Τετάρτη, Απρίλιος 01, 2020

Λιβύη - Χαλίφα Χαφτάρ

 

 

 

 

 

Πάνω από 100 μισθοφόροι της Τουρκίας νεκροί τα τελευταία 24ωρα

 

 

Λιβύη: Πάνω από 100 μισθοφόροι της Τουρκίας νεκροί τα τελευταία 24ωρα

Λιβύη: Πάνω από 100 μισθοφόροι της Τουρκίας νεκροί τα τελευταία 24ωρα

Λιβύη: Πάνω από 100 μισθοφόροι της Τουρκίας νεκροί τα τελευταία 24ωρα

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εμφανίζονται να έχουν εξοντώσει μεγάλο αριθμό Σύριων μισθοφόρων που πολεμούσαν στη Λιβύη με χρήματα της Τουρκίας

ΟΛιβυκός Εθνικός Στρατός (Libyan National Army - LNA), υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, εμφανίζεται μέσα σε διάστημα 72 ωρών να έχει εξοντώσει περισσότερους από εκατό Σύριους μισθοφόρους που πολεμούσαν υπέρ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του τουρκόφιλου Φαγέζ αλ Σάρατζ στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης, όπως προκύπτει μέσα από τις ανακοινώσεις στελεχών του ιδίου του LNA αλλά και μέσα από πληροφορίες σε διεθνή μίντια.

«Τις τελευταίες 72 ώρες, 103 Σύριοι μισθοφόροι τρομοκράτες που αντιτάχθηκαν στις δυνάμεις μας έχουν σκοτωθεί σε διάφορα σημεία στην πρώτη γραμμή στην Τρίπολη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Ahmad Mismari.

Kontranews  28/3/2020

 

 

 

 

Δυνάμεις Χαφτάρ:

«Πλήξαμε το αεροδρόμιο «Μίτιγκα» στην Τρίπολη

– Σκοτώσαμε Τούρκους»

λιβυη

Ο Χαφτάρ έπληξε τουρκικούς στρατιωτικούς στόχους προκαλώντας τον θάνατο στρατιωτών.

Πλήγμα στο αεροδρόμιο Μίτιγκα στην Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης, επέφερε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, προκαλώντας τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του LNA, τις τελευταίες ημέρες ο στρατός του Χαφτάρ έπληξε τουρκικούς στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των ραντάρ και των αεροπορικών άμυνων, που βρίσκονται στον εναέριο χώρο της Mitiga.

Σημείωσε, δε, ότι το LNA είχε καταστρέψει τα πάντα στην περιοχή Misrata που θεωρείται ότι έχει «τουρκική παρουσία», συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών αποθηκών.

Multiple airstrikes on terrorist militia gatherings in AbuGrian south of now

ΣΤΟΧΟΣ - 15 Μαρτίου - 2020

Μήνυμα στήριξης Χάφταρ στην Ελλάδα:

Ανόητος Σουλτάνος του νεοθωμανισμού ο Ερντογάν

Μήνυμα στήριξης προς τον ελληνικό λαό για την κρίση στα σύνορα με την Τουρκία και τον εκβιασμό του Ερντογάν με το μεταναστευτικό στέλνει ο Λίβυος στρατάρχης Χάφταρ.

Με μήνυμα εκ μέρους του LNA στο twitter εκφράζει τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα, επιτίθεται στον Τούρκο πρόεδρο χαρακτηρίζοντάς τον «ανόητο Σουλτάνο του νεοθωμανισμού».

Ταυτόχρονα αφήνει να εκφραστούν και οι φόβοι του για πολεμικές συρράξεις και καλεί τους έλληνες στρατιώτες να προστατέψουν την πατρίδα.

Αναλυτικά το μήνυμα:

«Βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία τις προκλητικές δράσεις του καθεστώτος Ερντογάν στα ελληνικά σύνορα και σας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας.

Η ανησυχία μας δεν αφορά τους γενναίους Έλληνες Στρατιώτες, που διακατέχονται από ηρωικό πνεύμα και υπερηφάνεια και είμαστε βέβαιοι ότι με την αγάπη και τη στήριξη του ελληνικού λαού θα προασπίσουν τα σύνορα και την πατρίδα τους.

Από τις βόρειες ακτές της Μεσογείου απευθύνουμε τους θερμούς χαιρετισμούς μας στον ελληνικό λαό και είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν θα αφήσετε τον ανόητο Σουλτάνο του νεοθωμανισμού να σας συμπαρασύρει στα δικά του χαμηλά επίπεδα πολιτικού ήθους και συμπεριφοράς και μην έχετε κανέναν ενδοιασμό να προστατέψετε με ενθουσιασμό την πατρίδα σας και την αξιοπρέπεια σας και να εμπιστευόσαστε όσους ηγούνται του αγώνα να προστατεύσουν τα σύνορα σας.

Εύχομαι ο Θεός να σας προστατέψει, όπως σας εύχομαι να βγείτε νικητές για το καλό της ειρήνης και ολόκληρης της ανθρωπότητα».

Αναρτήθηκε από Στίλπων ο Μεγαρεύς στις 13/3/2020

 

 

 

Ανοιχτή Υποστήριξη του LNA προς την Ελλάδα

έναντι στις τουρκικές προκλήσεις !

Βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία τις προκλητικές δράσεις του καθεστώτος Ερντογάν στα ελληνικά σύνορα και σας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας.

Η ανησυχία μας δεν αφορά τους γενναίους

Έλληνες Στρατιώτες,

που διακατέχονται από ηρωικό πνεύμα και υπερηφάνεια και πεπεισμένοι ότι δεν θα αφήσετε τον ανόητο Σουλτάνο του νεοθωμανισμού να σας συμπαρασύρει στα δικά του χαμηλά επίπεδα πολιτικού ήθους και συμπεριφοράς και μην έχετε κανέναν ενδοιασμό να προστατέψετε με ενθουσιασμό την πατρίδα σας και την αξιοπρέπεια σας και να να βγείτε νικητές για το καλό της ειρήνης και ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Twitter LΝΑ ΣΤΟΧΟΣ - 12 Μαρτίου - 2020

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ

σκότωσαν 16 Τούρκους στρατιωτικούς στη Λιβύη

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ σκότωσαν 16 Τούρκους στρατιωτικούς στη Λιβύη
Δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, σκότωσαν 16 Τούρκους στρατιωτικούς σε μάχες τις τελευταίες εβδομάδες, υποστήριξε εκπρόσωπός τους χθες Κυριακή, μία ημέρα μετά την παραδοχή της Άγκυρας ότι πολλοί άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας έπεσαν «μάρτυρες» στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Ο Χάλιντ αλ Μάτζουμπ, εκπρόσωπος του ΛΕΣ, ανέφερε ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στη Μισράτα, σημαντικό λιμάνι στη δυτική Λιβύη, σε εχθροπραξίες στην Τρίπολη, καθώς και στην πόλη αλ Φάλα, νότια της πρωτεύουσας.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) και έστειλε Σύρους αντάρτες, δικούς της στρατιωτικούς, καθώς και όπλα για να βοηθήσει τις αρχές που εδρεύουν στην Τρίπολη να απωθήσουν την έφοδο των δυνάμεων του Χαφτάρ, που αποπειρώνται να κυριεύσουν τη λιβυκή πρωτεύουσα από τον περασμένο Απρίλιο.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, ενώ στο πλευρό τους μάχονται επίσης Ρώσοι μισθοφόροι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε το Σάββατο ότι ο στρατός της χώρας του έχει υποστεί απώλειες στον «αγώνα» που διεξάγει στη Λιβύη.

«Είμαστε εκεί (στη Λιβύη) με τους στρατιώτες μας και τις ομάδες μας του Εθνικού Συριακού Στρατού. Συνεχίζουμε τον αγώνα εκεί. Έχουμε πολλούς μάρτυρες. Σε ανταπόδοση όμως έχουμε εξουδετερώσει σχεδόν εκατό λεγεωνάριους» του Χαφτάρ, είπε ο Ερντογάν.

Ο «Εθνικός Συριακός Στρατός» ή «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» (ΕΣΣ) είναι οργάνωση Σύρων ανταρτών που μάχεται εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στη βόρεια Συρία και υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Στην επαρχία Ιντλίμπ μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα έχουν σκοτωθεί άλλοι 16 Τούρκοι στρατιωτικοί.

Η ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτικών και εξελιγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας διέγραψε τα μικρά εδαφικά κέρδη που είχε σημειώσει ο ΛΕΣ με τη βοήθεια των Ρώσων μισθοφόρων, με αποτέλεσμα οι γραμμές των μετώπων να επιστρέψουν ουσιαστικά εκεί όπου βρίσκονταν όταν άρχιζε η έφοδος των στρατευμάτων του Χαφτάρ τον Απρίλιο.

Οι συνομιλίες των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη επαναλήφθηκαν την περασμένη Πέμπτη, μετά την απόφαση της ΚΕΣ να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις έπειτα από τον βομβαρδισμό του λιμένα της Τρίπολης από το πυροβολικό του Χαφτάρ.

Zougkla 24/2/2020

Χαφτάρ: Αν θέλετε κατάπαυση του πυρός, να φύγουν πρώτα οι Τούρκοι

Χαφτάρ: Αν θέλετε κατάπαυση του πυρός, να φύγουν πρώτα οι ΤούρκοιΩς έκτακτη είδηση μεταδόθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ η πληροφορία ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ ανακοίνωσε πως δέχεται να εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός που αποφασίστηκε στη Σύνοδο του Βερολίνου με την προϋπόθεση ότι θα γίνει σεβαστός ένας σημαντικός όρος του.

Θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Λιβύη οι Τούρκοι στρατιωτικοί σύμβουλοι και

αξιωματικοί, οι Τούρκοι μισθοφόροι, οι τζιχαντιστές Σύροι μισθοφόροι που μεταφέρθηκαν από τους Τούρκους στη Λιβύη και να διακοπεί πάραυτα η χρηματοδότηση της κυβέρνησης του Φαγέζ Αλ Σάρατζ, καθώς και η αποστολή στρατιωτικών εφοδίων και οπλικών συστημάτων.

Αν αυτός ο όρος γίνει αποδεκτός, τότε οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ θα σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός.

Zougla newsroom  21/2/2020

 

 

 

 

Λιβύη:

Η εκεχειρία θα εξαρτηθεί από την απόσυρση της Τουρκίας λέει ο Χάφταρ

Δήλωσε έτοιμος για εκεχειρία, αν εγκαταλείψουν τη χώρα οι Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι.

 

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ δήλωσε ότι είναι έτοιμος για εκεχειρία, αν εγκαταλείψουν τη χώρα οι Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι και η Άγκυρα σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη, μετέδωσε το RIA.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση ανέστειλε την Τρίτη τις συνομιλίες που φιλοξενούσε ο ΟΗΕ με στόχο την παύση των εχθροπραξιών στην Τρίπολη μετά τον βομβαρδισμό από τις ανατολικές δυνάμεις της Λιβύης του λιμανιού της πρωτεύουσας, από τον οποίο σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και παραλίγο να πληγεί ένα δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με άκρως εύφλεκτο αέριο.

«Μια εκεχειρία (θα είναι) αποτέλεσμα της εκπλήρωσης ενός αριθμού προϋποθέσεων (...) της απόσυρσης των Σύρων και Τούρκων μισθοφόρων, του τερματισμού του τουρκικού εφοδιασμού με όπλα της Τρίπολης και της εκκαθάρισης των τρομοκρατικών οργανώσεων (στην Τρίπολη)», δήλωσε ο Χάφταρ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

HuffPost21/2/2020

 

 

 

Οι δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ

τίναξαν στον αέρα τουρκικό πλοίο που παραβίαζε το εμπάργκο του ΟΗΕ και

μετέφερε όπλα στην Λιβύη

Οι δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ τίναξαν στον αέρα τουρκικό πλοίο που παραβίαζε το εμπάργκο του ΟΗΕ και μετέφερε όπλα στην Λιβύη

Τουρκικό πλοίο που μετέφερε όπλα και παραβίαζε το εμπάργκο τίναξαν στον αέρα πριν από λίγο στο λιμάνι της Τρίπολης

οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Τουρκικό πλοίο που μετέφερε πυρομαχικά και όπλα με προέλευση από την Τουρκία,

έγινε στόχος από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στο λιμάνι της Τρίπολης» αναφέρει το Al Arabiya.

Το τουρκικό φορτηγό πλοίο ξεκίνησε από την Τουρκία και μετέφερε πολεμοφόδια.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γιασάν Σαλαμέ επιβεβαίωσε την επίθεση κατά του τουρκικού πλοίου με ρουκέτες περί τις 12.30 το μεσημέρι, τοπική ώρα, χωρίς να δώσει πρόσθετες πληροφορίες.

Ανταποκριτής του Reuters στην Τρίπολη, την οποία προσπαθούν να καταλάβουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ, ανέφερε πως διέκρινε πυκνούς καπνούς από το λιμάνι, ενώ πηγές ανέφεραν πως έχει χτυπηθεί και μια αποθήκη.

Breaking: reports from that a Turkish ship docked at Tripoli port has been targeted

يعلن استهداف سفينة شحن تركية كانت محملة بأسلحة في

Breaking: reports from that a Turkish ship docked at Tripoli port has been targeted

Προβολή εικόνας στο Twitter Ενσωματωμένο βίντεο Προβολή εικόνας στο Twitter

Pronews 18/2/2020

Χ.Χαφτάρ σε Ρ.Τ.Ερντογάν:

«Η Λιβύη θα γίνει ο τάφος των μισθοφόρων σου

- Πλησιάζει η απελευθέρωση της Τρίπολης»

Χ.Χαφτάρ σε Ρ.Τ.Ερντογάν: «Η Λιβύη θα γίνει ο τάφος των μισθοφόρων σου - Πλησιάζει η απελευθέρωση της Τρίπολης»

Ο ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, στρατάρχης, Χαλίφα Χάφταρ, έστειλε μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν κι έθεσε τους όρους του για την κατάπαυση του πυρός στη χώρα.

Είπε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Λιβύη θα γίνει τάφος για τους τρομοκράτες και τους μισθοφόρους σου». Την ίδια στιγμή, ο Χαφτάρ υπενθύμισε την τύχη των τρομοκρατών στη Βεγγάζη και στην Σίρτη αναφέρει το TASS το οποίο επικαλείται το Afrigate News.

Ο Χάφταρ δήλωσε ότι δεν θα υπάρχει ειρήνη μέχρι «η ένοπλη αστυνομία και οι μισθοφόροι που έστειλε ο Ερντογάν στη Λιβύη να νικηθούν, να αφοπλιστούν και να απελαθούν».

Δηλώνει ότι το LNA θα επιστρέψει την Τρίπολη στην πατρίδα, ακόμα κι αν «οι προδότες καλέσουν όλους τους μισθοφόρους του κόσμου». Ο Χάφταρ αρνήθηκε τον συμβιβασμό και υποσχέθηκε να καταστήσει την Τρίπολη «την ελεύθερη, ασφαλή και ειρηνική πρωτεύουσα όλων των Λίβυων».

Διαβεβαίωσε ότι «η απελευθέρωση της πρωτεύουσας δεν απέχει πολύ».

Ο Χάφταρ υποσχέθηκε την απέλαση των τρομοκρατών από τη Λιβύη, «μόνο στην περίπτωση αυτή θα ανακοινωθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Ο Χάφταρ επίσης έστειλε μήνυμα στους διαδηλωτές στη Βεγγάζη ενάντια στην τουρκική εισβολή. Διαδηλώσεις κατά της τουρκικής παρέμβασης έλαβαν χώρα σε διάφορες ανατολικές πόλεις της Λιβύης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στα τέλη Ιανουαρίου έγιναν γνωστά τα σχέδια της Τουρκίας για την οικοδόμηση μιας στρατιωτικής βάσης κοντά στην Τρίπολη. Την ίδια στιγμή, δύο φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού πλησίασαν την Τρίπολη, στην οποία έφτασαν τουρκικά στρατιωτικά και τεθωρακισμένα οχήματα.

ProNews  15/2/2020

 

 

 

 

ΚΙ ΑΛΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...

Ο Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε επίσημα τον Χαλίφα Χαφτάρ στο Παρίσι...!!

Ο Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε επίσημα τον Χαλίφα Χαφτάρ στο Παρίσι

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέστειλε επίσημη πρόσκληση την Τετάρτη στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να επισκεφθεί το Παρίσι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του στρατάρχη Χαφτάρ, ο Λίβυος στρατιωτικός ηγέτης δέχθηκε στη Βεγγάζη τον Κριστόφ Φαρνό, διευθυντή Τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε από τη συνάντησή τους.


Ο Γάλλος διπλωμάτης επέδωσε την πρόσκληση του προέδρου του στον Λίβυο στρατάρχη.

Η γαλλική κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών, προσκάλεσε στο Παρίσι, επίσης μέσω του Φαρνό, και τον υπουργό Εσωτερικών του ισλαμικού καθεστώτος της Τρίπολης, Φαθί Μπασάγκα.

Την Τετάρτη, στην Τρίπολη της Λιβύης, ο τουρκικής καταγωγής πρωθυπουργός του ισλαμικού καθεστώτος, Φαγιέζ αλ Σαράτζ, συναντήθηκε με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο.
ΣΤΟΧΟΣ - 13 Φεβρουαρίου - 2020

 

 

 

 

Λιβύη :

Ο Χαφτάρ σφυροκοπά την Τρίπολη

– Άγριες συγκρούσεις με νεκρούς

Παρά την εκεχειρία, σποραδικές μάχες σημειώνονται καθημερινά κοντά στην Τρίπολη και τα όπλα εξακολουθούν να εισρέουν στη χώρ

Νέες μάχες ξέσπασαν ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα της Λιβύης νότια της Τρίπολης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός αμάχου, παρά το ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ (GNA) όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αεροδρόμιο Μιτίγκα, το μοναδικό που λειτουργεί στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε νέα αναστολή των πτήσεων έπειτα από τη ρίψη ρουκέτας, ενώ οι μάχες επαναλήφθηκαν νότια της Τρίπολης ανάμεσα σε στρατεύματα της GNA, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και εκείνα του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εκρήξεις με ρουκέτες

Μάρτυρες άκουσαν εκρήξεις ρουκετών στην περιοχή Μάχρου Αλ-Χάντμπα, μια αγροτική περιοχή περίπου 30 χλμ. νότια του κέντρου της πόλης.

Ρουκέτες έπεσαν και σε συνοικίες κατοικιών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις άμαχοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της GNA, Αμίν αλ-Χασίμι.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων της GNA, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, επιβεβαίωσε τις μάχες σε αυτό το προάστιο που είναι διάσπαρτο με αγροκτήματα.

Αλληλοκατηγορίες

Ο εκπρόσωπος, Μουστάφα αλ-Μέτζιι, κατηγόρησε τις δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ότι παραβίασαν εκ νέου την εύθραυστη εκεχειρία που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 12 Ιανουαρίου.

«Οι παραστρατιωτικοί του Χαλίφα Χαφτάρ προσπάθησαν να προωθηθούν στην περιοχή Μαχρού αλ-Χάντμπα αλλά οι δυνάμεις μας απώθησαν την επίθεση» είπε.

Καθημερινές παραβιάσεις

Παρά την εκεχειρία, σποραδικές μάχες σημειώνονται καθημερινά κοντά στην Τρίπολη και τα όπλα εξακολουθούν να εισρέουν στη χώρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη -για πρώτη φορά από την έναρξη της επίθεσης του στρατάρχη Χαφτάρ εναντίον της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019- ένα ψήφισμα με το οποίο ζητεί «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» που θα ακολουθήσει την εύθραυστη εκεχειρία του Ιανουαρίου.

Το ψήφισμα ζητεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της κοινής στρατιωτικής επιτροπής που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο από τα δύο στρατόπεδα, προκειμένου να καταλήξει σε μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» που θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ελέγχου, διαχωρισμό των δυνάμεων και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η επιτροπή αυτή, που συναντήθηκε στη Γενεύη το περασμένο Σάββατο, δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία, με τον ΟΗΕ να προτείνει μια επανάληψη των συζητήσεων στις 18 Φεβρουαρίου.

Οι συγκρούσεις γύρω από την Τρίπολη έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων ενώ 140.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Pentapostagma 13/2/2020

 

 

 

 

Λιβύη:

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ απαγορεύουν στον ΟΗΕ να

χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο της Τρίπολης

Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χαφτάρ απαγορεύουν στον ΟΗΕ να χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο της Τρίπολης
Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ δεν θα επιτρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιούν το μόνο σε λειτουργία αεροδρόμιο στην λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη, το οποίο προσπαθούν να καταλάβουν σε μια πολεμική τους εκστρατεία, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Ο Αχμέντ Μισμαρί είπε σε δημοσιογράφους ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να χρησιμοποιεί άλλα αεροδρόμια όπως αυτό στη Μισράτα επειδή δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, καθώς η Τουρκία το χρησιμοποιεί ως βάση.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη νωρίτερα σήμερα κατηγόρησε τις δυνάμεις του Χαφτάρ ότι εμποδίζουν τις πτήσεις που μεταφέρουν το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη.

Zougla.gr, 12 Φεβρουαρίου 2020

 

 

 

 

 

 

Σβουριχτή Σ Φ Α Λ Ι Α Ρ Α στόν ξεροκέφαλο σουλτάνο !

Η αμερικανική Βουλή κάλεσε την κυβέρνηση που

υποστηρίζει ο Χαφτάρ στην Ουάσιγκτον!

ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ XAΦΤΑΡ, Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΜΠΟΥΛΑΧ ΑΛ ΘΑΝΙ, ΠΟΥ ΕΚΛΗΘΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ!

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων φέρεται να κάλεσε τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ Θάνι και τον υπουργό Εξωτερικών...

Αποτέλεσμα εικόνας για house of representatives
Αποτέλεσμα εικόνας για house of representatives

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων φέρεται να κάλεσε τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ Θάνι και τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντούλ Χάντι αλ Χαουαΐτζ, που υποστηρίζονται από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να ακούσει την άποψή τους για την επίλυση της λιβυκής κρίσεως.
Αυτό υποστηρίζει με ανάρτηση στο Twitter ο ανεπίσημος λογαριασμός που πρόσκειται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).

Να σημειωθεί ότι στην Τρίπολη εδρεύει ο ισλαμιστής και τουρκικής καταγωγής πρωθυπουργός Φαγιέζ αλ Σαράτζ, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που υποστηρίζεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κατάρ.

Ο Αμπντουλάχ αλ Θάνι είχε διατελέσει και στο παρελθόν πρωθυπουργός της Λιβύης και τώρα είναι ο επικεφαλής της κυβερνήσεως που περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της η λιβυκή Βουλή.
'tribune.gr'

https://diodotos-k-t.blogspot.com/2020/02/blog-post_12.html#more

"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

Αναρτήθηκε από στις  9/2/2020

 

 

 

 

 

Αποκλειστικό από Γενεύη:

Βόμβα για Τουρκία οι όροι Χαφτάρ για εκεχειρία

χαφτάρ

Στην πέμπτη μέρα βρίσκονται οι συνεδριάσεις της “Στρατιωτικής επιτροπής” για την εκεχειρία στη Λιβύη, που συνεστήθη με απόφαση της πρόσφατης Διάσκεψης του Βερολίνου.

Η “Στρατιωτική Επιτροπή” ως γνωστόν αποτελείται από 5 εκπροσώπους της πλευράς Σάρατζ της ψευδό-κυβέρνησης της Τρίπολης και από πέντε εκπροσώπους της πλευράς Χαλίφα Χαφτάρ η οποία ελέγχει πάνω από το 90% της Λιβύης.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η πλευρά Χαφτάρ έχει θέσει 4 αδιαπραγμάτευτους και απόλυτα λογικούς όρους, προκειμένου να ξεκινήσουν σε ρεαλιστική βάση οι συζητήσεις για εκεχειρία.

Οι 4 όροι είναι οι εξής:

  1. Ακύρωση των συμφωνιών που έχει συνάψει η πλευρά Σάρατζ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους αποχώρησης της Τουρκίας από τη Λιβύη, πρώτα από όλα του στρατιωτικού της προσωπικού.
  2. Η διάλυση όλων των πολιτοφυλακών του καθεστώτος Σάρατζ οι οποίες στηρίζουν την ψευδο-κυβέρνηση της Τρίπολης, καταπιέζουν και απομυζούν τον Λιβυκό λαό.
  3. Η πλήρης και άνευ όρων παράδοση όλου του οπλισμού των πολιτοφυλακών που θα διαλυθούν στις ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης.
  4. Η άμεση απέλαση όλων των μισθοφόρων, τζιχαντιστών και ισλαμιστών που κατά κύματα έστειλε η Τουρκία στη Λιβύη.

Όπως πληροφούμεθα από στελέχη της πλευράς Χαφτάρ που συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία της Γενεύης, ο Χαλίφα Χαφτάρ έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε κανέναν από αυτούς τους όρους, οι οποίοι είναι προφανές ότι ανταποκρίνονται στην ανάγκη ειρήνευσης στη Λιβύη και σταθερότητας στην περιοχή.

Ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι αυτές οι θέσεις της πλευράς Χαφτάρ ικανοποιούν πλήρως και τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας και επομένως η Αθήνα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να τις στηρίξει, αντί να παριστάνει την ουδέτερη και να εγκλωβίζει την πολιτική της στις αδιέξοδες ευρωατλαντικές εξαρτήσεις της.

Γιώργος Αρτινός

Υ.Γ1: Παραθέτουμε την φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ο Σάρατζ να επισκέπτεται στο νοσοκομείο τραυματίες στρατιώτες του καθεστώτος. Όπως βλέπετε τόσο οι στρατιώτες που συνοδεύουν τον Σάρατζ όσο και ο τραυματίας τον οποίον χαιρετάει κατά περίεργο αλλά όχι ανεξήγητο τρόπο φοράνε κουκούλες. Ο λόγος είναι απλός: τόσο οι στρατιώτες που συνοδεύουν τον Σάρατζ όσο και ο τραυματίας φοράνε κουκούλες γιατί είναι γνωστοί τζιχαντιστές οι οποίοι κρύβουν τα πρόσωπά τους για να μην ταυτοποιηθούν και αναγνωριστούν. Αυτός είναι ο λεγόμενος “κυβερνητικός” στρατός της Λιβύης!

Υ.Γ2: Στη φωτογραφία η στρατιωτική Αντιπροσωπεία της πλευράς Χαφτάρ στη Γενεύη.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1225902825412145152

Ο Χαφτάρ χτύπησε το αεροδρόμιο της Λιβύης κι ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι….

Τουρκική εφημερίδα: Σκάνδαλο από τον Χαφτάρ: Βομβάρδισε με πυραύλους την καρδιά της Λιβύης

Ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ στην Λιβύη, έθεσε στο στόχαστρο το αεροδρόμιο Μιτίγκα της πρωτεύουσας Τρίπολης. Μετά από την επίθεση σταμάτησαν οι πτήσεις.

Πολιτοφυλακές του Χαλίφ Χαφτάρ-ηγέτη των παράνομων ένοπλων δυνάμεων της Αν. Λιβύης, έβαλαν στο στόχαστρο τους το αεροδρόμιο Μιτίγκα της πρωτεύουσας Τρίπολης και οι πτήσεις ανεστάλησαν.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (UMH), οι δυνάμεις του Χαφτάρ χτύπησαν με πυραύλους το αεροδρόμιο.

Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο προσωρινά σταμάτησαν.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ και παλιότερα χτύπησαν πολλές φορές το αεροδρόμιο Μιτίγκα και έτσι η μόνη πύλη της πρωτεύουσας προς το εξωτερικό, είχε μείνει για μήνες κλειστή.

https://www.yeniakit.com.tr/haber/hafterden-buyuk-skandal-libyanin-can-damarini-fuze-ile-vurdu-1053339.html

7/2/2020

Σχ.tourkikanea.gr:Προφανώς η τουρκική εφημερίδα ανησυχεί ότι αν κλείσει το αεροδρόμιο, δεν θα μπορούν να μεταφέρουν εκεί τζιχαντιστές και τουρκικά όπλα για τις δυνάμεις του Σαρράζ….

ΣΤΟΧΟΣ - 08 Φεβρουαρίου - 2020

 

 

Λιβύη:

Oι δυνάμεις του Χαφτάρ προελαύνουν προς το κέντρο της Τρίπολης

- Ο Ερντογάν στέλνει στρατό

χαφταρ
27/12/2019, 19:57

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ λένε ότι κατέλαβαν θέσεις-«κλειδιά» στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 - Ο Ερντογάν επιβεβαιώνει ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Άγκυρα και δηλώνει ότι θα ανταποκριθεί

Οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ γνωστοποίησαν σήμερα ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χάφταρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ανακοίνωσε μια νέα «αποφασιστική» μάχη για την Τρίπολη.

Τον Απρίλιο, είχε δώσει εντολή για μια επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όμως η εκστρατεία αυτή δεν καρποφόρησε.

Σήμερα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.

Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης.

Στέλνει στρατό ο Ερντογάν

Ένα σχεδόν 24ωρο μετά την είδηση που ανέδειξε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της Τρίπολης, επιβεβαιώνεται ότι η Λιβύη ζήτησε τουρκική ενίσχυση, καθώς όπως τόνισε ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Άγκυρα «θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα».

«Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν.

Την Πέμπτη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

«Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις (που μάχονται) τη λιβυκή κυβέρνηση» πρόσθεσε ο Αλτούν.

«Επειδή στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση, δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη», υποστήριξε. Προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες «αυτών των περιφερειακών δυνάμεων που εργάζονται για την επαναφορά καταπιεστικών καθεστώτων» θα αποτύχουν.

Η Άγκυρα υπέγραψε στις 27 Νοεμβρίου μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την GNA, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η συμφωνία επικυρώθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, όμως θα πρέπει να εγκριθεί και μια ξεχωριστή εντολή για να σταλεί στρατός στη Λιβύη, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.

Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης

Newsroom
Newsroom , CNN Greece
21:39 Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019
6 Photos: Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης
- Πηγή: ASSOCIATED PRESS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
1 of 6
6 Photos: Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης
- Πηγή: ASSOCIATED PRESS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
2 of 6
6 Photos: Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης
- Πηγή: ASSOCIATED PRESS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
3 of 6
6 Photos: Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης
- Πηγή: ASSOCIATED PRESS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
4 of 6
6 Photos: Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης
- Πηγή: ASSOCIATED PRESS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
5 of 6
6 Photos: Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης
- Πηγή: TWITTER
6 of 6

Ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ κάλεσε τις δυνάμεις του να προωθηθούν προς το κέντρο της Τρίπολης, μέσω ομιλίας του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο, αναφέρθηκε σε «τελική μάχη» για την κατάληψη της πρωτεύουσας της χώρας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA).

«Έφτασε η ώρα μηδέν, σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες… Η ώρα που περίμενε ο λαός μας στην Τρίπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του.

Μάλιστα, προέτρεψε τους αντιπάλους του να παραδώσουν τα όπλα.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση με σκοπό να πάρει τον έλεγχο της Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ.

 

Ωστόσο ο LNA δεν κατόρθωσε να διαπεράσει τις άμυνες των παραστρατιωτικών ομάδων που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση Σάρατζ στα νότια προάστια της πρωτεύουσας

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, από τον Απρίλιο του 2019 ο Χαφτάρ έχει προβεί σε αρκετές ανάλογες ανακοινώσεις, χωρίς, όμως, αυτές να καταλήγουν σε βάσιμες αποφάσεις για τη διενέργεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η τελευταία αυτή ανακοίνωση από πλευράς του επικεφαλής των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων έρχεται σε μια αρκετά τεταμένη περίοδο, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ να υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας με την Τουρκία, για τη χάραξη νέων θαλάσσιων συνόρων και τη δημιουργία νέας ΑΟΖ που θα εκμεταλλεύονται από κοινού η Άγκυρα και Λιβύη.

 

8 Photos: Η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, διαπιστώνει επιτροπή του ΟΗΕ
ή Διεθνή Χαλίφα Χαφτάρ: Θα επικρατήσει στη Λιβύη ο «φιλέλληνας» πολέμαρχος; Ο Χαφτάρ σφίγγει τον κλοιό στην Τρίπολη και «τρίζει τα δόντια» στον Ερντογάν που υποστηρίζει την κυβέρνηση Σαράτζ Χαλίφα Χαφτάρ: Θα επικρατήσει στη Λιβύη ο «φιλέλληνας» πολέμαρχος; 36 2 ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ 17.12.2019 | 09:28 Ποιος: Χαλίφα Μπελκασίμ Χαφτάρ, Λίβυος πολέμαρχος επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), στρατάρχης από το 2015 του Λιβυκού Οίκου των Αντιπροσώπων που εδρεύει στη Βεγγάζη και βρίσκεται σε πολεμική αντιπαράθεση με την έτερη λιβυκή κυβέρνηση, αυτή της Τρίπολης της οποίας ηγείται ο Φαγιέζ Αλ Σαράτζ και είναι, προς ώρας, η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη. Πού: Στη Βεγγάζη την οποία αφότου κατέλαβε από τους τζιχαντιστές που την έλεγχαν μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι εκδιώκοντάς τους σταδιακά από όλη τη νοτιοανατολική Λιβύη, έκανε «ορμητήριο» με απώτερο στόχο να καταλάβει την Τρίπολη και, κατά συνέπεια, να επικρατήσει σε ολόκληρη την άλλοτε πλούσια πετρελαιοπαραγωγό χώρα που τα τελευταία οκτώ χρόνια βιώνει έναν εμφύλιο διαρκείας με αυξομειούμενη ένταση. Γιατί: Η πρώτη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την «άλωση» της Τρίπολης που έγινε προ μηνών δεν στέφθηκε με επιτυχία, όμως τις τελευταίες μέρες ο Χαφτάρ σφίγγει τον κλοιό γύρω από την πόλη ενώ ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της λιβυκής επικράτειας. Παράλληλα «τρίζει τα δόντια» στον Ερντογάν που υποστηρίζει έργω και λόγω την κυβέρνηση Σαράτζ. Προ ημερών οι δυνάμεις του κατέρριψαν τουρκικό drone ενώ αμφισβήτησε ανοικτά τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης. Έχει έκτοτε αποκτήσει συμπάθειες στην Ελλάδα, μολονότι δεν είναι απαραίτητα περισσότερο δημοκράτης από τον Σαράτζ, θεωρείται αντιθέτως ανάλογα «σκληρός» και αυταρχικός. Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος του στρατηγού Χαφτάρ, δήλωσε πως πρόθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, είναι να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας την ανάγκη τήρησης των κανόνων διεθνούς δικαίου. Διά ταύτα: Πρώην οπαδός του Καντάφι τον οποίο είχε βοηθήσει να καταλάβει την εξουσία το 1969, με στρατιωτικές σπουδές στην ΕΣΣΔ, έπεσε σε δυσμένεια μετά από μια ανεπιτυχή επιχείρηση στο Τσαντ το 1987 που είχε συνέπεια τη σύλληψη και την ομηρία του από ντόπιους αντάρτες. Απελευθερώθηκε «μυστηριωδώς» με τη βοήθεια των Αμερικανών, φημολογείται μάλιστα πως ήταν ήδη τότε ή έγινε στη συνέχεια πράκτορας της CIA. Κατέφυγε στις ΗΠΑ όπου έζησε σχεδόν δύο δεκαετίες διατηρώντας στενές επαφές με την εξόριστη λιβυκή αντιπολίτευση. Ο Χαφτάρ άφησε την ήσυχη ζωή της αμερικανικής επαρχίας και επέστρεψε στη χώρα το '11 για να συμμετάσχει στην εξέγερση κατά του πρώην ινδάλματός του, δείχνοντας εξαρχής αρχηγικές βλέψεις. Ήρθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση της Τρίπολης – μποϊκόταρε μάλιστα κάθε συμφιλιωτική προσπάθεια αφότου απέτυχε η προσέγγιση με τον Σαράτζ - και κατά συνέπεια με τους Αμερικανούς και τους λοιπούς Δυτικούς υποστηρικτές της. Αλλάζοντας «στρατόπεδο» υποστηρίζεται τώρα από χώρες όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος (είναι κι ο ίδιος μισός Αιγύπτιος από τη μάνα του) και τα ΗΑΕ. Γνωρίζει άλλωστε οι συμμαχίες αυτές αλλάζουν όπως οι αμμόλοφοι της Σαχάρας από τις ριπές του ανέμου κι αυτό που επιδιώκει είναι να κάνει τη σωστή συμφωνία τη σωστή στιγμή, σημαντικός δε παράγοντας γι΄αυτό είναι να «κατέχει» ως τότε όσο περισσότερες πετρελαιοπηγές γίνεται. Μια περσόνα και μια ζωή «μυθιστορηματική» σε μια χώρα που όλα δείχνουν ότι δεν βρέθηκε τυχαία στη σημερινή κατάσταση και δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί αν και πότε αυτή θα εξομαλυνθεί δεδομένου ότι τα συμφέροντα που παίζονται είναι πολλά και μεγάλα: πετρελαϊκά, γεωστρατηγικά, σφαιρών επιρροής κ.λπ. Αν πάντως το «στοίχημα» της εξέγερσης κατά του Καντάφι – μια εξέγερση που καθώς φαίνεται ήταν εν μέρει λαϊκή, εν μέρει έξωθεν υποκινούμενη – ήταν μια δημοκρατική Λιβύη, αυτό δεν φαίνεται να το εκπληρώνει ούτε ο Χαφτάρ, ούτε το αντίπαλο δέος του ο Σαράτζ. Πηγή: www.lifo.gr
Διά ταύτα: Πρώην οπαδός του Καντάφι τον οποίο είχε βοηθήσει να καταλάβει την εξουσία το 1969, με στρατιωτικές σπουδές στην ΕΣΣΔ, έπεσε σε δυσμένεια μετά από μια ανεπιτυχή επιχείρηση στο Τσαντ το 1987 που είχε συνέπεια τη σύλληψη και την ομηρία του από ντόπιους αντάρτες. Απελευθερώθηκε «μυστηριωδώς» με τη βοήθεια των Αμερικανών, φημολογείται μάλιστα πως ήταν ήδη τότε ή έγινε στη συνέχεια πράκτορας της CIA. Κατέφυγε στις ΗΠΑ όπου έζησε σχεδόν δύο δεκαετίες διατηρώντας στενές επαφές με την εξόριστη λιβυκή αντιπολίτευση. Ο Χαφτάρ άφησε την ήσυχη ζωή της αμερικανικής επαρχίας και επέστρεψε στη χώρα το '11 για να συμμετάσχει στην εξέγερση κατά του πρώην ινδάλματός του, δείχνοντας εξαρχής αρχηγικές βλέψεις. Ήρθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση της Τρίπολης – μποϊκόταρε μάλιστα κάθε συμφιλιωτική προσπάθεια αφότου απέτυχε η προσέγγιση με τον Σαράτζ - και κατά συνέπεια με τους Αμερικανούς και τους λοιπούς Δυτικούς υποστηρικτές της. Αλλάζοντας «στρατόπεδο» υποστηρίζεται τώρα από χώρες όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος (είναι κι ο ίδιος μισός Αιγύπτιος από τη μάνα του) και τα ΗΑΕ. Γνωρίζει άλλωστε οι συμμαχίες αυτές αλλάζουν όπως οι αμμόλοφοι της Σαχάρας από τις ριπές του ανέμου κι αυτό που επιδιώκει είναι να κάνει τη σωστή συμφωνία τη σωστή στιγμή, σημαντικός δε παράγοντας γι΄αυτό είναι να «κατέχει» ως τότε όσο περισσότερες πετρελαιοπηγές γίνεται. Μια περσόνα και μια ζωή «μυθιστορηματική» σε μια χώρα που όλα δείχνουν ότι δεν βρέθηκε τυχαία στη σημερινή κατάσταση και δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί αν και πότε αυτή θα εξομαλυνθεί δεδομένου ότι τα συμφέροντα που παίζονται είναι πολλά και μεγάλα: πετρελαϊκά, γεωστρατηγικά, σφαιρών επιρροής κ.λπ. Αν πάντως το «στοίχημα» της εξέγερσης κατά του Καντάφι – μια εξέγερση που καθώς φαίνεται ήταν εν μέρει λαϊκή, εν μέρει έξωθεν υποκινούμενη – ήταν μια δημοκρατική Λιβύη, αυτό δεν φαίνεται να το εκπληρώνει ούτε ο Χαφτάρ, ούτε το αντίπαλο δέος του ο Σαράτζ. Πηγή: www.lifo.gr
ή Διεθνή Χαλίφα Χαφτάρ: Θα επικρατήσει στη Λιβύη ο «φιλέλληνας» πολέμαρχος; Ο Χαφτάρ σφίγγει τον κλοιό στην Τρίπολη και «τρίζει τα δόντια» στον Ερντογάν που υποστηρίζει την κυβέρνηση Σαράτζ Χαλίφα Χαφτάρ: Θα επικρατήσει στη Λιβύη ο «φιλέλληνας» πολέμαρχος; 36 2 ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ 17.12.2019 | 09:28 Ποιος: Χαλίφα Μπελκασίμ Χαφτάρ, Λίβυος πολέμαρχος επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), στρατάρχης από το 2015 του Λιβυκού Οίκου των Αντιπροσώπων που εδρεύει στη Βεγγάζη και βρίσκεται σε πολεμική αντιπαράθεση με την έτερη λιβυκή κυβέρνηση, αυτή της Τρίπολης της οποίας ηγείται ο Φαγιέζ Αλ Σαράτζ και είναι, προς ώρας, η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη. Πού: Στη Βεγγάζη την οποία αφότου κατέλαβε από τους τζιχαντιστές που την έλεγχαν μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι εκδιώκοντάς τους σταδιακά από όλη τη νοτιοανατολική Λιβύη, έκανε «ορμητήριο» με απώτερο στόχο να καταλάβει την Τρίπολη και, κατά συνέπεια, να επικρατήσει σε ολόκληρη την άλλοτε πλούσια πετρελαιοπαραγωγό χώρα που τα τελευταία οκτώ χρόνια βιώνει έναν εμφύλιο διαρκείας με αυξομειούμενη ένταση. Γιατί: Η πρώτη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την «άλωση» της Τρίπολης που έγινε προ μηνών δεν στέφθηκε με επιτυχία, όμως τις τελευταίες μέρες ο Χαφτάρ σφίγγει τον κλοιό γύρω από την πόλη ενώ ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της λιβυκής επικράτειας. Παράλληλα «τρίζει τα δόντια» στον Ερντογάν που υποστηρίζει έργω και λόγω την κυβέρνηση Σαράτζ. Προ ημερών οι δυνάμεις του κατέρριψαν τουρκικό drone ενώ αμφισβήτησε ανοικτά τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης. Έχει έκτοτε αποκτήσει συμπάθειες στην Ελλάδα, μολονότι δεν είναι απαραίτητα περισσότερο δημοκράτης από τον Σαράτζ, θεωρείται αντιθέτως ανάλογα «σκληρός» και αυταρχικός. Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος του στρατηγού Χαφτάρ, δήλωσε πως πρόθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, είναι να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας την ανάγκη τήρησης των κανόνων διεθνούς δικαίου. Διά ταύτα: Πρώην οπαδός του Καντάφι τον οποίο είχε βοηθήσει να καταλάβει την εξουσία το 1969, με στρατιωτικές σπουδές στην ΕΣΣΔ, έπεσε σε δυσμένεια μετά από μια ανεπιτυχή επιχείρηση στο Τσαντ το 1987 που είχε συνέπεια τη σύλληψη και την ομηρία του από ντόπιους αντάρτες. Απελευθερώθηκε «μυστηριωδώς» με τη βοήθεια των Αμερικανών, φημολογείται μάλιστα πως ήταν ήδη τότε ή έγινε στη συνέχεια πράκτορας της CIA. Κατέφυγε στις ΗΠΑ όπου έζησε σχεδόν δύο δεκαετίες διατηρώντας στενές επαφές με την εξόριστη λιβυκή αντιπολίτευση. Ο Χαφτάρ άφησε την ήσυχη ζωή της αμερικανικής επαρχίας και επέστρεψε στη χώρα το '11 για να συμμετάσχει στην εξέγερση κατά του πρώην ινδάλματός του, δείχνοντας εξαρχής αρχηγικές βλέψεις. Ήρθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση της Τρίπολης – μποϊκόταρε μάλιστα κάθε συμφιλιωτική προσπάθεια αφότου απέτυχε η προσέγγιση με τον Σαράτζ - και κατά συνέπεια με τους Αμερικανούς και τους λοιπούς Δυτικούς υποστηρικτές της. Αλλάζοντας «στρατόπεδο» υποστηρίζεται τώρα από χώρες όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος (είναι κι ο ίδιος μισός Αιγύπτιος από τη μάνα του) και τα ΗΑΕ. Γνωρίζει άλλωστε οι συμμαχίες αυτές αλλάζουν όπως οι αμμόλοφοι της Σαχάρας από τις ριπές του ανέμου κι αυτό που επιδιώκει είναι να κάνει τη σωστή συμφωνία τη σωστή στιγμή, σημαντικός δε παράγοντας γι΄αυτό είναι να «κατέχει» ως τότε όσο περισσότερες πετρελαιοπηγές γίνεται. Μια περσόνα και μια ζωή «μυθιστορηματική» σε μια χώρα που όλα δείχνουν ότι δεν βρέθηκε τυχαία στη σημερινή κατάσταση και δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί αν και πότε αυτή θα εξομαλυνθεί δεδομένου ότι τα συμφέροντα που παίζονται είναι πολλά και μεγάλα: πετρελαϊκά, γεωστρατηγικά, σφαιρών επιρροής κ.λπ. Αν πάντως το «στοίχημα» της εξέγερσης κατά του Καντάφι – μια εξέγερση που καθώς φαίνεται ήταν εν μέρει λαϊκή, εν μέρει έξωθεν υποκινούμενη – ήταν μια δημοκρατική Λιβύη, αυτό δεν φαίνεται να το εκπληρώνει ούτε ο Χαφτάρ, ούτε το αντίπαλο δέος του ο Σαράτζ. Πηγή: www.lifo.gr

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided