Τετάρτη, Μάιος 05, 2021

Κύπρος

 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ! Πέθανε ο Βάσος Λυσσαρίδης

 

 

 

 

 

ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ! Πέθανε ο Βάσος Λυσσαρίδης

lissaridis-c

Είχε ενεργό συμμετοχή στους αγώνες της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Ήταν γιατρός, πολιτικός και αγωνιστής. Πλήρης ημερών, ο γιατρός, πολιτικός και αγωνιστής συνέδεσε το όνομά του με τα μεγαλύτερα γεγονότα της ζωής της Κύπρου, αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, του οποίου υπήρξε προσωπικός γιατρός….

O Bάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε στα Λεύκαρα στις 13 Μαϊου 1920. Διετέλεσε βουλευτής, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ε.Δ.Ε.Κ., του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι και τον Ιούλιο του 2001.  Είχε ενεργό συμμετοχή στους αγώνες της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.Κατά τη διάρκεια των δικοινοτικών διαταραχών στα έτη 1963-1964, ηγήθηκε του λαϊκού στρατού υπό την αιγίδα του κυπριακού κράτους, απελευθερώνοντας τον Πενταδάκτυλο. Το 1974 αντιστάθηκε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Στις 30 Αυγούστου 1974 έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο οργανωτικός γραμματέας της νεολαίας της ΕΔΕΚ, Δώρος Λοΐζου.Κοινωνικές δραστηριότητες. Ο Βάσος Λυσσαρίδης διετέλεσε πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Ιπποκράτης, του οποίου σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρος.Επιπλέον, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Οργάνωσης Αφροασιατικής Αλληλεγγύης (AA.P.S.O.) και γενικός γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Ενάντια στις Φυλετικές Διακρίσεις, το Ρατσισμό και τον Αποικισμό.
Τιμητικές διακρίσειςΤο 1996 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου. Επιπλέον, του είχε απονεμηθεί η Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Παλαιστιανιακής Αρχής από τον Γιασέρ Αραφάτ το 2002. Ακόμη, είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης πολλών δήμων της Ελλάδας.

Οι ένοπλες ομάδες Λυσσαρίδη

Ο Βάσος Λυσσαρίδης απέκτησε δική του ένοπλη ομάδα από το 1960. Οι άνδρες του Λυσσαρίδη εξοπλίστηκαν με φροντίδα του ίδιου του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο οποίος τους εμπιστευόταν απόλυτα. Οι ένοπλοι του Λυσσαρίδη προέρχονταν κυρίως από ορεινές περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας και φορούσαν κόκκινο μπερέ. Έτσι, έγιναν γνωστοί ως «Κοκκινοσκούφηδες». Εκπαιδεύτηκαν από Ελλαδίτες αξιωματικούς στην περιοχή της Μονής Μαχαιρά. Ένας από τους εκπαιδευτές αξιωματικούς ήταν ο τότε λοχαγός Μιλτιάδης Λάσκαρης, αργότερα αντιστράτηγος και προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου.

 

 

 

Γερμανία προς Κύπρο:

''Ξεχάστε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας!''

Η Μέρκελ στο πλευρό του Ερντογάν

Οι Γερμανοί για άλλη μία φορά στέκονται στο πλευρό της Τουρκία. Όσα βγαίνουν στη δημοσιότητα προκαλούν εκνευρισμό και απορίες. Απορίες διότι η Αθήνα περισσότερο και λιγότερο η Λευκωσία, περιμένουν από τους Γερμανούς βοήθεια!

Το Βερολίνο κάνει τα πάντα υπέρ Ερντογάν και ας ξεχάσουμε την τιμωρία της Τουρκίας, ας μην έχουμε πλέον αυταπάτες.

Το παρασκήνιο

Γερμανοί αρμόδιοι που βρίσκονται σε συντονισμό με τη Λευκωσία, αφότου η Κυπριακή Δημοκρατία έριξε στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στο τραπέζι το ζήτημα του βέτο στο ενδεχόμενο που δεν συνδεθούν οι κυρώσεις της Λευκορωσίας με αυτές της Τουρκίας, διαμήνυσαν ότι το κεφάλαιο κυρώσεων έναντι της Τουρκίας είναι απομακρυσμένο.

Όπως ανέφεραν, οι κυρώσεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, αποτελούν όπως ανέφεραν μια αδιέξοδη στρατηγική, η οποία αντί να συμμορφώσει την Τουρκία, εντείνει τις προκλήσεις της και την οδηγεί σε πιο ακραίες θέσεις. Η Γερμανία μετά τη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στη γερμανική πρωτεύουσα, όταν είχαν αρχίσει οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας το καλοκαίρι, συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της μέσω δομημένων επαφών με τη Λευκωσία για εκτόνωση της κρίσης, αναφέρουν στην ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ'' της Κύπρου ξένες διπλωματικές πηγές.

Η Γερμανία έστειλε και το μήνυμα πως πολλές χώρες που δεν έχουν εκφραστεί δημοσίως, έχουν δυσαρεστηθεί με την στάση που τήρησε η Κύπρος την περασμένη Δευτέρα. Αυτό που σημειώνουν είναι πως η Λευκωσία θα πρέπει να δώσει πλέον έμφαση στο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες αμέσως μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα, όπως άλλωστε εξήγγειλε και ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και όχι να εξαντλείται στην συμπερίληψη μερικών ονομάτων.

Οι κυρώσεις θεωρείται πως θα προκαλέσουν την ενίσχυση της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία ενδεχομένως να μετουσιωθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Καθόλου τυχαία και η τηλεφωνική επικοινωνία της Άγκελα Μέρκελ, πριν το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, προτείνοντας στον Νίκο Αναστασιάδη να μεσολαβήσει ώστε να φύγει χωρίς τυμπανοκρουσίες το Γιαβούζ από την περιοχή. Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ζητήσει και την αποχώρηση του Μπαρμπαρός.

Το σενάριο Γιαβουζ

Δεν αποκλείεται λοιπόν το ζήτημα αποχώρησης Γιαβούζ (ίσως και του Μπαρμπαρός) να θεωρηθεί η διευθέτηση, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να εγκρίνει τις κυρώσεις της Λευκορωσίας χωρίς διασύνδεση με κυρώσεις έναντι της Τουρκίας στη σύνοδο των 27 την ερχόμενη βδομάδα. Και αυτή ακριβώς η αποχώρηση να περάσει στο εσωτερικό ως το αποτέλεσμα της «διεκδικητικής» θέσης της Κύπρου.

Η απαίτηση Ερντογάν

Κατά τις επαφές της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ την περασμένη Τρίτη με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο τελευταίος έθεσε ως προϋπόθεση όπως οι διερευνητικές επαφές των δυο χωρών αρχίσουν μετά τη Σύνοδο της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου. Δηλαδή, θέλει να δει εάν θα αποφασιστούν ή όχι κυρώσεις σε βάρος του. Και αν η Λευκωσία θα πιεστεί από την Ελλάδα και τους λοιπούς εταίρους της να μη συνεχίσει να ζητά κυρώσεις.

Η αναβολή της Συνόδου, που ήταν προγραμματισμένη για τις 24 του μήνα, και η μετακίνησή της για την 1η και 2α Οκτωβρίου, προέκυψε μετά τη συνομιλία Μέρκελ και Ερντογάν. Ως αιτία εμφανίστηκε η ασθένεια τεχνοκράτη που υπηρετεί δίπλα από τον Πρόεδρο Μπορέλ με κορονοϊό. Αληθές είναι όμως ότι η Σύνοδος δεν θα είχε επιτυχές αποτέλεσμα, λόγω του βέτο που ασκεί η κυπριακή Κυβέρνηση επί των κυρώσεων που θέλει να επιβάλει η ΕΕ στη Λευκορωσία, αναφέρει η ''Σημερινή'' της Κύπρου.

Ένα βέτο που θα αρθεί εάν υπάρχει κοινή απόφαση για την εφαρμογή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας λόγω των παραβιάσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπως καθορίζουν τα συμπεράσματα του Ιουνίου. Τι είπε, λοιπόν, ο Ερντογάν μέσω της Μέρκελ στην Αθήνα, η οποία δεν έφερε αντίσταση: Οι διεργασίες με την Ελλάδα θα αρχίσουν μετά τη Σύνοδο της 1ης Οκτωβρίου, εάν η Ελλάδα δεν θα εισηγηθεί κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Μόνο η Κύπρος επιμένει στην εφαρμογή του δικού της νομικού πλαισίου για τις κυρώσεις εφόσον το «Μπαρμπαρός» και το «Γιαβούζ» βρίσκονται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Άρα, ποιο είναι το μήνυμα της Τουρκίας και της Μέρκελ προς την Ελλάδα; Μαζέψτε τη Λευκωσία και στραγγαλίστε το βέτο της, ώστε: 1. Να τεθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας. Έτσι ο Τούρκος Πρόεδρος περνά στο στρατόπεδο της Γερμανίας και άλλων χωρών, γνωρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα είναι κερδισμένος. Και αυτό παρότι ο ίδιος, λόγω Ρωσίας, υποστήριξε την Κυβέρνηση της Λευκορωσίας. 2. Να μην τεθούν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, διότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κατηγορηθεί η Αθήνα και η Λευκωσία ότι με υπαιτιότητα της κυπριακής Κυβέρνησης ναυάγησε η προσπάθεια Μέρκελ. Το είπε ξεκάθαρα ο Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία…

Pentapostagma28/9/2020

 

 

 

Κύπρος:

Το μήνυμα του προέδρου Αναστασιάδη για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

«Στηρίζουμε τον αγώνα για αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας»

Κύπρος: Το μήνυμα του προέδρου Αναστασιάδη για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Στηρίζουμε τον αγώνα για αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας που συνιστά η

Γενοκτονία των Ποντίων,

αναφέρει, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Η ιστορική μνήμη και ο σεβασμός της είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την επικράτηση της ειρήνης.

Στηρίζουμε τον αγώνα για αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας που συνιστά η

Γενοκτονία των Ποντίων»,

γράφει στο tweet του ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξάλλου, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σημειώνει ότι

η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

συνιστά γνώση της ιστορικής αλήθειας και τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας και προσθέτει πως η 19η Μαΐου επαναβεβαιώνει την προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της θηριωδίας των Νεοτούρκων ως μιας σελίδας ντροπής στο βιβλίο της Ιστορίας.

Επίσης, σε ανακοίνωσή του για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου αναφέρει ότι η 19η Μαΐου 1919 είναι η ημέρα κατά την οποία άρχισε στη Σαμψούντα του Πόντου η πιο σκληρή φάση της εφαρμογής του εθνικιστικού σχεδίου διωγμού και ξεκαθαρίσματος των χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής, με σκοπό την αναβίωση της ισχύος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σημειώνει πως μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τις 200 χιλιάδες, ενώ ορισμένοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350 χιλιάδες, σε ένα σύνολο 750 περίπου χιλιάδων που αποτελούσαν το 40% του συνολικού πληθυσμού στις περιοχές του Πόντου. Με το ίδιο μένος και τη βαρβαρότητα, αναφέρει, οι Νεοτούρκοι στράφηκαν και κατά των Αρμενίων και στα αμέσως επόμενα χρόνια και εναντίον των άλλων ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας και ότι η ίδια εγκληματική συμπεριφορά επεδείχθη το 1974, με τον όλεθρο, τον πόνο και τη δυστυχία που έφερε στην Κύπρο η βαρβαρότητα του Αττίλα.

Η ανακοίνωση του γραφείου του επιτρόπου προεδρίας αναφέρει ακόμη ότι σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ακόμη μιας έξαρσης του νέο-οθωμανισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνει ότι μαζί με τους Έλληνες του Πόντου και τον ευρύτερο Ελληνισμό συνεχίζουμε τον αγώνα για δικαίωση της ιστορικής αλήθειας και καταλήγει: «Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και άλλα κράτη για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας. Στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου που πρέπει να επικρατήσουν και στην περίπτωση όλων των λαών που έπεσαν θύματα βάναυσων και άγριων συμπεριφορών και ενεργειών, επιδιώκουμε την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών».

NEWSBEAST.GR 19/5/2020

 

 

 

 

21 Αυγούστου 2019

Η προδοσία, η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής και ο καλά ενημερωμένος Χένρι Κίσιγκερ

Ο Τούρκοι ξεκινούσαν τη δεύτερη φάση ολοκλήρωσης του σχεδιου Αττίλα, στις 14 Αυγούστου 1974. Για την ακρίβεια η προέλαση δεν είχε σταματήσει ποτέ, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας. Η κατοχική Τουρκία σκορπούσε το θάνατο, την καταστροφή και προέλαυνε.
Την ίδια ώρα, στην Ουάσινγκτον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο περιβόητος Χένρι Κίσιγκερ γνώριζε όλα όσα διαδραματίζονταν στην Κύπρο. Για την ακρίβεια τα γνώριζε όλα από προηγουμένως.
Όπως έγραψε ο Μιχάλης Ιγνατίου στις 13 Αυγούστου, στα γραφεία της CIA- και σε στενή συνεργασία με το επιτελείο του Κίσινγκερ, συμπεριλαμβανομένου και του νομικού του συμβούλου, Χέλμουντ Σόνενφελτ- τα μέλη της ομάδας Βureau of Ιntelligence and Research, που ασχολούνταν με την «Κυπριακή Κρίση», όπως είχε χαρακτηριστεί η εισβολή, σχεδίασαν ένα χάρτη με τον αριθμό 9.
Ήταν ο ένατος μίας σειράς χαρτών, που απεικόνιζαν τις κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων από την 20ή Ιουλίου 1974, όταν άρχισε η εισβολή, μέχρι εκείνη την ημέρα, τη 13η Αυγούστου. Την επόμενη ημέρα, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εισβολή, που ολοκλήρωσε την τραγωδία. Οι οκτώ χάρτες καταστράφηκαν και ο ένατος διασώθηκε επειδή ο Κίσινγκερ είχε μία κακή, όπως αποδείχθηκε, συνήθεια να κρατά στο προσωπικό του αρχείο μερικά από τα σημειώματα των συνεργατών του. Η λεζάντα στο χάρτη έγραφε τα εξής:
Map done by the Bureau of Intellegence and Research projecting Turkish moves on Cyprus, August 13, 1974. SECRET”.
Αυτός ο χάρτης, ο οποίος δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο «Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσινγκερ» (Εκδόσεις Λιβάνη, Ιγνατίου και Βενιζέλου) απεικόνιζε τη σημερινή γραμμή Αττίλα. Η εγκυρότητα του χάρτη αυτού δεν αμφισβητήθηκε ποτέ.
Στις 14 Αυγούστου 1974, ο νομικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,  Χέλμουτ Σόννενφελντ , παρουσίασε ιδέες στον Κίσιγκερ σε σχέση με τη διαχείριση της κατάστασης στην Κύπρο. Το έγγραφο με την ένδειξη «μυστικό/μόνο για τα μάτια», αναφέρει:
« Ζητήσατε κάποιες σύντομες ιδέες για το τι να κάνουμε στη συνέχεια. Τίποτα από ότι μπορώ να σκεφθώ θα σταματήσει τους Τούρκους από το να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν δια της βίας όσα απαίτησαν στα τελεσίγραφά τους. Ουσιαστικά, όπως ήταν έτσι και αλλιώς η πραγματικότητα, η μόνη πιθανή βιώσιμη λύση (modus Vivendi) θα πρέπει να βασισθεί σε μια ντε φάκτο διαίρεση του νησιού, όποια και να είναι η μορφή της. Εάν οι Τούρκοι κινηθούν γρήγορα και μετά αναγκασθούν να υποχωρήσουν, ίσως προκληθεί ελληνική αντίδραση και τότε ίσως μας δοθεί η ευκαιρία να προσπαθήσουμε για μια συμφωνία ( η οποία ίσως σώσει και τον Καραμανλή).
Καθώς οι Σοβιετικοί μπορούν να λειτουργήσουν ως φόβητρο, πρέπει να τους κρατήσουμε σε απόσταση. Δεν μπορούν να εξελιχθούν σε διαιτητές μεταξύ συμμάχων των ΗΠΑ. Τα συμφέροντά τους διαφέρουν διαφέρουν ριζικά από τα δικά μας. Εμείς επιθυμούμε ένα modus Vivendi μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ αυτοί θέλουν μια αδέσμευτη Κύπρος και προτιμούν την Ελλάδα ή την Τουρκία, ή και τις δυο αποστασιοποιημένες από το ΝΑΤΟ.
Έτσι, θα έπρεπε,
να προσπαθήσουμε, επειγόντως, να περιορίσουμε την ελληνική αντίδραση, τουλάχιστον για 24 ώρες,
να πούμε ξεκάθαρα στους Τούρκους ότι πρέπει να σταματήσουν σήμερα ή το αργότερο αύριο
να προειδοποιήσουμε τους Τούρκους ότι η Ελλάδα κινείται ταχύτατα προς τα αριστερά
να στείλουμε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην Αθήνα για να ασκεί συνεχή και άμεση επιρροή στον Καραμανλή
με δεδομένο ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν γρήγορα την Αμμόχωστο, να διαβεβαιώσουμε ιδιωτικά τους Τούρκους ότι θα τους εξασφαλίσουμε λύση που θα περιλαμβάνει το ένα τρίτο του νησιού, στο πλαίσιο κάποιου διακανονισμού ομοσπονδιακής φύσης
να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες ότι θα περιορίσουμε τις τουρκικές απαιτήσεις και δεν θα επιτρέψουμε επιπλέον εγκλωβισμένους, κλπ.
Δεν πρέπει να εμπλακείτε άμεσα έως ότου σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Αφού γίνει αυτό, πρέπει να το κάνετε διότι δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα, και μόνο εμείς έχουμε το βάρος.
Δεν νομίζω ότι οι Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ είναι το μέρος που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όταν έρθει η ώρα. Οι Έλληνες είναι  πιθανότατα πολύ χολωμένοι με το ΝΑΤΟ και η διαδικασία μιας συνάντησης σε υπουργικό επίπεδο είναι περίεργη. Εξάλλου, χρειάζεστε τον Ετζεβίτ και τον Καραμανλή.
Το Λονδίνο ίσως δεν είναι αποδεκτό από τους Τούρκους λόγω της επίθεσης που δέχθηκαν από τον Κάλαχαν.
Δεν θα πρέπει να μεταβείτε στις πρωτεύουσες ( Αθήνα και Άγκυρα).
Αυτό ίσως σημαίνει Γενεύη. Η Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Προέδρου θα ήταν εντάξει, αλλά θα είναι δύσκολο να καταφέρουμε να έλθουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Επίσης, θα εκληφθεί ως πρόκληση προς τους Ρώσους. Η Νέα Υόρκη θα καθιστούσε δύσκολη τη διατήρηση των Ρώσων μακριά από τη διαδικασία. Θα μπορούσατε επίσης να επιχειρήσετε τη Ρώμη».
Σαράντα πέντε χρόνια μετά, το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου συνεχίζεται. Από το 1974 εκείνο που συζητείται είναι τα αποτελέσματα της προδοσίας και της κατοχής.
Καμία συζήτηση για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και για απελευθέρωση. Κι αυτό είναι ό,τι καλύτερο για την Τουρκία και τους συμμάχους της.
pronews/Κώστας Βενιζέλος
Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 22/8/2019

 

 

 

 

 

1.6.19

Κύπρος:

Επικίνδυνη κλιμάκωση

- Για τρίτη συνεχή ημέρα οι κατοχικές δυνάμεις στη «νεκρή ζώνη»

Κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή της Δένειας στην Κύπρο, αφού για τρίτη συνεχόμενη ημέρα Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι αγρότες συνεχίζουν να θερίζουν χωράφια που καλλιεργήθηκαν από Ελληνοκύπριους γεωργούς της περιοχής.
Όπως αναφέρει η  ιστοσελίδα philenews από το πρωί βρίσκονται στην περιοχή Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι γεωργοί, με έντονη την παρουσία του κατοχικού στρατού εντός της νεκρής ζώνης.

Κάτοικοι και γεωργοί της Δένειας παρακολουθούσαν με κιάλια από μακριά τα χωράφια τους την ώρα που οι Τούρκοι τα θέριζαν.
Σε δηλώσεις του, ο κοινοτάρχης της Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, είπε πως σήμερα στη νεκρή ζώνη έχουν μεταβεί και οι Ελληνοκύπριοι γεωργοί να θερίσουν τα σπαρτά τους, ενώ από την άλλη το ίδιο προσπαθούν να πράξουν και οι Τουρκοκύπριοι.
Σημείωσε ακόμη πως στην περιοχή βρίσκονται μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης, προκειμένου να διαβουλευθούν με τους αξιωματικούς του κατοχικού στρατού.

https://www.youtube.com/watch?v=ghX0fXUpxfg
Εντάλματα σύλληψης ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις
Σε δηλώσεις του, χθες Παρασκευή 31 Μαΐου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, τόνισε ότι «δυστυχώς, συνεχίζονται αυτές οι προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας και από τον κατοχικό στρατό στη νεκρή ζώνη. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι σε διαρκή συνεννόηση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ «η οποία πρέπει να ομολογήσουμε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες από τη συμπεριφορά των κατοχικών Αρχών.
Ερωτηθείς αν οι προκλήσεις γίνονται εντός της νεκρής ζώνης, ο εκπρόσωπος είπε ότι «οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι αφορά τη νεκρή ζώνη. Χρειάζεται προσοχή, υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις επί τόπου στις διάφορες περιοχές. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση και προσπαθούμε να βρούμε ένα τρόπο για να λυθεί και αυτή η τεχνητή κρίση».
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι «σε συντονισμό με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή στενά τις εξελίξεις και προβαίνει σε όλα τα διαβήματα και παραστάσεις που κρίνονται σκόπιμα προς την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ».
Από την άλλη, οι αγροτικές οργανώσεις καταδίκασαν έντονα τα όσα διαδραματίζονται στη Δένεια. Οι αγροτικές οργανώσεις, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι «οι Τουρκοκύπριοι μπήκαν στη νεκρή ζώνη και θέρισαν τα χωράφια των Ελληνοκυπρίων, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα τους Τούρκους στρατιώτες».
Οι αγροτικές οργανώσεις της Κύπρου ζητούν από την κυπριακή κυβέρνηση, «η οποία έχει την απόλυτη ευθύνη για την προστασία των δικαιούχων γεωργών μας, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τα Ηνωμένα Έθνη, υπεύθυνα για την επιτήρηση της νεκρής ζώνης, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις συνεχιζόμενες εγκληματικές παραβιάσεις των Τούρκων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση.
pronews.gr

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 1.6.19

 

 

 

 

 

Φεύγουν από τα Κατεχόμενα οι Τουρκοκύπριοι

– Εγκατέλειψαν 55.000 την Κύπρο

Φεύγουν οι Τουρκοκύπριοι από την Κύπρο, δεν μπορούν να αντέξουν τα στρατεύματα κατοχής.

Την ίδια ώρα επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι το κατοχικό καθεστώς πήρε το πράσινο φως από την κυβέρνηση Ερτνογάν και δώσει «τουρκοκυπριακή υπηκοότητα» και σε μη τούρκους εποίκους.

Κυρίως παραχωρεί παρανόμως υπηκοότητα σε Λίβυους και Πακιστανούς.

Σύμφωνα με στοιχεία και πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από τον τουρκικό και τ/κ Τύπο, σήμερα, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου υπάρχουν περίπου 150.000160.000 έποικοι, εκτός της παρουσίας των 35.000 τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

Υπολογίζεται, δε, ότι συνολικά 55.000 Τουρκοκύπριοι έχουν μεταναστεύσει εκτός Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου έχει μειωθεί από 116.000 το 1974 σε 89.000 σήμερα.

Με ένα φυσικό ρυθμό αύξησης του πληθυσμού, ο αριθμός αυτός θα ήταν 153.578.

pronews.gr

 

 

 

 

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019

Νέα «Στροβίλια» στην Κύπρο:

Οι Τούρκοι επιχείρησαν εισβολή στον Άγιο Σωζόμενο και απωθήθηκαν από την Εθνοφρουρά!

Για μια ακόμα φορά τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα επιχείρησαν να δημιουργήσουν νέα «Στροβίλια» και εξέτασαν τον βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής φρουράς αφού πριν από λίγες μέρες προχώρησαν σε νέα κίνηση εκφοβισμού στην περιοχή Γερίου -Αγίου Σωζόμενου αναπτύσσοντας στρατιωτική δύναμη με παράταξη αρμάτων σε θέση μάχης, χωρίς ωστόσο, να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη γιατί αντέδρασαν άμεσα οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις.
Σύμφωνα το κυπριακό Σίγμα και τις στρατιωτικές του πηγές πρόκειται για άρματα της επιλαρχίας που εδρεύει στην περιοχή της σκλαβωμένης Τύμπου και η οποία ανήκει στην 28 Μεραρχία του Αττίλα που έχει την έδρα της στη σκλαβωμένη 'Ασσια.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Εθνικής Φρουράς η οποία απάντησε στις κινήσεις του κατοχικού στρατού παρατάσσοντας άρματα μάχης.
Αυτή την φορά η κυπριακή κυβέρνηση αντίθετα με την υπόθεση των Στροβιλίων όπου υπήρξε απώλεια εθνικού κυπριακού εδάφους παραδέχτηκε το περιστατικό άμεσα καθώς στο κεντρικό δελτίο του ΣΙΓΜΑ το βράδυ της Κυριακής,προχώρησε σε δηλώσεις, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ο οποίος έκανε λόγο για συχνό φαινόμενο, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν πρέπει να προκαλείται πανικός στους πολίτες!

Τα τουρκικά άρματα παρέμειναν στην περιοχή για 48 ώρες και ακολούθως αποσύρθηκαν.

Η Εθνική Φρουρά αυτή την φορά ανταποκρίθηκε αμέσως.

Η τουρκική στρατιωτική κίνηση έγινε μόλις δύο βδομάδες μετά την παραβίαση στα Στροβίλια και τον αποκλεισμό των κατοικιών τεσσάρων οικογενειών Ελληνοκυπρίων.

Η "αναδιαμόρφωση" συνόρων έγινε στην Κύπρο μετά το "πράσινο φως" της Βρετανίας στις τουρκικές δυνάμεις. "Ανοίγουν στόματα" πλέον για την "στρατηγική ψυχραιμία" Ν.Αναστασιάδη καθώς οι πολίτες ανέφεραν πως και επίσημα έχουμε την πρώτη απώλεια εθνικού εδάφους από το 1974!

Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν πριν δύο εβδομάδες τάχιστα σε "οικιστική προέλαση" δηλαδή εποικισμό της περιοχής που κατέλαβαν!

Ο «Φιλελεύθερος» σε οδοιπορικό κατέγραψε συγκλονιστικά ντοκουμέντα που δείχνουν οικιστική προέλαση του Αττίλα, μέχρι μόλις μερικά μέτρα από το φυλάκιο της Αστυνομίας των Βάσεων η οποία είναι υπεύθυνη για τη διέλευση των οχημάτων από το κατοχικό οδόφραγμα.

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον τέσσερα σπίτια Ελληνοκυπρίων, είναι ολοφάνερο ότι έχουν κατοικηθεί εδώ και ένα περίπου μήνα, καταγγέλλουν κάτοικοι. Και κανείς δεν μιλούσε.

«Και όσοι είναι δυνατόν να μην το πιστεύουν, να έρθουν στην περιοχή να τους τα δείξουμε ή το βράδυ να ακούσουν τις φωνές των παιδιών των Τούρκων και τα φώτα που ανάβουν», λέχθηκε χαρακτηριστικά από Ελληνοκύπριο κάτοικο της περιοχής.

Υπάρχουν περίπου δέκα σπίτια στην περιοχή, τρία εκ των οποίων οι ένοπλοι στρατιώτες και αξιωματικοί του "Αττίλα" τα επιδιόρθωσαν και τα έδωσαν προς κατοίκηση

Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι είχαν αποθρασυνθεί από την περίπτωση των Στροβιλίων και επιχείρησαν να επαναλάβουν μια παρόμοια ενέργεια στον Άγιο Σωζόμενο. Αυτή την φορά όμως η Λευκωσία ήταν έτοιμη για να ανταπεξέλθει στη νέα πρόκληση πριν αυτή εκτυλιχθεί σε τέτοιο βαθμό που μόνο με πολεμική ενέργεια θα μπορούσε πλέον να διευθετηθεί

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ''Σημερινή'' της Κυριακής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ήγειρε προς τη Γερμανίδα ομόλογο του Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν την Τρίτη στη Λευκωσία, το θέμα μεταφοράς μιας επιλαρχίας 42 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leoprad 2A4 στην Κύπρο.Θέμα, το οποίο αποκάλυψε η ''ΣΗΜΕΡΙΝΗ'' τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Βερολίνο, με δεδομένη και τη διαρκώς αναβαθμιζόμενη αμυντική σχέση του με τη Λευκωσία, αντικρίζει θετικότατα το κυπριακό ενδιαφέρον για την αγορά των Leopard, σε μελλοντικό στάδιο, άρματα τα οποία θα αυξήσουν κατακόρυφα την επιχειρησιακή ισχύ της Εθνικής Φρουράς.
https://www.youtube.com/watch?v=IvSL8lujckQ

 

 

 

Συνεχάρη τον Α. Τσίπρα για

τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Πρόεδρος της Κύπρου (video)

Θερμά συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια του διαλόγου τους στην αρχή της συνάντησής τους. Το μήνυμα ότι όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν με διάλογο και συνεργασία στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης, έστειλαν οι επτά ηγέτες που πήραν μέρος στην 5η σύνοδο των Μεσογειακών χωρών- μελών της ΕΕ, στη Λευκωσία.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε τόλμη και θάρρος και έδωσε τέλος σε μια «αχρείαστη» διαμάχη που ταλάνιζε επί τριάντα χρόνια την Ελλάδα, ανοίγοντας ταυτόχρονα πόρτες για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. «Το όνομα έτσι κι αλλιώς είχε δοθεί από το 1992», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών απαλείφονται και τα αλυτρωτικά που υπήρχαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, σημείωσε πως πρόκειται πραγματικά για ένα ιστορικό βήμα, που με τον τρόπο που έγινε, ενισχύει τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας, η οποία έχει βασικό όπλο το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτόν το λόγο θεωρεί πως θα βοηθήσει και στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

H σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στη Λευκωσία, γίνεται στο πλαίσιο της στενότατης συνεργασίας που έχουν, προκειμένου να εξετάσουν μαζί, να επισημάνουν τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και ενόψει της συνάντησης του κ. Τσίπρα στις 5 Φεβρουαρίου με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, τους παραπέρα χειρισμούς, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, στο διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως ο συντονισμός των ενεργειών Κύπρου και Ελλάδας έχει ως στόχο την επιδίωξη μιας λύσης στο Κυπριακό «που να επιτρέπει επιτέλους την ειρηνική συνύπαρξη, τη σταθερότητα, την ειρήνη αλλά ιδιαίτερα και μια λύση που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το διεθνές δίκαιο έτσι ώστε να διασφαλίζεται από τη μια η λειτουργικότητα, αλλά και η βιωσιμότητα και η συμβατότητα της λύσης με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

 

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Συμφωνία Πρεσπών, ενέργεια, μεταναστευτικό, ευρωτουρκικές σχέσεις στη Σύνοδο του Νότου (video)

Μοιράσου το άρθρο:

 

 

 

 

 

 

16.11.18

Ε.Θεοχάρους:

«Θέλετε να δείτε τι συμβαίνει στην Β.'Ηπειρο;

- Στείλτε επιτροπή χωρίς την παρουσία Αλβανών χαφιέδων»

Η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, Πρόεδρος της Αλληλεγγύης και Ευρωβουλευτής της Ομάδας του ECR ζήτησε στο ευρωκοινοβούλιο από την ΕΕ να στείλει μία ad hoc επιτροπή που θα αναζητήσει την αλήθεια για όσα συμβαίνουν στην Ελληνική Kοινότητα, «χωρίς την παρουσία των χαφιέδων του καθεστώτος που τρομοκρατούν τους πολίτες».
Είναι η πιο ηχηρή παρέμβαση που έχει γίνει μέχρι τώρα για την υπόθεση της δολοφονίας Κατσίφα αλλά και τους διωγμούς που έχει υποστεί η ελληνική μειονότητα στην Βόρεια Ήπειρο.
Όπως από χθες έχουμε ήδη δημοσιεύσει, η Ευρωβουλή αρνήθηκε να συμπεριλάβει στη σχετική συζήτηση ένα σημαντικό εθνικό, αλλά πρωτίστως ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέμα, έχοντας μάλιστα Έλληνες ευρωβουλευτές συμπαραστάτες.
«Κυρία Πρόεδρε, πριν από λίγη ώρα το Σώμα απέρριψε την πρότασή μου και την πρόταση της Ομάδας ECR για ειδική συζήτηση σχετικά με τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από την αλβανική αστυνομία και για να συζητήσουμε, παράλληλα, την παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Η ολομέλεια της Ευρωβουλής ‘πέταξε την μπάλα στην εξέδρα'» .
Αυτά ήταν τα λόγια του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά στο Στρασβούργο.
Αυτό που δημιουργεί όμως δυσάρεστη αίσθηση είναι η στάση των περισσότερων Ελλήνων ευρωβουλευτών, που σχεδόν όλοι ήταν άφαντοι. Από τους 27 Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές στην ψηφοφορία, συμμετείχαν μόνο δέκα, εκ των οποίων ψήφισαν υπέρ της πρότασης Μαριά και Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), οι Ελένη Θεοχάρους, Γιώργος Κύρτσος, Νότης Μαριάς, Λευτέρης Χριστοφόρου, Τάκης Χατζηγεωργίου και οι Γιώργος Επιτήδειος, Λάμπρος Φουντούλης και Λευτέρης Συναδινός.
Οι αντιπρόσωποι του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: Ήταν ανάμεσα σε εκείνους που καταψήφισαν την πρόταση που υπέβαλλε ο κ. Μαριάς.
Όταν λοιπόν το αίτημα της ομάδας του ECR για συζήτηση της υπόθεσης σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίφθηκε, η Ελένη Θεοχάρους ζήτησε εφαρμογή της διαδικασίας one-minute speech (δικαίωμα ομιλίας για ένα λεπτό), και ευθύς προέβη στην ακόλουθη δήλωση έναντι του Σώματος:
«Χθες η Κυβέρνηση της Αλβανίας με κήρυξε persona non grata. Γιατί υπερασπίζομαι τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, που καταπατούνται από το αλβανικό καθεστώς και η οποία ζει μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και σιωπηρής εθνοκάθαρσης.
Η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού σε περιοχές αμιγώς ελληνικές αλλάζει δραματικά με την μεταφορά εποίκων, τα περιουσιακά δικαιώματα των Ελλήνων καταπατούνται από το κράτος με εκφοβισμό και αυθαίρετες και παράνομες πράξεις, ενώ τα εκπαιδευτικά δικαιώματα τους και η χρήση της Ελληνικής γλώσσας διώκονται συστηματικά.
Πριν λίγο καιρό οι Αλβανοί δολοφόνησαν τον Αριστοτέλη Γκούμα γιατί μιλούσε Ελληνικά, πριν λίγες μέρες τον Κωνσταντίνο Κατσίφα γιατί ύψωσε την Ελληνική σημαία.
Λυπάμαι που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θέλησε να συζητήσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας. Θεωρώ ότι οφείλει να αποστείλει πάραυτα μία ad hoc επιτροπή που θα αναζητήσει την αλήθεια για όσα συμβαίνουν στην Ελληνική Kοινότητα, χωρίς την παρουσία των χαφιέδων του καθεστώτος που τρομοκρατούν τους πολίτες».
Ε. Θεοχάρους – Στρασβούργο – 12/11/2018
pronews.gr

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 16.11.18

 

 

 

 

 

 

ΕΛΑΜ: Η περήφανη Ελληνική Νεολαία καταδίκασε το ψευδοκράτος - Φωτορεπορτάζ

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 - 15:32

Εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές καταδίκασαν σήμερα την ανακήρυξη του Ψευδοκράτους. Η περήφανη Ελληνική Νεολαία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) γύρισε την πλάτη της στις ομοσπονδιακές εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ και της ΠΟΦΕΝ και διαδήλωσε εκεί που της αρμόζει, στα Οδοφράγματα, απέναντι από τον κατακτητή.

Η πορεία διέσχισε τους κεντρικότερους δρόμους της Λευκωσίας και έφτασε στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας, όπου ακούστηκαν αντιομοσπονδιακά και αντικατοχικά συνθήματα. Στο χώρο έγιναν ομιλίες από συναγωνιστές του Μετώπου Μαθητών και Μετώπου Φοιτητών ενώ δόθηκε και η δική μας… απάντηση στην ελληνοτουρκική φιλία.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο. Το Μέτωπο Νεολαίας διαβεβαιώνει πως θα βρίσκεται στους δρόμους. Όσοι ονειρεύονται λύσεις τύπου Ομοσπονδίας θα μας βρουν απέναντί τους.

Περισσότερο ρεπορτάζ και φωτογραφίες στο elamcy.com

 

 

 

 

Ανοίγουν τη Δευτέρα δύο νέα οδοφράγματα προς και από την κατεχόμενη Κύπρο

Η λειτουργία των δύο οδοφραγμάτων θα γίνει χωρίς καμιά τελετή

Ανοίγουν τη Δευτέρα δύο νέα οδοφράγματα προς και από την κατεχόμενη Κύπρο

Έτοιμα να ανοίξουν από τη Δευτέρα είναι δύο νέα οδοφράγματα στην Κύπρο, αυτό της Δερύνειας, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, και αυτό της Λεύκας-Απλικίου στην ορεινή περιοχή Τροόδους, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκδόθηκε στη Λευκωσία.

Οι δύο διεθνείς οργανισμοί έχουν χρηματοδοτήσει μέρος των απαιτούμενων έργων για τη διάβαση οχημάτων από τα δύο οδοφράγματα.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλύψει το κόστος για τα οδικά έργα στη νεκρή ζώνη και στο βόρειο μέρος.

Συνολικά, από το 2006, οι Βρυξέλλες έχουν δαπανήσει περίπου 6.5 εκατομμύρια ευρώ, ως οικονομική συνδρομή στις εργασίες διάνοιξης και των πέντε διόδων διέλευσης που λειτουργούν από και προς τα κατεχόμενα.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας-Απλικίου θα ανοίξουν τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας. Η λειτουργία των δύο οδοφραγμάτων θα γίνει χωρίς καμιά τελετή.

Η λειτουργία του οδοφράγματος της Δερύνειας έχει επικριθεί έντονα από κόμματα και οργανώσεις, που ανέφεραν ότι θα εξυπηρετήσει κυρίως τους Τουρκοκυπρίους, δεδομένου ότι θα διευκολύνει τη μετάβαση τουριστών από τα πολυσύχναστα θαλάσσια θέρετρα της Αγίας Νάπας και του Προταρά στις κατεχόμενες περιοχές, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με αφορμή τη λειτουργία του οδοφράγματος κινητοποιήθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής Πύργου Τηλλυρίας, Έλληνες και Τούρκοι, που προγραμματίζουν συγκέντρωση αύριο με αίτημα να ανοίξει νέο οδόφραγμα στην περιοχή του θύλακα των Κοκκίνων, που θα συντομεύσει τη μετάβαση προς την περιοχή κατά μία ώρα, δεδομένου ότι η διαδρομή από την κατεχόμενη περιοχή προς τα Ελληνικά χωριά της περιοχής είναι μόνο μερικά λεπτά.

NEWSBEAST.GR  10/11/2018

 

 

 

 

Αναστασιάδης: Απόψε μόνο η Κύπρος κερδίζει

Τα πρώτα μετεκλογικά μηνύματα στην Κύπρο

Αναστασιάδης: Απόψε μόνο η Κύπρος κερδίζει

Στην πρώτη του δήλωση, μετά την επανεκλογή του, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε: «Απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, υπάρχει μόνο η Κύπρος μας, που κερδίζει».

Μιλώντας στο εκλογικό του επιτελείο ο πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον λαό για την ισχυρή, όπως είπε, εντολή, που του έδωσε. Ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν, αλλά και όσους έκαναν άλλες επιλογές.

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, ευχαρίστησε τον αντίπαλο του στον β ΄γύρο των εκλογών, Σταύρο Μαλά και τους άλλους ανθυποψηφίους του. Η εκλογική διαδικασία, είπε, ολοκληρώθηκε και ότι λέχθηκε ανήκει στο παρελθόν.

«Από αύριο ξεκινά μια νέα μέρα που χρειάζεται ενότητα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσουμε μπροστά. Θα συνεχίσω να λειτουργώ ως πρόεδρος όλων», κατέληξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι συγχάρηκε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την επανεκλογή του και τόνισε: «Ο λαός έχει μιλήσει και η ετυμηγορία του είναι σεβαστή».

Ο κ. Μαλάς είπε στους υποστηρικτές του ότι «το αποτέλεσμα σας απογοήτευσε», αλλά τους κάλεσε να το σεβαστούν. Ο αγώνας μας , συνέχισε, «άξιζε, και πάντα θα αξίζει ο αγώνας αυτός, που ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει σε εκλογικές διαδικασίες».

Ο κ. Μαλάς εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στα κόμματα της αριστεράς και πρόσθεσε «αν και πότε δεν υπήρξα μέλος της αριστεράς, θα κρατήσω για πάντα τη στήριξη αυτή».

Επίσης , δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει να είναι ενεργός πολίτης και «η προσπάθεια μας ελπίζω να άφησε κάτι θετικό για την Κύπρο».

«Στην πολιτική ζωή πρέπει να παλεύεις και να μην υποστέλλεις την σημαία των αξιών. Το καλύτερο αύριο μπορεί να έρθει και η κοινωνία πρέπει να είναι πιο ώριμη σε σχέση με την πολιτική», κατέληξε.

Μήνυμα ενότητας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τον κόσμο τους, έστειλε μιλώντας από το εκλογικό επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Είναι η πρώτη φορά , επεσήμανε ο κύριος Νεοφύτου, «που σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών δεν υπήρξαν παζαρέματα και ανταλλαγές». Συνεχάρη τον Σταύρο Μαλά για το ήθος του και το κόμμα που τον στήριξέ, το ΑΚΕΛ. «Οι νικητές δείχνουν ανωτερότητα και απαράδεκτα συνθήματα δεν τιμούν την παράταξη μας», είπε ο κύριος Νεοφύτου.

Έχουμε, συμπλήρωσε ο κύριος Νεοφύτου, «μεγάλα οράματα για τον τόπο και τα μεγάλα οράματα δεν χωρούν σε μοιρασμένες πατρίδες». Ο μόνος αντίπαλος είναι τα προβλήματα του λαού, κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί το κόμμα. Όμως, σημείωσε, «η λαϊκή ετυμηγορία είναι σεβαστή και τα αποτελέσματα των εκλογών πιστοποιούν ότι το ΑΚΕΛ είναι πολιτικά και ηθικά κερδισμένο».

Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ καταλόγισε «ασυνέπεια στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου», λέγοντας ότι, «αν επέμεναν στον στόχο τους για αλλαγή, αυτή μπορούσε να επιτευχθεί». Ο 'Αντρος Κυπριανού ευχαρίστησε τις χιλιάδες των ψηφοφόρων που εμπιστεύτηκαν και στήριξαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά, καθώς και τις χιλιάδες εθελοντών ακελιστών, ανένταχτων, αλλά και πολιτών από άλλους πολιτικούς χώρους, «που εργάστηκαν σκληρά για να έρθει η αλλαγή στον τόπο».

Ο αγώνας, ανέφερε, δεν τελειώνει εδώ. «Θα συνεχίσει αμείωτος την επόμενη πενταετία για να θέσουμε τις βάσεις για την επίτευξη της αλλαγής», δήλωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού συνεχάρη τον Νίκο Αναστασιάδη για την επανεκλογή του και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ παραμένει στην αντιπολίτευση. «Ως δύναμη πατριωτική, σοβαρή και υπεύθυνη θα στηρίξουμε ό,τι εξυπηρετεί τους στόχους και τα συμφέροντα του λαού. Δεν έχουμε όμως αυταπάτες. Έχουμε ριζικά διαφορετική αντίληψη στην κοινωνικοοικονομική πολιτική. Ο κ. Αναστασιάδης για πέντε χρόνια κυβέρνησε με σκοπιμότητες και έδωσε πάρα πολλά στους λίγους και ελάχιστα στους πολλούς», είπε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Κυπριανού υποστήριξε πως ο Νίκος Αναστασιάδης «αποδείχτηκε αναξιόπιστος και δεν τον εμπιστευόμαστε». Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, ιεραρχεί το Κυπριακό ως «ύψιστο θέμα προτεραιότητας», που αφορά την επιβίωση του λαού μας στη γη, που τον γέννησε.

«Ο κ. Αναστασιάδης χρειάζεται να μας πείσει έμπρακτα ότι έτσι το αντιμετωπίζει. Δυστυχώς μέχρι σήμερα απέδειξε το αντίθετο. Η κριτική μας θα είναι αντικειμενική, αλλά αυστηρή», κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά την αποχή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των εκλογών η συμμετοχή ήταν ψηλότερη, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι οι ηγεσίες τεσσάρων πολιτικών κομμάτων επέλεξαν να μην στηρίξουν κανέναν από τους δύο. «Ως εκ τούτου, ο κόσμος συμμετείχε ανεξάρτητα από το τι του είπε η ηγεσία του και εξέφρασε την άποψή του», σημείωσε.

Τον πρόεδρο Αναστασιάδη συνεχάρη και το ΔΗΚΟ. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι τα προβλήματα παραμένουν.

«Ο λαός αναμένει από τον πρόεδρο και από την κυβέρνηση να εγκύψει στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και να βρεθούν λύσεις. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και το Δημοκρατικό Κόμμα θα ασκήσουν εποικοδομητική και παραγωγική αντιπολίτευση, συμβάλλοντας στην επίλυση των προβλημάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο τέταρτος πρόεδρος, που εκλέγεται για δεύτερη θητεία. Η τελευταία φορά ήταν πριν από 20 χρόνια, στις προεδρικές του 1998, με τον Γλαύκο Κληρίδη.

Η ανακήρυξη του νέου προέδρου της Δημοκρατίας έγινε στις 22:00 από τον γενικό έφορο προεδρικής εκλογής στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος» με την συμμετοχή πλήθους κόσμου. Η Αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας, αλλά και διευκόλυνσης, όσων πήγαν να παρακολουθήσουν την τελετή.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο νέος πρόεδρος παρουσιάζεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ειδική συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί την 28η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία λήγει ταυτόχρονα η θητεία του απερχόμενου προέδρου. Στην συνεδρίαση ο πρόεδρος διαβεβαιώνει την Βουλή ότι θα τηρήσει το Σύνταγμα και τους Νόμους και στην συνέχεια θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

NEWSBEAST.GR   4/2/2018

 

 

 

 

Επιβεβαιώθηκε η μονομαχία Αναστασιάδη

– Μαλά στο 2ο γύρο των εκλογών στην Κύπρο

Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτέλεσματα

Επιβεβαιώθηκε η μονομαχία Αναστασιάδη – Μαλά στο 2ο γύρο των εκλογών στην Κύπρο

Την ερχόμενη Κυριακή θα αναμετρηθούν οι Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία, και ο Σταύρος Μαλάς , ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

Νίκος Αναστασιάδης 35.5%

Σταύρος Μαλάς 30.25%

Νικόλας Παπαδόπουλος 25.74%

Χρίστος Χρίστου 5.65%

Γιώργος Λιλληκάς 2.18%

Ανδρέας Ευστρατίου 0.22%

Χάρης Αριστείδου0.19%

Μιχαήλ Μηνά0.17%

Χριστάκης Καπηλιώτης0.1ο%

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ψήφισαν 395.915 (71,87%) και αποχή έφθασε στο 28,13%.

Στο δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς.

Διαβάστε ακόμα

NEWSBEAST.GR  28/1/2018

 

 

 

 

 

Η Κύπρος ενισχύει τις σχέσεις της με τις χώρες του Κόλπου

Θετικά αποτιμάται η επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Ριάντ

Η Κύπρος ενισχύει τις σχέσεις της με τις χώρες του Κόλπου

Νέα σελίδα ανοίγει στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Σαουδική Αραβία η πρώτη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Ριάντ, σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία μετά τα όσα εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στη σκιά του ανταγωνισμού, μεταξύ Σαουδαράβων και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την ηγεμονία του ισλαμικού κόσμου.

Στη Σαουδική Αραβία, εκπληρώνουμε έναν από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής για ενίσχυση των σχέσεών μας με τις χώρες του Κόλπου.

Η Λευκωσία έστειλε το μήνυμα από τη σαουδαραβική πρωτεύουσα πως μπορεί και έχει τη βούληση να παίξει ρόλο γεφυροποιού σε συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή και να συμβάλλει στην επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης αλλά και λόγω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αναβάθμιση των σχέσεων με τους Σαουδάραβες αυτή την περίοδο έχει τη σημασία της με βάση τα όσα διαδραματίζονται στον γειτονικό Λίβανο, καθώς είναι γνωστές οι καλές σχέσεις του Κύπριου Προέδρου με τον Λιβάνιο πρωθυπουργό Αλ Χαρίρι.

Η ατζέντα των επαφών του προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας περιελάμβανε περιφερειακά ζητήματα, ενεργειακά, θέματα τρομοκρατίας, διμερή σε μια σειρά από τομείς.

Υπογράφηκαν συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών και μνημόνιο συναντίληψης αναφορικά με πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Στήθηκε μάλιστα σταθερός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο υπουργείων δύο φορές ετησίως.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε θετική αποτίμηση της επίσκεψης στο σαουδαραβικό βασίλειο, σημειώνοντας ότι «εκπληρώνεται ένας από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου για ενίσχυση των σχέσεών της με τις χώρες του Κόλπου».

Ο εκπρόσωπος επεσήμανε τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον γ.γ. του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου και ανέδειξε τον ρόλο και τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της περιοχής του Κόλπου.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν τη σημασία που μπορεί να έχουν για την Κυπριακή Δημοκρατία οι καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, που πλέον στέκεται απέναντι και όχι δίπλα από τον Τούρκο πρόεδρο που καταβάλλει υπέρτατες προσπάθειες να ξεφύγει από τον κλοιό απομόνωσης.

NEWSBEAST.GR  4/1/2018

 

 

 

 

Στην κυπριακή ΑΟΖ από τα μεσάνυχτα το γεωτρύπανο

Η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 6 θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα

Στην κυπριακή ΑΟΖ από τα μεσάνυχτα το γεωτρύπανο

Στο στόχο «Καλυψώ» έφτασε τα μεσάνυχτα το γεωτρύπανο Saipem 12000 και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ετοιμασίες για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Η γεώτρηση θα γίνει από τον ενεργειακό κολοσσό ΕΝΙ.

Η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα και θα ακολουθήσει μια ακόμα γεώτρηση από την ΕΝΙ, στο τεμάχιο 3, στο στόχο «Σουπιά».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, είχε δηλώσει το Νοέμβριο πως η εταιρεία είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές που υπάρχουν, και γι’ αυτό επένδυσε 150 εκατομμύρια ευρώ.

Η ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6, όπως υπολογίζεται, θα έχει ολοκληρωθεί παραμονές των προεδρικών εκλογών, στις 28 Ιανουαρίου.

Στη Λευκωσία οι απειλές και οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα. Ειδικά για το τεμάχιο 6, το οποίο αποτελεί στόχο της Άγκυρας με συνεχείς δεσμεύσεις για την διεξαγωγή πολεμικών ασκήσεων, η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί ήδη στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου το γεωτρύπανο να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει απρόσκοπτα το έργο του. Στην περιοχή της γεώτρησης θα κάνει την πρώτη παρουσία του και το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, που σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΑΜ, Χριστόφορο Φωκαΐδη θα παραληφθεί το επόμενο διάστημα.

NEWSBEAST.GR   27/12/2017

 

 

 

 

 

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017

Οργή στην Αγκυρα – Ξύπνησε συνειδήσεις ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου με πύρινο λόγο: «Οι Τουρκοκύπριοι είναι εξισλαμισθέντες Έλληνες»Ταρακούνησε συνειδήσεις και προβλημάτισε χιλιάδες Τουρκοκυπρίους ο Αρχιεπίσκοπος

Κύπρου Χρυσόστομος Β’ στη συνομιλία του με μαθητές γυμνασίου και λυκείου, μιλώντας στην ουσία για «κρυπτοχριστιανούς» .

Είναι η πρώτη φορά μετά τον μακαριστό Χριστόδουλο που ένας Έλληνας ιεράρχης λέει την αλήθεια εξεγείροντας «κοιμισμένες συνειδήσεις», και προκαλώντας τρόμο και οργή στους αλλόθρησκους αγαρηνούς που κατοικοεδρεύουν ή λαμβάνουν εντολές πέριξ στο Σαράι του σύγχρονου Σουλτάνου Ερντογάν.

Ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχομένων πρόσθεσε γεμάτος οργή και τρόμο τόνισε ότι «το να αναφέρεται κάποιος στον Τουρκοκυπριακό λαό ο οποίος αισθάνθηκε πάντοτε τιμή και υπερηφάνεια που ανήκει στο Ύψιστο Τουρκικό Έθνος, αποκαλώντας τους «εξισλαμισθέντες Χριστιανούς ορθόδοξους Ρωμαίικης καταγωγής», είναι τουλάχιστον ξεδιαντροπιά, ασέβεια, ποταπότητα».
Ο ίδιος ο οποίος είναι φυσικά «μαριονέτα» της Άγκυρας , με μία γραπτή δήλωση ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος της Ρωμαίικης Ορθόδοξης Εκκλησίας Χρυσόστομος Β’ που είναι ο αρχιτέκτονας και χρηματοδότης κάθε μορφής εχθρικής πράξης και ρητορικής κατά των Τουρκοκυπρίων στη διάρκεια της ιστορίας της Κύπρου, συνεχίζει ακόμα την συνηθισμένη ασέβειά του.
Σκεφθείτε τι εντύπωση και ζημιά έκαναν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου στους Τούρκους που τρέμουν στην κυριολεξία όταν ακούν την αλήθεια.

Ο Όζγκιουργκιουν σημείωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος στις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήσεις μαθητών σε μια εκδήλωση με Ρωμιούς νέους, συνέχισε την υποτιμητική του στάση απέναντι στον Τουρκοκυπριακό λαό και ξεπέρασε τα όρια του σεβασμού και τα όριά του.
«Η πρόταση για λύση δύο κρατών στο πλαίσιο της Ευρώπης για την οποία ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε ως προϋπόθεση τον τερματισμό των εγγυήσεων της Τουρκίας, την αποκοπή των δεσμών του Τουρκικού Κράτους με την Τουρκία και την επιστροφή όλων των μεταναστών του βόρειου τμήματος, παρά τον ψευδή θυμό του ΑΚΕΛ, πρέπει να ξέρουν όλοι ότι έχει βαθύτερο νόημα από τα παραμύθια που είπε στους μαθητές που είχε μπροστά του», τόνισε.
Οι Τούρκοι νομίζουν ότι μπορούν να λένε ελεύθερα ότι θέλουν προκαλώντας με τις δηλώσεις τους , εμείς ως Έλληνες  αν δηλώσουμε κάτι ανάλογο ξεσηκώνουμε θύελλα διαμαρτυριών, σε μια σαφή πολιτική εκ μέρους της Τουρκίας χαρακτηρισμού τέτοιων κινήσεων ως αλυτρωτικών και επικίνδυνων.
Οι Τουρκοκύπριοι (τουρκική: Kıbrıs Türkleri ) είναι  Τούρκοι πολίτες καταγόμενοι από την Κύπρο. Μετά την κατάκτηση του νησιού από τους Οθωμανούς το 1571, εδαφικές εκτάσεις παραχωρήθηκαν σε περίπου 30.000 Τούρκους εποίκους με την άφιξή τους στην Κύπρο.
Επιπλέον, αρκετοί των γηγενών κατοίκων του νησιού ασπάστηκαν το Ισλάμ κατά τα πρώτα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας.[19] Παρόλα αυτά, η άφιξη κυρίως Μουσουλμάνων εποίκων στην Κύπρο συνεχίστηκε κατά διαστήματα έως και το τέλος της περιόδου της Οθωμανικής κυριαρχίας στο νησί.[20]
Σήμερα, ενώ η Βόρεια Κύπρος αποτελεί πατρίδα ενός σημαντικού αριθμού Τουρκοκυπρίων, η πλειονότητα των Τουρκοκυπρίων κατοικούν στο εξωτερικό, αποτελώντας την Τουρκοκυπριακή διασπορά.


Η διασπορά αυτή άρχισε να υφίσταται μετά την παραχώρηση του νησιού από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Βρετανική Αυτοκρατορία, καθώς αρκετοί Τουρκοκύπριοι μετανάστευσαν πρωτίστως στην Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.
Η μετανάστευση αυτή κλιμακώθηκε με αφορμή τις διακοινοτικές ταραχές της δεκαετίας του 1950 και του 1960, καθώς οι Τουρκοκύπριοι υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν σε θύλακες στην Κύπρο.
Σύγχρονη μελέτη του Υ-χρωματοσώματος (πατρικού) Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, έδειξε ότι υπάρχει εξαιρετικά υψηλή συγγένεια μεταξύ τους και γενικώς κοινή καταγωγή από προ-οθωμανικούς πληθυσμούς.
Οι Τουρκοκύπριοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αποτελούν «εξισλαμισθέντες» Έλληνες και κρυπτοχριστιανούς και αυτό ταράζει την «υπεροχή» που νιώθουν ψευδώς οι αγαρηνοί Τούρκοι  ενώ τους προκαλεί φόβο υπενθυμίζοντας ότι αυτά τα «ματωμένα χώματα» δεν είναι δικά τους,  και ότι θα ξεκουμπιστούν κάποια στιγμή γυρνώντας στην γενέτειρα τους το Ανατολικό Τουρκεστάν στην δυτική Κίνα.
pentapostagma.gr   5/12/2017

 

 

 


Οικονομία και ενέργεια στο επίκεντρο της Τριμερούς Συνόδου στην Κύπρο

Ενισχύεται η παρουσία της Ελλάδας στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Οικονομία και ενέργεια στο επίκεντρο της Τριμερούς Συνόδου στην Κύπρο

Στην Κύπρο βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι επικεφαλής της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην οποία μετέχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

Οι εργασίες της Συνόδου ξεκινούν στη Λευκωσία στις 8:45, με διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ακολουθεί στις 9:45 τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Εν συνεχεία, στις 10:25, θα γίνει διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και στις 11:00 τριμερείς διευρυμένες διαβουλεύσεις των κυβερνητικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Στις 12:40 θα υπογραφεί η συμφωνία για συνεργασία στον τουρισμό και στη συνέχεια θα γίνουν κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Θα ακολουθήσει στις 13:25 γεύμα εργασίας των κυβερνητικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργειακού, οικονομικού αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, και αφορούν θέματα άμυνας υγείας, τουρισμού, ενέργειας και γεωργίας.

Αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα της χάραξης της ΑΟΖ και θέματα αμυντικής συνεργασίας και θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις.

Στον οικονομικό τομέα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα του τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα στην Αίγυπτο και η διαλιμενική συνεργασία Σουέζ με ελληνικά λιμάνια όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, θα συζητηθεί ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Για τους λόγους αυτούς, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός ο διάλογος ανάμεσα στις τρεις χώρες, σε μία περίοδο κρίσης στις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία.

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής συνεργασιών που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ενισχύει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά ενισχύει την παρουσία και το ρόλο της στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της Αιγύπτου είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά στην τριμερή, αλλάζει ο τρόπος συνεργασίας και οι συναντήσεις θα διεξάγονται ταυτόχρονα με τους ηγέτες και τους αρμόδιους υπουργούς.

(φωτογραφία αρχείου)

NEWSBEAST.GR  21/11/2017

 

 

 

 

 

22.10.17

Εντυπωσιακή κίνηση: Η Κύπρος ανακηρύσσει ΑΟΖ στα Κατεχόμενα με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ!

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά στην οριοθετεί ΑΟΖ σε όλη την έκταση του νησιού, ακόμα και στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα με την κατάθεση σχετικού αιτήματος στον ΟΗΕ και καλεί την Τουρκία σε... διαπραγματεύσεις με μία αιφνιδιαστική κίνηση που αν αναζητήσει κάποιος ποιος την στηρίζει σίγουρα θα βρει από πίσω της της ΗΠΑ!
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην κατάθεση συντεταγμένων για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για τη βόρεια περιοχή της. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές που επικαλείται και η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" , η Λευκωσία έχει προχωρήσει και ετοιμάσει τις συντεταγμένες, όπως έπραξε στο παρελθόν με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο και θα τις καταθέσει τις επόμενες ημέρες στα Ηνωμένα Έθνη.
Οι συντεταγμένες συντάχθηκαν γίνεται σε δύο επίπεδα, τεχνικά μέσα και από το Κτηματολόγιο κι άλλες υπηρεσίες του κράτους καθώς και νομικά, όπου τυγχάνει νομικής επεξεργασίας η πρωτοβουλία. Η κατάθεση θα γίνει στη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.
Η ενέργεια αυτή, που είναι μονομερής, γίνεται και ως απάντηση στις εξαγγελίες της Άγκυρας για την έναρξη παράνομων γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή της κυπριακής δημοκρατίας, ανοικτά των χερσαίων εδαφών που έχουν καταλάβει οι Τούρκοι κατά τον πόλεμο του 1974.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αξιολογήσει όλα τα ενδεχόμενα από την απόφασή της αυτή, είναι όμως προφανές πως η χρονική στιγμή κρίθηκε αρμοδίως ως η κατάλληλη για την προώθηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος.
Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως οι προετοιμασίες για την κατάθεση συντεταγμένων δεν είναι τωρινές, γίνονται εδώ και χρόνια πλην όμως αυτή την περίοδο έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση.
Εχει ενημερωθεί η Αθήνα, αλλά και οι Βρυξέλλες για την επικείμενη κίνηση της Λευκωσίας και δεν υπήρξε καμία αντίρρηση ή ένσταση. Αντίθετα, η πλευρά της Αθήνας, ενισχύει την άμυνα του νησιού με κάθε τρόπο, καθώς οι αποθήκες οπλισμού στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου", θα επεκταθούν και θα αποθηκευτούν νέα όπλα για τα ελληνικά μαχητικά F-16.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Κύπρος πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον τομέα της οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο. Από το 2003 μέχρι το 2010 υπογράφηκαν με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Ο Λίβανος δεν έχει ακόμη επικυρώσει την οριοθέτηση. Είναι σαφές πως χωρίς τέτοιες συμφωνίες, καμιά εταιρεία δεν θα ξεκινούσε έρευνες αν δεν ήξερε με βεβαιότητα πού είναι τα ακριβή όρια των ερευνητικών τεμαχίων της.
Με την Τουρκία δεν είναι, όμως, το ίδιο. Η Τουρκία αναμένεται ότι δεν θα αναγνωρίσει την ενέργεια της Λευκωσίας καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ενδεχομένως θα αντιδράσει στην κίνηση αυτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Λευκωσία δεν νομιμοποιείται να το πράξει.
Σημειώνεται, επίσης, ότι Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν καθορίσει παρανόμως τη μεταξύ τους ΑΟΖ. Στον καθορισμό των ορίων η Τουρκία εξασφάλισε το μεγαλύτερο μερίδιο. Ούτως ή άλλως, η πράξη αυτή είναι παράνομη και δεν ισχύει.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανεξαρτήτως τι ισχυρίζεται η Τουρκία, προχωρεί στην κατάθεση των συντεταγμένων για καθορισμό ΑΟΖ εντός των επόμενων ημερών.
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 22.10.17

 

 

 

 

 

 

5.10.17

Το ψευδοκράτος απειλεί την... Κύπρο: Σταματήστε τις έρευνες για φυσικό αέριο γιατί θα χτυπήσουμε τα πλοία

Το ψευδοκράτος απειλεί την διχοτομημένη Κύπρο για τις εξορύξεις φυσικού αερίου που έχουν ξεκινήσει στο νησί και έχουν αναλάβει τα πλοία της γαλλικής TOTAL και της αμερικανικής EXXON MOBIL.
Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου έκανε λόγο για «ανάφλεξη» και «πλήγμα» στα ερευνητικά σκάφη, ώστε να σταματήσουν την προσπάθεια εξόρυξης φυσικού αερίου από την θαλάσσια περιοχή της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
«Οι ξένες εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτές τις ενέργειες μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά», υποστήριξε ο κ. Ερτουγρούλογλου αναφερόμενος στην προσπάθεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
«Όπως γνωρίζετε», συνέχισε ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, «ύστερα από την πρόσκλησή μας, ένα τουρκικό πλοίο ήλθε στην περιοχή για να πραγματοποιήσει έρευνα.
»Εδώ και χρόνια πραγματοποίησαν μία διεθνή ληστεία με το εμπάργκο, αλλά αυτήν την φορά δεν θα το επιτρέψουμε».

«Αν αυξηθεί η ένταση, ο υπόλογος θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία»

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Αν χρειαστεί, μπορούμε να τους χτυπήσουμε. Βεβαίως, δεν το επιλέγουμε. Αλλά αν υπάρξει ανάφλεξη, τότε τι θα κάνουμε;
»Αναμένεται να παραβλέψουμε τα τετελεσμένα γεγονότα της ελληνοκυπριακής πλευράς; Αν αυξηθεί η ένταση, ο υπόλογος θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
»Τάχα ιδρύσαμε αυτή τη δημοκρατία μαζί. Πού είναι οι Τουρκοκύπριοι; Κανένας δεν μας ρώτησε που είναι τα αποθέματα και τα δικαιώματά μας», ήταν η ευθεία απειλή που εξαπέλυσε προς την Λευκωσία ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
Είναι ενδιαφέρον που αυτός, ο ψευδοϋπουργός ενός ψευδοκράτους που διχοτόμησε ντε φάκτο την Κύπρο, διεκδικεί μερίδιο από τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Τουρκokύπριοι πρέπει να αποφασίσουν ποιανού πολίτες είναι: Της Κυπριακής Δημοκρατίας ή του Ψευδοκράτους; Μερίδιο στα κοιτάσματα έχουν μόνο ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά τις απειλές των Τούρκων ότι θα «πλήξουν» τα ερευνητικά πλοία, θα ήταν μια καλή αφορμή για να παρέμβουν οι στρατοί της Δύσης στην Κύπρο και να εκδιώξουν τον κατοχικό στρατό από τα βόρεια εδάφη της.
tribune.gr

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 5.10.17

 

 

 

 

 

«Η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο με μείωση δαπανών, όχι με φόρους»

Γεωργιάδης: Η κυπριακή κυβέρνηση στηρίζει, δεν δυσκολεύει τις επενδύσεις

«Η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο με μείωση δαπανών, όχι με φόρους»

 

«Το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτύχαμε δεν επετεύχθη με φόρους, σε καιρό ύφεσης οι φόροι είναι αντιπαραγωγικοί», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Η συνταγή αυτή των φόρων ακολουθήθηκε στην Κύπρο και δεν δούλεψε, μειώσαμε τις δαπάνες. Έτσι, δεν χρειάστηκαν νέοι φόροι, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται, αλλά με μέτρο» τόνισε, κάνοντας λόγο για «ανάπτυξη μέσα από την ανάκαμψη όχι μέσω φόρων», σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δημοσιονομική εξυγίανση όχι σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, και όχι με φόρους, αλλά με την πολύ απλή συνταγή "θα ξοδέψουμε όσα θα εισπράξουμε" και με αυξημένα έσοδα λόγω της ανάπτυξης», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου πρόσθεσε πως «η κυπριακή κυβέρνηση στηρίζει, δεν δυσκολεύει τις επενδύσεις, ενώ φρόντισε να προχωρήσουν γρήγορα και οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ξεπερνώντας τις μνημονιακές υποχρεώσεις σε σχέση με το έλλειμμα για να μην υπάρξουν αλλεπάλληλες συζητήσεις και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας».

«Δεν μπορεί να κινηθεί η οικονομία αν δεν εμπεδωθεί με τρόπο στέρεο και σταθερό η αίσθηση της οικονομικής εμπιστοσύνης, η αβεβαιότητα δεν βοηθά. Από πολύ νωρίς προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης, γιατί δεν αρκούν τα λόγια, αλλά χρειάζονται ενέργειες για να εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης σε μια οικονομία» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών έχουν πάρει μπρος οι μηχανές της οικονομίας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. «Όλοι οι παραγωγικοί τομείς συνέβαλαν στην ανάκαμψη… Στην ανάκαμψη ο ιδιωτικός τομέας οδηγεί, όχι η εκάστοτε κυβέρνηση, δικός μας ρόλος είναι να διευκολύνουμε να στηρίζουμε και κυρίως να μη τον δυσκολεύουμε».

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για τρίτη συνεχόμενη χρόνια ανάκαμψης για την κυπριακή οικονομία, με την ανάπτυξη φέτος να φτάνει το 3,5%. «Δεν θα επαναπαυτούμε, χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια» ξεκαθάρισε.

NEWSBEAST.GR 28/8/2017

 

 

 

 

Το τρυπάνι της «Τotal» άρχισε την πορεία του προς τον βυθό της κυπριακής ΑΟΖ

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας αύριο στην Κύπρο

Το τρυπάνι της «Τotal» άρχισε την πορεία του προς τον βυθό της κυπριακής ΑΟΖ

Μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αύριο η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα.

Πάντως, η επίσκεψη εκτιμάται ότι στέλνει και το μήνυμα της στήριξης της γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία Total στην ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 (κοίτασμα Ονησίφορος) στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυπριακές πηγές τα ραντάρ των γαλλικών φρεγατών είναι στραμμένα στο τεμάχιο 11, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα West Capella με το τρυπάνι. Αυτό άρχισε να κατεβαίνει ομαλά και αναμένεται ότι μέχρι αύριο, ίσως και απόψε, θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης. O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη -λιπαντικό- αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.

Προηγουμένως, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες και θα απομακρυνθεί το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του.

Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.

Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.

Επίσης, ειδικές προβλέψεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση περιστατικού σεισμικής δραστηριότητας, με σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

NEWSBEAST.GR   18:27 16/07/2017

 

 

 

 

Η Μαρτυρία που σοκάρει που δεν πρέπει να ξεχάσουμε - Έθαψαν ζωντανούς Ελληνοκύπριους το 1974

Πολίτης που βρισκόταν εκεί για να ρίξει μπετόν μίλησε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» και μετέφερε τον διάλογο δύο Τούρκων στρατιωτών.
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» με τίτλο «Τους έθαψαν ζωντανούς» αναφέρεται σε Ελληνοκύπριους αιχμάλωτους που είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι της Κερύνειας με τελικό προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας κατά την εισβολή του 1974 και εκεί φέρονται να τους δολοφόνησαν άγρια και να τους έθαψαν.

Πολίτης που βρισκόταν εκεί για να ρίξει μπετόν μίλησε στην «Αφρίκα» και μετέφερε τον διάλογο δύο Τούρκων στρατιωτών: «Και αυτούς να τους μεταφέρουμε στα Άδανα θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στους άλλους. Τους άλλους τους μεταφέραμε, τους δέσαμε τα χέρια και τα πόδια και ζωντανούς τους θάψαμε κοντά σε έναν ποταμό εκεί...Δεν ξοδέψαμε καμία σφαίρα. Επειδή τους θάψαμε στην όχθη, το ποτάμι με το πέρασμα του χρόνου θα τους σκεπάσει και θα τους παρασύρει. Δεν θα μπορούν να βρουν τα ίχνη τους».

Ο αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ ήταν το 1974, περίπου 17 χρονών και ο στρατός του είχε αναθέσει, μαζί με άλλους, να ρίξουν μπετόν στο δρόμο προς το λιμάνι της Κερύνειας για την πρόσβαση εκεί. Εκεί, προστίθεται σύμφωνα με την μαρτυρία, στο ρεπορτάζ του Σενέρ Λεβέντ, έφερναν τους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους στη σειρά και κάθε φορά που γυρνούσαν να τους δουν ο Τούρκος στρατιώτης που ήταν εκεί τους έλεγε να μην κοιτούν προς των μέρος των αιχμαλώτων, αλλά αλλού. Εκεί, άκουσε και τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτών του τουρκικού στρατού ο νεαρός – τότε – μάρτυρας, ο οποίος – ανέφερε ο Λεβέντ – θεωρούσε ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά αυτό και σκέφτηκε πολύ πριν του πει το τί είδε και χρησιμοποίησε πολύ προσεκτικά τις λέξεις θυμούμενος σαν χτες αυτό που έγινε τότε.

Στο άρθρο του Σενέρ Λεβέντ που αναφέρεται στο θέμα, γράφει επίσης ότι στο κήπο της εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα βρίσκεται ο μεγαλύτερος μαζικός τάφο και διερευνάται ο ισχυρισμός ότι ο τάφος αυτός μετακινήθηκε. Ο Σενέρ Λεβέντ γράφει ότι σε εκείνον τον μαζικό τάφο ήταν θαμμένοι οι Ελληνοκύπριοι που είχαν δολοφονηθεί από τα γύρω από την εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα, χωριά. Μετά την ίδρυση της επιτροπής αγνοουμένων στις αρχές του 1990, συνεχίζει ο Λεβέντ, η Τουρκία θέλησε να εξαφανίσει τους ομαδικούς τάφους στην Κύπρο. Και γι` αυτό έστειλε σε ειδική αποστολή κάποιους στο νησί, οι οποίοι είχαν γυρίσει πόρτα πόρτα σε αυτούς που ήξεραν πληροφορίες για τους ομαδικούς τάφους. Ενας εξ αυτών ήταν και ο Κουτλού Ανταλί, σημειώνει ο Λεβέντ, ο οποίος δολοφονήθηκε αργότερα.

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

 

 

 

 

Έληξε χωρίς συμφωνία η Διάσκεψη για το Κυπριακό - Αμετακίνητη η Τουρκία στις θέσεις της

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) το μαραθώνιο δείπνο εργασίας, που κράτησε σχεδόν 5 ώρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε μετακίνηση της τουρκικής πλευράς. Δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω της εμμονής των Τούρκων στα θέματα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων.

Για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα ήθελαν επανεξέταση σε 15 χρόνια και στο στρατό μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα.


Η τουρκική πλευρά αξίωνε επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση. Στο εδαφικό αποδέχτηκαν μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου. Στο πολύωρο δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής όλων των αντιπροσωπειών είχαν επενδυθεί όλες οι ελπίδες για τη συνέχεια της διαδικασίας για το Κυπριακό. Στόχος πλέον φαίνεται ότι είναι όχι η συμφωνία, αλλά να μην καταρρεύσει η όλη διαδικασία.

Ο γγ του ΟΗΕ ανακοίνωσε και επίσημα το κλείσιμο της διάσκεψης χωρίς την επίτευξη συμφωνίας. «Η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος» δήλωσε εμφανώς απογοητευμένος. Ο Αντόνιο Γκουτιέρες δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και οι αποστολές έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να έρθουν κοντά, αλλά «δυστυχώς η διάσκεψη έκλεισε χωρίς την δυνατότητα να φέρουμε λύσεις σ' αυτό το δραματικά μακροχρόνιο πρόβλημα» όπως τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ.

Πηγή: Φιλελεύθερος/real.gr

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 7.7.17

 

 

 

 

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

EKTAKTO – «Bράζει» η Κύπρος – Καλούν σε ένοπλη στάση και σε ανατροπή Αναστασιάδη

«Υπακοή στον κυπριακό λαό – Ανυπακοή στο καθεστώς»

Ανυπακοή στην Κυπριακή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, κηρύσσει σελίδα που φτιάχτηκε στις 12 Ιανουαρίου στο Facebook με την ονομασία «Επαναστατικές Δυνάμεις Εθνικής Φρουράς».
Η σελίδα όπως αναφέρουν πληροφορίες από πηγές των αρχών ασφαλείας δημιουργήθηκε από άτομο το οποίο έχει ταυτοποιηθεί. Η σελίδα σε ανάρτηση της ζητάει «Υπακοή στον κυπριακό λαό – Ανυπακοή στο καθεστώς Αναστασιάδη». Την περασμένη Παρασκευή γράφτηκε: «Οι οπλίτες παντώς τύπου, έφεδροι, κληρωτοί, επαγγελματίες και εθνοφύλακες αποτάσσουν την πίστη τους στις κυβερνητικές δυνάμεις και θέτουν το δυναμικό τους στην υπηρεσία του κυπριακού λαού, ο οποίος βλέπει να καταλύεται μπροστά του η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω πολιτικών μηχανορραφιών που διαπράττονται στην πόλη της Γενεύης».Η ίδια σελίδα ως «ταυτότητα» των «Επαναστατικών Δυνάμεων Εθνικής Φρουράς» αναφέρει ότι είναι «στρατιωτικό κίνημα με πρωτοπορία τους εφέδρους οπλίτες». Καλεί επίσης σε συνένωση δυνάμεων «για την ανατροπή της δικτατορικής κυβέρνησης που βρίσκεται ερήμην του λαού στην Γενεύη και την ταυτόχρονη εγκατάσταση δημοκρατικού πολιτεύματος».


Και συνεχίζει: «Για αυτό καλούμε από την μία, σε πρώτη φάση την ραχοκοκαλιά της Ε.Φ (Εθνική Φρουρά) η οποία την εφεδρεία και από την άλλη τους απλούς πολίτες για παλλαϊκή άμυνα μέσω κινητοποιήσεων σε διάφορες τοποθεσίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούμε στο πλευρό μας ως επιπλέον δύναμη τους κληρωτούς και επαγγελματίες οπλίτες, πάντα μαζί με τους εθνοφύλακες μας».

Σε προχθεσινή ανάρτηση στη σελίδα καλούνται επιτακτικά οι στρατιώτες να μην υπακούουν στο ΓΕΕΦ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς). Καλούνται «οι έφεδροι, οι κληρωτοί και οι επαγγελματίες οπλίτες με τους εθνοφύλακες στο πλευρό τους να αρνούνται τις διαταγές των μονάδων, των σχηματισμών και του ΓΕΕΦ καλώντας τον κόσμο σε παλλαϊκή άμυνα. Ο στρατός καλεί τους υπόλοιπους πολίτες να τον συνοδεύσουν έξω από τα κυβερνητικά κτίρια της Λευκωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του ΓΕΕΦ».


Οι εξελίξεις στην Κύπρο είναι ραγδαίες, μάλιστα πριν λίγες ημέρες, ομάδα δικηγόρων και άλλων νομικών, έστειλς επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα της Μεγαλονήσου, ζητώντας του να ξεκινήσει όλες τις έννομες διαδικασίες για να παύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, χαρακτηρίζοντας τον «ακατάλληλο» να διαχειρίζεται την τύχη της χώρα, με φόντο τη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.


Στην επιστολή που υπογράφει ο Παναγιώτης Π. Κλεοβούλου, δικηγόρος και εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας Νομικών και Δικηγόρων, για την Προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη χαρακτηρίζεται «παράνομη», ενώ αναφέρεται ότι αυτές «αποβλέπουν στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Κατηγορεί δε τον κ. Αναστασιάδη για «εσχάτη προδοσία».


Το πιο σοβαρό, ωστόσο, στοιχείο της συγκεκριμένης επιστολής, είναι ότι οι δικηγόροι στρέφονται κατά του κ. Αναστασιάδη και σημειώνουν: «Επικαλούμενοι τις έντονες φήμες ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πάσχει από αλκοολισμό, και τις ακόλουθες μαρτυρίες ζητούμε επίσης να εξετασθεί το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης των προνοιών του άρθρου 44, εδ.1, παράγραφος (δ) του Συντάγματος».

Μάλιστα, για στηρίξουν αυτό το επιχείρημα παραθέτουν και μια σειρά από βίντεο που έχουν ανεβεί στο YouTube.

pentapostagma.gr   15/1/2017

 

 

 

«Έλληνες, ξεσηκωθείτε κατά της τουρκοποίησής σας!»

Η Κύπρος απειλείται πλέον ευθέως με τουρκοποίηση! Δεν είναι ρητορικό σχήμα λόγου. Είναι η οδυνηρή πραγματικότητα και η πιθανή τραγική κατάληξη μετά την άνευ όρων, άνευ εξηγήσεων και ασυγκράτητη αποδοχή όλων των τουρκικών αξιώσεων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Είναι πρωτοφανές στην ιστορία του Κυπριακού. Είναι απίστευτο στην αντίληψη των πολιτών.
Είναι ολέθριο για τον τόπο: Ο Ν. Αναστασιάδης κατερείπωσε όλες τις δεσμεύσεις του, όλες τις υποσχέσεις του, όλες τις δήθεν αταλάντευτες θέσεις του, όλες τις διαβεβαιώσεις του όσο κανείς άλλος Πρόεδρος από το 1960.
Αναδεικνύεται στον πιο αναξιόπιστο, στον πιο ανακόλουθο, στον πιο λαοπλάνο, στον πλέον αδίστακτο δημαγωγό και στον εξίσου ακατάλληλο, δηλ. επικίνδυνο Πρόεδρο από κτίσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτήν την Κυπριακή Δημοκρατία ορκίστηκε να υπερασπίζεται και να διαφυλάσσει τα συμφέροντα, το μέλλον και την επιβίωσή της. Την παραδίδει αύτανδρη σε μια νέα τουρκοκρατία! Την προσφέρει πεσκέσι στον ΤουρκοΧίτλερ Ερντογάν!
Την εκποιεί με ασύγγνωστη ευθυμία, χωρίς καν να αξιώσει τα αυτονόητα. Δεν έχει σχέδιο Β’. Δεν έχει χαράξει ποτέ κόκκινες γραμμές. Δεν αντιστέκεται στον τουρκικό οδοστρωτήρα. Αντίθετα, ο ίδιος έγινε οδοστρωτήρας και συνέθλιψε όλες τις θέσεις και αξιώσεις της ελληνικής πλευράς, ώστε να παραδώσει νεκρή και ενταφιασμένη μιαν Κυπριακή Δημοκρατία στο αδηφάγο τουρκικό τέρας. Ο Ν. Αναστασιάδης, πιστός στην Αναν-ική μνησικακία του κατά του κυπριακού Ελληνισμού, προχωρεί ακάθεκτος στην επιβολή χειρότερου από το σχέδιο Ανάν. Απέδειξε ότι δεν έχει κανένα όριο, καμία εθνική αναστολή, κανένα φραγμό.
Πού είναι η προδιαβούλευση με τα κόμματα πριν από κρίσιμες αποφάσεις; Πού είναι η συνδιαβούλευση; Πού είναι οι συναποφάσεις; Πού είναι το σχέδιο Β’, που όλοι του εισηγούνταν να προετοιμάσουν; Τι απέμεινε από τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς; Δεν έμεινε τίποτε! Είναι εμφανές ότι από καιρό είχε αποδεχτεί όλες τις τουρκικές αξιώσεις. Απλώς απέμεινε ο τρόπος και ο χρόνος σερβιρίσματός τους στους εμβρόντητους και οργισμένους πολίτες.
Εν πλήρη αγνοία των κομμάτων και κατά προσβλητική και απαξιωτική παραγνώριση της Ελλάδος, ανακοίνωσε την υποταγή του στους Τούρκους. Ανίκανος, ακατάλληλος, αναξιόπιστος, επικίνδυνος, είναι και ψεύτης!
Μόλις πριν από λίγες ημέρες διαβεβαίωνε όσους αφελείς ήθελαν να τον πιστέψουν ότι δεν θα επέλεγε πολιτικές που θα ευνοούσαν τους Τούρκους. Αυτό έπραξε τελικά! Μιλούσε για πολυμερή (χωρίς ποτέ να διευκρινίσει τη σύνθεσή της…) αλλά αποδέχτηκε την τουρκική αξίωση για πενταμερή. Υποστήριζε ότι πρώτα έπρεπε να συμφωνηθούν τα κριτήρια για το εδαφικό, να κατατεθούν σχετικοί χάρτες, να συμφωνήσουν σε έναν και μετά να πάνε σε διεθνή διάσκεψη για τις εγγυήσεις και την αποχώρηση του Αττίλα.
Τίποτε από αυτά δεν έγινε. Αντίθετα, ο Ν. Αναστασιάδης, σαν έτοιμος να υποταγεί από καιρό, αποδέχτηκε όλους τους τουρκικούς όρους. Προφανώς αυτό εννοούσε όταν διατυμπάνιζε ότι με τον εγκάθετο της κατοχής είχαν… «κοινό όραμα». Η κατάσταση είναι ιστορικά τραγική και εθνικά άκρως επικίνδυνη. Ο κυπριακός Ελληνισμός, για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή, βρίσκεται προ του φάσματος βέβαιης τουρκοποίησης. Διερωτώμεθα: Η αντιπολίτευση, τι κάνει;
Πού χάθηκε; Χάθηκε στην ατολμία της, στις ατζέντες της, στις σκοπιμότητές της, ενώ ο τόπος οδηγείται στην αγκαλιά του σουλτάνου. Η αντιπολίτευση οφείλει, έστω και τώρα, να αφυπνισθεί και να αντιδράσει. Αν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης διαθέτουν ακόμα ίχνη αξιοπρέπειας, πολιτικού ανδρισμού και σεβασμού προς τους Έλληνες και την πατρίδα μας, οφείλουν να απαιτήσουν, πρώτον, τώρα να γίνει δημοψήφισμα για να αποφανθεί ο λαός για τις εθνικά ολέθριες αποφάσεις του επικίνδυνου Αναστασιάδη. Δεύτερον, να αμφισβητήσουν ανοικτά την ικανότητα του Προέδρου να χειρίζεται εν ευθυμία το μέλλον των παιδιών, των εγγονιών μας και των επόμενων γενιών.
Όμως: Το μέγιστο βάρος και το ύψιστο καθήκον πέφτει στους ώμους του κάθε πολίτη. Ο καθένας από εμάς οφείλει να αφυπνισθεί από τον λήθαργο της παχυλής αδιαφορίας, της διανοητικής ανορεξίας και να αντιδράσουμε.
Ο λαός καλείται να σώσει ξανά την Κυπριακή Δημοκρατία και την Κύπρο από μια νέα τουρκοκρατία. Να αντισταθούμε στην τουρκοποίηση που μας οδηγούν οι καταστροφικές ενέργειες ενός αδύναμου και ανεπαρκούς Αναστασιάδη.
Να αντισταθούμε! Για να μη μας καταριούνται οι επόμενες γενιές και να μας ελεεινολογούν που επιτρέψαμε η Κύπρος να τουρκέψει.
http://www.sigmalive.com/   https://vimasaronikou.wordpress.com/

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 5.12.16

 

 

 

Ενιαίο κράτος ή ισλαμοποίηση

Posted by olympiada στο Νοεμβρίου 24, 2016

img_5365

Ενιαίο κράτος ή ισλαμοποίηση

Ανατροπή από τους Τουρκοκυπρίους, η μόνη σωτηρία της Κύπρου
Δεν υπάρχει λεγόμενη «τουρκική αδιαλλαξία», αλλά τουρκική επεκτατική πολιτική, που έχει ως στόχο την πλήρη αρπαγή της Κύπρου

ΤO νέο τέμενος Χαλάλ Σουλτάν που χτίζει ο Ερντογάν στην κατεχόμενη Λευκωσία, στο οποίο αναφέρθηκαν οι «Τάιμς» του Λονδίνου Description: Ακόμα ένα ναυάγιο προστέθηκε στον 42ο χρόνο της συνεχιζόμενης τουρκικής βάρβαρης εισβολής και κατοχής της πατρίδας μας, όχι γιατί… φταίει η τουρκική αδιαλλαξία. Αυτή είναι η περικεφαλαία της κοροϊδίας που χρησιμοποιεί η εκάστοτε πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, για να δίδει άλλοθι στις δικές της εγκληματικές υποχωρήσεις προς τους κατακτητές και τους πρώην (συνεχιζόμενους παρασκηνιακά) αποικιοκράτες Βρετανούς.

Τις καθοδηγήσεις των οποίων ακολουθεί σαν καλός μαθητής από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο (παρόλες τις αρχικές αντιδράσεις) μέχρι τον σημερινό Νίκο Αναστασιάδη (με μοναδική ίσως εξαίρεση τον μ. Σπύρο Κυπριανού).

Για το ναυάγιο λοιπόν φταίει η μειοδοτική πολιτική της ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των υπολοίπων ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων, που δεν κατάφεραν επίσημα και κυριολεκτικά να αποδεσμευθούν (παρόλες τις πρόσφατες φωνές ορισμένων) από την τουρκο-βρετανική ρατσιστική, διαιρετική οθωμανική «λύση» της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η κατοχή που έγινε… δικοινοτική διαφορά
Δεν υπάρχει λεγόμενη «τουρκική αδιαλλαξία» αλλά ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Τουρκικό σχέδιο αρπαγής ολόκληρης της Κύπρου. Υπάρχει εισβολέας, κατακτητής, βιαστής, κλέφτης και απατεώνας στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και η εκάστοτε ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις δύο τουρκικές εισβολές του 1974 μέχρι σήμερα, αντί να απαιτεί την απελευθέρωση των περιοχών της από τον εισβολέα, βιαστή και κατακτητή, επιμένει να συνθηκολογήσει και να συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις του, προσκυνώντας τον και επιμένοντας σε… συνεταιρισμό του νησιού μαζί του.

Αφού δέχθηκε αρχικά να υποβαθμίσει την εισβολή και κατοχή σε… δικοινοτική διαφορά (μάλιστα όταν σήμερα ολόκληρος ο κόσμος κατηγορεί τον Πρόεδρο της κατοχικής Τουρκίας για τυραννία, απολυταρχία, βασανισμούς, χιτλερισμούς και καταπίεση του ίδιου του λαού του στην Τουρκία).

Μια πολιτική που καθόρισε το Φόρεϊν Όφις από τις 16 Αυγούστου 1974, αφού άφησε σκόπιμα την Τουρκία να εισβάλει για δεύτερη φορά, για να εξασφαλίσει το ποσοστό γης που ήθελε να αρπάξει και μετά να… διαπραγματευτεί (για τα υπόλοιπα!)…

Με εντολοδόχο τον Έιντε και επιτηρητή το Φόρεϊν Όφις
Με αυτήν τη δουλοπρεπή υποταγή στα ξένα συμφέροντα φθάσαμε στη σημερινή κατάντια. Όπου ρυμούλκησε τον Πρόεδρο της Κ.Δ. Νίκο Αναστασιάδη (και όχι με το ζόρι, ηθελημένα από πλευράς του) ο τελευταίος εντολοδόχος των ξένων συμφερόντων Νορβηγός Έιντε (με τα πολλαπλά συγκρουόμενα συμφέροντα, προεξάρχουσας της θέσης του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που στόχο έχει την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων και που αποκαλύψαμε με σειρά άρθρων μας στη «Σημερινή»), στα βουνά της Ελβετίας για να αποκεφαλίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία!

Πήγαν λοιπόν συν γυναιξί και συμβούλοις στο βουνό της «πελλάρας» στην Ελβετία, έφαγαν, ήπιαν και απόλαυσαν για λίγο 5 αστέρων περιποίηση, αλλά, τελικά, επέστρεψαν ομαδικά παγωμένοι και ξεπετσιασμένοι. Για να συνεχίσουν την τουρκο-βρετανική διζωνική δικοινοτική ομόσπονδη (λέγε συνομόσπονδη) παράδοση στους Τούρκους.

Είτε στην Κύπρο είτε όπου αλλού στο ανάθεμα αποφασίσει ο εισβολέας μέσω του αντιμούτσουνού του, Ακιντζί, στα κατεχόμενα. Με κηδεμόνα τον Νορβηγό Έιντε (τον ανέχονται ακόμα και δεν τολμούν να τον εξαποστείλουν πακέτο στον άσχετο Γ.Γ. του ΟΗΕ) και επιτηρητή εκ του παρασκηνίου το μοναδικό Φόρεϊν Όφις του Λονδίνου, όπου και εκκολάπτονται όλα αυτά τα διαλυτικά σχέδια.

Το οποίο κρατάει πάντα χαμηλούς τόνους, για εύλογους λόγους. Δεν θέλει να φαίνεται η παρουσία του, ώστε, σε περίπτωση αντιδράσεων, να μην έχει επιπτώσεις πάνω στις βάσεις του στην Κύπρο – ας τρώνε τις επικρίσεις οι αιωνίως αφελείς σύμμαχοι Αμερικανοί και ΟΗΕ…

Με… μακρύ χέρι τις ΜΚΟ
Ευελπιστούσαν, μας λένε, ότι θα… έφερναν μαζί τους τη Μόρφου, ή κάποιες γειτονιές του Βαρωσιού, οι αδιάβαστοι και άσχετοι και όσοι άφησαν τα μυαλά τους να πάρουν αέρα αντί γνώση, με τις λεγόμενες επαναπροσεγγιστικές επαφές τους, για αποδοχή των τετελεσμένων των δύο τουρκικών εισβολών. Που διοργανώνουν εδώ και χρόνια ξένα κέντρα και ξένα συμφέροντα στο ίδιο το νησί μας, λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που κουβαλήθηκαν και… επί τόπου να μας «λύσουν» το πρόβλημα.

Για να μας διαφωτίσουν, γι’ αυτό, βλέπετε, υποστηρίζονται, χρηματοδοτούνται από το Φόρεϊν Όφις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Ε.Ε., διοργανώνουν κοινά «project» και βραβεύουν με χρηματικά ποσά τους νικητές. Για να περάσουν και να εμπεδώσουν την ηττοπάθεια και παράδοση στους νέους και νέες μας, αλλά και σε προεδρικούς «συμβούλους» ως «λύση επανένωσης» τα δύο συνιστώντα κράτη (αντί απελευθέρωσης).

Και κανένας δεν ενδιαφέρεται να πετάξει αυτές τις ξενοκίνητες «οργανώσεις» έξω από το κυρίαρχο κυπριακό κράτος, που υπονομεύουν την απελευθερωτική δικαίωση της πατρίδας μας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των προσφύγων μας.

Οι Τουρκοκύπριοι ανησυχούν, πόσον, όμως;
Με ανταπόκριση του Μιχάλη Θεοδούλου από τη «βόρεια» Λευκωσία, οι «Τάιμς» του Λονδίνου στις 22 Νοεμβρίου 2016 προέβαλαν την ανέγερση του νέου τεμένους Χαλάλ Σουλτάν στη κατεχόμενη Λευκωσία, του μεγαλύτερου στην κατεχόμενη Κύπρο, με χωρητικότητα 3.000 ατόμων, και η οποία κοντεύει να ολοκληρωθεί σύντομα, για να τονίσουν τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων για την αυξανόμενη ισλαμική και απολυταρχική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.

Ο οποίος χρηματοδοτεί την ανέγερση του Χαλάλ Σουλτάν και όχι μόνον. Εκτός των μεγάλων τεμενών στις πόλεις, τουλάχιστον 39 και πλέον άλλα τεμένη έχουν αναγερθεί στη «βόρεια» Κύπρο τα τελευταία 15 χρόνια με τους ψηλούς μιναρέδες ελάχιστα να θυμίζουν οτιδήποτε από τις παραδοσιακές εικόνες των τεμενών στην Κύπρο, έγραψαν οι «Τάιμς»…

Οι Τουρκοκύπριοι ανησυχούν, αλλά το ερώτημα είναι πόσο ανησυχούν. Αν πράγματι ανησυχούν, και δικαιολογημένα θα πρέπει να ανησυχούν, τότε θα πρέπει να κάνουν εκείνοι το πρώτο βήμα για ανατροπή, τη μεγάλη υπέρβαση που χρειάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία για να σωθεί, εφόσον οι ηγεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανίκανες.

Να ξεσηκωθούν, όπως έκαναν οι γυναίκες και τα παιδιά στην Τουρκία εναντίον του νέου νόμου – ντροπή για τους βιασμούς ανηλίκων, με αποτέλεσμα (τουλάχιστον προσωρινά) να το αποσύρει ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ενσωμάτωση στην ΚΔ, η μόνη λύση
Να απαιτήσουν ενσωμάτωση στην υπόλοιπη Κυπριακή Δημοκρατία, σε ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ, με την αρχή ένας άνθρωπος μία ψήφος, δημοκρατικό πολίτευμα, κράτος δικαίου και πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και όχι να είναι και εκείνοι ερμαφρόδιτοι, όπως οι κομματικές ηγεσίες στην ελεύθερη Κύπρο, και να συνεχίζουν να απαιτούν ομοσπονδία, οθωμανικού συστήματος διαίρεση, ξεχωριστό «κράτος», όπως οι μακαρίτες Δρ Νιχάτ Ερίμ, Φ. Κουτσιούκ και Ρ. Ντενκτάς, ενώ οι περισσότεροι έχουν εξασφαλίσει διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ταυτότητες, συντάξεις και όλα τα ωφελήματα δίχως να πληρώνουν γρόσι για υποχρεώσεις, από το νόμιμο κυπριακό κράτος.

Ας αποφασίσουν, λοιπόν, οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι και ας δουν το πραγματικό τους συμφέρον. Ας δείξουν εκείνοι την ανωτερότητα και ανδρεία που χρειάζεται αυτός ο τόπος, η κοινή πατρίδα για να σωθεί. Ας απαιτήσουν επανένωση, ναι, αλλά με τη Κυπριακή Δημοκρατία, ΕΝΙΑΙΟ κράτος, συνταγματικές ρυθμίσεις, αποβάλλοντας τα διαιρετικά στοιχεία του ζυριχικού συντάγματος, ένας άνθρωπος μία ψήφος και μία κοινωνία δίχως τις διαιρετικές «δύο κοινότητες» του Δρος Νιχάτ Ερίμ…

Μια τέτοια υπέρβαση εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων πιστεύω ακράδαντα θα τύχει σύσσωμης υποστήριξης από τον Ελληνισμό της Κύπρου και θα χαστουκίσει κατάμουτρα όλες τις κυβερνητικές και κομματικές διζωνικές ηγεσίες, τόσο στην ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στα κατεχόμενα. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ας τη χρησιμοποιήσουμε, προτού χαθεί η πατρίδα μας.

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Λονδίνο, 23.11.2016

 

 

 

 

ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ

Κύπρος: Βρέθηκαν κατάλοιπα πρώιμης βυζαντινής λιμενικής εγκατάστασης

Φωτο αρχείου
Φωτο αρχείου

Αρχαιολογικές έρευνες σε ένα από τα λιθόκτιστα κτίρια στην κορυφή λόφου, εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων Ακρωτηρίου, στην Λεμεσό, έφεραν στο φως κατάλοιπα τα οποία εκτιμάται ότι είναι τμήματα Ρωμαϊκής/πρώιμης βυζαντινής λιμενικής εγκατάστασης, που ίσως να εξυπηρετούσε την κοντινή πόλη του Κουρίου. Παραμένει να διερευνηθεί το πώς συνδέονται τα κτίρια αυτά με τα βυθισμένα κατάλοιπα στην παραλία προς τα ανατολικά του χώρου, μεταξύ των οποίων και ένα λιθόκτιστος κυματοθραύστης.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η σύνδεση των καταλοίπων αυτών με άλλες αρχαιολογικές θέσεις στη χερσόνησο, όπως το σημαντικό εκκλησιαστικό συγκρότημα στη θέση Καταλύμματα των Πλακωτών, που ανήκει στην ίδια περίοδο.

Το υφιστάμενο πρόγραμμα ανασκαφών στη θέση Ακρωτήρι-Dreamer’s Bay, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια, στοχεύει στην πλήρη καταγραφή των κτισμάτων, που βρίσκονται στην ακτογραμμή και στον λόφο, στη χρονολόγηση και στην ερμηνεία τους.

Οι φετινές έρευνες επικεντρώθηκαν στα κατάλοιπα λιθόκτιστων κτιρίων κοντά στην ακτογραμμή, τα οποία είχαν αποκαλυφθεί ως αποτέλεσμα των χειμερινών καταιγίδων. Τοίχοι κτιρίων διακρίνονται σε διάφορα σημεία κατά μήκος της ακτογραμμής του Dreamer’s Bay, η οποία έχει μήκος περίπου 0.5.χλμ στη νότια ακτή της χερσονήσου που κατά τα άλλα αποτελείται αποκλειστικά από απότομες πλαγιές και γκρεμούς. Τα κατάλοιπα που ήταν ορατά, όπως και η περιοχή γύρω τους, καθαρίστηκαν και ακολούθησε επιλεγμένη ανασκαφή κάποιων σημείων. Τα κτίρια ήταν πιο μεγάλα και πιο περίπλοκα από ό,τι αναμενόταν, αφού υπολογιζόταν ότι επρόκειτο για απλές ορθογώνιες ‘αποθήκες’. Κάποιες ανασκαφικές τομές διανοίχθηκαν, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσο υπήρχαν κι άλλα κτίρια πιο πέρα από την ακτή, κάτω από παχύ στρώμα επίχωσης. Δεν υπήρξε ένδειξη για την ύπαρξη επιπρόσθετων κτιρίων στην ενδοχώρα.

Στη Περιοχή 2 στη νότια ακτογραμμή αποκαλύφθηκε ένα μακρύ ορθογώνιο κτίσμα με εσωτερικούς χώρους, ο δυτικότερος εκ των οποίων φάνηκε να διατηρεί σημαντική στρωματογραφία κατοίκησης. Η ανασκαφή εδώ έφερε στο φως αμφορείς και άλλα αγγεία, όπως και νομίσματα, τα οποία χρονολογούν τα στρώματα αυτά στον 4ο αι. μ.Χ. Ο ανατολικός τοίχος φάνηκε να είχε καταρρεύσει κατά την αρχαιότητα με τέτοιο τρόπο που φανερώνει σεισμική δραστηριότητα. Μια προκαταρκτική υπόθεση είναι ότι το κτίριο αυτό καταστράφηκε από τον ίδιο σεισμό ο οποίος κατέστρεψε το Κούριο.

Η Περιοχή 4, στο ανατολικό άκρο του χαμηλού σημείου απέναντι από τη θάλασσα, αποτελεί μια ακόμη περιοχή όπου οι έρευνες , που άρχισαν πέρσι, κατέγραψαν αρχαία κτίσματα. Η περιοχή αυτή αποτέλεσε βασικό στόχο έρευνας το 2016. Εδώ οι ανασκαφές αποκάλυψαν μια πιο περίπλοκη κάτοψη κτιρίων από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, με στρώματα κατοίκησης και ενδείξεις καύσεων πάνω από λίθινες επιφάνειες. Η κεραμική που βρέθηκε δεν έχει ακόμη μελετηθεί όμως φαίνεται ότι ανήκει στην ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο. Άλλα ευρήματα είναι σιδερένια καρφιά που πιθανόν να προέρχονται από καράβια.

Οι νέες πληροφορίες για την κάτοψη του χώρου εξακολουθούν να υποδηλώνουν έναν κοινό προσανατολισμό των κτιρίων και ότι υπήρξε μόνο μια φάση σχεδιασμού του χώρου. Δεν έχει όμως ακόμη διαλευκανθεί, εάν τα κτίρια ανήκουν σε μια οικοδομική φάση ούτε εάν καταστράφηκαν όλα ταυτόχρονα.

Άλλη περιοχή που διερευνήθηκε βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, περίπου 650 μ. βόρεια των κτιρίων της ακτογραμμής σε ένα σημείο με πανοραμική θέα της ακτής από το Ακρωτήρι των Γάτων στα ανατολικά, μέχρι το Κούριο στα βορειοδυτικά. Στο σημείο αυτό διευρύνθηκε η έκταση της ανασκαφής μιας περιοχής που είχε ήδη διερευνηθεί από το Πανεπιστήμιο του Buffalo. Εδώ, πριν από μερικές δεκαετίες εκπαιδευόμενοι Βρετανοί στρατιώτες ανακάλυψαν αρχαίους τοίχους τους οποίους το Πανεπιστήμιο του Buffalo διερεύνησε και έδειξε ότι επρόκειτο για τη γωνία δωματίου κτισμένου από λαξευμένες λίθους ή μια αυλή με επιχρισμένους τοίχους, λίθινο δάπεδο και είσοδο. Οι φετινές ανασκαφές, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, αποκάλυψαν ότι το δάπεδο ήταν καλυμμένο με σπασμένα κεραμίδια που χρονολογούνται στην ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο. Η επέκταση της ανασκαφικής τομής φανέρωσε κι άλλους τοίχους που πιθανόν να ανήκουν σε δύο κτίρια που συνδέονται μεταξύ τους και που ίσως ανήκουν σε πέραν της μιας οικοδομικής φάσης. Στοιχεία που να βοηθούν στη χρονολόγηση είναι λιγοστά, αλλά αναμένεται να ενισχυθούν με την ανασκαφή εντός του 2017 του υλικού της οροφής και των στρωμάτων από κάτω του.

Κατά το 2016 το Πανεπιστήμιο του Southampton πραγματοποίησε γεωλογική δειγματοληψία στην αλυκή του Ακρωτηρίου. Οι έρευνες αυτές αποτελούν το πρώτο στάδιο μιας συνεργασίας για τη μελέτη του ενάλιου χαρακτήρα της περιοχής του Dreamer’s Bay, της ευρύτερης περιοχής και της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, η οποία φαίνεται ότι μετατράπηκε από νησί σε χερσόνησο κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους. Αναμένεται ότι, η ανάλυση των δειγμάτων που λήφθηκαν θα δώσει περισσότερα στοιχεία για τη χρονική περίοδο κατά την οποία το Ακρωτήρι ενώθηκε με την υπόλοιπη Κύπρο, πληροφορία βασική για την καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης κατοίκησης της χερσονήσου.

Οι ανασκαφικές έρευνες διεξήχθησαν από προσωπικό και φοιτητές του Πανεπιστημίου του Leicester, Τμήμα Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Σίμον Τζαϊμς και με την άδεια της διοίκησης των βρετανικών βάσεων και του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου. Οι έρευνες διεξήχθησαν σε συνεργασία με το Defence Archaeology Group, υπό την αιγίδα του οποίου συμμετείχε στο πρόγραμμα ομάδα τραυματιών του βρετανικού στρατού, ως μέρος του Operation Nightingale (Άσκηση ARTEMIS 16 που παρείχε και πρακτική βοήθεια στην ομάδα).

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line "Η" Online 22/10 9:56

 

 

 

Νόμιμο του «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο το 2013

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές πολιτών και επιχειρήσεων

Νόμιμο του «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο το 2013

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα προσφυγές πολιτών και επιχειρήσεων από την Κύπρο, για το «κούρεμα καταθέσεων» του 2013. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Κομισιόν «δεν συνέβαλε σε προσβολή του δικαιώματος ιδιοκτησίας των προσφευγόντων, όπως αυτό κατοχυρώνεται από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως ακριβώς είχε κρίνει και στην πρώτη του απόφαση απόρριψης προσφυγών, στις 16 Οκτωβρίου του 2014 και λίγο αργότερα, στις 10 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Τότε, το γενικό δικαστήριο έκρινε, αφενός ότι δεν μπορούσε να γίνει δεκτό πως ο ESM (δηλαδή ο χρηματοδότης του κυπριακού προγράμματος) είναι «θεσμικό όργανο» της ΕΕ, αφετέρου πως δεν μπορούσε να θεωρηθεί ότι η δήλωση του Εurogroup της 25ης Μαρτίου 2013 αποτελεί διοικητική πράξη της Κομισιόν και της ΕΚΤ, ούτε ότι παράγει έννομα αποτελέσματα έναντι τρίτων. Οι ενάγοντες είχαν στραφεί κατά των λάθος φορέων, παρόλα αυτά προσέφυγαν και πάλι κατά των δύο αποφάσεων (16/10 και 10/11του 2014).

Ως εκ τούτου, με την σημερινή απόφαση, το Δικαστήριο επικυρώνει τις διατάξεις της 16ης Οκτωβρίου 2014, επί των προσφυγών ακυρώσεως κατά της δήλωσης της Ευρωομάδας της 25ης Μαρτίου 2013. Αντιθέτως, αναιρεί τις διατάξεις της 10ης Νοεμβρίου 2014, επί των αγωγών αποζημιώσεως, ενώ συγχρόνως, απορρίπτει επί της ουσίας τις εν λόγω αγωγές.

Στην πράξη, το δικαστήριο αποφάσισε, πως ο κίνδυνος από το «μη κούρεμα» για το δημόσιο συμφέρον, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος και παραθέτει το εξής σκεπτικό: «Η υπογραφή του επίμαχου μνημονίου κατανόησης ανταποκρίνεται σε σκοπό γενικού συμφέροντος που επιδιώκει η Ένωση, ήτοι στη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της. Λαμβανομένου υπόψη του σκοπού και της φύσεως των υπό εξέταση μέτρων καθώς και του άμεσου κινδύνου οικονομικής ζημίας τον οποίο θα διέτρεχαν οι καταθέτες των οικείων τραπεζών σε περίπτωση πτωχεύσεως αυτών, τα εν λόγω μέτρα δεν συνιστούν υπέρμετρη και απαράδεκτη παρέμβαση θίγουσα την ίδια την ουσία του δικαιώματος ιδιοκτησίας των καταθετών, το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 17, παράγραφος 1, του Χάρτη. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατό να θεωρηθούν ως αδικαιολόγητοι περιορισμοί του εν λόγω δικαιώματος».

19:36 20/09/2016

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided