Τετάρτη, Μάιος 05, 2021

Λιβύη - Χαλίφα Χαφτάρ

 

 

 

 

 

 

 

''Mπλόκο'' Χαφτάρ στη Τουρκία: Ανεπιθύμητος ο Λίβυος πρωθυπουργός στη Βεγγάζη

 

 

 

 

 

 

 

''Mπλόκο'' Χαφτάρ στη Τουρκία: Ανεπιθύμητος ο Λίβυος πρωθυπουργός στη Βεγγάζη

Γιώργος Μοτσάκος 29/4/2021

Η νέα μεταβατική κυβέρνηση δεν ελέγχει την Ανατολική Λιβύη, ούτε αποχωρούν Τούρκοι και Σύριοι μισθοφόροι.

Εκτός ελέγχου φέρεται να είναι η κατάσταση στην Λιβύη, μετά το μπλοκάρισμα της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην Βεγγάζη (περιοχή του Χαφτάρ), με επικεφαλής τον φιλότουρκο Λίβυο μεταβατικό πρωθυπουργό.

Ο στρατηγός Χαφτάρ έθεσε μάλιστα όρους για την είσοδο του Νμπαιμπά στη Βεγγάζη, τους οποίους δεν γνωρίζουμε αν θα τους αποδεχθεί η λιβυκή κυβέρνηση.


Ρώσοι: ''Πλοία των ΗΠΑ θα εκτοξεύσουν Tomahawk από το Αιγαίο''
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player

Ο Λίβυος στρατηγός εξακολουθεί να αρνείται να υποταχθεί στους κρατικούς θεσμούς και παίζει το δικό του παιχνίδι στην Λιβύη, λόγω της τουρκικής παρουσίας και των χιλιάδων Σύριων μισθοφόρων που δεν αποχωρούν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Χαφτάρ προχθές, εμπόδισαν τον Λίβυο πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Βεγγάζη.

Ο εκπρόσωπός του Χαφτάρ, Ahmed Al-Mismari, εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τον Νμπάιμπα να μην συνοδεύεται από προσωπικό ασφαλείας ή μέλη στρατού για τη συνάντησή του στην πόλη αυτή.

Ο ίδιος τόνισε σε δήλωση του ότι "η πλευρά του LNA δεν αντιτίθεται στην κυβέρνηση του μεταβατικού πρωθυπουργού ώστε αυτή να πραγματοποιήσει συνάντηση σε οποιαδήποτε περιοχή υπό τον έλεγχό τους, ειδικά στη Βεγγάζη, με την προϋπόθεση όμως ότι ο Νμπάιμπα δεν θα έχει μαζί του "προσωπικό ασφαλείας και συμβούλους".

Η πιθανή παρουσία Τούρκων “συμβούλων” και οι πολιτοφυλακές της Τρίπολης, θεωρούνται από τον Al-Mismari, ως μη αποδεκτές, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας σύνδεσμος με την κυβέρνηση, και οποιαδήποτε επικοινωνία.

Η λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον Νμπάιμπα, σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην πόλη της Βεγγάζης την περασμένη Δευτέρα, αλλά στο αεροδρόμιο Μπενίνα “γέμισε” ξαφνικά από άνδρες της πολιτοφυλακής του Χαφτάρ,  οδηγώντας έτσι σε ακύρωση της όλης διαδικασίας.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Λίβυου πρωθυπουργού, Μοχάμεντ Χαμούδα, ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψης χωρίς να αναφέρει τους λόγους, αντίθετα ο Νμπάιμπα είχε συνάντηση με τους υπουργούς του στην Τρίπολη.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών εισήλθε ως διαμεσολαβητής για να εξασφαλίσει την είσοδο του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Νμπάιμπα την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι υποστηρικτές του Χαφτάρ απειλούν τους πάντες.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν διάφορα βίντεο που δείχνουν ότι οι υποστηρικτές του Χάφταρ υπόσχονται “θερμή υποδοχή” στον Νμπάιμπα, ενώ  τον απείλησαν με την ζωή του αν έλθει στη Βεγγάζη.

Οι Τούρκοι δεν αποχωρούν ισχυριζόμενη το Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ι,Καλίν δήλωσε ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν στην Λιβύη, και οι μαχητές της Συρίας.

«Έχουμε μια συμφωνία που εξακολουθεί να ισχύει εκεί με την κυβέρνηση της Λιβύης», είπε,αναφερόμενος στο μνημόνιο ασφαλείας που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Φαγιέζ αλ-Σαρράι, το οποίο άνοιξε το δρόμο για αποφασιστική τουρκική παρέμβαση υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης ωστόσο, αρνήθηκε να επικυρώσει τη συμφωνία και την θεωρεί παράνομη.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης κατά Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, ο Saad Imgheib, μέλος του κοινοβουλίου της Λιβύης δήλωσε ότι ο λιβυκός  λαός υπέφερε πολύ από την καθυστέρηση, την αδικία, την καταπίεση και την ταπείνωση κατά την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Μέχρι πρόσφατα, η λιβυκή αγορά ήταν μια από τις πιο ζωτικές για την τουρκική οικονομία και τουρκικά προϊόντα διαφόρων ειδών διακινούνται στην χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος 28.04.2021 - 14:58 168

''Λουκέτο'' σε τουρκικά τζαμιά στην Γαλλία με εντολή Μακρόν

«Δεν έχουν εισβάλει μόνο τα τουρκικά προϊόντα στα σπίτια μας, αλλά και οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές. Έτσι, οι κοινωνίες μας έχουν αιχμαλωτιστεί από μια διπλή τουρκική οικονομική και πολιτιστική εισβολή. Η φιλοδοξία του Τούρκου προέδρου υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια, ενώ ο ίδιος ονειρεύεται τον έλεγχο ολόκληρου του αραβικού κόσμου.

Η τουρκική παρέμβαση στις υποθέσεις των αραβικών χωρών ήρθε με την έναρξη της γνωστής Αραβικής Άνοιξης, χρησιμοποιώντας την οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως εργαλείο σε αυτές τις χώρες για να κάνει αυτό που ήθελε.

Ευτυχώς, η όλη διαδικασία απέτυχε στην Αίγυπτο, στη συνέχεια στη Συρία και την Τυνησία, και τώρα αποτυγχάνει και στη Λιβύη. Σήμερα, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει βρεθεί απομονωμένος σε Ευρώπη και ΗΠΑ, και πολιορκείται από εσωτερικές κρίσεις που απειλούν την εξουσία του», τόνισε ο Βουλευτής.

Πρόκειται για ένα κλίμα ενδεικτικό των προθέσεων χιλιάδων Λίβυων που απαιτούν την αποχώρηση όλων των μισθοφορικών δυνάμεων από την χώρα εδώ και τώρα.

Όταν υλοποιηθεί μια γενική αποχώρηση όλων των ξένων δυν'αμεων, και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιτυγχάνοντας μια συμφωνία αρχών, τότε ίσως μπορεί η Λιβύη να δει καλύτερες ημέρες ως χώρα, αλλιώς η όλη κατάσταση οδηγεί σε νέο εμφύλιο.

Πενταπόσταγμα 29/4/2021

 

 

 

 

Kαταιγιστικές εξελίξεις στη Λιβύη:

Ο Χαφτάρ ρίχνει ''άκυρο'' στον φιλότουρκο Πρωθυπουργό


Σε πορεία απόλυτης ρήξης Χαφτάρ και o φιλότουρκος Λίβυος πρωθυπουργός

Σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες, η πολεμική αεροπορία του Εθνικού στρατού της Λιβύης, με ηγέτη τον Χ.Χαφτάρ, διαθέτει πιστοποιημένα συνολικά έξι εκσυγχρονισμένα πλέον μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου της.

Αυτά τα MiG αντικαταστάθηκαν σταδιακά από νέους τύπους  αεροσκαφών MiG-29SMT2 (μοντέλο 9.17R) και MiG-29UBM (μοντέλο 9.53R). Η ρωσική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη επίσημα τέτοιες πληροφορίες.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού ετοιμάζονται για νέο γύρο εχθροπραξιών.

Την ίδια περίοδο έχουμε έντονα σημάδια διαφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης της Λιβύης (GNU), Αμπντέλ Χαμίντ Ντεμπίμπα και του αρχηγού του εθνικού στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χάφταρ, τα οποία έχουν προκαλέσει φόβους ακύρωσης της διαδικασίας που αφορά την τελική διευθέτηση της οκταετούς σύγκρουσης στη Λιβύη.

Η πρόσφατη κοινοβουλευτική ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα λιβυκή κυβέρνηση είχε δημιουργήσει ελπίδες για τερματισμό των διχασμών στη χώρα.

Μετά την ηχηρή απουσία του Dbeibah από την σχετική τελετή στην Βεγγάζη κατά τη διάρκεια της οποίας η τοπική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αμπντουλάχ Θίννι παρέδωσε την εξουσία της στην κυβέρνηση συνασπισμού, τα πράγματα έγιναν πολύ άσχημα.

Αμέσως ξεκίνησαν σενάρια διαφωνίας μεταξύ του νέου πρωθυπουργού και του Χαφτάρ.

Περαιτέρω ενδείξεις τέτοιας ρήξης άρχισαν να εμφανίζονται όταν ο Dbeibah ανέφερε το σχέδιό του να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την ανακάλυψη ομαδικού τάφου στη Βεγγάζη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Χαφτάρ.

Τα μέσα ενημέρωσης κοντά στον Χαφτάρ επέκριναν την απόφαση του Λίβυου πρωθυπουργού. Οι επιθέσεις τους στην κυβέρνηση του φιλότουρκου Dbeibah έχουν πολλαπλασιαστεί μετά τις πρώτες ημέρες της ανάληψης της εξουσίας του.

Οι σχέσεις του νέου πρωθυπουργού με τον Χαφτάρ φαίνεται να έχουν καταρρεύσει πριν καν ξεκινήσουν πραγματικά.

“Αν και οι εξελίξεις προς το παρόν δεν έχουν πυροδοτήσει ένα νέο ξέσπασμα βίας, η διαφωνία των δύο πλευρών θα περιορίσει τον έλεγχο του Dbeibah στην ανατολική περιοχή που ελέγχει ο Χαφτάρ”, αναφέρουν διεθνείς παρατηρητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι η απόφαση του Dbeibah να μην επισκεφθεί τη Βεγγάζη για την παράδοση της εξουσίας του Thinni, θεωρείται ως απόπειρα να αγνοήσει τον Χαφτάρ, τον οποίο θεωρεί ως ένα από τα κύρια εμπόδια για τον πλήρη έλεγχο της Λιβύης.

Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη σιωπηρή συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών, η οποία αντικατοπτρίζεται στην ψήφο των βουλευτών που συνδέονται με το LNA υπέρ του Dbeibah και του Προέδρου του Συμβουλίου Προεδρίας Muhammad al-Manfi.

Οι ίδιοι παρατηρητές υποψιάζονται ότι η καθυστέρηση του Aguila Saleh, προέδρου του κοινοβουλίου στη σύγκληση συνόδου για συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό, συνδέεται με την τρέχουσα άσχημη περίοδο μεταξύ του Χαφτάρ  και του Λίβυου πρωθυπουργού.

Η απαίτηση του ΟΗΕ και της Γαλλίας για αποχώρηση των Σύριων και Ρώσων μισθοφόρων από τα δυτικά και ανατολικά της χώρας, μαζί με τους Τούρκους συμβούλους, παραμένει ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση.

Εκτίμηση είναι ότι κανένας δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το λιβυκό έδαφος, αφού Τούρκοι, Ρώσοι και λοιποί έχουν τα δικά τους τεράστια συμφέροντα.

Σύντομα πιθανόν οι εχθροπραξίες να επαναληφθούν έως ότου το ΝΑΤΟ αποφασίσει να επέμβει όπως και το 2011.

https://www.pentapostagma.gr/

Αναρτήθηκε από EFENPRESS στις 25.3.21

 

 

 

 

Νέα μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη

Νέα μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη

Η Αθήνα χαιρέτισε την εκλογή της νέας μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη, η οποία πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον επόμενο Δεκέμβριο, εκφράζοντας την ελπίδα το νέο σχήμα να συνεισφέρει αποφασιστικά στην ειρήνευση και στην σταθεροποίηση της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ προσθέτει ότι η Ελλάδα, ούσα άμεσος γείτονας της Λιβύης, «προσβλέπει στην εγκαθίδρυση επαφών με το νέο Προεδρείο ευθύς μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στη βάση της διεθνούς δικαίου».

«Η χώρα μας», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση, «είναι επίσης έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη προκειμένου να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση και στην εμπέδωση της ασφάλειας. Τέλος, η Ελλάδα τονίζει ότι για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, απαραίτητο κριτήριο είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα».

Ποιός ειναι ο νέος Πρόεδρος

Σημειώνεται ότι Πρόεδρος του τριμελούς μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου ανεδείχθη ο Μοχάμαντ Γιουνές Μένφι.

Πρόκειται για τον πρέσβη της Τρίπολης στην ΑΘήνα, που τον Δεκέμβριο του 2019 είχε απελαθεί, λίγο μετά τη σύναψη του παρανόμου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν στην «Κ» ότι οι επαφές με την συγκεκριμένη πλευρά είχαν διατηρηθεί στο κατάλληλο διπλωματικό επίπεδο, έτσι ώστε η σημερινή εξέλιξη να μην προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα ως προς το πρόσωπο και την παρουσία του στο νέο σχήμα.

Ανάρτηση Μητσοτάκη

Σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι η εκλογή μιας νέας ενοποιημένης κυβέρνησης στη Λιβύη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη στη γειτονική χώρα, ενώ ζήτησε όλοι οι φορείς να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο.

 

 

Απόπειρα συμβιβασμού μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Λιβύης

Οι συμμετέχοντες στον ενδολυβικό διάλογο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εξέλεξαν τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά νέο μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, στις 24 Δεκεμβρίου.

Φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού θεωρείτο ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φάτι Μπασάγα. Ωστόσο, ο Ντμπεϊμπά κατάφερε να κάνει την έκπληξη, συγκεντρώνοντας 39 ψήφους σε σύνολο 73. Ο Ντμπεϊμπά, που είναι μηχανικός και κατάγεται από τη Μιζράτα, έχει ιδρύσει το κίνημα Λίμπια αλ-Μοστάκμπαλ («Η Λιβύη του Μέλλοντος»). Επί καθεστώτος Μουάμαρ Καντάφι κατείχε καίρια θέση, καθώς προήδρευε στη Λιβυκή Εταιρεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης (LiDCO).

Πέραων των ΝτμπεΪμπά και Μένφι, μέλη του Συμβουλίου εξελέγησαν ο Μούσα αλ Κόνι, από τη νότια Λιβύη και ο Αμπντάλα αλ Λάφι, που εκπροσωπεί τη δυτική Λιβύη.

Δύσκολη αποστολή

Ο αναλυτής Τζάλελ Χαρσάουι, του Clingendael Institute, εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση ενδεχομένως να δυσκολευτεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Λιβύης. Μολονότι γεννημένος στην ανατολή, ο Μένφι θεωρείται πολιτικά προσκείμενος στη σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης και δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ή με άλλα ηγετικά στελέχη της ανατολικής Λιβύης.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο Μπασάγα εξέφρασε, μέσω ανάρτησης στο Twitter, την υποστήριξή του στη διαδικασία και τη νέα κυβέρνηση.

Η αποστολή των νέων, μεταβατικών αρχών της Λιβύης θα είναι «να επανενώσουν τους κρατικούς θεσμούς και να εγγυηθούν την ασφάλεια» μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η Ουίλιαμς εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει μέσα σε διάστημα 21 ημερών να συγκροτήσει την κυβέρνησή του και να παρουσιάσει το πρόγραμμά του (…) στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να εγκριθεί. Θα έχει στη συνέχεια άλλες 21 ημέρες στη διάθεσή του για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Αν αποτύχει, το ζήτημα θα εξεταστεί από τους συμμετέχοντας στον ενδολιβυκό διάλογο.

Οι 75 συμμετέχοντες είχαν συγκεντρωθεί από τις αρχές της εβδομάδας στη Γενεύη, σε τοποθεσία που κρατήθηκε απόρρητη από τον ΟΗΕ, για να εκλέξουν τις μεταβατικές αρχές. Ο πρώτος γύρος διεξήχθη την Τρίτη, όμως κανείς από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 70% ώστε να εκλεγεί. Ο δεύτερος γύρος έγινε σήμερα.

Μολονότι η εκλογή πρωθυπουργού συνιστά πρόοδο, ο Ντμπεϊμπά θα πρέπει πολύ γρήγορα να φροντίσει να αναγνωριστεί η εξουσία του από τους άπειρους πολιτικούς παράγοντες της Λιβύης, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν ήδη πάρει αποστάσεις από τις συνομιλίες της Γενεύης.

ΥΠΕΞ: Απαραίτητη η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την εκλογή του Προέδρου του Συμβουλίου της Προεδρίας Μοχάμεντ Μένφι, των Μελών του και του Πρωθυπουργού της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που έλαβε χώρα στη Γενεύη σήμερα.

Ο ορισμός του Μεταβατικού Προεδρείου, μέχρι τις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, ευελπιστούμε ότι θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην ειρήνευση και στην σταθεροποίηση της Λιβύης και της περιοχής γενικότερα.

Η Ελλάδα, όντας άμεσος γείτονας της Λιβύης, προσβλέπει στην εγκαθίδρυση επαφών με το νέο Προεδρείο ευθύς μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στη βάση της διεθνούς δικαίου.

Η χώρα μας, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είναι επίσης έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη προκειμένου να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση και στην εμπέδωση της ασφάλειας.

Τέλος, η Ελλάδα τονίζει ότι για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, απαραίτητο κριτήριο είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα»

05.02.2021 • 22:17

 

 

 

 

Άκυρη η συμφωνία Σάρατζ-Ερντογάν

Άκυρη η συμφωνία Σάρατζ-Ερντογάν

Σημαντική εξέλιξη

Σε μία σημαντική ανακοίνωση προχώρησε το κοινοβούλιο της Λιβύης. Πριν λίγο σε δελτίο τύπου ανέφερε ότι το εφετείο της Al-Bayda, ακύρωσε τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων και συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας "Al-Wefaq" (GNA) στην Τρίπολη και της Τουρκίας!

Το εφετείο Al-Bayda επίσης εξέδωσε απόφαση ακύρωσης των αποφάσεων του λεγόμενου GNA σχετικά με τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με το κράτος της Τουρκίας, επιπλέον της συμφωνίας ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξυ των 2 πλευρών.

Η απόφαση εκδόθηκε υπέρ της Βουλής των Αντιπροσώπων, βάσει της αγωγής που κατέθεσε νωρίτερα το Νομικό Τμήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αυτή η απόφαση έχει πολλές πτυχές. Πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις δυνάμεις που αντιτίθενται στη συμφωνία Άγκυρας-Τριπόλεως ως νομικό ''όπλο''. Πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί και η Αθήνα, καθώς η απόφαση πάρθηκε από επίσημο και αναγνωρισμένο δικαστήριο.

Με λίγα λόγια μπορεί να γίνει προσφυγή και να ακυρωθεί και επίσημα η ασυμφωνία. Σίγουρα πίσω από αυτή την απόφαση βρίσκεται η Αίγυπτος μαζί με τα ΗΑΕ, όπου έχουν τεράστια συμφέροντα στη περιοχή.

To σημαντικότερο σε αυτή την συμφωνία βρίσκεται αλλού βέβαια. Το εφετείο δεν ανήκει στον LNA, αλλά είναι ανεξάρτητο όργανο και αυτό έχει την σημασία του.

Mην ξεχνάμε πως και είναι οι κύριος υποστηρικτής του Χαφτάρ

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, επί του παρόντος υπάρχουν 20.000 άνδρες ξένων δυνάμεων ή μισθοφόροι στη Λιβύη.

Το Russian Wagner Group, το οποίο ανήκει στον επιχειρηματία Yevgeny Prigozhin, είναι γνωστή ως μία από τις κύριες ομάδες που έστειλαν μισθοφόρους να πολεμήσουν στη Λιβύη.

Ανδρέας Μουντζουρούλιας 27/01/2021

Λιβύη: Αποχωρούν μισθοφόροι & ξένες δυνάμεις

- Χαφτάρ - Σάρατζ δημιουργούν κοινό στρατό

Newsroom Newsroom 23.10.2020 - 17:44

Στη δημοσιότητα η συμφωνία

Όλοι οι μισθοφόροι και οι ξένοι μαχητές θα αναχωρήσουν από τη Λιβύη μέσα σε τρεις μήνες από την υπογραφή, σήμερα, της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία τίθεται «άμεσα» σε ισχύ ανακοίνωσε η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, αναφέρει πως «παγώνουν» όλες οι συμφωνίες που αφορούν σε στρατιωτικές συνεργασίες ή συνεργασίες ασφαλείας με ξένες δυνάμεις, μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη χώρα.

Η Στέφανι Ουίλιαμς, η οποία ασκεί χρέη απεσταλμένης του ΟΗΕ στη Λιβύη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή στη Γενεύη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός πως υπάρχουν «καλές ενδείξεις ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ρας Λανούφ και το Ες Σίντερ θα είναι έτοιμες να επαναλάβουν την παραγωγή στο εγγύς μέλλον, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Πρόκειται για «μια πλήρη και μόνιμη εθνική συμφωνία με άμεση ισχύ», δήλωσε ακόμη στους δημοσιογράφους η Στέφανι Ουίλιαμς.

«Ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος κατά διαστήματα. Ο πατριωτισμός σας, σας επέτρεψε να προχωρήσετε και μπορέσατε να επιτύχετε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε η απεσταλμένη του ΟΗΕ μετά την τελετή της υπογραφής.

Αργότερα η Ουίλιαμς δήλωσε πως ελπίζει ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους προσθέτοντας πως «έχουμε πολλή, πολλή δουλειά τις ημέρες και τις εβδομάδες που έρχονται για να θέσουμε σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις της συμφωνίας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε ως «καλή είδηση» τη σημερινή ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και ζήτησε να τεθεί σε εφαρμογή ώστε να επιτραπεί η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας. Είναι μια καλή είδηση. Όμως η εφαρμογή της είναι επίσης σημαντική, διότι θα αποτελέσει το κλειδί για την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

Τα μέρη επίσης συμφώνησαν να σχηματίσουν μια κοινή δύναμη τακτικού στρατιωτικού προσωπικού.

«Χαλάστηκε» ο Ερντογάν


Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε σήμερα τη βιωσιμότητα της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπολέμων στη Λιβύη, η οποία συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Η σημερινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν συνήφθη στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά σε κατώτερο επίπεδο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. «Για μένα, (η συμφωνία αυτή) μοιάζει να στερείται αξιοπιστίας». 

Mάλιστα τα ''έχωσε'' και στον Σάρατζ!

Οι όροι της συμφωνίας-Tα έγγραφα μας τα έστειλαν συνάδελφοι από την Λιβύη

GALLERY

 

 

 

 

 

 

Συνάντηση LNA-GNA στην Αίγυπτο:

Θέλουν "έξω" από τη Λιβύη την Τουρκία

Συνάντηση GNA-LNA στην Αίγυπτο που αλλάζει όλα τα δεδομένα

Εξελίξεις άκρως ενθαρρυντικές έρχονται από την Λιβύη, μετά την ανακοίνωση της συνάντησης αντιπροσωπειών των δύο αντιμαχομένων πλευρών σε αιγυπτιακό έδαφος.

Στρατιωτικές αντιπροσωπείες από τις δύο αντίπαλες αρχές στη Λιβύη θα συναντηθούν στην πόλη Χουργκάντα ​​της Ερυθράς Θάλασσας της Αιγύπτου, με σκοπό την επίτευξη αμοιβαίου συμβιβασμού για την προετοιμασία της συνόδου των επιτροπών LNA-GNA 5 + 5.

Οι αντιπροσωπείες του Εθνικού Στρατού της Λιβύης με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τον Φ.Αλ Σαράτζ, θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια στην Αίγυπτο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Πληροφορίες φέρουν να υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ τους σε πολλά θέματα, ενώ η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων και των Σύριων μισθοφόρων έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε όλες τις πλευρές.

Οι Λίβυοι ανεξαρτήτως το που ανήκουν, βλέπουν ξεκάθαρα πλέον ότι οι Τούρκοι έχουν υποχθόνια σχέδια για την χώρα τους, ενώ θέλουν να "βάλουν χέρι" και στα έσοδα από το πετρέλαιο από τα οποία ζει η χώρα.

Μέσα σε όλα αυτά, η Αίγυπτος πιέζει για μια πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη και ζητά την κατάπαυση του πυρός, την πλήρη απόσυρση των Συριων Τζιχαντιστών και τη διακοπή της ξένης επέμβασης στη χώρα, καθώς και μια δίκαιη κατανομή του πλούτου.

Τον Ιούνιο, η Αίγυπτος πρότεινε μια ειρηνευτική πρωτοβουλία που ονομάστηκε Διακήρυξη του Καΐρου, η οποία βασίστηκε στο τέλος της διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ πρότεινε επίσης την κατάπαυση του πυρός και την εκλογή νέου συμβουλίου.

Ένα μήνα αργότερα, το αιγυπτιακό κοινοβούλιο ενέκρινε την πιθανή ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο εξωτερικό για λόγους εθνικής ασφάλειας «προς τη στρατηγική δυτική κατεύθυνση ενάντια στο σχέδιο των ένοπλων εγκληματικών πολιτοφυλακών και των ξένων τρομοκρατικών στοιχείων».

Η απόφαση ελήφθη όταν ο πρόεδρος Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι προειδοποίησε οτι η χώρα του «δεν θα μείνει αδρανής» ενόψει οποιασδήποτε επίθεσης σε Σύρτη και Αλ Τζούφρα,τις οποίες προηγουμένως χαρακτήρισε ως «κόκκινες γραμμές» για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

Νέα μαχητικά στα χέρια των δυνάμεων του Χαφτάρ με την βοήθεια των Ρώσων

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης ανακοίνωσε την εμφάνιση νέας παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών MiG-23, τα οποία επισκεύασαν Ρώσοι ειδικοί για λογαριασμό του στρατηγού Χαφτάρ.

Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Ahmed al-Mismari, ανακοίνωσε ότι οι νέα μαχητικά υπηρετούν με τη Λιβυκή Πολεμική Αεροπορία και ότι αυτά ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν πολεμικές αποστολές.

Ο ίδιος έγραψε  στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook: "Η Αραβική Πολεμική Αεροπορία της Λιβύης ολοκλήρωσε τις εργασίες επισκευής αεροσκαφών MiG-23, και ανακοινώνει την έναρξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας τους να διεξάγουν πολεμικές  αποστολές", ανέφερε  η αραβική ενημερωτική ιστοσελίδα "Al-Masdar News".

Αν και η χώρα που βοήθησε στην επισκευή των μαχητικών  MiG-23 δεν κατονομάζεται επίσημα, ωστόσο, στο πλαίσιο πτήσεων ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη Λιβύη, καθώς και της τεράστιας εμπειρίας του ρωσικού στρατού στην επισκευή τέτοιων μαχητικών, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αυτή πραγματοποιείται σίγουρα από τη ρωσική πλευρά.

Το χειρότερο σενάριο για την Τουρκία, όπως λοιπόν έχει διαμορφωθεί η κατάσταση αυτή την στιγμή στην Λιβύη μετά την έναρξη των παραδόσεων πετρελαίου, θα ήταν μια  συνεννόηση μεταξύ των δυνάμεων Χαφτάρ και Σάρατζ για το καλό της χώρας τους.

Πιθανόν οι δύο ηγέτες να διαπίστωσαν τοΝ μεγάλο κίνδυνο που αποκρύπτει πλέον η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην χώρα, ειδικά τα σχέδια της για την δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην χώρα, σε συνδυασμό με την παρουσία χιλιάδων εγκληματιών Τζιχαντιστών στην Τρίπολη.

Σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε μια πιθανή  επέμβαση του ΟΗΕ, των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας για εκδιωχθούν οι Τούρκοι, οι οποίοι όπου “τρυπώσουν” δεν φεύγουν εύκολα μετά.

https://www.youtube.com/watch?v=oEx2v3ovfvE&feature=emb_logo

Pentapostagma 29/9/2020

 

 

 

 

 

Πλήρης στήριξη Σάλεχ σε Χαφτάρ

- Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη

Newsroom Newsroom 24.09.2020 - 23:18

Ο στρατός είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τη Λιβύη

Όπως φαίνεται ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη μετά την αιφνίδια επίσκεψη του Σάλεχ και Χαφτάρ στην Αίγυπτο.

Λιβυκά ΜΜΕ, αναφέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Ageela Saleh, δηλώνει την απόλυτη στήριξή του στον στρατάρχη Χαφτάρ αλλά και στον LNA, καθώς "μοιράζονται" τον ίδιο στόχο και σκοπό.

Επίσης ο Σάλεχ, ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση της Λιβύης θα έχει ως έδρα τη Σύρτη, ενώ έδωσε και ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους εμπλεκομένους, πως ο λιβυκός στρατός είναι πανέτοιμος να υπερασπιστεί τη Λιβύη.

Ο LNA εξολόθρευσε τον "Εμίρη" του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη

Τη Δευτέρα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Στρατηγός Αχμέντ Αλ Μισμάρι ανακοίνωσε τη δολοφονία ενός «εμίρη» του Ισλαμικού Κράτους (IS) στη νότια Λιβύη.

Είπε ότι ο ηγέτης του IS σκοτώθηκε σε ενέδρα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης, από τις δυνάμεις του LNA στη γειτονιά Αμπντ Αλ Κάφι της Σεμπά, στις 14 Σεπτεμβρίου. Ο Al-Mismari είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι ο άντρας πιστεύεται ότι ήταν ο ηγέτης του IS στη Λιβύη, γνωστός ως Abu Abdullah Al-Libi.

Αφού ολοκληρώθηκε η έρευνα και συνελήφθη ακόμη ένας  πράκτορας του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή Γκάντβα, ο Αλ Μισμάρι επιβεβαίωσε ότι ήταν ο Αμπού Μουαζ Αλ-Ιρακινός, επίσης γνωστός ως Abu Abdullah. Πιστεύεται ότι είναι ο ηγέτης του IS στη Βόρεια Αφρική, δήλωσε ο εκπρόσωπος του LNA. Ο Al-Mismari επεσήμανε ότι ο Al-Iraqi εισήλθε στη Λιβύη στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, μαζί με τον Abdulaziz AlAnbari, με πλαστά λιβυκά διαβατήρια μέσω της Τουρκίας.

Εκείνη την εποχή, ο Αλ-Ανμπάρι ήταν ένας εμίρης του Ισλαμικού Κράτους  στη Λιβύη. Ο Αμπού Αμπντουλάχ ορίστηκε ως βοηθός από τον αρχηγό του ISIS, Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγντάντι. Ο Al-Iraqi έγινε ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης, αφού ο  LNA σκότωσε τον Αλ Ανμπάρι στην ανατολική πόλη Ντέρνα το 2015. Η έρευνα αποκάλυψε την ταυτότητά του ως Αμπντουλάχ Αλ-Ραμπάι, Ιρακινού Κούρδου. Ο Al-Mismari εξήγησε ότι ο «εμίρης» του IS στη Λιβύη, σκοτώθηκε σε μια 7ωρη μάχη με τις δυνάμεις του LNA.

Η Τουρκία έστειλε σχεδόν 18.000 Συριακούς μισθοφόρους στη Λιβύη

Την Πέμπτη, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) αποκάλυψε ότι ο συνολικός αριθμός των Τούρκων μαχητών που είχαν μεταφερθεί στη Λιβύη είχε αυξηθεί σε σχεδόν 18.000. Από αυτούς 7.100 σύροι μισθοφόροι επέστρεψαν στη Συρία αφού ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις  τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των τζιχαντιστών που μεταφέρθηκαν από τη Συρία στη Λιβύη έφτασε τους 10.000, ενώ επιπλέον υπήρχαν 2.500 Τυνήσιοι. Είναι επίσης γνωστό ότι ανάμεσα στους 18.000 μισθοόρους, υπάρχουν τουλάχιστον 350 παιδιά κάτω των 18 ετών.

Σε δήλωσή του, το SOHR πρόσθεσε ότι μια νέα παρτίδα μισθοφόρων που στηρίζονται από την Τουρκία επέστρεψε από τη Λιβύη στη Συρία, αφού ολοκλήρωσε τη διάρκεια των συμβάσεών τους, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των επαναπατριζόμενων σε δέκα ημέρες σε περισσότερους από 1.200.

Ψυχολογικά προβλήματα & αγχώδεις διαταραχές προκαλούν οι Κούρδοι στους Τούρκους στρατιώτες


https://www.youtube.com/watch?v=t4uGJBp1giY&feature=emb_logo

Σχέδιο 15ετίας για τις ΈΔ: Έρχονται F-35, φρεγάτες & UAV


https://www.youtube.com/watch?v=iJWAlYs8Oag&feature=emb_logo

 

 

 

 

Λιβύη:

Ο Σάρατζ ανακοίνωσε οτι παραιτείται από πρωθυπουργός

Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη

Ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ ανακοίνωσε απόψε ότι προτίθεται να παραδώσει την εξουσία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο Σάρατζ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η κυβέρνηση του Σάρατζ εδρεύει στην Τρίπολη ενώ η ανατολική Λιβύη και μεγάλο μέρος του νότου της χώρας ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Είναι επικεφαλής του GNA από τότε που ιδρύθηκε το 2015 ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής συμφωνίας που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ με στόχο την ένωση και τη σταθεροποίηση της Λιβύης μετά το χάος που ακολούθησε την εξέγερση του 2011 που έριξε τον Muammar Qaddafi.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι είναι κοντά σε μια συμφωνία που θα αφορά τις παραμέτρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη αλλά και τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας.

Η παραίτηση αυτή Σάρατζ, όπως σας είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα, ίσως να οδηγήσει σε μία τεράστια ήττα για τα σχέδια Ερντογάν, αλλά και σε βήματα προς την ειρήνη στη Λιβύη, που σφυροκοπάται εδώ και χρόνια από ξένες παρεμβάσεις και εμφύλιες συρράξεις.

Η υποστηριζόμενη από την Τουρκία, κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με επικεφαλής τον Φ.Σαράτζ, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Μετά την απόφαση κατάπαυσης του πυρός, ξεκίνησαν διαμαρτυρίες ενάντια στο κόστος ζωής και τη διαφθορά στις πόλεις της Δυτικής Λιβύης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του UMH και στη Βεγγάζη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με επικεφαλής τον Khalifa Haftar, υποστηριζόμενη από την αντίπαλη κυβέρνησή του στο Τομπρούκ.

Ειδικά οι διαδηλώσεις στην Τρίπολη έφεραν στο προσκήνιο τη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ του Σάρατζ και του υπουργού Εσωτερικών Φέθι Μπασάγκα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε προξενήσει η απομάκρυνση του Μπασάνγκα από τη θέση του με εντολή Σάρατζ και η επαναφορά του σε αυτά μέσα σε λίγες μόλις ημέρες.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, ο Sarraj θέλει να μειώσει την "πίεση", παραιτούμενο πριν από τις συνομιλίες της Γενεύης.

Οι δύο κύριοι στόχοι των συνομιλιών της Γενεύης είναι να αναδιοργανώσει τις εκλογές και την αποφασιστικότητα του νέου προεδρικού συμβουλίου που θα τερματίσει την διμερή δομή.Οι περισσότεροι Λίβυοι αμφισβητούν την ικανότητα του Σάρατζ να ξεπεράσει τα εμπόδια στο νέο αδιέξοδο που αντιμετωπίζει, καθώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει αυτήν την εξαιρετική περίοδο, μια περίοδο που προϋποθέτει την εσωτερική του ετοιμότητα για να αποτρέψει τις πιθανές επιπτώσεις της απρόβλεπτης σύγκρουσης του με τον Μπασάγκα, όπως σας είχαμε αναφέρει.

Ο πόλεμος της Λιβύης, έχει μετατραπεί σε έναν περιφερειακό "πόλεμο" με τον Σάρατζ και την κυβέρνησή του να έχει τις λιγότερες συμμαχίες, καθώς την υποστηρίζει μόνο η Τουρκία. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος και Ρωσία έχουνν ταχθεί στο πλευρό του LNA.

https://www.youtube.com/watch?v=I5b2n0EPZSM&feature=emb_logo

https://www.youtube.com/watch?v=-CbjRKDCCQE&feature=emb_logo

Εξοπλιστική ρελάνς: H Eλλάδα ενισχύει τα Apache με Spike NLOS

Pentapostagma 17/9/2020

 

 

 

 

Λιβύη:

Οι δύο αντίπαλες πλευρές συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός - Πάνε σε εκλογές

Λιβύη, όπλα

Με χωριστές ανακοινώσεις, οι δύο πλευρές ενημερώνουν πως θα διεξαχθούν προσεχώς εκλογές και διατάζουν όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως το πυρ

Οι αντίπαλες αρχές στη Λιβύη ανακοίνωσαν χωριστά σήμερα πως θα οργανώσουν προσεχώς εκλογές και πως παύουν όλες τις μάχες στη λιβυκή επικράτεια, στο πλαίσιο μιας «συνεννόησης» η οποία χαιρετίσθηκε από τον ΟΗΕ. Σε δύο χωριστές ανακοινώσεις, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που έχει έδρα την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του αιρετού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσαν πως θα διεξαχθούν προσεχώς εκλογές και διέταξαν όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως το πυρ.

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φάγεζ αλ-Σάρατζ «εξέδωσε οδηγίες προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις να παύσουν αμέσως πυρ και όλες τις μάχες σε όλα τα λιβυκά εδάφη», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. Αυτό θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον αλ-Σάρατζ, να δημιουργηθούν αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες στη Σύρτη (βόρεια Λιβύη) και στην περιοχή της Τζούφρα, νοτιότερα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχόλιο από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, ελέγχουν την ανατολική Λιβύη, αν και ο Αγκίλα Σάλεχ είναι σύμμαχός του. Ωστόσο στην ανακοίνωση του Αγκίλα Σάλεχ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL), ο Σάλεχ δεν αναφέρει την αποστρατιωτικοποίηση της Σύρτης και της Τζούφρα, αλλά προτείνει την εγκατάσταση μιας νέας κυβέρνησης στη Σύρτη.

Από την πλευρά της, η UNSMIL υποδέχθηκε «θερμά τη συνεννόηση στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού (Φάγεζ) αλ-Σάρατζ και του προέδρου Αγκίλα (Σάλεχ) που καλούν σε κατάπαυση του πυρός και σε επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας». Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ζητεί επίσης στην ανακοίνωσή της από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό να άρει τον αποκλεισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, εξαιτίας του οποίου έχει σχεδόν σταματήσει η πετρελαϊκή παραγωγή στη χώρα, λέγοντας πως τα έσοδα από το πετρέλαιο θα πρέπει να κατατίθενται σε έναν ειδικό λογαριασμό και να αποδεσμευθούν μόνον αφού επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία.

Ethnos.gr 21/8/2020

 

 

 

 

Τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η Τουρκία για την επίθεση στη Σύρτη-Αλ Τζούφρα

Σάββας Καλεντερίδης Σάββας Καλεντερίδης  09.08.2020 - 21:44

Το εγχείρημα του Ερντογάν δεν είναι βιώσιμο, αν δεν καταληφθεί από τους μισθοφόρους τη Τουρκίας η Σύρτη και η Αλ Τζούφρα

Επειδή η Συμφωνία με την Αίγυπτο έχει πολλά σημεία που θα διευκρινιστούν όταν διαβάσουμε ολόκληρο το κείμενο, στο σημερινό μας άρθρο θα ασχοληθούμε και πάλι με τη Λιβύη.

Το έχουμε ξαναγράψει ότι ο κεντρικός πυλώνας της πολιτικής της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο, είναι η «Επιχείρηση Λιβύη», που έχει ως στόχο να καταστήσει τη χώρα αυτήν αποικία της Τουρκίας.

Το εγχείρημα του Ερντογάν δεν είναι βιώσιμο, αν δεν καταληφθεί από τους μισθοφόρους τη Τουρκίας η Σύρτη και η Αλ Τζούφρα. Από το λιμάνι της πρώτης εξάγεται το 50% του πετρελαίου της Λιβύης, που εξορύσσεται κυρίως από πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στην περιοχή της δεύτερης.

Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου 50% εξάγεται από το λιμάνι της Τρίπολης, που εξορύσσεται κυρίως από τον λιβυκό Νότο, που είναι υπό τον έλεγχο δυνάμεων του Χαφτάρ και άλλων μισθοφόρων.

Τους τελευταίους μήνες ο Χαφτάρ αποφάσισε να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Σαράτζ να έχει χάσει έσοδα 8 δισ. δολαρίων.

Αυτό σημαίνει ότι αν η Τουρκία δεν θέσει υπό τον έλεγχό της το λιμάνι της Σύρτης και τις περιοχές των εγκαταστάσεων εξόρυξης πετρελαίου, τότε το εγχείρημα Λιβύη κινδυνεύει και μια στρατιωτική ή πολιτική ήττα στη Λιβύη είναι δυνατόν να συμπαρασύρει και τις πολιτικές της στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία κινδυνεύει να παγιδευτεί στη Λιβύη, όπως αναφέρει έγκυρος Τούρκος αρθρογράφος, την ανάλυση του οποίου παραθέτουμε μεταφρασμένη.

Τρία εμπόδια για την επιχείρηση της Τουρκίας στη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα
Αυξάνονται οι ανησυχίες για μια πολεμική σύρραξη Αιγύπτου-Τουρκίας, μετά την ανακοίνωση του Καΐρου ότι μια επιχείρηση της κυβέρνησης Σαράτζ, με την υποστήριξη της Τουρκίας, για κατάληψη της Σύρτης και της Αλ Τζούφρα, αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Είναι δυνατόν, λοιπόν, να έλθουν αντιμέτωποι η Τουρκία με την Αίγυπτο στη Λιβύη;

Ο Hami Yigit, αρθρογράφος της ιστοσελίδας Artı Gerçek, που παρακολουθεί στενά τα θέματα της περιοχής, λέει ότι «εάν η Τουρκία επιχειρήσει να κάνει κάποια κίνηση προς Σύρτη και Τζούφρα, θα βρει μπροστά της τον αιγυπτιακό στρατό».

Στην ερώτηση εάν η Τουρκία διακινδυνεύει έναν πόλεμο με την Αίγυπτο, ο Γιγίτ απαντάει ως εξής:

«Σύμφωνα με αναλυτές, αν η Τουρκία έπαιρνε ξεκάθαρα την υποστήριξη των ΗΠΑ, τότε θα μπορούσε να διακινδυνεύσει μια τέτοια σύγκρουση. Όμως οι ΗΠΑ, που παρακολουθούν και λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ισορροπίες, δεν έχουν κάνει τίποτε άλλο από το να ενθαρρύνουν απλώς την Τουρκία απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο. Όμως κάτω από τέτοιες συνθήκες και ενώ έχει φθάσει ένα βήμα πριν από έναν πόλεμο με την Αίγυπτο, η Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει;».

Στο άρθρο-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην αφρικανική πύλη ειδήσεων Afrigat News, ο Γιγίτ λέει ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας μπορεί να έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά της για κατάληψη της Σύρτης και της Τζούφρα, όμως για να αρχίσει την επιχείρηση πρέπει να ξεπεράσει με τη μια πολλά εμπόδια.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Γιγίτ, το πρώτο και πιο σημαντικό εμπόδιο που δεν θα επιτρέψει την Τουρκία να αποτολμήσει έναν τέτοιο πόλεμο, είναι η μεγάλη θαλάσσια απόσταση της Τουρκίας από τη Λιβύη, τη στιγμή που η Αίγυπτος διαθέτει χερσαία σύνορα με τη Λιβύη. Στην ανάλυση, αυτό το εμπόδιο περιγράφεται ως εξής:

«Αυτή η απόσταση θεωρείται μεγάλο μειονέκτημα για την Τουρκία. Κι αυτό γιατί ενώ ο αιγυπτιακός στρατός έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τις δυνάμεις του στο μέτωπο από ξηράς, αέρα και θάλασσας μέσα σε λίγα λεπτά, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τις δυνάμεις της μόνο διά θαλάσσης και από αέρος, τη στιγμή μάλιστα που η περιοχή είναι υπό την αυστηρή παρακολούθηση της επιχείρησης “Ειρήνη”, που επιβλέπει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων. Επομένως, τόσο τα περιθώρια κίνησης για την Τουρκία είναι περιορισμένα, αλλά ακόμη και αν δοθεί η ευκαιρία, μπορεί να χρειαστούν μέρες για να φθάσουν στην περιοχή στρατιωτικές ενισχύσεις».

Ως δεύτερο εμπόδιο στο θέμα της Λιβύης, αναφέρεται στην ανάλυση η διεθνής απομόνωσης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Γιγίτ, «το AKP έχει επίγνωση του γεγονότος ότι δεν έχει να πει στη διεθνή κοινότητα κάποια δικαιολογία για την επέμβασή της στη Λιβύη όπως συμβαίνει στη Συρία. Από την άλλη πλευρά, όποια δικαιολογία επικαλείται η Τουρκία για την επέμβασή της στη Συρία, την ίδια ακριβώς επικαλείται και η Αίγυπτος για τη Λιβύη. Διότι εάν τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία εκτείνονται σε μήκος 900 χιλιομέτρων, τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λιβύη εκτείνονται σε μήκος 1.200 χιλιομέτρων, και επιπλέον η Αίγυπτος θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, συμπεριλαμβανομένης της απειλής του ριζοσπαστικού Ισλάμ».

Στην ανάλυση αναφέρεται ότι η επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη «είναι μια οργισμένη επεκτατική κίνηση του ΑΚΡ, που έχει χτίσει επεκτατικά όνειρα για την περιοχή. Επίσης, το ΑΚΡ, όταν πέρασε από το Κοινοβούλιο την πρόταση για τη Λιβύη, δεν έλαβε την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ το αιγυπτιακό κοινοβούλιο έδωσε πλήρη υποστήριξη στον αιγυπτιακό στρατό. Ενόψει αυτής της πραγματικότητας, οι ΗΠΑ μπορεί να παραμείνουν ουδέτερες μπροστά σε μια σύγκρουση των δύο “σημαντικών” συμμάχων τους στην περιοχή. Τότε η Τουρκία θα διαπιστώσει ότι έχει βρεθεί κυριολεκτικά παγιδευμένη».

Στην ανάλυση αναφέρεται ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να εμπιστευθεί εκείνους που της έχουν ανάψει το πράσινο φως, και ήδη το καθεστώς του ΑΚΡ φοβάται ότι «από τη στιγμή που η Ρωσία, η Γαλλία και η Ελλάδα, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, έχουν συγκροτήσει ένα ισχυρό, ο πόλεμος στη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα μπορεί να αποδειχθεί μια θανάσιμη παγίδα για την Τουρκία».

Το τρίτο εμπόδιο που στέκεται μπροστά από την Τουρκία είναι το γεγονός ότι στη μάχη της Σύρτης και της Αλ Τζούφρα η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον αιγυπτιακό στρατό, που είναι ο ισχυρότερος της περιοχής, αλλά και με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, που είναι ο μόνος τακτικός στρατός στη Λιβύη.

Η ανάλυση περιλαμβάνει τα ακόλουθα σχετικά με αυτό το θέμα:

«Ωστόσο, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας είναι αποκλειστικά οι μισθοφόροι και οι φανατικοί ισλαμιστές πολιτοφύλακες που κατάφερε να στρατολογήσει η κυβέρνηση Σαράτζ. Επίσης, αυτές οι αυτοσχέδιες στρατιωτικές δυνάμεις, ακόμα κι αν έχουν την πίστη και την αποφασιστικότητα να πολεμήσουν εναντίον δύο επαγγελματικών στρατών, όταν αναπτυχθούν σε μια τόσο αναπεπταμένη περιοχή θα αποτελούν εύκολο στόχο των αεροπορικών βομβαρδισμών και των βαρέων όπλων μεγάλης εμβέλειας.

»Γι’ αυτόν το λόγο, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε ήττα πριν καν αρχίσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Και ο μεγαλύτερος φόβος, σε περίπτωση ήττας στη Σύρτη-Τζούφρα, είναι ότι η Αίγυπτος δεν θα αρκεστεί στην προστασία αυτών των περιοχών που είναι κόκκινες γραμμές για την ίδια. Στη Διακήρυξη του Καΐρου αναφέρεται ότι «οι επιχειρήσεις δεν θα σταματήσουν, αν δεν επιτευχθεί η απέλαση των μισθοφόρων της Τουρκίας». Αυτός είναι ο θεμελιώδης φόβος που κατέλαβε την κυβέρνηση του Σαράτζ (και συνεπώς το AKP)».

Pentapostagma  10/8/2020

 

 

 

 

Χαφτάρ σε Ερντογάν :

Δεν θα υπάρξει έλεος για τις τουρκικές δυνάμεις, επειδή δεν αξίζουν έλεος

Σκληρή προειδοποίηση κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ σε ομιλία του, διαμηνύοντας ότι δεν θα υπάρξει κανένα έλεος για τις τουρκικές δυνάμεις.
.
Του λέμε ότι “έχουμε μετατρέψει την κληρονομιά των προγόνων σας σε σφαίρες. Δεν θα υπάρξει έλεος για τις τουρκικές δυνάμεις, επειδή δεν αξίζουν έλεος” ξεκαθάρισε.
.
“Έφτασε στη Λιβύη για να αναζητήσει την κληρονομιά των προγόνων του” συνέχισε, προειδοποιώντας ότι ”οι Λίβυοι δεν θα δεχτούν ποτέ να καταληφθούν από τους Τούρκους και να αποικιοποιηθούν ξανά”.
.
”Οι Τούρκοι έμειναν στη Λιβύη για 300 χρόνια, και οι Λίβυοι δεν είδαν τίποτα άλλο παρά κακό” τόνισε ο Χαφτάρ, χαρακτηρίζοντας του Σύρους που έχει στείλει η Άγκυρα στη Λιβύη “μισθοφόρους που δεν έχουν οικογένειες ή πατρίδα”.
.
Ο διοικητής του LNA έχει στηλιτεύσει και στο παρελθόν την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκία στη Λιβύη, διαμηνύοντας ότι “θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη γη και τον λαό μας”, και ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης θα συνεχίσει να μάχεται “μέχρι να απελευθερώσουμε ολόκληρη τη Λιβύη”.
.
Επίσης, σε ένα ηχητικό μήνυμα, απευθυνόμενος στις δυνάμεις του, τους κάλεσε να πολεμήσουν την “αποικιοκρατική” επέμβαση της Τουρκίας μέχρι να ηττηθεί, σε μια αναφορά στην περίοδο του οθωμανικού ελέγχου της Λιβύης.
.
“Αποκτάτε δόξα ενώ πολεμάτε τον απεχθή αποικιστή άπληστο για τον πλούτο μας”, είχε πει. “Και διεξάγετε πόλεμο σε όλα τα μέτωπα, έναν πόλεμο στον οποίο δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνο η νίκη”.
.
kosmodromio.gr infognomonpolitics.gr Triklopodia  5/8/2020

 

 

 

Αποφασισμένος για όλα ο Χάφταρ:

Στόχος μας να φύγει η Τουρκία από τη Λιβύη

Newsroom Newsroom  2/8/2020

"Ο Στρατός μας ειναι έτοιμος για όλα"

Ηχηρό μήνυμα απέναντι στην Άγκυρα έστειλε ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA),

Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Χαλίφα Χάφταρ, πραγματοποίησε επίσκεψη στις Στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και με την ευκαιρία συνομίλησε με αξιωματικούς και στρατιώτες, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στην Τουρκία και ιδιαίτερα κατά του Ερντογάν.

«Οι Τούρκοι έμειναν στην Λιβύη για 300 χρόνια και οι Λίβυοι δεν είδαν τίποτα άλλο παρά θάνατο και δυστυχία, αρνούμαστε να καταλάβουν τη χώρα μας και πάλι, ειδικά τώρα που η Λιβύη έχει Στρατό που είναι αποφασισμένος να πολεμήσει μέχρι τέλους», είπε χαρακτηριστικά ο Χάφταρ.

«Ο κύριος στόχος μας είναι να εκδιώξουμε τους Τούρκους αποικιοκράτες», τόνισε ο Λίβυος ηγέτης.

Στη συνέχεια σε άλλο μέρος της ομιλίας του, ο Χάφταρ αναφέρθηκε στους μισθοφόρους που έστειλε κατά χιλιάδες ο Ερντογάν στη Λιβύη: «Οι μισθοφόροι που έφτασαν στα εδάφη μας, ήρθαν για χρήματα και δεν έχουν τιμή, αρνούμαι να τους αποκαλώ Σύρους για να μην τους συνδέω με τους αδερφούς μας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας».

Ο Στρατάρχης του LNA επισκέφτηκε το Τάγμα της Tariq bin Ziyad, ως μέρος της περιοδείας του σε όλες τις μονάδες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, προκειμένου να διαπιστώσει το ετοιμοπόλεμο των δυνάμεών του.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εχτές η απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα, έχει μετατραπεί σε μία περιφερειακή διένεξη, καθώς πολλοί ξένοι παράγοντες -με τις δικές τους ατζέντες- εμπλέκονται στα εσωτερικά ζητήματα της Λιβύης.

Όπως αναφέρουν πολλές πηγές η Τουρκία είναι η βασική χώρα που "σπάει" απροκάλυπτα το εμπάργκο όπλων για να βοηθήσει την πλευρά του Σάρατζ. Επιπλέον αν και ο Ερντογάν δεν το παραδέχεται άμεσα, η Τουρκία, μεταφέρει και χιλιάδες τούρκους στρατιώτες, μισθοφόρους και τζιχαντιστές από τη Συρία στα Λιβυηκά εδάφη.

 

 

 

 

Ολοταχώς προς πόλεμο Αιγύπτου-Τουρκίας:

Η Άγκυρα θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη

Στο ''κόκκινο'' η ένταση

Σε πανικό βρίσκονται οι Τούρκοι μετά την χθεσινή απόφαση του Αιγυπτιακού κοινοβουλίου. Η Άγκυρα πλέον καταλαβαίνει πως δύσκολα θα ξεδιπλωθούν τα σχέδιά της στη Λιβύη, καθώς ο Σίσι είναι έτοιμος ακόμα και για πόλεμο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ετοιμάζεται να στείλει περισσότερα στρατεύματα στη Λιβύη.

Ταυτόχρονα, Τούρκοι, GNA και τζιχαντιστές από την Συρία, θα ετοιμάσουν επιθέσεις σε Σύρτη και Αλ Τζούφρα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Τι έγινε χθες

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε το απόγευμα της Δευτέρας την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό για την καταπολέμηση «εγκληματικών πολιτοφυλακών» και «ξένων τρομοκρατικών ομάδων» σε ένα «δυτικό μέτωπο» – σε μια καταφανή αναφορά στη δυτική γείτονα Λιβύη.

Όπως τονίζει η απόφαση, «τα αιγυπτιακά στρατεύματα θα υπερασπιστούν την εθνική ασφάλεια». Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Βουλή διόρθωσε μια προηγούμενη ανακοίνωση που αναφερόταν σε ένα «αραβικό», και όχι ένα «δυτικό» μέτωπο.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του και τον υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε το καταριανό υπουργείο

Το Κατάρ και η Αίγυπτος βρίσκονται σε αντίπαλες πλευρές μιας περιφερειακής διαμάχης, μαζί με τρεις χώρες του Κόλπου.

Ανδρέας Μουντζουρούλιας Pentapostagma  Ενημερώθηκε στις: 21.07.2020 - 11:16

 

 

 

 

Προειδοποίηση Χαφτάρ σε Ερντογάν:

''Θα σε πετάξουμε από την Λιβύη''

''Μυρίζει'' μπαρούτι η κατάσταση
Πολεμική προειδοποίησε έστειλε ο Χ. Χαφτάρ προς την Τουρκία. Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης είναι έτοιμος για όλα και αποφασισμένος να διώξει τον Ερντογάν και τους μισθοφόρους του από την χώρα της Αφρικής.

Ο Στρατηγός δήλωσε ότι η επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Λιβύης έχει ως στόχο να την μετατρέψει σε οθωμανικό κράτος.

Σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia, ο Χάφταρ αποτίμησε φόρο τιμής στις αραβικές χώρες, ιδίως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Αίγυπτο, για την στάση τους έναντι της Τουρκίας.

Ο διοικητής του LNA πρόσθεσε ότι η Τουρκία επιδιώκει να λεηλατήσει τον πλούτο της Λιβύης και τόνισε ότι η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας είναι εθνικό καθήκον.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη γη και τον λαό μας», δήλωσε ο Χαφτάρ.

Ο διοικητής του LNA συνέχισε λέγοντας ότι «ο πόλεμος εναντίον της Τουρκίας δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερώσουμε όλη τη Λιβύη».

Ετοιμάζουν επίθεση στη Σύρτη GNA και Τούρκοι

Ταυτόχρονα Τούρκοι και GNA ετοιμάζουν επίθεση στη Σύρτη.  Ήδη η Ταξιαρχία Al-Daman που βρίσκεται στη Ταχρούνα, ενώθηκε με δυνάμεις που βρίσκονται έξω από την Σύρτη και σχημάτισαν ομάδα με 110 οχήματα.

Ποιος κατέστρεψε την Αλ Ουατίγια στη Λιβύη;
Παραμένει ένα γρίφος η εθνικότητα των δυνάμεων που κατέστρεψαν τις τουρκικές εγκαταστάσεις στην Αλ Ουατίγια.

Χθες Τρίτη 7/7 στην ιστοσελίδα Arab Weekly διατυπώθηκε η άποψη πως τα επιτιθέμενα αεροσκάφη ήταν Rafale, μαχητικά που διαθέτει η Γαλλία και η Αίγυπτος.

Σήμερα εμφανίζεται μια νέα εκδοχή: Πως το αεροσκάφος που έπληξε την Αλ Ουατίγια ήταν Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο απογειώθηκε όμως από την αεροπορική βάση Sidi-Barani της Αιγύπτου.

Το βέβαιο είναι πως η Τουρκία, με τραυματισμένο γόητρο από το «Βατερλώ» στην Αλ Ουατίγια αναζητά απεγνωσμένα ρεβάνς.

ksipnistere.com  8/7/2020

 

 

 

 

Έρχεται γενική αντεπίθεση

- Πολεμική επιθεώρηση από Χ. Χαφτάρ

Όλα έτοιμα για την ''μητέρα των μαχών''

Έρχεται αντεπίθεση από τις δυνάμεις του Χ. Χαφτάρ.

Πριν λίγες ώρες ο Στρατάρχης έκανε επιθεώρηση σε στρατιωτικές βάσεις στη Βεγγάζη και έβγαλε λόγο προς τους άνδρες του Εθνικού Στρατού Λιβύης.

Τέτοιες επιθεωρήσεις έρχονται λίγο πριν μία μεγάλη σύγκρουση και φαίνεται

πως μετά το ταξίδι Σάλεχ στη Μόσχα,

ο LNA πήρε το ''πράσινο φως'' για γενική αντεπίθεση.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές μας από την Λιβύη, τις επόμενες ημέρες θα αλλάξουν τα δεδομένα, με τον Χαφτάρ να ετοιμάζει κίνηση-ματ.

Όλα αυτά την στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές δυνάμεις στη δυτική Λιβύη ανέπτυξαν δύο αντιαεροπορικά συστήματα «Χοκ» (MIM-23 Hawk) στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Η στρατιωτική πηγή πρόσθεσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανέπτυξαν επίσης δύο συστήματα ραντάρ στην Αλ Ουατίγια, που υποδηλώνει ότι ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε τη χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου, που είναι η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Λιβύης, ως τουρκικής βάσης.

«Στόχος των τουρκικών δυνάμεων με αυτό το βήμα είναι να εξαπολύουν επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη νότια Λιβύη με στόχο να ελέγξουν την περιοχή Φεζάν», δήλωσε η ίδια στρατιωτική πηγή.

Η Φεζάν, που ελέγχεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη.

Από την ίδια αεροπορική βάση η Τουρκία σκοπεύει να πετύχει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της βόρειας Αφρικής, ειδικότερα πάνω από την Τυνησία και την Ανατολική Αλγερία.

Η ιστοσελίδα τονίζει ότι η Αλ Ουατίγια έχει μετατραπεί πλήρως σε τουρκική στρατιωτική βάση δίχως παρουσία λιβυκών δυνάμεων σε αυτήν, εννοώντας ότι δεν σταθμεύουν στις εγκαταστάσεις της δυνάμεις ασφαλείας ή πολιτοφυλακές της ισλαμιστικής κυβέρνησης της Τρίπολης.

 

 

 

 

“Βόμβα” από Αχμέντ Καντάφι:

“Θα φτάσουμε στην Κωνσταντινούπολη”

facebook sharing button
twitter sharing button
email sharing button
“Η Αίγυπτος έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στη Λιβύη”

Οπολιτικός εκπρόσωπος του “Εθνικού Μετώπου της Λιβύης” και ξάδερφος του πρώην Προέδρου της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, Αχμέντ Καντάφι αλ-Νταμ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Αίγυπτος έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, επισημαίνοντας ότι πολλές από τις βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα προήλθαν από τη Λιβύη.

Σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia, ο Καντάφι Αλ Νταμ τόνισε ότι οι προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παρέμβει στη Λιβύη θα αποτύχουν.

«Η Αίγυπτος υπόκειται σε οργανωμένο πόλεμο ως αραβική χώρα και έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της όταν διασχίζονται οι κόκκινες γραμμές που έχει ορίσει. Όσο για εμάς, οι κόκκινες γραμμές μας είναι στη Ζουάρα και το Τομπρούκ, και εάν οι Τούρκοι επεκταθούν στη Λιβύη, είμαστε σε θέση να φτάσουμε στην Κωνσταντινούπολη, λαμβάνοντας υπόψιν ότι έχουμε συμμάχους και μέσα στην Τουρκία. “

Ο Καντάφ Αλ-Νταμ θεώρησε ότι «η Τουρκία έπεσε σε παγίδα στη Λιβύη», λέγοντας: «οι ανόητες πολιτικές που υπέγραψε ο Ερντογάν, ο οποίος νόμιζε ότι θα είναι ο χαλίφης και ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα επέστρεφε μέσω της συμμορίτικης συμμαχίας με το Κατάρ, οδηγούν στην πραγματικότητα στην υλοποίηση ενός σχεδίου για την καταστροφή του ισλαμικού κόσμου».

Ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα «εφαρμόζει ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από τη Δύση», λέγοντας: «Οι Τούρκοι έχασαν το μυαλό τους και σε μια οικονομική, ηθική και στρατιωτική αποξένωση και δημιούργησαν εσωτερικά προβλήματα. Λυπάμαι την Τουρκία επειδή η Λιβύη θα επιστρέψει, καθώς έχουμε τη θέληση και τη δύναμη, και είμαστε μια χώρα έχει αποδείξει πως ανακάμπτει».

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας επιστρέφουν και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ανατολικά, δυτικά και νότια. Δεν θα είναι σε θέση να αντισταθούν στη θέληση των φυλών μας, καθώς δεν υπάρχει νομιμότητα στη Λιβύη, πέρα από αυτήν που ορίζει ο λιβυκός λαός».

«Η Δύση δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να αναπτυχθεί στρατιωτικά στη Μεσόγειο Θάλασσα ή να αποκτήσει τον πλούτο της Λιβύης, αλλά η απερισκεψία και η ενθάρρυνση του Ερντογάν από τους γύρω του τον έκανε να πιστέψει ότι μπορούσε να κερδίσει, ωστόσο οδηγείται σε ολοκληρωτική κατάρρευση», κατέληξε το μέλος της οικογένειας Καντάφι.

Με λίγα λόγια, τα πρόσωπα ισχύος στη Λιβύη απορρίπτουν παντελώς την τουρκική παρέμβαση στη χώρα και απειλούν ακόμα και με διωγμό των Τούρκων μέχρι την Κωνσταντινούπολη, τη στιγμή που ο υπερφίαλος Ερντογάν εμμένει σε ονειρώξεις περί σύγχρονης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αυτό που κρατάμε από τα λεγόμενα του πολιτικού της οικογένεια Καντάφι, είναι πως η Λιβύη “διαθέτει συμμάχους” εντός της Τουρκίας, και αυτό ακριβώς πυροδοτεί σενάρια που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν σε καταστρεπτικό βαθμό το καθεστώς Ερντογάν.

Λαμβάνοντας υπόψιν τη συριοκουρδική συνεργασία στη Βόρεια Συρία και την υποστήριξη της Δαμασκού στην Αίγυπτο, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε πως οι παραπάνω “σύμμαχοι” είναι άρτια εκπαιδευμένοι πυρήνες Κούρδων και Σύριων, μεταξύ Λίβυων μυστικών, που περιμένουν το σύνθημα για να κάψουν συθέμελα την Τουρκία εκ των έσω.

pentapostagma.gr  Triklopodia 27/6/2020 Promoted Content

 

 

 

 

Έρχεται η απόλυτη σύγκρουση:

Χιλιάδες Ρώσοι μισθοφόροι στο πλευρό του Χαφτάρ

– Μαχητές του ISIS εκπαιδεύονται στην Λιβύη από τους Τούρκους

by

Kρίσιμες οι επόμενες ημέρες
Πολλαπλασιάζονται οι πληροφορίες για μεγάλη επικείμενη αναμέτρηση στην Σύρτη ανάμεσα σε Τούρκους, Λίβυους, Αιγύπτιους και Ρώσους μισθοφόρους

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν επικαλούμενα στρατιωτικές πηγές στην Λιβύη ότι “πρόσφατα η Μόσχα έκανε μια κίνηση που θα οδηγήσει στην κλιμάκωση της σύγκρουσης στέλνοντας περίπου 5.000 μισθοφόρους και 14 πολεμικά αεροσκάφη από τη Συρία στη Λιβύη”.

Επίσης αναφέρθηκε ότι η Ρωσία επαναφέρει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης στην ημερήσια διάταξη για τον ίδιο σκοπό.

Σε στρατηγικό/γεωπολιτικό επίπεδο, η Ρωσία θέλει να διατηρήσει τον καθοριστικό της ρόλο στις ενεργειακές γραμμές που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, διατηρώντας την δύναμη της στη Λιβύη, ώστε να περικυκλώσει την ευρωπαϊκή ήπειρο μακροπρόθεσμα από το νότο.

Το μεγαλύτερο δίλημμα στο πλαίσιο αυτού του στρατηγικού στόχου της Ρωσίας είναι να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

“Από τότε που υπογράφηκε η συμφωνία με τη Λιβύη στις 27 Νοεμβρίου, τα βήματα μας στην συνέχεια ήταν πολύ σαφή, παράλληλα όμως είχαμε και την απάντηση με την συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου για την εκδίωξη της Τουρκίας από την περιοχή.

Αυτές οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο όμως μας προσέφεραν σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά τη στρατηγική υπεροχή της Τουρκίας στη Βόρεια Αφρική, η οποία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα κρατώντας για τα δικά της συμφέροντα”, αναφέρει Τούρκος ειδικός.

Τουρκία και δυνάμεις του GNA εκπαιδεύουν μαχητές του ISIS στην Λιβύη
Ο GNA και η Τουρκία εκπαιδεύουν μαχητές του ISIS και της Αλ Κάιντα στο στρατόπεδο Sabratha της Λιβύης, προκαλώντας την διεθνή κοινότητα αναφέρουν ξένα ΜΜΕ.

Η Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, η οποία υποστηρίζεται από τις τουρκικές δυνάμεις, εκπαιδεύει μαχητές ένοπλων ομάδων, ιδίως από το ISIS, την Αλ Κάιντα και την Jebhat-en-Nusra σε ένα ειδικό στρατόπεδο στην πόλη της Sabratha.

Κάτοικοι της Λιβύης δήλωσαν ότι στις εγκαταστάσεις της Sabratha υπάρχει ένα στρατόπεδο του GNA, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερους από πεντακόσιους επικίνδυνους εγκληματίες και τρομοκράτες. Έτσι, στο παρακείμενο χωριό η απειλή για την ασφάλεια των πολιτών έχει αυξηθεί στα ύψη.

Πριν από περίπου ένα μήνα, στρατεύματα του GNA με επικεφαλής τον Fayez Sarraj κατέλαβαν τα εδάφη δυτικά από την Τρίπολη.

Πολίτες πολλών λιβυκών πόλεων συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά των ριζοσπαστών, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά δολοφονίες, βασανιστήρια και ληστείες πολιτών.

Ο επικεφαλής του GNA «Υπουργείο Εσωτερικών», Fathi Bashag, σε απάντηση στους προηγούμενους φόβους των Λίβυων, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει απειλή.

Ωστόσο, λίγο μετά στους οικισμούς της περιοχής πραγματοποιήθηκαν μαζικές εκτελέσεις. Οι μαχητές του GNA σκότωσαν εκείνους που δεν συμφώνησαν με το καθεστώς της Τρίπολης.

Οι έκνομες προθέσεις της Τουρκίας και η προσπάθεια δημιουργίας Χαλιφάτου στην Λιβύη αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη, του ποιος ακριβώς αναστάτωσε την Συρία, την Μ.Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και στην συνέχεια ποιος ετοιμάζεται για τα Βαλκάνια.

Εμείς απλώς υπενθυμίζουμε ότι η Λιβύη ανήκει σύμφωνα με παλαιότερους χάρτες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Empire of Fear: Inside the Islamic State» του δημοσιογράφου του BBC, Andrew Hosken, ανήκε στις εκτάσεις που θέλει να ελέγχει ο ISIS, που επιζητά τον έλεγχο από την Μέση Ανατολή, την βόρεια Αφρική έως σε συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, όπως βλέπουμε και στο χάρτη, εντάσσεται στην επαρχία «Orobra» ενώ χρησιμοποιούνται τοπωνύμια όπως Maghreb, Sham, Khurasan, Hijaz κ.α.

Οι εκτάσεις της τρομοκρατικής ομάδας, τις οποίες επιθυμεί να κατακτήσει μέχρι το 2020, εκτείνονται από τα σύνορα της Κίνας μέχρι την ευρωπαϊκή ακτή του Ατλαντικού και την κεντρική Αφρική. Τίποτα δεν είναι τυχαίο απο την πλευρά της Άγκυρας.

Makeleio 22/6/2020

 

 

 

 

Χαφτάρ σε φιλέλληνα Α/ΓΕΝ του LNA:

”Αναλαμβάνεις τις διαπραγματεύσεις για καθορισμό ΑΟΖ με Ελλάδα & Ιταλία”

facebook sharing button
Kίνηση-ματ

ΟΧαφτάρ στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα με σκοπό να ”πνίξει” τα σχέδια Ερντογάν. Με εντολή του Διοικητή του LNA, ο φιλέλληνας Α/ΓΕΝ Faraj Mahdawi, αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ειδικής Επιροπής για τον καθορισμό ΑΟΖ με Ελλάδα και Ιταλία.

Πρόκειται για μία γεωπολιτική κίνηση-ματ, την οποία η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευτεί άμεσα.

Αυτό μεταδίδουν τα Λιβυκά ΜΜΕ, τα οποία πανηγυρίζουν για την συγκεκριμένη είδηση.

Όπως είχε αναφέρει πρώτο το Πενταπόσταγμα στην Ελλάδα,

η Επιτροπή Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας του κοινοβουλίου της Λιβύης ανακοινώνωσε την υποστήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων

για τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας και ζητά την υιοθέτησή της

ως ένα δίκαιο πλαίσιο για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά;

Θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα μία Ναυτική Συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου, όπου θα ”βυθίσει” τα τουρκικά όνειρα.

Σε αυτή τη συμμαχία,

Ελλάδα,

Αίγυπτος,

Κύπρος,

Ισραήλ και η κυβέρνηση της Βεγγάζης στην Ανατολική Λιβύη υπό την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων,

θα αντιμετώπιζε τον άξονα Τρίπολης-Άγκυρας.

Μην ξεχνάμε πως η λιβυκή Βουλή με έδρα το Τομπρούκ στηρίζει ξεκάθαρα της Ελληνικές θέσεις και

αυτό είναι σημαντικό.

Τοι ζήτημα είναι τι θα κάνει η χώρα μας, θα ”παίξει” έξυπνα;

Haftar instructs the Commander of the Navy [ faraj mahdawi] to coordinate with Greece and Italy to demarcate the maritime border with

pentapostagma.gr  14/6/2020

 

 

 

 

Λιβύη:

Τουρκικές κινήσεις για απόβαση στη Σύρτη

- 80 νεκροί για Τούρκους-GNA

Το “βρώμικο” σχέδιο του Ερντογάν για πιθανή απόβαση στη Σύρτη

Ο Ταξίαρχος Sharaf al-Din al-Alwani, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, δήλωσε ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να ελέγξει την πόλη της Σύρτης λόγω της στρατηγικής της σημασίας και της θέσης της στη Μεσόγειο, εκτός από την ύπαρξη δύο σημαντικών αεροπορικών και θαλάσσιων βάσεων σε αυτήν.

Ο Al-Alwani ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του προς την εφημερίδα Al-Ain ότι η στρατιωτική σημασία της Σύρτης οφείλεται στον ομώνυμο κόλπο, ο οποίος χωρίζει τη Λιβύη κυριολεκτικά σε δύο μέρη.

Η Σύρτη είναι η κορυφή ενός νοητού τριγώνου που ορίζεται από τρία σημεία, που το ένα απέχει 280 χλμ. από το νότο έως το Waddan, το άλλο την ίδια απόσταση περίπου μέχρι την Al-Jufra, η οποία είναι η πύλη προς τα νότια, ενώ απέχει σχεδόν την ίδια απόσταση και από τη Μισράτα στα δυτικά.

Ο ειδικός τόνισε ότι ο έλεγχος της Σύρτης σημαίνει τον πλήρη έλεγχο των εισόδων της χώρας από νότια και ανατολικά, καθώς και τον έλεγχο των κοιτασμάτων και των τερματικών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης.

Η Σύρτη είναι η πύλη προς την εύφορη ημισέληνο της Λιβύης, γι 'αυτό όλοι αγωνίζονται απεγνωσμένα για να την ελέγξουν.

Ο Λίβυος Ταξίαρχος προειδοποίησε επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να αναβαθμίσει τα σχέδια της με πιθανή απόβαση από την θάλασσα μετά την πρόσφατη απειλή του Ερντογάν να καταλάβει την Σύρτη και την Ατζντάμπια.

ΟAl-Alwani προέτρεψε τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) να εξαντλήσει τον εχθρό εκμεταλλευόμενος τον ανοιχτό χώρο όσο το δυνατόν περισσότερο,να προστατεύσει τους νότιους άξονες για να αποτρέψει στις παραστρατιωτικές δυνάμεις του Σαρράι να παρακάμψουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ από την πλευρά του Αλ-Κανταχχάγια που διέρχεται από την άλλη πλευρά της Σύρτης.

Εκτιμάται ότι οι χθεσινές πτήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με σχηματισμούς COMAO, δηλαδή συνδυασμένων πτήσεων, καθώς και η συγκέντρωση έξι Φρεγατών έξω από τις λιβυκές ακτές, αποτελούν πρόβα Τζενεράλε μιας πιθανής λέμε τουρκικής απόβασης στην Σύρτη, η οποία είναι το κλειδί των εξελίξεων στην χώρα αυτή.

Πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες φέρουν το Αλ Σίσι να έχει στείλει μέσω ανεπισήμων καναλιών στον Ερντογάν τελεσίγραφο για την Σύρτη και την πιθανή αιγυπτιακή στρατιωτική προέλαση. Πρακτικά η μάχη της Σύρτης μόλις τώρα ξεκίνησε.

Πάνω από 80 νεκροί μετά από αεροπορική επιδρομή των δυνάμεων του Χαφτάρ

Το τμήμα μέσων ενημέρωσης του Εθνικού Λιβυκού Στρατού LNA ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξανάρχισαν από χθες Πέμπτη με ισχυρές αεροπορικές  επιδρομές κτύπησαν με σφοδρότητα σημεία συγκέντρωσης ισλαμικών πολιτοφυλακών και Τούρκων μισθοφόρων» στο As Saddadah ανατολικά της Μισράτα.

Ο Ταξίαρχος Khalid al-Mahjoub ανέφερε ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 80 μαχητές που πολεμούσαν στις πολιτοφυλακές της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) στις σφοδρές μάχες έξω από την Σύρτη και ότι είχαμε σκηνές κόλασης του Δάντη.

Οι νεκροί μαχητές περιλαμβάνουν και Τούρκους στρατιώτες, μισθοφόρους της Άγκυρας μαζί με Τζιχαντιστές και τρομοκρατικές ομάδες.

Το κέντρο τύπου του LNA αποκάλυψε ότι η εναέρια επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες θύματα μεταξύ «Τούρκων, μισθοφόρων και Λίβυων μαχητών».

Επιπλέον, ο LNA ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές για να αποτρέψει τις προσπάθειες του GNA να μετακινηθεί προς τα ανατολικά και να καταλάβει την Σύρτη. Τουρκικά ΜΜΕ αποκάλυψαν μάλιστα ότι κατελήφθη μια μεγάλη γραμμή ανεφοδιασμού μήκους 350 χιλιομέτρων που συνδέει το νότο με τα δυτικά της Λιβύης.

Αυτή η γραμμή ανεφοδιασμού χρησιμοποιήθηκε για ένα χρόνο από τον LNA κατά τις προσπάθειές του να απελευθερώσει την πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά τώρα ήταν ανενεργή.

Παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του GNA και του LNA σε Μισράτα και Σύρτη, η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Λιβύη, UNSMIL αποκάλυψε ότι οι αντιπροσωπείες και των δύο μερών έχουν εμπλακεί στον 3ο γύρο των συνομιλιών της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής (5 + 5).

Ενώ η UNSMIL επαινεί τη σοβαρότητα και τη δέσμευση και των δύο πλευρών για έναν ουσιαστικό διάλογο, τις καλεί παράλληλα να αποκλιμακώσουν από στρατιωτικής πλευράς για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες πολιτών και νέα κύματα εκτοπισμού. Η αποστολή του ΟΗΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για αναφορές κλιμάκωσης και σφαγών εντός και γύρω από την πόλη της Σύρτης.

GALLERY

Pentapostagma  13/6/2020

 

 

 

 

Αντεπίθεση διαρκείας από LNA:

Ανακατέλαβε περιοχές κοντά στη Σύρτη

– Κατέρριψε τέσσερα τουρκικά drone

– Τρέχουν και δεν φτάνουν οι Τούρκοι

Ηαντεπίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) δυτικά της Σύρτης έχει αποδειχθεί επιτυχής μέχρι στιγμής, καθώς οι δυνάμεις τους κατάφεραν να απωθήσουν τις δυνάμεις της Τρίπολης και τους Τούρκους από αρκετές τοποθεσίες που είχαν καταληφθεί προηγουμένως.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, οι δυνάμεις τους κατέλαβαν την κοιλάδα Jarif, το χωριό Al-Qubayah και ορισμένα σημεία γύρω από τον δυτικό άξονα της Σύρτης.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης κατάφερε να επιτύχει αυτήν την νίκη στη δυτική ύπαιθρο του Σύρτης, παρά το γεγονός ότι δέχονταν ταυτόχρονα επίθεση από τουρκικά drone.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του LNA μπορεί να αποδοθεί στην επιτυχή αντιαεροπορική άμυνα, η οποία κατάφερε να καταρρίψει τέσσερα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στο μέτωπο της Σύρτης.

Χρησιμοποιώντας το ρωσικό σύστημα Pantsir, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης κατάφερε να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των τουρκικών drone και να αναγκάσει τα στρατεύματα του GNA να πολεμήσουν στο ύπαιθρο.

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία, δεκάδες Τούρκοι στρατιωτικοί οδηγούνται στη φυλακή ως Γκιουλενιστές.

Οι τουρκικές αρχές διέταξαν στις 9 Ιουνίου την κράτηση εκατοντάδων ανθρώπων, στρατιωτικών και πολιτών, ως μέρος μιας μαζικής καταστολής που στοχεύει στο κίνημα του Γκουλέν,  ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Εισαγγελία της Σμύρνης διέταξε την κράτηση 191 ατόμων συμπεριλαμβανομένων 173  στρατιωτικών.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται για επικοινωνία με υποτιθέμενα μέλη του κινήματος Gülen με προπληρωμένες τηλεφωνικές κάρτες, ενώ φέρονται να είχαν κάνει και απάτη στις εξετάσεις εισόδου σε στρατιωτικές σχολές.

Μετά από απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 ο Ερντογάν ενέτεινε την καταστολή του κινήματος, απολύοντας περίπου 150.000 δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων δασκάλων, γιατρών, ακαδημαϊκών και αστυνομικών, καθώς και δικηγόρων, δημοσιογράφοι και μέλη του στρατού με διάταγμα του υπουργικού συμβουλίου, φυλακίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς υλοποιώντας παράλληλα και κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, συνολικά 19.495 στρατιωτικοί έχουν εκδιωχθεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πρόκειται για τον “πανίσχυρο” τουρκικό στρατό με τον οποίο μας απειλεί ο Χ. Ακάρ εδώ και μήνες. Μάλλον προς εμφύλιο πόλεμο θα πάνε οι Τούρκοι μεταξύ τους με την πρώτη ευκαιρία παρά τους λεονταρισμούς στη Λιβύη και το Αιγαίο.

pentapostagma.gr  Triklopodia  10/6/2020

 

 

 

EKTAKTO:

Χαφτάρ-Σίσι ετοιμάζουν την απόλυτη ”κόλαση” στον Ερντογάν

– Μαχητικά του LNA βομβαρδίζουν ανελέητα Τούρκους & τζιχαντιστές

Εσπευσμένα στην Αίγυπτο ο διοικητής του LNA – Ιπτάμενο ραντάρ της Ελληνικής ΠΑ πλησίον της Λιβύης

Εδώ και λίγες ώρες ο Στρατάρχης Χαφτάρ βρίσκεται στην Αίγυπτο, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Σίσι.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως o πόλεμος μπαίνει στην τελική του φάση και τις επόμενες εβδομάδες θα κριθούν πολλά.

Το Κάιρο δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δει τους Τούρκους δίπλα στα σύνορά του και θα κάνει τα πάντα για να το αποτρέψει.

Θα εξοπλίσει τον LNA με νέα οπλικά συστήματα, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και Αιγύπτιους να μπαίνουν επίσημα στον πόλεμο.

Ταυτόχρονα, σε μία είδηση που σας μετέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα, στην Τουρκία μεταβαίνει αιφνιδιαστικά αύριο ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιεζ Αλ Σαρατζ, για επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σαν κίνηση έχει τη δική της σημασία, καθώς γίνεται σε μια στιγμή όπου η Τουρκία παρεμβαίνει όλο και πιο ανοιχτά στον εμφύλιο της Λιβύης και ενώ επίκειται η χορήγηση στην κρατική της εταιρεία TPAO αδειών για έρευνες υδρογονανθράκων σε 24 οικόπεδα με βάση το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται στα όρια των 6 ναυτικών μιλίων.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, στην ατζέντα Ερντογάν – Σάρατζ θα είναι η στήριξη που προσφέρει η Τουρκία στην κυβέρνηση της Τρίπολης ενάντια στον στρατάρχη Χαφτάρ, καθώς και οι «εργασίες» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, μαχητικά του LNA έχουν εξαπολύσει βομβαρδισμούς κατά Τούρκων και τζιχαντιστών, ενώ η Άγκυρα μετράει και άλλες απώλειες σήμερα, καθώς οχήματα Kirpi έγιναν στην κυριολεξία στάχτη.

Tαυτόχρονα οι Ιταλοί συνεχίζουν να παίζουν ένα ύπουλο παιχνίδι, καθώς ιταλικό κατασκοπευτικό προσγειώθηκε στην Μισράτα.

Μέσα σε αυτό τον ορυμαδό εξελίξεων, ιπτάμενο ραντάρ Embraer EMB – 145H Airborne Early Warning (757) της Ελληνικής ΠΑ έκανε αποστολή επιτήρησης στα πλαίσια της Επιχείρησης ”ΕΙΡΗΝΗ” σε περιοχή πλησίον της Λιβύης.

pentapostagma.gr 4/6/2020

 

 

 

 

ΤΩΡΑ....

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο LNA του Χαφτάρ ΚΑΤΕΛΑΒΕ το Αεροδρόμιο της Τρίπολης...!!!

Δεκάδες Τζιχαντιστές και Μισθοφόροι των τούρκων ΝΕΚΡΟΙ και Αιχμάλωτοι...!!!
Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA)
απέκτησε τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου στην Τρίπολη, σύμφωνα με το κανάλι 218TV της Λιβύης το απόγευμα στις 31 Μαΐου.

Αναφέρεται ότι στις 31 Μαΐου το απόγευμα συνεχίστηκαν οι σφοδρότατες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων LNA και των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) προς τις κατευθύνσεις της Ramla και προς την κατεύθυνση του αεροδρομίου και της περιοχής Alcazarma.

Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, σκοτώθηκαν αρκετοί πολέμαρχοι του GNA που σχετίζονται με τις ένοπλες δυνάμεις της πόλης al-Zawiya. Ο LNA προέλασε κατά μήκος του εθνικού δρόμου προς το αεροδρόμιο και διεκδίκησε και πήρε τελικά τον έλεγχο του Διεθνούς Αεροδρομίου της Τρίπολης.

Εν τω μεταξύ ο LNA ανακοίνωσε επίσης ότι κατέρριψε ένα ακόμη τουρκικό drone κοντά στο αεροδρόμιο Bani Walid, με αποτέλεσμα ο αριθμός μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων που καταστράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες να φτάσει στα 4 και ο συνολικός στα 111.

Η προέλαση των δυνάμεων του Χαφτάρ ευρίσκεται στα νότια της πρωτεύουσας Τρίπολη και ανατολικά της Misurata, όπου ζουν 80.000 Τουρκογενείς Λίβυοι.

Στις 30 Μαΐου, η Πολεμική Αεροπορία LNA επιτέθηκε σε περιοχές που βρίσκονται συγκεντρωμένες οι δυνάμεις του GNA και οι εγκαταστάσεις που έχουν σχεδιαστεί για την αποθήκευση οχημάτων και πυρομαχικών ανατολικά της πόλης Misurata, αφήνοντας πίσω της κρανίου τόπο.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε την κατάληψη της βάσης αεροπορική βάση al-Watiya, η οποία άλλαξε την πορεία του πολέμου, αλλά οι δυνάμεις του LNA ξεκίνησαν μια τρομερή αντεπίθεση για να καταλάβουν την Τρίπολη που είναι και ο αντικειμενικός σκοπός του πολέμου.

ΣΤΟΧΟΣ - 01 Ιουνίου - 2020

 

 

 

 

Λιβύη: Οι δυνάμεις Χάφταρ ανακατέλαβαν περιοχή νοτιοανατολικά της Τρίπολης

Λιβύη: Οι δυνάμεις Χάφταρ ανακατέλαβαν περιοχή νοτιοανατολικά της Τρίπολης

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες υπέστησαν πολλές ήττες, ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακατέλαβαν την κοινότητα Αλ Ασάμπια, στα νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Η περιοχή αυτή ήταν μέχρι τώρα υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA).

«Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζώνης Αλ Ασάμπια σήμερα το πρωί, μετά από μια σειρά αεροπορικών επιδρομών», έγραψε στο Facebook ο Άχμαντ αλ Μισμάρι, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα προβλήθηκαν εικόνες και βίντεο που δείχνουν την είσοδο των δυνάμεων του Χάφταρ στην πόλη, η οποία απέχει 120 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, την έδρα της GNA.

Χωρίς να παραδεχθεί ξεκάθαρα ότι η GNA απώλεσε αυτήν την κοινότητα, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας έκανε λόγο για «πολλαπλασιασμό» των αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή της Αλ Ασάμπια. «Η πολεμική αεροπορία στοχοθέτησε τρία οχήματα, ένα στρατιωτικό θωρακισμένο όχημα τύπου Tiger των (Ηνωμένων Αραβικών) Εμιράτων, ένα άλλο στο οποίο είχε τοποθετηθεί ένα πολυβόλο και ένα φορτηγό με πυρομαχικά», υποστήριξε ο Μοχάμαντ Γκνούνου.

Η Αλ Ασάμπια ελεγχόταν από τις δυνάμεις του Χάφταρ μέχρι πρόσφατα, όταν την κατέλαβαν οι δυνάμεις της GNA.

www.defencepoint.gr 1/6/2020

 

 

 

 

 

Ολική αντεπίθεση των δυνάμεων του LNA:

Έριξαν 3 τουρκικά UAV & σκότωσαν 73 μισθοφόρους

Στα ''χέρια'' του Χαφτάρ πόλη στρατηγικής σημασίας

Συνεχίζεται η αντεπίθεση του LNA, καθώς πριν λίγο ''έπεσε'' στα χέρια του Χαφτάρ η στρατηγικής σημασίας περιοχή Ramla.

Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του Χαφτάρ έριξαν τρία τουρκικά UAV, ενώ σκοτώθηκαν 73 μισθοφόροι σκοτωθεί τις τελευταίες 42 ώρες!

Ταυτόχρονα, παρά τις κατηγορηματικές αρνήσεις από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχετικά με την παρουσία του ρωσικών όπλων στη Λιβύη, πριν από λίγες ώρες ένα αεροσκάφος που ανήκει στο Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας προσγειώθηκε σε μια από τις αεροπορικές βάσεις που ελέγχονται από τον στρατό του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφοριών, ήταν ένα ρωσικό αεροσκάφος Tu-154M με αριθμό RA-8515, το οποίο απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία και κατευθύνθηκε νότια αλλάζοντας απότομα πορεία στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο για να προσγειωθεί σε μια από τις αεροπορικές βάσεις της Λιβύης.

Οι λόγοι για την εμφάνιση του ρωσικού αεροσκάφους στο έδαφος της Λιβύης είναι ακόμα άγνωστοι και οι εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το εν λόγω γεγονός.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για παράδοση βαρύ οπλισμού στον Χαφτάρ μετά την παρουσία των MIG-29 πριν λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με αρκετές αραβικές πηγές όμως, η Τουρκία άρχισε να αναπτύσσει βαρέα όπλα της στη Λιβύη και συγκεκριμένα εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων T-122 Sakarya, αυτοκινούμενα πυροβόλα  T-155 Firtina, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν στις θέσεις των λιβυκών εθνικών δυνάμεων και απομακρυσμένες αεροπορικές βάσεις, στις οποίες σύμφωνα με δυτικούς εμπειρογνώμονες βρίσκονται ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη.

Οι Τούρκοι πανικοβλήθηκαν ειδικά μετά την εμφάνιση πληροφοριών ότι 14 ρωσικά αεροσκάφη μεταφέρθηκαν στη Λιβύη, και αφορούν τους τύπους  MiG-29, Su-24 κ.λπ και ετοιμάζουν σχέδιο να τα καταστρέψουν στο έδαφος.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν επικείμενη ρωσο-τουρκική διένεξη μέσω αντιπροσώπων αν δεν επιτευχθεί κάποιους είδους συνεννόηση η οποία δεν είναι εφικτή επί του παρόντος.

Τουρκικές βάσεις στην Τυνησία

Σύμφωνα με λιβυκές πηγές και ΜΜΕ στην ίδια την Τυνησία, κέντρα στρατηγικών μελετών που διοικεί ο γαμπρός του προέδρου της χώρας «Ραφίκ» θεωρούνται ότι περιλαμβάνουν δεκάδες Τούρκους συμβούλους της ΜΙΤ, οι οποίοι διοργανώνουν πολεμικές αποστολές στη Λιβύη και δίνουν οδηγίες στην ηγεσία της χώρας αυτής.

Η Τουρκία εφαρμόζει ένα νέο κίνημα στην αραβική περιοχή της Βορείου Αφρικής, για να προμηθεύει όπλα στη Λιβύη, να μεταφέρει Τζιχαντιστές σε “καυτές περιοχές” ενώ εκπαιδεύει 76 Τυνήσιους ως εμπειρογνώμονες, τους οποίους στη συνέχεια θα τους στείλει  στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τον Φαγιέζ Σαρράι.

Ουσιαστικά οι ίδιες πηγές μας αποκαλύπτουν ότι έχουμε την επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους της Συρίας και του Ιράκ στην Τυνησία και τη Λιβύη, τονίζοντας ότι η Τουρκία  “χειραγωγεί” την εθνική ασφάλεια της Τυνησίας και τη συμμετοχή του κράτους αυτού σε περιφερειακούς πολέμους.

Υπενθυμίζει επίσης την δημιουργία ενός νοσοκομείου που έγινε με χρήματα  του Κατάρ στα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης, το οποίο προορίζεται να δεχτεί τις πολιτοφυλακές του Σαράι  στις μάχες κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ.

Μιλάμε για "εργοστάσιο" κανονικό έχει ανοίξει η Άγκυρα σε Τυνησία και Λιβύη για την προώθηση του σχεδίου της περί επέκτασης του ισλαμικού κράτους, υλοποιώντας αυτό που δεν μπόρεσε η Αραβική Άνοιξη το 2011.

Ποιος θα σταματήσει όμως αυτά τα βρώμικα σχέδια των Τούρκων που έχουν ήδη επεκταθεί και σε πολλές άλλες χώρες της Αφρικανικής ηπείρου ; Έχουμε δυστυχώς πολλές δηλώσεις και ουσία μηδέν από όλους.

Pentapostagma Enimerosis 16/6/2020

 

 

 

 

«Ανέβασε»την ελληνική σημαία ο στρατός του Χαφτάρ

Χαιρετίζει την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στη Λιβύη

xaftar

«Η ελληνική φρεγάτα Σπέτσες συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση IRINI», αναφέρεται στην ανάρτηση του στρατού του Χαφτάρ.

Την ελληνική σημαία να κυματίζει ανάρτησε στο Twitter, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, του στραταρχη Χαλίφα Χαφτάρ, χαιρετίζοντας τη συμμετοχή της Αθήνας στην επιχείρηση «Ειρήνη», στη Λιβύη.

«Η ελληνική φρεγάτα Σπέτσες συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση IRINI», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» θα συμμετάσχει στην επιχείρηση «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων.

Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η Ελλάδα να συμμετάσχει στην επιχείρηση με τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Υδρα».

Ήταν προγραμματισμένο η φρεγάτα να ενταχθεί στην επιχείρηση στα τέλη Μαΐου. Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επομένων ημερών, η Φρεγάτα «ΥΔΡΑ» λόγω βλάβης πρόκειται να αντικατασταθεί από τη Φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», στο πλαίσιο συμμετοχής στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ΕΙΡΗΝΗ».

 

 

 


Λιβύη: O LNA ανακατέλαβε την al-Hirah

- Τουρκία-Κατάρ στρέφονται στα πετρέλαια

Χαφτάρ, στρατός

Έκθεση-"βόμβα" των Ηνωμένων Εθνών - Τουρκία-Κατάρ σχεδιάζουν επιθέσεις σε αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε ότι οι μονάδες του ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης al-Hirah, στα περίχωρα του Gharyan, νότια της Τρίπολης, μετά την απόσυρση των δυνάμεων της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.

"Ο LNA έχει σημειώσει σημαντικές προόδους στις μάχες ενάντια στις δυνάμεις του GNA και ανέλαβε μια περιοχή που συνδέει την Τρίπολη και την πόλη Γκαριάν", δήλωσε ένας ανώτατος διοικητής του LNA.

"Αυτή η περιοχή είναι στρατηγική επειδή χρησιμοποιείται από τις πολιτοφυλακές του Σαρράτζ ως γραμμή εφοδιασμού για τους μισθοφόρους στη Γκαριάν, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση για να πολεμήσουν στις τάξεις των πολιτοφυλακών", πρόσθεσε.

"Η πρόοδος που επιτεύχθηκε από τις στρατιωτικές μονάδες στο έδαφος αφορούσε τη συμμετοχή νέων μονάδων που έφτασαν τις τελευταίες δύο ημέρες για να ενισχύσουν τις τάξεις των στρατιωτικών δυνάμεων στη νότια Τρίπολη, ενώ υπήρχε ισχυρή αεροπορική κάλυψη από τον αέρα", εξήγησε ο διοικητής του LNA.

Πρόκειται για την πρώτη νίκη εδώ και πολλές ημέρες αποτυχιών από τις δυνάμεις του Χαφτάρ, που είχαν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τα τουρκικά drone.

Τουρκία και Κατάρ θέλουν τα πετρέλαια της Λιβύης

Μία εμπιστευτική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αποκάλυψε ότι η Τουρκία και το Κατάρ σχεδιάζουν να ελέγξουν τον πετρελαϊκό πλούτο στη Λιβύη, εκτός από τη μετατροπή της χώρας που έχει πληγεί από τον πόλεμο σε βάση εξτρεμιστών για να επιτεθούν στη συνέχεια σε αραβικές, ευρωπαϊκές και αφρικανικές γειτονικές χώρες.

Η έκθεση, η οποία ελήφθη από πηγές του Libyan Address Journal, κατηγόρησε την Τουρκία ότι σχεδιάζει να υφαρπάξει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης με τη βοήθεια κορυφαίων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αξιωματούχων στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη (GNA).

Η έκθεση ανέφερε ότι η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία στις δυτικές ακτές της Λιβύης, και ένα πλοίο για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά στο υπεράκτιο πετρελαϊκό πεδίο Al Bury.

Σε ένα άλλο σημείο η μυστική έκθεση του ΟΗΕ κατηγόρησε την Τουρκία ότι μετέφερε τρομοκράτες του ISIS από τη βόρεια Συρία στην Τρίπολη μέσω του τουρκικού αεροδρομίου Gaziantep.

Η έκθεση αναφέρει επίσης για την αυξανόμενη επιρροή αξιωματικών πληροφοριών της Τουρκίας και του Κατάρ στην Τρίπολη με τη βοήθεια ένοπλων ομάδων από την Μισράτα.

Η έκθεση κατηγόρησε επίσης το Κατάρ ότι πληρώνει πολλά χρήματα στο τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών σε αντάλλαγμα για τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών που προετοιμάζουν τη Λιβύη, ώστε αυτή να αποτελέσει μια τεράστια βάση τρομοκρατικών επιχειρήσεων με στόχο την Τυνησία, την Αλγερία και την Αίγυπτο.

Για αυτό και ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) θεωρεί τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής πλέον ως «νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του LNA, υποστρατήγου Ahmed al-Mismari, μεταβάλλοντας πλήρως την όλη κατάσταση στη χώρα αυτή.

Αυτό ακριβώς γράφουμε ως ιστοσελίδα εδώ και μεγάλο διάστημα για την Τουρκία και επιβεβαιωνόμαστε πλέον πανηγυρικά

Pentapostagma Enimerosis 28/5/2020

 

 

 

 

Στρατηγός του Χάφταρ αποκαλύπτει:

Έτσι θα κερδίσουμε τον Ερντογάν

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) υπό τις εντολές του στρατάρχη Χάφταρ έκανε «σημαντικές αλλαγές στους άξονες μάχης τις τελευταίες 72 ώρες», δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος, Στρατηγός Αχμέτ αλ-Μισμάρι.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Αλ Μισμάρι επιβεβαίωσε ότι «οι αντιαεροπορικές δυνάμεις μας κατάφεραν να ρίξουν πάνω από 13 τουρκικά αεροσκάφη».

Πρόσθεσε, «Η Πολεμική Αεροπορία άρχισε να ανακτά την πλήρη κυριαρχία σε αρκετές περιοχές της Λιβύης, κυριαρχούμε στους ουρανούς και αυτό θα μας εξασφαλίσει τη νίκη στον πόλεμο», τονίζοντας ότι «οι αναφορές ότι χάνουμε εδάφη είναι λανθασμένες, δεν υποχωρούμε απλώς αλλάζουμε το σχέδιο μάχης».

Από τις 4 Απριλίου του περασμένου έτους, η πρωτεύουσα της Λιβύης, η Τρίπολη και τα περίχωρά της, έχουν μετατραπεί σε πεδία συνεχών συγκρούσεων μεταξύ του Εθνικού Στρατού και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), η οποία υποστηρίζεται από τους μισθοφόρους του Ερντογάν.

Ο Χαφτάρ, που αυτοαποκαλείται στρατάρχης και κάποτε συνεργαζόταν με τη CIA, υποσχέθηκε ότι θα εξαπολύσει «τη μεγαλύτερη αεροπορική εκστρατεία στην ιστορία της Λιβύης, εναντίον τουρκικών στόχων στην Τρίπολη». Στην πραγματικότητα, η επόμενή του κίνηση θα καθοριστεί από τους χρηματοδότες του στη Μόσχα, το Κάιρο και το Αμπου Ντάμπι. Οι πρωτεύουσες αυτές έχουν στηρίξει τον Χαφτάρ στην επίθεση των τελευταίων 14 μηνών κατά της Τρίπολης, που έχει κοστίσει εκατοντάδες ζωές και έχει εκτοπίσει 400.000 ανθρώπους, αλλά τώρα επανεξετάζουν τη στήριξή τους προς έναν σύμμαχο που συχνά κάνει του κεφαλιού του, αρνούμενος τις διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης ανακοίνωσε ότι έφτασαν στη χώρα οκτώ μαχητικά της σοβιετικής περιόδου συνοδευόμενα από δύο πιο σύγχρονα ρωσικά μαχητικά, χωρίς να είναι σαφές αν τα σκάφη είναι ρωσικά ή συριακά. Οποιαδήποτε ανοικτή στρατιωτική εμπλοκή θα ήταν βήμα κλιμάκωσης για τη Μόσχα, η οποία έως τώρα ασκεί επιρροή στη σύρραξη μέσω μισθοφόρων του ομίλου Wagner.

Την ίδια ώρα, ο διεθνής τύπος αμφισβητεί τα λεγόμενα του στρατηγού υποστηρίζοντας πως «η Λιβύη ανήκει στον Ερντογάν»!

Πηγή: AMN onalert.gr 26/5/2020

 

 

 

 

Κάλεσμα Χαφτάρ για γενικό ξεσηκωμό κατά του

«Τούρκου κατακτητή»

Ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ κάλεσε χθες τις δυνάμεις του να συσπειρωθούν εναντίον της Τουρκίας, που στηρίζει την αντιμαχόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, για να αναστρέψουν την πορεία της στρατιωτικής σύγκρουσης γύρω από την πρωτεύουσα.

Οι προωθήσεις την περασμένη εβδομάδα των δυνάμεων που συμμαχούν με τη διεθνώς αναγνωρισμένη GNA, όπως η κατάληψη μιας στρατηγικής σημασίας αεροπορικής βάσης, θέτουν σε κίνδυνο την επιθετική εκστρατεία που έχει εξαπολύσει εδώ και ένα χρόνο ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χάφταρ.

Ο LNA, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, απειλεί να εξαπολύσει σε αντίποινα μια μαζική αεροπορική εκστρατεία.

Χθες, οι δυνάμεις της GNA προχώρησαν προς ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές της Τρίπολης, όπου είπαν ότι χρειάστηκαν να περάσουν μέσα από νάρκες και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχε τοποθετήσει ο LNA.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός ανέφερε ότι αποσύρθηκε από ορισμένες περιοχές, αλλά επίσης έστησε ενέδρα στο στρατόπεδο Γιαρμούκ στην Τρίπολη και σκότωσε ή έπιασε αιχμαλώτους αντίπαλους μαχητές.

Ο Χάφταρ, σε ένα ηχητικό μήνυμα, απευθυνόμενος στις δυνάμεις του, τους κάλεσε να πολεμήσουν την «αποικιοκρατική» επέμβαση της Τουρκίας μέχρι να ηττηθεί, σε μια αναφορά στην περίοδο του οθωμανικού ελέγχου της Λιβύης.

«Αποκτάτε δόξα ενώ πολεμάτε τον απεχθή αποικιστή άπληστο για τον πλούτο μας», είπε. «Και διεξάγετε πόλεμο σε όλα τα μέτωπα, έναν πόλεμο στον οποίο δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνο η νίκη».

Ο Χάφταρ, σε ένα ηχητικό μήνυμα που απευθύνθηκε στις δυνάμεις του, τους παρότρυνε να πολεμήσουν την «αποικιακή» παρέμβαση της Τουρκίας μέχρι την ήττα της, σε μια αναφορά στον οθωμανικό έλεγχο της Λιβύης.

Οι δηλώσεις του στρατάρχη έγιναν καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν χθες σε τηλεφωνική τους επικοινωνία να συνεχίσουν τη στενή στρατιωτική και πολιτική συνεργασία σε για ταχεία αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε από την πλευρά του ότι η Άγκυρα «άλλαξε τις ισορροπίες» στη Λιβύη και απέτρεψε έναν «ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο».

«Η μόνη λύση στη Λιβύη είναι μια πολιτική λύση και ο Χάφταρ πρέπει να το καταλάβει αυτό», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
el.gr 24/5/2020

 

 

 

 

Μεταφέρει εσπευσμένα το αρχηγείο του o GNA μετά το θρίαμβο του Χαφτάρ

Θέτει σε κίνδυνο αμάχους η νέα τοποθεσία

Σε απελπιστική κατάσταση ευρίσκονται οι πολιτοφυλακές του GNA στην Τρίπολη μαζί με τις τουρκικές δυνάμεις, μετά το χθεσινό μπαράζ εκτόξευσης πυραύλων του Χαφτάρ από έδαφος και αέρα.

Σήμερα το πρωί οι πολιτοφυλακές του GNA εκκένωσαν όλα τα γραφεία στο κεντρικό αρχηγείο τους στο Abuslim και μετακινήθηκαν σε άλλο σημείο, μετά το χθεσινό σφυροκόπημα που δέχθηκαν από αεροσκάφη και συστήματα πυραύλων εδάφους-εδάφους από τις ένοπλες δυνάμεις του LNA.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βαρύ πυροβολικό του GNA στην Τρίπολη μεταφέρθηκε σε αμιγώς κατοικημένες περιοχές, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους αμάχους.

Το μπαράζ πυραύλων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης έχει χτυπήσει και την τουρκική στρατιωτική βάση της Μίτιγκα στην Τρίπολη, που είναι η έδρα της Τουρκικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στη Λιβύη.

Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και του LNA με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ έχουν ενταθεί από το Σάββατο, με τους κατοίκους να αναφέρουν ότι οι συγκρούσεις ήταν οι πιο βίαιες από τότε που το LNA ξεκίνησε την γενική επίθεση για απελευθέρωση της Τρίπολης στις 4 Απριλίου 2019.

Περίπου 70 πύραυλοι και δεκάδες βλήματα πυροβολικού εκτοξεύθηκαν στις θέσεις GNA στην Τρίπολη, ανέφεραν πηγές.

Αυτό όμως που μεταβάλλει την όλη κατάσταση τόσο στην Τρίπολη όσο και στην αεροπορική βάση Αλ Βατίγια, την οποία κατέχουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ, είναι η Τυνησία.

Αποδεικτικά στοιχεία από την στρατιωτική μυστική υπηρεσία του  LNA αποκαλύπτουν ότι τουρκικά εξοπλισμένα με πυραύλους UAV, τα οποία είχαν κτυπήσει την αεροπορική βάση πριν μερικές ημέρες, είχαν απογειωθεί από το νότο της Τυνησίας. Μιλάμε για πολεμικές αεροπορικές βάσεις της Τυνησίας τις οποίες χρησιμοποιούν οι Τούρκοι.

Πρόκειται πιθανότατα για αλλαγή των σχεδίων της Άγκυρας, η οποία αποφάσισε να κτυπήσει μέσω του κράτους αυτού στα “νώτα” τον Χαφτάρ φέρνοντας τον προ διμέτωπου αγώνα.

Ο Al-Mismari (εκπρόσωπος του LNA) σε σημερινές δηλώσεις του στο κανάλι Al-Arabiya τόνισε με έμφαση: «Τι κάνει η Τουρκία στην Τρίπολη; Είναι στη Λιβύη για οικοδόμηση και ανάπτυξη ή για μάχη; Τι κάνει το βαρύ πυροβολικό και τι κάνουν τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα, οι εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες, οι χιλιάδες ξένοι μισθοφόροι και αεροσκάφη;

Ο πόλεμος με την Τουρκία ξεκίνησε από το 2014 και δεν ξεκίνησε σήμερα ή χθες, πολεμάμε με τους Τούρκους στο έδαφος της Λιβύης, είτε μέσω των αντιπροσώπων τους είτε άμεσα με τους Τούρκους όπως συμβαίνει στην Τρίπολη".


Επεσήμανε δε ότι η Τουρκία εισήλθε στη μάχη της Λιβύης με όλη της τη δύναμη, προσθέτοντας ότι «πολλοί Τούρκοι αξιωματικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες ενάντια στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό».

Ο Jumaa Al-Kumati, επικεφαλής αυτού που είναι γνωστό ως «Κόμμα αλλαγής», και ο προσωπικός απεσταλμένος του Al-Saraj στις χώρες του Αραβικού Μαγκρέμπ είπε: «Δεν είναι μυστικό, έχουμε εκατοντάδες αξιωματικούς του τουρκικού στρατού στην Τρίπολη, εφαρμόζοντας τη συμφωνία ασφαλείας που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης της Τριπόλεως και της Τουρκίας, ενώ υπάρχει συντονισμός στην εκπαίδευση και στην αμυντική συνεργασία.

Αν η Τουρκία θεωρήσει ότι ο Χαφτάρ απειλήσει τις δυνάμεις της, τότε ο Λίβυος στρατηγός θα γίνει νόμιμος στόχος γι 'αυτήν, με τα τουρκικά αεροσκάφη να εμφανίζονται τις επόμενες εβδομάδες.

Η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα και έχει ισχυρό στρατό, ο οποίος είναι ο έβδομος στον κόσμο και ως εκ τούτου η απάντησή της θα είναι ισχυρότατη”.

Αυτό που αποκάλυψε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος της Τριπόλεως είναι ότι η Άγκυρα ετοιμάζει πιθανότατα αεροπορικά πλήγματα στον Χαφτάρ, με διάφορα σαθρά επιχειρήματα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για αυτό και ο Λίβυος στρατηγός κτύπησε χθες την Τρίπολη και θα συνεχίσει να το κάνει, θέλοντας να τελειώνει με την κυβέρνηση Σαράι, αφαιρώντας την δυνατότητα ύπαρξης της το επόμενο διάστημα, στην κόντρα του με τον Ερντογάν, ο οποίος τον απειλεί πλέον ευθέως.

Αν ο εθνικός λιβυκός στρατός δεν έχει την έμπρακτη την βοήθεια της αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας, θα  κινδυνεύσει όσο ποτέ άλλοτε, μιας και οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν μια μαζική επιχείρηση από την Μεσόγειο “ανενόχλητοι”.

Ίσως όμως η κυοφορούμενη διαμάχη Αιγύπτου και Τουρκίας να λάβει σάρκα και οστά το επόμενο διάστημα πιο σοβαρή και πιο επικίνδυνη από ποτέ, λόγω αυτών των συγκεκριμένων τουρκικών κινήσεων και στην Τυνησία.

 

 

 

Αντεπίθεση Χαφτάρ στην Λιβύη:

Μαχητικά του LNA έσπειραν τον όλεθρο

– Στη δημοσιότητα ονόματα & εικόνες Τούρκων νεκρών

Oπισθοχωρούν συνεχώς οι φιλότουρκοι και οι ΤΕΔ στη Λιβύη. Μέσα σε λίγες ώρες είχαμε μάλιστα δύο Τούρκους νεκρούς.

Χθες το Πενταπόσταγμα δημοσίευσε εικόνα με νεκρό στέλεχος των ΤΕΔ, ενώ σήμερα ήρθε στη δημοσιότητα άλλη μία φωτογραφία με τα στοιχεία του δεύτερου στρατιωτικού που έπεσε νεκρός στη Λιβύη.

Αυτή την στιγμή υπάρχει τεράστια κινητοποίηση από τις δυνάμεις του LNA, με οχήματα και στρατιωτικό προσωπικό να βρίσκεται σε συναγερμό.

Ταυτόχρονα, μαχητικά του Εθνικού Στρατού διαλύουν εγκαταστάσεις των Τούρκων και ισλαμιστών στην Τρίπολη, καθώς βομβάρδισαν εγκαταστάσεις με οπλισμό.

Ο Χαφτάρ έδωσε γενική έντολη για αντεπίθεση, με τις δυνάμεις που υποστηρίζει η Άγκυρα να χάνουν συνεχώς δυνάμεις! Tην ίδια στιγμή, πηγές του LNA αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα έχουν καταστραφεί 55 οχήματα Kirpi στην Λιβύη.

Όλα αυτά συνηγορούν πως είναι θέμα χρόνου να κερδίσει τον πόλεμο η Βεγγάζη. Μάλιστα όπως ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα, ο στρατηγός Χαφτάρ ζήτησε εκτάκτως την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου για τον έλεγχο της Λιβύης, με την δημιουργία μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων, αντιμετωπίζοντας στα ίσια τα σχέδια Ερντογάν και Δύσης.

Η Άγκυρα βρίσκεται στριμωγμένη μάλιστα, με το ”δεξί” χέρι του Ερντογάν να προκαλεί Cem Gurdeniz, να κάνει επίθεση κατά της ΕΕ για την επιχείρηση ”ΕΙΡΗΝΗ”.

Δείτε εικόνες και βίντεο

Turkey's Gamble in Libya

https://www.youtube.com/watch?v=45uvWkv62EE&feature=emb_logo

pentapostagma.gr 4/5/2020

 

 

 

 

Ο στρατάρχης Χαφτάρ δηλώνει ότι έλαβε τη

«λαϊκή εντολή»

να κυβερνήσει τη Λιβύη

Ο στρατάρχης Χαφτάρ δηλώνει ότι έλαβε τη «λαϊκή εντολή» να κυβερνήσει τη Λιβύη
Ο ισχυρός άντρας της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, δήλωσε σήμερα ότι έλαβε τη «λαϊκή εντολή» να κυβερνήσει τη Λιβύη, υποσχόμενος να συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον της Τρίπολης.

Υποστηριζόμενος από ένα κοινοβούλιο με έδρα στην ανατολική Λιβύη, ο Χαφτάρ αντιμάχεται την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Τρίπολης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Σε ομιλία του στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Libya al-Hadath,

ο στρατάρχης είπε πως σήμερα «αποδέχθηκε τη βούληση του λαού και την εντολή του», χωρίς να διευκρινίσει από ποιο θεσμό έλαβε την «λαϊκή εντολή».

Επίσης, δεν ανέφερε τις πολιτικές προεκτάσεις αυτής της «εντολής», συμπεριλαμβανομένου του ρόλου που πιθανόν να διαδραματίσει το κοινοβούλιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας και την παράλληλη κυβέρνηση που διορίστηκε από αυτή τη συνέλευση που εκλέχθηκε το 2014.

Οι δυνάμεις του «θα εργαστούν για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση βιώσιμων θεσμών ενός πολιτειακού κράτους», διαβεβαίωσε.

Ο στρατάρχης ανακοίνωσε επίσης «το τέλος της συμφωνίας Σκιράτ» που υπεγράφη στα τέλη του 2015 στο Μαρόκο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από την οποία προήλθε η GNA.

Το 2017, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης είχε ήδη διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία είχε «λήξει».

Ούτε το κοινοβούλιο ούτε η GNA έχουν σχολιάσει επί του παρόντος την ανακοίνωση του στρατάρχη.

Στις 23 Απριλίου, ο Χαφτάρ ζήτησε από τους Λίβυους να επιλέξουν ένα θεσμικό όργανο για να του αναθέσουν την αποστολή να κυβερνήσει τη χώρα μετά το τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, της συμφωνίας Σκιράτ.

Στη συνέχεια ανέφερε τη δημιουργία μιας «συνταγματικής διακήρυξης» που θα διέπει τη χώρα.

Βυθισμένη στο χάος από την πτώση του καθεστώτος του Μουαμαάρ Καντάφι το 2011,

η Λιβύη σπαράσσεται σήμερα από μια διαμάχη εξουσίας μεταξύ του Χάφταρ και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Ο στρατάρχης προσπαθεί από τον Απρίλιο του 2019 να καταλάβει την πρωτεύουσα.

ZOUGLA 28/4/2020

 

 

 

 

Πολεμικό διάγγελμα Χαφτάρ:

''Ερντογάν θα σου κόψουμε το χέρι''

- Μανιφέστο του Στρατάρχη & τελεσίγραφο σε Άγκυρα

Δείτε βίντεο

Συγκλονιστικός ήταν για άλλη μία φορά ο στρατάρχης Χαφτάρ. Πριν λίγες ώρες έκανε διάγγελμα προς τον Λιβυκό λαό, ένω έστειλε τελεσίγραφο στον Ερντογάν.

Τα σημαντικότερα σημεία από την ομιλία του:

Η τρομοκρατία εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Οι τρομοκράτες διέπραξαν άθλια εγκλήματα, δολοφονώντας ακτιβιστές, δημοσιογράφους, δικηγόρους. Ο Ερντογάν θα τιμωρηθεί. Θα του κόψουμε το χέρι.

Η χώρα μας ζούσε σε φόβο, τρόμο και απελπισία, οι θεσμοί της απέτυχαν. Αντιμετωπίσαμε πολλούς προδότες, σχεδιάστηκαν συνωμοσίες εναντίον των αξιωματικών και των στρατιωτών μας, πολλοί από αυτούς δολοφονήθηκαν, τα όπλα και τα οχήματά μας εκλάπησαν,  καθώς οι εξτρεμιστές εργάζονταν για τη μείωση του ρόλου μας ως στρατού. Αλλά δεν παραδοθήκαμε, αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε τους εξτρεμιστές κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Ο στρατός, με την υποστήριξη του λαού της Λιβύης και των νέων που συγκεντρώθηκαν από όλα τα μέρη της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα πολεμήσει τους τρομοκράτες. Νικήσαμε τους τρομοκράτες στη Βεγγάζη, στη Ντέρνα και στην Κεντρική και Νότια Λιβύη. Υπάρχει σταθερότητα σε αυτές τις περιοχές και οι κάτοικοι είναι πλέον σε θέση να ζήσουν την κανονική τους ζωή.

Ο Στρατός σας συνεχίζει σήμερα τον πόλεμό του στην Τρίπολη, η απελευθέρωση της Τρίπολης θα είναι το αποκορύφωμα αυτού του μακροχρόνιου αγώνα. Οι ένοπλες δυνάμεις μας συνεχίζουν τις μάχες τους.


Είμαστε περήφανοι για το πού βρισκόμαστε σήμερα. Ο στρατός μας είναι επαγγελματικά οργανωμένος, καλά εξοπλισμένος και οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες μας είναι τόσο αποφασισμένοι όσο ποτέ. Καταφέραμε να νικήσουμε την τρομοκρατία, να χτίσουμε έναν στρατό ικανό να προστατεύσει τον λαό της Λιβύης στις πόλεις και τις κωμοπόλεις, διασφαλίζοντας παράλληλα κυβερνητικούς θεσμούς, πετρελαιοπηγές και λιμάνια.

Το Προεδρικό Συμβούλιο πλημμύρισε τη Λιβύη με μισθοφόρους σε μια προσπάθεια να πολεμήσει τον στρατό μας. Η πιο σοβαρή πράξη προδοσίας τους ήταν όταν ζήτησαν από την Τουρκία να εισβάλει και να καταλάβει τη Λιβύη, μαζί με τις εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές στην Τρίπολη.

Σε όλο τον Λιβυκό λαό,

Πρέπει να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας αστικής χώρας. Σας καλούμε να λάβετε αυτήν την ιστορική απόφαση, μέσω των τοπικών σας συμβουλίων, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και διαφόρων ενώσεων στις πόλεις σας, για να επαναφέρετε τη Λιβύη στο δρόμο. Σας υποσχόμαστε ότι ο στρατός σας θα είναι έτοιμος να προστατεύσει και να υποστηρίξει την απόφασή σας και ότι θα συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε ολόκληρη τη Λιβύη.

Ενημερώθηκε στις: 24.04.2020 - 08:22  Ανδρέας Μουντζουρούλιας

 

 

 

 

Λιβύη:

Ο Ερντογάν αποφάσισε πλήρη επέμβαση

- Ενισχύσεις για τον Χαφτάρ

Χαφτάρ

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ

Το γνωστό αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα στείλει νέες ενισχύσεις στην Λιβύη κατά του Χαφτάρ μετά τους πρόσφατους θανάτους αδιευκρίνιστου αριθμού Τούρκων στρατιωτών στην Λιβύη, ενώ το ίδιο ετοιμάζουν  Αίγυπτος, ΗΑΕ αλλά και Ισραήλ κατά των Τούρκων.

Η τωρινή απώλεια επτά πόλεων από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ είναι έργο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ενώ τώρα ο κύριος στόχος τους είναι η αεροπορική βάση Al-Watiya, από την οποία απογειώνονται όλα τα αεροσκάφη και τα drone του LNA για να κτυπήσουν την Τρίπολη και οι στιγμές πλέον είναι δραματικές.

Πρόκειται για πλήρη στρατιωτική επέμβαση από την Τουρκία, η οποία όπως φαίνεται θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Η  Άγκυρα βοηθά την  αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη ενώ τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ στηρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,η Αίγυπτο και οι  Ρώσοι μισθοφόροι στο έδαφος.

Το παιχνίδι παίζεται αυτήν την στιγμή στην αεροπορική βάση Al-Watiya, η οποία ευρίσκεται στην έρημο νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Από τον Μάρτιο του 2019 όταν ο Χαφτάρ αποφάσισε να επιτεθεί με όλες τις δυνάμεις του στην Τρίπολη, δεκάδες μεταγωγικά αεροσκάφη άρχισαν να προσγειώνονται με πυρομαχικά και όπλα στην βάση Al-Watiya.

Όλα τα  μαχητικά αεροσκάφη της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας από την εποχή του Καντάφι απογειώνονται από αυτήν την βάση για να βομβαρδίσουν την πρωτεύουσα, Τρίπολη, οπότε η σημασία της είναι τεράστια.

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά, η αεροπορική βάση Al-Watiya έχει μετατραπεί σε ένα πολιορκημένο οχυρό  για τους πιστούς μαχητές του Χαφτάρ, αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, κατέλαβαν  μια σειρά από πόλεις την περασμένη εβδομάδα.

Το Μεγάλο Σάββατο, μια ημέρα αφότου η τουρκική πολεμική αεροπορία και το ναυτικό πραγματοποίησαν ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, οι ισλαμιστές της Τρίπολης ξεκίνησαν επίθεση στην Tarhouna, η οποία αποτελεί την κύρια βάση των δυνάμεων του Χαφτάρ κοντά στην πρωτεύουσα.

Η παρέμβαση της Τουρκίας για να στηρίξει τον πρωθυπουργό Fayez al-Sarraj έχει αλλάξει, τουλάχιστον για τώρα, την κατεύθυνση ενός πολέμου που διεξάγεται κάτω από άγριες συνθήκες, ενώ οι διεθνείς δυνάμεις  επιθυμούν να εξασφαλίσουν όσο γίνεται μεγαλύτερη επιρροή στην Λιβύη, μια  χώρα που συμμετέχει στον  ΟΠΕΚ.

Τα έθνη που υποστηρίζουν τον Χαφτάρ  είναι απίθανο να παραιτηθούν, διακυβεύονται πάρα πολλά σε χρήμα και επιρροή για να επιτρέψουν την ήττα του στρατηγού που ελέγχει τις κύριες εγκαταστάσεις πετρελαίου της χώρας, με το Ισραήλ να είναι και αυτό μέσα στο παιχνίδι.

"Η Τουρκία «υποστηρίζει ενεργά» την αντεπίθεση των δυνάμεων του Σαράι για να νικήσει τον στρατηγό Χαφτάρ", δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος που ανήκει στο ΥΠΕΞ, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Η ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει τους τελευταίους δύο μήνες λόγω της μεγάλης τουρκικής υποστήριξης και των πολλών οπλικών συστημάτων έχει μεταφέρει η Τουρκία στην Τρίπολη», δήλωσε ο Wolfram Lacher, εμπειρογνώμονας  στο γερμανικό ερευνητικό κέντρο SWP.

"Αυτό θέτει πραγματικά το ερώτημα για τους υποστηρικτές του Χαφτάρ,...τι πρόκειται να κάνουν;". Αυξάνεται ταυτόχρονα η προοπτική για περαιτέρω πολεμική κλιμάκωση εάν αποφασίσουν να προσλάβουν και άλλους στρατιώτες και αυτό θα κάνουν”, τόνισε ο ίδιος.

Άραβες και δυτικοί διπλωμάτες, συμφώνησαν ότι οι υποστηρικτές του Χαφτάρ σε Κάιρο και Αμπού Ντάμπι θα ενισχύσουν και αυτοί την δική τους στρατιωτική υποστήριξη, περιπλέκοντας περαιτέρω την αναμέτρηση αυτή. Το ίδιο θα πράξει και το Τελ Αβίβ μετά την αποστολή συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου κατά των τουρκικών drone πρόσφατα.

Οι μάχες μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου σχεδόν κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από την αρχή του έτους, ακυρώνοντας τις προσπάθειες για αναζωογόνηση της οικονομίας, καθώς η πανδημία επιβαρύνει περαιτέρω την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στην ταραγμένη αυτή  χώρα.

Πλησιάζει όπως όλα δείχνουν η ώρα της τελικής αναμέτρησης στην Λιβύη στην οποία ο Ερντογάν θα παίξει τα ρέστα του με Αίγυπτο, ΗΑΕ, και Ισραήλ, κινδυνεύοντας να χάσει όμως τα πάντα όχι μόνο στην Λιβύη αλλά και στην Συρία.

Pentapostagma 19/4/2020

 

 

 

 

Αναλυτής: «Η μάχη στη Λιβύη είναι τώρα απευθείας μεταξύ της Τουρκίας και του Χαφτάρ»

Αναλυτής: «Η μάχη στη Λιβύη είναι τώρα απευθείας μεταξύ της Τουρκίας και του Χαφτάρ»

Δυστυχώς το αποτυχημένο εμπάργκο της ΕΕ επέτρεψε στην Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες να γεμίσει τη Λιβύη, με οπλισμό, προσωπικό (μισθοφόρους, ΜΙΤ και ειδικές δυνάμεις) και προμήθειες, καταφέρνοντας έτσι ουσιαστικά να αναστήσει την κυβέρνηση-μαριονέτα της Τρίπολης.

Πλέον σύμφωνα με Λίβυο αναλυτή η συμμετοχή της Τουρκίας στη σύγκρουση είναι τόσο μεγάλη που η μάχη είναι απευθείας μεταξύ του Εθνικού Στρατού της Λιβύης και των Τούρκων, αφού οι Τούρκοι στρατιώτες και οι ΜΙΤ πλέον έχουν εξ' ολοκλήρου την ηγεσία των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις τελευταίες νίκες του GNA έπαιξαν τα τουρκικά drones ANKA-S τα οποία βομβάρδιζαν τους στρατιώτες του Χαφτάρ από χιλιόμετρα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο αλ-Σαράτζ «διατάχθηκε» από την Άγκυρα να δηλώσει πως δεν διαπραγματεύεται με τον Χαφτάρ.

Οι τουρκικές δυνάμεις πολιορκούν τώρα τη βάση Watiya στην δυτική Λιβύη με συνεχείς βομβαρδισμούς drones, όπου αμύνονται ηρωικά οι άντρες του LNA. Η μάχη για τη βάση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αν «πέσει», οι ισλαμιστές της Τρίπολης θα ελέγχουν σχεδόν όλη τη δυτική Λιβύη.

Ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής  Faraj Zidan δήλωσε ότι «η μάχη διεξάγεται τώρα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων, με επικεφαλής τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, και τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες ηγούνται τώρα των δυνάμεων που συνδέονται με την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας».

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις που μεταδόθηκαν στις 14 Απριλίου πρόσθεσε επίσης ότι οι Λίβυοι «αντιμετωπίζουν τώρα μια δύναμη γενιτσάρων που περιλαμβάνει μια ομάδα ή έναν συνδυασμό ομάδων, πολλές από τις οποίες δεν έχουν σχέση με τη Λιβύη».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η εισροή τουρκικών στρατιωτικών στοιχείων στη Λιβύη υπό διάφορες ετικέτες, όπως σύμβουλοι και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, επιταχύνθηκε, μαζί με την εισροή αξιωματικών πληροφοριών. Ο ρόλος της SADAT και των μισθοφόρων της στις μάχες που διεξήχθησαν στην περιοχή της Τρίπολης και της δυτικής περιοχής είναι πλέον δημόσιος αλλά και πρωταρχικός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και ενώ διακυβεύονται κύρια εθνικά συμφέροντα, η ελληνική κυβέρνηση έχει κρυφτεί πίσω από χλιαρές Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες (IRINI) και αρνείται να βοηθήσει άμεσα και ουσιαστικά τον LNA και τον Χαφτάρ.

Γράφει: Άρης Δημητρακόπουλος ProNews.gr 17/4/2020

 

 

 

Ανατροπή στον πόλεμο της Λιβύης

Η κατάσταση στην Λιβύη τις τελευταίες ημέρες,

γνώρισε σοβαρή ανατροπή εις βάρος των δυνάμεων του LNA υπό τον στρατάρχη Χαφτάρ.

Από τις 13 Απριλίου, ο GNA κατάφερε να απωθήσει τις δυνάμεις δυτικώς Τριπόλεως στην παραλιακή λωρίδα μέχρι και τα σύνορα με την Τυνησία, δημιουργώντας ενιαίο εδαφικό χώρο βάθους αρκετών χιλιομέτρων, με συνεχές θαλάσσιο μέτωπο 250 χλμ. δυτικώς της πρωτευούσης. Η εξέλιξη, καταργεί τις γεωγραφικές συνθήκες αποκλεισμού του καθεστώτος Σαράτζ, που επί ένα χρόνο έχει περιορισθεί στην Τρίπολη.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ είχαν αναλάβει επίθεση στις 21 Μαρτίου στην Τρίπολη, σπάζοντας μια υποτιθέμενη συμφωνία εκεχειρίας για την αντιμετώπιση του COVID 19. Από τις 25 του μηνός όμως, ο GNA πέρασε στην αντεπίθεση ασκώντας πίεση στον κεντρικό τομέα νοτίως Τριπόλεως, όπου επί ένα έτος περίπου υφίσταται χαρακτηριστική λωρίδα διεισδύσεως.

Δύο ημέρες μετά ο LNA έδειξε ότι κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση αλλά τις επόμενες εβδομάδες η κατάσταση ξέφυγε σταδιακώς και η πρωτοβουλία των κινήσεων πέρασε στον GNA.

Όπως φάνηκε, ο GNA ήταν σε θέση να αναλάβει επιθέσεις τόσο δυτικώς Τριπόλεως όσο και ανατολικώς, προς Σύρτη, όπου σημειώθηκαν συμπλοκές με σημαντικές απώλειες και για τις δύο πλευρές.

Εξ αυτής της εξελίξεως και του αποτελέσματος μέχρι σήμερα, φάνηκε ότι η Τουρκία είχε μεταφέρει επαρκείς δυνάμεις Σύρων μισθοφόρων, επαρκή πυρομαχικά για υποστήριξη πυροβολικού και διατηρήθηκε η δυνατότητα παροχής αεροπορικής υποστηρίξεως μέσω UAV Bayraktar.

Το κύριο πλεονέκτημα του GNA είναι ότι την διοίκηση και σχεδίαση επιχειρήσεων έχει αναλάβει το τουρκικό εκστρατευτικό στρατηγείο που αναπτύχθηκε από τα τέλη του 2019 στην Τρίπολη. Όπως φαίνεται από την εξέλιξη των επιχειρήσεων, το τουρκικό σχέδιο προέβλεπε αντεπιθετική προσπάθεια εκατέρωθεν Τριπόλεως, ώστε να μειωθεί η πίεση στην πρωτεύουσα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ανατολικά προς Σύρτη, ο LNA είχε περισσότερες δυνάμεις και καταφέρνει προς ώρας να διατηρεί τα εδάφη του αλλά δυτικώς Τριπόλεως λύγισε και κινδυνεύει να χάσει όλα τα εδάφη στην Δυτική Λιβύη.

Η γενικότερη διαπίστωση είναι ότι εντός 4-5 μηνών από την απόφαση ενεργότερης εμπλοκής της Τουρκίας στον “πόλεμο της σαγιονάρας” στην Λιβύη, επήλθε μια αποφασιστική ανατροπή. Η εξέλιξη των πραγμάτων, επιβεβαιώνει ότι το δυναμικό των Σύρων μισθοφόρων που απέστειλε η Τουρκία στην Λιβύη είναι αριθμητικά σημαντικότατο.

Όπως ανακοίνωσε άλλωστε στις αρχές Μαρτίου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ο αριθμός τους ανέρχεται σε 4.750 άνδρες. Πολύ πιο σημαντικά είναι τα μέσα, πυρομαχικά και οπλικά συστήματα που μετέφερε διά θαλάσσης όλο το προηγούμενο διάστημα η Άγκυρα.

doureios.com  15/4/2020  Από Σάββας Δ. Βλάσσης

 

 

 

 

Επιχείρηση ''σοκ & δέος'' από LNA:

Mαχητικά ''εξαφάνισαν'' τουρκική βάση

- ''Καίγονται'' στον αέρα τα Bayraktar

Νέες απώλειες για τις τουρκικές δυνάμεις μετά την κατάρριψη τουρκικού drone από λιβυκό αντιαεροπορικό PANTSIR.

Ένα τουρκικό Bayraktar TB2 καταρρίφθηκε από την αεράμυνα των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ στην περιοχή Tarhuna, ανεβάζοντας τον αριθμό των καταρριφθέντων τουρκικών drone σε 19.

Tαυτόχρονα είχαμε βομβαρδισμό από μαχητικά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού κατά τουρκικής βάσης.

Την ίδια περίοδο η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει Σύρους μισθοφόρους για να πολεμήσουν στον πόλεμο στη Λιβύη.

Αξιόπιστες πηγές ενημέρωσαν το Συριακό Παρατηρητήριο ότι μια νέα παρτίδα τουλάχιστον 150 στρατιωτών της υποστηριζόμενης από την Τουρκία οργάνωσης «Σουλτάνος ​​Μουράτ», μεταφέρθηκε τις τελευταίες ημέρες από το κέντρο της πόλης Αφρίν στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ μια  άλλη παρτίδα δεκάδων άλλων Σύρων μισθοφόρων από τις πόλεις Jarabulus και Al-Bab κατευθύνθηκε στο σημείο συγκέντρωσης στην περιοχή Hawar Kellis.

Σχεδόν 300 μισθοφόροι που συνδέονται με τον "Σουλτάνο Μουράτ", την "ταξιαρχία Suqour al-Shamal" και το "Al-Sham Corps" έφθασαν στη Λιβύη χθες Παρασκευή.

Κατά συνέπεια, ο αριθμός των Σύρων μισθοφόρων που έφτασαν στην Τρίπολη μέχρι σήμερα, αυξήθηκε σε περίπου 5.050, ενώ περίπου 1.950 άλλοι έφθασαν στην Τουρκία για να παρακολουθήσουν εντατικά μαθήματα κατάρτισης πριν μεταβούν στο λιβυκό έδαφος.

Η αποστολή νέων παρτίδων Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη συμπίπτει με τη δολοφονία μεγάλου αριθμού μισθοφόρων σε μάχες  με τις δυνάμεις του Χαφτάρ στις περιοχές της Λιβύης. Οι ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου έχουν τεκμηριώσει τη δολοφονία 17 μαχητών που υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία στη Λιβύη τις τελευταίες ώρες , ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανόντων που υποστηρίζει η  Τουρκία  στη Λιβύη σε 182.

Οι απώλειες προέρχονται από τις οργανώσεις "al-Mu'tasim Division, Sultan Murad, Ταξίαρχος Suqur Al-Shamal, Al-Hamzat και Suleiman Shah".

Σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες πηγές του SOHR, οι θάνατοι αυτοί αφορούν  συγκρούσεις στις πρώτες γραμμές στην περιοχή του Salah Al-Din στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, στο Al-Ramlah κοντά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, στην περιοχή του έργου Al-Hadabah, στη Misrata και σε άλλες περιοχές στη Λιβύη.

Ουσιαστικά τρέμει η Άγκυρα την κατάληψη της Τριπόλεως, όχι μόνο γιατί θα χάσει την πρόσβαση στα λιβυκά πετρέλαια και τα χρήματα του Σαράι, αλλά γιατί η συμφωνία για την δημιουργία ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο θα πάει στην κυριολεξία περίπατο.

Ταυτόχρονα έχουμε κινητικότητα και από το Κάιρο.

Η Αίγυπτος  παρέλαβε στο Κίελο της Γερμανίας το 3ο υποβρύχιο U-209/1400 και προετοιμάζεται για τα τουρκικά σχέδια στην Μεσόγειο.

Η ναυπήγηση του 4oυ υποβρυχίου έχει επίσης ολοκληρωθεί και τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι δοκιμές του.

Εντωμεταξύ το Υπουργείο Εσωτερικών της κυβερνήσεως του (GNA) προειδοποίησε ότι η διακοπή της παροχής πόσιμου ύδατος από τις πολιτοφυλακές του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στην πρωτεύουσα Τρίπολη, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή όλων.

Οι δυνάμεις του GNA ανακοίνωσαν επίσης χθες την άφιξη ενός πλοίου από την Αίγυπτο στο λιμάνι του Tobruk, το οποίο αποβίβασε 40 κοντέινερ στρατιωτικών προμηθειών στις πολιτοφυλακές του Χαφτάρ.

Όλα δείχνουν ότι φτάνουμε στο τέλος της κατοχής της Τριπόλεως και τότε Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος αφού ακυρωθεί πρώτα η συμφωνία Λιβύης -Τουρκίας, θα δημιουργήσουν απερίσπαστες τον αγωγό που πολλοί πολεμούν υπόγεια και δεν θέλουν με τίποτα, με πρώτο το Βερολίνο που στηρίζει αναφανδόν τον Ερντογάν μαζί με χώρες του Κόλπου.

Στο παιχνίδι της διατήρησης της εξουσίας του Σαράι και το Κατάρ.

Ο επικεφαλής της Πρεσβείας του Κατάρ στην Τρίπολη, Σάλεμ Μοχάμεντ Κάριμ, παραδέχτηκε ότι το Κατάρ υποστηρίζει το GNA, δήθεν για την εδραίωση της ασφάλειας και την επίτευξη σταθερότητας στη χώρα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Qatari Asharq, ο Σάλεμ Μωάμεθ Κάριμ ανέφερε: "Λυπούμαστε για την έλλειψη ουδετερότητας της Αιγύπτου στην κρίση της Λιβύης και την υποστήριξή της προς έναν αξιωματικό του οποίου η μόνη μέριμνα είναι η κατάληψη της εξουσίας".

Ο κ. Karim κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει το εμπάργκο όπλων σε  ξηρά, θάλασσα και αέρα, υποστηρίζοντας ότι το να περιοριστεί η κατάσταση  μόνο από την θάλασσα είναι λάθος κατά της "νόμιμης και αναγνωρισμένης κυβέρνησης του  GNA, η οποία έχει το δικαίωμα να ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητές της σε ολόκληρη τη χώρα.

Όσον αφορά την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ και η Τουρκία στο GNA κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ ο Karim δήλωσε: "Το GNA, χάρη στον Αλλάχ και τις δυνάμεις υποστήριξης του, κατάφερε να αποτρέψει την πρόοδο των δυνάμεων του Χαφτάρ και δεν τις επέτρεψε να εισέλθουν μέχρι τώρα στην Τρίπολη.

Ταυτόχρονα, κατάφερε να εδραιώσει τις σχέσεις της με τις αδελφικές και φιλικές χώρες. Το GNA είναι η νόμιμη και αναγνωρισμένη κυβέρνηση που δικαιούται να υπογράφει συνθήκες και μνημόνια συμφωνίας και να αγοράζει όπλα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Είναι μια νόμιμη κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και δεν κάνει τίποτα μυστικό. Μέσω της υποστήριξης που έλαβε, κατόρθωσε να σταματήσει τις φιλοδοξίες αυτού του δικτάτορα».

Ο πρέσβης του Κατάρ ξέχασε βέβαια να αναφέρει τα καραβάνια των Σύρων μισθοφόρων Τζιχαντιστών που στηρίζει και η κυβέρνηση του, την τρομοκρατία και την διασπάθιση των λιβυκών κεφαλαίων από το πετρέλαιο, προς όφελος της Τουρκίας και του Κατάρ.

Ξέχασε επίσης να αναφέρει σκοπίμως τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των φυλών της Λιβύης από τις δυνάμεις του Σαράι, και τις κινήσεις κατάληψης ουσιαστικά λιβυκού εδάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την δημιουργία ναυτικής και αεροπορικής βάσης.

Στην Τρίπολη και την Μισράτα πολεμούν Τουρκογενείς Λίβυοι όπως ο Σαράι, με την αμέριστη βοήθεια της Τουρκίας και του Κατάρ.

Για πόσο ακόμα όμως θα αντέξουν, αφού οι δυνάμεις του Χαφτάρ ( που δεν είναι ουσιαστικά τακτικός στρατός) έχουν φτάσει μερικούς δρόμους πριν το κέντρο της πόλης και τώρα τους έκοψαν και το νερό;

Pentapostagma11/4/2020  Ανδρέας Μουντζουρούλιας

 

 

 

Πάνω από 160 μισθοφόροι των Τούρκων σκοτώθηκαν στη Λιβύη

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει τεκμηριώσει το θάνατο 9 μαχητών των φιλοτουρκικών ομάδων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται υπό την ηγεσία του αρχιστράτηγου Χαλίφα Χάφταρ, σε διάφορα πεδία μαχών της λιβυκής επικράτειας.

Με τους νέους νεκρούς ο συνολικός

Το Συριακό Παρατηρητήριο αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του σήμερα, την Κυριακή, ότι οι νεκροί ήταν από τις παρατάξεις της Ταξιαρχίας Αλ Μουτασίμ, της Ταξιαρχίας Σουλτάν Μουράτ, της Ταξιαρχίας των Σουκούρ αλ Σαμάλ, της Αλ Χαμζάτ και της Σουλεϊμάν Σάχ.

Σύμφωνα με τις πηγές του παρατηρητηρίου, οι νεκροί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη συνοικία Σαλάχ ελ Ντιν, νότια της Τρίπολης, στη γειτονιά Ράμλα κοντά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, στην περιοχή Χαντάμπα, εκτός από τις μάχες στη Μισράτα και άλλες περιοχές στη Λιβύη.

Όπως σημειώνει το Παρατηρητήριο, η δυσαρέσκεια εξακολουθεί να κλιμακώνεται ανάμεσα στους μαχητές από τη Συρία, που πήγαν στη Λιβύη, λόγω της μη τήρησης από την Τουρκία των υποσχέσεων της, να πληρώσει, δηλαδή, τους μισθούς τους που υπολογίζονται στα 2000 δολάρια ΗΠΑ μηνιαίως, πέρα από την άθλια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στη Λιβύη.

echedoros-a.gr  7/4/2020

 

 

 

 

Τουρκία, Κούρδοι

Πότε θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του το καθεστώς Ερντογάν;

Η Τουρκία στέλνει Κούρδους αιχμαλώτους πολέμου στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA). Ουσιαστικά η Τουρκία εργαλειοποιεί τους Κούρδους αιχμαλώτους πολέμου ως ανθρώπινες ασπίδες στο μέτωπο της Λιβύης, όπου λαμβάνει χώρα μία από τις πιο ηχηρές ήττες στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Η έκθεση επισημαίνει ότι "η Τουρκία, με δόλιο πρόσχημα, στέλνει Κούρδους κρατούμενους στη Λιβύη για να εκτελέσουν επιχειρήσεις". Ο LNA ισχυρίζεται επίσης ότι «σε αντάλλαγμα, η Τουρκία τους υπόσχεται αμνηστία - εμπλέκοντάς τους στη μάχη ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις μας».

Το τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών του LNA ανακοίνωσε επίσης αεροπορικές επιδρομές στις 4 Απριλίου κατά παραστρατιωτικών οργανώσεων της Μισράτα στο Abu Grain.

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Μάρτιο σημειώθηκε κλιμάκωση μεταξύ του LNA και των δυνάμεων της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη (GNA) και των μισθοφόρων της Τουρκίας που την υποστηρίζουν. Κλιμάκωση καταγράφηκε σε τρία κρίσιμα σημεία - ανατολικά της Μισράτα, στην Τρίπολη και στην Al- Vatyya.

Kylie Jenner: What Would Life Be Like Without Fame

Όπως ανέφερε το Πενταπόσταγμα χθες, η Αίγυπτος παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Λιβύη και το κοινοβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις νίκες των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ κατά των Τούρκων.

Το μέλος της αιγυπτιακής Βουλής των Αντιπροσώπων και Βοηθός Γραμματέας Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, Χουσεΐν Αμπού Γκάδη, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του προέδρου Αλ Σίσι προς τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης για τις σαρωτικές νίκες έναντι των ΤΕΔ, καθώς και για την καταστροφή τουρκικών οπλικών συστημάτων, πυραύλων και πυρομαχικών στη Μισράτα.

Σε δήλωσή του σε αιγυπτιακό πρακτορείο, ανέφερε ότι παρά την τραγική κατάσταση στην Τουρκία, λόγω της εμφάνισης της πανδημίας, ο Ερντογάν εξακολουθεί να πράττει εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες στη Λιβύη.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος επαίνεσε την παρουσία Αιγυπτίων συμβούλων στην Λιβύη και την προέλαση των δυνάμεων του Χαφτάρ στην περιοχή Trchetin στις παρυφές της Τρίπολης, τονίζοντας ότι όλες οι προσπάθειες της Τουρκίας για να καταλάβει τη Λιβύη, με σκοπό να υφαρπάξει τον έλεγχο του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας, θα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, αφού η χώρα αυτή θα γίνει νεκροταφείο για όλους τους τρομοκράτες και τους μισθοφόρους του Ερντογάν.

Στη Λιβύη, πραγματοποιούνται ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών διαφορετικών ηγετών. Η χώρα διοικείται από την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA), με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ, και την «ανατολική κυβέρνηση» υπό την ηγεσία του Abdullah Abdurrahaman at-Thani. Η ανατολική κυβέρνηση υποστηρίζεται από τον διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιανουαρίου στη Μόσχα διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχηγών του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ και της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA). Επίσης παρευρίσκονταν μέλη των Υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Στη συνάντηση ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) ενημέρωσε τη Ρωσία σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Χαφτάρ, οι πολιτοφυλακές που επιχειρούν στη Λιβύη πρέπει να παραδώσουν τα όπλα σε 45 έως 90 ημέρες. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ελέγχεται από μια ειδική επιτροπή που δημιουργήθηκε από τον LNA μαζί με τον ΟΗΕ

Ο Χάφταρ επίσης αρνήθηκε να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ενδιάμεσο για την επίλυση της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς η τουρκική πλευρά δεν είναι ουδέτερη και υποστηρίζει ανοικτά την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

 

 

 

 

Εκατόμβη νεκρών:

Ο Στρατός του Χαφτάρ σκότωσε 21 Τούρκους στη Μισράτα!

- ''Ηλεκτροσόκ'' στην Άγκυρα

Νέο ''χαστούκι'' σε Ερντογάν.

Εκατόμβη θυμάτων της Τουρκίας στην Λιβύη μετά την αεροπορική επίθεση της πολεμικής αεροπορίας του LNA στην Σχολή αεροπορίας στην Μισράτα, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 Τούρκοι στρατιωτικοί, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Χαφτάρ.

Ο στρατηγός Αχμέτ Αλ-Μισμαρί, εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), αποκάλυψε ότι 20 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επίθεση στην Μισράτα.

Ο ίδιος σε αποκλειστικές δηλώσεις στην ιστοσελίδα της Al-Ain News, δήλωσε ότι αεροσκάφη του LNA χτύπησαν αιφνιδιαστικά εναντίον της αίθουσας πτήσεων στο αεροπορικό κολλέγιο της Misrata και ενός άλλου κτιρίου, σκοτώνοντας συνολικά 20 Τούρκους στρατιώτες.

Εξήγησε ότι στο εσωτερικό αίθουσας χειρουργείου σκοτώθηκαν 7 Τούρκοι στρατιώτες ενώ οι υπόλοιποι 13 σκοτώθηκαν στην έδρα του αεροπορικού κολεγίου.

Πρόσθεσε ότι τα θύματα ανεβάζουν τον αριθμό των θανάτων του τουρκικού στρατού στη Λιβύη σε πάνω από 50.

Επίσης οι εκπρόσωπος του LNA δήλωσε ότι οι θάνατοι των Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη αυξήθηκαν σε 500 την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι οι πολιτοφυλακές του Fayez al-Sarraj τοποθετούν αυτούς τους άνδρες στην πρώτη γραμμή στις περισσότερες μάχες, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μιστράτα και στην περιοχή της πρωτεύουσας,Τρίπολη.

Οι απώλειες σε συνδυασμό με την πανδημία στην Τουρκία θα εξεγείρουν τον τουρκικό λαό κατά του Τούρκου προέδρου, ο οποίος σπαταλά το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας σε ατέρμονους κατακτητικούς πολέμους χωρίς καμία λογική.

Νέος σοβαρός κίνδυνος από την παρουσία Τούρκων στρατιωτών σε Λιβύη-Συρία

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Omar Maarabouni τόνισε ότι η Συρία έχει μέχρι στιγμής καταγράψει μόνο δέκα περιπτώσεις της νέας νόσου του Coronavirus (COVID-19) σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Συρίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) με βάση τον τρόπο παρακολούθησης των υπόπτων περιπτώσεων.

Σε σημερινές δηλώσεις του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Dustour, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Omar Maarabouni δήλωσε ότι η εξάπλωση της νόσου του κορονοϊού στη Λιβύη μέσω της Τουρκίας όμως, θα είναι υψηλή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Τούρκοι είναι παρόντες στο βορρά της Συρίας, τόσο στα βορειοδυτικά όσο και στα βορειοανατολικά, αλλά και στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και βόρειας Συρίας, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά.

"Είναι πιθανό να υπάρχουν περιπτώσεις κορονοϊού στη Συρία και κατά συνέπεια στη Λιβύη λόγω της παρουσίας των Τούρκων στρατιωτών, σε περισσότερες από μία θέσεις στην Τρίπολη και τη Μιστράτα", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ειδικός επισημαίνει ότι η τουρκική ΜΙΤ μπορεί μάλιστα να διαδώσει σκόπιμα τη νόσο του Coronavirus και στις δύο χώρες.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας επιβεβαίωσε ότι η ικανότητα των Τούρκων να εξαπλώσουν τον κορονοϊό στη Λιβύη θα είναι ασφαλώς εις βάρος και της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας (GNA) αλλά και των μαχητών και μισθοφόρων που έφερε η Τουρκία από τη Συρία στη Λιβύη.

Προφανώςπρόκειται για παράπλευρες απώλειες, διότι οι Τούρκοι έχουν βάλει σε εφαρμογή σχέδιο με το οποίο θέλουν πιθανόν, οι χώρες στόχοι τους, να αντιμετωπίσουν αυτά που τραβάνε οι ίδιοι στην χώρα με τα εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.

Δεν κινδυνεύει όμως η Συρία και η Λιβύη αλλά όλες οι χώρες-στόχοι της Άγκυρας και αυτό είναι σίγουρο ότι το γνωρίζουν  οι αρχές όλων αυτών των χωρών της περιοχής της Α.Μεσογείου.

 

 

 

 

Ναυτικό Χάφταρ:

Θα χτυπήσουμε όποιο τουρκικό πλοίο προσεγγίσει στη Λιβύη

Ο ναύαρχος Φαράζ Αλ Μαχντάουι, αρχηγός του ναυτικού, επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για όλες τις περιπτώσεις και ότι το ναυτικό έχει εντολές να χτυπήσει οποιοδήποτε τουρκικό πολεμικό πλοίο προσεγγίσει ακτή της Λιβύης.

Σε δήλωσή του προς την εφημερίδα Al-Bayan σήμερα, ο στρατηγός Φαράζ Αλ Μαχντάουι δήλωσε ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) θα σταματήσει οποιαδήποτε ανάμειξη της Τουρκίας και θα ανατρέψει τα τουρκικά σχέδια στη Λιβύη αναφέρουν τα tourkikanea.gr

Ο τουρκικός στρατός καταρρέει στην Λιβύη

Τις τελευταίες μέρες οι επιχειρήσεις του LNA κατά των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων του Σάρατζ (GNA) έχουν αυξηθεί σε ένταση και γνωρίζουν εδαφικά κέρδη από αυτή τη δράση τους.

Στις μάχες για το Αμπού Γκριάν, το οποίο είναι ένα σημαντικό σταυροδρόμι νοτιοανατολικά της Μισράτα υπήρξαν βαριές απώλειες εκατέρωθεν με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των δυνάμεων του Χαφτάρ που έχουν αεροπορική υποστήριξη από αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Οι Σύριοι μισθοφόροι έχουν υποστεί απώλειες στο Αμπού Γκριάν και στα περίχωρα της Τρίπολης ενώ η αντιαεροπορική ομπρέλα που είχαν προσπαθήσει να στήσουν οι Τούρκοι στο αεροδρόμιο του Mitiga της Τρίπολης έχει υποστεί καταστροφές από τους βομβαρδισμούς του LNA.

Σε συνέχεια των αψιμαχιών αυτών στα περίχωρα της Τρίπολης η κατάσταση έχει φθορά και μόνο φθορά για τις δυνάμεις του GNA που έχουν λάβει και τουρκικό εξοπλισμό.

Στο παρακάτω βίντεο δύο τουρκικά όχηματα μεταφοράς προσωπικού ACV-15 που έχουνεγκαταλειφθεί από τις δυνάμεις του GNA, πέφτουν στα χέρια των υποστηρικτών του Χαφτάρ.

forces captured 2 ACV-15 personnel carrie today in .
All of ’s Syrian mercenaries were killed.

Ταυτόχρονα χθες ο LNA κατάφερε να καταρρίψει άλλο ένα UACV Bayraktar των Τούρκων που επιχειρεί στη Λιβύη με τις δυνάμεις του LNA να έχουν προκαλέσει δυασσανάλογα μεγάλες απώλειες στο πολυδιαφημισμένο τουρκικό μέσο.

forces have downed a south of .

Hellas-now.com 2/4/2020

 

 

 

Λιβύη: Πάνω από 100 μισθοφόροι της Τουρκίας νεκροί τα τελευταία 24ωρα

Λιβύη: Πάνω από 100 μισθοφόροι της Τουρκίας νεκροί τα τελευταία 24ωρα

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εμφανίζονται να έχουν εξοντώσει μεγάλο αριθμό Σύριων μισθοφόρων που πολεμούσαν στη Λιβύη με χρήματα της Τουρκίας

ΟΛιβυκός Εθνικός Στρατός (Libyan National Army - LNA), υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, εμφανίζεται μέσα σε διάστημα 72 ωρών να έχει εξοντώσει περισσότερους από εκατό Σύριους μισθοφόρους που πολεμούσαν υπέρ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του τουρκόφιλου Φαγέζ αλ Σάρατζ στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης, όπως προκύπτει μέσα από τις ανακοινώσεις στελεχών του ιδίου του LNA αλλά και μέσα από πληροφορίες σε διεθνή μίντια.

«Τις τελευταίες 72 ώρες, 103 Σύριοι μισθοφόροι τρομοκράτες που αντιτάχθηκαν στις δυνάμεις μας έχουν σκοτωθεί σε διάφορα σημεία στην πρώτη γραμμή στην Τρίπολη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Ahmad Mismari.

Kontranews  28/3/2020

 

 

 

 

Δυνάμεις Χαφτάρ:

«Πλήξαμε το αεροδρόμιο «Μίτιγκα» στην Τρίπολη

– Σκοτώσαμε Τούρκους»

λιβυη

Ο Χαφτάρ έπληξε τουρκικούς στρατιωτικούς στόχους προκαλώντας τον θάνατο στρατιωτών.

Πλήγμα στο αεροδρόμιο Μίτιγκα στην Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης, επέφερε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, προκαλώντας τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του LNA, τις τελευταίες ημέρες ο στρατός του Χαφτάρ έπληξε τουρκικούς στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των ραντάρ και των αεροπορικών άμυνων, που βρίσκονται στον εναέριο χώρο της Mitiga.

Σημείωσε, δε, ότι το LNA είχε καταστρέψει τα πάντα στην περιοχή Misrata που θεωρείται ότι έχει «τουρκική παρουσία», συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών αποθηκών.

Multiple airstrikes on terrorist militia gatherings in AbuGrian south of now

ΣΤΟΧΟΣ - 15 Μαρτίου - 2020

Μήνυμα στήριξης Χάφταρ στην Ελλάδα:

Ανόητος Σουλτάνος του νεοθωμανισμού ο Ερντογάν

Μήνυμα στήριξης προς τον ελληνικό λαό για την κρίση στα σύνορα με την Τουρκία και τον εκβιασμό του Ερντογάν με το μεταναστευτικό στέλνει ο Λίβυος στρατάρχης Χάφταρ.

Με μήνυμα εκ μέρους του LNA στο twitter εκφράζει τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα, επιτίθεται στον Τούρκο πρόεδρο χαρακτηρίζοντάς τον «ανόητο Σουλτάνο του νεοθωμανισμού».

Ταυτόχρονα αφήνει να εκφραστούν και οι φόβοι του για πολεμικές συρράξεις και καλεί τους έλληνες στρατιώτες να προστατέψουν την πατρίδα.


Αναλυτικά το μήνυμα:

«Βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία τις προκλητικές δράσεις του καθεστώτος Ερντογάν στα ελληνικά σύνορα και σας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας.

Η ανησυχία μας δεν αφορά τους γενναίους Έλληνες Στρατιώτες, που διακατέχονται από ηρωικό πνεύμα και υπερηφάνεια και είμαστε βέβαιοι ότι με την αγάπη και τη στήριξη του ελληνικού λαού θα προασπίσουν τα σύνορα και την πατρίδα τους.

Από τις βόρειες ακτές της Μεσογείου απευθύνουμε τους θερμούς χαιρετισμούς μας στον ελληνικό λαό και είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν θα αφήσετε τον ανόητο Σουλτάνο του νεοθωμανισμού να σας συμπαρασύρει στα δικά του χαμηλά επίπεδα πολιτικού ήθους και συμπεριφοράς και μην έχετε κανέναν ενδοιασμό να προστατέψετε με ενθουσιασμό την πατρίδα σας και την αξιοπρέπεια σας και να εμπιστευόσαστε όσους ηγούνται του αγώνα να προστατεύσουν τα σύνορα σας.

Εύχομαι ο Θεός να σας προστατέψει, όπως σας εύχομαι να βγείτε νικητές για το καλό της ειρήνης και ολόκληρης της ανθρωπότητα».

Αναρτήθηκε από Στίλπων ο Μεγαρεύς στις 13/3/2020

 

 

 

Ανοιχτή Υποστήριξη του LNA προς την Ελλάδα

έναντι στις τουρκικές προκλήσεις !

Βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία τις προκλητικές δράσεις του καθεστώτος Ερντογάν στα ελληνικά σύνορα και σας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας.

Η ανησυχία μας δεν αφορά τους γενναίους

Έλληνες Στρατιώτες,

που διακατέχονται από ηρωικό πνεύμα και υπερηφάνεια και πεπεισμένοι ότι δεν θα αφήσετε τον ανόητο Σουλτάνο του νεοθωμανισμού να σας συμπαρασύρει στα δικά του χαμηλά επίπεδα πολιτικού ήθους και συμπεριφοράς και μην έχετε κανέναν ενδοιασμό να προστατέψετε με ενθουσιασμό την πατρίδα σας και την αξιοπρέπεια σας και να να βγείτε νικητές για το καλό της ειρήνης και ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Twitter LΝΑ ΣΤΟΧΟΣ - 12 Μαρτίου - 2020

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ

σκότωσαν 16 Τούρκους στρατιωτικούς στη Λιβύη

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ σκότωσαν 16 Τούρκους στρατιωτικούς στη Λιβύη
Δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, σκότωσαν 16 Τούρκους στρατιωτικούς σε μάχες τις τελευταίες εβδομάδες, υποστήριξε εκπρόσωπός τους χθες Κυριακή, μία ημέρα μετά την παραδοχή της Άγκυρας ότι πολλοί άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας έπεσαν «μάρτυρες» στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Ο Χάλιντ αλ Μάτζουμπ, εκπρόσωπος του ΛΕΣ, ανέφερε ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στη Μισράτα, σημαντικό λιμάνι στη δυτική Λιβύη, σε εχθροπραξίες στην Τρίπολη, καθώς και στην πόλη αλ Φάλα, νότια της πρωτεύουσας.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) και έστειλε Σύρους αντάρτες, δικούς της στρατιωτικούς, καθώς και όπλα για να βοηθήσει τις αρχές που εδρεύουν στην Τρίπολη να απωθήσουν την έφοδο των δυνάμεων του Χαφτάρ, που αποπειρώνται να κυριεύσουν τη λιβυκή πρωτεύουσα από τον περασμένο Απρίλιο.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, ενώ στο πλευρό τους μάχονται επίσης Ρώσοι μισθοφόροι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε το Σάββατο ότι ο στρατός της χώρας του έχει υποστεί απώλειες στον «αγώνα» που διεξάγει στη Λιβύη.

«Είμαστε εκεί (στη Λιβύη) με τους στρατιώτες μας και τις ομάδες μας του Εθνικού Συριακού Στρατού. Συνεχίζουμε τον αγώνα εκεί. Έχουμε πολλούς μάρτυρες. Σε ανταπόδοση όμως έχουμε εξουδετερώσει σχεδόν εκατό λεγεωνάριους» του Χαφτάρ, είπε ο Ερντογάν.

Ο «Εθνικός Συριακός Στρατός» ή «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» (ΕΣΣ) είναι οργάνωση Σύρων ανταρτών που μάχεται εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στη βόρεια Συρία και υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Στην επαρχία Ιντλίμπ μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα έχουν σκοτωθεί άλλοι 16 Τούρκοι στρατιωτικοί.

Η ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτικών και εξελιγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας διέγραψε τα μικρά εδαφικά κέρδη που είχε σημειώσει ο ΛΕΣ με τη βοήθεια των Ρώσων μισθοφόρων, με αποτέλεσμα οι γραμμές των μετώπων να επιστρέψουν ουσιαστικά εκεί όπου βρίσκονταν όταν άρχιζε η έφοδος των στρατευμάτων του Χαφτάρ τον Απρίλιο.

Οι συνομιλίες των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη επαναλήφθηκαν την περασμένη Πέμπτη, μετά την απόφαση της ΚΕΣ να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις έπειτα από τον βομβαρδισμό του λιμένα της Τρίπολης από το πυροβολικό του Χαφτάρ.

Zougkla 24/2/2020

Χαφτάρ: Αν θέλετε κατάπαυση του πυρός, να φύγουν πρώτα οι Τούρκοι

Χαφτάρ: Αν θέλετε κατάπαυση του πυρός, να φύγουν πρώτα οι ΤούρκοιΩς έκτακτη είδηση μεταδόθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ η πληροφορία ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ ανακοίνωσε πως δέχεται να εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός που αποφασίστηκε στη Σύνοδο του Βερολίνου με την προϋπόθεση ότι θα γίνει σεβαστός ένας σημαντικός όρος του.

Θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Λιβύη οι Τούρκοι στρατιωτικοί σύμβουλοι και

αξιωματικοί, οι Τούρκοι μισθοφόροι, οι τζιχαντιστές Σύροι μισθοφόροι που μεταφέρθηκαν από τους Τούρκους στη Λιβύη και να διακοπεί πάραυτα η χρηματοδότηση της κυβέρνησης του Φαγέζ Αλ Σάρατζ, καθώς και η αποστολή στρατιωτικών εφοδίων και οπλικών συστημάτων.

Αν αυτός ο όρος γίνει αποδεκτός, τότε οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ θα σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός.

Zougla newsroom  21/2/2020

 

 

 

 

Λιβύη:

Η εκεχειρία θα εξαρτηθεί από την απόσυρση της Τουρκίας λέει ο Χάφταρ

Δήλωσε έτοιμος για εκεχειρία, αν εγκαταλείψουν τη χώρα οι Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι.

 

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ δήλωσε ότι είναι έτοιμος για εκεχειρία, αν εγκαταλείψουν τη χώρα οι Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι και η Άγκυρα σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη, μετέδωσε το RIA.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση ανέστειλε την Τρίτη τις συνομιλίες που φιλοξενούσε ο ΟΗΕ με στόχο την παύση των εχθροπραξιών στην Τρίπολη μετά τον βομβαρδισμό από τις ανατολικές δυνάμεις της Λιβύης του λιμανιού της πρωτεύουσας, από τον οποίο σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και παραλίγο να πληγεί ένα δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με άκρως εύφλεκτο αέριο.

«Μια εκεχειρία (θα είναι) αποτέλεσμα της εκπλήρωσης ενός αριθμού προϋποθέσεων (...) της απόσυρσης των Σύρων και Τούρκων μισθοφόρων, του τερματισμού του τουρκικού εφοδιασμού με όπλα της Τρίπολης και της εκκαθάρισης των τρομοκρατικών οργανώσεων (στην Τρίπολη)», δήλωσε ο Χάφταρ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

HuffPost21/2/2020

 

 

 

Οι δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ

τίναξαν στον αέρα τουρκικό πλοίο που παραβίαζε το εμπάργκο του ΟΗΕ και

μετέφερε όπλα στην Λιβύη

Οι δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ τίναξαν στον αέρα τουρκικό πλοίο που παραβίαζε το εμπάργκο του ΟΗΕ και μετέφερε όπλα στην Λιβύη

Τουρκικό πλοίο που μετέφερε όπλα και παραβίαζε το εμπάργκο τίναξαν στον αέρα πριν από λίγο στο λιμάνι της Τρίπολης

οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Τουρκικό πλοίο που μετέφερε πυρομαχικά και όπλα με προέλευση από την Τουρκία,

έγινε στόχος από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στο λιμάνι της Τρίπολης» αναφέρει το Al Arabiya.

Το τουρκικό φορτηγό πλοίο ξεκίνησε από την Τουρκία και μετέφερε πολεμοφόδια.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γιασάν Σαλαμέ επιβεβαίωσε την επίθεση κατά του τουρκικού πλοίου με ρουκέτες περί τις 12.30 το μεσημέρι, τοπική ώρα, χωρίς να δώσει πρόσθετες πληροφορίες.

Ανταποκριτής του Reuters στην Τρίπολη, την οποία προσπαθούν να καταλάβουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ, ανέφερε πως διέκρινε πυκνούς καπνούς από το λιμάνι, ενώ πηγές ανέφεραν πως έχει χτυπηθεί και μια αποθήκη.

Breaking: reports from that a Turkish ship docked at Tripoli port has been targeted

يعلن استهداف سفينة شحن تركية كانت محملة بأسلحة في

Breaking: reports from that a Turkish ship docked at Tripoli port has been targeted

Προβολή εικόνας στο Twitter Ενσωματωμένο βίντεο Προβολή εικόνας στο Twitter

Pronews 18/2/2020

Χ.Χαφτάρ σε Ρ.Τ.Ερντογάν:

«Η Λιβύη θα γίνει ο τάφος των μισθοφόρων σου

- Πλησιάζει η απελευθέρωση της Τρίπολης»

Χ.Χαφτάρ σε Ρ.Τ.Ερντογάν: «Η Λιβύη θα γίνει ο τάφος των μισθοφόρων σου - Πλησιάζει η απελευθέρωση της Τρίπολης»

Ο ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, στρατάρχης, Χαλίφα Χάφταρ, έστειλε μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν κι έθεσε τους όρους του για την κατάπαυση του πυρός στη χώρα.

Είπε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Λιβύη θα γίνει τάφος για τους τρομοκράτες και τους μισθοφόρους σου». Την ίδια στιγμή, ο Χαφτάρ υπενθύμισε την τύχη των τρομοκρατών στη Βεγγάζη και στην Σίρτη αναφέρει το TASS το οποίο επικαλείται το Afrigate News.

Ο Χάφταρ δήλωσε ότι δεν θα υπάρχει ειρήνη μέχρι «η ένοπλη αστυνομία και οι μισθοφόροι που έστειλε ο Ερντογάν στη Λιβύη να νικηθούν, να αφοπλιστούν και να απελαθούν».

Δηλώνει ότι το LNA θα επιστρέψει την Τρίπολη στην πατρίδα, ακόμα κι αν «οι προδότες καλέσουν όλους τους μισθοφόρους του κόσμου». Ο Χάφταρ αρνήθηκε τον συμβιβασμό και υποσχέθηκε να καταστήσει την Τρίπολη «την ελεύθερη, ασφαλή και ειρηνική πρωτεύουσα όλων των Λίβυων».

Διαβεβαίωσε ότι «η απελευθέρωση της πρωτεύουσας δεν απέχει πολύ».

Ο Χάφταρ υποσχέθηκε την απέλαση των τρομοκρατών από τη Λιβύη, «μόνο στην περίπτωση αυτή θα ανακοινωθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Ο Χάφταρ επίσης έστειλε μήνυμα στους διαδηλωτές στη Βεγγάζη ενάντια στην τουρκική εισβολή. Διαδηλώσεις κατά της τουρκικής παρέμβασης έλαβαν χώρα σε διάφορες ανατολικές πόλεις της Λιβύης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στα τέλη Ιανουαρίου έγιναν γνωστά τα σχέδια της Τουρκίας για την οικοδόμηση μιας στρατιωτικής βάσης κοντά στην Τρίπολη. Την ίδια στιγμή, δύο φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού πλησίασαν την Τρίπολη, στην οποία έφτασαν τουρκικά στρατιωτικά και τεθωρακισμένα οχήματα.

ProNews  15/2/2020

 

 

 

 

ΚΙ ΑΛΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...

Ο Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε επίσημα τον Χαλίφα Χαφτάρ στο Παρίσι...!!

Ο Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε επίσημα τον Χαλίφα Χαφτάρ στο Παρίσι

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέστειλε επίσημη πρόσκληση την Τετάρτη στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να επισκεφθεί το Παρίσι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του στρατάρχη Χαφτάρ, ο Λίβυος στρατιωτικός ηγέτης δέχθηκε στη Βεγγάζη τον Κριστόφ Φαρνό, διευθυντή Τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε από τη συνάντησή τους.


Ο Γάλλος διπλωμάτης επέδωσε την πρόσκληση του προέδρου του στον Λίβυο στρατάρχη.

Η γαλλική κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών, προσκάλεσε στο Παρίσι, επίσης μέσω του Φαρνό, και τον υπουργό Εσωτερικών του ισλαμικού καθεστώτος της Τρίπολης, Φαθί Μπασάγκα.

Την Τετάρτη, στην Τρίπολη της Λιβύης, ο τουρκικής καταγωγής πρωθυπουργός του ισλαμικού καθεστώτος, Φαγιέζ αλ Σαράτζ, συναντήθηκε με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο.
ΣΤΟΧΟΣ - 13 Φεβρουαρίου - 2020

 

 

 

 

Λιβύη :

Ο Χαφτάρ σφυροκοπά την Τρίπολη

– Άγριες συγκρούσεις με νεκρούς

Παρά την εκεχειρία, σποραδικές μάχες σημειώνονται καθημερινά κοντά στην Τρίπολη και τα όπλα εξακολουθούν να εισρέουν στη χώρ

Νέες μάχες ξέσπασαν ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα της Λιβύης νότια της Τρίπολης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός αμάχου, παρά το ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ (GNA) όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αεροδρόμιο Μιτίγκα, το μοναδικό που λειτουργεί στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε νέα αναστολή των πτήσεων έπειτα από τη ρίψη ρουκέτας, ενώ οι μάχες επαναλήφθηκαν νότια της Τρίπολης ανάμεσα σε στρατεύματα της GNA, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και εκείνα του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εκρήξεις με ρουκέτες

Μάρτυρες άκουσαν εκρήξεις ρουκετών στην περιοχή Μάχρου Αλ-Χάντμπα, μια αγροτική περιοχή περίπου 30 χλμ. νότια του κέντρου της πόλης.

Ρουκέτες έπεσαν και σε συνοικίες κατοικιών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις άμαχοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της GNA, Αμίν αλ-Χασίμι.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων της GNA, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, επιβεβαίωσε τις μάχες σε αυτό το προάστιο που είναι διάσπαρτο με αγροκτήματα.

Αλληλοκατηγορίες

Ο εκπρόσωπος, Μουστάφα αλ-Μέτζιι, κατηγόρησε τις δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ότι παραβίασαν εκ νέου την εύθραυστη εκεχειρία που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 12 Ιανουαρίου.

«Οι παραστρατιωτικοί του Χαλίφα Χαφτάρ προσπάθησαν να προωθηθούν στην περιοχή Μαχρού αλ-Χάντμπα αλλά οι δυνάμεις μας απώθησαν την επίθεση» είπε.

Καθημερινές παραβιάσεις

Παρά την εκεχειρία, σποραδικές μάχες σημειώνονται καθημερινά κοντά στην Τρίπολη και τα όπλα εξακολουθούν να εισρέουν στη χώρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη -για πρώτη φορά από την έναρξη της επίθεσης του στρατάρχη Χαφτάρ εναντίον της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019- ένα ψήφισμα με το οποίο ζητεί «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» που θα ακολουθήσει την εύθραυστη εκεχειρία του Ιανουαρίου.

Το ψήφισμα ζητεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της κοινής στρατιωτικής επιτροπής που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο από τα δύο στρατόπεδα, προκειμένου να καταλήξει σε μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» που θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ελέγχου, διαχωρισμό των δυνάμεων και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η επιτροπή αυτή, που συναντήθηκε στη Γενεύη το περασμένο Σάββατο, δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία, με τον ΟΗΕ να προτείνει μια επανάληψη των συζητήσεων στις 18 Φεβρουαρίου.

Οι συγκρούσεις γύρω από την Τρίπολη έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων ενώ 140.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Pentapostagma 13/2/2020

 

 

 

 

Λιβύη:

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ απαγορεύουν στον ΟΗΕ να

χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο της Τρίπολης

Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χαφτάρ απαγορεύουν στον ΟΗΕ να χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο της Τρίπολης
Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ δεν θα επιτρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιούν το μόνο σε λειτουργία αεροδρόμιο στην λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη, το οποίο προσπαθούν να καταλάβουν σε μια πολεμική τους εκστρατεία, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Ο Αχμέντ Μισμαρί είπε σε δημοσιογράφους ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να χρησιμοποιεί άλλα αεροδρόμια όπως αυτό στη Μισράτα επειδή δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, καθώς η Τουρκία το χρησιμοποιεί ως βάση.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη νωρίτερα σήμερα κατηγόρησε τις δυνάμεις του Χαφτάρ ότι εμποδίζουν τις πτήσεις που μεταφέρουν το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη.

Zougla.gr, 12 Φεβρουαρίου 2020

 

 

 

 

 

 

Σβουριχτή Σ Φ Α Λ Ι Α Ρ Α στόν ξεροκέφαλο σουλτάνο !

Η αμερικανική Βουλή κάλεσε την κυβέρνηση που

υποστηρίζει ο Χαφτάρ στην Ουάσιγκτον!

ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ XAΦΤΑΡ, Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΜΠΟΥΛΑΧ ΑΛ ΘΑΝΙ, ΠΟΥ ΕΚΛΗΘΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ!

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων φέρεται να κάλεσε τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ Θάνι και τον υπουργό Εξωτερικών...

Αποτέλεσμα εικόνας για house of representatives
Αποτέλεσμα εικόνας για house of representatives

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων φέρεται να κάλεσε τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ Θάνι και τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντούλ Χάντι αλ Χαουαΐτζ, που υποστηρίζονται από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να ακούσει την άποψή τους για την επίλυση της λιβυκής κρίσεως.
Αυτό υποστηρίζει με ανάρτηση στο Twitter ο ανεπίσημος λογαριασμός που πρόσκειται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).

Να σημειωθεί ότι στην Τρίπολη εδρεύει ο ισλαμιστής και τουρκικής καταγωγής πρωθυπουργός Φαγιέζ αλ Σαράτζ, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που υποστηρίζεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κατάρ.

Ο Αμπντουλάχ αλ Θάνι είχε διατελέσει και στο παρελθόν πρωθυπουργός της Λιβύης και τώρα είναι ο επικεφαλής της κυβερνήσεως που περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της η λιβυκή Βουλή.
'tribune.gr'

https://diodotos-k-t.blogspot.com/2020/02/blog-post_12.html#more

"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

Αναρτήθηκε από στις  9/2/2020

 

 

 

 

 

Αποκλειστικό από Γενεύη:

Βόμβα για Τουρκία οι όροι Χαφτάρ για εκεχειρία

χαφτάρ

Στην πέμπτη μέρα βρίσκονται οι συνεδριάσεις της “Στρατιωτικής επιτροπής” για την εκεχειρία στη Λιβύη, που συνεστήθη με απόφαση της πρόσφατης Διάσκεψης του Βερολίνου.

Η “Στρατιωτική Επιτροπή” ως γνωστόν αποτελείται από 5 εκπροσώπους της πλευράς Σάρατζ της ψευδό-κυβέρνησης της Τρίπολης και από πέντε εκπροσώπους της πλευράς Χαλίφα Χαφτάρ η οποία ελέγχει πάνω από το 90% της Λιβύης.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η πλευρά Χαφτάρ έχει θέσει 4 αδιαπραγμάτευτους και απόλυτα λογικούς όρους, προκειμένου να ξεκινήσουν σε ρεαλιστική βάση οι συζητήσεις για εκεχειρία.

Οι 4 όροι είναι οι εξής:

  1. Ακύρωση των συμφωνιών που έχει συνάψει η πλευρά Σάρατζ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους αποχώρησης της Τουρκίας από τη Λιβύη, πρώτα από όλα του στρατιωτικού της προσωπικού.
  2. Η διάλυση όλων των πολιτοφυλακών του καθεστώτος Σάρατζ οι οποίες στηρίζουν την ψευδο-κυβέρνηση της Τρίπολης, καταπιέζουν και απομυζούν τον Λιβυκό λαό.
  3. Η πλήρης και άνευ όρων παράδοση όλου του οπλισμού των πολιτοφυλακών που θα διαλυθούν στις ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης.
  4. Η άμεση απέλαση όλων των μισθοφόρων, τζιχαντιστών και ισλαμιστών που κατά κύματα έστειλε η Τουρκία στη Λιβύη.

Όπως πληροφούμεθα από στελέχη της πλευράς Χαφτάρ που συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία της Γενεύης, ο Χαλίφα Χαφτάρ έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε κανέναν από αυτούς τους όρους, οι οποίοι είναι προφανές ότι ανταποκρίνονται στην ανάγκη ειρήνευσης στη Λιβύη και σταθερότητας στην περιοχή.

Ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι αυτές οι θέσεις της πλευράς Χαφτάρ ικανοποιούν πλήρως και τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας και επομένως η Αθήνα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να τις στηρίξει, αντί να παριστάνει την ουδέτερη και να εγκλωβίζει την πολιτική της στις αδιέξοδες ευρωατλαντικές εξαρτήσεις της.

Γιώργος Αρτινός

Υ.Γ1: Παραθέτουμε την φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ο Σάρατζ να επισκέπτεται στο νοσοκομείο τραυματίες στρατιώτες του καθεστώτος. Όπως βλέπετε τόσο οι στρατιώτες που συνοδεύουν τον Σάρατζ όσο και ο τραυματίας τον οποίον χαιρετάει κατά περίεργο αλλά όχι ανεξήγητο τρόπο φοράνε κουκούλες. Ο λόγος είναι απλός: τόσο οι στρατιώτες που συνοδεύουν τον Σάρατζ όσο και ο τραυματίας φοράνε κουκούλες γιατί είναι γνωστοί τζιχαντιστές οι οποίοι κρύβουν τα πρόσωπά τους για να μην ταυτοποιηθούν και αναγνωριστούν. Αυτός είναι ο λεγόμενος “κυβερνητικός” στρατός της Λιβύης!

Υ.Γ2: Στη φωτογραφία η στρατιωτική Αντιπροσωπεία της πλευράς Χαφτάρ στη Γενεύη.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1225902825412145152

Ο Χαφτάρ χτύπησε το αεροδρόμιο της Λιβύης κι ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι….

Τουρκική εφημερίδα: Σκάνδαλο από τον Χαφτάρ: Βομβάρδισε με πυραύλους την καρδιά της Λιβύης

Ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ στην Λιβύη, έθεσε στο στόχαστρο το αεροδρόμιο Μιτίγκα της πρωτεύουσας Τρίπολης. Μετά από την επίθεση σταμάτησαν οι πτήσεις.

Πολιτοφυλακές του Χαλίφ Χαφτάρ-ηγέτη των παράνομων ένοπλων δυνάμεων της Αν. Λιβύης, έβαλαν στο στόχαστρο τους το αεροδρόμιο Μιτίγκα της πρωτεύουσας Τρίπολης και οι πτήσεις ανεστάλησαν.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (UMH), οι δυνάμεις του Χαφτάρ χτύπησαν με πυραύλους το αεροδρόμιο.

Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο προσωρινά σταμάτησαν.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ και παλιότερα χτύπησαν πολλές φορές το αεροδρόμιο Μιτίγκα και έτσι η μόνη πύλη της πρωτεύουσας προς το εξωτερικό, είχε μείνει για μήνες κλειστή.

https://www.yeniakit.com.tr/haber/hafterden-buyuk-skandal-libyanin-can-damarini-fuze-ile-vurdu-1053339.html

7/2/2020

Σχ.tourkikanea.gr:Προφανώς η τουρκική εφημερίδα ανησυχεί ότι αν κλείσει το αεροδρόμιο, δεν θα μπορούν να μεταφέρουν εκεί τζιχαντιστές και τουρκικά όπλα για τις δυνάμεις του Σαρράζ….

ΣΤΟΧΟΣ - 08 Φεβρουαρίου - 2020

 

 

Λιβύη:

Oι δυνάμεις του Χαφτάρ προελαύνουν προς το κέντρο της Τρίπολης

- Ο Ερντογάν στέλνει στρατό

χαφταρ
27/12/2019, 19:57

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ λένε ότι κατέλαβαν θέσεις-«κλειδιά» στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 - Ο Ερντογάν επιβεβαιώνει ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Άγκυρα και δηλώνει ότι θα ανταποκριθεί

Οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ γνωστοποίησαν σήμερα ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χάφταρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ανακοίνωσε μια νέα «αποφασιστική» μάχη για την Τρίπολη.

Τον Απρίλιο, είχε δώσει εντολή για μια επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όμως η εκστρατεία αυτή δεν καρποφόρησε.

Σήμερα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.

Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης.

Στέλνει στρατό ο Ερντογάν

Ένα σχεδόν 24ωρο μετά την είδηση που ανέδειξε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της Τρίπολης, επιβεβαιώνεται ότι η Λιβύη ζήτησε τουρκική ενίσχυση, καθώς όπως τόνισε ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Άγκυρα «θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα».

«Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν.

Την Πέμπτη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

«Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις (που μάχονται) τη λιβυκή κυβέρνηση» πρόσθεσε ο Αλτούν.

«Επειδή στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση, δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη», υποστήριξε. Προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες «αυτών των περιφερειακών δυνάμεων που εργάζονται για την επαναφορά καταπιεστικών καθεστώτων» θα αποτύχουν.

Η Άγκυρα υπέγραψε στις 27 Νοεμβρίου μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την GNA, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η συμφωνία επικυρώθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, όμως θα πρέπει να εγκριθεί και μια ξεχωριστή εντολή για να σταλεί στρατός στη Λιβύη, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.

Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης

Newsroom
Newsroom , CNN Greece
21:39 Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019
6 Photos: Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης
- Πηγή: ASSOCIATED PRESS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
1 of 6
6 Photos: Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης
- Πηγή: ASSOCIATED PRESS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
2 of 6
6 Photos: Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης
- Πηγή: ASSOCIATED PRESS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
3 of 6
6 Photos: Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης
- Πηγή: ASSOCIATED PRESS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
4 of 6
6 Photos: Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης
- Πηγή: ASSOCIATED PRESS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
5 of 6
6 Photos: Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης
- Πηγή: TWITTER
6 of 6

Ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ κάλεσε τις δυνάμεις του να προωθηθούν προς το κέντρο της Τρίπολης, μέσω ομιλίας του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο, αναφέρθηκε σε «τελική μάχη» για την κατάληψη της πρωτεύουσας της χώρας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA).

«Έφτασε η ώρα μηδέν, σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες… Η ώρα που περίμενε ο λαός μας στην Τρίπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του.

Μάλιστα, προέτρεψε τους αντιπάλους του να παραδώσουν τα όπλα.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση με σκοπό να πάρει τον έλεγχο της Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ.

 

Ωστόσο ο LNA δεν κατόρθωσε να διαπεράσει τις άμυνες των παραστρατιωτικών ομάδων που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση Σάρατζ στα νότια προάστια της πρωτεύουσας

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, από τον Απρίλιο του 2019 ο Χαφτάρ έχει προβεί σε αρκετές ανάλογες ανακοινώσεις, χωρίς, όμως, αυτές να καταλήγουν σε βάσιμες αποφάσεις για τη διενέργεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η τελευταία αυτή ανακοίνωση από πλευράς του επικεφαλής των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων έρχεται σε μια αρκετά τεταμένη περίοδο, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ να υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας με την Τουρκία, για τη χάραξη νέων θαλάσσιων συνόρων και τη δημιουργία νέας ΑΟΖ που θα εκμεταλλεύονται από κοινού η Άγκυρα και Λιβύη.

 

8 Photos: Η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, διαπιστώνει επιτροπή του ΟΗΕ
ή Διεθνή Χαλίφα Χαφτάρ: Θα επικρατήσει στη Λιβύη ο «φιλέλληνας» πολέμαρχος; Ο Χαφτάρ σφίγγει τον κλοιό στην Τρίπολη και «τρίζει τα δόντια» στον Ερντογάν που υποστηρίζει την κυβέρνηση Σαράτζ Χαλίφα Χαφτάρ: Θα επικρατήσει στη Λιβύη ο «φιλέλληνας» πολέμαρχος; 36 2 ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ 17.12.2019 | 09:28 Ποιος: Χαλίφα Μπελκασίμ Χαφτάρ, Λίβυος πολέμαρχος επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), στρατάρχης από το 2015 του Λιβυκού Οίκου των Αντιπροσώπων που εδρεύει στη Βεγγάζη και βρίσκεται σε πολεμική αντιπαράθεση με την έτερη λιβυκή κυβέρνηση, αυτή της Τρίπολης της οποίας ηγείται ο Φαγιέζ Αλ Σαράτζ και είναι, προς ώρας, η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη. Πού: Στη Βεγγάζη την οποία αφότου κατέλαβε από τους τζιχαντιστές που την έλεγχαν μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι εκδιώκοντάς τους σταδιακά από όλη τη νοτιοανατολική Λιβύη, έκανε «ορμητήριο» με απώτερο στόχο να καταλάβει την Τρίπολη και, κατά συνέπεια, να επικρατήσει σε ολόκληρη την άλλοτε πλούσια πετρελαιοπαραγωγό χώρα που τα τελευταία οκτώ χρόνια βιώνει έναν εμφύλιο διαρκείας με αυξομειούμενη ένταση. Γιατί: Η πρώτη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την «άλωση» της Τρίπολης που έγινε προ μηνών δεν στέφθηκε με επιτυχία, όμως τις τελευταίες μέρες ο Χαφτάρ σφίγγει τον κλοιό γύρω από την πόλη ενώ ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της λιβυκής επικράτειας. Παράλληλα «τρίζει τα δόντια» στον Ερντογάν που υποστηρίζει έργω και λόγω την κυβέρνηση Σαράτζ. Προ ημερών οι δυνάμεις του κατέρριψαν τουρκικό drone ενώ αμφισβήτησε ανοικτά τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης. Έχει έκτοτε αποκτήσει συμπάθειες στην Ελλάδα, μολονότι δεν είναι απαραίτητα περισσότερο δημοκράτης από τον Σαράτζ, θεωρείται αντιθέτως ανάλογα «σκληρός» και αυταρχικός. Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος του στρατηγού Χαφτάρ, δήλωσε πως πρόθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, είναι να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας την ανάγκη τήρησης των κανόνων διεθνούς δικαίου. Διά ταύτα: Πρώην οπαδός του Καντάφι τον οποίο είχε βοηθήσει να καταλάβει την εξουσία το 1969, με στρατιωτικές σπουδές στην ΕΣΣΔ, έπεσε σε δυσμένεια μετά από μια ανεπιτυχή επιχείρηση στο Τσαντ το 1987 που είχε συνέπεια τη σύλληψη και την ομηρία του από ντόπιους αντάρτες. Απελευθερώθηκε «μυστηριωδώς» με τη βοήθεια των Αμερικανών, φημολογείται μάλιστα πως ήταν ήδη τότε ή έγινε στη συνέχεια πράκτορας της CIA. Κατέφυγε στις ΗΠΑ όπου έζησε σχεδόν δύο δεκαετίες διατηρώντας στενές επαφές με την εξόριστη λιβυκή αντιπολίτευση. Ο Χαφτάρ άφησε την ήσυχη ζωή της αμερικανικής επαρχίας και επέστρεψε στη χώρα το '11 για να συμμετάσχει στην εξέγερση κατά του πρώην ινδάλματός του, δείχνοντας εξαρχής αρχηγικές βλέψεις. Ήρθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση της Τρίπολης – μποϊκόταρε μάλιστα κάθε συμφιλιωτική προσπάθεια αφότου απέτυχε η προσέγγιση με τον Σαράτζ - και κατά συνέπεια με τους Αμερικανούς και τους λοιπούς Δυτικούς υποστηρικτές της. Αλλάζοντας «στρατόπεδο» υποστηρίζεται τώρα από χώρες όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος (είναι κι ο ίδιος μισός Αιγύπτιος από τη μάνα του) και τα ΗΑΕ. Γνωρίζει άλλωστε οι συμμαχίες αυτές αλλάζουν όπως οι αμμόλοφοι της Σαχάρας από τις ριπές του ανέμου κι αυτό που επιδιώκει είναι να κάνει τη σωστή συμφωνία τη σωστή στιγμή, σημαντικός δε παράγοντας γι΄αυτό είναι να «κατέχει» ως τότε όσο περισσότερες πετρελαιοπηγές γίνεται. Μια περσόνα και μια ζωή «μυθιστορηματική» σε μια χώρα που όλα δείχνουν ότι δεν βρέθηκε τυχαία στη σημερινή κατάσταση και δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί αν και πότε αυτή θα εξομαλυνθεί δεδομένου ότι τα συμφέροντα που παίζονται είναι πολλά και μεγάλα: πετρελαϊκά, γεωστρατηγικά, σφαιρών επιρροής κ.λπ. Αν πάντως το «στοίχημα» της εξέγερσης κατά του Καντάφι – μια εξέγερση που καθώς φαίνεται ήταν εν μέρει λαϊκή, εν μέρει έξωθεν υποκινούμενη – ήταν μια δημοκρατική Λιβύη, αυτό δεν φαίνεται να το εκπληρώνει ούτε ο Χαφτάρ, ούτε το αντίπαλο δέος του ο Σαράτζ. Πηγή: www.lifo.gr
Διά ταύτα: Πρώην οπαδός του Καντάφι τον οποίο είχε βοηθήσει να καταλάβει την εξουσία το 1969, με στρατιωτικές σπουδές στην ΕΣΣΔ, έπεσε σε δυσμένεια μετά από μια ανεπιτυχή επιχείρηση στο Τσαντ το 1987 που είχε συνέπεια τη σύλληψη και την ομηρία του από ντόπιους αντάρτες. Απελευθερώθηκε «μυστηριωδώς» με τη βοήθεια των Αμερικανών, φημολογείται μάλιστα πως ήταν ήδη τότε ή έγινε στη συνέχεια πράκτορας της CIA. Κατέφυγε στις ΗΠΑ όπου έζησε σχεδόν δύο δεκαετίες διατηρώντας στενές επαφές με την εξόριστη λιβυκή αντιπολίτευση. Ο Χαφτάρ άφησε την ήσυχη ζωή της αμερικανικής επαρχίας και επέστρεψε στη χώρα το '11 για να συμμετάσχει στην εξέγερση κατά του πρώην ινδάλματός του, δείχνοντας εξαρχής αρχηγικές βλέψεις. Ήρθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση της Τρίπολης – μποϊκόταρε μάλιστα κάθε συμφιλιωτική προσπάθεια αφότου απέτυχε η προσέγγιση με τον Σαράτζ - και κατά συνέπεια με τους Αμερικανούς και τους λοιπούς Δυτικούς υποστηρικτές της. Αλλάζοντας «στρατόπεδο» υποστηρίζεται τώρα από χώρες όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος (είναι κι ο ίδιος μισός Αιγύπτιος από τη μάνα του) και τα ΗΑΕ. Γνωρίζει άλλωστε οι συμμαχίες αυτές αλλάζουν όπως οι αμμόλοφοι της Σαχάρας από τις ριπές του ανέμου κι αυτό που επιδιώκει είναι να κάνει τη σωστή συμφωνία τη σωστή στιγμή, σημαντικός δε παράγοντας γι΄αυτό είναι να «κατέχει» ως τότε όσο περισσότερες πετρελαιοπηγές γίνεται. Μια περσόνα και μια ζωή «μυθιστορηματική» σε μια χώρα που όλα δείχνουν ότι δεν βρέθηκε τυχαία στη σημερινή κατάσταση και δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί αν και πότε αυτή θα εξομαλυνθεί δεδομένου ότι τα συμφέροντα που παίζονται είναι πολλά και μεγάλα: πετρελαϊκά, γεωστρατηγικά, σφαιρών επιρροής κ.λπ. Αν πάντως το «στοίχημα» της εξέγερσης κατά του Καντάφι – μια εξέγερση που καθώς φαίνεται ήταν εν μέρει λαϊκή, εν μέρει έξωθεν υποκινούμενη – ήταν μια δημοκρατική Λιβύη, αυτό δεν φαίνεται να το εκπληρώνει ούτε ο Χαφτάρ, ούτε το αντίπαλο δέος του ο Σαράτζ. Πηγή: www.lifo.gr
ή Διεθνή Χαλίφα Χαφτάρ: Θα επικρατήσει στη Λιβύη ο «φιλέλληνας» πολέμαρχος; Ο Χαφτάρ σφίγγει τον κλοιό στην Τρίπολη και «τρίζει τα δόντια» στον Ερντογάν που υποστηρίζει την κυβέρνηση Σαράτζ Χαλίφα Χαφτάρ: Θα επικρατήσει στη Λιβύη ο «φιλέλληνας» πολέμαρχος; 36 2 ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ 17.12.2019 | 09:28 Ποιος: Χαλίφα Μπελκασίμ Χαφτάρ, Λίβυος πολέμαρχος επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), στρατάρχης από το 2015 του Λιβυκού Οίκου των Αντιπροσώπων που εδρεύει στη Βεγγάζη και βρίσκεται σε πολεμική αντιπαράθεση με την έτερη λιβυκή κυβέρνηση, αυτή της Τρίπολης της οποίας ηγείται ο Φαγιέζ Αλ Σαράτζ και είναι, προς ώρας, η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη. Πού: Στη Βεγγάζη την οποία αφότου κατέλαβε από τους τζιχαντιστές που την έλεγχαν μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι εκδιώκοντάς τους σταδιακά από όλη τη νοτιοανατολική Λιβύη, έκανε «ορμητήριο» με απώτερο στόχο να καταλάβει την Τρίπολη και, κατά συνέπεια, να επικρατήσει σε ολόκληρη την άλλοτε πλούσια πετρελαιοπαραγωγό χώρα που τα τελευταία οκτώ χρόνια βιώνει έναν εμφύλιο διαρκείας με αυξομειούμενη ένταση. Γιατί: Η πρώτη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την «άλωση» της Τρίπολης που έγινε προ μηνών δεν στέφθηκε με επιτυχία, όμως τις τελευταίες μέρες ο Χαφτάρ σφίγγει τον κλοιό γύρω από την πόλη ενώ ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της λιβυκής επικράτειας. Παράλληλα «τρίζει τα δόντια» στον Ερντογάν που υποστηρίζει έργω και λόγω την κυβέρνηση Σαράτζ. Προ ημερών οι δυνάμεις του κατέρριψαν τουρκικό drone ενώ αμφισβήτησε ανοικτά τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης. Έχει έκτοτε αποκτήσει συμπάθειες στην Ελλάδα, μολονότι δεν είναι απαραίτητα περισσότερο δημοκράτης από τον Σαράτζ, θεωρείται αντιθέτως ανάλογα «σκληρός» και αυταρχικός. Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος του στρατηγού Χαφτάρ, δήλωσε πως πρόθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, είναι να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας την ανάγκη τήρησης των κανόνων διεθνούς δικαίου. Διά ταύτα: Πρώην οπαδός του Καντάφι τον οποίο είχε βοηθήσει να καταλάβει την εξουσία το 1969, με στρατιωτικές σπουδές στην ΕΣΣΔ, έπεσε σε δυσμένεια μετά από μια ανεπιτυχή επιχείρηση στο Τσαντ το 1987 που είχε συνέπεια τη σύλληψη και την ομηρία του από ντόπιους αντάρτες. Απελευθερώθηκε «μυστηριωδώς» με τη βοήθεια των Αμερικανών, φημολογείται μάλιστα πως ήταν ήδη τότε ή έγινε στη συνέχεια πράκτορας της CIA. Κατέφυγε στις ΗΠΑ όπου έζησε σχεδόν δύο δεκαετίες διατηρώντας στενές επαφές με την εξόριστη λιβυκή αντιπολίτευση. Ο Χαφτάρ άφησε την ήσυχη ζωή της αμερικανικής επαρχίας και επέστρεψε στη χώρα το '11 για να συμμετάσχει στην εξέγερση κατά του πρώην ινδάλματός του, δείχνοντας εξαρχής αρχηγικές βλέψεις. Ήρθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση της Τρίπολης – μποϊκόταρε μάλιστα κάθε συμφιλιωτική προσπάθεια αφότου απέτυχε η προσέγγιση με τον Σαράτζ - και κατά συνέπεια με τους Αμερικανούς και τους λοιπούς Δυτικούς υποστηρικτές της. Αλλάζοντας «στρατόπεδο» υποστηρίζεται τώρα από χώρες όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος (είναι κι ο ίδιος μισός Αιγύπτιος από τη μάνα του) και τα ΗΑΕ. Γνωρίζει άλλωστε οι συμμαχίες αυτές αλλάζουν όπως οι αμμόλοφοι της Σαχάρας από τις ριπές του ανέμου κι αυτό που επιδιώκει είναι να κάνει τη σωστή συμφωνία τη σωστή στιγμή, σημαντικός δε παράγοντας γι΄αυτό είναι να «κατέχει» ως τότε όσο περισσότερες πετρελαιοπηγές γίνεται. Μια περσόνα και μια ζωή «μυθιστορηματική» σε μια χώρα που όλα δείχνουν ότι δεν βρέθηκε τυχαία στη σημερινή κατάσταση και δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί αν και πότε αυτή θα εξομαλυνθεί δεδομένου ότι τα συμφέροντα που παίζονται είναι πολλά και μεγάλα: πετρελαϊκά, γεωστρατηγικά, σφαιρών επιρροής κ.λπ. Αν πάντως το «στοίχημα» της εξέγερσης κατά του Καντάφι – μια εξέγερση που καθώς φαίνεται ήταν εν μέρει λαϊκή, εν μέρει έξωθεν υποκινούμενη – ήταν μια δημοκρατική Λιβύη, αυτό δεν φαίνεται να το εκπληρώνει ούτε ο Χαφτάρ, ούτε το αντίπαλο δέος του ο Σαράτζ. Πηγή: www.lifo.gr

 

. Δυτική Μακεδονία

 

 

 

 

°F | °C
invalid location provided