Σάββατο, Φεβρουάριος 27, 2021

19 Μαΐ:

 

 

 

 

 

 

 

Γενοκτονία Ποντίων:

 

 

 

 

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020

Ο Γερμανός Συνταγματάρχης που σχεδίασε τη Γενοκτονία των Ποντίων!Μιλώντας το 2018 σε Πόντιους που ζουν στο Τορόντο του Καναδά, για την Γενοκτονία των προγόνων τους, ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ και πρώην ΥΕΘΑ Φραγκούλης Φράγκος αποκάλυψε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Γερμανών!....

Ποιος Γερμανός στρατιωτικός ήταν ο εμπνευστής της εξόντωσης Ποντίων,
Αρμενίων και άλλων πληθυσμών με τη “μέθοδο” των κακουχιών και της εξουθένωσης,μέσω των πορειών θανάτου.

Ήταν σαν μια δοκιμή όσων έπραξαν κάποια χρόνια μετά οι ναζί εναντίον Εβραίων κι όχι μόνο.

Ο ρόλος ενός Γερμανού Συνταγματάρχη ήταν καταλυτικός.

Είπε στην ομιλία του ο στρατηγός Φράγκος:

“…Τον Οκτώβριο του 1911 στη Θεσσαλονίκη οι Νεότουρκοι – ως κυβέρνηση πλέον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – αποφάσισαν σε συνέδριό τους την εξόντωση των μη μουσουλμανικών εθνοτήτων και τη βίαιη Tουρκοποίηση των – πολυεθνικής καταγωγής – μουσουλμανικών πληθυσμών.

Στην απόφασή τους αναφέρεται επακριβώς ότι:

“Η Τουρκία πρέπει να γίνει ισλαμική χώρα, όπου η θρησκεία του ισλάμ και οι ριζοσπαστικές ισλαμικές αντιλήψεις θα κυριαρχούν και κάθε άλλη διαφορετική θρησκεία θα καταπνίγεται… ΙΣΛΑΜ Ή ΞΙΦΟΣ… Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πλήρης Oθωμανοποίηση όλων των υπηκόων της Τουρκίας.

Και είναι ολοκάθαρο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με την πειθώ.
Άρα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένοπλη βία….

Η μουσουλμανική κυριαρχία είναι αναπόφευκτη και μόνο στους μουσουλμανικούς θεσμούς και παραδόσεις οφείλεται σεβασμός.
Το δικαίωμα των άλλων εθνοτήτων να έχουν δικές τους οργανώσεις θα πρέπει να αποκλειστεί.

Κάθε μορφή αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης θα θεωρείται προδοσία προς την τουρκική αυτοκρατορία.
Η επικράτηση της τουρκικής γλώσσας αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα για τη διατήρηση της μουσουλμανικής κυριαρχίας”.

Έτσι ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων,
των Ελλήνων του Πόντου,
των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και
της Θράκης,
των Ασσυρίων και
όλων των άλλων Χριστιανικών πληθυσμών.

Με εμπνευστή το Γερμανό συνταγματάρχη Όθωνα Λίμαν φον Σάντερς, (Otto Liman von Sanders), (1855-1929), που είχε αναλάβει στρατιωτικός σύμβουλος και ακολούθως προήχθη σε στρατηγό και κατέστη Αρχιστράτηγο του στρατού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α’ Παγκόσμο Πόλεμο, ο οποίος και τιμήθηκε για τις ‘υπηρεσίες’ του στο σουλτανάτο με τον τίτλο του πασά.

Ο Σάντερς πρότεινε εξοντωτικές ναζιστικές συνθήκες, στους Νεότουρκους και τους διαβεβαίωνε ότι
«Επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας ή απομάκρυνση από τα παράλια των Ελλήνων και των άλλων Χριστιανικών λαών».
Η πρότασή του ήταν ότι «οι παγωνιές και το κρύο του χειμώνα, οι βροχές και η μεγάλη υγρασία, ο ήλιος και η τρομερή ζέστη του καλοκαιριού, οι αρρώστιες του εξανθηματικού τύφου και της χολέρας, οι κακουχίες και η ασιτία, θα φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα που λογαριάζετε εσείς με το δικό σας σχέδιο, δηλαδή να τους ξεκαθαρίσετε με σφαγές.

Με το σύστημα που σας προτείνω, ο θάνατός τους είναι βέβαιος.

Αλλά πριν πεθάνουν, θα μας προσφέρουν τις πολύτιμες για το έθνος υπηρεσίες τους.

Επιπλέον, οι γυναίκες τους δε θα γεννούν, κι έτσι θα λυθεί το δημογραφικό σας πρόβλημα, ενώ η μισητή κι άτιμη αυτή ράτσα θα ξεκληριστεί και θα χαθεί για πάντα μέσα σε μια γενιά, κι εσείς θ’ αποκτήσετε μια συμπαγή τουρκική ομοιογένεια, που θα δώσει στο έθνος σας μια νέα δύναμη.

Και μη ξεχνάτε βέβαια τις περιουσίες και τα κτήματα που θ’ αφήσουν οι ‘Γιουνάν’ μετά το χαμό τους, που θα περάσουν στο δημόσιο, δηλαδή σε σας όλους’…»

Οι Τούρκοι στρατολόγησαν τον μη στρατευμένο αντρικό πληθυσμό των Ελληνορθόδοξων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης εκτός από τους γέρους, τους πολύ άρρωστους και τα μικρά παιδιά, και τον έστειλαν σε στρατόπεδα εργασίας (Amele Taburu) διασκορπισμένα σ’ όλη τη χώρα, σ’ απομακρυσμένες βέβαια από τις εστίες τους περιοχές.

Εκεί τους ανάγκαζαν να σπάζουν πέτρες 12 ώρες την ημέρα, να φτιάχνουν στρατιωτικούς δρόμους, να τρώνε ό,τι περίσσευε από τα…ζώαο άλεθαν και το μοίραζαν στο συσσίτιο σαν φόρμες ψωμιού) και να κοιμούνται στην ύπαιθρο.

Το 1914 ο πληθυσμός Άνω και Κάτω Αμισσού (37 χωριά) υπολογίζεται σε 20.000 Έλληνες περίπου. Σε εκείνα τα χωριά, στον πόλεμο του 1914-1918, θα δημιουργηθεί και θα δράσει ένα αντάρτικο, καταπληκτικό, αν λογαριάσει κάποιος τις δυσκολίες του.

Το εγκληματικό όργιο της νεοτουρκικής συμμορίας, τέθηκε σε εφαρμογή.

Ιδιαίτερα ο Εμβέρ Πασάς είχε ασχοληθεί με την εξόντωση των Ελλήνων, του πρώτου «διωγμού» με τον «λευκό θάνατο» (στις εξοντωτικές πορείες του εσωτερικού και στα τάγματα εργασίες) των Ελλήνων, ιδιαίτερα του Πόντου κατά την διάρκεια του Πρώτου Πολέμου (1914-1918).


Το χρονικό εξοντώσεως των Ποντίων είναι ατελείωτο:
Στην Μπάφρα, από 6.270 γυναικόπαιδα και γέροντες σώθηκαν 2.000 περίπου, οι πλείστοι των οποίων υπέκυψαν από εξανθηματικό τύφο.

Μαζί τους 150 παιδιά του ορφανοτροφείου, στην πορεία του θανάτου προς την Μελιτηνή (Μαλάτεια) άντεξαν από τα 150 παιδιά μόνο τα 20.

Τον Ιούλιο του 1921 στις περιφέρειες Τραπεζούντας, Σουρμένων, Ριζούντος, εκτόπισαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό από 15-60 ετών. Στην πορεία κατέσφαξαν τους περισσότερους, οι δε υπόλοιποι πέθαναν από τις κακουχίες και τους βασανισμούς.

Στην Κερασούντα από 14.000 σώθηκαν μόνο 4.000 γυναικόπαιδα.
Στην Οινόη ο Οσμάν Πασάς διέπραξε όσα και στην Κερασούντα ο Εμβέρ Πασάς.

Στην Σαμψούντα ξεκληρίστηκαν όλοι οι Έλληνες με τις λευκές πορείες θανάτου.
Ενδεικτικά αναφέραμε τα παραπάνω παραδείγματα.

Από το 1914 έως το 1924 δολοφονήθηκαν 353.000 Έλληνες του Πόντου και
αν προσθέσουμε τους 700.000 και πλέον Έλληνες της Ιωνίας – Θράκης,
που δολοφονήθηκαν από τον τουρκικό στρατό, φθάνουμε στον αριθμό 1.050.000.

Οι θηριωδίες των Τούρκων είναι αναρίθμητες ιδίως τα έτη 1921 – 1922 και αποτελούν απόδειξη του προγράμματος γενοκτονίας από τον Κεμάλ.

Στέκομαι βουβός και διακατέχομαι από ιερή συγκίνηση, απέναντι σε ό,τι αντιπροσωπεύει για την ελληνική μου συνείδηση η θυσία τόσων Ελλήνων, στα βάθη της αλησμόνητης κοιτίδας του Ελληνισμού μας, της γης του Πόντου

…Το σχέδιο εξόντωσης του Ελληνισμού του Πόντου υλοποιήθηκε σε διάφορες φάσεις από το 1914 ως το 1923.
Εκτενείς αναφορές των τουρκικών θηριωδιών διασώζονται σε Προξενεία όλων των Μεγάλων Δυνάμεων της περιόδου εκείνης, αλλά και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Πολλές στήλες πρωτογενούς υλικού, εφημερίδων ή περιοδικών αναφέρονται στα θύματα της θηριωδίας των Τούρκων όπως για παράδειγμα στην εφημερίδα της Τραπεζούντας «Εποχή», της περιόδου 1919-1921.

Η δικαίωση ενός μέρους των εθνικών διεκδικήσεων του αλύτρωτου ελληνισμού σε βάρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας με τη συνθήκη του Λονδίνου (30 Μαΐου 1913) έγινε αιτία να ξεκινήσει σε βάρος τους ένας ακήρυχτος οικονομικός πόλεμος (Α΄ φάση).

Η προσπάθεια για τη βίαιη εγκατάσταση στον Πόντο μουσουλμάνων προσφύγων
από τη
Μακεδονία ήταν η Β΄ φάση αυτού του διωγμού, ενώ υποχρέωναν τους Έλληνες να εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Ως αποτέλεσμα των εκβιαστικών συνοικήσεων χριστιανών και μουσουλμάνων, αυτές διόγκωσαν το αντάρτικο κίνημα και ομάδες ανταρτών έδρασαν στις περιοχές Αμισού και Μπάφρας στον Δυτικό Πόντο και της Σάντας και των Σουρμένων στον Ανατολικό.
Συνολικά το αντάρτικο των Ελλήνων του Πόντου στην κορύφωση του, αριθμούσε 12.000 Μαχητές.

Όταν δόθηκε το σήμα από την Οθωμανική Διοίκηση, η λαίλαπα εξαπλώθηκε με αστραπιαία ταχύτητα και παρέσυρε σαν ηφαιστειακή λάβα τα πάντα. Βάρβαροι τσέτες εισέβαλαν με ορμή στα καλλιμάρμαρα σπιτικά των Ελλήνων.

Σε κάθε τους εισβολή άφηναν πίσω τους ποταμούς αίματος, ατέρμονη ροή πόνου, ανθρώπινα ερείπια.

Οι άνθρωποι είχαν πια απολέσει την ανθρώπινη ιδιότητά τους.

Είχαν μεταβληθεί σε φοβισμένα ζώα που πάλευαν να κρατηθούν στη ζωή.

Μια ζωή που έμοιαζε με το μαρτύριο του Χριστού στη σκηνή της πορείας Του προς το Γολγοθά και της Σταύρωσης…


πηγή πηγή στις Μαΐου 22, 2020

 

 

 

 

Οι σπαρακτικές επιστολές των μελλοθάνατων

του Πόντου λίγο πριν εκτελεστούνTου Γιώργου Σαρρή

Η τραγωδία μέσα από τα γερμανικά και τα αυστριακά έγγραφα


Εκατοντάδες επιφανείς προσωπικότητες του Ποντιακού Ελληνισμού οδηγήθηκαν τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου του 1921 στην κρεμάλα από το τουρκικό εθνικιστικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ, καταδικασμένοι από το κατ’ επίφασιν δικαστήριο που είχε στηθεί στην πόλη της Αμάσειας. Κάποιοι εξ αυτών, όμως, κλεισμένοι μέσα στη φυλακή, έγραψαν λίγο πριν πεθάνουν επιστολές προς τα αγαπημένα τους πρόσωπα, μερικές εκ των οποίων έχουν διασωθεί και αποτυπώνουν ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή.

Ο στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης των Νεότουρκων Μουσταφά Κεμάλ φωτογραφημένος το 1918. Μετέπειτα θα λάβει το προσωνύμιο Ατατούρκ.
Ν. Καπετανίδης: «Θαρσείτε και καρτερείτε»

Ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Εποχή» της Τραπεζούντας, Νικόλαος Καπετανίδης, έστελνε μέχρι την τελευταία στιγμή γράμματα στο σπίτι του, παρηγορώντας τους δικούς του ανθρώπους. Οπως έγραφε, «θα μάθετε από τους ολίγους που θα περισωθούν, ότι μήτε το θάρρος μήτε η ψυχραιμία μ’ εγκατέλειψαν ως την τελευταία μου στιγμή… Εντούτοις η ψυχή μου βαρύτατα πενθεί διότι σας αφήνω για πάντα… Τέτοιος θάνατος σαν τον δικό μου είναι ωραίος, δοξασμένος… Γι’ αυτό μη λυπηθήτε… Εσύ, μανούλα μου, εγκαρτέρησε. Ετίμησα τα στήθια σου και τ’ όνομά σου με τον θάνατό μου… Ο θάνατος είναι τιμή για όλους μας. Θαρσείτε και καρτερείτε, μια φορά κανείς πεθαίνει…». Ο Καπετανίδης υπήρξε συνεπής με τα γραφόμενά του μέχρι την έσχατη ώρα. Οταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου τού ανέγνωσε το κατηγορητήριο, ότι επεδίωκε την ανεξαρτησία του Πόντου, εκείνος τον διόρθωσε: «Οχι, κύριε πρόεδρε, εγώ ήθελα την απευθείας ένωση του Πόντου με την Ελλάδα». Απαγχονίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1921, σε ηλικία μόλις 32 χρόνων. Η τελευταία του κραυγή πάνω στην αγχόνη ήταν: «Ζήτω η Ελλάς!».

Ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Εποχή, Νίκος Καπετανίδη
Αλ. Ακριτίδης: «Γλυκυτάτη μου, την Τρίτη δεν θα είμαστε εν ζωή»

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης ήταν ένας από τους προύχοντες του Πόντου. Κοινοτικός άρχοντας της Τραπεζούντας, εργοστασιάρχης, ευεργέτης της κοινότητας. Οδηγήθηκε από το κεμαλικό καθεστώς στο ικρίωμα τον Σεπτέμβριο του 1921, ωστόσο την παραμονή του θανάτου του έγραψε στη γυναίκα του: «Γλυκυτάτη μου Κλειώ, σήμερον ετελέσθη εν τη φυλακή λειτουργία και εκοινωνήσαμε όλοι, περί τους 100 από διάφορα μέρη. Εχει αποφασισθεί ο δια κρεμάλας θάνατος. Αύριο θα πηγαίνουν οι 30, μεταξύ αυτών και 5 Τραπεζούντιοι, και θα γίνει ο δι’ αγχόνης θάνατος. Την Τρίτη δεν θα είμαστε εν ζωή, ο Θεός να μας αξιώσει τους ουρανούς και σε σας να δώσει ευλογία και υπομονή και άλλο κακό να μη δοκιμάσετε.

Οταν θα μάθετε το λυπηρό να μην χαλάσετε τον κόσμον, να έχετε υπομονή. Τα παιδία ας παίξουν και ας χορέψουν. Ας σε βλέπω να κανονίσεις όλα όπως ξέρεις εσύ. Ο αγαπητός μου Θεόδωρος ας αναλαμβάνει πατρικά καθήκοντα και να μην αδικήσει κανένα από τα παιδιά. Τον Γιώργο να τελειώσει το Σχολείο και να γίνει καλός πολίτης. Τον Γιάννη ας τον έχει μαζί του στη δουλειά. Από τα μικρά τον Παναγιώτη να στείλεις στο σχολείο, την Βαλεντίνη να την μάθεις ραπτική. Την Φωφώ να μην χωρίζεσαι εν όσω ζεις. Εις τον Στάθιον τας ευχάς μου και την υποχρέωσιν όπως χωρίς αμοιβήν διεκπεραιώσει όλας τας οικογενειακάς μου υποθέσεις, που θα του αναθέσητε. Ο παπά-Συμεών ας με μνημονεύσει εν όσω ζει. Να δώσεις 5 πέντε λίρες στην Φιλόπτωχο, 5 πέντε λίρες στην Μέριμνα, 5 πέντε λίρες στου Λυκαστή στο Σχολείο. Και ας με συγχωρέσουν όλοι οι αδελφοί μου, οι νυφάδες και όλοι οι συγγενείς και φίλοι. Αντίο, βαίνω προς τον Πατέρα και συγχωρήσατέ μου. Ο υμέτερος, Αλ. Γ. Ακριτίδης».

Ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Ακριτίδης
Αντ. Τζινόγλου: «Ο Θεός δε με αξίωσε να γηροκομήσω τους γονείς μας»

Λίγο πριν μαρτυρήσει, ο διευθυντής του Γραφείου Προσφύγων της παραθαλάσσιας Αμισού (Σαμψούντας), Αντώνιος Τζινόγλου, έστειλε γράμμα προς τους οικείους του, με το οποίο τους ζητούσε «να μην κλαύσητε πολύ». Στενοχωριόταν γιατί δεν θα κατάφερνε να γηροκομήσει τους γονείς του, ενώ χαρακτηρίζει την καταδίκη του από το καθεστώς του Μουσταφά Κεμάλ ως «θέλημα Θεού», το οποίο έπρεπε να υπομείνει. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σεβαστοί μου γονείς, προσφιλής μου σύζυγος, τέκνα μου αγαπητά, λοιποί συγγενείς και φίλοι. Κατεδικάσθην αθώος ων εις θάνατον, ήτο θέλημα Θεού, δια τούτο και εγώ δεν λυπούμαι, και σεις μη λυπηθείτεֹ, έχω πίστιν ότι θα συναντηθούμε εις την άλλην ζωήν.

Σας στέλω τον χαιρετισμό και την αγάπη μουֹ εν όσω ζείτε να με μνημονεύετε. Αντιόπη, ο Θεός δε με αξίωσε να γηροκομήσω τους γονείς μας, το έργον τούτο το αφήνω μόνον εις σε. Δια σε και δια τα τέκνα μας είμαι βέβαιος ότι θα φροντίσει ο καλός Θεός. Να μη λυπηθής και αγανακτήσεις εναντίον του θελήματος του Θεού. Εάν επιζήσετε της καταιγίδας αυτής, να πάτε στους γονείς μας κοντά και να γράφεις δε και στον Φώτιον και τον Χρύσανθον την παράκλησίν μου, όπως λάβουσιν υπό την μέριμναν των την Ιουλίαν και την Χρυσάνθην. Τη βεργέτα και το ωρολόγι μου παρέδωσα εις τον κ. Π. Βαλιούλην. Τα ρούχα μου θα διαμοιρασθούν εδώ. Πήρα την τελευταία σου επιστολήν και είμαι ήσυχος εν τη φυλακή. Εξομολογήθην, εγένετο λειτουργία και εκοινώνησα, θα αποθάνω ήσυχος και ατάραχος. Επιθυμώ να μη κλαύσητε πολύ. Ο Θεός μαζί σας. Σας φιλώ όλους εκ ψυχής, ο ιδικός σας».
Μ. Κωφίδης: «Καμία ελπίδα δεν έχω πλέον. Σας γλυκοφιλώ όλους»

Με την κατηγορία της συμμετοχής σε κίνημα για την ανεξαρτησία του Πόντου εκτελέστηκε ο Ματθαίος Κωφίδης, πρώην εκλεγμένος βουλευτής στην οθωμανική Βουλή από το βιλαέτι της Τραπεζούντας. Είχε προβάλει σιδερένια πυγμή βλέποντας τις γενοκτονικές αγριότητες. Απαίτησε μάλιστα όχι μόνο την παύση των ωμοτήτων αλλά και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους υπαίτιους. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1921, λίγες ώρες μετά τη δίκη-παρωδία που θα τον οδηγούσε μετά βεβαιότητας στον θάνατο, θα γράψει από το μπουντρούμι των φυλακών Τιμαρχανέ της Αμάσειας στη σύζυγό του: «Φιλτάτη Ουρανία, χθες, ημέρα της Σταυροπροσκυνήσεως, επαρουσιάσθην εις το δικαστήριον Ιστικλάλ, καμία ελπίδα δεν έχω πλέον.

Σήμερον θα δοθή η απόφασις, η οποία βεβαίως θα είναι καταδικαστική, σας αφήνω υγείαν και εις την προστασίαν του Παναγάθου. Περιττά τα πολλά λόγια, θάρρος και εγκαρτέρησις και ελπίς επί Κύριον, δια να ημπορέσης το κατά δύναμιν να σηκώσης το βαρύ φορτίον σου. Σας γλυκοφιλώ όλους, ο Ματθαίος σου. Υ.Γ. Εις τα φίλτατα την ευχήν μου, καλήν πρόοδον και καλήν διαγωγήν, όπως η ψυχή μου και μακρόθεν αγάλλεται. Ο ίδιος». Αξίζει να τονιστεί ότι η εκτέλεση του Ματθαίου Κωφίδη έφτασε στο σημείο να εξοργίσει ακόμη και τον μουσουλμανικό πληθυσμό της Τραπεζούντας, καθώς ο ίδιος είχε αναπτύξει πολύ καλή συνεργασία και σχέσεις αλληλεγγύης με τους μουσουλμάνους της περιοχής. Μάλιστα οι τελευταίοι, αντιδρώντας, αρνήθηκαν να υποδείξουν και άλλους Ελληνες ως «ύποπτους» στους άνδρες του Μουσταφά Κεμάλ.

Ο βουλευτής Τραπεζούντας την περίοδο 1908 – 1918, Ματθαίος Κωφίδης.
Οι ανελέητοι διωγμοί των Ποντίων

«Εξορία και εξολόθρευση είναι στα τουρκικά η ίδια έννοια» αναφέρει ο πρόξενος του Ράιχ στη Σαμψούντα σε έγγραφό του προς το Βερολίνο.

Η επιχείρηση εθνοκάθαρσης που εφάρμοσε το κίνημα των Νεότουρκων και των εθνικιστών του Μουσταφά Κεμάλ την περίοδο 1914-1923 κατά του Ποντιακού Ελληνισμού (όπως επίσης και κατά των Αρμενίων, των Ασσυρίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών) δύσκολα θα διαπράττονταν εάν δεν υπήρχε η ανοχή της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας της τότε Γερμανικής αλλά και της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Εναν χρόνο πριν από τις σφαγές, το Ράιχ είχε φροντίσει να αναδιοργανώσει τον οθωμανικό στρατό, προσφέροντας τεχνογνωσία, οπλισμό, καθώς επίσης και πλήρη οικονομική κάλυψη. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι υπήρχαν και ορισμένοι διπλωμάτες των δύο συγκεκριμένων ισχυρών κρατών της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίοι είχαν σταλεί στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου και όχι απλώς δεν συμφωνούσαν με την τακτική των εθνοκαθάρσεων, αλλά φρόντιζαν να το γνωστοποιούν στην ηγεσία τους.

«Οποιος δεν δολοφονείται, πεθαίνει από αρρώστιες και πείνα»

Από έγγραφα που έχουν διασωθεί προκύπτει, για παράδειγμα, ότι ο Γερμανός πρόξενος της Αμισού (Σαμψούντας), Kuckhoff, ανέφερε προς το υπουργείο Εξωτερικών του Βερολίνου, στις 16 Ιουλίου 1916, ότι βάσει αξιόπιστων πηγών «ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός της Σινώπης και της παραλιακής περιοχής της επαρχίας Κασταμονής έχει εξοριστεί. Εξορία και εξολόθρευση είναι στα τουρκικά η ίδια έννοια, γιατί όποιος δε δολοφονείται, πεθαίνει ως επί το πλείστον από τις αρρώστιες και την πείνα».

«Οι εξοριζόμενοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες»

Από την πλευρά του ο πρόξενος Σαμψούντας της Γερμανίας, Bergfeld, επισημαίνει ότι η εξελισσόμενη γενοκτονία θα επηρέαζε την ηθική εικόνα όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και της χώρας του που ήταν σύμμαχος. Με επιστολή προς το υπουργείο Εξωτερικών της αυτοκρατορίας του, με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου 1916, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι επιθέσεις κατά της ζωής και της περιουσίας που παρατηρήθηκαν στη μεταφορά των Αρμενίων θα επαναληφθούν. Οι εξοριζόμενοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες από τις αρρώστιες, την πείνα και τις κακουχίες. Αυτό θα σήμαινε ότι η ηθική εικόνα της Τουρκίας και των συμμάχων της θα έπεφτε πολύ μπροστά στα μάτια των ουδετέρων. Οι επιζήσαντες θα φτώχαιναν και έτσι το εμπόριο θα κατέληγε στα χέρια εκείνων που θα ήταν χειρότεροι για τους μωαμεθανούς από ό,τι οι ντόπιοι. Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να θεωρηθεί η γενική εκτόπιση των Ελλήνων επικίνδυνη σε υψηλό βαθμό».

«Εστειλα τάγματα να σκοτώσουν κάθε Ελληνα που συναντούν»

Τα απεχθή συμβάντα είχαν θορυβήσει επίσης και τον Kwiatkowski, Αυστριακό υποπρόξενο στην ίδια περιοχή. Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Stephan Burian von Rajecz, του γνωστοποιεί τις αποφάσεις που έλαβε ο Ραφέτ μπέης, ο οποίος έφερε το αξίωμα του μουτεσαρίφη (διοικητής) της Αμισού. Γράφει χαρακτηριστικά: «Στις 26 Νοεμβρίου 1916 μου είπε ο Ραφέτ μπέης: Τελικά με τους Ελληνες πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όπως και με τους Αρμενίους». Λίγο πιο κάτω προσθέτει πως δύο μέρες αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου 1916, του ξανάπε ο Ραφέτ: «Πρέπει να τελειώνουμε με τους Ελληνες. Εστειλα σήμερα στα περίχωρα τάγματα για να σκοτώσουν κάθε Ελληνα που συναντούν στο δρόμο. Φοβάμαι την απέλαση ή την εξορία του συνολικού ελληνικού πληθυσμού και την επανάληψη των περσινών παραδειγμάτων».

Πυρπολήσεις χωριών και βιασμοί

Στα μέσα του επόμενου μήνα, ο Αυστριακός πρεσβευτής της Κωνσταντινούπολης, Pallavicini, περιέγραφε με σημείωμά του προς τη Βιέννη τα τελευταία γεγονότα του Πόντου που αφορούσαν τη μαρτυρική Αμισό (Σαμψούντα), καταθέτοντας και μια σειρά από αριθμητικά στοιχεία:
– 11 Δεκεμβρίου 1916. Λεηλατήθηκαν πέντε ελληνικά χωριά, κατόπιν κάηκαν. Οι κάτοικοι εκτοπίστηκαν.
– 12 Δεκεμβρίου 1916. Στα περίχωρα της πόλης καίγονται χωριά.
– 14 Δεκεμβρίου 1916. Ολόκληρα χωριά καίγονται μαζί με τα σχολεία και τις εκκλησίες.
– 17 Δεκεμβρίου 1916. Στην Περιφέρεια Σαμψούντας έκαψαν 11 χωριά. Η λεηλασία συνεχίζεται. Οι χωρικοί κακοποιούνται.
– 31 Δεκεμβρίου 1916. 18 ελληνικά χωριά κάηκαν εξ ολοκλήρου. 15 εν μέρει. 60 γυναίκες περίπου βιάστηκαν. Ελεηλατήθησαν ακόμη και εκκλησίες.
Οι αναφορές αυτές, όμως, δεν ευαισθητοποίησαν ούτε τη Γερμανική Αυτοκρατορία ούτε την Αυστροουγγρική, που προφανώς γνώριζε τι θα επακολουθούσε, όμως δεν έπραξε οτιδήποτε απτό προκειμένου να το σταματήσει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του ΕΘΝΟΥΣ της Κυριακής (17/5) με τίτλο «Πόντος, ματωμένη γη»

www.ethnos.gr

 

 

 

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ!!!!!!!

Νίνα Δ.Παυλίδου.
19 ΜΑΙΟΥ.
Ο Ελληνικός όρος γενοκτονία είναι ταυτόσημος με τον διεθνως χρησιμοποιούμενο ορο genocide που προέρχερται απο την ελληνική λέξη γένος και το λατινικό ρήμα caedere(ΦΟΝΕΥΩ).Στις 19 Μαιου 1919 ο Μουσταφα Κεμαλ αποβιβαζεται στη Σαμψουντα για να ξεκινησει τη δευτερη και πιο αγρια φάση της ποντιακής Γενοκτονίας υπο την καθοδήγηση των Γερμανών και σοβιετικών συμβουλων του.
Οι Ελληνοπόντιοι που εχασαν την ζωη τους ξεπέρασαν τους 353.000.Όσοι γλίτωσαν εφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσια,ενω γύρω στις 400.000 ηλθαν στην Ελλάδα.
Με τις γνώσεις και το έργο τους συνείσφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πλυσθυμιακές ισορροπίες στη Βόρεια Ελλάδα.
Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε, με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, ομόφωνα στις 24 Φεβρουαριου 1994 την ανακύρυξη της 19ης Μαιου ως ημερα ΜΝΗΜΗΣ για την Γενοκτονία των ποντιακού Ελληνισμού.
Το οτι είκοσι αιώνες μετα χριστόν μπόρεσε ενας μικρός οπισθοδρομικός λαός,όπως οι Τουρκοι,να διαπραξει τετοια εγκληματα εναντίον του πολιτισμού και της προόδου ολου του κοσμου,είναι ενα ζητημα που πρεπει να κανει όλους τους ευσυνείδητους λαούς να σταθούν και να σκεφτούν.....101 χρόνια μετά, οι ιδιοι Τούρκοι προκαλούν, απειλούν, παραβιάζουν τα σύνορά μας, αλλά κάποιοι "Έλληνες" μιλούν για "Ελληνοτουρκική φιλία".
Ελπίζω να μην ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ......ΛΑΟΣ ΔΙΧΩΣ ΜΝΗΜΗ, ΕΙΝΑΙ ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ.....

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ.... ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑ
Σ...
Η Προεδρος
#ΕΛΛΗΝΩΝ #ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Πολιτευτής με την #ΕΛΛΗΝΙΚΉ #ΛΥΣΗ
#Νίνα Δ.#Παυλίδου.

Κώστας Βλάσης: Ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίζεται

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η ελληνική Πολιτεία ζητά από την Τουρκία να αναλάβει, έστω και τώρα, τις ευθύνες της

Κώστας Βλάσης: Ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίζεται

Η προάσπιση της ιστορικής μνήμης είναι ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον, τονίζει σε μήνυμά του για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης. Επισημαίνει εξίσου πως «η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας είναι η μόνη που εγγυάται την καταπολέμηση κάθε είδους εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, σε έναν κόσμο που οφείλει να βασίζεται στις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης», ξεκαθαρίζοντας με σαφήνεια πως είναι χρέος συλλογικό, δικαίωμα και υπόθεση όλων και διαμηνύει ότι ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίζεται.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βλάσης τονίζει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως η ελληνική Πολιτεία ζητά από την Τουρκία να αναλάβει, έστω και τώρα, τις ευθύνες της, αποδεχόμενη το παρελθόν της.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στη σημασία της σημερινής ημέρας, επισημαίνοντας ότι τη 19η Μαΐου, «ο απανταχού Ελληνισμός αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας, στους εκατοντάδες χιλιάδες αδελφούς μας που έχασαν τη ζωή τους και εκδιώχθηκαν με βίαιο τρόπο από τις πατρογονικές εστίες τους, στο πλαίσιο διάπραξης ενός στυγερού εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας».

Υπογραμμίζει περαιτέρω πως οι ακμάζουσες κοινότητες των Ελλήνων στην περιοχή του Πόντου και της ευρύτερης Μικράς Ασίας, με παρουσία και παράδοση που ανατρέχει στα βάθη των αιώνων, κατέχουν ξεχωριστή θέση στη μακρά ιστορική πορεία του Ελληνισμού και σημειώνει πως ο βάναυσος ξεριζωμός τους προκάλεσε ένα βαθύ τραύμα στη συλλογική συνείδηση του Έθνους μας, αποκόπτοντας ένα από τα πιο ζωντανά, δημιουργικά και περήφανα τμήματα του οικουμενικού Ελληνισμού από τις αρχέγονες ρίζες του».

«Παρά την ανείπωτη αυτή καταστροφή», προσθέτει, «οι Πόντιοι δεν το έβαλαν ποτέ κάτω. Αληθινοί μαχητές, με υπομονή και επιμονή, εγκαταστάθηκαν στις νέες τους πατρίδες, τις οποίες και εμπλούτισαν με τις γνώσεις, τις ιδέες, τον γλωσσικό και πολιτιστικό τους πλούτο. Με εφόδια τη φιλοπατρία τους και τις αρχές τους, κατάφεραν να διατηρήσουν άσβεστη την κληρονομία του Πόντου σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας την αστείρευτη δύναμη που διακρίνει την ελληνική ψυχή».

Αναφερόμενος στην ιστορία των Ποντίων, σημειώνει πως είναι γραμμένη με αίμα, πόνο και προσφυγιά και επισημαίνει ότι τα θύματα της τραγωδίας εξακολουθούν να επιζητούν τη δικαίωσή τους. «Οι αφηγήσεις και οι μαρτυρίες όσων επέζησαν, όπως το παράδειγμα της Γιαγιάς του Πόντου, Σάνο Χάλο-Ευθυμίας Βαρυτιμίδου, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενεές Ελλήνων και Ελληνίδων» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Μέσα από αυτές τις αφηγήσεις, ζωντανεύει στα μάτια μας η θυσία και η μαρτυρική διαδρομή των Ποντίων, μια διαδρομή που εν τέλει οδηγεί στη βελτίωση της δική μας αυτογνωσίας και αντίληψης του κόσμου που μας περιβάλλει. Γιατί, όπως λέει εξάλλου μια σοφή ρήση, όποιος λαός δεν γνωρίζει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».

NEWSBEAST.GR  19/5/2020

Θεσσαλονίκη: Άναψαν κεριά για τη Γενοκτονία των Ποντίων

thes_gen_pontion_main

Κεράκια για τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν άδικα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πριν από...
101 χρόνια, άναψαν το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με αφορμή την αυριανή επέτειο.

Τα μέλη βρέθηκαν λίγο μετά τις 23:00 στο άγαλμα που είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων, στη συμβολή των οδών Ερμού και Αγίας Σοφίας, προκειμένου να τιμήσουν τους προγόνους τους που έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο.

Φέτος, λόγω του κορωνοϊού και των μέτρων κατά της εξάπλωσης του, δε θα πραγματοποιούν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις. Αντίθετα, αύριο, στις 19:00 στο ίδιο σημείο της πόλης, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τις 353.000 ψυχές αλλά και κατάθεση στεφάνων προς τιμήν τους.

Τα παραπάνω θα προβληθούν ζωντανά από τη σελίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε λίγη ώρα, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας θα μεταβούν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου και θα "αφήσουν" στον ουρανό της πόλης συμβολικά αναμμένα φαναράκια για όλους εκείνους που "χάθηκαν" στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.


πηγή πηγή στις Μαΐου 19, 2020

 

Γενοκτονία Ποντίων:

Απελπισμένες μάνες που αναγκάστηκαν να θανατώσουν τα παιδιά τους στη Σάντα

Οι μητέρες αναγκάστηκαν να θυσιάσουν ότι πολυτιμότερο είχαν στη ζωή τους, τα ίδια τα μικρά τους, για να σωθούν τα μεγαλύτερα παιδιά και οι οικογένειες τους

Πρόκειται ίσως για την πλέον τραγική στιγμή, των διωγμών που υπέστη ο Ελληνισμός του Πόντου κατά τη τελική -και σκληρότερη- φάση της Γενοκτονίας, μετά το 1919, από τους Τούρκους

Πρόκειται ίσως για την πλέον τραγική στιγμή, των διωγμών που υπέστη ο Ελληνισμός του Πόντου κατά τη τελική -και σκληρότερη- φάση της Γενοκτονίας, μετά το 1919, από τους Τούρκους. Σκηνές που θυμίζουν αρχαία ελληνική τραγωδία, αλλά έλαβαν μέρος στον Πόντο πριν από 99 χρόνια ακριβώς, το φθινόπωρο του 1921, όταν Ελληνίδες μάνες παρέδωσαν τα νήπιά τους για… σφαγή, προκειμένου να γλιτώσουν οι ίδιες και οι συγχωριανοί τους, από τα στίφη των Τούρκων.

Η σφαγή των νηπίων της Σάντας, αποτελεί μία από τις πλέον σκληρότερες σελίδες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Η κωμόπολη της Σάντας, που απείχε 45 χλμ Β.Α. της Τραπεζούντας με επτά οικισμούς και 5.000 αποκλειστικά ελληνικό πληθυσμό το 1919, μπήκε από νωρίς στο στόχαστρο των Τούρκων, μ’ αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι της ν’ αναζητήσουν καταφύγιο στην Τραπεζούντα και σε άλλες ασφαλέστερες περιοχές.

Από το 1918, και προκειμένου να προστατεύσουν τα χωριά και τις ζωές τους από τη μανία των Τούρκων, οι Έλληνες της Σάντας, προχώρησαν στην οργάνωση ισχυρού αντάρτικου σώματος, υπό τη διοίκηση του οπλαρχηγού Ευκλείδη Κουρτίδη (1887-1937), που ξεχώριζε για τις ηγετικές του ικανότητες και το απαράμιλλο θάρρος του.

Το φθινόπωρο του 1921 ο κλοιός άρχισε να σφίγγει ασφυκτικά για τους Έλληνες της Σάντας, αναγκάζοντάς τα γυναικόπαιδα ν’ ακολουθήσουν τους άνδρες στα απόκρημνα βουνά προκειμένου γλιτώσουν τον -δίχως γυρισμό- εκτοπισμό τους, στα βάθη της Μικράς Ασίας.

Τακτικός στρατός με πυροβολικό και συμμορίτες (τσέτες) απ’ ολόκληρη την περιοχή της Τραπεζούντας, συγκεντρώθηκαν στη Σάντα για να κάψουν το χωριό και ν’ αφανίσουν οριστικά τους Έλληνες. Στις 21.9.1921 στα βουνά της Σάντας δόθηκε σφοδρή μάχη, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Ο αείμνηστος Κώστας Κουρτίδης – αδελφός του Ευκλείδη Κουρτίδη, γράφει στο ημερολόγιό του : «Η νύχτα αυτή ήταν η πιο τρομακτική νύχτα που έζησα στη ζωή μου. Κάνοντας πρόχειρα προχώματα παραταχτήκαμε για μάχη. Γυναίκες και παιδιά, 300 περίπου, μαζεύτηκαν λίγο πιο πάνω μέσα σε μια σπηλιά, τους οποίους φυλούσαν περίπου 120 νέοι άοπλοι. Επί εννιά ώρες αγωνιζόμασταν ενάντια στον τουρκικό στρατό, που μας περικύκλωσε από παντού, εκτός από μια δίοδο προς το δάσος Βαϊβάτερε, για να έχουμε διέξοδο την τελευταία στιγμή».

Το βαθύ σκοτάδι έδωσε την ευκαιρία στα γυναικόπαιδα και τους αντάρτες να κρυφτούν σε μια βαθιά σπηλιά. Ωστόσο έπρεπε να λάβουν άμεσα αποφάσεις αφού και επαρκή πυρομαχικά δεν υπήρχαν, αλλά και επειδή υπήρχε κίνδυνος εγκλωβισμού τους από τους Τούρκους, με το πρώτο φως της ημέρας. Τελικά αποφασίζεται να διαφύγουν μέσα στο σκοτάδι, περνώντας κοντά από τις τουρκικές γραμμές. Ωστόσο υπήρχε ένας αστάθμητος παράγοντας. Τα βρέφη που είχαν μαζί τους και με το ξαφνικό κλάμα τους θα μπορούσαν να προδώσουν την προσπάθεια διαφυγής τους, με ολέθριο για όλους αποτέλεσμα.

Ήταν η πλέον τραγική στιγμή. Όταν μοιραίες και απελπισμένες μάνες υπάκουσαν στη διαταγή και παρέδωσαν τα βρέφη τους στους αντάρτες, για να τα σφάξουν. Ούτε να κλάψουν δεν μπόρεσαν εκείνες οι τραγικές μάνες, για να μη προδοθεί η θέση τους. Επτά βρέφη θυσιάστηκαν, προκειμένου να διαφύγουν και να διασωθούν τελικά 300 Έλληνες της Σάντας.

«... Πολλά παιδιά τότες, επειδή αι γυναίκες των δεν μπορούσαν να σταματήσουν τας φωνάς των παιδιών τους, και μη θέλοντας να χωρισθούν εξ ημών, τα σκότωσαν και τα άφησαν επί τόπου» γράφει ο Κουρτίδης στο ημερολόγιό του.

Όταν ξημέρωσε και οι Τούρκοι ξεκίνησαν την επιχείρηση εναντίον των ανταρτών, αντίκρισαν τα επτά βρέφη σφαγμένα και τρομοκρατήθηκαν. Λέγεται πως ο ίδιος ο επικεφαλής μέραρχος ε έδωσε διαταγή για οπισθοχώρηση λέγοντας πως: «Άνθρωποι που σκότωσαν τα παιδιά τους είναι αδύνατον να πιαστούν και άρα είναι περιττό να μείνουμε άλλο εδώ».

Η Ελένη Νυμφοπούλου-Παυλίδου «έντυσε» με λόγια μία από τις πιο τραγικές στιγμές της Γενοκτονίας των Ποντίων, με «συμπρωταγωνιστή» στην αφήγηση τον οπλαρχηγός Ευκλείδη Κουρτίδη. Η αφήγηση του Τάκη Βαμβακίδη, σε μουσική του Δημήτρη Πιπερίδη, για τα νήπια της Σάντας, συγκλονίζει.

Τα βάσανα και οι κακουχίες ωστόσο δεν τελείωσαν για τους Σανταίους, που με δύο αποστολές στη συνέχεια ακολούθησαν το δρόμο της εξορίας και του θανάτου προς την ενδοχώρα, την ίδια ώρα που οι αντάρτες του Ευκλείδη Κουρτίδη, συνέχιζαν τον αγώνα τους στα βουνά.

Ωστόσο η αρχή του τέλους είχε σημάνει και για την ηρωική και τραγική Σάντα. Όσοι κάτοικοί της απέζησαν των διωγμών, ήταν οι τελευταίοι που έφτασαν πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 1924. Οι περισσότεροι στο Κιλκίς, όπου ίδρυσαν τη Νέα Σάντα. Ανάμεσά τους και ο Ευκλείδης Κουρτίδης, ο Καπετάν Ευκλείδης όπως τον αποκαλούσαν με σεβασμό έως τον θάνατό του το 1937, οι συγχωριανοί του

Η σφαγή των νηπίων της Σάντας

https://www.youtube.com/watch?v=xJaDaBDDn84&feature=emb_logo

Pentapostagma 18/5/2020

 

 

 

Αφιέρωμα Γενοκτονία: ο αγώνας για αναγνώριση συνεχίζεται !

Θ. Μαλκίδης H Γενοκτονία των Ελλήνων

Η Γενοκτονία των Ελλήνων, η μαζική δολοφονία  εναντίον του Ελληνισμού της Θράκης, της Ιωνίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας δολοφονία  η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Ξεκινώντας από τους Νεότουρκους  και καταλήγοντας στον Μουσταφά Κεμάλ, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, ηλικιωμένοι, βρέφη και παιδιά, γνώρισαν τη βαρβαρότητα, τις διώξεις, τους βιασμούς, τα τάγματα εργασίας και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την εξορία, την προσφυγιά και το θάνατο.

Από την Αδριανούπολη,  μέχρι την Τραπεζούντα και τη Σμύρνη, ο Ελληνισμός για σχεδόν δύο δεκαετίες αντιμετώπισε το οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης από το φασιστικό - ρατσιστικό και εθνικιστικό καθεστώς των Νεότουρκων και των Κεμαλικών  που κατέληξε σε Γενοκτονία.   Εξόντωση την οποία αρνείται πεισματικά το κράτος- θύτης η Τουρκία και δυστυχώς αδιαφορεί για αυτήν υπονομεύοντάς την, η Ελλάδα το κράτος - θύμα......

Εκτός όμως από την άρνηση και την προπαγάνδα της Τουρκίας, εκτός από την αδιάφορη στάση και την Ύβρη με τα στεφάνια στον Κεμάλ από την Ελλάδα, υπάρχει και αυτός ο λόγος: Μνήμης, Αλήθειας και  Δικαιοσύνης, Αγωνιστικός και Ελληνικός !    Η συνέντευξή μου σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας για τη Γενοκτονία.


 


Mαλκίδης Θεοφάνης,Μετρόπολις 95.5 FM,17.5.2020

https://www.youtube.com/watch?v=d_w7bFtHyY0&t=63s
Αναρτήθηκε από στις  17/5/2020

 

Γενοκτονία Ποντίων:

Η ζωή και το ηρωικό τέλος του δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη

Γενοκτονία Ποντίων: Η ζωή και το ηρωικό τέλος του δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη

Παναγιώτης Σαββίδης

Το 1918, παραμονές της δεύτερης και σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας

των Ελλήνων του Πόντου, εξέδωσε την εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ», η οποία αποτέλεσε

τη μαχητικότερη ελληνική εφημερίδα του Πόντου

– Στις 21/9/1921 οδηγήθηκε στην αγχόνη στο κέντρο της Αμάσειας και

όταν ανέβηκε στο ικρίωμα φώναξε μπροστά στο μαινόμενο συγκεντρωμένο πλήθος:

«Ζήτω η Ελλάδα»

Ο Νίκος Καπετανίδης υπήρξε ο πλέον κορυφαίος Έλληνας δημοσιογράφος στον Πόντο, κατά τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων στην περιοχή, μετά το 1919. Ως εκδότης της εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ» δημοσιοποίησε στηλιτεύοντας τα εγκλήματα των Τούρκων κατά Ελλήνων αλλά και Αρμενίων.

Γεννήθηκε το 1889 στη Ριζούντα του Πόντου. Αποφοίτησε από το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, που αποκαλούνταν και «Φάρος της Ανατολής». για να εξελιχθεί στη συνέχεια σ’ έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες δημοσιογράφους και εκδότες του τοπικού τύπου.

Αρχικά υπέγραφε τα κείμενά του ως «Σίσυφος» και «Σπύρος Φωτεινός» και μόλις ξεκίνησε να εργάζεται στο περιοδικό «Επιθεώρησις» του Φίλωνα Κτενίδη, με τ΄ όνομά του.

Το 1918, παραμονές της δεύτερης και σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, εξέδωσε την εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ», η οποία αποτέλεσε τη μαχητικότερη ελληνική εφημερίδα του Πόντου τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Φλογερός πατριώτης, αποκάλυπτε μέσα από τις στήλες της εφημερίδας του τις τουρκικές διώξεις εναντίον του ελληνικού στοιχείου.

Εξαιτίας της αρθρογραφίας του, γρήγορα μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων εθνικιστών. Μάλιστα όταν τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ο αιμοσταγής Τοπάλ Οσμάν, προκειμένου να τον προειδοποιήσει να σταματήσει ν΄ ασχολείται και να δημοσιοποιεί τα εγκλήματα κατά Ελλήνων και Αρμενίων, ο Καπετανίδης όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά συνέχισε να γράφει με περισσότερο ζήλο για τ’ όσα τραγικά διαδραματιζόντουσαν στον Πόντο.

«Η κακούργος σπείρα η οποία ηδονικώς και με ανέκφραστον αγριότητα ερρόφησε το αίμα μας καθ’ όλην την διάρκειαν του πολέμου, οι λησταί οι οποίοι παντοιοτρόπως μας εξεγύμνωσαν, οι δολοφόνοι οι οποίοι εσκότωσαν τόσα διαλεκτά παλληκάρια μας, οι κτηνάνθρωποι οι οποίοι δεν μας άφησαν κορίτσια και τιμήν, όλοι, τέλος, οι αισχροί εταίροι της Καμόρας, οι οποίοι έσπειραν εις την Κερασούντα τον όλεθρον, την ατιμίαν και τον θάνατον, ασυστόλως και προκλητικώτατα εξακολουθούν να επιβάλλωνται ακόμη επί των ταλαιπώρων Ελλήνων, εξακολουθούν να απειλούν, εξοπλίζουν τους διαφόρους κακούργους και τρομοκρατούν τους ομογενείς» έγραψε σ’ ένα άρθρο του καταγγέλοντας τον σφαγέα χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων, Τοπάλ Οσμάν.

Η πνευματική δραστηριότητά του δεν περιορίστηκε εκεί, αλλά συμμετείχε και στο γλωσσικό ζήτημα ως υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση. Επίσης υποστήριζε ότι η εκπαίδευση δεν πρέπει να ελέγχεται από τις θρησκευτικές αρχές
Μαζί με τον Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθο, τον ομογενή βουλευτή Ματθαίο Κωφίδη και άλλους επιφανείς Πόντιους, αποτέλεσαν την πνευματική ηγεσία του Πόντου η οποία αγωνίστηκε αφενός να προστατεύσει τους Έλληνες του Πόντου και αφετέρου σε συνεργασία με τον Βενιζέλο και τους ποντιακούς συλλόγους του εξωτερικού, να επιτύχουν την ανεξαρτησία ή αυτονομία του Πόντου.

Το 1920 με την επιβολή λογοκρισίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, ο κλοιός άρχισε να σφίγγει γύρω από το ανήσυχο και φλογερό δημοσιογράφο. Σ’ επιστολή του προς τον φίλο και στενό του συνεργάτη Φίλωνα Κτενίδη που υπηρετούσε ως αξιωματικός του ελληνικού στρατού τη Μικρά Ασία, του γράφει: «Νοιώθω πως εσύ στο μέτωπο διατρέχεις λιγώτερους κινδύνους από μένα. Να ξέρης ότι δεν στέκεται γερά το κεφάλι στους ώμους μου. Μα αυτό δεν σημαίνει… Κυττάχτε να κάνετε καλά τη δουλειά σας και δεν πειράζει αν λείψουν και μερικά κεφάλια σαν το δικό μου. Χαλάλι για την πατρίδα».

Τον Σεπτέμβριο του 1921 οι Τούρκοι πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του Καπετανίδη κι’ ανακάλυψαν επιστολή που του είχε αποστείλει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης μεγάλος πατριώτης από τη Μασσαλία της Γαλλίας, που αγωνιζόταν για τη δημιουργία ανεξάρτητου ποντιακού κράτους. Η επιστολή ήταν αρκετή, προκειμένου να κατηγορηθεί ο Έλληνας δημοσιογράφος για εσχάτη προδοσία και προσπάθεια διαμελισμού της χώρας.

Στη δίκη – παρωδία που στήθηκε στην Αμάσεια, ο Καπετανίδης συγκλονίζει με το θάρρος και το πατριωτικό του σθένος. Δεν δειλιάζει ακόμη και όταν ο δικαστής Εμίν Μπέη Τσεβεσίογλου του απαγγέλει την ετυμηγορία. «Θάνατο δι’ απαγχονισμού» επειδή αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία του Πόντου. Ακούγοντας την απόφαση, σηκώνει με θάρρος το κεφάλι του και λέει στον Εμίν Μπέη : Όχι κ. πρόεδρε … Εγώ ήθελα την απευθείας Ένωση του Πόντου με την Ελλάδα».

Ήταν 21/9/1921 όταν ο Καπετανίδης οδηγούνταν στην αγχόνη στο κέντρο της Αμάσειας. Όταν ανέβηκε στο ικρίωμα φώναξε μπροστά στο μαινόμενο συγκεντρωμένο πλήθος: «Ζήτω η Ελλάδα» και πέρασε στο πάνθεον των ηρώων … Εθνομάρτυρας.

Στη λίστα των καταδικασθέντων και εκτελεσθέντων στα περιβόητα εκείνα «Δικαστήρια Ανεξαρτησίας» της Αμάσειας, περιλαμβάνονταν επίσης πολιτικοί, ιερωμένοι, επιχειρηματίες ακόμη και τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας «Πόντος» Μερζιφούντας, επειδή οι στολές του ήταν στα γαλάζια και λευκά χρώματα που παρέπεμπαν στην ελληνική σημαία.

Ο αδελφός του ήρωα, Κώστας Καπετανίδης, κατάφερε να διασλωσει το πλήρες αρχείο της εφημερίδας «Εποχή», που αποτελεί μία μοναδική ιστορική πηγή για τα τελευταία χρόνια του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στο βιβλίο : «Νίκος Καπετανίδης — Ο ηρωικός δημοσιογράφος του Πόντου» (εκδόσεις «Ινφογνώμων») ο Kώστας Καπετανίδης, εγγονός του αδελφού του ήρωα, παρουσιάζει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τη ζωή και τα άρθρα του Νίκου Καπετανίδη στην εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ». Πρόκειται ουσιαστικά για μια ιστορική βιογραφία του Τραπεζούντιου δημοσιογράφου που με τη θυσία του και το θάρρος του μπροστά στην αγχόνη, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο.

Πρώτο Θέμα 16/5/2020

 

 

Γενοκτονία Ποντίων:

Η σφαγή στη σπηλιά της Παναγίας στην Παύρα

Γενοκτονία Ποντίων: Η σφαγή στη σπηλιά της Παναγίας στην Παύρα

Μια ιστορική αναδρομή στις φρικαλεότητες του Ραφέτ Πασά της Σαμψούντας και

του ηρωισμού των Ποντίων

– Μετά από 18 ημέρες μαχών,

95 γυναικόπαιδα ζήτησαν από τους αντάρτες να τους σκοτώσουν για

να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων

Γράφει ο Παναγιώτης Σαββίδης
Την περίοδο 1915 – 1922 στο δυτικό τμήμα του Πόντου, όπου μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού ήταν τουρκόφωνοι, αναπτύχθηκαν και έδρασαν ένοπλα αντάρτικα σώματα, προκειμένου να προστατεύσουν τα ελληνικά χωριά της περιοχής, από τους διωγμούς και τη μανία των Τούρκων. Η ένοπλη οργάνωση στάθηκε σχετικά σωτήρια για τον Ελληνισμό του δυτικού Πόντου, αφού έως τότε είχε πληρώσει βαρύ φόρο αίματος από τις συνεχείς εκτοπίσεις, που αφάνισαν σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Σπουδαιότερα κέντρα αντίστασης ήταν η Αμισός, η Πάφρα, η Οινόη, η Θέρμη (Τέρμε), α Αμάσεια, η Ορντού κ.α. Ο μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης, στα Απομνημονεύματά του για τον Πόντο αναφέρει για τη δημιουργία των αντάρτικων σωμάτων : «Η βίαιη ένταξη στα «Τάγματα Εργασίας» (ΑμελέΤαμπουρού) έγινε αφορμή να γεννηθούν τ’ ανταρτικά σώματα των Ποντίων. Πολλοί άνθρωποι αντιδρώντας και ζητώντας να γλιτώσουν από βέβαιο θάνατο δραπέτευσαν απ’ τα εργατικά τάγματα και κατέφευγαν στα βουνά, όπου ζούσαν κατά μικρές ομάδες που συχνά κατέβαιναν ως τα χωριά τους. Εφοδιάστηκαν σιγά-σιγά με όπλα και πολεμοφόδια και έτσι μπορούσαν τώρα ν’ αποκρούουν τις επιθέσεις των Τούρκων».

Η αιματοβαμμένη σπηλιά …

Στο βιβλίο του «Πάφρα του Πόντου. Η χώρα των γενναίων» ο πρωτοπρεσβύτερος, και διδάκτωρ του ποιμαντικού τμήματοςτης Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Κυνηγόπουλος περιγράφει την τραγωδία της σπηλιάς της Παναγίας στο βουνό Ότκαγια, στον δυτικό Πόντο, όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο Έλληνες αντάρτες και γυναικόπαιδα χωριών της περιοχής.Στο ίδιο σημείο, υπήρχε παλαιότερα το μοναστήρι της Παναγίας του ΟτΚαγιά, γνωστή και ως ΠαχατσάχΠαναγιασί (σημαίνει «Η Παναγία που κάνει τον τυφλό να βλέπει»), ερείπια του οποίου ακόμη διασώζονται. Το τέλος ανταρτών και γυναικόπαιδων στη σπηλιά της Παναγίας, συγκλονίζει …
Γράφει συγκεκριμένα ο π. Νικόλαος Κυνηγόπουλος:

photo1pont

«Στην περιοχή Ότκαγια του δυτικού Νεπιέν της Πάφρας μέσα σε μια σπηλιά που οι Ρωμιοί της περιφέρειας την έλεγαν, «Της Παναγίας η μάγαρα», είχαν κρυφτεί 600 γυναικόπαιδα της περιοχής και 60 αντάρτες με οπλαρχηγούς το Χατζηγιώργη, τον καπετάν Κώστη και τον καπετάν Παπάζογλου. Ήταν μια ευκαιρία να χορτάσει την αιμοβόρα δίψα του ο Ραφέτ Πασάς της Σαμψούντας.

Ήταν δε πολύ ανήσυχος και νευριασμένος που δεν μπόρεσε να υποτάξει τους αντάρτες της περιοχής της Σαμψούντας. Ο Ραφέτ πήρε τηλέφωνο στη στρατιωτική διοίκηση της Πάφρας και έδωσε αυστηρή εντολή στον μπίνμπαση Μεχμέτ Αλή να αφανίσει τους γκιαούρηδες που τρύπωσαν στην απόκρυφη κουφάλα του βουνού.

Ο Μεχμέτ την όλη επιχείρηση την ανέθεσε στον αιμοβόρο Τούρκο υπαξιωματικό της περιοχής, τον Ταλίπτσαούς και του είπε: «Πεντακόσιες λίρες από μένα και όλα όσα βρεις στα κουφάρια των απίστων. Την άλλη μέρα χαράματα ξεκίνησαν τα μπουλούκια των Τούρκων φορτωμένα με τρόφιμα και πυρομαχικά, με ζουρνάδες και νταούλια σαν να πήγαιναν σε πανηγύρι.

Το μεσημέρι έφτασαν στα απόκρημνα βράχια του Ότκαγια και η επίθεση άρχισε. Οδηγήθηκε όμως σε αποτυχία, αφού σκοτώθηκαν πολλοί Τούρκοι.

Ο Ταλίπ φώναζε στους ζαπτιέδες του βγάζοντας το μαστίγιό του:
«Κιοτήδες! Γομάρια! Να σκαρφαλώσετε γρήγορα στα βράχια και να μου φέρετε αμέσως τα κεφάλια αυτών που τόλμησαν να αντισταθούν»! Και δεύτερη επίθεση απέτυχε. Ώρες ολόκληρες ο τούρκικος στρατός δέχονταν τις βρισιές και τις απειλές του Τσαούς αδιαμαρτύρητα. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και τη δεύτερη μέρα αλλά όλες απέτυχαν. Στις επιθέσεις της τρίτης ημέρας ο ίδιος ο Ταλίπ τραυματίστηκε στον ώμο και έχασε δέκα Ζαπιτιέδες. Παρά ταύτα οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και την τέταρτη ημέρα. Τέλος απελπισμένος και τσακισμένος ο Τσαούς αναγκάστηκε να ζητήσει ενίσχυση από την Πάφρα.

Photo2pont

Όταν έμαθε τις αποτυχίες του ο Μεχμέτ αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος την επιχείρηση. Για το σκοπό αυτό πήρε μαζί του ένα σύνταγμα στρατού και τρία ορεινά πυροβόλα. Την πρώτη μέρα περικύκλωσε τη σπηλιά σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων και τα πυροβόλα του ετοίμασαν το έδαφος για επίθεση.

Άρχισε νέα επίθεση που κράτησε τρεις ώρες. Τελικά απέτυχε και αυτή. Ο Μεχμέτ έγινε θηρίο από το κακό του. Δεν ήθελε να δει κανέναν μπροστά του. Όλη τη νύχτα δεν έκλεισε μάτι. Τη δεύτερη μέρα έγινε νέα επιχείρηση, η οποία όμως είχε χειρότερα αποτελέσματα. Τότε προσπαθώντας να βρει λύσεις για αποτελεσματικότερη ενέργεια, βρίσκει άλλο καταλληλότερο μέρος για τα κανόνια του και σφυροκοπεί το στόμιο της σπηλιάς επί μια ώρα. Σε λίγη ώρα άλλη επίθεση αρχίζει, το αίμα χύνεται άφθονο στη γη και βάφει με κόκκινο χρώμα τα βράχια. Οι χαράδρες γεμίζουν από πτώματα.

Ύστερα από τις αποτυχίες αυτές, μοναδική ελπίδα για την κατάληψη της σπηλιάς απέμεινε να πέσει από μόνη της, αφού εξαντληθούν τα πολεμοφόδια των γκιαούρηδων. Την άλλη μέρα φάνηκε από τη μεριά των Ρωμιών έλλειψη πυρομαχικών. Έστειλε το απόγευμα ο Μεχμέτ Ντελάλη για να ζητήσει ειρήνευση.

Επειδή δε φαίνονταν καμιά άσπρη σημαία έστειλε τον Ντελάλη με τρεις αξιωματικούς για να πλησιάσουν πιο κοντά στη σπηλιά. Μετά από τρία λεφτά η απάντηση ήρθε με πυροβολισμούς. Οι δύο τραυματίστηκαν και επέστρεψαν άπρακτοι.

Ο Μεχμέτ από το κακό του έσπασε το σπαθί του, γκρέμισε τη σκηνή του και κυλίστηκε χάμω. Τα χείλη του έτρεμαν. Οι αξιωματικοί του νόμισαν ότι τρελάθηκε. Όταν συνήλθε λίγο, διέταξε τα πυροβόλα να φράξουν την πόρτα της σπηλιάς με οβίδες. Μετά διέταξε γενική επίθεση, αφού προειδοποίησε όλους πως όποιος γυρίσει πίσω χωρίς να κυριευτεί η σπηλιά θα αποκεφαλιστεί σαν το πρόβατο.

Οι στρατιώτες του στη συνέχεια χύμηξαν απάνω και σκαρφάλωσαν στα μονοπάτια. Κοντά στη σπηλιά άναψε θανατερή μάχη. Ο Μεχμέτ ρίχτηκε και εκείνος στη φωτιά με το πιστόλι του. Ξαφνικά σταμάτησαν τα πυρά των στρατιωτών και των Ρωμιών.

photo3pontΣε λίγο παρατηρήθηκε ένα παράξενο θέαμα. Οι αντάρτες φιλιόντουσαν μεταξύ τους και αποχαιρετούσαν τα γυναικόπαιδα. Ακούστηκαν πυροβολισμοί. Αυτοκτονούσαν για να μην πιαστούν στα χέρια των Τούρκων. Ένας αντάρτης σε ψηλό βράχο έβγαλε άσπρη σημαία και φώναξε ότι τα γυναικόπαιδα παραδίδονται.

Οι Τούρκοι μόλις άκουσαν τη φωνή χάρηκαν και χωρίς εμπόδιο πλέον όρμησαν στη σπηλιά μέσα πατώντας στα πτώματα των ανταρτών, που ήσαν αγκαλιασμένα. Σε τρία λεπτά η σπηλιά έγινε κόλαση. Ακούγονταν ουρλιαχτά και κλάματα. Οι φρικτές σκηνές της βίας, ατίμωσης, των οργίων και του θανάτου διαδέχονταν η μια την άλλη ώρες ολόκληρες. Οι κραυγές πόνου, ντροπής, φρίκης αντιλαλούσαν στη σπηλιά της Παναγιάς χωρίς τελειωμό. Τα μπουλούκια των αποκτηνωμένων κακούργων, αφού κόρεσαν όλα τα βρωμερά και βάρβαρα ένστικτά τους έσυραν τα γυναικόπαιδα έξω από τη σπηλιά και τα οδήγησαν στο κοντινό τούρκικο χωριό Τζαχιούρ.

Ο ίδιος ο Μεχμέτ πήγε στην Πάφρα και ανήγγειλε στο Ραφέτ την επιτυχία του. Στην πλατεία του χωριού Τζαχιούρ ατίμασαν ομαδικά τις γυναίκες και τα κορίτσια και ντουφέκισαν τα παιδιά. Το αχαλίνωτο όργιο και η σφαγή συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ. Την άλλη μέρα ο Μεχμέτ διέταξε και έκοψαν τα κεφάλια τριάντα ανδρών. Τα έβαλε σ’ ένα τσουβάλι και τα έστειλε στη Σαμψούντα για τρόπαιο νίκης από την σπηλιά της Παναγιάς στον προϊστάμανό του Ραφέτ. Τα τριακόσια γυναικόπαιδα που έμειναν στάλθηκαν εξορία στην Παφλαγονία με προορισμό την Κασταμονή, στην οποία έφτασαν τελικά μόνο 83 μισοπεθαμένα γυναικόπαιδα.

Η τραγωδία του Ότκαγια μαθεύτηκε παντού και οι Ρωμιοί περισσότερο αγανακτισμένοι με μεγαλύτερο πείσμα μάχονταν και προστάτευαν τα γυναικόπαιδα. Σε μια σπηλιά ήταν κρυμμένα 95 γυναικόπαιδα με δεκαπέντε αντάρτες. Ένα τάγμα Τούρκων για δεκαοχτώ μέρες έριχνε καυτό μολύβι, χωρίς να μπορούν να λυγίσουν την αντίσταση των ανταρτών. Τη δέκατη μέρα τα βόλια των ανταρτών τελείωσαν.
Τα γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων ζήτησαν να τους σκοτώσουν οι αντάρτες. Έτσι και έγινε. Στο τέλος αφού έσπασαν τα όπλα τους οι αντάρτες έπεσαν οι ίδιοι στα βράχια, στο γκρεμό και σκοτώθηκαν. Έτσι από τα 95 γυναικόπαιδα και τους δεκαπέντε άνδρες δεν έμεινε κανένας».


To 2018 o Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την περιοχή της Μπάφρας και βρέθηκε στο Ότκαγια στην είσοδο της αιματοβαμμένης σπηλιάς και τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων. Η ενέργεια αυτή, εξόργισε Τούρκους εθνικιστές και εφημερίδες με πηχυαίους τίτλους περί προσπάθειας αναβίωσης της «Δημοκρατίας του Πόντου».
Φωτογραφίες: Γιάννης Γκόσιος

Δείτε σαν σήμερα          
τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν συμβή 27 Φεβρουαρίου, στον  21ο αιώνα
«Όχι» της Μέρκελ             στο πιστοποιητικό εμβολιασμού
«Αδειάζουν» τον Κ.Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ΕΕ-ΠΟΥ:             «Δεν έχουμε συμφωνήσει τίποτα» – Γιατί κόπτεται;
Δ. Ποντίκας Όσοι κάνετε το εμβόλιο είστε πειραματόζωα, με κωδικό!
Αυτό που ετοιμάζουν στην Σάμο δεν είναι δομή...             Είναι ολόκληρη Μουσουλμανική πόλη...!!! ΦΩΤΟ
image Δείτε σαν σήμερα
image «Όχι» της Μέρκελ
image «Αδειάζουν» τον Κ.Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ΕΕ-ΠΟΥ:
image Δ. Ποντίκας
image Αυτό που ετοιμάζουν στην Σάμο δεν είναι δομή...

Αθλητικά

Top Headline

Αθλητισμός 2ος

Αθλητισμός 2ος

            Super League: Δοκιμάζεται στην Τρίπολη ο ΠΑΟΚ

Read More...

Αθλητισμός 1ος

Αθλητισμός 1ος

            «Τρίποντο» ο Ολυμπιακός, 3-1 τον Απόλλωνα

Read More...

Αθλητισμός 12ος

Αθλητισμός 12ος

Στην παράταση η ΤΣΣΚΑ, 91-87 την Αρμάνι

Read More...

Μηχανοκίνηση

Top Headline

Ferrari

	Ferrari

              Ειδική έκδοση για πίστα της Ferrari 812

Read More...

Hyperion XP-1

Hyperion XP-1

              Στους δρόμους του Los Angeles το Hyperion XP-1

Read More...

Hypercar

Hypercar

              Τετραθέσιο Hypercar 1.000 ίππων

Read More...

Πολιτική

Top Headline

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2ος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2ος

            Και η Ραχήλ Μάκρη εντάχθηκε με τον Γ.Τράγκα - «Κύμα» πρώην στελεχών των ΑΝΕΛ στο Κίνημα Ελεύθερων Ανθρώπων

Read More...

ΣΑΜΑΡΑΣ

ΣΑΜΑΡΑΣ

              «Βράζει» η «σαμαρική» πτέρυγα της ΝΔ με την υπόθεση παιδεραστίας Δ.Λιγνάδη: «Δείχνει»... εκλογές στον Κ.Μητσοτάκη

Read More...

Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης
 

Προς παραίτηση Κ.Μητσοτάκη για το σκάνδαλο παιδοφιλίας Δ.Λιγνάδη; - Η υπόθεση συνδέεται και με «εξαφανίσεις»...

Read More...
ROKMININEWS ERROR: File not found: images/stories/AD.HP.KAI.D.M/nitse 26122020.jpg

Πολιτισμός

Top Headline

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2ος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2ος

      Με νόμο προσπαθούν να στείλουν τις αρχαιότητες στο εξωτερικό !

Read More...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1ος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1ος

              Το Ισραήλ ανοίγει το παλάτι - πίστα χορού του Ηρώδη για το κοινό

Read More...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 12ος

            Φ.Νίτσε: «Δεν έχει πολεμηθεί κανείς λαός όσο οι Έλληνες»

Read More...

Κόσμος

Top Headline

Vardarska

Vardarska

Τα Σκόπια καταπατούν την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών - Ούτε λέξη από την Αθήνα

Read More...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    ''Σκύλιασαν'' οι Γερμανοί: ''Η Ελλάδα δημιουργεί άξονα κατά της Τουρκίας-Η Αθήνα δεν επιθυμεί την ειρήνη στη Μεσόγειο!''

Read More...

Πούτιν

		Πούτιν

              Πούτιν-Ζιρινόφσκι ''κατακεραυνώνουν'' την Τουρκία:...

Read More...

Ελλάδα

Top Headline

EΛΛΑΔΑ 2ος

		EΛΛΑΔΑ 2ος

            Η Συνθήκη που ανάγκασε τους μπαρουτοκαπνισμένους αντάρτες του ΕΛΑΣ να καταθέσουν τα όπλα

Read More...

EΛΛΑΔΑ 1ος

		EΛΛΑΔΑ 1ος

            Η Συνθήκη της Λωζάννης και η αποστρατικοποίηση των νήσων

Read More...

EΛΛΑΔΑ 12ος

		EΛΛΑΔΑ 12ος

              Η Ελλάδα μεγαλώνει από το Ιόνιο Πέλαγος - Με ''σφραγίδα'' του ΣτΕ στα 12 μίλια τα χωρικά ύδατα

Read More...

Οικονομία

Top Headline

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2ος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2ος

              Ο Χ. Θεοχάρης επικαλείται τη «σπατάλη» σε τεστ για να πείσει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Read More...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1ος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1ος

              Εντολή-σοκ ΕΕ σε κυβέρνηση για χρέη Ελλήνων από lockdown: «Καμία ελάφρυνση – Πάρτε τους άμεσα τα σπίτια»

Read More...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 12ος

		ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 12ος

            Νέα λίστα Πέτσα: Η κυβέρνηση δίνει 18,5 εκατομμύρια ευρώ σε ΜΜΕ για να «πείσουν» τους πολίτες να εμβολιαστούν!

Read More...

Περιβάλλον

Top Headline

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2ος

		ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2ος

            Έρευνα: Κυνηγοί «χτυπούν» ακόμα και προστατευόμενα είδη στο Δέλτα του Έβρου

Read More...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1ος

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1ος

              Γαλλία: Το 2020 ήταν η θερμότερη χρονιά από το 1900

Read More...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 12ος

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 12ος

            Ο ποταμός που έδωσε το όνομά του σε έναν από τους διασημότερους ελληνικούς χορούς

Read More...
ROKMININEWS ERROR: File not found: images/stories/AD.HP.KAI.D.M/gefyra 26122020.jpg

Παράξενα

Top Headline

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 2ος

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 2ος

            Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως φωτογραφίζουν τους ορειβάτες; (pics)

Read More...

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 1ος

            Η νέα διώροφη γέφυρα από γυαλί στην Κίνα προκαλεί τρόμο (βίντεο)

Read More...

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 12ος

ΠΑΡΑΞΕΝΑ 12ος

              Γιατί οι πόρτες στις δημόσιες τουαλέτες δεν φτάνουν μέχρι το πάτωμα;

Read More...

Τοπικά Νέα - Περιφέρεια

Top Headline

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

              9η, 8η, 7η, 6η, 5η, 4η, 3η, 2η,1η, Πρόσκληση

Read More...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

                59η, 58η, 57η, 56η, 55η, 54η, 53η, 52η, 51η, 50η, 49η, 48η, 47η, 46η, Πρόσκληση

Read More...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

		Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

           
45η, 44η, 43η, 42η, 41η, 40η, 39η, 38η, 37η, 36η, 35η, 34η, 33η, 32η, 31η, 30η, 29η, 28η, 27η, 26η, 25η, 24η, 23η, Πρόσκληση

Read More...

Τοπικά Νέα - Νομοί

Top Headline

Δήμος Κοζάνης

Δήμος Κοζάνης

            O Δήμος μας η Κοζάνη

Read More...

αιμοδοσια

αιμοδοσια

              «Γέφυρα Ζωής» 11η Αιμοδοσία του 2018

Read More...

Ε .info@koultoura.com

              Ε Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript...

Read More...

Νέα - Αστ. Δελτίο

Top Headline

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/02/2021

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ   26/02/2021

                Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία

Read More...

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/01/2021

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ   30/01/2021

                  Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία

Read More...

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/11/2020

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/11/2020

                  Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία

Read More...

Νέα - Διάφορα

Top Headline

COVID-19

		COVID-19

        Εγινε απομόνωση και ταυτοποίηση του Covid 19? David Icke: Δεν υπάρχει ο Covid 19.(VIDEO)

Read More...

ΟΧΙ στον Eποικισμο - ΟΧΙ στη ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΗ - ΟΧΙ στo ΕΜΒΟΛΙΟ

ΟΧΙ στον Eποικισμο - ΟΧΙ στη ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΗ - ΟΧΙ στo ΕΜΒΟΛΙΟ

              Απόγνωση κτηνοτρόφου στο Καρά Τεπέ: «Κλέβουν και σφάζουν τα ζώα μας»

Read More...

Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ

Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ

              Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ

Read More...

Νέα - Συνδικαλιστικά

Top Headline

Νίκος Αντωνιάδης

Νίκος Αντωνιάδης

            Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

Read More...

Ι.Μάζης:

Ι.Μάζης:

            "Βυθίστε τα τουρκικά πλοία!" - Πολεμική πρόκληση η Navtex

Read More...

Tα ΝεΑ των ΝεΩν

Tα ΝεΑ των ΝεΩν

ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ: 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Read More...

Νέα - Πολιτικά

Top Headline

Γ. Τράγκας:

Γ. Τράγκας:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «λεηλατεί» τις ζωές των ανθρώπων. «Ευνουχίζει» την ανθρώπινη κανονικότητα. Καλλιεργεί και αναπτύσσει «φάρμες...

Read More...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

            ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΔΕΝΔΙΑ

Read More...

19 Μαΐ:

19 Μαΐ:

              Γενοκτονία Ποντίων:

Read More...

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided