Σάββατο, Σεπτέμβριος 26, 2020

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1ος

 

 

 

 

 

 

 

Τι αλλάζει το 2020 στη 13η σύνταξη - Πότε και σε ποιους θα καταβάλλεται

Τι αλλάζει το 2020 στη 13η σύνταξη

- Πότε και σε ποιους θα καταβάλλεται

Ποιοι θα λάβουν τον Χριστουγεννιάτικο μποναμά που αντικαθιστά την 13η σύνταξη - Πως θα υπολογίζεται

Με μια «εφάπαξ παροχή», η οποία θα καταβάλλεται τον Δεκέμβριο κάθε χρόνου σε συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, σε δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και ανασφάλιστους αντικαθίσταται από το 2020 η λεγόμενη «13η σύνταξη» που δόθηκε στους συνταξιούχους ποσοστιαία τον περασμένο Μάιο.

Στο νέο ασφαλιστικό προβλέπεται η εγγραφή από 1/1/2020 πρόσθετης δαπάνης στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό ύψους 0,5% του ΑΕΠ, δαπάνη που κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα με την δαπάνη της λεγόμενης «13ης σύνταξης» που δόθηκε τον περασμένο Μάιο. Από τα χρήματα αυτά, που συνολικά αγγίζουν το 1 δις. ευρώ, προβλέπεται να καλύπτονται:

  • κατά πρώτον η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως σε εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, δηλαδή οι αυξήσεις των επικουρικών από την κατάργηση των μειώσεων του 2016 και οι αυξήσεις των κύριων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και
  • κατά δεύτερον η εφάπαξ παροχή, η οποία θα καταβάλλεται το Δεκέμβριο κάθε χρόνου. Ειδικά για το 2020, όπως αναφέρεται, η εν λόγω δαπάνη καλύπτεται από τις ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις του κοινωνικού προϋπολογισμού.

Η διάταξη νόμου δεν αποσαφηνίζει ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του νέου «χριστουγεννιάτικου μποναμά» ούτε τα κριτήρια με τα οποία αυτός θα κατανεμηθεί. Ειδικοί εκτιμούν πως δικαιούχοι θα είναι προφανώς όσοι δεν ευνοηθούν από τις αυξήσεις των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, δηλαδή κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και άλλες ασθενείς ομάδες συνταξιούχων (π.χ. όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ κ.α.).

Η νομοθετική διάταξη παραπέμπει σε ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, η οποία θα εκδίδεται κάθε χρόνο και θα μοιράζει επί της ουσίας το κονδύλι που θα έχει απομείνει από το ένα δις. μετά την αφαίρεση των ποσών που θα κατευθύνονται για τις αυξήσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, με βάση τις πρόσφατες επιταγές του ΣτΕ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η ΚΥΑ θα λαμβάνει υπόψη της «τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους», ώστε να καθορίζει ετησίως «το ποσόν που διατίθεται για την εφάπαξ παροχή, τα κριτήρια απονομής, τον φορέα και τη διαδικασία καταβολής, το ύψος της εφάπαξ παροχής ανά κατηγορία δικαιούχων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Η νέα εφάπαξ παροχή είναι ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις.

Υπενθυμίζεται πως η λεγόμενη «13η σύνταξη» είχε θεσμοθετηθεί τον περασμένο Μάιο με το άρθρο 120 του νόμου 4611/2019 (τον νόμο για τις 120 δόσεις) το οποίο αντικαθίσταται τώρα με τη νέα παροχή. Η παλαιά παροχή είχε θεσμοθετηθεί να δίνεται ποσοστιαία ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ως εξής:

α) Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%

β) Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%

γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%

δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%

Ελληνικές εταιρείες μεταναστεύουν σε νέους φορολογικούς παραδείσους των Βαλκανίων

Σε νέο πρωταγωνιστή των Βαλκανίων, μετατρέπεται η Ρουμανία για την ελληνική επιχειρηματικότητα, καθώς μέσα σε ένα χρόνο προσέλκυσε 300 τουλάχιστον εταιρείες, που μέχρι πρότινος διατηρούσαν την έδρα τους στη Βουλγαρία.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει κίνητρα για σύσταση νέων εταιρειών, τη «μάχη» φαίνεται ότι κερδίζουν νέοι «φορολογικοί παράδεισοι» των Βαλκανίων, καθώς εκτός από τη Ρουμανία, νεοσύστατες εταιρείες επιλέγουν για έδρα τους τα Σκόπια, τη Σερβία, την Αλβανία, μέχρι και την Τουρκία.

Έτσι, ελληνικές εταιρείες από τους κλάδους των μεταφορών, της μεταποίησης και εμπορίας τροφίμων και ενδυμάτων, κι άλλων τομέων της οικονομίας, – οι οποίες στα χρόνια της οικονομικής κρίσης εγκατέλειψαν την Ελλάδα για να ιδρύσουν την έδρα τους στη Βουλγαρία – τώρα «μετακομίζουν» ξανά, σε νέους φορολογικούς παραδείσους των Βαλκανίων, με προτεραιότητα στη Ρουμανία. Το 2018 τα μητρώα των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική μας Βουλγαρία, αριθμούσαν περί τα 12.000, όμως από αυτές τις εταιρείες, μόνο οι 2.500 ήταν ενεργές, είχαν δηλαδή παραγωγική δραστηριότητα και απασχολούσαν προσωπικό. Τον τελευταίο χρόνο, τουλάχιστον 300 απ’ αυτές εγκατέλειψαν τη Βουλγαρία, μεταφέροντας την έδρα τους στη Ρουμανία.

«Οι ελληνικές εταιρείες εγκαταλείπουν τη Βουλγαρία και μετακομίζουν σε άλλες βαλκανικές αγορές, από τη Ρουμανία και τα Σκόπια, μέχρι την Αλβανία και την Τουρκία, λόγω της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης και άλλων επενδυτικών κινήτρων που προσφέρουν σε ξένους επενδυτές» τονίζει στο newsit.gr ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Χρήστος Καζαντζής κι εξηγεί ότι «Τα ευνοϊκά φορολογικά μέτρα που είχαν προσελκύσει μικρομεσαίους επιχειρηματίες για να ιδρύσουν την έδρα τους στη Βουλγαρία δεν ισχύουν πια, σε αντίθεση με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, οι οποίες δίνουν φορολογικά κίνητρα, με σκοπό να γίνουν ελκυστικές»

Αλλάζει όλος ο χάρτης των Βαλκανίων

Η Ρουμανία για παράδειγμα, όπου την επιλέγουν όλο και περισσότερες μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, για να ιδρύσουν τη φορολογική τους έδρα, αποτέλεσε πόλο έλξης ξένων επιχειρήσεων, από τις αρχές του 2019, λόγω της εξαγγελίας της ρουμανικής κυβέρνησης για νέους φορολογικούς συντελεστές, που ξεκινούν από το 1%.

Αλλά και στα Σκόπια, ισχύουν ειδικές φορολογικές ελαφρύνσεις, που περιλαμβάνουν και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Η σκοπιανή επίσης κυβέρνηση παρέχει το δικαίωμα επιδότησης στους νέους επιχειρηματίες για να αποκτήσουν «γη» με σκοπό την ανάπτυξη επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι ο επιχειρηματίας θα απασχολήσει προσωπικό από την περιοχή. Ευνοϊκή μεταχείριση σε νέους επιχειρηματίες, «υπόσχεται», όμως και η Τουρκία, καθώς και η Αλβανία, η οποία δίνει φοροαπαλλαγή στις νέες επιχειρήσεις για την πρώτη πενταετία.

Pentapostagma 14 Ιανουαρίου 2020,

 

Σήμερα η δίκη για τα αναδρομικά

- Συγκέντρωση συνταξιούχων έξω από το ΣτΕ

Σήμερα η δίκη για τα αναδρομικά - Συγκέντρωση συνταξιούχων έξω από το ΣτΕ

Αναδρομικά - Συνταξιούχοι: Αρχίζει σήμερα, Παρασκευή, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η εκδίκαση της «πρότυπης» αγωγής για τα αναδρομικά των συνταξιούχων (μέχρι 12-5-2016), καθώς και για την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, δηλαδή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Πρόκειται για μία σκληρή νομική μάχη, με έντονο δημοσιονομικό ενδιαφέρον, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Την αίτηση στο ΣτΕ» υπέβαλε ο ΕΦΚΑ στις 15 Νοεμβρίου του 2019 και η απόφαση του Συμβουλίου αναμένεται να εκδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες.  Μετά την αίτηση του ΕΦΚΑ προς το ΣτΕ, για εισαγωγή ενώπιον του ΣτΕ της αγωγής ως «πιλοτικής», ώστε να απαντηθούν τα αναφερόμενα σε αυτήν προδικαστικά ερωτήματα, με μια σειρά αποφάσεών τους οι πρωτόδικοι δικαστές ανέβαλλαν την έκδοση οριστικής απόφασης, μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ. Επισημαίνεται ότι μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική» το ΣτΕ καλείται ουσιαστικά να απαντήσει σε τέσσερα ερωτήματα:

α) Αν η θεσπισθείσα με τη διάταξη του άρθρου 14 παρ. 2Α του ν. 4387/2016 ρύθμιση της συνέχισης καταβολής των συντάξεων, όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31.12.2014, δηλαδή με τις μειώσεις που επήλθαν με τους μνημονιακούς νόμους 4051/2012 και 4093/2012 για το χρονικό διάστημα από 12.5.2016 και εφεξής, είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

β) Αν η παραπάνω διάταξη του άρθρου 14 παρ. 2α του ν. 4387/2016 αφορά και το διάστημα από 1.1.2013 έως την 11η.5.2016 και, σε καταφατική περίπτωση, εάν η ρύθμιση για το διάστημα αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.

γ) Αν ο χρονικός περιορισμός της ισχύος των αποτελεσμάτων που έθεσαν οι 2287-8/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ αφορά μόνο τη διαπίστωση της αντίθεσης προς το Σύνταγμα των διατάξεων των ν. 4051/2012 και 4093/2012 ή αφορά και τη διαπιστωθείσα αντίθεσή τους με τις ρυθμίσεις του Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

δ) Αν με βάση τις πρόσφατες κρίσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ της 4ης Οκτωβρίου του 2019 και των αποφάσεων του ΣτΕ του 2015 οι παραπάνω μειώσεις των συντάξεων για το χρονικό διάστημα από 1.1.2013 έως 11.5.2016 είναι δυνατό να κριθούν σύμφωνες με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ εφόσον από εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη, μεταγενέστερη των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ 2287-8/2015 προκύπτει ή θα προκύψει ότι οι μειώσεις των συντάξεων βάσει των ν. 4051/2012 και και 4093/2012 από την έναρξη επιβολής τους (1.1.2013) ήταν κατ’ ουσίαν σύμφωνες με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.

Με αφορμή την έναρξη της συζήτησης για τα αναδρομικά, συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ έχουν προγραμματίσει για αύριο στις 10 το πρωί συνταξιούχοι.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική  11/1/2020

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided