Τρίτη, Σεπτέμβριος 22, 2020

Πέτσας

 

 

 

 

 

 

 

Θετικό βήμα η επιστροφή του Ορούκ Ρέις στην Τουρκία

 

 

 

 

 

 

 

 

Θετικό βήμα η επιστροφή του Ορούκ Ρέις στην Τουρκία

Στέλιος Πέτσας

Πόσο κοστολογούνται τα μέτρα Μητσοτάκη

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από

εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016»,

τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος έκρινε ως θετικό βήμα το

ότι η Άγκυρα δεν ανανέωσε τη Navtex για το Oruc Reis.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.

Για τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη και για την απόφαση της Τουρκίας να μην ανανεώσει τη Navtex για το Oruc Reis μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας έκρινε ως θετικό βήμα την επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού στην Αττάλεια, ενώ εξήγησε – σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ – πως βασικό ζητούμενο, όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μία κίνηση αποκλιμάκωσης από την Άγκυρα.

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάτσε στο τραπέζι των συνομιλιών, με μοναδικό αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς με την Άγκυρα, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Πόσο κοστολογούνται τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Όσον αφορά στις δέσμες μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά της διάρκεια του Thessaloniki Helexpo Forum είπε πως «δίνουν μια τρομερή ώθηση στην ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, περίπου 7 δισ. ευρώ σε δημοσιονομικά μέτρα και τουλάχιστον άλλα 3 δισ. ευρώ με τα προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα. Εκτίμησε ότι με την εφαρμογή αυτών των μέτρων θα δοθεί ώθηση πέντε μονάδων του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την κατάργηση της  εισφοράς αλληλεγγύης. Όπως είπε, δεν αφορά τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

«Ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνέντευξη Τύπου θα αποσαφηνίσει και το χρονικό του ορίζοντα και τις προθέσεις του».

Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

«Δεν είναι το πρόβλημά μας οι φωτογραφίες της στιγμής, που είναι η αποτύπωση που έχει μια δημοσκόπηση. Αυτό που μας νοιάζει είναι να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

Newsroom Newsroom 13.09.2020

 

 

 

 

Πέτσας:

Αμεσα η επέκταση του φράχτη στον Εβρο

– «Απετράπη παράνομη είσοδος 61.500 ατόμων»

Πέτσας: Αμεσα η επέκταση του φράχτη στον Εβρο - «Απετράπη παράνομη είσοδος 61.500 ατόμων»

Newsroom eleftherostypos.gr

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στην επέκταση του φράκτη στον Έβρο, λέγοντας: «Η Κυβέρνηση, μετά τα γεγονότα του Μαρτίου 2020 στην Ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου, αποφάσισε την επέκταση του υπάρχοντος φράχτη. Η επέκταση θα κατασκευασθεί σε σημεία που υποδείχθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία».

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, «Το έργο κατασκευής έχουν αναλάβει από κοινού οι 4 από τις 5 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 63 εκατομμύρια ευρώ και η παράδοσή του θα γίνει τμηματικά σε διάστημα 5 έως 8 μηνών από σήμερα».

Παναγιωτόπουλος: Απετράπη η παράνομη είσοδος άνω των 61.500 ατόμων στην περιοχή του Έβρου, συνολικά το τελευταίο 5μηνο

Από την 28η Φεβρουαρίου έως και την 3η Αυγούστου τρέχοντος έτους απετράπη η παράνομη είσοδος στην περιοχή του Έβρου συνολικά 61.508 ατόμων, συνολικά, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο  βουλευτής της Ελληνικής Λύσης  Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα «Και η εισβολή στον Έβρο ακόμα συνεχίζεται».

Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει το ΓΕΣ «στο πλαίσιο συνδρομής στην ΕΛΑΣ, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, στην περιοχή του Έβρου». Όπως ανέφερε ο υπουργός:

«Το ΓΕΣ:

– Λαμβάνει αυξημένα μέτρα επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, με τμήματα ενεργών Μονάδων του Στρατού Ξηράς και τη χρήση πολλαπλών ηλεκτρονικών μέσων (ηλεκτροοπτικών αισθητήρων, ραδιοεντοπιστών κ.λπ.), καθώς και πτητικών μέσων.

– Εγκαθιστά συνεχώς και σε μεγαλύτερη έκταση, βελτιούμενα εμπόδια, τα οποία αποσκοπούν στην καθολική αποτροπή παρανόμων εισόδων μεταναστών εντός ελληνικού εδάφους.

– Διεξάγει μικτές περιπολίες με την ΕΛΑΣ και διαθέτει προσωπικό στο ενιαίο κέντρο Ελέγχου Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ), όπου υλοποιείται συντονισμός των διαθέσιμων δυνάμεων και μέσων.

Επιπρόσθετα, έχουν εκδηλωθεί ενέργειες για την κατασκευή και τοποθέτηση εμποδίων, διαφόρων τύπων, σε μεγάλο μήκος των συνόρων», κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr 24/8/2020

 

 

 

 

Πέτσας για ΑΟΖ:

Ιστορικής σημασίας βήμα η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας

«Το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας» το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Τουρκία – Τι είπε για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού.

Πέτσας για ΑΟΖ: Ιστορικής σημασίας βήμα η συμφωνία Ελλάδας -

ASSOCIATED PRESS

Ο Στέλιος Πέτσας ξεκίνησε την ενημέρωση του προς τους πολιτικούς συντάκτες χαρακτηρίζοντας ιστορικής σημασίας βήμα τη σημερινή συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για την ΑΟΖ.

Αμέσως μετά όμως αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού, καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε σημαντική αύξηση τους. «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου χρειαστεί», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι «δεν μας εφησυχάζει η γενικά καλή εικόνα», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και κάποιου τοπικού lockdown, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. «Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Πέτσας. Για παράδειγμα, αναφερόμενος στο θέμα της Ξάνθης, όπου υπήρξαν πολλά κρούσματα, ενημέρωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.013 τεστ και ότι σήμερα το απόγευμα- και μετά τη μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων- αναμένεται η εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών για το τι πρέπει να γίνει στην περιοχή.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, συνολικά έχουν γίνει 226.000 τεστ το τελευταίο διάστημα και η Ελλάδα ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα, το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων, ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Χαρακτηρίζοντας ως «καμπανάκι κινδύνου» τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες με τις συναθροίσεις πολιτών σε μπαράκια, όπως συνέβη στη Μύκονο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους. Ήδη σε 259 ελέγχους διαπιστώθηκαν 54 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 24.000 ευρώ.

Σχετικά με την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι δεν θα γίνεται όπως το προηγούμενο διάστημα από τους κκ Τσιόδρα και Χαρδαλιά, αλλά με τη μορφή καθημερινών ανακοινώσεων, ενώ σχετικά με τη διεξαγωγή τεστ, δηλαδή πόσα, πότε, που και πως θα γίνονται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αναμένεται τις επόμενες ημέρες ενημέρωση από τις Υπουργείο Υγείας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις δηλώσεις Ερντογάν για έρευνες από την τουρκική πλευρά με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο τρίπτυχο που χαρακτηρίζει την ελληνική τακτική: «Το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας, οι σύμμαχοι είναι στο πλευρό μας και έχουμε τη δύναμη να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα και προς την Άγκυρα.

Πάνος Τουμάσης HUFF POST 9/6/2020

 

 

 

Πέτσας:

Με επιτυχία το άνοιγμα οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας

Στον τομέα του τουρισμού ξεκινάμε φέτος από το 0, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πέτσας: Με επιτυχία το άνοιγμα οικονομικής και κοινωνικής

Απόλυτα ικανοποιημένος από τα πρώτα δείγματα ανοίγματος παραλιών και ναών, εμφανίστηκε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αναλυτικά και με στοιχεία στην πορεία επανεκκίνησης της οικονομίας και του ανοίγματος της κοινωνικής δραστηριότητας μετά την σταδιακή άρση του lockdown, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα τα στατιστικά είναι πολύ θετικά για το πως εξελίσσεται η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Πέτσας μίλησε ακόμα και για το επερχόμενο άνοιγμα του τουρισμού, τομέας εξαιρετικά σημαντικός και για την οικονομία της χώρας και για την απασχόληση. Όπως διευκρίνισε, το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου και των εργαζομένων σε αυτές, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η φετινή χρονιά δεν θα έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες. «Φέτος στον τομέα του τουρισμού ξεκινάμε από το 0. Στόχος να πάρουμε μεγαλύτερο κομμάτι από μία πολύ μικρότερη πίτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, ενώ πρόσθεσε ότι μετά το άνοιγμα των παραλιών το Σαββατοκύριακο και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων από σήμερα, όλοι  παρακολουθούν την Ελλάδα για το άνοιγμα του τουρισμού. Αρνήθηκε πάντως να δώσει περισσότερα στοιχεία για τον κυβερνητικό σχεδιασμό καθώς όπως είπε δεν χρειάζονται αποσπασματικές δηλώσεις, ειδικά από την στιγμή που είναι θέμα ημερών να παρουσιαστεί όλο το σχέδιο. Το μόνο που αρκέστηκε να πει ήταν ότι θα υπάρξουν στοχευμένες δράσεις σε θέματα φορολογίας, ρευστότητας, εργασίας ενώ θα παρουσιαστούν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ότι μέσω των μέτρων στήριξης ο στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για να ανοίξουν οι επιχειρήσεις που στρέφονται γύρω από τον τουρισμό και να υπάρξει άρση της αβεβαιότητας επιχειρηματιών και εργαζομένων .

Για τις επιχειρήσεις εστίασης που ξεκινάνε στις 25/5 ανέφερε ότι δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να παραχωρήσουν έως και 100% περισσότερο δημόσιο χώρο για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ενώ όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα μπορούν να μειώνονται τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί σύνοδος μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας για να αποτιμηθεί η πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας και να συζητηθεί το πως μπορούν να συνεργαστούν αυτές οι χώρες σε κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός.

Πάντως, όπως διευκρίνισε για ακόμα μία φορά ο κ. Πέτσας, θα υπάρχει συνεχής αξιολόγηση των μέτρων χαλάρωσης και ανάλογα θα λαμβάνονται οι κατάλληλες δράσεις. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά και την επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων που θα προκύψουν από το σημερινό άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

18/05/2020 Updated Πάνος Τουμάσης

 

Πέτσας: Θέλουμε να πείσουμε όλους τους ταξιδιώτες ότι η μετακίνησή τους θα είναι ασφαλής

Πέτσας: Θέλουμε να πείσουμε όλους τους ταξιδιώτες ότι η μετακίνησή τους θα είναι ασφαλής

«Έχουμε πει από την αρχή ότι το σχέδιό μας είναι αυτό που λέει η λέξη -δηλαδή σχέδιο- και επιδέχεται συνεχώς αναθεωρήσεις, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Εφόσον οι ειδικοί έκριναν χθες ότι είμαστε σε μια καλή φάση, ώστε να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, ζητήσαμε από την Επιτροπή, να εξετάσει σήμερα, εάν μπορεί και η εστίαση να επαναλειτουργήσει μία εβδομάδα νωρίτερα, αντί για την 1η Ιουνίου, στις 25 Μαΐου» τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη, Γιώργο Ευγενίδη και Μάιρα Μπάρμπα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. (Να σημειωθεί ότι η συνέντευξη δόθηκε πριν την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης ότι τα καταστήματα εστίασης ανοίγουν στις 25 Μαΐου μετά από έγκριση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων).

«Περιμένουμε την απόφαση της Επιτροπής, σήμερα. Αναλόγως θα κρίνει ο πρωθυπουργός και θα αποφασίσει, εάν αυτό μπορεί να γίνει, πάντα τηρώντας τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας που υποδεικνύουν συνεχώς οι ειδικοί» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον τουρισμό είπε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. «Σκοπός είναι να συνδιαμορφωθεί ένα συνεκτικό πακέτο, ένα πλαίσιο, που θα έχει τρεις πυλώνες: την απασχόληση, την φορολογία και την ρευστότητα. Θα αφορά και τον εσωτερικό τουρισμό και τον εξωτερικό. Πηγαίνουμε σταδιακά» είπε.

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι βήμα-βήμα θα φτάσουμε στα μέσα Ιουνίου και τότε θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρο τι θα συμβεί στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες, από την 1η Ιουλίου. «Δουλεύουμε ώστε τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα να πείσουν όλους τους ταξιδιώτες ότι η μετακίνησή τους θα είναι ασφαλής, για να μη διστάζουν να μετακινηθούν και ταυτόχρονα οι επαγγελματίες του τουρισμού να ξέρουν ότι τους συμφέρει να ανοίξουν» σημείωσε.

Επίσης είπε ότι περίπου τα 10 από τα 30 εκατομμύρια επισκέπτες έρχονται στην Ελλάδα οδικώς. «Άρα, είναι πολύ σημαντικές και οι οδικές μεταφορές, όχι μόνο οι αερομεταφορές. Συζητάμε με χώρες, όχι μόνο της Ε.Ε. γειτονικές, αλλά και άλλες για το ενδεχόμενο διμερών συμφωνιών» τόνισε και πρόσθεσε «η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε ό,τι αφορά τις χώρες εκτός Ε.Ε. εξετάζουμε συμφωνίες που θα είναι ασφαλείς για όλους τους ταξιδιώτες και για τη χώρα μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας: «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Από την αρχή μέχρι και σήμερα δείξαμε πρωτοφανή ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα και θα ξεπεράσουμε τελικά την κρίση ενωμένοι, με συναίσθημα ευθύνης».

 

 

 


Πέτσας:

Αυτό είναι το σχέδιο για την άρση των μέτρων

- Με ποια σειρά θα ανοίξουν καταστήματα, σχολεία και ξενοδοχεία

Τη σταδιακή άρση των μέτρων τον Μάιο και τον Ιούνιο, στοχευμένα και σε διαδοχικά στάδια ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου «το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας». Έτσι, μετά τις 4 Μαΐου, είπε ότι αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες εξυπηρέτησης του κοινού. Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και με χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις της εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και παρακολουθώντας πάντα την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού. Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από την πρώτη στιγμή σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες προστασίας για τους ιερείς και το ποίμνιο. Εν συνεχεία θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αρχικά 12μηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και εν συνεχεία και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου.

«Η μέχρι σήμερα επιτυχία του σχεδίου μας κυρίως σε σύγκριση και με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού δεν είναι μια φωτογραφία της στιγμής για το αρχείο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογραμμίζοντας πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων κρίθηκε στο ότι οι πολίτες επέδειξαν ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα. «Είναι για να μας θυμίζει καθημερινά γιατί πήραμε από την αρχή αυτά τα μέτρα», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Για να μη νοσήσουν πολλοί ταυτόχρονα. Για να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών. Για να μη φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, δηλαδή με απόγνωση να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Για να μη χάσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού εντατικής θεραπείας ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα». \

Στη συνέχεια τόνισε ότι «σκοπός των αυστηρών μέτρων δεν ήταν να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας». Αλλά σκοπός ήταν να μπορέσουμε κάποια στιγμή «να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό όπως η πανδημία του κορονοϊού». Επισημαίνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες και συμπεριφορές που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα κυρίως ιδίως αφορά στην τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και των όποιων επιπλέον μέτρων μας υποδείξουν οι ειδικοί». Με την επισήμανση πως «δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι τα καταφέρνουμε», υπογράμμισε πως «το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα. η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας η φιλοσοφία και οι διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό που θα απευθυνθεί, με διάγγελμα, στους πολίτες αύριο, Τρίτη, στις 18.00 το απόγευμα και θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo Στέλιο Πέτσα (27/4/20)

https://www.youtube.com/watch?v=RNc_CSrZ_vY&feature=emb_logo

ksipnistere 27/4/2020

 

 

 

 

Η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

Ζωντανή εικόνα

Η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα στους πολιτικούς συντάκτες.

Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

https://www.youtube.com/watch?v=WuC18UaYtgw&feature=emb_logo

NEWSBEAST.GR

Πέτσας για Πρωτομαγιά:

«Όχι» στις μετακινήσεις προς επαρχία

– «Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα είναι σαν το Πάσχα»

Μέχρι τέλος Μαΐου η επιστροφή στην κανονικότητα

Πέτσας για Πρωτομαγιά: «Όχι» στις μετακινήσεις προς επαρχία - «Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα είναι σαν το Πάσχα»

«Βδομάδα, βδομάδα, 15νθήμερο το 15νθήμερο, μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι, θα δοθεί «πολύ βάρος στον τουρισμό», ενώ αρκετά προσεκτική θα είναι η προσαρμογή των ευάλωτων και των ηλικιωμένων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» κεκαθάρισε ότι, το τριήμερο της Πρωτομαγιάς δε θα γίνουν μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία, θεωρώντας «βέβαιο ότι το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα είναι σαν το Πάσχα».

«Έχουμε δρόμο μπροστά μας κι ελπίζουμε όλοι να θυμόμαστε αυτή την περιπέτεια και όχι σαν εφιάλτη», κατέληξε ο Στέλιος Πέτσας.

NEWSBEAST.GR 22/4/2020

 

 

 

 

Πέτσας:

Την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τη Βουλή και

τους Έλληνες για τα επόμενα βήματα

Επιστροφή στην κανονικότητα με αφετηρία τη Δικαιοσύνη ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Πέτσας: Την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τη Βουλή και τους Έλληνες για τα επόμενα βήματα

Τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας πως θα υπάρξει πολύ σύντομα ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, στις 27 Απριλίου ή αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τη Βουλή και τους Έλληνες για την παρούσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα. Σε διευκρινιστική ερώτηση που ακολούθησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως θα υπάρξει μήνυμα του πρωθυπουργού προς τον λαό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προαναγγέλλοντας νέο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα θα ξεδιπλωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα για να αποφύγουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Στόχος της κυβέρνησης είναι το σχέδιο να ανακοινωθεί στο σύνολό του ώστε οι Έλληνες να ξέρουν τι τους ξημερώνει και να μπορούν να σχεδιάσουν και τη δική τους επιστροφή στις δραστηριότητές τους, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως η αρχή της λεγόμενης επιστροφής στην κανονικότητα θα γίνει από τη Δικαιοσύνη, καθώς στις 27 του μήνα ανοίγουν υποθηκοφυλακεία, Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία.

Σημειώνεται ότι για ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού η διαδικασία «συναινετικών προσημειώσεων» θα γίνεται μέσω των Γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί, σημείωσε ο κ. Πέτσας, επαναλαμβάνοντας πως θα είναι μια διαδικασία σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη.

Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση που και πάλι καλούμαστε να λύσουμε όλοι μαζί, πρόσθεσε.

Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που - όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί -  έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, τόνισε ο κ. Πέτσας. «Μπορεί να γίνει από οικονομικές δραστηριότητας που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου.  Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει τα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα».

Η «νέα κανονικότητα»

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Πέτσας, το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα απαραίτητα στοιχεία της «νέας κανονικότητας», αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα:

-       Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας,

-       Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,

-       Αποφεύγουμε τις χειραψίες,

-       Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.

Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

«Όλα θα γίνουν με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Ώστε η εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό Κράτος και η συλλογική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων να εμπεδώνεται, να στεριώνει».

Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.
https://www.youtube.com/watch?v=hZuSVlPBsLo&feature=emb_logo
NEWSBEAST.GR 21/4/2020

 

 

 

 

Πέτσας:

«Η αυστηροποίηση των μέτρων που έρχεται αφορά τους ασυνεπείς»

Περιορισμός στον αριθμό των επιτρεπόμενων μετακινήσεων και στο χρόνο των εξόδων από το σπίτι.

Πέτσας: «Η αυστηροποίηση των μέτρων που έρχεται αφορά τους

«Η αυστηροποίηση των μέτρων που έρχεται αφορά τους ασυνεπείς, όχι τους συνεπείς. Τους συνεπείς δεν θα τους θίξει σε τίποτα. Ο περιορισμός θα έχει να κάνει με δύο πράγματα: Πρώτον, με τον αριθμό των επιτρεπόμενων μετακινήσεων. Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε και θα αποφασιστεί τα επόμενα 24ωρα. Και δεύτερον, με το ενδεχόμενο ενός χρονικού περιορισμού στις εξόδους, δηλαδή να μη λέει κανείς ότι πάει για σωματική άσκηση και να είναι όλη την ημέρα έξω από το σπίτι. Γιατί πρέπει να μείνουμε στο σπίτι» τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα μερικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, σημειώνοντας ότι μετακινήσεις εκτός των αστικών κέντρων απαγορεύονται. «Από την πρώτη στιγμή που πήραμε τα μέτρα περιορισμού, είπαμε ότι αν κάποιος είναι στην επαρχία για κάποιον λόγο έχει το δικαίωμα να γυρίσει άπαξ στον τόπο κατοικίας του. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε κάθε Σαββατοκύριακο στο χωριό μας, γιατί δήθεν χάλασαν τα υδραυλικά. Αυτά δεν γίνονται και δεν θα γίνουν» τόνισε.

Υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, ανταποκρίθηκε με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και ακολούθησε τα μέτρα και γι΄ αυτό τα αποτελέσματα, όσον αφορά τα κρούσματα, τους ανθρώπους που είναι στα νοσοκομεία μας και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ακόμα και τα θύματα, είναι πολύ λιγότερα στην Ελλάδα απ′ ό,τι σε άλλες χώρες.

«Υπάρχουν, όμως, λίγοι, οι οποίοι μπορεί να δημιουργήσουν δυσανάλογα μεγάλο πρόβλημα, κάνοντας κατάχρηση των δυνατοτήτων για μετακινήσεις. Δεν πήγαιναν πριν από τα μέτρα κάθε μέρα στο σούπερ μάρκετ, αλλά μία φορά την εβδομάδα, ίσως και πιο αραιά. Τώρα γιατί πηγαίνουν τρεις φορές την ημέρα; Ενώ, επίσης, οι Έλληνες δεν διακρινόμασταν τόσο πολύ στη σωματική άσκηση, βλέπουμε τώρα ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τον ισχυρισμό αυτό συνεχώς. Δηλαδή, γίνεται μία κατάχρηση από τους λίγους» τόνισε.

«Κανένα σενάριο για μείωση μισθών ή συντάξεων»

Για τη στήριξη της οικονομίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και αν χρειαστεί θα επεκταθεί και τον Μάϊο. «Κάποια από τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την παροχή ρευστότητας, εκτείνονται ακόμα περισσότερο, Ιούνιο και Ιούλιο» είπε και πρόσθεσε: «έχουμε λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, όπως πρέπει. Αν χρειαστεί να συνεχιστούν για πολλούς μήνες, τότε είναι άλλο πράγμα. Αλλά εξέταση σεναρίου για μείωση σε συντάξεις ή σε μισθούς στο Δημόσιο δεν έχει τεθεί ποτέ».

Αναφερόμενος στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ, ο κ. Πέτσας τόνισε: «το πακέτο που έχουμε ανακοινώσει περιλαμβάνει μέτρα περίπου 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ δημοσιονομικού χαρακτήρα. Τα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας είναι πάνω από 9 δισεκατομμύρια. Ήδη, χθες, είχαμε μια πολύ μεγάλη επιτυχία, ύστερα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και επικοινωνία με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο. Πετύχαμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των πόρων ΕΣΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε μόχλευση των εγγυήσεων που δίνει το Δημόσιο που φτάνει μέχρι και τα 7 δισεκατομμύρια».

«Αυτό που απομένει, σε κοινοτικό επίπεδο, είναι μια ευρύτερη συζήτηση, η οποία θα καταλήξει σχετικά σύντομα στη χρήση κοινών εργαλείων για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, όπως είναι το ομόλογο ή μια ευρεία ενίσχυση από τον ESM για όλα τα κράτη-μέλη» πρόσθεσε.

Τέλος, για τη στήριξη των ανέργων ανέφερε ότι ξεκινά άμεσα ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους στους Ο.Τ.Α. και σε ΝΠΔΔ και ακολουθούν τον Μάιο προγράμματα για άλλους 100.000 ανέργους. «Είναι ένα μεγάλο πακέτο στήριξης των ανέργων μέχρι να ξεπεράσουμε την κρίση και να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία» επισήμανε ο κ.Πέτσας.

(Πηγή: ΑΠΕ)  HuffPost Greece 4/4/2020

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided