (αναλυτικά ανά νοσοκομείο);

Πόσοι από αυτούς τοποθετούνται σε ΜΕΘ;

Τι συμφωνίες έχουν γίνει με τις ιδιωτικές κλινικές; Και πόσες κλίνες ΜΕΘ αναλυτικά ανά ιδιωτική κλινική είναι άμεσα διαθέσιμες στο σύστημα;

Πώς προχωρά η υλοποίηση του σχεδίου «πρώτη γραμμή» για επισκέψεις στα σπίτια, με τα κινητά συνεργεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ;

Όσον αφορά τα τεστ, η διαρκής αύξηση των διαθέσιμων τεστ είναι κρίσιμη για την προστασία των υγειονομικών και τον έλεγχο της επιδημίας.

Υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων; Έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό και νέα εργαστήρια π.χ. Πανεπιστημιακά; Θα ενταχθούν στο σχεδιασμό τα ιδιωτικά εργαστήρια τα οποία διαφημίζουν τη δυνατότητα τους να πραγματοποιούν τεστ σε τιμές ανεξέλεγκτες, που καθορίζουν οι ίδιοι; Η αισχροκέρδεια συνεχίζεται και το πρόβλημα δεν λύνεται.

Τι ελλείψεις σε μέσα προστασίας του προσωπικού έχουν αντιμετωπιστεί; Σε όλο τον κόσμο αλλάζουν παραγωγή προς υγειονομικό υλικό δεκάδες εταιρείες υπό την πίεση των κυβερνήσεων. Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο να δίνει οδηγίες μερικής προστασίας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στις 20 Μαρτίου».

Κουτσούμπας: Δεν έχει θέση μια «εθνική ομοψυχία» εθνικιστικού ή κοσμοπολίτικου τύπου

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν έχει θέση μια “εθνική ομοψυχία” εθνικιστικού ή κοσμοπολίτικου τύπου. Η ομοψυχία του ελληνικού λαού πρέπει να εκφραστεί απέναντι στις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό στον τομέα της υγείας, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Γιατί, τίποτα δεν αλλάζει στην κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, εάν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα δικά του χέρια, υλοποιώντας τις απαιτούμενες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές ανατροπές» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για την 25η Μαρτίου.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την επέτειο του 1821 αναφέρει ότι «η φετινή επέτειος της αστικής εθνοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821 και της έναρξης της διαδικασίας συγκρότησης του αστικού κράτους στην Ελλάδα, βρίσκει το λαό και τη χώρα να πλήττονται από έναν ”ιδιαίτερο” κίνδυνο, την πανδημία του κορονοϊού».

Σημειώνει την αναστολή κάθε είδους δραστηριοτήτων για την προϋπάντηση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και προσθέτει ότι η ΚΕ του ΚΚΕ είχε προετοιμάσει τη δική της «πολύμορφη ιδεολογική - πολιτική παρέμβαση, το περιεχόμενο της οποίας βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τα συμπεράσματα που προωθούσε η αστική εξουσία».

Αναφέρει ότι το ΚΚΕ επιφυλάσσεται «για μια πλούσια ιδεολογική-πολιτική-ιστορική-πολιτιστική παρέμβαση που θα διαδίδει πλατιά τα συμπεράσματα από την Επανάσταση του 1821, αυτά που αφορούν την εργατική τάξη, τα λαϊκά μεσαία στρώματα, τους μαθητές και φοιτητές των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, τους ριζοσπάστες εκπαιδευτικούς, επιστήμονες ιστορικούς και γενικά διανοούμενους».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 25/3/2020  Newsroom HuffPost Greece

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας

έγινε υπουργικό συμβούλιο μέσω βιντεοδιάσκεψης

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας έγινε υπουργικό συμβούλιο μέσω βιντεοδιάσκεψης

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μέσω βιντεοδιάσκεψης στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε σήμερα για λόγους πρόληψης και προστασίας από τη μετάδοση το κορονοϊού.

Η υπηρεσία, e-presence, είναι διαθέσιμη σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ανάγκες για συσκέψεις εξ αποστάσεως.

Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα το e-presence σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας ΑΕ (ΕΔΥΤΕ) την εποπτεία του οποίου έχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μέχρι αυτή τη στιγμή η εν λόγω υπηρεσία χρησιμοποιείται από τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και άμεσα θα είναι διαθέσιμη και για κάποια υπουργεία και την προεδρία της κυβέρνησης.

Να σημειώσουμε ότι το e-presence θεωρείται απόλυτα ασφαλές καθώς εξασφαλίζει ότι οι διακινούμενες πληροφορίες είναι εμπιστευτικές.

Tηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου για τα μέτρα κατά του κορονοϊού

https://www.youtube.com/watch?v=zcHWSRKW1Yo&feature=emb_logo

 

 

 

 

Δείτε Live τις ανακοινώσεις των αρμοδίων υπουργών για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Δείτε Live τις ανακοινώσεις των αρμοδίων υπουργών για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις για τον αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας και την απαγόρευση κάθε άσκοπης μετακίνησης πολιτών σε όλη την επικράτεια, στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.

Live Streaming

https://www.youtube.com/watch?v=01ciQK2HJGo&feature=emb_logo
NEWSBEAST.GR 22/3/2020

Βιντεοκλήση Μητσοτάκη-Γεννηματά

– Οι προτάσεις που κατέθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες εξέφρασε στη βιντεοσυνομιλία της με τον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά.

Τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες εξέφρασε στη βιντεοσυνομιλία της με τον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά.
Ειδικότερα για την εκκλησία τόνισε ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τα μέτρα μετατρέποντας τους ναούς σε κέντρα διάδοσης της πανδημίας του κοροναϊού.

Ακόμα και επίταξη ιδιωτικών κέντρων υγείας

Η κυρία Γεννηματά κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το άνοιγμα ΜΕΘ και ενός νοσοκομείου ανά περιφέρεια για τον κοροναϊό. Μάλιστα πρότεινε αν χρειαστεί ακόμα και με επίταξη να ενταχθούν τα ιδιωτικά στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε επίσης τις απόψεις για τις ελληνικές διεκδικήσεις στο Eurogroup ενώ πρότεινε και μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Fofi Gennimata
2 ώρες πριν

Απόψε, συνομίλησα με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Του ανέπτυξα τις προτάσεις μας για τη στήριξη του ΕΣΥ, των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας και του εξέφρασα τη στήριξή μας στην εθνική προσπάθεια.

#kinima_allagis #μενουμε_σπιτι #coronavirus

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κυρία Γεννηματά για το κυβερνητικό σχέδιο, απάντησε στις ερωτήσεις της και αντήλλαξαν σκέψεις και προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης. Και οι δύο τόνισαν τη σημασία του μηνύματος «Μένουμε Σπίτι».

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη:
1) Στηρίζουμε την προσπάθεια της χώρας και την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που προτείνουν τα αρμόδια όργανα με τους ειδικούς επιστήμονες.
Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα και για όλες τις δραστηριότητες που επηρεάζουν τη διασπορά , χωρίς εξαιρέσεις διότι αλλιώς αυτοαναιρούνται και ακυρώνονται.
Για την Εκκλησία πρέπει να παρθούν από την Πολιτεία αποτελεσματικά μέτρα ώστε να μη μετατρέπονται οι ναοί σε κέντρα διάδοσης της επιδημίας.
Αυτό πρέπει να ισχύσει για όλα τα δόγματα ανεξαιρέτως

Στήριξη του ΕΣΥ

2) Το βάρος το σηκώνει το δημόσιο Σύστημα Υγείας, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Χρειάζονται άμεσα μέτρα διοικητικά και οικονομικά.
Ειδικότερα επιβάλλεται:
• Να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με την άμεση πρόσληψη ιατρών-νοσηλευτών που έχουν εξαγγελθεί.
• Να ληφθεί μέριμνα για πρόσθετα κρεβάτια. Λειτουργία 1 Νοσοκομείου ανά Περιφέρεια, μόνο για ασθενείς από κορωνοϊό.
• Να πολλαπλασιασθούν τα σημεία ελέγχου (test) για τον κορωνοϊό.
Να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό και τα ιδιωτικά κέντρα (και με επίταξη αν χρειασθεί) με τιμολόγιο καθορισμένο από το κράτος, που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
• Να προμηθευτούν τα Νοσοκομεία έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία των εργαζομένων στην υγεία.
• Να αντιμετωπισθεί η αισχροκέρδεια στην αγορά για γάντια, μάσκες, αντισηπτικά.
• Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα νησιά του Β. Αιγαίου που είναι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Αλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού

3) Η Ελληνική Οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι βιώνουν ήδη τις συνέπειες της κρίσης.
Χρειάζονται μέτρα έξω από την πεπατημένη, με την αναστολή προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας.
Και μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα ήδη παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα (αναιμική ανάπτυξη, υστέρηση εσόδων έναντι του στόχου). Έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες πχ από την Γερμανία. Είμαστε όπως κατ΄ αναλογία με τα κρούσματα του κορωνοϊού σαν υπερήλικας, σε σχέση με το παιδί.
Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει:
• Να απαιτήσει από την Ε.Ε. εκταμίευση πολύ μεγαλύτερων ποσών από τα 37 δις (που ακούγεται) και την εξαίρεση από δημοσιονομικούς περιορισμούς-και από κρατικές ενισχύσεις- των ποσών που θα δοθούν για Υγεία, επιχειρήσεις/ εργαζόμενους.
• Να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για τα επόμενα έτη.
Και εν συνεχεία
• Να γίνει ριζική αλλαγή του Κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθούν το ΕΣΥ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι επιχειρήσεις που κλείνουν και οι εργαζόμενοι που τίθενται σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα.
• Να ανασταλούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις.
• Να προετοιμασθούν ειδικά μέτρα στήριξης του Τουρισμού.
• Να στηρίξουν οι Τράπεζες την ρευστότητα. Δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια. Να μην «κοκκινίζουν» δάνεια που λόγω της κρίσης παρουσιάζουν προβλήματα.

https://bit.ly/3d4kjqL
Απόψε, συνομίλησα με τον Πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Του ανέπτυξα τις προτάσεις μας για στήριξη του ΕΣΥ, των εργαζομένων, της πραγματικής οικονομίας & του εξέφρασα τη στήριξή μας στην εθνική προσπάθεια.

Αδεια ειδικού σκοπού: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Ολα τα SOS

ΤοΒΗΜΑ Team 16.03.2020

 

 

 

Έκτακτη επαφή Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς μέσω βιντεοκλήσης

Έκτακτη επαφή Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς μέσω βιντεοκλήσης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

θα πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκινώντας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Αλέξη Τσίπρα

αύριο στις 18:00 στο γραφείο του στη Βουλή.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η επικοινωνία Τσίπρα - Μητσοτάκη θα γίνει με βιντεοκλήση.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλογήρου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, προκειμένου να οριστεί συνάντηση του κ. Μητσοτακη με τον κ. Τσίπρα, τη Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ  16/3/2020

 

 

 

Στον Έβρο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με τον επικεφαλής της Frontex


Στο φυλάκιο Καστανεών Έβρου έφτασαν λίγο πριν από τις 10 το πρωί, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί. Θα ακολουθήσει επιχειρησιακή συνάντηση στο Πολύκεντρο Ορεστιάδας.

Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο χθες, Τετάρτη, ήταν τεταμένη καθώς έγινε εκτεταμένη χρήση μολότοφ εναντίον των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι χθες, στις 2:50 το μεσημέρι ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τον βόρειο Έβρο σε υψόμετρο από 3 χιλιομέτρων έως 150 μέτρα.

Την ίδια ώρα οι αφίξεις μελών της Frontex για την ενίσχυση φύλαξης των συνόρων συνεχίζονται.
ΣΤΟΧΟΣ - 12 Μαρτίου - 2020

ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΤΟ ΧΑΣΑΤΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΜΕΤΡΑΤΕ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ 1ης ΜΑΗ!

ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΤΟ ΧΑΣΑΤΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ! ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΜΕΤΡΑΤΕ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ 1ης ΜΑΗ!
Κλίκ για μεγέθυνση

Ψάχνετε να βρείτε εξιλαστήρια θύματα χρεώνοντας τα ατοπήματα σας στους δήθεν στρατηγικούς κακοπληρωτές και στους έξωθεν εχθρούς της χώρας!

Τεράστιο το λάθος σας, Ντροπή και Όνειδος για σας και τη κυβέρνηση!!!

Τρίμηνη ‘’διαπραγμάτευση’’, ‘’διαμεσολάβηση’’ και μετά κατασχέσεις και στην αγχόνη, δίχως καν να έχουν το έσχατο δικαίωμα της προσφυγής που διατηρούν ακόμα και οι μελλοθάνατοι!
Αυτά είναι που μπορείτε να προσφέρετε στον λαό σας;

Ντροπή!
Αυτό είναι το νέο συμβόλαιο ‘’κοινωνικής τραπεζικής’’ για σας και τον κ. Ζαββό  με βάση τις δηλώσεις του που θα υπογράψετε με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης αύριο ως κυβέρνηση κατά τη συνάντηση σας μαζί τους;

Τίποτα δεν θα σώσει τη χώρα ούτε εσάς, αν δεν κουρέψετε όλα τα δάνεια του λαού τουλάχιστον στα ποσοστά που τα ιδιοποιούνται τα Funds! Όχι ο ‘’Ηρακλής’’, ούτε ο Δίας δεν θα μπορέσει να σώσει τη χώρα, γι' αυτό αναμείνατε τα χειρότερα!

Και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο σ’ αυτούς τους δανειολήπτες που θα χάσουν τις πρώτες κατοικίες τους, είναι και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι Έλληνες με τους εγγυητές τους, επιχειρηματίες και νοικοκυραίοι που θα χάσουν τα πάντα!!!
Επιτέλους σεβαστείτε τον λαό, αυτόν που εσείς και το ίδιο το σύστημα κατέστρεψε!!!!!! 

Αυτό που κάνετε ως κυβέρνηση και Έλληνες, είναι μια κατάπτυστη και ανθελληνική πράξη που ξεπερνά κάθε όριο λογικής, που μόνο ως πράξη προδοσίας μπορεί να χαρακτηριστεί όταν μπορείτε να επιτελέσετε το καθήκον σας δια της ψήφισης ενός Ν/Σ και δεν το κάνετε, εφευρίσκοντας δικαιολογίες που δεν σας τιμούν!!!                        
Μια είναι η λύση,

τράπεζες και ‘’Διαχειριστές’’ να προχωρήσουν άμεσα σε γενναία κουρέματα, ίδια με των Funds,

κι αυτό να τους επιβληθεί δια Νόμου! Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία κυρίων μαζί τους, ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ!!!

Με ποιους θα διαπραγματευτούν οι δανειολήπτες αν δεν υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο που θα επιβάλει σ' αυτούς που έχουν τελικά τα δάνεια τους να προχωρήσουν σε γενναία κουρέματα; Ποιοί θα τους σεβαστούν; Οι τράπεζες; Ποιούς κοροϊδεύετε;

Κύριε Μητσοτάκη, αν ήρθατε όντως για να μείνετε και όχι να αποτελέσετε μια σύντομη και κακή παρένθεση στην ιστορία μας, με αυτά που κάνετε να ξέρετε ότι ο χρόνος σας τελειώνει! Χάνετε σε όλα τα διαπραγματευτικά πεδία, στα Εθνικά μας θέματα και στο Μεταναστευτικό  και με τα ‘’Κόκκινα’’ δάνεια οδηγείτε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην απόγνωση και στη καταστροφή πτωχεύοντας τους, διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό της πατρίδας μας, τώρα που ο λαός πρέπει να παραμείνει ενωμένος εν όψη και των επικείμενων δραματικών εθνικών εξελίξεων, που μοιραίως θα υπάρξουν, το αμέσως επόμενο διάστημα με την Τουρκία!                  
Πρέπει να καταλάβατε ότι με αιχμή του δόρατος τα κόκκινα δάνεια θα είναι η αιτία που θα χάσετε την εξουσία! Είναι αυτά που θα αποτελέσουν την ταφόπλακα σας και είναι απορίας άξιον πως δεν το αντιλαμβάνεστε! Σημειώστε δε αν σας ενδιαφέρει και ελέγξτε το μέσω των άρθρων μας, ότι οι προβλέψεις μας έως σήμερα δυστυχώς για σας δεν έχουν πέσει ποτέ έξω και έτσι που το πάτε αν δεν αλλάξετε άμεσα ρότα, σας διαβεβαιώνουμε ότι σύντομα θα βρεθείτε εκτός ‘’νυμφώνος’’ ως κλαίουσες χήρες και πολλοί από εσάς υπόδικοι με πληθώρα κατηγοριών, ικανές να σας οδηγήσουν για τα επόμενα χρόνια της ζωής σας εκεί που θα έχετε συντροφιά μόνο τις αναμνήσεις σας!!!

Και εσείς κ. Σταικούρα, ως να είστε πνεύμα και σώμα ένα με τον πεφωτισμένο δευτεροηγέτη της χώρας μας βιβλιοπώλη "Μέγα" Άδωνη μαζί ως τρίο και με τον κ. Ζαββό, πάτε από το ένα λάθος στο άλλο επιβεβαιώνοντας τον άρρητο δεσμό σας, την υποτέλεια σας και την εξάρτηση σας από τις τράπεζες, εκπροσωπώντας τα κατάπτυστα δυσώδη και μισελληνικά σχέδια τους!!!                   
Δεν προλαβαίνουμε να παρακολουθούμε στα κανάλια και στον τύπο τις δηλώσεις σας που βάσει αυτών για σας, συνεπείς  και έντιμοι πολίτες είναι μόνο αυτοί που εξυπηρετούν τα δάνεια τους και όχι αυτοί που δεν μπορούν! Αυτοί για σας είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, άρα ανέντιμοι και φυσικά ψεύτες και κλέφτες που ζουν εις βάρος όλων των άλλων Ελλήνων, που πρέπει να τιμωρηθούν δια της εσχάτης των ποινών!     
Καλά δεν ντρέπεστε; Μήπως αυτό εξυπηρετεί ΜΟΝΟ τα σχέδια των τραπεζών και τα δικά σας, δημιουργώντας ένα επαίσχυντο, ψευδές και ποταπό κίνητρο για να λεηλατήσετε τον λαό; Είναι τόσο προφανές αυτό που κάνετε, να κατηγοριοποιείτε εκατομμύρια Έλληνες χρίζοντας τους απατεώνες, όταν εσείς οι πολιτικοί, οι τραπεζίτες, τα κόμματα, οι μίζες και τα θαλασσοδάνεια των ευνοουμένων σας λαμογιών, είστε οι αποκλειστικά υπεύθυνοι της οικονομικής τους ανέχειας και καταστροφής!!!
Ντροπή σας, πέσατε όλοι ως πεινασμένες ύαινες να φάτε  ότι απέμεινε από τα κουφάρια τους, εσείς δεν είστε Έλληνες!     

Κύριοι, τα ‘χετε κάνει μπάχαλο παντού! Αντί να διαμορφώνετε εσείς την ατζέντα των εξελίξεων, σύρεστε πίσω από τους τραπεζίτες, τους μέντορες σας και τον Ερντογάν, αδυνατώντας να χειριστείτε τα μείζονα θέματα της χώρας, οδηγώντας μας σε μονοπάτια που ούτε στα χειρότερα όνειρα μας δεν θα ‘θέλαμε να ζήσουμε. Κι αυτό δεν μπορεί να μη το πληρώσετε ως άτομα και κυβέρνηση με το βαρύτερο των  τιμημάτων, γιατί τα λάθη σας προκαλούν μη αναστρέψιμα και καταστροφικά αποτελέσματα για τον λαό και τη πατρίδα μας!


Β. Αναγνώστου     Συγγραφέας- αρθρογράφος

www.manifesto.com.gr 27/2/2020

 

 

 

 


ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ!

ΑΛΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΩΝ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΣΤΗΝ  ΧΙΟ ΓΙΑ ΝΑ

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!

«Εκεί που θα πάτε, θα φέρεστε σαν σε κατεχόμενη περιοχή»,

ήταν η εντολή του Μητσοτάκη στο αληταριό που φορώντας την τιμημένη στολή του Έλληνα αστυνομικού και

το εθνόσημο, παριστάνει τις… «Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης»!

Το είπε και το’ καναν!

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Τετάρτης, λοιπόν, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αφορμή, αλήτες των ΜΑΤ σταματούσαν διερχόμενα αυτοκίνητα στο Αίπος της Χίου, κατέβαζαν κάτω τους οδηγούς, τους χτυπούσαν κι έσπαζαν τα αυτοκίνητά τους, σαν κοινοί χούλιγκανς! Προφανώς, το αληταριό του Μητσοτάκη –το οποίο ντροπιάζει τον απλό Έλληνα αστυνομικό που δίνει καθημερινά τη μάχη κατά του εγκλήματος στο πεζοδρόμιο, με κίνδυνο της ζωής και της σωματικής του ακεραιότητας!- θέλησε μ’ αυτό τον τρόπο να πάρει εκδίκηση για την αντίσταση που συνάντησε από τον λαό της Χίου!

Επιπλέον, με αυτές τις πρωτοφανείς στα χρονικά αλήτικες ενέργειες, η χούντα Μητσοτάκη θέλει να τρομοκρατήσει τους Έλληνες, για να μην αντιδράσουν όταν θα στήνει σ’ ολόκληρη τη χώρα hotspots, στα πλαίσια του σχεδίου εποικισμού της από αλλοεθνείς, αλλοφύλους και αλλοθρήσκους!

Το μόνο που θα καταφέρει με τα αίσχη των πραιτωριανών του το κάθαρμα ο Μητσοτάκης, είναι να ενταθεί η λαϊκή οργή και να τον γκρεμοτσακίσει από την εξουσία μία ώρα αρχύτερα! Ας συνεχίσει έτσι, λοιπόν!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ 27/2/2020

 

 

 

 

 

 

Η ελληνική διπλωματία δέσμια πολιτικών εξελίξεων στα Δυτικά Βαλκάνια

Οι πολιτικές εξελίξεις στα κράτη της περιοχής διαμορφώνουν τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς σε συνδυασμό με την επιρροή ξένων δυνάμεων.

Η ελληνική διπλωματία δέσμια πολιτικών εξελίξεων στα Δυτικά

Associated Press

Η Ελλάδα επανέρχεται στα δυτικά Βαλκάνια φιλοδοξώντας να αναδειχθεί πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας. Ωστόσο, οι πολιτικές ισορροπίες των δυτικών Βαλκανίων παραμένουν εύθραυστες, εξαιτίας εθνοτικών και θρησκευτικών διενέξεων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Αθήνας εμφανίζεται εγκλωβισμένη στην ελληνό-τουρκική αντιπαράθεση και στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Οι παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων στα δυτικά Βαλκάνια, αποτελούν ακόμα μια παράμετρο, που επηρεάζει την πολιτική κρατών καθώς και την ελληνική διπλωματία. Η ένταξη κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί τις αντιδράσεις της Ρωσίας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, δεν πρέπει να υποβαθμιστεί και η τουρκική διείσδυση στα δυτικά Βαλκάνια με τη δημιουργία παράλληλων δομών.

Η κατάσταση σήμερα και τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα

Η ελληνική εξωτερική πολιτική τάσσεται υπέρ της ένταξης Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει, ωστόσο, καταστήσει σαφές ότι η ενταξιακή πορεία κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η κυβέρνηση της Αθήνας προωθεί και μια επικοινωνιακή στρατηγική για το ρόλο που διαδραματίζει στα δυτικά Βαλκάνια με τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, όπως την επερχόμενη Διάσκεψη Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων (24/02/2020) και το διεξαχθέντα 2ο Περιφερειακό Φόρουμ (7-9/02/2020), στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, οι πολιτικές ισορροπίες στα Δυτικά Βαλκάνια, με τις εκλογές του Απριλίου 2020 στη Βόρεια Μακεδονία, τη νέα κυβέρνηση στο Κόσοβο με πρωθυπουργό τον ’Αλμπιν Κούρτι και την εκκλησιαστική διαμάχη Μαυροβουνίου – Σερβίας, δύναται να επηρεάσουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την ελληνική εξωτερική πολιτική. Οι επιπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν αλυσωτές αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η πολιτική αλλαγή στο Κόσοβο σαφώς και επηρεάζει τη διαμάχη Πρίστινα- Βελιγραδίου. Ο νέος πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι τηρεί σκληρή στάση προς τη Σερβία. Η πρώτη του συνάντηση με τον σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς επιβεβαίωσε τις μεγάλες διαφορές τους, παρά το διαμεσολαβητικό ρόλο της Ουάσιγκτον, για την επανέναρξη του διαλόγου Κόσοβου – Σερβίας. Ο Άλμπιν Κούρτι υποσχέθηκε να θεσπίσει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, όταν επισκέφθηκε την Kosovo Security Force (KSF), με στόχο την ενίσχυση της άμυνας της χώρας του. Όμως, η υλοποίηση της υποχρεωτικής θητείας θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη, εξαιτίας υψηλού κόστους. Η KFS και η επιβολή δασμών ύψους 100% σε σερβικά προϊόντα, αποτελούν σημαντικά σημεία τριβής μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου. Ο Κούρτι έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ της ένωσης Κοσόβου – Αλβανίας, αναδεικνύοντας το ζήτημα του αλβανικού εθνικισμού, που ενδέχεται να το χρησιμοποιεί και ως μοχλό πίεσης για να προωθήσει τα συμφέροντά της χώρας του.

Η Βόρεια Μακεδονία ενόψει των πρόωρων εκλογών της 12ης Απριλίου χαρακτηρίζεται από τεταμένο πολιτικό σκηνικό, μεταξύ της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE που ηγείται ο Χριστιάν Μικόσκι. Η πόλωση προκαλεί ανασφάλεια σε Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς πιθανή νίκη του VMRO-DPMNE ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Χριστιάν Μικόσκι έχει δηλώσει ότι θα στραφεί ενάντια σε όσα πρεσβεύει η Συμφωνία των Πρεσπών, αν το κόμμα του νικήσει στις εκλογές. Η εθνικιστική ρητορική του Μικόσκι αποβλέπει στη συσπείρωση όσων αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχώρησε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. Ενδεχόμενη κατάρρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών ενδέχεται προκαλέσει αποσταθεροποίηση στη χώρα και ντόμινο εξελίξεων στην περιοχή, ενισχύοντας τον αλβανικό εθνικισμό.

Οι γεωθρησκευτικές ανακατατάξεις αποτελούν ένα ακόμα πεδίο έντασης στα δυτικά Βαλκάνια. Μαυροβούνιο και Σερβία βρίσκονται σε αντιπαράθεση με αφορμή τη διεκδίκηση αυτοκέφαλής εκκλησίας από την κυβέρνηση της Ποντγκόριτσα. Αφορμή της διαμάχης είναι ο νόμος για την θρησκευτική ελευθερία, που προβλέπει την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων για τα οποία οι εκκλησίες δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τους ανήκαν πριν από το 1918. Ο νόμος στοχεύει σύμφωνα με το Βελιγράδι στην απόσπαση από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ναών και μοναστηριών και την παραχώρησή τους στην ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου (CPC), που συστάθηκε το 1993. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να αποδοθεί αυτοκεφαλία στο Μαυροβούνιο.

Η ελληνική διπλωματία δέσμια πολιτικών εξελίξεων στα Δυτικά

bergserg via Getty Images

 

Ελληνική διπλωματία

Η κυβέρνηση της Αθήνας στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των δυτικών Βαλκανίων και προωθεί την οικονομική διπλωματία στην περιοχή, με στόχο να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο. Ωστόσο, για να αποδώσει η ελληνική εξωτερική πολιτική στα δυτικά Βαλκάνια απαιτείται συντονισμός και γνώση των πολιτικών εξελίξεων που συντελούνται στα κράτη των δυτικών Βαλκανίων.

Η αξιολόγηση πληροφοριών κρίνεται απαραίτητη καθώς θα δίνει στην ευκαιρία στην ελληνική διπλωματία να προβλέπει τις εξελίξεις και να έχει παρουσία σε σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες και φόρουμ αναφορικά με λήψη αποφάσεων για τα δυτικά Βαλκάνια.

Η ελληνική διπλωματία πρέπει να αντιληφθεί ότι οι πολιτικές εξελίξεις στα κράτη της περιοχής διαμορφώνουν τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς σε συνδυασμό με την επιρροή ξένων δυνάμεων. Η Αθήνα φαίνεται να παρακολουθεί ετεροχρονισμένα τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια καθώς η ελληνική διπλωματία έχει επικεντρωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και στη διαχείριση του μεταναστευτικής κρίσης.

Παράλληλα, η τουρκική διείσδυση στα δυτικά Βαλκάνια γίνεται εντονότερη με την άσκηση «ήπιας ισχύος» (softpower) και παράλληλων δομών στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Η ελληνική διπλωματία πρέπει να παρακολουθεί στενά την τουρκική εξωτερική πολιτική στα δυτικά Βαλκάνια, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να εφαρμόσει το ίδιο μοντέλο και στη Θράκη.

Ο ξένος παράγοντας, διαδραματίζει το δικό του ρόλο στη διαμόρφωση των γεωπολιτικών ισορροπιών στα δυτικά Βαλκάνια, μόνο για την προώθηση των εθνικών του συμφερόντων. Η ελληνική διπλωματία πρέπει να το κατανοήσει πλήρως. Οι ΗΠΑ παρά τη στενή αμυντική συνεργασία με τη Ελλάδα, δεν θα κάνουν ένα βήμα περαιτέρω για να υποστηρίξουν τα ελληνικά συμφέροντα Η Γερμανία από την πλευρά της, με την πρωτοβουλία BerlinProcess για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, φαίνεται να αγνοεί την Ελλάδα και γενικότερα η στάση της Άνγκελα Μέρκελ τείνει να ευνοεί τον Ταγίπ Ερντογάν.

21/02/2020 Updated

 

 

 

 

 

ΜΟΛΙΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!

ΑΔΙΑΝΟΗΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΛΛΗΤΑΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΓΓΟΛΩΝ:

ΝΤΟΡΑ ΚΑΙ ΓΑΠ ΞΕΣΤΟΜΙΣΑΝ

ΟΣΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΠΟΤΕ ΟΥΤΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ –

ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΚΕΛΕΙΟ!

ΤΑ ΕΙΠΑΜΕ ΟΣΟ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ «ΝΩΡΙΣ»..! (ΦΩΤΟ)

eliamep

Στην πρώτη συζήτηση του κύκλου για τα ελληνοτουρκικά που άνοιξε το ΕΛΙΑΜΕΠ ο τ. πρωθυπ Γιώργος Παπανδρέου και η τ υπουρ εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εξηγούν γιατί την Ελλάδα τη συμφέρει η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο και λένε πως είναι ανησυχητικό το γεγονός πως διάφορα μέσα χαρακτηρίζουν μειοδότες - προδότες όσους είναι υπέρ της Χάγης

Μπακογιάννη: Οι καθαρές κουβέντες με τους Τούρκους μπορούν μόνο να ωφελήσουν

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι τρίτοι να μας επιβάλλουν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας. Το Ελσίνκι δεν υπάρχει πια . Είναι σαν το παλιό παραμύθι με το βασιλιά. Είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων να λέμε για ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας όταν όλοι ξέρουμε πως η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ. Να πούμε πως ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Υπάρχει μια ανησυχητική κατεύθυνση που παίρνει ο διάλογος για τη Χάγη γιατί γράφεται πως αν πιστεύεις πως η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στη Χάγη είσαι μειοδότης. Τι σημαίνει μη αποδοχή της Χάγης; Αν πει η Ελλάδα δεν πάω στη Χάγη. Τι κερδίζει η Ελλάδα; Η Τουρκία ποτέ δεν το αναγνώρισε το δικαστήριο οπότε δεν χάνει τίποτα.

Η δική μας πολιτική είναι βασισμένη στο διεθνές δίκαιο άρα αυτό από μόνο του μας οδηγεί στη Χάγη. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να πάμε στη Χάγη.

Οι σχέσεις μας με την Τουρκία θα έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα. Το μήνυμα διαλόγου να είναι συνέχεια στο τραπέζι. Οι καθαρές κουβέντες με τους Τούρκους μπορούν μόνο να ωφελήσουν.

Γιώργος Παπανδρέου: Να είμαστε στην πλευρά που επιμένει στην ισχύ του δικαίου

Θα το έθετα πιο απλά, θέλουμε την ισχύ του δικαίου ή το δίκαιο του ισχυρού; Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι ξεκάθαρη η θέση μας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι σαφές, ότι μας συμφέρει, όπως συνάδει με τον διεθνή μας ρόλο, να είμαστε στην πλευρά που επιμένει στην ισχύ του δικαίου.

Αυτό το δίλημμα δεν είναι ρητορικό, γίνεται ολοένα πιο επίκαιρο αν αξιολογήσει κανείς τον τρόπο που πολλές δυνάμεις, όπως σήμερα οι ΗΠΑ, λειτουργούν στη διεθνή πολιτική σκηνή. Βλέπουμε μια τάση υποβάθμισης των διεθνών συμφωνιών, πχ. του Παρισιού για το Κλίμα, των συμφωνιών ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά, αντίστοιχα και με το Ιράν.

Αντί να παρασυρθούμε σε αυτήν τη λογική, πρέπει να γίνει σημαία της Ελλάδας, στην ΕΕ, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, και στα πιο άμεσα δικά μας ζητήματα, η θέση υπέρ της ισχύος του Δικαίου.

Θα έλεγα μάλιστα, αναπόσπαστο τμήμα, της στρατηγικής μας στην εξωτερική πολιτική.

Επιβεβαιώθηκε στο απόλυτο η Εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ με το σημερινό της εξώφυλλο!

1.indd

18|02|2020 Enimerotis  387 views

 

 

 

 

 


Αγρια πολιτική κόντρα για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis

Για θεσμική εκτροπή κάνει λόγο ο Α.Τσίπρας -

Ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής καταλογίζει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση.

.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ EUROKNISSI.

Παρέμβαση στις εξελίξεις με την υπόθεση Novartis κάνει με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες.

«Τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν αυτές τις ώρες με τους προστατευόμενους μάρτυρες, φανερώνουν πόσο υποκριτική ήταν όλη η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης και μέρους των ΜΜΕ για όσα είπα προχθές στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο κ. Τσίπρας και συμπληρώνει ότι «εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων».

Το πιο σημαντικό, προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι «πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Στόχος τους είναι, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «απόλυτος υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμάρα, που εδώ και καιρό τον απειλεί με εσωκομματική ρήξη. Ευθύνες τεράστιες όμως έχει και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, καθώς αυτή η πρωτοφανής παρέμβαση μιας επιτροπής της Βουλής στη θεσμική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, γίνεται με τη δική του κάλυψη και ανοχή».

Κλείνοντας, προειδοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει την θεσμική εκτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα όργανα της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μα πάνω από όλα στον ελληνικό λαό. «Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, για χάρη του κ. Σαμαρά, να οδηγήσει την Ελλάδα στις πιο αυταρχικές πρακτικές του ομοϊδεάτη τους, κ. Όρμπαν. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, μια χώρα δικαιοσύνης», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέτσας: Eυθεία παρέμβαση Τσίπρα στη λειτουργία της προανακριτικής

Υβρεις και «ευθεία παρέμβαση στην λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής», καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στην ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει, όχι μόνο σε ύβρεις, αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία.

Με την ανάρτησή του, ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι όσα είπε περί ελέγχου των ″αρμών της εξουσίας″, είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τασούλας: Η εξέταση μαρτύρων δεν συνιστά παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης

H εξέταση μαρτύρων δεν συνιστά παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Η Βουλή με απόφασή της, της 9ης Οκτωβρίου 2019, συγκρότησε, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156 παρ.4) η Επιτροπή αυτή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και επισημαίνει: «Κατόπιν των ανωτέρω, είναι πρόδηλο ότι όταν η Επιτροπή αυτή εξετάζει μάρτυρες, δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας».

Εκκληση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές

Την κατάφωρη παραβίαση του ευρωπαϊκού Δικαίου που επιβάλλει την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, καταγγέλλουν, την ίδια λωρα με κοινή δήλωσή τους, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν στην δήλωσή τους, «κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι μετά από τέτοια συμπεριφορά εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο, κανένας πολίτης στο μέλλον δεν πρόκειται να αποκαλύψει οποιοδήποτε στοιχείο για πιθανά σκάνδαλα, εφ′ όσον η πρακτική δείχνει ότι στην ουσία δεν είναι προστατευόμενος, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία. Έστω και την ύστατη αυτή ώρα, καλούμε όλες τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές Aρχές να παρέμβουν για την προστασία όλων εκείνων που βάλλονται, μόνο και μόνο διότι υπάκουσαν στην συνείδησή τους και έπραξαν το καθήκον τους για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Οι ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για «εκφοβισμό των προστατευόμενων μαρτύρων από την πλειοψηφία των μελών της Προκαταρκτικής Επιτροπής της ελληνικής Βουλής που έχει έναν και μοναδικό στόχο: να φιμώσει κάθε πολίτη ο οποίος υπακούει στο συνειδησιακό του καθήκον να καταγγείλει την πολιτική διαφθορά και να αποκαλύψει την αλήθεια. Ενάντια στις Οδηγίες της ΕΕ, με πιο πρόσφατη την Οδηγία 2019/1937, αλλά και στην προστασία που παρέχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, τα κόμματα που απαρτίζουν την πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής, παρά την έντονη αντίδραση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που συμμετέχουν στην Επιτροπή, όχι μόνο επιχείρησαν την αποκάλυψη της ταυτότητας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων του σκανδάλου της Novartis, αλλά επέδειξαν και υπερβάλλοντα ”εισαγγελικό και αστυνομικό” ζήλο, εκδίδοντας ένταλμα βίαιης προσαγωγής σε βάρος ενός εκ των μαρτύρων με τον κωδικό ”Μάξιμος Σαράφης” ο οποίος δεν εμφανίστηκε σήμερα (Τρίτη 18/2/2020) ενώπιον της Επιτροπής, επικαλούμενος ότι κινδυνεύει η ζωή του, σε περίπτωση που αποκαλυφθεί η ταυτότητά του δημόσια. Ο αστυνομικός που είναι επιφορτισμένος από την Εισαγγελία Διαφθοράς με την προστασία του, με το ένταλμα ανά χείρας, τον αναζήτησε στο σπίτι του για να τον προσαγάγει βιαίως στην Επιτροπή. Και η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας, η οποία έχει κληθεί για αύριο (Τετάρτη) 19/2 με επιστολή της, την οποία κοινοποιεί και στον επίτροπο Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας της ΕΕ Didier Reynders (Ντιντιέ Ρέιντερς) δηλώνει ότι δεν θα εμφανισθεί στην Επιτροπή, αφού τονίζει πως: ”Είναι βέβαιο ότι έτσι θα αποκαλυφθεί και θα διαρρεύσει η ταυτότητά της και επομένως θα κινδυνεύσει η ζωή της και η σωματική της ακεραιότητα”».

Κλείνοντας, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι «το μήνυμα είναι σαφές: όποιος αποκαλύπτει την αλήθεια διώκεται ενάντια στο ελληνικό κράτος Δικαίου, την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ενάντια σε κάθε ηθική που επιβάλει ιστορικά την αποκάλυψη της αλήθειας».

Το κείμενο υπογράφουν οι ευρωβουλευτές, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Έλενα Κουντουρά, Στέλιος Κούλογλου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ) Updated 15/2/2020

 

 


Πυρά κατά Τσίπρα για αυταρχισμό και ολοκληρωτισμό μετά από δήλωση περί ελέγχου

«κρίσιμων αρμών της εξουσίας» από την αριστερά

«Πώς θα καταφέρουμε κερδίζοντας τις εκλογές, αυτή τη φορά να αναλάβουμε την ευθύνη και τον έλεγχο, όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, όχι μόνο των υπουργείων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας;».

.

Για ολοκληρωτικές τάσεις κατηγορούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, μετά από δήλωσή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ περί ανάγκης η αριστερά, εφόσον κερδίσει δεύτερη φορά τις εκλογές, να «αναλάβουμε την ευθύνη και τον έλεγχο, όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, όχι μόνο των υπουργείων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας».

«Έχω δύο κρίσιμα ερωτήματα. Δύο κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν μεν το χθες, αλλά που η προβολή τους είναι ευθέως στο αύριο: Πρώτο ερώτημα: Πώς θα καταφέρουμε τη δεύτερη φορά η Αριστερά, πώς θα καταφέρουμε κερδίζοντας τις εκλογές, αυτή τη φορά να αναλάβουμε την ευθύνη και τον έλεγχο, όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, όχι μόνο των υπουργείων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας; Είναι ένα ερώτημα αυτό. Και δεύτερο ερώτημα: Πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε, με δεδομένες τις δεσμεύσεις μας στην ΕΕ, αλλά που τώρα πια είμαστε εκτός μνημονίων και άρσης κυριαρχίας, πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τομών, που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας;» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα απολογηθεί, αλλά θα μάθει από τα λάθη και τις παραλήψεις της πρώτης φοράς αριστερά. Και θα το κάνει επειδή πρώτιστο καθήκον της περιόδου, είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη δεύτερη φορά», ενώ είπε πως μέσα από ένα ειλικρινή και συντροφικό διάλογο «θα αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε ανακοίνωσή του, είπε πως «ο διήμερος δήθεν ”απολογισμός” του ΣΥΡΙΖΑ έκρυψε κάτω από το χαλί αυτά που ήθελαν να μάθουν όλοι οι Έλληνες: γιατί χάθηκαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ εθνικού πλούτου, γιατί έκλεισαν οι τράπεζες και γιατί οι πολίτες φορτώθηκαν με τόσους άδικους φόρους. Έμαθαν, όμως κάτι, για τον ολέθριο διχασμό που ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε: η ανατριχιαστική δήλωση Τσίπρα ότι ”την δεύτερη φορά θα ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας” αποτελεί πρόκληση κατά της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, του ίδιου του Πολιτισμού.  Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, ”αρμοί της εξουσίας”, πέραν της Εκτελεστικής, είναι η Νομοθετική, η Δικαστική, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης. Που οφείλουν να δρουν ανεξάρτητα από τον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης. Και η Ελλάδα έχει Σύνταγμα που εγγυάται τη διάκριση των εξουσιών. Η αντιδημοκρατική νοοτροπία Τσίπρα που αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα αποδεικνύει ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από το μήνυμα του λαού στις κάλπες, αναβιώνοντας το απεχθές σύνθημα «ή εμείς, ή αυτοί». Και ότι στόχος του είναι ένας ”δεύτερος γύρος” για να επαναφερει όχι μόνο την οικονομική καθήλωση, αλλά και τον αυταρχισμό και την περιθωριοποίηση της χώρας. Πάνω από όλα, όμως, δικαιώνει τη θέση μας ότι οι διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν μόνο την οικονομία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αλλά κυρίως το σεβασμό και την προάσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας».

Σε σχόλιό του, το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ ανέφερε τα εξής: «Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι επιδιώκει όχι μόνο τον έλεγχο της Κυβέρνησης, αλλά και των αρμών της εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι εμμένει πλήρως στις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές που στην περίοδο της διακυβέρνησης του ζήσαμε. Με αιχμή την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και το παραδικαστικό κύκλωμα του Ρασπούτιν. Όλα αυτά αποπνέουν ολοκληρωτικές αντιλήψεις, ακροδεξιές πρακτικές που δεν έχουν καμία θέση στη Δημοκρατία».

Updated  16/2/2020

 

 

 

 

 

Θανάσης Σκορδάς:

Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα εγερτήριο σάλπισμα

Θανάσης Σκορδάς: Η πατρίδα μας έχει αναγκή από ένα εγερτήριο σάλπισμα

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα με πολύ κόσμο να παρακολουθεί όρθιος αλλά και πολλούς να παρακολουθούν ευρισκόμενοι έξω από την αίθουσα, πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η εκδήλωση του ΡΕΥΜΑτος με θέμα «Γεωπολιτικές Δυναμικές στην Ανατολική Μεσόγειο και Σύγχρονη Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» και κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννη Μάζη.

Τον ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος του ΡΕΥΜΑτος Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η ογκώδης παρουσία σας στη σημερινή μας συγκέντρωση αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι εμείς στο Ρ.ΕΥ.Μ.Α. επιλέγουμε θέματα που ενδιαφέρουν και αφορούν τον σύγχρονο Έλληνα πολίτη, όπως το δημογραφικό, η νεοοθωμανική απειλή και σήμερα οι εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας. Σκοπός των εκδηλώσεών μας είναι να διατηρήσουμε υψηλό το πατριωτικό φρόνημα του λαού μας, να ανατρέψουμε το δίλημμα “υποταγή ή συντριβή”, να αποβάλουμε το σύνδρομο της ήττας από το οποίο κατατρύχονται πολλές ελίτ στον τόπο μας, δυστυχώς... Έτσι, εξετάζουμε τις εξελίξεις στην περιοχή μας και θέτουμε κάτω από το μικροσκόπιό μας τους παράγοντες που τις καθορίζουν, όπως τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την ΕΕ και φυσικά την Τουρκία που αποτελεί την ενσάρκωση του αναθεωρητισμού στην περιοχή... Εξετάζουμε τις εξελίξεις χωρίς φοβίες απέναντι σε ένα γείτονα με γυάλινα πόδια, όπως προκύπτει από σωρεία στοιχείων».

Θανάσης Σκορδάς: Η πατρίδα μας έχει αναγκή από ένα εγερτήριο σάλπισμα

Ο κ. Σκορδάς κατέληξε στον χαιρετισμό του, λέγοντας ότι «η Πατρίδα μας, έχει ανάγκη από ένα εγερτήριο σάλπισμα. Ζητείται ανάληψη ευθύνης».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής, ο οποίος χώρισε την εκτεταμένη του εισήγηση σε τρεις βασικές ενότητες: Η πρώτη είχε άξονα τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και την αλλαγή των συσχετισμών στον Αρκτικό με την εκ των πραγμάτων ενίσχυση του ρόλου της Ρωσίας.

«Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, η αρχιτεκτονική της στρατηγικής της ανασχέσεως θεωρούσε δεδομένη την ‘γεωφυσική ανάσχεση’ της Ηπειρωτικής Δυνάμεως στην περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού» είπε ο κ. Μάζης, και πρόσθεσε ότι το λιώσιμο των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάνει αυτό το δόγμα να μην ισχύει σήμερα.

Στο δεύτερο μέρος της εισήγησης του ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, εξήγησε εν ολίγοις τη θεωρία της Heartland και της Rimland, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους αυτές επηρεάζουν τη μεταφορά υδρογονανθράκων και συνεπώς τις συμμαχίες και τις αντιπαλότητες στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις γεωστρατηγικές αλλαγές των παραγόντων στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη κι επικεντρώνοντας στις επιπτώσεις που αυτές έχουν και στην Ελλάδα.

Στο τρίτο μέρος, ο καθηγητής Μάζης αναφέρθηκε σε ορισμένα κεντρικά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας, όπως η δυνατότητα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, οι συμμαχίες και η ανακήρυξη ΑΟΖ. Μίλησε για το δίπολο «Ισχύς ή Δίκαιο», επικέντρωσε στην τουρκική επένδυση στην ισχύ και στην εκ μέρους της Άγκυρας περιφρόνηση του Δικαίου, ενώ αντίθετα η Ελλάδα ορθώς επικαλείται το Δίκαιο, κακώς όμως δεν επενδύει επαρκώς στην ισχύ, που αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα στη θεωρία της αποτροπής.

Ακολούθησε εκτεταμένος διάλογος έως το βράδυ, ο οποίος διεκόπη λόγω του περασμένου της ώρας.

Θανάσης Σκορδάς: Η πατρίδα μας έχει αναγκή από ένα εγερτήριο σάλπισμα

Press Room 13/2/2020

 

 

 

 

Χρυσοχοΐδης για Ρουβίκωνα:

Ή θα συμμορφωθεί με τον νόμο, ή θα υποστεί τις συνέπειες

Χρυσοχοΐδης για Ρουβίκωνα: Ή θα συμμορφωθεί με τον νόμο, ή θα υποστεί τις συνέπειες

Στην κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια μίλησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τόνισε πως όλη η αστυνομία βρίσκεται εκεί: «Σε λίγες εβδομάδες θα είναι μια κανονική γειτονιά. Δεν υπάρχει τίποτα εκεί από αυτά που υπήρχαν 40 χρόνια. Θα αποδώσουμε τη γειτονιά στους κατοίκους» διαβεβαίωσε.

O κ. Χρυσοχοΐδης σχολιάζοντας δε, σχετική κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, δήλωσε ότι «ο Ρουβίκωνας και ο κάθε Ρουβίκωνας, ή θα συμμορφωθεί με τον νόμο, ή θα υποστεί τις συνέπειες, Και αυτό είναι πολύ καθαρό. Και είναι δήλωσή μου, που αφορά όλους αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να αποδίδουν δίκαιο σε αυτή τη χώρα».

Ο διαγωνισμός για τα έγγραφα ασφαλείας είναι ακέραιος, τόνισε στην καταληκτική ομιλία του επί της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την «αστυνομική βία και την ασφάλεια» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Νωρίτερα, στο πλαίσιο της δευτερολογίας της, η προκάτοχός του, Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) είχε υποστηρίξει ότι κάποιοι «πληροφορούν ελλιπώς ή λάθος ή ψευδώς» τον κ. Χρυσοχοΐδη για την πορεία του προηγούμενου διαγωνισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις ταυτότητες. Ουδεμία διαμαρτυρία υπήρξε για τον διαγωνισμό μας, τόνισε η κα Γεροβασίλη.

Όπως παρατήρησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «ούτε εγώ έχω πάρει καταγγελία για το παρόντα διαγωνισμό. Το θέμα είναι εσείς, τι υιοθετείτε;» ρώτησε την κα Γεροβασίλη. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το ερώτημα (του ΣΥΡΙΖΑ) «καταλήγει να είναι πόσες εταιρίες θα ‘ρθούνε. Θα το δούμε συντόμως, όταν θα κατατεθούν οι προσφορές, εάν θα δουλέψει ο ανταγωνισμός. Εγώ πιστεύω ότι θα δουλέψει ο ανταγωνισμός, διότι ο διαγωνισμός είναι ακέραιος» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Από την πλευρά της, η κα Γεροβασίλη είπε ότι από τις 19/4/2019, έως που φύγαμε από την κυβέρνηση, δεν ξέρω τι καταγγελίες ήρθαν σε εσάς, αλλά καμία διαμαρτυρία δεν υπήρξε, κανένα δημοσίευμα, καμία εταιρεία δεν διαμαρτυρήθηκε. Ίσα-ίσα, κρίθηκε αντικειμενικός και διαφανής ο διαγωνισμός μας. Απευθυνόμενη μάλιστα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, είπε: «Δείτε μόνος σας το διαγωνισμό, διότι κάποιοι σας πληροφορούν ελλιπώς ή λάθος ή ψευδώς. Όμως η σπουδή την πρώτη ημέρα να σταματήσει αυτός ο διαγωνισμός, που αποδεδειγμένα δεν είχε πρόβλημα, εγείρει κάποιες υποψίες, όχι σε μένα κατ’ ανάγκην» είπε η κα Γεροβασίλη.

 

 

 

 

 

 

«Πόλεμος» κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες

– Τι απαντά ο Χρυσοχοΐδης

Με φόντο τον διαγωνισμό για την έκδοση νέων ταυτοτήτων υψίστης ασφαλείας.

Φωτό

EUROKINISSIΦωτό αρχείου

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τον διαγωνισμό για την έκδοση νέων ταυτοτήτων υψίστης ασφαλείας, τις οποίες θα προμηθευτούν οι πολίτες με κόστος 10 ευρώ.

Το  θέμα ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας Documento, το οποίο κάνει λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες σε σχέση με το διαγωνισμό. Το δημοσίευμα καταγράφει ερωτήματα σε σχέση με την ακύρωση του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικότερα, γίνεται λόγος για νέες προδιαγραφές που προβλέπουν έγχρωμη φωτογραφία αντί για ασπρόμαυρη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αλλαγή έγινε εσκεμμένα για να επαναληφθεί ο διαγωνισμός προς όφελος συγκεκριμένων προσώπων. Επίσης, αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι ακυρώθηκε ο παλιός διαγωνισμός και προκηρύχθηκε νέος προκειμένου  να πάρει το έργο συγκεκριμένη εταιρία.

Με αφορμή το δημοσίευμα εξέδωσε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει την ανησυχία και τον προβληματισμό του για το θέμα. Πριν από λίγο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Documento, στην οποία αναφέρει ότι ο παλιός διαγωνισμός ακυρώθηκε διότι δεν είχε συμπεριλάβει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δηλαδή την κάρτα του πολίτη που μειώνει τη γραφειοκρατία και εξοικονομεί χρήματα για το Δημόσιο. Όσο για την έγχρωμη φωτογραφία που θα ζητηθεί από τους πολίτες αναφέρει ότι δεν θα αυξήσει το κόστος για τον πολίτη, που θα πληρώσει –όπως θα πλήρωνε και με τον παλιό διαγωνισμό- συνολικά 10 ευρώ για την καινούργια του ταυτότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ανήσυχος και προβληματισμένος από δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σχετικά με τις νέες ταυτότητες-κάρτα του πολίτη.

Το δημοσίευμα δεν χρήζει απάντησης, δεν περιέχει το παραμικρό γεγονός ή σχόλιο το οποίο να μην έχει απαντηθεί λεπτομερώς στον δημόσιο διάλογο.

Επειδή όμως ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας μονότονα δυο ερωτήματα, θα απαντήσουμε και πάλι, ώστε να τον καθησυχάσουμε:

Για ποιο λόγο ακυρώθηκε ο δικός του διαγωνισμός;

Απαντούμε για πολλοστή φορά. Μα γιατί δεν είχε περιληφθεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δηλαδή η κάρτα του πολίτη. Η συμπερίληψη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σημαίνει έμμεσο και άμεσο όφελος περίπου 1,2 δις υπέρ του δημοσίου. Βλέπει λάθος, βλέπει λόγο ανησυχίας ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό;

Για ποιο λόγο η ασπρόμαυρη φωτογραφία έγινε έγχρωμη, κι έτσι, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνει το κόστος του διαγωνισμού;

Απαντούμε και πάλι. Το κόστος του διαγωνισμού δεν αυξάνει. Ρητά και κατηγορηματικά. Ούτε για το δημόσιο ούτε για τον πολίτη. Είτε ασπρόμαυρη είτε έγχρωμη. Ίσα ίσα που με τους νέους όρους θα μειωθεί κατά 30 εκ. περίπου. Ας μην ανησυχεί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα κάνουμε περισσότερα για τους πολίτες με λιγότερο κόστος. Εξάλλου έγχρωμη φωτογραφία ζητούσε κι ο προηγούμενος διαγωνισμός, αλλά σε 5 χρόνια! Το κάνουμε νωρίτερα. Δεν νομίζουμε να συντρέχει λόγος ανησυχίας γι αυτό.

Για να μην έχει καμιά απολύτως αμφιβολία και ανησυχία ο ΣΥΡΙΖΑ επισυνάπτουμε το Δελτίο Τύπου της 03-02-2020, όπου και αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις διατυπώνονται ρητά και απαντώνται συγκεκριμένα.

Είναι ίσως αναμενόμενο και εντέλει πολιτικά αδιάφορο, το συγκεκριμένο έντυπο να θέλει να αγνοεί τις λεπτομερείς απαντήσεις που έχουν δοθεί, σε όλα τα ερωτήματα για τον διαγωνισμό.

Αντίθετα, για ένα πολιτικό κόμμα που κυβέρνησε και σήμερα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, η σπουδή στην υιοθέτηση αιτιάσεων για ένα ανύπαρκτο ζήτημα δεν είναι, δεν μπορεί να είναι αθώα.

Το ερώτημα λοιπόν επιστρέφεται.

Τι στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ που τάχα ανησυχεί Κυριακάτικα και από πού στηρίζεται για να δημοσιεύει τις ανησυχίες του;

(Επισυνάπτεται το από 03-02-2020 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη)

Τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η κατάθεση προσφορών στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες. Πολύ περισσότερο από ταυτότητες θα είναι κάρτες του πολίτη, με ηλεκτρονική υπογραφή, που θα αρκεί για τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση γίνεται πραγματικότητα, η ταλαιπωρία μειώνεται, το ίδιο το δημόσιο, εξοικονομά σε χρόνο και χρήμα, από τη μείωση της γραφειοκρατίας, περίπου 1 δις για να το επενδύσει πιο παραγωγικά.

Όμως δημοσιεύματα του Τύπου σε συνέχεια ερωτήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στέκονται αστήρικτα στους όρους του διαγωνισμού, που προκηρύχθηκε αφού ακυρώθηκε παλαιότερος του ΣΥΡΙΖΑ, επινοούν σκοπιμότητες και κατασκευάζουν σενάρια γύρω από το… χρώμα της φωτογραφίας –από ασπρόμαυρη γίνεται έγχρωμη-.

Σε αυτά τα ερωτήματα περί χρώματος, κόστους, διαφάνειας απαντούμε άμεσα, δημόσια, ξεκάθαρα.

 1. Γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ το 2019;

Γιατί δεν περιελάμβανε ρητά, από την αρχή την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Άρα δεν μείωνε την γραφειοκρατία, δεν ελαχιστοποιούσε την ταλαιπωρία. Η ηλεκτρονική υπογραφή, η κάρτα του πολίτη είναι αναπτυξιακό μέτρο. Από 0.5% έως 0.7% του ΑΕΠ υπολογίζεται η εθνική ωφέλεια. Γιατί να μην το κάνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται;

 1. Ο πολίτης θα έχει περισσότερα έξοδα στο νέο διαγωνισμό για να βγάλει την ταυτότητα;

Όχι, ίσα ίσα το αντίθετο. Το μέγιστο κόστος θα είναι αυτό του προηγούμενου διαγωνισμού, δηλαδή 10 ευρώ. Συγκεκριμένα, το ύψος του παραβόλου που θα πληρώνει ο πολίτης είχε ήδη καθορισθεί στα 10 ευρώ με τις διατάξεις του άρθρου 5 της υπ αριθ. 8200/0-297647 από 10/04/2018 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β1476).

Με το σημερινό διαγωνισμό τα 10 ευρώ ορίζονται ως μέγιστο κόστος. Εφόσον υπάρξουν εκπτώσεις στο σύνολο του ποσού του διαγωνισμού, το έξοδο της φωτογραφίας θα μειωθεί από τα 10 ευρώ αναλογικά.

Άλλα, επιπλέον έξοδα αφορούν τη χρέωση που θα κάνουν οι φωτογράφοι οι οποίοι αποφασίσθηκε να έχουν ενεργό ρόλο στην έκδοση φωτογραφίας από τον προηγούμενο διαγωνισμό του 2019.

 1. Η έγχρωμη φωτογραφία θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος στο διαγωνισμό;

Όχι καθόλου. Στον προηγούμενο διαγωνισμό προβλεπόταν η υποχρέωση του Αναδόχου να προσφέρει έγχρωμη φωτογραφία μετά την παρέλευση πενταετίας από την έναρξη του έργου. Άρα δεν αλλάζει τίποτε. Γιατί να έχουμε τώρα ασπρόμαυρη και σε 5 χρόνια να αλλάζουμε σε έγχρωμη. Υπάρχει λόγος αναμονής και διάθεση ταλαιπωρίας ;

 1. Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από τον προηγούμενο διαγωνισμό;

Το κόστος παραμένει το ίδιο με τον προηγούμενο διαγωνισμό στα 515.000.000 Ευρώ για 15 έτη (10+5) . Στην πραγματικότητα το κόστος του νέου διαγωνισμού είναι χαμηλότερο γιατί έχουν συμπεριληφθεί και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ)..

 1. Οι υποψήφιοι θα είναι πολύ λιγότεροι λόγω της έγχρωμης φωτογραφίας; Μήπως γίνεται «φωτογραφικός» ο διαγωνισμός ;

Καθόλου. Κλήθηκαν οι ίδιες 25 εταιρείες. Ο αριθμός κοινοπραξιών δεν αναμένεται να αλλάξει. Πιο αναλυτικά: Από το 2019, λόγω του εύρους, της συνθετότητας και του πολύπλοκου του έργου λίγες εταιρείες μπορούσαν να ανταποκριθούν ως κύριοι Προμηθευτές. Γι’ αυτό είχε επιτραπεί και αναμένονταν συμπράξεις μεταξύ των κύριων μεγάλων και των λοιπών εταιρειών προκειμένου να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον παρόντα διαγωνισμό. Εξάλλου και το 2019 ήταν όρος του διαγωνισμού, η έγχρωμη φωτογραφία αλλά …μετά 5ετία. Είναι ακατανόητη η ρύθμιση του 2019 για μετά 5ετία αλλαγή του χρώματος. Θα ήταν χρήσιμο να ακούσουμε εξηγήσεις.

 1. Γνωμοδότησε αρνητικά το ΣτΕ για την ψηφιακή διακυβέρνηση; Άρα πάει να γίνει ένας παράνομος διαγωνισμός;

Όχι βέβαια. Το ΣτΕ δέχθηκε ότι δεν έχει βάση η συμπερίληψη στην ταυτότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εφόσον αυτή δεν είχε με σαφήνεια ορισθεί. Η Κυβέρνηση συμμορφώθηκε πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα εκδόθηκε διάταξη Νόμου (άρθρο 23 Ν.4647 από 16/12/2019, που τροποποιεί - συμπληρώνει το άρθρο 3 ν 1599/1986), όπου προβλέπεται η ψηφιακή υπογραφή για όλους τους Έλληνες πολίτες. Δηλαδή τώρα όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν ηλεκτρονική υπογραφή. Και όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο!. Γιατί να πάει στις καλένδες, όπως προέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ;

 1. Είναι από άποψη ασφαλείας πιο αδύναμη η έγχρωμη φωτογραφία από την ασπρόμαυρη;

Ασφαλώς όχι. Ή ασφάλεια είναι ακριβώς η ίδια. Η λύση της έγχρωμης φωτογραφίας, η οποία επιλέγεται με τον παρόντα διαγωνισμό εμπεριέχει τα δυνατά σημεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, ήτοι εγχάραξη με λέιζερ της φωτογραφίας κατόχου αλλά και τα επιπλέον της έγχρωμης επιφάνειας. Χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους ασφαλείας έχουν ρητά αποκλειστεί ανασφαλείς λύσεις έγχρωμης φωτογραφίας (πχ θερμομεταφορά – thermal transfer , εξάχνωση μελάνης - dye sublimation , ηλεκτροφωτοαντιγραφική αναπαραγωγή - laser toner ).

 1. Θα είναι έτοιμη η Ελλάδα, λόγω της ματαίωσης και επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού να εκδώσει τις νέες ταυτότητες έγκαιρα, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια της ΕΕ;

Απολύτως έτοιμη! Ρητά και κατηγορηματικά. Ο Κανονισμός ΕΕ 2019/1157 από 20/06/2019, που αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ε.Ε στο άρθρο 16 ορίζει ότι η εφαρμογή του ξεκινά την 02/08/2021, ενώ στο άρθρο 5 παρ 2 εδάφιο α΄ ορίζει ότι τα δελτία ταυτότητας που δεν περιλαμβάνουν λειτουργική Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης ( MRZ ), στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα Ελληνική δελτία ταυτότητας, παύουν να ισχύουν την 03/08/2026. Οι χρόνοι είναι επαρκείς ώστε να έχουν εκδοθεί έγκαιρα ταυτότητες σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας αλλά και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα μας διευκολύνουν τόσο.

Συμπερασματικά: Ο προηγούμενος διαγωνισμός του 2019 ήταν πολλαπλά ατελής. Κυρίως ήταν χωρίς βιασύνη για την ανάπτυξη, χωρίς βιασύνη για την μείωση της γραφειοκρατίας. Όσοι δεν βιάστηκαν τότε για τον πολίτη, βιάζονται τώρα για έωλες κατηγορίες. Απαντούμε συγκεκριμένα και καθαρά γιατί εμείς δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Βιαζόμαστε για την εξυπηρέτηση των πολιτών, έχουμε πρώτο στόχο την ανάπτυξη της χώρας.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ

Επιμένει στο θέμα του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας μέσω κύκλων του στις αντίστοιχες διαρροές της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα λοιπόν οι πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν «Κύκλοι της κυβέρνησης μιλούν για πλασιέ συμφερόντων. Κάτι θα ξέρουν από πλασιέ. Το σίγουρο είναι ότι αυτοί οι κύκλοι, με κέντρο το Μαξίμου, τις τελευταίες ημέρες πρέπει να είναι εξαιρετικά ταραγμένοι. Δεν είναι και λίγο να χαλάσει η δουλειά τόσων εκατομυρίων”.

Επί της ουσίας για το θέμα του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες οι ίδιες πηγές αναφέρουν: ”Τα πολλά λόγια-της κυβέρνησης-είναι φτώχεια. Με τον διαγωνισμό που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αιφνιδίως ακύρωσε, η συντριπτική πλειοψηφία των 25 φορέων-εταιρειών που είχαν προσκληθεί, πληρούσαν τις προδιαγραφές κι έτσι μπορούσαν να καταθέσουν την οικονομική τους προσφορά. Επομένως θα μπορούσε να υπάρξει ανταγωνισμός προς όφελος του δημοσίου. Ο νέος διαγωνισμός τελικά που προχωρά με έγχρωμη φωτογραφία, αυξάνει το κόστος με μία μη προτυποποιημένη τεχνολογία που πιθανώς ευνοεί ελάχιστα συγκεκριμένα εταιρικά σχήματα, χωρίς να προσθέτει απολύτως τίποτε στο επίπεδο της ασφάλειας”.

Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά: ”Στο διαγωνισμό Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη πόσες προσφορές, από πόσους φορείς-εταιρείες, θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτές; Δεν θέλουμε να πιστέψουμε οτι θα είναι μόνο ΜΙΑ ή ελάχιστες. Διότι τότε θα έχουν άσχημα ξεμπερδέματα οι κύριοι Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης.

Κοντός ψαλμός αλληλούια λοιπόν. Τον Μάρτιο που ολοκληρώνεται η διαδικασία του διαγωνισμού θα πέσουν οι μάσκες”.

 

 

 

 

Μηταράκης:

Προανήγγειλε Διεύθυνση Επιστροφών στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

«Θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι των επιστροφών μεταναστών».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης

EUROKINISSIΟ Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης προανήγγειλε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα,

Διεύθυνση Επιστροφών,

«η οποία θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι» των επιστροφών μεταναστών,

θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως επισήμανε ο κ. Μηταράκης, η σύσταση της Διεύθυνσης θα περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα του υπουργείου που θα βγει μέσα στον Φεβρουάριο.

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, τον Ιανουάριο επέστρεψαν 84 άτομα σε επτά αποστολές, πέντε αναγκαστικές και δύο εθελούσιες.

Επίσης, το υπουργείο παρακολουθεί συστηματικά τις υποθέσεις που εκδικάζονται στα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ στόχος της ηγεσίας του είναι, επιπλέον,

«να ανοίξουμε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο κοινές επιστροφές στο Αφγανιστάν», όπως παρατήρησε ο κ. Μηταράκης και διευκρίνισε ότι

«στο Αφγανιστάν υπάρχουν περιοχές που δεν δικαιολογούν συνθήκες ασύλου».

Την ίδια ώρα το υπουργείο έχει καταλήξει στους χώρους, όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα, ωστόσο ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες «γιατί δυστυχώς πολύ λίγοι θέλουν να βγουν μπροστά και να υποδείξουν έναν χώρο».

Σχετικά με το νέο νόμο για το άσυλο, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής εφαρμόζονται οι προθεσμίες σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό», ενώ για τα πλωτά φράγματα εξήγησε ότι «θα τα εφαρμόσουμε πιλοτικά» και «αν δεν έχουν θετική επίπτωση στη μείωση των ροών, θα είναι μια προσπάθεια που δεν θα αποδώσει. Αλλά όταν έχεις μια κρίση, προς θεού είναι λάθος να μην προσπαθείς».

Στο Κεράνη το υπουργείο Μετανάστευσης

Το κτίριο Κεράνη, στη λεωφόρο Θηβών, είναι και πάλι από αύριο η έδρα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου ο υπουργός, Νότης Μηταράκης, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος θα έχουν σειρά διαδοχικών συναντήσεων με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, και τέλος με αντιπροσωπεία αξιωματούχων της ελβετικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα για τη Μετανάστευση, Μάριο Γκάτικερ, και τον πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα, Όλαφ Κίλσεν.

 • Newsroom HuffPost Greece  (Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ) 9/2/2020

 

 

 

 

 

«Τα Δέκα ψέματα του Κυριάκου Μητσοτάκη...»

Από την ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Δημοσιογράφο, μέλος της ΕΣΗΕΑ*

Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΕΩΣ

Είναι τόσο κραυγαλέα η αντιστροφή της πραγματικότητας όπως την επιχειρούν και όπως εμφανίζουν τα γεγονότα, τα περισσότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στον τόπο μας, που μια επαγγελματίας δημοσιογράφος , όπως η υπογράφουσα ντρέπεται (όπως πολλοί, παλιοί και έμπειροι συνάδελφοι μου),  ακόμη και να παραδεχτεί ότι αυτό συμβαίνει στη χώρα και στον επαγγελματικό στίβο που υπηρετεί 40 χρόνια !
Είναι, όμως, και ευθύνη μας ,όσων μπορούμε να συλλογιόμαστε ελεύθερα, να πράττουμε και να δημοσιοποιούμε ελευθέρα τις απόψεις μας, να το κάνουμε, όπως και όπου και όποτε μπορούμε .
Είναι και ο λόγος ,που αυτή η γωνιά, η σελίδα 25, σε αυτή την εφημερίδα, βρίσκει την ανάσα που έχει ανάγκη ένα δημοσιογραφικό κείμενο, για να εκφραστεί, χωρίς δεσμεύσεις , χωρίς λογοκρισία ή και αυτολογοκρισία !
Ακούγοντας στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου, πριν λίγες ημέρες, τον άλλο συνάδελφο δημοσιογράφο και πρώτη φορά εκλεγμένο σε αυτή τη Βουλή με τη ΝΔ ,Δημήτρη Μαρκόπουλο να κάνει το άσπρο μαύρο και να κατηγορεί τον κο Βέττα του ΣΥΡΙΖΑ για τις περικοπές των συντάξεων, καγχάζοντας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τον νόμο Κατσέλη και καμαρώνοντας (!) για τις αυξήσεις των 250 ευρώ το χρόνο, σε κάποιους μόνο συνταξιούχους, αναρωτήθηκα πως αντιμετωπίζει κανείς το φαινόμενο.
Ο μόνος τρόπος που φαίνεται δόκιμος και ίσως αποτελεσματικός είναι να επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά όσα κρύβουν ή και αλλοιώνουν καθημερινά σελίδες εφημερίδων, οθόνες τηλεοράσεως , ραδιόφωνα και social media . Αυτή η συστηματική υπνοπαιδεία που επιχειρούν υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ , τα περισσότερα και σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενα συστημικά ΜΜΕ. δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία άλλων ΜΜΕ, φιλικών στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της προηγούμενης Κυβέρνησης είναι ότι το επιχείρησε και φυσικά απέτυχε. Δεν ωφελεί , όμως, να κλαίνε οι αντιπολιτευόμενοι πάνω στο χυμένο γάλα. Αρκεί να κάνουν αντιπολίτευση ταράζοντας την κυβέρνηση στην Επικοινωνία της επανάληψης.
Η αμυντική επικοινωνία της απολογίας με επιχειρήματα, απέτυχε και αυτό καταγράφηκε στην κάλπη του περασμένου Ιουλίου.
Αναφέρομαι στα… γνωστά μας πια :Είστε ψεύτες! , Όχι δεν είμαστε ψεύτες! Και το… : Είστε ιδεοληπτικοί!, Oχι δεν είμαστε ιδεοληπτικοί! Σήμερα, όμως ,εμφανίζεται το φαινόμενο οι μεν Νεοδημοκράτες να συνεχίζουν ακάθεκτοι το «Είστε ψεύτες», οι δε του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν απολογούμενοι !
Και είναι αδιανόητο να συνεχίζεται αυτό, όταν παρά τις τρομακτικές δυσκολίες της καμένης γης που παρέλαβαν, παρά τις καθυστερήσεις σε μέγιστα θέματα και με απέναντι τη στείρα αντιπολίτευση του κου Μητσοτάκη ,ακόμη και σε εθνικά θέματα, παρά τα λάθη λόγω απειρίας ή και εξουσιαστικής αλαζονείας, ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός οδήγησε τη χώρα σταθερά στην έξοδο από τα Μνημόνια, βοήθησε τους αδύναμους πολίτες και έλυσε το Μακεδονικό χωρίς να εξαπατά τους πολίτες. Απλά δεν είχε τον τρόπο να το πει και η αλήθεια του συσκοτίστηκε από τα ίδια MME που στις μέρες μας συσκοτίζουν τα ψεύδη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Είναι ανάγκη να γίνει επιθετική επικοινωνία της κατηγορίας, με τεκμηρίωση. Κι όχι μόνο είναι ανάγκη γιατί όλες οι μετρήσεις δείχνουν καθαρά ότι ο λαός δεν είναι ευχαριστημένος με τον τρόπο που αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλα και κυρίως, γιατί η κυβέρνηση κάνει τραγικά λάθη καθημερινά.
Αν εξαιρέσει κανείς φωτεινές …εξαιρέσεις , με κορυφαία αυτή του Γιάννη Ραγκούση, όλο το υπόλοιπο σύστημα της Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να συνεισφέρει στην προσπάθεια παρά με τιτιβίσματα στο Τουήτερ και σποραδικές εμφανίσεις σε ΜΜΕ προκειμένου να δικαιολογηθεί η νομική ποσόστωση και στηριχθεί η ατομική προσπάθεια καθένας χωριστά.
Τα ονειροπόλα ψέματα της Θεσσαλονίκης του 2014, όμως, είναι πάνω από 5 χρόνια πίσω, ενώ τα εσκεμμένα ψεύδη του κυρίου Μητσοτάκη είναι εδώ , τώρα! Ακόμη και χωρίς ΜΜΕ μπορούν να απαντηθούν δραστικά και αποτελεσματικά:
Είστε και ψεύτες και κλέφτες!
Είπατε ψέματα στον λαό για τη Μακεδονία.
Είπατε ψέματα στους εργαζόμενους για τον κατώτατο μισθό.
Είπατε ψέματα στους επαγγελματίες για τις εισφορές.
Είπατε ψέματα στους αγρότες για τις επιδοτήσεις.
Είπατε ψέματα στους έμπορους για την ανάπτυξη.
Είπατε ψέματα στους συνταξιούχους για τις αυξήσεις.
Είπατε ψέματα στους πολίτες για το προσφυγικό.
Είπατε ψέματα στους καλλιτέχνες για τα δικαιώματα τους.
Είπατε ψέματα στους φοιτητές για τις σχολές τους.
Είπατε ψέματα στον κόσμο για την εγκληματικότητα.
Είστε κλέφτες δραχμών και ευρώ πριν το 2015
και κλέφτες ψήφων και ονείρων μετά τον Ιούλιο του 2019!
*Κυριακάτικη ΚONTRA news8/2/2020

Η Εκδίκηση Της Υπουργού

– Η Λίνα Μενδώνη Καθαίρεσε

Τον Γιώργο Σκιαδαρέση Από Την Θέση

Του Προϊστάμενου Της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Την καθαίρεση από την θέση του Προϊστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης προχώρησε η υπουργός Λίνα Μενδώνη εξαιτίας της άρνησης του Σκιαδαρέση να συναινέση στην απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό της Βενιζέλου....
Σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, ενάμιση μήνα πριν, ο Γιώργος Σκιαδαρέσης πιέστηκε να καταθέσει γνωμοδότηση στο ΚΑΣ υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του μετρό στην οδό Βενιζέλου, κάτι που αρνήθηκε να κάνει, καταθέτοντας αντίθετα γνωμοδότηση κατά της απόσπασης.

Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού δεν είχε τακτική επικοινωνία μαζί του, ως όφειλε, για να ενημερωθεί από εκείνον για το θέμα, όπως και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρά την επιδίωξη του Προΐστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων να επικοινωνήσει μαζί τους. Σημειώνεται ότι στη θέση επαναφέρεται πλέον ο Ιωάννης Κανονίδης.

*Ο Γιώργος Σκιαδαρέσης γεννήθηκε το 1969 και έχει πτυχίο Αρχαιολογίας από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο αρχαιολόγος είναι Διδάκτορας Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. στην Βυζαντινή Αρχαιολογία. Ήταν τα τελευταία χρόνια προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.


πηγή στις Φεβρουαρίου 07, 2020

Εστία:

Ζητά από τον Σαμαρά να μην ρίξει τον Μητσοτάκη

λόγω… Ερντογάν (φωτο)

Να μην ρίξει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του (σ.σ. όπως έκανε το 1993 με την κυβέρνηση του πατέρα του), ζητά στην ουσία από τον Αντώνη Σαμαρά, με σημερινό πρωτοσέλιδο της υπό τον τίτλο: «Μείζον εθνικό λάθος η αποδυνάμωσις του πρωθυπουργού» και φωτογραφία των δύο ανδρών, η εφημερίδα Εστία:  «Γνωρίζει τους κινδύνους που διατρέχει ένας πρώην πρωθυπουργός. Η μείωση του εύρους της πλειοψηφίας του μετά την αδιανόητη αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη από τον τρικομματικό συνασπισμό το καλοκαίρι του 2013 είχε ως αποτέλεσμα την κατάπτωση εγγυήσεως της πολιτικής σταθερότητας έναντι των δανειστών. Ήταν ο λόγος που η συμμαχική κυβέρνησις του δεν εξάντλησε την τετραετία και δεν εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας», τονίζει με νόημα η εφημερίδα, απευθυνόμενη στον κ. Σαμαρά.

Και προσθέτει: «Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να παρέχει ισχυρότερη συναίνεση στην πράξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο… Αλέξης Τσίπρας, παρά άνθρωποι της παρατάξεως του, κορυφαία στελέχη του κόμματός του, προκάτοχοί του…Χρέος του πολιτικού κόσμου, των βουλευτών και κατά μείζονα λόγο των πρώην πρωθυπουργών είναι να στηρίζουν αυτή την ώρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανεξαρτήτως όποιων διαφορετικών εκτιμήσεων ή ανθρώπινων πικριών».

Μάλιστα επικαλείται τον εξ’ ανατολών κίνδυνο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αν στην ανάλυση του Ερντογάν ότι κανείς δεν μπορεί να βάλει φρένο στην προκλητικότητά του στο Αιγαίο, ούτε η βαθειά διχασμένες ΗΠΑ, ούτε η παρηκμασμένη Ευρώπη, ούτε βεβαίως η τωρινή σύμμαχός του Ρωσσία, προστεθεί και η παράμετρος ότι η Ελλάς έχει αδύναμη κυβέρνηση και πρωθυπουργό υπό εσωτερική αμφισβήτηση, τότε οι πειρασμοί του θα αυξηθούν».

Πηγή >> https://www.aftodioikisi.gr/politiki/estia-zita-apo-ton-samara-na-min-rixei-ton-mitsotaki-logo-erntogan-foto/?fbclid=IwAR20pU-KZd3KWBvP6BeRd6A-Sk4yyf0mVldGdplmmnxgyxlUO1AqlBwUnpw

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided