Τετάρτη, Μάιος 05, 2021

Σερβία

 

 

 

 

 

 

 

Σερβία: Η Βιόσα Οσμάνι εξελέγη πρόεδρος του Κοσόβου

 

 

 

 

 

Σερβία:

Η Βιόσα Οσμάνι εξελέγη πρόεδρος του Κοσόβου

Η Οσμάνι διετέλεσε υπηρεσιακή πρόεδρος Δημοκρατίας από τις 5 Νοεμβρίου του 2020

μέχρι τις 22 Μαρτίου του 2021

Σερβία: Η Βιόσα Οσμάνι εξελέγη πρόεδρος του Κοσόβου

Η βουλή του Κοσόβου εξέλεξε απόψε με 71 ψήφους υπέρ την Βιόσα Οσμάνι στο αξίωμα του προέδρου Δημοκρατίας. Η Βιόσα Οσμάνι εξελέγη κατά την τρίτη ψηφοφορία αφού οι δύο προηγούμενες κατά τις οποίες απαιτείται πλειοψηφία 2/3 απέτυχαν. Η βουλή του Κοσόβου απαρτίζεται από 120 βουλευτές. Υπέρ της εκλογής Οσμάνι ψήφισαν οι 58 βουλευτές του κυβερνώντος κινήματος «Αυτοδιάθεση», βουλευτές μειονοτικών κομμάτων καθώς και τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης. Έντεκα ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Από την ψηφοφορία απείχαν 38 βουλευτές τις αντιπολίτευσης μεταξύ αυτών και οι δέκα βουλευτές που εκπροσωπούν την σερβική εθνική κοινότητα.

Η Οσμάνι διετέλεσε υπηρεσιακή πρόεδρος Δημοκρατίας από τις 5 Νοεμβρίου του 2020 μέχρι τις 22 Μαρτίου του 2021. Το αξίωμα υπηρεσιακής προέδρου Δημοκρατίας ανέλαβε ως πρόεδρος της βουλής και αφού ο τότε πρόεδρος Χάσιμ Θάτσι παραιτήθηκε μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, από το Ειδικό δικαστήριο της Χάγης που ασχολείται με τα εγκλήματα του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK).

Η Βιόσα Οσμάνι γεννήθηκε το 1982 στη πόλη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιου Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Το 2009 εκπροσώπησε το Κόσοβο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όταν, μετά από προσφυγή της Σερβίας, κρίθηκε νόμιμη η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Την πολιτική της καριέρα ξεκίνησε από την Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) και εξελέγη τρεις φορές βουλευτής λαμβάνοντας τις περισσότερες ψήφους. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το Φεβρουάριο υποστήριξε το κίνημα «Αυτοδιάθεση» του ‘Αλμπιν Κούρτι που κέρδισε τις εκλογές.

newsbeast 5/4/2021

 

 

 

Σερβια σε Γερμανια:

Είμαστε ανεξάρτητο κράτος και δεν εκβιαζόμαστε,

σύμμαχός μας ο Πούτιν ! ! !

Και τα μυαλα στα καγκελα....
Της Ανκελα εννοειται....
Μπραβο στους Σερβους ! ! !
Οι Γερμανοί “ξανάρχονται” ως τοποτηρητές της Δύσης στην Ευρώπη και διατάζουν ολόκληρα κράτη να κάνουν “πράγματα” που αντίκεινται στην ιστορία τους και την πολιτική τους.
Οι Γερμανοί “ξανάρχονται” ως τοποτηρητές της Δύσης στην Ευρώπη και διατάζουν ολόκληρα κράτη να κάνουν “πράγματα” που αντίκεινται στην ιστορία τους και την πολιτική τους.

Έτσι το Βερολίνο ενθυμούμενο άλλες εποχές, εξέδωσε “διάταγμα” προς την Σερβία, να γυρίσει την ''πλάτη'' στην Ρωσία όταν και εάν εισέλθει στην “γνωστή” ευρωπαϊκή οικογένεια που όλοι οι ηγέτες της συναθροίζονται στις Βρυξέλλες για να εκτελέσουν στο τέλος, τα γερμανικά “κελεύσματα”. 

Η  Bundestag «ενημέρωσε» τη Σερβία ότι πρέπει να απαρνηθεί πλήρως την αμυντική, οικονομική και εμπορική συμμαχία με Ρωσία, αν θέλει να συνεχίσει την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πράγμα που προκάλεσε οργή στην ίδια την χώρα.

Στο Βελιγράδι, αντέδρασαν αρκετά βίαια σε σχέση με αυτήν την δήλωση.

Ειδικότερα, ο Σέρβος πρόεδρος Αλέξανδρος Βούτσιτς, συνέστησε στη Γερμανία να μην παρεμβαίνει στις υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους, ενώ  ο υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Βούλιν κατηγόρησε την γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή για υποκρισία.

“Ο εμπορικός κύκλος εργασιών της Γερμανίας με την Ρωσία είναι 20 φορές υψηλότερος από εκείνον της Ρωσίας με τη Σερβία.

Ωστόσο, οι Γερμανοί, ακολουθώντας τις αντιτρομοκρατικές κυρώσεις,  έχασαν την αγορά τροφίμων μας. Με τη σειρά της η Σερβία, η οποία αρνήθηκε να επιβάλει περιορισμούς, έχει σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, και μάλιστα υπέγραψε συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες ΚΑΚ, αποκτώντας πρόσβαση στις αγορές όλων των μελών της οργάνωσης. Αλλά αυτό δεν είναι ο κύριος λόγος για την στάση και την συμπεριφορά της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής.”, δηλώνει Ρώσος ειδικός.

Το θέμα είναι ότι ήδη στο εγγύς μέλλον, η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας θα πλήξει σημαντικά τη γερμανική οικονομία.

Σύμφωνα με τους όρους της πρώτης φάσης της συμφωνίας, από το 2021 η Κίνα θα πρέπει να αυξήσει την εισαγωγή  αμερικανικών μεταποιημένων προϊόντων κατά 95 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με άλλα λόγια, η Κίνα θα εισάγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες ό, τι παλαιότερα αγόραζε από τους Γερμανούς.

Η αξιοθρήνητη κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα πιο πολύ από το γεγονός ότι, ο δείκτης της οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ το Βερολίνο εξακολουθεί να μην έχει σχέδιο κατά της οικονομικής κρίσης.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η Bundestag προσπαθεί να "αποκαταστήσει" την γερμανική εμπορική κυριαρχία σε μικρές χώρες όπως η Σερβία.

Μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε τι θα κάνουν οι Γερμανοί για παράδειγμα στην Ελλάδα, ή σε άλλες χώρες τις ΕΕ.

Η ώρα για την πτώση του γερμανικού οικονομικού θαύματος έρχεται και θα συμπαρασύρει μαζί της και την ίδια την ΕΕ, από  την οποία πρόσφατα αποσκίρτησε με όλες τις τιμές η Βρετανία.

Πληροφορίες που διακινούνται από ειδικούς και ινστιτούτα αναλύσεων σε Ανατολή και Δύση, προκρίνουν την δημιουργία μιας Μεσογειακής Ενώσεως, για αυτό και οι Γάλλοι δείχνουν τώρα τόσο έντονα την αμυντική τους ισχύ στην περιοχή αυτή, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες που βρέχονται από την θάλασσα αυτή.

Παρατηρήσατε κάτι; Η Σερβία έριξε ''σφαλιάρα'' στο Βερολίνο, ενώ η Ελλάδα λέει ''JA'' στη Γερμανία, παρά τα ''μπλόκα'' που θέτει η Μέρκελ στη χώρα μας, ως προς την συμμετοχή μας στη Διάσκεψη που έγινε και που θα γίνει για την Λιβύη.
Δειτε βιντεο ΕΔΩ

πηγη στις Φεβρουαρίου 06, 2020

 

 

 

 

Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019

Σερβικά ΜΜΕ: 2.000.000 έδωσαν οι Σκοπιανοί σε Έλληνες πολιτικούς για να τους εξαγοράσουν

Το «μαύρο» χρήμα στα Βαλκάνια πάντα είχε ιδιαίτερη σημασία και έτσι η σερβική εφημερίδα  BLIC (Μπλιτς), η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές προχωράει σε μια αποκάλυψη που πρέπει να διερευνηθεί καθώς αναφέρει πως ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι είναι στενοί συνεργάτες και έχουν
συμφωνήσει να ελέγχουν από κοινού τις θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις των Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και να δημιουργήσουν μαύρα κονδύλια που θα χρησιμεύσουν για τη δωροδοκία πολιτικών.
Η BLIC είναι η μεγαλύτερη σερβική εφημερίδα και έχει ισχυρές διασυνδέσεις με την κυβέρνηση της χώρας και τις μυστικές υπηρεσίες. Το δημοσίευμά της αναπαρήχθη από το σύνολο των σερβικών ΜΜΕ.
Ο Ζάεφ και ο Χαραντινάι δεν είχαν σχέσεις μόνο ως πρωθυπουργοί, αλλά διατηρούν και προσωπικές σχέσεις.
Επιπλέον, τα αδέλφια τους τους, ο Βίτσε Ζάεφ και ο Νταούτ Χαραντινάι, έχουν επίσης συναντηθεί επανειλημμένως, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή της Πρίστινα.
Το ζήτημα των σχέσεων Σκοπίων-Κοσόβου και των πρωθυπουργών Ζάεφ και Χαραντινάι έχει ανοίξει μετά την πρόσφατη σύλληψη του μέλους του UCK Τομόρ Μορίνα σε σκοπιανό έδαφος, με διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από τη Σερβία, με βάση τις καταθέσεις 200 Σέρβων μαρτύρων εις βάρος του Χαραντινάι για εγκλήματα πολέμου.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 19 Ιουλίου 2019, ο Χαραντινάι παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία του Κοσόβου, αφού προσήχθη για να ανακριθεί από τον ειδικό ανακριτή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο Κοσοβάρος ηγέτης δήλωσε τότε ότι «δε θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου και συγχρόνως ύποπτος».
Όσο ο Χαραντινάι ήταν πρωθυπουργός πάντως, είχε συμφωνηθεί να δημιουργηθούν μαύροι πόροι για να δωροδοκηθούν πολιτικοί στις Βρυξέλλες και στην Ελλάδα, ώστε να περιοριστούν τα εμπόδια που τα Σκόπια αντιμετωπίζουν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Αυτό είναι σημαντικό και για τους Αλβανούς που ελέγχουν μέρος της κυβέρνησης στα Σκόπια, αναφέρει μια πηγή της BLIC.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, κάποια στιγμή οι διπλωματικές αρχές των Σκοπίων έλαβαν 2.000.000 ευρώ με τελικό προορισμό μεμονωμένους Έλληνες πολιτικούς, αποστολή των οποίων θα είναι να ενημερώσουν ολόκληρη την ΕΕ ότι δεν έχουν τίποτα εναντίον της εισόδου του κράτους των Σκοπίων στην ΕΕ.
Οι συμφωνίες που έκαναν ο Χαραντινάι και ο Ζάεβ δεν σχετίζονται μόνο με επιχειρήσεις, αλλά και με τους στρατιωτικούς σε Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο.
Συμφωνήθηκε αφενός να χρηματοδοτηθούν Σκοπιανοί αξιωματικοί αλβανικής εθνικότητος για να πάνε στο Κοσσυφοπέδιο και από την άλλη να εκπαιδευθούν αξιωματικοί του στρατού του Κοσσυφοπεδίου στην Ακαδημία των Σκοπίων. Κάποια από τα χρήματα έχουν διακινηθεί μέσω συγκεκριμένων επιχειρήσεων, γράφει η BLIC.

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 11/8/2019

 

 

 

 

 

Κυριακή 03/02/2019

Μαζικές διαδηλώσεις στη Σερβία εναντίον του προέδρου Βούτσιτς

Μαζικές διαδηλώσεις στη Σερβία εναντίον του προέδρου Βούτσιτς

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της Σερβίας κατά την ένατη διαδοχική εβδομαδιαία διαδήλωση του κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Με σύνθημα «1 από τα 5 εκατομμύρια», ένα hashtag (# 1of5million) που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2018, όταν ο Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει στα αιτήματα της αντιπολίτευσης, «ακόμα και αν 5 εκατομμύρια άνθρωποι κατεβούν στους δρόμους», στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Φοιτητών στο κέντρο του Βελιγραδίου. Έπειτα από ομιλίες, το πλήθος πραγματοποίησε πορεία προς το κοινοβούλιο, το προεδρικό μέγαρο και προς την έδρα του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTS.

Η πρώτη διαδήλωση αυτού του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του άλλοτε υπερεθνικιστή δεξιού Σέρβου προέδρου έγινε την 8η Δεκεμβρίου, με αφορμή την βίαιη επίθεση που δέχθηκε ο Μπόρκο Στεφάνοβιτς, αριστερός πολιτικός της αντιπολίτευσης σε μια πολιτική συγκέντρωση στην νότια πόλη Κρούσεβατς, στις 23 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του.

Στην χθεσινή πορεία φοιτητές του Βελιγραδίου ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Μλαντεν Σαρβέβιτς. Πριν από μια εβδομάδα, ο Σαρβέβιτς χαρακτήρισε «ασήμαντη» μια ομάδα πανεπιστημιακών που εξέφρασαν τη στήριξή τους στο κίνημα εναντίον του Βούτσιτς.

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να βρει τους υπεύθυνους για την δολοφονία του Ολιβερ Ιβάνοβιτς, Σέρβου πολιτικού του Κοσόβου, πριν από έναν χρόνο. Ανήγγειλαν επίσης νέα συγκέντρωση την Τετάρτη στο Βελιγράδι στην μνήμη του.

Αν και διανύει το δεύτερο μήνα της, η διαδήλωση παραμένει χωρίς σαφές πολιτικό προφίλ.

Οι διοργανωτές αρνήθηκαν να τεθούν υπό την αιγίδα του μεγαλύτερου μπλοκ της αντιπολίτευσης, της Συμμαχίας για τη Σερβία, και ζητούν να τερματιστεί ο στραγγαλισμός του Βούτσιτς πάνω στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ένα πλαίσιο για δίκαιες εκλογές.

Περίπου 20 πόλεις έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν μέσα στο Φεβρουάριο κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Ο Σέρβος πρόεδρος έχει τονίσει ότι η αντιπολίτευση επιθυμεί πρόωρες εκλογές, είναι έτοιμος να τις διεξαγάγει. Ωστόσο, ο ετερόκλιτος συνασπισμός αντιπολιτευόμενων κομμάτων, Συμμαχία για τη Σερβία, διαμηνύει ότι δεν θα συμμετάσχει σε πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς, έχει πει ότι είναι «διατεθειμένος να ακούσει αυτά που λένε οι πολίτες που διαδηλώνουν, αλλά όχι όσα λένε οι ψεύτες της αντιπολίτευσης».

Ο Βούτσιτς έχει την υποστήριξη του 53% του εκλογικού σώματος. Ο συνασπισμός του διαθέτει πλειοψηφία 160 βουλευτών στην 250μελή βουλή. Εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκροτήσουν συμμαχία, θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν περί το 15% των ψήφων.

 

 

 

 

6.8.18

Εξελίξεις:

Η Σερβία αποδέχεται ανταλλαγή της Μητρόβιτσας με το Πρέσεβο & «νομιμοποιεί» το Κόσοβο

- Δηλώσεις Σέρβου ΥΠΕΞ

«Η χρονική στιγμή για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου είναι κατάλληλη όσο ποτέ άλλοτε και αυτή η λύση πρέπει να περιλαμβάνει ανταλλαγή εδαφών», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς ανναφερόμενος στην επιστροφή της περιοχής της Μητρόβιτσα στον σερβικό εθνικό κορμό και την ανταλλαγή της με το Πρέσεβο μια περιοχή της νότιας Σερβίας που κατοικείται από αλβανόφωνους.
Είναι η πρώτη φορά που η Σερβία τάσσεται επίσημα υπέρ της ανταλλαγής αυτής την οποία ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ, δεν διαφωνούν οι Ρώσοι και συμφωνεί η ΕΕ.
Σε αντίστοιχη τοποθέτηση προχώρησε πριν δύο εβδομάδες και ο Κοσοβάρος Χ.Θάτσι.
Σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι "Pink", ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η εκφραζόμενη από επίσημα χείλη επιδίωξη των Αλβανών για προσάρτηση της κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κόσοβο δημιουργεί τη δυνατότητα για να επιτευχθεί συμβιβασμός και τόνισε ότι «η Σερβία πρέπει να κατέβει στο διάλογο με δική της πρόταση»
«Προσωπικά δεν βλέπω καλύτερη λύση από την διαίρεση του Κοσόβου (σ.σ. ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται στη Σερβία και για την ανταλλαγή εδαφών). Μια λύση που θα εξασφαλίζει την ένωση με τη Σερβία όχι μόνο του βορείου Κοσσόβου αλλά, εάν καταστεί δυνατό, και άλλων περιοχών όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάτσιτς.
Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας επέκρινε τη στάση της Εκκλησίας η οποία τάσσεται εναντίον κάθε λύσης που θα επικυρώνει την απόσχιση του Κοσσόβου. «Η Εκκλησία αντιλαμβάνεται τον χρόνο ως σχετική κατηγορία ενώ για τον σερβικό λαό στο Κόσοβο αποτελεί ρεαλιστική κατηγορία γι' αυτό πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. […] Εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι η λύση θα βρεθεί έτσι που θα γίνει κάποιο θαύμα και θα αλλάξει η δημογραφική κατάσταση στο Κόσοβο» σχολίασε ο Ι. Ντάτσιτς και ίσως δεν έχει άδικο: 300.000 Σέρβοι είναι εγκλωβισμένοι στην Μητρόβιτσα και καταπιέζονται από την αλβανική διοίκηση του Κοσόβου που την στηρίζει το ΝΑΤΟ με την KFOR.
Αντίστοιχα οι αλβανόφωνοι του Πρέσεβο, έχουν αρχίσει και κινούνται έντονα και είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει νέο αντάρτικο.
Αντίστοιχα η Μητρόβιτσα είναι ωρολογιακή βόμβα: Παραλίγο χθες να ανακοινώσουν την ανεξαρτησία τους οι Σέρβοι της περιοχής και το ΝΑΤΟ έστειλε στρατεύματα και κατέλαβαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της περιοχής για να ελέγξουν την κατάσταση
Με αυτό το εκρηκτικό μείγμα το μόνο που δεν υπάρχει είναι ασφάλεια.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας στη στάση των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προσέγγιση του ζητήματος από τότε που ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών ο Γουές Μίτσελ.
«Ο Μίτσελ είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης που είχε τη βούληση να μας ακούσει και έδειξε κατανόηση για τις απόψεις μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι η αμερικάνικη διπλωματία υποστηρίζει τον διάλογο μέσα από τον οποίο θα βρεθεί συμβιβαστική λύση» ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς επισημαίνοντας ότι η στροφή που έγινε από τις ΗΠΑ αποτελεί ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσει η Σερβία η οποία βέβαια, με μια τέτοια κίνηση αποδέχεται την de facto απώλεια της γενέθλιας γης του Κοσσυφοπεδίου. προκειμένου να διασωθούν ο 300.000 Σέρβοι της Μητρόβιτσας.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 6.8.18

 

 

 

 

 

 

Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

H Σερβία δίπλα στην Ελλάδα – «Λάθος μας που αναγνωρίσαμε τα Σκόπια ως Μακεδονία» (vid)


Αποστομωτική ομολογία από τον Σέρβο πρέσβη, που επισκέφθηκε την Κρήτη για την αναγνώριση των Σκοπίων ως Μακεδονία, από την χώρα του.

Ο Ντόυσαν Σπασόγιεβιτς κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη όπου συζητήθηκαν προοπτικές συνεργασίας στο τομέα του τουρισμού και του εμπορίου, παραδέχθηκε ότι η Σερβία έκανε μεγάλο λάθος, να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία.

Δήλωσε επίσης ότι η συνεργασία Αθήνας – Βελιγραδίου για την σταθερότητα στην περιοχή είναι πολύ καλή. Σχολιάζοντας τη στάση των 2 χωρών κατά της διαπραγματεύσεις αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι η Σερβία θα είναι στο πλευρό της Ελληνικής κυβέρνησης όποια στάση κι αν κρατήσει αυτή στο εξής.

«Η Σερβία παρακολουθεί από κοντά στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων και βεβαίως θα στηρίξει τη λύση που θα αποφασιστεί από τις συναντήσεις αυτές».

Δείτε το βίντεο του ΚΡΗΤΗ ΤV:

https://www.youtube.com/watch?v=l8O27a-VPFY
ΠΗΓΗ   5/2/2018

 

 

 

«Μύδροι» από τον Σέρβο Πρέσβη κατά των Σκοπίων

Posted by olympiada στο Φεβρουαρίου 3, 2018

Ο Nτούσαν Σπασόγιεβιτς, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Ηράκλειο, μίλησε για το ζήτημα της μετονομασίας των Σκοπίων και εξαπέλυσε επίθεση στα Σκόπια.

Ερωτώμενος από το δημοσιογράφο της ΚΡΗΤΗ TV, αναφορικά με τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια και τα Σκόπια, ο Σέρβος Πρέσβης έδωσε μία αποστομωτική απάντηση: «Κάναμε πολύ μεγάλο λάθος που αναγνωρίσαμε το 1996 τη συνταγματική ονομασία των Σκοπίων ως πΓΔΜ».

Βαρύνουσας σημασίας ήταν η τοποθέτησή του, αφού αντιπροσωπεύει την ίδια ώρα την πολιτική στάση της γείτονος χώρας, Σερβίας.

Ο ίδιος, όταν του ζητήθηκε να κρίνει τη στάση που έχει τηρηθεί τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από την πλευρά των Σκοπίων το τελευταίο διάστημα, με φόντο τις συζητήσεις για τη μετονομασία, αρκέστηκε στο να πει ότι η Σερβία θα είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, όποια στάση κι αν κρατήσει αυτή.

Πηγή:neakriti.gr

Διαδώστε το!

 

 

 

 

Σαρωτική νίκη του Βούτσιτς στη Σερβία

Εξασφάλισε το 55% περίπου των ψήφων

Σαρωτική νίκη του Βούτσιτς στη Σερβία

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Σερβίας χθες με τεράστια διαφορά, εδραιώνοντας την κυριαρχία του στη βαλκανική χώρα καθώς ακολουθεί μια πολιτική ευαίσθητων ισορροπιών μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Ο Βούτσιτς, απέφυγε έναν δεύτερο γύρο εκλογών έχοντας εξασφαλίσει το 55% περίπου των ψήφων. Ο πλησιέστερος αντίπαλός του, υποψήφιος της αντιπολίτευσης και πρώην υπέρμαχου των ανθρώπινων δικαιωμάτων Σάσα Γιάνκοβιτς, ακολούθησε με μεγάλη διαφορά - με λίγο παραπάνω από το 16% των ψήφων - σύμφωνα με δύο εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων CRTA και Ipsos.

Ο Βούτσιτς θα αναλάβει τον κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο της προεδρίας στα τέλη Μαίου, αλλά αναμένεται να διατηρήσει εκ των πραγμάτων την ισχύ του μέσω του ελέγχου του κυβερνώντος σερβικού Προοδευτικού Κόμματος. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή ρόλου του δεν θα αλλάξει την γεωπολιτική ισορροπία της πρώην γιουγκοσλαβικής χώρας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ο Βούτσιτς επιζητά να συμμετάσχει η χώρα του, και τη Ρωσία, με την οποία οι Σέρβοι μοιράζονται τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό και τη σλαβική καταγωγή.

Ευχαριστώντας τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τους οποίους συνάντησε κατά την προεκλογική του καμπάνια, ο νέος πρόεδρος είπε σε ακροατήριο ψηφοφόρων του: «Για μένα είναι σημαντικό ότι αυτές οι εκλογές έδειξαν πως μια μεγάλη πλειοψηφία των Σέρβων συμφωνεί με τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας μας ενώ διατηρούμε στενές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία».

Παρά την οικονομική της ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη δημοσιονομική σταθερότητα, η Σερβία παραμένει τελματωμένη στη φτώχεια και τη διαφθορά.

newsbeast.gr  3/4/2017

 

 

 

 

1:06 18/04/2016

«Η Ορθοδοξία μάς ενώνει»

Δηλώσεις του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς από την Κέρκυρα

«Η Ορθοδοξία μάς ενώνει»

Είμαστε ευγνώμονες για την Ελλάδα και την ευχαριστούμε. Είμαστε στο πλευρό της ό,τι και αν αντιμετωπίζει. Είμαστε αφοσιωμένοι στη συνεργασία μας με την Ελλάδα. Η Ορθοδοξία μάς ενώνει. Μέσα από τις δοκιμασίες φαίνεται η πραγματική φιλία» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, που έφτασε λίγα λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ στην Κέρκυρα με μέλη της σερβικής κυβέρνησης και τον πρέσβη της Σερβίας στην Αθήνα.

Τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας υποδέχτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η Ελλάδα είναι διαχρονικό παράδειγμα φιλοξενίας και συνεργασίας μεταξύ όλων των λαών. Τα αισθήματα φιλίας με τη Σερβία είναι κοινά».

Η ανεπίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας στην Κέρκυρα το επόμενο 24ωρο πραγματοποιείται με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την κατάλυση του σερβικού στρατού και σερβικού λαού στην Κέρκυρα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Έρχομαι για δύο λόγους στην Κέρκυρα. Ο πρώτος είναι για να τιμήσουμε τους στρατιώτες μας που έμειναν στην Κέρκυρα αναζητώντας τη σωτηρία και ο δεύτερος είναι για να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους Κερκυραίους, οι οποίοι πραγματικά τους έσωσαν», δήλωσε ο κ. Νίκολιτς.

1:06 18/04/2016

 

 

 

Το 71% των σέρβων είναι εναντίον της εισόδου της χώρας σε

ΕΕ και ΝΑΤΟ …..θέλουν τους ρώσους

Το 71,6 % σέρβων με βάση δημοσκόπηση πιστεύουν ότι η είσοδος της χώρας τους στην ΕΕ και στο....ΝΑΤΟ δεν είναι καλή για τη Σερβία ενώ περισσότεροι από το 55 % των ερωτηθέντων είπαν ότι η Σερβία θα πρέπει να προσκολληθεί στη Ρωσία.
Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις CESID και B92, το 11,2%  συμφωνεί ότι είναι καλή για τη Σερβία η είσοδός της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.Αντίθετα, το 55,2 % των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει παραδοσιακά να προσκολληθεί στη Ρωσία, και η υποστήριξη για τη χώρα αυτή αυξάνεται συνεχώς.
Ελαφρώς περισσότεροι από το 19% δεν συμφωνούν με αυτό τον ισχυρισμό, και το 21,5% είναι αναποφάσιστοι.Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε μια αύξηση του ευρωσκεπτικισμού τα τελευταία χρόνια.inserbia 10.4.16
dimpenews Αναρτήθηκε από DINATOS BLOG στις 10.4.16

Σε ετοιμότητα ο στρατός στη Σερβία για το προσφυγικό

590_2286080895b660110cdea4c299f6f1ca

Επικύρωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, την πρόταση της κυβέρνησης της χώρας για χρήση του στρατού σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση στο προσφυγικό ζήτημα μπορεί να επιδεινωθεί και κρίθηκε αναγκαίο να βρίσκονται  σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις για την προστασία των πολιτών, των περιουσιών στοιχείων και την υπεράσπιση της ασφάλειας της χώρας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Ντούσαν Βούγιοβιτς, να θέσει τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας και τον εξουσιοδότησε να τις χρησιμοποιήσει εάν υπάρξουν καταστάσεις που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της η αστυνομία.

«Ο στρατός θα χρησιμοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που οι αστυνομικές δυνάμεις ή οι συνοριοφύλακες δεν μπορούν να επιβάλουν την τάξη στην αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων με τους πρόσφυγες, και θα παρεμβαίνει ύστερα από αίτημα των θεσμικών οργάνων του κράτους ή της τοπικής αυτοδιοίκησης» εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκολα Σελάκοβιτς.

Ανέφερε επίσης ότι ο στρατός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην φύλαξη των συνόρων, για να αποτραπεί η παράνομη είσοδος μεταναστών ή προσφύγων .

«Η απόφαση για την χρήση του στρατού έχει προληπτικό χαρακτήρα ώστε να μην βρεθεί απροετοίμαστη η χώρα εάν υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις» τόνισε.

Posted by Cassandra στο Φεβρουαρίου 25, 2016

Σερβική φωνή υποστήριξης στην Ελλάδα – Σε εξέλιξη η Διάσκεψη/πισώπλατη μαχαιριά στη Βιέννη

#

Σερβική φωνή υποστήριξης στην Ελλάδα – Σε εξέλιξη η Διάσκεψη/πισώπλατη μαχαιριά στη Βιέννη

Χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση του προσφυγικού, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, λίγο πριν από την έναρξη της Διάσκεψης Αυστρίας – Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

Ο κ. Στεφάνοβιτς εκτίμησε ότι το κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά της πΓΔΜ θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στην Ελλάδα. «Ως άνθρωπος που ζει σ’ αυτό το μέρος του κόσμου υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας είναι αδύνατο να υπάρξει κοινή λύση» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, προσερχόμενος στη διάσκεψη για το προσφυγικό.

Υπογράμμισε δε, ότι «οι παρεξηγήσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν είχαν κληθεί και εκπρόσωποι της Ελλάδας στη σημερινή διάσκεψη».

Αντίθετη άποψη εξέφρασε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτερ, η οποία ανέφερε ότι η σημερινή διάσκεψη έχει στόχο να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα. Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, υποδεχόμενη τον Σέρβο ομόλογό της, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Τανγιούγκ: «Η άποψη της κοινής ευρωπαϊκής λύσης βρίσκεται για την ώρα σε αδιέξοδο και απαιτείται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Απαιτείται, επίσης, μία συμμαχία με τις βαλκανικές χώρες για να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να επιβάλλει, επιτέλους, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς στην αυστριακή εφημερίδα «Στάνταρντ» και αναμεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, αναφέρει ότι η Σερβία είναι αναγκασμένη να συμπεριφερθεί ανάλογα με την πολιτική της Αυστρίας και της Γερμανίας, επιτρέποντας μόνο την είσοδο προσφύγων που μπορούν να δεχτούν οι δύο αυτές χώρες.

«Αν η Αυστρία και η Γερμανία δεν κλείσουν τα σύνορα τότε δεν θα τα κλείσουμε και εμείς» ανέφερε ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς και εξήγησε ότι η Σερβία δεν επιτρέπει την είσοδο των Αφγανών διότι δεν τους δέχεται η Κροατία. «Η Σερβία δεν επιθυμεί να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης όλως των ανεπιθύμητων μεταναστών» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να διαμορφωθεί και συγκεκριμένη ευρωπαϊκή στρατηγική διότι όλοι αυτοί οι «ανεπιθύμητοι» θα συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ και αυτό, όπως είπε, δεν αποτελεί λύση. sigmalive.

25/02/2016

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided