Παρασκευή, Δεκέμβριος 04, 2020

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 9ος

 

 

 

 

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΙΕΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΣΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

 

 

 

 

 


Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΙΕΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΣΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ισπανικές,

γερμανικές,

γαλλικές,

ιταλικές και ολλανδικές τράπεζες έχουν 173 δισεκατομμύρια ευρώ

σε τουρκικά κρατικά ομόλογα και σε δάνεια προς μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις.

Λέτε να επιβάλουν κυρώσεις;

Ο Ερντογάν εκεί πατάει και κάνει ό,τι θέλει, ζητώντας να πληρώσει το εύκολο θύμα, η Ελλάδα μας.

Ισπανικές, γερμανικές, γαλλικές, ιταλικές και ολλανδικές τράπεζες έχουν 173 δισ. ευρώ σε τουρκικά κρατικά ομόλογα και σε δάνεια προς μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις.Λέτε να επιβάλουν κυρώσεις; ...

Ο Ερντογάν εκεί πατάει και κάνει ό,τι θέλει, ζητώντας να πληρώσει το εύκολο θύμα, η Ελλάδα μας ...

ΥΓ. Επειδή μερικοί φίλοι δεν κατάλαβαν το νόημα της ανάρτησης, εννοώ ότι η Ελλάδα δεν πιέζεται να πληρώσει εκείνη τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά πιέζεται να εκχωρήσει πατρώα εδάφη στην Τουρκία, κάτω από την απειλή του Ερντογάν ότι θα τινάξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες στον αέρα αν δεν του κάνουν το χατίρι σε βάρος της Ελλάδας. (κοινοποίηση στο f/b από Πέτρος Χασάπης-δημοσιογράφος )

Ρεπορτάζ του επικεφαλής της Οικονομικής Σύνταξης της εφημερίδας Die Welt [Plus], H. Zschäpitz, έχει τίτλο «Ο Ερντογάν έχει ειδικά στην Ευρώπη ισχυρούς συμμάχους».

Στον υπότιτλο σημειώνονται τα εξής: «Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης πρέπει να φοβούνται την κατάρρευση της Τουρκίας. Πολλά εξ αυτών εξακολουθούν να εμπλέκονται στη χώρα με δισεκατομμύρια Ευρώ, και η Δύση έχει πολλά να χάσει. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την επιβολή κυρώσεων -και ενισχύει την εξουσιαστική θέση του Προέδρου Erdogan».

Αναφέρει μεταξύ άλλων:

Συνεχεια εδώ : Κινδυνολογούν οι Γερμανοί: Αν καταρρεύσει η Τουρκία θα “πέσουν “τράπεζες στην Ευρώπη!

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ :

Η COSCO φεύγει ,οι Αμερικανοί αγοράζουν(και) στον Πειραιά,

ο Παυλόπουλος ύψωσε Ευρωπαϊκή σημαία στο Καστελλόριζο,

ο Πομπέο φτάνει και ο Ερντογάν δηλώνει …αναστατωμένος!

Ερχονται τα πάνω-κάτω στην περιοχή μας!

Η COSCO φεύγει ,οι Αμερικανοί αγοράζουν(και) στον Πειραιά,ο Παυλόπουλος ύψωσε Ευρωπαϊκή σημαία στο Καστελλόριζο,ο Πομπέο φτάνει και ο Ερντογάν δηλώνει …αναστατωμένος!Ερχονται τα πάνω-κάτω στην περιοχή μας!

Eκ προοιμίου κάνοντας αυτό το ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στα ελληνοευρωτουρκικά κάνουμε την πρόβλεψη ότι η COSCO,η κινεζική επένδυση στον Πειραιά και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, πολύ σύντομα θα “πουλήσει” σε αμερικάνικη εταιρεία και θα αποχωρήσει.

Η εξέλιξη εντάσσεται στα πλαίσια της τεράστιας σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και στον σταθρό άξονα -Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ευρώπη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών,των οποίων το κέντρο βάρους επιχειρησιακά μετατίθεται απο Ιράκ-Ιράν-Κόλπο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εξέλιξη θα έχει συνέπειες πολύ σοβαρές και στον τρόπο και στα πρόσωπα που ασκούν την εξουσία,όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή,αλλά και στον …Πειραιά!

Τις επόμενες ημέρες ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ.Πομπέο θα φτάσει και στην Αθήνα για να συντονίσει τις προσπάθειες να επιλυθούν τα θέματα με την Τουρκία με τρόπο ,κατά τον οποίο η Τουρκία θα παραμείνει στο ΝΑΤΟ και θα είναι μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας στην Ανατολική Μεσόγειο,στην οποία τα υπάρχοντα σήμερα σύνορα θα είναι απολύτως σεβαστά και θα ρυθμιστούν μακριά απο τις απαιτήσεις της Τουρκίας τα θέματα εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών.


Το λιμάνι του Πειραιά είναι το σημαντικότερο πια στη Μεσόγειο και σχετικά η γνωστή έγκυρη εφημερίδα “Χάντενςμπλατ” έγραψε πρόσφατα :

"… το λιμάνι του Πειραιά, είναι πλέον το «υπ’ αριθμόν 1» στη Μεσόγειο. Η επέκταση του λιμανιού γίνεται υπό την διεύθυνση της κινεζικής κρατικής εταιρείας Cosco, κρίση του κορωνοϊού δεν έχει γίνει αισθητή μέχρι στιγμής στην περιοχή"

"…Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο λιμάνι του Πειραιά: πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από έντεκα κοντέινερ σε τρεις αποβάθρες, συμπεριλαμβανομένου του «OOCL United Kingdom» με ικανότητα μεταφοράς 21.413 εμπορευματοκιβωτίων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φορτηγά-πλοία στον κόσμο."


Η εφημερίδα με νόημα σχολίασε ότι στο λιμάνι του Πειραιά είναι μεγαλύτερες του αναμενόμενου αντοχές της δραστηριότητας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων…”

Οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται τηνβ σημασία του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου και ήταν ζήτημα χρόνου να αποφασίσοιυν να φέρουν τα πάνω-κάτω.

Στην απέναντι πλευρά πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες ο “σουλτάν Ερντογάν” δήλωσε αναστατωμένος επειδή ο μέχρι πρότινος “υπάλληλός” του (μόνος αναγνωρισμένος απο τη Δύση) πρόεδρος της Λιβύης Σάρατζ δήλωσε ότι “θα παραιτηθεί στα τέλη Οκτωρβίου”.

Λίγες ημέρες νωρίτερα άλαξαν οι συσχετισμοί και στο άλλο ουσιαστικό κομμάτι ης Λιβύης με τα πετρέλαια.Και εκεί υπήρξαν παραιτήσεις και στο κομμάτι αυτό πέρα απο τους Ρώσους έχουν λόγο και οι Αμερικανοί μέσω του διαύλου Αιγυπτος-Ισραήλ.

Προφανώς ο Ερντογάν δεν περίμενε ότι ο υπάλληλός του θα ήταν ο πρώτος που θα κατέβαινε απο το πλοίο,ή θα αλλάξει  στρατόπεδο…

Περί αυτού ακριβώς πρόκειται. (Συνέχεια ΕΔΩ)

Διαμόρφωση/σύζευξη/προσθήκη φωτό:Α.Τ.

Αναρτήθηκε από

 

 

 

 

Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ:

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% και ποιοι πλήρη απαλλαγή

Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φόρου ακινήτων

Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% και ποιοι πλήρη απαλλαγή

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστών του ΕΝΦΙΑ, μέσω των οποίων 7,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν σε έξι μηνιαίες δόσεις  συνολικό φόρο της τάξεως των 2,5  δισ. ευρώ.

Τα ραβασάκια, που αναμένονται μέχρι τη Δευτέρα, ενσωματώνουν τις μειώσεις του φόρου 10% - 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας οι οποίες ίσχυσαν και το 2019, εκπτώσεις 50% ή ακόμη και 100% για ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων αλλά και «κρυφές»  επιβαρύνσεις για όσους έχουν τακτοποιήσει αυθαίρετες επιφάνειες κτισμάτων.

Όσοι δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν ακριβώς τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτό που πλήρωσαν το 2019. Όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο εντός του 2019 θα δουν το νέο ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν ενώ για πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενους η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα δείξει και φέτος μισό φόρο ή πλήρη απαλλαγή. Στους κερδισμένους περιλαμβάνονται περισσότεροι από 260.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια λόγω της υποχρεωτικής κατά 40%  ή της προαιρετικής τουλάχιστον 30% μείωσής τους καθώς το 30% έως 40% των απωλειών θα συμψηφισθεί με το φόρο ακινήτων.

Μικρότερος ΕΝΦΙΑ θα προκύψει και για όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος καθώς αυτή θα συμψηφιστεί με το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν για την ακίνητη περιουσία τους.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019 και οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι:

-30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,

-27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ,

-25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ,

-20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και

-10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα για πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα έχει μισό φόρο ή και πλήρη απαλλαγή.

Έκπτωση 50% θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

3. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τις  85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από το φόρο θα έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

NEWSBEAST.GR 12/9/2020

 

 

 

 

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει νέο χτύπημα στα λαϊκά εισοδήματα:

μείωση 30% σε όλες τις συντάξεις και εθνική σύνταξη στα 270 ευρώ…

Με πρόσχημα τα λουκέτα, την ανεργία και τη μείωση μισθών, η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει ένα ακόμα χτύπημα στα λαϊκά εισοδήματα: τη μείωση της εθνικής σύνταξης στα 270 ευρώ από 384 που είναι σήμερα! Είναι ποτέ δυνατό εν μέσω τέτοιας οικονομικής κρίσης να υπάρχει στο τραπέζι της συζήτησης η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό αφού γίνεται συζήτηση για μείωση των συντάξεων μέσω περικοπής της εθνικής σύνταξης. Συνιστά μάλιστα επεξεργασμένο σενάριο καθώς ήδη έχει ποσοτικοποιηθεί. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσα στο 2021 να πυροδοτήσει τη βόμβα της μείωσης της εθνικής σύνταξης στα 270 ευρώ από 384 που είναι σήμερα. Μιλάμε συνεπώς, αν τελικά υιοθετηθεί μια τέτοια πολιτική, για βίαιη οριζόντια μείωση της τάξης του 30% σε όλες τις συντάξεις.

Σε βάρος των συνταξιούχων


Η επερχόμενη βίαιη κατακρήμνιση του ΑΕΠ λόγω της κρίσης που φέρνει η πανδημία Covid-19, την οποία απέτυχε παταγωδώς να ελέγξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσφέρει θαυμάσια… ευκαιρία ώστε να αποδοθεί στον κορονοϊό και αυτή η συρρίκνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων. Το όχημα για να επιβληθεί μια τέτοια μείωση υφίσταται ήδη από το 2010 με τον νόμο 3863 (Αντρέας Λοβέρδος) και παρέμεινε σε ισχύ με τον νόμο 4387/2016 (Γιώργος Κατρούγκαλος) αλλά και με την πρόσφατη αναθεώρησή του που έκανε τον προηγούμενο Φεβρουάριο ο νυν υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης (νόμος 4670/2020).

Τα σενάρια για μείωση

Στην πραγματικότητα έχει καθιερωθεί η υποχρέωση της Ελλάδας να μην καταβάλλει συνταξιοδοτικές δαπάνες πάνω από το 16% του ΑΕΠ. Από εδώ και πέρα αρχίζουν οι υποθέσεις, αφού έχουμε ως δεδομένο ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα κυμανθεί περί τα 27 δισ. ευρώ το 2020:

• Αν το ΑΕΠ της χώρας μειωθεί από τα 187 δισ. του 2019 στα 170 δισ. το 2020 (υπεραισιόδοξο έως ανέφικτο σενάριο), τότε εύκολα προκύπτει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ φτάνει στο 15,9%.

• Αν το ΑΕΠ της χώρας μειωθεί από τα 187 δισ. του 2019 στα 160 δισ. το 2020 (υπαρκτό σενάριο), τότε η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ φτάνει στο 16,9%. Αρα πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Το ίδιο βέβαια συμβαίνει, όπως εύκολα γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω, όταν το ΑΕΠ μειωθεί κάτω από τα 170 δισ. ευρώ.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια γεγονότα που μεγεθύνουν το πρόβλημα: • Αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν περισσότερες από 315.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης για συντάξεις όλων των ειδών.

• Αυξήθηκαν κατακόρυφα το καλοκαίρι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης (από 15.000 μηνιαίως έχουν ξεπεράσει τις 20.000).

• Η έκρηξη γεννήσεων των δεκαετιών ’50 και ’60 φέρνει και έκρηξη συνταξιοδοτήσεων με κορύφωση το 2023. • Οι αποβιώσαντες συνταξιούχοι δεν ισοσκελίζουν τη διαφορά.

Η συνταξιοδοτική δαπάνη

Όλα τα ανωτέρω σημαίνουν ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα αυξηθεί κατά περίπου τουλάχιστον 3 δισ., προσεγγίζοντας τα 30 δισ. κατ’ έτος. Με δεδομένο δε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη πρόσφατα τροποποιήθηκαν (με τον νόμο Βρούτση τον περασμένο Φεβρουάριο), ερχόμαστε στο δεδομένο ότι αφού δεν μπορεί να πειραχθεί η ανταποδοτική σύνταξη, θα πρέπει να μειωθεί η εθνική σύνταξη για να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι. Η κυβέρνηση ελπίζει σε μια χαλάρωση αυτών των μεγεθών, αλλά ακριβώς επειδή η κρίση (λόγω των τεράστιων σφαλμάτων της) θα αποκτήσει διαχρονικότητα, ο κρατικός κορβανάς θα πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες για συντάξεις, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί βίαια και τα επόμενα έτη δεν θα υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες επίτευξης της χαλάρωσης.

Μια άλλη περίπτωση που εξετάζεται είναι η περικοπή μέρους της προσωπικής διαφοράς όπως θεσπίστηκε από τον νόμο Βρούτση (από τότε ο e-ΕΦΚΑ προσπαθεί να την υπολογίσει σε όλους τους συνταξιούχους αλλά μέχρι τώρα δεν τα έχει καταφέρει, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι το «e» που συμβολίζει το ηλεκτρονικό είναι μόνο στα χαρτιά).

Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα κάνει χρήση του άρθρου 14 του νόμου Κατρούγκαλου που ορίζει: «Από την 1/1/2017 και ανά τριετία η εθνική αναλογιστική αρχή εκπονεί υποχρεωτικά αναλογιστικές μελέτες που επικυρώνονται από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αντικείμενο τη συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης. Με ειδικό νόμο ανακαθορίζονται οι συντάξεις με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Το ύψος των ανωτέρω δαπανών για την εθνική, την ανταποδοτική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ με έτος αναφοράς το 2009».

Κοινωνικός αυτοματισμός

Σε κάθε περίπτωση το ερχόμενο διάστημα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ξανά, όπως και στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, το επικοινωνιακό αφήγημα ότι οι συντάξεις εκτροχιάζουν τον προϋπολογισμό και ότι το σύστημα δεν βγαίνει.

Προφανώς αυτό θα συμβεί:

• Με ανεργία άνω του 25% (αυτό έρχεται και αν η ΕΛΣΤΑΤ επιτελούσε σωστά τις στατιστικές αναλύσεις και δεν «πάρκαρε» 205.000 ανέργους στον μη ενεργό πληθυσμό, ήδη από τον Μάιο θα είχαμε ανεργία άνω του 20%).

• Με κλείσιμο περίπου 100.000 επιχειρήσεων (τόσες εκτιμά η ΓΣΕΒΕΕ) μέχρι το τέλος του έτους.

• Με τους μισθούς να κατρακυλούν (σε αυτό το μοτίβο κινείται η κυβέρνηση εισάγοντας ως υποχρεωτική την τηλεργασία) είναι αδύνατο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Ηδη ο ΕΦΚΑ εμφανίζει μείωση εσόδων κατά 9,5% στο επτάμηνο σε σχέση με πέρυσι.

ΠΗΓΗ : documentonews.gr ksipnistere.com 4/9/2020

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided