Τετάρτη, Μάιος 27, 2020

ΣΥΡΙΖΑ:

 

 

 

 

 

 

 

Με βολές κατά της κυβέρνησης η παρουσίαση του «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» από τον Αλ. Τσίπρα

 

 

 

 

 

 

Με βολές κατά της κυβέρνησης η παρουσίαση του «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» από τον Αλ. Τσίπρα

Το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» παρουσίασε απόψε σε εκδήλωση στο Ζάππειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ξεκινώντας ο κ. Τσίπρας αφού αναγνώρισε στην κυβέρνηση ότι συντονίστηκε με όσα συνέστησε η επιστημονική κοινότητα για την υγειονομική κρίση, στην συνέχεια άσκησε κριτική λέγοντας: «Ωστόσο σήμερα ασχολείται μονάχα με το πως θα αξιοποιήσει την κρίση για να επιταχύνει όσα αντιδραστικά είχε σχεδιάσει για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, ήδη πριν την πανδημία».

Δίνοντας το περίγραμμα της πρότασής του ανέφερε: «Δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να πιστεύει ότι η ανάκαμψη είναι εύκολη ή απλή υπόθεση. Και δεν υπάρχει κανείς σοβαρός οικονομολόγος, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, που να πιστεύει ότι μπορεί να έρθει η ανάκαμψη χωρίς να πέσει χρήμα στην αγορά».

Έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης αντί να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη πανευρωπαϊκή συζήτηση, αντί να κάνει το παν για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους που θα πέσουν άμεσα στην αγορά, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Να εμφανίζεται τακτικά και να παριστάνει το μάντη κακών. Να λέει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες: 'Χάρη σε μένα σωθήκατε από τη πανδημία, αλλά τώρα προετοιμαστείτε για τα χειρότερα'. Και τα χειρότερα μια να τα υπολογίζουν 3, μια 5, μια 10 και την άλλη 13% ύφεση».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ "Μένουμε όρθιοι ΙΙ", για την στήριξη της οικονομίας τους επόμενους τέσσερις μήνες, περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δισ. ευρώ, στοχευμένο σε δράσεις που θα έχουν πολλαπλασιαστική επίδραση στη πραγματική οικονομία αλλά και στήριγμα σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, επιχειρηματία αυτοαπασχολούμενο.
Το πρόγραμμα βασίζεται στην στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της, όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και περιλαμβάνει, θέσπιση «Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης», μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%, ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, με στόχο 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας".

Αλέξης Τσίπρας: Οι επιχειρήσεις δε μπορούν, η κυβέρνηση δεν θέλει

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα στη πραγματική οικονομία λόγω της καθυστέρησης και των εμμονών της κυβέρνησης , όπως ανέφερε: "Οι επιχειρήσεις δε μπορούν, η κυβέρνηση δεν θέλει, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν». Ακολούθως εξήγησε: Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στην εστίαση μένουν ξεκρέμαστοι. Εργαζόμενοι που δούλεψαν από το σπίτι, ενημερώνονται από το αφεντικό, ότι θα πληρωθούν μισό μισθό, γιατί 8 ώρες τηλεργασία μάλλον δε συνιστούν πια κανονικό 8ωρο. Εργαζόμενοι που δούλευαν από το σπίτι, χρεώνονται μέρες άδειας γιατί δεν ήταν εκεί ενώ η επιχείρηση ήταν κλειστή. Εργαζόμενοι που η εργασία τους απαιτεί δεκάδες ώρες τη βδομάδα στο τηλέφωνο, βλέπουν λογαριασμούς εκατοντάδων ευρώ, που ενημερώνονται ότι πρέπει να βάλουν από την τσέπη τους. Ντελιβεράδες, Κούριερ, Ταχυμεταφορείς, που δούλεψαν 12ωρα λόγω φόρτου εργασίας, πληρώνονται για 4ωρα. Όλα αυτά δεν είναι μια έκτακτη συνθήκη. Είναι προσομοίωση μιας νέας πραγματικότητας. Με την Επιθεώρηση Εργασίας να έχει γίνει ξανά ανέκδοτο στα χείλη κάθε εργαζόμενου σε αυτή τη χώρα".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι " δε μπορούμε να αφήσουμε στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες, λέγοντας τους απλά ότι έχουμε καπιταλισμό, και κόψτε το λαιμό σας. Ούτε μπορούμε τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι χθες τους κολακεύαμε, σήμερα να τους αποκαλούμε μπαταχτσήδες, και τις επιχειρήσεις τους ζόμπι. Και αναφέρομαι τόσο στις υπάρχουσες επιχειρήσεις όσο και σε αυτές που σχεδίαζαν να ανοίξουν τους επόμενους μήνες".

Τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας το «Μένουμε όρθιοι ΙΙ»

Ακολούθως παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του το οποίο χαρακτήρισε τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας.

Το πρόγραμμα, είπε, είναι προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κρίση όπως και η άρνηση της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα να ενισχύσει την εργασία και τις επιχειρήσεις και η διάρκειά του είναι οι τέσσερις επόμενοι μήνες, οι μήνες της επαναφοράς στη λειτουργία της οικονομίας, που συμπίπτουν όμως και με τη τουριστική περίοδο. Βασικός του άξονας, είναι όπως και στη πρώτη του εκδοχή η στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της.

Το πρόγραμμα διακρίνει τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων:

-Αυτές αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας, και προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

-Αυτές που επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, όπου προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.

-Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες προτείνουμε τη κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

Προϋπόθεση για τη παραπάνω στήριξη, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η πρόταση συμπληρώνεται με την καθιέρωση του Εισοδήματος έκτακτης Ανάγκης: "Το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» που προτείνουμε να θεσπιστεί και στη χώρα μας, όπως θα θεσπιστεί και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως πχ στην Ιταλία, την Ισπανία και αλλού θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί".

Δεύτερος άξονας η στήριξη των επιχειρήσεων

Ακολούθως αναφέρθηκε στη στον δεύτερο άξονα της πρότασης που είναι η στήριξη των επιχειρήσεων: «Καθώς, δε η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη έως αδύνατη για ένα μεγάλο μέρος των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, προτείνουμε ένα πακέτο μέτρων που προκρίνει για αυτές, την απευθείας ενίσχυση από το κράτος.

Με ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.

Επιπλέον αυτών, προτείνουμε ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ένα ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δε μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών. Και τέλος ως επιπρόσθετο μέτρο στήριξης προτείνουμε τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Πρόταση που είχαμε εξαγγείλει από πέρυσι, πολύ πριν τον κορονοϊό. Και θα είχε ήδη εφαρμοστεί αν είχαμε παραμείνει στη διακυβέρνηση».

Στήριξη για τον τουρισμό

Πέραν των άλλων ενισχύσεων, για τον τουρισμό προτείνουμε επιπλέον ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού. Με στόχο 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος.

Επιπλέον προτείνουμε την κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής.

Όπως αντιστοίχως και για την εστίαση, προτείνουμε, τη μείωση στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%, τον ΦΠΑ.

Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, προβλέπουμε τη πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης. Επιπλέον όμως προτείνουμε τη στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκατ., και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκατ.

Ενώ ταυτόχρονα προτείνουμε την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων, που εμείς είχαμε θεσμοθετήσει, προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, τον καλλιεργητή.

Τέλος το πρόγραμμά μας προβλέπει την ισχυρή ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Όχι με μπαλώματα αλλά με στόχο να ενισχύσουμε αποφασιστικά το ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, ικανό να στελεχώσει τόσο τα δημόσια νοσοκομεία και επαρκή αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας, όσο και ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Συμπυκνώνοντας το πολιτικό σκεπτικό του ανέφερε: "Το πρόγραμμα που σας παρουσιάζουμε δεν αποτελεί μια πρόταση αντιπολιτευτικής κριτικής...Στον πυρήνα της λογικής μας είναι η ενίσχυση της ζήτησης, δηλαδή η στήριξη των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων. Για αυτό και στηρίζουμε κάθε πρόταση αμοιβαιοποίησης του ρίσκου και αναδιανομής των βαρών υπέρ των πιο αδύναμων κρατών και περιφερειών της Ευρώπης. Για αυτό και υποστηρίζουμε τη Γαλλογερμανική πρόταση, παρά τις αδυναμίες της, προσδοκώντας τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη της ελληνικής οικονομίας από ευρωπαϊκά κονδύλια. Τέλος στη λογική της πρότασής μας, δεν είναι η στήριξη δίχως καμία προϋπόθεση. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις με προϋπόθεση όμως τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των σχέσεων εργασίας, στο καθεστώς που ήταν πριν από τη κρίση. Και η ίδια αρχή : Στήριξη αλλά με όρους και προϋποθέσεις, ισχύει και σε ότι αφορά την αναγκαία στήριξη του κράτους σε πληττόμενες μεγάλες και ιδιαίτερα στις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές, στον τουρισμό, τη βιομηχανία, στις υποδομές και στα δίκτυα. Αυτό σημαίνει ενεργοποίηση του κράτους προκειμένου αυτές να διασωθούν, αλλά στο βαθμό που αυτό απαιτεί άμεση ανακεφαλαιοποίηση, υπάρχει αντίστοιχη κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων αυτών".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ  26/5/2020

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Τη Δευτέρα η παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» στο Ζάππειο

Στις 18:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προγράμματος

ΣΥΡΙΖΑ: Τη Δευτέρα η παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» στο Ζάππειο

Τις προτάσεις του, μέσα από ένα επικαιροποιημένο πρόγραμμα, θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, στις 18:30 ο Αλέξης Τσίπρας, θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προγράμματος, «Μένουμε Όρθιοι», στο Ζάππειο Μέγαρο.

Την εξειδίκευση ανά τομέα θα κάνουν οι αρμόδιοι τομεάρχες της Κ.Ο., Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομίας Νίκος Παππάς και Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

Θυμίζουμε ότι στον ίδιο χώρο τον Ιούνιο του 2018 ο κ. Τσίπρας, με την ιδιότητα τότε του πρωθυπουργού, είχε ανακοινώσει «την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια» όπως έλεγε τότε, φορώντας μάλιστα ειδικά για την περίσταση αυτή, κόκκινη γραβάτα.

NEWSBEAST.GR

 

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα για τα γεγονότα στον Έβρο

«Η έλλειψη στρατηγικής εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους», τονίζουν Δρίτσας και Κατρούγκαλος

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα για τα γεγονότα στον Έβρο

Να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες,

επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και

για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει, ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ,

Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην δήλωσή τους αναφέρουν:

«Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή» και ακολούθως ρωτούν τον υπουργό:

«Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση;

Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού;

Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;».

Κλείνοντας υπογραμμίζουν ότι τα θέματα αυτά

απαιτούν γνώση, ψυχραιμία,

σύνεση και αποφασιστικότητα και

προειδοποιούν ότι

«έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

NEWSBEAST.GR  22/5/2020

 

 

 

 

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε τις διαδικασίες εξπρές», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία στη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε αρχικά: «Εξαιτίας όσων είπα εισαγωγικά για τον τρόπο νομοθέτησης και ακριβώς επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτή η διαδικασία της επιστολικής ψήφου, παραβιάζοντας και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό, αλλά και της διαδικασίας-εξπρές κρίσιμων νομοσχεδίων, μπορεί να συνεχιστεί, είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω ότι δεν θα τη νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «δεν θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να καταστρατηγούνται θεσμικές διαδικασίες και κοινοβουλευτικές λειτουργίες, γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας».

«Θα αποχωρήσουμε από τη διαδικασία και ελπίζω να είναι η πρώτη και τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρόθεση να κανονικοποιηθεί η κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να «κανονικοποιηθεί μία κατάσταση εξαίρεσης που προκάλεσε η πανδημία».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την περιβαλλοντική πολιτική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το θέμα της λειτουργίας δεν είναι δευτερεύον και τόνισε ότι, πέραν του γεγονός ότι έως τώρα νομοθετούσε με ΠΝΠ στο όνομα της έκτακτης ανάγκης και για θέματα πέραν της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει 26 νομοθετικά σχέδια τους επόμενους τρεις μήνες, όμως δεν μπορεί να προωθηθούν μέσα από μια διαδικασία που η Βουλή θα υπολειτουργεί, όπου θα υπάρχουν περιορισμοί.

Επίσης ο πρόδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ την κάθετη διαφωνία του για το θέμα της επιστολικής ψήφου.  «

Δεν μπορεί η Βουλή όταν τίθεται αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να ψηφίζει δια της επιστολής ψήφου», δεν μπορεί να αναθέτουν στους γραμματείς των Κ.Ο. την ψήφο συνείδησης που το Σύνταγμα ορίζει ότι αυτοπρόσωπα πρέπει να τη δώσει ο βουλευτής.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο σχόλιο του πρωθυπουργού για τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο έξω από το Βουλή.

«Για τη συγκέντρωση των εκπροσώπων των φορέων των οικολογικών οργανώσεων και ΜΚΟ, ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος ότι αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο. Όταν ο ίδιος κάλεσε στο τηλέφωνο τον δήμαρχο και του ζήτησε να περάσει έξω από το Μαξίμου το φορτηγό που έκανε συναυλία και καλούσε τα τηλεοπτικά συνεργεία για να απαθανατίσουν τη δήθεν αυθόρμητη στιγμή, δεν τον πείραξαν οι αποστάσεις που δεν τηρήθηκαν» σχολίασε.

NEWSBEAST.GR 5/5/2020

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ για διάγγελμα Κ.Μητσοτάκη:

«Οι πολίτες άκουσαν και πάλι ευχολόγια και παραινέσεις»

ΣΥΡΙΖΑ για διάγγελμα Κ.Μητσοτάκη: «Οι πολίτες άκουσαν και πάλι ευχολόγια και παραινέσεις»

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισαν ως αμήχανο και φλύαρο το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας πως έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και όχι για να ενημερώσει τους πολίτες στα θέματα που τους ενδιαφέρουν.

«Οι πολίτες περίμεναν απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στη νέα καθημερινότητα που φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν αλλά και στην οικονομία και στα εργασία και αντί γι’ αυτό άκουσαν και πάλι ευχολόγια και παραινέσεις»

λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν:

​«Παρά την προφανή πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη  να δείξει ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών η τοποθέτηση του έδειξε φόβο και διχασμό μέσα στην κυβέρνησης».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι από το πολυδιαφημισμένο διάγγελμα Μητσοτάκη οι πολίτες ήλπιζαν ότι θα λάβουν απαντήσεις για το τι θα συμβεί στην οικονομία την επόμενη μέρα της άρσης των μέτρων αλλά και για το εάν θα συνεχίσουν να έχουν τις δουλειές τους.

​«Αντί γι’ αυτό, όμως άκουσαν και πάλι τον πρωθυπουργό να λέει ότι για την εξάπλωση της πανδημίας θα ευθύνονται οι πολίτες. Επιμένει με δυο λόγια να αγνοεί την πρώτιστη ευθύνη της Πολιτείας, δείχνοντας με το δάχτυλο τους πολίτες για την “ατομική ευθύνη”».

«Διχασμός στην κυβέρνηση για τα μέτρα»

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι πέρα από την επίκληση στο συναίσθημα των πολιτών, δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για τη στήριξη της οικονομίας απέναντι στην ύφεση που έρχεται, για την ενίσχυση των μισθωτών, των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων, δεν είπε τίποτα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον κρίσιμο κλάδο του τουρισμού.

«Οι πολίτες δεν θέλουν να μάθουν μόνο πότε θα βγουν από το σπίτι τους αλλά και πώς θα παραμείνουν όρθιοι στη ζωή τους, με αξιοπρέπεια και δουλειές την επόμενη μέρα» έλεγαν χαρακτηριστικά.

«Το ότι υπάρχει διχασμός στην κυβέρνηση για τα μέτρα», προσθέτουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα «φάνηκε και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στις αρχές Ιουνίου να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, ενώ τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που μέχρι χθες χαρακτηρίζονταν από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες “υγειονομική βόμβα διασποράς του κορονοϊού”, τώρα ξαφνικά ανοίγουν άρον-άρον για είκοσι μόλις μέρες».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος αλλά και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ότι τώρα η κυβέρνηση είναι πιο έτοιμη για να προχωρήσει στην άρση των μέτρων καθώς έχει πάρει τα μέτρα της, παράγοντες της Κουμουνδούρου έλεγαν ότι «ευθύνη της κυβέρνησης ήταν να χρησιμοποιήσει αυτό τον χρόνο για να ενισχύσει το ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, να αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ, να φροντίσει ώστε τώρα που επανερχόμαστε να έχουμε στη διάθεση μας μεγάλο αριθμό τεστ ώστε οι πολίτες να εξετάζονται μαζικά. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ότι η ζωή επανέρχεται στην κανονικότητα της προκειμένου εάν χρειαστεί να στήσει κάλπες να μην προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα.

​Προσθέτουν ωστόσο ότι μια τέτοια κίνηση μέσα στο καλοκαίρι θα ήταν ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου και για την υγεία των πολιτών και για την οικονομία καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα πάμε σε διπλές κάλπες.

ProNews 29/4/2020

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ:

Ο Μητσοτάκης και ο ανιψιός του οργάνωσαν «τυχαία» μια

συναυλία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

Το χαρακτήρισαν ως επικοινωνιακό σόου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης και ο ανιψιός του οργάνωσαν «τυχαία» μια συναυλία έξω από το Μέγαρο

Έντονα αντέδρασαν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο χάπενινγκ που στήθηκε έξω από το Μαξίμου, διαβλέποντας επικοινωνιακο σώου που είναι σε αντίθεση με υην πραγματικότητα των πολιτών οι οποίοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.
«Την ώρα που οι πολίτες παραμένουν σπίτια τους υπομονετικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και απειλούνται καθημερινά με πρόστιμα αν βγουν έξω, ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε λογικό μαζί με ακόμα 50 άτομα και τον ανιψιό του να οργανώσουν ”τυχαία” μία συναυλία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου», υπογραμμίζουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «Λίγος σεβασμός τόσο στις θυσίες των πολιτών όσο και στην αγωνία τους για τους δικους τους ανθρωπους, την πανδημία και το τι τους ξημερώνει στις δουλειές τους, δεν θα έβλαπτε».

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ:

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την

”κοινοβουλευτική καραντίνα”

για να φέρει νομοσχέδια που δεν θα συζητούνται

«Αυτό όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί απλώς και μόνο για να εξυπηρετούνται οι κυβερνητικοί τακτικισμοί».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την ”κοινοβουλευτική καραντίνα” για να φέρει νομοσχέδια που δεν θα

ASSOCIATED PRESS

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την ”κοινοβουλευτική καραντίνα” για να φέρει νομοσχέδια που δεν θα συζητούνται, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην κατάθεση των νομοσχεδίων για την εκπαίδευση και το περιβάλλον που θα εισαχθούν την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή, παρά το ότι υπολειτουργεί. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να επιστρέψει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, η Ολομέλεια να συνεδριάζει με 75 βουλευτές και οι Επιτροπές με πλήρη σύνθεση, αλλά σε τηλεδιάσκεψη.
Δεν μπορεί να παραμένουν σε αναστολή τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης και η κυβέρνηση να εισάγει νομοσχέδια που δεν θα συζητούνται, είναι το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η άρση των περιοριστικών μέτρων να ξεκινήσει από τη Βουλή», τονίζει το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσλη του και υπογραμμίζει:
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή με αίσθημα ευθύνης αποδέχθηκε -στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που πρότειναν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς για την αντιμετώπιση της πανδημίας - να υπάρξει περιορισμός στη λειτουργία του Κοινοβουλίου και άρα της ομαλής λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. 
Αυτό όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί απλώς και μόνο για να εξυπηρετούνται οι κυβερνητικοί τακτικισμοί μέσω ΠΝΠ ή κατάθεσης κορυφαίων νομοσχεδίων και να παραμένουν σε αναστολή τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης.
Κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων ζητήσαμε -και επιμένουμε-  η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων να ξεκινήσει από το Κοινοβούλιο, ώστε να μην κινδυνεύσει να μείνει σε καραντίνα η Δημοκρατία και όχι από τα υποθηκοφυλακεία και τα ειρηνοδικεία απλά και μόνο για να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί των τραπεζών για να ολοκληρωθεί η επίθεση σε χιλιάδες νοικοκυριά. Είναι κορυφαίο ζήτημα για εμάς, ζήτημα Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε:


1) Η Ολομέλεια να συνεδριάζει με τουλάχιστον 75 μέλη σύμφωνα με το άρθρο 24 του ΚτΒ και το άρθρο 67 του Συντάγματος τα οποία απαιτούν οι αποφάσεις να λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών.


2) Οι Επιτροπές να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιασκέψεων με πλήρη σύνθεση.


3) Να επιστρέψει πλήρως ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, κορυφαίο δικαίωμα της Αντιπολίτευσης και βασικό κύτταρο της Δημοκρατίας μας.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή σε βολικό για αυτήν πλαίσιο και με την κοινωνία σε καραντίνα,  κορυφαία νομοσχέδια όπως αυτό που δίνει χαριστική βολή στο Περιβάλλον και το αναχρονιστικό Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία – την ώρα που το υπουργείο Παιδείας δεν είναι σε θέση να προγραμματίσει ακόμα και τις Πανελλήνιες -  δεν μπορεί και δεν γίνεται δεκτό. Καλέσαμε την πλειοψηφία έστω την ύστατη ώρα να μην προχωρήσει με τρόπο αντιδημοκρατικό σε αυτά τα νομοθετήματα και να προσθέσει περαιτέρω αναστάτωση στην ήδη ταλαιπωρημένη από την πανδημία κοινωνία.
Επίσης, προκαλεί εντύπωση η σπουδή της πλειοψηφίας να είναι η Προανακριτική η μόνη Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει άμεσα και με πλήρη σύνθεση.  Η μεθόδευση αυτή δείχνει ότι η μικροπολιτική υπερισχύει της πολιτικής στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Τους είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή ότι η υπόθεση αυτή θα μετατραπεί σε ένα μεγαλοπρεπές Βατερλό για τη ΝΔ. Αυτό και θα συμβεί»

 

 

 

 

Βούτσης:

«Έρχονται νέα μνημόνια εξωτερικής επιβολής και εσωτερικής έμπνευσης»

«θα κληθεί άμεσα ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις»

Βούτσης: «Έρχονται νέα μνημόνια εξωτερικής επιβολής και εσωτερικής έμπνευσης»

«Φαίνονται ήδη στον ορίζοντα απαράδεκτα νέα μνημόνια εξωτερικής επιβολής ή εσωτερικής κοπής και έμπνευσης», δήλωσε στην «Kontra News» ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αφόρητο τακτικισμό», αναφέροντας ότι αντί να συζητήσει με τις πολιτικές δυνάμεις για το νέο οικονομικό περιβάλλον, αρχικά «σιώπησε και εμμέσως απαξίωσε το ‘μαξιλάρι' των 37 δισ., σε δεύτερη δε φάση, αρνήθηκε και απαξίωσε επίσης, χωρίς επιχειρήματα, την κοστολογημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

Μίλησε για «εν κρυπτώ και σε αδιαφάνεια χρήση μέρος του ‘μαξιλαριού'» που «πέραν της απόδειξης μιας θλιβερής πολιτικής διγλωσσίας παράγει ένα ‘μαξιλάρι' υποκρισίας και αφερεγγυότητας».

Παραπέμποντας στη σχετική δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης είπε ότι «θα κληθεί άμεσα ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις σε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών».

Σχολίασε ότι στο διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν έγινε καμία αναφορά στο ζήτημα των πολιτικών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό διότι, όπως είπε, «και σε αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση παλινωδεί και επιλέγει, εν τέλεια, την ατολμία».

Χαρακτήρισε δε «θλιβερή και προφανώς αναντίστοιχη με τις ανάγκες και την κρισιμότητα των καιρών» τη στάση της Ευρώπης. «Μια στάση περαιτέρω αυτοϋπονόμευσης της ίδιας της οντότητας, της συνοχής και του μέλλοντος της Ε.Ε.», είπε.

Αναφορικά με το δημόσιο σύστημα υγείας είπε, μεταξύ άλλων, ότι εκ μέρους της κυβέρνησης μένει «ολάνοιχτο και απολύτως θολό» το ζήτημα της σύμπραξης, αντί της απορρόφησης μέρους του, του ιδιωτικού συστήματος υγείας για το «νέο ΕΣΥ» μετά την κρίση, εκτιμώντας ότι όλα τα δεδομένα «κατατείνουν στην απόλυτη εμμονή για ιδιωτικοποίηση και δε συνιστούν στροφή της νεοφιλελεύθερης πολιτική του κ. Μητσοτάκη για την υγεία».

NEWSBEAST.GR  18/4/2020

 

 

 

 

Παραίτηση Βρούτση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για

"σκάνδαλο" με την τηλεκατάρτιση

Καταγγέλλει πάρτι ημετέρων με 80 εκατ. για προγράμματα τηλεκατάρτισης που ξεφτιλίζουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας και σοβαρότητας.

Παραίτηση Βρούτση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για

Την παραίτηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αντιδράσεις για την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων. Παράλληλα ζητά την κατάργηση του προγράμματος το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «σκάνδαλο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για «πάρτι ημετέρων» και απαιτεί τιν παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση του γραφείου τυπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζεται: «Ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» της Ν.Δ. συνεπάγεται πάρτι ημετέρων με 80 εκατομμύρια για προγράμματα τηλεκατάρτισης που ξεφτιλίζουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας και σοβαρότητας για δικηγόρους, μηχανικούς και επιστήμονες. Οι ίδιοι παίρνουν μόνο 600 ευρώ για ψευτο-προγράμματα ενώ το κράτος πληρώνει 1070 για τον καθένα, προκειμένου τα 470 να πάνε στις τσέπες των ιδιοκτητών ΚΕΚ.

Αν αυτό είναι ελεύθερη αγορά, τότε μάλλον οι μάγοι του επιτελικού κράτους έμαθαν «οικονομία» συλλαβίζοντας «Σκoιλ Ελικικού»...Υ.Γ. Αντί να τσακώνονται τόσες ώρες για το αν θα απαντήσει το υπουργείο Παιδείας, το Εργασίας ή το Μέγαρο Μαξίμου για το φιάσκο, ας απαντήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην απλή ερώτηση: Σκοπεύει να διατηρήσει το πρόγραμμα εξαπάτησης και προσβολής των επιστημόνων καθώς και τον κ. Βρούτση ως υπουργό;».

  • Κώστας Πουλακίδας 18/04/2020 09:38   HuffingtonPost

 

 

 

 

Τα δύο γεγονότα και οι τέσσερις ερωτήσεις Τσακαλώτου για το «μαξιλάρι» ρευστότητας

Η δήλωση του τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων

Τα δύο γεγονότα και οι τέσσερις ερωτήσεις Τσακαλώτου για το «μαξιλάρι» ρευστότητας

Τέσσερα ερωτήματα σε σχέση με το «μαξιλάρι» ρευστότητας απηύθυνε προς την κυβέρνηση ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Συγκεκριμένα σε δήλωση του αναφέρει ότι σε σχέση με τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων υπάρχουν «δύο γεγονότα και τέσσερα ερωτήματα» και προσθέτει:

«Γεγονός 1ο: Όταν λέμε "μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ", εννοούμε αυτά που άφησε μείον αυτά που βρήκε. Δηλαδή 37-0. Κάντε τις πράξεις. Αν δεν μας πιστεύετε, δείτε να το λέει και ο κ. Σκυλακάκης.

Γεγονός 2ο: Ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών είναι προσωρινός διαχειριστής των χρημάτων του ελληνικού λαού. Δεν διαχειρίζεται τα δικά του χρήματα. Ως εκ τούτου ελέγχεται και είναι υποχρεωμένος να λογοδοτεί για την χρήση τους.

Ακολούθως απευθύνει προς την κυβέρνηση τέσσερις ερωτήσεις:

Ερώτηση 1η: Θα πείτε επίσημα στον κόσμο που και πόσα είναι τα χρήματά του;

Ερώτηση 2η: Αφού πειράζετε το μαξιλάρι γιατί δεν δίνετε μισθούς στον κόσμο, τις ενισχύσεις στις επιχειρήσεις, και το επίδομα στους ευάλωτους που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ; Το επιχείρημα ότι δεν φτάνουν τα λεφτά γιατί μετράμε και τις αναστολές (που θα τα πάρουμε πίσω αργότερα) δεν πείθει κανέναν. Γιατί αν προχωρούσατε στις καταβολές που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ οι αναστολές που θα απαιτούνταν θα ήταν σαφώς μικρότερες. Άρα επιλέγετε σκόπιμα ένα λάθος μείγμα πολιτικής που αφήνει τους πολίτες στο τέλος της κρίσης υπερχρεωμένους. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν είναι το σύνολο των αναστολών, είναι ζήτημα ρευστότητας που μπορεί να καλυφθεί, αν παραστεί η ανάγκη, με άλλα βραχυπρόθεσμα εργαλεία και δεν επηρεάζει την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται και να βυθίζετε την οικονομία σε ύφεση και να αφήνετε τον κόσμο υπερχρεωμένο και να μην ενημερώνετε κανέναν.

Ερώτηση 3η: Όταν καταθέσατε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό στην Βουλή γιατί δεν ενημερώσατε ότι θα χρησιμοποιήσετε το μαξιλάρι; Γιατί γράψατε και υπογράψατε ότι "η ανωτέρω δαπάνη θα αντιμετωπίζεται από κοινοτική χρηματοδότηση και δανεισμό;" Είπατε ψέματα;

Ερώτηση 4η: Έχετε έστω και μια υποψία προγράμματος; Που σκοπεύετε να δαπανήσετε τα χρήματα του ελληνικού λαού; Έχετε κρυφή ατζέντα; Αν όχι, μπορείτε ελεύθερα να χρησιμοποιήσετε το δικό μας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αν πάλι έχετε κρυφή ατζέντα, να την ξεχάσετε».

NEWSBEAST.GR 17/4/2020

 

 

 

 

Τσακαλώτος:

Η κυβέρνηση σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού εν κρυπτώ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού εν κρυπτώ

Τη χρήση του «μαξιλαριού ασφαλείας»

από την κυβέρνηση σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι «σύρεται σε όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει αλλά το κάνει με αδικαιολόγητη καθυστέρηση».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, που όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ με επιθετικό τρόπο για τη δημιουργία του ταμειακού μαξιλαριού ασφαλείας, μας ενημέρωσε σήμερα μέσω διαρροών ότι έχει αρχίσει ήδη να το χρησιμοποιεί», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν προέβη καν σε επίσημη ανακοίνωση γι’ αυτό, παρότι ο πρωθυπουργός έκανε διάγγελμα προχθές και ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται καθημερινά σε περισσότερους του ενός τηλεοπτικούς σταθμούς».

Ο τομεάρχης Οικονομικών κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προφανώς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού εν κρυπτώ» και «αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι τα χρησιμοποιεί ήδη πιεζόμενη» από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αίτηση κατάθεσης εγγράφων τη Δευτέρα από 63 βουλευτές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από καιρό καταθέσει συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που προφανώς περιλαμβάνει χρήση πόρων του μαξιλαριού. Η κυβέρνηση τον είχε κατηγορήσει τότε για λαϊκισμό και παροχολογία.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι σύρεται σε όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει αλλά το κάνει με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, εξαιρετική αποσπασματικότητα και με αδιανόητη αδιαφάνεια. Τα μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει πρέπει να ληφθούν τώρα.

Όπως έχουμε ξαναπεί, κάθε ώρα καθυστέρησης μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή στα μνημόνια», συνεχίζει ο Ευκλ. Τσακαλώτος και καλεί την κυβέρνηση «να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τον ελληνικό λαό για τη χρήση των χρημάτων του».

«Οφείλει να παραδεχτεί ότι, αν είχε ακολουθηθεί η θέση της ΝΔ και δεν υπήρχε μαξιλάρι, η χώρα θα ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει.

Λίγη διαφάνεια στη χρήση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν με θυσίες του ελληνικού λαού δεν βλάπτει», καταλήγει η γραπτή του δήλωση.

NEWSBEAST.GR  16/4/2020

 

 

 

 

Τσακαλώτος:

Η κυβέρνηση, ενώ βλέπει την κρίση να βαθαίνει, αρνείται να προβεί σε ουσιαστικά μέτρα

Για παλινωδίες κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση, ενώ βλέπει την κρίση να βαθαίνει, αρνείται να προβεί σε ουσιαστικά μέτρα

«Η κυβέρνηση παλινωδεί για την οικονομία. Ενώ βλέπει την κρίση να βαθαίνει αρνείται να προβεί σε ουσιαστικά μέτρα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «χθες ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι αγνοεί μέχρι και πόσοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι στη χώρα» και σημειώνει ότι «το πενιχρό επίδομα που εξήγγειλε μετά από απαράδεκτη καθυστέρηση δεν καλύπτει ούτε το 1/3 αυτών».

Προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός «ζήτησε εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση τη στιγμή που χαρακτήρισε τα αιτήματα του κόσμου "αλόγιστα" και τις αναγκαίες παροχές "πρόχειρες"». «Τη στιγμή», προσθέτει, «που ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι 415.000 μακροχρόνια άνεργοι "κάπου στη πραγματικότητα εργάζονται" και άρα δεν χρειάζονται ενίσχυση».

Ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση» και πως «η καθυστέρηση και η ατολμία της ΝΔ κοστίζουν». Καλεί δε την κυβέρνηση να εφαρμόσει «έστω και τώρα» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως σημειώνει, «κάθε ώρα καθυστέρησης της κυβέρνησης, μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή στα μνημόνια».

Δείτε το βίντεο που συνοδεύει τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου:

https://www.youtube.com/watch?v=smZFgUZEJ2w&feature=emb_logo
NEWSBEAST.GR 14/4/2020

 

 

 

 

Βούτσης προς κυβέρνηση:

Αν πρέπει να λογαριαστούμε, να λογαριαστούμε τώρα, χωρίς απειλή για το μέλλον

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής εκτιμά ότι προκύπτουν πολλαπλά ζητήματα Δημοκρατίας από τη μέχρι στιγμής διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού

Βούτσης προς κυβέρνηση: Αν πρέπει να λογαριαστούμε, να λογαριαστούμε τώρα, χωρίς απειλή για το μέλλον

«Πολλαπλά ζητήματα Δημοκρατίας προκύπτουν από την κυβερνητική διαχείριση της απειλής του κορονοϊού» τόνισε σήμερα μιλώντας στη Βουλή ο τέως Πρόεδρος του Σώματος και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως είπε, υπάρχει ζήτημα ελλείμματος στην ενημέρωση και πληροφόρηση της κοινής γνώμης, ζήτημα διαφάνειας στον τρόπο χρηματικής ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης με απευθείας αναθέσεις, ζήτημα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων, ζήτημα αντιμετώπισης του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και ζήτημα πολιτικής χειραγώγησης και αξιοποίησης της απειλής του κορονοϊού από την κυβέρνηση, η οποία προσδοκά πολιτικά οφέλη.

Όλα αυτά τα "ζητήματα δημοκρατίας" θα μπορούσαν και θα έπρεπε να συζητηθούν σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων επεσήμανε ο κ. Βούτσης, υπογραμμίζοντας πως αντί η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος αυτής της κρίσιμης περίστασης για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, δείχνει τη διάθεση για "πολιτική ολίσθηση" μέσω της χειραγώγησης και της επικοινωνιακής τακτικής της. «Αν πρέπει να λογαριαστούμε, να λογαριαστούμε τώρα, χωρίς καμία απειλή για το μέλλον. Να λογαριαστούμε μέσα από υπεύθυνο διάλογο, μέσα από επιχειρήματα, μέσα από κατάθεση προτάσεων. Να λογαριαστούμε με κοινωνική ευαισθησία, με δεοντολογία αλλά όχι με σιωπή» κατέληξε ο Νίκος Βούτσης.

NEWSBEAST.GR  10/4/2020

 

 

 

 

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για πακέτο

- «ένεση» 35 δισ. στην οικονομία

Την επόμενη εβδομάδα η παρουσίαση του σχεδίου από τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για πακέτο - «ένεση» 35 δισ. στην

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πακέτο 35 δισ. για την οικονομία θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει σε συνέντευξη τύπου ένα συνολικό πρόγραμμα για την συγκράτηση της κρίσης και την ανάταξη της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μαζί του θα είναι οι τομεάρχες Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Νίκο Παππά και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η βασική ιδέα που θα διατρέχει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι
1) καθαρή χρηματική ενίσχυση 13 δισ.
2) εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 22 δισ.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι με επιδοτήσεις ύψους 15 δισ. μπορούν να καλύψουν πλήρως οι μισθοί και οι εισφορές για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις από τα μέσα Μαρτίου έως και όλον τον Μάιο. Σημειώνεται ότι μέρος των 35 δισ. θα δοθεί για διάσωση επιχειρήσεων χωρίς τα χρήματα να επιστραφούν, ενώ θα χρηματοδοτηθεί εκτάκτως και ο ΟΑΕΔ για να αυξήσει τον αριθμό των ανέργων που καλύπτει.

Η κατάρτιση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με εντολή του Αλ. Τσίπρα μόλις διαπιστώθηκε ότι η πανδημία θα πλήξει την Ελλάδα.

 

 

 

 

Οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάθεση της δόσης για τα κανάλια

«Πρόκειται για πράξη ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη»

Οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάθεση της δόσης για τα κανάλια

Ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει για το 2021 τις πληρωμές των δόσεων από τα κανάλια για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «μετά τα 11 εκατομμύρια ευρώ που η κυβέρνηση μοιράζει με αδιαφάνεια και επιλεκτικά στον Τύπο, με σημερινή της απόφαση παραπέμπει για το 2021 τη δόση των 3,5 εκατ. ευρώ που οφείλει να καταβάλλει κάθε κανάλι για την άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή 21 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Και αυτά μετά τις προκλητικές αποφάσεις για τους κλινικάρχες και τους εργολάβους παραχωρησιούχους των διοδίων στις εθνικές οδούς».

Το γραφείο Τύπου καταγγέλει ότι «Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη διευκολύνει κάποιους από τους πιο πλούσιους Έλληνες με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που έναν μήνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας αρνείται να ενισχύσει τη δημόσια Υγεία με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και ενώ εκατομμύρια εργαζόμενοι, επαγγελματίες και μικρομεσαίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν με δειλά, ανεπαρκή και αποσπασματικά μέτρα το φάσμα της φτώχειας του λουκέτου και της ανεργίας». Καταλήγοντας υποστηρίζει ότι «Πρόκειται για πράξη ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη, που επιβεβαιώνει ότι η έκκληση του κ. Μητσοτάκη για απόδοση του 50% των αποδοχών των βουλευτών για να μαζευτούν περίπου 300.000 ευρώ για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιτομή του φαρισαϊσμού».

NE WSBEAST.GR  1/4/2020

 

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ:

Μόνο η Ελλάδα στην ΕΕ οδηγεί εργαζόμενους σε ανεργία και

μειώσεις μισθών 50%

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο η Ελλάδα στην ΕΕ οδηγεί εργαζόμενους σε ανεργία και μειώσεις μισθών 50%

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που αντί η κυβέρνηση να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους σε απολύσεις και μειώσεις μισθών ως και 50% επ' αόριστον, δημιουργώντας νέα γενιά ανέργων και φτωχών», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παραπέμποντας σε δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση «αντί να βάζει βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας δίνοντας ένα επίδομα 800 ευρώ για ενάμιση μήνα στους εργαζόμενους και στέλνοντάς τους στην ανεργία, ας δει τι κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, στηρίζοντας έτσι και τις επιχειρήσεις». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι όπως αποκάλυψε σήμερα η "Εφημερίδα των Συντακτών" στη Γαλλία το κράτος πληρώνει το 100% του μισθού, στη Σουηδία το κράτος πληρώνει το 95% του μισθού, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και την Ισπανία το κράτος πληρώνει το 80% του μισθού, ενώ στη Δανία και την Πορτογαλία, το κράτος πληρώνει το 75% του μισθού.

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης λοιπόν να αφήσουν τα προσχήματα και να πάρουν άμεσα πίσω την άθλια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα οδηγήσει σε πλήρη φτωχοποίηση όλους τους εργαζόμενους αλλά θα τινάξει στον αέρα και το σύνολο της οικονομίας από την έλλειψη αγοραστικής δύναμης την επομένη της κρίσης», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ:

Η κυβέρνηση υπονόμευσε συνειδητά την αποσυμφόρηση των νησιών

Αιχμές ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης ο υπερπληθυσμός προσφύγων, στα νησιά, άφησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επίσκεψή τους στη Χίο.

Αιχμές ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης ο υπερπληθυσμός προσφύγων, στα νησιά, άφησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη Χίο.

Στο νησί βρέθηκε την Παρασκευή κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στο οποίο συμμετείχαν οι πρώην υπουργοί και βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη και Θόδωρος Δρίτσας, καθώς και ο βουλευτής Χίου του κόμματος Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Στο σύνολο τους άσκησαν οξεία κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και η οποία, όπως είπαν, αποτελεί συνειδητή επιλογή προκειμένου να πεισθούν οι κοινωνίες να αποδεχθούν την κλειστή δομή αλλά και τα εφαρμοζόμενα αποτρεπτικά μέτρα.

«Η κυβέρνηση συνειδητά υπονόμευσε την αποσυμφόρηση των νησιών»

Όπως σημείωσαν, η Νέα Δημοκρατία «ήξερε πολύ καλά προεκλογικά την κατάσταση με το μεταναστευτικό, ωστόσο αντί να επενδύσει στην επίλυση ενός πολύπλευρου ζητήματος, επένδυσε στο μίσος και στην ακραία λογική με αποτέλεσμα τώρα να καλείται να τα αντιμετωπίσει στην πράξη».

Επίσης επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση, από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι σήμερα, υπονόμευσε συνειδητά την αποσυμφόρηση των νησιών καταργώντας ακόμα και τα κριτήρια ευαλωτότητας που χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπερπηδήσει τον γεωγραφικό περιορισμό που επέβαλε η ερμηνεία της κοινής δήλωσης Ευρώπης-Τουρκίας.

Τέλος χαρακτήρισαν «επικίνδυνη οποιαδήποτε συζήτηση για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ξερονήσια».

Το ΒΗΜΑ Team 06.03.2020

ΣΥΡΙΖΑ:

Σύνοδος Κορυφής, βέτο και εθνικό σχέδιο για το προσφυγικό

Οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσεις για την αντιμετώπιση της νέας μεταναστευτικής κρίσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Σύνοδος Κορυφής, βέτο και εθνικό σχέδιο για το

Αμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής, απειλή βέτο σε ευρωπαϊκές υποθέσεις και την συγκρότηση εθνικού σχεδίου για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά και την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, άνοιξε τα χαρτιά της και προτείνει τους βασικούς άξονες του εθνικού σχεδίου τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, τις ιδεοληπτικές εμμονές, τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και τον αυταρχισμό».

«Σε ένα σχέδιο σοβαρό, ρεαλιστικό, βασισμένο σε ανθρωπιστικές αρχές και στην ανάγκη προστασίας της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να συμβάλει χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς», δηλώνει η ΠΓ του κόμματος.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
Α) Η ελληνική κυβέρνηση να πιέσει δυναμικά και στο πιο υψηλό επίπεδο για άμεση σύγκλιση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει με την απειλή βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις:

-να πιέσει την ΕΕ ώστε να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της, αποφασίζοντας κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν επανέλθει άμεσα στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας,

-να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός εναλλακτικού αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσης της Κοινής Δήλωσης, βασισμένο στις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης.

-να εκπονήσει πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην ΕΕ

-να εκπονήσει πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ και καταβολή κονδυλίων για τη φιλοξενία προσφύγων

-να υπάρξει αναθεώρηση του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση και κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται στην αρχή της αλληλεγγύης

Β) Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, τις ιδεοληπτικές εμμονές, τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και τον αυταρχισμό και, αντ’ αυτών να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

-Ακύρωση της ΠΝΠ, των επιτάξεων και του σχεδιασμού για δημιουργία κλειστών κέντρων –φυλακών στα νησιά.

-Ακύρωση της ΠΝΠ για την αναστολή δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου για νεοεισερχόμενους, με περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου και επιτροπών προσφυγών

-Αμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα -διαδικασία στην οποία μπορεί να συμβάλει ενεργά και ο ΣΥΡΙΖΑ

-Ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό.

-Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων με τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας.

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided