Τρίτη, Ιανουάριος 26, 2021

Γεννηματά:

 

 

 

 

 

 

 

Πρώτα να κάνουν το εμβόλιο οι πολιτικοί αρχηγοί

 

 

 

 

 

 

 

Γεννηματά:

Πρώτα να κάνουν το εμβόλιο οι πολιτικοί αρχηγοί

«Ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης, είναι τώρα αναγκαίος για τις επόμενες ενέργειες αντιμετώπισής της ώστε να αποφευχθούν νέα λάθη και να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Οδικός χάρτης που μπορεί να τύχει της ευρύτερης δυνατής στήριξης», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά σε δηλώσεις της.

Πρότεινε τέσσερα ορόσημα, όπως τα χαρακτήρισε στα οποία περιλαμβάνεται ο ταυτόχρονος εμβολιασμός της πολιτικής ηγεσίας ώστε να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα.

Συγκεκριμένα:

 1. Ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές

Με βάση πλήρη επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, απελευθερώνουμε σταδιακά τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Τα βήματα που προτείνω έχουν ως εξής:

Διατήρηση των γενικών μέτρων προστασίας (μάσκα, τηλεργασία, κλπ)

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις κόκκινες περιοχές.

Μαζικά τεστ στον πληθυσμό, καταγραφή του επιδημιολογικού φορτίου, διαχωρισμός και καραντίνα των θετικών κρουσμάτων.

Άνοιγμα των περιοχών με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και στεγανοποίησή τους από γειτονικές επικίνδυνες περιοχές.

Μετακινήσεις μόνο με αρνητικό τεστ 48ωρου.

Επανάληψη των μαζικών τεστ στο 20ημερο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα .

Τα τεστ γίνονται με μέριμνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με κινητά συνεργεία, ακόμη και στο σπίτι ή σε ειδικές δομές με ραντεβού.

2. Ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα

Οι αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα περιοχών, προϋποθέτουν ολοκληρωμένο αξιόπιστο μητρώο κρουσμάτων και πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτεία και τους ειδικούς επιστήμονες, απαιτεί την πρόσβαση όλων στα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει στην κατοχή της η Κυβέρνηση.

Τα ανοιχτά δεδομένα που αφορούν την πανδημία είναι βασική προϋπόθεση για την αξιοπιστία τους και την εμπιστοσύνη και στήριξη των αποφάσεων.

3. Δομές αποκατάστασης

Πολίτες που έχουν νοσήσει με τον COVID-19, ταλαιπωρούνται -σε υψηλό ποσοστό- από τις επιπλοκές του.

Δεν υπάρχουν οργανωμένες δημόσιες δομές αξιολόγησης και θεραπευτικής προσέγγισης των ασθενών αυτών.

Απαιτείται επομένως συγκεκριμένο σχέδιο δομών αποκατάστασης σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με διεπιστημονική ομάδα.

Παράλληλα απαιτείται πρόγραμμα επιμόρφωσης στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, με αιχμή τους Γενικούς Ιατρούς ώστε να καθοδηγούνται οι ασθενείς που έχουν μετά COVID συμπτωματολογία στις αρμόδιες δομές.

4: Εμβολιασμός

Πρώτο ζήτημα είναι η καμπάνια ενημέρωσης με διαφάνεια ώστε να επιτύχουμε τον μέγιστο δυνατό και δωρεάν εμβολιασμό του πληθυσμού. Οι ηγεσίες των κομμάτων από κοινού, να δώσουν το παράδειγμα του εμβολιασμού.

Το κρίσιμο ζήτημα φυσικά είναι η επαρκής και έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και βέβαια η δημιουργία επαρκούς αριθμού εμβολιαστικών κέντρων, η έγκαιρη στελέχωσή τους με εκπαιδευμένο προσωπικό και τα διαφανή κριτήρια προτεραιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού, ξεκινώντας από τους υγειονομικούς και τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η ενίσχυση του ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό και μέσα, η μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού, όπως και η έμπρακτη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς των υγειονομικών με την ένταξή τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και τη χορήγηση δώρου Χριστουγέννων, είναι και παραμένει επείγουσα προτεραιότητα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή tromaktiko.gr 6/12/2020

 

 

 

 

 

Σκληρή κριτική Γεννηματά για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος κορονοϊού:

Περίσσευε η προπαγάνδα και η αλαζονεία

«Χρειάζεται φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση. Αυτός είναι ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής με την αυτόνομη πορεία του»

Σκληρή κριτική Γεννηματά για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος κορονοϊού: Περίσσευε η προπαγάνδα και η αλαζονεία

«Δεν καλύπτουμε μόνο το κενό αξιόπιστης αντιπολίτευσης που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προβάλλουμε πλέον προτάσεις αξιόπιστης διακυβέρνησης αύριο». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η Φώφη Γεννηματά , ανοίγοντας πριν από λίγη ώρα τη συζήτηση στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης τους Πολιτικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.

Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε πώς μέσα από την πρωτόγνωρη δοκιμασία -για όλους- της πανδημίας, αναδεικνύεται πιο εμφατικά η φυσιογνωμία και η ταυτότητα του Κινήματος Αλλαγής γιατί «έχει το σχέδιο, τους ανθρώπους και τις δυνατότητες να κάνει πράξη τη Νέα Αλλαγή, που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία για να βγει όρθια και ισχυρή από αυτήν τη δοκιμασία. Η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται σήμερα ο τόπος».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «χρειάζεται φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση», ενώ τόνισε την επιμονή στην αυτόνομη πορεία του η οποία, υποστήριξε, αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

«Όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό θα αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά διαβεβαιώνοντας προς κάθε κατεύθυνση πως το Κίνημα Αλλαγής ασκεί αντιπολίτευση ουσίας και όχι βιτρίνας ή ευκαιρίας.

Η Φώφη Γεννηματά απέδωσε τις επιθέσεις και την κριτική που δέχεται σε πολλούς κύκλους που πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανό τον σημερινό δικομματισμό και μέσα σε αυτόν να εντάξουν ως δορυφόρο ή συμπλήρωμα το Κίνημα Αλλαγής. «Δεν θέλουν τον πρωταγωνιστικό του ρόλο. Ιδιαίτερα ενοχλείται το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου. Ακριβώς επειδή ενοχλούμε. Ακριβώς επειδή είμαστε οι μόνοι που αναδεικνύουμε διαρκώς με κριτική και προτάσεις τι γίνεται λάθος και τι πρέπει να γίνει», είπε και συμπλήρωσε: «Όσα κέντρα και παράκεντρα μεθοδεύουν ένα Κίνημα Αλλαγής ελεγχόμενο, χειραγωγούμενο ή διαρκώς χειμαζόμενο από εσωστρέφεια , ματαιοπονούν. Δεν θα βρουν σωσίβιο σωτηρίας στο δικό μας χώρο. Προκαλούν τη λογική και το συναίσθημα όσων κράτησαν την παράταξη όρθια, έμειναν στα δύσκολα και σήμερα θέλουν να την δουν να πρωταγωνιστεί ξανά», υποστήριξε η κ. Γεννηματά, αναφορά που ερμηνεύεται ως απάντηση σε σενάρια περί αλλαγής ηγεσίας το συντομότερο για να προχωρήσει η προοδευτική παράταξη.

«Η αμετανόητη παράταξη των Greek statistics και των διπλών στοιχείων δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από δήθεν κεντρώα προσωπεία, όπως δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να υποδυθεί την σύγχρονη Κεντροαριστερά. Ας τα ξεχάσουν λοιπόν αυτά», επεσήμανε και μίλησε για την «ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία να θυμίζουμε και να αποκαλύπτουμε την πραγματική τους ταυτότητα, τις ιστορικές ευθύνες τους για την κατρακύλα της χώρας.

Έχουμε ευθύνη να υπάρχουμε ως ισχυρή Αποφασιστική Προοδευτική Δύναμη, ειδικά τώρα που ο παγκόσμιος συσχετισμός αλλάζει με την ανάκαμψη των δημοκρατικών δυνάμεων και της σοσιαλδημοκρατίας.

Τις πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν τη μόνη εγγύηση για την ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους και τη μάχη κατά των ανισοτήτων που φέρνει η πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα.

Και η δική μας υπόσχεση είναι ότι θα σταθούμε όρθιοι και απέναντι σε ό,τι κρατά τη χώρα καθηλωμένη σε ό,τι εμποδίζει την κοινωνία να ανασάνει».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε τις ευθύνες της κυβέρνησης για την αδυναμία να στηρίξει αποτελεσματικά την οικονομία κι διατύπωσε αιχμηρή κριτική για το σχέδιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και την Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη. «Επιλέγει μια μονοκομματική πρόταση που δεν αποτελεί ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα. Μπορεί η κυβέρνηση και οι κύκλοι της να παρουσιάζουν την έκθεση Πισσαρίδη ως ευαγγέλιο ανάπτυξης, μπορεί να έχει κάποιες καλές ιδέες, αλλά δεν πρόκειται παρά για μια λίστα εγκυκλοπαιδικών διαπιστώσεων (όπως είπε ο Ν. Χριστοδουλάκης), όχι για έναν οδικό χάρτη.

Η ΝΔ έκανε την επιλογή της, προχωρά στον συντηρητικό δρόμο της. Στον αντίποδα η δική μας πρόταση της Νέας Αλλαγής, ο δρόμος του Κινήματος Αλλαγής», είπε.

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε ακόμη την αυστηρή κριτική στις ενέργειες της κυβέρνησης για τον έλεγχο του δεύτερου κύματος της πανδημίας στο οποίο, όπως σημείωσε, η χώρα βρέθηκε αθωράκιστη παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών, μετά την πρώτη επιτυχημένη περίοδο στη διαχείριση της πανδημίας. «Αντί προετοιμασίας, διαγγέλματα με μεγάλα λόγια και εξαγγελίες με αντιφάσεις. Περίσσευε η προπαγάνδα και η αλαζονεία. Τελικά τους ξέφυγε ο έλεγχος. Ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», υποστήριξε ενώ ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να ελέγξει όσα λέγονται κι αποκαλύπτονται για το σύστημα καταγραφής.

NEWSBEAST.GR 3/12/2020

 

 

 

Επιστολή Γεννηματά στον πρόεδρο των ευρωπαίων Σοσιαλιστών

- Ζητά επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία -

"Αυτή τη φορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων" επιβάλλοντας ουσιαστικές κυρώσεις χωρίς χρονοτριβές.

Επιστολή Γεννηματά στον πρόεδρο των ευρωπαίων Σοσιαλιστών - Ζητά επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Pacific Press via Getty Images

Η Φώφη Γεννηματά, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στανίσεφ και τους σοσιαλιστές πρωθυπουργούς κι αρχηγούς κρατών της Ε.Ε, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία καταγγέλλει την προκλητική στάση του Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ζητάει να αποφασίσουν την επιβολή κυρώσεων .

Η κ. Γεννηματά επισημαίνει πως η «Τουρκία συνέχισε να ενεργεί ως κράτος ταραξίας, όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή ,αλλά και για όλη την Ευρώπη. Λειτουργεί αποσταθεροποιητικά ως μείζον απειλή για την Ειρήνη και την ασφάλεια. Ξεπερνά κάθε όριο και φραγμό ως επεκτατική, αναθεωρητική δύναμη που θέλει να επιβάλει την κυριαρχία της, μέσω της ισχύος και της καταπάτησης κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου» .

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζει την απροκάλυπτη περιφρόνηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου καθώς παρεμβαίνει και οξύνει τις υπάρχουσες συγκρούσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ενώ παραθέτει τη συνεχή επιθετικότητα της Αγκυρας υπογράφοντας, όπως αναφέρει «παράνομες συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, όπως το διαβόητο Μνημόνιο οριοθέτησης με τη Λιβύη, που παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων χωρών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου. Υποθάλπει- παρέχοντας καταφύγιο -Τζιχαντιστές οι οποίοι στη συνέχεια φθάνουν στην Ευρώπη για να προκαλέσουν τρομοκρατικές ενέργειες. Περιφρονεί τις πολιτιστικές αξίες και μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως την Αγιά Σοφία που μετέτρεψε σε τζαμί».

Επίσης, τονίζει πως η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, δύο χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Επιχειρεί σχεδόν καθημερινά υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ έχει στείλει το σκάφος Oruc Reis για έρευνες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες της Αν. Μεσογείου κατά παράβαση των ρυθμίσεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982).Προκαλώντας κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή.

Στην Κύπρο διεξάγει έρευνες εντός της νομίμως οριοθετημένης ΑΟΖ της χώρας, αρνείται να συμπράξει στη διαδικασία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ. Πρόσφατα προχώρησε σε άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων κατά παράβαση σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ», τονίζει η κ. Γεννηματά προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές .

Ως εκ τούτου ζητάει να προχωρήσει η Ένωση τώρα, χωρίς άλλη χρονοτριβή, στην επιβολή αυστηρών, ουσιαστικών κυρώσεων εξηγώντας πως «αυτή τη φορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις ,ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την έκνομη και επιθετική τακτική της. Γιατί αν δεν υπάρξουν κυρώσεις η αν αυτές είναι ήπιες ,η Τουρκία θα αποθρασυνθεί και η ΕΕ θα απαξιωθεί. Οι δήθεν κινήσεις αναδίπλωσης -στα λόγια -που επιχειρεί ο κ Ερντογαν λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν αποτελούν παρά εμπαιγμό της Ένωσης. Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να αφορούν τόσο πρόσωπα που εμπλέκονται σε παραβατικές δραστηριότητες όσο και οικονομικούς τομείς, σύμφωνα και με προτάσεις που έχουν περιληφθεί και ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψηφίσματα -μεταξύ άλλων -τον Οκτώβριο του 2019 μετά την παράνομη εισβολή της στη Συρία και τον Σεπτέμβριο του 2020 για την κρίση στην Αν. Μεσόγειο», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

 

 

 

 

Γεννηματά:

Επίθεση στον Κ.Μητσοτάκη για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Newsroom Newsroom 12.11.2020 - 13:48

Επίθεση εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Κ.Μητσοτάκη

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την κατάσταση στη χώρα με την πανδημία, καταφέρθηκε εναντίον της Κυβέρνησης.

«Τους τελευταίες περίπου εννέα μήνες, τη ζωή μας την ορίζει ο κοροναϊός. Μας επιβάλει να ζούμε και να δουλεύουμε διαφορετικά. Να σκεφτόμαστε και να αγαπάμε διαφορετικά. Δυστυχώς είναι ολοφάνερο, ότι ένα πράγμα δεν αλλάζει, η εμμονή της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αχρείαστες κοκορομαχίες και το κλίμα έντασης, πόλωσης και διχασμού» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Στέλνω μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους δίνουν μάχη για τη ζωή τους, στις ΜΕΘ, αλλά στο ΕΣΥ» ανέφερε στη συνέχεια η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας πως «Το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν μια συνάντηση με το άγνωστο και βάλαμε όλοι πλάτη. Μείναμε όλοι σπίτι ακούσαμε τους ειδικούς. Δώσαμε το χρόνο στη κυβέρνηση να οργανωθεί, σε όλα τα επίπεδα, με προτεραιότητα την ενίσχυση και στήριξη του ΕΣΥ. Προτείναμε πως μπορεί να στηριχτεί το ΕΣΥ, πώς να σταθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία» είπε και αναφέρθηκε σε σειρά προτάσεων που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ όλο αυτό το διάστημα.

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις που έχει ο κοροναϊός, στην κοινωνία και την οικονομία ειδικότερα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σημείωσε πως «εμείς σήμερα θα γυρίσουμε στα σπίτια μας και ξέρουμε ότι κάποια θέματα τα έχουμε λυμένα. Για κάποιους άλλους δεν ισχύει αυτό. Να σκοτωθούμε μεταξύ μας για να δούμε πώς θα στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που καταστρέφονται σήμερα» είπε.

«Κύριε πρωθυπουργέ, είχατε προτάσεις, χρόνο, απεριόριστη κοινωνική και πολιτική στήριξη και χρήματα για να κινηθείτε ώστε να μην καταλήξουμε εδώ. Εάν οι επιστήμονες σας είπαν να πάρετε μέτρα νωρίτερα και δεν το κάνατε, κακώς» τόνισε.

Και συμπλήρωσε «η κυβέρνηση φοβάται και να πει τη λέξη Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε συγκεκριμένους τομείς της κοινωνικο-οικονομικής ζωής της χώρας.

Δεν αρκούν τα διακεκομμένα και συνεχόμενα Lockdown. Χρειάζεται σχέδιο από την κυβέρνηση», είπε.

«Ο καθένας μας θα κριθεί στη μάχη, ανάλογα με την ευθύνη που του αναλογεί. Στηρίζουμε τις προτάσεις των επιστημόνων. Είμαστε απέναντι στους αρνητές του ιού και της μάσκας», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι «δεν συμμετέχουμε στην πόλωση. Οχι άλλα ημίμετρα και μάλιστα καθυστερημένα».

 

 

 

 

Φ. Γεννηματά: Κυβερνητική αποτυχία το νέο lockdown

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Την άποψη ότι το δεύτερο lockdown μπορούσε να αποφευχθεί, εξέφρασε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και χαρακτήρισε την απόφαση του πρωθυπουργού ως «κυβερνητική αποτυχία».

«Με ευθύνη της κυβέρνησης, μπαίνουμε σε αυτή τη δοκιμασία. Ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι ο κορωνοϊός» τόνισε η κ. Γεννηματά και συνέχισε λέγοντας «η κυβέρνηση που με τις αστοχίες και τις παλινωδίες της, του άνοιξε ξανά την πόρτα».

Παράλληλα, επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως καλύπτει «αποτυχημένους (αυτο)σχεδιασμούς,χρησιμοποιώντας ως ασπίδα τους επιστήμονες».

«Από το “βλέποντας και κάνοντας”, σήμερα πήγαμε στο “δεν ξέρουμε πια τι μας ξημερώνει”» επεσήμαε.

Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε, επίσης, τον πρωθυπουργό για «τη χαλαρότητα και τον εφησυχασμό που σηματοδότησε. Το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων. Τα περιορισμένα τεστ. Την ανικανότητα στήριξης, στελέχωσης και εξοπλισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Την καθυστερημένη ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία. Την αδιαφορία για τα γηροκομεία, τις κλειστές δομές μεταναστών και κοινωνικής φροντίδας».

«Έχουν ευθύνες και όσοι αρνήθηκαν ή αδιαφόρησαν για τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής προστασίας και αυτοί που τους ανέχθηκαν» δήλωσε.

«Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι για να βγει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία από αυτή τη δοκιμασία, χρειάζονται τολμηρές παρεμβάσεις. Από τη μια η ενίσχυση του ΕΣΥ και από την άλλη γενναία οικονομική στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε ερείπια. Γιατί η αλυσίδα της οικονομίας κάνει την καραντίνα του ενός, ανεργία και λουκέτο για τον άλλο. Χρειάζεται σχέδιο και όχι άλλα ημίμετρα, καθυστερημένα» υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ανέφερε πως το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού θα μπορούσε να είναι και μια γενναία αυτοκριτική αλλά δεν ακούστηκε τίποτα συγκεκριμένο για τα λάθη και τις παραλείψεις.

«Δεν κυβερνιέται η χώρα με την κυβερνητική γραμμή να μονοπωλεί την ενημέρωση των πολιτών. Όταν οι ζωές μας δοκιμάζονται με πρωτοφανή τρόπο, η κυβέρνηση οφείλει να δείχνει αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και πειθώ. Σε αυτή τη μάχη που αφορά ανθρώπινες ζωές, είμαστε και θα είμαστε όλοι μαζί, στην ίδια όχθη, με τον ιό απέναντι. Όπως πράξαμε και την άνοιξη. Ώστε να ξαναβγούμε και πάλι νικητές» κατέληξε.

5/11/2020 Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

 

 

 

 

Γεννηματά: Η αδιαφορία της κυβέρνησης για τον πολίτη γίνεται επικίνδυνη για τη ζωή του

Το μήνυμά της μετά την τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους εργαζομένων στις συγκοινωνίες

Γεννηματά: Η αδιαφορία της κυβέρνησης για τον πολίτη γίνεται επικίνδυνη για τη ζωή του

Για αδράνεια και αδιαφορία απέναντι στον πολίτη κατηγόρεησε την κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά, αναφορικά με την κατάσταση που στις αστικές συγκοινωνίες εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Σε αυτήν συμμετείχαν οι Κ. Σιορίκης και Λ. Σκούλος, πρόεδρος και γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ αντίστοιχα, ο Απ. Ραυτόπουλος, πρόεδρος του σωματείου τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ - ΟΣΥ, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, και ο Κ. Κουλούρης, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και του σωματείου τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ - ΟΣΥ.

Η κ. Γεννηματά δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη ότι επί έξι μήνες η κυβέρνηση «δεν έκανε απολύτως τίποτα για τον απαράδεκτο συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας. Τριακόσια περίπου οχήματα παρέμεναν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνικών».

Πρόσθεσε πως, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο για να προκηρύξει η κυβέρνηση προσλήψεις οδηγών και τεχνικών στις 30/10. «Επιτέλους, οφείλουν να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα τώρα. Να προμηθευτούν άμεσα ανταλλακτικά. Να γίνουν οι προσλήψεις οδηγών και τεχνικών με fast track διαδικασίες για να προχωρήσει η ανανέωση του στόλου των οχημάτων», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Επίσης, σημείωσε πως χρειάζεται να υπάρξει συντονισμός του ΟΑΣΑ με τις δημοτικές συγκοινωνίες της περιφέρειας ώστε να ενσωματωθούν προσωρινά στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών για να αντιμετωπισθεί ο συνωστισμός.

NEWSBEAST.GR 4/11/2020

 

 

 

 

Γεννηματά: «Ο κ. Τσίπρας με την πρόταση μομφής επί της ουσίας εξυπηρετεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε έντονη κριτική στον κ. Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στην οικονομία, στα ελληνοτουρκικά και στην διαχείριση του κορονοϊού

Γεννηματά: «Ο κ. Τσίπρας με την πρόταση μομφής επί της ουσίας εξυπηρετεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»

«Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε νέες περιπέτειες τη χώρα σε όλα τα ανοικτά μέτωπα, δημιουργώντας νέα αδιέξοδα στην οικονομία, στην κοινωνία και στους πιο αδύναμους. Οι πολίτες δηλώνουν την ανασφάλεια στην καθημερινότητά τους, γι’ αυτό και η δική μας μομφή, η μομφή του ΚΙΝΑΛ, είναι εις βάρος της κυβέρνησης συνολικά» δήλωσε από τη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακολούθως άσκησε έντονη κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά σαν από μηχανής Θεός στρεφόμενος εναντίον του υπουργού Οικονομικών και βγάζοντας την κυβέρνηση από τα πολιτικά αδιέξοδα» καθώς τέτοιες κινήσεις τη συσπειρώνουν. «Επιβεβαιώνεται, πρόσθεσε, ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της Δεξιάς. Το κενό της αντιπολίτευσης που έχει αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το καλύπτει πλέον το ΚΙΝΑΛ και μάλιστα αποτελεσματικά».

Άσκησε επίσης κριτική εις βάρος της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση με την Τουρκία, «Αφήνεται χώρο στην Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος της χώρας μας. Η μυστική και φανερή σας διπλωματία κατάφεραν να φέρουν τον Ερντογάν μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια, επιτρέψατε στο ερευνητικό πλοίο Oruc Reis να κάνει ανενόχλητο βόλτες και να αμφισβητεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Έχετε προσωπικά την ευθύνη για όσα συμβαίνουν κύριε πρωθυπουργέ από τη στιγμή που αρνηθήκατε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών» όπως είπε.

Σοβαρά λάθη σύμφωνα με την κ. Γεννηματά υπήρξαν και ως προς τον χειρισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας. «Χάσατε τον έλεγχο κύριε Μητσοτάκη, είπε. Από τον Αύγουστο ήταν φανερό ότι η κατάσταση θα ήταν δύσκολη. Το μόνο που κάνατε όμως ήταν να φτιάξετε έναν χάρτη που συνεχώς κοκκίνιζε χωρίς να παίρνεται μέτρα και έρχεστε εκ των υστέρων να παρέμβετε».

Τέλος, αναφορικά με τον Πτωχευτικό Κώδικα αυτόν καθ’ αυτόν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι οδηγεί σε μαζικούς πλειστηριασμούς, δεν δίνει καμία ευκαιρία στους έντιμους επιχειρηματίες που χρωστάνε, μετατρέπει στην καλύτερη περίπτωση τον ιδιοκτήτη σε ενοικιαστή του σπιτιού του και δίνει τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη της χώρας μας.

NEWSBEAST.GR 25/10/2020

 

 

 

 

Φώφη Γεννηματά:

Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα

«Να διορθωθούν αμέσως οι απαράδεκτες δηλώσεις υπουργών για τα 6 μίλια»

Φώφη Γεννηματά: Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα

«Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα», επανέλαβε και σήμερα η Φώφη Γεννηματά καλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη να ανακαλέσουν δηλώσεις τους για χωρικά ύδατα στα 6 μίλια.

Η κ. Γεννηματά επισήμανε πως «δηλώσεις υπουργών που προσδιορίζουν κόκκινη γραμμή της χώρας στα έξι ναυτικά μίλια -ενώ είναι δικαίωμα κυριαρχίας μας η επέκταση στα 12 μίλια όποτε το θελήσουμε- είναι απαράδεκτες.

Πρέπει να υπάρξει άμεση, δημόσια διόρθωσή τους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη γι' αυτό»

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «η γραμμή της ανοχής και του κατευνασμού ανοίγει τις ορέξεις της Τουρκίας -που συνεχίζει με καθημερινές νέες προκλήσεις- και δεν πιέζει τους εταίρους μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

NEWSBEAST.GR 15/10/2020

 

 

 

 

Γεννηματά:

Χαμένη η Ελλάδα στη Σύνοδο

Κριτική στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής έκανε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από την Βουλή υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα βγήκε χαμένη».

Κριτική στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής έκανε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από την Βουλή υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα βγήκε χαμένη».

Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά «δεν καταλαβαίνω πως ο Μητσοτάκης δηλώνει ικανοποιημένος. Ο λαός δεν περίμενε αυτά τα αποτελέσματα. Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να υπερασπιστεί εθνικά συμφέροντα και θέσεις. Έδωσε πολλά για να πάρει ευχολόγια που δεν αποτρέπουν την Τουρκία».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγή έστρεψε τα πυρά και προς την ηγεσία της ΕΕ: «Η ΕΕ έκανε βήματα πίσω. Υποχώρησε από την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και από την αλληλεγγύη προς τα κράτη – μέλη. Ανέχθηκε τις προκλήσεις της Τουρκίας που θέτουν υπο αμφισβήτηση την σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή. Δεν τόλμησαν ούτε την λέξη «κυρώσεις» να αναφέρουν».

ΤοΒΗΜΑ Team 3/10/2020

 

 

 

 

Ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης διεκδικεί το ΚΙΝΑΛ

Η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί με το σχέδιο της «Νέας Αλλαγής» να επαναφέρει την Κεντροαριστερά σε πρωταγωνιστικό ρόλο και να σηματοδοτήσει μια περίοδο εξωστρέφειας για το κόμμα της

Το μήνυμα της προγραμματικής επάρκειας αλλά και υπεροχής του κεντροαριστερού χώρου επιχείρησε να μεταδώσει στη Θεσσαλονίκη η Φώφη Γεννηματά.

Παρουσίασε το σχέδιο της «Νέας Αλλαγής», τη βάση του «κοινωνικού συμβολαίου για τη νέα Ελλάδα» που θέλει να προσυπογράψει με τους πολίτες. Και στη συνέχεια, έδειξε την τακτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Τόσο από τη δομή της ομιλίας της όσο και από τους τόνους που χρησιμοποίησε για να περιγράψει το πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται, είναι προφανές ότι η κυρία Γεννηματά θέλει να εμφανίσει το Κίνημα Αλλαγής «ως την εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση».

Δεν είναι τυχαίο ότι σε σχέση με την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κυρία Γεννηματά δεν αρκέστηκε μόνο στην υψηλών τόνων κριτική που ασκεί το τελευταίο διάστημα για τους χειρισμούς στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της αντιμετώπισης της νέας φάσης της πανδημίας, του Μεταναστευτικού, ζητήματα στα οποία θα εστιάσει την κριτική της το επόμενο διάστημα.

Εμφαση στις διαφορές

Θέλησε, και σε αυτό έδωσε μεγάλη βαρύτητα, να αναδείξει τις πολιτικές διαφορές αλλά και τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και σε αυτές που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής. «Οι διαφορές μας με τις πολιτικές της ΝΔ είναι πια ορατές, μεγάλες και ουσιαστικές» τόνισε η κυρία Γεννηματά. Και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία, η ΝΔ μεριμνά μόνο για λίγους και ισχυρούς. Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, η ΝΔ αντιμετωπίζει τις ανισότητες ως φυσικό φαινόμενο. Εμείς μιλάμε για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία, η ΝΔ οδηγεί σε αδιέξοδο τις επιχειρήσεις και επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους το δόγμα μισός μισθός, μισή δουλειά».

Χωρίς την παλιά ένταση οι αναφορές σε Τσίπρα

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά την ομιλία της στη Θεσσαλονίκη οι αναφορές της Φώφης Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν την ένταση του παρελθόντος. Σε αυτή τη φάση το Κίνημα Αλλαγής δεν δέχεται πίεση από τα αριστερά του. Ο κ. Τσίπρας, όπως λέγεται, μοιάζει να έχει βάλει σε δεύτερο πλάνο τα κεντροαριστερά του σχέδια, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν ευοδώθηκαν, ενώ και η… τύχη των πασοκογενών του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες αλλαγές λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους εξακολουθούν να μένουν στον χώρο αλλά έχουν στραμμένο το βλέμμα προς την Κουμουνδούρου. Σε αυτή τη φάση, όπως λέγεται, η μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ «θα κριθεί στο πεδίο της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση».

Επικοινωνία με τον κόσμο

Η Φώφη Γεννηματά επιδιώκει να σηματοδοτήσει μια περίοδο εξωστρέφειας για το κόμμα της. Η ίδια θέλει να δώσει τον ρυθμό. Συνεχείς πρωτοβουλίες και προσπάθεια επικοινωνίας με τον κόσμο, στο πλαίσιο της οποίας σχεδιάζονται αρκετές παρουσίες της σε εκδηλώσεις στην περιφέρεια. Ορόσημο θεωρείται η Πολιτική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο ως τις 30 Νοεμβρίου. Προς το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί τελικά και το συνέδριο της Νεολαίας.

 

 

 

 

Γεννηματά:

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λευκή επιταγή

– Το σχέδιο «Νέα Αλλαγή» είναι η προοδευτική διέξοδος για την Ελλάδα

«Είναι αδιανόητο να συζητάμε ξανά για lockdown στην Ελλάδα»

Γεννηματά: Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λευκή επιταγή - Το σχέδιο «Νέα Αλλαγή» είναι η προοδευτική διέξοδος για την Ελλάδα

«Ανικανότητα» να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται και «ολοφάνερη αποτυχία» στην αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης της πανδημίας καταλόγισε στην κυβέρνηση η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα Νέα Αλλαγή, κατά την ομιλία της στο Thessaloniki Helexpo Forum, και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τον δρόμο του ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας ότι «δεν έχει κρυφές ατζέντες ή μυστικές συμφωνίες, αλλά βάζει την εθνική αξιοπρέπεια και την ισχυρή Ελλάδα πάνω απ' όλα».

Ανοίγοντας την ομιλία της η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε πρωτοφανή την πίεση που καλείται να αντέξει σήμερα η χώρα και η κοινωνία ολόκληρη σε διάφορα επίπεδα.

Σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα τόνισε ότι η Τουρκία λειτουργεί ως ταραξίας, συμπεριφέρεται με προκλητικότητα και μεγαλομανία απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη που καθυστερεί να αντιδράσει συλλογικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λευκή επιταγή»

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δυστυχώς αντιμετωπίζει τη νέα οθωμανική στρατηγική χωρίς εθνική γραμμή, με μυστική διπλωματία και κρυφή ατζέντα» και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αναπάντητα όλα τα ερωτήματα μας στη Βουλή. Ερωτήματα σημαντικά για την στάση της χώρας στα εθνικά ζητήματα. Δεν μας έδωσε την έγγραφη συμφωνία διαλόγου με την Τουρκία για την οποία είπε ψέματα, δεν μας ενημέρωσε ποτέ.

Έχει δεσμευτεί σε άνευ όρων διάλογο και το κρύβει; Που το πάει; Δεν έχει λευκή επιταγή».

«Η Εθνική θέση είναι μια και αδιαπραγμάτευτη: Διάλογος με την Τουρκία για τη μια διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ», επισήμανε η κ. Γεννηματά.

Ανθρωπιστικό δράμα στα ακριτικά νησιά

Ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό είπε ότι «στα ακριτικά νησιά μας, αλλά και μπροστά στις οθόνες μας, συντελείται ένα ανθρωπιστικό δράμα, με χιλιάδες ξεριζωμένους ανθρώπους να δοκιμάζουν τα όρια του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ανθρωπισμού, αλλά και να γίνονται πιόνια στο γεωπολιτικό σκάκι της Τουρκικής κυβέρνησης».

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε ότι έχει παραδώσει τα κλειδιά του προσφυγικού στην Τουρκία και πως επιβάλλεται να αλλάξει άμεσα αυτή πολιτική.

Καταλόγισε μεγάλη ευθύνη στον πρωθυπουργό για όσα συμβαίνουν και αναρωτήθηκε: Πόσο χρόνο, επιτέλους, χρειάζεται ο κ. Μητσοτάκης, για να αλλάξει την πολιτική του κ. Τσίπρα στο προσφυγικό/μεταναστευτικό; Είναι ώρα να απαιτήσει τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων από τους Ευρωπαίους. Τι φοβάται;

«Είναι αδιανόητο να συζητάμε ξανά για lockdown στην Ελλάδα»

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για «επιστροφή της πανδημίας, μετά και από τη χαλάρωση και το άνευ όρων άνοιγμα της χώρας από την κυβέρνηση», με αποτέλεσμα να φουντώνουν ο φόβος και η ανασφάλεια και παρατήρησε: "Η αποτυχία της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης του κορονοιού είναι ολοφάνερη. Είναι αδιανόητο να συζητάμε ξανά για lockdown στην Ελλάδα. Κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε, όλοι μαζί οι Έλληνες τους πρώτους δύο μήνες της καραντίνας. Μένουμε εκτεθειμένοι στον ιό και τις οικονομικές συνέπειες του. Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για να προλάβει τις εξελίξεις. Είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την ανικανότητα της να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται".

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης ανέφερε το «φιάσκο» με τις μάσκες στα σχολεία και είπε πως κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο.

Τα προβλήματα δεν λύνονται με συντηρητικές πολιτικές

Σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κ. Γεννηματά σχολίασε πως "εμφανώς θορυβημένος ο κ. Μητσοτάκης, βλέποντας τα ερείπια της πολιτικής του, πήγε στη Θεσσαλονίκη να δώσει υποσχέσεις".

Όμως, παρατήρησε, ότι "τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με συντηρητικές πολιτικές, αποσπασματικά μέτρα και διαχειριστικές λογικές του βλέποντας και κάνοντας".

"Οι εξελίξεις απαιτούν προοδευτικό σχέδιο και δομικές παρεμβάσεις, αλλά οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκαίων ριζικών αλλαγών που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες", είπε και συνέχισε: "Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους πολίτες είναι «αναβάλλετε τη ζωή σας». Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, όμως, θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας τώρα. Να νιώσουμε σιγουριά για το παρόν και αισιοδοξία για το μέλλον. Η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει λύσεις με προοπτική. Οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. Αντιλαμβάνεται τα σύνθετα νέα προβλήματα ως ευκαιρία προώθησης των αντιλαϊκών της επιλογών".

«Κατέρρευσε το αφήγημα του κ. Τσίπρα»

Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η Φώφη Γεννηματά είπε ότι «το εγχείρημα του κ.Τσίπρα να εκφράσει τον άλλο πόλο απέναντι στη συντήρηση απέτυχε. Το αφήγημα του κατέρρευσε και μαζί έκλεισε ο κύκλος του τεχνητού διπολισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΚΙΝΑΛ είναι ο άλλος πόλος απέναντι στη συντήρηση

Για το ΚΙΝΑΛ τόνισε πως μπορεί να συγκροτήσει τον άλλο πόλο απέναντι στη συντήρηση και σημείωσε: "Είμαστε η παράταξη της αλλαγής. Τώρα, που οι μεγάλες προοδευτικές αλλαγές είναι ξανά αίτημα της κοινωνίας, διεκδικούμε και μπορούμε να καθοδηγήσουμε την πορεία του τόπου, με το αφήγημα μας για τη Νέα Αλλαγή".

Στο σημείο αυτό τόνισε πως οι διαφορές του ΚΙΝΑΛ με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας είναι πια ορατές, μεγάλες και ουσιαστικές.

«Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία, δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, που αφορά τους πολλούς, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, και στηρίζεται σε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Η Ν.Δ μεριμνά μόνο για λίγους και ισχυρούς, γκρεμίζει και ότι έμεινε όρθιο από τα μνημόνια, σε σχέση ιδιαίτερα με τους μικρομεσαίους και τους αδύναμους», είπε χαρακτηριστικά.

Έκανε ειδική αναφορά στο ΕΣΥ, λέγοντας πως μόνο το ΚΙΝΑΛ μπορεί να το αναγεννήσει, ενώ η Ν.Δ "θέλει να το τεμαχίσει και να το παραδώσει σε ιδιωτικά συμφέροντα".

Το σχέδιο της «Νέας Αλλαγής»

«Αυτό που χρειάζεται όσο ποτέ η πατρίδα μας, είναι ένα σχέδιο ανασύνταξης με όραμα και στρατηγική, που θα διασφαλίζει το μέλλον και θα δώσει στον ελληνικό λαό πραγματική αυτοπεποίθηση», είπε η κ. Γεννηματά.

Κι αυτό το εξασφαλίζει η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για το σχέδιο Νέα Αλλαγή, για το οποίο τόνισε πως είναι «ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο για την νέα Ελλάδα, που εμπνέει , ενώνει και κινητοποιεί όλες τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου».

«Είναι πραγματικό Πρόγραμμα Προοδευτικής Διακυβέρνησης της χώρας», επισήμανε, που:

-Διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

-Στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς.

-Αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δομικά και όχι διαχειριστικά.

Το εν λόγω Πρόγραμμα ιεραρχεί τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ως εξής :

• πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. (20% του προγράμματος)

• μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας , μέσα σε μια διετία από τώρα (10% του προγράμματος)

• ολοκλήρωση των δημόσιων και κοινωνικών υποδομών και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας , μέσα σε μια τριετία (20% του προγράμματος)

• με κύριο βάρος τις επενδύσεις για την στροφή στην παραγωγή, την ανασυγκρότηση του αναπτυξιακού μοντέλου στη μεταποίηση, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αγροτική οικονομία, μέσα από ένα τετραετές πρόγραμμα. Επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν μαζικές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. (50% του προγράμματος).

Κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι "εκμεταλλεύεται τις νέες συνθήκες για να απορυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις, να οδηγήσει σε ένα μοντέλο φθηνής, ελαστικής και απαξιωμένης εργασίας" και σημείωσε πως "η έκθεση Πισσαρίδη μιλά ακόμη για απελευθέρωση και απολύσεις, για  μείωση της αμοιβής των υπερωριών".

Τέσσερις μεγάλοι άξονες

Το Πρόγραμμα Νέα Αλλαγή στηρίζεται σε τέσσερις μεγάλους άξονες που περιλαμβάνουν:

1. Προτεραιότητα στην Εργασία με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

 • Ο κατώτερος μισθός αυξάνεται και καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους.
 • Υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.
 • Με μέτρα για την πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των τηλεργαζομένων.
 • Με συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες.
 • 'Αμεσα μέτρα για όσους εργαζόμενους πλήττονται από την πανδημία
 • Κάλυψη όλων των εργαζομένων που χάνουν την δουλειά τους ,αλλά και των ήδη ανέργων με αυξημένο επίδομα ανεργίας για όσο διαρκεί η κρίση
 • Εγγυημένο αξιοπρεπές εισόδημα για τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες ,σε όλους τους εργαζόμενους εποχιακά στον τουρισμό και εστίαση. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις ενσήμων.
 • Χορήγηση πλήρους δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος άδειας, στους εργαζόμενους με αναστολή εργασίας ,με τη συμβολή του κράτους.
 • Κήρυξη ως υποχρεωτικών των κλαδικών συμβάσεων, με πρώτη αυτή του επισιτισμού.
 • Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας (αντί του αποτυχημένου Συνεργασία )για τις επιχειρήσεις που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, με κάλυψη από το κράτος του 40% του μισθού των εργαζομένων. Με αντάλλαγμα την διατήρηση των θέσεων εργασίας, των υφιστάμενων συμβάσεων και των δικαιωμάτων.
 • Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα που εγγυάται αξιοπρέπεια για όλους και την αλληλεγγύη των γενεών.

2. Ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, των μεσαίων στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων για την επανεκκίνηση της οικονομίας

 • Πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για μικρομεσαίους και αγρότες.
 • Απαλλαγή για 3 χρόνια από φόρους και εισφορές των νέων ανθρώπων που ανοίγουν την δική τους επιχείρηση.
 • Δημιουργία νέων σταθερών θέσεων πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα με κίνητρο τη μείωση της φορολογίας και απλό τρόπο. Για κάθε 1.000 ευρώ που καταβάλλει μια επιχείρηση για επί πλέον προσλήψεις, φοροαπαλλάσσεται για 1.500.
 • Φορολογικά κίνητρα στους αγρότες που παραδίδουν προϊόντα σε Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς, με υπολογισμό της αξίας των προϊόντων αυτών μειωμένο κατά 35%.
 • Δυνατότητα των επιχειρήσεων για υπερ-αποσβέσεις με συντελεστή 30%-50% για επενδύσεις τεχνολογίας, εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και αντιμετώπισης των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

3. Ψηφιακό κράτος:

Επενδύσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους, με υποδομές ευρυζωνικότητας και αιχμές:

4. Το νέο παραγωγικό μοντέλο:

Στόχος επενδύσεις 100 δισ. ευρώ. Δημιουργία 50.000 νέων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, στα επόμενα 4 χρόνια.

Το ΚΙΝΑΛ προτείνει:

 • Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τον τουρισμό και την εστίαση ως 31/12/2021 και επαναφορά του μειωμένου συντελεστή για όλα τα νησιά του Αιγαίου
 • Δεύτερη ευκαιρία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους.
 • Ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για τους επαγγελματίες
 • Σύγχρονο Πτωχευτικό Δίκαιο με παράλληλη προστασία της Α' κατοικίας, ώστε οι ιδιοκτήτες να μη μετατρέπονται σε ενοικιαστές.
 • Αλλαγή του Νόμου για τις Τράπεζες. Κατάργηση ΤΧΣ.
 • Χρηματοδότηση της Οικονομίας, με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
 • Εκσυγχρονισμό κεφαλαιαγοράς και χρηματιστηρίου.
 • Οριστική αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. και για το 2021.
 • Κατάργηση των στόχων των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα.
 • Κατάργηση του Υπερταμείου.

Άμεσα μέτρα για όσους πλήττονται από την πανδημία

Το ΚΙΝΑΛ προτείνει άμεσα μέτρα για όσους πλήττονται από την πανδημία, όπως:

 • Νέο Πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα της επιχείρησης, όχι το αν είσαι καλός πελάτης της Τράπεζας
 • Ενίσχυση του Προγράμματος Επιστρεπτέας Προκαταβολής με 2 δισ. ευρώ ακόμη, πέραν των 1,8 δισ. Με κύριο κριτήριο την πορεία του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.
 • Επιδότηση ενοικίου (κατά 40%)για τις πληγείσες επιχειρήσεις -και την φοιτητική στέγη-ως το τέλος του 2020, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Πλήρης επιδότηση του 40% του συνολικού ενοικίου, όχι του 40% επί της όποιας εθελοντικής μείωσης που κάνουν-αν κάνουν-κάποιοι ιδιοκτήτες, όπως προβλέπει το σχέδιο της Κυβέρνησης.

«Τραγική η έλλειψη υποδομών στη Θεσσαλονίκη»

Η κ. Γεννηματά είπε ότι «είναι τραγική η έλλειψη των υποδομών στη Θεσσαλονίκη».

Για τον ΟΑΣΘ είπε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ συνεχίζει την "καταστροφική" πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ για το Μετρό οι ευθύνες της ΝΔ ξεκινούν από το 1986 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

«Φτάνουν οι διαρκείς εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ. Χρειάζονται έργα.

Για να μην γίνει η Θεσσαλονίκη των πολλών δυνατοτήτων, η πόλη των χαμένων ευκαιριών», σημείωσε.

Ομαλή μετάβαση στη μετά λιγνιτική εποχή

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πρότεινε ένα σχέδιο ομαλής μετάβασης για την Δυτική Μακεδονία στη μετά λιγνιτική περιοχή, με χρηματοδότηση 300 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για 15 χρόνια ώστε να μην κινδυνεύσει με ερήμωση μια περιοχή που είναι πρωταγωνιστής στην ανεργία.

Διατύπωσε δύο προτάσεις:

• Δημιουργία μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας με φυσικό αέριο, υψηλής απόδοσης, που θα φέρει σημαντικές επενδύσεις μεταποίησης και αγροδιατροφικού τομέα.

• Χρηματοδότηση της καθολικής συμμετοχής των νοικοκυριών στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ώστε να μετατραπεί η περιοχή σε ένα πρότυπο οικιστικό σύνολο της νέας ενεργειακής εποχής.

Ανάλογο πρόγραμμα, είπε, μπορεί να εφαρμοστεί και για τη Μεγαλόπολη.

Η κ. Γεννηματά μίλησε στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" σε περιορισμένο ακροατήριο 50 ατόμων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, γι αυτό και σχολίασε στην αρχή της ομιλίας της: "Μπορεί φέτος να είμαστε λίγοι, αλλά ίσως ποτέ άλλοτε δεν ήταν στη σκέψη μας τόσοι πολλοί, αλλά και τόσα πολλά".

Την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ προσφώνησε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας.

NEWSBEAST.GR 16/9/2020

 

 

 

 

Γεννηματά:

Αδιανόητο να μην υπάρχει εθνικό μέτωπο απέναντι στη Τουρκία τούτες τις ώρες

«Δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερα από 15 παιδιά στις σχολικές τάξεις»

Γεννηματά: Αδιανόητο να μην υπάρχει εθνικό μέτωπο απέναντι στη Τουρκία τούτες τις ώρες

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο και τον αναπληρωτή γραμματέα οργανωτικού, Θάνο Βασιλόπουλο, είχε το μεσημέρι της Δευτέρας (31/8) η Φώφη Γεννηματά στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπεύθυνος του αρμόδιου κοινοβουλευτικού τομέα, Γιώργος Μουλκιώτης, και οι υπεύθυνοι τομέων Εργασίας και Συνδικαλιστικού, Χρήστος Μέγας και Γιώργος Βασιλόπουλος.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι «η εργασία είναι βασικός επιταχυντής της ανάπτυξης» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «επιλέγει να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι το μάρμαρο της κρίσης» επικαλούμενη την έκθεση Πισσαρίδη ως ενδεικτική για τις αντιλήψεις και τις επιλογές της κυβέρνησης.

«Με την εφαρμογή του δόγματος "μισή δουλειά-μισός μισθός". Με επιδόματα φτώχειας Την υπονόμευση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων», ανέφερε η κ. Γεννηματά όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τόνισε ότι απαιτούνται «να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία» .

Πρότεινε άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

 • «Την εφαρμογή Προγράμματος Επιδότησης Εργασίας (αντί του αποτυχημένου ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) για τις επιχειρήσεις που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, με κάλυψη από το κράτος του 40% του μισθού των εργαζομένων. Με αντάλλαγμα την διατήρηση των θέσεων εργασίας , των υφιστάμενων συμβάσεων και των δικαιωμάτων.
 • Την κάλυψη όλων των εργαζόμενων που χάνουν την δουλειά τους, αλλά και των ήδη ανέργων με αυξημένα επιδόματα ανεργίας.
 • Εγγυημένο αξιοπρεπές εισόδημα για τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες σε όλους τους εργαζόμενους εποχιακά στον τουρισμό και στην εστίαση. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, μέριμνα για την χορήγηση του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων.
 • Την κήρυξη ως υποχρεωτικών όλων των κλαδικών συμβάσεων εργασίας που υπογράφονται με πρώτη αυτή του επισιτισμού.».

Ειδικότερα το πρόγραμμά του ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνει τις εξής 9 θέσεις:

 • 1ον Σταθερή πολιτική μας είναι ο ανοιχτός διάλογος με τα συνδικάτα για όλα τα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας.
 • 2ον Νέες Δουλειές για τους ανέργους.
 • 3ον Ένα νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής» για την πρόσβαση όλων στην γνώση, σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, την αξιοποίηση ανοιχτών τεχνολογιών.
 • 4ον Δουλειές με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.
  Ο καθορισμός του κατώτερου μισθού, περνά στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ώστε να καθορίζεται με απόφαση των ίδιων των Κοινωνικών Εταίρων.
  Ενίσχυση των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, με βάρος στην υποχρεωτικότητα και την καθολική εφαρμογή τους σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, είτε συμμετέχουν στις εργοδοτικές οργανώσεις, είτε όχι.
 • 5ον Κανόνες στην εργασία
 • 6ον Γα τους τηλεργαζόμενους.
  Να εξασφαλίζεται η συναίνεση του εργαζομένου και όχι να εξαναγκάζεται αυτός σε αλλαγή της μορφής εργασίας του.
  Να τηρούνται απαρέγκλιτα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ιδιαίτερα το ωράριο εργασίας.
 • 7ον Πολιτικές στήριξης των ανέργων.
  Το επίδομα ανεργίας μπορεί να χρησιμοποιείται και ως επιδότηση εργασίας για την πρόσληψη του άνεργου.
 • 8ον Δημόσιο, Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα που εγγυάται την αξιοπρέπεια για όλους.
  «Είμαστε έτοιμοι για ένα νέο εθνικό διάλογο για μια πραγματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση που είναι όσο ποτέ αναγκαία» τόνισε και προσέθεσε: «Νέοι πόροι μπορούν να αντληθούν και από την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, των υδρογονανθράκων και του ορυκτού πλούτου. Όπως έχουμε δείξει με το νόμο για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών.».
 • 9ον Αντιμετώπιση των διακρίσεων-Στήριξη των γυναικών εργαζόμενων.

«Αδιανόητο να μην υπάρχει εθνικό μέτωπο κι εθνική γραμμή απέναντι στη Τουρκία τούτες τις ώρες»

Παράλληλα η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM τόνισε την ανάγκη να υπάρχει εθνικό μέτωπο απέναντι στη Τουρκία.

«Εμείς βάζουμε πλάτη για τη χώρα. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει εθνικό μέτωπο στην χώρα μας για να στείλουμε μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων. Χρειάζονται πράξεις, βαρεθήκαμε τα μεγάλα λόγια και αφού δεν το κάνει η κυβέρνηση το κάνουμε εμείς», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας πως «δυστυχώς όπως όταν ο κ. Τσίπρας χειριζόταν τη συμφωνία των Πρεσπών έτσι και τώρα ο κ. Μητσοτάκης, που χειρίζεται τα ελληνοτουρκικά, δεν δέχτηκαν να συνεδριάσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών».

«Όσο δεν υπάρχει εθνική γραμμή και δεν ξέρουμε που το πάμε, θα γίνονται πράγματα σκόρπια, χωρίς συνοχή, χωρίς συνέχεια και με αντιφάσεις. Θα δίνουμε παράλληλα χώρο στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία, πράγμα που είναι επικίνδυνα για την χώρα» προσέθεσε και επέρριψε πλήρως τη ευθύνη γι αυτό στον κ. Μητσοτάκη.

«Δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερα από 15 παιδιά στις σχολικές τάξεις»

Στο στόχαστρο της Φώφης Γεννηματά βρέθηκαν και οι κυβερνητικοί χειρισμοί σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και η έλλειψη σχεδίου για την επανέναρξη των σχολείων.

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα σχέδιο να μας κρατήσει ασφαλείς, αλλά και για να μην δημιουργηθούν ερείπια στην ελληνική οικονομία», σημείωσε και τόνισε ότι.

«Ακόμα και τώρα να φτιάξουν ένα σχέδιο πολύ γρήγορα γιατί έρχεται χειμώνας και τα παράθυρα στα σχολεία θα κλείσουν. Ένα σχέδιο σε διάλογο με τους καθηγητές. Γι' αυτό ζήτησα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για να εκδηλώσουμε την αγωνία μας, να προλάβουμε πράγματα, για να είναι ασφαλείς μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα σχολεία. Κλειδί είναι τα τεστ, περισσότερα τεστ. Δεν μπορούν να έχουν όμως αυτές τις τιμές, να μπει πλαφόν, να τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ . Να γίνεται σοβαρή ιχνηλάτηση. Ήξεραν το πρόβλημα στα νησιά, έπρεπε εκεί τα κινητά συνεργεία να κάνουν τα τεστ για να απομονώσουμε εκεί το πρόβλημα, στα νησιά και όχι να αφήσουμε να γίνει η διασπορά και να κατηγορούμε τους νέους για το αυτονόητο, ό,τι θέλουν να ζήσουν», παρατήρησε η κ. Γεννηματά.

NEWSBEAST.GR 31/8/2020

 

 

 

Γεννηματά:

Δεν πρέπει να μείνει αναπάντητος κανένας εκβιασμός της Τουρκίας

Γεννηματά: Δεν πρέπει να μείνει αναπάντητος κανένας εκβιασμός της Τουρκίας

«Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά αφού ενημέρωσε ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής για τη συνάντηση και ενημέρωση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είναι κρίσιμες οι στιγμές για τον τόπο. Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα, προκαλώντας και την Ελλάδα και την Ευρώπη», ανέφερε η κ. Γεννηματά και τόνισε: «Οι Έλληνες ενωμένοι οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τον αποτρέψει».

Στη σύντομη ενημερωτική σύσκεψη, υπό την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, γραμματέας του τομέα Εξωτερικών, και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

PRESS ROOM 24/7/2020

 

 

 

H Γεννηματά ζητάει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Newsroom Newsroom

«Έχει ευθύνη ο πρωθυπουργός γιατί αρνείται το διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς»

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της βουλής σημειώνοντας ότι οι κατ’ ιδίαν αυριανές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν αρκούν.

Μυστική διπλωματία

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για την άρνησή του να συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και τον κατηγόρησε για «μυστική διπλωματία» στα ελληνοτουρκικά.

Ελπίζω να αντιλαμβάνεται ο κ. πρωθυπουργός ότι οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν επιβληθεί γιατί μονάχα αυτό καταλαβαίνει η Τουρκία» είπε η κα Γεννηματά υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της χώρας να αποτρέψει οποιαδήποτε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δεν αρκούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις

«Έχει ευθύνη ο πρωθυπουργός γιατί αρνείται το διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς» ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προσθέτοντας πως αν είχε συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών «θα είχαμε διαμορφώσει μια εθνική γραμμή, θα είχαμε δημιουργήσει ένα εσωτερικό αρραγές μέτωπο και θα είχαν καταλάβει όλοι ότι μπορούμε να είμαστε αποφασισμένοι αλλά και αποτελεσματικοί».

«Αναγκαίες αλλά δεν αρκούν οι κατ’ ιδίαν αυριανές συζητήσεις. Έχει έρθει η ώρα να συνεδριάσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών γιατί είναι η ώρα της ομοψυχίας» υπογράμμισε η κα Γεννηματά και απευθυνόμενη προς τον κ. Μητσοτάκη τόνισε: «Αφήστε τώρα την μυστική διπλωματία».

Αδιανόητα παζάρια

Παράλληλα όμως η κα Γεννηματά επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρωινή παρέμβαση Τσίπρα και ανέφερε πως «είναι αδιανόητο η αξιωματική αντιπολίτευση να παζαρεύει με τρόπο που προσβάλλει βάναυσα τη δημοκρατία» κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι βάζει όρους και προϋποθέσεις τη μη άσκηση δίωξης στον κ. Παπαγγελόπουλο για να παράσχει ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξη στα εθνικά θέματα.

Η κα Γεννηματά χαρακτήρισε το ΚΙΝΑΛ «καταλύτη» για την ενότητα του έθνους, λέγοντας πως «Η δική μας παράταξη είναι η πατριωτική παράταξη που έβαζε πάντα το συμφέρον του τόπου πάνω από μικροκομματικά συμφέροντα».

Ευκαιρία και βήμα

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα βήμα μπροστά για την Ευρώπη ωστόσο πρόσθεσε πως υπήρξαν εκπτώσεις και μειώθηκαν οι μεταβιβάσεις και αυξήθηκαν τα δάνεια.

«Οι φειδωλές χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να φρενάρουν τις χώρες του νότου» πρόσθεσε η κα Γεννηματά, παρ’ όλα αυτά υποστήριξε πως για την Ελλάδα ανοίγεται μια «ευκαιρία» για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

22/7/2020

 

 

 

 

Γεννηματά:

Το νέο παραγωγικό μοντέλο του τόπου πρέπει να στηριχτεί στον πρωτογενή τομέα

Γεννηματά: Το νέο παραγωγικό μοντέλο του τόπου πρέπει να στηριχτεί στον πρωτογενή τομέα
«Ο αγροτικός κόσμος είναι για τη Νέα Δημοκρατία, ο φτωχός συγγενής. Κανένα από τα ανεπαρκή και καθυστερημένα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, δεν αφορά στοχευμένα μια ομάδα παραγωγών, έτσι ώστε να τη στηρίξει. Παραγωγοί που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα, που δοκιμάζονται καθημερινά» δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με αγροτικούς και παραγωγικούς φορείς στις Μοίρες του Δήμου Φαιστού.

«Εμείς θεωρούμε ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο του τόπου πρέπει να στηριχτεί στον πρωτογενή τομέα. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας με τον αγροτικό κόσμο, να δυναμώσουμε τις διεκδικήσεις του. Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής παραμένουν στο τραπέζι και δίνουν λύσεις έτσι ώστε, μαζί, χέρι-χέρι να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε άμεσα πολιτικές που θα κρατήσουν την ελληνική παραγωγή όρθια και δεν θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση ή σε αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας και της γης. Είναι για εμάς πολύ μεγάλη προτεραιότητα να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία» δήλωσε η κ. Γεννηματά.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020, 01:10

 

 

 

 

Γεννηματά: Θα ψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

«Με την καθοριστική παρέμβασή μας, το αλλάξαμε ριζικά»

Γεννηματά: Θα ψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

H Φώφη Γεννηματά έκανε γνωστό ότι το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Αυτό ανέφερε η κα. Γεννηματά, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, σε σύσκεψη του Συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε πως «με την καθοριστική παρέμβασή μας, αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις. Ήθελε ανοιχτό το κέντρο αλλά οδοφράγματα στις πορείες».

Υπογράμμισε πως είναι «άλλο ρύθμιση και κανόνες και άλλο κατάργηση συνταγματικών δικαιωμάτων, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Από τις θεσμικές εγγυήσεις, κερδισμένοι είναι οι πολίτες»

Τόνισε ακόμη ότι «η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας.»

«Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό», υπογράμμισε.

NEWSBEAST.GR 7/7/2020

 

 

 

 

Γεννηματά:

Κύριε Μητσοτάκη είστε δέσμιος της ανικανότητας των υπουργών σας

«Μπορεί να επήλθε η πανδημία, αλλά οι κυβερνήσεις είναι για τα δύσκολα - Τα μέτρα που έχετε πάρει στον τομέα της οικονομίας είναι ανεπαρκή»

Γεννηματά: Κύριε Μητσοτάκη είστε δέσμιος της ανικανότητας των υπουργών σας

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά τον τομέα της οικονομίας εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά από το βήμα του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει με τίτλο: «Σε νέα αδιέξοδα στην οικονομία και την εργασία οδηγεί την οικονομία η κυβέρνηση».

Όπως τόνισε «η εικόνα που προσπαθείτε να παρουσιάσετε δεν έχει καμία σχέση με αυτή που επικρατεί στην κοινωνία. Ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολα. Δεν είπαμε ποτέ ότι υπάρχουν… λεφτόδεντρα. Εμείς παρουσιάσαμε ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς δεν του δώσατε σημασία, δεν μας ακούσατε. Τα προβλήματα όμως είναι εδώ και το διαπιστώνω όπου κι αν περιοδεύω. Μου τα μεταφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των παραγωγικών φορέων και είμαι εδώ σήμερα για να ακουστεί η δική τους φωνή».

«Κύριε Μητσοτάκη» είπε «ακολουθείτε λάθος δρόμο, θέλετε να καταργήσετε εργασιακά δικαιώματα, σαρώνετε ό,τι βρείτε μπροστά σας και είστε δέσμιοι της ανικανότητας των υπουργών σας. Μπορεί να επήλθε η πανδημία, αλλά οι κυβερνήσεις είναι για τα δύσκολα. Τα μέτρα που έχετε πάρει στον τομέα της οικονομίας είναι ανεπαρκή. Ακολουθείτε τη λογική του "λέγοντας και κάνοντας" εμφανώς».

Αναφερόμενη στα λάθη που έχουν γίνει στον τομέα του τουρισμού η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «στον τουρισμό μόνο το 30% με 35% των ξενοδοχείων έχει ανοίξει με αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολίτες μας να μένουν χωρίς δουλειά αυτή τη στιγμή. Σας είπαμε να δώσετε ισχυρά κίνητρα για να ανοίξουν όλα και να κάνετε όσο γίνεται πιο ελκυστικά. Μειώστε τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, κάντε μηδενική την προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις που πλήττονται, αυξήστε την επιστρεπτέα προκαταβολή, κάντε ένα μεγάλο πακέτο κοινωνικού τουρισμού και ενισχύστε την πρωτοβάθμια υγεία. Μειώσατε τον ΦΠΑ μόνο στον καφέ και την πορτοκαλάδα, ούτε καν στο κρασί για να στηρίξετε τους οινοποιούς. Στα υγειονομικά πρωτόκολλα των καταλυμάτων υπάρχει επίσης τεράστια καθυστέρηση. Οφείλατε να εξασφαλίσετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση γενναία προγράμματα χρηματοδότησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά δεν το κάνατε».

Όσον αφορά το Πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας, η πολιτική αρχηγός τόνισε ότι έχουν υποβληθεί από τις επιχειρήσεις αιτήσεις ύψους 16,5 δισ. ευρώ αλλά στην πρώτη φάση του προγράμματος θα διατεθούν μόλις 3,5 δισεκατομμύρια. «Έτσι, οι περισσότερες επιχειρήσεις καταδικάζονται πλέον σε λουκέτα. Οι τράπεζες ασχολούνται και πάλι μόνο με τους ισχυρούς πελάτες τους. Συν τοις άλλοις, από τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι πλειστηριασμοί» σημείωσε.

Ακολούθως μίλησε για τη στήριξη των αγροτών, λέγοντας απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν υπάρχει καμία στήριξη των αγροτών και της παραγωγής. Εμείς είχαμε προτείνει να δώσει η κυβέρνηση προκαταβολικά το 50% των ενισχύσεων, να αποζημιωθούν οι κλάδοι που επλήγησαν, να αγοράσει το κράτος προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς και να τα διανείμει σε αδύναμους πολίτες αλλά και να καταργηθεί για αγρότες και μικρομεσαίους το τέλος επιτηδεύματος».

Τέλος όσον αφορά τον εργασιακό τομέα, η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση για να εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. «Δημιουργείτε συνθήκες ζούγκλας και αρνείστε αδικαιολόγητα να κηρύξετε υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση στον τουρισμό και στον επισιτισμό. Αδιαφορείτε, δεν έχετε καμία απάντηση να μας δώσετε».

NEWSBEAST.GR  3/7/2020

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided