Τετάρτη, Σεπτέμβριος 23, 2020

ΚΟΣΜΟΣ 9ος

 

 

 

 

 

 

 

Παραιτείται ο Σάρατζ – Ο Μακρόν ετοιμάζει διάσκεψη για να διώξει τον Ερντογάν από την Λιβύη

 

 

 

 

 

 

 

Παραιτείται ο Σάρατζ

– Ο Μακρόν ετοιμάζει διάσκεψη για να διώξει τον Ερντογάν από την Λιβύη

facebook sharing button
twitter sharing button
email sharing button
Ραγδαίες εξελίξεις

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στην Λιβύη. Ο Fayez al-Sarraj, επικεφαλής της Κυβερνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) σκοπεύει να ανακοινώσει την παραίτησή του, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο ενημερωμένους αξιωματούχους.

«Αναγγέλλοντας την παραίτησή του, ανακουφίζεται από ένα δυσβάσταχτο βάρος» αναφέρουν οι πηγές, «και ίσως, κατά κάποιο τρόπο, να διευκολύνει τις συνομιλίες στη Γενεύη». Οι αντίπαλες πλευρές θα κληθούν να συμφωνήσουν σε μια νέα δομή προεδρικού συμβουλίου που θα ενοποιεί τη διαιρεμένη χώρα και θα οργανώσει εκλογές.

Εάν τελικά οδηγηθούμε σε αυτό το αποτέλεσμα, τότε ομιλούμε για την πλήρη κατάρρευση των σχεδίων Ερντογάν στη Λιβύη, κάτι που εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα.

Το Παρίσι ετοιμάζει διάσκεψη για να παρακαμφθεί η τουρκική επέμβαση στην Λιβύη

Το προεδρικό συμβούλιο της Τρίπολης της Λιβύης που απαρτίζεται από τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Aqila Saleh και τον στρατηγό ο Χαλίφα Χαφτάρ  θα πραγματοποιήσει μια σημαντική συνάντηση την επόμενη Πέμπτη στο Παρίσι, πρωτεύουσα της Γαλλίας, αποκάλυψε ο ιστότοπος Intelligence Online.

Ο γαλλικός ιστότοπος ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής των αντιπάλων της Λιβύης θα στοχεύσει στην εκπαραθύρωση των Τούρκων από την πολιτική διαδικασία στην χώρα, ως πρωταρχικό σχέδιο εξεύρεσης λύσης.

Η συνάντηση κορυφής θα ξεκινήσει από το σημείο όπου έληξε ο Λιβυκός διάλογος στη Μπουζνίκα του Μαρόκο, προσθέτοντας ότι η Γαλλία ελπίζει ότι οι Γερμανοί και οι Ιταλοί διπλωμάτες θα παρευρεθούν στη σύνοδο.

Η επερχόμενη συνάντηση θα είναι μια προκαταρκτική προσπάθεια που θα διευθύνει μια ομάδα Γάλλων προεδρικών συμβούλων, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης στο πλαίσιο των προσπαθειών του Παρισιού, να περιορίσει η επέκταση της Τουρκίας στην περιοχή.

Σε περίπτωση που το Παρίσι “γεφυρώσει” τις διαφορές Σαράτζ και Χαφτάρ η Τουρκία δεν θα έχει κανένα δικαίωμα επέμβασης στην χώρα και θα της ζητηθεί από την διεθνή κοινότητα να αποχωρήσει από το λιβυκό έδαφος. Σε περίπτωση που δεν το πράξει η Άγκυρα,…όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά.

Η Μόσχα “ετοίμασε ” στον Χαφτάρ 60 άρματα μάχης και πυραυλικά συστήματα

Περίπου 60 ρωσικά άρματα μάχης T-62 και αρκετά πυραυλικά συστήματα  R-17 τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από την Μόσχα στην Σύρτη της Λιβύης, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων Τζιχαντιστών που παραμονεύουν στην περιοχή.

Η όλη επιχείρηση υλοποιήθηκε με συνεχείς πτήσεις ρωσικών μεταγωγικών  αεροσκαφών στη Λιβύη, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Έτσι, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, σε ένα μήνα αρκετές εκατοντάδες βαλλιστικοί πύραυλοι R-17 και 60 νέα άρματα μάχης T-62 εμφανίστηκαν μυστηριωδώς στο οπλοστάσιο του στρατού του Χαφτάρ, προκαλώντας πανικό στις τουρκικές και συριακές φιλοτουρκικές δυνάμεις των μισθοφόρων.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του LNA, έχουμε την ετοιμότητα μάχης και την μεταφορά στην Σύρτη, αρκετών εκατοντάδων βλημάτων αλλά και συστημάτων τακτικών πυραύλων μαζί  με άρματα μάχης στις δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης.

«Πρόσφατα, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης  απέκτησε οπλικά συστήματα με τα  οποία όχι μόνο θα επιλύσει προσωρινά την τρέχουσα παθητική κατάσταση έλλειψης όπλων και πυρομαχικών, αλλά θα βελτιώσει σημαντικά τις επιθετικές του ικανότητες”, ανέφερε ο στρατηγός Mismari, εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

Ανοίγοντας διάφορες  σκουριασμένες αποθήκες ανακαλύφθηκαν 60 άρματα μάχης ρωσικής κατασκευής τύπου T-62, ενώ ανακαλύφθηκε και  ένας μεγάλος αριθμός εκτοξευτών πυραύλων, όλμων, αυτόματων τυφεκίων και άλλων ελαφρών όπλων, καθώς και τεράστια ποσότητα πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού», αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Sohu.

Για τον λόγο αυτόν Ρώσοι «ειδικοί» μετέβησαν στην Λιβύη για να μπορέσουν να επισκευάσουν τα τακτικά συστήματα πυραύλων και τα άρματα μάχης ενώ μεταφέρθηκαν και εκατοντάδες ανταλλακτικά από την Ρωσία για τον σκοπό αυτόν.

Μιλάμε για μια ενίσχυση επιπέδου μίας επιλαρχίας συν και πυραυλικών συστημάτων στο μέτωπο της Σύρτης, τα οποία καθιστούν την όποια επίθεση Τούρκων και Τζιχαντιστών από πολύ δύσκολη έως αδύνατη χωρίς ενισχύσεις από αέρος.

Οργή Iσραηλινών για Ερντογάν: ''Πρέπει να σε συντρίψουμε'''

https://www.youtube.com/watch?v=cp2c1ljGCz8&feature=emb_logo

Fox News: Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει τους καλύτερους πιλότους στον κόσμο'

https://www.youtube.com/watch?v=crMTy6VvAQU

pentapostagma.gr 15/9/2020

 

 

 

 

 

"Pax Mediterranea" από Μακρόν:

"Κλείδωσε" η κοινή διακήρυξη των MED7 με ξεκάθαρες αναφορές σε κυρώσεις

Δωρικός ο Μακρόν, δημοσίευσε μόνο δύο λέξεις: "Pax Mediterranea"

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική αποτυπώνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ η ομόθυμη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται πως με μόνο δύο λέξεις στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου.

Οι ηγέτες, δήλωσαν πως στηρίζουν έμπρακτα την Ελλάδα και κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσουν τι προκλήσεις, να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και πιο συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναστασιάδης- Μακρόν και Μητσοτάκης τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ τις επιβολής κυρώσεων, οι υπόλοιποι συμφωνούν αλλά με κάποιες επιφυλάξεις για το μεταναστευτικό.

Κοινή διακήρυξη MED7:

  • Ετοιμότητα για λήψη αποφάσεων για μέτρα (κυρώσεις)
  • Συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής
  • Συμφωνία για επιτάχυνση υλοποίησης παλαιότερων αποφάσεων

Επίσης αποφασίστηκε ότι θα γίνεται επίκληση στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα εκφράζεται δυσφορία για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με αυτά.

Αναφορά επίσης έγινε και για την ετοιμότητα της Λευκωσίας για διάλογο με την Τουρκία σε σχέση με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, κάτι που οι MED7 χαιρετίζουν.

Και τέλος για σε ότι αφορά το κυπριακό, οι ηγέτες στηρίζουν τις προσπάθειες Γκουτέρες, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντανά στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξίων της ΕΕ.

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν - σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου - ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Μητσοτάκης: Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία – Διάλογος ή Χάγη

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από την Κορσική ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετέχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7). Λίγη ώρα αφότου ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι αυτός που πήρε τη «σκυτάλη» από τον πρόεδρο της Γαλλίας.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Μόλις ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο των γόνιμων συζητήσεων στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7, μιας απόλυτα επιτυχημένης διαδικασίας. Ίσως να συνέβαλε και ο τόπος που τη φιλοξένησε. Η Κορσική είναι μια γέφυρα, που δείχνει τον δρόμο για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις στη Μεσόγειο.

Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για το μεταναστευτικό, για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου. Εκεί ήδη η Ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα, όταν ένας αριθμός μεταναστών αντέδρασε στα τεστ, αλλά και στις ενέργειες για την προστασία στον κορονοϊό. Θέλω να ευχαριστήσω την έμπρακτη υποστήριξή τους τους εταίρους μας.

Πρώτη μας μέριμνα ήταν να φύγουν τα ασυνόδευτα παιδιά μακριά από τη Λέσβο και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν και την κ. Μέρκελ που δέχθηκαν να φιλοξενήσουν κάποια από αυτά τα παιδιά στις χώρες τους. Η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις. Θα πρέπει να επαναφέρουμε αυτήν τη συζήτηση στις προτεραιότητες της Ε.Ε. Εκεί όπου στο παρελθόν είχαμε αποτύχει».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Τουρκίας. «Συζητήσαμε για τις προκλητικές συμπεριφορές και για τον τρόπο που η Τουρκία αντιμετωπίζει δύο χώρες μέλη της Ε.Ε. Οι συζητήσεις εδώ, στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα και δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο. Εάν θέλει να έχει ειλικρινή διάλογο, να το αποδείξει στην πράξη, ότι σέβεται τους διεθνείς κανόνες.

Θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπριο είναι η αναγνώριση του γεγονότος ότι εδώ διακυβεύονται στρατηγικά θέματα για την Ευρώπη. Καλούμε την Τουρκία να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, από το οποίο αποχώρησε το 2016. Και εάν δεν το κάνει, υπάρχει και το Δικαστήριο της Χάγης».

Στο επίκεντρο της Med7 η τουρκική προκλητικότητα

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές πως η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στην αντιπαράθεση με την Τουρκία για τα ενεργειακά και τη ναυτική επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχει πυροδοτήσει φόβους σύρραξης μεταξύ δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Αλλωστε, στόχος των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχείο στο Πορτίτσιο, λίγο έξω από την πόλη Αζαξιό της Κορσικής, ήταν «να επιτευχθεί πρόοδος στη συναίνεση αναφορικά με τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, ιδίως ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου», όπως δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ.

Απόλυτη συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν στη Med7

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από την Ελλάδα, διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκου Μητσοτάκη για την προοπτική της στρατηγικής τους σχέσης και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, κάτι που, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Pentapostagma 11/9/2020

 

 

 

 

ΕΚΤΑΚΤΟ:

Βρυξέλλες-ΝΑΤΟ “χαρίζουν” Αιγαίο-Μεσόγειο στην Τουρκία:

”Δεν θα βάζει όρους η Ελλάδα”


Τι προσπαθεί να πετύχει το ΝΑΤΟ

Τις τελευταίες ώρες, φαίνεται πως “σκάνε” συνεχώς “βόμβες” από το ΝΑΤΟ.

Αξιωματούχοι της Συμμαχίας, ανέφεραν πως υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας- hot line- χωρίς όμως να γίνεται γνωστό σε τι επίπεδο βρίσκεται αυτή η επικοινωνία, αναφέρει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Το πλήθος των πλοίων που έχουν συγκεντρωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι κάτι που “τρομάζει” το ΝΑΤΟ και

για αυτό οργανώνει αυτές τις συναντήσεις.

Το σοκαριστικό βέβαια στην όλη υπόθεση είναι πως τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ε.Ε. θέλουν να πραγματοποιηθεί διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας… άνευ όρων.

Προβληματίζονται όπως αναφέρει έταιρος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, με τον όρο της Ελλάδας να αποσύρει η Τουρκία τα πλοία της από την περιοχή.

Μία στάση που… παραδόξως ταυτίζεται με τη θέση της Τουρκίας.

Επικοινωνία Τσαβούσογλου – Στολτενμπεργκ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ στη σκιά της ύποπτης ανακοίνωσης του τελευταίου για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Τσαβούσογλου και Στόλτενμπεργκ συζήτησαν το θέμα της ανατολικής Μεσογείου και τις τελευταίες εξελίξεις, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό τι ακριβώς συζητήθηκε.

Η “Συμαχία” με τις τελευταίες κινήσεις από τους αξιωματούχους της,

χάνει πάσα αξιοπιστία.

ΝΑΤΟ, ΕΕ και Τουρκία, με εξαίρεση την Γαλλία,

θέλουν να ”στριμώξουν” την Ελλάδα και να βρεθεί αυτή ως

”κατηγορούμενη”,

με την δικαιολογία ότι δεν θέλει την ειρήνη στην περιοχή.

Ο Γενς Στόλντεμπεργκ, είτε έχοντας υποβολιμαίο στόχο να εγκλωβίσει την Αθήνα σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, είτε για να αναδείξει έναν ισχυρό ρόλο που μπορεί να παίξει η (ανύπαρκτη μέχρι σήμερα) Ατλαντική Συμμαχία, έκανε ένα πολύ κακό διπλωματικό αλλά κυρίως επικοινωνιακό φάουλ.

Προσπάθησε να βάλει την ελληνική πλευρά στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία χωρίς να πληρούνται βασικές προϋποθέσεις.

Η επικοινωνία αυτή με τον τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, φαίνεται να βάζει ακόμα ένα ερωτηματικό στις κινήσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, που όπως φαίνεται, δεν είναι απλα “κλινικά νεκρό” όπως είχε αναφέρει ο Μακρόν, αλλά και επικίνδυνο, καθώς εμπλέκεται κατάφωρα πλέον ως… σύμμαχος της Άγκυρας.

pentapostagma.gr Triklopodia 4/9/2020 20:06

 

 

 

 

Τούρκος καθηγητής Μεχμέτ Ε. Τσαμάν:

Η Ελλάδα έχει δίκιο, τα νησιά της ανήκουν και έχουν ΑΟΖ

Τούρκος καθηγητής: Το δίκαιο είναι με την Ελλάδα για τα νησιά και την Ανατολική Μεσόγειο
Παναγιώτης Σαββίδης
Διαβάστε το άρθρο του τούρκου καθηγητή, που αποτελεί «κόκκινο» πανί για την κυβέρνηση Ερντογάν
Υπάρχουν και διαφορετικές φωνές στην Τουρκία, που κατακρίνουν ευθέως τη νέο-οθωμανική «Γαλάζια Πατρίδα» του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο.

Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Μεχμέτ Εφέ Τσαμάν, πολιτικού επιστήμονα και καθηγητή του πανεπιστημίου της Νέας Γης (Newfoundland) στον Καναδά, όπου ζει αυτοεξόριστος τα τελευταία χρόνια, διωκόμενος από την κυβέρνηση Ερντογάν για υποτιθέμενες σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. Παλαιότερα ο Τσαμάν δίδασκε και στις ακαδημίες πολέμου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και έχει άμεση γνώση των εσωτερικών ισορροπιών στη χώρα.

Σε τελευταίο του άρθρο, που δημοσιεύτηκε στην ανεξάρτητη ενημερωτική πύλη www.tr724.com με τίτλο: «Ποια είναι η λύση στην Ανατολική Μεσόγειο ;», ο Τσαμάν επισημαίνει πως οι διεκδικήσεις της Άγκυρας στις ελληνικές θάλασσες, δεν έχουν κανένα απολύτως νομικό έρεισμα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες όπως της Λωζάνης και των Παρισίων. Ο ίδιος απαντάει στις ενστάσεις των συμπατριωτών του, για τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών μετά το 1974, λέγοντάς τους πως ήταν η ελληνική αντίδραση στην εισβολή στην Κύπρο και στην ίδρυση της Στρατιάς Αιγαίου στα Μικρασιατικά Παράλια.

Ολόκληρο το ενδιαφέρον άρθρο του τούρκου καθηγητή (μετάφραση από tourkikanea.gr), που αποτελεί «κόκκινο» πανί, για την κυβέρνηση Ερντογάν:

Σε παλιότερα άρθρα έχω αναλύσει την προσέγγιση της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο και τη θάλασσα του Αιγαίου. Έστω κι αν δέχτηκα πολλές αντιδράσεις, κατά τη γνώμη μου είναι πιστεύω σημαντικό να τα γράψω αυτά. Τη νοοτροπία πού έχουν για την εξωτερική πολιτική, τα ευρασιατικά στοιχεία βαθέος κράτους πού έφτασαν στην κυβέρνηση, μπορούμε να την κατανοήσουμε από τις σημερινές σκληρές και επιθετικές θέσεις της Τουρκίας. Όπως έχω αναφέρει η Τουρκία φαίνεται να έχει επιδιώξεις κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάννης. Σε σημερινό βίντεο που διέρρευσε στα social media, ο Ντογού Περιντσέκ, μιλώντας σε εκπομπή του Αχμέτ Χακάν, αναφέρει πως τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να λυθούν με το δίκαιο και με διαπραγματεύσεις, αλλά με τη στρατιωτική ισχύ και μάλιστα με πόλεμο. Ο Περιντσέκ δεν είναι ένας από τους ηλίθιους του ισλαμιστικού πληρώματος. Άλλωστε αν ήταν εξ αυτών δεν θα απαντούσα.

Αλλά όπως είναι γνωστό, τα βαθύτερα τμήματα του καθεστώτος και ιδιαίτερα ο στρατιωτικός κλάδος του ναυτικού έχουν επιβάλει στον Ερντογάν και στον περίγυρό του, την επεκτατική θέση της λεγόμενης “Γαλάζιας Πατρίδας”, πού υπονομεύει τη συνθήκη της Λωζάννης. Όσο κι αν ο Ερντογάν προσπαθεί να ενθαρρυνθεί με το σόου που έκανε γύρω από το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, “οι θεοί θέλουν κουρμπάνια”.  Αν προσέξουμε τους ήχους που φτάνουν από βαθιά, αντιλαμβανόμαστε τους ρυθμούς των τυμπάνων του πολέμου.

Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται πως η εκλογική βάση του, σε ένα τέτοιο περιβάλλον οικονομικών προβλημάτων, οικονομικών δυσκολιών και παρακμής, δεν θα τα σκεφτεί αυτά αλλά θα βουτήξει στα νεοθωμανικά όνειρα. Μάλιστα ακόμα και τα καθεστωτικά κόμματα της λεγόμενης αντιπολίτευσης, υπερασπίζονται ένθερμα αυτή την επεκτατική ρητορική περί Γαλάζιας Πατρίδας.

Όπως ανέφερα, εγώ στα γραπτά μου έγραψα τις αλήθειες, καθώς σύμφωνα με τα κείμενα του διεθνούς δικαίου -με πρώτο τη συνθήκη της Λωζάνης- η ρητορική και οι θέσεις της Τουρκίας αποτελούν απόκλιση από το status quo και βρίσκονται πολύ μακριά από την γραμμή της λογικής. Αυτοί οι οποίοι προσπάθησαν να μου απαντήσουν μέσω των social media, οι περισσότεροι είναι άτομα που προσπαθούν να προστατεύσουν την Τουρκία και στηρίζουν την σημερινή της επεκτατική τάση. Ένα από τα κοινά τους επιχειρήματα είναι πως η Ελλάδα κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάνης εξόπλισε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αν και αυτά τα ζητήματα είναι πολύ τεχνικά, πρέπει να συνοψιστούν για να ενημερώσουν τους ανθρώπους.

Όσο βαθύτερα πηγαίνουμε, τόσο περισσότερες πληροφορίες χρειάζονται. Μια προσέγγιση από τον άξονα του δικαίου και της αδικίας του τύπου “Μα το Αιγαίο είναι μία μεγάλη θάλασσα ! Ας την διαιρέσουμε σε δύο ίσα τμήματα” είναι πραγματικά αποκομμένη από την πραγματικότητα ! Και από τη δικαιοσύνη επίσης.Τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα των κρατών είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα των διεθνών σχέσεων και του διεθνούς δικαίου. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου είναι αναμφισβήτητα. Αυτό που η Τουρκία αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα είναι η εγγύτητα κάποιων ελληνικών νησιών προς την ακτή της Ανατολίας. Αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Εκτός από την Ίμβρο την Τένεδο τα Πριγκηπονήσια και όλα τα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες που βρίσκονται σε απόσταση τριών μιλίων από την Ανατολία, όλα τα άλλα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες ανήκουν στην Ελλάδα. Σε αυτό δεν είναι δυνατόν να λάβουμε υπόψιν κουβέντες καφενείου του τύπου “Μα αυτό είναι υπερβολικό!”.

Έδαφος χωρίς ιδιοκτήτη, είτε πρόκειται για ξηρά είτε για νησί,  δεν διαφέρει, δεν σας ανήκουν. Τελεία ! Η παράδοση αυτών των νησιών στην Ελλάδα έγινε με διεθνείς συνθήκες. Ούτε είναι κάποιο περιστατικό που συνέβη χτες.  Η συνθήκη της Λωζάννης υπογράφηκε το 1923 και τα νησιά έμειναν στην Ελλάδα.  Τα Δωδεκάνησα ήταν της Ιταλίας και όταν η Ιταλία έχασε τον πόλεμο μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην συνθήκη των Παρισίων αυτά τα νησιά πέρασαν στην Ελλάδα. Η Τουρκία δεν πρόβαλε κάποια αντίρρηση σε αυτό, ούτε υπήρχε άλλωστε κάποιο νομικό έδαφος για κάτι τέτοιο. Για αυτό και η Τουρκία δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να στείλει καν αντιπροσωπεία στο Παρίσι.

Ας διαπιστώσουμε τώρα το εξής. Τα νησιά όπως και η ηπειρωτική χώρα έχουν δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα και ΑΟΖ. Αυτό η Τουρκία δεν το δέχεται. Εντάξει αλλά αυτό δεν έχει κάποια σημασία. Διότι υπάρχει ο κανόνας του διεθνούς δικαίου. Αυτό αναγράφεται στη σύμβαση για το θαλάσσιο δίκαιο του 1982. Ναι η Τουρκία δεν το υπέγραψε και για αυτό δεν την δεσμεύει.

Αλλά αυτός είναι επίσης ένας προφορικός κανόνας του διεθνούς δικαίου. Επιπλέον, η μη αναγνώριση αυτής της κατάστασης των νησιών, ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα. Αυτό είναι το status quo. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί ποτέ την αλλαγή του status quo. Η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτήν μετά το 1945, όταν οι Σοβιετικοί ζητούσαν βάσεις στα Στενά, ενώ ζητούσαν επίσης το Καρς και το Αρνταχάν. Γιατί δεν δέχτηκε η Τουρκία εκείνα τα αιτήματα; Μα διότι είχε δίκιο ! Έτσι λοιπόν και σήμερα η Ελλάδα στο θέμα του στάτους κβο και των δικαιωμάτων των νησιών του Αιγαίου έχει δίκιο.

Ας έρθουμε στο θέμα του εξοπλισμού των νησιών του Αιγαίου. Πότε το έπραξε αυτό η Ελλάδα; Μετά από την σύσταση της στρατιάς του Αιγαίου από την Τουρκία ! Ποιος είναι ο λόγος που η Τουρκία εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, ίδρυσε τη στρατιά του Αιγαίου;  Πρόκειται για μία στρατιά που στρέφεται κατά της Ελλάδας. Αυτό είναι το πρώτο.

Και ο δεύτερος λόγος για τον οποίον η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά του Αιγαίου, είναι ότι μετά την απόβαση του 1974 στην Κύπρο, όπως είχε συμβεί και με την Κύπρο ξαφνικά σαν να έπεσε από τον ουρανό άρχισε να τίθενται στην επικαιρότητα θέματα του Αιγαίου. Κι όμως τα λεγόμενα θέματα του Αιγαίου πριν από το 1950 δεν υπήρχαν.

Μετά από το 1950 το Δημοκρατικό κόμμα, άρχισε να ακολουθεί μία πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική. Για αυτό το λόγο και η Κύπρος έγινε ένα από τα πιο βασικά πεδία αγώνων.

Όταν μετά το 1974  Τουρκία δεν απέσυρε την στρατιωτική της παρουσία από την Κύπρο και δεν αποκατέστησε εκ νέου, αυτά που επέβαλαν το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ελλάδα ανησύχησε. Και ακόμα περισσότερο όταν στην κατεύθυνση των πραξικοπηματιών στρατηγών στις αρχές της δεκαετίας του 80 συστάθηκε η KKTC, η Τουρκία πλέον από πλευράς διεθνούς δικαίου κατέστη εξολοκλήρου εισβολέας. Σήμερα καταγγέλλουμε την ρωσική εισβολή και ενσωμάτωση της Κριμαίας από τη Ρωσία, έτσι δεν είναι ; Μα αυτή ακριβώς είναι η θέση της Τουρκίας στην Κύπρο.

Η Τουρκία που από το 1974 έκανε την επέμβαση της με την ιδιότητά της ως κράτος εγγυητής, σύμφωνα με τις συνθήκες Λονδίνο και Ζυρίχης που της απέδωσαν αυτή την ιδιότητα, δεν έπραξε αυτά που έπρεπε. Κι όμως ο επίσημος σκοπός της επέμβασης ήταν η εξουδετέρωση του πραξικοπήματος που είχε κάνει ο Νίκος Σαμψών μαζί με τα μέλη της ΕΟΚΑ. Αυτή ήταν η δικαιολογία. Το να επαναφέρουν δηλαδή το Σύνταγμα της Κύπρου! Να διασφαλίσουν τη συνταγματική τάξη στο νησί ! Διότι εκείνες οι συνθήκες δεν έδιναν τη δυνατότητα στην Τουρκία να καταλάβει και να διαιρέσει την Κύπρο.

Σε αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα φοβήθηκε πως η Τουρκία θα ακολουθούσε μία παρόμοια συμπεριφορά και στο Αιγαίο. Και εξόπλισε τα νησιά, για να διασφαλίσει την ελάχιστη τους άμυνα. Τι θα πει εξόπλισε ;  Ο ελληνικός στρατός βρίσκεται εκεί για να προστατέψει τα δικά του νησιά. Βλέποντας την σημερινή στάση του επεκτατικού καθεστώτος στην Άγκυρα μπορείτε να πείτε πως αυτή η κίνηση της Ελλάδας ήταν αχρείαστη ; Η Τουρκία σήμερα δημόσια δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει το πεδίο κυριαρχίας της γειτονικής χώρας. Αν υπό αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τα νησιά της, αυτό κατά την γνώμη σας δεν θα αποτελούσε μία απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα;

Δείτε η διεθνής πολιτική προχωρά με δράσεις και αντιδράσεις. Η Τουρκία έκανε μία δράση και τώρα η αντίδραση σε αυτό είναι αναπόφευκτη. Η Τουρκία μετά το 1974, μη αποσύροντας τον στρατό της από την Κύπρο, έκανε αλλαγή στο status quo. Αυτή είναι η δράση. Ενώ η Ελλάδα ως αντίδραση εξόπλισε τα νησιά της στο Αιγαίο. Η Τουρκία από το 1974 και μετά κατέχει στρατιωτικά το 40% των εδαφών μιας άλλης χώρας. Μήπως υπάρχει ενόχληση που το λέω; Λυπάμαι αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Και μάλιστα αυτό με το σχέδιο Ανάν (απόσυρση στρατιωτών από το νησί και επανένωση της Κύπρου) το είχαν αποδεχθεί σιωπηλά και οι σημερινοί διαχειριστές της εξουσίας στην Άγκυρα.

Τώρα ο Περιντσέκ καθαρά εξέφρασε τις επιθυμίες της ομάδας της οποίας είναι εκπρόσωπος. Τι δηλώνει; Δηλώνει πως αυτή η ιστορία λύνεται με πόλεμο!  Συμφωνείτε με αυτό; Αν η απάντησή σας είναι ναι, τότε σας έχω ένα κακό νέο. Αυτό δεν είναι πατριωτισμός. Αυτό λέγεται επεκτατισμός.

Το θεμέλιο του θέματος είναι η λεπτή γραμμή ανάμεσα στο καλό και το κακό. Η Τουρκία σήμερα δυναμιτίζει τα θεμέλια της τάξης που έστησε η Λωζάνη. Αυτό αν το έκανε η Ελλάδα η Άγκυρα θα έπρεπε να υπερασπιστεί με όλη της την δύναμη τη συνθήκη της Λωζάνης. Για ποιο λόγο; Διότι Λωζάνη είναι που κατέστησε άκυρη την συνθήκη των Σεβρών, για αυτό ! Αν δεν υπάρχει η Λωζάννη τότε ισχύει η συνθήκη των Σεβρών. Η Τουρκία μοιάζει στριμωγμένη στο κείμενο της Λωζάννης που αποτελεί όμως την εγγύηση για την ύπαρξη της. Δεν σκέφτεται όμως καθόλου το ποια είναι η εναλλακτική αυτού του κειμένου.  Συγχωρέστε με αλλά αυτή είναι μία θέση όχι και πολύ έξυπνη. Και επιπλέον είναι μία θέση νομικά και ηθικά αδύναμη. Και το σημαντικότερο είναι μία επικίνδυνη θέση. Γιατί;

Για την εδαφική ακεραιότητα για την οποία τόση αξία λέει πως δίνει η Τουρκία.

Ελπίζω ότι οι ταραχοποιοί στην Άγκυρα και μερικοί τυχοδιώκτες δευτεροκλασάτοι αξιωματικοί με προφίλ σαν τον Ενβέρ Πάσα,  να μην ρίξουν τη χώρα στην φωτιά.

Πρώτο Θέμα ksipnistere.com 25/8/2020

 

 

 

 

Ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο:

Μάσκες, αποστάσεις και αντισηπτικά

ανασχηματισμος ορκωμοσία Newsroom Newsr
Πρωτόκολλο κορονοϊός!

Τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός φορούσαν μάσκες, ενώ κρατούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Διαφορετική από τις συνηθισμένες ήταν η ορκωμοσία των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Τετάρτης, λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλει η πανδημία του κοροναϊού.

Μάσκες προστασίας, αποστάσεις και αντισηπτικά βρέθηκαν στο επίκεντρο, δίνοντας ένα διαφορετικό χαρακτήρα στη διαδικασία.

Προκειμένου να μην παρουσιαστεί κανένα μέλος της κυβέρνησης χωρίς μάσκα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρίσει νωρίτερα υφασμάτινες μάσκες –σκούρου μπλε χρώματος με την ελληνική σημαία- στα νέα κυβερνητικά στελέχη, ως αναμνηστικό δώρο της σημερινής ημέρας.

Παράλληλα, με λευκή μάσκα η οποία είχε ραμμένη την ελληνική σημαία υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό και τους νέους υπουργούς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η μόνη στιγμή που η κυρία Σακελλαροπούλου αποχωρίστηκε τη μάσκα της ήταν όταν διάβασε τον πολιτικό όρκο στον Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος ορκίστηκε ξεχωριστά από τους υπολοίπους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μόνοι που δεν φορούσαν μάσκες στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου ήταν οι ιερείς που πραγματοποίησαν το θρησκευτικό όρκο, ενώ για να μπορέσουν να υπογράψουν τα σχετικά διατάγματα με την ίδια πένα, οι νέοι υπουργοί χρησιμοποιούσαν αντισηπτικό.

GALLERY

ανασχηματισμος ορκωμοσία

 

 

 

 

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε Τουρκία:

Σταματήστε να ανακατεύεστε στις υποθέσεις των αραβικών χωρών

«Δεν γίνεται διαχείριση των σχέσεων με απειλές και δεν χωράνε αποικιοκρατικές αυταπάτες στη σημερινή εποχή»

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε Τουρκία: Σταματήστε να ανακατεύεστε στις υποθέσεις των αραβικών χωρών

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σταματήσει να «ανακατεύεται» στις υποθέσεις των αραβικών χωρών επικρίνοντας τα σχόλια που έκανε ο τούρκος υπουργός Άμυνας σχετικά με τη Λιβύη.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο τούρκος υπουργός επέκρινε τις ενέργειες των ΗΑΕ στη Λιβύη.

Τα ΗΑΕ, μαζί με την Αίγυπτο και την Ρωσία, στηρίζουν τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου μάχονται εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης.

Η Τουρκία έχει αυξήσει την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Δεν γίνεται διαχείριση των σχέσεων με απειλές και δεν χωράνε αποικιοκρατικές αυταπάτες στη σημερινή εποχή», έγραψε στο Twitter ο Γκαργκάς.

Χθες, η Τουρκία επέκρινε έντονα τις «κακοπροαίρετες» ενέργειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Λιβύη.

«Το Αμπού Ντάμπι κάνει κάποια πράγματα στη Λιβύη και τη Συρία. Όλα αυτά καταγράφονται. Όταν έρθει η ώρα θα γίνει ο λογαριασμός», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera.

«Πρέπει να ρωτήσουμε το Αμπού Ντάμπι από πού προέρχεται αυτή η εχθρότητα, αυτές οι κακές προθέσεις, αυτή η ζήλια», πρόσθεσε ο Ακάρ, σύμφωνα με την τουρκική μετάφραση της συνέντευξης αυτής που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Οι δηλώσεις Ακάρ έγιναν την ώρα που η ένταση οξύνεται ανάμεσα στις χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και του στρατάρχη Χάφταρ.

«Πρέπει αυτές οι χώρες να σταματήσουν να στηρίζουν (τον Χάφταρ) ώστε να επανέλθει η σταθερότητα και να γίνουν διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. Πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στον πραξικοπηματία Χάφταρ να εγκαταλείψει κάποιους από τους στόχους του», υπογράμμισε ο Ακάρ.

Η ένταση έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την Αίγυπτο να απειλεί να επέμβει στρατιωτικά αν η GNA προελάσει προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σύρτη, επόμενο δηλωμένο στόχο των δυνάμεων της Τρίπολης.

Η σύγκρουση στη Λιβύη έχει οξύνει τις σχέσεις Άγκυρας- Αμπού Ντάμπι, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αντιπαράθεσής τους επειδή η Τουρκία στηρίζει το Κατάρ στη διαμάχη του με τις χώρες του Κόλπου.

Αν και η Τουρκία αποφεύγει να επιτεθεί άμεσα στην ισχυρή Σαουδική Αραβία, δεν διστάζει να επικρίνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

NEWSBEAST.GR  1/8/2020

 

 

 

 

Η Αίγυπτος στέλνει στρατό στο Ιντλίμπ

- "Παγίδα" Σίσι - Άσαντ στους Τούρκους

Newsroom Newsroom 31/7/2020
Μία "ανάσα" από τα σύνορα της Τουρκίας ο αιγυπτιακός στρατός

Η Αίγυπτος έστειλε στρατιώτες στη βορειοδυτική επαρχία Χαλέπι της Συρίας, κοντά στο Ιντλίμπ, σε συντονισμό με το Ιράν, όπως δημοσίευσε το Anadolu την Πέμπτη, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, περίπου 150 Αιγύπτιοι στρατιώτες με ελαφρύ οπλισμό έχουν φτάσει στις αγροτικές περιοχές του Χαλεπίου, και μερικοί έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Σαρακίκτ στα νότια του Ιντλίμπ.

Όπως σχολίασε μέσω twitter, ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας, Metin Gürcan, "αν αυτό αληθεύει, τότε η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει στρατιωτική αποθήκευση στο Idlib. Καθώς οι εντάσεις με την Αίγυπτο στη Λιβύη κλιμακώνονται, η σύγκρουση πλησιάζει στα σύνορά μας."

Η Τουρκία αύξησε τον αριθμό των σημείων παρατήρησης στην επαρχία που βρίσκεται υπό την κατοχή ανταρτών σε 38, μετά το θάνατο περισσότερων από 30 στρατιωτών σε μια επίθεση της Συριακής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Από τότε, έχει αναπτύξει συστήματα αεροπορικής άμυνας στο Idlib καθώς συνέχισε να αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.

Η Αίγυπτος και η Τουρκία υποστηρίζουν αντιτιθέμενες πλευρές στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λιβύη, με την Αίγυπτο να βρίσκεται στο πλευρό Χαλίφα Χάφταρ, μαζί με τη Γαλλία, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Τουρκία υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ Σάρατζ, με την αποστολή, στρατιωτών και μισθοφόρων τζιχαντιστώ, αλλά και όπλων παρά την απαγόρευση που υπάρχει στην περιοχή.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου και της Τουρκίας έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους στη Λιβύη, καθώς το Κάιρο αναφέρει ότι γνωρίζει ακόμη και τις μικρότερες λεπτομέρειες για ό,τι συμβαίνει στη Λιβύη, ενώ η Άγκυρα παρομοιάζει τις προσπάθειές της στη χώρα με μέτρα κατά της εξέγερσης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 

 

 

 

ΕΚΤΑΚΤΟ:

Κατεβαίνει Μεσόγειο ο ρωσικός Στόλος

– Σύγκρουση Μόσχας-Ουάσιγκτον στη περιοχή


Ραγδαίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Χαστούκι για τον Ερντογάν και από τη Μόσχα, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται να είναι εκνευρισμένος από την συνεχόμενη κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, στη Λιβύη.

Η Μόσχα έχει σημαντικούς λόγους να εκνευρίζεται από τις εξελίξεις στη Λιβύη, σημείωσε ο ανταποκριτής του Open Tv και του ΕΘΝΟΥΣ στη Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός. Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με τις πληροφορίες ότι δεν υπάρχει όχι μόνο αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά ενισχύονται διαρκώς οι τουρκικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα.

Αντίστοιχα, ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ότι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ Αλ Σάρατζ, συναντήθηκε το Σάββατο (25/7) με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές εάν απελευθέρωσε τους Ρώσους αναλυτές που κρατά το λιβυκό καθεστώς – από την προηγούμενη χρονιά. Υποτίθεται πως η κοινή υπόσχεση Λιβύης και Τουρκίας προς τη Μόσχα ήταν πως θα τερματιστεί η ομηρία των Ρώσων στο λιβυκό έδαφος – κάτι που, σημειώνεται ξανά, δεν είναι διόλου βέβαιο πως έχει συμβεί.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον κόλπο της Φινλανδίας, φαίνεται πως είχε το βλέμμα του στραμμένο και στη Μεσόγειο, σε όλες τις εξελίξεις οι οποίες συμβαίνουν στη «γειτονιά» μας. Την ίδια ώρα, μέσω του Open, έγινε γνωστό πως εντός του Αυγούστου ο ρωσικός στόλος -που έχει ήδη δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο- θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε μια κίνηση υψηλού διπλωματικού ενδιαφέροντος, αφού η Ρωσία θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή.

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, την στιγμή που η Τουρκία προκαλεί σε Αιγαίο και Λιβύη, Γαλλία και Αίγυπτος ενώνουν δυνάμεις. Έτσι λοιπόν, το κοινό αμυντικό μέτωπο Γαλλίας και Αιγύπτου κατά των Τούρκων είναι γεγονός και αδιαμφισβήτητο, αλλάζοντας πλήρως όλα τα δεδομένα. Γαλλία και Αίγυπτος συνασπίζονται και κατευθύνουν από την μία οπλικά συστήματα στα χέρια του στρατηγού Χαφτάρ για να σωθεί η Σύρτη και από την άλλη διεξάγουν ασκήσεις, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν.

Στην Κρήτη και το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ»

Το γεγονός φαίνεται να αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων.

Τη διώρυγα του Σουέζ θα περάσει από αύριο Σάββατο το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», το οποίο αναμένεται να βρεθεί και στην Κρήτη.

Το «Αϊζενχάουερ», το οποίο συνοδεύται από 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, θα διασχίσει τη νοτιοανατολική Μεσόγειο για περίπου δύο ημέρες.

Κατά το πέρασμά του  νοτίως της Κρήτης θα υπάρξουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Στην άσκηση αναμένεται να λάβουν μέρος ελληνικά F-16 από το αεροδρόμιο της Σούδας και F-18 του αμερικανικού αεροπλανοφόρου.Το USS Dwight D. Eisenhower φέρει περίπου 90 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έχει  πλήρωμα 5.600 άτομα.

pentapostagma.gr Triklopodia 26/7/2020

 

 

 

 

Μαχητικά-"φαντάσματα" βομβάρδισαν την Αλ Βατίγια

- Χρησιμοποίησε τα Su-35

Su-35
Μόλις είχαν εγκαταστήσει συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Koral οι Τούρκοι

Μια στρατιωτική πηγή της Λιβύης επιβεβαίωσε ότι μαχητικά αγνώστου προέλευσης προχώρησαν σε επιδρομές στην αεροπορική βάση Αλ Βατίγια στη δυτική Λιβύη, το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρες αφού οι Τούρκοι ανέπτυξαν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Koral.

Αξιωματούχος στον τομέα της ασφάλειας, Gharyan Mahmoud al-Shard, ανέφερε ότι πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από την πόλη Gharyan κατευθυνόμενα προς την αεροπορική βάση, ενώ ακούστηκαν και τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις μέσα στη βάση.

Σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, ο Al-Shard πρόσθεσε ότι οι επιδρομές είχαν ως στόχο μια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών και την αίθουσα επιχειρήσεων, ενώ επιβεβαίωσε τη χρήση αντιαεροπορικών πυρών 23 mm μέσα από τη βάση, όπου πλέον έχουν εγκατασταθεί οι Τούρκοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αντιαεροπορικά πυρά δεν εμπόδισαν τα μαχητικά να συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς και εξήγησε ότι, με βάση τις πληροφορίες που ελήφθησαν από μια πηγή στη βάση, ο βομβαρδισμός στόχευσε υποδομές που περιείχαν νέα όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό και είχαν φτάσει πρόσφατα από την Τουρκία.

Αυτή η νέα επιδρομή έρχεται λίγες ώρες μετά την εγκατάσταση του τουρκικού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου "KORAL" της Aselsan στην εν λόγω βάση. Αυτό το σύστημα μπορεί να αναζητήσει συμβατικά και περίπλοκα σήματα ραντάρ και στη συνέχεια να τα παρακολουθεί, να τα αναλύσει και να τα εντοπίσει, ενώ έχει επίσης τη δυνατότητα να μπλοκάρει, να εξαπατά και να τερματίζει τη λειτουργία των εχθρικών ραντάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που άγνωστα πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στη βάση Αλ Βατίγια από τότε που οι φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές της GNA ανακατέλαβαν τη βάση τον περασμένο Απρίλιο.

Το τουρκικό σύστημα ΕW Koral

Σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL της τουρκικής εταιρείας Aselsan εντοπίστηκε στη στρατηγική αεροπορική βάση Αλ Βατίγια κοντά στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας, όπου βρίσκονται οι μονάδες των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Το σύστημα Koral αποτελείται από δύο ξεχωριστές αυτόνομες μονάδες, επί ισάριθμων φορτηγών οχημάτων βαρέως τύπου (8×8), κάτι που του προσδίδει αξιόλογη ευκινησία αλλά και προστασία από απειλές NBC. Συνδυαζόμενες οι δύο αυτές μονάδες (ευρισκόμενες σε απόσταση έως και 500 μέτρων η μία από την άλλη) απαρτίζουν ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα που μπορεί να καλύψει όλο σχεδόν το φάσμα ηλεκτρονικού πολέμου ως προς την αντιμετώπιση των εχθρικών ραντάρ.

Η πρώτη από τις δύο μονάδες ουσιαστικά είναι το σύστημα ESM/ELINT (Koral ED), ενώ η άλλη, ένας ενεργός παρεμβολέας μεγάλης ισχύος και εμβέλειας (Koral ET). Έτσι, η πρώτη αναλαμβάνει τον εντοπισμό και την αξιολόγηση του στόχου και, ακολούθως, η δεύτερη την αδρανοποίησή του μέσω παρεμβολών.

Αν και σε τέτοιες περιπτώσεις οι πληροφορίες που διαρρέουν είναι λίγες και, συνήθως, ελεγχόμενες για την εγκυρότητά τους, στο σύστημα Koral αποδίδεται εμβέλεια της τάξης των 100 (κατ’ άλλες πηγές, 150χλμ.).

Αναφέρεται επίσης ότι μπορεί να δράσει ταυτόχρονα εναντίον πολλαπλών στόχων, όπως παντός τύπου ραντάρ (αεροσκαφών, πλοίων, επίγειων συστημάτων αεράμυνας κτλ.) και συστήματα διεύθυνσης βολής/καθοδήγησης πυραύλων, σε ένα ευρύ φάσμα ραδιοσυχνοτήτων.

Ως κύρια αποστολή του φέρεται να είναι η υποστήριξη επιχειρήσεων καταστολής εχθρικής αεράμυνας (κάτι που επιβεβαιώνεται και από την απόδοση του συστήματος αποκλειστικά στην Τουρκική Αεροπορία, τουλάχιστον ως τώρα). Η δε μονάδα Koral ED προσφέρει δυνατότητες εύρεσης διεύθυνσης (DF), εντοπισμού, καταγραφής, ανάλυσης και ταξινόμησης στόχων.

Χρησιμοποιήθηκαν τα αιγυπτιακά Su-35 στη Λιβύη;

Στον απόηχο των επιδρομών στην Αλ Βατίγια, ρωσικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι εντοπίστηκαν ρωσικά μαχητικά Su-35 στη Λιβύη που φέρονται να συμμετείχαν ακόμη και σε επιχειρήσεις κατά πυρήνων τρομοκρατών και των δυνάμεων της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA). Εκτιμάται ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις (εφόσον επιβεβαιωθούν) αποτελούν μια πρώτη δοκιμασία των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών που παραδόθηκαν στον αιγυπτιακό στρατό, σε πραγματικές συνθήκες πολέμου.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο αμερικανικός στρατός αποδέσμευσε φωτογραφίες που δείχνουν μαχητικά MiG-29 και Su-35 και βομβαρδιστικά Su-24 που εντοπίστηκαν πάνω από τη Λιβύη. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, τα βομβαρδιστικά Su-24 και τα μχητικά MiG-29 ανήκαν στη Συριακή Πολεμική Αεροπορία και τα Su-35 ανήκουν σαφώς στην Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία.

Τα Su-35 είναι μέρος των μαχητικών αεροσκαφών που η Αίγυπτος παρέλαβε πρόσφατα από τη Ρωσία. Σύμφωνα με αναλυτές, η Αίγυπτος θα μπορούσε, μέσω προσεκτικής προσέγγισής, να δοκιμάσει αμέσως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη σε έναν πραγματικό πόλεμο, καθώς η Αίγυπτος έχει στρατηγικούς αντιπάλους στη Λιβύη.

Ανεπιβεβαίωτα σενάρια των ίδιων αναλυτών αναφέρουν πως τα "άγνωστα στρατιωτικά αεροσκάφη" που βομβάρδισαν την αεροπορική βάση Αλ Βατίγια στη Λιβύη - η οποία φιλοξενεί τουρκικό στρατιωτικό εξοπλισμό - αποτελούν τα πρώτα Su-35 που παρέλαβε η αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία.

«Ήταν πολύ σημαντικό για την Αίγυπτο να δει πώς συμπεριφέρονται αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη στο πεδίο και, επομένως, καθίσταται σαφές ότι ήθελαν να τα δοκιμάσουν απευθείας στον εχθρό. Τα αεροσκάφη μπορεί να είναι ρωσικής κατασκευής, αλλά είναι επίσης σε επιχειρησιακή λειτουργία με την Αίγυπτο, και ως εκ τούτου δεν πρέπει να συκοφαντείται η Μόσχα», δήλωσε ένας Ρώσος εμπειρογνώμονας.

Οι Τούρκοι έχουν μπλέξει άσχημα στη Λιβύη, καθώς έχουν δημιουργήσει πολλούς εχθρούς και κανέναν ισχυρό σύμμαχο. Εκτιμάται πως αυτές οι επιθέσεις κατά τουρκικών θέσεων από μαχητικά-φαντάσματα αποτελούν την αρχή του τέλους της παρουσίας του τουρκικού στρατού στη βορειοαφρικανική χώρα.

ASELSAN - KORAL Mobil Radar EH (Elektronik Harp) Sistemi |

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Teslim Töreni

https://www.youtube.com/watch?v=wjixtXmDI8I&feature=emb_logo

Pentapostagma 26/7/2020

 

 

 

 

''Πρόβα τζενεράλε'' από Αίγυπτο-Γαλλία

- Έβγαλαν για κοινές ασκήσεις τα πλοία τους στην Α. Μεσόγειο

Mήυνυμα σε Ερντογάν

Την στιγμή που η Τουρκία προκαλεί σε Αιγαίο και Λιβύη, Γαλλία και Αίγυπτος ενώνουν δυνάμεις.

Έτσι λοιπόν, το κοινό αμυντικό μέτωπο Γαλλίας και Αιγύπτου κατά των Τούρκων είναι γεγονός και αδιαμφισβήτητο, αλλάζοντας πλήρως όλα τα δεδομένα.

Έτσι λοιπόν, οι ναυτικές δυνάμεις της Αιγύπτου και της Γαλλίας πραγματοποίησαν ασκήσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα με τη συμμετοχή των La Fayette-class GP frigate Aconit (F713) και των FREMM ASW frigate Tahya Misr (FFG-1001).

Γαλλία και Αίγυπτος συνασπίζονται και κατευθύνουν από την μία οπλικά συστήματα στα χέρια του στρατηγού Χαφτάρ για να σωθεί η Σύρτη και από την άλλη διεξάγουν ασκήσεις, στέλνοντας μήνυμα στον Ερντογάν.

Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να κατανοήσουν Μακρόν και Σίσι, ότι ο Ερντογάν δεν “κατανοεί” τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά μόνο τις στρατιωτικές κινήσεις και τις έμμεσες απειλές με την παρουσία ισχυρών αεροναυτικών δυνάμεων για παράδειγμα.

''Ζεσταίνει'' μηχανές η Αίγυπτος

Ταυρόχρονα τα πρώτα πέντε ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Su-35 της Αιγύπτου πραγματοποίησαν δοκιμαστικές πτήσεις. Η Αίγυπτος παρήγγειλε τα αεροσκάφη στα τέλη του 2018 με αρχές του 2019.

Πρόκειται για τα αεροσκάφη με σειριακό αριθμό 9211-9215 και αποτελούν μέρος της παραγγελίας 24 αεροσκαφών συνολικού ύψους 2 δις δολαρίων.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη εκτιμάται ότι θα παραδοθούν είτε στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021. Μαζί με τα 30 υπο παραλαβή MiG-29M/M2 θα αποτελέσουν την ρωσική αιχμή του δόρατος της Αεροπορίας της Αιγύπτου.

Ανδρέας Μουντζουρούλιας Pentapostagma 25/7/2020

 

 

 

Δόθηκαν ανταλλάγματα στην Άγκυρα;

- Η Μέρκελ παρακάλεσε τον Ερντογάν να μην προκαλέσει επεισόδιο

Newsroom Newsroom
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Τελικά όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με δημοσίευμα Ελληνικής εφημερίδας υπήρχε παρέμβαση Μέρκελ. Το ζήτημα είναι γιατί η Γερμανία για άλλη μία φορά μπήκε ''σφήνα'' σε άλλη μία ελληντουρκική διένεξη.

Έχουμε καταστήσει το Βερολίνο ως τον κύριο παίχτη του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου; Και εάν ναι από πότε; Μετά τις αποκαλύψεις για την τριμερή του Βερολίνου, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Μάλιστα οι αποκαλύψεις του Πενταπόσταγμα τις προηγούμενες ημέρες, ήταν ενδεικτικές για το τι πραγματικά λαμβάνει χώρα παρασκηνιακά.

Όλα δείχνουν πως η συνάντηση του Βερολίνου μεταξύ του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν και της διπλωματικής συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένης Σουρανή, ήταν προσυμφωνημένη μυστική διπλωματία που την «κάρφωσε» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Γιατί το Μ. Μαξίμου ακόμα δεν έχει δώσει απαντήσεις;

Το δημοσίευμα

''Το διπλωματικό παρασκήνιο και τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Macron εν μέσω προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η Real News.

Όπως αναφέρει, από το μεσημέρι της Τρίτης, όταν η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX με την οποία ανακοίνωνε ότι δεσμεύει περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας για σεισμογραφικές έρευνες, το διπλωματικό παρασκήνιο και τα τηλέφωνα πήραν φωτιά.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η γερμανίδα καγκελάριος η οποία προσπάθησε να αποτρέψει τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan από την προκλητική του ενέργεια, ενώ προηγουμένως είχε επικοινωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Πριν τα μέλη της κυβέρνησης προλάβουν να επιστρέψουν στην Αθήνα από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε την προκλητική NAVTEX ενώ ταυτόχρονα ο τουρκικός πολεμικός στόλος βγήκε από το ναύσταθμο του Ακσάζ με κατεύθυνση νότια.

Στην κυβέρνηση σήμανε συναγερμός με τον υπουργό Άμυνας να επιστρέφει εσπευσμένα από την Κύπρο δίνοντας εντολή στον ελληνικό στόλο να πλεύσει στην περιοχή νότια και δυτικά του Καστελόριζου.''

Τι είπε η Merkel στον Erdogan

Στην Αθήνα είχε μόλις αφιχθεί ο γερμανός ΥΠΕΞ για έκτακτη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια με τον γερμανό υπουργό να επικοινωνεί άμεσα με το Βερολίνο.

''Η Merkel κάλεσε τους επιτελείς της και ενημερώθηκε για τη διάταξη των δύο στόλων νοτίως της Ρόδου. Είχε προηγηθεί διαβεβαίωση της γερμανίδας καγκελαρίου στον Κ. Μητσοτάκη ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να αποτραπεί οποιαδήποτε ένταση οπότε επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Erdogan είναι δύσκολος συνομιλητής καθώς δεν μιλά με την ΕΕ και με θεσμούς παρά μόνο με πρόσωπα και η Merkel είναι από τα λίγα πρόσωπα και η μόνη ηγέτης μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας, που συνομιλεί απευθείας μαζί του.

Ένας λόγος είναι ότι η Γερμανία πάντα έδειχνε ανοχή στις προκλήσεις της Τουρκίας όπως η συζήτηση για τις κυρώσεις προς την Τουρκία που ζητά η ΕΕ καθώς την καθυστερεί η Γερμανία.

Η Merkel εξήγησε στον Erdogan ότι το κλίμα είναι πολύ βαρύ στην ΕΕ, ότι σχεδόν όλοι ζητούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία και ως προεδρεύουσα στην ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό που ζητά η πλειοψηφία.

Η επικοινωνία Μerkel σε συνδυασμό με τη στάση των ΗΠΑ, που χρειάστηκε διόρθωση, σταμάτησαν το Oruc Reis το οποίο δεν βγήκε ποτέ από την Αττάλεια'', καταλήγει το δημοσίευμα.

Πάντως το ζήτημα βρίσκεται αλλού.

Ζήτησε την βοήθεια της Α. Μέρκελ ο Μητσοτάκης;

Και εάν ναι γιατί;

Η Ελλάδα μπορεί να τα βάλει με την Τουρκία, καθώς διαθέτει ισχυρές ΕΔ.

Από το άρθρο αυτό καταλαβαίνουμε, καθώς η αναφορά είναι χαρακτηριστική:

''Είχε προηγηθεί διαβεβαίωση της γερμανίδας καγκελαρίου στον Κ. Μητσοτάκη ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να αποτραπεί οποιαδήποτε ένταση οπότε επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο.''

Τα χειρότερα ίσως τώρα έρχονται.

 

 

 

 

Σε επιφυλακή το ΠΝ

- Δέκα τουρκικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από το Ακσάζ

Σκληρές αερομαχίες στο Καστελόριζο

- Και NAVTEX για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Επιβεβαιώνεται πλήρως με όσα έγραφε το Πενταπόσταγμα χθες.

Όπως αναφέραμε, ''τις τελευταίες εβδομάδες η Αθήνα έχει παρατηρήσει μια ναυτική κινητικότητα, κυρίως όμως ανατολικώς της Ρόδου, κάτι που οδηγεί το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) να διεξάγει τις δικές του ασκήσεις στο Μυρτώο Πέλαγος και δυτικά των Κυθήρων.

Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που εκπέμπουν οι γείτονες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με αιχμή του δόρατος το Πολεμικό Ναυτικό έχουν ήδη καταστρώσει το σχέδιο αντίδρασης και επεξεργάζονται όλα τα σενάρια ανάλογα με τον βαθμό κλιμάκωσης τον οποίο θα επιλέξει η Τουρκία. Με δεδομένο ότι η Άγκυρα φροντίζει να προαναγγείλει όσα πράττει στη συνέχεια η έξοδος ερευνητικού σκάφους συνοδεία πολεμικών πλοίων είναι το πλέον πιθανό σενάριο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Αθήνα''

Τι συμβαίνει σήμερα

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί εδώ και λίγες ώρες το ΠΝ.

Ο Στόλος είναι έτοιμος να αποπλεύσει και το προσωπικό που ήταν εκτός ανακαλείται.

Το ίδιο γίνεται σε Έβρο και στις μοναδες των νησιών που επισης έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Δέκα τουρκικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από το ναύσταθμο του Ακσάζ με κατεύθυνση νότια.

Στο στόλο σήμανε συναγερμός, σύμφωνα με το militaire.gr.

Το προσωπικό των πλοίων ενημερώθηκε ότι «δεν θα βγει κανείς» και το ίδιο ισχύει για το προσωπικό του Αρχηγείου Στόλου.

Επίσης αδειούχοι με συγκεκριμένες ειδικότητες ειδοποιηθηκαν να επιστρέψουν στα πλοία τους.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με πληροφορίες, τουρκικές έρευνες στα νότια και ανατολικά του Καστελόριζου από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου ανήγγειλε η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας.

Στην περιοχή πλέει ήδη το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και για τον λόγο αυτό έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις σε όλη την επικράτεια, ενώ ταυτόχρονα έχουμε αερομαχίες στο Καστελόριζο.

Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα έως τις 2 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη Navtex θα γίνουν σεισμικές έρευνες νοτιοανατολικά του Καστελορίζου.

Στην περιοχή πλέει ήδη το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Η Τουρκική NAVTEX είναι η ακόλουθη:

TURNHOS N/W : 0977/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-07-2020 11:23) Ενημερώθηκε στις: 21.07.2020 - 14:55

 

 

 

 

Συμμαχία Ελλάδας με Αραβικές χώρες κατά Τουρκίας:

Η επιστολή που αλλάζει τα δεδομένα

Newsroom Newsroom
Σημαντική εξέλιξη

Την στιγμή που η Τουρκία προκαλεί σε όλα τα επίπεδα και με την ΕΕ να έχει εγκαταλείψει την χώρα μας, φαίνεται πως η Ελλάδα έχει τουλάχιστον την συμπαράσταση κάποιοων Αραβικών χωρών!

Και όλα αυτά την στιγμή που η Αίγυπτος είναι σε πολεμική ετοιμότητα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αίγυπτος έχει αναπτύξει δύο συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας  S-300 στην δυτική Αίγυπτο για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της ανατολικής Λιβύης.

Η τοποθέτηση των συστημάτων S-300 έγινε κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου της Λιβύης για να ηρεμήσει η κατάσταση στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, με κοινή διπλωματική νότα που επέδωσαν στο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στις 9 Ιουλίου, οι μόνιμες αντιπροσωπείες του Μπαχρέιν, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, παραθέτουν λεπτομερώς τους λόγους – σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών – για τους οποίους δεν θα πρέπει να εγγραφεί στον κατάλογο με τις διεθνείς συνθήκες, το πειρατικό Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη,  στις 27 Νοεμβρίου 2019,  η κυβέρνηση της Τουρκίας και η «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» (GNA) της Λιβύης, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

H διπλωματική νότα (note verbale) των πέντε μονίμων αντιπροσώπων, αποτελεί συνέχεια του γεύματος το οποίο είχαν στις 16 Ιουνίου, στην κατοικία της Ελληνίδας μονίμου αντιπροσώπου, πρέσβειρας Μαρίας Θεοφίλη, με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για νομικές υποθέσεις, Miguel de Serpa Soares. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε μεταδώσει τότε το ΚΥΠΕ, ο ΟΗΕ δεν προτίθετο να εγγράψει το μνημόνιο πριν από το Σεπτέμβριο.

Επικαλούμενοι το ψήφισμα 73/210 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι 5 πρέσβεις σημειώνουν ότι η εγγραφή δεν πρέπει να λάβει χώρα, μέχρις ότου η συνθήκη ή η διεθνής συμφωνία έλθει σε ισχύ μεταξύ 2 ή περισσοτέρων μερών, που σημαίνει ότι η επιβεβαίωση ότι είναι σε ισχύ αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής.

Επίσης να συνοδεύεται με επικυρωμένο αντίγραφο της, μαζί με δήλωση ότι το αντίγραφο είναι αληθές και ολοκληρωμένο, αλλά και τη μέθοδο με την οποία τίθεται σε ισχύ.

«Είναι προφανές ότι το μνημόνιο δεν πληροί τις διαδικασίες καταχώρισης που ορίζονται στα άρθρα 5/1 και 2 του παραρτήματος και·ιδιαίτερα ότι κάθε συνημμένη δήλωση που πιστοποιεί την ημερομηνία και τη μέθοδο έναρξης ισχύος θα ήταν ψευδής και άκυρη, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης κατέστησε σαφές σε επίσημη επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν επικύρωσε και δεν αποδέχεται το Μνημόνιο. Η καταχώριση του Μνημονίου παρά την κρίσιμη αυτή προϋπόθεση δεν θα ήταν σύμφωνη με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης Α / RES / 73/210», αναφέρει η διπλωματική νότα.

Ένα ακόμη επιχείρημα αφορά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης δημιουργήθηκε βάση συμφωνίας που επικυρώθηκε με το ψήφισμα 2259 του ΣΑ και το μνημόνιο παραβιάζει κατάφωρα τους όρους του.

«Ιδίως το άρθρο 8/2 (f) που ορίζει ότι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών (το «Συμβούλιο Προεδρίας») στο σύνολό του, όχι του Προέδρου του ξεχωριστά, περιλαμβάνουν σύναψη «διεθνών» συμφωνιών και συμβάσεων υπό τον όρο ότι εγκρίνονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

«Αυτό το άρθρο αγνοήθηκε εξ ολοκλήρου από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Προεδρίας υπογράφοντας μονομερώς το μνημόνιο συμφωνίας και δεν επιδίωξε την επικύρωσή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, επομένως το μνημόνιο δεν τέθηκε σε ισχύ. Αυτό είναι προφανές από την προαναφερθείσα επιστολή που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης στον Γενικό Γραμματέα», γράφει η διπλωματική νότα.

Επιπρόσθετα τονίζεται ότι «η απόρριψη του μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης μπορεί να σημαίνει μόνο ότι δεν έχει τεθεί σε ισχύ βάσει του διεθνούς δικαίου. Ενώ το MOU παρουσιάζεται ως τέτοιο για να αποφύγει την εσωτερική διαδικασία που καθορίζεται στη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία (LPA), εκπονήθηκε σκόπιμα και ταυτόχρονα παρουσιάστηκε με τη μορφή διεθνούς συμφωνίας, προκειμένου να είναι επιλέξιμη για εγγραφή στα Ηνωμένα Έθνη».

Σημειώνει επίσης ότι βάση του άρθρου ¼ του LPA η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης έπαψε να υφίσταται, ενώ βάση του άρθρου 1/3 η σύσταση του προεδρικού συμβουλίου είναι ατελής και η σύνθεσή δεν είναι πλήρης μετά από παραιτήσεις μελών και «δεν είναι αντιπροσωπευτικό της Λιβύης με τις διαφορετικές περιοχές της».

Οι πέντε πρέσβεις επισημαίνουν στο ΓΓ του ΟΗΕ ότι τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την επεξεργασία ενός αιτήματος καταχώρησης συνθήκης, θα πρέπει να εξετάσουν μαζί με τις εθνικές διαστάσεις, ορισμένες διεθνείς διαστάσεις.

«Από την άποψη αυτή, η καταχώριση του Μνημονίου Συναντίληψης εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα διεθνούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του Οργανισμού. Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, διευκόλυνε και ενέκρινε το LPA και τους όρους του. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε επίσης το LPA και τους όρους του με την απόφαση 2259 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κατά συνέπεια, η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, καταγράφοντας αυτό το μνημόνιο, θα αγνοούσε τις πράξεις που προφανώς αποσκοπούν στη διακοπή και την παρεμπόδιση της εφαρμογής του LPA, εξελίξεις που, ο Γενικός Γραμματέας έχει ευθύνη, να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Σημειώνουν επίσης ότι το προαναφερθέν μνημόνιο ενίσχυσε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα πρόσφατων παράνομων ενεργειών που προέρχονται από αυτό, οδηγώντας σε περαιτέρω πόλωση και υπονομεύοντας τις προσπάθειες για την επίτευξη της επιζητούμενης κατανόησης μεταξύ γειτονικών εθνών, διακυβεύοντας σοβαρά την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

«Κατά συνέπεια, και με βάση τα νομικά επιχειρήματα που περιγράφονται στις παραγράφους 1-9 του παρόντος σημειώματος, οι Μόνιμες Αποστολές στον ΟΗΕ του Βασιλείου του Μπαχρέιν, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ζητούν από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να μην καταγράψει το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο», αναφέρει η διπλωματική νότα.

Pentapostagma.gr  15/7/2020

 

 

 


Λιβυκές φυλές:

"Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε την Τουρκία"

Λιβυκές φυλές
"Υπό την αιγίδα της Ρωσίας οι διαπραγματεύσεις για τα πετρέλαια"

Ο Σεϊχης Σενούσι αλ-Χάλεϊκ, αναπληρωτής πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου των Λιβύων Σεϊχηδων, είπε στο Σπούτνικ ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων από τις λιβυκές φυλές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα να ριχτούν σε μάχες εάν η Τουρκία προχωρήσει για τις πετρελαιοπηγές της χώρας.

"Έχουμε έναν τεράστιο αριθμό νεαρών ανδρών που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στην περίπτωση της τουρκικής κατοχής των εδαφών μας. Εάν προωθηθούν προς τις πετρελαιοπηγές (οι Τούρκοι), σας διαβεβαιώνω ότι θα κατευθυνθούμε σε στρατόπεδα κατάρτισης και θα διεξαγάγουμε πόλεμο στις πετρελαιοπηγές», είπε ο Αλ-Χάλεϊκ.

Ο Σεΐχης Σενουσί αλ-Χάλεικ επιβεβαίωσε ότι η Λιβύη βρίσκεται σε συνομιλίες με την Αίγυπτο σχετικά με τη δυνατότητα του Καΐρου να εκπαιδεύσει και να οπλίσει τις φυλές της Λιβύης για να αποκρούσει τις επιθέσεις της Τουρκίας. Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη τελική συμφωνία, αλλά εάν πραγματοποιηθεί κάποια εκπαίδευση, αυτό θα συμβεί σίγουρα στη Λιβύη, δήλωσε ο αξιωματούχος.

"Υπάρχει συντονισμός [μεταξύ της Λιβύης και της Αιγύπτου] από την πλευρά της κινητοποίησης, ο οποίος συνεχίζεται προς το παρόν, αλλά μέχρι τώρα, δεν έχουμε καθορίσει την ώρα ή τον τόπο για την εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να ξεφύγουμε από την παγίδα εξάπλωσης του πολεμικού χάους στις πετρελαιοπηγές. Η ειδική δύναμη έχει κινηθεί για να αυξήσει την ασφάλεια των πετρελαιοπηγών και των λιμένων, και σε αυτή συμπεριλαμβάνετε και ένας μεγάλος αριθμός μαχητών από τις φυλές μας", πρόσθεσε ο Al-Haleeq, όταν ρωτήθηκε για τον συντονισμό Αιγύπτου-Λιβύης.

Ο Αχμέντ Χούμα, ο δεύτερος αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης με έδρα την Ανατολή, δήλωσε ότι το κοινοβούλιο θα συνέλθει για να συζητήσει την πιθανή παρέμβαση της Αιγύπτου. Ο Χούμα έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι το κοινοβούλιο δεν θα επιτρέψει την παρέμβαση της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι δήλωσε νωρίτερα τον Ιούνιο ότι η χώρα είχε νόμιμο δικαίωμα να παρέμβει στη Λιβύη για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές δυνάμεις. Ο Σίσι προσφέρθηκε επίσης να βοηθήσει τις φυλές της Λιβύης να αποκρούσουν τις επιθέσεις της Τουρκίας. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης με έδρα την Ανατολή, Aguila Saleh, δήλωσε ότι ο νομοθέτης θα μπορούσε επίσημα να ζητήσει από την Αίγυπτο να παρέμβει εάν η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας καταλάμβανε τη Σύρτη και την αεροπορική βάση Al Jufta.

Οι φυλές της Λιβύης επιθυμούν να πραγατοποιηθούν συνομιλίες σχετικά με την επανέναρξη των πετρελαιοπηγών, υπό την αιγίδα της Ρωσίας.

Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να συνεχιστεί η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, δήλωσε ο Σεΐχης Σενούσι αλ-Χάλεκ, προσθέτοντας ότι η Λιβύη θα καλωσορίσει τη χορηγία της Ρωσίας στη διαδικασία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), ο οποίος υποστηρίζεται από τις φυλές της Λιβύης, άρχισε να περιπολεί τα αποθέματα πετρελαίου και τα λιμάνια στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να προστατεύσει τη λεγόμενη ημισέληνο πετρελαίου από τυχόν επιθέσεις που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από ένοπλες ομάδες που λειτουργούν στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, ενώ μετέπειτα τον έλεγχο ανέλαβαν πάνοπλοι Ρώσοι μισθοφόροι.

"Οι πετρελαιοπηγές και τα λιμάνια παραμένουν κλειστά, και σίγουρα είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό το κλείσιμο. Ελπίζουμε ότι ο διακανονισμός θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να ανοίξουν αυτά τα πεδία και τα λιμάνια και να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία παραγωγής, ελπίζω υπό την αιγίδα της Ρωσίας. Ελπίζω ότι η Ρωσία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτήν", δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. και εκπρόσωπος των φυλών.

Το άνοιγμα των αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας είναι η προτεραιότητα, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, σημείωσε ο al-Haleeq.

"Η κύρια προϋπόθεση είναι η απέλαση των τουρκικών δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη και η δεύτερη είναι ότι τα χρήματα από το πετρέλαιο [έσοδα] θα διαχειρίζονται οι Λίβυοι. Ο τρίτος όρος είναι μια αλλαγή στην ηγεσία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου [NOC] και την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης. Εάν οι όροι, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη διαχείριση των NOC και της Κεντρικής Τράπεζας και ίση κατανομή του πλούτου, πληρούνται, θα ανοίξουμε όλα τα πεδία και τα λιμάνια", πρόσθεσε ο al-Haleeq.

Ωστόσο, εάν η διεθνής κοινότητα ή άλλα κόμματα της Λιβύης δεν λάβουν μέτρα για το θέμα, οι φυλές θα συνεχίσουν να τις κρατούν κλειστές, συμπλήρωσε.

Ο Σεϊχης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι οικονομικοί πόροι που προέρχονται από την παραγωγή πετρελαίου "δεν θα πάνε στην αγορά τεθωρακισμένων, αεροσκαφών και πυραύλων για να καταστρέψουν τη Λιβύη και να σκοτώσουν τους ανθρώπους της, καθώς αυτό μας έκανε να σταματήσουμε τη διαδικασία παραγωγής και να κλείσουμε όλα τα πεδία και λιμάνια".

Καταλήγοντας, οι λιβυκές φυλές φαίνεται πως έχουν τον πιο ώριμο λόγο στη σύγκρουση της βορειοαφρικανικής χώρας και γι' αυτό ακριβώς θα διακιωθούν στο τέλος, καθώς μάχονται για τα νόμιμα δικαιώματά τους και την ελευθερία τους, και όχι για την επιβολή ή διατήρηση μιας παράνομης κατοχής.

Pentapostagma Enimerosis 29/6/2020

 

 

 

 

ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ:

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΧΑΦΤΑΡ

ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΡΘΙΑ ΤΗ ΣΥΡΤΗ!

ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΣΑΡΑΤΖ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΑΛ ΣΙΣΙ - ΧΑΦΤΑΡ:

«ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ, Η ΣΥΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ»!

ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ: Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΧΑΦΤΑΡ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΡΘΙΑ ΤΗ ΣΥΡΤΗ! ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΣΑΡΑΤΖ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΑΛ ΣΙΣΙ-ΧΑΦΤΑΡ: «ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ, Η ΣΥΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ»!
ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ: Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΧΑΦΤΑΡ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΡΘΙΑ ΤΗ ΣΥΡΤΗ! ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΣΑΡΑΤΖ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΑΛ ΣΙΣΙ-ΧΑΦΤΑΡ: «ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ, Η ΣΥΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ»!

Με απειλές απάντησε ο ηγέτης του καθεστώτος της Τρίπολης Φαγέτ Αλ Σάρατζ, στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι αναφορικά με τις "κόκκινες" γραμμές που έχει θέσει το Κάιρο στην Λιβύη.

«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στη Λιβύη μετά τη χθεσινή δήλωση του Αιγύπτιου προέδρου, για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή με φόντο την παραθαλάσσια πόλη της Σύρτης.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry δήλωσε ότι οποιαδήποτε απειλή κατά της Αιγύπτου και της αραβικής εθνικής ασφάλειας θα απαντηθεί αναλόγως και θα λάβει την κατάλληλη απάντηση.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι παραστρατιωτικές οργανώσεις της Τουρκίας στην Λιβύη είναι ο πραγματικός κίνδυνος για την αιγυπτιακή ασφάλεια.

Στο μήνυμα που είχε ως... τελικό αποδέκτη την Τουρκία ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι έκανε λόγο για «κόκκινες γραμμές» στη Λιβύη και κάλεσε τον στρατό της χώρας του να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Μια μέρα μετά η πλευρά του Φαγέτ Αλ Σαράτζ, απαντά στον πρόεδρο της Αιγύπτου, καλώντας τον να «κατεβάσει τα χέρια του από τη Λιβύη».

«Κάτω τα χέρια σου από τη Λιβύη, μην επαναλάβετε την τραγωδία της Υεμένης» έγραψε, σύμφωνα με το aljazeera, ο Αμπντουραχμάν Σατέρ, μέλος της λιβυκής βουλής, στο Twitter.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Αίγυπτο ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ακόμα, υπογράμμισε πως οι δηλώσεις του Αλ Σίσι «χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου» ξεκαθαρίζοντας πως η πλευρά του Σάρατζ δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω.

pronews.gr  22/6/2020

Γαλλορωσική συμμαχία κατά Τουρκίας:

Ετοιμάζουν στρατιωτική δράση στη Σύρτη;

Λεγεώνα Ξένων
"Φαίνεται ότι η Γαλλία έχει αρχίσει να ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία εναντίον της Τουρκίας και των ΗΠΑ"

Η Γαλλία δεν θα επιτρέψει επουδενί στην Τουρκία κατάληψη της Σύρτης λόγω των δικών της σχεδίων, για αυτό πληροφορίες φέρουν να ετοιμάζεται στρατιωτική δράση από το Παρίσι, το οποίο είναι σε συνενόηση με τη Μόσχα.

Πολιτική πηγή της Λιβύης ανέφερε ότι σχηματίζεται ταχέως μια ρωσική-γαλλική συμμαχία, με στόχο την διατάραξη του σχεδίου της Άγκυρας για συμφωνία με τη Μόσχα που θα επέτρεπε στους Τούρκους να αναλάβουν τον έλεγχο της Σύρτης.

«Φαίνεται ότι η Γαλλία έχει αρχίσει να ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία εναντίον της Τουρκίας και στην πραγματικότητα, εναντίον και των ΗΠΑ», δήλωσε η πηγή στο The Arab Weekly.

Η πηγή, η οποία μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, εξήγησε ότι «Ρώσοι και Γάλλοι βλέπουν τη Σύρτη με την ίδια σημασία, διότι και οι δύο χώρες θέλουν το λιμάνι και τη βάση της Αλ-Καρντάμπια”.

Οι παρατηρητές έκαναν μια σύνδεση μεταξύ της αναβολής μιας προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία του Ρώσου υπουργού άμυνας Σεργκέι Σοιγκού και του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, με μια δήλωση που εξέδωσε η γαλλική Προεδρία την Κυριακή επικρίνοντας έντονα την παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη.

Ο χρόνος και των δύο κινήσεων δείχνει ότι υπήρξε συντονισμός της τελευταίας στιγμής μεταξύ Μόσχας και Παρισιού κατά των Τούρκων. Η γαλλική ανακοίνωση επιτέθηκε στην τουρκική παρέμβαση στη χώρα, αγνοώντας την εκστρατεία που ηγείται το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να διογκώσει τον αρνητικό ρόλο της Ρωσίας στη Λιβύη.

Ανοικτά κατά της Τουρκία το Παρίσι

Η Γαλλία, η οποία εντείνει εδώ και μήνες την κριτική της στις τουρκικές περιφερειακές φιλοδοξίες, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ακολουθεί «μια ακόμη πιο επιθετική στάση (στη Λιβύη), με επτά τουρκικά πλοία να αναπτύσσονται έξω από τις ακτές της Λιβύης και παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων». «Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο και εκμεταλλεύονται το ΝΑΤΟ. Η Γαλλία δεν μπορεί απλώς να παραμείνει σιωπηλή», πρόσθεσε προχθές η γαλλική Προεδρία.

Ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ότι η Γαλλία θα διεξαγάγει συνομιλίες με μέλη του ΝΑΤΟ για να συζητήσει τον ολοένα και πιο «επιθετικό» και «απαράδεκτο» ρόλο της Τουρκίας, τονίζοντας την αυξημένη ένταση μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού.

Γαλλία και Ρωσία υποστηρίζουν τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) στον πόλεμο ενάντια σε τρομοκρατικές ομάδες και ένοπλες πολιτοφυλακές, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που κυριαρχείται από την Μουσουλμανική αδελφότητα.

Το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμο Τούρκο αξιωματούχο, ανέφερε ότι: «Ρωσία και Τουρκία ανέβαλαν τις συνομιλίες τους για τη Λιβύη λόγω διαφωνίας σχετικά με την τύχη της Σύρτης στην οποία ευρίσκεται ρωσική μισθοφορική δύναμη”.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται μέσω καναλιών στο επίπεδο εμπειρογνωμόνων και από τις δύο χώρες.

Παρά τη σημασία της Σύρτης για τη Ρωσία, η Τουρκία ήλπιζε να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία παρόμοια με εκείνη που οδήγησε στην ρωσική αποχώρηση από τη δυτική Τρίπολη, επιτρέποντας έτσι στην Τουρκία να αποκτήσει τον έλεγχο αυτής της παράκτιας πόλης, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ηνωμένες Πολιτείες.

Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη "ευλογήθηκε" από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τουρκίας, η απόσυρση των Ρώσων από τη Σύρτη δεν φαίνεται αδύνατη, δεδομένου ότι η Άγκυρα μπορεί να προσφέρει στη Μόσχα την αεροπορική βάση al-Jufra, που περιγράφεται ως η πιο σημαντική βάση στη Λιβύη, διατηρώντας παράλληλα τη βάση της στην al-Qardabiya.

Αυτοί οι υπολογισμοί, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έλαβαν υπόψη το γαλλικό ενδιαφέρον για την πόλη, ιδίως το λιμάνι, για το οποίο το Παρίσι σχεδίαζε να κάνει την πλησιέστερη πύλη του στην Αφρική.

Η Ρωσία γνωρίζει ότι η πρόσφατη γαλλική κλιμάκωση, η οποία προηγήθηκε με την πτήση γαλλικών μαχητικών Rafale πάνω από την πόλη, θα χαλάσει οποιαδήποτε συμφωνία που θα μπορούσε να λάβει χώρα με την Τουρκία.

Οι υπερπτήσεις των Rafale έστειλαν ένα μήνυμα στη Μόσχα, ότι εάν και η Γαλλία είχε συμφωνήσει με την απόσυρση του LNA από τη δυτική περιοχή, αυτό οφείλονταν στο γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση ήταν σύμφωνη με τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου.

Η Γαλλία, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί την παράδοση της Σύρτης στους Τούρκους και δεν θα δίσταζε να κινηθεί για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον δυνάμεων του LNA στην πόλη, τονίζει το αραβικό ΜΜΕ.

Η πόλη ευρίσκεται περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης και είναι η πλησιέστερη πόλη στους κύριους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Σύρτη έχει ιδιαίτερη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βοήθησαν την φιλοτουρκική πολιτοφυλακή της Μισράτα να απελευθερώσει την πόλη από τις δυνάμεις του ISIS το 2016.

Εκείνη την εποχή, αναφέρθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρνηθεί στον LNA, υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, να συμμετάσχει στην απελευθέρωση της Σύρτης, παρόλο που ο LNA είχε προετοιμαστεί να συμμετάσχει στη μάχη.

Η ουσία όμως παραμένει, η Γαλλία είναι αποφασισμένη να στείλει ακόμα και δυνάμεις της (πιθανόν την Λεγεώνα των Ξένων) στη Σύρτη, για να μην πέσει ποτέ αυτή στα χέρια των Τούρκων.

Pentapostagma 16/6/2020

 

Σύγκρουση Τουρκίας

- Αιγύπτου στην Υεμένη:

Σχέδιο της Άγκυρας για έλεγχο του Σουέζ

Η Άγκυρα προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της σε τρεις Ηπείρους

Η Άγκυρα παίζει εδώ και χρόνια σε άλλο επίπεδο επεκτείνοντας την επιρροή της σε τρεις ηπείρους, φτάνοντας τώρα μέχρι και την Υεμένη απειλώντας έτσι το Σουέζ και την Αίγυπτο.

“Η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην Υεμένη τροφοδοτεί ανησυχίες για την γεωπολιτική ασφάλεια της Αιγύπτου πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ”, δήλωσε ο Amr Emam που γράφει στον αραβικό τύπο.

Ο Εμάμ, ο οποίος είναι δημοσιογράφος με έδρα το Κάιρο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο στην περιοχή εισερχόμενη στον πόλεμο της Υεμένης μέσω της τοπικής οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία βοηθά τις τουρκικές φιλανθρωπικές οργανώσεις να αποκτήσουν επιρροή σε ολόκληρη την επικράτεια.

"Το κόμμα Islah (Μεταρρύθμιση) στην Υεμένη έχει καθοριστική συμβολή για την παροχή πρόσβασης στις πόλεις της Υεμένης από τα τουρκικά θεσμικά όργανα και την τουρκική κυβέρνηση, που έχουν μεταμφιεστεί σε φιλανθρωπικές οργανώσεις", δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Mahmud al-Tahir στον Αιγύπτιο δημοσιογράφο.

"Η Τουρκία έχει συμφέροντα για να συνδράμει στη Μουσουλμανική Αδελφότητα της χώρας και να της δώσει περισσότερη ώθηση στην πολιτική σκηνή της Υεμένης", τόνισε ο ίδιος.

Ο Εμάμ δήλωσε ότι το Κόμμα των Μεταρρυθμίσεων στην Υεμένη, ευρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της ισλαμικής μουσουλμανικής αδελφότητας, έχοντας τα ηνία στην χώρα ως ένα σημαντικό πολιτικό κόμμα.

Αυτή την περίοδο δε, αυτή η πολιτική οργάνωση έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και εκπροσωπείται στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Maeen Abdulmalik Saeed, η οποία έχει έδρα στη πόλη του Άντεν.

"Οι υπάλληλοι και οι υπουργοί που συνδέονται με την Αδελφότητα έχουν κάνει ταξίδια στην Άγκυρα για να ασκήσουν πιέσεις στους αξιωματούχους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στην Υεμένη, με στόχο να επενδύσουν στους τομείς μεταφορών και λιμανιών της χώρας", δήλωσε ο Εμάμ.

Ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας İsmail Çataklı, επισκέφθηκε το Άντεν και πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό τον Ιανουάριο.

Ο Ερντογάν είχε ζητήσει εδώ και καιρό από μια ομάδα βοηθών του να εκπονήσουν μια αναλυτική έκθεση σχετικά με τις ανθρωπιστικές ανάγκες στην Υεμένη, τόνισε ο Έμαμ.

Αμυντικοί αναλυτές στο Κάιρο εκτιμούν ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανησυχεί πάρα πολύ από την αυξημένη παρουσία της Τουρκίας κοντά στο στενό Bab el-Mandeb, μέσω του οποίου μεταφέρεται όλο το πετρέλαιο του Κόλπου πριν φτάσει στο κανάλι του Σουέζ, και θεωρούν ότι απειλείται η ασφάλεια της Αιγύπτου και των περισσότερων αραβικών κρατών του Κόλπου.

Η Αίγυπτος έρχεται σε αντίθεση με την Τουρκία λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα  στο εσωτερικό της χώρας, ενώ έρχεται σε μετωπική σύγκρουση και για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαίωσε  ο Εμάμ.

Η κόντρα ανάμεσα σε έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και τους Ιρανούς στην φυλή των Houthi στην Υεμένη έχει προκαλέσει τον θάνατο σε περίπου 10.000 ανθρώπους, καταστρέφοντας τις δομές του κράτους και ειδικά το υγειονομικό σύστημα της χώρας, με αποτέλεσμα την πρόκληση πολλαπλών επιδημιών χολέρας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών.

Σύμφωνα με άρθρο μας, η Αίγυπτος έχει ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα στην Α. Μεσόγειο, αλλά η "τουρκο-λιβυκή ΑΟΖ, της προκαλεί τεράστια  προβλήματα, διότι οι Τούρκοι έχουν αποκτήσει “δικαιώματα” εκεί που δεν υπάρχουν, τα οποία επηρεάζουν και τις αιγυπτιακές έρευνες στο θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου.

Η πολύχρονη σύγκρουση στη Λιβύη αποτελεί σημείο ανάφλεξης μεταξύ των δύο χωρών και η διαμάχη θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακόμη κρίση για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, διαταράσσοντας το ναυτιλιακό εμπόριο στη Μεσόγειο, οδηγώντας στην αναζωπύρωση του ISIS στη Λιβύη.

Η θαλάσσια συμφωνία της Τουρκίας με την αναγνωρισμένη από την ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης αμφισβήτησε την οικονομική ζώνη της Αιγύπτου στη Μεσόγειο καθώς και αυτή της Ελλάδος και της Κύπρου, ειδικά σε ότι αφορά στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med, αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την τροφοδοσία της Ευρώπης, τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της GNA, έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη άσχημες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Καίρου.

Η μεταφορά από την Τουρκία στρατιωτών και Σύριων μισθοφόρων, περίπου 4.700 σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο (SOHR) με έδρα τη Βρετανία, για την υποστήριξη της GNA, ανησυχεί σφόδρα την Αίγυπτο, η οποία υποστηρίζει την αντίπαλη πλευρά, τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατηγού Χαφτάρ.

Οι δεσμοί της GNA με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και η είσοδος ισλαμιστών μαχητών της Τουρκίας από τη Συρία στη Λιβύη, αποτελούν “κόκκινες γραμμές” για την Αίγυπτο, η οποία φοβάται την αναζωπύρωση του τζιχάντ τόσο κοντά στα σύνορά της.

Ο αιγυπτιακός στρατός μάχεται ήδη τους Ισλαμιστές μαχητές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη χερσόνησο του Σινά και για αυτό προετοιμάζεται για τα πάντα στην κυριολεξία έχοντας το βλέμμα του στην Α.Μεσόγειο.

Pentapostagma14/4/2020 Γιώργος Μοτσάκος

 

 

Tραμπ  ζητά από Πούτιν βοήθεια στον πόλεμο του πετρελαίου

– Οι όροι του Πούτιν

Tραμπ  ζητά από Πούτιν βοήθεια στον πόλεμο του πετρελαίου  – Οι όροι του Πούτιν

Mike Whitney, Unz Review , Russia Insider,1-4-20

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε προ ημερών στο τηλέφωνο τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για να συζητήσουν για την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου που προκαλεί πανωλεθρία στην αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου. Οι δυο ηγέτες μίλησαν σύντομα για την πανδημία του Κορωνοϊού, αλλά γρήγορα στράφηκαν στην κύρια φροντίδα του Τραμπ, που ήταν η παραγωγή του πετρελαίου.

Κατά τον περασμένο μήνα η Σαουδική Αραβία πλημμύριζε την αγορά με αργό πετρέλαιο για να αναγκάσει την Ρωσία να συμφωνήσει σε μεγάλες περικοπές της παραγωγής της. Ο Πούτιν αρνήθηκε να υποκύψει στον εκβιασμό της Ριάντ και διατήρησε την ρωσική παραγωγή στο ίδιο επίπεδο.

Σε αποτέλεσμα οι τιμές έπεσαν στις χαμηλότερες της 18ετίας, σε 20,09 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή πολύ πιο κάτω από το επίπεδο απλής επιβίωσης των αμερικανών παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου. Σε λιγότερο του μηνός η εντατικού κεφαλαίου αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου ακολούθησε κάθετη κατρακύλα, προκαλώντας πανικό στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στρητ, όπου οι αναλυτές περιμένουν ότι ένα κύμα πτωχεύσεων θα καταφέρει θανάσιμο πλήγμα στις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες.

Γι’ αυτό ο Τραμπ αποφάσισε να τηλεφωνήσει στον Πούτιν. Θέλησε να δει αν μπορεί να πείσει τον Ρώσο Πρόεδρο να περικόψει την ρωσική παραγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν έμεινε στωικά σιωπηλός όταν η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία για τις υποτιθέμενες επεμβάσεις της στην Ουκρανία, ότι δεν διαμαρτυρήθηκε για τις επεμβάσεις της Ουάσιγκτον στην Συρία, ούτε για τις προσπάθειές της να σταματήσει την εγκατάσταση των ρωσικών αγωγών Nordstream και Southstream προς την Γερμανία και την Βουλγαρία. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν, πλήττονται τα συμφέροντα των αμερικανικών επιχειρήσεων και ο Τραμπ θεωρεί φυσικό να καλέσει την Μόσχα σε βοήθεια. Όπως είπε κάποιος επικριτικά, «φαίνεται πως η ομάδα του Τραμπ είναι άνετη να μοιράζει κυρώσεις, αλλά όχι όταν τις υφίσταται.»

Το προεδρικό τηλεφώνημα  σχεδόν αποσιωπήθηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ, πράγμα αναμενόμενο αφού δεν είναι δυνατόν να διαστρέψεις ένα περιστατικό όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος σαφώς παρακαλεί τον «κακοποιό» Πούτιν να του κάνει μια χάρη.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Τας συνόψισε το τηλεφώνημα σε μια λακωνική ανακοίνωση τριών παραγράφων, που απέκλειε συμπληρωματικά στοιχεία. Να ένα απόσπασμα:

«Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την σημερινή κατάσταση της διεθνούς αγοράς πετρελαίου. Συμφώνησαν για ρώσο-αμερικανικές ανταλλαγές απόψεων επί του θέματος μεταξύ των επικεφαλής των υπηρεσιών ενέργειας», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσωπικές επαφές», μετέδωσε το Τας.

Σημειώστε πως το τηλεγράφημα του Τας αντιπαρέρχεται τους αυθαίρετους ισχυρισμούς και την εριστικότητα που χαρακτηρίζει τα Δυτικά ΜΜΕ. Μετά την πλημμύρα  ψευδό-πληροφόρησης περί «ρωσικής ανάμειξης» που κυριάρχησε στους τίτλους του Τύπου την τελευταία τριετία θα περίμενε κάποιος ότι οι αρχισυντάκτες του Τας θα  μπορούσαν να  είναι  ποιο επικριτικοί για το διάβημα του Τραμπ. Οπωσδήποτε το τηλεφώνημα του δημιουργεί την εντύπωση ότι η Ουάσιγκτον  είναι έτοιμη να ενδώσει στον «θανάσιμο εχθρό» της  προκριμένου να αποσπάσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που επιδιώκει. Αλλά προφανώς δεν χρησιμοποιούν όλοι τα ΜΜΕ για να προαγάγουν την δική τους στενοκέφαλη πολιτική.

Μερικοί αναγνώστες μπορεί να θυμούνται πως ο Τραμπ κατηγόρησε τον Πούτιν το 2018 στο Ελσίνκι ότι ανέβασε ψηλότερα τις τιμές (85 δολάρια το βαρέλι) και έπληξε την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Όπως του συμβαίνει συχνά, τα στοιχεία του Τραμπ ήταν λανθασμένα. Ο λόγος που ανέβηκαν οι τιμές το 2018 ήταν ότι η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε σκληρές οικονομικές κυρώσεις  στο Ιράν και στην Βενεζουέλα, οι οποίες προκάλεσαν μιαν άμεση πτώση της παραγωγής πετρελαίου και απότομη αύξηση των τιμών. Η υποστήριξη των ΗΠΑ  στην επίθεση κατά της Λιβύης είχε επίσης συμβάλει στην αύξηση των τιμών. Επομένως, η Ρωσία δεν ήταν υπεύθυνη για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου το 2018, όπως δεν ευθύνεται σήμερα για την πτώση τους.

Το 2018 το πρόβλημα ήταν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις έπνιξαν την προσφορά, ενώ το 2020 το πρόβλημα είναι η Σαουδική Αραβία. Οι Σαουδάραβες αύξησαν την παραγωγή τους, όχι η Ρωσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση της καταστάσεως, αλλά σημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να συζητήσουν τις διαφορές τους με ειλικρίνεια και να βρούν έναν εποικοδομητικό τρόπο προόδου. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια διάσκεψη κορυφής, κάτι που μέχρι σήμερα αποκρούεται πεισματικά από το κατεστημένο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά απίθανο ότι ο Πούτιν θα συμφωνήσει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων. Δεν είναι καθόλου αυτό που θέλει. Αυτό που ο Πούτιν θέλει από την Ουάσιγκτον είναι πολύ πιο περιεκτικού περιεχομένου. Θέλει να επανενταχτούν οι ΗΠΑ στην κοινότητα των εθνών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν συλλογικά τα κρίσιμα προβλήματα, όπως ο πόλεμος, οι πανδημίες, η διάδοση των πυρηνικών όπλων και η διεθνής ασφάλεια. Θέλει έναν αξιόπιστο εταίρο που να σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού, θα συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο, θα σταματήσει τους πολέμους για αλλαγή καθεστώτων, θα σέβεται την κυριαρχία άλλων εθνών και θα δίνει χέρι βοήθειας στις διεθνείς κρίσεις.

Αυτό είναι που θέλει. Θέλει ένα σύμμαχο που θα σέβεται τα συμφέροντα των άλλων, θα συνεργάζεται σε θέματα αμοιβαίας σπουδαιότητας και θα εργάζεται για την δημιουργία μιας πιο δίκαιης και ανθηρής διεθνούς οικονομίας.

Εάν ο Τραμπ δείξει ότι είναι διατεθειμένος να αλλάξει, τότε ο Πούτιν θα καταβάλει αναμφίβολα κάθε προσπάθεια να βοηθήσει. Αλλά αν ο Τραμπ συνεχίσει στην τακτική της αμερικανικής μονοκρατορίας, τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει.

infognomonpolitics.gr 5/4/2020

 

 

 

Μέρκελ,

Ερντογάν και Μακρόν

συζήτησαν σε τηλεδιάσκεψη για την μεταναστευτική κρίση και τη Συρία

Μέρκελ, Ερντογάν και Μακρόν συζήτησαν σε τηλεδιάσκεψη για την μεταναστευτική κρίση και τη Συρία

Μέρκελ, Ερντογάν και Μακρόν συζήτησαν σε τηλεδιάσκεψη για την μεταναστευτική κρίση και τη Συρία

Οι ηγέτες Τουρκίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας συζήτησαν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη τις εξελίξεις στη Συρία και την μεταναστευτική κρίση, καθώς και πιθανές κοινές δράσεις για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

«Στην τετραμερή συνομιλία μεταξύ των ηγετών Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Γερμανίας, οι πλευρές συζήτησαν κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, για ανθρωπιστική βοήθεια στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, το μεταναστευτικό ζήτημα, την κατάσταση στη Λιβύη και τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ», υπογράμμισε η τουρκική προεδρία.

Η επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είχε προγραμματιστεί μετά την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της σε πρόσφυγες και μετανάστες για να περάσουν στην Ευρώπη.

17/03/2020 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 


Αραβικά ΜΜΕ προεξοφλούν το τέλος του Ερντογάν:

''Το Ιντλίμπ θα είναι η αρχή του τέλους''

Οι συνέπειες της τουρκορωσικής σύγκρουσης πάνω από το Ιντλίμπ ξεπερνά τα σύνορα της Συρίας, αντιπροσωπεύοντας την κατάρρευση της ισλαμιστικής προσέγγισης της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και χρόνια.

Η Τουρκία είναι μια απομονωμένη χώρα σήμερα που έχει σχέσεις αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, καθώς και τον αραβικό κόσμο και την Ευρώπη, αναφέρει το al Monitor, επισημαίνοιντας ότι η χώρα αυτή, προσπαθεί να διασφαλίσει τα ζωτικά της συμφέροντα πλέον μέσα σε ένα πολύ  δύσκολο σκηνικό.

Οι “λίγοι φίλοι” που έμειναν στην Άγκυρα, όπως το Κατάρ, το Πακιστάν ή το Αζερμπαϊτζάν, δεν προσφέρουν στην Τουρκία, την στρατηγική αξία που θα μπορούσε να ενισχύσει την επιρροή της εναντίον των αντιπάλων της.

Η μόνη επιλογή που έχει ο Ερντογάν είναι να προσπαθήσει να παίξει ένα λίαν επικίνδυνο παιχνίδι “ισορροπίας” ανάμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, όπως κάνει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά αυτή η προσέγγιση φαίνεται να βαίνει στο τέλος της.

Η εχθρότητα του Ερντογάν στις διεθνείς σχέσεις και η περιφρόνηση του στις διπλωματικές λεπτομέρειες, καθώς και οι συμβουλές των επαγγελματιών διπλωματών, μπορεί να του δώσουν  κάποιο χρόνο, όχι όμως για πολύ.

Ένας αυξανόμενος αριθμός Τούρκων αναλυτών,συμπεριλαμβανομένων και πρώην υποστηρικτών του Ερντογάν, πιστεύουν ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Άγκυρα στη Συρία ειδικότερα, οδηγεί στην αναμφίβολα στην  πανωλεθρία.

Φοβούνται επίσης ότι μια παρόμοια καταστροφή θα παρουσιαστεί και  στη Λιβύη, όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να υφίστανται πολλές ανθρώπινες  απώλειες πλέον.

Μόλις πριν από τέσσερις μήνες, λίγο πριν ο Ερντογάν διατάξει την εκτέλεση της εισβολής κατά των Κούρδων στην Βόρεια Συρία, υπήρξαν εικασίες για πιθανή αντιπαράθεση μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, οι "στρατηγικοί δεσμοί" που η Τουρκία φαινόταν να αναπτύσσει  με τη Ρωσία, προσεγγίζονταν από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου ως "ασταθείς".

Η Άγκυρα ελπίζει ότι οι δεσμοί αυτοί θα αντιστάθμιζαν την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση και ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση του Ερντογάν να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιεροπορικής άμυνας S-400, παρά τις αντιρρήσεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ, θεωρήθηκαν επίσης ως μια πράξη παραίτησης της Τουρκίας από την δυτική πλευρά του ημισφαιρίου, και ήταν βασισμένη σε μια μη υγιή στρατιωτική λογική.

Ο μεγαλύτερος λανθασμένος υπολογισμός του Ερντογάν αποδεικνύεται ότι ήταν  η εξάρτηση του από την Ρωσία.

Ακόμη και μετά την εξομάλυνση της καταστάσεως στο Ιντλίμπ και την αποφυγή ενός Τουρκο-ρωσικού πολέμου,  οι ρωγμές στη σχέση Ρωσίας-Τουρκίας θα παραμείνουν αισθητές.

Με άλλα λόγια, τα πράγματα άλλαξαν για την Άγκυρα τέσσερις μόνο μήνες από τότε που αντιμετώπιζαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Ο Ερντογάν δείχνει με το δάκτυλο στη Ρωσία και αναφέρεται σε αυτή με σκιώδη τρόπο  ως τον επιτιθέμενο στην υπόθεση της Ιντλίμπ .

Εν τω μεταξύ, έχει στραφεί προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και πάλι για υποστήριξη, ζητώντας την ανάπτυξη πυραύλων  Patriot ενάντια στη συρο-ρωσική απειλή.

Η εκστρατεία της Τουρκίας στο Ιντλίμπ εναντίον του συριακού στρατού έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 21Τούρκους  στρατιώτες.

Τα θύματα αναμένεται να αυξηθούν τις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες, προκαλώντας τριγμούς στο καθεστώς  Ερντογάν, ειδικά στο εσωτερικό της χώρας.

Ο πολιτικός σχολιαστής Φικρέτ Μπίλα δήλωσε ότι πιστεύει ότι πρόκειται για έναν πόλεμο, το οποίο ο Ερντογάν δεν μπορεί να κερδίσει.

Ισχυρίστηκε ότι οι κύριοι στόχοι της Τουρκίας στη Συρία, όπως η ανατροπή του Άσαντ και εξασφάλιση μιας θέσης για τους ριζοσπάστες ισλαμιστές στη χώρα αυτή, είναι πλέον ανέφικτη.

Ο Fehmi Koru, άλλος αρθρογράφος που κάποτε ήταν κοντά στον Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είναι επίσης απαισιόδοξος για την επιτυχία των πολιτικών του Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην ασφυξία της Άγκυρας μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, ο Koru αμφιβάλλει ότι θα προκύψουν αποτελέσματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «νίκη» για την Τουρκία.

"Φοβάμαι ότι οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Τουρκία στη Συρία από το 2011 θα οδηγήσουν σε αποτυχία", έγραψε ο Koru στο προσωπικό του blog.

Ο Ερντογάν είναι σαφώς ενοχλημένος από ένα τέτοιο απογοητευτικό σχόλιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι επίσης αρνητικός σε όλες τις εγχώριες εκκλήσεις της αντιπολίτευσης, για απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων  από τη Συρία, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με την παραδοχή ήττας.

Όλα αυτά ενώ τα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας αυξάνονται συνεχώς, λόγω των πολλών  οικονομικών προβλημάτων  και άλλων λόγων όπως η δημιουργία σώματος "φυλάκων" των πόλεων.

Οι πρώην Τούρκοι πρεσβευτές Ali Tuygan και Yusuf Buluc υπογράμμισαν σε ένα κοινό άρθρο τους ότι, «το πιο εντυπωσιακό ελάττωμα» της πολιτικής στην Συρίας για τον  Ερντογάν είναι «η πλήρης έλλειψη εθνικής υποστήριξης».

"Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο, μόλιςοι Τούρκοι πολίτες καταλάβουν τι ετοιμάζει ο πρόεδρος τους, και δουν να κινδυνεύουν τα παιδιά τους, θα αντιδράσουν ", γράφουν οι Tuygan και Buluc στο blog τους.

"Τουλάχιστον σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία οι Τούρκοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ακριβώς ποια από τα συμφέροντά τους θα εξυπηρετηθούν, ποιες αιτίες θα επιδιωχθούν,ποια μέσα θα χρησιμοποιηθούν και κυρίως με ποιο ανθρώπινο κόστος", πρόσθεσαν.

Ρωσία και Τουρκία καλούνται σε «αποκλιμάκωση» στο Ιντλίμπ

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άγγελα Μέρκελ ζήτησαν να διοργανωθεί μιας σύνοδος κορυφής με τη Συρία μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Ρωσία και Τουρκία καλούνται σε «αποκλιμάκωση» στο Ιντλίμπ

Οι επικεφαλής της διπλωματίας 14 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία και την Τουρκία σε «αποκλιμάκωση» στην συριακή ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ, θέατρο μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης, σε άρθρο τους που δημοσιεύεται σε γαλλική εφημερίδα.

Οι 14 υπουργοί, περιλαμβανομένων του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν και του Γερμανού Χάικο Μάας, προειδοποίησαν επίσης πως η μάχη κατά της «τρομοκρατίας» που επικαλείται η Μόσχα, η οποία υποστηρίζει τη στρατιωτική επίθεση του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στην επαρχία, δεν είναι δυνατόν να δικαιολογήσει τις «μαζικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Καλούμε τη Ρωσία να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ιντλίμπ και να συμβάλει σε μια πολιτική επίλυση», γράφουν οι υπογράφοντες το άρθρο που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Πλην της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης, η προώθηση των συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ προκάλεσε κρίση με την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει οργανώσεις ανταρτών, και τριβές ανάμεσα στην Άγκυρα και στη Μόσχα.

Οι δύο χώρες κατέληξαν το 2018 στο Σότσι (Ρωσία) σε μια συμφωνία που προβλέπει τον τερματισμό των μαχών και την κατασκευή τουρκικών παρατηρητηρίων στην περιοχή της Ιντλίμπ, όμως η διευθέτηση αυτή κατέρρευσε τις τελευταίες εβδομάδες και τα δύο μέρη επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη για αυτό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα κάνει «ούτε βήμα πίσω» στην Ιντλίμπ και επανέλαβε το τελεσίγραφό του προς τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος να αποσυρθούν από ορισμένες θέσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε από την πλευρά του χθες, Τρίτη, τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, εκτιμώντας πως πρόκειται για «παράδοση στους τρομοκράτες».

«Είμαστε απολύτως σαφείς για την παρουσία ριζοσπαστικών οργανώσεων στην Ιντλίμπ. Δεν θα δεχθούμε ποτέ ελαφρά τη καρδία το πρόβλημα της τρομοκρατίας: θα την καταπολεμήσουμε με αποφασιστικότητα», ανέφεραν οι υπογράφοντες το άρθρο.

«Όμως η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί, δεν πρέπει, να δικαιολογεί τις μαζικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισαν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ζήτησαν να διοργανωθεί μιας σύνοδος κορυφής με τη Συρία μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το άρθρο υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας.

NEWSBEAST.GR 26/2/2020

 

Ιστορική στιγμή:

Πήραν το Χαλέπι Άσαντ και Πούτιν (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι δυνάμεις της Άσαντ στην Συρία με σταθερή υποστήριξη από την ρωσική Αεροπορία προωθήθηκαν σήμερα μέσα στην περιφέρεια Ιντλίμπ απέναντι από τους ισλαμιστές και τους συμμάχους τους τους Τούρκους.

Πριν από λίγο μάλιστα έγινε γνωστό πως για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, ο Συριακός Κυβερνητικός Στρατός (SAA) μαζί με τους Ρώσους, μπήκαν στο Χαλέπι, φρούριο των τζιχαντιστών, τους οποίους είχε στρατολογήσει στην Συρία η λεγόμενη Νέα Τάξη (ΝΑΤΟ, Βαθύ Κράτος ΗΠΑ, Ευρώπη) μαζί με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το AMN Al Masdar News και άλλα διεθνής μέσα ενημέρωσης, οι Δυνάμεις του Άσαντ εισέβαλαν στο Χαλέπι από το Δυτικό τμήμα. Μάλιστα, όπως θα δείτε στον χάρτη, στην διαδρομή από Ιντλίμπ μέχρι Χαλέπι οι Σύριοι κατέλαβαν διάφορες πόλεις και χωριά που ελέγχονταν από τζιχαντιστές αντάρτες.

Οι Ρώσοι μαζί τις δυνάμεις του Άσαντ έχουν κατορθώσει να ελέγξουν τον κύριο δρόμο ανάμεσα στα δύο ορμητήρια των ανταρτών και πλέον η Μόσχα γίνεται απόλυτος κυρίαρχος σε μία χώρα, την οποία διεκδίκησε τόσο σθεναρά η Δύση, μέσω των δολοφόνων που εκπαίδευσε να σφάξουν και να αποκεφαλίσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη «μεγάλη νίκη» ο επόμενος στόχος του στρατού είναι η κατάκτηση της Σαρακίμπ.

Syrian forces capture strategic rebel-held town

https://www.youtube.com/watch?v=qAeABugr3WU&feature=emb_logo

TERRORIST GROUPS SURRENDERED TO THE SYRIAN ARMY IN ALEPPO ????????✌

https://www.youtube.com/watch?v=OgHjn0PYSqM&feature=emb_logo

ΦΩΤΟ  Copyright EL.GR 6/2/2020

"Independence Day" για την Βρετανία:

Ανακτά την εθνική της ανεξαρτησία!

- Η συγκλονιστική ομιλία Ν.Φάρατζ!

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ, ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ!

ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ!

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ...ΞΙΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑΣ,

ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ & ΕΙΡΩΝΕΥΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ

ΣΗΚΩΣΑΝ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΥΣ ΨΗΛΑ ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝΤΕΣ ΑΓΓΛΟΙ....
ΟΧΙ,ΟΧΙ, ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ΑΔΙΚΑ, Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΑ "ΜΑΣ", ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ
ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΟΧΗ ΑΓΟΡΕΥΣΗ
ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ!

Η «Ημέρα της Ανεξαρτησίας»
(Independence Day) για την Βρετανία έφτασε:
Από τις 23 Ιουνίου του 2016, ημέρα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, πέρασαν 1.318 μέρες, αλλά μετά από πολλές παλινωδίες και υπαναχωρήσεις, πολιτικά λάθη των Βρετανών (εκλογή Τ.Μέϊ, αποδοχή σχεδίου για «κολοβό» Brexit κλπ.), εν τέλει η δημοκρατία νίκησε!
Η Βρετανία αποχαιρετά την
«γερμανική» Ευρωπαϊκή Ενωση και ανακτά την εθνική κυριαρχία της σε όλους τους τομείς.
Απόψε στις 23.00 το βράδυ, τοπική ώρα, είναι προγραμματισμένο να γίνει το επίσημο Brexit και μία σειρά από γεγονότα και εκδηλώσεις προγραμματίζονται στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας για να σημάνουν το γεγονός, με συγκρατημένους τόνους.
Το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η πρωθυπουργική κατοικία του κορυφαίου Βρετανού πολιτικού μεταπολεμικά, μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ, του Μπόρις Τζόνσον, θα φωτιστεί με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα ρολόι που θα προβάλλεται στους τοίχους της πρωθυπουργικής κατοικίας θα δείχνει την αντίστροφη μέτρηση για το Brexit, ξεκινώντας από τις 22.00 το βράδυ.
Εκείνη την ώρα αναμένεται και το ειδικό διάγγελμα που θα απευθύνει προς το έθνος ο πρωθυπουργός, για να σηματοδοτήσει την ιστορική μέρα της αποχώρησης.
Αναμένεται να τονίσει «τη δυναμική που ξεδιπλώνεται μπροστά στον βρετανικό λαό, καθώς η χώρα εισέρχεται σε ένα νέο κεφάλαιο», και να καλέσει τους πολίτες να αρπάξουν την ευκαιρία για την οποία είχαν ψηφίσει στο δημοψήφισμα ώστε να προχωρήσουν μπροστά ενωμένοι».
Με τα χρώματα της σημαίας της χώρας θα φωταγωγηθούν και άλλα κυβερνητικά κτίρια, ενώ στην πλατεία του κοινοβουλίου θα κυματίζουν σε όλους τους ιστούς οι σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φαράτζ, του μεγάλου νικητή των ευρωεκλογών που «έστρωσε τον δρόμο» για τη νίκη του Μ.Τζόνσον στις εκλογές του Δεκεμβρίου, προγραμματίζει εορτασμούς με ένα πάρτι που θα διοργανώσει στην πλατεία του κοινοβουλίου, γύρω στις 21.00 το βράδυ, με την χορηγία της καμπάνιας του "Leave Means Leave", που πρόκειται να συγκεντρώσει τους ένθερμους υποστηρικτές του Brexit. Στις εκδηλώσεις αυτές αναμένονται μπάντες, κωμικοί, αλλά και ομιλίες.
Κακά τα ψέμματα, ο Ν.Φάρατζ είναι ο μεγάλος αρχιτέκτονας του Brexit. Αυτός ξεκίνησε την καμπάνια πριν από 28 χρόνια και σήμερα είναι η μέρα του.
Αύριο, εξ άλλου, θα τεθούν σε κυκλοφορία τρία εκατομμύρια αναμνηστικά νομίσματα της μισής λίρας, στα οποία αναγράφεται η φράση «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη».
Ο Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να είναι ο πρώτος που θα λάβει ένα από τα νομίσματα αυτά.
Από ομάδες υποστηρικτών της καμπάνιας Leave θα διοργανώνονται εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας για να σηματοδοτήσουν την «Ημέρα της Ανεξαρτησίας», όπως την αναφέρουν.
Οι εκδηλώσεις αυτές αναρτώνται στην ιστοσελίδα της καμπάνιας.
Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα ειδικό υπουργικό συμβούλιο, που θα φιλοξενηθεί σε μέρος εκτός του Λονδίνου, βόρεια της Αγγλίας, για να τονιστεί η πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την περιφέρεια.
Η συγκλονιστική τελευταία ομιλία του Νάιτζελ Φάρατζ, μετά από 20 χρόνια στην Ευρωβουλή, θα μείνει ως παρακαταθήκη για τα έθνη που θέλουν να ζήσουν ελεύθερα.
Ο Βρετανός πολιτικός τόνισε πώς «Η Ε.Ε. τελείωσε για την Βρετανία και εύχομαι να καταρρεύσει το οικοδόμημα των Βρυξελών σύντομα».
Είπε μεταξύ άλλων:
«Το τέλος μιας πορείας 47 ετών, ένα πολιτικό πείραμα για το οποίο οι Βρετανοί δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα χαρούμενοι.
Η Βρετανία είχε μπει σε οικονομική κοινότητα, όχι σε αυτό που είναι σήμερα με σημαίες, εμβατήρια, προέδρους και τώρα ακόμη και στρατό.
Για εμένα προσωπικά είναι 27 χρόνια εκστρατείας και 20 χρόνια εδώ σε αυτό το κοινοβούλιο.
Δεν είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος με την συμφωνία αυτή αποχώρησης, αλλά ο Μπόρις ήταν ιδιαίτερα τολμηρός τους τελευταίους μήνες και του εύχομαι κάθε επιτυχία στις διαπραγματεύσεις του επόμενου γύρου.
Αυτό όμως σημαίνει η Παρασκευή 31 Ιανουαρίου του 2020 είναι ότι από την στιγμή που φεύγουμε δεν υπάρχει δρόμος πίσω, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε ποτέ πίσω και τα υπόλοιπα είναι απλά λεπτομέρειες.
Το 2005 είδα το ευρωπαϊκό σύνταγμα. Είδα να το απορρίπτουν σε δημοψηφίσματα οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί.
Και είδα εσάς εδώ να αγνοείτε την λαϊκή βούληση και να το ξαναφέρνετε ως «συνθήκη της Λισσαβόνας» και χωρίς αυτή τη φορά κανένα δημοψήφισμα.
Οι Ιρλανδοί είχαν την ευκαιρία να πουν όχι αλλά τους αναγκάσατε να ψηφίσουν ξανά.
Είστε πολύ καλοί στο να κάνετε να ξαναψηφίζουν οι λαοί για το ίδιο πράγμα, αλλά η Βρετανία είναι πολύ μεγάλη για να σας φοβηθεί.
Ποια Ευρώπη θέλουμε;
Δεν θέλουμε την Ευρώπη των κανονισμών, των δικαστηρίων.
Και θέλω να σας τονίσω από την θέση του προέδρου του κόμματος του BREXIT:
Αγαπάμε την Ευρώπη, μισούμε όμως αυτή την Ε.Ε.
Το μόνο που ελπίζω είναι αυτό το οικοδόμημα να καταρρεύσει σύντομα
Σε όλη την Ευρώπη διεξάγεται η μάχη της παγκοσμιοποίησης κατά του λαϊκισμού (populism). Αλλά ξέρετε κάτι;
Ο λαϊκισμός γίνονται πολύ δημοφιλής (popular)».
Στο τέλος της ομιλίας του Φάρατζ έγινε και ένα επεισόδιο.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι Βρετανοί ευρωβουλευτές έβαλαν τις βρετανικές σημαίες στο ευρωκοινοβούλιο.
Τότε η πρόεδρος τους διέκοψε, λέγοντας πως θα πρέπει να κρύψουν τις σημαίες.
Τότε ο Φάρατζ είπε: «Οτι και να πείτε, ότι και να κάνετε, τελείωσε.
Αυτό ήταν!».

Nigel Farage silenced for breaking the rules during his final speech in the EU Parliament

https://www.youtube.com/watch?v=Lfyal78d9EQ&feature=emb_logo
https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/843030_faratz

"Ιωάννης Καποδίστριας"

Αναρτήθηκε από στις  3/2/2020

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided