Κυριακή, Οκτώβριος 25, 2020

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10ος

 

 

 

 

 

 

 

Πώς μεταδίδουν τον Covid-19 οι ασυμπτωματικοί φορείς

 

 

 

 

 

 

 

Κορωνοϊός:

Πώς μεταδίδουν τον Covid-19 οι ασυμπτωματικοί φορείς

COVID-19
20/10/2020, 15:27

Απαντήσεις σε 5  κοινά ερωτήματα για την ασυμπτωματική μετάδοση του κορωνοϊού από τον Αντώνιο Δημητρακόπουλο, Διευθυντή της Γ΄Παθολογικής κλινικής του Ερρίκος Ντυνάν

Οι εξετάσεις για τον COVID-19 και η καραντίνα των ασθενών που νοσούν από τον ιό είναι ένα καλό μέτρο για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-CoV-2. Ωστόσο, γνωρίζουμε σήμερα ότι ένα σημαντικό ποσοστό της μετάδοσης του ιού προέρχεται και από ασυμπτωματικούς φορείς.

1. Τι είναι ο Ασυμπτωματικός Φορέας;
Ο SARS-CoV-2, δηλαδή ο ιός που ευθύνεται για τον COVID-19, μπορεί να προκαλέσει αρκετά διαφορετικά συμπτώματα. Ορισμένοι άνθρωποι που μολύνονται με τον ιό, μπορεί να μην παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα. Αυτοί είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.

Μετά την αρχική μόλυνση με τον SARS-CoV-2, χρειάζονται περίπου 5-14 ημέρες μέχρι να εμφανιστούν συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι από πολύ ήπια μέχρι απειλητικά για τη ζωή. Ο χρόνος από την αρχική μόλυνση μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων λέγεται προσυμπτωματική φάση.

Όταν μιλάμε για ασυμπτωματική μετάδοση του SARS-CoV-2, πρακτικά αναφερόμαστε στη μετάδοση είτε από ασυμπτωματικούς φορείς είτε από ασθενείς που βρίσκονται στο προσυμπτωματικό στάδιο.

2. Ποιο είναι το Ποσοστό των Ασυμπτωματικών Φορέων;
Αυτή τη στιγμή, οι εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των ασυμπτωματικών φορέων θέλουν τον αριθμό τους να βρίσκεται ανάμεσα σε 18% και 80%. Όπως βλέπουμε, το εύρος αυτό είναι αρκετά μεγάλο, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σαφή επιδημιολογικά δεδομένα και οι έρευνες που έχουν προσπαθήσει να δώσουν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα συχνά καταλήγουν σε διφορούμενα αποτελέσματα.

Ο καλύτερος τρόπος να διαπιστωθεί ποιο είναι το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων είναι να εξεταστεί το σύνολο του πληθυσμού ανεξαρτήτως αν παρουσιάζει συμπτώματα ή όχι και στη συνέχεια να παρακολουθούμε τους ασθενείς για να διαπιστώσουμε αν θα παρουσιάσουν συμπτώματα αργότερα.

Μία πρόσφατη έρευνα που εξέτασε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων από το San Francisco, διαπίστωσε ότι το 53% των ασθενών που μολύνθηκαν με τον ιό ήταν ασυμπτωματικοί όταν έγιναν οι εξετάσεις, με το 42% να παραμένουν ασυμπτωματικοί τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Μία άλλη πρόσφατη μελέτη συνέκρινε τα δεδομένα 16 ερευνών και κατέληξε το συνολικό ποσοστό των ασυμπτωματικών λοιμώξεων είναι 40-45%. Το ποσοστό αυτό συμφωνεί με αυτό της έρευνας του San Francisco, ωστόσο οι έρευνες που εξέτασε η μελέτη παρουσίαζαν μεγάλη ποικιλομορφία ως προς το μέγεθος και την ποιότητά τους, ενώ περιελάμβαναν επίσης αρκετούς προσυμπτωματικούς ασθενείς.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, όπως φαίνεται το πραγματικό ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων είναι κοντά στο 40%.

3. Πώς Μεταδίδεται ο Ιός από τους Ασυμπτωματικούς Φορείς;
Αντίθετα με τους περισσότερους ιούς, ο SARS-CoV-2 παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις στον ανώτερο αναπνευστικό σωλήνα, ιδιαίτερα στη ρίνα και το στόμα. Όταν τα σωματίδια του ιού εξέρχονται από τον οργανισμό, μπορεί να καταλήξουν σε άλλα άτομα προκαλώντας μόλυνση.

Τελευταία δεδομένα έχουν δείξει ότι η έκλυση σωματιδίων του ιού από προσυμπτωματικούς ασθενείς είναι ιδιαίτερα υψηλή, σχεδόν σε αντίστοιχα επίπεδα με τη γρίπη. Ωστόσο, οι ασθενείς που νοσούν από γρίπη δεν απελευθερώνουν σωματίδια του ιού κατά τη διάρκεια του προσυμπτωματικού σταδίου.

Η περιοχή όπου πολλαπλασιάζεται ο ιός έχει επίσης μεγάλη σημασία. Ο SARS-CoV, ο ιός δηλαδή που προκάλεσε την επιδημία του SARS το 2003, δεν πολλαπλασιάζεται στη ρίνα και στο στόμα, αλλά βαθιά στους πνεύμονες. Καθώς ο SARS-CoV-2 φτάνει υψηλές συγκεντρώσεις στη ρίνα και το στόμα, είναι ευκολότερο να μεταδοθεί σε άλλα άτομα.

Όταν ομιλούμε ή βήχουμε, απελευθερώνεται σίελος και βλέννη στον αέρα. Καθώς ο SARS-CoV-2 πολλαπλασιάζεται στη ρίνα και το στόμα, με αποτέλεσμα να φτάνει σε υψηλές συγκεντρώσεις στις περιοχές αυτές, είναι ευκολότερο να μεταδοθεί σε άλλα άτομα, ακόμα κι αν ο φορέας δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

Ειδήσεις σήμερα:

Στο Βόρειο Αιγαίο πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού - Σε επαγρύπνηση οι ελληνικές δυνάμεις

Άνοιξη του 2022 η έναρξη της κατασκευής για την γραμμή 4 του μετρό

Κακοκαιρία εξπρές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Χαλάζι στην Κρήτη (βίντεο)
Πρώτο Θέμα 20/10/2020

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Αναδρομικά:

Τροπολογία «ξεκλειδώνει» χρήματα και για συνταξιούχους του Δημοσίου

Τροπολογία που επεκτείνει και στους συνταξιούχους του Δημοσίου την επιστροφή αναδρομικών για το 11μηνο 2015-2016 κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, από την διάταξη αυτή προκύπτει εφάπαξ δαπάνη ύψους 500 εκατ. ευρώ για την άτοκη καταβολή ποσών που αντιστοιχούν σε περικοπές – μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, καθώς και συνταξιούχων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Συνολικά, μαζί με τα 900 εκατ. ευρώ που θα δοθούν όπως έχει ψηφιστεί για δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα, τα συνολικά για τους συνταξιούχους θα φτάσουν στα 1,4 δισ. ευρώ.

Παράδειγμα:

Συνταξιούχος Δημοσίου (ΕΦΚΑ) με κύρια σύνταξη 1.230,92 ευρώ έχει κράτηση 112,80 ευρώ το μήνα από το νόμο 4093/2012. Αυτός θα λάβει αναδρομικά 112,80€ * 11 = 1.240€.

Ακατάσχετα τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Όπως έκανε γνωστό στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, τα αναδρομικά 11μήνου που θα λάβουν οι συνταξιούχοι είναι ακατάσχετα, ενώ δεν θα συμψηφιστούν και με άλλες φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα καθαρά ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την τροπολογία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή 3/10/2020

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided