Σάββατο, Απρίλιος 10, 2021

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 12ος

 

 

 

 

 

 

Ο ποταμός που έδωσε το όνομά του σε έναν από τους διασημότερους ελληνικούς χορούς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ποταμός που έδωσε το όνομά του σε έναν από τους διασημότερους ελληνικούς χορούς

Ο δεύτερος μεγαλύτερος της Ηπείρου

Ο ποταμός που έδωσε το όνομά του σε έναν από τους διασημότερους ελληνικούς χορούς

Ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ηπείρου είναι άγνωστος στους περισσότερους, καθώς τα φώτα της δημοσιότητας κλέβει ο δημοφιλής Αώος. Ωστόσο, και ο Καλαμάς όπως είναι η σύγχρονη ονομασία του, κρύβει τα δικά του μυστικά που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Το αρχαίο όνομα Θύαμις, όπως είναι επίσης γνωστός, προέρχεται από τη λέξη «θύω», δηλαδή κινούμαι άγρια, κάτι που ισχύει με τα νερά του ποταμού. Τα νερά του πηγάζουν από το βορειοδυτικό άκρο του νομού Ιωαννίνων, αναπτύσσεται σε δύο νομούς -Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας- και καταλήγει στο Ιόνιο Πέλαγος. Το μήκος του αγγίζει τα 115 χλμ., εκτεινόμενος από τις πηγές του Γοργού μέχρι τα στενά της Βροσίνας, περνώντας από το νομό Θεσπρωτίας για να καταλήξει στο Ιόνιο.

Κατά μήκος του ποταμού συναντάται η κοιλάδα του Άνω Καλαμά και τα υψίπεδα της Ζίτσας, τα όρη Κουρέντων καθώς και τα όρη της Παραμυθιάς, με σημαντικότερο χαρακτηριστικό στοιχείο της διαδρομής τους πολλούς χαμηλούς λόφους με πολλά ρέματα.

Το ξεχωριστό υδάτινο οικοσύστημά του αποτελείται από βιότοπους βαλκανικών ειδών, οι οποίοι συνδυαστικά με αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους ολόγυρα του ποταμού προσδίδουν στην ευρύτερη περιοχή σημαντική σπουδαιότητα, ενώ η περιοχή των στενών και οι εκβολές του έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες περιοχές.

Σε διάφορα σημεία του σχηματίζονται μικροί καταρράκτες, ενώ πρόκειται για τον ποταμό που κοντά στο χωριό Λίθινο περνούσε κάτω από έναν τεράστιο βράχο σε σχήμα τοξωτής γέφυρας, το περίφημο Θεογέφυρο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παλαιότερα οι κάτοικοι περιοχών σε τμήμα του ποταμού στο νομό Θεσπρωτίας ονομάζονταν Τσάμηδες και η περιοχή Τσαμουριά, καθώς πιθανολογείται ότι το όνομα Τσάμης προέρχεται από παραφθορά του αρχαίου ονόματος Θύαμις. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι κάτοικοι λέγεται ότι δώσανε και το όνομα σε έναν από τους διασημότερους ελληνικούς, παραδοσιακούς χορούς, τον τσάμικο.

NEWSBEAST.GR 16/12/2020

 

 

 

 

Ελληνικό κριθάρι για τις μπίρες για 13η χρονιά

Ελληνικό κριθάρι για τις μπίρες για 13η χρονιάΉταν το 2008, όταν η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επαναπροσδιόριζε την καλλιέργεια κριθαριού στην Ελλάδα  δημιουργώντας το πρώτο και μεγαλύτερο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού για μπίρα.

Σήμερα, συνεχίζει να καταφέρνει να καλύπτει τις παραγωγικές της ανάγκες με 100% ελληνικό κριθάρι και, παράλληλα, οι συνεργάτες-παραγωγοί  της να ολοκληρώνουν με επιτυχία, για 13η χρονιά, τη σπορά, που θα αποτελέσει τη σοδειά του 2021.

Κάθε σπορά έχει τις δυσκολίες της και το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας είχε και έχει ως μέριμνα να τις εξομαλύνει βοηθώντας στην επιλογή των κατάλληλων σπόρων, αλλά  και στην πίστωση για την αγορά τους.

Η συμβολαιακή καλλιέργεια αποτελεί σταθερή πηγή εισοδήματος

Φέτος,  προστέθηκε ακόμη μία παράμετρος. Η πανδημία, που χτύπησε την υφήλιο, οδήγησε στην λήψη περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και στη φιλοξενία. Η μπίρα έχασε, για μεγάλο και -ειδικά κατά το πρώτο lockdown- κρίσιμο διάστημα, τα δύο βασικά σημεία πώλησής της, πράγμα που προκάλεσε και τη μείωση στις παραγόμενες ποσότητες της.

Ωστόσο, περισσότεροι από 2000 παραγωγοί- συνεργάτες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας- μπορούν να βασίζονται σε μια σταθερή πηγή εισοδήματος. Το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας απλώνει ένα δίχτυ προστασίας και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών σε 19 νομούς, αλλά και της ευρύτερης ελληνικής οικονομίας. Όλες οι δράσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας θα δημιουργήσουν, και φέτος, ένα δίκτυο καλλιεργούμενης γης, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 120.000 στρέμματα.

Πριν από 13 χρόνια, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πίστεψε στους Έλληνες παραγωγούς και στην ελληνική γη και τα αποτελέσματα ήταν για όλες τις πλευρές μόνο θετικά.

Το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αποτελεί υπολογίσιμο παράγοντα της ελληνικής οικονομίας, καθώς έχει προσφέρει περισσότερα από 100εκ. ευρώ συνολικής προστιθέμενης αξίας, ενώ έχει δημιουργήσει 800 νέες έμμεσες θέσεις εργασίας. Το 2020 , η εταιρεία προμηθεύτηκε 55.000 τόνους βυνοποιήσιμου κριθαριού με κύριο μέλημά της να απορροφήσει το κόστος, που θα προκαλούσε ο COVID-19 στους παραγωγούς της. Το σχέδιο πραγματοποιήθηκε μέσα από συντονισμένες κινήσεις με τους συγκεντρωτές-συνεργάτες της.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρωτοπορεί και βάζει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Επενδύει πόρους και αναπτύσσει από το 2011 συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μαζί, έχουν δημιουργήσει 6 πειραματικούς αγρούς και δοκιμάζουν την καλλιέργεια νέων ποικιλιών βυνοποιήσιμου κριθαριού, που θα προσαρμόζονται καλύτερα στο ελληνικό κλίμα και στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού εδάφους.

Ο στόχος είναι το ελληνικό κριθάρι να παρουσιάζει καλύτερη συμπεριφορά κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης και της ζυθοποίησης. Οι μελέτες 10 ετών έχουν φέρει αποτελέσματα. Από τις 60 ποικιλίες, που έχουν δοκιμαστεί, οι 18 έχουν μπει ήδη στην παραγωγή. Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό κριθάρι γίνεται ανταγωνιστικότερο, ενισχύεται η εξαγωγή της εγχώριας παραγόμενης βύνης και όλο αυτό αποτυπώνεται στους δείκτες της εθνικής οικονομίας.

Zougla 2/12/2020


 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided