Τετάρτη, Φεβρουάριος 26, 2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2ος

 

 

 

Η ελληνική διπλωματία δέσμια πολιτικών εξελίξεων στα Δυτικά Βαλκάνια

 

 

 

 

 

Η ελληνική διπλωματία δέσμια πολιτικών εξελίξεων στα Δυτικά Βαλκάνια

Οι πολιτικές εξελίξεις στα κράτη της περιοχής διαμορφώνουν τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς σε συνδυασμό με την επιρροή ξένων δυνάμεων.

Η ελληνική διπλωματία δέσμια πολιτικών εξελίξεων στα Δυτικά

Associated Press

Η Ελλάδα επανέρχεται στα δυτικά Βαλκάνια φιλοδοξώντας να αναδειχθεί πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας. Ωστόσο, οι πολιτικές ισορροπίες των δυτικών Βαλκανίων παραμένουν εύθραυστες, εξαιτίας εθνοτικών και θρησκευτικών διενέξεων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Αθήνας εμφανίζεται εγκλωβισμένη στην ελληνό-τουρκική αντιπαράθεση και στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Οι παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων στα δυτικά Βαλκάνια, αποτελούν ακόμα μια παράμετρο, που επηρεάζει την πολιτική κρατών καθώς και την ελληνική διπλωματία. Η ένταξη κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί τις αντιδράσεις της Ρωσίας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, δεν πρέπει να υποβαθμιστεί και η τουρκική διείσδυση στα δυτικά Βαλκάνια με τη δημιουργία παράλληλων δομών.

Η κατάσταση σήμερα και τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα

Η ελληνική εξωτερική πολιτική τάσσεται υπέρ της ένταξης Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει, ωστόσο, καταστήσει σαφές ότι η ενταξιακή πορεία κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η κυβέρνηση της Αθήνας προωθεί και μια επικοινωνιακή στρατηγική για το ρόλο που διαδραματίζει στα δυτικά Βαλκάνια με τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, όπως την επερχόμενη Διάσκεψη Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων (24/02/2020) και το διεξαχθέντα 2ο Περιφερειακό Φόρουμ (7-9/02/2020), στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, οι πολιτικές ισορροπίες στα Δυτικά Βαλκάνια, με τις εκλογές του Απριλίου 2020 στη Βόρεια Μακεδονία, τη νέα κυβέρνηση στο Κόσοβο με πρωθυπουργό τον ’Αλμπιν Κούρτι και την εκκλησιαστική διαμάχη Μαυροβουνίου – Σερβίας, δύναται να επηρεάσουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την ελληνική εξωτερική πολιτική. Οι επιπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν αλυσωτές αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η πολιτική αλλαγή στο Κόσοβο σαφώς και επηρεάζει τη διαμάχη Πρίστινα- Βελιγραδίου. Ο νέος πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι τηρεί σκληρή στάση προς τη Σερβία. Η πρώτη του συνάντηση με τον σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς επιβεβαίωσε τις μεγάλες διαφορές τους, παρά το διαμεσολαβητικό ρόλο της Ουάσιγκτον, για την επανέναρξη του διαλόγου Κόσοβου – Σερβίας. Ο Άλμπιν Κούρτι υποσχέθηκε να θεσπίσει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, όταν επισκέφθηκε την Kosovo Security Force (KSF), με στόχο την ενίσχυση της άμυνας της χώρας του. Όμως, η υλοποίηση της υποχρεωτικής θητείας θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη, εξαιτίας υψηλού κόστους. Η KFS και η επιβολή δασμών ύψους 100% σε σερβικά προϊόντα, αποτελούν σημαντικά σημεία τριβής μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου. Ο Κούρτι έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ της ένωσης Κοσόβου – Αλβανίας, αναδεικνύοντας το ζήτημα του αλβανικού εθνικισμού, που ενδέχεται να το χρησιμοποιεί και ως μοχλό πίεσης για να προωθήσει τα συμφέροντά της χώρας του.

Η Βόρεια Μακεδονία ενόψει των πρόωρων εκλογών της 12ης Απριλίου χαρακτηρίζεται από τεταμένο πολιτικό σκηνικό, μεταξύ της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE που ηγείται ο Χριστιάν Μικόσκι. Η πόλωση προκαλεί ανασφάλεια σε Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς πιθανή νίκη του VMRO-DPMNE ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Χριστιάν Μικόσκι έχει δηλώσει ότι θα στραφεί ενάντια σε όσα πρεσβεύει η Συμφωνία των Πρεσπών, αν το κόμμα του νικήσει στις εκλογές. Η εθνικιστική ρητορική του Μικόσκι αποβλέπει στη συσπείρωση όσων αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχώρησε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. Ενδεχόμενη κατάρρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών ενδέχεται προκαλέσει αποσταθεροποίηση στη χώρα και ντόμινο εξελίξεων στην περιοχή, ενισχύοντας τον αλβανικό εθνικισμό.

Οι γεωθρησκευτικές ανακατατάξεις αποτελούν ένα ακόμα πεδίο έντασης στα δυτικά Βαλκάνια. Μαυροβούνιο και Σερβία βρίσκονται σε αντιπαράθεση με αφορμή τη διεκδίκηση αυτοκέφαλής εκκλησίας από την κυβέρνηση της Ποντγκόριτσα. Αφορμή της διαμάχης είναι ο νόμος για την θρησκευτική ελευθερία, που προβλέπει την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων για τα οποία οι εκκλησίες δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τους ανήκαν πριν από το 1918. Ο νόμος στοχεύει σύμφωνα με το Βελιγράδι στην απόσπαση από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ναών και μοναστηριών και την παραχώρησή τους στην ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου (CPC), που συστάθηκε το 1993. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να αποδοθεί αυτοκεφαλία στο Μαυροβούνιο.

Η ελληνική διπλωματία δέσμια πολιτικών εξελίξεων στα Δυτικά

bergserg via Getty Images

 

Ελληνική διπλωματία

Η κυβέρνηση της Αθήνας στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των δυτικών Βαλκανίων και προωθεί την οικονομική διπλωματία στην περιοχή, με στόχο να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο. Ωστόσο, για να αποδώσει η ελληνική εξωτερική πολιτική στα δυτικά Βαλκάνια απαιτείται συντονισμός και γνώση των πολιτικών εξελίξεων που συντελούνται στα κράτη των δυτικών Βαλκανίων.

Η αξιολόγηση πληροφοριών κρίνεται απαραίτητη καθώς θα δίνει στην ευκαιρία στην ελληνική διπλωματία να προβλέπει τις εξελίξεις και να έχει παρουσία σε σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες και φόρουμ αναφορικά με λήψη αποφάσεων για τα δυτικά Βαλκάνια.

Η ελληνική διπλωματία πρέπει να αντιληφθεί ότι οι πολιτικές εξελίξεις στα κράτη της περιοχής διαμορφώνουν τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς σε συνδυασμό με την επιρροή ξένων δυνάμεων. Η Αθήνα φαίνεται να παρακολουθεί ετεροχρονισμένα τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια καθώς η ελληνική διπλωματία έχει επικεντρωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και στη διαχείριση του μεταναστευτικής κρίσης.

Παράλληλα, η τουρκική διείσδυση στα δυτικά Βαλκάνια γίνεται εντονότερη με την άσκηση «ήπιας ισχύος» (softpower) και παράλληλων δομών στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Η ελληνική διπλωματία πρέπει να παρακολουθεί στενά την τουρκική εξωτερική πολιτική στα δυτικά Βαλκάνια, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να εφαρμόσει το ίδιο μοντέλο και στη Θράκη.

Ο ξένος παράγοντας, διαδραματίζει το δικό του ρόλο στη διαμόρφωση των γεωπολιτικών ισορροπιών στα δυτικά Βαλκάνια, μόνο για την προώθηση των εθνικών του συμφερόντων. Η ελληνική διπλωματία πρέπει να το κατανοήσει πλήρως. Οι ΗΠΑ παρά τη στενή αμυντική συνεργασία με τη Ελλάδα, δεν θα κάνουν ένα βήμα περαιτέρω για να υποστηρίξουν τα ελληνικά συμφέροντα Η Γερμανία από την πλευρά της, με την πρωτοβουλία BerlinProcess για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, φαίνεται να αγνοεί την Ελλάδα και γενικότερα η στάση της Άνγκελα Μέρκελ τείνει να ευνοεί τον Ταγίπ Ερντογάν.

21/02/2020 Updated

 

 

 

 

 

ΜΟΛΙΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!

ΑΔΙΑΝΟΗΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΛΛΗΤΑΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΓΓΟΛΩΝ:

ΝΤΟΡΑ ΚΑΙ ΓΑΠ ΞΕΣΤΟΜΙΣΑΝ

ΟΣΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΠΟΤΕ ΟΥΤΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ –

ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΚΕΛΕΙΟ!

ΤΑ ΕΙΠΑΜΕ ΟΣΟ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ «ΝΩΡΙΣ»..! (ΦΩΤΟ)

eliamep

Στην πρώτη συζήτηση του κύκλου για τα ελληνοτουρκικά που άνοιξε το ΕΛΙΑΜΕΠ ο τ. πρωθυπ Γιώργος Παπανδρέου και η τ υπουρ εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εξηγούν γιατί την Ελλάδα τη συμφέρει η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο και λένε πως είναι ανησυχητικό το γεγονός πως διάφορα μέσα χαρακτηρίζουν μειοδότες - προδότες όσους είναι υπέρ της Χάγης

Μπακογιάννη: Οι καθαρές κουβέντες με τους Τούρκους μπορούν μόνο να ωφελήσουν

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι τρίτοι να μας επιβάλλουν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας. Το Ελσίνκι δεν υπάρχει πια . Είναι σαν το παλιό παραμύθι με το βασιλιά. Είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων να λέμε για ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας όταν όλοι ξέρουμε πως η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ. Να πούμε πως ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Υπάρχει μια ανησυχητική κατεύθυνση που παίρνει ο διάλογος για τη Χάγη γιατί γράφεται πως αν πιστεύεις πως η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στη Χάγη είσαι μειοδότης. Τι σημαίνει μη αποδοχή της Χάγης; Αν πει η Ελλάδα δεν πάω στη Χάγη. Τι κερδίζει η Ελλάδα; Η Τουρκία ποτέ δεν το αναγνώρισε το δικαστήριο οπότε δεν χάνει τίποτα.

Η δική μας πολιτική είναι βασισμένη στο διεθνές δίκαιο άρα αυτό από μόνο του μας οδηγεί στη Χάγη. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να πάμε στη Χάγη.

Οι σχέσεις μας με την Τουρκία θα έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα. Το μήνυμα διαλόγου να είναι συνέχεια στο τραπέζι. Οι καθαρές κουβέντες με τους Τούρκους μπορούν μόνο να ωφελήσουν.

Γιώργος Παπανδρέου: Να είμαστε στην πλευρά που επιμένει στην ισχύ του δικαίου

Θα το έθετα πιο απλά, θέλουμε την ισχύ του δικαίου ή το δίκαιο του ισχυρού; Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι ξεκάθαρη η θέση μας εδώ και πολλά χρόνια. Είναι σαφές, ότι μας συμφέρει, όπως συνάδει με τον διεθνή μας ρόλο, να είμαστε στην πλευρά που επιμένει στην ισχύ του δικαίου.

Αυτό το δίλημμα δεν είναι ρητορικό, γίνεται ολοένα πιο επίκαιρο αν αξιολογήσει κανείς τον τρόπο που πολλές δυνάμεις, όπως σήμερα οι ΗΠΑ, λειτουργούν στη διεθνή πολιτική σκηνή. Βλέπουμε μια τάση υποβάθμισης των διεθνών συμφωνιών, πχ. του Παρισιού για το Κλίμα, των συμφωνιών ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά, αντίστοιχα και με το Ιράν.

Αντί να παρασυρθούμε σε αυτήν τη λογική, πρέπει να γίνει σημαία της Ελλάδας, στην ΕΕ, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, και στα πιο άμεσα δικά μας ζητήματα, η θέση υπέρ της ισχύος του Δικαίου.

Θα έλεγα μάλιστα, αναπόσπαστο τμήμα, της στρατηγικής μας στην εξωτερική πολιτική.

Επιβεβαιώθηκε στο απόλυτο η Εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ με το σημερινό της εξώφυλλο!

1.indd

18|02|2020 Enimerotis  387 views

 

 

 

 

 


Αγρια πολιτική κόντρα για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis

Για θεσμική εκτροπή κάνει λόγο ο Α.Τσίπρας -

Ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής καταλογίζει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση.

.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ EUROKNISSI.

Παρέμβαση στις εξελίξεις με την υπόθεση Novartis κάνει με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες.

«Τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν αυτές τις ώρες με τους προστατευόμενους μάρτυρες, φανερώνουν πόσο υποκριτική ήταν όλη η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης και μέρους των ΜΜΕ για όσα είπα προχθές στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο κ. Τσίπρας και συμπληρώνει ότι «εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων».

Το πιο σημαντικό, προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι «πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Στόχος τους είναι, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «απόλυτος υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμάρα, που εδώ και καιρό τον απειλεί με εσωκομματική ρήξη. Ευθύνες τεράστιες όμως έχει και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, καθώς αυτή η πρωτοφανής παρέμβαση μιας επιτροπής της Βουλής στη θεσμική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, γίνεται με τη δική του κάλυψη και ανοχή».

Κλείνοντας, προειδοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει την θεσμική εκτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα όργανα της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μα πάνω από όλα στον ελληνικό λαό. «Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, για χάρη του κ. Σαμαρά, να οδηγήσει την Ελλάδα στις πιο αυταρχικές πρακτικές του ομοϊδεάτη τους, κ. Όρμπαν. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, μια χώρα δικαιοσύνης», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέτσας: Eυθεία παρέμβαση Τσίπρα στη λειτουργία της προανακριτικής

Υβρεις και «ευθεία παρέμβαση στην λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής», καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στην ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει, όχι μόνο σε ύβρεις, αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία.

Με την ανάρτησή του, ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι όσα είπε περί ελέγχου των ″αρμών της εξουσίας″, είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τασούλας: Η εξέταση μαρτύρων δεν συνιστά παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης

H εξέταση μαρτύρων δεν συνιστά παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Η Βουλή με απόφασή της, της 9ης Οκτωβρίου 2019, συγκρότησε, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156 παρ.4) η Επιτροπή αυτή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και επισημαίνει: «Κατόπιν των ανωτέρω, είναι πρόδηλο ότι όταν η Επιτροπή αυτή εξετάζει μάρτυρες, δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας».

Εκκληση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές

Την κατάφωρη παραβίαση του ευρωπαϊκού Δικαίου που επιβάλλει την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, καταγγέλλουν, την ίδια λωρα με κοινή δήλωσή τους, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν στην δήλωσή τους, «κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι μετά από τέτοια συμπεριφορά εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο, κανένας πολίτης στο μέλλον δεν πρόκειται να αποκαλύψει οποιοδήποτε στοιχείο για πιθανά σκάνδαλα, εφ′ όσον η πρακτική δείχνει ότι στην ουσία δεν είναι προστατευόμενος, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία. Έστω και την ύστατη αυτή ώρα, καλούμε όλες τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές Aρχές να παρέμβουν για την προστασία όλων εκείνων που βάλλονται, μόνο και μόνο διότι υπάκουσαν στην συνείδησή τους και έπραξαν το καθήκον τους για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Οι ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για «εκφοβισμό των προστατευόμενων μαρτύρων από την πλειοψηφία των μελών της Προκαταρκτικής Επιτροπής της ελληνικής Βουλής που έχει έναν και μοναδικό στόχο: να φιμώσει κάθε πολίτη ο οποίος υπακούει στο συνειδησιακό του καθήκον να καταγγείλει την πολιτική διαφθορά και να αποκαλύψει την αλήθεια. Ενάντια στις Οδηγίες της ΕΕ, με πιο πρόσφατη την Οδηγία 2019/1937, αλλά και στην προστασία που παρέχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, τα κόμματα που απαρτίζουν την πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής, παρά την έντονη αντίδραση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που συμμετέχουν στην Επιτροπή, όχι μόνο επιχείρησαν την αποκάλυψη της ταυτότητας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων του σκανδάλου της Novartis, αλλά επέδειξαν και υπερβάλλοντα ”εισαγγελικό και αστυνομικό” ζήλο, εκδίδοντας ένταλμα βίαιης προσαγωγής σε βάρος ενός εκ των μαρτύρων με τον κωδικό ”Μάξιμος Σαράφης” ο οποίος δεν εμφανίστηκε σήμερα (Τρίτη 18/2/2020) ενώπιον της Επιτροπής, επικαλούμενος ότι κινδυνεύει η ζωή του, σε περίπτωση που αποκαλυφθεί η ταυτότητά του δημόσια. Ο αστυνομικός που είναι επιφορτισμένος από την Εισαγγελία Διαφθοράς με την προστασία του, με το ένταλμα ανά χείρας, τον αναζήτησε στο σπίτι του για να τον προσαγάγει βιαίως στην Επιτροπή. Και η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας, η οποία έχει κληθεί για αύριο (Τετάρτη) 19/2 με επιστολή της, την οποία κοινοποιεί και στον επίτροπο Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας της ΕΕ Didier Reynders (Ντιντιέ Ρέιντερς) δηλώνει ότι δεν θα εμφανισθεί στην Επιτροπή, αφού τονίζει πως: ”Είναι βέβαιο ότι έτσι θα αποκαλυφθεί και θα διαρρεύσει η ταυτότητά της και επομένως θα κινδυνεύσει η ζωή της και η σωματική της ακεραιότητα”».

Κλείνοντας, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι «το μήνυμα είναι σαφές: όποιος αποκαλύπτει την αλήθεια διώκεται ενάντια στο ελληνικό κράτος Δικαίου, την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ενάντια σε κάθε ηθική που επιβάλει ιστορικά την αποκάλυψη της αλήθειας».

Το κείμενο υπογράφουν οι ευρωβουλευτές, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Έλενα Κουντουρά, Στέλιος Κούλογλου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ) Updated 15/2/2020

 

 


Πυρά κατά Τσίπρα για αυταρχισμό και ολοκληρωτισμό μετά από δήλωση περί ελέγχου

«κρίσιμων αρμών της εξουσίας» από την αριστερά

«Πώς θα καταφέρουμε κερδίζοντας τις εκλογές, αυτή τη φορά να αναλάβουμε την ευθύνη και τον έλεγχο, όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, όχι μόνο των υπουργείων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας;».

.

Για ολοκληρωτικές τάσεις κατηγορούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, μετά από δήλωσή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ περί ανάγκης η αριστερά, εφόσον κερδίσει δεύτερη φορά τις εκλογές, να «αναλάβουμε την ευθύνη και τον έλεγχο, όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, όχι μόνο των υπουργείων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας».

«Έχω δύο κρίσιμα ερωτήματα. Δύο κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν μεν το χθες, αλλά που η προβολή τους είναι ευθέως στο αύριο: Πρώτο ερώτημα: Πώς θα καταφέρουμε τη δεύτερη φορά η Αριστερά, πώς θα καταφέρουμε κερδίζοντας τις εκλογές, αυτή τη φορά να αναλάβουμε την ευθύνη και τον έλεγχο, όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, όχι μόνο των υπουργείων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας; Είναι ένα ερώτημα αυτό. Και δεύτερο ερώτημα: Πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε, με δεδομένες τις δεσμεύσεις μας στην ΕΕ, αλλά που τώρα πια είμαστε εκτός μνημονίων και άρσης κυριαρχίας, πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τομών, που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας;» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα απολογηθεί, αλλά θα μάθει από τα λάθη και τις παραλήψεις της πρώτης φοράς αριστερά. Και θα το κάνει επειδή πρώτιστο καθήκον της περιόδου, είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη δεύτερη φορά», ενώ είπε πως μέσα από ένα ειλικρινή και συντροφικό διάλογο «θα αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε ανακοίνωσή του, είπε πως «ο διήμερος δήθεν ”απολογισμός” του ΣΥΡΙΖΑ έκρυψε κάτω από το χαλί αυτά που ήθελαν να μάθουν όλοι οι Έλληνες: γιατί χάθηκαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ εθνικού πλούτου, γιατί έκλεισαν οι τράπεζες και γιατί οι πολίτες φορτώθηκαν με τόσους άδικους φόρους. Έμαθαν, όμως κάτι, για τον ολέθριο διχασμό που ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε: η ανατριχιαστική δήλωση Τσίπρα ότι ”την δεύτερη φορά θα ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας” αποτελεί πρόκληση κατά της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, του ίδιου του Πολιτισμού.  Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, ”αρμοί της εξουσίας”, πέραν της Εκτελεστικής, είναι η Νομοθετική, η Δικαστική, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης. Που οφείλουν να δρουν ανεξάρτητα από τον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης. Και η Ελλάδα έχει Σύνταγμα που εγγυάται τη διάκριση των εξουσιών. Η αντιδημοκρατική νοοτροπία Τσίπρα που αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα αποδεικνύει ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από το μήνυμα του λαού στις κάλπες, αναβιώνοντας το απεχθές σύνθημα «ή εμείς, ή αυτοί». Και ότι στόχος του είναι ένας ”δεύτερος γύρος” για να επαναφερει όχι μόνο την οικονομική καθήλωση, αλλά και τον αυταρχισμό και την περιθωριοποίηση της χώρας. Πάνω από όλα, όμως, δικαιώνει τη θέση μας ότι οι διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν μόνο την οικονομία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αλλά κυρίως το σεβασμό και την προάσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας».

Σε σχόλιό του, το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ ανέφερε τα εξής: «Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι επιδιώκει όχι μόνο τον έλεγχο της Κυβέρνησης, αλλά και των αρμών της εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι εμμένει πλήρως στις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές που στην περίοδο της διακυβέρνησης του ζήσαμε. Με αιχμή την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και το παραδικαστικό κύκλωμα του Ρασπούτιν. Όλα αυτά αποπνέουν ολοκληρωτικές αντιλήψεις, ακροδεξιές πρακτικές που δεν έχουν καμία θέση στη Δημοκρατία».

Updated  16/2/2020

 

 

 

 

 

Θανάσης Σκορδάς:

Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα εγερτήριο σάλπισμα

Θανάσης Σκορδάς: Η πατρίδα μας έχει αναγκή από ένα εγερτήριο σάλπισμα

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα με πολύ κόσμο να παρακολουθεί όρθιος αλλά και πολλούς να παρακολουθούν ευρισκόμενοι έξω από την αίθουσα, πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η εκδήλωση του ΡΕΥΜΑτος με θέμα «Γεωπολιτικές Δυναμικές στην Ανατολική Μεσόγειο και Σύγχρονη Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» και κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννη Μάζη.

Τον ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος του ΡΕΥΜΑτος Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η ογκώδης παρουσία σας στη σημερινή μας συγκέντρωση αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι εμείς στο Ρ.ΕΥ.Μ.Α. επιλέγουμε θέματα που ενδιαφέρουν και αφορούν τον σύγχρονο Έλληνα πολίτη, όπως το δημογραφικό, η νεοοθωμανική απειλή και σήμερα οι εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας. Σκοπός των εκδηλώσεών μας είναι να διατηρήσουμε υψηλό το πατριωτικό φρόνημα του λαού μας, να ανατρέψουμε το δίλημμα “υποταγή ή συντριβή”, να αποβάλουμε το σύνδρομο της ήττας από το οποίο κατατρύχονται πολλές ελίτ στον τόπο μας, δυστυχώς... Έτσι, εξετάζουμε τις εξελίξεις στην περιοχή μας και θέτουμε κάτω από το μικροσκόπιό μας τους παράγοντες που τις καθορίζουν, όπως τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την ΕΕ και φυσικά την Τουρκία που αποτελεί την ενσάρκωση του αναθεωρητισμού στην περιοχή... Εξετάζουμε τις εξελίξεις χωρίς φοβίες απέναντι σε ένα γείτονα με γυάλινα πόδια, όπως προκύπτει από σωρεία στοιχείων».

Θανάσης Σκορδάς: Η πατρίδα μας έχει αναγκή από ένα εγερτήριο σάλπισμα

Ο κ. Σκορδάς κατέληξε στον χαιρετισμό του, λέγοντας ότι «η Πατρίδα μας, έχει ανάγκη από ένα εγερτήριο σάλπισμα. Ζητείται ανάληψη ευθύνης».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής, ο οποίος χώρισε την εκτεταμένη του εισήγηση σε τρεις βασικές ενότητες: Η πρώτη είχε άξονα τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και την αλλαγή των συσχετισμών στον Αρκτικό με την εκ των πραγμάτων ενίσχυση του ρόλου της Ρωσίας.

«Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, η αρχιτεκτονική της στρατηγικής της ανασχέσεως θεωρούσε δεδομένη την ‘γεωφυσική ανάσχεση’ της Ηπειρωτικής Δυνάμεως στην περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού» είπε ο κ. Μάζης, και πρόσθεσε ότι το λιώσιμο των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάνει αυτό το δόγμα να μην ισχύει σήμερα.

Στο δεύτερο μέρος της εισήγησης του ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, εξήγησε εν ολίγοις τη θεωρία της Heartland και της Rimland, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους αυτές επηρεάζουν τη μεταφορά υδρογονανθράκων και συνεπώς τις συμμαχίες και τις αντιπαλότητες στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις γεωστρατηγικές αλλαγές των παραγόντων στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη κι επικεντρώνοντας στις επιπτώσεις που αυτές έχουν και στην Ελλάδα.

Στο τρίτο μέρος, ο καθηγητής Μάζης αναφέρθηκε σε ορισμένα κεντρικά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας, όπως η δυνατότητα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, οι συμμαχίες και η ανακήρυξη ΑΟΖ. Μίλησε για το δίπολο «Ισχύς ή Δίκαιο», επικέντρωσε στην τουρκική επένδυση στην ισχύ και στην εκ μέρους της Άγκυρας περιφρόνηση του Δικαίου, ενώ αντίθετα η Ελλάδα ορθώς επικαλείται το Δίκαιο, κακώς όμως δεν επενδύει επαρκώς στην ισχύ, που αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα στη θεωρία της αποτροπής.

Ακολούθησε εκτεταμένος διάλογος έως το βράδυ, ο οποίος διεκόπη λόγω του περασμένου της ώρας.

Θανάσης Σκορδάς: Η πατρίδα μας έχει αναγκή από ένα εγερτήριο σάλπισμα

Press Room 13/2/2020

 

 

 

 

Χρυσοχοΐδης για Ρουβίκωνα:

Ή θα συμμορφωθεί με τον νόμο, ή θα υποστεί τις συνέπειες

Χρυσοχοΐδης για Ρουβίκωνα: Ή θα συμμορφωθεί με τον νόμο, ή θα υποστεί τις συνέπειες

Στην κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια μίλησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τόνισε πως όλη η αστυνομία βρίσκεται εκεί: «Σε λίγες εβδομάδες θα είναι μια κανονική γειτονιά. Δεν υπάρχει τίποτα εκεί από αυτά που υπήρχαν 40 χρόνια. Θα αποδώσουμε τη γειτονιά στους κατοίκους» διαβεβαίωσε.

O κ. Χρυσοχοΐδης σχολιάζοντας δε, σχετική κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, δήλωσε ότι «ο Ρουβίκωνας και ο κάθε Ρουβίκωνας, ή θα συμμορφωθεί με τον νόμο, ή θα υποστεί τις συνέπειες, Και αυτό είναι πολύ καθαρό. Και είναι δήλωσή μου, που αφορά όλους αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να αποδίδουν δίκαιο σε αυτή τη χώρα».

Ο διαγωνισμός για τα έγγραφα ασφαλείας είναι ακέραιος, τόνισε στην καταληκτική ομιλία του επί της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την «αστυνομική βία και την ασφάλεια» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Νωρίτερα, στο πλαίσιο της δευτερολογίας της, η προκάτοχός του, Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) είχε υποστηρίξει ότι κάποιοι «πληροφορούν ελλιπώς ή λάθος ή ψευδώς» τον κ. Χρυσοχοΐδη για την πορεία του προηγούμενου διαγωνισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις ταυτότητες. Ουδεμία διαμαρτυρία υπήρξε για τον διαγωνισμό μας, τόνισε η κα Γεροβασίλη.

Όπως παρατήρησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «ούτε εγώ έχω πάρει καταγγελία για το παρόντα διαγωνισμό. Το θέμα είναι εσείς, τι υιοθετείτε;» ρώτησε την κα Γεροβασίλη. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το ερώτημα (του ΣΥΡΙΖΑ) «καταλήγει να είναι πόσες εταιρίες θα ‘ρθούνε. Θα το δούμε συντόμως, όταν θα κατατεθούν οι προσφορές, εάν θα δουλέψει ο ανταγωνισμός. Εγώ πιστεύω ότι θα δουλέψει ο ανταγωνισμός, διότι ο διαγωνισμός είναι ακέραιος» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Από την πλευρά της, η κα Γεροβασίλη είπε ότι από τις 19/4/2019, έως που φύγαμε από την κυβέρνηση, δεν ξέρω τι καταγγελίες ήρθαν σε εσάς, αλλά καμία διαμαρτυρία δεν υπήρξε, κανένα δημοσίευμα, καμία εταιρεία δεν διαμαρτυρήθηκε. Ίσα-ίσα, κρίθηκε αντικειμενικός και διαφανής ο διαγωνισμός μας. Απευθυνόμενη μάλιστα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, είπε: «Δείτε μόνος σας το διαγωνισμό, διότι κάποιοι σας πληροφορούν ελλιπώς ή λάθος ή ψευδώς. Όμως η σπουδή την πρώτη ημέρα να σταματήσει αυτός ο διαγωνισμός, που αποδεδειγμένα δεν είχε πρόβλημα, εγείρει κάποιες υποψίες, όχι σε μένα κατ’ ανάγκην» είπε η κα Γεροβασίλη.

 

 

 

 

 

 

«Πόλεμος» κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες

– Τι απαντά ο Χρυσοχοΐδης

Με φόντο τον διαγωνισμό για την έκδοση νέων ταυτοτήτων υψίστης ασφαλείας.

Φωτό

EUROKINISSIΦωτό αρχείου

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τον διαγωνισμό για την έκδοση νέων ταυτοτήτων υψίστης ασφαλείας, τις οποίες θα προμηθευτούν οι πολίτες με κόστος 10 ευρώ.

Το  θέμα ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας Documento, το οποίο κάνει λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες σε σχέση με το διαγωνισμό. Το δημοσίευμα καταγράφει ερωτήματα σε σχέση με την ακύρωση του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικότερα, γίνεται λόγος για νέες προδιαγραφές που προβλέπουν έγχρωμη φωτογραφία αντί για ασπρόμαυρη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αλλαγή έγινε εσκεμμένα για να επαναληφθεί ο διαγωνισμός προς όφελος συγκεκριμένων προσώπων. Επίσης, αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι ακυρώθηκε ο παλιός διαγωνισμός και προκηρύχθηκε νέος προκειμένου  να πάρει το έργο συγκεκριμένη εταιρία.

Με αφορμή το δημοσίευμα εξέδωσε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει την ανησυχία και τον προβληματισμό του για το θέμα. Πριν από λίγο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Documento, στην οποία αναφέρει ότι ο παλιός διαγωνισμός ακυρώθηκε διότι δεν είχε συμπεριλάβει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δηλαδή την κάρτα του πολίτη που μειώνει τη γραφειοκρατία και εξοικονομεί χρήματα για το Δημόσιο. Όσο για την έγχρωμη φωτογραφία που θα ζητηθεί από τους πολίτες αναφέρει ότι δεν θα αυξήσει το κόστος για τον πολίτη, που θα πληρώσει –όπως θα πλήρωνε και με τον παλιό διαγωνισμό- συνολικά 10 ευρώ για την καινούργια του ταυτότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ανήσυχος και προβληματισμένος από δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σχετικά με τις νέες ταυτότητες-κάρτα του πολίτη.

Το δημοσίευμα δεν χρήζει απάντησης, δεν περιέχει το παραμικρό γεγονός ή σχόλιο το οποίο να μην έχει απαντηθεί λεπτομερώς στον δημόσιο διάλογο.

Επειδή όμως ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας μονότονα δυο ερωτήματα, θα απαντήσουμε και πάλι, ώστε να τον καθησυχάσουμε:

Για ποιο λόγο ακυρώθηκε ο δικός του διαγωνισμός;

Απαντούμε για πολλοστή φορά. Μα γιατί δεν είχε περιληφθεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δηλαδή η κάρτα του πολίτη. Η συμπερίληψη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σημαίνει έμμεσο και άμεσο όφελος περίπου 1,2 δις υπέρ του δημοσίου. Βλέπει λάθος, βλέπει λόγο ανησυχίας ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό;

Για ποιο λόγο η ασπρόμαυρη φωτογραφία έγινε έγχρωμη, κι έτσι, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνει το κόστος του διαγωνισμού;

Απαντούμε και πάλι. Το κόστος του διαγωνισμού δεν αυξάνει. Ρητά και κατηγορηματικά. Ούτε για το δημόσιο ούτε για τον πολίτη. Είτε ασπρόμαυρη είτε έγχρωμη. Ίσα ίσα που με τους νέους όρους θα μειωθεί κατά 30 εκ. περίπου. Ας μην ανησυχεί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα κάνουμε περισσότερα για τους πολίτες με λιγότερο κόστος. Εξάλλου έγχρωμη φωτογραφία ζητούσε κι ο προηγούμενος διαγωνισμός, αλλά σε 5 χρόνια! Το κάνουμε νωρίτερα. Δεν νομίζουμε να συντρέχει λόγος ανησυχίας γι αυτό.

Για να μην έχει καμιά απολύτως αμφιβολία και ανησυχία ο ΣΥΡΙΖΑ επισυνάπτουμε το Δελτίο Τύπου της 03-02-2020, όπου και αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις διατυπώνονται ρητά και απαντώνται συγκεκριμένα.

Είναι ίσως αναμενόμενο και εντέλει πολιτικά αδιάφορο, το συγκεκριμένο έντυπο να θέλει να αγνοεί τις λεπτομερείς απαντήσεις που έχουν δοθεί, σε όλα τα ερωτήματα για τον διαγωνισμό.

Αντίθετα, για ένα πολιτικό κόμμα που κυβέρνησε και σήμερα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, η σπουδή στην υιοθέτηση αιτιάσεων για ένα ανύπαρκτο ζήτημα δεν είναι, δεν μπορεί να είναι αθώα.

Το ερώτημα λοιπόν επιστρέφεται.

Τι στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ που τάχα ανησυχεί Κυριακάτικα και από πού στηρίζεται για να δημοσιεύει τις ανησυχίες του;

(Επισυνάπτεται το από 03-02-2020 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη)

Τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η κατάθεση προσφορών στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες. Πολύ περισσότερο από ταυτότητες θα είναι κάρτες του πολίτη, με ηλεκτρονική υπογραφή, που θα αρκεί για τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση γίνεται πραγματικότητα, η ταλαιπωρία μειώνεται, το ίδιο το δημόσιο, εξοικονομά σε χρόνο και χρήμα, από τη μείωση της γραφειοκρατίας, περίπου 1 δις για να το επενδύσει πιο παραγωγικά.

Όμως δημοσιεύματα του Τύπου σε συνέχεια ερωτήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στέκονται αστήρικτα στους όρους του διαγωνισμού, που προκηρύχθηκε αφού ακυρώθηκε παλαιότερος του ΣΥΡΙΖΑ, επινοούν σκοπιμότητες και κατασκευάζουν σενάρια γύρω από το… χρώμα της φωτογραφίας –από ασπρόμαυρη γίνεται έγχρωμη-.

Σε αυτά τα ερωτήματα περί χρώματος, κόστους, διαφάνειας απαντούμε άμεσα, δημόσια, ξεκάθαρα.

  1. Γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ το 2019;

Γιατί δεν περιελάμβανε ρητά, από την αρχή την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Άρα δεν μείωνε την γραφειοκρατία, δεν ελαχιστοποιούσε την ταλαιπωρία. Η ηλεκτρονική υπογραφή, η κάρτα του πολίτη είναι αναπτυξιακό μέτρο. Από 0.5% έως 0.7% του ΑΕΠ υπολογίζεται η εθνική ωφέλεια. Γιατί να μην το κάνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται;

  1. Ο πολίτης θα έχει περισσότερα έξοδα στο νέο διαγωνισμό για να βγάλει την ταυτότητα;

Όχι, ίσα ίσα το αντίθετο. Το μέγιστο κόστος θα είναι αυτό του προηγούμενου διαγωνισμού, δηλαδή 10 ευρώ. Συγκεκριμένα, το ύψος του παραβόλου που θα πληρώνει ο πολίτης είχε ήδη καθορισθεί στα 10 ευρώ με τις διατάξεις του άρθρου 5 της υπ αριθ. 8200/0-297647 από 10/04/2018 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β1476).

Με το σημερινό διαγωνισμό τα 10 ευρώ ορίζονται ως μέγιστο κόστος. Εφόσον υπάρξουν εκπτώσεις στο σύνολο του ποσού του διαγωνισμού, το έξοδο της φωτογραφίας θα μειωθεί από τα 10 ευρώ αναλογικά.

Άλλα, επιπλέον έξοδα αφορούν τη χρέωση που θα κάνουν οι φωτογράφοι οι οποίοι αποφασίσθηκε να έχουν ενεργό ρόλο στην έκδοση φωτογραφίας από τον προηγούμενο διαγωνισμό του 2019.

  1. Η έγχρωμη φωτογραφία θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος στο διαγωνισμό;

Όχι καθόλου. Στον προηγούμενο διαγωνισμό προβλεπόταν η υποχρέωση του Αναδόχου να προσφέρει έγχρωμη φωτογραφία μετά την παρέλευση πενταετίας από την έναρξη του έργου. Άρα δεν αλλάζει τίποτε. Γιατί να έχουμε τώρα ασπρόμαυρη και σε 5 χρόνια να αλλάζουμε σε έγχρωμη. Υπάρχει λόγος αναμονής και διάθεση ταλαιπωρίας ;

  1. Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από τον προηγούμενο διαγωνισμό;

Το κόστος παραμένει το ίδιο με τον προηγούμενο διαγωνισμό στα 515.000.000 Ευρώ για 15 έτη (10+5) . Στην πραγματικότητα το κόστος του νέου διαγωνισμού είναι χαμηλότερο γιατί έχουν συμπεριληφθεί και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ)..

  1. Οι υποψήφιοι θα είναι πολύ λιγότεροι λόγω της έγχρωμης φωτογραφίας; Μήπως γίνεται «φωτογραφικός» ο διαγωνισμός ;

Καθόλου. Κλήθηκαν οι ίδιες 25 εταιρείες. Ο αριθμός κοινοπραξιών δεν αναμένεται να αλλάξει. Πιο αναλυτικά: Από το 2019, λόγω του εύρους, της συνθετότητας και του πολύπλοκου του έργου λίγες εταιρείες μπορούσαν να ανταποκριθούν ως κύριοι Προμηθευτές. Γι’ αυτό είχε επιτραπεί και αναμένονταν συμπράξεις μεταξύ των κύριων μεγάλων και των λοιπών εταιρειών προκειμένου να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον παρόντα διαγωνισμό. Εξάλλου και το 2019 ήταν όρος του διαγωνισμού, η έγχρωμη φωτογραφία αλλά …μετά 5ετία. Είναι ακατανόητη η ρύθμιση του 2019 για μετά 5ετία αλλαγή του χρώματος. Θα ήταν χρήσιμο να ακούσουμε εξηγήσεις.

  1. Γνωμοδότησε αρνητικά το ΣτΕ για την ψηφιακή διακυβέρνηση; Άρα πάει να γίνει ένας παράνομος διαγωνισμός;

Όχι βέβαια. Το ΣτΕ δέχθηκε ότι δεν έχει βάση η συμπερίληψη στην ταυτότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εφόσον αυτή δεν είχε με σαφήνεια ορισθεί. Η Κυβέρνηση συμμορφώθηκε πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα εκδόθηκε διάταξη Νόμου (άρθρο 23 Ν.4647 από 16/12/2019, που τροποποιεί - συμπληρώνει το άρθρο 3 ν 1599/1986), όπου προβλέπεται η ψηφιακή υπογραφή για όλους τους Έλληνες πολίτες. Δηλαδή τώρα όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν ηλεκτρονική υπογραφή. Και όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο!. Γιατί να πάει στις καλένδες, όπως προέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ;

  1. Είναι από άποψη ασφαλείας πιο αδύναμη η έγχρωμη φωτογραφία από την ασπρόμαυρη;

Ασφαλώς όχι. Ή ασφάλεια είναι ακριβώς η ίδια. Η λύση της έγχρωμης φωτογραφίας, η οποία επιλέγεται με τον παρόντα διαγωνισμό εμπεριέχει τα δυνατά σημεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, ήτοι εγχάραξη με λέιζερ της φωτογραφίας κατόχου αλλά και τα επιπλέον της έγχρωμης επιφάνειας. Χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους ασφαλείας έχουν ρητά αποκλειστεί ανασφαλείς λύσεις έγχρωμης φωτογραφίας (πχ θερμομεταφορά – thermal transfer , εξάχνωση μελάνης - dye sublimation , ηλεκτροφωτοαντιγραφική αναπαραγωγή - laser toner ).

  1. Θα είναι έτοιμη η Ελλάδα, λόγω της ματαίωσης και επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού να εκδώσει τις νέες ταυτότητες έγκαιρα, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια της ΕΕ;

Απολύτως έτοιμη! Ρητά και κατηγορηματικά. Ο Κανονισμός ΕΕ 2019/1157 από 20/06/2019, που αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ε.Ε στο άρθρο 16 ορίζει ότι η εφαρμογή του ξεκινά την 02/08/2021, ενώ στο άρθρο 5 παρ 2 εδάφιο α΄ ορίζει ότι τα δελτία ταυτότητας που δεν περιλαμβάνουν λειτουργική Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης ( MRZ ), στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα Ελληνική δελτία ταυτότητας, παύουν να ισχύουν την 03/08/2026. Οι χρόνοι είναι επαρκείς ώστε να έχουν εκδοθεί έγκαιρα ταυτότητες σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας αλλά και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα μας διευκολύνουν τόσο.

Συμπερασματικά: Ο προηγούμενος διαγωνισμός του 2019 ήταν πολλαπλά ατελής. Κυρίως ήταν χωρίς βιασύνη για την ανάπτυξη, χωρίς βιασύνη για την μείωση της γραφειοκρατίας. Όσοι δεν βιάστηκαν τότε για τον πολίτη, βιάζονται τώρα για έωλες κατηγορίες. Απαντούμε συγκεκριμένα και καθαρά γιατί εμείς δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Βιαζόμαστε για την εξυπηρέτηση των πολιτών, έχουμε πρώτο στόχο την ανάπτυξη της χώρας.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ

Επιμένει στο θέμα του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας μέσω κύκλων του στις αντίστοιχες διαρροές της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα λοιπόν οι πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν «Κύκλοι της κυβέρνησης μιλούν για πλασιέ συμφερόντων. Κάτι θα ξέρουν από πλασιέ. Το σίγουρο είναι ότι αυτοί οι κύκλοι, με κέντρο το Μαξίμου, τις τελευταίες ημέρες πρέπει να είναι εξαιρετικά ταραγμένοι. Δεν είναι και λίγο να χαλάσει η δουλειά τόσων εκατομυρίων”.

Επί της ουσίας για το θέμα του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες οι ίδιες πηγές αναφέρουν: ”Τα πολλά λόγια-της κυβέρνησης-είναι φτώχεια. Με τον διαγωνισμό που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αιφνιδίως ακύρωσε, η συντριπτική πλειοψηφία των 25 φορέων-εταιρειών που είχαν προσκληθεί, πληρούσαν τις προδιαγραφές κι έτσι μπορούσαν να καταθέσουν την οικονομική τους προσφορά. Επομένως θα μπορούσε να υπάρξει ανταγωνισμός προς όφελος του δημοσίου. Ο νέος διαγωνισμός τελικά που προχωρά με έγχρωμη φωτογραφία, αυξάνει το κόστος με μία μη προτυποποιημένη τεχνολογία που πιθανώς ευνοεί ελάχιστα συγκεκριμένα εταιρικά σχήματα, χωρίς να προσθέτει απολύτως τίποτε στο επίπεδο της ασφάλειας”.

Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά: ”Στο διαγωνισμό Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη πόσες προσφορές, από πόσους φορείς-εταιρείες, θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτές; Δεν θέλουμε να πιστέψουμε οτι θα είναι μόνο ΜΙΑ ή ελάχιστες. Διότι τότε θα έχουν άσχημα ξεμπερδέματα οι κύριοι Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης.

Κοντός ψαλμός αλληλούια λοιπόν. Τον Μάρτιο που ολοκληρώνεται η διαδικασία του διαγωνισμού θα πέσουν οι μάσκες”.

 

 

 

 

Μηταράκης:

Προανήγγειλε Διεύθυνση Επιστροφών στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

«Θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι των επιστροφών μεταναστών».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης

EUROKINISSIΟ Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης προανήγγειλε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα,

Διεύθυνση Επιστροφών,

«η οποία θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι» των επιστροφών μεταναστών,

θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως επισήμανε ο κ. Μηταράκης, η σύσταση της Διεύθυνσης θα περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα του υπουργείου που θα βγει μέσα στον Φεβρουάριο.

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, τον Ιανουάριο επέστρεψαν 84 άτομα σε επτά αποστολές, πέντε αναγκαστικές και δύο εθελούσιες.

Επίσης, το υπουργείο παρακολουθεί συστηματικά τις υποθέσεις που εκδικάζονται στα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ στόχος της ηγεσίας του είναι, επιπλέον,

«να ανοίξουμε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο κοινές επιστροφές στο Αφγανιστάν», όπως παρατήρησε ο κ. Μηταράκης και διευκρίνισε ότι

«στο Αφγανιστάν υπάρχουν περιοχές που δεν δικαιολογούν συνθήκες ασύλου».

Την ίδια ώρα το υπουργείο έχει καταλήξει στους χώρους, όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα, ωστόσο ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες «γιατί δυστυχώς πολύ λίγοι θέλουν να βγουν μπροστά και να υποδείξουν έναν χώρο».

Σχετικά με το νέο νόμο για το άσυλο, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής εφαρμόζονται οι προθεσμίες σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό», ενώ για τα πλωτά φράγματα εξήγησε ότι «θα τα εφαρμόσουμε πιλοτικά» και «αν δεν έχουν θετική επίπτωση στη μείωση των ροών, θα είναι μια προσπάθεια που δεν θα αποδώσει. Αλλά όταν έχεις μια κρίση, προς θεού είναι λάθος να μην προσπαθείς».

Στο Κεράνη το υπουργείο Μετανάστευσης

Το κτίριο Κεράνη, στη λεωφόρο Θηβών, είναι και πάλι από αύριο η έδρα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου ο υπουργός, Νότης Μηταράκης, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος θα έχουν σειρά διαδοχικών συναντήσεων με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, και τέλος με αντιπροσωπεία αξιωματούχων της ελβετικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα για τη Μετανάστευση, Μάριο Γκάτικερ, και τον πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα, Όλαφ Κίλσεν.

  • Newsroom HuffPost Greece  (Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ) 9/2/2020

 

 

 

 

 

«Τα Δέκα ψέματα του Κυριάκου Μητσοτάκη...»

Από την ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Δημοσιογράφο, μέλος της ΕΣΗΕΑ*

Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΕΩΣ

Είναι τόσο κραυγαλέα η αντιστροφή της πραγματικότητας όπως την επιχειρούν και όπως εμφανίζουν τα γεγονότα, τα περισσότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στον τόπο μας, που μια επαγγελματίας δημοσιογράφος , όπως η υπογράφουσα ντρέπεται (όπως πολλοί, παλιοί και έμπειροι συνάδελφοι μου),  ακόμη και να παραδεχτεί ότι αυτό συμβαίνει στη χώρα και στον επαγγελματικό στίβο που υπηρετεί 40 χρόνια !
Είναι, όμως, και ευθύνη μας ,όσων μπορούμε να συλλογιόμαστε ελεύθερα, να πράττουμε και να δημοσιοποιούμε ελευθέρα τις απόψεις μας, να το κάνουμε, όπως και όπου και όποτε μπορούμε .
Είναι και ο λόγος ,που αυτή η γωνιά, η σελίδα 25, σε αυτή την εφημερίδα, βρίσκει την ανάσα που έχει ανάγκη ένα δημοσιογραφικό κείμενο, για να εκφραστεί, χωρίς δεσμεύσεις , χωρίς λογοκρισία ή και αυτολογοκρισία !
Ακούγοντας στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου, πριν λίγες ημέρες, τον άλλο συνάδελφο δημοσιογράφο και πρώτη φορά εκλεγμένο σε αυτή τη Βουλή με τη ΝΔ ,Δημήτρη Μαρκόπουλο να κάνει το άσπρο μαύρο και να κατηγορεί τον κο Βέττα του ΣΥΡΙΖΑ για τις περικοπές των συντάξεων, καγχάζοντας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τον νόμο Κατσέλη και καμαρώνοντας (!) για τις αυξήσεις των 250 ευρώ το χρόνο, σε κάποιους μόνο συνταξιούχους, αναρωτήθηκα πως αντιμετωπίζει κανείς το φαινόμενο.
Ο μόνος τρόπος που φαίνεται δόκιμος και ίσως αποτελεσματικός είναι να επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά όσα κρύβουν ή και αλλοιώνουν καθημερινά σελίδες εφημερίδων, οθόνες τηλεοράσεως , ραδιόφωνα και social media . Αυτή η συστηματική υπνοπαιδεία που επιχειρούν υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ , τα περισσότερα και σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενα συστημικά ΜΜΕ. δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία άλλων ΜΜΕ, φιλικών στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της προηγούμενης Κυβέρνησης είναι ότι το επιχείρησε και φυσικά απέτυχε. Δεν ωφελεί , όμως, να κλαίνε οι αντιπολιτευόμενοι πάνω στο χυμένο γάλα. Αρκεί να κάνουν αντιπολίτευση ταράζοντας την κυβέρνηση στην Επικοινωνία της επανάληψης.
Η αμυντική επικοινωνία της απολογίας με επιχειρήματα, απέτυχε και αυτό καταγράφηκε στην κάλπη του περασμένου Ιουλίου.
Αναφέρομαι στα… γνωστά μας πια :Είστε ψεύτες! , Όχι δεν είμαστε ψεύτες! Και το… : Είστε ιδεοληπτικοί!, Oχι δεν είμαστε ιδεοληπτικοί! Σήμερα, όμως ,εμφανίζεται το φαινόμενο οι μεν Νεοδημοκράτες να συνεχίζουν ακάθεκτοι το «Είστε ψεύτες», οι δε του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν απολογούμενοι !
Και είναι αδιανόητο να συνεχίζεται αυτό, όταν παρά τις τρομακτικές δυσκολίες της καμένης γης που παρέλαβαν, παρά τις καθυστερήσεις σε μέγιστα θέματα και με απέναντι τη στείρα αντιπολίτευση του κου Μητσοτάκη ,ακόμη και σε εθνικά θέματα, παρά τα λάθη λόγω απειρίας ή και εξουσιαστικής αλαζονείας, ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός οδήγησε τη χώρα σταθερά στην έξοδο από τα Μνημόνια, βοήθησε τους αδύναμους πολίτες και έλυσε το Μακεδονικό χωρίς να εξαπατά τους πολίτες. Απλά δεν είχε τον τρόπο να το πει και η αλήθεια του συσκοτίστηκε από τα ίδια MME που στις μέρες μας συσκοτίζουν τα ψεύδη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Είναι ανάγκη να γίνει επιθετική επικοινωνία της κατηγορίας, με τεκμηρίωση. Κι όχι μόνο είναι ανάγκη γιατί όλες οι μετρήσεις δείχνουν καθαρά ότι ο λαός δεν είναι ευχαριστημένος με τον τρόπο που αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλα και κυρίως, γιατί η κυβέρνηση κάνει τραγικά λάθη καθημερινά.
Αν εξαιρέσει κανείς φωτεινές …εξαιρέσεις , με κορυφαία αυτή του Γιάννη Ραγκούση, όλο το υπόλοιπο σύστημα της Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να συνεισφέρει στην προσπάθεια παρά με τιτιβίσματα στο Τουήτερ και σποραδικές εμφανίσεις σε ΜΜΕ προκειμένου να δικαιολογηθεί η νομική ποσόστωση και στηριχθεί η ατομική προσπάθεια καθένας χωριστά.
Τα ονειροπόλα ψέματα της Θεσσαλονίκης του 2014, όμως, είναι πάνω από 5 χρόνια πίσω, ενώ τα εσκεμμένα ψεύδη του κυρίου Μητσοτάκη είναι εδώ , τώρα! Ακόμη και χωρίς ΜΜΕ μπορούν να απαντηθούν δραστικά και αποτελεσματικά:
Είστε και ψεύτες και κλέφτες!
Είπατε ψέματα στον λαό για τη Μακεδονία.
Είπατε ψέματα στους εργαζόμενους για τον κατώτατο μισθό.
Είπατε ψέματα στους επαγγελματίες για τις εισφορές.
Είπατε ψέματα στους αγρότες για τις επιδοτήσεις.
Είπατε ψέματα στους έμπορους για την ανάπτυξη.
Είπατε ψέματα στους συνταξιούχους για τις αυξήσεις.
Είπατε ψέματα στους πολίτες για το προσφυγικό.
Είπατε ψέματα στους καλλιτέχνες για τα δικαιώματα τους.
Είπατε ψέματα στους φοιτητές για τις σχολές τους.
Είπατε ψέματα στον κόσμο για την εγκληματικότητα.
Είστε κλέφτες δραχμών και ευρώ πριν το 2015
και κλέφτες ψήφων και ονείρων μετά τον Ιούλιο του 2019!
*Κυριακάτικη ΚONTRA news8/2/2020

Η Εκδίκηση Της Υπουργού

– Η Λίνα Μενδώνη Καθαίρεσε

Τον Γιώργο Σκιαδαρέση Από Την Θέση

Του Προϊστάμενου Της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Την καθαίρεση από την θέση του Προϊστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης προχώρησε η υπουργός Λίνα Μενδώνη εξαιτίας της άρνησης του Σκιαδαρέση να συναινέση στην απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό της Βενιζέλου....
Σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, ενάμιση μήνα πριν, ο Γιώργος Σκιαδαρέσης πιέστηκε να καταθέσει γνωμοδότηση στο ΚΑΣ υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του μετρό στην οδό Βενιζέλου, κάτι που αρνήθηκε να κάνει, καταθέτοντας αντίθετα γνωμοδότηση κατά της απόσπασης.

Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού δεν είχε τακτική επικοινωνία μαζί του, ως όφειλε, για να ενημερωθεί από εκείνον για το θέμα, όπως και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρά την επιδίωξη του Προΐστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων να επικοινωνήσει μαζί τους. Σημειώνεται ότι στη θέση επαναφέρεται πλέον ο Ιωάννης Κανονίδης.

*Ο Γιώργος Σκιαδαρέσης γεννήθηκε το 1969 και έχει πτυχίο Αρχαιολογίας από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο αρχαιολόγος είναι Διδάκτορας Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. στην Βυζαντινή Αρχαιολογία. Ήταν τα τελευταία χρόνια προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.


πηγή στις Φεβρουαρίου 07, 2020

Εστία:

Ζητά από τον Σαμαρά να μην ρίξει τον Μητσοτάκη

λόγω… Ερντογάν (φωτο)

Να μην ρίξει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του (σ.σ. όπως έκανε το 1993 με την κυβέρνηση του πατέρα του), ζητά στην ουσία από τον Αντώνη Σαμαρά, με σημερινό πρωτοσέλιδο της υπό τον τίτλο: «Μείζον εθνικό λάθος η αποδυνάμωσις του πρωθυπουργού» και φωτογραφία των δύο ανδρών, η εφημερίδα Εστία:  «Γνωρίζει τους κινδύνους που διατρέχει ένας πρώην πρωθυπουργός. Η μείωση του εύρους της πλειοψηφίας του μετά την αδιανόητη αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη από τον τρικομματικό συνασπισμό το καλοκαίρι του 2013 είχε ως αποτέλεσμα την κατάπτωση εγγυήσεως της πολιτικής σταθερότητας έναντι των δανειστών. Ήταν ο λόγος που η συμμαχική κυβέρνησις του δεν εξάντλησε την τετραετία και δεν εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας», τονίζει με νόημα η εφημερίδα, απευθυνόμενη στον κ. Σαμαρά.

Και προσθέτει: «Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να παρέχει ισχυρότερη συναίνεση στην πράξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο… Αλέξης Τσίπρας, παρά άνθρωποι της παρατάξεως του, κορυφαία στελέχη του κόμματός του, προκάτοχοί του…Χρέος του πολιτικού κόσμου, των βουλευτών και κατά μείζονα λόγο των πρώην πρωθυπουργών είναι να στηρίζουν αυτή την ώρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανεξαρτήτως όποιων διαφορετικών εκτιμήσεων ή ανθρώπινων πικριών».

Μάλιστα επικαλείται τον εξ’ ανατολών κίνδυνο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αν στην ανάλυση του Ερντογάν ότι κανείς δεν μπορεί να βάλει φρένο στην προκλητικότητά του στο Αιγαίο, ούτε η βαθειά διχασμένες ΗΠΑ, ούτε η παρηκμασμένη Ευρώπη, ούτε βεβαίως η τωρινή σύμμαχός του Ρωσσία, προστεθεί και η παράμετρος ότι η Ελλάς έχει αδύναμη κυβέρνηση και πρωθυπουργό υπό εσωτερική αμφισβήτηση, τότε οι πειρασμοί του θα αυξηθούν».

Πηγή >> https://www.aftodioikisi.gr/politiki/estia-zita-apo-ton-samara-na-min-rixei-ton-mitsotaki-logo-erntogan-foto/?fbclid=IwAR20pU-KZd3KWBvP6BeRd6A-Sk4yyf0mVldGdplmmnxgyxlUO1AqlBwUnpw

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided