Πέμπτη, Ιανουάριος 21, 2021

Κυβέρνηση

Η κυβέρνηση σκέφτεται δημοψήφισμα για συμφωνία με την Τουρκία: Το δίλημμα θα είναι «Συμβιβασμός ή πόλεμος»!

 

 


Η κυβέρνηση σκέφτεται δημοψήφισμα για συμφωνία με την Τουρκία:

Το δίλημμα θα είναι «Συμβιβασμός ή πόλεμος»!

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται κι από πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, η κυβέρνηση της ΝΔ βλέποντας τα ποσοστά της να καταρρέουν, σκέφτεται να αναβάλει για λίγο τις εκλογές και να προχωρήσει μόνη της την «ολική» συμφωνία με την Τουρκία και μετά να τη θέσει σε δημοψήφισμα στα πρότυπα του σχεδίου Ανάν, ώστε να αποποιηθεί τις πολιτικές ευθύνες και τους εσωτερικούς κλυδωνισμούς που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε διάσπαση του κόμματος.

Μάλιστα το δίλλημα που θα θέσει στους Έλληνες πολίτες θα είναι συμβιβασμός ή πόλεμος, στα πρότυπά του ευρώ ή δραχμή του τελευταίου δημοψηφίσματος.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως με τον έλεγχο στα ΜΜΕ θα μπορέσει να περάσει το πολυπόθητο «ΝΑΙ» στη συμφωνία, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που σε πρώιμες συζητήσεις έχει καθησυχάσει ΗΠΑ και ΕΕ πως θα μπορέσει να το πετύχει.

Το κλίμα θα είναι λίγο-πολύ γνωστό, το «ΝΑΙ» θα παρουσιαστεί ως η φυσική και υπεύθυνη επιλογή με το απαραίτητο δημοσκοπικό αβαντάρισμα, ενώ το «ΟΧΙ» η επιλογή των «ψεκασμένων», «νεοναζί», «πολεμοχαρών» που θα οδηγήσει την Ελλάδα στον πόλεμο.

Ήδη μάλιστα έχουν γίνει βολιδοσκοπήσεις σε γνωστές και λιγότερο γνωστές δεξιές φιγούρες για να υπερασπιστούν το «ΝΑΙ» ως «υπεύθυνοι δεξιοί».

Η κυβέρνηση θεωρεί πως οι ψηφοφόροι της αριστεράς & της κεντροαριστεράς, σε συνδυασμό με αυτούς του φιλελεύθερου κέντρου φτάνουν για να περάσει η συμφωνία.

Σε περίπτωση που δεν περάσει, η κυβέρνηση πιθανότατα θα παραιτηθεί και θα πάει σε εκλογές, με εκεί πολλά σενάρια να είναι πιθανά, με το πιθανότερο αυτό μία οικουμενικής κυβέρνησης «συγκολημένης» από εξωτερικές πιέσεις η οποία θα περάσει η συμφωνία κοινοβουλευτικά με την ψευδαίσθηση της απόλυτης λαϊκής αποδοχής.

Αυτό βέβαια ξέρουν στη Νέα Δημοκρατία πως πιθανό να σημάνει ακόμα και την κατάρρευση του κόμματος γι' αυτό και θα τα δώσουν «όλα» να περάσει η συμφωνία με δημοψήφισμα.

Εθνικός κίνδυνος..Ξυπνήστε...Έλληνες πολίτες

ksipnistere 18/01/2021

 

 

 

 

Η Κυβέρνηση υπέγραψε Νομική αναγνώριση για 28 hotspot -Mουσουλμανικές πόλεις σε όλη την Ελλάδα

Καραβιές Λαθρο από ανέλεγκτους εισβολείς...Εθνικός κίνδυνος..Ξυπνήστε...

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ.

Mε την ΚΥΑ 2945  Αριθμός 1016 τεύχος β (24/03/2020) υπέγραψε η Κυβέρνηση την ώρα που οι Ελληνες είναι Φυλακισμένοι στα σπίτια τους με το πρόσχημα του Κορωνοιού να εγκαταστήσουν ΧΙΛΙΑΔΕΣ λαθρομετανάστες μεταφέρονται στην ενδοχώρα σε στημένες πόλεις δομές δημιουργώντας  ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ!!!!

Με καραβιές και Λεωφορεία συνεχίζεται η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των Ελλήνων χωρίς κανένα τεστ για τον ιό και με ειδική μεταχείριση να κυκλοφορούν από τις 07.00 το πρωί εως το βράδυ ελεύθερα χωρίς αδειες σε αντίθεση με τον Ελληνα που χρειάζεται άδεια ,Ταυτότητα η Διαβατήριο για να κυκλοφορήσει στη Χώρα του. Δείτε την υπουργική απόφαση για να δείτε πως μεταχειρίζονται τους Λαθρομεταναστες σε σχέση με του Ελληνες..

Δηλαδή η Κυβέρνηση δίνει στους παράνομους εισβολείς περισσότερα δικαιώματα και παροχές από τους Ελληνες δεν τους απευλαύνει και τους ΦΥΤΕΥΟΥΝ σε όλη τη Χώρα παράνομα..Την ωρα που μας έχουν φυλακίσει για να μην γίνουμε δήθεν η αιτία εξάπλωσης και μετάδοσης του Κορωνοιού η Κυβέρνηση μας δουλεύει “ψιλό γαζί” και μεταφέρουν καραβιές ανέλεγκτων λαθρομεταναστών ανέλεγκτων υγειονομικά εισβολέων στις δομές όπως τις βάφτισαν δηλαδή σε Μουσουλμανικές πόλεις!!! Και μάλιστα ελεύθερους να κινούνται όπου θέλουν από το πρωί έως το βράδυ!!

Έχουμε ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ η έχουν  σχέδιο να εγκαταστήσουν επιπλέον από τους ήδη υπάρχοντες  λαθροεισβολείς ανέλεγκτους και χωρίς αντιδράσεις με κλεισμένους τους Ελληνες στα σπίτια τους???

Όλοι αυτοί κάποια στιγμή είναι ένας ΕΧΘΡΟΣ ένας εν δυνάμει Εσωτερικός Στρατός που θα επιτεθεί στους Ελληνες από τον Έβρο έως  και τις πόλεις που τους Φυτεύουν..

Οι Ελληνες ας καταλάβουν τι ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ παίζουν οι  Κυβερνήσεις μας οι οποίες μιλούν Ελληνικά αλλά Ελληνες δεν είναι  με αυτά που κάνουν και τις εντολές που εκτελούν από Ξένα κέντρα και τη Νέα τάξη Πραγμάτων…

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ!!!

Διαβάστε που συνέστησαν Νομική οντότητα σε είκοσι οκτώ (28) υφιστάμενων δομές που λειτουργούν μεσα στην Χώρα μας ώστε να περιέλθουν στον διοικητικό έλεγχο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και να ενταχθούν στο οργανόγραμμά του ως περιφερειακές υπηρεσίες υπό την διεύθυνση νέων Διοικητών βάσει της ΚΥΑ 2945  Αριθμός 1016 τεύχος β που υπέγραψε η Κυβέρνηση στις 24/03/2020 παραμονή της 25ης Μαρτίου.


1. Δομή «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ», στο στρατόπεδο «ΤΧΜ (ΜΧ) Γ. ΠΕΛΑΓΟΥ» του Δήμου Αλεξανδρείας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
2. Δομή «ΒΑΓΙΟΧΩΡΙΟΥ», στην Τοπική Κοινότητας Νυμφόπετρας του Δήμου Βόλβης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
3. Δομή «ΛΟΥΤΡΑ ΒΑΓΙΟΧΩΡΙΟΥ», σε ξενοδοχεία του Δήμου Βόλβης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
4. Δομή «ΒΕΡΟΙΑΣ», στο στρατόπεδο «ΑΡΜΑΤΟΛΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ» του Δήμου Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
5. Δομή «ΒΟΛΟΥ», στις εγκαταστάσεις «ΜΟΖΑΣ» του Δήμου Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
6. Δομή «ΔΟΛΙΑΝΩΝ», στην Εθνική Οδό ΚαλπακίουΣυνόρων του Δήμου Πωγωνίου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.
7. Δομή «ΔΡΑΜΑΣ», στην Αποθήκη Νο 3 της Βιομηχανικής Περιοχής του Δήμου Δράμας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
8. Δομή «ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ», στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού του Δήμου Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
9. Δομή «ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ», στην Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών του Δήμου Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
10. Δομή «ΘΗΒΑΣ», στη θέση «ΚΛΩΣΤΗΡΙΟ ΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ» του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
11. Δομή «ΚΑΒΑΛΑΣ», στο στρατόπεδο «ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ» στη θέση «ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ» του Δήμου Καβάλας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
12. Δομή «ΚΑΤΣΙΚΑ», στην Δημοτική Κοινότητα Κατσικά του Δήμου Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.
13. Δομή «ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑΣ», στην Τοπική Κοινότητα Μηλιάς του Δήμου Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
14. Δομή «ΚΥΛΛΗΝΗΣ», στην Τοπική Κοινότητα Μυρσίνης του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
15. Δομή «ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΩΝ», στο στρατόπεδο «ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ» του Δήμου Λαγκαδά της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
16. Δομή «ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟΥ», στο στρατόπεδο «ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ» του Δήμου Λαρισαίων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
17. Δομή «ΛΑΥΡΙΟΥ», στη θέση «ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ» του Δήμου Λαυρεωτικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
18. Δομή «ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ», στο στρατόπεδο «ΓΕΡΑΚΙΝΗ» του Δήμου Ωρωπού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
19. Δομή «ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ», στη θέση «ΠΑΛΑΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ» του Δήμου Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
20. Δομή «ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ», στη θέση «ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ» του Δήμου Παιονίας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
21. Δομή «ΡΙΤΣΩΝΑΣ», στην Περιφερειακή Οδό Χαλκίδας-Θηβών του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
22. Δομή «ΣΕΡΡΩΝ», στη θέση «ΠΡΩΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ» του Δήμου Σερρών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
23. Δομή «ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ», στη θέση «ΠΡΟΒΛΗΤΑ 4» του Δήμου Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.
24. Δομή «ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ», στο στρατόπεδο «ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗ» του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου.
25. Δομή «ΓΡΕΒΕΝΩΝ», σε ξενοδοχεία του Δήμου Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
26. Δομή «ΠΥΡΓΟΥ», στη θέση «ΞΕΝΩΝΕΣ ΠΥΡΓΟΥ» του Δήμου Πύργου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
27. Δομή «ΚΟΡΙΝΘΟΥ», στο στρατόπεδο «ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ» του Δήμου Κορινθίων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
28. Δομή «ΣΙΝΤΙΚΗΣ», στη θέση «ΚΛΕΙΔΙ» του Δήμου Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 2945 Σύσταση Δομών Προσωρινής Υποδοχής Πολιτών Τρίτων Χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις: α. Του ν. 4375/2016 «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου “σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)” (L 180/29.6.2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις» (Α΄ 51) και ιδίως τα άρθρα 8 παρ. 4-5, 10 παρ. 4-5 και 11 παρ. 5 αυτού, ως ισχύουν. β. Του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α΄133). γ. Του ν. 4636/2019 «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες Διατάξεις» (Α΄169). δ. Του ν. 4368/2016 «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» (Α΄21) και ιδίως του άρθρου 96 αυτού. ε. Του π.δ. 4/2020 «Σύσταση Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθορισμός αρμοδιοτήτων του και ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α΄4). στ. Του π.δ. 6/2020 «Διορισμός Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού» (Α΄5). ζ. Του π.δ. 9/2020 «Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου» (Α΄10). η. Του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους-Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α΄119). θ. Του π.δ. 122/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» (Α΄149), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. ι. Του π.δ.  83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών (Α΄121). ια. Του π.δ. 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α΄123). ιβ. Της Υ2/2019 απόφασης του Πρωθυπουργού «Σύσταση θέσεων Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργών» (Β΄ 2901). ιγ. Της αριθμ. 340/2019 απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη» (Β΄ 3051). ιδ. Της 16931/16-5-2016 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα «Έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ταυτόχρονη κατάργηση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής» (Β΄1410). 2. Την αριθμ. 2943/23-3-2020 αιτιολογημένη εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με την οποία προκύπτει πρόσθετη δαπάνη σε βάρος των πιστώσεων του Ε.Φ. 1055.201.0000000 «Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου» του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η οποία θα καλυφθεί με σχετική ενίσχυση από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, αποφασίζουμε: Άρθρο 1 Συστήνονται σύμφωνα με τα άρθρα 8 παρ. 4-5 και 10 παρ. 4-5 του ν. 4375/2016, οι κάτωθι Δομές Προσωρινής Υποδοχής Πολιτών Τρίτων Χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία, ως Περιφερειακές Υπηρεσίες της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης:

Amazonios 10/01/2021

 

 

 

 

Χωρίς ντροπή η κυβέρνηση

- Κοντοζαμάνης: Ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

Χωρίς ντροπή η κυβέρνηση - Κοντοζαμάνης: Ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

Newsroom Newsroom 09.01.2021

Στο όριο της προκλητικότητας η απάνηση Κοντοζαμάνη

Τι και αν ολόκληρη η χώρα βρίσκεται για τεράστιο χρονικό διάστημα σε lockdown, για να μπορέσει να μην "κρασάρει" το ήδη βεβαρυμένο σύστημα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική 09.01.2021 - 10:50 107

Στ. Κυμπουρόπουλος στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ:

Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να διατηρήσουμε τα μέτρα

Όταν οι νεκροί λόγω της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα έχουν ξεπεράσει τις 5000 και με γνωστά τα προβλήματα στις εντατικές της χώρας, ακόμη και πριν την COVID-19, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, φαίνεται να "δείχνει" ως υπαίτιους για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ τους ιατρούς.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης δεν αναγνώρισε πως υπήρξε έλλειψη ΜΕΘ, κι εννόησε πως το ζήτημα των ασθενών που πέθαναν εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με τη διαχείριση εκ μέρους των γιατρών.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί καθημερινά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), υποδεικνύουν πως πάνω από οκτώ στους δέκα ανθρώπους που έχουν πεθάνει από κορονοϊό στην Ελλάδα δεν έχουν περάσει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σε σχετική ερώτηση που απεύθυνε το iatronet.gr προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (8/1) ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Κοντοζαμάνης υποστήριξε πως για το παραπάνω γεγονός δεν ευθύνεται η έλλειψη ΜΕΘ και πως η απόφαση εάν ένας ασθενής θα εισαχθεί ή δεν θα εισαχθεί σε ΜΕΘ ανήκει αποκλειστικά στους θεράποντες ιατρούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν αναγνωρίζει πως υπήρξαν περιπτώσεις που το Σύστημα Υγείας δεν μπόρεσε ν’ αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις.

Στην αποκάλυψη ότι κατά την έξαρση του δεύτερου πανδημικού κύματος ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αδυνατούσε να ακολουθήσει γραμμικά την εξέλιξη του αριθμού των νοσούντων, προχώρησε ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και υποψήφιος πρύτανης του ιδρύματος, Βασίλης Τσαουσίδης.

Όσο η πίεση αυξανόταν, ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό νοσούντων άρχιζαν να μένουν εκτός ΜΕΘ και τελικά οι νοσούντες εκτός ΜΕΘ και οι θάνατοι αυξάνονταν εκθετικά.

Το ποσοστό αυτών που κατέληξαν χωρίς να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ ξεπερνά το 80%, υποδεικνύουν τα σχετικά στοιχεία.

 

 

 

 

Τέλος στις εικασίες:

Οι αποφάσεις για τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης

- Βίντεο

υπουργικό συμβούλιο

Newsroom Newsroom Κυβέρνηση 04.01.2021 - 12:01

Οι εκπλήξεις και τα δεδομένα

Τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο ανακοινώνονται από λεπτό σε λεπτό από την κυβέρνηση. Υστερα από 18 μήνες διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά σε ανασχηματισμό, και πραγματοποιεί αλλαγές σε νευραλγικά υπουργεία. Οι θέσεις είχαν κλειδώσει τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπήρξαν και... καραμπόλες της τελευταίας στιγμής.

Nέος κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο Χρήστος Ταραντίλης. Ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετακινείται στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών.

Υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Υπουργός Περιβάλλοντος ο Κώστας Σκρέκας.

Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο κ. Σπήλιος Λιβανός, αντικαθιστώντας τον κ. Μ. Βορίδη.

Χαρτοφυλάκιο υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει ο Άγγελος Συρίγος.

Η Σοφία Ζαχαράκη μετακινείται από το υπουργείο Παιδείας σε θέση υφυπουργού στο υπουργείο Τουρισμό όπου αμετακίνητος στη θέση του υπουργού παραμένει ο κ. Χάρης Θεοχάρης.

Χαρτοφυλάκιο υφυπουργού στο υπουργείο Μετανάστευσης αναλαμβάνει η κ. Σοφία Βούλτεψη.

Αμετακίνητοι παραμένουν επίσης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Δείτε σε απευθείας σύνδεση, από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τις ανακοινώσεις για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Αναλυτικά η νέα σύνθεση της κυβέρνησης έχει ως εξής:

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Παναγιώτης Πικραμμένος

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας

Αναπληρωτής υπουργός για τη δημοσιονομική πολιτική: Θεόδωρος Σκυλακάκης

Υφυπουργός για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία: Απόστολος Βεσυρόπουλος

Υφυπουργός για το χρηματοπιστωτικό σύστημα: Γεώργιος Ζαββός

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Αναπληρωτής υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης

Υφυπουργός: Γιάννης Τσακίρης

Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Νίκος Δένδιας

Αναπληρωτής υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Βλάσης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υφυπουργός: Λευτέρης Οικονόμου

Υφυπουργός: Νίκος Χαρδαλιάς

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Υφυπουργός: Αλκιβιάδης Στεφανής

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Νίκη Κεραμέως

Υφυπουργός: Ζέτα Μακρή

Υφυπουργός: Άγγελος Συρίγος

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

Υφυπουργός: Παναγιώτης Τσακλόγλου

Υφυπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

Υφυπουργός: Μαρία Συρεγγέλα

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας

Υφυπουργός: Βασίλης Κοντοζαμάνης

Υφυπουργός: Ζωή Ράπτη

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Κώστας Σκρέκας

Υφυπουργός: Γιώργος Αμυράς

Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Λίνα Μενδώνη

Υφυπουργός: Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Υφυπουργός: Λευτέρης Αυγενάκης

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Κώστας Τσιάρας

Υφυπουργός: Γιώργος Κότσιρας

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Μάκης Βορίδης

Υφυπουργός: Στέλιος Πέτσας

Υφυπουργός: Σταύρος Καλαφάτης

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης

Υφυπουργός: Γεώργιος Γεωργαντάς

Υφυπουργός: Γιώργος Στύλιος

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Κώστας Αχ. Καραμανλής

Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Γιάννης Πλακιωτάκης

Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Σπήλιος Λιβανός

Υφυπουργός: Γιάννης Οικονόμου

Υφυπουργός: Φωτεινή Αραμπατζή

Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Χάρης Θεοχάρης

Υφυπουργός: Σοφία Ζαχαράκη

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Υπουργός: Παναγιώτης Μηταράκης

Υφυπουργό: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργός Επικρατείας: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υφυπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου: Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Χρήστος Ταραντίλης

Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος: Αριστοτελεία Πελώνη

Ανακοινώσεις για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης

https://www.youtube.com/watch?v=TL70A6FTXyY&feature=emb_logo

 

 

Kυβέρνηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό:

«Στην Ευρώπη θα υποστηρίξουμε να μην μπορείτε να ταξιδέψετε αν δεν εμβολιαστείτε»

Σε μία ομολογία-σοκ για το τι έρχεται και την σκοπιμότητα πίσω από τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που θα μοιράζει η κυβέρνηση, προχώρησε η βουλευτής της ΝΔ και μέλος του στενού κύκλου του πρωθυπουργού, Ντόρα Μπακογιάννη η οποία δήλωσε πως θα υποστηρίξει στην Ευρώπη ότι για να μπεις σε ένα αεροπλάνο θα πρέπει να εμβολιαστείς!

«Θα είναι μία κουβέντα που θα κάνουμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εμένα η άποψή μου είναι ότι οι ιδιωτικές εταιρίες για την προστασία των υπολοίπων πελατών τους θα ε΄χουν δικαίωμα να πουν ότι θα μπείτε υπό την προϋπόθεση να είστε εμβολιασμένοι», είπε αρχικά.

«Όλοι θέλουν να προστατέψουν το κοινωνικό σύνολο, άρα η προσωπική μου γνώμη και η τοποθέτηση που θα έχω στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα είναι "ΝΑΙ" προϋπόθεση για να μπεις σε ένα αεροπλάνο να είναι το εμβόλιο», κατέληξε.

Με λίγα λόγια η βουλευτής «ομολόγησε» πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ένας τρόπος ώστε το εμβόλιο ουσιαστικά να γίνει υποχρεωτικό, καθώς χωρίς αυτό οι πολίτες δεν θα μπορούν να πάνε «ούτε μέχρι το περίπτερο».

Στη συνέχεια η βουλευτής της ΝΔ τοποθετήθηκε για τα ελληνοτουρκικά και τη δήλωση του υπ.Ενέργειας της Τουρκίας Φ.Ντονμέζ, πως προϋπόθεση των συνομιλιών να είναι η επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης της Λοζάνης λέγοντας:

«Η δήλωση του κ. Ντορμέζ έχει μονάχα αξία για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία. Επί της ουσίας Οι διεθνείς συνθήκες, οι συνθήκες που αφορούν πολλές χώρες και πόσο μάλλον οι συνθήκες που καθορίζουν σύνορα χωρών δεν αλλάζουν με το να έρθει ένα μέλος και να τις αμφισβητήσει.

Οι συνθήκες παραμένουν εν ισχύ. Όταν ο Χίτλερ ήθελε να αμφισβητήσει τη Συνθήκη των Βερσαλιών, έκανε πόλεμο, τον έχασε, και είχε τα καταστροφικά αποτελέσματα τα οποία είχε για τον κόσμο και για τη Γερμανία βεβαίως. Οι συνθήκες δεν αλλάζουν. Το ξέρουν και οι Τούρκοι, δεν το ξέρω μόνο εγώ. Το ξέρει πάρα πολύ καλά και ο κ. Ερντογάν και ο κ. Ντονμέζ»

ksipnistere 29/12/2020

 

 

 

 

Τριπλό μέτωπο για την Κυβέρνηση:

Ανασχηματισμός,

κάλπες και εφ’ όλης της ύλης διάλογος με την Τουρκία!

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Οι εξελίξεις στα μέτωπα της

πανδημίας,

της οικονομίας και

των εθνικών θεμάτων (Τουρκία) ως «πυξίδα» στις αποφάσεις Μητσοτάκη για τις επόμενες κινήσεις.

Καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του 2020 και το 2021 προοιωνίζεται μια επίσης πολύ άσχημη και δύσκολη χρονιά, όλα τα σενάρια των εξελίξεων βρίσκονται ήδη πάνω στο τραπέζι.

Τα σύννεφα που συγκεντρώνονται, άλλωστε, τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά μέτωπα είναι βαριά, και τα κομματικά επιτελεία -εν μέσω αυτής της ιδιόμορφης εορταστικής περιόδου- αναγκάζονται να προετοιμαστούν

για κάθε πιθανή έκπληξη, ακόμη και εκλογική.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία απολογιστική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μίλησε για

«πρωτόγνωρες προκλήσεις στο τριπλό μέτωπο της πανδημίας, της οικονομίας, αλλά και των εθνικών θεμάτων».

Ο συνδυασμός αυτός κάθε άλλο παρά τυχαίος ήταν, αφού από τα αποτελέσματα στους τρεις αυτούς τομείς

θα εξαρτηθούν συνδυαστικά και οι αποφάσεις για την κυβερνητική πορεία το προσεχές διάστημα.

Στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης είναι εμφανείς από τώρα οι φόβοι ότι

τα βάρη που φέρνει η νέα χρονιά θα είναι δυσβάστακτα για τις πλάτες ενός μόνο κόμματος

-έστω και με πλειοψηφία 158 βουλευτών-, το οποίο είχε λάβει τη λαϊκή εντολή πριν από περίπου 18 μήνες μέσα σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Και στα τρία μέτωπα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης τα προγνωστικά κάθε άλλο παρά ευοίωνα καταγράφονται και 

οι έως τώρα σχεδιασμοί δεν έχουν στεφθεί από ιδιαίτερη επιτυχία.

Οι ανεπάρκειες και τα λάθη της αντιπολίτευσης προσφέρουν πολύτιμες ανάσες στη Ν.Δ., αλλά όσοι δεν πάσχουν από πολιτική μυωπία βλέπουν ότι πλησιάζει η στιγμή που θα αρχίσει να αδειάζει και η «γαλάζια» κλεψύδρα λόγω της

εντεινόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης εν μέσω των

εορτών θα φρεσκάρει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις σημειώσεις του για τον ανασχηματισμό που με την πρώτη κατάλληλη ευκαιρία θα ανακοινώσει.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν να έχουν επενδύσει πολλές από τις ελπίδες τους, σε επικοινωνιακό και σημειολογικό επίπεδο, στο θέμα του εμβολίου και στην απήχηση που θα έχει η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού 

να εμβολιαστεί από τους πρώτους την Κυριακή, να εμβολιαστεί ακολουθούμενος κατά κύριο λόγο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν και ο σχεδιασμός, λόγω των περιορισμένων δόσεων που θα έρθουν στη χώρα μας, αντιμετωπίζει ήδη δυσκολίες,

η κυβέρνηση θέλει να «γυρίσει σελίδα» με τη νέα χρονιά.

Αυτό πάντως δεν φαίνεται πολύ εύκολο, για αυτό και υψώνεται κι άλλο ο πήχης του ανασχηματισμού. Το στοίχημα, όπως λέγεται, για τον κ. Μητσοτάκη είναι αν θα μπορέσει να ενεργοποιήσει σε αυτή τη δύσκολη φάση -και ύστερα από μια μακρά περίοδο αποκλεισμών και εσωτερικών προγραφών - 

όλες τις πτέρυγες του κόμματος σε μια νέα αρχή, θυσιάζοντας «δικά του» στελέχη

-όπως, σύμφωνα με όσα ακούγονται στο παρασκήνιο, η Ν. Κεραμέως και ο Τ. Θεοδωρικάκος-, ή αν η αλλαγή ρόλων θα περιοριστεί μεταξύ της «μητσοτακικής πτέρυγας».

Η πραγματική αγωνία πάντως έχει να κάνει πλέον με την οικονομία,

αφού για την πανδημία ο μονόδρομος των απαγορεύσεων και των περιορισμών θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται.

Τα οικονομικά μεγέθη, όμως, απειλούνται μετά την άνοιξη με πλήρη εκτροχιασμό και, επειδή μάλιστα η πρώτη εικόνα για τη φετινή τουριστική σεζόν δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη -ώστε να έρθουν τα απαραίτητα έσοδα για να αποτραπεί η κατάρρευση -, ο κ. Μητσοτάκης προτρέπεται ακόμη και από «φίλιες δυνάμεις» να εξετάσει το ενδεχόμενο «αιφνιδιαστικής» προσφυγής στις κάλπες πριν από το καλοκαίρι. Σημαντικό ρόλο, φυσικά, στην τελική απόφαση θα παίξει και το εύρος της δημοσκοπικής διαφοράς που θα καταγράφεται στα τέλη της άνοιξης…

«Σκληρό ροκ» και στο βάθος κάλπες, αλλά και σκέψεις για «συναίνεση»

Ενα τέταρτο μέτωπο, το οποίο θα επηρεάσει εξίσου σημαντικά τις διεργασίες, είναι η σκανδαλολογία, που -ύστερα από ένα σχετικό διάλειμμα- αναζωπυρώνεται με αφορμή την υπόθεση της Folli Follie από το 2018.

Η αποκάλυψη στοιχείων της δικογραφίας για εμπλοκή στελεχών πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η αναφορά στο όνομα του τότε πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα φέρνουν εκ νέου σε δεινή και απολογητική θέση την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο κι αν επιχείρησε να αντεπιτεθεί θυμίζοντας ότι επιχείρηση της οικογένειας Κουτσολιούτσου 

είχε χρηματοδοτηθεί από την εταιρία Endeavor, συνιδρύτρια της οποίας υπήρξε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη.

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου μετά τις γιορτές να ξεκινήσει πάλι το «σκληρό ροκ» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με προσωπικά χαρακτηριστικά μεταξύ των ηγεσιών τους, καθώς προηγήθηκαν μάλιστα τα επεισόδια με την Πάρνηθα και το Σούνιο, ενώ επανεκκίνησαν οι διαδικασίες για την υπόθεση Novartis.

Αν και η εκ νέου ποινικοποίηση του δημόσιου βίου, την ώρα που η χώρα βιώνει αλλεπάλληλες τραγωδίες, ενεργοποιεί και ισχυρό αντίλογο, η κυρίαρχη άποψη στη Ν.Δ. είναι ότι έτσι μπορεί να διατηρηθεί εξουδετερωμένη η αντιπολίτευση, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο για να αντιμετωπίσει τις αστοχίες και να ξεπεράσει τις δικές της αποτυχίες. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που τονίζουν ότι αυτή η τακτική έχει πεπερασμένα όρια και ότι από ένα σημείο και μετά 

παρασύρει στον βούρκο της απαξίωσης και της ανυποληψίας τούς πάντες.

Γι’ αυτό, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες ότι τα σκάνδαλα της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ εξετάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο ως πολύτιμο εργαλείο όχι μόνο για τον συμψηφισμό με τα «γαλάζια» του τελευταίου ενάμιση έτους, αλλά και προς δύο εναλλακτικές κατευθύνσεις.

Από τη μια πλευρά, αναπτύσσεται η τάση που υποστηρίζει ότι, εφόσον ριφθεί ο κύβος των πρόωρων εκλογών έως τις αρχές του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο, τα σκάνδαλα θα παίξουν καταλυτικό ρόλο για να οδηγηθεί στις κάλπες η αντιπολίτευση δεμένη «πισθάγκωνα» και στη συνέχεια να βιώσει τις διαλυτικές συνέπειες. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, που προσεγγίζει πιο σύνθετα την κατάσταση, γνωρίζοντας ότι 

τους προσεχείς μήνες θα είναι τόσο οξυμένα τα οικονομικά και εθνικά προβλήματα που θα απαιτηθούν συγκλίσεις,

χωρίς να στηθούν κατ’ ανάγκη κάλπες, από την παρούσα Βουλή. Εκτιμάται ότι με τον κ. Τσίπρα και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε «ομηρία», λόγω των εκκρεμοτήτων για τα σκάνδαλα, η αντιπολίτευση θα συρθεί ευκολότερα σε συναίνεση ή έστω ανοχή για καθοριστικές αποφάσεις που αφορούν κατεξοχήν τον διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία, που βρίσκεται στα σκαριά...λάθος

Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι βολιδοσκοπήσεις για τα περιθώρια προσέγγισης τουλάχιστον των δύο μεγαλύτερων κομμάτων έχουν γίνει και από την πλευρά της Γερμανίας, συγκεκριμένα της κυρίας Μέρκελ, που θέλει να έχει δρομολογηθεί έως τον Μάρτιο η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, με την ουσιαστική στήριξη και συμφωνία των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στη χώρα μας, ώστε να ξεπεραστεί και ο σκόπελος της επιβολής κυρώσεων... προς το καθεστώς Ερντογάν.

Κι όλα αυτά με την οικονομία της χώρας μας να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού πλέον και την αβεβαιότητα του τρίτου κύματος της πανδημίας να πλανάται ήδη στον ορίζοντα…

Πηγή: newsbreak.gr theflagreport.com Triklopodia 26/12/2020

 

 

 

Πανδημία και δημοκρατία

Η κυβέρνηση δεν αντέχει τη δημοκρατία γιατί η δημοκρατία την εμποδίζει στο έργο της.

Είναι πλέον προφανές ότι η πανδημία θέτει ζητήματα δημοκρατίας. Κι αυτό η κοινωνία πρέπει να το συνειδητοποιήσει. Και δεν μιλάμε φυσικά για το δικαίωμα του κόσμου να ψωνίζει ή να κάνει πολυπληθή ρεβεγιόν.

Μιλάμε για το δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνεται σωστά για πράγματα που αφορούν την Υγεία, την εργασία και την οικονομική του κατάσταση. Μιλάμε για το δικαίωμα σε μια ενημέρωση που δουλειά της είναι να ελέγχει την εξουσία και όχι για να την ξεπλένει.

Μιλάμε για την πανδημία ως ευκαιρία για την προώθηση ενός συνολικού πακέτου νομοθετημάτων που ξηλώνουν την κοινωνική ασφάλιση, την κατοχύρωση της εργασίας και το κοινωνικό κράτος και ξεπουλάνε το δημόσιο συμφέρον σε κάθε του μορφή. Κι αυτό με το σύνολο της αντιπολίτευσης, δηλαδή το 60% της κοινωνίας, απέναντι.

Μιλάμε για την κατρακύλα της χώρας στον καθεστωτισμό, στη διαπλοκή και στον λαϊκισμό. Την υπεροψία, την καταπάτηση κοινοβουλευτικών κανόνων, την απόκρυψη στοιχείων, αλλά και τις περίεργες συμβάσεις που υπογράφονται βροχηδόν.

Καθώς και τους τόνους τοξικής λάσπης κατά της αντιπολίτευσης για να αποπροσανατολίζεται η δημόσια συζήτηση.

Η κυβέρνηση δεν αντέχει τη δημοκρατία γιατί η δημοκρατία την εμποδίζει στο έργο της. Δηλαδή το να μεροληπτεί υπέρ των ισχυρών αφήνοντας όλους τους να ισοπεδωθούν από την οικονομική κρίση.

Η υπεράσπιση της δημοκρατίας λοιπόν δεν είναι μόνο θέμα αρχής.

Για τους αδύναμους είναι και θέμα επιβίωσης.

Αυγή Newsroom 20.12.20

 

 

 

“Θεία φώτιση” στην κυβέρνηση

- Άλλαξαν τα μέτρα για τις εκκλησίες

- Τι ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος

 

 

Newsroom Newsroom Ενημερώθηκε στις: 15.12.2020 - 17:27

Οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς τόσο για προ­σκυ­νηση και κατ᾿ ι­δίαν προ­σευχή, όσο και για προσέλευση κατά τις κύριες Θείες Λειτουργίες των τριών μεγάλων Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα, Περιτομή του Χριστού, Θεοφάνεια)

Όπως είχε διαφανεί ήδη από το πρωί βρέθηκε η “Σολομώντειος λύση” ανάμεσα σε Εκκλησία και κυβέρνηη για τις εορταστικές μέρες. Ο κ. Τσακρής μίλησε για αύξηση του ορίου των ατόμων στις εκκλησίες και πριν από λίγο η Ιερά Σύνοδος της Ελλαδικής Εκκλησίας επιβεβαίωσε τη νέα κατάσταση.

Οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς τόσο για προ­σκυ­νηση και κατ᾿ ι­δίαν προ­σευχή, όσο και για προσέλευση κατά τις κύριες Θείες Λειτουργίες των τριών μεγάλων Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα, Περιτομή του Χριστού, Θεοφάνεια), τηρουμένων των προβλεπομένων αποστάσεων και μέτρων αποφυγής του συνωστισμού (1 πρόσωπο ανά 15 τ.μ. επιφανείας, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους και με υποχρεωτική την χρήση μάσκας καθ᾿ όλη την διάρκεια των ιεροπραξιών), με επιτρεπόμενο αριθμό πιστών σε μικρούς Ναούς τον αριθμό των 25 προσώπων και σε κεντρικούς Ναούς των 50 προσώπων.

Τον έλεγχο δεν θα έχει υπό την ευθύνη της η Αστυνομία, για να αποφευχθούν οι προηγουμενες εικόνες με αστυνομοκρατούμενους ναούς, αλλά η κάθε ενορία και κατ΄επέκτασιν η κάθε Μητρόπολη!

H ΔΙΣ συνιστά επίσης όλοι να συναισθανθούν την κρισιμότητα των καιρών και να επιλέξουν την λιτότητα και απλότητα στον εορτασμό αυτών των Ημερών, τηρώντας πιστά τα υγειονομικά μέτρα, χωρίς περιττές κοινωνικές συναναστροφές και επαφές με πολλούς ανθρώπους.

Ακολουθεί το σημερινό ανακοινωθέν:

Συνῆλθε σήμερα Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος τῆς 164ης Συνοδικῆς Περιόδου, ὑπό τήν προεδρία τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου.

Ἡ συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσῳ τηλεδιασκέψεως καί κατά τήν διάρκεια αὐτῆς ἐπανεκτιμήθηκαν οἱ ἐξελίξεις τῆς πανδημίας τοῦ κορωνοϊοῦ, οἱ ἀποφάσεις τῆς Πολιτείας καί οἱ ἐπιπτώσεις τους στήν Λατρεία καί τήν ζωή τῶν πιστῶν τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.

Ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος, κατόπιν ἐκτενοῦς συζητήσεως, ἔλαβε τίς ἑξῆς ἀποφάσεις:

Α) Κατ᾿ ἀρχάς, ἀναγνωρίζει τήν ὑπεύθυνη στάση τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως γιά τήν ἀναχαίτιση τῆς δι­α­σπο­ρᾶς τοῦ κο­ρω­νο­ϊοῦ Covid-19, τήν διαφύλαξη τοῦ Ἐθνικοῦ Συστήματος Ὑγείας καί τήν προστασία τῆς ἀνθρώπινης ζωῆς. Σέ αὐτήν τήν ἐθνική προσπάθεια ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ἐξ ἀρχῆς (28.2.2020) μέσῳ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, τοῦ συλλογικοῦ διοικητικοῦ ὀργάνου πού ἐκφράζει τίς ἐπίσημες θέσεις Της, ἐτέθη καί παραμένει ἠθικά καί ὑλικά ἀλληλέγγυα πρός τήν Ἑλληνική Κυβέρνηση καί τίς ὑγειονομικές ἀρχές. Ἡ Ἱερά Σύνοδος, ἔχοντας ὡς προτεραιότητα τήν διαφύλαξη τῆς ἀνθρώπινης ὑγείας καί ζωῆς, προέτρεψε μέσῳ ἀνακοινώσεων καί Ἐγκυκλίων ὅλες τίς Μητροπόλεις, Ἐνορίες, Μονές καί Ἱδρύματα καί ἅπαντες τούς κληρικούς καί λαϊκούς, νά τηροῦν ἐπακριβῶς τά νομοθετούμενα μέτρα, ἐντός ἀλλά καί ἐκτός τῶν Ἱερῶν Ναῶν.

Β) Ἀντελήφθη ἐξ ἀρχῆς τό διακύβευμα τῆς προστασίας τῆς δημόσιας ὑγείας καί γι᾿ αὐτό ὑ­πέμεινε καρτερικά τήν ἀ­πα­γό­ρευ­ση προ­σε­λεύ­σεως πι­στῶν στούς Ἱ­ε­ρούς Να­ούς κατά τήν δι­άρ­κεια με­γά­λου χρο­νι­κοῦ δι­α­στή­μα­τος τόσο τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος καί τοῦ Πάσχα, ὅσο καί κατά τό προηγούμενο χρονικό διάστημα ἑνός καί πλέον μηνός ἀπό τῆς 7ης Νοεμβρίου ἕως σήμερα.

Γ) Διαχειρίζεται, ὅπως καί ὅλοι οἱ Ἱεράρχες τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, μέ πνεῦμα συ­νέ­σεως τίς μομφές καί τήν δυσαρέσκεια ἀρκετῶν χριστιανῶν. Πολλοί πιστοί θεώρησαν προσβλητική γιά τούς ἴδιους καί τήν Ἐκκλησία τήν παρουσία ἀστυνομικῶν δυνάμεων ἔμπροσθεν Ἱερῶν Ναῶν (λ.χ. κατά τίς ἑορτές τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέα, τῆς Ἁγίας Βαρβάρας, τοῦ Ἁγίου Νικολάου, τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος) καί ἄλλοι θεώρησαν ὅτι ἡ Ἱερά Σύνοδος στόν βωμό τῆς διατηρήσεως καλῶν σχέσεων μέ τήν Κυ­βέρνηση μειοδότησε σέ ζητήματα, τά ὁποῖα ἀφοροῦν στήν Λατρεία καί τήν ζωή Της. Παράλληλα, ἡ Ἐκκλησία ὑπομένει καί τίς ἐμμονικές ἐπιθέσεις δημοσίων προσώπων καί μέσων, τά ὁποῖα ἐπιχειροῦν νά με­τα­τρέ­ψουν τήν μάχη κατά τοῦ κορωνοϊοῦ σέ πόλεμο κατά τοῦ «ἀνορθολογισμοῦ τῆς θρησκείας», ἄν καί δέν ἔχει ἐπισημανθεῖ συρροή κρουσμάτων τοῦ κο­ρω­νο­ϊοῦ ἐν­τός τῶν Ἱερῶν Ναῶν.

Δ) Δηλώνει ὅτι ἀντιλαμβανομένη τήν ἐξαιρετικά κρίσιμη ὑγειονομική κατάσταση τῆς Χώρας, ἀποστέλλει σήμερα Ἐγκύκλιο πρός τούς κατά τόπους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, διά τῆς ὁποίας παρέχονται ἀκριβεῖς ὁδηγίες, σύμφωνα μέ τήν Κοινή Ὑπουργική Ἀπόφαση (Κ.Υ.Α.), ἡ ὁποία δημοσιεύθηκε στό ΦΕΚ Β' 5509/15-12-2020 γιά τήν ὑπό αὐστηρούς περιορισμούς λειτουργία τῶν Ἱερῶν Ναῶν κατά τό Ἅγιο Δωδεκαήμερο, ὅπως κατωτέρω:

1) Οἱ Ἱεροί Ναοί θά παραμένουν ἀνοικτοί γιά τούς πιστούς τόσο γιά προ­σκύ­νηση καί κατ᾿ ἰ­δίαν προ­σευχή, ὅσο καί γιά προσέλευση κατά τίς κύριες Θεῖες Λειτουργίες τῶν τριῶν μεγάλων Ἑορτῶν τοῦ Ἁγίου Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα, Περιτομή τοῦ Χριστοῦ, Θεοφάνεια), τηρουμένων τῶν προβλεπομένων ἀποστάσεων καί μέτρων ἀποφυγῆς τοῦ συνωστισμοῦ (1 πρόσωπο ἀνά 15 τ.μ. ἐπιφανείας, μέ ἐλάχιστη ἀπόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους καί μέ ὑποχρεωτική τήν χρήση μάσκας καθ᾿ ὅλη τήν διάρκεια τῶν ἱεροπραξιῶν), μέ ἐπιτρεπόμενο ἀριθμό πιστῶν σέ μικρούς Ναούς τόν ἀριθμό τῶν 25 προσώπων καί σέ κεντρικούς Ναούς τῶν 50 προσώπων.

2) Πρός τόν σκοπό ἀποφυγῆς τῆς παρουσίας πολλῶν προσώπων στόν ἴδιο χῶρο γιά πολλή ὥρα, οἱ Ἱερές Μητροπόλεις θά ρυθμίζουν τήν τέλεση περισσοτέρων Θείων Λειτουργιῶν ἐντός τῆς ἴδιας ἡμέρας, μέ λιτότητα καί ἁπλότητα, οἱ ὁποῖες προσφέρουν καί συντομία χρόνου.

3) Κατά τήν Ἑορτή τῶν Θεοφανείων δέν θά πραγματοποιηθοῦν Λιτανεῖες ἐκτός τῶν Ἱερῶν Ναῶν καί ὁ Μέγας Ἁγιασμός μέ τόν καθαγιασμό τῶν ὑδάτων θά τελεσθεῖ ἐντός Αὐτῶν, τηρουμένων ἀσφαλῶς τῶν ἀνωτέρω μέτρων ὑγειονομικῆς προστασίας.

4) Ὅσοι ἀπό τούς πιστούς ἀνήκουν σέ ὑγειονομικῶς εὐπαθεῖς ὁμάδες (ἡλικιωμένοι, ἀσθενεῖς πάσχοντες ἀπό ἀναπνευστικά προβλήματα ἤ σακχαρώδη διαβήτη ἤ καρδιαγγειακά νοσήματα, ἀνοσοκατεσταλμένοι) προτρέπονται νά ἀποφεύγουν τήν ἔξοδο ἀπό τά σπίτια τους, χάριν τῆς προστασίας τῆς ὑγείας τους.

5) Οἱ Κληρικοί καί τά μέλη τῶν Ἐκκλησιαστικῶν Συμβουλίων κάθε Ἱεροῦ Ναοῦ καθίστανται ὑπεύθυνοι ἐλέγχου καί ἐφαρμογῆς τῶν μέτρων καί καθοδηγήσεως τῶν πιστῶν μέ τήν ἀρωγή καί τοῦ προσωπικοῦ τοῦ Ναοῦ τους. Καλοῦνται νά ἐποπτεύσουν μέ τήν δέουσα ἐγρήγορση καί ἀπαρέγκλιτη ἀκρίβεια τήν τήρηση τῶν παραπάνω ὁδηγιῶν, ἀναλογιζόμενοι τήν εὐθύνη προστασίας τῆς ὑγείας πού ἀναλαμβάνουν ἔναντι τῆς Πολιτείας, τῆς κοινωνίας καί τῆς Ἐκκλησίας.

Ε) Ἡ ὡς ἄνω περιορισμένη λειτουργία συνιστᾶ τήν πρός ὥρας κατάλληλη λύση καί στηρίζεται στήν λογική, στήν προστασία τῆς δημόσιας ὑγείας, στήν ἐμπειρία τήν ὁποία ἀπέκτησαν οἱ φορεῖς τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος κατά τήν πανδημία τοῦ κορωνοϊοῦ, στήν συνεργασία τῆς Ἱερᾶς Συνόδου μέ ἰατρούς – συνεργάτες Αὐτῆς καί στήν λαϊκή ἀπαίτηση τοῦ Ὀρθοδόξου πληρώματος, τό ὁποῖο ζήτησε τήν παρέμβαση τῆς Ἱερᾶς Συνόδου ὥστε νά ὑπάρξει συνεννόηση γιά τόν τρόπο ἐκκλησιασμοῦ, ὅπως ἐπιτρέπεται καί σέ ἄλλα Κράτη.

ΣΤ) Ἀπεφάσισε ὥστε κατά τήν παροῦσα χρονική περίοδο τήν θέση τῆς Ἱερᾶς Συνόδου πρός τά Μ.Μ.Ε., νά ἐκφράζει μόνον ὁ ἐκπρόσωπος Τύπου Αὐτῆς, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ἰλίου, Ἀχαρνῶν καί Πετρουπόλεως κ. Ἀθηναγόρας.

Ζ) Παρακαλεῖ ὅλους νά ἐντείνουν τίς προσευχές καί ἱκεσίες πρός τόν Τριαδικό Θεό γιά τήν ταχεῖα θεραπεία τῶν ἀσθενῶν, γιά τόν φωτισμό καί τήν ἐνίσχυση τῶν ἰατρῶν, τοῦ νοσηλευτικοῦ προσωπικοῦ καί τῶν εἰδικῶν ἐπιστημόνων, οἱ ὁποῖοι ἐδῶ καί μῆνες ἀγωνίζονται μέ θυσιαστικό φρόνημα καί ἄμεσο κίνδυνο τῆς προσωπικῆς τους ὑγείας τόσο γιά νά προσφέρουν τά ἀναγκαῖα στούς ἀσθενεῖς, ὅσο καί γιά νά βροῦν τά κατάλληλα μέσα προλήψεως καί θεραπείας τοῦ φονικοῦ ἰοῦ. Ἐπίσης, γιά τήν ἀνάπαυση ὅσων ἔφυγαν ἀπό τήν ζωή ἐξαιτίας αὐτοῦ, ἀλλά καί γιά τήν γρήγορη ἀπαλλαγή τῆς Οἰκουμένης ἀπό τήν πανδημία τῆς ὀλέθριας ἀσθενείας τοῦ Covid-19 καί τήν ἐπιστροφή στήν κανονικότητα τῆς ζωῆς καί τήν ἀκώλυτη Θεία Λατρεία.

Η) Ἀπευθύνεται πρός τούς πιστούς Ὀρθοδόξους χριστιανούς, ἀλλά καί σέ κάθε ἄνθρωπο καλῆς θελήσεως καί ζητᾶ ἀπό ὅλους νά συναισθανθοῦν τήν κρισιμότητα τῶν καιρῶν καί νά ἐπιλέξουν τήν λιτότητα καί ἁπλότητα στόν ἑορτασμό αὐτῶν τῶν Ἡμερῶν, τηρῶντας πιστά τά ὑγειονομικά μέτρα, χωρίς περιττές κοινωνικές συναναστροφές καί ἐπαφές μέ πολλούς ἀνθρώπους.

Τέλος, ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος προτρέπει ὅλα τά μέλη τῆς σεπτῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, τούς 9.000 Κληρικούς Αὐτῆς καί τόν πιστό Ὀρθόδοξο Ἑλληνικό Λαό νά ἐφαρμόσουν ὅλα τά μέτρα πού ὅρισε ἡ Ἑλληνική Πολιτεία καί ἀπεφάσισε ἡ Ἱερά Σύνοδος ὡς πρός τήν τέλεση τῆς Θείας Λατρείας, ἀποτελῶντας ἐν τέλει παράδειγμα πρός μίμηση γιά ὅλους τούς πολίτες τοῦ Κράτους μας.

Εκκλησία Κρήτης

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Εκκλησία της Κρήτης της οποίας η Σύνοδος επίσης συνεδρίαε σήμερα. Η Σύνοδος κατόπιν της εκδόσεως της νέας Κ.Υ.Α. με αριθμ. 5509/15-12-2020 χαιρετίζει τις διορθωτικές παρεμβάσεις της Πολιτείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συνόδου αναφέρει:

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, συνῆλθε σέ Σύσκεψη, τήν Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, μέ ἀφορμή τίς πρόσφατες Κυβερνητικές ἐξαγγελίες, σχετικά πρός τίς Ἑορτές τοῦ Ἁγίου Δωδεκαημέρου, καί με συναίσθηση τῆς ποιμαντικῆς Της εὐθύνης, ἀνακοινώνει τά ἀκόλουθα:

1. Ἀπό τήν ἀρχή αὐτῆς τῆς παγκόσμιας δοκιμασίας ἡ Ἐκκλησία Κρήτης κατά τό ἱερό χρέος Της καί ἀπό ἀγάπη στούς ἀνθρώπους καί τό δῶρο τῆς ὑγείας, συντάχθηκε σέ ὅλα ὅσα πρότειναν οἱ εἰδικοί καί θέσπισε ἡ Ἑλληνική Κυβέρνηση, γιά τήν ἀποφυγή τῆς διασπορᾶς τοῦ κορωνοϊοῦ. Μέ ὑπομονή, ἡ Ἐκκλησία βίωσε τόν πρωτόγνωρο αὐτό «ἐγκλεισμό» Της, μέ κίνητρο τήν ἑνότητα καί τήν ὁμοψυχία, γιά τήν ὑπέρβαση τῆς κρίσης αὐτῆς.

2. Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης, πρίν ἀπό λίγες ἡμέρες, καί καθώς πλησίαζαν οἱ Ἑορτές τοῦ Ἁγίου Δωδεκαημέρου, ἀπέστειλε μέ ὁμόφωνη Ἀπόφασή Της, Συνοδική ἐπιστολή στόν Ἐξοχ. Πρωθυπουργό τῆς Ἑλλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, καί ζήτησε γιά τήν ἰδιαίτερη αὐτή περίοδο στή ζωή τῶν πιστῶν, τήν πρόβλεψη τῶν παρακάτω:

Α. Τῆς δυνατότητας τῆς κατ’ ἰδίαν προσευχῆς τῶν πιστῶν στούς Ἱερούς Ναούς, μέ τήν τήρηση τῶν προβλεπόμενων μέτρων.

Β. Τῆς δυνατότητας συμμετοχῆς πιστῶν στή Θεία Λατρεία τήν περίοδο τοῦ Ἁγίου Δωδεκαημέρου, μέ ἀναλογία τετραγωνικῶν μέτρων κάθε Ἱεροῦ Ναοῦ (ἕνας πιστός ἀνά δεκαπέντε τετραγωνικά μέτρα) καί ὄχι περισσότεροι ἀπό πενῆντα (50) συνολικά πιστοί στούς Μητροπολιτικούς καί τούς μεγάλους Ἱερούς Ναούς.

3. Εἶναι γεγονός ὅτι ἡ στέρηση μέχρι σήμερα τῆς δυνατότητας τῆς κατ’ ἰδίαν προσευχῆς στούς Ἱερούς Ναούς προκάλεσε θλίψη καί ὀδύνη στόν Ἱερό Κλῆρο καί τόν πιστό Λαό τῆς Μγαλονήσου καί προσευχόμαστε νά μήν ἐπαναληφθεῖ.

4. Κατόπιν τῆς ἐκδόσεως τῆς νέας Κ.Υ.Α. μέ ἀριθμ. 5509/15-12-2020, ἡ Ἐκκλησία Κρήτης χαιρετίζει τίς διορθωτικές παρεμβάσεις τῆς Πολιτείας, γιά τά παρακάτω σημεῖα:

Α. τήν πρόβλεψη τῆς δυνατότητας τῆς κατ’ ἰδίαν προσευχῆς τῶν πιστῶν στούς Ἱερούς Ναούς, ἀπό σήμερα μέχρι καί τήν 7η Ἰανουαρίου 2021.

Β. Τήν πρόβλεψη τοῦ ἀνώτατου ἀριθμοῦ τῶν πενήντα (50) πιστῶν στούς Ἱερούς Μητροπολιτικούς Ναούς,

Γ. τήν αὔξηση τοῦ ἀριθμοῦ τῶν ἐννέα (9) πιστῶν στούς λοιπούς Ἱερούς Ναούς στόν ἀριθμό τῶν εἴκοσι πέντε (25) πιστῶν.

5. Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης θά ἀποστείλει πρός τήν Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή Κρήτης καί τίς Ἱερές Μητροπόλεις τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης Ἐγκύκλιο Σημείωμα, γιά τήν παροχή πρακτικῶν ὁδηγιῶν καί κατευθύνσεων.

6. Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης προτρέπει γιά μιά ἀκόμη φορά, ὅλους τούς ἀνθρώπους στήν ἐφαρμογή τῶν μέτρων, γιά τή διαφύλαξη τῆς δημόσιας ὑγείας.

7. Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης ἐκφράζει τήν εὐγνωμοσύνη Της στούς Ἰατρούς, τούς Νοσηλευτές, τό Διοικητικό καί τό λοιπό Προσωπικό τῶν Νοσοκομείων καί ἐν γένει τοῦ χώρου τῆς Ὑγείας, γιά τόν τιτάνιο καί ἄνισο ἀγῶνα πού δίνουν καί προσεύχεται γιά τήν ἐνίσχυση καί ἐνδυνάμωσή τους.

8. Ἡ Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή Κρήτης, οἱ Ἱερές Μητροπόλεις τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, οἱ Ἱερές Μονές, οἱ Ἐνορίες, τά Ἱδρύματα καί οἱ λοιπές Προνοιακές δομές Της, παρά τίς δύσκολες αὐτές συγκυρίες, συνεχίζουν νά προσφέρουν στούς ἀνθρώπους πού ἔχουν ἀνάγκη.

9. Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης, εὔχεται πρός ὅλους εὐφρόσυνα Χριστούγεννα καί εὐλογημένο τό νέο ἔτος, 2021, μέ ἀντοχές, ὑπομονή καί δυνατή πίστη πρός τόν Θεό, μέ τήν προσδοκία τῆς ὑπέρβασης τῶν δοκιμασιῶν πού βιώνουμε σήμερα.

 

 

 

 

Κυβερνητική υποχώρηση λίγο πριν τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

Κυβερνητική υποχώρηση λίγο πριν τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

Ανοιχτές οι εκκλησίες για ατομική λατρεία τις ημέρες των εορτών • Μεγαλύτερος αριθμός λειτουργιών • Περισσότεροι οι πιστοί μέσα στους ναούς

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Η επικοινωνία αυτή ήρθε τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει τις προθέσεις της για τη λειτουργία των εκκλησιών κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων κι ενώ η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει την εξάπλωσή της στη χώρα.

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ναοί θα ανοίξουν μόνο για δύο συγκεκριμένες ημέρες –δηλαδή ανήμερα των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων–, ενώ εντός των ναών θα επιτρέπεται η παρουσία 9 ατόμων, με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει στο 25 στις μητροπόλεις.

Ωστόσο κατά τις τελευταίες ημέρες αρκετοί μητροπολίτες και ιερωμένοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους για τις κυβερνητικές αποφάσεις. Μάλιστα, δεν έλειψαν οι φωνές που ανέφεραν πως οι λειτουργίες θα τελεστούν κανονικά μέσα στους ιερούς ναούς, με την παρουσία μεγαλύτερου αριθμού πιστών.

Έτσι, όλο το ενδιαφέρον στράφηκε στις αποφάσεις που θα πάρει η Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδριάζει αύριο, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου. Λίγες ώρες, λοιπόν, πριν από τη συνεδρίαση αυτή, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον αρχιεπίσκοπο, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων «στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά».

Τι αποφασίστηκε

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός «παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας».

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα από πιέσεις του αρχιεπισκόπου, ο κ. Μητσοτάκης τελικά υποχώρησε από τις κυβερνητικές θέσεις σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε συμφωνία για να ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία κατά την περίοδο των εορτών, καθώς και να υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός πιστών μέσα στους ναούς (ανάλογα με τα τετραγωνικά).

Επίσης, πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος φάνηκε να καταλήγουν σε περισσότερες λειτουργίες από τις δύο (ανήμερα Χριστουγέννων και Θεοφανείων) που είχε αρχικά ορίσει η κυβέρνηση – με τις πληροφορίες να μιλούν για κυλιόμενες λειτουργίες τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια, ενώ δεν αποκλείουν και ανάλογη κατάσταση για την Πρωτοχρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου θα κληθούν, το πρωί της Τρίτης, να λάβουν αποφάσεις με βάση νέα δεδομένα.

efsyn.gr14/12/2020

 

 

 

 

Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση στους αρνητές του εμβολίου;

Newsroom Newsroom

Αν δεν εμβολιαστούν οι υγειονομικοί ίσως μεταφερθούν σε πόστα που δεν θα βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών

Μέσω εκστρατειών ενημέρωσης θα επιχειρηθεί να πειστούν οι Έλληνες να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Τι θα συμβεί όμως με όσους -παρά τις εκκλήσεις- αρνηθούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα;

Με τις προσομοιώσεις της διαδικασίας για την παραλαβή των εμβολίων και της διανομής τους στις επτά υγειονομικές περιφέρειες της χώρας να έχουν ήδη ξεκινήσει, έτσι ώστε όλα τα εμπλεκόμενη μέρη να εξασκηθούν στον χειρισμό και τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών εμβολίων έναντι του κορονοϊού, μένει να φανεί πώς θα ανταποκριθούν οι Έλληνες στο κάλεσμα για εμβολιασμό, αλλά και με ποιο ή ποιους τρόπους σκοπεύει η Πολιτεία να ενημερώσει την κοινωνία γι' αυτή τη μεγάλη εθνική επιχείρηση.

Τη γραμμή της συστηματικής ενημέρωσης, μέσα από καμπάνιεςspot σε ραδιόφωνα και τηλεόρασηαφίσες στους δόμουςSMS, αλλά και έντονη παρουσία γιατρών και λοιμωξιολόγων στα media, όπου θα μιλούν -όπως ήδη κάνουν- για τη σημασία του εμβολιασμού στη μεγάλη μάχη ενάντια στην COVID-19, έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να πείσει το κοινό να πάει στα εμβολιαστικά κέντρα.

Μάλιστα, όπως φαίνεται, για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο Plan Β για τους αρνητές και για όσους δεν προσέλθουν στα κέντρα εμβολιασμού, αλλά ούτε και επιβολή περιορισμών, όπως απαγόρευση μετακίνησης σε άλλη χώρα.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο δικαίωμα της επιλογής, ως θεμελιώδους χαρακτηριστικού σε μια δημοκρατική κοινωνία, ακόμα και μέσα σε αυτές τις τόσο δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές. Από την άλλη, οι συστάσεις για εμβολιασμό και ειδικά στους υγειονομικούς θα είναι ισχυρές.

«Ούτε υποχρεωτικότητα ούτε ποινή»

Σε ερώτηση του Sputnik, η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μας είπε:

«Εκτός από τη μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια που θα γίνει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πείσουμε το κοινό. Δεν θα υπάρχει καμία υποχρεωτικότητα, αλλά ούτε και ποινή για όσους δεν το κάνουν. Ποινή και υποχρεωτικότητα, άλλωστε, πάνε μαζί».

Στο θεωρητικό ερώτημα τι θα πράξει η Πολιτεία αν δει αρνήσεις για εμβολιασμό, για παράδειγμα μεταξύ υγειονομικών υπαλλήλων, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πώς μπορούμε να επιβάλουμε ποινή ή υποχρεωτικότητα σε κάποιον που ρισκάρει τη ζωή του σε αυτή τη μάχη; Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτόν που έχει πάρει τις αποφάσεις του, γι' αυτόν που νομίζει ότι είναι άτρωτος, γι' αυτόν που νομίζει ότι κάνει κάτι ηρωικό».

Από την άλλη, η κα Θεοδωρίδου δεν απέκλεισε την πιθανότητα εάν δεν κάνουν το εμβόλιο άνθρωποι σε θέση ευθύνης (όπως είναι υγειονομικοί) και εργάζονται σε κλινικές όπου υπάρχουν ανοσοκατεσταλμένοι ή μεταμοσχευμένοι, τότε αυτοί να μεταφερθούν σε πόστα που δεν θα βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Όλα αυτά, όμως, είναι πολύ θεωρητικά, όπως εξήγησε η ίδια, και μένει να φανεί τι θα συμβεί κατά την εξέλιξη της διαδικασίας.

«Συν τω χρόνω θα δούμε τι θα κάνουμε και με αυτούς»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Είναι αντιπαραγωγικό να ασχολείσαι με αυτόν που δεν θέλει να κάνει κάτι» δήλωσε στο Sputnik, αλλά όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε «συν τω χρόνω και ανάλογα με το τι θα παρατηρείται στην προσέλευση, θα δούμε τι θα κάνουμε και με αυτό το κομμάτι του πληθυσμού. Όσο περισσότερο ασχολούμαστε με αυτή την πτυχή τόσο περισσότερο κακό κάνουμε. Το βάρος πρέπει να πέσει στην ενημέρωση».

Με τη σειρά του, ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, εξήγησε ότι επιστήμονες και Πολιτεία είναι πλέον εξοικειωμένοι με το φαινόμενο της αμφισβήτησης στην επιστήμη και στα εμβόλια, με τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας.

Μάλιστα ο κ. Παρασκευής εξέφρασε την ελπίδα πως όσο προχωράει η διαδικασία του εμβολιασμού και η καμπάνια της ενημέρωσης με σωστή πληροφόρηση και σαφείς απαντήσεις, θα αίρονται οι αμφιβολίες των δύσπιστων.

Δύσκολη η εφαρμογή απαγόρευσης πτήσεων για όσους δεν εμβολιαστούν

Τέλος, πηγές του Sputnik στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μας είπαν ότι θεωρούν πολύ δύσκολο το σενάριο να επιβληθούν περιορισμοί στις αεροπορικές μετακινήσεις των πολιτών που δεν θα κάνουν το εμβόλιο. Διότι για να συμβεί αυτό, απαιτεί καταρχάς κοινή ευρωπαϊκή πολιτική η οποία για την ώρα δεν υπάρχει σαν ιδέα ή σαν σχέδιο.

Όπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές, το λεγόμενο «βιβλιάριο ταξιδιώτη» που ακούστηκε κάποια στιγμή ως πρόταση, είναι ένα πολύ δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα, δεδομένου ότι έχει να κάνει, ανάμεσα σε άλλα, και με σύνθετα ζητήματα, όπως τα προσωπικά δεδομένα.

Προς το παρόν, το μεγάλο βάρος και όλο το ενδιαφέρον των αρμόδιων πέφτει, όπως μας έλεγαν, αφενός στην καλή οργάνωση της μεγάλης αυτής εθνικής επιχείρησης, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Υγείας, και αφετέρου στις εύληπτες απαντήσεις που πρέπει να πάρει το κοινό, απ' όλα τα διαθέσιμα μέσα ενημέρωσης.

 

 

 

 

Κυβέρνηση μετά το «χαστούκι» του Βερολίνου:

«Καλύτερα που δεν θα μπουν κυρώσεις στην Τουρκία

- Μπορεί να αποθρασύνονταν»

Σε δηλώσεις που δεν χωρούν σχολιασμό προχώρησαν διπλωματικές πηγές της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να καλύψουν Μαξίμου και Βερολίνο για την απόφαση της μη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς δηλώνουν

πως καλύτερα που δεν θα επιβληθούν κυρώσεις

γιατί μπορεί να αποθρασύνουν την Άγκυρα!

Συγκεκριμένα έμπειρος διπλωμάτης αναφέρει πως «η απειλή ενεργοποίησης κυρώσεων πολλές φορές φέρνει καλύτερα αποτελέσματα από κυρώσεις που σε πληγώνουν αλλά δεν μπορούν να σε σταματήσουν, αντιθέτως μπορεί να σε αποθρασύνουν αν νιώθεις ότι στο εξής δεν έχεις τίποτα να χάσεις».

«Περιμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να πατήσει το πρώτο κουμπί, να περιγράψει δηλαδή τις κυρώσεις που θα πλήξουν την Τουρκία εάν ο Ταγίπ Ερντογάν επιμείνει να ακολουθεί επιθετική πολιτική» τονίζει επιπλέον κορυφαίος παράγοντας της ελληνικής κυβέρνησης.

Μόνο που μάλλον ο «κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης» δεν έχει ενημερωθεί πως αυτό έχει ήδη συμβεί καθώς υπάρχει η λίστα Μπορέλ που είχε συνταχθεί στα τέλη Αυγούστου και είναι ένας κατάλογος που περιλαμβάνει κυρώσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, τις εμπορικές συναλλαγές των ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία, μείωση των κονδυλίων που διοχετεύονται στην Άγκυρα από τις Βρυξέλλες και περιορισμούς στην ροή Ευρωπαίων τουριστών προς τουρκικά θέρετρα.

Υπάρχει και μια δεύτερη λίστα μέτρων που συζητείται με στόχευση στα άτομα που εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κύπρο και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το πλήρωμα του Oruc Reis αλλά και αξιωματούχους της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων TPAO.

ksipnistere 9/12/2020

 

 

 

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πάρει το ρίσκο για άνοιγμα αγοράς 14/12;

– Δημοσκοπήσεις και αρνητικό κλίμα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού

Εν τω μεταξύ η πίεση της αγοράς και των εμπόρων είναι τεράστια… για να ανοίξουν τα μαγαζιά ενόψει εορταστικής περιόδου

H ελληνική κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα καλείται να πάρει ένα πολύ σημαντικό ρίσκο.
Ίσως το δυσκολότερο της θητείας καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να πάρει απόφαση για το εάν θα ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14/12.
Τα δεδομένα δεν ευνοούν μία τέτοια απόφαση.
Τα κρούσματα, παρόλο ότι βαίνουν συνεχώς μειούμενα, δεν βρίσκονται στο επίπεδο που να επιτρέπουν άνοιγμα της αγοράς.
Εν τω μεταξύ η πίεση της αγοράς και των εμπόρων είναι τεράστια.

Μεγάλη πίεση από τους εμπόρους στον Άδωνι Γεωργιάδη

Γνωρίζουμε από πηγή του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι υπήρξε μεγάλη πίεση να ανοίξουν νωρίτερα τα μαγαζιά με τα εποχιακά είδη καθώς οι έμποροι είχαν στοκάρει προϊόντα και δεν υπήρχε, πέρα από το διαδικτυακή πώληση, να πουληθεί το στοκ.
Τέτοια πίεση που ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μετέφερε στο Μαξίμου τελεσίγραφο για την διευκόλυνση αυτών των καταστημάτων.
Από 7/12, λοιπόν, ανοίγουν τα εποχιακά μαγαζιά και η λειτουργία τους αποτελεί μία δοκιμασία για το εάν θα τηρηθούν τα μέτρα και εάν θα επηρεαστεί η διασπορά του ιού.
Στο Υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν πει επισήμως ότι η σειρά που θα ανοίξουν τα επόμενα μαγαζιά είναι τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και άλλα μικρά μαγαζιά (ανθοπωλεία, μαγαζιά με παιχνίδια κ.α) και αναλόγως του ρυθμού αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων θα ανοίγει η επόμενη κατηγορία ανά 3-4 μέρες.
Ωστόσο, τα υπόλοιπα μαγαζιά βρίσκονται σε ασθμαίνουσα κατάσταση.

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες για άνοιγμα της αγοράς 14/12

Οι ειδικοί επιστήμονες που απαρτίζουν την συμβουλευτική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου είναι επιφυλακτικοί από το ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14/12 καθώς, όπως για παράδειγμα, είπε ένας από τους λοιμωξιολόγους ο Γώγος, εάν ανοίξει το λιανεμπόριο εύκολα θα υπάρξει νέα πίεση στο ΕΣΥ το οποίο εν τέλει είναι ο βασικός λόγος που δεν ανοίγει ακόμα η αγορά.
Η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση προς το τέλος της εβδομάδας και θα πάρει την απόφαση στις 14/12 να ανοίξει κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία κ.α ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα – και εφόσον πιστέψουμε ότι πλέον ο Κ. Μητσοτάκης παίρνει πολύ σοβαρά τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων – ο κύριος όγκος του λιανεμπορίου θα ανοίξει στις 21/12 με τα περιοριστικά μέτρα που ήδη έχουμε αναφέρει.
Δηλαδή, προκαθορισμένα ραντεβού και click away μέθοδο.
Αν πάρει την απόφαση να ανοίξει όλο το λιανεμπόριο στις 14/12 θα είναι ένα μεγάλο ρίσκο που θα πάρει ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Τα μεγάλα αγκάθια του εμβολιασμού

Από εκεί και πέρα, η επόμενη ημερομηνία-φωτιά για την κυβέρνηση είναι στις 10 Ιανουαρίου καθώς τότε θα πρέπει να κερδίσει το επόμενο μεγάλο στοίχημα, είναι αυτό του εμβολιασμού.
Υπάρχει γενικότερος προβληματισμός της κυβέρνησης για το πως 7,5 εκατ. πολίτες θα εμβολιαστούν μέχρι και την άνοιξη του 2021.
Γιατί θεωρείται αρκετά τολμηρό σε χώρα που δεν έχει αντίστοιχη εμπειρία, το εγχείρημα να υπάρξουν 1.080 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα μέχρι 10 Ιανουαρίου, να ειδοποιηθούν μέσω ΑΜΚΑ οι πληθυσμιακές ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν, να υπάρξει σειρά και τάξη στους εμβολιασμούς και παράλληλα όλοι αυτοί να επανέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα για να κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου.
Και όλα αυτά ενώ, πλέον, είναι γνωστό ότι τα στελέχη του επιτελείου που χειρίζεται την υγειονομική κρίση δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους.
Και το κυριότερο πρόβλημα:
Πως θα πείσεις το πολύ μεγάλο ποσοστό όχι μόνο αυτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν που στην Ελλάδα βρίσκονται στο 30% του πληθυσμού αλλά κυρίως αυτούς που θεωρούν ότι τα εμβόλια που θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους οι οποίοι είναι γύρω στο 75%.

Δημοσκόπηση που φοβίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σύμφωνα με αποκαλυπτική δημοσκόπηση της εταιρείας “To The Point”, μόνο το 25,7% του πληθυσμού δηλώνει ότι θα κάνει «άμεσα» το εμβόλιο, ενώ το 45,2% δηλώνει ότι «θα κάνει το εμβόλιο αλλά θα περιμένει για κάποιο διάστημα ώστε να διαπιστώσει ότι είναι ασφαλές».
Ένας στους πέντε, (το 19,3% πανελλαδικά) δηλώνει ότι «δεν θα κάνει το εμβόλιο επειδή δεν το χρειάζεται», ενώ το 8,6% (πανελλαδικά 6,3%) αναφέρει πως «δεν θα το κάνει επειδή θεωρεί πως τα εμβόλια κάνουν κακό».
Το «κλειδί» είναι το ποσοστό 45,2% το οποίο εμφανίζεται να δηλώνει ότι «θα κάνει το εμβόλιο αλλά θα περιμένει για κάποιο διάστημα ώστε να διαπιστώσει ότι είναι ασφαλές».
Πρόκειται για μία απάντηση η οποία «στην πράξη είναι υπεκφυγή» και ουσιαστικά άρνηση εκτιμούν στην κυβέρνηση, αφού τα αποτελέσματα για την ασφάλεια ενός εμβολίου φαίνονται μετά από χρόνια, ίσως και πολλά χρόνια και στόχος των κυβερνώντων είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% των πολιτών μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.
Κόντρα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση επιχειρεί με μία μεγάλη καμπάνια να πείσει για την αξία του εμβολιασμού.

Μαξιμιλιανός www.bankingnews.gr  Triklopodia  7/1/2020

 

 

 

 

Απόφαση της κυβέρνησης:

«Κλειδωμένοι» οι Έλληνες μέχρι να κάνουν το εμβόλιο...

Το 70% των Ελλήνων σύμφωνα με στοιχεία μυστικών δημοσκοπήσεων που έχει διενεργήσει η κυβέρνηση,....

απορρίπτουν τα εμβόλια

και ειδικότερα της Pfizer για τις παρενέργειες που μπορεί αυτά να έχουν.

Για το θέμα σχετική δήλωση έκανε ο

Γάλλος Πρόεδρος Ε.Μακρόν

ο οποίος για το εμβόλιο ανέφερε: «Ιδιαίτερα προσεκτικοί  για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech τεχνολογίας mRNA.

Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα που δεν γνωρίζουμε για αυτό τον ιό, αλλά και φυσικά για το πρώτο εμβόλιο που φθάνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και

ο δρ. Sucharit Bhakdi,

Γερμανός επιστήμονας ταϊλανδικής καταγωγής ο οποίος δήλωσε σχετικά με τα εμβόλια:

«Νομίζω ότι είναι απόλυτα επικίνδυνο. Και σας προειδοποιώ: Εάν συνταχθείτε με την άποψη ότι είναι απαραίτητο τότε θα οδηγηθείτε στην καταστροφή σας».

Βέβαια και στην κυβέρνηση τα γνωρίζουν και γι αυτό με σκοπό να καμφθεί η «αντίσταση» των όσων έχουν δισταγμούς πέραν των διοικητικών προστίμων  και μέτρων.

Ήδη έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τα παιδιά της προσχολικής/σχολικής ηλικίας με ποινή διαγραφής, ώστε να γίνει και ουσιαστικά υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αποφάσισε να

«κλειδώσει» την χώρα μέχρι το Πάσχα

ανεξαρτήτως της πορείας της πανδημίας.

Όπως επίσης για το θέμα έχει σημειώσει ο

καθηγητής Ι. Ιωαννίδης

για την πανδημία και το εμβόλιο: «Δεν ξέρω πόσο ακριβώς αν θα μπορεί να προσφέρει πλέον ένα εμβόλιο, αν φτάσουμε σε αυτή τη φάση. Μπορεί να είναι αργά. Το απεύχομαι, φυσικά».

«Το να κλείνεις τους ανθρώπους για περισσότερο χρόνο κάθε μέρα σε κλειστό χώρο για μια λοίμωξη που διαδίδεται κυρίως σε κλειστό χώρο είναι παράλογο!» τονίζει στην συνέντευξή του ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Ιωάννης Ιωαννίδης. αναφορικά με το lockdown.

Αν σκεφθούμε ότι ο κύκλος της μόλυνσης και της εμφάνισης της νόσου (όπου έχει ενδείξεις, δηλαδή στο 1-2% περίπου) είναι 30 ημέρες, σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο σχεδόν, χωρίς καμία βελτίωσης με τέσσερις «σειρές» να έχουν νοσήσει παρά το lockdown.

Άρα το lockdown έχει αποτύχει πανηγυρικά,

όπως άλλωστε έχει αποτύχει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε άρση των lockdown.

Έτσι στην κυβέρνηση αποφασίστηκε η λήψη σειράς μέτρων μέχρι το Πάσχα (μέτρα που θα ανακοινώνονται σταδιακά) με κυρίαρχο το ότι θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία (γυμνάσια και λύκεια) αλλά και επιπλέον με βάση τα σημερινά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες και τις εισηγήσεις που υπάρχουν στο τραπέζι:

-Το άνοιγμα του λιανεμπορίου εκτιμάται πως θα είναι πιο ασφαλές να γίνει προς τα τέλη Ιανουαρίου. Για τα πολυκαταστήματα τα ρολά θα παραμείνουν για επιπλέον διάστημα κατεβασμένα.

-Για την εστίαση (καφέ και εστιατόρια)  οι εκτιμήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου είναι να μετατεθεί το άνοιγμα τους για τον Μάρτιο, όποτε και θα έχει πιεστεί να εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος της κοινότητας.

Για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ούτε λόγος…

-Τα μπαρ ακόμη πιο μετά, και πάντως τα κέντρα διασκέδασης δύσκολα ανοίγουν πριν από το Πάσχα.

-Όσο για τα σχολεία; Ο σχεδιασμός είναι νηπιαγωγεία και δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως τα μικρά παιδιά είναι σχετικά πειθαρχημένα στα μέτρα προστασίας

.-Αντίθετα οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξουν στοιχεία για περιορισμένη κυκλοφορία του κορωνοϊού μεταξύ των εφήβων. Ίσως και προς τα μέσα της άνοιξης.-Επιπλέον, καμία εκτίμηση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή για το πότε θα μπορέσει να επιτραπεί η μετακίνηση πολιτών από νομό σε νομό.

Να σημειώσουμε ότι το pronews.gr σας είχε ενημερώσει ότι τα μέτρα θα έφταναν μέχρι το Πάσχα γιατί μέχρι τότε στην κυβέρνηση θεωρούν ότι διατηρώντας την χώρα κλειστή θα έχουν οδηγήσει στον εμβολιασμό γύρω στα 2,5 εκατομμύρια πολίτες.

Σε περίπτωση που γίνει νωρίτερα η άρση των μέτρων δεν θα ξεπερνούσαν το 1,5 εκατομμύρια πολίτες που θα έκαναν το εμβόλιο. Άλλωστε το μη υποχρεωτικό επίσης αλλά και χωρίς την πίεση της πανδημίας εμβόλιο της γρίπης για φέτος το έκαναν 1 εκατομμύριο πολίτες όταν πέρυσι και χωρίς τον κορωνοϊό το είχαν κάνει περίπου 800.000.

στις Δεκεμβρίου 06, 2020 πηγή πηγή

 

 

 

 

Κυβέρνηση για την άρση του lockdown:

''Δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η 1η Δεκεμβρίου''

Κυβέρνηση για την άρση του lockdown: ''Δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η 1η Δεκεμβρίου''

Newsroom Newsroom 20.11.2020

''Και το Πάσχα κλειστήκαμε σπίτια μας''

Απομακρύνεται όλο και περισσότερο το σενάριο να γίνει άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος είπε «είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας».

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός έβαλε τον πήχη χθες στη συζήτηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας πως θα συζητήσουμε τη χαλάρωση των μέτρων όταν σταματήσει να δέχεται τόση πίεση το σύστημα Υγείας.

Θεοδωρικάκος:

Καλύτερα να μετράμε αντίστροφα μέχρι να έρθει το εμβόλιο

Είναι λάθος να μιλάμε για το τι θα γίνει τα Χριστούγεννα και τι μέτρα θα είναι σε ισχύ και μάλιστα υπενθύμισε πως το Πάσχα είχαμε κλειστεί στα σπίτια μας. «Πρέπει να είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση έχει ένα γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να βγούμε από αυτήν την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Θα ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται».

Αναφορικά με το τι θα συμβεί τα Χριστούγεννα ο υπουργός Εσωτερικών είπε «πιστεύω είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας.

Ούτε στην εκκλησία δεν μπορούσαμε να πάμε. Τα καλά νέα είναι να σώζονται ανθρώπινες ζωές. Και το Πάσχα χάρη στην πειθαρχία των Ελλήνων και τα μέτρα που έλαβε το κράτος δεν είχαμε απώλειες. Η πρόκληση σήμερα για όλους είναι συντεταγμένα να υλοποιήσουμε το σχέδιο που υπάρχει πάντοτε με τη συνδρομή των ειδικών γιατρών, των λοιμωξιολόγων και θα έλεγαν αν θέλει κανείς να μετράει και αντίστροφα κάτι, να μετράει μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα, τα οποία θα δοθούν δωρεάν στους πολίτες.

Επαναλαμβάνω το πότε θα ανοίξει και τι έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα και με τις εισηγήσεις των ειδικών».

Οι επιχειρήσεις δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη για όσο διαρκεί το lockdown

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι για όσο διαρκεί η καραντίνα οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να πληρώσουν δημοτικά τέλη. Επίσης, δόθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους για να αναπληρώσουν τα έσοδα που χάνουν. Για όσους χρωστούν στους Δήμους έρχεται ρύθμιση για να πληρώσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις.

Δηλώσεις Πέτσα

Στην παραδοχή ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί το lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου, προχώρησε ο Στέλιος Πέτσας.

«Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις έξι».

Όσον αφορά στο θέμα που έχει προκύψει με την επίταξη των δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως αυτό έγινε εξαιτίας της πίεσης στο σύστημα Υγείας.

Ο κ. Πέτσας είπε πως «δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η 1 Δεκεμβρίου αλλά ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στο Δεκέμβριο».

Όπως είχε πει πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, κι εγώ κατά την ενημέρωση των συντακτών, εάν χρειαστεί, εκτός από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα πάμε και σε επίταξη, ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτή η συζήτηση υπάρχει εδώ και δέκα ημέρες.

20/11/2020

 

 

 


 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided