Κυριακή, Ιούλιος 12, 2020

ΚΟΣΜΟΣ 6ος

 

 

 

 

 

 

 

Λιβυκές φυλές: "Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε την Τουρκία"

 

 

 


Λιβυκές φυλές: "Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε την Τουρκία"

Λιβυκές φυλές
"Υπό την αιγίδα της Ρωσίας οι διαπραγματεύσεις για τα πετρέλαια"

Ο Σεϊχης Σενούσι αλ-Χάλεϊκ, αναπληρωτής πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου των Λιβύων Σεϊχηδων, είπε στο Σπούτνικ ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων από τις λιβυκές φυλές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα να ριχτούν σε μάχες εάν η Τουρκία προχωρήσει για τις πετρελαιοπηγές της χώρας.

"Έχουμε έναν τεράστιο αριθμό νεαρών ανδρών που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στην περίπτωση της τουρκικής κατοχής των εδαφών μας. Εάν προωθηθούν προς τις πετρελαιοπηγές (οι Τούρκοι), σας διαβεβαιώνω ότι θα κατευθυνθούμε σε στρατόπεδα κατάρτισης και θα διεξαγάγουμε πόλεμο στις πετρελαιοπηγές», είπε ο Αλ-Χάλεϊκ.

Ο Σεΐχης Σενουσί αλ-Χάλεικ επιβεβαίωσε ότι η Λιβύη βρίσκεται σε συνομιλίες με την Αίγυπτο σχετικά με τη δυνατότητα του Καΐρου να εκπαιδεύσει και να οπλίσει τις φυλές της Λιβύης για να αποκρούσει τις επιθέσεις της Τουρκίας. Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη τελική συμφωνία, αλλά εάν πραγματοποιηθεί κάποια εκπαίδευση, αυτό θα συμβεί σίγουρα στη Λιβύη, δήλωσε ο αξιωματούχος.

"Υπάρχει συντονισμός [μεταξύ της Λιβύης και της Αιγύπτου] από την πλευρά της κινητοποίησης, ο οποίος συνεχίζεται προς το παρόν, αλλά μέχρι τώρα, δεν έχουμε καθορίσει την ώρα ή τον τόπο για την εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να ξεφύγουμε από την παγίδα εξάπλωσης του πολεμικού χάους στις πετρελαιοπηγές. Η ειδική δύναμη έχει κινηθεί για να αυξήσει την ασφάλεια των πετρελαιοπηγών και των λιμένων, και σε αυτή συμπεριλαμβάνετε και ένας μεγάλος αριθμός μαχητών από τις φυλές μας", πρόσθεσε ο Al-Haleeq, όταν ρωτήθηκε για τον συντονισμό Αιγύπτου-Λιβύης.

Ο Αχμέντ Χούμα, ο δεύτερος αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης με έδρα την Ανατολή, δήλωσε ότι το κοινοβούλιο θα συνέλθει για να συζητήσει την πιθανή παρέμβαση της Αιγύπτου. Ο Χούμα έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι το κοινοβούλιο δεν θα επιτρέψει την παρέμβαση της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι δήλωσε νωρίτερα τον Ιούνιο ότι η χώρα είχε νόμιμο δικαίωμα να παρέμβει στη Λιβύη για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές δυνάμεις. Ο Σίσι προσφέρθηκε επίσης να βοηθήσει τις φυλές της Λιβύης να αποκρούσουν τις επιθέσεις της Τουρκίας. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης με έδρα την Ανατολή, Aguila Saleh, δήλωσε ότι ο νομοθέτης θα μπορούσε επίσημα να ζητήσει από την Αίγυπτο να παρέμβει εάν η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας καταλάμβανε τη Σύρτη και την αεροπορική βάση Al Jufta.

Οι φυλές της Λιβύης επιθυμούν να πραγατοποιηθούν συνομιλίες σχετικά με την επανέναρξη των πετρελαιοπηγών, υπό την αιγίδα της Ρωσίας.

Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να συνεχιστεί η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, δήλωσε ο Σεΐχης Σενούσι αλ-Χάλεκ, προσθέτοντας ότι η Λιβύη θα καλωσορίσει τη χορηγία της Ρωσίας στη διαδικασία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), ο οποίος υποστηρίζεται από τις φυλές της Λιβύης, άρχισε να περιπολεί τα αποθέματα πετρελαίου και τα λιμάνια στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να προστατεύσει τη λεγόμενη ημισέληνο πετρελαίου από τυχόν επιθέσεις που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από ένοπλες ομάδες που λειτουργούν στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, ενώ μετέπειτα τον έλεγχο ανέλαβαν πάνοπλοι Ρώσοι μισθοφόροι.

"Οι πετρελαιοπηγές και τα λιμάνια παραμένουν κλειστά, και σίγουρα είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό το κλείσιμο. Ελπίζουμε ότι ο διακανονισμός θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να ανοίξουν αυτά τα πεδία και τα λιμάνια και να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία παραγωγής, ελπίζω υπό την αιγίδα της Ρωσίας. Ελπίζω ότι η Ρωσία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτήν", δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. και εκπρόσωπος των φυλών.

Το άνοιγμα των αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας είναι η προτεραιότητα, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, σημείωσε ο al-Haleeq.

"Η κύρια προϋπόθεση είναι η απέλαση των τουρκικών δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη και η δεύτερη είναι ότι τα χρήματα από το πετρέλαιο [έσοδα] θα διαχειρίζονται οι Λίβυοι. Ο τρίτος όρος είναι μια αλλαγή στην ηγεσία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου [NOC] και την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης. Εάν οι όροι, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη διαχείριση των NOC και της Κεντρικής Τράπεζας και ίση κατανομή του πλούτου, πληρούνται, θα ανοίξουμε όλα τα πεδία και τα λιμάνια", πρόσθεσε ο al-Haleeq.

Ωστόσο, εάν η διεθνής κοινότητα ή άλλα κόμματα της Λιβύης δεν λάβουν μέτρα για το θέμα, οι φυλές θα συνεχίσουν να τις κρατούν κλειστές, συμπλήρωσε.

Ο Σεϊχης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι οικονομικοί πόροι που προέρχονται από την παραγωγή πετρελαίου "δεν θα πάνε στην αγορά τεθωρακισμένων, αεροσκαφών και πυραύλων για να καταστρέψουν τη Λιβύη και να σκοτώσουν τους ανθρώπους της, καθώς αυτό μας έκανε να σταματήσουμε τη διαδικασία παραγωγής και να κλείσουμε όλα τα πεδία και λιμάνια".

Καταλήγοντας, οι λιβυκές φυλές φαίνεται πως έχουν τον πιο ώριμο λόγο στη σύγκρουση της βορειοαφρικανικής χώρας και γι' αυτό ακριβώς θα διακιωθούν στο τέλος, καθώς μάχονται για τα νόμιμα δικαιώματά τους και την ελευθερία τους, και όχι για την επιβολή ή διατήρηση μιας παράνομης κατοχής.

Pentapostagma Enimerosis 29/6/2020

 

 

 

 

ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ:

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΧΑΦΤΑΡ

ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΡΘΙΑ ΤΗ ΣΥΡΤΗ!

ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΣΑΡΑΤΖ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΑΛ ΣΙΣΙ - ΧΑΦΤΑΡ:

«ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ, Η ΣΥΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ»!

ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ: Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΧΑΦΤΑΡ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΡΘΙΑ ΤΗ ΣΥΡΤΗ! ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΣΑΡΑΤΖ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΑΛ ΣΙΣΙ-ΧΑΦΤΑΡ: «ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ, Η ΣΥΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ»!
ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ: Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΧΑΦΤΑΡ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΡΘΙΑ ΤΗ ΣΥΡΤΗ! ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΣΑΡΑΤΖ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΑΛ ΣΙΣΙ-ΧΑΦΤΑΡ: «ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ, Η ΣΥΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ»!

Με απειλές απάντησε ο ηγέτης του καθεστώτος της Τρίπολης Φαγέτ Αλ Σάρατζ, στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι αναφορικά με τις "κόκκινες" γραμμές που έχει θέσει το Κάιρο στην Λιβύη.

«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στη Λιβύη μετά τη χθεσινή δήλωση του Αιγύπτιου προέδρου, για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή με φόντο την παραθαλάσσια πόλη της Σύρτης.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry δήλωσε ότι οποιαδήποτε απειλή κατά της Αιγύπτου και της αραβικής εθνικής ασφάλειας θα απαντηθεί αναλόγως και θα λάβει την κατάλληλη απάντηση.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι παραστρατιωτικές οργανώσεις της Τουρκίας στην Λιβύη είναι ο πραγματικός κίνδυνος για την αιγυπτιακή ασφάλεια.

Στο μήνυμα που είχε ως... τελικό αποδέκτη την Τουρκία ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι έκανε λόγο για «κόκκινες γραμμές» στη Λιβύη και κάλεσε τον στρατό της χώρας του να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Μια μέρα μετά η πλευρά του Φαγέτ Αλ Σαράτζ, απαντά στον πρόεδρο της Αιγύπτου, καλώντας τον να «κατεβάσει τα χέρια του από τη Λιβύη».

«Κάτω τα χέρια σου από τη Λιβύη, μην επαναλάβετε την τραγωδία της Υεμένης» έγραψε, σύμφωνα με το aljazeera, ο Αμπντουραχμάν Σατέρ, μέλος της λιβυκής βουλής, στο Twitter.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Αίγυπτο ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ακόμα, υπογράμμισε πως οι δηλώσεις του Αλ Σίσι «χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου» ξεκαθαρίζοντας πως η πλευρά του Σάρατζ δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω.

pronews.gr  22/6/2020

Γαλλορωσική συμμαχία κατά Τουρκίας:

Ετοιμάζουν στρατιωτική δράση στη Σύρτη;

Λεγεώνα Ξένων
"Φαίνεται ότι η Γαλλία έχει αρχίσει να ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία εναντίον της Τουρκίας και των ΗΠΑ"

Η Γαλλία δεν θα επιτρέψει επουδενί στην Τουρκία κατάληψη της Σύρτης λόγω των δικών της σχεδίων, για αυτό πληροφορίες φέρουν να ετοιμάζεται στρατιωτική δράση από το Παρίσι, το οποίο είναι σε συνενόηση με τη Μόσχα.

Πολιτική πηγή της Λιβύης ανέφερε ότι σχηματίζεται ταχέως μια ρωσική-γαλλική συμμαχία, με στόχο την διατάραξη του σχεδίου της Άγκυρας για συμφωνία με τη Μόσχα που θα επέτρεπε στους Τούρκους να αναλάβουν τον έλεγχο της Σύρτης.

«Φαίνεται ότι η Γαλλία έχει αρχίσει να ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία εναντίον της Τουρκίας και στην πραγματικότητα, εναντίον και των ΗΠΑ», δήλωσε η πηγή στο The Arab Weekly.

Η πηγή, η οποία μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, εξήγησε ότι «Ρώσοι και Γάλλοι βλέπουν τη Σύρτη με την ίδια σημασία, διότι και οι δύο χώρες θέλουν το λιμάνι και τη βάση της Αλ-Καρντάμπια”.

Οι παρατηρητές έκαναν μια σύνδεση μεταξύ της αναβολής μιας προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία του Ρώσου υπουργού άμυνας Σεργκέι Σοιγκού και του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, με μια δήλωση που εξέδωσε η γαλλική Προεδρία την Κυριακή επικρίνοντας έντονα την παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη.

Ο χρόνος και των δύο κινήσεων δείχνει ότι υπήρξε συντονισμός της τελευταίας στιγμής μεταξύ Μόσχας και Παρισιού κατά των Τούρκων. Η γαλλική ανακοίνωση επιτέθηκε στην τουρκική παρέμβαση στη χώρα, αγνοώντας την εκστρατεία που ηγείται το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να διογκώσει τον αρνητικό ρόλο της Ρωσίας στη Λιβύη.

Ανοικτά κατά της Τουρκία το Παρίσι

Η Γαλλία, η οποία εντείνει εδώ και μήνες την κριτική της στις τουρκικές περιφερειακές φιλοδοξίες, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ακολουθεί «μια ακόμη πιο επιθετική στάση (στη Λιβύη), με επτά τουρκικά πλοία να αναπτύσσονται έξω από τις ακτές της Λιβύης και παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων». «Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο και εκμεταλλεύονται το ΝΑΤΟ. Η Γαλλία δεν μπορεί απλώς να παραμείνει σιωπηλή», πρόσθεσε προχθές η γαλλική Προεδρία.

Ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ότι η Γαλλία θα διεξαγάγει συνομιλίες με μέλη του ΝΑΤΟ για να συζητήσει τον ολοένα και πιο «επιθετικό» και «απαράδεκτο» ρόλο της Τουρκίας, τονίζοντας την αυξημένη ένταση μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού.

Γαλλία και Ρωσία υποστηρίζουν τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) στον πόλεμο ενάντια σε τρομοκρατικές ομάδες και ένοπλες πολιτοφυλακές, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που κυριαρχείται από την Μουσουλμανική αδελφότητα.

Το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμο Τούρκο αξιωματούχο, ανέφερε ότι: «Ρωσία και Τουρκία ανέβαλαν τις συνομιλίες τους για τη Λιβύη λόγω διαφωνίας σχετικά με την τύχη της Σύρτης στην οποία ευρίσκεται ρωσική μισθοφορική δύναμη”.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται μέσω καναλιών στο επίπεδο εμπειρογνωμόνων και από τις δύο χώρες.

Παρά τη σημασία της Σύρτης για τη Ρωσία, η Τουρκία ήλπιζε να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία παρόμοια με εκείνη που οδήγησε στην ρωσική αποχώρηση από τη δυτική Τρίπολη, επιτρέποντας έτσι στην Τουρκία να αποκτήσει τον έλεγχο αυτής της παράκτιας πόλης, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ηνωμένες Πολιτείες.

Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη "ευλογήθηκε" από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τουρκίας, η απόσυρση των Ρώσων από τη Σύρτη δεν φαίνεται αδύνατη, δεδομένου ότι η Άγκυρα μπορεί να προσφέρει στη Μόσχα την αεροπορική βάση al-Jufra, που περιγράφεται ως η πιο σημαντική βάση στη Λιβύη, διατηρώντας παράλληλα τη βάση της στην al-Qardabiya.

Αυτοί οι υπολογισμοί, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έλαβαν υπόψη το γαλλικό ενδιαφέρον για την πόλη, ιδίως το λιμάνι, για το οποίο το Παρίσι σχεδίαζε να κάνει την πλησιέστερη πύλη του στην Αφρική.

Η Ρωσία γνωρίζει ότι η πρόσφατη γαλλική κλιμάκωση, η οποία προηγήθηκε με την πτήση γαλλικών μαχητικών Rafale πάνω από την πόλη, θα χαλάσει οποιαδήποτε συμφωνία που θα μπορούσε να λάβει χώρα με την Τουρκία.

Οι υπερπτήσεις των Rafale έστειλαν ένα μήνυμα στη Μόσχα, ότι εάν και η Γαλλία είχε συμφωνήσει με την απόσυρση του LNA από τη δυτική περιοχή, αυτό οφείλονταν στο γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση ήταν σύμφωνη με τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου.

Η Γαλλία, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί την παράδοση της Σύρτης στους Τούρκους και δεν θα δίσταζε να κινηθεί για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον δυνάμεων του LNA στην πόλη, τονίζει το αραβικό ΜΜΕ.

Η πόλη ευρίσκεται περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης και είναι η πλησιέστερη πόλη στους κύριους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Σύρτη έχει ιδιαίτερη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βοήθησαν την φιλοτουρκική πολιτοφυλακή της Μισράτα να απελευθερώσει την πόλη από τις δυνάμεις του ISIS το 2016.

Εκείνη την εποχή, αναφέρθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρνηθεί στον LNA, υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, να συμμετάσχει στην απελευθέρωση της Σύρτης, παρόλο που ο LNA είχε προετοιμαστεί να συμμετάσχει στη μάχη.

Η ουσία όμως παραμένει, η Γαλλία είναι αποφασισμένη να στείλει ακόμα και δυνάμεις της (πιθανόν την Λεγεώνα των Ξένων) στη Σύρτη, για να μην πέσει ποτέ αυτή στα χέρια των Τούρκων.

Pentapostagma 16/6/2020

 

Σύγκρουση Τουρκίας

- Αιγύπτου στην Υεμένη:

Σχέδιο της Άγκυρας για έλεγχο του Σουέζ

Η Άγκυρα προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της σε τρεις Ηπείρους

Η Άγκυρα παίζει εδώ και χρόνια σε άλλο επίπεδο επεκτείνοντας την επιρροή της σε τρεις ηπείρους, φτάνοντας τώρα μέχρι και την Υεμένη απειλώντας έτσι το Σουέζ και την Αίγυπτο.

“Η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην Υεμένη τροφοδοτεί ανησυχίες για την γεωπολιτική ασφάλεια της Αιγύπτου πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ”, δήλωσε ο Amr Emam που γράφει στον αραβικό τύπο.

Ο Εμάμ, ο οποίος είναι δημοσιογράφος με έδρα το Κάιρο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο στην περιοχή εισερχόμενη στον πόλεμο της Υεμένης μέσω της τοπικής οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία βοηθά τις τουρκικές φιλανθρωπικές οργανώσεις να αποκτήσουν επιρροή σε ολόκληρη την επικράτεια.

"Το κόμμα Islah (Μεταρρύθμιση) στην Υεμένη έχει καθοριστική συμβολή για την παροχή πρόσβασης στις πόλεις της Υεμένης από τα τουρκικά θεσμικά όργανα και την τουρκική κυβέρνηση, που έχουν μεταμφιεστεί σε φιλανθρωπικές οργανώσεις", δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Mahmud al-Tahir στον Αιγύπτιο δημοσιογράφο.

"Η Τουρκία έχει συμφέροντα για να συνδράμει στη Μουσουλμανική Αδελφότητα της χώρας και να της δώσει περισσότερη ώθηση στην πολιτική σκηνή της Υεμένης", τόνισε ο ίδιος.

Ο Εμάμ δήλωσε ότι το Κόμμα των Μεταρρυθμίσεων στην Υεμένη, ευρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της ισλαμικής μουσουλμανικής αδελφότητας, έχοντας τα ηνία στην χώρα ως ένα σημαντικό πολιτικό κόμμα.

Αυτή την περίοδο δε, αυτή η πολιτική οργάνωση έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και εκπροσωπείται στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Maeen Abdulmalik Saeed, η οποία έχει έδρα στη πόλη του Άντεν.

"Οι υπάλληλοι και οι υπουργοί που συνδέονται με την Αδελφότητα έχουν κάνει ταξίδια στην Άγκυρα για να ασκήσουν πιέσεις στους αξιωματούχους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στην Υεμένη, με στόχο να επενδύσουν στους τομείς μεταφορών και λιμανιών της χώρας", δήλωσε ο Εμάμ.

Ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας İsmail Çataklı, επισκέφθηκε το Άντεν και πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό τον Ιανουάριο.

Ο Ερντογάν είχε ζητήσει εδώ και καιρό από μια ομάδα βοηθών του να εκπονήσουν μια αναλυτική έκθεση σχετικά με τις ανθρωπιστικές ανάγκες στην Υεμένη, τόνισε ο Έμαμ.

Αμυντικοί αναλυτές στο Κάιρο εκτιμούν ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανησυχεί πάρα πολύ από την αυξημένη παρουσία της Τουρκίας κοντά στο στενό Bab el-Mandeb, μέσω του οποίου μεταφέρεται όλο το πετρέλαιο του Κόλπου πριν φτάσει στο κανάλι του Σουέζ, και θεωρούν ότι απειλείται η ασφάλεια της Αιγύπτου και των περισσότερων αραβικών κρατών του Κόλπου.

Η Αίγυπτος έρχεται σε αντίθεση με την Τουρκία λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα  στο εσωτερικό της χώρας, ενώ έρχεται σε μετωπική σύγκρουση και για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαίωσε  ο Εμάμ.

Η κόντρα ανάμεσα σε έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και τους Ιρανούς στην φυλή των Houthi στην Υεμένη έχει προκαλέσει τον θάνατο σε περίπου 10.000 ανθρώπους, καταστρέφοντας τις δομές του κράτους και ειδικά το υγειονομικό σύστημα της χώρας, με αποτέλεσμα την πρόκληση πολλαπλών επιδημιών χολέρας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών.

Σύμφωνα με άρθρο μας, η Αίγυπτος έχει ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα στην Α. Μεσόγειο, αλλά η "τουρκο-λιβυκή ΑΟΖ, της προκαλεί τεράστια  προβλήματα, διότι οι Τούρκοι έχουν αποκτήσει “δικαιώματα” εκεί που δεν υπάρχουν, τα οποία επηρεάζουν και τις αιγυπτιακές έρευνες στο θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου.

Η πολύχρονη σύγκρουση στη Λιβύη αποτελεί σημείο ανάφλεξης μεταξύ των δύο χωρών και η διαμάχη θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακόμη κρίση για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, διαταράσσοντας το ναυτιλιακό εμπόριο στη Μεσόγειο, οδηγώντας στην αναζωπύρωση του ISIS στη Λιβύη.

Η θαλάσσια συμφωνία της Τουρκίας με την αναγνωρισμένη από την ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης αμφισβήτησε την οικονομική ζώνη της Αιγύπτου στη Μεσόγειο καθώς και αυτή της Ελλάδος και της Κύπρου, ειδικά σε ότι αφορά στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med, αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την τροφοδοσία της Ευρώπης, τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της GNA, έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη άσχημες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Καίρου.

Η μεταφορά από την Τουρκία στρατιωτών και Σύριων μισθοφόρων, περίπου 4.700 σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο (SOHR) με έδρα τη Βρετανία, για την υποστήριξη της GNA, ανησυχεί σφόδρα την Αίγυπτο, η οποία υποστηρίζει την αντίπαλη πλευρά, τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατηγού Χαφτάρ.

Οι δεσμοί της GNA με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και η είσοδος ισλαμιστών μαχητών της Τουρκίας από τη Συρία στη Λιβύη, αποτελούν “κόκκινες γραμμές” για την Αίγυπτο, η οποία φοβάται την αναζωπύρωση του τζιχάντ τόσο κοντά στα σύνορά της.

Ο αιγυπτιακός στρατός μάχεται ήδη τους Ισλαμιστές μαχητές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη χερσόνησο του Σινά και για αυτό προετοιμάζεται για τα πάντα στην κυριολεξία έχοντας το βλέμμα του στην Α.Μεσόγειο.

Pentapostagma14/4/2020 Γιώργος Μοτσάκος

 

 

Tραμπ  ζητά από Πούτιν βοήθεια στον πόλεμο του πετρελαίου

– Οι όροι του Πούτιν

Tραμπ  ζητά από Πούτιν βοήθεια στον πόλεμο του πετρελαίου  – Οι όροι του Πούτιν

Mike Whitney, Unz Review , Russia Insider,1-4-20

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε προ ημερών στο τηλέφωνο τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για να συζητήσουν για την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου που προκαλεί πανωλεθρία στην αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου. Οι δυο ηγέτες μίλησαν σύντομα για την πανδημία του Κορωνοϊού, αλλά γρήγορα στράφηκαν στην κύρια φροντίδα του Τραμπ, που ήταν η παραγωγή του πετρελαίου.

Κατά τον περασμένο μήνα η Σαουδική Αραβία πλημμύριζε την αγορά με αργό πετρέλαιο για να αναγκάσει την Ρωσία να συμφωνήσει σε μεγάλες περικοπές της παραγωγής της. Ο Πούτιν αρνήθηκε να υποκύψει στον εκβιασμό της Ριάντ και διατήρησε την ρωσική παραγωγή στο ίδιο επίπεδο.

Σε αποτέλεσμα οι τιμές έπεσαν στις χαμηλότερες της 18ετίας, σε 20,09 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή πολύ πιο κάτω από το επίπεδο απλής επιβίωσης των αμερικανών παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου. Σε λιγότερο του μηνός η εντατικού κεφαλαίου αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου ακολούθησε κάθετη κατρακύλα, προκαλώντας πανικό στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στρητ, όπου οι αναλυτές περιμένουν ότι ένα κύμα πτωχεύσεων θα καταφέρει θανάσιμο πλήγμα στις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες.

Γι’ αυτό ο Τραμπ αποφάσισε να τηλεφωνήσει στον Πούτιν. Θέλησε να δει αν μπορεί να πείσει τον Ρώσο Πρόεδρο να περικόψει την ρωσική παραγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν έμεινε στωικά σιωπηλός όταν η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία για τις υποτιθέμενες επεμβάσεις της στην Ουκρανία, ότι δεν διαμαρτυρήθηκε για τις επεμβάσεις της Ουάσιγκτον στην Συρία, ούτε για τις προσπάθειές της να σταματήσει την εγκατάσταση των ρωσικών αγωγών Nordstream και Southstream προς την Γερμανία και την Βουλγαρία. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν, πλήττονται τα συμφέροντα των αμερικανικών επιχειρήσεων και ο Τραμπ θεωρεί φυσικό να καλέσει την Μόσχα σε βοήθεια. Όπως είπε κάποιος επικριτικά, «φαίνεται πως η ομάδα του Τραμπ είναι άνετη να μοιράζει κυρώσεις, αλλά όχι όταν τις υφίσταται.»

Το προεδρικό τηλεφώνημα  σχεδόν αποσιωπήθηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ, πράγμα αναμενόμενο αφού δεν είναι δυνατόν να διαστρέψεις ένα περιστατικό όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος σαφώς παρακαλεί τον «κακοποιό» Πούτιν να του κάνει μια χάρη.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Τας συνόψισε το τηλεφώνημα σε μια λακωνική ανακοίνωση τριών παραγράφων, που απέκλειε συμπληρωματικά στοιχεία. Να ένα απόσπασμα:

«Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την σημερινή κατάσταση της διεθνούς αγοράς πετρελαίου. Συμφώνησαν για ρώσο-αμερικανικές ανταλλαγές απόψεων επί του θέματος μεταξύ των επικεφαλής των υπηρεσιών ενέργειας», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσωπικές επαφές», μετέδωσε το Τας.

Σημειώστε πως το τηλεγράφημα του Τας αντιπαρέρχεται τους αυθαίρετους ισχυρισμούς και την εριστικότητα που χαρακτηρίζει τα Δυτικά ΜΜΕ. Μετά την πλημμύρα  ψευδό-πληροφόρησης περί «ρωσικής ανάμειξης» που κυριάρχησε στους τίτλους του Τύπου την τελευταία τριετία θα περίμενε κάποιος ότι οι αρχισυντάκτες του Τας θα  μπορούσαν να  είναι  ποιο επικριτικοί για το διάβημα του Τραμπ. Οπωσδήποτε το τηλεφώνημα του δημιουργεί την εντύπωση ότι η Ουάσιγκτον  είναι έτοιμη να ενδώσει στον «θανάσιμο εχθρό» της  προκριμένου να αποσπάσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που επιδιώκει. Αλλά προφανώς δεν χρησιμοποιούν όλοι τα ΜΜΕ για να προαγάγουν την δική τους στενοκέφαλη πολιτική.

Μερικοί αναγνώστες μπορεί να θυμούνται πως ο Τραμπ κατηγόρησε τον Πούτιν το 2018 στο Ελσίνκι ότι ανέβασε ψηλότερα τις τιμές (85 δολάρια το βαρέλι) και έπληξε την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Όπως του συμβαίνει συχνά, τα στοιχεία του Τραμπ ήταν λανθασμένα. Ο λόγος που ανέβηκαν οι τιμές το 2018 ήταν ότι η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε σκληρές οικονομικές κυρώσεις  στο Ιράν και στην Βενεζουέλα, οι οποίες προκάλεσαν μιαν άμεση πτώση της παραγωγής πετρελαίου και απότομη αύξηση των τιμών. Η υποστήριξη των ΗΠΑ  στην επίθεση κατά της Λιβύης είχε επίσης συμβάλει στην αύξηση των τιμών. Επομένως, η Ρωσία δεν ήταν υπεύθυνη για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου το 2018, όπως δεν ευθύνεται σήμερα για την πτώση τους.

Το 2018 το πρόβλημα ήταν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις έπνιξαν την προσφορά, ενώ το 2020 το πρόβλημα είναι η Σαουδική Αραβία. Οι Σαουδάραβες αύξησαν την παραγωγή τους, όχι η Ρωσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση της καταστάσεως, αλλά σημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να συζητήσουν τις διαφορές τους με ειλικρίνεια και να βρούν έναν εποικοδομητικό τρόπο προόδου. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια διάσκεψη κορυφής, κάτι που μέχρι σήμερα αποκρούεται πεισματικά από το κατεστημένο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά απίθανο ότι ο Πούτιν θα συμφωνήσει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων. Δεν είναι καθόλου αυτό που θέλει. Αυτό που ο Πούτιν θέλει από την Ουάσιγκτον είναι πολύ πιο περιεκτικού περιεχομένου. Θέλει να επανενταχτούν οι ΗΠΑ στην κοινότητα των εθνών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν συλλογικά τα κρίσιμα προβλήματα, όπως ο πόλεμος, οι πανδημίες, η διάδοση των πυρηνικών όπλων και η διεθνής ασφάλεια. Θέλει έναν αξιόπιστο εταίρο που να σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού, θα συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο, θα σταματήσει τους πολέμους για αλλαγή καθεστώτων, θα σέβεται την κυριαρχία άλλων εθνών και θα δίνει χέρι βοήθειας στις διεθνείς κρίσεις.

Αυτό είναι που θέλει. Θέλει ένα σύμμαχο που θα σέβεται τα συμφέροντα των άλλων, θα συνεργάζεται σε θέματα αμοιβαίας σπουδαιότητας και θα εργάζεται για την δημιουργία μιας πιο δίκαιης και ανθηρής διεθνούς οικονομίας.

Εάν ο Τραμπ δείξει ότι είναι διατεθειμένος να αλλάξει, τότε ο Πούτιν θα καταβάλει αναμφίβολα κάθε προσπάθεια να βοηθήσει. Αλλά αν ο Τραμπ συνεχίσει στην τακτική της αμερικανικής μονοκρατορίας, τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει.

infognomonpolitics.gr 5/4/2020

 

 

 

Μέρκελ,

Ερντογάν και Μακρόν

συζήτησαν σε τηλεδιάσκεψη για την μεταναστευτική κρίση και τη Συρία

Μέρκελ, Ερντογάν και Μακρόν συζήτησαν σε τηλεδιάσκεψη για την μεταναστευτική κρίση και τη Συρία

Μέρκελ, Ερντογάν και Μακρόν συζήτησαν σε τηλεδιάσκεψη για την μεταναστευτική κρίση και τη Συρία

Οι ηγέτες Τουρκίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας συζήτησαν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη τις εξελίξεις στη Συρία και την μεταναστευτική κρίση, καθώς και πιθανές κοινές δράσεις για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

«Στην τετραμερή συνομιλία μεταξύ των ηγετών Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Γερμανίας, οι πλευρές συζήτησαν κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, για ανθρωπιστική βοήθεια στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, το μεταναστευτικό ζήτημα, την κατάσταση στη Λιβύη και τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ», υπογράμμισε η τουρκική προεδρία.

Η επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είχε προγραμματιστεί μετά την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της σε πρόσφυγες και μετανάστες για να περάσουν στην Ευρώπη.

17/03/2020 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 


Αραβικά ΜΜΕ προεξοφλούν το τέλος του Ερντογάν:

''Το Ιντλίμπ θα είναι η αρχή του τέλους''

Οι συνέπειες της τουρκορωσικής σύγκρουσης πάνω από το Ιντλίμπ ξεπερνά τα σύνορα της Συρίας, αντιπροσωπεύοντας την κατάρρευση της ισλαμιστικής προσέγγισης της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και χρόνια.

Η Τουρκία είναι μια απομονωμένη χώρα σήμερα που έχει σχέσεις αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, καθώς και τον αραβικό κόσμο και την Ευρώπη, αναφέρει το al Monitor, επισημαίνοιντας ότι η χώρα αυτή, προσπαθεί να διασφαλίσει τα ζωτικά της συμφέροντα πλέον μέσα σε ένα πολύ  δύσκολο σκηνικό.

Οι “λίγοι φίλοι” που έμειναν στην Άγκυρα, όπως το Κατάρ, το Πακιστάν ή το Αζερμπαϊτζάν, δεν προσφέρουν στην Τουρκία, την στρατηγική αξία που θα μπορούσε να ενισχύσει την επιρροή της εναντίον των αντιπάλων της.

Η μόνη επιλογή που έχει ο Ερντογάν είναι να προσπαθήσει να παίξει ένα λίαν επικίνδυνο παιχνίδι “ισορροπίας” ανάμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, όπως κάνει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά αυτή η προσέγγιση φαίνεται να βαίνει στο τέλος της.

Η εχθρότητα του Ερντογάν στις διεθνείς σχέσεις και η περιφρόνηση του στις διπλωματικές λεπτομέρειες, καθώς και οι συμβουλές των επαγγελματιών διπλωματών, μπορεί να του δώσουν  κάποιο χρόνο, όχι όμως για πολύ.

Ένας αυξανόμενος αριθμός Τούρκων αναλυτών,συμπεριλαμβανομένων και πρώην υποστηρικτών του Ερντογάν, πιστεύουν ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Άγκυρα στη Συρία ειδικότερα, οδηγεί στην αναμφίβολα στην  πανωλεθρία.

Φοβούνται επίσης ότι μια παρόμοια καταστροφή θα παρουσιαστεί και  στη Λιβύη, όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να υφίστανται πολλές ανθρώπινες  απώλειες πλέον.

Μόλις πριν από τέσσερις μήνες, λίγο πριν ο Ερντογάν διατάξει την εκτέλεση της εισβολής κατά των Κούρδων στην Βόρεια Συρία, υπήρξαν εικασίες για πιθανή αντιπαράθεση μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, οι "στρατηγικοί δεσμοί" που η Τουρκία φαινόταν να αναπτύσσει  με τη Ρωσία, προσεγγίζονταν από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου ως "ασταθείς".

Η Άγκυρα ελπίζει ότι οι δεσμοί αυτοί θα αντιστάθμιζαν την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση και ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση του Ερντογάν να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιεροπορικής άμυνας S-400, παρά τις αντιρρήσεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ, θεωρήθηκαν επίσης ως μια πράξη παραίτησης της Τουρκίας από την δυτική πλευρά του ημισφαιρίου, και ήταν βασισμένη σε μια μη υγιή στρατιωτική λογική.

Ο μεγαλύτερος λανθασμένος υπολογισμός του Ερντογάν αποδεικνύεται ότι ήταν  η εξάρτηση του από την Ρωσία.

Ακόμη και μετά την εξομάλυνση της καταστάσεως στο Ιντλίμπ και την αποφυγή ενός Τουρκο-ρωσικού πολέμου,  οι ρωγμές στη σχέση Ρωσίας-Τουρκίας θα παραμείνουν αισθητές.

Με άλλα λόγια, τα πράγματα άλλαξαν για την Άγκυρα τέσσερις μόνο μήνες από τότε που αντιμετώπιζαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Ο Ερντογάν δείχνει με το δάκτυλο στη Ρωσία και αναφέρεται σε αυτή με σκιώδη τρόπο  ως τον επιτιθέμενο στην υπόθεση της Ιντλίμπ .

Εν τω μεταξύ, έχει στραφεί προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και πάλι για υποστήριξη, ζητώντας την ανάπτυξη πυραύλων  Patriot ενάντια στη συρο-ρωσική απειλή.

Η εκστρατεία της Τουρκίας στο Ιντλίμπ εναντίον του συριακού στρατού έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 21Τούρκους  στρατιώτες.

Τα θύματα αναμένεται να αυξηθούν τις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες, προκαλώντας τριγμούς στο καθεστώς  Ερντογάν, ειδικά στο εσωτερικό της χώρας.

Ο πολιτικός σχολιαστής Φικρέτ Μπίλα δήλωσε ότι πιστεύει ότι πρόκειται για έναν πόλεμο, το οποίο ο Ερντογάν δεν μπορεί να κερδίσει.

Ισχυρίστηκε ότι οι κύριοι στόχοι της Τουρκίας στη Συρία, όπως η ανατροπή του Άσαντ και εξασφάλιση μιας θέσης για τους ριζοσπάστες ισλαμιστές στη χώρα αυτή, είναι πλέον ανέφικτη.

Ο Fehmi Koru, άλλος αρθρογράφος που κάποτε ήταν κοντά στον Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είναι επίσης απαισιόδοξος για την επιτυχία των πολιτικών του Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην ασφυξία της Άγκυρας μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, ο Koru αμφιβάλλει ότι θα προκύψουν αποτελέσματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «νίκη» για την Τουρκία.

"Φοβάμαι ότι οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Τουρκία στη Συρία από το 2011 θα οδηγήσουν σε αποτυχία", έγραψε ο Koru στο προσωπικό του blog.

Ο Ερντογάν είναι σαφώς ενοχλημένος από ένα τέτοιο απογοητευτικό σχόλιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι επίσης αρνητικός σε όλες τις εγχώριες εκκλήσεις της αντιπολίτευσης, για απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων  από τη Συρία, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με την παραδοχή ήττας.

Όλα αυτά ενώ τα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας αυξάνονται συνεχώς, λόγω των πολλών  οικονομικών προβλημάτων  και άλλων λόγων όπως η δημιουργία σώματος "φυλάκων" των πόλεων.

Οι πρώην Τούρκοι πρεσβευτές Ali Tuygan και Yusuf Buluc υπογράμμισαν σε ένα κοινό άρθρο τους ότι, «το πιο εντυπωσιακό ελάττωμα» της πολιτικής στην Συρίας για τον  Ερντογάν είναι «η πλήρης έλλειψη εθνικής υποστήριξης».

"Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο, μόλιςοι Τούρκοι πολίτες καταλάβουν τι ετοιμάζει ο πρόεδρος τους, και δουν να κινδυνεύουν τα παιδιά τους, θα αντιδράσουν ", γράφουν οι Tuygan και Buluc στο blog τους.

"Τουλάχιστον σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία οι Τούρκοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ακριβώς ποια από τα συμφέροντά τους θα εξυπηρετηθούν, ποιες αιτίες θα επιδιωχθούν,ποια μέσα θα χρησιμοποιηθούν και κυρίως με ποιο ανθρώπινο κόστος", πρόσθεσαν.

Ρωσία και Τουρκία καλούνται σε «αποκλιμάκωση» στο Ιντλίμπ

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άγγελα Μέρκελ ζήτησαν να διοργανωθεί μιας σύνοδος κορυφής με τη Συρία μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Ρωσία και Τουρκία καλούνται σε «αποκλιμάκωση» στο Ιντλίμπ

Οι επικεφαλής της διπλωματίας 14 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία και την Τουρκία σε «αποκλιμάκωση» στην συριακή ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ, θέατρο μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης, σε άρθρο τους που δημοσιεύεται σε γαλλική εφημερίδα.

Οι 14 υπουργοί, περιλαμβανομένων του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν και του Γερμανού Χάικο Μάας, προειδοποίησαν επίσης πως η μάχη κατά της «τρομοκρατίας» που επικαλείται η Μόσχα, η οποία υποστηρίζει τη στρατιωτική επίθεση του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στην επαρχία, δεν είναι δυνατόν να δικαιολογήσει τις «μαζικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Καλούμε τη Ρωσία να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ιντλίμπ και να συμβάλει σε μια πολιτική επίλυση», γράφουν οι υπογράφοντες το άρθρο που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Πλην της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης, η προώθηση των συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ προκάλεσε κρίση με την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει οργανώσεις ανταρτών, και τριβές ανάμεσα στην Άγκυρα και στη Μόσχα.

Οι δύο χώρες κατέληξαν το 2018 στο Σότσι (Ρωσία) σε μια συμφωνία που προβλέπει τον τερματισμό των μαχών και την κατασκευή τουρκικών παρατηρητηρίων στην περιοχή της Ιντλίμπ, όμως η διευθέτηση αυτή κατέρρευσε τις τελευταίες εβδομάδες και τα δύο μέρη επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη για αυτό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα κάνει «ούτε βήμα πίσω» στην Ιντλίμπ και επανέλαβε το τελεσίγραφό του προς τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος να αποσυρθούν από ορισμένες θέσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε από την πλευρά του χθες, Τρίτη, τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, εκτιμώντας πως πρόκειται για «παράδοση στους τρομοκράτες».

«Είμαστε απολύτως σαφείς για την παρουσία ριζοσπαστικών οργανώσεων στην Ιντλίμπ. Δεν θα δεχθούμε ποτέ ελαφρά τη καρδία το πρόβλημα της τρομοκρατίας: θα την καταπολεμήσουμε με αποφασιστικότητα», ανέφεραν οι υπογράφοντες το άρθρο.

«Όμως η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί, δεν πρέπει, να δικαιολογεί τις μαζικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισαν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ζήτησαν να διοργανωθεί μιας σύνοδος κορυφής με τη Συρία μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το άρθρο υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας.

NEWSBEAST.GR 26/2/2020

 

Ιστορική στιγμή:

Πήραν το Χαλέπι Άσαντ και Πούτιν (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι δυνάμεις της Άσαντ στην Συρία με σταθερή υποστήριξη από την ρωσική Αεροπορία προωθήθηκαν σήμερα μέσα στην περιφέρεια Ιντλίμπ απέναντι από τους ισλαμιστές και τους συμμάχους τους τους Τούρκους.

Πριν από λίγο μάλιστα έγινε γνωστό πως για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, ο Συριακός Κυβερνητικός Στρατός (SAA) μαζί με τους Ρώσους, μπήκαν στο Χαλέπι, φρούριο των τζιχαντιστών, τους οποίους είχε στρατολογήσει στην Συρία η λεγόμενη Νέα Τάξη (ΝΑΤΟ, Βαθύ Κράτος ΗΠΑ, Ευρώπη) μαζί με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το AMN Al Masdar News και άλλα διεθνής μέσα ενημέρωσης, οι Δυνάμεις του Άσαντ εισέβαλαν στο Χαλέπι από το Δυτικό τμήμα. Μάλιστα, όπως θα δείτε στον χάρτη, στην διαδρομή από Ιντλίμπ μέχρι Χαλέπι οι Σύριοι κατέλαβαν διάφορες πόλεις και χωριά που ελέγχονταν από τζιχαντιστές αντάρτες.

Οι Ρώσοι μαζί τις δυνάμεις του Άσαντ έχουν κατορθώσει να ελέγξουν τον κύριο δρόμο ανάμεσα στα δύο ορμητήρια των ανταρτών και πλέον η Μόσχα γίνεται απόλυτος κυρίαρχος σε μία χώρα, την οποία διεκδίκησε τόσο σθεναρά η Δύση, μέσω των δολοφόνων που εκπαίδευσε να σφάξουν και να αποκεφαλίσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη «μεγάλη νίκη» ο επόμενος στόχος του στρατού είναι η κατάκτηση της Σαρακίμπ.

Syrian forces capture strategic rebel-held town

https://www.youtube.com/watch?v=qAeABugr3WU&feature=emb_logo

TERRORIST GROUPS SURRENDERED TO THE SYRIAN ARMY IN ALEPPO ????????✌

https://www.youtube.com/watch?v=OgHjn0PYSqM&feature=emb_logo

ΦΩΤΟ  Copyright EL.GR 6/2/2020

"Independence Day" για την Βρετανία:

Ανακτά την εθνική της ανεξαρτησία!

- Η συγκλονιστική ομιλία Ν.Φάρατζ!

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ, ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ!

ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ!

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ...ΞΙΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑΣ,

ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ & ΕΙΡΩΝΕΥΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ

ΣΗΚΩΣΑΝ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΥΣ ΨΗΛΑ ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝΤΕΣ ΑΓΓΛΟΙ....
ΟΧΙ,ΟΧΙ, ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ΑΔΙΚΑ, Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΑ "ΜΑΣ", ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ
ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΟΧΗ ΑΓΟΡΕΥΣΗ
ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ!

Η «Ημέρα της Ανεξαρτησίας»
(Independence Day) για την Βρετανία έφτασε:
Από τις 23 Ιουνίου του 2016, ημέρα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, πέρασαν 1.318 μέρες, αλλά μετά από πολλές παλινωδίες και υπαναχωρήσεις, πολιτικά λάθη των Βρετανών (εκλογή Τ.Μέϊ, αποδοχή σχεδίου για «κολοβό» Brexit κλπ.), εν τέλει η δημοκρατία νίκησε!
Η Βρετανία αποχαιρετά την
«γερμανική» Ευρωπαϊκή Ενωση και ανακτά την εθνική κυριαρχία της σε όλους τους τομείς.
Απόψε στις 23.00 το βράδυ, τοπική ώρα, είναι προγραμματισμένο να γίνει το επίσημο Brexit και μία σειρά από γεγονότα και εκδηλώσεις προγραμματίζονται στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας για να σημάνουν το γεγονός, με συγκρατημένους τόνους.
Το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η πρωθυπουργική κατοικία του κορυφαίου Βρετανού πολιτικού μεταπολεμικά, μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ, του Μπόρις Τζόνσον, θα φωτιστεί με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα ρολόι που θα προβάλλεται στους τοίχους της πρωθυπουργικής κατοικίας θα δείχνει την αντίστροφη μέτρηση για το Brexit, ξεκινώντας από τις 22.00 το βράδυ.
Εκείνη την ώρα αναμένεται και το ειδικό διάγγελμα που θα απευθύνει προς το έθνος ο πρωθυπουργός, για να σηματοδοτήσει την ιστορική μέρα της αποχώρησης.
Αναμένεται να τονίσει «τη δυναμική που ξεδιπλώνεται μπροστά στον βρετανικό λαό, καθώς η χώρα εισέρχεται σε ένα νέο κεφάλαιο», και να καλέσει τους πολίτες να αρπάξουν την ευκαιρία για την οποία είχαν ψηφίσει στο δημοψήφισμα ώστε να προχωρήσουν μπροστά ενωμένοι».
Με τα χρώματα της σημαίας της χώρας θα φωταγωγηθούν και άλλα κυβερνητικά κτίρια, ενώ στην πλατεία του κοινοβουλίου θα κυματίζουν σε όλους τους ιστούς οι σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φαράτζ, του μεγάλου νικητή των ευρωεκλογών που «έστρωσε τον δρόμο» για τη νίκη του Μ.Τζόνσον στις εκλογές του Δεκεμβρίου, προγραμματίζει εορτασμούς με ένα πάρτι που θα διοργανώσει στην πλατεία του κοινοβουλίου, γύρω στις 21.00 το βράδυ, με την χορηγία της καμπάνιας του "Leave Means Leave", που πρόκειται να συγκεντρώσει τους ένθερμους υποστηρικτές του Brexit. Στις εκδηλώσεις αυτές αναμένονται μπάντες, κωμικοί, αλλά και ομιλίες.
Κακά τα ψέμματα, ο Ν.Φάρατζ είναι ο μεγάλος αρχιτέκτονας του Brexit. Αυτός ξεκίνησε την καμπάνια πριν από 28 χρόνια και σήμερα είναι η μέρα του.
Αύριο, εξ άλλου, θα τεθούν σε κυκλοφορία τρία εκατομμύρια αναμνηστικά νομίσματα της μισής λίρας, στα οποία αναγράφεται η φράση «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη».
Ο Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να είναι ο πρώτος που θα λάβει ένα από τα νομίσματα αυτά.
Από ομάδες υποστηρικτών της καμπάνιας Leave θα διοργανώνονται εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας για να σηματοδοτήσουν την «Ημέρα της Ανεξαρτησίας», όπως την αναφέρουν.
Οι εκδηλώσεις αυτές αναρτώνται στην ιστοσελίδα της καμπάνιας.
Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα ειδικό υπουργικό συμβούλιο, που θα φιλοξενηθεί σε μέρος εκτός του Λονδίνου, βόρεια της Αγγλίας, για να τονιστεί η πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την περιφέρεια.
Η συγκλονιστική τελευταία ομιλία του Νάιτζελ Φάρατζ, μετά από 20 χρόνια στην Ευρωβουλή, θα μείνει ως παρακαταθήκη για τα έθνη που θέλουν να ζήσουν ελεύθερα.
Ο Βρετανός πολιτικός τόνισε πώς «Η Ε.Ε. τελείωσε για την Βρετανία και εύχομαι να καταρρεύσει το οικοδόμημα των Βρυξελών σύντομα».
Είπε μεταξύ άλλων:
«Το τέλος μιας πορείας 47 ετών, ένα πολιτικό πείραμα για το οποίο οι Βρετανοί δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα χαρούμενοι.
Η Βρετανία είχε μπει σε οικονομική κοινότητα, όχι σε αυτό που είναι σήμερα με σημαίες, εμβατήρια, προέδρους και τώρα ακόμη και στρατό.
Για εμένα προσωπικά είναι 27 χρόνια εκστρατείας και 20 χρόνια εδώ σε αυτό το κοινοβούλιο.
Δεν είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος με την συμφωνία αυτή αποχώρησης, αλλά ο Μπόρις ήταν ιδιαίτερα τολμηρός τους τελευταίους μήνες και του εύχομαι κάθε επιτυχία στις διαπραγματεύσεις του επόμενου γύρου.
Αυτό όμως σημαίνει η Παρασκευή 31 Ιανουαρίου του 2020 είναι ότι από την στιγμή που φεύγουμε δεν υπάρχει δρόμος πίσω, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε ποτέ πίσω και τα υπόλοιπα είναι απλά λεπτομέρειες.
Το 2005 είδα το ευρωπαϊκό σύνταγμα. Είδα να το απορρίπτουν σε δημοψηφίσματα οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί.
Και είδα εσάς εδώ να αγνοείτε την λαϊκή βούληση και να το ξαναφέρνετε ως «συνθήκη της Λισσαβόνας» και χωρίς αυτή τη φορά κανένα δημοψήφισμα.
Οι Ιρλανδοί είχαν την ευκαιρία να πουν όχι αλλά τους αναγκάσατε να ψηφίσουν ξανά.
Είστε πολύ καλοί στο να κάνετε να ξαναψηφίζουν οι λαοί για το ίδιο πράγμα, αλλά η Βρετανία είναι πολύ μεγάλη για να σας φοβηθεί.
Ποια Ευρώπη θέλουμε;
Δεν θέλουμε την Ευρώπη των κανονισμών, των δικαστηρίων.
Και θέλω να σας τονίσω από την θέση του προέδρου του κόμματος του BREXIT:
Αγαπάμε την Ευρώπη, μισούμε όμως αυτή την Ε.Ε.
Το μόνο που ελπίζω είναι αυτό το οικοδόμημα να καταρρεύσει σύντομα
Σε όλη την Ευρώπη διεξάγεται η μάχη της παγκοσμιοποίησης κατά του λαϊκισμού (populism). Αλλά ξέρετε κάτι;
Ο λαϊκισμός γίνονται πολύ δημοφιλής (popular)».
Στο τέλος της ομιλίας του Φάρατζ έγινε και ένα επεισόδιο.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι Βρετανοί ευρωβουλευτές έβαλαν τις βρετανικές σημαίες στο ευρωκοινοβούλιο.
Τότε η πρόεδρος τους διέκοψε, λέγοντας πως θα πρέπει να κρύψουν τις σημαίες.
Τότε ο Φάρατζ είπε: «Οτι και να πείτε, ότι και να κάνετε, τελείωσε.
Αυτό ήταν!».

Nigel Farage silenced for breaking the rules during his final speech in the EU Parliament

https://www.youtube.com/watch?v=Lfyal78d9EQ&feature=emb_logo
https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/843030_faratz

"Ιωάννης Καποδίστριας"

Αναρτήθηκε από στις  3/2/2020

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided