Τετάρτη, Μάιος 05, 2021

Ε.Ε.

Συμβούλιο της Ευρώπης: «Απαγορεύεται η οποιαδήποτε διάκριση κατά πολιτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν»

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμβούλιο της Ευρώπης:

«Απαγορεύεται η οποιαδήποτε διάκριση κατά πολιτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν»

Σε μια απόφαση "σταθμό" που  αναμένεται να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ανατρέποντας ταυτόχρονο  και τα σχεδία για το διαβόητο...

«διαβατήριο εμβολιασμού», που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο αποτελείται από 47 κράτη μέλη.

Στην απόφαση του 2361/2021 το ΣτΕ αναφέρει ρητά πως:

«Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν ότι ο εμβολιασμός ΔΕΝ είναι  υποχρεωτικός και ότι κανείς πολιτικά, κοινωνικά ή μέσω οποιαδήποτε άλλης κατάστασης μπορεί να υποχρεωθεί να λάβει το εμβόλιο, εάν δεν το επιθυμεί».

Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται:

«Να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία διάκριση κατά κανενός, επειδή δεν θέλει να λάβει το εμβόλιο για λόγους που έχουν να κάνουν με τους κινδύνους  που πιθανόν αυτό να έχει ή για λόγους καθαρά προσωπικούς».

Η απόφαση αυτή συνιστά απάντηση στο διαβόητο «διαβατήριο εμβολιασμού» του Κ.Μητσοτάκη καθώς αυτό ενέχει το χαρακτηρισμό της διάκρισης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης  είναι ο διεθνής οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν 47 κράτη της Ευρώπης και της ανατολικής περιφέρειάς της. Συμμετέχουν επίσης 5 κράτη ως παρατηρητές του Συμβουλίου και 3 ως παρατηρητές της συνέλευσής του. Ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου του 1949.

Είναι ο παλαιότερος οργανισμός ο οποίος έχει ως σκοπό την ευρωπαϊκή ενοποίηση, με ιδιαίτερη έμφαση στα νομικά πρότυπα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατική ανάπτυξη και τη ρύθμιση των νομοθεσιών, καθώς και την πολιτισμική συνεργασία στην Ευρώπη. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης ανήκουν τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης με εξαίρεση το Βατικανό, το Καζακστάν (διηπειρωτική χώρα), την Λευκορωσία η οποία είναι υποψήφιο μέλος και κράτη με περιορισμένη αναγνώριση.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

στις Απριλίου 08, 2021 πηγή πηγή

 

 

 

 

Νέα… παράταση έδωσε η Ε.Ε. στην Τουρκία για να αλωνίζει!

26|03|2021 | 14:03

Η Σύνοδος Κορυφής μετέθεσε για τον

Ιούνιο τις όποιες αποφάσεις,

ενώ χθες η Άγκυρα προέβη σε πλήθος παραβιάσεων στο Αιγαίο

Ρόλο κομπάρσου στα παιχνίδια του Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να παίξει ακόμη μια φορά η Ευρώπη, αφού κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής κατάπιε με κάθε προθυμία τα «τυράκια» επαναπροσέγγισης που ο Τούρκος ηγέτης τής πέταξε, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις όποιες ελπίδες υπήρχαν στη χώρα μας για μια στάση αποφασιστικής αλληλεγγύης έναντι των τουρκικών προκλήσεων και μεταθέτοντας στον… Ιούνιο τις όποιες αποφάσεις. Όλα αυτά, την ίδια ημέρα που η Τουρκία, ανήμερα της εθνικής επετείου της χώρας μας και παραβιάζοντας το σχετικό μορατόριουμ για τις εθνικές εορτές, προέβη σε πλήθος παραβάσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας.

Σύμμαχός τους φυσικά η ελληνική ατολμία, που κατάφερε να δώσει φύλλο συκής στην Τουρκία, αποδεχόμενη την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών υπό καθεστώς συνέχισης των τουρκικών προκλήσεων. Έφτασε δε μέχρι τέτοιου σημείου η αγωνία της ελληνικής πλευράς να πειθαρχήσει στα ρήματα της κυρίας Μέρκελ, που πανηγυρίζει επειδή εκτός από θετικά μέτρα στην… «Κοινή Δήλωση» προβλέπονται «περιοριστικά μέτρα».

Οι «27» στην «Κοινή Δήλωση» καλούν ακόμη μια φορά «την Τουρκία να απέχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», υποσχόμενοι να δεσμευτούν με «σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας». Χαιρετίζεται μάλιστα η «πρόσφατη αποκλιμάκωση» στην ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης, της επανάληψης διμερών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και των επικείμενων συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Επιπρόσθετα δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με την Τουρκία για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς και να λάβουν περαιτέρω αποφάσεις τον… Ιούνιο. Τυπικά σχεδόν γίνεται αναφορά σε «μέσα και επιλογές» που υπάρχουν στη διάθεση της Ε.Ε. για «να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».

Η «Κοινή Δήλωση», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «πατά» στην έκθεση του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος όμως εμφανώς έκλεινε το μάτι στον Ταγίπ Ερντογάν, αφού πριν από τη Σύνοδο σημείωνε ότι τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας. Παρ’ όλα αυτά χρειάστηκαν τροποποιήσεις του αρχικού προσχεδίου για να καταλήξουμε σε ένα κείμενο το οποίο είναι πιο «χαλαρό» έναντι της Τουρκίας απ’ ό,τι και αυτή η έκθεση Μπορέλ. Σε αυτό, σύμφωνα με το Μαξίμου, περιγράφεται μια διαδικασία με όρους και «προϋποθέσεις», ενώ θεωρείται επιτυχία το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν δίνει «λευκή επιταγή στην Τουρκία». Όπως σημειώνεται, «όποια θετικά μέτρα μπορούν να αναστραφούν, εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές», λες και απέχει από αυτές το τελευταίο διάστημα.

δημοκρατία 27/3/2021

 

 

 

 

Η Ευρώπη εγκληματεί!

Δύο δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία το 2020

Δύο δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία
Είναι πραγματικά απίστευτο! Η Ευρώπη χρηματοδότησε την Τουρκία με δύο δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, έτος που η τουρκική επίθεση εναντίον των πολιτών της αλλά και η επιθετικότητα στο μεταναστευτικό και τις ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα Κύπρου και Ελλάδας κορυφώθηκε

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) αύξησε σημαντικά τη χρηματοδότησή της στην Τουρκία σε 1,68 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη ενίσχυσε το καθεστώς του Ερντογάν ως ο μεγαλύτερος μοναδικός χρηματοοικονομικός αποδέκτης της τράπεζας.

Η ΕΤΑΑ αντιμετώπισε κριτική από ορισμένους αναλυτές και σχολιαστές για την υποστήριξή της σε μια χώρα με ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση και δημοκρατικές ελλείψεις.

Το ιλαροτραγικό της υπόθεσης είναι ότι η τράπεζα λέει ότι οι επενδύσεις της έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της δημοκρατίας.

Η οικονομική υποστήριξη για την Τουρκία αυξήθηκε κατά 68% από 1 δισεκατομμύριο ευρώ που ήταν το 2019, σε 1,68 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η τράπεζα την Πέμπτη. Αυτό συγκρίθηκε με την αύξηση των συνολικών επενδύσεων της τράπεζας πέρυσι κατά 9%.

«Η προτεραιότητα της ΕΤΑΑ στην Τουρκία το 2020 ήταν η παροχή ζωτικής σημασίας στήριξης στην πραγματική οικονομία μέσω της συνεργασίας με τοπικές τράπεζες εταίρους. Η τράπεζα διοχέτευσε ρεκόρ 893 εκατομμυρίων ευρώ σε τουρκικές τράπεζες για να στηρίξει χιλιάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, παρέχοντας στον ιδιωτικό τομέα τα απαραίτητα κεφάλαια», δήλωσε στέλεχος της τράπεζας.

Οι επενδύσεις της τράπεζας στην Τουρκία ήταν μεγαλύτερες από τα 1,41 δισ. Ευρώ που ξόδεψε στην Κεντρική Ευρώπη και στα κράτη της Βαλτικής, όπου το σύνολο μειώθηκε. Επίσης, η χρηματοδότηση ήταν 81% μεγαλύτερη από τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η ΕΤΑΑ μείωσε επίσης τις επενδύσεις της πέρυσι στην Ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΤΑΑ υπερασπίστηκε μια πολιτική δανεισμού σε αυταρχικά έθνη όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Λευκορωσία, λέγοντας ότι ήθελε να «βοηθήσει τις χώρες να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η επίσημη εντολή της ΕΤΑΑ είναι να λειτουργεί σε χώρες που έχουν δεσμευτεί και εφαρμόζουν τις αρχές της πολυκομματικής δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της οικονομίας της αγοράς.

“Εάν διακόψετε τη χρηματοδότηση, δεν είμαι σίγουρος ότι θα υποστηρίξετε την εξέλιξη της χώρας – και τη δημοκρατική εξέλιξη της χώρας”, δήλωσε ο νέος επικεφαλής της ΕΤΑΑ Odile Renaud-Basso, ο οποίος ήταν πρώην επικεφαλής του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών., έγραψαν οι Financial Times τον περασμένο μήνα.

Η ΕΤΑΑ ανέφερε στην έκθεση της Πέμπτης ότι μέρος της χρηματοδότησης πήγε επίσης στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Enerjisa.

Οι αθροιστικές επενδύσεις από την ΕΤΑΑ στην Τουρκία ανέρχονται συνολικά σε 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε 329 έργα, το 93% των οποίων προορίζεται για τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ΕΤΑΑ.

Η ΕΤΑΑ ανήκει σε 69 χώρες, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πηγή: ahvalnews.com  Από iskra 17/01/2021

 

 

 

 

Σε «πάρκινγκ» της ΕΕ μετατρέπεται η Ελλάδα

- Το «σκέπτεται» η Κομισιόν αν θα επιστρέψουν 1.450 αλλοδαποί στην Τουρκία!

Μόλις 139 είχαν επιστρέψει στην Τουρκία το 2020

Σε «πάρκινγκ» της ΕΕ μετατρέπεται η Ελλάδα - Το «σκέπτεται» η Κομισιόν αν θα επιστρέψουν 1.450 αλλοδαποί στην Τουρκία!

Μόλις 139 είχαν επιστρέψει στην Τουρκία το 2020

«Υπό προετοιμασία» βρίσκεται η απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα της Ελλάδας για

επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης

ΕΕ-Τουρκίας αναφέρει εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Μάλλον στις Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει να κάνουν την Ελλάδα διεθνές "πάρκινγκ"

την ίδια στιγμή που το ημερήσιο αστυνομικό δελτίο είναι γεμάτο από αλλοδαπούς που προσπαθούν να "ενσωματωθούν".

Δυστυχώς σταδιακά με την πολιτική του "μπολιάσματος" η κοινωνία αρχίζει και ζει με υποθέσεις όπως το ειδεχθές έγκλημα στον Δομοκό μεταξύ Πακιστανών ή της διπλής δολοφονίας στο Λουτράκι ή όταν παράνομοι μετανάστες έχουν κάνει κατάληψη σε σπίτι στη Χίο και τόσα άλλα.

Πίσω στην ελληνική αίτηση και για το αν θα επιστραφούν 1.450 αλλοδαποί η Κομισιόν σε ένα αστείο ακόμα σκεπτικό συμπληρώνει ότι «η Επιτροπή γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και εξακολουθεί να υποστηρίζει κάθε προσπάθεια συνέχισης των επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία στο πλαίσιο της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι «με την ίδια επιστολή, η Ελλάδα υπέβαλε επίσης αίτημα για βοήθεια από τη Frontex» και καταλήγει ότι «ο οργανισμός μπορεί να παράσχει πρακτική βοήθεια στην πραγματοποίηση επιστροφών σύμφωνα με την εντολή του».

Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα στην Κομισιόν και τη Frontex για την άμεση επιστροφή στην Τουρκία

Αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 ατόμων ξένης καταγωγής που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, κατέθεσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η Ελλάδα ζητάει να επιστρέψουν στην Τουρκία 955 μετανάστες που μπήκαν στη χώρα μας από την Τουρκία και βρίσκονται στη Λέσβο, 180 που βρίσκονται στη Χίο, 128 που βρίσκονται στη Σάμο και 187 στην Κω, των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου είναι επιστρεπτέοι, βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι το πρώτο δίμηνο του 2020 καταγράφηκαν συνολικά 139 επιστροφές προς την Τουρκία, ενώ η διαδικασία των επιστροφών έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε και η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. 14/01/2021

 

 

 

Όχι μόνο δεν επέβαλε κυρώσεις η Ε.Ε. στην Τουρκία,

της έδωσε και bonus δισεκατομμύρια ευρώ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση είναι ως φαίνεται εντάξει με τις υποχρεώσεις της, τις δεσμεύσεις της.

Όχι, βέβαια, πάντα, αλλά μόνο σε εκείνες τις υποχρεώσεις, που μη εκπλήρωση τους επηρεάζει τους ισχυρούς της Ένωση. Πρόσφατα η Ε.Ε.

προχώρησε σε καταβολή στην Τουρκία, του συνόλου των 6 δισ. ευρώ,

που της είχε υποσχεθεί, βάσει του συμφώνου μετανάστευσης που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2016.

Όπως είναι γνωστό το μεγαλύτερο ποσό των 4,7 δισ. είχε ήδη καταβληθεί. Είναι γνωστό πως η συμφωνία Τουρκίας και Ε.Ε. για το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα, που επιτεύχθηκε μετά από πολλές συζητήσεις. Έκτοτε η Άγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συμφωνία αυτή και «ψήνει το ψάρι στα χείλη» των Ευρωπαίων.

Απειλή και εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα προχωρήσει και θα ανοίξει την «στρόφιγγα» και να… πλημμυρήσει την Ευρώπη με μετανάστες.

ΜΠΡΟΣΤΑ σε αυτό τον κίνδυνο η Ευρώπη, λοιπόν, σπεύδει να πληρώσει την Τουρκία με μια νέα δόση χρημάτων. Η Ε.Ε. είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της, όχι, όμως, η Τουρκία, που ποτέ τις δεν υλοποιεί τις αναληφθέντες από αυτή δεσμεύσεις. Δεν έχει καμία σχέση με τις υποχρεώσεις, τις οποίες αναλαμβάνει. Και τούτο δεν αφορά αυτές που έχει συμφωνήσει με την Ένωση αλλά γενικότερα με όλους τους διεθνείς παίκτες. Εμείς στην Κύπρο, όπως και στην Ελλάδα, βιώνουμε διαχρονικά αυτή τη στάση και την συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας.

ΕΠΙ του θέματος αυτού, ο δημοσιογράφος Edouard de Mareschal σε άρθρο του στην γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό» παρατηρεί το γεγονός, ότι η πληρωμή της τελευταίας δόσης έρχεται σε ένα τεταμένο πλαίσιο, καθώς οι 27 πρόσφατα αποφάσισαν για (ανώδυνες) κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, για τους επιθετικούς ελιγμούς της στην ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς και αποφάσεις, ενέργειες, κινήσεις γενικότερα λαμβάνονται σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται ευρύτερα στο πολιτικό περιβάλλον. Συνεπώς, η Ε.Ε. σκοπίμως δεν έλαβε υπόψη τη συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας όταν έκανε το έμβασμα προς την Άγκυρα. Τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται χωρίς να εξετάζονται πολιτικά τα δεδομένα της χρονικής στιγμής.

ΠΑΝΤΩΣ, επειδή επρόκειτο για οικονομική βοήθεια, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να… διευκολύνει την Ένωση για να του παραχωρηθεί η νέα δόση χρημάτων, χωρίς δυσκολίες και συζήτηση.  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για «νέα σελίδα» στις σχέσεις με την Ε.Ε. Νέα σελίδα, που θα πρέπει φυσικά να οδηγήσει στην επανεγγραφή της συμφωνίας του 2016. Κι αυτό θα γίνει, εάν και εφόσον, η συμφωνία θα είναι κομμένη ραμμένη στα μέτρα της κατοχικής δύναμης. Αυτό εννοεί η Άγκυρα όταν κάνει λόγο για επανεγγραφή της συμφωνίας.

Ο ΓΑΛΛΟΣ δημοσιογράφος της «Φιγκαρό», επισημαίνει πως τα ζητήματα της Συρίας, της Λιβύης και της Κύπρου τα επικαλείται τακτικά ο Ερντογάν, απειλώντας να ρίξει στους δρόμους της Ευρώπης τους περίπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, που ζουν επί του παρόντος στο έδαφος του. Η Ευρώπη είναι επίσης ευάλωτη, επειδή δεν είναι ενωμένη ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως όταν γίνονται τα χατίρια της κατοχικής Τουρκίας τόσο περισσότερο θα θέτει αξιώσεις. Αυτή είναι η διαχρονική τακτική της κατοχικής δύναμης και πρέπει να το αντιληφθούν όλοι στην Ε.Ε. Τα πιο πάνω επιβεβαιώνονται και από τις τελευταίες δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ.

Η θέση του «Φ» infognomonpolitics.gr Triklopodia  24/12/2020

 

 

 

 

Νέο σοκ από την ΕΕ:

Καμία αναφορά για στις τουρκικές προκλήσεις στο προσχέδιο συμπερασμάτων

Newsroom Newsroom 08.12.2020

Ιδού οι ''σύμμαχοί'' μας

Επιβεβαιώνονται πλέον όσα περιμέναμε και όσα σας είχε αναφέρει το Πενταπόσταγμα για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία!

Στην ουσία, οι προκλήσεις της Τουρκίας κατά Ελλάδας-Κύπρου δεν υπάρχουν πουθενά, με την ΕΕ να ''αδειάζουν'' και πάλι την Αθήνα! 

Σύμφωνα με το προσχέδιο “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας”.

Οι 27 δηλώνουν στο προσχέδιο ότι είναι “ενωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού” και τονίζουν ότι “λόγω αυτών των επιθέσεων κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ΕΕ θα υποστηρίξει τις κοινές αξίες που υποστηρίζουν τις πλουραλιστικές μας κοινωνίες και θα συνεχίσει να επιδιώκει με αποφασιστικότητα τις κοινές προσπάθειές της για την υπεράσπισή τους”.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν πλήρως οι υπάρχουσες αποφάσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει επίσης την παρουσίαση της Κομισιόν για μια νέα ατζέντα της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ζητεί να προωθηθούν οι σχετικές εργασίες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει όλες τις μορφές επιθέσεων κατά των ελευθεριών έκφρασης και θρησκείας ή πεποιθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και υπογραμμίζει τη σημασία της καταπολέμησης της υποκίνησης στο μίσος και τη βία καθώς και στη μισαλλοδοξία. Χαιρετίζει την έγκριση της δήλωσης του Συμβουλίου για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού”.

Σημειώνει ακόμα ότι “είναι σημαντικό να αποφευχθεί η ριζοσπαστικοποίηση και να αντιμετωπιστούν οι ιδεολογίες πίσω από την τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου”.

Ως εκ τούτου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί τα εξής:

 • εντατικοποίηση της καταπολέμησης του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο. Εν προκειμένω, προσβλέπει σε μια φιλόδοξη πρόταση της Κομισιόν για ενίσχυση των ευθυνών των διαδικτυακών πλατφορμών βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες ·
 • έγκριση ταχέως της πρότασης για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου ·
 • διασφάλιση ότι η θρησκευτική εκπαίδευση και κατάρτιση συνάδουν με τα ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες και την αντιμετώπιση της ξένης επιρροής των εθνικών αστικών και θρησκευτικών οργανώσεων μέσω μη διαφανών χρηματοδοτήσεων ·
 • υποστήριξη πρωτοβουλιών για καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης εξτρεμιστικών ιδεολογιών. Πρέπει να ενισχυθούν οι πανευρωπαϊκές ολοκληρωμένες ανταλλαγές επιστημονικών γνώσεων, έρευνας και εμπειρογνωμοσύνης.

“Είναι σημαντικό οι αρχές επιβολής του νόμου και οι δικαστικές αρχές να μπορούν να ασκούν τις νόμιμες εξουσίες τους για την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη να προωθηθούν οι εργασίες για τη διατήρηση δεδομένων για την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος, υπό το φως της τελευταίας νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών”, αναφέρει το ΔΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνοτουρκικά 08.12.2020 - 07:53 7

Σε απόλυτη ετοιμότητα οι ΕΔ: ''Τείχος'' γύρω από το Καστελόριζο

“Για την περαιτέρω υποστήριξη της επιβολής του νόμου σε ολόκληρη την ΕΕ και την εύρυθμη λειτουργία του χώρου Σένγκεν, θα πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων και θα πρέπει να ενισχυθεί η αστυνομική και δικαστική συνεργασία και ο συντονισμός”, αναφέρει  το  προσχέδιο.

Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο προσχέδιο:

καλεί τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για πλήρη χρήση των ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων και συστημάτων πληροφοριών, ιδίως όσον αφορά την εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων σχετικών δεδομένων για πρόσωπα που αξιολογούνται από μεμονωμένα κράτη μέλη ως σοβαρές τρομοκρατικές ή βίαιες εξτρεμιστικές απειλές

 • τονίζει τη σημασία της διασφάλισης ότι όλα τα πρόσωπα που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης ελέγχονται βάσει των σχετικών βάσεων δεδομένων, όπως απαιτείται από τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ ·
 • καλεί τους συννομοθέτες να εξετάσουν την πρόταση για την ενίσχυση της εντολής της Ευρωπόλ με σκοπό την ταχεία έγκρισή της·
 • υπογραμμίζει τη συνολική σημασία της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε όλες τις πτυχές της.

Στο κεφάλαιο για τις εξωτερικές σχέσεις και ειδικότερα τις σχέσεις ΕΕ- ΗΠΑ το προσχέδιο αναφέρει:

μετά τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξήγαγε συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. Τόνισε τη σημασία μιας ισχυρής στρατηγικής διατλαντικής εταιρικής σχέσης που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα και κοινές αξίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης των πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων.

Η ΕΕ προσβλέπει σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως για την ενίσχυση της παγκόσμιας αντίδρασης για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, τη συνεργασία σε ψηφιακά και τεχνολογικά θέματα, την ενίσχυση του αμοιβαίου εμπορίου, την αντιμετώπιση εμπορικών διαφορών, τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ, την προώθηση της πολυμέρειαα, καθώς και την ειρήνη και την ασφάλεια. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις κοινές προτεραιότητες με τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε ό,τι αφορά τη Νότια γειτονία, το προσχέδιο αναφέρει:

“Μια δημοκρατική, πιο σταθερή, πιο πράσινη και πιο ευημερούσα νότια γειτονία είναι στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ. Είκοσι πέντε χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας της Βαρκελώνης, είμαστε αποφασισμένοι να ξαναρχίσουμε να τονίσουμε και να αναπτύσσουμε αυτήν τη στρατηγική εταιρική σχέση που βασίζεται σε μια κοινή γεωγραφία και ιστορία”.

“Θέλουμε να καταπολεμήσουμε από κοινού την πανδημία COVID-19, να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των οικονομιών και των κοινωνιών μας, να διατηρήσουμε τη συλλογική μας ασφάλεια, να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κινητικότητας και της μετανάστευσης και να προσφέρουμε προοπτικές στους νέους και στις δύο ακτές της Μεσογείου.”

Οι εργασίες θα καθοδηγούνται από τη στρατηγική ατζέντα 2019-2024 και τις βασικές αρχές της πολιτικής γειτονίας και θα υποστηρίζονται από την αποτελεσματική χρήση όλων των μέσων μας. Θα αναπτύξουμε ένα νέο θεματολόγιο για τη Μεσόγειο βάσει κοινών προτεραιοτήτων και εστίασης σε συγκεκριμένη μεσογειακή αντίδραση και κοινή διαχείριση σε τομείς όπως το περιβάλλον, η συνδεσιμότητα, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός και οι φυσικοί πόροι. Από αυτήν την άποψη, είναι σημαντικό να προβλεφθεί ένας ισχυρός ρόλος για την κοινωνία των πολιτών.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στην επικείμενη Κοινή Ανακοίνωση της Κομισιόν και του Ύπατου Εκπροσώπου για μια ανανεωμένη εταιρική σχέση με τη Νότια Γειτονιά. Αυτό θα πρέπει να πυροδοτήσει ένα νέο επίπεδο πολιτικού διαλόγου σε όλη τη Μεσόγειο και να οδηγήσει σε ενισχυμένη συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την αξιοποίηση κοινών ευκαιριών.”

Τέλος, όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Ostrovets της Λευκορωσίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “επαναλαμβάνει τη σημασία της διασφάλισης της πυρηνικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας.

#ΣΙΣΙ #ΜΑΚΡΟΝ #ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Πήραν αποφάσεις Γαλλία-Αίγυπτος:

Προσέγγισαν το GNA για να ''πετάξουν'' τον Ερντογάν από την Λιβύη

https://www.youtube.com/watch?v=8bM_-2wa8v8&feature=emb_logo

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΧΑΦΤΑΡ #ΛΙΒΥΗ

''Kάζο'' για την Άγκυρα:

Καρέ-καρέ το ρεσάλτο των δυνάμεων του Χαφτάρ σε τουρκικό πλοίο στη Λιβύη

https://www.youtube.com/watch?v=mS3hKEOGWbE&feature=emb_logo

Πενταπόσταγμα 8/12/2020

 

 

 

 

Η ΕΕ ''αδειάζει'' την Ελλάδα - Μπορέλ:

'''Οχι κυρώσεις τώρα στην Τουρκία''

Η ΕΕ ''αδειάζει'' την Ελλάδα - Μπορέλ: '''Οχι κυρώσεις τώρα στην Τουρκία''

Newsroom Newsroom 02.12.2020 -

Απίστευτες καταστάσεις

Nέες πληροφορίες έρχονται για την Σύνοδο Κορυφής. Προηγουμένως το Πενταπόσταγμα

σας ενημέρωσε ποιο θα είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η Γερμανία.

Ο ύμνος της Καγκελαρίου στην γείτονα για την στάση της στο προσφυγικό αλλά και η σιωπή της στο ελληνικό αίτημα για επιβολή εμπάργκο όπλων, δείχνουν ότι το μέγιστο που μπορεί να αναμένει κανείς από την Γερμανία στη φάση αυτή, είναι η συγκεκριμενοποίηση των κυρώσεων με ρήτρα ενεργοποίησης τους στο εγγύς μέλλον.

Μόνο αν οι Τούρκοι προκαλέσουν ένταση στο Αιγαίο με την αποστολή γεωτρύπανου, προοπτική που οι Γερμανοί γενικώς απεύχονται ελπίζοντας  ότι μετά την καρατόμηση Μπαιράκ και την άνοδο των επιτοκίων ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε στάδιο οικονομικής ωρίμανσης και αναθεωρεί. Ωρίμανσης που σημαίνει ότι κατανοεί πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει  η οικονομία του και δεν θα ρισκάρει νέες προκλήσεις στην Μεσόγειο  για να το παροξύνει.  Ευσεβείς γερμανικοί πόθοι ίσως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνοτουρκικά 01.12.2020 - 23:41 247

Το Βερολίνο στέλνει τα υποβρύχια στην Άγκυρα

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εστίας» από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εξετάζει παλαιότερη πρόταση για κυρώσεις σε τρεις τομείς της τουρκικής οικονομίας: Στις εξαγωγές, στον τουρισμό και στις τράπεζες. Υπό την ρητή προϋπόθεση όμως ότι η Τουρκία θα προκαλέσει ξανά στο μέλλον. Όχι κυρώσεις τώρα.

Αυτό είναι το μέγιστο που μπορούν να δεχθούν οι Γερμανοί υπό τον φόβο ενός νέου πρσφυγικού κύματος, αλλά και της ακύρωσης της παραγγελίας των υποβρυχίων.

Οι κυρώσεις αυτές θα περιλαμβάνουν:

Πρώτον, έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας που θα πλήξει τον τουρισμό της Τουρκίας

 • Δεύτερον επιβολή φόρων και δασμών στις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στην ΕΕ  ώστε αυτά να μην είναι ανταγωνιστικά
 • Τρίτον απαγόρευση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των γειτόνων να κάνουν συγκεκριμένες τραπεζικές εργασίες με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Οι κυρώσεις αυτές έχουν την συμφωνία μιας μεγάλης ομάδας κρατών στα οποία επικεφαλής είναι η Γαλλία η οποία αντιτίθεται στον γερμανικό βόρειο άξονα.

Τα ''χώνει'' στην ΕΕ η Άγκυρα

Μιλώντας σε διεθνές forum ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «η επιχείρηση Ειρήνη χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο ενάντια στην Τουρκία».

Όπως υποστήριξε, η διοίκηση της «Επιχείρησης Ειρήνη» έδωσε διαταγή για επιβίβαση σε εμπορικό πλοίο υπό τουρκική σημαία, χωρίς να υπάρχει συγκατάθεση.

«Αυτό ήταν ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Διαμαρτυρόμεθα εντόνως γι αυτή την παράνομη πράξη», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Όμως ο Τούρκος υπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει το «δηλητήριό» του για την Ευρώπη.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι η Ευρώπη γίνεται μέρα με την ημέρα όμηρος λαϊκίστικης, ρατσιστικής και αντι-προσφυγικής ρητορικής. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι όραμα και μετριοπάθεια. Η λαικίστικη και ρατσιστική ρητορική το μόνο που θα προσφέρουν είναι να ενισχύσουν τους ριζοσπάστες και την τρομοκρατία», είπε συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου στο ίδιο forum.

 

 

 

 

Γελοίοι και ανίκανοι αντάμα

Του Νίκου Ιγγλέση• Μέλους ΙΗΑ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδείχτηκαν γελοίοι.• Η Τουρκία εξήλθε αλώβητη και συνεχίζει.• Ελλάδα και Κύπρος έχασαν μια ακόμη μάχη.

Η Σύνοδος Κορυφής (1-2/10/20) απέδειξε, για μια ακόμη φορά, πόσο πολιτικά γελοία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να επιβάλλει, έστω και ανώδυνες, κυρώσεις σε μια τρίτη χώρα, την Τουρκία. Δεν μπορεί να προσφέρει ούτε την ελάχιστη ουσιαστική βοήθεια σε δύο κράτη – μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο, που υφίστανται, για χρόνια, την τουρκική επιθετικότητα.

Μπορεί μόνο να κάνει αμφίσημες δηλώσεις που παραπέμπουν τη λύση των σημερινών προβλημάτων στο μέλλον, αν και όταν υπάρξει ομοφωνία. Θα ξανασυζητήσει για την Τουρκία τον προσεχή Δεκέμβριο.

Η ΕΕ είναι ένας «πολιτικός νάνος» που δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστικήγεωπολιτική επιρροή. Το μόνο που έχει συνηθίσει να κάνει είναι να προσπαθεί να «δωροδοκήσει»τους άλλους διεθνείς παίκτες προκειμένου να εναρμονιστούν με τα συμφέροντά της. Έτσι, στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, υπόσχεται στην Τουρκία, «αν είναι καλό παιδί», να δρομολογήσει τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές (κατάργηση βίζας) και τη συνεργασία σε ζητήματα μετανάστευσης. Όλα αυτά θα έχουν οικονομικό όφελος για την Άγκυρα και οι Ευρωπαίοι ελπίζουν «να τσιμπήσει». Το πιθανότερο είναι ότι και τα οικονομικά οφέλη θα εισπράξει και τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της θασυνεχίσει να υλοποιεί.

Η Τουρκία περνάει αλώβητη και από αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής. Θα συνεχίσει να παραβιάζει καθημερινά τον ελληνικό εναέριο χώρο και να κάνει υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Α. Αιγαίου. Θα συνεχίσει να διατηρεί σε ισχύ την απειλή πολέμου (casus belli) αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ν.μ. Θα συνεχίσει να θεωρεί νόμιμο το τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο. Θα συνεχίσει τις εξερευνήσεις και γεωτρήσεις μέσα στην οριοθετημένη κυπριακή ΑΟΖ. Θα συνεχίσει τις υβριδικές επιχειρήσεις με τη διοχέτευση λαθρομεταναστών – εποίκων σε Ελλάδα και Κύπρο και άλλα πολλά. Παράλληλα θα αρχίσει τις διερευνητικές επαφές, που δεν μπορούν να έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, με στόχο να ρίξει την ευθύνη της αποτυχίας τους στη δήθεν αδιάλλακτη Αθήνα.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχασαν μια ακόμη μάχη και «μυαλό δε λένε να βάλουν». Οι «ισχυροί σύμμαχοι» που θα τους προστάτευαν από την τουρκική επιθετικότητα, ούτε θέλουν ούτε μπορούν, γιατί απλώς στην Ευρωβαβέλ είναι αδύνατον να συνεννοηθούν. Η ηγεμονεύουσα στην ΕΕ φιλοτουρκική Γερμανία δίνει το τέμπο.

Η Αθήνα πήγε στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας «βάλει αυτογκόλ από τα αποδυτήρια».Δήλωνε προκαταβολικά, ως μη όφειλε, ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Αποδέχτηκε τις διερευνητικές επαφές πριν τη Σύνοδο Κορυφής επιτρέποντας έτσι στο Βερολίνο και τους συμμάχους του να επικαλεστούν ότι οι κυρώσεις δε θα ευνοήσουν το διάλογο που τώρα αρχίζει. Αυτή η ΕΕ είναι για τα «μπάζα». Ο Ελληνισμός δεν μπορεί να στηρίζεται σ’ αυτήν για να αντιμετωπίσει ένα αναθεωρητικό κράτος που επιδιώκει να καταστεί ηγεμονική περιφερειακή δύναμη και θέλει να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Περισσότερη αξιοπιστία από την ΕΕ ως σύνολο,μπορούν να έχουν διακρατικές συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία ή χώρες εκτός της Ένωσης όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Ν. Αναστασιάδης, ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Ο μηχανισμός προπαγάνδας και τα στρατευμένα μέσα ενημέρωσης θα αναλάβουν στη συνέχεια να κάνουν «πλύση εγκεφάλου» στους πολίτες. Αθήνα και Λευκωσία δεν τόλμησαν να ασκήσουν, από κοινού, veto σ’ όλες τις αποφάσεις της ΕΕ μέχρι ότου επιβληθούν στην Τουρκία αυστηρές κυρώσεις και όχι χάδια. Δεν τόλμησαν να στείλουν την ΕΕ σε υπαρξιακή κρίση προκειμένου να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα. (Βλέπε σχετικά άρθρα «Veto τώρα»22-9-20 και «Ελληνική και τουρκική ατζέντα»18-8-20 στην www.ellinikiantistasi.gr).

Όπως το 2010 στην Ελλάδα, όπως το 2013 στην Κύπρο, όπως το 2018 (Συμφωνία των Πρεσπών), όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις οι εγχώριες πολιτικές ηγεσίες προτάσσουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης και όχι αυτά του Ελληνισμού. Αν αυτό δεν αλλάξει σύντομα το έθνος των Ελλήνων θα αντιμετωπίσει απόλυτο υπαρξιακό κίνδυνο.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr  Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 4.10.20

 

 

 

Θρίλερ στις Βρυξέλλες με αλλεπάλληλα προσχέδια για να πουν το «ναι» Ελλάδα και Κύπρος

«Χοντρό» παιχνίδι για να υπάρχουν στο ίδιο κείμενο οι λέξεις «κυρώσεις» και «Τουρκία»

Θρίλερ στις Βρυξέλλες με αλλεπάλληλα προσχέδια για να πουν το «ναι» Ελλάδα και Κύπρος

Σε διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουμε φτάσει στην κατάθεση από την πλευρά του Σαρλ Μισέλ του τρίτου διαδοχικού προσχεδίου αφού τα δυο πρώτα είτε απορρίφθηκαν, είτε δεν ικανοποιούσαν την Ελληνική και την Τουρκική πλευρά που διεμήνυσαν πως δεν θα το υπογράψουν καθώς δεν υπήρχε η προοπτική κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση που εκείνη συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων «καλεί την Τουρκία να εμπλακεί σε διάλογο με αντικείμενο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφωνιών με την Κύπρο» και υπογραμμίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο στην επίλυση του κυπριακού».

Στο νέο προσχέδιο, σύμφωνα με το Politico υπογραμμίζεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων τότε θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις επιλογές στη διάθεσή της, περιλαμβανομένων και αυτών που περιέχονται στο άρθρο 29 και το άρθρο 215 της Συνθήκης της ΕΕ ώστε να περιφρουρήσει τα συμφέροντα των κρατών μελών».

Όπως εξήγησε δε ο ανταποκριτής των FT, παρά το γεγονός ότι το προσχέδιο δεν κάνει αναφορά συγκεκριμένα σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, ανοίγει ωστόσο το δρόμο για τη χρήση όλων των εργαλείων στη βάση των Άρθρων 29 και 215 της Συνθήκης της ΕΕ όπου γίνεται σαφής αναφορά σε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα συζητηθεί αμέσως μετά το δείπνο. Το Politico επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο και αναφέρει ότι το νέο προσχέδιο θα έχει «σαφή αναφορά στην Τουρκία», αλλά και πάλι δεν θα περιλαμβάνει τη λέξη «κυρώσεις»".

Πριν το δείπνο, πραγματοποιήθηκε 45λεπτη διακοπή κατά την οποία έγινε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη με τους Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν.

NEWSBEAST.GR 2/10/2020

 

 

 

 

Σύνοδος Κορυφής:

Τι ζητά η Ελλάδα

- Πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

σύνοδος κορυφής

Newsroom Newsroom Ενημερώθηκε στις: 01.10.2020 - 23:31

Ραγδαίες εξελίξεις

Τη "χρυσή τόμη" παλεύουν να βρουν στη Σύνοδο Κορυφής, μετά την απόρριψη του προσχεδίου από την ελληνική κυβέρνησης, καθώς απουσιάζαν οι αναφορές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στο “τραπέζι” θα βρεθεί νέο προσχέδιο, χωρίς όμως να έχει διαρρεύσει -μέχρι στιγμής- το περιεχόμενο του κειμένου του.

Ολοκληρώθηκε η εξαμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Γερμανίας, προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προέδρου της Κομισιόν, για την εξεύρεση συμβιβασμού επί των συμπερασμάτων για την Τουρκία και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται νέο προσχέδιο συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων βελτιωμένο σε ό,τι αφορά στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Politico, υπάρχει παράγραφος στο νέο προσχέδιο που περιλαμβάνει σκληρούς χαρακτηρισμούς για την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πουθενά τη λέξη «κυρώσεις».

Συγκεκριμένα η ελληνική συμβιβαστική πρόταση περιέχει τα εξής διαφορετικά στοιχεία:

Συγκεκριμένα η ελληνική συμβιβαστική πρόταση περιέχει τα εξής στοιχεία, σύμφωνα με το STAR:

– ότι «η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία».

– ότι «οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως».

– ζητά «όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών – κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση».

– προσθέτει τη φράση: «η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».

– αναφέρει ακόμη ότι: «η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη ‘mavi vatan’ δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες».

Τώρα, άρχισε το δείπνο, όπου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιτς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασχολούνται με άλλα ζητήματα της ατζέντας, όπως οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη δηλητηρίαση Ναβάλνι.

Η Αθήνα μπλοκάρει το προσχέδιο, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στο πρώτο κείμενο που υπάρχει στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες.

Ποιες χώρες στηρίζουν Ελλάδα - Κύπρο και ποιες την Τουρκία

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκτός από τις δηλώσεις στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, έκανε μια αναφορά που προκάλεσε αίσθηση σημειώνοντας ότι τζιχαντιστές από τη Συρία πέρασαν μέσα από την Τουρκία για να πάνε στο Αζερμπαϊτζάν και ότι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο θα συζητηθεί. Η νέα αυτή κρίση, στην οποία εμπλέκεται και πάλι η Τουρκία, ήταν άλλωστε και ο λόγος που οδήγησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ να αλλάξει την ατζέντα και να φέρει πιο νωρίς τη συζήτηση για την Τουρκία.

Επίσης, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ήταν πολύ σκληρός απέναντι στην Άγκυρα και μίλησε ξανά για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσειςσε βάρος της Τουρκίας για να λάβει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ένωσης.

Από την άλλη, η Γερμανία, αλλά και η Μάλτα τάσσονται υπέρ της αποφυγής των κυρώσεων και του εποικοδομητικού διαλόγου, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Ισπανία με δηλώσεις που αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μισέλ. Ο Ισπανός φέρεται να είπε ότι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά η προτάσσουμε τον διάλογο με την Τουρκία ως τρόπο επαναφοράς στην κανονικότητα.

Πρωτοκόλληση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ

Την ίδια ώρα γίνεται γνωστό ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ, αφαιρώντας ένα από τα τελευταία επιχειρήματα -και ελπίδα- της ελληνικής πλευράς , ότι δεν πάνε πια όλα τόσο άσχημα στα εθνικά θέματα. Η αλήθεια είναι ότι πάνε ….καταστροφικά!

Μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η εν λόγω “συμφωνία” είναι  παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Έρχεται Αθήνα ο Σεργκέι Λαβρόφ - Μόσχα:

''Η ΕΕ δεν «υπερασπίζεται» Ελλάδα & Κύπρο''

https://www.youtube.com/watch?v=O6FhunYb_5Y&feature=emb_logo

Pentapostagma 1/10/2020

 

 

 

 

Σύνοδος Κορυφής:

Θρίλερ με κείμενο συμπερασμάτων

- Δεν το αποδέχτηκε η Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής

Newsroom Newsroom Ενημερώθηκε στις: 01.10.2020 - 20:09

Αναμένεται μακρά η νύχτα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Μετά την αιφνίδια αλλαγή της ατζέντας από τον Σ. Μισέλ, όπως διέρρευσε, υπάρχει πρόβλημα συμφωνίας για το προσχέδιο κείμενο.

Η Ευρώπη είναι διχασμένη αναφορικά με τη μελλοντική σχέση της Τουρκίας, ενώ το ζήτημα των κυρώσεων φαίνεται να απομακρύνεται.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «μπλοκάρισμα» του προσχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ από την Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για διαφωνία της Ελλάδας με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η Αθήνα αρνείται το προσχέδιο, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, και σημειώνουν ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να το κάνει δεκτό.

Περισσότερα σε λίγο.

 

 

 

 

Τα "δίνει όλα" η Ευρώπη στην Άγκυρα:

"Φιάσκο" και αυτή η Σύνοδος Κορυφής

Σαρλ Μισέλ

Newsroom Newsroom Ελληνοτουρκικά 29.09.2020 - 22:49

Υποβιβάζουν το θέμα - Ούτε λόγος για κυρώσεις πλέον

Για ακόμη μία φορά φαίνεται η απροθυμία της Ευρώπης -πλην ορισμένων κρατών- να στηρίξουν Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας, που αν και τύποις έχει αποσύρει τον στόλο και το ερευνητικό από την Α. Μεσόγειο, δεν έχει σταματήσει λεπτό να απειλεί ακόμη και με πόλεμο στην Α.Μεσόγειο.

Η "ηχηρή απάντηση" της Ευρώπης λοιπόν σε όλα αυτά, είναι να συζητηθεί το ζήτημα της Α. Μεσογείου, στο ... δείπνο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που "μοίρασε" ο Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τους ενημερώνει για τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η οποία αναβλήθηκε για 1-2 Οκτωβρίου έπειτα από κρούσμα κορονοϊού στο περιβάλλον του Σαρλ Μισέλ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η συνάντηση «θα επικεντρωθεί στη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και στην ικανότητά μας να διαμορφώσουμε τη μοίρα μας».

Στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης θα βρεθούν οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Κίνα για την αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία COVID-19 και η κλιματική αλλαγή. Θέλουμε επίσης να επιμείνουμε σε μια πιο ισορροπημένη και αμοιβαία οικονομική σχέση, διασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού. Και θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις αξίες και τα πρότυπά μας», αναφέρει.

Στο τέλος της συνεδρίασης, σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, θα συζητηθούν η κατάσταση στη Λευκορωσία, η δηλητηρίαση Ναβάλνι και η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στο δείπνο η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με την πρόσκληση του Σαρλ Μισέλ, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούν στο δείπνο.

Στην επιστολή ειδικότερα αναφέρεται:

«Το δείπνο θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούν τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της.»

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια πολιτική σκηνή, όπως η κατάσταση στη Λευκορωσία και η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και οι αιματηρές συρράξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παράλληλα, οι 27 ηγέτες θα μιλήσουν για την εξέλιξη της πανδημίας, τις σχέσεις με την Κίνα αλλά και τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναχωρεί αύριο, Τετάρτη για τις Βρυξέλλες. Σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα σημείωσε ότι επιδίωξη της Λευκωσίας είναι να διασωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια τόσο της Ευρώπης όσο και των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου.

Η ΕΕ θέλει να περάσει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας χωρίς την συγκατάθεση της Κύπρου!

Σε ένα απίστευτο σκάνδαλο είναι έτοιμη να προχωρήσει η ΕΕ. Εδώ και μέρες οι Βρυξέλλες πιέζουν σε έντονο βαθμό την Κύπρο να πάρει πίσω το βέτο που έβαλε στην Λευκορωσία.

Η ΕΕ θεωρεί θέμα αξιοπιστίας τις κυρώσεις στην Λευκορωσία, με την Λευκωσία να αντιστέκεται σθεναρά. Όμως οι διπλωμάτες προσπαθούν να βρουν μία φόρμουλα και έτσι θέλουν να περάσουν κυρώσεις χωρίς την συγκατάθεση της Κύπρου!

Πρόκειται για μία ''πραξικοπιματική'' κίνηση, η οποία θα προκαλέσει αναταράξεις στα θεμέλια της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, στη Σύνοδο Κορυφής απομακρύνεται το ενδεχόμενο σκληρών κυρώσεων στην Τουρκία καθώς πολλές χώρες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τις διερευνητικές συνομιλίε

 

 

 

 

Η Ε Ε με το νέο πρόγραμμα δίνει έξτρα 10 000 ευρώ για

κάθε "μετανάστη" ώστε να μείνει στην Ελλάδα,Ιταλία,Ισπανία κλπ.

https://www.youtube.com/watch?v=Z-bXUyViXgc&feature=emb_logo

Αντιδράσεις από δήλωση – απειλή Μουζάλα για το μεταναστευτικό

«Οι αποτροπές στη θάλασσα, τα “push back” στη θάλασσα, είναι ποινικά αδικήματα με βάση όλους τους νόμους και όλα τα δίκαια και όλους τους κανόνες, στην Ευρώπη τουλάχιστον και στη χώρα μας. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, θα διερευνηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες», είπε ο κ. Μουζάλας.

Έντονη αντίδραση από την κυβέρνηση.Αντιδράσεις προκλήθηκαν από δήλωση του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα στη Βουλή. Ο κ. Μουζάλας απείλησε ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνήσει αν γίνονται pushback και θα αποδώσει ευθύνες, ακόμα και στους ανθρώπους του Λιμενικού. Συγκεκριμένα μιλώντας στη Βουλή τόνισε:

«Το εξής και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Κοιτάξτε να δείτε. Οι αποτροπές στη θάλασσα, τα “push back” στη θάλασσα, είναι ποινικά αδικήματα με βάση όλους τους νόμους και όλα τα δίκαια και όλους τους κανόνες, στην Ευρώπη τουλάχιστον και στη χώρα μας. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, θα διερευνηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πάψουμε να τιμούμε το Λιμενικό, το οποίο γνωρίζουμε τι σκληρή δουλειά έκανε, αλλά δεν θα πάψουμε να υπενθυμίζουμε και σε κάποιους, οι οποίοι, πιθανώς κάτω από πιέσεις κυβερνητικές, λειτουργούν παραβιάζοντας τους όρκους τους ότι ενέχουν ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά... [Πηγή αποσπάσματος άρθρου]

Αναρτήθηκε από

 

 

 

 

Υποβαθμισμένο το θέμα της Τουρκίας στο συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Δείτε βίντεο

Η Ευρώπη για άλλη μία φορά εγκταταλείπει τον Ελληνισμό. Πλέον το παράδοξο θα ήταν να υποστηρίξει τα συμφέροντα Ελλάδας-Κύπρου. Η ΕΕ συμπεριφέρεται ως σαν να είναι η Τουρκία μέλος της Ένωσης, κάνοντας απαντωτά ''δώρα'' στον Ερντογάν.

Συμβούλιο ΥΠΕΞ: Υποβαθμισμένο το θέμα της Τουρκίας

Με τη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών ξεκινάει η κρίσιμη εβδομάδα εξελίξεων για την ελληνοτουρκική κρίση. Το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία είναι χαμηλά στην ατζέντα, ενώ ο Μπορέλ δεν ανέφερε ούτε μία φορά την λέξη Τουρκία στις σημερινές του δηλώσεις, ενδεικτικό της αδιαφορίας των Βρυξελλών για την κατάσταση σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

Δείτε βίντεο:

Συμβούλιο ΥΠΕΞ: Υποβαθμισμένο το θέμα της Τουρκίας

Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 21/9/2020 | OPEN TV

https://www.youtube.com/watch?v=zzk80Pkesuc&feature=emb_logo

Το παρασκήνιο της συνόδου των ΥΠ.ΕΞ. της Ε.Ε.

Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 21/9/2020 | OPEN TV

https://www.youtube.com/watch?v=fY6NxQV2e2M&feature=emb_logo

 

 

 

 

Κυρώσεις στην Τουρκία:

Εγγραφο με 7 προτάσεις από Μπορέλ

- Αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ παρουσίασε έγγραφο με 7 επιλογές,

με στόχο να διαμορφωθεί το τελικό έγγραφο και να υποβληθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες.

O Νίκος Δένδιας σε στιγμιότυπο...

KAY NIETFELD via Getty ImagesO Νίκος Δένδιας σε στιγμιότυπο από το άτυπο συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, εδώ μαζί με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λε Ντριάν. Βερολίνο 28 Αυγούστου 2020. (Photo by Kay Nietfeld / POOL / AFP) (Photo by KAY NIETFELD/POOL/AFP via Getty Images)

Μία «παλέτα» με διαφορετικές κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν στην Τουρκία, ώστε να κλιμακώνεται ενδεχομένως η πίεση από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση μη-συμμορφωσης, παρουσίασε σύμφωνα με πληροφορίες ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ προς το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, παρουσία του Νίκου Δένδια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ”Εγγραφο Επιλογών» παρουσιάστηκε προφορικά από τον Μπορέλ στο Βερολίνο, ενόψει περαιτέρω διαμόρφωσής του προς υποβολή σε επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί αναλυτικά στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου).

Στο έγγραφο περιλαμβάνονται 7 συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις στην Τουρκία:

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από κρατικές τράπεζες

5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.


Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά στέκεται σε τέσσερα σημεία - συμπεράσματα που προκύπτουν από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο άτυπο συμβούλιο του Βερολίνου:

1. Επιβεβαίωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και άμεση έκκληση προς την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή της Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.

2. Επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδες του Συμβουλίου προτάσεων για επιπλέον καταχωρήσεις στο υφιστάμενο-προτεινόμενο καθεστώς κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.

3. Έκκληση προς την Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

4. Διασύνδεση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Βερολίνο 28 Αυγούστου...

Pool via Getty ImagesΒερολίνο 28 Αυγούστου 2020. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ περπατούν προς την αιθουσα της συνέντευξης Τύπου μετά το άτυπο συμβούλιο Gymnich, όπου συζητήθηκε το θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. (Photo by Kay Nietfeld - Pool / Getty Images)

Δένδιας: «Κυρώσεις στην Τουρκία, αν δεν αποκλιμακώσει...»

Την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της κέρδισε η Ελλάδα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα, το οποίο, όπως είπε, απεικονίστηκε και στα Συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και διάλογος. «Άρα λοιπόν, νομίζω πως η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει. Μια κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», εξήγησε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία «θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία διαφορά, δηλαδή την ΑΟΖ και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Ερωτηθείς σχετικά με την ”κόκκινη γραμμή” της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι είναι «το Σύνταγμα της χώρας, η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Μπορέλ: «Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο»

«Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, καλώντας την Τουρκία «να απέχει από μονομερείς ενέργειες».

«Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος. Θέλουμε να βρούμε δρόμο προς μια πιο υγιή σχέση, προς όφελος τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Μπορέλ μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ του οποίου προήδρευσε και τόνισε ότι θα πρέπει να βαδίσουμε σε μια «λεπτή γραμμή» ανάμεσα στη διατήρηση ενός πραγματικού χώρου για διάλογο και στην παρουσίαση συλλογικής δύναμης στην υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων. «Θέλουμε να δώσουμε μια σοβαρή ευκαιρία στον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμησή του για την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη ενόχληση για την συμπεριφορά της Τουρκίας και θα δοθεί η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου στον κατάλογο κυρώσεων να προστεθούν ονόματα που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, «μπορεί να αναπτυχθεί μια λίστα με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στη δυνατότητα οι κυρώσεις, εκτός από πρόσωπα, να αφορούν περιουσιακά στοιχεία, πλοία και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως σε τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ.

HUFF POST Αντώνης Φουρλής28/8/2020

 

 

 

 

Μπορέλ:

Επείγον να λύσουμε το θέμα της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα Ελλάδας – Κύπρου

«Το πιο πιεστικό ζήτημα είναι αυτό των γεωτρήσεων» τόνισε χαρακτηριστικά

Μπορέλ: Επείγον να λύσουμε το θέμα της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα Ελλάδας - Κύπρου

Στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο, ενώ έστειλε ακόμη ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

«Είναι επείγον να λύσουμε το θέμα των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση μεταξύ του προβλήματος των γεωτρήσεων στα διαφιλονικούμενα ύδατα, όπου υπάρχει ο κίνδυνος σύγκρουσης και χρειάζεται η διαμεσολάβηση -αυτό δηλαδή που κάνει η Γερμανία- και της περίπλοκης σχέσης της Τουρκίας με την Ε.Ε.», για να διευκρινίσει ότι «το πιο πιεστικό ζήτημα είναι αυτό των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου -κάτι που είναι επικίνδυνο».

Μπορέλ: Η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο κ. Μπορέλ προέτρεψε τη γειτονική χώρα να απέχει από μονομερείς που «δυναμιτίζουν» το κλίμα. «Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος. Θέλουμε να βρούμε δρόμο προς μια πιο υγιή σχέση, προς όφελος τόσο της Ε.Ε. όσο και της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Μπορέλ μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου του οποίου προήδρευσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βαδίσουμε σε μια «λεπτή γραμμή» ανάμεσα στη διατήρηση ενός πραγματικού χώρου για διάλογο και στην παρουσίαση συλλογικής δύναμης στην υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων.

«Θέλουμε να δώσουμε μια σοβαρή ευκαιρία στον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμησή του για την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη ενόχληση για την συμπεριφορά της Τουρκίας και θα δοθεί η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου στον κατάλογο κυρώσεων να προστεθούν ονόματα που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, «μπορεί να αναπτυχθεί μια λίστα με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Τέλος, αναφέρθηκε στη δυνατότητα οι κυρώσεις, εκτός από πρόσωπα, να αφορούν περιουσιακά στοιχεία, πλοία και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως σε τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

NEWSBEAST.GR  28/8/2020

 

 

 

 

Μπορέλ σε Τουρκία:

Σταματήστε αμέσως τις δραστηριότητες σας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Εκπρόσωπος Μπορέλ: Στο τραπέζι νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας

Newsroom eleftherostypos.gr

Περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο πυροδοτεί η ανακοίνωση της ‘Αγκυρας για γεωτρήσεις σε θαλάσσια ζώνη που έχει οριοθετηθεί από την Κύπρο και την Αίγυπτο επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ειδικότερα η ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει:

«Η σημερινή ανακοίνωση από την Τουρκία για νέες γεωτρήσεις από το Γιαβούζ σε θαλάσσια ζώνη που έχει οριοθετηθεί από την Κύπρο και την Αίγυπτο πυροδοτεί δυστυχώς περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή η δράση έρχεται σε αντίθεση και υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και για άμεση αποκλιμάκωση, η οποία είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις, όπως επανέλαβαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή.

Καλώ τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως αυτές τις δραστηριότητες και να δεσμευτούν πλήρως και με καλή πίστη σε έναν ευρύ διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr  16 Αυγούστου 2020

 

 

 

 

Νύχτα θρίλερ με τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Τα παζάρια και το ρεκόρ που μπορεί να σπάσουν οι ηγέτες της Ε.Ε.

Νύχτα θρίλερ με τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Μια ακόμα νύχτα σκληρών διαπραγματεύσεων είναι αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για να ικανοποιηθούν όλοι στο φλέγον ζήτημα του ταμείου ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση που υπήρχε από τις Βρυξέλλες στο τραπέζι πλέον βρίσκεται η νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 390 είναι επιχορηγήσεις και τα 360 είναι δάνεια.

Αναφορικά με τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το διάστημα 2021-27 η πρόταση του Σαρλ Μισέλ παραμένει ως έχει δηλαδή στο 1,074 τρισ. ευρώ.

Οι διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής είναι σε εξέλιξη αυτήν την ώρα.

Για την ιστορία, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η εν εξελίξει Σύνοδος Κορυφής πλησιάζει να σπάσει το ρεκόρ διάρκειας της Συνόδου της Νίκαιας που είχε πραγματοποιηθεί το 2000. Το ρεκόρ θα «σπάσει» αν οι ηγέτες της ΕΕ δεν βγουν μέσα από την αίθουσα συνεδριάσεων έως τις 4.30 πμ (ώρα κεντρικής Ευρώπης). Σε εκείνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των «15» είχαν ληφθεί αποφάσεις που αργότερα οδήγησαν στην διεύρυνση (με την Κύπρο, την Μάλτα και τις ανατολικές χώρες) και είχε διαρκέσει 90 ώρες!

NEWSBEAST.GR 21/07/2020 1:53

 

 

 

 

 

Σύνοδος Κορυφής: Διακοπή χωρίς συμφωνία και νέο ραντεβού των «27» στις 17:00 ώρα Ελλάδας

Σκληρό μπρα ντε φερ τη νύχτα

- Ξέσπασε ο Μακρόν κατά των «φειδωλών» και «χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι»

- Όλο το παρασκήνιο

Σύνοδος Κορυφής: Διακοπή χωρίς συμφωνία και νέο ραντεβού των «27» στις 17:00 ώρα Ελλάδας

Έπειτα από μία νύχτα διαβουλεύσεων, στις 05:30 περίπου το πρωί ξεκίνησε η ολομέλεια στο

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μισή ώρα αργότερα, ενημέρωσε μέσω twitter ότι ολοκληρώθηκε η Ολομέλεια και οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συναντηθούν και πάλι στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Στις 17:00 ώρα Ελλάδα συναντώνται εκ νέου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καθώς διαφαίνεται συμφωνία

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, μέχρι την ώρα εκείνη θα διανεμηθεί στις αντιπροσωπείες των 27 χωρών μελών της ΕΕ νέα πρόταση, η οποία θα προβλέπει ότι το ποσό του ταμείου ανάκαμψης θα ανέρχεται σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια ευρώ θα αποτελούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 δισεκατομμύρια δάνεια.

Το αρχικό σχέδιο, το οποίο είχαν χαρακτηρίσει απαράδεκτο οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία), προέβλεπε το ότι ποσό των επιχορηγήσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες μέλη να ανέρχεται σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Γαλλία και η Γερμανία άσκησαν πιέσεις ώστε το ποσό να παραμείνει γύρω στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Πλέον υπάρχει πεδίο συμφωνίας», σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή.

«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μέσω Twitter.

Και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εκτίμησε ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε ο Ρούτε.

Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Το αδιέξοδο παραμένει στις τεταμένες συνομιλίες για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας

Το αδιέξοδο δεν ήρθη τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στις συνομιλίες των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών για το σχέδιο ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών, που έχουν υποστεί βαριά χτυπήματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να απευθύνει έκκληση να επιτευχθεί συμβιβασμός έστω την ύστατη στιγμή της Συνόδου Κορυφής που κοντεύει να καταρρίψει ρεκόρ διάρκειας.

Ο Μισέλ υπενθύμισε στους 27 ηγέτες ότι πάνω από 600.000 άνθρωποι είναι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας σε όλο τον κόσμο και ότι επαφίεται σε αυτούς να επιδείξουν ενότητα, να σταθούν πλάι-πλάι μπροστά σε αυτή την κρίση χωρίς προηγούμενο.

«Η ελπίδα μου είναι ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και ότι ο τίτλος (...) αύριο θα είναι πως η ΕΕ ολοκλήρωσε επιτυχώς αυτήν την Mission impossible», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια του τρίτου συνεχόμενου δείπνου των ηγετών στις Βρυξέλλες. «Αυτή είναι η ολόψυχη ελπίδα μου (...) έπειτα από τρεις ημέρες ασταμάτητης δουλειάς».

Οι ηγέτες διαφωνούν όσον αφορά τον καταμερισμό των κεφαλαίων του ταμείου ανάκαμψης, το οποίο έχει σκοπό να βγάλει την Ευρώπη από τη βαθύτερη ύφεση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και το ποιοι θα είναι οι όροι για τις χώρες που θα ωφεληθούν.

Διπλωματικές πηγές λένε ότι δεν αποκλείεται η Σύνοδος Κορυφής να τερματιστεί χωρίς συμφωνία και να δοθεί νέο ραντεβού τον επόμενο μήνα, ωστόσο καθώς συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις ως τα ξημερώματα, φαινόταν ακόμη πιθανή η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Στο τραπέζι βρίσκονται το πακέτο 1,8 τρισεκ. ευρώ για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης.

Τα 750 δισεκ. ευρώ που προτείνεται να διαθέτει το ταμείο ανάκαμψης θα συγκεντρωθούν, εξ ονόματος όλων των χωρών μελών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αγορές κεφαλαίων. Θα πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα προς τη στενότερη ολοκλήρωση. Κατόπιν, το ποσό αναμένεται να διατεθεί κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία, Ισπανία...) που υπέστησαν τα βαρύτερα χτυπήματα από την πανδημία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ θα προτιμούσε οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα «φιλόδοξο» πακέτο βοήθειας, παρά να κλείσουν μια συμφωνία με βιάση και με οποιοδήποτε κόστος.

«Το ιδανικό θα ήταν η συμφωνία των ηγετών να είναι φιλόδοξη σε όρους μεγέθους και σύνθεσης του πακέτου (...) έστω κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος», εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το σχόλιο αυτό της Λαγκάρντ αφήνει να εννοηθεί ότι αντιμετωπίζει χαλαρά την πιθανότητα αρνητικής αντίδρασης των χρηματαγορών σε περίπτωση αποτυχίας της συνόδου, αφού η ΕΚΤ διαθέτει 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για να προσθέσει κρατικά χρέη στο χαρτοφυλάκιό της από τη δευτερογενή αγορά.

Μια ομάδα «φειδωλών» χωρών της βόρειας Ευρώπης πιέζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής το ποσό που θα διατεθεί υπό μορφή δωρεών ή επιχορηγήσεων να είναι μικρότερο και μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου του ταμείου να διατεθεί υπό τη μορφή δανείων.

Οι τεταμένες συνομιλίες, που κοντεύουν να φθάσουν σε διάρκεια τη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια (Γαλλία) πριν από 20 χρόνια, υπογραμμίζουν το χάσμα μεταξύ του Βορρά και του Νότου στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε την Ολλανδία και τους συμμάχους της — Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία — για «εκβιασμό».

Η θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αντανακλά πολιτικές πραγματικότητες στην πατρίδα του, όπου οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν με αυξανόμενη δυσαρέσκεια το γεγονός πως η χώρα αυτή, αναλογικά, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους καθαρούς χρηματοδότες του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο Ρούτε και το συντηρητικό κόμμα του, το VVD, έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των ευρωσκεπτικιστικών ακροδεξιών κομμάτων στις εκλογές του Μαρτίου.

Η απόπειρα εξεύρεσης συμβιβασμού απέτυχε χθες. Η εισήγηση να διατεθούν 400 δισεκ. ευρώ ως δωρεές, ενισχύσεις και επιχορηγήσεις (από 500 δισεκ. που προέβλεπε η αρχική πρόταση) απορρίφθηκε από το μπλοκ του Βορρά, που θέλει το ποσό να περιοριστεί στα 350 δισεκατομμύρια.

Υπάρχουν επίσης διαφωνίες για την πρόταση να υπάρχει ρήτρα με βάση την οποία θα παγώνει η βοήθεια σε χώρες που κρίνεται ότι καταπατούν τις δημοκρατικές αρχές. Η Ουγγαρία, με τη στήριξη της Πολωνίας, απειλεί να ασκήσει βέτο εάν συμπεριληφθεί τέτοια ρήτρα.

Για αρκετούς αναλυτές, αυτή η σύνοδος αποτελεί κρίσιμη στιγμή τα σχεδόν 70 χρόνια του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εάν οι ηγέτες δεν μπορέσουν καταλήξουν σε συμφωνία, πιθανόν θα προκαλέσουν αναταραχή στις κεφαλαιαγορές και θα δώσουν τροφή στη σεναριολογία και στις αμφιβολίες για το μέλλον της ΕΕ.

«Χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι» ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι» χθες Κυριακή στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι αφιερωμένο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, κατακεραυνώνοντας την απροθυμία ορισμένων από τους εταίρους του.

Στο στόχαστρο του Μακρόν: οι λεγόμενες «ολιγαρκείς» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) και η Φινλανδία, που συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ.

«Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους», εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας. Το ξέσπασμα του γάλλου προέδρου αναφέρθηκε επίσης από άλλες αντιπροσωπείες σε μέσα ενημέρωσης, καθώς κατά τα φαινόμενα το απόλαυσαν.

Ωστόσο αφηγήθηκαν όσα διαμείφθηκαν με τρόπο που αποτελούσε μάλλον «καρικατούρα», σημείωσε επιτιμητικά το μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Ο Μακρόν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επέκρινε την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη μέλη.

Στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο αυστριακός καγκελάριος δεν έκρυψε πως αισθάνθηκε «προσβεβλημένος» από το σχόλιο.

Ο Μακρόν επίσης συνέκρινε τη θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, του συντηρητικού Μαρκ Ρούτε, άτυπου ηγέτη των χωρών που προβάλλουν αντίσταση στο σχέδιο, με εκείνη του βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με όσα είπαν μέλη άλλων αντιπροσωπειών, ο γάλλος πρόεδρος δεν συγκράτησε την οργή του σε πολλές από τις επικρίσεις του. «Χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά διπλωμάτης.

Σύμφωνα με μια πηγή, είπε πως επαφίεται στη Γαλλία και στη Γερμανία να «πληρώσουν το σχέδιο» και αυτές είναι «που μάχονται για το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ οι ολιγαρκείς επιδεικνύουν εγωισμό και δεν κάνουν καμία παραχώρηση».

«Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να σηκωθεί να φύγει παρά να κλείσει μια κακή συμφωνία», κατ’ αυτήν την τελευταία πηγή.

Για «πρόοδο» μιλά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο συντηρητικός Μαρκ Ρούτε, έκρινε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πριν από λίγο ότι σημειώνεται πρόοδος μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία υπέστη βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και τον αντίκτυπό της, αλλά προειδοποίησε πως δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη η επίτευξη συμφωνίας.

«Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε ο Ρούτε.

Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Ρούτε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ετοιμάζει τη νέα συμβιβαστική πρόταση.

Ικανοποίηση εκφράζει ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς

Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την πορεία των δύσκολων, μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος.

«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Κουρτς σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

NEWSBEAST.GR  20/7/2020

 

 

 

 

Σύνοδος Κορυφής:

«Θρίλερ» στις Βρυξέλλες με στόχο τη συμφωνία

– Πάνε για τέταρτη μέρα οι διαπραγματεύσεις!

Newsroom eleftherostypos.gr

Τετραήμερο στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι θα χρειαστεί να περάσουν οι «27» ηγέτες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής στου ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι, άνευ απροόπτου, οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα.

Ενδεικτικό των σκληρών διαπραγματεύσεων, είναι το γεγονός ότι τελευταία φόρα που είχαν χρειαστεί τέσσερα εικοσιτετράωρα για συμφωνία φαίνεται πως ήταν με την κύρωση της Συνθήκης της Νικαίας πριν 20 χρόνια.

Η προσδοκία είναι νέα πρόταση που θα κομίσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο δείπνο των ηγετών θα αντικατοπτρίζει τις παρά πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει μέσα στην ημέρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Πάντως, το γεγονός ότι οι ηγέτες δεν θέλουν να παραπέμψουν το θέμα για τα τέλη Ιουλίου, δείχνει διάθεση για συμφωνία, αλλά το σύνθετο πάζλ δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του.

Στο ύψος των επιχορηγήσεων διαφαίνεται σύγκλιση, αν και ακόμα υπάρχει διαφορά μεταξύ των 350 δισεκ. που ζητούν οι «φειδωλοί» και του ορίου των 400 δισεκ. ευρώ των Νοτίων της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Διαφωνία παραμένει ακόμα στον τρόπο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, καθώς οι Ολλανδοί επιμένουν για ομοφωνία στις εκταμιεύσεις ενώ οι χώρες του νότου δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα της διασύνδεσης της χρηματοδότησης με την τήρηση των άρχων του κράτους δίκαιου με τις χώρες του Βίσεγκραντ, και ειδικά την Ολλανδία να αντιδρούν.

Παρά τις πληροφορίες για διάσταση απόψεων μεταξύ Βορρά και Νότου για τους πόρους του Ταμείου την εκ νέου παράταση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δηλώνει αισιόδοξος.

Την ελπίδα ότι την Κυριακή θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έρθουν τελικά σε συμφωνία,στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7 και το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

Κατά τη σημερινή ημέρα, που προβλέπεται μακρά, υπήρξαν συζητήσεις ανά «ομάδες». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχικά, συναντήθηκε με τους Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, συνάντηση στην οποία μετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, είχε συνάντηση με τους ηγέτες των «φειδωλών» χωρών, δηλαδή Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, αλλά και της Φινλανδίας, που φαίνεται να γίνεται το πέμπτο μέλος των «frugal».

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής πραγματοποιήθηκαν και άλλες ολιγομερείς συναντήσεις, κυρίως του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ: με εκπροσώπους των «φειδωλών», με τους ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ κ.λπ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

 

Σύνοδος Κορυφής:

Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις, νέο ραντεβού των ηγετών το μεσημέρι της Κυριακής

Δεύτερη συμβιβαστική πρόταση αναμένεται να παρουσιάσει ο Σαρλ Μισέλ πριν αρχίσουν οι εργασίες

Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις, νέο ραντεβού των ηγετών το μεσημέρι της Κυριακής

Χωρίς συμφωνία έπαυσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα εντείνει τις προσπάθειες για σύγκλιση με νέα πρόταση πριν την επανέναρξη της Συνόδου την Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος του Μισέλ ανέβασε στο Twitter φωτογραφία με άδεια την αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφέροντας πως ο πρόεδρος θα συγκαλέσει εκ νέου το μεσημέρι της Κυριακής τη Σύνοδο (13:00 ώρα Ελλάδος).

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ηγέτες των χωρών- μελών της ΕΕ ολοκλήρωσαν χωρίς αποτέλεσμα τις διαβουλεύσεις του Σαββάτου λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας, καθώς δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές συνισταμένες για το πώς και με ποια κατανομή των ποσών θα βοηθήσει το Ταμείο Ανάκαμψης να αναρρώσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την πανδημία.

Το στίγμα όσων έγιναν στις Βρυξέλλες έδωσε εκπρόσωπος της ΕΕ λέγοντας στο Reuters πως η συμφωνία αποδεικνύεται δύσκολη.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Σαρλ Μισέλ, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, αναμένεται να παρουσιάσει το πρωί της Κυριακής νέα πρόταση αναφορικά με τον τρόπο χρηματοδότησης από το Ταμείο, πριν αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών, το μεσημέρι.

Το κλίμα βελτιώθηκε, τα ανοιχτά ζητήματα παρέμειναν

Σε καλύτερο κλίμα αλλά με ανοιχτά ακόμη ζητήματα επαναλήφθηκαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών λίγες ώρες νωρίτερα, λίγο πριν τις 10, ώρα Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας και στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένο το δείπνο των ηγετών.

Προηγήθηκαν διμερείς και πολυμερείς επαφές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε μία προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι ολοφάνερες διαφορές αλλά και να γίνουν βήματα προόδου στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας.

Η πρώτη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νωρίτερα το Σάββατο συμβιβαστική πρόταση - που όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι η τελευταία. Προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια και να αυξηθεί αυτό των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια αφήνοντας όμως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια. Στόχος του ήταν να μαλακώσει με τον τρόπο αυτό τους «σκληρούς», τις λεγόμενες «φειδωλές» ή «οικονόμες» χώρες, που αντιστέκονταν και  μπλόκαραν τις συνομιλίες.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Ωστόσο, Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

«Eξελίσσεται πολύ πολύπλοκο, πιο πολύπλοκο από ότι αναμενόταν» έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο Facebook, δίνοντας το στίγμα των διαβουλεύσεων.

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ωστόσο ο Λετονός ομόλογός του, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο οποίος εκτιμά ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Μακρόν

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Eμανουέλ Μακρόν είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η θέση της Ελλάδας

Οι ελληνικές θέσεις συνοψίζονται σε τρία σημεία: Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, Και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αρμόδιες πηγές υποστήριζαν το απόγευμα της Παρασκευής ότι φαινόταν πως δεν υπήρχε  περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο Κούρτς από την πλευρά του υποστήριξε σε αυστριακά ΜΜΕ ότι οι θέσεις των «σκληρών» κέρδιζαν έδαφος.

Και το θέμα της Τουρκίας έθεσε ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όμως εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης παρενέβη και για να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ζητώντας από τους Ευρωπαίους εταίρους ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο

Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ - Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

NEWSBEAST.GR  19/7/2020

 

 

 

 

«Σκληρό πόκερ» στις Βρυξέλλες:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα πρόταση Μισέλ

– «Βρισκόμαστε σε τέλμα», λέει ο Κόντε

«Σκληρό πόκερ» στις Βρυξέλλες: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα πρόταση Μισέλ - «Βρισκόμαστε σε τέλμα», λέει ο Κόντε

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε αδιέξοδο οδηγείται η Σύνοδος Κορυφής, η οποία είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να καταλήξει σε μια συμφωνία.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος με δήλωσή του μέσω Facebook, αναφέρθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αναζητούνται και πρέπει να βρεθούν λύσεις προς το συμφέρον όλων».

«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», τόνισε ο Κόντε.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Τουτέστιν αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή».

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ωστόσο ο Λετονός ομόλογός του, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο οποίος εκτιμά ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

H σκληρή στάση των Βόρειων

Τα «στρατόπεδα» στη Σύνοδο Κορυφής έγιναν διακριτά από νωρίς, με τους Ολλανδούς να θέτουν σκληρούς όρους για τις χρηματοδοτήσεις. Βασικό πεδίο διαφωνίας ήταν η πρόταση Ρούτε να υπάρχει η δυνατότητα άσκησης βέτο σε μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν χώρες που ενισχύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, αλλά και της Ουγγαρίας, η οποία ζήτησε να μην υπάρχει καμία διασύνδεση κοινοτικής χρηματοδότησης και συμμόρφωσης. Την άτεγκτη στάση των Βορείων σχολίασε και ο αν. ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σημειώνοντας δηκτικά ότι οι φειδωλές χώρες έχουν ράψει με σκληρή κλωστή τα πορτοφόλια τους.

Σύμφωνα με το Politico, ο Αυστριακός Καγκελάριος Κουρτς υποστήριξε ότι η θέση των «τεσσάρων φειδωλών» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία) έχει πλέον την υποστήριξη και της Φινλανδίας. «Οι διαπραγματεύσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» προσέθεσε ο Κουρτς, προκαλώντας ανησυχία στο Νότο.

Νέα πρόταση Μισέλ;

Ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νωρίτερα μια πρόταση προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα και να «μαλακώσει» τους Ολλανδούς. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε γρήγορη λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Μισέλ αναμένεται τις προσεχείς ώρες να καταθέσει μια νέα πρόταση, καθώς η απόσταση ανάμεσα στην Ιταλία και την Ολλανδία μεγαλώνει.

Η θέση της Ελλάδας

Οι ελληνικές θέσεις συνοψίζονται σε τρία σημεία: Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, Και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αρμόδιες πηγές υποστήριζαν το απόγευμα της Παρασκευής ότι φαινόταν πως δεν υπήρχε  περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

22:22  18 Ιουλίου 2020

 

 

 

Συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής τον Σεπτέμβριο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

18:35  18 Ιουλίου 2020

Newsroom eleftherostypos.gr

Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, αποφάσισαν ομόφωνα την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά από εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Όπως ανακοίνωσε η Λευκωσία, κατά τη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, υπό το φως των διαδραματιζομένων γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ-Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Νωρίτερα, το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία είχαν θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την παρέμβαση του, ανέφερε ότι «η προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πρέπει να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις».

Τόνισε, δε, ότι ενόσω η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πρωτοβουλίες που αντιτίθενται ή διαβρώνουν τις ομόφωνες αποφάσεις που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής: Αυστηρές κυρώσεις στη Τουρκία ζήτησε ο Μητσοτάκης από τους 27

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr 

 

 

 

Σύνοδος Κορυφής:

Ολονύχτιο θρίλερ με τους Αυστριακούς να απειλούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα

00:13  18 Ιουλίου 2020
Σύνοδος Κορυφής: Πλήρης στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε απόψε ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους (…) αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μία και μόνο φορά», είπε στη δημόσια τηλεόραση ORF ο Κουρτς.

Στο περιθώριο της συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες, ο Κουρτς είπε ότι είχε συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Θα υπάρξουν νέες προτάσεις τη νύχτα. Υπάρχει μια δυναμική προς την κατεύθυνσή μας», πρόσθεσε.

Στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εμμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σύγκρουση Κόντε με  Ρουτε

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στην Σύνοδο Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρουτε.

Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Κόντε τόνισε ότι «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος. Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».

Διαβάστε ακόμα:  Αυστηρές κυρώσεις στη Τουρκία ζήτησε ο Μητσοτάκης από τους 27

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, σε ότι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μην θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών μελών της Ένωσης.

Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η Rai, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.

Τα τρία ζητήματα στο τραπέζι

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico και τον David M. Herszenhorn, η συζήτηση των ηγετών περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες:

 • το συνολικό μέγεθος του πακέτου προϋπολογισμού και ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων και των δανείων,
 • τους μηχανισμούς, ιδίως όσον αφορά την εκταμίευση των κεφαλαίων,
 • και τις επιστροφές που περιορίζουν τις συνεισφορές για τους μεγαλύτερους πληρωτές στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ, οι ηγέτες έχουν ευθυγραμμιστεί γενικά, όπως αναμενόταν, η Δανία «να ηγηθεί της επιβάρυνσης» στο συνολικό ανώτατο όριο του προϋπολογισμού και να διατηρήσει τη μείωση εισφορών, ενώ η Γαλλία πιέζει να τερματίσει τις επιστροφές μια για πάντα.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, έκανε μια νέα προσέγγιση, σύμφωνα με το Politico, που ονομάζεται «μηχανισμός διακανονισμού εκταμιεύσεων». Από την πλευρά του, ο Ιταλός Τζουζέπε Κόντε και ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ έχουν καταστήσει σαφές ότι η πρόταση της Κομισιόν πρέπει να είναι το ελάχιστο και ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω περικοπές.

Διαβάστε ακόμα: Σύνοδος Κορυφής με αποστάσεις, ευχές και δώρα για τα γενέθλια της Μέρκελ!

Παράλληλα, ένας αξιωματούχος της ΕΕ, που παρακολουθεί τις συνομιλίες, επιβεβαίωσε ότι οι ηγέτες παραμένουν επικεντρωμένοι σε αυτά τα τρία θέματα και υπάρχει μια καλή διάθεση απ’ όλο το τραπέζι. Αυτό χαρακτήρισε ως «καλό σημάδι». «Μέχρι στιγμής η θερμοκρασία στο δωμάτιο δεν έχει ανέβει ουσιαστικά. Φαίνεται ότι οι ηγέτες διατηρούν την ενέργειά τους για αυτό που θα έρθει αύριο», τόνισε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

eleftheros typos.gr 18/7/2020

 

 

 

Αποκάλυψη Γιόχανσον:

Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη αίτημα για μετεγκατάσταση προσφύγων

«Η μετεγκατάσταση είναι σημαντική. Οταν θα κάνει την αίτηση η Ελλάδα, θα το συζητήσουμε με τα κράτη μέλη», είπε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων
ΗΕλλάδα δεν έχει κάνει ακόμη αίτημα για μετεγκατάσταση προσφύγων. Αυτό είπε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον που με τον Έλληνα Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά ενημέρωσαν σήμερα το διεθνή Τύπο στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή στήριξη. «Η μετεγκατάσταση είναι σημαντική. Οταν θα κάνει την αίτηση η Ελλάδα, θα το συζητήσουμε με τα κράτη μέλη», είπε η αρμόδια Επίτροπος.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών εσωτερικών για τη μετανάστευση, η Κομισιόν παρουσίασε τα μέτρα στήριξης προς την Ελλάδα. Αμεση αποστολή 100 συνοριοφυλάκων, δρομολόγηση νέου προγράμματος επιστροφής ατόμων και οικονομική βοήθεια συνολικά 700 εκατομμυρίων είναι τα βασικά.

«Τα 700 εκατομμύρια προορίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής στα 5 κέντρα που έχουν μεγαλύτερο βάρος αυτή τη στιγμή και συγκεκριμένα για βελτίωση των συνθηκών υποδοχής για την ασφάλεια και την υγεία στα κέντρα αυτά. Επίσης, θα ενισχύσουν το πρόγραμμα επιστροφών», εξήγησε ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς.

Επίσης, η Ε.Ε. ενεργοποιεί τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας μέσα από το οποίο η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια από πλευράς ιατρικού εξοπλισμού, ιατρικών ομάδων, καταλυμάτων, σκηνών, κουβερτών, όπως απαιτείται. Η Κομισιόν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο να επιταχύνει την ανάπτυξη επιπλέον 160 εργαζομένων στην Ελλάδα για να υποστηρίξει τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου. Και τέλος, η Κομισιόν θα επιδιώξει ενισχυθεί περαιτέρω η περιφερειακή και επιχειρησιακή συνεργασία με τους εταίρους, αναπτύσσοντας ένα μηχανισμό συντονισμού με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Το 2015 δεν ήμασταν έτοιμοι. Τώρα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι, αλλά ακόμη δεν έχουμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό και το άσυλο. Χρειάζεται να επιταχύνουμε», είπε η αρμόδια Επίτροπος Μετανάστευσης. Στην συνέντευξη Τύπου, η Ι. Γιόχανσον τόνισε ότι «πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και φυσικά αυτό πρέπει να γίνεται αναλογικά και με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Και δεν υπάρχει αντίφαση σε αυτό».

Κατηγορηματικοί ήταν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. σε σχέση με το ρόλο της Τουρκίας. «Όταν ήμασταν στην Άγκυρα με την Επίτροπο και χθες που ήταν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκεί, οι ροές μειώθηκαν», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 είναι πλαίσιο αναφοράς, που βοήθησε την κατάσταση από τότε μέχρι σήμερα. Και μπορεί να συνεχίζει να βοηθάει αν και η άλλη πλευρά δείξει βούληση. Ελπίζουμε ότι θα τη δείξει. Όταν ήμασταν στην Αγκυρα, δεν είχαμε ενδείξεις για το αντίθετο. Ελπίζουμε ότι από την στιγμή αυτή και μετά θα πρυτανεύσει η λογική και θα μπορέσουμε ξανά να λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο», τόνισε.

Τι συζητείται στο Συμβούλιο
Στο Συμβούλιο των υπουργών που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οι υπουργοί ενημερώνονται για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Στόχος είναι η αποστολή ισχυρών μηνυμάτων συμπαράστασης και αλληλεγγύης και ένα κοινό μήνυμα της Ευρώπης, αλλά και συγκεκριμένα μέτρα και υποστήριξη, βασισμένα στα αιτήματα της Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω πίεση για περαιτέρω βοήθεια. Όλα τα κράτη μέλη δηλώνουν ότι θα συμβάλουν στον Frontex για την Ελλάδα. «Σχεδόν όλοι θα δώσουν από κάτι», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σχετικά με την τυχόν παραβίαση των Συνθηκών προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Ελλάδα (άσυλο κλπ), μπορεί να συζητηθεί, αλλά τα μέτρα εξετάζονται. Το μήνυμα θα είναι ότι αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, αλλά όλα τα μέτρα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Οι μετανάστες να μη διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Θα συζητήσουν και πώς θα δοθεί το σωστό μήνυμα στους μετανάστες να μην φτάνουν στα σύνορα, τα οποία είναι κλειστά.

Σύμφωνα με προσχέδιο συμφωνίας των Υπουργών που έχει διαρρεύσει στον Τύπο, το κείμενο αναφέρει ότι «δεν θα γίνουν ανεκτές οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., η αποτελεσματική προστασία των οποίων παραμένει κρίσιμης σημασίας», ότι «η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος» και ότι οι Υπουργοί «καλούν την Τουρκία να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 και να αποφύγει δράσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές». «Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στις «σημαντικές προσπάθειες» της Τουρκίας να παράσχει φιλοξενία στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά της.

ksipnistere.com 9/5/2020

 

 

 

 

Η ΕΕ χρηματοδότησε τον εξοπλισμό του τουρκικού στρατού στα σύνορα με την Ελλάδα !

Η εταιρία Aselsan, στα πλαίσια του προγράμματος ATES που είχε αναλάβει το πρόγραμμα ATES με σκοπό την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, ολοκλήρωσε τις παραδόσεις του Κινητού Συστήματος Συνοριακής Ασφάλειας.

Τα εναπομείναντα 10 συστήματα συνοριακής ασφάλειας που στηρίχθηκαν με πόρους από την ΕΕ, ολοκλήρωσαν τις δοκιμές τους και παραδόθηκαν σε συνοριακές μονάδες της Αδριανούπολης και του Κιρκλαρελί. Με αυτό τον τρόπο τα  Κινητά Συστήματα Συνοριακής Ασφάλειας ATES που ασκούν τα καθήκοντα τους στα σύνορα με Ελλάδα και Βουλγαρία έφτασαν τα 57.

20 από αυτά τα συστήματα παραδόθηκαν τον Απρίλιο του 2019 και 27 υστήματα είχαν παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019. Το συνολικό κόστος ήταν 30 εκ. ευρώ, περιλάμβανε την προμήθεια 57 θωρακισμένων οχημάτων παρατήρησης και μετά από διαγωνισμό ανοιχτό, την δουλειά ανέλαβε η ASELSAN .

Ως πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε το θωρακισμένο όχημα Hızır 4×4 της εταιρίας Katmerciler. Για τον συνδυασμό και την λειτουργία των αισθητήρων που φέρει το όχημα, παρήχθη ειδικό πρωτότυπο λογισμικό από την εταιρία ASELSAN.

Το όχημα περιέχει το Ραντάρ Ξηράς Acar της εταιρίας ASELSAN, το σύστημα ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων Şahingözü-OD, τον ασύρματο ξηράς 9661 V/UHF και το σύστημα εντοπισμού πυρών Seda.

Χάρη στους αισθητήρες που φέρει το όχημα θα καλύπτονται οι ανάγκες εγγύς, μεσαίας και μακράς παρατήρησης των στρατιωτικών μονάδων, μέρα και νύχτα και ανεξαρτήτωνς καιρικών συνθηκών. Στόχος ο οποίος θα εντοπίζεται με το ραντάρ, ή η θέση ενός ελεύθερου σκοπευτή που βάλει, θα εντοπίζεται επί χάρτου η θέση του και θα παρακολουθείται με θερμική κάμερα. Επίσης όλες αυτές οι εικόνες θα καταγράφονται.

Χάρη στα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν στην Θράκη, θα εντοπίζονται οι παράνομοι μετανάστες και οι λαθρέμποροι. Θα συμβάλει το σύστημα στην ασφάλεια των συνόρων Τουρκίας-ΕΕ.

https://www.takvim.com.tr/ekonomi/2020/04/29/bati-siniri-aselsanin-atesine-emanet-sinir-hattinda-gorev-yapan-ates-mobil-sinir-guvenlik-sistemi-sayisi-57ye-yukseldi/1

29/4/2020

Σχ. : Μένεις άφωνος ! Συναινέσαμε δηλαδή σαν Ελλάδα εντός της ΕΕ, στην χρηματοδότηση του οπλισμού του εχθρού μας !  Κ

αι πριν από 2 μήνες είδαμε πόσο βοήθησαν αυτά τα οχήματα στην συνοριακή ασφάλεια του Έβρου…

Θα γελάνε οι Τούρκοι με την ηλιθιότητα μας και την ηλιθιότητα των Ευρωπαίων. Οι Τούρκοι εξόπλισαν τα σύνορα τους με υπερσύγχρονα οχήματα χρηματοδοτημένα από τhν ΕΕ και μετά εκβιάζουν κιόλας, ζητώντας κι άλλα χρήματα ! Καλά μας κάνουν !

Αλήθεια εμείς διαθέτουμε κάτι ανάλογο ;;;;;

 

 

 

 

Κορονοϊός:

Ολοκληρώθηκε με συμφωνία το Eurogroup

Οικονομική «ένεση» 500 δισ. ευρώ και ενεργός ρόλος του ESM

Κορονοϊός: Ολοκληρώθηκε με συμφωνία το Eurogroup

Με συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά το Eurogroup, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως η χρυσή τομή βρέθηκε σε ένα πακέτο 500 δισ. ευρώ και πρόσβαση στην πιστωτική του ESM όσο διαρκεί η κρίση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μάλιστα, η τηλεδιάσκεψη, ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα!

Σε λίγο θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

«Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

Σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο οι υπουργοί κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση: Αμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη - η οποία μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα φτάνει στα 3 τρισ. περίπου - και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού. Μετά, όπως αναφέρει το κείμενο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους.

«Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19», μετέδωσε πριν από λίγο ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες.

NEWSBEAST.GR 10/4/2020

Διακόπηκε το Eurogroup λόγω Γερμανίας που

ζητάει επίμονα νέα μνημόνια

αμέσως μετά την πανδημία: Θα συνεχιστεί την Πέμπτη

Διακόπηκε το Eurogroup λόγω Γερμανίας που ζητάει επίμονα νέα μνημόνια αμέσως μετά την πανδημία: Θα συνεχιστεί την Πέμπτη
Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Διακόπηκε το Eurogroup  για να συνεχιστεί την Πέμπτη.

Τα βόρεια κράτη, δηλαδή η Γερμανία και οι δορυφόροι της, ζητούν όρους μνημονίου στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές.

Αποδέχονται χαλαρά κριτήρια για τώρα, αλλά όταν θα επιστρέψει η κανονικότητα οι προληπτικές γραμμές πρέπει να συνοδεύονται από μνημονιακούς όρους.

Εν ολίγοις οι Γερμανοί κάνουν κάτι εντελώς ανήθικο. Όσο υπάρχει η κρίση της πανδημίας, υπάρχει και γιαυτήν, μόλις όμως τελειώσει, τότε που οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της θα έχουν ισοπεδωθεί, περισσότερο απ΄'ότι αυτή, τότε μνημόνια και εξαθλίωση.

Το είχαμε γράψει στο pronews.gr μόλις η Γερμανία σηκωθεί πρώτη, θα ζητάει «τα κεφάλια μας», καθώς στο DNA της χώρας υπάρχει η «φιλοτομαριστική» προδιάθεση ενός πρώην νομάδα λαού (κάτι που έχουν και οι Τούρκοι βέβαια, άλλοι νομάδες).

Οι νομάδες όταν έχουν ανάγκη ζητούν αλληλεγγύη, όταν βρουν τους άλλους σε ανάγκη, αλλίμονό τους...

Γράψαμε: «Η περίοδος χάριτος στο «ξοδεύουμε όσα λεφτά χρειάζονται για να προστατέψουμε τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας» θα λάβει άμεσα τέλος μόλις η Γερμανία προλάβει να συνέλθει πρώτη από τα αποτελέσματα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εν ολίγοις εάν η Γερμανία πάρει μπροστά πρώτη από όλους τους άλλους τότε... λυπηθείτε μας.»

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης αντέδρασαν σφοδρότατα αλλά αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα μείνουν στα λόγια ή αν θα είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε ρήξη. Διότι η Γερμανία χωρίς ΕΕ δεν είναι τίποτα...

Η λογική των Γερμανών είναι απλή. Θεωρούν ότι οι δικιές τους ζημιές είναι μικρότερες των υπολοίπων και συνεπώς μπορούν να τους «πατήσουν στον λαιμό».

Πάντως το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει είτε τώρα είτε αργότερα κάποιος συμβιβασμός που στην ουσία θα δικαιώνει την Γερμανία.

«Δεν είμαστε ακόμα σε συμφωνία» έγραψε στο Twitter o Μάριο Σεντένο ανακοινώνοντας την αναβολή για την Πέμπτη του Eurogroup.

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος  8/4/2020

Δεν τα βρήκαν στο eurogroup:

Ξεκινάει εκ νέου τα μεσάνυχτα

- Μαραθώνια η τηλεδιάσκεψη

eurogroup

Δεν τα βρήκαν στο eurogroup - Διεκόπη η συνεδρίαση

Η ανακοίνωση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συντεταγμένη έξοδο από την περίοδο της καραντίνας, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, αναβάλλεται γι’ αργότερα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επρόκειτο να παρουσιάσει αυτόν τον «οδικό χάρτη», την ώρα που δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αυστρία και η Δανία, έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Όμως, οι Επίτροποι θα περιοριστούν τελικά σε μια «συζήτηση προσανατολισμού» για το θέμα, χωρίς να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Κατά συνέπεια, η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρούσε η πρόεδρος της Κομισιόν αναβάλλεται.

Κάθε χώρα σε δικό της στάδιο της πανδημίας

Η χρονική στιγμή φαινόταν ότι ήταν η κατάλληλη, επειδή ορισμένες χώρες-μέλη είχαν ήδη αρχίσει να ανακοινώνουν πώς θα κινηθούν τις επόμενες εβδομάδες, εξήγησε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ. Όμως, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ήταν ταυτόχρονα και μια «ευαίσθητη» χρονικά περίοδος, επειδή η κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο της πανδημίας.

'The Exorcist' Actor Max Von Sydow Has Died Aged 90

«Η Επιτροπή δεν θέλει να διακινδυνεύσει και να δώσει μια ένδειξη χαλάρωσης που μπορεί να ήταν παρεξηγήσιμη» προσέθεσε, εκτιμώντας ότι μια ανακοίνωση ενδέχεται να γίνει «μετά το Πάσχα» των Καθολικών.

Η Αυστρία έδωσε τη Δευτέρα ένα χρονοδιάγραμμα του σχεδίου χαλάρωσης των μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα για την πανδημία, το οποίο θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα, με την επαναλειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ανακοίνωσε τη σταδιακή άρση των περιορισμών, με την επαναλειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών και δημοτικών σχολείων από τις 15 Απριλίου.

Θρίλερ με το οικονομικό πακέτο κατά της κρίσης

Την ίδια ώρα ένα οικονομικό εκτυλίσσεται θρίλερ, καθώς oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιχειρούν να συμφωνήσουν σε μέτρα ύψους άνω του μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup όχι μόνο ξεκίνησε αργότερα, αλλά και διακόπηκε προσωρινά το βράδυ -γεγονός ενδεικτικό των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών του Βορρά και του Νότου.

Αρχικά οι υπουργοί Οικονομικών επρόκειτο να διακόψουν για μία ώρα, αλλά αργότερα υπήρξε παράταση για ένα δίωρο.

«Ολοκληρώσαμε τον πρώτο γύρο του σημερινού Eurogroup. Μία ώρα διάλειμμα. Θα συνεχίσουμε…» ανακοίνωσε μέσω twitter o εκπρόσωπος του Σεντένο, Λουίς Ρέγκο.

«Χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Θα ξεκινήσουμε στις 9 ώρα Βρυξελλών (10 ώρα Ελλάδος)» πρόσθεσε.

Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε εκ νέου στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Για να γεφυρώσει το χάσμα Βορρά – Νότου η Μαδρίτη κατέθεσε μια νέα συμβιβαστική πρόταση οποία προβλέπει: Η Ισπανία προτείνει να δημιουργηθεί ένα Special Purpose Vehicle, ένα ταμείο για τον κορωνοϊό, το οποίο θα εκδώσει χρέος (ομόλογα) με εγγυήσεις τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα έσοδα από το ψηφιακό φόρο.

Στη συνέχεια θα αναλάβει δράση η ΕΚΤ η οποία θα μπορεί να μοχλεύσει το ποσό αυτό επί δέκα. Η ΕΚΤ δηλαδή θα είναι το εργαστήριο που θα πολλαπλασι

Pentapostagma 8/4/2020

 

 

 

 

Πισώπλατη "μαχαιριά" από την ΕΕ:

Η Κομισιόν δίνει ακόμη 500 εκατ. στον Ερντογάν

πρόσφυγες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποκύπτει στους εκβιασμούς του καθεστώτος Ερντογάν.

Πισώπλατη "μαχαιριά" για ακόμα μια φορά από την Ευρώπη, καθώς αποδεχόμενοι τους τουρκικούς εκβιασμούς με το προσφυγικό ετοιμάζεται να δώσει στην Άγκυρα 500 εκατομμύρια ευρώ και "να λάβει και άλλα μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Άγκυρα".

Ουσιαστικά η Ευρώπη στέλνει μήνυμα αδυναμίας στην Τουρκίας και επιβεβαιώνει πως ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να λάβει ότι ζητήσει με την τακτική του εκβιασμού. Είναι απαραίτητο η Ελλάδα να λάβει όλα τα διπλωματικά μέτρα ώστε να εμποδίσει την ευρωπαϊκή βοήθεια στην Τουρκία, καθώς έχει αποδειχθεί πως οι χρηματοδοτήσεις αυτές δεν βοηθούν Σύριους πρόσφυγες, αλλά αντίθετα δημιουργούν περισσότερους.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, η χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ θα είναι συμπλήρωμα στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας του 2016 για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από ΜΚΟ για τους περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, εξήγησε αυτή η πηγή. Η Επιτροπή, υπό την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτείνει επίσης να διευκολυνθεί η έκδοση βίζας για Τούρκους υπηκόους.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την αποδέσμευση επείγουσας βοήθειας ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ «για τους πιο ευάλωτους στη Συρία» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Άγκυρα. Η χρηματοδότηση αυτή δεν περιλαμβάνεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεων για τους πρόσφυγες. Από τα 6 δισ. ευρώ, τα 4,7 είναι ήδη δεσμευμένα και από αυτά έχουν ήδη εκταμιευθεί 3,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτά τα μέτρα αποσκοπούν στον κατευνασμό της Άγκυρας, η οποία αποφάσισε να επιτρέψει στους μετανάστες και στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά της να περάσουν τα σύνορα προς την ΕΕ με σκοπό να αποκτήσει νέα υποστήριξη των Βρυξελλών. Έπειτα την ανακοίνωση, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνικά σύνορα.

«Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, τότε πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές και ανθρωπιστικές λύσεις της Τουρκίας στη Συρία», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ΕΕ «απέρριψε κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης» από την Τουρκία για «πολιτικούς σκοπούς».

Οι "όροι" της Άγκυρας

Συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων η Τουρκία, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στη γερμανική Bild είπε ότι οι Έλληνες σκότωσαν τρεις πρόσφυγες και έχουν τραυματίσει πολλούς ακόμη.

Την ίδια ώρα βάζει όρους λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Βόρεια Συρία. Παράλληλα προσθέτει πως η Ε.Ε θα πρέπει να παράσχει βοήθεια στην Άγκυρα για να εμποδιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Άσαντ.

Ακόμη ζητά να εγκατασταθούν Σύροι στα εδάφη που εγκατέλειψαν οι Κούρδοι καθώς και να δοθούν επιπλέον χρήματα για το προσφυγικό. Αναλύοντας τις απαιτήσεις Τσαβούσογλου ο ανταποκριτής του Open TV στο Βερολίνο Παντελής Βαλασσόπουλος λέει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ «χτυπάει» την Ελλάδα για να πάρει πράγματα από την Ευρώπη.

Οι όροι της Άγκυρας για να σταματήσει τις προσφυγικές ροές

https://www.youtube.com/watch?v=YPHhQNll00o&feature=emb_logo

Pentapostagma 5/3/2020

 

 

 

 

Με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

η ΕΕ μετατρέπει την Ελλάδα σε απέραντο hot spot

Με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, η ΕΕ μετατρέπει την Ελλάδα σε απέραντο hot spot, Αλέξανδρος Τάρκας
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, το πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση εντοπίζεται στις έντονες αντιδράσεις στα νησιά....
(μεσοπρόθεσμα και στην ηπειρωτική χώρα). Το παράλληλο "αόρατο" πρόβλημα, όμως, εξελίσσεται στις Βρυξέλλες με τα όσα περιέχει το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και με την απόρριψη σχεδόν όλων των ελληνικών αιτημάτων.

Πηγές με γνώση του σχεδιασμού πολιτικής και των πρώτων αποφάσεων της Κομισιόν, υπό την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνουν πως, πέρα από τις διπλωματικές αβρότητες και τα εγκώμια για τη νέα ελληνική νομοθεσία, τα μηνύματα προς την Αθήνα είναι αρνητικά ως προς τα ουσιώδη θέματα. Πρώτα απ’ όλα, στο επίπεδο των υπηρεσιακών παραγόντων, ξεκαθαρίζεται πως δεν πρόκειται να υπάρξει υποχρεωτικός μηχανισμός μετεγκατάστασης στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως δικαίως και διακαώς επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Προστίθεται ότι εκτός ενδεχόμενων μεταβατικών διατάξεων, είναι ανεδαφική η εμμονή στην προώθηση υποχρεωτικού μηχανισμού, επειδή θα παραβίαζε τον πυρήνα της πολιτικής ασφάλειας και δικαιοσύνης των εθνικών κυβερνήσεων, και άλλωστε θα αποτύγχανε στην πράξη. Προς το παρόν, η Κομισιόν δίνει έμφαση αφενός στην ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αφετέρου στη στενότερη συνεργασία με τρίτες χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής, από τις οποίες προέρχεται η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών (και όχι προσφύγων).
Και οι δύο άξονες πολιτικής φαινομενικά είναι θετικοί για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς ελπίζεται ότι θα υπάρξουν ταυτόχρονη μείωση των εισόδων και αύξηση των επιστροφών παράνομων μεταναστών. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν επιτρέπεται μεγάλη αισιοδοξία. Η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων θα συνοδεύεται από περισσότερες δεσμεύσεις των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Επίσης, οι επιστροφές, αν και έχουν κάπως αυξηθεί, θα απαιτήσουν μεγάλο χρόνο και δεν θα εξισορροπήσουν τις συνέπειες των μεγάλων εισροών.

Απόρριψη ελληνικών προτάσεων

Χαρακτηριστικό της στάσης των υπηρεσιακών παραγόντων στις Βρυξέλλες είναι το γεγονός ότι απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις ακόμα και για τη λεγόμενη "ημερήσια βίζα" στα νησιά, προς διευκόλυνση του θερινού τουριστικού ρεύματος από τα τουρκικά παράλια. Υποστηρίζουν ότι, στην καθημερινή πρακτική, μπορεί να υπάρξει σύγχυση μεταξύ μεταναστών και τουριστών (κατά κανόνα Τούρκων, Αμερικανών και Βρετανών πολιτών), απορρίπτοντας μάλιστα την προεργασία που είχε κάνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πριν από τη λήξη της θητείας του.
Παράλληλα, οι πρώτες κινήσεις της Κομισιόν για την επεξεργασία και υιοθέτηση του νέου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου δείχνουν ότι οι προτάσεις της θα ομοιάζουν, σε απελπιστικό βαθμό, με όσα έχουν διαρρεύσει για τις προθέσεις της Γερμανίας. Ναι μεν θα διευκολυνθούν η Ελλάδα και οι άλλες χώρες πρώτης υποδοχής ως προς το 5% ή το 10% των αιτούντων που θα λάβουν τελικά άσυλο, αφού με την απόφαση χορήγησής του σε κεντρικό επίπεδο σταδιακά θα μεταφερθεί μικρός αριθμός σε χώρες-μέλη που θα συναινέσουν.
Από την άλλη πλευρά, όμως, για το υπόλοιπο 90-95% (που δεν θα τους χορηγηθεί άσυλο) δεν θα υπάρχει καμιά ευρωπαϊκή δέσμευση. Χωρίς να ομολογείται, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, με τις γνωστές συνέπειες για τους ίδιους, για τη σταθερότητα, την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια και την κοινωνική γαλήνη της χώρας.

Σύμφωνο Μετανάστευσης γερμανικών προσδιαγραφών

Η ταύτιση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τις απόψεις του Βερολίνου δεν εξηγείται απλοϊκά μόνον με τη γερμανική υπηκοότητά της. Οφείλεται και στην έξυπνη πολιτική της Καγκελαρίας, που έσπευσε να εξασφαλίσει την καταρχήν συμφωνία των περισσότερων χωρών-μελών της ΕΕ στο σχέδιό της. Αναφορικά με τις προτάσεις του Βερολίνου, αρνητικός είναι και ο παράγοντας του μεγάλου χρόνου που θα μεσολαβήσει μέχρι την επίσημη κατάθεσή τους (μετά την ανάληψη καθηκόντων της γερμανικής προεδρίας την 1η Ιουλίου) και μέχρι τη συζήτηση και πιθανότατη υιοθέτησή τους, ίσως κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Ως τότε, η ελληνική πλευρά δεν θα μπορεί να ελπίζει ούτε σε ελάχιστη διευκόλυνσή της. Διαψεύδονται έτσι οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στην ελληνική κυβέρνηση για στήριξή της μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ τον περασμένο Αύγουστο και μετά τις συνομιλίες με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο.
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται εκ μέρους της Κομισιόν και της Γερμανίας οι διαμαρτυρίες για τις χαρακτηριζόμενες ως "δευτερογενείς ροές" μεταναστών από το ελληνικό έδαφος προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, απ’ όπου υφίσταται κίνδυνος διάχυσής τους στην κεντρική Ευρώπη. Η πραγματικότητα, πάντως, είναι ότι οι ροές αυτές είναι πολύ μικρές και πως οι ελληνικές Αρχές είναι απόλυτα συνεργάσιμες με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές.


Η ΕΕ

δίνει 50 εκ. ευρώ στην Τουρκία για

εκσυγχρονισμό ακτοφυλακής που χρησιμοποιεί εναντίον της Ελλάδας!

Η Ε.Ε. , της οποία μέλος είναι η Ελλάδα θα χρηματοδοτήσει χώρα η οποία δεν είναι μέλος της, την Τουρκία με 50 εκατ. Ευρώ (από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. στον οποίο συνεισφέρει και η Ελλάδα), για να αναβαθμίσει τον στόλο της Ακτοφυλακής της, προκειμένου να σταματήσουν οι ροές! Τις οποίες η Τουρκία διαχειρίζεται όπως την βολεύει εναντίον της Ελλάδας και της ΕΕ!
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα Ε.Ε.  χρηματοδότησε
πάλι την Τουρκία για την κατασκευή 6 περιπολικών σκαφών τα οποία ναυπηγήθηκαν στην Τουρκία
(Αττάλεια) και το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό.
Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι ένα  από αυτά τα σκάφη συμμετείχε στον αποκλεισμό των Ιμίων για να μην
προσεγγίσει σκάφος του ΠΝ που μετέφερε τον Καμμένο.

Ευρώπη με τα…ωραία σου!

militaire

Αναρτήθηκε από EFENPRESS  12/11/2019

 

 

 

 

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019

Μεγάλη εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο:

«Γιατί πρέπει να καταγγελθεί άμεσα η Συμφωνία των Πρεσπών»

Μεγάλη εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο: «Γιατί πρέπει να καταγγελθεί άμεσα η Συμφωνία των Πρεσπών»Σειρά επαφών και ενημερώσεων ευρωβουλευτών και στελεχών της Ευρωβουλής για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό μετά την υπογραφή της επιζήμιας για την Ελλάδα συμφωνίας των Πρεσπών, είχαν στις Βρυξέλλες, ο Ελληνοαμερικανός πρώην βουλευτής του Κογκρέσου, πρώην πρόεδρος της Βουλής του New Hamsire και νυν πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου και ο Πρέσβυς (ε.τ) Ελευθέριος Καραγιάννης, πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τις εκδηλώσεις τις είχε διοργανώσει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός και η ομάδα των συνεργατών του οι οποίοι είχαν γεμίσει όλα τα πάνελ του Ευρωκοινοβουλίου με αφίσες που περιέγραφαν την ιστορική ανάγκη κατάργησης της επιζήμιας για την Ελλάδα Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διοργανώθηκε ένα τηλεοπτικό Round Table με παρουσιαστή και συντονιστή τον διευθυντή του pronews.gr, Τάσο Γκουριώτη, στο οποίο συμμετείχαν ο Κρις Σπύρου, ο Ελευθέριος Καραγιάννης, ο Γιάννης Λαγός και η νομικός Γεωργία Μπιτάκου.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Την ίδια μέρα δόθηκε μεγάλη συνέντευξη τύπου όπου διατρανώθηκε η αποφασιστικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών να μην αποδεχθούν την Συμφωνία των Πρεσπών και να προχωρήσουν σε άμεση κατάργησή της με νομική βάση τις ήδη διαπραχθείσες δεκάδες παραβιάσεις της από τους Σκοπιανούς.

Μάλιστα ο ευρωβουλευτής Γ.Λαγός διακήρυξε ότι «Οι Ελληνες πολίτες με έστειλαν στην Ευρωβουλή προκειμένου να αγωνιστώ για τα εθνικά δίκαια.Θα το πράξω ασυμβίβαστα, τεκμηριωμένα και με όλη τη δύναμη της ψυχής μου».


pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS

 

 

 

 

 

Κάλεσμα ΕΕ

σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

για ενταξιακές διαπραγματεύσεις

«Η ιδιότητα μέλους δεν θα γίνει εν μία νυκτί. Και οι δύο χώρες το γνωρίζουν αυτό»

Κάλεσμα ΕΕ σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία για ενταξιακές

Ο απερχόμενος πρόεδρος και η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ζήτησαν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, δηλώνοντας ότι «τώρα είναι η στιγμή να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες και με τις δύο χώρες»

Οπως αναφέρουν στην κοινή τους επιστολή: «τον περασμένο Ιούνιο συμφωνήσαμε να επιτύχουμε μια σαφή και ουσιώδη απόφαση για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται μπροστά σε μια στρατηγική επιλογή. Αν η ΕΕ αποφασίσει τώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αυτό θα αποτελεί μια δοκιμασία της ικανότητας της Ενωσης να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της και να κοιτάξει στο μέλλον.

Ο κόσμος μας αλλάζει ραγδαία. Για να μπορέσει η ΕΕ να υποστηρίξει τον διεθνή της ρόλο και να προστατεύσει τα συμφέροντά της, το βήμα προς την ενσωμάτωση αυτών των ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας προσχώρησης, θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν αυτό που τους ζητήσαμε να κάνουν. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτούσε μια σημαντική προσπάθεια από τους πολίτες τους, για τους οποίους η ευρωπαϊκή προοπτική υπήρξε μια μεγάλη πηγή κινήτρου και αποφασιστικότητας», ανέφεραν.

Καταλήγοντας αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας. Θα γίνει πολύ σκληρή δουλειά για τις μεταρρυθμίσεις στην πορεία. Η ιδιότητα μέλους δεν θα γίνει εν μία νυκτί. Και οι δύο χώρες το γνωρίζουν αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

 

 

 

 

Ποια θα είναι η στάση του νέου Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με

την ένταξη των μεταναστών;

Αρχίζει πλέον να γίνεται αντιληπτό από πολλούς στην Ευρώπη, ότι έχει έρθει η ώρα να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

 • Κώστας Βλαχόπουλος Διδακτορικός ερευνητής Πολιτικών Επιστημών στο Παν/μιο της Γλασκώβης. Συντονιστής του EWSI για Ελλάδα με έδρα το ΕΛΙΑΜΕΠ
immigration people on europe map
doomko via Getty Imagesimmigration people on europe map background

Οι Ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου θεωρήθηκαν από πολλούς ως οι πιο κρίσιμες στην μέχρι τώρα πορεία της ενωμένης Ευρώπης, καθώς έλαβαν χώρα μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον. Από το 2010 και μετά η Ευρωπαϊκή Ένωση βίωσε μερικές από τις πιο σημαντικές κρίσεις στην ιστορία της, ξεκινώντας από την οικονομική κρίση του 2009-10 και την προσφυγική κρίση του 2015, έως την αποχώρηση -για πρώτη φορά στην ιστορία της- ενός κράτους-μέλους και μάλιστα από τα πιο ισχυρά, και τέλος την απειλητική άνοδο ακροδεξιών-ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, οι οποίες ευθέως υπονομεύουν την ύπαρξή της. Σε αυτό το διαμορφωμένο πλαίσιο, οι Ευρωπαϊκές Εκλογές απέκτησαν σπουδαίο ενδιαφέρον και οι πολίτες της Ένωσης κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις για το κοινό τους μέλλον, έχοντας στο μυαλό τους όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα.

Παρά τις αισθητά μειωμένες ροές ανθρώπων προς τις πρώτες χώρες υποδοχής, το προσφυγικό-μεταναστευτικό αναμφισβήτητα συνεχίζει να απασχολεί τους πολίτες της Ευρώπης αλλά και τις πολιτικές ελίτ. Σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιστοτόπου για την Ένταξη (EuropeanWebsiteonIntegration-EWSI) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, στην οποία το ΕΛΙΑΜΕΠ συμμετείχε ως συντονιστής του Project για την Ελλάδα, αποτυπώθηκαν μερικά εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα, που αφορούν την ένταξη των μεταναστών και προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα την στάση που θα κρατήσουν ως προς αυτό το ζήτημα οι ευρωβουλευτές στην νέα Ευρωβουλή.

Η έρευνα διενεργήθηκε και στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και σαν βασικό σκοπό είχε να εξετάσει αν και κατά πόσο τα πολιτικά κόμματα συζήτησαν προεκλογικά για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και αν περιλαμβανόταν στα προεκλογικά προγράμματά τους.

Σημαντικά ευρήματα

Κάνοντας μια επισκόπηση στα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης γίνεται φανερό ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό βρισκόταν στην ατζέντα των περισσότερων κομμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι:

Εγγραφείτε και ακολουθήστε ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας και τις πιο ενδιαφέρουσες απόψεις στο e-mail σας. Μάθετε Περισσότερα

 • 175 πολιτικά κόμματα από όλη την Ευρώπη κατάφεραν να κερδίσουν έστω και μία (1) έδρα στη νέα Ευρωβουλή. Από αυτά, τα 156 δημοσίευσαν προεκλογικά το πρόγραμμά τους. Τα 92 από τα 156 κόμματα έθεσαν με κάποιο τρόπο το ζήτημα της ένταξης στην καμπάνια τους. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 422 Ευρωβουλευτές (56% του συνόλου του Ευρωκοινοβουλίου). Μια μικρή πλειοψηφία, λοιπόν, των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε προεκλογική καμπάνια με κόμματα τα οποία είχαν ενταγμένα στο πρόγραμμά τους την συζήτηση για την ένταξη των μεταναστών ή των προσφύγων.Μια ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία ευρωβουλευτών θα υποστήριζε πιο γενναία μέτρα της ΕΕ για την προώθηση πολιτικών ένταξης.

number of national parties mentioning each

number of national parties mentioning each topic
 • Τα πιο δημοφιλή θέματα που συνδέονται με την ένταξη, αφορούν κυρίως τη διαφορετικότητα και την κοινωνική συνοχή, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων που σχετίζονται με τις διακρίσεις (55 κόμματα που αντιστοιχούν σε 259 Ευρωβουλευτές έκαναν αναφορά σε αυτά). Το αμέσως επόμενο πιο δημοφιλές ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί τα πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την ένταξη (έγινε αναφορά από 28 πολιτικά κόμματα με 95 ευρωβουλευτές).

 • Από την εξέταση των πολιτικών μανιφέστων γίνεται φανερό, ότι πολλά κόμματα υποστηρίζουν μέτρα για περισσότερη κοινοτική χρηματοδότηση για δήμους και περιφέρειες όσον αφορά την ένταξη. Κόμματα και ευρωβουλευτές προερχόμενοι από τις κύριες χώρες προορισμού των αιτούντων άσυλο, όπως π.χ η Γερμανία και το Βέλγιο είναι πιο πιθανό να επικεντρωθούν σε ζητήματα χρηματοδότησης από ό, τι τα κόμματα και οι βουλευτές από άλλες χώρες.

 • Όπως είναι αναμενόμενο, τα κόμματα που ανήκουν στις συντηρητικές παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζουν ανησυχίες για τις μεταναστευτικές ροές και επιθυμούν τον περιορισμό του ρόλου της ΕΕ ως προς την ένταξη. Αντίθετα, τα κόμματα που έχουν αναφορές στην Σοσιαλδημοκρατία, την Κεντροαριστερά, την Αριστερά και τους Πράσινους επιδιώκουν την ενίσχυση των πολιτικών ένταξης.

Comparing ID and ECR MEPs to other political

Comparing ID and ECR MEPs to other political groups

Comparing ID and ECR MEPs to other political

Comparing ID and ECR MEPs to other political groups
 • Σε χώρες οι οποίες ιστορικά υποδέχονται μεγάλους πληθυσμούς μεταναστών, όπως το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία κ.α. τα κόμματα είναι πιο πιθανό να προωθήσουν μέτρα σχετικά με την απασχόληση και τη γλώσσα. Αντίθετα, πολιτικά κόμματα από χώρες όπως η Γερμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες υποδέχτηκαν τους μεγαλύτερους αριθμούς μεταναστών μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2015, επικεντρώνονται σε ζητήματα αύξησης των κονδυλίων και προϋπολογισμού.

 • Δεν υπάρχει εμφανής σύνδεση μεταξύ της κοινής γνώμης και και των πολιτικών ελίτ αναφορικά με την ένταξη και τον ρόλο της ΕΕ. Αυτό σημαίνει, ότι τα κόμματα δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν το πώς οι ψηφοφόροι αισθάνονται τον ρόλο της ΕΕ όσον αφορά την ένταξη των μεταναστών.

Η μελέτη του EWSI δείχνει καθαρά ότι το μεταναστευτικό και η ένταξη παραμένει ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής. Και αυτό, γιατί αρχίζει πλέον να γίνεται αντιληπτό από πολλούς στην Ευρώπη, ότι έχει έρθει η ώρα να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Να περάσουμε, δηλαδή, σταδιακά από την λογική της αποτροπής ως μόνη λύση για την διαχείριση του μεταναστευτικού σε μια λογική που θα μεριμνά για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής και αρμονικής συνύπαρξης των μεταναστών με τους λαούς της Ευρώπης.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έρευνα δημοσιευμένη στα Αγγλικά, εδώ

 

 

 

 

 

Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019

Κυνική ομολογία της Λαγκάρντ για τα εγκλήματα των μνημονίων

"Όλοι έχουν βάψει τα χέρια τους στο αίμα του ελληνικού λαού."

Η «αθώα περιστερά» κα Λαγκάρντ μαζί με τους "συνενόχους" της

Επιχειρώντας να αποσείσει τις βαριές ευθύνες του Ταμείου, επέμεινε στην αποδοτική, όπως εκτιμά, γραμμή των καλοπροαίρετων «λαθών» που σημειώθηκαν στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού εκείνες τις δραματικές ώρες προείχε το αίτημα της γονατισμένης χώρας και των μοιραίων κυβερνήσεών της για βοήθεια.

Προφανώς η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική και την απέκρυψαν τόσο τα μέλη της τρόικας όσο και οι εγχώριοι υπηρέτες τους σε κόμματα και ΜΜΕ, που ύφαναν πρόθυμα τον μύθο των οκνηρών νότιων, ελεεινολογώντας τους Ελληνες προκειμένου να τεθούν σε ηθική ομηρία και να περάσουν αδιαμαρτύρητα οι εξοντωτικές πολιτικές τους που είχαν ως πρώτο στόχο τη διάσωση του τραπεζικού καρτέλ της ευρωζώνης.

ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΗΔΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΟΒΡΑΙΙΚΗΣ ΣΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ... ΒΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ... ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

Άλλωστε η ... "δικαιοσύνη", έχει χαρακτηρίσει ... "ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ"

ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΤΟ ΑΝΕΙΠΩΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ!

Καλλιόπη Σουφλή
=

Η «αθώα περιστερά» κα Λαγκάρντ μαζί με τους "συνενόχους" της

Παραδέχτηκε το παρασκήνιο για την επιβολή των Μνημονίων και διαμήνυσε: «Δεν θέλω να ανοίξω το κουτί της Πανδώρας»

Στην αφοπλιστική παραδοχή ότι τα μέλη της τρόικας -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ- από κοινού συναποφάσισαν και συνεπώς ευθύνονται για την επιβολή του Προγράμματος Σταθερότητας που βύθισε στη δυστυχία τους Ελληνες προχώρησε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ.

Τραβώντας μάλιστα λίγο παραπάνω τη ζοφερή κουρτίνα των σκοτεινών παρασκηνίων, αποκάλυψε έμμεσα έναν θαυμαστό κόσμο αλληλοσπαρασσόμενων φατριών, όπου «πολλές αποφάσεις λαμβάνονταν από πολλούς εμπλεκομένους» και όλοι μαζί στο τέλος, όπως αποδείχθηκε, συναποφάσιζαν την καταδίκη και τη βαριά ομηρία της χώρας.

Η ίδια μάλιστα, υπακούοντας στους σιδερένιους κανόνες της ομερτά, έστειλε εμφανώς απειλητικά ένα προειδοποιητικό μήνυμα σε όσους στην ευρωπαϊκή ήπειρο στοχοποιούν την Ουάσινγκτον και το ΔΝΤ για την εγκληματική εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας και τη λεηλασία της Ελλάδας, διαμηνύοντας λακωνικά «δεν θέλω να ανοίξω το κουτί της Πανδώρας»!

Από τις δηλώσεις της, πάντως, προκύπτει ευθέως ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια συντελέστηκαν σε βάρος της χώρας μας και άλλα, απίστευτα εγκλήματα, πέραν όσων ήδη έχουν γίνει κατά καιρούς γνωστά.

Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ίδια συναινεί -και ασφαλώς επιδιώκει- να «ξεχαστούν» και να συγκαλυφθούν όλα αυτά, μολονότι οδήγησαν στην ισοπέδωση της ελληνικής κοινωνίας και στην πολυετή μνημονιακή λαίλαπα.

«Αθώα περιστερά»

Μάλιστα, επιχείρησε να εμφανίσει το ΔΝΤ ως την «αθώα περιστερά» της υπόθεσης, ενώ ήταν σαφές ότι το Ταμείο είχε αναλάβει υποκριτικά τον ρόλο του «καλού», έναντι των «κακών» Ευρωπαίων, στο παιχνίδι εξόντωσης και υποταγής της χώρας μας.

Και, πάντως, εάν η κύρια Λαγκάρντ ήθελε να είναι ειλικρινής στην παραδοχή για τα υψηλά πλεονάσματα, θα μπορούσε να εισηγηθεί από τη νέα θέση της την άμεση -και όχι μελλοντική- μείωσή τους...

Μιλώντας «ακόμα ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ», όπως ξεκαθάρισε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Ευρωβουλής λίγο προτού αναλάβει τα νέα της καθήκοντα στο τιμόνι της ΕΚΤ, η κυρία Λαγκάρντ ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας όλοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.

Και επιχειρώντας να αποσείσει τις βαριές ευθύνες του Ταμείου, επέμεινε στην αποδοτική, όπως εκτιμά, γραμμή των καλοπροαίρετων «λαθών» που σημειώθηκαν στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού εκείνες τις δραματικές ώρες προείχε το αίτημα της γονατισμένης χώρας και των μοιραίων κυβερνήσεών της για βοήθεια.

Προφανώς η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική και την απέκρυψαν τόσο τα μέλη της τρόικας όσο και οι εγχώριοι υπηρέτες τους σε κόμματα και ΜΜΕ, που ύφαναν πρόθυμα τον μύθο των οκνηρών νότιων, ελεεινολογώντας τους Ελληνες προκειμένου να τεθούν σε ηθική ομηρία και να περάσουν αδιαμαρτύρητα οι εξοντωτικές πολιτικές τους που είχαν ως πρώτο στόχο τη διάσωση του τραπεζικού καρτέλ της ευρωζώνης.

Συνοπτικά, η κυρία Λαγκάρντ:

• Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την κριτική που έχει ασκήσει η Κομισιόν στο ΔΝΤ για τη στάση του, έστειλε ηχηρή προειδοποίηση λέγοντας: «Δεν θέλω να ανοίξω το κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα...» κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι όλοι έχουν βάψει τα χέρια τους στο αίμα του ελληνικού λαού.

• Αποκάλυψε δε, διαχέοντας την εγκληματική ευθύνη, ότι στο επίκεντρο της αξιολόγησης του προγράμματος βρισκόταν η τρόικα και ότι «πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκόμενους», επισημαίνοντας ωστόσο ότι επρόκειτο για μια «κοινή προσπάθεια» προκειμένου να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας από την Ελλάδα, η οποία, όπως ωμά παραδέχθηκε δίχως αντίκρισμα πλέον, «είναι αλήθεια ότι υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας».

• Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το ΔΝΤ είχε προτείνει εξαρχής να περιοριστούν τα πλεονάσματα στο 1,5%- 2% του ΑΕΠ. Λησμόνησε, βεβαίως, ότι το Ταμείο, υπερθεματίζοντας σε αντιλαϊκή αγριότητα, εισηγούνταν, στην περίπτωση που επιβάλλονταν, όπως συνέβη, πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας.

Τότε που η Ουάσινγκτον αξίωνε επιτακτικά -μεταξύ άλλων- δραστική μείωση του αφορολογήτου, περικοπές στην ασφαλιστική δαπάνη, ακραία ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας και αύξηση των ορίων ηλικίας, για να δώσει τη συγκατάθεσή της κάθε φορά για νέα εκδικητικά μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού.

Πηγή: dimokratianews.gr Πηγή

 

 

 

 

Σάββατο, 25 Μαΐου 2019

Ευρωεκλογές:

Το πολιτικό πανηγύρι αρχίζει τη Δευτέρα

Περίπου 450 εκατομ. Ευρωπαίοι πολίτες ,
από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ το βράδυ της Κυριακής θα έχουν εκλέξει τους
751 ευρωβουλευτές τους.

Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας θα έχει ξεκινήσει το μεγάλο πολιτικό παζάρι, ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου , ανάμεσα στους 28 ηγέτες και κυρίως ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι, για την κατάληξη στον- από κοινού -εκλεκτό τους ,που θα συγκεντρώσει το μαγικό αριθμό 376 ψήφων στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των 28 τον Ιούνιο.

Οι τωρινές ευρωεκλογές είναι οι πιο δύσκολες και περίπλοκες από όλες τις προηγούμενες .Οι λόγοι είναι πολλοί:

Η ΕΕ αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα και πολλές εξωτερικές προκλήσεις.

Για παράδειγμα υφίσταται ανηλεή οικονομική, εμπορική,επιχειρηματική και τεχνολογική επίθεση από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στην εξέλιξη της υψηλής τεχνολογίας σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της ΗΠΑ- ΚΙΝΑ και δεν έχει προχωρήσει , λόγω της οικονομικής κρίσης που βίωσε τα προηγούμενα χρόνια, σε επενδύσεις πχ στις καλπάζουσες νέες τεχνολογίες .

Επομένως τα ευρωπαϊκά προϊόντα , και ειδικά της βαριάς βιομηχανίας, της Γερμανίας πρωτίστως, και της Γαλλίας κλπ. μένουν πίσω, με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Η αναιμική οικονομική ανάπτυξη έχει επιτρέψει στο Βερολίνο, να επιβάλει σ’ όλα τα κράτη μέλη και κυρίως στις πιο ασθενείς οικονομίες , πχ του Νότου με μεγαλύτερο θύμα την προβληματική έτσι και αλλιώς οικονομία της Ελλάδας, πολυετείς πολιτικές άκρατης οικονομικής λιτότητας ,προκειμένου- όπως ξεδιάντροπα πλέον ομολογούν ο ένας μετα τον άλλον- να διασωθούν οι ΕυρωπαϊκέςΤράπεζες.

Οι οποίες, παρα τη διάσωση τους, παραμένουν μακρά της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης ,που θα τις θωρακίσει μεν σε μια επερχόμενη οικονομική κρίση , δεν θα διασώσει όμως τους «μικρούς φορολογούμενους / καταθέτες ευρωπαίους πολίτες.

Με αιχμή την πολιτική λιτότητας και το ανοιχτό και επικίνδυνο ακόμα μεταναστευτικό πρόβλημα, οι «νέες χώρες» της ΕΕ δηλαδή οι πρώην ανατολικές που εισήλθαν μαζικώς και μάλλον άκριτα το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «σηκώνουν κεφάλι» η μια μετά την άλλη, ζητώντας να απαλλαγούν από «το ζυγό» του γερμανο-γαλλικού άξονα στις Βρυξέλλες στη λήψη των αποφάσεων, παλεύοντας για το δικαίωμα η κάθε χώρα να αποφασίζει σε εθνικό επίπεδο ότι θέλει αυτή, με «μπροστάρηδες» κατά κανόνα ακροδεξιούς και ρατσιστικούς σχηματισμούς , κόμματα και ομάδες.

Αυτό το ταχέως εξαπλούμενο ρεύμα , έδωσε την ευκαιρία στους «παλιούς Ευρωσκεπτικιστές» - κατά κανόνα ακροδεξιά κόμματα , όπως πχ στη Γαλλία, τηνΑυστρία, στην Ιταλία κα. να κάνουν την απαραίτητη προσαρμογή και να μην ζητούν την έξοδο των χωρών τους από την ΕΕ, αλλά αντίθετα την εκ των έσω άλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή διαφορετικά, την «μπαχαλοποίηση της , ή επι το κομψότερο την «βαλκανιοποίηση» της στον 21ο αιώνα.

Αυτές οι νέες αντιθέσεις, τα αντικρουόμενα πολιτικά ρεύματα, η αμφισβήτηση, η εφαρμογή ανά περίπτωση των βασικών κανόνων της ΕΕ ακόμα και των Συνθηκών της αντικατοπτρίζονται τώρα για πρώτηφοράκαθαρά σ αυτές τις ευρωεκλογές.

Η παντοδυναμία του ΕΛΚ, με βασικό πυρήνα τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες- για πρώτη φορά από το 1992, όταν έληξε η θητεία του Γάλλου σοσιαλιστή Ζακ Ντελόρ- αμφισβητείται πλέον σοβαρά. Τι και αν το Βερολίνο κάνει- το ίδιο-μέσω εθνικών κυβερνήσεων ή των κεντροδεξιών κομμάτων, προεκλογική εκστρατεία για την επικράτηση του εκλεκτού τους κ Βέμπερ.

Οι σοβαρές ευρωπαϊκές εκτιμήσεις φέρουν το ΕΛΚ και τον κ Βέμπερ στην καλλίτερη περίπτωση να συγκεντρώνει περίπου 330 θέσεις , μακράν των 376 που απαιτούνται για να έχειπλειοψηφία.

Ο αριθμός ενδέχεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο αν οι αντάρτες του ΕΛΚ αποσύρουν τις ψήφους τους , οπότε το ΕΛΚ θα κατέβει στους 290 περίπου ψήφους.

Στον αντίποδα, το ΣοσιαλιστικόΕυρωπαϊκό Κόμμα , ( αν και έχει πάρει την κατιούσα σε μια βασική χώρα όπως η Γαλλία) με υποψήφιο για την ώρα τον Φρανς Τίμμερμανς, πρώην ΥΠΕΞ της Ολλανδίας και νυν Α Αντιπρόεδρο της Κομμισιόν έχει προτείνει προεκλογικώς τη δημιουργία συμμαχίας ανάμεσα στους Σοσιαλιστές , Πράσινους και τηνΑριστερά, προκειμένου να συγκεντρωθούν περίπου 250 ψήφοι και αυτοί μακράν των απαιτούμενων 376.

Μένουν οι 116 περίπου ψήφοι που οι εκτιμήσεις θέλουν να ανήκουν στους ακροδεξιούς και τους φιλο- ΒΡΕΧΙΤ, αλλά ουδείς, ούτε οι ίδιοι ούτε το ΕΛΚ ούτε το ΕΣΚ θέλουν αν συνεργαστούν μαζί τους .

Υπάρχουν και οι Φιλελεύθεροι, μαζί τους και ο Μακρόν , που έχουνπροτείνει ως υποψήφια την Δανέζα νυν Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ με εκτιμώμενους 104 ψήφους.

Είναι προφανές ότι την προσεχή Τρίτη, στην προκαταρκτική συνάντηση «για καφέ και drinks» που θα εχουν οι 28 στις, Βρυξέλλες θα οριστικοποιηθούν στο παρασκήνιο οι τελικές υποψηφιότητες για τις θέσεις του Προέδρου της Κομμισιόν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ,με τη διαμόρφωση των απαραίτητων πλειοψηφιών στις ψήφους των νέωνευρωβουλευτών.

Οι πληροφορίες θέλουν αυτή την στιγμή τον γαλλογερμανικό άξονα να διαμορφώνει τον «συμβιβασμό» στα μέτρα του, ετσι ώστε Πρόεδρος της Κομμισιόν να είναι ο αουτσάιντερ Μισέλ Μπαρνιέ, Γάλλος, πρώην Επίτροποςμέχρι το 2014, μέλος του ΕΛΚ και νυν διαπραγματευτής της Κομμισιόν για το BREXIT. Αυτή η τελευταία ιδιότητα του , ίσως βαρύνει περισσότεροαπ’ όλα στην επιλογή του ως Προέδρου της Κομισιόν .

Ο τωρινός υποψήφιος του ΕΛΚ κ Βέμπερ κατά πάσα πιθανότητα θα «βολευθεί» ως Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και οι άλλοι δύο νυν υποψήφιοι Τίμμερμανς και Βεστάγκερ θα καταλάβουν θέσεις είτεπροέδρου του Συμβουλίου ( με απερχόμενο τον κ Τουσκ) είτεαντιπροέδρου της Κομμισιόν.

Κύρα Αδάμ
ΠΗΓΗ

 

 

 

 

Σήμερα συζητιέται στην Ευρωβουλή η πρόταση του Νότη Μαριά για

αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σήμερα συζητιέται στην Ευρωβουλή η πρόταση του Νότη Μαριά για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Ενημερώθηκε: 15/04/19

Σήμερα, 15 Απριλίου 2019, τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η πρόταση του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΆΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά, για το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων αδελφών μας.

Ο Νότης Μαριάς στις 2 Απριλίου 2019 είχε ζητήσει με επιστολή του προς στον Γενικό Γραμματέα των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR) να περιληφθεί το θέμα στην Ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο από 15 έως 18 Απριλίου και να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα.

Το ECR αποδέχθηκε την πρόταση του Νότη  Μαριά και υπέβαλε αρμοδίως τη σχετική πρόταση την προηγούμενη εβδομάδα, όμως οι υπόλοιπες Πολιτικές Ομάδες, πλην της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL), δεν αποδέχθηκαν την πρόταση του Νότη Μαριά και των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR).

Έτσι το θέμα θα κριθεί πλέον σήμερα στο Στρασβούργο.

Ο κύβος ερρίφθη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση και τη σχετική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 18:00 ώρα Ελλάδος ΕΔΩ

 

 

 

 

Πρωτοφανές:

Η ΕΕ απείλησε τα Τίρανα ότι

θα αναλάβει την διακυβέρνηση της Αλβανίας αν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις!

Η ΕΕ διά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, απείλησε τόσο στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα όσο και στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, Σαλί Μπερίσα, Μόνικα Κρουεμάδι, ότι… θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, καθώς εκτιμά ότι «η Αλβανία είναι στο κατώφλι ενός εμφυλίου πολέμου και αυτό πρέπει να αποτραπεί οπωσδηποτε»

Επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «πολύ δύσκολη και επικίνδυνη» στην Αλβανία που συγκλονίζεται από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και την παραίτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση Ράμα.

Ο Ταγιάνι μίλησε μάλιστα και για «Μυστικές υπηρεσίες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της Αλβανίας», χωρίς να προσδιορίζει ποιες είναι αυτές.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ απειλεί να αναλάβει αυτή την διακυβέρνηση μιας ξένης χώρας που δεν είναι καν μέλος της!

Ποιος είπε ότι η αποικιοποίηση της Ελλάδας με το έρεβος των Μνημονίων δεν άνοιξε την όρεξη στις Βρυξέλλες να συνεχίσουν και με χώρες που δεν είναι ούτε καν μέλη της;

Το φυτικο σκεύασμα που θεραπεύει τα προβλήματα σεξουαλικής ανικανότητας χωρις καμία παρενέργεια

Το μοναδικό 100% φυτικό σκεύασμα που θεραπεύει το πρόβλημα και δεν το συντηρεί οπως αλλα χημικά γνωστά προιόντα με παρενέργειες


ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, υπάρχει ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την σταθερότητα και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αναλάβουμε προσωρινά την διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ταγιάνι.

Την Πέμπτη οι διαδηλωτές επιχείρησαν πρώτα να εμποδίσουν τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να εισέλθουν στη Βουλή και στη συνέχεια επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θεωρούν τη Βουλή παράνομη και επανέλαβαν, το αίτημά τους για παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα, από τον οποίο ζητούν όχι απλώς να παραιτηθεί αλλά και να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιουλεζίμ Μπάσα κάλεσε την αστυνομία να εισέλθει στη Βουλή και να συλλάβει, τους εγκληματίες, όπως τους χαρακτήρισε, κυβερνητικούς βουλευτές, «Πριν το κάνει ο λαός».

Μάλιστα, σήμερα κάλεσε τους οπαδούς του σε πολιτική ανυπακοή και σχολιάζοντας την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Πόλεμο θέλετε πόλεμο θα έχετε», ενώ απευθυνόμενος στους διαδηλωτές είπε: «Σπάστε τους τα λάστιχα των αυτοκινήτων, σπάστε τους τα τζάμια σε όποιον αδίκως σας τιμωρεί».

Ανακοίνωσε,δε, ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να οργανωθεί ακόμα μεγαλύτερη και μαχητικότερη διαδήλωση στα Τίρανα, με αίτημα την διενέργεια των εκλογών του Ιουνίου από υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Λάδι στη φωτιά του τεταμένου πολιτικού κλίματος έριξαν τις τελευταίες μέρες οι δηλώσεις δυτικών παραγόντων.

Ειδικότερα, ο πρέσβης του ΟΑΣΕ στα Τίρανα , Bernd Borchardt, σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι στην Αλβανία κυκλοφορούν 2 δισεκατομμύρια “βρώμικα” ευρώ προερχόμενα από ναρκωτικά, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στις επικείμενες εκλογές.

pronews.gr   3/3/2019

 

 

 

 

Τι συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι στη Σύνοδο Κορυφής για τους μετανάστες

Κλειστά κέντρα υποδοχής σε Ελλάδα και Ιταλία

Τι συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι στη Σύνοδο Κορυφής για τους μετανάστες

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, έπειτα από σχεδόν δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες εξασφαλίζοντας τη συναίνεση της Ιταλίας, που απειλούσε να προβάλει βέτο.

«Οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ συμφώνησαν στα συμπεράσματα της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη μετανάστευση», γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ.

Οι 28 της ΕΕ συμφωνούν στη δημιουργία κλειστών κέντρων μεταναστών σε εθελοντική βάση σε χώρες της Μεσογείου μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σε αυτά τα κέντρα  θα γίνεται το σκανάρισμα των αιτούντων άσυλο. Ταυτόχρονα δεσμεύθηκαν να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ίδιου του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο ως το τέλος του χρόνου.

Μετά από απαίτηση των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ, έγινε προσπάθεια να συμπεριληφθεί η πρόβλεψη πως αυτή η αναθεώρηση του Δουβλίνου, θα πρέπει να γίνει με ομοφωνία.

Τουλάχιστον έντεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμες να λάβουν στο έδαφός τους μετανάστες που θα φτάνουν σε «κέντρα αποβίβασης».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς έκανε το ζήτημα πιο συγκεκριμένο και τόνισε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πως η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, εάν το επιθυμούν.

Η Ιταλία, που νωρίτερα μπλόκαρε την έκδοση συμπερασμάτων, συμφώνησε με την τελική διατύπωση για το μεταναστευτικό, ξεμπλοκάροντας και τα υπόλοιπα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των 28, στις 01:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής (τοπική ώρα), μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων και διμερών επαφών του Πρωθυπουργού Κόντε, κυρίως με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.

Σημειώνεται ότι η στάση της Ιταλίας είχε οδηγήσει στην αναβολή της ενημέρωσης των Προέδρων Τουσκ και Γιούνκερ προς τον Τύπο για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας πριν το δείπνο, καθώς ο Τζ. Κόντε αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του στο ως τότε κείμενο των συμπερασμάτων (που αφορούσε την άμυνα, τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, τη διεύρυνση και την κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο), ώστε να πετύχει καλύτερες διατυπώσεις στο κείμενο του μεταναστευτικού, που δεν είχε ακόμα συζητηθεί.

Τι συμφώνησαν για τα ελεγχόμενα κέντρα

Οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα στη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους και να περιορίσουν την ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις και να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που πρόβαλαν η Ιταλία και η Γερμανία.

«Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των μετεγκαταστάσεων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση», αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, που συμφωνήθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις διάρκειας εννέα και πλέον ωρών.

Οι 28 συμφώνησαν επίσης να κάνουν αυστηρότερους τους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, καθώς και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρουν στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, θα υπάρχουν στο εξής αυστηρότεροι έλεγχοι στην κίνηση αιτούντων άσυλο εντός της ΕΕ, είναι σαφές πως όλοι θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες και ότι δεν θα επιτρέπεται στους αιτούντες άσυλο να διαλέγουν εκείνοι το σε ποια χώρα θα ζητούν διεθνή προστασία.

Ικανοποίηση στην Ιταλία

Μετά τη συμφωνία της Ιταλίας, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά με τις τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ - Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία μέχρι τις 04:30.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα ικανοποιημένος για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ τα ξημερώματα, τονίζοντας πως η Ρώμη θα λάβει αργότερα αποφάσεις για το εάν θα φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της.

«Είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε ο Κόντε στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη μαραθώνια συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση, αλλά από σήμερα η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη της», πρόσθεσε.

Ο Κόντε αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις διαστάσεις της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, ιδίως την πιθανότητα να δημιουργηθούν ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών όπου θα παραμένουν ως ότου να εκδίδονται αποφάσεις για τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου. Διευκρίνισε πως η Ρώμη δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα δημιουργήσει τέτοιο κέντρο στην επικράτειά της.

«Αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβουμε μαζί, ως κυβέρνηση. Δεν μας ζητήθηκε να το κάνουμε οπωσδήποτε», τόνισε ο Κόντε, που πήρε μέρος στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής.

Θετική ένδειξη χαρακτήρισε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ το ότι οι ηγέτες των 28 μπόρεσαν να καταλήξουν έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής σε κοινή γλώσσα όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστών και των προσφύγων, ωστόσο παραδέχθηκε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν βαθιές διαφορές ανάμεσα στις χώρες-μέλη.

«Συνολικά, έπειτα από μια εντατική συζήτηση για το πιο δύσκολο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το μεταναστευτικό, είναι καλό σημάδι το ότι συμφωνήσαμε σε ένα κοινό κείμενο», είπε η Μέρκελ. «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις», πρόσθεσε πάντως η γερμανίδα καγκελάριος.

NEWSBEAST.GR  29/6/2018

 

 

 

 

 

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018

Ευρωπαϊκό στοπ σε Σκόπια-Αλβανία:

Παρέμβαση ΗΠΑ στην άγρια σύγκρουση Κοτζιά-Γαλλίας/Ολλανδίας με μανιφέστο ρωσικής ανάμιξης…

Ευρωπαϊκό στοπ σε Σκόπια-Αλβανία: Παρέμβαση ΗΠΑ στην άγρια σύγκρουση Κοτζιά-Γαλλίας/Ολλανδίας με μανιφέστο ρωσικής ανάμιξης…

Γαλλοολλανδικό βέτο τέθηκε χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας με την Ε.Ε., με το θέμα να παραπέμπεται για επανεξέταση το 2019. Πλέον, τρεις παράγοντες τορπιλίzουν την συμφωνία Κοτζιά για Σκόπια. Η ημερομηνία που δόθηκε, το 2019, σε συνδυασμό με τον Ιβανόφ ο οποίος δεν υπογράφει και μπορεί να παραιτηθεί προκαλώντας πολιτικές εξελίξεις, προσφέρουν αρκετό χρόνο για ανατροπή των γεγονότων ενώ και η Ελλάδα οδεύει προς εκλογές.

Γι αυτό και η παρέμβαση ΗΠΑ με μανιφέστο ρωσικής ανάμιξης. Ο Ζάεφ δεν μπορεί να πάει σε δημοψήφισμα χωρίς να έχει κάτι να προσφέρει ως δόλωμα στον λαό του προκειμένου να αποσπάσει το «ΝΑΙ» . Και όλα αυτά παρά την προσωπική μάχη που δίνει στα Ευρωπαϊκά όργανα και στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κοτζιάς ο ΥΠΕΞ Σκοπίων» αναφέρουν πηγές. Πρώτα κλείνει τη συμφωνία για τη… Βόρεια Μακεδονία, με ταυτότητα και γλώσσα «μακεδονική». Ακολούθως υπόσχεται να λύσει και το αλβανικό. Στη συνέχεια εμφανίζεται στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων, δίνοντας τον υπέρ πάντων αγώνα για να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και για… κερασάκι, εγκαλεί δημοσιογράφο που τον ρώτησε για τα… Σκόπια, λέγοντας πως… «εννοείτε τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς πλέον και οι ίδιοι έτσι αποκαλούν τη χώρα τους».

Η ήττα για την ελληνική διπλωματία είναι τεραστίων διαστάσεων. Στην ουσία αυτό που έγινε χτες, ήταν ότι κάποιοι στην Ελλάδα ξεπούλησαν την Μακεδονία και η Γαλλία/Ολλανδία έθεσαν βέτο. Μιλάμε για την απόλυτη ανυπαρξία εξωτερικής πολιτικής χωρίς δυνατότητα καν σχεδιασμού και πρόβλεψης γεγονότων.

Ετσι, δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή του ο Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό, διότι παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειές του, η απόφαση για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία μετατίθεται για το 2019. Σύμφωνα με το κείμενο των Συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι «28», επικράτησε το σενάριο μίας «ημερομηνίας για την ημερομηνία» (date for a date).

Αποφασίστηκε δηλαδή ότι η συζήτηση για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών συνομιλιών για τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019. Σημειώνεται ότι η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (Intergovernmental Conference) μεταξύ ΕΕ και των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2019, συνυπολογίζοντας την πρόοδο που θα έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς της Δικαιοσύνης και των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών.

Οι υπουργοί της ΕΕ κατέληξαν στην απόφαση αυτή μετά από μια μακράς διάρκειας συνεδρίαση και σκληρή μάχη. Από τη μία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε σθεναρά τη θέση να δοθεί άμεσα ημερομηνία έναρξης. Από την άλλη, Γαλλία, Ολλανδία και Δανία ζητούσαν την αναβολή της διαδικασίας.

Η χρονική πίεση για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων βασίζεται στο γεγονός ότι μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ με το θέμα του ονόματος. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά σίγουρα και η ελληνική κυβέρνηση, ήθελαν η κυβέρνηση των Σκοπίων να είχε επιτύχει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ε.Ε. διατηρώντας το «μομέντουμ» για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, κάτι που θα ενίσχυε το θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.

Τις τελευταίες μέρες ο Έλληνας ΥΠΕΞ συγκρουόταν ανοικτά με τους εκπροσώπους της Γαλλίας και της Ολλανδίας, που δεν επιθυμούσαν να δοθεί στα Σκόπια το καθεστώς της ενταξιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, έντρομοι και οι Αμερικανοί προχωρούν σε παρέμβαση τόσο προς Ελλάδα ώστε να «ηρεμήσουν» το πολιτικό σκηνικό όσο και προς την Γαλλία…

Οι Ολλανδοί και οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι τα Σκόπια έχουν σοβαρές εκκρεμότητες, πέραν των διαφορών τους με την Ελλάδα, που δεν τους επιτρέπουν να έρθουν πιο κοντά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και επιμένουν ότι το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί στα μέσα του 2019 και αφού προηγουμένως η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, προσαρμοζόμενη στα προ απαιτούμενα της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο Ν. Κοτζιάς προσπαθεί να κάμψει τις αντιρρήσεις των Ολλανδών και των Γάλλων και πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για να υπάρξει λύση θετική για τα Σκόπια στο συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη τρέχοντος μηνός.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Σκοπιανό: Η συμφωνία θα ενισχύσει το «κοινό ευρωπαϊκό μέλλον»

Τη στήριξη του στη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συμφώνησε ότι το 2019 θα αποφασιστεί η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν η μη χορήγηση ξεκάθαρης ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την έκβαση του δημοψηφίσματος στη πΓΔΜ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε πως η υλοποίηση της συμφωνίας θα ενισχύσει το «κοινό ευρωπαϊκό μέλλον».

«Όπως έχουμε πει πριν, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Η συγκεκριμένη συμφωνία θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει τη περιφερειακή ασφάλεια, ευημερία και κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για την εξεύρεση μια αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

«Αυξάνουμε επίσης την εμπλοκή των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια. Μέσω μιας ενεργητικής αμερικανικής διπλωματίας και σε στενό συντονισμό με την ΕΕ υποστηρίξαμε τους οραματιστές ηγέτες πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ στη προσπάθεια επίτευξης μιας πιθανόν ιστορικής συμφωνίας στην ονοματολογική διαφωνία», υποστήριξε ο Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Παρέμβαση ΗΠΑ: Πιέζουν τη Γαλλία και μιλούν για ρωσική ανάμειξη στην ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ

Την αισιοδοξία του για την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ στην ΕΕ εξέφρασε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια ακρόασής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Μιλώντας στη Γερουσία, ο Μίτσελ υποστήριξε πως βρίσκεται εν εξελίξει συνεχής διάλογος ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την πλευρά των Ευρωπαίων, ιδιαίτερα της Γαλλίας, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είμαστε σε συνεχή διάλογο – καθημερινό διάλογο – ειδικά με τους Γάλλους για αυτό το θέμα. Οι Γάλλοι έχουν κάποιες ανησυχίες και εργαζόμαστε μαζί τους για να βοηθήσουμε στην κατανόηση των ανησυχιών τους και στη χάραξη μιας νέας πορείας προς το μέλλον», ανέφερε.

Αναλύοντας την αμερικανική οπτική για την συμφωνία επίλυσης της διαφοράς για την ονομασία, ο κ. Μίτσελ εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία μπορεί να αναπτύξει θετική δυναμική που θα πυροδοτήσει εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο. Παράλληλα δεν δίστασε να αποδώσει στην συμφωνία ιστορική διάσταση, καθώς την παρομοίασε με την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε επίσημα ο πόλεμος της Βοσνίας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα το δούμε (σ.σ. την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων)… Νομίζω, όμως, ότι ο καθένας αναγνωρίζει πως αυτό που έκαναν οι ηγέτες της Ελλάδας και της πΓΔΜ είναι πραγματικά ιστορικό και αν επιτύχει, έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι στην κλίμακα του Ντέιτον ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε αυτό το άνοιγμα όχι μόνο για το θέμα της ίδιας της ονομασίας, αλλά και για να δημιουργήσουμε ένα κύμα αλλαγής που θα φέρει αποτελέσματα σε άλλα μέρη της περιοχής».

Ερωτηθείς από τη δημοκρατική γερουσιαστή Τζέιν Σαχίν για το αν ανησυχεί ότι οι εγχώριες αντιδράσεις στις δύο χώρες θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στην επίτευξη λύσης, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε πως ανησυχεί κυρίως για την ρωσική ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της πΓΔΜ, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Για να απαντήσω άμεσα στην ερώτησή σας, θα έλεγα ότι ναι, ανησυχώ. Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο της ρωσικής ανάμειξης. Το είδαμε στο Μαυροβούνιο. Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας έχουν κάνει πολύ απειλητικές δηλώσεις. Και πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ιδιαίτερα στη πλευρά της πΓΔΜ, να προσπαθήσουν οι Ρώσοι να παρέμβουν σε αυτό. Έχουμε καταστήσει σαφές στους Ρώσους ότι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και δεν είναι στο χέρι της Μόσχας να αποφασίσει για το μέλλον της πΓΔΜ».
Δηλώσεις Ν.Κοτζιά

«Χθες και σήμερα είχαμε Συμβούλιο Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων. Κουβεντιάσαμε πολύ για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας χθες, αλλά σήμερα είχαμε τη συζήτηση για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου υπήρξαν δύο διαφορετικές γραμμές. Η πλειοψηφία των 25 από τη μια, που θέλει και δέχεται να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2019 για τη Βόρεια Μακεδονία – fYROM και για την Αλβανία, και από την άλλη οι Δανία, Γαλλία και Ολλανδία, οι οποίες θέλουν να το αναβάλουν.

Εξήγησα με πολύ σαφή τρόπο ότι η γεωπολιτική και γεωστρατηγική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της. Εξήγησα ότι η εσωτερική κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούριων προβλημάτων. Στο τέλος, βρισκόμαστε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα προβλέπει να μπορούν να ξεκινήσουν το άνοιγμα των Κεφαλαίων μέχρι το καλοκαίρι του 2019, κάτι δηλαδή που είναι πολύ σημαντικό για εμάς με την παρούσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία γνωρίζει καλά και την κατάσταση και τα προβλήματα. Ευχαριστώ», τόνισε στον πρόλογό του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο γκρουπ στην ΕΕ, το ένα, όπως τόνισε, αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία και υποστηρίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και το άλλο απαρτίζεται από τις τρεις χώρες που αναφέραμε πιο πάνω.

«Ποιος είπε ότι δεν παίρνουν το πράσινο φώς; Θεωρώ ότι υπάρχουν δυο ομάδες χωρών. Η πρώτη, η οποία αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία με 25 χώρες, υποστηρίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Η άλλη ομάδα, η οποία αποτελείται από τρεις χώρες, την Δανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναβάλουμε την όλη διαδικασία.

Η αναβολή όμως αυτής της ευρωπαϊκής διαδικασίας σημαίνει ότι θέτουμε εν αμφιβόλω τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να είναι πολύ σημαντική για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που έχουν ζητήματα με τον λαϊκισμό, αλλά δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε το λαϊκισμό, ούτε να τον νικήσουμε κάνοντας βήματα προς τα πίσω. Υπάρχουν ορισμένες χώρες που προτιμούν να εμβαθύνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αντί της διεύρυνσης. Έχουν δίκιο, αλλά τους είπα την ιστορία -την οποία γνωρίζω πολύ καλά- του τι έγινε τη δεκαετία του 1990, καθώς τότε κάναμε τη διαπραγμάτευση με τις δέκα χώρες [της διεύρυνσης του 2004], τις οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την Μάλτα και την Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα κάναμε τις διαπραγματεύσεις για τις Συνθήκες του Άμστερνταμ, της Νίκαιας, της Λισσαβόνας, καθώς και του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν ήταν τότε δικό μας λάθος που δυο χώρες -η Ολλανδία και η Γαλλία- έκαναν δημοψήφισμα, του οποίου το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η εμπειρία μας δείχνει, συνεπώς, ότι οι δυο διαδικασίες μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα και ότι αυτό είναι πολύ καλύτερο για την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν «είναι δυνατόν να διαχωριστούν τα θέματα της πΓΔΜ και της Αλβανίας», απάντησε:

«Εννοείτε τη Βόρεια Μακεδονία, άλλωστε έτσι αποκαλούν πλέον τη χώρα τους. Δεν είναι καλή ιδέα. Γιατί θα πρέπει οι υποθέσεις να κριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γινόταν και τη δεκαετία του 1990, π.χ. δέκα χώρες μαζί. Υπάρχουν πολλές ζώνες συγκρούσεων στην περιοχή μας, για παράδειγμα ανάμεσα στην Αλβανία και τη Σερβία. Αν αφεθεί πίσω η Αλβανία, τότε η απόσταση με την Σερβία θα μεγαλώσει. Αυτό δεν θα είναι κάτι θετικό για την περιοχή μας».

Αναφερόμενος στη βουλγαρική προεδρία, είπε: «Η βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ ήταν μία εξαιρετική Προεδρία, η οποία είχε, έχει και θα έχει και τις τελευταίες ημέρες της θητείας της την υποστήριξή μας. Χάρη σε αυτήν την Προεδρία έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα σε σχέση με την πολιτική της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια».

Σε ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξος για τις εξελίξεις, δήλωσε: «Η φιλοσοφία μου είναι η φιλοσοφία της ιστορικής αισιοδοξίας».

Ομως πλέον ο Ζ.Ζάεφ είναι στα «σχοινιά» . Δεν πήρε το πολυπόθητο «ΟΚ» από την ΕΕ ώστε να πάει σε δημοψήφισμα ενώ αντιμετωπίζει και το πρόβλημα με τον πρόεδρο της χώρας του. Ο Γκιόργκι Ιβανόφ χθες υλοποίησε τις απειλές του.

Αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα για το νόμο που κυρώνει τη συμφωνία των Πρεσπών, εξηγώντας ότι ένας από τους άξονες της πολιτικής του στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 ήταν ότι δεν αποδέχεται την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα.

Η συμφωνία επέστρεψε στο Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία και πάλι στις 5 Ιουλίου. Ακολούθως, ο σχετικός νόμος θα σταλεί προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί δεύτερη φορά.

Μπορεί, ωστόσο, να παραιτηθεί με σκοπό να προκαλέσει πρόσθετο πολιτικό πρόβλημα ενώ ο Ζάεφ δεν έχει πάρει το «ΟΚ» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων….

pentapostagma.gr

 

 


Τα μάζεψε και η Μογκερίνι για τα Σκόπια!

Πίσω τα φέρει ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, σε λιγότερο από 24 ώρες!

Posted by olympiada στο Απρίλιος 19, 2018

Την ώρα που ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος έστελνε αυστηρό μήνυμα στην Ευρώπη απαιτώντας κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική,η Μογκερίνι πήρε φαίνεται το μήνυμα και μάζεψε άρον άρον τις δηλώσεις της περί ημερομηνίες ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια! Προεξοφλώντας έτσι το βέτο της Ελλάδας.

Την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ωστόσο, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δεν θέλησε να προεξοφλήσει την όποια απόφαση που θα μπορούσε να λάβει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου, σχετικά με το ενδεχόμενο να χορηγηθεί στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

«Μένει να αποφασίσει το Συμβούλιο της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου, για το θέμα αυτό. Δεν μπορώ να κάνω εικασίες σχετικά με το ποια απόφαση μπορεί να ληφθεί, καθότι υπάρχει ακόμη καιρός μέχρι τότε. Έχουμε κάπου δυόμισι μήνες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και ο χρόνος πρέπει να αξιοποιηθεί θετικά και γενναία, όπως κάναμε τους τελευταίους 10 μήνες. Κάνατε βήματα που ήταν αδιανόητα πριν από 10 μήνες.

Γι ‘ αυτό είμαι αισιόδοξη. Ο καιρός υπάρχει, μπορεί να αξιοποιηθεί όπως αξιοποιήθηκε από εσάς και την Ελλάδα σε αυτούς τους μήνες και τις εβδομάδες των διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι είναι δυνατό να προκύψει αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να εισέλθω στο περιεχόμενο αυτού του θέματος, διότι πρόκειται για διμερές ζήτημα, αλλά νομίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί σίγουρα να λάβει μια θετική απόφαση. Διαφορετικά, εμείς δεν θα απευθύναμε σύσταση αν πιστεύαμε ότι δεν είναι έτσι» δήλωσε η κ.Μογκερίνι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε, για έβδομη φορά τα τελευταία εννέα χρόνια, σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του μπορεί να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Είμαι βέβαιος ότι θα λάβουμε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις, διότι αυτό που έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα με την Ελλάδα εγγυάται πραγματικά κάτι τέτοιο. Θα είμαστε όλοι ευτυχείς αν βρούμε μια λύση, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεβ.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές αναφορές του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, ότι η ΠΓΔΜ δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο, διότι τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας δεν επαρκούν μέχρι τότε, ο Ζόραν Ζάεβ ανέφερε ότι η πρόσκληση για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ δεν συνδέεται με τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας και πρόσθεσε:

«Εάν κατορθώσουμε να βρούμε λύση στο θέμα του ονόματος κατά τον Μάιο, θα δείτε ότι υπάρχει χρόνος για όλα, επειδή πρόκειται για νομικές πτυχές που είναι επιλύσιμες. Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή και πιστεύω ότι ούτε στο παρελθόν ούτε στο μέλλον θα υπάρξει πιθανώς καλύτερη στιγμή για να βρεθεί μια λύση που να είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, η οποία θα προστατεύει την ταυτότητα, καθώς και το θέμα του αυτοπροσδιορισμού, όπως άλλωστε είπε και ο κ.Κοτζιάς».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι βρίσκεται σήμερα και αύριο στα Σκόπια, στο πλαίσιο περιοδείας της σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να εξετάσει με τις ηγεσίες των χωρών αυτών την ευρωπαϊκή τους προοπτική, μετά και την δημοσιοποίηση, χθες, των ετήσιων εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες διεύρυνσης (Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία).

Η κ.Μογκεκρίνι επαίνεσε σήμερα την ΠΓΔΜ για την πρόοδο που έχει επιτύχει τους τελευταίους δέκα μήνες, μετά την οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών, σημειώνοντας παράλληλα ότι απαιτείται η συνέχιση και η επιτάχυνση των προσπαθειών για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό.

Διαδώστε το!

 

 

 

Σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας:

Ο Ερντογάν στην Βάρνα με πολεμική διάθεση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντάται σήμερα με τους ηγέτες ευρωπαϊκών θεσμών σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί ο όλο και πιο δύσκολος διάλογος ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, σε μια σύνοδο που αναγγέλλεται τεταμένη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αυτός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα καθίσουν στο τραπέζι μαζί με τον Ερντογάν για ένα δείπνο εργασίας στη Βάρνα, το παραθαλάσσιο θέρετρο της Βουλγαρίας. Στο μενού βρίσκονται πολλά ακανθώδη θέματα.

Στον κατάλογο φιγουράρουν πάνω-πάνω η αποσάθρωση του κράτους δικαίου στην Τουρκία μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, η αμφιλεγόμενη διμερής συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, η κλινικά νεκρή προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ, η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μιας οργάνωσης κούρδων ανταρτών στη Συρία.

Σαν να μην έφθαναν αυτά, η συνάντηση σημειώνεται μερικές ημέρες μετά την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Με αυτό το φόντο, ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ και θα είναι παρών στο δείπνο, δεν κρύβει πως περιμένει μια «πολύ δύσκολη» συνάντηση.

Πάντως κανένα από τα δύο μέρη δεν έχει συμφέρον να εκτροχιάσει τον διάλογο. Για την Τουρκία, η ΕΕ παραμένει πολύτιμος εμπορικός εταίρος. Για τις Βρυξέλλες, η Άγκυρα συνεχίζει να είναι απαραίτητος σύμμαχος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην προσπάθεια ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών.
«Η σύνοδος στη Βάρνα θα δώσει την ευκαιρία να ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στα δύο μέρη, παρότι δεν αναμένεται καμιά αληθινή πρόοδος», συνόψισε η Ζανά Ζαμπούρ, τουρκολόγος του CERI/Sciences Po.

«Ειλικρινής διάλογος»;

Η ένταση ανέβηκε μια βαθμίδα την περασμένη εβδομάδα, όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, έπειτα από αλλεπάλληλα επεισόδια.

Η Τουρκία αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ κι εξέφρασε παράλληλα την οργή της για τις ευρωπαϊκές επικρίσεις όσον αφορά την επιχείρηση ευρείας κλίμακας που εξαπέλυσε εναντίον της κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), στην περιοχή Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

«Η μάζα των προβλημάτων για τα οποία βρίσκονται σε διένεξη η Τουρκία και η ΕΕ δεν παύει να διογκώνεται», αναγνώρισε ο Γιούνκερ, πάντως υποσχέθηκε έναν «ειλικρινή και ανοικτό διάλογο» με τον Ερντογάν. Η ΕΕ, επέμεινε παρ’ όλ’ αυτά, «επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία (της) με την Τουρκία».
Μια από τις προτεραιότητες για τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι να εξασφαλιστεί ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία που κλείστηκε τον Μάρτιο του 2016 για την κρίση των μεταναστών και των προσφύγων και επέτρεψε να μειωθούν σημαντικά οι διελεύσεις προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα κυρίως οικονομική βοήθεια.
Ο Ερντογάν έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τις «καθυστερήσεις» στην εκταμίευση των χρημάτων, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, στα οποία αναμένεται να προστεθούν άλλα τρία δισεκατομμύρια.

«Εταιρική σχέση»;

Εξάλλου, η Άγκυρα αξιώνει να υπάρξει πρόοδος στη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Αυτό είναι «προτεραιότητα» για την Άγκυρα, αλλά πιθανόν «αποτελεί ψευδαίσθηση εάν πιστεύει ότι η ΕΕ θα κάνει παραχωρήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα», εκτιμά η Ζανά Ζαμπούρ.

Μολονότι η Άγκυρα πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τα κατευναστικά σινιάλα προς ορισμένες χώρες μέλη, κυρίως τη Γερμανία, αποφυλακίζοντας για παράδειγμα δημοσιογράφους που είχε φυλακίσει, το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ρίχνει μια βαριά σκιά στη Βάρνα.

Η ΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για τις εκκαθαρίσεις που εξαπολύθηκαν στην Τουρκία μετά την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος. Πάνω από 55.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους αντιφρονούντες και δημοσιογράφοι, έχουν οδηγηθεί στη φυλακή, άλλοι 160.000 αποτάχθηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, απολύθηκαν.

Η παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που τελεί σε ισχύ στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2016 έχει οδηγήσει σε «σοβαρές» παραβιάσεις των δικαιωμάτων «εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», σημείωνε εκφράζοντας έντονη ανησυχία ο ΟΗΕ σε έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα.

Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για να γίνει κράτος-πλήρες μέλος της ΕΕ αναμένεται επίσης να συζητηθεί στη Βάρνα, αλλά οι περισσότεροι διπλωμάτες και αναλυτές δεν περιμένουν να σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του Ερντογάν στο Παρίσι τον Ιανουάριο ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έριξε ξανά την ιδέα αποκατάστασης μιας «εταιρικής σχέσης» με την Τουρκία, καθώς η εισδοχή της μοιάζει λιγότερη πιθανή από ποτέ.

onalert   26/3/2018

 

 

 

 

 

22.2.18

«Ψυχρολουσία» από ΕΕ σε Κύπρο

- Ν.Τουσκ προς Ν.Αναστασιάδη:

«Σας καταλαβαίνω αλλά να τα βρείτε με τη Τουρκία»!


Aυτή είναι η Ευρωπαϊκή...Ένωση Καμαρώστε την! Juan
«Σας καταλαβαίνω αλλά καλύτερα να τα βρείτε με τη Τουρκία»!
Αυτό ήταν το νόημα των όσων είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες, στον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος του εξέθεσε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη τουρκική «πειρατεία» στο Οικόπεδο 3 της τουρκικής ΑΟΖ και την περικύκλωση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί του ο πρόεδρος Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες, ο μεν Ν.Τουσκ «άκουσε, αντιλαμβάνεται και συμμερίζεται πως πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πάνω απ'όλα προέχει να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και ασφάλεια στην περιοχή».
Είναι εντυπωσιακό ότι κανείς - μα, κανείς! - από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αντιδράσει έστω με μία σαφή καταδικαστική δήλωση στην τουρκική επιθετική κίνηση.
Ο πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση απόψε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε ένα προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της συνάντησης.
Αλλωστε οι δύο άνδρες «τα λένε» συχνά και συμφωνούν ότι "Δεν πρέπει να ακολουθηθεί η Τουρκία στην πολιτική των κανονιοφόρων" κάτι που τόνισε πριν δύο ημέρες και ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Θυμίζοντας την παροιμία «Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια».
Αύριο έχουν διευθετηθεί συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.
Για «πάγωμα» των συμφωνιών ΕΕ-Τουρκίας, ούτε κατά διάνοια δεν συζητά κανείς! Π.χ. η συμφωνία για το προσφυγικό θεωρούν στην ΕΕ ότι θα ήταν αυτοκτονικό να «παγώσει»: Θα πλημμύριζε, λένε, η Ελλάδα από παράτυπους μετανάστες και εν συνεχεία η Ευρώπη.
Η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται επισήμως στην αντζέντα της άτυπης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αρχίζει αύριο.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει στην διάρκεια της συνόδου τους Ευρωπαίους εταίρους για τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις και θα παρακαλέσει όποιους Ευρωπαίους ηγέτες μπορούν να πιέσουν την Αγκυρα, προκειμένου να επιτρέψει την υλοποίηση των γεωτρήσεων.
Των γεωτρήσεων που, για κάποιον μεταφυσικό λόγο, θεωρούσαν στην Λευκωσία ότι θα γίνονταν χωρίς ενεργό αντίδραση της Τουρκίας...
Αυτό δεν συνέβη, όλοι «έχουν βγάλει την ουρά τους απ'έξω» και η Λευκωσία μοιράζει άδειες γεωτρήσεων, χωρίς αντίκρυσμα.
Η σημερινή αντίδραση του Ν.Τουσκ, λέει, άλλωστε πολλά...
pronews

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 22.2.18

 

 

 

 

 

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποιεί για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

Ανήσυχος δηλώνει ο γενικός γραμματέας

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποιεί για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

«Ανήσυχος» δήλωσε για την χρονική διάρκεια και την έκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πολλοί από εμάς είμαστε ανήσυχοι σήμερα για την έκταση και τη χρονική διάρκεια της κατάστασης έκτασης ανάγκης που βρίσκεται σε ισχύ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφωνήθηκε ενώπιον μαθητευόμενων δικαστικών στην Άγκυρα. Ο Τόρμπγιορν Γιάγκλντ αναφέρθηκε ειδικότερα στις συλλήψεις δημοσιογράφων, βουλευτών, δημάρχων και μελών οργανώσεων υπεράσπισης των αθρωπίνων δικαιωμάτων και επεσήμανε τη σημασία τους για «μία δημοκρατία αποτελεσματική και λειτουργική».

«Η εφαρμογή υπερβολικά εκτεταμένων διώξεων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ατμόσφαιρας τρόμου στο σύνολο της κοινωνίας», πρόσθεσε. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στην Τουρκία λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, την ευθύνη για την οποία η τουρκική ηγεσία επιρρίπτει στον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Άνευ προηγουμένου πογκρόμ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του οποίου περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ 50.000 συνελήφθησαν. Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε την Τουρκία να εξετάσει τις προσφυγές των ανθρώπων που έχουν διωχθεί, σεβόμενη την Ευρωπαϊκή Συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει βομβαρδισθεί με προσφυγές.

«Η υπερφόρτωση του Δικαστηρίου θα εγείρει το θέμα της ικανότητας και τς βούλησης της Τουρκίας να επιβάλει σεβασμό της Συνθήκης», προειδοποίησε ο Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ επιμένοντας στη σημασία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η αρμοδότητα του οποίου ετέθη υπό αμφισβήτησιν τον τελευταίο μήνα όταν τα πρωτοβάθμια τουρκικά δικαστήρια αρνήθηκαν να συμμορφωθούν ως προς μία από τις αποφάσεις του που αφορά την απελευθέρωση δύο δημοσιογράφων και συγγραφέων. «Εάν οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν εφαρμόζονται, το κράτος δικαίου κλονίζεται», είπε.

NEWSBEAST.GR   16/2/2018

Διαβάστε ακόμα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018

Ύπουλο «χτύπημα» κατά της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Την ώρα που Ο.Η.Ε. και Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζουν για την παράδοση του ονόματος «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης συνέταξε έκθεση μέσω του ευρωβουλευτή, Cezar Florin, η οποία μάλιστα αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο semantic-pace.net!

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, καλούν την Ελλάδα να αναγνωρίσει και να προστατεύσει «εθνικές μειονότητες» στο έδαφός της, με το βλέμμα στους Τούρκους της Θράκης.

Θυμίζουμε πως η μουσουλμανική μειονότητα Ελλάδος είναι η μόνη ρητά αναγνωρισμένη μειονότητα, και μάλιστα ως θρησκευτική, στην Ελλάδα βάσει του άρθρου 45 της Συνθήκης της Λωζάνης.

Αποτελείται από τουρκόφρονες, ελληνογενείς Πομάκους, Ρομά και «μαύρους Έλληνες».

Η Άγκυρα επιδιώκει την αναγνώριση εθνικής μειονότητας «τούρκων», η οποία θα περικλείει όλους τους μουσουλμάνους, ανοίγοντας κερκόπορτα για την «αρπαγή» της ελεύθερης Θράκης.

Στο πλευρό της Τουρκίας λοιπόν δείχνει να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, εκτός των άλλων, ζητά, εμμέσως πλην σαφώς, να αναγνωρίσουμε την τουρκική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα στην Θράκη μέσω της εφαρμογής του χάρτη μειονοτικών και περιφερειακών γλωσσών.


Σε μία τέτοια περίπτωση, το ελλαδικό Κράτος θα είναι υποχρεωμένο να προσλάβει στο Δημόσιο, τουρκόφρονες δημοσίους υπαλλήλους και δασκάλους (νηπιαγωγεία), ενώ θα ετίθετο και ζήτημα διπλής αναγραφής τοπωνυμιών και οδών στις επίσημες πινακίδες στα δημόσια κτίρια και στις εθνικούς οδούς!

Η αρχή του τέλους για την Θράκη, η οποία θα οδηγείτο σε καθεστώς «αυτονομίας», σε πρώτη φάση και προσάρτηση στην Τουρκία σε δεύτερη.

Ήδη άλλωστε υπάρχουν σημαίες με την «ανεξάρτητη Δυτική Θράκη».

Η έκθεση δημοσιεύτηκε και στην μειονοτική εφημερίδα της Θράκης «Γκιουντέμ»!

Σε ό,τι αφορά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η έκθεση κάνει αναφορά στη μη εφαρμογή από μέρους της Ελλάδας των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους μειονοτικούς συλλόγους, ενώ χαιρετίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή στην εφαρμογή της σαρίας και την ενσωμάτωση του μαθήματος του Κορανίου στα δημόσια σχολεία.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Κι εμείς απλά παραμυθιασμένοι ότι θα καταστραφούμε αν φύγουμε, καθόμαστε και αναρτούμε τα μπλε κουρελόπανα της Ευρωπ. Ενωσης με τα κίτρινα αστεράκια παντού, στα δημόσια κτίρια, στα σχολεία ακόμα και μέσα στην ίδια την Βουλή...

Εμείς με την πιο ευλογημένη χώρα με τεράστιο τουρισμό, με την πρωτη ναυτιλία στον κόσμο, με ορυκτό πλούτο, πετρέλαια και φυσικά αέρια στα πελάγη μας, με έυφορη γόνιμη γή που μπορεί να θρέψει ακόμα και την Κίνα με την σωστή διαχείριση, εμείς που μέχρι το 1975 είμασταν μια αυτάρκης χώρα, καταστρεφόμαστε κι όλοι οι λιγούρηδες και πάμφτωχοι βαλκανικοί λαοί που βρίσκονται εκτός Ε.Ε. αναπτύσσονται!!!!!

Το τι δούλεμα έχουμε φάει τόσα χρόνια απο τους ευρωπαϊστές απατεώνες πολιτικούς δεν έχει ξαναγίνει...

Ευτυχώς χρόνο με τον χρόνο ο λαός μας τόσο περισσότερο τους σιχαίνεται και δεν θα αργήσει η εποχή που θα αποκτήσουμε και πάλι την εθνική μας ανεξαρτησία...

Υπό αυτήν την έννοια τα μνημόνια προσέφεραν και κάτι καλό...
Βοήθησαν το έθνος μας να καταλάβει με τι νεοταξικά αποβράσματα έχει να κάνει στις Βρυξέλλες και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά (γερμανικά) κέντρα εξουσίας...

Και ευτυχώς πολύ σύντομα θα απολαύσουμε σαν παράδειγμα και την ανάπτυξη των Βρετανών μετά την πλήρη αποχώρηση της πατρίδας τους απο το γερμανοκρατούμενο κατασκεύασμα που ονομάζεται Ευρωπ. Ενωση.

Μέχρι τότε μπορούμε να δούμε τις απειλές και τους εκβιασμούς που συνεχίζουν να δέχονται οι Βρετανοί για να υπαναχωρήσουν και να μην βγούν τελικά...

Και μην ξεχνάμε ότι στο δημοψήφισμα στην Βρετανία η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών παρά τους εκβιασμούς και την καταστροφολογία, ψήφισε την έξοδο από την Ε.Ε. όμως το τελικό αποτέλεσμα του 51% προς 49% διαμορφώθηκε από τους εκατομμύρια λαθρομετανάστες που επί δεκαετίες νομιμοποιούν ηλιθίως και που ψήφισαν μαζικά υπέρ της παραμονής... αλλοιώνοντας την θέληση του Βρετανικού λαού.

Οι προδότες αριστεροί (και όχι μόνο) κάτι παρόμοιο πρόκειται να επιδιώξουν και στην πατρίδα μας στο μέλλον και γι αυτό συνεχώς κουβαλάνε λαθρομετανάστες και να τους αποδίδουν εύκολα την ελληνική ιθαγένεια!!!!

Θα τους αφήσουμε;

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ  10/20/2018

 

 

 


Τα συμπεράσματα των «28» για την κοινωνική Ευρώπη

Τα συμπεράσματα των «28» για την κοινωνική Ευρώπη

Την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ μετά την απόφαση Τραμπ, το μεταναστευτικό και την επέκταση των κυρώσεων κατά τις Ρωσίας συζητούν οι "28" ηγέτες της της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δεύτερο τμήμα των εργασιών του Συμβουλίου.

Πριν από τη συζήτηση για τα τρία αυτά θέματα οι "28" συζήτησαν για την ευρωπαϊκή άμυνα ενώ κατέληξαν και σε  συμπεράσματα για την κοινωνική διάσταση της ΕΕ, την εκπαίδευση και τη κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με το sigmalive σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική, οι 28 επισημαίνουν στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν, πως παρότι οι πολιτικές αυτές παραμένουν εθνική αρμοδιότητα, "πολλά μπορούν να επιτευχθούν με κοινή προσπάθεια, με ταυτόχρονο πλήρη σεβασμό των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας".

Σύμφωνα με το κείμενο που υιοθετήθηκε, η κοινωνική διάσκεψη κορυφής του Γκέτεμποργκ "υπενθύμισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον πολίτη, να αναπτυχθεί περαιτέρω η κοινωνική διάσταση της Ένωσης η οποία θα βασίζεται στην κοινή δέσμευση και σε καθιερωμένες αρμοδιότητες και να προωθηθεί η σύγκλιση μέσω προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων και από τους κοινωνικούς εταίρους".

Ως πρώτο βήμα, κατά τους "28", θα πρέπει να προωθηθούν τα ακόλουθα:

- εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων σε επίπεδο Ένωσης και κρατών μελών, με δέοντα σεβασμό των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους· καλείται η Επιτροπή να προτείνει την κατάλληλη παρακολούθηση
- διευκόλυνση της εύρυθμης λειτουργίας του κοινωνικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων με το «νέο ξεκίνημα για τον κοινωνικό διάλογο» σε επίπεδο ΕΕ·
- ταχεία πρόοδος επί των εκκρεμών κοινωνικών φακέλων σε επίπεδο ΕΕ και ετοιμότητα εξέτασης των μελλοντικών πρωτοβουλιών που ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή στο πρόγραμμα εργασίας της για το 2018·
- επακολούθηση των προτεραιοτήτων του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων·
- περισσότερα αποτελέσματα σχετικά με το νέο θεματολόγιο δεξιοτήτων για την Ευρώπη με ιδιαίτερη έμφαση το 2018 στην εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου για τις διαδρομές αναβάθμισης των δεξιοτήτων που προορίζεται για τα άτομα με τις περισσότερες ανάγκες σε δεξιότητες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει σε όλα αυτά τα θέματα τον Μάρτιο του 2018 για να εξασφαλίσει τις δέουσες επακόλουθες ενέργειες

Σε ό,τι αφορά την παιδεία και τον πολιτισμό, οι 28 σημειώνουν ότι "είναι κομβικής σημασίας για την οικοδόμηση συνεκτικών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς και για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς μας".

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη, το Συμβούλιο και την Κομισιόν, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους, να προωθήσουν τις εργασίες με σκοπό:

- την ενίσχυση της κινητικότητας και των ανταλλαγών, μεταξύ άλλων μέσω ενός ουσιαστικά ενισχυμένου, χωρίς αποκλεισμούς και διευρυμένου προγράμματος Erasmus +·
- την ενίσχυση των στρατηγικών συμπράξεων σε όλη την ΕΕ μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ενθάρρυνση της δημιουργίας, έως το 2024, είκοσι περίπου «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων», δηλ. δικτύων πανεπιστημίων «από τη βάση προς την κορυφή» σε όλη την ΕΕ, που θα επιτρέπουν στους σπουδαστές να λαμβάνουν τίτλο συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορες χώρες της ΕΕ και θα συμβάλλουν στη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων·

- την ενίσχυση της εκμάθησης γλωσσών, ώστε περισσότεροι νέοι να μιλούν τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές γλώσσες επιπλέον της μητρικής τους·

- την προώθηση της κινητικότητας και της συμμετοχής των σπουδαστών σε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, μεταξύ άλλων και μέσω «ευρωπαϊκής σπουδαστικής ταυτότητας»·
- την προώθηση της συνεργασίας των κρατών μελών για την αμοιβαία αναγνώριση των τίτλων τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντός του κατάλληλου πλαισίου·
- την αξιοποίηση της ευκαιρίας του ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς για να αυξηθεί η ενημέρωση όσον αφορά την κοινωνική και οικονομική σημασία του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Κομισιόν καλείται να υποβάλει, όπου συντρέχει λόγος, προτάσεις για συστάσεις του Συμβουλίου την άνοιξη του 2018 με σκοπό την έγκρισή τους από το Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για:

- τις προκλήσεις σχετικά με τις δεξιότητες που συνδέονται με την ψηφιοποίηση, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την παιδεία για τα ψηφιακά μέσα και την τεχνητή νοημοσύνη·
- την ανάγκη για χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, βασιζόμενη στη διά βίου μάθηση και καθοδηγούμενη από την καινοτομία·
- το νομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο συνθηκών για την ανάπτυξη των κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργίας, καθώς και της κινητικότητας των επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα.

Τέλος σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Κορυφής «One Planet Summit» που πραγματοποιήθηκε τις 12 Δεκεμβρίου 2017 στο Παρίσι με στόχο την αύξηση των δημόσιων και των ιδιωτικών πόρων υπέρ της δράσης για το κλίμα, σε συνέχεια της COP 23 που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 17 Νοεμβρίου 2017 στη Βόννη και καθ’ οδόν προς την COP 24 που θα πραγματοποιηθεί στο Κατοβίτσε και κατά την οποία θα εγκριθεί η δέσμη υλοποίησης της συμφωνίας των Παρισίων.

Επιβεβαιώνει με έμφαση τη δέσμευση της ΕΕ και των κρατών μελών της υπέρ της ταχείας και πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας των Παρισίων, καθώς και ότι θα εξακολουθήσουν να έχουν πρωτοπόρο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων μέσω της έγκρισης των εκκρεμών νομοθετικών προτάσεων σε επίπεδο ΕΕ.    15/12/2017

 

 

 

 

Τίμερμανς: Μη αποδεκτή η κατάσταση για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

«Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η κατάσταση να βελτιωθεί πολύ σύντομα»

Τίμερμανς: Μη αποδεκτή η κατάσταση για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένα ελληνικά νησιά σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών «μη αποδεκτή».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τη διαχείριση του προσφυγικού στις Βρυξέλλες, ο κ. Τίμερμανς τη χαρακτήρισε «μη αποδεκτή» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάζεται σε καθημερινή βάση με τις ελληνικές και με τις τοπικές Αρχές, για τη βελτίωσή της. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα είχε εκφράσει τη δυσφορία για την κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στα νησιά, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει βοηθήσει σημαντικά την Ελλάδα με οικονομικούς πόρους.

Ωστόσο, στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι σύνθετη, γιατί, όπως είπε, οι πρόσφυγες έχουν νομική προστασία και δικαίωμα προσφυγής αν πιστεύουν ότι το αίτημά τους για άσυλο απορρίφθηκε άδικα και αυτό είναι κάτι που απαιτεί χρόνο. Γι' αυτό, πρόσθεσε, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε βήμα-βήμα για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα νησιά. «Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η κατάσταση να βελτιωθεί πολύ σύντομα» σημείωσε.

NEWSBEAST.GR  7/12/2017

 

 

 

 

ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ


Ο Ευρωστρατός είναι ο Στρατός σωτηρίας της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας.

Είναι ο Στρατός της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Παγκοσμιοποίησης.

Είναι ο Στρατός επιβολής των σχεδίων της ΕΛΙΤ της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Κυβέρνησης.

Μαζί με τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις του βαθέως Σιωνιστικού Κράτους στις ΗΠΑ, η Σιωνιστική ΕΛΙΤ θα επιβάλει τη Δικτατορία της επάνω στη Γη.

Γιαυτό θέλουν να «φάνε» τον Πρόεδρο ΤΡΑΜΠ.

Αλλοίμονό μας.!!!!!!!!!!!!!!!

Εκτός εάν ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ οι Ευρωπαϊκοί Λαοί.

Αλλά με ΤΟΥΣΚ-ΜΕΡΚΕΛ-ΜΑΚΡΟΝ-ΓΙΟΥΝΚΕΡ , κ.λ.π. αποκλείεται να ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ.

Η Σιωνιστική ΕΛΙΤ της Ν.Τ.Π. ήξερε τι έκανε.

ΑΝΤΩΝΗΣ Ι. ΓΡΥΠΑΙΟΣ
Ομάδα Διεθνών Σχέσεων & Γεωπολιτικής
01/11/2017

 

 

 Ευρεία συναίνεση των ηγετών της ΕΕ

στο Ταλίν για μη περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ σε ευρωπαϊκά ζητήματα

Με το άτυπο δείπνο των ηγετών των κρατών-μελών με θέμα το μέλλον της ΕΕ το βράδυ της Πέμπτης, στο Ταλίν της Εσθονίας, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου, ουσιαστικά άρχισε η συζήτηση και έγινε το πρώτο βήμα στην πορεία προς τη λήψη των αποφάσεων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συζήτηση –κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής μετά τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές– ανιχνεύθηκαν οι προθέσεις για την επόμενη περίοδο και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ θα εργαστούν εντατικά μέσα στους επόμενους μήνες ώστε ο διάλογος για το μέλλον της ΕΕ να καταλήξει το καλοκαίρι του 2018 σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες.
Η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι ότι για να αντιμετωπιστεί η πολιτική κρίση των τελευταίων χρόνων –η οποία, όπως υποστηρίζει, έχει έρθει ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και βάσει των αρχών της, τις κρίσεις στην οικονομία και στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη, αλλά και να δώσει το στίγμα της στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις– είναι να γίνει κοινά αποδεκτό είναι ότι η κατάσταση δεν είναι «business as usual» και πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες μέχρι το καλοκαίρι σε συγκεκριμένους τομείς.
Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε στη συζήτηση ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες:
α) Για την κοινωνική Ευρώπη βασισμένη στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα και μια νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης (επί της οποίας παρουσίασε τις προτάσεις της Ελλάδας),
β) Για μια μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών,
γ) Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις,
δ) Για τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης,
ε) Για αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ και ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όπως προέκυψε από τη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρξε ευρεία στήριξη για τη μη εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά ζητήματα και αντικατάσταση του από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) / huffingtonpost.gr

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 29.9.17

Η Ευρωβουλή ζήτησε την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο

Επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εάν η δέσμη του Ερντογάν για τη συνταγματική μεταρρύθμιση εφαρμοστεί ως έχει, ζήτησε με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για την Κύπρο, η Ευρωβουλή καλεί την Τουρκία «να επιδείξει ενεργό στήριξη για ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων»....
και επαναλαμβάνει την έκκληση του προς την Τουρκία να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο.
Οι ευρωβουλευτές διατυπώνουν την υποστήριξή τους σε «μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».

Πηγή: ΚΥΠΕ μέσω pontos-news.gr
Αναρτήθηκε από Kafeneio™ στις 7/07/2017 09:20:00 μ.μ.

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided