Σάββατο, Απρίλιος 10, 2021

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1ος

 

 

 

 

 

 

 

Το Ισραήλ ανοίγει το παλάτι - πίστα χορού του Ηρώδη για το κοινό

 

 

 

 

 

 

 

Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν

την πίστα όπου η Σαλώμη ζήτησε το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή

Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν την πίστα όπου η Σαλώμη ζήτησε το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή

Newsroom eleftherostypos.gr

Την πίστα χορού, στην οποία ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ιεροκήρυκας που προέβλεψε τον ερχομό του Ιησού, καταδικάστηκε σε θάνατο γύρω στο 29 μ.Χ. ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι.

Η Βίβλος και ο αρχαίος συγγραφέας Ιώσηπος Φλάβιος (37-100 μ.Χ.) περιγράφουν πώς ο Βασιλιάς Ηρώδης Αντίπας, γιος του Βασιλιά Ηρώδη, είχε εκτελέσει τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Ο Ιώσηπος διευκρίνισε ότι η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στο Μάχαιρο, ένα φρούριο κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, στη σύγχρονη Ιορδανία.

Σύμφωνα με το Live Science, ο Ηρώδης Αντίπας φοβόταν την αυξανόμενη επιρροή του Ιωάννη του Βαπτιστή στον πληθυσμό και έτσι τον εκτέλεσε, έγραψε ο Ιώσηπος. Η Βίβλος, από την άλλη πλευρά, λέει μια πολύ πιο περίπλοκη ιστορία, υποστηρίζοντας ότι ο Ηρώδης Αντίπας είχε εκτελέσει τον Ιωάννη τον Βαπτιστή σε αντάλλαγμα για έναν χορό.

Dance floor where John the Baptist was condemned to death discovered, archaeologist says. https://livescience.com/dance-floor-john-the-baptist-execution.html

#RomanMiddleEast #Jordan #Archaeology #RomanArchaeology

Η Βιβλική ιστορία ισχυρίζεται ότι ο Ηρώδης Αντίπας ήταν έτοιμος να παντρευτεί μια γυναίκα, την Ηρώδια, ενώ ήταν και οι δύο διαζευγμένοι, κάτι για το οποίο ο Ιωάννης ο Βαπτιστής έφερε αντίθετη άποψη.

Στην γιορτή των γενεθλίων του Ηρώδη Αντίπα, η κόρη της Ηρώδιας, η Σαλώμη, με τον χορό της ενθουσίασε τον βασιλιά τόσο που της υποσχέθηκε ό, τι ήθελε ως ανταμοιβή. Η Σαλώμη τότε ζήτησε το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή. Οπως αναφέρει η Βίβλος, ο Ηρώδης Αντίπας ήταν απρόθυμος να αποδεχθεί το αίτημα, αλλά τελικά αποφάσισε να το εκπληρώσει και να φέρει το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή στη Σαλώμη σε μια πιατέλα.

Βρέθηκε η πίστα χορού;

Μια αυλή που αποκαλύφθηκε στο Μάχαιρο είναι πιθανότατα το μέρος όπου διαδραματίστηκε το συμβάν με τον χορό της Σαλώμης και όπου ο Ηρώδης Αντίπας αποφάσισε να αποκεφαλιστεί ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, έγραψε ο Γκιζζ Βορς, διευθυντής του πρότζεκτ με τίτλο «Machaerus Excavations and Surveys at the Dead Sea», στο βιβλίο «Holy Land Archaeology on Either Side: Archaeological Essays in Honour of Eugenio Alliata» (Fondazione Terra Santa, 2020). Η αυλή, είπε ο Βορς, έχει μια θέση σε κυκλικό σχήμα, που είναι πιθανώς τα ερείπια του θρόνου του Ηρώδη Αντίπα.

Did archeologists uncover the original dance craze? This may have been where Salome made a request for John the Baptist's head. https://buff.ly/3hJmsLu

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτή την αυλή το 1980, αλλά δεν αναγνώρισαν τη θέση ως μέρος του θρόνου του Ηρώδη Αντίπα, ώστε να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι εκεί έγιναν τα παραπάνω γεγονότα. Η παρουσία του θρόνου δίπλα στην αυλή ενισχύει τα συμπεράσματα για την πίστα, έγραψε ο Βορς.

Η αρχαιολογική ομάδα έχει ανακατασκευάσει την αυλή και δημοσίευσε αρκετές εικόνες που δείχνουν πώς έμοιαζε κατά την περίοδο της εκτέλεσης του Ιωάννη του Βαπτιστή. Δεκάδες μελετητές που δεν συμμετείχαν στις ανασκαφές μίλησαν στο Live Science για τον ισχυρισμό ότι βρέθηκε ο θρόνος του Ηρώδη Αντίπα και η αυλή όπου έγινε ο «θανατηφόρος» χορός. Μερικοί μελετητές ήταν πεπεισμένοι, ενώ άλλοι ήταν σκεπτικοί.

5 Ιανουαρίου 2021

Το Ισραήλ ανοίγει το παλάτι του Ηρώδη για το κοινό

palati-irwdi-arthrou

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον πλούσιο τρόπο ζωής του πιο βάναυσου και παρανοϊκού βασιλιά της ρωμαϊκής εποχής

Το παλάτι-φρούριο

του

βασιλιά Ηρώδη

κοντά στη Βηθλεέμ αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει τον πλούσιο τρόπο ζωής του πιο βάναυσου και παρανοϊκού βασιλιά της

ρωμαϊκής εποχής.

Η Ισραηλινή Αρχή Φύσης και Πάρκων

ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά τον χώρο την Κυριακή και θα είναι η πρώτη φορά που οι τουρίστες θα μπορούν να δουν την τοξωτή σκάλα, το φουαγιέ και το ιδιωτικό θέατρο 300 θέσεων του Ηρώδη.

Ουσιαστικά πρόκειται για την

αίθουσα φιλοξενίας

του Ηρώδη, η οποία, κατά τη διάρκεια της ζωής του, ήταν προσβάσιμη μόνο στους «σημαντικούς καλεσμένους του βασιλιά», ανέφερε η Ισραηλινή Αρχή Φύσης και Πάρκων.

palati_irwdi__1_

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός βρίσκεται σε

ανασκαφή τα τελευταία 13 χρόνια,

μετά την

ανακάλυψη του τάφου του Ηρώδη.

Salve from Herodium, Herod the Great's palace, fortress and tomb! Impressive!

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο Ηρώδης αποφάσισε να θάψει το παλάτι του κοντά στο τέλος της ζωής του και αυτή η απόφαση έχει βοηθήσει ουσιαστικά την αρχαιολογική κοινότητα, καθώς ένα μεγάλο μέρος του χώρου

συντηρήθηκε και προστατεύτηκε τα τελευταία 2.000 χρόνια.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους,  το παλάτι χτίστηκε από σκλάβους και αποτελούταν από τέσσερις πύργους

- σ' αυτούς πιστεύεται ότι έζησε ο Ηρώδης.
Το παλάτι ήταν

διακοσμημένο με περίτεχνες τοιχογραφίες, ένα υδραγωγείο, ψηφιδωτά δάπεδα και διαδρόμους.

Εξωτερικά υπήρχε κήπος και ένα τεράστιο σεντριβάνι.

palati_irwdi__2_

Ο Ηρώδης ήταν ο Ρωμαίος βασιλιάς που κυβέρνησε την Ιουδαία από το 37 έως το 4 π.Χ. και έμεινε ίσως πιο γνωστός για την εντολή σφαγής των αθώων βρεφών κατά τη γέννηση του Ιησού, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ματθαίου στη χριστιανική Αγία Γραφή.

Bethlehem's historical sites need protecting. This is Herodium, a fortress that's altered little since Biblical times

Αρχικά είχε ταυτιστεί με τις εβραϊκές παραδόσεις, αλλά σταδιακά με την πάροδο του χρόνου υιοθέτησε περισσότερο το ρωμαϊκό τρόπο ζωής, όπως φαίνεται στους βελούδινους πίνακες και τις διακοσμήσεις που κοσμούσαν το παλάτι και μαυσωλείο του.
Πέθανε στην Ιεριχώ τον 4 αιώνα π.Χ. από μια μακρά και επώδυνη ασθένεια.

A picture of the Rolling Stones from #Herodium. Herod the Great built a palace, fortress and a small town at Herodium, between 23 and 15 BC, and is believed to have been buried here. It was an important centre during the the Bar Kokhba revolt

Who Built Herodium's Fortress?

https://www.youtube.com/watch?v=csYy6RdmpXg
1/1/2021

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided