Τρίτη, Ιανουάριος 26, 2021

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10ος

 

 

 

 

 

 

 

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ερχεται δεύτερη πληρωμή έως 31/12 - Ποιους αφορά

 

 

 

 

 

Αναδρομικά συνταξιούχων:

Ερχεται δεύτερη πληρωμή έως 31/12

- Ποιους αφορά

Ηλεκτρονικό «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων» ενεργοποίησε ο e-ΕΦΚΑ με τα αναδρομικά που πιστώνονται στους λογαριασμούς των συνταξιούχων

Δεύτερη, συμπληρωματική, πληρωμή στα αναδρομικά έρχεται έως το τέλος του 2020 για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που πληρώθηκαν πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015, αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τον Μάιο του 2016.

Αντίθετα η μεγάλη ομάδα των συνταξιούχων που έπαιρναν ήδη την μηνιαία οριστική κύρια σύνταξή τους τον Ιούνιο του 2015, έλαβαν ήδη ή λαμβάνουν τις επόμενες μέρες το σύνολο του ποσού των αναδρομικών που δικαιούνται.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 20.10.2020 09:39

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οδηγός για δικαιούχους και κληρονόμους - Τα ποσά

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οδηγός για δικαιούχους και κληρονόμους - Τα ποσά

Η κατηγορία συνταξιούχων που έχει να περιμένει και δεύτερη πληρωμή αναδρομικών είναι δικαιούχοι που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν ή κατά την διάρκεια του κρίσιμου 11μηνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και πληρώθηκαν  για πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους εντός του 11μηνου ή μετά από αυτό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά 2 προϋποθέσεις:

  1. Υπέβαλλαν αίτηση πριν τον Μάιο του 2016
  2. Πληρώθηκαν για πρώτη φορά την μηνιαία οριστική κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015

Αυτοί οι συνταξιούχοι, από όποιο Ταμείο κι αν προέρχονται, του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, είτε δεν έλαβαν αναδρομικά ενώ δικαιούνται, είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται. Όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι θα εξοφληθούν τα υπόλοιπα των αναδρομικών τους σε δεύτερη, συμπληρωματική, πληρωμή έως 31 Δεκεμβρίου. Η ίδια φόρμουλα θα εφαρμοστεί και στις πληρωμές της ερχόμενης εβδομάδας σε ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους Δημοσίου, ναυτικούς, ΔΕΗ κ.α.

Εντός αυτής της ειδικής ομάδας συνταξιούχων υπάρχουν δυο ταχύτητες :

  • όσοι έλαβαν για πρώτη φορά την μηνιαία σύνταξή τους εντός της περιόδου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 έλαβαν ή θα λάβουν με την πληρωμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται. Το υπόλοιπο θα το λάβουν στην συμπληρωματική πληρωμή που θα έρθει σε δεύτερο χρόνο και έως το τέλος του έτους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που πληρώθηκε πρώτη φορά την σύνταξή του τον Ιανουάριο του 2016, έλαβε αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριος – Μάιος 2016. Του οφείλονται οι μήνες Ιούλιος – Δεκέμβριος 2015, τους οποίους θα λάβει σε δεύτερη πληρωμή έως 31/12.

  • Όσοι πληρώθηκαν για πρώτη φορά την σύνταξή τους μετά τον Μάιο του 2016 αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση νωρίτερα, δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά τώρα. Εφόσον είχαν τις αντισυνταγματικές περικοπές (άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ) και δικαιούνται αναδρομικά, θα λάβουν το συνολικό ποσό που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή και έως 31/12.

Η τμηματική καταβολή των αναδρομικών αναμένεται να συνεχιστεί την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου με τους συνταξιούχους από το τ. ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό (0, 2, 4, 6, 8). Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου πληρώνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες των πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, ενώ την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι Δημοσίου, οι ναυτικοί του ΝΑΤ, οι πρώην εργαζόμενοι της ΔΕΗ και συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ.  Σε όλους θα ακολουθηθεί η ίδια φόρμουλα.

Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για τα αναδρομικά

e-ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία μία νέα εφαρμογή, μέσω της οποίας ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να εκτυπώσει άμεσα το δικό του «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων». Μέσω του ενημερωτικού αυτού σημειώματος, κάθε συνταξιούχος - δικαιούχος μπορεί να δει πληροφορίες για τα αναδρομικά ποσά που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό του.

Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται από την αρχική σελίδα του e-ΕΦΚΑ.

anadromika1.jpg

Ακολούθως με χρήση των κλειδαρίθμων TAXISNET και του ΑΜΚΑ του ο συνταξιούχος αναδρομολογείται στην νέα εφαρμογή, η οποία εμφανίζεται ως εξής:

anadromika2.jpg

Καταγγελία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) κατήγγειλε χθες με ανακοίνωσή του λάθη στην πληρωμή των αναδρομικών για περίπου 80.000 δικαιούχους-συνταξιούχους που οδηγούν, όπως αναφέρει, σε απώλειες αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Σύμφωνα με το Δίκτυο, τα λάθη προέκυψαν στους συνταξιούχους οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από το 2012 έως το 2016 και έλαβαν οριστικές συντάξεις κύριων και επικουρικών μετά το 2016 (έπαιρναν μόνο προσωρινή στην κύρια ή οριστική μόνο στην κύρια).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 21.10.2020 22:26

Αναδρομικά συνταξιούχων: Προσφυγή στο ΣτΕ για περικοπές δώρων και επικουρικών

Αναδρομικά συνταξιούχων: Προσφυγή στο ΣτΕ για περικοπές δώρων και επικουρικών

"Έκανε τεράστιο λάθος η κυβέρνηση επιλέγοντας να επιστρέψει αναδρομικά του ν. 4093/12 μόνο στις κύριες
συντάξεις, γιατί η κράτηση του ν. 4093/12 υπολογίζεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Όταν οι συνταξιούχοι δεν είχαν λάβει λόγω καθυστέρησης επικουρική σύνταξη, γινόταν μικρότερη
κράτηση έως και μηδενική το επίμαχο ενδεκάμηνο 2015-2016", αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ στην ανακοίνωσή του, δίνοντας και παραδείγματα.

Η διαδικασία κυλάει ομαλά απαντά το υπουργείο

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως «η διαδικασία καταβολής ξεκίνησε στις 23/10/2020 συνεχίζεται ομαλά, χωρίς λάθη και θα ολοκληρωθεί στις 29/10/2020» κάνοντας μάλιστα λόγο για «ανυπόστατες και αναληθείς ανακοινώσεις σχετικά με υποτιθέμενα λάθη στην καταβολή των  αναδρομικών ποσών που προκαλούν σύγχυση». Με την ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο παρέπεμψε σε προηγούμενη ανακοίνωση της 16ης Οκτωβρίου, με την οποία διευκρινίζονταν πως στις ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους, το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους. "Επαναλαμβάνουμε, η καταβολή των αναδρομικών ποσών σε αυτήν την συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων θα γίνει το επόμενο διάστημα και μέχρι τέλος του έτους", καταλήγει το υπουργείο Εργασίας.

Όπως εξηγούν στελέχη του ΕΦΚΑ πρόκειται για συνταξιούχους που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά το 2012, το 2013 κ.ο.κ. αλλά πριν τον Μάιο του 2016. Έλαβαν για πρώτη φορά την οριστική κύρια σύνταξή τους μέσα στο επίμαχο 11μηνο ή μετά από αυτό. Αν έλαβαν για πρώτη φορά την σύνταξή τους μέσα στο 11μηνο πήραν τώρα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται και θα λάβουν τα υπόλοιπα έως το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, θα λάβουν το σύνολο των αναδρομικών που αντιστοιχούν στο 11μηνο, έως τις 31 Δεκεμβρίου, εφόσον έλαβαν την οριστική τους σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016.

Για εμπαιγμό μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου έκανε λόγο για εμπαιγμό των συνταξιούχων από τη ΝΔ : "Το σίριαλ του εμπαιγμού των συνταξιούχων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται. Αφού ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε ενάμιση εκατομμύριο συνταξιούχους από τα αναδρομικά που δικαιούνταν από τις περικοπές Βρούτση, σήμερα 80.000 δικαιούχοι συνταξιούχοι έλαβαν κουτσουρεμένες συντάξεις όσον αφορά τα αναδρομικά. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εργασίας είναι άλλη μια φορά υπόλογοι απέναντι στους συνταξιούχους

Ethnos.gr 25/10/2020

 

 

 

 

 

Αναδρομικά συνταξιούχων: Δείτε το πρόγραμμα των υπόλοιπων πληρωμών

sintaxiouxoi-3-1
25/10/2020, 09:12 6

Δείτε πόσα αναδρομικά δικαιούστε στην εφαρμογή του ΕΦΚΑ

Αύριο, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου συνεχίζεται η πληρωμή των αναδρομικών για τους συνταξιούχους από το τ. ΙΚΑ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό (0, 2, 4, 6, 8), την Τρίτη 27 Οκτωβρίου για τους συνταξιούχους από τα τέως Ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου πληρώνονται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, τέως ΝΑΤ, τέως ΕΤΑΤ, τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο της πληρέστερης, αναλυτικότερης και έγκυρης ενημέρωσης των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ σχετικά με τα αναδρομικά ποσά που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους, η Διοίκηση του Φορέα έθεσε σε λειτουργία μία νέα εφαρμογή, μέσω της οποίας ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να εκτυπώσει άμεσα το δικό του «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων».

Η νέα εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

efka_anadromika«Στον νεο ψηφιακό e-ΕΦΚΑ δημιουργήσαμε μια μοναδική εφαρμογή για την εξυπηρέτηση όλων! Για πρώτη φορά δίνουμε με ένα μόνο κλικ να μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αναδρομικά που θα πάρετε», έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

efka.gov.gr/el/anakoinosei Protothema.gr 25/10/2020

 

 

 

 

Κορωνοϊός:

Πώς μεταδίδουν τον Covid-19 οι ασυμπτωματικοί φορείς

COVID-19
20/10/2020, 15:27

Απαντήσεις σε 5  κοινά ερωτήματα για την ασυμπτωματική μετάδοση του κορωνοϊού από τον Αντώνιο Δημητρακόπουλο, Διευθυντή της Γ΄Παθολογικής κλινικής του Ερρίκος Ντυνάν

Οι εξετάσεις για τον COVID-19 και η καραντίνα των ασθενών που νοσούν από τον ιό είναι ένα καλό μέτρο για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-CoV-2. Ωστόσο, γνωρίζουμε σήμερα ότι ένα σημαντικό ποσοστό της μετάδοσης του ιού προέρχεται και από ασυμπτωματικούς φορείς.

1. Τι είναι ο Ασυμπτωματικός Φορέας;
Ο SARS-CoV-2, δηλαδή ο ιός που ευθύνεται για τον COVID-19, μπορεί να προκαλέσει αρκετά διαφορετικά συμπτώματα. Ορισμένοι άνθρωποι που μολύνονται με τον ιό, μπορεί να μην παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα. Αυτοί είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.

Μετά την αρχική μόλυνση με τον SARS-CoV-2, χρειάζονται περίπου 5-14 ημέρες μέχρι να εμφανιστούν συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι από πολύ ήπια μέχρι απειλητικά για τη ζωή. Ο χρόνος από την αρχική μόλυνση μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων λέγεται προσυμπτωματική φάση.

Όταν μιλάμε για ασυμπτωματική μετάδοση του SARS-CoV-2, πρακτικά αναφερόμαστε στη μετάδοση είτε από ασυμπτωματικούς φορείς είτε από ασθενείς που βρίσκονται στο προσυμπτωματικό στάδιο.

2. Ποιο είναι το Ποσοστό των Ασυμπτωματικών Φορέων;
Αυτή τη στιγμή, οι εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των ασυμπτωματικών φορέων θέλουν τον αριθμό τους να βρίσκεται ανάμεσα σε 18% και 80%. Όπως βλέπουμε, το εύρος αυτό είναι αρκετά μεγάλο, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σαφή επιδημιολογικά δεδομένα και οι έρευνες που έχουν προσπαθήσει να δώσουν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα συχνά καταλήγουν σε διφορούμενα αποτελέσματα.

Ο καλύτερος τρόπος να διαπιστωθεί ποιο είναι το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων είναι να εξεταστεί το σύνολο του πληθυσμού ανεξαρτήτως αν παρουσιάζει συμπτώματα ή όχι και στη συνέχεια να παρακολουθούμε τους ασθενείς για να διαπιστώσουμε αν θα παρουσιάσουν συμπτώματα αργότερα.

Μία πρόσφατη έρευνα που εξέτασε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων από το San Francisco, διαπίστωσε ότι το 53% των ασθενών που μολύνθηκαν με τον ιό ήταν ασυμπτωματικοί όταν έγιναν οι εξετάσεις, με το 42% να παραμένουν ασυμπτωματικοί τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Μία άλλη πρόσφατη μελέτη συνέκρινε τα δεδομένα 16 ερευνών και κατέληξε το συνολικό ποσοστό των ασυμπτωματικών λοιμώξεων είναι 40-45%. Το ποσοστό αυτό συμφωνεί με αυτό της έρευνας του San Francisco, ωστόσο οι έρευνες που εξέτασε η μελέτη παρουσίαζαν μεγάλη ποικιλομορφία ως προς το μέγεθος και την ποιότητά τους, ενώ περιελάμβαναν επίσης αρκετούς προσυμπτωματικούς ασθενείς.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, όπως φαίνεται το πραγματικό ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων είναι κοντά στο 40%.

3. Πώς Μεταδίδεται ο Ιός από τους Ασυμπτωματικούς Φορείς;
Αντίθετα με τους περισσότερους ιούς, ο SARS-CoV-2 παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις στον ανώτερο αναπνευστικό σωλήνα, ιδιαίτερα στη ρίνα και το στόμα. Όταν τα σωματίδια του ιού εξέρχονται από τον οργανισμό, μπορεί να καταλήξουν σε άλλα άτομα προκαλώντας μόλυνση.

Τελευταία δεδομένα έχουν δείξει ότι η έκλυση σωματιδίων του ιού από προσυμπτωματικούς ασθενείς είναι ιδιαίτερα υψηλή, σχεδόν σε αντίστοιχα επίπεδα με τη γρίπη. Ωστόσο, οι ασθενείς που νοσούν από γρίπη δεν απελευθερώνουν σωματίδια του ιού κατά τη διάρκεια του προσυμπτωματικού σταδίου.

Η περιοχή όπου πολλαπλασιάζεται ο ιός έχει επίσης μεγάλη σημασία. Ο SARS-CoV, ο ιός δηλαδή που προκάλεσε την επιδημία του SARS το 2003, δεν πολλαπλασιάζεται στη ρίνα και στο στόμα, αλλά βαθιά στους πνεύμονες. Καθώς ο SARS-CoV-2 φτάνει υψηλές συγκεντρώσεις στη ρίνα και το στόμα, είναι ευκολότερο να μεταδοθεί σε άλλα άτομα.

Όταν ομιλούμε ή βήχουμε, απελευθερώνεται σίελος και βλέννη στον αέρα. Καθώς ο SARS-CoV-2 πολλαπλασιάζεται στη ρίνα και το στόμα, με αποτέλεσμα να φτάνει σε υψηλές συγκεντρώσεις στις περιοχές αυτές, είναι ευκολότερο να μεταδοθεί σε άλλα άτομα, ακόμα κι αν ο φορέας δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

Ειδήσεις σήμερα:

Στο Βόρειο Αιγαίο πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού - Σε επαγρύπνηση οι ελληνικές δυνάμεις

Άνοιξη του 2022 η έναρξη της κατασκευής για την γραμμή 4 του μετρό

Κακοκαιρία εξπρές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Χαλάζι στην Κρήτη (βίντεο)
Πρώτο Θέμα 20/10/2020

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Αναδρομικά:

Τροπολογία «ξεκλειδώνει» χρήματα και για συνταξιούχους του Δημοσίου

Τροπολογία που επεκτείνει και στους συνταξιούχους του Δημοσίου την επιστροφή αναδρομικών για το 11μηνο 2015-2016 κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, από την διάταξη αυτή προκύπτει εφάπαξ δαπάνη ύψους 500 εκατ. ευρώ για την άτοκη καταβολή ποσών που αντιστοιχούν σε περικοπές – μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, καθώς και συνταξιούχων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Συνολικά, μαζί με τα 900 εκατ. ευρώ που θα δοθούν όπως έχει ψηφιστεί για δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα, τα συνολικά για τους συνταξιούχους θα φτάσουν στα 1,4 δισ. ευρώ.

Παράδειγμα:

Συνταξιούχος Δημοσίου (ΕΦΚΑ) με κύρια σύνταξη 1.230,92 ευρώ έχει κράτηση 112,80 ευρώ το μήνα από το νόμο 4093/2012. Αυτός θα λάβει αναδρομικά 112,80€ * 11 = 1.240€.

Ακατάσχετα τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Όπως έκανε γνωστό στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, τα αναδρομικά 11μήνου που θα λάβουν οι συνταξιούχοι είναι ακατάσχετα, ενώ δεν θα συμψηφιστούν και με άλλες φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα καθαρά ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την τροπολογία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή 3/10/2020

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided