Παρασκευή, Δεκέμβριος 04, 2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 11ος

 

 

 

 

 

 

 

”Σφάζονται” ειδικοί & Κυβέρνηση – Νέο ”χτύπημα” Λινού: ”Να παρέμβει ο εισαγγελέας για τα στοιχεία της πανδημίας” – ”Κρύβεται” το Μαξίμου

 

 

 

 

 

 

”Σφάζονται” ειδικοί & Κυβέρνηση

– Νέο ”χτύπημα” Λινού:

”Να παρέμβει ο εισαγγελέας για τα στοιχεία της πανδημίας”

– ”Κρύβεται” το Μαξίμου

facebook sharing button
twitter sharing button
email sharing button
Aπανωτές ”βόμβες”

Την δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων για την πορεία της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην χώρα ζήτησε η επιδημιολόγος, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αθηνά Λινού, με συνέντευξή της στο “Κόκκινο”, ενώ κάλεσε σε παρέμβαση του εισαγγελέα για διερεύνηση του ζητήματος που προέκυψε, με την αμφισβήτηση των στοιχείων του ΕΟΔΥ.

Πρόκεται για ένα ζήτημα που σας ανέφερε χθες το Πενταπόσταγμα.

Η κ. Λινού έκανε λόγο για μη ενοποιημένα στοιχεία και όχι για “διπλά βιβλία” και τόνισε ότι τέτοιου είδους αποκαλύψεις δεν την εκπλήσσουν.

Ζήτησε ακόμα να υπάρξει και παρέμβαση των επιτροπών δεοντολογίας, ώστε να έχουν όλοι οι επιστήμονες πρόσβαση και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πάντως η Κυβέρνηση πρέπει να μας δώσει μία απάντηση, για το τι συμβαίνει ακριβώς και να μην ”κρύβεται”.

Nωρίτερα όπως ανέφερε το Πενταπόσταγμα,

η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τόσους μήνες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί ήταν οι πολίτες οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανακρίβειες στους αριθμούς των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ANT1 είπε: «Στα τεστ κορονοϊού προστέθηκε μία ανισότητα. Μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα. Το ίδιο συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή. Επίσης, υπήρχε ανακρίβεια όσον αφορά τα κρούσματα. Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα. Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Δεν με πείθει αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα από τα δύο αρχεία.

Σύψας για καταμέτρηση κρουσμάτων: Διαψεύδει τα περί δύο μητρώων

Στη συζήτηση περί δυο μητρώων καταγραφής των κρουσμάτων κορoνοϊού, αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την έκπληξή του για τα σχετικά δημοσιεύματα τονίζοντας ότι «λόγω της θέσης μου έχω πρόσβαση στο μητρώο covid κάθε μέρα. Δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα με τα στοιχεία τα οποία μας παρείχε αυτό το μητρώο. Και πραγματικά εξεπλάγην όταν διάβασα περί δύο μητρώων».

Όπως υπενθύμισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, «αυτό το μητρώο αυτό φτιάχτηκε με τη βοήθεια μελών της Επιτροπής και του ΕΟΔΥ. Το χρησιμοποιούμε από τον Μάρτιο, από το κρούσμα νο 1, κι εκεί όλοι οι ιατροί- ας πούμε εμείς οι ιατροί στο “Λαϊκό” που έχουμε τα κρούσματα, περνάμε όλα τα στοιχεία στο συγκεκριμένο μητρώο.

Το μητρώο αυτό μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες. Με τον ΕΟΔΥ συνεργαζόμαστε από το πρώτο κρούσμα χωρίς ποτέ κανένα πρόβλημα. Χωρίς ποτέ εμείς, ως Επιτροπή, να έχουμε αμφισβητήσει την ακρίβεια των στοιχείων που μας δίνει ο ΕΟΔΥ. Κάθε Πέμπτη, έρχεται άνθρωπος από τον ΕΟΔΥ στην Επιτροπή και κάνουμε μακρές συζητήσεις.

Εκεί έχουμε πολύ περισσότερα στοιχεία απ’ όσα δημοσιεύονται, τα οποία, όμως, είναι ακριβώς καθαρά επιστημονικά στοιχεία προς ανάλυση, δεν είναι προς δημόσια χρήση. Οι άνθρωποι του ΕΟΔΥ τους οποίους ξέρω, είναι εξαιρετικοί επιστήμονες, λαμπροί επιστήμονες, δηλαδή εμένα μου κάνουν φοβερή εντύπωση αυτοί οι άνθρωποι. Εγώ ως πανεπιστημιακός έχω πρόσβαση στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχω δημοσιεύσει στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου από στοιχεία του ΕΟΔΥ και οι άνθρωποι στα μεγαλύτερα περιοδικά δέχτηκαν τις δημοσιεύσεις και την ποιότητα των στοιχείων τα οποία τους δίνουμε».

Ο Νίκος Σύψας, σημείωσε «ότι αυτός ο θόρυβος που γίνεται δεν βοηθάει καθόλου, μα καθόλου την κοινή μας προσπάθεια που κάνουμε και σαν Επιτροπή και σαν ΕΟΔΥ. Πάντως εγώ σαν επιστήμονας δεν μπορώ να σας πω ότι έχω κάποιο πρόβλημα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε. Θα μπορούσαν να είναι καλύτερα; Βεβαίως. Τίποτα δεν είναι τέλειο, το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο να απαξιώνουμε την προσπάθεια του ΕΟΔΥ. Πραγματικά με στεναχώρησε λιγάκι αυτό».

Triklopodia  pentapostagma.gr 30 Νοέ 2020 - 18:56

 

 

 

 

 

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η παράταση του lockdown ως 7 Δεκεμβρίου

παράταση lockdown

Newsroom Newsroom 29.11.2020 - 17:04

Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το άνοιγμα της αγοράς στις 14 Δεκεμβρίου

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ το οποίο αφορά την παράταση του Lockdown στη χώρα μας έως τις 7 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την παράταση της καραντίνας μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου και ετοιμάζεται να την επεκτείνει κι άλλο καθώς το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το άνοιγμα της αγοράς στις 14 Δεκεμβρίου και τονίζουν πως θα υπήρχε μεγαλύτερη ασφάλεια αν η άρση του lockdown γίνει στις 21 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπονται 14 εξαιρέσεις μετακίνησης:

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Από τις 5:00 έως τις 21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.

β) Μετακίνηση από και προς το σχολείο, εφόσον λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.

γ) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

δ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

ε) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

στ) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

ζ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

η) Συνοδεία μαθητών από και προς το σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.

θ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.

ι) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

ια) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.

ιβ) Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.

ιγ) Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

ιδ) Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.

Για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση των περ. (α) και (ιβ) της παρ. 2 πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

​Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης.

Εάν η χώρα βγει από την καραντίνα στις 21 Δεκεμβρίου θεωρείται βέβαιο πως θα παραμείνει το λουκέτο στα εστιατόρια. Ακόμα όμως και αν ανοίξουν αυτό θα συμβεί λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγενα και σίγουρα θα παραμείνουν κλειστά την παραμονή το βράδυ.

 

 

 

 

Μούγκα οι Τσίπρας Μητσοτάκης για το βέτο της Βουλγαρίας στην Β.Μπασταρδία !

Βέτο ἡ Βουλγαρία στὴν Β. Μπασταρδία.

Ἐνῶ ὁ Τσίπρας τοὺς ὀνόμασε καὶ ὁ Μητσοτάκης τοὺς καλωσόρισε!

Δύο "Ἕλληνες" πρωθυπουργοὶ εἶπαν ὅτι οἱ Σκοπιανοὶ εἶναι "Μακεδόνες" καὶ οἱ Βούλγαροι εἶπαν:

ὄχι δὲν εἶναι, εἶναι Βούλγαροι διότι μιλοῦν Βουλγάρικα.

Οἱ Βούλγαροι ψηφίζουν Πατριῶτες καὶ ὄχι γελοία ὑποκείμενα καὶ γιουσουφάκια τοῦ Σόρος νὰ τοὺς κυβερνοῦν.

Μούγκα τὰ ἐγχώρια Σορο-κάναλα / Τουρκο-κάναλα.

Μούγκα καὶ τὰ κομματόσκυλα.

Νοιώθετε τὴν ξεφτίλα ἐλεεινὰ καὶ τρισάθλια κομματόσκυλα ἤ σᾶς φταῖνε πάλι οἱ ξένοι;

Ἄιντε τρέξτε νὰ γλείψετε μήπως σᾶς δώσουν κανένα ἐπίδομα ἤ σᾶς διορίσουν.

Γιὰ ἐμᾶς τοὺς Μακεδόνες, ἡ Μακεδονία εἶναι μία καὶ εἶναι Ἑλληνική.

Τσίπρας Μητσοτάκης έχουν την αστυνομία μαζί τους κάνουν ότι γουστάρουν δεν μας υπολογιζουν

ΕΔΩ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΣΟΥΠΑ ΤΙ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΝΤΡΟΠΗ .......

ksipnistere 26/11/2020

 

 

 

 

Μητσοτάκης:

Τα σχολεία είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν θα γίνει άρση του lockdown

Newsroom Newsroom 26.11.2020

"Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι κυρίως οι γιατροί μας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες"

Τη διαδικτυακή διδασκαλία του μαθήματος Ιστορίας σε μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων παρακολούθησε σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με τους μικρούς μαθητές, να απαντήσει στις ερωτήσεις τους και να μάθει για την προσαρμογή των παιδιών και των εκπαιδευτικών στην τηλεκπαίδευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων, τις εκδρομές, την άθληση των παιδιών, τις ευκαιρίες να αφιερώνουμε χρόνο στην οικογένειά μας δίχως να προσηλωνόμαστε στην οθόνη ηλεκτρονικών συσκευών, τη στρατηγική εμβολιασμού αλλά και για τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα forum επικοινωνίας των Ελλήνων μαθητών με συνομηλίκους τους στο εξωτερικό, οι οποίοι επίσης βιώνουν την πραγματικότητα της πανδημίας. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι θα φέρει την πρόταση της μικρής Κατερίνας για σύνδεση με παιδιά από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι τα μικρά παιδιά "έβαλαν δύο φορές τα γυαλιά" στους μεγαλύτερους, καθώς τηρούν πιστά τα μέτρα ασφαλείας, ενώ στην ερώτηση πότε θα ανοίξουν τα σχολεία η απάντηση ήταν "θα ανοίξουμε τα σχολεία όποτε μας το επιτρέψουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας. Και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε αισθάνονται ότι θα είμαστε ασφαλείς να το κάνουμε". Σημείωσε πάντως ότι τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν θα αρχίσει η χαλάρωση του lockdown, με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να ξαναρχίζει πρώτη τη δια ζώσης διδασκαλία. "Λίγη υπομονή θα κάνετε ακόμα και πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καλύτερες ειδήσεις να σας πούμε", ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τηλεκπαίδευση, ο δάσκαλος της τάξης, Ευάγγελος Παγωνίδης, σημείωσε ότι η εμπειρία της εξ αποστάσεως λειτουργίας "έδεσε" την τάξη και ως ομάδα. Τόνισε ότι η κάλυψη της ύλης προχωρά κι ότι η προσαρμογή στην τηλεκπαίδευση εφαρμόστηκε ομαλά και ταχύτερα απ’ ό,τι περίμενε, ειδικά αφού υπήρχε η εμπειρία της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.

Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του επισήμανε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για την φυσική παρουσία στην τάξη αλλά, υπό τις συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία, η τεχνολογία προσφέρει πολλά εργαλεία για την αντιμετώπιση των δυσκολιών. Κάλεσε επίσης τους μαθητές να αξιοποιήσουν την εμπειρία της τηλεκπαίδευσης και της χρήσης των τεχνολογικών εργαλείων που απαιτούνται. "Στον κόσμο που αλλάζει θα έχουμε όλο και περισσότερες δυνατότητες να μαθαίνουμε πράγματα μέσα από υπολογιστή, επομένως όλη αυτή η διαδικασία είναι κι ένα μάθημα για εσάς, για τη νέα γενιά", είπε.

Στη διαδικτυακή αυτή συνάντηση με τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων συμμετείχαν επίσης η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως από το Μέγαρο Μαξίμου και η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη από το Υπουργείο Παιδείας. Η Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη λειτουργούσαν 54.000 τμήματα, ενώ συνολικά στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης συμμετέχουν 1,6 εκατ. δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Στη Σύνοδο Κορυφής η ιδέα που είχε η Κατερίνα

Η Κατερίνα ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν τα παιδιά του δημοτικού, όπως αυτά της έκτης τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων θα μπορούσαν να κάνουν τηλε-μάθημα για 2 ή 3 ώρες με παιδιά από μια άλλη χώρα της Ευρώπης (π.χ. την Αγγλία) που βρίσκονται στην ίδια δύσκολη κατάσταση, λόγω των περιορισμών που συνεπάγεται η πανδημία. Ο Πρωθυπουργός έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

"Μου αρέσει πάρα πολύ η ιδέα σου Κατερίνα. Θα το επεξεργαστούμε με την Υπουργό και την Υφυπουργό. Φαντάζομαι ότι δεν είναι δύσκολο να φτιάξουμε μια πλατφόρμα. Αυτό το οποίο μου είπες θα το πω και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ως ένα καλό παράδειγμα για το πως μπορούν παιδιά τα οποία μοιράζονται τις ίδιες εμπειρίες, τα ίδια βιώματα, είναι υποχρεωμένα αυτή την εποχή να μην πηγαίνουν σχολείο, να έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για να μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες και εμπειρίες. Μέσω της Υπουργού και της Υφυπουργού -Σοφία θα επανέλθουμε σε αυτό- θα φροντίσω προσωπικά, μιας και εσύ έκανες την πρόταση, το δικό σας τμήμα να το φέρουμε σε επαφή με ένα σχολείο στην Αγγλία με παιδιά της ίδιας ηλικίας για να κάνετε μια διαδικτυακή συζήτηση και ανταλλαγή προτάσεων και ιδεών. Δεσμεύομαι ότι αυτό θα το κάνουμε άμεσα".

Η επιστροφή στο σχολείο

Στην ερώτηση του Πολύβιου για το τι παραπάνω μπορούν να κάνουν οι μαθητές για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού αλλά και το πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο ο Πρωθυπουργός απάντησε:

"Φαντάζομαι ότι αυτή είναι η ερώτηση που θα ήθελαν να μου κάνουν όλοι οι μαθητές, όλοι οι δάσκαλοι, όλοι οι καθηγητές. Η απάντηση Πολύβιε είναι ότι θα ανοίξουμε τα σχολεία όποτε μας το επιτρέψουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας. Και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε αισθάνονται ότι θα είμαστε ασφαλείς να το κάνουμε. Εσείς ως παιδιά -το ξέρετε- κινδυνεύετε λιγότερο να αρρωστήσετε από τον COVID 19. Μπορεί, όμως, να αρρωστήσετε χωρίς καν να το καταλάβετε και να μεταφέρετε άθελά σας τον ιό πίσω στο σπίτι και με αυτόν τον τρόπο να μολύνετε τον μπαμπά σας, τη μαμά σας, τον παππού σας, τη γιαγιά σας. Και γι’ αυτό, αυτό το οποίο μπορείτε να κάνετε εσείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι πρώτα απ’ όλα να τηρείτε όλα τα μέτρα τα οποία τα γνωρίζετε, πια, νομίζω καλά. Όλα τα παιδιά τα γνωρίζουν κ. Παγωνίδη, φαντάζομαι, και στο σχολείο όταν λειτουργούσε πηγαίνατε πάντα με τις μάσκες σας, καθαρίζατε τα χέρια σας, είχατε τα αντισηπτικά σας. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και στο σπίτι ή όταν βγαίνετε από το σπίτι.

Και βέβαια, αυτό το οποίο πρέπει να κάνετε πρώτα απ’ όλα είναι να μην χάσετε το κέφι σας, το χαμόγελό σας, να δείτε αυτήν την εμπειρία της τηλεκπαίδευσης ως μια διαδικασία προσωρινή. Θα κρατήσει για λίγο, θα επιστρέψετε στο σχολείο σύντομα -θέλω να πιστεύω- αλλά να κοιτάξετε να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη νέα εμπειρία. Διότι καθώς θα μεγαλώνετε θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο -το ξέρετε καλά- για την παρουσία στην τάξη. Και το ξέρετε και εσείς, το ξέρουν και οι δάσκαλοί σας. Όμως στον κόσμο που αλλάζει θα έχουμε όλο και περισσότερες δυνατότητες να μαθαίνουμε πράγματα μέσα από υπολογιστή. Επομένως, όλη αυτή η διαδικασία είναι και ένα μάθημα για εσάς, για τη νέα γενιά, για το πώς μπορείτε καθώς θα μεγαλώνετε να παίρνετε γνώσεις -όχι μόνο μέσα από τη φυσική σας παρουσία στην τάξη- αλλά και μέσα από ηλεκτρονικές διαδικασίες, όπως αυτή, καλή ώρα, που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο".

"Τα μικρά παιδιά μας έβαλαν δύο φορές τα γυαλιά"

Στην ερώτηση της Σίλιας για τον διαφορετικό τρόπο που χειρίζεται κάθε χώρα τον τομέα της εκπαίδευσης υπό τα νέα δεδομένα του κορονοϊού (ακόμη και ως προς το κλείσιμο ή μη των σχολείων), ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

Πρωθυπουργός: "Η απάντηση Σίλια μου είναι ότι γίνονται διαφορετικά πράγματα. Υπάρχουν χώρες που κράτησαν τα σχολεία ανοιχτά, υπάρχουν αρκετές χώρες που έκλεισαν τα σχολεία, υπάρχουν χώρες που έκαναν αυτό που κάναμε εμείς στο πρώτο κύμα της πανδημίας, κράτησαν τις μικρές τάξεις ανοιχτές, έκλεισαν τις μεγάλες τάξεις. Άρα, δεν υπάρχει μια απάντηση για το τι έκαναν οι χώρες, στην Αμερική έκλεισαν πάρα πολλά σχολεία. Κατά συνέπεια κάθε χώρα ανάλογα με το πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζε έκανε αυτό το οποίο οι ειδικοί της υποδείκνυαν. Θέλω να τονίσω -και θέλω να σας το εξηγήσω με όσο πιο απλά λόγια γίνεται- ότι ο λόγος που κλείνουμε τα σχολεία δεν είναι γιατί φοβόμαστε τόσο μήπως αρρωστήσεις εσύ. Έχει να κάνει με αυτό το οποίο αποκαλούμε κυκλοφορία του κόσμου. Όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά, τα δημοτικά είναι ανοιχτά, κάποιος ίσως σας πάει στο σχολείο -αν δεν πάτε εσείς είστε μεγάλα παιδιά, κάποια μπορεί να πηγαίνετε και μόνα σας- αλλά ειδικά για τις μικρότερες τάξεις κάποιος θα πάει το παιδί στο σχολείο, κάποιος θα το πάρει από το σχολείο, θα κυκλοφορήσουν μαμάδες, ενίοτε και μπαμπάδες, παππούδες, γιαγιάδες, θα κυκλοφορήσει ο πολύς κόσμος. Όσο κυκλοφορεί κόσμος και βγαίνει έξω, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού.

Άρα ο λόγος για τον οποίο κλείσαμε τα σχολεία έχει να κάνει με την επιλογή μας να μειώσουμε -όσο γίνεται- την κυκλοφορία του κόσμου. Αλλά επειδή, πιστεύω, ότι τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες θετικές ενδείξεις, τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει έχουν δουλέψει -στα Χανιά πρέπει να πω ότι είμαστε καλά, είμαστε καλύτερα απ’ ότι είμαστε σε άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε. Και η παράκλησή μου σε εσάς είναι: Όταν με το καλό ανοίξουν ξανά τα σχολεία -και πιστεύω ότι δεν θα αργήσουμε να τα ανοίξουμε ξανά- να προσέχετε διπλά. Τώρα ξέρουμε καταρχάς ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο δουλεύει. Τα παιδιά δεν είναι τα πρώτα τα οποία θα εμβολιαστούν. Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι κυρίως οι γιατροί μας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες, αυτοί δηλαδή οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό, αλλά σε κάθε περίπτωση εσείς πρέπει να προσέχετε. Θέλω να πω κάτι κ. Παγωνίδη: ότι τα παιδιά μας έβαλαν τα γυαλιά. Και τα μικρά παιδιά μας έβαλαν δύο φορές τα γυαλιά. Ήμασταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έβαλε υποχρεωτική μάσκα και στα παιδιά του νηπιαγωγείου και πρέπει να σας πω ότι η ανταπόκριση ήταν άψογη. Και θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλα τα παιδιά για το τι έχετε κάνει, για το γεγονός ότι τηρείτε τα μέτρα, ότι προσέχετε και για τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχετε στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Ξέρετε δεν ήταν μια εύκολη επιχείρηση αυτή. Και παρά το γεγονός ότι υπήρχαν κάποια μικρά τεχνικά προβλήματα τα οποία το Υπουργείο τα έλυσε πιστεύω σχετικά γρήγορα, το γεγονός ότι έχουμε σήμερα, κάθε μέρα, δεκάδες χιλιάδες, πόσα είναι τα τμήματα ακριβώς;

Ν. Κεραμέως: 55.000 τμήματα δημοτικού και νηπιαγωγείου και περίπου 38.000 και 39.000 τμήματα γυμνασίου και λυκείου. Σύνολο 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι, αυτοί είναι όλοι οι μαθητές της χώρας και όλοι οι εκπαιδευτικοί της χώρας, κάνουν τηλεκπαίδευση.

Πρωθυπουργός: Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο να το υλοποιήσουμε και όμως τα καταφέρνουμε, διορθώνουμε τις αδυναμίες μας και όπου μπορούμε γινόμαστε καλύτεροι.

Δύο ερωτήσεις για το εμβόλιο

Η Κωνσταντίνα, αναφερόμενη στο σχεδιασμό που υπάρχει για τη γρήγορη προμήθεια του εμβολίου, ρώτησε, πρώτον, αν θα εμβολιαστούν και τα παιδιά και, δεύτερον, αν το εμβόλιο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο όπως το εμβόλιο της γρίπης. Απαντώντας ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

"Δύο εξαιρετικές ερωτήσεις. Η απάντηση στο πρώτο είναι ότι θέλουμε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Επειδή, όμως, σε πρώτη φάση θα έχουμε λίγα εμβόλια και τα εμβόλια σιγά σιγά θα αυξάνονται, θα πρέπει να εμβολιάσουμε πρώτα αυτούς οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στο να κολλήσουν τον ιό. Ποιοί είναι αυτοί; Είναι οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, όσοι δουλεύουν στα νοσοκομεία και είναι και οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας οι οποίοι αν κολλήσουν κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο. Έχουμε, λοιπόν, ένα πολύ περίπλοκο σχέδιο εμβολιασμού. Θα στήσουμε γύρω στα 1.000 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους και τελικά οι ειδικοί θα είναι αυτοί οι οποίοι θα μας υποδείξουν εάν πρέπει ή αν δεν πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά. Πιστεύω ότι τελικά, εφόσον, έχουμε αρκετά εμβόλια θα πρέπει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι και να εμβολιαστούν ενδεχομένως και τα παιδιά. Εσείς, όμως, το ξέρετε καλά, δεν είστε οι πρώτοι οι οποίοι κινδυνεύετε να αρρωστήσετε, κινδυνεύετε, όμως, να μεταδώσετε τον ιό χωρίς να είστε άρρωστοι. Να είστε φορείς του ιού, δηλαδή, και να τον μεταδώσετε. Αυτό που δεν ξέρουμε, ακόμα, Κωνσταντίνα είναι αν θα χρειάζεται να κάνουμε το εμβόλιο κάθε χρόνο. Το εμβόλιο τι είναι; Είναι ένας μηχανισμός ανοσίας. Μαθαίνει το εμβόλιο στο σώμα μας να πολεμάμε μόνοι μας τον ιό. Είτε είναι ιός της γρίπης, είτε είναι ο ιός του COVID. Ακόμα δεν ξέρουμε πόση διάρκεια θα έχει το εμβόλιο το οποίο θα κάνουμε. Η ανοσία, δηλαδή, για πόσο καιρό θα κρατάει. Όπως δεν ξέρουμε, και όταν κάποιος αρρωστήσει αν δεν θα ξανακολλήσει COVID γιατί πάλι αποκτά ανοσία. Ούτε ξέρουμε αν αυτή η ανοσία κρατάει έξι μήνες, 12 μήνες, ένα χρόνο, δύο χρόνια. Άρα σε αυτό νομίζω ότι κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να σου απαντήσει. Υπάρχει μια πιθανότητα -όπως εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη κάθε χρόνο- να πρέπει να εμβολιαζόμαστε και για τον Covid κάθε χρόνο. Αλλά είναι κάτι που δεν το ξέρουμε αυτό".

Ερώτηση για το χρόνο με την οικογένεια

Ο Μανώλης ρώτησε τον Πρωθυπουργό, μια προσωπική ερώτηση: Αν με δεδομένο το βαρύ πρόγραμμα που έχει, του μένει χρόνος για την οικογένειά του. Η απάντηση του  Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η εξής:

"Η απάντηση είναι πως ναι. Πάντα προσπαθώ να βρίσκω λίγο χρόνο για την οικογένειά μου. Πρέπει να σου πω τώρα εκ των πραγμάτων, επειδή δεν έχουμε ταξίδια, έχουμε ελάχιστα ταξίδια γιατί δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουμε, εκ των πραγμάτων κι εμείς συμμορφωνόμαστε απόλυτα με τα μέτρα. Αρά δε βγαίνουμε έξω -ο μόνος λόγος για να βγω είναι να πάω στη δουλειά μου, να γυρίσω στο σπίτι μου ή ενδεχομένως να βγω για κάποια άθληση, πάντα στο πλαίσιο των αθλητικών δραστηριοτήτων που επιτρέπονται- άρα φροντίζω κάθε βράδυ να είμαι στο σπίτι και να τρώω μαζί με τη σύζυγό μου και με την κόρη μου. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να σου πω ότι μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά. Μάλιστα στο πρώτο lockdown είχαμε στο σπίτι και τα δύο μεγάλα μου παιδιά -ο γιός μου αυτή τη στιγμή έχει μπει στρατό, δεν τον έχουμε δει ουσιαστικά καθόλου τους τελευταίους δύο μήνες γιατί υπηρετεί τη θητεία του στην Αλεξανδρούπολη, η κόρη μου η μεγάλη είναι στο Λονδίνο- αλλά στο πρώτο lockdown ήμασταν και οι πέντε μας μαζί. Οι πέντε μας και τα δύο μας σκυλιά. Επομένως περάσαμε πάρα πολύ χρόνο μαζί οικογενειακά και είναι κάτι που το χάρηκα ιδιαίτερα. Οπότε ναι, βρίσκω χρόνο για την οικογένεια, έστω και λίγο, και κάθε βράδυ φροντίζουμε έστω και αργά να τρώμε μαζί".

Ο Πρόεδρος της τάξης ρώτησε για την οικονομία και την ανεργία

Ο Μιχάλης, ο πρόεδρος της τάξης, ρώτησε τον Πρωθυπουργό για την οικονομία και το πρόβλημα της ανεργίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την ακόλουθη απάντηση: 

"Μιχάλη καταλαβαίνω γιατί είσαι πρόεδρος της τάξης. Έχεις απόλυτο δίκιο ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε δύο μεγάλα προβλήματα. Το ένα πρόβλημα είναι της δημόσιας υγείας, θέλουμε να κρατήσουμε τους Έλληνες υγιείς και γι’ αυτό έχουμε πάρει αυτά τα δραστικά μέτρα, για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού. Αυτό όμως, όπως πολύ σωστά λες, έχει οικονομικές επιπτώσεις. Μαγαζιά έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, δεν λειτουργούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Εμείς λοιπόν ως κράτος τι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε: Όταν δίνουμε εντολή σε μία επιχείρηση να μην λειτουργήσει πρέπει να έρθουμε να τη στηρίξουμε. Πώς το κάνουμε αυτό; Με δύο τρόπους: Ο πρώτος είναι ότι πληρώνουμε εμείς τους εργαζόμενους της επιχείρησης, οι οποίοι δεν δουλεύουν. Τους δίνουμε λιγότερα λεφτά από αυτά που θα έπαιρναν εάν δούλευαν αλλά τους δίνουμε έναν βασικό μισθό. Και ταυτόχρονα δίνουμε κάποια χρήματα στην ίδια την επιχείρηση, για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της. Με αυτό τον τρόπο όταν με το καλό τελειώσει το lockdown, δεν θα χρειαστεί οι επιχειρήσεις να κλείσουν οριστικά και θα έχουμε προστατεύσει τους ανθρώπους από το να χάσουν τη δουλειά τους.

Όσο, λοιπόν, σημαντική είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας από πλευράς υγείας, άλλο τόσο σημαντική είναι η στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων μέσα από αυτά τα μέτρα τα οποία σου περιέγραψα. Και πρέπει να σου πω ότι αφιερώνω πάρα πολύ χρόνο, έχω γίνει περίπου ειδικός, στα θέματα των λοιμώξεων. Αφιερώνω όμως εξίσου πολύ χρόνο για να είμαι σίγουρος ότι αυτό το οποίο είπες δεν θα γίνει. Όταν δηλαδή με το καλό τελειώσει αυτή η περιπέτεια, όταν τελειώσει το lockdown, όταν θα βγεις ξανά εσύ έξω να πας σε ένα μαγαζί να αγοράσεις ένα ζευγάρι παπούτσια, το μαγαζί θα είναι εκεί, οι εργαζόμενοι θα είναι εκεί, και με το καλό θα μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς".

Η πρόταση για ηλεκτρονική αποτοξίνωση και το κολυμβητήριο Χανίων

Η Νικόλ πρότεινε να καθιερωθεί μια ημέρα "ηλεκτρονικής αποτοξίνωσης" σε μια εποχή που περνάμε όλο και περισσότερες ώρες μπροστά σε οθόνες. Μίλησε στον Πρωθυπουργό για τα οφέλη του αθλητισμού, όπως το ποδήλατο και η κολύμβηση, ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίας στο κολυμβητήριο Χανίων. Ο Πρωθυπουργός απάντησε με τα εξής:

"Νικόλ μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ, αποδέχομαι με χαρά την πρότασή σου να πάμε ποδήλατο κάποια στιγμή παρέα στα Χανιά και βέβαια είναι, όντως, δέσμευσή μου ότι θα φτιάξουμε το κολυμβητήριο. Αυτό το οποίο ίσως δεν ξέρεις είναι ότι σε αυτό το πρώτο κολυμβητήριο των Χανίων έμαθα να κολυμπάω. Επομένως έχω και μια προσωπική δυνατή ανάμνηση από τον χώρο αυτό και αισθάνομαι και μια αυξημένη υποχρέωση ώστε να βοηθήσω για να ξαναφτιαχτεί. Μου αρέσει η ιδέα της ηλεκτρονικής αποτοξίνωσης, θα σας συνιστούσα, όμως, να την κάνετε και εσείς πράξη στον ελεύθερο χρόνο σας. Και εμείς προσπαθούμε στο σπίτι.  Η μικρή μου κόρη είναι 17 ετών, είναι στην τρίτη λυκείου, αλλά διαπιστώνω ότι όλοι μας και εσείς και εμείς περνάμε περισσότερο χρόνο απ’ ότι χρειάζεται μπροστά σε οθόνες, είτε κινητών, είτε ηλεκτρονικών υπολογιστών. Άρα, πρέπει να σκεφτούμε όλοι μας αν αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα, να περιορίσουμε συνειδητά το χρόνο που περνάμε μπροστά στις οθόνες και αν δεν μπορούμε να το κάνουμε στο σχολείο, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τα μαθήματα, ενδεχομένως πρέπει να το κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας. Κι αντί να περνάμε τόσο χρόνο στο facebook ή στο tik tok, να βγαίνουμε έξω, να κάνουμε μια βόλτα, να κάνουμε παραπάνω σπορ ή ενδεχομένως να συμφωνούμε -εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε στο σπίτι- ότι για δύο ώρες δεν θα κοιτάξει κανένας κινητό, κανένας υπολογιστή, κανένας τάμπλετ. Τα βάζουμε, λοιπόν, στην άκρη. Πάντα το κάνουμε, πάντα όταν τρώμε και τα ξαναπιάνουμε κάποια στιγμή αργότερα. Άρα έχεις απόλυτο δίκιο για την ιδέα της ηλεκτρονικής αποτοξίνωσης και βέβαια για το ζήτημα του σχολείου -ξέρω ότι είναι κουραστικό- δεν είναι εύκολο να είστε αρκετές ώρες συγκεντρωμένοι μπροστά σε μια οθόνη. Αλλά πάλι αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι είναι προσωρινό. Και θέλω να ξέρετε ότι το πρώτο πράγμα το οποίο θα ανοίξουμε -όταν οι ειδικοί μας δώσουν το πράσινο φως- θα είναι τα σχολεία και τα πρώτα σχολεία που θα ανοίξουν είναι τα δημοτικά. Επομένως λίγη υπομονή θα κάνετε ακόμα και πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καλύτερες ειδήσεις να σας πούμε".

Ερώτηση για τα ομαδικά σπορ

Ο Δημήτρης επισήμανε μιλώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι μαθητές τώρα βρίσκονται στην καραντίνα και δεν μπορούν να αθληθούν πολύ, ρωτώντας αν όταν τελειώσει με το καλό η καραντίνα θα υπάρχουν άλλα μέτρα ή θα είναι τα ίδια όπως παλιά. Ακολούθησε διάλογος:*

Πρωθυπουργός: Εσύ Δημήτρη τι σπορ κάνεις;

Μαθητής: Εγώ κάνω skateboard και μπάσκετ.

Πρωθυπουργός: Ξέρω ότι το πιο δύσκολο πράγμα για κάποιον που αγαπάει τον αθλητισμό είναι να μην μπορεί να αθλείται. Και η αλήθεια είναι ότι θα μας πάρει λίγο καιρό να επανέλθουμε στα ομαδικά σπορ. Άρα, η σύστασή μου είναι να βρει κανείς τρόπους να αθλείται μέσα στα πλαίσια του τι μας επιτρέπουν οι ειδικοί ότι μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα, όπως υπάρχουν πολλά διαδικτυακά στο σπίτι. Υπάρχουν και πολύ ωραία προγράμματα εκγύμνασης για αγόρια, για κορίτσια, για την ηλικία σας στο σπίτι. Μπορεί αύριο να είναι να πας να κάνεις τρέξιμο για να προετοιμάσεις τουλάχιστον τη φυσική σου κατάσταση. Άρα είναι σημαντικό να είμαστε δραστήριοι και μέσα στο Lockdown. Αυτά τα οποία μας επιτρέπουν οι ειδικοί να κάνουμε -και μας επιτρέπουν να κάνουμε κάποια πράγματα- και ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να επιτρέψουμε και πάλι σε όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία και τις παιδικές ομάδες να λειτουργήσουν ώστε να ξαναγυρίσετε στις προπονήσεις σας και στους αγώνες σας.

Υπόσχεση για ξενάγηση στη Βουλή

Η Ιωάννα ρώτησε αν θα είναι τελικά δυνατό η τάξη της να επισκεφτεί την Βουλή. Ο Πρωθυπουργός απάντησε:

"Ελπίζω πως ναι, όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να εμβολιαστούμε και πόσο πιστά θα τηρούμε τα μέτρα. Αλλά επειδή δεν μπορούμε να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα ή δυσκολευόμαστε, γι’ αυτό και έχουμε προβλήματα. Όταν λέω μέτρα δεν εννοώ να είμαστε κλεισμένοι μέσα. Εννοώ να φοράμε όλοι τη μάσκα μας, να κρατάμε τις αποστάσεις μας, να αποφεύγουμε τους συγχωρισμούς, τα μαζέματα σε σπίτια χωρίς μάσκα, τις φωνές, τους χορούς, τα γλέντια -που ξέρω ότι στην Κρήτη μας αρέσει να γλεντάμε, να πίνουμε καμία τσικουδιά παραπάνω και να τραγουδάμε- γιατί όταν τα κάνουμε αυτά εκ των πραγμάτων δεν φοράμε μάσκα.

Αν λοιπόν προσέξουμε, τότε θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια σύντομα. Όσο δεν προσέχουμε αναγκαζόμαστε να πάρουμε μέτρα σαν κι αυτά που έχουμε πάρει. Άρα εξαρτάται από όλους μας, νομίζω κι από εσάς, εσείς είστε πολύ υπεύθυνοι, το ξαναλέω τις πιο πολλές φορές τα παιδιά είναι πιο υπεύθυνα από τους γονείς. Άρα πιστεύω ότι θα μπορέστε να κάνετε την εκδρομή σας. Κι αν καταφέρετε και το τμήμα σας έρθει στη Βουλή δεσμεύομαι να έρθω να σας συναντήσω, να σας κάνω προσωπικά την ξενάγηση".

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Πρωθυπουργός σημείωσε: "Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη φυσική τάξη. Από την άλλη η τεχνολογία μας δίνει πολύ μεγάλα εργαλεία. Και γι’ αυτό και το μέλλον θα είναι ένα μέλλον όπου, προφανώς, η φυσική τάξη θα έχει πάντα τον πρώτο αλλά όχι τον αποκλειστικό ρόλο. Και ισχύει αυτό το οποίο λέτε, ότι μπορούμε να βρισκόμαστε με πολύ μεγαλύτερη ευκολία, δεν χρειάζεται να ταξιδεύουμε. Κι εμείς κάνουμε τηλεδιασκέψεις με ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Είναι πιο εύκολο. Αλλά η φυσική τάξη, είναι φυσική τάξη. Η ανθρώπινη επαφή δεν μπορεί να αντικατασταθεί αλλά και η τεχνολογία μας δίνει πολύ μεγάλες δυνατότητες να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή κρίση και χαίρομαι που το κάνετε με τόσο κέφι και τόσο ενθουσιασμό. Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να συμμετέχω στην τάξη σας και σας παρακαλώ πολύ με το καλό, εάν καταφέρετε να έρθετε στη Βουλή, η συνεργάτης μου η Κύρα είναι εδώ, θα επικοινωνήσετε με το Πρωθυπουργικό Γραφείο και θα αναλάβω εγώ ο ίδιος να σας κάνω την ξενάγηση".


Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, το οποίο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1920, έχει 242 μαθητές σε 12 τμήματα, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από 25 δασκάλους. Λειτουργεί χωρίς κενά, με ολοήμερο πρόγραμμα και η εξ αποστάσεως διδασκαλία υποστηρίζεται από σύνδεση με οπτική ίνα, ταχύτητας 100mbps. Το σχολείο διαθέτει τάξη υποδοχής για τη στήριξη αλλοδαπών μαθητών που υστερούν στην ελληνομάθεια, στην οποία φοιτούν παιδιά προσφύγων μέσω σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Προσφέρει επίσης παράλληλη στήριξη ή ιδιωτική παράλληλη στήριξη, σε συνολικά έξι παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν ήπιες μαθησιακές δυσκολίες.

 

 

 

 

Νέα σενάρια για εκλογές το Φθινόπωρο του 2021

Newsroom Newsroom 23.11.2020

«Το ιδανικό σκηνικό»

Σε όλους αρέσουν τα σενάρια, ειδικά τα εκλογικά, η Καθημερινή δημοσίευσε ένα που κυκλοφορεί.

Το εν λόγω σενάριο λέει πως ο πρωθυπουργός το ερχόμενο φθινόπωρο θα μπει στον πειρασμό για κάλπες.

Το σκηνικό που θα έχει διαμορφωθεί Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος, μπορεί να είναι ιδανικό, καθώς το εμβόλιο θα έχει πιάσει στην κοινότητα, θα έχουν έρθει τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το καλοκαίρι σύμφωνα με τις προβλέψεις θα έχει κυλήσει πολύ πιο ομαλά από αυτό του 2020.

Συνεπώς, θα έχει όλα τα εφόδια για μία επανεκκίνηση μέσω εκλογών, επιδιώκοντας μία νέα καθαρή τετραετία, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη του κορωνοϊού.

Το σενάριο έχει πολλά θετικά και για την κυβέρνηση, αλλά από σπόντα και για τη Φώφη Γεννηματά.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα «αναγκαστεί» να αναβάλει τις εσωκομματικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο και αν καταφέρει να ανεβάσει το ποσοστό της θα εδραιώσει τη θέση της και εσωκομματικά.

«Ενα ΚΙΝΑΛ του 9-10% ποιος θα το πει

 

 

 

 

Aνασχηματισμό στον ορίζοντα

«βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ

anaschimatismo-ston-orizonta-vlepei-o-syriza0

Η δραματική εικόνα της Βόρειας Ελλάδας έχει βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη, θυμίζοντας και την παραδοχή του στη Βουλή πως «αν όλοι γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα». Το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του και η κόντρα κορυφώθηκε με την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

Για κίνηση με σκοπιμότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας:

«Θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα, αντικείμενο κερδοσκοπίας και όχι δικαίωμα για τον κάθε πολίτη ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας. Εκεί οφείλεται η εγκληματική της αδράνεια. Αυτό εξηγεί, άλλωστε, και την ολιγωρία της τόσο καιρό να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στη Θεσσαλονίκη. Καθώς και την επιλογή ακόμη και την καθυστερημένη επίταξη να τη δρομολογήσει σε δύο μικρές κλινικές και όχι στο Διαβαλκανικό ή σε άλλες μεγάλες κλινικές. Γιατί εκεί τα συμφέροντα είναι πιο ισχυρά».

Από τη στιγμή που κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν, μέσα σε όλο αυτό το εκρηκτικό κλίμα, πως «δεν θα εκπλήξει κανέναν ακόμα και πρωτοβουλία ανασχηματισμού εν μέσω πανδημίας από τον κ. Μητσοτάκη, ως επιβεβαίωση της αποτυχίας των χειρισμών του μέχρι σήμερα», δύο είναι τα ενδεχόμενα: ή πιστεύουν πως όντως ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγές σύντομα, ενδεχομένως και μετά τον προϋπολογισμό, προκειμένου να αποκτήσει άλλη δυναμική στην τελική ευθεία του δεύτερου κύματος της πανδημίας ή επιχειρούν να «κάψουν» ένα τέτοιο σενάριο.

Στην Κουμουνδούρου, πέρα από τον κεντρικό «στόχο», που είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης, έχουν εστιάσει την κριτική τους το τελευταίο διάστημα στη Νίκη Κεραμέως, στον Β. Κικίλια, στον Χρ. Σταϊκούρα και στον Αδ. Γεωργιάδη, που θεωρούν πως είναι αυτή τη στιγμή τα πιο ευάλωτα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου. Ενας ενδεχόμενος ανασχηματισμός μπορεί να αποτελεί ομολογία αποτυχίας, όπως θα υποστηρίξουν στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει όμως ο Αλ. Τσίπρας να βρει τους νέους «αδύναμους κρίκους» του Μαξίμου και αυτό σίγουρα αλλάζει τα δεδομένα της αντιπολιτευτικής ρητορικής του.

Η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τον Αλ. Τσίπρα όταν τα «αυτογκόλ» συνεχίζονται, με τη σκυτάλη να παίρνει αυτή τη φορά η «Αυγή». Το σχόλιο της διαδικτυακής εκδοχής της εφημερίδας για τους τάφους που ανοίγουν στις Σέρρες, πως «ίσως χρειαστούν και άλλοι», οδήγησε σε μια συγγνώμη, ενώ αποδόθηκε στην «κεκτημένη ταχύτητα». Η αμηχανία για άλλη μια φορά κυριάρχησε στα στελέχη της Κουμουνδούρου, που βρέθηκαν απολογούμενα να ενισχύουν το επιχείρημα ορισμένων κυβερνητικών στελεχών πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρει για τα δεινά που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός.

Η μάχη του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή έχει ήδη ξεκινήσει, με τον Ευ. Τσακαλώτο να αναφέρει: «Θυμόμαστε τον πρωθυπουργό τον Απρίλιο να δηλώνει ότι “η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020”. Τώρα προβλέπουν υπερδιπλάσια ύφεση από την ανάπτυξη. Ελπίζουμε πραγματικά να είναι η τελευταία αναθεώρηση επί τα χείρω».

21.11.2020

 

 

 

 

Έκτακτο επίδομα για τα Χριστούγεννα σε όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Newsroom Newsroom 19.11.2020

Άμεση αποζημίωση σε ιδιοκτήτες που θα λάβουν μειωμένα ενοίκια

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όσους πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού ανακοίνωσε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μέτρα που εξειδικεύει αυτή την ώρα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (πάνω από 480.000 συμπολίτες μας) τον Δεκέμβριο θα λάβουν το διπλάσιο ποσό.

«Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν το διπλάσιο ποσό τον Δεκέμβριο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε:

Οι εργαζόμενοι μπορούν να μπουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας καλύπτονται από το κράτος με την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

  • Αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων
  • Δανειολήπτες που πλήττονται στηρίζονται ήδη από το πρόγραμμα γέφυρα
  • Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται 40% ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ μείωση ενοικίου για τα επαγγελματικά ακίνητα. Το ίδιο ισχύει για εργαζόμενους (πρώτη κατοικία)και τα τέκνα τους (φοιτητική κατοικία).
  • Αναστέλλονται 75 ημέρες οι πληρωμένες επιταγών (αφορά επιχειρήσεις σε αναστολή ή έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία).
  • Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που μπαίνουν στο νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ενισχύεται και φτάνει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αθροιστικά με τον 5ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής το ποσό φτάνει τα 5 δισ. Ευρώ.
  • Υπάρχει σχεδιασμός για επέκταση και το 2021.

Τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν το διπλάσιο επίδομα όπως είχε προαναγγείλει στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης. Το μέτρο αφορά πάνω από 480 χιλιάδες ευάλωτους συμπολίτες μας.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα δοθούν 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.

Το δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί βάσει το πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού, θα καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου και θα πληρωθεί απευθείας από τους εργοδότες. Στη συνέχεια το τμήμα που αφορά την περίοδο αναστολής συμβάσεων εργασίας θα πληρωθεί στον εργοδότη από το κράτος πιθανόν εντός Δεκεμβρίου.

Οι υπουργοί κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης παρουσίασαν και άλλα 20 μέτρα στήριξης που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, μετά και το 2ο lockdown.

Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ενεργοποιεί συνολικά μέτρα στήριξης 3,3 δισ. ευρώ για στήριξη Απασχόλησης και των επιχειρήσεων. Τόνισε επίσης ότι η επάρκεια των μέτρων αναγνωρίστηκε από την 8η Αξιολόγηση της Κομισιόν.

Και συγκεκριμένα:

1 Ειδική αποζημίωση 800 ευρώ για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται

2 αναστολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις και αναστολή πληρωμής φδίοσεων για εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται

3 Αναστολή πληρωμής δανειοληπτών και ένταξη στο Πρόγραμμα Γέφυρα. Ήδη οι τράπεζες αφαιρούν το ποσό της κρατικής συμμετοχής από τη δόση.

4. Υποχρεωτική μείωση ενοικίου για όσους πλήττονται, επιχειρήσεις και εργαζομένους. Η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι αύριο και θα προβλέπει αποζημίωση 50% στους εκμισθωτές

5. Αναστολή λήξης επιταγών για 75 μέρες

6. Νέα επιστρεπτέα 4 με συμμετοχή και νεοσύστατων επιχειρήσεων ασχέτως αν έχουν εργαζομένους και ταμειακή μηχανή. Το 50% δεν επιστρέφεται. Τις επόμενες ημέρες θα ανοίγει η πλατφόρμα και μέχρι 30 Νοεμβρίου. Θα εμφανίζεται αυτόματα το ποσό ενίσχυσης. Μέσα στον Νοέμβριο θα πληρωθούν οι πρώτοι δικαιούχοι. Θα διατεθούν 1,2 δισ. ευρώ. Μαζί με την Επιστρεπτέα 5 θα δοθούν πάνω από 5 δισ. ευρ

 

 

 

 


Η «γενιά του Πολυτεχνείου» που ασχολήθηκε με την πολιτική...

Πρόσθεσαν στο βιογραφικό τους τον αντιδικτατορικό αγώνα και πρωταγωνίστησαν στη Μεταπολίτευση.....


Ο επίλογος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν σίγουρο πως θα σηματοδοτούσε την αρχή για τη νέα εποχή στην οποία εισερχόταν η χώρα: Τη Μεταπολίτευση.

Ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών, τα «παιδιά του Πολυτεχνείου» που αγωνίστηκαν για να αλλάξουν μία κατάσταση που θεωρούσαν άδικη και λανθασμένη, σημάδεψαν την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Πρόσθεσαν στο βιογραφικό τους τον αντιδικτατορικό αγώνα - το δάφνινο στεφάνι - που έγινε το εισιτήριο για μία πολιτική σταδιοδρομία στα χρόνια της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της προόδου.

Οι αντιφρονούντες υπήρξαν στη συνέχεια πρωτοκλασάτα στελέχη της πολιτικής ζωής της χώρας, θεωρώντας ίσως ότι μόνον έτσι θα συνέχιζαν τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία.

Ποιοι ήταν όμως οι νέοι - τότε - εκείνοι που συμμετείχαν ενεργά στην φοιτητική εξέγερση και από τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα έχουν ασχοληθεί με την άσκηση της κρατικής εξουσίας και έχουν λάβει δημόσια αξιώματα;

Αν πέτυχαν ή απέτυχαν, θα τους κρίνει η Ιστορία. Και φυσικά ο καθένας από εμάς...

Μαρία Δαμανάκη

Ανέπτυξε δραστηριότητα εντός της Αριστεράς, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Μέλος της ΚΝΕ, έλαβε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα και ήταν η φωνή πίσω από το ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου που επαναλάμβανε το «Εδώ Πολυτεχνείο». Συνελήφθη και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια από τη χούντα. Μετά την πτώση της χούντας εξελέγη βουλευτής, αρχικά του Κ.Κ.Ε. και εν συνεχεία με τον Συνασπισμό. Το 1991 έγινε πρόεδρος του ΣΥΝ και ήταν η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα. Μετέπειτα προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε βουλευτής. Σήμερα είναι Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κώστας Λαλιώτης

Αναμίχθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από το ΠΑΚ και το 1973 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, ΠΑΣΟΚ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, από το 1974, και, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, από το 1976. Ήταν υπεύθυνος του περιοδικού «Αγωνιστής» της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ (1975-1977), και εκδότης και μέλος της διεύθυνσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εξόρμηση» (1977-1985) επίσης του ΠΑΣΟΚ. Εκλέχθηκε βουλευτής το 1991, αλλά επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έχει περάσει από πλειάδα κυβερνητικών θέσεων τα τελευταία 30 χρόνια.

Στέφανος Τζουμάκας

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1973 ήταν από τους πρωταγωνιστές της κατάληψης της Νομικής και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών (1986-1988), Υφυπουργός Παιδείας (1988), Υπουργός Εργασίας (1995-1996) και Υπουργός Γεωργίας (1996-1998).

Νίκος Μπίστης

Γνωστός για τη δράση του στις καταλήψεις της Νομικής, με συμμετοχή και στο Πολυτεχνείο, ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από την ΚΝΕ, μεταπήδησε στο Συνασπισμό και από εκεί στο ΠΑΣΟΚ. Το 2000 διατέλεσε υφυπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη, ενώ βρέθηκε και στη ΔΗΜΑΡ.

Μίμης Ανδρουλάκης

Πήρε μέρος στην αντιδικτατορική αντίσταση και διώχθηκε από τη Χούντα. Υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς πάνω από είκοσι χρόνια. στενός συνεργάτης του Χαρίλαου Φλωράκη, βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ενιαίου ΣΥΝ. Από το 1990, ο Μίμης Ανδρουλάκης πήρε μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες για την υπέρβαση του σχίσματος ΠΑΣΟΚ–Αριστεράς. Από την εποχή εκείνη και μετά έμεινε πολιτικά ανέντακτος στο χώρο της αριστεράς. Στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1993 και μετά στήριξε το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η απόπειρα πολιτικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη απέτυχε. Στις βουλευτικές εκλογές του 2004 υποστήριξε ξανά το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας. Στις εκλογές του 2007, 2009, στις Βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, επανεκλέχθηκε στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών.

Κώστας Σκανδαλίδης

Ο Κώστας Σκανδαλίδης ανήκει στη «γενιά του Πολυτεχνείου». Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Κω. Το 1971, με την είσοδό του στο Πολυτεχνείο, δραστηριοποιείται στο Σύλλογο Δωδεκανησίων Σπουδαστών, του οποίου εκλέγεται Πρόεδρος κατά την περίοδο 1975-1977. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, λογογράφος του Ανδρέα Παπανδρέου, βουλευτής, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, υπουργός.

Νάντια Βαλαβάνη

Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα (ΑντιΕΦΕΕ-ΚΝΕ) από τα 18 της. Συνελήφθη το Φεβρουάριο 1974 και μετά από πολύμηνη ανάκριση παραπέμφθηκε στο στρατοδικείο κατηγορούμενη κυρίως για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αποφυλακίστηκε από τις Φυλακές Κορυδαλλού με την κατάρρευση της χούντας τέλος Ιουλίου 1974. Έμεινε οργανωμένη μέχρι το 1989 στο ΚΚΕ, όπου και αποχώρησε. Έκτοτε παρέμενε ανένταχτη, έως και το 2009 όταν πολιτεύτηκε με το ΣΥΡΙΖΑ.

Αλέκος Αλαβάνος

Ως φοιτητής είχε ενεργή συμμετοχή στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Γι' αυτό το λόγο στρατεύθηκε αναγκαστικά και αργότερα διώχθηκε με βάση τον Ν.509. Τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στην ΕΣΑ. Για πολλά χρόνια διατέλεσε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και αναδείχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Με τη σημαία του εκλέχθηκε ευρωβουλευτής το 1981 και το 1984. Επίσης ως μέλος του ΚΚΕ επανεκλέχθηκε το 1989 μέσω του ευρωψηφοδελτίου του Συνασπισμού. Πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού. Έχει διατελέσει ευρωβουλευτής, βουλευτής, πρόεδρος κόμματος και υποψήφιος σε πολυάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις.

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Διετέλεσε μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και στη συνέχεια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Από την ίδρυσή του Συνασπισμού τo 1992 και μέχρι σήμερα είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Έλαβε μέρος στο φοιτητικό Αντιδικτατορικό Κίνημα και υπέστη διώξεις για τη δράση του. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το 1973.


στις Νοεμβρίου 17, 2020 πηγή πηγή

 

 

 

 

Παρέμβαση Μητσοτάκη :

Ολα τα κόμματα μαζί στο Πολυτεχνείο

Αδιανόητο χαρακτήρισε το γεγονός τα κόμματα να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης για το Πολυτεχνείο αναφέρει σε μήνυμα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση

Δήλωση για την επέτειο του

Πολυτεχνείου

και την απαγόρευση της καθιερωμένης πορείας πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός

Κυριάκος Μητσοτάκης .

Κάλεσε όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.

«Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας».

Ακολουθεί η δήλωση:

Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο.

Φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου.

Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους.

Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό.

Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα.

Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι.

Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας.

Γιατί κυρίως αυτή μας επιβάλλει, φέτος, να τιμήσουμε τη μεγάλη επέτειο όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της: Προφυλάσσοντας την υγεία όλων.

Ειλικρινά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας.

Η απόφαση να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο.

Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας.

Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών.

Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών.

Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.

Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας.

Σχετικά άρθρα Πολυτεχνείο :

 

 

 

 

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΝ

ΟΛΕΘΡΟ ΤΣΙΠΡΑ ΠΙΣΩ

facebook sharing button
twitter sharing button
email sharing button
Της Λέττας Καλαμαρά
Η ανείπωτη εθνική καταστροφή, με ή χωρίς δόλο αδιάφορο, που επέφερε ο ανίκανος εκ του αποτελέσματος Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει το δρόμο της πολιτικής επιστροφής του ομόλογου του Αλέξη Τσίπρα διάπλατα. Ο εθνικά επιζήμιος Πρωθυπουργός του 2015, που κάλυψε πολιτικά ο κ.Μητσοτάκης για μία ώρα πολιτικής ανάγκης, εμφανίζεται στα πλατό με λύσεις κοινής αποδοχής συγκυβέρνησης, απλώνοντας ένα χέρι βοηθείας στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο κλυδωνίζεται στα θεμέλια του σε Υγεία, Οικονομία, Παιδεία, Άμυνα.

Ο πολιτικός Κυριάκος Μητσοτάκης που παραπλάνησε και υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού την 7η Ιουλίου 2019 υποσχόμενος ανάπτυξη 4%, φιλελεύθερη οικονομία, κάθαρση σκανδάλων, επαναπατρισμό της νεολαίας και ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα. Το τι καταστροφή κατάφερε σε έναν μόλις χρόνο διακυβέρνησης στη ζωή των Ελλήνων δεν έχει προηγούμενο. Όλοι οι κόποι και θυσίες μίας δεκαετίας Μνημονίων έχουν χαθεί στη μανία των ανθελληνικών κέντρων να καταστήσουν την Ελλάδα σε Καζακστάν της Μεσογείου εις όφελος της Τουρκίας.

Η διακομματική νομενκλατούρα που συνωστιζόταν γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε στην αυλή του Κυριάκου Μητσοτάκη χαμογελάει κρυφίως για την επερχόμενη συγκυβέρνηση της Μαντάμ “Ο” μετά το γκρέμισμα του Ντόναλντ Τραμπ με τη χρήση του COVID-19. Η φτωχοποίηση και διάλυση της Ελλάδας βρίσκεται πιο κοντά με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι έτοιμος να βάλει ένα πολιτικό χεράκι βοηθείας στο δύσμοιρο Μητσοτάκη με μία συγκυβέρνηση προσωπικοτήτων και μία θηλυκή Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Αιώνια αποικία η Ελλάδα δυστυχεί από την έλλειψη ενός ανιδιοτελούς πολιτικά ηγέτη. Η μεταπολιτευτική παρέλαση Πρωθυπουργών εθνικής καταστροφής δεν λέει να τελειώσει στην προσπάθεια διάλυσης του εθνικού μεγάλου ονείρου. Αχρείαστοι αμυντικοί εξοπλισμοί και πολεμικός ευνουχισμός για τον ενταφιασμό κάθε εθνικής ιδέας στην υπηρεσία του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος διακίνησης ουσιών που αυξάνει τις ποσότητες του στα λύματα αλματωδώς. Επενδύσεις άχυρων σε μία διαλυμένη οικονομία το έργο Μητσοτάκη για το καλό μας, για το καλό του, για το καλό όλων πλην της Ελλάδας.

Μία ναρκωμένη χώρα οδηγείται πλέον στη διάλυσή της γεμάτη περηφάνια. Εξουσία και λαός σπρώχνουν στο γκρεμό την Ελλάδα όσο πιο γρήγορα μπορούν με μπροστάρηδες τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Να βάλουν όλοι ένα χεράκι ζητούν με έναν Υπουργό κοινής αποδοχής αρχικά, γιατί όχι και Άμυνας, γιατί όχι και Πρωθυπουργό.

Τα Χριστούγεννα του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλων μας θα είναι διαφορετικά. Με ένα φερετζέ πατριωτισμού, ίσως. Με μία κομμουνιστική Ελλάδα επιδομάτων και δημοσίων λειτουργών, ίσως. Συγχαρητήρια, κύριε Μητσοτάκη. Ξεπεράσατε τον Αλέξη με το νταούλι στην καταστροφή μας! Αμαυρώσατε τη Νέα Δημοκρατία και τη δεξιά παράταξη ισόποσα με τον Αλέξη για την αριστερή. Άξιος ο μισθός σας! Συνεχίστε απτόητος…

https://thedayaftergr.blogspot.com/2020/11/blog-post_9.html

Triklopodia 10/11/2020

 

 

 

 

Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

Για τα σχέδια νόμων του Υπουργείου Τουρισμού

Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

Η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα την επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Τουρισμού:

Α. «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Πορτογαλικής Δημοκρατίας για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού».

Β. «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Καζακστάν για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού».

Γ. «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας στον Τουρισμό Κρουαζιέρας μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Τουρισμού της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας».

NEWSBEAST.GR

 

 

 

Πρόστιμα σε διαδηλωτές στο Σύνταγμα

- Διαμαρτυρία κατά της μάσκας και του lockdown

Πρόστιμα σε διαδηλωτές στο Σύνταγμα - Διαμαρτυρία κατά της μάσκας και του lockdown

Στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν περίπου 20 πολίτες για να διαδηλώσουν κατά της χρήσης μάσκας και του lockdown που έχει επιβληθεί για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ωστόσο άνδρες της Αστυνομίας που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της τήρησης των περιοριστικών μέτρων, τους κύκλωσαν και τους επέβαλαν πρόστιμο 600 ευρώ, για μη χρήση μάσκας και για απουσία άδειας μετακίνησης.

Στην συνέχεια τους προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα.

Δείτε εικόνες από τη συγκέντρωση και την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων:

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2020, 18:25 Zougla

 

 

 

 

 

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ “ΚΑΓΚΕΛΑ”!

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΠΗΡΕ Η ΠΑΤΡΑ

– ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

– ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΞΥΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΠΑΝΤΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

1

Νεότερα:

“Μπλόκο” των αστυνομικών πριν από λίγο στη συμβολη των οδών Πατρέως και Παντανάσσης για συγκεντρωμένα άτομα  που είχαν προγραμματίσει πορεία στο κέντρο της Πάτρας κατά του Lockdown.

Αστυνομικά “μπλόκα” στο κέντρο της Πάτρας, δεν επέτρεψαν  να πραγματοποιηθεί πορεία κατά του lockdown, η οποία ήταν προγραμματισμένη για απόψε στις 7 το βράδυ, όπως είχε απευθυνθεί διαδικτυακό κάλεσμα.

Ισχυρή η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ σε όλο το κέντρο της πόλης, βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην προσαγωγή εννέα ατόμων, τα οποία έχουν οδηγηθεί στην Ασφάλεια Πατρών, ενώ δύο διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται σε ετοιμότητα στο κέντρο της πόλης.

Αστυνομικοί, που βρίσκονται στην πλατεία Όλγας, δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στην πλατεία.

Περικυκλωμενο απο ΜΑΤ, είναι αυτή τη στιγμή όλο το τετράγωνο, Κορινθου – Αρατου – Κλοκοτρωνη – πλατεία Όλγας, με τους αστυνομικούς να μην αφήνουν να πραγματοποιηθεί καμία πορεία, λόγω των μέτρων που ισχύουν κατά του covid-19.

tempo24 - ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

https://www.youtube.com/watch?v=aDZUJ9LG7qQ&feature=emb_logo

tempo24 - ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ lOCKDOWN ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΙΙ

https://www.youtube.com/watch?v=PgPyMxTfUjw&feature=emb_logo

tempo24 - ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ LOCKDOWN ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ - ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ

https://www.youtube.com/watch?v=8CEjsU5NEUQ&feature=emb_logo

πηγή: tempo24.news  Εφημερίδα "Μακελειό" 8/11/2020

 

 

 

 

Θεσσαλονίκη:

Εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σε πορεία κατά του lockdown

Newsroom Newsroom 7/11/2020

Χάος στη Θεσσαλονίκη - Δείτε βίντεο

Ανανέωση

Κλιμακώνονται τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, μετά από συμπλοκή διαδηλωτών και αστυνομικών στην πορεία που πραγματοποιείται από διαμαρτυρόμενους για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού πολίτες.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, χρώματα και αυγά, έσπασαν μπουκάλια και έκαψαν κάδους, όπως αναφέρει το thesstoday. Ξεκίνησαν από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο, όπου το κλίμα ήταν ήδη αρκετά ηλεκτρισμένο και κατευθύνθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβέρνηση 06.11.2020 - 20:07 492

Κλειστές οι εκκλησίες λόγω του lockdown - Πώς θα γίνονται τα Ιερά Μυστήρια

Οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν από νωρίς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για το lockdown και είχαν την εντολή να προβούν σε προσαγωγές και συλλήψεις, ενώ επίσης έκαναν χρήση κρότου λάμψης.

Στην οδό Γούναρη με Εγνατία συγκεντρώθηκαν περίπου 40 – 50 άτομα με πέτρες. Στην Καμάρα άγνωστοι άναψαν φωτιές σε κάδους, ενώ παράλληλα στην οδό Παύλου μελά έγινε κυνηγητό κουκουλοφόρων με ΜΑΤ.

Με το που εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί στην Καμάρα, οι άγνωστοι έριξαν πέτρες και τράπηκαν σε φυγή προς τα πάνω. Οι άνδρες των ΜΑΤ προχώρησαν σε προσαγωγές στην Καμάρα, στη Ροτόντα, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, στο πάρκο του Ξαρχάκου και στο Τουρκικό προξενείο.

Στην Καμάρα κατέφτασε η πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ ενώ φυσικά πολλές ήταν και οι διμοιρίες των ΜΑΤ στο σημείο.

Έντονη ήταν η κινητικότητα και στα Πανεπιστήμια, όπου και εκεί γύρω ήταν ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας. Στο Βιολογικό βρέθηκαν 20 άτομα με κράνη. Οι στυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στην Πύλη Εμπορίου και ABC.

Δύο αστυνομικοί των ΜΑΤ τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ διαδηλωτών κατά του lockdown και αστυνομικών, αναφέρει το thestival.gr.

Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Αρχικό κείμενο

Δεκάδες διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν στην Θεσσαλονίκη, κοντά στον Λευκό Πύργο την Παρασκευή το απόγευμα, διαμαρτυρώμενοι για την επιβολή lockdown.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, επικράτησε ένταση μεταξύ των διαδηλωτών και αστυνομικών.

Τα άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στον Λευκό Πύργο, μέσω διαδικτυακού καλέσματος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή lockdown.

Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται επί τόπου προκειμένου να αποτρέψουν τον συνωστισμό πολιτών και κατά συνέπεια την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης, με τους διαδηλωτές να αντιδρούν.

Αρχικά υπήρξε μικροένταση, λίγο αργότερα όμως τα πνεύματα οξύνθηκαν. Διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και μπογιές προς του αστυνομικούς. Εκείνοι απάντησαν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, προκειμένου να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

"Φεύγουν" οι Αθηναίοι - Πάνω 45.000 οχήματα πέρασαν τα διόδια

Από το πρωί της Παρασκευής και ενόψει του αυριανού lockdown χιλιάδες Αθηναίοι, σπεύδουν να φύγουν από το Λεκανοπέδιο.

Η κυκλοφορία στους οδικούς άξονες των αυτοκινητοδρόμων σήμερα Παρασκευή παρουσιάζει αύξηση 30% σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή, η οποία στις περιοχές κοντά στην Αθήνα.

300.000 οχήματα θα περάσουν από την Αττική Οδό

Ο κυκλοφοριακός φόρτος στην Αττική Οδό θυμίζει ημέρες Χριστουγέννων. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να φτάσει τα 300.000 οχήματα, αριθμός που αποτελεί έναν από τους υψηλότερους φόρτους της χρονιάς. Αξίζει να αναφερθεί πως χθες η κυκλοφορία έφτασε τα 260.000 οχήματα.

Μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις της Εθνικής Οδού

Αυξημένη είναι η κυκλοφορία από χθες στην Εθνική οδό. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η αύξηση αφορά και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας. Ειδικότερα, σήμερα μέχρι τις 17:00, έχουν περάσει από τα διόδια των Αφιδνών 22.172 οχήματα προς Λαμία και 19.597 προς Αθήνα.

Η κυκλοφορία στο ρεύμα εξόδου, από την πόλη των Αθηνών, εμφανίζεται κατά 14% μεγαλύτερη από την κυκλοφορία της προηγούμενης Παρασκευής, ενώ στο ρεύμα εισόδου η αντίστοιχη αύξηση φτάνει στο 23%.

Πάνω από 23.000 αυτοκίνητα έχουν περάσει από τα διόδια της Ελευσίνας

Ομοίως, αυξημένη είναι η κυκλοφορία από χθες και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ολυμπίας Οδού. Ειδικότερα, σήμερα μέχρι τις 17:00, έχουν περάσει από τα διόδια της Ελευσίνας 23.578 οχήματα προς Κόρινθο και 18.175 προς Αθήνα. Η κυκλοφορία στο ρεύμα εξόδου, από την πόλη των Αθηνών, εμφανίζεται κατά 30% μεγαλύτερη από την κυκλοφορία της προηγούμενης Παρασκευής, ενώ στο ρεύμα εισόδου η αντίστοιχη αύξηση φτάνει στο 34%.

GALLERY

ThessToday.gr - Επεισόδια και χημικά λευκό Πύργο 2

https://www.youtube.com/watch?v=Y5b1ihTpAdg&feature=emb_logo

ThessToday.gr - Χειροπέδες σε διαδηλωτή

https://www.youtube.com/watch?v=5jyitlKAa1o&feature=emb_logo

ThessToday.gr - Κυνηγητό διαδηλωτών με δυνάμεις των ΜΑΤ Θεσσαλονίκη

https://www.youtube.com/watch?v=qmk7QVEumJo&feature=emb_logo

ThessToday.gr - Καίνε κάδους στην Καμάρα επεισόδια

https://www.youtube.com/watch?v=Ak6tPNyhL48&feature=emb_logo

Thestival.gr Μικρο-ένταση στο Λευκό Πύργο

https://www.youtube.com/watch?v=IwSvhbj-odI&feature=emb_logo

7/11/2020

 

 

 

 

Ι.Μάζης:

“Η Γερμανία έδωσε εντολή να μην αντιδρά η Ελλάδα στην Τουρκία έως τον Δεκέμβριο”

Newsroom Newsroom 03.11.2020

Σκύψαμε το κεφάλι με διαταγή Μέρκελ

Ο Δρ Ιωάννης Μάζης Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ήταν καλεσμένος στην εκπομπή #KontraNews10 με τον Κωνσταντίνο Μαραβελίδη και τα όσα είπε για τα ελληνοτουρκικά χωρίς αμφιβολία προβληματίζουν.

Κυρίως αυτό που είπε για την πίεση που ασκεί η γερμανική κυβέρνηση στην Ελλάδα να μην αντιδράσει στην τουρκική επιθετικότητα, μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν λήγει η γερμανική προεδρία στην ΕΕ!

“Η Ελληνική Κυβέρνηση έλαβε εντολή από την Γερμανία να μην αντιδρά στην Τουρκία έως τον Δεκέμβριο” αποκάλυψε ο καθηγητής #Μάζης.

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μάζης είπε:

Ιωάννης Μάζης Η Κυβέρνηση έλαβε εντολή από την Γερμανία να μην αντιδρά στην Τουρκία ως τον Δεκέμβριο

https://www.youtube.com/watch?v=3fpFuu4pPLM&feature=emb_logo
► Να προσφύγει #Ελλάδα και Κύπρος στην ΕΕ για έκτακτη σύνοδο κορυφής για την επιβολή κυρώσεων

► Ο Ερντογάν κινείται από την μουσουλμανική αδελφότητα η οποία ευθύνεται, μαζί με τις ευλογίες της Δύσης και των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα- Χίλαρι Κλίντον για την έκρηξη σε όλο το Μαγκρεμπ και την Μέση Ανατολή

► Ο Ερντογάν στρέφει τον κόσμο εναντίον του και θα το καταλάβει σύντομα

► Η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει την Κύπρο

► Η Κυβέρνηση έλαβε εντολή από την Γερμανία να μην αντιδρά στην Τουρκία μέχρι τον Δεκέμβριο

 

 

 

 

 

Στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για τα 12 μίλια

sto-ste-to-proedriko-diatagma-gia-ta-12-milia0

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον επιβεβλημένο έλεγχο νομιμότητας βρίσκεται το Προεδρικό Διάταγμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια (ν.μ.). Ως είθισται, αφού το ΣτΕ ολοκληρώσει τον έλεγχο, τότε το Προεδρικό Διάταγμα θα σταλεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα το υπογράψει, προτού αυτό δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και γίνει νόμος του κράτους.

Το Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται στο ΣτΕ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα Τίρανα, όπου και συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση της χώρας η από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά που υπάρχει ώστε να γίνει δυνατή η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία. Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. θα γίνει κατά τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος και στα σημεία βόρεια της Κέρκυρας όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από την αλβανική πλευρά, ωστόσο θα γίνουν καλή τη πίστει οι απαραίτητες προσαρμογές αμέσως μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Ως προς αυτή καθαυτήν την προσφυγή στη Χάγη, εκτιμάται ότι δύσκολα θα γίνει εφικτή προτού ολοκληρωθούν οι βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Απριλίου στην Αλβανία. Για την υπογραφή του συνυποσχετικού, δεν επαρκεί η υπογραφή του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Εντι Ράμα, και διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα, δεν θα συνυπογράψει προκειμένου να μη δώσει στο κυβερνών κόμμα «λευκή επιταγή» ενόψει των εκλογών. Οι σχέσεις με την Ελλάδα αποτελούν σημείο διαρκούς πολιτικής τριβής στο εσωτερικό της Αλβανίας, και υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν και η αιτία που η προηγούμενη συμφωνία του 2009 «μπλοκαρίστηκε» από το συνταγματικό δικαστήριο.

Προς Νότο, η επέκταση των χωρικών υδάτων θα φθάσει μέχρι και το ακρωτήριο Ταίναρο, γεγονός που σημαίνει ότι θα «κλείσει» με γραμμές βάσης και ο Μεσσηνιακός Κόλπος (πέρα από τον Κορινθιακό και τον Αμβρακικό που ούτως ή άλλως έχουν πολύ μικρότερο άνοιγμα). Σε επόμενο στάδιο, η επέκταση των χωρικών υδάτων θα μπορούσε να φθάσει μέχρι τα Κύθηρα και τη Δυτική Κρήτη, κάτι που, προς το παρόν, παραμένει ως σχέδιο.

 

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided