Κυριακή, Ιούλιος 12, 2020

Αλέξης Τσίπρας

Σοβαρή πρόκληση η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία

 

 

 

 

 

 

Τσίπρας: Σοβαρή πρόκληση η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά»

Τσίπρας: Σοβαρή πρόκληση η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Σοβαρή πρόκληση που παραβιάζει τις οικουμενικές αξίες, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, αναφέρει: «H απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί, της Αγίας Σοφίας - ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον Χριστιανισμό - αποτελεί σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο και παραβιάζει κατάφωρα τις οικουμενικές αξίες, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες όσο ποτέ.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά και η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο».

NEWSBEAST.GR 11/7/2020

 

 

 

 

 

Τσίπρας από Νάξο:

Η κυβέρνηση μεγιστοποιεί την κρίση, η ύφεση θα είναι τρομακτική

Σε συζητήσεις που είχε με επιχειρηματίες και κατοίκους κατά τη διάρκεια περιήγησης στα σοκάκια της Νάξου νωρίτερα ο κ. Τσίπρας άκουσε τα προβλήματά τους.

.

Huffpost GR.

«Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα πράγματα μεγιστοποιεί την κρίση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτησή του με τον δήμαρχο Νάξου και δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, για προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κάνοντας λόγο για «στενάχωρη εικόνα».

Σε συζητήσεις που είχε με επιχειρηματίες και κατοίκους κατά τη διάρκεια περιήγησης στα σοκάκια της Νάξου νωρίτερα ο κ. Τσίπρας άκουσε τα προβλήματά τους, με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για μηδενικό τζίρο, να εκφράζουν φόβους για την επόμενη μέρα και να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για μεγαλύτερη κίνηση τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

Από το δημαρχείο ο κ. Τσίπρας είπε ότι αγαπά τη Νάξο, «το νησί του Γλέζου, παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και με πρόσφορα στην αυτοδιοίκηση». Είπε όμως ότι έρχεται στο νησί σε μια δύσκολη κατάσταση.

Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στον κλάδο του τουρισμού, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «είναι μεγάλο πρόβλημα που δεν διεκδικήθηκαν τα τεστ πριν από την άφιξη των τουριστών», εκτιμώντας πως δεν μπορούμε φέτος να προσδοκούμε πάνω από 15% των περσινών αφίξεων.

Παράλληλα, επανέλαβε πως χρειάζονται μέτρα στήριξης της εργασίας και όχι αναστολής της, καθώς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον φόβο του ότι «η ύφεση θα είναι τρομακτική». «Αν είναι χιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα χτίσαμε σε πέντε χρόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «υπάρχουν διαθέσιμα» στα δημόσια ταμεία, τα οποία πρέπει να δοθούν στοχευμένα.

Έθιξε το ζήτημα του μεταφορικού ισοδύναμου, για το οποίο είχε μιλήσει εκτενέστερα στη συνάντηση που είχε προηγουμένως με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχουν κονδύλια από προγράμματα για την αυτοδιοίκηση, τον Φιλόδημο, και πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά, ενώ έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα να στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή.

.

Huffpost GR.
«Η χρονιά φέτος ήταν εξαιρετικά αρνητική και πριν τον κορονοιό»

Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με εργαζόμενους και το ΔΣ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ), ο κ. Τσίπρας συζήτησε τις προοπτικές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αλλά και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση  στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι , σημαντικές δυσκολίες όπως υπογράμμισε που στο μεγάλο τους μέρος ξεκίνησαν και πριν από τον κορονοιό.

«Η χρονιά φέτος ήταν εξαιρετικά αρνητική και πριν τον κορονοιό. Όμως μετά τον κορονοϊό νομίζω ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους και κατ επέκταση και για τους συνεταιρισμούς. Γι αυτό και από την αρχή προτείναμε μια εμπροσθοβαρή ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, οριζόντια» ανέφερε χαρακτηριστικά και παρουσίασε στην συνέχεια τους πυλώνες του προγράμματος Μένουμε Όρθιοι στο σκέλος του πρωτογενούς τομέα.

Μη επιστρεπτέα ενίσχυση, πρόσβαση σε δανεισμό με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και ειδικά για τους κτηνοτρόφους έκτακτη ενίσχυση με 80 εκατομμύρια ευρώ για να ξεπεράσουν αυτή την κρίση όπως ανέφερε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση που τους τελευταίους μήνες  καθυστερεί τις διαδικασίες ενίσχυσης μέσα από το   μεταφορικό ισοδύναμο.

«Τους τελευταίους 6 μήνες βλέπουμε ότι η κυβέρνηση να μην προωθεί, να υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και στην αποπληρωμή μέσα από το μεταφορικό ισοδύναμο. Το τρέχον έτος δεν έχει ανοίξει καν η πλατφόρμα προκειμένου να ενταχθούν οι επιχειρήσεις. Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, μεγάλο πρόβλημα, να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη μιας ειδικής μεταχείρισης απέναντι στους παραγωγούς των νησιών. Να μην αντιλαμβάνονται δηλαδή την έννοια της νησιωτικότητας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

.

Αναφερόμενος στην νέα ΚΑΠ που προβλέπει λιγότερους πόρους , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε  ότι  «οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι γιατί θα πρέπει να δοθεί μια μάχη ώστε τα όποια πακέτα στήριξης να συνδεθούν τουλάχιστον με το κριτήριο της νησιωτικότητας. Οι παραγωγοί μας πρέπει να έχουν μεγαλύτερες ενισχύσεις για να ανταπεξέλθουν» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας που προηγουμένως είχε περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του του συνεταιρισμού της Νάξου σημείωσε ότι είναι σημαντικό που αυτή η συνεταιριστική οργάνωση στέκεται στο πλευρό των αγροτών από το 1926 και αριθμεί χιλιάδες μέλη.  «Εδώ εσείς φυλάτε Θερμοπύλες. Και πρέπει να δούμε πως θα κάνουμε καλύτερη την δική σας τη ζωή γιατί συμβάλετε πολύ σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας . Είναι πολύ σημαντική προσπάθειά σας και πρέπει να ενισχυθείτε» είπε και σημείωσε ότι η Νάξος έχει κι άλλη μια σημαντική ιδιαιτερότητα.

Είναι ένα νησί που εκτός από την φυσική ομορφιά είναι και ιδιαίτερα γόνιμος τόπος με ποιοτικά προϊόντα. «Είναι ένα νησί που δεν έχει στηριχθεί στον τουρισμό ως μονοκαλλιέργεια αλλά έχει και πρωτογενή τομέα. Κι αυτό είναι πολύ κρίσιμο όχι μόνο για την Νάξο αλλά για το μοντέλο της οικονομίας στην χώρα μας, που δεν μπορεί να στηρίζεται μονάχα στον τουρισμό και  πρέπει να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή. Και  πρέπει επιπλέον να στηρίξουμε το αξιόλογο συνεταιριστικό μοντέλο που έχετε εσείς εδώ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Νάξο συνεχίζεται με σύσκεψη με φορείς και συλλόγους του νησιού, συνάντηση με τον σύλλογο κτηνοτρόφων Φιλωτίου Νάξου και επίσκεψη στην Απείρανθο.

 

 

 

 

Τσίπρας με ΟΙΕΛΕ: Νομοσχέδιο καθ’ υπόδειξη των σχολαρχών σε βάρος των εκπαιδευτικών

Οι σχολάρχες χρηματοδοτούν τη ΝΔ υποστήριξε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός.

Τσίπρας με ΟΙΕΛΕ: Νομοσχέδιο καθ’ υπόδειξη των σχολαρχών σε βάρος των

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), υπογραμμίζοντας πως στόχος του σχεδίου νόμου είναι η απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και απολύσεων των εκπαιδευτικών και «η υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών».

«Θα βρεθούμε ριζικά απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο που πάει πάρα πολύ πίσω τη δημόσια εκπαίδευση και βεβαίως το θέμα της εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών», σημείωσε χαρακτηριστικά κ. Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για «αντιδραστικό νομοσχέδιο που δεν έρχεται τυχαία κατακαλόκαιρο» και υπενθύμισε ότι τέτοιες «απαιτήσεις σχολαρχών» έρχονταν και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μέσω της τρόικας,  όχι από τους σχολάρχες κατευθείαν γιατί εμείς δεν έχουμε τέτοιου είδους σχέσεις -όπως γνωρίζω έχουν πολύ στενές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ οι συγκεκριμένοι».

«Και το χρηματοδοτούν, αυτά είναι επίσημα στοιχεία», είπε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός.

«Είχαμε δώσει δύσκολες μάχες τότε», τόνισε ο κ .Τσίπρας, «για να δυσκολέψουμε τις απολύσεις που ήταν το βασικό τους αίτημα και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, όπως πρέπει να είναι. «Και ταυτόχρονα», συνέχισε, «να διατηρήσουμε τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης, από τους κανόνες και τους όρους που πρέπει αυτή να διέπεται ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι υπάρχουν δύο «προβληματικά ζητήματα» με το νομοσχέδιο. «Το ένα που αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, που πλέον απελευθερώνονται οι σχέσεις εργασίας με ό,τι αυτό μπορει να σημαίνει, οι συμβάσεις, οι απολύσεις».

Το δεύτερο, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, «είναι ότι ουσιαστικά η μεταφορά της εποπτείας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εργασίας σηματοδοτεί και την ‘αποδέσμευση’ των όρων λειτουργίας που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών».

Πρόσθεσε ότι ενδεχομένως θα οδηγήσει και σε άλλα φαινόμενα όπως αν οι βαθμοί μετράνε στις εισαγωγικές και αυτό αργότερα μετράει και στην επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών.

«Η πίεση και προς τους εκπαιδευτικούς για το άριστα σε όλους ή σε αυτούς που πληρώνουν καλά θα είναι ένα φαινόμενο που θα βρείτε μπροστά και εσείς», πρόσθεσε. Πέραν αυτών, τόνισε, «θα είναι και ένα πολύ αρνητικό και αντιφατικό μήνυμα για την αξιοκρατία και την ισονομία στο κοινωνικό πεδίο πια, διότι το σχολείο είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, κ. Κουρουτός, σημείωσε πως «εμείς θέλουμε ένα σχολείο να λειτουργεί υπό την εποπτεία του κράτους με συγκεκριμένους κανόνες κι αυτό ανατρέπεται σήμερα και θα μας βρει απέναντι».
Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας, λέγοντας ότι ακολουθούν «τα ίδια πατήματα» από το 2012 «που άρχισε η κόλαση με τον Σαμαρά, με την απολυμένη Φώφη Μπουλούτα, με τον Μπαμπινιώτη, με τον Αρβανιτόπουλο, που ξεπούλησε ουσιαστικά τη δημόσια εκπαίδευση».

«Εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι όπως κι εσείς και πιστεύω ότι η στήριξη σας θα είναι ίδια όπως ήταν πάντα διαχρονικά», συνέχισε ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλουν μικρό σχολείο δημόσιο και ακριβό».

«Τι σημαίνει αυτό; Το δημόσιο σχολείο συρρικνώνεται γιατί αφήνουν ελεύθερα τα ιδιωτικά σχολεία να ανοίξουν φροντιστήρια πια με το νέο νομοσχέδιο, δηλαδή μετά τις 13:30 τα σχολεία θα λειτουργούν ως φροντιστήρια. Ουσιαστικά μεταφέρουν την παραπαιδεία και μέσα στα ιδιωτικά σχολεία», είπε.

Επιπλέον, ο κ. Κουρουτός στηλίτευσε τη λογική ότι «η αγορά τα ρυθμίζει όλα», κάτι που «δεν τόλμησε να το πει ούτε ο Αρβανιτόπουλος», και έθεσε το ερώτημα γιατί το κάνουν τώρα αφού «δεν τους αναγκάζει καμία τρόικα». Ο κ. Κουρουτός μίλησε για «προσχηματικό διάλογο» εκ μέρους του υπουργείου. Είπε πως τον ισχυρισμό ότι «η αγορά τα ρυθμίζει όλα» του το είπε η κ. Κεραμέως στο τηλέφωνο την Παρασκευή το βράδυ όπου, όπως ανέφερε ο κ. Κουρουτός, τον πήρε για να του πει ένα «ευχάριστο νέο», ότι κατεβάζει νομοσχέδιο για το καλό τους.

«Της είπα ότι καθοδηγείται από του εργοδότες, ότι υπάρχει οριζόντια διασύνδεση με τους εργοδότες, δεν διοικεί το υπουργείο η ίδια ή η κυβέρνηση, αλλά οι επιθυμίες των εργοδοτών», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλά για όλους τους εργοδότες, καθώς «υπάρχουν σχολεία που σέβονται τους εργαζόμενους και τους νόμους».

Όπως ανέφερε, είπε επιπλέον στην υπουργό ότι «δεν μπορούν αυτά τα σχολεία κάτω από αυτό το καθεστώς να δίνουν ισότιμους τίτλους με του δημοσίου». Ο κ. Κουρουτός είπε ακόμη ότι «αρχίζουν από εμάς και θα συνεχίσουν στα φροντιστήρια», ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του έδωσε αγώνα να βάλουμε κάποιους κανόνες λειτουργίας (...) τώρα έρχονται και ανατρέπουν τα πάντα».

 

 

 

Τσίπρας: Δεν πάει άλλο με αυτούς που κυβερνούν και τα «παπαγαλάκια» υπόδικων επιχειρηματιών

Με σκληρές εκφράσεις και κάλεσμα για συσπείρωση και αντεπίθεση, αντιμετώπισε τις τελευταίες επιθέσεις σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την τοξικότητα που προσλαμβάνει η πολιτική αντιπαράθεση, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, που συνεδρίασε  την ημέρα της επετείου ενός έτους από τις τελευταίες εκλογές.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε πολύ σκληρές εκφράσεις λέγοντας μεταξύ άλλων ότι  η τακτική της κυβέρνησης έχει σαν στόχο "να κυλιστούμε στο βούρκο μαζί τους.” Μάλιστα σημείωσε ότι η Δεξιά μεταχειρίζεται μια “τεχνογνωσία” που κατέχει, όπως φάνηκε κατά τη Συμφωνία των Πρεσπών και υπενθύμισε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα: “Με τη διαβολή υπουργών μας όταν ήμασταν στην κυβέρνηση. Με τις χιλιάδες ανήθικες επιθέσεις που δέχτηκα και δέχομαι εγώ προσωπικά. Με τον οχετό που πολλοί, ή μάλλον όλοι, αντιμετωπίσαμε όταν δημοσίευαν σενάρια δήθεν πλουτισμού, δήθεν διαπλοκής, δήθεν κινήσεων αντίθετων με το ήθος της Αριστεράς. “

"Μαθήματα ήθους και εντιμότητας δεν θα κάνουν σε μας..."

To tvxs.gr, μέσα στην πανδημία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Στις αντίξοες αυτές συνθήκες, στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr

Απευθυνόμενος στα μέλη της ΚΟ ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: “Βλέπω απέναντί μου πάρα πολλούς και πολλές που η Δεξιά δοκίμασε πάνω τους τα δόντια της. Και όσο πιο πολύ η πολιτική τους θα χρεοκοπεί και θα καταδικάζεται να είστε σίγουροι ότι τόσο πιο πολύ θα βουλιάζει στη λάσπη αυτού του είδους.” Πρόσθεσε όμως ότι “οφείλουμε να μετράμε μια και δύο φορές κάθε μας βήμα και να είμαστε όλοι προσεκτικοί.” και μίλησε για την ανάγκη να υψωθεί συλλογικό ισχυρό ανάχωμα στις επιθέσεις:  “Ως εδώ λοιπόν. Μαθήματα ήθους και εντιμότητας δε θα κάνουν σε εμάς τα παπαγαλάκια των υπόδικων επιχειρηματιών. Ως εδώ. Με το ήθος και την ιστορία της αριστεράς δε θα αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια.”

Τα στελέχη που πήραν το λόγο μετά τον Πρόεδρο του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν διαφοροποιήθηκαν και κινήθηκαν σε γραμμή συσπείρωσης και αντεπίθεσης, μετά τα τελευταία φαινόμενα επιθέσεων που δέχονται στελέχη του κόμματος. Στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στην ανάγκη να αντιδρά το κόμμα άμεσα και συλλογικά, με κάθε μέσο, καθώς θα κλιμακώνονται οι επιθέσεις σε βάρος στελεχών. Παράλληλα, επισημάνθηκε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελεί το "θεσμικό ανάχωμα" απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Λίστα Πέτσα-Μητσοτάκη

Στο «κάδρο» των πολιτικών ευθυνών για την πολύκροτη υπόθεση της λίστας Πέτσα, έβαλε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας για τη λίστα την ονόμασε «Λίστα Πέτσα - Μητσοτάκη» και σημείωσε: «Ο κύριος Πέτσας ενδεχομένως να έχει τις ποινικές ευθύνες, τις βαριές πολιτικές ευθύνες όμως για τη Λίστα, τις έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η υπόθεση «δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο πώς, με πόσο κυνισμό,  πόση κομματική και οικογενειακή φαυλότητα,  πόσο θράσος,  πόση έλλειψη σεβασμού για όσους υποφέρουν,  έκαναν την υγειονομική κρίση ευκαιρία, αυτή είναι η λίστα Μητσοτάκη - Πέτσα». «Αυτή η ιστορία δε θα τελειώσει εδώ. Θα δώσουν λογαριασμό μέχρι τέλος, όχι μόνο στο πεδίο της πολιτικής ευθύνης», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα, κάνοντας λόγο για «αίσχος της διανομής δημόσιου χρήματος σε μικρά και μεγάλα ΜΜΕ, σε συνθήκες πλήρους και ολοκληρωτικής αδιαφάνειας».

Συγκεκριμένα ανέφερε:

 • Την απευθείας ανάθεση της μοιρασιάς σε ιδιωτική εταιρία έναντι σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ.
 • Τα κριτήρια Μητσοτάκη που επικράτησαν για τη μοιρασιά των 20 εκατομμυρίων.
 • Τον αποκλεισμό ανεπιθύμητων μέσων και την ένοχη σιωπή του Μαξίμου για βδομάδες, μέχρι να μαγειρέψουν τα ποσά και τα ονόματα.

Σημείωσε ότι η τελική ανακοίνωση δεν συμβαδίζει με την αρχική κατανομή των 20 εκατ. ευρώ.

Τέλος, όπως είπε «τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων δεν είναι οικογενειακή περιουσία, για να εκβιάζουν με αυτά για τη μονοφωνία στην ενημέρωση. Μιλούν από μόνα τους τα γεγονότα, που ευτυχώς δεν μπόρεσαν να κρύψουν, παρά τις φιλότιμες και καλοπληρωμένες όπως αποδείχτηκε, προσπάθειες».

Για την 7η Ιουλίου

«Δεν είναι μια καλή επέτειος ούτε για μας, ούτε για τη χώρα. Γιατί ο τελευταίος ήταν ένας σκοτεινός χρόνος. Για τη δημοκρατία, για την κοινωνία, για την οικονομία, για τους ανθρώπους που μοχθούν καθημερινά, για τη μεσαία τάξη, για τη νεολαία» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην επέτειο ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

«Ένα χρόνο μετά τις εκλογές έχουμε μια κυβέρνηση που κινείται στην ακριβώς αντίθεση κατεύθυνση από όσα υποσχέθηκε και από όσα χρειάζεται ο τόπος» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε αντιδιαστολή ανέφερε όλα όσα άφησε πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Παρέλαβαν πέρσι τέτοιες μέρες μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα μνημόνια. Σε τροχιά ανάπτυξης για δώδεκα συνεχή τρίμηνα.  Με ρυθμισμένο χρέος. Με αναβαθμισμένη διεθνή αξιοπιστία. Με αναβαθμισμένη εθνική αξιοπρέπεια. Και με τους πρώτους καρπούς για την κοινωνική πλειοψηφία μιας πολιτικής που χρηματοδότησαν οι θυσίες του λαού, και είχε στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, το κοινωνικό κράτος, την ουσιαστική διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, την Υγεία, την Παιδεία, το Περιβάλλον. Αυτά τους παραδώσαμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο χάσμα ανάμεσα στην αλήθεια και την εικόνα της μαζικής προπαγάνδας με την εικονική ευτυχία που παρουσιάζεται στις ειδήσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κατασκευάζουν με σύστημα, κυνισμό και καλοπληρωμένα μέσα ενημέρωσης μια κατασκευασμένη εικονική πραγματικότητα». «Θα επανέλθουμε πιο γρήγορα απ’ όσο πιστεύουν κάποιοι και με την ψήφο του ελληνικού λαού και θα έχουμε όχι μόνο το ηθικό κεφάλαιο αλλά και την εμπειρία και την αποφασιστικότητα.» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν πάει άλλο με αυτούς που συρρικνώνουν τη Δημοκρατία»

«Δεν πάει άλλο με αυτούς που συρρικνώνουν τη Δημοκρατία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν πάει άλλο με αυτούς που μας κυβερνούν. Καταστρέφουν την οικονομία, διαλύουν τη κοινωνική συνοχή, συρρικνώνουν επικίνδυνα τη δημοκρατία. Δεν πάει άλλο. Καμιά επίκληση της πανδημίας, καμιά προπαγάνδα, καμιά επιχείρηση λάσπης, δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μας κάνει να δεχτούμε ως κανονικότητα την επιδρομή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στο κράτος, στη δημοκρατία, στους θεσμούς, στα δημόσια ταμεία, στο εισόδημα και στη ζωή των πιο ευάλωτων, στα δικαίωμα των πολλών να θέλουν και να επιδιώκουν μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια καλύτερη ζωή».

«Είμαστε εδώ για να βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να φύγει το συντομότερο η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτού μετατρέψει τη χώρα σε οικογενειακή offshore», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα είμαστε παρόντες στη Βουλή στον δρόμο και στις κοινωνικές κινητοποιήσεις». Χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Είμαστε η αριστερά που έμαθε να κυβερνά, είμαστε η Αριστερά που δεν ξέμαθε να παλεύει στους δρόμους του αγώνα και δεν ξέμαθε να παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό. Στο λαό ακουμπάμε, τον λαό εμπιστευόμαστε, από τον λαό αντλούμε δυνάμεις, με τον λαό βρίσκουμε τις απαντήσεις στο ΤΙ και στο ΠΩΣ μιας σύγχρονης δημοκρατικής Ελλάδας».

Για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

«Όσο πιο ένοχοι και πιο υπόλογοι καθίστανται, τόσο πιο επικίνδυνοι γίνονται» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και άσκησε δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις κάνοντας λόγο για «χουντικό νόμο» και για «άσκηση βίας χωρίς μέτρο και όριο» από την κυβέρνηση. «Ο χάρτης της καταστολής και του περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι πια ολοφάνερος», επεσήμανε ο Αλ.Τσίπρας και πρόσθεσε ότι πλέον «η δημόσια τάξη ταυτίζεται με σπασμένα κεφάλια και δηλώσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές».

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «η αριστερά και η μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, κηρύσσονται και αντιμετωπίζονται ως εσωτερικός εχθρός. Κηρύσσουν μέχρι και τον όρο "ριζοσπαστικοποίηση" εκτός νόμου», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο «να προλάβουν τις αντιδράσεις του κόσμου στην πολιτική τους». «Σήμερα ένα χρόνο μετά τη εκλογή της κυβέρνησης της Δεξιάς. Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη απάτη. Που θα έφερνε πιο γαλανό ουρανό και έφερε μαύρο σκοτάδι. Σας ζητώ να βάλετε τα δυνατά σας ώστε να μη διπλώσει ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης και να μη διπλασιαστούν τα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού» είπε κλείνοντας την ομιλία του στην Κ.Ο. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Tags: Αλέξης Τσίπρας, λίστα Πέτσα

Mε τη στήριξη των αναγνωστών του, το tvxs.gr αντιστέκεται.
Στις κρίσιμες στιγμές της πανδημίας, οι δημοσιογράφοι του tvxs.gr εργάζονται αδιάκοπα για να καταγράψουν την πραγματικότητα μακριά από τη χειραγώγηση της εξουσίας ή οικονομικών συμφερόντων. Το tvxs.gr, με 2,5 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες το μήνα, αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα.Mε μια συνδρομή, από 4 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr ΚΛΙΚ για Εγγραφή

Tags: Αλέξης Τσίπρας, λίστα Πέτσα tvxs.gr 7/7/2020

 

 

 

 

 

Τσίπρας:

Επιλογές της κυβέρνησης η μείωση μισθών, η εκ περιτροπής εργασία και η μη στήριξη επιχειρήσεων

«Βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία για ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Τσίπρας: Επιλογές της κυβέρνησης η μείωση μισθών, η εκ περιτροπής εργασία και η μη στήριξη

«Η Κέρκυρα έχει ήδη χτυπηθεί περισσότερο από άλλες περιοχές της χώρας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά από περιοδεία που είχε στο κέντρο της πόλης αλλά και σειρά συσκέψεων και συναντήσεων με επαγγελματικούς φορείς και συλλόγους εργαζομένων.

«Η  εικόνα αποκαρδιωτική» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και «όχι μόνο γιατί είναι μεγάλες οι οικονομικές και οι  κοινωνικές επιπτώσεις  από την πανδημία αλλά κυρίως λόγω της ανυπαρξίας μιας ουσιαστικής στρατηγικής  στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης για να αμβλυνθούν αυτές οι επιπτώσεις».

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι έμποροι επεσήμαναν στον Αλέξη Τσίπρα ότι τουρισμός υπάρχει μόνο στα λόγια, οι προβλέψεις είναι ακόμη χειρότερες και δυστυχώς όλοι οι επαγγελματίες δεν έχουν καμία πρόσβαση σε χρηματοδοτικές ενισχύσεις από τις τράπεζες. «Κανένας μας δεν πήρε κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες» τόνισαν οι  έμποροι με τους οποίους συνομίλησε ο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι ανησυχούν πλέον ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο από το φθινόπωρο.

«Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η χώρα μας την κρίση αυτή θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη ύφεση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «οδηγεί σε τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες».

«Εμείς έχουμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση με οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα η ύφεση θα είναι πολλαπλάσια του αναμενόμενου»  πρόσθεσε και επανέλαβε ότι στο δημόσιο ταμείο υπάρχουν αυτά τα χρήματα προκειμένου να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις.

«Το δημόσιο ταμείο το αφήσαμε με 37 δισεκατομμύρια ευρώ για μια κρίσιμη στιγμή, όπως τώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Ευτυχώς ξεπεράσαμε την κατάσταση της σκληρής επιτροπείας, ρυθμίσαμε το χρέος και υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης της χώρας στις αγορές. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία δεν αξιοποιούνται» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Για αυτό το λόγο και τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία, πόσο μάλλον όταν έρχεται η ΕΕ και συζητά σε μία ουσιαστική στήριξη της ελληνικής οικονομίας για το 2021 με 23 δις. ευρώ σε επιδοτήσεις».

«Η μόνη απάντηση γιατί η κυβέρνηση δεν στηρίζει την μικρή και την μεσαία επιχείρηση είναι ότι αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία. Όπως έγινε και το 2010  μια μεγάλη αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας με θύμα για άλλη μία φορά τον εργαζόμενο και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» πρόσθεσε  ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:  «Αναδιάρθρωση σημαίνει ότι κάποιες επιχειρήσεις θα κλείσουν, είναι αυτό που ονομάζουμε ανοσία αγέλης στην οικονομία. Δηλαδή οι ισχυροί να αντέξουν και να επιβιώσουν . Οι μη ισχυροί, οι μικρομεσαίοι να μην επιβιώσουν και να πάρουν την θέση τους κάποιοι άλλοι. Και ο εργαζόμενος; Εγώ πιστεύω ότι χρησιμοποιούν την κρίση για να επιβληθούν πρακτικές οι οποίες ήταν στα μυαλά κάποιων ακραίων νεοφιλελεύθερων εργοδοτών και τα μνημονιακά χρόνια. Κι είχαν αποκρουστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έρχονται να επιβληθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στην στάση των τραπεζών, που στην ουσία «ενισχύουν με χρηματοδοτήσεις μόνο αυτούς που δεν έχουν ανάγκη», τονίζοντας ότι «η οικονομία δεν μπορεί  να προχωρήσει αν συνεχιστεί αυτό και να δεν ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης, δηλαδή οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε ότι μέσα από το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι «η λογική είναι να στηριχθεί η επιχείρηση και η εργασία. Να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της και ταυτόχρονα να δοθεί μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να σταθούν».

«Πολύ φοβάμαι ότι  η de facto μείωση του  μισθού κατά 20% που έχει γίνει πράξη, η εκ περιτροπής εργασία , η ανυπαρξία πλαισίου επιτήρησης  των όρων εργασίας,  είναι πρακτικές που ήρθαν με ευκαιρία την πανδημία αλλά κάποιοι θέλουν  να μείνουν σε αυτές οι πρακτικές» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην περιοδεία του στην Κέρκυρα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τους ξεναγούς που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία διεκδικώντας από την πολιτεία να τους στηρίξει.
Όπως εξήγησαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  δεν έχουν ξεκινήσει να εργάζονται και είναι πολύ δύσκολο ακόμη κι αν έρθουν τουρίστες να ξεκινήσουν την δουλειά τους κανονικά, αφού δύσκολα οι τουρίστες θα μπουν στα τουριστικά λεωφορεία για την ξενάγηση με τον κίνδυνο του κορονοϊού.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «εκτός από τους ξεναγούς υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι που έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία και είναι ουσιαστικά αόρατοι για την πολιτεία αφού δεν τους έχει σταθεί καθόλου».

«Αποκλειστική ευθύνη Μητσοτάκη το μπάχαλο στον τουρισμό – Δραματικό SOS από εργαζόμενους και επιχειρηματίες»
Νωρίτερα, επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη για «ασυνεννοησία» και «έλλειψη σχεδιασμού στην επανέναρξη του τουρισμού» είχε εξαπολύσει  ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά την περιοδεία του στο κέντρο της πόλης στην Κέρκυρα.
«Πολύ φοβάμαι ότι αν ο Κ.Μητσοτάκης δεν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και δεν βγει από την φούσκα της εικονικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει, το φθινόπωρο
στα μεγάλα νησιά μας, δεν θα μιλάμε για μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, αλλά θα μιλάμε για οργάνωση συσσιτίων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι όλες τις επαφές που είχε αλλά και τα μηνύματα από όλους τους τουριστικούς προορισμούς, αποτυπώνουν «μία τραγική, δραματική εικόνα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιδεινώσει την κατάσταση με την ασυνεννοησία, την έλλειψη σχεδιασμού, τον ερασιτεχνισμό, με τον τρόπο που αντιμετωπίζει συνολικά την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου».
«Ο εδώ και έναν μήνα υπό ανασχηματισμό υπουργός Τουρισμού, όσο παραμένει, πέφτει από γκάφα σε γκάφα και οδηγεί τον τουρισμό σε κατάσταση τραγική, δραματική. Ούτως ή άλλως ήταν δύσκολα τα πράγματα, αλλά με τη στρατηγική της ανυπαρξίας σχεδίου, με την κατάθεση πρωτοκόλλων την τελευταία στιγμή, με την επίταξη δωματίων για καραντίνα μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες, έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές μπάχαλο. Και για αυτό το μπάχαλο την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο κ. Μητσοτάκης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, επεσήμανε πως πέρα από το γεγονός ότι οι αφίξεις τουριστών θα είναι πολύ περιορισμένες φέτος, «θα είναι λιγότερες εξαιτίας αυτής της ανυπαρξίας σχεδιασμού».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο «δραματικό SOS»  που εκπέμπουν οι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού. «Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Υπάρχουν εποχικοί εργαζόμενοι που μπορεί να κάνουν και 18 μήνες για να βρουν εργασία και προφανώς δεν μπορούν να επιβιώσουν, διότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην στηρίξει την εργασία αλλά να επιδοτήσει την αναστολή της» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα όμως, όπως σημείωσε, και οι  επιχειρηματίες εκπέμπουν κι αυτοί sos  γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης, διότι δεν στηρίχθηκαν ουσιαστικά . «Από όλους όσους συζήτησα, ούτε ένας δεν μου είπε ότι κατάφερε να έχει προσβαση σε δανεισμό και αναρωτιέμαι: Όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που εξήγγειλε ο κύριος Μητσοτάκης που πήγαν; Σε ποιους πήγαν;».
Τέλος, ο κ .Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση  να αναλάβει τις ευθύνες της και να στηρίξει εργαζόμενους και  επιχειρήσεις καθώς και να σταματήσει «το απίστευτο αλαλούμ» με την επανεκκίνηση του τουρισμού.

 

 

 

 

 

Τσίπρας:

Αποκλειστική ευθύνη Μητσοτάκη το μπάχαλο στον τουρισμό

– SOS από εργαζόμενους και επιχειρηματίες

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι όλες τις επαφές που είχε αλλά και τα μηνύματα από όλους τους τουριστικούς προορισμούς, αποτυπώνουν «μία τραγική, δραματική εικόνα».

Τσίπρας: Αποκλειστική ευθύνη Μητσοτάκη το μπάχαλο στον τουρισμό – SOS από εργαζόμενους και

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη για «ασυνεννοησία» και «έλλειψη σχεδιασμού στην επανέναρξη του τουρισμού» εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά την περιοδεία του στο κέντρο της πόλης στην Κέρκυρα.

«Πολύ φοβάμαι ότι αν ο Κ.Μητσοτάκης δεν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και δεν βγει από την φούσκα της εικονικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει, το φθινόπωρο στα μεγάλα νησιά μας, δεν θα μιλάμε για μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, αλλά θα μιλάμε για οργάνωση συσσιτίων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι όλες τις επαφές που είχε αλλά και τα μηνύματα από όλους τους τουριστικούς προορισμούς, αποτυπώνουν «μία τραγική, δραματική εικόνα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιδεινώσει την κατάσταση με την ασυνεννοησία, την έλλειψη σχεδιασμού, τον ερασιτεχνισμό, με τον τρόπο που αντιμετωπίζει συνολικά την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου».

«Ο εδώ και έναν μήνα υπό ανασχηματισμό υπουργός Τουρισμού, όσο παραμένει, πέφτει από γκάφα σε γκάφα και οδηγεί τον τουρισμό σε κατάσταση τραγική, δραματική. Ούτως ή άλλως ήταν δύσκολα τα πράγματα, αλλά με τη στρατηγική της ανυπαρξίας σχεδίου, με την κατάθεση πρωτοκόλλων την τελευταία στιγμή, με την επίταξη δωματίων για καραντίνα μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες, έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές μπάχαλο. Και για αυτό το μπάχαλο την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο κ. Μητσοτάκης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, επεσήμανε πως πέρα από το γεγονός ότι οι αφίξεις τουριστών θα είναι πολύ περιορισμένες φέτος, «θα είναι λιγότερες εξαιτίας αυτής της ανυπαρξίας σχεδιασμού».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο «δραματικό SOS»  που εκπέμπουν οι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού. «Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Υπάρχουν εποχικοί εργαζόμενοι που μπορεί να κάνουν και 18 μήνες για να βρουν εργασία και προφανώς δεν μπορούν να επιβιώσουν, διότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην στηρίξει την εργασία αλλά να επιδοτήσει την αναστολή της» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα όμως, όπως σημείωσε, και οι  επιχειρηματίες εκπέμπουν κι αυτοί sos  γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης, διότι δεν στηρίχθηκαν ουσιαστικά . «Από όλους όσους συζήτησα, ούτε ένας δεν μου είπε ότι κατάφερε να έχει προσβαση σε δανεισμό και αναρωτιέμαι: Όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που εξήγγειλε ο κύριος Μητσοτάκης που πήγαν; Σε ποιους πήγαν;».

Τέλος, ο κ .Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση  να αναλάβει τις ευθύνες της και να στηρίξει εργαζόμενους και  επιχειρήσεις καθώς και να σταματήσει «το απίστευτο αλαλούμ» με την επανεκκίνηση του τουρισμού.

 

 

 


Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για την ΕΥΔΑΠ

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για την ΕΥΔΑΠ

Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με την Ομοσπονδία εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, σημειώνοντας ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία της πώλησης».

«Θα πούμε το νερό-νεράκι;», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Ηλία Κορλό, να απαντά: «Έτσι φαίνεται, γι' αυτό ξεκινήσαμε έναν αγώνα προκειμένου να μη συμβεί αυτό». «Ζούμε στην εποχή της πανδημίας, στη μετά κορονοϊό εποχή και θα έπρεπε να είχαμε βγάλει κάποια συμπεράσματα», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «οι ίδιοι άνθρωποι που δήθεν ξαφνικά ανακαλύπτουν την αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν φαίνεται να αναθεωρούν καμία από τις αρχές τους για την ιδιωτικοποίηση των βασικών αγαθών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης δεν είναι κάτι καινούριο, ότι «κι άλλες κυβερνήσεις προχώρησαν σε έναν βαθμό, η κυβέρνηση Σαμαρά επιχείρησε και δεν τα κατάφερε». Πρόσθεσε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε πολύ μεγάλες πιέσεις από την τρόικα, «γιατί η βασική λογική είναι η λογική ότι όλα πωλούνται και αγοράζονται και ρυθμίζονται από την αγορά». Είπε ότι «η στρατηγική ιδιωτικοποίησης όλων των αγαθών και των αγαθών εκείνων που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι γνωστή, είναι η γνωστή νεοφιλελεύθερη αντίληψη που έχει η σημερινή κυβέρνηση και το είχε δηλώσει και προεκλογικά». Όμως, υπογράμμισε, «σήμερα βρισκόμαστε σε μια άλλη περίοδο, όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής πια επανέρχεται στο προσκήνιο με έναν όρο δραματικό κι αρχίζουν όλοι να συνειδητοποιούν, ακόμα κι αυτοί που έλεγαν ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι όλα ιδιωτικά και δεν χρειάζονται δημόσια νοσοκομεία, ότι στη δύσκολη στιγμή όλοι προστρέχουν στο δημόσιο νοσοκομείο». «Μιλάνε τώρα για ένα νέο ΕΣΥ, ποιοι; Αυτοί που σνόμπαραν το ΕΣΥ», σχολίασε, για να σημειώσει πως «οι ίδιοι άνθρωποι που δήθεν ξαφνικά ανακαλύπτουν την αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν φαίνεται να αναθεωρούν καμία από τις αρχές τους για την ιδιωτικοποίηση των βασικών αγαθών», όπως είναι το νερό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τόνισε ότι «ορισμένα αγαθά, κρίσιμα για τη ζωή και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, δεν μπορούν να υπόκεινται στους νόμους της αγοράς, δεν μπορούν να είναι εμπορεύσιμα αγαθά». Εξήγησε ότι γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε στη συνταγματική αναθεώρηση να εντάξει το νερό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως «δεν έγινε δεκτό γιατί δεν ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση». Προσπάθησε δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, «να υπάρχει στο Σύνταγμα μας, ως δεδομένο, ότι η πρόσβαση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, προς το αγαθό που λέγεται νερό, θα είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη». Είπε ότι για περιβαλλοντικούς και μόνο λόγους, επειδή το νερό δεν βρίσκεται εν αφθονία στη φύση, το ανθρώπινο δικαίωμα της πρόσβασης όλων στο νερό δεν μπορεί να μην έχει ένα εύλογο τίμημα. Όμως, τόνισε, «πρέπει να είναι δίκαιο αυτό το τίμημα και οι άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μην το στερούνται». Υπογράμμισε ότι «μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να την κάνει μονάχα το κράτος, η Πολιτεία, στην οποία σήμερα, μετά την πανδημία, όλοι προστρέχουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι «η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού -σήμερα, όχι έξι μήνες πριν- είναι τελείως εκτός πλαισίου και θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως ορισμένα αγαθά δεν πωλούνται και δεν αγοράζονται, αλλά πρέπει να είναι αγαθά στα οποία όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα κάνει ξανά μια μεγάλη καμπάνια για την αξία του δημόσιου αγαθού του νερού «και θα βρεθούμε απέναντι στη λογική της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και κυρίως της ΕΥΔΑΠ παγίων, όπου το 1999 όταν έγινε μερική ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, έμεινε έξω και σωστά». Σημείωσε ότι όχι μόνο δεν μπορούν να αποτιμηθούν, αλλά και ότι τα δίκτυα και τα πάγια δεν μπορούν να πουληθούν. Τόνισε ότι ακόμα και σε χώρες του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού αυτό δεν έχει γίνει, «δεν είδαμε να ξεπουλιούνται τα δίκτυα ή να ξεπουλιούνται τα πάγια και μάλιστα με έναν τρόπο που η αποτίμηση τους είναι τόσο εξευτελιστική όπως προτείνεται εδώ». «Η στάση η δική μας είναι στάση αρχής ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία της πώλησης», υπογράμμισε.

Ο Ηλίας Κορλός είπε ότι φεύγει η ΕΥΔΑΠ και μπαίνει στη θέση της βασικός προμηθευτής στο αδιύλιστο νερό για την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και για όλη την περιοχή, δηλαδή για περίπου 5 εκατ. ανθρώπων, ένας ιδιώτης «και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα». Τόνισε ότι «σε όποια χώρα του κόσμου, ευρωπαϊκή ή αλλού, ο ιδιώτης μπήκε στον κύκλο του νερού, είχαμε αύξηση της τιμής και μείωση της ποιότητας», καθώς «ακόμα κι αν δεν διαμορφώνει, σίγουρα θα συνδιαμορφώνει την τιμή του αδιύλιστου». Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος και για τους πολίτες και για τους αγρότες, που παίρνουν σε πολύ χαμηλή τιμή το νερό. Ανέφερε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός και δεν θα αυξηθεί η τιμή, «γιατί ανταγωνιστικό είναι το πλαίσιο όταν υπάρχουν πολλοί παίκτες στην αγορά», όμως «θα φύγει η ΕΥΔΑΠ, θα έρθει ένα μονοπώλιο ιδιωτικό, άρα δεν υπάρχει ανταγωνισμός». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και θέματα εθνικής ασφάλειας», καθώς «σήμερα η ΕΥΔΑΠ στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας χειρίζεται και θέματα απόρρητα σε σχέση με τη διαχείριση του νερού» και πως «όλα αυτά θα περάσουν ως σχεδιασμός στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας σε έναν ιδιώτη, θα γνωρίζει πράγματα που δεν πρέπει να τα γνωρίζει ένας ιδιώτης». Είπε επίσης, ότι υπάρχει το θέμα των στρατηγικών αποθεμάτων «που το χειριζόταν η ΕΥΔΑΠ με τέτοιο τρόπο ώστε να μη λείψει το νερό από κανένα σπίτι», όμως «φοβόμαστε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τον ιδιώτη».

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για την ΕΥΔΑΠ

https://www.youtube.com/watch?v=m7VIr_OMZXI&feature=emb_logo

Tags   PRESSROOM 1/7/2020

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης πουλάει ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη ενώ ο τουρισμός μπαίνει σε βαθύ σκοτάδι

Είδαμε τον κ. Μητσοτάκη να πουλάει ηλιοβασιλέματα, την ώρα όμως που ο τουρισμός μπαίνει σε βαθύ σκοτάδι, τονίζει ο Αλ. Τσίπρας σε συνάντησή του με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό

ΤοΒΗΜΑ Team 29.06.2020, 14:42
«Έχω πλήρη επίγνωση ότι η κατάσταση είναι τραγική ιδίως για τους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού, πολλοί εκ των οποίων, οι περισσότεροι ίσως, έχουν εποχική εργασία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση του με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.

Μέρες μνημονιακών χρόνων

«Είδαμε τις προηγούμενες μέρες τον κ. Μητσοτάκη να πουλάει ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη, την ίδια στιγμή όμως που ο τουρισμός μπαίνει σε ένα πολύ βαθύ σκοτάδι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό βιώνουν μέρες αντίστοιχες με τις πιο σκληρές των μνημονιακών χρόνων», τόνισε. «Και κάτι παραπάνω», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Χότζογλου.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο περιστατικό της λιποθυμίας του 9χρονου κοριτσιού στη Ρόδο, εκφράζοντας τον φόβο ότι δεν είναι μεμονωμένο. Επισήμανε ότι μίλησε με τη μητέρα του κοριτσιού, σημειώνοντας ότι η ντροπή δεν πρέπει να ανήκει στους ανθρώπους που βγάζουν το πρόβλημα του προς τα έξω, αλλά στην Πολιτεία.

Αόρατοι

«Δεν μπορούμε να αφήνουμε ανθρώπους που έχουν να πάρουν εισόδημα από τον περασμένο Οκτώβριο και να πιστεύουμε ότι μπορούν να ζήσουν είτε με 800 ευρώ το τρίμηνο, είτε με ένα επίδομα ανεργίας, αλλά και πολλοί και χωρίς αυτό, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί που είναι αόρατοι από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή ΑΜΠΕ ΤοΒΗΜΑ Team 29.06.2020, 14:42

 

 

 

 

Συνάντηση Τσίπρα με τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020, 23:29
Συνάντηση Τσίπρα με τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό θα έχει αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ  Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020, 23:29

 

 

 

 

Τσίπρας:

«Θα έχουμε νέα μέτρα λιτότητας τέλη Αυγούστου και

τότε θα μάθουμε αν ο πρωθυπουργός επιλέξει να δραπετεύσει ή να προχωρήσει»

«Δεν μπορεί να παίζει με τα εθνικά θέματα ο κύριος Μητσοτάκης, να αλλάξει ρότα»

Τσίπρας: «Θα έχουμε νέα μέτρα λιτότητας τέλη Αυγούστου και τότε θα μάθουμε αν ο πρωθυπουργός επιλέξει να δραπετεύσει ή να προχωρήσει»

Την ανάγκη η Ελλάδα να επανέλθει άμεσα σε μια ενεργητική εξωτερική πολιτική και στον ρόλο του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι βέβαιο με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός την οικονομική κρίση και εάν θα επιλέξει να δραπετεύσει. Υποστήριξε ότι θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ευρώπης σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και από το «αν οι εκταμιεύσεις γίνουν στο δεύτερο μισό του 2021». Επίσης, σημείωσε πως «είναι σημαντικό αν οι εκταμιεύσεις θα συνδεθούν με υφεσιακές μεταρρυθμίσεις, αν θα συνδεθούν με μνημονιακού χαρακτήρα επιλογές. Είναι πολύ κρίσιμο αν θα ισχύσει ή όχι η ρήτρα διαφυγής το 2021. Αν όχι, θα βρεθούμε μπροστά σε νέα μέτρα σύντομα, μέτρα λιτότητας, θα πυροδοτήσουν τον υφεσιακό κύκλο. Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιλέξει να τα κρύψει αυτά από τον ελληνικό λαό, ή να μιλήσει με ειλικρίνεια. Αν έχει επιλέξει να δραπετεύσει ή να προχωρήσει. Τον Αύγουστο θα μάθουμε».

Συνεχίζοντας, είπε ότι σε διεθνές επίπεδο «πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας για ένα ισχυρό Ταμείο Ανάκαμψης - χωρίς νέα δάνεια και νέα μνημόνια - και να εντάξουμε αυτήν την προσπάθεια στον συνολικό αγώνα μας για μια κοινωνική Ευρώπη της βιώσιμης ανάπτυξης...Οι αποφάσεις της Ευρώπης θα κρίνουν το μέλλον της χώρας για μια δεκαετία...Επίσης πρέπει να παλέψουμε κατά των διακρίσεων στην κοινωνία μας, και για μια συγκροτημένη και δίκαιη ευρωπαϊκή και ελληνική μεταναστευτική πολιτική, που σέβεται το διεθνές δίκαιο. Η καταστροφική λογική του κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα αποτελεί ασπίδα της Ευρώπης, επιτρέπει στην Ε.Ε. να αποφεύγει τις ευθύνες της και καθιστά τη χώρα και αποθήκη ψυχών και παραβάτη του διεθνούς δικαίου. Ειδικά ενόψει της συζήτησης για αναθεώρηση του Δουβλίνου, πρέπει να ενισχύσουμε αυτόν τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα».

Έλλειμα εθνικής στρατηγικής

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την πολιτική του στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης, στην αρχή απέφευγε να πιέσει την Τουρκία, ελπίζοντας ότι έτσι δεν θα αυξηθούν οι ροές. Μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο και τον Έβρο, διέκοψε κάθε δίαυλο με την Άγκυρα. Τώρα επιχειρεί να ξανανοίξει διαύλους και την ίδια στιγμή να ισορροπήσει με τον κ. Σαμαρά που τον προειδοποιεί κατά του διαλόγου. Και βέβαια, ούτε κυρώσεις ζητάει, ούτε από την Μέρκελ απαιτεί αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, ούτε προβαίνει στην επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με προοπτική να επεκτείνει στην Κρήτη. Εμείς θα συνεχίσουμε την υπεύθυνη στάση απέναντι σε έναν πρωθυπουργό που δεν συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, παρά την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας». Προειδοποίησε ωστόσο: «Όποιοι θεωρούν ότι η Κρήτη μπορεί να έχει την ίδια επήρεια όπως οι Οθωνοί ή άλλα μικρότερα νησιά κάνουν λάθος. Είμαστε υπέρ της συμφωνίας, αλλά δεν μπορεί η συμφωνία να είναι όπως-όπως, και ό,τι νάναι». Απευθύνθηκε δε, στον πρωθυπουργό λέγοντας πως «τον προειδοποιούμε να αλλάξει ρότα, γιατί με τα εθνικά θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε».

Αποφάσεις ΚΕΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με τις εισηγήσεις του για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει η ΚΕΑ σε σχέση με την ανασυγκρότηση του κόμματος: «Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα δούμε το πρόγραμμα μας και θα ανοίξουμε μεγάλο διάλογο. Και σήμερα:

1. Η ΚΕΑ να υιοθετήσει την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ του όρου Προοδευτική Συμμαχία, ως απόφαση - πρόταση που θα επικυρωθεί στο συνέδριο. Στο βαθμό όμως που η πρόταση θα έχει την έγκριση ευρύτατης πλειοψηφίας της ΚΕΑ, θα χρησιμοποιείται ήδη από την προσυνεδριακή περίοδο σε επίσημα λογότυπα και στις κάρτες μελών του κόμματος.

2. Το 3ο Συνέδριο να διεξαχθεί το φθινόπωρο. Στα τέλη του καλοκαιριού, και ανάλογα με τη πορεία της πανδημίας, θα προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία.

3. Η ΚΕΑ να αποφασίσει τη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, αναθέτοντας στο Πολιτικό Συμβούλιο να ορίσει τη σύνθεσή της, με απόφαση που θα ληφθεί στο τέλος καλοκαιριού, μόλις καθοριστεί ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου. Επανεκκίνηση της εγγραφής νέων μελών, τόσο στον iSYRIZA, όσο και στις Οργανώσεις Μελών. Έκδοση κάρτας μέλους για όλα τα μέλη. Επισκέψεις στελεχών σε όλη τη χώρα και διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων και συνελεύσεων με τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα».

Συμπυκνώνοντας το μήνυμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το μήνυμα είναι προχωράμε μπροστά, συζητάμε ανοικτά και συλλογικά, δεν φοβόμαστε την κριτική και την αυτοκριτική γιατί η κριτική και αυτοκριτική είναι συστατικό στοιχείο της δικής μας κομματικής κουλτούρας. Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να στρέψουμε το βλέμμα στις μεγάλες προκλήσεις και να προωθήσουμε την διεύρυνση».

NEWSBEAST.GR 27/6/2020

 

 

 

Τσίπρας:

Μαφιόζικες πρακτικές και ανύπαρκτη σκανδαλολογία για να κρύψουν το μεγάλο σκάνδαλο της ύφεσης

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά την κατάθεση στεφάνου στον «Κήπο των Ηρώων» στο Μεσολόγγι, όπου και περιοδεύει σήμερα Τρίτη.

Τσίπρας: Μαφιόζικες πρακτικές και ανύπαρκτη σκανδαλολογία για να κρύψουν το μεγάλο σκάνδαλο της

Για προσπάθεια της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη να στρέψει την ατζέντα «από το μεγάλο σκάνδαλο της οικονομίας» που «οδεύει σε μία εφιαλτική προοπτική» σε «σκανδαλολογία ανύπαρκτων όμως σκανδάλων» και «μαφιόζικες και πρακτόρικες πρακτικές» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση που έκανε μετά την κατάθεση στεφάνου στον «Κήπο των Ηρώων» στο Μεσολόγγι, όπου και περιοδεύει σήμερα. Πρόκειται για την πρώτη τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα για το νέο κύκλο σκανδαλολογίας που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή.

«Ο Κ. Μητσοτάκης κατάφερε ένα πολύ μεγάλο κατόρθωμα. Είναι δύσκολο να το καταφέρει κανείς. Πήρε μια οικονομία που έτρεχε με υψηλούς σχετικά ρυθμούς ανάπτυξης και μέσα σε 4 μήνες, πολύ πριν έρθει η πανδημία, τον Οκτώβριο του 2019, την βύθισε στην ύφεση» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι σε όλες τις περιοδείες του «η εικόνα είναι ότι η οικονομία βρίσκεται ξανά σε πολύ μεγάλη περιπέτεια. Ο κόσμος της εργασίας, ο κόσμος της παραγωγής, οι άνθρωποι της δημιουργίας, του μόχθου βρίσκονται για άλλη μια φορά απέναντι στο φάσμα μιας βαθιάς ύφεσης και χωρίς ουσιαστική προστασία από την πολιτεία».

«Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια εφιαλτική προοπτική» πρόσθεσε, εξαιτίας της αδράνειας του Πρωθυπουργού «να παρέμβει ουσιαστικά και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες δυσκολίες ρευστότητας αλλά και στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, την περίοδο μετά την πανδημία».

«Φοβάμαι ότι ο Σεπτέμβρης που θα έρθει θα είναι ο χειρότερος όλων των τελευταίων ετών και πολύ φοβάμαι ότι σε 5 μόλις μήνες καταστέφονται όλες οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα 5 χρόνια για να βγούμε από την κρίση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης «βλέποντας αυτή την εξέλιξη προφανώς και θέλει να στρέψει την ατζέντα αλλού. Ανασύρει από το συρτάρι πρακτικές πρακτόρικες, μαφιόζικες. Μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων όμως σκανδάλων για να κρύψει το ένα και μοναδικό και μεγάλο σκάνδαλο».

Εξειδικεύοντας το «μεγάλο σκάνδαλο» ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αυτό «αφορά το αύριο, την προοπτική της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων» και είναι «ότι παρέλαβε 37 δισεκ. ευρώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια ταμεία και έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μία εφιαλτική προοπτική». Τόνισε δε, πως «σπαταλάει τα χρήματα αυτά χωρίς όμως να στηρίζει ούτε τους εργαζόμενους , ούτε τους επιχειρηματίες, ούτε τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας».

«Ο Κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να δώσει απαντήσεις. Και η επαφή μας με τους πολίτες μας δίνει την αισιοδοξία ότι οι απαντήσεις αυτές θα έχουν συγκεκριμένο δια ταύτα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί ο ελληνικός λαός να ξεγελάστηκε με τις καλύτερες μέρες που υποσχέθηκε, όμως οι καλύτερες μέρες γίνονται δυσοίωνες και ο κόσμος του μόχθου επαναλαμβάνω και της δημιουργίας και της επιχειρηματικότητας θέλει διέξοδο και προοπτική στη ζωή του».
«Και αυτή τη διέξοδο θα την ανιχνεύσουμε μαζί» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποτίσει φόρο τιμής στο μνημείο, κάνοντας λόγο για «πόλη σύμβολο του αγώνα, της αυτοθυσίας, της αυταπάρνησης και της ελευθερίας», υπογραμμίζοντας ότι το Μεσολόγγι «είναι μία πόλη που πάντοτε είχε πολύ μεγάλα προβλήματα, δυσκολίες αλλά και πολύ μεγάλες δυνατότητες».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην «πανεπιστημιακή πλέον σχολή του Μεσολογγίου», η οποία λειτουργεί ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών με τρία τμήματα, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την «εξαιρετική δουλειά που έχει αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία».

Τόνισε δε, αναφερόμενος στη συνέχεια της περιοδείας του ότι «θα επισκεφθώ μετά του αλιείς που παρότι είχαν τεράστια ζημία την περίοδο της πανδημίας, δεν εντάχθηκαν στις πληττόμενες επαγγελματικές κατηγορίες και αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα» καθώς «και τους ελαιοκαλλιεργητές που και αυτοί φέτος είχαν πολύ μεγάλη ζημιά, πολύ πριν από την πανδημία και δεν βλέπουν καμία οικονομική στήριξη από την πολιτεία».

Επίσκεψη στο Μεσολόγγι

https://www.youtube.com/watch?v=HsWJSSH0zPk

 

 

 

 

 

Αλ. Τσίπρας: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης να μη συνδυαστεί με δάνεια και όρους λιτότητας»

Το Ταμείο να βασιστεί σε διευρυμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και επιχορηγήσεις αντί για δάνεια

Αλ. Τσίπρας: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης να μη συνδυαστεί με δάνεια και όρους

Κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, που γίνεται με τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε την ανάγκη «οι προοδευτικές δυνάμεις να εξασφαλίσουν ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν θα συνδυαστεί με δάνεια και όρους λιτότητας».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά:

«Στηρίζουμε όλοι μαζί το Ταμείο Αλληλεγγύης, αλλά η υιοθέτησή του δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα αποκτήσουμε και μία κευνσιανή Ευρώπη».

«Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να εξασφαλίσουν ότι το Ταμείο δεν θα συνδυαστεί με δάνεια και ευρωπαϊκούς ή εθνικούς όρους λιτότητας, αλλά θα βασιστεί σε επιχορηγήσεις και ευρωπαϊκή στήριξη σε κοινωνικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας, βιώσιμης ανάπτυξης και υπέρ της πρότασης για Ευρωπαϊκό Εγγυημένο Εισόδημα».

«Οι Ευρωσοσιαλιστές πρέπει να επαναλάβουν την απόφασή τους (13/12/2019) για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν υπάρξει έμπρακτη παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Η Γερμανική Προεδρία δεν πρέπει να περιοριστεί σε καθιέρωση του Ταμείου Αλληλεγγύης αλλά και σε αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, έχοντας στο τραπέζι τόσο τις  κυρώσεις όσο όμως και την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων. Αλλιώς θα έχουμε νέα εργαλειοποίηση του προσφυγικού, οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν θα ξαναρχίσουν και θα έχουμε τον Σεπτέμβριο επικίνδυνη αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας. Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης και επικεφαλής των Podemos, Pablo Iglesias και τον επικεφαλής  του Vansterpartiet Σουηδίας,  Jonas Stostedt.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε με τον  Αντιπρόεδρο της Ισπανική Κυβέρνησης  για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κομμάτων και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ενόψει της οικονομική κρίσης και της συζήτησης για την καθιέρωση Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπογράμμισαν την ανάγκη το Ταμείο να βασιστεί σε διευρυμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και επιχορηγήσεις αντί για δάνεια, να μην συνδυαστεί με μνημόνια και όρους λιτότητας και να μην οδηγήσει σε νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, συνομίλησαν για την κοινωνική Ευρώπη και ιδίως τις πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων σε σχέση με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Κατά τη συνομιλία του με τον  επικεφαλής  του Vansterpartiet Σουηδίας,  Jonas Stostedt ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,  συζήτησε για την ενίσχυση της συνεργασίας του κόμματός του με το Vansterpartiet και την προώθηση ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού προοδευτικού μετώπου υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης.

Αντάλλαξαν παράλληλα απόψεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και την ανάγκη αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση εργαλείων ευρωπαϊκής φορολογίας επί πολυεθνικών και βιομηχανίας άνθρακα.

 

 

 

 

Τσίπρας: Η πολιτεία να στηρίξει τις άμεσες ανάγκες των αγροτών

«Η ΝΔ δεν κατανοεί την επιδείνωση της κατάστασης του αγροτικού κόσμου»,

είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε περιοδεία του στη Θεσσαλία.

Τσίπρας: Η πολιτεία να στηρίξει τις άμεσες ανάγκες των

ΣΥΡΙΖΑ

Στο Κιλελέρ, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγρότη βρέθηκε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο περιοδείας του στη Θεσσαλία.

Ο ιστορικός τόπος του Κιλελέρ αποτελεί την πρώτη στάση της περιοδείας και εκεί, στις δηλώσεις του, υπογράμμισε την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι αγρότες και τόνισε πως ενώνει τη φωνή του με τους χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς που διεκδικούν στήριξη από την κυβέρνηση.

Τσίπρας: Η πολιτεία να στηρίξει τις άμεσες ανάγκες των

ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «τον τελευταίο χρόνο, μήνα με τον μήνα, η κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος επιδεινώνεται, οι τιμές πέφτουν, το εισόδημα συρρικνώνεται και το κόστος παραγωγής αυξάνεται». Αλλά, τόνισε, δεν υπάρχει η αίσθηση η κυβέρνηση της ΝΔ να κατανοεί αυτή την κατάσταση.

«Τους τελευταίους, δε, μήνες μετά την πανδημία και την αδράνεια της κυβέρνησης της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας το κυρίαρχο συναίσθημα που καταλαμβάνει σήμερα τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς της χώρας μας είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον».

Τσίπρας: Η πολιτεία να στηρίξει τις άμεσες ανάγκες των

ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας μνεία στους αγροτικούς αγώνες που ξεκίνησαν στο Κιλελέρ, ανέφερε πως πριν από 110 χρόνια «οι αγρότες διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους, απέναντι στην εκμετάλλευση των κόπων και των θυσιών τους από τους τσιφλικάδες».

Όπως τόνισε «η δίκαιη επίλυση του αγροτικού ζητήματος τότε έγινε μέσα από αγώνες και διεκδίκηση και αυτό είναι κάτι που μας δείχνει ότι και τώρα πρέπει να προτάξουμε την διεκδίκηση, αλλά και το σχέδιο».

Έτσι ανέφερε πως «μία χώρα που δεν παράγει, μια χώρα που δεν εξάγει δεν μπορεί να πάει μπροστά» και, σημείωσε ότι αυτός είναι ο λόγος που «βρισκόμαστε σήμερα εδώ: να ενώσουμε τις φωνές με τις φωνές δεκάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων προκειμένου οι πολιτεία να στηρίξει τις άμεσες ανάγκες τους, να χρηματοδοτήσει την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους, να τους δώσει ανάσες ρευστότητας με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά ταυτόχρονα να συζητήσουμε και για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού συμβολαίου».

Ως εκ τούτου, σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το κοινωνικό συμβόλαιο για να πάει η χώρα μπροστά θα είναι λειψό «αν δεν συνοδεύεται και από ένα νέο παραγωγικό συμβόλαιο, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιήσει τις ανταγωνιστικές δυνατότητες του τόπου ώστε αυτός να μην στηρίζεται μόνο στις υπηρεσίες, αλλά και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και βεβαίως να είναι στηριγμένος στο συνεταιριστικό κίνημα, που πρέπει να ανανεωθεί για να δώσει τη δυνατότητα ανάκαμψης της παραγωγής».

Τσίπρας: Η πολιτεία να στηρίξει τις άμεσες ανάγκες των

ΣΥΡΙΖΑ

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «με αυτές τις σκέψεις και με βαθιά συγκίνηση γιατί βρίσκομαι σε έναν ιστορικό τόπο θέλω να επαναλάβω ότι το επόμενο διάστημα θα αγωνιστούμε για τις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου. Να μην αισθάνεται, τουλάχιστον, ο κόσμος της παραγωγής ότι είναι δεύτερης κατηγορίας».

HUFF POST 1762020

 

 

 

 

Τσίπρας:

Η επόμενη μέρα είναι είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση,

όχι όμως άλυτη αρκεί να δράσουμε έγκαιρα

«Οι ρυθμοί της καθημερινότητας σταμάτησαν εξαιτίας της πανδημίας, η οικονομία πάγωσε»

Τσίπρας: Η επόμενη μέρα είναι είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση, όχι όμως άλυτη αρκεί να δράσουμε έγκαιρα

Ως «πολύ δύσκολη εξίσωση» που όμως δεν είναι «άλυτη» χαρακτήρισε την επόμενη μέρα για την οικονομία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του, συγχαίροντας τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο που εκλέχτηκε νέος πρόεδρος του ΣΕΒ στο τέλος της συνέλευσης, και τονίζοντας τη σημασία, «όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο», που «ένας πολύ κρίσιμος κλάδος, αυτός της Βιομηχανίας, παίρνει το τιμόνι του ΣΕΒ».

«Η φετινή σας συνέλευση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο ιδιαίτερη, πρωτοφανή θα έλεγα, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και σε διεθνές πλαίσιο. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας σταμάτησαν, εξαιτίας της πανδημίας, οι πολίτες κλείστηκαν στα σπίτια τους, η οικονομία πάγωσε», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η επόμενη μέρα, με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος να παραμονεύει, είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Όχι όμως άλυτη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την ανάγκη πρώτα απ' όλα της «έγκαιρης» αναγνώρισης του «μεγέθους» και του «βάθους της ζημιάς», ενώ προειδοποίησε ότι «η συνταγή της αδράνειας είναι συνήθως καταστροφική».

«Προβάδισμα στην επόμενη μέρα έχει πάντα αυτός που ενεργεί, δρα έγκαιρα, αυτός που παίρνει πρωτοβουλίες για να περιορίσει τη ζημιά και άρα να φτάσει πιο γρήγορα στη γραμμή της επανεκκίνησης», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζεται αύριο Τρίτη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμάτων στην Αττική, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνεχιστεί και αύριο.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές η συνεδρίαση ξεκίνησε με αποτίμηση των πολιτικών εξελίξεων, ενώ έγινε μια πρώτη κουβέντα για την οργανωτική ανασυγκρότηση, δεδομένης και της νέας φάσης σε σχέση με την πανδημία. Στη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε αναλυτική συζήτηση και παρουσίαση από τους Σωκράτη Φάμελλο και Ρένα Δούρου για το θέμα των απορριμμάτων στην Αττική και «τους κινδύνους που εμπεριέχουν οι μεθοδεύσεις της διοίκησης Πατούλη στην περιφέρεια». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΠΓ θα συνεδριάσει ξανά αύριο το πρωί, οπότε θα συνεχιστεί η πολιτική συζήτηση και η συζήτηση για την προετοιμασία της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

NEWSBEAST.GR  15/6/2020

 

 

 

 

Αλ. Τσίπρας:

Να μην ξαναβρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να δούμε όσα καταφέραμε σε πέντε χρόνια

να χάνονται σε πέντε μήνες

Αλ. Τσίπρας: Να μην ξαναβρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να δούμε όσα καταφέραμε σε πέντε χρόνια να χάνονται σε πέντε μήνες

Να αλλάξει στρατηγική, έστω και την ύστατη στιγμή, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη δευτερολογία του επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στην «Ώρα του Πρωθυπουργού». «Να στηρίξετε την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την εργασία, για να μην ξαναβρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να δούμε όσα καταφέραμε σε πέντε χρόνια να χάνονται σε πέντε μήνες», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «παρουσίασε μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην εικόνα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων» και σχολίασε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να αποδομήσει τα στοιχεία και τους αριθμούς παραπέμποντας σε άλλους δείκτες, όπως τον δείκτη αισιοδοξίας pmi, κάτι που τον κατηγόρησε ότι κάνει για να πει ότι η κυβέρνηση τα πήγε εξαιρετικά καλά το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου από τον πρωθυπουργό να φέρει στη Βουλή τα στοιχεία για το πόσα χρήματα δόθηκαν, σε ποια ΜΜΕ και με ποια κριτήρια, καθώς, όπως είπε, «είναι δημόσιο χρήμα, δεν είναι δικά σας λεφτά». Όπως πρόσθεσε, μη δημοσιοποιώντας αυτά τα στοιχεία «καταργείτε τη Διαύγεια», έναν νόμο που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί κατάκτηση. «Όσο κι αν προσπαθείτε να κρύψετε την πραγματικότητα πίσω από ΜΜΕ που διαμορφώνουν μια επίπλαστη εικόνα δεν αρκεί γιατί η πραγματικότητα είναι πεισματάρα», υπογράμμισε.

PRESS ROOM 13/6/2020

 

 


Τσίπρας:

Καταφέρατε το πρωτοφανές, να βυθίσετε στην ύφεση μια οικονομία σε ανάπτυξη

«Τα κάνατε θάλασσα...» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή

Τσίπρας: Καταφέρατε το πρωτοφανές, να βυθίσετε στην ύφεση μια οικονομία σε ανάπτυξη

Για λάθος χειρισμούς στον τομέα της οικονομίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ασκώντας έντονη κριτική προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς.

«Κύριε Μητσοτάκη ειλικρινά αυτό που καταφέρατε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής, πολύ πριν έρθει ο κορονοιός, είναι μοναδικό.  Σας αξίζουν συγχαρητήρια.

Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, από τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να βγάλει την οικονομία από τις ράγες της ανάπτυξης και να την σπρώξει στον κατήφορο της ύφεσης. Παραλάβατε μια οικονομία σταθερά αναπτυσσόμενη για δώδεκα συνεχόμενα τρίμηνα. Με αύξηση των νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας. Και με ταμειακό απόθεμα το οποίο, στην άγνοιά σας, εσείς χλευάσατε, αλλά τώρα επιτρέπει στη χώρα τη διαχείριση της κρίσης με ευνοϊκούς όρους», είπε αρχικά.

Και συνέχισε: «Καταφέρατε να την οδηγήσετε στην ύφεση από τον Οκτώβρη του '19. Οι μόνες χώρες με αρνητικό πρόσημο είναι η Ελλάδα, πρώτη από το τέλος, η Φινλανδία και η Ιταλία. Σας παραδώσαμε την οικονομία με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2019. Και εσείς, αντί, έστω να τον διατηρήσετε καταφέρατε να τον μειώσετε στο 1,9%. Καταφέρατε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, να πετύχετε τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το έργο σας στην οικονομία είναι δύο συνεχή τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ, δηλαδή ακόμα και με τον τυπικό ορισμό της, ύφεση: μείωση κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο. Το κρίσιμο είναι γιατί συνέβη αυτό, παρότι παρουσιάζατε τους εαυτούς σας σαν άριστους τεχνοκράτες, που θα φέρουν την ανάπτυξη.

Το αστείο είναι ότι υποσχεθήκατε προεκλογικά μεγάλη ανάπτυξη -ο ελληνικός λαός θυμάται ακόμα τους φανφαρονισμούς της ανάπτυξης 4%- και εφάρμοσε μετεκλογικά τη συνταγή της αποτυχίας και της ύφεσης. Υποσχέθηκε επενδυτική έκρηξη που δήθεν καθυστερούσε διότι κυβερνούσε ο "αντι-επενδυτικός" ΣΥΡΙΖΑ και πέτυχε μια επενδυτική τρύπα στο νερό. Ακόμη περιμένουμε τις μπουλντόζες να βρουν το
δρόμο προς το Ελληνικό. Τα κάνατε θάλασσα...».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Είστε ιδεοληπτικοί και εμμονικοί, με νεοφιλελεύθερες λογικές που δεν έχουν δουλέψει πουθενά στο κόσμο. Γιατί να δουλέψουν εδώ; Επιλέξατε να μη διεκδικήσετε δημοσιονομικό χώρο το '20. Και έτσι ακυρώσατε μια σειρά από αναπτυξιακές πολιτικές που είχαμε δρομολογήσει.

 • Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ.
 • Την αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 7,5%.
 • Τη μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%.
 • Τη μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου.

Η πολιτική σας επιλογή για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ήταν η μείωση της φορολογίας στα κέρδη και στα μερίσματα των μετόχων των επιχειρήσεων και όχι η ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης. Έτσι, μόλις ένας στους πέντε δικαιούχους του 2018 πήρε το κοινωνικό μέρισμα το 2019. Το πήραν 250.000 νοικοκυριά και το έχασαν σχεδόν 1,5 εκατ. Και το συνολικό ποσό που διαθέσατε ήταν περίπου το ¼ των 800 εκατ. ευρώ που εμείς είχαμε διαθέσει το 2018.

Δική σας επιλογή ήταν να περικόψετε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2019, με συνέπεια να κλείσει με €600 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2018. Δική σας επιλογή ήταν να ακυρώσετε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που είχε δρομολογήσει ή υλοποιούσε ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν εξασφαλισμένους πόρους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Πλέον, πηγαίνουν όλα μαζί δυόμισι χρόνια πίσω με ευθύνη της κυβέρνησης. Γατί, για να δείξετε ότι είναι δικά σας έργα».

Ο κ. πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στη συνέχεια: «Ειρωνεία: Η Νέα Δημοκρατία έλεγε, στο προεκλογικό της πρόγραμμα, ότι αυτά τα έργα θα διαμόρφωναν 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Με τα έργα αυτά, δεν φτιάχνεις μόνο υποδομές και δημιουργείς θέσεις εργασίας, αλλά έχει και επιστροφή της δαπάνης κατά το ήμισυ στο κράτος (ως ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος ειδικής κατανάλωσης, κ.ά.). Τα σταματήσατε. Και ταυτόχρονα, αφήσατε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες, να δανείζουν μόνο σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι δεν χρειάζεται δανεισμό, γιατί έχει λεφτά».

Ο NEWSBEAST.GR  12/6/2020

Τσίπρας στην Die Zeit: Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έπρεπε να είχαν στηριχθεί πολύ νωρίτερα

Συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γερμανική εφημερίδα.

Τσίπρας στην Die Zeit: Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έπρεπε να είχαν στηριχθεί πολύ

Την ανησυχία του ότι η τρέχουσα κρίση μπορεί να εξελιχθεί για την Ελλάδα σε μια κατάσταση οικονομικής ύφεσης των ετών 2012 με 2014 εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Και γι’ αυτό υπογράμμισε σε σχετική ερώτηση, ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως «δεν είμαστε αντιπολίτευση που μετράει τους νεκρούς και σε κάθε ευκαιρία υψώνει το δάχτυλο και ζητά εκλογές όπως ήταν η Νέα Δημοκρατία. Υποστηρίξαμε την κυβέρνηση στην ταχεία εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και στην προστασία του συστήματος υγείας. Αλλά θα είμαστε αυστηροί κριτές στα θέματα της οικονομίας».

Σε σχετική ερώτηση για την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν αντιμετωπίζει εγκαίρως και στο βαθμό που είναι απαραίτητο τις οικονομικές συνέπειες και αυτό σε μια κατάσταση στην οποία «είμαστε πιθανώς η μόνη ελληνική κυβέρνηση που αφήσαμε στους διαδόχους μας γεμάτα ταμεία». Όπως εξήγησε «υπήρχε ρευστότητα πάνω από 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να είχαν υποστηριχθεί πολύ νωρίτερα για να αποφευχθεί η έκρηξη της ανεργίας. Αντιμετωπίσαμε καλά την πανδημία, αλλά οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα είναι πολύ πιο σοβαρές».

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σήμερα «Η πρόσβαση των εταιρειών σε δανεισμό και ρευστότητα είναι επίσης δύσκολη. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ή οι αγρότες δεν υποστηρίζονται καθόλου» και εξέφρασε τον φόβο πως έρχεται «ένα μεγάλο κύμα πτωχεύσεων το φθινόπωρο».
Ερωτηθείς για το πακέτο των 750 δις της ΕΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι μπορεί να μην είναι το ποσό αυτό το ίδιο υψηλό με αυτό που το κοινοβούλιο της ΕΕ είχε εισηγηθεί, ωστόσο «το σχέδιο περιέχει πολλά σημεία που διασφαλίζουν την πολιτική αλληλεγγύη στην Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε πως «προβλέπει μια πιο δίκαιη κατανομή της βοήθειας και των βαρών - σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες των χωρών μελών». Σε διευκρινιστική ερώτηση για το τι εννοεί «δίκαιη κατανομή», ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων απάντησε: «Πάνω απ ’όλα, τα κονδύλια πρέπει να κατανέμονται με διαφάνεια και με τεχνική εμπειρία. Έχουμε πολύ κακές εμπειρίες στην Ελλάδα από συντηρητικές κυβερνήσεις που χρησιμοποίησαν με στρεβλό τρόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι τώρα στην ΕΕ μπορούμε να ξοδεύουμε γενναιόδωρα γιατί έχουμε εξοικονομήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Βλέπετε, αυτό μας διαφοροποιεί. Εσείς στη Γερμανία θεωρείτε ότι η λιτότητα είναι ιδιαίτερα συνετή. Αλλά μπορώ να σας αποδείξω το αντίθετο. Η πολιτική λιτότητας δημιουργεί μεγάλες ανισότητες και αντιφάσεις και τελικά δημιουργεί μόνο έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. Πνίγει την οικονομία αντί να την ενισχύσει. Θεωρώ τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς συνετούς. Δεν είμαι οπαδός των ελλειμμάτων που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Η κυβέρνησή μου έβγαλε τη χώρα από αυτά τα ελλείμματα και την έφερε σε έναν σωστό δρόμο. Αλλά αν δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε αυτή την ακραία πολιτική λιτότητας, θα είχαμε βγει από την κρίση πολύ νωρίτερα. Απαιτείται επομένως μια δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις με προοπτική ανάπτυξης και πράσινης αλλαγής».

Σε ερώτηση για την τρόικα στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «η Τρόικα έκανε πολύ σοβαρά λάθη, τα οποία εκ των υστέρων αναγνώρισε και που όμως χρειάστηκε να τα πληρώσει ο ελληνικός λαός». Επίσης σημείωσε ότι η Καγκελάριος Μέρκελ γνωρίζει γι’ αυτά τα λάθη και έχει εμπειρία σε μεγάλες κρίσεις. Σε αυτό το σημείο συγκρίνοντας την αντίδραση της Γερμανίας κατά την προηγούμενη κρίση και την παρούσα, ανέφερε: «Η κ. Μέρκελ και ολόκληρος ο μηχανισμός της Καγκελαρίας και τα θεσμικά όργανα πίσω από τις αποφάσεις της, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τώρα αντιμετωπίζουμε έναν συστημικό κίνδυνο και η κατάσταση είναι διαφορετική. Κατά την προηγούμενη κρίση ήταν γνωστό ότι η Ελλάδα, αντιπροσωπεύει μόνο το 1,5% της συνολικής ευρωπαϊκής οικονομικής παραγωγής και ορισμένοι εξαιρετικά συντηρητικοί πολιτικοί ήθελαν να την τιμωρήσουν με σκοπό να καταστεί παράδειγμα προς αποφυγή για άλλους.
Ως εκ τούτου ανέφερε ότι «εάν δεν δείξουμε αλληλεγγύη σήμερα, οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ιταλία, αλλά και στη Γαλλία, θα ενισχυθούν περαιτέρω και τα ακροδεξιά κόμματα θα ανέβουν στην εξουσία. Πρέπει επιτέλους οι κυβερνήσεις του Βορρά να εξηγήσουν στις κοινωνίες τους πόσο επωφελούνται από την ΕΕ».

Αναφερόμενος στον τουρισμό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι απώλειες θα είναι τεράστιες «αλλά η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμό», αν και «υπάρχουν κίνδυνοι, γι ’αυτό όλα πρέπει τώρα να γίνουν με τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας».

Σε ερώτηση για την κλιμάκωση των προβλημάτων με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως παρά τα βήματα που έγιναν όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός «είναι σαφές ότι η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι ολοένα και πιο επιθετική σε όλα τα μέτωπα».

Αναλυτικότερα απάντησε: «Πέραν των θεμάτων που άπτονται ζητημάτων δημοκρατίας, το βλέπουμε στην εργαλειοποίηση του ζητήματος των προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις υπερπτήσεις των μαχητικών πάνω από νησιά όπως η Λέσβος και η Ρόδος, στην ανακοίνωση των διερευνητικών εργασιών στην θαλάσσια περιοχή πάνω από την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης και στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο στο οποίο προχώρησαν τα δυο μέρη. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει πως μονομερείς επιθετικές ενέργειες είναι ενάντια στα συμφέροντα της, τα οποία μπορεί να εξασφαλίσει μόνο σε μία βάση, αυτή του διεθνούς δικαίου».

Αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας σε αυτό το θέμα, δεδομένου ότι αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ είπε: «Η Γερμανία πρέπει να επωφεληθεί του δεύτερου εξαμήνου της Ευρωπαϊκής Προεδρίας με στόχο έναν πολύ πιο ουσιαστικό ευρωτουρκικό διάλογο. Όπως κάνουν και οι ΗΠΑ, η ΕΕ πρέπει να βάλει στο τραπέζι κυρώσεις εάν η Τουρκία συνεχίσει να μην σέβεται το διεθνές δίκαιο, αλλά και την θετική προοπτική αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης. Η Ελλάδα οφείλει να πρωτοστατήσει σε αυτή τη διαδικασία».

Τσίπρας: Η κυβέρνηση μας έβαλε σε ύφεση πριν τον κορονοϊό

Συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δημάρχους των Δωδεκανήσων στην Ρόδο.

.
Huffpost GR.

Για την αδράνεια της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας, αλλά και για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2020 που δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης πριν από την καραντίνα, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης με δημάρχους των Δωδεκανήσων στην Ρόδο.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2020 υπογράμμισε ότι διαπιστώθηκε πως η χώρα είχε μπει σε ύφεση πριν από την πανδημία.

«Η χώρα συνάντησε την ύφεση πριν την συναντήσει ο κορονοιός, διότι είχαμε 0,9% ύφεση το πρώτο τρίμηνο, αλλά το lockdown έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου».

Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε πως η ελληνική οικονομία τον Ιούλιο του 2019 «έτρεχε» με 2,8 ανάπτυξη και φτάσαμε στο τέλος του Μάρτη να καταγράφεται ρυθμός ανάπτυξης 0,9%.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση μας έβαλε σε ύφεση πριν τον
Huffpost GR

«Φοβάμαι ότι ο τόπος σας θα ζήσει στο πολλαπλάσιο την κρίση»

«Η καθυστερημένη ανταπόκριση σε εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και κυρίως επιδότηση της αναστολής εργασίας και όχι της εργασίας, θα μας οδηγήσει σε μία εικόνα αποκαρδιωτική τους επόμενους μήνες», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Εξέφρασε την ανησυχία του ότι «ο τόπος σας θα ζήσει στο πολλαπλάσιο την κρίση των επιπτώσεων του κορονοιού απ’ ότι οι άλλες περιοχές της χώρας. Ιδίως νησιά που έχουν μονοκαλλιέργεια τουριστική, όπως είναι η Ρόδος. Και γι’ αυτό πρέπει να βρούμε τον τρόπο και τη φωνή να διεκδικήσουμε στήριξη στις τοπικές σας κοινωνίες».

Τόνισε πως αν συνεχιστεί έτσι τον Σεπτέμβρη η συζήτηση δεν θα είναι για την στήριξη των επιχειρήσεων και την εργασία, αλλά για την κοινωνική αλληλεγγύη των ανθρώπων που δεν θα έχουν να επιβιώσουν.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση μας έβαλε σε ύφεση πριν τον
Huffpost GR

«Exω μία αγωνία για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα ζητήματα του τουρισμού σε σχέση με την υγειονομική κρίση», είπε και αναφέρθηκε στην κατηγοριοποίηση των νησιών από την κυβέρνηση σε πολύ επικίνδυνα, λιγότερο επικίνδυνα και λίγο επικίνδυνα νησιά. Οπως το ίδιο έγινε και για τις χώρες προέλευσης τουριστών.

Κάνοντας λόγο για το σύστημα υγείας σημείωσε πως ο χρόνος που κερδίσαμε ως πολιτεία από την επιμονή και την υπομονή των πολιτών, που με την καραντίνα ανέστειλαν την εξάπλωση του ιού και είχαμε τα θετικά αποτελέσματα, «δεν βλέπω να αξιοποιείται για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, και ιδιαίτερα στα νησιά μας».

Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα λόγω του μαξιλαριού έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει χρήματα χωρίς να αυξήσει το χρέος, κάτι που δεν έχει ούτε η Ισπανία, ούτε η Ιταλία, ούτε η Πορτογαλία. Δεδομένης της πρότασης της ΕΕ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει καμία δικαιολογία στο να μην υπάρξει το επόμενο διάστημα αλλαγή πορείας, διότι μέχρι τώρα τα μέτρα είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα» και πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα το παιχνίδι των αριθμών της κυβέρνησης, που δίνει 8 και δηλώνει ότι δίνει 24 δις. ευρώ.

.
Huffpost GR.

Μιλώντας για το υπουργείο Τουρισμού είπε ότι είναι ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία, αφού ο τουρισμός είναι το 20% της χώρας και είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρχει πτώση στο ΑΕΠ πάνω από 10%.

Δήμαρχος Ρόδου: Απεγνωσμένοι εργαζόμενοι ζητούν ένα φλιτζάνι λάδι

Πριν από τη συνάντηση με τους δημάρχους των Δωδεκανήσων ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε συνάντηση στο δημαρχείο της Ρόδου με τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη. Ο δήμαρχος Ρόδου επισήμανε ότι το νησί εξαρτάται από τον τουρισμό σε ποσοστό 95%. Έτσι, ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο βρίσκονται ανάμεσα στην απελπισία, την ελπίδα και την απόγνωση. «Η κατάσταση έχει φτάσει να ζητάει κάποιος ένα φλιτζάνι λάδι», του είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι επισκέπτεται το νησί «σε μια περίεργη στιγμή, διότι είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού, στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου και η Ρόδος είναι σαν να είμαστε στη μέση του χειμώνα: είναι κλειστά τα μαγαζιά». Επίσης τόνισε ότι οι επαγγελματίες είναι δύσκολο να επανεκκινήσουν και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πολύ μεγάλη αγωνία

Τέσσερις άξονες στήριξης της εστίασης από τον Τσίπρα

Καταστηματάρχες: Η κυβέρνηση μας αγνοεί και κωφεύει

Τέσσερις άξονες στήριξης της εστίασης από τον

ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν ζητάμε να αισχροκερδήσουμε, αλλά να σταθούμε στα πόδια μας με αξιοπρέπεια», ανέφεραν ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων εστίασης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε μαζί τους στην πλατεία της Καισαριανής και τους γύρω δρόμους, τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Καταστηματάρχες και εργαζόμενοι δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξή τους και εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον.  Πολλοί μάλιστα εκ των καταστηματαρχών στην συζήτηση που είχαν με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν πως πολλά μαγαζιά δεν έχουν ανοίξει σε όλη την χώρα δεδομένης  της επιφυλακτικότητας των καταναλωτών και της ελλιπούς στήριξης από την κυβέρνηση. «Είναι θέμα ρευστότητας, δεν μπορούμε να ανοίξουμε» σημείωσε ένας εξ αυτών.

Μπαίνοντας στα μαγαζιά της περιοχής ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε μαζί τους για την κατάσταση που βιώνουν. Όπως του είπαν έκλεισαν για 2,5 μήνες , τους καλύτερους μήνες της σεζόν και γι’ αυτό το διάστημα η κρατική χρηματοδότηση που έλαβαν δεν ήταν «ούτε για ζήτω».

«Κανένα μέτρο, καμία υποστήριξη, ακόμα και τα δάνεια που δίνουν έβαλαν όρο να μην έχουμε φάει κανένα πρόστιμο, είναι μάλλον αδιανόητο για κάθε μαγαζί, να μην έχει περάσει κάποιος έλεγχος και να έχει βάλει κάποιο πρόστιμο», του είπε ένας από τους καταστηματάρχες.

ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση κωφεύει», άκουσε πολλές φορές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις συνομιλίες που είχε, ενώ ο ίδιος επισήμανε ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι θα χάσουν μόνο πολύ οι μικρές επιχειρήσεις και όχι όλοι από λίγο, γι’ αυτό εξέφρασε την άποψη ότι για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις πρέπει να υπάρξει επιδότηση και όχι δάνειο.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση που είχε με τους καταστηματάρχες της περιοχής ανέφερε τους τέσσερις άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της αγοράς.

Πρώτα απ’ όλα μίλησε για την ενίσχυση της εργασίας: «Εμείς λέμε ότι δεν είναι σωστό αυτήν την ώρα να επιδοτείται η αναστολή της εργασίας αλλά η ίδια η εργασία», τόνισε και πρόσθεσε: «Γι αυτό και προτείνουμε για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση να επιδοτεί το κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές συν το 40% του μισθολογικού κόστους».

Αναφερόμενος στον δεύτερο άξονα στήριξης, έκανε λόγο για την ενίσχυση στο κεφάλαιο κίνησης, στα 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, τονίζοντας πως «πρέπει να μην είναι επιστρεπτέα αλλά με την μορφή επιδότησης».

ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ

Ακόμα αναφέρθηκε στη μείωση της φορολογίας σε μόνιμη βάση με τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και εκτάκτως για την περίοδο που διανύουμε στο 6% το ΦΠΑ στην εστίαση. «Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε αυτή τη φάση θα ήταν ουσιαστική στήριξη, όχι η μείωση μόνο του καφέ από το 24 στο 13%», εκτίμησε.

Τέλος ως τέταρτο άξονα ανέφερε τις εγγυήσεις, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της εστίασης και όχι μόνο, να έχουν πρόσβαση σε φθηνό και εύκολο δανεισμό με υψηλό ποσοστό εγγυοδοσίας από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ

Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε συζήτηση για αυτό το πακέτο, όμως πιστεύω ότι κι εσείς αν αρχίσετε να διεκδικείτε, κάποια από αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση θα τα υλοποιήσει». Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι με το δεδομένο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «είναι θέμα πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να μην στηρίζει της μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενδεχομένως έναντι άλλων επιχειρήσεων που παίρνουν σιγά σιγά σημαντική στήριξη».

Σε ότι αφορά, δε, στις ταβέρνες με ζωντανή μουσική, τόνισαν ότι τέθηκε το ζήτημα της δυνατότητας οι μουσικοί να παίζουν στον υπαίθριο χώρο για περιορισμένο χρόνο και δεν έλαβαν καμία απάντηση. Επιπλέον, επισημάνθηκε από την πλευρά τους ότι ήδη τα μαγαζιά παρουσιάζουν πρόβλημα από πέρυσι με την απαγόρευση του καπνίσματος, στην οποία αποδίδουν μείωση του τζίρου κατά τουλάχιστον 40%.

 

 

 

 

Τσίπρας: «Στήριξη των επιχειρήσεων σημαίνει και στήριξη της εργασίας»

Συνάντηση με τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών.

Τσίπρας: «Στήριξη των επιχειρήσεων σημαίνει και στήριξη της

ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην υπάρχει στήριξη των επιχειρήσεων τόνισε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση που είχε με τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών. «Στήριξη των επιχειρήσεων σημαίνει και στήριξη της εργασίας. Αν αρχίσουν  να μπαίνουν λουκέτα, αν η παραγωγικότητα σταματήσει, θα αυξηθεί η ανεργία στα μεγέθη τα οποία τα συναντήσαμε τα εφιαλτικά χρόνια, το 2014. Κι αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος. Πρέπει να το αποτρέψουμε τώρα. Αν το αφήσουμε να συμβεί θα είναι αργά, θα θέλει πολύ περισσότερο χρόνο η επανάκαμψη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση που είχε με το ΔΣ του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα κατέθεσε και ερώτηση στον Πρωθυπουργό «να έρθει στην Βουλή να απαντήσει, γιατί βλέπουμε να έρχονται ευρωπαϊκά κονδύλια, να γίνονται προτάσεις, έχουμε αφήσει πάνω από 35 δισ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην υπάρξει στήριξη των επιχειρήσεων σήμερα»

Από την πλευρά τους οι οινοποιοί περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση, αφού όπως είπαν χαρακτηριστικά όχι απλά επί δύο μήνες δεν πούλησαν ούτε μία φιάλη αλλά δεν πήραν καμία ενίσχυση, αφού οι ΚΑΔ λειτουργίας τους δεν μπήκαν στα προγράμματα ενίσχυσης. Οι περισσότεροι όπως επεσήμαναν δεν μπήκαν ούτε καν στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής αφού δεν πληρούσαν την  προϋπόθεση που υπήρχε για μόνιμους εργαζόμενους, δεδομένου ότι ως καθετοποιημένες οικογενειακές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν στις περισσότερες περιπτώσεις εποχικούς εργαζόμενους.

Τσίπρας: «Στήριξη των επιχειρήσεων σημαίνει και στήριξη της

ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας  παρουσιάζοντας  τις προτάσεις του του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες και τους οινοποιούς σημείωσε ότι ένας δυναμικός κλάδος όπως η αμπελουργία και η οινοποιία πρέπει να στηριχθεί. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης με περιουσιακό κριτήριο, πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ως κεφάλαιο κίνησης και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, που συμπεριλαμβάνει και το κρασί, ιδιαίτερα για την τουριστική περίοδο.

«Σε ότι αφορά την  πρόταση για την μείωση της προκαταβολής του φόρου στο 50%, μονίμως πλέον, το είχαμε προτείνει ένα χρόνο πριν, που δεν ήμασταν σε κρίση. Φανταστείτε τώρα που είμαστε σε κρίση. Θα κληθεί ο επιχειρηματίας να πληρώσει μια προκαταβολή φόρου τώρα με βάση το περσινό εισόδημά του, το 2019,  που ήταν μια καλή χρονιά, Άρα αυτό είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υλοποιηθεί» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ειδικά για εσάς, όπως μελετούν στην Ισπανία και την Γαλλία, επειδή υπάρχει απόθεμα προς απόσταξη, θα μπορούσαμε να δούμε ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα σοβαρής επιδότησης  για να μπορέσετε να προχωρήσετε στην απόσταξη και να προχωρήσετε στην συνέχεια στην καινούργια σοδειά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο αίτημα που είχαν θέσει και οι ίδιοι οι οινοπαραγωγοί.

Οι οινοπαραγωγοί, τέλος, έθεσαν από την πλευρά τους και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις τράπεζες με το κυρίαρχο θέμα της μη χρηματοδότησης να αποτελεί «το μεγάλο τους παράπονο» όπως είπαν χαρακτηριστικά

 

 

 

 

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για

τις συνέπειες του κορονοϊού στην οικονομία κατάθεσε ο Τσίπρας

Τον καλεί να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει τα μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις συνέπειες του κορονοϊού στην οικονομία κατάθεσε ο Τσίπρας

Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο καλεί να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων, όπως αυτά που έχει παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι».

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε τον πρωθυπουργό «έστω και τώρα, μετά την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων, που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ» και να μην περιμένει την ύφεση «να βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την ανεργία να σκαρφαλώσει ξανά στα μεγέθη του 2014 και τότε να χρηματοδοτήσει με το πακέτο της ΕΕ μόνο όσους ισχυρούς θα έχουν αντέξει».

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Προς: τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Θέμα: «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία»

Τρεις μήνες μετά από την εκτεταμένη έναρξη των περιοριστικών μέτρων και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις της χώρας παραμένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια.

Με την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην αξιοποιήσει τη διαθέσιμη ρευστότητα που άφησε ως παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, ανατροφοδοτείται η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της υψηλής ύφεσης, ενώ ταυτόχρονα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται, μισθοί μειώνονται και οι φόβοι για αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιβεβαιώνονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει έγκαιρα προτείνει, με το πρόγραμμα  ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ, εμπροσθοβαρή, υλοποιήσιμα, ρεαλιστικά και πλήρως κοστολογημένα μέτρα συγκράτησης της ύφεσης και γενναίας στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας.

Το μοναδικό μέχρι στιγμής σοβαροφανές επιχείρημα για τη μη αξιοποίηση σημαντικού μέρους των ταμειακών διαθεσίμων για τη στήριξη της οικονομίας, ήταν η αβεβαιότητα για τις επόμενες χρονιές.

Ωστόσο οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αίρουν και τις τελευταίες επιφυλάξεις.

Η πρόταση της ΕΕ αναδεικνύει περαιτέρω την αντίφαση της οικονομικής πολιτικής «της ανοσίας της αγέλης»  του κ. Μητσοτάκη, καθώς την ίδια ώρα που προστίθενται πολύτιμοι πόροι στη διάθεσή μας, για τους οποίους η κυβέρνηση πανηγυρίζει, επιχειρήσεις κλείνουν και μεγάλα τμήματα εργαζομένων αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών τίθενται στο περιθώριο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

Είναι διατεθειμένος, έστω και τώρα, μετά την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων, που έχει παρουσιάσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ή θα περιμένει την ύφεση να βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την ανεργία να σκαρφαλώσει ξανά στα μεγέθη του 2014 και τότε να χρηματοδοτήσει με το πακέτο της ΕΕ μόνο όσους ισχυρούς θα έχουν αντέξει;

Ο ερωτών

Αλέξης Τσίπρας

Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

NEWSBEAST.GR  2/6/2020

 

 

 

 

Η στρατηγική Τσίπρα:

Δεν «κουνάω το δάχτυλο» για εθνικά θέματα και πανδημία

Η στρατηγική Τσίπρα: Δεν «κουνάω το δάχτυλο» για εθνικά θέματα και πανδημία

Εµπεριστατωµένη και τεκµηριωµένη, χωρίς κραυγές, αντιπολίτευση θέλει να ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής

Σε ένα σύντομο πηγαδάκι που σχηµάτισαν δηµοσιογράφοι γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα την ώρα που εκείνος έβγαινε από το αίθριο του Ζαππείου την προηγούµενη ∆ευτέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε απαντώντας σε σχετική αναφορά πως γενικώς τα εθνικά θέµατα δεν αποτελούν και το καλύτερο πεδίο για την άσκηση µιας ανέξοδης αντιπολίτευσης. Ηταν εκείνες οι ηµέρες που η κατά την κυβέρνηση τουρκική «κινητικότητα» στον Εβρο δηµιούργησε µείζον θέµα για το κατά πόσο στρατεύµατα της γείτονος εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος. Μάλιστα, από τις απαντήσεις που έδωσε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έδειξε πως εκείνο που προέχει αυτήν τη στιγµή για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η χάραξη µιας εθνικής γραµµής µέσα από τη σύγκληση του συµβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Γενικότερα πάντως το θέµα τού πώς αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστηµα και το εσωτερικό του κόµµατος και αρκετούς εκτός, οι οποίοι δηµοσίως διατυπώνουν ενστάσεις για την ένταση της κριτικής που ασκείται στους κυβερνώντες. Η συζήτηση άνοιξε βεβαίως µε αφορµή την κρίση µε τον κορονοϊό, όπου από επιλογή η ηγεσία του κόµµατος επέλεξε µια ψύχραιµη στάση απέναντι σε µια πανδηµία που προκάλεσε πρωτόγνωρες συνθήκες και lockdown τουλάχιστον ως προς την υγειονοµική της διάσταση. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και δηµοσίως σε αυτό, λέγοντας µάλιστα πως «δέχτηκα κριτική για τους χαµηλούς τόνους στην πανδηµία, διότι αντιπολίτευση κάνεις», για να συµπληρώσει πως «εγώ αυτό αισθάνθηκα ότι ήταν σωστό για τη χώρα και για τον λαό. Οχι να βγαίνω και να κουνάω το δάχτυλο. Μπορεί να µην το έκανε ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν στην αντιπολίτευση, εγώ ακολουθώ µια άλλη στρατηγική».

Στη λέξη «στρατηγική» της απάντησής του βρίσκεται και η εξήγηση για το µοντέλο της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του θεωρούν πως απαιτείται µια εµπεριστατωµένη και τεκµηριωµένη αντιπολίτευση, χωρίς κραυγές και έλλειψη ψυχραιµίας, που πολλές φορές οδηγούν σε αντίθετα από τα αναµενόµενα αποτελέσµατα. Για την Κουµουνδούρου και την ηγεσία της, το «χτίσιµο» ενός υπεύθυνου αντιπολιτευτικού προφίλ για τον ΣΥΡΙΖΑ µακροπρόθεσµα δίνει πολιτικούς πόντους και αναπόφευκτα δηµιουργεί συγκρίσεις σε σχέση µε τη µορφή αντιπολίτευσης που ασκούσε η Ν∆ υπό τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έναν µήνα µετά την εκλογή του στην ηγεσία και έξι µήνες µετά τις κάλπες είχε ζητήσει εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυµεί να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που σταδιακά εξελίσσεται σε παράταξη, είναι ένα κόµµα που ωρίµασε πολιτικά κατά την περίοδο της διακυβέρνησης των 4,5 ετών και το οποίο δεν θα ακολουθήσει την τυφλή αντιπολιτευτική γραµµή του κ. Μητσοτάκη για να προκαλέσει προσωρινές συσπειρώσεις.

Εξωστρέφεια

Εκείνο που δείχνει να απασχολεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πώς θα πείσει την κοινωνία ότι διαθέτει πειστικές και συγχρόνως αποτελεσµατικές προτάσεις, ότι διαθέτει ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα το οποίο έχει ως επίκεντρό του τον εργαζόµενο, τον µικροµεσαίο, τους ελεύθερους επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους, τους νέους και τους αγρότες, και όχι µόνο ένα κοµµάτι του πληθυσµού, τους πιο ισχυρούς, στο οποίο, κατά την εκτίµησή του, στρέφεται αποκλειστικά το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίµου.

Εκ παραλλήλου µέληµα του Αλέξη Τσίπρα, όπως τουλάχιστον λέει στους συνοµιλητές του, είναι να γίνει δυναµική επανεκκίνηση των διαδικασιών ανασυγκρότησης και µετασχηµατισµού του ΣΥΡΙΖΑ ώστε, δεδοµένων των ακατάλληλων συνθηκών για τη διεξαγωγή του συνεδρίου του κόµµατος (ο σχεδιασµός πριν από την πανδηµία ήταν για το διάστηµα 14 -17 Μαΐου), να προχωρήσει σταδιακά η οµογενοποίηση του χώρου και η ενσωµάτωση της Προοδευτικής Συµµαχίας και των άλλων συνιστωσών.

Ο πρώτος σταθμός

Η διεύρυνση εποµένως, σύµφωνα και µε όσα συζητήθηκαν στο Πολιτικό Συµβούλιο του σχήµατος που πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή, θα συνεχιστεί, µε πρώτο σταθµό τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Ιουνίου. Εκεί, κατόπιν εισήγησης του Πολιτικού Συµβουλίου, θα επικυρωθεί και η ονοµασία του νέου κόµµατος, µε το όνοµα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία να προκρίνεται έως σήµερα. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η καλύτερη συνταγή για την παρουσίαση του προγράµµατος του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη στήριξη της οικονοµίας («Μένουµε Ορθιοι ΙΙ») αλλά και για τον µετασχηµατισµό του κόµµατος είναι η εξωστρέφεια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το µήνυµα πως το κόµµα του είναι παρόν και έτοιµο να ανταποκριθεί στις συνθήκες µιας βαθιάς ύφεσης πρέπει να φθάσει σε όλη την επικράτεια.

Την προσπάθεια αυτή θα σηκώσουν τόσο ο ίδιος µε περιοδείες όσο και οι τοµεάρχες της Κοινοβουλευτικής Οµάδας µε εξορµήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα θα «τρέχει» ενηµερωτική καµπάνια µε δράσεις που θα αναλάβουν ο κοµµατικός µηχανισµός και οι νοµαρχιακές επιτροπές. Οι τοµεάρχες µαζί µε τους βουλευτές της περιφέρειας θα πραγµατοποιούν επαφές µε τους τοπικούς φορείς και µε σωµατεία εργαζοµένων, στους οποίους θα «επικοινωνηθούν» και οι προτάσεις για την αντιµετώπιση της βαθιάς ύφεσης στην οποία εισέρχεται η χώρα, µε τις απαραίτητες συγκρίσεις για τις κυβερνητικές επιλογές. Παράλληλα θα ξεκινήσει η διαδικασία µαζικών εγγραφών στο κόµµα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωµατική αντιπολίτευση αναµένεται να αξιοποιήσει το κλίµα που διαµορφώνεται στην κοινωνία, όπως δείχνουν και οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις, οι οποίες εµφανίζουν τους πολίτες να προτάσσουν πλέον τα ζητήµατα της οικονοµίας και της εργασίας στα θέµατα που τους προβληµατίζουν και απασχολούν.

Βούλα Κεχαγιά Βούλα Κεχαγιά Ethnos 31/5/2020

 

 

 

 

Τσίπρας: Θετική εξέλιξη για το Νότο οι προτάσεις της Επιτροπής

Ωστόσο προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε».

.

Θετική εξέλιξη για όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο, χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν, για το Ταμείο Ανάκαμψης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αν και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε, σε συνέντευξη που παραχώρησε δια ζώσης στο στούντιο του Alpha, όπου είχαν ληφθεί όλα μέτρα ασφαλείας.

Στην συνέντευξή του, υπογράμμισε την σύγκρουση αντιλήψεων με την κυβέρνηση όσον αφορά τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ εμφανίστηκε ανήσυχος από την ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας και από την αμηχανία της κυβέρνησης.

«Η πρόταση της ΕΕ υιοθετεί κάποια στοιχεία από τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Νότου, αλλά να μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε πριν δούμε το τελικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Είχαμε προτείνει σαν βάση το ποσό του 1,5 τρισ. ευρώ τώρα είναι τα μισά, ωστόσο έχει κάποια στοιχεία όπως η αμοιβαιοποίηση, οι μεταβιβάσεις πόρων, η αύξηση του προϋπολογισμού που ήταν προτάσεις του ευρωπαϊκού Νότου έναντι του Βορρά». Σημείωσε ακόμη ότι η εξέλιξη αυτή προέκυψε από ανάγκη καθώς το Βερολίνο συνειδητοποίησε ότι αν δεν αλλάξει στρατηγική, ο συστημικός κίνδυνος που λέγεται Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση της Ευρώπης. Η Ιταλία δεν είναι όπως η Ελλάδα που αντιστοιχούσε στο 1,5% της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι πολύ μεγαλύτερο μέγεθος. Συμπλήρωσε πάντως ότι «πρέπει να δούμε και με τι όρους και σε ποιά χρονική διάρκεια θα δοθούν τα χρήματα και αν θα συνοδεύονται από αιρεσιμότητες, δηλαδή από μνημόνια».

Ο ιός δεν μας έχει ξεχάσει

Ξεκινώντας από την υγειονομική κρίση σημείωσε ότι ο ιός δεν μας έχει ξεχάσει είναι μεγάλη επιτυχία ότι τον αντιμετωπίσαμε με τις λιγότερες απώλειες αλλά δεν πρέπει να ξεχαστούμε για να μην το πληρώσουμε. Σημείωσε ακόμη ότι «είναι επιτυχία της χώρας, ο περιορισμένος αριθμός των κρουσμάτων που οφείλεται στην υπεύθυνη στάση όλων, των πολιτών και της αντιπολίτευσης. Θα ήταν διαφορετικά αν η κυβέρνηση που συντονίστηκε με τις οδηγίες της διεθνούς κοινότητας, είχε μία αντιπολίτευση που θα της κουνούσε το δάχτυλο επισείοντας συνέχεια τις συνέπειες των μέτρων στην οικονομία».

Σύγκρουση αντιλήψεων με την κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα του κόμματός του για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας το «Μένουμε Όρθιοι» και τις διαφορές του από τις προτάσεις της κυβέρνησης. Απαντώντας στην κριτική ότι είναι επανάληψη των δικών της προτάσεων με αυξημένα τα ποσά, είπε ότι «υπάρχει μία σύγκρουση αντιλήψεων με τα μέτρα της κυβέρνησης, στην ποιότητα των μέτρων και στη χρονικότητα. Η ελληνική οικονομία βασίζεται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και αυτή πρέπει να στηρίξουμε σήμερα όπως και τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς. Αυτή είναι η δική μας πρόταση, αντίθετα η κυβέρνηση επιδοτεί την αναστολή της εργασίας, ενώ έρχεται πολύ αργά να αντιμετωπίσει μία κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά ύφεση...Αυτή την ώρα υπάρχει ανάγκη οι επιχειρήσεις που έμειναν δύο μήνες κλειστές ενώ οι υποχρεώσεις τους έτρεχαν να αποκτήσουν την δυνατότητα πρόσβασης σε ένα κεφάλαιο κίνησης. Λέμε λοιπόν για κάθε επιχείρηση 2.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί μέχρι συνολικού ποσού 100.000 ευρώ. Επίσης να δοθεί στις επιχειρήσεις πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό...Να αξιοποιηθεί η αναπτυξιακή τράπεζα που έχει προίκα 5 δισ. και να αυξηθεί στα 12 δισ. Η εγγυοδοσία από το δημόσιο των επιχειρήσεων να φθάσει μέχρι 90% ή και 100% για φθηνό δανεισμό». Είπε ακόμη ότι οι προτάσεις να μειωθεί το ΦΠΑ στο 6% και να μειωθεί η προκαταβολή φόρου στο 50% ήταν σχεδιασμοί της κυβέρνησής του πριν τις περυσινές εκλογές.

Αναφέρθηκε στο μαξιλάρι ασφαλείας λέγοντας ότι τώρα είναι η ώρα να αξιοποιηθεί και όχι να σπαταληθεί. Απαντώντας στις επικρίσεις περί σπατάλης είπε ότι »κατ′ αρχή τα 16 δισ. είναι κλειδωμένα για την αποπληρωμή των δανείων στο προσεχές διάστημα. Από εκεί και μετά τα διαθέσιμα είναι 25 δισ. και εμείς λέμε να πάρουμε τα 13 δισ. άρα δεν λέμε να τα πάρουμε όλα...Η διαφορά μας από την κυβέρνηση είναι ότι εμείς λέμε ότι αν δεν υπάρξει εμπροσθοβαρής στήριξη της οικονομίας καθώς η ύφεση φέρνει ύφεση, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Λέμε λοιπόν ότι πρέπει να διατηρήσουμε το ίδιο ύψος για το δημόσιο χρέος και να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το ποσοστό της ύφεσης».

Όσο για το που θα κινηθεί η ύφεση ο κ. Τσίπρας απάντησε επικαλούμενος τις μελέτες των διεθνών οργανισμών που μιλάνε για μία ύφεση 10% σε όλη την ευρωζώνη και οι οποίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα λόγω του τουρισμού θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση. “Το κρίσιμο όμως για την κυβέρνηση δεν είναι να κάνει εκτίμηση, όπως οι δημοσιογράφοι, αλλά να χαράξει πολιτική για να την αποτρέψει ή να την μειώσει. Η κυβέρνηση δεν υιοθετεί την λογική των εμπροσθοβαρών μέτρων...Αυτά που προτείνουμε δεν είναι για να κάνουμε τους γαλαντόμους αλλά για να μειώσουμε την ύφεση...Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι 8 δισ. και είναι τα ίδια ανεξάρτητα από την πρόβλεψη της ύφεσης, είτε η πρόβλεψη είναι για 3%, είτε 5% είτε 8%.

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόβλεψη που έχει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων, και υποστήριξε ότι η καθυστέρηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα θα επιβαρύνει τους πιο αδύναμους. “Εμείς προτείνουμε από 400 έως 800 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά, για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη γιατί αλλιώς θα βρεθούμε μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις του παρελθόντος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαι ανήσυχος από την ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας»

Για την επιθετικότητα της Τουρκίας είπε: »Είμαι ανήσυχος γιατί βλέπω μία ποιοτική αναβάθμιση του επιπέδου του τουρκικής προκλητικότητας...Είχαμε υπερπτήσεις πάνω από νησιά και από τον Έβρο και έχουμε και το τουρκολυβικό σύμφωνο που αμφισβητεί την ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης...Πρέπει να υπάρξει εθνική γραμμή που όμως δεν μπορεί να είναι η αμηχανία. Θέλουμε τον διάλογο τις καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά αυτό περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την δυνατότητα που μας δίνει η συμμετοχή μας στους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως στην ΕΕ και να διεκδικήσουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας όπως κάναμε πέρυσι με τον πρόεδρο Αναστασιάδη».

Αναφέρθηκε στο τελευταίο επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά σύνορα λέγοντας ότι δεν είναι καλό σήμα και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση: «Το να κάνεις διάβημα και μετά να το κρύβεις και να μεταφέρεις και τον φράχτη για να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι δεν είναι καλό σημάδι...Η εθνική γραμμή χρειάζεται μία συμφωνία, στρατηγική και σύγκληση του Συμβούλιου Πολιτικών Αρχηγών».

Για τις εκλογές είπε ότι «και μόνο που υπάρχει η συζήτηση για εκλογές -και δεν την ανοίξαμε εμείς αλλά προήλθε από το εσωτερικό της ΝΔ-, φανερώνει κυνισμό ή και τυχοδιωκτισμό...Τις αποφάσεις θα τις πάρει ο πρωθυπουργός. Αν το αποφασίσει εμείς εδώ είμαστε». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πάντως ότι και για την υγειονομική κρίση αλλά και γενικότερα ακολουθεί διαφορετική στρατηγική από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ήταν στην αντιπολίτευση και δέχεται κριτική για τους συναινετικούς του τόνους.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)  Newsroom HuffPost Greece Updated 29/5/2020

 

 

 

 

Τσίπρας σε Σακελλαροπούλου:

Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα της κυβέρνησης

Πρώτη του επίσημη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τσίπρας σε Σακελλαροπούλου: Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα της

Ανεπαρκή και καθυστερημένα χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας τον κίνδυνο μονιμοποίησης των έκτακτων αρνητικών συνθηκών, όπως η μείωση μισθών, κατά την πρώτη του επίσημη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Ηρώδου Αττικού.

«Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία δύσκολη συνθήκη, δυσκολότερη σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου. Οι ανισότητες θα διογκωθούν και αυτό θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις και στη χώρα μας, που βγήκε μετά από πολλά χρόνια από την οικονομική κρίση. Οι επιπτώσεις θα είναι δύσκολες στο οικονομικό πεδίο, στις εργασιακές σχέσεις, στις κοινωνικές σχέσεις, στις ατομικές ελευθερίες, στη λειτουργία των θεσμών, και οφείλουμε να τις εντοπίσουμε και να τις παλέψουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ύφεση θα είναι βαθιά ενώ τα μέτρα προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων θεωρούμε ότι είναι ανεπαρκή και αποφασίστηκαν με καθυστέρηση», τόνισε και προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο μονιμοποίησης κάποιων εκτάκτων συνθηκών, όπως είναι η εκ περιτροπής εργασία, η μείωση των μισθών, η καθιέρωση της τηλεργασίας. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον. Η χώρα μας και ο λαός μας έχει μάθει να αγωνίζεται».

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε, σωστά και έγκαιρα, τα πλεονεκτήματα που έχουμε, όπως είναι η παρακαταθήκη ρευστότητας από τα προηγούμενα χρόνια» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε πως «είναι κρίσιμη η ανάδειξη καίριων προβληματισμών, πάντοτε με στόχευση την εξομάλυνση των ανισοτήτων».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εστίασε στις διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν επισημαίνοντας: «Πράγματι, βρισκόμαστε για πρώτη φορά, γιατί οι συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας ως τώρα δεν επέτρεπαν την προσωπική επικοινωνία. Περάσαμε σχεδόν τρεις πολύ δύσκολους μήνες, αλλά θέλω να ελπίζω ότι η κατάσταση τώρα δείχνει ότι αρχίζει να εξομαλύνεται. Οι Έλληνες πολίτες έδειξαν ιδιαίτερη σημαντική υπευθυνότητα και αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους. Είχαμε κι αυτά τα πολύ θετικά μέσα σ’ αυτή την πρωτοφανή πανδημία αποτελέσματα. Κι εσείς όμως από τη μεριά σας, στο μέτρο που σας αναλογεί, συμβάλλατε ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά, όπως το είπατε, σε μια καινούργια πρόκληση σημαντική, γιατί οι οικονομικές ιδίως επιπτώσεις, φυσικά και οι κοινωνικές, αλλά οι οικονομικές ιδίως επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές για την απασχόληση, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τον τουρισμό, που είναι σημαντικός για τη χώρα μας, και βέβαια τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που υπέστησαν αρκετό βάρος.

Κατανοώ ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης. Άλλωστε, οι διαφορετικές απόψεις είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Θέλω όμως να πιστεύω, και είμαι βέβαιη, ότι θα συνεχίσουμε όλοι με την ίδια υπευθυνότητα και τάση και διάθεση για συνεργασία, γιατί ο στόχος είναι κοινός, που είναι η προκοπή και η ευημερία των Ελλήνων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε, πράγματι, πέρα από την οικονομία και τον τουρισμό και όλα τα προφανή μεγέθη, οι ευάλωτες ομάδες να ενισχυθούν ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες και θυσίες σ’ αυτή τη φάση και να μπορέσουμε και πάλι να ξεπεράσουμε, όπως το είπατε κι εσείς, κι αυτή την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το κοινωνικό σύνολο».

«Το εύχομαι κι εγώ», συμφώνησε ο Αλ. Τσίπρας.

 

 

 

 

Τσίπρας: Στην Ελλάδα η ανάκαμψη δεν θα είναι τόσο εύκολη

«Μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε μία πολύ βαθιά ύφεση το 2020. Στην Ελλάδα η ανάκαμψη δεν θα είναι τόσο εύκολη, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρα

«Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο της καραντίνας προκειμένου να αλλάξει τα θέσφατα με τα οποία κινείται, να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να στηρίξει την εργασία και την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συζήτησή του με νέους του κόμματος, σε εκδήλωση μέσω του isyriza.

Ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας την εκδήλωση ανέφερε: «Μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε μία πολύ βαθιά ύφεση το 2020. Στην Ελλάδα η ανάκαμψη δεν θα είναι τόσο εύκολη, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Η γενιά των 30 που πέρασε μία δύσκολη δεκαετία, κινδυνεύει να δει όσα πέτυχε να χάνονται ξανά, οπότε θα μιλάμε για μία χαμένη γενιά.

Απέναντι σε αυτή τη γενιά δεν πρέπει να κουνάμε το δάχτυλο. Σήμερα δεν κινδυνεύουμε να μας επιτεθούν τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοίδη. Είδαμε όμως τις προηγούμενες ημέρες μία αντιμετώπιση των πολιτών και των νέων που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Υπάρχει η υποκρισία όταν κουνάμε το δάχτυλο στη νέα γενιά και κάνουμε επέμβαση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στη Κυψέλη γιατί εκεί κολλάει ο ιός ενώ στην Ομόνοια δεν κολλάει.»

Είπε ακόμη ότι η ζωή που αφήσαμε πριν από δύο μήνες δεν είναι ίδια με την τωρινή…Θέλω να αναδείξουμε πώς βίωσε ο καθένας την πραγματικότητα των περασμένων μηνών, ποιές είναι οι νέες ανάγκες που προέκυψαν και πώς μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις”.

ΤοΒΗΜΑ Team 18.05.2020,

 

 

 

 

Δεν θα πάει στην εκδήλωση για τη Marfin ο Τσίπρας

marfin-tsipras-arthro

Αρνείται την πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να παραστούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στην εκδήλωση του Σαββάτου - «Μόνος του» θα αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα ο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν θα παραστεί στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Marfin ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα, αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτίσει φόρο τιμής με την κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης, στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να παραστούν στην εκδήλωση μνήμης, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνες και για το γεγονός ότι εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί οι οικογένειες των θυμάτων, σα να μην βρέθηκε ποτέ στην κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί:

Όπως και τότε, τις δύσκολες μέρες του 2010, έτσι και σήμερα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, παρά τις κατά καιρούς διχαστικές προσπάθειες, τιμά τα θύματα της Marfin.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τον εντοπισμό και την τιμωρία των φυσικών αυτουργών του αποτρόπαιου εγκλήματος.

Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται με επιλογή του κ. Μητσοτάκη οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τότε την υπόθεση χωρίς να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους ενόχους στη Δικαιοσύνη. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να πράξουν το καθήκον τους για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι η Δικαιοσύνη καταδίκασε τρία ανώτατα στελέχη της τράπεζας γιατί κλείδωσαν τους εργαζόμενους αναγκάζοντάς τους να δουλέψουν υπό την απειλή απόλυσης και απεφάνθη πως «ο θάνατος των υπαλλήλων της Marfin θα είχε αποφευχθεί εάν το συγκεκριμένο κατάστημα της οδού Σταδίου δεν είχε τεράστια προβλήματα ασφαλείας».

Ούτε ότι οι οικογένειες των θυμάτων δέκα χρόνια μετά δεν έχουν αποζημιωθεί, με την υπόθεση να εκκρεμεί δικαστικά.

Η ανθρώπινη ζωή και ο πόνος των ανθρώπων που μένουν πίσω δεν μπορούν να υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες, ούτε να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων, τόσο τότε όσο και σήμερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτίσει φόρο τιμής με την κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου.

Ειδήσεις σήμερα:

Υποχρεωτική καθιστούν τη χρήση μάσκας οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες

Μαγιορκίνης: Εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού τα υπαίθρια πάρτι

Η χορήγηση πλάσματος από ιαθέντες είναι «η σημαντικότερη μέχρι σήμερα θεραπεία του κορωνοϊού»

θέμα 6/5/2020

 

 

 

 

Τσίπρας καλεί κυβέρνηση να στηρίξει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του

«Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να στηρίξει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του», αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

«Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να στηρίξει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του», αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στηρίζουν ψυχικά και πνευματικά στην πανδημία

Ο κ. Τσίπρας προσθέτει: «να στηρίξει αυτούς που μας στηρίζουν ψυχικά και πνευματικά μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Να τους ανταποδώσει την προοπτική και την ελπίδα που μας προσφέρουν για την επόμενη μέρα».

Οι άνθρωποι του πολιτισμού πλήττονται από τις επιλογές της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ακόμη:

«Αυτονόητα στο πλευρό των ανθρώπων του Πολιτισμού και της δημιουργίας, όπως αυτονόητα στο πλευρό και όλων των εργαζομένων που πλήττονται από τις επιλογές της κυβέρνησης».

ΤοΒΗΜΑ Team 03.05.2020, 15:09

 

ΕΜΑ

 

 

Τσίπρας:

Κάνουμε τα λιγότερα τεστ σχεδόν από όλη την Ευρώπη

– Αχρείαστο το ρίσκο με τα σχολεία

«Η κανονικότητα δεν θα υπάρχει στη ζωή μας για πολύ καιρό ακόμα, βγαίνουμε από τα σπίτια μας και βαδίζουμε στα τυφλά»

Τσίπρας: Κάνουμε τα λιγότερα τεστ σχεδόν από όλη την Ευρώπη - Αχρείαστο το ρίσκο με τα σχολεία

Για πρωτόγνωρη κρίση, που «έχει να κάνει ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει, τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, αλλά και το σήμερα και το αύριο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, παίρνοντας τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.

Η διαχείριση απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων από όλους μας, τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας αναφορά στους ανθρώπους «που δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής» και βρέθηκαν μπροστά και από τις πολιτικές δυνάμεις, έβαλαν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Σε ανθρώπους που «περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες» μένοντας κλεισμένοι σπίτι τους, πολλές φορές με δραματικά μειωμένο εισόδημα και δραματικά αυξημένη αγωνία για το αύριο.

«Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές», είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αυτούς που τώρα τους αποκαλεί "ήρωες", μέχρι χτες τους θεωρούσε «περιττούς δημόσιους υπάλληλους».

Όλος αυτός ο κόσμος, ταλαιπωρημένος από χρόνια λιτότητας και μνημονίων, δεν μας έδωσε καμία λευκή επιταγή, ιδίως για πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του. Αν μας έδωσε κάτι είναι χρόνο, για να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, που αντιμετωπίζουν το δημόσιο ως κοινωνικό και οικονομικό βάρος, υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έκανε μόνιμες προσλήψεις. «Είπατε πως κάνατε σε λίγες μέρες όσα δεν γίνανε επί δεκαετίες. Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε κι αυτούς συμβασιούχους» είπε χαρακτηριστικά. «Επί χρόνια μνημονίων πρωτοστατήσατε σε απολύσεις, ήταν η άποψή σας, η νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Ξαφνικά γίνατε υπερασπιστές του ΕΣΥ» πρόσθεσε. «Δεν προσλάβατε μόνιμους,  και τους επικουρικούς τους αφήνετε να φύγουν».

Αναφορικά με τις εξετάσεις για κορονοϊό, ο κ. Τσίπρας είπε πως η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις σε αριθμό τεστ στην ΕΕ, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία. «Βγαίνουμε από τα σπίτια μας και βαδίζουμε στα τυφλά» είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως οι ανακοινώσεις του επέτειναν την αίσθηση ανασφάλειας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «σχεδόν ανοιχτά απειλητική προειδοποίηση» πως τώρα η ευθύνη είναι ατομική, «το ακριβώς αντίθετο μήνυμα έπρεπε να εκπέμψετε, οι πολίτες εξάντλησαν το καθήκον τους κι εξαντλήθηκαν και οι ίδιοι, είναι η σειρά της κυβέρνησης και της πολιτείας να πράξει το καθήκον της με σχέδιο που θα εκπέμπει εμπιστοσύνη και όχι ανασφάλεια».

Για τα σχολεία ο κ. Τσίπρας ρώτησε ποια είναι η λογική για το άνοιγμα γυμνασίων και λοιπών τάξεων λυκείων πλην της Γ' στις 18 Μαΐου και για τη σκέψη που είναι ανοιχτή για το θέμα δημοτικών και νηπιαγωγείων.

«Σε ένα θέμα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε να πάρετε μια απόφαση που ενέχει κινδύνους, ρίσκο. Γιατί παίρνετε αυτό το αχρείαστο ρίσκο, τα σχολεία ανοίγουν για να κλείσουν σε 20 μέρες» πρόσθεσε, αποδίδοντας το ρίσκο αυτό «στην επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή και στη βιασύνη να προσποιηθείτε πως τάχα επιστρέψαμε στην κανονικότητα».

«Η κανονικότητα δεν θα υπάρχει στη ζωή μας για πολύ καιρό ακόμα, το ξέρουμε και το ξέρετε» σημείωσε.

Για τις μάσκες ο κ. Τσίπρας ρώτησε γιατί τον Μάρτιο ήταν «ανώφελη έως επικίνδυνη» η χρήση τους αλλά τον Μάιο είναι επιβεβλημένη και μάλιστα με πρόστιμο.

«Η στάση σας εκπορεύεται από την ανομολόγητη στρατηγική να μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία, ευκαιρία για να νομοθετείτε δίχως λογοδοσία, ευκαιρία για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν συμφέροντα, μεγάλους εργοδότες και κάποιους φίλους σας, ευκαιρία να εγκαταστήσατε ένα αντιδημοκρατικό ανεξέλεγκτο και αλαζονικό σύστημα εξουσίας που είναι κοινό μυστικό πως έχει κομματικές αναφορές και απευθείας αναφορές στο πρόσωπό σας» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ελληνική εκδοχή ολοκληρωτισμού και Ορμπανισμού».

NEWSBEAST.GR  30/4/2020

 

 

 

 

Αλέξης Τσίπρας:

Ίσως αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές

Τσίπρας

«Το σχέδιο Μητσοτάκη θα φέρει τεράστια ύφεση, ανεργία, λουκέτα και εν τέλει εκλογές με απλή αναλογική, που θα είναι η ευκαιρία για μια άλλη, προοδευτική κυβέρνηση, που θα μας βγάλει από τη κρίση όρθιους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει υιοθετήσει τη λογική του προγράμματός μας για εμπροσθοβαρή και οριζόντια μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά αντιθέτως αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσει μία σκληρά αντιλαϊκή ατζέντα προς όφελος μίας μικρής επιχειρηματικής ελίτ.

»Αυτό το σχέδιο θα φέρει όμως τεράστια ύφεση, ανεργία και χιλιάδες λουκέτα στην αγορά.

»Αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι ένα φυσικό φαινόμενο.

»Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη.

»Με αυτά τα δεδομένα, οι πρόωρες εκλογές όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να το δικαιολογήσει.

»Ωστόσο, οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρθια και με έναν νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα Υγείας.

»Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Pentapostagma 29/4/2020

 

 

 

 

«Πλάτη στην πανδημία είπαμε θα βάλουμε και πράγματι βάλαμε. Αλλά όχι στις αρπαχτές και στη λεηλασία του δημόσιου χρήματος», τονίζει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει, ότι «ο ΣΕΒ παραγγέλνει, ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί και μετά θα τα ρίχνουν όλοι μαζί στον κορονοϊό. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει να ξεδιπλώνεται».
Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη απαντά για το οικονομικό «μαξιλάρι» που εξασφάλισε ο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Newsbomb.gr:

 • Κύριε Τσίπρα ευελπιστείτε ότι στο υγειονομικό ζήτημα θα βγούμε τελικά νικητές σε αυτή την μάχη με τον κορονοϊό; Είστε αισιόδοξος; Και πώς κρίνετε τελικά τις κινήσεις της κυβέρνησης;

Είμαι σίγουρος ότι θα βγούμε νικητές. Οι πολίτες έχουν τη δύναμη, κι έδειξαν τη θέληση και την πειθαρχία που χρειάζεται, για να ξεπεράσουμε την πανδημία. Απεμπόλησαν για λίγο ακόμη και τις ατομικές τους ελευθερίες, πληρώνοντας το μερίδιό τους για την αντιμετώπιση της κρίσης, κάτι που δεν έκανε σε όλες τις περιπτώσεις το κράτος. Οπότε, όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια, οφείλουμε να αφήσουμε την ατομική ευθύνη και να δούμε τη συλλογική ευθύνη. Την ευθύνη της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που είναι η θωράκιση του ΕΣΥ. Γιατί αποδείχτηκε ευτύχημα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιστάθηκε σε εξωτερικές πιέσεις της τρόικα αλλά και στις εσωτερικές της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν ακολούθησε το δρόμο της αποδυνάμωσης και τελικά της διάλυσης του ΕΣΥ. Αντίθετα φρόντισε, με 19.500 προσλήψεις να το κρατήσει όρθιο.

 • Η σημερινή κυβέρνηση ωστόσο πιστώνεται ότι πήρε εγκαίρως μέτρα και έτσι αποφύγαμε την εξέλιξη άλλων χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Αυτό δε το συμμερίζεστε;

Η κυβέρνηση δεν είχε να αντιμετωπίσει ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά μια παγκόσμια πανδημία που δεν υπήρχε περίπτωση να μην πλήξει και την Ελλάδα. Είμαστε μέσα στην ατυχία μας τυχεροί που είχαμε ως καμπάνα κινδύνου τη γειτονική Ιταλία, όπου πρωτοεμφανίστηκε μαζικά ο ιός στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Και βλέποντας την εξάπλωση εκεί, ακολουθήσαμε τα περιοριστικά μέτρα, αργότερα μεν από το χρόνο που τα έλαβαν εκεί, αλλά πολύ πιο έγκαιρα σε σχέση με την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας. Το ίδιο τυχεροί ήταν και σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, που έχουν εξίσου ή και καλύτερα αποτελέσματα από εμάς. Ωστόσο, είναι λίγο άχαρο να κάνουμε συγκρίσεις για το ποια χώρα έχει τους περισσότερους ή τους λιγότερους νεκρούς. Μου θυμίζει το γνωστό ρητό ότι ένας θάνατος είναι θρήνος, αλλά πολλές χιλιάδες είναι απλά μια στατιστική. Εγώ δε θέλω να το βλέπω έτσι. Οι αριθμοί πίσω από την πανδημία κρύβουν ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα, είχαν όνειρα και προσδοκίες και αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός σήμερα θα ήταν μαζί μας.

 • Πιστεύτε δηλαδή ότι ο τρόπος που η κυβέρνηση χειρίστηκε την πανδημία είχε προβλήματα;

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση ορθώς αρχικά πήρε μια δύσκολη πολιτική απόφαση αλλά με τη καθολική στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης – και αυτό είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα- να ακολουθήσει σχετικά έγκαιρα τα ενδεδειγμένα από την επιστημονική κοινότητα περιοριστικά μέτρα, που σχεδόν το σύνολο των χωρών στην Ευρώπη και στον κόσμο ακολούθησαν με διαφορά ελάχιστων ημερών η μία από την άλλη. Υπήρξαν φυσικά και αστοχίες, και καθυστερήσεις, και παραλείψεις. Δεν αποτέλεσε όμως πολιτική μου επιλογή να στήσω το γαϊτανάκι της κριτικής και της αντιπολίτευσης την ώρα της κρίσης. Ξέρω πολύ καλά, γιατί το έχω υποστεί προσωπικά, πόσο αντιπαραγωγικό είναι αυτό και πόσο μίζερο.

Εγώ αντί της κριτικής για εξαγωγή πολιτικού κέρδους πάνω στο πόνο και στο θάνατο, επέλεξα την αντιπολίτευση των προτάσεων και της αντιμετώπισης της απειλής. Για παράδειγμα, η διγλωσσία στον χειρισμό του εκκλησιασμού ή οι ελλείψεις σε μέσα προστασίας των γιατρών ή η αδράνεια στην ενίσχυση του συστήματος Υγείας με μόνιμους γιατρούς, η προσπάθεια να αυξηθούν οι ΜΕΘ και τα διαγνωστικά τεστ. Σε όλα αυτά τα ζητήματα δεν επιλέξαμε την άγονη κριτική αλλά τις προτάσεις και τη βοήθεια στη κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί.

«Θα μας βρουνε μπροστά τους στις αρπαχτές»

 • Ναι αλλά τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι σιγά σιγά ανεβάζετε τους τόνους, έτσι δεν είναι;

Ακούστε πλάτη στην πανδημία είπαμε θα βάλουμε και πράγματι βάλαμε. Αλλά όχι στις… αρπαχτές και στη λεηλασία του Δημόσιου χρήματος. Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι το κλίμα συναίνεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και της πλειοψηφίας του λαού μας, προκειμένου να ξεπεράσουμε συλλογικά τη κρίση είναι λευκή επιταγή για να μοιράζει δημόσιο χρήμα σε φίλους και ημέτερους, είναι γελασμένος. Να το ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι αν έχουν σκοπό μαζί να τα φάνε και πάλι...

 • Πού αναφέρεστε;

Στον διπλασιασμό στις τιμές στις κλίνες των ιδιωτικών ΜΕΘ, στην αγορά μέσων προστασίας με σκανδαλώδεις όρους, στη γενναία χρηματοδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας για τα διαγνωστικά τεστ, στην απευθείας ανάθεση σε εταιρεία προβολής τουριστικού προϊόντος, στην πολύκροτη υπόθεση των ΚΕΚ και η λίστα δυστυχώς δεν τελειώνει.

 • Θα επιστρέψουμε στο θέμα των ΚΕΚ, ωστόσο θέλω να επιμείνουμε λίγο στο θέμα της Δημόσιας Υγείας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού ο ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε τις ελλείψεις που υπάρχουν εδώ και χρόνια, είναι η αλήθεια. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, βλέπετε κάποια βελτίωση του ΕΣΥ με τις επιλογές της κυβέρνησης; Ή μήπως υπάρχουν πράγματα που δεν έγιναν;

Στο θέμα της Υγείας, η ΝΔ και η ηγεσία της καθοδηγούνται από δυο σταθερές. Η μια έχει να κάνει με τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, ότι η δημόσια υγεία, όπως και συνολικά το κοινωνικό κράτος, πρέπει να αποδυναμωθεί, να συρρικνωθεί, να υποβαθμιστεί από υποχρέωση προς όλους τους πολίτες σε φιλανθρωπία. Και το χώρο που θα αφήσει να τον καταλάβει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Γι’ αυτό πολέμησαν με τις μνημονιακές τους κυβερνήσεις το ΕΣΥ, αποδεκάτισαν το ανθρώπινο δυναμικό του, που τώρα χειροκροτούν υποκριτικά, πέταξαν εκτός περίθαλψης εκατομμύρια ανασφάλιστους, επέβαλαν το πεντάευρο, κλπ. Και φυσικά αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για στήριξη του ΕΣΥ, και πολέμησαν όπως είπα παραπάνω, τη δική μας προσπάθεια να το στηρίξουμε και να το ενισχύσουμε. Συνεργός, και από τον Ιούλιο του 19 κύριος αυτουργός αυτής της προσπάθειας είναι ο κ. Μητσοτάκης. Ο οποίος λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας μας προειδοποιούσε στη Βουλή ότι θα ανατριχιάσουμε με την εκχώρηση δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες. Και φρόντισε να παγώσει τις 4.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που είχαμε δρομολογήσει.

Η δεύτερη σταθερά τους είναι τα «δώρα» προς την ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν ξέρω αν πίσω από αυτά κρύβεται μόνο το κομματικό κέρδος, ή και άλλα χειρότερα. Είναι όμως απαράδεκτο, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, να διαπράττουν όσα διαπράττουν υπέρ εκείνων που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία εύκολου κέρδους.

Όσο για το τι έκανε τον καιρό της πανδημίας: είναι εξοργιστικός φαρισαϊσμός να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ότι έκανε σε 30 μέρες ότι δεν έγινε επί δεκαετίες. Κάποιες προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών, με συμβάσεις μάλιστα ορισμένου χρόνου, και οι οποίες ακόμα καρκινοβατούν, και κάποια αποσπασματικά μέτρα, δεν αποτελούν ουσιαστική βελτίωση του ΕΣΥ. Απλά φτιασίδωμα είναι, της αρνητικής εικόνας του ίδιου του κ. Μητσοτάκη από τη χρόνια εχθρική προς το ΕΣΥ και τους λειτουργούς του στάση. Για αυτό εμφανίστηκε και δήθεν αυτοκριτικός στην συνέντευξή του πριν λίγες μέρες. Η ουσιαστική βελτίωση του ΕΣΥ ωστόσο, απαιτεί προπάντων ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που ουδεμία σχέση έχει με τη νεοφιλελεύθερη οικονομική ιδεολογία που πρεσβεύει ο κ. Μητσοτάκης. Απαιτεί πολιτική βούληση, πίστη στην ιδέα του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας υγείας, και γενναιόδωρη επένδυση σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Βλέπει κανείς να γίνεται σήμερα κάτι τέτοιο;

«Ο ΣΕΒ παραγγέλνει και ο Μητσοτάκης υλοποιεί»

 • Την επόμενη μέρα πώς την βλέπετε κύριε πρόεδρε. Και αναφέρομαι στα εργασιακά και στα οικονομικά. Πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να κρατήσει όρθια την κοινωνία; Λέτε διαρκώς ότι οδεύουμε σε υψηλά ποσοστά ανεργίας και σε πλήρη αποσύνθεση των εργασιακών σχέσεων. Τι πρέπει να κάνουμε για να μην ξαναζήσουμε δύσκολα χρόνια; Αυτό είναι ξέρετε που ανησυχεί τον κόσμο.

Το ερώτημα δεν είναι εάν θα κρατήσει την κοινωνία όρθια, αλλά εάν θέλει να την κρατήσει όρθια. Έχετε δει άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη αντί να επιδοτεί την εργασία και τους μισθούς να επιδοτεί τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την αναστολή συμβάσεων; Έχετε δει άλλη κυβέρνηση να λαμβάνει τόσο αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα, μόλις 2% του ΑΕΠ μέσα στην κρίση της πανδημίας; Πέρασε το Πάσχα και άνθρωποι, επαγγελματίες, εργαζόμενοι περιμένουν έστω και αυτό το ανεπαρκές 800άρι. Μακροχρόνια άνεργοι - ένας στους τρεις δηλαδή, γιατί οι υπόλοιποι μένουν εκτός - περιμένουν το έκτακτο επίδομα που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή γιατί δεν είχε καμία μέριμνα για τους ανέργους, πέρα από το να πολλαπλασιάσει τον αριθμό τους.

Θέλω λοιπόν να είμαι σαφής. Με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, όχι δε θα κρατήσει την κοινωνία όρθια. Όχι δε θα ανακόψει την επερχόμενη ύφεση και την έκρηξη της ανεργίας, αντίθετα είναι σα να πατάει γκάζι σε κατηφόρα με σπασμένα φρένα.

Οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια πίσω στο 2012. Και αυτό δεν είναι θέμα ιδεοληψίας ή ανικανότητας. Είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού, από αυτούς που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία μίας νέας μεγάλης αναδιάρθρωσης της οικονομίας στα μέτρα τους.

Βασικός εκφραστής τους είναι ο ΣΕΒ, ο οποίος με ισχυρή πρόσβαση πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου θέτει σε εφαρμογή το σχεδιασμό του, τον οποίον εξάλλου πρόσφατα εξέθεσε δημόσια. Να γονατίσει η κρίση τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες και να σαρώσουν τα πάντα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα αυξήσουν έτσι το μερίδιό τους στην αγορά. Και όλα να βασίζονται πάνω στα ερείπια της εργασίας. Με εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις μισθών 50%, με μείωση του κατώτατου μισθού που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε - όχι όσο ήθελε - αλλά κατάφερε να αυξήσει, ακόμα και με τράπεζα δανεικών εργαζομένων. Ο ΣΕΒ παραγγέλνει, ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί και μετά θα τα ρίχνουν όλοι μαζί στον κορονοϊό. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει να ξεδιπλώνεται.

 • Υπάρχει όμως εναλλακτική σε αυτή τη μεγάλη κρίση που μας προκαλούν οι συνέπειες της πανδημίας;

Προφανώς και υπάρχει άλλος δρόμος αντιμετώπισης της κρίσης. Κανείς δεν αρνείται τις δυσκολίες, αλλά εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα γενικευμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας προς όφελος των ισχυρών, με πρόφαση τον κορονοϊό. Ο κορονοϊός δεν μπορεί να είναι πανάκεια για κάθε νοσηρή απορρύθμιση. Ούτε είναι μονόδρομος η επιστροφή στα πιο σκοτεινά χρόνια των μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένη, κοστολογημένη πρόταση εμπροσθοβαρούς δέσμης μέτρων, ώστε η επόμενη μέρα της πανδημίας να βρει την οικονομία με αναχώματα απέναντι στην ύφεση. Με ισχυρή εσωτερική κατανάλωση και αγοραστική δύναμη, χωρίς στρατιές ανέργων και χιλιάδες λουκέτα. Η πρότασή μας στηρίζεται στα προληπτικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, προκειμένου να μην εξελιχθεί η οικονομική κρίση σε κοινωνική τραγωδία. Αντιθέτως η κυβέρνηση φαίνεται να μην υιοθετεί τη λογική των προληπτικών μέτρων αλλά μια λογική παρόμοια αυτής της ανοσίας αγέλης, μεταφερομένη στο πλαίσιο της οικονομίας.

Με δυο λόγια κρατάει τα χρήματα από το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα δίνει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τώρα που τα έχουν ανάγκη για να μη βάλουν λουκέτο σε λίγες μέρες από τις υποχρεώσεις που τρέχουν, δεν τα δίνει για να στηρίξει εργαζόμενους, ελευθέρους επαγγελματίες και νοικοκυριά, αλλά περιμένει να τα δώσει σε όποιες λίγες ισχυρές επιχειρήσεις θα αντέξουν από τη κρίση.

 • Έρχομαι τώρα στο θέμα των ΚΕΚ. Γιατί σηκώνετε τόσο πολύ το θέμα του επιδόματος κατάρτισης των επιστημόνων, αφού τα ΚΕΚ λειτουργούσαν και επί των ημερών σας;

Φυσικά και τα ΚΕΚ λειτουργούσαν και επί των ημερών μας. Δεν διανοηθήκαμε όμως ποτέ εμείς να στερήσουμε εκατομμύρια ευρώ από τους επιστήμονες, για να τα τσεπώσουν οι ιδιοκτήτες κάποιων ΚΕΚ, εν ονόματι μιας δήθεν επιμόρφωσης. Μέσα στην κρίση η κυβέρνηση λέει στους δικηγόρους, στους μηχανικούς, στους επιστήμονες ότι δεν χρειάζονται οικονομική στήριξη, απλά είναι αγράμματοι και τεχνολογικά αναλφάβητοι. Και από τα 1070 ευρώ που προορίζονται για κάθε επιστήμονα με πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, η κυβέρνηση επιλέγει να του δώσει μόνο τα 600 και αυτά μέσω τηλεκατάρτισης για να μαθαίνει να ανοίγει τον υπολογιστή του και να κάνει restart. Και τα υπόλοιπα 470 σε κάποια Κέντρα Κατάρτισης, προκειμένου να κάνουν εικονικά μαθήματα.

Μου είναι αδιανόητο ότι μετά από αυτό το φιάσκο, ο κ. Βρούτσης παραμένει υπουργός και μάλιστα κουνάει και το δάχτυλο στους επιστήμονες, ότι αυτοί ευθύνονται για το φιάσκο.

Και όσο για τη δικαιολογία ότι δε μπορούσαν να κάνουν αλλιώς γιατί τα χρήματα ήταν από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, πρόκειται για χυδαίο ψέμα. Η κυβέρνηση μπορούσε να δώσει απευθείας το επίδομα των 800 ευρώ στους επαγγελματίες, χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός, αφού το επίδομα των 800 ευρώ είναι απολύτως επιλέξιμο για προγράμματα ΕΣΠΑ.

Επέλεξε όμως τους μεσάζοντες που πουλάνε «σκόιλ ελικίκου» για μεταξωτές κορδέλες. Και επιβεβαίωσε πως η μόνη κατάρτιση που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση είναι αυτή της αρπαχτής, που προσβάλλει τον επιστημονικό κόσμο, αλλά και την κοινή λογική.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει μια ευκαιρία να πάρει πίσω αυτό το αίσχος, να στηρίξει με τα χρήματα αυτά τους επιστήμονες και να σταματήσει να κρύβεται.

Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία των ΜΜΕ με καθεστωτική σχεδόν αντίδραση τον βοηθάνε να κρύβεται, αφού τα περισσότερα δελτία ειδήσεων, η κάποια εκπομπή από αυτές τις πολύωρες που γίνονται τις μέρες της πανδημίας, δεν έχει αναδείξει αυτό το αδιανόητο σκάνδαλο, τη στιγμή μάλιστα που βοά όλο το διαδίκτυο. Αλλά ακόμη και αυτό τελικά σε κακό θα τους βγει.

Το μαξιλάρι των 37 δισ.

 • Με τις δικές σας παρεμβάσεις μιλήσατε για ένα σχέδιο ενίσχυσης της αγοράς εργασίας, αν και πολλοί σας κατηγόρησαν για τα χρήματα από το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισεκατομμυρίων. Τελικά αυτά τα χρήματα είναι διαθέσιμα ή είναι δεσμευμένα από τον ESM; Και αφού η κυβέρνηση τελικά τα χρησιμοποιεί όπως ζητούσατε, τότε γιατί διαφωνείτε;

Προεκλογικά μας έλεγαν ότι το μαξιλάρι δεν υπήρχε. Μετά υπήρχε, αλλά μας είπαν ότι ήταν “η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης”. Μετά μας έλεγαν πως είναι θετικό που υπάρχει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτεί σε λαϊκισμό και είναι ανεύθυνος που λέει ότι τώρα πρέπει να χρησιμοποιεί για να στηριχθεί η οικονομία. Και τελικά πριν λίγες μέρες μας αποκάλυψαν ότι και υπάρχει το μαξιλάρι και έχουν αρχίσει να το ξεπουπουλιάζουν χωρίς να πάρουν κανένα ουσιαστικά μέτρο στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων, παρά μονάχα για μπαλώματα.

Για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα, λοιπόν, η χώρα έχει αυτή τη στιγμή στο δημόσιο ταμείο διαθέσιμη ρευστότητα που προσεγγίζει τα 40 δισ. Σε αυτή τη διαθέσιμη ρευστότητα δεν υπολογίζω τα 16 περίπου δισ. που είναι «κλειδωμένα» για την αποπληρωμή των επόμενων δανειακών μας υποχρεώσεων. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει εν πολλοίς χάρη στη χρηστή διαχείριση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι χρήματα που βρίσκονται διαθέσιμα για μια ώρα ανάγκης, όπως η σημερινή.

Ωστόσο το ζήτημα δεν είναι μόνο πόσα θα δαπανήσει κανείς αλλά και που και πότε θα τα δαπανήσει. Αν η κυβέρνηση καθίσει αδρανής να βλέπει τους μήνες να περνούν και την ύφεση να βαθαίνει και τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται στις επιχειρήσεις, τότε και μέρος των χρημάτων θα δαπανηθεί για να καλυφθούν πάγιες ανάγκες, αφού η οικονομία δε θα ξαναπαίρνει μπρος και τα έσοδα θα παραμένουν χαμηλά, αλλά και οι νέες ανάγκες που θα δημιουργούνται θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα όποια ταμειακά αποθέματα. Συνεπώς αν η κυβέρνηση δεν αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά στοχευμένα, τουλάχιστον μέχρι τέλος Μαΐου, για να διατηρήσει την ζήτηση αλλά και την προσφορά, τότε θα περάσουμε ένα δραματικό καλοκαίρι και το Φθινόπωρο θα μας βρει χωρίς μαξιλάρι. Μόνο με ύφεση και με χρέη.

 • Θα ήθελα κύριε πρόεδρε και ένα σχόλιο για την άρνηση της Ευρώπης στο ευρωομόλογο και για τα 540 δισεκατομμύρια που αποφάσισε το Eurogroup. Μπορούν αυτά τα χρήματα να απαλύνουν την οικονομική καταστροφή στον Ευρωπαϊκό Νότο και στην Ελλάδα;

Είναι νομίζω αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι η απόφαση του Eurogroup μπορεί να αποτελέσει επαρκές πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Άλλωστε μόνοι τους οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί περιέγραψαν το ύψος των δαπανών που απαιτούνται στο 1,5 τρις τουλάχιστον. Ενώ χαρακτηριστικό του πόσο ανούσιο είναι να δίνει κανείς δάνεια μέσω ESM, στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας μόνο, και αυτά με όρους μνημονιακούς, όπως δηλαδή ορίζει το καταστατικό του ESM, είναι το γεγονός ότι καμία χώρα δεν έχει σπεύσει να κάνει χρήση. Συνεπώς όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης. Η πρόταση του ευρωομολόγου θα ήταν η ενδεδειγμένη. Ωστόσο και η πρόταση της Ισπανίας για δημιουργίας ενός ταμείου ύψους 1,5 τρις μέσω ειδικών ομολόγων χωρίς ημερομηνία λήξης (perpetual bonds), θα μπορούσε να δώσει μια ικανοποιητική λύση. Ωστόσο έχοντας εμπειρία από τον τρόπο που σκέφτεται η Ευρωπαϊκή ηγεσία και κυρίως από τα αντανακλαστικά της, δεν είμαι αισιόδοξος.

 • Θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να πιέσει παραπάνω την Ε.Ε.; Τι πρέπει να επιδιώξει η κυβέρνηση στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής;

Καταρχάς η Ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μην εξαφανιστεί όλες αυτές τις ημέρες από τη συζήτηση που διεξάγεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αν εξαιρέσει κανείς την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη στη κοινή επιστολή των εννιά κρατών προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, όπου τάχθηκαν υπέρ του ευρωομολόγου, από εκεί και πέρα η Ελλάδα απουσιάζει εντελώς από τη δημόσια συζήτηση. Και σαν να μην έφτανε αυτό ο υπουργός οικονομικών σε ανακοίνωσή του χειροκρότησε κιόλας την ανεπαρκή απόφαση του Eurogroup. Φανταστείτε λοιπόν, η Ελλάδα που πρωτοστάτησε για τη δημιουργία της Συνόδου των χωρών του Νότου, που έσυρε το χορό ενάντια στη λογική της τιμωρητικής λιτότητας, που πρώτη έθεσε πόσο απαράδεκτο είναι τα πλεονάσματα των χωρών του Βορρά να αντικατοπτρίζονται στα ελλείμματα των χωρών του Νότου, τώρα απλά να παρατηρεί τις εξελίξεις, σα μια μικρή και ασήμαντη χώρα.

Ο φόβος της επόμενης μέρας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων

 • Μερίδα του κόσμου φοβάται μήπως αυτά τα μέτρα περιορισμού – λόγω του κορονοϊού – αποκτήσουν ένα είδος μονιμότητας και μήπως ενδεχομένως στραφούν κατά της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σας ανησυχεί εσάς κάτι τέτοιο;

Μας ανησυχεί και πολύ μάλιστα. Φοβάμαι ότι όταν θα βγούμε από τα σπίτια μας θα βγούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο. Και ιδιαίτερα στη χώρα μας, με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κρίση έχει αρχίσει να δημιουργεί μείζονα ζητήματα δημοκρατίας. Και η λογοδοσία είναι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Ωστόσο εδώ και δυο μήνες η κυβέρνηση νομοθετεί μόνο με ΠΝΠ, ακόμη και για τα οικονομικά μέτρα.

Η ενημέρωση επίσης είναι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Είχαμε και από πριν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που στραγγάλιζε το πλουραλισμό. Με τη κρίση αυτό απογειώθηκε. Δεκάδες Μέσα ενημέρωσης αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδά τους. Και η κυβέρνηση φαίνεται να το διασκεδάζει. Βγάζει χρήμα από το Δημόσιο Ταμείο για να δώσει χωρίς καμία διαφάνεια σε όποιον αυτή επιθυμεί. Με το αζημίωτο φυσικά. Με αντίτιμο να λιβανίζουν τον κ. Μητσοτάκη από το πρωί μέχρι το βράδυ και να υβρίζουν ή να εξαφανίζουν τη φωνή της αντιπολίτευσης. Ακόμη και η Δημόσια τηλεόραση, έκοψε στη μέση τη προβολή της υποτίθεται διακαναλικής συνέντευξής μου για την οικονομία. Όσο θυμάμαι τα πολιτικά πράγματα, αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Διακαναλική της Αξιωματικής αντιπολίτευσης δίχως κανάλια.

Αλλά και οι Ανεξάρτητες Αρχές, οι ρυθμιστικοί φορείς, δείχνουν να βυθίζονται στην ανυπαρξία τους. Αναρωτιέμαι αν για παράδειγμα το ΕΣΡ υπάρχει, αν είναι καλά στην υγεία του ο Πρόεδρός του, που διορίσαμε εκεί με διακομματική πλειοψηφία ή τον χτύπησε και αυτόν κανένας ιός. Όχι ο ιός της γρίπης αλλά της αδράνειας και της ανυπαρξίας.

Μας ανησυχεί επίσης η απόπειρα μονιμοποίησης, με πρόσχημα την πανδημία και τις επιπτώσεις της, των μέτρων που στρέφονται κατά των εργαζομένων, και της κοινωνικής πλειοψηφίας, προς όφελος όσων βλέπουν τα δικαιώματα των πολλών ως εμπόδιο στον πολλαπλασιασμό των κερδών και της δύναμής τους.

Μας ανησυχεί τέλος η ιδέα ότι θα συνηθίσουμε τον αυτοπεριορισμό και την κοινωνική απόσταση. Γιατί η απόσταση των ανθρώπων είναι εχθρός της Δημοκρατίας. Και ειδικά σε περιόδους κρίσης αυτό που χρειάζεται είναι η αλληλεγγύη και η συλλογική διεκδίκηση. Να βρεθούμε ξανά ο ένας πλάι στον άλλο. Και να παλέψουμε μαζί για να μη μείνει κανείς μόνος του απέναντι στη κρίση.

 • Όταν ξεπεράσουμε την υγειονομική περιπέτεια, υπάρχει η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει μπροστά με το σύνθημα «Θα λογαριαστούμε». Τι σημαίνει το «μετά θα λογαριαστούμε»;

Ο θόρυβος γύρω από αυτό, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι εκ του πονηρού. Εντάσσεται στην επιδίωξη να σωπάσουν οι πάντες και να δέχονται χωρίς συζήτηση και αντιρρήσεις τα διαγγέλματα του κ. Μητσοτάκη και των εκπροσώπων του. Αυτό όμως δεν είναι δημοκρατία. Δημοκρατία είναι να λογαριάζεται κάθε μέρα η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, το λαό, τις κοινωνικές ομάδες που αφορούν οι αποφάσεις της. Να δίνει λογαριασμό, ας πούμε, γιατί χαρίζει εκατομμύρια ευρώ σε φιλικά ΚΕΚ, ταπεινώνοντας τους επιστήμονες και στερώντας τους μια πιο ουσιαστική ενίσχυση. Γιατί επιδοτεί την ανεργία, και όχι την εργασία όπως όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Τι έχει σκοπό να κάνει, ή τι κάνει εν κρυπτώ, με το μαξιλάρι δισεκατομμυρίων που της αφήσαμε. Συνεπώς, σας διορθώνω: όχι μετά, αλλά κάθε μέρα λογαριαζόμαστε. Και θα λογαριάζεται η κυβέρνηση, όπως κι εμείς άλλωστε, ως αντιπολίτευση, με τους πολίτες. Τίποτε δεν θα κρυφτεί κάτω από το χαλί της πανδημίας, όσο εξαρτάται από μας τουλάχιστον. Αυτό ας είναι σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις. Συνένοχο στο φόνο, δεν θα μ’ έχετε, για να θυμηθώ το στίχο ενός τραγουδιού. Σε κανένα φόνο και με οποιοδήποτε πρόσχημα.

 • Τα σενάρια πρόωρων εκλογών ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι που διακινούνται στον Τύπο πώς τα βλέπετε; Ο κ. Μητσοτάκης τα διέψευσε κατηγορηματικά. Θεωρείτε ότι είναι άκαιρα ή έχουν κάποια λογική βάση;

Να θυμίσω το παλιό και γνωστό: Τα σενάρια πρόωρων εκλογών πάντα διαψεύδονται. Με όσο μεγαλύτερη ένταση, μάλιστα, όσο πιο πιθανά είναι.

Πιστεύω λοιπόν ότι ο κ. Μητσοτάκης παρά την πανδημία, θέλει να κάνει εκλογές όσο πιο γρήγορα. Δεν έχω καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Και σκέφτεται εκλογές όχι από υπερβολική σιγουριά αλλά από φόβο. Από φόβο ότι όσο περνάει ο καιρός θα βρίσκεται απέναντι στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που αυτός με την πολιτική του έχει ήδη γιγαντώσει.

Και θέλει να δραπετεύσει από αυτή την ευθύνη.

Και πολλοί γύρω του, τον συμβουλεύουν να το πράξει, αδιαφορώντας για την ηθική ζημία, όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος της δημοκρατικής νομιμοποίησης αλλά ακριβώς για το αντίθετο. Επειδή ονειρεύονται να υφαρπάξουν τη νομιμοποίηση.

Ωστόσο όλα αυτά είναι ευσεβείς πόθοι. Γιατί στη πολιτική όπως και στη ζωή, συνήθως πέφτεις μέσα στους λάκκους που σκάβεις για τους άλλους.

Tvxs  22/4/2020 Tags: Αλέξης Τσίπρας

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα στον πρωθυπουργό για

τα «εξευτελιστικά προγράμματα ψευδοκατάρτισης» των ελεύθερων επαγγελματιών

Κάνει λόγο για ανεπαρκή αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου και για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα στον πρωθυπουργό για τα «εξευτελιστικά προγράμματα ψευδοκατάρτισης» των ελεύθερων επαγγελματιών

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με θέμα την «ανεπαρκή αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω εξευτελιστικών προγραμμάτων ψευδοκατάρτισης και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος».

Όπως αναφέρει, η πρόσφατη υπόθεση των Voucher, της δήθεν κατάρτισης, συνιστά χαρακτηριστικό δείγμα αδιαφορίας για τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών/επιστημόνων καθώς και κυνικής εξυπηρέτησης συμφερόντων εν μέσω κρίσης. Όπως επισημαίνει, «αποδεικνύεται έτσι, με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, ότι όλο σας το προεκλογικό αφήγημα που ήθελε να σας παρουσιάζει ως υποστηρικτή και προστάτη της λεγόμενης "μεσαίας τάξης" και των ανθρώπων της "αριστείας", δεν ήταν παρά μια καλοστημένη πολιτική απάτη. Γιατί τώρα, την ώρα της κρίσης, που οι κατεξοχήν εκπρόσωποι της αριστείας και της "μεσαίας τάξης", οι επιστήμονες/ελεύθεροι επαγγελματίες, χρειάζονται έμπρακτη στήριξη, αντιμετωπίζουν την αδιαφορία και τον εξευτελισμό από την πλευρά της κυβέρνησής σας».

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως είτε πρόκειται για ευρωπαϊκούς είτε για εθνικούς πόρους, «οι πόροι δεν είναι για ανορθολογική κατασπατάληση. Παρά το γεγονός ότι ήταν δυνατή η απευθείας ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων, τελικά για λιγότερη στήριξη, επιβαρύνατε περισσότερο τον εθνικό προϋπολογισμό, δηλ. περίπου κατά 80 εκατομμύρια ευρώ.

Χρήματα που, χωρίς λόγο, αντί να στηρίξουν τους επιστήμονες/ελεύθερους επαγγελματίες, πηγαίνουν ασκόπως σε 399 ΚΕΚ και, ιδίως, σε 7 παρόχους πλατφόρμας τηλεκατάρτισης, χωρίς καν να φροντίσετε να υπαχθούν σε έναν πλήρη, σοβαρό έλεγχο ποιότητας. Με αποτέλεσμα να βοά το πανελλήνιο από πλείστα παραδείγματα κακής και χαμηλής ποιότητας παρεχόμενης υπηρεσίας, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι απευθύνονται σε επιστήμονες. Και το κρίσιμο ερώτημα στα χείλη της κοινής γνώμης, είναι ποιοι είναι εκείνοι που ευνοήσατε τόσο απροσχημάτιστα μέσα στην κρίση και για ποιόν λόγο».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας ρωτά τον πρωθυπουργό:

 • Γιατί, σε αντίθεση με την εξαγγελία σας της 19ης Μαρτίου,  επιλέξατε τελικά την οικονομική στήριξη των επιστημόνων μέσω της διαδικασίας κατάρτισης, ξοδεύοντας άσκοπα 80 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω, ενώ θα μπορούσατε να τους εντάξετε απευθείας στην έκτακτη χρηματοδότηση των 800 ευρώ;
 • Τι είναι αυτό που σας οδηγεί, παρά την κατακραυγή για τα κακής ποιότητας voucher, να επιμένετε και να μην ακυρώνετε, έστω και τώρα, αυτή την άσκοπη, αδιαφανή και εξευτελιστική για τους ελεύθερους επαγγελματίες διαδικασία, αποκαθιστώντας την αξιοπρέπειά τους μέσω μιας έκτακτης χορήγησης επιδόματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο;
NEWSBEAST.GR 21/4/2020

 

 

 

 

Τσίπρας:

«Η ζωή θα νικήσει, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες»

Τσίπρας

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

«Ηζωή θα νικήσει, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμα του για την Ανάσταση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα αργήσει η στιγμή που θα βρεθούμε ξανά, όλοι μαζί» και που «ο κοινός μας αγώνας για ζωή, θα γεμίσει από την ελπίδα ότι η πατρίδα μας θα ξαναβρεθεί στο δρόμο της Ανάστασης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στις δυσκολίες της συγκυρίας που «για κάποιους είναι ακόμα δυσκολότερη», τους ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης, εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή «να βάζουν πλάτη για όλους μας». Αναφέρει ότι και η επόμενη μέρα θα είναι για κάποιους δυσκολότερη, «για όσους δεν θα βρουν τη δουλειά τους να τους περιμένει, για όσους δε θα μπορούν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους όρθιες». Τονίζει ότι η σκέψη είναι πρώτα απ’ όλα στον άνθρωπο, σε όλους αυτούς και στους ανθρώπους που χάθηκαν και τους ασθενείς που ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «είμαστε μαθημένοι να δίνουμε μάχες μαζί και να τις κερδίζουμε, στις δύσκολες στιγμές να βάζουμε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, πάνω από τα κέρδη και τις σκοπιμότητες» και διατυπώνει την υπόσχεση: «Την Ανάσταση να την κερδίσουμε μαζί. Τότε που θα είμαστε ξανά ο ένας πλάι στον άλλο. Για να παλέψουμε μαζί να μη πάνε χαμένοι οι κόποι, οι θυσίες και τα όνειρά μας».

Ολόκληρο το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

«Φέτος η Ανάσταση γίνεται σε πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες.

Γίνεται όμως. Και αυτό είναι το πιο επίκαιρο αναστάσιμο μήνυμα: Ότι η ζωή θα νικήσει, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες.

Γνωρίζω καλά ότι αυτή η περιπέτεια είναι πολύ δύσκολη για όλους μας.

Γνωρίζω όμως επίσης ότι για κάποιους είναι ακόμα δυσκολότερη.

Για τους ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης. Για όσους βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή να βάζουν πλάτη για όλους μας.

Είτε στις κλινικές και στα νοσοκομεία, είτε στα γκισέ των σούπερ μάρκετ, είτε στα μηχανάκια των ταχυμεταφορών και στα απορριμματοφόρα των Δήμων.

Και η επόμενη μέρα όμως για κάποιους θα είναι δυσκολότερη.

Για όσους δεν θα βρουν τη δουλειά τους να τους περιμένει.

Για όσους δε θα μπορούν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους όρθιες.

Αυτή την ώρα η σκέψη μας είναι σε όλους αυτούς.

Στους αφανείς ήρωες της διπλανής μας πόρτας.

Και η υπόσχεσή μας, την Ανάσταση να την κερδίσουμε μαζί.

Τότε που θα είμαστε ξανά ο ένας πλάι στον άλλο.

Για να παλέψουμε μαζί να μη πάνε χαμένοι οι κόποι, οι θυσίες και τα όνειρά μας.

Άλλωστε είμαστε μαθημένοι να δίνουμε μάχες μαζί και να τις κερδίζουμε.

Στις δύσκολες στιγμές, να βάζουμε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, πάνω από τα κέρδη και τις σκοπιμότητες.

Τούτη την ώρα, λοιπόν, η σκέψη μας είναι στον άνθρωπο.

Πρώτα απ’ όλα στους ανθρώπους που χάσαμε.

Στον καθένα και στην καθεμιά ξεχωριστά.

Γιατί οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί μιας στατιστικής.

Η σκέψη μας είναι στους ασθενείς που ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, προσμένοντας να έρθει η προσωπική τους Ανάσταση.

Είναι στους γιατρούς και στους νοσηλευτές, που τους στηρίζουν.

Είναι στους ανθρώπους που δε μένουν σπίτι όπως εμείς.

Γιατί από τη δική τους αφοσίωση εξαρτάται η κάθε δική μας μέρα.

Η σκέψη μας είναι, επίσης, στους φίλους που δε βλέπουμε.

Στους συγγενείς που μας λείπουν.

Στον παππού, στη γιαγιά, στα παιδιά που φέτος θα στερηθούν τις αγκαλιές τους.

Το Πασχαλινό μας τραπέζι φέτος, θα είναι αλλόκοτο.

Θα έχει πολλές θέσεις κενές. Όμως κάθε μία από αυτές θα γράφει το όνομα του αγαπημένου μας προσώπου.

Και δε θα αργήσει η στιγμή που θα βρεθούμε ξανά, όλοι μαζί.

Το κάθε σπίτι θα γεμίσει πάλι φωνές. Και ο κοινός μας αγώνας για ζωή, θα γεμίσει από την ελπίδα. Ότι η πατρίδα μας θα ξαναβρεθεί στο δρόμο της Ανάστασης.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους!»

Pentapostagma.gr 18/4/2020

 

 

Τσίπρας:

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση πηγαίνει με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας»

Τσίπρας: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση πηγαίνει με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας»

Για λογική "βλέποντας και κάνοντας" κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη συνέντευξη που παραχωρεί αυτήν την ώρα στο κεντρικό δελτίο του Kontra Channel.

Κληθείς να σχολιάσει διαρροή ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη χρήση μέρους του μαξιλαριού ρευστότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε με σκωπτικό τρόπο σε χαρακτηρισμούς της κυβέρνησης για το εν λόγω μαξιλάρι προεκλογικά και μετεκλογικά ως "αχρείαστο", "που δεν υπάρχει", "γκάφα" ή "πλειοδοσία".

"Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πηγαίνει με λογική ‘βλέποντας και κάνοντας' και αρνείται να συζητήσει ουσιαστικά, σοβαρά και με διαφάνεια και δημόσια τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι άκουσε με "εξαιρετική επιφύλαξη" τις διαρροές γιατί, όπως είπε, "αυτήν τη στιγμή η δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια χάρη σε αυτήν την παρακαταθήκη που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το δήθεν αχρείαστο μαξιλάρι είναι εξαιρετικά σημαντική, υπαρκτή και μεγάλη".

"Αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα ενδεχομένως να είχαμε ήδη χρεοκοπήσει χωρίς να το ξέρουμε", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση με "πλήρη διαφάνεια να δώσει την εικόνα των δημόσιων οικονομικών" και να απαντήσει "γιατί δεν προχωρά στην εκταμίευση για να στηρίξει στοχευμένα τις επιχειρήσεις, τους μισθούς και την εργασία ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες μόλις επανεκκινήσει η οικονομία".

Διαφορετικά, προειδοποίησε ο ίδιος, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ύφεση το 2020 κοντά στο 10% που είδαν το φως της δημοσιότητας, "μπορεί να είναι από τα πιο θετικά σενάρια που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, να είναι η θετική εκδοχή και τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ  17/4/2020

 

 

 

 

Αλέξης Τσίπρας στο Kontra:

Να σπάσει ο «κουμπαράς» για να στηριχθεί η κοινωνία (4 Βιντεο)

Αλέξης Τσίπρας στο Kontra: Να σπάσει ο «κουμπαράς» για να στηριχθεί η κοινωνία (Live)

Σφοδρή κριτική άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση για την οικονομία με αφορμή το "μαξιλάρι ασφαλείας" των 37 δις που άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάει με την λογική του "βλέποντας και κάνοντας".

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι  «δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να σφυράει κλέφτικα και να αγνοεί τις παρεμβάσεις μας και να μην δίνει λογαριασμό πώς χρησιμοποιεί τα λεφτά που αφήσαμε και είναι του ελληνικού λαού», σημειώνοντας ότι -όσον αφορά στα μέτρα που έχει πάρει προς το παρόν- «στην ουσία έχει δώσει 4 δισ. ευρώ, για ποιο λόγο μιλάει για 14 δισ. ευρώ». Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά είναι υπαρξιακά ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η μομφή στην κυβέρνηση δεν είναι γιατί σπάει ο κουμπαράς αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρώτος που ζήτησε να χρησιμοποιηθεί το "μαξιλάρι" αλλά για το ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης, για το πόσα λεφτά, πότε και υπέρ ποιων θα χρησιμοποιηθούν. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά ότι μέρος των χρημάτων πρέπει να διοχετευθεί για να στηριχθεί η κοινωνία, η οικονομία και η εργασία.

Προανήγγειλε δε ότι μετά το Πάσχα, θα ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, «για να δώσει λόγο ο κ. Μητσοτάκης». Τόνισε δε, ότι «εμείς ζητήσαμε να σπάσει ο κουμπαράς των 37 δισ. ευρώ», σημειώνοντας ότι εξ αυτών «τα 16 δισ. είναι κλειδωμένα, το σκληρό μαξιλάρι και περισσεύουν 20 δισ. ευρώ». Άρα, «ρευστότητα υπάρχει για να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας, το ερώτημα είναι αν υπάρχει σχέδιο».

Αλέξης Τσίπρας: Να σπάσει ο «κουμπαράς» να στηριχθεί η οικονομία

https://www.youtube.com/watch?v=ZFrD1-FIJ24&feature=emb_logo

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόσταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά όχι όλα τα χρήματα αλλά 14 δις από αυτά με την έννοια της εμπροσθοβαρούς στήριξης, όπως κάνουν και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία.

«Υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική η δυνατότητα να στηριχθεί η ελληνική οικονομία χάρη στο μαξιλάρι που διασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υπήρχε μπορεί να είχαμε χρεοκοπήσει και να μην το ξέραμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γιατί δεν προχωρά στην στοχευμένη εκταμίευση ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες όταν θα επανεκκίνησει η οικονομία; Αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας ότι «η ύφεση του 10% που βλέπουν οι εκτιμήσεις τις τελευταίες μέρες μπορεί να είναι το καλύτερο σενάριο και τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα».

«Η λογική της εμπροσθοβαρούς στήριξης της οικονομίας είναι αναγκαία γιατί μετά αν η οικονομία πέσει σε βαθιά ύφεση θα είναι πολύ δύσκολο» να επανέλθει είπε ο κ. Τσίπρας φέρνοντας ένα παράδειγμα από τη φυσική και σε αντιδιαστολή αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που παρουσίασε λίγες μέρες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα με τρεις άξονες: ποσότητα μέτρων, ποιότητα μέτρων και το πότε θα γίνουν, η χρονικότητα των μέτρων.14.3 δις ευρώ επέκταση και τα υπόλοιπα. Αν τα ίδια λεφτά δοθούν σε τρεις μήνες δεν θα φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες τότε».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «θα πρέπει να δοθούν τώρα για να κρατηθούν εν ζωή οι επιχειρήσεις» εκφράζοντας παράλληλα το φόβο ότι αν δεν δοθούν τώρα, «θα βρεθούμε να ζήσουμε σε μια χειρότερη περίοδο από εκείνη των μνημονίων».

«Δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να σφυράει κλέφτικα η κυβέρνηση και να αγνοεί τις παρεμβάσεις μας και να μην δίνει λογαριασμό πότε, για ποιόν και πως τα χρησιμοποιεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Που είναι τα 14 δις που δίνει όπως είπε στο διάγγελμά του; 4 δις δίνει συνολικά. Για ποιο λόγο μιλάει για 14 δις; Για ποιο λόγο μεχρι χθες δεν έλεγε τίποτα για το μαξιλάρι και τώρα μας λέει ότι το έχει ξοδέψει»

«Δεν θα τα αφήσω να πέσουν κάτω. Θα καταθέσω πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την Οικονομία ώστε να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης για το τι σχέδιο έχει και για το που θα πάνε τα χρήματα που αντί για την εργασία φαίνεται να ενισχύονται μονοδιάστατα συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως έγινε στο παρελθόν με τις Τράπεζες».

Εξηγώντας ποια είναι η μομφή στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Εμείς ήμασταν αυτοί που ζητήσαμε «να σπάσει ο κουμπαράς» υπέρ όμως της Εργασίας, της Οικονομίας και της Κοινωνίας. Ο κουμπαράς είναι 37 δις. Τα 16 είναι κλειδωμένα για τις αποπληρωμές των δανειακών μας υποχρεώσεων. Η μομφή δεν είναι γιατί σπάει ο κουμπαράς αλλά για το σχέδιο της κυβέρνησης, αν υπάρχει…»

«Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αδρανήσει τώρα, για να μας βάλει αργότερα σε μνημόνια να ξέρει ότι θα βρει απέναντί του ολόκληρη την κοινωνία» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υγειονομική κρίση

Όσον αφορά την υγεία, και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υγειονομική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «στην Ελλάδα βρισκόμαστε λίγο κάτω από τον μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά τους θανάτους, και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, και ότι σχετικά έγκαιρα πήραμε μέτρα και έχω την αίσθηση οτι σε αυτό οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα σε έναν Έλληνα επιστήμονα, που προειδοποίησε έγκαιρα, και ενημέρωσε και εμένα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος επέμενε με εμφατικό τρόπο από την εμπειρία που έχει γι’ αυτό που έρχεται. Βεβαίως ταυτόχρονα είχαμε και «την τύχη» ως χώρα, καθώς η γειτονική μας Ιταλία, μας χτύπησε ένα καμπανάκι διότι ξεκίνησε να έχει κρούσματα και μάλιστα με πολύ αρνητική εξέλιξη" επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας:

Αλέξης Τσίπρας: "Θετικά τα έγκαιρα μέτρα για τον κορωνοϊό

-Στεκόμαστε με ευθύνη"

https://www.youtube.com/watch?v=s1arDEv4mls&feature=emb_logo

"Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο έχουμε πάει σχετικά καλά είναι ότι αυτή η επιδημία χτύπησε τον πόρτα της χώρας μας τέλη Φλεβάρη αρχές Μάρτη και όχι την περίοδο του καλοκαιρού που η τουριστική κίνηση και οι μεταφορές καθώς στην χώρα μας έρχονται εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό. Χτύπησε λοιπόν την πόρτα μας όπου δεν υπήρχαν τόσο έντονες μετακινήσεις και οι εκείνοι που έφεραν τον ιό ήταν Έλληνες ταξιδιώτες, δηλαδή πολύ μικρότερος αριθμός από ότι το καλοκαίρι που έρχονται από όλον τον κόσμο. Άρα λοιπόν, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε ότι αυτοί οι παράγοντες μας οδήγησαν να έχουμε σχετικά χαμηλό αριθμό απωλειών, αν και δεν μου αρέσει να μιλάω με τέτοιες συγκρίσεις γιατί είναι μακάβριες αυτές οι συγκρίσεις γιατι όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο που χάνει τη ζωή του αυτό είναι οδυνηρό."

Όσον αφορά την αξιολόγηση της στάσης της κυβέρνησης τόνισε τα εξής:

"Δεν είναι μια απόφαση την οποία την παίρνεις μονός σου στην προκειμένη περίπτωση διότι αυτό συμβαίνει μόνο στην χώρα σου. Ήταν μια απόφαση την οποία εκλήθησαν να πάρουν σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο." σημειωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Η απόφαση για να κλείσουν τα σχολεία στην Ελλάδα πάρθηκε αφότου είχε παρθεί η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία η Ιταλία και σχεδόν ταυτόχρονα με τις αποφάσεις στις υπόλοιπες χώρες τις γειτονιάς μας πλην της Τουρκίας και πλην της μεγάλης Βρετανίας και της Σουηδίας, η οποία έιχε υιοθετήσει ένα διαφορετικό μοντέλο, και στην πορεία αναγκάστηκαν να αλλάξουν τακτική και να φυγουν από την απαράδεκτη λογική της «ανοσίας της αγέλης» μια λογική την οποία την «πλήρωσε» και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας" υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε "ότι καλό είναι να μην προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ούτε αρνητικές εντυπώσεις, εμείς δεν το κάνουμε αυτό και σταθήκαμε με υπευθυνότητα ως αντιπολίτευση γιατί παραλήψεις υπήρχαν αλλα δεν τις επισυμάνεμε για να κάνομε αντιπολιτευση πάνω στην κρίση την υεγονμική αλλά όχι να πηγαίνει και η κυβλενρηση στο άλλο άκρο  και να επιχαίρει  ότι τα έκανε όλα σωστά και ότι είναι η τελειότερη στον κόσμο" ενώ συνέχισε σχολιάζοντας ότι αν είναι ετσι "ο Ράμα που έχει μόνο 25 θανάτους είναι θεός, και ο Μπορίσοφ που έχει 35 ημίθεος."

"Δεν είναι έτσι τα πράγματα, πρέπει να κοιτάμε ότι ανταποκριθήκαμε σχετικά επαρκώς και με σχετική επιτυχία, σε μια κρίση που ήταν πρωτόγνωρη για όλους μας" κατέληξε.

Διάγγελμα και Εκλογές

«Μου είναι αδιανόητο αυτές τις ώρες να σκέφτεται κανείς τις εκλογές» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε το διάγγελμα του πρωθυπουργού προεκλογικό. «Μίλησε ως πολιτευτής που δίνει υποσχέσεις και που διαμορφώνει προεκλογικό λόγο. Ήταν μια στάση αλαζονείας, αυταρέσκειας και επιδειξης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων» και απάντησε σε σχετική ερώτηση για τις εκλογές: «Εαν είναι αυτός ο στόχος του ή δεν εχει παρει χαμπάρι για αυτό που έρχεται και ζει σε ένα ροζ συννεφάκι ή επειδή έχει πάρει χαμπάρι τι έρχεται σκοπεύει να δραπετεύσει. Αυτό που έχει αξία είναι να μιλήσουμε για τις αναγκαίες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν τώρα».

Αλέξης Τσίπρας: "Μήπως σχεδιάζει να δραπετεύσει;

- Γίνονται απολύσεις στο ΕΣΥ εν μέσω κρίσης"

https://www.youtube.com/watch?v=h5YVKu-weUE&feature=emb_logo

Τέλος, σε ερώτηση για το αν μετά από μία ενδεχόμενη εκλογική ήττα «θα ξεμπερδέψει ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα;», απάντησε ότι «είναι αστείο να μην σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης πώς θα ξεμπερδέψει από τον κορωνοϊό και να σκέπτεται πώς θα ξεμπερδέψει από τον Τσίπρα και κατέληξε λέγοντας: «Δεν είναι εύκολο για τον κ. Μητσοτάκη να ξεμπερδέψει με την αριστερά, με τον ΣΥΡΙΖΑ με την προοδευτική παράταξη του τόπου, παρά τις εντυπώσεις, με την πρωτοφανή στήριξη των ΜΜΕ ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Οι ιδέες που εκπροσωπεί αμφισβητούνται από την πραγματικότητα».

"Περίεργη η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ - Υπάρχει ζήτημα με fake μαθήματα κατάρτισης"

Ο Αλέξης Τσίπρας για το πρόγραμμα κατάρτισης που πρέπει να περάσουν οι επιστήμονες για πάρουν τα 600 εύρω είπε ότι "πρώτα απ'όλα ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται η κυβέρνηση στους επαγγελματίες επιστήμονες, δηλαδή σε αυτούς που εκπροσωπούν την μεσαία τάξη στην Χώρα μας, καταδεικνύει το πόσο υποκριτικό ήταν όλο αυτό προεκλογικό αφήγημα, που είχε κάνει δήθεν σημαία την μεσαία τάξη και τώρα αυτή η μεσαία τάξη δεν έχει δικαίωμα ούτε σε αυτό λειψό 800άρι"

Τόνισε όμως ότι "το ακόμη χειρότερο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ενώ η Ευρωπαϊκή επιτροπή δίνει την δυνατότητα να ενταχθούν τα 800 ευρώ στα προγράμματα ΕΣΠΑ" εξηγώντας ότι θα μπορούσαν να πάρουν το πλήρες ποσό χωρίς την διαμεσολάβηση Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης είπε "το οξύμωρο όμως εδώ είναι ότι έχουμε αυτή την περίεργη διαμεσολάβηση και ο δημόσιος προϋπολογισμός επιβαρύνεται κατά πολύ περισσότερο με 50εκ ευρώ" την ώρα που οι επαγγελματίες αντί 800 ευρω παίρνουν 600 ευρώ κι ένα ποσό 470 ευρώ πηγαίνει στα κέντρα κατάρτισης.

Οσμή σκανδάλου με τα fake μαθήματα κατάρτισης

Ειπε ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις και για την ενίσχυση στους νέους επιστήμονες με το voucher των 600 ευρώ μέσω κατάρτισης καθώς όπως είπε με την επιλογή της κυβέρνησης χρηματοδοτούνται με 80 εκατομμύρια οι ιδιοκτήτες ΚΕΚ. “Είναι αδιανόητη η επιλογή να πάρουν τα χρήματα με την διαδικασία των voucher που είναι μειωτική για τους επιστήμονες. Θα μπορούσαν τα χρήματα να πάνε στους επιστήμονες και όχι να δοθούν 80 εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες ΚΕΚ. Το θέμα θα τεθεί και θα ζητήσουμε απαντήσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλέξης Τσίπρας "Περίεργη η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ

- Υπάρχει ζήτημα με fake μαθήματα κατάρτισης"

https://www.youtube.com/watch?v=8Ini4dErAz8&feature=emb_logo

16/04/2020 - 01:20

 

 

 

 

Τσίπρας:

Φοβάμαι ότι θα βρεθούμε σε μια πραγματικότητα πιο σκοτεινή από εκείνη των σκληρών μνημονίων

«Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση το 2020 κοντά στο 10%, μπορεί να είναι από τα πιο θετικά σενάρια»

Τσίπρας: Φοβάμαι ότι θα βρεθούμε σε μια πραγματικότητα πιο σκοτεινή από εκείνη των σκληρών μνημονίων

Τον φόβο του ότι ως Ελλάδα «θα βρεθούμε σε μια πραγματικότητα πιο σκοτεινή από εκείνη των σκληρών μνημονίων», μετά από τρεις μήνες της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός, εξέφρασε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το «μαλακό μαξιλάρι» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, είπε: «Για ποιο "μαξιλάρι" λένε, αυτό που πριν τις εκλογές μας έλεγαν ότι είναι αχρείαστο και ότι δεν υπήρχε; Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνουν με μια λογική βλέποντας και κάνοντας. Και αρνείται να συζητήσει για τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Γνωρίζω ότι αυτήν τη στιγμή, η δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία, χάρη σε αυτό το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν υπήρχε, θα είχαμε ήδη χρεοκοπήσει χωρίς να το ξέραμε. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει με πλήρη διαφάνεια των δημόσιων οικονομικών. Να στηρίξει τους μισθούς, την εργασία, για να έχουμε τις μικρότερες απώλειες, όταν περάσει η επιδημία. Ειδάλλως, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση το 2020 κοντά στο 10%, μπορεί να είναι από τα πιο θετικά σενάρια».

«Η λογική της εμπροστοβαρούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας, έχει να κάνει με την ανάγκη να μην οδηγηθούμε σε βαθιά ύφεση. Τότε, οι ανάγκες θα είναι διπλάσιες και τριπλάσιες. Απαιτείται πολύ μεγαλύτερη δύναμη για να σπρώξεις ένα αυτοκίνητο που είναι σταματημένο, σε σχέση με ένα που κυλάει.

Φανταστείτε πόση δύναμη χρειάζεται, εάν κυλάει ανάποδα. Οι άξονες των προτάσεών μας ήταν: η ποσότητα, η ποιότητα των μέτρων και το πότε θα εφαρμοστούν. Τα χρήματα αυτά έπρεπε να δοθούν τώρα, για να υφίσταται η προσφορά και η ζήτηση. Φοβάμαι ότι σε τρεις μήνες θα βρεθούμε σε μια πραγματικότητα δυσκολότερη και πιο σκοτεινή από εκείνη που ζήσαμε στα σκληρά χρόνια των μνημονίων.

Αυτό συνιστά μια μεγάλη εθνική κρίση και περιπέτεια. Δεν έχει το δικαίωμα ο πρωθυπουργός, ούτε και η κυβέρνηση, να σφυράει κλέφτικα. Δεν έχει δικαίωμα να μην δίνει λογαριασμό για το πότε, πώς και πού τα χρησιμοποιεί εκείνα τα χρήματα. Μίλησε τις προάλλες για 14 δισ. Τα είδατε αυτά τα 14 δισ.; Συνολικά 4 δισ. διέθεσαν. Λείπουν άλλα 10. Αυτά τα ερωτήματα δεν θα τα αφήσω να πέσουν κάτω. Θα ζητήσω μετά το Πάσχα να δώσει εξηγήσεις από τη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, πού ξοδεύει και πώς ξοδεύει».

Και μέσω του κεντρικού δελτίου του Kontra κατηγόρησε ότι μονοδιάστατα ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα. Για να ξεκαθαρίσει: «Η μομφή δεν είναι γιατί κανείς σπάει τον "κουμπαρά", αλλά ποιο είναι το σχέδιο».

NEWSBEAST.GR  15/4/2020

Δωρεά μηχανημάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ στο νοσοκομείο Καστοριάς

Καλεί για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα μονιμοποιήσεων γιατρών και

προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Δωρεά μηχανημάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ στο νοσοκομείο

Δύο μηχανήματα δωρίζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στο νοσοκομείο της Καστοριάς, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημειώνεται ότι σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε σήμερα το νοσοκομείο Αττικόν όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση και το υγειονομικό προσωπικό.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του κόμματος είχε τηλεδιάσκεψη με τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ, την γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και την βουλευτή Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου. Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Αλ. Τσίπρας ενημερώθηκε για την κατάσταση της πανδημίας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου έχουν εντοπιστεί εκτεταμένα κρούσματα κορωνοϊού.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ για την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές ελλείψεις που εντοπίζονται στο νοσοκομείο Καστοριάς και την πίεση που δέχεται από κρούσματα και μετά από συνεννόηση με την τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου και τον διοικητή του, να προχωρήσει στη συμβολική αλλά και ουσιαστική δωρεά:
1. Ενός κλίβανου αποστείρωσης ατμού 400lt
2. Ενός φορητού ακτινολογικού μηχανήματος

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες στοχευμένες πρωτοβουλίες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση νοσοκομείων και την κάλυψη ελλείψεων.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα μονιμοποιήσεων γιατρών και προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την άμεση ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας.

 

 

 

 

Τσίπρας: Οι πέντε προτάσεις στήριξης των καλλιτεχνών στους εκπροσώπους πολιτισμού

Τι πρότεινε.

Πέντε προτάσεις στήριξης...

ASSOCIATED PRESSΠέντε προτάσεις στήριξης των καλλιτεχνών από τον Αλέξη Τσίπρα.

Πέντε προτάσεις στήριξης των καλλιτεχνών παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στους καλλιτέχνες, τους δημιουργούς και τους εκπροσώπους του πολιτισμού με τους οποίους είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών και των δημιουργών είναι εκτός της ρύθμισης των 800 ευρώ και του voucher των 600 ευρώ.

Οι συμμετέχοντες παρέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα με τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι οι τομείς τους, καθώς μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, βιβλίο, εικαστικά έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα και δραστηριότητα την τρέχουσα περίοδο λόγω των περιοριστικών μέτρων. Επιπλέον, τα έσοδα από πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα μηδενίζονται εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων που είναι χρήστες έργων πνευματικής δημιουργίας. Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις παραγωγές της θερινής σεζόν που είναι ζωτικής σημασίας για τον χώρο.

Κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ανεπαρκείς να στηρίξουν ουσιαστικά τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού για την κρίση του κορωνοϊού, καθώς περισσότεροι από 15.000 επισφαλώς εργαζόμενοι στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, σε εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟ και στην καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν εντάσσονται στις μέχρι σήμερα εξαγγελθείσες ρυθμίσεις προστασίας της κυβέρνησης (μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, χορευτές, κινηματογραφιστές, τεχνικοί ήχου και φώτων και πολλοί άλλοι επισφαλώς εργαζόμενοι).

Ταυτόχρονα, η οικονομική στήριξη των 15 εκ. ευρώ που ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΟ είναι πενιχρή για τις πραγματικές ανάγκες εν μέσω κρίσης και ίσα - ίσα φτάνει για να αναπληρώσει τα 14 εκ. που περιέκοψε η κυβέρνηση από τον πολιτισμό στον προϋπολογισμό του 2020 σε σχέση με το 2019.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε αναλυτικά τα ζητήματα που τέθηκαν και τις προτάσεις που έγιναν για τις μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, τον κινηματογράφο, το βιβλίο, τα εικαστικά, τον χορό, τα πνευματικά δικαιώματα και τους εργαζόμενους. Τόνισε ότι οι επισφαλώς εργαζόμενοι του πολιτισμού, αλλά και οι επιχειρήσεις του χώρου, δεν μπορούν να παραμένουν αόρατοι για την Πολιτεία και θα πρέπει όλοι να ενταχθούν σε προστατευτικό πλαίσιο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στους άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση του πολιτισμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα πρότεινε τα εξής:

1. Ομπρέλα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Το σχέδιο #ΜΕΝΟΥΜΕ_ΟΡΘΙΟΙ του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ειδικό επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνολικού ύψους 1,5 δις Ευρώ, καλύπτοντας πλήρως και τους επισφαλώς εργαζόμενους στον πολιτισμό, στους οποίους μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά. Επίσης, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 3 δις Ευρώ, δίνοντας προτεραιότητα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτές του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα.

2. Γενναίο οικονομικό πακέτο για την στήριξη του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, πολλαπλάσιο από αυτό που εξήγγειλε το υπουργείο πολιτισμού. Το δημόσιο θα πρέπει να μπει μπροστά και να πρωταγωνιστήσει, ώστε να κρατηθεί ζωντανή η καλλιτεχνική δημιουργία και η παραγωγή πολιτιστικού έργου το επόμενο διάστημα που αναμένεται δύσκολο. Επιπρόσθετα μπορούν να υπάρξουν και χορηγίες του ιδιωτικού τομέα, για τις οποίες προτείνεται η διοργάνωση καμπάνιας συγκέντρωσης πόρων.

3. Στήριξη των πνευματικών δικαιωμάτων.

4.  Δημιουργία Ταμείου για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα υπό την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επίσης, άμεση παροχή μικροπιστώσεων με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχει προχωρήσει νομοθετικά η κυβέρνηση της ΝΔ.

5. Συμμετοχικός σχεδιασμός για ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα του Πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Φ. Δεληβοριάς, συνθέτης – τραγουδιστής και πρόεδρος του ΔΣ της ΕΔΕΜ, η Κ. Σταματάκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, ο Γ. Τσεμπερόπουλος, πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η Στ. Θεοδωράκη, πρόεδρος της Ένωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, η Π. Καπόλα, εκδότρια και πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, ο Κ. Νικολάου, από τον συνεταιριστικό χώρου εικαστικών 3 137, η Α. Προγκίδη, πρόεδρος του Σωματείου Καθηγητών Χορού, και ο Κ. Κεχαγιόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης, ο Π. Σκουρολιάκος, βουλευτής και τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Κ. Στρατής, σύμβουλος πολιτιστικών θεμάτων του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

 

Α. Τσίπρας:

«Το μειονέκτημα της Ελλάδας το δημόσιο σύστημα υγείας

- Αν δεν δράσουμε γρήγορα μας περιμένει κρίση»

Α. Τσίπρας: «Το μειονέκτημα της Ελλάδας το δημόσιο σύστημα υγείας - Αν δεν δράσουμε γρήγορα μας περιμένει κρίση»

Ο Αλέξης Τσίπρας φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, όπου και παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα σχολίασε το θέμα του κορωνοϊού.

Ο Τσίπρας, μιλώντας για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, τόνισε πως πρόκειται για μια δύσκολη μάχη σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ενώ δεν έχει νόημα η οποιαδήποτε κομματική αντιπαράθεση, αλλά να υπάρξει εθνική στήριξη, όμως το «στηρίζουμε, δεν σημαίνει πως σιωπούμε».

«Η Ελλάδα έχει μεγάλο μειονέκτημα κι αυτό είναι το δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς το ΕΣΥ τα μνημονιακά χρόνια συρρικνώθηκε», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας όμως πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν 19.500 προσλήψεις ιατρικού προσωπικού.

«Μακάρι να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη μάχη, καθώς αυτή η μάχη αφορά την κοινωνία. Είναι νωρίς να λέμε πως έχουμε πετύχει γιατί έχουμε ακόμη πολύ δρόμο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας στα νοσοκομεία της χώρας.

Στην συνέχεια, τόνισε πως δεν αρκούν οι προσλήψεις που έχει κάνει ως τώρα η κυβέρνηση, καθώς «πάγωσαν» οι προσλήψεις που επρόκειτο να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επεσήμανε πως ακόμη μια μεγάλη έλλειψη που παρατηρείται είναι εκείνη των διαγνωστικών τεστ.

Στον τομέα της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε και στο οικονομικό πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», και υπογράμμισε πως αν δεν λειτουργήσουμε έγκαιρα και προστατευτικά μας περιμένει μια νέα μεγάλη κρίση, μια νέα εθνική περιπέτεια, που μπορεί να είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 2008.

«Να μην επιτρέψουμε να κυλήσει πάλι η χώρα, να δράσουμε έγκαιρα και προληπτικά. Έχουμε μια μεγάλη παρακαταθήκη και πλεονέκτημα σαν Ελλάδα. Έχουμε το μαξιλάρι των 37 δισ. που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε μια τέτοια κρίση», σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη.

Για την «ψαλίδα» που διαφαίνεται στις δημοσκοπήσεις ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ως κυνική την ενασχόληση με τα ποσοστά των κομμάτων και της δημοτικότητας, εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού και κάλεσε τον πρωθυπουργό να έρθει σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Τέλος, για την αδυναμία του Eurogroup να έρθει σε συμφωνία, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως η ΕΕ αντιμετωπίζει υπαρξιακά διλήμματα και όποια μέτρα και αν συμφωνήσει να πάρει δεν θα επαρκούν για την αναχαίτιση της κρίσης, ενώ χαρακτήρισε ως κοντόφθαλμη την οπτική της Γερμανίας και των χωρών του Βορρά να μην στηρίξουν την Ιταλία, διακυβεύοντας την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ProNews.gr  8/4/2020

 

 

Τσίπρας για αστυνομική παρέμβαση κατά γιατρών - νοσηλευτών:

«Χθες ήταν ήρωες, τώρα δεν δικαιούνται να έχουν φωνή»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανάρτησε βίντεο με τα επεισόδια.

Τσίπρας για αστυνομική παρέμβαση κατά γιατρών - νοσηλευτών: «Χθες ήταν ήρωες, τώρα δεν δικαιούνται να...

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την παρέμβαση της Αστυνομίας κατά των γιατρών και των νοσηλευτών στον Ευαγγελισμό καυτηρίασε ο Αλέξης Τσίρπας. «Χθες ήταν ”οι ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες”, που τους χειροκροτάμε στα μπαλκόνια. Σήμερα οι ήρωες δε δικαιούνται να έχουν φωνή, όταν αυτή ενοχλεί την κυβέρνηση», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Facebook. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανάρτησε βίντεο με τα επεισόδια από την Αστυνομία.

«Χθες πήγε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε νοσοκομείο μαζί με τις κάμερες για να «τιμήσει τους ήρωες». Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, τους έστειλε τις αστυνομικές δυνάμεις για να διαλύσουν την συγκέντρωσή τους στον Ευαγγελισμό», υπενθύμισε και επεσήμανε: «τους ήρωες τους θέλουμε δηλαδή στην πρώτη γραμμή, να διακινδυνεύουν τη ζωή τους, χωρίς πολλές φορές τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά όχι και να βγάζουν και γλώσσα. Να δουλεύουν τους θέλουμε. Όχι να διαμαρτύρονται, να ζητάνε προστατευτικά υλικά, διαγνωστικά τεστ, διορισμούς μόνιμων γιατρών και εν τέλει να μας χαλάνε το προφίλ. Οι άνθρωποι που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία έχουν σηκώσει στην πλάτη τους όλη την Ελλάδα εν μέσω πανδημίας, αξίζουν καλύτερης αντιμετώπισης».

«Όσο και να προσπαθεί κανείς να τους φιμώσει με αποφάσεις διοικητών νοσοκομείων που απαγορεύουν δηλώσεις τους στα ΜΜΕ ή με αστυνομικούς που διαλύουν συγκεντρώσεις τους, η φωνή τους είναι τόσο δυνατή που θα φθάσει σε κάθε σπίτι. Γιατί αυτές τις μέρες κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια, κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, είναι στο πλευρό τους», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Να διαβιβαστούν στη Βουλή τα στοιχεία για τα κριτήρια με τα οποία κατανέμεται, από ιδιωτική διαφημιστική εταιρεία, η συνολική δαπάνη των 11 εκατομμυρίων ευρώ της εκστρατείας ενημέρωσης στα τοπικά, περιφερειακά και εθνικά ΜΜΕ της χώρας, για τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού, ζητούν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που απευθύνουν στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό & κυβερνητικό εκπρόσωπο και στον υπουργό Εσωτερικών.

Οι βουλευτές καταγγέλλουν «χορό εκατομμυρίων ευρώ κρατικού χρήματος από Μαξίμου και Περιφέρειες για επικοινωνιακές εκστρατείες εν μέσω της πανδημίας του κορονoϊού» και ζητούν να ενημερωθούν «από ποιους λόγους υπαγορεύθηκε η παράταση της εκστρατείας επικοινωνίας και ενημέρωσης κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, για 6 μήνες, δηλαδή αντί για την 31η Μαΐου 2020 που προβλέπονταν ως καταληκτική ημερομηνία από την ΠΝΠ της 14ης-3-2020, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2020».

Καλούν επίσης τους δύο υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή αν θα προβούν σε αύξηση του αρχικού ποσού των 11 εκατομμυρίων που προβλεπόταν αρχικά για την εκστρατεία ενημέρωσης που αρχικά έληγε την 31η-5-2020 και με ποια κριτήρια εγκρίνονται και χρηματοδοτούνται τα προγράμματα επικοινωνιακής προβολής των Περιφερειών της χώρας για το 2020, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτουν είναι πώς γίνεται να δαπανώνται, για την επικοινωνιακή πολιτική μόνο των Περιφερειών της χώρας ποσά διπλάσια απ' όσα θα δοθούν στα νοσοκομεία για την προμήθεια εξοπλισμού ΜΕΘ (9.000.000 ευρώ) και «πώς είναι δυνατόν να δαπανώνται για την επικοινωνιακή πολιτική περισσότερα από ό,τι θα δοθούν για την πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωση των επιπλέον κλινών ΜΕΘ (14.000.000 ευρώ)».

Με την αίτηση κατάθεσης εγγράφων ζητούν να προσκομισθούν αναλυτική κατάσταση των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται και να προσκομιστούν και τα προγράμματα επικοινωνιακής προβολής των 7 Περιφερειών που έχουν ήδη εγκριθεί και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο.

Tags: ΣΥΡΙΖΑ 7/4/2020

 

 

 

 

H ομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για

την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Δείτε το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι

H ομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζει σήμερα 6 Απριλίου τις προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι που περιλαμβάνει τη δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να δράσουμε τώρα,

για να μη βρεθούμε από την πανδημία στην οικονομική κατάρρευση»

«Το μεγάλο εθνικό στοίχημα για την επόμενη μέρα, είναι να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι πρόσφατες θυσίες του λαού. Αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί αν από τώρα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι που περιλαμβάνει μια δέσμη «άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, μαζί με τους τομεάρχες Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας (Ευκ. Τσακαλώτο, Ν. Παππά, Έ. Αχτσιόγλου), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι δεν καταθέτει αυτό το σχέδιο για να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, «αλλά γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να το υλοποιήσει η κυβέρνηση».

Είπε ότι σε έκτακτες στιγμές όποιος βάλει το πρόσκαιρο κομματικό όφελος πάνω από το συμφέρον της χώρας και των ανθρώπων της, θα το πληρώσει διπλά και τριπλά, για να σημειώσει πως όμως «το ζήτημα είναι να μην το πληρώσει η χώρα».

Τόνισε ότι μπορεί να κερδηθεί η μάχη της ανόρθωσης της ζωής, της κοινωνίας, των εργαζόμενων, της οικονομίας, αν δεν υπάρξουν ολιγωρίες και ανεπάρκειες, «αξιοποιώντας από την αρχή όλα τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας», το οποίο και αποτελεί το μήνυμα του "Μένουμε Όρθιοι" που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Να δράσουμε τώρα, για να μη βρεθούμε από την πανδημία στην οικονομική κατάρρευση», σημείωσε.

Συνέντευξη Τύπου για την δέσμη μέτρων του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι»

https://www.youtube.com/watch?v=WJydhBiFBiU&feature=emb_logo
NEWSBEAST.GR 6/4/2020

 

 

 

 

 

Ευρωπαϊκό ομόλογο «είτε με τη Γερμανία, είτε χωρίς αυτήν»...

Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη δημόσια στήριξη του ευρωομολόγου από τον Συμπρόεδρο του SPD στη Γερμανία, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, σημειώνει πως επιβεβαιώνεται «ότι...σημαντικό μέρος και των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, μετά τους Πράσινους, πιέζουν για μία προοδευτική απάντηση στην κρίση που φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού» και υπενθυμίζει πως εδώ και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει γι' αυτήν τη λύση απέναντι στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της λιτότητας και της αδράνειας.

«Η εμμονική επιμονή σε χρυσούς κανόνες και λιτότητα διαρκείας την επόμενη μέρα, δεν θα δώσει λύσεις ούτε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ούτε στις κοινωνίες της Ευρώπης. Θα δώσει όμως ώθηση στις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις να εντείνουν την αποσύνθεσή της» αναφέρει στην προσωπική του σελίδα στο FB ο πρώην πρωθυπουργός.

«Τα κράτη-μέλη λοιπόν, που ορθώς συνυπέγραψαν την κοινή επιστολή ζητώντας ευρωομόλογο, δεν πρέπει να αρκεστούν στην καταγραφή μίας διαφωνίας. Πρέπει να είναι έτοιμα να το επιβάλλουν. Είτε με τη Γερμανία, είτε χωρίς αυτήν. Είτε με τη μορφή του ευρωομολόγου, είτε με εναλλακτικές, όπως η έκδοση ενός μεγάλου ομολόγου του EMΣ, ο οποίος με τη σειρά του θα δημιουργήσει ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης προς τα κράτη-μέλη, χωρίς αιρεσιμότητες. Με μοναδικό προαπαιτούμενο η ρευστότητα αυτή να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην υγεία και την οικονομία, με επίκεντρο τους ανθρώπους» υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Και καταλήγει λέγοντας πως «η μοναδική λύση τελικά απέναντι στην επερχόμενη κρίση δεν είναι ούτε ο ευρωσκεπτικισμός και ο εθνικός απομονωτισμός, ούτε η συνέχιση αποτυχημένων πολιτικών. Αλλά ένα μεγάλο και προοδευτικό ευρωπαϊκό New Deal».

kafeneio2.gr  3/4/2020

 

 

 

 

Άρθρο παρέμβαση Τσίπρα στη Monde:

Ευρωομόλογο χωρίς Γερμανία και Ολλανδία

«Η αδιαλλαξία ορισμένων ηγετών θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τιτλοφορεί το άρθρο - παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα η μεγάλη γαλλική εφημερίδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την αδιαλλαξία ηγετών όπως ο Μ. Ρούτε της Ολλανδίας στο θέμα του ευρωομόλογου και επισημαίνει τη μεγάλη ευθύνη που φέρει η Α. Μέρκελ, τονίζοντας πως αν η καγκελάριος της Γερμανίας δεν κάνει την υπέρβαση τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα ευρωομόλογο χωρίς της Γερμανία και την Ολλανδία. «Δεν θα είναι, βεβαίως, το ίδιο ισχυρό, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μαζί, αντιπροσωπεύουν άνω των 2/3 του ΑΕΠ της ΕΕ [...] Αυτός μπορεί να είναι και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά», τονίζει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο του στη Le Monde αναφέρεται στη στάση των ευρωπαίων ηγετών την περίοδο της τιμωρητικής λιτότητας που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα με τα μνημόνια, και αναφερόμενος στη σημερινή συγκυρία με την πανδημία του κορωνοϊού, επισημαίνει: «... Όχι, δεν έχουμε σήμερα πραγματικό πόλεμο. Αλλά είναι σαν να έχουμε πόλεμο. Οι οικονομίες μας συρρικνώνονται συμμετρικά και με απόλυτους όρους. Προτεραιότητα, όμως, είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Οι ζωές δεν ξανάρχονται. Τα χρέη ξεπληρώνονται ή και διαγράφονται, όπως έγινε και μετά από πραγματικό πόλεμο, το 1953. Οι ζωές, όμως, δεν ξαναγυρίζουν».

Ασκώντας σκληρή κριτική στη στάση ορισμένων ηγετών για το θέμα του ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει στο τέλος της παρέμβασης του: «Γνωρίζω πολύ καλά, μετά από 4,5 χρόνια παρουσίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι η Ευρώπη κινείται αργά, με μικρές ρήξεις και μεγάλους συμβιβασμούς. Εύχομαι ένας τέτοιος συμβιβασμός να επιτευχθεί τις επόμενες μέρες. Και η μεγάλη ευθύνη βαραίνει την Άνγκελα Μέρκελ που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην υστεροφημία της ως Ευρωπαία ηγέτης και στο εθνικό της ακροατήριο που είναι μολυσμένο, εδώ και χρόνια, από τον ιό του σοβινισμού».

Ενώ επισημαίνει: «Θα μπορούσε να συμφωνηθεί η έκδοση ενός μεγάλου ομολόγου του EMΣ. Ο ΕΜΣ έχει την πιστοληπτική δυνατότητα να δανείζεται με εξαιρετικούς όρους, ένα μεγάλο αλλά απαραίτητο ποσό κεφαλαίων -ισοδύναμο, για παράδειγμα, του ποσού που συμφώνησαν οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί για την προστασία της οικονομίας των ΗΠΑ». Καταλήγει δε ως εξής: «Ένα ευρωομόλογο χωρίς τη Γερμανία και την Ολλανδία, δεν θα είναι, βεβαίως, το ίδιο ισχυρό, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μαζί, αντιπροσωπεύουν άνω των 2/3 του ΑΕΠ της ΕΕ. Αρκεί να έχουν τη βούληση να προχωρήσουν μπροστά. Εξάλλου, αυτός μπορεί να είναι και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά».

Ολόκληρο το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη Le Monde:

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΑ (II)

«Η δυσκολία δεν έγκειται στην ανάπτυξη νέων ιδεών, αλλά στο πώς θα αφήσουμε πίσω μας τις παλιές»
Τζ. Μ. Κέινς, 1936

Όταν, το 2015, η Ελλάδα αντιμετώπιζε τον παραλογισμό της τιμωριτικής λιτότητας που είχε ήδη οδηγήσει, μετά από δύο αποτυχημένα προγράμματα του ΔΝΤ, μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, οι περισσότεροι στην Ευρώπη θεωρούσαν ότι «αυτή η μικρή χώρα» θα παρέμενε μια εξαίρεση. Κάτι σαν μια τιμωρία παραδειγματισμού για να μην ακολουθήσουν και άλλες χώρες τον ολισθηρό δρόμο των μεγάλων ελλειμμάτων.

Τι και αν η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είχε καμία σχέση με αυτούς που δημιούργησαν τα ελλείμματα. Τι κι αν δεν είχε καμία πρόθεση να ευνοήσει, όπως οι προηγούμενες, τους πλούσιους Έλληνες που είχαν βγάλει τα λεφτά τους στις τράπεζες της Ελβετίας και απέφευγαν συστηματικά τη φορολογία. Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα στις χώρες του εύπορου Βορρά, είχε δηλητηριαστεί από ιδεοληψίες για τους “σπάταλους και τεμπέληδες Έλληνες που θέλουν να ζουν καλά, πάνω από τις δυνατότητές τους, με τα λεφτά των σκληρά εργαζόμενων Βόρειοευρωπαίων”.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ανατρέψει αυτές τις στερεοτυπικές αντιλήψεις και να προτείνει εναλλακτικές στη σκληρή λιτότητα, μέσα σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και διαλόγου. Ωστόσο, αντιμετωπίστηκε από τις συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ε.Ε. ως απειλή απέναντι στους κανόνες που πρέπει να ισχύουν “μέχρι ο ήλιος να ανατείλει από τη Δύση”, ενώ ακόμη και  προοδευτικές δυνάμεις, την είδαν αρχικά με καχυποψία: «Ποιοι είναι αυτοί που θα παλέψουν για κάτι το οποίο εμείς δεν επιχειρήσαμε καν;». Αργότερα, βέβαια, είδαν με συμπάθεια την προσπάθεια του Δαβίδ ενάντια στον Γολιάθ. Όπως μου εκμυστηρεύτηκε, άλλωστε, o τότε Πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, μετά τη πρώτη μου ομιλία ως πρωθυπουργός στην ολομέλεια, «η καρδιά μας είναι μαζί σου αλλά η λογική μας όχι». Και ποιο ήταν το παράλογο; Μα, το να αλλάξουμε τους κανόνες όταν αυτοί δε λειτουργούν.

Στην πραγματικότητα όλοι καταλάβαιναν ότι το “παράλογο” δεν ήταν το να αλλάξουμε το φάρμακο όταν αντί να θεραπεύει, επιδεινώνει την κατάσταση του ασθενή, αλλά το να κάνεις πως δεν βλέπεις το προφανές. Από την άλλη, κανείς δεν θεωρούσε “λογικό” μια μικρή χώρα να αλλάξει τους κανόνες. Ακόμη και αν είχε απόλυτο δίκιο. Και στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών, ήταν η αντίληψη πως αυτός ο παραλογισμός δεν θα άγγιζε ποτέ τις ίδιες τους τις χώρες. Πίστευαν ότι η Ελλάδα θα ήταν απλώς μια εξαίρεση.

Σε μια από τις πρώτες Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συμμετείχα, προσπάθησα να μεταπείσω τους συναδέλφους μου, θυμίζοντάς τους το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Έρνεστ Χεμινγουέι, «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα». Ήθελα να τους διαμηνύσω πως αν αυτή είναι η μέθοδος να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ελλάδα, θα έρθει η ώρα που θα χρειαστεί οι χώρες τους να έρθουν αντιμέτωπες με την ίδια “λογική”.

 

Αργότερα, καθώς οι διαπραγματεύσεις έλαβαν δραματική τροπή, ενημέρωσα την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη σχετικά με την αδιάλλακτη στάση των θεσμικών οργάνων, μέσω των σελίδων της Le Monde, με ένα άρθρο που είχε τον τίτλο του περίφημου βιβλίου του Έρνεστ Χεμινγουέι. Στο πλαίσιο αυτό, κατέληγα στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα που αντιμετωπίζαμε δεν αφορούσε μόνον την Ελλάδα, αλλά ήταν το επίκεντρο της σύγκρουσης μεταξύ δύο διαφορετικών στρατηγικών για το μέλλον της Ευρώπης. Η μια ήταν επικεντρωμένη στην πολιτική ολοκλήρωση βασισμένη στην ισότητα και την αλληλεγγύη. Η άλλη οδηγούσε σε κατακερματισμό και διαίρεση.

Δεν ξέρω πόσο προφητικό θα αποδειχθεί αυτό το άρθρο, υπό το πρίσμα των σημερινών εξελίξεων. Και επίσης δεν ξέρω σε ποιο βαθμό κατάφερα να πείσω, τότε, τους συναδέλφους μου.

Παρόλο που οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας υποστήριζαν την Ελλάδα, δεν πιστεύω ότι το έκαναν επειδή θεωρούσαν ότι υπήρχε πραγματικός κίνδυνος “οι καμπάνες” να χτυπήσουν μια μέρα για αυτούς. Σε κάθε περίπτωση, παρά τις γαλλικές προσπάθειες, ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης αποδείχθηκε βραχύβιος.

Μέχρι που ήρθε μια στιγμή που θυμίζει αυτήν της περιόδου του μυθιστορήματος του Χεμινγουέι. Όχι, δεν έχουμε σήμερα πραγματικό πόλεμο. Αλλά είναι σαν να έχουμε πόλεμο. Οι οικονομίες μας συρρικνώνονται συμμετρικά και με απόλυτους όρους. Προτεραιότητα, όμως, είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Οι ζωές δεν ξανάρχονται. Τα χρέη ξεπληρώνονται ή και διαγράφονται, όπως έγινε και μετά από πραγματικό πόλεμο, το 1953. Οι ζωές, όμως, δεν ξαναγυρίζουν.

Σε αυτές, λοιπόν, τις δραματικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε, συνειδητοποιούμε ότι μέρος της ευρωπαϊκής ηγεσίας έχει καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα σχετικά με τις προηγούμενες κρίσεις και επιμένει στις λανθασμένες συνταγές. Αντί να παραμερίσουν όλοι μπροστά στο μέγεθος της απειλής και να προτάξουν την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, συνεχίζουν στην ίδια λογική: «Δε θα πληρώσουμε τα σπασμένα των σπάταλων του Νότου». Με δυο λόγια, καμία σκέψη για αμοιβαιοποίηση του χρέους, ο καθένας μόνος του και “όποιος θέλει δανεικά, να περάσει από το ταμείο να του κόψουμε κουστούμι”. Όπως έγινε και με την Ελλάδα. Αλλά όπως είπαμε, «οι κανόνες είναι κανόνες».

Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η ακραία επίδειξη αμοραλισμού και αδιαλλαξίας από Ευρωπαίους ηγέτες - όπως ο Μαρκ Ρούτε που δεν κατάλαβε να έχει κάτι αλλάξει τις τελευταίες μέρες που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα του να δεχτεί νέα οικονομικά εργαλεία - ίσως αποβεί μοιραία για την ίδια την ενότητα της Ένωσης. Διότι η ενότητα δεν βασίζεται μόνο σε οικονομικούς όρους, αλλά και σε κοινές αξίες. Διοτι για τους πολίτες, η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης παίρνει σάρκα όταν για παράδειγμα γιατροί από την Ουγγαρία προστρέχουν στην Ιταλία για να βοηθήσουν Ιταλούς ασθενείς ή όταν Ολλανδοί γιατροί πηγαίνουν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν ‘Ελληνες ασθενείς.

Αντί για αυτό είδαμε μόνο εθελοντές γιατροούς από την Κούβα και την Κίνα να καταφτάνουν για να θεραπεύσουν Ιταλούς ασθενείς. Και σαν να μη φτάνει αυτό, είδαμε από πάνω κα τον μέγα τεχνοκράτη κο Ρέγκλιγκ να διαμηνύει στους Ιταλούς, στους Ισπανούς, αλλά – σύντομα - και στους Γάλλους, ότι «βεβαίως μπορούν να δανειστούν, αλλά με αιρεσιμότητα», δηλαδή με πρόγραμμα. Όταν συμβαίνουν όλα αυτά τότε είναι σαφές  πως -ανεξάρτητα από οικονομικούς υπολογισμούς- κάτι έχει ραγίσει στις σχέσεις των κρατών-μελών. Γιατί η ζωή δεν είναι μόνο τα λεφτά, αλλά κυρίως η αξιοπρέπεια.

Γνωρίζω πολύ καλά, μετά από 4,5 χρόνια παρουσίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι η Ευρώπη κινείται αργά, με μικρές ρήξεις και μεγάλους συμβιβασμούς. Εύχομαι ένας τέτοιος συμβιβασμός να επιτευχθεί τις επόμενες μέρες. Και η μεγάλη ευθύνη βαραίνει την Άνγκελα Μέρκελ που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην υστεροφημία της ως Ευρωπαία ηγέτης και στο εθνικό της ακροατήριο που είναι μολυσμένο, εδώ και χρόνια, από τον ιό του σοβινισμού.

Αν το πρόβλημα είναι ο συμβολισμός του ευρωομολόγου, λύσεις υπάρχουν. Πάντα υπάρχουν τεχνικές εναλλακτικές με το ίδιο αποτέλεσμα αλλά με διαφορετικό όνομα. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συμφωνηθεί η έκδοση ενός μεγάλου ομολόγου του EMΣ. Ο ΕΜΣ έχει την πιστοληπτική δυνατότητα να δανείζεται με εξαιρετικούς όρους, ένα μεγάλο αλλά απαραίτητο ποσό κεφαλαίων -ισοδύναμο, για παράδειγμα, του ποσού που συμφώνησαν οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί για την προστασία της οικονομίας των ΗΠΑ. Βάσει αυτού του ομόλογου, ο ΕΜΣ θα μπορούσε στη συνέχεια να δημιουργήσει ανοιχτή πιστοληπτική γραμμή προς τα κράτη μέλη, χωρίς άλλη προυπόθεση πέραν του να αξιοποιηθούν στην αντιμετώπιση των κρίσεων στην υγεία και την οικονομία.

Λύσεις υπάρχουν, όπως είπε ο Κέινς κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Πολιτική βούληση να αφήσουμε πίσω τις παλιές ιδέες, δεν γνωρίζω αν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση τα κράτη-μέλη που συνυπέγραψαν την κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώντας το ευρωομόλογο, πρέπει να είναι έτοιμα να συνεχίσουν την επόμενη διαπραγμάτευση, όχι μόνο για να καταγράψουν τη διαφωνία τους, αλλά για να επιβάλουν ευρωπαϊκή λύση. Και αν η Άνγκελα Μέρκελ, τελικώς προτιμήσει τα θετικά σχόλια του γερμανικού Τύπου, από την ηγετική υπέρβαση για την ενότητα της ευρωζώνης, τότε οι χώρες αυτές δεν πρέπει να διστάσουν να κάνουν τα επόμενα βήματα μαζί.

Ένα ευρωομόλογο χωρίς τη Γερμανία και την Ολλανδία, δεν θα είναι, βεβαίως, το ίδιο ισχυρό, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μαζί, αντιπροσωπεύουν άνω των 2/3 του ΑΕΠ της ΕΕ. Αρκεί να έχουν τη βούληση να προχωρήσουν μπροστά. Εξάλλου, αυτός μπορεί να είναι και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά.

Πηγή: left.gr

Tags: Le Monde, Αλέξης Τσίπρας, ΕΕ

Περισσότερο από ποτέ το Tvxs χρειάζεται την ενίσχυση σου.
Στις κρίσιμες στιγμές της επιδημίας του COVID-19, οι δημοσιογράφοι του tvxs.gr εργάζονται αδιάκοπα, αλλά με ασφάλεια, για να μεταφέρουν όλες τις εξελίξεις, να καταγράψουν τις κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, μακριά από οποιαδήποτε χειραγώγηση της πολιτικής εξουσίας ή επιχειρηματικών συμφερόντων. Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, με μια συνδρομή, από 4 €/μήνα, ενισχύετε την ανεξαρτησία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr ΚΛΙΚ για Εγγραφή


CannabisNews.gr: Ποιές ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα της κάνναβης;

ΣΧΟΛΙΑ

Πατήστε για να δείτε τα σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νοσοκομειακοί γιατροί: Να αντιδράσετε, παίζεται η ζωή σας
«Μείνετε σπίτι και πλύνετε χεράκια»: Η οδηγία σε θετικό ασθενή με βεβαρημένο ιστορικό
Η συγνώμη Μπαλαούρα για τη φωτογραφία με Γλέζο: «Ήταν τραγικό λάθος»
Που είναι οι 3.285 γιατροί και νοσηλευτές που «προσέλαβε» ο κ. Κικίλιας;
Όχι, δεν τη σκότωσε λόγω καραντίνας
Νέα μέτρα για μετακίνηση και μεταφορά επιβατών - Θα ισχύσουν για 2 μήνες
Επιχείρηση «ατομική ευθύνη», πράξη δεύτερη
Κείμενο 200 γιατρών του ΕΣΥ: Οι ειδικοί του υπ. Υγείας κρύβουν τη μισή αλήθεια
Εφιαλτικές προβλέψεις από την Παγκόσμια Τράπεζα
Το ημερολόγιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Tvxs.gr [10]
12:17 | 02 Απρ. 2020 Τελευταία ανανέωση 12:34 | 02 Απρ. 2020

«Η αδιαλλαξία ορισμένων ηγετών θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τιτλοφορεί το άρθρο - παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα η μεγάλη γαλλική εφημερίδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την αδιαλλαξία ηγετών όπως ο Μ. Ρούτε της Ολλανδίας στο θέμα του ευρωομόλογου και επισημαίνει τη μεγάλη ευθύνη που φέρει η Α. Μέρκελ, τονίζοντας πως αν η καγκελάριος της Γερμανίας δεν κάνει την υπέρβαση τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα ευρωομόλογο χωρίς της Γερμανία και την Ολλανδία. «Δεν θα είναι, βεβαίως, το ίδιο ισχυρό, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μαζί, αντιπροσωπεύουν άνω των 2/3 του ΑΕΠ της ΕΕ [...] Αυτός μπορεί να είναι και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά», τονίζει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο του στη Le Monde αναφέρεται στη στάση των ευρωπαίων ηγετών την περίοδο της τιμωρητικής λιτότητας που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα με τα μνημόνια, και αναφερόμενος στη σημερινή συγκυρία με την πανδημία του κορωνοϊού, επισημαίνει: «... Όχι, δεν έχουμε σήμερα πραγματικό πόλεμο. Αλλά είναι σαν να έχουμε πόλεμο. Οι οικονομίες μας συρρικνώνονται συμμετρικά και με απόλυτους όρους. Προτεραιότητα, όμως, είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Οι ζωές δεν ξανάρχονται. Τα χρέη ξεπληρώνονται ή και διαγράφονται, όπως έγινε και μετά από πραγματικό πόλεμο, το 1953. Οι ζωές, όμως, δεν ξαναγυρίζουν».

Ασκώντας σκληρή κριτική στη στάση ορισμένων ηγετών για το θέμα του ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει στο τέλος της παρέμβασης του: «Γνωρίζω πολύ καλά, μετά από 4,5 χρόνια παρουσίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι η Ευρώπη κινείται αργά, με μικρές ρήξεις και μεγάλους συμβιβασμούς. Εύχομαι ένας τέτοιος συμβιβασμός να επιτευχθεί τις επόμενες μέρες. Και η μεγάλη ευθύνη βαραίνει την Άνγκελα Μέρκελ που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην υστεροφημία της ως Ευρωπαία ηγέτης και στο εθνικό της ακροατήριο που είναι μολυσμένο, εδώ και χρόνια, από τον ιό του σοβινισμού».

Ενώ επισημαίνει: «Θα μπορούσε να συμφωνηθεί η έκδοση ενός μεγάλου ομολόγου του EMΣ. Ο ΕΜΣ έχει την πιστοληπτική δυνατότητα να δανείζεται με εξαιρετικούς όρους, ένα μεγάλο αλλά απαραίτητο ποσό κεφαλαίων -ισοδύναμο, για παράδειγμα, του ποσού που συμφώνησαν οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί για την προστασία της οικονομίας των ΗΠΑ». Καταλήγει δε ως εξής: «Ένα ευρωομόλογο χωρίς τη Γερμανία και την Ολλανδία, δεν θα είναι, βεβαίως, το ίδιο ισχυρό, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μαζί, αντιπροσωπεύουν άνω των 2/3 του ΑΕΠ της ΕΕ. Αρκεί να έχουν τη βούληση να προχωρήσουν μπροστά. Εξάλλου, αυτός μπορεί να είναι και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά».

Ολόκληρο το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη Le Monde:

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΑ (II)

«Η δυσκολία δεν έγκειται στην ανάπτυξη νέων ιδεών, αλλά στο πώς θα αφήσουμε πίσω μας τις παλιές»
Τζ. Μ. Κέινς, 1936

Όταν, το 2015, η Ελλάδα αντιμετώπιζε τον παραλογισμό της τιμωριτικής λιτότητας που είχε ήδη οδηγήσει, μετά από δύο αποτυχημένα προγράμματα του ΔΝΤ, μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, οι περισσότεροι στην Ευρώπη θεωρούσαν ότι «αυτή η μικρή χώρα» θα παρέμενε μια εξαίρεση. Κάτι σαν μια τιμωρία παραδειγματισμού για να μην ακολουθήσουν και άλλες χώρες τον ολισθηρό δρόμο των μεγάλων ελλειμμάτων.

Τι και αν η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είχε καμία σχέση με αυτούς που δημιούργησαν τα ελλείμματα. Τι κι αν δεν είχε καμία πρόθεση να ευνοήσει, όπως οι προηγούμενες, τους πλούσιους Έλληνες που είχαν βγάλει τα λεφτά τους στις τράπεζες της Ελβετίας και απέφευγαν συστηματικά τη φορολογία. Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα στις χώρες του εύπορου Βορρά, είχε δηλητηριαστεί από ιδεοληψίες για τους “σπάταλους και τεμπέληδες Έλληνες που θέλουν να ζουν καλά, πάνω από τις δυνατότητές τους, με τα λεφτά των σκληρά εργαζόμενων Βόρειοευρωπαίων”.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ανατρέψει αυτές τις στερεοτυπικές αντιλήψεις και να προτείνει εναλλακτικές στη σκληρή λιτότητα, μέσα σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και διαλόγου. Ωστόσο, αντιμετωπίστηκε από τις συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ε.Ε. ως απειλή απέναντι στους κανόνες που πρέπει να ισχύουν “μέχρι ο ήλιος να ανατείλει από τη Δύση”, ενώ ακόμη και  προοδευτικές δυνάμεις, την είδαν αρχικά με καχυποψία: «Ποιοι είναι αυτοί που θα παλέψουν για κάτι το οποίο εμείς δεν επιχειρήσαμε καν;». Αργότερα, βέβαια, είδαν με συμπάθεια την προσπάθεια του Δαβίδ ενάντια στον Γολιάθ. Όπως μου εκμυστηρεύτηκε, άλλωστε, o τότε Πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, μετά τη πρώτη μου ομιλία ως πρωθυπουργός στην ολομέλεια, «η καρδιά μας είναι μαζί σου αλλά η λογική μας όχι». Και ποιο ήταν το παράλογο; Μα, το να αλλάξουμε τους κανόνες όταν αυτοί δε λειτουργούν.

Στην πραγματικότητα όλοι καταλάβαιναν ότι το “παράλογο” δεν ήταν το να αλλάξουμε το φάρμακο όταν αντί να θεραπεύει, επιδεινώνει την κατάσταση του ασθενή, αλλά το να κάνεις πως δεν βλέπεις το προφανές. Από την άλλη, κανείς δεν θεωρούσε “λογικό” μια μικρή χώρα να αλλάξει τους κανόνες. Ακόμη και αν είχε απόλυτο δίκιο. Και στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών, ήταν η αντίληψη πως αυτός ο παραλογισμός δεν θα άγγιζε ποτέ τις ίδιες τους τις χώρες. Πίστευαν ότι η Ελλάδα θα ήταν απλώς μια εξαίρεση.

Σε μια από τις πρώτες Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συμμετείχα, προσπάθησα να μεταπείσω τους συναδέλφους μου, θυμίζοντάς τους το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Έρνεστ Χεμινγουέι, «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα». Ήθελα να τους διαμηνύσω πως αν αυτή είναι η μέθοδος να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ελλάδα, θα έρθει η ώρα που θα χρειαστεί οι χώρες τους να έρθουν αντιμέτωπες με την ίδια “λογική”.

Αργότερα, καθώς οι διαπραγματεύσεις έλαβαν δραματική τροπή, ενημέρωσα την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη σχετικά με την αδιάλλακτη στάση των θεσμικών οργάνων, μέσω των σελίδων της Le Monde, με ένα άρθρο που είχε τον τίτλο του περίφημου βιβλίου του Έρνεστ Χεμινγουέι. Στο πλαίσιο αυτό, κατέληγα στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα που αντιμετωπίζαμε δεν αφορούσε μόνον την Ελλάδα, αλλά ήταν το επίκεντρο της σύγκρουσης μεταξύ δύο διαφορετικών στρατηγικών για το μέλλον της Ευρώπης. Η μια ήταν επικεντρωμένη στην πολιτική ολοκλήρωση βασισμένη στην ισότητα και την αλληλεγγύη. Η άλλη οδηγούσε σε κατακερματισμό και διαίρεση.

Δεν ξέρω πόσο προφητικό θα αποδειχθεί αυτό το άρθρο, υπό το πρίσμα των σημερινών εξελίξεων. Και επίσης δεν ξέρω σε ποιο βαθμό κατάφερα να πείσω, τότε, τους συναδέλφους μου.

Παρόλο που οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας υποστήριζαν την Ελλάδα, δεν πιστεύω ότι το έκαναν επειδή θεωρούσαν ότι υπήρχε πραγματικός κίνδυνος “οι καμπάνες” να χτυπήσουν μια μέρα για αυτούς. Σε κάθε περίπτωση, παρά τις γαλλικές προσπάθειες, ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης αποδείχθηκε βραχύβιος.

Μέχρι που ήρθε μια στιγμή που θυμίζει αυτήν της περιόδου του μυθιστορήματος του Χεμινγουέι. Όχι, δεν έχουμε σήμερα πραγματικό πόλεμο. Αλλά είναι σαν να έχουμε πόλεμο. Οι οικονομίες μας συρρικνώνονται συμμετρικά και με απόλυτους όρους. Προτεραιότητα, όμως, είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Οι ζωές δεν ξανάρχονται. Τα χρέη ξεπληρώνονται ή και διαγράφονται, όπως έγινε και μετά από πραγματικό πόλεμο, το 1953. Οι ζωές, όμως, δεν ξαναγυρίζουν.

Σε αυτές, λοιπόν, τις δραματικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε, συνειδητοποιούμε ότι μέρος της ευρωπαϊκής ηγεσίας έχει καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα σχετικά με τις προηγούμενες κρίσεις και επιμένει στις λανθασμένες συνταγές. Αντί να παραμερίσουν όλοι μπροστά στο μέγεθος της απειλής και να προτάξουν την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, συνεχίζουν στην ίδια λογική: «Δε θα πληρώσουμε τα σπασμένα των σπάταλων του Νότου». Με δυο λόγια, καμία σκέψη για αμοιβαιοποίηση του χρέους, ο καθένας μόνος του και “όποιος θέλει δανεικά, να περάσει από το ταμείο να του κόψουμε κουστούμι”. Όπως έγινε και με την Ελλάδα. Αλλά όπως είπαμε, «οι κανόνες είναι κανόνες».

Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η ακραία επίδειξη αμοραλισμού και αδιαλλαξίας από Ευρωπαίους ηγέτες - όπως ο Μαρκ Ρούτε που δεν κατάλαβε να έχει κάτι αλλάξει τις τελευταίες μέρες που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα του να δεχτεί νέα οικονομικά εργαλεία - ίσως αποβεί μοιραία για την ίδια την ενότητα της Ένωσης. Διότι η ενότητα δεν βασίζεται μόνο σε οικονομικούς όρους, αλλά και σε κοινές αξίες. Διοτι για τους πολίτες, η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης παίρνει σάρκα όταν για παράδειγμα γιατροί από την Ουγγαρία προστρέχουν στην Ιταλία για να βοηθήσουν Ιταλούς ασθενείς ή όταν Ολλανδοί γιατροί πηγαίνουν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν ‘Ελληνες ασθενείς.

Αντί για αυτό είδαμε μόνο εθελοντές γιατροούς από την Κούβα και την Κίνα να καταφτάνουν για να θεραπεύσουν Ιταλούς ασθενείς. Και σαν να μη φτάνει αυτό, είδαμε από πάνω κα τον μέγα τεχνοκράτη κο Ρέγκλιγκ να διαμηνύει στους Ιταλούς, στους Ισπανούς, αλλά – σύντομα - και στους Γάλλους, ότι «βεβαίως μπορούν να δανειστούν, αλλά με αιρεσιμότητα», δηλαδή με πρόγραμμα. Όταν συμβαίνουν όλα αυτά τότε είναι σαφές  πως -ανεξάρτητα από οικονομικούς υπολογισμούς- κάτι έχει ραγίσει στις σχέσεις των κρατών-μελών. Γιατί η ζωή δεν είναι μόνο τα λεφτά, αλλά κυρίως η αξιοπρέπεια.

Γνωρίζω πολύ καλά, μετά από 4,5 χρόνια παρουσίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι η Ευρώπη κινείται αργά, με μικρές ρήξεις και μεγάλους συμβιβασμούς. Εύχομαι ένας τέτοιος συμβιβασμός να επιτευχθεί τις επόμενες μέρες. Και η μεγάλη ευθύνη βαραίνει την Άνγκελα Μέρκελ που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην υστεροφημία της ως Ευρωπαία ηγέτης και στο εθνικό της ακροατήριο που είναι μολυσμένο, εδώ και χρόνια, από τον ιό του σοβινισμού.

Αν το πρόβλημα είναι ο συμβολισμός του ευρωομολόγου, λύσεις υπάρχουν. Πάντα υπάρχουν τεχνικές εναλλακτικές με το ίδιο αποτέλεσμα αλλά με διαφορετικό όνομα. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συμφωνηθεί η έκδοση ενός μεγάλου ομολόγου του EMΣ. Ο ΕΜΣ έχει την πιστοληπτική δυνατότητα να δανείζεται με εξαιρετικούς όρους, ένα μεγάλο αλλά απαραίτητο ποσό κεφαλαίων -ισοδύναμο, για παράδειγμα, του ποσού που συμφώνησαν οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί για την προστασία της οικονομίας των ΗΠΑ. Βάσει αυτού του ομόλογου, ο ΕΜΣ θα μπορούσε στη συνέχεια να δημιουργήσει ανοιχτή πιστοληπτική γραμμή προς τα κράτη μέλη, χωρίς άλλη προυπόθεση πέραν του να αξιοποιηθούν στην αντιμετώπιση των κρίσεων στην υγεία και την οικονομία.

Λύσεις υπάρχουν, όπως είπε ο Κέινς κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Πολιτική βούληση να αφήσουμε πίσω τις παλιές ιδέες, δεν γνωρίζω αν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση τα κράτη-μέλη που συνυπέγραψαν την κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώντας το ευρωομόλογο, πρέπει να είναι έτοιμα να συνεχίσουν την επόμενη διαπραγμάτευση, όχι μόνο για να καταγράψουν τη διαφωνία τους, αλλά για να επιβάλουν ευρωπαϊκή λύση. Και αν η Άνγκελα Μέρκελ, τελικώς προτιμήσει τα θετικά σχόλια του γερμανικού Τύπου, από την ηγετική υπέρβαση για την ενότητα της ευρωζώνης, τότε οι χώρες αυτές δεν πρέπει να διστάσουν να κάνουν τα επόμενα βήματα μαζί.

Ένα ευρωομόλογο χωρίς τη Γερμανία και την Ολλανδία, δεν θα είναι, βεβαίως, το ίδιο ισχυρό, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μαζί, αντιπροσωπεύουν άνω των 2/3 του ΑΕΠ της ΕΕ. Αρκεί να έχουν τη βούληση να προχωρήσουν μπροστά. Εξάλλου, αυτός μπορεί να είναι και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά.

Πηγή: left.gr

 

 

 

 

Συγχαρητήρια Τσίπρα στον Ζόραν Ζάεφ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Υπογράμμισαν ότι οι εξελίξεις είναι πιο σημαντικές λόγω της πανδημίας.

.

Ο Αλέξης Τσιπρας και ο Ζόραν Ζαεφ συνομιλησαν τηλεφωνικά μετά την επικύρωση απο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, της απόφασης για έναρξη των ενταξιακώνδιαπραγματεύσεων και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τονΖόραν Ζάεφ τονιζοντας οτι κανένας δεν θα πίστευε τους ίδιους, τον Νίκο Κοτζιά ή τον ΝικολάΝτιμιτρόφ, αν πριν 3 χρόνια είχαν πει ότι θα γίνονταν όλα αυτά. Ότι σε μια ΕΕ που βρίσκεται σε βαθεία κρίση, όπου ο εθνικισμός και η εθνικήπεριχαράκωσηκυριαρχούν, το μήνυμα της σταθερότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της ελπίδας, θα ερχόταν από τα Βαλκάνια και ειδικά από τις προοδευτικές δυνάμεις των δύοχωρών.

Υπογράμμισαν ότι οι εξελίξεις αυτές στην περιοχή, είναι ακόμα πιο σημαντικές τώρα που το μείζον ζήτημα είναι η συστράτευση όλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Ζ. Ζάεφ τόνισε από την πλευρά του τη σημασία που έχουν τα βήματα της χώρας του για τις διμερείς σχέσεις, την περιοχή και την Ευρώπη. Προσέθεσε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις στις δύο χώρες έδωσαν το παράδειγμα για την Ευρώπη, ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές.

 

 

 

Τσίπρας: Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι οι ήρωες της σημερινής ημέρας

«Η έμπρακτη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας είναι το χειροκρότημά μας»

Τσίπρας: Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι οι ήρωες της σημερινής ημέρας

«Ήρωες» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν σκληρή μάχη με τον κορονοϊό.

Σε ανάρτησή του στο Instagram, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μέτρα που πρέπει να παρθούν για να βοηθηθεί το ιατρικό προσωπικό σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, υπογραμμίζοντας ότι «η έμπρακτη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας είναι το χειροκρότημά μας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρας:

«Κάθε εποχή έχει τους δικούς της ήρωες

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι οι ήρωες της σημερινής ημέρας.

Γι' αυτό ζητάμε:

- Άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ

- Άμεση ένταξη στο δημόσιο σύστημα υγείας όλων των συμβασιούχων επικουρικών γιατρών, του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και των νέων επιστημόνων των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ

- Επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ

- Μέτρα προστασίας των γιατρών και νοσηλευτών

Η έμπρακτη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας είναι το χειροκρότημά μας».

NEWSBEAST.GR  28/3/2020

 

 

 

Τσίπρας:

Επιβεβλημένη η επίταξη όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων για τον κορονοϊό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας

Τσίπρας: Επιβεβλημένη η επίταξη όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων για τον κορονοϊό

Την ανάγκη να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, ενώ παράλληλα προτείνει την επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε εκτεταμένα στις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «η ατομική ευθύνη δεν αναιρεί την καθοριστική ευθύνη της Πολιτείας, όπως αυτή εκφράζεται από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».  Εξήγησε δε, ότι «ευθύνη της Πολιτείας δεν είναι μόνο να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και να δείχνει με το δάχτυλο τον κάθε πολίτη ξεχωριστά ως υπεύθυνο για την εφαρμογή τους, αλλά να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ανθρώπων του. Για την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε τους ανθρώπους του συστήματος Υγείας που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, «συχνά με ανεπάρκεια σε μέσα, αλλά με υπερεπάρκεια σε ανιδιοτέλεια, αλληλεγγύη και αφοσίωση. Σε συνθήκες, όχι απλώς δύσκολες, αλλά και επικίνδυνες για τη δική τους υγεία. Γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό του ΕΚΑΒ, εργαζόμενους στη δημόσια υγεία. Και με την ευκαιρία να ευχαριστήσω και όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του κρατικού μηχανισμού, που συμβάλλουν στη μεγάλη κοινή προσπάθεια» ανέφερε.

«Δεν αρκούν όμως οι ευχαριστίες, τα χειροκροτήματα, η ρητορική ευγνωμοσύνη. Αυτούς τους ανθρώπους χρειάζεται να τους στηρίζουμε και να τους προστατεύουμε, όχι απλά να τους χειροκροτούμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ατομική ευθύνη είναι πολύ σημαντική. Η προστασία του διπλανού μας, η πειθαρχία σε μέτρα που προτείνουν οι επιστήμονες και επιβάλλει το κράτος. Δεν θα παίξουμε μ' αυτά», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Ανεπάρκεια μέσων ατομικής προστασίας»

Από την συζήτησή του ωστόσο, με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, προέκυψε ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Όπως εξήγησε, «υπάρχει ανεπάρκεια μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δομές υγείας. Λείπουν ειδικές μάσκες, γυαλιά, ασπίδες προσώπου, μέσα απαραίτητα για όσους φροντίζουν τους ασθενείς.

Με όσους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία των εργαζομένων, αλλά και για τον αποδεκατισμό του προσωπικού των νοσοκομείων, καθώς μέχρι σήμερα, με ενημέρωσαν ότι έχουμε τουλάχιστον 65 υγειονομικούς που έχουν μολυνθεί.

Την ίδια στιγμή το τεστ για την ανίχνευση του ιού δεν θεωρείται προληπτικά επιβεβλημένο για το υγειονομικό προσωπικό. Η δικαιολογία έχει να κάνει με την μικρή επάρκεια αντιδραστηρίων. Όποιος έχει όμως τη δυνατότητα να πληρώσει, μπορεί σε ιδιωτικά ιατρεία να υποβληθεί σε τεστ, ακόμη και αν δεν έχει κάποιο σοβαρό λόγο να το κάνει. Αυτό είναι αδιανόητο. Επίσης, αδιανόητο είναι 27 μέρες μετά το πρώτο κρούσμα, να παραμένει μετέωρη σε μεγάλο βαθμό η πρόσληψη επιπλέον ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθύμισε τις 4000 θέσεις στην Υγεία, «που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και οι οποίες «ακυρώθηκαν και δεν επαναδρομολογήθηκαν, ούτε μετά τη κρίση. Ενώ οι 2.000 νοσηλευτές που ανακοινώθηκαν, δεν έχουν ακόμη αναλάβει υπηρεσία.

«Επίταξη όλων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων»

Οι δημόσιες δομές υγείας, τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα περιφερειακά ιατρεία, οι ΤΟΜΥ, «δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στο συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, ενώ τα κρεβάτια σε ΜΕΘ που απομένουν στο σύστημα, προφανώς και δεν θα είναι αρκετά αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Γι' αυτό η επίταξη από τώρα όλων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να θέσουν τη δυναμικότητά τους στο εθνικό σύστημα, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Όσο αναγκαία ήταν και τα σκληρά προληπτικά μέτρα για την αναστολή της μετάδοσης του ιού» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Τέλος, με ανησυχία διαπιστώνω ότι δεν έχει υπάρξει ειδική μέριμνα για τις πιο ευάλωτες ομάδες. Τους πρόσφυγες, τους Ρομά, τους τοξικοεξαρτημένους, τους φυλακισμένους, τους άστεγους. Δυστυχώς δεν πρόκειται να τους εξαιρέσει ο ιός.

Κι αυτά ενώ όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει χρόνος. Οι αποφάσεις αυτές έπρεπε να έχουν ήδη ληφθεί. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλουν, έστω τώρα, να ενισχύσουν όλα τα μέτωπα. Να κλείσουν κάθε πόρτα και Κερκόπορτα στην προέλαση του ιού. Και αυτή είναι αποκλειστικά η δική τους ευθύνη.

Η ευθύνη των πολιτών, να υποτάξουν ακόμη και την ατομική τους ελευθερία στο συλλογικό εμείς της δημόσιας υγείας, γίνεται πράξη. Σε μεγάλο βαθμό, μάλιστα, με απόλυτη συλλογική ευσυνειδησία. Μένει να δούμε αν θα γίνει πράξη και η ευθύνη της Πολιτείας».

NEWSBEAST.GR 22:06  23/03/2020

 

 

 

Τσίπρας:

Η κυβέρνηση να διασφαλίσει το δώρο Πάσχα και

να παρέμβει για πάγωμα οφειλών δανειοληπτών

«Μέτρα που δεν είναι οριζόντια, αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συζητήσω με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και να λάβω από πρώτο χέρι μια εικόνα για την ανταπόκριση των μέτρων που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση. Η αίσθηση που διαμορφώνεται είναι ότι τα μέτρα είναι αποσπασματικά και πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζόμενων και της αγοράς», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα ύψους μόλις 1% του ΑΕΠ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, μέτρα 1% είχα ανακοινώσει εγώ πέρυσι το Μάη, όταν η χώρα δεν βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ίσχυαν πλήρως οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%».

«Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται», σχολίασε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «ενώ ορθώς, με εξαίρεση τις εκκλησίες, πήρε έγκαιρα προληπτικά μέτρα για τη δημόσια υγεία, για την οικονομία δεν παίρνει ούτε έγκαιρα ούτε προληπτικά μέτρα. Παρά μονάχα αποσπασματικά, τρέχει πίσω από το πρόβλημα».

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα:

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «δεν είναι μόνο το ύψος των παρεμβάσεων αλλά και ο χαρακτήρας τους. Μέτρα που δεν είναι οριζόντια, αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης. Αν αυτό συνεχιστεί, οι χιλιάδες απολύσεις που θα ακολουθήσουν, θα μας επιστρέψουν σε επίπεδα ανεργίας που θα θυμίζουν τις χειρότερες μέρες του 2014. Ενώ αν δεν υπάρξει άμεσα κρατική παρέμβαση στις τράπεζες, ώστε να παγώσουν τις δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα, να παγώσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς και να παρατείνουν την εξόφληση των επιταγών για όσο διαρκεί η κρίση, τότε σε λίγες εβδομάδες, φοβάμαι, δεν θα υπάρχει επιχείρηση ή επιχειρηματίες δίχως ασφυκτικά προβλήματα».

«Αυτό που σήμερα απαιτείται είναι όχι μέτρα “ασπιρίνες”, αλλά ένα γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας με ορίζοντα τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία. Απαγόρευση απολύσεων με ταυτόχρονη καταβολή από το κράτος πλήρως των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως φυσικά και του δώρου του Πάσχα. Παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις, καθώς και η δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Συγκρότηση, τέλος, ενός αντίστοιχου “σχεδίου Ηρακλής” για τις επιχειρήσεις και την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης δυσκολεύεται να μπει σε μια τέτοια λογική. Είναι δέσμιος των νεοφιλελεύθερων απόψεών του για την οικονομία. Αυτών που οδήγησαν, όμως, την οικονομία ήδη πριν τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε καθοδική τροχιά» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε ότι «τώρα οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του είναι ήδη νεκρές. Τώρα όλοι τρέχουν να σωθούν πίσω από γενναίες κρατικές παρεμβάσεις. Όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσει, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες για την οικονομία και κυρίως για τους επιχειρηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους».

Πηγή

Τσίπρας:

Η κυβέρνηση σχεδιάζει πλήρη ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων

Η κυβερνητική πολιτική για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τσίπρας: Η κυβέρνηση σχεδιάζει πλήρη ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων | tovima.gr Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μάχη του μέλλοντος, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ για το περιβάλλον, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του ότι η δική του πολιτική για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

«Η προστασία του περιβάλλοντος, δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, δεν είναι σημαία ευκαιρίας για τα κόμματα και την πολιτική, η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μάχη του μέλλοντος…», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως κατέθεσε το πολιτικό του στίγμα:

«Η προστασία του περιβάλλοντος όμως, ο μετριασμός της κλιματικής κρίσης, δεν είναι μια πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ουδέτερη υπόθεση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κοινωνικές ανισότητες. Υπό αυτή την έννοια αφορούν περισσότερο την Αριστερά, τα κόμματα που έχουν ορίζοντα μια πιο δίκαιη κοινωνία και θέλουν να εκπροσωπούν τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα».

Ψηλά το θέμα στην πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ

Ως χαρακτηριστικό της έμφασης που δίνει στα θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει το θέμα του περιβάλλοντος στην πολιτική του ατζέντα από την συγκρότησή του, και σε επίπεδο προγράμματος και σε επίπεδο κινηματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών.

Ανέφερε τις πρωτοβουλίες για το περιβάλλον την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το περιοριστικό δημοσιονομικό περιβάλλον.

Συνοπτικά τόνισε:

-Η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας και οι πρωτοβουλίες για τις ΑΠΕ, ώστε η Ελλάδα να είναι πλέον στην 9η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

-Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια συνταγματικής επιταγής καταρτίστηκαν, αναρτήθηκαν και κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες. Αλλά και το Κτηματολόγιο και όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, όπως και ο χωροταξικός σχεδιασμός.

-Καταρτίσαμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα και όχι απλά την απολιγνιτοποίηση.

-Θεσμοθετήσαμε την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και πολιτική πρόληψης πυρκαγιών.

-Ήμασταν στην πρώτη δεκάδα των χωρών της ΕΕ με ολοκληρωμένη στρατηγική για την κυκλική οικονομία, και ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία για τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας.

-Ολοκληρώσαμε τον εθνικό κατάλογο περιοχών Natura.

-Σχεδιάσαμε και ολοκληρώσαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, προστασίας και διαχείρισης της βιοποικιλότητας.

Άλλη μια απάτη η περιβαλλοντική πολιτική της ΝΔ

Σε αντιπαραβολή αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Να δούμε, όμως, τώρα τι συμβαίνει. Η κυβέρνηση της ΝΔ επενδύει σε μια επικοινωνιακή διαχείριση, πίσω από την οποία κρύβεται μια οργανωμένη προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση των πάντων, προς όφελος των λίγων. Για τη ΝΔ, η «ισχυρή ανάπτυξη», είναι ανάπτυξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Κλιμακώνοντας την επίθεση είπε ότι σταδιακά αποδεικνύεται ότι η περιβαλλοντική πολιτική είναι μία ακόμη από τις μεγάλες της απάτες και υποστήριξε:

 • Επανέρχεται στον σχεδιασμό της εκτροπής του Αχελώου σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, αποφάσεις του ΣτΕ και γνωμοδοτήσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ.
 • Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξελίσσεται σε σύμβουλο επενδύσεων της Ελληνικός Χρυσός, προωθώντας ακόμα και χατιρική αναθεώρηση της αρχικής σύμβασης του 2004, όταν ακόμα και προχθές το ΣτΕ επιβεβαίωσε τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα αδιέξοδα της πρότασης μεταλλουργίας
 • Ακυρώνεται η πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, που είχε εξασφαλισμένο προϋπολογισμό και προγραμματισμό προσλήψεων για τις δασικές υπηρεσίες.
 • Η απολιγνιτοποίηση του 2028 καταντά κούφια επικοινωνιακή επιλογή, δεν οδηγεί στην αναγκαία κλιματική ουδετερότητα [για την οποία εμείς δεσμευτήκαμε στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο 2019], δεν εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, το χαμηλό κόστος ενέργειας και τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, που εμείς είχαμε προετοιμάσει.

«Υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών»

«Το πραγματικό τους σχέδιο είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων και η μεταφορά της ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Αυτό δεν είναι σχέδιο απολιγνιτοποίησης, είναι σχέδιο αεριοποίησης. Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης επιχαίρει αυτή την εβδομάδα ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Έτσι όμως υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις βασικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο, αλλά και μετά από αυτό, υπογραμμίζοντας «την δίκαιη και ομαλή μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στην κλιματική ουδετερότητα με δημόσιο έλεγχο των βασικών ενεργειακών δικτύων και φορέων, με κοινωνική δικαιοσύνη, με πρόληψη και αντιμετώπιση των ανισοτήτων».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει μία συζήτηση συνολικά, αλλά και για τα επιμέρους θέματα της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό μάλιστα με το συνολικό αναπτυξιακό μοντέλο για την χώρα.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Επίθεση Τσίπρα:

Αν έχετε τα κότσια, ας με πάτε στο ειδικό δικαστήριο για τη Novartis

Επίθεση Τσίπρα: Αν έχετε τα κότσια, ας με πάτε στο ειδικό δικαστήριο για τη Novartis

Στην κεντρική εκδήλωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ μετέδωσε βίντεο που προβάλλουν την αθέτηση υποσχέσεων της κυβέρνησης σε επτά θεματικές ενότητες – Επίθεση στην κυβέρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο Tae kwon do με κεντρικό σύνθημα: «Η απάτη των αρίστων αποκαλύπτεται». «Η κυβέρνηση της ΝΔ μας ξαναγυρίζει με μεγάλη ταχύτητα πίσω, στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Στο κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στην εθνική και κοινωνική ανασφάλεια. Στην οικονομική στασιμότητα. Σε μια ανάπτυξη μόνο για τους ισχυρούς και σε μια κοινωνία διακρίσεων», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε, η κυβέρνηση ανέκτησαν τη διακυβέρνηση συσπειρώνοντας συντηρητικές και καθεστωτικές δυνάμεις. «Πέτυχαν μία προσωρινή νίκη απέναντι στην Αριστερά, απέναντι στην αλήθεια και στην πρόοδο. Όμως, από τότε που ανέλαβαν, χάνουν τις μάχες της καθημερινής ζωής», πρόσθεσε.

«Δεν θα αφήσουμε το κοινωνικό κράτος, τη πρώτη κατοικία, τους μισθούς, τις συντάξεις, την Υγεία, την Παιδεία, το Περιβάλλον, στις ορέξεις των «αρίστων», των διαπλεκόμενων, των βαρόνων, των ολιγαρχών, των παρασιτικών κυκλωμάτων που επέστρεψαν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Όπως είπε, «δεν αρκεί να θυμώνουμε. Δεν φτάνει να γκρινιάζουμε. Δεν αρκεί να εκδηλώνουμε την πικρία μας για την πορεία που ανακόπηκε με τις πιο ανήθικες μεθόδους. Ήρθε η ώρα της κοινωνικής και πολιτικής αντεπίθεσης. Ήρθε η ώρα να δράσουμε με τα όπλα που η δημοκρατία μας παρέχει».

"Είμαι εδώ, αν έχετε τα κότσια, κ. Μητσοτάκη"

«Είναι άφωνοι, προβλέψιμοι και επικίνδυνοι» ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά για τους «αρίστους» της κυβέρνησης. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό και ζεστό κλίμα, συχνά διακόπτονταν από χειροκροτήματα και συνθήματα στα οποία πρωτοστατούσε η Νεολαία που βροντοφώναζε καθ’ όλη την διάρκεια. Μάλιστα στο σύνθημα ο «λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» και όσοι έχουν ξεχάσει το θυμήθηκαν απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα για το σκάνδαλο Novartis o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: "Φοβούνται την έρευνα. Φοβούνται την Δικαιοσύνη. Φοβούνται την αλήθεια. Φοβούνται και κηρύττουν τον πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν κουκούλωσε την υπόθεση της Novartis και έδωσε την ευκαιρία να διερευνηθεί. Σήμερα μέσα στον πανικό τους έφτασαν στο σημείο να λένε ότι εμείς ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταδικαστούμε, ενώ την καταδίκη για ισόβια την επιφυλάσσουν για μένα." "Είμαι εδώ, αν έχετε τα κότσια, μην τρομοκρατείτε τους ανθρώπους που σήκωσαν ανάστημα, αν έχετε τα κότσια να πάτε εμένα σε Ειδικό Δικαστήριο. Αν δεν τα έχετε όμως σταματήστε να βιάζετε τους θεσμούς. Αφήστε την Δικαιοσύνη να ερευνήσει το σκάνδαλο Novartis ως το τέλος".

Με τη μετάδοση βίντεο με στόχο την αποδόμηση των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης σε επτά θεματικούς τομείς ξεκίνησε η κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. «Η απάτη των αρίστων αποκαλύπτεται» είναι το βασικό σύνθημα της εκδήλωσης. Τα συνθήματα που ήταν αναρτημένα στο στάδιο ήταν «Μία νέα σχέση με την πολιτική», «Παίρνουμε το αύριο στα χέρια μας».

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μέσα σε εφτά μόλις μήνες ζήσαμε, είδαμε, μάθαμε τι σημαίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα βίντεο που παρακολουθήσαμε είναι ένα μικρό μόνο δείγμα του κυνισμού και της ανικανότητας των αρίστων που ανέλαβαν την εξουσία, στηριγμένοι στην απάτη. Συσπείρωσαν μια πανστρατιά συντηρητικών και καθεστωτικών δυνάμεων για να ανακτήσουν τον έλεγχο της διακυβέρνησης της χώρας.

Πέτυχαν μια προσωρινή νίκη απέναντι στην Αριστερά, απέναντι στην αλήθεια, απέναντι στην πρόοδο. Όμως από τότε καθημερινά χάνουν τη μάχη της καθημερινής ζωής. Γιατί δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που γέννησε η κρίση, παρά μονάχα να ευνοήσουν συμφέροντα. Γιατί δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν τη προσπάθεια ανάταξης του εθνικού κύρους και της αξιοπρέπειας της χώρας. Και μας ξαναγυρίζουν με μεγάλη ταχύτητα πίσω, στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

 • Στο κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής.
 • Στην εθνική και κοινωνική ανασφάλεια.
 • Στην οικονομική στασιμότητα.
 • Σε μια ανάπτυξη που αφορά μόνο τους ισχυρούς και όχι τη κοινωνική πλειοψηφία.
 • Και σε μια κοινωνία διακρίσεων, συντηρητικής οπισθοδρόμησης και συρρίκνωσης των δικαιωμάτων.
 • Το κράτος έχει ξαναγίνει λάφυρο.
 • Το προσφυγικό βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.
 • Τα εθνικά θέματα πηγή δικαιολογημένης ανησυχίας και ανασφάλειας.

Η κοινωνική συνοχή ξανά ρηγματωμένη, με τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη βιώνουν μια νέα επέλαση στο εισόδημα και στη θέση τους στην παραγωγή. Τα δικαιώματα υπό αμφισβήτηση, με τη καταστολή να έχει πάρει γενικευμένο χαρακτήρα και την επικοινωνιακή διαχείριση της δημόσιας τάξης να μην αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες.

Η διαπλοκή, το κράτος της φθοράς και το παρακράτος της διαφθοράς, ανθίζουν λες και δεν πέρασε μια μέρα από τότε που βύθισαν την Ελλάδα στην τραγωδία της κρίσης. Ένα καθεστώς φαύλο, οικογενειακό, αδιαφανές, προσανατολισμένο στην αφαίμαξη των πολλών υπέρ των λίγων, οικοδομείται μέρα-μέρα. Αυτή δεν είναι η Ελλάδα που μας αξίζει. Δεν αξίζει όχι μόνο στους προοδευτικούς πολίτες.

Δεν αξίζει στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων που έβαλαν πλάτη για να βγούμε από τη κρίση Και που πίστεψαν στην πολιτική απάτη και στις ψεύτικες προσδοκίες που ο κος Μητσοτάκης με τη βοήθεια των ΜΜΕ τους δημιούργησε. Προσδοκίες που γκρεμίζονται σαν χάρτινοι πύργοι, μέρα με τη μέρα, από τον Ιούλη έως σήμερα. Και αν κάτι πια έχει γίνει φανερό είναι ότι τίποτε καλό δεν μπορεί να περιμένει κανείς από αυτή την κυβέρνηση.

Εκτός και αν ανήκει στους κομματικούς εγκάθετους και τους οικονομικούς προστάτες. Μόνο νέα βήματα πίσω στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στις ελευθερίες, στο περιβάλλον, στη διαφθορά, μας περιμένουν. Μόνο νέα δεινά και νέα δεσμά για την κοινωνική πλειοψηφία. Θέλω λοιπόν, με την ευκαιρία της σημερινής μας συγκέντρωσης, να διακηρύξω από αυτό το βήμα: Δεν αρκεί να θυμώνουμε. Δεν φτάνει να γκρινιάζουμε. Δεν αρκεί να εκδηλώνουμε την πικρία μας για την πορεία που ανακόπηκε με τις πιο ανήθικες μεθόδους.

Ήρθε η ώρα η ώρα της κοινωνικής και πολιτικής αντεπίθεσης. Ήρθε η ώρα να δράσουμε με όλα τα όπλα που η δημοκρατία μας παρέχει. Να αντισταθούμε στο καθεστώς που οικοδομούν στις πλάτες της πλειοψηφίας. Να αντισταθούμε σε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα. Να αντισταθούμε σε κάθε αντιλαϊκό και άδικο μέτρο.

Στη Βουλή, στην απεργία, στη διαδήλωση. Να αντισταθούμε στο ψέμα, στην απάτη της εικονικής πραγματικότητας της πλειοψηφίας των ΜΜΕ. Να αντισταθούμε στην εργοδοτική ασυδοσία που  γίνεται νόμος, και στην εργασιακή ζούγκλα που γίνεται καθημερινότητα. Να αντισταθούμε. Όχι με τις σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τις σημαίες της πατρίδας που αξίζουμε. Της κοινωνίας που αξίζουμε. Της δικαιοσύνης που αξίζουμε. Της δημοκρατίας που αξίζουμε.

Για να υπερασπιστούμε το κατώτατο μισθό, τα εργασιακά δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια υγεία και παιδεία. Για να υπερασπιστούμε τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Για να υπερασπιστούμε τα εθνικά κεκτημένα στην εξωτερική πολιτική, το ρόλο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τώρα είναι η ώρα των πολλών. Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει κάθε δίκαιη μάχη, κάθε δίκαιη διεκδίκηση, κάθε δίκαιο αγώνα. Να ανανεώσει το όραμα, την προσδοκία, και το στόχο μιας Ελλάδας που δεν θα καταβροχθίζει τα καλύτερα παιδιά της. Και δεν θα καταβροχθίζεται από τους λίγους και ισχυρούς. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο.

Θα το αποτρέψουμε με τη δύναμη των λαϊκών αγώνων. Θα ανατρέψουμε τα σχέδια τους, όση δύναμη επικοινωνιακού πυρός κι αν διαθέτουν, κι όσα αποθέματα συκοφαντίας και ψέματος κι αν είναι σε θέση να παράγουν και να καταναλώσουν. Σας καλώ λοιπόν να κάνουμε τη σημερινή μας μεγάλη συγκέντρωση αφετηρία μιας δημοκρατικής, μαχητικής, λαϊκής πορείας.

Δύσκολης, αλλά αναγκαίας. Για το σήμερα της αποτροπής. Για το αύριο της ανατροπής. Το κοινωνικό κράτος, η πρώτη κατοικία, οι μισθοί, οι συντάξεις, η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον. Δε θα τα αφήσουμε στις ορέξεις των αρίστων, των διαπλεκόμενων, των βαρόνων, των ολιγαρχών, των παρασιτικών κυκλωμάτων που επέστρεψαν και συνεχίζουν την ίδια δουλειά με αυτή που οδήγησε τη χώρα στη κρίση.

Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε απροστάτευτο. Θα δώσουμε τη μάχη σε κάθε κοινωνικό χώρο για να ξανακερδίσει η προοδευτική παράταξη τη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Και να πετύχουμε ­-όσο συντομότερα τόσο το καλύτερο για τη χώρα- μια νέα μεγάλη νίκη προς όφελος του ελληνικού λαού, που θα επαναφέρει τη χώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Στη τροχιά της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σήμερα λοιπόν είμαστε όλες και όλοι εδώ για να στείλουμε σήμα αντίστασης και αγώνα. Για να μιλήσουμε ξανά για την προοπτική και το όραμα που χρειάζεται η χώρα. Γιατί πληρώνουμε ήδη ακριβά την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με κάθε τους βήμα μας οδηγούν σε αδιέξοδα και κινδύνους. Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Μια όξυνση που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ψυχραιμία, στρατηγική και συμμαχίες.

Μια όξυνση που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ανάπτυξη πολύπλευρων δράσεων που θα ενισχύουν τους δεσμούς φιλίας των δύο λαών και θα υπενθυμίζουν ότι μόνο να κερδίσουν έχουν από την ειρήνη και την συνεργασία. Θυμάστε όμως τι έκαναν αντιπολίτευση έκαναν σε εμάς οι άριστοι και οι υπερπατριώτες ; Ήταν η αντιπολίτευση της περικεφαλαίας.

Η αντιπολίτευση της ακροδεξιάς και του φονταμενταλισμού. Η αντιπολίτευση που υπονόμευε το εθνικό συμφέρον εν ονόματι του κομματικού. Η αντιπολίτευση που μας κατάγγειλε για προδοσία όταν πετύχαμε με τη συμφωνία των Πρεσπών να αναβαθμίσουμε το ρόλο και τα συμφέροντα της χώρας. Την ιστορική αυτή συμφωνία, για την οποία είμαστε υπερήφανοι που την ολοκληρώσαμε σε πείσμα των εκβιασμών και της τρομοκρατίας όσων θέλησαν να διχάσουν το λαό μας για να κερδίσουν λίγες ψήφους.

Ναι, είμαστε υπερήφανοι. Δεν ξέρω όμως πόσο υπερήφανοι μπορεί να είναι όλοι εκείνοι που μας συκοφάντησαν, αμφισβήτησαν τον πατριωτισμό μας, όπλισαν το χέρι των μακεδονομάχων και των ακροδεξιών, έκαναν σημαία τους την καταγγελία της συμφωνίας. Και χρειάστηκε μόνο μια εβδομάδα στην κυβέρνηση για να θυμηθούν ότι όχι μόνο θα τηρήσουν αλλά και θα τιμήσουν την κατά τα άλλα προδοτική συμφωνία.

Επειδή όμως η δικαίωση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, δεν ξέρω αν προσέξατε αυτές τις μέρες μια δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Που ομολογεί ότι μια χαρά περνάγανε με τις κυβερνήσεις της ΝΔ, μέχρι που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να μας χαρακτηρίσει εθνικιστές. Ποιος ; Ο κύριος Τσαβούσογλου!!!

Απάντησα ότι δεν ξέρω αν αυτό πρέπει να το εκλάβω ως ψόγο ή ως παράσημο. Το βέβαιο είναι ότι και η Τουρκία ποτέ δεν μας συγχώρησε γιατί εμείς δεν είμαστε πατριώτες γιαλαντζι και υποκριτές, αλλά δουλέψαμε για τη στρατηγική αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της χώρας. Οχι ως δύναμη ψευτο πατριωτικών κραυγών. Αλλά ως δύναμη ειρήνης και πυλώνα σταθερότητας.

Και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δε μας συγχώρεσαν και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί με αυτή ακυρώθηκαν σχεδιασμοί τους δεκαετιών, για το βάθεμα της τουρκικής επιρροής στην περιοχή των Βαλκανίων. Και ακυρώθηκαν με μια συμφωνία που προωθεί την σταθερότητα, την ειρήνη και την συνεργασία των λαών. Όχι τους ανταγωνισμούς και τον εθνικισμό. Που βρισκόμαστε όμως σήμερα;

Η Τουρκία αφού δε βρίσκει χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ συμμάχους στα Βόρεια σύνορά μας, προχωράει στη συγκρότηση συμμαχίας με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. Και μέσω ενός ανυπόστατου νομικά μνημονίου συνεργασίας δημιουργεί τετελεσμένα, παραβιάζοντας κατάφορα το Δίκαιο της Θάλασσας. Και το ερώτημα είναι που βρίσκονται να  αντιδράσουν τώρα οι υπερπατριώτες που μας κατήγγειλαν ότι ζημιώνουμε τη χώρα στη Συμφωνία των Πρεσπών ;

Πώς αντιδρούν τώρα, μιας και βρίσκονται πια στη διακυβέρνηση της χώρας, με τη ψήφο των Μακεδονομάχων και των εθνικά δήθεν υπερευαίσθητων; Πώς αντιδρούν όταν η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ; Μας απαντάνε δε χρειάζονται κυρώσεις. Και όταν στέλνει ερευνητικά πλοία για βόλτα στο Αιγαίο,  παριστάνουν τους μετεωρολόγους.

Έφταιγε είπαν ο καιρός... Η απάντηση λοιπόν είναι ότι δεν αντιδρούν Απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις, διαδηλώνοντας πόσο προβλέψιμοι σύμμαχοι είναι στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή ένωση. Άφωνοι και προβλέψιμοι. Και γι’ αυτό θα πω εγώ και επικίνδυνοι. Αλλά και στο προσφυγικό η κατάσταση είναι εξίσου εκρηκτική και επικίνδυνη.

Ο συνδυασμός ιδεοληψίας, ανοησίας, και ανικανότητας έφερε τα νησιά της πρώτης γραμμής σε κατάσταση οριακή. Η ενθάρρυνση των κάθε λογής ακροδεξιών, μακεδονομάχων, και προσφυγοφάγων,  για να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν γίνεται τώρα μοναχά η θηλιά στο λαιμό του κ. Μητσοτάκη.

Αλλά, δυστυχώς, και στο λαιμό των νησιών και της χώρας. Τον ξέρουμε, λοιπόν, τον ένοχο κι είναι γνωστή η αιτία. Αλλά σήμερα δεν αρκεί να δείχνουμε τον ένοχο, πρέπει να δείξουμε και τη λύση. Και η μόνη λύση είναι αυτή που η ΝΔ εμπόδιζε με κάθε μέσο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Η μεταφορά των ευάλωτων στην ηπειρωτική χώρα. Η ελληνική κοινωνία μπορεί και πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της φιλοξενίας και της ένταξης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πιέσουμε και την υπόλοιπη Ευρώπη, να κάνει το καθήκον τους στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Μόνο έτσι θα απομονώσουμε τους ακραίους. Μόνο έτσι θα πετύχουμε, με συμμαχίες στην Ευρώπη, την αναθεώρηση του Δουβλίνου και τη δίκαιη κατανομή της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζητάνε άσυλο.

Αυτή την πολιτική εμείς θα τη στηρίξουμε, χωρίς να προτάσσουμε το κομματικό μας συμφέρον. Γιατί η πατρίδα και η ανθρωπιά είναι για την Αριστερά πάνω από κόμματα.  Πριν λίγες μέρες στο Βερολίνο έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση που απαιτούσε από την Γερμανική κυβέρνηση να φιλοξενήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τα ελληνικά νησιά. Αυτή είναι η δική μας η Ευρώπη.

Η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Όχι η Ευρώπη του Κουρτς και του Όρμπαν και των χωρών του Βιζεγκραντ. Που θέλουν εδώ να τους αντιγράψουν ο κος Μητσοτάκης μαζί με τον κο Γεωργιάδη και Βορίδη. Και δυστυχώς δε θέλουν να τους αντιγράψουν μόνο στη πολιτική τους για τους πρόσφυγες. Θέλουν να αντιγράψουν και ιδίως τις πρακτικές του Όρμπαν και σε ότι αφορά το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών.

Κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό νέο για τη Δημοκρατία. Γιατί δεν έχουμε μόνο μια κυβέρνηση ταξικά μεροληπτική υπέρ του μεγάλου πλούτου και της διαπλοκής. Αλλά και μια κυβέρνηση που δε διστάζει να παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους, ενίοτε και να ενορχηστρώνει μικρά πραξικοπήματα απέναντι στη δικαιοσύνη.

Τόσο άτσαλα και άγαρμπα όμως όπως και ο τρόπος που κυβερνάνε εν γένει. Και τρώνε τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη, όπως χθες που έπεσε στο κενό από τον Άρειο Πάγο, η πραξικοπηματική απόπειρα της πλειοψηφίας της Επιτροπής για τη Νοβαρτις, να τρομοκρατήσουν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Παρά τα διαρκή στραπάτσα όμως δεν φαίνεται να πτοούνται.

Η ανηθικότητα έχει γίνει κανόνας της πολιτικής τους συμπεριφοράς. Αλλά δε καταφέρνουν τελικά να κρύψουν τον πανικό τους. Γιατί επιχειρούν αυτή τη πρωτοφανή στη μεταπολίτευση απόπειρα να μετατρέψουν τους θύτες σε θύματα και τους κατήγορους σε κατηγορούμενους, ενόσω η δικαιοσύνη ακόμη διερευνά το σκάνδαλο; Γιατί απειλούν δικαστές και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ;

Θα τους πάω αίμα, λέει ο ένας. Θα τους γδάρω, λέει ο άλλος. Θα πέσουν κεφάλια, λέει ο τρίτος. Μα γιατί φοβούνται την έρευνα, φοβούνται την ίδια τη δικαιοσύνη, φοβούνται την ίδια την αλήθεια. Και κηρύττουν τον πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δε κουκούλωσε την υπόθεση αυτή. Αλλά έδωσε τη δυνατότητα στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς φόβο να τη διερευνήσει.

Και σήμερα μέσα στην απελπισία και στον πανικό τους  – γιατί άραγε τέτοιος πανικός ποιος ξέρει ;  Εμείς δε ξέρουμε γιατί ανησυχούν αλλά προφανώς αυτοί θα ξέρουν – Σήμερα λοιπόν μέσα στον πανικό τους έφτασαν στο σημείο να λένε ότι πρέπει να καταδικαστούμε εμείς, σε ισόβια για εσχάτη προδοσία. Αυτή την εξαιρετική χάρη την επιφυλάσσουν για μένα.

Και το επαναλαμβάνει διαρκώς ο έμπιστος αντιπρόεδρος του κου  Μητσοτάκη, ένα από τα πρόσωπα που ερευνά η Δικαιοσύνη.  Εδώ είμαι, τους απαντώ.  Κοπιάστε. Αν έχετε τα κότσια μη προσπαθείτε να τρομοκρατείτε τους ανθρώπους που σήκωσαν ανάστημα για να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον. Μη στήνετε πραξικοπήματα της συμφοράς, που καταλήγουν σε φιάσκο και γελοιοποίηση.

Αν έχετε τα κότσια κύριε Μητσοτάκη εδώ είμαι. Στη διάθεσή σας. Και σας προκαλώ, να πάτε την εκτροπή μέχρι τέλους. Να τολμήσετε να οδηγήσετε εμένα σε ειδικό δικαστήριο, αν έχετε τα κότσια. Αν δεν τα έχετε, σταματήστε να γελοιοποιείτε και να βιάζετε τους θεσμούς. Σταματήστε αυτήν την άθλια καραμέλα της σκευωρίας. Και αφήστε επιτέλους τη δικαιοσύνη απερίσπαστη να διερευνήσει το σκάνδαλο της Νοβαρτις.

Φίλες και φίλοι,

Στον κατήφορο και στη οπισθοδρόμηση που οδηγεί τη χώρα η Δεξιά του κου Μητσοτάκη, εμείς θα απαντήσουμε με σχέδιο και ένα νέο όραμα, για την προάσπιση της δημοκρατίας και των κατακτήσεων της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής.

Εμείς λέμε ότι η χώρα χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη! Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ο πυρήνας της δικής μας ιδεολογίας. Είναι η σημαία των αγώνων μας. Είναι το όραμά μας για το αύριο της χώρας και του λαού μας.

Και κοινωνική δικαιοσύνη σημαίνει σχέδιο για τη προστασία της εργασίαςΣημαίνει εργασία με κανόνες, με συλλογικές συμβάσεις παντού, που δεν επιτρέπουν στις εικονικές εργολαβίες να παραβιάζουν τις συμβάσεις. Σημαίνει καμία ανοχή στην εργοδοτική παραβατικότητα,

Σημαίνει ούτε μια ώρα απλήρωτη ή αδήλωτη εργασία. Εμείς λέμε ότι η χώρα και λαός μας χρειάζονται να είναι  ασφαλείς  και αισθάνονται ασφάλεια. Αυτό σημαίνει μια ηγεσία ικανή να προασπιστεί με σχέδιο και διεθνείς συμμαχίες τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σημαίνει μια σύγχρονη αντιεγκληματική πολιτική και σώματα ασφαλείας δημοκρατικά στο πλευρό του πολίτη και όχι καταστολή, αυταρχισμός και αυθαιρεσία.

Όλα στο βωμό της επικοινωνίας όμως της αληθινής προστασίας των πολιτών. Σημαίνει επίσης ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Με την ύπαρξη δημόσιων πόρων για την στήριξη του. Χωρίς μειώσεις των συντάξεων και με επαναφορά του συνόλου της 13ης σύνταξης! Η χώρα και ο λαός μας χρειάζεται και δικαιούται Δικαιοσύνη και ασφάλεια.

Και Δικαιοσύνη σημαίνει δικαίωμα στην κατοικία και ασφάλεια σημαίνει προστασία της πρώτης κατοικίας των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από τη κρίση και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Η χώρα και ο λαός μας τέλος χρειάζεται προοπτική και ανοιχτούς ορίζοντες στο αύριο. Και προοπτική δεν υπάρχει με τη νέα γενιά στο περιθώριο.

Τους νέους και τις νέες που είναι σήμερα 20 και 30 χρονών και έχουν ζήσει την μισή ζωή τους μέσα στην κρίση. Αλλά και τους πιο νέους, για να μην αφήσουμε στον τόπο μας να χαθεί μια γενιά. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν βλέπει τους νέους ανθρώπους παρά σαν φτηνή εργατική δύναμη, και πελατεία για τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετεί και την εξυπηρετούν.

Θυμόμαστε όλοι το αίσχος του ρατσιστικού υποκατώτατου μισθού. Κοιτάξτε πως τώρα, χωρίς ντροπή, με τρεις κινήσεις δημιουργούν αυτή την πελατεία. Θεσμοθετούν την βάση του δέκα για να αποκλείσουν χιλιάδες παιδιά από το δημόσιο πανεπιστήμιο, Καταργούν μια σειρά από σχολές καθώς και τα διετή προγράμματα για αποφοίτους τεχνικών-επαγγελματικών λυκείων,

Και εξισώνουν τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων. Υποβαθμίζουν έτσι τους νέους σε πελάτες των κολεγίων. Τους έχουμε όμως και εδώ κακά μαντάτα. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αυτής της χώρας, οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν έχουν φοβηθεί ποτέ στο παρελθόν όταν χρειάστηκε να υπερασπιστούν το μέλλον τους και την δημόσια παιδεία. Και είμαστε μαζί τους. Η κοινωνία είναι μαζί τους.

Εκεί που αυτοί βλέπουν πελάτες και εργασιακά υποζύγια εμείς βλέπουμε μια γενιά που αγωνίζεται. Μια γενιά που σε ολόκληρο τον κόσμο στηρίζει τα προοδευτικά-ριζοσπαστικά κοινωνικά αιτήματα. Αυτή τη γενιά σας καλώ να ακούσουμε και να εμπιστευτούμε. Να ακούσουμε τις αγωνίες και τα όνειρα της. Να ακούσουμε την κριτική της. Να της δώσουμε τον χώρο για να μπει μπροστά στον αγώνα για δικαιοσύνη και προοπτική στον τόπο μας.

Σε αυτούς τους αγώνες, τους αγώνες της νέας γενιάς, οφείλουμε και το γεγονός, πως σήμερα συζητάμε ξανά με ένταση και τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής κρίσης. Τους χρειαζόμαστε σήμερα αυτούς τους αγώνες. Γιατί η κυβερνητική πολιτική μας γυρνάει χρόνια πίσω.

Όταν ανασύρουν σχεδιασμούς όπως η εκτροπή του Αχελώου. Όταν σχεδιάζουν επέκταση των εξορύξεις του χρυσού που θέλουν πλην της Χαλκιδικής να πάνε και στη Θράκη. Ξέρουμε βέβαια πως όταν αυτοί μιλάνε για πράσινη ανάπτυξη, εννοούν μονάχα πράσινες μπίζνες. Για αυτό και ακυρώνουν καινοτόμα και χρήσιμα εργαλεία όπως οι ενεργειακές κοινότητες.

Για αυτό και ανακοινώνουν απολιγνιτοποίηση δίχως σχέδιο δίκαιης μετάβασης και πρόβλεψη αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας. Γιατί δε επιθυμούν έναν πράσινο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου με κοινωνικό πρόσημο, αλλά μονάχα την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Ξανά εδώ η θέση μας είναι στους αγώνες, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή!

Ξανά εδώ η θέση μας είναι να υπερασπιστούμε την πράσινη ανάπτυξη και να προωθήσουμε πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά χωρίς να ξεχνάμε ότι το παγκόσμιο κίνημα της νεολαίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, δε μας λέει απλά μην αλλάζετε το κλίμα. Αλλά μας λέει : «Αλλάξτε το σύστημα. Όχι το κλίμα.»

Και ναι πρέπει να παραδεχθούμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία είναι σήμερα μια δύναμη που επιθυμεί όχι μόνο να ξανάρθει σε θέσεις διακυβέρνησης, αλλά να έρθει για να κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας. Και αυτό δε γίνεται χωρίς ρήξεις και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Και αυτές οι μεταρρυθμίσεις, δε μπορεί παρά να είναι κόντρα σε ένα σύστημα που αναπαράγει και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Και ναι για να το πετύχουμε αυτό πρέπει πρώτα από όλα να αλλάξουμε εμείς. Πρέπει εμείς να γίνουμε πρώτα, η αλλαγή που για τη χώρα και τη κοινωνία επιθυμούμε. Και σας καλώ να μπείτε όλες και όλοι μπροστά, για γίνει πράξη αυτή η αλλαγή. Χωρίς κανένα φόβο, παρά μόνο με ελπίδα και αισιοδοξία ότι θα πετύχουμε. Να γίνουμε ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό, νεανικό, λαϊκό και ριζοσπαστικό.

Να δώσουμε νέα δύναμη στην ηθική της Αριστεράς που προτάσσει το συμφέρον της κοινωνίας και της χώρας από το συμφέρον των ομάδων και των προσώπων. Να δημιουργήσουμε το κόμμα που θα εκπροσωπεί χωρίς αποκλεισμούς την πολύχρωμη κοινωνική και εκλογική του βάση. Και πρώτα – πρώτα τις ανάγκες και τις αγωνίες της νέας γενιάς.

Στην διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, αναφέρουμε ότι: Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει και να αλλάζει γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε σημαίνει πρώτα από όλα πλατιά κοινωνική συμμετοχή. Δεν είναι δρόμος των λίγων και των "φωτισμένων". Είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας.

Θέλουμε λοιπόν έναν πολιτικό φορέα που δεν θα αναπαράγει απλά τον εαυτό του και δεν θα φυλακίζεται σε διανομή αξιωμάτων. Ένα φορέα ανοιχτό στο καινούργιο, οργανωτικά καινοτόμο και σε σύνδεση με τη σύγχρονη τεχνολογία των κοινωνικών δικτύων. Θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό σε όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς, τους ανήσυχους πολίτες.

Χρειάζεται επομένως, να τολμήσουμε και διαδικασίες που θα επιτρέπουν τη συνεχή αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον. Χρειάζεται επομένως, να εγκαταλείψουμε την ασφάλεια του πρωτοκόλλου, της επετηρίδας, και της ρουτίνας. Να μη φοβηθούμε να πειραματιστούμε και να ανοίξουμε δρόμους για να βαθύνει η δημοκρατία και η συμμετοχή και να ανθίσουν οι ιδέες.

Σε ότι με αφορά είμαι αποφασισμένος να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για προχωρήσουμε με τόλμη σε αυτή τη κατεύθυνση. Και σας καλώ όλους να στηρίξετε αυτή τη προοπτική της διαρκούς αλλαγής. Που θα μας κάνει ακόμη πιο ριζοσπαστικούς και ακόμη πιο χρήσιμους στην ελληνική κοινωνία. Ως ένα μεγάλο και μαζικό, σύγχρονο αριστερό κόμμα.

Η καρδιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που σύντομα θα κληθεί από το λαό να πάρει ξανά τις τύχες της χώρας στα χέρια της. Και δε θα είναι η δεύτερη φορά Αριστερά. Αλλά θα είναι η πρώτη φορά με δικό μας αριστερό και ρεαλιστικό σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης, Έξω από μνημόνια και χωρίς καταναγκασμούς. Και με τα χέρια ελεύθερα, να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα της προκοπής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided