Τρίτη, Ιανουάριος 26, 2021

ΣΥΡΙΖΑ:

 

Ο κ. Μητσοτάκης τηρεί και τιμά πλέον τη Συμφωνία των Πρεσπών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ:

Ο κ. Μητσοτάκης τηρεί και τιμά πλέον τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης τηρεί και τιμά πλέον τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την οφειλόμενη από τον πρωθυπουργό συγγνώμη για τον προηγούμενο ακραίο λαϊκισμό του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ και τον καλεί να φέρει προς κύρωση στη βουλή «τις διμερείς συμφωνίες που αναβάλλει, γιατί φοβάται το ίδιο του το κόμμα».

Σχολιάζοντας σκωπτικά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, η Κουμουνδούρου δηλώνει ότι χαιρετίζει τη στάση του πρωθυπουργού, «που τηρεί και τιμά πλέον τη Συμφωνία των Πρεσπών με τον επίσημο τρόπο», αφού πρώτα τον εγκαλεί για την «άνευ προηγουμένου αναταραχή που προκάλεσε στη χώρα με τον ακραίο λαϊκισμό του».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

- Προοδευτική Συμμαχία

Στη σημερινή συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την πιστή τήρηση και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού πρώτα προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου αναταραχή στη χώρα με τον ακραίο λαϊκισμό του, αφού πρώτα ταυτίστηκε με τη Χρυσή Αυγή στη ρητορική μίσους κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και αφού εξέθεσε την Ελλάδα διεθνώς με την υποκρισία του, σήμερα ολοκλήρωσε τη στροφή 180 μοιρών στο θέμα αυτό.

Ως ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζουμε τη σημερινή στάση του κυρίου Μητσοτάκη, που τηρεί και τιμά πλέον τη Συμφωνία των Πρεσπών με τον επίσημο τρόπο. Ως επόμενο βήμα αναμένουμε την οφειλόμενη από αυτόν συγγνώμη τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ που συκοφάντησε,

όσο και προς τον ελληνικό λαό τον οποίο εξαπάτησε με ψεύδη.

Με το καλό να φέρει και προς κύρωση επιτέλους τις διμερείς συμφωνίες στη βουλή που αναβάλλει, γιατί φοβάται το ίδιο του το κόμμα.

Λακωνική - όπως αναμενόταν - ήταν την ίδια ώρα η ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani, χρησιμοποιώντας τη γνωστή «ξύλινη» πολιτική γλώσσα σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η ομολογία της αποδοχής από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του της Συμφωνίας των Πρεσπών.

« ...κύριο αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε η πορεία των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και διασυνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών. Συζητήθηκε, επίσης, η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να καταστήσει σαφή την επιτακτική ανάγκη της πλήρους, συνεπούς και καλή τη πίστει εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση

efsyn.gr 14.01.2021

 

 

 

 

Ο Δημήτρης Βίτσας θέλει να κάνει «μέτοχο» την Άγκυρα στην ΑΟΖ μας!

Με ασυναρτησίες και αριστερή εγκεφαλική θολούρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στον «σουλτάνο»

«Σημαιοφόρος» της σχολής του συμβιβασμού με την Τουρκία στο ζήτημα του καθορισμού των χωρικών υδάτων αποδεικνύεται ο πρώην αν. υπουργός Άμυνας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

Μέσα από μια αλληλουχία ασυνάρτητων σκέψεων, οι οποίες αποκαλύπτουν όλη τη θολούρα που είναι εγκατεστημένη στο κεφάλι αυτής της κρατικοδίαιτης Αριστεράς, ο Δ. Βίτσας εξηγεί ότι πρότυπό του αποτελεί ο -εξαιρετικά προβληματικός και εθνικά επιζήμιος- «συμβιβασμός» που… πέτυχε η κυβέρνηση με την υποδόρεια ανταγωνιστική Ιταλία, με τον οποίο αναγνωρίζεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά αλλά και δικαιώματα σε τρίτους σε ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη, καθιστώντας στα καλά καθούμενα «μέτοχο» της ελληνικής ΑΟΖ την Ιταλία και συνδιαχειρίστριά της τη γερμανοκρατούμενη Ε.Ε. Πάλι καλά, βέβαια, που λίγο πριν σηκωθούν και οι πέτρες διευκρίνισε ότι δεν μιλά για ζητήματα κυριαρχίας, φροντίζοντας να προσθέσει την αντίθεσή του στην απαίτηση της Αγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

«Η Αριστερά είναι ταυτισμένη με δύο πράγματα: οι διεθνείς διενέξεις να λύνονται με ειρηνικό τρόπο, προς όφελος και των δύο μερών, και, δεύτερον -καλούμε και τη Ν.Δ. να το αποδεχτεί-, αντικειμενικά σε διεθνές επίπεδο ενυπάρχει ο συμβιβασμός» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Alpha 98,9.

«Δεν μιλάω για νησιά, βραχονησίδες και κυριαρχικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, μια χαρά συμβιβαστήκαμε με την Ιταλία για τα χωρικά ύδατα, για την επήρεια των Στροφάδων και των τριών νησιών πάνω από την Κέρκυρα» είπε, αντικρούοντας τον εαυτό του.
Σχετικά με το Καστελόριζο, δήλωσε αμφίσημα και μάλλον ανησυχητικά: «Έχει 100% επήρεια; Έχει 0%; Το άκουσα κι αυτό. Δεν το βάζουν Τούρκοι, το βάζουν Ελληνες. Είναι θέμα συζήτησης και εκατέρωθεν συμβιβασμών. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τα διεθνή ύδατα που είναι ανάμεσά μας και μπορούν να λυθούν».

δημοκρατία 20/12/2020

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ:

Ζητά την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ

– «Απροθυμία να εξασφαλιστεί η πολυφωνία»

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία γνωστοποίησε ότι αίρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

Την παραίτηση του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Αθ. Κουτρομάνου, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία αίροντας την εμπιστοσύνη του όπως ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία γνωστοποίησε ότι αίρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης υποστηρίζοντας ότι επιδεικνύει «αδράνεια και απροθυμία να παρέμβει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να εξασφαλιστεί η πολυφωνία».

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές κόμματος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείοιυ Τύπου, «παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, με βάση καταγραφές και τεκμηριωμένες μελέτες ως προς την διαχείριση της προβολής και ενημέρωσης των απόψεων και θέσεων των πολιτικών κομμάτων».

Τονίζεται δε ότι «σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2019, η ΝΔ δεν απολαμβάνει απλά μια μεγαλύτερη προβολή ως 1ο κόμμα. Έχει σχεδόν αποκλειστική προβολή, σα να μην υπάρχουν άλλα κόμματα στη χώρα. Από τις Βουλευτικές εκλογές και μετά, σε 4 από τα 6 κανάλια η δραστηριότητα του κόμματος της συμπολίτευσης και της κυβέρνησης φτάνει αθροιστικά να καταλαμβάνει ακόμα και το 70% του χρόνου των ενημερωτικών καναλιών και των δελτίων ειδήσεων μαζί.

Αυτό το στοιχείο, όπως και τα αντίστοιχα νούμερα για την προβολή των πολιτικών στελεχών των κομμάτων από τις εκλογές και μετά, δικαιώνουν από μόνα τους τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για συντριπτική μονομέρεια, για σιωπητήριο στις δράσεις και δραστηριότητες των άλλων κομμάτων και βουλευτών τους (αλλά και άλλων στελεχών).

Αυτή η πρακτική των καναλιών ήρθε λίγους μήνες μετά τις εκλογές και η κυβέρνηση με αφορμή την υγειονομική κρίση συνεχίζει να την τρέφει και να την επιβραβεύει. Ταυτόχρονα συντηρείται η σχέση εξάρτησης κυβέρνησης – ΜΜΕ, με τις διάσημες πλέον και εκτός συνόρων Λίστες Πέτσα.

ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο.1 : 11 + 09 εκατ. ευρώ (ΠΝΠ 30.03.2020/2020)

ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο.2: 02 εκατ. ευρώ (Κοινή Υπουργική Απόφαση 840/2020)

ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο3: 03 εκατ. ευρώ (ΑΔΑ Ψ72Υ46ΜΓΨ7-ΟΚΨ) καμπάνια για ενημέρωση απόδημων για τις επόμενες εκλογές.

Αναμένεται …Λίστα Πέτσα 4…. Ο Μητσοτάκης από το Βήμα της Βουλής ήδη ανακοίνωσε νέα επί πληρωμή καμπάνια για εμβολιασμό.

Αλλά η «εξαγορά ή η πελατειακή σχέση εξάρτησης» δεν ήρθε μόνο με τη μορφή ζεστού χρήματος.

Απάλλαξαν τους καναλάρχες από τη φετινή πληρωμή της δόσης για την κατοχή νόμιμης τηλεοπτικής άδειας, συνολικού ύψους 21,5 εκατομμυρίων (ΠΝΠ 75 (ΦΕΚ A 75 – 30.03.2020).

Νομοθέτησαν να «εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη που πραγματοποιεί επιχείρηση κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021 […]από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) για το φορολογικό έτος 2020 και κατά εξήντα τοις εκατό (60%) για το φορολογικό έτος 2021…» (Άρθρο 11 του ν. 4728/20).

Απαλλάχθηκαν οι μέτοχοι των μέσων ενημέρωσης και των πρακτορείων διανομής Τύπου από την υποβολή πόθεν έσχες. (ν. 4635/2019, Αρ. 157 παρ.5)».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή tromaktiko.gr 2/12/2020

 

 

 

 

Κοροναϊός :

Μόνη λύση η δωρεάν συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η επιβολή πλαφόν στις τιμές των τεστ, επιβεβαιώνει τα εγκληματικά λάθη τόσων μηνών, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επαναλαμβάνει το αίτημα για δωρεάν συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ.

Κοροναϊός : Μόνη λύση η δωρεάν συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Must Read

Η επιβολή πλαφόν στις τιμές των τεστ, επιβεβαιώνει τα εγκληματικά λάθη τόσων μηνών, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επαναλαμβάνει το αίτημα για δωρεάν συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας την επιβολή πλαφόν στις τιμές των τεστ για τον κοροναϊό, ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση που δεν άκουσε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και επαναφέρει το αίτημα για δωρεάν συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ, που αποτελεί -όπως τονίζει- τη μόνη λύση.

Άφησαν τόσο καιρό τον κόσμο να πληρώνει 100 και 150 ευρώ το τεστ

«Όταν από την αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε το αυτονόητο, δηλαδή δωρεάν συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ ήταν ιδεοληπτικός», αναφέρει ο Ν. Ηλιόπουλος σε δήλωσή του, υπογραμμίζοντας ότι «οχτώ μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, αφού έχει βγει εκτός ελέγχου και αφού άφησαν τόσο καιρό τον κόσμο να πληρώνει 100 και 150 ευρώ το τεστ προς όφελος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, η κυβέρνηση θυμήθηκε να βάλει πλαφόν στην τιμή τους, επιβεβαιώνοντας τα εγκληματικά της λάθη τόσους μήνες».

«Μόνη λύση η άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών σε τεστ με συνταγογράφησή τους», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα:

in.gr 28 Νοεμβρίου 2020, 01:12

 

 

 

 

Τσακαλώτος:

Οι συνεχείς λανθασμένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ύφεση, οδηγούν στη λήψη ανεπαρκών μέτρων

«Ελπίζουμε πραγματικά να είναι η τελευταία αναθεώρηση επί τα χείρω» δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Τσακαλώτος: Οι συνεχείς λανθασμένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ύφεση, οδηγούν στη λήψη ανεπαρκών μέτρων

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη προβαίνει συνεχώς σε λανθασμένες εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι οι προβλέψεις για τη φετινή ύφεση διαψεύδονται η μια μετά την άλλη και σημειώνει πως εάν δεν αλλάξει οπτική η κυβέρνηση, η ακολουθούμενη στάση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό.

Η πλήρης δήλωση του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχει ως εξής:

«Η κριτική που έχουμε κάνει στην κυβέρνηση για τις διαρκείς αναπροσαρμογές των προβλέψεών της από την αρχή της πανδημίας είναι γνωστή. Και το πρόβλημα με τις λάθος προβλέψεις είναι ότι οδηγούν σε ανεπαρκή μέτρα. Πλέον, έχουμε και μια νέα προσθήκη.

Πριν από έναν μήνα μας ενημέρωναν ότι κακώς θεωρούμε ανεδαφικές και υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις που είχαν ενσωματώσει στον προϋπολογισμό. Μας κατηγορούσαν που ζητούσαμε να υπάρχει και σενάριο που ενσωματώνει την περίπτωση 2ου κύματος. Μας κατηγορούσαν που μιλούσαμε για διψήφια ύφεση.

Μόλις δύο βδομάδες μετά από αυτές τις δηλώσεις ξεκίνησε νέος κύκλος περιοριστικών μέτρων, πρώτα στη Θεσσαλονίκη και μετά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Βέβαια, όταν δεν είχαν κάνει τίποτα για να θωρακίσουν τη δημόσια υγεία, να μειώσουν τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, τα σχολεία και τους χώρους δουλειάς, ήταν δυστυχώς αναμενόμενο να έχουμε ένα ισχυρό δεύτερο κύμα.

Έτσι, σήμερα, μόλις ένα μήνα αργότερα, αναθεωρούν και πάλι τις προβλέψεις. Τώρα προβλέπουν και εκείνοι ύφεση με διψήφιο αριθμό, πάνω από 10%, αυξάνοντας την πρόβλεψη κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες, και μειώνοντας την πρόβλεψη για ανάκαμψη το 2021 κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, κάτω δηλαδή από το 5%.

Θυμόμαστε τον πρωθυπουργό τον Απρίλιο να δηλώνει ότι "η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020». Τώρα προβλέπουν υπερδιπλάσια ύφεση από την ανάπτυξη.

Ελπίζουμε πραγματικά να είναι η τελευταία αναθεώρηση επί τα χείρω. Αν όμως δεν αλλάξουν οπτική, φοβάμαι πως θα διαψευστούν ξανά. Και αυτό δεν θα είναι καταστροφικό μόνο για το πολιτικό μέλλον του κ. Μητσοτάκη και του κ. Σταϊκούρα (που με αφήνει παγερά αδιάφορο), αλλά κυρίως για τον ελληνικό λαό, που θα βιώσει τις συνέπειες της πολιτικής τους».

NEWSBEAST.GR 20/11/2020

 

 

 

 

«Οι αμερικανικές εκλογές ανέδειξαν την ανάγκη που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για προοδευτικές ηγεσίες»

«Οι αμερικανικές εκλογές ανέδειξαν την ανάγκη που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για προοδευτικές ηγεσίες»Στη νέα εποχή που σηματοδοτεί η εκλογή του Τζο Μπάιντεν, τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για τη διεθνή κοινότητα, δίνει έμφαση σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην επιστολή του ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται για την ενδυνάμωση της πολυμερούς διπλωματίας και των διεθνών οργανισμών, ειδικά στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής και του ελέγχου εξοπλισμών, την προστασία του διεθνούς δικαίου καθώς και την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ σε ισορροπημένη βάση.

Σε μια δύσκολη περίοδο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνει ότι η φιλία, η εμπειρία και η πολυετής υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπορούν να συμβάλλουν στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή, αλλά και στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει στην επιστολή του την υποστήριξη Ομπάμα-Μπάιντεν στον ελληνικό λαό τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης 2015-2016 και των προσπαθειών για υπέρβαση των πολιτικών λιτότητας. Παράλληλα, παραθέτει απόσπασμα από την ομιλία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα από την επίσκεψή του στην Αθήνα: «Επειδή οι δημοκρατίες μας είναι συμμετοχικές, είμαστε σε θέση να καλωσορίσουμε τους ανθρώπους και τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη, στις χώρες μας... Η γενναιοδωρία του ελληνικού λαού απέναντι στους πρόσφυγες που φτάνουν στις ακτές σας έχει εμπνεύσει τον κόσμο». Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζει την υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν στη συμφωνία των Πρεσπών, όπως αυτή εκφράστηκε στη συνάντηση που είχαν τον Φεβρουάριο του 2019.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην «Εντολή για Δράση»("Mandate for Action") σε μια σειρά κρίσιμων τομέων, που δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν ότι του έδωσε ο Αμερικανικός λαός. Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας, οι αμερικανικές εκλογές ανέδειξαν την ανάγκη που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για προοδευτικές ηγεσίες που θα δώσουν προοδευτικές λύσεις στις σύγχρονες προκλήσεις: για τη στήριξη της δημόσιας υγείας με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την καταπολέμηση του ρατσισμού, την προώθηση του κράτους δικαίου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων φύλου.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020, 18:45

 

 

 

 

Oι αντιδράσεις των κομμάτων στα νέα μέτρα για τον κορονοϊό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα πορεύτηκε σχεδόν αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης».

Oι αντιδράσεις των κομμάτων στα νέα μέτρα για τον κορονοϊό που ανακοίνωσε η

«Ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε σήμερα την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης εδώ και οχτώ μήνες. Αφού δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει τη χώρα για το αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, έρχεται με καθυστέρηση και ενώ η κατάσταση σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει βγει εκτός ελέγχου να ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα».

Αυτό τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωση του για το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, με τίτλο «ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει λουκέτα χωρίς να πει κουβέντα για ενίσχυση ΕΣΥ και ΜΜΜ», επικρίνοντάς τον ότι «μίλησε για ”χαραμάδες της αμέλειας των λίγων” από τις οποίες μπαίνει ο κορονοϊός αλλά δεν είπε κουβέντα για τις πόρτες που άφησε ορθάνοιχτες».

Πιο συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «με πάνω από 1.500 κρούσματα τη μέρα και ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη στα όριά του, ο κ. Μητσοτάκης μιλά για ”πόλεμο”, αλλά δεν είπε κουβέντα για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ενιαία πρωτόκολλα, για άμεσες προσλήψεις γιατρών, για επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, για συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ, για τους μαζικούς εργασιακούς χώρους που ελλείψει ελέγχων έχουν γίνει φορέας υπερμετάδοσης του ιού και φυσικά για τους χώρους λατρείας υπό το φόβο του πολιτικού κόστους».

Υπογραμμίζει ότι πάνω από όλα ο πρωθυπουργός «δεν είπε κουβέντα για τις δημόσιες συγκοινωνίες που κάθε μέρα πάνω από 1 εκατ. πολίτες στοιβάζονται σαν σαρδέλες για να πάνε στις δουλειές τους, την ώρα που 270 οχήματα κάθονται στα αμαξοστάσια και υπουργοί του έχουν αποσπασμένους οδηγούς λεωφορείων στα υπουργικά τους γραφεία».

«Περιμένουμε», σχολιάζει καταληκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, «να δούμε σε πόσες μέρες από σήμερα θα αναθεωρήσει εκ νέου τα μέτρα που ανακοίνωσε, επιβεβαιώνοντας εκ νέου την ανεπάρκεια και την αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κρίσης».

«Δυστυχώς ακόμη και τώρα που η πανδημία έχει ξεφύγει ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει με την πολιτική”βλέποντας και κάνοντας”, σχολίασε η Φώφη Γεννηματά για τα όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον περιορισμό της πανδημίας.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «και σήμερα δεν βρήκε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής. Δεν κατανοεί ότι δεν είναι οι ”χαραμάδες της αμέλειας” πολιτών, αλλά κυρίως οι ρωγμές της κυβερνητικής αδιαφορίας, που καλλιέργησαν την χαλάρωση και τον εφησυχασμό».

Επισήμανε πως ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα πάλι για την ενίσχυση του ΕΣΥ, την αντιμετώπιση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.

«Μόνο περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε που θα έχουν και πάλι σκληρές επιπτώσεις σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας, στους εργαζόμενους, στους ανέργους και τους μικρομεσαίους» η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ενώ χαρακτήρισεανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα που «τους αφήνουν ουσιαστικά απροστάτευτους και διευρύνουν την κρίση στην οικονομία».

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες θα κάνουν αυτό που πρέπει, όπως στην πρώτη φάση,για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, τη δική τους και της οικογένειας τους», κατέληξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα πορεύτηκε σχεδόν αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Σήμερα αποδεικνύεται, με τραγικό τρόπο, ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος κι επικίνδυνος, αν δεν έχει στο επίκεντρό του τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς. Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα δεν είναι η αμέλεια των λίγων, αλλά και η κυβερνητική ανευθυνότητα που τροφοδότησε τον όποιο εφησυχασμό» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

«Σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει πάλι στο λαό την ευθύνη για ένα ενδεχόμενο lockdown. Όμως το δίλημμα lockdown ή αυτοπροστασία είναι ψεύτικο και παραπλανητικό. Τα όποια περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα και στην ΕΕ, έχουν ως κριτήριο τις ”αντοχές” της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, που θα προστάτευαν αποτελεσματικά την υγεία και τη ζωή των λαών.

Τώρα και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει: Στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι ΜΕΘ, μαζικά τεστ και ο κρατικός έλεγχος ευαίσθητων χώρων, όπως οι οίκοι ευγηρίας. Στην αποσυμφόρηση σχολείων και μέσων μεταφοράς. Στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων στους χώρους δουλειάς, με έλεγχο για την τήρησή τους. Σε μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, μικροεπαγγελματίας, δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, γιατί πλέον δεν βρισκόμαστε ούτε καν στον Μάρτη, αλλά σε συνθήκες που έχουν συσσωρευτεί τα βάρη και οι συνέπειες και της προηγούμενης περιόδου. Και εννοείται ότι εδώ και τώρα πρέπει να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα, που η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα.

Πάνω από όλα τα παραπάνω -απόλυτα αναγκαία κι αυτονόητα- αιτήματα πρέπει να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης του λαού, των εργαζομένων, των υγειονομικών. Μόνο αυτοί μπορούν να επιβάλλουν την εφαρμογή τους» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να κάνουμε ένα οριστικό lockdown σε όλες τις πολιτικές καπιταλιστικής διαχείρισης, που θυσιάζουν την υγεία του λαού στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου» υπογράμμισε καταλήγοντας στη δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

 

 

Αχτσιόγλου:

«Αδιόρθωτη η κυβέρνηση

για τη δημόσια υγεία και για την οικονομική επιβίωση των πολιτών»

«Σταθερά αδιόρθωτη είναι η κυρία Αχτσιόγλου» απαντά το υπουργείο Οικονομικών»

Αχτσιόγλου: «Αδιόρθωτη η κυβέρνηση για τη δημόσια υγεία και για την οικονομική επιβίωση των πολιτών»

«Την αποτυχία της κυβέρνησης την πληρώνουν για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κυβέρνηση αδιόρθωτη για τη δημόσια υγεία και για την οικονομική επιβίωση των πολιτών», αναφέρει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Υποστηρίζει ότι «την ώρα που με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε ο έλεγχος στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η ίδια τοποθετείται εκ νέου σήμερα με προκλητικό αυτοθαυμασμό και παντελή έλλειψη αυτοκριτικής». Χαρακτηρίζει ως «εξωφρενικό» η κυβέρνηση να μην προβλέπει κάποια ενίσχυση του δημόσιου συστήματος, όπως αναφέρει, ακόμα και τούτη την ώρα που είναι στα όρια του.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι και στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας «όχι απλώς επιμένει στα ίδια, απολύτως ανεπαρκή μέτρα, στην ίδια λανθασμένη κατεύθυνση που ακολουθεί εδώ και μήνες, αλλά πηγαίνει πιο πίσω και από τον κακό της εαυτό». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Καμία απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων που με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης αναγκάζονται σε κλείσιμο, εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις στον πολιτισμό κ.λπ. Καμία αποζημίωση για τους επαγγελματίες». Επιπλέον, «καμία κάλυψη των μισθών των εργαζομένων, καμία προστασία των σχέσεων εργασίας τους. Μόνο επανάληψη της επιδότησης της ανεργίας, του επιδόματος φτωχοποίησης των 534 ευρώ, και της ασπιρίνης των αναστολών πληρωμών, που δεν καλύπτουν καν τις τρέχουσες οφειλές πλην ΦΠΑ Νοεμβρίου».

Το υπουργείο Οικονομικών λίγο αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση στη δήλωση της κας. Έφης Αχτσιόγλου.

«Η κα. Αχτσιόγλου, σταθερά αδιόρθωτη, δεν διάβασε την ανακοίνωση.

Την καλούμε να τη διαβάσει.

Τα νέα μέτρα αφορούν εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, ανέργους, επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, και κυρίως τις μικρομεσαίες, και διαμορφώνονται σε 2,3 δισ. ευρώ επιπλέον μέχρι τα τέλη του έτους.

Να της υπενθυμίσουμε επίσης ότι επί υπουργίας της, το 2018, ο βασικός μισθός ήταν αυτό που ονομάζει σήμερα «επίδομα φτωχοποίησης» και 654.899 άνθρωποι – σχεδόν το 1/3 των εργαζομένων – απασχολούνταν με μερική απασχόληση και είχαν μέσο μεικτό μισθό 391,32 ευρώ τον μήνα.

Ελπίζουμε τα λάθη της, αυτή τη φορά, να οφείλονται σε βιασύνη, και όχι, και πάλι, σε άγνοια» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Ο NEWSBEAST.GR 31/10/2020

 

 

 

 

Γκαρά:

«Ανήμερα της εθνικής μας επετείου επέλεξε ο κ. Πέτσας να βγάλει 2 εκατ. ευρώ για τα ΜΜΕ»

Γκαρά: «Ανήμερα της εθνικής μας επετείου επέλεξε ο κ. Πέτσας να βγάλει 2 εκατ. ευρώ για τα ΜΜΕ»
«Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται, η κυβέρνηση επιστρατεύει τους γνωστούς της συμμάχους για να καλύψει την αναλγησία και την ανικανότητά της» σχολίασε η Νατάσα ΓΚΑΡΑ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Έβρου, αναφέροντας ότι «ανήμερα της εθνικής μας επετείου» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «επέλεξε να βγάλει 2.000.000 ευρώ για διαφημιστική καμπάνια στα ΜΜΕ».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τομεάρχης Ενημέρωσης, Επικοινωνίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η δεύτερη λίστα Πέτσα μάς κάνει να αναρωτιόμαστε πόσα άραγε λεωφορεία θα μπορούσαν να αγοραστούν με τα 2 εκατομμύρια ευρώ που χαρίζει αυτή τη φορά με άλλη μία απευθείας ανάθεση; Πόσες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και πόσες ΜΕΘ θα μπορούσε να αποκτήσει το ΕΣΥ; Πόσες επιπλέον σχολικές αίθουσες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και πόσες προσλήψεις καθηγητών να γίνουν;».

«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προσωπική ευθύνη για αυτό το συνεχιζόμενο σκάνδαλο αδιαφάνειας. Όταν μάλιστα είναι γνωστό πως τέτοιες ενημερωτικές εκστρατείες στα κανάλια βάσει νόμου είναι δωρεάν» πρόσθεσε η κ. Γκαρά τονίζοντας: «Συνεχίζει απολύτως να δίνει προτεραιότητα στα ΜΜΕ της σιωπής, αδιαφορώντας για τις αγωνίες και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020, 10:38

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ:

Απόλυτη αποτυχία Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

– Δίνεται μήνυμα ανοχής των προκλήσεων

«Η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από ποτέ για τη χώρα»

ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη αποτυχία Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Δίνεται μήνυμα ανοχής των προκλήσεων

Ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μέσω αυτής γίνεται λόγος για απόλυτη αποτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς «όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις αλλά  δίνεται μήνυμα ανοχής των προκλήσεων μέχρι το Δεκέμβριο»

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Τα σημερινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία του κ Μητσοτάκη να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της, απέναντι στις πιο επιθετικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων την τελευταία 20ετία.

Παρά τη νέα Navtex στα 6,5 νμ από το Καστελλόριζο, όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε "κυρώσεις ή μέτρα" αλλά δίνεται ουσιαστικά το μήνυμα στη Τουρκία ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η ΕΕ δεν θα χρησιμοποιήσει καν "μέσα ή επιλογές" εις βάρος της, ανεξαρτήτως των προκλήσεων στις οποίες θα προβεί.

Η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από ποτέ για τη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να επιστρέψει σε μια εθνική στρατηγική προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και επανεκκίνησης των διερευνητικών, με αρχή, μέση και τέλος και σαφείς κόκκινες γραμμές. Είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι διπλωματικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας να είναι στα 6 νμ».

NEWSBEAST.GR 16/10/2020

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ:

Κατώτερη των περιστάσεων η Ευρώπη στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

«Οι χώρες υποδοχής και κυρίως η Ελλάδα μετατρέπονται σε "ασπίδες"»

ΣΥΡΙΖΑ: Κατώτερη των περιστάσεων η Ευρώπη στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Η Ευρώπη εμφανίστηκε «κατώτερη των περιστάσεων» όσον αφορά το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως υποστηρίζει σε δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός. Επίσης, ο ίδιος υποστηρίζει πως η γηραιά ήπειρος υποκύπτει στις πιέσεις των ακροδεξιών και των κρατών του Βίσεγκραντ.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου υποκύπτει στις πιέσεις των ακροδεξιών και των κρατών του Βίζνεγκραντ. Υποχρεωτική αλληλεγγύη αλλά όχι υποχρεωτικός μηχανισμός μετεγκατάστασης, ούτε δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές κυρώσεις για όσους αρνούνται να επιμεριστούν την ευθύνη.

Ακόμα όμως και για όσες χώρες επιλέξουν να εφαρμόσουν την μετεγκατάσταση θα το κάνουν μόνο όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός σε περιόδους πίεσης ή πρόβλεψης πίεσης κι αυτό σταδιακά αναλόγως της έντασης των ροών και μόνο για όσους δεν εντάσσονται στην ταχεία συνοριακή διαδικασία.

Οι χώρες υποδοχής και κυρίως η Ελλάδα μετατρέπονται με την σφραγίδα της Επιτροπής σε "ασπίδες" που θα πρέπει να ολοκληρώνουν την συνοριακή διαδικασία για όλους - με ελάχιστες εξαιρέσεις - εντός 12 εβδομάδων, μια διαδικασία που η Επίτροπος Γιόχανσον χαρακτήρισε ως πολιτική αποτροπής.

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες, γιατί απέρριψε την δουλειά που είχε γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μετώπου των χωρών πρώτης εισόδου όλης της Μεσογείου, επιλέγοντας να σχηματίσει συμμαχία μόνο με τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου και μόνο στη λογική της "ασπίδας της Ευρώπης" αποδυναμώνοντας έτσι την διαπραγματευτική ισχύ των επιχειρημάτων.

Επίσης, και αυτό είναι και το πιο σοβαρό από όλα, ουδέποτε η κυβέρνηση ζήτησε νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ενώ οι Ευρωβουλευτές της δεν υπέγραψαν καν την επιστολή 169 συναδέλφων τους για αποσυμφόρηση της Ελλάδας και αναλογική κατανομή της ευθύνης στο προσφυγικό. Χρειάζεται περισσό θράσος και περισσή υποκρισία η Κυβέρνηση να διατείνεται τώρα, δια του κου Κουμουτσάκου, ότι θα θέσει στη συνέχεια (!) ζήτημα υποχρεωτικών μετεγκαταστάσεων.

Το μόνο σημαντικό που ακούσαμε ήταν η πρόβλεψη για ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης των διαδικασιών στα σύνορα ώστε να μην γίνονται βίαιες επαναπροωθήσεις, αλλά κι αυτό μόνο ως αναφορά χωρίς να διευκρινίζεται ποιος φορέας και πώς θα κάνει την επιτήρηση.

Πολύ θα θέλαμε να πούμε ότι είναι μια από τα ίδια, αλλά δυστυχώς τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για τις χώρες πρώτης υποδοχής που μετατρέπονται και επίσημα σε αποθήκες ψυχών, για την αξία της αλληλεγγύης που αποτελεί βασική αρχή της Ευρώπης Ένωσης και δεν υπηρετείται στη πράξη, αλλά και το κράτος δικαίου που θέτει τις εγγυήσεις για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου στα σύνορα σε κίνδυνο λόγω των εξαιρετικά συντετμημένων προθεσμιών, κλπ.

Μια Ευρώπη των λίγων, κλεισμένη στο καβούκι της μακριά από τις αξίες και τις βασικές αρχές της που ήταν αυτές που την οδήγησαν στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα ζωής κατά τις προηγούμενες δεκαετίες».

NEWSBEAST.GR  24/9/2020

 

 

 

 

Αυτή ήταν η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Τούρκους

Τσίπρας και Ερντογάν

Τον ακούμε προσεκτικά

Τα λόγια είναι περιττά:

Τσίπρας:

Δεν πας σε μία διαπραγμάτευση έχοντας από πριν υπονομεύσει τις θέσεις σου

https://www.youtube.com/watch?v=TGZ3feuq2E8&feature=emb_logo

Ενημερώθηκε στις: 20.09.2020 - 21:47

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ:

Λάθος το αίτημα της κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ να μεσολαβήσει για

αποχώρηση του Ορουτς Ρέις

Ο κ.Κατρούγκαλος επισημαίνει την διαχρονικά ουδέτερη στάση της Συμμαχίας στα ελληνοτουρκικά

ΣΥΡΙΖΑ: Λάθος το αίτημα της κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ να μεσολαβήσει για αποχώρηση του Ορουτς
ASSOCIATED PRESS

Λάθος, που οφείλει να αναγνωρίσει η κυβέρνηση, αποτελεί το αίτημα στο ΝΑΤΟ να μεσολαβήσει για να αποχωρήσει το Orus Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αυτό υπογραμμίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υπενθυμίζοντας την διαχρονική  ουδέτερη στάση εκ μέρους της Συμμαχίας όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Υπενυθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος παραδέχθηκε σήμερα ότι εκείνος ζήτησε από το ΝΑΤΟ να μεσολαβήσει, με αποτέλεσμα το ΝΑΤΟ να ξεκινήσει αλληλογραφία και να δηλώσει ο γραμματέας του ότι ξεκίνησε ελληνοτουρκικός διάλογος. Αυτό υποχρεώθηκε να το διαψεύσει η ελληνική κυβέρνηση προκαλώντας δυσμενείς εντυπώσεις στο ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ έχει παράδοση δεκαετιών ”ίσων αποστάσεων”, στην πραγματικότητα έμμεσης στήριξης των τουρκικών θέσεων σε βάρος της Ελλάδας. Παρόλα αυτά με διαρροές ο ΥΠΑΜ σήμερα παραδέχθηκε με υπερηφάνεια ότι ζήτησε μεσολάβηση του ΓΓ ΝΑΤΟ για να αποχωρήσει το Oruc Reis», αναφέρει ο Γ. Κατρούγκαλος και αναρτάται: «Ποια περίμενε ότι θα είναι η πρόταση του κ Στόλτενμπεργκ;».

«Η κυβέρνηση πρέπει να πει την αλήθεια και να αναγνωρίσει το λάθος της, που εξέθεσε τη χώρα διεθνώς. Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τουλάχιστον να καταλάβει ότι η επικοινωνιακή διαχείριση την εκθέτει ακόμα περισσότερο«, καταλήγει σε ανάρτησή του ο πρ. υπουργός Εξωτερικών.

HUFFPOST 5/9/2020 Κώστας Πουλακίδας

 

 

 

 

Τσακαλώτος:

Η οικονομία καταρρέει.

Θα πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να εθελοτυφλεί;

Τσακαλώτος: Η οικονομία καταρρέει. Θα πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να εθελοτυφλεί;

Γιακατάρρευση της οικονομίας και ύφεση πριν από την πανδημία κατηγορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την κυβέρνηση με αφορμή τα αποτ ελέσματα του ΑΕΠ.

«Η οικονομία καταρρέει. Θα πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να εθελοτυφλεί;», δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει ότι η «συρρίκνωση» της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο κατά 15.2% είναι «η χειρότερη επίδοση τριμήνου ιστορικά στη χώρα, και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη».

«Καταρρέουν όλοι οι βασικοί δείκτες, η κατανάλωση, οι επενδύσεις», προσθέτει ο κ. Τσακαλώτος, σχολιάζοντας ότι «είχαμε προειδοποιήσει από νωρίς». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Είχαμε θωρακίσει τη χώρα για να μην χρειαστεί να δούμε αυτά τα νούμερα. Κάναμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για να αποφύγουμε αυτή τη καταστροφή. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εθελοτυφλούσε. Στην αρχή της πανδημίας προσπαθούσε να μας πείσει ότι το έτος θα κλείσει χωρίς ύφεση».

Ο κ. Τσακαλώτος τονίζει πως το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση «εξακολουθεί να εθελοτυφλεί», καθώς «το διάστημα μετά το lockdown συνέχισε να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αρνητικές προοπτικές. Το 3ο τρίμηνο δεν θα είναι ενθαρρυντικό. Και το χειρότερο είναι ότι δεν διαφαίνεται καμία προοπτική για το διαβόητο V στην ανάπτυξη το 2021». Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έχει βάλει την οικονομία σε μια ελεύθερη πτώση και μονολογεί αυτάρεσκα «ως εδώ όλα καλά»», για να τονίσει πως όμως σημασία δεν έχει μόνο η πτώση αλλά κυρίως η πρόσκρουση. Ο τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι για την αποφυγή της πρόσκρουσης η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει σήμερα λογική. Ειδικότερα υπογραμμίζει ότι «η οικονομία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη άμεσα» και πως «οι λογικές περιστολής των δικαιωμάτων των εργαζομένων που η ΝΔ εμμονικά επιλέγει βαθαίνουν την ύφεση». Συμπληρώνει ότι «είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, με το νομοσχέδιο για το πτωχευτικό που έχει βάλει στη διαβούλευση, επιλέγει να προωθήσει τις ρευστοποιήσεις έναντι της προστασίας».

Αναφέρει ότι απαιτείται «πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα από αυτό που θα χρειαζόταν στην αρχή της πανδημίας» και ότι σημασία δεν έχει μόνο το πόσο αλλά και το πώς. Δηλαδή, υποστηρίζει, «η κατάσταση δεν μπορεί να σωθεί με αποσπασματικές λύσεις», για να σημειώσει ότι άμεσα χρειάζεται συνολική αλλαγή λογικής: «Με ζεστό χρήμα και όχι με δανεισμό. Με άμεσες ενισχύσεις. Που θα κατευθυνθούν στους εργαζόμενους, στους ευάλωτους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Που θα αποτρέψουν έναν νέο κύκλο χρέους».

«Και όπως πλέον γράφουν και οι Financial Times (που κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ότι αποτελούν όργανο του ΣΥΡΙΖΑ) έχουμε μάθει ότι η δημοσιονομική επέκταση δεν θα προκαλέσει προβλήματα με το χρέος. Το αντίθετο», συνεχίζει ο κ. Τσακαλώτος. Διότι, όπως προσθέτει, «η στήριξη της οικονομίας με πραγματικά μέτρα θα μειώσει την ύφεση και άρα τον λόγο Χρέους/ΑΕΠ. Γιατί ο μόνος τρόπος να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι να μειωθούν οι δημόσιες αποταμιεύσεις».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών καταλήγει ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη αργήσει» και πως «τώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της». «Έχουμε ήδη μπει σε ύφεση, με ευθύνες της ΝΔ πριν από την πανδημία. Η ύφεση είναι ήδη εξαιρετικά βαθιά. Το ζήτημα είναι να μην γίνει και παρατεταμένη», δηλώνει.

PRESSROOM 3/9/2020

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αλλαγές στα πρόσωπα που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας

Την ερχόμενη Κυριακή θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αλλαγές στα πρόσωπα που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας

Το Δημήτρη Τζανακόπουλο προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας στη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και τον Πάνο Σκουρλέτη στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου σε συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, σύμφωνα με κομματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ. Ταυτόχρονα προτείνει και την αναβολή του Συνεδρίου «μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες να το επιτρέψουν».

Οι προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθούν αύριο σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ την ερχόμενη Κυριακή θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πρωτοφανούς ανασφάλειας».

«Ο φετινός Σεπτέμβρης βρίσκει κάθε ελληνική οικογένεια να αγωνιά με την έξαρση της πανδημίας, με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ασφαλή πρωτόκολλα, με τα οικονομικά αδιέξοδα που διογκώνονται, με τη μείωση του εισοδήματος, την εκτίναξη των χρεών, την ανεργία, την αβεβαιότητα», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανασφάλεια που προκαλεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η έντονη ανησυχία ακόμη και για πολεμικό επεισόδιο».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «απέναντι σε όλα αυτά, όχι μόνο κινείται δίχως πυξίδα και στρατηγική αλλά και με πρωτοφανή ανικανότητα», τονίζοντας ότι «μόνο μέλημα έχει την ωραιοποίηση, την απόκρυψη, το ψέμα, τη πολιτική απάτη με τη συνδρομή βέβαια ενός πρωτοφανούς στρατού αδρά χρηματοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης».

«Αυτό όμως έχει κοντά ποδάρια όσο τα κοινωνικά αδιέξοδα θα διογκώνονται. Και ιδιαίτερα όσο οι επιλογές της κυβέρνησης θα είναι βαθιά συντηρητικές και ακραία ταξικές. Όσο θα είναι οι επιλογές της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, του κοινωνικού κανιβαλισμού, του εργασιακού μεσαίωνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «απέναντι σε αυτή τη νέα συνθήκη έχουμε ιστορική ευθύνη να μη χάσουμε την επαφή με τη κοινωνία και τις ανάγκες της», ενώ σημείωσε πως «η διαδικασία προετοιμασίας του Συνεδρίου, που έχουμε εξαγγείλει ως Συνέδριο τομής και συνέχειας για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό μας σε μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, ανακόπηκε απότομα από την πανδημία και αυτό μας στοίχισε».

Αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου ανέφερε: «προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μας το επιτρέπουν. Τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία.

Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε». Ως εκ τούτου πρότεινε να αποφασιστεί η αναβολή του Συνεδρίου μέχρις ότου το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Συνεχίζοντας, κατέθεσε αναλυτικά τις εξής προτάσεις προκειμένου να ληφθούν «μέτρα για την ενίσχυση της προσπάθειας ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος»: διαδικτυακή διενέργεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης, διαδικτυακή συζήτηση και έγκριση από την ΚΕΑ του προγράμματος, συνέχιση της εγγραφής νέων μελών και της ανασυγκρότησης των οργανώσεών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και έναν «ευρύ ανασχηματισμό» και «αναδιάταξη δυνάμεων» προκειμένου «να ανανεώσουμε και να αναβαθμίσουμε τη συλλογική μας παρουσία και λειτουργία».

Τέλος, εκτός από την πρόταση για την ανάληψη της θέσης του Γραμματέα της ΚΕ από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και της θέσης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, από τον Πάνο Σκουρλέτη, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να προχωρήσουν στη συνέχεια και «άλλες αλλαγές που αφορούν τόσο στους κοινοβουλευτικούς τομείς ευθύνης όσο και στο κόμμα».

NEWSBEAST.GR 2/9/2020

Ανασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή συνεδριάζει η κεντρική επιτροπή για να προχωρήσει στις αλλαγές.

Ανασχηματισμός στον
NurPhoto via Getty Images

Μίνι ανασχηματισμό δρομολογεί στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα συνεδρίασαν τα στελέχη του κόμματος που συμμετέχουν στον «καφέ» και από την συζήτηση που έγινε σχετικά με το συνέδριο προκύπτει η διάθεση του προέδρου του κόμματος να μετατεθεί το συνέδριο για τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους αλλά και να κάνει αλλαγές στο κόμμα.

Στις αλλαγές αυτές συγκαταλέγονται η αμοιβαία αλλαγή θέσεων ανάμεσα στον Πάνο Σκουρλέτη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο αλλά και νέος εκπρόσωπος τύπου.
Συγκεκριμένα η βούληση του Αλ. Τσίπρα είναι
-τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει ο Δ. Τζανακόπουλος
-κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος να οριστεί ο Π. Σκουρλέτης
-εκπρόσωπος τύπου να γίνει ο Νάσος Ηλιόπουλος
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή συνεδριάζει η κεντρική επιτροπή για να προχωρήσει στις αλλαγές.
Το συνέδριο αναμένεται να διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2021.

 

 

 

 

Τσακαλώτος:

Κυνική παραδοχή της κυβέρνησης ότι θα σταματήσει να δίνει χρήματα στους ηλικιωμένους

Κριτική στις δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Πατέλη για το Ασφαλιστικό, ασκεί με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΤοΒΗΜΑ Team 30.08.2020, 23:16

Κριτική στις δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Πατέλη για το Ασφαλιστικό, ασκεί με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος συμπεραίνει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να σταματήσει να δίνει χρήματα στους ηλικιωμένους,

ενώ παράλληλα με σκωπτικό τρόπο αμφισβητεί ότι το κάνει για να ενισχύσει τη νέα γενιά.

Η δήλωση Τσακαλώτου

«Η δήλωση του κυρίου Πατέλη, εκτός από το ότι συμπυκνώνει την έννοια του κοινωνικού αυτοματισμού με έναν εκπληκτικό τρόπο κάνει και κάτι ακόμα:

Μας ενημερώνει κυνικά ότι θα σταματήσουν να δίνουν χρήματα στους ηλικιωμένους.

Για το σκέλος που αναφέρει ότι «θα σταματήσουν να παίρνουν λεφτά από τους νέους» – δηλαδή ότι το κάνουν γιατί έχουν αναπτύξει ευαισθησίες για τους νέους – θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω τις αμφιβολίες μου.

Νομίζω τις ίδιες αμφιβολίες έχει και οποίος παρακολουθεί τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΝΔ από την εκλογή της και μετά.

Άλλωστε δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου τον τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης της Ν.Δ. μια ιδιαίτερη μέριμνα» για τη νεολαία. Ούτε η ίδια θα την έχει παρατηρήσει εικάζω».

Δείτε επίσης

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ:

Ισχυρές κυρώσεις σε Τουρκία και όχι μεγαλοστομίες εσωτερικής κατανάλωσης

«Περιμένουμε από την κυβέρνηση απτά αποτελέσματα»

ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρές κυρώσεις σε Τουρκία και όχι μεγαλοστομίες εσωτερικής κατανάλωσης

Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις με «ισχυρές κυρώσεις» προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέσω ανακοίνωσής του τονίζει την ανάγκη η κυβέρνηση να επιδιώξει την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. κατά της γειτονικής χώρας, ενώ εγκαλεί τον πρωθυπουργό για καθυστέρηση.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Από τις 11.12.2019 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, είχε αναδείξει την αδράνεια της κυβέρνησης τονίζοντας ότι "είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα, είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα, όταν θα είναι πια αργά". Με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους και την Τουρκία να έχει αποθρασυνθεί τελείως, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εγείρουν πλέον το θέμα των κυρώσεων για την τουρκική επιθετικότητα, στο πλαίσιο της ΕΕ».

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «αντί για μεγαλοστομίες εσωτερικής κατανάλωσης για δήθεν "κυρώσεις που θα δαγκώνουν", περιμένουμε από την κυβέρνηση απτά αποτελέσματα: Σαφείς ισχυρές κυρώσεις στο τραπέζι και την Ελλάδα πρωταγωνίστρια - όχι απούσα - στον ευρωτουρκικό διάλογο».

Υπενθυμίζεται ότι, νέα NAVTEX εξέδωσε η Άγκυρα για το Oruc Reis, μερικές ώρες πριν από τη λήξη της προηγούμενης, και ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζητούν τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η Άγκυρα δέσμευσε διαφορετική περιοχή, πιο νότια και πιο δυτικά, ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες του Oruc Reis, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Οι σεισμογραφικές έρευνες (...) θα διεξαχθούν από τις 27 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου» ανακοίνωσε με Navtex το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Νωρίτερα η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά έως τις 1-2 Σεπτεμβρίου στην ανατολική Μεσόγειο, στα ανοικτά της ακτής του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέτα), βορειοανατολικά της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε πως η ανάπτυξη γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο παραβιάζει συνθήκες αναφορικά με τον έλεγχο και τη διοίκηση του νησιού μετά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1960.

Ο Ακσόι υποστήριξε ακόμη πως η στάση της Γαλλίας ενθαρρύνει επικίνδυνα την Ελλάδα και την Κύπρο να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή.

NEWSBEAST.GR 27/8/2020

 

 

 

 

Χωρίς την Λούκα Κατσέλη τελικά

ο «ανασχηματισμός» του ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε ζητήσει προ ημερών από την Λ. Κατσέλη την οργάνωση ενός ανοιχτού διαλόγου με τη κοινωνία των πολιτών και τους φορείς της.

Χωρίς την Λούκα Κατσέλη τελικά ο «ανασχηματισμός» του

Eurokinissi

Δεν θα αναλάβει τελικά η Λούκα Κατσέλη την εκπόνηση της Αναπτυξιακής Πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρ. υπουργός συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή και φαίνεται ότι υπήρξε διαφωνία ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την επιτροπή εμπειρογνωμόνων με αποτέλεσμα η πρ. υπουργός να περιοριστεί πλέον σε συμβουλευτικό ρόλο λόγω των επαγγελματικών της υποχρεώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε ζητήσει προ ημερών από την Λ. Κατσέλη την οργάνωση ενός ανοιχτού διαλόγου με τη κοινωνία των πολιτών και τους φορείς της, για την Αναπτυξιακή Πρόταση του κόμματος, ενόψει και του σχεδίου της Επιτροπής Πισσαρίδη.
Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τη σχετική επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι η Λ. Κατσέλη «θα συνεχίσει να έχει ουσιαστικό συμβουλευτικό ρόλο στο εγχείρημα αυτό, παρά το γεγονός πως δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που την έφεραν να ηγείται της Επιτροπής δεν ισχύουν, καθότι οι επαγγελματικές της δεσμεύσεις ως γενική Διευθύντρια της ΕΔΕΜ, δεν της το επιτρέπουν».

 

 

 

 

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ:

Μια κυβέρνηση σε πλήρη σύγχυση

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: Μια κυβέρνηση σε πλήρη σύγχυση

Έντονη κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, σχετικά με την αντιπαράθεσή τους για τη λειτουργία των σχολείων από τη νέα σχολική περίοδο.

Η κυβέρνηση άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και του ζήτησε να πάρει θέση για το ζήτημα, για να έρθει η απάντηση από το γραφείο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Κατανοούμε ότι το σημερινό κυβερνητικό αλαλούμ με την αρμόδια υπουργό Παιδείας να ζητάει από τους γονείς να πληρώσουν οι ίδιοι τις μάσκες την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών προαναγγέλλει δωρεάν διάθεσή τους, προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ας τα βρουν μεταξύ τους", αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: "Να φτάνει όμως η κυβέρνηση, που μέχρι πριν λίγες ώρες επιχειρηματολογούσε κατά της δωρεάν προμήθειάς τους, να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τη χρήση μάσκας ξεπερνά κάθε όριο γελοιότητας".

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση - μεταξύ άλλων - αναφέρει: "Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής και ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή: άνοιγμα των σχολείων με ενίσχυση των υποδομών, προσλήψεις εκπαιδευτικών, δωρεάν μάσκες για όλους και μικρότερα τμήματα - όχι 25 μαθητές ανά τάξη, δηλαδή περισσότεροι από ό,τι πέρυσι, εν μέσω πανδημίας".

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

"Κατανοούμε ότι το σημερινό κυβερνητικό αλαλούμ με την αρμόδια υπουργό Παιδείας να ζητάει από τους γονείς να πληρώσουν οι ίδιοι τις μάσκες την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών προαναγγέλλει δωρεάν διάθεσή τους, προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ας τα βρουν μεταξύ τους.

Να φτάνει όμως η κυβέρνηση, που μέχρι πριν λίγες ώρες επιχειρηματολογούσε κατά της δωρεάν προμήθειάς τους, να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τη χρήση μάσκας ξεπερνά κάθε όριο γελοιότητας.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής και ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή: άνοιγμα των σχολείων με ενίσχυση των υποδομών, προσλήψεις εκπαιδευτικών, δωρεάν μάσκες για όλους και μικρότερα τμήματα - όχι 25 μαθητές ανά τάξη, δηλαδή περισσότεροι από ό,τι πέρυσι, εν μέσω πανδημίας.

Αντίθετα, είναι η κυβέρνηση αυτή που με τις απίστευτες παλινωδίες της δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες και δίνει τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας. Το είδαμε στον τουρισμό, το βλέπουμε στην εκπαίδευση. Μια κυβέρνηση του «πάμε και βλέπουμε», μια κυβέρνηση του «είπα-ξείπα», μια κυβέρνηση σε πλήρη σύγχυση. Οι επιθέσεις του κ. Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να καλύψουν το μπάχαλο και τα αλλεπάλληλα αδειάσματα μεταξύ των υπουργών του."

PRESSROOM 21/8/2020

 

 

 

 

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Σηκωθείτε κι αδειάστε μας τη γωνιά»

- Ο Νίκος Μπίστης «τα ψέλνει» στον Κοτζιά για να τα ακούει ο Τσίπρας

Newsroom Newsroom

Η ανάρτησή του

Χωρίς τέλος δείχνει ο κύκλος εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την αντιπολιτευτική τακτική, όσο και για τα «μέτωπα» ανάμεσα στους προεδρικούς και τις υπόλοιπες ομάδες στο εσωτερικό του κόμματος.

Έτσι, μετά το επιθετικό κείμενο στο commonality από τους «53», στο οποίο συμφωνούσαν με την υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την εχθρική απάντηση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος μιλούσε για «νεοσημιτικούς», παρέμβαση έκανε και ο Νίκος Μπίστης, μέσω του λογαριασμού του στο facebook, απαντώντας στον πρώην υπουργό Εξωτερικών αλλά εμμέσως και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ας σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της «μοναδικής διαφοράς» Ελλάδας- Τουρκίας, για την υφαλοκρηπίδα, χαράσσοντας πρόσφατα με άρθρο του στην ΕΦΣΥΝ και την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα, ο Νίκος Μπίστης, εκ των κορυφαίων στελεχών της προοδευτικής συμμαχίας, ο οποίος συμμετέχει και στον πρωινό καφέ της Κουμουνδούρου, αφού επιτίθεται σε Κοτζιά, Πολάκη και άλλους, στην ανάρτησή του διαμηνύει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Για να ξεκινήσει δηλαδή διάλογος με την Τουρκία οι άλλες υπαρκτές διαφορές εντάχθηκαν στον ανεπίσημο και μη δεσμευτικό χαρακτήρα των διερευνητικών. Ας το έχουν υπόψη τους αυτό οι θιασώτες της " μιας και μόνης διαφοράς" όταν παράλληλα ζητούν και διάλογο με την Τουρκία. Αυτός ή θα γίνει με ευρύτερη ατζέντα ή δεν θα γίνει».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Μπίστη

Με ανάρτηση του στο διαδίκτυο ο Νίκος Κοτζιάς επιτίθεται στους " νεοσημιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ και τους λεγόμενους 53" που διαφωνούν μαζί του στα ελληνοτουρκικά. Δικές του είναι οι διατυπώσεις , αυτός πρέπει να εξηγήσει πόθεν το πρόθεμα "νέο" για εμάς και γιατί οι 53 είναι λεγόμενοι. Πάντως όλοι καταλάβαμε σε ποιους απευθύνεται και αν έμεινε κανείς με την απορία το διευκρίνησε ο Παύλος Πολάκης που έσπευσε να συμφωνήσει μαζί του συνοδεύοντας την συμφωνία του με δυο φωτογραφίες, μία του Τσακαλώτου και μια δική μου. Και με τους 53 εμείς, οι κατά Κοτζιά " νεοσημιτικοί και νεοσυριζαίοι", έχουμε καθαρές σχέσεις. Συμφωνούμε μαζί τους στα θέματα εξωτερικής πολιτικής , διαφέρουμε στον επιφυλακτικό τρόπο που προσεγγίζουν τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και στον περιορισμό του στον στενό χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όμως μπορούμε να συζητούμε επί της ουσίας , συντροφικά, χωρίς δαιμονοποιήσεις, απρέπειες και χαρακτηρισμούς . Χωρίς τα "σηκωθείτε, αδειάστε μας την γωνιά" που όλο και πιο συχνά διαβάζω. Θέτει τέλος ο Κοτζιάς και μια σειρά ερωτημάτων επί της ουσίας στα οποία θα απαντήσω αφού όμως πρώτα βάλουμε μερικά άλλα πράγματα στην θέση τους.

Μας αποκαλεί ο Κοτζιάς "παρεάκι". Εντάξει , δεν αντιμετωπίζουμε τον κόσμο από το ύψος ενός κραταιού κόμματος όπως το "Πράττω", του οποίου προϊσταται . Είμαστε όμως εκείνη η παρέα που όταν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο κατήγγειλε την συμφωνία των Πρεσπών βγήκαμε μπροστά και υποστηρίξαμε με σθένος την Συμφωνία και τους πρωταγωνιστές της. Μαζί και τον Νίκο Κοτζιά του οποίου αναγνωρίσαμε την συμβολή επί του συγκεκριμένου , παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις που είχαμε για τον γενικότερο τρόπο που αντιμετώπιζε τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με πρόσφατες τις άστοχες παρεμβάσεις του στο Κυπριακό. Αντιθέτως συγκρουστήκαμε με φίλους και παλιούς συντρόφους οι οποίοι από το αντιΣΥΡΙΖΑ πάθος τους αντέστρεψαν ή στραμπούληξαν τις απόψεις τους. Τότε ο Νίκος Κοτζιάς δεν είχε πρόβλημα με το "παρεάκι" που έσπαγε την απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα θυμήθηκε ότι είμαστε σημιτικοί και νεοσυριζαίοι.

Αλλά και εδώ θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός γιατί δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου και η κατηγορία αυτή τον συμπεριλαμβάνει. Ήταν σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου , Υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη. Και εμείς προφανώς συμφωνούμε – και ποτέ δεν το κρύψαμε- με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη που εφάρμοσε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Υπό αυτό το πνεύμα εξάλλου προσεγγίσαμε την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Κοτζιάς πρέπει να μας αποδείξει αν και που διαφωνούσε. Τότε. Όχι τώρα εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς.

Πάμε τώρα στα ερωτήματα που θέτει: Μας ρωτάει "Γιατί είναι μαξιμαλισμός να θέλεις την εφαρμογή των Αρχών και των Προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου;" Δεν είναι αλλά δεν υπάρχει και χώρα που να μην ισχυρίζεται ότι δρα εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου , της Τουρκίας μη εξαιρουμένης . Μαξιμαλισμός είναι να ισχυρίζεσαι ότι το Διεθνές Δίκαιο σε δικαιώνει παντού, ενώ ξέρεις – Υπουργός Εξωτερικών ήσουν- ότι αυτό δεν ισχύει. Όταν το κάνεις συμβάλλεις στην διαμόρφωση μια κοινής γνώμης εχθρικής προς κάθε έννοια διαλόγου, διαμεσολάβησης και διαπραγμάτευσης . Τροφοδοτείς έτσι , ηθελημένα ή αθέλητα, τον εθνικισμό και την σχολή της ακινησίας που έχει πλοκάμια σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Μας ρωτάει επίσης για την επήρεια των νησιών . Ανακατεύει νησίδες και μικρά νησιά, όπως η Γαύδος και το Κουφονήσι , με την Ρόδο και την Κρήτη και όλα αυτά με αυτοτελείς, κυρίαρχες χώρες όπως η Κύπρος και η Μάλτα . Το ερώτημα βέβαια δεν είναι αν έχουν επήρεια ( ελάχιστα δεν έχουν) αλλά πόση είναι αυτή. Ο Κοτζιάς αφήνει να εννοηθεί ότι όλα έχουν πλήρη. Το πρώτο που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι για όλα αυτά μπορούσε να ρωτήσει τον κατεξοχήν αρμόδιο , τον καθηγητή Χρήστο Ροζάκη ο όποιος επί Υπουργίας Κοτζιά τοποθετήθηκε στην θέση του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ. Πρακτικά, δηλαδή, συμβούλευε τον Κοτζιά. Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Υπουργός τοποθετεί σε αυτή την θέση κάποιον με διαμετρικά αντίθετες απόψεις από τις δικές του. Εκτός αν άλλες ήσαν τότε οι απόψεις του Κοτζιά. Γιατί οι απόψεις του κ. Ροζάκη για αυτά τα ζητήματα είναι σταθερές και γνωστές, τις επαναλαμβάνει δε με κάθε ευκαιρία .

Τελευταία προκάλεσε ρίγη στους απανταχού υπερπατριώτες επαναλαμβάνοντας ότι το Καστελλόριζο ευρίσκεσαι απομονωμένο μακράν της ηπειρωτικής χώρας και της Ρόδου, απέναντι στην τουρκική ακτογραμμή, άρα θα έχει μειωμένη επήρεια. Κάτι που στο παρασκήνιο αναγνωρίζουν όλοι οι σοβαροί αναλυτές αλλά οι περισσότεροι το αποσιωπούν αφήνοντας την κοινή γνώμη να πιστεύει το αντίθετο .Παρεμπιπτόντως ούτε η Αίγυπτος δέχεται πλήρη επήρεια στο Καστελλόριζο , για αυτό και δεν περιλαμβάνεται στην Συμφωνία.

Τέλος ο Χρήστος Ροζάκης σε άρθρο του στην Καθημερινή της 10ης Αυγούστου ξεκαθάρισε τον λόγο ύπαρξης διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία. Αποτέλεσαν τον εύσχημο τρόπο υπέρβασης της πολιτικής της μιας μόνο διαφοράς, αυτής της υφαλοκρηπίδας που είχε επιβάλλει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Για να ξεκινήσει δηλαδή διάλογος με την Τουρκία οι άλλες υπαρκτές διαφορές εντάχθηκαν στον ανεπίσημο και μη δεσμευτικό χαρακτήρα των διερευνητικών. Ας το έχουν υπόψη τους αυτό οι θιασώτες της " μιας και μόνης διαφοράς" όταν παράλληλα ζητούν και διάλογο με την Τουρκία. Αυτός ή θα γίνει με ευρύτερη ατζέντα ή δεν θα γίνει.

Εμείς λέμε αυτά που πάντα λέγαμε. Το πόση επήρεια έχουν τα νησιά – και τα μεγάλα όπως η Κρήτη – εξαρτάται από πολλούς παράγοντες : γεωγραφική θέση, μήκος ακτών, εγγύτητα με απέναντι ακτογραμμή, μήκος της απέναντι ακτογραμμής και άλλα

Η Κρήτη πχ με μια τεράστια αφρικανική ακτογραμμή απέναντι έχει -όπως προκύπτει από τους χάρτες που συνοδεύουν την ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία – επήρεια 90 %. Για να υπογραφεί η Συμφωνία με την Ιταλία και την Αίγυπτο έπρεπε να υποχωρήσει η χώρα μας από την απόλυτη θέση ότι όλα τα ελληνικά νησιά έχουν πλήρη επήρεια σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. . Αυτό αντικειμενικά ανοίγει δρόμο για μια πιθανή συνολική Συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την Τουρκία γιατί υπάρχουν διεκδικήσεις από πολλές χώρες σε περιοχές που επικαλύπτονται. Μόνο με συμφωνία μεταξύ των χωρών η με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι με ποια στρατηγική πορεύεται η ελληνική κυβέρνηση, σε ποιο σχέδιο εντάσσει τις επί μέρους κινήσεις της όπως η Συμφωνία με την Αίγυπτο. Αν θα οδηγήσει στην Χάγη ή θα παροξύνει την ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες. Ήδη η ειδυλλιακή εικόνα που παρουσίαζε η κυβέρνηση για την ομόθυμη στήριξη των χωρών της ΕΕ στην Συμφωνία με την Αίγυπτο χάλασε με την άρνηση της Γερμανίας να συμφωνήσει σε κοινό ανακοινωθέν και κυρώσεις στην Τουρκία. Θυμίζω ότι η Γερμανία είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για αποκλιμάκωση της έντασης και έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την σύμφωνη γνώμη Ελλάδας και Τουρκίας. Την Γερμανία που έχει αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ δεν βρήκε χρόνο να ενημερώσει ο κ. Δένδιας για την συμφωνία με την Αίγυπτο.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η κ. Μέρκελ θεώρησε ότι αυτή η αιφνιδιαστική κίνηση υπονόμευσε την πρωτοβουλία της. Αυτά είναι τα μείζονα που θα έπρεπε να απασχολούν τον Νίκο Κοτζιά και άλλους στην αντιπολίτευση και όχι πόση επήρεια θα έχει η Γαύδος ή το Κουφονήσι . Σε αυτό το σημείο καλό είναι να υπενθυμίζουμε σε όλους αυτό που εύστοχα επισήμανε ο Θοδωρής Τσίκας στο άρθρο του στα ΝΕΑ στις 12 Αυγούστου . Ότι " Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη βρίσκονται στα διεθνή ύδατα. Δεν ανήκουν σε κάποιο κράτος. Η διαμάχη δεν αφορά εθνική κυριαρχία, αλλά οριοθέτηση σε διεθνή ύδατα, με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση και μόνο. Δεν έχουμε να κάνουμε με ελληνικά εδάφη, σε στεριά ή νησιά ούτε με ελληνικά χωρικά ύδατα".
Από το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα των Συντακτών (Σαββατοκύριακο 14 -15 Αυγούστου) κρατάμε την διατύπωση ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει σαφώς τις διερευνητικές και την Χάγη. Αποτελεί στέρεη βάση για την διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής αρκεί να μην αποδυναμώνεται από άλλα αντιφατικά μηνύματα .

Ούτε όμως στο ζήτημα της επήρειας σε νησίδες και μικρά νησιά που έχουν οικονομική ζωή , ο κανόνας που επικαλείται ο Κοτζιάς είναι καθολικής Ισχύος . . Υπάρχουν αποφάσεις και διακρατικές συμφωνίες που δεν αναγνωρίζουν επήρεια σε μικρά νησιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιταλική Λαμπεντούσα όπου καταφεύγουν οι πρόσφυγες από την Αφρική , η οποία ενώ έχει και κατοίκους και οικονομική ζωή δεν έχει καθόλου επήρεια.
Τελικά, ο κανόνας είναι ότι όλα συνεκτιμώνται και σταθμίζονται είτε με συμφωνίες μεταξύ των χωρών είτε με αποφάσεις διεθνών δικαστικών ή δικαιοδοτικών οργάνων. Υπάρχει τέλος ένα διαδεδομένο επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο μπορούμε να μαξιμαλίζουμε εφόσον διαπραγματευόμαστε και στο τέλος κάνουμε τις υποχωρήσεις. Θα είχε μια βάση το επιχείρημα αν η διαπραγμάτευση είχε μόνο μια εξωτερική – διπλωματική πλευρά. Έχει όμως και μία εσωτερική πλευρά που λέγεται κοινή γνώμη . Αν πάρει τοις μετρητοίς όλα αυτά με τα οποία βομβαρδίζεται, όταν θα έρθει η ώρα της στροφής και του συμβιβασμού , πολύ φυσιολογικά θα εναντιωθεί. Το ζήσαμε με το Μακεδονικό , ας μην το ξαναζήσουμε με τα ελληνοτουρκικά


Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με επιχειρήματα και άλλες διαφορετικές από την δική μας. Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να ανεχθούμε αιτιάσεις περί ενδοτισμού ή αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας , πράγματα στα οποία επιδίδεται ο Κοτζιάς και όχι μόνο αυτός. . Επειδή δε ήταν Υπουργός Εξωτερικών αριστερής κυβέρνησης, κάποιοι από κεκτημένη ταχύτητα θεωρούν ότι αυτά που λέει συνιστούν αριστερή πολιτική. Ακριβώς επειδή έχει ακροατήριο επιβάλλεται η αντίκρουση των απόψεων του.

 

 

 

 

Διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ:

Πάμε για… θερμό επεισόδιο Τσίπρα – Τσακαλώτου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Στην τελευταία αναμέτρηση πρωθυπουργού – αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Τσακαλώτος ενοχλήθηκαν σφόδρα επειδή ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει ως ένδειξη διγλωσσίας και διχασμού του ΣΥΡΙΖΑ το ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε αρνηθεί να υπογράψει την πρόταση του κόμματος για την α’ κατοικία.

Η πράξη αυτή του κ. Τσακαλώτου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των «προεδρικών», με πιο σκληρή την επίθεση του «τσιπροφύλακα» Πολάκη, και τις ημέρες που ακολούθησαν, ό,τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει εκείνη την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα κομμένο στα δύο που αδυνατεί να εκφέρει ενιαία θέση σε όλα τα μεγάλα θέματα που έχουν προκύψει. Από την πανδημική κρίση και την οικονομία, ως τη φονική καταιγίδα στην Εύβοια και την κρίση στα ελληνοτουρκικά.

Εν όψει συνεδρίου -για το οποίο οι «προεδρικοί» όχι μόνο δεν εγκαταλείπουν, αλλά προωθούν την πρόταση για διεξαγωγή του εξ αποστάσεως και ψηφιακά μέσα στον Οκτώβριο παρά τις αντιδράσεις- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι «53+» παρουσίασαν διαφορετικές θέσεις από τον κ. Τσίπρα στα θέματα που προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, με σκοπό και την αναζωπύρωση του εσωκομματικού διαλόγου για το κόμμα, τα χαρακτηριστικά του, τη φυσιογνωμία και τους στόχους του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται από τούδε και στο εξής με δύο βασικές προτάσεις που όχι μόνο δεν ταυτίζονται, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις έχουν βασικές διαφορές ανάμεσά τους: μία του Αλέξη Τσίπρα και μία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η συνέντευξη Τσακαλώτου στην «Εποχή» θεωρήθηκε από την ηγετική ομάδα του κόμματος ως μανιφέστο με σαφείς αιχμές στις βασικές επιλογές του κ. Τσίπρα, με καταγεγραμμένες θέσεις για όλα τα θέματα (διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Υπερταμείο, αποκαλύψεις και ηθικό πλεονέκτημα, ηγεσία, κόμμα, πολιτική συνεργασιών και διεύρυνση, ελληνοτουρκικά, τρόπος και ύφος αντιπολίτευσης κ.ά.). Θεωρήθηκε μια πολιτική κίνηση που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Προθέσεις

Οι πληροφορίες από την πλευρά των «53+» λένε πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν έχει σκοπό να διεκδικήσει το κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό. Εχει όμως σκοπό να διεκδικήσει χώρο και φωνή την επομένη του συνεδρίου στα κομματικά όργανα και στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων στο κόμμα, έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μη μετατραπεί σε αρχηγικό, συστημικό κόμμα.

Οι πληροφορίες από την πλευρά των «προεδρικών», ωστόσο, επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας θα κλιμακώσει τη στάση του, θα σηκώσει το γάντι και θα προκαλέσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «ή όποιον άλλον» να αναμετρηθεί μαζί του στο συνέδριο, βάζοντας σε ψηφοφορία όλα τα θέματα. Από τις ιδεολογικές αρχές και την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος και την πολιτική συνεργασιών, ως τις αρχές για την οικονομία, τα εθνικά θέματα ή τον τρόπο εκλογής αρχηγού.

Και, εφόσον επικρατήσει -εύκολα ή δύσκολα- σε αυτές τις ψηφοφορίες, όπως εκτιμούν οι «προεδρικοί», τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά και οι «πασοκογενείς», τότε ο κ. Τσίπρας θα καλέσει τους «53+» και όσους βρίσκονται στην ίδια πλευρά ή συνομιλούν μαζί τους είτε να πειθαρχήσουν στο αποτέλεσμα των ψηφοφοριών του συνεδρίου είτε να αποχωρήσουν από το κόμμα!

Ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος αντιμετωπίζεται από τους «προεδρικούς», αλλά ακόμα περισσότερο από τους «πασοκογενείς», ως επικεφαλής του «αντι-τσιπρικού» κλίματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ -όχι μόνο επειδή είναι ο επικεφαλής των «53+», αλλά επειδή έχει ρόλο συνδετικού κρίκου με τους «παλιούς» Ν. Βούτση, Νίκο Φίλη, Π. Σκουρλέτη κ.ά., καθώς και με κινήσεις και κινήματα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία ο κ. Τσίπρας και οι υποστηρικτές του έχουν κόψει δεσμούς μετά την απόφαση για στροφή προς το Κέντρο-, θα δεχθεί από τώρα μέχρι και το συνέδριο πολλαπλές και έντονες επιθέσεις με στόχο την απαξίωση και την εξουδετέρωσή του.

Κατηγορείται, ήδη, σε διάφορα κείμενα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, με υπογραφή ή μη, ως «επικεφαλής μηχανισμού παραγωγής εσωστρέφειας», ως «θεωρητικός του αντικαπιταλισμού, αλλά με εντυπωσιακά επιτυχή εφαρμογή ενός μνημονίου εξυγίανσης του ελληνικού καπιταλισμού» και ως «υπερασπιστής της ηθικής της Αριστεράς που παρακολουθεί τις διακυμάνσεις του χαρτοφυλακίου του στο χρηματιστήριο».

Εμφανίζεται ως αυτός που δήθεν προσπαθεί να εμποδίσει τον κ. Τσίπρα να οδηγήσει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, καθώς -όπως λένε, γράφουν ή δίνουν για να γραφτεί- δεν ενδιαφέρεται για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει ή όχι στη διακυβέρνηση του τόπου.

Εμφανίζεται, ακόμα, ως εκείνος που ηγείται όλων αυτών που δεν έχουν αντιληφθεί την εντολή του 32% στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, και γι’ αυτό αντιτίθεται στην ιδεολογική και προγραμματική μετατόπιση προς την Κεντροαριστερά. Και ως εκείνος που δεν μπορεί να δει ότι τον Ιούλιο του 2019 τον ΣΥΡΙΖΑ τον έφτασαν στο 32% οι κεντροαριστεροί και όχι οι αριστεροί, «ψηφίζοντας Τσίπρα και όχι ΣΥΡΙΖΑ».

Αλλαγές στην ηγετική ομάδα

Μέσα στο φθινόπωρο -το πιθανότερο πριν από το συνέδριο- τόσο στην ηγετική ομάδα όσο και στο Γραφείο του πρώην πρωθυπουργού θα υπάρξουν αλλαγές. Με βασικά κριτήρια, όπως μεταφέρεται, την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στη γραμμή που απαιτεί ο κ. Τσίπρας χωρίς διαφοροποιήσεις και την ικανότητα των στελεχών που θα επιλεγούν να απευθύνονται σε διαφορετικά ακροατήρια, έξω από το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εκτιμάται ότι, ακόμα κι αν έχει παράπονα ή κάπου διαφωνεί, «πάλι με τον Τσίπρα θα είναι στο τέλος».

Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να υπάρξει «συμμάζεμα» στον δημόσιο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να πληγεί η πανσπερμία των απόψεων στο εσωτερικό του, λένε οι συνομιλητές του. Και έφερναν ένα παράδειγμα.

Οτι για το μεγάλο θέμα των ημερών, την κρίση στα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, άλλα άκουγαν οι πολίτες από την Κουμουνδούρου και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, άλλα από τους «53+» (και άλλα από τον υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Σωτήρη Βαλντέν, που έγραψε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» -ανάμεσα σε άλλα- ότι «άσχετα από τον νόμιμο ή όχι χαρακτήρα της, η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία αποτελεί προκλητική ενέργεια κατά της Τουρκίας»).

Ακόμη «χτίζεται» η επιτροπή Κατσέλη

Την προηγούμενη Κυριακή γράφαμε ότι ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει πως δεν μπορεί να προχωρήσει με την «πολιτική Τσακαλώτου» στην οικονομία, κι αυτό πρέπει να σηματοδοτηθεί προς τους πολίτες και με τον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τα πρόσωπα που θα οριστούν να αντικαταστήσουν το νυν οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η «επιτροπή Κατσέλη», που ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί αλλά «ψήνεται», είναι εκείνη που έχει αναλάβει να παίξει τον ρόλο της «αντι-επιτροπής Πισσαρίδη», δηλαδή να επεξεργαστεί και να προτείνει όχι μόνο τις προτάσεις της για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και γενικότερα τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην οικονομία.

Οι πληροφορίες λένε, επίσης, πως όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τα μέλη της «Επιτροπής Κατσέλη» πριν ανακοινωθούν επισήμως, μπορούν να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις του νέου βιβλίου της κ. Κατσέλη, με τίτλο «Δίνες και ευθύνες» στην Κεφαλλονιά, στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στην Αθήνα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Κατσέλη επιτίθεται σε πρόσωπα όπως ο Γ. Παπακωσταντίνου αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος για την περίοδο των διαπραγματεύσεων πριν και μετά την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr  16/8/2020

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ για Τουρκία:

Να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Η τοποθέτηση της Κουμουνδούρου για την αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

ΣΥΡΙΖΑ για Τουρκία: Να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Με επίσημη ανακοίνωση τοποθετήθηκε ο

ΣΥΡΙΖΑ

για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην

Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά.

Συγκεκριμένα το γραφείο Τύπου του κόμματος σχολίασε: «Όπως και κατά το παρελθόν, να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία

οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ.

Αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την παρεμπόδιση οποιουδήποτε τουρκικού ερευνητικού σκάφους επιχειρήσει να προβεί σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως  έχει συμβεί και κατά το παρελθόν».

NEWSBEAST.GR 10/8/2020

 

 

 

 

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα»

«Έλλειμμα σοβαρότητας και συνοχής».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να συμμαζέψει τα

Σε σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου περί έλλειψης «στοιχειώδους ενημέρωσης» του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην κυβέρνηση σχετικά με την πανδημία απαντάει η αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «έλλειμμα σοβαρότητας και συνοχής».

«Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Διυπουργική σύσκεψη για τους ελέγχους για κορονοϊό στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, με απόντες τους υπουργούς Υγείας και Τουρισμού. Πρωτάκουστο. Και ύστερα θέλουν να πείσουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έλλειμμα ενημέρωσης και όχι αυτοί έλλειμμα σοβαρότητας και συνοχής».

«Μάλλον μέχρι να αφήσει ο κ. Σαμαράς τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ανασχηματισμό θα δούμε και άλλα πολλά ευτράπελα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα ευτράπελά τους τα πληρώνει ήδη η χώρα, αφού ο τουρισμός οδεύει σε καταστροφή και η αναζωπύρωση της πανδημίας είναι ήδη παρούσα».

 

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Κόλαφος» για την κυβέρνηση η επιστολή του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου για τα 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ

«Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να διασύρει την Ελλάδα και διεθνώς με τις καθεστωτικές πρακτικές του»

ΣΥΡΙΖΑ: «Κόλαφος» για την κυβέρνηση η επιστολή του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου για τα 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζεται «κόλαφος» για την κυβέρνηση η επιστολή του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου για την κατανομή των 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ.

«Η επιστολή του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου στον κ. Μητσοτάκη για την αδιαφανή διανομή των 20 εκατ. ευρώ στον Τύπο, αποτελεί κόλαφο για τους χειρισμούς των κ.κ. Μητσοτάκη και Πέτσα σε βάρος των Μέσων Ενημέρωσης, της πολυφωνίας και της ελευθεροτυπίας. Επιβεβαιώνει, δε, μέχρι κεραίας όλες τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τις οποίες συμμερίζεται και μια μεγάλη μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα 1.232 Μέσα, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου χαρακτηρίζει ως "τιμωρία" τον αποκλεισμό της εφημερίδας "Documento"», ενώ «παράλληλα, καταγγέλλει ότι "πολλά μέσα ενημέρωσης που θεωρούνται αντιπολιτευόμενα έλαβαν δυσανάλογα μικρότερα ποσά σε σύγκριση με πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, παρόλο που είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα"».

Επιπλέον, συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «την ίδια στιγμή, επικρίνει την κυβέρνηση για το ότι περισσότερες από 200 ιστοσελίδες, που δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο online media, πήραν παρανόμως χρήματα, αλλά και για τη χρηματοδότηση ανενεργών ή και ανύπαρκτων ιστοσελίδων με ελάχιστους ή καθόλου αναγνώστες».

«Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να διασύρει την Ελλάδα και διεθνώς με τις καθεστωτικές πρακτικές του», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

NEWSBEAST.GR

Αχτσιόγλου: Απλήρωτες συντάξεις και αόρατοι εργαζόμενοι

«Ο υπουργός Εργασίας επιδίδεται σε επικοινωνιακές φούσκες οι οποίες διαψεύδονται»

Αχτσιόγλου: Απλήρωτες συντάξεις και αόρατοι εργαζόμενοι

«Μέσα σε 10 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν κατά 50%», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA98,9» κατηγορώντας τον υπουργό Εργασίας ότι «επιδίδεται σε επικοινωνιακές φούσκες οι οποίες διαψεύδονται» και μιλώντας για «πολύ μεγάλη αδράνεια και πολιτική ευθύνη».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ είπε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις μειώθηκαν κατά 70%, ενώ ο κ. Βρούτσης, αντί να κρατήσει έστω τον ίδιο ρυθμό έκδοσης, δεν κάνει τη δουλειά που οφείλει να κάνει, έχει αυξήσει τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις κατά 50% και διογκώνει το πρόβλημα». Σημείωσε ότι «η τεράστια αύξηση των ληξιπρόθεσμων επί ΝΔ επιβεβαιώνεται από το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, το Eurogroup και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Αναφερόμενη στα εργασιακά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «από τη στιγμή που ανέλαβε είχε ένα στρατηγικό σχέδιο συμπίεσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, έκανε βήματα στην κατεύθυνση της απορρύθμισης και με τις συλλογικές συμβάσεις και εις βάρος των εργαζομένων στις εργολαβίες και με την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ».

Πρόσθεσε ότι με αφορμή ή με πρόφαση την πανδημία τα πράγματα «έγιναν πολύ χειρότερα και έχουν επιταχυνθεί όλες οι διαλυτικές πολιτικές στην αγορά εργασίας» και πως «αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι μία κατεδάφιση των μισθών, στην καλύτερη περίπτωση, διότι στη χειρότερη δεν έχουν δουλειά». Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι έχουν αυτή τη στιγμή να διαλέξουν μεταξύ της απόλυσης, της ανεργίας -επιδοτούμενης μεν αλλά ανεργίας- ή της πολύ μεγάλης μείωσης των μισθών». Πρόσθεσε ότι ειδικά στις τουριστικές περιοχές το 80% των εργαζομένων δεν έχει επιστρέψει στις δουλειές τους.

Είπε, τέλος, ότι «όχι μόνο δεν υλοποιούνται πολιτικές παρέμβασης στην οικονομία με κοινωνικό σχεδιασμό, αλλά η κυβέρνηση ενισχύει την απορρύθμιση και κάνει τα πράγματα χειρότερα με στρατηγική επιλογή».

NEWSBEAST.GR  3/7/2020

 

 

 

 

Αχτσιόγλου: Η λιποθυμία της 9χρονης στη Ρόδο εκθέτει την κυβέρνηση

«Αόρατοι εργαζόμενοι δεν υπάρχουν, ούτε αόρατες ζωές»

Αχτσιόγλου: Η λιποθυμία της 9χρονης στη Ρόδο εκθέτει την κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση όσον αφορά τους χειρισμούς της στην αγορά εργασίας και την οικονομία καταλογίζει η Έφη Αχτσιόγλου μέσω δήλωσής της, με αφορμή τη λιποθυμία της 9χρονης στη Ρόδο.

«Η λιποθυμία της εννιάχρονης κόρης ξενοδοχοϋπαλλήλου που έμεινε άνεργη μαρτυρά με τον πιο κραυγαλέο τρόπο το βιοποριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, κυρίως όμως εκθέτει την κυβέρνηση και αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της για τους χειρισμούς της στην αγορά εργασίας και την οικονομία», σημειώνει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει: «Το συγκεκριμένο γεγονός καθιστά φανερό, ακόμη και στους πιο φανατικά υπέρμαχους της δήθεν κανονικότητας της ΝΔ, ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης αγνοούν επιδεικτικά τεράστια τμήματα της κοινωνίας, τις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και τους οδηγούν στη φτωχοποίηση. Παρά τις επικοινωνιακές φούσκες, τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας αφήνουν εντελώς στον αέρα τους  εποχικούς εργαζόμενους.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία, αλλά κυρίως για το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, θα κάλυπταν σημαντικά τις ανάγκες των εποχικά εργαζομένων και των οικογενειών τους και θα τους επέτρεπαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες».

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου επισημαίνει: «Η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει να μην συνδιαλέγεται με τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων, να τους θεωρεί αόρατους, να αγνοεί τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, να επαίρεται και να κομπάζει. Μάλιστα ο κ. Βρούτσης έφτασε να λέει σήμερα ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (!) δεν έχει και δεν μπορεί να έχει εικόνα για όλα αυτά.

Η απόσταση της κυβέρνησης από την πραγματική ζωή της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών προκαλεί.

Αόρατοι εργαζόμενοι δεν υπάρχουν, ούτε αόρατες ζωές».

NEWSBEAST.GR 25//2020

 

 

 

 

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Το όνομα του Σαμαρά αναμειγνύεται σε έγγραφο για μίζα

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Το όνομα του Σαμαρά αναμειγνύεται σε έγγραφο για μίζα

«'Eγγραφο που φέρεται να έχει διαβιβαστεί στην προανακριτική επιτροπή και δείχνει μίζα στον Σταύρο Παπασταύρου και αναφέρεται και το όνομα Σαμαρά», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει να γίνει ερώτημα προς την Εισαγγελία Διαφθοράς ποια είναι η συγκεκριμένη υπόθεση που ερευνάται, σε ποιο δικονομικό στάδιο βρίσκεται και ποιοι έχουν ευνοηθεί από την υπόθεση αυτή.

«Την ώρα που ακούμε για μίζα 2,6 εκατομμυρίων σε πρώην πρωθυπουργό της ΝΔ, μέσω στενού του συνεργάτη ο οποίος είναι και στενός συνεργάτης του Μιωνή, η ΝΔ επιχειρεί φθηνό αντιπερισπασμό με παράνομα κατατεθείσα ηχογραφημένη συνομιλία, η γνησιότητα της οποίας δεν ελέγχθηκε καν από καμία δημόσια Αρχή», σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή και τονίζουν: «όσοι αντιπερισπασμοί και αν επιχειρηθούν, παραμένει επίμονο το ερώτημα στο οποίο καλείται να δώσει απαντήσεις η ΝΔ: Για ποιο λόγο αναμειγνύεται το όνομα Σαμαρά σε έγγραφο της δικογραφίας».

Πηγή του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επικαλείται έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρος, τον Οκτώβριο του 2015, ενώπιον του Επίκουρου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ιωάννη Δραγάτση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

 

 

 

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ για το σποτ

- Για «επιλεκτική ευαισθησία» κατηγορεί την ΕΣΗΕΑ

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ για το σποτ - Για «επιλεκτική ευαισθησία» κατηγορεί την ΕΣΗΕΑ

Απάντηση στη διαμαρτυρία της ΕΣΗΕΑ σχετικά με το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για την κρατική χρηματοδότηση στα ΜΜΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας του κορωνοϊού, δίνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «σατιρικό σποτ», ενώ κατηγορεί την Ενωση για «επιλεκτική ευαισθησία». «Μακάρι να επεδείκνυε τα ίδια αντανακλαστικά όταν εκβιάζονταν και απολύονταν δημοσιογράφοι επειδή δεν εξυμνούσαν το καθεστώς Μητσοτάκη», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Αναλυτικά το άτυπο σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ:

«Σε μια εποχή που έχει εξαφανιστεί η σάτιρα από σχεδόν όλα τα ΜΜΕ (τυχαίο;).

Σε μια εποχή που έχει εξαφανιστεί ο πλουραλισμός (καθόλου τυχαίο).

Η ΕΣΗΕΑ δείχνει επιλεκτική ευαισθησία  στη σάτιρα ενός σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην επικίνδυνη για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία φαιδρότητα της εν κρυπτώ χρηματοδότησης ανύπαρκτων μέσων από την κυβέρνηση.

Μακάρι να επεδείκνυε τα ίδια αντανακλαστικά όταν εκβιάζονταν και απολύονταν δημοσιογράφοι επειδή δεν εξυμνούσαν το καθεστώς Μητσοτάκη.

Παρόλα αυτά, θα περιμένουμε από την ΕΣΗΕΑ να απαιτήσει μαζί μας να δώσει η κυβέρνηση τώρα στο φως τη λίστα με τα ποσά που έδωσε στα ΜΜΕ».

Αποστάσεις από Γεροβασίλη

Μιλώντας στο Mega, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη επέλεξε να κρατήσει διακριτές αποστάσεις κάνοντας λόγο για «σατιρικό σποτ που είχε ατυχή παρουσίαση», προσθέτοντας ότι αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κανείς δημοσιογράφος. «Ο κάθε δημοσιογράφος οφείλει να κάνει τη δουλειά του», κατέληξε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η κ. Γεροβασίλη τόνισε: «Δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι ίδιοι. Δεν είπαμε να μη στηριχθούν τα ΜΜΕ, αλλά αυτό να γίνει με διαφανείς αντικειμενικές διαδικασίες, που να σχετίζονται με την επισκεψιμότητα και τον αριθμό εργαζομένων κάθε μέσου. Κυβέρνηση και Πέτσας δεν μας απάντησαν για τις χρηματοδοτήσεις των μέσων ενημέρωσης. Αντίπαλός μας δεν είναι κανένας δημοσιογράφος. Κάθε δημοσιογράφος οφείλει να κάνει τη δουλειά του».

Σκουρλέτης: Δεν αφορά τους δημοσιογράφους στο σύνολό τους

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης υπερασπίστηκε το σποτ λέγοντας ότι «η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφορά τους δημοσιογράφους στο σύνολο τους».

PRESS ROOM 20/6/2020

 

 

 

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων

Ερώτηση 41 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και των μαθημάτων από το πεδίο των κοινωνικοοικονομικών επιστημών από το Λύκειο

Την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και των μαθημάτων από το πεδίο των κοινωνικοοικονομικών επιστημών από το Λύκειο φέρνουν στη Βουλή 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον τομεάρχη Παιδείας, Νίκο Φίλη και την αναπληρώτρια τομεάρχη, Μερόπη Τζούφη.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κάνουν λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το δημόσιο σχολείο σε ένα αποστειρωμένο και ασφυκτικό εξεταστικό κέντρο, εξοβελίζοντας τα καλλιτεχνικά μαθήματα, τα μαθήματα από το πεδίο των κοινωνικών επιστημών και των μαθημάτων έρευνας (projects).

Όπως αναφέρουν, «οι καταργήσεις των μαθημάτων, πέραν της στοχευμένης απομάκρυνσης των μαθητών από τη γνώση των κοινωνικών θεσμών και διαδικασιών, την καλλιέργεια και την κοινωνική ευαισθητοποίηση, αποτελούν και συνειδητή προσπάθεια συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου.

» Η κατάργηση των μαθημάτων σχεδίου, τα οποία είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα και προαπαιτούμενα για την εισαγωγή σε μια σειρά από πανεπιστημιακές σχολές (πχ: Αρχιτεκτονική, Σχολές Καλών Τεχνών, Γραφιστική, Συντήρηση Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης), ωθεί απροκάλυπτα τους μαθητές στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα».

Υπογραμμίζουν επίσης πως η κατάργηση μαθημάτων θα έχει μια σειρά από συνέπειες στους κλάδους των εκπαιδευτικών που μένουν δίχως αντικείμενο διδασκαλίας. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί καλλιτεχνικών ειδικοτήτων και οι κοινωνιολόγοι «εξορίζονται» πλήρως από τα γενικά λύκεια, ενώ παρόμοιες συνθήκες θα ισχύσουν και για τους οικονομολόγους.

Όπως προειδοποιούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών και θέσεων εργασίας αναπληρωτών,  ενώ κάνουν λόγο για απόφαση που επαναφέρει μνήμες από τη διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου-Μητσοτάκη το 2013.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις και σαφείς απαντήσεις σχετικά με το αν υπήρξε επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση για την απόφαση κατάργησης των μαθημάτων. Αν υπήρξε διαβούλευση και συναίνεση με τους φορείς της εκπαίδευσης και ποια είναι η άποψη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Επίσης, ζητούν ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των μαθητών που δηλώνουν τα συγκεκριμένα μαθήματα, ενώ ρωτούν αν η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζονται σχέδια διαθεσιμότητας μόνιμων εκπαιδευτικών και μείωσης του αριθμού των αναπληρωτών.

Τέλος, ρωτούν αν το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να καταργήσει τα μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» και από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή σε σχολές και τμήματα των ΑΕΙ που το έχουν ως προαπαιτούμενο ή αν υπάρχει συνειδητή ανακατεύθυνση των μαθητών που επιθυμούν να εξεταστούν στα συγκεκριμένα ειδικά μαθήματα, στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα;

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές:

Φίλης Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη

Χρηστίδου Ραλλία
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Κυριακή Μάλαμα
Λάππας Σπύρος
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτρης
Χαρίτσης Αλέξης
Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
Ψυχογιός Γεώργιος

kontranews.gr 19/6/2020

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ:

«Αμεσα σοβαρές παρεμβάσεις» για την έντονη δυσοσμία στη Δραπετσώνα

Πελώρια ερωτήματα έχει προκαλέσει στους κατοίκους της περιοχής η δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος σε τηλεοπτικό σταθμό, με την οποία δήλωνε ότι για τις δυσάρεστες οσμές στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας το θέμα περιήλθε σε γνώση του πρόσφατα.

Αμεσα σοβαρές παρεμβάσεις και όχι ανευθυνότητα κι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα απαιτούν τα προβλήματα έντονης δυσοσμίας στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας επισημαίνουν σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Α` και Β` Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Δρίτσας Θοδωρής, Αλεξιάδης Τρύφωνας, Κασιμάτη Νίνα και Ραγκούσης Γιάννης, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πελώρια ερωτήματα έχει προκαλέσει στους κατοίκους της περιοχής η δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος σε τηλεοπτικό σταθμό, με την οποία δήλωνε ότι για τις δυσάρεστες οσμές στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας το θέμα περιήλθε σε γνώση του πρόσφατα.

Δήλωσε, δηλαδή, ότι περιήλθε σε γνώση του πρόσφατα ένα θέμα, το οποίο όχι μόνο έχει τύχει ευρείας δημοσιότητας και έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων, αλλά έχει αποτελέσει αντικείμενο συσκέψεων παρουσία και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από το καλοκαίρι του 2019, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα των δυσάρεστων οσμών στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, το οποίο κάνει την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή σε ορισμένες ώρες και ημέρες κυριολεκτικά αβίωτη και απαιτεί σοβαρή και επισταμένη έρευνα κι αντιμετώπιση. Η αναφορά σε ορισμένες ημέρες και ώρες είναι σημαντική, καθώς δείχνει ότι το φαινόμενο είναι περιοδικά επαναλαμβανόμενο και απαιτεί ελέγχους και μετρήσεις σε σταθερή βάση και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ημερομηνία 2 Ιουνίου, το οποίο πληροφορεί για τα αποτελέσματα των από τις 19 Μαΐου μετρήσεων του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις της OILONE, όχι μόνο δεν παρείχαν ουσιαστική ενημέρωση, αλλά δημιούργησαν περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία υποτίθεται ότι θα προσπαθούσαν να απαντήσουν.

Η επιλογή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ενημερώσει μέσω του Δελτίου Τύπου ότι (τη συγκεκριμένη ημερομηνία) «δεν έγιναν αντιληπτές οσμές που να παραπέμπουν στην παραγωγική δραστηριότητα της εγκατάστασης σε ένταση και διάρκεια, σχετική με τις αναφερόμενες οχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή», ενώ στη συνέχεια, στο ίδιο δελτίο Τύπου, να αναφέρει ότι «οι επιθεωρητές δεν διαθέτουν όργανα μέτρησης οσμών», τα οποία μεταξύ άλλων να οδηγούν στην πηγή εκπομπής των οσμών, εκτός από τη δημιουργία ερωτημάτων δημιουργεί και μεγάλη αμφιβολία για τη σοβαρότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές Α` και Β` Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστό πως την απαραίτητη τεχνογνωσία, τα όργανα και τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις διαθέτει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», στο οποίο η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, έχει ήδη αναθέσει σχετικό έργο, που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, κάτι το οποίο αναφέρεται και στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή:

-Η Έκθεση Αυτοψίας και ‘Εκθεση Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαϊου στις εγκαταστάσεις της OILONEMABE, για την οποία γίνεται αναφορά στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

-Έγγραφο ή έγγραφα που αφορούν τον προγραμματισμό ή την εντολή διενέργειας επιθεώρησης από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ στην περιοχή.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Τα προβλήματα έντονης δυσοσμίας στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας απαιτούν άμεσα σοβαρές παρεμβάσεις και όχι ανευθυνότητα κι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ημερομηνία 2 Ιουνίου, το οποίο πληροφορεί για τα αποτελέσματα των από τις 19 Μαΐου μετρήσεων του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις της OILONE, όχι μόνο δεν παρείχαν ουσιαστική ενημέρωση, αλλά δημιούργησαν περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία υποτίθεται ότι θα προσπαθούσαν να απαντήσουν.

Μεταξύ των άλλων, πελώρια ερωτήματα έχει προκαλέσει στους κατοίκους της περιοχής η δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος σε τηλεοπτικό σταθμό, με την οποία δήλωνε ότι για τις δυσάρεστες οσμές στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας το θέμα περιήλθε σε γνώση του πρόσφατα. Δήλωσε, δηλαδή, ότι περιήλθε σε γνώση του πρόσφατα ένα θέμα, το οποίο όχι μόνο έχει τύχει ευρείας δημοσιότητας και έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων, αλλά έχει αποτελέσει αντικείμενο συσκέψεων παρουσία και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από το καλοκαίρι του 2019.

Το θέμα των δυσάρεστων οσμών στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, το οποίο κάνει την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή σε ορισμένες ώρες και ημέρες κυριολεκτικά αβίωτη και απαιτεί σοβαρή και επισταμένη έρευνα κι αντιμετώπιση. Η αναφορά σε ορισμένες ημέρες και ώρες είναι σημαντική, καθώς δείχνει ότι το φαινόμενο είναι περιοδικά επαναλαμβανόμενο και απαιτεί ελέγχους και μετρήσεις σε σταθερή βάση και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η επιλογή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ενημερώσει μέσω του Δελτίου Τύπου ότι (τη συγκεκριμένη ημερομηνία) «δεν έγιναν αντιληπτές οσμές που να παραπέμπουν στην παραγωγική δραστηριότητα της εγκατάστασης σε ένταση και διάρκεια, σχετική με τις αναφερόμενες οχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή», ενώ στη συνέχεια, στο ίδιο δελτίο Τύπου, να αναφέρει ότι «οι επιθεωρητές δεν διαθέτουν όργανα μέτρησης οσμών», τα οποία μεταξύ άλλων να οδηγούν στην πηγή εκπομπής των οσμών, εκτός από τη δημιουργία ερωτημάτων δημιουργεί και μεγάλη αμφιβολία για τη σοβαρότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Επισημαίνεται ότι είναι γνωστό πως την απαραίτητη τεχνογνωσία, τα όργανα και τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις διαθέτει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», στο οποίο η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, έχει ήδη αναθέσει σχετικό έργο, που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, κάτι το οποίο αναφέρεται και στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.

Με βάση τα παραπάνω, και

– Επειδή, το πρόβλημα με τις δυσάρεστες οσμές είναι ιδιαίτερα οξύ και δημιουργεί σημαντικές επιβαρύνσεις όχι μόνο στους πολίτες, των οποίων οι κατοικίες γειτνιάζουν με το παραλιακό μέτωπο των Λιπασμάτων, αλλά και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
– Επειδή, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται για λογαριασμό του κράτους και των δημόσιων αρχών πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο που να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και όχι να πραγματοποιούνται για επικοινωνιακούς λόγους,
-Επειδή καμία εταιρεία δεν μπορεί να λειτουργεί κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων με βάση τους οποίους της δόθηκε η άδεια λειτουργίας,επιβαρύνοντας και ρυπαίνοντας την ευρύτερη αστική περιοχή.
– Επειδή οποιαδήποτε εταιρεία οφείλει βάσει της περιβαλλοντικής της αδειοδότητσης να λαμβάνει όλα τα απαιραίτητα μέτρα και να ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες προκειμένου να περιορίσει/αντιμετωπίσει/μετριάσει οποιεσδήποτε επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Α. Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Συμφωνεί πως ουδείς Έλληνας πολίτης μπορεί να ζει σε μια περιοχή αστικού ιστού με έντονη βιομηχανική δυσοσμία;

2. Τι προτίθεται να πράξει άμεσα η Κυβέρνηση, ώστε να εντοπιστεί η πηγή προέλευσης των ρυπογόνων οσμών;

3. Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης, ώστε να σταματήσει άμεσα η ανυπόφορη κατάσταση για όλους τους κατοίκους που προκαλείται από τη βιομηχανική δυσοσμία στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας;

4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση, ώστε να γίνει έλεγχος της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων αδειοδότησης και λειτουργίας της επιχείρησης OILONE ΜΑΒΕ, αλλά και του συνόλου των βιομηχανικών εγκαταστάσεων εταιριών της περιοχής (Lafarge, ΕΛΠΕ κλπ), ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος;

5. Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει ο κ. Υπουργός Περιβάλλοντος τη δημόσια δήλωσή του στην τηλεόραση του “MegaChannel”, την Κυριακή 31 Μαΐου, ότι για πρώτη φορά πληροφορήθηκε το θέμα της δυσοσμίας πολύ πρόσφατα και μάλιστα τηλεφωνικά; Από τον Ιούλιο του 2019, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού, μέχρι και σήμερα, δεν είχε καμία άλλη ενημέρωση, γραπτή ή προφορική, για το πρόβλημα από αυτοδιοικητικούς φορείς ή βουλευτές του κόμματος του ή/ και από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου του;

6. Για ποιο λόγο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει ότι θα απευθυνθεί άμεσα σε «πιστοποιημένο εργαστήριο εγνωσμένου κύρους και θα του αναθέσει το σχετικό έργο» (δηλαδή της μέτρησης και του εντοπισμού των οσμών), από τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη έρευνα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής;

7. Η 19η Μαΐου-ημέρα κατά την οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος στις εγκαταστάσεις της OILONΕ, από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος-ήταν άραγε μία ημέρα με έντονη βιομηχανική δυσοσμία στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας ή δεν υπήρχε καθόλου δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή, όταν διαπιστώθηκε πως «δεν έγιναν αντιληπτές οσμές που να παραπέμπουν στην παραγωγική δραστηριότητα της εγκατάστασης σε ένταση και διάρκεια, σχετική με τις αναφερόμενες οχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή»;

8. Οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν προτείνει εναλλακτική διαδικασία ελέγχου, η οποία θα είναι αποτελεσματική και θα εξασφαλίζει αξιόπιστα αποτελέσματα;

9. Πώς και πότε ο αρμόδιος Υπουργός έχει σκοπό να λύσει το πρόβλημα του εξοπλισμού των Επιθεωρητών με τα κατάλληλα όργανα μέτρησης και ελέγχου, χωρίς τα οποία είναι αδύνατη η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και πορισμάτων επιθεώρησης;

Β. Αιτούμεθα να κατατεθεί στη Βουλή:

• Η Έκθεση Αυτοψίας και ‘Εκθεση Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαϊου στις εγκαταστάσεις της OILONEMABE, για την οποία γίνεται αναφορά στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
• Έγγραφο ή έγγραφα που αφορούν τον προγραμματισμό ή την εντολή διενέργειας επιθεώρησης από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ στην περιοχή.

Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές
Δρίτσας Θοδωρής

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Ραγκούσης Γιάννης

ΤοΒΗΜΑ Team 06.06.2020

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ:

Η πρόταση της Κομισιόν δικαιώνει τις θέσεις μας

Το Πολιτικό Συμβούλιο εκτίμησε ότι οι νέες συνθήκες που προέκυψαν από την κρίση της πανδημίας «φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη για μια ριζική αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση της Κομισιόν δικαιώνει τις θέσεις

Την επανεκκίνηση της συνεδριακής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή. Στο πλαίσιο αυτό το ΠΣ αποφάσισε την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ταυτόχρονα αποφασίσθηκε η συνέχιση της διαδικασίας διεύρυνσης και την ενίσχυση της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών, ενώ οι διαδικασίες για το συνέδριο του κόμματος, οι οποίες πάγωσαν λόγω της πανδημίας, θα επανεκκινήσουν το προσεχές διάστημα, μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Πολιτικά το ΠΣ συζήτησε παρουσία του Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση της Κομισιόν σχετικά με το πακέτο ενίσχυσης των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκτιμά ότι «πρόκειται για μια πρόταση σε θετική κατεύθυνση που δικαιώνει τις διαχρονικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για την οικονομική πολιτική της Ένωσης και τη νέα αρχιτεκτονική της, μακριά από τις ιδεοληψίες περί λιτότητας και την νεοφιλελεύθερη ακαμψία των χρόνων των μνημονίων που πλήρωσε ακριβά η χώρα μας».

Το ΠΣ εκτίμησε ότι οι νέες συνθήκες που προέκυψαν από την κρίση της πανδημίας «φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη για μια ριζική αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι μόνο οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν πειστικές για τις κοινωνικές ανάγκες απαντήσεις. Όχι με επιστροφή στο παρελθόν, αλλά με σύγχρονες προτεραιότητες και ανάγκες που θέτουν οι νέες συνθήκες».

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως η κρίση φέρνει και αξιακή αναδιάταξη, καθώς «θέτει σε ριζική αμφισβήτηση τα νεοφιλελεύθερα δόγματα που εκπροσωπεί ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του».

Ακόμη στη συνεδρίαση συζητήθηκε το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”. Πολλά μέλη επεσήμαναν ότι ουσιαστικά αποκρύφθηκε το πρόγραμμα και αποφασίσθηκε η διεξαγωγή μεγάλης πανελλαδικής εξόρμησης με ημερομηνία εκκίνησης την Τετάρτη 3 Ιουνίου.

 

 

 

 

Με βολές κατά της κυβέρνησης η παρουσίαση του «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» από τον Αλ. Τσίπρα

Το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» παρουσίασε απόψε σε εκδήλωση στο Ζάππειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ξεκινώντας ο κ. Τσίπρας αφού αναγνώρισε στην κυβέρνηση ότι συντονίστηκε με όσα συνέστησε η επιστημονική κοινότητα για την υγειονομική κρίση, στην συνέχεια άσκησε κριτική λέγοντας: «Ωστόσο σήμερα ασχολείται μονάχα με το πως θα αξιοποιήσει την κρίση για να επιταχύνει όσα αντιδραστικά είχε σχεδιάσει για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, ήδη πριν την πανδημία».

Δίνοντας το περίγραμμα της πρότασής του ανέφερε: «Δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να πιστεύει ότι η ανάκαμψη είναι εύκολη ή απλή υπόθεση. Και δεν υπάρχει κανείς σοβαρός οικονομολόγος, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, που να πιστεύει ότι μπορεί να έρθει η ανάκαμψη χωρίς να πέσει χρήμα στην αγορά».

Έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης αντί να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη πανευρωπαϊκή συζήτηση, αντί να κάνει το παν για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους που θα πέσουν άμεσα στην αγορά, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Να εμφανίζεται τακτικά και να παριστάνει το μάντη κακών. Να λέει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες: 'Χάρη σε μένα σωθήκατε από τη πανδημία, αλλά τώρα προετοιμαστείτε για τα χειρότερα'. Και τα χειρότερα μια να τα υπολογίζουν 3, μια 5, μια 10 και την άλλη 13% ύφεση».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ "Μένουμε όρθιοι ΙΙ", για την στήριξη της οικονομίας τους επόμενους τέσσερις μήνες, περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δισ. ευρώ, στοχευμένο σε δράσεις που θα έχουν πολλαπλασιαστική επίδραση στη πραγματική οικονομία αλλά και στήριγμα σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, επιχειρηματία αυτοαπασχολούμενο.
Το πρόγραμμα βασίζεται στην στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της, όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και περιλαμβάνει, θέσπιση «Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης», μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%, ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, με στόχο 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας".

Αλέξης Τσίπρας: Οι επιχειρήσεις δε μπορούν, η κυβέρνηση δεν θέλει

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα στη πραγματική οικονομία λόγω της καθυστέρησης και των εμμονών της κυβέρνησης , όπως ανέφερε: "Οι επιχειρήσεις δε μπορούν, η κυβέρνηση δεν θέλει, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν». Ακολούθως εξήγησε: Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στην εστίαση μένουν ξεκρέμαστοι. Εργαζόμενοι που δούλεψαν από το σπίτι, ενημερώνονται από το αφεντικό, ότι θα πληρωθούν μισό μισθό, γιατί 8 ώρες τηλεργασία μάλλον δε συνιστούν πια κανονικό 8ωρο. Εργαζόμενοι που δούλευαν από το σπίτι, χρεώνονται μέρες άδειας γιατί δεν ήταν εκεί ενώ η επιχείρηση ήταν κλειστή. Εργαζόμενοι που η εργασία τους απαιτεί δεκάδες ώρες τη βδομάδα στο τηλέφωνο, βλέπουν λογαριασμούς εκατοντάδων ευρώ, που ενημερώνονται ότι πρέπει να βάλουν από την τσέπη τους. Ντελιβεράδες, Κούριερ, Ταχυμεταφορείς, που δούλεψαν 12ωρα λόγω φόρτου εργασίας, πληρώνονται για 4ωρα. Όλα αυτά δεν είναι μια έκτακτη συνθήκη. Είναι προσομοίωση μιας νέας πραγματικότητας. Με την Επιθεώρηση Εργασίας να έχει γίνει ξανά ανέκδοτο στα χείλη κάθε εργαζόμενου σε αυτή τη χώρα".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι " δε μπορούμε να αφήσουμε στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες, λέγοντας τους απλά ότι έχουμε καπιταλισμό, και κόψτε το λαιμό σας. Ούτε μπορούμε τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι χθες τους κολακεύαμε, σήμερα να τους αποκαλούμε μπαταχτσήδες, και τις επιχειρήσεις τους ζόμπι. Και αναφέρομαι τόσο στις υπάρχουσες επιχειρήσεις όσο και σε αυτές που σχεδίαζαν να ανοίξουν τους επόμενους μήνες".

Τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας το «Μένουμε όρθιοι ΙΙ»

Ακολούθως παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του το οποίο χαρακτήρισε τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας.

Το πρόγραμμα, είπε, είναι προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κρίση όπως και η άρνηση της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα να ενισχύσει την εργασία και τις επιχειρήσεις και η διάρκειά του είναι οι τέσσερις επόμενοι μήνες, οι μήνες της επαναφοράς στη λειτουργία της οικονομίας, που συμπίπτουν όμως και με τη τουριστική περίοδο. Βασικός του άξονας, είναι όπως και στη πρώτη του εκδοχή η στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της.

Το πρόγραμμα διακρίνει τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων:

-Αυτές αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας, και προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

-Αυτές που επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, όπου προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.

-Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες προτείνουμε τη κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

Προϋπόθεση για τη παραπάνω στήριξη, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η πρόταση συμπληρώνεται με την καθιέρωση του Εισοδήματος έκτακτης Ανάγκης: "Το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» που προτείνουμε να θεσπιστεί και στη χώρα μας, όπως θα θεσπιστεί και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως πχ στην Ιταλία, την Ισπανία και αλλού θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί".

Δεύτερος άξονας η στήριξη των επιχειρήσεων

Ακολούθως αναφέρθηκε στη στον δεύτερο άξονα της πρότασης που είναι η στήριξη των επιχειρήσεων: «Καθώς, δε η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη έως αδύνατη για ένα μεγάλο μέρος των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, προτείνουμε ένα πακέτο μέτρων που προκρίνει για αυτές, την απευθείας ενίσχυση από το κράτος.

Με ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.

Επιπλέον αυτών, προτείνουμε ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ένα ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δε μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών. Και τέλος ως επιπρόσθετο μέτρο στήριξης προτείνουμε τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Πρόταση που είχαμε εξαγγείλει από πέρυσι, πολύ πριν τον κορονοϊό. Και θα είχε ήδη εφαρμοστεί αν είχαμε παραμείνει στη διακυβέρνηση».

Στήριξη για τον τουρισμό

Πέραν των άλλων ενισχύσεων, για τον τουρισμό προτείνουμε επιπλέον ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού. Με στόχο 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος.

Επιπλέον προτείνουμε την κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής.

Όπως αντιστοίχως και για την εστίαση, προτείνουμε, τη μείωση στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%, τον ΦΠΑ.

Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, προβλέπουμε τη πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης. Επιπλέον όμως προτείνουμε τη στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκατ., και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκατ.

Ενώ ταυτόχρονα προτείνουμε την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων, που εμείς είχαμε θεσμοθετήσει, προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, τον καλλιεργητή.

Τέλος το πρόγραμμά μας προβλέπει την ισχυρή ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Όχι με μπαλώματα αλλά με στόχο να ενισχύσουμε αποφασιστικά το ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, ικανό να στελεχώσει τόσο τα δημόσια νοσοκομεία και επαρκή αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας, όσο και ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Συμπυκνώνοντας το πολιτικό σκεπτικό του ανέφερε: "Το πρόγραμμα που σας παρουσιάζουμε δεν αποτελεί μια πρόταση αντιπολιτευτικής κριτικής...Στον πυρήνα της λογικής μας είναι η ενίσχυση της ζήτησης, δηλαδή η στήριξη των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων. Για αυτό και στηρίζουμε κάθε πρόταση αμοιβαιοποίησης του ρίσκου και αναδιανομής των βαρών υπέρ των πιο αδύναμων κρατών και περιφερειών της Ευρώπης. Για αυτό και υποστηρίζουμε τη Γαλλογερμανική πρόταση, παρά τις αδυναμίες της, προσδοκώντας τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη της ελληνικής οικονομίας από ευρωπαϊκά κονδύλια. Τέλος στη λογική της πρότασής μας, δεν είναι η στήριξη δίχως καμία προϋπόθεση. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις με προϋπόθεση όμως τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των σχέσεων εργασίας, στο καθεστώς που ήταν πριν από τη κρίση. Και η ίδια αρχή : Στήριξη αλλά με όρους και προϋποθέσεις, ισχύει και σε ότι αφορά την αναγκαία στήριξη του κράτους σε πληττόμενες μεγάλες και ιδιαίτερα στις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές, στον τουρισμό, τη βιομηχανία, στις υποδομές και στα δίκτυα. Αυτό σημαίνει ενεργοποίηση του κράτους προκειμένου αυτές να διασωθούν, αλλά στο βαθμό που αυτό απαιτεί άμεση ανακεφαλαιοποίηση, υπάρχει αντίστοιχη κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων αυτών".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ  26/5/2020

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Τη Δευτέρα η παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» στο Ζάππειο

Στις 18:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προγράμματος

ΣΥΡΙΖΑ: Τη Δευτέρα η παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» στο Ζάππειο

Τις προτάσεις του, μέσα από ένα επικαιροποιημένο πρόγραμμα, θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, στις 18:30 ο Αλέξης Τσίπρας, θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προγράμματος, «Μένουμε Όρθιοι», στο Ζάππειο Μέγαρο.

Την εξειδίκευση ανά τομέα θα κάνουν οι αρμόδιοι τομεάρχες της Κ.Ο., Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομίας Νίκος Παππάς και Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

Θυμίζουμε ότι στον ίδιο χώρο τον Ιούνιο του 2018 ο κ. Τσίπρας, με την ιδιότητα τότε του πρωθυπουργού, είχε ανακοινώσει «την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια» όπως έλεγε τότε, φορώντας μάλιστα ειδικά για την περίσταση αυτή, κόκκινη γραβάτα.

NEWSBEAST.GR

 

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα για τα γεγονότα στον Έβρο

«Η έλλειψη στρατηγικής εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους», τονίζουν Δρίτσας και Κατρούγκαλος

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα για τα γεγονότα στον Έβρο

Να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες,

επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και

για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει, ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ,

Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην δήλωσή τους αναφέρουν:

«Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή» και ακολούθως ρωτούν τον υπουργό:

«Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση;

Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού;

Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;».

Κλείνοντας υπογραμμίζουν ότι τα θέματα αυτά

απαιτούν γνώση, ψυχραιμία,

σύνεση και αποφασιστικότητα και

προειδοποιούν ότι

«έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

NEWSBEAST.GR  22/5/2020

 

 

 

 

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε τις διαδικασίες εξπρές», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία στη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε αρχικά: «Εξαιτίας όσων είπα εισαγωγικά για τον τρόπο νομοθέτησης και ακριβώς επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτή η διαδικασία της επιστολικής ψήφου, παραβιάζοντας και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό, αλλά και της διαδικασίας-εξπρές κρίσιμων νομοσχεδίων, μπορεί να συνεχιστεί, είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω ότι δεν θα τη νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «δεν θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να καταστρατηγούνται θεσμικές διαδικασίες και κοινοβουλευτικές λειτουργίες, γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας».

«Θα αποχωρήσουμε από τη διαδικασία και ελπίζω να είναι η πρώτη και τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρόθεση να κανονικοποιηθεί η κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να «κανονικοποιηθεί μία κατάσταση εξαίρεσης που προκάλεσε η πανδημία».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την περιβαλλοντική πολιτική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το θέμα της λειτουργίας δεν είναι δευτερεύον και τόνισε ότι, πέραν του γεγονός ότι έως τώρα νομοθετούσε με ΠΝΠ στο όνομα της έκτακτης ανάγκης και για θέματα πέραν της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει 26 νομοθετικά σχέδια τους επόμενους τρεις μήνες, όμως δεν μπορεί να προωθηθούν μέσα από μια διαδικασία που η Βουλή θα υπολειτουργεί, όπου θα υπάρχουν περιορισμοί.

Επίσης ο πρόδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ την κάθετη διαφωνία του για το θέμα της επιστολικής ψήφου.  «

Δεν μπορεί η Βουλή όταν τίθεται αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να ψηφίζει δια της επιστολής ψήφου», δεν μπορεί να αναθέτουν στους γραμματείς των Κ.Ο. την ψήφο συνείδησης που το Σύνταγμα ορίζει ότι αυτοπρόσωπα πρέπει να τη δώσει ο βουλευτής.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο σχόλιο του πρωθυπουργού για τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο έξω από το Βουλή.

«Για τη συγκέντρωση των εκπροσώπων των φορέων των οικολογικών οργανώσεων και ΜΚΟ, ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος ότι αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο. Όταν ο ίδιος κάλεσε στο τηλέφωνο τον δήμαρχο και του ζήτησε να περάσει έξω από το Μαξίμου το φορτηγό που έκανε συναυλία και καλούσε τα τηλεοπτικά συνεργεία για να απαθανατίσουν τη δήθεν αυθόρμητη στιγμή, δεν τον πείραξαν οι αποστάσεις που δεν τηρήθηκαν» σχολίασε.

NEWSBEAST.GR 5/5/2020

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ για διάγγελμα Κ.Μητσοτάκη:

«Οι πολίτες άκουσαν και πάλι ευχολόγια και παραινέσεις»

ΣΥΡΙΖΑ για διάγγελμα Κ.Μητσοτάκη: «Οι πολίτες άκουσαν και πάλι ευχολόγια και παραινέσεις»

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισαν ως αμήχανο και φλύαρο το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας πως έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και όχι για να ενημερώσει τους πολίτες στα θέματα που τους ενδιαφέρουν.

«Οι πολίτες περίμεναν απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στη νέα καθημερινότητα που φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν αλλά και στην οικονομία και στα εργασία και αντί γι’ αυτό άκουσαν και πάλι ευχολόγια και παραινέσεις»

λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν:

​«Παρά την προφανή πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη  να δείξει ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών η τοποθέτηση του έδειξε φόβο και διχασμό μέσα στην κυβέρνησης».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι από το πολυδιαφημισμένο διάγγελμα Μητσοτάκη οι πολίτες ήλπιζαν ότι θα λάβουν απαντήσεις για το τι θα συμβεί στην οικονομία την επόμενη μέρα της άρσης των μέτρων αλλά και για το εάν θα συνεχίσουν να έχουν τις δουλειές τους.

​«Αντί γι’ αυτό, όμως άκουσαν και πάλι τον πρωθυπουργό να λέει ότι για την εξάπλωση της πανδημίας θα ευθύνονται οι πολίτες. Επιμένει με δυο λόγια να αγνοεί την πρώτιστη ευθύνη της Πολιτείας, δείχνοντας με το δάχτυλο τους πολίτες για την “ατομική ευθύνη”».

«Διχασμός στην κυβέρνηση για τα μέτρα»

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι πέρα από την επίκληση στο συναίσθημα των πολιτών, δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για τη στήριξη της οικονομίας απέναντι στην ύφεση που έρχεται, για την ενίσχυση των μισθωτών, των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων, δεν είπε τίποτα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον κρίσιμο κλάδο του τουρισμού.

«Οι πολίτες δεν θέλουν να μάθουν μόνο πότε θα βγουν από το σπίτι τους αλλά και πώς θα παραμείνουν όρθιοι στη ζωή τους, με αξιοπρέπεια και δουλειές την επόμενη μέρα» έλεγαν χαρακτηριστικά.

«Το ότι υπάρχει διχασμός στην κυβέρνηση για τα μέτρα», προσθέτουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα «φάνηκε και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στις αρχές Ιουνίου να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, ενώ τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που μέχρι χθες χαρακτηρίζονταν από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες “υγειονομική βόμβα διασποράς του κορονοϊού”, τώρα ξαφνικά ανοίγουν άρον-άρον για είκοσι μόλις μέρες».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος αλλά και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ότι τώρα η κυβέρνηση είναι πιο έτοιμη για να προχωρήσει στην άρση των μέτρων καθώς έχει πάρει τα μέτρα της, παράγοντες της Κουμουνδούρου έλεγαν ότι «ευθύνη της κυβέρνησης ήταν να χρησιμοποιήσει αυτό τον χρόνο για να ενισχύσει το ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, να αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ, να φροντίσει ώστε τώρα που επανερχόμαστε να έχουμε στη διάθεση μας μεγάλο αριθμό τεστ ώστε οι πολίτες να εξετάζονται μαζικά. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ότι η ζωή επανέρχεται στην κανονικότητα της προκειμένου εάν χρειαστεί να στήσει κάλπες να μην προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα.

​Προσθέτουν ωστόσο ότι μια τέτοια κίνηση μέσα στο καλοκαίρι θα ήταν ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου και για την υγεία των πολιτών και για την οικονομία καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα πάμε σε διπλές κάλπες.

ProNews 29/4/2020

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ:

Ο Μητσοτάκης και ο ανιψιός του οργάνωσαν «τυχαία» μια

συναυλία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

Το χαρακτήρισαν ως επικοινωνιακό σόου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης και ο ανιψιός του οργάνωσαν «τυχαία» μια συναυλία έξω από το Μέγαρο

Έντονα αντέδρασαν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο χάπενινγκ που στήθηκε έξω από το Μαξίμου, διαβλέποντας επικοινωνιακο σώου που είναι σε αντίθεση με υην πραγματικότητα των πολιτών οι οποίοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.
«Την ώρα που οι πολίτες παραμένουν σπίτια τους υπομονετικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και απειλούνται καθημερινά με πρόστιμα αν βγουν έξω, ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε λογικό μαζί με ακόμα 50 άτομα και τον ανιψιό του να οργανώσουν ”τυχαία” μία συναυλία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου», υπογραμμίζουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «Λίγος σεβασμός τόσο στις θυσίες των πολιτών όσο και στην αγωνία τους για τους δικους τους ανθρωπους, την πανδημία και το τι τους ξημερώνει στις δουλειές τους, δεν θα έβλαπτε».

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ:

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την

”κοινοβουλευτική καραντίνα”

για να φέρει νομοσχέδια που δεν θα συζητούνται

«Αυτό όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί απλώς και μόνο για να εξυπηρετούνται οι κυβερνητικοί τακτικισμοί».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την ”κοινοβουλευτική καραντίνα” για να φέρει νομοσχέδια που δεν θα

ASSOCIATED PRESS

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την ”κοινοβουλευτική καραντίνα” για να φέρει νομοσχέδια που δεν θα συζητούνται, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην κατάθεση των νομοσχεδίων για την εκπαίδευση και το περιβάλλον που θα εισαχθούν την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή, παρά το ότι υπολειτουργεί. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να επιστρέψει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, η Ολομέλεια να συνεδριάζει με 75 βουλευτές και οι Επιτροπές με πλήρη σύνθεση, αλλά σε τηλεδιάσκεψη.
Δεν μπορεί να παραμένουν σε αναστολή τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης και η κυβέρνηση να εισάγει νομοσχέδια που δεν θα συζητούνται, είναι το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η άρση των περιοριστικών μέτρων να ξεκινήσει από τη Βουλή», τονίζει το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσλη του και υπογραμμίζει:
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή με αίσθημα ευθύνης αποδέχθηκε -στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που πρότειναν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς για την αντιμετώπιση της πανδημίας - να υπάρξει περιορισμός στη λειτουργία του Κοινοβουλίου και άρα της ομαλής λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. 
Αυτό όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί απλώς και μόνο για να εξυπηρετούνται οι κυβερνητικοί τακτικισμοί μέσω ΠΝΠ ή κατάθεσης κορυφαίων νομοσχεδίων και να παραμένουν σε αναστολή τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης.
Κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων ζητήσαμε -και επιμένουμε-  η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων να ξεκινήσει από το Κοινοβούλιο, ώστε να μην κινδυνεύσει να μείνει σε καραντίνα η Δημοκρατία και όχι από τα υποθηκοφυλακεία και τα ειρηνοδικεία απλά και μόνο για να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί των τραπεζών για να ολοκληρωθεί η επίθεση σε χιλιάδες νοικοκυριά. Είναι κορυφαίο ζήτημα για εμάς, ζήτημα Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε:


1) Η Ολομέλεια να συνεδριάζει με τουλάχιστον 75 μέλη σύμφωνα με το άρθρο 24 του ΚτΒ και το άρθρο 67 του Συντάγματος τα οποία απαιτούν οι αποφάσεις να λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών.


2) Οι Επιτροπές να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιασκέψεων με πλήρη σύνθεση.


3) Να επιστρέψει πλήρως ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, κορυφαίο δικαίωμα της Αντιπολίτευσης και βασικό κύτταρο της Δημοκρατίας μας.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή σε βολικό για αυτήν πλαίσιο και με την κοινωνία σε καραντίνα,  κορυφαία νομοσχέδια όπως αυτό που δίνει χαριστική βολή στο Περιβάλλον και το αναχρονιστικό Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία – την ώρα που το υπουργείο Παιδείας δεν είναι σε θέση να προγραμματίσει ακόμα και τις Πανελλήνιες -  δεν μπορεί και δεν γίνεται δεκτό. Καλέσαμε την πλειοψηφία έστω την ύστατη ώρα να μην προχωρήσει με τρόπο αντιδημοκρατικό σε αυτά τα νομοθετήματα και να προσθέσει περαιτέρω αναστάτωση στην ήδη ταλαιπωρημένη από την πανδημία κοινωνία.
Επίσης, προκαλεί εντύπωση η σπουδή της πλειοψηφίας να είναι η Προανακριτική η μόνη Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει άμεσα και με πλήρη σύνθεση.  Η μεθόδευση αυτή δείχνει ότι η μικροπολιτική υπερισχύει της πολιτικής στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Τους είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή ότι η υπόθεση αυτή θα μετατραπεί σε ένα μεγαλοπρεπές Βατερλό για τη ΝΔ. Αυτό και θα συμβεί»

 

 

 

 

Βούτσης:

«Έρχονται νέα μνημόνια εξωτερικής επιβολής και εσωτερικής έμπνευσης»

«θα κληθεί άμεσα ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις»

Βούτσης: «Έρχονται νέα μνημόνια εξωτερικής επιβολής και εσωτερικής έμπνευσης»

«Φαίνονται ήδη στον ορίζοντα απαράδεκτα νέα μνημόνια εξωτερικής επιβολής ή εσωτερικής κοπής και έμπνευσης», δήλωσε στην «Kontra News» ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αφόρητο τακτικισμό», αναφέροντας ότι αντί να συζητήσει με τις πολιτικές δυνάμεις για το νέο οικονομικό περιβάλλον, αρχικά «σιώπησε και εμμέσως απαξίωσε το ‘μαξιλάρι' των 37 δισ., σε δεύτερη δε φάση, αρνήθηκε και απαξίωσε επίσης, χωρίς επιχειρήματα, την κοστολογημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

Μίλησε για «εν κρυπτώ και σε αδιαφάνεια χρήση μέρος του ‘μαξιλαριού'» που «πέραν της απόδειξης μιας θλιβερής πολιτικής διγλωσσίας παράγει ένα ‘μαξιλάρι' υποκρισίας και αφερεγγυότητας».

Παραπέμποντας στη σχετική δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης είπε ότι «θα κληθεί άμεσα ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις σε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών».

Σχολίασε ότι στο διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν έγινε καμία αναφορά στο ζήτημα των πολιτικών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό διότι, όπως είπε, «και σε αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση παλινωδεί και επιλέγει, εν τέλεια, την ατολμία».

Χαρακτήρισε δε «θλιβερή και προφανώς αναντίστοιχη με τις ανάγκες και την κρισιμότητα των καιρών» τη στάση της Ευρώπης. «Μια στάση περαιτέρω αυτοϋπονόμευσης της ίδιας της οντότητας, της συνοχής και του μέλλοντος της Ε.Ε.», είπε.

Αναφορικά με το δημόσιο σύστημα υγείας είπε, μεταξύ άλλων, ότι εκ μέρους της κυβέρνησης μένει «ολάνοιχτο και απολύτως θολό» το ζήτημα της σύμπραξης, αντί της απορρόφησης μέρους του, του ιδιωτικού συστήματος υγείας για το «νέο ΕΣΥ» μετά την κρίση, εκτιμώντας ότι όλα τα δεδομένα «κατατείνουν στην απόλυτη εμμονή για ιδιωτικοποίηση και δε συνιστούν στροφή της νεοφιλελεύθερης πολιτική του κ. Μητσοτάκη για την υγεία».

NEWSBEAST.GR  18/4/2020

 

 

 

 

Παραίτηση Βρούτση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για

"σκάνδαλο" με την τηλεκατάρτιση

Καταγγέλλει πάρτι ημετέρων με 80 εκατ. για προγράμματα τηλεκατάρτισης που ξεφτιλίζουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας και σοβαρότητας.

Παραίτηση Βρούτση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για

Την παραίτηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αντιδράσεις για την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων. Παράλληλα ζητά την κατάργηση του προγράμματος το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «σκάνδαλο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για «πάρτι ημετέρων» και απαιτεί τιν παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση του γραφείου τυπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζεται: «Ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» της Ν.Δ. συνεπάγεται πάρτι ημετέρων με 80 εκατομμύρια για προγράμματα τηλεκατάρτισης που ξεφτιλίζουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας και σοβαρότητας για δικηγόρους, μηχανικούς και επιστήμονες. Οι ίδιοι παίρνουν μόνο 600 ευρώ για ψευτο-προγράμματα ενώ το κράτος πληρώνει 1070 για τον καθένα, προκειμένου τα 470 να πάνε στις τσέπες των ιδιοκτητών ΚΕΚ.

Αν αυτό είναι ελεύθερη αγορά, τότε μάλλον οι μάγοι του επιτελικού κράτους έμαθαν «οικονομία» συλλαβίζοντας «Σκoιλ Ελικικού»...Υ.Γ. Αντί να τσακώνονται τόσες ώρες για το αν θα απαντήσει το υπουργείο Παιδείας, το Εργασίας ή το Μέγαρο Μαξίμου για το φιάσκο, ας απαντήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην απλή ερώτηση: Σκοπεύει να διατηρήσει το πρόγραμμα εξαπάτησης και προσβολής των επιστημόνων καθώς και τον κ. Βρούτση ως υπουργό;».

  • Κώστας Πουλακίδας 18/04/2020 09:38   HuffingtonPost

 

 

 

 

Τα δύο γεγονότα και οι τέσσερις ερωτήσεις Τσακαλώτου για το «μαξιλάρι» ρευστότητας

Η δήλωση του τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων

Τα δύο γεγονότα και οι τέσσερις ερωτήσεις Τσακαλώτου για το «μαξιλάρι» ρευστότητας

Τέσσερα ερωτήματα σε σχέση με το «μαξιλάρι» ρευστότητας απηύθυνε προς την κυβέρνηση ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Συγκεκριμένα σε δήλωση του αναφέρει ότι σε σχέση με τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων υπάρχουν «δύο γεγονότα και τέσσερα ερωτήματα» και προσθέτει:

«Γεγονός 1ο: Όταν λέμε "μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ", εννοούμε αυτά που άφησε μείον αυτά που βρήκε. Δηλαδή 37-0. Κάντε τις πράξεις. Αν δεν μας πιστεύετε, δείτε να το λέει και ο κ. Σκυλακάκης.

Γεγονός 2ο: Ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών είναι προσωρινός διαχειριστής των χρημάτων του ελληνικού λαού. Δεν διαχειρίζεται τα δικά του χρήματα. Ως εκ τούτου ελέγχεται και είναι υποχρεωμένος να λογοδοτεί για την χρήση τους.

Ακολούθως απευθύνει προς την κυβέρνηση τέσσερις ερωτήσεις:

Ερώτηση 1η: Θα πείτε επίσημα στον κόσμο που και πόσα είναι τα χρήματά του;

Ερώτηση 2η: Αφού πειράζετε το μαξιλάρι γιατί δεν δίνετε μισθούς στον κόσμο, τις ενισχύσεις στις επιχειρήσεις, και το επίδομα στους ευάλωτους που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ; Το επιχείρημα ότι δεν φτάνουν τα λεφτά γιατί μετράμε και τις αναστολές (που θα τα πάρουμε πίσω αργότερα) δεν πείθει κανέναν. Γιατί αν προχωρούσατε στις καταβολές που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ οι αναστολές που θα απαιτούνταν θα ήταν σαφώς μικρότερες. Άρα επιλέγετε σκόπιμα ένα λάθος μείγμα πολιτικής που αφήνει τους πολίτες στο τέλος της κρίσης υπερχρεωμένους. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν είναι το σύνολο των αναστολών, είναι ζήτημα ρευστότητας που μπορεί να καλυφθεί, αν παραστεί η ανάγκη, με άλλα βραχυπρόθεσμα εργαλεία και δεν επηρεάζει την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται και να βυθίζετε την οικονομία σε ύφεση και να αφήνετε τον κόσμο υπερχρεωμένο και να μην ενημερώνετε κανέναν.

Ερώτηση 3η: Όταν καταθέσατε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό στην Βουλή γιατί δεν ενημερώσατε ότι θα χρησιμοποιήσετε το μαξιλάρι; Γιατί γράψατε και υπογράψατε ότι "η ανωτέρω δαπάνη θα αντιμετωπίζεται από κοινοτική χρηματοδότηση και δανεισμό;" Είπατε ψέματα;

Ερώτηση 4η: Έχετε έστω και μια υποψία προγράμματος; Που σκοπεύετε να δαπανήσετε τα χρήματα του ελληνικού λαού; Έχετε κρυφή ατζέντα; Αν όχι, μπορείτε ελεύθερα να χρησιμοποιήσετε το δικό μας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αν πάλι έχετε κρυφή ατζέντα, να την ξεχάσετε».

NEWSBEAST.GR 17/4/2020

 

 

 

 

Τσακαλώτος:

Η κυβέρνηση σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού εν κρυπτώ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού εν κρυπτώ

Τη χρήση του «μαξιλαριού ασφαλείας»

από την κυβέρνηση σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι «σύρεται σε όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει αλλά το κάνει με αδικαιολόγητη καθυστέρηση».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, που όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ με επιθετικό τρόπο για τη δημιουργία του ταμειακού μαξιλαριού ασφαλείας, μας ενημέρωσε σήμερα μέσω διαρροών ότι έχει αρχίσει ήδη να το χρησιμοποιεί», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν προέβη καν σε επίσημη ανακοίνωση γι’ αυτό, παρότι ο πρωθυπουργός έκανε διάγγελμα προχθές και ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται καθημερινά σε περισσότερους του ενός τηλεοπτικούς σταθμούς».

Ο τομεάρχης Οικονομικών κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προφανώς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού εν κρυπτώ» και «αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι τα χρησιμοποιεί ήδη πιεζόμενη» από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αίτηση κατάθεσης εγγράφων τη Δευτέρα από 63 βουλευτές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από καιρό καταθέσει συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που προφανώς περιλαμβάνει χρήση πόρων του μαξιλαριού. Η κυβέρνηση τον είχε κατηγορήσει τότε για λαϊκισμό και παροχολογία.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι σύρεται σε όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει αλλά το κάνει με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, εξαιρετική αποσπασματικότητα και με αδιανόητη αδιαφάνεια. Τα μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει πρέπει να ληφθούν τώρα.

Όπως έχουμε ξαναπεί, κάθε ώρα καθυστέρησης μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή στα μνημόνια», συνεχίζει ο Ευκλ. Τσακαλώτος και καλεί την κυβέρνηση «να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τον ελληνικό λαό για τη χρήση των χρημάτων του».

«Οφείλει να παραδεχτεί ότι, αν είχε ακολουθηθεί η θέση της ΝΔ και δεν υπήρχε μαξιλάρι, η χώρα θα ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει.

Λίγη διαφάνεια στη χρήση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν με θυσίες του ελληνικού λαού δεν βλάπτει», καταλήγει η γραπτή του δήλωση.

NEWSBEAST.GR  16/4/2020

 

 

 

 

Τσακαλώτος:

Η κυβέρνηση, ενώ βλέπει την κρίση να βαθαίνει, αρνείται να προβεί σε ουσιαστικά μέτρα

Για παλινωδίες κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση, ενώ βλέπει την κρίση να βαθαίνει, αρνείται να προβεί σε ουσιαστικά μέτρα

«Η κυβέρνηση παλινωδεί για την οικονομία. Ενώ βλέπει την κρίση να βαθαίνει αρνείται να προβεί σε ουσιαστικά μέτρα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «χθες ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι αγνοεί μέχρι και πόσοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι στη χώρα» και σημειώνει ότι «το πενιχρό επίδομα που εξήγγειλε μετά από απαράδεκτη καθυστέρηση δεν καλύπτει ούτε το 1/3 αυτών».

Προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός «ζήτησε εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση τη στιγμή που χαρακτήρισε τα αιτήματα του κόσμου "αλόγιστα" και τις αναγκαίες παροχές "πρόχειρες"». «Τη στιγμή», προσθέτει, «που ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι 415.000 μακροχρόνια άνεργοι "κάπου στη πραγματικότητα εργάζονται" και άρα δεν χρειάζονται ενίσχυση».

Ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση» και πως «η καθυστέρηση και η ατολμία της ΝΔ κοστίζουν». Καλεί δε την κυβέρνηση να εφαρμόσει «έστω και τώρα» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως σημειώνει, «κάθε ώρα καθυστέρησης της κυβέρνησης, μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή στα μνημόνια».

Δείτε το βίντεο που συνοδεύει τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου:

https://www.youtube.com/watch?v=smZFgUZEJ2w&feature=emb_logo
NEWSBEAST.GR 14/4/2020

 

 

 

 

Βούτσης προς κυβέρνηση:

Αν πρέπει να λογαριαστούμε, να λογαριαστούμε τώρα, χωρίς απειλή για το μέλλον

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής εκτιμά ότι προκύπτουν πολλαπλά ζητήματα Δημοκρατίας από τη μέχρι στιγμής διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού

Βούτσης προς κυβέρνηση: Αν πρέπει να λογαριαστούμε, να λογαριαστούμε τώρα, χωρίς απειλή για το μέλλον

«Πολλαπλά ζητήματα Δημοκρατίας προκύπτουν από την κυβερνητική διαχείριση της απειλής του κορονοϊού» τόνισε σήμερα μιλώντας στη Βουλή ο τέως Πρόεδρος του Σώματος και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως είπε, υπάρχει ζήτημα ελλείμματος στην ενημέρωση και πληροφόρηση της κοινής γνώμης, ζήτημα διαφάνειας στον τρόπο χρηματικής ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης με απευθείας αναθέσεις, ζήτημα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων, ζήτημα αντιμετώπισης του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και ζήτημα πολιτικής χειραγώγησης και αξιοποίησης της απειλής του κορονοϊού από την κυβέρνηση, η οποία προσδοκά πολιτικά οφέλη.

Όλα αυτά τα "ζητήματα δημοκρατίας" θα μπορούσαν και θα έπρεπε να συζητηθούν σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων επεσήμανε ο κ. Βούτσης, υπογραμμίζοντας πως αντί η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος αυτής της κρίσιμης περίστασης για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, δείχνει τη διάθεση για "πολιτική ολίσθηση" μέσω της χειραγώγησης και της επικοινωνιακής τακτικής της. «Αν πρέπει να λογαριαστούμε, να λογαριαστούμε τώρα, χωρίς καμία απειλή για το μέλλον. Να λογαριαστούμε μέσα από υπεύθυνο διάλογο, μέσα από επιχειρήματα, μέσα από κατάθεση προτάσεων. Να λογαριαστούμε με κοινωνική ευαισθησία, με δεοντολογία αλλά όχι με σιωπή» κατέληξε ο Νίκος Βούτσης.

NEWSBEAST.GR  10/4/2020

 

 

 

 

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για πακέτο

- «ένεση» 35 δισ. στην οικονομία

Την επόμενη εβδομάδα η παρουσίαση του σχεδίου από τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για πακέτο - «ένεση» 35 δισ. στην

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πακέτο 35 δισ. για την οικονομία θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει σε συνέντευξη τύπου ένα συνολικό πρόγραμμα για την συγκράτηση της κρίσης και την ανάταξη της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μαζί του θα είναι οι τομεάρχες Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Νίκο Παππά και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η βασική ιδέα που θα διατρέχει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι
1) καθαρή χρηματική ενίσχυση 13 δισ.
2) εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 22 δισ.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι με επιδοτήσεις ύψους 15 δισ. μπορούν να καλύψουν πλήρως οι μισθοί και οι εισφορές για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις από τα μέσα Μαρτίου έως και όλον τον Μάιο. Σημειώνεται ότι μέρος των 35 δισ. θα δοθεί για διάσωση επιχειρήσεων χωρίς τα χρήματα να επιστραφούν, ενώ θα χρηματοδοτηθεί εκτάκτως και ο ΟΑΕΔ για να αυξήσει τον αριθμό των ανέργων που καλύπτει.

Η κατάρτιση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με εντολή του Αλ. Τσίπρα μόλις διαπιστώθηκε ότι η πανδημία θα πλήξει την Ελλάδα.

 

 

 

 

Οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάθεση της δόσης για τα κανάλια

«Πρόκειται για πράξη ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη»

Οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάθεση της δόσης για τα κανάλια

Ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει για το 2021 τις πληρωμές των δόσεων από τα κανάλια για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «μετά τα 11 εκατομμύρια ευρώ που η κυβέρνηση μοιράζει με αδιαφάνεια και επιλεκτικά στον Τύπο, με σημερινή της απόφαση παραπέμπει για το 2021 τη δόση των 3,5 εκατ. ευρώ που οφείλει να καταβάλλει κάθε κανάλι για την άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή 21 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Και αυτά μετά τις προκλητικές αποφάσεις για τους κλινικάρχες και τους εργολάβους παραχωρησιούχους των διοδίων στις εθνικές οδούς».

Το γραφείο Τύπου καταγγέλει ότι «Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη διευκολύνει κάποιους από τους πιο πλούσιους Έλληνες με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που έναν μήνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας αρνείται να ενισχύσει τη δημόσια Υγεία με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και ενώ εκατομμύρια εργαζόμενοι, επαγγελματίες και μικρομεσαίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν με δειλά, ανεπαρκή και αποσπασματικά μέτρα το φάσμα της φτώχειας του λουκέτου και της ανεργίας». Καταλήγοντας υποστηρίζει ότι «Πρόκειται για πράξη ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη, που επιβεβαιώνει ότι η έκκληση του κ. Μητσοτάκη για απόδοση του 50% των αποδοχών των βουλευτών για να μαζευτούν περίπου 300.000 ευρώ για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιτομή του φαρισαϊσμού».

NE WSBEAST.GR  1/4/2020

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ:

Μόνο η Ελλάδα στην ΕΕ οδηγεί εργαζόμενους σε ανεργία και

μειώσεις μισθών 50%

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο η Ελλάδα στην ΕΕ οδηγεί εργαζόμενους σε ανεργία και μειώσεις μισθών 50%

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που αντί η κυβέρνηση να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους σε απολύσεις και μειώσεις μισθών ως και 50% επ' αόριστον, δημιουργώντας νέα γενιά ανέργων και φτωχών», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παραπέμποντας σε δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση «αντί να βάζει βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας δίνοντας ένα επίδομα 800 ευρώ για ενάμιση μήνα στους εργαζόμενους και στέλνοντάς τους στην ανεργία, ας δει τι κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, στηρίζοντας έτσι και τις επιχειρήσεις». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι όπως αποκάλυψε σήμερα η "Εφημερίδα των Συντακτών" στη Γαλλία το κράτος πληρώνει το 100% του μισθού, στη Σουηδία το κράτος πληρώνει το 95% του μισθού, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και την Ισπανία το κράτος πληρώνει το 80% του μισθού, ενώ στη Δανία και την Πορτογαλία, το κράτος πληρώνει το 75% του μισθού.

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης λοιπόν να αφήσουν τα προσχήματα και να πάρουν άμεσα πίσω την άθλια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα οδηγήσει σε πλήρη φτωχοποίηση όλους τους εργαζόμενους αλλά θα τινάξει στον αέρα και το σύνολο της οικονομίας από την έλλειψη αγοραστικής δύναμης την επομένη της κρίσης», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ:

Η κυβέρνηση υπονόμευσε συνειδητά την αποσυμφόρηση των νησιών

Αιχμές ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης ο υπερπληθυσμός προσφύγων, στα νησιά, άφησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επίσκεψή τους στη Χίο.

Αιχμές ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης ο υπερπληθυσμός προσφύγων, στα νησιά, άφησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη Χίο.

Στο νησί βρέθηκε την Παρασκευή κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στο οποίο συμμετείχαν οι πρώην υπουργοί και βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη και Θόδωρος Δρίτσας, καθώς και ο βουλευτής Χίου του κόμματος Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Στο σύνολο τους άσκησαν οξεία κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και η οποία, όπως είπαν, αποτελεί συνειδητή επιλογή προκειμένου να πεισθούν οι κοινωνίες να αποδεχθούν την κλειστή δομή αλλά και τα εφαρμοζόμενα αποτρεπτικά μέτρα.

«Η κυβέρνηση συνειδητά υπονόμευσε την αποσυμφόρηση των νησιών»

Όπως σημείωσαν, η Νέα Δημοκρατία «ήξερε πολύ καλά προεκλογικά την κατάσταση με το μεταναστευτικό, ωστόσο αντί να επενδύσει στην επίλυση ενός πολύπλευρου ζητήματος, επένδυσε στο μίσος και στην ακραία λογική με αποτέλεσμα τώρα να καλείται να τα αντιμετωπίσει στην πράξη».

Επίσης επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση, από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι σήμερα, υπονόμευσε συνειδητά την αποσυμφόρηση των νησιών καταργώντας ακόμα και τα κριτήρια ευαλωτότητας που χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπερπηδήσει τον γεωγραφικό περιορισμό που επέβαλε η ερμηνεία της κοινής δήλωσης Ευρώπης-Τουρκίας.

Τέλος χαρακτήρισαν «επικίνδυνη οποιαδήποτε συζήτηση για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ξερονήσια».

Το ΒΗΜΑ Team 06.03.2020

ΣΥΡΙΖΑ:

Σύνοδος Κορυφής, βέτο και εθνικό σχέδιο για το προσφυγικό

Οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσεις για την αντιμετώπιση της νέας μεταναστευτικής κρίσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Σύνοδος Κορυφής, βέτο και εθνικό σχέδιο για το

Αμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής, απειλή βέτο σε ευρωπαϊκές υποθέσεις και την συγκρότηση εθνικού σχεδίου για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά και την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, άνοιξε τα χαρτιά της και προτείνει τους βασικούς άξονες του εθνικού σχεδίου τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, τις ιδεοληπτικές εμμονές, τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και τον αυταρχισμό».

«Σε ένα σχέδιο σοβαρό, ρεαλιστικό, βασισμένο σε ανθρωπιστικές αρχές και στην ανάγκη προστασίας της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να συμβάλει χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς», δηλώνει η ΠΓ του κόμματος.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
Α) Η ελληνική κυβέρνηση να πιέσει δυναμικά και στο πιο υψηλό επίπεδο για άμεση σύγκλιση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει με την απειλή βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις:

-να πιέσει την ΕΕ ώστε να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της, αποφασίζοντας κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν επανέλθει άμεσα στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας,

-να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός εναλλακτικού αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσης της Κοινής Δήλωσης, βασισμένο στις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης.

-να εκπονήσει πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην ΕΕ

-να εκπονήσει πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ και καταβολή κονδυλίων για τη φιλοξενία προσφύγων

-να υπάρξει αναθεώρηση του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση και κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται στην αρχή της αλληλεγγύης

Β) Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, τις ιδεοληπτικές εμμονές, τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και τον αυταρχισμό και, αντ’ αυτών να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

-Ακύρωση της ΠΝΠ, των επιτάξεων και του σχεδιασμού για δημιουργία κλειστών κέντρων –φυλακών στα νησιά.

-Ακύρωση της ΠΝΠ για την αναστολή δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου για νεοεισερχόμενους, με περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου και επιτροπών προσφυγών

-Αμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα -διαδικασία στην οποία μπορεί να συμβάλει ενεργά και ο ΣΥΡΙΖΑ

-Ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό.

-Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων με τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας.

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided