Δευτέρα, Μάρτιος 30, 2020

Αλέξης Τσίπρας

 

 

 

 

 

 

 

Συγχαρητήρια Τσίπρα στον Ζόραν Ζάεφ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

 

 

 

 

Συγχαρητήρια Τσίπρα στον Ζόραν Ζάεφ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Υπογράμμισαν ότι οι εξελίξεις είναι πιο σημαντικές λόγω της πανδημίας.

.

Ο Αλέξης Τσιπρας και ο Ζόραν Ζαεφ συνομιλησαν τηλεφωνικά μετά την επικύρωση απο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, της απόφασης για έναρξη των ενταξιακώνδιαπραγματεύσεων και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τονΖόραν Ζάεφ τονιζοντας οτι κανένας δεν θα πίστευε τους ίδιους, τον Νίκο Κοτζιά ή τον ΝικολάΝτιμιτρόφ, αν πριν 3 χρόνια είχαν πει ότι θα γίνονταν όλα αυτά. Ότι σε μια ΕΕ που βρίσκεται σε βαθεία κρίση, όπου ο εθνικισμός και η εθνικήπεριχαράκωσηκυριαρχούν, το μήνυμα της σταθερότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της ελπίδας, θα ερχόταν από τα Βαλκάνια και ειδικά από τις προοδευτικές δυνάμεις των δύοχωρών.

Υπογράμμισαν ότι οι εξελίξεις αυτές στην περιοχή, είναι ακόμα πιο σημαντικές τώρα που το μείζον ζήτημα είναι η συστράτευση όλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Ζ. Ζάεφ τόνισε από την πλευρά του τη σημασία που έχουν τα βήματα της χώρας του για τις διμερείς σχέσεις, την περιοχή και την Ευρώπη. Προσέθεσε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις στις δύο χώρες έδωσαν το παράδειγμα για την Ευρώπη, ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές.

 

 

 

Τσίπρας: Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι οι ήρωες της σημερινής ημέρας

«Η έμπρακτη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας είναι το χειροκρότημά μας»

Τσίπρας: Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι οι ήρωες της σημερινής ημέρας

«Ήρωες» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν σκληρή μάχη με τον κορονοϊό.

Σε ανάρτησή του στο Instagram, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μέτρα που πρέπει να παρθούν για να βοηθηθεί το ιατρικό προσωπικό σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, υπογραμμίζοντας ότι «η έμπρακτη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας είναι το χειροκρότημά μας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρας:

«Κάθε εποχή έχει τους δικούς της ήρωες

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι οι ήρωες της σημερινής ημέρας.

Γι' αυτό ζητάμε:

- Άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ

- Άμεση ένταξη στο δημόσιο σύστημα υγείας όλων των συμβασιούχων επικουρικών γιατρών, του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και των νέων επιστημόνων των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ

- Επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ

- Μέτρα προστασίας των γιατρών και νοσηλευτών

Η έμπρακτη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας είναι το χειροκρότημά μας».

NEWSBEAST.GR  28/3/2020

 

 

 

 

Τσίπρας:

Επιβεβλημένη η επίταξη όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων για τον κορονοϊό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας

Τσίπρας: Επιβεβλημένη η επίταξη όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων για τον κορονοϊό

Την ανάγκη να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, ενώ παράλληλα προτείνει την επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε εκτεταμένα στις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «η ατομική ευθύνη δεν αναιρεί την καθοριστική ευθύνη της Πολιτείας, όπως αυτή εκφράζεται από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».  Εξήγησε δε, ότι «ευθύνη της Πολιτείας δεν είναι μόνο να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και να δείχνει με το δάχτυλο τον κάθε πολίτη ξεχωριστά ως υπεύθυνο για την εφαρμογή τους, αλλά να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ανθρώπων του. Για την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε τους ανθρώπους του συστήματος Υγείας που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, «συχνά με ανεπάρκεια σε μέσα, αλλά με υπερεπάρκεια σε ανιδιοτέλεια, αλληλεγγύη και αφοσίωση. Σε συνθήκες, όχι απλώς δύσκολες, αλλά και επικίνδυνες για τη δική τους υγεία. Γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό του ΕΚΑΒ, εργαζόμενους στη δημόσια υγεία. Και με την ευκαιρία να ευχαριστήσω και όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του κρατικού μηχανισμού, που συμβάλλουν στη μεγάλη κοινή προσπάθεια» ανέφερε.

«Δεν αρκούν όμως οι ευχαριστίες, τα χειροκροτήματα, η ρητορική ευγνωμοσύνη. Αυτούς τους ανθρώπους χρειάζεται να τους στηρίζουμε και να τους προστατεύουμε, όχι απλά να τους χειροκροτούμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ατομική ευθύνη είναι πολύ σημαντική. Η προστασία του διπλανού μας, η πειθαρχία σε μέτρα που προτείνουν οι επιστήμονες και επιβάλλει το κράτος. Δεν θα παίξουμε μ' αυτά», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Ανεπάρκεια μέσων ατομικής προστασίας»

Από την συζήτησή του ωστόσο, με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, προέκυψε ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Όπως εξήγησε, «υπάρχει ανεπάρκεια μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δομές υγείας. Λείπουν ειδικές μάσκες, γυαλιά, ασπίδες προσώπου, μέσα απαραίτητα για όσους φροντίζουν τους ασθενείς.

Με όσους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία των εργαζομένων, αλλά και για τον αποδεκατισμό του προσωπικού των νοσοκομείων, καθώς μέχρι σήμερα, με ενημέρωσαν ότι έχουμε τουλάχιστον 65 υγειονομικούς που έχουν μολυνθεί.

Την ίδια στιγμή το τεστ για την ανίχνευση του ιού δεν θεωρείται προληπτικά επιβεβλημένο για το υγειονομικό προσωπικό. Η δικαιολογία έχει να κάνει με την μικρή επάρκεια αντιδραστηρίων. Όποιος έχει όμως τη δυνατότητα να πληρώσει, μπορεί σε ιδιωτικά ιατρεία να υποβληθεί σε τεστ, ακόμη και αν δεν έχει κάποιο σοβαρό λόγο να το κάνει. Αυτό είναι αδιανόητο. Επίσης, αδιανόητο είναι 27 μέρες μετά το πρώτο κρούσμα, να παραμένει μετέωρη σε μεγάλο βαθμό η πρόσληψη επιπλέον ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθύμισε τις 4000 θέσεις στην Υγεία, «που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και οι οποίες «ακυρώθηκαν και δεν επαναδρομολογήθηκαν, ούτε μετά τη κρίση. Ενώ οι 2.000 νοσηλευτές που ανακοινώθηκαν, δεν έχουν ακόμη αναλάβει υπηρεσία.

«Επίταξη όλων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων»

Οι δημόσιες δομές υγείας, τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα περιφερειακά ιατρεία, οι ΤΟΜΥ, «δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στο συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, ενώ τα κρεβάτια σε ΜΕΘ που απομένουν στο σύστημα, προφανώς και δεν θα είναι αρκετά αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Γι' αυτό η επίταξη από τώρα όλων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να θέσουν τη δυναμικότητά τους στο εθνικό σύστημα, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Όσο αναγκαία ήταν και τα σκληρά προληπτικά μέτρα για την αναστολή της μετάδοσης του ιού» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Τέλος, με ανησυχία διαπιστώνω ότι δεν έχει υπάρξει ειδική μέριμνα για τις πιο ευάλωτες ομάδες. Τους πρόσφυγες, τους Ρομά, τους τοξικοεξαρτημένους, τους φυλακισμένους, τους άστεγους. Δυστυχώς δεν πρόκειται να τους εξαιρέσει ο ιός.

Κι αυτά ενώ όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει χρόνος. Οι αποφάσεις αυτές έπρεπε να έχουν ήδη ληφθεί. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλουν, έστω τώρα, να ενισχύσουν όλα τα μέτωπα. Να κλείσουν κάθε πόρτα και Κερκόπορτα στην προέλαση του ιού. Και αυτή είναι αποκλειστικά η δική τους ευθύνη.

Η ευθύνη των πολιτών, να υποτάξουν ακόμη και την ατομική τους ελευθερία στο συλλογικό εμείς της δημόσιας υγείας, γίνεται πράξη. Σε μεγάλο βαθμό, μάλιστα, με απόλυτη συλλογική ευσυνειδησία. Μένει να δούμε αν θα γίνει πράξη και η ευθύνη της Πολιτείας».

NEWSBEAST.GR 22:06  23/03/2020

 

 

 

Τσίπρας:

Η κυβέρνηση να διασφαλίσει το δώρο Πάσχα και

να παρέμβει για πάγωμα οφειλών δανειοληπτών

«Μέτρα που δεν είναι οριζόντια, αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συζητήσω με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και να λάβω από πρώτο χέρι μια εικόνα για την ανταπόκριση των μέτρων που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση. Η αίσθηση που διαμορφώνεται είναι ότι τα μέτρα είναι αποσπασματικά και πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζόμενων και της αγοράς», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα ύψους μόλις 1% του ΑΕΠ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, μέτρα 1% είχα ανακοινώσει εγώ πέρυσι το Μάη, όταν η χώρα δεν βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ίσχυαν πλήρως οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%».

«Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται», σχολίασε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «ενώ ορθώς, με εξαίρεση τις εκκλησίες, πήρε έγκαιρα προληπτικά μέτρα για τη δημόσια υγεία, για την οικονομία δεν παίρνει ούτε έγκαιρα ούτε προληπτικά μέτρα. Παρά μονάχα αποσπασματικά, τρέχει πίσω από το πρόβλημα».

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα:

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «δεν είναι μόνο το ύψος των παρεμβάσεων αλλά και ο χαρακτήρας τους. Μέτρα που δεν είναι οριζόντια, αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης. Αν αυτό συνεχιστεί, οι χιλιάδες απολύσεις που θα ακολουθήσουν, θα μας επιστρέψουν σε επίπεδα ανεργίας που θα θυμίζουν τις χειρότερες μέρες του 2014. Ενώ αν δεν υπάρξει άμεσα κρατική παρέμβαση στις τράπεζες, ώστε να παγώσουν τις δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα, να παγώσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς και να παρατείνουν την εξόφληση των επιταγών για όσο διαρκεί η κρίση, τότε σε λίγες εβδομάδες, φοβάμαι, δεν θα υπάρχει επιχείρηση ή επιχειρηματίες δίχως ασφυκτικά προβλήματα».

«Αυτό που σήμερα απαιτείται είναι όχι μέτρα “ασπιρίνες”, αλλά ένα γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας με ορίζοντα τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία. Απαγόρευση απολύσεων με ταυτόχρονη καταβολή από το κράτος πλήρως των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως φυσικά και του δώρου του Πάσχα. Παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις, καθώς και η δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Συγκρότηση, τέλος, ενός αντίστοιχου “σχεδίου Ηρακλής” για τις επιχειρήσεις και την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης δυσκολεύεται να μπει σε μια τέτοια λογική. Είναι δέσμιος των νεοφιλελεύθερων απόψεών του για την οικονομία. Αυτών που οδήγησαν, όμως, την οικονομία ήδη πριν τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε καθοδική τροχιά» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε ότι «τώρα οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του είναι ήδη νεκρές. Τώρα όλοι τρέχουν να σωθούν πίσω από γενναίες κρατικές παρεμβάσεις. Όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσει, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες για την οικονομία και κυρίως για τους επιχειρηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους».

Πηγή

Τσίπρας:

Η κυβέρνηση σχεδιάζει πλήρη ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων

Η κυβερνητική πολιτική για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τσίπρας: Η κυβέρνηση σχεδιάζει πλήρη ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων | tovima.gr Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μάχη του μέλλοντος, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ για το περιβάλλον, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του ότι η δική του πολιτική για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

«Η προστασία του περιβάλλοντος, δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, δεν είναι σημαία ευκαιρίας για τα κόμματα και την πολιτική, η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μάχη του μέλλοντος…», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως κατέθεσε το πολιτικό του στίγμα:

«Η προστασία του περιβάλλοντος όμως, ο μετριασμός της κλιματικής κρίσης, δεν είναι μια πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ουδέτερη υπόθεση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κοινωνικές ανισότητες. Υπό αυτή την έννοια αφορούν περισσότερο την Αριστερά, τα κόμματα που έχουν ορίζοντα μια πιο δίκαιη κοινωνία και θέλουν να εκπροσωπούν τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα».

Ψηλά το θέμα στην πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ

Ως χαρακτηριστικό της έμφασης που δίνει στα θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει το θέμα του περιβάλλοντος στην πολιτική του ατζέντα από την συγκρότησή του, και σε επίπεδο προγράμματος και σε επίπεδο κινηματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών.

Ανέφερε τις πρωτοβουλίες για το περιβάλλον την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το περιοριστικό δημοσιονομικό περιβάλλον.

Συνοπτικά τόνισε:

-Η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας και οι πρωτοβουλίες για τις ΑΠΕ, ώστε η Ελλάδα να είναι πλέον στην 9η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

-Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια συνταγματικής επιταγής καταρτίστηκαν, αναρτήθηκαν και κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες. Αλλά και το Κτηματολόγιο και όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, όπως και ο χωροταξικός σχεδιασμός.

-Καταρτίσαμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα και όχι απλά την απολιγνιτοποίηση.

-Θεσμοθετήσαμε την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και πολιτική πρόληψης πυρκαγιών.

-Ήμασταν στην πρώτη δεκάδα των χωρών της ΕΕ με ολοκληρωμένη στρατηγική για την κυκλική οικονομία, και ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία για τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας.

-Ολοκληρώσαμε τον εθνικό κατάλογο περιοχών Natura.

-Σχεδιάσαμε και ολοκληρώσαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, προστασίας και διαχείρισης της βιοποικιλότητας.

Άλλη μια απάτη η περιβαλλοντική πολιτική της ΝΔ

Σε αντιπαραβολή αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Να δούμε, όμως, τώρα τι συμβαίνει. Η κυβέρνηση της ΝΔ επενδύει σε μια επικοινωνιακή διαχείριση, πίσω από την οποία κρύβεται μια οργανωμένη προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση των πάντων, προς όφελος των λίγων. Για τη ΝΔ, η «ισχυρή ανάπτυξη», είναι ανάπτυξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Κλιμακώνοντας την επίθεση είπε ότι σταδιακά αποδεικνύεται ότι η περιβαλλοντική πολιτική είναι μία ακόμη από τις μεγάλες της απάτες και υποστήριξε:

 • Επανέρχεται στον σχεδιασμό της εκτροπής του Αχελώου σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, αποφάσεις του ΣτΕ και γνωμοδοτήσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ.
 • Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξελίσσεται σε σύμβουλο επενδύσεων της Ελληνικός Χρυσός, προωθώντας ακόμα και χατιρική αναθεώρηση της αρχικής σύμβασης του 2004, όταν ακόμα και προχθές το ΣτΕ επιβεβαίωσε τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα αδιέξοδα της πρότασης μεταλλουργίας
 • Ακυρώνεται η πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, που είχε εξασφαλισμένο προϋπολογισμό και προγραμματισμό προσλήψεων για τις δασικές υπηρεσίες.
 • Η απολιγνιτοποίηση του 2028 καταντά κούφια επικοινωνιακή επιλογή, δεν οδηγεί στην αναγκαία κλιματική ουδετερότητα [για την οποία εμείς δεσμευτήκαμε στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο 2019], δεν εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, το χαμηλό κόστος ενέργειας και τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, που εμείς είχαμε προετοιμάσει.

«Υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών»

«Το πραγματικό τους σχέδιο είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων και η μεταφορά της ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Αυτό δεν είναι σχέδιο απολιγνιτοποίησης, είναι σχέδιο αεριοποίησης. Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης επιχαίρει αυτή την εβδομάδα ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Έτσι όμως υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις βασικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο, αλλά και μετά από αυτό, υπογραμμίζοντας «την δίκαιη και ομαλή μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στην κλιματική ουδετερότητα με δημόσιο έλεγχο των βασικών ενεργειακών δικτύων και φορέων, με κοινωνική δικαιοσύνη, με πρόληψη και αντιμετώπιση των ανισοτήτων».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει μία συζήτηση συνολικά, αλλά και για τα επιμέρους θέματα της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό μάλιστα με το συνολικό αναπτυξιακό μοντέλο για την χώρα.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Επίθεση Τσίπρα:

Αν έχετε τα κότσια, ας με πάτε στο ειδικό δικαστήριο για τη Novartis

Επίθεση Τσίπρα: Αν έχετε τα κότσια, ας με πάτε στο ειδικό δικαστήριο για τη Novartis

Στην κεντρική εκδήλωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ μετέδωσε βίντεο που προβάλλουν την αθέτηση υποσχέσεων της κυβέρνησης σε επτά θεματικές ενότητες – Επίθεση στην κυβέρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο Tae kwon do με κεντρικό σύνθημα: «Η απάτη των αρίστων αποκαλύπτεται». «Η κυβέρνηση της ΝΔ μας ξαναγυρίζει με μεγάλη ταχύτητα πίσω, στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Στο κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στην εθνική και κοινωνική ανασφάλεια. Στην οικονομική στασιμότητα. Σε μια ανάπτυξη μόνο για τους ισχυρούς και σε μια κοινωνία διακρίσεων», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε, η κυβέρνηση ανέκτησαν τη διακυβέρνηση συσπειρώνοντας συντηρητικές και καθεστωτικές δυνάμεις. «Πέτυχαν μία προσωρινή νίκη απέναντι στην Αριστερά, απέναντι στην αλήθεια και στην πρόοδο. Όμως, από τότε που ανέλαβαν, χάνουν τις μάχες της καθημερινής ζωής», πρόσθεσε.

«Δεν θα αφήσουμε το κοινωνικό κράτος, τη πρώτη κατοικία, τους μισθούς, τις συντάξεις, την Υγεία, την Παιδεία, το Περιβάλλον, στις ορέξεις των «αρίστων», των διαπλεκόμενων, των βαρόνων, των ολιγαρχών, των παρασιτικών κυκλωμάτων που επέστρεψαν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Όπως είπε, «δεν αρκεί να θυμώνουμε. Δεν φτάνει να γκρινιάζουμε. Δεν αρκεί να εκδηλώνουμε την πικρία μας για την πορεία που ανακόπηκε με τις πιο ανήθικες μεθόδους. Ήρθε η ώρα της κοινωνικής και πολιτικής αντεπίθεσης. Ήρθε η ώρα να δράσουμε με τα όπλα που η δημοκρατία μας παρέχει».

"Είμαι εδώ, αν έχετε τα κότσια, κ. Μητσοτάκη"

«Είναι άφωνοι, προβλέψιμοι και επικίνδυνοι» ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά για τους «αρίστους» της κυβέρνησης. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό και ζεστό κλίμα, συχνά διακόπτονταν από χειροκροτήματα και συνθήματα στα οποία πρωτοστατούσε η Νεολαία που βροντοφώναζε καθ’ όλη την διάρκεια. Μάλιστα στο σύνθημα ο «λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» και όσοι έχουν ξεχάσει το θυμήθηκαν απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα για το σκάνδαλο Novartis o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: "Φοβούνται την έρευνα. Φοβούνται την Δικαιοσύνη. Φοβούνται την αλήθεια. Φοβούνται και κηρύττουν τον πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν κουκούλωσε την υπόθεση της Novartis και έδωσε την ευκαιρία να διερευνηθεί. Σήμερα μέσα στον πανικό τους έφτασαν στο σημείο να λένε ότι εμείς ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταδικαστούμε, ενώ την καταδίκη για ισόβια την επιφυλάσσουν για μένα." "Είμαι εδώ, αν έχετε τα κότσια, μην τρομοκρατείτε τους ανθρώπους που σήκωσαν ανάστημα, αν έχετε τα κότσια να πάτε εμένα σε Ειδικό Δικαστήριο. Αν δεν τα έχετε όμως σταματήστε να βιάζετε τους θεσμούς. Αφήστε την Δικαιοσύνη να ερευνήσει το σκάνδαλο Novartis ως το τέλος".

Με τη μετάδοση βίντεο με στόχο την αποδόμηση των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης σε επτά θεματικούς τομείς ξεκίνησε η κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. «Η απάτη των αρίστων αποκαλύπτεται» είναι το βασικό σύνθημα της εκδήλωσης. Τα συνθήματα που ήταν αναρτημένα στο στάδιο ήταν «Μία νέα σχέση με την πολιτική», «Παίρνουμε το αύριο στα χέρια μας».

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μέσα σε εφτά μόλις μήνες ζήσαμε, είδαμε, μάθαμε τι σημαίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα βίντεο που παρακολουθήσαμε είναι ένα μικρό μόνο δείγμα του κυνισμού και της ανικανότητας των αρίστων που ανέλαβαν την εξουσία, στηριγμένοι στην απάτη. Συσπείρωσαν μια πανστρατιά συντηρητικών και καθεστωτικών δυνάμεων για να ανακτήσουν τον έλεγχο της διακυβέρνησης της χώρας.

Πέτυχαν μια προσωρινή νίκη απέναντι στην Αριστερά, απέναντι στην αλήθεια, απέναντι στην πρόοδο. Όμως από τότε καθημερινά χάνουν τη μάχη της καθημερινής ζωής. Γιατί δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που γέννησε η κρίση, παρά μονάχα να ευνοήσουν συμφέροντα. Γιατί δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν τη προσπάθεια ανάταξης του εθνικού κύρους και της αξιοπρέπειας της χώρας. Και μας ξαναγυρίζουν με μεγάλη ταχύτητα πίσω, στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

 • Στο κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής.
 • Στην εθνική και κοινωνική ανασφάλεια.
 • Στην οικονομική στασιμότητα.
 • Σε μια ανάπτυξη που αφορά μόνο τους ισχυρούς και όχι τη κοινωνική πλειοψηφία.
 • Και σε μια κοινωνία διακρίσεων, συντηρητικής οπισθοδρόμησης και συρρίκνωσης των δικαιωμάτων.
 • Το κράτος έχει ξαναγίνει λάφυρο.
 • Το προσφυγικό βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.
 • Τα εθνικά θέματα πηγή δικαιολογημένης ανησυχίας και ανασφάλειας.

Η κοινωνική συνοχή ξανά ρηγματωμένη, με τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη βιώνουν μια νέα επέλαση στο εισόδημα και στη θέση τους στην παραγωγή. Τα δικαιώματα υπό αμφισβήτηση, με τη καταστολή να έχει πάρει γενικευμένο χαρακτήρα και την επικοινωνιακή διαχείριση της δημόσιας τάξης να μην αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες.

Η διαπλοκή, το κράτος της φθοράς και το παρακράτος της διαφθοράς, ανθίζουν λες και δεν πέρασε μια μέρα από τότε που βύθισαν την Ελλάδα στην τραγωδία της κρίσης. Ένα καθεστώς φαύλο, οικογενειακό, αδιαφανές, προσανατολισμένο στην αφαίμαξη των πολλών υπέρ των λίγων, οικοδομείται μέρα-μέρα. Αυτή δεν είναι η Ελλάδα που μας αξίζει. Δεν αξίζει όχι μόνο στους προοδευτικούς πολίτες.

Δεν αξίζει στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων που έβαλαν πλάτη για να βγούμε από τη κρίση Και που πίστεψαν στην πολιτική απάτη και στις ψεύτικες προσδοκίες που ο κος Μητσοτάκης με τη βοήθεια των ΜΜΕ τους δημιούργησε. Προσδοκίες που γκρεμίζονται σαν χάρτινοι πύργοι, μέρα με τη μέρα, από τον Ιούλη έως σήμερα. Και αν κάτι πια έχει γίνει φανερό είναι ότι τίποτε καλό δεν μπορεί να περιμένει κανείς από αυτή την κυβέρνηση.

Εκτός και αν ανήκει στους κομματικούς εγκάθετους και τους οικονομικούς προστάτες. Μόνο νέα βήματα πίσω στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στις ελευθερίες, στο περιβάλλον, στη διαφθορά, μας περιμένουν. Μόνο νέα δεινά και νέα δεσμά για την κοινωνική πλειοψηφία. Θέλω λοιπόν, με την ευκαιρία της σημερινής μας συγκέντρωσης, να διακηρύξω από αυτό το βήμα: Δεν αρκεί να θυμώνουμε. Δεν φτάνει να γκρινιάζουμε. Δεν αρκεί να εκδηλώνουμε την πικρία μας για την πορεία που ανακόπηκε με τις πιο ανήθικες μεθόδους.

Ήρθε η ώρα η ώρα της κοινωνικής και πολιτικής αντεπίθεσης. Ήρθε η ώρα να δράσουμε με όλα τα όπλα που η δημοκρατία μας παρέχει. Να αντισταθούμε στο καθεστώς που οικοδομούν στις πλάτες της πλειοψηφίας. Να αντισταθούμε σε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα. Να αντισταθούμε σε κάθε αντιλαϊκό και άδικο μέτρο.

Στη Βουλή, στην απεργία, στη διαδήλωση. Να αντισταθούμε στο ψέμα, στην απάτη της εικονικής πραγματικότητας της πλειοψηφίας των ΜΜΕ. Να αντισταθούμε στην εργοδοτική ασυδοσία που  γίνεται νόμος, και στην εργασιακή ζούγκλα που γίνεται καθημερινότητα. Να αντισταθούμε. Όχι με τις σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τις σημαίες της πατρίδας που αξίζουμε. Της κοινωνίας που αξίζουμε. Της δικαιοσύνης που αξίζουμε. Της δημοκρατίας που αξίζουμε.

Για να υπερασπιστούμε το κατώτατο μισθό, τα εργασιακά δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια υγεία και παιδεία. Για να υπερασπιστούμε τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Για να υπερασπιστούμε τα εθνικά κεκτημένα στην εξωτερική πολιτική, το ρόλο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τώρα είναι η ώρα των πολλών. Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει κάθε δίκαιη μάχη, κάθε δίκαιη διεκδίκηση, κάθε δίκαιο αγώνα. Να ανανεώσει το όραμα, την προσδοκία, και το στόχο μιας Ελλάδας που δεν θα καταβροχθίζει τα καλύτερα παιδιά της. Και δεν θα καταβροχθίζεται από τους λίγους και ισχυρούς. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο.

Θα το αποτρέψουμε με τη δύναμη των λαϊκών αγώνων. Θα ανατρέψουμε τα σχέδια τους, όση δύναμη επικοινωνιακού πυρός κι αν διαθέτουν, κι όσα αποθέματα συκοφαντίας και ψέματος κι αν είναι σε θέση να παράγουν και να καταναλώσουν. Σας καλώ λοιπόν να κάνουμε τη σημερινή μας μεγάλη συγκέντρωση αφετηρία μιας δημοκρατικής, μαχητικής, λαϊκής πορείας.

Δύσκολης, αλλά αναγκαίας. Για το σήμερα της αποτροπής. Για το αύριο της ανατροπής. Το κοινωνικό κράτος, η πρώτη κατοικία, οι μισθοί, οι συντάξεις, η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον. Δε θα τα αφήσουμε στις ορέξεις των αρίστων, των διαπλεκόμενων, των βαρόνων, των ολιγαρχών, των παρασιτικών κυκλωμάτων που επέστρεψαν και συνεχίζουν την ίδια δουλειά με αυτή που οδήγησε τη χώρα στη κρίση.

Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε απροστάτευτο. Θα δώσουμε τη μάχη σε κάθε κοινωνικό χώρο για να ξανακερδίσει η προοδευτική παράταξη τη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Και να πετύχουμε ­-όσο συντομότερα τόσο το καλύτερο για τη χώρα- μια νέα μεγάλη νίκη προς όφελος του ελληνικού λαού, που θα επαναφέρει τη χώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Στη τροχιά της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σήμερα λοιπόν είμαστε όλες και όλοι εδώ για να στείλουμε σήμα αντίστασης και αγώνα. Για να μιλήσουμε ξανά για την προοπτική και το όραμα που χρειάζεται η χώρα. Γιατί πληρώνουμε ήδη ακριβά την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με κάθε τους βήμα μας οδηγούν σε αδιέξοδα και κινδύνους. Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Μια όξυνση που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ψυχραιμία, στρατηγική και συμμαχίες.

Μια όξυνση που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ανάπτυξη πολύπλευρων δράσεων που θα ενισχύουν τους δεσμούς φιλίας των δύο λαών και θα υπενθυμίζουν ότι μόνο να κερδίσουν έχουν από την ειρήνη και την συνεργασία. Θυμάστε όμως τι έκαναν αντιπολίτευση έκαναν σε εμάς οι άριστοι και οι υπερπατριώτες ; Ήταν η αντιπολίτευση της περικεφαλαίας.

Η αντιπολίτευση της ακροδεξιάς και του φονταμενταλισμού. Η αντιπολίτευση που υπονόμευε το εθνικό συμφέρον εν ονόματι του κομματικού. Η αντιπολίτευση που μας κατάγγειλε για προδοσία όταν πετύχαμε με τη συμφωνία των Πρεσπών να αναβαθμίσουμε το ρόλο και τα συμφέροντα της χώρας. Την ιστορική αυτή συμφωνία, για την οποία είμαστε υπερήφανοι που την ολοκληρώσαμε σε πείσμα των εκβιασμών και της τρομοκρατίας όσων θέλησαν να διχάσουν το λαό μας για να κερδίσουν λίγες ψήφους.

Ναι, είμαστε υπερήφανοι. Δεν ξέρω όμως πόσο υπερήφανοι μπορεί να είναι όλοι εκείνοι που μας συκοφάντησαν, αμφισβήτησαν τον πατριωτισμό μας, όπλισαν το χέρι των μακεδονομάχων και των ακροδεξιών, έκαναν σημαία τους την καταγγελία της συμφωνίας. Και χρειάστηκε μόνο μια εβδομάδα στην κυβέρνηση για να θυμηθούν ότι όχι μόνο θα τηρήσουν αλλά και θα τιμήσουν την κατά τα άλλα προδοτική συμφωνία.

Επειδή όμως η δικαίωση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, δεν ξέρω αν προσέξατε αυτές τις μέρες μια δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Που ομολογεί ότι μια χαρά περνάγανε με τις κυβερνήσεις της ΝΔ, μέχρι που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να μας χαρακτηρίσει εθνικιστές. Ποιος ; Ο κύριος Τσαβούσογλου!!!

Απάντησα ότι δεν ξέρω αν αυτό πρέπει να το εκλάβω ως ψόγο ή ως παράσημο. Το βέβαιο είναι ότι και η Τουρκία ποτέ δεν μας συγχώρησε γιατί εμείς δεν είμαστε πατριώτες γιαλαντζι και υποκριτές, αλλά δουλέψαμε για τη στρατηγική αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της χώρας. Οχι ως δύναμη ψευτο πατριωτικών κραυγών. Αλλά ως δύναμη ειρήνης και πυλώνα σταθερότητας.

Και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δε μας συγχώρεσαν και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί με αυτή ακυρώθηκαν σχεδιασμοί τους δεκαετιών, για το βάθεμα της τουρκικής επιρροής στην περιοχή των Βαλκανίων. Και ακυρώθηκαν με μια συμφωνία που προωθεί την σταθερότητα, την ειρήνη και την συνεργασία των λαών. Όχι τους ανταγωνισμούς και τον εθνικισμό. Που βρισκόμαστε όμως σήμερα;

Η Τουρκία αφού δε βρίσκει χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ συμμάχους στα Βόρεια σύνορά μας, προχωράει στη συγκρότηση συμμαχίας με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. Και μέσω ενός ανυπόστατου νομικά μνημονίου συνεργασίας δημιουργεί τετελεσμένα, παραβιάζοντας κατάφορα το Δίκαιο της Θάλασσας. Και το ερώτημα είναι που βρίσκονται να  αντιδράσουν τώρα οι υπερπατριώτες που μας κατήγγειλαν ότι ζημιώνουμε τη χώρα στη Συμφωνία των Πρεσπών ;

Πώς αντιδρούν τώρα, μιας και βρίσκονται πια στη διακυβέρνηση της χώρας, με τη ψήφο των Μακεδονομάχων και των εθνικά δήθεν υπερευαίσθητων; Πώς αντιδρούν όταν η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ; Μας απαντάνε δε χρειάζονται κυρώσεις. Και όταν στέλνει ερευνητικά πλοία για βόλτα στο Αιγαίο,  παριστάνουν τους μετεωρολόγους.

Έφταιγε είπαν ο καιρός... Η απάντηση λοιπόν είναι ότι δεν αντιδρούν Απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις, διαδηλώνοντας πόσο προβλέψιμοι σύμμαχοι είναι στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή ένωση. Άφωνοι και προβλέψιμοι. Και γι’ αυτό θα πω εγώ και επικίνδυνοι. Αλλά και στο προσφυγικό η κατάσταση είναι εξίσου εκρηκτική και επικίνδυνη.

Ο συνδυασμός ιδεοληψίας, ανοησίας, και ανικανότητας έφερε τα νησιά της πρώτης γραμμής σε κατάσταση οριακή. Η ενθάρρυνση των κάθε λογής ακροδεξιών, μακεδονομάχων, και προσφυγοφάγων,  για να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν γίνεται τώρα μοναχά η θηλιά στο λαιμό του κ. Μητσοτάκη.

Αλλά, δυστυχώς, και στο λαιμό των νησιών και της χώρας. Τον ξέρουμε, λοιπόν, τον ένοχο κι είναι γνωστή η αιτία. Αλλά σήμερα δεν αρκεί να δείχνουμε τον ένοχο, πρέπει να δείξουμε και τη λύση. Και η μόνη λύση είναι αυτή που η ΝΔ εμπόδιζε με κάθε μέσο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Η μεταφορά των ευάλωτων στην ηπειρωτική χώρα. Η ελληνική κοινωνία μπορεί και πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της φιλοξενίας και της ένταξης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πιέσουμε και την υπόλοιπη Ευρώπη, να κάνει το καθήκον τους στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Μόνο έτσι θα απομονώσουμε τους ακραίους. Μόνο έτσι θα πετύχουμε, με συμμαχίες στην Ευρώπη, την αναθεώρηση του Δουβλίνου και τη δίκαιη κατανομή της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζητάνε άσυλο.

Αυτή την πολιτική εμείς θα τη στηρίξουμε, χωρίς να προτάσσουμε το κομματικό μας συμφέρον. Γιατί η πατρίδα και η ανθρωπιά είναι για την Αριστερά πάνω από κόμματα.  Πριν λίγες μέρες στο Βερολίνο έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση που απαιτούσε από την Γερμανική κυβέρνηση να φιλοξενήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τα ελληνικά νησιά. Αυτή είναι η δική μας η Ευρώπη.

Η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Όχι η Ευρώπη του Κουρτς και του Όρμπαν και των χωρών του Βιζεγκραντ. Που θέλουν εδώ να τους αντιγράψουν ο κος Μητσοτάκης μαζί με τον κο Γεωργιάδη και Βορίδη. Και δυστυχώς δε θέλουν να τους αντιγράψουν μόνο στη πολιτική τους για τους πρόσφυγες. Θέλουν να αντιγράψουν και ιδίως τις πρακτικές του Όρμπαν και σε ότι αφορά το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών.

Κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό νέο για τη Δημοκρατία. Γιατί δεν έχουμε μόνο μια κυβέρνηση ταξικά μεροληπτική υπέρ του μεγάλου πλούτου και της διαπλοκής. Αλλά και μια κυβέρνηση που δε διστάζει να παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους, ενίοτε και να ενορχηστρώνει μικρά πραξικοπήματα απέναντι στη δικαιοσύνη.

Τόσο άτσαλα και άγαρμπα όμως όπως και ο τρόπος που κυβερνάνε εν γένει. Και τρώνε τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη, όπως χθες που έπεσε στο κενό από τον Άρειο Πάγο, η πραξικοπηματική απόπειρα της πλειοψηφίας της Επιτροπής για τη Νοβαρτις, να τρομοκρατήσουν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Παρά τα διαρκή στραπάτσα όμως δεν φαίνεται να πτοούνται.

Η ανηθικότητα έχει γίνει κανόνας της πολιτικής τους συμπεριφοράς. Αλλά δε καταφέρνουν τελικά να κρύψουν τον πανικό τους. Γιατί επιχειρούν αυτή τη πρωτοφανή στη μεταπολίτευση απόπειρα να μετατρέψουν τους θύτες σε θύματα και τους κατήγορους σε κατηγορούμενους, ενόσω η δικαιοσύνη ακόμη διερευνά το σκάνδαλο; Γιατί απειλούν δικαστές και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ;

Θα τους πάω αίμα, λέει ο ένας. Θα τους γδάρω, λέει ο άλλος. Θα πέσουν κεφάλια, λέει ο τρίτος. Μα γιατί φοβούνται την έρευνα, φοβούνται την ίδια τη δικαιοσύνη, φοβούνται την ίδια την αλήθεια. Και κηρύττουν τον πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δε κουκούλωσε την υπόθεση αυτή. Αλλά έδωσε τη δυνατότητα στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς φόβο να τη διερευνήσει.

Και σήμερα μέσα στην απελπισία και στον πανικό τους  – γιατί άραγε τέτοιος πανικός ποιος ξέρει ;  Εμείς δε ξέρουμε γιατί ανησυχούν αλλά προφανώς αυτοί θα ξέρουν – Σήμερα λοιπόν μέσα στον πανικό τους έφτασαν στο σημείο να λένε ότι πρέπει να καταδικαστούμε εμείς, σε ισόβια για εσχάτη προδοσία. Αυτή την εξαιρετική χάρη την επιφυλάσσουν για μένα.

Και το επαναλαμβάνει διαρκώς ο έμπιστος αντιπρόεδρος του κου  Μητσοτάκη, ένα από τα πρόσωπα που ερευνά η Δικαιοσύνη.  Εδώ είμαι, τους απαντώ.  Κοπιάστε. Αν έχετε τα κότσια μη προσπαθείτε να τρομοκρατείτε τους ανθρώπους που σήκωσαν ανάστημα για να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον. Μη στήνετε πραξικοπήματα της συμφοράς, που καταλήγουν σε φιάσκο και γελοιοποίηση.

Αν έχετε τα κότσια κύριε Μητσοτάκη εδώ είμαι. Στη διάθεσή σας. Και σας προκαλώ, να πάτε την εκτροπή μέχρι τέλους. Να τολμήσετε να οδηγήσετε εμένα σε ειδικό δικαστήριο, αν έχετε τα κότσια. Αν δεν τα έχετε, σταματήστε να γελοιοποιείτε και να βιάζετε τους θεσμούς. Σταματήστε αυτήν την άθλια καραμέλα της σκευωρίας. Και αφήστε επιτέλους τη δικαιοσύνη απερίσπαστη να διερευνήσει το σκάνδαλο της Νοβαρτις.

Φίλες και φίλοι,

Στον κατήφορο και στη οπισθοδρόμηση που οδηγεί τη χώρα η Δεξιά του κου Μητσοτάκη, εμείς θα απαντήσουμε με σχέδιο και ένα νέο όραμα, για την προάσπιση της δημοκρατίας και των κατακτήσεων της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής.

Εμείς λέμε ότι η χώρα χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη! Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ο πυρήνας της δικής μας ιδεολογίας. Είναι η σημαία των αγώνων μας. Είναι το όραμά μας για το αύριο της χώρας και του λαού μας.

Και κοινωνική δικαιοσύνη σημαίνει σχέδιο για τη προστασία της εργασίαςΣημαίνει εργασία με κανόνες, με συλλογικές συμβάσεις παντού, που δεν επιτρέπουν στις εικονικές εργολαβίες να παραβιάζουν τις συμβάσεις. Σημαίνει καμία ανοχή στην εργοδοτική παραβατικότητα,

Σημαίνει ούτε μια ώρα απλήρωτη ή αδήλωτη εργασία. Εμείς λέμε ότι η χώρα και λαός μας χρειάζονται να είναι  ασφαλείς  και αισθάνονται ασφάλεια. Αυτό σημαίνει μια ηγεσία ικανή να προασπιστεί με σχέδιο και διεθνείς συμμαχίες τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σημαίνει μια σύγχρονη αντιεγκληματική πολιτική και σώματα ασφαλείας δημοκρατικά στο πλευρό του πολίτη και όχι καταστολή, αυταρχισμός και αυθαιρεσία.

Όλα στο βωμό της επικοινωνίας όμως της αληθινής προστασίας των πολιτών. Σημαίνει επίσης ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Με την ύπαρξη δημόσιων πόρων για την στήριξη του. Χωρίς μειώσεις των συντάξεων και με επαναφορά του συνόλου της 13ης σύνταξης! Η χώρα και ο λαός μας χρειάζεται και δικαιούται Δικαιοσύνη και ασφάλεια.

Και Δικαιοσύνη σημαίνει δικαίωμα στην κατοικία και ασφάλεια σημαίνει προστασία της πρώτης κατοικίας των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από τη κρίση και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Η χώρα και ο λαός μας τέλος χρειάζεται προοπτική και ανοιχτούς ορίζοντες στο αύριο. Και προοπτική δεν υπάρχει με τη νέα γενιά στο περιθώριο.

Τους νέους και τις νέες που είναι σήμερα 20 και 30 χρονών και έχουν ζήσει την μισή ζωή τους μέσα στην κρίση. Αλλά και τους πιο νέους, για να μην αφήσουμε στον τόπο μας να χαθεί μια γενιά. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν βλέπει τους νέους ανθρώπους παρά σαν φτηνή εργατική δύναμη, και πελατεία για τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετεί και την εξυπηρετούν.

Θυμόμαστε όλοι το αίσχος του ρατσιστικού υποκατώτατου μισθού. Κοιτάξτε πως τώρα, χωρίς ντροπή, με τρεις κινήσεις δημιουργούν αυτή την πελατεία. Θεσμοθετούν την βάση του δέκα για να αποκλείσουν χιλιάδες παιδιά από το δημόσιο πανεπιστήμιο, Καταργούν μια σειρά από σχολές καθώς και τα διετή προγράμματα για αποφοίτους τεχνικών-επαγγελματικών λυκείων,

Και εξισώνουν τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων. Υποβαθμίζουν έτσι τους νέους σε πελάτες των κολεγίων. Τους έχουμε όμως και εδώ κακά μαντάτα. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αυτής της χώρας, οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν έχουν φοβηθεί ποτέ στο παρελθόν όταν χρειάστηκε να υπερασπιστούν το μέλλον τους και την δημόσια παιδεία. Και είμαστε μαζί τους. Η κοινωνία είναι μαζί τους.

Εκεί που αυτοί βλέπουν πελάτες και εργασιακά υποζύγια εμείς βλέπουμε μια γενιά που αγωνίζεται. Μια γενιά που σε ολόκληρο τον κόσμο στηρίζει τα προοδευτικά-ριζοσπαστικά κοινωνικά αιτήματα. Αυτή τη γενιά σας καλώ να ακούσουμε και να εμπιστευτούμε. Να ακούσουμε τις αγωνίες και τα όνειρα της. Να ακούσουμε την κριτική της. Να της δώσουμε τον χώρο για να μπει μπροστά στον αγώνα για δικαιοσύνη και προοπτική στον τόπο μας.

Σε αυτούς τους αγώνες, τους αγώνες της νέας γενιάς, οφείλουμε και το γεγονός, πως σήμερα συζητάμε ξανά με ένταση και τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής κρίσης. Τους χρειαζόμαστε σήμερα αυτούς τους αγώνες. Γιατί η κυβερνητική πολιτική μας γυρνάει χρόνια πίσω.

Όταν ανασύρουν σχεδιασμούς όπως η εκτροπή του Αχελώου. Όταν σχεδιάζουν επέκταση των εξορύξεις του χρυσού που θέλουν πλην της Χαλκιδικής να πάνε και στη Θράκη. Ξέρουμε βέβαια πως όταν αυτοί μιλάνε για πράσινη ανάπτυξη, εννοούν μονάχα πράσινες μπίζνες. Για αυτό και ακυρώνουν καινοτόμα και χρήσιμα εργαλεία όπως οι ενεργειακές κοινότητες.

Για αυτό και ανακοινώνουν απολιγνιτοποίηση δίχως σχέδιο δίκαιης μετάβασης και πρόβλεψη αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας. Γιατί δε επιθυμούν έναν πράσινο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου με κοινωνικό πρόσημο, αλλά μονάχα την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Ξανά εδώ η θέση μας είναι στους αγώνες, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή!

Ξανά εδώ η θέση μας είναι να υπερασπιστούμε την πράσινη ανάπτυξη και να προωθήσουμε πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά χωρίς να ξεχνάμε ότι το παγκόσμιο κίνημα της νεολαίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, δε μας λέει απλά μην αλλάζετε το κλίμα. Αλλά μας λέει : «Αλλάξτε το σύστημα. Όχι το κλίμα.»

Και ναι πρέπει να παραδεχθούμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία είναι σήμερα μια δύναμη που επιθυμεί όχι μόνο να ξανάρθει σε θέσεις διακυβέρνησης, αλλά να έρθει για να κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας. Και αυτό δε γίνεται χωρίς ρήξεις και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Και αυτές οι μεταρρυθμίσεις, δε μπορεί παρά να είναι κόντρα σε ένα σύστημα που αναπαράγει και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Και ναι για να το πετύχουμε αυτό πρέπει πρώτα από όλα να αλλάξουμε εμείς. Πρέπει εμείς να γίνουμε πρώτα, η αλλαγή που για τη χώρα και τη κοινωνία επιθυμούμε. Και σας καλώ να μπείτε όλες και όλοι μπροστά, για γίνει πράξη αυτή η αλλαγή. Χωρίς κανένα φόβο, παρά μόνο με ελπίδα και αισιοδοξία ότι θα πετύχουμε. Να γίνουμε ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό, νεανικό, λαϊκό και ριζοσπαστικό.

Να δώσουμε νέα δύναμη στην ηθική της Αριστεράς που προτάσσει το συμφέρον της κοινωνίας και της χώρας από το συμφέρον των ομάδων και των προσώπων. Να δημιουργήσουμε το κόμμα που θα εκπροσωπεί χωρίς αποκλεισμούς την πολύχρωμη κοινωνική και εκλογική του βάση. Και πρώτα – πρώτα τις ανάγκες και τις αγωνίες της νέας γενιάς.

Στην διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, αναφέρουμε ότι: Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει και να αλλάζει γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε σημαίνει πρώτα από όλα πλατιά κοινωνική συμμετοχή. Δεν είναι δρόμος των λίγων και των "φωτισμένων". Είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας.

Θέλουμε λοιπόν έναν πολιτικό φορέα που δεν θα αναπαράγει απλά τον εαυτό του και δεν θα φυλακίζεται σε διανομή αξιωμάτων. Ένα φορέα ανοιχτό στο καινούργιο, οργανωτικά καινοτόμο και σε σύνδεση με τη σύγχρονη τεχνολογία των κοινωνικών δικτύων. Θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό σε όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς, τους ανήσυχους πολίτες.

Χρειάζεται επομένως, να τολμήσουμε και διαδικασίες που θα επιτρέπουν τη συνεχή αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον. Χρειάζεται επομένως, να εγκαταλείψουμε την ασφάλεια του πρωτοκόλλου, της επετηρίδας, και της ρουτίνας. Να μη φοβηθούμε να πειραματιστούμε και να ανοίξουμε δρόμους για να βαθύνει η δημοκρατία και η συμμετοχή και να ανθίσουν οι ιδέες.

Σε ότι με αφορά είμαι αποφασισμένος να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για προχωρήσουμε με τόλμη σε αυτή τη κατεύθυνση. Και σας καλώ όλους να στηρίξετε αυτή τη προοπτική της διαρκούς αλλαγής. Που θα μας κάνει ακόμη πιο ριζοσπαστικούς και ακόμη πιο χρήσιμους στην ελληνική κοινωνία. Ως ένα μεγάλο και μαζικό, σύγχρονο αριστερό κόμμα.

Η καρδιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που σύντομα θα κληθεί από το λαό να πάρει ξανά τις τύχες της χώρας στα χέρια της. Και δε θα είναι η δεύτερη φορά Αριστερά. Αλλά θα είναι η πρώτη φορά με δικό μας αριστερό και ρεαλιστικό σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης, Έξω από μνημόνια και χωρίς καταναγκασμούς. Και με τα χέρια ελεύθερα, να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα της προκοπής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided